PELKOSENNIEMEN KUNTA. Moottorikelkkailureittisuunnitelma. Pelkosenniemi-Pyhä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PELKOSENNIEMEN KUNTA. Moottorikelkkailureittisuunnitelma. Pelkosenniemi-Pyhä"

Transkriptio

1 1 PELKOSENNIEMEN KUNTA Moottorikelkkailureittisuunnitelma Pelkosenniemi-Pyhä Pelkosenniemen kunta

2 2 Moottorikelkkailureittisuunnitelma Pelkosenniemi-Pyhä JOHDANTO Yleistä Kunnan tavoitteena on, että olemassa olevat tärkeimmät, jo rakennetut kelkkaurat, pääreitit, muutetaan virallisiksi kelkkareiteiksi. Kelkkailun lisääntyvä määrä sekä harrastajilta, asiakkailta ja ohjelmapalveluyrityksiltä saatu palaute on edellyttänyt, että reitit virallistettaisiin ja kelkkailu olisi ohjattava virallisille moottorikelkkareiteille. Samalla olisi parannettava reittien merkintää ja laatua. Kunnan solmimien maanomistajasopimusten tavoitteena on samoin kelkkaurien virallistaminen reiteiksi. Tässä suunnitelmassa esitetty ja hyväksyttävänä oleva moottorikelkkareitti on järjestyksessään kolmas Pelkosenniemellä. Aiemmin ja tähän reittiin liittyvänä on hyväksytty Revontulireitti kahdessa osassa koskien ensin Metsähallituksen hallinnoimia maita ja seuraavaksi yksityismaita. Tällä suunnitelmalla on tarkoitus perustaa moottorikelkkailureitti maastoliikennelain (MaastoLL 13) mukaisesti. Valvotuilla ja reitin ylläpitäjän hoitamilla reiteillä kelkkailun turvallisuus kasvaa, ja hyväkuntoiset reitit vähentävät ns. villiä kelkkailua. Virallistettu reitti mahdollistaa myös kelkkailijoiden sujuvan liikenteen paikkakunnalta toiselle. Naapurikunnissa reitit on jo virallistettu ja samaan laatutasoon pyritään myös Pelkosenniemellä. Käynnissä oleva Itä- Lapin moottorikelkkareittihanke edellyttää myös, että toimet kohdistetaan virallisille reiteille. Nykyiset moottorikelkkaurat perustuvat maanomistajan ja reitin pitäjän väliseen keskinäiseen sopimukseen. Pelkosenniemi-Pyhä reitin ongelmana on ollut Pyhä- ja Mairijokien kapeat ylitykset ja reitin liittyminen Pelkosenniemen kirkonkylän asemakaavoitetulle alueelle, jossa reitin vaatimaa tilaa ei ole huomioitu. Kemijoen epävarmat jääolot aiheuttavat myös haittaa reitin ylläpidolle sekä mahdollisia vaaratilanteita reitin käyttäjille. Reittejä suunniteltaessa on pyritty pitäytymään jo syntyneisiin kulku-uriin ja kiinnittämään huomiota reitin luonnolliseen kulkuun. Reitit pyritään kuljettamaan metsätaloudellisesti vähätuottoisten alueiden kautta. Reitillä on suojelualueita ja reitti kulkee Kemihaaran suot- Natura 2000-alueen kautta (FI ; SCI ja SPA- alueet) ja tämä on huomioitu suunnittelussa luonnonsuojelulain säännösten mukaisesti. Linjauksessa on käytetty pääosin talviteiden pohjia ja muita maaston aukkoja. Maanomistajien ja muiden osallisten toiveet on otettu mahdollisuuksien mukaan huomioon. Kokonaisuutta linjatessa on huomioitu luonnonsuojelullisesti arvokkaiden alueiden säilyttäminen ja meluhaitan suuntaaminen luontoa ja asutusta häiritsemättä.

3 3 Reittisuunnitelma Moottorikelkkailu ja -reitistö Pelkosenniemellä- nykytila Pelkosenniemen kunnan alueelle on perustettu maastoliikennelain mukaisia moottorikelkkauria 1980 luvun lopulta alkaen. Urien perustajina ovat toimineet Metsähallitus, Pelkosenniemen kunta sekä paikalliset yrittäjät. Urien perustaminen on pohjautunut Pelkosenniemen kunnan ja maanomistajien välisiin sopimuksiin, Metsähallituksen mailla perustaja ja ylläpitäjä on ollut Villi Pohjola, joka on perinyt käytöstä uramaksun kelkkailijoilta. Urat eivät ole virallisia moottorikelkkailureittejä. Luonnonsuojelulain mukaisilla suojelualueilla reitin perustamisesta ja lakkauttamisesta päättää maastoliikennelain (MaLL 13) mukaisesti Pelkosenniemen kunnan alueella Metsähallitus. Vuoden 2008 alussa käytössä olevan uraston pituus on noin 190 km. Virallistettuja (TekLa) moottorikelkkareittejä kunnassa on noin 34,92km, jotka ovat vireillä maanmittaustoimituksessa. Pelkosenniemen alueen kelkkailu-urat on maastoon jo pääosin rakennettu ja mitattu suurimmalta osin GPS:llä (liitekartat). Pyhätunturissa kaavoituksen myötä muuttuvia kelkkareittejä rakennetaan kaavojen osoittamille paikoilleen tarpeen mukaan. Moottorikelkkareitin perustaminen Moottorikelkkareitin hyväksymisestä ja reitin pitäjästä päättää maastoliikennelain mukaisesti kunnan ympäristönsuojeluviranomainen, jonka tehtäviä Pelkosenniemen kunnassa hoitaa tekninen lautakunta. Hyväksytyn reittisuunnitelman pohjalta perustetaan virallinen moottorikelkkareitti saattamalla reitti rasitemerkintänä kiinteistörekisteriin. Moottorikelkkareitin virallistamisen vaiheet ovat: 1. Reittisuunnittelun käynnistämisestä tiedottaminen maanomistajille ja sidosryhmille 2. Pääpiirteittäisten runkoreittien linjaus 3. Käyttöoikeussopimuksien laatiminen kiinteistökohtaisesti 4. Reittisuunnitelmahakemuksen hyväksyminen teknisessä lautakunnassa 5. Lausuntokierros, mm. Lapin ympäristökeskus ja sidosryhmät 6. Kunnan ympäristöviranomainen hyväksyy reittisuunnitelman ja reitinpitäjän 7. Mahdollinen muutoksenhaku reittisuunnitelmaan oikaisuvaatimuksena kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle 8. Reittitoimitus vuoden kuluessa ympäristöviranomaisen lainvoimaisesta päätöksestä Moottorikelkkareitit Pelkosenniemellä perustetaan vaiheittain, jotta minimoitaisiin mahdollisista valituksista johtuva reittitoimituksen viivästyminen. Tällä suunnitelmalla vahvistetaan järjestyksessään kolmas reitti, jotka yhdessä muodostavat osan Itä-Lapin runkoreitistöä.

4 4 Suunnitteluratkaisun valinta Reittisuunnitelmaa laadittaessa on tarkastelu useita mahdollisia linjausvaihtoehtoja. Päällimmäisenä oli tarkoitus linjata reitti keskelle kirkonkylän asemakaava-aluetta, josta oli luovuttava asemakaavan ja asukkaiden vastustuksen vuoksi. Asemakaava-alueella kelkkailua ei voi ohjata maastoliikennelain mukaisesti, vaan alueiden käytöstä päätetään MRL:n mukaisesti kaavoittamalla. Näin jouduttiin myös luopumaan reitin saamisesta pois Kemijoen jäältä. Samoin suunniteltiin Natura-alueen kiertoa etelän puolelta Kilpiaavan reunaa myöten. Natura-arvioinnin LSL mukaisessa tarveharkinnassa (Liite 5) havaittiin arvokkaimpien metsäalueiden ja vanhan kolopuuston sijaitsevan Mairijokilaaksossa ja siten linnustolle mahdollisesti aiheutuva haitta olisi ollut suurempi ja Natura-alueen kasvillisuudelle hallitsemattomasta mönkijäliikenteestä aiheutuva haitta mahdollisesti merkittävä, joten suunnitteluratkaisuksi valittiin nykyisen moottorikelkkauran alue (Liite 10). Korvaukset käyttöoikeuden luovuttamisesta Pelkosenniemi-Pyhä moottorikelkkareitillä on aiemmin paikoin korvattu reittialueita käyttöoikeussopimuksiin perustuen 3m-6m leveille urille. Virallistettaessa reitti levenee 6m levyiseksi ja muutoksesta aiheutuva lisähaitta korvataan maanomistajille aiheutuvasta haitasta Teknisen lautakunnan hyväksyminen reittikorvausperusteiden mukaisesti. Pelkosenniemen tekninen lautakunta on päättänyt (TekLa ) moottorikelkkareittien maapohjasta maksettavista korvauksista yksityisille maanomistajille seuraavasti: Reitit perustetaan 6m leveäksi ja 6 m leveästä kelkkareitistä maksetaan maanomistajalle korvausta metsätalousmaalla 280 /ha ja jouto- ja kitumailla 140 /ha. Rajalinjalla korvaukset maksetaan puolitettuina kummallekin maanomistajalle. Korvaukset maksetaan, kun reitti on saanut lainvoiman. Aloite moottorikelkkareitin perustamisesta Metsähallitus on tehnyt kirjeessään aloitteen kelkkaurien muuttamisesta kelkkareiteiksi hallitsemillaan mailla. Pääreittien virallistaminen metsähallituksen mailla on jo tehty, rekisteriin merkintä reittitoimituksella on vireillä. Lisäksi alueella toimivat ohjelmapalveluyrittäjät, urien huoltajat ja alueella kelkkailevat sekä kelkkailijoiden edustajat ovat olleet yhteydessä Pelkosenniemen kuntaan reittien virallistamiseksi ja tason nostamiseksi. Pelkosenniemen kunnan päätös rahoittaa Itä-Lapin moottorikelkkareitistön kehittämistä asettaa myös osaltaan tavoitteet reittien virallistamisesta hankkeen aikana. Suunnitelman tavoite Tämän moottorikelkkareittisuunnitelman tavoitteena on perustaa virallinen moottorikelkkareitti Pelkosenniemi-Pyhä- moottorikelkkailureitti pääosin olemassa olevalle uralle Pelkosenniemen kirkonkylän ja Pyhätunturin välille. Toisena tavoitteena on virallistaa reitin ylläpitäjä.

