Oppitunti 8 - Osa 1 - Numeroita ja kuvia

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Oppitunti 8 - Osa 1 - Numeroita ja kuvia"

Transkriptio

1 Oppitunti 8 - Osa 1 - Numeroita ja kuvia kymmenen kaksikymmentä kolmekymmentä neljäkymmentä viisikymmentä kuusikymmentä seitsemänkymmentä kahdeksankymmentä yhdeksänkymmentä sata satayksi satakaksi satakolme sataneljä 1 sivellin = 'pensseli' paletti paletti ja sivellin sivellin = pensseli (sivellin on sama kuin ' pensseli') öljyvärejä- Tässä on erivärisiä öljyvärejä. pensseli, paletti ja erivärisiä öljyvärejä Tässä on pensseli, paletti ja erivärisiä öljyvärejä. punainen öljyväripurkki Tässä on punainen öljyväripurkki ja punaista öljyväriä. monta väripurkkia monta pensseliä Purkissa on monta pensseliä. maalata Tässä maalataan pensselillä. Poika maalaa. Mies maalaa. Nainen maalaa.

2 spray-maali spray-maalipurkki Mies maalaa spray-maalilla. Poika maalaa graffitia. Tyttö maalaa puun lehdet vihreiksi. värittää Tyttö värittää puun lehdet vihreiksi. vesivärit Tyttö värittää kirjaa. 2 värittää- Mies värittää piirrosta. piirtää- Mies piirtää. Napoleon- Napoleonin muotokuva Mona Lisa- Mona Lisan muotokuva Mies piirtää muotokuvaa. Mies piirtää muotokuvaa. Mies piirtää karrikatyyriä. Mies piirtää muotokuvaa värikynällä. erivärisiä liituja Nämä ovat erivärisiä liituja. Poika piirtää liiduilla. Pojalla on erivärisiä liituja. liitutaulu piirros Opettaja piirtää taululle. Tytön piirros. musta taulu = liitutaulu Taululle on kirjoitettu numerot 1, 2, 3, 4 ja 5. Tyttö maalaa vesiväreillä. väritetty perhonen videokamera

3 Liisa on piirtänyt tämän kuvan. kamera ottaa kuva Nainen ottaa kuvan. Nainen ottaa kameralla kuvan. Poika ottaa kuvan. Poika ottaa kameralla kuvan. Mies ottaa tytöstä kuvan. Tyttö ottaa kaloista kuvan. Nainen ottaa sinusta kuvan. 3 valokuva- Tämä on valokuva. Tässä valokuvassa on kukka. piirretty kuva- Tämä on piirretty kuva. Tässä (valo)kuvassa on neljä kukkaa. kaksi valokuvaa Kuvassa on kaksi valokuvaa. Tässä kuvassa on kolme valokuvaa. Tässä on kuusi kuvaa. Graham Briggs on ottanut tämän kuvan. Valokuvassa on sinisen auton ajovalo (auton 'etulamppu'). Oppitunti 8 - Osa 2 Kuvassa on erilaisia... erilaisia meritähtiä Kuvassa on erilaisia meritähtiä. erilaisia tossuja Tässä kuvassa on erilaisia tossuja. erilaisia pingviinejä Tässä kuvassa on erilaisia pingviinejä. erivärisiä pyykkipoikia Kuvassa on erivärisiä pyykkipoikia.

