Kestävä metsätalous. ja metsäsertifiointi. Kaikki puu ei ole samanlaista PEFC/

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kestävä metsätalous. ja metsäsertifiointi. Kaikki puu ei ole samanlaista PEFC/"

Transkriptio

1 Kestävä metsätalous ja metsäsertifiointi Kaikki puu ei ole samanlaista PEFC/

2 Haaste Kasvava osa kuluttajista etsii vakuutta siitä, että yritysten liiketoiminta ei vaaranna ympäristöä. Organisaatiot voivat hankintapolitiikassaan edellyttää puuta jalostavalta teollisuudelta todistusta siitä, että puu on peräisin kestävyyden periaatteiden mukaisesti hoidetuista metsistä. Mitä metsäsertifiointi on? PEFC-sertifioinnilla kerrotaan puu- ja paperituotteiden ostajille siitä, että tuotteen ostopäätös tukee kestävää metsätaloutta. Metsäsertifioinnin tuottama vakuus perustuu tuotteiden valmistus- ja markkinointiketjusta riippumattoman tahon tarkastukseen ja takuuseen siitä, että sertifioitujen metsien hoidossa on noudatettu kestävyyden periaatteita. Puutuotteilla on kilpaileviin materiaaleihin nähden hyvä ympäristömaine, mutta monet kantavat huolta siitä, miten metsiä hoidetaan. Jos metsiä hoidetaan hyvin, miten osoittaa se kuluttajalle? Hyvä keino on metsien sertifiointi. Se on luotettava tapa osoittaa, että tuotteeseen käytetty puu on peräisin hyvin hoidetuista metsistä. Vapaaehtoisuuteen perustuva sertifiointi täydentää ympäristö- ja metsälakeja ja voi täydentää lainsäädännöllisiä keinoja laittomien hakkuiden vastustamisessa. Tarkastuksen riippumattomuus ja pätevyys on sertifioinnin kannalta ratkaisevaa. Riippumaton, pätevä ja puolueeton osapuoli sertifioija tarkastaa, että metsätalous täyttää asetetut vaatimukset ja noudattaa muita yhteisesti sovittuja periaatteita. Viranomaiset arvioivat ja varmistavat sertifiointiyrityksen riippumattomuuden ja pätevyyden. Sertifiointiyrityksen tehtävä on myös varmistaa, että yritys ja useammasta yrityksestä koostuva puutuotteen tuotanto- ja markkinointiketju kykenee selvittämään tuotteeseen käytetyn puuraaka-aineen alkuperän sertifioituihin metsiin. Tätä seurantaa kutsutaan alkuperäketjun hallinnan sertifioinniksi. Jokainen yritys on osa metsästä lopputuotteeseen saakka ulottuvaa puun alkuperäketjua. Sertifioimalla toimintansa yritys voi osaltaan varmistaa, että tämä ketju säilyy ehjänä.

3 Mitä hyötyä sertifioinnista on sinulle? Metsänhoidon ja alkuperäketjun hallinnan sertifioinnilla on erilainen merkitys eri toimijoille: Kuluttajat voivat edistää kestävää metsätaloutta ostamalla tuotteita, joiden valmistuksessa on käytetty sertifioiduissa metsissä kasvanutta puuta. Puuta jalostavan teollisuuden asiakkaat, kuten kauppa, voi kehittää liiketoimintaansa edistämällä sertifioitujen metsien puusta valmistettujen puu- ja paperituotteiden markkinointia. Metsäsertifiointi kertoo yrityksen vastuullisuudesta sekä auttaa pitämään ja hankkimaan uusia markkinaosuuksia. Asiakkaat hyväksyvät joillakin markkinoilla vain sertifioiduista metsistä peräisin olevat tuotteet, joiden kysyntä voi jopa ylittää tarjonnan. Puuta jalostava teollisuus voi parantaa julkisuuskuvaansa ja edistää tuotteidensa myyntiä. Metsänomistajat voivat sertifioinnilla hankkia metsien hyvästä hoidosta todistuksen, joka lisää tuotteiden kilpailukykyä markkinoilla. Kestävästi hoidetut metsät ovat kilpailuetu metsänomistajille ja puuta jalostavalle teollisuudelle. Tämän kilpailuedun täysimääräinen hyödyntäminen edellyttää, että metsien hoidosta kerrotaan asiakkaille luotettavasti ja ymmärrettävästi. Juuri tämän PEFC tarjoaa maailman laajimpana metsäsertifiointijärjestelmänä.

4 Metsäsertifiointi laajenee nopeasti Maailmassa on jo yli 50 kansallista tai alueellista metsäsertifiointijärjestelmää. PEFC perustettiin monivuotisen valmistelutyön jälkeen Sen jälkeen siitä on kehittynyt maailman laajin metsäsertifioinnin kattojärjestelmä ja se on levinnyt myös Euroopan ulkopuolelle. Näissä järjestelmissä sertifioiduilta kymmeniltä miljoonilta metsähehtaareilta toimitetaan markkinoille vuosittain satoja miljoonia kuutiometrejä puuta. PEFC:llä on laaja tuki kestävän metsätalouden edistämisestä kiinnostuneiden tahojen kuten metsäalan, hallitusten sekä kauppa-, ammatti- ja kansalaisjärjestöjen keskuudessa. PEFC-merkin käyttöoikeus on myönnetty jo sadoille sellaisille puutavaraa myyville sekä puu- ja paperituotteita valmistaville yrityksille, jotka ovat hankkineet alkuperäketjun hallinnan sertifikaatin. Kun alkuperäketjun hallinnan sertifikaatit seuraavat toinen toisiaan, puu voidaan jäljittää tuotteesta aina sertifioituun metsään saakka. Osoitus PEFC:n toiminnan korkeasta tasosta on se, että yhä useammat järjestelmät ovat tulossa mukaan. PEFC on kehittynyt eurooppalaisesta maailmanlaajuiseksi järjestelmäksi. Tieto PEFC:stä leviää nopeasti yhä laajemmalle PEFC-merkkiä käyttämällä yritys kertoo asiakkailleen, että se pyrkii edistämään kestävää metsien hoitoa. Yritykset, joilla on alkuperäketjun hallinnan sertifikaatti, osoittavat tämän käyttämällä PEFC-merkkiä, johon liitetty tunnus yksilöi yrityksen.

5 Mikä metsäsertifikaatti on? Metsäsertifikaatti on riippumattoman, pätevän ja akkreditoidun ammattilaisen tarkastukseen perustuva kirjallinen vahvistus siitä, että metsätalous täyttää yhdessä sovitut kestävyyden vaatimukset. Mikä on alkuperäketjun hallinnan sertifikaatti? Alkuperäketjun hallinnan sertifikaatti on riippumattoman, pätevän ja akkreditoidun ammattilaisen tarkastukseen perustuva kirjallinen vahvistus siitä, että yrityksen puun alkuperän seurantajärjestelmä täyttää sertifiointijärjestelmän asettamat vaatimukset. Mitä on kestävä metsätalous? Vuonna 1993 pidetyn Euroopan metsäministereiden kokouksen mukaan kestävä metsätalous tarkoittaa: Metsien ja metsämaiden hoitoa ja käyttöä siten, että säilytetään niiden monimuotoisuus, tuottavuus, uusiutumiskyky, elinvoimaisuus ja mahdollisuus toteuttaa nyt ja tulevaisuudessa merkityksellisiä ekologisia, taloudellisia ja yhteiskunnallisia toimintoja paikallisilla, kansallisilla ja maailmanlaajuisilla tasoilla sekä siten, ettei aiheuteta vahinkoa muille ekosysteemeille. Kestävä metsätalous -käsitteen määrittely on tehty erityisten kestävän metsätalouden kriteereiden ja indikaattoreiden avulla. Tässä kriteerit tarkoittavat kestävyyden kannalta tärkeitä muuttujia ja indikaattorit kuvaavat asioita, joista kestävässä metsätaloudessa tulee pitää huolta. Kestävän metsätalouden kriteerit ja esimerkkejä indikaattoreista ovat: Harsuuntuminen Ilman saasteet Erilaiset tuhot Maankäyttö ja metsäpinta-ala Kasvava puusto Yleiset puitteet Metsien terveys ja elinvoimaisuus Maan kuluminen Yleinen suojelu Hiilitase Metsävarat ja maailmanlaajuinen hiilikierto Metsien suojelutoiminnot Vesien suojelu Kestävä metsänhoito Kasvun ja poistuman suhde Uhanalaiset lajit Suunnitelman tai ohjeiden mukaisesti hoidetut metsät Metsien tuotannolliset toiminnot Luonnon monimuotoisuus Kulttuuriarvot Muut kuin puutuotteet Ravinnetasapaino ja happamoituminen Yhteiskunnallistaloudelliset näkökohdat Työn tarjonta Yleinen suojelu Harvinaiset Luonnon metsäekosysteemit monimuotoisuus talousmetsissä Kansalaisten osallistuminen ja yleisön tietämys Tutkimus ja ammatillinen koulutus Virkistyspalvelut Metsäalan tärkeys Lähde: Euroopan metsien suojelun ministerikonferenssi, 1993.