5 5 Suunnitelmasta tiedottaminen Suunnitelman etenemisvaiheista tiedotetaan maastoliikennelain ja asetuksen mukaisesti julkisesti kuuluttamalla sekä lähettämällä maanomistajille henkilökohtainen kirje. Viranomaisilta ja muilta sidosryhmiltä pyydetään reittisuunnitelmasta lausunto. Maanomistajille ja haltijoille tiedotetaan reittisuunnitelman valmistelun alkamisesta. Reitin pitäjä Reitin pitäjäksi tässä suunnitelmassa esitetään hyväksyttäväksi Pelkosenniemen kunta, joka lain mukaan voi siirtää reitin kunnossapidon kolmannelle osapuolelle. Reitin hoito Vuosittain ennen kelkkailukauden alkua reitillä käydään tarkastamassa että kaikki opasteet, liikennemerkit, varoitusmerkit sekä rakenteet ovat kunnossa. Kemijoen jäätilanne tarkistetaan ennen reitin avaamista ja epävirallinen, turvalliseksi todettu, ura merkitään Kemijoen jäälle ennen reitin avaamista liikenteelle. Tarpeen vaatiessa reitin turvallisuus tarkastetaan muulloinkin siten, että turvallisuus pystytään takaamaan. Reitti lanataan reittilanalla erillisen lanaussuunnitelman mukaisesti lumipeitteisenä aikana. Lanauksessa huolehditaan, ettei Natura-alueella kulkevaa reittiä tampata lanalla ennen kuin maa- ja rimpipinta on kunnolla jäätynyt mahdollisten kasvillisuusvaurioiden ehkäisemiseksi. Lisäksi reitin lanaamisen yhteydessä tarkistetaan siltojen ja kaatuneiden puiden ja muiden esteiden mahdollisesti kulkijoille aiheuttama vaara ja haitat poistetaan ja tilanne korjataan turvalliseksi. Teiden ylityksissä huolehditaan riittävien näkemien olemassaolosta ja avaamisesta myös kelkkailijoille. Pelkosenniemi-Pyhä- välisen reitin kuvaus Reitti alkaa Pelkosenniemen kirkonkylän keskustan eteläpuolelta Kemijoen rannasta, josta se kulkee jäteveden pumppaamon vierestä ja reitti jatkuu ylittäen 5-tien (tie nr:o 63) ja jatkuen siitä nykyistä reittiuraa pitkin Koillis-Lapin Sähkö Oy:n 20kV sähkölinjalle ja siitä edelleen Finngrid Oy:n 220kV sähkölinjalle. Kelkkareitti saapuu Kemihaaransuot Natura 2000 alueelle Kilpiaavan itäreunan aukealla suolla. Kilpiaapaa pitkin reitti jatkuu suoraan yli aavan nykyistä uraa pitkin ja yli Natura-alueen ja edelleen talvitien pohjia Suvannon tien yli, jossa reittiä muutetaan hiukan parhaimman ja turvallisimman tienylityksen aikaan saamiseksi tielaitoksen edustajan kanssa tarkistetulle paikalleen kummun päälle. Suvannon tien jälkeen reitti laskee Mairijokilaaksoon nykyiselle kelkkareittisillalle. Mairijoen ylityksen jälkeen reitti kaartaa Mairivaaran tien suuntaan ja ylittää Mairivaaran tien ja jatkaa matkaa tienpohjia Pyhäjoelle Pitkänkosken niskalle. Pyhäjoen sillan jälkeen reitti jatkuu edelleen uraa pitkin yli Hämeenmaan Soutajanaavalle. Soutajanaavalla reitti liittyy Pyhä-Luoston väliseen Revontulireittiin, joka on aiemmin hyväksytty teknisessä lautakunnassa. Tällä reitillä saadaan turvattua moottorikelkkareitti yhteys Pelkosenniemen ja Pyhätunturin välillä ja liittyen myös Savukosken suuntaan vahvistettavaan reittiin. Yhteys Pyhätunturin ja Savukosken välillä saadaan myös aikaiseksi liittäen reitti koko Itä-Lapin tärkeään runkoreitistöön.

6 6 Reitin leveys on 6m ja pituus on yhteensä n m. Reitin vaatima pinta-ala on 6 m x m = m2 = n. 8,3 ha pääosin jouto- ja kitumaita. Reitin rakenne ja varusteet Reitti perustetaan 6m levyisenä alueena, johon liittyy risteyksissä ja palvelurakenteiden yhteydessä mahdollisesti laajempia kääntöalueita ja kaarrelevennyksiä, jotka sovitaan maanomistajien kanssa rakenteiden ja lisäalueiden mahdollisten rakentamisten yhteydessä. Tarvittaessa reitti tasataan kaivinkoneella muualla paitsi suojelualueilla. Reittimerkkien varret tehdään kyllästämättömästä (esimerkiksi 50 x 75 tai 75 x 75 ) puutavarasta tai kierrätysmuovista, liikennemerkkien varret yleisten teiden ylityksissä voidaan tehdä myös kuumasinkitystä teräsputkesta (liikennemerkkiputkesta). Tarvittaessa, vain suojelualueiden ulkopuolella, reitin ristimerkinnät voidaan kiinnittää reittiä reunustaviin vähäarvoisiin puihin nauloilla esim. rämeellä ja suoalueella. Reittimerkinnät asennetaan avoimilla suoalueilla kummallekin puolelle reittiä, siten että lanattava ja reitille varattu alue on havaittavissa myös runsaan lumisateen jälkeen kummastakin kulkusuunnasta. Metsäisillä alueilla reittimerkintä toteutetaan siten, että näkyvyys reittimerkiltä seuraavalle on varmistettu molempiin suuntiin myös huonommassa säässä. Reittimerkkeihin kiinnitetään heijastavasta materiaalista oleva noin 2cm x 2cm suuruinen valoa molempiin suuntiin heijastava nauhaheijastin tai muu hyvin heijastavaa materiaalia oleva heijastin. Tämä turvaa reitin näkyvyyden pimeässä ja huonossa näkyvyydessä ajettaessa. Reitti- ja liikennemerkit tarkistetaan aina ajokauden alussa ja uusitaan tarvittaessa. Siltojen rakentamisessa noudatetaan Pelkosenniemen kunnan teknisen lautakunnan päätöstä kyllästetyn puutavaran käytöstä (Liite 8) ja pienemmät purot ja ojat ylitetään muovisilla rummuilla, joiden suuruus määrätään erillisen työsuunnitelman mukaisesti. Purojen ja ojien ylityksistä pyydetään ELY:n tulva-aukkolausunto. Pyhäjoen ylittävä silta pidetään sellaisessa kunnossa ja uusitaan tarvittaessa, että kanootilla tapahtuva retkeily on mahdollista myös korkean veden aikaan. Sillan mataluudesta ei saa aiheutua haittaa vesiliikenteelle, joka Pyhäjoella on matkailuun kesäisin liittyvää kanoottiliikennettä. Mairijoella ei liikennöi veneitä, eikä kanootteja ja joen ylittävä silta pidetään riittävän korkeana siten, että vesialueella kulkeminen on mahdollista. Liikennemerkit asennetaan tämän suunnitelman liitteenä olevan taulukon mukaisesti (Liite 9). Liikennemerkkeinä käytetään joko vanerista tai alumiinipellistä tehtyä heijastavia merkkejä maastoliikennelain ja asetuksen sekä annettujen ohjeiden ja määräysten mukaisesti. Reittiä rakennettaessa lähteikkö- ja tihkupinta-alueilla ei käytetä pienvesien ylityksessä kyllästettyä puutavaraa, vaan ne toteutetaan muoviputkilla tai muulla tavoin veden laadulle ja vesieliöille haittaa aiheuttamattomalla materiaalilla.

7 7 Reitin kunnossapito ja reitin pitäjän vahvistaminen Tässä suunnitelmassa esitetyn moottorikelkkareitin kunnossapidosta vastaavaksi vahvistetaan Pelkosenniemen kunta. Kunta vastaa reitin turvallisuudesta ja tarkastaa reitin turvallisuuden aina ajokauden alussa. Kunta voi sopia reitin kunnossapidosta kolmannen osapuolen kanssa. Moottorikelkkailureitin vaikutusten arviointi Vaikutukset matkailuun Moottorikelkkailu on vakiintunut Pyhä-Luoston alueella yhdeksi ulkoilumuodoksi, vaikka samalla myös kelkkailua vastustavien mielipiteiden määrä on lisääntynyt osittain villistä kelkkailusta johtuen. Laadukkaiden reittien tarjonnan lisääntyminen lisää kelkkailijoiden viihtyvyyttä alueella ja parantaa kelkkailun piirissä toimivien yritysten kannattavuutta. Yritysten liikevaihtojen kasvaessa paranee myös työllisyys alueella. Ohjaamalla kelkkailijat suunnitellusti alueelle ja alueelta toiselle kaikkien matkailijoiden turvallisuus ja viihtyvyys paranee. Suunnitellut yhteydet Pelkosenniemen ja Savukosken sekä Pyhä-Luoston, että koko Itä-Lapin matkailualueen sisällä, keräävät kelkkailevat matkailijat yhteen paikkaan ja tämä auttaa muita matkailijoita ja luonnon virkistyskäyttäjiä sietämään matkailualueeseen kuuluvaa moottorikelkkaliikennettä. Pelkosenniemi-Pyhä reitti on keskisen Lapin runkoreitti, joka yhdistää Pyhä-Luoston ja Pelkosenniemen kirkonkylän toisiinsa. Tällä suunnitelmalla ja reitin rakentamisella kunnostamisella varmistetaan reitin hyvä ylläpidon ja laadun taso. Vaikutukset viihtyvyyteen Positiiviset vaikutukset Reittien virallistaminen ja laatutason nosto rakentamalla reitit 6m leveäksi turvaavat reittien ulkopuolisen alueen viihtyvyyttä, koska liikenne ohjautuu paremmin laadukkaille reiteille. Moottorikelkkojen kehitys kohti vähäpäästöisempiä nelitahtisia kelkkoja on nopeasti käynnissä ja myös kelkkamelu on pienentynyt kehityksen myötä huomattavasti. Reiteillä kulkevat kelkat ovat pääasiassa uusinta tekniikkaa. Vanhemmat kelkat ovat harrastuskäytössä paikallisten kalastajien ja metsästäjien käytössä. Matkailun kehittyminen ja ohjelmapalveluiden lisääntyvä käyttö ja tarjonta lisäävät työtä ja toimeentuloa paikkakunnalle. Negatiiviset vaikutukset Moottorikelkkailusta voi aiheutua viihtyvyyttä heikentäviä vaikutuksia matkailualueelle. Pääosa viihtyvyyden mahdollisesta vähenemisestä aiheutuu melusta ja mahdollisista pakokaasupäästöistä. Melua voidaan hillitä nopeutta rajoittamalla ja linjausten valinnalla. Pakokaasupäästöt vähenevät kelkkatekniikan kehittyessä vähäpäästöisempään suuntaan. Tässä suunnitelmassa moottorikelkkojen nopeutta on suunniteltu rajoitettavan teiden ylityksissä 30km/h:een. Tämä on suunniteltu tehtävän turvallisuuden ja melun vähentämisen takia. Mahdollisessa onnettomuustilanteessa, joista yleisimpiä ovat puihin suistumiset/törmäykset ja palo-onnettomuudet, polttoainepäästöt ja öljyvahingot voivat olla mahdollisia.

