Tässä harjoituksessa silmäillään millaisia työkaluja Photoshopista löytyy.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tässä harjoituksessa silmäillään millaisia työkaluja Photoshopista löytyy."

Transkriptio

1 1 Kuvankäsittelyn perusteet Photoshop CS Yleisohjeita harjoituksia varten lue nämä ensin! Kansion luominen: Luo ennen harjoituksia H asemalle itsellesi kansio harjoituksissa käytettäville kuville (esim. H:/oma/minun_kuvakansioni). Tänne voit tallentaa harjoituksissa käytettävät ja luotavat kuvat. Kansion voit tehdä tiedostonhallintaikkunassa (Windows Eplorer), joka aukeaa valikosta Windowsin aloitusvalikosta: Start Programs Accessories Windows Eplorer. Ohjelmien aukaiseminen: Photoshop CS löytyy kun valitse Windowsin vasemmassa alakulmassa olevasta Start valikosta: Start Programs Adobe Photoshop CS Internet Explorer selain löytyy myös valikosta Start Programs Internet Explorer. (Jos ohjelman nimeä ei heti näy, klikkaa ensin nuolta joka näkyy Programs valikon alaosassa.) Kuvan tallentaminen selaimessa: Kun ohjeissa neuvotaan tallentamaan kuva (.jpg tai.gif muotoinen) sen jälkeen kun se on avattu selaimessa, tee näin: vie hiiren osoitin kuvan päälle ja klikkaa hiiren oikeaa nappia. Valitse avautuvasta valikosta Save target as (Internet Explorer) tai Save Link as (Netscape). Avautuu ikkuna, jossa voit valita mihin kansioon tallennat kuvan. Valitse aikaisemmin luomasi oma kansio. Palaa sitten selaimen Back näppäimellä takaisin ohjesivulle. PSD kuvat eivät aukea selaimeen vaan ne pitää tallettaa koneelle klikkaamalla oikeaa nappia kuvan nimen päällä. Harjoitus 1: Photoshop käyttöliittymä Tässä harjoituksessa silmäillään millaisia työkaluja Photoshopista löytyy. Kokeile seuraavia työkaluja/temppuja: Vie rauhassa hiirtä käyttöliittymän eri osien päälle (esim. työkalut, kelluvat ikkunat) ja katso mikä aputeksti ilmestyy näkyviin. Kokeile vaihtaa työkalupalkissa näkyvissä olevaa työkalua: jos työkaluikonin alakulmassa näkyy pieni kolmio, on siinä piilossa useita työkaluja. Pidä hiiren vasenta nappia pohjassa kunnes piilossa olevat työkaluikonit tulevat näkyviin ja valitse sitten vaihtoehtoinen työkalu. Tämä on tärkeä toiminto!

2 2 Kuva: Useita työkaluja samassa kohdassa. Etsi maalipurkki (Paint Bucket) työkalu työkaluikkunasta (VIHJE: se on samassa kohdassa liukuvärin (Gradient Tool) kanssa) Klikkaa eri työkaluja aktiiviseksi ja katso millainen työkalukohtainen asetusvalikko ilmestyy ohjelman yläreunaan. Esim. Työkalukohtainen asetusvalikko (tässä kuvassa Tekstityökalu).

3 3 Värien valinta työkaluja varten (esim. maalipurkki, kynä, pensseli) tapahtuu joko työkalupalkin värivalintaruudusta tai Color tai Swatches ikkunoista. Klikkaamalla värivalintaruutua, aukeaa uusi ikkuna, jossa tulee ensin valita väriskaala ja sitten tarkka väri (ja sitten tietysti OK).

4 4 Harjoitus 2: Kuvan rajaaminen Tässä tehtävässä rajataan kuvasta reunoja pois. Tehtävässä käytetään kahta tekniikkaa, ensin croppausta ja sitten muita rajaustyökaluja. Avaa ensin joku kuva, esim. Photoshopiin (eli avaa kuva selaimessa, tallenna omalle koneelle ja avaa sitten Photoshopissa (File Open ). Croppaus: Valitse Crop työkalu Vedä hiirellä sopiva alue kuvasta. Valitsemasi alue näkyy kirkkaana ja sen ulkopuolelle jäävät osat harmaina. Voit muuttaa valitsemaasi aluetta alueen reunoista vetämällä. Kun olet tyytyväinen alueen kokoon, paina Enter tai hyväksy valinta työkalukohtaisesta asetuspalkista. Kuvasta tulee rajatun alueen kokoinen. Voit tarkistaa muokatun kuvan pikselimääräisen koon Image Image Size valikosta. Alueiden valitseminen alueenvalintatyökaluilla (Marquee tools): Kokeile nyt erilaisia alueenvalintatyökaluja. Valitun alueen ympärille tulee pisteviiva. Voit leikata tai kopioide alueen ja liittää sen vaikkapa toiseen kuvaan. Valitse kuvasta sopiva neliömäinen alue. Kopioi valittu alue talteen. Luo sitten uusi kuva (File New, paina vaan OK) ja liitä äsken kopioimasi kuva siihen. Huomaa, että kuvan kooksi tulee automaattisesti äsken leikkaamasi/kopioimasi alueen koko. HUOM! Aktiivisen rajauksen voit poistaa valitsemalla Select painamalla Ctrl + D). Deselect (tai

5 5 Kuvan rajaaminen kuvan kehyksen kokoa muuttamalla: Avaa kuva. Valitse Image Canvas Size. Voit rajata osan kuvasta pois. Määrittele Anchor kohta, eli mistä kohtaa kuvaa lähdetään rajaamaan. Vaihda ensin kuvan leveyden ja korkeuden mittayksiköiksi pikselit. Kuva: Canvas Size ruutu.

6 6 Harjoitus 3: Kuvan koon muuttaminen Tässä tehtävässä muutetaan kuvan fyysistä kokoa, eli sen pikselimääräistä leveyttä ja korkeutta. Tämä tekniikka skaalaa kuvaa pienemmäksi tai isommaksi. Avaa jokin kuva Valitse Image Resize (Katso kuva) Muuta kuvan kokoa. Huomaa, että Document Size asetus muuttaa tulostettavan kuvan kokoa. Pixel Dimensions asetukset muuttavat kuvan fyysistä kokoa. Varmista, että mittayksikköinä käytät pikseleitä! Kokeile. Kuva. Image Size ruutu.

7 7 Harjoitus 4: Kuvan ehostaminen Kokeillaan kuvan ehostamista eli valokuvan tarkentamista ja sävyjen muokkaamista. Avaa kuva audi_edesta.jpg osoitteesta ja tallenna se omalle koneellesi. Avaa se sitten Photoshopissa. Valitse Image Adjustments Auto Contrast Voit kokeilla myös muita Adjust/Enhance säätöjä kuvalle. Peruuta muutokset jos ne eivät ole hyviä. Valitse Filter Sharpen Unsharp Mask. Kokeile eri säätöjä ja katso etenkin tarkentuuko kuva auton valojen kohdalta. Varmista, että Preview toiminto on valittu, niin näet muutokset heti kuvassa. Vahvista muutokset painamalla OK. Kuva: Unsharp Mask työkalu. Kokeile myös kuvan kääntämistä toisinpäin. Valitse Image Rotate Canvas Flip Vertical. Kokeile muitakin samassa valikossa olevia kuvan kääntämisvaihtoehtoja. Harjoitus 5: Kuvan tallettaminen webbimuotoon (.jpeg tai.gif) Tässä harjoituksessa talletetaan valokuva tms. jpeg muotoon ja piiretty kuva gif muotoon. Huomaa kuvan koon muutos. Katso apua myös luentokalvoista.

