SOFIA-OPISTON SYKSY 2016 KEVÄT 2017 OPINTO-OHJELMA. puh. (+34) Yhteystiedot

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SOFIA-OPISTON SYKSY 2016 KEVÄT 2017 OPINTO-OHJELMA. puh. (+34) Yhteystiedot"

Transkriptio

1 1 SOFIA-OPISTON SYKSY 2016 KEVÄT 2017 OPINTO-OHJELMA Yhteystiedot Avda Nuestro Padre Jesús Cautivo (Junakatu) 43 Edf. Morfeo, local Fuengirola, Malaga Puh. (+34) Sähköposti: info@sofiaopisto.net Kantola, Minna, FM,KTM, minna.kantola@sofiaopisto.net puh. (+34) Tuukkanen, Emilia toimistotyöntekijä info@sofiaopisto.net Toimisto (klo ) puh. (+34) matkapuhelin (+34) toiminnanjohtaja HYVÄ TIETÄÄ Asiakaspalveluajat alkaen lukukauden aikana ma-pe klo Ilmoittautuminen alkaa ma klo Ilmoittautua voit opiston toimistoon tai osoitteeseen info@sofiaopisto.net (laita kurssin numero ja oma nimesi viestikenttään.) Kurssimaksut aina ennen kurssin alkua. Maksun voi suorittaa Sofian kannatusyhdistys ry:n pankkitilille tai pankki- tai luottokortilla opiston toimistoon ma-pe klo Kurssimaksut ovat perintäkelpoisia. Ilmoittautuessasi sitoudut maksamaan kurssimaksun. Emme ota vastaan käteismaksuja kertamaksullisia kursseja lukuunottamatta. Maksaminen pankkiin: Kurssimaksu on ilmoitettu ohjelmassa kunkin kurssin kohdalla. Kurssimaksu määräytyy mm. kurssin pituuden ja kustannusten mukaan. Oppikirjat sekä opiskelumateriaalit ja -välineet opiskelija hankkii itse, ellei toisin erikseen ilmoiteta. Sofian kannatusyhdistys ry:n jäsenet saavat kursseista ja opintomatkoista 10 %:n alennuksen. Kurssimaksu maksetaan viiden pankkipäivän kuluessa ilmoittautumisesta mutta HUOM! Käytä kurssin edessä olevaa numeroa viitenumerona. Pankkiyhteydet Espanjassa: Cajamar IBAN: ES SWIFT/BIC: CCRIES2A Suomessa: Nordea IBAN: FI SWIFT/BIC: NDEAFIHH

2 2 Kertamaksulliset kurssit ja kertamaksupoletit Opiston aulahenkilökunnalta ostetaan kertamaksullisille kursseille maksupoletteja, jotka opettaja kerää tunnin alussa. Opettaja ei ota vastaan rahaa. Poletit ovat voimassa syyskauden 2016 ja kevätkauden 2017 kursseilla, eikä niitä lunasteta takaisin. Ostathan niitä vain tarvitsemasi määrän. Kurssien peruminen Jos et pääse osallistumaan kurssille, ilmoita siitä opiston toimistoon viimeistään seitsemän päivää ennen kurssin alkua. Perua voi opiston toimistoon tai puhelimitse ma-pe klo tai sähköpostitse Opintomatkojen maksaminen ja peruminen Opintomatkat maksetaan heti ilmoittautumisen yhteydessä. Jos et pääse ilmoittautumallesi matkalle, peru se viimeistään seitsemän päivää ennen matkaa, jollei esitteessä matkan kohdalla muuta mainita. Sen jälkeen perutusta matkasta laskutetaan 50% matkan hinnasta. Opintomatkoissa on minimimäärä 20 osallistujaa. Matkan toteutuminen varmistuu viikkoa ennen matkaa. Matkan voi perua opiston toimistoon tai puhelimitse ma-pe klo tai sähköpostitse Perumaton opintomatka laskutetaan. Maksut ovat perintäkelpoisia. Kurssimaksu suoritetaan viiden päivän sisällä ilmoittautumisesta opiston toimistoon pankkikortilla tai pankkiin. Pankkimaksuissa käytä kurssinumeroa viitteenä. Kun perut ilmoittautumisen seitsemän päivää ennen kurssia, opisto palauttaa kurssimaksun. Maksun palautuksesta veloitetaan kymmenen euroa toimistomaksua. Jos perut ilmoittautumisesi myöhemmin, opisto laskuttaa 50% kurssimaksusta. Kun kurssi on alkanut, opisto ei enää palauta kurssimaksuja ESPANJAN KIELI Eurooppalaisen viitekehyksen mukaiset kielitaitotasot on mainittu kurssin nimen jälkeen. Tiedustele myös espanjan kielen yksilöopetusta! Oppikirjoja voit ostaa Kirjakauppa Hemingwaysta.

3 Kahvitellen espanjaa, Un café por favor, 0-taso Satu Kinnunen Alguacil ( ), 20 h, ( , ei 1.5.), 40 h 5e/kerta ma klo Pedro-sali Espanjan kielen perusasioita ja tapakulttuuritietoutta leppoisasti kahvikupin äärellä. Juttelemme myös suomeksi elämästä ja tavoista Espanjassa. NON STOP eli voit hypätä kurssille mukaan milloin haluat. Jokaisella kerralla oma aihe. Kurssin aikana käymme läpi espanjan kielen 11 eri perusteemaa. Opettajan materiaali. ma klo Tervehdykset ja esittelyt Numerot hinnat ja värit Kellonajat, päivämäärät, kuukaudet ja viikonpäivät Kahvilassa ja tapaksella Ruokaostoksilla. Etsimme supermarketista eri tuotteita Ääntämistä. Paikannimiä, espanjalaisia etu-ja sukunimiä. Miten sanot Fuengirola, Sevilla, González? Ravintolassa Hätätilanne. Lääkäri, apteekki, sairaudet Matkustus. Kulkuvälineet ja lipunosto Feliz Navidad! Espanjalaisia jouluperinteitä ja joulusanastoa Uusi kierros: 9.1.Tervehdykset ja esittelyt Numerot hinnat ja värit 23.1.Kellonajat, päivämäärät, kuukaudet ja viikonpäivät Kahvilassa ja tapaksella 6.2. Ruokaostoksilla. Etsimme supermarketista eri tuotteita Ääntämistä. Paikannimiä, espanjalaisia etu-ja sukunimiä. Miten sanot Fuengirola, Sevilla, González? Ravintolassa Hätätilanne. Lääkäri, apteekki, sairaudet Matkustus. Kulkuvälineet ja lipunosto. Uusi kierros Tervehdykset ja esittelyt Numerot hinnat ja värit Kellonajat, päivämäärät, kuukaudet ja viikonpäivät. 3.4.Kahvilassa ja tapaksella Semana Santa. Pääsiäissanastoa ja pääsiäisenviettoa espanjalaisittain Ruokaostoksilla. Etsimme supermarketista eri tuotteita Ääntämistä. Paikannimiä, espanjalaisia etu-ja sukunimiä. Miten sanot Fuengirola, Sevilla, González? (1.5. FIESTA, ei tuntia) 8.5. Ravintolassa Hätätilanne. Lääkäri, apteekki, sairaudet.

4 Matkustus. Kulkuvälineet ja lipunosto Miten kerron itsestäni espanjaksi? Fantástico 1, tehokkaat alkeet, 0-taso Merika Haavisto ( ei ), 38 h, 132e ( ), 48 h, 176 e ma ja ke klo Tehokas espanjan alkeiskurssi Fantástico-kirjaa seuraten. Käytännön tilanteita ja sanastoa kielioppiakaan unohtamatta Hablamos 1 espanjan alkeet,0-taso Satu Kinnunen Alguacil ja Eva Soto Lopez ( , ei 8.12.), 38 h,209 e ( ), 48 h, 293 e ( , ei 13.4.), 14 h, 89 e ( ),16 h, 98 e ma klo to Pedro-sali Hablamos? on tehokas käytännön kielen alkeiskurssi sinulle, joka haluat heti oppia puhumaan espanjaa. Sekä suomalainen että espanjalainen opettaja. Kurssista oma esite saatavilla Nybörjarspanska, 0-nivå ( ), 20 t, 73 e ( ), 24 t, 88 e mån kl Klassrum Antonio Spanskakurs som passar dig som aldrig har studerat språket tidigare. Undervisning på svenska Espanjaa lapsille ja vanhemmille, 0+/A1 Eva Soto Lopez ( ), 18 h ( ), 22 h 8 e/krt, jäsen 7 e/krt la klo Paz-luokka/Pedro-sali Espanjaa toiminnallisesti: mm. lastenlaulujen, leikkien ja kuvien avulla Fantástico 1 huhtikuussa, A1 ( , ei 13.4.) Ma ja to klo h, 12 e/krt, 11 e krt/jäsen luokka Antonio Kertaamme ja syvennämme espanjan taitoamme.

5 Kahvitellen espanjaa 2, alkeiden jatko, Un café sombra, 0+/A1 Satu Kinnunen Alguacil ( ), ei h ( ), 40 h 5e/krt to Pedro-sali Espanjaa leppoisasti kahvikupin äärellä. Juttelemme myös suomeksi elämästä ja tavoista Espanjassa. Jokaisella kerralla oma itsenäinen aiheensa. Voi yhdistää muihin Kahvitellen espanjaa -kursseihin Kerron itsestäni. Täytämme kaavakkeita Tapahtumakalenteri. Mitä Aurinkorannikolla tapahtuu syyskaudella? Opettelemme kysymysten muodostamista Vaateostoksilla Espanjan juhlat ja pyhät. Kertaamme päivämääriä, kuukausia, ja viikonpäiviä Tien kysyminen ja neuvominen Supermarketissa ostoksilla. Päivittäistavarat (ei ruoka) Venga, vamos 1 Pieniä tärkeitä sanoja Kalat ja äyriäiset. Mitä kaloja ja äyriäisiä paikalliset syövät? Mitä ruokaa niistä valmistetaan? (8.12. FIESTA. Ei tuntia) La comida navideña española. Tutustumme espanjalaisiin jouluruokiin ja ruokailutapoihin Perhesanastoa sekä espanjalaisen perheen arki ja juhla Tapahtumakalenteri. Mitä Aurinkorannikolla tapahtuu kevätkaudella? Opettelemme kysymysten muodostamista Selviämispakki 1 Arkielämän tilanteita ja käyttökelpoisia sanoja ja sanontoja 2.2. Kotiin liittyvä sanasto. Huoneet, huonekalut, kodinkoneet Sää ja ilmasto. Vuodenajat Venga, vamos 2 Pieniä tärkeitä sanoja Espanjan liikenne, opasteet, auto, parkkeeraus Pankissa ja postissa. 9.3.Selviämispakki 2 Lisää käyttökelpoisia sanontoja arkipäivän tilanteisiin 16.3.Kylttejä ja mainoksia ympäristöstämme Un robo! Socorro! Miten toimia ja mitä sanoa, jos sinut ryöstetään... Tapahtumien, esineiden ja henkilöiden kuvailu Opiskelijoiden toiveaihe (Ilmoitetaan Sofia-opiston wwwsivuilla ja facebookissa) 6.4. Semana Santa. Fuengirolan ja Málagan kulkueet (13.4. FIESTA, ei tuntia) Espanja espanjalaisemmaksi. Ääntämistä, intonaatiota ja sanapainoja Trivial. Opimme luontosanastoa tietokilpailun ja kuvien avulla Puhelimessa puhuminen ja puhelinsopimuksen teko Virtuaalimatka ympäri Espanjan. Ciudades, provincias, comunidades autónomas 18.5.Miten kerron itsestäni ja muista. Ammatit, harrastukset Kertaustunti. Mitä Kahvitellen espanjaa kurssista on jäänytmieleen? Hauskoja ja harmillisia tilanteita ja miten niistä selvittiin Kahvitellen espanjaa 3, alkeiden jatko, Un cortado, A1 Satu Kinnunen Alguacil ( ) 16 h, ( ), 22 h 8 e/krt, 7 e/krt jäsen Paz ti Juttelemme myös suomeksi elämästä ja tavoista Espanjassa. Jokaisella kerralla oma itsenäinen aiheensa. Voi yhdistää muihin Kahvitellen espanjaakursseihin. Päivittäinen ohjelma kurssin omassa esitteessä. Uudet aiheet! Vanhat ja uudet opiskelijat innolla mukaan! Mis planes. Suunnitelmani. Opimme kertomaan suunnitelmistamme.

