SLS:n työ Uralin rovastikunnassa Nimikkoraportti 2013, Venäjä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SLS:n työ Uralin rovastikunnassa Nimikkoraportti 2013, Venäjä"

Transkriptio

1 1 SLS:n työ Uralin rovastikunnassa Nimikkoraportti 2013, Venäjä Kumppani Raportoija Inkerin kirkko, IK:n Uralin rovastikunta ja sen seurakunnat Raportti ja kuvat Hannu Heikkilä, pastori, lähetystyöntekijä Hyvät Inkerin kirkon Uralin rovastikunnan tukijat! Anteeksipyyntö Olen pahoillani, että olette saaneet odottaa uutta informaatiota Uralin rovastikunnasta kovin pitkään. Uralin rovastikunnan raportin monesti kirjoittanut Juha Väliaho siirtyi vaimonsa Anun kanssa Viroon vuonna Tämä raportti koskee nyt koko vuotta Koska edellisestä raportista on jo aikaa, niin tällä kertaa palautan laajalla hankekuvauksella mieliinne, mistä on kysymys. Jos hankkeen pääpiirteet ovat säilyneet muistissa, niin voi siirtyä heti raportin toiseen osaan Hankkeen toiminnot vuonna Hankekuvaus 1.1. Inkerin kirkko Inkerin kirkko on Venäjällä toimiva evankelis-luterilainen kirkko. Sillä on noin 80 seurakuntaa ja toiminnan piirissä arvioidaan olevan noin henkeä. Seurakunnat ovat hajallaan ympäri Venäjää. Tiheimmin seurakuntia on Pietarin, Leningradin oblastin ja Karjalan tasavallan alueilla. Kirkon keskustoimisto on Pietarissa ja kirkkoa johtaa piispa Aarre Kuukauppi. Inkerin kirkkoon tutustuu parhaiten sen suomenkielisillä kotisivuilla ( Kirkko julkaisee myös suomenkielistä Inkerin kirkko lehteä. Sen tilaus onnistuu kirkon kotisivujen kautta Uralin rovastikunta Inkerin kirkolla on seitsemän rovastikuntaa: Pietarin, Länsi-Inkerin, Karjalan, Moskovan, Volgan, Siperian ja Uralin rovastikunnat. Uralin rovastikunnan alueella on kymmenen seurakuntaa. Ne sijaitsevat Euroopan itäisimmässä osassa Uralin vuoriston länsipuolelle. Seurakunnat ovat kooltaan pieniä (10-50 seurakuntalaista) tai keskisuuria ( seurakuntalaista). Venäjä on liittovaltio, joka muodostuu 83 hallintoalueesta. Niistä 21 on autonomista tasavaltaa, jotka on tarkoitettu etnisten vähemmistöjen kotialueiksi. Niillä on enemmän omaa päätösvaltaa kuin muilla hallintoalueilla. Uralin rovastikunnan kaikki seurakunnat sijaitsevat tasavalloissa, siis merkittävien vähemmistökansojen alueilla. Valtaosa niistä on suomalais-ugrilaisten kansojen

2 2 vanhoilla asuma-alueilla tai Venäjän muslimialueilla. Kaikilla alueilla venäläiset ovat kuitenkin enemmistönä tai lähes enemmistönä Uralin rovastikunnan seurakunnat Seuraavassa seurakuntien esittely. Niiden yhteystiedot, työntekijöiden nimet ja kuvat kirkoista ovat Inkerin kirkon kotisivuilla (Inkerin kirkko - Uralin rovastikunta) ( Komin tasavalta Suomen-sukuisten komien perinteinen asuma-alue Pinta-ala km2, asukkaita Pääkaupunki Syktyvkar. A. Syktyvkarin Pyhän Johanneksen seurakunta Syktyvkarissa on pieni seurakunta, jolla on vanhasta asuintalosta remontoitu kirkko. Seurakunnalla ei ole pappia, mutta piispa on valtuuttanut Birskin seurakunnan lähetystyöntekijän, Nina Ribakovan, hoitamaan seurakuntaa toistaiseksi. Seurakunta on maantieteellisesti niin syrjässä, että sinne on ollut vaikea löytää vakinaista työntekijää. Kirkkorakennuksen lämmitysjärjestelmä ei ole kunnossa, joten varsinaista kirkkosalia voidaan käyttää vain kesäaikaan. Talvisin kokoonnutaan kirkon keittiötilassa. Seurakunta on aikeissa myydä nykyisen kirkkorakennuksensa ja ostaa kerrostaloasunnon kokoontumistilakseen. Seurakunta perustettiin vuonna Olen vieraillut vaimoni Elinan kanssa Syktyvkarissa vuosina 2010 ja Näillä kerroilla väkeä kertyi tilaisuuksiin noin 15 henkeä. Marraskuinen seminaaripäivä Syktyvkarin kirkon keittiössä. Vasemmalla Nina Ribakova ja Elina-vaimoni.

3 B. Troitsko-Petshorskin Kristuksen syntymän seurakunta Troitsko-Petshorsk on pieni maalaiskaupunki noin 500 km Syktyvkarista itään jo aivan Uralin vuorten kainalossa. Seurakunta syntyi sikäläisen nuoren miehen Vasilij Popovin ympärille. Hän kutsuu itseään leikkisästi ensimmäiseksi luterilaiseksi komiksi. Seurakunta perustettiin vuonna 1998 ja myös sillä on asuinrakennuksesta kunnostettu kirkko. Pastorina toimii edelleen Vasilij Popov. Seurakunta teki aikaisemmin aktiivista evankeliointi- ja sosiaalista työtä. Viime vuosina toiminta on kuitenkin hiipunut. Seurakunnan saama tuki on pienentynyt ja pastori joutuu tällä hetkellä olemaan kokopäivätyössä muualla. Olemme vaimoni Elinan kanssa olleet Troitsko-Petshorskissa kaksi kolmen päivän jaksoa. Se on syrjäisin paikka, missä olemme koskaan olleet. Pastori Popovin perheestä on tullut ystäväperheemme, koska olemme tavanneet heitä muissakin yhteyksissä. Kesän 2012 vierailullamme arki-illan tilaisuuteen kertyi noin 15 henkeä. Osa heitä oli paikallisia helluntailaisia, joilla on myös oma pieni seurakuntansa tässä noin hengen maalaiskaupungissa. 3 Jumalanpalveluksen jälkeen. Pastori Popov toinen oikealta, rouva Popova keskellä. Mari Elin tasavalta Suomen-sukuisten marien perinteinen asuma-alue Pinta-ala km2, asukkaita Pääkaupunki Joshkar-Ola. C. Joshkar-Olan marilais-venäläinen seurakunta Rovastikunnan merkittävin seurakunta on Joshkar-Olassa. Se on perustettu vuonna Jäsenet ovat pääasiassa mareja. Seurakunnalla on kirkko, ruokala- ja toimistorakennukset sekä majoitustiloja sisältävä lähetyskoti. Seurakunnalla on kaksi pappia, diakoniatyöntekijä, kirjanpitäjä ja emäntä-siivooja. Ymmärtääkseni kaikki emäntä-siivoojaa lukuun ottamatta saavat päätoimentulonsa muista töistä. Seurakunnan kirkkoherra Vladimir Botshkov toimii myös rovastikunnan lääninrovastina.

4 4 Seurakunnalla on säännöllinen ohjelma, johon kuuluu 5-10 tilaisuutta viikoittain. Se julkaisee kahdesti vuodessa oman lehden. Majoitustilojensa takia seurakunta on tärkeä leirien ja seminaarien pitopaikka. Seurakunnalla on venäjänkieliset kotisivut ( Sivuja ei kyllä ole taidettu päivittää vähään aikaan. Olemme Elinan kanssa vierailleet Joshkar-Olassa vuosittain. Vierailut ovat tuottaneet meille suurta iloa. Vaikkei seurakunnalla ole palkattua nuorisotyöntekijää, niin juuri seurakunnan nuoret ovat avoimuudellaan ja aktiivisuudellaan tuon iloa synnyttäneet. Seurakuntalaiset laulavat seurakuntansa tunnuslaulua elokuussa 20-vuotisjuhlassa. D. Shuarsola-Ljupersolan "Sorta" -Seurakunta Sortan seurakunta sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Joshkar-Olasta. Paikka on maalaiskylä, jonka vanhan kolhoosin pohjalle perustettu osuuskuntatila työllistää lähes kaikki kyläläiset. Seurakunta on syntynyt Joshkar-Olan seurakunnan lähetystyön tuloksena ja yhteydet Joshkar- Olaan ovat hyvin kiinteät. Esimerkiksi seurakunnan kirjanpidon ja talouden hoitaa Joshkar-Olan taloudenhoitaja. Seurakunnalla on pieni kirkko ja seurakunnan pappi on oman kylän poika Aleksandr Mitjakov. Seurakunta ei ole suuri, mutta sen pastori on nuori ja lähetystyössä ahkera. Vaimonsa Anjan kanssa heillä on näkyä ja ideoita siitä, miten työtä pitää kehittää. Mitjakovit kuuluvat myös meidän kanssamme Inkerin kirkon perhetyön työryhmään. Shuarsolassa olemme Elina kanssa käyneet kaksi kertaa. Tunnelma on ollut kuin vanhassa kotimaisessa elokuvassa. Jumalanpalveluksiin kokoontuu yleensä noin 10 kyläläistä.

