Inkerin kirkko, Venäjä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Inkerin kirkko, Venäjä"

Transkriptio

1 1 Inkerin kirkko, Venäjä Kumppani Inkerin kirkko Hankkeen kuvaus 1990-luvun alussa, Inkerin kirkon uuden nousun myötä, syntyi paljon uusia seurakuntia, aluksi Pietarin ja Karjalan alueille ja myöhemmin myös muualle. Tuolloin oli valtava herätys, ja kirkot täyttyivät ihmisistä. Vielä tänäkin päivänä seurakunnat kasvavat, ja lähetyksen seurauksena uusia seurakuntia syntyy erityisesti Siperian ja Uralin rovastikunnissa. Inkerin kirkko on jaettu seitsemään rovastikuntaan, joissa toimii noin 80 seurakuntaa. Seurakuntia on ympäri laajaa Venäjää. Pietarin rovastikunnassa eli Pietarin alueella on 18 seurakuntaa ja Karjalan rovastikunnassa nitä on 17. Muut rovastikunnat ovat Länsi-Inkerin rovastikunta, Moskovan rovastikunta, Volgan rovastikunta, Uralin rovastikunta ja Siperian rovastikunta. Kirkon haasteet löytyvät tänä päivänä ennen kaikkea taloudesta ja hallinnosta. Suomen Lähetysseuran tuen tavoitteena on vahvistaa kirkon omaa toiminnallista ja taloudellista kapasiteettia. Lähetysseuran toimintatuki kohdistuu kirkon keskushallinnossa Pietarissa hoidettaviin tehtäviin, ja sitä kautta tuki tulee myös seurakunnille. Lähetysseura hanke tukee kirkon diakoniatyötä, lapsi- ja nuorisotyötä, perhetyötä, lastensuojelukoulutusta sekä kirkon keskuskanslian talouden ja hallinnon kehittämistä. Hankkeen toiminnot ja vaikutukset raportointiaikana Diakoniatyö Inkerin kirkon diakoniaosasto tukee ja kehittää seurakuntien itsensä tekemää diakoniatyötä. Diakoniaosastoon kuuluu diakoniajohtaja ja diakoniatoimikunta. Diakoniaosasto järjestää alan koulutusta laajasti. Se tarjoaa erilaisia tapahtumia ja erilaista koulutusta sekä seurakuntien työntekijöille että vapaaehtoisille. Osasto osallistuu seurakuntien diakoniakasvatukseen mm. koordinoimalla ja toteuttamalla diakoniaprojekteja eri seurakunnissa ja rovastikunnissa. Melkein jokaisessa seurakunnassa on vastuunkantajia, jotka suunnittelevat oman seurakuntansa diakoniatyötä. Tätä kautta kaikki apua tarvitsevat pyritään saamaan seurakunnan avun piiriin. Tavoitteena on, että vanhukset, vammaiset, syrjäytyneet, alkoholistit ja muut diakoniatyön kohderyhmiin kuuluvat henkilöt saisivat tarvitsemaansa apua ja tukea. Diakoniatyöntekijän koulutus toteutetaan yhteistyössä Teologisen Instituutin kanssa. Koulutusta järjestetään kahden vuoden välein.

2 2 Diakoniaosasto on auttanut monenlaista apua tarvitsevia henkilöitä eri seurakunnissa ja antanut taloudellista apua mm. perheille, jotka ovat joutuneet vaikeaan elämäntilanteeseen. Diakoniaosaston projektin kautta apua ovat saaneet mm. Inkerin kirkon neljä vanhainkotia hygienatarvikkeiden muodossa. Lugan seurakunnan monilapsiperheet -projektia on jatkettu. Tämäkin projekti on saanut taloudellista tukea diakoniaosastolta. Vuoden alussa järjestettiin Ulan Udessa diakoniaseminaari. Ulan Ude sijaitsee Mongolian pohjoispuolella ja on Inkerin kirkon itäisin seurakunta. Kevällä diakoniaosasto osallistui konferenssiin Sosiaalityö uskonnollisissa järjestöissä Venäjällä, jossa myös esiteltiin Inkerin kirkon diakoniatyötä. Diakoniaosaston sihteerinä toimii Valerija Aleksandrova entisen johtajan siirrettyä kirkon alaisuudessa toimivan Kikkerin vanhainkodin johtajaksi. Tämän lisäksi Valerija Aleksandrova aloitti diakoniaosaston johtajana syksyllä Diakoniaosasto järjesti hyväntekeväisyyskonsertin Pyhän Marian kirkossa ja konsertin tulot sunnattiin diakoniatyölle. Valerijan mukaan monessa seurakunnassa diakoniatyö on valitettavan heikoilla kantimilla. Komitean yhtenä tavoitteena on aloittaa diakoniakampanja nuorten keskuudessa. Tällä hetkellä on myös alettu työstää uutta diakoniaesitettä kirkossa tehtävästä työstä. Diakonia-osaston seminaarin osallistujat Ulan-Uden seurakunnassa. Perhetyö Lähetysseuran tukeman Inkerin kirkon perhetyön tavoitteena on tukea perheitä erityisesti koulutuksen avulla. Erilaisten koulutusten tavoitteina on mm. vahvistaa perheitä, auttaa puolisoita ymmärtämään itseään ja toisiaan, helpottaa ristiriidoissa ja konfliktitilanteissa sekä tukea vanhempien ja lasten välistä suhdetta. Perhetyön kautta seurakuntia kannustetaan kehittämään toimintaansa enemmän perheiden tarpeita ajatellen. Venäjällä avioerot ovat yleisiä, samoin perheväkivalta. Perhetyö on osoittautunut tarpeelliseksi myös kirkon työntekijöiden perheiden tukemisessa. Elina ja Hannu Heikkilän lähdettyä Suomeen keväällä -15 ovat Inkerin kirkon perhetyötä olleet vetämässä Natalja ja Valeri Antipov. Valeri Antipov on Rzhevin seurakun-

3 3 nan kirkkoherra. Natalja toimii perhetyön koordinaattorina ja hänen vastuullaan on seminaarien ja koulutusten suunnitteleminen sekä kirkon perhetyön kehittäminen. Apuna hänellä on työryhmä, joka koostuu pariskunnista, jotka ovat käyneet kirkon koulutuksia ja tekevät sitoutuneesti kirkon perhetyötä. Perhetyön koordinaattori Natalja Antipova pitämässä iltahartautta seminaarissa. Avioliittotyö on tärkeä osa työtä. Seurakunnissa järjestetään avioliittoseminaareja, perheleirejä ja vanhemmille suunnattuja lastenkasvatusseminaareja. Erilaisia koulutuksia järjestetään Lähetysseuran toimintatuella myös yhdessä Teologisen Instituutin kanssa. Perhetyön peruskurssi aloitettiin siellä syksyllä 2014 ja kurssin toinen jakso järjestettiin maaliskuussa Koulutuksen tavoitteena on valmentaa motivoituneita työntekijöitä ja vapaaehtoisia kehittämään seurakuntien perhetyötä ja toteuttamaan sitä. Toisen jakson luennoitsijoina toimivat Lähetysseuran työntekijät Hannu ja Elina Heikkilä. Vuoden alussa Hannu ja Elina Heikkilä pitivät perhesuhdeseminaarin Viipurin seurakunnassa. Heidän vetämänsä avioliittoleirit jatkuivat Kelton ja Pyhän Marian seurakunnissa, samoin kuin Elinan ja Hannun vetämät avioliittoillat. Myös Ulan Udessa järjestettiin avioliittoseminaari maaliskuussa. Työn nykyinen kordinaattori ja hänen miehensä pitivät Kingisepissä avioliittoseminaarin kansainvälisenä perhepäivänä. Kesäkuussa pidettiin Moskovan rovastikunnan Veliki-Lukin seurakunnassa isänpäivänä seminaari, jonka teemana oli isä. Nishnij Novgorodin jokavuotiselle perheleirille osallistui tänä vuonna 25 aikuista ja 19 lasta. Teemana oli vanhempien ja lasten välinen suhde. Leirin vetäjinä toimivat Olga ja Slava Lebedev. He ovat tehneet perhetyötä jo monen vuoden ajan omassa -ja lähiseurakunnassaan. He järjestävät säännöllisesti avioliittokursseja ja vanhemmille suunnattuja koulutuksia. Tässä lähetystyöntekijä Hannu Heikkilän kokemukset Ulan-Uden matkasta: Helmikuussa teimme kuuden päivän matkan Ulan-Udeen, Burjatiaan. Kaupunki on Mongolian pohjoispuolella ja siellä on Inkerin kirkon itäisin seurakunta.

