Kriittinen kommunikaatio: Trendejä ja Appseja

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kriittinen kommunikaatio: Trendejä ja Appseja"

Transkriptio

1 Kriittinen kommunikaatio: Trendejä ja Appseja Virvepäivät, , Helsinki TCCA Applications Working Group apps.tetra-association.com Hannu Aronsson Chairman, TCCA Applications Working Group CTO, Portalify Oy

2 Kriittinen kommunikaatio Puheradiosta...

3 TETRA ja Virve palvelee kriittistä kommunikaatiota. TETRA Association on nyt TETRA and Critical Communications Association joka palvelee kriittisen kommunikaation käyttäjiä, tänään (TETRA) ja huomenna.

4 Lue lisää:

5 Mission Critical Broadband Focus Group tuo yhteen kriittisen kommunikaation käyttäjät teknologian vaatimusten ja taajuusasioiden tiimoilta.

6 #1 TETRA and TCCA tapahtuma kriittisen viestinnän käyttäjille: TETRA World Congress , Dubai tetraworldcongress.com 2013 TWC:stä tulee... Critical Communications World 2013 Paris

7 Mukana Käyttäjiä Operaattoreita TCCA Apps WG Valmistajia Sovelluskehittäjiä Data ja appsit Vaatimukset Tarpeet TETRA standardointi TCCA Teknisen Foorumin Apps työryhmä on mukana dataan ja sovelluksiin liittyvissä asioissa, käyttäjien vaatimusten keräämisesti standardin muutosehdotuksiin ja ongelmien ratkaisuihin.

8 TETRAlla on toimiva yhteisö mitä vetää käyttäjien tarpeet. TCCA Tekninen Foorumi toimii yhdessä ETSI:n TETRA työryhmien kanssa. AppsWG on mukana data ja sovellusasioissa. TETRA:n malli luo yhteensopivan markkinan missä on kilpailua (hinta, ominaisuudet).

9 Miten käsketään hidastaa ilman että lähetetään lisää dataa? Käytetään solun kuormitustietoa sovellusten toiminnan hallintaan Sovellukset voidaan ottaa käyttöön Vältä data ruuhkat verkossa Ruuhkat vältetään AppsWG:ssä tehdään työtä käyttäjille tärkeiden asioiden kanssa. Esimerkiksi: Verkon ruuhkia voidaan välttää käyttämällä cell service level -tietoa sovellusten toiminnan ohjaukseen dynaamisesti. Tarvittavat rajapinnat ja toiminnot on nyt standardoitu ja tulossa tuotteisiin.

10 TCCA AppsWG löytyy täältä TETRA-yhteisö on aktiivinen ja vie asioita eteenpäin.

11 Dataominaisuuksista... Kriittiset Appsit

12

13 Toimistossa IT jokapäiväisessä käytössä Data ja sovellukset ovat muodostuneet keskeisiksi myös kenttätyössä. Yhdistä toimiston IT järjestelmät kenttätyöhön. Kohta "chat-sukupolvi" tulee sinunkin organisaatioosi töihin ;-)

14 Kriittinen viestintä = Yksityinen radioverkko Aina saatavilla, turvallinen, ominaisuuksia mitä ammattikäyttäjät tarvitsee. Käytä tätä verkkoa kriittisiin toimintoihin, sekä puheen että sovellusten kanssa. PMR verkossa tekee datallakin jo paljon.

15 Tulevaisuuden PMR = Ääni + Appsit Ammattikäyttöön kelpaavissa radioverkoissa äänen ja datan tulee toimia yhdessä.

16

17

18 Tietokantahaku: Tiedot mitä tarvitset, siellä ja silloin kun tarvitset niitä. Tietoihin pääsee käsiksi jo tämän päivän päätelaitteilla. Kannat aina mukanasi ääniradiota, käytä sitä myös sovelluksiin. Source: Portalify

19 Esimerkki tietokantasovelluksesta kuvien kanssa: Intian parlamentin VIP ja kulkuluvat. (source: Indian parliament TETRA network, Demo data shown)

20

21 Komentokeskuksessa tuli hiljaista Käyttämällä dataa ja sovelluksia voi verkosta vapauttaa kapasiteettia tärkeimpiin äänipuheluihin ja muuhun käyttöön. Käytä verkkosi ääni- että dataominaisuudet täysin hyväksi. Quote: Police, Finland.