6 Yhteenveto PEFC-sertifioinnista Toimielin Toiminto Tulos Kansallinen metsäsertifiointijärjestelmä Sertifiointielin Standardin asettaminen Auditointi/tarkastaminen Sertifiointistandardit ja -järjestelmä Metsäsertifikaatti Puun alkuperäketjun sertifikaatti Kansallinen akkreditointielin Sertifiointielimen pätevyyden todentaminen Varmennus sertifiointielimen akkreditoitumista PEFC-neuvosto (PEFC Council) Tuotemerkin käyttöoikeuden myöntäminen PEFC-merkin käyttö Sertifiointijärjestelmän arviointi Vastavuoroinen tunnustaminen Miksi PEFC on menestynyt niin hyvin? PEFC perustuu kansainvälisesti yhdessä sovittuihin sertifioinnin ja kestävän metsätalouden prosesseihin. Ne muodostavat pohjan kansallisten sertifiointijärjestelmien kehittämiselle. Hallitustenvälisten kestävän metsätalouden prosessien laadintaan on osallistunut tuhansia metsäalan asiantuntijoita ja eri sidosryhmiä. PEFC tarjoaa sertifiointijärjestelmille puitteet kansainvälisesti sovittujen vaatimusten soveltamiseksi eri maissa ja alueilla. PEFC:n hyväksymien kansallisten järjestelmien asettamat vaatimukset metsien hoidolle perustuvat hallitusten välisiin prosesseihin, kuten Euroopan metsien suojelun ministerikonferenssien tuloksiin. Tämä prosessi käynnistyi YK:n ympäristö- ja kehityskonferenssista 1992 ja jatkuu edelleen. Kun Euroopan metsäministerikonferensseissa edustettuna olevat 37 maan hallitukset sopivat muutoksista johonkin kestävyyden näkökulmaan, niin ne viedään Euroopassa käytäntöön PEFC:n mukaisessa sertifioinnissa. Kansalliset metsäsertifiointijärjestelmät ovat itsenäisiä, mutta ne tekevät PEFC:n kautta keskenään yhteistyötä. Näin varmistetaan, että eri maiden järjestelmien sertifioiduista metsistä tuleva puu täyttää yhtäläiset vaatimukset. Tämä mahdollistaa tuotteiden kansainvälisen kaupan PEFC-merkittyinä. Asiakkaat, kauppa ja teollisuus voivat maailmanlaajuisesti luottaa siihen, että PEFC-sertifioiduissa metsissä noudatetaan kansainvälisesti hyväksyttyjä vaatimuksia. PEFC:n avoin, läpinäkyvä ja demokraattinen päätöksenteko tarjoaa mahdollisuuden moninaiselle paikallisen, kansallisen ja kansainvälisen tason osallistumiselle. Aktiivinen osallistuminen ja käytännön toteutus ruohonjuuritasolla ovat olennainen osa PEFC:n toimintaa. PEFC-sertifioinnissa toimenpiteiden toteuttaminen ja valvonta ovat aina toisistaan riippumattomien ammattilaisten tehtävinä.

7

8 Mitä metsäsertifiointi antaa sinulle? Puuta jalostavat yritykset, puutuotekaupassa toimivat organisaatiot sekä tukku- ja vähittäiskauppiaat Kun hankit sertifioidun järjestelmän puuraaka-aineen kulun seuraamiseksi, mahdollistat PEFC-merkin käytön markkinointiviestinnässäsi. PEFCmerkki alkuperäketjun kattamissa puu- ja paperituotteissa kertoo asiakkaalle kestävän metsätalouden edistämisestä. Kun sertifiointiyritys on tarkistanut yrityksesi järjestelmän, voit hankkia Suomen Metsäsertifiointi ry:ltä oikeuden PEFC-merkin käyttöön tuotteissa ja pakkauksissa (onproduct) sekä oheismateriaalissa (offproduct). Lisätietoja puun alkuperäketjun hallinnan sertifioinnista ja PEFC-merkin hankkimisesta saat Suomen kansallisesta PEFCorganisaatiosta, Suomen Metsäsertifiointi ry:stä ( Asiakas ja kuluttaja Alkuperäketjun hallinnan sertifikaatista ja PEFC-merkistä tiedät, että tuotteen ostamalla edistät metsien kestävää hoitoa ja metsäsertifiointia. Metsänomistaja Metsäsertifiointiin osallistumisesta saat tietoja kansallisesta PEFC-organisaatiosta, Suomen Metsäsertifiointi ry:stä. Myös tuotteiden tuotanto- ja markkinointiketjun ulkopuoliset, esimerkiksi yleishyödylliset tai metsätalouden edistämistä varten perustetut yhteisöt voivat saada PEFC-merkin käyttöoikeuden vaikkapa koulutus- tai viestintämateriaaliinsa. Tästäkin saat lisätietoja Suomen Metsäsertifiointi ry:stä. PEFC:n verkkosivujen tietokannassa julkaistaan tietoja PEFC:n hyväksymistä metsäsertifikaateista, puun alkuperäketjun sertifikaateista ja PEFC-merkin käyttöoikeuksista. Suomen Metsäsertifiointi ry laatinut PEFC-neuvoston julkaiseman esitteen pohjalta. Joulukuu Kuvien yksinoikeudet ONF, Finnforest Oyj, Villac Lisätietoja metsäsertifioinnista ja PEFC:stä kansallisesta PEFC-organisaatiosta, Suomen Metsäsertifiointi ry:stä, jonka verkko-osoite on Suomen Metsäsertifiointi ry Melkonkatu 16 A HELSINKI Puh. (09) Telekopio (09) Sähköposti: office@ffcs-finland.org PEFC/ PEFC Council 17 Rue des Girondins L-1626 Luxembourg Puh Telekopio Sähköposti: pefc@pt.lu

PEFC-merkintä puu- ja paperituotteiden hyvän alkuperän osoittajana

PEFC-merkintä puu- ja paperituotteiden hyvän alkuperän osoittajana PEFC-merkintä puu- ja paperituotteiden hyvän alkuperän osoittajana Huhtikuu 2012 PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry 1 Mitä ympäristömerkit ovat? Tarkoitus Ympäristömerkkien tarkoitus on ohjata ostopäätöksiä

Lisätiedot

Metsäsertifiointi. Päättäjien metsäakatemia Aluejohtaja Pekka Vainikka

Metsäsertifiointi. Päättäjien metsäakatemia Aluejohtaja Pekka Vainikka Metsäsertifiointi Päättäjien metsäakatemia 22.5.2013 Aluejohtaja Pekka Vainikka Metsäsertifiointi Metsäsertifioinnilla tarkoitetaan menettelyä, jossa riippumaton kolmas osapuoli tarkastaa, vastaako metsien

Lisätiedot

Ympäristömerkit helpottavat hankkijan työtä

Ympäristömerkit helpottavat hankkijan työtä Ympäristömerkit helpottavat hankkijan työtä Esimerkkinä metsäsertifiointimerkit 18.1.2011 Vihreät hankinnat haltuun -seminaari Auvo Kaivola PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry 1 Mitä ympäristömerkit

Lisätiedot

Puun laillisen ja kestävän alkuperän osoittaminen PEFC Suomi Auvo Kaivola

Puun laillisen ja kestävän alkuperän osoittaminen PEFC Suomi Auvo Kaivola Puun laillisen ja kestävän alkuperän osoittaminen 24.5.2016 PEFC Suomi Auvo Kaivola Mikä PEFC on? PEFC Council globaali, voittoa tavoittelematon kansallisesti kehitettyjen metsäsertifiointijärjestelmien

Lisätiedot

Metsäsertifiointi vastuullisuuden ja kestävyyden osoittamisessa Auvo Kaivola PEFC Suomi