8 8 Luontovaikutukset Kelkkareittejä suunniteltaessa on hankkeen vaikutukset luonnolle arvioitava. Luonnonsuojelulain mukaan vastuu luonnonsuojelusta kuuluu kunnalle. Kunnan tulee luonnonsuojelulain mukaisesti edistää luonnon- ja maiseman suojelua alueellaan (LsL 6). Kunta on viranomaisena velvollinen myös ottamaan huomioon lajien ja luontotyyppien suojelun luonnonsuojelulain ja maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti sekä huomioonottamaan suunnitelmissaan mm. EU:n asettamien luonto-(92/43/ety) ja lintudirektiivien (79/409/ETY) ohjauksen. Tämä reitti kulkee pääasiassa suon reunoilla ja talviteiden ja metsäkoneurien pohjilla ylittäen kuitenkin luonnonsuojelullisesti tärkeän Kemihaaran soiden Natura-alueen. Linnustovaikutukset Reitin varrella kirkonkylän ja Mairijoen välisellä alueella pesii yksi kanahaukka (Accipiter gentilis), jonka pesää ei ole löytynyt vaikka kesäinen esiintyminen alueella on säännöllistä myös kaatopaikan lakkauttamisen jälkeen. Huuhkaja (Bubo bubo) asui myös samalla alueella reitin tuntumassa, aiemmin (1980-luvulla) Mairijoen laaksossa ja metsän hakkaamisen jälkeen (1990-luvulla) lähempänä kaatopaikkaa Kilpiaavan laitamilla Lehmisaaren tienoilla. Kaatopaikan lakkaamisen jälkeen huuhkaja on siirtynyt käyttämään ravintonaan varisten ja korppien sijaan jäniksiä ja muuta pienriistaa laajemmalle alueelle Kilpiaavan laitamilla ja läheisen Kemijoen varrella. Pesäpaikkoja alueelta ei ole tiedossa vaikka merkkejä ja havaintoja linnuista löytyykin. Muita suurten petolintujen pesintöjä reitin vaikutusalueelta ei ole tiedossa. Vakiintuneet reitit eivät aiheuta haittaa lintujen pesinnöille, kun liikenne pysyy koko kevään samalla uralla ja pesimäpaikkoja ei häiritä. Suurimman uhkan Natura-alueen suojeluperusteena olevalle linnustolle aiheuttavat reunametsien hakkuut ja hallitsematon kelkkailu. Pyhäjoen ylitys on koskikaran (Cinculus cinculus) talvinen asuinalue. Reitti kulkee siltaa pitkin kosken niskalta, eikä aiheuta haittaa koskikaran talvehtimiselle kun joki pysyy sulana lämpimän virran ansiosta. Kotkan (Aquila chrysaetos) pesinnät ovat kaukana reitistä, vaikka Kilpiaapa kuuluukin lajin säännölliseen esiintymisalueeseen. Lintujen pesintään tai esiintymiseen reitillä ei ole haitallisia vaikutuksia. Kasvillisuusvaikutukset Natura tarveharkinnassa kartoitettiin alueen kasvillisuutta ja todettiin, että kasvillisuus Sokanniemen pohjoispuolella Natura-alueella on vähäisessä määrin muuttunut. Mättäät ovat painuneet ja vaivaiskoivukasvillisuus on väistynyt sarojen ja tupasvillan vallatessa alaa. Tämä on normaalia poluilla ja porojen kulku-urilla. Kelkkauran kasvillisuus on kuitenkin kesäaikana koskematonta, sillä mönkijäliikennettä alueella ei havaittu. Kaksitahtimoottoreista päästöinä maastoon mahdollisesti leviävät öljyiset bensiinijäämät voivat aiheuttaa haitallisia vaikutuksia kasvillisuuteen ja pieneläimiin, joita ei kuitenkaan ole olemassa olevassa moottorikelkkailu-uran käytössä tähän päivään mennessä havaittu. Pääsääntöisesti polttoainejäämät haihtuvat kevään sulattaessa reitin polanteen, joka on ympäristöään vahvemmassa jäässä. Moottorikelkkaura on ollut Natura-alueella paikallaan jo ennen Natura-alueen perustamista vuonna 2004, eikä tilanne tältä osin muutu.

9 9 Vaikutukset muihin eläimiin Natura-alueen suojeluperusteina oleville lajeille ei reitillä ole muita vaikutuksia. Sammakkoeläimet voivat kärsiä mikäli reitillä liikutaan keväällä sulamisen aikana ja syyskuussa ennen kuin suo on jäätynyt. Viitasammakkoa (Rana arvalis) esiintyy Kemihaaran soiden Natura-alueella Sammakkolampien alueella, joten mahdollista on että viitasammakkoja voisi esiintyä myös saman Natura-alueen osalla Kilpiaavalla. Tästä ei ole kuitenkaan saatu havaintoja eikä tietoja. Viitasammakko kuuluu luontodirektiivin liitteen IV(a) lajeihin, joten laji ja sen elinalueet ja esiintymät ovat tiukasti suojeltuja. Reitin alue jäätyy kokonaan talvella eikä alueella ole auki pysyviä lähteitä, joten jäätyneen suon päällä liikkuminen ei aiheuta haittaa sammakoille tällä kelkkareitin osalla, varsinkaan kun reitin sijaintia ei ole tarkoitus muuttaa. Lepakoista alueella esiintyy pohjanlepakko (Eptesicus nilssonii). Lepakoiden esiintyminen suunnitellun kelkkareitin alueella on kesäaikaista ja säännöllistä Mairijoen laakson alueella (havaintoja Saukkolan talon kohdalla). Lepakoiden esiintymis-, ruokailu- ja levähdyspaikkoja reitin rakentamisella ei heikennetä vaan maastossa sijaitseva, kesäisin hiljainen, avonainen puukujanne on lepakoiden kesäaikaisen ruokailun kannalta suotuisa elinympäristö. Mikäli reitillä harjoitetaan maastoliikennettä myös kesäisin, tapahtuu se pääasiassa huoltotoimissa ja päiväaikaan, eikä siitä ole haittaa lepakoille. Alueelle on leviämässä etelästä ja lännestä päin aiemmin sukupuuttoon tapettu majava (Castor fiber). Mikäli reitin varrelle kotiutuu tai kotiutetaan majava (mm. Metsähallituksen Pyhä-Luoston kansallispuiston suunnitelmissa), suurimmat vaikutukset reitille ovat Mairijoen ylityksessä, jossa reitti kulkee alavalla maalla ja sillan alue voi olla altis majavan aiheuttamalle padotukselle. Joella ei kuitenkaan ole vesiliikennettä, joten sillan kohdalla tapahtuva padotus ei aiheuta haittaa reitille. Metsäkauris (Capreolus capreolus) asuu Kemijoen varressa ja liikkuu talviaikaan kelkkauria pitkin myös laajemmalla alueella. Kauriilla on riski törmätä kelkkaan etenkin runsaslumisina talvina upottavilla keleillä. Susi (Canis lupus) elää Natura-alueella satunnaisesti myös kesäaikaan ja karhu (Ursus arctos) liikkuu alueella säännöllisesti kesäisin eikä reitillä liikkuminen tuota haittaa karhun talvipesille. Ahma (Gulo gulo) liikkuu alueella satunnaisesti ja ilves (Lynx lynx) myös erittäin harvoin, vaikka kauriita alueella eleleekin. Vaikutukset veteen ja ilmaan sekä maisemaan Moottorikelkkailu aiheuttaa pakokaasupäästöjä etenkin pakkasella kylmällä moottorilla ajettaessa. Suurimmat pakokaasupäästöt ovat reitin alkupäissä Kemijoella ja Pyhätunturilla ja siten ei suoraan tämän reitin alueella. Haitalliset vesistövaikutukset voivat olla merkittäviä onnettomuustilanteessa, jossa maastoon voi päästä kymmeniä litroja polttoainetta ja muutamia litroja öljyjä. Reitin perustaminen ei muuta maisemaa kuin vähäisessä määrin pienissä reitin muutoksissa ja levennyksissä. Kuusi metriä leveä aukko on maastossa pieni maisemallinen haitta, joka maisemoituu nopeasti kasvillisuuden ja oksien vallatessa tilaa valoisammilta alueilta.

