Tässä harjoituksessa silmäillään millaisia työkaluja Photoshopista löytyy.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tässä harjoituksessa silmäillään millaisia työkaluja Photoshopista löytyy."

Transkriptio

1 1 Kuvankäsittelyn perusteet Photoshop CS Yleisohjeita harjoituksia varten lue nämä ensin! Kansion luominen: Luo ennen harjoituksia H asemalle itsellesi kansio harjoituksissa käytettäville kuville (esim. H:/oma/minun_kuvakansioni). Tänne voit tallentaa harjoituksissa käytettävät ja luotavat kuvat. Kansion voit tehdä tiedostonhallintaikkunassa (Windows Eplorer), joka aukeaa valikosta Windowsin aloitusvalikosta: Start Programs Accessories Windows Eplorer. Ohjelmien aukaiseminen: Photoshop CS löytyy kun valitse Windowsin vasemmassa alakulmassa olevasta Start valikosta: Start Programs Adobe Photoshop CS Internet Explorer selain löytyy myös valikosta Start Programs Internet Explorer. (Jos ohjelman nimeä ei heti näy, klikkaa ensin nuolta joka näkyy Programs valikon alaosassa.) Kuvan tallentaminen selaimessa: Kun ohjeissa neuvotaan tallentamaan kuva (.jpg tai.gif muotoinen) sen jälkeen kun se on avattu selaimessa, tee näin: vie hiiren osoitin kuvan päälle ja klikkaa hiiren oikeaa nappia. Valitse avautuvasta valikosta Save target as (Internet Explorer) tai Save Link as (Netscape). Avautuu ikkuna, jossa voit valita mihin kansioon tallennat kuvan. Valitse aikaisemmin luomasi oma kansio. Palaa sitten selaimen Back näppäimellä takaisin ohjesivulle. PSD kuvat eivät aukea selaimeen vaan ne pitää tallettaa koneelle klikkaamalla oikeaa nappia kuvan nimen päällä. Harjoitus 1: Photoshop käyttöliittymä Tässä harjoituksessa silmäillään millaisia työkaluja Photoshopista löytyy. Kokeile seuraavia työkaluja/temppuja: Vie rauhassa hiirtä käyttöliittymän eri osien päälle (esim. työkalut, kelluvat ikkunat) ja katso mikä aputeksti ilmestyy näkyviin. Kokeile vaihtaa työkalupalkissa näkyvissä olevaa työkalua: jos työkaluikonin alakulmassa näkyy pieni kolmio, on siinä piilossa useita työkaluja. Pidä hiiren vasenta nappia pohjassa kunnes piilossa olevat työkaluikonit tulevat näkyviin ja valitse sitten vaihtoehtoinen työkalu. Tämä on tärkeä toiminto!

2 2 Kuva: Useita työkaluja samassa kohdassa. Etsi maalipurkki (Paint Bucket) työkalu työkaluikkunasta (VIHJE: se on samassa kohdassa liukuvärin (Gradient Tool) kanssa) Klikkaa eri työkaluja aktiiviseksi ja katso millainen työkalukohtainen asetusvalikko ilmestyy ohjelman yläreunaan. Esim. Työkalukohtainen asetusvalikko (tässä kuvassa Tekstityökalu).

3 3 Värien valinta työkaluja varten (esim. maalipurkki, kynä, pensseli) tapahtuu joko työkalupalkin värivalintaruudusta tai Color tai Swatches ikkunoista. Klikkaamalla värivalintaruutua, aukeaa uusi ikkuna, jossa tulee ensin valita väriskaala ja sitten tarkka väri (ja sitten tietysti OK).

4 4 Harjoitus 2: Kuvan rajaaminen Tässä tehtävässä rajataan kuvasta reunoja pois. Tehtävässä käytetään kahta tekniikkaa, ensin croppausta ja sitten muita rajaustyökaluja. Avaa ensin joku kuva, esim. Photoshopiin (eli avaa kuva selaimessa, tallenna omalle koneelle ja avaa sitten Photoshopissa (File Open ). Croppaus: Valitse Crop työkalu Vedä hiirellä sopiva alue kuvasta. Valitsemasi alue näkyy kirkkaana ja sen ulkopuolelle jäävät osat harmaina. Voit muuttaa valitsemaasi aluetta alueen reunoista vetämällä. Kun olet tyytyväinen alueen kokoon, paina Enter tai hyväksy valinta työkalukohtaisesta asetuspalkista. Kuvasta tulee rajatun alueen kokoinen. Voit tarkistaa muokatun kuvan pikselimääräisen koon Image Image Size valikosta. Alueiden valitseminen alueenvalintatyökaluilla (Marquee tools): Kokeile nyt erilaisia alueenvalintatyökaluja. Valitun alueen ympärille tulee pisteviiva. Voit leikata tai kopioide alueen ja liittää sen vaikkapa toiseen kuvaan. Valitse kuvasta sopiva neliömäinen alue. Kopioi valittu alue talteen. Luo sitten uusi kuva (File New, paina vaan OK) ja liitä äsken kopioimasi kuva siihen. Huomaa, että kuvan kooksi tulee automaattisesti äsken leikkaamasi/kopioimasi alueen koko. HUOM! Aktiivisen rajauksen voit poistaa valitsemalla Select painamalla Ctrl + D). Deselect (tai

5 5 Kuvan rajaaminen kuvan kehyksen kokoa muuttamalla: Avaa kuva. Valitse Image Canvas Size. Voit rajata osan kuvasta pois. Määrittele Anchor kohta, eli mistä kohtaa kuvaa lähdetään rajaamaan. Vaihda ensin kuvan leveyden ja korkeuden mittayksiköiksi pikselit. Kuva: Canvas Size ruutu.

