Tekijänoikeudet, tietoturva, tietosuoja ja käyttöehdot

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tekijänoikeudet, tietoturva, tietosuoja ja käyttöehdot"

Transkriptio

1 Tekijänoikeudet, tietoturva, tietosuoja ja käyttöehdot Tarmo Toikkanen ja Elias Aarnio AVO-hanke Lisenssi: CC BY-SA 3.0

2 Käyttöehdot ja yksityisyydensuoja verkossa

3 Tietoturva ja tietosuoja Tietoturva = ovatko tietokoneesi, tietojärjestelmäsi, ohjelmistosi ja käyttämäsi palvelut rakennettu siten, että niihin ei pääse asiattomat käsiksi Tietosuoja = henkilön yksilöivien tietojen käsittelyn käsittelyn ja säilyttämisen oikeellisuus ja lainmukaisuus Käsitteet ovat osittain päällekkäisiä. Englanninkielessä käytetään yleistermiä "data security" viittaamaan molempiin. EU:n alueella tietosuojalakien säätäminen on tehnyt tarpeelliseksi erillisen tietosuojakäsitteen käytön.

4 Tietoturva ei ole pelkkää tekniikkaa Tekninen tietoturva: ohjelmien ajantasaisuus, virustorjunta niissä järjestelmissä joissa sitä tarvitaan, tietojen siirtäminen salaamattomina joko selaimella, verkon yli tai sähköpostitse, selaimen välimuisti yhteiskäytössä (yksillä käyttäjätunnuksilla) olevilla tietokoneilla. Sosiaalinen tai inhimillinen tietoturva: huonosti säilytetyt tai liian helpot salasanat, väärä auktoriteettiusko (annetaan salasanoja niitä pyytävälle), häviävät muistivälineet, kuten romput ja muistitikut. Useasti käytetään nk. sosiaalista manipulointia (social engineering) salasanojen tms. urkkimiseen: "Jukka täältä tietohallinnosta hei. Tarvittais sun salasana, että päästään nollaamaan tulostusjono teidän ryhmätulostimelta..."

5 Internet-palvelut opetuksessa Uusi haaste: pitäisi jotenkin pystyä hallitsemaan ne tietosuoja- ja tietoturva-asiat, joita tietohallinto tekee työkseen. Ne ovat usein syy siihen, miksi "ne ikävät ihmiset" sanovat "ei joka pyyntöön". Ongelmia: palvelut ovat ulkopuolisen tuottamia ja käyttöehtoja ei usein lueta. Huomaamatta jäävät ikärajat, vastuuvapauslausekkeet, tekijänoikeuslausekkeet, missä palvelu tuotetaan (tulkittava lainsäädäntö) jne. Ratkaisu: kysytään asiantuntijalta, keskustellaan asiasta tukiverkostossa, esim. Sometu-verkostossa Ennen kaikkea: ei kannata jättää käyttämättä siksi, että on hankalaa. Internetissä on jo hirveästi elämää ja se on hyvä viestintäväline. Hyödyt ovat ehdottomasti haittoja suuremmat.

6 Internet-palveluiden käyttöehdoista Olemme tottuneet asentamaan ohjelmia koneisiimme tutustumatta käyttöehtoihin. "Rullaa läpi, klikkaa luetuksi ja menoksi" Sosiaalisen median kohdalla on kuitenkin ongelma: palvelua ei valita sen ominaisuuksien perusteella vaan suosittelijoiden perusteella: "kuka sitä käyttää?" Ongelma: miten suositella toisille sellaista, jonka käytön ehtoja ei itsekään tiedä? Osaratkaisu: Opas "Sosiaalisen median käyttöehdot opetuksessa" Vilkaise ainakin 10 kohdan "opettajan huoneentaulu". Lopussa taulukko yleisimmin käytetyistä somepalveluista ja niiden käyttöehtojen sopivuudesta opetuskäyttöön.

