TAVARALIIKENTEEN YRITTÄJÄKURSSI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TAVARALIIKENTEEN YRITTÄJÄKURSSI"

Transkriptio

1 1 TAVARALIIKENTEEN YRITTÄJÄKURSSI Olet osoittanut kiinnostusta ammattimaisen tavaraliikenteen harjoittamiseen koti- ja /tai ulkomaanliikenteessä. Tämän kirjeen tarkoituksena on perehdyttää Sinut niihin edellytyksiin, joita tavaraliikennelaki ja -asetus tulevalle liikenteenharjoittajaurallesi asettaa. Yleistä tavaraliikennelaista Ammattimaisen tavaraliikenteen harjoittaminen lukeutuu luvanvaraisiin elinkeinoaloihin. Koti- ja ulkomaanliikenteen harjoittamiseen vaadittavan yhteisöluvan saaminen edellyttää pääsääntöisesti neljä viikkoa kestävän tavaraliikenteen yrittäjäkurssin käymistä. Vuosien saatossa luvanvaraisesta tavaraliikenteestä tiellä annettua lakia ja asetusta on tarpeen mukaan aina aika ajoin tarkennettu. Viimeisin lakimuutos astui voimaan vuonna Eduskunta uudisti lakimuutoksen uudeksi nimeksi kaupallisista tavaran kuljetuksista tiellä. Liikenneluvan saamiselle asetetaan edellytykseksi, että luvanhakijan tulee olla ammattitaitoinen, luotettava ja vakavarainen sekä muutoinkin henkilönä sopiva harjoittamaan liikennettä. Sinun kannaltasi keskeisin asia liittyy tällä hetkellä lähinnä liikenneluvan saamiselle asetettavan ammattitaidon osoittamiseen. Vaadittava ammattitaito tulee osoittaa suorittamalla neljä viikkoa kestävä tavaraliikenteen yrittäjäkurssi sekä läpäisemällä Liikenteen turvallisuusviraston (TRAFI) järjestämä kirjallinen koe. Koetta käsitellään tarkemmin seuraavassa kappaleessa. Muihin alallepääsyn vaatimuksiin palataan lähemmin tämän jälkeen. Vuoden 1999 lokakuusta lähtien uusien tavaraliikenneyrittäjien on pitänyt hankkia myös kansainvälisen liikenteen pätevyys. Uudistus perustuu EU-direktiiviin 98/76/EY. Suomen tulee huomioida direktiivin asettamat vaatimukset, sillä alalle hakeutumisen edellytykset ovat verraten yhdenmukaiset kaikissa jäsenvaltioissa. Suomen liityttyä Euroopan Unionin jäseneksi päätettiin erilliset koti- ja ulkomaan liikenneyrittäjäkurssit yhdistää yhdeksi opintokokonaisuudeksi.

2 2 Tavaraliikenteen yrittäjäkurssin hyväksyttävä suorittaminen Luvanvaraisesta tavaraliikenteestä tiellä annetun lain ja asetuksen mukaan tulee liikennelupaa (yhteisölupaa) hakevan uuden yrittäjän suorittaa Liikenne- ja viestintäministeriön valvonnan alainen, neljä viikkoa kestävä tavaraliikenteen yrittäjäkurssi sekä tenttiä siihen liittyvä materiaali hyväksyttävin arvosanoin. Juuri tälle kurssille olet ilmoittautunut. Kurssiin liittyvä loppukoe järjestetään Liikenteen turvallisuusviraston (TRAFI) toimesta noin 2 3 viikon kuluttua tavaraliikenteen yrittäjäkurssin päättymisestä. Loppukokeessa hakijan tulee omata EU-direktiivissä 98/76/EY säädetyt valmiudet seuraavista aihealueista: A. Siviilioikeus B. Kauppaoikeus C. Sosiaalioikeus D. Vero-oikeus E. Yrityksen kaupallinen ja taloudellinen johtaminen F. Markkinoille pääsy G. Tekniset standardit ja toiminnan tekniset näkökohdat H. Liikenneturvallisuus alkaen kurssikokeet tulevat Liikenteen turvallisuusvirastolta (TRAFI). Kokeen rakenne tulee olemaan kaksiosainen. Sen ensimmäiseen, kaksi tuntia kestävään osioon valitaan aina kuhunkin eri kokeeseen asetettavat 60 erilaista monivalinta- ja esseekysymystä. Kukin monivalintakysymys sisältää puolestaan neljä erilaista vaihtoehtoa, joista kokeen suorittajan tulee pystyä ympyröimään kaikki oikeiksi katsottavat vaihtoehdot. Kokeen ensimmäinen osio suoritetaan ilman kurssikansioita. Kokeen toinen osio käsittää erilaisia kirjallisia tapaustutkimuksia ja laskentaharjoituksia. Niiden suorittamisessa saa hyödyntää kaikkia neljää kurssikansiota. Kokeen toisen osion hyväksyttävä suorittaminen kestää yleisimmin lähes poikkeuksetta aina täydet kaksi tuntia. Tavaraliikenteen yrittäjäkurssin hyväksyttävästi suorittaneille sekä siihen liittyvän, kirjallisen kokeen läpäisseille henkilöille luovutetaan Liikenteen turvallisuusviraston (TRA- FI) toimesta kurssitodistus, jonka oikeaksi todistettu jäljennös tulee liittää lupahakemukseen.

3 3 Luotettavuus Liikenneluvan myöntämiselle asetettaviin edellytyksiin lukeutuu myös luvanhakijan luotettavuus. Tämä vaatimus varmennetaan tarvittaessa rikosrekisteriotteella, johon liittyvän tiedustelun suorittaa lupaviranomainen lupakäsittelyn yhteydessä. Hakijan ei katsota täyttävän säädettyjä luotettavuusvaatimuksia jos 1. hänet on viimeisen viiden vuoden aikana tuomittu vankeusrangaistukseen rikoksesta tai 2. hänet on vähintään kolmesti edeltäneen vuoden aikana tuomittu sakkorangaistukseen työ- tai palkkasuhdetta, liikenteen harjoittamista, ajo- ja lepoaikojen noudattamista, liikenne- tai ajoneuvoturvallisuutta, ympäristön suojelua tai muiden ammatillista vastuuta koskevien säännösten rikkomisesta ja 3. rikokset osoittavat hänen olevan ilmeisen sopimaton harjoittamaan luvanvaraista tavaraliikennettä. Liikenteessä käytettävä ajoneuvo Luvanvaraiseen liikenteeseen käytettävän ajoneuvon tulee olla 1) luvanhaltijan yksinomaisessa hallinnassa, joka on merkitty ajoneuvorekisteriin; tai 2) luvanhaltijan käytössä kirjallisen vuokrasopimuksen perusteella, jolloin alkuperäinen vuokrasopimus on pidettävä ajoneuvossa mukana ja, jos ajoneuvon kuljettajana ei toimi vuokralleottaja, kirjallinen selvitys siitä, että kuljettaja on vuokralleottajan palveluksessa. Edelleenkin on voimassa säädös, jonka mukaan ajoneuvossa liikennettä harjoitettaessa on alkuperäinen kotimaan liikennelupa tai yhteisöluvan jäljennös pidettävä mukana. Lupa täytyy esittää vaadittaessa liikenteen valvojalle (poliisi-, tulli- tai rajavartiomies) muutoin kuljetus voidaan keskeyttää. Liikennelupa Tavaraliikennelakiin voimaanastuneen lainmuutoksen myötä säädettiin sanktio liikenneluvan luovuttamisesta toisen käyttöön esimerkiksi vuokraamalla tai lainaamalla. Lain mukaan ilman asianmukaista liikennelupaa liikennettä harjoittava voidaan tuomita luvattomasta tavaraliikenteen harjoittamisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi. Luvattoman liikennöinnin seuraamuksiin kuuluvan laittoman hyödyn selvittämiseksi on poliisilla oikeus päästä tutkimaan asianomaisen kirjanpitoa myös siinä tapauksessa, että tämä on yhteistyöhaluton. Lisäksi luvan vuokraajalle tulee myös rangaistus.

