Valmistautuminen tilintarkastukseen. HAUS Mirka Laasonen, VTT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Valmistautuminen tilintarkastukseen. HAUS 1.12.2010 Mirka Laasonen, VTT"

Transkriptio

1 Valmistautuminen tilintarkastukseen HAUS Mirka Laasonen, VTT

2 2 Tilintarkastus: koska ja kuka sen voi tehdä? Organisaatio ja projekti voidaan tarkastaa kolmella tasolla: 1. "Perus" tilintarkastus (Certificate on the Financial Statements) Kohdistuu aina yhteen projektiin sen keston aikana Grant Agreement, Annex II, Section 2, kohta II.4 2. Komission tilintarkastus Ad hoc tyyppinen, komissio valitsee tarkastuksen kohteen ja ilmoittaa siitä osapuolelle kirjeellä. Kirjeessä pyydetään ottamaan yhteyttä komission valitsemaan tilintarkastajaan/firmaan tarkastusajankohdan sopimiseksi. Kirjeen liitteenä on lista etukäteen toimitettavista dokumenteista. Grant Agreement, Annex II, Section 3, kohta II.22 Komission tekemien tilintarkastusten määrä on lisääntynyt! Arviolta joka 3. hankkeen osapuoli tulee tarkastetuksi komission toimesta! 3. Euroopan tilintarkastustuomioistuimen tarkastus (European Court of Auditors, ECA) Voi seurata komission tilintarkastuksesta tai tulla erillisenä tarkastuksena Euroopan yhteisön perustamissopimuksen artikla 248

3 3 Certificate on the financial statements (CFS) Sopimusosapuolen tulee suorittaa tilintarkastus kun kustannuksia vastaava kumulatiivinen EU:n rahoitusosuus saavuttaa :n rajan tai ylittää sen. Tilintarkastus budjetoidaan hakuvaiheessa ja tarve kartoitetaan sopimusneuvottelujen yhteydessä. Jos projekti kestää 2 vuotta tai vähemmän, tilintarkastus yleensä projektin lopussa Jos Certificate on the Methodology, tilintarkastus on tehtävä projektin lopussa Jos komission rahoitusosuus jää alle , tilintarkastusta ei tarvita ollenkaan. Tilintarkastuksen voi suorittaa: Yksityinen tilintarkastaja (external auditor) tai julkisorganisaatiossa omaan henkilökuntaan kuuluva tarkastaja (competent public officer). Ulkopuolisen tilintarkastajan tekemä tarkastus on alihankintaa (subcontracting, ensisijainen management kulu). Organisaation kuuluvan henkilön tekemä tarkastus on henkilöstökulua (personnel). Vahvistettava sopimusneuvotteluvaiheessa kumpaa käyttää.

4 4 Certificate on the financial statements (CFS) 2/2 Tilintarkastustoimiston valinta tehtävä hankintalain säädösten mukaan (kilpailutus). Kannattaa käyttää samaa toimistoa kaikkiin tarkastuksiin. Näin syntyy hyvä kumppanuussuhde ja organisaation käytännöt tulevat tutuksi. Tarkastusprosessiin kuuluu myös neuvonta - muutoksiin ja pulmatilanteisiin voi ja saa kysyä neuvoa. Tilintarkastus on projektin suora kustannus Raportoidaan Management-aktiviteetin Subcontracting -kategoriassa. Alkuperäinen lausunto Independent Report on Factual Findings ja Terms of reference (ToR) toimitetaan komissiolle Form C:n mukana. Jos projektissa on mukana kolmas osapuoli, määräytyy raja partnerin ja kolmannen osapuolen yhteenlasketusta komission rahoitusosuudesta

5 5 Tilintarkastus: esimerkki 1 (3-vuotinen projekti) Komission rahoitusosuus 1. vuonna: ei tilintarkastusta Komission rahoitusosuus 2. vuonna: tilintarkastuslausunto vaaditaan, koska 1. ja 2. kauden kustannuksia vastaava Euroopan Unionin rahoitusosuus ylittää tarkastusrajan ( = ) Komission rahoitusosuus 3. vuonna: ei tilintarkastusta, koska tarkastuksen jälkeen kertynyt kustannuksi vastaava rahoitusosuus jää alle o EU:n rahoitusosuus koko projektin aikana o Komission tarkastus on mahdollinen koska tahansa!

6 6 Tilintarkastus: esimerkki 2 (3-vuotinen projekti) Komission rahoitusosuus 1. vuonna: ei tilintarkastusta Komission rahoitusosuus 2. vuonna: ei tilintarkastusta ( ) Komission rahoitusosuus 3. vuonna: ei tilintarkastusta ( ) EU:n rahoitusosuus koko projektin aikana Tilintarkastustodistusta ei siis vaadita ko. projektin aikana, koska komission rahoitusosuus jää alle o Huom! Komissio voi tehdä oman auditoinnin eli tämä ei poista osapuolen velvoitteita hoitaa asioita asianmukaisesti ja systemaattisesti. o Huom! Mahdolliset budjettimuutokset saattavat tuoda mukanaan tilintarkastusvelvoitteen mikäli EU:n rahoitusosuus kasvaa alkuperäisestä suunnitellusta.

7 7 Tilintarkastus: esimerkki 3 (2-vuotinen projekti) Komission rahoitusosuus 1. vuonna: ei tilintarkasta Komission rahoitusosuus 2. vuonna: tilintarkastus vaaditaan ( > ) o EU:n rahoitusosuus koko projektin aikana o Tilintarkastuslausunto vaaditaan 2-vuotisissa projekteissa vasta projektin päätyttyä.

8 8 Vaadittavat tilintarkastusdokumentit Tilintarkastuksen vaatimukset on määritelty avustussopimuksen liitteessä Annex VII Form D (Terms of reference for the certificate of financial statements). Vaadittavat dokumentit: Letter of Representation (LoR - johdon vastuukirje) Terms of Reference (ToR - toimeksiantokirje) Independent Report of Factual Findings (tilintarkastuslausunto + Procedures performed by the Auditor taulukko komissioon toimitetaan partnerin ja tilintarkastajan allekirjoittama Terms of Reference, tilintarkastajan allekirjoittama Independent Report of Factual Findings sekä Procedures performed by the Auditor taulukko Huom! Letter of Representation on vain partnerin ja tilintarkastustoimiston välinen, ei toimiteta komissioon, säilytettävä CFS:n liitteenä Lisätietoa tilintarkastusvaatimuksista Cordiksesta: Find a Document Guidance notes for beneficiaries and auditors on certificates issued by external auditors Huom! Päivitetty versio tulossa vuoden 2012 alussa!!!

9 9 Mitä tilintarkastuksessa tapahtuu? Koordinaattori lähettää konsortiolle viestin talousraportoinnin aikataulusta sekä vaaditusta dokumenteista. Osapuolen tulee itse seurata omaa kustannuskertymäänsä ja tarkistaa tuleeko tilintarkastus ja tarvitaanko tilintarkastuslausunto Jos tilintarkastus vaaditaan, sovitaan tilintarkastusaika. Huom! Raportointikauden päättyminen + 60 pv varmista että pysyt aikataulussa etkä viivästytä konsortion raportointia ja raportoinnin submitoimista komissioon! Mikäli tarkastusta ei vaadita, täytetään vain Form C raportointikauden aikana syntyneistä kustannuksista Tilintarkastajat käyvät läpi: Organisaatiokohtaista tietoa: Projektilaskentakäytännöt Yleiskustannuslaskenta Projektikohtaista tietoa: Tuloslaskelman ja tapahtumalokin sekä tositteet: ostolaskut, matkalaskut ym.) Tuntikirjaukset ja työaikaraportit. Tehtyjen työaikojen on oltava todenmukaisia Palkkatiedot henkilöittäin, työsopimukset tarkastetaan kerran projektin aikana. Hankinnat ja hankintoihin liittyvät dokumentit, palvelujen ostot, muut kulut

10 10 Mitä tilintarkastuksessa tapahtuu? Tilintarkastaja käy läpi projektia koskevaa aineistoa ja tositteita: ostolaskuja, matkalaskuja, työaikakirjanpitoa, palkkakustannuksia jne., projektin sopimuksia ja sopimusmuutoksiin liittyviä aineistoja (amendmentit) sekä työsuunnitelmaa. Tarkastus alkaa yleensä yhteispalaverilla, jossa ovat läsnä projektin taloudesta vastaava henkilö, projektipäällikkö ja tilintarkastaja(t). Varmista, että vastuuhenkilöt ovat tavoitettavissa koko tarkastuksen ajan. Aloituspalaverissa on hyvä käydä läpi mikä organisaation rooli on hankkeessa, mitkä ovat projektin tavoitteet, mitkä ovat olleet suurimmat kustannuserät tähän saakka ja mitä hankkeessa on tehty/saavutettu ja kuinka työt ovat edenneet. Tarkastuksen yhteydessä tilintarkastajat esittävät tarkentavia kysymyksiä kustannuksista ja tositteista ja pyytävät lisäselvityksiä. Tilintarkastuslausunto liitteineen ja Form C toimitetaan koordinaattorille ja koordinaattori toimittaa ne keskitetysti komissioon. Partnerit eivät koskaan lähetä raportteja tai dokumentteja suoraan komissioon! Tilintarkastus on paitsi tarkastelun paikka mutta myös oppimismahdollisuus - oivallinen tilaisuus esittää kysymyksiä ja saada tarkennuksia sekä käytäntöihin että komission talousohjeistuksen tulkintoihin ja niissä ilmenneisiin pulmakohtiin!

