Djid _Zc\^ engi_ohjekirja_ indd :47

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Djid _Zc\^ engi_ohjekirja_091107.indd 1 9.11.2007 10:47"

Transkriptio

1

2 Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia! Jokainen meistä on jollain tavalla erilainen kuin muut: yhdellä on valtava punainen kiharapehko, toisella tumma iho, kolmannella hörökorvat, iso peppu tai jotain muuta. Joku voi taas olla tosi fiksu tai vähän höpsö, tai vaikka homo, macho, hankala, kiva, vammainen, nätti tai muslimi. Kukaan ei ole ihan samanlainen kuin muut, ei ulkoa päin eikä sisältä. Onneksi! Olisi aika tylsää, jos kaikki olisivat kuin Oscar eikä kukaan kuin Oona. Olemme kaikki outoja omalla tavallamme. Ja hyvä niin! Kun tapaat jonkun, joka vaikuttaa ensin ihan erilaiselta kuin sinä, huomaat usein vähän ajan päästä, että erot ovatkin pieniä. Aina on jotain yhteistä: kärsitte esimerkiksi molemmat jalkahiestä, pidätte samasta bändistä tai paastoatte kerran vuodessa. Kun on huomannut tämän, voi toisesta huomata vielä paljon muitakin mukavia asioita. Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia -kampanja kutsuu sinut kunnioittamaan muita ihmisiä ja samalla myös itseäsi. Yhdessä voimme nousta suvaitsemattomuutta ja syrjintää vastaan. Kampanja haastaa sinut näyttämään, että uskot moniväriseen ja moniarvoiseen yhteiskuntaan. Oona ja Oscar ovat mukana, oletko sinäkin?

3 Pelaa Oudon jengin kanssa! Tämä peli on, samoin kuin Oscar, Oona ja sinäkin, vähän outo... Se on nimittäin täynnä pieniä ja isoja pelejä! Voit siis pelata sitä monella eri tavalla. Pakkauksessa on Outo jengi -pelikortit, jotka muodostavat kaikkien pelien perustan. Ohjeet peleihin löydät tästä vihkosta ja ehkä keksit vielä omiakin niiden lisäksi. Lisäksi Oona ja Oscar ystävineen kertovat omat suosikkipelinsä. Niitä varten et tarvitse kortteja, muutama pelikaveri riittää. Pelit ovat lyhyitä ja reipastahtisia, jokaiselle on jotain! Hauskoja pelihetkiä! Ohjaajille: Pelien tarkoitus on herättää keskustelua monikulttuurisuudesta ja suvaitsevaisuudesta pelien lomassa tai niiden jälkeen. Kysele ja keskustele lasten kanssa ihmisten yhtäläisyyksistä ja eroista, syrjimisestä ja mukaan ottamisesta. Pelejä voi soveltaa ryhmän mukaan mm. ohjeissa olevien vinkkien avulla. Lisämateriaalia ohjaajille voit etsiä esimerkiksi osoitteesta Reetta Pontus Oona Jokerioona Haluatko näyttää, että uskot moniväriseen ja moniarvoiseen maailmaan, jossa kaikki ovat erilaisia, mutta kuitenkin samanarvoisia? Onko sinulla jo ideoita, joilla näytät, että kohtelet kaikkia yhdenvertaisesti naapurustossasi, koulussasi ja kerhossasi? Kokoa joukko ystäviä ja perusta oma aikamoinen Outo jengi. Outo jengi!

4 Korttipelejä Tässä on ohjeita erilaisiin peleihin, joita voit pelata Outo jengi -korttien avulla! Joissain peleissä pääosassa ovat korteissa kuvatut kahdeksan hahmoa: Oona, Oscar, Shukri, Reetta, Ming, Timi, Jesper ja Pontus. Toisissa peleissä keskitytään ihmisten ominaisuuksiin: millaisia ihmiset voivat olla? Nämä sanat ovat korteissa värillisellä pohjalla. Joissain peleissä mietitään myös pelin hahmojen toimintaa. Miten erilaiset ominaisuudet näkyvät heidän käytöksessään? Nämä sanat ovat mustalla pohjalla. Pakka sisältää 32 hahmokorttia ja kaksi jokerikorttia. Jokereita ei tarvita kaikissa peleissä. = Peli ei vaadi lukutaitoa = Peli vaatii lukutaitoa = Peliä on hyvä pelata ohjaajan kanssa.

5 Neloset PELAAJIEN MÄÄRÄ: 3-8 pelaajaa TAVOITE: Yritä muodostaa mahdollisimman monta neljän kortin sarjaa samoista hahmoista tai samanvärisistä korteista. Pelin kulku: Sekoita kortit ja jaa ne pelaajien kesken. Älä näytä korttejasi muille pelaajille! Jakajasta vasemmalla istuva pelaaja aloittaa pelin. Hän pyytää joltain toiselta pelaajalta korttia, jonka tarvitsee oman sarjansa muodostamiseksi. Kysyjällä täytyy olla kädessä jo ainakin yksi kortti samasta ryhmästä! Jos toisella pelaajalla on pyydetty kortti, hän antaa sen kysyjälle, jonka vuoro jatkuu. Jos toisella pelaajalla ei ole pyydettyä korttia, vuoro siirtyy hänelle ja hän pyytää vuorostaan muilta pelaajilta tarvitsemaansa korttia. Kun olet kerännyt neljän kortin sarjan, huuda neloset!, ja aseta keräämäsi kortit eteesi pöydälle. Jatka vuoroasi. Pelin voittaa se, joka on kerännyt eniten nelosia.