8 8 Valokuva jpeg muotoon: Tallenna kuva auto.psd (huom! kuva on iso, 2,4 MB) osoitteesta johonkin hakemistoon omalle koneellesi (avaa www osoite, klikkaa hiiren oikealla painikkeella kuvan nimeä ja valitse Save Target As). Avaa kuva Photoshopissa. Käännä kuva vaakatasossa (Image Rotate Flip Horizontal) Muuta kuva 400*300 pikselin kokoiseksi (Image Image Size) Tallenna se sitten jpeg muotoon: valitse File Save for Web. Jatkuu seuraavalla sivulla

9 9 Valitse aukeavasta ruudusta kuvan tallennusmuodoksi jpeg. Kokeile, miltä kuva näyttää esikatseluikkunassa jos muutat kuvan tallennuslaatua (prosentteina tai suoraan valikosta.). Katso, miten muutokset vaikuttavat kuvan kokoon (kilotavuina). Kokeile myös mikä tulisi kuvan kooksi gif muodossa tallennettaessa. Huomaa, että voit valita näkyviin jopa 4 erilaista esikatselukuvaa. Kun olet tyytyväinen asetuksiin, paina OK. Valitse sitten hakemisto ja nimi tallennettavalle kuvalle ja paina sitten Save. Piirroskuva gif muotoon: Tallenna kuva valikko.psd (88 KB) omalle koneellesi osoitteesta: (avaa www osoite, klikkaa hiiren oikealla painikkeella kuvan nimeä ja valitse Save Target As) Avaa kuva Photoshopissa. Tallenna kuva sitten gif muotoon: valitse File Save for Web. Zoomaa tallennettavaa kuvaa suurennuslasin avulla (Painamalla hiiren oikeaa nappia saat valikon josta voit valita zoomauksen koon (esim. 50%, 200%). Valitse aukeavasta ruudusta kuvan tallennusmuodoksi gif. Kokeile, miltä kuva näyttää esikatseluikkunassa jos muutat kuvan tallennuslaatua (lisäämällä värejä gif

10 10 palettiin). Katso, miten muutokset vaikuttavat kuvan kokoon (kilotavuina). Kokeile myös mikä tulisi kuvan kooksi jpeg muodossa tallennettaessa (60% laatu). Vertaa tätä gif kuvaan jossa on 64 väriä. Kun olet tyytyväinen asetuksiin, paina OK. Valitse sitten hakemisto ja nimi tallennettavalle kuvalle ja paina sitten Save. Harjoitus 6: Tekstityökalu Käytännön tarve: Tekstin luominen ja muokkaaminen Tekstiä täytyy usein lisätä kuvaan, tai sitten kuva voi olla pelkkää tyyliteltyä tekstiä (esim. logo tms.). Tässä harjoituksessa tutustutaan tekstityökalun perusominaisuuksiin. Luo uusi kuva (File New), jonka nimeksi tulee tekstikuva. Kuvan kooksi voit määritellä 400*400 px (ei cm!). Valitse tekstityökalu ja klikkaa kuvan yläosassa. Kirjoita teksti Otsikko, maalaa se hiirellä ja muuta väriksi punainen, fontiksi Verdana ja kooksi 36 pt (kts. kuva)

11 11 Kun teksti on edelleen maalattu, klikkaa auki Palettes ikkuna, josta löytyy samoja asetuksia tekstin suhteen kuin työkalukohtaisesta asetusvalikosta. Palettesikkunassa on lisäksi muita hyödyllisiä toimintoja, kuten tekstin alleviivaus sekä rivien ja kirjainten välistyksen lisääminen. Alleviivaa teksti Underline valinnalla (Löytyy Palettes ikkunan lisävalikosta pientä nuolipainiketta klikkaamalla). Hyväksy sitten teksti painikkeesta työkalukohtaisen asetusvalikon oikeassa reunassa. HUOM! Vasta kun teksti on hyväksytty omaksi tasokseen, voidaan sovelluksen muita toimintoja käyttää! Valmiin tekstitason saa uudelleen aktiiviseksi klikkaamalla tekstityökalulla sen päällä. Klikkaa ja muuta teksti muotoon Otsikko 1. Tekstitasoa voi liikutella klikkaamalla sen ensin aktiiviseksi, viemällä kursorin hieman tekstikohdan ulkopuolelle ja sitten painamalla hiiren vasen nappi pohjaan ja raahaamalla (Huomaa, että kursori muuttuu tekstikursorista nuoleksi). Vie nyt tekstikenttä keskelle ruutua ja hyväksy muutokset. Uuden tekstikentän voi tehdä klikkaamalla tekstityökalulla kuvaa muualla kuin aikaisemmin luodun tekstikentän päällä. Luo uusi tekstikenttä ja kirjoita siihen Otsikko 2. Muuta fontiksi Arial, väriksi sininen ja kooksi 24 pt. Poista alleviivaus. Hyväksy tekstikenttä, jolloin siitä tulee oma tasonsa.

12 12 Kirjoitetaan sitten tekstikenttä siten, että kirjaimet tulevat allekkain. Valitse tekstityökalun asetuksista teksti pystysuuntaan ja kirjoita teksti, esim. Pystyotsikko. Hyväksy tekstikenttä. Kuva:Tekstin suunnan vaihtaminen. Valitse sitten teksti Otsikko 2 aktiiviseksi ja klikkaa tekstin taivuttelu painiketta (Warp Text). Kuva: Tekstin taivutus ikoni Valitse tyyliksi Arc, jolloin teksti kaartuu keskeltä ylös. Hyväksy sitten tekstin taivutus painamalla OK. Hyväksy myös tekstikentän muutos. Valmiin kuvan tulisi näyttää suunnilleen tältä:

13 13 Harjoitus 7: Suotimet (filtterit) Käytännön tarve: Kuvan ehostaminen, taiteilu Photoshopista löytyy useita suotimia (filters), joilla voidaan automaattisesti lisätä kuvaan tai tasoon jokin efekti. Suotimia on useita kymmeniä, ja monille niistä voi olla vaikeaa löytää hyödyllistä käyttöä aivan peruskuvankäsittelyssä. Suotimia on kuitenkin hauska kokeilla, ja helposti normaalinnäköisen perhealbumikuvan saakin muistuttamaan vaikkapa omalaatuisen konemusiikkibändin levynkantta. Kohdassa 8.1 kokeillaan Lens Flare suodinta ja kohdassa 8.2 löytyy lista muutamista tilanteista, joissa tietty suodin voisi olla oikeasti hyödyllinen. 7.1 Lens Flare efekti Tässä tehtävässä lisätän auton kuvaan valoefekti, jolloin näyttää siltä, että autossa olisi ajovalot päällä. Tallenna kuva audi_edesta.jpg omaan kansioosi ja avaa se sitten Photoshopissa Valitse Filter Render Lens Flare Siirrä valopisteen lähde auton vasemman lampun päälle. Muuta Brightness arvoon 120% ja valonlähteen tyypiksi 105mm Prime (kuten kuvassa). Paina OK. Toista sitten sama temppu, mutta siirrä valopisteen lähde oikeanpuoleisen lampun päälle. Nyt näyttää siltä, että autossa olisi todella tehokkaat xenon kaasupurkausvalot!