4 4 Lainmuutoksen myötä vapautettiin myös enintään kg:n kokonaismassan omaavat ajoneuvot tai ajoneuvoyhdistelmät luvanvaraisuudesta. Laki toisaalta myös tiukensi luvanvaraisuuden rajoja kokonaisurakoinnin suhteen. Nykyisen lain mukaan liikennelupa on pakollinen, mikäli kuljetuksen osuus on yli 30 % urakasta tai työkokonaisuudesta. Vakavaraisuus Liikenneluvan saamiseksi luvanhaltijan tulee kyetä vastaamaan asianmukaisesti velvoitteistaan. Jos luvanhaltijalla on veroja tai maksuja ulosottoteitse perittävänä, luvanhaltijan ei katsota täyttävän tätä ehtoa. Mikäli luvanhakijalla täyttyvät vakavaraisuuteen liittyvät vaatimukset näiltä osin tulee luvanhakijan esittää liikennelupaviranomaiselle lisäksi asetuksessa tarkennetut, riittävät taloudelliset voimavarat. Liikenneluvan hakijalla katsotaan olevan riittävät taloudelliset voimavarat liikenteen aloittamiseen ja sen asianmukaiseen hoitamiseen, jos hakijalla on käytettävissään varoja jokaista liikenteessä käytettävää kuorma-autoa kohden vähintään euroa ja muiden ajoneuvojen osalta vähintään euroa ajoneuvoa kohden. Käytettävissä olevien varojen riittävyys osoitetaan lupaviranomaiselle toimitettavalla: a) vakuudella, joka voi olla luottolaitoksen antama takaussitoumus tai pankkitalletus tai b) todistuksella, jonka on antanut KHT- tai HTM-tilintarkastaja tai tilintarkastusyhteisö taikka julkishallinnon ja talouden tilintarkastaja tai tilintarkastusyhteisö. Kenen tulee suorittaa kuukauden mittainen tavaraliikenteen yrittäjäkurssi? Liikenne- ja viestintäministeriön valvonnan alaista kurssivaatimusta ei ole ulotettu niihin yrittäjiin, jotka lain voimaantulohetkellä toimivat jo alalla. Mikäli yrittäjä on suorittanut hyväksytysti ennen kotimaan yrittäjäkurssin ja myös ulkomaanliikenteen yrittäjäkurssin, on hän oikeutettu saamaan yhteisöluvan. Logistiikan alaan kuuluvan tekniikan ammattikorkeakoulututkinnon tutkintotodistuksen omaavat henkilöt on voimaanastuneen asetusmuutoksen myötä vapautettu sekä tavaraliikenteen yrittäjäkurssin käymisestä että siihen liittyvän kokeen suorittamisesta. Niiden kotimaan tavaraliikenneyrittäjäkurssien hyväksytysti suorittaneiden osalta jotka eivät vielä ole hakeneet liikennelupaa, antoi asetus mahdollisuuden hakea tavaraliikenteen kotimaan liikennelupa vuoden 2000 loppuun saakka.

5 5 Mikäli kotimaan liikennelupaa ei oltu tähän mennessä haettu tai ryhdytä kotimaanluvat jo ennestään omaavan, yhtiömuotoisen yrityksen liikenteestä vastaavaksi johtajaksi joko nyt tai myöhemmin tulevaisuudessa, joutuu kotimaan liikenneyrittäjäkurssin suorittanut henkilö tenttimään tavaraliikenteen yrittäjäkurssin ulkomaan osuuden (ns. viides kansio). Kotimaan liikenneyrittäjäkurssin mukaiset kurssivaatimukset täyttäväksi henkilöksi rinnastetaan myös sellainen henkilö, joka joko omaa tai on tai sen jälkeen omannut kotimaan liikenneluvan tai toiminut liikenteestä vastaavana johtajana luvanvaraista tavaraliikennettä kotimaanluvilla harjoittaneessa yrityksessä. Uudet alalle tulevat yrittäjät, jotka a) eivät omaa kotimaanlupaa tai; b) eivät toimi yhtiömuodossa toimivan yrityksen liikenteestä vastaavina henkilöinä tai; c) eivät ole suorittaneet hyväksyttävästi kotimaan liikenneyrittäjäkurssia joutuvat suorittamaan neljä viikkoa kestävän tavaraliikenteen yrittäjäkurssin mikäli haluavat anoa yhteisölupaa voimaanastuneen lakiuudistuksen myötä seuraavien ei tarvitse osallistua liikenneyrittäjäkurssille: 1. toiminut päätoimisesti hallintoa, taloutta tai operatiivista toimintaa koskevissa vastuullisissa kuljetusalan tehtävissä vähintään kaksi vuotta ja on ilmeistä, että henkilöllä on liikenneyrittäjäkurssia vastaavat tiedot ja taidot; tai 2. suorittanut ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetussa laissa (631/1998) tarkoitetun kaupallisen, hallinnollisen, teknisen tai kuljetusalan vähintään ammattikorkeakoulutasoisen tutkinnon tai alalle soveltuvan erikoisammattitutkinnon ja toiminut 1 kohdassa tarkoitetussa tehtävissä vähintään vuoden. Kokeen voi korvata ulkomaanliikenteen osuuden sisältävällä kokeella, jos henkilö on suorittanut aiempien säännösten mukaisen kotimaan liikenneyrittäjäkurssin tai hänellä on voimassa oleva kotimaan liikennelupa. liikennetraktorikurssin suorittaneen tai liikennetraktori luvan haltijan tulee lisäksi suorittaa koe, joka sisältää ne liikenneyrittäjäkokeen aihepiirit, jotka eivät sisälly liikennetraktorikurssiin. Osallistumismaksu Sinulta perittävä osallistumismaksu 1600 sisältää opetuksen neljä viikkoa kestävän koulutuksen ajalta sekä käytettävät kurssikansiot. Osallistumismaksu ei sisällä kurssin

6 6 päätteeksi järjestettävää koetta (noin 2 3 viikkoa kurssin jälkeen), mahdollisia uusintatenttejä eikä todistusta, joista korvauksen perii Liikenteen turvallisuusvirasto (TRAFI) (tenttimaksu 200 myös jokaisesta uusintatenteistä erikseen sekä todistusmaksu 42 ). Osallistumismaksu ei sisällä myöskään ruokailu- ja majoituskustannuksia. Maksutiedot postitamme ilmoittautumisesi jälkeen. TAVARALIIKENTEEN YRITTÄJÄKURSSIN KORVAAMINEN NÄYTTÖKOKEELLA Tavaraliikenteen yrittäjäkurssi voidaan korvata myös näyttökokeella. Siihen hyväksytään henkilö, joka on toiminut tavaraliikennettä harjoittavan, tavaran kuljetuksia välittävän tai muun näihin verrattavan yrityksen hallintoa, taloutta tai operatiivista toimintaa koskevissa vastuullisissa tehtävissä vähintään viisi vuotta (HUOM! työkokemusvaatimus muuttuu kahdeksi vuodeksi). Henkilö on suorittanut kaupallisen, hallinnollisen, kuljetusalan tai vastaavan vähintään opisto- tai ammattikorkeakoulutasoisen tutkinnon ja toiminut yllä mainituissa tehtävissä vähintään yhden vuoden tai on suorittanut hyväksytysti kotimaan liikenneyrittäjäkurssin. Näyttökokeeseen hakevan on toimitettava myös työnantajalta tai kirjanpitäjältä todistus työkokemuksesta. Työkokemusvaatimuksina on, että henkilö on toiminut yrityksessä johtotehtävissä ja hoitanut seuraavia tehtäviä: - kustannuslaskenta - tarjousten suunnittelu - tarjousten suunnittelu ja laskenta - kuljetusten järjestely - kaluston vaihtoa- ja hankintaa koskevat tehtävät - tilitysten ja laskujen valmistus - rahoituksen suunnittelu - sekä muut hallintoon liittyvät tehtävät Traktoriliikenneyrittäjäkurssin korvaaminen näyttökokeella edellyttää, että hakija on suorittanut kaupallisen, hallinnollisen, teknisen, kuljetusalan tai muun vastaavan vähintään opistotasoisen tutkinnon ja toiminut tällaisissa tehtävissä vähintään vuoden. Mikäli hakija ei ole suorittanut em. tutkintoa, mutta on toiminut vähintään kaksi vuotta maanrakennus- ja metsäkonealan yrittäjänä ja elinkeinotoiminnan harjoittaminen on pitänyt sisällään myös kuljettamista moottoriajoneuvolla tai liikennetraktorilla.