6 En un hotel. Hotellissa. Mitä tilanteita voi hotellissa tulla vastaan? Trivial. Hauskan tietokilpailun kautta tutustumme Espanjan julkkiksiin ja laajennamme sanavarastoa. (1.11. FIESTA, ei tuntia) 8.11.Sanontoja. Espanjalaiset käyttävät mielellään sanontoja puheessaan. Miten sanotaan espanjaksi olla kateudesta vihreä tai siina paha missä mainitaan ym Sähkölasku, vesilasku, taloyhtiön kokous, pankin mainos... Tutustumme espanjankielisiin kirjeisiin, joita postilaatikosta saattaa putkahtaa Mi día normal. Opimme kertomaan päivärutiineistamme Opiskelijoiden toiveaihe. (Ilmoitetaan Sofia-opiston wwwsivuilla ja facebookissa) (6.12. FIESTA, ei tuntia) Tutustumme espanjalaisiin joululauluihin ja luemme joulutarinaa Qué has hecho durante estas navidades? Mitä olet tänä jouluna tehnyt? Harjoittelemme menneestä kertomista... Päivämääriä, viikonpäiviä, kellonaikoja ja muita ajanilmaisuja Kiinteistönvälityksessä ja asuntoesittelyssä Parturissa ja kauneushoitolassa, 31.1Miksi espanjalainen taputtaa poskeaan? Entä miksi osoittaa sormellaan silmäänsä?eleet ja muu sanaton viestintä. 7.2.Hoy, ayer y mañana. Kertaamme ja opettelemme kertomaan tapahtumista tänään, eilen ja huomenna. Kertaamme mm,päivämäärät, kuukaudet, viikonpäivät ja kellonajat Jalkineita ja vaatteita korjauttamassa sekä pesulassa Opiskelijoiden toiveaihe. (Ilmoitetaan 14.2 Sofia-opiston wwwsivuilla ja facebookissa) (28.2 FIESTA, ei tuntia) 7.3.Jutustelua espanjalaisen naapurin kanssa. Harjoitellaan pientä puhekielen dialogia Supermarketissa. Teemme kauppalistoja ja laajennamme sanavarastoa (estropajos, lejía, bastoncillos, bollería...) Entrevista. Haastattelu. Opettelemme kysymään espanjalaisilta heidän elämästään, perheestään, työstään jne Pääsiäisvieras saapuu tunnillemme Espanjan tehokkaiden alkeiden jatko, A1 Merika Haavisto ja Fran Padilla ( , ei 8.12.),36 h, 132 e ( ), 48 h, 176 e ma ja to klo Ilta-alkeiden jatko, A1 ( , ei :1.11., 6.12., 8.12.), 34 h, 125 e Merika Haavisto ( , ei 28.2.), 46 h, 169 e ti ja to klo Aula Javier Jatkamme espanjan opiskelua rennossa ilmapiirissa keskittyen käytännön kielenkäyttötilanteisiin, unohtamatta kuitenkaan kielioppia. Opettajan oma materiaali Tehokkaiden alkeiden jatko, A1 ( ) 38 h, 139 e ( ), 48 h, 176 e ke ja pe klo Kurssin tavoitteena on perustason kielitaidon täydentäminen. Opit kertomaan varmemmin itsestäsi, tilaamaan ravintoloissa, asioimaan kaupoissa, kertomaan päivittäisistä rutiineista,ymmärtämään hidasta ja selkeää puhetta, jonka aihe on tuttu. Kurssilla on runsaasti pari ja pienryhmätyöskentelyä ja kuullunymmärtämisharjoituksia. Sanastoa ja kielioppia harjoitellaan suullisten ja kirjallisten tehtävien avulla. Puheen yleisen sujuvuuden lisäämistä harjoitellaan monipuolisesti mm. intonaatioharjoitusten avulla.fantásticokirjan rinnalla käytämme espanjalaista opetusohjelmaa, jossa lyhyiden videoiden ja siihen liittyvien harjoitustehtävien avulla tutustumme espanjalaiseen elämään, laajennamme

7 7 sanavarastoa ja kertaamme kielioppia. Fantástico 1 kpl Tehokkaiden alkeiden jatko, A1 ( , ei 6.12., ei 1.11.) 16 h,59e ( , ei 28.2.), 22 h, 81 e ti klo Kurssin tavoitteena on perustason kielitaidon täydentäminen. Opit kertomaan varmemmin itsestäsi, tilaamaan ravintoloissa, asioimaan kaupoissa, kertomaan päivittäisistä rutiineista,ymmärtämään hidasta ja selkeää puhetta, jonka aihe on tuttu. Kurssilla on runsaasti pari ja pienryhmätyöskentelyä ja kuullunymmärtämisharjoituksia. Sanastoa ja kielioppia harjoitellaan suullisten ja kirjallisten tehtävien avulla. Puheen yleisen sujuvuuden lisäämistä harjoitellaan monipuolisesti mm. intonaatioharjoitusten avulla. Fantástico kirjan rinnalla käytämme espanjalaista opetusohjelmaa, jossa lyhyiden videoiden ja siihen liittyvien harjoitustehtävien avulla tutustumme espanjalaiseen elämään, laajennamme sanavarastoa ja kertaamme kielioppiasioita. Fantástico 1 kappale Hablamos 2, A1 Satu Kinnunen Alguacil ja Eva Soto Lopez ( , ei 8.12.) 34 h, 187 e ( ,), 48 h, 264 e Ke klo ja to klo Luokka Paz Hablamos? on tehokas käytännön kielen kurssi sinulle, joka haluat päästä käyttämään jo oppimiasi perusasioita sekä laajentamaan kommunikointikykyjäsi eri kielenkäyttötilanteissa. Sekä suomalainen että espanjalainen opettaja. Kurssista oma esite saatavilla Espanjaa intensiivisesti, A1/A2 Satu Kinnunen Alguacil ( ), 34 h, + etätehtäviä n. 8h (4 tehtävää),160 e ( ), 46 h, + etätehtäviä n. 8h (4 tehtävää), 169 e ti klo ja ke klo Luokka Paz Hauska ja tehokas kurssi, jossa työskentelemme luokassa ja teemme vierailuja. Intensiivikurssiin kuuluvat etätehtävät, jotka käydään läpi tunnilla ja joihin opiskelija saa opettajalta henkilökohtaisen palautteen. Vanhat ja uudet intensiivikurssilaiset mukaan! Tehokkaiden alkeiden jatko, A2 ( , ei 1.11., 6.12.) 16 h,59 e ( , ei 28.2.),22 h, 81 e ti klo Kurssin tavoitteena on perustason kielitaidon täydentäminen. Opit kertomaan varmemmin itsestäsi, tilaamaan ravintoloissa, asioimaan kaupoissa, kertomaan päivittäisistä rutiineista, ymmärtämään hidasta ja selkeää puhetta, jonka aihe on tuttu. Kurssilla on runsaasti pari ja pienryhmätyöskentelyä ja kuullunymmärtämisharjoituksia. Sanastoa ja kielioppia harjoitellaansuullisten ja kirjallisten tehtävien avulla. Puheen yleisen sujuvuuden lisäämistä harjoitellaan monipuolisesti mm. intonaatioharjoitusten avulla. Fantástico kirjan rinnalla käytämme espanjalaista opetusohjelmaa, jossa lyhyiden videoiden ja siihen liittyvien harjoitustehtävien avulla tutustumme espanjalaiseen elämään, laajennamme sanavarastoa ja kertaamme kielioppiasioita. Fantástio 2 kpl 5.

8 Fantástico 2 huhtikuussa, A , ei 13.4., 14h. 12 e/krt, 11e/krt jäsen Ma ja to klo Kertaamme ja syvennämme espanjan taitoamme. Uudet myös tervetuloa! Fantástico 3 huhtikuussa, A , ei h, 12 e/krt, 11e/krt ti ja pe klo Kertaamme ja syvennämme espanjan taitoamme. Uudet myös tervetuloa! Tehokkaat jatkokurssi, A2 ( , ei 8.12.), 38 h,132 e ( ), 48 h, 176 e ma ja to klo Kurssin tavoitteena on saada vahvuutta verbimuotojen hallintaan ja aikamuotojen käyttöön sekä monipuolistaa sanavarastoa. Opit kommunikoimaan melko sujuvasti arkielämän eri tilanteissa. Osaat kertoa varmemmin itsestäsi ja oman elämäsi asioista ja menneistä tapahtumista.fantástico kirjan rinnalla käytämme espanjalaista opetusohjelmaa, jossa lyhyiden videoiden ja siihen liittyvien harjoitusten avulla tutustumme espanjalaiseen elämään, laajennamme sanavarastoa ja kertaamme kielioppiasiota. Fantástico 4 alusta Tehokkaat jatkokurssi, A2 ( , ei 1.11., ei 6.12.), 36h,132 e ( , ei 28.2.), 46 h, 168 e ti ja pe klo Kurssin tavoitteena on saada vahvuutta verbimuotojen hallintaan ja aikamuotojen käyttöön sekä monipuolistaa sanavarastoa. Opit kommunikoimaan melko sujuvasti arkielämän eri tilanteissa.osaat kertoa varmemmin itsestäsi ja oman elämäsi asioista ja menneistä tapahtumista. Fantástico kirjan rinnalla käytämme espanjalaista opetusohjelmaa, jossa lyhyiden videoiden ja siihen liittyvien harjoitusten avulla tutustumme espanjalaiseen elämään, laajennamme sanavarastoa ja kertaamme kielioppiasiota. Fantástico 3 kappale Hablamos 3, A2 Satu Kinnunen Alguacil ja Eva Soto Lopez ( ,ei 8.12.), 34 h, 176 e ( ), 48 h, 264 e ma klo to klo luokka Paz Hablamos? on tehokas käytännön kielen kurssi sinulle, joka haluat parantaa kommunikointikykyjäsi laajentamalla sanavarastoa ja oppimalla uusia rakenteita. Sekä suomalainen että espanjalainen opettaja. Kurssista oma esite saatavilla Subjunktiivi sujuvaksi, B1 ( , ei 8.12.), 38 h,132 e ( ), 48 h, 176 e ma ja to klo Kurssin tavoitteena on itsenäisen kielenkäyttäjän kielitaito.puhe- ja keskusteluvalmiuksia. Fantático 4. kappale Fantástico 4 huhtikuussa, B1 ( ) 8h, 12 e/krt, jäsen 11 e ti klo Kertaamme ja syvennämme espanjan taitoamme. Uudet myös tervetuloa! Fantástico 4 alusta- myöhäiset aloittajat, B1 Merika Haavisto ( , ei 1.11., ei 6.12.), 10 h, 37 e ( , ei 28.2.), 22 h, 81 e ti klo

9 9 Luokka Javier Fantástico 4 alusta pienessa, leppoissassa ryhmassa, jossa keskustellaan paljon Los Fantasticos, B1 ( , ei 8.12.), 18h, 66 e ( ), 24 h, 88 e to klo Kurssi soveltuu Fantástico 4 kirjan lukeneille tai opiskelijoille, jotka ovat sen loppusuoralla. Syvennämme opittuja tietoja ja taitoja.opit lisää käyttökieltä ja keskeisiä rakenteita, jotka laajentavat ilmaisumahdollisuuksiasi ja puhutun kielen ymmärtämistä. Käytämme espanjalaistaopetusohjelmaa, jossa lyhyiden videoiden ja siihen liittyvien harjoitustehtävien avulla tutustumme espanjalaiseen elämään, laajennamme sanavarastoa ja kertaamme kielioppiasioita Pa lante B1/B1 + Satu Kinnunen Alguacil ja Eva Soto ( ), 38 h, 139 e ( ), 48 h, 176e ma klo ke klo Luokka Paz Pa lante! on kurssi sinulle, joka olet jo opiskellut kirjasarjat tai muuten espanjan kieli on tuttua. Maanantaisin tutustumme kielen eri osa-alueisiin eri teemoihin tutustumalla ja saamme espanjalaisia vierailijoita. Los miércoles conversamos en español comentando las noticias que nos interesan, leemos cuentos y vemos cortos para aprender vocabulario. Kurssista oma esite saatavilla. Teemakurssit: Socorro hätätilanteita espanjaksi, A2/B1 Satu Kinnunen Alguacil ( , ei 1.11.,6.12.),16 h, 59 e ( , ei 28.2,), 16 h, 59 ti klo Luokka Paz Opit toimimaan erilaisissa hätätilanteissa espanjaksi. Harjoitellaan kielenkäyttötilanteita kuten sairaustapaukset, ambulanssin tilaaminen, väkivaltatilanteet ja viranomaisten kanssa keskustelut Kieliklinikka, A1/B1 Satu Kinnunen Alguacil ( ), 18 h ( ), 42 h 8 e/kerta ke klo Luokka Paz Tervetuloa kieliklinikalle laittamaan kielitaitosi kuntoon! Uudet sisällöt! Laajennamme sanavarastoa ja harjoittelemme rakenteita. Kertamaksu. Kieliklinikan eri kertojen aiheet kurssin omassa esitteessä Kielioppi Futuurit ja konditionaali, A2/B1 Fran Padilla ( , ei 1.11., ei 6.12.), 10,6 h,58 e ( , ei 28.2.), 14,6 h, 60 e ti klo Aula Javier Bienvenidos al futuro y condicional en español. Qué pasará.? Qué pasaría.? Descubre conmigo los usos de estos tiempos verbales. Si vienes, APRENDERÁS.si no vienes te lo PERDERÁS si no vinieses, SERÍA una pena tendrás

10 10 explicaciones de sus usos, esquemas, y ejercicios que se corregirán en clase, todos corregimos, todos, TODOS participamos activamente.te aseguro que no te arrepentirás Kielioppi Menneet ajat, A2 Fran Padilla ( , ei 1.11., ei 6.12.), 10,6 h, 58 e ( , ei 28.2.), 14,6 h, 60 e ti klo Aula Javier Qué pasó?... Qué ha pasado?... Qué pasaba en.? Qué había pasado cuándo.? Podrás contestar a todas estas preguntas SIN MIEDO a equivocarte si participas en este curso. Aprenderás de una manera fácil los distintos usos del PASADO español.tendrás explicaciones de sus usos, esquemas, y ejercicios que se corregirán en clase, todos corregimos, todos, TODOS participamos activamente Espanjan kieliopin kertaus, A2/B1 Fran Padilla ( ) 18 h, 12 e/krt, 11 e/krt jäsen ti klo Luokka Javier Espanjankielinen lukupiiri A1- A2 El niño del pijama de rayas Fran Padilla ( ), 10 x 60 min., 73 e ( ), 12 x 60 min., 88 e ma klo Luokka Javier Practica tu español leyendo conmigo un interesante y fácil libro en ESPAÑOL. Descubre cómo la realidad no es siempre lo que parece, y cómo la inocencia de un niño es un don maravilloso. Tendrás preguntas de cada capítulo, se comentarán las respuestas en clase, y todos participaréis con opiniones sobre el texto. Practicarás, lectura, comprensión, escritura y vocabulario TODO EN UNO.Un curso de lo más completo No te lo pierdas Espanjankielinen lukupiiri, B1 El tiempo entre las costuras, Ommelten välinen aika, Maria Dueñas Fran Padilla ( , ei 1.11.), 9 x 60 min., 73 e ( ), 16 h 88 e ma klo Luokka Javier Adéntrate en un mundo fascinante recreado por María Dueñas, en una época difícil y delicada para España..Libro que provoca el deleite de todos aquellos que lo han leído, y que te transporta a otra época y lugar de una manera mágica. Tendrás preguntas de cada capítulo, se comentarán las respuestas en clase, y todos participaréis con opiniones sobre el texto. Practicarás, lectura, comprensión, escritura y vocabulario TODO EN UNO.Un curso de lo más completo No te lo pierdas. Espanjan keskustelukurssit: Alkeiskeskustelu A1/A2 ( ), 18 h, 99 e ( ), 24 h, 132 e ke klo Luokka Javier Suullisen kielitaidon aktivoimiseen ja vahvistamiseen tarkoitettu kurssi. Perussanastoa ja arkikieltä.