5 5 Aleksander ja Anja Mitjakov. Oli heinäkuu ja heinänteon aika. Udmurtia tasavalta Suomen-sukuisten udmurtien perinteinen asuma-alue Pinta-ala km2, asukkaita Pääkaupunki Izevsk. E. Gurez-Pudgan Pyhän Pietarin seurakunta Inkerin kirkolla on Udmurtiassa yksi seurakunta, pienessä Gurez-Pudgan kylässä, noin 90 kilometrin päässä Izevskistä. Suomalais-virolainen aktioryhmä vieraili kylässä ensimmäisen kerran kesällä Seurakunta perustettiin 2001 ja se kunnosti itselleen vanhasta leipomosta kirkon, joka valmistui Seurakunta on pieni ja sillä oli pitkään vaikeuksia saada omaa pappia. Neljä vuotta sitten Kazanista kotoisin oleva Marat Fazlullin lupautui hoitamaan seurakuntaa. Monien ihmetykseksi tämä vuosia vankilassa istunut nuori mies on sopeutunut hyvin kylän hiljaiseen elämään. Monitaitoisena miehenä on luonut kirkkoon kotoisan ja lämpimän ilmapiirin, jossa myös nuoret viihtyvät. Elina kanssa olemme käyneet Gurez-Pudgassa kahteen otteeseen. Kyläläisiä kertyi kummallakin kerralla arki-illan jumalanpalvelukseen 15 henkeä.

6 6 Marraskuun ilta oli aika kylmä, mutta kyllä väkeä vain kertyi jumalanpalvelukseen. Bashkortostanin tasavalta Islaminuskoisten bashkiirien perinteinen asuma-alue Pinta-ala km2, asukkaita Pääkaupunki Ufa F. Birskin seurakunta Iivana Suuren valloitettua Marinmaan 1600-luvulla osa mareista pakeni kauemmas itään. Bashkiriassa heitä asuu nykyään noin Maaseudulla he elävät edelleen omissa kylissään niin kuin bashkiirit, tataarit ja udmurtit omissa kylissään. Marilaisasutuksen keskus on Birskin kaupunki, jonka noin asukkaasta 25 % on marilaisia. Birskiin perustettiin marilainen seurakunta vuonna Sillä on käytössään 3-kerroksinen hirsinen kirkkorakennus. Alimassa kerroksessa on keittiö, ruokailutila ja varastoja, toisessa kerroksessa on kirkko ja yläkerrassa pastorin asunto. Seurakunnalla on myös aika uusi tiilinen majoitustiloja sisältävä lähetystalo. Työntekijöitä seurakunnalla on pappi, kirjanpitäjä, vahtimestari-talonmies ja emäntä-siivooja. Birskin lisäksi seurakunnalla on toimintaa lähikylissä sekä Miskinon, Neftekamskin ja Ufan kaupungeissa. Vuonna 2012 seurakunta järjesti yhteensä 281 tilaisuutta. Väkeä niissä oli Seurakunta on ottanut tehtäväkseen myös marinkielisen kristillisen kirjallisuuden painattamisen. Seurakunnan pastori on Vjatseslav (Slava) Abdullin. Seurakunnan yhteydessä toimi vuoden 2013 loppuun Uralin rovastikunnan seurakuntakoulu. Se järjestää maallikkokoulutusta ja kirjekursseja rovastikunnan seurakuntalaisille. Seurakuntakoulua johtaa ja sen opettajana toimii teologian maisteri Dina Korepova. Vuoden 2014 alussa koulun toiminnot siirrettiin Kazaniin, jonne opiskelijoiden kulkuyhteydet ovat paremmat.

7 Seurakunnan pastorin toinen ammatti on valokuvaaja. Alla osoitteita, joista löytyy hänen ottamiaan kuvia, joista valtaosa liittyy Birskin seurakuntaan. Uusimmat kuvat ovat marraskuulta Olen vieraillut Birsksissä muistaakseni kolme kertaa. Syvimmälle on ehkä koskettanut se köyhyys, jossa kylien keskellä eletään. Tatarstanin tasavalta Islaminuskoisten tataarien perinteinen asuma-alue Pinta-ala km2, asukkaita Pääkaupunki Kazan Vasemmalla Slava-pastori ja vaimonsa. Yläkuvassa marialainen maalaisperhe, jonka luona saimme pitää jumalanpalveluksen. G. Kazanin seurakunta Kazanin seurakunta perustettiin vuonna Seurakuntalaisten määrä on kasvanut kymmenessä vuodessa 20:stä noin 100:aan. Seurakunnassa järjestetään samanlaista toimintaa kuin seurakunnissa yleensä. Tärkeimmällä sijalla on raamatunopetus, jota annetaan kolmessa eri ryhmässä: tiistaisin työssäkäyville, keskiviikkoisin kotiäideille ja eläkeläisille ja lauantaisin nuorille. Monitoiminen ja monipuolinen kirkkoherra Anatolij Pogasij toimii Protestanttisen kirkkokuntien neuvoston puheenjohtajana. 1,5 miljoonan asukkaan Kazanissa ei ole yhtään protestanttista kirkkorakennusta. Nyt sellaista Kazanin luterilaiselle seurakunnalle rakennetaan. Kirkkoherran unelma on saada uudesta kirkkorakennuksesta kristillisen uskon ja kulttuurin keskus, jossa eri taidemuotojen kuten musiikin, runon tai elokuvan kautta voidaan kertoa kristinuskon totuudesta. Kazan on islamin aluetta eikä suora evankeliointi ole mahdollista. Kazanissa on vuoden 2014 alusta toiminut Uralin rovastikunnan seurakuntakoulu.

8 8 Kazanin nuorten piiri kokoontuu Teologisessa Insituutissa opiskelevan Natalja Shirjajevan (oik.) johdolla. Tshuvassian tasavalta Turkinsukuisten tshuvassien perinteinen asuma-alue Pinta-ala km2, asukkaita Pääkaupunki Tsheboksari. H. Tsheboksarin Pyhän Apostoli Jaakobin seurakunta Seurakunnan syntyhistoria on erikoinen. Juha Väliaho on kirjoittanut, kuinka helmikuussaa 2000 Joskar-Olan kirkkoon ilmestyi kaksi tuntematonta miestä. He esittäytyivät kertoen tulevansa noin 100 kilometrin päästä Tsheboksarista, Tshuvassian pääkaupungista ja haluavansa tutustuaa luterilaisuuteen. Heidän oli pakko tulla Joshkar-Olaan, koska Tshuvassaissa ei ollut yhtään luterilaista kristittyä. Miehistä toinen oli ehtinyt jo olla ortodoksisessa luostarissa ja tutustua niin helluntailaisuuteen kuin babtisteihinkin. Ne eivät kuitenkaan tuntuneet kodilta ja niinpä hän oli jatkanut etsintäänsä. Hän oli ystävystynyt muiden samalla tavalla ajattelevin kanssa. He olivat perustaneet kotiraamattupiirin, mutta eivät olleet löytäneet kirkkoa, johon olisivat halunneet liittyä. Joshkar-Olasta he sellaisen löysivät. Tsheboksarin luterilainen seurakunta perustettiin vuonna Sillä ei ole omaa kirkkoa, vaan se kokoontuu asuntohuoneistossa. Seurakunta ei ole kasvanut alkuajoista juurikaan, mutta on toiminnassaan uskollinen. Ikävää on kuitenkin se, että muutama vuosi sitten seurakuntaan tuli henkilöongelmia, minkä seurauksena osa seurakuntalaisista muodosti oman pienen luterilaisen ryhmän. Mordvan tasavalta Suomen-sukuisten mordvalaisten perinteinen asuma-alue Pinta-ala km2, asukkaita Pääkaupunki Sharanski

9 9 I. Saranskin moksha-ersäläinen seurakunta J. Saranskin velmeman (ylösnousemuksen) seurakunta Ainoat rovastikunnan seurakunnat, jotka eivät ole SLS:n tuen piirissä 2. Hankkeen toiminnot vuonna 2013 A. Syktyvkarin Pyhän Johanneksen seurakunta Jumalanpalveluksia pidettiin 45. Se on edellisiä vuosia enemmän, koska jumalanpalvelukset aloitettiin talven jälkeen jo maaliskuussa ja niitä jatkettiin vuoden loppuun. Jumalanpalveluksiin osallistujia oli yhteensä 380. Osallistujamäärä vaihteli neljästä kahteenkymmeneen keskiarvon ollessa kahdeksan henkeä. Ilahduttavaa oli, että yksi jumalanpalvelus järjestettiin yhdessä paikallisen saksalaisen luterilaisen seurakunnan kanssa. Silloin vietettin myös ehtoollista. Muutenhan seurakunnan oli tyydyttävä sanajumalanpalveluksiin, koska seurakunnassa ei ole pappia. B. Troitsko-Petshorskin Kristuksen syntymän seurakunta Seurakunnan toiminta keskittyi sunnuntaihin. Jumalanpalveluksia pidettiin 50. Jokaisen jumalanpalveluksen jälkeen oli raamattupiiri. Jumalanpalveluksen edellä pidettiin pyhäkoulu 30 kertaa ja rippikoulua 20 kertaa. Arkisin pidettävä raamattupiiri kokoontui 24 kertaa, osa kokoontumisista oli luonteeltaan ekumeenisia helluntailaisten kanssa. Osallistujamääristä en saanut tietoja. Arvioisin osallistujia olleen suunnilleen saman verran kuin Syktyvkarissakin. Seurakunnassa jatkettiin myös evankelioimistyötä. Viime vuonna järjestettin tilaisuuksia eikirkollisissa tiloissa 17 kertaa. Lisäksi kirkkoherra käytti evankelioimiseen skypea 40 kertaa tunnin ajan. Valitettavasti en tiedä tämän kiinnostavan toimintatavan tarkkaa sisältöä. C. Joshkar-Olan marilais-venäläinen seurakunta Seurakunnan toiminta oli hyvin suunnitelmallista. Seurakuntaneuvosto kokoontui yhdeksän kertaa ja työntekijöiden kesken pidettiin 44 suunnittelukokousta. Työllä oli selkeä viikkorytmi. Jumalapalveluksia, joissa oli aina ehtoollinen, pidettiin 57. Niihin osallistui keskimäärin 37 henkeä. Ennen jumalanpalvelusta oli aina papin tunti rippiä ja sielunhoitoa varten. Pyhäkoulu pidettiin 39 kertaa. Jumalanpalveluksen jälkeen kokoontui naisten piiri 23 kertaa, osallistujia oli keskimäärin kahdeksan. Viikko-ohjelmassa oli tiistaisin rukouspiiri, johon osallistui keksimäärin 12 seurakuntalaista. Keskiviikon raamattutunti pidettin 49 kertaa osallistujia ollessa keskimäärin kuusi. Torstaisin pidettiin raamattupiiri kesää lukuunottamatta.