7 7 Kotimaanliikenneluvan laajentaminen yhteisöluvaksi näyttökokeella edellyttää, että hakijalla on entuudestaan kotimaanliikennelupa. Näyttökokeen eteneminen Näyttökokeeseen pyrkivä tekee vapaamuotoisen hakemuksen liitteineen (todistus työkokemuksesta, koulutuksesta, aikaisemmista liikenneluvista, yritysrekisteristä) ja toimittaa sen Liikenteen turvallisuusvirastoon (TRAFI), jossa tarkastetaan, että näyttökokeeseen vaadittavat kriteerit täyttyvät. Tämän jälkeen Liikenteen turvallisuusvirasto (TRAFI) lähettää hyväksytylle kirjallisen vahvistuksen kurssin näyttökokeena suorittamisesta. Sen jälkeen opiskelija voi tilata luentomateriaalin oppilaitoksemme kautta. Luentomateriaalin hinta on Tentti järjestetään Liikenteen turvallisuusviraston (TRAFI) toimesta ja opiskelijan on täytettävä kirjallinen ilmoitus tenttiin osallistumisesta ja toimitettava se Liikenteen turvallisuusvirastoon (TRAFI). Ilmoittautumislomake löytyy Liikenteen turvallisuusviraston (TRAFI) nettisivuilta. Tentin voi suorittaa millä tahansa Liikenteen turvallisuusviraston (TRAFI) ilmoittamilla paikkakunnilla (tenttipaikkakunnat löytyvät Liikenteen turvallisuusviraston (TRAFI) internetsivuilta osoitteesta Liikenteen turvallisuusviraston (TRAFI) perii näyttökoelaisilta 200 tenttimaksun (myös jokaisesta uusintatentistä erikseen) sekä 42 todistusmaksun. Tiedustelut Vastaamme mielellämme liikenneyrittäjäkoulutusta koskeviin kysymyksiin. Tavoitat meidät seuraavista puhelinnumeroista: Koulukatu 41, SKAL Pohjanmaa Österbotten ry Sari Havulehto Riikka Pakkala, toiminnanjohtaja puhelin puhelin (06) telefax GSM sähköposti sähköposti

LIIKENNELUPA- KURSSIT 2006-2007. Yhteisölupa Kotimaanluvasta yhteisöluvaksi Liikennetraktorilupa

LIIKENNELUPA- KURSSIT 2006-2007. Yhteisölupa Kotimaanluvasta yhteisöluvaksi Liikennetraktorilupa LIIKENNELUPA- KURSSIT 2006-2007 Yhteisölupa Kotimaanluvasta yhteisöluvaksi Liikennetraktorilupa YHTEISÖLUPA Ammattimaisen tavaraliikenteen harjoittaminen lukeutuu luvanvaraisiin elinkeinoaloihin. Koti-

Lisätiedot

muutos johtuvat Euroopan unionin neuvoston direktiivin muuttamisesta. Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä lokakuuta 1999.

muutos johtuvat Euroopan unionin neuvoston direktiivin muuttamisesta. Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä lokakuuta 1999. HE 13/1999 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi luvanvaraisesta henkilöliikenteestä tiellä annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi luvanvaraisesta

Lisätiedot

Tavaraliikenteen harjoittamista koskevat keskeiset muutokset

Tavaraliikenteen harjoittamista koskevat keskeiset muutokset Tiedote tavaraliikenneluvan haltijoille 13.6.2018 Sisällysluettelo Tavaraliikenteen harjoittamista koskevat keskeiset muutokset 1.7.2018... 1 Ammattimaiseen tavarankuljetukseen vaadittavat luvat ja ilmoitukset

Lisätiedot

HE 218/1996 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

HE 218/1996 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT HE 218/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi luvanvaraisesta henkilöliikenteestä tiellä annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi luvanvaraisesta

Lisätiedot

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) 10.4.2014 L 107/39 KOMISSION ASETUS (EU) N:o 361/2014, annettu 9 päivänä huhtikuuta 2014, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1073/2009 yksityiskohtaisten soveltamissääntöjen säätämisestä

Lisätiedot

Tavaraliikennelain muutokset. Koneyrittäjien Maarakennuspäivät Matti Peltola Hotelli Ilves, Tampere

Tavaraliikennelain muutokset. Koneyrittäjien Maarakennuspäivät Matti Peltola Hotelli Ilves, Tampere Koneyrittäjien Maarakennuspäivät Matti Peltola 5.4.2013 Hotelli Ilves, Tampere Harmaan talouden torjunta ajurina LVM:n työryhmä 2012 - HE 193/2012 - Liikenne- ja viestintävaliokunta LiVM 3/2013 - Muutokset

Lisätiedot

HE 268/2006 vp. Esityksessä ehdotetaan kaupallisista tavarankuljetuksista

HE 268/2006 vp. Esityksessä ehdotetaan kaupallisista tavarankuljetuksista Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kaupallisista tavarankuljetuksista tiellä annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan kaupallisista tavarankuljetuksista tiellä

Lisätiedot

Liikennekaari. SKAL tiivistelmä muutostarpeista. Iiro Lehtonen

Liikennekaari. SKAL tiivistelmä muutostarpeista. Iiro Lehtonen Liikennekaari SKAL tiivistelmä muutostarpeista Iiro Lehtonen Liikennekaari korvaa mm. tavaraliikennelain LVM: Liikennekaari edistää kilpailun tasapuolisuutta henkilöliikennemarkkinoilla sekä henkilö- ja

Lisätiedot

Kuljetusbarometri 1/2012: Kovat hinnankorotuspaineet ja kannattavuusremontti vuonna Tiedotustilaisuus

Kuljetusbarometri 1/2012: Kovat hinnankorotuspaineet ja kannattavuusremontti vuonna Tiedotustilaisuus Kuljetusbarometri 1/2012: Kovat hinnankorotuspaineet ja kannattavuusremontti vuonna 2012 Tiedotustilaisuus 13.1.2012 Vuosi 2011 kuljetus- ja logistiikka alalla Käänteet ja kohokohdat 2011 1.1. 2011 Helmikuu.