11 11 Materiaali jaetaan tunneilla.lähtötaso: olet jo tutustunut espanjan alkeisiin ja osaat muodostaa yksinkertaisia lauseita Alkeiskeskustelu huhtikuussa, A1 ( ) Tunnit 12 e/krt, 11 e/krt jäsen ti klo ks. yllä Keskitason keskustelu B1 ( ), 18 h,99 e ( ), 24 h, 132 e ke klo Luokka Javier Tule rohkeasti aktivoimaan ja parantamaan espanjan keskustelutaitoja. Aiheet vaihtelevat arkisistaasioista ajankohtaisiin ja päivänpolttaviin aiheisiin. Materiaali jaetaan tunnilla Keskitason keskustelu huhtikuussa, B1 (7.4., 21.4.,ja 28.4.) Tunnit, 12 e/krt, jäsen 11e/krt Pe klo ks. yllä Conversación Charla con migo, Qué tal tu semana?, A2 Fran Padilla ( , ei 1.11., ei 6.12.), 10,6 h, 58 e ( ), 16 h, 88 e ( ), 8h, 12 e/krt, 11 e/krt jäsen ti klo Aula Javier Ven y participa conmigo y tus compañeros en un ambiente relajado y agradable. Comparte con este grupo tus intereses, dudas del comportamiento de españoles, qué es correcto o no, o recomiéndanos qué hacer para disfrutar en La Costa Del Sol..También comentaremos noticias de actualidad.hablaremos de todo lo que es interesante para ti. No puedes perdértelo Gramatica y conversación, B1 Fran Padilla ( , ei 8.12.), 18 h, 99 e ( ), 24 h, 132 e to klo Aula Javier Ven a conocer conmigo las oraciones condicionales, los futuros perfectos y simple, el condicional perfecto y por supuesto, el Subjuntivo. Avanza en tu español con tu profesor nativo tanto en gramática como en conversación. Hablaremos de la más rabiosa actualidad política, social y cultural, y de vuestras preferencias, porque cualquier tema es interesante si lo cuentas TÚ Conversacion, Qué noticias me traes?, A2 Fran Padilla ( , ei 8.12.),18 h, 99 e ( ), 24 h, 132 e to klo Aula Javier Qué noticias me traes? Ven y participa en este curso de conversación en un ambiente relajado y una atmósfera sin igual. Puedes compartir tus interesas, tus dudas en la vida española o tus recomendaciones sobre la vida española para un finés.españolízate conmigo. No te arrepentirás

12 12 FINÉS, SUOMEN KIELI Suomen jatkokurssi - Finés curso de continuación, A1-A2 Merika Haavisto ( , ei 1.11., 6.12.) 16 h, 59 e ( , ei 28.2.), 22 h, 81 e Martes Aula Antonio Suomen jatkokurssi kaikille, jotka ovat opiskelleet kielta ainakin yhden kurssin verran. Opettajan oma materiaali. Un curso de continuación del finés para todo aquel que haya estudiado el idioma previamente por lo menos durante un curso. Material provisto por la profesora. MUSIIKKI Tiedustele kitaransoiton yksilöopetusta! Cantamos en español Otto-Ville Nyyssönen ( ), 18 h ( ), 24 h 7 e/krt, 6 e/krt jäsen Ke klo Pedro-sali Espanjankielisiä lauluja Espanjasta ja Etelä-Amerikasta. Ei edellytä espanjan taitoa tai aikaisempaa laulukokemusta Yhteislauluillat Otto-Ville Nyyssönen ( ) 7 e/krt, 6 e/krt jäsen Pe klo Pedro-sali Joka kerralla eri teemat. Lauletaan mm. kansakoululauluja, maakuntalauluja, joululauluja, tanssi- ja elokuvamusiikkia ja suomi-iskelmää. KUVATAIDE Kuvataide Tarja Pihlanen ( ) 27 h, 99 e ( ), 33 h, 121 e ma klo Pedro-sali Vasta-alkajille ja kokeneemmillekin tekijöille. Yhteinen tutustuminen taidetarvikeliikkeisiin Fuengirolan keskustassa ennen kurssin alkua Maisemamaalausta Mijasin historiallisessa kylässä Pietarin valtion yliopistopedagogi Olga Denisenko. su la , 40 h 260 e (maksetaan Repin Instituutille) Sinulla on mahdollisuus maalata ainutlaatuisen viehättäviä valkoisen kylän luonto- ja kaupunkimaisemia. Öljyvärimaalausta, myös muiden maalausmateriaalien käyttö mahdollista. Mukaan omat materiaalit ja välineet. Ilmoittautuminen mennessä. LUOVA KIRJOITTAMINEN Luovan kirjoittamisen intensiivikurssi Laura Laakso Ma-to, klo , la klo h, 90 e Ma-to, klo , la klo , , 20 h, 90 e Luokka Paz ja Antonio Lähde mukaan viikon mittaiselle löytöretkelle etsimään vahvuuksiasi kirjoittajana! Avaamme omaa kirjoittajan ääntämme erilaisin luovin tekstiharjoituksin ja luonnostelemme polkuja omiin tarinoihimme. Mukaan tarvitset vain hyvin rullaavan kynän, kirjoituslehtiön ja avoimen mielen!

13 13 TYYLI Jokanaisen tyylikurssi Minna Mänty-Sorvari 15 h, 62 e Itsetunnon ja -tuntemuksen merkitys ulkoisen olemuksen osana to klo Sisäinen minämme osana kokonaisuutta. Kuinka itse näemme ja koemme itsemme? Kuinka toiset meidät kokevat ja näkevät? Sisäisen minän ja itsetunnon merkitys ulkoisen olemuksen ja tyylin osana. Persoonallisen ja aikaa kestävän tyylin ja ulkoisen olemuksen taika to klo pohdimme persoonallisuutta ja sen merkitystä ulkoisen olemuksen näkövinkkelistä, mitä tulisi ottaa huomioon kun rakennetaan omaa tyyliä pala palalta. Miten syntyy aikaa kestävä tyyli? Oma kroppa ulkoisen olemuksen ja tyylin rakennuspalikkana to klo Keskitymme yksinomaan oman vartalomme tuomiin mahdollisuuksiin ja haasteisiin tyyliä rakennettaessa. Elämän värit to klo Ulkoinen olemuksemme voi värien kera antaa voimakkaitakin viestejä. Miksi kannattaisi valita punaista vai olisiko nyt violetin vuoro? Täydennetään kokonaisuutta ja kerrataan to klo Iki-ihanat asusteet! Harjoitellaan ja opitaan ottamaan asusteista kaikki irti. Muututaan arjesta juhlaan ja päinvastoin, vaihtamatta vaatetta. Lopuksi kertaamme kurssi sisältöä ja analysoimme, mitä tapahtui Joka Naisen Meikkikoulu Minna Mänty-Sorvari 4 h, 20 e to klo Luokka Paz Saat perusvalmiudet kestävän ja onnistuneen meikin tekoon: perusasiat välineistä huulipuniin ja kulmakarvan muodosta poskipunan paikkaan. Jokainen tuo kurssille omat meikkinsä ja välineensä, jotka käymme yhdessä läpi. Ohjaajalla on mukanaan lainattavaksi repertuaari välineitä ja meikkejä Lettikurssi Sini Juvonen ke ja klo , 4 h, 20 e ja ja klo , 4 h, 20 e Luokka Paz Käydään läpi ranskalainen letti ja eri variaatioita siitä. Myös läpivetoletti, kalanruotoletti ja muita lettejä. Kurssille voit tuoda mukanasi mallin (ystävän, lapsen, lapsenlapsen), voit tulla kaverin kanssa ja vuorotella mallina olemista tai voit letittää omia hiuksiasi. VIINITIETOUS Viinikurssi Sommelier Jani Nurminen Pe , 4 h, Sofia-opisto Viinin perusteet, 29 e, 15 e materiaalimaksu Pe , 4 h, Ravintola: Rypäleoppi + tapas-ateria, 29 e, 15 e materiaalimaksu Pe , 4 h, Ravintola: Espanjalaiset kuohuviinit ja valkoviinit ja tapas-ateria 29 e, 15 e materiaalimaksu Pe , 4 h, Ravintola: Espanjalaiset punaviinit + tapas-ateria,

14 14 29 e, 15 e materiaalimaksu Pe , 4 h Sofia-opisto: Viinin systemaatinen analysointi ja päätösilta, 29 e, 15 e materiaalimaksu La :00-16:00, 4 h Viinitilaretki Áloraan, 50 e , 4 h Sofia-opisto: Viinin perusteet, 29 e, 15 e materiaalimaksu , 4 h Ravintola: Rypäleoppi + tapas-ateria, 29 e, 15 e materiaalimaksu , 4 h Ravintola: Espanjalaiset kuohuviinit ja valkoviinit + tapas-ateria, 29 e, 15 e materiaalimaksu , 4 h Ravintola: Espanjalaiset punaviinit + tapas-ateria, 29 e, 15 e materiaalimaksu , 4 h Sofia-opisto: Viinin systemaatinen analysointi ja päätösilta, 29 e, 15 e materiaalimaksu , 4 h Viinitilaretki Àloraan, 60 e Teologiakahvila Tarja Ehnqvist ( ) ( ) 8 e/krt, 7 e/krt jäsen To klo Café Suave, Paseo Maritimo Rey de España 93B Ks. joka kerran aiheet Vierivät kivet Satu Kinnunen Alguacil, Minna Kantola, Eva Soto López, Kertamaksu Vierivät kivet tapaavat espanjalaisia erilaisissa toimintaympäristöissä; lapsia, nuoria, aikuisia ja ikäihmisiä sekä tekevät lähialueretkiä. Nouda erillinen esite opistolta! Autourheilu Juha Varjosaari (16.9.,30.9.,14.10.,21.10.,4.11.,25.11.ja, , 3.2.,17.2.,3.3.,10.3.,17.3. ja ) 26 h, 5 e/krta Pedro-sali Pe klo Entinen formulakuljettaja ja Ylen F1- kommentaattori Juha Varjosaari kertoo kokemuksistaan autourheilun parissa. Kokoontumisissa käydään läpi moottoriurheilun kilpailujen ennakkosuunnittelua ja jälkipuintia. IT-taidot Ipad tutuksi Sami Ahvenniemi h, 25 e Pe klo sis. opetusmonisteen Opitaan Ipad tablettilaitteen käyttöä, ohjelmien asennusta ja sähköisten kirjojen ja lehtien käyttöä. Huom! Ota oma laite mukaan! Ipad -jatkokurssi Sami Ahvenniemi 25 e Sami Ahvenniemi Pe klo sis. opetusmonisteen Huom! Ota oma laite mukaan! Android tutuksi Sami Ahvenniemi 25 e Pe klo sis. opetusmonisteen

15 15 Opitaan Android tablettilaitteen käyttöä, ohjelmien asennusta ja sähköisten kirjojen ja lehtien käyttöä. Huom! Ota oma laite mukaan! Android -jatkokurssi Sami Ahvenniemi 25 e, sis. opetusmonisteen klo Huom! Ota oma laite mukaan! Koodikoulu Kirsti Lounamaa ( ) 18 h, 66 e ti klo Koodaus on tulossa kaikkialle; jo syksyllä 2016 se tulee peruskoulujen opetussuunnitelmaan. Tule oppimaan koodauksen alkeita rennosti! Sopii kaikenikäisille Atk-vertaisohjaus Vapaaehtoiset atk-vertaisohjaajat ( , ei 1.11., 6.12.) ( , ei 28.2.) 3 e/krt ti klo Luokka Paz Tukea ja ohjausta tietokoneen käyttöön. KÄDENTAIDOT Neulekahvila - opintokerho Harjoittelijat ( ), ei 8.12.,18 h, maksuton ( ), 24 h, maksuton to klo Kahvila Barista Tule neulomaan tai virkkaamaan omaksi iloksesi tai hyväntekeväisyyteen. LIIKUNTA JA HYVINVOINTI Tunnit opiston Pedro-salissa. Kahvakuula rannalla Pilates-alkeet 75 min. Sari Dewald ( , ei 1.11., ei 6.12.), 8 x 75 min., 54 e tai 12 e/krt, jäsen 11 e/krt ( , ei 28.2.), 11 x 75 min. 67 e tai 12 e/krt, jäsen 11 e/krt ti klo Pilates alkeiden jatko Sari Dewald ( ei 1.11., 6.12.), 8 x 75 min, 54 e tai 12 e/krt, jäsen 11 e/krt ( , ei 28.2.), 11 x 75 min. 67 e tai 12 e/krt, jäsen 11 e/krt ti klo Kehonhuolto senioreille UUSI TUNTI! Sari Dewald ( ei 1.11., 6.12.), 8 x 60 min, ( , ei 28.2.), 11 x 60 min Ti klo e/krta, jäsen 8 e/krt Fysioterapeutin ohjaama, toimintakykyä ylläpitävä ja edistävä tunti. Teemme tunnilla liikkuvuus-,voima-, tasapaino-, kestävyys- ja hengitysharjoituksia ja saat myös vinkkejä lattialta ja tuolilta ylösnousemiseen sekä ohjeita kotiharjoitteluun Äijäjooga Liisa Hanén ( ), 10x60 min. ( ), 12 x 60 min. 7 e/kerta, 8 e/krt jäsen Pedro-sali ma klo Lempeä hatha-jooga Liisa Hanén