10 10 Kokoontumisia kertyi 30 ja osallistujia oli keskimäärin yhdeksän. Viikottain kokoontui myös Maria -kerho yhteensä 36 kertaa. Nuoret kokoontuivat tiistaisin ja perjantaisin yhteensä 90 kertaa. Vuoden aikana konfirmoitiin neljä, kastettiin kolme ja haudattiin kaksi. Kahdessa lähikylässä pidettiin 44 jumalanpalvelusta tai muuta tilaisuutta. Väkeä ei ollut paljon, yleensä 4-5 henkeä. Seurakunnassa oli runsaasti erillistapahtumia: Rovastikunnan lähetysleiri (kolme päivää, 90 osallistujaa) Rovastikunnan raamattuseminaari (kolme päivää, 35 osallistuja) Koko maailman rukouspäivä (yksi päivä, 22 osallistujaa) Diakoniaseminaari (kaksi päivää, 21 osallistujaa) Isovanhemmat-lastenlapset -leiri (kaksi päivää, 27 osallistujaa) Sadonkorjuujuhla (yksi päivä, 37 osallistujaa) Äiti-lapsi -leiri (yksi päivä, ei osallistujamäärää) Joululeiri (kaksi päivää, ei osallistujamäärää) Nuorten leiri (kaksi päivää, 15 osallistujaa) Rovastikunnan nuorten leiri (kolme päivää, 75 osallistujaa) Seurakuntaleiri (kolme päivää, 20 osallistujaa) Hyväntekeväisyyslounas (38 kertaa) Kirjastoa kasvatettiin 53 kirjalla ja sitä käytti 37 seurakuntalaista. Seurakunta julkaisi kolme numeroa omaa lehteään. Monia diakonisia projekteja, eri tavoin hädässä olevien auttamiseksi. Seurakunta täytti elokuussa 20 vuotta. Siihen valmistauduttiin huolella. Seurakunnan tontti siivottiin, sisätiloja remontoitiin ja ulkoseiniä maalattiin. Itse juhla pidettiin lähetysleirin yhteydessä ja se kokosi juhlijoita lähes kaikista rovastikunnan seurakunnista sekä monia ystäviä myös Suomesta. Myös piispa Aarre Kuukauppi osallistui juhlaan. D. Shuarsola-Ljupersolan "Sorta" -Seurakunta Marinkielinen jumalanpalvelus pidettiin joka sunnuntai. Keskiviikkoisin ja perjantaisin pidetyille raamattutunneille osallistui 3-5 henkä. Evankelioimiskonsertteja pidettiin eri kylissä, lomakeskuksessa, kouluissa ja sairaalassa kahdeksan kertaa. Opiskelijoille järjestettiin kaksi AIDS-seminaaria. Diakoniatyö sisälsi kotikäyntejä vanhusten luona kodeissa ja sairaaloissa, vaateavustuksia lapsille ja aikuisille sekä kirjallisuuden jakoa. Vuoden aikana kastettiin kolme ja konfirmoitiin kaksi. Kodin siunauksia oli kaksi. Lapsityö: Pyhäkoulu kirkossa viikottain sunnuntaisin (3-18 osallistujaa) Pyhäkoulu Ljopersolan kyläkoulussa viikottain perjantaisin

11 11 Pyhäkoulu Sovetskijn kylässä kuukausittan (3-10 osallistujaa) Pyhäkoulu Morkin kylässä kuukausittain (5-9 osallistujaa) Lasten leiri Morkissa Konsertti Morkin lastenkodissa. Viisi leipää ja kaksi kalaa projekti: Seurakunnassa on jo pitkään mietitty, miten voitaisiin tukea kylän köyhiä perheitä. Osa perheiden lapsista ei saa kylliksi ruokaa ja vaatteita. Mietintä poiki projektin Viisi leipää ja kaksi kalaa. Syyskuussa seurakunta aloitti koululaisten iltapäiväkerhotoiminnan. Kerhoa pidettiin maanantaista perjantaihin kello Lapsia oli Ohjelma muotoutui leikeistä, lukemisesta, askartelusta, ulkoleikeistä, pyhäkouluhetkistä ja läksyjen tekemisestä. Kerhossa lapsille annettin päivällinen ja välipala. Iltapäiväkerho kokoontui myös sunnuntaisin, jolloin ohjelmassa oli pyhäkoulu, asakartelua ja päivällinen. Projektilla oli kaksi työntekijää: koordinaattori (projetin vetäjä) ja emäntä. Projektiin on kylällä suhtauduttu pääosin myönteisesti. Useimmat vanhemmat ovat antaneet suostumuksensa lasten osallistumiselle, jotkut ovat jopa itsekin tulleet kirkkoon katsomaan. Toki päinvastaisiakin reaktioita on ollut. Erityisen tärkeänä projektin vetäjä pitää hyviä suhteita koulun opettajiin. Erityisen palkitseva oli joulukuu. Lasten vanhemmille järjestettin kaksi omaa taapamista avioliiton hoitamisesta. Koulussa pideyissä perjantai-pyhäkouluissa oli yli 40 lasta. Kirkossa pidetyssä joulujuhlassa oli yli 30 lasta. Joulahjoja saatettin jakaa noin 50 kappaletta. Projekti jatkuu vuonna Ruoka maistuu ja leikit maittavat iltapäiväkerhossa.

12 E. Gurez-Pudgan Pyhän Pietarin seurakunta Jumalanpalveluksia pidettiin 50. Niissä oli osallistujia Sunnuntaisn oli myös pyhäkoulu tai muuta lasten toimintaa. Niissä oli keskimäärin 10 lasta. Säännölliseen viikkotoimintaan kuului myös 50 kertaa pidetty raamattutunti. Kasteita oli yksi. Nuorten toiminta: Diakoniatyö: Nuorten leirit koulun loma-aikoina, osallistujia 20-30, myös Tatarstanista ja Marinmaalta. Kanoottiretki Matkoja nuorten leireille Kazaniin, Joshkar-Olaan ja Birskiin. Humanitaarisen avun hankinta ja jakelu Neljä vierailua sairaiden luona Vanhusten syntymäpäiväonnittelut Kirkkorakennus: Valmistettiin kirkon toinen kerros majoitustilaksi Rakennuksen julkisivu remontoitiin Rakennettin autotalli ja sauna 12 F. Birskin seurakunta Birskin kaupungissa: Birskissä pidettiin 77 jumalanpalvelusta, 22 pyhäpäivänä oli erikseen marin- ja venäjänkieliset palvelukset, 33 pyhäpäivänä oli yhteinen palvelus. Sunnuntaisin jumalanpalveluksiin osallistujia oli yhteensä noin 1500 keskiarvon ollessa 28 henkeä. Raamattutunti pidettiin viikottain, yhteensä 52 kertaa. Osallistujia oli keskimäärin kymmenen. Nuorten tilaisuuksia oli 17, niistä pääosa oli elokuvailtoja. Seurakunnassa oli 18 kastetta, kuusi henkeä konfirmoitiin, avioliiton siunaamisia oli kolme, hautauksia kuusi ja kodin siunaamisia 14. Diakoniatyö: Koti- ja avustus- ja sielunhoitokäyntejä sairaiden ja vanhusten luona. Usein niihin liittyi seuratilaisuus Sairaalakäyntejä seurakuntalaisten luona Seurakunnan viljelypalstan hoito Seurakuntalaisten syntymäpäiväonnittelut Emännän apuna seurakunnan leireillä ja juhlissa Vaateavustusten ja joululahjojen kerääminen ja jakaminen Materiaalista ja henkistä apua hautajaisten yhteydessä