Lisätiedot

Taksiliikennelaki. EDUSKUNNAN VASTAUS 263/2006 vp

Taksiliikennelaki. EDUSKUNNAN VASTAUS 263/2006 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 263/2006 vp Hallituksen esitys taksiliikennelaiksi sekä laiksi luvanvaraisesta henkilöliikenteestä tiellä annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

Liikennekaari. Markkinat-alatyöryhmä

Liikennekaari. Markkinat-alatyöryhmä Liikennekaari Markkinat-alatyöryhmä 10.5.2016 1 Seuraa verkossa: https://www.youtube.com/watch?v=c9razyevu hq Kysymykset / kommentit: http://screen.io/lvm Tilaisuuden tavoitteet Avata lausuttavana olevan

Lisätiedot

HE 41/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

HE 41/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi HE 41/2008 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyydestä annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

HE 254/2009 vp. Liikenne- ja viestintäministeriössä on valmisteltu ehdotus vuoden 2010 alusta toteutettavaksi

HE 254/2009 vp. Liikenne- ja viestintäministeriössä on valmisteltu ehdotus vuoden 2010 alusta toteutettavaksi Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi joukkoliikennelain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Liikenne- ja viestintäministeriössä on valmisteltu ehdotus vuoden 2010 alusta toteutettavaksi liikennehallinnon

Lisätiedot

Liikennekaari-vaikutusarviointikysely

Liikennekaari-vaikutusarviointikysely Liikennekaari-vaikutusarviointikysely Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n jäsenille 18.5.2016 Liikennekaari-vaikutusarviointi Kysely lähetettiin noin 4 350 Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n

Lisätiedot

annetun lain muuttamisesta sekä Laki ulkomailla suoritettujen komeakouluopintojen tuottamasta vimakelpoisuudesta annetun lain muuttamisesta

annetun lain muuttamisesta sekä Laki ulkomailla suoritettujen komeakouluopintojen tuottamasta vimakelpoisuudesta annetun lain muuttamisesta EV 35/1997 vp - HE 248/1996 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laeiksi ulkomailla suoritettujen komeakouluopintojen tuottamasta vimakelpoisuudesta annetun lain muuttamisesta sekä Euroopan talousalueen

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0204/127. Tarkistus. Karima Delli liikenne- ja matkailuvaliokunnan puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0204/127. Tarkistus. Karima Delli liikenne- ja matkailuvaliokunnan puolesta 21.3.2019 A8-0204/127 127 1 artikla 1 kohta 3 alakohta a alakohta 5 artikla 1 kohta a alakohta a) yrityksellä on tilat, joissa se säilyttää yrityksen keskeisiä asiakirjoja, erityisesti sen kaupallisia

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 15 päivänä huhtikuuta 2013. 262/2013 Laki

Julkaistu Helsingissä 15 päivänä huhtikuuta 2013. 262/2013 Laki SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 15 päivänä huhtikuuta 2013 262/2013 Laki kaupallisista tavarankuljetuksista tiellä annetun lain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta Annettu Helsingissä

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 19 päivänä joulukuuta /2011 Laki. kaupallisista tavarankuljetuksista tiellä annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 19 päivänä joulukuuta /2011 Laki. kaupallisista tavarankuljetuksista tiellä annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 19 päivänä joulukuuta 2011 1283/2011 Laki kaupallisista tavarankuljetuksista tiellä annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 16 päivänä joulukuuta 2011

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi luvanvaraisesta tavaraliikenteestä tiellä annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi luvanvaraisesta

Lisätiedot

Tieliikennteen sääntelyn sidosryhmätilaisuus - Vares-info

Tieliikennteen sääntelyn sidosryhmätilaisuus - Vares-info Tieliikennteen sääntelyn sidosryhmätilaisuus - Vares-info 24.11.2015 Esa Aaltonen Reijo Jälkö Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Muutoksen tavoitteet VAkuuttaminen ja REkisteröinti Sähköiseksi Asiointi

Lisätiedot

LIIKENNELUVAT TRAKTORILIIKENTEESSÄ. Toimittanut: Ari Pihlajavaara 2014

LIIKENNELUVAT TRAKTORILIIKENTEESSÄ. Toimittanut: Ari Pihlajavaara 2014 LIIKENNELUVAT TRAKTORILIIKENTEESSÄ Toimittanut: Ari Pihlajavaara 2014 Sisältö Yleistä... 3 Milloin liikennelupaa tarvitaan?... 3 Milloin liikennelupaa ei tarvita?... 3 Oma tavara... 3 Suljettu alue...

Lisätiedot

Liikennekaari. SKAL tiivistelmä muutostarpeista. Petri Murto

Liikennekaari. SKAL tiivistelmä muutostarpeista. Petri Murto Liikennekaari SKAL tiivistelmä muutostarpeista Petri Murto Liikennekaari korvaa tavaraliikennelain LVM: Liikennekaari edistää kilpailun tasapuolisuutta henkilöliikennemarkkinoilla sekä henkilö- ja tavaraliikenteen

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi tieliikennelain ja ajoneuvolain 89 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan tieliikennelakia ja ajoneuvolakia muutettavaksi. Lakeihin

Lisätiedot

Kuljettajien ammattipätevyys, ohjeita toimintaan alkaen. Timo Repo Yli-insinööri

Kuljettajien ammattipätevyys, ohjeita toimintaan alkaen. Timo Repo Yli-insinööri Kuljettajien ammattipätevyys, ohjeita toimintaan 1.1.2018 alkaen Timo Repo Yli-insinööri Sisältö Kuljettajien ammattipätevyys, yleistä Koulutustoiminnalta edellytettävä okm lupa Ammattipätevyyskoulutus

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0204/194. Tarkistus

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0204/194. Tarkistus 22.3.2019 A8-0204/194 194 1 artikla 1 kohta 5 alakohta a alakohta 7 artikla 1 kohta Täyttääkseen 3 artiklan 1 kohdan c alakohdassa säädetyn vaatimuksen yrityksen on pystyttävä pysyvästi vastaamaan taloudellisista

Lisätiedot

YMAJAOSTD ao.3.14 33, J,llTE 40

YMAJAOSTD ao.3.14 33, J,llTE 40 "s» Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus YMAJAOSTD ao.3.14 33, J,llTE 40 Päätös jätehuoltorekisteriin hyväksymisestä LAPE LY/217/07.00/2013 Lappi 19.2.2014 ASIA Päätös jätelain 94 :n mukaisesta hakemuksesta,

Lisätiedot

Liikennekaari. Tiivistelmä muutostarpeista. Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry

Liikennekaari. Tiivistelmä muutostarpeista. Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry Liikennekaari Tiivistelmä muutostarpeista Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry Liikennekaari korvaa tavaraliikennelain LVM: Liikennekaari edistää kilpailun tasapuolisuutta henkilöliikennemarkkinoilla

Lisätiedot

C. Selvitys opetuksesta vastaava johtajan/johtajien kelpoisuudesta ja työkokemuksesta toimipisteittäin (hakemuslomakkeen liite 2).

C. Selvitys opetuksesta vastaava johtajan/johtajien kelpoisuudesta ja työkokemuksesta toimipisteittäin (hakemuslomakkeen liite 2). LIITTEEN OHJE Koulutuksen järjestäjien tulee toimittaa tämän kirjeen liitteen kohdissa A - F mainitut tiedot: hakemuslomake ja sen liitteinä kopiot mainituista asiakirjoista sekä pyydetyt selvitykset/suunnitelmat.