22 Perinteinen äänikeskustelu tiedon saamiseksi kentälle...

23 Tietokantahaku millä saa samat tiedot kentälle. Sovelluksessa tiedot jäävät ruudulle ja ne on helppo tarkistaa uudestaan tarvittaessa.

24 Ajankäytön vertailu.

25 Resurssien käyttö, sekä henkilöt että radioverkko.

26 Tehokkuuserot ovat joskus sitä luokkaa, että koko toimintamallia voi muuttaa. Tee enemmän, tee paremmalla tavalla ("new ways of work")

27 Monia kyselyitä tehdään monta kertaa päivässä, jolloin tehokkusedut kertautuvat. Aloita niistä sovelluksista joista on omalle organisaatiollesi eniten hyötyä.

28 Todellinen tilannekuva Paikkatiedosta...

29 Paikkatiedon seuranta on yleensä ensimmäinen sovellus. AVL = Automatic Vehicle Location. APL = Automatic Person Location. Source: Police, Finland.

30 Paikannus -> Todellinen tilannekuva Integroi AVL ja muut sovellukset Kerää kaikki tapahtumat samaan näkymään Iso kuva kaikilla tiedossa koko ajan Paranna tilannekuvan avulla organisaation toimintaa. Sovellustoiminnot ja paikkatiedot voi yhdistää yhteiseen tilannekuvaan komentokeskuksessa, kenttäjohdossa ja kentällä.

31 Suomessa ollaan oltu tässä asiassa edelläkävijöiden joukossa: POKE yhdistää paikkatiedot, sovellukset, tilannekuvan, statuspäivitykset, tietokantahaut ja viestinnän, kymmeniä tietolähteitä vedetty yhteen. Miten jatkossa? Source: Police, Finland

32 Vahva trendi paikannuksessa vetää kaikki paikkatiedot eri lähteistä käyttäjien käyttöön, komentohuoneesta, kenttäjohtoon ja kenttäkäyttäjille. Keskitetty hallinta hoitaa integroinnin järkevästi ja tarjoaa kaikki tiedot käyttöön.

33 Tehokas työnkulku Erillisistä sovelluksista...

34 Vähennä paperitöitä Raportointi reaaliajassa Paikka ja status mukaan automaattisesti Enemmän aikaa olla Yksi työnkulku kentältä toimistoon kentällä Tiedot voi päivittää suoraan kentältä toimiston IT-järjestelmiin ja tietokantoihin. Reaaliaikainen raportointi antaa enemmän mahdollisuuksia työnohjaukseen ja tehokkuuden kasvattamiseen.

35 Esimerkki lomakesovelluksesta: Tiedot kentältä konttorin IT-järjestelmiin saman tien. Source: Police forms, Finland

36 Tehtäväsovelluksen esimerkki, tiedot selvästi näkyvissä ruudulla ja reaaliaikaisesti tehtävätiedot ajan tasalla kentällä ja komentokeskuksessa. Shown: Sepura Short Data Application (SDA)

37 Oheislaitteet tulossa osaksi vielä kätevämpää sovelluskokonaisuutta. Lue viivakoodi suoraan sovellukseen nopeasti kentällä ilman näppäilyjä tai ota vaikka kuva. Example device from Stopnoise.