13 13 Leirit: Lasten musiikkileiri (viisi päivää, osallistujia 38) Lasten musiikkileiri Permin alueella (kolme päivää, osallistujia 14) Muuta: Rippikoululeiri (neljä päivää, yhdeksän osallistujaa) Uralin rovastikunnan työntekijöiden perheleiri (kolme päivää, osallistujia 19) Raamatun punainen lanka seminaari (kolme päivää, osallistujaa 16) Marikansan seminaari (kaki päivää, osallistujia 14) Suomalaisen kouluaisryhmän viikon vierailu Osallistuttu konferenssiin Kirkkojen väliset suhteet Bashkortostanissa Birskin ulkopuolella Jumalanpalveluksia ja muita tilaisuuksia pidettiin Neftekamskissa 10 kertaa, Ufassa kahdeksan kertaa ja Shelkanovassa 11 kertaa. Näistä tilauuksista oli jumalanpalveluksia kahdeksan. Tämän lisäksi pidettiin 15 eri paikkakunnalla yhteensä 30 tilaisuutta. G. Kazanin seurakunta Seurakunnan toiminta: 52 jumalanpalvelusta sunnuntaisin (osallistui henkeä) 50 raamattutuntia työssä käyville (joka tiistai, osallistui 8-12 henkeä) 51 raamattutuntia ei-työssä käyville (eläkeläiset, kotiäidit, yms.) (joka keskiviikko, osallistui henkeä) 45 nuorteniltaa (lauantaisin, osallistui 5-12 henkeä) 2 varhaisnuorten ja lasten leiriä (osallistui kumpaankin 6-10 henkeä) 3 juhlajumalanpalvelusta konsertilla ja teatteriohjelmalla (kuhunkin osallistui noin 60 henkeä) Muiden protestanttisten kirkkojen kanssa järjestetty evankelioimistapahtuma Joulun lukemista. Luettiin kaupungin pääkadulla äänentoistoa käyttäen Raamattua, jaettiin hengellistä kirjallisuuttaja keskusteltiin ihmisten kanssa 3 kastetta, 3 konfirmointia, 2 hautajaiset Seurakunta teki yhteistyötä uskonnollisen keskuksen Universiad -järjestön kanssa ja osallistui niiden työhön, jonka päätehtävä oli tukea hengellisesti uskovaisia urheilijoita. Toisen vuosipuoliskon aikana 2013 oli suunnitteluryhmä valmistamassa alfakurssin, joka pidetään 27. maaliskuuta-5. kesäkuuta Tavallisesti toimintaa on vuodessa paljon enemmän, mutta vuonna 2013 paljon voimia ja aikaa meni kirkon rakennusprojektiin. Lisäksi kaupungissa pidettiin Universiadit (maailmanlaajuiset yliopistojen olympiakisat), jolloin oli kaikki katutoiminta oli kielletty.

14 Rakennusprojekti: Vuoden 2013 aikana rakennettiin seurakunnan uuden rakennuksen ensimmäinen vaihe, vedettiin vesi, kaasu ja sähkö. Näissä tiloissa pidetään jumalanpalvelukset, pyhäkoulu, (isommille ja pienemmille lapsille erikseen). Niissä on kirjasto, kanslia, diakoniahuone ja sakasti. Huhtikuussa 2014 vanha rakennus puretaan, minkä jälkeen aloitetaan toisen rakennusvaihe, kirkon päärakennus. 14 H. Tsheboksarin Pyhän Apostoli Jaakobin seurakunta Seurakunnalta saamani tiedot ovat niukat, mutta täsmälliset. Viikko-ohjelma toteutui 52 kertaa. Sunnuntaina oli jumalanpalvelus, maantaina rukouspiiri ja keskiviikkona raamattutunti. Ehtoollista vietettiin jumalanpalveluksessa noin kerran kuukaudessa, jolloin Joshkar-Olan tai Shuarsolan pappi toimitti sen. Jumalanpalveluksissa oli keskimäärin 11 seurakuntalaista, rukouspiirissä ja raamattutunnilla seitsemän. Seurakunta ja siitä muutama vuosi sitten irrottautunut ryhmä eivät olleet keskusteluyhteydessä, mikä näkyy painolastina seurakunnan elämässä.

Uralin rovastikunnan työn nimikkoraportti, Venäjä 1/2014

Uralin rovastikunnan työn nimikkoraportti, Venäjä 1/2014 1 Uralin rovastikunnan työn nimikkoraportti, Venäjä 1/2014 Kumppani Raportoija Kuvat Inkerin kirkko, Uralin rovastikunta ja sen seurakunnat Christina Heikkilä, KIT-koordinaattori Pekka Mikkola, Christina

Lisätiedot

Uralin rovastikunnan nimikkoraportti 2/2014, Venäjä

Uralin rovastikunnan nimikkoraportti 2/2014, Venäjä 1 Uralin rovastikunnan nimikkoraportti 2/2014, Venäjä Kumppani Inkerin kirkko Hankkeen kuvaus Inkerin kirkko jakaantuu seitsemään rovastikuntaan. Niistä yksi on Uralin rovastikunta, johon kuuluu 10 seurakuntaa

Lisätiedot

Uralin rovastikunta B, Birskin seurakunta, Venäjä

Uralin rovastikunta B, Birskin seurakunta, Venäjä Uralin rovastikunta B, Birskin seurakunta, Venäjä Kumppani Inkerin kirkko Hankkeen kuvaus Juhlapyhinä seurakunnan babushkat pukeutuvat kansallispukuihin Lähetysseuran tukeman työn painopiste Bashkortostanissa

Lisätiedot

Uralin rovastikunta A, Venäjä

Uralin rovastikunta A, Venäjä 1 Uralin rovastikunta A, Venäjä Kumppani: Inkerin Kirkko Hankkeen kuvaus Uralin rovastikunnassa on yksitoista Inkerin kirkon evankelis-luterilaista seurakuntaa. Tämän lisäksi eri paikkakunnilla kokoontuu

Lisätiedot

Uralin rovastikunta, Birskin seurakunta, Venäjä

Uralin rovastikunta, Birskin seurakunta, Venäjä 1 Uralin rovastikunta, Birskin seurakunta, Venäjä Kumppani: Inkerin kirkko Hankkeen kuvaus Lasten ja nuorten leiri päättyi jumalanpalveluksella ja lopussa jokainen sai muistoksi leirin aikana tehdyn valokuvakalenterin.

Lisätiedot

Komin seurakuntatyö nimikkoraportti 2013, Venäjä

Komin seurakuntatyö nimikkoraportti 2013, Venäjä 1 Komin seurakuntatyö nimikkoraportti 2013, Venäjä Kumppani Raportoija Inkerin kirkko, Syktyvkarin ja Troitsko-Petshorskin seurakunnat Raportti ja kuvat Hannu Heikkilä, pastori, lähetystyöntekijä Hyvät

Lisätiedot

Inkerin kirkko, Venäjä

Inkerin kirkko, Venäjä 1 Inkerin kirkko, Venäjä Kumppani Inkerin kirkko Hankkeen kuvaus 1990-luvun alussa, Inkerin kirkon uuden nousun myötä, syntyi paljon uusia seurakuntia, aluksi Pietarin ja Karjalan alueille ja myöhemmin

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 2016 Västankvarns skola/ Tukiyhdistys Almus ry.

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 2016 Västankvarns skola/ Tukiyhdistys Almus ry. Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 06 Västankvarns skola/ toteutti perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan seurantakyselyn lapsille ja huoltajille huhtikuussa 06. Vuoden 06

Lisätiedot

Minä saan nähdä sinun kasvosi, sinä täytät minut ilolla Apt. 2:28

Minä saan nähdä sinun kasvosi, sinä täytät minut ilolla Apt. 2:28 Minareettien keskellä kaikuu kirkonkello Väliahojen työ päättyi Uralilla!"#!"$%!$ Pääsiäisperinteet Venäjällä Minä saan nähdä sinun kasvosi, sinä täytät minut ilolla Apt. 2:28 Pääkirjoitus Psalmi 118:15-17,

Lisätiedot

Inkerin kirkon teologinen koulutus, Venäjä

Inkerin kirkon teologinen koulutus, Venäjä 1 Inkerin kirkon teologinen koulutus, Venäjä Kumppani: Inkerin kirkko Hankkeen kuvaus Teologinen Instituutti on Inkerin kirkon koulutuskeskus, joka sijaitsee Keltossa, lähellä Pietaria. Koulutuskeskus

Lisätiedot

Inkerin kirkon Teologisen Instituutin nimikkoraportti 2/2014

Inkerin kirkon Teologisen Instituutin nimikkoraportti 2/2014 1 Inkerin kirkon Teologisen Instituutin nimikkoraportti 2/2014 Kumppani Inkerin kirkko, Venäjä Hankkeen kuvaus Teologinen Instituutin uusi rakennus, Inkeri-talo sekä Inkerin kirkon vanhainkoti taustalla

Lisätiedot

Inkerin kirkon Teologinen Instituutti, Venäjä

Inkerin kirkon Teologinen Instituutti, Venäjä 1 Inkerin kirkon Teologinen Instituutti, Venäjä Kumppani Inkerin kirkko Hankkeen kuvaus Teologinen Instituutti on Inkerin kirkon koulutuskeskus, joka kouluttaa kirkon tarpeisiin teologeja, lapsi- ja nuorisotyöntekijöitä,

Lisätiedot

TERVETULOA RIPPIKOULUUN!