7 Palveluiden käyttö sisältää sopimussuhteen Erilaisten sosiaalisen median palveluiden käyttö edellyttää miltei aina käyttöehtojen hyväksymistä. Hyväksyminen on teko, joka muodostaa sopimussuhteen käyttäjän ja palveluntarjoajan välille. Käyttöehtojen hyväksyminen on helppoa mutta opettajan tai mentorin tulee miettiä asiaa hieman enemmän kuin vain klikkailla ne läpi. Käyttöehdoissa saattaa olla käyttäjien kannalta olennaisia asioita.

8 Globaali Internet - paikallinen laki Internet on maailmanlaajuinen ja missä tahansa olevat sivustot ja palvelut aukeavat selaimeen paikasta riippumatta. Palveluiden osalta noudatetaan kuitenkin palveluntarjoajan maan lainsäädäntöä. Useissa maissa ei ole niin hyvää tietosuojan tasoa kuin EU-maissa, joissa asiasta on yhtenäinen kattolainsäädäntö. Siksi henkilötietolaki: "Henkilötietoja voidaan siirtää Euroopan unionin jäsenvaltioiden alueen tai Euroopan talousalueen ulkopuolelle ainoastaan, jos kyseisessä maassa taataan tietosuojan riittävä taso."

9 EU:n ja USA:n Safe Harbour -sopimus Suuri osa mielenkiintoisista Internet-palveluista sijaitsee Yhdysvalloissa. Siellä ei ole erityistä tietosuojalainsäädäntöä. Hajanainen lain suoja ja oikeustapaukset koskevat ainoastaan omia kansalaisia. Siksi EU ja USA ovat sopineet nk. Safe Harbor -järjestelystä, jossa USA:laiset yritykset auditoivat oman toimintansa ja vakuuttavat noudattavansa tietosuojan osalta eurooppalaista tasoa. Hakupalvelu liittyneistä yrityksistä. Suuri osa pienistä, aloittelevista yrityksistä ei kuitenkaan ole liittynyt järjestelyyn.

10 Ota nämä asiat huomioon 1/4 Lue käyttöehdot. Useimmat tietotekniikan käyttäjät asentavat ohjelmistoja ja ottavat käyttöön palveluita lukematta ehtoja. Yksittäisen käyttäjän vastuu jää yksin käyttäjälle itselleen. Yhteisöllisten palveluiden kohdalla päätös sosiaalisen median palvelun käyttämisestä perustuu sille, kuka palvelua suosittelee ja ketkä sitä käyttävät. Palvelun tosiasiallinen sisältö ja käyttöehdot ovat toissijaisia tekijöitä. Opetuskäytössä tulee kuitenkin lukea ehdot, jotta vältytään virheiltä. Tarkista käyttöehdoista, mikä on kyseisen Internet-palvelun ikäraja, ja noudata sitä. Tee palvelun käyttöä varten anonyymit bulkkitunnukset, jotka eivät sisällä todellisia henkilötietoja. Huomaa kuitenkin, että tämän täytyy olla sallittu käyttöehdoissa.

11 Ota nämä asiat huomioon 2/4 Palveluun rekisteröityminen on sopimus, jonka tekemiseen alaikäiset tarvitsevat huoltajan tai huoltajien suostumuksen. Oppilasta ei voi velvoittaa rekisteröitymään muuhun kuin koulutuksen järjestäjän ylläpitämään tai hankkimaan palveluun, jotta tämä voi osallistua opetukseen. Selvitä, miten opettajien ja oppilaiden oppimisympäristöön tai oppimisessa käytettävään Internet-palveluun tekemien teosten tekijänoikeudet otetaan huomioon. Kiinnitä huomiota siihen, että käyttämissäsi palveluissa tekijänoikeuksia ei luovuteta ainakaan yksinoikeudella palveluntarjoajalle. Opettajana ota huomioon, että tekemäsi päätös ohjaa myös oppilaittesi tuotosten tekijänoikeuksien kohtaloa. Ota lisäksi huomioon se, että alaikäisten oppijoiden tuotosten julkaisuun verkossa täytyy olla oppijan oman suostumuksen lisäksi huoltajan lupa.