11 11 Vinkkejä Muista, että tilintarkastajia voi konsultoida jo raportointikauden kuluessa tai vaikka jo projektin alkaessa, jos näyttää siltä, että projektiin liittyy esimerkiksi projektilaitteita tai itse rakennettavia laitteita tai jotakin muuta sellaista mikä vaatii etukäteen selvittelyä. Varaa tilintarkastusaika hyvissä ajoin huomioi raportoinnin määräajat komissioon. Dokumentit on toimitettava aikarajan puitteissa turhien viivästysten välttämiseksi. Puuttuvat dokumentit keskeyttävät raportoinnin evaluoinnin ja asia on ns. jäissä kunnes kaikki tarvittava on toimitettu komissioon. Komissio voi halutessaan edetä ilman puuttuvia dokumentteja mutta samalla ongelmat siirtyvät seuraavaan kauden raportointiin. Etukäteismateriaali antaa tilintarkastajalle mahdollisuuden tutustua projektiin jo ennen varsinaista tarkastusta. Tässä yhteydessä voi esimerkiksi kysyä jonkun kuluerän hyväksyttävyydestä tai missä kulukategoriassa ko. kustannus tulee tilintarkastajan näkemyksen mukaan raportoida (Esimerkiksi palvelun osto).

12 12 Vinkkejä, jatkuu Kerää tarvittava materiaali ajoissa! Aineiston huolellinen koonti vie aikaa mutta säästää vaivaa tarkastuksen yhteydessä. Tarkastuksen aikana nousee esiin kysymyksiä ja lisäselvitystä vaativia asioita, joten talousvastaavan kannattaa varautua toimittamaan pyydetyt tarkennukset ja lisätiedot mieluiten jo tarkastuspäivän aikana. Tilintarkastajien tarkkuus vaihtelee tarkastajittain Tilintarkastajan kysymyksiin on hyvä vastata ripeästi ja mahdollisimman pian tarkastuksen jälkeen. Mikäli et saa kaikkea tarvittavaa toimitettua saman päivän aikana pyydä lista puuttuvista asioista ja toimita kaikki tarvittavat lisäselvitykset kerralla. o Muidenkin tahojen tietämystä voidaan tarvita tarkastuksen läpiviemisessä (esim. HR, kirjanpito, laskentapäällikkö, hankintaorganisaatio, ) o Joskus käydään syvällistäkin keskustelua komission ohjeistuksista ja säännöksistä, muutoksista ja epäkohdista. Hyödynnä siis tilaisuutesi - tilintarkastukset ovat oivallinen paikka oppia uutta ja saada lisätietoa!

13 13 Mahdollisia ongelmatilanteita o Arvonlisäverot ja muut verot esimerkiksi matkakustannusten yhteydessä, palvelujen ostot ulkomailta (esimerkiksi tilavuokrat ja kokousjärjestelyt). o Dokumentoi tilaamasi palvelut ja muu tarvittava. Säilytä sähköpostikirjeenvaihto! Myös komission kanssa käyty kirjeenvaihto! o Laitekustannukset (erikoislaitekäytöt, laitevuokrat, poistot) miten tuntihinnat on laskettu ja mitä kulueriä sisältyy yleiskustannuksiin ja mitä laitteen käytöstä veloitettuun tuntihintaan. o Edustuskulut ja mahdolliset tarpeettomat kustannukset. Tilintarkastajat arvioivat myös kustannusten tarpeellisuutta. o Epäselvät laskut ja epäselvät tositteet. Varmista että aineisto on asianmukaisesti koottu ja ettei tositteita puutu. Epäselvät tositteet hylätään. Puuttuvia tositteita vastaavat kulut hylätään myös. o Alihankinnat. Alihankintasopimukset ja tilaukset tulee esittää tarkastuksen yhteydessä. Myös lopulliset valintaperusteet tulee dokumentoida kirjallisesti. Alihankintojen yhteydessä tulee osoittaa toimineensa 7. Puiteohjelman sääntöjen mukaan (olennaista transparency, equal treatment and best value for money ratio)

14 14 Komission tilintarkastus Komissiolla on oikeus milloin tahansa projektin aikana ja viisi vuotta projektin päättymisen jälkeen suorittaa oma tilintarkastus Komission tilintarkastus kohdistuu tiettyyn osallistujaorganisaatioon yksi tai useampi projekti tarkastetaan samanaikaisesti Komission suorittama tarkastus on aina selvästi laajempi kuin CFS:n saamiseksi tehtävät projektein tilintarkastukset kohdistuvat laajasti koko organisaation projektilaskentakäytäntöihin Suorittajana komission oma tilintarkastaja tai komission sopima tilintarkastustoimisto. Komissio on osoittanut aina päätilintarkastajan ja varsinaiset tarkastajat, jotka tulevat tekemään tarkastuksen paikan päälle. Tilintarkastuksen eteneminen: o Ilmoituskirje/tiedonanto, jossa komissio ilmoittaa tarkastuksen kohteen ja tarkastettavan projektin/tarkastettavat projektit sekä tarkastajan. Kirjeessä ilmoitetaan etukäteen tarvittavat tiedot/dokumentit o Kirjeen saavuttua, on otettava yhteyttä tarkastajaan ja sovittava aika ja paikka, yhteyshenkilö ym. tarkastukseen liittyvät käytännön järjestelyt o Projektin kustannukset: palkkatodistukset, maksutositteet, tuntilistat, laskukopiot, kilpailutusasiakirjat alihankinnoista, matkalaskut, rahaliikenne - koordinaattorin maksut projektin osapuolille jne. o Organisaatio: organisaation rakenne, taloustiedot, henkilöstökuvaukset, järjestelmäkuvaukset, allekirjoitusoikeudet jne.

15 15 Komission tilintarkastus, jatkuu Tarkastuksen alkupalaveri, esim. seuraavasti o Organisaation yleisesittely o Tarkastettavan projektin esittely (projektipäällikkö) o Organisaation laskentajärjestelmän sekä erityisesti projektilaskentakäytäntöjen esittely (talousvastaava, talouspäällikkö) Loppupalaveri o Tarkastaja kertoo omista havainnoistaan, mahdollisista ei-hyväksyttävistä kustannuksista, tarvittavista lisäselvityksistä jne. o Esittää tarkentavia kysymyksiä. Tarkentavia kysymyksiä tulee myös tarkastuksen jälkeen ja niihin on hyvä vastata mahdollisimman pian. Loppuraportti o Tarkastaja lähettää raporttiluonnoksen kommentoitavaksi. Raportin saaminen vie aikaa ja tarkastuksen kohteen tulee esittää hyvin perusteltuja näkökohtia, jos osapuolella on raporttiin jotakin kommentoitavaa tai huomautettavaa. o Lopullinen raportti tulee yleensä useita kuukausia tarkastuksen jälkeen o Jos kaikkia raportoituja kustannuksia ei ole hyväksytty, tulee aikanaan ns. recovery order, jolla komissio perii liikaa maksetun rahoituksen takaisin tai jos komission maksuja saamatta projektissa, komissio pidättää osuuden viimeisestä maksatuksesta. o Kokemusten mukaan raportointia kannattaa pyrkiä korjaamaan jo projektin aikana (selvät tapaukset).