TERVETULOA RIPPIKOULUUN! TERVETULOA RIPPIKOULUUN! Mikä ihmeen ripari? Edessäsi on nyt ainutkertainen elämän jakso, jolloin sinulla on mahdollisuus osallistua rippikouluun yhdessä ikätovereidesi kanssa. Rippikoulussa eli riparilla

Lisätiedot

Inkerin kirkon teologinen koulutus, Venäjä

Inkerin kirkon teologinen koulutus, Venäjä Inkerin kirkon teologinen koulutus, Venäjä Kumppani Inkerin kirkko Hankkeen kuvaus Inkerin kirkon Teologinen Instituutti sijaitsee Keltossa, Pietarin ulkopuolella Teologinen Instituutti on Inkerin kirkon

Lisätiedot

Inkerin kirkon teologinen koulutus ja IK:n stipendirahasto. Inkerin kirkko, Inkerin kirkon Teologinen Instituutti

Inkerin kirkon teologinen koulutus ja IK:n stipendirahasto. Inkerin kirkko, Inkerin kirkon Teologinen Instituutti Nimikkosopimushankkeen raportti 1/2014 Maa/alue Hanke Hankenumero Kumppani Raportoija Venäjä Inkerin kirkon teologinen koulutus ja IK:n stipendirahasto RU410 ja RU411 Inkerin kirkko, Inkerin kirkon Teologinen

Lisätiedot

Hengellisen elämän n ja seurakunnan haasteet

Hengellisen elämän n ja seurakunnan haasteet Hengellisen elämän n ja seurakunnan haasteet Astu esiin! Koulutus ja varustamistapahtuma Tampereella 7.-8.2008 Reijo Telaranta 1. Seurakunnan haasteet Haaste on jotain, joka kutsuu toimintaan, tekemää

Lisätiedot

Syksyn aloituskampanjat lippukunnissa

Syksyn aloituskampanjat lippukunnissa Syksyn aloituskampanjat lippukunnissa Partiossa eletään nyt hyvää nousukautta. Jotta sama tilanne jatkuisi, olemme tehneet teille syksyn toiminnan aloittamisen tueksi tarkoitetun vihkon. Viime syksynä

Lisätiedot

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kummikirje 1-2016 3.5. 2016 Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Olen uusi Venäjän alueen kummityön kordinaattori Ammi Kallio. Tämä on ensimmäinen kummikirje, jonka kirjoitan teille alueelta.

Lisätiedot

Tikkurilan seurakunta Vantaan seurakunnat

Tikkurilan seurakunta Vantaan seurakunnat AIKA TEHDÄ HYVÄÄ! VAPAAEHTOISTOIMINTA TIKKURILAN SEURAKUNNASSA Tikkurilan seurakunta Vantaan seurakunnat Onko sinulla aikaa tehdä HYVÄÄ? Tule mukaan vapaaehtoistoimintaan! Vapaaehtoistyö on vapaaehtoista

Lisätiedot

TERVEISIÄ MARYLAND-DELAWAREN MATKALTA. DIAKONIATYÖN UUDISTETTU JOHTOSÄÄNTÖ (liitteenä)

TERVEISIÄ MARYLAND-DELAWAREN MATKALTA. DIAKONIATYÖN UUDISTETTU JOHTOSÄÄNTÖ (liitteenä) Kokousaika Maanantaina 23.5.2011 kello 16.00 Kokouspaikka Puistolinna, Himminpolku 13 1 2 3 4 5 6 7 KOKOUKSEN AVAUS TERVEISIÄ MARYLAND-DELAWAREN MATKALTA VANHAN PAPPILAN TILANNE DIAKONIATYÖN UUDISTETTU

Lisätiedot

leirejä koskevaa tietoa

leirejä koskevaa tietoa Kesä 2014 1 Luodaan kesämuistoja yhdessä! leirejä koskevaa tietoa Ilmoittautuminen Pikkuveturi-, Ladies- sekä Seikkailuleirille jatkuu ilmoittautumista seuraavana arkipäivänä khranvirastoon p. 040 309

Lisätiedot

AKAAN SRK:N RIPARI- VUOSI 2018

AKAAN SRK:N RIPARI- VUOSI 2018 AKAAN SRK:N RIPARI- VUOSI 2018 Tervetuloa! Kaikilla asioilla on aikansa. Rippikoulullakin on aikansa elämässämme. Rippikoulussa on aikaa kysellä ja etsiä vastauksia kaikenlaisiin askarruttaviin mietteisiin.

Lisätiedot

Rakkaat ystävämme ja esirukoilijamme!

Rakkaat ystävämme ja esirukoilijamme! Elinan ja Hannun ystäväkirje 26 / 21.6.2014 Elina ja Hannu Heikkilä PL 189, 53101 Lappeenranta hannu.heikkila@felm.org elina.heikkila@felm.org Elina ven. + 7 921 3328 113 Elina suom.+358 50 369 9573 Hannu

Lisätiedot

JOULUKUU 2018 & TAMMIKUU 2019

JOULUKUU 2018 & TAMMIKUU 2019 Toimintaa joulu tammikuussa 2018 & 2019 JOULUKUU 2018 & TAMMIKUU 2019 JUMALANPALVELUKSET: su 7.10. klo 10.00 to 6.12. klo 10.00 su 9.12. klo 10.00 su 16.12. klo 10.00 su 23.12. klo 10.00 ma 24.12. klo

Lisätiedot

Keminmaan seurakunnan lähetystyön nimikkokohteet

Keminmaan seurakunnan lähetystyön nimikkokohteet Keminmaan seurakunnan lähetystyön nimikkokohteet Sopimus yhteydestä, esirukouksesta ja taloudellisesta tuesta Keminmaan seurakunnalla on maailman lähetyskentillä omia nimikkokohteita. Seurakunta on tehnyt

Lisätiedot

Inkerin kirkko nimikkoraportti, Venäjä 1/2014

Inkerin kirkko nimikkoraportti, Venäjä 1/2014 1 Inkerin kirkko nimikkoraportti, Venäjä 1/2014 Kumppani Raportoija Inkerin ev.lut kirkko Venäjällä KIT-koordinaattori: Christina Heikkilä Hankkeen kuvaus Inkerin kirkko perustettiin lähes 400 vuotta sitten

Lisätiedot

Kenguru 2016 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) Ratkaisut

Kenguru 2016 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) Ratkaisut sivu 1 / 11 TEHTÄVÄ 1 2 3 4 5 6 VASTAUS E B C D D A TEHTÄVÄ 7 8 9 10 11 12 VASTAUS E C D C E C TEHTÄVÄ 13 14 15 16 17 18 VASTAUS A B E E B A sivu 2 / 11 3 pistettä 1. Anni, Bert, Camilla, David ja Eemeli

Lisätiedot

Antavatko Kelan standardit mahdollisuuden toteuttaa hyvää kuntoutusta työssä uupuneille ja mielenterveysongelmaisille?

Antavatko Kelan standardit mahdollisuuden toteuttaa hyvää kuntoutusta työssä uupuneille ja mielenterveysongelmaisille? Antavatko Kelan standardit mahdollisuuden toteuttaa hyvää kuntoutusta työssä uupuneille ja mielenterveysongelmaisille? Sari Kauranen, psykologi Verve Oulu Kokemuksia ja havaintoja kahdesta näkökulmasta

Lisätiedot

Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat

Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat Toivotamme sinut tervetulleeksi rippikouluun kotiseurakunnassa! Laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi Mikä ihmeen rippikoulu? Rippikoulu on seurakunnan koulu. Kasteessa

Lisätiedot

Kolumbian kirkko. Kumppani: Kolumbian evankelis-luterilainen kirkko (IELCO) CO010 Kolumbian kirkko Sopimuskohderaportti 1/2015.

Kolumbian kirkko. Kumppani: Kolumbian evankelis-luterilainen kirkko (IELCO) CO010 Kolumbian kirkko Sopimuskohderaportti 1/2015. 1 Kolumbian kirkko Kumppani: Kolumbian evankelis-luterilainen kirkko (IELCO) Hankkeen kuvaus: Kolumbian evankelis-luterilainen kirkko on vakiinnuttanut toimintansa, mutta tarvitsee edelleen tukea eri kirkollisilla

Lisätiedot

KOHTAAMISEN YHTEISÖ Puijon seurakunnan toiminnan suunta vuoteen 2020

KOHTAAMISEN YHTEISÖ Puijon seurakunnan toiminnan suunta vuoteen 2020 KOHTAAMISEN YHTEISÖ Puijon seurakunnan toiminnan suunta vuoteen 2020 MISSIO Kirkon ja seurakunnan tehtävä perustuu Jeesuksen antamiin lähetys- ja kastekäskyyn sekä rakkauden kaksoiskäskyyn. VISIO Puijon

Lisätiedot

Akaan srk:n riparivuosi 2017

Akaan srk:n riparivuosi 2017 Akaan srk:n riparivuosi 2017 Tervetuloa! Kaikilla asioilla on aikansa. Rippikoulullakin on aikansa elämässämme. Rippikoulussa on aikaa kysellä ja etsiä vastauksia kaikenlaisiin askarruttaviin mietteisiin.