12 Ota nämä asiat huomioon 3/4 Valitse EU-maassa sijaitseva palvelu aina kun mahdollista, sillä lainsäädäntömme kieltää henkilötietojen viemisen EUalueelta muihin kuin luotettaviin maihin. Suuri osa sosiaalisen median palveluista tuotetaan maissa, joiden tietosuojalainsäädäntö ei ole EU-maiden yhteisen lainsäädännön tasolla, esimerkiksi Yhdysvalloissa. Jos silti päätät käyttää muualla kuin EU-maissa sijaitsevaa palvelua, tiedota muille käyttäjille siitä, että palvelun käyttäminen johtaa henkilötietojen luovuttamiseen EU-alueen ulkopuolelle. Huomaa, että palvelun verkko-osoitteen maatunnus, esimerkiksi.fi, ei vielä kerro sitä, missä maassa palvelin sijaitsee oikeasti. Oikea sijainti ja noudatettava lainsäädäntö löytyvät käyttöehdoista. Jos käyttöehdot eivät kerro tällaista perusasiaa, pysy kaukana palvelusta.

13 Ota nämä asiat huomioon 4/4 Ota huomioon, että maksuttomissa palveluissa ei ole palvelusitoumusta, pikemminkin perävalotakuu. Niiden tarjoajat voivat hyvinkin lyhyellä varoitusajalla muuttaa toimintaa hyvinkin paljon tai lakkauttaa sen kokonaan. Jos käytät paljon tietynlaista palvelua, harkitse, voisitko hankkia maksullisen palvelun tai asentaa itse vastaavat ominaisuudet sisältävän ohjelmiston, jotta olet varmemmalla pohjalla.

14 Tehtävä: onko käyttämäsi / havittelemasi palvelu OK? Jos jo käytät / aiot käyttää opetuksen tukena jotain palvelua, joka edellyttää rekisteröitymistä, lue sen käyttöehdot ja pohdi, ovatko asiat kunnossa vai syntyykö ongelmia. Voit käyttää tukena oppaan tekstiä ja taulukoita: fi/materiaaleja_ja_tyotapoja/tvt_opetuksessa/sosiaalisen_medi an_kayttoehdot_opetuksessa

15 Tekijänoikeudet

16 s. 36

17 Teos on riittävän omaperäinen, jos kukaan muu samaan tehtävään ryhtyessään ei päätyisi samaan lopputulokseen. Nyrkkisääntö teoskynnyksen ylittymisen arviointiin s. 31

18 Kuva: AV Hire London, CC BY s. 79 Esitysoikeus

19 Esitysoikeus Sallii julkaistujen teosten ja äänitallenteiden esittämisen. Kieltää elokuvateosten ja näytelmien esittämisen. Tavanomaisten valokuvien esitys ei sallittu. Netissä julkistettu katsotaan käytännössä julkaistuksi. Epäselvää, minkä tasoiset videot katsotaan elokuvateoksiksi.

20 Kuva: Dani Lurie, CC BY s. 80 Valokopio- ja tulostuslisenssi

21 Kuva: dailyinvention, CC BY s. 83 Yle TV1 Yle TV2 Yle FST5 Yle Teema MTV3 TV- ja radio-ohjelmien katselu ja tallennus

22 Kopioston digilupa Erikseen hankittava: hinta 3,49 7,09 / oppilas / lukuvuosi Sallii: 20 sivun tai kuvan digitaalisen kopioinnin / verkkosivu 5-20 sivun skannaus painetusta julkaisusta muiden teosten näkymisen luentotallenteessa kopioiden ja tallenteiden välittämisen verkossa Edellyttää: kopiot on leimattava Kopioston verkkopalvelussa kopiot ja tallenteet saa säilöä vai koulun sisäverkkoon ja vain opetusryhmän näkyville kopiot ja tallenteet on tuhottava kurssin päätyttyä kopioita ei saa muunnella

23 Mahdolliset muut luvat Kunnan tai koulun hankkimat

24 Marginaalisia oikeuksia Kokoomateosten painaminen Ylioppilaskirjoitukset Esitysten väliaikainen tallennus Audiovisuaalisen arkiston materiaalien käyttö

25 Yksinoikeudet teoksiin

26 Opetuksen lisäoikeudet

27

28 Avoin sisältö ja avoin lisenssi s Lisenssi: Teoksen käyttöä säätelevä tekijän tekemä säännöstö, joka voi rajoittaa tai jakaa teoksen käyttöoikeuksia. Avoin lisenssi: Kaikkia ihmisiä koskeva lisenssi, joka sallii teoksen laajemman hyödyntämisen. Creative Commons: Yleisin avoimen sisällön lisenssijärjestelmä.