16 16 Komission tilintarkastus, jatkuu Huomioitavaa: Komission tarkastuksissa tehdyistä havainnoista saattaa seurata tarkastettuja projekteja laajempiakin vaikutuksia esim. jos tarkastuksessa havaittu jokin systemaattinen virhe projektien laskentakäytännöissä, joudutaan ehkä oikaisemaan kustannusraportointia taannehtivasta kaikissa 7. PO:n projekteissa tai muuttamaan käytäntöjä jatkossa Raporttien saaminen kestää, joten tarkastuksen kohteen on hyvä olla myös itse aktiivinen ja kysyä raporttia ja tilannetta tarkastajilta. Ongelmana on, että osapuolet eivät tahdo saada näitä draft -versioita nähtäväkseen ja ovat epätietoisuudessa siitä mitä tapahtuu tai odotetaanko heiltä jotakin inputtia asian eteenpäin saattamiseksi. Voi olla, että tilintarkastuksen loppuraporttia ei ole saatu projektin päättymiseen mennessä ja näin ollen ei ole muuta vaihtoehtoa kuin raportoida normaalisti omien kirjanpitokäytäntöjen mukaisesti. Komissio perii EU rahaa takaisin, jos katsoo maksaneensa perusteettomasti liikaa tai vastaavasti pyytää korjaamaan raportointia jälkikäteen.

17 17 KIITOS! Mirka Laasonen Financial Officer, MSocSc, Vocational Qualification in Business and Administration EU-Projects VTT Valtion teknillinen tutkimuskeskus PO. Box. 1000, VTT Finland Visiting address: Tietotie 3, Espoo Tel , fax

18 18 VTT luo teknologiasta liiketoimintaa

H2020-kustannusraportointi

H2020-kustannusraportointi H2020-kustannusraportointi 21.11.2018 Yleistä Horisontti 2020 -raportoinnista Model Grant Agreement (MGA) artikla 20 Periodic report (väliraportti) Final report (loppuraportti) Toimitetaan 60 päivän kuluessa

Lisätiedot

H2020-kustannusraportointi

H2020-kustannusraportointi H2020-kustannusraportointi 9.4.2019 Yleistä Horisontti 2020 -raportoinnista Grant Agreement (GA) artikla 20 Periodic report (väliraportti) Final report (loppuraportti) Toimitetaan 60 päivän kuluessa raportointijakson

Lisätiedot

Maksatus Lump sum -hankkeissa

Maksatus Lump sum -hankkeissa Maksatus Lump sum -hankkeissa Uudenmaan ELY-keskuksen Lump sum -koulutus 28.5.2013 Mikael Posti Uudenmaan ELY-keskus Maksatushakemus 1 Maksatushakemukset EURA:ssa rahoituspäätöksen mukaisessa aikataulussa

Lisätiedot

TeamFinland Explorer-rahoitus Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta

TeamFinland Explorer-rahoitus Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta TeamFinland Explorer-rahoitus Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta Rahoitusehdot: Yritysten de minimis -avustus 30.8.2017 DM 1817112 v.2 Copyright Tekes Projektin vastuullinen johtaja: Lue rahoituspäätös

Lisätiedot

Tukihankkeet mitä jatkossa?

Tukihankkeet mitä jatkossa? Tukihankkeet mitä jatkossa? Kansallismuseo 9.9.2015 Arto Tevajärvi, Liikennevirasto Tukihankkeet Tukiprosessin vaiheet Hankeraportointi Hankkeiden EU-auditointi Julkisuusvaatimukset EU:n osittain rahoittamille

Lisätiedot

POP MAAKUNNAN ICT-VALMISTELU SOPIMUS PROJEKTIN TOTEUTTAMISESTA

POP MAAKUNNAN ICT-VALMISTELU SOPIMUS PROJEKTIN TOTEUTTAMISESTA POP MAAKUNNAN ICT-VALMISTELU SOPIMUS PROJEKTIN TOTEUTTAMISESTA 1. SOPIMUSOSAPUOLET Projektin toteuttaja: Y-tunnus: Osoite: Projektin tilaaja: Pohjois-Pohjanmaan liitto Y-tunnus: 0922484-4 Osoite: Sepänkatu

Lisätiedot

Budjetointi ja raportointi. Outi Kauppinen SMEs and Horizon 2020 4.4.2014

Budjetointi ja raportointi. Outi Kauppinen SMEs and Horizon 2020 4.4.2014 Budjetointi ja raportointi Outi Kauppinen SMEs and Horizon 2020 4.4.2014 Perusteet Budjetointi- ja raportointivaatimukset riippuvat hankemuodosta Avustuksen pääsääntö 100% välittömistä kuluista + 25% (välillisten

Lisätiedot

Tutkimushankkeiden hallinnointi: vanhat kiemurat ja uudet tuulet. Tutkimuspalvelupäivät 2015, Tampere Työpaja 4

Tutkimushankkeiden hallinnointi: vanhat kiemurat ja uudet tuulet. Tutkimuspalvelupäivät 2015, Tampere Työpaja 4 Tutkimushankkeiden hallinnointi: vanhat kiemurat ja uudet tuulet Tutkimuspalvelupäivät 2015, Tampere Työpaja 4 Työpaja 4 ryhmät 1-3 Tekes toivoo näkemyksiä Missä asioissa me rahoittajat voimme parantaa

Lisätiedot

Pois syrjästä hankkeen toteuttamisaika on 1.1.2014 31.10.2016.

Pois syrjästä hankkeen toteuttamisaika on 1.1.2014 31.10.2016. Tiedote 4.9.2014 1(5) Kehittämisosioiden vastuuhenkilöille Hanketyöntekijöille Kehittämisosion taloudesta vastaavat MAKSATUSHAKEMUSTEN TOIMITTAMINEN JA RAPORTOINTI 1. AIKATAULU Pois syrjästä hankkeen toteuttamisaika

Lisätiedot

Julkisten toimijoiden tilintarkastus. Johtava asiantuntija Marita Virtanen KHT, JHTT, CIA, CCSA, CFE, CISA Piia-Tuulia Rauhala

Julkisten toimijoiden tilintarkastus. Johtava asiantuntija Marita Virtanen KHT, JHTT, CIA, CCSA, CFE, CISA Piia-Tuulia Rauhala Julkisten toimijoiden tilintarkastus Johtava asiantuntija Marita Virtanen KHT, JHTT, CIA, CCSA, CFE, CISA Piia-Tuulia Lausuntomallien taustaa Yliopistouudistus vuonna 2010 Tekesin aikaisempi tilintarkastusmallipohja

Lisätiedot

Yhteistyö ja kommunikointi komission kanssa. Sinustako koordinaattori? Elina Holmberg EUTI, Tekes

Yhteistyö ja kommunikointi komission kanssa. Sinustako koordinaattori? Elina Holmberg EUTI, Tekes Yhteistyö ja kommunikointi komission kanssa Sinustako koordinaattori? 2.10.2014 Elina Holmberg EUTI, Tekes Sisältö Mitä PO duunaa? Mihin PO:ta tarvitaan? Sopimusmuutokset Review Vinkit viestien tulkintaan

Lisätiedot

Talousasiat. KA1 - Liikkuvuus 2014

Talousasiat. KA1 - Liikkuvuus 2014 Talousasiat KA1 - Liikkuvuus 2014 Budjetin kululuokat Matkatuki (Travel) kilometritaulukon mukaan/matkan pituus/ / henkilö Organisointituki (Organisational support) /henkilö Yksilötuki (Individual support)

Lisätiedot

Loppuraporttiohjeistus Innovaation siirto -hankkeille

Loppuraporttiohjeistus Innovaation siirto -hankkeille Loppuraporttiohjeistus Innovaation siirto -hankkeille Päivitetty 13.3.2015 Yleistä sisällön raportoinnista Jokainen hanke toimittaa vain yhden väli- ja loppuraportin. Koordinaattori on vastuussa tietojen

Lisätiedot

Projektin seuranta ja sen linkitys raportointiin

Projektin seuranta ja sen linkitys raportointiin Projektin seuranta ja sen linkitys raportointiin 2.10.2012 TOI hankkeiden aloituskoulutus Projektin johtaminen Projektin hallinto Taloushallinto Sopimussuhteet Toiminnan ja talouden seuranta Dokumentointi

Lisätiedot

Lain vaatimusten toteutumisen valvonta ja ohjaus Ammattimainen käyttäjä laiteturvallisuuden varmistajana Tarja Vainiola, ylitarkastaja

Lain vaatimusten toteutumisen valvonta ja ohjaus Ammattimainen käyttäjä laiteturvallisuuden varmistajana Tarja Vainiola, ylitarkastaja Lain vaatimusten toteutumisen valvonta ja ohjaus Ammattimainen käyttäjä laiteturvallisuuden varmistajana 28.10.2014 Tarja Vainiola, ylitarkastaja 27.10.2014 1 Oikeutus tarkastusten tekemiseen Terveydenhuollon