Lisätiedot

Kirjastojen käyttäjäkysely arvioinnin työvälineenä Turussa

Kirjastojen käyttäjäkysely arvioinnin työvälineenä Turussa Kirjastojen käyttäjäkysely arvioinnin työvälineenä Turussa Opetus- ja kulttuuriministeriön kirjastopäivät 28.11.2013 Ulla-Maija Maunu Turun kaupunginkirjasto Turun kaupunginkirjasto lukuina: - Varsinais-Suomen

Lisätiedot

Mäntyharjun seurakunta Tervetuloa rippikouluun

Mäntyharjun seurakunta Tervetuloa rippikouluun Mäntyharjun seurakunta 2017-2018 Tervetuloa rippikouluun Tervetuloa rippikouluun 2017! Rippikoulu on ajankohtainen asia sinulle, joka täytät 15 vuotta vuonna 2018. Tässä asiassa et ole yksin. Joka vuosi

Lisätiedot

Kolme pientä opinto-ohjaajaa ja suuren suuri lukio

Kolme pientä opinto-ohjaajaa ja suuren suuri lukio Kolme pientä opinto-ohjaajaa ja suuren suuri lukio Järki päätti ottaa selvää, keitä koulussamme hiihtelevät ja opoiksi itseään kutsuvat ihmisolennot todellisuudessa oikein ovat ja mistä he tulevat. Opinto-ohjaajat

Lisätiedot

ALAJÄRVEN, LEHTIMÄEN, SOININ JA VIMPELIN LOMATOIMISTOJEN PUOLUEETON JA VANKKUMATON ÄÄNENKANNATTAJA. Täyttä asiaa, ei arvailuja - jo vuodesta 2008

ALAJÄRVEN, LEHTIMÄEN, SOININ JA VIMPELIN LOMATOIMISTOJEN PUOLUEETON JA VANKKUMATON ÄÄNENKANNATTAJA. Täyttä asiaa, ei arvailuja - jo vuodesta 2008 LO M ATO I M I S TO N K E V ÄT K Ä R P Ä N E N ALAJÄRVEN, LEHTIMÄEN, SOININ JA VIMPELIN LOMATOIMISTOJEN PUOLUEETON JA VANKKUMATON ÄÄNENKANNATTAJA Täyttä asiaa, ei arvailuja - jo vuodesta 2008 TYÖTE RV

Lisätiedot

Avioliittoon vihkiminenopas

Avioliittoon vihkiminenopas Avioliittoon vihkiminenopas Suurin on rakkaus Olette kohdanneet ihmisen, jonka kanssa haluatte viettää loppuelämänne. Se on ihmeellisen hienoa. Kirkossa voitte solmia avioliiton, pyytää sille Jumalan

Lisätiedot

Toimintaa toukokuussa 2019

Toimintaa toukokuussa 2019 Toimintaa toukokuussa 2019 TOUKOKUU 2019 JUMALANPALVELUKSET: su 5.5. klo. 10.00 su 12.5. klo. 10.00 su 19.5. klo. 10.00 su 19.5. klo. 10.00 su 26.5. klo. 10.00 to 30.5. klo. 10.00 pe 31.5. klo. 9.00 pe

Lisätiedot

Kenguru 2006 sivu 1 Benjamin 6. ja 7. luokka ratkaisut

Kenguru 2006 sivu 1 Benjamin 6. ja 7. luokka ratkaisut Kenguru 2006 sivu 1 3:n pisteen tehtävät 1. 3 2006 = 2005 + 2007 +?. Valitse sopiva luku?-merkin paikalle. A) 2005 B) 2006 C) 2007 D) 2008 E) 2009 2. Viereisiin kortteihin on kirjoitettu kuusi lukua. Mikä

Lisätiedot

Työssäoppiminen 16.4-26.5.2013, Fuengirola

Työssäoppiminen 16.4-26.5.2013, Fuengirola Työssäoppiminen 16.4-26.5.2013, Fuengirola Matkaan lähdimme maanantaina 15.4 jännittynein, mutta iloisin mielin. Tiistai-aamuna lensimme Kööpenhaminan kautta Malagaan. Malagassa oli lämmintä ja jännityksestä

Lisätiedot

ARA-PAJA 19.3.2014 Laitoshoidon purku ja asumisen kehittäminen

ARA-PAJA 19.3.2014 Laitoshoidon purku ja asumisen kehittäminen ARA-PAJA 19.3.2014 Laitoshoidon purku ja asumisen kehittäminen Asumisen ja asuntoverkostojen kehittäminen Mitä teemme tällä hetkellä: - Olemme Kymenlaaksossa sitoutuneet kehittämään laitoshoidon tilalle

Lisätiedot

Tapanilan kirkko. Kevät 2015

Tapanilan kirkko. Kevät 2015 Tapanilan kirkko Kevät 2015 Aikuisille Naisten jumppa maanantaisin klo 18 Kamarikuoro aloittaa ti 13.1 klo 18.30 Merja Wirkkala p. 09 2340 4495 Alfa-kurssi tiistaisin klo 18.30. 20.30 Alkaa 24.2. Tule

Lisätiedot

Pietarin ja lähialueiden srk-työn raportti 1/2013. Hankkeen kuvaus. Konsertit vetävät väkeä. Venäjä

Pietarin ja lähialueiden srk-työn raportti 1/2013. Hankkeen kuvaus. Konsertit vetävät väkeä. Venäjä 1 Pietarin ja lähialueiden srk-työn raportti 1/2013 Venäjä Kumppani Inkerin evankelis-luterilainen kirkko Raportti ja kuvat Tuulikki Vilhunen, Pyhän Marian srk:n ja Inkerin kirkon tiedottaja. Hankkeen

Lisätiedot

Toimintakertomus 2012 Maarian seurakunta

Toimintakertomus 2012 Maarian seurakunta Toimintakertomus 2012 Maarian seurakunta Maarian seurakunta A.D. 2012 Maarian seurakunta on laaja ja monimuotoinen. Seurakuntamme työtä tehdään neljällä alueella: etelässä, lännessä, idässä ja pohjoisessa.

Lisätiedot

Asukastoimikuntien lausuntojen yhteenveto käyttöarvon mukaisesta vuokrien tasauksesta

Asukastoimikuntien lausuntojen yhteenveto käyttöarvon mukaisesta vuokrien tasauksesta Asukastoimikuntien lausuntojen yhteenveto käyttöarvon mukaisesta vuokrien tasauksesta VAV Asunnot Oy uudistaa ARA-kiinteistöjensä vuokranmääritystä. Uudessa mallissa pääomakulujen lisäksi tasattaisiin

Lisätiedot

Kuva: SXC/S. Braswell. Näky

Kuva: SXC/S. Braswell. Näky Näky Kuva: SXC/S. Braswell Kansanlähetys Yhteystiedot Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys (SEKL) on vuonna 1967 perustettu Suomen evankelisluterilaisen kirkon lähetysjärjestö, jonka tarkoituksena

Lisätiedot

KOKOUKSEN AVAUS, LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN. Vuorossa ovat Kristiina Mustakallio ja Jouni Mykkänen.

KOKOUKSEN AVAUS, LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN. Vuorossa ovat Kristiina Mustakallio ja Jouni Mykkänen. Seurakuntaneuvosto ESITYSLISTA 8/2014 Aika To 2.10.2014 klo 16.30 18.15 Paikka Tapiolan kirkon seurakuntasali KÄSITELTÄVÄT ASIAT: KOKOUKSEN AVAUS, LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN PÖYTÄKIRJAN

Lisätiedot

Ylöjärven seurakuntakeskus, kahvion laajennus (lammastarha)

Ylöjärven seurakuntakeskus, kahvion laajennus (lammastarha) YLÖJÄRVEN SEURAKUNTA Pöytäkirja LÄHETYSTYÖN JOHTOKUNTA 1/ 2016 Aika 13.1.2016 klo 18, aloitellaan kahvilla klo 17.45 Paikka Ylöjärven seurakuntakeskus, kahvion laajennus (lammastarha) Paikalla: Antila

Lisätiedot

Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat

Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat Toivotamme sinut tervetulleeksi rippikouluun kotiseurakunnassasi! Laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi Mikä ihmeen rippikoulu? Rippikoulu on seurakunnan koulu. Kasteessa

Lisätiedot

SEURAKUNTANEUVOSTO 8/2012

SEURAKUNTANEUVOSTO 8/2012 SIPOON SUOMALAINEN SEURAKUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA SEURAKUNTANEUVOSTO 8/2012 Kokousaika 4.12.2012 klo 18.00 19.26 Kokouspaikka Porvoossa, Wanha Laamanni, Vuorikatu 17 Läsnä: Tuomas Alaterä Georg Bergström

Lisätiedot

Väestömuutokset - Tammi-toukokuu 2015 Tilastotiedote 9/2015

Väestömuutokset - Tammi-toukokuu 2015 Tilastotiedote 9/2015 Väestömuutokset - Tammi-toukokuu 2015 Tilastotiedote 9/2015 Kuopion väestömuutos tammi - toukokuussa 2015 Kuopion ennakkoväkiluku toukokuun 2015 lopussa oli 110985. Tammi-toukokuussa Kuopion väestömuutos

Lisätiedot

Selvitys kotihoidon yöpäivystyksen aloittamisesta uudelleen

Selvitys kotihoidon yöpäivystyksen aloittamisesta uudelleen Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunta 28 18.2.2015 Asianro 269/05.05.01/2015 71 Selvitys kotihoidon yöpäivystyksen aloittamisesta uudelleen Päätöshistoria Sosiaali-

Lisätiedot

Kirkon srk-työn kehittäminen

Kirkon srk-työn kehittäminen Kirkon srk-työn kehittäminen Yhteistyökumppani: Thaimaan evankelisluterilainen kirkko ELCT Lutheran Mission in Thailand LMT Hankkeen kuvaus: Thaimaan evankelisluterilainen kirkko on perustettu vuonna 1994.

Lisätiedot

Elinan ja Hannun ystäväkirje 25, 8.2.2014

Elinan ja Hannun ystäväkirje 25, 8.2.2014 Elinan ja Hannun ystäväkirje 25, 8.2.2014 Elina ja Hannu Heikkilä PL 189, 53101 Lappeenranta hannu.heikkila@felm.org elina.heikkila@felm.org Elina ven. + 7 921 3328 113 Elina suom.+358 50 369 9573 Hannu

Lisätiedot

Diakonian tutkimuspäivä 2014

Diakonian tutkimuspäivä 2014 M O N I T I E T E I S I Ä L Ä H E S T Y M I S T A P O J A N U O R T E N T O I M I J U U T E E N J A V O I M A A N T U M I S E E N Diakonian tutkimuspäivä 2014 TM Anna Juntunen TM Johanna Mantere TAUSTALLA

Lisätiedot

RIPPIKOULUVIHKO NIMI RYHMÄ 804

RIPPIKOULUVIHKO NIMI RYHMÄ 804 RIPPIKOULUVIHKO NIMI RYHMÄ 804 1 TERVETULOA RIPPIKOULUUN! Kun sinut kastettiin, vanhemmillesi, kummeillesi ja seurakunnalle annettiin tehtäväksi huolehtia kristillisestä kasvatuksestasi. Kuulostaa juhlalliselta.

