Tässä harjoituksessa silmäillään millaisia työkaluja Photoshopista löytyy.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tässä harjoituksessa silmäillään millaisia työkaluja Photoshopista löytyy."

Transkriptio

1 1 Kuvankäsittelyn perusteet Photoshop CS Yleisohjeita harjoituksia varten lue nämä ensin! Kansion luominen: Luo ennen harjoituksia H asemalle itsellesi kansio harjoituksissa käytettäville kuville (esim. H:/oma/minun_kuvakansioni). Tänne voit tallentaa harjoituksissa käytettävät ja luotavat kuvat. Kansion voit tehdä tiedostonhallintaikkunassa (Windows Eplorer), joka aukeaa valikosta Windowsin aloitusvalikosta: Start Programs Accessories Windows Eplorer. Ohjelmien aukaiseminen: Photoshop CS löytyy kun valitse Windowsin vasemmassa alakulmassa olevasta Start valikosta: Start Programs Adobe Photoshop CS Internet Explorer selain löytyy myös valikosta Start Programs Internet Explorer. (Jos ohjelman nimeä ei heti näy, klikkaa ensin nuolta joka näkyy Programs valikon alaosassa.) Kuvan tallentaminen selaimessa: Kun ohjeissa neuvotaan tallentamaan kuva (.jpg tai.gif muotoinen) sen jälkeen kun se on avattu selaimessa, tee näin: vie hiiren osoitin kuvan päälle ja klikkaa hiiren oikeaa nappia. Valitse avautuvasta valikosta Save target as (Internet Explorer) tai Save Link as (Netscape). Avautuu ikkuna, jossa voit valita mihin kansioon tallennat kuvan. Valitse aikaisemmin luomasi oma kansio. Palaa sitten selaimen Back näppäimellä takaisin ohjesivulle. PSD kuvat eivät aukea selaimeen vaan ne pitää tallettaa koneelle klikkaamalla oikeaa nappia kuvan nimen päällä. Harjoitus 1: Photoshop käyttöliittymä Tässä harjoituksessa silmäillään millaisia työkaluja Photoshopista löytyy. Kokeile seuraavia työkaluja/temppuja: Vie rauhassa hiirtä käyttöliittymän eri osien päälle (esim. työkalut, kelluvat ikkunat) ja katso mikä aputeksti ilmestyy näkyviin. Kokeile vaihtaa työkalupalkissa näkyvissä olevaa työkalua: jos työkaluikonin alakulmassa näkyy pieni kolmio, on siinä piilossa useita työkaluja. Pidä hiiren vasenta nappia pohjassa kunnes piilossa olevat työkaluikonit tulevat näkyviin ja valitse sitten vaihtoehtoinen työkalu. Tämä on tärkeä toiminto!

2 2 Kuva: Useita työkaluja samassa kohdassa. Etsi maalipurkki (Paint Bucket) työkalu työkaluikkunasta (VIHJE: se on samassa kohdassa liukuvärin (Gradient Tool) kanssa) Klikkaa eri työkaluja aktiiviseksi ja katso millainen työkalukohtainen asetusvalikko ilmestyy ohjelman yläreunaan. Esim. Työkalukohtainen asetusvalikko (tässä kuvassa Tekstityökalu).

3 3 Värien valinta työkaluja varten (esim. maalipurkki, kynä, pensseli) tapahtuu joko työkalupalkin värivalintaruudusta tai Color tai Swatches ikkunoista. Klikkaamalla värivalintaruutua, aukeaa uusi ikkuna, jossa tulee ensin valita väriskaala ja sitten tarkka väri (ja sitten tietysti OK).

4 4 Harjoitus 2: Kuvan rajaaminen Tässä tehtävässä rajataan kuvasta reunoja pois. Tehtävässä käytetään kahta tekniikkaa, ensin croppausta ja sitten muita rajaustyökaluja. Avaa ensin joku kuva, esim. Photoshopiin (eli avaa kuva selaimessa, tallenna omalle koneelle ja avaa sitten Photoshopissa (File Open ). Croppaus: Valitse Crop työkalu Vedä hiirellä sopiva alue kuvasta. Valitsemasi alue näkyy kirkkaana ja sen ulkopuolelle jäävät osat harmaina. Voit muuttaa valitsemaasi aluetta alueen reunoista vetämällä. Kun olet tyytyväinen alueen kokoon, paina Enter tai hyväksy valinta työkalukohtaisesta asetuspalkista. Kuvasta tulee rajatun alueen kokoinen. Voit tarkistaa muokatun kuvan pikselimääräisen koon Image Image Size valikosta. Alueiden valitseminen alueenvalintatyökaluilla (Marquee tools): Kokeile nyt erilaisia alueenvalintatyökaluja. Valitun alueen ympärille tulee pisteviiva. Voit leikata tai kopioide alueen ja liittää sen vaikkapa toiseen kuvaan. Valitse kuvasta sopiva neliömäinen alue. Kopioi valittu alue talteen. Luo sitten uusi kuva (File New, paina vaan OK) ja liitä äsken kopioimasi kuva siihen. Huomaa, että kuvan kooksi tulee automaattisesti äsken leikkaamasi/kopioimasi alueen koko. HUOM! Aktiivisen rajauksen voit poistaa valitsemalla Select painamalla Ctrl + D). Deselect (tai

5 5 Kuvan rajaaminen kuvan kehyksen kokoa muuttamalla: Avaa kuva. Valitse Image Canvas Size. Voit rajata osan kuvasta pois. Määrittele Anchor kohta, eli mistä kohtaa kuvaa lähdetään rajaamaan. Vaihda ensin kuvan leveyden ja korkeuden mittayksiköiksi pikselit. Kuva: Canvas Size ruutu.

6 6 Harjoitus 3: Kuvan koon muuttaminen Tässä tehtävässä muutetaan kuvan fyysistä kokoa, eli sen pikselimääräistä leveyttä ja korkeutta. Tämä tekniikka skaalaa kuvaa pienemmäksi tai isommaksi. Avaa jokin kuva Valitse Image Resize (Katso kuva) Muuta kuvan kokoa. Huomaa, että Document Size asetus muuttaa tulostettavan kuvan kokoa. Pixel Dimensions asetukset muuttavat kuvan fyysistä kokoa. Varmista, että mittayksikköinä käytät pikseleitä! Kokeile. Kuva. Image Size ruutu.

7 7 Harjoitus 4: Kuvan ehostaminen Kokeillaan kuvan ehostamista eli valokuvan tarkentamista ja sävyjen muokkaamista. Avaa kuva audi_edesta.jpg osoitteesta ja tallenna se omalle koneellesi. Avaa se sitten Photoshopissa. Valitse Image Adjustments Auto Contrast Voit kokeilla myös muita Adjust/Enhance säätöjä kuvalle. Peruuta muutokset jos ne eivät ole hyviä. Valitse Filter Sharpen Unsharp Mask. Kokeile eri säätöjä ja katso etenkin tarkentuuko kuva auton valojen kohdalta. Varmista, että Preview toiminto on valittu, niin näet muutokset heti kuvassa. Vahvista muutokset painamalla OK. Kuva: Unsharp Mask työkalu. Kokeile myös kuvan kääntämistä toisinpäin. Valitse Image Rotate Canvas Flip Vertical. Kokeile muitakin samassa valikossa olevia kuvan kääntämisvaihtoehtoja. Harjoitus 5: Kuvan tallettaminen webbimuotoon (.jpeg tai.gif) Tässä harjoituksessa talletetaan valokuva tms. jpeg muotoon ja piiretty kuva gif muotoon. Huomaa kuvan koon muutos. Katso apua myös luentokalvoista.