16 16 ( ), 9 x 60 min. ( ), 12 x 60 min. 7 e/krt, 6 e/krt jäsen ke klo Lempeää ja rauhallista joogaa, joka sopii kaikille. Liikkeitä tehdään istuen, seisten ja makuulla Sydänjooga Liisa Hanén ( ), ei 8.12., 9 x 60 min. ( ), 12 x 60 min. Yhteistyössä Aurinkorannikon sydänyhdistyksen kanssa. 7 e/krt, 6 e/krt jäsen to klo Liisa Hanén Lempeää joogaa, joka sopii kaikille. Sydäntä vahvistavia ja rentouttavia perinteisiä joogaliikkeitä ja hengitysharjoituksia, jotka aktivoivat parasympaattista hermostoa Äiti-lapsi -jumppa Emilia Tuukkanen 6 e/kerta , 10 x 60 min , 16 x 60 min. 7 e/krt, 6 e/krt jäsen ma klo Tunti pienten lasten äideille vauvoineen. Tunnilla vauvaa käytetään painona, jolla pyritään tekemaan jumpasta mukava niin äidille kuin lapselle. Pyritään vahvistamaan äitien keskivartalon syviä lihaksia sekä kohottamaan yleisesti kuntoa ja muokkaamaan lihaksia Vatsa-pakaramuokkaus 60 min. Emilia Tuukkanen ( , ei 1.11., 6.12.), 8 x 60 min. ( , ei 28.2.), 11 x 60 min. 7 e/krt, 6 e/krt jäsen ti klo Kertamaksu 6 Helpon lämmittelyn jälkeen keskitytään muokkaamaan jalkojen, lantion ja keskivartalon alueen lihaksia monipuolisilla lihaskuntoharjoitteilla Vatsa-pakaramuokkaus 45 min. Emilia Tuukkanen ( ), 9 x 45 min. ( ), 20 x 60 min. 6 e/krt, 5e/krt jäsen pe klo ks. yllä Niska-selkä-hartia 45 min. Emilia Tuukkanen ( ), 9 h ( ), 16 h 6 e/krt, 5e/krt jäsen ke klo Ennaltaehkäiset ja helpotat niskahartiaseudun ja selän ongelmia vahvistavin, avaavin ja venyttävin liikkein.ryhti ja tasapaino paranevat Niska-selkä-hartia 30min. Emilia Tuukkanen , 10 x 30 min x 30 min 4 e/krt, 3e/krt jäsen ma klo Putkirullailu 30 min. Emilia Tuukkanen , 10 x 30 min x 30 min 4 e/krt, 3e/krt jäsen ma klo Kertamaksu 3 Avaamme lihaskalvoja ja syviä lihaksia putkirullan avulla rauhallisesti. Rullailu auttaa avaamaan lihaksia eri tavalla kuin venyttely, sillä rullan avulla pääsee syvemmälle lihakseen ja lihaskalvoihin käsiksi. Edistää verenkiertoa ja auttaa lihasjumeihin sekä nivel- ja lihassärkyihin.

17 Putkirullailu 45 min. Emilia Tuukkanen ( ), ei 8.12., 9 x 45min. ( ), 12 x 45 min. 6 e/krt, 5e/krt jäsen to klo ks. yllä Kahvakuula rannalla 60 min. Emilia Tuukkanen ( , ei 1.11., 6.12.) 8 x 60 min. ( ), 15 x 60 min. 7e/krt, 6 e/krt jäsen ti klo Hotelli Ilunionin (ent. Confortel) edessä rannalla Kahvakuula on erinoimaista toiminnallista voimaharjoittelua, joka sopii kaikille. Kuulan saat lainaksi opistolta Kahvakuula rannalla 45 min. Emilia Tuukkanen ( , ei 8.12.) ( ), 20 x 45 min 6 e/krt, 5 e/krt jäsen to klo Hotelli Ilunionin (ent. Confortel) edessä rannalla Ks. yllä Äijäreeni UUSI TUNTI! Santeri Lilius ( , ei 1.11., 6.12.) 8 x 60 min. ( ), 15 x 60 min. 6 e/krt, 5e/krt jäsen ti klo Suppailu 60min Emilia Tuukkanen 2 x 60 min/ vko 7 e/krt, jäsen 6 e/krt + 6e/laudan vuokra Ajankohdat ilmoitetaan myöhemmin opiston nettisivuilla ja facebookissa. Surffikauppa Dreisog, Paseo Marítimo 45. Hotelli Pyrin ja Stella Mariksen välissä rantakadulla Suppailu on hauska tapa kohottaa kuntoa ja kehittää tasapainoa. Tarjoamme tunteja sekä aivan aloittelijoille että vähän kokeneemmillekin suppailijoille. Uimataito välttämätön! Seniorijumppa Raija Ihanainen ( ), 9 x 60 min. ( ), 12x 60 min. 6 e/krt, jäsen 5 e/krt ke klo Purjehdus lapsille ja aikuisille Petteri Piha (mahdollisuus opetukseen myös ruotsiksiyhteistyössä Fuengirolan purjehduskoulun kanssa Keräämme ryhmän ja järjestämme sovitusti ryhmälle kurssin. Hinta 150 e viisi iltaa: 3h/ilta. Kurssilla opetetaan purjehduksen teoriaa ja merimiestaitoja (turvallisuusasiat+solmuja). Purjehdusta opetellaan aluksi yhdessä 6 hengen jollalla ja lopuksi yksin jollalla (lapset, optimistijolla ja aikuiset, Laser) Golfin peruskurssi Tapani Saarentola Lauro golf Osoite: Cortijo el Paredón, Carretera de Malaga a Coin A-404 Km Alhaurin de la Torre, Malaga klo PGA Finland e , ,1.11. Ti klo Golfin etiketti ja säännöt. Lähipelistä putti ja chippi, sekä swingi rauta- ja

18 18 puumailoilla. Ei järjestettyä kuljetusta. Mailat ja pallot kentällä Golfin kevätkurssi ti 14.2., ja 28.2.ti klo ks. yllä Muutosta elämäntapoihin - kurssi Emilia Tuukkanen ( , ei 9.11., , ) 12 h, 67 e , 12 h ke klo e Apua elämäntapamuutokseen. Painonpudotuksesta ja terveellisistä elämäntavoista sekä kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostuneille miehille ja naisille Minnan metodit lyhytkurssi Minna Tervamäki La klo , 2 h, 25 e Minnan metodit koostuvat kaikista niistä keinoista, joilla tanssija on itse huolehtinut fyysisestä ja henkisestä jaksamisestaan ja pyrkinyt uudestaan ja uudestaan huippusuorituksiin. Treeni sisältää hyvinvointia ja liikkuvuutta lisääviä, kehoa avaavia ja vahvistavia harjoituksia. Niillä ryhti paranee ja koko keho pitenee Sevillanas-alkeis- ja jatkokurssit Susanna Lehtomäki ( ei 1.11.,6.12.), 8 x 60 min., 44 e tai 9 e/krt, jäsen 8 e/krt ( , ei 28.2.), 11 x 60 min., 60 e, 9 e/krt, jäsen 8 e/krt ti klo , alkeistunti ti klo , jatkokurssi Opit tanssimaan hauskaa ja näyttävää espanjalaista sevillanas-paritanssia. Et tarvitse paria! Naisilla mielellään leveähelmainen hame sekä mukavat ja tukevat umpikärkiset, leveäkorkoiset kengät Argentiinalaisen tangon alkeet ja jatko Jorge Segura Lopez (opettaja puhuu suomea) ( , ei 8.12.), 18 h, ( ), 32 h 9e/krt, jäsen 8 e/krt To klo Tangon rytmejä, asentoja ja askelia. RUOKAKULTTUURI Ota mukaan rasia kotiinvietäviä maistiaisia varten! Vegaaniruokakurssi Emilia Tuukkanen 9.11., 4 h, 44 e, (sis. raaka.aineet) 8.3., 4 h, 44 e (sis. raaka-aineet) ke klo Kahvila Kardemumma, Sofia-opistoa vastapäätä Kurssilla opettelemme valmistamaan maukasta ja monipuolista kasvisruokaa. Sopii niin kasvisyöjille kuin sinulle, jka haluat vähentää eläinperäisten tuotteiden käyttöä. Ruokalistalla pääruoka, jälkiruoka sekä välipalaideoita. Ennakkoilmoittautuminen, kerrothan samalla mahdollisista ruokaaineallergioista. Kaikki ruoat ovat maidottomia ja gluteenittomia Raakasuklaakurssi Emilia Tuukkanen h, 55 e (sis. raaka-aineet) h, 55 e (sis. raaka-aineet) klo Kahvila Kardemumma, Sofia-opistoa vastapäätä Kurssilla tutustumme superterveellisen raakasuklaan maailmaan helpoilla ja herkullisilla ohjeilla. Kaikki raakasuklaat ovat maidottomia ja gluteenittomia Vegaanileivonta ja -herkut Emilia Tuukkanen h, 44 (sis. raaka-aineet) h, 44 (sis. raaka-aineet)

19 19 Klo Kahvila Kardemumma, Sofia-opistoa vastapäätä Karibialainen ruokakurssi La klo , 5, Kala- ja äyriäiskurssi La klo , 5,3 h Kurssilla leivomme suolaisia ja makeita herkkuja ilman maitoa, munia ja liivatetta. Kurssilaiset saavat reseptit ja valmistamansa tuotteet mukaansa. Ennakkoilmoittautuminen, kerrothan samalla mahdollisista ruoka-aineallergioista. Marjo Metsä-Nuutisen ohjaamat ruokakurssit pidetään lauantaisin klo Aurinkorannikon suomalaisella koululla, osoite C/ Jose Salik 4, Los Pacos. Huom! Raaka-ainemaksu 13 e maksetaan suoraan opettajalle kurssin alussa! Kurssimaksu 33 emaksetaan opistolle. Ota mukaan rasia maistiaisia varten. Kurssimaksu maksetaan Sofiaopistolle Kala- ja äyriäiskurssi La klo , 5,3 h Valmistetaan merenantimista paikallisia herkkuja:monia erilaisia simpukoita eri resepteillä,suolakuoressa paistettua kalaa, espanjalaisia kalapatoja, friteerattuja ruokia jne Tapaskurssi La klo , 5,3 h Valmistetaan monenlaisia tapasruokia, esim. merellisiä tapaksia, espanjalaista munakasta, ryppyperunoita, tapassalaatteja jne Intialainen ruoka La klo , 5,3 h Kasvisruokapainotteinen kurssi, jolla valmistetaan mausteisia intialaisia ruokia Kala- ja äyriäiskurssi La klo , 5,3 h Tapas-kurssi La klo , 5,3 h Kala- ja äyriäiskurssi La klo , 5,3 h Intialainen ruoka La klo , 5,3 h Kala- ja äyriäiskurssi La klo , 5,3 h LUENNOT Luentomaksu 8 e, 7 e (jäsen), maksetaan ovella tasarahalla. Luentopaikka:opiston Pedro-sali Otto-Ville musiikkiluennot: ke klo Nyyssösen Suomi nostalgiaa: Rauli Badding Somerjoki Henkilökuva rokkarista iskelmätähdeksi muovautuneesta legendaarisesta laulajasta. Pariisin varpunen Edith Piaf Henkilökuva Edith Piafista, joka oli yksi Ranskan rakastetuimmista laulajista ja yksi maailman tunnetuimmista chanson-tulkitsijoista. Tähtitenori Luciano Pavarotti

20 20 Henkilökuva yhdestä 1900 merkittävimmästä oopperralaulajasta, Luciano Pavarottista. Suomalaiset oopperalaulajat Tällä luennolla tutustumme paremmin suomalaisiin maailman mainetta keränneisiin oopperalaulajiin kuten Karita Mattilaan, Matti Salmiseen ja Martti Talvelaan. Suominostalgiaa Juha Vainio 1.2. Henkilökuva suuresta suomalaisesta lauluntekijästä Juha Vainiosta Jazz-musiikin historiaa osa 1. Jazzin synty Tällä luennolla tutstumme jazzmusiikin syntyyn 1900-luvun ensimmäisillä vuosikymmenillä ja sen kehitykseen vuosisadan ensimmäisellä puolikkaalla. Billie Holiday 1.3. Henkilökuva yhdestä Jazz-musiikin legendaarisimmista laulajista ja värikkäimmistä persoonista. Suomi-nostalgiaa Georg Malmstén 8.3. Henkilökuva Molli-Jorinakin tunnetusta Georg Malmsténista, joka oli yksi viime vuosisadan merkittävimipiä vaikuttajia suomalaisen kevyen musiikin saralla. Säveltäjä Ilari Laakson musiikkiluennot: Säveltäminen, säveltäjyys, säveltäjä, minä ke 5.4. klo Luennolla hahmotetaan säveltäjän työtä ja sen lähtökohtia. Miksi sävellän, miten sävellän, kenelle sävellän? Mikä saa Euroopan syrjäisellä pohjoislaidalla asuvan kansan tarttumaan kynään ja nuottipaperiin ja synnyttämään teoksia, joilla on maailmanlaajuista merkitystä? Taiteen ja musiikin filosofiasta Ke klo Mikä tekee taiteesta taidetta? Voiko taiteilijan työn tulosta mitata? Voiko taidetta ymmärtää? Luennolla keskitytään taiteen filosofiaan yleensä ja musiikissa erityisesti. Länsimaisen taidemusiikin kolme viimeistä vuosisataa ke klo Mitä tapahtui 1700-, ja luvuilla länsimaisessa taidemusiikissa? Mihin musiikki on menossa tällä vuosituhannella? Luennolla muistellaan länsimaisen taidemusiikin kolmea viimeistä vuosisataa soivien esimerkkien kautta, pohditaan tyylikausien syntyä ja kuolemaa ja aavistellaan tulevaa. Arkkitehtuuriluennot Arkkitehti Petteri Piha Luentojen tavoitteena on antaa edellytyksiä kehittää rakennetun ympäristön lukutaitoa. Luennoilla ja retkillä tutustutaan erityisesti Andalusian arkkitehtuuriin. Kaupunkirakenteen historiallinen kehittyminen, pe klo Den historiska utvecklingen av stadsstrukturen fre kl