Lisätiedot

Ammattipätevyys 20.4.2015. Jussi-Pekka Laine. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

Ammattipätevyys 20.4.2015. Jussi-Pekka Laine. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Ammattipätevyys 20.4.2015 Jussi-Pekka Laine Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Termistöä Kuorma-autonkuljettaja = ammattinimike henkilölle jonka työ on kuljettaa kuorma-autoa Kuorma-auton kuljettaja

Lisätiedot

HE 32/2009 vp. Esityksessä ehdotetaan kaupallisista tavarankuljetuksista

HE 32/2009 vp. Esityksessä ehdotetaan kaupallisista tavarankuljetuksista HE 32/2009 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kaupallisista tavarankuljetuksista annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan kaupallisista tavarankuljetuksista

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 9 päivänä elokuuta 2006 N:o Laki. N:o 693. kaupallisista tavarankuljetuksista tiellä

SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 9 päivänä elokuuta 2006 N:o Laki. N:o 693. kaupallisista tavarankuljetuksista tiellä SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2006 Julkaistu Helsingissä 9 päivänä elokuuta 2006 N:o 693 699 SISÄLLYS N:o Sivu 693 Laki kaupallisista tavarankuljetuksista tiellä... 2137 694 Laki maantieliikenteen liikenneyrittäjäkoulutuksesta...

Lisätiedot

Luotsin ohjauskirjan myöntämisen edellytykset ja merikapteeninkirjan uusiminen vastaavalla palvelulla luotsina

Luotsin ohjauskirjan myöntämisen edellytykset ja merikapteeninkirjan uusiminen vastaavalla palvelulla luotsina 1 (7) Antopäivä: 24.3.2014 Voimaantulopäivä: 24.3.2014 Voimassa: toistaiseksi Asiaan liittyvät säännökset ja määräykset: Luotsauslaki (940/2003), valtioneuvoston asetus luotsauksesta (246/2011), Liikenteen

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 14/2013

Määräykset ja ohjeet 14/2013 Määräykset ja ohjeet 14/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Harmaan talouden selvitysyksikkö ILMIÖSELVITYS 2/2012 TAVARALIIKENNELUVANHALTIJAT

Harmaan talouden selvitysyksikkö ILMIÖSELVITYS 2/2012 TAVARALIIKENNELUVANHALTIJAT Harmaan talouden selvitysyksikkö ILMIÖSELVITYS 2/2012 TAVARALIIKENNELUVANHALTIJAT Harmaan talouden selvitysyksikkö Tekijä - Författare - Author Anne Anttila Kirsi Ristola Julkaisun nimi - Arbetets titel

Lisätiedot

Ohje koulutuksen hankintaan ja yhteistyöhön muiden toimijoiden kanssa

Ohje koulutuksen hankintaan ja yhteistyöhön muiden toimijoiden kanssa Ohje koulutuksen hankintaan ja yhteistyöhön muiden toimijoiden kanssa Ohjeet ammatillisten tutkintojen ja koulutuksen järjestämisluvan 1.1.2018 alkaen saaneille koulutuksen järjestäjille Koulutuksen hankinta

Lisätiedot

KOULUKULJETUKSET Tarjouspyynnön LIITE 2

KOULUKULJETUKSET Tarjouspyynnön LIITE 2 Sivu 1/5 KOULUKULJETUKSET Tarjouspyynnön LIITE 2 TARJOUSKILPAILUN EHDOT KOULUKULJETUKSET 1. Liikenneluvan voimassaolo 2. Liikenneluvan automäärä 3. Yhteenliittymä 4. Alihankinta 5. Tiedot liikennöitsijästä

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 14/2013

Määräykset ja ohjeet 14/2013 Määräykset ja ohjeet 14/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ajoneuvojen katsastusluvista annetun lain 5 ja 10 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ajoneuvojen katsastusluvista annettua lakia siten, että henkilö

Lisätiedot

Valintaperusteet: Tekniikan ja liikenteen ala

Valintaperusteet: Tekniikan ja liikenteen ala Valintaperusteet: Tekniikan ja liikenteen ala 210/30 op, Tekniikan ammattikorkeakoulututkinto, Rakennusmestari (AMK) Kaikki hakukelpoiset hakijat kutsutaan tekniikan ja liikenteen alan valtakunnalliseen

Lisätiedot

Taksiliikenneluvan ja taksinkuljettajan luvan hakeminen 1.7 alkaen. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

Taksiliikenneluvan ja taksinkuljettajan luvan hakeminen 1.7 alkaen. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Taksiliikenneluvan ja taksinkuljettajan luvan hakeminen 1.7 alkaen Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Taksiliikenneluvan hakeminen Nopein tapa hankkia uudenmallinen taksiliikennelupa on hakea sitä

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 9 päivänä helmikuuta /2015 Laki. kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyydestä annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 9 päivänä helmikuuta /2015 Laki. kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyydestä annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 9 päivänä helmikuuta 2015 71/2015 Laki kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyydestä annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 6 päivänä helmikuuta

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNGIN SUOMENKIELISEN TYÖVÄENOPISTON JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä kesäkuun 17 p:nä 2009

HELSINGIN KAUPUNGIN SUOMENKIELISEN TYÖVÄENOPISTON JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä kesäkuun 17 p:nä 2009 3 11 01.1 HELSINGIN KAUPUNGIN SUOMENKIELISEN TYÖVÄENOPISTON JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä kesäkuun 17 p:nä 2009 1 Toimiala Helsingin kaupungin suomenkielisen työväenopiston johtokunta ja sen

Lisätiedot

Harmaa talous nujerretaan yhteisvoimin. Harmaa talous seminaari 9.8.2013 Teppo Mikkola Puheenjohtaja Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry

Harmaa talous nujerretaan yhteisvoimin. Harmaa talous seminaari 9.8.2013 Teppo Mikkola Puheenjohtaja Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry Harmaa talous nujerretaan yhteisvoimin Harmaa talous seminaari 9.8.2013 Teppo Mikkola Puheenjohtaja Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry Harmaa talous ei saa estää lakeja ja sopimuksia noudattavan kuljetusyrityksen

Lisätiedot

1. Laki joukkoliikenteen tarkastusmaksusta annetun lain muuttamisesta

1. Laki joukkoliikenteen tarkastusmaksusta annetun lain muuttamisesta Lakiehdotukset 1. Laki joukkoliikenteen tarkastusmaksusta annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan joukkoliikenteen tarkastusmaksusta 11 päivänä toukokuuta 1979 annetun lain

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus ampuma-aseasetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti ampuma-aselain (1/1998) 25 :n 1 momentin ja 119 :n 1 momentin 3, 4, 6, 7 ja 8 kohdan nojalla muutetaan valtioneuvoston

Lisätiedot

Laki. terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain muuttamisesta

Laki. terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain muuttamisesta Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain (559/1994) 6 :n 3 momentti, sellaisena kuin

Lisätiedot

ETA-sopimuksen pöytäkirjan 47 ja tiettyjen liitteiden muuttamisesta vp - HE 79

ETA-sopimuksen pöytäkirjan 47 ja tiettyjen liitteiden muuttamisesta vp - HE 79 1994 vp - HE 79 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi luvanvaraisesta tavaraliikenteestä tiellä annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessa ehdotetaan muutettavaksi luvanvaraisesta

Lisätiedot

TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN ALAN VALINTAPERUSTEET KEVÄT 2014

TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN ALAN VALINTAPERUSTEET KEVÄT 2014 TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN ALAN VALINTAPERUSTEET KEVÄT 2014 INSINÖÖRIKOULUTUS (*) JA LABORATORIOANALYYTIKKOKOULUTUS (*) merenkulkualan koulutusta lukuun ottamatta OPISKELIJAVALINTA Kaikki hakukelpoiset hakijat

Lisätiedot

Näyttötutkintojen rahoitus. Olli Vuorinen

Näyttötutkintojen rahoitus. Olli Vuorinen Näyttötutkintojen rahoitus Olli Vuorinen Ammatillinen peruskoulutus tutkintoon johtava (opetussuunnitelmaperusteinen ammatillinen peruskoulutus) tutkintoon valmistava (näyttötutkintona suoritettavaan ammatilliseen

Lisätiedot

TARJOUSKILPAILUN EHDOT - KOULULAISKULJETUKSET

TARJOUSKILPAILUN EHDOT - KOULULAISKULJETUKSET TARJOUSKILPAILUN EHDOT - KOULULAISKULJETUKSET 1. Liikenneluvan voimassaolo 2. Liikenneluvan automäärä 3. Yhteenliittymä 4. Alihankinta 5. Tiedot liikennöitsijästä 6. Kilpailukohteet 7. Kaluston ja palvelun

Lisätiedot

EV 6/2011 vp HE 6/2011 vp. (ETY) N:o 339/93 kumoamisesta annettua Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta (EY) N:o 765/2008.