38 Myös automaatioon löytyy valmiita ratkaisuja. Erillistä verkkoa voi käyttää operatiiviseen toimintaan ja ohjaukseen. Laitteita löytyy SCADA ominaisuuksien kanssa ja moneen käyttöön. Devices from

39 Laajakaistainen tulevaisuus Kapeakaistaisesta...

40

41 Tämän päivän kapeakaistaiset PMR-verkot tarjoavat turvalliset perustoiminnot kriittiseen viestintään.

42 Muita verkkoja kannattaa lisäksi ottaa käyttöön sovelluksiin jotka tarvitsevat enemmän kaistaa. Kannattaa kuitenkin muistaa että ne eivät ole kriittiseen viestintään suunniteltuja tai rakennettuja verkkoja.

43 PMR:ää voi myös laajentaa nopeampaan dataan (esim. TETRA TEDS) joka antaa myös lisäkapasiteettia kaikkeen verkon käyttöön.

44 Tulevaisuudessa kriittisen viestinnän laajakaistaverkot tarjoavat koko paletin palveluita myös operatiiviseen käyttöön. Monta verkkoa yhdessä antaa parhaan kattavuuden ja nopeimmat yhteydet. Keep in mind that mission critical comms should be on a mission critical network.

45 Tällaisten verkkojen standardointi ja rakentaminen vie aikaa. EU "second digital dividend" päätöksiä aiotaan tehdä jo Jotta kunnon verkko on käytettävissä myös tulevaisuudessa, pitää jo tänään aloittaa valmistelut varsinkin taajuuksien saamiseksi tässä kaikilla käyttäjille on tärkeä rooli.

46 TETRA GSM/3G Vertailu PMR-verkon (TETRA) (vas) ja GSM/3G (oik) verkon kattavuudesta. PMR verkko tarjoaa toimivia yhteyksiä, kaupallinen verkko pätkii helpommin. Source:

47 Maanlaajuinen LTE verkko public safety käyttäjille 2x10MHz 700MHz alueella kaupallisten taajuuksien vieressä Kaupalliset laitteet? Ryhmäpuhelut ja muut PMR äänipalvelut LTE:ssä? USA = LTE Siirtyminen P25 + legacy ratkaisuja paljon käytössä FCC "Narrowbanding" pakottaa digitalisointiin Miksi LTE? LTE on valittu USA:ssa, Lähi-idässä ja Aasiassa public safety käyttöön. TETRA tulossa käyttöön muualle kuin public safetyyn pohjois-amerikan markkinoilla. Terveiset IWCE:stä 2/2012

48 TCCA rapahtumia kriittisen viestinnän käyttäjille: Näe LTE, TETRA, DMR, dpmr, Tetrapol, ym käytännössä! Professional LTE & PMR Summit , Barcelona pmrsummit.com

49 Next Gen 911 Komentokeskuksesta...

50 Miten ihmiset saavat yhteyden hätäkeskukseen? Perinteisesti lankapuhelimella...

51 Kännykällä saa yhteyden hätäkeskukseen tien päältä, mutta käyttäjien paikannus aiheuttaa lisävaivaa. Kyseessä edelleen melko perinteinen puhelinyhteys.

52 Tekstariyhteyksiä ollaan ottamassa käyttöön vammaisia varten monessa maassa. Tekstarisukupolvi käyttänee myös näitä palveluita. Joskus tilanne on sellainen että ei voi puhua mutta voi naputtaa tekstarin. On odotettavissa että tekstareista tulee tärkeämpiä kuin ensi alkuun kuvitellaan.

53 Muussa viestinnässä käytetään jo monia eri kanavia. Näiden käyttöönottoa hätäkeskuksessa ja komentokeskuksessa ollaan miettimässä monessa paikassa, sekä hätäyhteyksiin että tilannekuvan parantamiseksi. Mielenkiintoinen kysymys on miten tietotulvasta saadaan hyödyllistä tietoa operatiiviseen käyttöön.

54 TCCA tapahtumia kriittisen viestinnän käyttäjille: Control Room Communications Komentokeskus ja kommunikaatio , Kööpenhamina controlroomcommunications.com

55 Aloita tänään!

56 TETRAkin riittää moneen käyttöön TETRA (Virve) on kapeakaistainen radiojärjestelmä jolla on rajoitettu kapasiteetti. Käyttämällä tätä älykkäästi voi kuitenkin toteuttaa monia sovelluksia. Sovellusten tuominen operatiiviseen käyttöön kannattaa aloittaa jo nyt...