21 21 Klassiset tyylit, pe klo Arkkitehtuuriretket Málagaan ti ja ti lähtö klo 9.02 junalla Los Bolichesin asemalta. Paluu n. klo Tutustutaan luennoilla käsiteltyjen tyylisuuntien edustamiin kohteisiin sekä kaupunkitiloihin. Lisätietoja Kirkkoarkkitehtuurin historiaa pe 3.2. klo Kaupunkitilat. Modernin arkkitehtuurin vaikutus kaupunkikuvaan klo Stadsutrymmen. Det modernas inverkan pa stadsbilden fre kl Psykologia-luennot Psykologi Camilla Lindström Rentoutustekniikoita Pe klo Käytännön harjoituksia rentoutumiseen. Vanhemmuus Pe klo Mitä tehdä ja mitä ei tehdä hyvänä vanhempana. Muisti ja muistitekniikat Pe klo Käytännönläheisiä tekniikoita muistin parantamiseen arjessa. Stressin hallinta Pe 3.2. klo Stressin suhde suorituskykyyn ja optimaalisen aktiivisuustason hallinta. Masennus ja ahdistus - Ei kiitos! Pe klo Opi olemaan murehtimatta eilisestä ja huolestumatta huomisesta. Parisuhdetaidot Pe klo Ilman pelisääntöjä parisuhdekin voi olla kaaosta. Inspiroivaa puhetta ja koskettavaa tanssia a la tähtitanssija Minna Tervamäki La klo Minna Tervamäki on Suomen Kansallisbaletissa 25-vuotisen uran tehnyt tähtitanssija. Hän on toteuttanut unelmansa, saavuttanut alansa huipun, ja pysynyt siellä. Tervamäki kertoo urastaan ja hyödyntää kokemuksen kautta hankkimaansa tietoa, joka on siivittänyt hänen 30-vuotista, huipulle johtanutta tietään. Vastoinkäymisten ja pelkojen voittamisesta, muutosten kohtaamisesta ja itsensä ylittämisestä. Cervantes 400 v juhlavuoden kunniaksi FM Seija Hietalahti Pe klo Cervantes oli kuollessaan, 400 vuotta sitten, rutiköyhä ja unohdettu. Cervantesin elämä oli täynnä seikkailuja ja vastoinkäymisiä. Kuka oikeastaan oli tämä Shakespearen ja Molièren aikalainen? Kuinka hän pystyi säilyttämään ankarista olosuhteista huolimatta loppuun asti leppoisan huumorinsa, joka meitä vieläkin viehättää? Keitä olivat hänen luomansa hahmot Don Quijote ja Sancho Pancha?

22 22 Lope de Vega FM Seija Hietalahti Pe klo Espanjan näytelmäkirjallisuuden luoja ja runoilija, nero ja hurmuri, jonka näytelmät menivät kuin kuumille kiville, ja joka joka ehti kirjoittaa lähes 800 näytelmää, joille Cervanteskaan, hänen kilpailijansa, ei vetänyt vertoja? Lopen romanssit ja balladit kuuluvat maailmankirjallisuuden parhaimpiin. Lopen tunnetuimmat historialliset näytelmät mm. Fuente Ovejuna ja Toledon mustalaisnainen ovat vaikuttavia. Tule tutustumaan tähän Cervantesin ja Shakespearen aikalaiseen ja hänen tuotantoonsa. Kuinka lomaliikenne vuonna 1959 alkoi Aurinkorannikolle? Lentäjä Ilkka Terttunen Pe klo Retki Malagan ilmailumuseoon Lentäjä ja kouluttaja Ilkka Terttunen To illalla. Museossa järjestetään iltatilaisuus, johon osallistumme. Kellonaika tarkentuu. Menemme junalla ja taksilla tai kimppakyydeillä. Perehdytään Suomen Lapin kullankaivuun historiaan kuvin ja kertomuksin. Esitellään Lapin Kullankaivajain Liiton toimintaa ja kuinka kenttälapion ja vaskoolin kanssa voi tutustua kullan etsintään. Esille tulee myös Tankavaaran Kultamuseo eri toimintoineen. Espanjan historia -luennot FM Raija Säkkinen keskiviikkoisin klo Ennen roomalaisia, ke Roomalainen Espanja, Hispania romana, ke Al Andaluz ja Omeya-suvun kalifaatti, ke Al Andaluz II; Taifat, almoravide, almohade ja Nazarit ke Nykymuotoisen Espanjan muotoutuminen ke Repivä 1600-luku, joka päättyi Espanjan perimyssotaan ja hallitsijadynastian vaihtumiseen ke Katalonian historia-haaveita itsenäisyydestä vuosisatojen ajan ke Kultakuokka lentokoneella maaperänmittausta Espanjan historiaa-1700-luvun valoja ja varjoja ke Lentäjä ja kouluttaja Veikko Wetterstrand Pe klo Luento: Kullanhuuhdonta Heikki Narkilahti Pe klo Espanjan miehitys ja sota Napoleonin Ranskaa vastaan ke Naisena Francon Espanjassa, ke Espanjan politiikan hullu vuosisata 1800-luku, ke Riveran diktatuurista Toiseen Tasavaltaan, ke 5.4.

23 23 Toinen Tasavalta, ke Opintomatkat Kaikki retket lähtevät Sofia-opistoa lähellä olevalta Supercorin/El Corte Inglesin pysäkiltä! 1601 Carratraca, embrujo andalusí, Andalusian Taikayö. La e (sis. kuljetuksen ja opastuksen) Lähtö klo 18., paluu n. klo 23. Juhla alkaa illan pimetessä, jolloin kylä valaistaan kynttilöillä ja lyhdyillä. Tarjolla on musiikkia, flamencoa ja itämaista tanssia, viiniä ja naposteltavaa Frigiliana ja Acebuchal pe klo 9, paluu n. klo e (sis. kuljetuksen ja opastuksen) Päiväretki aina niin ihanaan pittoreskiin Frigilianan kylään, joka liittyy muslimien historiaan ja Acebuchaliin, pieneen kylään, jonka hävitettiin sisällissodan jälkeen niin perustellisesti, että sitä ei ole enää edes kartalla. Kylä on rakennettu osittain uudelleen luvulla ja siellä on erinomainen ravintola, jossa on mahdollisuus nauttia omakustanteinen lounas. Frigilianassa on portaita ja nousuja, joten mukavat kengät ovat tarpeellinen varuste Susipuisto, Lobo Park. ti e (sis. kuljetuksen ja opastuksen) Lähtö klo 9.00, paluu n. klo Susi on ollut ihmisen seuralainen tuhansien vuosien ajan ja se liittyy kulttuuriin erottamattomasti. Espanjassakin on susista maksettu tapporahaa, ja niihin liittyy hurjia tarinoita. Nyt Espanjan susi, Lobo ibérico, on osittain suojeltu eläin ja susikanta on alkanut elpyä. Andalusian tiheimmät susipopulaatiot asuvat Sierra Morenan alueella ja ovat laajentamassa reviiriään entiseille asuinpaikoilleen vuoristoalueille. Lobo Park on 40 ha:n suuruinen alue, jossa sudet elävät vapaana luonnollisina laumoina ja vierailijat pääsevät tutustumaan susien normaaliin elämään ilman häkkejä. Retki sopii myös lapsille. Pääsylipun ryhmähinta on 9,50 euroa per henkilö ja yksittäislippu maksaa aikuisille 11 euroa ja lapsille 7 euroa. Sään mukainen vaatetus, joka sopii luonnossa liikkumiseen Osuna ja Marinaleda. to e. Lähtö klo 9., paluu n. klo Tutustumme kahteen erilaiseen maailmaan ja maailmankatsomukseen. Upea Osuna on Osunan herttuoiden ja heidän vasalliensa, luostareiden, kirkkojen ja aarteiden kaupunki. Marinaleda on kommunistinen utopia, jonka on rakentanut pormestari, joka on ollut vallassa ensimmäisistä demokraattisista kunnallisvaaleista, vuodesta 1979 alkaen. Menomatkalla pysähdymme Marinaledaan. Osunassa tutustumme Colegiataan ja sen aarteisiin, nunnaluostariin ja Osunan yliopistoon. Kaupungilla omaa aikaa kaupunkiin tutustumiseen ja ruokailuun. Hinta sisältää kuljetuksen, opastuksen ja pääsymaksun Colegiataan Venäläisen taiteen museo ja Automuseo. ti e (sis. kuljetuksen ja opastuksen) Lähtö klo 10, paluu klo 15. Venäläisen taiteen museon pääsymaksu aikuisilta 8,00 euroa ja eläkeläisiltä 4 euroa. Automuseon pääsymaksu 7,50 euroa ja eläkeläisiltä 5,50 euroa.

SOFIA-OPISTON OPINTO- OHJELMA

SOFIA-OPISTON OPINTO- OHJELMA 1 SOFIA-OPISTON OPINTO- OHJELMA HUHTI-TOUKOKUU 2017 Maksaminen pankkiin: HYVÄ TIETÄÄ Asiakaspalveluajat ma-pe klo 9.00-14.00. Espanjan pyhinä suljettu to 13.4., pe 14.4. ja ma 1.5. Ilmoittautua voit opiston

Lisätiedot

SOFIA-OPISTON OPINTO- OHJELMA

SOFIA-OPISTON OPINTO- OHJELMA 1 SOFIA-OPISTON OPINTO- OHJELMA HUHTI-TOUKOKUU 2017 Maksaminen pankkiin: HYVÄ TIETÄÄ Asiakaspalveluajat ma-pe klo 9.00-14.00. Espanjan pyhinä suljettu to 13.4., pe 14.4. ja ma 1.5. Ilmoittautua voit opiston

Lisätiedot

SOFIA-OPISTON KEVÄT 2017 OPINTO-OHJELMA HYVÄ TIETÄÄ

SOFIA-OPISTON KEVÄT 2017 OPINTO-OHJELMA HYVÄ TIETÄÄ 1 SOFIA-OPISTON KEVÄT 2017 OPINTO-OHJELMA HYVÄ TIETÄÄ Asiakaspalveluajat lukukauden aikana ma-pe klo 9.00-14.00. Ilmoittautuminen on jatkuva. Ilmoittautua voit opiston toimistoon tai osoitteeseen info@sofiaopisto.net

Lisätiedot

SYKSY 2016 KEVÄT 2017 OPINTO- OHJELMA. toiminnanjohtaja. Yhteystiedot. puh. (+34)

SYKSY 2016 KEVÄT 2017 OPINTO- OHJELMA. toiminnanjohtaja. Yhteystiedot. puh. (+34) 1 SYKSY 2016 KEVÄT 2017 OPINTO- OHJELMA Yhteystiedot toiminnanjohtaja minna.kantola@sofiaopisto.net puh. (+34) 666 405 832 Avda Nuestro Padre Jesús Cautivo (Junakatu) 43 Edf. Morfeo, local 6 29640 Fuengirola,

Lisätiedot

ESPANJAN KIELI Espanjan alkeita leppoisasti Espanjaa pienille ja isoille opimme leikkien Espanjan alkeiden intensiivikurssi

ESPANJAN KIELI Espanjan alkeita leppoisasti Espanjaa pienille ja isoille opimme leikkien Espanjan alkeiden intensiivikurssi 1 ESPANJAN KIELI Espanjan alkeita leppoisasti (2.6.-30.6.) Merika Haavisto 8 e/kerta To klo 14.30-16.00 Luokka Antonio Opi espanjan alkeita rauhalliseen tahtiin. Joka kerralla tietoisku tapakulttuurista

Lisätiedot

oppia toimimaan käytännön tilanteissa espanjaksi, mutta et halua uppoutua kieliopin

oppia toimimaan käytännön tilanteissa espanjaksi, mutta et halua uppoutua kieliopin 1 Sofia-opiston 2016 huhti -toukokuun kurssit, luennot ja matkat Päivitetty 7.4.2016 Espanjan kurssit ALKEET Kahvitellen espanjaa Un café, por favor NON STOP, 0-taso 16K029 31.3.-26.5. Satu Kinnunen Alguacil

Lisätiedot

Kielet ESPANJAN KIELI

Kielet ESPANJAN KIELI Kielet Eurooppalaisen viitekehyksen mukaiset kielitaitotasot on mainittu kurssin nimen jälkeen. Tiedustele myös kielten yksilöopetusta! ESPANJAN KIELI 1708 Tehokkaat alkeet, 0-taso (19.10.-14.12.) 18 h,

Lisätiedot

Kielet ESPANJAN KIELI

Kielet ESPANJAN KIELI Kielet Eurooppalaisen viitekehyksen mukaiset kielitaitotasot on mainittu kurssin nimen jälkeen. Tiedustele myös kielten yksilöopetusta! ESPANJAN KIELI 3492 Buenas Migas, tehokkaat alkeet, 0-taso (15.10.-10.12.)