Metsäsertifiointi vastuullisuuden ja kestävyyden osoittamisessa Auvo Kaivola PEFC Suomi Metsäsertifiointi vastuullisuuden ja kestävyyden osoittamisessa 16.5.2018 Auvo Kaivola PEFC Suomi 1 Sisältö: Mitä metsäsertifiointi on? Mikä PEFC on? Laillisuus ja kestävyys metsäsertifioinnissa PEFC ja

Lisätiedot

Metsäsertifiointi puupohjaisten tuotteiden vastuullisuuden osoittamisessa

Metsäsertifiointi puupohjaisten tuotteiden vastuullisuuden osoittamisessa Metsäsertifiointi puupohjaisten tuotteiden vastuullisuuden osoittamisessa Motivan webinaaritilaisuus 24.11.2017 Pääsihteeri Auvo Kaivola Sisältö: Puu on erinomainen materiaali Mistä metsäsertifioinnissa

Lisätiedot

Puutavaran kestävä alkuperä metsäsertifiointi pähkinänkuoressa

Puutavaran kestävä alkuperä metsäsertifiointi pähkinänkuoressa Puutavaran kestävä alkuperä metsäsertifiointi pähkinänkuoressa 27.10.2011 Puupäivä 2011, Wanha Satama Auvo Kaivola PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry 1 Mitä ympäristömerkit ovat? Tarkoitus Ympäristömerkkien

Lisätiedot

PEFC-projektisertifiointi VASTUULLISTA PUUTA RAKENTAMISEEN PEFC/

PEFC-projektisertifiointi VASTUULLISTA PUUTA RAKENTAMISEEN PEFC/ PEFC-projektisertifiointi VASTUULLISTA PUUTA RAKENTAMISEEN PEFC/02-1-01 PEFC lyhyesti Kuva: Scandinavian StockPhoto/gunnar3000 PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes) on kansainvälinen

Lisätiedot

PEFC-projektisertifiointi VASTUULLISTA PUUTA RAKENTAMISEEN PEFC/02-1-01

PEFC-projektisertifiointi VASTUULLISTA PUUTA RAKENTAMISEEN PEFC/02-1-01 PEFC-projektisertifiointi VASTUULLISTA PUUTA RAKENTAMISEEN PEFC/02-1-01 PEFC lyhyesti Kuva: Scandinavian StockPhoto/gunnar3000 PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes) on kansainvälinen

Lisätiedot

Metsäsertifiointi osoitus metsänhoidon kestävyydestä ja puun alkuperästä

Metsäsertifiointi osoitus metsänhoidon kestävyydestä ja puun alkuperästä Metsäsertifiointi osoitus metsänhoidon kestävyydestä ja puun alkuperästä 25.9.2013 Päättäjien Metsäakatemia Auvo Kaivola PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry 1 Metsäsertifiointimerkit ovat ympäristömerkkejä

Lisätiedot

Suomeksi. Metsien sertifiointi MITÄ SE ON?

Suomeksi. Metsien sertifiointi MITÄ SE ON? Suomeksi Metsien sertifiointi MITÄ SE ON? Julkaistu vuonna 2005 Metsien sertifiointi on menetelmä, jolla metsänomistajat, metsäteollisuus ja koko puutuotteiden tuotantoketju voivat osoittaa kuluttajalle,

Lisätiedot

Metsäsertifioinnin sanasto

Metsäsertifioinnin sanasto Suomen PEFC-standardi Metsäsertifioinnin sanasto PEFC FI 1000:2009 9.11.2009 Metsäsertifioinnin sanasto PEFC Suomi Sitratie 7, 00420 HELSINKI puh: 0400 765 437 fax: (09) 5630 329 sähköposti: office@pefc.fi

Lisätiedot

PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY

PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY 10.12.2018 PEFC Suomen STRATEGIA 2019-2021 Johdanto PEFC Suomen strategiaan vuosille 2019-21 PEFC on kansainvälinen metsäsertifiointijärjestelmä, joka edistää ekologisesti,

Lisätiedot

PEFC palveluita koko yhteiskunnalle Auvo Kaivola PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry

PEFC palveluita koko yhteiskunnalle Auvo Kaivola PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry PEFC palveluita koko yhteiskunnalle 2.10.2014 Auvo Kaivola PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry 1 PEFC:n kansainvälinen organisaatio PEFC Council on globaali, voittoa tavoittelematon kansainvälinen organisaatio,

Lisätiedot

Puun alkuperän PEFC-seuranta (Chain of Custody)

Puun alkuperän PEFC-seuranta (Chain of Custody) Puun alkuperän PEFC-seuranta (Chain of Custody) Sisältö: 2 Mikä PEFC on? Puun laillisuuden ja kestävän alkuperän osoittaminen (chain of custody, CoC) Mitä alkuperän osoittaminen tarkoittaa yrityksen arkipäivässä

Lisätiedot

PEFC-merkin käyttöoikeutta ja käyttöä koskevia ohjeita

PEFC-merkin käyttöoikeutta ja käyttöä koskevia ohjeita Sivu 1/5 Suomen Metsäsertifiointi ry Finlands Skogscertifiering rf Finnish Forest Certification Council - FFCC PEFC/02-1-01 PEFC-merkin käyttöoikeutta ja käyttöä koskevia ohjeita PEFC-merkki kertoo, että

Lisätiedot

PEFC-metsäsertifioinnin sanasto

PEFC-metsäsertifioinnin sanasto Suomen PEFC-standardi PEFC-metsäsertifioinnin sanasto PEFC FI 1000:2014 27.10.2014 PEFC-metsäsertifioinnin sanasto PEFC Suomi Sitratie 7, 00420 HELSINKI puh: 0400 765 437 sähköposti: office@pefc.fi Tekijänoikeus

Lisätiedot

Sertifiointi suomalaisessa metsätaloudessa

Sertifiointi suomalaisessa metsätaloudessa Sertifiointi suomalaisessa metsätaloudessa Hämeen ammattikorkeakoulu Sivu 1 Termejä FSC Suomi Vastuullisen metsänhoidon yhdistys - Forest Stewardship Council PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry Yhdistykset

Lisätiedot

Paperin alkuperän hallinnan sertifiointi

Paperin alkuperän hallinnan sertifiointi Paperin alkuperän hallinnan sertifiointi painotalossa Anu Aurassalo Insinöörityöseminaari 14.5.2009 Metropolia AMK Edita lyhyesti Konsernin päätoimialat: markkinointiviestinnän tuotantopalvelut, graafisen

Lisätiedot

Ympäristömerkinnät Hansaprintin painotuotteissa

Ympäristömerkinnät Hansaprintin painotuotteissa Ympäristömerkinnät Hansaprintin painotuotteissa 1 Ympäristömerkinnät lyhyesti ISO 14001 8 Kansainvälinen ympäristöjohtamisjärjestelmä, joka tähtää jatkuvaan parantamiseen ja ympäristösuorituskyvyn kehittämiseen.

Lisätiedot

Sertifiointijärjestelmät FSC PEFC

Sertifiointijärjestelmät FSC PEFC Sertifiointijärjestelmät FSC PEFC 1 Termejä: FSC Suomi -Vastuullisen metsänhoidon yhdistys Forest Stewardship Council PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry Yhdistykset pitävät yllä omaa järjestelmäänsä

Lisätiedot

FSC-SERTIFIOINTI YHDISTÄÄ KANNATTAVAN JA VASTUULLISEN METSÄNHOIDON

FSC-SERTIFIOINTI YHDISTÄÄ KANNATTAVAN JA VASTUULLISEN METSÄNHOIDON FSC-SERTIFIOINTI YHDISTÄÄ KANNATTAVAN JA VASTUULLISEN METSÄNHOIDON Oletko kiinnostunut taloudellisesti kannattavasta metsänhoidosta, joka huomioi monipuolisesti myös ympäristöarvot ja sosiaaliset näkökulmat?