EV 6/2011 vp HE 6/2011 vp. (ETY) N:o 339/93 kumoamisesta annettua Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta (EY) N:o 765/2008. EDUSKUNNAN VASTAUS 6/2011 vp Hallituksen esitys laiksi vaarallisten aineiden kuljetuksesta annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi vaarallisten aineiden kuljetuksesta

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 85/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi ulkomaalaislain, lain 68 :n ja opintotukilain 1 :n muuttamisesta.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 85/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi ulkomaalaislain, lain 68 :n ja opintotukilain 1 :n muuttamisesta. EDUSKUNNAN VASTAUS 85/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi ulkomaalaislain, ulkomaalaislain muuttamisesta annetun lain 68 :n ja opintotukilain 1 :n muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle

Lisätiedot

Asia: Lausuntopyyntö ehdotuksiin traktoria kuljettavan ajokortti- ja ammattipätevyysvaatimuksiksi

Asia: Lausuntopyyntö ehdotuksiin traktoria kuljettavan ajokortti- ja ammattipätevyysvaatimuksiksi 1 (6) 22.9.2015 Liikenne- ja viestintäministeriö kirjaamo@lvm.fi eija.maunu@lvm.fi kirsi.miettinen@lvm.fi Asia: Lausuntopyyntö ehdotuksiin traktoria kuljettavan ajokortti- ja ammattipätevyysvaatimuksiksi

Lisätiedot

Liikennepalvelulain aika

Liikennepalvelulain aika Liikennepalvelulain aika Meeri Niinisalo/ Matkalla muutoksessa 26.11.2018 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Linja-autoliikenne ja liikennepalvelulaki Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Liikennepalvelulaki

Lisätiedot

Voimassa: Toistaiseksi. Paperittoman ajoneuvon rekisteröintikatsastus ja rekisteröinti

Voimassa: Toistaiseksi. Paperittoman ajoneuvon rekisteröintikatsastus ja rekisteröinti 1 (7) Antopäivä: 28.12.2015 Voimaantulopäivä: 4.1.2016 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 2 Voimassa: Toistaiseksi Muutostiedot: TRAFI/49966/03.04.03.02/2015 Soveltamisala: Rekisteröintitehtävien

Lisätiedot

Henkilökohtaistamisen prosessi

Henkilökohtaistamisen prosessi Henkilökohtaistamisen prosessi Henkilökohtaistaminen, osaamisen osoittaminen ja osaamisen arviointi ammatillisen koulutuksen reformin mukaisesti Tampere 14-15.11.2017 Henkilökohtaistaminen ennen reformia

Lisätiedot

Valintaperusteet, syksy 2011: Tekniikan ja liikenteen ala

Valintaperusteet, syksy 2011: Tekniikan ja liikenteen ala Valintaperusteet, syksy 2011: Tekniikan ja liikenteen ala 240 op, Tekniikan ammattikorkeakoulututkinto, Insinööri (AMK) Opiskelijavalinta Kaikki hakukelpoiset hakijat kutsutaan tekniikan ja liikenteen

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 9 päivänä helmikuuta /2015 Laki. kuljettajantutkintotoiminnan järjestämisestä annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 9 päivänä helmikuuta /2015 Laki. kuljettajantutkintotoiminnan järjestämisestä annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 9 päivänä helmikuuta 2015 73/2015 Laki kuljettajantutkintotoiminnan järjestämisestä annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 6 päivänä helmikuuta 2015

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 23 päivänä kesäkuuta 2011. 706/2011 Laki. kuljettajantutkintotoiminnan järjestämisestä annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 23 päivänä kesäkuuta 2011. 706/2011 Laki. kuljettajantutkintotoiminnan järjestämisestä annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 23 päivänä kesäkuuta 2011 706/2011 Laki kuljettajantutkintotoiminnan järjestämisestä annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 17 päivänä kesäkuuta 2011

Lisätiedot

Hallituksen esitys laiksi liikenteen palveluista annetun lain muuttamiseksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi HE 145/2017

Hallituksen esitys laiksi liikenteen palveluista annetun lain muuttamiseksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi HE 145/2017 LAUSUNTO 27.11.2017 KEHA/3002/2017 Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta LiV@eduskunta.fi Lausuntopyyntönne 22.11.2017 Hallituksen esitys laiksi liikenteen palveluista annetun lain muuttamiseksi

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus ampuma-aseasetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan ampuma-aseasetuksen (145/1998) 2 :n 3 momentti, 10 :n 1 momentin 6 kohta ja 3 momentti, 12, 16 ja

Lisätiedot

C-AJOLUPAKORTTIKURSSI TEIVON RAVIRADALLA 11.4-21.5.2007. järjestäjänä Hämeen hevosjalostusliitto ry

C-AJOLUPAKORTTIKURSSI TEIVON RAVIRADALLA 11.4-21.5.2007. järjestäjänä Hämeen hevosjalostusliitto ry C-AJOLUPAKORTTIKURSSI TEIVON RAVIRADALLA 11.4-21.5.2007 järjestäjänä Hämeen hevosjalostusliitto ry KURSSIOHJELMA HUOM! Ohjelma saattaa kurssin edetessä hieman muuttua. Keskiviikko 11.4. klo 18.00 ravintolakatsomon

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 668/2013 Laki. ulkomaalaislain muuttamisesta

SÄÄDÖSKOKOELMA. 668/2013 Laki. ulkomaalaislain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 16 päivänä syyskuuta 2013 668/2013 Laki ulkomaalaislain muuttamisesta Annettu Helsingissä 13 päivänä syyskuuta 2013 Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan

Lisätiedot

Litium-akut tulivat, olemmeko valmiit?

Litium-akut tulivat, olemmeko valmiit? Litium-akut tulivat, olemmeko valmiit? Miina Grönlund, Trafi 22.3.2018 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Ohjelma klo 12.00 12.45 klo 12.45 13.15 klo 13.15 14.00 klo 14.00 14.30 klo 14.30 15.00

Lisätiedot

Laki. ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta

Laki. ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 160/2005 vp Hallituksen esitys laeiksi ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain sekä opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut

Lisätiedot

LIITE. C. Selvitys opetuksesta vastaava johtajan/johtajien kelpoisuudesta ja työkokemuksesta toimipisteittäin (hakemuslomakkeen liite 2)

LIITE. C. Selvitys opetuksesta vastaava johtajan/johtajien kelpoisuudesta ja työkokemuksesta toimipisteittäin (hakemuslomakkeen liite 2) 10 LIITE Koulutuksen järjestäjien tulee toimittaa tämän kirjeen liitteen kohdissa A - F mainitut tiedot: hakemuslomake ja sen liitteinä kopiot mainituista asiakirjoista sekä pyydetyt selvitykset/suunnitelmat.