Lisätiedot

Kielet ESPANJAN KIELI

Kielet ESPANJAN KIELI Kielet Eurooppalaisen viitekehyksen mukaiset kielitaitotasot on mainittu kurssin nimen jälkeen. Tiedustele myös kielten yksilöopetusta ESPANJAN KIELI 3492 Buenas Migas, tehokkaat alkeet, 0-taso (15.10.-10.12.)

Lisätiedot

Väriä elämään. Color a la vida. Kevään 2016 ohjelma Programa primavera 2016 SOFIA-OPISTO1

Väriä elämään. Color a la vida. Kevään 2016 ohjelma Programa primavera 2016 SOFIA-OPISTO1 Väriä elämään Color a la vida Kevään 2016 ohjelma Programa primavera 2016 SOFIA-OPISTO1 TERVETULOA Tervetuloa harrastamaan! Sofia-opiston vuoden 2016 painopistealueet ovat kesäkauden ohjelma, miesopiskelijoiden

Lisätiedot

VAPAA-AIKA, KOTI JA HARRASTUKSET / RUOANVALMISTUS SYKSY

VAPAA-AIKA, KOTI JA HARRASTUKSET / RUOANVALMISTUS SYKSY 130351 KURKISTUS VÄLIMEREN KEITTIÖN ANTIMIIN Halikko 8.9.2015-15.9.2015, 8 oppituntia Lyhytkurssi.Tästä kurssista ei myönnetä alennuksia.tule tutustumaan, valmistamaan ja nauttimaan Välimeren keittiöiden

Lisätiedot

SYKSY 2016 KEVÄT 2017 OPINTO- OHJELMA. toiminnanjohtaja. Yhteystiedot. puh. (+34) 666 405 832

SYKSY 2016 KEVÄT 2017 OPINTO- OHJELMA. toiminnanjohtaja. Yhteystiedot. puh. (+34) 666 405 832 1 SYKSY 2016 KEVÄT 2017 OPINTO- OHJELMA Yhteystiedot toiminnanjohtaja minna.kantola@sofiaopisto.net puh. (+34) 666 405 832 Avda Nuestro Padre Jesús Cautivo (Junakatu) 43 Edf. Morfeo, local 6 29640 Fuengirola,

Lisätiedot

OPISKELE KIELIÄ AIKUISLUKIOSSA

OPISKELE KIELIÄ AIKUISLUKIOSSA VALKEAKOSKEN TIETOTIEN AIKUISLUKIO Tietotie 3, PL 43 37601 Valkeakoski Opinto-ohjaaja p. 040 335 6253 aikuislukio@valkeakoski.fi www.valkeakoski.fi/aikuislukio OPISKELE KIELIÄ AIKUISLUKIOSSA Ilmoittaudu

Lisätiedot

RANSKAN KIELI B2 RANSKAN KIELI B2 8 LUOKKA

RANSKAN KIELI B2 RANSKAN KIELI B2 8 LUOKKA RANSKAN KIELI B2 Opetuksen tavoitteena on totuttaa oppilas viestimään ranskan kielellä suppeasti konkreettisissa arkipäivän tilanteissa erityisesti suullisesti. Opetuksessa korostetaan oikeiden ääntämistottumusten

Lisätiedot

Kiinan kursseilla 1 2 painotetaan suullista kielitaitoa ja kurssista 3 alkaen lisätään vähitellen myös merkkien lukemista ja kirjoittamista.

Kiinan kursseilla 1 2 painotetaan suullista kielitaitoa ja kurssista 3 alkaen lisätään vähitellen myös merkkien lukemista ja kirjoittamista. Kiina, B3kielen opetussuunnitelma (lukiossa alkava oppimäärä) Kiinan kursseilla tutustutaan kiinankielisen alueen elämään, arkeen, juhlaan, historiaan ja nykyisyyteen. Opiskelun ohessa saatu kielen ja

Lisätiedot

A2- espanja. Yleiset tavoitteet vuosiluokille 4. - 9. 4. luokan keskeiset tavoitteet

A2- espanja. Yleiset tavoitteet vuosiluokille 4. - 9. 4. luokan keskeiset tavoitteet A2- espanja Yleiset tavoitteet vuosiluokille 4. - 9. 4. luokan keskeiset tavoitteet - innostuu kokeilemaan ja kuuntelemaan espanjan kieltä - oppii käyttämään tavallisimpia omaan elämään liittyviä sanoja

Lisätiedot

Tervehdys kaikille sulkapallon harrastajille! Vuoden alkuun tiivistelmää kevätkauden 2017 keskeisimmistä asioista:

Tervehdys kaikille sulkapallon harrastajille! Vuoden alkuun tiivistelmää kevätkauden 2017 keskeisimmistä asioista: Sulkasato Iisalmi Jäsentiedote 1 /2017 Tervehdys kaikille sulkapallon harrastajille! Vuoden alkuun tiivistelmää kevätkauden 2017 keskeisimmistä asioista: Pelivuorot: Sulkasadon pelivuorot pelataan Kirkonsalmen

Lisätiedot

ITALIAN KULTTUURI-INSTITUUTTI KURSSIT KESÄ 2017

ITALIAN KULTTUURI-INSTITUUTTI KURSSIT KESÄ 2017 ITALIAN KULTTUURI-INSTITUUTTI KURSSIT KESÄ 2017 ITALIAN KIELEN KURSSIT - IIC HELSINKI - Kesäkurssit 2017 (toukokuu - kesäkuu 2017) Lisätietoja kursseista ja ilmoittautumiset: corsi.iichelsinki[at]esteri.it

Lisätiedot

Oppimisen tukena koulussa ja kotona

Oppimisen tukena koulussa ja kotona SUOMALAINEN Oppimisen tukena koulussa ja kotona * OPETUSMATERIAALIT - kielipaketit - matematiikkapaketit - sopivat myös tukija erityisopetukseen * KIELIKERHOT * YKSITYISOPETUS T U O T E SUOMEN PALASET

Lisätiedot

Tykkää meistä. Kevät- ja kesäkausi

Tykkää meistä. Kevät- ja kesäkausi Kursseille on ennakkoilmoittautuminen, myös päivän kursseille. Luennoille ja kertamaksullisille kursseille ei ilmoittauduta. Kevät- ja kesäkausi 2019 8.1.-31.7.2019 YHTEYSTIEDOT Asiakaspalvelu 31.5. asti

Lisätiedot

Taatalan palvelukeskuksen helmikuun ohjelma

Taatalan palvelukeskuksen helmikuun ohjelma Taatalan palvelukeskuksen helmikuun ohjelma Taatalan palvelukeskus on avoin kohtaamispaikka. Palvelukeskuksessa voitte saada ohjausta- ja neuvontaa sosiaaliohjaajalta, käydä aterioimassa ravintolassa ja

Lisätiedot

Kiina, B3-kielen opetussuunnitelma (lukiossa alkava oppimäärä)

Kiina, B3-kielen opetussuunnitelma (lukiossa alkava oppimäärä) Kiina, B3-kielen opetussuunnitelma (lukiossa alkava oppimäärä) Kiinan kursseilla tutustutaan kiinankielisen alueen elämään, arkeen, juhlaan, historiaan ja nykyisyyteen. Opiskelun ohessa saatu kielen- ja

Lisätiedot

KANSALAISOPISTO TARJOAA TIETOA, TAITOA JA ELÄMYKSIÄ!

KANSALAISOPISTO TARJOAA TIETOA, TAITOA JA ELÄMYKSIÄ! ILOA VÄREISTÄ JA LUONNOSTA Päivämäärät 8.3.-7.6.2017 Kellonaika keskiviikkoisin klo 10.00-14.15 Piritan grafiikan luokka, Hämeentie 34 (Vanha valkoinen kaksikerroksinen kivitalo City-marketin vieressä).

Lisätiedot

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2016

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2016 Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Kurssiohjelma Syksy 2016 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Kursseista

Lisätiedot

SYYSKAUDEN OHJELMA 2012 Ryhmät alkavat maanantaina 3.9 ja päättyvät viikolla 50/51. Kertoja on 15

SYYSKAUDEN OHJELMA 2012 Ryhmät alkavat maanantaina 3.9 ja päättyvät viikolla 50/51. Kertoja on 15 KUNTOKEIDAS SANDELS Kalliolan Senioripalvelusäätiö Kuntokeidas Sandels Välskärinkatu 4 B, 00260 Helsinki Puh. (09) 4368 8070 Sisäänkäynti: katutaso, B-ovi, hissi/portaat pohjakerrokseen SYYSKAUDEN OHJELMA

Lisätiedot

Ryhmät alkavat tiistaina 7.1 ja päättyvät viikolla 16-17. Kertoja on 15.

Ryhmät alkavat tiistaina 7.1 ja päättyvät viikolla 16-17. Kertoja on 15. KUNTOKEIDAS SANDELS Kalliolan Senioripalvelusäätiö Kuntokeidas Sandels Välskärinkatu 4 B, 00260 Helsinki Puh. (09) 4368 8070 Sisäänkäynti: katutaso, B-ovi, hissi/portaat pohjakerrokseen Kevätkauden 2014

Lisätiedot

Oppimisen tukena koulussa ja kotona

Oppimisen tukena koulussa ja kotona SUOMALAINEN Oppimisen tukena koulussa ja kotona * OPETUSMATERIAALIT - kielipaketit - matematiikkapaketit - sopivat myös tukija erityisopetukseen * KIELIKERHOT * YKSITYISOPETUS T U O T E LEO S ENGLISH -kielipaketti

Lisätiedot

Asiakaskoulutukset pääkirjastolla

Asiakaskoulutukset pääkirjastolla Asiakaskoulutukset pääkirjastolla Asiakaskoulutukset pääkirjastossa elo-syyskuu 2015 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, 3 tai tutustu tablettiin.

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

Kallion musiikkikoulu 2014-2015

Kallion musiikkikoulu 2014-2015 Kallion musiikkikoulu 2014-2015 Opetusta kaiken ikäisille ja tasoisille aloittelijoista edistyneisiin soittajiin. Kallion musiikkikoulu Kallion bändikoulu Musiikkileikkikoulu Pikkukarhu Kallion musiikkikoulu,

Lisätiedot

Tervetuloa kursseillemme! Kursseista tietoa myös verkkosivulla lastukirjastot.fi/ajankohtaista

Tervetuloa kursseillemme! Kursseista tietoa myös verkkosivulla lastukirjastot.fi/ajankohtaista Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Kurssiohjelma Loka-joulukuu 2015 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa

Lisätiedot

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2017

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2017 Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Kurssiohjelma Syksy 2017 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Kursseista

Lisätiedot

Demokam 2. Opettajien työelämäjakso Espanjan Fuengirolassa. Lea Ollikainen. Nivalan ammattiopisto

Demokam 2. Opettajien työelämäjakso Espanjan Fuengirolassa. Lea Ollikainen. Nivalan ammattiopisto Demokam 2 Opettajien työelämäjakso Espanjan Fuengirolassa Lea Ollikainen Nivalan ammattiopisto OPETTAJIEN TYÖELÄMÄJAKSO ESPANJAN FUENGIROLASSA Sain tilaisuuden lähteä opettajien työelämäjaksolle Demokam

Lisätiedot

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Ohjelma Tammi-maaliskuu 2016 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Asiakaskoulutuksista

Lisätiedot

Moduuli 1. Opiskelijan kielipassi

Moduuli 1. Opiskelijan kielipassi Moduuli 1 Opiskelijan kielipassi Arviointi A1.3 - kaikki hyvin, hyvää työtä A1.2. - treenaa vielä A1.1 - tämä on alku, lisää treeniä! 0 - ei voi arvioida Ihminen ja lähipiiri Minä ja perhe, suulliset taidot

Lisätiedot

Pieksämäen kaupungin erityisliikunta. Syksy 2018 Kevät 2019

Pieksämäen kaupungin erityisliikunta. Syksy 2018 Kevät 2019 Pieksämäen kaupungin erityisliikunta Syksy 2018 Kevät 2019 ERITYISLIIKUNTA Erityisliikunnan (= soveltava liikunta) ryhmät on tarkoitettu henkilöille, joiden vamman, sairauden tai muun toimintakyvyn heikentymisen

Lisätiedot

Saksa, B3-kieli. Kustantajan äänitemateriaali oppikirjaan. Mahdollinen verkkomateriaali. Rakenteet ja suulliset harjoitukset.

Saksa, B3-kieli. Kustantajan äänitemateriaali oppikirjaan. Mahdollinen verkkomateriaali. Rakenteet ja suulliset harjoitukset. Saksa, B3-kieli Tavoitteena on, että aikuisopiskelija saavuttaa B3-oppimäärän saksan kielessä kielitaidon kuvausasteikon tasot seuraavasti: kuullun ymmärtäminen A2.1-A2.2 puhuminen A2.1 luetun ymmärtämien

Lisätiedot

SOFIAN KANNATUSYHDISTYS RY SOFIA-OPISTO TOIMINTASUUNNITELMA

SOFIAN KANNATUSYHDISTYS RY SOFIA-OPISTO TOIMINTASUUNNITELMA 1 SOFIAN KANNATUSYHDISTYS RY SOFIA-OPISTO TOIMINTASUUNNITELMA 2019 23.11.2018 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. SOFIA-OPISTON TEHTÄVÄ.. 3 2. TOIMINNAN KEHITTÄMINEN 3 3. HENKILÖSTÖN KOULUTUS JA OSALLISTAMINEN 4 4.