Lisätiedot

PEFC-webinaarit 21., 23. ja Kestävän Metsätalouden Yhdistys ry, Aija Tapio

PEFC-webinaarit 21., 23. ja Kestävän Metsätalouden Yhdistys ry, Aija Tapio PEFC-webinaarit 21., 23. ja 28.8.2018 Kestävän Metsätalouden Yhdistys ry, Aija Tapio Roolit ja työnjako PEFC-järjestelmässä PEFC Suomi - Suomen Metsäsertifiointi ry - kutsuu standardityöryhmän kokoon -

Lisätiedot

Mhy:t edistämässä vastuullista yksityimetsätaloutta. Petri Takalo Toiminnanjohtaja, Päijänteen Metsänhoitoyhdistys

Mhy:t edistämässä vastuullista yksityimetsätaloutta. Petri Takalo Toiminnanjohtaja, Päijänteen Metsänhoitoyhdistys Mhy:t edistämässä vastuullista yksityimetsätaloutta Petri Takalo Toiminnanjohtaja, Päijänteen Metsänhoitoyhdistys Yksityismetsätalous Suomessa Suomen metsät ovat pääosin yksityisten henkilöiden ja perheiden

Lisätiedot

Metsäsertifiointi osoittaa puun laillisuuden ja kestävän alkuperän

Metsäsertifiointi osoittaa puun laillisuuden ja kestävän alkuperän Metsäsertifiointi osoittaa puun laillisuuden ja kestävän alkuperän Puutavaran alkuperä rakentamisessa Haasteita ja mahdollisuuksia Seminaari 4.10.2011 Auvo Kaivola PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry

Lisätiedot

PEFC FI -kriteereiden uudistustyön tavoitteet ja sisältö. PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry Auvo Kaivola 8.5.2013

PEFC FI -kriteereiden uudistustyön tavoitteet ja sisältö. PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry Auvo Kaivola 8.5.2013 PEFC FI -kriteereiden uudistustyön tavoitteet ja sisältö PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry Auvo Kaivola 8.5.2013 1 Sisältö: Mikä PEFC on ja mitä PEFCmetsäsertifiointi on Tavoitteet kriteerien uudistustyölle

Lisätiedot

PUUN ALKUPERÄN SEURANNAN SERTIFIOINTI SINUN OSOITUKSESI VASTUULLISUUDESTA PEFC/

PUUN ALKUPERÄN SEURANNAN SERTIFIOINTI SINUN OSOITUKSESI VASTUULLISUUDESTA PEFC/ PUUN ALKUPERÄN SEURANNAN SERTIFIOINTI SINUN OSOITUKSESI VASTUULLISUUDESTA PEFC/02-1-01 istockphoto SISÄLLYS JOHDANTO 3 ALKUPERÄN SEURANNAN PERUSTEET 4 MATERIAALIEN HANKINTA 5 VARASTOJEN HALLINTA 7 HALLINTAJÄRJESTELMÄ

Lisätiedot

KESTÄVÄSTI RAKENNA PROJEKTISI HOIDETTUJEN METSIEN PUUSTA AMMATTILAINEN ASIALLA YLI PEFC sertifioitua tuotetta

KESTÄVÄSTI RAKENNA PROJEKTISI HOIDETTUJEN METSIEN PUUSTA AMMATTILAINEN ASIALLA YLI PEFC sertifioitua tuotetta RAKENNA PROJEKTISI KESTÄVÄSTI HOIDETTUJEN METSIEN PUUSTA AMMATTILAINEN ASIALLA YLI 1.000 PEFC sertifioitua tuotetta 1 Millaisia ovat KESTÄVÄSTI HOIDETUT METSÄT? Kestävästi hoidetuissa metsissä huolehditaan

Lisätiedot

PUUN ALKUPERÄKETJUN HALLINTAJÄRJESTELMÄN JA METSÄKESKUKSEN TOIMIALUEEN METSÄSERTIFIOINNIN SERTIFIOINTIMENETTELY

PUUN ALKUPERÄKETJUN HALLINTAJÄRJESTELMÄN JA METSÄKESKUKSEN TOIMIALUEEN METSÄSERTIFIOINNIN SERTIFIOINTIMENETTELY PUUN ALKUPERÄKETJUN HALLINTAJÄRJESTELMÄN JA METSÄKESKUKSEN TOIMIALUEEN METSÄSERTIFIOINNIN SERTIFIOINTIMENETTELY 1. DNV CERTIFICATION OY/AB DNV Certification OY/AB on norjalaisen Det Norske Veritas (DNV)

Lisätiedot

FSC ja vaihtoehtoiset metsänhoidon tavat metsänomistajan näkökulmasta

FSC ja vaihtoehtoiset metsänhoidon tavat metsänomistajan näkökulmasta FSC ja vaihtoehtoiset metsänhoidon tavat metsänomistajan näkökulmasta Monimuotoisuutta metsiin -Metsien hoidon uudet haasteet -seminaari Porissa 4.6.2014 Vanhatalo Kalle, TAPIO Metsätalouden kehittämiskeskus

Lisätiedot

Yllättikö puun alkuperän hallinnan vaatimus FSC- ja PEFC-standardit

Yllättikö puun alkuperän hallinnan vaatimus FSC- ja PEFC-standardit Yllättikö puun alkuperän hallinnan vaatimus FSC- ja PEFC-standardit Timo Soininen Pääarvioija, Tuotepäällikkö FSC CoC 1 Julkinen Yllättikö puun alkuperän hallinnan vaatimus Esittely Timo Soininen Metsäteollisuuden

Lisätiedot

Metsäsertifioinnin toteutustavat

Metsäsertifioinnin toteutustavat Suomen PEFC-standardi Metsäsertifioinnin toteutustavat PEFC FI 1001:2009_v2 Versio 2, 18.10.2011 Metsäsertifioinnin toteutustavat PEFC Suomi Sitratie 7, 00420 HELSINKI puh: 0400 765 437 fax: (09) 5630

Lisätiedot

Metsän sertifiointi kestävyyden todentajana

Metsän sertifiointi kestävyyden todentajana Metsän sertifiointi kestävyyden todentajana 17.11.2015 Metsätieteen päivä Maarit Sallinen Metsänhoito- ja ympäristöpäällikkö Tornator Oyj Metsien sertifiointi Tornator Oyj:ssä Missio: Luomme kestävää hyvinvointia

Lisätiedot

Metsähallitus Metsätalous Oy. Hyvinvointia monikäyttömetsistä

Metsähallitus Metsätalous Oy. Hyvinvointia monikäyttömetsistä Metsähallitus Metsätalous Oy Hyvinvointia monikäyttömetsistä Tuotamme puuta kestävästi ja kannattavasti Metsähallitus Metsätalous Oy on Metsähallituksen omistama tytäryhtiö, joka hoitaa liiketoiminnan

Lisätiedot

Yksityismetsien FSC-sertifiointi

Yksityismetsien FSC-sertifiointi Yksityismetsien FSC-sertifiointi Aktiivisen metsänomistajan valinta 1 Toukokuu 2014 FSC (Forest Stewardship Council) eli Hyvän metsänhoidon neuvosto on maailmanlaajuinen jäsenjärjestö - Ympäristön kannalta

Lisätiedot

Ympäristömerkinnät Hansaprintin painotuotteissa

Ympäristömerkinnät Hansaprintin painotuotteissa Ympäristömerkinnät Hansaprintin painotuotteissa 1 Ympäristömerkinnät lyhyesti ISO 14001 8 Kansainvälinen ympäristöjohtamisjärjestelmä, joka tähtää jatkuvaan parantamiseen ja ympäristösuorituskyvyn kehittämiseen.

Lisätiedot

Sertifiointitoiminnan pätevyysvaatimukset ja menettelytavat

Sertifiointitoiminnan pätevyysvaatimukset ja menettelytavat Suomen PEFC-standardi Sertifiointitoiminnan pätevyysvaatimukset ja menettelytavat PEFC FI 1005:2009 9.11.2009 Sertifiointitoiminnan pätevyysvaatimukset ja menettelytavat PEFC Suomi Sitratie 7, 00420 HELSINKI

Lisätiedot

Miten Suomessa turvataan puun riittävyys?

