Jari Ojala Myötätuulesta myrskyyn Kokkolan merenkulun menestyksen ja tappion syyt ja seuraukset

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Jari Ojala Myötätuulesta myrskyyn Kokkolan merenkulun menestyksen ja tappion syyt ja seuraukset"

Transkriptio

1 Jari Ojala Myötätuulesta myrskyyn Kokkolan merenkulun menestyksen ja tappion syyt ja seuraukset POHJANMAAN ASEMA JA KAUPPAHUONEET MERENKULKU JA LAIVANRAKENNUS RAHTIKAUPPA MERENKULUN KUIHTUMINEN JA PERINTÖ Kälviän Jatkojoella vuonna 1759 rakennettu kattilaiva Baron Anders von Höpken oli aikansa tekniikan huipputuote. Alus oli tavaranrahtaukseen tarkoitettu kauppalaiva. Tämän kattilaivan suunnitteli tuon aikaisen maailman kenties tunnetuin laiva-arkkitehti, tukholmalainen Fredrik Henrik af Chapman. Rakentajina toimivat kälviäläistalonpojat ja rakennuttajana Kokkolan mahtavat kauppiaat, Rahmin veljekset Johan ja Henrik, jotka myivät aluksen heti sen valmistuttua Tukholmaan Ruotsin Itä-Intian komppanialle, jonka palveluksessa se oli vuoteen Tuolloin alukselle tehtiin perusteellinen korjaus Tukholman satamassa, mutta korjaustöiden yhteydessä syttynyt tulipalo tuhosi sen käyttökelvottomaksi. Baron Anders von Höpkenin hiiltynyt runko kellui Tukholman satamassa aina vuoteen 1818, jolloin se upposi. Baron Anders von Höpkenin pienoismalli. K. H. Renlundin museo. Kuva Tapio Väinölä. Fregatti Allmänna Bästa (Yhteishyvä) rakennettiin Vaasan lähistöllä olevalla Svartön telakalla vuonna Aluksen rakennutti ja omisti vaasalainen suurkauppias Abraham Falander, joka oli muuttanut kymmentä vuotta aikaisemmin Kokkolasta Vaasaan. Allmänna Bästa oli paitsi Suomen myös Pohjoismaiden suurin kauppalaiva, 483 lästin eli noin 900 nettorekisteritonnin vetoisuudellaan se oli runsaat 120 vuotta ajastaan edellä. Alus purjehti seitsemän vuotta rahtia ulkomailla, kunnes palasi kotisatamaansa vuonna Joitakin viikkoja kotiinpaluunsa jälkeen alus tuhoutui täydellisesti tulipalossa Vaasan Palosaaressa syyskuun 27 päivänä vuonna Tuhon syyksi epäiltiin tuhopolttoa, mutta asia ei koskaan selvinnyt. Ovatko edelliset vain esimerkkejä, mitä ne kertovat ihmisistä ja elinkeinoista Pohjanmaalla runsaat 200 vuotta sitten?

2 POHJANMAAN ASEMA JA KAUPPAHUONEET Pohjanmaa oli luvun vaihteessa tuon aikaisen Suomen talouselämän keskus. Alueen rikkaus perustui merenkulkuun ja siihen liittyvään terva- ja puutavarakauppaan. Pohjanmaan vaurastuminen alkoi 1600-luvulta, kiihtyi vuonna 1765 Vaasan, Kokkolan ja Oulun saamien ulkomaankauppaoikeuksien myötä, saavutti lakipisteensä luvun vaihteessa Napoleonin vallankumoussotien aikana ja hiipui nopeasti 1800-luvun puolivälin jälkeen. Kauppaneuvos Anders Donner nimesi vuonna 1847 Kaustarvikin varvilla valmistuneen parkin Odessaksi, sillä Mustanmeren viljarahtaus oli osoittautunut aluksen valmistumisen aikoihin kannattavaksi. Parkki oli 370 nettorekisteritonnin vetoinen ja sen pituus oli noin 37 metriä, leveys noin kymmenen ja syväys hieman yli viisi metriä. Aluksen kapteeneina toimivat Anders ja Henrik Wiklund. Alusta käytettiin vuosina ennen kaikkea terva- ja puutavaralastien kuljettamiseen Englantiin sekä jossain määrin kansainvälisessä rahtipurjehduksessa. Alus ei tiettävästi koskaan käynyt Odessassa. Alus oli Donnerien kauppahuoneen käytössä vuoteen 1855, jolloin se joutui Krimin sodan vuoksi englantilaisten kaappaamaksi. Aluksen ulkomuoto oli vanhanaikainen. Siinä oli mm. maalatut tykkiluukut mahdollisten vihollisten harhauttamiseksi. K.H.Renlundin museo. Kuva Tapio Väinölä. Talouselämän moottoreita olivat rannikkokaupunkien varakkaat kauppahuoneet ja niiden omistajat; Vaasan Falander-Wasastjernat ja Wolffit, Pietarsaaren Lindskogit ja Malmit; Kokkolan Rahmit, Roosit ja Donnerit; Raahen Franzenit, Langit ja Soviot sekä Oulun Snellmannit, Antmannit ja Bergbomit. Kauppahuone oli yhden suvun omistama yritys, joka harjoitti lähestulkoon kaikkea mahdollista liiketoimintaa: merenkulkua, tukku- ja vähittäiskauppaa (so. kauppaa maaseudun talonpoikien kanssa), ulkomaankauppaa ja eräissä tapauksissa myös muuta liiketoimintaa, kuten kaivostoimintaa ja teollisuutta. Vuosina suoritettiin Ruotsin valtakunnassa, siis myös Suomessa varallisuusverotus. Hieman yllättäen Suomen alueen kolme rikkainta mistä löytyi Pohjanmaalta. Ylivoimaisesti varakkain oli kokkolalainen Anders Roos vanhempi, toista tilaa piti jo aiemmin mainittu Abraham Falander Vaasasta ja kolmas oli Adolph Lindskog Pietarsaaresta. Kaikki kolme olivat suurten kauppahuoneiden omistajia, joiden vauraus perustui ennen kaikkea ulkomaankauppaan ja merenkulkuun. Lisäksi he olivat sukulaissuhteiden kautta hyvinkin tuttuja keskenään, vaikkeivät harjoittaneetkaan yhteisiä liiketoimia.