14 Hyödyllisiä suotimia (Filters) Suotimet löytyvät Photoshopissa valikosta Filter. PS Elementsissä ne löytyvät samoin Filter valikosta tai Filters välilehdeltä, jossa näkee saman tien kyseisen filtterin luoman efektin esimerkkikuvassa. Seuraavaksi ongelmia tai tarpeita, joihin jokin suodin voisi tuoda ratkaisun. Kokeile halutessasi suotimia johonkin valokuvaan (esim. audi_edesta.jpg) Epätarkka valokuva tarkemmaksi Filter Sharpen Unsharp Mask. Tarkennuksen määrään voidaan säätää. Huomaa esikatselu (Preview) toiminto Filter Sharpen valikko: erilaisia tarkennussuotimia. Halutaan pehmentää esim. piirroskuvan karkeita reunoja Filter Blur Gaussian Blur. Filter Blur valikko: erilaisia pehmennksiä kuvalle (esim. Motion Blur: liikeepäterävyys efekti) Valokuva, josta halutaan roskat pois. Filter Noise Dust & Scratches Kuvaan (esim. valokuva) halutaan maalauksellisuutta Useita efektejä, jotka jäljittelevät esim. pensselin jälkeä. Esim. Filter Artistic Watercolor Esim. Filter Brush Strokes valikko Tilkkutyö tai ikonilasi efekti Filter Texture Patchwork Filter Texture Stained Glass Etsitään vahvat viivat kuvasta (Find edges) Filter Stylize Find Edges Valoefektejä Filter Render Lighting Effects

15 15 Harjoitus 8: Tasot (layerit) Tasot eli layerit ovat yksi nykykuvankäsittelyn oleellisimpia ominaisuuksia. Tässä harjoituksessa luodaan kuvaan tasoja, poistetaan niitä, vaihdetaan niiden järjestystä ja läpinäkyvyyttä (opacity) sekä yhdistellään tasojen käyttöä muihin työkaluihin. Talleta kuva auto.psd osoitteesta (käytä Internet Explorer selainta) omaan hakemistoosi. (Katso psd. kuvan tallennusohje hieman ylempää) Avaa kuva Photoshopissa. Tarkastele sitten Layer ikkunaa. Huomaat, että kuvassa on yksi taso, jonka nimi on Background. Taso on lukittu. Tason nimi Taso on lukittu Tason näkyvyys Tason läpinäkyvyys (opacity) Uuden tason luominen Tason poistaminen (raahamalla roskakoriin) Efektit (tasokohtaiset) Tuplaklikkaa tason nimeä. Aukeaa pieni ikkuna (New Layer), jossa tason voi nimetä uudelleen. Kirjoita tason nimeksi auto ja paina OK. Huom! Background niminen taso kannattaa aina muuntaa muun nimiseksi ja samalla poistaa sen lukitus jos kuvaa halutaan muokata. Nyt tasosta poistuu lukitus ja useat lisätoiminnot tulevat mahdollisiksi. Muuta tason läpinäkyvyyttä tasoikkunan Opacity kohdasta 80 prosenttiin. Näin autosta tulee hieman läpinäkyvä.

16 16 Lisää sitten uusi taso Lisää taso painikkeella (Tai valikosta Layer New Layer. Klikkaamalla oikealla napilla tasoa tasoikkunassa saat näkyviin toimintavalikon. Valitse Layer Properties ja muuta tason nimeksi väri. Vaihda tasojen paikkaa raahaamalla väri taso alimmaiseksi tasoikkunassa. Pidä väri taso aktiivisena (taso on ja värjää se maalikannulla (, näppäinoikotie: G) keltaiseksi. Nyt auton kuvassa pitäisi olla miellyttävä kesäillan tuntu. Voit vaihtaa auto tason läpinäkyvyyttä mieleiseksesi (vertaa 100%/50%). Piilota taso väri klikkaamalla silmän kuvaa tason nimen edestä tasoikkunassa. Tuo taso takaisin näkyviin klikkaamalla samaa kohtaa uudestaan. Luo uusi taso nimeltään turha. Vie se päällimmäiseksi ja piirrä siihen piirtotyökalulla ( näppäinoikotie: B) muutamia viivoja. Poista sitten taso raahaamalla se roskakoriin, tai klikkaamalla ensin taso aktiiviseksi ja sitten klikkaamalla roskakoria. Tasojen poisto on siis helppoa! Tallenna kuva nimellä tasoharjoitus_auto.psd. Kun tallennat kuvan psd muodossa, tasot säilyvät muokattavassa kunnossa.

17 17 Lisäksi Valitse tekstityökalu ja kirjoita johonkin kohtaan kuvaa Myytävänä. Laita tekstin väriksi esim. punainen. Hyväksy teksti, jolloin siitä tulee uusi taso. Siirrä tekstitaso päällimmäiseksi tasoikkunassa. Luo uusi taso tasoikkunassa ja anna sille nimi kyltti. Vie taso toiseksi ylimmäksi (Katso kuva alla). Tee suorakulmion muotoinen valinta alue tasoon kyltti ( ) Maalaa valittu alue valkoiseksi maalikannun avulla Tee sitten uusi valinta ja tee kyltille jalka. Maalaa se ruskeaksi maalikannulla. Siirrä Myytävänä teksti kyltin päälle siirtotyökalulla. Linkitä sitten tasot Kyltti ja Myytävänä keskenään ja siirrä ne kuvan oikeaan alareunaan. Huomaa, että linkitettyjä tasoja voi liikutella yhdessä. Tämä on usein hyödyllinen toiminto. Tasot linkitetään tasoikkunassa ja niitä voi liikutella yhdessä itse kuvassa. Tallenna kuva nimellä tasoharjoitus_auto.psd HUOM! Jos haluat tallettaa kuvan nettikäyttöä varten, valitse File Tallenna kuva jpeg muodossa. Save for Web.

18 18 Harjoitus 9: Painikekuvan luominen (+tasoefektit) Käytännön tarve: Esim. navigointipainike tai logokuva WWW sivulle Tässä tehtävässä käytetään useita Photoshopin perusominaisuuksia (rajaus, tekstityökalu, tasot, efektit) tarkoituksena luoda painikekuva, jota voi käyttää esim. WWW sivun navigoinnissa. Painikekuva tallennetaan gif muodossa ja sen tausta on läpinäkyvä. Photoshopista löytyy useita valmiita efektejä, jotka ovat erinomaisia esim. webbigrafiikan luomisessa (Drop shadow, Bevel ja Emboss). Tässä harjoituksessa opitaan käyttämään efektityökalua tasojen yhteydessä. Tee uusi kuva (File New), jonka kooksi määrittelet 200*100 px ja nimeksi linkki. Varmista, että kuva on värikuva (RGB). Ota käyttöösi ympyränmuotoinen valintatyökalu sekä tee soikionmuotoinen valinta. Luo uusi taso, jonka nimeksi laitat Painike Täytä valittu alue maalipurkki (Paint Bucket) työkalun avulla esim. siniseksi.