Lisätiedot

HE 78/2017 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Koulutusrahastosta annetun lain 5 ja 6 :n muuttamisesta

HE 78/2017 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Koulutusrahastosta annetun lain 5 ja 6 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Koulutusrahastosta annetun lain 5 ja 6 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi Koulutusrahastosta annettua lakia. Ammattitutkintostipendin

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 9 päivänä helmikuuta /2015 Laki. taksinkuljettajien ammattipätevyydestä annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 9 päivänä helmikuuta /2015 Laki. taksinkuljettajien ammattipätevyydestä annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 9 päivänä helmikuuta 2015 72/2015 Laki taksinkuljettajien ammattipätevyydestä annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 6 päivänä helmikuuta 2015 Eduskunnan

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 550. Laki. muutetaan Euroopan yhteisön maidon ja maitotuotteiden kiintiöjärjestelmän täytäntöönpanosta. annetun lain muuttamisesta

SISÄLLYS. N:o 550. Laki. muutetaan Euroopan yhteisön maidon ja maitotuotteiden kiintiöjärjestelmän täytäntöönpanosta. annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1997 Julkaistu Helsingissä 18 päivänä kesäkuuta 1997 N:o 550 556 SISÄLLYS N:o Sivu 550 Laki Euroopan yhteisön maidon ja maitotuotteiden kiintiöjärjestelmän täytäntöönpanosta annetun

Lisätiedot

Opiskelijaksi ottamisen perusteet ammatilliseen koulutukseen - muutokset. 22.3.2013 Katariina Männikkö

Opiskelijaksi ottamisen perusteet ammatilliseen koulutukseen - muutokset. 22.3.2013 Katariina Männikkö Opiskelijaksi ottamisen perusteet ammatilliseen koulutukseen - muutokset 22.3.2013 Katariina Männikkö Uusi lainsäädäntö 1047/2012: VnA ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishausta annetun

Lisätiedot

Liikennepalvelulain I vaiheen infotilaisuus

Liikennepalvelulain I vaiheen infotilaisuus Liikennepalvelulain I vaiheen infotilaisuus Trafi ja Liikennevirasto Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Päivän ohjelma 8:30 9:15 Aamukahvit 9:15 11:30 Seminaari- ja keskusteluosuus I Tilaisuuden

Lisätiedot

Näyttötutkinnot. Osoita osaamisesi joustavasti ja yksilöllisesti näyttötutkinnossa

Näyttötutkinnot. Osoita osaamisesi joustavasti ja yksilöllisesti näyttötutkinnossa Näyttötutkinnot Osoita osaamisesi joustavasti ja yksilöllisesti näyttötutkinnossa Tietoa näyttötutkinnoista tutkintoja järjestävistä oppilaitoksista työvoimatoimistoista oppisopimustoimistoista kirjastoista

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Koulutusrahastosta annetun lain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi Koulutusrahastosta annettua lakia. Ammattitutkintostipendin myöntämisen edellytyksiä

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Koulutusrahastosta annetun lain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi Koulutusrahastosta annettua lakia. Ammattitutkintostipendin myöntämisen edellytyksiä

Lisätiedot

Vastaavan hoitajan pätevyyteen ja anniskelupassiin liittyviä yleisimpiä kysymyksiä

Vastaavan hoitajan pätevyyteen ja anniskelupassiin liittyviä yleisimpiä kysymyksiä Vastaavan hoitajan pätevyyteen ja anniskelupassiin liittyviä yleisimpiä kysymyksiä Kysymys: Kuka saa järjestää kokeita anniskelupassin saamiseksi? Vastaus: Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen (1371/2002

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 6 päivänä lokakuuta /2014 Laki. ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 6 päivänä lokakuuta /2014 Laki. ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 6 päivänä lokakuuta 2014 788/2014 Laki ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 3 päivänä lokakuuta 2014 Eduskunnan

Lisätiedot

Arvioinnin uusiminen ja arvosanan korottaminen

Arvioinnin uusiminen ja arvosanan korottaminen Arvioinnin uusiminen ja arvosanan korottaminen Arvioinnin uusiminen ja arvosanan korottaminen (1) Opiskelijalle tulee järjestää mahdollisuus näytön tai muun osaamisen osoittamisen uusintaan tai hyväksytyn

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 878. Tasavallan presidentin asetus

SISÄLLYS. N:o 878. Tasavallan presidentin asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2004 Julkaistu Helsingissä 6 päivänä lokakuuta 2004 N:o 878 883 SISÄLLYS N:o Sivu 878 Tasavallan presidentin asetus biologista monimuotoisuutta koskevaan yleissopimukseen liittyvän

Lisätiedot

Kuljetusalan vastuullisuus nyt ja tulevaisuudessa

Kuljetusalan vastuullisuus nyt ja tulevaisuudessa Kuljetusalan vastuullisuus nyt ja Vastuulliset kuljetukset muuttuvilla markkinoilla 10.1.2017 Petri Murto Johtaja, asiantuntijapalvelut Kuorma-autoliikenne on Suomessa merkittävin kuljetusmuotomme Kotimaan

Lisätiedot

Ammattipätevyyslainsäädäntö

Ammattipätevyyslainsäädäntö Kuljettajien ammattipätevyys Yli-insinööri Timo Repo Ammattipätevyyslainsäädäntö Laki 273/2007 Asetus 640/2007 Myös ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö ja Okm kirje 2015 OKM/232/531/2015 Trafi jatkokoulutuksen

Lisätiedot

Eduskunta on hyväksynyt seuraavat lait: Laki. luvanvaraisesta henkilöliikenteestä tiellä annetun lain muuttamisesta

Eduskunta on hyväksynyt seuraavat lait: Laki. luvanvaraisesta henkilöliikenteestä tiellä annetun lain muuttamisesta 1994 vp - Eduskunnan vastaus - HE 52 ja 87 Eduskunnan vastaus hallituksen esityksiin laiksi luvanvaraisesta henkilöliikenteestä tiellä annetun lain muuttamisesta ja laeiksi luvanvaraisesta henkilöliikenteestä

Lisätiedot

Valvontatietoilmoitus Raportointikausi 1.7.2014 30.6.2015

Valvontatietoilmoitus Raportointikausi 1.7.2014 30.6.2015 Valvontatietoilmoitus Raportointikausi 1.7.2014 30.6.2015 Olen KHT-tilintarkastaja Olen HTM-tilintarkastaja Ilmoitusta voi tarvittaessa täydentää erillisillä liitteillä 1 Tiedot tilintarkastajarekisteriä

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 111/2002 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Euroopan yhteisön yleisen tutkintojen tunnustamisjärjestelmän voimaanpanosta annetun lain 6 ja 10 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

Ammattipätevyyden tunnustaminen Pirjo Pennanen Ryhmäpäällikkö, lääkintöneuvos Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira

Ammattipätevyyden tunnustaminen Pirjo Pennanen Ryhmäpäällikkö, lääkintöneuvos Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira Ammattipätevyyden tunnustaminen Pirjo Pennanen Ryhmäpäällikkö, lääkintöneuvos Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira 10.5.2011 Pirjo Pennanen 1 Lainsäädäntö - Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä

Lisätiedot

KATSASTUSALA MURROKSESSA 2014

KATSASTUSALA MURROKSESSA 2014 KATSASTUSALA MURROKSESSA 2014 - Uhka vai uusia mahdollisuuksia? Autoalan opettaja- ja kouluttajapäivät Hämeenlinna 3.-4.4.2014 Projekti-insinööri Reijo Asp Katsastuksen toimilupalakimuutos (voimaan 1.7.2014)

Lisätiedot

Salon kaupunginvaltuusto 27.1.2014 9 1 (5)

Salon kaupunginvaltuusto 27.1.2014 9 1 (5) Salon kaupunginvaltuusto 27.1.2014 9 1 (5) MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT SALON KAUPUNGISSA 1 YLEISTÄ Maa-ainesten ottamissuunnitelman

Lisätiedot

SISÄMINISTERIÖ Muistio Liite Lainsäädäntöneuvos SM066:00/2011. Asetusehdotus on valmisteltu sisäministeriössä virkatyönä.