6 6 Harjoitus 3: Kuvan koon muuttaminen Tässä tehtävässä muutetaan kuvan fyysistä kokoa, eli sen pikselimääräistä leveyttä ja korkeutta. Tämä tekniikka skaalaa kuvaa pienemmäksi tai isommaksi. Avaa jokin kuva Valitse Image Resize (Katso kuva) Muuta kuvan kokoa. Huomaa, että Document Size asetus muuttaa tulostettavan kuvan kokoa. Pixel Dimensions asetukset muuttavat kuvan fyysistä kokoa. Varmista, että mittayksikköinä käytät pikseleitä! Kokeile. Kuva. Image Size ruutu.

7 7 Harjoitus 4: Kuvan ehostaminen Kokeillaan kuvan ehostamista eli valokuvan tarkentamista ja sävyjen muokkaamista. Avaa kuva audi_edesta.jpg osoitteesta ja tallenna se omalle koneellesi. Avaa se sitten Photoshopissa. Valitse Image Adjustments Auto Contrast Voit kokeilla myös muita Adjust/Enhance säätöjä kuvalle. Peruuta muutokset jos ne eivät ole hyviä. Valitse Filter Sharpen Unsharp Mask. Kokeile eri säätöjä ja katso etenkin tarkentuuko kuva auton valojen kohdalta. Varmista, että Preview toiminto on valittu, niin näet muutokset heti kuvassa. Vahvista muutokset painamalla OK. Kuva: Unsharp Mask työkalu. Kokeile myös kuvan kääntämistä toisinpäin. Valitse Image Rotate Canvas Flip Vertical. Kokeile muitakin samassa valikossa olevia kuvan kääntämisvaihtoehtoja. Harjoitus 5: Kuvan tallettaminen webbimuotoon (.jpeg tai.gif) Tässä harjoituksessa talletetaan valokuva tms. jpeg muotoon ja piiretty kuva gif muotoon. Huomaa kuvan koon muutos. Katso apua myös luentokalvoista.

8 8 Valokuva jpeg muotoon: Tallenna kuva auto.psd (huom! kuva on iso, 2,4 MB) osoitteesta johonkin hakemistoon omalle koneellesi (avaa www osoite, klikkaa hiiren oikealla painikkeella kuvan nimeä ja valitse Save Target As). Avaa kuva Photoshopissa. Käännä kuva vaakatasossa (Image Rotate Flip Horizontal) Muuta kuva 400*300 pikselin kokoiseksi (Image Image Size) Tallenna se sitten jpeg muotoon: valitse File Save for Web. Jatkuu seuraavalla sivulla

9 9 Valitse aukeavasta ruudusta kuvan tallennusmuodoksi jpeg. Kokeile, miltä kuva näyttää esikatseluikkunassa jos muutat kuvan tallennuslaatua (prosentteina tai suoraan valikosta.). Katso, miten muutokset vaikuttavat kuvan kokoon (kilotavuina). Kokeile myös mikä tulisi kuvan kooksi gif muodossa tallennettaessa. Huomaa, että voit valita näkyviin jopa 4 erilaista esikatselukuvaa. Kun olet tyytyväinen asetuksiin, paina OK. Valitse sitten hakemisto ja nimi tallennettavalle kuvalle ja paina sitten Save. Piirroskuva gif muotoon: Tallenna kuva valikko.psd (88 KB) omalle koneellesi osoitteesta: (avaa www osoite, klikkaa hiiren oikealla painikkeella kuvan nimeä ja valitse Save Target As) Avaa kuva Photoshopissa. Tallenna kuva sitten gif muotoon: valitse File Save for Web. Zoomaa tallennettavaa kuvaa suurennuslasin avulla (Painamalla hiiren oikeaa nappia saat valikon josta voit valita zoomauksen koon (esim. 50%, 200%). Valitse aukeavasta ruudusta kuvan tallennusmuodoksi gif. Kokeile, miltä kuva näyttää esikatseluikkunassa jos muutat kuvan tallennuslaatua (lisäämällä värejä gif

10 10 palettiin). Katso, miten muutokset vaikuttavat kuvan kokoon (kilotavuina). Kokeile myös mikä tulisi kuvan kooksi jpeg muodossa tallennettaessa (60% laatu). Vertaa tätä gif kuvaan jossa on 64 väriä. Kun olet tyytyväinen asetuksiin, paina OK. Valitse sitten hakemisto ja nimi tallennettavalle kuvalle ja paina sitten Save. Harjoitus 6: Tekstityökalu Käytännön tarve: Tekstin luominen ja muokkaaminen Tekstiä täytyy usein lisätä kuvaan, tai sitten kuva voi olla pelkkää tyyliteltyä tekstiä (esim. logo tms.). Tässä harjoituksessa tutustutaan tekstityökalun perusominaisuuksiin. Luo uusi kuva (File New), jonka nimeksi tulee tekstikuva. Kuvan kooksi voit määritellä 400*400 px (ei cm!). Valitse tekstityökalu ja klikkaa kuvan yläosassa. Kirjoita teksti Otsikko, maalaa se hiirellä ja muuta väriksi punainen, fontiksi Verdana ja kooksi 36 pt (kts. kuva)