19 19 Paina sitten tasoefektipainike pohjaan ja valitse aukeavasta valikosta efekti Bevel and Emboss (tai valikosta Layer Layer Style Bevel and Emboss, ko. efekti tekee tasaiseen kuvaan hieman kolmiuloitteisuutta Kun efekti on valittu, aukeaa Layer Style ikkuna, josta voi valita sopivan efektin tasoa varten. Laita asetukset samoin kuin alla olevassa kuvassa. Huomaa, että voit tasoefekti ikkunassa valita useita efektejä yhtä aikaa ja katsoa Preview toiminnolla miltä ne näyttävät itse kuvassa. Hyväksy tasoefekti painamalla OK. Efektikohtaiset asetukset Esikatselu Efektit (voit valita useita) Kuva. Layer Style (tasoefektit) ikkuna. Klikkaamalla vasemmassa reunassa efektin nimeä sen asetukset tulevat näkyviin ikkunan keskelle. Valitse sitten tekstityökalu, vaihda väriksi keltainen ja kirjoita teksti Linkki. Valitse fontiksi Verdana ja kooksi 36 px, tekstin tyyliksi Bold. Siirrä teksti painikkeen keskelle ja hyväksy tekstin muokkaus. Myös tekstitasoon voidaan tehdä efektejä. Valitse tasoefekteistä Drop Shadow ja laita asetuksiksi seuraavat (ks. kuva alla):

20 20 Kuva. Drop Shadow efektin asetukset Valitse aktiiviseksi myös Stroke efekti, joka ympäröi tason (eli tässä tapauksessa tekstitason) värillä. Valitse efektikohtaisista asetuksista väriksi vihreä (tai joku muu). Paina sitten OK. Huomaa, että efektit tulevat näkyviin tasoikkunaan, ja ne saadaan näkyviin tai piiloon samoin kuin tasotkin silmänkuvaa klikkaamalla.

21 21 Kuvan ja tasojen tulisi näyttää nyt suunnilleen tältä: Taso näkyviin tai piiloon (klikkaa silmänkuvaa) Tasoefektit näkyvät tasoikkunassa, myös ne voi piilottaa tai poistaa. Poistetaan vielä Background taso (Valitse taso ja raahaa se roskakoriin tasoikkunassa), jotta kuvaan voidaan lisätä läpinäkyvyys. Huomaa, että kuvan taustalle tulee harmaa valkoinen ruudukko (eli kuvan tausta on tyhjä). Tallennetaan kuva nyt.gif tai.png muotoon (jpg muoto ei tue läpinäkyvyyttä). Valitse File Save for Web.

22 22 Laita asetukset kuten kuvassa. Huomaa kohta Transparency ja Matte (eli mikä väri on läpinäkyvä). Tallenna kuva nimellä linkki.gif Katso sitten miltä tekemäsi kuva näyttäisi WWW sivulla osoitteesta kekke/kk_perus/kuvat/painike.htm

23 23 Harjoitus 10: Piirrosmuotojen luominen Käytännön tarve: Webbigrafiikan luominen Välineet: valintatyökalut, maalipurkki, tasot Tässä tehtävässä harjoitellaan valintatyökalujen tehokasta käyttöä ja luodaan samalla värjättyjä kuvioita. Luo uusi kuva nimellä muodot. Kuvan kooksi 400*400 px. Tehdään keltaiseksi värjätty kuu. Valitse ympyränmuotoinen valintatyökalu ja rajaa sopivankokoinen ympyrä (tasasuhteisen ympyrän saat pitämällä Shift painiketta pohjassa rajausta tehdessäsi). Valitse työkalukohtaisista asetuksista kohta Subtract from Selection, jolloin seuraava valintasi pienentää aikaisemmin tehtyä rajausta. Uusi valinta/rajaus Add to Selection (lisää rajattuun alueeseen) Subtract from Selection (vähennä rajatusta alueesta) Tee toinen ympyrärajaus osittain aikaisemmin tekemäsi päälle, jolloin rajauksesta tulee osittain näkyvän kuun muotoinen (ei ole niin tarkkaa, voit perua rajauksen Undo toiminnolla ja kokeilla sitten uudelleen). Tee uusi taso (Layer New Layer), jonka nimeksi annat kuu. Valitse sitten maalikannu ( ) ja väriksi keltainen. Maalaa kuualue keltaiseksi maalikannun avulla. Tee uusi taso ja anna sille nimeksi taivas. Siirrä se tason kuu alle. Poista aktiivinen rajaus valikosta Selection Deselect (tai painamalla Ctrl + D). Värjää taivas taso tummansiniseksi maalikannulla.

24 24 Tee sitten alas nurmikko (huom! Tee sillekin oma tasonsa): valitse suorakulmionmuotoinen valintatyökalu ja tee kuvan alalaitaan kuvan levyinen suorakulmio. Valitse sitten maalikannu ja väriksi tummanvihreä. Maalaa nurmikko vihreäksi. Poista aktiivinen valinta (Ctrl + D). Tehdään sitten nurmikolle makaamaan kännykkä (hyvin pelkistetty!). Tee uusi taso ( puhelin ) ja siirrä se tason taivas päälle tasoikkunassa. Valitse suorakulmioin muotoinen valintatyökalu ja asetus Add to Selection. Tee ensi pystyssä oleva suorakulmio (kännykkä) ja lisää siihen toinen, pienempi suorakulmio (antenni, ks. kuva). Värjää sitten kännykkä vaikkapa punaiseksi. LISÄTEHTÄVÄ: tee kännykkään vielä valkoinen näyttö (vihje: tee rajaus ja maalaa se). Tallenna kuva nimellä muodot.psd Harjoitus 11: Kuvan kaappaaminen ruudulta ja siirtäminen Photoshoppiin Yksi erittäin näppärä ja usein hyödyllinen ominaisuus Windowsissa on PrintScreennäppäimen käyttö. Print Screen (näppäimistön oikea yläreuna, PrtSc näppäin) tallettaa leikepöydälle kuvan siitä mitä näytöllä kulloinkin sattuu näkymään. Tämä kuva voidaan sitten liittää leikepöydältä Photoshoppiin uudeksi kuvaksi tai olemassa olevan kuvan uudeksi tasoksi.

25 25 Huom! Tämä toiminto toimii myös muiden Windows ohjelmien kanssa: kuvan voi liittää esim. Word tiedostoon, Powerpoint kalvoesitykseen, Frontpage ohjelmassa webbisivuun jne. Tässä opetusmateriaalissa näkyvät kuvat on lisätty juuri em. tavalla. Tehdään siis seuraavasti: 1. Vaihda joku muu ohjelma kuin Photoshop aktiiviseksi ja paina PrtSc. Mitään kovin näkyvää ei tapahdu (hiiren osoitin katoaa hetkeksi), mutta ruudulla näkyvä sisältö siis kopioituu leikepöydälle kuvaksi. 2. Mene sitten Photoshoppiin ja luo uusi kuva (File New). Huomaa, että oletuksena Photoshop tekee kuvasta ruudun kokoisen (1024*768 pikseliä). Uuteen kuvaan voidaan liittää äsken kopioitu kuva. Valitse sitten Edit Paste (tai paina Ctrl + V). 3. Leikepöydällä olevasta kuvasta tulee uusi taso. Huom! Jos ei tapahdu mitään, niin paina PrtSc uudestaan ja kokeile sitten. Print Screen ja Alt Gr näppäin vain aktiivinen ikkuna kopioituu kuvaksi 4. Tee sitten niin, että avaat johonkin ohjelmaan vain pienen ruudun, esim. Photoshopissa Image Image Size (mikä tahansa muukin kelpaa). 5. Paina sitten yhtä aikaa Alt Gr + PrtSc tällöin leikepöydälle kopioituu koko ruudun sijasta vain aktiivisena oleva ikkuna. Lopullista kuvaa ei siis välttämättä tarvitse rajata lainkaan, jos haluaa näkyviin esim. vain yhden asetusikkunan (tässä materiaalissa tätä temppua on käytetty paljon). 6. Tee taas uusi kuva (File New) ja liitä äsken kopioitu kuva siihen (Edit Paste). Huomaa, että uudesta kuvasta tulee automaattisesti oikean kokoinen suhteessa kopioituun. Jos temppu ei onnistunut tai leikepöydältä tupsahtikin koko ruudun kuva, niin kokeile uudestaan. Tallenna sitten sivu ja kuva.

