Alihankinnan arvioinnin periaatteet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Alihankinnan arvioinnin periaatteet"

Transkriptio

1 Alihankinnan arvioinnin periaatteet Helsinki 2016 FINAS-akkreditointipalvelu

2 Alkusanat Tämän FINAS-akkreditointipalvelun arviointiperiaatteen on laatinut VANK-P:n (Vaatimustenmukaisuuden arviointiasiain neuvottelukunta, pätevyyden toteamistoimen jaosto) nimeämä työryhmä (v ), jonka kokoonpano oli seuraava: Taija Rissanen, puheenjohtaja, Elintarviketurvallisuusvirasto (Evira) Timo Aholainen, Tullilaboratorio Juhani Hyvärinen, VTT Expert Services Oy Jaana Kolehmainen, Suomen ympäristökeskus SYKE Solveig Linko, HUSLAB Sari Rapinoja, Työ- ja elinkeinoministeriö TEM Urho Säkkinen, Turvallisuus ja kemikaalivirasto (Tukes) Mervi Tabell, NabLabs Oy Jukka Verho, Inspecta Oy Varpu Rantanen, FINAS-akkreditointipalvelu Marjukka Mäkinen, sihteeri, FINAS-akkreditointipalvelu Arviointiperiaatteiden tarkoituksena on selventää akkreditointivaatimusten soveltamista käytännössä. Ne on laadittu ottaen huomioon kansainvälisissä akkreditointielinten yhteistyöjärjestöissä, European co-operation for Accreditation (EA), International Laboratory Accreditation Cooperation (ILAC) ja International Accreditation Forum, Inc (IAF), sovitut periaatteet. FINAS-tiedotteessa 10 Akkreditointitoiminnan vaatimukset, arviointiperiaatteet ja oppaat on esitetty kulloinkin voimassa olevat arviointiperiaatteet. Lisätietoja osoitteesta: Alihankinnan arvioinnin periaatteet 2(32)

3 Sisällys Alkusanat...2 Yhteenveto...4 Taustaa alihankinnan käytölle...4 Termien määritelmät...5 Akkreditointistandardien vaatimukset...7 Lainsäädännön vaatimukset...7 Suomen perustuslain asettamat vaatimukset julkisia hallintotehtäviä tuottaville... 7 Ilmoitetun laitoksen alihankinnan erityispiirteet...8 Kansainväliset linjaukset...8 Alihankinnan arvioinnin periaatteet...9 Pätevyydet...9 Jatkuva alihankkijan pätevyyden arviointi ja arviointikeinot...9 Vastuut...9 Rajapinnat...9 Sopimukset alihankkijan kanssa...10 Riippumattomuus...10 Asiakkaiden tarpeisiin vastaaminen...10 Asiakkaalla hyväksyttäminen...10 Logistiikka...10 Tulosten raportointi, akkreditointiin viittaaminen...10 Poikkeamat alihankitussa toiminnassa, valitukset ja reklamaatiot Näytteenotto Lähdeluettelo...12 Arviointiperiaatteen liitteet Liite 1 Lääketieteellinen laboratorio, ketjutettu alihankinta...14 Liite 2 Elintarvike- ja ympäristölaboratorio, ketjutettu alihankinta...15 Liite 3 Rakennustuotteiden testaus-, tarkastus- ja varmennustoiminta...16 Liite 4 Kansainvälinen monitoimipisteorganisaatio sisäistä alihankintaa? Liite 5 NLF-päätöksen ja sektorilainsäädännön asettamat vaatimukset ilmoitettujen laitosten alihankkijoille...21 Taulukko 1 Akkreditoinnin vaatimusstandardien vaatimukset alihankinnan käytölle (SFS-EN ISO/IEC 17025:2005, SFS-EN ISO 15189:2013, SFS-EN ISO/IEC 17043:2010 ja SFS-EN ISO/IEC 17020:2012)...23 Taulukko 2 Akkreditoinnin vaatimusstandardien vaatimukset alihankinnan käytölle (SFS-EN ISO/IEC :2015, SFS-EN ISO/IEC 17065:2012, SFS-EN ISO/IEC 17024:2012, SFS-EN ISO/IEC 14065:2013)...28 Alihankinnan arvioinnin periaatteet 3(32)

4 Yhteenveto Alihankinnan arvioinnin periaatteet on suunnattu FINAS-akkreditointipalvelun asiakkaille, arvioijille ja sidosryhmille. Periaatteita voidaan hyödyntää, kun arvioidaan akkreditointia hakevan tai akkreditoidun vaatimustenmukaisuuden arviointilaitoksen (CAB) käyttämää alihankintaa. Jäljempänä tässä arviointiperiaatteessa vaatimustenmukaisuuden arviointilaitoksesta (CAB) käytetään termiä toimija. Alihankinnan käyttö on lisääntynyt ja se tulee yhä monipuolisemmin arvioinnin kohteeksi erilaisia toimijoita arvioitaessa. Akkreditoinnin vaatimusstandardeissa on kuvattu alihankintaan liittyvät vaatimukset. Kaikki vaatimusstandardit sallivat alihankinnan käytön ja yleisperiaatteet alihankinnan käytölle ovat samat kaikissa vaatimusstandardeissa. Alihankinnan tulee olla läpinäkyvää koko alihankintaketjussa, mikä lisää luottamusta alihankittuun toimintaan. Alihankinnan käytöstä tulee sopia riittävän yksityiskohtaisesti asiakkaan kanssa. Alihankintaa käyttävä toimija vastaa aina alihankkijan tuloksista, myös jos kyseessä on ketjutettu alihankinta. Lisäksi alihankkijan pätevyydestä ja tuotettujen tulosten oikeellisuudesta tulee voida jatkuvasti varmistua. Yleisperiaatteiden lisäksi eri vaatimusstandardeissa on alakohtaisia vaatimuksia, jotka huomioidaan arvioitaessa alihankintaa näillä toimialoilla. Lainsäädännössä voi olla alakohtaisia lisävaatimuksia, jotka huomioidaan arvioinneissa erityisesti säädellyn sektorin toiminnassa. Kansainvälisissä EA:n, IAF:n ja ILAC:n oppaissa voi myös olla tulkintoja alihankinnan käytöstä, mutta niissä ei ole lisävaatimuksia vaatimusstandardeihin nähden. Arviointiperiaatteen liitteissä 1-5 on eri sektoreilta esimerkkejä alihankinnan käytöstä. Esimerkeissä on pyritty tuomaan esille näkökohtia, joihin alihankinnan arvioinnissa tulee kiinnittää erityistä huomioita sekä myös hyviä käytäntöjä, joiden mukaisesti alihankintaa on toteutettu. Taustaa alihankinnan käytölle Alihankinnan merkitys testaus-, tarkastus- ja sertifiointitoiminnassa on kasvanut merkittävästi viimeisten vuosien aikana. Toimintakenttä ja palvelumuodot ovat monipuolistuneet ja alihankinnalla voidaan vastata asiakkaiden erilaisiin tarpeisiin. Alihankinnan käyttö tuo uusia mahdollisuuksia alalla jo toimiville ja myös alalle tuleville toimijoille. Toimijat voivat keskittyä omiin ydinalueisiinsa, jotka ne hallitsevat muita paremmin ja tehokkaammin ja hankkia muut toiminnot alihankintana. Perusajatukseltaan alihankinta ja muut yhteistyömallit ovat hyviä ratkaisuja monipuolistuvassa toimintakentässä. Alihankintaa harkittaessa toisessa vaakakupissa hyötyjen vastapainona on tekijöitä, joihin tulee kiinnittää huomiota. Toimijalla on vastuu ja velvollisuus varmistaa Alihankinnan arvioinnin periaatteet 4(32)

5 alihankitun toiminnan pätevyys. Toimijalla tulee olla menettelyt, joilla varmistetaan alihankitun toiminnan luotettavuus ja soveltuvuus asiakkaiden tarpeisiin. Alihankintaan liittyvä laadunvarmistus voi aiheuttaa lisäkustannuksia. Alihankinnan merkitys toimitusketjussa on arvioitava osana lopullista palvelua. Keskittäminen voi lisätä riskejä, jos harvempien ja mahdollisesti erikoistuneempien palvelun tarjoajien toimituskyky aiheuttaa viiveitä tai muita ongelmia. Siirtyminen omasta palvelusta alihankinnan käyttöön vie oman aikansa, samoin se, että riskit osataan tunnistaa realistisesti. Perinteisen alihankinnan rinnalle on tullut muita yhteistyömalleja, jotka tuovat uusia haasteita alihankinnan käyttöön ja sen arviointiin. Tähän liittyy myös kansainvälistymisen tuomat näkökulmat. Ulkomaista alihankkijaa käytettäessä toimijan tulee varmistaa, että alihankittu toiminta täyttää asiakkaiden tarpeet ja mahdolliset kansalliset vaatimukset. Termien määritelmät Akkreditoinnin vaatimusstandardeissa, lainsäädännössä ja muissa lähteissä on käytössä rinnakkaisia termejä alihankinnasta. Termeillä tarkoitetaan tapauskohtaisesti joko samaa asiaa tai niillä voi olla eri merkityssisältöjä. Vaatimustenmukaisuuden arviointilaitos / Conformity assessment body (CAB) Elin joka tuottaa vaatimustenmukaisuuden arviointipalveluita (Lähde ISO/IEC 17000:2004). Vaatimustenmukaisuuden arviointilaitos voi olla esimerkiksi tarkastuslaitos, testauslaboratorio tai sertifiointielin. Alihankinta / Subcontracting Tuotteen osien hankkiminen pääasialliselle valmistajalle; palvelun, suunnittelun tms. tuottaminen jollekin kokonaisuudesta vastaavalle yritykselle (Lähde Kielitoimiston sanakirja). Akkreditoinnin vaatimusstandardit määrittelevät, että alihankinnassa akkreditoitu toimija teettää jonkun osan akkreditoinnin piiriin kuuluvista toiminnoista alihankkijalla. Standardit rajaavat ulkoisten henkilöiden käyttämisen, tarvikkeiden hankinnan ja tukitoiminnot pois alihankinnan määritelmästä. Ulkoistaminen /Outsourcing Antaa jonkun (aiemmin itse hoidettu) työ tai tehtävä yrityksen, organisaation tms. ulkopuolella tehtäväksi (Lähde Kielitoimiston sanakirja). Termejä alihankinta/subcontracting ja ulkoistaminen/outsourcing käytetään synonyymeinä useissa akreditoinnin vaatimusstandardeissa. Alihankinnan arvioinnin periaatteet 5(32)

6 Lähetelaboratorio /Referral laboratory Ulkoinen laboratorio, johon näyte lähetetään tutkittavaksi (Lähde SFS-EN ISO 15189:2013). Ulkoiset henkilöresurssit /External personal resources Pitää sisällään kaikki resurssit joita käytetään ulkoisina henkilöresursseina; sopimussuhteessa toimijan kanssa, mutta eivät ole toimijan palveluksessa. Ulkoiset henkilöresurssit työskentelevät toimijan järjestelmää noudattaen. Yleensä kyseessä on henkilö, mutta voi olla myös joku muu toimija. Ulkoisten henkilöresurssien käyttöä ei rinnasteta alihankintaan, vaan ne rinnastetaan toimijan omaan henkilöstöön. Esimerkiksi jos tarkastuslaitos palkkaa muita henkilöitä tai muihin organisaatioihin kuuluvia työntekijöitä saadakseen lisäresursseja tai lisäasiantuntemusta, näitä henkilöitä ei katsota alihankkijoiksi, mikäli he ovat tehneet virallisen sopimuksen tarkastuslaitoksen johtamisjärjestelmän alaisuudessa toimimisesta (Lähde SFS-EN ISO/ IEC17020:2012). Kliinisissä laboratorioissa voidaan käyttää ulkopuolisia asiantuntijoita, jotka antavat mielipiteitä ja tulkintoja vaativista testauksista eri erikoisaloilla (Lähde SFS-EN ISO 15189:2013). Asiantuntijasta voidaan käyttää myös nimitystä konsultti. Monitoimialaorganisaatio / Multi-discipline organisation Organisaatio, jolla on akkreditoitua toimintaa usealla eri toimialalla, esimerkiksi kalibrointi-, testaus-, sertifiointi- ja tarkastustoiminta. Toimielimellä saattaa tällöin olla myös useita akkreditointitunnuksia (Lähde FINAS arviointiperiaate A10/2016). Monitoimipisteorganisaatio / Multi-site organisation Organisaatio, joka suorittaa akkreditoitua toimintaa useassa eri toimipisteessä (Lähde FINAS arviointiperiaate A10/2016). Tilapäinen alihankinta / Temporary subcontracting Alihankintaa voidaan käyttää joko toistuvasti tai satunnaisista syistä. Tilapäisen alihankinnan käytön syitä voivat olla mm. liian suuri työmäärä, paremman asiantuntemuksen tarve tai väliaikainen resurssipula. (Lähde SFS-EN ISO/IEC 17025:2005) Ketjutettu alihankinta /Serial subcontracting, subcontracting in chain Ketjutetussa alihankinnassa käytetään alihankkijoiden alihankkijoita, jolloin toiminta ketjutetaan edelleen seuraavan tason toimijalle. Alihankinnan ketjutuksesta huolimatta alihankkijaa käyttävä toimija on vastuussa alihankkijan työstä. EA European co-operation for Accreditation Alihankinnan arvioinnin periaatteet 6(32)