8 8 Valokuva jpeg muotoon: Tallenna kuva auto.psd (huom! kuva on iso, 2,4 MB) osoitteesta johonkin hakemistoon omalle koneellesi (avaa www osoite, klikkaa hiiren oikealla painikkeella kuvan nimeä ja valitse Save Target As). Avaa kuva Photoshopissa. Käännä kuva vaakatasossa (Image Rotate Flip Horizontal) Muuta kuva 400*300 pikselin kokoiseksi (Image Image Size) Tallenna se sitten jpeg muotoon: valitse File Save for Web. Jatkuu seuraavalla sivulla

9 9 Valitse aukeavasta ruudusta kuvan tallennusmuodoksi jpeg. Kokeile, miltä kuva näyttää esikatseluikkunassa jos muutat kuvan tallennuslaatua (prosentteina tai suoraan valikosta.). Katso, miten muutokset vaikuttavat kuvan kokoon (kilotavuina). Kokeile myös mikä tulisi kuvan kooksi gif muodossa tallennettaessa. Huomaa, että voit valita näkyviin jopa 4 erilaista esikatselukuvaa. Kun olet tyytyväinen asetuksiin, paina OK. Valitse sitten hakemisto ja nimi tallennettavalle kuvalle ja paina sitten Save. Piirroskuva gif muotoon: Tallenna kuva valikko.psd (88 KB) omalle koneellesi osoitteesta: (avaa www osoite, klikkaa hiiren oikealla painikkeella kuvan nimeä ja valitse Save Target As) Avaa kuva Photoshopissa. Tallenna kuva sitten gif muotoon: valitse File Save for Web. Zoomaa tallennettavaa kuvaa suurennuslasin avulla (Painamalla hiiren oikeaa nappia saat valikon josta voit valita zoomauksen koon (esim. 50%, 200%). Valitse aukeavasta ruudusta kuvan tallennusmuodoksi gif. Kokeile, miltä kuva näyttää esikatseluikkunassa jos muutat kuvan tallennuslaatua (lisäämällä värejä gif

10 10 palettiin). Katso, miten muutokset vaikuttavat kuvan kokoon (kilotavuina). Kokeile myös mikä tulisi kuvan kooksi jpeg muodossa tallennettaessa (60% laatu). Vertaa tätä gif kuvaan jossa on 64 väriä. Kun olet tyytyväinen asetuksiin, paina OK. Valitse sitten hakemisto ja nimi tallennettavalle kuvalle ja paina sitten Save. Harjoitus 6: Tekstityökalu Käytännön tarve: Tekstin luominen ja muokkaaminen Tekstiä täytyy usein lisätä kuvaan, tai sitten kuva voi olla pelkkää tyyliteltyä tekstiä (esim. logo tms.). Tässä harjoituksessa tutustutaan tekstityökalun perusominaisuuksiin. Luo uusi kuva (File New), jonka nimeksi tulee tekstikuva. Kuvan kooksi voit määritellä 400*400 px (ei cm!). Valitse tekstityökalu ja klikkaa kuvan yläosassa. Kirjoita teksti Otsikko, maalaa se hiirellä ja muuta väriksi punainen, fontiksi Verdana ja kooksi 36 pt (kts. kuva)

11 11 Kun teksti on edelleen maalattu, klikkaa auki Palettes ikkuna, josta löytyy samoja asetuksia tekstin suhteen kuin työkalukohtaisesta asetusvalikosta. Palettesikkunassa on lisäksi muita hyödyllisiä toimintoja, kuten tekstin alleviivaus sekä rivien ja kirjainten välistyksen lisääminen. Alleviivaa teksti Underline valinnalla (Löytyy Palettes ikkunan lisävalikosta pientä nuolipainiketta klikkaamalla). Hyväksy sitten teksti painikkeesta työkalukohtaisen asetusvalikon oikeassa reunassa. HUOM! Vasta kun teksti on hyväksytty omaksi tasokseen, voidaan sovelluksen muita toimintoja käyttää! Valmiin tekstitason saa uudelleen aktiiviseksi klikkaamalla tekstityökalulla sen päällä. Klikkaa ja muuta teksti muotoon Otsikko 1. Tekstitasoa voi liikutella klikkaamalla sen ensin aktiiviseksi, viemällä kursorin hieman tekstikohdan ulkopuolelle ja sitten painamalla hiiren vasen nappi pohjaan ja raahaamalla (Huomaa, että kursori muuttuu tekstikursorista nuoleksi). Vie nyt tekstikenttä keskelle ruutua ja hyväksy muutokset. Uuden tekstikentän voi tehdä klikkaamalla tekstityökalulla kuvaa muualla kuin aikaisemmin luodun tekstikentän päällä. Luo uusi tekstikenttä ja kirjoita siihen Otsikko 2. Muuta fontiksi Arial, väriksi sininen ja kooksi 24 pt. Poista alleviivaus. Hyväksy tekstikenttä, jolloin siitä tulee oma tasonsa.

12 12 Kirjoitetaan sitten tekstikenttä siten, että kirjaimet tulevat allekkain. Valitse tekstityökalun asetuksista teksti pystysuuntaan ja kirjoita teksti, esim. Pystyotsikko. Hyväksy tekstikenttä. Kuva:Tekstin suunnan vaihtaminen. Valitse sitten teksti Otsikko 2 aktiiviseksi ja klikkaa tekstin taivuttelu painiketta (Warp Text). Kuva: Tekstin taivutus ikoni Valitse tyyliksi Arc, jolloin teksti kaartuu keskeltä ylös. Hyväksy sitten tekstin taivutus painamalla OK. Hyväksy myös tekstikentän muutos. Valmiin kuvan tulisi näyttää suunnilleen tältä:

13 13 Harjoitus 7: Suotimet (filtterit) Käytännön tarve: Kuvan ehostaminen, taiteilu Photoshopista löytyy useita suotimia (filters), joilla voidaan automaattisesti lisätä kuvaan tai tasoon jokin efekti. Suotimia on useita kymmeniä, ja monille niistä voi olla vaikeaa löytää hyödyllistä käyttöä aivan peruskuvankäsittelyssä. Suotimia on kuitenkin hauska kokeilla, ja helposti normaalinnäköisen perhealbumikuvan saakin muistuttamaan vaikkapa omalaatuisen konemusiikkibändin levynkantta. Kohdassa 8.1 kokeillaan Lens Flare suodinta ja kohdassa 8.2 löytyy lista muutamista tilanteista, joissa tietty suodin voisi olla oikeasti hyödyllinen. 7.1 Lens Flare efekti Tässä tehtävässä lisätän auton kuvaan valoefekti, jolloin näyttää siltä, että autossa olisi ajovalot päällä. Tallenna kuva audi_edesta.jpg omaan kansioosi ja avaa se sitten Photoshopissa Valitse Filter Render Lens Flare Siirrä valopisteen lähde auton vasemman lampun päälle. Muuta Brightness arvoon 120% ja valonlähteen tyypiksi 105mm Prime (kuten kuvassa). Paina OK. Toista sitten sama temppu, mutta siirrä valopisteen lähde oikeanpuoleisen lampun päälle. Nyt näyttää siltä, että autossa olisi todella tehokkaat xenon kaasupurkausvalot!