4 4 Burjaatit ovat pääasiassa lama-buddhalaisia tai shamanisteja. Käynti vuorella olevalla temppelialueella oli meille opettava, vaikkakin myös ahdistava kokemus. Oli aivan kuin olisi ollut Tiibetissä. Rukousmyllyt pyörivät ja rukousliinat heiluivat tuulessa lumen ja pakkasen keskellä. Buddhalainen monotoninen musiikki soi korvissa, ja mitä erilaisimmat buddhalais-patsaat ja Dalai-Laman kuvat tarttuivat silmiin. Muuten asukaan Ulan-Ude oli kuin mikä tahansa venäläiskaupunki. Vanhat ratikat ja pienet reittitaksit kuljettivat ihmisiä. Oli vanhan Venäjän aikaisia puurakennuksia, neuvosto-ajan sosialistista realismia ja uusia säihkyviä liikerakennuksia. Aurinkoisia päiviä riittää Ulan-Udessa yli 300 joka vuodelle. Talvet ovat kylmiä ja kesät kuumia. Vettä saadaan vähän, joten viljely on hankalaa, mutta lumen auraustakaan ei toisaalta tarvita. Ulan-Udessa on Kylväjä-järjestön lähettejä. Arja ja Anitta olivat valmistelleet kaiken hienosti. Saimme pitää neljä seminaaritilaisuutta avioliiton ja lähisuhteiden hoitamisesta. Saarnani sain pitää kaksi kertaa. Jumalanpalveluksia oli kaksi, koska kirkkotila oli niin pieni, etteivät noin 40 seurakuntalaista mahtuneet siihen yhdellä kertaa. Seminaari oli meille pitäjille erittäin palkitseva. Ilmapiiri oli avoin ja toinen toista tukeva. Tähän mennessä järjestetyt avioliittokurssit ovat olleet erityisesti nuorille pariskunnille tärkeitä, ja osallistujat ovat olleet hyvin innostuneita. Avioliiton ja parisuhteen hoitamiseen liittyvä tieto, koulutus ja tarjolla oleva apu vaikuttaa varsin vähäiseltä täkäläisessä yhteiskunnassa. Miten toimia ja mistä saada apua parisuhteen kriisiytyessä, että ei tarvitsisi erota? Tähän tai muihin vastaaviin kysymyksiin ei ole, ainakaan helposti, saatavilla vastausta tai apua. Siksi rukoilemme, että kirkon perhetyö voisi kasvaa ja saisi kirkossa vielä enemmän tilaa ja kapasiteettia. Aikaisemmat kokemukset vastuun siirrosta paikallisille vastuunkantajille perhetyön piirissä ovat olleet hyvin rohkaisevia. Esimerkiksi Antipovin pariskunta on tarttunut tehtävään rohkeasti, uutta ideoiden. Perhetyön koulutuksen osallistujat Kelton koulutuksessa.

5 5 Kapasiteetin vahvistaminen Lähetysseuran toimintatuki kohdistuu Inkerin kirkossa piispan kanslialle. Kanslia huolehtii seurakuntien kristillisestä elämästä, talouden ja hallinnon kehittämisestä ja vastaa kirkon ulkosuhteista ja yhteydenpitosta maailmalle. SLS:n työntekijä Merja Kramsu toimii Inkerin kirkon ulkoasiain sihteerinä. Hän työskentelee piispan sihteerinä ja hoitaa mm. kirkon ulkomaista kirjeenvaihtoa. Piispan toimisto ja kirkon eri osastojen toimistot sijaitsevat kirkon keskuskansliassa. Osastot ovat; lapsi- ja nuorisotyön osasto, diakoniaosasto, talousosasto ja lähetysosasto. Kahdeksasta eri rovastikunnan jäsenestä koostuva kirkkohallitus käsittelee ja tekee päätöksiä kirkon ajankohtaisista asioista. Raportointiaikana se on päättänyt mm. papin virkaan vihkimisestä, kirkkoherran virkaan asettamisista sekä muista ajankohtaisista asioista. Kirkolliskokous kokoontuu aina lokakuussa. Lähetysseuran antaman toimintatuen avulla turvataan kirkon ja sen seurakuntien mahdollisuus saada myös juridista asiantuntija-apua. Venäjän Federaation lainsäädäntö edellyttää monenlaisia raportteja ja erilaisia lupia, jotta kirkko voisi ylipäätänsä toimia. Kirkkoon on palkattu oma juristi. Hän auttaa mm. juridissa asioissa, seurakuntien rekisteröitymisissä, erilaisten asiakirjojen laatimisessa ja viranomaisten tarkastuksissa. Kirkon oma juristi Tujana on raportointiaikana osoittanut apuaan seurakunnille. Hän on mm. osallistunut konsultaatioihin, jotka ovat liittyneet erilaisiin hallinnollisiin kysymyksiin. Hän on avustanut yhdeksää seurakuntaa valtion tarkastuksissa. Tujana on järjestänyt Siperian ja Karjalan rovastikunnissa koulutuksia liittyen valtion lakeihin ja vaatimuksiin seurakuntia ja uskonnollisia järjestöjä kohtaan. Myös kirkon rakennusten rekisteröinnissä, asiakirjojen laatimisessa ja luvissa on hänellä ollut paljon työtä. Keskustoimiston juristina Tujana mainitsee haasteeksi edellisinä vuosina kirkossa hoitamatta jääneet asiat. Seurakunnissa hallinnollinen työ kuuluu kirkkoherran tehtäviin. Tämä hallinnollinen tehtävä jätetään hengellisen työn ohella usein sivuun. Tästä seuraa sitten luonnollisesti ongelmia mm. valtion kanssa. Hallinnollisten asioiden ymmärtäminen ja oppiminen tuo mahdollisuuden kasvuun ja kehitykseen, korostaa Tujana. Lastensuojelukoulutus Suomen Lähetysseura antaa vuonna 2015 tukea yhteistyökumppaneilleen myös lastensuojelukoulutusten järjestämisessä. Koulutusten tavoitteena on lisätä tietämystä lasten oikeuksista ja ymmärrystä lapsen kehityksestä ja oikeanlaisesta tukemisesta. Samoin tavoitteena on nostaa vammaisten oikeudet osaksi keskustelua. Yhtenä tavoitteena on löytää toimintamuotoja vammaisten tukemiseksi kirkossa ja myös sen ulkopuolella. Lisäksi tavoitteena on jakaa tietämystä perheväkivallasta, sen tunnistamisesta ja siihen puuttumisesta.

6 6 Lastensuojelukoulutuksissa halutaan perehdyttää myös, kuinka tukea vaikeassa asemassa olevia naisia ja kuinka luoda pohjaa naisten tukiryhmille. Venäjällä ja Pietarin alueella on paljon heikossa asemassa olevia lapsia. Heitä elää esimerkiksi lastenkodeissa sekä perheissä, joissa esiintyy väkivaltaa ja alkoholiongelmia. Päiväkodeissa ja kouluissa ryhmäkoot ovat suuria, eikä yksilöllinen kohtaaminen ole itsestäänselvää. Se, että lapsi voi huonosti, eikä saa tukea, johtuu myös yhteiskunnan vähäisistä resursseista. Myös lastensuojeluun liittyvä opetus ja tuntemus esim. lasten oikeuksista on vähäistä. Lastensuojelutyön tavoitteena on mm. vaikuttaa yhteiskunnan asenteisiin heikommassa asemassa olevia ihmisiä kohtaan, esimerkiksi vammaisia kohtaan. Inkerin Kirkon lapsi- ja nuorisotyökomitea on järjestämässä ensi vuonna lastensuojelukoulutusta. Koulutuksen vetäjänä toimii komitean johtaja Veronika Shutova. Hän on koulutukseltaan psykologi ja teologian maisteri. Koulutusseminaarit on tarkoitus järjestää syksyllä Kohderyhmänä ovat kirkon työntekijät, jotka tekevät töitä lasten parissa ja muut asiasta kiinnostuneet. Työn alla on myös oma lastensuojeluun liittyvä nettisivusto. Sivuille ollaan luomassa myös nettifoorumia, johon voi lähettää kysymyksiä ja saada asiantuntija-apua. Vammaisten oikeuksia ja väkivallan kierteestä ulospääsyä käsitteleviä esitteitä on jo tehtynä. Lapsi- ja nuorisotyö Suomen Lähetysseuran tuen tavoitteena on Inkerin kirkon kasvatustyön kautta olla mukana tukemassa ja vahvistamassa lasten ja nuorten kristillistä kasvua ja arvopohjaa. Inkerin kirkossa toimii lasten ja nuorten osasto. Osastojen johtajana työskentelee Veronika Shutova. Osaston työtä hänen lisäkseen on tekemässä ja kehittämässä muutama alueellinen lapsi- ja nuorisotyöntekijä sekä joukko vapaaehtoisia. Inkerin kirkon lapsi- ja nuorisotyön toimikunta auttaa rovastikuntien ja yksittäisten seurakuntien lapsi- ja nuorisotyön kehittämis -ja tukemistyötä mm. järjestämällä lapsi- ja nuorisotyöntekijöille koulutusta ja seminaareja ja sen lisäksi erilaisia tapahtumia lapsille ja nuorille. Koulutusta saavat pyhäkouluopettajat, lapsi- ja nuorisotyönohjaajat ja vapaaehtoiset. Perinteisesti tärkeä toimintamuoto ovat alueelliset lasten- ja nuortenleirit, joilla osallistujia on parhaimmillaan mukana yli 200. Leiritoiminta on Inkerin kirkossa vilkasta ja pyörii pitkälti vapaaehtoisten työpanoksen varassa. Lapsi ja nuorisotyöntoimikunta auttaa seurakuntia myös tarvittaessa lapsi ja nuorisotyöhön liittyvien suunnitelmien teossa ja toteutuksessa. Pyhäkoulutyö on myös luontainen osa seurakuntien toimintaa. Sen tavoitteena on opettaa ja vahvistaa perheiden kristillisiä perinteitä ja auttaa vanhempia kotien kristillisessä kasvatuksessa. Inkerin kirkon nuorisotyön keskeisenä tehtävänä on evankelis-luterilaisen tunnustuksen opettaminen nuorille. Nuorisotyö tähtää nuoren sukupolven uskon kasvuun ja eri puolilla Venäjää olevien nuorten yhdistämiseen.