4 erilaisia saappaita Tässä kuvassa on erilaisia saappaita. erilaisia sänkyjä Kuvassa on erilaisia sänkyjä. erilaisia rannekelloja Kuvassa on erilaisia rannekelloja. Tässä kuvassa on kolme erilaista rannekelloa. erilaisia taloja Kuvassa on erilaisia taloja. Tässä kuvassa on neljä erilaista taloa. 4 erilaisia pöytiä Kuvassa on erilaisia pöytiä. Tässä kuvassa on kolme erilaista pöytää. erilaisia kaloja Tässä kuvassa on erilaisia kaloja. Kuvassa on viisi erilaista kalaa. erilaisia mailoja Tässä kuvassa on erilaisia mailoja. Kuvassa on kaksi erilaista mailaa. erilaisia kiikareita Tässä kuvassa on erilaisia kiikareita. Kuvassa on neljä erilaista kiikaria. erilaisia kaukosäätimiä Tässä kuvassa on erilaisia kaukosäätimiä. Kuvassa on kolme erilaista kaukosäädintä. erilaisia suita Kuvassa on erilaisia suita. Kuvassa on neljä erilaista suuta. erilaisia pölynimureita Tässä kuvassa on erilaisia pölynimureita.

5 Kuvassa on kaksi erilaista pölynimuria. erilaisia lintuja Tässä kuvassa on kaksi samanlaista ja yksi erilainen lintu. erilaisia lamppuja Tässä kuvassa on erilaisia lamppuja. Kuvassa on neljä erilaista lamppua. 5 erilaisia lentokoneita Tässä kuvassa on erilaisia lentokoneita. Kuvassa on kaksi erilaista lentokonetta. erilaisia vasaroita Tässä kuvassa on erilaisia vasaroita. Kuvassa on kolme erilaista vasaraa. erilaisia saksia Tässä kuvassa on erilaisia saksia. Kuvassa on kolmet erilaiset sakset. erilaisia silmälaseja Tässä kuvassa on erilaisia silmälaseja. Kuvassa on neljä erilaista silmälasia. erilaisia pölynimureita Kuvassa on erilaisia pölynimureita. Kuvassa on kaksi erilaista pölynimuria. erilaisia laivoja Kuvassa on erilaisia laivoja. Kuvassa on kolme erilaista laivaa. erilaisia koiria Tässä kuvassa on erilaisia koiria. Kuvassa on kaksi erilaista koiraa. Oppitunti 8 - Osa 3 erilaisia ja samanlaisia erilaisia sulkia Tässä kuvassa on erilaisia sulkia.

6 Kuvassa on kaksi erilaista sulkaa. erilaisia värejä Tässä kuvassa on erilaisia värejä. samanlaisia sohvia Tässä kuvassa on samanlaisia sohvia. Kuvassa on kolme samanlaista sohvaa. 6 samanlaisia kukkia Tässä kuvassa on samanlaisia kukkia. Kuvassa on viisi samanlaista kukkaa. samanlaisia grillejä Tässä kuvassa on samanlaisia grillejä. Kuvassa on viisi samanlaista grilliä samanlaisia linja-autoja Tässä kuvassa on samanlaisia linja-autoja. Kuvassa on kaksi samanlaista linja-autoa. samanlaisia munia Tässä kuvassa on samanlaisia munia. Kuvassa on kuusi samanlaista munaa. samanlaisia lamppuja Tässä kuvassa on samanlaisia lamppuja. Kuvassa on kaksi samanlaista lamppua. samanlaisia paketteja Tässä kuvassa on samanlaisia paketteja. Kuvassa on kaksi samanlaista pakettia. samanlaisia tupakoita Tässä kuvassa on samanlaisia savukkeita. (tupakoita) Kuvassa on seitsemän samanlaista savuketta. (tupakkaa) samanlaisia lipastoja Tässä kuvassa on samanlaisia lipastoja. Kuvassa on kaksi samanlaista lipastoa.