7 ILAC International Laboratory Accreditation Cooperation IAF International Accreditation Forum Inc. Akkreditointistandardien vaatimukset Arviointiperiaatetta varten on käyty läpi standardit, jotka on vahvistettu akkreditointivaatimuksiksi päätöksessä FINAS P1/2015. Lähtökohtaisesti kaikissa standardeissa sallitaan alihankinnan käyttö, mutta muilta osin standardeissa on erilaisia vaatimuksia ja painotuksia. Taulukoihin 1 ja 2 on koottu akkreditointistandardeissa kuvatut vaatimukset, jotka voivat muuttua standardiversioiden päivitysten myötä. Lainsäädännön vaatimukset Kansallisessa ja eurooppalaisessa lainsäädännössä on toimijoille vaatimuksia, jotka niiden tulee ottaa huomioon. Nämä vaatimukset kohdentuvat toimijan oman toiminnan lisäksi vastaavasti myös alihankittuun toimintaan. Akkreditointi voi kohdistua sektoreille, joissa arviointikriteereinä huomioidaan lainsäädännössä asetetut erityisvaatimukset. Myös vapaaehtoisella sektorilla arvioinnissa käydään läpi lainsäädännön vaatimukset soveltuvin osin ja varmistetaan, että toimija on huomioinut ne. Alla on kuvattu Suomen perustuslain asettamat vaatimukset julkisia hallintotehtäviä tuottaville laitoksille. Alakohtaisessa sektorilainsäädännössä voi olla erityisvaatimuksia toimijoille ja myös alihankinnan käytölle. Suomen perustuslain asettamat vaatimukset julkisia hallintotehtäviä tuottaville Julkisen hallintotehtävän suorittaminen edellyttää laissa säädettyä toimivaltaa. Yleisesti julkisista hallintotehtävistä vastaavat viranomaiset ja yksittäiset virkamiehet. Suomen perustuslailla (731/1999) rajoitetaan julkisten hallintotehtävien antamista muille kuin viranomaisille, kuten yksityisoikeudellisille yhteisöille. Perustuslain 124 :n mukaan julkinen hallintotehtävä voidaan antaa muulle kuin viranomaiselle vain lailla tai lain nojalla ja vain, jos se on tarpeen tehtävän tarkoituksenmukaiseksi hoitamiseksi eikä vaaranna perusoikeuksia, oikeusturvaa eikä muita hyvän hallinnon vaatimuksia. Tarkoituksenmukaisuusvaatimus on oikeudellinen edellytys, jonka täyttymistä tulee arvioida tapauskohtaisesti kunkin viranomaisorganisaation ulkopuolelle annettavaksi ehdotetun julkisen hallintotehtävän kohdalla erikseen. Merkittävää julkisen vallan käyttöä sisältäviä tehtäviä voidaan kuitenkin antaa vain viranomaiselle. Alihankinnan arvioinnin periaatteet 7(32)

8 Uskottaessa hallintotehtäviä muulle kuin viranomaiselle tulee lain tasoisesti taata oikeusturvan ja hyvän hallinnon vaatimusten noudattaminen tässä toiminnassa. Tämä edellyttää pääsääntöisesti, että asian käsittelyssä noudatetaan hallinnon yleislakeja ja että asioita käsittelevät toimivat virkavastuulla. Toimintaan sovelletaan ilman nimenomaista sektorilainsäädännössä olevaa viittausta hallinnon yleislakeja (viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain (621/1999), sähköisestä asioinnista hallinnossa annetun lain (13/2003), hallintolain (434/2003) ja kielilain (423/2003) säännöksiä). Hyvän hallinnon vaatimusten turvaaminen edellyttää, että julkista hallintotehtävää muulle kuin viranomaiselle annettaessa varmistetaan hallintotehtäviä hoitavien pätevyys ja sopivuus, hallintotehtävän hoitamiseen kohdistuva valvonta ja ohjaus sekä sääntelyn täsmällisyys ja muu asianmukaisuus. Tästä johtuen lainsäädännössä edellytetään, että viranomainen valvoo niitä tahoja, joille se on siirtänyt julkisia hallintotehtäviä. Tästä syystä ilmoitetut laitokset raportoivat toiminnastaan ja ovat velvollisia ilmoittamaan nimenneelle taholle käyttämänsä alihankkijat. Julkisia hallintotehtäviä suorittavia organisaatioita voivat olla tarkastuslaitokset, todentajat, laboratoriot, sertifiointiorganisaatiot ja ilmoitetut laitokset. Ilmoitetun laitoksen alihankinnan erityispiirteet Ilmoitetun laitoksen tytäryhtiöön tai ilmoitetun laitoksen alihankintana teettämiin toimiin sovelletaan hallinnon yleislakeja ja näiden palveluksessa olevaan henkilöön sovelletaan rikosoikeudellista virkavastuuta hänen suorittaessaan ilmoitetun laitoksen tehtäviä. Ilmoitetulla laitoksella on aina kokonaisvastuu asiakkaaseen nähden, eikä se voi siirtää alihankkijalle kokonaisarviointia. Ilmoitettu laitos voi tytäryhtiöllä tai alihankintana teettää vain osatoimia. Katso tarkempi kuvaus ilmoitettujen laitosten lainsäädännöstä, Liite 5. Kansainväliset linjaukset Alihankinnan käyttö on hyvin ajankohtainen aihe kansainvälisesti ja erityisesti Euroopassa. Asiaa on käsitelty EA:n komiteatyöskentelyssä, mutta toistaiseksi kansainvälisesti yhtenäisiä linjauksia ei ole muodostettu. Mahdollisesti jatkossa on käytettävissä dokumentoituja toimintaperiaatteita, joissa kuvataan näitä linjauksia. EA:n, IAF:n ja ILAC:n alakohtaisissa oppaissa on tulkittu alihankinnan käyttöä, mutta niissä ei ole lisävaatimuksia alihankintaan liittyen verrattuna akkreditoinnin vaatimusstandardeihin. Alihankinnan arvioinnin periaatteet 8(32)

9 Alihankinnan arvioinnin periaatteet Pätevyydet Arviointiperiaatteissa on kuvattu yleisperiaatteet, joita alihankinnan arvioinnissa tulee ottaa huomioon. Näiden yleisperiaatteiden lisäksi voi olla sektorikohtaisia erityisvaatimuksia ja käytäntöjä, jotka tulee huomioida arvioinnissa. Alihankkijan pätevyys tulee osoittaa ja alihankintaa käyttävän tulee pystyä osoittamaan, että alihankkijan pätevyys on varmistettu. Alihankintaa teettävän on määriteltävä pätevyydet henkilöille, jotka vastaavat alihankinnan käytöstä ja varmistavat alihankkijan pätevyyden. Säädellyllä sektorilla alihankkijaa koskevia tietoja voidaan velvoittaa pitämään viranomaisten saatavilla. Jatkuva alihankkijan pätevyyden arviointi ja arviointikeinot Arvioinnissa tulee saada osoitus, että toimijalla on menettelyt jatkuvaan alihankkijan pätevyyden arviointiin. Keinoja pätevyyden osoittamiseen voivat olla esimerkiksi alihankkijan akkreditointi, auditoinnit ja vertailumittaustulokset. Lisäksi tulee varmistaa, että alihankittava toiminta kattaa sille asetetut muut vaatimukset esimerkiksi käytettyjen menetelmien soveltuvuuteen liittyen. Vastuut Alihankintaa käyttävä toimija on aina vastuussa alihankkijan hoitamasta osuudesta. Vastuu ulottuu myös tapauksiin, joissa käytetään ketjutettua alihankintaa. Tästä poikkeuksena tapaukset, joissa asiakas tai viranomainen määrittelee käytettävän alihankkijan (Lähde SFS-EN ISO/IEC 17025:2005). Rajapinnat Arvioinnissa on tunnistettava, onko kyseessä alihankinta vai saman organisaation toisesta toimipisteestä hankittava työ (monitoimipisteorganisaatiot). Perinteisen alihankinnan lisäksi palvelun voi tuottaa monitoimipisteorganisaation jokin toinen toimipiste. Erikoistapauksessa alihankkijana voi olla toimijan erillinen tytäryhtiö. EA:n Cross Border periaatteet on kuvattu oppaassa EA 2/13M:2012. Periaatteissa Alihankinnan arvioinnin periaatteet 9(32)

10 on kuvattu, millä edellytyksin useassa maassa toimiva organisaatio voi tarjota palveluja saman akkreditointipäätöksen alla. Sopimukset alihankkijan kanssa Alihankinnasta tulee aina olla voimassa oleva sopimus alihankkijan kanssa. Eri vaatimusstandardeissa vaatimus sopimuksen laatimiseen on kuvattu eri tavoilla. Sopimuksilla toimija voi asettaa toiminnan luonteeseen liittyviä vaatimuksia alihankkijalle. Tulosten omistus, käyttöoikeudet ja raportointitapa on sovittava. Alihankintaa käytettäessä on huomioitava kansallisen lainsäädännön asettamat vaatimukset. Riippumattomuus Toimijalta ja sen käyttämältä alihankkijalta edellytetään samaa riippumattomuuden vaatimustasoa. Erityisesti alihankkijan riippumattomuus tulee varmistaa, jos toimijalta edellytetään kolmannen osapuolen asemaa. Asiakkaiden tarpeisiin vastaaminen Asiakkaalla voi olla tarpeita, jotka edellyttävät alihankinnan käyttöä tai estävät alihankinnan käytön. Lainsäädäntö voi asettaa vaatimuksia alihankkijoille. Asiakas tai viranomainen voi vaatia tietyn alihankkijan käyttämistä. Nämä vaatimukset tulee tunnistaa arvioinnissa. Asiakkaalla hyväksyttäminen Logistiikka Lähtökohtaisesti asiakasta tulee informoida alihankinnan käytöstä. Useissa tapauksissa edellytetään myös asiakkaan hyväksyntää. Arvioinnissa on varmistettava, että alihankinnan laadunvarmistuksessa huomioidaan logistiset näkökohdat liittyen esimerkiksi näytteen kuljetukseen ja säilytysolosuhteisiin sekä toiminnon sijainti. Nämä tekijät voivat vaikuttaa sekä toiminnan luotettavuuteen että toimitusaikoihin. Tulosten raportointi, akkreditointiin viittaaminen Alihankkijan tulee noudattaa tulosten raportoinnissa toimialan käytäntöjä ja huomi- Alihankinnan arvioinnin periaatteet 10(32)

11 oitava toimeksiantajan, asiakkaan ja viranomaisten tarpeet. Akkreditoinnin hyödyntäminen toimijan tulosten yhteydessä edellyttää, että niiden raportoinnissa on viitattu akkreditointiin. Jos todistuksissa tai raporteissa ei ole viittausta akkreditointiin, toimija ei myöskään voi vedota akkreditoinnin avulla osoitettuun pätevyyteen. Periaatteet akkreditointiin viittaamiseen alihankinnan yhteydessä on kuvattu vaatimuksessa FINAS V1:2016. Laboratoriotuloksia raportoitaessa tulee näkyä, että analyysi on tehty alihankintana. Asiakkaan tulee saada tieto alihankinnan käytöstä ja käytetystä alihankkijasta. Ketjutetun alihankinnan tuloksiin liittyy vaatimuksessa FINAS V1:2016 lisävaatimus. Laboratorion omissa selosteissa ja todistuksissa ei voi raportoida sellaisia alihankittuja tuloksia, jotka on alihankittu edelleen kolmannesta laboratoriossa (alihankinnan ketjuttaminen). Tällaiset, kolmannesta laboratoriosta hankitut tulokset raportoidaan erillisellä raportilla, johon sisältyy mahdollinen viittaus tutkimukset tehneen laboratorion akkreditointiin (alihankkijan akkreditointitunnus ja sen myöntänyt akkreditointielin). Poikkeamat alihankitussa toiminnassa, valitukset ja reklamaatiot Havaittuihin poikkeaviin tilanteisiin tulee reagoida vastaavasti kuin omaan toimintaan liittyviin poikkeamiin. Arvioinnissa tulee varmistaa, että alihankintaa käyttävällä toimijalla on menettelyt reagoida poikkeamiin ja korjaus ulottuu alihankkijaan asti. Toimijan tulee käsitellä asiakkailta tai muilta tahoilta vastaanotetut valitukset ja reklamaatiot vastaavasti, kuin omaan toimintaan liittyvät. Näytteenotto Toimija voi alihankkia näytteenottotoiminnon. Näytteenottoa koskevat samat vaatimukset, kuin muuta alihankittavaa toimintaa. Näytteenottajan pätevyys tulee varmistaa. Alihankinnan arvioinnin periaatteet 11(32)