6 Ihmeneloset PELAAJIEN MÄÄRÄ: 2-8 pelaajaa Pelin kulku: Voit keräillä neljän ryhmiä eri hahmoista, mutta sinulla on myös paljon muita mahdollisuuksia! Ominaisuusneloset: kerää kortteja, joissa on samanlaisia ominaisuuksia. Joka kerran kun neloset asetetaan pöydälle, pelaajat kertovat vuorotellen, mikä neljästä tavasta toimia sopii parhaiten juuri heihin. Voitte myös valita korteista sellaisia ominaisuuksia, joita pelaajilla mielestään on, ja pelata näin syntyneillä nelosilla. Jos pelaajia on kaksi, molemmat pelaajat saavat neljä korttia, ja loput laitetaan pinoon selkäpuoli ylöspäin. Jos pelaaja pyytää toiselta korttia, jota tällä ei ole, hän saa ottaa päällimmäisen kortin pöydällä olevasta pinosta. Vuoro vaihtuu tällöin toiselle pelaajalle.

7 Sekoitushaku PELAAJIEN MÄÄRÄ: 1-8 pelaajaa PELIN TAVOITE: Eniten pareja löytänyt pelaaja voittaa. Pelin kulku: Sekoita kortit ja laita ne pöydälle kuvapuoli alaspäin. Pelaaja kääntää kaksi korttia kuvapuoli ylöspäin ja näyttää ne muille pelaajille. Jos korteissa on sama hahmo, pelaaja saa ottaa ne itselleen ja nostaa kaksi uutta korttia. Jos pelaaja nostaa kaksi erilaista korttia, hän laskee ne takaisin pöydälle samaan kohtaan kuvapuoli alaspäin ja antaa vuoron seuraavalle. Kun kaikki kortit on käännetty, eniten pareja löytänyt on voittaja. Vinkki: Voitte pelata vain osalla hahmoista, jos peli tuntuu muuten pitkältä tai vaikealta. Seuraavalla sivulla sekoitushaku on ihan hakoteillä.

8 Sekoitushaku hakoteillä PELAAJIEN MÄÄRÄ: 2-8 pelaajaa Pelin kulku: Tavallisen sekoitushaun lisäksi on myös muita hauskoja versioita: Pelaa sekoitushakua ominaisuuksilla (värillisellä pohjalla) ja yritä etsiä joka vuorolla kaksi samaan ominaisuuteen kuuluvaa toimintatapaa (mustalla pohjalla). Voit vaikeuttaa peliä yrittämällä kerätä joka vuorolla neljä samanlaista (sama hahmo tai ominaisuus) korttia. Sekoitusmiimi: (vähintään kolmelle pelaajalle) Pinoa kortit päällekkäin kuvapuoli alaspäin. Pelaajat ottavat vuorollaan pinosta kortin ja esittävät (esimerkiksi pantomiimin avulla) muille sen ominaisuuden. Sen jälkeen pelaaja laittaa kortin eteensä pöydälle kuvapuoli alaspäin. Seuraavalla kierroksella pelaaja esittää ensin ensimmäisen korttinsa ominaisuuden ja sitten uuden korttinsa. Ja niin edelleen... Pelistä putoaa, jos unohtaa oikean esitysjärjestyksen.

9 Muistikortti PELAAJIEN LUKUMÄÄRÄ: 2-8 pelaajaa PELIN TAVOITE: Yritä muistaa korttien sijainti ja aseta kortit takaisin alkuperäisille paikoilleen. Pelin kulku: Valitkaa pelinjohtaja. Tämä asettaa kortit pöydälle neliön muotoon kuvapuoli ylöspäin. Pelaajilla on hetki aikaa painaa mieleensä, missä eri kortit ovat. Pelinjohtaja käskee yhtä pelaajista sulkemaan silmänsä ja muut pelaajat vaihtavat sillä aikaa muutaman kortin paikkaa. Kun pelaaja saa avata silmänsä hän yrittää arvata, minkä korttien paikkoja on vaihdettu. Vinkki: Voit pelata pienemmällä tai suuremmalla korttimäärällä.

10 Hukkakortti PELAAJIEN LUKUMÄÄRÄ: 2-8 pelaajaa PELIN TAVOITE: Yritä löytää omat korttisi muiden korttien joukosta. Pelin kulku: Pelinjohtaja jakaa jokaiselle pelaajalle kortteja, jotka pelaajat levittävät eteensä pöydälle kuvapuoli ylöspäin. Pelaajilla on hetki aikaa painaa mieleensä omat korttinsa. Pelinjohtaja päättää, kuka pelaajista sulkee silmänsä, ja muut pelaajat laittavat tämän kortit omiensa joukkoon. Tämän jälkeen pelaaja saa avata silmänsä ja yrittää löytää omat korttinsa muiden pelaajien korttien keskeltä. Vinkki: Voit vaihdella jaettavien korttien määrää