Lisätiedot

OPS OPPIMISTAVOITTEET JA OPETUKSEN KESKEISET SISÄLLÖT TOINEN KOTIMAINEN KIELI

OPS OPPIMISTAVOITTEET JA OPETUKSEN KESKEISET SISÄLLÖT TOINEN KOTIMAINEN KIELI OPS OPPIMISTAVOITTEET JA OPETUKSEN KESKEISET SISÄLLÖT TOINEN KOTIMAINEN KIELI 2013 2014 TOINEN KOTIMAINEN KIELI B-KIELI Ruotsi B-kielenä Tavoitteet Kieli Oppilas osaa kommunikoida ruotsiksi tavallisissa

Lisätiedot

Lähitori Kuusela tapahtumat elokuussa 2015

Lähitori Kuusela tapahtumat elokuussa 2015 Lähitori Kuusela tapahtumat elokuussa 2015 Viikko 32 (3.8.-9.8.) Ma 3.8. - Klo 9-13 Kädentaitopaja (0. krs). Mahdollisuus tehdä erilaisia tekstiilitöitä ja kädentaitoja oman mielen mukaan. Materiaalimaksu.

Lisätiedot

Liikuntapalveluiden liikuntaryhmien ilmoittautumislomake. Nimi Puhelinnumero Ikä

Liikuntapalveluiden liikuntaryhmien ilmoittautumislomake. Nimi Puhelinnumero Ikä Nimi Puhelinnumero Ikä Yhteystiedot saa luovuttaa Orimattilan kaupungin liikuntapalveluille liikuntaryhmiä koskevien peruutusten/muutosten tiedottamiseen (esim. ohjaajan sairastuminen). Kyllä Ei Oletko

Lisätiedot

Pieksämäen kaupungin erityisliikunta. syksy 2019 kevät 2020

Pieksämäen kaupungin erityisliikunta. syksy 2019 kevät 2020 Pieksämäen kaupungin erityisliikunta syksy 2019 kevät 2020 ERITYISLIIKUNTA Erityisliikunnan (= soveltava liikunta) ryhmät on tarkoitettu henkilöille, joiden vamman, sairauden tai muun toimintakyvyn heikentymisen

Lisätiedot

SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014

SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014 1 SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014 Sateenkaaritalon tapahtumia syksyllä 2014 muun muassa: Kuva internetistä. Kuvaaja Teuvo Vehkalahti. BBQ-Elolystit 9.9. klo 10-14 Hietalahden Villassa Sieni- ja marjaretki

Lisätiedot

BALANSSIN JOOGAPAKETIT 2016

BALANSSIN JOOGAPAKETIT 2016 BALANSSIN JOOGAPAKETIT 2016 Esim. kokous-, tyky-, tyhy- ja virkistyspäivien ohjelmaan liitettäviä palveluita. Virkisty joogakävelyllä 60min 100 kävelyä hiljaisuudessa hiekkadyyneillä pitkospuita pitkin.

Lisätiedot

TAATALAN PALVELUKESKUKSEN LOKAKUUN KUUKAUSIOHJELMA

TAATALAN PALVELUKESKUKSEN LOKAKUUN KUUKAUSIOHJELMA TAATALAN PALVELUKESKUKSEN LOKAKUUN KUUKAUSIOHJELMA TERVETULOA MUKAAN! Taatalan palvelukeskuksen harrastusryhmät ja kulttuuriohjelmat ovat kaikille avoimia. Ryhmät ja tapahtumat ovat pääsääntöisesti maksuttomia.

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

Lähitori Kuusela tapahtumat syyskuussa 2015

Lähitori Kuusela tapahtumat syyskuussa 2015 Lähitori Kuusela tapahtumat syyskuussa 2015 Viikko 36 (1.9.-6.9.) Ti 1.9. - Klo 10.00 Voimavara ryhmä, (Päivätoiminnan tila 1. krs). Lisätietoja ja ilmoittautumiset: toimintaterapeutti Jatta Ahlvik 044-7225935.

Lisätiedot

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Ohjelma Huhti-toukokuu 2016 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Asiakaskoulutuksista

Lisätiedot

Pilates Mestarien käsissä

Pilates Mestarien käsissä CASTREN & SNELLMAN KEHONAHALLINNAN Yhteistyössä METHOD TALVEN PUTKISTO TIETO- JA TAITOPÄIVÄT INSTITUUTTI 2014 Tarjoaa Method Putkisto 3D Luonnollinen kasvoklinikka näytetuntitapahtuman Marja Putkiston

Lisätiedot

Syksyllä 2015 paljon uutuuksia! Jumppaa vauvasta vaariin ja muksusta mummoon.

Syksyllä 2015 paljon uutuuksia! Jumppaa vauvasta vaariin ja muksusta mummoon. Syksyllä 2015 paljon uutuuksia! Jumppaa vauvasta vaariin ja muksusta mummoon. Onko vaikea lähteä liikkeelle? Haluatko innostua uudesta harrastuksesta? Haluatko voida paremmin sekä henkisesti, että fyysisesti?

Lisätiedot

TAATALAN PALVELUKESKUKSEN JOULUKUUN KUUKAUSIOHJELMA TERVETULOA MUKAAN!

TAATALAN PALVELUKESKUKSEN JOULUKUUN KUUKAUSIOHJELMA TERVETULOA MUKAAN! TAATALAN PALVELUKESKUKSEN JOULUKUUN KUUKAUSIOHJELMA TERVETULOA MUKAAN! Taatalan palvelukeskuksen harrastusryhmät ja kulttuuriohjelmat ovat kaikille avoimia. Ryhmät ja tapahtumat ovat pääsääntöisesti maksuttomia.

Lisätiedot

TALVEN RETRIITTI 2013 JOOGA & CHI KUNG LÄSNÄOLO, SYDÄN JA ELINVOIMA

TALVEN RETRIITTI 2013 JOOGA & CHI KUNG LÄSNÄOLO, SYDÄN JA ELINVOIMA TALVEN RETRIITTI 2013 JOOGA & CHI KUNG LÄSNÄOLO, SYDÄN JA ELINVOIMA ABHAYALOKA BUDDHALAINEN RETRIITTIKESKUS (Loppi n.70km Helsingistä) PE-SU 13.12.-15.12.2013 LAADUKKAASTA OHJELMASTA LÖYDÄT eli muutama

Lisätiedot

Kotipesä-hankkeen ryhmiin ilmoittaudutaan nyt!

Kotipesä-hankkeen ryhmiin ilmoittaudutaan nyt! Kotipesä-hankkeen ryhmiin ilmoittaudutaan nyt! Kotipesä tarjoaa yhteistyössä Tampereen kaupungin, asukkaiden ja järjestöjen kanssa maksutonta, kaikille asukkaille avointa ryhmätoimintaa Tammelassa ja Linnainmaalla.

Lisätiedot

Kämmenniemen koulupolku

Kämmenniemen koulupolku HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Kämmenniemen koulupolku Kämmenniemi - Terälahti - Olkahinen - Sorila lv. 2017-2018 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 4.9. - 8.12.2017

Lisätiedot

Kesäleirit 2016 Järvenpään seurakunta

Kesäleirit 2016 Järvenpään seurakunta Kesäleirit 2016 Järvenpään seurakunta Hei kotiväki! Kesä on tulossa ja sen mukana Järvenpään seurakunnan kesäleirit. Tervetuloa mukaan! Leireillä oppii paljon uusia asioita ja tapaa uusia ja vanhoja kavereita

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN KULTTUURIKESKUS VILLA ARTTU KEVÄT 2017 OHJELMA

LASTEN JA NUORTEN KULTTUURIKESKUS VILLA ARTTU KEVÄT 2017 OHJELMA LASTEN JA NUORTEN KULTTUURIKESKUS VILLA ARTTU KEVÄT 2017 OHJELMA Susanna K. Lehto. Lasten ja nuorten taidekeskuksen arkisto Tervetuloa Villa Artun näyttelyihin, työpajoihin ja tapahtumiin! Pelattava näyttely

Lisätiedot

Lähitori Kuusela tapahtumat helmikuussa 2016

Lähitori Kuusela tapahtumat helmikuussa 2016 Lähitori Kuusela tapahtumat helmikuussa 2016 Viikko 5 (1.2. 7.2.) Ma 1.2. - Klo 9.00-14.00 Kädentaitopaja (0. krs). Mahdollisuus tehdä erilaisia tekstiilitöitä ja kädentaitoja oman mielen mukaan. Materiaalimaksu.

Lisätiedot

Aktiviteetit ryhmille

Aktiviteetit ryhmille Aktiviteetit ryhmille Tiimihenkeä nostattavaa kisailua ja hauskanpitoa Puhalletaan yhteen hiileen 60 min, max 30 hlöä 135 Kisaillaan tiimin nostatus hengessä hauskojen tehtävien parissa. Aktiviteetti toteutetaan

Lisätiedot

Maastoon matalalla kynnyksellä. Tiiina Riikonen

Maastoon matalalla kynnyksellä. Tiiina Riikonen Maastoon matalalla kynnyksellä Tiiina Riikonen PyöräPolku hanke 2014-2015 Hanke keskittyi maastopyöräilyyn luontoympäristössä. Maastopyöräily on monipuolinen laji. Kuntoliikuntana, ulkoiluna, retkeilynä

Lisätiedot

TAHKO SPA HOTELLIN JOULUN JA UUDEN VUODEN SPORTIT (voimassa 25.12.2015. 3.1.2016)

TAHKO SPA HOTELLIN JOULUN JA UUDEN VUODEN SPORTIT (voimassa 25.12.2015. 3.1.2016) TAHKO SPA HOTELLIN JOULUN JA UUDEN VUODEN SPORTIT (voimassa 25.12.2015. 3.1.2016) LA 26.12.2015 PE 25.12.2015 Kuka on kylpylän kunkku? Spa Wipit Gamesissa jokainen pääsee testaamaan ketteryyttään Wibit-radalla.

Lisätiedot

Lähitori Kuusela tapahtumat lokakuussa 2015

Lähitori Kuusela tapahtumat lokakuussa 2015 Lähitori Kuusela tapahtumat lokakuussa 2015 Viikko 40 (1.10.-4.10.) To 1.10. - Klo 9.30 Ympäristötaidepaja, (Kädentaitopaja 0. krs). Tule kuulemaan, mitä ympäristötaide on. Jatkossa ryhmässä tuotetaan

Lisätiedot

Isonkyrön kunnan perusopetus

Isonkyrön kunnan perusopetus Isonkyrön kunnan perusopetus Isonkyrön perusopetus, kerhotoiminta 2015-2016 Isonkyrön kunnan peruskoulut järjestävät kerhotoimintaa opetushallituksen myöntämän valtionavustuksen turvin. Tähän lehtiseen

Lisätiedot

FamilyBoost. Vanhemmuuden voimalähde

FamilyBoost. Vanhemmuuden voimalähde FamilyBoost on suomalainen verkkosivusto, joka tarjoaa luotettavaa ja helposti omaksuttavaa perhepsykologista tietoa sekä psykologien luotsaamia verkkokursseja lapsiperheiden vanhemmille. Haluaisitko olla

Lisätiedot

FamilyBoost. Vanhemmuuden voimalähde

FamilyBoost. Vanhemmuuden voimalähde FamilyBoost on suomalainen verkkosivusto, joka tarjoaa luotettavaa ja helposti omaksuttavaa perhepsykologista tietoa sekä psykologien luotsaamia verkkokursseja lapsiperheiden vanhemmille. Haluaisitko olla

Lisätiedot

Mu2 MONIÄÄNINEN SUOMI, jaksoissa 2, 3 ja 5 Mikä on suomalaista musiikkia, millaista musiikkia Suomessa on tehty ja harrastettu joskus

Mu2 MONIÄÄNINEN SUOMI, jaksoissa 2, 3 ja 5 Mikä on suomalaista musiikkia, millaista musiikkia Suomessa on tehty ja harrastettu joskus MUSIIKIN KURSSIT, jaksomerkinnät koskevat lukuvuotta 2015-2016 Mu2 MONIÄÄNINEN SUOMI, jaksoissa 2, 3 ja 5 Mikä on suomalaista musiikkia, millaista musiikkia Suomessa on tehty ja harrastettu joskus pari

Lisätiedot

Sisällys. Esipuhe Aakkoset ja koulussa Torilla 80

Sisällys. Esipuhe Aakkoset ja koulussa Torilla 80 Sisällys Esipuhe.... 6 0. Aakkoset ja koulussa 8 Aakkoset Koulusanat Mikä sinun nimi on? Tavaaminen 4. Torilla 80 Isot numerot Mitä maksaa? Ruokia ja juomia Millainen? Partitiivi Negatiivinen verbi ko/kö-kysymys

Lisätiedot

SUOMEN KIELEN JA KULTTUURIN ILTA- JA YRITYSKOULUTUKSET Svinhufvudinkatu 13, Lahti Opintie 2, Heinola

SUOMEN KIELEN JA KULTTUURIN ILTA- JA YRITYSKOULUTUKSET Svinhufvudinkatu 13, Lahti Opintie 2, Heinola SUOMEN KIELEN JA KULTTUURIN ILTA- JA YRITYSKOULUTUKSET Svinhufvudinkatu 13, Lahti Opintie 2, Heinola Suomen kielen ja kulttuurin perusopinnot 1B (A1.3) LUOKKA 2026 31.8.2010-24.5.2011, 175 t, lähtötaso

Lisätiedot

Vapaalla tapahtuu. - kesällä 2015 tiistaisin klo 17- kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntatoimi

Vapaalla tapahtuu. - kesällä 2015 tiistaisin klo 17- kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntatoimi - kesällä 2015 tiistaisin klo 17- Vapaalla tapahtuu kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntatoimi Kittilän kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntatoimi järjestävät erilaisia harrastekokeiluja kesällä 2015. Harrastekokeilut