57 Esimerkiksi kuvaviestintä TETRAssa: Kuva valvontakamerasta käsiradioon.

58 500k 50k 1.5k Sovelluksen optimointi TETRA-verkkoon tarpeellinen tieto sinne missä sitä tarvitaan.

59 Älykkäät TETRA appsit Esimerkkitapaus: Käytetään ryhmä-tekstiviestejä kuvan lähettämiseksi luureihin. Kuva kulkee radioverkossa vain kerran (tehokasta) mutta menee monelle vastaanottajalle yhtäaikaa. Jopa tämän päivän TETRA-verkossa kuva perille 14 sekunnissa. Source: Portalify, Cassidian

60 Kuvaviestintä ja muut sovellukset toimivat kaikkien valmistajien radioissa...

61 Data ja käytännön sovellukset Narrow band IP Nopeudet, yhteyden avaaminen, pakettien katoaminen, ym. ongelmia? Kapeakaistaiset appsit Optimoi radioverkkoon Käytä sopivia viestintämenetelmiä Optimoi myös käyttöliittymä kenttäkäyttöön Kapeakaistaisessa verkossa IP ei aina ole paras ratkaisu. TETRAssa on monia dataominaisuuksia jotka tarjoavat lisämahdollisuuksia (tekstiviestit, ryhmäviestit, ym). Esimerkiksi paikkatiedon välitykseen löytyy standardoidut kevyet ratkaisut (LIP).

62 Hälytä käyttäjiä Lähetä tehtävän tiedot Päivitä tietoja Käsittele kuittaukset Hakulaite: Hälytä Kuittaa TETRA standardi "Callout": Hoitaa hälytykset ja kuittaukset monissa laitteissa niin että käyttäjä varmasti herää. TETRA-hakulaitteita löytyy jo markkinoilta.

63 TCCA tapahtumia kriittisen viestinnän käyttäjille: TETRA World Congress , Dubai tetraworldcongress.com... ja muut tapahtumat kriittisen viestinnän kaikki osa-alueet. Tule mukaan myös TCCA:n työryhmiin, omaksi ja yleiseksi eduksi. Lähetä joku organisaatiostasi mukaan.

64 TETRA Apps WG apps.tetra-association.com Hannu Aronsson

[ 2] TAISTELIJA 2020 JA UUSIUTUVA PUOLUSTUS JULKISEN HALLINNON ICT KARSII JA KOHDENTAA JÄÄKIEKON MM-KISOJEN TURVALLISUUS- TEKIJÄT

[ 2] TAISTELIJA 2020 JA UUSIUTUVA PUOLUSTUS JULKISEN HALLINNON ICT KARSII JA KOHDENTAA JÄÄKIEKON MM-KISOJEN TURVALLISUUS- TEKIJÄT [ 2] 2012 TURVATTUJEN VIESTINTÄYHTEYKSIEN ERIKOISLEHTI d JULKISEN HALLINNON ICT KARSII JA KOHDENTAA d JÄÄKIEKON MM-KISOJEN TURVALLISUUS- TEKIJÄT d ENSIHOITO MENEE LAKEUKSILLA POTILAAN LUO TAISTELIJA 2020

Lisätiedot

Suomen Erillisverkot Oy:n sidosryhmälehti 3/10

Suomen Erillisverkot Oy:n sidosryhmälehti 3/10 Suomen Erillisverkot Oy:n sidosryhmälehti 3/10 VIRVE toimi myrskyjenkin keskellä s. 4 Liikennekeskukset tukevat viranomaisia s. 10 Langaton tiedonsiirto puhuttaa s. 14 SosTer VIRVE-pääkäyttö ensihoitokeskuksiin

Lisätiedot

VISMAgazine LAITA PÄÄ PILVEEN JA KOE TULEVAISUUS TALOUSTIETEEN PROFESSORI:

VISMAgazine LAITA PÄÄ PILVEEN JA KOE TULEVAISUUS TALOUSTIETEEN PROFESSORI: VISMAgazine Visman asiakaslehti 2013 UUTUUS! Visma.net Expense kustannustehokasta ja helppoa matkalaskujen hallintaa Visma Navitalla katsot tulevaisuuteen NPS on osa asiakassuhteen hoitamista Visma Passelin

Lisätiedot

Esipuhe 4 1 Tietoliikenne 5

Esipuhe 4 1 Tietoliikenne 5 62900 ALAJÄRVI 1 / 90 SISÄLLYSLUETTELO: Esipuhe 4 1 Tietoliikenne 5 1.1 Yleistä 5 1.2 Sisäinen tietoliikenne 5 1.2.1 Lähiverkko 5 1.2.2 Lähiverkon laitteet 5 1.2.3 Kaapeloitu lähiverkko (yleisesti ja toteutus)

Lisätiedot

M2Ms -opa. Enemmän eteenpäin katsomista, vähemmän hyödyntämättömiä mahdollisuuksia

M2Ms -opa. Enemmän eteenpäin katsomista, vähemmän hyödyntämättömiä mahdollisuuksia Enemmän eteenpäin katsomista, vähemmän hyödyntämättömiä mahdollisuuksia Opas niille, jotka haluavat ymmärtää M2Mteknologian merkityksen uuden luomisen ja liiketoiminnan kehityksen kannalta. M2Ms -opa Sisällysluettelo

Lisätiedot

Kotisivujen abc. Kotisivujen abc s. 1 www.planeetta.net

Kotisivujen abc. Kotisivujen abc s. 1 www.planeetta.net Kotisivujen abc Sisällysluettelo: Kotisivujen abc... s. 1 1. Perusteet... s. 2 2. Suunnittelu... s. 5 3. Koosto... s. 9 4. Julkaisu... s. 12 5. Ylläpito ja päivitys... s. 14 6. Markkinointi... s. 15 Kotisivut

Lisätiedot

teollisen internetin hyödyntämiseen Yritysjohdon opas IoT:n

teollisen internetin hyödyntämiseen Yritysjohdon opas IoT:n Yritysjohdon opas IoT:n ja teollisen internetin hyödyntämiseen 1 Sisällysluettelo Sivut 1. Johdanto 3-4 2. Teollinen Internet 2.1 IoT on internetin uudelleentuleminen 5 5 3. Teollisen internetin mahdollistamat

Lisätiedot

ARTIKKELI. Kahdeksan perusasiaa CRM:stä Johdon opas kahdeksaan perusasiaan, jotka kaikissa onnistuneissa CRM-aloitteissa on oltava

ARTIKKELI. Kahdeksan perusasiaa CRM:stä Johdon opas kahdeksaan perusasiaan, jotka kaikissa onnistuneissa CRM-aloitteissa on oltava Kahdeksan perusasiaa CRM:stä Johdon opas kahdeksaan perusasiaan, jotka kaikissa onnistuneissa Sisällys Johdanto... 2 Kahdeksan CRM-perusasiaa...2 CRM-perusasia 1: Nopea hyöty ratkaisusta... 3 Ryder nopeuttaa

Lisätiedot

ERP JOKAISEN TYÖSKENTELY TEHOSTUU HAITIA. Heidi Ekholm-Talas: Koen ERP:n ehdottoman tarpeelliseksi työvälineeksi liiketoimintamme kannalta.