12 Lähdeluettelo EA 2/13M:2012 EA Cross Border Accreditation Policy and Procedure for Cross Border Cooperation between EA Members FINAS Arviointiperiaate A10/2016 Monitoimiala- ja monitoimipisteorganisaatioiden arviointi - FINASin periaatteet FINAS P1/2015 Akkreditointitoiminnassa noudatettavat vaatimukset FINAS Tiedote 10/2015 Akkreditointitoiminnan vaatimukset, arviointiperiaatteet ja oppaat FINAS V1/2016 Akkreditointiin viittaamisen säännöt ISO/IEC 17000:2004 Conformity assessment. Vocabulary and general principles Kielitoimiston sanakirja, Kotimaisten kielten keskus ja Kielikone Oy SFS-EN ISO/IEC 14065:2013 Kasvihuonekaasut. Vaatimukset kasvihuonekaasuja validoiville ja todentaville elimille käytettäväksi akkreditoinnissa ja muissa tunnustamismenettelyissä SFS-EN ISO 15189:2013 Lääketieteelliset laboratoriot. Laatua ja pätevyyttä koskevat vaatimukset SFS-EN ISO/IEC17020:2012 Vaatimustenmukaisuuden arviointi. Vaatimukset erityyppisten tarkastuslaitosten toiminnalle SFS-EN ISO/IEC :2015 Conformity assessment. Requirements for bodies providing audit and certification of management systems. Part 1: Requirements SFS-EN ISO/IEC 17024:2012 Vaatimustenmukaisuuden arviointi. Yleiset vaatimukset henkilöitä sertifioiville elimille SFS-EN ISO/IEC 17025:2005 Testaus- ja kalibrointilaboratorioiden pätevyys. Yleiset vaatimukset SFS-EN ISO/IEC 17043:2010 Conformity assessment General requirements for proficiency testing SFS-EN ISO/IEC 17065:2012 Vaatimustenmukaisuuden arviointi. Vaatimukset tuotteita, prosesseja ja palveluita sertifioiville elimille Alihankinnan arvioinnin periaatteet 12(32)

13 Arviointiperiaatteen liitteet 1-5 Arviointiperiaatteen liitteissä on esitetty eri sektoreilta tyypillisiä esimerkkejä alihankinnan käytöstä. Esimerkeissä on pyritty tuomaan esille kohtia, joihin alihankinnan arvioinnissa tulee kiinnittää erityistä huomioita sekä myös hyviä käytäntöjä, joiden mukaisesti alihankintaa on toteutettu. Esimerkeissä käytetyt organisaatioiden nimet ja mahdolliset tutkimusten nimet ovat keksittyjä, eivätkä liity olemassa oleviin organisaatioihin. Liite 1 Liite 2 Liite 3 Liite 4 Liite 5 Lääketieteellinen laboratorio, ketjutettu alihankinta Elintarvike- ja ympäristölaboratorio, ketjutettu alihankinta Rakennustuotteiden testaus-, tarkastus- ja varmennustoiminta Kansainvälinen monitoimipisteorganisaatio sisäistä alihankintaa? NLF-päätöksen ja sektorilainsäädännön asettamat vaatimukset ilmoitettujen laitosten alihankkijoille Alihankinnan arvioinnin periaatteet 13(32)

14 Liite 1 Lääketieteellinen laboratorio, ketjutettu alihankinta LÄÄKET-LAB alihankkii YKS-LAB Oy:ltä tutkimuksen 9999 S -Lääk, jonka määrittämistä ei ole analyyttisteknisistä ja tuotantotaloudellisista syistä kannattavaa ylläpitää laboratorion omassa laboratoriotutkimusvalikoimassa. LÄÄKET-LABin asiakkaat oman sairaanhoitopiirin alueella tilaavat noin 170 tutkimusta per vuosi. Viikoittain toimitetaan keskimäärin kolmesta neljään potilasnäytettä YKS-LAB OY:öön. P Lääk on harvinainen lääkeainetutkimus, eikä se kuulu kotimaisten laboratorioiden tutkimusvalikoimiin. Tästä syystä YKS-LAB Oy alihankkii sen edelleen keskieurooppalaisesta laboratoriosta NEDER-LAB. Potilaan hoidossa lääkeainetta käytetään infektioiden hoitoon ja sen terapeuttinen pitoisuusalue on kapea. Liian suurilla lääkeannoksilla on toksisia vaikutuksia. Tutkimuksen saatavuus on välttämätön tiettyjen infektiopotilaiden hoidossa. Ketjutettu alihankinta saattaa aiheuttaa seurauksia kolmessa alla esitetyssä esimerkkitapauksessa. 1. Määritysmenetelmä ja tutkimuksen tulostaso muuttuvat YKS-LAB Oy:n alihankintalaboratorio NEDER-LAB muuttaa lyhyellä varoitusajalla määritysmenetelmäänsä ja tulostaso muuttuu. Terapeuttinen hoitoalue muuttuu tämän myötä ja tilaajataholle on tiedotettava muuttuvasta tulostasosta nopeasti. Vastuu nopealla aikataululla tiedottamisesta on LÄÄKET-LABilla. 2. Tutkimuksen palveluvastetta muutetaan YKS-LAB Oy:n alihankintalaboratorio NEDER-LAB järjestelee tuotantoaan uudelleen ja tutkimusten tekotiheyttä kavennetaan. Näytelähetykset saapuvat LÄÄ- KET-LABin keskuslaboratorion ulkopuolelta ja ne lähetetään edelleen YKS-LAB Oy:oon jatkokuljetuksella. Näytelogistiikan aikataulutuksen suunnittelu kuriiripalvelujen kanssa tulee tällöin uudelleen harkittavaksi ja asiakaspalvelu kärsii. 3. Tutkimus lakkautetaan YKS-LAB Oy:n alihankkijalaboratorio NEDER-LAB lopettaa analyysipalvelun 9999 S Lääk tutkimuksen osalta, koska sen tilaamisen tarve on vähentynyt varsinaisen tilaaja-asiakaskunnan keskuudessa. YKS-LAB Oy tiedottaa LÄÄKET-LABille, että tutkimus lopetetaan. LÄÄKET-LAB on velvollinen ilmoittamaan tilaajatahoilleen, että a. tutkimusta ei voi joko saada tilapäisesti tai b. ei enää lainkaan. LÄÄKET-LAB joutuu harkitsemaan määritysmenetelmän pystyttämistä omaan laboratorioonsa korkeilla kustannuksilla, koska tutkimuksen saatavuus on taattava. Alihankinnan arvioinnin periaatteet 14(32)

15 Liite 2 Elintarvike- ja ympäristölaboratorio, ketjutettu alihankinta Suomalainen laboratorio LiiniLab tilaa analyysin Quant Finland Oy:ltä, joka on osa globaalia Quant-konsernia. Kyseessä on viranomaisnäyte, josta tehtävälle analyysille on asetettu vaatimuksia lainsäädännössä (menetelmä ja sen suorituskyky). Näyte toimitetaan Quant Finland Oy:n toimipisteeseen, josta se toimitetaan edelleen Quant-konsernin laboratorioon Euroopassa. LiiniLab saa Quant Finland Oy:n tutkimustodistuksen, johon on kirjattu eurooppalaisen laboratorion analyysitulokset. Hyvät käytännöt alihankinnassa Tilaajalaboratorio LiiniLab saa jo ennen alihankintasopimuksen/-tilauksen tekemistä tiedon Quant-konsernin sisäisestä alihankinnasta ja siitä, missä kukin analyysi tullaan suorittamaan; alihankinnasta laaditaan kirjallinen sopimus tai muu tilausdokumentti. Sopimukseen tai -tilaukseen kirjataan alihankinnan kriteerit analyysitasolla (mm. käytettävä analyysimenetelmä, tutkimustulosten toimittaminen jne), jotta tieto menetelmälle asetuista viranomaisvaatimuksista säilyy alihankintaketjun loppuun saakka (=analyysin tekevälle laboratoriolle asti) ja LiiniLab voi varmistua siitä, että analyysin tekevä laboratorio käyttää soveltuvaa menetelmää. LiiniLabin saamasta Quant-Finland Oy:n tutkimustodistuksesta käy selvästi ilmi ketjutettu alihankinta ja todellinen analyysin tehnyt laboratorio. Quant-Finland Oy:n tutkimustodistuksen liitteenä toimitetaan analyysin tehneen eurooppalaisen laboratorion alkuperäinen tutkimustodistus, jossa viitataan akkreditointiin. Tutkimustodistuksesta ilmenee akkreditointistandardi sekä se, kuuluuko akkreditoinnin myöntänyt akkreditointielin kansainvälisten tunnustamissopimusten piiriin (EA MLA tai ILAC MRA -sopimus). Jos LiiniLabilla ei ole osaamista ko. alihankittavasta analyysistä tai esimerkiksi analysoitavasta matriisista, se sopii Quant-Finland Oy:n kanssa siitä, kuka laatii pätevän ja luotettavan lausunnon tuloksesta viranomaisasiakkaan kielellä. Alihankinnan arvioinnin periaatteet 15(32)

16 Liite 3 Rakennustuotteiden testaus-, tarkastus- ja varmennustoiminta Rakennustuotteiden vaatimuksia esitetään tuotestandardeissa ja niissä viitataan testaus- ja luokittelustandardeihin. Osa standardien vaatimuksista on otettu standardiviittauksin käyttöön myös rakennustuotteiden hyväksynnässä. Tämä tapausesimerkki kuvaa yleisellä tasolla kysymyksiä akkreditointivaatimuksista testaus-, tarkastus- ja varmennustoimenpiteille silloin, kun niitä suoritetaan toimielimen ulkopuolella. Euroopan unionissa on vuonna 2011 annettu rakennustuotteita koskeva asetus. Tuotteet, joille on julkaistu eurooppalainen harmonisoitu tuotestandardi, on varustettava CE-merkinnällä. Tuotteiden, joille ei ole julkaistu harmonisoitua tuotestandardia, kelpoisuutta rakentamiseen arvioidaan kansallisten menettelyjen pohjalta. Suomessa käytössä olevia kansallisia menettelyjä ovat tyyppihyväksyntä, varmennustodistus ja todistus laadunvalvonnan varmentamisesta. Akkreditointivaatimukset CE-merkintään liittyvässä testaus-, tarkastus- ja sertifiointitoiminnassa kunkin maan viranomainen ilmoittaa Euroopan unionille, mitkä toimielimet ovat valtuutettuja toimimaan tuotteen ominaisuuksien ja niiden pysyvyyden määrittäjinä ja arvioijina. Valtuutuksen edellytyksenä on, että valtuuttava viranomainen on todennut toimielimen päteväksi kyseiseen toimintaan. Rakennustuotteiden ilmoitettuna laitoksen toimimisen edellytyksenä Suomessa on toiminnan akkreditointi. Alihankinnan arvioinnin periaatteet 16(32)

17 Kuva 1 CE-merkintätoimeksiantoon liittyvät ilmoitetun laitoksen toimenpiteet. Rakennustuoteasetus asettaa vaatimuksia erilaisille vaihtoehtoisille toimintatavoille Kuvan 1 mukaisesti. Akkreditointivaatimukset kohdistuvat vain niin sanotussa ZA-liitteessä olevien tuotteen olennaisien ominaisuuksien määrittämiseen. Tuotteen alkutarkastustehtävät liittyvät tuotannon laadunvalvonnan tarkastamiseen ja tuotteen alkutestaukseen (tyyppitestaus). Alkutarkastuksen jälkeen tuotteelle ja tuotannolle tehdään jatkuvaluonteinen laadunvalvonnan varmentaminen siihen kuuluvine laadunvalvontatesteineen. Toimintamallit ja casen pohjalta nousevat kysymykset Rakennustuoteasetus tunnistaa kolme toimintamallia: ilmoitetun laitoksen omana toteutuksena tehtävät toimenpiteet, alihankintana tai toimielimen tytäryhtiöstä hankittavat toimenpiteet ja tuotteen valmistajan laboratoriossa tai muussa toimielimen ulkopuolisessa laboratoriossa tehtävät toimenpiteet. Ilmoitetun laitoksen omana toteutuksena tehtävät toimenpiteet ovat yleisin tapa. Toinen toimintamalli on alihankinta tai ilmoitetun laitoksen tytäryhtiöstä hankittavat toimenpiteet. Näissä molemmissa tapauksissa alihankkijalla tai tytäryhtiöllä on oma toimintajärjestelmänsä, jota he noudattavat. Heillä on usein oma akkreditointi suorittamilleen testaus-, tarkastus- tai varmennusmenetelmille. Ilmoitetulla laitoksella tulee olla alihankinnasta voimassaoleva sopimus. Alihankinnan arvioinnin periaatteet 17(32)

18 Kolmas rakennustuoteasetuksen tunnistama toimintamalli on tehdä osa CE-merkintätoimeksiannon toimenpiteistä CE-merkintätoimeksiannon asiakkaan omassa laboratoriossa tai muussa toimielimen ulkopuolisessa laboratoriossa kyseisen laboratorion laitteilla. Ilmoitetun laitoksen on kuitenkin oltava erikseen notifioitu toimimaan kyseisen menetelmän kohdalla ulkopuolisia resursseja käyttäen. Alihankinnan arvioinnin periaatteet 18(32)

19 Liite 4 Kansainvälinen monitoimipisteorganisaatio sisäistä alihankintaa? Oheisen kuvan mukaisessa tilanteessa monessa eri toimipisteessä ja erillisissä yhtiöissä toimiva asiakas ostaa palvelun vaatimuksenmukaisuuden arviointilaitokselta, joka on osa holding-yhtiön hallinnoimaa kokonaisuutta. Holding -yhtiön kokonaisuuteen kuuluu useita alueorganisaatioita ja paikallistoimistoja. Lisäksi holding-yhtiössä on yksi tai useampia palvelukeskuksia, jotka voivat vastata alueorganisaatiojaosta riippumattomasti esimerkiksi tietyistä sektorikohtaisista palveluista. Näin tässäkin tapauksessa, jossa palvelukeskus on tehnyt sopimuksen asiakkaan kanssa. Käytännössä sopimuksen mukaisen palvelun tuottamisesta huolehtivat paikallistoimistot palvelukeskuksen ja asiakkaan sopimuksen puitteissa. Lopuksi palvelukeskus antaa asiakkaalle todistuksen, joka kattaa kaikki asiakaskonserniin kuuluvat yhtiöt. Alihankinnan arvioinnin periaatteet 19(32)