14 Hyödyllisiä suotimia (Filters) Suotimet löytyvät Photoshopissa valikosta Filter. PS Elementsissä ne löytyvät samoin Filter valikosta tai Filters välilehdeltä, jossa näkee saman tien kyseisen filtterin luoman efektin esimerkkikuvassa. Seuraavaksi ongelmia tai tarpeita, joihin jokin suodin voisi tuoda ratkaisun. Kokeile halutessasi suotimia johonkin valokuvaan (esim. audi_edesta.jpg) Epätarkka valokuva tarkemmaksi Filter Sharpen Unsharp Mask. Tarkennuksen määrään voidaan säätää. Huomaa esikatselu (Preview) toiminto Filter Sharpen valikko: erilaisia tarkennussuotimia. Halutaan pehmentää esim. piirroskuvan karkeita reunoja Filter Blur Gaussian Blur. Filter Blur valikko: erilaisia pehmennksiä kuvalle (esim. Motion Blur: liikeepäterävyys efekti) Valokuva, josta halutaan roskat pois. Filter Noise Dust & Scratches Kuvaan (esim. valokuva) halutaan maalauksellisuutta Useita efektejä, jotka jäljittelevät esim. pensselin jälkeä. Esim. Filter Artistic Watercolor Esim. Filter Brush Strokes valikko Tilkkutyö tai ikonilasi efekti Filter Texture Patchwork Filter Texture Stained Glass Etsitään vahvat viivat kuvasta (Find edges) Filter Stylize Find Edges Valoefektejä Filter Render Lighting Effects

15 15 Harjoitus 8: Tasot (layerit) Tasot eli layerit ovat yksi nykykuvankäsittelyn oleellisimpia ominaisuuksia. Tässä harjoituksessa luodaan kuvaan tasoja, poistetaan niitä, vaihdetaan niiden järjestystä ja läpinäkyvyyttä (opacity) sekä yhdistellään tasojen käyttöä muihin työkaluihin. Talleta kuva auto.psd osoitteesta (käytä Internet Explorer selainta) omaan hakemistoosi. (Katso psd. kuvan tallennusohje hieman ylempää) Avaa kuva Photoshopissa. Tarkastele sitten Layer ikkunaa. Huomaat, että kuvassa on yksi taso, jonka nimi on Background. Taso on lukittu. Tason nimi Taso on lukittu Tason näkyvyys Tason läpinäkyvyys (opacity) Uuden tason luominen Tason poistaminen (raahamalla roskakoriin) Efektit (tasokohtaiset) Tuplaklikkaa tason nimeä. Aukeaa pieni ikkuna (New Layer), jossa tason voi nimetä uudelleen. Kirjoita tason nimeksi auto ja paina OK. Huom! Background niminen taso kannattaa aina muuntaa muun nimiseksi ja samalla poistaa sen lukitus jos kuvaa halutaan muokata. Nyt tasosta poistuu lukitus ja useat lisätoiminnot tulevat mahdollisiksi. Muuta tason läpinäkyvyyttä tasoikkunan Opacity kohdasta 80 prosenttiin. Näin autosta tulee hieman läpinäkyvä.

16 16 Lisää sitten uusi taso Lisää taso painikkeella (Tai valikosta Layer New Layer. Klikkaamalla oikealla napilla tasoa tasoikkunassa saat näkyviin toimintavalikon. Valitse Layer Properties ja muuta tason nimeksi väri. Vaihda tasojen paikkaa raahaamalla väri taso alimmaiseksi tasoikkunassa. Pidä väri taso aktiivisena (taso on ja värjää se maalikannulla (, näppäinoikotie: G) keltaiseksi. Nyt auton kuvassa pitäisi olla miellyttävä kesäillan tuntu. Voit vaihtaa auto tason läpinäkyvyyttä mieleiseksesi (vertaa 100%/50%). Piilota taso väri klikkaamalla silmän kuvaa tason nimen edestä tasoikkunassa. Tuo taso takaisin näkyviin klikkaamalla samaa kohtaa uudestaan. Luo uusi taso nimeltään turha. Vie se päällimmäiseksi ja piirrä siihen piirtotyökalulla ( näppäinoikotie: B) muutamia viivoja. Poista sitten taso raahaamalla se roskakoriin, tai klikkaamalla ensin taso aktiiviseksi ja sitten klikkaamalla roskakoria. Tasojen poisto on siis helppoa! Tallenna kuva nimellä tasoharjoitus_auto.psd. Kun tallennat kuvan psd muodossa, tasot säilyvät muokattavassa kunnossa.

17 17 Lisäksi Valitse tekstityökalu ja kirjoita johonkin kohtaan kuvaa Myytävänä. Laita tekstin väriksi esim. punainen. Hyväksy teksti, jolloin siitä tulee uusi taso. Siirrä tekstitaso päällimmäiseksi tasoikkunassa. Luo uusi taso tasoikkunassa ja anna sille nimi kyltti. Vie taso toiseksi ylimmäksi (Katso kuva alla). Tee suorakulmion muotoinen valinta alue tasoon kyltti ( ) Maalaa valittu alue valkoiseksi maalikannun avulla Tee sitten uusi valinta ja tee kyltille jalka. Maalaa se ruskeaksi maalikannulla. Siirrä Myytävänä teksti kyltin päälle siirtotyökalulla. Linkitä sitten tasot Kyltti ja Myytävänä keskenään ja siirrä ne kuvan oikeaan alareunaan. Huomaa, että linkitettyjä tasoja voi liikutella yhdessä. Tämä on usein hyödyllinen toiminto. Tasot linkitetään tasoikkunassa ja niitä voi liikutella yhdessä itse kuvassa. Tallenna kuva nimellä tasoharjoitus_auto.psd HUOM! Jos haluat tallettaa kuvan nettikäyttöä varten, valitse File Tallenna kuva jpeg muodossa. Save for Web.