Miten Suomessa turvataan puun riittävyys? Miten Suomessa turvataan puun riittävyys? Opettajalle Tässä tehtävässä oppilaat selvittävät, millä toimilla Suomessa turvataan puun riittävyys. Tietolähteenä voidaan käyttää Puun monet mahdollisuudet -aineistoa,

Lisätiedot

Mitä EU:n puutavara-asetus tarkoittaa julkiselle hankkijalle? PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry Auvo Kaivola

Mitä EU:n puutavara-asetus tarkoittaa julkiselle hankkijalle? PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry Auvo Kaivola Mitä EU:n puutavara-asetus tarkoittaa julkiselle hankkijalle? PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry Auvo Kaivola 1 2 Julkishallinnon aloitteita puun laillisuuden todentamiseksi REGULATION (EU) No 995/2010

Lisätiedot

Keski-Suomen hakkuutavoitteet

Keski-Suomen hakkuutavoitteet Keski-Suomen hakkuutavoitteet Helena Reiman, aluejohtaja Metsä tarjoaa ratkaisuja: työtä ja hyvinvointia! Suomen metsäkeskus Keski-Suomen hakkuutavoitteet Keski-Suomen metsävarat Erilaisia hakkuutavoitteita

Lisätiedot

Metsäsertifioinnin toteutustavat

Metsäsertifioinnin toteutustavat Suomen PEFC-standardi Metsäsertifioinnin toteutustavat PEFC FI 1001:2009 9.11.2009 Metsäsertifioinnin toteutustavat PEFC Suomi Sitratie 7, 00420 HELSINKI puh: 0400 765 437 fax: (09) 5630 329 sähköposti:

Lisätiedot

VASTUULLISESTI metsästä meille kaikille

VASTUULLISESTI metsästä meille kaikille VASTUULLISESTI metsästä meille kaikille PEFC SUOMI PEFC/02-1-01 PEFC lyhyesti PEFC on maailmanlaajuinen järjestö, jonka vaatimusten mukaisella sertifioinnilla osoitetaan metsien hoidon kestävyys. PEFCsertifioinnissa

Lisätiedot

Puutarhakalusteita tropiikista?

Puutarhakalusteita tropiikista? Puutarhakalusteita tropiikista? Tietoa kuluttajille Suomen luonnonsuojeluliitto ry Oletko aikeissa ostaa uudet puutarhakalusteet, ja viehättäkö sinua tummasta puusta tehdyt aurinkotuolit, joita mainoslehtiset

Lisätiedot

PEFC:n metsäsertifioinnin toteutuksen vaihtoehdot

PEFC:n metsäsertifioinnin toteutuksen vaihtoehdot PEFC:n metsäsertifioinnin toteutuksen vaihtoehdot PEFC-metsäsertifiointi voidaan toteuttaa kolmella eri tavalla: Alueellisena ryhmäsertifiointina Ryhmäsertifiointina eli koskien joukkoa kiinteistöjä, jotka

Lisätiedot

Metsäsertifioinnin toteutustavat

Metsäsertifioinnin toteutustavat Suomen PEFC-standardi Metsäsertifioinnin toteutustavat PEFC FI 1001:2009_v3 Versio 3 13.5.2013 Metsäsertifioinnin toteutustavat PEFC Suomi Sitratie 7, 00420 HELSINKI puh: 0400 765 437 fax: (09) 5630 329

Lisätiedot

Metsäsertifiointijärjestelmien metsänhoidon standardien vertailua pähkinänkuoressa. PEFC-standardityöryhmän kokous 6.9.2013

Metsäsertifiointijärjestelmien metsänhoidon standardien vertailua pähkinänkuoressa. PEFC-standardityöryhmän kokous 6.9.2013 PEFC ja FSC Metsäsertifiointijärjestelmien metsänhoidon standardien vertailua pähkinänkuoressa PEFC-standardityöryhmän kokous 6.9.2013 PEFC-metsäsertifioinnin standardityöryhmä c/o Metsätalouden kehittämiskeskus

Lisätiedot

SUOMETSIEN PUUNTUOTANNON JA EKOSYSTEEMIPALVELUJEN YHTEENSOVITTAMINEN

SUOMETSIEN PUUNTUOTANNON JA EKOSYSTEEMIPALVELUJEN YHTEENSOVITTAMINEN SUOMETSIEN PUUNTUOTANNON JA EKOSYSTEEMIPALVELUJEN YHTEENSOVITTAMINEN Monipuoliset metsänhoitomenetelmät käyttöön suometsissä -seminaari 26.4.2017 Inka Musta METSIEN KÄYTÖN EKOLOGINEN KESTÄVYYS METSÄTEOLLISUUDESSA

Lisätiedot

PEFCn Appendix 7 liitteen käyttöönotto CoC-auditoinneissa

PEFCn Appendix 7 liitteen käyttöönotto CoC-auditoinneissa PEFCn Appendix 7 liitteen käyttöönotto CoC-auditoinneissa PEFCn vaatimusasiakirja kiistanalaisten lähteiden välttämisestä PEFC Technical Document Annex 4 - Appendix 7 Annex4/Appendix 7 liitteen käyttöönotto

Lisätiedot

Puun riittävyys ja metsäpolitiikka

Puun riittävyys ja metsäpolitiikka Puun riittävyys ja metsäpolitiikka Puuta lisää metsistä -Seminaari Helsinki 15.4.2016 Metsäneuvos Marja Kokkonen MMM/LVO 17.4.2016 1 Puuston kasvu ja poistuma 17.4.2016 2 Puuston kasvun ja poistuman suhde

Lisätiedot

TIIVISTELMÄ METSÄKESKUS SUOMEN KAAKKOIS-SUOMEN ALUEYKSIKÖN TOIMIALUEEN METSÄSERTIFIOINNIN MÄÄRÄAIKAISARVIOINNIN RAPORTISTA VUODELTA 2013

TIIVISTELMÄ METSÄKESKUS SUOMEN KAAKKOIS-SUOMEN ALUEYKSIKÖN TOIMIALUEEN METSÄSERTIFIOINNIN MÄÄRÄAIKAISARVIOINNIN RAPORTISTA VUODELTA 2013 TIIVISTELMÄ METSÄKESKUS SUOMEN KAAKKOIS-SUOMEN ALUEYKSIKÖN TOIMIALUEEN METSÄSERTIFIOINNIN MÄÄRÄAIKAISARVIOINNIN RAPORTISTA VUODELTA 2013 1. Yleistä Arviointistandardi: PEFC FI 1001:2009, PEFC FI 1002:2009

Lisätiedot

KESTÄVIÄ PUUTUOTTEITA UPM TIMBER

KESTÄVIÄ PUUTUOTTEITA UPM TIMBER KESTÄVIÄ PUUTUOTTEITA UPM TIMBER Laadukkaita ja ympäristöystävällisiä PUUTUOTTEITA UPM Timber valmistaa korkealuokkaista mänty- ja kuusisahatavaraa rakennus- ja puusepänteollisuuteen sekä useisiin muihin

Lisätiedot

METSÄNOMISTAJALLE. Metsänomistajat

METSÄNOMISTAJALLE. Metsänomistajat METSÄNOMISTAJALLE Metsänomistajat METSÄNHOITOYHDISTYKSEN JÄSENENÄ METSÄN- OMISTAMINEN ON HELPPOA 1 Kaikki metsäpalvelut ovat yhden puhelinsoiton tai klikkauksen päässä. 2 Olemme käytettävissäsi koko maassa,

Lisätiedot

PEFC-metsäsertifioinnin toteutustavat

PEFC-metsäsertifioinnin toteutustavat Suomen PEFC-standardi PEFC-metsäsertifioinnin toteutustavat PEFC FI 1001:2014 19.5.2015 PEFC-metsäsertifioinnin toteutustavat PEFC Suomi Sitratie 7, 00420 HELSINKI puh: 0400 765 437 sähköposti: office@pefc.fi

Lisätiedot

PEFCIO Kestävan metsätalouden edistämiseksi. Metsänomistajien liitto Rannikko. vakuuttaa, etta. Tornator Oy

PEFCIO Kestävan metsätalouden edistämiseksi. Metsänomistajien liitto Rannikko. vakuuttaa, etta. Tornator Oy E TM PEFCIO2-21 -14 Kestävan metsätalouden edistämiseksi TODIST 5 ET 0 ALLIS U UI SE TI loi TII SSTA Metsänomistajien liitto Rannikko vakuuttaa, etta Tornator Oy Luukkanen Tuija Napinkuja 3 C 55100 Imatra

Lisätiedot

Yli. miljoonaa. vuodessa suomalaisille

Yli. miljoonaa. vuodessa suomalaisille Yli 100 miljoonaa vuodessa suomalaisille Monikäyttö hyvinvointia 55 milj. 55 miljoonaa euroa metsien monimuotoisuuden, virkistyskäytön, porotalouden, saamelaiskulttuurin sekä työllisyyden edistämiseen

Lisätiedot

Seminaari alkuperän hallinnasta

Seminaari alkuperän hallinnasta Seminaari alkuperän hallinnasta Luxemburg, 1.2.2005 Kestävän metsätalouden edistämiseksi - Lisätietoja: www.pefc.org Sisältö 1. PEFC:n alkuperän hallinnan standardin perusperiaatteet 2. Alkuperän hallintaprosessi

Lisätiedot

Satu Leppänen. FSC -sertifiointi metsänomistajille. FSC merkki vastuullisesta metsänhoidosta