3 Esimerkki kauppaverkostosta. Suomen kolme rikkainta miestä noin vuonna 1800 varallisuusverotuksen mukaan. Kauppahuoneiden keskinäisessä verkostumisessa on yksi keskeinen avain huomattavan merenkulun syntymiseen alueelle. Järjestettyjen avioliittojen yksi idea oli varmistaa se, että sukulaiset tulivat tarpeen vaatiessa apuun, mikäli tarvittiin lisää pääomaa vaikkapa uuden aluksen rakentamiseen. Alukset tehtiinkin vielä 1700-luvulla pääasiassa yhteistyöllä, kunnes kauppiaat vaurastuivat siinä määrin, että he saattoivat rakentaa aluksiaan yksin. Esimerkiksi Anders Roos vanhempi ei juurikaan pitänyt vähemmistöosakkaita aluksillaan vaan keräsi mahdolliset voitot yksin kuin myös maksoi vahingon sattuessa koko haverin arvon omasta pussistaan. Toisaalta Roos oli itse hankkinut asemansa naimalla Rahmin kauppahuoneen ainoan perillisen, ja järjesti myös lastensa avioliitot siten, että etenkin suhteet Pietarsaareen säilyivät tiiviinä: lapsia oli aviossa sekä Malmin että Lindskogin kauppahuoneisiin. Myöhemmin 1800-luvun kuluessa ristikkäisestä luotottamisesta sukulaiskauppahuoneiden välillä tuli rasite. Esimerkiksi Malmin kauppahuoneen taloudelliset vaikeudet 1820-luvulla horjuttivat myös naapurikaupungin varustajia; seuraavalla vuosikymmenellä Salomon Lindskogin vararikko teki huomattavan loven Roosin kauppahuoneen tulokseen; Anders Roos nuorempi oli naimisissa Salomon Lindskogin sisaren kanssa. Kokkolan Donnereiden taloudellinen epäonni taas aiheutti harmaita hiuksia Peter Malm nuoremmalle Pietarsaaressa 1800-luvun puolivälissä. Taloudellisten vaikeuksien aikaan kiinteät sukulaissuhteet joutuivat koetukselle: esimerkiksi Anders Roos nuorempi kieltäytyi avustamasta sisarensa miehen johtamaa Malmin kauppahuonetta 1820-luvulla; vastaavasti 1860-luvulla Peter Malm nuorempi ei antanut mitään armoa veloissa kamppaileville Donnereille, vaikka peräti kaksi hänen tytärtään oli Donnereiden kanssa naimisissa. MERENKULKU JA LAIVANRAKENNUS Voimakas laivanrakennustoiminta oli toinen keskeinen perustekijä Kokkolan myöhemmälle merenkulkumahdille. Tukholmalaiskauppiaat tilasivat luvun vaihteesta alkaen valmiiksirakennettuja aluksia pohjalaisporvareilta, jotka puolestaan tilasivat alukset paikallisilta talonpojilta. Tästä toiminnasta kehittyi aikaa myöten mittavaa puuhaa. Niinpä esimerkiksi Kokkolassa veistettiin vuosittain Tukholmaan myytäväksi 1700-luvulla useita aluksia: Parhaina vuosina lukumäärä ylitti 20, ja vuonna 1779 saavutettiin kaikkien aikojen huippu, 34 uutta alusta.

4 Kokkolassa rakennettujen tai Kokkolaan hankittujen alusten lukumäärä rakennusvuoden mukaan Vaikka pääosa tuolloin veistetyistä aluksista oli pieniä, oli laivanrakennuksen merkitys työllisyydelle huomattava: yhden aluksen rakentamiseen tarvittiin yleensä vähintään kymmenen kirvesmiestä ja muita ammattimiehiä (kuten seppiä, purjeentekijöitä, köydenpunojia jne). Vuonna 1779 rakennetuista aluksista siis pääosa myytiin Tukholmaan, mutta muutama jäi myös omaan käyttöön. Raaka-aineet, puutavara kuljetettiin Pohjanmaan metsistä rannikkokaupunkeihin. Esimerkiksi suuria mastopuita kinnattiin jopa satojen kilometrien päästä laivanrakennuspaikoille. Yksi näistä aluksista oli fregatti Fyra Bröder. Fyrä Bröder oli rakennettu Kokkolassa vuonna 1783 ja myyty Tukholmaan vuonna 1785 Fyra Bröder oli kaikin puolin yksinkertainen alus: siitä puuttui kaikki ylimääräiset koristeet. Fregatti Fyra Bröder. Chydenius instituutti. Vuoteen 1765 saakka pohjalaiset eivät saaneet käydä omaa ulkomaankauppaa, vaan kaikki ulkomaille vietävät tuotteet oli vietiin Tukholmaan, jossa paikalliset porvarit ostivat ne pilkkahintaan ja myivät edelleen hyvällä voitolla ulkomaille. Tilanteen teki ongelmalliseksi se, että