18 18 Harjoitus 9: Painikekuvan luominen (+tasoefektit) Käytännön tarve: Esim. navigointipainike tai logokuva WWW sivulle Tässä tehtävässä käytetään useita Photoshopin perusominaisuuksia (rajaus, tekstityökalu, tasot, efektit) tarkoituksena luoda painikekuva, jota voi käyttää esim. WWW sivun navigoinnissa. Painikekuva tallennetaan gif muodossa ja sen tausta on läpinäkyvä. Photoshopista löytyy useita valmiita efektejä, jotka ovat erinomaisia esim. webbigrafiikan luomisessa (Drop shadow, Bevel ja Emboss). Tässä harjoituksessa opitaan käyttämään efektityökalua tasojen yhteydessä. Tee uusi kuva (File New), jonka kooksi määrittelet 200*100 px ja nimeksi linkki. Varmista, että kuva on värikuva (RGB). Ota käyttöösi ympyränmuotoinen valintatyökalu sekä tee soikionmuotoinen valinta. Luo uusi taso, jonka nimeksi laitat Painike Täytä valittu alue maalipurkki (Paint Bucket) työkalun avulla esim. siniseksi.

19 19 Paina sitten tasoefektipainike pohjaan ja valitse aukeavasta valikosta efekti Bevel and Emboss (tai valikosta Layer Layer Style Bevel and Emboss, ko. efekti tekee tasaiseen kuvaan hieman kolmiuloitteisuutta Kun efekti on valittu, aukeaa Layer Style ikkuna, josta voi valita sopivan efektin tasoa varten. Laita asetukset samoin kuin alla olevassa kuvassa. Huomaa, että voit tasoefekti ikkunassa valita useita efektejä yhtä aikaa ja katsoa Preview toiminnolla miltä ne näyttävät itse kuvassa. Hyväksy tasoefekti painamalla OK. Efektikohtaiset asetukset Esikatselu Efektit (voit valita useita) Kuva. Layer Style (tasoefektit) ikkuna. Klikkaamalla vasemmassa reunassa efektin nimeä sen asetukset tulevat näkyviin ikkunan keskelle. Valitse sitten tekstityökalu, vaihda väriksi keltainen ja kirjoita teksti Linkki. Valitse fontiksi Verdana ja kooksi 36 px, tekstin tyyliksi Bold. Siirrä teksti painikkeen keskelle ja hyväksy tekstin muokkaus. Myös tekstitasoon voidaan tehdä efektejä. Valitse tasoefekteistä Drop Shadow ja laita asetuksiksi seuraavat (ks. kuva alla):

20 20 Kuva. Drop Shadow efektin asetukset Valitse aktiiviseksi myös Stroke efekti, joka ympäröi tason (eli tässä tapauksessa tekstitason) värillä. Valitse efektikohtaisista asetuksista väriksi vihreä (tai joku muu). Paina sitten OK. Huomaa, että efektit tulevat näkyviin tasoikkunaan, ja ne saadaan näkyviin tai piiloon samoin kuin tasotkin silmänkuvaa klikkaamalla.

21 21 Kuvan ja tasojen tulisi näyttää nyt suunnilleen tältä: Taso näkyviin tai piiloon (klikkaa silmänkuvaa) Tasoefektit näkyvät tasoikkunassa, myös ne voi piilottaa tai poistaa. Poistetaan vielä Background taso (Valitse taso ja raahaa se roskakoriin tasoikkunassa), jotta kuvaan voidaan lisätä läpinäkyvyys. Huomaa, että kuvan taustalle tulee harmaa valkoinen ruudukko (eli kuvan tausta on tyhjä). Tallennetaan kuva nyt.gif tai.png muotoon (jpg muoto ei tue läpinäkyvyyttä). Valitse File Save for Web.

22 22 Laita asetukset kuten kuvassa. Huomaa kohta Transparency ja Matte (eli mikä väri on läpinäkyvä). Tallenna kuva nimellä linkki.gif Katso sitten miltä tekemäsi kuva näyttäisi WWW sivulla osoitteesta kekke/kk_perus/kuvat/painike.htm

23 23 Harjoitus 10: Piirrosmuotojen luominen Käytännön tarve: Webbigrafiikan luominen Välineet: valintatyökalut, maalipurkki, tasot Tässä tehtävässä harjoitellaan valintatyökalujen tehokasta käyttöä ja luodaan samalla värjättyjä kuvioita. Luo uusi kuva nimellä muodot. Kuvan kooksi 400*400 px. Tehdään keltaiseksi värjätty kuu. Valitse ympyränmuotoinen valintatyökalu ja rajaa sopivankokoinen ympyrä (tasasuhteisen ympyrän saat pitämällä Shift painiketta pohjassa rajausta tehdessäsi). Valitse työkalukohtaisista asetuksista kohta Subtract from Selection, jolloin seuraava valintasi pienentää aikaisemmin tehtyä rajausta. Uusi valinta/rajaus Add to Selection (lisää rajattuun alueeseen) Subtract from Selection (vähennä rajatusta alueesta) Tee toinen ympyrärajaus osittain aikaisemmin tekemäsi päälle, jolloin rajauksesta tulee osittain näkyvän kuun muotoinen (ei ole niin tarkkaa, voit perua rajauksen Undo toiminnolla ja kokeilla sitten uudelleen). Tee uusi taso (Layer New Layer), jonka nimeksi annat kuu. Valitse sitten maalikannu ( ) ja väriksi keltainen. Maalaa kuualue keltaiseksi maalikannun avulla. Tee uusi taso ja anna sille nimeksi taivas. Siirrä se tason kuu alle. Poista aktiivinen rajaus valikosta Selection Deselect (tai painamalla Ctrl + D). Värjää taivas taso tummansiniseksi maalikannulla.

24 24 Tee sitten alas nurmikko (huom! Tee sillekin oma tasonsa): valitse suorakulmionmuotoinen valintatyökalu ja tee kuvan alalaitaan kuvan levyinen suorakulmio. Valitse sitten maalikannu ja väriksi tummanvihreä. Maalaa nurmikko vihreäksi. Poista aktiivinen valinta (Ctrl + D). Tehdään sitten nurmikolle makaamaan kännykkä (hyvin pelkistetty!). Tee uusi taso ( puhelin ) ja siirrä se tason taivas päälle tasoikkunassa. Valitse suorakulmioin muotoinen valintatyökalu ja asetus Add to Selection. Tee ensi pystyssä oleva suorakulmio (kännykkä) ja lisää siihen toinen, pienempi suorakulmio (antenni, ks. kuva). Värjää sitten kännykkä vaikkapa punaiseksi. LISÄTEHTÄVÄ: tee kännykkään vielä valkoinen näyttö (vihje: tee rajaus ja maalaa se). Tallenna kuva nimellä muodot.psd Harjoitus 11: Kuvan kaappaaminen ruudulta ja siirtäminen Photoshoppiin Yksi erittäin näppärä ja usein hyödyllinen ominaisuus Windowsissa on PrintScreennäppäimen käyttö. Print Screen (näppäimistön oikea yläreuna, PrtSc näppäin) tallettaa leikepöydälle kuvan siitä mitä näytöllä kulloinkin sattuu näkymään. Tämä kuva voidaan sitten liittää leikepöydältä Photoshoppiin uudeksi kuvaksi tai olemassa olevan kuvan uudeksi tasoksi.