ERP JOKAISEN TYÖSKENTELY TEHOSTUU HAITIA. Heidi Ekholm-Talas: Koen ERP:n ehdottoman tarpeelliseksi työvälineeksi liiketoimintamme kannalta. ILMOITUSLIITE TÄMÄ JULKAISU ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA TEEMALEHTI ILMOITUSLIITE Kustannustehokkuus Suunnitelmallisuus tuo parempia tuloksia Integroitavuus ERP ei ole vain yksi järjestelmä ERP johtamisen

Lisätiedot

Tulevaisuuden organisaatiot ja tämän päivän ratkaisut Pohjoismainen IBM Lotus -esite

Tulevaisuuden organisaatiot ja tämän päivän ratkaisut Pohjoismainen IBM Lotus -esite Tulevaisuuden organisaatiot ja tämän päivän ratkaisut Pohjoismainen IBM Lotus -esite Askel kohti tulevaisuutta Sosiaalisten verkostojen hyödyntäminen on lisääntynyt viime vuosina räjähdysmäisesti varsinkin

Lisätiedot

[ 1] NOPEAN AVUN AMMATTILAISET SÄÄVARMEMPI SÄHKÖVERKKO VALTION ROOLI VARAUTUU TURVATTUJEN VIESTINTÄYHTEYKSIEN ERIKOISLEHTI

[ 1] NOPEAN AVUN AMMATTILAISET SÄÄVARMEMPI SÄHKÖVERKKO VALTION ROOLI VARAUTUU TURVATTUJEN VIESTINTÄYHTEYKSIEN ERIKOISLEHTI [ 1] 2014 TURVATTUJEN VIESTINTÄYHTEYKSIEN ERIKOISLEHTI NOPEAN AVUN AMMATTILAISET d MINISTERI HAAVISTO: d MIHIN SUOMI d VALTION ROOLI VARAUTUU SÄÄVARMEMPI SÄHKÖVERKKO 1 2014 SÄÄVARMEMPAA SÄHKÖÄ Vahvaverkko-hanke

Lisätiedot

LVIS-Maailma Admicomin asiakaslehti 3/2011

LVIS-Maailma Admicomin asiakaslehti 3/2011 LVIS-Maailma Admicomin asiakaslehti 3/2011 HSK Sähkö laskee tarjoukset tarkalla työkalulla s.4 Asentajan UUSI tehotyökalu Asentajan Mobiili s. 6 Rindessolla on laskutus ajan tasalla s. 8 Tutkitusti toimiva

Lisätiedot

Tuleeko meille valokuitu? Kevään kuluessa osa Joroislaisista joutuu pohtimaan asiaa.

Tuleeko meille valokuitu? Kevään kuluessa osa Joroislaisista joutuu pohtimaan asiaa. Tuleeko meille valokuitu? Kevään kuluessa osa Joroislaisista joutuu pohtimaan asiaa. Kerisalon kyläläiset ovat hyväkylä hankkeen innoittamana pohtineet kylänkehittämisen mahdollisuuksia ja kehitykseen

Lisätiedot

Taloushallinnon ulkoistaminen

Taloushallinnon ulkoistaminen visma.fi/tietopankki Taloushallinnon ulkoistaminen Opas taloushallinnon ulkoistamisen vaihtoehtoja pohtivalle Sisällysluettelo Lukijalle 3 Miksi taloushallinto kannattaa ulkoistaa? 4 Sähköinen taloushallinto

Lisätiedot

TYYLIKKÄÄN JA KÄYTETTÄVYYDELTÄÄN HYVÄN WWW-SIVUSTON SUUNNITTELU JA TOTEUTUS

TYYLIKKÄÄN JA KÄYTETTÄVYYDELTÄÄN HYVÄN WWW-SIVUSTON SUUNNITTELU JA TOTEUTUS 1 Minna Haarala TYYLIKKÄÄN JA KÄYTETTÄVYYDELTÄÄN HYVÄN WWW-SIVUSTON SUUNNITTELU JA TOTEUTUS Case Mainoset ja Maigrafi Oy Liiketalouden koulutusohjelma 2004 2 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 1 1.1 Työn taustaa...