20 Järjestelyn mukaisen tilanteen arvioinnissa tulee ottaa huomioon monia seikkoja: sopimuksen mukaisen palvelun mahdollinen jakaminen tai toimittaminen erillisinä osina sopimus alihankinnasta konsernin sisäisen, mutta toisessa maassa olevan yksikön tuottaman palvelun osalta alihankkijan hyväksyttäminen asiakkaalla käytettäessä konsernin sisäistä alihankintaa vastuu ja menettely alihankkijan pätevyyden varmistamiseksi Mikäli palvelun tuottavan paikallistoimiston ja asiakkaan tai sen tytäryhtiön välillä ei ole sopimusta, paikallistoimistolla ei myöskään ole mahdollisuutta vaikuttaa sopimuksen sisältöön ja mahdollisten paikallisten erityisvaatimusten ottamiseen huomioon. Alihankinnan arvioinnin periaatteet 20(32)

21 Liite 5 NLF-päätöksen ja sektorilainsäädännön asettamat vaatimukset ilmoitettujen laitosten alihankkijoille NLF-asetus (765/2008) on suoraan sovellettavaa oikeutta kaikissa jäsenmaissa. NLF-päätös (768/2008) on puitepäätös, ohje EU:n lainsäätäjille. NLF-päätöksen artiklat tulevat sovellettavaksi lainsäädännöksi, kun direktiivit ja EU-asetukset mukautetaan uuteen lainsäädäntökehykseen. Ilmoitetun laitoksen tulee olla perustettu Suomessa lain mukaisesti ja sen on oltava rekisteröity oikeushenkilö. Lisäksi sen tulee koko toimintansa ajan täyttää kansallisen lainsäädännön sekä NLF-asetuksen sekä yhteisön muun sovellettavan lainsäädännön vaatimukset ja velvoitteet. NLF-päätöksen R17 artiklassa todetaan ilmoitettuja laitoksia koskevat vaatimukset. Nämä NLF-päätöksen R-17 artiklassa määritellyt vaatimukset on viety lähes sellaisenaan useampiin tuotedirektiiveihin ja EU-asetuksiin. Ilmoitettu laitos voi teettää osan sille kuuluvista töistä sellaisella toisella päteväksi todetulla laitoksella, jonka pätevyyttä valvotaan säännöllisesti. Ilmoitettu laitos voi teettää alihankintana sellaista tehtävää, jota varten sillä itsellään on pätevyys. Ilmoitettu laitos ei voi missään tilanteessa teettää alihankintana koko toimintaansa, sillä tällöin ilmoittaminen menettäisi merkityksensä. NLF-päätöksen R20 artikla säätelee ilmoitetun laitoksen ja sen tytäryhtiön sekä alihankkijan vastuuta. Artiklan mukaan, jos ilmoitettu vaatimustenmukaisuuden arviointilaitos antaa alihankintaan tietyt vaatimustenmukaisuuden arviointiin liittyvät tehtävät tai käyttää tytäryhtiötä, sen on varmistettava, että alihankkija tai tytäryhtiö täyttää [R17] artiklassa säädetyt vaatimukset. Ilmoitetun laitoksen alihankkijana toimivan laitoksen on oltava teknisesti pätevä ja osoitettava olevansa riippumaton ja puolueeton samoin perustein ja samoin edellytyksin kuin ilmoitettu laitos. Kyseisen laitoksen ei kuitenkaan tarvitse olla ilmoitettu laitos. Ilmoitetun laitoksen on varmistettava alihankkijan pätevyyden säilyminen esimerkiksi suorittamalla säännöllisesti arviointeja ja hankkimalla jatkuvasti yksityiskohtaisia tietoja alihankkijoiden suorittamista tehtävistä. Ilmoitetun laitoksen on myös kyettävä osoittamaan alihankkijoidensa täyttävän yhteisön yhdenmukaistamislainsäädännön vaatimukset. Ilmoitetun laitoksen on oltava kaikissa tapauksissa suorassa yksityisoikeudellisessa sopimussuhteessa alihankkijoiden kanssa sen varmistamiseksi, että ilmoitetun laitoksen yleiset velvollisuudet täyttyvät. Alihankinnan on perustetuttava sopimukseen, jonka avulla voidaan varmistaa ilmoitetun laitoksen avoimuus ja luotettavuus. Alihankintana teetettyjä toimia ja alihankkijoiden pätevyyttä koskevien tietojen on oltava ilmoituksen tehneen viranomaisen saatavilla niin, että se voi toteuttaa tarvittavat toimet ja jotta komissiolle ja muille jäsenvaltioille voidaan toimittaa viipymättä niiden pyytämät tiedot. Samoin kuin ilmoitetun laitoksen tapauksessa, myös alihankkijan osalta EN ISO/IEC sarjan standardien noudattamisesta seuraa olettamus, että laitos ja/tai alihankkija täyttää vaatimukset. Jos ilmoitettu laitos ei Alihankinnan arvioinnin periaatteet 21(32)

22 ole akkreditoinnilla osoittanut pätevyyttään, tulisi viranomaisen tehdä alihankkijan luona tarkastuksia samassa määrin kuin mitä on säädetty akkreditoinnin osalta. Lisäedellytyksenä alihankinnalle on, että vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyt voidaan jakaa teknisiin toimiin ja arviointitoimiin ja että teknisten toimien suorittamisessa käytetyt menetelmät ovat riittävän täsmällisiä. Ilmoitetun laitoksen alihankkijana toimivan on kuitenkin suoritettava teknisistä toimista merkittäviä ja yhtenäisen kokonaisuuden muodostavia osia. Ilmoitettujen laitosten alihankkijoina toimivia laitoksia ei itsessään tarvitse ilmoittaa. Ilmoitetun laitoksen on kuitenkin ilmoitettava kyseiselle jäsenvaltiolle aikeistaan teettää jonkin tietty työ alihankintana. Tällöin jäsenvaltio voi päättää, ettei se ilmoituksen tekevänä viranomaisena voi ottaa kokonaisvastuuta tällaisesta järjestelystä, vaan peruu järjestelyn tai rajoittaa sen kattamaa alaa. Ilmoitettujen laitosten on pidettävä kaikista alihankintana teettämistään toimista rekisteriä, jota se pitää järjestelmällisesti ajan tasalla. Ilmoitettujen laitosten on otettava täysi vastuu alihankkijoiden tai tytäryhtiöiden suorittamista tehtävistä riippumatta siitä, mihin nämä ovat sijoittautuneet. Ilmoitettu laitos on yksin vastuussa alihankkijan sille suorittamasta työstä. Ilmoitettua laitosta koskeva ilmoitus voidaan perua minkä tahansa alihankkijaan liittyvän syyn vuoksi. Alihankkijaa käyttävä ilmoitettu laitos pysyy vastuullisena kaikista ilmoituksen kattamista toimista. Alihankinta ei merkitse oikeuksien tai velvollisuuksien siirtymistä. Todistukset annetaan ilmoitetun laitoksen nimissä. Eräitä tuoteryhmiä koskevista ilmoitetuista laitoksista annetulla lailla (278/2016) säännellään lain soveltamisalaan kuuluvien tuoteryhmien osalta erilliset menettelysäännökset vaatimustenmukaisuuden arviointilaitoksen hyväksymisestä ja nimeämisestä ilmoitetuksi laitokseksi ja niiden ilmoittamisesta Euroopan komissiolle ja muille jäsenmaille. Laissa säädetään tarpeellisista määritelmistä, ilmoitetuksi laitokseksi hyväksymistä koskevasta hakemuksesta, toimivaltaisesta viranomaisesta ja kansallisesta hyväksyntä- ja ilmoittamismenettelystä. Lisäksi laissa on säännökset ilmoitetun laitoksen yleisistä vaatimuksista ja laitoksen toimintaa ja sen henkilöstöä koskevista vaatimuksista, ilmoitetun laitoksen yleisistä velvollisuuksista, tietojenantovelvollisuudesta ja velvollisuudesta osallistua standardointitoimiin ja koordinaatiotyöryhmän työhön sekä tehtävien teettämisestä alihankintana tai tytäryhtiöllä. Alihankinnan arvioinnin periaatteet 22(32)

23 Taulukko 1 Akkreditoinnin vaatimusstandardien vaatimukset alihankinnan käytölle (SFS-EN ISO/IEC 17025:2005, SFS-EN ISO 15189:2013, SFS-EN ISO/ IEC 17043:2010 ja SFS-EN ISO/IEC 17020:2012) Vastuu alihankitusta työstä Rajoitukset alihankinnan käytölle Alihankkijan valinta, toiminnan suunnittelu SFS-EN ISO/IEC 17025:2005 SFS-EN ISO 15189:2013 SFS-EN ISO/IEC 17043:2010 SFS-EN ISO/IEC 17020:2012 Kohta Laboratorio on vastuussa asiakkaalle alihankkijan tekemästä työstä, lukuun ottamatta tapauksia, joissa asiakas tai viranomainen määrittelee käytettävän alihankkijan. Kohta Laboratorio on, neuvoteltuaan palvelujen käyttäjien kanssa silloin kun se on tarkoituksenmukaista, vastuussa lähetelaboratorioiden ja asiantuntijoiden valinnasta ja näiden toiminnan laadun seurannasta. Kohta The proficiency testing provider shall be responsible to the participants and other customers for the subcontractor s work, except in the case where a regulatory authority specifies which subcontractor is to be used. - - Kohta The proficiency testing provider shall not subcontract the planning of the proficiency test scheme (see ), the evaluation of performance (see ) or the authorization of the final report (see 4.8.1). Kohta Laboratorion johtajan tulee valittava lähetelaboratoriot ja seurattava näiden palvelun laatua Kohta Laboratoriolla on oltava dokumentoidut menettelyt, joilla valitaan ja arvioidaan lähetelaboratorioita ja ulkopuolisia asiantuntijoita, jotka antavat mielipiteitä ja tulkintoja vaativista testauksista eri erikoisaloilla. Kohta The proficiency testing provider shall document a plan before commencement of the proficiency testing scheme that addresses the objectives, purpose and basic design of the proficiency testing scheme, including the following information and, where appropriate, reasons for its selection or exclusion c) the activities to be subcontracted and the names and addresses of subcontractors involved in the operation of the proficiency testing scheme Kohta Aina kun alihankkijat suorittavat tarkastustoimintaan kuuluvia töitä, tarkastuslaitoksella säilyy vastuu sen määrittämisestä, onko tarkastettu kohde vaatimusten mukainen. Kohta Tarkastuslaitoksen on pääsääntöisesti itse tehtävä ne tarkastukset, jotka se on sopinut tekevänsä. Alihankinnan arvioinnin periaatteet A11 / (32)

24 SFS-EN ISO/IEC 17025:2005 SFS-EN ISO 15189:2013 SFS-EN ISO/IEC 17043:2010 SFS-EN ISO/IEC 17020:2012 Alihankkijan pätevyys Kohta Työ tulee teettää pätevällä alihankkijalla. Pätevä alihankkija on esimerkiksi sellainen, joka noudattaa tätä kansainvälistä standardia tehdessään kyseessä olevaa työtä Sopimus alihankkijan kanssa Alihankkijoiden tietojen ylläpitäminen Kohta Laboratorion on varmistettava, että lähetelaboratorio tai ulkopuolinen asiantuntija on pätevä tekemään vaaditut tutkimukset. - Kohta Lähetelaboratorioiden ja asiantuntijoiden kanssa tehdyt sopimukset katselmoidaan ja arvioidaan säännöllisesti, jotta varmistetaan, että tämän kansainvälisen standardin asiaankuuluvat osat täyttyvät. Tehdyistä katselmuksista on ylläpidettävä tallenteita. Kohta Laboratorion tulee ylläpitää rekisteriä kaikista testauksissa ja/tai kalibroinneissa käyttämistään alihankkijoista sekä tallennetta, joka osoittaa, että alihankkija noudattaa tätä kansainvälistä standardia tehdessään kyseessä olevaa työtä. Kohta Kaikista lähetelaboratorioista ja asiantuntijoista, joilta pyydetään mielipiteitä, on ylläpidettävä rekisteriä. Lähetelaboratorioissa tehtyjen näytteiden tutkimuspyynnöt ja tulokset on säilytettävä ennalta määritellyn ajan. Kohta When a proficiency testing provider subcontracts work, the proficiency testing provider shall demonstrate that the subcontractors experience and technical competence are sufficient for their assigned tasks and that they comply with the relevant clauses of this International Standard and other appropriate standards - - Kohta The proficiency testing provider shall maintain a register of all subcontractors used in the operation of proficiency testing schemes, including the scope of subcontracting and a record of the competence assessment against relevant parts of this International Standard and other appropriate standards for the work in question. Kohta Jos tarkastuslaitos teettää jonkin osan tarkastuksesta alihankintana, sen on varmistettava ja kyettävä osoittamaan, että sen alihankkija on pätevä suorittamaan kyseessä olevan toiminnon ja että alihankkija täyttää soveltuvin osin tässä kansainvälisessä standardissa tai muussa asiaankuuluvassa vaatimustenmukaisuuden arviointia koskevassa standardissa esitetyt vaatimukset. Kohta Tarkastuslaitoksen on tallennettava ja säilytettävä oma selvityksensä alihankkijoiden pätevyydestä ja vaatimustenmukaisuudesta tämän kansainvälisen standardin vaatimusten tai muun asianmukaisen vaatimustenmukaisuuden arviointia koskevan standardin suhteen. Tarkastuslaitoksen on ylläpidettävä rekisteriä kaikista alihankkijoistaan. Alihankinnan arvioinnin periaatteet A11 / (32)