Lisätiedot

Liikkuvuushankkeen hallinto ja talous

Liikkuvuushankkeen hallinto ja talous Liikkuvuushankkeen hallinto ja talous Leonardo da Vinci -liikkuvuushankkeiden koulutus 2013 Hankkeen elinkaari Hankekausi 1.6.2013 31.5.2015 2014 2015 Mahdollinen paikan päällä tehtävä tarkastus Mahdollinen

Lisätiedot

Pois syrjästä hankkeen toteuttamisaika on 1.1.2014 31.10.2016. Hankkeen hallinnoijan Satakunnan sairaanhoitopiirin esittämä maksatusaikataulu:

Pois syrjästä hankkeen toteuttamisaika on 1.1.2014 31.10.2016. Hankkeen hallinnoijan Satakunnan sairaanhoitopiirin esittämä maksatusaikataulu: Tiedote 10.8.2015 1(5) Kehittämisosioiden vastuuhenkilöille Hanketyöntekijöille Kehittämisosion taloudesta vastaavat MAKSATUSHAKEMUSTEN TOIMITTAMINEN JA RAPORTOINTI 1. AIKATAULU Pois syrjästä hankkeen

Lisätiedot

Talous- ja matkustusohjesääntö

Talous- ja matkustusohjesääntö Talous- ja matkustusohjesääntö Yleistä 1 Opiskelijakunnan taloudenhoidossa on noudatettava kirjanpitolain ja -asetuksen, tilintarkastuslain, opiskelijakunnan sääntöjen, muiden opiskelijakuntaa koskevien

Lisätiedot

Pohjoisen ja etelän kuntien yhteistyöohjelma 2011-2013. Yhteistyöhankkeiden taloushallinto

Pohjoisen ja etelän kuntien yhteistyöohjelma 2011-2013. Yhteistyöhankkeiden taloushallinto Pohjoisen ja etelän kuntien yhteistyöohjelma 2011-2013 Yhteistyöhankkeiden taloushallinto Taloushallinto on pohjoisen ja etelän kuntien yhteinen asia Taloushallinto on pohjoisen ja etelän yhteinen asia!

Lisätiedot

Liikkumisen ohjauksen valtionavustukset Jenni Eskola

Liikkumisen ohjauksen valtionavustukset Jenni Eskola Liikkumisen ohjauksen valtionavustukset Jenni Eskola 21.5.2014 Avustuksen tausta: lainsäädäntö Avustuksen taustaa Avustuksella on tarkoitus tukea kestävien liikkumisen muotojen edistämiseen tähtääviä hankkeita

Lisätiedot

Maksatus Lump sum -hankkeissa. Aila Jumppanen

Maksatus Lump sum -hankkeissa. Aila Jumppanen Maksatus Lump sum -hankkeissa Aila Jumppanen Maksatushakemus 1 Maksatushakemukset ja seurantaraportit tehdään EURA:ssa hankepäätöksen mukaisessa aikataulussa. Maksatuskaudet 1-2 ja palautuspäivät on mainittu

Lisätiedot

Koordinaattorin roolikartta

Koordinaattorin roolikartta Projektin johtaminen Projektin seuranta ja sen linkitys raportointiin 2.10.2013 TOI hankkeiden aloituskoulutus Projektin hallinto Taloushallinto Sopimussuhteet Toiminnan ja talouden seuranta Dokumentointi

Lisätiedot

Projektin seuranta ja sen linkitys raportointiin

Projektin seuranta ja sen linkitys raportointiin Projektin seuranta ja sen linkitys raportointiin 13.10.2011 TOI hankkeiden aloituskoulutus TOI-projektin johtaminen Projektin hallinto Taloushallinto Sopimussuhteet Toiminnan ja talouden seuranta ja dokumentointi

Lisätiedot

Messuavustukset Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta

Messuavustukset Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta Messuavustukset Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta Rahoitusehdot: Yritysten de minimis -avustus 30.8.2017 DM 1817791 v.3 Copyright Tekes Mitä asioita otettava huomioon heti projektin alussa

Lisätiedot

Ylä-Savon Veturi ry Tapahtumatonni teemahanke Maksuinfo kevät 2019

Ylä-Savon Veturi ry Tapahtumatonni teemahanke Maksuinfo kevät 2019 Ylä-Savon Veturi ry Tapahtumatonni 2019 - teemahanke Maksuinfo kevät 2019 Yleistä hankkeesta Toimenpiteen toteuttaja vastaa siitä, että toimenpide toteutetaan allekirjoitetun sopimuksen mukaisesti Hankintojen

Lisätiedot

Hankekoulutus. Interreg IV A Pohjoinen Kemi 13.10.2010 TALOUSHALLINTO. Marja-Leena Miettinen

Hankekoulutus. Interreg IV A Pohjoinen Kemi 13.10.2010 TALOUSHALLINTO. Marja-Leena Miettinen Hankekoulutus Interreg IV A Pohjoinen Kemi 13.10.2010 TALOUSHALLINTO Marja-Leena Miettinen Kansallinen tarkastaja Suomalaiset toimijat anovat TEM:ltä ( Työ-ja elinkeinoministeriö) sertifikaatin kansalliselle

Lisätiedot

Liikkumisen ohjauksen valtionavustukset 2016

Liikkumisen ohjauksen valtionavustukset 2016 Liikkumisen ohjauksen valtionavustukset 2016 Toni Bärman 22.3.2016 Liikkumisen ohjauksen valtionavustukset, taustaa 18.3.2016 2 Taustaa, laki & asetus Valtionavustuslaki 688/2001 Hakemus-, myöntö-, maksatusprosessi

Lisätiedot

Tekes kustannusten tilittäminen: Henkilöstö- ja yleiskulut Anne-Maj Virvelä

Tekes kustannusten tilittäminen: Henkilöstö- ja yleiskulut Anne-Maj Virvelä Tekes kustannusten tilittäminen: Henkilöstö- ja yleiskulut 7.11.2017 --- Anne-Maj Virvelä Ennen koulutusta 1. Mitä tiedän aiheesta etukäteen? 2. Mitä haluan oppia koulutuksessa? Pohdi vähintään 2 kysymystä

Lisätiedot

2 (5) Tarkastussääntö Hyväksytty: yhtymäkokous xx.xx.xxxx xx 17.9.2014. 2.2 Tilintarkastajan tehtävät

2 (5) Tarkastussääntö Hyväksytty: yhtymäkokous xx.xx.xxxx xx 17.9.2014. 2.2 Tilintarkastajan tehtävät 2 (5) 2.2 Tilintarkastajan tehtävät 2.3 Tilintarkastuskertomus Kuntalain 73 75 säädetään tilintarkastajan tehtävistä. Tilintarkastajan on tarkastettava hyvän tilintarkastustavan mukaisesti kunkin tilikauden

Lisätiedot

Sopimukset ja IP onks pakko jos ei taho?

Sopimukset ja IP onks pakko jos ei taho? Sopimukset ja IP onks pakko jos ei taho? Uusi askelin horisonttiin 19.11.2014 Liisa Ewart Lakimies, Tekes Sopimus- ja talousasioiden NCP # 1363200 Esityksen sisältö Sopimukset H2020 projekteissa Tiedonlähteet

Lisätiedot

Sujuva projektinhallinta projektin aikana. Horisontti-hankkeiden toimiva koordinointi 19.1.2016 Hanna Vuorinen

Sujuva projektinhallinta projektin aikana. Horisontti-hankkeiden toimiva koordinointi 19.1.2016 Hanna Vuorinen Sujuva projektinhallinta projektin aikana Horisontti-hankkeiden toimiva koordinointi 19.1.2016 Hanna Vuorinen Aikaan sidottu prosessi avustussopimuksen valmistelu Kutsu + ESR Max 3 kuukautta Avustussop.