29 Oikeudet avoimeen sisältöön Mahdollisesti

30 CC-lisenssit

31 Helppo hakea

32 Tekijänoikeudet opetuksessa Tarmo Toikkasen esitystallenne, Digitaaliset materiaalit opetuskäytössä.

33 Opetus ja tekijänoikeudet - tehtäviä Etsi opetuksesi kannalta mielenkiintoisia kuvia seuraavilla tavoilla: CC-lisensoitujen ja muiden luvallisesti käytettävissä olevien kuvien hakeminen Googlella: 1. Avaa Googlen hakusivu, esim. 2. Anna hakukenttään hakutermi 3. Valitse vasemmasta reunasta "kuvahaku" 4. Valitse "tarkennettu haku" hakukentän vierestä alaoikealta 5. Valitse kuvista sopiva ja tarkista sen lisenssi. Mieti, mitä se merkitsee käyttötarpeesi kannalta. Voit myös halutessasi tallentaa kuvat tai linkit niihin myöhempää käyttöä varten. Merkitse kuitenkin kuvan lisenssi muistiin Wikimedia Commonsista kuvien hakeminen CC-lisenssin valitseminen (hypoteettiselle omalle aineistolle)

Operight-tietoisku. Luentorunko. Osio 1: Tekijänoikeuden ABC. Mitä on tekijänoikeus? Kenelle tekijänoikeus syntyy? Opettajan luoma materiaali

Operight-tietoisku. Luentorunko. Osio 1: Tekijänoikeuden ABC. Mitä on tekijänoikeus? Kenelle tekijänoikeus syntyy? Opettajan luoma materiaali Operight-tietoisku Luentorunko Osio 1: Tekijänoikeuden ABC. Mitä on tekijänoikeus? Tekijänoikeus on luovuuden ja investointien suojaa. Tekijänoikeuslain tarkoituksena on tasapainoilla tekijän oikeuksien

Lisätiedot

Mitä tulikaan sovittua? Yksityisyydensuoja internetpalveluiden sopimuksissa

Mitä tulikaan sovittua? Yksityisyydensuoja internetpalveluiden sopimuksissa Mitä tulikaan sovittua? Yksityisyydensuoja internetpalveluiden sopimuksissa 28.10.2014 Sisällysluettelo 1 Taustaa... 3 1.1 Internetin palveluista... 3 1.2 Sopimuksen syntyminen... 3 1.3 Internetpalvelusopimuksen

Lisätiedot

Sosiaalisen median ohjeet opettajille, oppilaille ja vanhemmille

Sosiaalisen median ohjeet opettajille, oppilaille ja vanhemmille Sosiaalisen median ohjeet opettajille, oppilaille ja vanhemmille Outi Halttunen ja Päivi Katainen Tämä asiakirja sisältää Laukaan kunnan yleiset sosiaalisen median käytön ohjeet henkilökunnalleen sekä

Lisätiedot

Tämän teoksen käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 3.0 Muokkaamaton -lisenssi.