5 Pohjanmaa oli maailman tervantuotannon ehdoton keskus tuohon aikaan. Terva taas oli ainoa tunnettu ja käyttökelpoinen puunsuoja-aine, jota tarvittiin jatkuvasti valtavia määriä eri maiden kauppa- ja sotalaivastojen tarpeisiin. Tervaa tuotettiin Pohjanmaan metsissä, myös täältä lähiseudulta löytyy metsistä takuuvarmasti suuria monttuja, joissa joskus on sijainnut tervahautoja. Tärkeimmät tervakaupungit olivat Kokkola ja Oulu. Vasta tapulioikeuksien myötä kokkolalaisetkin pääsivät harjoittamaan omaa merenkulkua. Osittain kiitos oikeuksista kuuluu Anders Chydeniukselle, jonka voimakas esiintyminen valtiopäivillä 1760-luvulla edesauttoi pohjalaisten asiaa. Chydenius toimi ennen muuta kokkolalaisporvareiden äänitorvena. Toki pohjalaisilla oli omiakin kauppa-aluksia, vaikkeivät he niillä saaneetkaan purjehtia Tukholmaan edemmäksi. Esimerkiksi vuonna 1747 tehdyn selvityksen mukaan suuri osa suomalaisaluksista oli Pohjanmaalta. Kokkolan osuus nousi jo tuolloin 9 prosenttiin, edellä oli vain Pietarsaari ja tapulikaupunki Turku, mutta takana oli monta ulkomaankauppaan oikeutettua kaupunkia, kuten Porvoo ja Helsinki. Luonnollisesti Suomen tärkeimmän kaupungin Turun laivasto oli suurin; senkin vuoksi, että Turulla oli oikeus lähettää aluksiaan Ruotsin valtakunnan ulkopuolelle. Suomen merikaupunkien kauppalaivastot vuonna 1747, osuus kokonaisvetoisuudesta (prosenttia). Vuonna 1765 Vaasa, Kokkola ja Oulu saivat oikeuden käydä ulkomaankauppaa ohi Tukholman. Kauppaa harjoittavilla kauppahuoneilla oli kokemusta suurten kauppa-alusten rakentamisesta ja merenkulusta, jota tosin tähän saakka oli harjoitettu vain Tukholmaan. Jo ensimmäisenä kauppavapauden kesänä 1766 kokkolalaiset lähettivät pinkkilaiva Caroluksen Välimerelle, Ranskan Marseilles een täydessä terva ja pikilastissa (piki oli tervasta jalostettu suoja-aine). Palatessaan seuraavan vuoden kesänä takaisin Caroluksella oli lastinaan Välimereltä otettu suolalasti, jonka aluksen varustajat myivät suurella voitolla paikallisille talonpojille. Pohjanmaan pikkukaupunkien kauppalaivastot kasvoivat nopeasti kauppavapauksien saamisen jälkeen. Erityisen hyvin menestyi Kokkola, ja sen perässä Vaasa ja Oulu. Oheisessa kuviossa on esitettynä kolmen merkittävän merenkulkukaupungin Raahen, Kokkolan ja Pietarsaaren kauppalaivaston vetoisuuden kehitys luvulla. Vetoisuus, eli määrä kuinka

6 paljon alukselle voitiin ottaa lastia ilmoitettiin tuohon aikaan lästeinä, yksi lästi vastasi suurinpiirtein tavaramäärää, joka mahtui hevosvetoiseen nelipyöräiseen vainuun. Näistä kolmesta kaupungista Pietarsaari ja Raahe menestyivät etenkin 1800-luvun puolivälin jälkeen kun taas Kokkola menetti asemansa 1830-luvulla. Raahen, Kokkolan ja Pietarsaaren kauppalaivastojen vetoisuuden kehitys (lästiä). Kokkolassa oli vuonna 1801 koko Ruotsin valtakunnan neljänneksi suurin kauppalaivasto, edellä olivat ainoastaan emämaa Ruotsin suurkaupungit Tukholma, Göteborg ja Gävle. Vuosina 1817, Kokkolan kauppalaivasto oli Suomen suurin. Raahessa taas oli luvulla maan suurin kauppatonnisto. Kuviosta näkyy myös yksi syy merenkulun vaikeuksiin 1850-luvulla: Krimin sota. Raahen, Pietarsaaren ja Kokkolan kauppalaivojen yhteenlaskettu vetoisuus oli noin 30 % Suomen kauppalaivastosta (eli kolmella kaupungilla oli kolmannes Suomen purjelaivoista!). Alusten lukumääristä antaa jotain pohjaa se, että vuosina pelkästään Kokkolassa rakennettiin joko omaan käyttöön tai myytäväksi yli 800 erikokoista purjelaivaa. Kaiken kaikkiaan Kokkolassa oli kaupungin perustamisesta alkaen arviolta noin tuhat purjelaivaa. Lähes samoihin mittasuhteisiin päästiin myös muissa kaupungeissa. Kansainvälisestikään Suomen merenkulku ei ollut pientä. Suomi oli asukaslukuunsa nähden maailman viidenneksi suurin laivanvarustusmaa 1800-luvulla. Esimerkiksi Venäjällä ei ollut varsinaisesti omaa kauppalaivastoa, vaan keisarikunnan kuljetuksia hoitivat pääasiassa suomalaiset ja kreikkalaiset kauppalaivat. Voimme vain aavistaa, mitä tällainen merimahti ja laaja kaupankäynti merkitsi Pohjanmaan pikkukaupunkeja ympäröivän maaseudun talonpojille. Merimahti nimittäin perustui viimekädessä

7 kaupunkien porvareiden maaseudun talonpoikien kanssa käymään kauppaan: talonpojilta ostettiin ulkomaille vietäväksi tarkoitettu terva, heille myytiin ulkomailta tuotu suola, rusinat ja liinavaatteet. Talonpojat veistivät talvikausina aluksia aluksi omilla veistämöillään ja luvun vaihteesta alkaen kaupunkeihin perustetuilla teollisilla laivatelakoilla. Kokkolan tärkeimmät laivanrakennuspaikat. Kokkolan lähiympäristön tärkeimmät laivanrakennuspaikat. Erilaiset poliittiset ja kulttuurilliset vaikutteet levisivät nopeasti merenkulun myötä Pohjanmaan rannikkokaupunkeihin. Rahan lisäksi myös kulttuurielämä keskittyi Pohjanmaalle Anders Chydenius kirjoitti kuuluisat kaupan vapautta vaatineet teoksensa kokkolalaisporvareiden tilauksesta. Vaurastuneilla porvareilla, merikapteeneilla ja jopa merimiehillä ja talonpojilla oli