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

Posterin teko MS Publisherilla

Posterin teko MS Publisherilla Posterin teko MS Publisherilla Ensimmäisenä avaa MS Publisher 2010. Löydät sen Windows valikosta - All programs - Microsoft Office. Publisheriin avautuu allaolevan kuvan mukainen näkymä. Mikäli et näe

Lisätiedot

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys:

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys: VATT Talouden rakenteet Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen Tämä ohje koskee Acrobat Reader -ohjelman versiota 9 sekä Firefox ja Internet Explorer -selaimia. Huomaa, että aikaisemmissa versioissa

Lisätiedot

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Teksti- ja kuvaeditori Useassa Kotisivukoneen työkalussa on käytössä monipuolinen tekstieditori, johon voidaan tekstin lisäksi liittää myös kuvia, linkkejä ja

Lisätiedot

Adobe Photoshop Elements, kuvakäsittelyn perusteet

Adobe Photoshop Elements, kuvakäsittelyn perusteet Sivu 1 / 8 Adobe Photoshop Elements, kuvakäsittelyn perusteet Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit - kääntää kuvan - valita kuvasta vain tietyn alueen ja poistaa kuvasta muut (eng. crop, suom. rajaus) - muuttaa

Lisätiedot

Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla

Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla Avaa Paint.NET tuplaklikkaamalla sen pikakuvaketta. Paint.NET avautuu tämän näköisenä. Edessä on tyhjä paperi. Saadaksesi auki kuvan, jota aiot pienentää

Lisätiedot

Hyvästä kuvasta hyvään kollaasiin. Siilinjärvi 17.5. ja 21.5.2010 Hannu Räisänen

Hyvästä kuvasta hyvään kollaasiin. Siilinjärvi 17.5. ja 21.5.2010 Hannu Räisänen Hyvästä kuvasta hyvään kollaasiin Siilinjärvi 17.5. ja 21.5.2010 Hannu Räisänen Copyright Hannu Räisänen 2010 1 Kuvankäsittely Copyright Hannu Räisänen 2010 2 Kuvankäsittelyn työskentelyjärjestys Kopioi

Lisätiedot

Gimp perusteet. Riitta, Jouko ja Heikki

Gimp perusteet. Riitta, Jouko ja Heikki Gimp perusteet Riitta, Jouko ja Heikki Jos haluat vaihtaa ohjelman kielen (asentaa oletuksena saman kuin käyttöjärjestelmä): käyttöjärjestelmän lisäasetuksista lisätään uusi ympäristömuuttuja:lang arvo:en

Lisätiedot

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1. Avaa Paint: 2. Käynnistä/Kaikki Ohjelmat/Apuohjelmat/Paint. 3. Pienennä Paint -ohjelma kuvakkeeksi tehtäväpalkkiin, ohjelman pienennyspainikkeesta. 4. Avaa Internet

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti:

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti: HENKILÖKORTTIEN SUUNNITTELUSOVELLUS SOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJE Voit kokeilla korttien suunnittelemista valmiiden korttipohjien avulla ilman rekisteröitymistä. Rekisteröityminen vaaditaan vasta, kun olet valmis

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE 1 SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUDU PALVELUUN...3 KÄVIJÄSEURANTA...4 SIVUJEN PÄIVITYS...5 Sisältö...6 Sisältö / Työkalut...8 Sisältö / Taulukko...9 Sisältö / Kuvien tuominen...10 Sisältö

Lisätiedot

KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA

KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA Ohjeistuksessa käydään läpi kuvan koon ja kuvan kankaan koon muuntaminen esimerkin avulla. Ohjeistus on laadittu auttamaan kuvien muokkaamista kuvakommunikaatiota

Lisätiedot

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager Missio: 1. Asentaminen 2. Valokuvien tarkastelu, tallennus/formaatit, koko, tarkkuus, korjaukset/suotimet, rajaus 3. Kuvan luonti/työkalut (grafiikka kuvat) 4. Tekstin/grafiikan lisääminen kuviin, kuvien/grafiikan

Lisätiedot

Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen

Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen Ennen kuin aloitat: 1. Asenna tietokoneeseesi ilmainen Miso Regular fontti, jonka saat täältä: https://www.fontspring.com/fonts/marten- nettelbladt/miso

Lisätiedot

Posterin teko InDesignilla

Posterin teko InDesignilla Posterin teko InDesignilla Avatessasi InDesign CS5 -ohjelman, näyttöön aukeaa ikkuna, josta voit valita tarpeen mukaan aikaisemmin tallennetun dokumentin, uuden tai ohjelmassa valmiin mallin mukaisen inddtiedoston.

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan:: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista numeroiduista osioista sekä osioiden molemmilla

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Editorin käyttö. TaikaTapahtumat -käyttöohje

Editorin käyttö. TaikaTapahtumat -käyttöohje Editorin käyttö TaikaTapahtumat -käyttöohje Yleistä ohjelmasta etaika-järjestelmän HTML-moduuli sisältää tekstieditorin, joka on monipuolinen apuväline tehtäessä materiaalia sivustolle (esim. tapahtumakohtaiset

Lisätiedot

Näkymä: Työkalupalkki (Tool bar):

Näkymä: Työkalupalkki (Tool bar): Näkymä: 5 PERUSTEET: Työkalupalkki (Tool bar): Työkalupalkista löydät kätevästi eri toimintoja tarvitsematta avata valikkoja, joista myös löytyvät samat toiminnot kuin työkalupalkistakin. Työkalupalkin

Lisätiedot

Kuvankäsittelyohjelma GIMP

Kuvankäsittelyohjelma GIMP Kuvankäsittelyohjelma GIMP GIMP on ilmainen kuvankäsittelyohjelma, jonka voi ladata internetistä. Silti siitä löytyy toimintoja ihan tarpeeksi. Käynnistetään GIMP Gimp-ohjelman käynnistyttyä ilmestyy kolme

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Sivueditorin käyttöohje

Sivueditorin käyttöohje Sivueditorin käyttöohje Voit tehdä tyylikkäät nettisivut yrityksellesi sivueditorilla. Sivueditorin avulla on helppoa päivittää ja ylläpitää sivuja silloin, kun sinulle parhaiten sopii. Aloittaaksesi tarvitset

Lisätiedot

Tasot. Valitse ensin tasopaletit näkyviin Window Layers. Uusi taso Säätötaso Tason poistaminen. Sekoitustilat