11 11 Kun teksti on edelleen maalattu, klikkaa auki Palettes ikkuna, josta löytyy samoja asetuksia tekstin suhteen kuin työkalukohtaisesta asetusvalikosta. Palettesikkunassa on lisäksi muita hyödyllisiä toimintoja, kuten tekstin alleviivaus sekä rivien ja kirjainten välistyksen lisääminen. Alleviivaa teksti Underline valinnalla (Löytyy Palettes ikkunan lisävalikosta pientä nuolipainiketta klikkaamalla). Hyväksy sitten teksti painikkeesta työkalukohtaisen asetusvalikon oikeassa reunassa. HUOM! Vasta kun teksti on hyväksytty omaksi tasokseen, voidaan sovelluksen muita toimintoja käyttää! Valmiin tekstitason saa uudelleen aktiiviseksi klikkaamalla tekstityökalulla sen päällä. Klikkaa ja muuta teksti muotoon Otsikko 1. Tekstitasoa voi liikutella klikkaamalla sen ensin aktiiviseksi, viemällä kursorin hieman tekstikohdan ulkopuolelle ja sitten painamalla hiiren vasen nappi pohjaan ja raahaamalla (Huomaa, että kursori muuttuu tekstikursorista nuoleksi). Vie nyt tekstikenttä keskelle ruutua ja hyväksy muutokset. Uuden tekstikentän voi tehdä klikkaamalla tekstityökalulla kuvaa muualla kuin aikaisemmin luodun tekstikentän päällä. Luo uusi tekstikenttä ja kirjoita siihen Otsikko 2. Muuta fontiksi Arial, väriksi sininen ja kooksi 24 pt. Poista alleviivaus. Hyväksy tekstikenttä, jolloin siitä tulee oma tasonsa.

12 12 Kirjoitetaan sitten tekstikenttä siten, että kirjaimet tulevat allekkain. Valitse tekstityökalun asetuksista teksti pystysuuntaan ja kirjoita teksti, esim. Pystyotsikko. Hyväksy tekstikenttä. Kuva:Tekstin suunnan vaihtaminen. Valitse sitten teksti Otsikko 2 aktiiviseksi ja klikkaa tekstin taivuttelu painiketta (Warp Text). Kuva: Tekstin taivutus ikoni Valitse tyyliksi Arc, jolloin teksti kaartuu keskeltä ylös. Hyväksy sitten tekstin taivutus painamalla OK. Hyväksy myös tekstikentän muutos. Valmiin kuvan tulisi näyttää suunnilleen tältä:

13 13 Harjoitus 7: Suotimet (filtterit) Käytännön tarve: Kuvan ehostaminen, taiteilu Photoshopista löytyy useita suotimia (filters), joilla voidaan automaattisesti lisätä kuvaan tai tasoon jokin efekti. Suotimia on useita kymmeniä, ja monille niistä voi olla vaikeaa löytää hyödyllistä käyttöä aivan peruskuvankäsittelyssä. Suotimia on kuitenkin hauska kokeilla, ja helposti normaalinnäköisen perhealbumikuvan saakin muistuttamaan vaikkapa omalaatuisen konemusiikkibändin levynkantta. Kohdassa 8.1 kokeillaan Lens Flare suodinta ja kohdassa 8.2 löytyy lista muutamista tilanteista, joissa tietty suodin voisi olla oikeasti hyödyllinen. 7.1 Lens Flare efekti Tässä tehtävässä lisätän auton kuvaan valoefekti, jolloin näyttää siltä, että autossa olisi ajovalot päällä. Tallenna kuva audi_edesta.jpg omaan kansioosi ja avaa se sitten Photoshopissa Valitse Filter Render Lens Flare Siirrä valopisteen lähde auton vasemman lampun päälle. Muuta Brightness arvoon 120% ja valonlähteen tyypiksi 105mm Prime (kuten kuvassa). Paina OK. Toista sitten sama temppu, mutta siirrä valopisteen lähde oikeanpuoleisen lampun päälle. Nyt näyttää siltä, että autossa olisi todella tehokkaat xenon kaasupurkausvalot!

14 Hyödyllisiä suotimia (Filters) Suotimet löytyvät Photoshopissa valikosta Filter. PS Elementsissä ne löytyvät samoin Filter valikosta tai Filters välilehdeltä, jossa näkee saman tien kyseisen filtterin luoman efektin esimerkkikuvassa. Seuraavaksi ongelmia tai tarpeita, joihin jokin suodin voisi tuoda ratkaisun. Kokeile halutessasi suotimia johonkin valokuvaan (esim. audi_edesta.jpg) Epätarkka valokuva tarkemmaksi Filter Sharpen Unsharp Mask. Tarkennuksen määrään voidaan säätää. Huomaa esikatselu (Preview) toiminto Filter Sharpen valikko: erilaisia tarkennussuotimia. Halutaan pehmentää esim. piirroskuvan karkeita reunoja Filter Blur Gaussian Blur. Filter Blur valikko: erilaisia pehmennksiä kuvalle (esim. Motion Blur: liikeepäterävyys efekti) Valokuva, josta halutaan roskat pois. Filter Noise Dust & Scratches Kuvaan (esim. valokuva) halutaan maalauksellisuutta Useita efektejä, jotka jäljittelevät esim. pensselin jälkeä. Esim. Filter Artistic Watercolor Esim. Filter Brush Strokes valikko Tilkkutyö tai ikonilasi efekti Filter Texture Patchwork Filter Texture Stained Glass Etsitään vahvat viivat kuvasta (Find edges) Filter Stylize Find Edges Valoefektejä Filter Render Lighting Effects