25 25 Huom! Tämä toiminto toimii myös muiden Windows ohjelmien kanssa: kuvan voi liittää esim. Word tiedostoon, Powerpoint kalvoesitykseen, Frontpage ohjelmassa webbisivuun jne. Tässä opetusmateriaalissa näkyvät kuvat on lisätty juuri em. tavalla. Tehdään siis seuraavasti: 1. Vaihda joku muu ohjelma kuin Photoshop aktiiviseksi ja paina PrtSc. Mitään kovin näkyvää ei tapahdu (hiiren osoitin katoaa hetkeksi), mutta ruudulla näkyvä sisältö siis kopioituu leikepöydälle kuvaksi. 2. Mene sitten Photoshoppiin ja luo uusi kuva (File New). Huomaa, että oletuksena Photoshop tekee kuvasta ruudun kokoisen (1024*768 pikseliä). Uuteen kuvaan voidaan liittää äsken kopioitu kuva. Valitse sitten Edit Paste (tai paina Ctrl + V). 3. Leikepöydällä olevasta kuvasta tulee uusi taso. Huom! Jos ei tapahdu mitään, niin paina PrtSc uudestaan ja kokeile sitten. Print Screen ja Alt Gr näppäin vain aktiivinen ikkuna kopioituu kuvaksi 4. Tee sitten niin, että avaat johonkin ohjelmaan vain pienen ruudun, esim. Photoshopissa Image Image Size (mikä tahansa muukin kelpaa). 5. Paina sitten yhtä aikaa Alt Gr + PrtSc tällöin leikepöydälle kopioituu koko ruudun sijasta vain aktiivisena oleva ikkuna. Lopullista kuvaa ei siis välttämättä tarvitse rajata lainkaan, jos haluaa näkyviin esim. vain yhden asetusikkunan (tässä materiaalissa tätä temppua on käytetty paljon). 6. Tee taas uusi kuva (File New) ja liitä äsken kopioitu kuva siihen (Edit Paste). Huomaa, että uudesta kuvasta tulee automaattisesti oikean kokoinen suhteessa kopioituun. Jos temppu ei onnistunut tai leikepöydältä tupsahtikin koko ruudun kuva, niin kokeile uudestaan. Tallenna sitten sivu ja kuva.

Adobe Photoshop Elements, kuvakäsittelyn perusteet

Adobe Photoshop Elements, kuvakäsittelyn perusteet Sivu 1 / 8 Adobe Photoshop Elements, kuvakäsittelyn perusteet Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit - kääntää kuvan - valita kuvasta vain tietyn alueen ja poistaa kuvasta muut (eng. crop, suom. rajaus) - muuttaa

Lisätiedot

Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla

Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla Avaa Paint.NET tuplaklikkaamalla sen pikakuvaketta. Paint.NET avautuu tämän näköisenä. Edessä on tyhjä paperi. Saadaksesi auki kuvan, jota aiot pienentää

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen

Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen Ennen kuin aloitat: 1. Asenna tietokoneeseesi ilmainen Miso Regular fontti, jonka saat täältä: https://www.fontspring.com/fonts/marten- nettelbladt/miso

Lisätiedot

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja:

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja: Ohjeita järjestöpankin käytön tueksi Huomioitavaa:... 1 1 Sisäänkirjautuminen... 2 2 Sivun/henkilökortin muokkaaminen... 2 3 Uutisen/sivun/tapahtuman, tms. lisääminen... 3 4 Uutisen/tapahtuman saaminen

Lisätiedot

Planssit (layouts) ja printtaus

Planssit (layouts) ja printtaus 1 / 21 Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto 17.11.2015 Planssit (layouts) ja printtaus Yksittäisen kuvan printtaus 2 / 21 Ennen printtausta valitse näkymä, jonka haluat printata, klikkaamalla

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager Missio: 1. Asentaminen 2. Valokuvien tarkastelu, tallennus/formaatit, koko, tarkkuus, korjaukset/suotimet, rajaus 3. Kuvan luonti/työkalut (grafiikka kuvat) 4. Tekstin/grafiikan lisääminen kuviin, kuvien/grafiikan

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

Kyläsivujen InfoWeb-ohje

Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kirjoita internet-selaimesi osoitekenttään kyläsivujen hallintaosoite; www.yla -savo.fi/admin Saavut seuraavalle sivulle, johon kirjoitat käyttäjätunnuksesi ja salasanasi: Paina

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN KÄYTTÖÖN Sisällysluettelo ImageViewer ja PDF Viewer Plus -ohjelmien esittelyt 1 Käytön aloittaminen 1 Työpöydän hyödylliset työkalut 2 Image View

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO Kirjautuminen Kirjatuminen järjestelmään tapahtuu syöttämällä ylläpitäjältä (yleensä sähköpostilla) saatu käyttäjätunnus ja salasana niille varattuihin kenttiin. Jos olet unohtanut salasanasi voit syöttää

Lisätiedot

KUVAMUOKKAUS HARJOITUS

KUVAMUOKKAUS HARJOITUS KUVAMUOKKAUS HARJOITUS VÄRI, PARANNUS, KUVAKOKO, KEHYKSET Kuvan väri- ja valoisuusarvot ovat sidoksissa kuvanottohetken valaistukseen. Harjoituksen kuva on kuvattu loistevaloissa ja värisävy ei ole kohdallaan.

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille:

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Tämän pikaohjeen avulla pääsette alkuun sivujenne tekemisessä, mutta suosittelemme täydellisten Lappi.fi -ohjeiden lukemista ennen sivujenne tekemistä. Ohjeet löytyvät

Lisätiedot

Gimp 3. Polkutyökalu, vektori / rasteri, teksti, kierto, vääntö, perspektiivi, skaalaus (koon muuttaminen) jne.

Gimp 3. Polkutyökalu, vektori / rasteri, teksti, kierto, vääntö, perspektiivi, skaalaus (koon muuttaminen) jne. Gimp 3. Polkutyökalu, vektori / rasteri, teksti, kierto, vääntö, perspektiivi, skaalaus (koon muuttaminen) jne. Moni ammatikseen tietokoneella piirtävä henkilö käyttää piirtämiseen pisteiden sijasta viivoja.

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata Opinto-oppaassa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

(Kuva2) (Kuva 3 ja 4)

(Kuva2) (Kuva 3 ja 4) Navigointi (Kuva1) Perinteisestä ohjelmasta poiketen, GIMP käyttöliittymä muodostuu useasta ikkunasta. Siinä on pääikkuna, joka sisältää työstettävän kuvan sekä ylärivin dropdown valikkoina kaikki ohjelman

Lisätiedot

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Outlook Web Access 1(7) OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Pääset OWA-sähköpostiin selaimella (esim. Internet Explorer, Mozilla Firefox). Tässä ohjeessa on käytetty Internet Exploreria, jonka

Lisätiedot

Share-työkalu (AC 9.1)

Share-työkalu (AC 9.1) 1 Share-työkalu (AC 9.1) Share-työkalulla voit jakaa Connect-huoneessa tietokoneesi näyttöä, koneellasi auki olevia sovelluksia tai valkotaulun, johon voi piirtää tai kirjoittaa. Jos haluat uuden Share-työkalun,

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Kuvassa on 18 * 20 pikseliä 133 * 149 pikseliä 266 * 298 pikseliä Tiedostokoko: 2 kb 19 kb 120 kb

Kuvassa on 18 * 20 pikseliä 133 * 149 pikseliä 266 * 298 pikseliä Tiedostokoko: 2 kb 19 kb 120 kb P E R U S T E E T LSET KUVAT Kuva muodostuu pikseleistä Vie paljon tilaa (Tiedostoon tallentuu jokaisen yksittäisen pisteen paikka ja väri) Kuvan laatu kärsii etenkin kuvaa suurennettaessa Ohjelmia: Photoshop,

Lisätiedot

Kuva 1. GIMP:in uuden kuvan luominen. Voit säätää leveyttä ja korkeutta ja kokeilla muitakin vaihtoehtoja. Napsauta sitten "OK".