Lisätiedot

Petri Lamminaho Mobiilimaksaminen Jyväskylän yliopisto Tietotekniikan laitos Jyväskylä

Petri Lamminaho Mobiilimaksaminen Jyväskylän yliopisto Tietotekniikan laitos Jyväskylä Petri Lamminaho Mobiilimaksaminen Tietotekniikan kandidaatintutkielma 20. syyskuuta 2011 Jyväskylän yliopisto Tietotekniikan laitos Jyväskylä Tekijä: Petri Lamminaho Yhteystiedot: petri.lamminaho.jyu.fi

Lisätiedot

Storage. s. 16. Tilaa lehti veloituksetta. ja voita riippumatto! Proactin valta vaihtuu: 15 vuotta kapteenina on opettanut paljon 7

Storage. s. 16. Tilaa lehti veloituksetta. ja voita riippumatto! Proactin valta vaihtuu: 15 vuotta kapteenina on opettanut paljon 7 Proact Finlandin asiakaslehti 1/2012 Storage. Proactin valta vaihtuu: 15 vuotta kapteenina on opettanut paljon 7 Kuningas Probox hallitsee nyt Suomessa 8 Pitkät lounaat tekevät paluun! 2 Tilaa lehti veloituksetta

Lisätiedot

Pirkanmaan tietojenkäsittelyyhdistyksen. Pitky ry

Pirkanmaan tietojenkäsittelyyhdistyksen. Pitky ry 2/2009 PitkynPiiri Pirkanmaan tietojenkäsittely-yhdistys Pitky ry www.pitky.fi 2 Pitky on Tietotekniikan liitto ry:n Pirkanmaan jäsenyhdistys. Pitkyn toimii ICT-alan parissa työskentelevien yksityisten

Lisätiedot

VISMAgazine PILVESSA VISMA.NET OHJELMISTORATKAISU. Robert Scoble: Superbloggari osoittaa pilveen. Visman ratkaisuilla toimisto kulkee mukana

VISMAgazine PILVESSA VISMA.NET OHJELMISTORATKAISU. Robert Scoble: Superbloggari osoittaa pilveen. Visman ratkaisuilla toimisto kulkee mukana VISMAgazine Visman asiakaslehti Robert Scoble: Superbloggari osoittaa pilveen Visman ratkaisuilla toimisto kulkee mukana SaaS-tuotteen suunnittelu on tiedettä ja taidetta VISMA.NET OHJELMISTORATKAISU PILVESSA

Lisätiedot

Arkea helpottavat digitaaliset ratkaisut. Kiinnostavat kilpailuesitykset

Arkea helpottavat digitaaliset ratkaisut. Kiinnostavat kilpailuesitykset Arkea helpottavat digitaaliset ratkaisut Kiinnostavat kilpailuesitykset Mikkelin kaupunki. Arkea helpottavat digitaaliset ratkaisut avoin kilpailu 2013. Yhteenvedot kilpailuesityksistä. Tamora Oy Mitä

Lisätiedot

5vinkkiä. future communications. nopeammin ja laadullisesti paremmin

5vinkkiä. future communications. nopeammin ja laadullisesti paremmin ilmoitusliite tämä julkaisu on mediaplanetin tuottama teemalehti ilmoitusliite Yhdistetty viestintä Tehosta kommunikaatiota kaikilla tasoilla Toimiva vaihdepalvelu Huolehdi asiakkaastasi vieläkin paremmin

Lisätiedot

Pasi Kulmakorpi. Pilvipalveluiden. Google Appsin ja Microsoft Office 365:n vertailu

Pasi Kulmakorpi. Pilvipalveluiden. Google Appsin ja Microsoft Office 365:n vertailu Pasi Kulmakorpi Pilvipalveluiden Google Appsin ja Microsoft Office 365:n vertailu Opinnäytetyö Kevät 2013 Tekniikan yksikkö Tietotekniikan koulutusohjelma 2 SEINÄJOEN AMMATTIKORKEAKOULU Opinnäytetyön tiivistelmä

Lisätiedot

HAASTATTELU. Monikanavaisuus on tärkeä aspekti niin kuluttajille kuin valmistajille