Tasot. Valitse ensin tasopaletit näkyviin Window Layers. Uusi taso Säätötaso Tason poistaminen. Sekoitustilat Tasot Valitse ensin tasopaletit näkyviin Window Layers Sekoitustila Tason näkyvyys Peittävyys Käsiteltävä taso Uusi taso Säätötaso Tason poistaminen Tasomaski Tason lukitus Sekoitustilat Normal, normaali:

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

FrontPage 2000 - Näkymät

FrontPage 2000 - Näkymät FrontPage 2000 - Näkymät FrontPagessa on kuusi erilaista näkymää sivustoon. Sivunäkymä Tässä näkymässä luodaan sivut eli näkymä vastaa paljolti Wordin tekstinkäsittelyohjelman näkymää. Tässä on myös muokattava

Lisätiedot

Planssit (layouts) ja printtaus

Planssit (layouts) ja printtaus 1 / 21 Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto 17.11.2015 Planssit (layouts) ja printtaus Yksittäisen kuvan printtaus 2 / 21 Ennen printtausta valitse näkymä, jonka haluat printata, klikkaamalla

Lisätiedot

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Seuraavilla sivuilla esittelemme yksityiskohtaisesti, miten voit helposti ja nopeasti yhdistää kuvia ja tekstiä easybook -taittotyökalun avulla. Edellytykset

Lisätiedot

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja:

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja: Ohjeita järjestöpankin käytön tueksi Huomioitavaa:... 1 1 Sisäänkirjautuminen... 2 2 Sivun/henkilökortin muokkaaminen... 2 3 Uutisen/sivun/tapahtuman, tms. lisääminen... 3 4 Uutisen/tapahtuman saaminen

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

HP Photo Printing -pikaviiteopas

HP Photo Printing -pikaviiteopas Kuvien tuonti valokuvagalleriaan Seuraavassa kuvataan tapoja, joilla valokuvagalleriaan voidaan lisätä kuvia. Valokuvagalleria on HP Photo Printing -ohjelman vasemmanpuoleinen ruutu. Tulosteiden ja valokuva-albumin

Lisätiedot

Kyläsivujen InfoWeb-ohje

Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kirjoita internet-selaimesi osoitekenttään kyläsivujen hallintaosoite; www.yla -savo.fi/admin Saavut seuraavalle sivulle, johon kirjoitat käyttäjätunnuksesi ja salasanasi: Paina

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

SeaMonkey pikaopas - 1

SeaMonkey pikaopas - 1 SeaMonkey pikaopas SeaMonkey on ilmainen ja yksinkertainen www-sivujen teko-ohjelma. Sillä on kätevää koostaa yksinkertaisia sivuja ilman, että täytyy tietää jotain HTML-koodista. Tämä opas esittelee sivuston

Lisätiedot

GeoGebra-harjoituksia malu-opettajille

GeoGebra-harjoituksia malu-opettajille GeoGebra-harjoituksia malu-opettajille 1. Ohjelman kielen vaihtaminen Mikäli ohjelma ei syystä tai toisesta avaudu toivomallasi kielellä, voit vaihtaa ohjelman käyttöliittymän kielen seuraavasti: 2. Fonttikoon

Lisätiedot

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun n luominen Google Sites palveluun Mikä Osaamispassi on? Osaamispassi auttaa kertomaan taidoistasi, koulutuksestasi, työkokemuksestasi ja sinua kiinnostavista asioista työnantajalle kun haet työtä. Osaamispassi

Lisätiedot

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1. Avaa uusi työkirja 2. Tallenna työkirja nimellä perusfunktiot. 3. Kirjoita seuraava taulukko 4. Muista taulukon kirjoitusjärjestys - Ensin kirjoitetaan

Lisätiedot

Kuvien lisääminen ja käsittely

Kuvien lisääminen ja käsittely Kuvien lisääminen ja käsittely KUVIEN LISÄÄMINEN JA KÄSITTELY Tämä on ote VIS Online Mediahallinta ohjeesta. Kuvia lisätään autojen tietoihin VIS Online kuvankäsittelyohjelmalla. Ohjelma käynnistyy klikkaamalla

Lisätiedot

Adobe Photoshop. 12.2.2015 ATK Seniorit Mukanetti/ Kuvakerho. Elements tutuksi

Adobe Photoshop. 12.2.2015 ATK Seniorit Mukanetti/ Kuvakerho. Elements tutuksi Adobe Photoshop Elements tutuksi 1 Adobe Photoshop Elements tutuksi 1.Puhekuplan lisääminen 2.Kuvan koon muutos (Esimerkkinä Elements V6) 12.2.2015 ATK Seniorit Mukanetti/ Kuvakerho 2 Photoshop Elements

Lisätiedot

KUVANKÄSITTELY Photoshop Elements 5.0

KUVANKÄSITTELY Photoshop Elements 5.0 KUVANKÄSITTELY Photoshop Elements 5.0 Jaana Nuuttila 2007 Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ ADOBE PHOTOSHOP ELEMENTSISTÄ... 1 1.1 Käyttöliittymä... 1 2 PERUSTOIMENPITEITÄ... 1 2.1 Kuvan rajaaminen... 1 2.2 Kuvan

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

http://www.microsoft.com/expression/

http://www.microsoft.com/expression/ Verkkojulkaisuharjoitus1 TAVOITE Harjoituksen tarkoituksena on opiskella käyttämään verkkojulkaisueditoria (Microsoft Expression Web) ja käynnistämään verkkosivu internetissä. VERKKOSIVUEDITORIN KÄYTTÖOHJEITA

Lisätiedot

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1 Excel Perusteet 2005 Päivi Vartiainen 1 SISÄLLYS 1 Excel peruskäyttö... 3 2 Fonttikoon vaihtaminen koko taulukkoon... 3 3 Sarakkeen ja rivin lisäys... 4 4 Solun sisällön ja kaavojen kopioiminen... 5 5

Lisätiedot

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa.

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. Projekti kannattaa tallentaa muutenkin aina sillöin tällöin, jos käy niin ikävästi että

Lisätiedot

Gimp 3. Polkutyökalu, vektori / rasteri, teksti, kierto, vääntö, perspektiivi, skaalaus (koon muuttaminen) jne.

Gimp 3. Polkutyökalu, vektori / rasteri, teksti, kierto, vääntö, perspektiivi, skaalaus (koon muuttaminen) jne. Gimp 3. Polkutyökalu, vektori / rasteri, teksti, kierto, vääntö, perspektiivi, skaalaus (koon muuttaminen) jne. Moni ammatikseen tietokoneella piirtävä henkilö käyttää piirtämiseen pisteiden sijasta viivoja.

Lisätiedot

KUVAMUOKKAUS HARJOITUS

KUVAMUOKKAUS HARJOITUS KUVAMUOKKAUS HARJOITUS VÄRI, PARANNUS, KUVAKOKO, KEHYKSET Kuvan väri- ja valoisuusarvot ovat sidoksissa kuvanottohetken valaistukseen. Harjoituksen kuva on kuvattu loistevaloissa ja värisävy ei ole kohdallaan.