7 7 Seurakunnissa ja rovastikunnissa järjestetään nuorille leirejä, seminaareja, opintopäiviä, nuorisojumalanpalveluksia ja muita tapahtumia. Jokavuotinen Inkerin kirkon nuorten rippileiri järjestetään yhdessä Teologisen Instituutin kanssa Keltossa. Eräs tärkeä tehtävä on kristillisen lasten ja nuorten kirjallisuuden, rippikoulumateriaalin ja työntekijöiden tarvitseman muun materiaalin jakaminen seurakuntiin. Lapsi - ja nuoriso-osasto on järjestänyt raportointiaikana lasten ja nuorten leirejä. Talviloman aikana Petroskoissa pidettiin lastenleiri, johon osallistui 30 lasta Karjalan rovastikunnan eri seurakunnista. Tammikuussa ja toukokuun alussa oli Keltossa nuortenleirit. Tammikuun leirille osallistui peräti 80 nuorta viidestä eri rovastikunnasta. Toukokuun leirillä oli mukana 60 nuorta. Työntekijöiden seminaari ja Uralin rovastkunnan nuortenleiri Uusi laulu Herralle pidettiin samanaikaisesti Joshkar Olassa. Leirillä käsiteltiin nuorten ja kirkon työntekijöiden palvelemiseen liittyviä haasteita ja näkökohtia. Kesäkuussa järjestettiin Petroskoin seurakunnassa suomenkielen leiri lapsille, jolle osallistui 20 lasta. Lasten leiri Petroskoissa Kiitos, että olette mukana tukemassa Inkerin kirkkoa ja sen tekemää työtä. Pyydämme esirukousta kirkon johdon puolesta sekä viisautta ja Jumalan johdatusta. Rukoilkaa kaikkien seurakuntien puolesta ja kirkon eri toimikuntien ja niiden työn puolesta. Rukoilkaa erityisesti perhetyön puolesta ja Antipovin perheen puolesta. Rukoilkaa myös lapsi - ja nuorisotyön osaston johtajan ja kaikkien muidenkin vastuunkantajien puolesta. Rukoilemme, että yhä suurempi joukko lapsia ja nuoria löytäisi tiensä Kristuksen luo. Rukoilemme, että perheet saisivat kokea rakkautta ja huolenpitoa kirkossa.

Inkerin kirkko nimikkoraportti, Venäjä 1/2014

Inkerin kirkko nimikkoraportti, Venäjä 1/2014 1 Inkerin kirkko nimikkoraportti, Venäjä 1/2014 Kumppani Raportoija Inkerin ev.lut kirkko Venäjällä KIT-koordinaattori: Christina Heikkilä Hankkeen kuvaus Inkerin kirkko perustettiin lähes 400 vuotta sitten

Lisätiedot

Inkerin kirkon kapasiteetin vahvistaminen

Inkerin kirkon kapasiteetin vahvistaminen Inkerin kirkon kapasiteetin vahvistaminen Yhteistyökumppani: Inkerin kirkko Hankkeen kuvaus lyhyesti: Runsaat 400 vuotta sitten alkunsa saanut Inkerin kirkko toimii valtavalla maantieteellisellä alueella.

Lisätiedot

Inkerin kirkon Teologinen Instituutti, Venäjä

Inkerin kirkon Teologinen Instituutti, Venäjä 1 Inkerin kirkon Teologinen Instituutti, Venäjä Kumppani Inkerin kirkko Hankkeen kuvaus Teologinen Instituutti on Inkerin kirkon koulutuskeskus, joka kouluttaa kirkon tarpeisiin teologeja, lapsi- ja nuorisotyöntekijöitä,

Lisätiedot

Inkerin kirkon Teologisen Instituutin nimikkoraportti 2/2014

Inkerin kirkon Teologisen Instituutin nimikkoraportti 2/2014 1 Inkerin kirkon Teologisen Instituutin nimikkoraportti 2/2014 Kumppani Inkerin kirkko, Venäjä Hankkeen kuvaus Teologinen Instituutin uusi rakennus, Inkeri-talo sekä Inkerin kirkon vanhainkoti taustalla

Lisätiedot

Inkerin kirkon teologinen koulutus, Venäjä

Inkerin kirkon teologinen koulutus, Venäjä Inkerin kirkon teologinen koulutus, Venäjä Kumppani Inkerin kirkko Hankkeen kuvaus Inkerin kirkon Teologinen Instituutti sijaitsee Keltossa, Pietarin ulkopuolella Teologinen Instituutti on Inkerin kirkon

Lisätiedot

Rakkaat ystävämme ja esirukoilijamme!

Rakkaat ystävämme ja esirukoilijamme! Elinan ja Hannun ystäväkirje 26 / 21.6.2014 Elina ja Hannu Heikkilä PL 189, 53101 Lappeenranta hannu.heikkila@felm.org elina.heikkila@felm.org Elina ven. + 7 921 3328 113 Elina suom.+358 50 369 9573 Hannu

Lisätiedot

Kolumbian kirkko. Kumppani: Kolumbian evankelis-luterilainen kirkko (IELCO) CO010 Kolumbian kirkko Sopimuskohderaportti 1/2015.

Kolumbian kirkko. Kumppani: Kolumbian evankelis-luterilainen kirkko (IELCO) CO010 Kolumbian kirkko Sopimuskohderaportti 1/2015. 1 Kolumbian kirkko Kumppani: Kolumbian evankelis-luterilainen kirkko (IELCO) Hankkeen kuvaus: Kolumbian evankelis-luterilainen kirkko on vakiinnuttanut toimintansa, mutta tarvitsee edelleen tukea eri kirkollisilla

Lisätiedot

Uralin rovastikunta B, Birskin seurakunta, Venäjä

Uralin rovastikunta B, Birskin seurakunta, Venäjä Uralin rovastikunta B, Birskin seurakunta, Venäjä Kumppani Inkerin kirkko Hankkeen kuvaus Juhlapyhinä seurakunnan babushkat pukeutuvat kansallispukuihin Lähetysseuran tukeman työn painopiste Bashkortostanissa

Lisätiedot

Uralin rovastikunta, Birskin seurakunta, Venäjä

Uralin rovastikunta, Birskin seurakunta, Venäjä 1 Uralin rovastikunta, Birskin seurakunta, Venäjä Kumppani: Inkerin kirkko Hankkeen kuvaus Lasten ja nuorten leiri päättyi jumalanpalveluksella ja lopussa jokainen sai muistoksi leirin aikana tehdyn valokuvakalenterin.