7 samanlaisia lukkoja Tässä kuvassa on samanlaisia lukkoja Kuvassa on kaksi samanlaista lukkoa. 7 samanlaisia hevosia Tässä kuvassa on samanlaisia hevosia. Kuvassa on kolme samanlaista hevosta. samanlaisia savukkeita Tässä kuvassa on samanlaisia tupakoita. (savukkeita) Kuvassa on kuusi samanlaista tupakkaa. (savuketta) samanlaisia pulloja Tässä kuvassa on samanlaisia pulloja. Kuvassa on neljä samanlaista pulloa. samanlaisia aaseja Tässä kuvassa on samanlaisia aaseja. Kuvassa on kolme samanlaista aasia. samanlaisia appelsiineja Tässä kuvassa on samanlaisia appelsiineja. Kuvassa on kolme samanlaista appelsiinia. samanlaisia herätyskelloja Tässä kuvassa on samanlaisia herätyskelloja. Kuvassa on viisi samanlaista herätyskelloa. Oppitunti 8 - Osa 4 samanlaisia samanlaisia kaappikelloja Tässä kuvassa on samanlaisia kaappikelloja. Kuvassa on kolme samanlaista kaappikelloa. samanlaisia laatikoita Tässä kuvassa on samanlaisia laatikoita.

8 samanlaisia rullamittoja Tässä kuvassa on samanlaisia rullamittoja. Kuvassa on neljä samanlaista rullamittaa. samanlaisia paitoja Tässä kuvassa on samanlaisia paitoja. Kuvassa on kaksi samanlaista paitaa. samanlaisia pillejä Tässä kuvassa on samanlaisia pillejä. Kuvassa on seitsemän samanlaista pilliä. 8 samanlaisia sateenvarjoja Tässä kuvassa on samanlaisia sateenvarjoja. Kuvassa on kaksi samanlaista sateenvarjoa. samanlaisia sähköpistokkeita Tässä kuvassa on samanlaisia sähköpistokkeita. Kuvassa on neljä samanlaista sähköpistoketta. samanlaisia vanupuikkoja Tässä kuvassa on samanlaisia vanupuikkoja. Kuvassa on kuusi samanlaista vanupuikkoa. samanlaisia viivoittimia Tässä kuvassa on samanlaisia viivoittimia. Kuvassa on kaksi samanlaista viivoitinta. samanlaisia kameroita Tässä kuvassa on samanlaisia kameroita. Kuvassa on kaksi samanlaista kameraa. samanlaisia lautasia Tässä kuvassa on samanlaisia lautasia. Kuvassa on kaksi samanlaista lautasta. samanlaisia huomiovärikyniä Tässä kuvassa on samanlaisia huomiovärikyniä. Kuvassa on neljä samanlaista huomiovärikynää.

9 samanlaisia lehtiä Tässä kuvassa on samanlaisia lehtiä. Kuvassa on kolme samanlaista lehteä. samanlaisia paletteja Tässä kuvassa on samanlaisia paletteja. Kuvassa on neljä samanlaista palettia. 9 samanlaisia pesiä Tässä kuvassa on samanlaisia pesiä. Kuvassa on seitsemän samanlaista pesää. samanlaisia siveltimiä Tässä kuvassa on samanlaisia siveltimiä. Kuvassa on neljä samanlaista sivellintä. samanlaisia pensseleitä Tässä kuvassa on samanlaisia pensseleitä. Kuvassa on neljä samanlaista pensseliä. samanlaisia pensseleitä Tässä kuvassa on samanlaisia pensseleitä. Kuvassa on neljä samanlaista pensseliä. samanlaisia siveltimiä Tässä kuvassa on samanlaisia siveltimiä. Kuvassa on neljä samanlaista sivellintä. samanlaisia spray-pulloja Tässä kuvassa on samanlaisia spray-pulloja. Kuvassa on kolme samanlaista spray-pulloa. (Myös: aerosolipullo tai ponnekaasupullo) samanlaisia pöytälaskimia Tässä kuvassa on samanlaisia pöytälaskimia. Kuvassa on kaksi samanlaista pöytälaskinta.