8 mahdollisuus kouluttaa lapsiaan. Pohjanmaalla syntyneiden tai kasvaneiden J.W. Snellmanin, Z. Topeliuksen ja J.L. Runebergin opintie oli mahdollinen ainoastaan pikkukaupunkien vaurauden ansiosta. RAHTIKAUPPA Paitsi tuonti- ja vientikauppaa, pohjalaisaluksilla harrastettiin varsin pian kauppavapauden saamisen jälkeen rahtikauppaa maailman merillä. Tämä tarkoittaa sitä, että alus rahtasi tuotteita esimerkiksi Välimeren ja Englannin välillä ja aluksen varustaja sai tästä tietyn korvauksen. Suomalaisten kannalta tämä oli erityisen edullista, sillä luonnollisesti talvikausina omiin satamiin ei voinut purjehtia jäiden vuoksi. Niinpä alukset lähtivät tavallisesti kotisatamasta loppukesästä/syksyllä ja palasivat seuraavan kerran kotiin joko seuraavan vuoden kesällä tai vasta vuosien päästä. Parhaimmillaan pahimmillaan alukset olivat matkoillaan jopa lähes 10 vuotta. Merimiesten ja kapteeneiden vaimot, lapset ja perheet odottivat tämän ajan kärsivällisesti miehiään. Tosin pisimpien matkojen purjehdukselle lähti merimiehiksi useimmiten perheettömiä nuorukaisia, ainoastaan kapteeni oli vanhempi ja perheellinen. Kokkolan kauppamerenkulun tärkeimmät satamat Länsi-ja Etelä-Euroopassa Rahtipurjehdus osoittautui tavattoman tuottoisaksi, etenkin luvun vaihteessa, jolloin koko Euroopassa riehui sota: sotivat osapuolet (Iso-Britannia ja Ranska) kaappasivat ja upottivat toistensa kauppa-aluksia, mutta puolueettomien lippujen alla purjehtivat laivat (kuten ruotsalaiset l. pohjalaiset) saivat purjehtia rauhassa. Tämä johti siihen, että sotivat valtakunnat käyttivät puolueettomia aluksia omiin kuljetuksiinsa. Pohjalaisten kannalta edullista oli lisäksi se, että he saivat hyvin tuloja laivanrakennustarpeiden myynnistä ennen kaikkea Isoon-Britanniaan, joka rakensi kiihtyvällä tahdilla uusia sotalaivoja. Terva meni hyvin kaupaksi, kuten myös puutavara. Sotien taustalla oli Ranskan suuri vallankumous 1789 ja Napoleonin nousu valtaan 1790-luvulla ja hänen aloittamansa hillittömät sotaretket, jotka ulottuivat Pohjois-Afrikasta aina Moskovan porteille.

9 Kokkolan kauppamerenkulun pohjoiseurooppalainen maailma Kenraali ja sittemmin Ranskan keisari Napoleon Bonaparte oli taatusti tietämättään pohjalaisen merenkulun hyväntekijä luvun vaihteessa. Kokkolassa jopa nimettiin yksi alus hänen mukaan Bonaparteksi. Tosin pohjalaisten alun ihailu Ranskan keisaria kohtaan muuttui 1800-luvun ensivuosien jälkeen pelonsekaiseksi kunnioitukseksi. Vuonna 1812, kun Napoleon oli marssinut miehen armeijoineen Moskovan porteille, kirjoitti kokkolalaisporvari Joachim Donner huolestuneen kirjeen ystävälleen, jossa hän rukoili, etteivät joukot marssisi Kokkolaan. No, tuskinpa Napoleonia juurikaan kiinnosti Pohjanmaan pieni, joskin varakas kaupunki... Rahtipurjehdus ja myös omien tuotteiden vienti jatkui kannattavana vielä 1800-luvullakin. Vaikka alusten rakentaminen oli erittäin kallista, olivat myös niistä saadut tulot suuria. Esimerkiksi vuonna 1766 Kokkolassa matkaan varustetun pinkkilaiva Caroluksen hinnalla olisi saanut peräti 27 kaupunkitaloa tontteineen Kokkolasta. Myöhemmin alusten hinta laski suhteessa kaupunkitaloihin, mutta silti ne olivat niin kalliita, ettei niitä voineet varustaa kuin varakkaimmat kauppiaat, jotka myös keräsivät niistä saadut tulot.

10 Anders Donnerin varustama fregatti Finland oli aikanaan Suomen komeimpia purjealuksia. Vuonna 1827 rakennetun aluksen vetoisuus oli noin 510 nettorekisteritonnia, pituus 40 metriä, leveys kymmenen ja suurin syväys viisi ja puoli metriä. Isonmaston huippu heilui myös 40 metrin tuntumassa. Finland purjehti alkukesällä 1829 Kokkolasta puutavaraja tervalastissa Cadiziin, jossa lasti myytiin ja uudeksi "lastiksi" otettiin 600 merimiestä kuljetettavaksi Havannaan. Tämän jälkeen alus jäi joksikin aikaa Karibianmerelle rahtaamaan tuotteita Havannan ja lähistön pienempien satamien välillä. Aluksen rakennuskustannukset olivat vuonna 1827 huikeat riksiä, mutta pelkästään vuosien rahtipurjehdukset tuottivat bruttotulona riksiä: alus toi yhdellä matkalla hintansa takaisin varustajalleen. Alus myytiin vuonna 1834 Espanjan Cadizissa. Finlandin hinnalla olisi voinut palkata 300 matruusia vuodeksi tai ostaa noin 20 kaupunkitaloa Kokkolasta. K.H.Renlundin museo. Anders Donnerin varustama fregatti Finland oli aikanaan Suomen komeimpia purjealuksia. Vuonna 1827 rakennetun aluksen vetoisuus oli noin 510 nettorekisteritonnia, pituus 40 metriä, leveys kymmenen ja suurin syväys viisi ja puoli metriä. Isonmaston huippu heilui myös 40 metrin tuntumassa. Finland purjehti alkukesällä 1829 Kokkolasta puutavara- ja tervalastissa Cadiziin, jossa lasti myytiin ja uudeksi lastiksi otettiin 600 merimiestä kuljetettavaksi Havannaan. Tämän jälkeen alus jäi joksikin aikaa Karibianmerelle rahtaamaan tuotteita Havannan ja lähistön pienempien satamien välillä. Aluksen rakennuskustannukset olivat vuonna 1827 huikeat riksiä, mutta pelkästään vuosien rahtipurjehdukset tuottivat bruttotulona riksiä: alus toi yhdellä matkalla hintansa takaisin varustajalleen. Finlandin kapteenina toimi P.J. Eschilson. Alus myytiin vuonna 1834 Espanjan Cadizissa. Finlandin hinnalla olisi voinut palkata 300 matruusia vuodeksi tai ostaa noin 20 kaupunkitaloa Kokkolasta. Parhaimmissa tapauksissa alukset toivat jo ensimmäisellä purjehduksellaan varustajalleen kaksinkertaisesti oman hintansa. Näin esimerkiksi Joachim Donnerin ja Johan Kyntzellin uusi fregatti Amphion, joka valmistui vuonna Alus maksoi rakennettaessa riksiä ja sen varustaminen matkaa ja matkan kustannukset (palkat jne) olivat yhteensä Tulot ensimmäisestä vuosina tehdystä matkasta (tervalastin myynti Lontooseen, rahtaus ja suolalastin nouto Portugalin Setubalista Kokkolaan) olivat yhteensä riksiä, eli reilusti kaksinkertaiset aluksen hintaan verrattuna. Summa oli erittäin suuri, sillä samaan aikaan varakkaimpien pohjalaistalonpoikien verotettava omaisuus oli riksiä: aluksen tuottama puhdas voitto vastasi siis kolmen varakkaan talonpojan koko omaisuutta. Tätä taustaa vasten ei ole ihme että Suomen varakkaimmat miehet löytyivät Pohjanmaalta. Varsinkin kun ottaa huomioon, että varakkaimmilla porvareilla oli omassa kauppalaivastossaan useita aluksia. Esimerkiksi Anders Roosilla oli parhaimmillaan kymmenkunta suurta valtamerialusta ja joukko pienempiä. Näin ollen hänen alustensa vuosittain tuoma puhdas voitto vastasi hyvinkin parinkymmenen talonpojan koko omaisuutta.