15 15 Harjoitus 8: Tasot (layerit) Tasot eli layerit ovat yksi nykykuvankäsittelyn oleellisimpia ominaisuuksia. Tässä harjoituksessa luodaan kuvaan tasoja, poistetaan niitä, vaihdetaan niiden järjestystä ja läpinäkyvyyttä (opacity) sekä yhdistellään tasojen käyttöä muihin työkaluihin. Talleta kuva auto.psd osoitteesta (käytä Internet Explorer selainta) omaan hakemistoosi. (Katso psd. kuvan tallennusohje hieman ylempää) Avaa kuva Photoshopissa. Tarkastele sitten Layer ikkunaa. Huomaat, että kuvassa on yksi taso, jonka nimi on Background. Taso on lukittu. Tason nimi Taso on lukittu Tason näkyvyys Tason läpinäkyvyys (opacity) Uuden tason luominen Tason poistaminen (raahamalla roskakoriin) Efektit (tasokohtaiset) Tuplaklikkaa tason nimeä. Aukeaa pieni ikkuna (New Layer), jossa tason voi nimetä uudelleen. Kirjoita tason nimeksi auto ja paina OK. Huom! Background niminen taso kannattaa aina muuntaa muun nimiseksi ja samalla poistaa sen lukitus jos kuvaa halutaan muokata. Nyt tasosta poistuu lukitus ja useat lisätoiminnot tulevat mahdollisiksi. Muuta tason läpinäkyvyyttä tasoikkunan Opacity kohdasta 80 prosenttiin. Näin autosta tulee hieman läpinäkyvä.

16 16 Lisää sitten uusi taso Lisää taso painikkeella (Tai valikosta Layer New Layer. Klikkaamalla oikealla napilla tasoa tasoikkunassa saat näkyviin toimintavalikon. Valitse Layer Properties ja muuta tason nimeksi väri. Vaihda tasojen paikkaa raahaamalla väri taso alimmaiseksi tasoikkunassa. Pidä väri taso aktiivisena (taso on ja värjää se maalikannulla (, näppäinoikotie: G) keltaiseksi. Nyt auton kuvassa pitäisi olla miellyttävä kesäillan tuntu. Voit vaihtaa auto tason läpinäkyvyyttä mieleiseksesi (vertaa 100%/50%). Piilota taso väri klikkaamalla silmän kuvaa tason nimen edestä tasoikkunassa. Tuo taso takaisin näkyviin klikkaamalla samaa kohtaa uudestaan. Luo uusi taso nimeltään turha. Vie se päällimmäiseksi ja piirrä siihen piirtotyökalulla ( näppäinoikotie: B) muutamia viivoja. Poista sitten taso raahaamalla se roskakoriin, tai klikkaamalla ensin taso aktiiviseksi ja sitten klikkaamalla roskakoria. Tasojen poisto on siis helppoa! Tallenna kuva nimellä tasoharjoitus_auto.psd. Kun tallennat kuvan psd muodossa, tasot säilyvät muokattavassa kunnossa.

17 17 Lisäksi Valitse tekstityökalu ja kirjoita johonkin kohtaan kuvaa Myytävänä. Laita tekstin väriksi esim. punainen. Hyväksy teksti, jolloin siitä tulee uusi taso. Siirrä tekstitaso päällimmäiseksi tasoikkunassa. Luo uusi taso tasoikkunassa ja anna sille nimi kyltti. Vie taso toiseksi ylimmäksi (Katso kuva alla). Tee suorakulmion muotoinen valinta alue tasoon kyltti ( ) Maalaa valittu alue valkoiseksi maalikannun avulla Tee sitten uusi valinta ja tee kyltille jalka. Maalaa se ruskeaksi maalikannulla. Siirrä Myytävänä teksti kyltin päälle siirtotyökalulla. Linkitä sitten tasot Kyltti ja Myytävänä keskenään ja siirrä ne kuvan oikeaan alareunaan. Huomaa, että linkitettyjä tasoja voi liikutella yhdessä. Tämä on usein hyödyllinen toiminto. Tasot linkitetään tasoikkunassa ja niitä voi liikutella yhdessä itse kuvassa. Tallenna kuva nimellä tasoharjoitus_auto.psd HUOM! Jos haluat tallettaa kuvan nettikäyttöä varten, valitse File Tallenna kuva jpeg muodossa. Save for Web.