11 Oona ja Oscar jokereina PELAAJIEN LUKUMÄÄRÄ: 3-4 pelaajaa PELIN TAVOITE: Kerää eniten pareja ja vältä Jokerioona- ja -oscarkortit. Pelin kulku: Tarvitsette peliin vain kaksi kutakin hahmokorttia sekä jokerit. Sekoita kortit ja jaa ne myötäpäivään. Jokainen pelaaja ottaa vuorollaan sokkona yhden kortin vasemmalla puolellaan olevan pelaajan kädestä. Jos saat kaksi samaa hahmokorttia, laita ne eteesi pöydälle kuvapuoli ylöspäin. Vinkki: Voitte pohtia, kumpi korttien ominaisuuksista tai toimintatavoista sopii pelaajiin paremmin. Perustelkaa valinta. Jos sinulla on kaikkien parien löydyttyä jokerikortti tai -kortit kädessäsi, häviät pelin. Yritä siis päästä näistä korteista mahdollisimman nopeasti eroon! Jokerioona Haluatko näyttää, että uskot moniväriseen ja moniarvoiseen maailmaan, jossa kaikki ovat erilaisia, mutta kuitenkin samanarvoisia? Onko sinulla jo ideoita, joilla näytät, että kohtelet kaikkia yhdenvertaisesti naapurustossasi, koulussasi ja kerhossasi? Kokoa joukko ystäviä ja perusta oma aikamoinen Outo jengi. Outo jengi! Jokerioscar Periaate Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia kutsuu sinut kunnioittamaan muita ihmisiä ja samalla myös itseäsi. Yhdessä voimme nousta suvaitsemattomuutta ja syrjintää vastaan. Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia haastaa sinut näyttämään, että uskot moniväriseen ja yhdenvertaiseen yhteiskuntaan. Oona, Oscar ja Outo jengi on mukana, oletko sinäkin?

12 Outo jengi! PELAAJIEN LUKUMÄÄRÄ: 3-8 pelaajaa PELIN TAVOITE: Hankkiudu mahdollisimman nopeasti eroon korteistasi. Juksata saa! Pelin kulku: Piirrä pelihahmot tai kirjoita niiden nimet isolle paperille tässä järjestyksessä: MING JESPER SHUKRI TIMI REETTA PONTUS OSCAR OONA. Lisää jokerikortit muiden korttien joukkoon. Sekoita pakka ja jaa kaikki kortit pelaajille. Älä näytä korttejasi muille! Voit laittaa joka vuorolla 1-3 korttia pöydälle. Aseta kortit pöydälle samassa järjestyksessä kuin pelihahmot ovat paperilla. Ensimmäinen pelaaja laittaa siis pöydälle yhden tai useamman Ming-kortin selkäpuoli ylöspäin. Toinen pelaaja laittaa pöydälle Jesperkortin. Seuraavat pelaajat jatkavat vastaavassa järjestyksessä, kunnes nimilista alkaa alusta. Kun pelaaja laittaa kortin/kortit pöydälle, hän sanoo ääneen vuorossa olevan hahmon nimen ja korttien lukumäärän. Kolmas pelaaja sanoo esimerkiksi Kaksi Shukrikorttia. Muiden pelaajien tehtävä on arvata, pitääkö tämä paikkansa. Jos joku epäilee, että pelaaja laittaa pöydälle muita kortteja, hän huutaa outoa!. Tällöin pöydälle

13 äsken asetetut kortit tarkistetaan. Jos pelaajalla on oikeat kortit (kaksi Shukri-korttia), tarkastusta vaatinut pelaaja joutuu ottamaan ne, ja lisäksi niiden oikealla puolella olevat kortit epäilemältään pelaajalta (Timin kohdalla olevat kortit). Jos pelaaja taas oli yrittänyt johtaa muut harhaan ja esimerkiksi laittanut pöydälle Reetta- ja Jokerioscarkortit, hän joutuu itse ottamaan nämä takaisin käteensä, ja lisäksi niiden oikealla puolella olevat kortit. Jokerikortteja ei voi laittaa pöydälle muuten kuin fuskaamalla. Todennäköisyys, että jollain pelaajalla on joka vuorolla edes yksi tarvitsemansa kortti, on pieni. Jokaisella vuorolla täytyy kuitenkin lyödä pöytään ainakin yksi kortti! Pelin voittaa se pelaaja, joka saa ensimmäisenä kaikki korttinsa pöydälle.

14 Sie ja mie? PELAAJIEN LUKUMÄÄRÄ: 3-6 pelaajaa PELIN TAVOITE: Miten näet itsesi? Pelin kulku: Pelaajille jaetaan kolme korttia kullekin. Loput kortit laitetaan pinoon. Pelaaja ottaa vuorollaan yhden kortin pinosta. Hän valitsee kädessään olevista neljästä kortista sellaisen, jonka ominaisuus ja toiminta ovat hänelle mielestään vähiten ominaisia. Hän asettaa kortin pöydälle muiden pelaajien nähtäväksi ja perustelee lyhyesti valintansa. Jos kortin ominaisuus ja toiminta eivät sovi kehenkään pelaajista, kortti laitetaan erilliseen pinoon. Peli jatkuu, kunnes kortit loppuvat. Verratkaa lopuksi pelaajien kädessä olevia kortteja pöydällä oleviin. Keskustelkaa pelin herättämistä ajatuksista.

15 Tuttu tapaus PELAAJIEN LUKUMÄÄRÄ: 3-8 pelaajaa PELIN TAVOITE: Kuinka hyvin osaat arvioida muita pelaajia? TARVITTAVAT VÄLINEET: Kynä ja paperia Pelin kulku: Pelinjohtaja laittaa kortit pöydälle kuvapuoli ylöspäin ja antaa kaikille pelaajille kynän ja paperia. Jokainen pelaaja kirjoittaa paperille nimensä ja neljä korteissa olevaa toimintatapaa, jotka sopivat häneen. Paperit annetaan takaisin pelinjohtajalle. Pelaajat eivät saa katsoa toistensa papereita! Pelinjohtaja kokoaa listoissa mainitut kortit pinoon. Pelaajat ottavat vuorollaan yhden kortin pinosta ja näyttävät sitä muille pelaajille. Korttia esittelevä pelaaja yrittää arvata, kenen tai keiden listalla juuri tämä toimintatapa on, ja perustelee valintansa. Peli jatkuu, kunnes kortit loppuvat pinosta. Toinen versio: Pelaaja saa oikeasta arvauksesta kymmenen pistettä. Muuten pelataan kuin yllä. Pelaaja, jolla on pelin loppuessa eniten pisteitä, on osannut arvioida pelitoverinsa parhaiten ja on voittaja.