Lisätiedot

1. Yhdenkertainen kirjanpito, organisaation kirjanpidossa hankekoodi. Ei jäljitysketjua.

1. Yhdenkertainen kirjanpito, organisaation kirjanpidossa hankekoodi. Ei jäljitysketjua. Hankkeiden aloitustilaisuus: Työpaja 2. Hankkeen taloushallinto Tietovisa hankkeen taloushallinnosta Petroskoi 6.9.2018 Vuokatti 4.10.2018 Oikea vastaus vihreällä värillä ja keltaisella korostuksella:

Lisätiedot

Kirjanpitotoimisto Mattilan tarjoaa sähköiset palvelut Helppoa, tehokasta ja ajantasaista. Missä tahansa ja milloin tahansa

Kirjanpitotoimisto Mattilan tarjoaa sähköiset palvelut Helppoa, tehokasta ja ajantasaista. Missä tahansa ja milloin tahansa Kirjanpitotoimisto Mattilan tarjoaa sähköiset palvelut Helppoa, tehokasta ja ajantasaista. Missä tahansa ja milloin tahansa Modernit sähköiset työvälineet mahdollistavat uuden tavan tehdä asioita ja seurata

Lisätiedot

OHJE. Kumoaa 24.5.2004 annetun sisäisen tarkastuksen ohjesäännön O/8/2004 TM.

OHJE. Kumoaa 24.5.2004 annetun sisäisen tarkastuksen ohjesäännön O/8/2004 TM. OHJE Päivämäärä Nro 7.3.2005 O/7/2005 TM Jakelu: Työministeriön henkilöstö Ohjeen nimi: Työministeriön sisäisen tarkastuksen ohjesääntö Voimassaoloaika 15.3.2005 alkaen toistaiseksi Kumoaa/muuttaa ohjeen

Lisätiedot

Raahen kaupunki Projektiohjeet luonnos 30.11.2004

Raahen kaupunki Projektiohjeet luonnos 30.11.2004 Raahen kaupunki Projektiohjeet luonnos 30.11.2004 Vastine Kari Pietilän SDP:n valtuustoryhmän aloitteeseen Raahen kaupungin projektiohjeista (KV 25.2.2004) Pertti Malkki (FT, YTM) Kehittämiskonsultti pertti.malkki@yritystaito.fi

Lisätiedot

Tietovisa hankkeen taloushallinnosta

Tietovisa hankkeen taloushallinnosta Tietovisa hankkeen taloushallinnosta. Seuraavat diat sisältävät kysymyksiä hankkeen kirjanpidosta, vaihtokurssista ja hankekustannusten tukikelpoisuudesta Hyödynnä kokemustasi tai mututuntumaa valitessasi

Lisätiedot

Maksujen ajankohtaiset & ohjelmakauden 2007-2013 sulkeminen. Kirsi Perälä, ylitarkastaja Emmi Leppämäki, ylitarkastaja Tukien maksatusyksikkö

Maksujen ajankohtaiset & ohjelmakauden 2007-2013 sulkeminen. Kirsi Perälä, ylitarkastaja Emmi Leppämäki, ylitarkastaja Tukien maksatusyksikkö Maksujen ajankohtaiset & ohjelmakauden 2007-2013 sulkeminen Kirsi Perälä, ylitarkastaja Emmi Leppämäki, ylitarkastaja Tukien maksatusyksikkö Maksujen ajankohtaisia asioita Ylitarkastaja Kirsi Perälä Maksupäätökset

Lisätiedot

Valtionavustuksen asianmukainen käyttö. Opetustoimen henkilöstökoulutuksen Tiedotustilaisuus 7.5.2015, Opetushallitus

Valtionavustuksen asianmukainen käyttö. Opetustoimen henkilöstökoulutuksen Tiedotustilaisuus 7.5.2015, Opetushallitus Valtionavustuksen asianmukainen käyttö Opetustoimen henkilöstökoulutuksen Tiedotustilaisuus 7.5.2015, Opetushallitus Valtionavustuslaki (688/2001) Valtionavustuslaki on yleislaki, jossa säädetään niistä

Lisätiedot

TUKISOPIMUS KAAKKOIS-SUOMI - VENÄJÄ CBC

TUKISOPIMUS KAAKKOIS-SUOMI - VENÄJÄ CBC TUKISOPIMUS KAAKKOIS-SUOMI - VENÄJÄ CBC 2014 2020 Tukisopimuksen tunnusnumero Hankkeen nimi Hankkeen lyhenne Sopimuksen osapuolia ovat Kaakkois-Suomi Venäjä

Lisätiedot

Paikalla on useimmiten myös laatupäällikkö. Hän antaa auditoinnista palautteen asiantuntija auditoijalle.

Paikalla on useimmiten myös laatupäällikkö. Hän antaa auditoinnista palautteen asiantuntija auditoijalle. Jyväskylän yliopisto 1(5) Auditoinnin menettelyohjeiden soveltamisala Laadunvarmistusjärjestelmä on organisaation, vastuunjaon, vakiintuneiden, mutta silti kehittyvien menettelytapojen, prosessien ja voimavarojen

Lisätiedot

EU:n puiteohjelman eettisen ennakkoarvioinnin peruste, tavoite ja käytäntö

EU:n puiteohjelman eettisen ennakkoarvioinnin peruste, tavoite ja käytäntö PVM EU:n puiteohjelman eettisen ennakkoarvioinnin peruste, tavoite ja käytäntö Liisa Ewart Lakimies Innovaatiorahoituskeskus Business Finland Legal NCP for H2020 Eettisyys on olennainen osa tutkimusta

Lisätiedot

Yleistä loppuraportista. Yleistä. Loppuraporttiohjeistus Innovaation siirto -hankkeille. Yleistä sisällön raportoinnista

Yleistä loppuraportista. Yleistä. Loppuraporttiohjeistus Innovaation siirto -hankkeille. Yleistä sisällön raportoinnista Yleistä sisällön raportoinnista Loppuraporttiohjeistus Innovaation siirto -hankkeille Päivitetty 10.5.2013 Jokainen hanke toimittaa vain yhden väli- ja loppuraportin. Koordinaattori on vastuussa tietojen

Lisätiedot

Art 13 paikan päällä tarkastukset TUKI2000- järjestelmässä hallinnoitavissa yritystuissa

Art 13 paikan päällä tarkastukset TUKI2000- järjestelmässä hallinnoitavissa yritystuissa Art 13 paikan päällä tarkastukset TUKI2000- järjestelmässä hallinnoitavissa yritystuissa 21.-22.3.2011 Tarkastustuloksen dokumentointi Työ- ja elinkeinoministeriö Alueosasto / rakennerahastoryhmä Neuvotteleva

Lisätiedot

KIRKON ELÄKERAHASTON TALOUSSÄÄNTÖ. I Yleisiä säännöksiä. 1 Taloussäännön soveltaminen

KIRKON ELÄKERAHASTON TALOUSSÄÄNTÖ. I Yleisiä säännöksiä. 1 Taloussäännön soveltaminen KIRKON KESKUSHALLINNON SÄÄNTÖKOKOELMA KIRKON ELÄKERAHASTON TALOUSSÄÄNTÖ I Yleisiä säännöksiä 1 Taloussäännön soveltaminen Kirkon eläkerahaston talouden hoidosta säädetään tarkemmin kirkkojärjestyksessä,

Lisätiedot

Messuavustukset Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta

Messuavustukset Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta Messuavustukset Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta Rahoitusehdot: Yritysten de minimis -avustus 5.5.2017 DM 1817791 v.2 Copyright Tekes Mitä asioita otettava huomioon heti projektin alussa

Lisätiedot

Tekesin rahoituspäätös ja siihen liittyvät velvoitteet Anne-Maj Virvelä

Tekesin rahoituspäätös ja siihen liittyvät velvoitteet Anne-Maj Virvelä Tekesin rahoituspäätös ja siihen liittyvät velvoitteet 7.11.2017 --- Anne-Maj Virvelä Ennen koulutusta 1. Mitä tiedän aiheesta etukäteen? 2. Mitä haluan oppia koulutuksessa? Pohdi vähintään 2 kysymystä

Lisätiedot

Leonardo-liikkuvuushankkeen budjetti Mobility Toolissa

Leonardo-liikkuvuushankkeen budjetti Mobility Toolissa Leonardo-liikkuvuushankkeen budjetti Mobility Toolissa 21.5.2015 CIMO 1 Budjetin eri osat Osallistujien lukumäärä [Number of Participants] Hankkeen budjetin kokonaissumma [Total Budget] Myönnetty budjetti

Lisätiedot

Kansainvälisten hankkeiden ajankohtaisia asioita Mavista Susanna Ollila ja Merja Uusi-Laurila

Kansainvälisten hankkeiden ajankohtaisia asioita Mavista Susanna Ollila ja Merja Uusi-Laurila 27.3.2018 Kansainvälisten hankkeiden ajankohtaisia asioita Mavista Susanna Ollila ja Merja Uusi-Laurila Kansainvälisen toiminnan muodot Manner- Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa 1. Varsinaiset kansainväliset