25 Ympäristöolosuhteiden valvonta Asiakkaan informoiminen alihankinnan käytöstä tai alihankinnan hyväksyttäminen SFS-EN ISO/IEC 17025:2005 SFS-EN ISO 15189:2013 SFS-EN ISO/IEC 17043:2010 SFS-EN ISO/IEC 17020:2012 Kohta Tarjouspyyntöjen, tarjousten ja sopimusten katselmuksen tulee kattaa myös alihankintana teetetyt työt. Kohta Työn teettämisestä lähetelaboratoriossa tai ulkoisella asiantuntijalla on oltava maininta palvelusopimuksissa. Kohta The proficiency testing provider shall ensure that the environmental conditions do not compromise the proficiency testing scheme or the required quality of operations. Particular care shall be taken when operations are undertaken at sites away from the proficiency testing provider s permanent facilities or are undertaken by subcontractors. The technical requirements for accommodation and environmental conditions that can affect the proficiency testing shall be documented. Kohta The proficiency testing provider shall inform participants, in advance and in writing, of services that are, or may be, subcontracted. Kohta Tarkastuslaitoksen on ilmoitettava asiakkaalle, jos tarkastuslaitos aikoo käyttää alihankkijaa jossakin osassa tarkastusta. Kohta Laboratorion tulee ilmoittaa asiakkaalle järjestelyistä kirjallisesti, ja hankkia asiakkaan hyväksyntä, mieluimmin kirjallisena, kun se on tarkoituksenmukaista. Kohta Laboratorion on asetettava potilaiden ja käyttäjien saataville tietoa laboratorion tarjoamista kliinisistä palveluista mukaan luettuna muihin laboratorioihin lähetettävät tutkimukset. Kohta The review of requests, tenders and contracts shall cover all aspects of the request, including any work that is subcontracted by the proficiency testing provider. Alihankinnan arvioinnin periaatteet A11 / (32)

26 Alihankkijalta saatujen tulosten raportointi SFS-EN ISO/IEC 17025:2005 SFS-EN ISO 15189:2013 SFS-EN ISO/IEC 17043:2010 SFS-EN ISO/IEC 17020:2012 Kohta Kun testausselosteissa annetaan alihankkijoiden tekemien testien tuloksia, nämä tulokset tulee eritellä selkeästi. Alihankkijoiden tulee raportoida tulokset kirjallisesti tai sähköisesti. Kun kalibrointi on teetetty alihankintana, tulee kalibroinnin tehneen laboratorion antaa kalibrointitodistus tilauksen tehneelle laboratoriolle. Kohta Jollei sopimuksessa toisin määritellä, lähettävän laboratorion (ei lähetelaboratorion) on varmistuttava siitä, että lähetelaboratorion tutkimustulokset toimitetaan tutkimuspyynnön tehneelle henkilölle. Jos lähettävä laboratorio antaa vastauksen, sen on sisällettävä kaikki olennaiset tekijät lähetelaboratorion tai asiantuntijan ilmoittamista tuloksista muuntelematta niitä siten, että se saattaisi vaikuttaa kliiniseen tulkintaan. Vastauksessa on ilmoitettava, mitkä tutkimukset lähetelaboratorio tai asiantuntija suoritti. Kohta Reports shall include the following, unless it is not applicable or the proficiency testing provider has valid reasons for not doing so: d) an indication of which activities are subcontracted by the proficiency testing provider Kohta Jos tarkastusraportti tai tarkastustodistus sisältää alihankkijan toimittamia tuloksia, ne on yksilöitävä selvästi Jos joku muu henkilö tekee vastaukseen merkintöjä, ne on merkittävä selkeästi tunnistettavalla tavalla. Laboratorion on käytettävä parhaita mahdollisia tarkoitukseen sopivia keinoja raportoidessaan lähetelaboratorion ilmoittamista tuloksista ottaen huomioon läpimenoajat, mittaustarkkuuden, tulosten siirto/puhtaaksikirjoitusprosessit ja tulosten tulkinnan edellyttämää ammattitaitoa koskevat Alihankinnan arvioinnin periaatteet A11 / (32)

27 SFS-EN ISO/IEC 17025:2005 SFS-EN ISO 15189:2013 SFS-EN ISO/IEC 17043:2010 SFS-EN ISO/IEC 17020:2012 vaatimukset. Jos sekä lähetelaboratorion että lähettävän laboratorion kliinikoiden ja asiantuntijoiden on tehtävä yhteistyötä päästäkseen oikeaan tulkintaan ja tutkimustulosten edellyttämiin toimenpiteisiin, mitkään kaupalliset tai taloudelliset näkökohdat eivät saa estää tätä yhteistyötä. Kohta 5.9. Jos tutkimustulokset asettuvat hälytys- tai kriittiselle alueelle: lääkärille (tai muulle valtuutetulle terveydenhuollon ammattilaiselle) ilmoitetaan välittömästi [tämä koskee myös lähetelaboratorioon tutkittavaksi lähetettyjen näytteiden tuloksia (ks. kohta 4.5)] Toiminnan luottamuksellisuus Kohta Kaikkien tarkastuslaitoksen henkilöstön jäsenten, myös alihankkijoiden, ulkopuolisten laitosten henkilöstön jäsenten sekä tarkastuslaitoksen nimissä toimivien henkilöiden, on pidettävä kaikki tarkastustoiminnan aikana saamansa tai tuottamansa tieto luottamuksellisena lukuun ottamatta laissa säädettyjä poikkeuksia. Alihankinnan arvioinnin periaatteet A11 / (32)

28 Taulukko 2 Akkreditoinnin vaatimusstandardien vaatimukset alihankinnan käytölle (SFS-EN ISO/IEC :2015, SFS-EN ISO/IEC 17065:2012, SFS-EN ISO/IEC 17024:2012, SFS-EN ISO/IEC 14065:2013) Vastuu alihankitusta työstä Rajoitukset alihankinnan käytölle SFS-EN ISO/IEC :2015 SFS-EN ISO/IEC 17065:2012 SFS-EN ISO/IEC 17024:2012 SFS-EN ISO/IEC 14065:2013 Kohta The certification body shall: a) take responsibility for all activities outsourced to another body Kohta Decisions for granting, refusing, maintaining of certification, expanding or reducing the scope of certification, renewing, suspending or restoring, or withdrawing of certification shall not be outsourced. Kohta The certification body shall take responsibility for all activities outsourced to another body Kohta The personnel of the separate legal entity shall not be involved in the management of the certification body, the review, or the certification decision. Kohta The person(s) [excluding members of committees (see 5.1.4)] assigned by the certification body to make a certification decision shall be employed by, or shall be under contract with, one of the following: the certification body (see 6.1); an entity under the organizational control of the certification body (see 7.6.4). Kohta The certification body shall take full responsibility for all outsourced work Kohta Decisions for granting, maintaining, recertifying, extending, reducing, suspending or withdrawing certification shall not be outsourced. Kohta 6.6. Verification body shall retain full responsibility for the validation or verification Kohta 6.6. In the absence of GHG programme prohibitions on outsourcing, the validation or verification body may outsource Kohta The verification body shall not outsource the review and issuance of the validation or verification statement Alihankinnan arvioinnin periaatteet A11 / (32)

FINAS-akkreditointipalvelun arviointiperiaate. Taija Rissanen

FINAS-akkreditointipalvelun arviointiperiaate. Taija Rissanen FINAS-akkreditointipalvelun arviointiperiaate Julkaistiin 27.6.2016 FINASin sivuilla: https://www.finas.fi/ajankohtaista/julkaisut /Sivut/default.aspx Suora linkki: https://www.finas.fi/tiedostot%201/julkais

Lisätiedot

FINAS - akkreditointipalvelu. Espoo 2012 ISBN 978-952-5610-87-1

FINAS - akkreditointipalvelu. Espoo 2012 ISBN 978-952-5610-87-1 Periaatteet laboratorioiden laadunvarmistusja FINAS - akkreditointipalvelu Espoo 2012 ISBN 978-952-5610-87-1 1(6) Periaatteet laboratorioiden laadunvarmistusja Alkusanat Tämän FINAS-akkreditointipalvelun

Lisätiedot

Periaatteet standardien SFS-EN ISO/IEC 17025:2005 ja SFS-EN ISO 15189:2007 mukaisen näytteenottotoiminnan arvioimiseksi

Periaatteet standardien SFS-EN ISO/IEC 17025:2005 ja SFS-EN ISO 15189:2007 mukaisen näytteenottotoiminnan arvioimiseksi Periaatteet standardien SFS-EN ISO/IEC 17025:2005 ja SFS-EN ISO 15189:2007 mukaisen näytteenottotoiminnan arvioimiseksi FINAS - akkreditointipalvelu Espoo 2012 ISBN 978-952-5610-85-7 1(7) Periaatteet standardien

Lisätiedot

FINAS - akkreditointipalvelu. Tuija Sinervo

FINAS - akkreditointipalvelu. Tuija Sinervo FINAS - akkreditointipalvelu Tuija Sinervo ESITYKSEN SISÄLTÖ Mitä akkreditointi on FINAS-akkreditointipalvelu Akkreditoinnin kansainvälisyys Akkreditointiprosessi AKKREDITOINTI Kansainvälisiin kriteereihin

Lisätiedot

Arvioinnin tekninen tuki FINASin periaatteet

Arvioinnin tekninen tuki FINASin periaatteet Arvioinnin tekninen tuki FINASin periaatteet FINAS-akkreditointipalvelu Espoo 2013 ISBN 978-952-6682-01-3 1(6) Arvioinnin tekninen tuki FINASin periaatteet Alkusanat Tämän FINAS-akkreditointipalvelun arviointiperiaatteen

Lisätiedot

FINAS Finnish Accreditation Service Risto Suominen/Varpu Rantanen

FINAS Finnish Accreditation Service Risto Suominen/Varpu Rantanen FINAS Finnish Accreditation Service Risto Suominen/Varpu Rantanen 15.6.2017 Akkreditointi tarkoittaa kansallisen akkreditointielimen antamaa todistusta siitä, että vaatimustenmukaisuuden arviointilaitos

Lisätiedot

Monitoimiala ja monitoimipisteorganisaatioiden arviointi FINASin periaatteet

Monitoimiala ja monitoimipisteorganisaatioiden arviointi FINASin periaatteet Monitoimiala ja monitoimipisteorganisaatioiden arviointi FINASin periaatteet AJANKOHTAISTA LABORATORIORINTAMALLA Evira 4. 5.10.2016 Marja Leena Järvinen Sisältö Työryhmän perustaminen Monitoimiala ja monitoimipisteorganisaatioiden

Lisätiedot

Akkreditoinnin kansainväliset periaatteet

Akkreditoinnin kansainväliset periaatteet Akkreditoinnin kansainväliset periaatteet Pääarvioija Suvi Hietamäki FINAS suvi.hietamaki@finas.fi 1 AKKREDITOINTI On pätevyyden arviointia kolmannen osapuolen tekemä riippumaton arviointi Perustuu kansainvälisiin

Lisätiedot

Alakohtaiset arviointiohjelmat -FINASin toimintaperiaatteet

Alakohtaiset arviointiohjelmat -FINASin toimintaperiaatteet Alakohtaiset arviointiohjelmat -FINASin toimintaperiaatteet Helsinki 2016 FINAS - akkreditointipalvelu Alkusanat Tämän FINAS-akkreditointipalvelun arviointiperiaatteen on laatinut VANK-P:n (Vaatimustenmukaisuuden

Lisätiedot

Teknisten tutkimuslaitoksien muistio. Sisällysluettelo

Teknisten tutkimuslaitoksien muistio. Sisällysluettelo 1(5) Antopäivä: 1.1.2018 Voimaantulopäivä: 1.1.2018 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Ympäristönsuojelulaki 527/2014 Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Euroopan Parlamentin ja Neuvoston asetus (EU)

Lisätiedot

A1/ Helsinki 2016

A1/ Helsinki 2016 Periaatteet standardien SFS-EN ISO/IEC 17025:2005 ja SFS-EN ISO 15189:2013 mukaise en näytteenottotoiminnan arvioimiseksi FINAS - akkreditointipalvelu Helsinki 2016 1( (7) Alkusanat Tämän FINAS-akkreditointipalvelunn

Lisätiedot

Hyväksytyt asiantuntijat

Hyväksytyt asiantuntijat 1(4) Hyväksytyt asiantuntijat Pätevyysalue Pätevyysluokat Tarkastuskohteet Tässä muistiossa käsitellään ajoneuvolain 1090/2002 (muutettuna viimeksi 1042/2014) 48 2 momentin nojalla Liikenteen turvallisuusviraston

Lisätiedot

Akkreditointi mittausten luotettavuutta vahvistamassa. Akkreditointipäällikkö Christina Waddington-Walden Pääarvioija Mika Penttinen

Akkreditointi mittausten luotettavuutta vahvistamassa. Akkreditointipäällikkö Christina Waddington-Walden Pääarvioija Mika Penttinen Akkreditointi mittausten luotettavuutta vahvistamassa Akkreditointipäällikkö Christina Waddington-Walden Pääarvioija Mika Penttinen Mitä akkreditointi on? Akkreditointi on kansainvälisiin kriteereihin