10 10 Meluvaikutukset Sokanlammilla sijaitseva yksittäinen loma-asunto sijaitsee 105m:n päässä kelkkareitistä. Pelkosenniemen kirkonkylällä kaksi omakotitaloa sijaitsee 130m:n päässä reitistä ja lähempänä 75m:n päässä sijaitsee yksi purettu talo, johon voi olla rakentamispaineita. Yksi kesäkäytössä oleva loma-asunto sijaitsee n. 150m päässä reitistä Mairivaaran tien tuntumassa. Muutoin reitti kulkee kauempana asutuksesta. (Liite 12.) Asunnoille saa meluvaikutusta olla päivällä korkeintaan pihamaalla 55dB(A) ja yöllä 50dB(A). Loma-asutuksen osalta melutason rajat ovat päivällä 45dB(A) ja yöllä 40dB(A). Reittien suunnittelussa huomioitavana oli että reitti saadaan sijoitettua siten, ettei meluhaittaa asutukselle, eikä loma-asutukselle aiheudu. Pääsääntönä on että reitti tulisi sijoittaa yli 100m päähän asutuksesta ja tiheässä asutuksessa vähintään 50m päähän asutuista rakennuksista. Moottorikelkan melua voidaan pienentää nopeuksia laskemalla ja turvallisuuden vuosi teiden ylityksissä on laskettu nopeuksia tässä suunnitellulla reitillä 30km/h:iin. Pienillä nopeuksilla ajettaessa asutuksille moottorikelkoilla aiheutettu melu jää piha-alueilla säännösten mukaisia ohjearvoja pienemmäksi. Samoin menetellään Mairivaaran tien reunassa sijaitsevan loma-asunnon kohdalla, nopeutta alennetaan tien ylityksessä ja rajoitu ulotetaan pidemmälle meluhaitan vähentämiseksi raja-arvoihin. Maantien meluvaikutus asutukselle ylittää moottorikelkkojen meluvaikutuksen 5-tien ylityksessä Kemijoen rannalla. Näillä toimilla saadaan moottorikelkkojen aiheuttamat meluvaikutukset pidettyä hallinnassa. Natura arvioinnin tarveharkinta Reitin kulkiessa Kemihaaran soiden Natura-alueella (FI ; SCI ja SPA- alueet) suunnittelun aikana on tehty LSL mukainen Natura vaikutusten arvioinnin tarveharkinta, joka on valmistunut (Liite 5.). Työn tekijänä oli luontokartoittaja Pia Kangas. Työssä arvioitiin reitin vaikutuksia Natura-alueen suojeluperusteisiin ja lopputulemana suunnittelussa oli, että mikäli reitti siirrettäisiin pois nykyiseltä paikaltaan, olisivat vaikutukset Natura-alueen suojeluperusteille, etenkin linnustolle ja kasvillisuudelle mahdollisesti merkittäviä, joten paremmaksi nähtiin reitin pysyttäminen nykyisellä paikallaan. Tämä reitti ohjaa kelkkaliikennettä myös Pyhätuturin kansallispuiston (FI SCI (SPA:n sisällä)), Luoston (FI SCI) ja Pyhä-Luoston (FI SPA (sisältää SCI:n)) Natura-alueille, mutta vaikutukset näiden Natura-alueiden osalta arvioidaan näiden reittien rakentajan toimesta erillisissä suunnitelmissa. Samoin Soklin kaivoksen mahdollisesti vaatiman infran ja muiden suunniteltavien sähkölinjojen vaikutukset arvioidaan erikseen niiden suunnitelmien laatijoiden toimesta. Kaavoitustilanne Maakuntakaava Itä-Lapin maakuntakaavassa (Liite 1. vahvistettu ) Pelkosenniemi-Pyhä moottorikelkkareitti on linjattu Kilpiaavan ja Natura-alueen yli. Yhteyden tarve on nykyiselle paikalleen kaavassa osoitettu. Maakuntakaava ei ole ajantasainen Kilpiaavan suojelumerkinnän puuttuessa, eikä siten ohjaa alueidenkäyttöä MRL:n vaatimusten mukaisesti, eikä siltä osin ole tarvetta ottaa kaavaa huomioon, vaan noudatetaan tehtyjä

11 11 suojelupäätöksiä ja niiden antamia velvoitteita suunnittelulle. Kaavan ajantasaisuus on maakunnan liiton vastuulla, eikä kunta voi siihen vaikuttaa. Yleiskaava Alueen länsiosassa on vireillä Pyhä-Luoston yleiskaava Pyhätunturilta Suvannon tien itäreunaan saakka, josta ei ole olemassa edes kaavaluonnoksia. Asemakaavat Kirkonkylän asemakaavoissa kelkkareittiä ei ole käsitelty. Muita kaavoja ei alueella ole. Tie/katusuunnitelmat Pelkosenniemellä suunnitellaan 5-tien korjausta ja kirkonkylän eteläpään kevyen liikenteen väylää. Kelkkareitin tien ylitys sijoittuu kirkonkylän eteläpään kevyen liikenteen suunnittelualueelle. Suunnitelmasta pyydetään lausunto tiehallinnolta. Kartat Suunnitelman selvyyden vuoksi reitistä on laadittu yleissilmäyskartta kattaen koko suunnittelualueen ja suunnitellun reitin liittymisen muihin reitteihin (Liite 2). Karttojen teossa pohjana on ollut maanmittauslaitoksen digitaalinen maastotietokanta (MapInfo-paikkatieto). Reitti on linjattu digitaalisesti, pääosin osin GPS:llä mitattuna. Pienet muutokset maastomittauksen jälkeen on piirretty MapInfo-ohjelmalla, käyttäen apuna vuoden 2008 ilmakuvausta alueelta. Liitteenä olevat kartat ovat mittakaavassa 1: (Liitteet 11 ja 12), jonka on katsottu antavan riittävän tarkat tiedot asianosaisille reitin vaikutusten ja sijainnin arvioimiseksi. Tarvittaessa kartat tulostetaan tarkemmassa mittakaavassa. Reittitoimitusta varten maanmittaustoimistolle lähetetään reittiaineisto digitaalisena. Maanomistajien tilakohtaiset kartat on laadittu mittakaavaan n. 1: 5000 (Liite 3) ja maanomistajien sekä reitin vaikutuksessa olevien tilojen osalta suunnitelman liitteeksi on laadittu luettelo ja arvioitu reitin alle jäävä pinta-ala (Liite 3). Suunnitelman etenemisaikataulu Huhtikuu 2008 Reittisuunnitelman teon aloittaminen Kesäkuu-Elokuu 2009 Reittikartan valmistelu Suunnitelman valmistelu Syyskuu-Joulukuu 2009 Suunnitelman valmistuminen Tammikuu 2010 Maanomistajille tiedottaminen suunnittelun käynnistämisestä Reittisuunnitelmahakemuksen hyväksyminen teknisessä lautakunnassa Kuuluttaminen vahvistamismenettelystä ja suunnitelma-aineiston nähtävillä olo (14 vrk nähtävillä) Lausunnot Pelkosenniemen kunnanhallitus

12 12 ELY Pyhä-Kallion paliskunta Lapin metsäkeskus Pelkosenniemen-Savukosken MHY Pyhä-Luosto matkailuyhditys Metsästysseura Pyhä-Saukko Pelkosenniemen metsästysseura Pelkosenniemen RHY Pyhäjärven kalastuskunta Pelkosenniemen kalastuskunta Pelkosenniemen kyläyhdistys Poliisi Tiehallinto Koillis-Lapin Sähkö Oy Finngrid Metsähallitus/luonnon suojelu Lapin liitto / Lapin pelastuslaitos Lapin Luonnonsuojelupiiri ry Tammikuu-Helmikuu 2010 Teknisen lautakunnan (ympäristöviranomainen) hyväksyminen Kuuluttaminen suunnitelman hyväksymisestä (14 pv nähtävillä) ja päätöksen tiedoksi antaminen oikaisuvaatimus (14 pv valitusaika) Kuuluttaminen suunnitelman lainvoimaiseksi tulosta Maaliskuu 2010 Maanomistajasopimusten tarkistaminen Kuuluttaminen suunnitelman lainvoimaiseksi tulosta Reittitoimituksen hakeminen Pelkosenniemellä LIITTEET suunnittelija Pekka Nyman apulaisrakennustarkastaja Pelkosenniemen kunta 1. Itä-Lapin maakuntakaava 2. Kartta 1 Pelkosenniemi-Pyhä reitti 1: Maanomistajaluettelo ja tilakohtaiset kartat 1: Maanomistajasuostumukset 5. Natura-tarveharkinta; Pia Kangas Kuulutus 7. Lausunnot ja muistutukset 8. TekLa päätös kyllästetystä puutavarasta 9. Liikennemerkki luettelo 10. Suunnitteluratkaisun valintakartta 11. Reittikartat 2kpl 1: Melualuekartat 2 kpl 1:5 000

MOOTTORIKELKKAREITTIEN KUNNOSTAMINEN PELKOSENNIEMELLÄ

MOOTTORIKELKKAREITTIEN KUNNOSTAMINEN PELKOSENNIEMELLÄ Jarkko Vuorela MOOTTORIKELKKAREITTIEN KUNNOSTAMINEN PELKOSENNIEMELLÄ MOOTTORIKELKKAREITTIEN KUNNOSTAMINEN PELKOSENNIEMELLÄ Jarkko Vuorela Opinnäytetyö Kevät 2014 Rakennusalan työnjohdon koulutusohjelma

Lisätiedot

Maastoliikenteen perusteita

Maastoliikenteen perusteita Maastoliikenteen perusteita Mitä on maastoliikenne? Maastoliikenne tarkoittaa moottoriajoneuvolla ajamista maastossa eli tavallisten teiden ulkopuolella. Lain mukaan maasto on maa-alue ja jääpeitteinen

Lisätiedot

KUOPION, SIILINJÄRVEN JA KOILLIS-SAVON MOOTTORIKELKKAREITTIEN VIRALLISTAMINEN JA RAKENTAMINEN PROJEKTISUUNNITELMA

KUOPION, SIILINJÄRVEN JA KOILLIS-SAVON MOOTTORIKELKKAREITTIEN VIRALLISTAMINEN JA RAKENTAMINEN PROJEKTISUUNNITELMA KUOPION, SIILINJÄRVEN JA KOILLIS-SAVON MOOTTORIKELKKAREITTIEN VIRALLISTAMINEN JA RAKENTAMINEN PROJEKTISUUNNITELMA 1 1. HANKKEEN TAVOITTEET JA TARKOITUS Hankkeen tavoitteena on virallistaa noin 205 km moottorikelkkareittiä