Lisätiedot

Keminmaan kunta. Tilintarkastus 2012

Keminmaan kunta. Tilintarkastus 2012 Tel: +358 (0)9 7711 Fax: +358 (0)20 743 2935 www.bdo.fi www.audiator.fi BDO Audiator Ltd Vattuniemenranta 2 00210 Helsinki Finland Keminmaan kunta Tilintarkastus 2012 Tuula Roininen JHTT 28.5.2013 BDO

Lisätiedot

TARKASTUSHAVAINTOJA LEADER-RAHOITTEISISTA YRITYS- JA HANKETUISTA

TARKASTUSHAVAINTOJA LEADER-RAHOITTEISISTA YRITYS- JA HANKETUISTA Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2007-2013 TARKASTUSHAVAINTOJA LEADER-RAHOITTEISISTA YRITYS- JA HANKETUISTA Leader-toimintaryhmätyön ajankohtaispäivät 25.5.2012 suunnittelija Taru Niemelä Jatkotoimenpideyksikkö,

Lisätiedot

Valtionavustuksen asianmukainen käyttö. Opetustoimen henkilöstökoulutuksen Tiedotustilaisuus 10.11.2014, Opetushallitus

Valtionavustuksen asianmukainen käyttö. Opetustoimen henkilöstökoulutuksen Tiedotustilaisuus 10.11.2014, Opetushallitus Valtionavustuksen asianmukainen käyttö Opetustoimen henkilöstökoulutuksen Tiedotustilaisuus 10.11.2014, Opetushallitus Valtionavustuslaki (688/2001) Valtionavustuslaki on yleislaki, jossa säädetään niistä

Lisätiedot

Valtionavustuksen asianmukainen käyttö

Valtionavustuksen asianmukainen käyttö Jaana Airaksinen, asiantuntija Valtionavustuksen asianmukainen käyttö Opetustoimen henkilöstökoulutus vuonna 2014 tiedotustilaisuus 1.11.2013, Opetushallitus Valtionavustuslaki (688/2001) Valtionavustuslaki

Lisätiedot

Aasia-ohjelma, loppuraportit Kiina-hankkeet

Aasia-ohjelma, loppuraportit Kiina-hankkeet Aasia-ohjelma, loppuraportit Kiina-hankkeet 2014-2016 3.10.2016 Loppuraportointi 2014-2016 Deadline 14.11.2016 Hankkeen koordinaattori toimittaa CIMOon Raportoidaan hankkeen toiminta ja tulokset hankekauden

Lisätiedot

TOI-hankkeiden väliraportointi: Sisällön raportointi ja liitteet. Innovaation siirto -hankkeiden koulutus

TOI-hankkeiden väliraportointi: Sisällön raportointi ja liitteet. Innovaation siirto -hankkeiden koulutus TOI-hankkeiden väliraportointi: Sisällön raportointi ja liitteet Innovaation siirto -hankkeiden koulutus 29.9.2011 Yleistä sisällön raportoinnista Jokainen hanke toimittaa itt vain yhden väli- ja loppuraportin.

Lisätiedot

Hankesopimus Strategiset kumppanuushankkeet

Hankesopimus Strategiset kumppanuushankkeet Hankesopimus Strategiset kumppanuushankkeet Hankesopimuksen osat Part I : Special Conditions - Erityisehdot Part II : General - Yleisehdot Part A legal and andministrative provisions ja Part B- financial

Lisätiedot

Sopimus, raportointi ja seuranta

Sopimus, raportointi ja seuranta Aloituskoulutus hakukierroksella 2012 hyväksytyille Leonardo da Vinci -kumppanuushankkeille (Partnerships) 31.8.2012 Sopimus, raportointi ja seuranta Johanna Virta, Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön

Lisätiedot

Paikan päällä tehtävät tarkastukset Tarkastussuunnitelma

Paikan päällä tehtävät tarkastukset Tarkastussuunnitelma Paikan päällä tehtävät tarkastukset Tarkastussuunnitelma Koulutus välittäville toimielimille Oulu; Siilasvuon talo K2 5.-6.2009 Kuopio; Kuopion yliopisto 7.-8.5.2009 Tampere; Museokeskus Vapriikki 12.-13.5.2009

Lisätiedot

Seuranta ja raportointi. Erasmus+ KA2 strategiset kumppanuushankkeet

Seuranta ja raportointi. Erasmus+ KA2 strategiset kumppanuushankkeet Seuranta ja raportointi Erasmus+ KA2 strategiset kumppanuushankkeet Mikä muuttui? Mikä hyöty hankkeesta oli? Hankkeen vaikutus Vaikutuksista vaikuttavuuteen 2 Hankkeen sisäinen seuranta ja raportointi

Lisätiedot

Lattiasta kattoon, pihalta luontoon - teemahanke

Lattiasta kattoon, pihalta luontoon - teemahanke Lattiasta kattoon, pihalta luontoon - teemahanke Info toimenpiteiden toteuttajille 29.10.2018 Leader Varsin Hyvä Eeva Mettala-Willberg Toimenpiteen aloittaminen Toimenpiteen toteuttamisen on saanut aloittaa

Lisätiedot

FIRI 2018 määrähahaun hakuinfo INFRASTRUKTUURIEN KUSTANNUSRAPORTOINTI

FIRI 2018 määrähahaun hakuinfo INFRASTRUKTUURIEN KUSTANNUSRAPORTOINTI FIRI 2018 määrähahaun hakuinfo 16.3.2018 INFRASTRUKTUURIEN KUSTANNUSRAPORTOINTI Jaana Aalto 1 Infrastruktuurien kustannusraportointi - rahoitusehdot Tutkimusorganisaatio ja hankkeen vastuullinen johtaja

Lisätiedot

IP-kurssien hallinnolliset säännöt. IP-koordinaattoritapaaminen 16.10.2012 Ulla Tissari

IP-kurssien hallinnolliset säännöt. IP-koordinaattoritapaaminen 16.10.2012 Ulla Tissari IP-kurssien hallinnolliset säännöt IP-koordinaattoritapaaminen 16.10.2012 Ulla Tissari IP-koordinaattorin hallinnollinen huoneentaulu Vähintään kolme korkeakoulua vähintään kolmesta eri maasta Maahan,

Lisätiedot

Yleistä budjetista ja taloushallinnosta

Yleistä budjetista ja taloushallinnosta Sopimuskoulutus hakukierroksella 2013 hyväksytyille Leonardo da Vinci -kehittämishankkeille (Transfer of Innovation) 30.8.2013 Yleistä budjetista ja taloushallinnosta Tiina Pärnänen, Kansainvälisen liikkuvuuden

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ TERVOLAN KUNNAN JA KUNNAN TYTÄRYHTEISÖJEN HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSPALVELUISTA

TARJOUSPYYNTÖ TERVOLAN KUNNAN JA KUNNAN TYTÄRYHTEISÖJEN HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSPALVELUISTA TERVOLAN KUNTA TARJOUSPYYNTÖ 19.12.2016 TARJOUSPYYNTÖ TERVOLAN KUNNAN JA KUNNAN TYTÄRYHTEISÖJEN HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSPALVELUISTA Tarjous pyydetään kuntalain 14. luvun mukaisesta hallinnon ja

Lisätiedot

Hankesopimus Strategiset kumppanuushankkeet

Hankesopimus Strategiset kumppanuushankkeet Hankesopimus Strategiset kumppanuushankkeet KA2 aloituskoulutus 17.9.2015 Hankesopimuksen osat Part I: Special Conditions - Erityisehdot Part II: General - Yleisehdot Part A legal and administrative provisions

Lisätiedot

PAIKAN PÄÄLLÄ TEHTÄVÄT TARKASTUKSET EU-OSARAHOIT- TEISTEN HANKKEIDEN TUOTTEIDEN JA PALVELUIDEN TOIMITTAMISEN VARMENTAMISEKSI OHJELMAKAUDELLA 2007-2013

PAIKAN PÄÄLLÄ TEHTÄVÄT TARKASTUKSET EU-OSARAHOIT- TEISTEN HANKKEIDEN TUOTTEIDEN JA PALVELUIDEN TOIMITTAMISEN VARMENTAMISEKSI OHJELMAKAUDELLA 2007-2013 PAIKAN PÄÄLLÄ TEHTÄVÄT TARKASTUKSET EU-OSARAHOIT- TEISTEN HANKKEIDEN TUOTTEIDEN JA PALVELUIDEN TOIMITTAMISEN VARMENTAMISEKSI OHJELMAKAUDELLA 2007-2013 Koulutus välittäville toimielimille Kirjanpidon ja