11 MERENKULUN KUIHTUMINEN JA PERINTÖ Vielä 1800-luvun lopullakin alukset olivat tehokkaassa käytössä, jopa tehokkaammassa kuin vuosisadan alkupuolella. Miehistön määrää supistettiin rajusti kulujen karsimiseksi; alukset pidettiin yhä pidemmillä yhtäjaksoisilla purjehdusmatkoilla, painolasteja välteltiin, mutta lasteiksi saatiin vain halpoja bulk-tuotteita kuten hiiltä, jota perimätiedon mukaan kapteenit vihasivat yli kaiken. Vaikka ns. tonnimaileissa laskettuna Kokkolan alusten tekemä tuotanto itse asiassa nousi 1800-luvulla (koska alukset olivat isompia, matkat pidempiä ja painolasteja oli vähempi; ei enää talvikausia kotisatamissa kuin vain äärimmäisessä hädässä), kannattavuus kuitenkin laski suurempien pääomakustannusten (alukset kalliimpia rakentaa), kasvaneiden käyttökustannusten ja laskevien rahtihintojen vuoksi. Kokkolalainen merimiesarkku. Merimiehen mukanaan kuljetama omaisuus oli sullottuna merimiesarkkuun ja -säkkiin, jotka karkumatkalle lähtevä mies useimmiten otti mukaansa. Kuvan arkun kanteen on maalattu komean fregatin kuva. K.H.Renlundin museo. Kuva Tapio Väinölä. Pohjalaisporvarit saivat tyytyä 1800-luvun kuluessa yhä heikompiin tuloihin kilpailun kiristyessä kansainvälisillä rahtimarkkinoilla. Tästä näkee hyvin että alusten tuottoprosentit laskivat koko 1800-luvulla; vielä luvun vaihteessa sijoitukselleen sai keskimäärin 35 prosentin voiton; vastaavia korkoja ei kovin monesta suomalaisesta liikeyrityksestä saa. Vuosisadan kuluessa voitot pääoman tuottoprosentti laski 20 prosentin tienoille ja vuosisadan lopulla 10 prosenttiin ja edelleen nollaan. Miksi kokkolalaiset luopuivat merenkulusta? Siksi ettei se ollut kannattavaa liiketoimintaa. Enää eivät alukset maksaneet rakennuskustannuksiaan vuodessa tai kahdessa, hyvä jos hinta saatiin takaisin kymmenessä vuodessa. Samaan aikaan tervan kysyntä laski. Vielä 1700-luvulla pohjalaisilla oli käytössään uusia aluksia, joita he myivät muutaman vuoden oman purjehduksen jälkeen tuntuvalla voitolla ulkomaille luvulla alukset eivät enää käyneet kaupaksi: havupuusta rakennetut alukset eivät kiinnostaneet ulkomaalaisia varustajia, jotka suosivat kestävämpiä tammirunkoisia laivoja. Niinpä pohjalaiset pitivät aluksia pitempään omassa käytössä. Vanheneva aluskanta taas aiheutti monenlaisia harmeja: aluksia tuhoutui haaksirikoissa yksinkertaisesti huonon kunnon vuoksi.

12 Fregatti Solertia Napolin edustalla vuonna Taustalla höyryää tässäkin maalauksessa Vesuviuksen tulivuori; Vesuviuksen purkaus oli usein "kapteenitaulujen" aiheena. Solertia valmistui Kokkolassa vuonna 1838 ja se oli yksi Krimin sodan vuoksi myydyistä aluksista. Solertia kuului Kyntzellien kauppahuoneen laivastoon. Solertia kuljetti vuonna 1841 mastopuita Riikasta Napoliin, jossa kapteeni Wilhelm Rahm maalautti aluksen. Solertia oli noin 40 metriä pitkä ja kymmenen metriä leveä. Sen suurin lastisyväys oli noin viisi ja puoli metriä ja vetoisuus lähes 470 nettorekisteritonnia. Tervan kysyntä laski 1800-luvulla sitä mukaa kun merenkulussa yleistyivät höyryalukset. Pohjalaisista ainoastaan vaasalaiset uskaltautuivat varustamaan laajemmin höyryaluksia ja varsin menestyksekkäästi. Metallirunkoisten höyryalusten huono puoli oli se, että niitä ei voitu rakentaa puisten purjelaivojen tavoin omilla telakoilla, omista raaka-aineista. Pohjanmaalla ei myöskään ollut tieto-taitoa niiden rakentamiseen. Höyryalusten ongelma oli se, ettei niitä voitu rakentaa kotona omista raaka-aineista, vaan ne oli käytännössä ostettava muualta. Luonnollisesti ne olivat huomattavasti kalliimpia, ehkäpä 3 4 -kertaisia verrattuna purjealuksiin. Vanhan varustajapolven (tai oikeastaan toisen varustajasukupolven) edustajat kuolivat yksi toisensa jälkeen 1800-luvun puolivälin tienoilla. Kokkolassa harmaa vuosikymmen sattui 1840-luvun tienoille, jolloin merenkulusta vetäytyivät joko osittain tai kokonaan suvun päämiesten kuoltua Hongellin, Kyntzellin ja Roosin kauppahuoneet. Heidän jälkeläisensä eivät enää olleet kiinnostuneita merenkulun jatkamisesta kiristyneillä markkinoilla. Pääsyy merenkulusta luopumiseen oli todennäköisesti inhimillisempi: miksi harjoittaa vaikeaa ja epävarmaa laivanvarustusta, kun perintönä oli rahaa ja muuta varallisuutta yllin kyllin tuhlattavaksi loppuelämäksi? Hyvänä esimerkkinä käyvät aikanaan Suomen rikkaimman miehen, Anders Roos vanhemman pojanpojat. Toinen pojanpojista, Anders Oscar Roos, kuoli köyhänä kapakanpitäjänä Himangalla, tuhlattuaan perintöosuutensa Tukholman läheltä ostamallaan tilallaan, jossa hän järjesti kalliita seurapiirikutsuja. Anders Oscarin toinen isoisä, kauppaneuvos Adolph Lindskog Pietarsaaresta aikanaan maan kolmanneksi vaurain mies antoi Anders Oscarille lainaksi huomattavia rahasummia, kun oma isä oli kääntänyt rahahanat kiinni. Toinen Anders Roos vanhemman pojanpojista, Otto Herman Roos, taas luopui laivanvarustuksesta ja kokeili onneaan sahaustoiminnassa: hän ajautui konkurssiin 1880-luvulla ja muutti perheineen Ruotsiin. Ympäröivän maaseudun talonpojille kuihtuva tervakauppa ja merenkulku johtivat ongelmiin. Samaan aikaan väestö lisääntyi räjähdysmäisesti ja pellon raivuuseen kelpaavasta maasta olo pulaa. Toisaalta 1800-luvun lopulla karjanhoidosta ja etenkin voikaupasta tuli maaseudun uusi pääelinkeino, kun aiemmin maatalous oli ollut enemmän tai vähemmän ainoastaan oman ruoan tarpeen tyydyttämistä varten: ainoat ylimääräiset tulot oli saatu tervaa ja puuta myymällä. Merenkulun kuihtuminen oli yksi tärkeä syy siihen, että siirtolaisuus Amerikkaan oli erityisen suurta juuri Pohjanmaalta. Esimerkiksi Toholammilta lähti 1800-luvun lopulla viidesosa väestöstä Pohjois-Amerikkaan onneaan etsimään; ainoastaan pieni osa palasi takaisin.