Lisätiedot

Elinan ja Hannun ystäväkirje 25, 8.2.2014

Elinan ja Hannun ystäväkirje 25, 8.2.2014 Elinan ja Hannun ystäväkirje 25, 8.2.2014 Elina ja Hannu Heikkilä PL 189, 53101 Lappeenranta hannu.heikkila@felm.org elina.heikkila@felm.org Elina ven. + 7 921 3328 113 Elina suom.+358 50 369 9573 Hannu

Lisätiedot

Vaikeavammaisten ja sairaiden lasten ja nuorten tukeminen

Vaikeavammaisten ja sairaiden lasten ja nuorten tukeminen Sopimuskohderaportti 1/2018 Vaikeavammaisten ja sairaiden lasten ja nuorten Kumppani: Jokainen säätiö Hankkeen kuvaus: Kashdij säätiö (Jokainen säätiö) toimii Pietarin alueella ja tekee työtä vammaisten,

Lisätiedot

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kummikirje 1-2016 3.5. 2016 Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Olen uusi Venäjän alueen kummityön kordinaattori Ammi Kallio. Tämä on ensimmäinen kummikirje, jonka kirjoitan teille alueelta.

Lisätiedot

Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja

Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja Kun pienen lapsen äiti ja isä ottavat lapsen syliin ja painavat häntä lähelle sydäntään, he antavat hänelle rakkautta ja huolenpitoa. Tällä

Lisätiedot

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kummikirje syksy 2016 25.11.2016 Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kiitos teille kaikille tuesta ja esirukouksista Viipurin turvakodin toiminnan puolesta! Teidän avullanne lapsen elämä muuttuu

Lisätiedot

SAAVUTETTAVUUSOHJELMA 2014 2016

SAAVUTETTAVUUSOHJELMA 2014 2016 SAAVUTETTAVUUSOHJELMA 2014 2016 Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, Yhteinen kirkkoneuvosto 28.11.2013 1 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.2 1. SAAVUTETTAVA SEURAKUNTA.2 2. FYYSINEN SAAVUTETTAVUUS ELI ESTEETÖN

Lisätiedot

SEURAKUNTANEUVOSTO 8/2012

SEURAKUNTANEUVOSTO 8/2012 SIPOON SUOMALAINEN SEURAKUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA SEURAKUNTANEUVOSTO 8/2012 Kokousaika 4.12.2012 klo 18.00 19.26 Kokouspaikka Porvoossa, Wanha Laamanni, Vuorikatu 17 Läsnä: Tuomas Alaterä Georg Bergström

Lisätiedot

Inkerin kirkon teologinen koulutus ja IK:n stipendirahasto. Inkerin kirkko, Inkerin kirkon Teologinen Instituutti

Inkerin kirkon teologinen koulutus ja IK:n stipendirahasto. Inkerin kirkko, Inkerin kirkon Teologinen Instituutti Nimikkosopimushankkeen raportti 1/2014 Maa/alue Hanke Hankenumero Kumppani Raportoija Venäjä Inkerin kirkon teologinen koulutus ja IK:n stipendirahasto RU410 ja RU411 Inkerin kirkko, Inkerin kirkon Teologinen

Lisätiedot

Lastensuojelu Suomen Punaisen Ristin toiminnassa

Lastensuojelu Suomen Punaisen Ristin toiminnassa Lastensuojelu Suomen Punaisen Ristin toiminnassa Koulutusmateriaali vapaaehtoisille SPR/ Päihdetyö / Kati Laitila Koulutuksen tavoite Edistää lasten ja nuorten turvallisuuden, terveyden, oikeuksien ja

Lisätiedot

Mikä solu on? Ylistaron Helluntaiseurakunta

Mikä solu on? Ylistaron Helluntaiseurakunta Mikä solu on? Ylistaron Helluntaiseurakunta!1 LUENTO 1 MIKÄ SOLU ON?!2 Näky Tavoite, jota kohti ponnistelemme Toiminnan tulos Kaikille yhteinen Kuka näkymme määrittelee? Pastori tai vanhimmat? Jokainen

Lisätiedot

Uralin rovastikunnan työn nimikkoraportti, Venäjä 1/2014

Uralin rovastikunnan työn nimikkoraportti, Venäjä 1/2014 1 Uralin rovastikunnan työn nimikkoraportti, Venäjä 1/2014 Kumppani Raportoija Kuvat Inkerin kirkko, Uralin rovastikunta ja sen seurakunnat Christina Heikkilä, KIT-koordinaattori Pekka Mikkola, Christina

Lisätiedot

Liite 1. Nuorisotoimi 2015

Liite 1. Nuorisotoimi 2015 Nuorisolain tarkoituksena on tukea nuorten kasvua ja itsenäistymistä, edistää nuorten aktiivista kansalaisuutta ja nuorten sosiaalista vahvistamista sekä parantaa nuorten kasvu- ja elinoloja. Näiden tavoitteiden

Lisätiedot

AKAAN SRK:N RIPARI- VUOSI 2018

AKAAN SRK:N RIPARI- VUOSI 2018 AKAAN SRK:N RIPARI- VUOSI 2018 Tervetuloa! Kaikilla asioilla on aikansa. Rippikoulullakin on aikansa elämässämme. Rippikoulussa on aikaa kysellä ja etsiä vastauksia kaikenlaisiin askarruttaviin mietteisiin.

Lisätiedot

Kolehtisuunnitelma 1.7.2015-31.12.2015

Kolehtisuunnitelma 1.7.2015-31.12.2015 su 5.7. Apostolien päivä Kadonnut ja jälleen löytynyt Seurakuntien diakoniatyötä tukevan Suurella Sydämellä -verkkopalvelun kehittämiseen Kirkkopalveluiden kautta. Kirkkopalvelut ry, PL 279, 00181 Helsinki,

Lisätiedot

Järjestöt kotoutumista tukemassa 1.3.2016. Mina Zandkarimi Monikulttuurisuuden asiantuntija mina.zandkarimi@vaestoliitto.

Järjestöt kotoutumista tukemassa 1.3.2016. Mina Zandkarimi Monikulttuurisuuden asiantuntija mina.zandkarimi@vaestoliitto. Järjestöt kotoutumista tukemassa 1.3.2016 Mina Zandkarimi Monikulttuurisuuden asiantuntija mina.zandkarimi@vaestoliitto.fi Puh:0503256450 4.3.2016 Maahanmuutto on siirtymä Valtava sosiokulttuurinen muutos,

Lisätiedot

Järvenpään kirkkovaltuusto päättää neuvottelukeskuksen toimintasuunnitelmasta ja talousarvioista ja valitsee johtajan.

Järvenpään kirkkovaltuusto päättää neuvottelukeskuksen toimintasuunnitelmasta ja talousarvioista ja valitsee johtajan. JÄRVENPÄÄN, KERAVAN JA TUUSULAN SEURAKUNTIEN PERHEASIAIN NEUVOTTELUKESKUKSEN OHJESÄÄNTÖ Järvenpään, Keravan ja Tuusulan seurakutien perheasiain neuvottelukeskuksen tehtävänä on kirkkomme tunnustuksen pohjalla

Lisätiedot

ISÄN MASENNUS ONKO SIITÄ KUKAAN KIINNOSTUNUT

ISÄN MASENNUS ONKO SIITÄ KUKAAN KIINNOSTUNUT 2. helmikuuta 2016 Miessakit ry ISÄN MASENNUS ONKO SIITÄ KUKAAN KIINNOSTUNUT 4.2.2016 HELSINKI ISÄTYÖNTEKIJÄ ILMO SANERI Annankatu 16 B 28 00120 Helsinki puh: (09) 6126 620 miessakit@miessakit.fi www.miessakit.fi

Lisätiedot

Tervetuloa Tienviittoja tulevaisuuteen ikäperheseminaariin 4.11.2014

Tervetuloa Tienviittoja tulevaisuuteen ikäperheseminaariin 4.11.2014 Tervetuloa Tienviittoja tulevaisuuteen ikäperheseminaariin 4.11.2014 Ohjelma 9.30 Avaussanat Riitta Hakoma, vammaispalvelujen johtaja, Etelä-Karjalan Sosiaali- ja terveyspiiri 9.45 Kehitysvammaisten Palvelusäätiön

Lisätiedot

Tervetuloa rippikouluun!

Tervetuloa rippikouluun! Tervetuloa rippikouluun! Pakilan seurakunnan rippikoulut 2015 Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Ja onnittelut jo valmiiksi; täytät 15 vuotta vuonna 2015! Olet siis mitä parhaassa ripari-iässä.

Lisätiedot

TERVETULOA RIPPIKOULUUN!