Lisätiedot

SODANKYLÄN KUNTA MOOTTORIKELKKAILUREITTISUUNNITELMA VÄLILLE VUOTSO-TANKAVAARA-KAKSLAUTTANEN

SODANKYLÄN KUNTA MOOTTORIKELKKAILUREITTISUUNNITELMA VÄLILLE VUOTSO-TANKAVAARA-KAKSLAUTTANEN SODANKYLÄN KUNTA MOOTTORIKELKKAILUREITTISUUNNITELMA VÄLILLE VUOTSO-TANKAVAARA-KAKSLAUTTANEN 2015 Sodankylän kunta Tekninen osasto Seppo Jokiniemi Maanmittuausteknikko 2 SISÄLLYSLUETTELO Sivu JOHDANTO 4

Lisätiedot

Moottorikelkkailureittien ohjaavuus ja muu maastoliikenne

Moottorikelkkailureittien ohjaavuus ja muu maastoliikenne Moottorikelkkailureittien ohjaavuus ja muu maastoliikenne REILA, Lappi-toimijoiden tapaaminen 13.10.2015 Lapin AMK 15.10.2015 Maastoliikennelaki (1710/95) 1 Lain tarkoitus on ehkäistä haittoja, joita luonnolle

Lisätiedot

REITTITOIMITUS MOOTTORIKELKKAILUREITIT. Harri Mäki 10.12.2015 REILA-seminaari

REITTITOIMITUS MOOTTORIKELKKAILUREITIT. Harri Mäki 10.12.2015 REILA-seminaari REITTITOIMITUS MOOTTORIKELKKAILUREITIT Harri Mäki 10.12.2015 REILA-seminaari 2 Sovellettavat säädökset Sovelletaan maastoliikennelakia (1710/1995). Lisäksi soveltuvin osin ulkoilulain (606/1973) säännöksiä

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Kemijärven kaupunki 1 (6) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Asemakaava Pyhätunturin matkailukeskuksessa Teuvontien varrella. Suunnittelualue ja kaavan tavoite Suunnittelualue sijaitsee Pyhätunturin

Lisätiedot

PELKOSENNIEMEN KUNTA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

PELKOSENNIEMEN KUNTA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA PELKOSENNIEMEN KUNTA ASEMAKAAVAN MUUTOS PYHÄTUNTURI / OSA-ALUE C SOUTAJAN RANNAN ALUE Pyhätunturin matkailualueella korttelissa 582 kiinteistöjen 583-403-77-1, 583-403-77-45 ja 583-403-77-46 alueilla OSALLISTUMIS-

Lisätiedot

Seitap Oy 2016 Pello, Pellon asemakaava Kirkon kortteli. Pellon asemakaava Kirkon kortteli. ASEMAKAAVAN SELOSTUS (Luonnosvaihe)

Seitap Oy 2016 Pello, Pellon asemakaava Kirkon kortteli. Pellon asemakaava Kirkon kortteli. ASEMAKAAVAN SELOSTUS (Luonnosvaihe) Pellon asemakaava Kirkon kortteli ASEMAKAAVAN SELOSTUS 12.4.2016 (Luonnosvaihe) Pellon kunta Seitap Oy 2016 1. PERUS- JA TUNNISTETIEDOT Kaavan laatija: Seitap Oy, Ainonkatu 1, 96200 Rovaniemi Vastaava

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Kemijärven kaupunki 1 (7) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Asemakaava Pyhätunturin matkailukeskuksessa Suopursunmutkan varrella. Suunnittelualue ja kaavan tavoite Suunnittelualue sijaitsee Pyhätunturin

Lisätiedot

INARI-POKKA MOOTTORIKELKKAREITTISUUNNITELMA

INARI-POKKA MOOTTORIKELKKAREITTISUUNNITELMA 1 INARI-POKKA MOOTTORIKELKKAREITTISUUNNITELMA Inarin kunta Tekninen osasto Teemu Mikkola reittimestari 3.7.2014 2 Sisällysluettelo: Alkusanat 3 Yleistä 4 Reitinpitäjä 5 Reitin osalliset ja selvitykset

Lisätiedot

Kemijärven kaupunki 1 (7)

Kemijärven kaupunki 1 (7) Kemijärven kaupunki 1 (7) Kemijärven kaupunki 2 (7) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Osallistumis- ja arviointisuunnitelma asemakaavamuutoksesta Savukosken kunnan asemakaava-alueella koskien mm. vanhusten

Lisätiedot

SUODENNIEMEN JYRMYSJÄRVEN ALUEEN UUSI ASEMA- KAAVA

SUODENNIEMEN JYRMYSJÄRVEN ALUEEN UUSI ASEMA- KAAVA SASTAMALAN KAUPUNKI TEKNINEN LAUTAKUNTA 1/6 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA SUODENNIEMEN JYRMYSJÄRVEN ALUEEN UUSI ASEMA- KAAVA ALUEEN SIJAINTI Uusi asemakaava koskee Sastamalan kaupungin Suodenniemen

Lisätiedot

ASIKKALAN kunta. Lauttaniemen ranta-asemakaava ja. Ali-Marttilan ranta-asemakaavan muutos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

ASIKKALAN kunta. Lauttaniemen ranta-asemakaava ja. Ali-Marttilan ranta-asemakaavan muutos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 ASIKKALAN kunta Lauttaniemen ranta-asemakaava ja Ali-Marttilan ranta-asemakaavan muutos 12.11.2015 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma OAS Lauttaniemi 12112015.doc Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI HÄMEENTAIPALEEN ITÄRANNAN ASEMAKAAVAN MUUTOS (SUOLAHTI)

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI HÄMEENTAIPALEEN ITÄRANNAN ASEMAKAAVAN MUUTOS (SUOLAHTI) 1 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 ) 27.2.2014, tark.8.5.14, tark. 8.8.2014 ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI HÄMEENTAIPALEEN ITÄRANNAN ASEMAKAAVAN MUUTOS (SUOLAHTI) 1. SUUNNITTELUALUE Suunnittelualue sijaitsee

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma FCG Finnish Consulting Group Oy SALLATUNTURIN MATKAILUKESKUS POROPUISTO Sallan kunta SALLATUNTURIN ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS (Tieliikennealue ja kevyen liikenteen väylä) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI ASEMAKAAVAN MUUTOS 8. KAUPUNGINOSA KORTTELEISSA 8216 JA 8223

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI ASEMAKAAVAN MUUTOS 8. KAUPUNGINOSA KORTTELEISSA 8216 JA 8223 KEMIJÄRVEN KAUPUNKI ASEMAKAAVAN MUUTOS 8. KAUPUNGINOSA KORTTELEISSA 8216 JA 8223 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MAANKÄYTTÖ 2016 Suunnittelualue Suunnittelualue sijaitsee Suomun matkailukeskuksessa

Lisätiedot

Muonio. KUKASLOMPOLON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 10 14, VL-aluetta sekä VR-1,VR-2 ja VR-3 aluetta. Kaavaluonnoksen selostus

Muonio. KUKASLOMPOLON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 10 14, VL-aluetta sekä VR-1,VR-2 ja VR-3 aluetta. Kaavaluonnoksen selostus Muonio KUKASLOMPOLON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 10 14, VL-aluetta sekä VR-1,VR-2 ja VR-3 aluetta Kaavaluonnoksen selostus 26.03.2019 2019 1. Perus- ja tunnistustiedot Kaavan laatija:, Ainonkatu

Lisätiedot

Muonio. VISANNON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 1, 2 ja 3. Kaavaluonnoksen selostus

Muonio. VISANNON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 1, 2 ja 3. Kaavaluonnoksen selostus Muonio VISANNON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 1, 2 ja 3 Kaavaluonnoksen selostus 15.03.2017 Seitap Oy 2017 1. Perus- ja tunnistustiedot Kaavan laatija: Seitap Oy, Ainonkatu 1, 96200 Rovaniemi Vastaava

Lisätiedot

EURAJOEN KUNTA. Kirkonseudun asemakaavan muutos, korttelin 40 tontti 2. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Työ: 26024

EURAJOEN KUNTA. Kirkonseudun asemakaavan muutos, korttelin 40 tontti 2. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Työ: 26024 EURAJOEN KUNTA Kirkonseudun asemakaavan muutos, korttelin 40 tontti 2 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Työ: 26024 Turku, 21.12.2012, tark. 28.3.2013 AIRIX Ympäristö Oy PL 669 20701 TURKU Puhelin 010

Lisätiedot

Vuosselin ulkoilureitti

Vuosselin ulkoilureitti 10.2.2017 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ...3 2. REITIN PERUSTIEDOT.. 3 2.1 REITTISUUNNITTELU. 3 2.2 KAAVOITUSTILANNE, SUOJELUALUEET SEKÄ ALUEEN MUU KÄYTTÖ. 4 2.3 REITIN TURVALLISUUS JA MERKITSEMINEN.4 3.

Lisätiedot

20 MAASTOLIIKENNELAIN MUKAINEN MOOTTORIKELKKAILUREITTI- JA ULKOILULAIN MUKAINEN ULKOILUREITTITOIMITUS

20 MAASTOLIIKENNELAIN MUKAINEN MOOTTORIKELKKAILUREITTI- JA ULKOILULAIN MUKAINEN ULKOILUREITTITOIMITUS 1 (9) 20 MAASTOLIIKENNELAIN MUKAINEN MOOTTORIKELKKAILUREITTI- JA ULKOILULAIN MUKAINEN ULKOILUREITTITOIMITUS 20.1 YLEISTÄ... 2 20.1.1 Sovellettavat säädökset... 2 20.1.2 Moottorikelkkailureitti, ulkoilureitti...

Lisätiedot

KOUHINRANNAN ASEMAKAAVA

KOUHINRANNAN ASEMAKAAVA LIITE kaupunkikehityksen lautakunnan esityslistaan nro 4 / 1.11.2017 / Asia nro 40 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA KOUHINRANNAN ASEMAKAAVA Asemakaava koskee: Pirkkalan kylän määräaloja 79-428-2-72-M501

Lisätiedot

Kolpin asemakaavan muutos, korttelit ja sekä viheralue. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavatunnus:

Kolpin asemakaavan muutos, korttelit ja sekä viheralue. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavatunnus: Kolpin asemakaavan muutos, korttelit 210-211 ja 221-229 sekä viheralue Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavatunnus: 599407201606 2 Sisältö: 1. SUUNNITTELUALUE... 3 2. LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET...