Tämän teoksen käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 3.0 Muokkaamaton -lisenssi. Tämän teoksen käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 3.0 Muokkaamaton -lisenssi. Pilvipalvelut uhkat ja mahdollisuudet Elias Aarnio Open Source -asiantuntija Innopark Programmes Oy elias.aarnio@innopark.fi

Lisätiedot

Uudistuva mediaympäristö ja digitaalisuus

Uudistuva mediaympäristö ja digitaalisuus Uudistuva mediaympäristö ja digitaalisuus Tämän teoksen käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva 3.0 Muokkaamaton -lisenssi. Iltapäivän aikataulu 14.00-14.15: Opettaja ja tekijänoikeus:

Lisätiedot

HENKILÖSTÖN TIEToTurvaopaS

HENKILÖSTÖN TIEToTurvaopaS HENKILÖSTÖN Tietoturvaopas Joulukuu 2013 Sisällysluettelo Miksi tietoturvallisuus on tärkeää sinulle ja yliopistolle...1 Käytä vahvoja salasanoja ja pidä ne salassa...2 Sähköpostin käyttö...3 Varo kalasteluviestejä

Lisätiedot

HENKILÖSTÖN TIEToTurvaopaS

HENKILÖSTÖN TIEToTurvaopaS HENKILÖSTÖN Tietoturvaopas Lokakuu 2013 Sisällysluettelo Miksi tietoturvallisuus on tärkeää sinulle ja yliopistolle...1 Käytä vahvoja salasanoja ja pidä ne salassa...2 Sähköpostin käyttö...3 Varo kalasteluviestejä

Lisätiedot

Kulttuuri verkkoon. Miten tuoda digitaalinen kulttuuriperintö kaikkien ulottuville Wikipedian avulla opas muistiorganisaatioille

Kulttuuri verkkoon. Miten tuoda digitaalinen kulttuuriperintö kaikkien ulottuville Wikipedian avulla opas muistiorganisaatioille Kulttuuri verkkoon Miten tuoda digitaalinen kulttuuriperintö kaikkien ulottuville Wikipedian avulla opas muistiorganisaatioille Kiasman Wikimaratonin osanottajia. Petri Virtanen, CC BY-SA 3.0 Teemme samaa

Lisätiedot

NETIN LAILLISET JA LAITTOMAT LÄHTEET

NETIN LAILLISET JA LAITTOMAT LÄHTEET NETIN LAILLISET JA LAITTOMAT LÄHTEET Omien teosten luominen ja toisten teosten hyödyntäminen tekijänoikeuden näkökulmasta Maikki Kantola Videootit ry 2013 1 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO 03 OPPIMATERIAALISTA

Lisätiedot

ASIANAJOTOIMINTAA KOSKEVIA SÄÄDÖKSIÄ JA OHJEITA

ASIANAJOTOIMINTAA KOSKEVIA SÄÄDÖKSIÄ JA OHJEITA B 5.2 TIETOTURVAOPAS (14.12.2012) Tietoturvallisuudella tarkoitetaan tietojen, tietojärjestelmien ja palveluiden asianmukaista suojaamista. Tietojen luottamuksellisuutta, eheyttä ja käytettävyyttä suojataan

Lisätiedot

1. Tekijänoikeustoimikunnan tehtävä ja mietintö

1. Tekijänoikeustoimikunnan tehtävä ja mietintö Opetus- ja kulttuuriministeriölle 12.3.2012 PL 29 00023 VALTIONEUVOSTO Lausumme mietinnöstä Tekijänoikeustoimikunnan mietintö Ratkaisuja digiajan haasteisiin seuraavaa Tiivistelmä : Tämä lausunto ei ota

Lisätiedot

Tampereen kaupungin sosiaalisen median ohje

Tampereen kaupungin sosiaalisen median ohje TAMPERE Konsernimääräys (), tilaajat, tuottajat ja liikelaitokset Tampereen kaupungin sosiaalisen median ohje Tämän ohjeen on laatinut yhteistyössä viestintäyksikkö, tietohallintoyksikkö ja henkilöstöyksikkö.