13 Parkki Salama purjehtimassa Venetsian edustalla. Salama oli Venetsiassa tammi-helmikuussa 1867, jolloin kapteeni Michael Fredrik Rodén todennäköisesti tilasi maalauksen joltakin paikalliselta taiteilijalta. Salam joutui purjehtimaan Venetsiaan hätäsatamaan aluksen purjeiden vaurioiduttua myrskyssä. Kapteeni Rodén käytti tilaisuutta hyväkseen ja myi aluksella olleen Shieldsistä lastatun hiililastin Venetsiaan. K.H.Renlundin museo. Kuva: Tapio Väinölä. Suomalaisen merenkulun painopiste kääntyi Etelä-Suomeen ja Helsinkiin. Ironista kyllä, aikakauden suurin laivanvarustaja, helsinkiläinen Suomen Höyrylaiva Osakeyhtiö keräsi luvun vaihteessa suunnattomia voittoja Yhdysvaltoihin ja Kanadaan siirtolaisia kuljettaneilla höyryaluksillaan. Anders Chydeniuksen viitoittamalle kansainväliselle meritielle lähdettiin Kokkolan satamasta ensimmäisen kerran alkukesällä Kokkolan 122 vuotta kestänyt vanhan ajan merenkulku päättyi kello 15.00, kun parkki Salama tuhoutui haaksirikossa Skagerrakissa. Perustuu Chydenius-instituutissa Kokkolassa pidettyyn esitelmään.

PORIN PUISET SOTALAIVAT

PORIN PUISET SOTALAIVAT PORIN PUISET SOTALAIVAT PORIN PUISET SOTALAIVAT Aarni Lehti Karl Immonen Paino Porin kaupungin painatuskeskus Taitto Marianne Kotiranta 2006 SISÄLLYSLUETTELO Porin puiset sotalaivat 1 Suomen merenkulku

Lisätiedot

TAMPEREEN YLIOPISTO. Antti Pösö PORVOON MERIMIESHUONEEN SOSIAALINEN TOIMINTA 1800-LUVUN JÄLKIPUOLISKOLLA PURJEMERENKULUN MAAILMASSA

TAMPEREEN YLIOPISTO. Antti Pösö PORVOON MERIMIESHUONEEN SOSIAALINEN TOIMINTA 1800-LUVUN JÄLKIPUOLISKOLLA PURJEMERENKULUN MAAILMASSA TAMPEREEN YLIOPISTO Antti Pösö PORVOON MERIMIESHUONEEN SOSIAALINEN TOIMINTA 1800-LUVUN JÄLKIPUOLISKOLLA PURJEMERENKULUN MAAILMASSA Historian pro gradu tutkielma Tampere 2008 Tampereen yliopisto Historiatieteen

Lisätiedot

1. ONKO TUO ISÄN LAIVA? 2 Purjelaivat kuljettivat kauppatavaraa ympäri maailmaa. 3. MARKKINA-ÄIJÄÄ OSTAMASSA 11 Vilkas kauppatori

1. ONKO TUO ISÄN LAIVA? 2 Purjelaivat kuljettivat kauppatavaraa ympäri maailmaa. 3. MARKKINA-ÄIJÄÄ OSTAMASSA 11 Vilkas kauppatori WÄHÄLASTEN UUSIKAUPUNKI - OPETTAJAN MATERIAALI SISÄLLYSLUETTELO 1. ONKO TUO ISÄN LAIVA? 2 Purjelaivat kuljettivat kauppatavaraa ympäri maailmaa 2. LÖYSIN KYMMENEN PENNIÄ! 8 Kaupunginlahti 3. MARKKINA-ÄIJÄÄ

Lisätiedot

BILLNÄSIN RUUKIN HISTORIA. Petteri Harjula

BILLNÄSIN RUUKIN HISTORIA. Petteri Harjula BILLNÄSIN RUUKIN HISTORIA Petteri Harjula Billstenin aika Carl Billsten oman aikansa monialayrittäjä Vuonna 1641 alun perin tukholmalainen (mutta silloin jo Turussa asuva) Carl Billsten (1605-1673) sai

Lisätiedot

ELINKEINORAKENNE ETELÄ-KARJALASSA

ELINKEINORAKENNE ETELÄ-KARJALASSA ELINKEINORAKENNE ETELÄ-KARJALASSA Anu Talka VIIPURIN LÄÄNIN SYRJÄKULMASTA ETELÄ-KARJALAKSI le kutsutaan Suomen historiassa keskiajaksi. Ihmiset olivat tuolloin ja pitkään sen jälkeen ensisijassa perheensä