Lisätiedot

Kuopion ja Siilinjärven moottorikelkkailureitistön virallistamisselvitys

Kuopion ja Siilinjärven moottorikelkkailureitistön virallistamisselvitys Kuopion ja Siilinjärven moottorikelkkailureitistön virallistamisselvitys 9/2010 Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen julkaisuja Kuopion ja Siilinjärven moottorikelkkailureitistön virallistamisselvitys

Lisätiedot

Pännäisten asemakaavan muutos korttelissa 3. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavakoodi: 599401201402

Pännäisten asemakaavan muutos korttelissa 3. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavakoodi: 599401201402 Pännäisten asemakaavan muutos korttelissa 3 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavakoodi: 599401201402 2 Sisällysluettelo: 1. SUUNNITTELUALUE... 3 2. LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET... 4 3. SUUNNITTELUTILANNE...

Lisätiedot

Pelkosenniemen kunta Osa-alue C, Soutajan alue Korttelit 89 ja 90 sekä katu- ja virkistysalueet

Pelkosenniemen kunta Osa-alue C, Soutajan alue Korttelit 89 ja 90 sekä katu- ja virkistysalueet Pelkosenniemen kunta Osa-alue C, Soutajan alue Korttelit 89 ja 90 sekä katu- ja virkistysalueet OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Asemakaavan muutos 2013 1. YLEISTÄ Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :n

Lisätiedot

Ote rantaosayleiskaavasta, kaava-alueen rajaus

Ote rantaosayleiskaavasta, kaava-alueen rajaus JOUTSA SIIKANIEMI RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 28.6.2017 SISÄLLYSLUETTELO Ote rantaosayleiskaavasta, kaava-alueen rajaus 1. Sijainti ja nykytilanne 2. Suunnittelutehtävän

Lisätiedot

1 HANKEKUVAUS JA SUUNNITTELUTILANNE

1 HANKEKUVAUS JA SUUNNITTELUTILANNE FCG Suunnittelu ja tekniikka Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 (5) KONNEVEDEN KUNTA KIVISALMEN LAITURIALUEEN RANTA-ASEMAKAAVA 1 HANKEKUVAUS JA SUUNNITTELUTILANNE Konneveden kunnalla on tarkoitus

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN MUUTOS NS. MAJARAN PELLOLLE

ASEMAKAAVAN MUUTOS NS. MAJARAN PELLOLLE PÄLKÄNE, KUNTAKESKUS ASEMAKAAVAN MUUTOS NS. MAJARAN PELLOLLE OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 10.2.2011 YHTEYSTIEDOT Pälkäneen kunta Osoite: Keskustie 1, 36600 Pälkäne Puh: 03-57911, fax 03 536 1050

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MYRSKYLÄ Päiväys 15.6.2015 KOSKENKYLÄNTIEN YRITYSALUE ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) laaditaan kaavoituksen

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTI- SUUNNITELMA ( OAS )

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTI- SUUNNITELMA ( OAS ) INSINÖÖRITOIMISTO POUTANEN OY OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTI- SUUNNITELMA ( OAS ) 11.9.2017, tark. 4.6.2018 RANTA-ASEMAKAAVA, LIESJÄRVI Kunta : TAMMELA Tilat : 834-421-10-6, 10-31, 10-54, 10-69, 10-84 1. Suunnittelualue

Lisätiedot

HÖYHTIÖNLAHDEN, KONTANNIEMEN JA RUPONLAHDEN RANTA-ASEMA- KAAVOJEN KUMOAMINEN 1. MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

HÖYHTIÖNLAHDEN, KONTANNIEMEN JA RUPONLAHDEN RANTA-ASEMA- KAAVOJEN KUMOAMINEN 1. MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Osallistumis- ja arviointisuunnitelma LIITE 1 1 (10) Leskinen Timo 21.12.2018 tarkistettu 1.4.2019 PIHTIPUTAAN KUNTA HÖYHTIÖNLAHDEN, KONTANNIEMEN JA RUPONLAHDEN RANTA-ASEMA- KAAVOJEN KUMOAMINEN 1. MIKÄ

Lisätiedot

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) OAS 1 (5) TUUSNIEMEN KUNTA KIRKONKYLÄN ASEMAKAAVAN LAAJENNUS OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 8.9.2017 MIKÄ ON OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA? Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :n mukaan tulee

Lisätiedot

Moottorikelkkailu osana luontomatkailua (MOKEMA)-hanke. Paavo Hellstedt Metsähallitus, Lapin luontopalvelut

Moottorikelkkailu osana luontomatkailua (MOKEMA)-hanke. Paavo Hellstedt Metsähallitus, Lapin luontopalvelut Moottorikelkkailu osana luontomatkailua (MOKEMA)-hanke Paavo Hellstedt Metsähallitus, Lapin luontopalvelut 22.5.2017 Rahoittajat ja yhteistyötahot Maastoliikenne Suomessa Maastoliikennelaissa (1710/1995)

Lisätiedot

Rovaniemen kaupunki Vikajärven osayleiskaavan muutos Tilojen RN:o 6:46, 6:26 ja 5:108 alueilla sekä moottorikelkkareitin osalta Valtatie 4:n ja

Rovaniemen kaupunki Vikajärven osayleiskaavan muutos Tilojen RN:o 6:46, 6:26 ja 5:108 alueilla sekä moottorikelkkareitin osalta Valtatie 4:n ja Rovaniemen kaupunki Vikajärven osayleiskaavan muutos Tilojen RN:o 6:46, 6:26 ja 5:108 alueilla sekä moottorikelkkareitin osalta Valtatie 4:n ja kantatie 82:n risteysalueella. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNGIN 17. ALANURMON KAUPUNGINOSAN ASEMA- KAAVAN LAAJENNUS, VIERULANPELTO

LAPUAN KAUPUNGIN 17. ALANURMON KAUPUNGINOSAN ASEMA- KAAVAN LAAJENNUS, VIERULANPELTO 1 LAPUAN KAUPUNKI LAPUAN KAUPUNGIN 17. ALANURMON KAUPUNGINOSAN ASEMA- KAAVAN LAAJENNUS, VIERULANPELTO OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Suunnitelman nimi ja suunnittelualue Suunnitelman nimi on ALANURMON

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 18.8.2014, tark. 10.10.2014

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 18.8.2014, tark. 10.10.2014 HÄMEENKYRÖN KUNTA OSA KORTTELIA 64, ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 18.8.2014, tark. 10.10.2014 1 Sisältö 1. SUUNNITTELUALUE... 3 2. SUUNNITTELUTEHTÄVÄN MÄÄRITTELY JA TAVOITTEET...

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Teollisuusalueen asemakaavan muutos 1 (5) Leskinen Timo 10.4.2018 Teollisuusalueen OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Mikä on osallistumis- ja? Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :n mukaan tulee kaavoitustyöhön

Lisätiedot

Osmajärven alueen ranta- asemakaava, osittainen kumoaminen

Osmajärven alueen ranta- asemakaava, osittainen kumoaminen S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A LEPPÄVIRRAN KUNTA Osmajärven alueen ranta- asemakaava, osittainen kumoaminen Kaavaselostus, ehdotus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P20689 Kaavaselostus, ehdotus 1

Lisätiedot

SEMENTTIVALIMON ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

SEMENTTIVALIMON ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA PAIMION KAUPUNKI Tekninen ja ympäristöpalvelut Kaavoitus SEMENTTIVALIMON ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo:..2017 päivitetty: 8.5.2017 on lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan laatimiseen

Lisätiedot

Ulkoilureitit. Ulkoilureittiin kuuluvaksi sen liitännäisalueena katsotaan ulkoilureitin käyttäjien lepoa ja virkistymistä varten tarvittavat alueet.

Ulkoilureitit. Ulkoilureittiin kuuluvaksi sen liitännäisalueena katsotaan ulkoilureitin käyttäjien lepoa ja virkistymistä varten tarvittavat alueet. Ulkoilulaki 606/73 ULKOILUREITTI Arvo Vitikainen 2016 Ulkoilureitit Jos yleisen ulkoilutoiminnan kannalta on tärkeätä saada johdetuksi ulkoilijain kulkeminen kiinteistön kautta eikä siitä aiheudu huomattavaa

Lisätiedot

Sahantien asemakaavan muutos

Sahantien asemakaavan muutos JUUPAJOEN KUNTA Sahantien asemakaavan muutos FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 9.12.2016 P26375P001 1 (5) 9.12.2016 Liite 2 Sisällysluettelo 1 n tarkoitus... 2 2 Suunnittelualue... 2 3 Suunnittelun tavoitteet...