Lisätiedot

Akkreditointi menestyksen takeena

Akkreditointi menestyksen takeena Akkreditointi menestyksen takeena VANK seminaari 14.6.2013 Säätytalo, Helsinki Dos. Jaakko-Juhani Himberg Akkreditointiasiain valtuuskunnan pj JJH VANK-seminaari 14.6.2013 1 Strategian määritelmiä (Mantere

Lisätiedot

Laki. eräitä tuoteryhmiä koskevista ilmoitetuista laitoksista. Soveltamisala

Laki. eräitä tuoteryhmiä koskevista ilmoitetuista laitoksista. Soveltamisala Laki eräitä tuoteryhmiä koskevista ilmoitetuista laitoksista Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 Soveltamisala Tässä laissa säädetään mittauslaitelain (707/2011), painelaitelain (869/1999), pyroteknisten

Lisätiedot

PANK-hyväksynnän arviointipalaute CE-merkinnän vaikutus hyväksyntään. PANK Menetelmäpäivä 24.1.2013 Katriina Tallbacka Inspecta Sertifiointi Oy

PANK-hyväksynnän arviointipalaute CE-merkinnän vaikutus hyväksyntään. PANK Menetelmäpäivä 24.1.2013 Katriina Tallbacka Inspecta Sertifiointi Oy PANK-hyväksynnän arviointipalaute CE-merkinnän vaikutus hyväksyntään PANK Menetelmäpäivä 24.1.2013 Katriina Tallbacka Inspecta Sertifiointi Oy Yleistä PANK-hyväksyntä täyttää tänä vuonna 17 vuotta PANK-hyväksyttyjä

Lisätiedot

Viranomaisyhteistyön periaatteet

Viranomaisyhteistyön periaatteet Viranomaisyhteistyön periaatteet Helsinki 2016 FINAS-akkreditointipalvelu Sisällysluettelo Tausta 1 Yleiset periaatteet 1 Yhteistyö ja tietojen vaihto 2 Vaatimustenmukaisuuden arviointilaitosten arviointiprosessi

Lisätiedot

Riippumattomuus ja puolueettomuus laboratoriotoiminnassa. Tuija Sinervo FINAS-akkreditointipalvelu

Riippumattomuus ja puolueettomuus laboratoriotoiminnassa. Tuija Sinervo FINAS-akkreditointipalvelu Riippumattomuus ja puolueettomuus laboratoriotoiminnassa Tuija Sinervo FINAS-akkreditointipalvelu Riippumattomuuden arviointi Standardi SFS-EN ISO/IEC 17025: eturistiriidat, kolmannen osapuolen laboratorio

Lisätiedot

Monitoimiala- ja monitoimipisteorganisaatioiden arviointi FINASin periaatteet

Monitoimiala- ja monitoimipisteorganisaatioiden arviointi FINASin periaatteet Monitoimiala- ja monitoimipisteorganisaatioiden arviointi FINASin periaatteet FINAS-akkreditointipalvelu Helsinki 2016 1 Alkusanat Tämän FINAS-akkreditointipalvelun arviointiperiaatteen on laatinut VANK-P:n

Lisätiedot

CE-merkintä 9.5.2011

CE-merkintä 9.5.2011 CE-merkintä 1 9.5.2011 Esityksen sisältö Mikä on CE-merkintä? Mihin CE-merkintä perustuu? Vaatimuksenmukaisuuden osoittaminen Valmistajan ja Ilmoitetun laitoksen tehtävät CE-merkintä Suomessa nyt ja tulevaisuudessa

Lisätiedot

Alakohtaiset arviointiohjelmat -FINASin toimintaperiaatteet

Alakohtaiset arviointiohjelmat -FINASin toimintaperiaatteet Alakohtaiset arviointiohjelmat -FINASin toimintaperiaatteet FINAS - akkreditointipalvelu Espoo 2012 ISBN 978-952-5610-93-2 1(9) Alakohtaiset arviointiohjelmat -FINASin toimintaperiaatteet Alkusanat Tämän

Lisätiedot

Elintarvikevalvontaa varten tehtävän näytteenoton hankkiminen yksityiseltä toimijalta. Taija Rissanen

Elintarvikevalvontaa varten tehtävän näytteenoton hankkiminen yksityiseltä toimijalta. Taija Rissanen Elintarvikevalvontaa varten tehtävän näytteenoton hankkiminen yksityiseltä toimijalta Taija Rissanen Ohjeen tausta ja tarve Kunnallisilla valvontayksiköillä kasvava tarve hankkia virallisen elintarvikevalvonnan

Lisätiedot

Ulkoistamisen riskit akkreditoinnin näkökulma. Christina Waddington Akkreditointipäällikkö FINAS

Ulkoistamisen riskit akkreditoinnin näkökulma. Christina Waddington Akkreditointipäällikkö FINAS Ulkoistamisen riskit akkreditoinnin näkökulma Christina Waddington Akkreditointipäällikkö FINAS Toimintojen ulkoistamisen syitä Halutaan keskittyä ydin toimintaan Kustannustehokkuuden parantaminen Eritysasiantuntemuksen

Lisätiedot

Kuinka viedä rakennustuote hyväksytysti markkinoille? Liisa Rautiainen VTT Expert Services Oy

Kuinka viedä rakennustuote hyväksytysti markkinoille? Liisa Rautiainen VTT Expert Services Oy Kuinka viedä rakennustuote hyväksytysti markkinoille? Liisa Rautiainen VTT Expert Services Oy Vaatimusten mukaisuus (EU ja/tai kansallinen) on osoitettava jollain tavalla Onko tuotteella hen (=harmonisoitu

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus rautatiejärjestelmän turvallisuudesta ja yhteentoimivuudesta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan rautatiejärjestelmän turvallisuudesta

Lisätiedot

SERTIFIOINNIN JA AKKREDITOINNIN EROT. Tuija Sinervo FINAS-akkreditointipalvelu

SERTIFIOINNIN JA AKKREDITOINNIN EROT. Tuija Sinervo FINAS-akkreditointipalvelu SERTIFIOINNIN JA AKKREDITOINNIN EROT Tuija Sinervo FINAS-akkreditointipalvelu Sertifiointi Vaatimusten mukaisuuden toteamista Asiakas määrittelee tuotteen ja palvelun laatuvaatimukset asiakasohjautuva

Lisätiedot

Rakennustuotteiden -merkintä

Rakennustuotteiden -merkintä Rakennustuotteiden -merkintä Eurooppalainen käytäntö rakennustuotteiden kelpoisuuden osoittamiseen Rakennustuotteiden CE-merkintä perustuu rakennustuotedirektiiviin Euroopan komission rakennustuotedirektiivin

Lisätiedot

Akkreditoinnin kehittyminen ja tulevaisuuden haasteet. Christina Waddington-Walden Akkreditointipäällikkö FINAS-akkreditointipalvelu

Akkreditoinnin kehittyminen ja tulevaisuuden haasteet. Christina Waddington-Walden Akkreditointipäällikkö FINAS-akkreditointipalvelu Akkreditoinnin kehittyminen ja tulevaisuuden haasteet Christina Waddington-Walden Akkreditointipäällikkö FINAS-akkreditointipalvelu Miten akkreditointi on kehittynyt kummajaisesta aivan tavalliseksi työkaluksi

Lisätiedot

Hyväksytyt asiantuntijat

Hyväksytyt asiantuntijat MUISTIO 1(2) 15.03.2010 Liikenteen turvallisuusvirasto Hyväksytyt asiantuntijat Pätevyysalue Tässä muistiossa käsitellään ajoneuvolain (1090/2002) 48 2. momentin (226/2009) nojalla Liikenteen turvallisuusviraston

Lisätiedot

Ohjeet 4/2018 sertifiointielinten akkreditoinnista yleisen tietosuoja-asetuksen (2016/679) 43 artiklan mukaisesti Hyväksytty 4.

Ohjeet 4/2018 sertifiointielinten akkreditoinnista yleisen tietosuoja-asetuksen (2016/679) 43 artiklan mukaisesti Hyväksytty 4. Ohjeet 4/2018 sertifiointielinten akkreditoinnista yleisen tietosuoja-asetuksen (2016/679) 43 artiklan mukaisesti Hyväksytty 4. joulukuuta 2018 Hyväksytty 1 Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Ohjeiden soveltamisala...

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Auli Lastunen 16.1.2014 Markkinavalvonnan näkökulma

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Auli Lastunen 16.1.2014 Markkinavalvonnan näkökulma Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Auli Lastunen 16.1.2014 Markkinavalvonnan näkökulma Tilanne Rakennustuoteasetus (EU) N:o 305/2011 edellyttää CEmerkintää Markkinoilla on vielä paljon erilaisia

Lisätiedot

Conformité Européenne.

Conformité Européenne. Conformité Européenne. 11.3.2014 CE-merkintä, harmonisoitu tuotestandardi CE-merkinnällä tuotteen valmistaja tai valtuutettu edustaja ilmoittaa viranomaisille, että tuote täyttää Euroopan unionin direktiivien

Lisätiedot

Rakennustuotteiden CE-merkintä Sisäilma ja rakennustuotteiden uudet emissiovaatimukset Tiina Ala-Outinen & Tiina Tirkkonen VTT Expert Services Oy

Rakennustuotteiden CE-merkintä Sisäilma ja rakennustuotteiden uudet emissiovaatimukset Tiina Ala-Outinen & Tiina Tirkkonen VTT Expert Services Oy Kuvapaikka (ei kehyksiä kuviin) Rakennustuotteiden CE-merkintä Sisäilma ja rakennustuotteiden uudet emissiovaatimukset Tiina Ala-Outinen & Tiina Tirkkonen VTT Expert Services Oy Rakennustuotteita koskevat

Lisätiedot

Nimetyt tutkimuslaitokset

Nimetyt tutkimuslaitokset 1(5) Nimetyt tutkimuslaitokset Pätevyysalue Pätevyysluokat Kriteerit Tässä muistiossa käsitellään ajoneuvosektorin nimetyn tutkimuslaitoksen toiminnalle esitettyjä vaatimuksia. Tutkimuslaitostoiminnan

Lisätiedot

EV 6/2011 vp HE 6/2011 vp. (ETY) N:o 339/93 kumoamisesta annettua Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta (EY) N:o 765/2008.

EV 6/2011 vp HE 6/2011 vp. (ETY) N:o 339/93 kumoamisesta annettua Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta (EY) N:o 765/2008. EDUSKUNNAN VASTAUS 6/2011 vp Hallituksen esitys laiksi vaarallisten aineiden kuljetuksesta annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi vaarallisten aineiden kuljetuksesta

Lisätiedot

Kestävyyslain mukainen todentaminen

Kestävyyslain mukainen todentaminen Kestävyyslain mukainen todentaminen Kestävyyskriteeri-info 23.11.2012 Tekninen asiantuntija Harri Haavisto Sisältö 1. Prosessi 2. Todentajaksi hyväksyminen 3. Todentajan tehtävät 4. Todentajien ohjeistus

Lisätiedot

Standardin SFS-EN ISO/IEC 17025:2017 asettamat vaatimukset (mikrobiologisten) menetelmien mittausepävarmuuden arvioinnille ja ilmoittamiselle

Standardin SFS-EN ISO/IEC 17025:2017 asettamat vaatimukset (mikrobiologisten) menetelmien mittausepävarmuuden arvioinnille ja ilmoittamiselle Standardin SFS-EN ISO/IEC 17025:2017 asettamat vaatimukset (mikrobiologisten) menetelmien mittausepävarmuuden arvioinnille ja ilmoittamiselle Annika Wickström, FINAS Esityksen aiheet Mittausepävarmuuden

Lisätiedot

Laki. julkisen hallinnon yhteispalvelusta annetun lain muuttamisesta

Laki. julkisen hallinnon yhteispalvelusta annetun lain muuttamisesta Laki julkisen hallinnon yhteispalvelusta annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan julkisen hallinnon yhteispalvelusta annetun lain (223/2007) 2 8, 10 ja 10 a, sellaisina kuin

Lisätiedot

Riippumattomat arviointilaitokset

Riippumattomat arviointilaitokset Riippumattomat arviointilaitokset CSM Riskienhallinta -asetuksen mukainen riippumaton arviointi Komission asetus (352/2009/EY) yhteisestä turvallisuusmenetelmästä, CSM riskienhallinta-asetus, vaatii rautatiejärjestelmässä

Lisätiedot

EU:N RAKENNUSTUOTEASETUS

EU:N RAKENNUSTUOTEASETUS EU:N RAKENNUSTUOTEASETUS - Hyväksyttiin keväällä 2011 - Tavoite rakennustuotteiden kilpailuesteiden poistaminen - Mahdollistaa tuotteiden Ce merkinnän - Erilainen kuin monet muut Ce merkintään tähtäävät

Lisätiedot

Uusi sähköturvallisuuslaki

Uusi sähköturvallisuuslaki Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) 8.5.2017 Hannu Mattila Uusi sähköturvallisuuslaki - talouden toimijoiden vastuut ja velvollisuudet 1 Uusi sähköturvallisuuslaki mitä? Laki 1135/2016 Asetukset

Lisätiedot

Sisällysluettelo. TRAFI/187229/ /2016 1(5) Nimettyjen tutkimuslaitoksien muistio

Sisällysluettelo. TRAFI/187229/ /2016 1(5) Nimettyjen tutkimuslaitoksien muistio TRAFI/187229/05.03.44/2016 1(5) 2.1.2018 Antopäivä: Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Ajoneuvolaki (1090/2002) 48 Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen hyväksynnästä 1244/2002 Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö:

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle painelaitelaiksi. HE 117/2016 vp.