Kuva 1. GIMP:in uuden kuvan luominen. Voit säätää leveyttä ja korkeutta ja kokeilla muitakin vaihtoehtoja. Napsauta sitten OK. Gimp alkeet III 8 luokan ATK-työt/HaJa Sivu 1 / 6 Uuden kuvan luominen GIMP:illä yleisinfoa ----> LUE! Sen lisäksi, että GIMP on loistava valokuvankäsittelyohjelma, sillä saa piirrettyä myös omia kuvia

Lisätiedot

Kuva 1. Jokaisen tavallisen kuvan tasotyökalussa näkyy vain yksi taso, tässä nimellä tausta.

Kuva 1. Jokaisen tavallisen kuvan tasotyökalussa näkyy vain yksi taso, tässä nimellä tausta. Gimp alkeet XII 9 luokan ATK-työt/HaJa Sivu 1 / 6 GIMP:in tasotyökalu Lue ensin nämä ohjeet! Harjoitus lopussa! GIMP:in tasotyökalu on nimensä mukaisesti työkalu, jolla hallitaan tasoja, niiden läpinäkyvyyttä,

Lisätiedot

Työohjeen teko. Veikko Pöyhönen

Työohjeen teko. Veikko Pöyhönen Työohjeen teko. Veikko Pöyhönen Oheisilla ohjeilla voit laatia kuvallisen työohjeen. Käytin seuraavia ohjelmia: WORD 2000 (WORD-97 on lähes samanlainen ) Paint Shop Pro 4 Työohjeiden tekoon olisi toki

Lisätiedot

Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla.

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Esitysgrafiikka Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Tallenna esimerkki.pptx tiedosto tuokion kansioon. Avaa esimerkki.pptx tiedosto PowerPoint ohjelmassa. Jäsennysnäkymä

Lisätiedot

Museokartta Muokkaajan käyttöohje ,päivitetty

Museokartta Muokkaajan käyttöohje ,päivitetty Museokartta 2015 Muokkaajan käyttöohje 9.6.2015,päivitetty 25.9.2015 Tässä ohjeessa neuvotaan, kuinka paikkatietokohteita voi luoda ja muokata. Muut toiminnot on selostettu Katselukäyttöohjeessa. Ennen

Lisätiedot

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö A. Peruskäyttöohje Digilehtiö 1 1. Aseta haluamasi paperi tai lehtiö alustan päälle. Kirjoita ja piirrä muistiinpanot digilehtiön kynällä, kun kirjoitat uudelle sivulle, käännä lehti syrjään, ja paina

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla KeePass on vapaasti saatavilla oleva, avoimen lähdekoodin ohjelma, jonka tarkoituksena on auttaa salasanojen hallinnassa. Tämä KeePass ohje on päivitetty

Lisätiedot

Jos haluat uuden Share-työkalun, valitse Pods -> Share -> Add New Share tai jos sinulla on jo auki Share-työkalu, näyttää se tältä:

Jos haluat uuden Share-työkalun, valitse Pods -> Share -> Add New Share tai jos sinulla on jo auki Share-työkalu, näyttää se tältä: Share-työkalu Share-työkalulla voit jakaa Connect-huoneessa tietokoneesi näyttöä, koneellasi auki olevia sovelluksia tai valkotaulun, johon voi piirtää tai kirjoittaa. Jos haluat uuden Share-työkalun,

Lisätiedot

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä.

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. 1 Valokuvien, diojen ja filminegatiivien skannaus ION PICS 2 PC Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. ION PICS 2 PC skannerilla voit skannata valokuvia, dioja ja filminegatiiveja tietokoneelle

Lisätiedot

Opinto-oppaan tekeminen

Opinto-oppaan tekeminen 1 Opinto-oppaan tekeminen Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opinto-oppaita voidaan luoda WebOodin OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasVastuuhenkilö-oikeudet. WebOodin

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

Verkkosivut perinteisesti. Tanja Välisalo 11.2.2009

Verkkosivut perinteisesti. Tanja Välisalo 11.2.2009 Verkkosivut perinteisesti Tanja Välisalo 11.2.2009 WWW-sivujen vieminen omaan kotisivutilaan yliopiston mikroverkossa https://salasana.jyu.fi Klikkaa painiketta Activate WWW Klikkaa painiketta Activate

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

Harjoitus Morphing. Ilmeiden luonti

Harjoitus Morphing. Ilmeiden luonti LIITE 1 1(5) Harjoitus Morphing Harjoituksessa käsiteltävät asiat: Objektien kopioiminen Editoitavan polygonin muokkaaminen Morph-modifier käyttö ilmeiden luomiseen Lyhyen animaation luonti set key- toimintoa

Lisätiedot

Liferay CE KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE. Content Manager. Ambientia Oy TM Ambientia

Liferay CE KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE. Content Manager. Ambientia Oy  TM Ambientia Liferay CE KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE Ambientia Oy asiakaspalvelu@ambientia.fi www.ambientia.net TM Ambientia Content Manager 2 (13) KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE, SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 3 2 KIRJAUTUMINEN...

Lisätiedot

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus 1 OpasOodi Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasMuokkaaja-oikeudet. n käyttölupia

Lisätiedot

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus 1 OpasOodi Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasMuokkaaja-oikeudet. n käyttölupia

Lisätiedot

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi ja poista valotuskannen suoja-arkki.

Lisätiedot

PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE

PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE IT-palvelut / Hannele Rajaniemi optima-support@jyu.fi www.jyu.fi/itp/optima-ohjeet 2 Sisältö Mikä on koosteen idea? Miten saan kooste-työkalun käyttööni? Miten luon koosteen?

Lisätiedot

päivittäjän pikaopas

päivittäjän pikaopas 12.2.2012 päivittäjän pikaopas by Petteri Seppälä Sisällysluettelo 1 Sivun tietojen päivittäminen eli korjaaminen... 3 1.1 Toimenpiteet ennen muokkauksien tekemistä... 3 1.2 Virheellisen tekstin korjaaminen...