Lisätiedot

EURAJOEN KULTTUURIKAVERI-PALVELU

EURAJOEN KULTTUURIKAVERI-PALVELU EURAJOEN KULTTUURIKAVERI-PALVELU Kulttuurikaverin kanssa voit lähteä niin konserttiin kuin pesäpallo-otteluunkin! Eurajoen kulttuuritoimi Eurajoen sosiaalitoimi Kulttuurikaverin tilaaminen on helppoa:

Lisätiedot

Luovissa saat olla oma itsesi. Opintoja omien tavoitteiden mukaan. Luovuus

Luovissa saat olla oma itsesi. Opintoja omien tavoitteiden mukaan. Luovuus Lyhyesti Luovista Luovissa saat olla oma itsesi Luovi on valtakunnallisesti toimiva ammatillinen erityisoppilaitos. Luovin henkilöstö huomioi jokaisen opiskelijan yksilönä. Luovilaiset ymmärtävät, että

Lisätiedot

KRISTILLINEN KASVATUS

KRISTILLINEN KASVATUS KRISTILLINEN KASVATUS Ammattitaitovaatimukset Osaamisen arviointi osaa tukea lapsen hengellistä kasvua syventää kokonaisvaltaisen osaamista ottaen huomioon lapselle ominaiset tavat toimia luo turvallisen

Lisätiedot

Palvelut nyt ja tulevaisuudessa

Palvelut nyt ja tulevaisuudessa Yleiskaavatyö 2013 2016 Yleiskaavaluonnos 2014 Palvelut nyt ja tulevaisuudessa Nettikysely 13.11. 15.12.2014 vastaajia 1 339 Palvelut Lahdessa nyt ja tulevaisuudessa Lahden kaupungin maankäyttö toteutti

Lisätiedot

Seurakuntaan Kirkkovaltuusto Kirkkoneuvosto Menot 5 781 780

Seurakuntaan Kirkkovaltuusto Kirkkoneuvosto Menot 5 781 780 Mihin verorahat käytetään? Vuosi 2011 Seurakunnan hallinto Jumalanpalvelukset ja kirkkomusiikki 190 298 Muut seurakuntatilaisuudet 63 615 Investoinnit (kurssikeskus yms.) 293 395 Hautaan siunaaminen 117

Lisätiedot

Hei, mitä täällä tapahtuu? Äiti? Eipäs kun opettaja. Kuka näistä asioista päättää? Ei, vaan kansanedustajat! Eduskuntatiedotus 2012

Hei, mitä täällä tapahtuu? Äiti? Eipäs kun opettaja. Kuka näistä asioista päättää? Ei, vaan kansanedustajat! Eduskuntatiedotus 2012 S U O M E K S I Hei, mitä täällä tapahtuu? Äiti? Eipäs kun opettaja. Kuka näistä asioista päättää? JULKAISIJA Eduskuntatiedotus 2012 Ei, vaan kansanedustajat! Taitto ja kuvitukset Hanna Lahti / Huomen

Lisätiedot

Joukkoistuuko työ Suomessa ja mitä siitä seuraa?

Joukkoistuuko työ Suomessa ja mitä siitä seuraa? Tuomo Alasoini Joukkoistuuko työ Suomessa ja mitä siitä seuraa? Teknologinen kehitys muuttaa työtä vauhdilla. Digitaaliset alustat tarjoavat uusia mahdollisuuksia jakaa työtä ja tehdä työtarjouksia ihmisille,

Lisätiedot

Toimintakertomus vuodelta 2010

Toimintakertomus vuodelta 2010 MANKKAAN ERÄSUDET RY Sivu 1 / 5 Partiolippukunta Mankkaan Eräsudet ry Mankkaan Eräsusille toimintavuosi 2010 oli jälleen aktiivinen toiminnan kannalta. Lippukunnan jäsenmäärä on melko paljon noussut viime

Lisätiedot

Ikääntyminen ja hyvinvointi Pohjois-Savossa ikäihmiset ovat aktiivisia

Ikääntyminen ja hyvinvointi Pohjois-Savossa ikäihmiset ovat aktiivisia Ikääntyminen ja hyvinvointi Pohjois-Savossa ikäihmiset ovat aktiivisia Ylä-Savon seutuseminaari pidettiin Savonia-ammattikorkeakoululla Iisalmessa 4.6.2013. Tapaamiseen kokoontui Ylä-Savon soten edustajia,

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 129/2008 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon

Lisätiedot

Omistuslaitureista on myytävänä paikkoja 2,5-3,5 metrin paikkoja Kysellä voi satamakapteenilta.

Omistuslaitureista on myytävänä paikkoja 2,5-3,5 metrin paikkoja Kysellä voi satamakapteenilta. Kokkolan Venekerhon laituripaikat Kausi 2014 Omistuslaitureista on myytävänä paikkoja 2,5-3,5 metrin paikkoja Kysellä voi satamakapteenilta. 1 / 24 Vuokrapaikkoja on myös saatavissa leveydet 2,5-4.0 metriin.

Lisätiedot

Tikkurilan seurakunnassa

Tikkurilan seurakunnassa Aika tehdä hyvää! V a paaehtoistoi minta Tikkurilan seurakunnassa Onko sinulla aikaa tehdä HYVÄÄ? Tule mukaan vapaaehtoistoimintaan! Vapaaehtoistyö on vapaaehtoista seurakuntalaisten työtä, joka antaa

Lisätiedot

Työssäoppiminen Bulgariassa 2.6.-13.7.2012

Työssäoppiminen Bulgariassa 2.6.-13.7.2012 Työssäoppiminen Bulgariassa 2.6.-13.7.2012 Olimme työssä oppimisjaksomme kuusi viikkoa Sunny Beachilla, joka sijaitsee Bulgarian itälaidalla mustan meren tuntumassa. Bulgarian suurimpia kaupunkeja on pääkaupunki

Lisätiedot

FOCUS stipendiaattitoiminnan nimikkoraportti 2/2014, Nepal

FOCUS stipendiaattitoiminnan nimikkoraportti 2/2014, Nepal 1 FOCUS stipendiaattitoiminnan nimikkoraportti 2/2014, Nepal Kumppani FOCUS-Nepal Hankkeen kuvaus FOCUS on nepalilainen kansalaisjärjestö ja Suomen Lähetysseuran yhteistyökumppani, joka työskentelee erityisesti

Lisätiedot

MUUTOS 14! - Sosiaaliset kriteerit julkisissa hankinnoissa!

MUUTOS 14! - Sosiaaliset kriteerit julkisissa hankinnoissa! Kysely Välkky-projektissa keväällä 2011 toteutetuista MUUTOS! -koulutuksista MUUTOS 14! - Sosiaaliset kriteerit julkisissa hankinnoissa! Aika ja paikka: 11.3.2011, MTC Oy, Pori Kouluttajat: Timo Martelius

Lisätiedot

Kuopion tuomiokirkkoseurakunnan perhetyön kevät Tervetuloa

Kuopion tuomiokirkkoseurakunnan perhetyön kevät Tervetuloa Kuopion tuomiokirkkoseurakunnan perhetyön kevät 2018 Tervetuloa Vauvakerho kokoontuu perjantaisin klo 10 11.30 takkahuoneella (E-ovi). Tervetuloa aamukahville. Kerhossa tapaat toisia vanhempia ja pääset

Lisätiedot

Kuka välittää nuoristamme? 9.10.2012 Kuopio

Kuka välittää nuoristamme? 9.10.2012 Kuopio Kuka välittää nuoristamme? 9.10.2012 Kuopio Kehittämiskumppanuuksin & Verkostotyöllä tavoitellaan - alueen nuorten parempaa elämänhallintaa - varhaista puuttumista tilanteisiin - nuorille asiakaslähtöisempiä

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Peruskoulujen tasa-arvo hanke

Peruskoulujen tasa-arvo hanke Peruskoulujen tasa-arvo hanke Peruskoulujen tasa-arvo hanke Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke, joka kohdennetaan koulutuksellista tasa-arvoa edistäviin toimenpiteisiin Hankekokonaisuus,

Lisätiedot

Opettajuus rippikoulussa. Ketkä rippikoulussa opettavat?

Opettajuus rippikoulussa. Ketkä rippikoulussa opettavat? YLIVIESKA 7.-9.10 Rippikouluseminaari Kati Niemelä: Opettajuus rippikoulussa Opettajuus rippikoulussa Kati Niemelä Kirkon tutkimuskeskus Ketkä rippikoulussa opettavat? Suomessa opettajakunta moniammatillinen

Lisätiedot

Seuraavassa on lueteltu Karvianjokilaakson alueen taukopaikat palveluineen.