16 Outopeili PELAAJIEN LUKUMÄÄRÄ: 4-6 pelaajaa PELIN TAVOITE: Kuinka näet muut pelaajat ja miten nämä näkevät sinut? Pelin kulku: Aseta kortit pinoon. Laita pinon ylimmäinen kortti pöydälle kuvapuoli ylöspäin. Pelaajilla on hetki aikaa miettiä, onko kortissa oleva ominaisuus (värillisellä pohjalla) tyypillinen heille itselleen tai jollekin pelitovereista. Jos näin on, keneen ominaisuus sopii parhaiten, ja miksi? Pelaajat keskustelevat vastauksistaan ja yrittävät päästä yksimielisyyteen. Pelaaja, jolle kortti lopulta päätyy, laittaa sen eteensä pöydälle. Jos piirre ei ole ominainen kenellekään pelaajista, tai jos pelaaja ei halua ottaa korttia vastaan, kortti laitetaan erilliseen pinoon. Peli jatkuu, kunnes kortit ovat lopussa. Jos joku ominaisuus sopii kahteen tai useampaan pelaajaan, nämä käyvät keskenään kaksintaistelun, jossa kukin pelaaja yrittää vakuuttaa muut siitä, että juuri hän eikä kilvan toinen osapuoli - on juuri tuollainen. Ryhmä valitsee, kenen perustelut ovat vakuuttavampia. Vinkki: Voitte pelata peliä käyttäen myös toimintatapoja (mustalla pohjalla).

17

18 Oonan, Oscarin ja kavereiden suosikkipelit Korttipelien lisäksi jokaisella hahmolla on oma suosikkipelinsä. Niihin et tarvitse kortteja. Voit pelata melkein kaikkia niistä ilman apuvälineitä, ja ne sopivat sekä lapsille että nuorille. Joissakin peleissä on hyvä olla mukana ohjaaja.

19 Shukrin lempipeli: Hupsut siluetit Reetan lempipeli: Valinnanvara Timin lempipeli: Dominokeks Oscarin suosikkipeli: Meidän jutut Oonan suosikkipeli: Paikanvaihto Mingin suosikkipeli: Aikamoinen Outojengi Jesperin suosikkipeli: Kiikaripeli Pontuksen suosikkipeli: Omat jutut

20 Shukrin lempipeli: Hupsut siluetit PELAAJIEN LUKUMÄÄRÄ: 4 tai enemmän PELIN TAVOITE: Tee itsestäsi vaihteeksi ihan erilainen! TARVITTAVAT VÄLINEET: Huopakyniä ja ISOJA paperinpaloja Pelin kulku: Ota iso pala paperia (esimerkiksi tapettirullasta). Asetu makuullesi paperin päälle ja pyydä toista pelaajaa piirtämään paperiin ääriviivasi paksulla tussilla. Tehkää näin vuorotellen, kunnes jokaisen ääriviivat on piirretty paperille. Levitä paperit ympyrän muotoon, päät kohti keskustaa. Leikkaa hahmot kolmeen osaan lanteiden ja kaulan kohdalta. Siirrä kaikki keskivartalot yhden askeleen vasemmalle ja jalat yhden askeleen oikealle. Päät pysyvät paikallaan. Saat uuden siluetin, ja olet joku ihan toinen! Väritä oma kuvasi. Voit myös leikata itsellesi vaatteet värillisistä papereista. Tee itsestäsi ihan erilainen kuin yleensä! Aivan hassu, neliskulmainen, rikas, eriskummallinen... Mitä vain haluat! Vaihtelua: Jalkakäytäväversio: Joillakin liiduilla voi piirtää myös asfaltille. Idea on sama kuin paperiversios-

21 sa, mutta nyt vaihdatte vuorotellen paikkaa: ensin piirrätte kaikkien päät, päiden alapuolelle toisen ihmisen vartalon ja viimeiseksi jalat. Täydellinen ystävä: Tehkää koko ryhmän voimin uusi ystävä, joka kaikkien mielestä sopisi ryhmään. Käytä tähän ryhmän jäsenten osia : ominaisuuksia, ulkonäköä jne. Kun piirustus on valmis, ottakaa siitä valokuva. Voitte myös ottaa valokuvia asioista, jotka ovat ryhmällenne tyypillisiä. Tehkää kollaasi uudesta ryhmän jäsenestä. Kirjoittakaa kuvan oheen selitys: miksi juuri tällainen tyyppi olisi ryhmänne jäsen?