TERVETULOA RIPPIKOULUUN! TERVETULOA RIPPIKOULUUN! Mikä ihmeen ripari? Edessäsi on nyt ainutkertainen elämän jakso, jolloin sinulla on mahdollisuus osallistua rippikouluun yhdessä ikätovereidesi kanssa. Rippikoulussa eli riparilla

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2009 Julkaistu Helsingissä 8 päivänä kesäkuuta 2009 N:o 391 396. Laki. N:o 391

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2009 Julkaistu Helsingissä 8 päivänä kesäkuuta 2009 N:o 391 396. Laki. N:o 391 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2009 Julkaistu Helsingissä 8 päivänä kesäkuuta 2009 N:o 391 396 SISÄLLYS N:o Sivu 391 Laki rekisteröidystä parisuhteesta annetun lain 9 :n muuttamisesta... 3429 392 Valtioneuvoston

Lisätiedot

Jos osallistut jonkun järjestön (esim. SRK) järjestämään rippikouluun, sinun tulee ilmoittautua kotiseurakuntasi muualle menevien ryhmään.

Jos osallistut jonkun järjestön (esim. SRK) järjestämään rippikouluun, sinun tulee ilmoittautua kotiseurakuntasi muualle menevien ryhmään. Rippikoulut 2016 Vuonna 2016 rippikouluikäisiä ovat vuonna 2001 syntyneet nuoret. Rippikouluun voivat ilmoittautua myös ne, joilla rippikoulu on jäänyt käymättä tai jos on aloittanut koulun 6-vuotiaana

Lisätiedot

Seurakuntaan Kirkkovaltuusto Kirkkoneuvosto Menot 5 781 780

Seurakuntaan Kirkkovaltuusto Kirkkoneuvosto Menot 5 781 780 Mihin verorahat käytetään? Vuosi 2011 Seurakunnan hallinto Jumalanpalvelukset ja kirkkomusiikki 190 298 Muut seurakuntatilaisuudet 63 615 Investoinnit (kurssikeskus yms.) 293 395 Hautaan siunaaminen 117

Lisätiedot

AUTA LASTA AJOISSA MONIAMMATILLISESSA YHTEISTYÖSSÄ EHKÄISEVÄN LASTENSUOJELUN TAVOITTEET JA PERIAATTEET

AUTA LASTA AJOISSA MONIAMMATILLISESSA YHTEISTYÖSSÄ EHKÄISEVÄN LASTENSUOJELUN TAVOITTEET JA PERIAATTEET AUTA LASTA AJOISSA MONIAMMATILLISESSA YHTEISTYÖSSÄ EHKÄISEVÄN LASTENSUOJELUN TAVOITTEET JA PERIAATTEET Etelä-Suomen aluehallintovirasto Marja-Leena Stenroos 29.4.2014 EHKÄISEVÄN LASTENSUOJELUN KÄSITE Käsite

Lisätiedot

Joulun alun tervehdys Keltosta. Surua ja iloa syksyssämme. Ikuistimme toisemme 35-vuotishääpäivänä, jota vietimme Terijoella.

Joulun alun tervehdys Keltosta. Surua ja iloa syksyssämme. Ikuistimme toisemme 35-vuotishääpäivänä, jota vietimme Terijoella. Elinan ja Hannun ystäväkirje 24 15.12.2013 Elina ja Hannu Heikkilä PL 189, 53101 Lappeenranta hannu.heikkila@felm.org elina.heikkila@felm.org Elina ven. + 7 921 3328 113 Elina suom.+358 50 369 9573 Hannu

Lisätiedot

Keminmaan seurakunnan lähetystyön nimikkokohteet

Keminmaan seurakunnan lähetystyön nimikkokohteet Keminmaan seurakunnan lähetystyön nimikkokohteet Sopimus yhteydestä, esirukouksesta ja taloudellisesta tuesta Keminmaan seurakunnalla on maailman lähetyskentillä omia nimikkokohteita. Seurakunta on tehnyt

Lisätiedot

Nuoria perheitä tukevat palvelut Jyväskylässä ja Äänekoskella. Työelämälähtöinen kehittäminen / Emmi Le

Nuoria perheitä tukevat palvelut Jyväskylässä ja Äänekoskella. Työelämälähtöinen kehittäminen / Emmi Le Nuoria perheitä tukevat palvelut Jyväskylässä ja Äänekoskella Työelämälähtöinen kehittäminen / Emmi Le Perheille kohdennetuilla palveluilla tuetaan vanhempia tai muita huoltajia turvaamaan lasten hyvinvointi

Lisätiedot

MARKKU ANTTI SAKARI SUMIALAN VIRKAAN ASETTAMINEN Porissa (Su 30.09.2007)

MARKKU ANTTI SAKARI SUMIALAN VIRKAAN ASETTAMINEN Porissa (Su 30.09.2007) Ryttylä 29. 09.2007 Matti Väisänen 1/6 MARKKU ANTTI SAKARI SUMIALAN VIRKAAN ASETTAMINEN Porissa (Su 30.09.2007) Kristuksessa rakas veljemme, Markku Sumiala ja läsnä oleva seurakunta, tervehdin teitä tämän

Lisätiedot

Kuva: SXC/S. Braswell. Näky

Kuva: SXC/S. Braswell. Näky Näky Kuva: SXC/S. Braswell Kansanlähetys Yhteystiedot Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys (SEKL) on vuonna 1967 perustettu Suomen evankelisluterilaisen kirkon lähetysjärjestö, jonka tarkoituksena

Lisätiedot

ANNETAAN LAPSILLE LAPSUUS

ANNETAAN LAPSILLE LAPSUUS ANNETAAN LAPSILLE LAPSUUS Kuullaan lapsen ääni Varhaiskasvatuksen kehittämissuunnitelma 2014 VAKE-työryhmä: Anne-Maria Ahlstedt Kirsi Marila Kirsi Risto Iiris Tornack Kuvat: kannessa ja sivuilla 3, 4,

Lisätiedot

23.12.2003. Nro 44/2003 KIRKKOJÄRJESTYKSEN MUUTOKSIA

23.12.2003. Nro 44/2003 KIRKKOJÄRJESTYKSEN MUUTOKSIA 23.12.2003 Nro 44/2003 KIRKKOJÄRJESTYKSEN MUUTOKSIA Kirkolliskokous on 8 päivänä marraskuuta 2003 hyväksynyt seuraavat kirkkojärjestyksen muutokset, jotka on julkaistu Suomen säädöskokoelmassa numeroilla

Lisätiedot

Uralin rovastikunta A, Venäjä

Uralin rovastikunta A, Venäjä 1 Uralin rovastikunta A, Venäjä Kumppani: Inkerin Kirkko Hankkeen kuvaus Uralin rovastikunnassa on yksitoista Inkerin kirkon evankelis-luterilaista seurakuntaa. Tämän lisäksi eri paikkakunnilla kokoontuu

Lisätiedot

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Me juhlimme tänään Jeesuksen taivaaseen astumista. Miksi Jeesus meni pois? Eikö olisi ollut parempi, että hän olisi jäänyt tänne. Helposti ajattelemme,

Lisätiedot

VIRKISTYSPÄIVÄ NIVALASSA 19.2.2011

VIRKISTYSPÄIVÄ NIVALASSA 19.2.2011 VIRKISTYSPÄIVÄ NIVALASSA 19.2.2011 Hyvä Sanoma ry järjesti virkistyspäivän Nivalassa helluntaiseurakunnan tiloissa. Se oli tarkoitettu erikoisesti diakonia työntekijöille sekä evankelistoille ja mukana

Lisätiedot

Akaan srk:n riparivuosi 2017

Akaan srk:n riparivuosi 2017 Akaan srk:n riparivuosi 2017 Tervetuloa! Kaikilla asioilla on aikansa. Rippikoulullakin on aikansa elämässämme. Rippikoulussa on aikaa kysellä ja etsiä vastauksia kaikenlaisiin askarruttaviin mietteisiin.

Lisätiedot

Mitä Jumala voi tehdä. yhden papin kautta. kun seurakuntalaisten ideat ja lahjat vapautetaan Jumalan käyttöön?