Lisätiedot

Muonio. VISANNON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 1, 2 ja 3 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

Muonio. VISANNON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 1, 2 ja 3 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Muonio VISANNON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 1, 2 ja 3 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 21.2.2017 Seitap Oy 2017 Seitap Oy Osallistumis-

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 1 (6) 5.4.2019 Korttelin 46 (osa) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Mikä on osallistumis- ja? Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :n mukaan tulee kaavoitustyöhön sisällyttää kaavan laajuuteen ja sisältöön

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI ASEMAKAAVAN MUUTOS 8. KAUPUNGINOSA KORTTELISSA 8216

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI ASEMAKAAVAN MUUTOS 8. KAUPUNGINOSA KORTTELISSA 8216 KEMIJÄRVEN KAUPUNKI ASEMAKAAVAN MUUTOS 8. KAUPUNGINOSA KORTTELISSA 8216 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MAANKÄYTTÖ 2019 Suunnittelualue Suunnittelualue sijaitsee Suomun matkailukeskuksessa itä-suomun

Lisätiedot

KAUNISPÄÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS; LUTTORINNE

KAUNISPÄÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS; LUTTORINNE KAUNISPÄÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS; LUTTORINNE OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Inarin kunta Tekninen osasto Pekka Junttila kaavoitusinsinööri 2.9.2014 Yleistä osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta

Lisätiedot

KIRKONSEUDUN ASEMAKAAVAN MUUTOS PALOASEMAN ALUE

KIRKONSEUDUN ASEMAKAAVAN MUUTOS PALOASEMAN ALUE KOSKI TL KUNTA KIRKONSEUDUN ASEMAKAAVAN MUUTOS PALOASEMAN ALUE LUONNOSVAIHE OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 8.6.2018 Kosken Tl Kirkonseudun asemakaavan muutos / Paloaseman alue OAS 8.6.2018 sivu

Lisätiedot

POIKINTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS

POIKINTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS PAIMION KAUPUNKI Tekninen ja ympäristöpalvelut Kaavoitus POIKINTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo:..2017 päivitetty: 14.3.2017 on lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan

Lisätiedot

Rovaniemen kaupunki Tennilammit ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

Rovaniemen kaupunki Tennilammit ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Rovaniemen kaupunki Tennilammit ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 07.09.2017 Seitap Oy 2017 Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

PÄLKÄNE SAPPEEN ETU VAINION RANTA ASEMAKAAVAN MUUTOS. Osallistumis ja arviointisuunnitelma

PÄLKÄNE SAPPEEN ETU VAINION RANTA ASEMAKAAVAN MUUTOS. Osallistumis ja arviointisuunnitelma PÄLKÄNE Osallistumis ja arviointisuunnitelma 5.2.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. TUNNISTETIEDOT... 3 2. SUUNNITTELUALUE JA NYKYINEN MAANKÄYTTÖ... 3 3. SUUNNITTELUTEHTÄVÄN MÄÄRITTELY JA TAVOITTEET... 4 4. SUUNNITTELUN

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA LUUMÄKI /TAAVETTI Marttilantie-Kappakatu-Taavetintie ASEMAKAAVAN MUUTOS Päiväys 21.12.2015 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. Suunnittelualue Suunnittelualue käsittää osan Marttilantiestä sekä Kauppakadun

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA JOUTSAN KIRKONSEUDUN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 321 Kaavamuutos koskee osittain korttelin 321, tonttia nro 1 (AM). OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :n mukaan, kaavaa

Lisätiedot

Lauttaniemen ranta-asemakaava ja. Ali-Marttilan ranta-asemakaavan muutos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lauttaniemen ranta-asemakaava ja. Ali-Marttilan ranta-asemakaavan muutos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 ASIKKALAN KUNTA Lauttaniemen ranta-asemakaava ja Ali-Marttilan ranta-asemakaavan muutos 21.03.2014 Päivitetty 14.02.2015 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma OAS Lauttaniemi14022015.doc Osallistumis-

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA KAUS/97/2015 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA KARTANO (41.) KAUPUNGINOSAN KORTTELIN 17 TONTTI 10 ASEMAKAAVAN MUUTOS 609 1657 www.pori.fi/kaupunkisuunnittelu etunimi.sukunimi@pori.fi puh. 02 621 1600

Lisätiedot

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) OAS 1 (5) Äyskosken ranta-asemakaavan muutos TERVON KUNTA ÄYSKOSKEN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 1.8.2019 MIKÄ ON OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA? Maankäyttö-

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA EURAJOEN KUNTA LUVIAN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :n mukainen osallistumis- ja arviointisuunnitelma, jossa kuvataan kaavatyön tavoitteet

Lisätiedot

KAPTENSKANPOLUN ASEMAKAAVAN MUUTOS

KAPTENSKANPOLUN ASEMAKAAVAN MUUTOS PAIMION KAUPUNKI Tekninen ja ympäristöpalvelut Kaavoitus KAPTENSKANPOLUN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo:..2017 päivitetty: 10.1.2017 on lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan

Lisätiedot

JÄMIJÄRVI JÄMIJÄRVEN KUNTA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MRL 63 ASEMAKAAVA Jämijärven Jämin Harjumökkialueen asemakaava

JÄMIJÄRVI JÄMIJÄRVEN KUNTA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MRL 63 ASEMAKAAVA Jämijärven Jämin Harjumökkialueen asemakaava JÄMIJÄRVI JÄMIJÄRVEN KUNTA 07.10.2013 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MRL 63 ASEMAKAAVA Jämijärven Jämin Harjumökkialueen asemakaava 1. SUUNNITTELUALUE SIJAINTI Suunnittelualue sijaitsee Jämin palvelukeskuksen

Lisätiedot

KOLMIKANTAJÄRVEN RANTA-ASEMAKAAVOITUS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

KOLMIKANTAJÄRVEN RANTA-ASEMAKAAVOITUS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Inari KOLMIKANTAJÄRVEN RANTA-ASEMAKAAVOITUS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 29.04.2019 Seitap Oy 2019 Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA. Maankäyttöpalvelut (7) KAPULI III-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS

MÄNTSÄLÄN KUNTA. Maankäyttöpalvelut (7) KAPULI III-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS 1(7) KAPULI III-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS PROJ. NRO 188B ASEMAKAAVA-ALUE Sijainti on osoitettu oheisessa karttaliitteessä. ALOITE TAI HAKIJA SUUNNITTELUN

Lisätiedot

KITTILÄN KUNTA TEKNINEN OSASTO

KITTILÄN KUNTA TEKNINEN OSASTO KITTILÄN KUNTA Puh 0400 356 500, Fax 016-642 259 1 18.10.2010 KITTILÄN KUNTA, 2. kunnanosa, Sirkka Akanrovan alueen asemakaavamuutos, osa 1 (Tiealueet ja kevyen liikenteen väylä) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Savukoski Pykäläinen-Kuttusoja rantaosayleiskaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

Savukoski Pykäläinen-Kuttusoja rantaosayleiskaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Savukoski Pykäläinen-Kuttusoja rantaosayleiskaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 26.05.2011 Seitap Oy 2011 Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Mäntyharjun kunta Kallaveden Riinin ja Korpijärven ranta-asemakaavojen muutos ja laajennus Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Mäntyharjun kunta Kallaveden Riinin ja Korpijärven ranta-asemakaavojen muutos ja laajennus Osallistumis- ja arviointisuunnitelma FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 ( 5 ) Mäntyharjun kunta Kallaveden Riinin ja Korpijärven ranta-asemakaavojen muutos ja laajennus Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 164-RAK1503 2 (9) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma kuvaa ranta-asemakaavan tavoitteet sekä sen, miten laatimis- ja suunnittelumenettely etenee. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma sisältää myös

Lisätiedot

Asuinrakennuksen ja autosuoja/varaston rakentaminen. Koko tila/määräala

Asuinrakennuksen ja autosuoja/varaston rakentaminen. Koko tila/määräala 31, YMP 10.5.2012 17:30 Suunnittelutarvepäätös kiinteistölle 535-404-8-124 Asia Hakija Asuinrakennuksen ja autosuoja/varaston rakentaminen. Nietula Matti ja Anita Poutakuja 3 B 2 37470 Vesilahti Rakennuspaikka

Lisätiedot

Ajankohtaista luonnonsuojelussa

Ajankohtaista luonnonsuojelussa Ajankohtaista luonnonsuojelussa Kaavoituksen ajankohtaispäivä Ruissalo 6.6.2013 Luonnonsuojeluyksikkö, ylitarkastaja Leena Lehtomaa Luontoarvot ja luonnon monimuotoisuus Luonnon monimuotoisuuden vähenemisellä

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Laadittu 1.11.2014 Tarkistettu 06.10.2015 Kirkonkylän asemakaavan muutos korttelissa 2061 Kaavatunnus: 2-237 Diaarinro: 144/10.02.03/2014 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 6.10.2014 Suunnittelualueen

Lisätiedot

Ennen kaavaehdotuksen hyväksymistä kaupunki tekee maankäyttösopimuksen hakijoiden kanssa MRL 91 a ja b edellytysten mukaisesti.

Ennen kaavaehdotuksen hyväksymistä kaupunki tekee maankäyttösopimuksen hakijoiden kanssa MRL 91 a ja b edellytysten mukaisesti. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA KAPERNAUMI KORTTELI 43 (OSA) TEKNIIKKAKESKUS Suunnittelualueen sijainti alue sijaitsee Seinäjoen kaupungin n korttelissa 43. Alue sijaitsee Ruukintien varressa Kaasumestarinkadun

Lisätiedot

JOUTSAN KUNTA RANTA OSAYLEISKAAVA

JOUTSAN KUNTA RANTA OSAYLEISKAAVA JOUTSA KOIVULA 172-413-1-45 RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 20.09.2016 Ote rantaosayleiskaavasta, muutosalue rajattu punaisella SISÄLLYSLUETTELO 1. Sijainti ja nykytilanne

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(6) Maankäyttöpalvelut KAPULI III-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(6) Maankäyttöpalvelut KAPULI III-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS 1(6) KAPULI III-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS PROJ. NRO 188B Sijainti on osoitettu oheisessa karttaliitteessä. ALOITE TAI HAKIJA SUUNNITTELUN KOHDE

Lisätiedot

Tekninen lautakunta 103 03.12.2014

Tekninen lautakunta 103 03.12.2014 Tekninen lautakunta 103 03.12.2014 NURMES, PIELISEN-KUOKKASTENJÄRVEN RANTAOSAYLEISKAAVAN OSITTAINEN MUUTOS JA -LAAJENNUS (ELLUN ALUEEN MOOTTORIKELKKA- JA KOIRAVALJAKKOURA SEKÄ YHTEISKÄYTTÖ MÖNKIJÄLLE JA

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 1 (6) 3.10.2018 Lempyyn osayleiskaavan OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Mikä on osallistumis- ja? Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :n mukaan tulee kaavoitustyöhön sisällyttää kaavan laajuuteen

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MYRSKYLÄ YLÖSTALONTIE-PELTOMÄENTIE ASEMAKAAVAN MUUTOS Päiväys 15.2.2014 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) laaditaan

Lisätiedot

Ranta-asemakaavan alue Joutsan rantaosayleiskaavassa, muutosalue rajattu punaisella

Ranta-asemakaavan alue Joutsan rantaosayleiskaavassa, muutosalue rajattu punaisella JOUTSA RIESKALANTIE RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS Kotikallio 172-402-6-34 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITTELMA Ranta-asemakaavan alue Joutsan rantaosayleiskaavassa, muutosalue rajattu punaisella SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

KESKUSTAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN TARKISTUS RANTA- ALUEILLA JA ERÄILLÄ OSA-ALUEILLA

KESKUSTAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN TARKISTUS RANTA- ALUEILLA JA ERÄILLÄ OSA-ALUEILLA 1 LAPPAJÄRVI KESKUSTAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN TARKISTUS RANTA- ALUEILLA JA ERÄILLÄ OSA-ALUEILLA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Suunnitelman nimi ja suunnittelualue Suunnitelman nimi on LAPPAJÄRVEN

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Alue Alavuden rantaosayleiskaavan 1. osan muutos Seinäjärvi, 10-404-13-31 ja 10-404-13-66 Maankäyttö- ja rakennuslain 63 1 momentin mukaan kaavaa laadittaessa

Lisätiedot

YLÄ-VISTA URHEILUPUISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

YLÄ-VISTA URHEILUPUISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA YLÄ-VISTA URHEILUPUISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo: 30.5.2018 päivitetty: 15.5.2018, 8.11.2018 on lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan laatimiseen liittyvä asiakirja,

Lisätiedot

PUULAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILA 10:136 KIVENKOLO

PUULAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILA 10:136 KIVENKOLO HIRVENSALMEN KUNTA PUULAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILA 10:136 KIVENKOLO Kaavaselostus 5.9.2012 Kaavan vireilletulo: Tekninen lautakunta 28.2.2012 31 Kaavan hyväksyminen: Tekninen lautakunta 18.9.2012

Lisätiedot

JOUTSENSUVAN ASEMAKAAVA

JOUTSENSUVAN ASEMAKAAVA ORIMATTILA JOUTSENSUVAN ASEMAKAAVA Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Virenojan kylässä vanhan tiilitehtaan alue ja tien toisella puolella Ritalan tila 1 KAAVA-ALUEEN SIJAINTI JA KUVAUS Tehtävänä on

Lisätiedot

MEIJERITIEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS, LÄNSIOSA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

MEIJERITIEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS, LÄNSIOSA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA PAIMION KAUPUNKI Tekninen ja ympäristöpalvelut Kaavoitus MEIJERITIEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS, LÄNSIOSA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo: 11.5.2015 päivitetty: 4.2.2016 on lakisääteinen

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA KAUS/583/10.02.03/2014 VP 9/17.3.2014 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA TIILIMÄEN (11.) KAUPUNGINOSAN KORTTELIN 15 TONTTI 10 ASEMAKAAVAN MUUTOS 609 1643 www.pori.fi/kaupunkisuunnittelu etunimi.sukunimi@pori.fi

Lisätiedot

ORIMATTILAN KAUPUNKI PELTOLA, PIENNARTIEN JA KUOKKATIEN KULMAUS, ASEMAKAAVAMUUTOKSEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

ORIMATTILAN KAUPUNKI PELTOLA, PIENNARTIEN JA KUOKKATIEN KULMAUS, ASEMAKAAVAMUUTOKSEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA päivitetty 1.6.2015 hyväksytty 23.4.2015 ORIMATTILAN KAUPUNKI PELTOLA, PIENNARTIEN JA KUOKKATIEN KULMAUS, ASEMAKAAVAMUUTOKSEN Orimattilan kaupunki, tekninen palvelukeskus Kaupungintalo, Erkontie 9 Puhelin

Lisätiedot

Salla Vaadinselän Lakilampien ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

Salla Vaadinselän Lakilampien ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Salla Vaadinselän Lakilampien ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 26.07.2010 Seitap Oy 2010 Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

EURAJOEN KUNTA. Lapijoen päiväkodin asemakaavan muutos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Työ: 25177

EURAJOEN KUNTA. Lapijoen päiväkodin asemakaavan muutos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Työ: 25177 EURAJOEN KUNTA Lapijoen päiväkodin asemakaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Työ: 25177 Turussa 19.3.2012, tark. 5.6.2012, tark. 4.9.2012, tark. 9.11.2012 AIRIX Ympäristö Oy PL 669 20701

Lisätiedot

HANHIJOEN ASEMAKAAVAN MUUTOS, ALASTALO OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

HANHIJOEN ASEMAKAAVAN MUUTOS, ALASTALO OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA PAIMION KAUPUNKI Tekninen ja ympäristöpalvelut Kaavoitus HANHIJOEN ASEMAKAAVAN MUUTOS, ALASTALO OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo: 9.3.2016 päivitetty: 13.4.2016 on lakisääteinen (MRL

Lisätiedot

ROVANIEMEN KAUPUNGIN KELKKAREITTIEN YLLÄPITO

ROVANIEMEN KAUPUNGIN KELKKAREITTIEN YLLÄPITO ROVANIEMEN KAUPUNGIN KELKKAREITTIEN YLLÄPITO ROVANIEMEN KAUPUNGIN REITIT Virallisia ja toimitettuja kelkkareittejä n. 300 km ja kelkkauria n. 670 km, joiden kunnossapito jakaantuu seuraavasti: Säännöllisesti

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 4/2015

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 4/2015 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 4/2015 TYÖNUMERO: E27370 SIIKAJOEN KUNTA RUUKIN ASEMANSEUDUN ASEMAKAAVAMUUTOS YH KORTTELIN 20 AJONEUVOLIITTYMÄÄ VARTEN SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU JOHDANTO Maankäyttö-

Lisätiedot

Luonnonsuojelualueiden laiduntaminen

Luonnonsuojelualueiden laiduntaminen Luonnonsuojelualueiden laiduntaminen 1 LUONNONSUOJELUALUEET Suomen pinta-alasta suojeltu noin yhdeksän prosenttia luonnonsuojelu- ja erämaalailla. Lisäksi suojelutavoitteita tukevia muita alueita sisältyy

Lisätiedot

SEPÄNKYLÄ, RÅSTIN ALUE Asemakaavan muutos korttelin 721 tontilla 3

SEPÄNKYLÄ, RÅSTIN ALUE Asemakaavan muutos korttelin 721 tontilla 3 O s a l l i s t u m i s - j a a r v i o i n t i s u u n n i t e l m a, k o r t t e l i 7 2 1 S e p ä n k y l ä s s ä Sivu 1 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63. ) Kaavoitusosasto 7.4.2015 SEPÄNKYLÄ,

Lisätiedot

SAPPEEN RANTA-ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

SAPPEEN RANTA-ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma FCG Finnish Consulting Group Oy Jouko ja Minna Poukkanen SAPPEEN RANTA-ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN Osallistumis- ja arviointisuunnitelma FCG Finnish Consulting Group Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Muonio. ÄKÄSKERON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 2 ja 6 sekä korttelin 7 rakennuspaikka 1 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

Muonio. ÄKÄSKERON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 2 ja 6 sekä korttelin 7 rakennuspaikka 1 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Muonio ÄKÄSKERON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 2 ja 6 sekä korttelin 7 rakennuspaikka 1 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 19.12.2016 Seitap

Lisätiedot

LAVIAN KUNTA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

LAVIAN KUNTA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA LAVIAN KUNTA ASEMAKAAVAN MUUTOS 29.10.2012 2012 SISÄLLYSLUETTELO 1. SUUNNITTELUALUE... 2 2. SUUNNITTELUTEHTÄVÄN MÄÄRITTELY JA TAVOITTEET... 2 3. LAADITUT SELVITYKSET JA AIEMMAT SUUNNITELMAT... 2 3.1. VALTAKUNNALLISET

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 382-RAK1814 IKAALISTEN KAUPUNKI KAURARANNAN RANTA-ASEMAKAAVA Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 8.2.2019 Nosto Consulting Oy Nosto Consulting Oy 2 (10) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma kuvaa ranta-asemakaavan

Lisätiedot

RAIVION ASEMAKAAVANMUUTOS

RAIVION ASEMAKAAVANMUUTOS VAMMALAN KAUPUNKI TEKNINEN LAUTAKUNTA G:\AKVAT\Raivio\OASL1.doc 1/5 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA RAIVION ASEMAKAAVANMUUTOS ALUEEN SIJAINTI Asemakaava koskee Raivion kaupunginosan vanhimman osan

Lisätiedot

RANTSILAN KIRKONKYLÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 33

RANTSILAN KIRKONKYLÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 33 FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy SIIKALATVAN KUNTA RANTSILAN KIRKONKYLÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 33 Kaavaselostus ASEMAKAAVAN MUUTOKSELLA MUODOSTUU MAA- JA METSÄTALOUSALUETTA. P27193 13.5.2015 Kaavan

Lisätiedot

ULKOILUREITTISUUNNITELMA MTB-REITTI VÄLILLE PYHÄ-LUOSTO-SUVANTO-PYHÄ

ULKOILUREITTISUUNNITELMA MTB-REITTI VÄLILLE PYHÄ-LUOSTO-SUVANTO-PYHÄ Pelkosenniemen kunta Sodankylän kunta ULKOILUREITTISUUNNITELMA MTB-REITTI VÄLILLE PYHÄ-LUOSTO-SUVANTO-PYHÄ Sisällys ULKOILUREITTISUUNNITELMA EHDOTUS... 1 MTB-REITTI VÄLILLE PYHÄ-LUOSTO-SUVANTO-PYHÄ...

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVAN MUUTOS 3. KAUPUNGINOSA Korttelit 3063 Uimahallin ja Jyvälänpuiston päiväkodin alueet OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MAANKÄYTTÖ 2018 Suunnittelualue Suunnittelun kohteena on noin 1,5

Lisätiedot

OAS. SUONENJOEN KAUPUNKI Tekninen osasto IISVEDEN JA MIEKKAVEDEN RANTAOSAYLEISKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OAS. SUONENJOEN KAUPUNKI Tekninen osasto IISVEDEN JA MIEKKAVEDEN RANTAOSAYLEISKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OAS SUONENJOEN KAUPUNKI Tekninen osasto 17.5.2017 IISVEDEN JA MIEKKAVEDEN RANTAOSAYLEISKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :n mukaan tulee kaavoitusprosessin riittävän

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 4.11.2014

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 4.11.2014 Kirkonkylän asemakaavan muutos korttelissa 2061 Kaavatunnus: 2-237 Diaarinro: xx/10.02.03/2014 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 4.11.2014 Suunnittelualueen sijainti ja nykytilanne Suunnittelualue

Lisätiedot