Lisätiedot

1923 1983 MÄKISEN KUVASTIN OY FINNMIRROR

1923 1983 MÄKISEN KUVASTIN OY FINNMIRROR 1923 1983 MÄKISEN KUVASTIN OY FINNMIRROR SISÄLLYS HEIJASTUKSIA KUVASTIMESSA, MÄKISEN KUVASTIN OY 60 VUOTTA 1. PEILI SUOMESSA 2. KAARLO JA MARTTA MÄKINEN MÄKISEN KUVASTIN OY:N PERUSTAJAT 3. YRITYSTOIMINNAN

Lisätiedot

Promaint 7/2009 KOKKOLA. (c) 2009 Timo-Olavi Jalkanen www.databooks.com timo-olavi.jalkanen@databooks.com. teollisuusmatkakohteena

Promaint 7/2009 KOKKOLA. (c) 2009 Timo-Olavi Jalkanen www.databooks.com timo-olavi.jalkanen@databooks.com. teollisuusmatkakohteena Promaint 7/2009 KOKKOLA teollisuusmatkakohteena (c) 2009 Timo-Olavi Jalkanen www.databooks.com timo-olavi.jalkanen@databooks.com Teollisuusmatkalla Kokkola Kokkolahden kaupunki Kokkola perustettiin vuonna

Lisätiedot

KIINA JA KASVUN KIVUT

KIINA JA KASVUN KIVUT Toimittaneet Pekka Sutela ja Pentti Vartia KIINA JA KASVUN KIVUT Julkaisija: Elinkeinoelämän Tutkimuslaitos, ETLA (Sarja B213) yhteistyössä Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen kanssa Kustantaja:

Lisätiedot

2 / 201 3 www.ulkomatala.net 30.4.201 3

2 / 201 3 www.ulkomatala.net 30.4.201 3 2 / 201 3 www.ulkomatala.net 30.4.201 3 Vierailu uudelle Wasa Expressille Superfast Ferries ennen ja nyt STX:n Euroopan telakoiden laiha tulevaisuus Valtionvarustamot Aasiassa ja Australiassa Stena Linen

Lisätiedot

Heti alkuun haluan korostaa sitä, että Snellman-suvun alkukoti ja keskeinen toiminta-alue on ollut Oulu ja Pohjois-Pohjanmaa.

Heti alkuun haluan korostaa sitä, että Snellman-suvun alkukoti ja keskeinen toiminta-alue on ollut Oulu ja Pohjois-Pohjanmaa. 1 Esitelmä 24.1.2006 klo.18.00 J. V. Snellman luentosarja Oulu, Kaupungintalon juhlasali Kauko Kouvalainen, emeritusprofessori. Snellman-suku ja Oulun kehitys Kun tarkastellaan eri paikkakuntien historiaa,

Lisätiedot

02 / 2012 http://www.ulkomatala.net 30.4.2012 BORE TEEMANUMERO BOREN 115 VUOTINEN HISTORIA ALKAEN VUODESTA 1897 TÄHÄN PÄIVÄÄN ASTI

02 / 2012 http://www.ulkomatala.net 30.4.2012 BORE TEEMANUMERO BOREN 115 VUOTINEN HISTORIA ALKAEN VUODESTA 1897 TÄHÄN PÄIVÄÄN ASTI 02 / 2012 http://www.ulkomatala.net 30.4.2012 BORE TEEMANUMERO BOREN 115 VUOTINEN HISTORIA ALKAEN VUODESTA 1897 TÄHÄN PÄIVÄÄN ASTI PÄÄKIRJOITUS TEKSTI LASSI LIIKANEN Onnea 115-vuotias! TÄNÄÄN vapun aatto,

Lisätiedot

Fiskars 1649. 365 vuotta Suomen teollisuuden historiaa

Fiskars 1649. 365 vuotta Suomen teollisuuden historiaa Fiskars 1649 365 vuotta Suomen teollisuuden historiaa Sisällysluettelo Rauta ja Eurooppa......................................... 5 Fiskarsin ruukin perustaja oli hollantilainen.........................

Lisätiedot

AIKAMATKA KAUPUNKIIN SUUNNISTUS PORIN KAUPUNGIN HISTORIAAN Kaupunkisuunnistuksessa tutustutaan Porin historiaan tarinoiden, esimerkkien ja valokuvien avulla. Oppainamme toimivat 11-12-vuotiaat tavalliset

Lisätiedot

Jutta Julkunen 15.12.2014 Sisältöjen kokoaminen näyttelyä varten

Jutta Julkunen 15.12.2014 Sisältöjen kokoaminen näyttelyä varten VUOKSEN HISTORIA OSANA ETELÄISEN SAIMAAN HISTORIAA GeoVuoksi-hanke Jutta Julkunen 15.12.2014 Sisältöjen kokoaminen näyttelyä varten 1 SISÄLLYS Ennen 1500-lukua 2 1500-1617: sotakaudesta Stolbovan rauhaan

Lisätiedot

Turun kaupunki 1600-luvulla

Turun kaupunki 1600-luvulla Turun kaupunki 1600-luvulla Kirjoittanut Tauno Perala Kaupunki saa asemakflnvan Vuosisatojen aikana Turun kaupunlzi oli rakentunut vailla suunnitelmaa tuomiolzirkon ymparille, siihen kohtaan, jossa Satakunnasta,

Lisätiedot

Kesä Salmessa porvarillista huvilakulttuuria Oulun Toppilansalmessa

Kesä Salmessa porvarillista huvilakulttuuria Oulun Toppilansalmessa Kesä Salmessa porvarillista huvilakulttuuria Oulun Toppilansalmessa Ulla Pohjamo pro gradu tutkielma Jyväskylän yliopisto Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos kl 2003 2 SISÄLTÖ Alkusanat OSA I: Huvilaelämää

Lisätiedot

PORIN ENSIMMÄISEN TAPULIOIKEUDEN AIKA 1. KAUPUNGIN PERUSTAMINEN JA ETUOIKEUDET

PORIN ENSIMMÄISEN TAPULIOIKEUDEN AIKA 1. KAUPUNGIN PERUSTAMINEN JA ETUOIKEUDET PORIN ENSIMMÄISEN TAPULIOIKEUDEN AIKA 1. KAUPUNGIN PERUSTAMINEN JA ETUOIKEUDET JUHANA-HERTTUA I Kesällä 1556 kävi nuori Vaasa-ruhtinas, josta oli tuleva Porin kaupungin perustaja, ensi kertaa Ulvilan seudulla.