Mitä Jumala voi tehdä. yhden papin kautta. kun seurakuntalaisten ideat ja lahjat vapautetaan Jumalan käyttöön? Mitä Jumala voi tehdä yhden papin kautta kun seurakuntalaisten ideat ja lahjat vapautetaan Jumalan käyttöön? Tätä kaikkea on Kohtaamispaikka Johtoryhmä Näky-ryhmä Iltamessu Solut Alfa-tiimi Rukoustiimi

Lisätiedot

59 Vironkielisen seurakuntatyön papinviran perustaminen päättyvän diakonian viran tilalle

59 Vironkielisen seurakuntatyön papinviran perustaminen päättyvän diakonian viran tilalle Yhteinen kirkkoneuvosto 318 24.10.2013 414/2013 59 Vironkielisen seurakuntatyön papinviran perustaminen päättyvän diakonian viran tilalle Päätösehdotus Yhteinen kirkkovaltuusto päättää perustaa 1.7.2014

Lisätiedot

Osallisuus - vastaus kirkon kaikkiin ongelmiin? Seurakunnan tietoinen ja aktiivinen osallistuminen messussa

Osallisuus - vastaus kirkon kaikkiin ongelmiin? Seurakunnan tietoinen ja aktiivinen osallistuminen messussa Osallisuus - vastaus kirkon kaikkiin ongelmiin? Seurakunnan tietoinen ja aktiivinen osallistuminen messussa Kirkko kantaa huolta siitä, etteivät kristityt olisi sivullisina ja mykkinä katselijoina tätä

Lisätiedot

Yhdessä oleminen ja kohtaaminen turvallisuutta luovana tekijänä turvallisuutta luovana Marttaliitto tekijänä ry

Yhdessä oleminen ja kohtaaminen turvallisuutta luovana tekijänä turvallisuutta luovana Marttaliitto tekijänä ry Yhdessä oleminen ja kohtaaminen turvallisuutta luovana tekijänä Yhdessä oleminen Pirkko Elomaa-Vahteristo ja kohtaaminen 21.10.2010 turvallisuutta luovana Marttaliitto tekijänä ry Pirkko Elomaa-Vahteristo

Lisätiedot

Verkostoista voimaa ergonomiaosaamiseen

Verkostoista voimaa ergonomiaosaamiseen Verkostoista voimaa ergonomiaosaamiseen Eija Mämmelä, Oulun Ammattikorkeakoulu Fysioterapian tutkintovastaava, Potilassiirtojen ergonomiakorttikouluttaja Hyvät ergonomiset käytänteet vanhusten hoitotyön

Lisätiedot

Nimikkosopimushankkeen raportti 2/2011

Nimikkosopimushankkeen raportti 2/2011 Nimikkosopimushankkeen raportti 2/2011 Maa/alue Hanke Senegal Kirkon koulutyö Hankenumero 13430 Kumppani Raportoija Senegalin Lutherilainen kirkko / ELS Raportoijia: Niokhor Séne (kummityön vastuuhenkilö)

Lisätiedot

KIRKKOHALLITUKSEN YLEISKIRJE Nro 32/2005 24.10.2005

KIRKKOHALLITUKSEN YLEISKIRJE Nro 32/2005 24.10.2005 KIRKKOHALLITUKSEN YLEISKIRJE Nro 32/2005 24.10.2005 HYVIÄ TÖITÄ! KIRKON UUSITTU REKRYTOINTIESITE ON ILMESTYNYT Kirkkohallitus on julkaissut Hyviä töitä maan ja taivaan väliltä! -rekrytointiesitteen uusittuna

Lisätiedot

Kaste ja avioliittoon vihkiminen suomalaisten keskuudessa ja mitä kuuluu tamperelaisnuorille 10 vuotta rippikoulun jälkeen?

Kaste ja avioliittoon vihkiminen suomalaisten keskuudessa ja mitä kuuluu tamperelaisnuorille 10 vuotta rippikoulun jälkeen? Kaste ja avioliittoon vihkiminen suomalaisten keskuudessa ja mitä kuuluu tamperelaisnuorille 10 vuotta rippikoulun jälkeen? Dos. Kati Niemelä Kirkon tutkimuskeskus Tampereen rovastikuntakokous 15.2.2012

Lisätiedot

MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ!

MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ! MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ! Nuortenillan toiminta-ajatus ja tavoite Kahden eri seurakunnan nuoret kohtaavat toisiaan ja tutustuvat seurakuntien nuorisotoimintaan, jakavat kokemuksia, ideoita,

Lisätiedot

Nivelvaiheen uudet mallit Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue Elise Virnes

Nivelvaiheen uudet mallit Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue Elise Virnes Nivelvaiheen uudet mallit Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue Elise Virnes Lähtökohta Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille 2011-2016 on edellytetty, että

Lisätiedot

Mitä partio on? 29.3.2012 2

Mitä partio on? 29.3.2012 2 PARTIO Mitä se on? Mitä partio on? Partio on monipuolinen harrastus lapsille, nuorille ja aikuisille Partio on käytännön toimintaa, jonka takana on kuitenkin arvoja ja ihanteita Viikoittaisissa kokouksissa

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2014

TOIMINTASUUNNITELMA 2014 1 TOIMINTASUUNNITELMA 2014 n Partiolaiset ry toteuttaa partiotoimintaa lapsille ja nuorille n kunnassa. Lippukunta on Lounais-Suomen Partiopiiri ry:n ja Suomen Partiolaiset ry:n jäsen. Vuonna 2014 lippukunta

Lisätiedot

Uralin rovastikunnan nimikkoraportti 2/2014, Venäjä

Uralin rovastikunnan nimikkoraportti 2/2014, Venäjä 1 Uralin rovastikunnan nimikkoraportti 2/2014, Venäjä Kumppani Inkerin kirkko Hankkeen kuvaus Inkerin kirkko jakaantuu seitsemään rovastikuntaan. Niistä yksi on Uralin rovastikunta, johon kuuluu 10 seurakuntaa

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI NUORISOVALTUUSTO TOIMINTASUUNNITELMA 2013 2014. 1. Yleistä

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI NUORISOVALTUUSTO TOIMINTASUUNNITELMA 2013 2014. 1. Yleistä 1. Yleistä Jyväskylän nuorisovaltuusto on vuonna 2009 perustettu 13 20 vuotiaiden jyväskyläläisten nuorten vaikuttamis- ja kuulemiskanava. Se pyrkii parantamaan nuorten kuulemista ja osallistumista päätöksentekoon

Lisätiedot

The Finnish Network For Organisations Supporting Family Caring

The Finnish Network For Organisations Supporting Family Caring The Finnish Network For Organisations Supporting Family Caring Perustettu 2005 Suomen Toimii yhdyselimenä omaishoidon alalla tai siihen läheisesti liittyvällä alueella Suomessa toimivien järjestöjen, säätiöiden

Lisätiedot

JÄRVI-KUOPION SEURAKUNTA MITÄ, MIKSI, MILLOIN? 2011-2015. Kuopion ev.lut. seurakunnat September 21, 2015 1

JÄRVI-KUOPION SEURAKUNTA MITÄ, MIKSI, MILLOIN? 2011-2015. Kuopion ev.lut. seurakunnat September 21, 2015 1 JÄRVI-KUOPION SEURAKUNTA MITÄ, MIKSI, MILLOIN? 2011-2015 Kuopion ev.lut. seurakunnat September 21, 2015 1 Rovastikunnan alueella vuosien kuluessa useita avauksia yhteistyön lisäämiseksi vastaanotto nuiva.

Lisätiedot

Keski-Suomen SOTE2020 - hanke LAPSET, NUORET JA PERHEET VISIO KORJAAVASTA TUKEVAAN, YKSILÖSTÄ VERKOSTOON

Keski-Suomen SOTE2020 - hanke LAPSET, NUORET JA PERHEET VISIO KORJAAVASTA TUKEVAAN, YKSILÖSTÄ VERKOSTOON Keski-Suomen SOTE2020 - hanke LAPSET, NUORET JA PERHEET VISIO KORJAAVASTA TUKEVAAN, YKSILÖSTÄ VERKOSTOON 22.10.201 9.10.2015 Hanketyöntekijä Petri Oinonen 22.10.2015 LNP palvelujen organisointi tulevaisuudessa?

Lisätiedot

MUONION SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA sivu 1(8) Kirkkoneuvosto 5/2011 4.10.2011. OSALLISTUJAT läsnä poissa

MUONION SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA sivu 1(8) Kirkkoneuvosto 5/2011 4.10.2011. OSALLISTUJAT läsnä poissa MUONION SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA sivu 1(8) KOKOUSTIEDOT Aika 4.10.2011 klo 17-18.30 Paikka Seurakuntakoti OSALLISTUJAT läsnä poissa Puh. johtaja Muraja Asko kirkkoherra x Alaoja Raimo jäsen, vpj. x Haikonen

Lisätiedot

Lasten ja nuorten osallisuus seurakunnassa Lapsivaikutusten arviointi. 31.10.2011, Helsinki Kaisa Rantala

Lasten ja nuorten osallisuus seurakunnassa Lapsivaikutusten arviointi. 31.10.2011, Helsinki Kaisa Rantala Lasten ja nuorten osallisuus seurakunnassa Lapsivaikutusten arviointi 31.10.2011, Helsinki Kaisa Rantala MIKSI PUHUMME OSALLISUUDESTA? Osallisuus on ohittamattoman tärkeää kirkon tulevaisuudelle. Missä

Lisätiedot

NUORTEN SOSIAALINEN VAHVISTAMINEN

NUORTEN SOSIAALINEN VAHVISTAMINEN 1(5) NUORTEN SOSIAALINEN VAHVISTAMINEN Ammattitaitovaatimukset : tunnistaa sosiaalista vahvistamista tarvitsevan nuoren ja/tai hallitsee varhaisen tukemisen ja kohtaamisen menetelmiä pystyy toimimaan moniammatillisessa

Lisätiedot

LAPSI ON OSALLINEN. Kirkon varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja

LAPSI ON OSALLINEN. Kirkon varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja LAPSI ON OSALLINEN Kirkon varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja KIRKON VARHAISKASVATUS ON Kristillisestä uskosta ja siihen liittyvistä arvoista nousevaa kasvatuksellista vuorovaikutusta Kasvatus- ja kastekumppanuutta

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA johtreht/4 1 SUOMENKIELISEN TYÖVÄENOPISTON JOHTOKUNTA 26.5.2009

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA johtreht/4 1 SUOMENKIELISEN TYÖVÄENOPISTON JOHTOKUNTA 26.5.2009 HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA johtreht/4 1 4 POHJOISEN ALUEOPISTON ESITTELY Sto EHDOTUS Merkitään tiedoksi. Lisätiedot: Vattula Kaarina, aluerehtori (pohjoinen alueop.), puhelin 310 88541 ESITTELIJÄ Historiaa

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ n nimi: Ryhmä: Työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN

Lisätiedot

Kaupunkitilaa myös lapsen ehdoilla

Kaupunkitilaa myös lapsen ehdoilla Kaupunkitilaa myös lapsen ehdoilla Child in the City konferenssi Firenzessä 27.-29. lokakuuta, 2010 Saija Turunen ja Kirsi Nousiainen Taustaa Child in the City 2010 konferenssin tavoitteena oli rohkaista

Lisätiedot

LUOKKAKILPAILU- LUOKKAKILP INFO INF

LUOKKAKILPAILU- LUOKKAKILP INFO INF LUOKKAKILPAILU- INFO Neljä viidestä ei polta. Suomi on maailman ensimmäinen maa, jossa on kirjattu lakiin tavoitteeksi tupakkatuotteiden käytön loppuminen. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on mukana Savuton

Lisätiedot

HAAPAJÄRVEN SEURAKUNTA Kokouspäivämäärä Sivu. 59 Kirkkoneuvosto 6/2011 24.10.2011

HAAPAJÄRVEN SEURAKUNTA Kokouspäivämäärä Sivu. 59 Kirkkoneuvosto 6/2011 24.10.2011 59 56 KOKOUKSEN AVAUS SEKÄ LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN Kirkkoneuvosto 24.10.2011 56 Kokouskutsu asialistoineen on toimitettu kirkkoneuvoston jäsenille sekä kirkkovaltuuston puheenjohtajalle

Lisätiedot

Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat

Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat Toivotamme sinut tervetulleeksi rippikouluun kotiseurakunnassasi! Laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi Mikä ihmeen rippikoulu? Rippikoulu on seurakunnan koulu. Kasteessa

Lisätiedot

Espoon seurakunnat AVIOLIITTOON VIHKIMINEN

Espoon seurakunnat AVIOLIITTOON VIHKIMINEN Espoon seurakunnat AVIOLIITTOON VIHKIMINEN www.espoonseurakunnat.fi www.esboforsamlingar.fi www.espoonseurakunnat.fi Avioliittoon vihkiminen Espoossa Avioliittoon vihkiminen siunausta elämäänne Avioliitto

Lisätiedot

Hyvää perhehoitoa. perhehoitajien ja kuntaedustajien työtapaaminen

Hyvää perhehoitoa. perhehoitajien ja kuntaedustajien työtapaaminen Hyvää perhehoitoa perhehoitajien ja kuntaedustajien työtapaaminen Laukaa, Peurunka 17.9.2013 Paula Korkalainen Kyselyyn 2013 vastasi yht. 25 perhehoitajaa * Vammaisia tai muita erityisen tuen tarpeessa

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry:n säännöt Hyväksytty piirin kokouksessa 19.10.2015. PRH hyväksynyt 8.12.2015.

Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry:n säännöt Hyväksytty piirin kokouksessa 19.10.2015. PRH hyväksynyt 8.12.2015. Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry:n säännöt Hyväksytty piirin kokouksessa 19.10.2015. PRH hyväksynyt 8.12.2015. 1. Nimi, kotipaikka ja kieli Yhdistyksen nimi on Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry. Sen kotipaikka

Lisätiedot

KUTSUMUS TAUSTATIETOA KUTSUMUKSESTA

KUTSUMUS TAUSTATIETOA KUTSUMUKSESTA Andreas-raamatturyhmämateriaali I/03 Kansan Raamattuseuran nuorisotyö Kaisaniemenkatu 8, III krs 00170 HELSINKI nuorisotyö@karas-sana.fi 09/681 55 830 KUTSUMUS Tämän materiaalin sisältö tarkastelee kutsumusta

Lisätiedot

Tervetuloa rakentamaan omaa seurakuntaasi ja Kristuksen kirkkoa!

Tervetuloa rakentamaan omaa seurakuntaasi ja Kristuksen kirkkoa! 7.8.2018 Tervetuloa rakentamaan omaa seurakuntaasi ja Kristuksen kirkkoa! Raamatussa seurakunta on yhteisö, jossa kaikki palvelevat toisiaan. Jokaisella on jotakin annettavaa. Sinulla on lahjoja; erilaista

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN SEURAKUNNAN ARVOT JA PAINOPISTEET 2013 LEMPÄÄLÄN SEURAKUNNAN HALLINTOMALLI PÄÄTÖKSENTEON VUODENKIERTO

LEMPÄÄLÄN SEURAKUNNAN ARVOT JA PAINOPISTEET 2013 LEMPÄÄLÄN SEURAKUNNAN HALLINTOMALLI PÄÄTÖKSENTEON VUODENKIERTO Kokousaika Keskiviikko 24.4. klo 17 Kokouspaikka Lempoisten srk-talo, pieni sali 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 KOKOUKSEN AVAUS VARAPUHEENJOHTAJAN VALINTA LEMPÄÄLÄN SEURAKUNNAN ARVOT JA PAINOPISTEET

Lisätiedot

VIIRTA - PPSHP: KUNTOUTUSYKSIKKÖ NUORTEN LUOTSINA AKTIIVISEEN ELÄMÄÄN

VIIRTA - PPSHP: KUNTOUTUSYKSIKKÖ NUORTEN LUOTSINA AKTIIVISEEN ELÄMÄÄN KOKEMUKSIA KOKEMUKSELLISESTA RYHMÄTOIMINNASTA Virta PPSHP Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri 27.11.2012 Eeva-Leena Laru projektikoordinaattori VIIRTA - PPSHP: KUNTOUTUSYKSIKKÖ NUORTEN LUOTSINA AKTIIVISEEN

Lisätiedot

Kotouttaminen kunnan näkökulmasta ja turvapaikkatilanne Oulussa. Pasi Laukka, 9.12. Kuntaliitto

Kotouttaminen kunnan näkökulmasta ja turvapaikkatilanne Oulussa. Pasi Laukka, 9.12. Kuntaliitto Kotouttaminen kunnan näkökulmasta ja turvapaikkatilanne Oulussa Pasi Laukka, 9.12. Kuntaliitto Kotouttaminen Alkaa jo vastaanottokeskuksissa -infot, alkukartoitus, osaamisenkartoitus Työvoimapoliittiset

Lisätiedot

LAPUAN tuomiokirkkoseurakunta. Pyhänä ja arkena

LAPUAN tuomiokirkkoseurakunta. Pyhänä ja arkena LAPUAN tuomiokirkkoseurakunta Pyhänä ja arkena Seurakunnan historiaa 1550-luvulla Lapua oli vielä Isonkyrön kappeliseurakunta. Asukkaita oli noin 500. Lapuasta tuli itsenäinen seurakunta v. 1581. Lapua

Lisätiedot

Näkökulmia omaishoitajuuteen omaishoidon moninaisuus. Kaksin et ole yksin seminaari, Kivitippu

Näkökulmia omaishoitajuuteen omaishoidon moninaisuus. Kaksin et ole yksin seminaari, Kivitippu Näkökulmia omaishoitajuuteen omaishoidon moninaisuus Kaksin et ole yksin seminaari, Kivitippu 18.10.2011 Omaishoito osana perheen elämää Elämä muuttuu? omaishoito voi tulla elämään erilaisissa elämänvaiheissa

Lisätiedot

Perheet keskiöön! Järjestöt lapsi- ja perhepalveluita kehittämässä järjestöagentti Matti Virtasalo Kittilä

Perheet keskiöön! Järjestöt lapsi- ja perhepalveluita kehittämässä järjestöagentti Matti Virtasalo Kittilä Perheet keskiöön! Järjestöt lapsi- ja perhepalveluita kehittämässä järjestöagentti Matti Virtasalo Kittilä 4.4.2019 Perheet Keskiöön! On STEAn rahoittama järjestöjen perhekeskustoiminnan kehittämis- ja

Lisätiedot

ARJEN VOIMAVARAT JA NIIDEN JAKSAMISTA TUKEVA SEKÄ TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ VAIKUTUS - Muistisairaan puolison miesomaishoitajana toimivien kokemuksia

ARJEN VOIMAVARAT JA NIIDEN JAKSAMISTA TUKEVA SEKÄ TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ VAIKUTUS - Muistisairaan puolison miesomaishoitajana toimivien kokemuksia ARJEN VOIMAVARAT JA NIIDEN JAKSAMISTA TUKEVA SEKÄ TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ VAIKUTUS - Muistisairaan puolison miesomaishoitajana toimivien kokemuksia Elina Hynninen ja Maria Kolehmainen Toimeksiantajat: Itä-Suomen

Lisätiedot

Laki. kirkkolain muuttamisesta

Laki. kirkkolain muuttamisesta Laki kirkkolain muuttamisesta Kirkolliskokouksen ehdotuksen ja eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan kirkkolain (1054/1993) 19 luvun 7, sellaisena kuin se on laeissa 1274/2003 ja 1008/2012, muutetaan

Lisätiedot

Toimintakertomus 2012 Maarian seurakunta

Toimintakertomus 2012 Maarian seurakunta Toimintakertomus 2012 Maarian seurakunta Maarian seurakunta A.D. 2012 Maarian seurakunta on laaja ja monimuotoinen. Seurakuntamme työtä tehdään neljällä alueella: etelässä, lännessä, idässä ja pohjoisessa.

Lisätiedot

Murkkufoorumi - Vertaisryhmät nuorten vanhemmille. Johanna Syrjänen, Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry 19.2.2014 1

Murkkufoorumi - Vertaisryhmät nuorten vanhemmille. Johanna Syrjänen, Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry 19.2.2014 1 Murkkufoorumi - Vertaisryhmät nuorten vanhemmille 19.2.2014 1 Linkki-toiminta Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n Murkkuneuvola hanke (RAY-rahoitus 2011-2015) Tavoitteet: 1. 12-18 vuotiaiden lasten

Lisätiedot

RIPPIKOULUVIHKO NIMI RYHMÄ 804

RIPPIKOULUVIHKO NIMI RYHMÄ 804 RIPPIKOULUVIHKO NIMI RYHMÄ 804 1 TERVETULOA RIPPIKOULUUN! Kun sinut kastettiin, vanhemmillesi, kummeillesi ja seurakunnalle annettiin tehtäväksi huolehtia kristillisestä kasvatuksestasi. Kuulostaa juhlalliselta.

Lisätiedot

liittyä liittoon kuulua yhdistykseen Helsingin kunnallisten koulujen henkilökunta JHL ry 133

liittyä liittoon kuulua yhdistykseen Helsingin kunnallisten koulujen henkilökunta JHL ry 133 Helsingin kunnallisten koulujen henkilökunta JHL ry 133 Ammattina hyvinvointi Tiedotuslehti Lehden toimitus: Levikki: Kohderyhmä: Merja Patokoski Vesa Vento 200 kpl Opetustoimen henkilöstö, pois lukien

Lisätiedot

KRISTILLINEN KASVATUS

KRISTILLINEN KASVATUS KRISTILLINEN KASVATUS Ammattitaitovaatimukset Osaamisen arviointi osaa tukea lapsen hengellistä kasvua syventää kokonaisvaltaisen osaamista ottaen huomioon lapselle ominaiset tavat toimia luo turvallisen

Lisätiedot

Perheneuvola lapsiperheen tukena. Mitä ja milloin?

Perheneuvola lapsiperheen tukena. Mitä ja milloin? Perheneuvola lapsiperheen tukena Mitä ja milloin? Sosiaalihuoltolain velvoittamaa toimintaa Kunnilla on Sosiaalihuoltolain mukaan velvollisuus järjestää kasvatus- ja perheneuvontaa asukkailleen. Kasvatus-

Lisätiedot

Yhdistystiedote 1/2016

Yhdistystiedote 1/2016 Yhdistystiedote 1/2016 Tärkeimmät: Aivoituksen aineistopäivä on pe 29.1. Raha-automaattiyhdistys (RAY) myönsi meille jälleen jäsenjärjestöavustuksen Jäsenmäärä kasvoi 2015 vuonna 12% Ystäväkurssilla vielä

Lisätiedot

Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka

Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka on kuuden lapsi- ja perhejärjestön (Ensi- ja turvakotien liitto, Lastensuojelun Keskusliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto,

Lisätiedot

Teemapäivän tavoitteena on lisääntynyt tietämys, miten

Teemapäivän tavoitteena on lisääntynyt tietämys, miten Teemapäivän tavoitteena on lisääntynyt tietämys, miten kohdata vammainen ihminen käytännön toimin helpottaa hänen osallisuuttaan seurakunnassa aloittaa vammaistyö seurakunnassa Tiesitkö? Miljardi (1 000

Lisätiedot

KONTIOLAHDEN KUNNAN. Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

KONTIOLAHDEN KUNNAN. Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma KONTIOLAHDEN KUNNAN Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Onttolan päiväkodin henkilökunta: Touhula (3-5 v.) 040 5781151 Päiväkodinjohtaja Mervi Ignatius Lastentarhanopettaja Mirja Torniainen

Lisätiedot

Kuuloliitto ry Kopolan kurssikeskus PL 11, 17801 KUHMOINEN (03) 552 2111 23.1.2012

Kuuloliitto ry Kopolan kurssikeskus PL 11, 17801 KUHMOINEN (03) 552 2111 23.1.2012 Kuuloliitto ry Kopolan kurssikeskus PL 11, 17801 KUHMOINEN (03) 552 2111 23.1.2012 KOPOLAN KURSSIKESKUKSEN TOIMINTA 2012 1. SOPEUTUMISVALMENNUSKURSSIT Kuuroutuneiden ja vaikeasti huonokuuloisten sopeutumisvalmennuskurssit.

Lisätiedot

Rovaniemen kaupungin ennaltaehkäisevä, ohjaava ja ryhmämuotoinen perhetyö vuosina 2012 2013

Rovaniemen kaupungin ennaltaehkäisevä, ohjaava ja ryhmämuotoinen perhetyö vuosina 2012 2013 Rovaniemen kaupungin ennaltaehkäisevä, ohjaava ja ryhmämuotoinen perhetyö vuosina 2012 2013 Rovaniemen kaupungin ennaltaehkäisevä, ohjaava sekä ryhmämuotoinen perhetyö vuosina 2012 2013 Toiminta-ajatus

Lisätiedot

Usko. Elämä. Yhteys.

Usko. Elämä. Yhteys. Usko. Elämä. Yhteys. Aina kun kokoonnumme yhteen seurakuntana, haluamme, että usko, elämä ja yhteys näkyvät keskellämme. Me uskomme Jumalan yliluonnolliseen voimaan. Jumalalle ei ole mikään mahdotonta!

Lisätiedot

KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA

KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA Onnittelut uuden perheenjäsenen vanhemmille! Odotus on päättynyt, ja hän lepää sylissänne. Toivottavasti kaikki on mennyt hyvin. Ja vaikka ei menisikään, Jeesus lupaa olla

Lisätiedot

Rakkaat ystävämme ja esirukoilijamme!

Rakkaat ystävämme ja esirukoilijamme! Elinan ja Hannun ystäväkirje 23 15.09.2013 Elina ja Hannu Heikkilä PL 189, 53101 Lappeenranta hannu.heikkila@felm.org elina.heikkila@felm.org Elina ven. + 7 921 3328 113 Elina suom.+358 50 369 9573 Hannu

Lisätiedot