22 Reetan lempipeli: Valinnanvara PELAAJIEN LUKUMÄÄRÄ: 2 tai enemmän PELIN TAVOITE: Kuuntele itseäsi ja tee nopeita päätöksiä! Samalla saat tietää, mitä muut ryhmän jäsenet valitsevat. Pelin kulku: Jokainen pelaaja valitsee itsekseen kolme tai useampia vaihtoehtopareja (x vai y?). Esimerkiksi: ranskalaisia vai spagettia - kesä vai talvi - pelti vai muovi - kuuro vai sokea - elokuva vai kirja - kylä vai kaupunki - joulu vai juhannus - yksin vai isossa porukassa - hedelmiä vai karkkia - askarteleminen vai urheilu - itikat vai hiiret - iso vai pieni - valehteleminen vai juoruilu - cowboy vai intiaani... Keksi itse omia pareja! Asettukaa rinkiin (tai vierekkäin bussissa tai riviin pihalla...). Joku esittää ensimmäisen vaihtoehtoparin ja kysyy: mitä valitset?. Kysyjän vasemman puolen pelaaja vastaa ensimmäiseksi, ja muut jatkavat kunnes kaikki ovat vastanneet. Älä mieti liian pitkään, vaan luota vaistoosi. Kun kaikki ovat vastanneet, seuraava pelaaja esittää omat vaihtoehtonsa. Jos olette nopeita vastauksissanne, peli etenee salaman nopeudella!

23

24 Timin suosikkipeli: Dominokeks PELAAJIEN LUKUMÄÄRÄ: 8 tai enemmän PELIN TARKOITUS: Yrittäkää löytää ryhmäläisille yhteisiä asioita, kunnes jokainen ringissä on löytänyt jonkun sidoksen muuhun ryhmään. Pelin kulku: Tämä on loistava tutustumispeli! Joku ryhmässä aloittaa keksimällä kaksi itseensä sopivaa asiaa, esimerkiksi minusta vasemmalle: olen poika, minusta oikealle: minulla on kaksi sisarta. Jos joku asioista sopii myös toiseen pelaajaan, tämä menee mainitulle puolelle seisomaan ja keksii tyhjälle puolelleen uuden asian, esimerkiksi: oikealle: olen poika, vasemmalle: minulla on ruskeat silmät. Tavoite on, että kaikki pääsevät vuoroon ja lopuksi pelaajista muodostuu ympyrä. Jos joku asia ei ole kellekään ominainen ja peli on vaarassa keskeytyä, vuorossa oleva pelaaja keksii uuden asian, jolloin ketju voi jatkua. Voit myös kokeilla ulkoisten tunnusmerkkien (tukanväri, vaatteet) sijaan näkymättömiä tai henkilökohtaisia asioita (harrastuksia, lempiruokia, suosikkisuihkulauluja...) tai johonkin aiheeseen liittyviä mielipiteitä.

25

26 Oscarin suosikkipeli: Meidän jutut PELAAJIEN LUKUMÄÄRÄ: 8 tai enemmän PELIN TARKOITUS: Missä asioissa olet erilainen kuin muut, missä samanlainen? Pelin kulku: Kaksi pelaajaa menee seisomaan vähintään kolmen metrin etäisyydelle muusta ryhmästä. Muodostakaa kolmio, jossa kaksi etäämmällä seisovaa pelaajaa muodostavat kukin yhden kulman ja loppuryhmä kolmannen kulman. Ryhmässä seisovat pelaajat yrittävät keksiä mahdollisimman paljon yhteisiä asioita erillään seisoville pelaajille, esimerkiksi: molemmat pelaavat jalkapalloa, kumpikaan ei ole hyvä häviäjä, molemmat ovat yökyöpeleitä jne. Jos ryhmäläisten joukossa on muita, joihin ominaisuudet sopivat, he saavat yrittää kevyesti läpsäistä näitä kahta. Jos kulmissa seisovat pelaajat ehtivät koskettaa toisiaan, he ovat turvassa - kunnes joku mainitsee uuden yhtäläisyyden. Jos joku muista pelaajista ehtii väliin tätä ennen, läpsäisijä pääsee seisomaan kulmaan ja pyytää toiselle paikalle jonkun kaverinsa ryhmästä.

27 Oonan suosikkipeli: Paikanvaihto PELAAJIEN LUKUMÄÄRÄ: 8 tai enemmän PELIN TAVOITE: Mieti, mitä tiedät muista ja valtaa itsellesi oma paikka! TARVITTAVAT VÄLINEET: Yksi tuoli vähemmän kuin pelaajia yhteensä Pelin kulku: Yhtä lukuun ottamatta kaikki pelaajat istuvat ympyrässä tuoleilla, yksi pelaaja seisoo ringin keskellä. Hän aloittaa lauseen minä tykkään... ja mainitsee jonkun/joidenkin ryhmäläisten luonteenpiirteen tai ominaisuuden. Jos keskellä seisova pelaaja sanoo esimerkiksi minä tykkään... kaikista silmälasipäistä, kaikkien silmälasipäisten pitää vaihtaa paikkaa mahdollisimman nopeasti. Sanoja puolestaan yrittää vallata vapaaksi jääneen paikan. Jos tämä onnistuu, ilman tuolia jäänyt pelaaja joutuu vuorostaan ringin keskelle. Voit myös kokeilla päällepäin näkymättömiä tai henkilökohtaisia asioita, esimerkiksi harrastuksia, kotieläimiä, lempivärejä, salaisia kykyjä.