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

Outlook Web App ver 1.2

Outlook Web App ver 1.2 Outlook Web App ver 1.2 Kirjautuminen Kirjoita selaimen osoiteriville: o365.edu.hel.fi Kirjoita opetuksen verkon tunnuksesi ja salasanasi avautuvalla kirjautumissivulla. Hetken odottelun jälkeen esiin

Lisätiedot

ARTWEAVER:N ASENNUS JA PERUSKÄYTTÖ

ARTWEAVER:N ASENNUS JA PERUSKÄYTTÖ ARTWEAVER:N ASENNUS JA PERUSKÄYTTÖ Asentaminen Artweaverin asennus aloitetaan hakemalla Internetistä Artweaver asennuspaketti. Asennuspaketin voit hakea osoitteesta http://www.artweaver.de/direct/artweaver.exe.

Lisätiedot

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN KÄYTTÖÖN Sisällysluettelo ImageViewer ja PDF Viewer Plus -ohjelmien esittelyt 1 Käytön aloittaminen 1 Työpöydän hyödylliset työkalut 2 Image View

Lisätiedot

Päänäkymä Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen Opettajan ohjeet kurssin teko

Päänäkymä Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen Opettajan ohjeet kurssin teko Simppelit ohjeet Sisällys Päänäkymä... 1 Valikko... 1 Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen... 2 Kurssin haku... 2 Kurssin suorittaminen... 2 Opettajan ohjeet kurssin teko... 3 Kirjautuminen... 3 Kurssin

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

SMART Board harjoituksia 14 - Notebook 10 Gallerian käyttäminen Notebookissa Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia.

SMART Board harjoituksia 14 - Notebook 10 Gallerian käyttäminen Notebookissa Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia. SMART Board harjoituksia 14 - Gallerian käyttäminen Notebookissa Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia. http://www.kouluon.fi/ Harjoitus 1-14: Kohteiden hakeminen galleriasta Avaa

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt. Sisällöt-näkymä Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma 1 Valitse kieleksi Suomi Välilehti 1. Perustiedot Musta reunus kieliversioneliön

Lisätiedot

KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSHOP ELEMENTS 6 - OHJELMALLA

KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSHOP ELEMENTS 6 - OHJELMALLA KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSHOP ELEMENTS 6 - OHJELMALLA 15.2.2015 ATK Seniorit Mukanetti ry / Kuvakerho 2 Kuva kuvaan Adobe PHOTOSHOP Elements 6 -ohjelmalla 3 Kun aloitetaan kuvien liittäminen

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO Kirjautuminen Kirjatuminen järjestelmään tapahtuu syöttämällä ylläpitäjältä (yleensä sähköpostilla) saatu käyttäjätunnus ja salasana niille varattuihin kenttiin. Jos olet unohtanut salasanasi voit syöttää

Lisätiedot

KOTISIVUKONE ULKOASUEDITORI

KOTISIVUKONE ULKOASUEDITORI KOTISIVUKONE ULKOASUEDITORI Kun olet luonut itsellesi kotisivut, voit aloittaa ulkoasun yksityiskohtaisemman räätälöimisen. Kotisivukone tarjoaa helppokäyttöisen ulkoasueditorin, jonka avulla saat sivujen

Lisätiedot

Kuvassa on 18 * 20 pikseliä 133 * 149 pikseliä 266 * 298 pikseliä Tiedostokoko: 2 kb 19 kb 120 kb

Kuvassa on 18 * 20 pikseliä 133 * 149 pikseliä 266 * 298 pikseliä Tiedostokoko: 2 kb 19 kb 120 kb P E R U S T E E T LSET KUVAT Kuva muodostuu pikseleistä Vie paljon tilaa (Tiedostoon tallentuu jokaisen yksittäisen pisteen paikka ja väri) Kuvan laatu kärsii etenkin kuvaa suurennettaessa Ohjelmia: Photoshop,

Lisätiedot

OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN

OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN 1. KIRJAUDU Navigoi osoitteeseen www.mukaanpartioon.fi. Aloita kirjautumalla: käyttäjätunnus: salasana: lippukunta HpL1Ka KUVA 1: Kirjautumislinkki

Lisätiedot

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille:

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Tämän pikaohjeen avulla pääsette alkuun sivujenne tekemisessä, mutta suosittelemme täydellisten Lappi.fi -ohjeiden lukemista ennen sivujenne tekemistä. Ohjeet löytyvät

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä MICROSOFT. PowerPoint. P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA

E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä MICROSOFT. PowerPoint. P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA MICROSOFT E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä PowerPoint P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA 6 Sisällysluettelo JOHDANTO TIKAS-PROJEKTI KIRJAN RAKENNE JA TASOMERKINNÄT

Lisätiedot

NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail)

NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail) 1 NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail) Kirjaudu iwowwe Back Officeen. HOME Klikkaa kotisivullasi (HOME) olevaa vihreää Video E-mail kuvaa Vastaava linkki Video Email on myös Video Tools - alasvetovalikossa

Lisätiedot

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4 1. ASIAKKAAN OHJEET... 2 1.1 Varauksen tekeminen... 2 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4 1.3 Varauksen peruminen... 4 1.4 Omien tietojen muokkaaminen... 5 1.5 Salasanan muuttaminen... 5 2. TYÖNTEKIJÄN

Lisätiedot

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistä-valikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

SMART Board harjoituksia 09 - Notebook 10 Notebookin perustyökalujen käyttäminen 2 Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia.

SMART Board harjoituksia 09 - Notebook 10 Notebookin perustyökalujen käyttäminen 2 Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia. SMART Board harjoituksia 09 - Notebookin perustyökalujen käyttäminen 2 Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia. http://www.kouluon.fi/ Harjoitus 1-09: Taikakynä Avaa edellisessä harjoituksessa

Lisätiedot

Openoffice Impress-pikakurssi

Openoffice Impress-pikakurssi Openoffice Impress-pikakurssi Openofficen saat kotikoneellesi ilmaiseksi osoitteesta www.openoffice.org Writer on MS Wordin vastine, eli tekstinkäsittelyohjelma Calc on MS Exelin vastine, eli taulukkolaskenta-

Lisätiedot

KUVAMUOKKAUS HARJOITUS

KUVAMUOKKAUS HARJOITUS KUVAMUOKKAUS HARJOITUS PUNASILMÄISYYS, VÄRI, KUVAKOKO, RAJAUS PUNASILMÄISYYS Kuvien punasilmäisyyden joutuu kohtaamaan usein huolimatta kameroiden hyvistä ominaisuuksista. Ohjelma tarjoaa hyvän työvälineen

Lisätiedot

Muuta pohjan väri [ ffffff ] valkoinen Näytä suuri risti

Muuta pohjan väri [ ffffff ] valkoinen Näytä suuri risti 1. Qcad. Aloitusohjeita. Asenna ohjelma pakettien hallinasta. Tämä vapaa ohjelma on 2D. 3D ohjelma on maksullinen. Qcad piirustusohjelma avautuu kuvakkeesta. Oletuksena, musta pohja. On kuitenkin luontevaa

Lisätiedot

LibreOffice Writer perusteita

LibreOffice Writer perusteita LibreOffice Writer perusteita Käytetään Digabi-käyttöjärjestelmää (DigabiOS) ja harjoitellaan LibreOfficen käyttöä. 1. Ohjelman käynnistys Avaa Sovellusvalikko => Toimisto => LibreOffice Writer. Ohjelma