Satu Leppänen. FSC -sertifiointi metsänomistajille. FSC merkki vastuullisesta metsänhoidosta Satu Leppänen FSC -sertifiointi metsänomistajille FSC merkki vastuullisesta metsänhoidosta Mitä on FSC-sertifiointi? FSC-sertifioiduista metsistä saadusta puuraaka-aineesta voidaan tuottaa FSCmerkittyjä

Lisätiedot

Puurakentamisen ympäristösertifikaatit mm. PEFC-merkki. Puurakentamisen Road Show 2012

Puurakentamisen ympäristösertifikaatit mm. PEFC-merkki. Puurakentamisen Road Show 2012 Puurakentamisen ympäristösertifikaatit mm. PEFC-merkki 23.2.2012 Puurakentamisen Road Show 2012 - Juha Lakotieva - 1 / x YMPÄRISTÖJÄRJESTELMÄN PERUSTEET JA HYÖDYT YRITYKSELLE 2 / x Miten hallita kaikki

Lisätiedot

Minne menet suomalainen metsätalous. uudistuneen metsäpolitiikan haasteet. Toimitusjohtaja Juha Ojala TTS Työtehoseura

Minne menet suomalainen metsätalous. uudistuneen metsäpolitiikan haasteet. Toimitusjohtaja Juha Ojala TTS Työtehoseura Minne menet suomalainen metsätalous uudistuneen metsäpolitiikan haasteet Toimitusjohtaja Juha Ojala TTS Työtehoseura 29.10.2015 1 Suomi elää edelleen vahvasti myös metsästä: Metsäsektorin osuus kaikkien

Lisätiedot

SUOMEN PEFC-STANDARDITYÖRYHMÄN TOIMINTASUUNNITELMA

SUOMEN PEFC-STANDARDITYÖRYHMÄN TOIMINTASUUNNITELMA 1(6) SUOMEN PEFC-STANDARDITYÖRYHMÄN 2013 2014 TOIMINTASUUNNITELMA 2(6) an tehdyt korjaukset 8.5.2013 jälkeen 14.06.2013 pieniä tarkennuksia ja korjauksia aikatauluihin kappaleeseen 4.2 18.10.2013 lisätty

Lisätiedot

Hankitaan puutuotteita vastuullisesti - webinaari , klo Elina Ojala, Motiva 1

Hankitaan puutuotteita vastuullisesti - webinaari , klo Elina Ojala, Motiva 1 Hankitaan puutuotteita vastuullisesti - webinaari 22.11.2017, klo 9.30 10.30 24.11.2017 Elina Ojala, Motiva 1 Käytännön asioita Webinaari tallennetaan Esitysmateriaali jaetaan osallistujille webinaarin

Lisätiedot

TIIVISTELMÄ METSÄKESKUS SUOMEN POHJOIS-SAVON ALUEYKSIKÖN TOIMIALUEEN METSÄSERTIFIOINNIN MÄÄRÄAIKAISARVIOINNIN RAPORTISTA VUODELTA 2013

TIIVISTELMÄ METSÄKESKUS SUOMEN POHJOIS-SAVON ALUEYKSIKÖN TOIMIALUEEN METSÄSERTIFIOINNIN MÄÄRÄAIKAISARVIOINNIN RAPORTISTA VUODELTA 2013 TIIVISTELMÄ METSÄKESKUS SUOMEN POHJOIS-SAVON ALUEYKSIKÖN TOIMIALUEEN METSÄSERTIFIOINNIN MÄÄRÄAIKAISARVIOINNIN RAPORTISTA VUODELTA 2013 1. Yleistä Arviointistandardit: PEFC FI 1001:2009, PEFC FI 1002:2009

Lisätiedot

Perustietoa metsänomistajalle

Perustietoa metsänomistajalle Perustietoa metsänomistajalle Arvoisa metsänomistaja Tervetuloa metsänomistajien monimuotoiseen joukkoon. Tyypillistä metsänomistajaa ei ole, vaan metsää omistetaan ikään, sukupuoleen ja asuinpaikkakuntaan

Lisätiedot

Puuhuolto/puun hankinta - Case Stora Enso. Yritysvastuujohtaja Pekka Kallio-Mannila

Puuhuolto/puun hankinta - Case Stora Enso. Yritysvastuujohtaja Pekka Kallio-Mannila Puuhuolto/puun hankinta - Case Stora Enso Yritysvastuujohtaja Pekka Kallio-Mannila Stora Enso Stora Enso on pakkaus-, biomateriaali-, puutuote- ja paperiteollisuuden maailmanlaajuinen edelläkävijä Maailmanlaajuisesti

Lisätiedot

Päällystetyt paperit. Maxigloss. Päällystetty hiokkeeton korkeakiiltoinen. taidepainopaperi. Päällystetty hiokkeeton silkkipintainen

Päällystetyt paperit. Maxigloss. Päällystetty hiokkeeton korkeakiiltoinen. taidepainopaperi. Päällystetty hiokkeeton silkkipintainen GRAAFISET PAPERIT Päällystetyt paperit Maxigloss Päällystetty hiokkeeton korkeakiiltoinen taidepainopaperi. P P P Maxisilk Päällystetty hiokkeeton silkkipintainen taidepainopaperi. P P P Maxisatin Päällystetty

Lisätiedot

Kainuun hakkuumahdollisuudet ja kestävyys

Kainuun hakkuumahdollisuudet ja kestävyys Kainuun hakkuumahdollisuudet ja kestävyys MetsäBio-seminaari, Kajaani Metsävarat: Kari T. Korhonen & Antti Ihalainen Hakkuumahdollisuudet: Tuula Packalen, Olli Salminen, Hannu Hirvelä & Kari Härkönen Luonnonvarakeskus

Lisätiedot

EU:n metsästrategia - metsäteollisuuden näkökulma

EU:n metsästrategia - metsäteollisuuden näkökulma EU:n metsästrategia - metsäteollisuuden näkökulma Robinwood Plus Workshop, Metsäteollisuus ry 2 EU:n metsät osana globaalia metsätaloutta Metsien peittävyys n. 4 miljardia ha = 30 % maapallon maapinta-alasta

Lisätiedot

HÄLYTYSTENVASTAANOTTOKESKUKSIEN VAATIMUKSET

HÄLYTYSTENVASTAANOTTOKESKUKSIEN VAATIMUKSET HÄLYTYSTENVASTAANOTTOKESKUKSIEN VAATIMUKSET 2017 1 Hälytystenvastaanottokeskuksien vaatimukset Sisällysluettelo 1 TARKOITUS... 2 2 MENETTELY... 2 3 MÄÄRITELMIÄ... 3 4 YLEISET VAATIMUKSET... 3 5 ARVIOINTIKRITEERIT...

Lisätiedot

PEFC-sertifioinnin vaikutukset

PEFC-sertifioinnin vaikutukset PEFC-sertifioinnin vaikutukset 2000-2014 Virpi Sahi, suojeluasiantuntija 8.5.2015 virpi.sahi@sll.fi Lähtökohtia Luontojärjestöt kuten SLL eivät ole mukana PEFC-yhteiskuntasopimuksessa Yli 90% Suomen metsistä

Lisätiedot

Mitä metsäsertifiointi on ja mihin sitä tarvitaan?