28 Mingin suosikkipeli: Aikamoinen Outojengi PELAAJIEN LUKUMÄÄRÄ: 3 tai enemmän PELIN TARKOITUS: Tutustu Oonan ja Oscarin lailla uusiin ihmisiin. Käytä mielikuvitustasi ja keksi omia pelejä! Hauskinta on keksiä niitä muutaman ystävän kanssa. Pelin kulku: Keksi omia pelejäsi, joissa tutustutaan uusiin, erilaisiin ihmisiin. Tässä muutamia esimerkkipelejä: Pyydä päiväkodissasi, koulussasi tai kerhossasi muutamaa sellaista ihmistä, joiden kanssa et juttele usein, keskustelemaan kanssasi ainakin kolme minuuttia heidän harrastuksistaan, työstään, uskonnostaan, koulustaan tai parhaasta lomastaan... Kysele myös, milloin he ovat vähän hupsuja tai mihin he ovat ihan hupsuna! Tutustu vanhempiisi, isovanhempiisi tai johonkin muuhun sinulle tärkeään tuttuun aikuiseen sellaisena, kuin he olivat sinun ikäisenäsi. Kysy, millainen heidän kotinsa oli, ketkä heidän parhaat kaverinsa olivat, mitä he tekivät yhdessä ja mistä asioista he pitivät tai eivät pitäneet. Keksi itse vielä lisää kysymyksiä. Mieti, mitkä asiat ovat samanlaisia sinun elämässäsi, mitkä taas erilaisia? Älä kuitenkaan ryntää näihin peleihin suin päin! Kerro ideoistasi ensin vanhemmillesi tai opettajallesi!

29 Jesperin suosikkipeli: Kiikaripeli PELAAJIEN LUKUMÄÄRÄ: 2 tai enemmän PELIN TAVOITE: Haluatko tietää, miten oma maailmankuvasi eroaa muista? TARVITTAVAT VÄLINEET: Kynä ja kaksi A4- kokoista paperia jokaista pelaajaa varten. Pelin kulku: Kaikille pelaajille jaetaan kynä ja kaksi paperia. Toisen paperin keskelle tehdään reikä. Reiän koko tai muoto eivät ole tärkeitä, kunhan sen läpi voi tarkastella ympäristöä. Pelaajat etsivät reiän läpi katsellen näkymän, tilanteen tai esineen, josta tekevät toiselle paperille piirroksen tai sanallisen kuvauksen. Voit valita ihan mitä haluat! Kuvaukset kerätään yhteen pinoon, sekoitetaan ja jaetaan pelaajille. Nyt pelaajat etsivät saamansa kuvauksen perusteella sen kohteen. Lopuksi jokainen yrittää keksiä, kuka ryhmästä oli valinnut hänen saamansa kuvan, ja miksi. Keskustelkaa lopuksi ryhmässä.

30 Pontuksen suosikkipeli: Omat jutut PELAAJIEN LUKUMÄÄRÄ: 5 tai enemmän PELIN TAVOITE: Löydä omat juttusi ja voita peli! TARVITTAVAT VÄLINEET: Yksi tukeva tuoli jokaista pelaajaa varten Pelin kulku: Tuolit ovat ringissä ja pelaajat seisovat tuoleilla. Joku pelaajista aloittaa lauseen Minä olen ainoa, joka.... Esimerkiksi: minä olen ainoa, joka on ollut lomalla Turkissa. Muut pelaajat, jotka ovat myös olleet lomalla Turkissa, huutavat minä myös!!. Jos kukaan ei reagoi, ensimmäinen pelaaja on todellakin ainoa, joka on ollut lomalla Turkissa ja jää seisomaan. Vuoro vaihtuu, ja seuraava pelaaja sanoo esimerkiksi minä olen ainoa, joka käy streetdance-tunnilla. Nyt ryhmässä on muitakin harrastajia, joten pelaaja joutuu istumaan alas. Huomaa, että pelaajilla on viisi sekuntia aikaa huutaa minä myös!. Voit huutaa, vaikka jo olisit istumassa. Viimeisenä tuolilla seisova voittaa.

31

32 Outo jengi -pelikortit ja niihin liittyvät pelit pohjautuvat Belgian flaamilaisen hallintoalueen nuorisokomitean Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia -kampanjan malleihin. Kortit ovat osa Euroopan neuvoston Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia -kampanjaa, jota Suomessa koordinoi Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssi ry. Lisää ideoita yhdenvertaisuuden ja moniarvoisuuden käsittelyyn lasten ja nuorten kanssa voit löytää esimerkiksi fi -sivustolta. Sieltä voit ladata itsellesi myös rintanappimalleja. Innostavia, avartavia ja hupsuja hetkiä Oudon jengin parissa! Peli on tuotettu Suomen opetusministeriön tuella. Kiitämme lämpimästi kaikkia pelin suunnitteluun ja testaukseen osallistuneita toimijoita. Kääntäjä: Rita Jailo

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

Palloja voi pyörittää kevyellä liikkeellä normaaliasennosta (harmaa) vaakatasossa niin, että numerot tulevat

Palloja voi pyörittää kevyellä liikkeellä normaaliasennosta (harmaa) vaakatasossa niin, että numerot tulevat PELIOHJE 1 (14) Pelaajat: 2-4 pelaajaa Ikäsuositus: 6+ SISÄLTÖ / PELIVÄLINEET 1 kääntyvä satataulu 100 lukukorttia (sis. luvut 1-100) 6 jokerikorttia 2 noppaa (sis.luvut 1-10) 30 pelimerkkiä PELI OPETTAA

Lisätiedot

Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan

Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan 1 Oppaasta Luovuutta! Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan on kokoelma taide-

Lisätiedot

Tuki- ja virikeaineisto

Tuki- ja virikeaineisto Osallistavat menetelmät Tuki- ja virikeaineisto Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry 1 OSALLISTAVAT MENETELMÄT 2 1.1 Osallistavien menetelmien määritelmä 2 1.2 Ohjaajan rooli 3 1.3 Osallistavat menetelmät