Lisätiedot

HARRASTUKSET. Selitä sana. kiinnostunut+ mistä? pitää + mistä? mitä tehdä? tykätä + mistä? mitä tehdä? harrastaa + mitä? harrastus

HARRASTUKSET. Selitä sana. kiinnostunut+ mistä? pitää + mistä? mitä tehdä? tykätä + mistä? mitä tehdä? harrastaa + mitä? harrastus HARRASTUKSET Selitä sana. harrastus harrastaa + mitä? kiinnostunut+ mistä? tykätä + mistä? mitä tehdä? pitää + mistä? mitä tehdä? säännöllisesti joka viikko päivittäin joka toinen päivä soittaa + mitä

Lisätiedot

TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3

TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3 1/6,Kuva: http://www.maija.palvelee.fi/ TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET sivu VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3 SUKUSEURAN KOTISIVUISTA MIELENKIINTOISET

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Poimintoja maaliskuun ohjelmasta:

Poimintoja maaliskuun ohjelmasta: Tammelan lähitori Itsenäisyydenkatu 21 B, 1.krs 33500 Tampere Tammelan lähitorin palveluohjaajat: Puh. 050 3379004, lahitori@apukolmio.fi, apukolmio.fi/tammelan-lahitori Perheiden talo: www.tampere.fi/perheidentalo

Lisätiedot

Viljakkalan Yhtenäiskoulu. Valinnaisaineiden valinta

Viljakkalan Yhtenäiskoulu. Valinnaisaineiden valinta Viljakkalan Yhtenäiskoulu Valinnaisaineiden valinta lukuvuodeksi 2017 2018 Valinnaiset opinnot 3.-4. luokkalaisilla on kaksi tuntia taide- ja taitoaineiden valinnaisia opintoja viikossa. Lukuvuoden aikana

Lisätiedot

uutiset Palokan ilo, voimistelu ja liikunta ry Uutiskirje tammikuu 2019

uutiset Palokan ilo, voimistelu ja liikunta ry Uutiskirje tammikuu 2019 PalokanILO- uutiset Palokan ilo, voimistelu ja liikunta ry Uutiskirje tammikuu 2019 Hiihtolomalla lapset leirille Katso ryhmien vapaat paikat Voguing Nyt uutuustunti kurssina! Voguing on mm. muotinäytöksistä

Lisätiedot

ULKOKUNTOLAITEOPAS IKÄÄNTYNEILLE

ULKOKUNTOLAITEOPAS IKÄÄNTYNEILLE ULKOKUNTOLAITEOPAS IKÄÄNTYNEILLE LIHASVOIMA Lihaksen suurin mahdollinen kyky tuottaa voimaa laskee 50 ikävuoden jälkeen noin 1,5 % vuosittain. Edistettäessä aktiivista ja energistä ikääntymistä lihasvoiman

Lisätiedot

Ajankohtaista 5. jaksossa

Ajankohtaista 5. jaksossa Jaksovinkit on Oulun aikuislukion jaksotiedote, joka julkaistaan aikuislukion kotisivulla koeviikolla ennen seuraavan jakson aloitusta. Jaksovinkeissä on infoa tulevan jakson lukiokursseista sekä ajankohtaisista

Lisätiedot

KEVÄTKAUDEN VIIKKO-OHJELMA LAPLAND HOTELS ÄKÄSHOTELLI JA LAPLAND HOTELS YLLÄSKALTIO

KEVÄTKAUDEN VIIKKO-OHJELMA LAPLAND HOTELS ÄKÄSHOTELLI JA LAPLAND HOTELS YLLÄSKALTIO KEVÄTKAUDEN VIIKKO-OHJELMA LAPLAND HOTELS ÄKÄSHOTELLI JA LAPLAND HOTELS YLLÄSKALTIO 7.1-22.4.2016 Ennakkoilmoittautuminen aktiviteetteihin viimeistään edellisenä päivänä klo 12.00 mennessä Lapland Hotel

Lisätiedot

VINKKEJÄ OPISKELUUN. Tampereen teknillinen lukio

VINKKEJÄ OPISKELUUN. Tampereen teknillinen lukio VINKKEJÄ OPISKELUUN Tampereen teknillinen lukio ÄIDINKIELENOPISKELUN KULTAISET KONSTIT Asenne. Ei äikästä voi reputtaa., Mitä väliä oikeinkirjoituksella? Kyllä kaikki tajuavat, mitä tarkoitan, vaikka teksti

Lisätiedot

Tilauskoulutusta HIIDEN OPISTOSTA

Tilauskoulutusta HIIDEN OPISTOSTA Tilauskoulutusta HIIDEN OPISTOSTA Rehtori Anne Kotonen anne.kotonen@lohja.fi 019 3691496, 050 3296329 Apulaisrehtori Eija Terävä eija.terava@lohja.fi 050 466 0646 www.hiidenopisto.fi SISÄLLYS 2 Tilauskoulutus

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

HARJULAN HALLAN SYYSOHJELMA

HARJULAN HALLAN SYYSOHJELMA HARJULAN HALLAN SYYSOHJELMA Syyskausi alkaa 28.8.2017 Havisevan koululla. Hallan jäsenillä on käytössä monipuolinen kuntosali koulun alakerrassa. Lisätietoja kuntosalin käytöstä sekä avaimista saat Salosen

Lisätiedot

Elämyksiä luonnosta - Yyterin Kylpylähotellissa, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) MALLIOHJELMA 2017

Elämyksiä luonnosta - Yyterin Kylpylähotellissa, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) MALLIOHJELMA 2017 Elämyksiä luonnosta - Yyterin Kylpylähotellissa, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) MALLIOHJELMA 2017 Sunnuntai Klo 15.00- Majoittuminen hotelliin Klo 18.00-19.00 Tuloinfo. Taloon ja toisiin tutustuminen

Lisätiedot

Ounaksen Retkiviikko 27.-31.7.2015 OunasTriathlon 1.8.2015. Ohjelma

Ounaksen Retkiviikko 27.-31.7.2015 OunasTriathlon 1.8.2015. Ohjelma Ounaksen Retkiviikko 27.-31.7.2015 OunasTriathlon 1.8.2015 Ohjelma Ounaksen Retkiviikko 27.7. 1.8.2015 Muutokset ja lisäykset ohjelmaan mahdollisia, päivitetty ohjelma löytyy myös Facebookista ja osoitteesta

Lisätiedot

Lajikokeiluun osallistuminen maksaa 2 / hlö - maksu tasarahalla!

Lajikokeiluun osallistuminen maksaa 2 / hlö - maksu tasarahalla! 2014 LAJIKOKEILUJA SENIOREILLE VIIKOILLA 47 & 48 Lajikokeiluun osallistuminen maksaa 2 / hlö - maksu tasarahalla! Osaan lajikokeiluista on ilmoittautuminen pe 14.11.2014 klo: 12.00 mennessä. Ilmoittautuminen

Lisätiedot

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu Syksy 2017 VILLA ARTTU SYKSY 2017 OHJELMA VILLA ARTUN NÄYTTELYT Yhdessä Together 4.10.2017 19.1.2018 Villa Artun galleria ja käytävägalleria A Game. Petr Tichshenko

Lisätiedot

SAKSA Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2)

SAKSA Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2) SAKSA Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2) Valtakunnalliset syventävät kurssit SAB21 Vapaa-aika ja harrastukset Aihepiirit ja tilanteet liittyvät nuorten jokapäiväiseen elämään, kiinnostuksen

Lisätiedot

Kämmenniemen koulupolku

Kämmenniemen koulupolku HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Kämmenniemen koulupolku Kämmenniemi - Terälahti - Olkahinen - Sorila lv. 2018-2019 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 3.9. - 7.12.2018

Lisätiedot

KESÄN RETRIITTI 2014 JOOGA & CHI KUNG LIIKE, SYDÄN JA LÄSNÄOLO ABHAYALOKA BUDDHALAINEN RETRIITTIKESKUS

KESÄN RETRIITTI 2014 JOOGA & CHI KUNG LIIKE, SYDÄN JA LÄSNÄOLO ABHAYALOKA BUDDHALAINEN RETRIITTIKESKUS KESÄN RETRIITTI 2014 JOOGA & CHI KUNG LIIKE, SYDÄN JA LÄSNÄOLO ABHAYALOKA BUDDHALAINEN RETRIITTIKESKUS (Loppi n.70km Helsingistä) TO-SU 26.6.-29.6.2014 LAADUKKAASTA OHJELMASTA LÖYDÄT eli muutama hyvä syy

Lisätiedot

ABI-ryhmille Ylioppilaslehti Abien ryhmänohjaajat jakavat Ylioppilaslehden ryhmälleen (opoilta).

ABI-ryhmille Ylioppilaslehti Abien ryhmänohjaajat jakavat Ylioppilaslehden ryhmälleen (opoilta). Jakoon Kastellin oma Osukki ja kutsu toimittajakuntaan Ryhmänohjaajat vievät (kahviosta) omalle ryhmälleen noin 10 kpl syksyn Osukki-lehteä. Kimppalehtiä on tarkoitus kierrättää kavereiden kesken. Osukin

Lisätiedot

Elämyksiä luonnosta 2015 Yyterin Kylpylähotelli, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) (malliohjelma)

Elämyksiä luonnosta 2015 Yyterin Kylpylähotelli, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) (malliohjelma) Elämyksiä luonnosta 2015 Yyterin Kylpylähotelli, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) (malliohjelma) Maanantai Kylpylä avoinna Klo 15.00- Majoittuminen hotelliin Tiistai Klo 09.00-10.00 Tuloinfo.

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916 VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916 Tuohisissa työskentelevät lastentarhanopettajat Piiti Elo ja Riitta Riekkinen, lastenhoitaja Helena

Lisätiedot

LUKUSANAHARJOITUKSIA

LUKUSANAHARJOITUKSIA LUKUSANAHARJOITUKSIA 1. Sijoita lukusanat oikeaan järjestykseen. noventa / diez / treinta / cuarenta / ochenta / veinte / setenta / cincuenta / sesenta 10 50 20 60 30 70 40 80 50 90 2. Kirjoita lukusanat

Lisätiedot

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Opintotyyppi Koulutusala Vastaava yliopisto HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa. aineopintoja ala Lapin yliopisto Taiteiden

Lisätiedot

RANSKAN KURSSIT SYKSY TALVI 2016

RANSKAN KURSSIT SYKSY TALVI 2016 RANSKAN KURSSIT SYKSY TALVI 2016 1 TIETOA MEISTÄ Institut français tarjoaa ranskalaisessa ympäristössä laadukkaita kielikursseja vasta-alkajista taitaviin kielenkäyttäjiin. Vuonna 1968 perustettu Ranskan

Lisätiedot

Suomen kieli / Finnish language, Финский язык

Suomen kieli / Finnish language, Финский язык KUOPION KANSALAISOPISTO KEVÄT 2016 Suomen kieli / Finnish language, Финский язык UUDET RYHMÄT Suomi aloittelijoille UUSI, Finnish for beginners NEW Puistokartano, C128 Valokuvaus, Puistokatu 20, Elina

Lisätiedot

Yläkoulun opetussuunnitelman mukaan Sinulla. on mahdollisuus valita yhdeksättä luokkaa varten. Kurssi on kahden jakson mittainen ja sitä

Yläkoulun opetussuunnitelman mukaan Sinulla. on mahdollisuus valita yhdeksättä luokkaa varten. Kurssi on kahden jakson mittainen ja sitä Yläkoulun opetussuunnitelman mukaan Sinulla on mahdollisuus valita yhdeksättä luokkaa varten valinnaiskursseja. Kurssi on kahden jakson mittainen ja sitä opiskellaan 2 tuntia viikossa. Valinta pitää olla

Lisätiedot

Lähitori Kuusela tapahtumat marraskuussa 2015

Lähitori Kuusela tapahtumat marraskuussa 2015 Lähitori Kuusela tapahtumat marraskuussa 2015 Viikko 45 (2.11.-8.11.) Ma 2.11. - Klo 9-14 Kädentaitopaja (0. krs). Mahdollisuus tehdä erilaisia tekstiilitöitä ja kädentaitoja oman mielen mukaan. Materiaalimaksu.

Lisätiedot

Elämyksiä luonnosta - Yyterin Kylpylähotellissa, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH)

Elämyksiä luonnosta - Yyterin Kylpylähotellissa, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) Elämyksiä luonnosta - Yyterin Kylpylähotellissa, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) Sunnuntai Klo 15.00- Majoittuminen hotelliin Klo 18.00-19.00 Tuloinfo. Taloon ja toisiin tutustuminen Maanantai

Lisätiedot

Jaksovinkit 6. Rehtori. Ainevastaavat. Panu Kela puh. 044-7039 388 Rehtori on varmimmin tavattavissa ma to klo 10.00 17.

Jaksovinkit 6. Rehtori. Ainevastaavat. Panu Kela puh. 044-7039 388 Rehtori on varmimmin tavattavissa ma to klo 10.00 17. Jaksovinkit 6 Iltaopetus 7.4. 13.5. Iltaopetuksen kokeet 6. jaksossa: B-koodi: 14.5. D-koodi: 19.5. C-koodi: 15.5. E-koodi: 20.5. Kokeiden palautus: 21.5. Rehtori Panu Kela puh. 044-7039 388 Rehtori on

Lisätiedot

VALINNAISTEN KIELTEN OPINTO-OPAS

VALINNAISTEN KIELTEN OPINTO-OPAS ESPOON AIKUISLUKIO VALINNAISTEN KIELTEN OPINTO-OPAS LUKUVUOSI 2017 2018 SISÄLLYSLUETTELO Yleistä... 3 Aineopiskelijamaksu... 4 Ilmoittautuminen... 5 Espanja... 6 Italia... 8 Ranska... 10 Saksa... 12 Venäjä...

Lisätiedot