Hallituksen esitys eduskunnalle painelaitelaiksi. HE 117/2016 vp. Eduskunta Talousvaliokunta 15.9.2016 Hallituksen esitys eduskunnalle painelaitelaiksi HE 117/2016 vp. Sami Teräväinen hallitussihteeri, TEM Nykytilanne VOIMASSA OLEVA LAINSÄÄDÄNTÖ 1) Painelaitelaki (869/1999)

Lisätiedot

Laboratoriotoiminnassa huomioitavat standardit ja oppaat. Giselle Nick-Mäenpää, pääarvioija

Laboratoriotoiminnassa huomioitavat standardit ja oppaat. Giselle Nick-Mäenpää, pääarvioija Laboratoriotoiminnassa huomioitavat standardit ja oppaat Giselle Nick-Mäenpää, pääarvioija Akkreditointitoiminnan vaatimukset SFS-EN ISO/IEC 17025:2005 Testaus- ja kalibrointilaboratorioiden pätevyys.

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.10.2018 C(2018) 6560 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) /, annettu 11.10.2018, valvontamenetelmästä ja jäsenvaltioiden raportointia koskevista järjestelyistä julkisen

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Katri sihvola EU:n henkilönsuojainasetus. Talouden toimijoiden vastuut ja velvollisuudet

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Katri sihvola EU:n henkilönsuojainasetus. Talouden toimijoiden vastuut ja velvollisuudet Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) 5.12.2017 Katri sihvola EU:n henkilönsuojainasetus Talouden toimijoiden vastuut ja velvollisuudet 1 Määritelmiä Talouden toimijalla tarkoitetaan valmistajaa, valtuutettua

Lisätiedot

A-moduulissa säädettyjen vaatimusten lisäksi sovelletaan alla olevia säännöksiä. Valmista-

A-moduulissa säädettyjen vaatimusten lisäksi sovelletaan alla olevia säännöksiä. Valmista- Liite 1 VAATIMUSTENMUKAISUUDEN ARVIOINTIMENETTELYT A-moduuli (valmistuksen sisäinen tarkastus) 1. Tässä moduulissa esitetään menettely, jolla valmistaja tai tämän yhteisöön kuuluvien valtioidenalueelle

Lisätiedot

Elintarvikevalvontaa varten tehtävän näytteenoton hankkiminen yksityiseltä taholta. Taija Rissanen

Elintarvikevalvontaa varten tehtävän näytteenoton hankkiminen yksityiseltä taholta. Taija Rissanen Elintarvikevalvontaa varten tehtävän näytteenoton hankkiminen yksityiseltä taholta Taija Rissanen Tausta ja näytteenoton nykytila Viranomaisnäytteenotto keskittynyt pakollisiin lakisääteisiin rutiininäytteisiin

Lisätiedot

ANNEX TO EASA OPINION 06/2013. COMMISSION REGULATION (EU) No /.. of XXX

ANNEX TO EASA OPINION 06/2013. COMMISSION REGULATION (EU) No /.. of XXX EUROPEAN COMMISSION Brussels, XXX (2013) XXX draft ANNEX TO EASA OPINION 06/2013 COMMISSION REGULATION (EU) No /.. of XXX amending Commission Regulation (EC) No 2042/2003, on the continuing airworthiness

Lisätiedot

Akkreditointitoiminnassa noudatettavat vaatimukset Krav gällande ackrediteringsverksamheten Requirements applied to the accreditation activities

Akkreditointitoiminnassa noudatettavat vaatimukset Krav gällande ackrediteringsverksamheten Requirements applied to the accreditation activities FINAS - akkreditointipalvelu Ackrediteringstjänsten FINAS FINAS Finnish Accreditation Service Espoo 2014 ISBN 978-952-6682-12-9 1(14) 2(14) Sisällysluettelo - Innehållsförteckning Content 1 Yleistä - Allmänt

Lisätiedot

Vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyt: moduulit ja EU-tyyppitarkastus

Vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyt: moduulit ja EU-tyyppitarkastus Vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyt: moduulit ja EU-tyyppitarkastus Tukes Tietoiskuiltapäivä 5.12.2017 Henkilönsuojainten markkinoille saattaminen Suojainpalvelut PPE Services Työturvallisuus tutkimus-

Lisätiedot

-merkintä käytännössä: Vaatimustenmukaisuus ilmoitetun laitoksen näkökulmasta. CE-seminaari 11.5.2011/SGS Fimko Oy

-merkintä käytännössä: Vaatimustenmukaisuus ilmoitetun laitoksen näkökulmasta. CE-seminaari 11.5.2011/SGS Fimko Oy -merkintä käytännössä: Vaatimustenmukaisuus ilmoitetun laitoksen näkökulmasta. CE-seminaari 11.5.2011/SGS Fimko Oy MAAILMAN JOHTAVA TARKASTUS-, VERIFIOINTI-, TESTAUS- JA SERTIFIOINTIYRITYS Yli 64.000 työntekijää

Lisätiedot

Laki alkolukon hyväksymisestä liikenteeseen

Laki alkolukon hyväksymisestä liikenteeseen Lakiehdotus 1. Laki alkolukon hyväksymisestä liikenteeseen Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 Lain tarkoitus Tässä laissa säädetään alkolukolla valvotusta ajo-oikeudesta annetun lain (439/2008)

Lisätiedot

toisen maksupalveludirektiivin väitettyä rikkomista koskevista valitusmenettelyistä

toisen maksupalveludirektiivin väitettyä rikkomista koskevista valitusmenettelyistä EBA/GL/2017/13 05/12/2017 Ohjeet toisen maksupalveludirektiivin väitettyä rikkomista koskevista valitusmenettelyistä 1. Noudattamista ja ilmoittamista koskevat velvoitteet Näiden ohjeiden asema 1. Tämä

Lisätiedot

Hyväksytyt asiantuntijat

Hyväksytyt asiantuntijat 1(4) 14.3.2014 Liikenteen turvallisuusvirasto Hyväksytyt asiantuntijat Pätevyysalue Pätevyysluokat Tarkastuskohteet Tässä muistiossa käsitellään ajoneuvolain 1090/2002 (muutettuna viimeksi 961/2013) 48

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EY) N:o /2010, annettu [ ],

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EY) N:o /2010, annettu [ ], EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Luonnos Bryssel, XXX C KOMISSION ASETUS (EY) N:o /2010, annettu [ ], jolla muutetaan komission asetusta (EY) N:o 1702/2003 ilma-alusten ja niihin liittyvien tuotteiden, osien

Lisätiedot

Missä mennään palo-ovissa CE-merkintä vai tyyppihyväksyntä?

Missä mennään palo-ovissa CE-merkintä vai tyyppihyväksyntä? Missä mennään palo-ovissa CE-merkintä vai tyyppihyväksyntä? Paloseminaari 19 - Paloturvallisuus ja standardisointi Tiina Ala-Outinen VTT Expert Services Oy Sisältö Tyyppihyväksynnästä CE-merkintään CE-merkinnän

Lisätiedot

Akkreditointitoiminnassa noudatettavat vaatimukset Krav gällande ackrediteringsverksamheten Requirements applied to the accreditation activities

Akkreditointitoiminnassa noudatettavat vaatimukset Krav gällande ackrediteringsverksamheten Requirements applied to the accreditation activities FINAS - akkreditointipalvelu Ackrediteringstjänsten FINAS FINAS Finnish Accreditation Service Espoo 2015 1(13) Sisällysluettelo - Innehållsförteckning Content 1 Yleistä - Allmänt - General 5 1.1 Arviointiperusteiden

Lisätiedot

FINAS-akkreditointipalvelun menettelyt akkreditointitoiminnassa

FINAS-akkreditointipalvelun menettelyt akkreditointitoiminnassa 29.12.2008 1(8) FINAS-akkreditointipalvelun menettelyt akkreditointitoiminnassa JOHDANTO Tässä asiakirjassa kuvataan FINAS-akkreditointipalvelun menettelyt akkreditointi- ja arviointiprosessissa ja yhteistoiminta

Lisätiedot

Hankinnan sisällön määrittely

Hankinnan sisällön määrittely Hankinnan sisällön määrittely lakimies Rasmus Ingman Markkinakartoitus sekä ehdokkaan tai tarjoajan osallistuminen hankinnan valmisteluun Ennen hankintamenettelyn aloittamista voi tehdä markkinakartoituksen

Lisätiedot

Markkinoiden väärinkäyttöasetusta koskevat ohjeet Markkinoiden tunnustelun vastaanottavat henkilöt

Markkinoiden väärinkäyttöasetusta koskevat ohjeet Markkinoiden tunnustelun vastaanottavat henkilöt Markkinoiden väärinkäyttöasetusta koskevat ohjeet Markkinoiden tunnustelun vastaanottavat henkilöt 10/11/2016 ESMA/2016/1477 FI Sisällysluettelo 1 Soveltamisala... 3 2 Viittaukset, lyhenteet ja määritelmät...

Lisätiedot

Laboratorion näkökulma muuttuvaan standardiin 15189: 2012 mikä muuttuu?

Laboratorion näkökulma muuttuvaan standardiin 15189: 2012 mikä muuttuu? Laboratorion näkökulma muuttuvaan standardiin 15189: 2012 mikä muuttuu? Laatupäällikkö Anna-Maija Haapala osastonylilääkäri, dosentti Fimlab Laboratoriot Oy STANDARDI 15189 (2012) Suomennos standardista

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.12.2018 C(2018) 8876 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu 18.12.2018, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/2031 42 artiklan 1 kohdassa tarkoitettujen

Lisätiedot

PANK Neuvottelupäivä PANK-hyväksynnän kehittäminen

PANK Neuvottelupäivä PANK-hyväksynnän kehittäminen 1 PANK Neuvottelupäivä 2010-11-11 PANK-hyväksynnän kehittäminen PANK-hyväksyntä lyhyesti PANK-hyväksyntä on päällystealan testausorganisaatioiden hyväksyntämenettely, jossa varmennetaan organisaation toimintajärjestelmä

Lisätiedot

A7-0277/102

A7-0277/102 10.9.2013 A7-0277/102 102 Johdanto-osan 19 a kappale (uusi) (19 a) Olisi varmistettava, että ympäristöraportit todentavilla henkilöillä on pätevyytensä ja kokemuksensa ansiosta tarvittava tekninen asiantuntemus

Lisätiedot

PALOKATKOJEN TUOTEKELPOISUUS JA VALMISTAJAN TEHTÄVÄT

PALOKATKOJEN TUOTEKELPOISUUS JA VALMISTAJAN TEHTÄVÄT PALOKATKOJEN TUOTEKELPOISUUS JA VALMISTAJAN TEHTÄVÄT Katariina Kevarinmäki, Paroc Tekniset Eristeet 1 ESITYKSEN SISÄLTÖ Palokatkojen tuotekelpoisuuden osoittamistavat (tuotehyväksyntämenettelyt) Valmistajan

Lisätiedot

GLP-tukitoimintojen ulkoistaminen: QA, IT, Arkistointi. Fimean GLP-keskustelupäivä

GLP-tukitoimintojen ulkoistaminen: QA, IT, Arkistointi. Fimean GLP-keskustelupäivä GLP-tukitoimintojen ulkoistaminen: QA, IT, Arkistointi Fimean GLP-keskustelupäivä 2.9.2015 Yleisimmät ulkoisina palveluina hankittavat: - Laadunvarmistus (Quality Assurance) - Tietojen käsittely, tallennus,

Lisätiedot

ONNISTUNUT VERTAILUMITTAUS Pätevyysvaatimukset vertailumittausjärjestäjälle. Tuija Sinervo FINAS-akkreditointipalvelu

ONNISTUNUT VERTAILUMITTAUS Pätevyysvaatimukset vertailumittausjärjestäjälle. Tuija Sinervo FINAS-akkreditointipalvelu ONNISTUNUT VERTAILUMITTAUS Pätevyysvaatimukset vertailumittausjärjestäjälle Tuija Sinervo FINAS-akkreditointipalvelu PÄTEVYYSVAATIMUKSET ISO/IEC 17043:2010, Conformity assessment General requirements for

Lisätiedot

ULKOPUOLINEN ASIANTUNTIJA VIRANOMAISTEHTÄVISSÄ ELINTARVIKELAIN MUKAINEN NÄYTTEENOTTO

ULKOPUOLINEN ASIANTUNTIJA VIRANOMAISTEHTÄVISSÄ ELINTARVIKELAIN MUKAINEN NÄYTTEENOTTO ULKOPUOLINEN ASIANTUNTIJA VIRANOMAISTEHTÄVISSÄ ELINTARVIKELAIN MUKAINEN NÄYTTEENOTTO Lakimies Kristiina Lappalainen Elintarviketurvallisuusvirasto Kuka voi toimia näytteenottajana? Euroopan parlamentin

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle hissiturvallisuuslaiksi HE 23/2016 vp. Eduskunnan talousvaliokunta Sari Rapinoja TEM

Hallituksen esitys eduskunnalle hissiturvallisuuslaiksi HE 23/2016 vp. Eduskunnan talousvaliokunta Sari Rapinoja TEM Hallituksen esitys eduskunnalle hissiturvallisuuslaiksi HE 23/2016 vp Eduskunnan talousvaliokunta 18.3.2016 Sari Rapinoja TEM Hissiturvallisuussäädösten nykytilanne 1) Sähköturvallisuuslaki (410/1996)