Lisätiedot

Päihteiden käytön ehkäisyn toimintamateriaali AITOUS HUOLI TERVEYS KIPU EN KÄYTÄ. Suomen Punainen Risti Päihdetyö 2013

Päihteiden käytön ehkäisyn toimintamateriaali AITOUS HUOLI TERVEYS KIPU EN KÄYTÄ. Suomen Punainen Risti Päihdetyö 2013 RIIPPUVUUS ELÄMÄ HUOLI AITOUS KIPU TERVEYS EN KÄYTÄ Päihteiden käytön ehkäisyn toimintamateriaali Suomen Punainen Risti Päihdetyö 2013 Suomen Punainen Risti Päihdetyö 2013, sivu 1 Suomen Punaisen Ristin

Lisätiedot

Ei nettikiusaamiselle! Opetusmateriaali 4. 6.-luokille

Ei nettikiusaamiselle! Opetusmateriaali 4. 6.-luokille Ei nettikiusaamiselle! Opetusmateriaali 4. 6.-luokille Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen. MLL:n

Lisätiedot

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS SISÄLLYS I Alkusanat 1 II Nuorten osallistavan koulutuksen taustaa 3 Mitä nuorten osallistaminen tarkoittaa? 3 Mikä on ohjaajan rooli osallistavassa koulutuksessa?

Lisätiedot

Yhteistyö on voimaa! Yhteistyö on voimaa. Sisällys. Sivu 1/30 Virikemateriaalia lastenkirjaan Yhteistyö on voimaa!

Yhteistyö on voimaa! Yhteistyö on voimaa. Sisällys. Sivu 1/30 Virikemateriaalia lastenkirjaan Yhteistyö on voimaa! Sivu 1/30 Virikemateriaalia lastenkirjaan Yhteistyö on voimaa! Yhteistyö on voimaa! Sisällys 2 Esipuhe 3 Kirja minusta! 9 Hengittäminen vahvistaa! 11 Näytä minulle, miten sinä voit! 13 Roolileikkiä eläinhahmoilla

Lisätiedot

Diakonia-ammattikorkeakoulu C KATSAUKSIA JA AINEISTOJA 23. Sanni Mäkelä & Elina Peltonen. Nuorten vapaaehtoistoiminnan käsikirja

Diakonia-ammattikorkeakoulu C KATSAUKSIA JA AINEISTOJA 23. Sanni Mäkelä & Elina Peltonen. Nuorten vapaaehtoistoiminnan käsikirja Diakonia-ammattikorkeakoulu C KATSAUKSIA JA AINEISTOJA 23 Sanni Mäkelä & Elina Peltonen Nuorten vapaaehtoistoiminnan käsikirja Sanni Mäkelä & Elina Peltonen Nuorten vapaaehtoistoiminnan käsikirja Diakonia-ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Kaveritaidot kaikille. Opas luokanopettajalle

Kaveritaidot kaikille. Opas luokanopettajalle Kaveritaidot kaikille Opas luokanopettajalle Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen. MLL:n keskusjärjestön

Lisätiedot

Kun vanhempi on trans*

Kun vanhempi on trans* Seta Transtukipiste Kun vanhempi on trans* Linda Korpikoski 15.3.2013 Sisällys 1 Apua, vanhempani on trans!... 3 1.1 Mitä minun kannattaa tehdä?... 4 1.2 Transmikä?... 4 1.3 Eikö sukupuoli ole itsestään

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

Kirjan voi ladata maksutta osoitteesta www.nektaria.fi

Kirjan voi ladata maksutta osoitteesta www.nektaria.fi Mitä ihmettä? Opas ammattilaisille. Seksuaalikasvatusta 3-9 -vuotiaille. Katriina Bildjuschkin, Susanna Ruuhilahti Nektaria ry Kansi: Nina Cord Piirros, sivu 4, Mervi Lahkela Graafinen suunnittelu ja taitto:

Lisätiedot

Oma suunta. yksilökeskeisen suunnittelun kansio. Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö

Oma suunta. yksilökeskeisen suunnittelun kansio. Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Oma suunta yksilökeskeisen suunnittelun kansio Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Sisällys 1. Mikä Oma suunta -kansio on ja miten sitä käytetään s. 4 2. Kommunikaatio

Lisätiedot

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä!

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjoismainen hyvinvointikeskus Ideavihko Varhainen tuki perheille -projektin tulokset 1 Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Julkaisija: Pohjoismainen hyvinvointikeskus

Lisätiedot

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Toimittaneet Milja Laakso, Paula Marjomaa ja Kaisi Peltoniemi EDUNVALVOJA SE ON MINUA

Lisätiedot

Monikulttuurisuus on hyvä asia! Poika 9.lk

Monikulttuurisuus on hyvä asia! Poika 9.lk Erilaisuus on massateinien vastakohta. Ne uskaltavat sanoa mielipiteensä kuuluvasti ja ottavat kantaa asioihin. Erilaisuus voi näkyä myös pukeutumisessa ja vaikka musiikissa. Tyttö 9.lk Monikulttuurisuus

Lisätiedot

Alkoholi jokaisen oma asia? Tehtäviä ja näkökulmia nuorten alkoholikasvatukseen

Alkoholi jokaisen oma asia? Tehtäviä ja näkökulmia nuorten alkoholikasvatukseen Alkoholi jokaisen oma asia? Tehtäviä ja näkökulmia nuorten alkoholikasvatukseen Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen

Lisätiedot

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom sisällysluettelo aluksi mitä mielenterveyden ongelmat ovat? tunteiden häiriöt toiminnan häiriintyminen ajattelun häiriintyminen mistä mielenterveyden häiriöt johtuvat?