SISÄMINISTERIÖ Muistio Liite Lainsäädäntöneuvos SM066:00/2011. Asetusehdotus on valmisteltu sisäministeriössä virkatyönä. SISÄMINISTERIÖN ASETUS VOIMANKÄYTTÖ- ASE-, JA JÄRJESTYKSENVALVOJAKOULUTTAJIEN KOULUTUKSESTA 1. Yleistä Asetusehdotus liittyy hallituksen esitykseen (HE 22/2014 vp) eduskunnalle laiksi yksityisistä turvallisuuspalveluista

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 12 päivänä joulukuuta /2011 Laki. joukkoliikennelain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 9 päivänä joulukuuta 2011

Julkaistu Helsingissä 12 päivänä joulukuuta /2011 Laki. joukkoliikennelain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 9 päivänä joulukuuta 2011 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 12 päivänä joulukuuta 2011 1219/2011 Laki joukkoliikennelain muuttamisesta Annettu Helsingissä 9 päivänä joulukuuta 2011 Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan

Lisätiedot

TARJOAJAA KOSKEVAT SOVELTUVUUSVAATIMUKSET Liite 2 TARJOAJAA KOSKEVAT VÄHIMMÄISVAATIMUKSET

TARJOAJAA KOSKEVAT SOVELTUVUUSVAATIMUKSET Liite 2 TARJOAJAA KOSKEVAT VÄHIMMÄISVAATIMUKSET TARJOAJAA KOSKEVAT SOVELTUVUUSVAATIMUKSET Liite 2 TARJOAJAA KOSKEVAT VÄHIMMÄISVAATIMUKSET Ohje: Kohdissa 1 7 on esitetty tarjoajan soveltuvuutta koskevia pakollisia vaatimuksia. Tarjoaja vastaa kaikkiin

Lisätiedot

KOULULAISKULJETUKSET Tarjouspyynnön LIITE 2 TARJOUSKILPAILUN EHDOT KOULULAISKULJETUKSET

KOULULAISKULJETUKSET Tarjouspyynnön LIITE 2 TARJOUSKILPAILUN EHDOT KOULULAISKULJETUKSET KOULULAISKULJETUKSET Tarjouspyynnön LIITE 2 TARJOUSKILPAILUN EHDOT KOULULAISKULJETUKSET 1. Liikenneluvan voimassaolo 2. Liikenneluvan automäärä 3. Yhteenliittymä 4. Alihankinta 5. Tiedot liikennöitsijästä

Lisätiedot

Osallistumislupahakemus ja ilmoittautuminen tilintarkastajatutkintoon

Osallistumislupahakemus ja ilmoittautuminen tilintarkastajatutkintoon Hakemusta voi tarvittaessa täydentää erillisillä liitteillä Haen osallistumislupaa (Ohje 1) HT-tutkintoon KHT- tutkintoon JHT- tutkintoon Ilmoittaudun tutkintokokeeseen HT-tutkinto KHT-tutkinto JHT-tutkinto

Lisätiedot

JULKISHALLINNON JA -TALOUDEN TILINTARKASTUSLAUTAKUNTA JHTT-TILINTARKASTAJAN HYVÄKSYMIS- JA VALVONTAOHJEET

JULKISHALLINNON JA -TALOUDEN TILINTARKASTUSLAUTAKUNTA JHTT-TILINTARKASTAJAN HYVÄKSYMIS- JA VALVONTAOHJEET 1 JULKISHALLINNON JA -TALOUDEN TILINTARKASTUSLAUTAKUNTA JHTT-TILINTARKASTAJAN HYVÄKSYMIS- JA VALVONTAOHJEET Hyväksytty JHTT-lautakunnan kokouksessa 28.1.2009, 10. Muutokset on hyväksytty JHTT-lautakunnan

Lisätiedot

PALVELUSETELIN MYÖNTÄMISEN PERUSTEET JJR-KUNNISSA 1.3.2012 ALKAEN

PALVELUSETELIN MYÖNTÄMISEN PERUSTEET JJR-KUNNISSA 1.3.2012 ALKAEN Yhteislautakunnan liite nro 14 / 26.1.2012 PALVELUSETELIN MYÖNTÄMISEN PERUSTEET JJR-KUNNISSA 1.3.2012 ALKAEN Perusturvan yhteislautakunta 22.1.2009 7 26.1.2012 14 2 Palvelusetelin käyttö JJR-kunnissa Kunnalla

Lisätiedot

LAKI SOSIAALITYÖN AMMATILLISEN HENKILÖSTÖN KELPOISUUDESTA YKSITYISISSÄ SOSIAALIPALVELUISSA

LAKI SOSIAALITYÖN AMMATILLISEN HENKILÖSTÖN KELPOISUUDESTA YKSITYISISSÄ SOSIAALIPALVELUISSA PALVELULAITOSTEN TYÖNANTAJAYHDISTYS RY JÄSENKIRJE 11/2005 Tast 20.5.2005 Palvelulaitosten työnantajayhdistys ry:n jäsenyhteisöille LAKI SOSIAALITYÖN AMMATILLISEN HENKILÖSTÖN KELPOISUUDESTA YKSITYISISSÄ

Lisätiedot

Opetusministerin esittelystä säädetään 21 päivänä elokuuta 1998 annetun lukiolain (629/1998) nojalla:

Opetusministerin esittelystä säädetään 21 päivänä elokuuta 1998 annetun lukiolain (629/1998) nojalla: Lukioasetus 6.11.1998/810 Opetusministerin esittelystä säädetään 21 päivänä elokuuta 1998 annetun lukiolain (629/1998) nojalla: 1 luku Opetus 1 Opetuksen määrä Opetusta eri oppiaineissa ja opinto-ohjausta

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi erikoissairaanhoitolain 47 a ja 47 b :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi erikoissairaanhoitolakia siten, että sairaanhoitopiiriä

Lisätiedot

Päätös. Laki. lukiolain muuttamisesta

Päätös. Laki. lukiolain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 170/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi lukiolain sekä opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

SIRKKA - KITTILÄ - SIRKKA KOULUKULJETUS TARJOUSPYYNTÖ

SIRKKA - KITTILÄ - SIRKKA KOULUKULJETUS TARJOUSPYYNTÖ SIRKKA - KITTILÄ - SIRKKA KOULUKULJETUS TARJOUSPYYNTÖ 2 TARJOUSKILPAILUASIAKIRJA NRO 1 TARJOUSPYYNTÖ SISÄLLYSLUETTELO 1 OSTAJA... 3 2 HANKINTAMENETTELY... 3 3 TARJOUSPYYNNÖN KOHDE... 3 4 KALUSTOLLE ASETETTAVAT

Lisätiedot

PALVELUNTUOTTAJAKSI HAKEUTUMINEN

PALVELUNTUOTTAJAKSI HAKEUTUMINEN 1 PALVELUNTUOTTAJAKSI HAKEUTUMINEN PALVELUSETELI VAMMAISTEN TEHOSTETTU PALVELUASUMINEN VIITE: Kemijärven kaupungin hyvinvointilautakunnan päätökset 29.1.2019 :t 14 15 tehostetun palveluasuminen järjestämistä

Lisätiedot

Helsingin Taksiautoilijat ry vuosikokous Pasi Hautalahti, EPO ELY

Helsingin Taksiautoilijat ry vuosikokous Pasi Hautalahti, EPO ELY Helsingin Taksiautoilijat ry vuosikokous 28.3.2018 Pasi Hautalahti, EPO ELY Mikä liikennepalvelulaki? Laki kokoaa yhteen liikennemarkkinoiden lainsäädännön ja luo edellytykset liikenteen digitalisaatiolle

Lisätiedot