Lisätiedot

Ohjeita API:en tuontiin EU alueelle. GMP tilaisuus FIMEA

Ohjeita API:en tuontiin EU alueelle. GMP tilaisuus FIMEA Ohjeita API:en tuontiin EU alueelle GMP tilaisuus FIMEA 19.11.2013 Euroopan komissio on julkaissut uusia ohjeita API:ien (Active Pharmaceutical Ingredients) tuontiin EU-alueelle. Uudet ohjeet tulevat voimaan

Lisätiedot

Synlab Kansainvälisen laboratoriotoimijan laajentuminen Suomeen. Heikki Aaltonen 31.10.2013

Synlab Kansainvälisen laboratoriotoimijan laajentuminen Suomeen. Heikki Aaltonen 31.10.2013 Synlab Kansainvälisen laboratoriotoimijan laajentuminen Suomeen Heikki Aaltonen 31.10.2013 31.10.2013 Synlab Euroopan suurin laboratoriotoimija Eurooppa Noin miljoona analyysia päivässä Noin 7 000 työntekijää

Lisätiedot

Akkreditoinnin hyödyntäminen uusilla alueilla - näkemyksiä akkreditointikelpoisuudesta

Akkreditoinnin hyödyntäminen uusilla alueilla - näkemyksiä akkreditointikelpoisuudesta Akkreditoinnin hyödyntäminen uusilla alueilla - näkemyksiä akkreditointikelpoisuudesta Espoo 2010 ISBN 978-952-5610-59-8 ISSN 1795-0872 Sisällysluettelo 1. Alkusanat 1 2. Tausta 1 3. Akkreditointi ja akkreditointielimet

Lisätiedot

A8-0141/121

A8-0141/121 13.5.2015 A8-0141/121 121 2 artikla q b kohta (uusi) q b) tuotteiden valmistuksella tai tilaamisella tarkoitetaan jonkinlaisen vaikutusvallan omaamista sellaisten mineraaleja tai metalleja sisältävien

Lisätiedot

Avoin data ja tietosuoja. Kuntien avoin data hyötykäyttöön Ida Sulin, lakimies

Avoin data ja tietosuoja. Kuntien avoin data hyötykäyttöön Ida Sulin, lakimies Avoin data ja tietosuoja Kuntien avoin data hyötykäyttöön 27.1.2016 Ida Sulin, lakimies Lakipykäliä, avoin data ja julkisuus Perustuslaki 12 2 momentti» Viranomaisen hallussa olevat asiakirjat ja muut

Lisätiedot

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA Ilmansuodattimet Tyyppihyväksyntäohjeet 2008 Ympäristöministeriön asetus ilmansuodattimien tyyppihyväksynnästä Annettu Helsingissä 10 päivänä marraskuuta 2008 Ympäristöministeriön

Lisätiedot

Mitä akkreditointi edellyttää kalibrointien jäljitettävyydeltä?

Mitä akkreditointi edellyttää kalibrointien jäljitettävyydeltä? Mitä akkreditointi edellyttää kalibrointien jäljitettävyydeltä? FINAS-päivä 27.1.2015 Risto Suominen Kalibroinneista akkreditointivaatimuksina käytettävissä standardeissa SFS-EN ISO/IEC 17025:2005 5.6

Lisätiedot

AKKREDITOINNIN VAATIMUKSET TESTAUSMENETELMILLE JA KALIBROINNILLE

AKKREDITOINNIN VAATIMUKSET TESTAUSMENETELMILLE JA KALIBROINNILLE AKKREDITOINNIN VAATIMUKSET TESTAUSMENETELMILLE JA KALIBROINNILLE Tuija Sinervo FINAS-akkreditointipalvelu AKKREDITOINTI Pätevyyden toteamista Perustuu kansainvälisiin standardeihin (ISO/IEC 17025, ISO/IEC

Lisätiedot

CE-merkintä pakolliseksi rakennustuotteille

CE-merkintä pakolliseksi rakennustuotteille CE-merkintä pakolliseksi rakennustuotteille Valtaosa rakennustuotteista tarvitsee CE-merkinnän vuoteen 2013 mennessä. Ilman CE-merkintää ei rakennustuote voi määräajan jälkeen olla markkinoilla, ei Suomessa

Lisätiedot

akkreditointistandardi SFS-EN ISO FINAS - akkreditointipalvelu

akkreditointistandardi SFS-EN ISO FINAS - akkreditointipalvelu Sisäinen ja ulkoinen laadunohjaus, akkreditointistandardi SFS-EN ISO 15189 patologian laboratoriossa Tuija Sinervo FINAS - akkreditointipalvelu Standardi SFS-EN ISO 15189 Laboratorion hyvä laatu perustuu

Lisätiedot

FINASin ajankohtaista. Pääarvioija Giselle Nick-Mäenpää

FINASin ajankohtaista. Pääarvioija Giselle Nick-Mäenpää FINASin ajankohtaista Pääarvioija Giselle Nick-Mäenpää FINASin vertaisarviointi Pätevyys, yhdenmukainen toiminta Monenkeskiset tunnustamissopimukset Multilateral Agreement MLA, Mutual Recognition Arrangement

Lisätiedot

LIITE EASAn LAUSUNTOON 06/2012. KOMISSION ASETUS (EU) N:o.../..

LIITE EASAn LAUSUNTOON 06/2012. KOMISSION ASETUS (EU) N:o.../.. EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, XXX [...](2012) XXX luonnos LIITE EASAn LAUSUNTOON 06/2012 KOMISSION ASETUS (EU) N:o.../.. annettu XXX Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 216/2008 mukaisesti

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 24 päivänä helmikuuta /2015 Valtioneuvoston asetus

Julkaistu Helsingissä 24 päivänä helmikuuta /2015 Valtioneuvoston asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 24 päivänä helmikuuta 2015 152/2015 Valtioneuvoston asetus elintarvikelain, rehulain ja terveydensuojelulain nojalla tutkimuksia tekevistä laboratorioista Annettu

Lisätiedot

KLIINISET AUDITOINNIT JA AKKREDITOINTITOIMINTA. Tuija Sinervo FINAS-akkreditointipalvelu

KLIINISET AUDITOINNIT JA AKKREDITOINTITOIMINTA. Tuija Sinervo FINAS-akkreditointipalvelu KLIINISET AUDITOINNIT JA AKKREDITOINTITOIMINTA Tuija Sinervo FINAS-akkreditointipalvelu KLIININEN AUDITOINTI Kliininen auditointi on säteilyn lääketieteellisen käytön Suunnitelmallista arviointia, jossa

Lisätiedot

A8-0141/142

A8-0141/142 13.5.2015 A8-0141/142 142 3 artikla otsikko Vastuullisen tuojan omaehtoinen vakuutus Vastuullisen tuojan ilmoitus 13.5.2015 A8-0141/143 143 3 artikla 1 kohta 1. Kaikki tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvien

Lisätiedot

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA Vesilukot Tyyppihyväksyntäohjeet 2007 Ympäristöministeriön asetus vesilukkojen tyyppihyväksynnästä Annettu Helsingissä 15 päivänä kesäkuuta 2007 Ympäristöministeriön päätöksen

Lisätiedot

Rakennustuotteita koskevien EU säännösten toimeenpano Suomessa sekä tuotteiden kelpoisuuden osoittaminen. Teppo Lehtinen

Rakennustuotteita koskevien EU säännösten toimeenpano Suomessa sekä tuotteiden kelpoisuuden osoittaminen. Teppo Lehtinen Rakennustuotteita koskevien EU säännösten toimeenpano Suomessa sekä tuotteiden kelpoisuuden osoittaminen Teppo Lehtinen 27.1.2016 Rakennustuoteasetus CE CE-merkinnän vertailu kansallisiin vaatimuksiin

Lisätiedot

Vierianalytiikalle asetetut pätevyysvaatimukset akkreditoinnin näkökulmasta. Tuija Sinervo FINAS-akkreditointipalvelu

Vierianalytiikalle asetetut pätevyysvaatimukset akkreditoinnin näkökulmasta. Tuija Sinervo FINAS-akkreditointipalvelu Vierianalytiikalle asetetut pätevyysvaatimukset akkreditoinnin näkökulmasta Tuija Sinervo FINAS-akkreditointipalvelu Vierianalytiikka Määritelmä Point-of-care testing: vieritesti, vieritestaus, vieritutkimus,

Lisätiedot

SOTILASILMAILUN TVJ-ALAN TEKNISEN HENKILÖSTÖN KELPOISUUSVAATIMUKSET

SOTILASILMAILUN TVJ-ALAN TEKNISEN HENKILÖSTÖN KELPOISUUSVAATIMUKSET SOTILASILMAILUN VIRANOMAISYKSIKKÖ FINNISH MILITARY AVIATION AUTHORITY SOTILASILMAILUMÄÄRÄYS MILITARY AVIATION REGULATION SIM-He-lv-002 versio A, muutos 0 19.12.2008 PL 30, 41161 TIKKAKOSKI, FINLAND, Tel.

Lisätiedot

NEUVOSTON JA KOMISSION YHTEINEN LAUSUMA KILPAILUVIRANOMAISTEN VERKOSTON TOIMINNASTA

NEUVOSTON JA KOMISSION YHTEINEN LAUSUMA KILPAILUVIRANOMAISTEN VERKOSTON TOIMINNASTA NEUVOSTON JA KOMISSION YHTEINEN LAUSUMA KILPAILUVIRANOMAISTEN VERKOSTON TOIMINNASTA "1. Tänään annetulla asetuksella perustamissopimuksen 81 ja 82 artiklassa vahvistettujen kilpailusääntöjen täytäntöönpanosta

Lisätiedot

Testausselosteiden vaatimukset

Testausselosteiden vaatimukset Testausselosteiden vaatimukset PANK Menetelmäpäivä 2016-01-28 Katriina Tallbacka Inspecta Sertifiointi Oy Aluksi Laboratorion tuote on testaus. Prosessi alkaa asiakkaan tilauksesta ja päättyy asiakkaalle

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.4.2019 C(2019) 2910 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 23.4.2019, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2017/625 täydentämisestä siltä osin kuin on

Lisätiedot

Edellyttääkö laatusertifikaattien hyödyntäminen lainsäädännön muutosta?

Edellyttääkö laatusertifikaattien hyödyntäminen lainsäädännön muutosta? Edellyttääkö laatusertifikaattien hyödyntäminen lainsäädännön muutosta? Laatusertifikaatit osaksi elintarvikevalvontaa? Eläinlääkintöneuvos Marjatta Rahkio Laatusertifikaattien hyödyntäminen 1. Laatusertifikaattien

Lisätiedot

HE 7/2011 vp. akkreditointielimen akkreditoiman tutkimuslaitoksen lisäksi jatkossa myös muu

HE 7/2011 vp. akkreditointielimen akkreditoiman tutkimuslaitoksen lisäksi jatkossa myös muu Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi alkolukon hyväksymisestä liikenteeseen annetun lain 5 :n ja alkolukolla valvotusta ajo-oikeudesta annetun lain 11 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

EIOPAn ohjeet ja suositukset valitusten käsittelemisestä vakuutusyhtiöissä

EIOPAn ohjeet ja suositukset valitusten käsittelemisestä vakuutusyhtiöissä EIOPAn ohjeet ja suositukset valitusten käsittelemisestä vakuutusyhtiöissä Vakuutusalan IV Eurooppapäivä-seminaari Pohjola 8.5.2012 Erja Rautanen 8.5.2012 Erja Rautanen EU:n finanssivalvontajärjestelmä

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 20.12.2017 C(2017) 8871 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu 20.12.2017, kolmansista maista peräisin olevia perinteisiä elintarvikkeita koskevista hallinnollisista

Lisätiedot

Tiedote yleisen tietosuoja-asetuksen mukaisista tiedonsiirroista sopimuksettoman brexitin tapauksessa

Tiedote yleisen tietosuoja-asetuksen mukaisista tiedonsiirroista sopimuksettoman brexitin tapauksessa Tiedote yleisen tietosuoja-asetuksen mukaisista tiedonsiirroista sopimuksettoman brexitin tapauksessa Annettu 12. helmikuuta 2019 Johdanto Jos ETA ja Yhdistynyt kuningaskunta eivät pääse sopimukseen (sopimukseton

Lisätiedot

A8-0141/149

A8-0141/149 13.5.2015 A8-0141/149 149 7 a artikla (uusi) 7 a artikla Toimialakohtaiset järjestelyt 1. Asianomaiset toimialakohtaiset järjestelyt voivat esittää komissiolle hakemuksen siitä, että niiden järjestely

Lisätiedot

Hyväksyttyjen asiantuntijoiden muistio. Sisällysluettelo

Hyväksyttyjen asiantuntijoiden muistio. Sisällysluettelo 1(5) Antopäivä: Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Ajoneuvolaki (1090/2002) 48 Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen hyväksynnästä 1244/2002 Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: - Muutostiedot: Korvaa 4.3.2015

Lisätiedot

EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus, CE-merkintä ja siirtymäaika

EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus, CE-merkintä ja siirtymäaika EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus, CE-merkintä ja siirtymäaika Pirje Lankinen 1 EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus (Art. 15) vakuutuksessa on ilmoitettava, että liitteessä II olevien sovellettavien olennaisten

Lisätiedot