18 18 Harjoitus 9: Painikekuvan luominen (+tasoefektit) Käytännön tarve: Esim. navigointipainike tai logokuva WWW sivulle Tässä tehtävässä käytetään useita Photoshopin perusominaisuuksia (rajaus, tekstityökalu, tasot, efektit) tarkoituksena luoda painikekuva, jota voi käyttää esim. WWW sivun navigoinnissa. Painikekuva tallennetaan gif muodossa ja sen tausta on läpinäkyvä. Photoshopista löytyy useita valmiita efektejä, jotka ovat erinomaisia esim. webbigrafiikan luomisessa (Drop shadow, Bevel ja Emboss). Tässä harjoituksessa opitaan käyttämään efektityökalua tasojen yhteydessä. Tee uusi kuva (File New), jonka kooksi määrittelet 200*100 px ja nimeksi linkki. Varmista, että kuva on värikuva (RGB). Ota käyttöösi ympyränmuotoinen valintatyökalu sekä tee soikionmuotoinen valinta. Luo uusi taso, jonka nimeksi laitat Painike Täytä valittu alue maalipurkki (Paint Bucket) työkalun avulla esim. siniseksi.

19 19 Paina sitten tasoefektipainike pohjaan ja valitse aukeavasta valikosta efekti Bevel and Emboss (tai valikosta Layer Layer Style Bevel and Emboss, ko. efekti tekee tasaiseen kuvaan hieman kolmiuloitteisuutta Kun efekti on valittu, aukeaa Layer Style ikkuna, josta voi valita sopivan efektin tasoa varten. Laita asetukset samoin kuin alla olevassa kuvassa. Huomaa, että voit tasoefekti ikkunassa valita useita efektejä yhtä aikaa ja katsoa Preview toiminnolla miltä ne näyttävät itse kuvassa. Hyväksy tasoefekti painamalla OK. Efektikohtaiset asetukset Esikatselu Efektit (voit valita useita) Kuva. Layer Style (tasoefektit) ikkuna. Klikkaamalla vasemmassa reunassa efektin nimeä sen asetukset tulevat näkyviin ikkunan keskelle. Valitse sitten tekstityökalu, vaihda väriksi keltainen ja kirjoita teksti Linkki. Valitse fontiksi Verdana ja kooksi 36 px, tekstin tyyliksi Bold. Siirrä teksti painikkeen keskelle ja hyväksy tekstin muokkaus. Myös tekstitasoon voidaan tehdä efektejä. Valitse tasoefekteistä Drop Shadow ja laita asetuksiksi seuraavat (ks. kuva alla):

20 20 Kuva. Drop Shadow efektin asetukset Valitse aktiiviseksi myös Stroke efekti, joka ympäröi tason (eli tässä tapauksessa tekstitason) värillä. Valitse efektikohtaisista asetuksista väriksi vihreä (tai joku muu). Paina sitten OK. Huomaa, että efektit tulevat näkyviin tasoikkunaan, ja ne saadaan näkyviin tai piiloon samoin kuin tasotkin silmänkuvaa klikkaamalla.

21 21 Kuvan ja tasojen tulisi näyttää nyt suunnilleen tältä: Taso näkyviin tai piiloon (klikkaa silmänkuvaa) Tasoefektit näkyvät tasoikkunassa, myös ne voi piilottaa tai poistaa. Poistetaan vielä Background taso (Valitse taso ja raahaa se roskakoriin tasoikkunassa), jotta kuvaan voidaan lisätä läpinäkyvyys. Huomaa, että kuvan taustalle tulee harmaa valkoinen ruudukko (eli kuvan tausta on tyhjä). Tallennetaan kuva nyt.gif tai.png muotoon (jpg muoto ei tue läpinäkyvyyttä). Valitse File Save for Web.

22 22 Laita asetukset kuten kuvassa. Huomaa kohta Transparency ja Matte (eli mikä väri on läpinäkyvä). Tallenna kuva nimellä linkki.gif Katso sitten miltä tekemäsi kuva näyttäisi WWW sivulla osoitteesta kekke/kk_perus/kuvat/painike.htm

23 23 Harjoitus 10: Piirrosmuotojen luominen Käytännön tarve: Webbigrafiikan luominen Välineet: valintatyökalut, maalipurkki, tasot Tässä tehtävässä harjoitellaan valintatyökalujen tehokasta käyttöä ja luodaan samalla värjättyjä kuvioita. Luo uusi kuva nimellä muodot. Kuvan kooksi 400*400 px. Tehdään keltaiseksi värjätty kuu. Valitse ympyränmuotoinen valintatyökalu ja rajaa sopivankokoinen ympyrä (tasasuhteisen ympyrän saat pitämällä Shift painiketta pohjassa rajausta tehdessäsi). Valitse työkalukohtaisista asetuksista kohta Subtract from Selection, jolloin seuraava valintasi pienentää aikaisemmin tehtyä rajausta. Uusi valinta/rajaus Add to Selection (lisää rajattuun alueeseen) Subtract from Selection (vähennä rajatusta alueesta) Tee toinen ympyrärajaus osittain aikaisemmin tekemäsi päälle, jolloin rajauksesta tulee osittain näkyvän kuun muotoinen (ei ole niin tarkkaa, voit perua rajauksen Undo toiminnolla ja kokeilla sitten uudelleen). Tee uusi taso (Layer New Layer), jonka nimeksi annat kuu. Valitse sitten maalikannu ( ) ja väriksi keltainen. Maalaa kuualue keltaiseksi maalikannun avulla. Tee uusi taso ja anna sille nimeksi taivas. Siirrä se tason kuu alle. Poista aktiivinen rajaus valikosta Selection Deselect (tai painamalla Ctrl + D). Värjää taivas taso tummansiniseksi maalikannulla.