10 samanlaisia kukkoja Tässä kuvassa on samanlaisia kukkoja. Kuvassa on kaksi samanlaista kukkoa. Käännä omalle kielellesi. Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 10 samanlaisia kampoja Tässä kuvassa on samanlaisia kampoja. Kuvassa on kaksi samanlaista kampaa. Sanasto sivellin = 'pensseli' (8) paletti (8) öljyväri (8) öljyväripurkki (8) maalata (8) spray-maali (8) spray-maalipurkki (8) graffiti (8) värittää (8) vesivärit (8) piirtää (8) muotokuva (8) karrikatyyri (8) liitu (8) liitutaulu (8) piirros (8) musta taulu = liitutaulu (8) kirjoittaa (8) perhonen (8) videokamera (8) kamera (8) ottaa kuva (valokuvata) (8) valokuva (8) ajovalo (8) kiikari (8) spray-pullo (8) aerosolipullo (8) ponnekaasupullo (8)

ESKO-TEHTÄVÄT - esiopetuksesta kouluun

ESKO-TEHTÄVÄT - esiopetuksesta kouluun Nimi ESKO-TEHTÄVÄT - esiopetuksesta kouluun 1 ESKO- tehtävät (esiopetuksesta kouluun) on osa OPETUSHALLITUKSEN RAHOITTA- MAA KEHITTÄMISHANKETTA, jossa tavoitteena on MONIKULTTUURISUUSTAITOJEN KEHITTÄMINEN

Lisätiedot

KÄTS. Käytännön suomea. Sirpa Rönkkö ja Kaisa Toiviainen kuvitus Elina Roininen

KÄTS. Käytännön suomea. Sirpa Rönkkö ja Kaisa Toiviainen kuvitus Elina Roininen KÄTS Käytännön suomea Sirpa Rönkkö ja Kaisa Toiviainen kuvitus Elina Roininen Käytännön Suomea -oppimateriaalin käyttäjälle KÄTS suomen kielen oppimateriaali on tarkoitettu etenkin hitaasti eteneviin aikuisten

Lisätiedot

Kappale 6. Onnea uuteen kotiin!

Kappale 6. Onnea uuteen kotiin! Kappale 6 Onnea uuteen kotiin! Maijan luona kylässä On lauantai. Maija Virtanen on keittiössä. Hän keittää kalakeittoa. Ovikello soi. Kari, mene avaamaan! Halimo, Abdi ja Jusuf ovat tulossa kylään. Kari

Lisätiedot

Mika Lamminpää. Eila ja Ossi. Suomen kielen alkeisoppikirja

Mika Lamminpää. Eila ja Ossi. Suomen kielen alkeisoppikirja Mika Lamminpää Eila ja Ossi Suomen kielen alkeisoppikirja 1 Becoming More Visible -projektin kehittämiskumppanuuden muodostivat: Kajaanin, Tampereen, Turun ja Vaasan vastaanottokeskukset, Kansalais- ja

Lisätiedot

Liikkumismuistoja. Suomen Vanhempainliitto Mariankatu 28 B 5 00170 Helsinki (09) 135 1177 toimisto@vanhempainliitto.fi www.vanhempainliitto.

Liikkumismuistoja. Suomen Vanhempainliitto Mariankatu 28 B 5 00170 Helsinki (09) 135 1177 toimisto@vanhempainliitto.fi www.vanhempainliitto. Suomen Vanhempainliitto Mariankatu 28 B 5 00170 Helsinki (09) 135 1177 toimisto@vanhempainliitto.fi www.vanhempainliitto.fi Liikkumismuistoja Suomen Vanhempainliitto järjesti keväällä 2004 liikuntamuistokyselyn,

Lisätiedot

RAKENNETAAN PUUSTA NIKSIN JA NIKKARIN KANSSA 1 RAKENNETAAN PUUSTA NIKSIN JA NIKKARIN KANSSA

RAKENNETAAN PUUSTA NIKSIN JA NIKKARIN KANSSA 1 RAKENNETAAN PUUSTA NIKSIN JA NIKKARIN KANSSA RAKENNETAAN PUUSTA NIKSIN JA NIKKARIN KANSSA Moi! Puun käyttäminen on hyväksi luonnolle Me olemme Niksi ja Nikkari ja meidän mielestä on mahtavaa rakennella asioita puusta. Yleensä tiedämme täsmälleen,

Lisätiedot

Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan

Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan 1 Oppaasta Luovuutta! Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan on kokoelma taide-