Lisätiedot

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPress-hallintajärjestelmän kanssa on hyvin helppoa. Sitä vähän tutkimalla ja tätä ohjetta lukemalla sen käyttö tulee nopeasti tutuksi. Olen myös

Lisätiedot

Flinga löytyy Tuubista, kohdasta Opettajan työkalut

Flinga löytyy Tuubista, kohdasta Opettajan työkalut 1 Pepe Vilpas Flinga Campus on yhteisöllisen tiedonrakentelun pilvipalvelu. Flinga mahdollistaa mobiililaitteiden (tabletit, älypuhelimet ja läppärit) ja luokkatilan interaktiivisen taulun tai projektorin

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys UpdateIT 2010: Uutisten päivitys Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Uutisen lisääminen... 1

Lisätiedot

Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 1, valokuvien muokkaus tutuksi

Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 1, valokuvien muokkaus tutuksi Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 1, valokuvien muokkaus tutuksi Valokuvien muokkaaminen Käynnistettyäsi Picasa-ohjelman, eteesi avautuu niin sanottu arkistonäkymä. Näet täältä olemassa olevia valokuvia.

Lisätiedot

LIITE 1 1. Tehtävänä on mallintaa kitara ohjeiden mukaan käyttäen Edit Poly-tekniikkaa.

LIITE 1 1. Tehtävänä on mallintaa kitara ohjeiden mukaan käyttäen Edit Poly-tekniikkaa. LIITE 1 1 HARJOITUS 1 Kitara Tehtävänä on mallintaa kitara ohjeiden mukaan käyttäen Edit Poly-tekniikkaa. Käsiteltävät asiat Edit Poly Muokkaus kuvan mukaan TurboSmooth Extrude 1. Tarkistetaan että mittayksiköt

Lisätiedot

1 (14) Ohje. Ohje. GTK-wiki. Geologian tutkimuskeskus, Verkkosivustopalvelut

1 (14) Ohje. Ohje. GTK-wiki. Geologian tutkimuskeskus, Verkkosivustopalvelut 1 (14) GTK-wiki 2 (14) Sisällysluettelo 1. Wikin ylläpito... 3 1.1. Wiki-artikkelin muokkaus... 3 1.2. Wiki-artikkelin lisääminen... 3 2. Wiki-toiminnot... 4 2.1. Ristiinlinkitys... 4 2.2. Tekstin muotoilu...

Lisätiedot

Väitöskirja -mallipohja

Väitöskirja -mallipohja JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Väitöskirja -mallipohja Word 2007/2010 IT-palvelut hannele.rajaniemi@jyu.fi https://koppa.jyu.fi/avoimet/thk/vaitoskirja sovellustuki@jyu.fi Sisältö Miten toimii väitöskirja/asiakirjamallipohja?

Lisätiedot

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu Helsingin yliopisto WebOodi 1 Tenttityökalu Tenttityökalu on oiva väline laitos- ja tiedekuntatenttien tekemiseen. Esimerkiksi tiedekuntatentissä voi tenttiä samana päivänä kymmeniä eri opintojaksoja.

Lisätiedot

BlueJ ohjelman pitäisi löytyä Development valikon alta mikroluokkien koneista. Muissa koneissa BlueJ voi löytyä esim. omana ikonina työpöydältä

BlueJ ohjelman pitäisi löytyä Development valikon alta mikroluokkien koneista. Muissa koneissa BlueJ voi löytyä esim. omana ikonina työpöydältä Pekka Ryhänen & Erkki Pesonen 2002 BlueJ:n käyttö Nämä ohjeet on tarkoitettu tkt-laitoksen mikroluokan koneilla tapahtuvaa käyttöä varten. Samat asiat pätevät myös muissa luokissa ja kotikäytössä, joskin

Lisätiedot

zotero www.zotero.org

zotero www.zotero.org zotero www.zotero.org Viitteidenhallintajärjestelmä Zotero toimii Firefox-selaimessa. Muita ilmaisia viitteidenhallintajärjestelmiä ovat esimerkiksi EndNote ja Mendeley. Näissä ohjeissa on kuvataan Zoteron

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 17.3.2016 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

Fronter - opiskelijan opas

Fronter - opiskelijan opas Fronter - opiskelijan opas 1 2 Yleisiä ohjeita 1.1 Kielen vaihtaminen 4 1.2 Omien perustietojen muokkaaminen 6 1.3 Oman sivun ulkoasu 7 1.4 Huoneeseen siirtyminen 9 1.5 Huoneen lisääminen alasvetovalikon

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

Opinto-oppaan tekeminen

Opinto-oppaan tekeminen 1 Opinto-oppaan tekeminen Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opinto-oppaita voidaan luoda n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasVastuuhenkilö-oikeudet. n käyttölupia voi hakea

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

Oulun kaupunki Liikuntapalvelut. Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille

Oulun kaupunki Liikuntapalvelut. Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille Oulun kaupunki Liikuntapalvelut Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille Aloittaminen Kirjaudu rekisteröitymisen jälkeen varausjärjestelmään käyttäjätunnuksella ja salasanalla jotka olet saanut

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

Win7 & Office 2010. Kouluttaja: Mikko Niskanen. Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu.

Win7 & Office 2010. Kouluttaja: Mikko Niskanen. Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu. Win7 & Office 2010 Kouluttaja: Mikko Niskanen Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu.fi Sisältö 1(2) Win7 Perustoiminnot Asetukset Pikakomennot SCCM

Lisätiedot

FORMATIIVINEN ARVIOINTI

FORMATIIVINEN ARVIOINTI FORMATIIVINEN ARVIOINTI (OHJEISTUKSESSA KÄYTETTY VISMAN YLEISIÄ OHJEITA FORMATIIVISEN ARVIOINNIN TEKEMISESTÄ. LISÄTIETOJA VISMA.FI) 1 OPETTAJAN ARVIOINTINÄKYMÄ Opettaja pääsee tekemään formatiivista arviointia

Lisätiedot

5. Alaindeksi 6. Yläindeksi 7. Poista muotoilut 8. Tasaa teksti vasemmalle

5. Alaindeksi 6. Yläindeksi 7. Poista muotoilut 8. Tasaa teksti vasemmalle OHJELMAN ESITTELY OHJELMAN OSAT JA TERMINOLOGIA Valikkorivi Tekstikursori Pikapainikkeet Viivain Vierityspalkit = pienentää ikkunan alas = suurentaa ikkunan = sulkee ikkunan TYÖKALURIVIEN PAINIKKEET 1.

Lisätiedot

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet Pekka Penttala 9.11.2008 1 (11) VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet... 1 1 Yleistä www-sivujen käytöstä... 2 2 Sivujen osoitteet...

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata WebOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET...

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET... OHJE OPPILAALLE 2 / 21 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI

HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI Dia 1... 1 Suunnittelumallin luominen... 1 Suunnittelumallin tallennus... 2 Suunnittelumallin käyttö... 2 Esityksen rakentaminen... 3 Dia 3... 4 Dia 4... 5 Oman tekstin lisääminen...