Lisätiedot

IT-OPAS OPISKELIJALLE

IT-OPAS OPISKELIJALLE IT-OPAS OPISKELIJALLE IT-OPAS OPISKELIJALLE Sisältö 1. Johdanto...6 2. Yleistä...7 3. Käyttäjän oikeudet ja velvollisuudet...8 Käyttäjätunnukset...8 Salasanan vaihtaminen...8 Työskentely ATK-luokissa...9

Lisätiedot

Sosiaalisen median mahdollisuudet hallinnolle

Sosiaalisen median mahdollisuudet hallinnolle Pdf-tiedosto verkkoversiosta 1.0 KATSAUS Sosiaalisen median mahdollisuudet hallinnolle Toimittanut Tuija Aalto Oikeusministeriö Demokratia- ja kieliasioiden yksikkö 4.6.2010 Teos on lisensoitu Creative

Lisätiedot

Opiskelijan TieTOTurvaOpas

Opiskelijan TieTOTurvaOpas Opiskelijan Tietoturvaopas Huhtikuu 2013 Sisällysluettelo Miksi tietoturvallisuus on sinulle tärkeää...1 Käytä vahvoja salasanoja ja pidä ne salassa...2 Sähköpostin käyttö...3 Varo kalastusviestejä ja

Lisätiedot

HENKILÖTIETOJEN SIIRTO ULKOMAILLE HENKILÖTIETOLAIN MUKAAN

HENKILÖTIETOJEN SIIRTO ULKOMAILLE HENKILÖTIETOLAIN MUKAAN TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO HENKILÖTIETOJEN SIIRTO ULKOMAILLE HENKILÖTIETOLAIN MUKAAN Päivitetty 01.08.2013 www.tietosuoja.fi SISÄLLYSLUETTELO 2 1. Yleistä henkilötietojen siirrosta ulkomaille 3 2.

Lisätiedot

Sosiaalisen median ohje

Sosiaalisen median ohje Sosiaalisen median ohje Tämän ohjeen tarkoituksena on opastaa sosiaalisen median käyttöä Lempäälän kunnan eri toiminnoissa sekä ohjata henkilöstöä toimimaan sosiaalisessa mediassa vastuullisesti ja kunnan

Lisätiedot

Opetuksen tekijänoikeus- ja tietosuojakysymyksiä. Viveca Still Tekijänoikeusneuvos

Opetuksen tekijänoikeus- ja tietosuojakysymyksiä. Viveca Still Tekijänoikeusneuvos Opetuksen tekijänoikeus- ja tietosuojakysymyksiä Viveca Still Tekijänoikeusneuvos Opetuksessa esiintyvistä tekijänoikeus- ja tietosuojakysymyksistä Tietosuoja - lähtökohtia Henkilötietolaki 22.4.1999/523

Lisätiedot

JÄMSÄN KAUPUNGIN TIETOTURVAOHJE. Henkilöstö. Voimaantulo- ja voimassaoloaika: 1.12.2014 alkaen

JÄMSÄN KAUPUNGIN TIETOTURVAOHJE. Henkilöstö. Voimaantulo- ja voimassaoloaika: 1.12.2014 alkaen 1 (25) VALTIONHALLINNON TIETOTURVALLISUUDEN JOHTORYHMÄ 10/2006 VAHTI JÄMSÄN KAUPUNGIN TIETOTURVAOHJE Henkilöstö Voimaantulo- ja voimassaoloaika: 1.12.2014 alkaen 2 (25) Henkilöstön tietoturvaohje on koottu

Lisätiedot

Arkipäivän tietoturvaa Selkeä tietoturvaopas

Arkipäivän tietoturvaa Selkeä tietoturvaopas Arkipäivän tietoturvaa Selkeä tietoturvaopas 1. Mitä tietoturva on? Mikä on arvokasta tietoa? 1.1. Missä on arvokasta tietoa? 2. Ennakolta ja etukäteen 3. Riskit 4. Ongelmat ja ohjelmat 4.1. Virustorjunta

Lisätiedot

Tekijänoikeus suojaa luovaa työtä

Tekijänoikeus suojaa luovaa työtä Perustietoa tekijänoikeudesta Tekijänoikeus suojaa luovaa työtä Kirjoittanut Lauri Kaira Kuvittanut Jukka Lemmetty Kirja ei synny ilman kirjailijaa Yksikään elokuva, kirja, sarjakuva tai laulu ei synny

Lisätiedot

KOPIOINTI JA TALLENNUS OPPILAITOKSISSA

KOPIOINTI JA TALLENNUS OPPILAITOKSISSA KOPIOINTI JA TALLENNUS OPPILAITOKSISSA Kopioston oppilaitosluvat TEKIJÄNOIKEUS LYHYESTI Tekijänoikeus on luovan työn tekijälle kuuluva yksinoikeus. Tekijänoikeuden suojan kohteena on kirjallinen, suullinen