Lisätiedot

Olipa kerran lintu. Se oli naurava. Oli niin iloinen, että se halusi mennä taikalinnaan. Ja se kysy, että onko tuo teijän luola. Siltä prinssiltä kysy. Prinssi sano, että - Ei, se ei ole kenenkään. Lintu

Lisätiedot

Montreal Cognitive Assesment (MoCA) Esitys- ja pisteytysohjeet

Montreal Cognitive Assesment (MoCA) Esitys- ja pisteytysohjeet Montreal Cognitive Assesment (MoCA) Esitys- ja pisteytysohjeet Montreal Cognitive Assesment (MoCA) on suuniteltu lievien kognitiivisten vaikeuksien nopeaksi seulontamenetelmäksi. Sillä arvioidaan tiedonkäsittelyn

Lisätiedot

1. Muutamia erityisongelmia murtolukujen käsitteen oppimisessa

1. Muutamia erityisongelmia murtolukujen käsitteen oppimisessa 1. Muutamia erityisongelmia murtolukujen käsitteen oppimisessa (Lähde: Lamon, S. 1999. Teaching fractions and ratios for understanding. New Jersey: Lawrence Erlbaum Publishers.) Murtolukujen alueelle siirryttäessä

Lisätiedot

Lapsilla on omat oikeudet

Lapsilla on omat oikeudet Johdanto Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana kansainvälisten adoptioiden määrä Suomessa on kymmenkertaistunut. Kaikkiaan maassamme on arviolta 3 000 ulkomailta adoptoitua lasta. Suurin osa heistä on

Lisätiedot

Djid _Zc\^ engi_ohjekirja_091107.indd 1 9.11.2007 10:47

Djid _Zc\^ engi_ohjekirja_091107.indd 1 9.11.2007 10:47 Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia! Jokainen meistä on jollain tavalla erilainen kuin muut: yhdellä on valtava punainen kiharapehko, toisella tumma iho, kolmannella hörökorvat, iso peppu tai jotain

Lisätiedot

Berit Kurtén-Finnäs, Kemididaktiskt Resurscentrum, Åbo Akademi. Päivitetty: 19.11.07

Berit Kurtén-Finnäs, Kemididaktiskt Resurscentrum, Åbo Akademi. Päivitetty: 19.11.07 METSÄ VASTAA HARJOITUKSIA OPPIAINEITTAIN FYSIIKKA JA KEMIA Metsävastaan luontoon ja ympäristöön liittyvien kemiantehtävien laatija on FM Berit Kurtén-Finnäs, Kemididaktiskt Resurscentrum, Åbo Akademi,

Lisätiedot

Tietotuutti 11.6.2012

Tietotuutti 11.6.2012 Tietotuutti 11.6.2012 11.6.201 2 1 Pääkirjoitus Viidennen leiripäivän alkaessa mietityttää miten leiri on muuttunut uus-vanhan mielestä ja miltä se vaikuttaa ensikertalaiselta. Ensikertalaisen silmin tämä

Lisätiedot

Minä tiijän yhen tappauksen

Minä tiijän yhen tappauksen Kivijärven perinnepiiriläiset ovat muistelleet pieniä arkisia sattumuksia, joita ilman jokapäiväinen elämä olisi Kivijärven kylillä ollut entisaikaan paljon yksitoikkoisempaa. Perinnepiirin muistelut on

Lisätiedot

2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi. Kommentti [ 1]: Juu, tämä hyvä! Ehkä alemmat kirjat voisivat olla vielä vähän hailakampia tai jotain?

2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi. Kommentti [ 1]: Juu, tämä hyvä! Ehkä alemmat kirjat voisivat olla vielä vähän hailakampia tai jotain? 2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi Ruutunäkymä: Taustalla sama kirjastohuone, joka on pääsivulla. Lisäksi kuvassa esimerkiksi kirjakasa tai kirjat hyllyssä. Kirjat ovat linkkejä äänneryppäisiin. Äänneryppäät

Lisätiedot

MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies

MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies hankkeen kanssa. Kilpailu tuotti noin 80 kiinnostavaa nuorten kirjoittajien

Lisätiedot

Yhteistyö on voimaa! Yhteistyö on voimaa. Sisällys. Sivu 1/30 Virikemateriaalia lastenkirjaan Yhteistyö on voimaa!