Mitä metsäsertifiointi on ja mihin sitä tarvitaan? Mitä metsäsertifiointi on ja mihin sitä tarvitaan? Anniina Kostilainen Pääsihteeri, Suomen FSC FSC F000100 FSC A.C. All rights reserved Sisältö 1) Miten metsiämme käytetään ja mitä sertifiointi on 2) Miten

Lisätiedot

TIIVISTELMÄ METSÄKESKUS SUOMEN POHJOIS-SAVON ALUEYKSIKÖN TOIMIALUEEN METSÄSERTIFIOINNIN MÄÄRÄAIKAISARVIOINNIN RAPORTISTA VUODELTA 2012

TIIVISTELMÄ METSÄKESKUS SUOMEN POHJOIS-SAVON ALUEYKSIKÖN TOIMIALUEEN METSÄSERTIFIOINNIN MÄÄRÄAIKAISARVIOINNIN RAPORTISTA VUODELTA 2012 TIIVISTELMÄ METSÄKESKUS SUOMEN POHJOIS-SAVON ALUEYKSIKÖN TOIMIALUEEN METSÄSERTIFIOINNIN MÄÄRÄAIKAISARVIOINNIN RAPORTISTA VUODELTA 2012 1. Yleistä Arviointistandardit: PEFC FI 1001:2009, PEFC FI 1002:2009

Lisätiedot

Metsähallitus jatkuvassa muutoksessa. Lapin 55. Metsätalouspäivät Jussi Kumpula

Metsähallitus jatkuvassa muutoksessa. Lapin 55. Metsätalouspäivät Jussi Kumpula Metsähallitus jatkuvassa muutoksessa Lapin 55. Metsätalouspäivät 7.2.2013 Jussi Kumpula Ja niin pitääkin olla, sopivassa tahdissa! 2 Siten Metsähallitus pysyy ja paranee! 3 Valtion liikelaitos Metsähallitus

Lisätiedot

Kansallinen metsästrategia 2025 ja metsänjalostus

Kansallinen metsästrategia 2025 ja metsänjalostus Kansallinen metsästrategia 2025 ja metsänjalostus Sanna Paanukoski maa- ja metsätalousministeriö 21.11.2016 1 Kansallinen metsästrategia 2025 Strategia listaa metsäalan tärkeimmät tavoitteet vuoteen 2025

Lisätiedot

Pirkanmaan metsäohjelma, toimenpiteiden päivitys. Käsitelty metsäneuvoston kokouksessa

Pirkanmaan metsäohjelma, toimenpiteiden päivitys. Käsitelty metsäneuvoston kokouksessa Pirkanmaan metsäohjelma, toimenpiteiden päivitys Käsitelty metsäneuvoston kokouksessa 26.1.2018 AMO toimenpiteiden päivitys Tehtävä AMOjen toimenpiteiden tarkastaminen vastaamaan mahdollisimman hyvin ohjelmien

Lisätiedot

Uudistuva puuhankinta ja yrittäjyys

Uudistuva puuhankinta ja yrittäjyys Uudistuva puuhankinta ja yrittäjyys Elinvoimaa metsistä seminaari Lahti, Fellmannia, 06.11.2013 Pekka T Rajala, kehitysjohtaja, Stora Enso Metsä 1 Metsäteollisuus käy läpi syvää rakennemuutosta Sahateollisuuden

Lisätiedot

FSC Alkuperäketjun sertifiointi yrityksille. FSC merkki vastuullisesta metsänhoidosta

FSC Alkuperäketjun sertifiointi yrityksille. FSC merkki vastuullisesta metsänhoidosta FSC Alkuperäketjun sertifiointi yrityksille FSC merkki vastuullisesta metsänhoidosta Mikä on FSC? Vuonna 1993 perustettu FSC on ensimmäinen kansainvälinen metsäsertifiointijärjestelmä. FSC eli Forest Stewardship

Lisätiedot

TIIVISTELMÄ KAAKKOIS-SUOMEN ALUEEN METSÄSERTIFIOINNIN MÄÄRÄAIKAISARVIOINNIN RAPORTISTA VUODELTA 2015

TIIVISTELMÄ KAAKKOIS-SUOMEN ALUEEN METSÄSERTIFIOINNIN MÄÄRÄAIKAISARVIOINNIN RAPORTISTA VUODELTA 2015 TIIVISTELMÄ KAAKKOIS-SUOMEN ALUEEN METSÄSERTIFIOINNIN MÄÄRÄAIKAISARVIOINNIN RAPORTISTA VUODELTA 2015 1. YLEISTÄ Arviointistandardit: PEFC FI 1001:2009, PEFC FI 1002:2009 Arvioinnin laajuus: Metsien hoito

Lisätiedot

PAPERI KESTÄVÄ VAIHTOEHTO. Valitse vastuullisesti. Valitse UPM:n paperi.

PAPERI KESTÄVÄ VAIHTOEHTO. Valitse vastuullisesti. Valitse UPM:n paperi. PAPERI KESTÄVÄ VAIHTOEHTO Valitse vastuullisesti. Valitse UPM:n paperi. KESTÄVÄ KEHITYS ON MATKA 2 Kestävä kehitys tarkoittaa meille UPM:ssä matkaa. Kehitämme jatkuvasti ympäristö-, yhteisö- ja taloustehokkuuttamme.

Lisätiedot

TIIVISTELMÄ PIRKANMAAN ALUEEN METSÄSERTIFIOINNIN UUDELLEENSERTIFIOINTI-ARVIOINNIN RAPORTISTA VUODELTA 2014

TIIVISTELMÄ PIRKANMAAN ALUEEN METSÄSERTIFIOINNIN UUDELLEENSERTIFIOINTI-ARVIOINNIN RAPORTISTA VUODELTA 2014 TIIVISTELMÄ PIRKANMAAN ALUEEN METSÄSERTIFIOINNIN UUDELLEENSERTIFIOINTI-ARVIOINNIN RAPORTISTA VUODELTA 2014 1. YLEISTÄ Arviointistandardit: PEFC FI 1001:2009, PEFC FI 1002:2009 Arvioinnin laajuus: Metsien

Lisätiedot

kannattava elinkeino?

kannattava elinkeino? Onko huomisen metsänomistus kannattava elinkeino? Päättäjien 28. Metsäakatemia Maastojakso, Nakkila, Metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK r.y. Metsänomistajaryhmien

Lisätiedot

ALGRO Design Card. ALGRO Design Duo. Crescendo. Avanta Card. Ivory Board

ALGRO Design Card. ALGRO Design Duo. Crescendo. Avanta Card. Ivory Board GRAAFISET KARTONGIT ALGRO Design Card intapuolelta kahteen kertaan ja taustalta kertaalleen päällystetty täyssellukartonki. ALGRO Design Duo Molemmin puolin kahteen kertaan päällystetty täyssellukartonki.

Lisätiedot

PankaBrite. Korsnäs Carry (Frövi carry)

PankaBrite. Korsnäs Carry (Frövi carry) AKKAUSKARTONGIT ankabrite äällystetty hiokkeellinen taivekartonki. Simcote Vahvasti päällystetty hiokkeellinen taivekartonki. rintline Kierrätyskuiturunkoinen kartonki. Korsnäs Carry (Frövi carry) Korkealuokkainen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖSERTIFIKAATIT

YMPÄRISTÖSERTIFIKAATIT YMÄRISTÖSERTIFIKAATIT Ympäristövaikutusten huomioiminen yhä tärkeämpää myös paperivalinnoissa Kattava graafisten papereiden ja kartonkien, pakkauskartonkien ja pahvien valikoimamme koostuu ympäristösertifioiduista

Lisätiedot

Metsäsertifioinnin alueelliset toimikunnat

Metsäsertifioinnin alueelliset toimikunnat Suomen PEFC-standardi Metsäsertifioinnin alueelliset toimikunnat PEFC FI 1004:2009_v3 Versio 3 13.5.2013 Metsäsertifioinnin alueelliset toimikunnat PEFC Suomi Sitratie 7, 00420 HELSINKI puh: 0400 765 437

Lisätiedot

-merkintä käytännössä: Vaatimustenmukaisuus ilmoitetun laitoksen näkökulmasta. CE-seminaari 11.5.2011/SGS Fimko Oy

-merkintä käytännössä: Vaatimustenmukaisuus ilmoitetun laitoksen näkökulmasta. CE-seminaari 11.5.2011/SGS Fimko Oy -merkintä käytännössä: Vaatimustenmukaisuus ilmoitetun laitoksen näkökulmasta. CE-seminaari 11.5.2011/SGS Fimko Oy MAAILMAN JOHTAVA TARKASTUS-, VERIFIOINTI-, TESTAUS- JA SERTIFIOINTIYRITYS Yli 64.000 työntekijää

Lisätiedot

Ohjesääntö metsäsertifioinnin alueelliselle toimikunnalle XX PEFC-ryhmäsertifiointialueelle (1.1.2016 alkaen)

Ohjesääntö metsäsertifioinnin alueelliselle toimikunnalle XX PEFC-ryhmäsertifiointialueelle (1.1.2016 alkaen) Ohjesääntö metsäsertifioinnin alueelliselle toimikunnalle XX PEFC-ryhmäsertifiointialueelle (1.1.2016 alkaen) Sisällysluettelo 1. Toimikunnan nimi 2. Tarkoitus 3. Toimintaperiaatteet 4. Toimikunnan kokoonpano