24 24 Tee sitten alas nurmikko (huom! Tee sillekin oma tasonsa): valitse suorakulmionmuotoinen valintatyökalu ja tee kuvan alalaitaan kuvan levyinen suorakulmio. Valitse sitten maalikannu ja väriksi tummanvihreä. Maalaa nurmikko vihreäksi. Poista aktiivinen valinta (Ctrl + D). Tehdään sitten nurmikolle makaamaan kännykkä (hyvin pelkistetty!). Tee uusi taso ( puhelin ) ja siirrä se tason taivas päälle tasoikkunassa. Valitse suorakulmioin muotoinen valintatyökalu ja asetus Add to Selection. Tee ensi pystyssä oleva suorakulmio (kännykkä) ja lisää siihen toinen, pienempi suorakulmio (antenni, ks. kuva). Värjää sitten kännykkä vaikkapa punaiseksi. LISÄTEHTÄVÄ: tee kännykkään vielä valkoinen näyttö (vihje: tee rajaus ja maalaa se). Tallenna kuva nimellä muodot.psd Harjoitus 11: Kuvan kaappaaminen ruudulta ja siirtäminen Photoshoppiin Yksi erittäin näppärä ja usein hyödyllinen ominaisuus Windowsissa on PrintScreennäppäimen käyttö. Print Screen (näppäimistön oikea yläreuna, PrtSc näppäin) tallettaa leikepöydälle kuvan siitä mitä näytöllä kulloinkin sattuu näkymään. Tämä kuva voidaan sitten liittää leikepöydältä Photoshoppiin uudeksi kuvaksi tai olemassa olevan kuvan uudeksi tasoksi.

25 25 Huom! Tämä toiminto toimii myös muiden Windows ohjelmien kanssa: kuvan voi liittää esim. Word tiedostoon, Powerpoint kalvoesitykseen, Frontpage ohjelmassa webbisivuun jne. Tässä opetusmateriaalissa näkyvät kuvat on lisätty juuri em. tavalla. Tehdään siis seuraavasti: 1. Vaihda joku muu ohjelma kuin Photoshop aktiiviseksi ja paina PrtSc. Mitään kovin näkyvää ei tapahdu (hiiren osoitin katoaa hetkeksi), mutta ruudulla näkyvä sisältö siis kopioituu leikepöydälle kuvaksi. 2. Mene sitten Photoshoppiin ja luo uusi kuva (File New). Huomaa, että oletuksena Photoshop tekee kuvasta ruudun kokoisen (1024*768 pikseliä). Uuteen kuvaan voidaan liittää äsken kopioitu kuva. Valitse sitten Edit Paste (tai paina Ctrl + V). 3. Leikepöydällä olevasta kuvasta tulee uusi taso. Huom! Jos ei tapahdu mitään, niin paina PrtSc uudestaan ja kokeile sitten. Print Screen ja Alt Gr näppäin vain aktiivinen ikkuna kopioituu kuvaksi 4. Tee sitten niin, että avaat johonkin ohjelmaan vain pienen ruudun, esim. Photoshopissa Image Image Size (mikä tahansa muukin kelpaa). 5. Paina sitten yhtä aikaa Alt Gr + PrtSc tällöin leikepöydälle kopioituu koko ruudun sijasta vain aktiivisena oleva ikkuna. Lopullista kuvaa ei siis välttämättä tarvitse rajata lainkaan, jos haluaa näkyviin esim. vain yhden asetusikkunan (tässä materiaalissa tätä temppua on käytetty paljon). 6. Tee taas uusi kuva (File New) ja liitä äsken kopioitu kuva siihen (Edit Paste). Huomaa, että uudesta kuvasta tulee automaattisesti oikean kokoinen suhteessa kopioituun. Jos temppu ei onnistunut tai leikepöydältä tupsahtikin koko ruudun kuva, niin kokeile uudestaan. Tallenna sitten sivu ja kuva.

EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3

EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3 EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3 SOLUJEN TÄYTTÄMINEN JA MUOKKAAMINEN...4 SOLUUN KIRJOITTAMINEN...4 TEKSTIEN JA LUKUJEN KORJAUS...5 TEKSTIEN JA LUKUJEN MUOKKAUS...5

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 IVUT SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI TALKOISSA 5 NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 YLLÄPITOTILANÄKYMÄN TYÖKALUT 8 Valikkorivi 8 Palkki sivujen järjestyksen vaihtamiseen 8 SIVUJEN LUOMINEN

Lisätiedot

Word 2010 Perusteet Hannu Matikainen

Word 2010 Perusteet Hannu Matikainen Word 2010 Perusteet Päivitetty 3.10.2012 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Ohjelmaikkunan osat ja asetukset... 1 3 Asiakirjanäkymät... 3 4 Uusi asiakirja... 4 5 Asiakirjan hallinta... 5 5.1 Tallentaminen...