Yhteistyö on voimaa! Yhteistyö on voimaa. Sisällys. Sivu 1/30 Virikemateriaalia lastenkirjaan Yhteistyö on voimaa! Sivu 1/30 Virikemateriaalia lastenkirjaan Yhteistyö on voimaa! Yhteistyö on voimaa! Sisällys 2 Esipuhe 3 Kirja minusta! 9 Hengittäminen vahvistaa! 11 Näytä minulle, miten sinä voit! 13 Roolileikkiä eläinhahmoilla

Lisätiedot

Kaukosäätimen käyttö. 5 Numeronäppäimet yhteydenottoa ja kameran muistipaikkoja varten. Kaukosäätimen opas, MR 2002 1 YLEISESITTELY

Kaukosäätimen käyttö. 5 Numeronäppäimet yhteydenottoa ja kameran muistipaikkoja varten. Kaukosäätimen opas, MR 2002 1 YLEISESITTELY Kaukosäätimen käyttö Tämä opas selvittää kaukosäätimen avulla ohjattavia toimintoja. Mukaan on otettu arkisessa käytössä tarvittavat ominaisuudet, koneen asetuksia muokkaavat toiminnot on jätetty käsittelemättä.

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN TAIDEMUSEO ALUETAIDEMUSEO

HÄMEENLINNAN TAIDEMUSEO ALUETAIDEMUSEO HÄMEENLINNAN TAIDEMUSEO ALUETAIDEMUSEO LAINATTAVAT TAIDE- JA VIRIKEKOKONAISUUDET HOITOLAITOKSILLE, PÄIVÄTOIMINTARYHMILLE, OMAISHOITAJILLE Hämeenlinnan Taidemuseo tarjoaa kuvataidepalveluja hoitolaitoksissa

Lisätiedot

ELEMENT. Kappale I: Similae. Prologi ~tapahtui vuonna 1890 Pamfyliassa~

ELEMENT. Kappale I: Similae. Prologi ~tapahtui vuonna 1890 Pamfyliassa~ ELEMENT Kappale I: Similae Prologi ~tapahtui vuonna 1890 Pamfyliassa~ Pamfylian kuningaskunta joutui sotaan Frygiaa vastaan. Frygialaiset tulivat yön pimeydessä Pamfylian rajan yli tuhotakseen kaiken,

Lisätiedot

Jalo Einola. Eläimet. Raamatunkohtia, joissa suoraan tai epäsuoraan mainitaan eläimiä ja niiden käyttöön, kohteluun ja huolenpitoon liittyviä asioita.

Jalo Einola. Eläimet. Raamatunkohtia, joissa suoraan tai epäsuoraan mainitaan eläimiä ja niiden käyttöön, kohteluun ja huolenpitoon liittyviä asioita. Jalo Einola Eläimet Raamatunkohtia, joissa suoraan tai epäsuoraan mainitaan eläimiä ja niiden käyttöön, kohteluun ja huolenpitoon liittyviä asioita. Eläimet Jalo Einola Kuvat: Heimo Harju Ulkoasu: R. Penttinen

Lisätiedot

Seuraavat toimintavinkit on koottu ajatellen luokkatyöskentelyä, mutta niitä voi soveltaa myös kotikäyttöön.