Lisätiedot

MIKKO SIPILÄ TIETOSUOJA JA YKSITYISYYS KULUTTAJILLE SUUNNATUISSA PILVIPALVELUISSA. Diplomityö

MIKKO SIPILÄ TIETOSUOJA JA YKSITYISYYS KULUTTAJILLE SUUNNATUISSA PILVIPALVELUISSA. Diplomityö MIKKO SIPILÄ TIETOSUOJA JA YKSITYISYYS KULUTTAJILLE SUUNNATUISSA PILVIPALVELUISSA Diplomityö Tarkastaja: professori Jarmo Harju Tarkastaja ja aihe hyväksytty Tietoja sähkötekniikan tiedekuntaneuvoston

Lisätiedot

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä. Kurssin sisältö: 1 Johdanto... 3 2 Internet... 4 2.1 Internetin peruskäyttö... 4

Lisätiedot

LeMill-käyttöopas. Jukka Purma. 18. toukokuuta 2009

LeMill-käyttöopas. Jukka Purma. 18. toukokuuta 2009 LeMill-käyttöopas Jukka Purma 18. toukokuuta 2009 2 Sisältö 1 Johdanto 7 1.1 Johdanto - mihin LeMilliä käytetään?.................. 8 1.2 Aineiston käyttöehdot, eli Creative Commons -lisenssi.........

Lisätiedot

EDUSKUNNAN TIETOTURVA- JA SÄHKÖPOSTIOHJE EDUSKUNNAN KANSLIAN JULKAISU [10/2004

EDUSKUNNAN TIETOTURVA- JA SÄHKÖPOSTIOHJE EDUSKUNNAN KANSLIAN JULKAISU [10/2004 EDUSKUNNAN TIETOTURVA- JA SÄHKÖPOSTIOHJE EDUSKUNNAN KANSLIAN JULKAISU [10/2004 EDUSKUNNAN TIETOTURVA- JA SÄHKÖPOSTIOHJE EDUSKUNNAN KANSLIAN JULKAISU 10/2004 ISBN 951-53-2676-1 (nid) ISBN 951-53-2677-X

Lisätiedot

Käyttäjän tietoturvakäsikirja

Käyttäjän tietoturvakäsikirja Käyttäjän tietoturvakäsikirja Ilomantsin kunta 2 (17) Sisällysluettelo Tietoturvan huoneentaulu... 3 Järjestelmien ja tietoliikenneverkon käytön säännöt... 4 Tietosuojan toteuttaminen kunnassa... 4 Tietoaineiston

Lisätiedot

Sosiaalisen median ryhmä

Sosiaalisen median ryhmä Sosiaalisen median ryhmä Ohjelmarunko 1. Tutustumiskerta 2. Mitä sosiaalinen media on? 3. Nettikäyttäytyminen 4. Tietoturva ja kuvien käyttö 5. Nettiystävyys, luotettavuus ja uhkaavat tilanteet 6. Ryhmän

Lisätiedot

McAfeen tietosuojaseloste.

McAfeen tietosuojaseloste. Tietosuojaseloste Tämä tietosuojaseloste on päivitetty 20. maaliskuuta 2014, jotta olemme voineet lisätä linkin McAfeen uuteen evästeselosteeseen ja tehdä luettavuuteen ja selkeyteen vaikuttavia muutoksia.

Lisätiedot

Käyttöehdot / Tietosuoja / Rekisteriseloste. Käyttöehdot

Käyttöehdot / Tietosuoja / Rekisteriseloste. Käyttöehdot Käyttöehdot / Tietosuoja / Rekisteriseloste Käyttöehdot Käyttämällä Habibi.fi verkkosivustoa tai Habibin Kantis kantaasiakassovellusta, käyttäjä sitoutuu noudattamaan jäljempänä esitettyjä ehtoja. Mikäli

Lisätiedot