Lisätiedot

JOS SAIS KOLME TOIVOMUSTA. Työkirja päihdeasioista varhaiskasvatuksen työntekijöille

JOS SAIS KOLME TOIVOMUSTA. Työkirja päihdeasioista varhaiskasvatuksen työntekijöille JOS SAIS KOLME TOIVOMUSTA Työkirja päihdeasioista varhaiskasvatuksen työntekijöille SISÄLLYS Alkusanat 3 Huomioitavaa 4 Keskustelukuvia tunteista 5 Tehtäviä 6 Tarinoita 8 Itsearviointi- ja tunneharjoituksia

Lisätiedot

SÄÄNTÖ: SET muodostuu 3 nopasta, joiden kaikki aiheet ovat samanlaisia TAI kaikkien 3 nopan aiheet ovat erilaisia.

SÄÄNTÖ: SET muodostuu 3 nopasta, joiden kaikki aiheet ovat samanlaisia TAI kaikkien 3 nopan aiheet ovat erilaisia. SET CUBED A Curious Game of Clever Connections Ohjeet Para instrucciones en Español por favor visiten www.setgame.com Pour des instructions en Français veuillez visiter www.setgame.com Für Spielanleitungen

Lisätiedot

LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ

LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ 1 Oppaan suunnittelussa on ollut apuna työryhmä Kaisu Johansson Mika Niemelä Arja Mainio Kaisa-Mari Paananen Sami Räsänen Kuvat Tarja Paananen OPAS VANHEMMILLE LASTEN TUKEMISEEN,

Lisätiedot

tullaan juttuun Sanomalehtitehtäviä alakouluille Kirsi Pehkonen Seppo Timonen

tullaan juttuun Sanomalehtitehtäviä alakouluille Kirsi Pehkonen Seppo Timonen tullaan juttuun Sanomalehtitehtäviä alakouluille Kirsi Pehkonen Seppo Timonen Sisällys 1. Luen sanomalehteä, joka on...?... 4 2. Etusivu on lehden näyteikkuna... 5 3. Kuva havainnollistaa tekstiä... 6

Lisätiedot

Pallopelejä ja pelisovelluksia

Pallopelejä ja pelisovelluksia Terhi Huovinen, Virpi Remahl ja Sari Turunen Pallopelejä ja pelisovelluksia www.kll.fi Pallopelejä ja pelisovelluksia Terhi Huovinen, Virpi Remahl ja Sari Turunen Koulun liikuntakerhovihko on osa Opetushallituksen

Lisätiedot

Kreikkalainen historioitsija Herodotos kertoo, että Niilin tulvien hävittämät peltojen rajat loivat maanmittareiden

Kreikkalainen historioitsija Herodotos kertoo, että Niilin tulvien hävittämät peltojen rajat loivat maanmittareiden MAB2: Geometrian lähtökohdat 2 Aluksi Aloitetaan lyhyellä katsauksella geometrian historiaan. Jatketaan sen jälkeen kuvailemalla geometrian atomeja, jotka ovat piste ja kulma. Johdetaan näistä lähtien

Lisätiedot

Av A aimet aimet Av A oimuuteen

Av A aimet aimet Av A oimuuteen Avaimet Avoimuuteen Avaimet avoimuuteen Julkaisija: Avaus-monikulttuurisuushanke, Suomen Partiolaiset - Finlands Scouter ry. Julkaisun rahoitus: Hankkeen rahoittaja EU:n kotouttamisrahasto Tekijät: Aktiviteetit

Lisätiedot

Shakin säännöt. Luku 1

Shakin säännöt. Luku 1 Sisältö 1 Shakin säännöt 1 1.1 Nappuloiden liikkeet.............................. 4 Torni................................... 4 Lähetti.................................. 4 Kuningatar...............................

Lisätiedot

Sisältö. Valtasuhteet koulussa. Aluksi. normatiivisuus rakentuu? Bongaa hetero! Kertomus Ei tarvitse olla vahvempi kuin on

Sisältö. Valtasuhteet koulussa. Aluksi. normatiivisuus rakentuu? Bongaa hetero! Kertomus Ei tarvitse olla vahvempi kuin on Sisältö 1 Aluksi 9 14 Kertomus Ei tarvitse olla vahvempi kuin on 15 Kertomus Sori vaan kaverit, mutta olen somali 19 2 Valtasuhteet koulussa 22 25 Kertomus Onko sinulla poikaystävää? 27 Kertomus Kelaten

Lisätiedot

Seurakunta voi nousta uudelle tasolle

Seurakunta voi nousta uudelle tasolle 27.11.2011 Anne-Mari Manninen Seurakunta voi nousta uudelle tasolle Ääni on tärkein Ja minä henkilökohtaisesti olen Isältä rukoillut sitä, että Herra, minua ei kiinnosta onko minun hiukset aina täydelliset,

Lisätiedot

05-06. maalivahdin opas

05-06. maalivahdin opas 05-06 maalivahdin opas maalivahdin opas suunnitteli ja toteutti jouni koponen aineisto jadberg laura tomatis kuvat laura tomatis: [p. 14-22] jadberg kansi jouni koponen Tämä opas on vain yksi näkemys maalivahtipelaamiseen.

Lisätiedot