Lisätiedot

TEKNIIKKAA JA TARINOITA RUNEBERGINKADULLA

TEKNIIKKAA JA TARINOITA RUNEBERGINKADULLA TEKNIIKKAA JA TARINOITA RUNEBERGINKADULLA Töölön puhelinkeskusrakennus 1915 2008 M E R J A K I H L A R I M O N O N E N TEKNIIKKAA JA TARINOITA RUNEBERGINKADULLA Töölön puhelinkeskusrakennus 1915 2008

Lisätiedot

Sivunumerointi viittaa alkuperäisen julkaisun numerointiin

Sivunumerointi viittaa alkuperäisen julkaisun numerointiin 1938 1 Sivunumerointi viittaa alkuperäisen julkaisun numerointiin 2 3 Skannattu Omnipage-tekstintunnistusohjelmalla 2009. Ulkoasu (tekstin rivitykset, tavutukset ja sivunvaihdot) eivät vastaa alkuperäistä

Lisätiedot

Monikansallisten yritysten tulo Suomeen ennen toista maailmansotaa 1

Monikansallisten yritysten tulo Suomeen ennen toista maailmansotaa 1 Kansantaloudellinen aikakauskirja 100. vsk. 3/2004 ARTIKKELEITA Monikansallisten yritysten tulo Suomeen ennen toista maailmansotaa 1 Riitta Hjerppe Taloushistorian professori Helsingin yliopisto, Yhteiskuntahistorian

Lisätiedot

4. Saksan ulkosuomalaistyö

4. Saksan ulkosuomalaistyö 4. Saksan ulkosuomalaistyö 4.1. Saksan ja Suomen pitkät yhteydet Saksalainen vaikutus on ulottunut Suomeen eri tavoin tunnetun historian alusta asti. Varhaiskeskiajan kauppatiet, jotka kulkivat Suomen

Lisätiedot

Korhoset rautalampilaisina maanmiehinä 1500 1700-luvuilla Veijo A. Salonheimo (julkaistaan tekijän luvalla)

Korhoset rautalampilaisina maanmiehinä 1500 1700-luvuilla Veijo A. Salonheimo (julkaistaan tekijän luvalla) Korhoset rautalampilaisina maanmiehinä 1500 1700-luvuilla Veijo A. Salonheimo (julkaistaan tekijän luvalla) Rautalammin Korhosten historia liittyy eroamattomasti koko Rautalammin pitäjän historiaan joka

Lisätiedot

Alkajaisiksi. R AUHALLISTA JOULUA ja H YVÄÄ U UTTA VUOTTA. J o h t o k u n t a

Alkajaisiksi. R AUHALLISTA JOULUA ja H YVÄÄ U UTTA VUOTTA. J o h t o k u n t a Alkajaisiksi Pitkäpaasi-Seuran säännöissä sanotaan, että seura toteuttaa tarkoitustaan mm. harjoittamalla julkaisutoimintaa. Seuran perustamisvaiheen aikoina tuotiin useammalta taholta esille toivomus

Lisätiedot

merimies2 2007 lastattu Uusi Linda on ja liikenteessä Nya Linda s. 12-13 s. 36 Mökkien kesävaraukset s. 16-17 Stugbokningar för sommaren s.

merimies2 2007 lastattu Uusi Linda on ja liikenteessä Nya Linda s. 12-13 s. 36 Mökkien kesävaraukset s. 16-17 Stugbokningar för sommaren s. Suomen Merimies-Unioni SM-U ry merimies2 2007 Finlands Sjömans-Union FS-U rf Uusi Linda on lastattu ja liikenteessä s. 12-13 Nya Linda s. 36 Mökkien kesävaraukset s. 16-17 Stugbokningar för sommaren s.

Lisätiedot

Nuijamaan neljä vuosikymmentä

Nuijamaan neljä vuosikymmentä Janne Nokki Nuijamaan neljä vuosikymmentä 1 Janne Nokki 2015 Painatus: Tullin monistamo Kannen kuva: Nuijamaan tullimiehiä Kuvat: Tullimuseon kokoelmat, Lappeenrannan kaupunginarkisto / Saimaan Sanomien

Lisätiedot

TIETEESSÄ TAPAHTUU 64 2014 2015

TIETEESSÄ TAPAHTUU 64 2014 2015 TIETEESSÄ TAPAHTUU 64 2014 2015 Tutkijan sosiaalinen vastuu Haaksirikot ja pelastusseurat Erkki Vala unohtunut tulenkantaja Yhdysvaltain poliittinen kulttuuri Digitaaliset ihmistieteet Tieteidenvälisyys

Lisätiedot

Autosalpa 50-vuotta, ole hyvä.

Autosalpa 50-vuotta, ole hyvä. Autosalpa 50-vuotta, ole hyvä. Tarina puoli vuosisadan takaa. ESIPUHE Tervetuloa aikamatkalle Autosalpa Oy:n viiteenkymmeneen vuoteen 1957-2007. Aikamatka on kirjoitettu tarkoituksellisesti tarinan muotoon,

Lisätiedot

Julkaisija Vaasan yliopisto, Avoin yliopisto, PL 700, 65101 Vaasa. www.uwasa.fi/avoin/

Julkaisija Vaasan yliopisto, Avoin yliopisto, PL 700, 65101 Vaasa. www.uwasa.fi/avoin/ 2 Julkaisija Vaasan yliopisto, Avoin yliopisto, PL 700, 65101 Vaasa. www.uwasa.fi/avoin/ Toimittaja Reeta Eskola Kannen kuva Rauno Kaikkonen. Taitto Merja Kokko. ISBN: 978-952-476-222-9 ISSN: 1797-5026

Lisätiedot

Matkustus Argentinassa ja Uruguayssa. Arno ja Ossi Donner

Matkustus Argentinassa ja Uruguayssa. Arno ja Ossi Donner Arno ja Ossi Donner Table of Contents Matkustus Argentinassa ja Uruguayssa...1 Arno ja Ossi Donner...2 ESIPUHE...3 ARGENTINA...8 Historia...9 Hallitusmuoto...13 Ilmanala...17 Kasvi ja eläinkunta...19 Asukkaat...22

Lisätiedot