Lisätiedot

METSÄALAN TULEVAISUUSNÄKYMIÄ 2020-LUVULLA

METSÄALAN TULEVAISUUSNÄKYMIÄ 2020-LUVULLA METSÄALAN TULEVAISUUSNÄKYMIÄ 2020-LUVULLA 19.4.2017 Lasse Lahtinen, MTK Hankkeen osapuolet HAMK koordinaattori Turun yliopisto/tse partneri Meto Metsäalan yrittäjät ry Koneyrittäjien Liitto Rahoitus -

Lisätiedot

Monipuoliset metsänhoitomenetelmät käyttöön suometsissä Marja Hilska-Aaltonen Maa- ja metsätalousministeriö

Monipuoliset metsänhoitomenetelmät käyttöön suometsissä Marja Hilska-Aaltonen Maa- ja metsätalousministeriö Monipuoliset metsänhoitomenetelmät käyttöön suometsissä 26.4.2017 Marja Hilska-Aaltonen Maa- ja metsätalousministeriö Metsäojitettujen soiden osuus kokonaismaa-alasta Suometsien aluetaloudellinen ja tilakohtainen

Lisätiedot

TIIVISTELMÄ POHJOIS-SAVON ALUEEN METSÄSERTIFIOINNIN UUDELLEENSERTIFIOINTI- ARVIOINNIN RAPORTISTA VUODELTA 2014

TIIVISTELMÄ POHJOIS-SAVON ALUEEN METSÄSERTIFIOINNIN UUDELLEENSERTIFIOINTI- ARVIOINNIN RAPORTISTA VUODELTA 2014 TIIVISTELMÄ POHJOIS-SAVON ALUEEN METSÄSERTIFIOINNIN UUDELLEENSERTIFIOINTI- ARVIOINNIN RAPORTISTA VUODELTA 2014 1. YLEISTÄ Arviointistandardit: PEFC FI 1001:2009, PEFC FI 1002:2009 Arvioinnin laajuus: Metsien

Lisätiedot

Kilpailuneutraliteetin vaatimukset? Valtion metsätalouden erityistehtävät Suomessa. MMT Kii Korhonen

Kilpailuneutraliteetin vaatimukset? Valtion metsätalouden erityistehtävät Suomessa. MMT Kii Korhonen Kilpailuneutraliteetin vaatimukset? Valtion metsätalouden erityistehtävät Suomessa MMT Kii Korhonen Kokonaishyötyä valtion mailta monikäyttömetsätaloudella Metsähallituksen metsätalous hoitaa valtion monikäyttömetsiä

Lisätiedot

Mikä pidättelee puupohjaisen energiabiomassan käytön lisäämistä Suomessa

Mikä pidättelee puupohjaisen energiabiomassan käytön lisäämistä Suomessa Mikä pidättelee puupohjaisen energiabiomassan käytön lisäämistä Suomessa Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä 24.1.2017 Congress Paasitorni, Helsinki Tuomo Visanko Mikä pidättelee puupohjaisen energiabiomassan

Lisätiedot

TIIVISTELMÄ KAAKKOIS-SUOMEN ALUEEN METSÄSERTIFIOINNIN UUDELLEENSERTIFIOINTI- ARVIOINNIN RAPORTISTA VUODELTA 2014

TIIVISTELMÄ KAAKKOIS-SUOMEN ALUEEN METSÄSERTIFIOINNIN UUDELLEENSERTIFIOINTI- ARVIOINNIN RAPORTISTA VUODELTA 2014 TIIVISTELMÄ KAAKKOIS-SUOMEN ALUEEN METSÄSERTIFIOINNIN UUDELLEENSERTIFIOINTI- ARVIOINNIN RAPORTISTA VUODELTA 2014 1. YLEISTÄ Arviointistandardit: PEFC FI 1001:2009, PEFC FI 1002:2009 Arvioinnin laajuus:

Lisätiedot

TIIVISTELMÄ POHJOIS-POHJANMAAN ALUEEN METSÄSERTIFIOINNIN UUDELLEENSERTIFIOINTI- ARVIOINNIN RAPORTISTA VUODELTA 2014

TIIVISTELMÄ POHJOIS-POHJANMAAN ALUEEN METSÄSERTIFIOINNIN UUDELLEENSERTIFIOINTI- ARVIOINNIN RAPORTISTA VUODELTA 2014 TIIVISTELMÄ POHJOIS-POHJANMAAN ALUEEN METSÄSERTIFIOINNIN UUDELLEENSERTIFIOINTI- ARVIOINNIN RAPORTISTA VUODELTA 2014 1. YLEISTÄ Arviointistandardit: PEFC FI 1001:2009, PEFC FI 1002:2009 Arvioinnin laajuus:

Lisätiedot

Metsä Groupin liikevaihto vuonna 2014 oli 5,0 miljardia euroa, ja se työllistää 10 500 henkilöä. Konsernilla on toimintaa noin 30 maassa.

Metsä Groupin liikevaihto vuonna 2014 oli 5,0 miljardia euroa, ja se työllistää 10 500 henkilöä. Konsernilla on toimintaa noin 30 maassa. KESTÄVÄSTI METSÄSTÄ Kestävä kehitys on toimintamme perusta Metsä Group on vastuullinen metsäteollisuuskonserni, jonka tuotteiden pääraaka-aine on uusiutuva puu pohjoisen kestävästi hoidetuista metsistä.

Lisätiedot

Ympäristömerkit ja sertifiointi puutuotteissa. Tarmo Räty 24.01.2011

Ympäristömerkit ja sertifiointi puutuotteissa. Tarmo Räty 24.01.2011 Ympäristömerkit ja sertifiointi puutuotteissa Tarmo Räty 24.01.2011 Ympäristöarvojen käytön edistäminen puutuotteiden markkinoinnissa Tutkimusryhmä: Metla (Räty, Riala, Nuutinen, Perttula) HY (Toppinen,

Lisätiedot

TIIVISTELMÄ POHJOIS-KARJALAN ALUEEN METSÄSERTIFIOINNIN MÄÄRÄAIKAISARVIOINNIN RAPORTISTA VUODELTA 2015

TIIVISTELMÄ POHJOIS-KARJALAN ALUEEN METSÄSERTIFIOINNIN MÄÄRÄAIKAISARVIOINNIN RAPORTISTA VUODELTA 2015 TIIVISTELMÄ POHJOIS-KARJALAN ALUEEN METSÄSERTIFIOINNIN MÄÄRÄAIKAISARVIOINNIN RAPORTISTA VUODELTA 2015 1. YLEISTÄ Arviointistandardit: PEFC FI 1001:2009, PEFC FI 1002:2009 Arvioinnin laajuus: Metsien hoito

Lisätiedot

Ekosysteemipalveluiden merkitys ja arvo. Matleena Kniivilä, metsäekonomisti, MMT matleena.kniivila@ptt.fi

Ekosysteemipalveluiden merkitys ja arvo. Matleena Kniivilä, metsäekonomisti, MMT matleena.kniivila@ptt.fi Ekosysteemipalveluiden merkitys ja arvo Matleena Kniivilä, metsäekonomisti, MMT matleena.kniivila@ptt.fi Esityksen sisältö 1) Mitä metsien ekosysteemipalvelut ovat? 2) Mikä ekosysteemipalveluiden arvo

Lisätiedot

Biopolttoaineiden kestävyys

Biopolttoaineiden kestävyys Biopolttoaineiden kestävyys Biopolttoaineiden kestävyyskriteeri-info, Energiamarkkinavirasto 30.8.2013 Pekka Ripatti Ohjelma Ajankohtaista EMV:sta Ylijohtaja Riku Huttunen Biopolttoaineiden kestävyys Ryhmäpäällikkö

Lisätiedot

Monipuolistuvat metsienkäsittelymenetelmät. Päättäjien 34. Metsäakatemian maastojakso Olli Äijälä

Monipuolistuvat metsienkäsittelymenetelmät. Päättäjien 34. Metsäakatemian maastojakso Olli Äijälä Monipuolistuvat metsienkäsittelymenetelmät Päättäjien 34. Metsäakatemian maastojakso 22-24.5.2013 Olli Äijälä Tasaikäisen eli jaksollisen metsän kasvatus 2 Eri-ikäisrakenteinen metsän kasvatus eli jatkuvakasvatus

Lisätiedot

Kestävä metsätalous mitä se on ja onko sitä?

Kestävä metsätalous mitä se on ja onko sitä? UEF JOENSUU KUOPIO SAVONLINNA Kestävä metsätalous mitä se on ja onko sitä? Jyrki Kangas Metsäbiotalouden professori, Itä-Suomen yliopisto Johdatus otsikon kysymykseen Biotalous kasvaa ja monipuolistuu

Lisätiedot