Lisätiedot

KA2 Strategiset kumppanuushankkeet: Väliraportointi

KA2 Strategiset kumppanuushankkeet: Väliraportointi KA2 Strategiset kumppanuushankkeet: Väliraportointi Aikataulut Aikuiskoulutus 24 kk-hankkeet: interim report 31.10.2016 Tarkistathan oman hankkeen aikataulut vielä rahoitussopimuksesta Yleistä väliraportista

Lisätiedot

Hankesopimus Strategiset kumppanuushankkeet

Hankesopimus Strategiset kumppanuushankkeet Hankesopimus Strategiset kumppanuushankkeet KA2 aloituskoulutus 16.9.2016 Hankesopimus Grant Agreement /Hankesopimus (special conditions) Liitteet: I General conditions / Yleiset ehdot ** Part A legal

Lisätiedot

TEMin hallinnonalan itse toteuttamien rakennerahastohankkeiden hallinnointi koulutus Artikla 13 tarkastukset ja niiden havainnot

TEMin hallinnonalan itse toteuttamien rakennerahastohankkeiden hallinnointi koulutus Artikla 13 tarkastukset ja niiden havainnot TEMin hallinnonalan itse toteuttamien rakennerahastohankkeiden hallinnointi koulutus 31.8.-1.9.2010 Artikla 13 tarkastukset ja niiden havainnot Riitta Mensalo Neuvotteleva virkamies Työ- ja elinkeinoministeriö

Lisätiedot

Tietosuojaseloste Espoon kaupunki

Tietosuojaseloste Espoon kaupunki Tietosuojaseloste 1 (5) Tietosuojaseloste Espoon kaupunki 1. Rekisterin nimi Projektisalkku 2. Rekisterinpitäjä Espoon kaupunki 3. Rekisterin vastuuhenkilö Jorma Valve, strategiajohtaja etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Julkisen tutkimuksen projektit Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta

Julkisen tutkimuksen projektit Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta Julkisen tutkimuksen projektit Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta Rahoitusehdot: Julkisen tutkimuksen rahoitus 5.5.2017 DM 1821297 v.1 Copyright Tekes Mitä asioita otettava huomioon heti projektin

Lisätiedot

Tempo-projektin raportointi

Tempo-projektin raportointi Tempo-projektin raportointi Aloituspalaveriohje: Näin raportoit projektista ja seuraat tavoitteiden saavuttamista 15.10.2018 (DM 2091936 v.1) Aluksi Lue rahoituspäätös sekä rahoitusehdot huolellisesti

Lisätiedot

TILINTARKASTUSALAN SÄÄNTELYMUUTOKSIA. Sanna Alakare Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium Tampereen yliopisto

TILINTARKASTUSALAN SÄÄNTELYMUUTOKSIA. Sanna Alakare Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium Tampereen yliopisto TILINTARKASTUSALAN SÄÄNTELYMUUTOKSIA Sanna Alakare Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium Tampereen yliopisto 8.6.2017 Sisältö Tutkinto- ja valvontauudistus EU-sääntely Tulevia muutoksia Suomen Tilintarkastajat

Lisätiedot

LIITE III RAHOITUS- JA SOPIMUSSÄÄNNÖT I. YKSIKKÖKORVAUKSIIN PERUSTUVIIN BUDJETTIKOHTIIN SOVELLETTAVAT SÄÄNNÖT

LIITE III RAHOITUS- JA SOPIMUSSÄÄNNÖT I. YKSIKKÖKORVAUKSIIN PERUSTUVIIN BUDJETTIKOHTIIN SOVELLETTAVAT SÄÄNNÖT LIITE III RAHOITUS- JA SOPIMUSSÄÄNNÖT I. YKSIKKÖKORVAUKSIIN PERUSTUVIIN BUDJETTIKOHTIIN SOVELLETTAVAT SÄÄNNÖT I.1 Yksikkökorvausten tukikelpoisuusehdot Silloin kun tukea myönnetään yksikkökorvaukseen perustuvana

Lisätiedot

Liikkumisen ohjauksen valtionavustukset Jenni Eskola

Liikkumisen ohjauksen valtionavustukset Jenni Eskola Liikkumisen ohjauksen valtionavustukset Jenni Eskola 27.3.2015 Avustuksen tausta: lainsäädäntö ja valvonta Avustuksen taustaa Avustuksella on tarkoitus tukea kestävien liikkumisen muotojen edistämiseen

Lisätiedot

Ruokolahden kunnan tilintarkastus

Ruokolahden kunnan tilintarkastus Ruokolahden kunnan tilintarkastus 18.6.2015 Ulla-Maija Tuomela, JHTT, KHT BDO Audiator Oy Tilintarkastuksen sisältö Lakisääteisen tilintarkastuksen laajuus on 8 tilintarkastuspäivää vuodessa tarkastuksessa

Lisätiedot

Pikaopas. Mobiilituntikirjausten hyödyntäminen palkanmaksussa

Pikaopas. Mobiilituntikirjausten hyödyntäminen palkanmaksussa Pikaopas Mobiilituntikirjausten hyödyntäminen palkanmaksussa Miten hyödyntää mobiilituntikirjauksia palkanmaksussa? Tässä oppaassa käydään läpi hyväksi havaittuja käytäntöjä sähköisen työajanseurannan

Lisätiedot

KA2 Strategiset. hankkeille Outi Jäppinen kumppanuushankkeet: Hankesopimus. vuonna 2017 hyväksytyille

KA2 Strategiset. hankkeille Outi Jäppinen kumppanuushankkeet: Hankesopimus. vuonna 2017 hyväksytyille KA2 Strategiset kumppanuushankkeet: Hankesopimus vuonna 2017 hyväksytyille hankkeille Outi Jäppinen 5.9.2017 Hankesopimus Grant Agreement (hankkeen sopimus) + LIITTEET (1) Annex I General conditions Yleiset

Lisätiedot

Rahoituksen saajan tulisi sopia lisäehdoista tarkastajan kanssa ja lisätä ne tehtävänmäärittelyyn.

Rahoituksen saajan tulisi sopia lisäehdoista tarkastajan kanssa ja lisätä ne tehtävänmäärittelyyn. ERC:N AVUSTUSSOPIMUS LIITE V (B) TEHTÄVÄNMÄÄRITTELY: LAUSUNTO MENETTELYTAVOISTA SISÄLLYSLUETTELO TEHTÄVÄNMÄÄRITTELY: RIIPPUMATON TARKASTUSSELVITYS MENETTELYTAVOISTA, JOITA ON SOVELLETTU 7. TUTKIMUSPUITEOHJELMASSA

Lisätiedot

IT2015 EKT ERITYISEHTOJA OHJELMISTOJEN TOIMITUKSISTA KETTERIEN MENETELMIEN PROJEKTEILLA LUONNOS

IT2015 EKT ERITYISEHTOJA OHJELMISTOJEN TOIMITUKSISTA KETTERIEN MENETELMIEN PROJEKTEILLA LUONNOS 20.4.2015 IT2015 EKT ERITYISEHTOJA OHJELMISTOJEN TOIMITUKSISTA KETTERIEN MENETELMIEN PROJEKTEILLA 1 1.1 SOVELTAMINEN Näitä erityisehtoja sovelletaan ohjelmistojen tai niiden osien toimituksiin ketterien

Lisätiedot

YLEISAVUSTUS ULKOMAANKAUPPAA JA YRITYSTEN KANSAINVÄLISTYMISTÄ EDISTÄVILLE JÄRJESTÖILLE JA YHTEISÖILLE: FINLAND CONVENTION BUREAU RY

YLEISAVUSTUS ULKOMAANKAUPPAA JA YRITYSTEN KANSAINVÄLISTYMISTÄ EDISTÄVILLE JÄRJESTÖILLE JA YHTEISÖILLE: FINLAND CONVENTION BUREAU RY PÄÄTÖS 19.3.2009 YLEISAVUSTUS ULKOMAANKAUPPAA JA YRITYSTEN KANSAINVÄLISTYMISTÄ EDISTÄVILLE JÄRJESTÖILLE JA YHTEISÖILLE: FINLAND CONVENTION BUREAU RY OHJEET YLEISAVUSTUKSEN HAKEMISESTA, KÄYTTÄMISESTÄ JA

Lisätiedot

The ResiStand Project

The ResiStand Project INCREASING DISASTER RESILIENCE BY ESTABLISHING A SUSTAINABLE PROCESS TO SUPPORT STANDARDISATION OF TECHNOLOGIES AND SERVICES The ResiStand Project Experiences of the Coordinator P Woitsch Geowise, Finland