HAASTATTELU. Monikanavaisuus on tärkeä aspekti niin kuluttajille kuin valmistajille Ajankohtaista asiaa verkkokaupasta. Julkaisija: Klarna Oy Nro 01 2012 HAASTATTELU Verkkokauppa.com, Boris Nikolov Monikanavaisuus on tärkeä aspekti niin kuluttajille kuin valmistajille sitouta asiakkaasi

Lisätiedot

Pilvipalvelut yrityskäytössä. Pikaopas pilvipalvelua harkitseville yrityksille

Pilvipalvelut yrityskäytössä. Pikaopas pilvipalvelua harkitseville yrityksille Pilvipalvelut yrityskäytössä Pikaopas pilvipalvelua harkitseville yrityksille Sisällysluettelo Lukijalle 3 Mitä pilvipalvelut ovat? 4 Pilvipalvelut ovat jalkautumassa yrityksiin 5 Pilvipalveluiden ominaisuuksia

Lisätiedot

Open source -sisällönhallintajärjestelmät

Open source -sisällönhallintajärjestelmät TEKNILLINEN KORKEAKOULU Viestintätekniikan harjoitustyöt AS-75.3206 Open source -sisällönhallintajärjestelmät Loppuraportti 16.10.2006 Tuomas Piispanen tuomas.piispanen [at] gmail.com Johdanto Tämä harjoitustyö

Lisätiedot

Tavarakuljetusten seuranta TASKU

Tavarakuljetusten seuranta TASKU ESPOO 2002 TUTKIMUSRAPORTTI RTE 4059/02 Tavarakuljetusten seuranta TASKU Jani Granqvist, VTT/RTE Antti Permala, VTT/RTE Johan Scholliers, VTT/TUO Harri Rauhamäki, TTKK/LIKU Juha Laakso, SCC Viatek Mika

Lisätiedot

10 Pekka Sivonen. nro 3 2012. Suomi tarvitsee rohkeutta ja roviolaista asennetta

10 Pekka Sivonen. nro 3 2012. Suomi tarvitsee rohkeutta ja roviolaista asennetta nro 3 2012 10 Pekka Sivonen Suomi tarvitsee rohkeutta ja roviolaista asennetta 6 Mullistavan erilainen Windows 8 17 Elisa tie Windows maailmaan 20 Puolustusministeriö: pilvi yhdistää tietoturvan ja kustannustehokkuuden

Lisätiedot

Mobiilisovelluksen kehittämisen vaihtoehdot

Mobiilisovelluksen kehittämisen vaihtoehdot Antti Ojanen Mobiilisovelluksen kehittämisen vaihtoehdot Opinnäytetyö Tietojenkäsittelyn ko Toukokuu 2013 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 30.5.2013 Tekijä(t) Antti Ojanen Koulutusohjelma ja suuntautuminen

Lisätiedot

Mobiilin kauppa-asiointipalvelun suunnittelu ja arviointi

Mobiilin kauppa-asiointipalvelun suunnittelu ja arviointi AALTO-YLIOPISTON TEKNILLINEN KORKEAKOULU Informaatio- ja luonnontieteiden tiedekunta Tietotekniikan tutkinto-ohjelma Juhani Nokela Mobiilin kauppa-asiointipalvelun suunnittelu ja arviointi Diplomityö Espoo,

Lisätiedot

PIRKKO HIETALA MYYNTINEUVOTTELIJOIDEN PEREHDYTTÄMINEN JA VALMENNUS CASE SMART SALES OY

PIRKKO HIETALA MYYNTINEUVOTTELIJOIDEN PEREHDYTTÄMINEN JA VALMENNUS CASE SMART SALES OY PIRKKO HIETALA MYYNTINEUVOTTELIJOIDEN PEREHDYTTÄMINEN JA VALMENNUS CASE SMART SALES OY OPINNÄYTETYÖ KESKI-POHJANMAAN AMMATTIKORKEAKOULU LIIKETALOUS JOULUKUU 2006 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO...1 2 SMART

Lisätiedot