Seuraavassa on lueteltu Karvianjokilaakson alueen taukopaikat palveluineen. LIITE 1 TAUKO- JA RANTAUTUMISPAIKKOJEN VARUSTELU JA PALVELUT Karvianjoen melontareitti on pitkään tunnettu koskimelojien parissa monine koskineen. Jokivarren rantautumispaikat on valittu lähinnä melojia

Lisätiedot

LAPUAN tuomiokirkkoseurakunta. Pyhänä ja arkena

LAPUAN tuomiokirkkoseurakunta. Pyhänä ja arkena LAPUAN tuomiokirkkoseurakunta Pyhänä ja arkena Seurakunnan historiaa 1550-luvulla Lapua oli vielä Isonkyrön kappeliseurakunta. Asukkaita oli noin 500. Lapuasta tuli itsenäinen seurakunta v. 1581. Lapua

Lisätiedot

Pöytäkirja on ollut nähtävänä Ylivieskan seurakunnan kirkkoherranvirastossa 31.5.2016

Pöytäkirja on ollut nähtävänä Ylivieskan seurakunnan kirkkoherranvirastossa 31.5.2016 YLIVIESKAN SEURAKUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA 7/2016 26 Aika Maanantaina 23.5.2016 klo 17 Paikka Läsnä Lagus Timo Määttä, puheenjohtaja Juhani Alaranta, poissa Jukka Hautala Kirsi Herranen-Somero Marja Himanka,

Lisätiedot

Herttoniemen seurakunta nuorisotyö. läpyskä. kevät 2016. lapyska hertsikansrk

Herttoniemen seurakunta nuorisotyö. läpyskä. kevät 2016. lapyska hertsikansrk Herttoniemen seurakunta nuorisotyö läpyskä kevät 2016 lapyska hertsikansrk Horjuuko uskosi? Moni asia ei olekaan niin kuin olet luullut sen olevan. Kun tapaat uuden tuttavuuden, ensikohtaaminen määrittää

Lisätiedot

ASUKASKYSELY YHTEISTYÖSSÄ HÄRKÄMÄKI JYRKKÄLÄ VIENOLA 20210

ASUKASKYSELY YHTEISTYÖSSÄ HÄRKÄMÄKI JYRKKÄLÄ VIENOLA 20210 ASUKASKYSELY YHTEISTYÖSSÄ HÄRKÄMÄKI JYRKKÄLÄ VIENOLA 20210 Asukaskysely oli käynnissä Syyskuussa Härkämäessä Asukaskyselyn oli suunnitellut Helsingin yliopisto FT Saara Yousfi paikkatietosuunnittelija,

Lisätiedot

SYSMÄN SEURAKUNTA 2/ 2010 KIRKKOVALTUUSTO 29.9.2010 1 ( 6 )

SYSMÄN SEURAKUNTA 2/ 2010 KIRKKOVALTUUSTO 29.9.2010 1 ( 6 ) KIRKKOVALTUUSTO 29.9.2010 1 ( 6 ) Aika keskiviikkoa 29.9.2010 klo 19.00 - Paikka Olavin toimintakeskus, seurakuntasali Nuotta Läsnä Lauri Kirves puheenjohtaja Hannu Hyttinen Hannu Jolula Päivi Järvelä

Lisätiedot

Inkerin kirkon kapasiteetin vahvistaminen

Inkerin kirkon kapasiteetin vahvistaminen Inkerin kirkon kapasiteetin vahvistaminen Yhteistyökumppani: Inkerin kirkko Hankkeen kuvaus lyhyesti: Runsaat 400 vuotta sitten alkunsa saanut Inkerin kirkko toimii valtavalla maantieteellisellä alueella.

Lisätiedot

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi.

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi. Kaija Grundell Kaohsiung, Taiwan 29.04.2016 Terveiset kesäisen kuumasta Kaohsiungista! Päivälämpötila jo yli +30! Kielenopiskeluni päättyi helmikuun lopussa. Alla kuvassa opettajiani ja takarivissä opiskelutovereita,

Lisätiedot

Kokemusasiantuntijan tarina. Kasvamista kokemusasiantuntijaksi

Kokemusasiantuntijan tarina. Kasvamista kokemusasiantuntijaksi Kokemusasiantuntijan tarina Kasvamista kokemusasiantuntijaksi Tie päihdekuntoutujasta kokemusasiantuntijaksi on ollut kivinen ja pitkä. En olisi joskus toipumiseni alussa voinut ikinä kuvitellakaan toimivani

Lisätiedot

Pietari ja rukouksen voima

Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Apostoli Pietari matkusti ympäri maata kertomassa

Lisätiedot

Empatiaosamäärä. Nimi: ********************************************************************************

Empatiaosamäärä. Nimi: ******************************************************************************** Empatiaosamäärä EQ Nimi: ******************************************************************************** Luen jokainen väite huolellisesti ja arvioi, miten voimakkaasti olet tai eri sen kanssa. 1. Huomaan

Lisätiedot

1.2.1899 Julkaistiin asetus kahden uuden seminaarin perustamisesta, toinen nais- ja toinen miesoppilaita varten.

1.2.1899 Julkaistiin asetus kahden uuden seminaarin perustamisesta, toinen nais- ja toinen miesoppilaita varten. AJANKOHTA TAPAHTUMA 1.2.1899 Julkaistiin asetus kahden uuden seminaarin perustamisesta, toinen nais- ja toinen miesoppilaita varten. 20.3.1900 Julkaistiin asetus Kajaanin kansakoulupohjaisen miesseminaarin

Lisätiedot

Vartiokylän seurakunnan kevät 2015

Vartiokylän seurakunnan kevät 2015 Vartiokylän seurakunnan kevät 2015 TERVEISIÄ VARTIOKYLÄN SEURAKUNNASTA: Palvelemme sinua elämäsi monenlaisissa tilanteissa. Ota yhteyttä ja tule mukaan toimintaan! Kirkkoherranvirastomme palvelee osoitteessa

Lisätiedot

laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi tervetuloa 2015!

laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi tervetuloa 2015! laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi tervetuloa 2015! Rippikoulu on ajankohtainen asia sinulle, joka täytät 15 vuotta vuonna 2015. Tässä asiassa et ole yksin, joka vuosi n. 90 % laukaalaisista ikäisistäsi

Lisätiedot

Rippikoulun seurakuntayhteysjakso

Rippikoulun seurakuntayhteysjakso Rippikoulun seurakuntayhteysjakso vuoden 2011 rippikoulussa Laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi Ohjeita: Kynä mukaan Vastaa kysymyksiin ennen kuin tulet hakemaan merkintää seurakunnan työntekijöiltä 1.

Lisätiedot

Ilmoittautuminen rippikouluun tapahtuu messun yhteydessä 1. adventtisunnuntaina eli Pälkäneen tai Luopioisten kirkossa klo 10.

Ilmoittautuminen rippikouluun tapahtuu messun yhteydessä 1. adventtisunnuntaina eli Pälkäneen tai Luopioisten kirkossa klo 10. RIPPIKOULUT 2019 TERVE! Ensi vuonna olet sen ikäinen, että voit käydä rippikoulun. Tervetuloa! Lue tämä kirje ja mieti yhdessä perheesi kanssa eri vaihtoehtoja. Ilmoittautuminen rippikouluun tapahtuu messun

Lisätiedot

KERAVAN NAISVOIMISTELIJAT KNV ry:n ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN KOOSTE

KERAVAN NAISVOIMISTELIJAT KNV ry:n ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN KOOSTE KERAVAN NAISVOIMISTELIJAT KNV ry:n ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN KOOSTE Valmennusryhmät Kyselyt oli suunnattu erikseen lapsille (alle 13v.), nuorille (yli 13v.) sekä vanhemmille. Eniten vastauksia tuli vanhemmille

Lisätiedot

Mun perhe. - Ei, mä en oo naimisissa. - Joo, mulla on kaksi lasta. - Ei, mulla ei oo lapsia. Mulla on Mulla ei oo. Mulla on kaksi lasta

Mun perhe. - Ei, mä en oo naimisissa. - Joo, mulla on kaksi lasta. - Ei, mulla ei oo lapsia. Mulla on Mulla ei oo. Mulla on kaksi lasta 1 Mun perhe Sanasto suomi äidinkieli Kirjoita sanat kuvaan. perhe vaimo mies lapsi tyttö poika vauva äiti isä vanhemmat sisko veli vaimo Ootko sä naimisissa? - Joo, mä oon naimisissa. - Ei, mä en oo naimisissa.

Lisätiedot

AMK verkosto- opetuksen kehittämist. mistä parhaimmillaan. Annika Michelson ja Ari Vesikko

AMK verkosto- opetuksen kehittämist. mistä parhaimmillaan. Annika Michelson ja Ari Vesikko AMK verkosto- opetuksen kehittämist mistä parhaimmillaan Annika Michelson ja Ari Vesikko Kansankynttiläst stä ohjaajaksi... Rohkeat opettajat ottivat haasteen vastaan ja tulivat mukaan kehittämään opetusta...

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma ja budjetti vuodelle 2016 - suomen kielen hallintoalue ja kansalliset vähemmistöt

Toimintasuunnitelma ja budjetti vuodelle 2016 - suomen kielen hallintoalue ja kansalliset vähemmistöt Tuki ja prosessi 25.1.2016 Sofia Gullberg 08-590 974 79 Dnro Faksi 08-590 733 40 KS/2015:448 sofia.gullberg@upplandsvasby.se Toimintasuunnitelma ja budjetti vuodelle 2016 - suomen kielen hallintoalue ja

Lisätiedot

FSD2363 Koulun hyvinvointiprofiili 2006-2007 : alaluokat 4-6

FSD2363 Koulun hyvinvointiprofiili 2006-2007 : alaluokat 4-6 KYSELYLOMAKE Tämä kyselylomake on osa Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon arkistoitua tutkimusaineistoa FSD2363 Koulun hyvinvointiprofiili 2006-2007 : alaluokat 4-6 Kyselylomaketta hyödyntävien tulee

Lisätiedot