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 4. marraskuuta 2014 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 4. marraskuuta 2014 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 4. marraskuuta 2014 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2014/0288 (NLE) 14521/1/14 REV 1 SC 163 ECON 944 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

Lisätiedot

tilintarkastus.fi KUSTANNUSSEURANTA TEKESIN RAHOITUSTA SAAVILLE

tilintarkastus.fi KUSTANNUSSEURANTA TEKESIN RAHOITUSTA SAAVILLE tilintarkastus.fi KUSTANNUSSEURANTA TEKESIN RAHOITUSTA SAAVILLE Tämä kustannusten seurantatyökalu on erityisesti niitä Tekesin rahoitusta saavia yhtiöitä varten, joilla ei ole kirjanpidossa omaa kustannuspaikkaa

Lisätiedot

Uudista Lakisääteinen & Säännönmukainen Raportointi Clarity FSR sovelluksen avulla. Satu Kylliäinen Sr.Solution Specialist

Uudista Lakisääteinen & Säännönmukainen Raportointi Clarity FSR sovelluksen avulla. Satu Kylliäinen Sr.Solution Specialist Uudista Lakisääteinen & Säännönmukainen Raportointi Clarity FSR sovelluksen avulla Satu Kylliäinen Sr.Solution Specialist The Last Mile in Financial Reporting The Last Mile Planning Modeling Budgeting

Lisätiedot

TUUSULAN PALLOSEURAN TALOUSOHJESÄÄNTÖ

TUUSULAN PALLOSEURAN TALOUSOHJESÄÄNTÖ TUUSULAN PALLOSEURAN TALOUSOHJESÄÄNTÖ 1 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 VASTUUNJAKO TALOUSASIOISSA... 3 2.1 Seuran vuosikokoukset... 3 2.2 Seuran johtokunta... 3 2.3 Seuran joukkueet... 4 2.3.1 Joukkueen taloudenhoitajan

Lisätiedot

EU:n puiteohjelman eettisen ennakkoarvioinnin peruste, tavoite ja käytäntö

EU:n puiteohjelman eettisen ennakkoarvioinnin peruste, tavoite ja käytäntö PVM EU:n puiteohjelman eettisen ennakkoarvioinnin peruste, tavoite ja käytäntö Etiikan päivä 13.3.2019 Liisa Ewart Lakimies Innovaatiorahoituskeskus Business Finland Legal NCP for H2020 Eettisyys on olennainen

Lisätiedot

TALOUSOHJE SISÄLLYSLUETTELO. Hyväksytty hallituksen kokouksessa

TALOUSOHJE SISÄLLYSLUETTELO. Hyväksytty hallituksen kokouksessa TALOUSOHJE Hyväksytty hallituksen kokouksessa 9.1.2018 SISÄLLYSLUETTELO VAPAAEHTOISTEN KULUJEN KORVAUS... 2 Aktiivivapaaehtoisille maksettavat kulukorvaukset SPR-tapahtumissa ja tilaisuuksissa... 2 Koulutus...

Lisätiedot

Leonardo-liikkuvuushankkeen budjetti Mobility Toolissa

Leonardo-liikkuvuushankkeen budjetti Mobility Toolissa Leonardo-liikkuvuushankkeen budjetti Mobility Toolissa 27.5.2014 CIMO 1 Budjetin eri osat Osallistujien lukumäärä [Number of Participants] Hankkeen budjetin kokonaissumma [Total Budget] Myönnetty budjetti

Lisätiedot

Päiväys 58200 KERIMÄKI 3.2.2009 1. Viite: KUNNAN HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSPALVELUT

Päiväys 58200 KERIMÄKI 3.2.2009 1. Viite: KUNNAN HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSPALVELUT 58200 KERIMÄKI 3.2.2009 1. Viite: KUNNAN HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSPALVELUT Asia: TARJOUSPYYNTÖ KUNNAN HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUS- PALVELUISTA Tarjous pyydetään kuntalain 72 :n mukaisesta hallinnon

Lisätiedot

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 9.8.2010 KOM(2010) 426 lopullinen 2010/0231 (NLE) Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja Sveitsin valaliiton välisen sopimuksen tekemisestä Sveitsin valaliiton osallistumista

Lisätiedot

Sujuva projektinhallinta ja raportointi. Sinustako koordinaattori? koulutus 2.10.2014 Hanna Vuorinen

Sujuva projektinhallinta ja raportointi. Sinustako koordinaattori? koulutus 2.10.2014 Hanna Vuorinen Sujuva projektinhallinta ja raportointi Sinustako koordinaattori? koulutus 2.10.2014 Hanna Vuorinen Projektinhallintaa määritelmän mukaan Resurssien organisointia ja hallintaa projektin läpiviemiseksi

Lisätiedot

Tekninen toimi. Tarjous on toimitettava liitteenä 2 olevalla tarjouslomakkeella.

Tekninen toimi. Tarjous on toimitettava liitteenä 2 olevalla tarjouslomakkeella. TARJOUSPYYNTÖ VÄHÄJÄRVEN KOSTEIKON 2 VAIHEEN RAKENTAMISESTA Urakan kohde Nivalan kaupungin tekninen toimi pyytää tarjoustanne Vähäjärven kosteikon 2 vaiheen rakennustöistä. Vähäjärven kosteikon 2 vaiheen

Lisätiedot

Suvisaariston Navigaatioseura ry. TILINPÄÄTÖS

Suvisaariston Navigaatioseura ry. TILINPÄÄTÖS 1 Suvisaariston Navigaatioseura ry. TILINPÄÄTÖS Tilikausi: 01.01.2010-31.12.2010 Kotipaikka: Espoo Laatija: Samuli Suonpää Tämä tilinpäätös on allekirjoitettava ja säilytettävä paperilla 31.12.2020 asti.

Lisätiedot

ERASMUS+ SPORT ( ) TURKU

ERASMUS+ SPORT ( ) TURKU ERASMUS+ SPORT (2014 2020) 5.3.2018 TURKU Miksi ERASMUS+ SPORT hanke? Työkalu Sidos- ja kohderyhmien sitouttaminen Organisaation ja henkilöstön kehittäminen Verkostoituminen kansainvälisesti Hyvien uusien

Lisätiedot

Taloushallinnon kevätseminaari

Taloushallinnon kevätseminaari Taloushallinnon kevätseminaari Minna Korpela Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskus www.palkeet.fi Sisältö Tilinpäätöksen sujuvuus Ajankohtaista Palkeista Sisäinen valvonta Kirjanpidossa

Lisätiedot

Hankesopimus Strategiset kumppanuushankkeet

Hankesopimus Strategiset kumppanuushankkeet Hankesopimus Strategiset kumppanuushankkeet KA219 aloituskoulutus 15.9.2016 Koulujen väliset hankkeet (Schools only, KA219) Jokaisen maan kansallinen toimisto tekee sopimuksen kunkin osallistuvan organisaation

Lisätiedot

Monitorointi ja raportointi KA2- hankkeessa

Monitorointi ja raportointi KA2- hankkeessa Monitorointi ja raportointi KA2- hankkeessa Monitorointi (sisäinen) Seurataan miten hanke etenee tavoitteitaan kohden, samalla huomataan mahd. heikot kohdat tai puutteet Keskeiset asiat ovat: sisältö,

Lisätiedot

Raportointi kumppanuushankkeessa. CIMO, Helsinki Tiina Karro

Raportointi kumppanuushankkeessa. CIMO, Helsinki Tiina Karro Raportointi kumppanuushankkeessa CIMO, Helsinki 6.10.2014 Tiina Karro Raportointi KA2-hankkeissa Hankkeen kaikkien kulujen ja sisällön raportointi tapahtuu webin kautta käytettävän Mobility Toolin ja Dissemination

Lisätiedot

Verkottumisen mahdollisuudet

Verkottumisen mahdollisuudet Verkottumisen mahdollisuudet Verkostojen luominen kannattaa aloittaa varhain Pro-hankinta Oy Ota selvää, minkälaisia oman toimialan hankintailmoitukset ovat käytä esim. Credita palvelua, josta löytyy myös

Lisätiedot

Väliraporttiohjeistus: sisältö ja talous. päivitetty 25.10.2010

Väliraporttiohjeistus: sisältö ja talous. päivitetty 25.10.2010 Väliraporttiohjeistus: sisältö ja talous päivitetty 25.10.2010 Väliraporttilomakkeet Käytössä sähköinen väliraporttipohja (hankkeille toimitettu linkki raporttipohjaan) Varsinainen väliraporttilomake jätetään

Lisätiedot