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

KODU. Lumijoen peruskoulu

KODU. Lumijoen peruskoulu KODU Lumijoen peruskoulu Sisällysluettelo 1. Aloitus... 2 1.1 Pelin tallennuspaikka... 2 1.2 Kodu Game lab... 3 2 Maan luominen... 4 2.1. Seinän tekeminen... 5 2.2. Vesialueen tekeminen peliin... 6 2.3.

Lisätiedot

WINDOWS 10 -kurssi. petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi

WINDOWS 10 -kurssi. petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi WINDOWS 10 -kurssi petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi Yleistä kurssista Keskiviikkoisin 9.9. 30.9. (15 oppituntia) 16:45 20:00 (viimeinen kerta 16:45 19:15) Puolivälissä 15 minuutin kahvitauko Materiaali

Lisätiedot

2006 i&i Solutions Oy

2006 i&i Solutions Oy 2006 i&i Solutions Oy Materiaali on vapaasti käytettävissä. Alkuperäiseen materiaaliin ei saa kuitenkaan tehdä muutoksia ja alkuperäinen tekijä (i&i Solutions Oy) on aina oltava näkyvissä. Mikäli materiaalista

Lisätiedot

Videoeditoinnin perusteet: Adobe Premiere Elements 2.0

Videoeditoinnin perusteet: Adobe Premiere Elements 2.0 Videoeditoinnin perusteet: Adobe Premiere Elements 2.0 Tämän ohjeen sisältö: 1. Yleistä...1 2. Ohjelman käynnistäminen ja projektitiedoston luominen...2 3. Videon kaappaaminen...4 4. Videon editoiminen...6

Lisätiedot

Public Account-tili on pysyvä, joten kannattaa käyttää mieluummin sitä kuin kaupallisen tilin kokeiluversiota.

Public Account-tili on pysyvä, joten kannattaa käyttää mieluummin sitä kuin kaupallisen tilin kokeiluversiota. 1.1 Tässä harjoituksessa opit laatimaan luokitellun teemakartan maastossa aiemmin keräämistäsi pisteistä. Käytämme Esrin ArcGis-palvelun ilmaisia ominaisuuksia. Kartan tekoa voi harjoitella kokonaan ilman

Lisätiedot

Aloita uusi kartoitus -painikkeesta käynnistyy uuden kartoituksen tekeminen

Aloita uusi kartoitus -painikkeesta käynnistyy uuden kartoituksen tekeminen it-arvi Ohjeet sovelluksen käyttöön KÄYNNISTYS: - Sovellus käynnistetään tuplanapauttamalla kuvaketta Esteettomyysarviointi.exe. ETUSIVU: Aloita uusi kartoitus -painikkeesta käynnistyy uuden kartoituksen

Lisätiedot

E-RESULTS LITE -OHJEET

E-RESULTS LITE -OHJEET E-RESULTS LITE -OHJEET 1 ALKUVALMISTELUT Huolehdi ennen rastiesi pitoa, että Tulospalvelutietokoneen akku on ladattu täyteen Seuran EMIT-kortit ovat tallessa ja selkeästi erillään lähtöleimasimesta. Lähtö-

Lisätiedot

Käyttöohje - Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu v 1.0 2013-07- 10. Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu... 2. Yleistä... 2. Laitteistovaatimukset...

Käyttöohje - Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu v 1.0 2013-07- 10. Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu... 2. Yleistä... 2. Laitteistovaatimukset... - 1 - Käyttöohje - Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu v 1.0 2013-07- 10 Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu... 2 Yleistä... 2 Laitteistovaatimukset... 2 Sisäänkirjautuminen... 2 Uloskirjautuminen... 3

Lisätiedot

Punomo Tee itse -julkaisun tekeminen

Punomo Tee itse -julkaisun tekeminen Punomo Tee itse -julkaisun tekeminen Tässä pikaohje Uuden Punomon Tee itse -julkaisujen tekemiseen. Kun ensimmäinen juttusi on tehty tätä ohjetta noudattaen, seuraava homma hoituu maalaisjärjellä. Uudistuvan

Lisätiedot

OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE

OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE Opinnäytetyö mallipohja Kajaanin ammattikorkeakoulu 2.12.2005 SISÄLLYS 1 MALLIPOHJAN KÄYTTÖÖNOTTO 1 2 TEKSTIN KIRJOITTAMINEN 2 2.1 Valmiin tekstin siirtäminen 2 2.2

Lisätiedot

Office Video, pikaopas

Office Video, pikaopas Office 365 - Video, pikaopas Sisällys Palvelu... 2 Kanavan luonti... 3 Kuinka kanava kannattaa nimetä?... 4 Kanavan käyttöoikeudet... 4 Käyttöoikeustasot... 5 Videoiden lisääminen kanavalle... 6 Videon

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Tietokanta Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia ja linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat

Lisätiedot

VHS -nauhojen digitointi tietokoneella

VHS -nauhojen digitointi tietokoneella VHS -nauhojen digitointi tietokoneella Finlux VCR 6257 videonauhuri 1. Avaa ohjelma MAGIX Video easy Rescue Your Videotapes -kuvakkeesta. 2. Ohjelman avauduttua valitse Luo uusi videoprojekti. Ohjelma

Lisätiedot

Discendum Oy

Discendum Oy 1 CV+ ansioluettelon luominen ja muokkaus CV+ - Yleistä 3 CV+ -ansioluettelon luominen 5 Tietojen muokkaaminen Perustoiminnot 7 CV+ sisältöjen otsikoiden muokkaus 8 Koulutus- ja työkokemustiedot Todistuksen

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE OHJEITA MOODLEN KÄYTTÖÖN Moodle on avoimeen lähdekoodiin perustuva verkko-oppimisympäristö. Omalta Moodlealueeltasi löydät kurssin materiaalit, tehtävät, uutiset/tiedotteet,

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 2015 Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 1 Sisällysluettelo 1. Sivustolle rekisteröityminen... 2 2. Yrityksen lisääminen... 3 2.1. Yritystiedot...

Lisätiedot

NAVIGAATTORIN ASENNUS JA MUOKKAUS

NAVIGAATTORIN ASENNUS JA MUOKKAUS 1 NAVIGAATTORIN ASENNUS JA MUOKKAUS YLEISTÄ NAVIGAATTORIN KÄYTÖSSÄ... 2 NAVIGAATTORIN HAKEMINEN... 3 NAVIGAATTORIN KOPIOINTI OMALLE SAP-TUNNUKSELLE... 6 NAVIGAATTORIN MUOKKAUS ENNEN KÄYTTÖÖNOTTOA... 7

Lisätiedot

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA:

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: Kyvyt.fi-ohjeita / MR 22.12.2011 1(21) OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: HOPS-RYHMÄÄN LIITTYMINEN, HOPS-POHJIEN KOPIOINTI, SIVUSTON TEKEMINEN JA HOPSIN MUOKKAAMINEN SISÄLLYS JAMK HOPS-RYHMÄÄN

Lisätiedot

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen yrjo.maattanen@phnet.fi helpottamiseksi puh. 050 413 0820 4.11.2009 1. Yleistä SuLVInet on SuLVI:n aloitteesta avattu sivusto LVI-alan kehittäjäfoorumiksi.

Lisätiedot