Seuraavat toimintavinkit on koottu ajatellen luokkatyöskentelyä, mutta niitä voi soveltaa myös kotikäyttöön. VINKKEJÄ AIKAKÄSITTEEN JA KELLONAIKOJEN OPETTELUUN Seuraavat toimintavinkit on koottu ajatellen luokkatyöskentelyä, mutta niitä voi soveltaa myös kotikäyttöön. 1. Kaksi eri näkökulmaa Puhuttaessa ajasta,

Lisätiedot

3.5 Todennäköisyyden laskumenetelmiä

3.5 Todennäköisyyden laskumenetelmiä MAB5: Todennäköisyyden lähtökohdat 3.5 Todennäköisyyden laskumenetelmiä Aloitetaan esimerkillä, joka on sitä sarjaa, mihin ei ole mitään muuta yleispätevää ohjetta kuin että on edettävä järjestelmällisesti

Lisätiedot

ARKI RAISION KAUPUNGIN PÄIVÄHOIDON ARKITOIMINTAPEDAGOGIIKKA

ARKI RAISION KAUPUNGIN PÄIVÄHOIDON ARKITOIMINTAPEDAGOGIIKKA ARKI RAISION KAUPUNGIN PÄIVÄHOIDON ARKITOIMINTAPEDAGOGIIKKA Raision Kaupunki 1/2008 JOHDANTO... 3 ARKITOIMINTAPEDAGOGIIKKA PIENTEN RYHMISSÄ... 4 JOHDANTO... 5 VARHAINEN VUOROVAIKUTUS... 6 KIELEN KEHITYS...

Lisätiedot

PARTITIIVI: Mitä? Ketä? Keitä? Millaista? Millaisia?

PARTITIIVI: Mitä? Ketä? Keitä? Millaista? Millaisia? Kannoin kirjapinoa. Käytän silmälaseja. PARTITIIVI: Mitä? Ketä? Keitä? Millaista? Millaisia? Partitiivi vastaa kysymykseen Ketä? Mitä? Keitä? Millaista? Millaisia? Partitiivilla ilmaistaan jonkin kokonaisuuden

Lisätiedot

Kaikki. kauniit. hevoset. wsoy

Kaikki. kauniit. hevoset. wsoy lx n Kaikki kauniit hevoset wsoy kaikki kauniit hevoset Cormac McCarthy Kaikki kauniit hevoset rajatrilogia i Suomentanut Kaijamari Sivill werner söderström osakeyhtiö helsinki Suomentaja kiittää Taiteen

Lisätiedot

DISKREETTI MATEMATIIKKA

DISKREETTI MATEMATIIKKA DISKREETTI MATEMATIIKKA 1 2 DISKREETTI MATEMATIIKKA Sisällysluettelo 1. Relaatio ja funktio 3 1.1. Karteesinen tulo 3 1.2. Relaatio ja funktio 3 2. Kombinatoriikkaa 8 2.1. Tulo- ja summaperiaate 9 2.2.

Lisätiedot

TUNTOSARVI. Justiinan 80 värikästä vuotta. xxxx. Vihko ja kynä kulkevat aina xxxx Marittan mukana. Nro 3 Maaliskuu 2013. Suomen Kuurosokeat ry

TUNTOSARVI. Justiinan 80 värikästä vuotta. xxxx. Vihko ja kynä kulkevat aina xxxx Marittan mukana. Nro 3 Maaliskuu 2013. Suomen Kuurosokeat ry TUNTOSARVI Nro 3 Maaliskuu 2013 Suomen Kuurosokeat ry Vihko ja kynä kulkevat aina xxxx Marittan mukana xxxx Justiinan 80 värikästä vuotta Sisältö Pääkirjoitus: Tavoiteohjelman merkitys ja sen päivitys...3

Lisätiedot

KANSAINVÄLISIÄ PELEJÄ JA LEIKKEJÄ

KANSAINVÄLISIÄ PELEJÄ JA LEIKKEJÄ KANSAINVÄLISIÄ PELEJÄ JA LEIKKEJÄ Intia: Pyyhekumiviesti Aasia Leikkijät istuvat riveissä. Rivin toiseen päähän asetetaan pyyhekumi. Leikkijän tehtävänä on ottaa pyyhekumi käteensä, nostaa se päänsä päälle

Lisätiedot