Lisätiedot

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014 Windows 7 Hannu Matikainen Päivitetty 4.7.2014 Sisältö WINDOWS-VERSIOT... 1 TYÖPÖYTÄ... 1 KUVAKKEET... 2 Kuvakkeiden ominaisuudet... 3 Pikakuvakkeet... 3 TEHTÄVÄPALKKI... 4 Tehtäväpalkin kuvakkeet... 5

Lisätiedot

1 Dreamweaver MMX. 2 Tekstin muokkaus

1 Dreamweaver MMX. 2 Tekstin muokkaus 1 Dreamweaver MMX Dreamweaverissa on samantyylisiä paletteja kuin Photoshopissa. Niitä voi olla auki useampia, mutta alkuun tarvitaan vain Properties palettia joten sulje ensin kaikki paletit ja napauta

Lisätiedot

WORD- ja EXCEL-opas Office 2010

WORD- ja EXCEL-opas Office 2010 Aalto Yliopiston Teknillinen Korkeakoulu Kemian ja materiaalitieteiden tiedekunta Kemian laitos Fysikaalisen kemian ja sähkökemian tutkimusryhmä WORD- ja EXCEL-opas Office 2010 Annukka Aarnio asantasa@cc.hut.fi

Lisätiedot

Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78)

Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78) Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78) Sisältö KOULUTUKSEN SISÄLTÖ... 3 MIKÄ ON CONDES?... 4 CONDESIN OSAT JA

Lisätiedot

Word 2010 Tehokas käyttö Hannu Matikainen

Word 2010 Tehokas käyttö Hannu Matikainen Word 2010 Tehokas käyttö Päivitetty 2.11.2012 2000-2012 Sisällysluettelo: 1 Johdanto... 1 2 Asetukset... 1 2.1 Oletusasetukset... 1 2.2 Riviväli ja välistys... 1 3 Tyylit asiakirjassa... 4 3.1 Yleistä

Lisätiedot

Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010

Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010 Käsikirja Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010 Copyright 2010 Parametric Technology Corporation. Parametric Technology Corporation omistaa sekä tämän ohjelman että siihen kuuluvan dokumentaation tekijänoikeudet.

Lisätiedot

Sisällysluettelo Tietokoneen osat... Hiiri... 8 Tietokoneen oheislaitteita...

Sisällysluettelo Tietokoneen osat... Hiiri... 8 Tietokoneen oheislaitteita... Sisällysluettelo Tietokoneen osat... 4 Näyttö eli monitori... 4 Keskusyksikkö... 4 Levykeasema eli korppuasema... 5 CD-ROM-asema eli romppuasema... 5 Näppäimistö... 6 Hiiri... 8 Hiiren painikkeet... 9

Lisätiedot

Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS

Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS Atk-Palvelu Luhtasaari Oy Seinäjoki 2015 SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS SukuJutut 1.3.2015 Copyright 1993-2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Atk-Palvelu Luhtasaari Oy Seppo

Lisätiedot

Digitaalisen kuvan perusteet

Digitaalisen kuvan perusteet 1 Digitaalisen kuvan perusteet Analoginen versus digitaalinen Analoginen kuva, esimerkiksi diapositiivi tai paperikuva, sisältää jatkuvasävyisiä väripintoja ja yksityiskohtia. Tummuus- ja läpäisyarvojen

Lisätiedot

Opiskelijan ohje. LearnLinc 10. http://ilinc.tokem.fi

Opiskelijan ohje. LearnLinc 10. http://ilinc.tokem.fi Tämä peruskäyttöohje on tuotettu Lapin etäopetuksen tukipalvelut (LATU) -hankkeen 1.8.2008 31.12.2010 tuella. ilinc 10 Opiskelijan peruskäyttöohje Opiskelijan ohje LearnLinc 10 http://ilinc.tokem.fi Virtuaaliopintojen

Lisätiedot

Kari J Keinonen Microsoft Excel 2013 Eng EDISTYNYT KÄYTTÖ

Kari J Keinonen Microsoft Excel 2013 Eng EDISTYNYT KÄYTTÖ Kari J Keinonen Microsoft Excel 2013 Eng EDISTYNYT KÄYTTÖ Käyttöoikeustiedot Tämän e-kirjan sisältö on suojattu tekijänoikeuslain, muiden asiaa käsittelevien lakien ja kansainvälisten sopimusten mukaisesti.

Lisätiedot

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä. Kurssin sisältö: 1 Johdanto... 3 2 Internet... 4 2.1 Internetin peruskäyttö... 4

Lisätiedot

Johdatus ArcGIS 10 ohjelmiston käyttöön

Johdatus ArcGIS 10 ohjelmiston käyttöön OULUN YLIOPISTON MAANTIETEEN LAITOKSEN OPETUSMONISTE NO. 42 Johdatus ArcGIS 10 ohjelmiston käyttöön Harri Antikainen & Piia Kortsalo Oulu 2012 2 Johdatus ArcGIS 10 ohjelmiston käyttöön Tekijät ja taitto:

Lisätiedot

YRITYSTENKIN KANNATTAISI HYMYILLÄ! Yritysilmeopas

YRITYSTENKIN KANNATTAISI HYMYILLÄ! Yritysilmeopas YRITYSTENKIN KANNATTAISI HYMYILLÄ! Yritysilmeopas Sisällysluettelo ALKUSANAT YRITYSILME liikemerkki & logo värimaailma typografia slogan sommittelu graafiset tehosteet & taustagrafiikka grafiikkaohjelmat

Lisätiedot

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö...

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö... M-Files 10 Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 3.1 Järjestelmävaatimukset...10 3.2 Automatisoitu asennus ja jakelu...11 3.3 Asennuksen läpivienti...11

Lisätiedot

KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSHOP ELEMENTS 6 - OHJELMALLA

KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSHOP ELEMENTS 6 - OHJELMALLA KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSHOP ELEMENTS 6 - OHJELMALLA 15.2.2015 ATK Seniorit Mukanetti ry / Kuvakerho 2 Kuva kuvaan Adobe PHOTOSHOP Elements 6 -ohjelmalla 3 Kun aloitetaan kuvien liittäminen

Lisätiedot

LoiLoScope EX/AX/FX käyttäjän opas

LoiLoScope EX/AX/FX käyttäjän opas LoiLoScope EX/AX/FX käyttäjän opas Tämä opas on tarkoitettu LoiLoScope EX, LoiLoScope AX ja LoiLoScope FX. Vahvista käyttämäsi sovellus. Voit myös tarkastella käyttöoppaassa LoiLoScope EX/AX/FX ja kameran

Lisätiedot

Microsoft Word-tekstinkäsittelyohjelman

Microsoft Word-tekstinkäsittelyohjelman Microsoft Word-tekstinkäsittelyohjelman opas Tähän oppaaseen on koottu opiskelussa tarvittavia Word-ohjelman perustoimintoja. Pidemmälle vietyjä ohjeita löytyy opaskirjoista ja muista lähteistä. Tämä opas

Lisätiedot

KÄY TÖN ALOITTAMISEEN

KÄY TÖN ALOITTAMISEEN Koulukirjat tietokoneelle OHJEITA PDF XChange Viewer -ohjelman KÄY TÖN ALOITTAMISEEN Sisällysluettelo Ohjelman hankkiminen 1 Käytön aloittaminen 1 Työkalut 2 Työkalurivin muokkaaminen 4 Työkalurivin fonttikoon

Lisätiedot

Kuvakirja-opas Näin teet oman Ifolorkirjan

Kuvakirja-opas Näin teet oman Ifolorkirjan Kuvakirja-opas Näin teet oman Ifolorkirjan 03/2013 Mikä on Ifolorkirja ja Ifolor Designer? Ifolorkirja on aito painettu kirja, jonka kannet ja sisällön sinä luot omilla kuvillasi ja haluamillasi teksteillä.

Lisätiedot

Ohjeiden käyttäminen

Ohjeiden käyttäminen Ohjeiden käyttäminen Tietoja online-ohjeiden ominaisuuksista Ohjeiden käyttäminen: näkö- tai liikuntarajoitteiset Ohjedokumentaation avaaminen Miten-sivujen käyttäminen Tietoja online-ohjeiden ominaisuuksista

Lisätiedot

5. Sijainnin määrittäminen olemassa olevalle liikuntapaikalle

5. Sijainnin määrittäminen olemassa olevalle liikuntapaikalle VIRKISTYSALUEEN LISÄÄMINEN KARTALLE JA TIETOJEN MUOKKAUS Sisältö: 1. Alueen sijainnin tallennus 2. Alueen ominaisuustietojen tallentaminen 3. Alueen poistaminen 4. Olemassa olevan alueen tietojen muokkaus

Lisätiedot

Aki Taanila SPSS OPAS

Aki Taanila SPSS OPAS Aki Taanila SPSS OPAS 2.10.2009 SISÄLLYS 0 JOHDANTO... 1 1 AINEISTON TALLENTAMINEN... 2 1.1 Muuttujien määrittely... 2 1.2 Aineiston syöttäminen... 5 1.3 Aineiston tallentaminen ja avaaminen... 6 1.4 Aineistojen

Lisätiedot

Kuviot. Muutamia vihjeitä kuvion laadintaan

Kuviot. Muutamia vihjeitä kuvion laadintaan Kuviot Uljaksesta poimittu taulukko on tarkasteltavissa myös tilastokuviona. Vaikka Uljaksen grafiikka on tarkoitettu tietojen pikaiseen havainnollistamiseen, voi kuviokäyttöliittymän eri säätimiä kokeilemalla

Lisätiedot

Nettisivujen Päivitysohje

Nettisivujen Päivitysohje Hämeenlinnan rauhanyhdistys ry Nettisivujen Päivitysohje Ohje päivitetty 18.7.2012 Hallintapaneeli Kirjautuminen nettisivujen hallintaan Hallintapaneeliin päästään kirjautumaan klikkaamalla linkkiä nettisivujen

Lisätiedot

Maarit Hynninen-Ojala. Moodle 2.3.2+ Opiskelijan opas

Maarit Hynninen-Ojala. Moodle 2.3.2+ Opiskelijan opas Moodle 2.3.2+ Opiskelijan opas Sisällys 1 Opiskelijana Moodlessa ohje 1 1.1 Kirjautuminen Moodleen 1 1.2 Etusivu 2 1.3 Navigointi 3 1.4 Minun Moodleni 4 1.5 Omat käyttäjätiedot 4 1.6 Omien käyttäjätietojen

Lisätiedot

SMART Board harjoituksia 09 - Notebook 10 Notebookin perustyökalujen käyttäminen 2 Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia.

SMART Board harjoituksia 09 - Notebook 10 Notebookin perustyökalujen käyttäminen 2 Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia. SMART Board harjoituksia 09 - Notebookin perustyökalujen käyttäminen 2 Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia. http://www.kouluon.fi/ Harjoitus 1-09: Taikakynä Avaa edellisessä harjoituksessa

Lisätiedot