Lisätiedot

POWERPOINT HARJOITUKSET OMAN ESITYSPOHJAN RAKENTAMINEN

POWERPOINT HARJOITUKSET OMAN ESITYSPOHJAN RAKENTAMINEN POWERPOINT HARJOITUKSET 3.1-3.7 OMAN ESITYSPOHJAN RAKENTAMINEN Tässä harjoituksessa luomme oman perustyylin, teemme omat värit, oman fonttiteeman, mukautamme perustyyliä ja tallennamme luomuksemme. 1/5

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Flash. Tehtävä 1 Piirtotyökalut, kokeile niitä. Liiketalous syksy 2012

Flash. Tehtävä 1 Piirtotyökalut, kokeile niitä. Liiketalous syksy 2012 Flash Tehtävä 1 Piirtotyökalut, kokeile niitä RectangleTool ja Oval Tool Kokeile rectangle ja oval-piirtotyökaluja käytä eri värejä ja reunan paksuuksia Primitive-objekteilla on enemmän ominaisuuksia,

Lisätiedot

Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen

Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen Tervetuloa mukaan rakentamaan yr-blogiamme! Lue seuraavat ohjeet ennen artikkelisi julkaisemista. Pääset kirjautumaan sisään osoitteessa

Lisätiedot

(Kuva2) (Kuva 3 ja 4)

(Kuva2) (Kuva 3 ja 4) Navigointi (Kuva1) Perinteisestä ohjelmasta poiketen, GIMP käyttöliittymä muodostuu useasta ikkunasta. Siinä on pääikkuna, joka sisältää työstettävän kuvan sekä ylärivin dropdown valikkoina kaikki ohjelman

Lisätiedot

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Outlook Web Access 1(7) OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Pääset OWA-sähköpostiin selaimella (esim. Internet Explorer, Mozilla Firefox). Tässä ohjeessa on käytetty Internet Exploreria, jonka

Lisätiedot

Sisältö: Heli Ruoho Pikaopas Adobe PageMaker 6.5 -taitto-ohjelmaan (Fin) 1 Uuden julkaisun luominen ja työtilan esittely 1

Sisältö: Heli Ruoho Pikaopas Adobe PageMaker 6.5 -taitto-ohjelmaan (Fin) 1 Uuden julkaisun luominen ja työtilan esittely 1 0 Heli Ruoho Pikaopas Adobe PageMaker 6. -taitto-ohjelmaan (Fin) Sisältö: Uuden julkaisun luominen ja työtilan esittely 2 Ennen taittamisen aloittamista 2 3 Taittaminen 3 3. Objektien sijoittaminen julkaisuun

Lisätiedot

Gimp alkeet XIII 9 luokan ATK-työt/HaJa Sivu 1 / 8. Tasot ja kanavat. Jynkänlahden koulu. Yleistä

Gimp alkeet XIII 9 luokan ATK-työt/HaJa Sivu 1 / 8. Tasot ja kanavat. Jynkänlahden koulu. Yleistä Gimp alkeet XIII 9 luokan ATK-työt/HaJa Sivu 1 / 8 Tasot ja kanavat Yleistä Tasot eli layerit ovat tärkeä osa nykyajan kuvankäsittelyä. Tasojen perusidea on se, että ne ovat läpinäkyviä "kalvoja", joita

Lisätiedot

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio.

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio. ActivInspire JATKO AINEISTON TUOTTAMINEN Uuden aineiston tekemisen alkua helpottaa etukäteen tehty suunnitelma (tekstit, kuvat, videot, linkit) miellekarttaa hyödyntäen. Valmista aineistoa voi muokata

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 10.7.2014 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

IIRTÄMINEN. Word Piirtäminen

IIRTÄMINEN. Word Piirtäminen Word 2013 Piirtäminen IIRTÄMINEN PIIRTÄMINEN... 1 Piirto-objektien muotoileminen... 1 Muotoilutyökalut... 2 Tekstin tasaaminen objektin sisään, koko... 4 Objektien järjestyksen muuttaminen... 5 Kuvan osien

Lisätiedot

SPORTTISAITTI KÄYTTÖOHJE

SPORTTISAITTI KÄYTTÖOHJE MUOKKAUSTILA Muokkaustilaan siirtyminen Siirry muokkaustilaan klikkaamalla copyright ( )- merkkiä omalla sivustollasi (esim. seurannimi.sporttisaitti.com). Merkki löytyy sivun alareunasta. Kirjoita käyttäjätunnus

Lisätiedot

Share-työkalu (AC 9.1)

Share-työkalu (AC 9.1) 1 Share-työkalu (AC 9.1) Share-työkalulla voit jakaa Connect-huoneessa tietokoneesi näyttöä, koneellasi auki olevia sovelluksia tai valkotaulun, johon voi piirtää tai kirjoittaa. Jos haluat uuden Share-työkalun,

Lisätiedot

Tiedostomuodon valitseminen kuville

Tiedostomuodon valitseminen kuville Kuvan lisääminen sivulle Valitse työkaluriviltä Lisää Kuva tiedostosta painike 1. Ruudulle aukeaa sekä Kuva-ikkuna että Valitse tiedosto ikkuna 2. Selaa Valitse tiedosto ikkunassa esiin se kuva, jonka

Lisätiedot

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3 Web-editori 2 Optima Web-editori -ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Web-editorista... 3 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3 2 Pikatoimintopainikkeet... 3 2.1 Tallenna... 3 2.2 Peru / Tee uudelleen...

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

Scratch ohjeita. Perusteet

Scratch ohjeita. Perusteet Perusteet Scratch ohjeita Scratch on graafinen ohjelmointiympäristö koodauksen opetteluun. Se soveltuu hyvin alakouluista yläkouluunkin asti, sillä Scratchin käyttömahdollisuudet ovat monipuoliset. Scratch

Lisätiedot

Opetussuunnitteluprosessi WebOodissa - OpasOodi

Opetussuunnitteluprosessi WebOodissa - OpasOodi Katri Laaksonen 14.3.2011 Opetussuunnitteluprosessi WebOodissa - OpasOodi Ohjeen sisältö: Yleistä Oppaaseen liittyvien opintokohteiden käsittely Opintokohteen tila Vastuuopettajatietojen lisäys Kuvaustekstien

Lisätiedot

1 Yleistä Kooste-objektista... 3. 1.1 Käyttöönotto... 3. 2 Kooste-objektin luominen... 4. 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4. 3.1 Sivut...

1 Yleistä Kooste-objektista... 3. 1.1 Käyttöönotto... 3. 2 Kooste-objektin luominen... 4. 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4. 3.1 Sivut... Kooste 2 Optima Kooste-ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Kooste-objektista... 3 1.1 Käyttöönotto... 3 2 Kooste-objektin luominen... 4 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4 3.1 Sivut... 5 3.2 Sisältölohkot...

Lisätiedot

1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2. 1.1 Kirjautuminen... 2. 1.2 Käyttöliittymä... 2. 2 Uuden varauksen tekeminen... 3. 2.1 Normaali varaus...

1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2. 1.1 Kirjautuminen... 2. 1.2 Käyttöliittymä... 2. 2 Uuden varauksen tekeminen... 3. 2.1 Normaali varaus... 1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2 1.1 Kirjautuminen... 2 1.2 Käyttöliittymä... 2 2 Uuden varauksen tekeminen... 3 2.1 Normaali varaus... 3 2.2 Alustava Varaus... 5 2.2.1 Alustavan varauksen muuttaminen

Lisätiedot

Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot