Ekotukitoiminta ja hiililaskurit edistävät ilmastotyötä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ekotukitoiminta ja hiililaskurit edistävät ilmastotyötä"

Transkriptio

1 Ekotukitoiminta ja hiililaskurit edistävät ilmastotyötä Viestintä hankkeen jälkeen Ilmastonmuutos Helsingin seudulla, hillintä ja sopeutuminen

2 2 Julia hankkeen tulokset Helsingin seudun yhteistä ilmastotyötä tehtiin vuosina Julia hankkeessa, joka sai rahoitusta EU:n LIFE+ -ohjelmasta. Hankkeen tavoitteena oli vauhdittaa kuntien omia toimia kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi ja linjata keinoja ilmastonmuutokseen varautumiseksi. Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY toimi hankkeen koordinaattorina. Hankkeen kumppanit olivat: Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kirkkonummi, Kerava, HSL ja Suomen ympäristökeskus. Julia hanke vahvisti metropolialueen kuntien ja kuntayhtymien yhteistyötä isojen ilmastohaasteiden edessä. Ekotukitoiminnan malli toimii hyvin Ekotukitoiminta on Helsingin kaupungin kehittämä ympäristövastuun edistämisen toimintamalli, joka sopii monenlaisille työpaikoille. Aluksi työyhteisöön nimetään ja koulutetaan yksi tai useampi ekotukihenkilö. Sitten työpaikan ympäristöasioiden tila kartoitetaan ja selvitetään, mitkä muutokset ovat mahdollisia. Ekotukihenkilöt opastavat ja innostavat työtovereitaan ympäristötekoihin. Julia hankkeessa laadittiin Helsingin kokemusten pohjalta yhteinen ohjelmarunko uusien ekotukihen- Espoon kaupungin varikko, yksi hankkeen pilottikiinteistöistä, sai vuonna 2010 HSY:n jakaman pääkaupunkiseudun ilmastopalkinnon.

3 3 kilöiden koulutukseen. Ilmastoasiat nostettiin koulutuksessa painokkaasti esiin. Toimintamalli on helppo ottaa käyttöön muissa kunnissa Suomessa ja muissa maissa. Ekotukitoiminnan oma nettisivusto ( toimii neljällä kielellä: suomi, ruotsi, englanti ja viro. Toimitilojen käytössä vähennettiin päästöjä Hankkeessa kehitettiin ja testattiin WWF:n ilmastolaskuria. Mukaan valittiin 32 pilottikiinteistöä, joissa oli tavoitteena vähentää kiinteistöjen käytöstä syntyviä kasvihuonekaasupäästöjä 10 % vuodesta 2009 vuoteen Valtaosa toimitilojen päästöistä syntyi lämmön ja sähkön kulutuksesta. Ilmastolaskurin käyttö sopii parhaiten sellaisille kiinteistöille, joiden kulutustiedot ovat helposti saatavissa. Pilottikiinteistöjen yhteenlasketut kasvihuonekaasupäästöt laskivat 4 % vuosina Päästöjen odotetaan laskevan myös vuonna Lopulliset tulokset saadaan keväällä Ympäristönäkökohdat huomioon hankinnoissa Kunnille laadittiin yleiset ohjeet kasvihuonekaasupäästöjen ja muiden ympäristönäkökohtien ottamiseksi huomioon julkisissa hankinnoissa. Tämä ohjeistus sisältää kattavan hankintaoikeudellisen tarkastelun sekä käytännön kilpailutusohjeita erilaisiin tavara- ja palveluhankintoihin. Viidelle tuoteryhmälle kehitettiin oma JUHILAS-työkalu tuotteen hiilijalanjäljen laskentaan. Hankkeessa kehitetyt ohjeet ja laskurit ovat kaikkien hyödynnettävissä Suomessa.

4 4 Jätehuollon kasvihuonepäästöjen laskenta tarkentui Hankkeessa määritettiin elinkaarilaskentaan perustuvat kasvihuonekaasujen päästökertoimet 15 eri jätejakeelle perustuen pääkaupunkiseudun jätehuollon järjestelmään. Jätehuollon kasvihuonekaasupäästöjen laskenta lisättiin Petra-jätevertailupalveluun ja jätevirtoja seuraavaan Martti-järjestelmään. Kotitalouksien käyttöön kehitettiin uusi Konsta-jätelaskuri ja jätemäärien ennakointiin uusi malli, Emmi. Pääkaupunkiseutu varautuu ilmaston muuttumiseen Kaupungit ja HSY ovat valmistelleet pääkaupunkiseudulle ilmastonmuutokseen sopeutumisen strategiaa, joka valmistuu keväällä Strategiatyössä on linjattu seudullisia ja yhteisiä strategisia lähtökohtia ilmastonmuutokseen sopeutumisessa sekä sektorikohtaisia että niiden rajat ylittäviä varautumisen toimenpiteitä vuosille Tieto vaikuttaa liikkumisvalintoihin Hankkeessa tuotettiin hiilidioksidilaskureita avuksi ilmaston kannalta parhaiden liikkumistapojen valintaan. Reittioppaan käyttäjille suunnattuun seurantakyselyyn vastanneista 8 prosenttia ilmoitti, että hiililaskuri oli vaikuttanut heidän liikkumisvalintoihinsa. Arkiliikenteen Jälki-laskurin käyttäjistä 15 prosenttia kertoi, että laskurista saatu tieto on vaikuttanut omiin liikkumisvalintoihin.

5 5 Hankkeessa kehitetyt hiililaskurit Asukkaille Reittioppaan hiililaskuri Helsingin seudun reittiopas hakee valitulle matkalle tiedot julkisen liikenteen vaihtoehdoista. Siinä on myös palvelu kevyen liikenteen reittien hakuun. Reittioppaan hiilidioksidilaskuri näyttää käyttäjälle automaattisesti haetun matkan hiilipäästöt julkisen liikenteen eri vaihtoehdoille ja vertailuna päästöt ajettaessa sama matka henkilöautolla. Suklaalaskuri kertoo, kuinka paljon matkalla kuluu energiaa kävelemällä tai pyöräilemällä ja kuinka montaa suklaapalaa se vastaisi. Jälki-laskuri Arkiliikenteen hiilidioksidilaskuri Jälki kertoo käyttäjälleen arkiviikon (ma-pe) matkojen hiilidioksidipäästöt. Omia liikkumisen päästöjään voi laskea arvioimalla kullakin kulkuvälineellä kuljetut kilometrit tai syöttämällä lähtöpaikan ja määränpään osoitteet laskurin hakulaatikoihin. Laskuri antaa tulosten perusteella käyttäjälle vinkkejä ilmastoystävälliseen liikkumiseen. Työpaikoille Ilmastolaskuri Ilmastolaskuri on WWF Suomen kehittämä työkalu toimistojen kasvihuonekaasupäästöjen arviointiin. Laskuriin voi syöttää tarkat lukemat energiankäytöstä, vedenkulutuksesta, hankinnoista, henkilöliikenteestä, tavarakuljetuksista ja syntyneistä jätteistä sekä päästöjen kompensoinnista. Laskuri soveltuu hyvin myös muille kuin toimistoille ja se on saatavilla myös englanninkielisenä. Petra-jätevertailu Petra on yritysten ja julkishallinnon jätemäärien vertailuun luotu palvelu. Siinä oman toimipaikan jätemääriä verrataan saman toimialan ja kiinteistötyypin keskiarvoon. Petran hiilidioksidilaskuri kertoo jätteen määrän ja käsittelytietojen perusteella jätehuollosta aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt. Konsta-jätelaskuri kotitalouksille Konsta laskee kotitaloudessa vuodessa syntyvän jätteen määrän ja siitä aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt laskuriin syötettävien lähtötietojen perusteella. Jätteen määrää verrataan muiden kotitalouksien jätemääriin.

6 Ilmari Hakala 6 Ammattilaisille Julkisten hankintojen hiilijalanjälkilaskurit (JUHILAS) Hankintojen JUHILAS-työkaluja käytetään kilpailutusten yhteydessä tuotteen elinkaaren aikaisten kasvihuonekaasupäästöjen arviointiin. Päästöjen määrää voidaan käyttää yhtenä tarjousten vertailutekijänä. Työkalu on tehty viidelle tuotteelle: IT-laite, paperi, toimistotuoli, hygieniatuote ja ulkovalaistus. Laskurit ovat ladattavissa käyttöön ympäristöhallinnon nettisivuilta Martti Materiaalivirtojen tilinpitojärjestelmä Marttiin kootaan vuosittain tiedot pääkaupunkiseudulla syntyneistä jätteistä ja niiden käsittelystä. Martin hiilidioksidilaskuri kertoo jätteen määrän ja käsittelytietojen perusteella jätehuollosta aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt. Tietoja hyödynnetään jätehuollon suunnittelussa ja arvioitaessa jätehuollon ympäristövaikutuksia. Konsta-jätelaskuri punnitsee kotitalouden jätteet ja laskee niiden kasvihuonepäästöt. Emmi yhdyskuntajätteen ennakointimalli Emmi auttaa ennakoimaan yhdyskuntajätemäärien kehitystä sekä arvioimaan jätemääriin vaikuttavia tekijöitä. Malliin on liitetty myös jätemäärien kasvihuonekaasupäästöjen laskuri.

7 7 Julia hankkeen viestintä Tietoa ilmastonmuutoksen hillinnän keinoista ja kasvihuonekaasujen laskentatyökaluista on levitetty tehokkaasti Helsingin seudun kaupunkien ja kuntien päättäjille ja työntekijöille sekä seudun asukkaille. Hankkeen viestintää on koordinoinut hankkeen kumppaneiden yhteinen ohjausryhmä. Viestintää ideoitiin ja suunniteltiin myös kahdessa työpajassa, joihin osallistui viestinnän ammattilaisia ja ilmastotyön asiantuntijoita kaikista kumppaniorganisaatioista. Hankkeen etenemistä seurattiin nettisivuilla Hankkeen omilla nettisivuilla uutisoitiin hankkeen saavutukset sekä kerrottiin koulutustilaisuuksista ja muista tapahtumista kuvin ja sanoin. Nettisivuilla on linkit kaikkiin hankkeessa tuotettuihin hiililaskureihin sekä tuotetut esitteet, raportit ja muut materiaalit pdfmuodossa. Julia 2030-hanke saa rahoitusta EU:n Life-ohjelmasta. (LIFE07 EN/FIN/000145) Julian valinta -video innosti ilmastotekoihin Oho. Nyt pääsi 435 g CO 2 * Oho. Nyt pääsi 880 g CO 2 * Oho. 0 g CO 2 * Hankkeen nettisivuille tuotettiin video, joka kertoo Julian tarinan muodossa arjen ilmastoteoista. Sitä on käytetty opetusmateriaalina kouluissa ja ekotukihenkilöiden koulutuksissa. Hiililaskureita mainostettiin asukkaille kampanjoilla Liikenteen ja jätehuollon laskureiden käyttöä edistettiin kampanjoilla, jotka näkyivät ja kuuluivat pääkaupunkiseudun joukkoliikennevälineissä, lehdissä ja radiossa sekä sosiaalisessa mediassa (Facebook). Kampanjoiden aikana Konsta- ja Jälki-laskureille saatiin molemmille noin käyttäjää. Reittioppaan hiililaskurin kampanja herätteli huomaamaan liikkumisesta syntyvät hiilidioksidipäästöt. Reittioppaasta nyt myös eri liikennevälineiden hiilidioksidipäästöt.

8 Julia 2030-hanke saa rahoitusta EU:n Life-ohjelmasta. (LIFE07 EN/FIN/000145) 8 Ekotukihenkilöitä koulutettiin ilmastonmuutoksen hillintään Kaupunkien ja kuntien työpaikoille koulutettiin hankkeen aikana 640 uutta ekotukihenkilöä ja heille tuotettiin yhteisiä koulutus- ja viestintämateriaaleja. Ekotukitoiminnan avulla kaupungit ja kunnat säästävät energiaa, vähentävät jätteen syntymistä ja muuttavat liikkumistapoja vähäpäästöisemmiksi. Ekotukihenkilöille järjestettiin yhteisiä tapaamisia tiedon ja kokemusten vaihtoon. Ilmastoasiat ovat näkyneet hyvin mediassa Hankkeen video pääsi hyvin esille YLEn TV- ja radiouutisissa sekä Helsingin Sanomien verkkosivuilla. Myös hiililaskureista ja ekotukitoiminnasta on ollut paljon uutisia sanomalehdissä, verkkolehdissä, kaupunkien ja kuntien omissa lehdissä sekä ilmastoasioiden uutiskirjeissä ja katsauksissa. Medialle annettiin kaikkiaan 11 tiedotetta. Tapahtumissa ja seminaareissa on esitelty hankkeen tuotoksia Hankkeen videota esiteltiin opetusalan ammattilaisille Educa-messuilla. Asukkaiden käyttöön tehtyjä hiililaskureita esiteltiin pääkaupunkiseudulla muun muassa Autottoman päivän tapahtumassa, Tiederatikassa, Ilmastoinfon Energiatehdas-tapahtumassa ja Megapolis tapahtumassa. Hankkeessa kehitettyjä menetelmiä ja työkaluja kasvihuonekaasupäästöjen laskentaan esiteltiin myös Green Week -tapahtumassa Brysselissä ja useissa kansainvälisissä seminaareissa. Laske arkiliikenteen päästösi: Älä päästä työkaveriasi voitolle. Jälki-laskurin kampanja haastoi Helsingin seudun asukkaita kilpailemaan keskenään liikenteen päästöjen vähentämisessä. Kokeile Jälki-laskuria ja haasta kaverisi, naapurisi tai vaikka perheesi vähentämään päästöjä.

9 9 Viestintä hankkeen jälkeen Kaikki hankkeessa tuotetut hiililaskurit toimivat netissä ja hankkeen kumppanit nostavat niitä esiin omilla www-sivustoillaan ja intraneteissä. Asukkaille suunnattuja laskureita mainostetaan muun muassa keväällä 2012 ekumeenisessa yhteistyössä toteutettavassa kirkon Ekopaasto-kampanjassa. Helsingin seudun ilmastotyön etenemistä seurataan ilmastokatsauksissa ja uutiskirjeissä. Julian valinta -videosta tuotettiin lyhennetty versio, jota näytetään jatkossakin koulutustilaisuuksissa. Yhteistyö jatkuu ekotukitoiminnassa Hankekuntiin koulutetaan edelleen lisää ekotukihenkilöitä. Koulutusmateriaaleja kehitetään yhteistyössä Helsingin seudulla ja ekotukitoiminnan ajankohtaista asiaa sekä parhaita käytäntöjä kootaan ekotukitoiminnan omille nettisivuille. Seudun ekotukihenkilöille järjestetään yhteisiä jatkokoulutuksia ja tapaamisia. Toimintamallia levitetään myös Helsingin seudun ulkopuolelle kansallisen yhteistyön puitteissa. Ekohankinnoista järjestetään koulutusta Kaupunkien hankinnoista vastaavia henkilöitä perehdytetään ilmasto- ja muiden ympäristöseikkojen huomioimiseen erilaissa hankinnoissa. Kokemuksia hii- lilaskurien käytöstä kilpailutusten yhteydessä kootaan ja jaetaan hankintaihmisten verkostoissa. Hankkeessa tuotetut ohjeet ja laskurit ovat käytettävissä valtakunnallisesti julkisissa hankinnoissa. Petra-jätevertailun käyttö laajenee Petra-jätevertailua levitetään Lahden ja Turun seuduilla toimivien yritysten ja yhteisöjen käyttöön EAKRrahoitusta saavassa Majakka-hankkeessa. Tavoitteena on saada järjestelmään mukaan 500 uutta käyttäjää. Petraa tehdään tunnetuksi uutiskirjeillä, esittelytilaisuuksilla ja yrityskäynneillä. Liikenteen laskurit tutuiksi yhä useammalle Reittioppaan hiililaskurin käyttöä edistetään hakemalla yhteistyökumppaneiksi muun muassa suurten tapahtumien järjestäjiä ja linkittämällä Reittiopas tapahtumien ja yritysten nettisivuille. HSL:n liikkumisen ohjaajat kiertävät yrityksissä ja tekevät tunnetuksi Jälki-laskuria. Jälki-laskuria markkinoidaan erityisesti autoilijoille, joita herätellään miettimään vaihtoehtoisia liikkumistapoja sekä hyödyntämään liityntäpysäköintiä ja kimppakyytejä.

10 10 Kokemuksia sopeutumistyöstä jaetaan päättäjille Pääkaupunkiseudun ilmastonmuutokseen sopeutumisstrategiaa tehdään tunnetuksi kaupunkien työntekijöille, päättäjille ja muille sidosryhmille seminaareissa ja tapaamisissa. Kokemuksia alueellisesta sopeutumistyöstä jaetaan sekä suomalaisten että kansainvälisten toimijoiden kesken. Ilmastotyötä esitellään kansainvälisesti Kustannusarvio Suurin osa hankkeen päättymisen jälkeen toteutettavasta viestinnästä tehdään hankkeen koordinaattorin ja kumppanieden omana työnä. Tähän liittyviä henkilöstökuluja ei ole arvioitu tarkemmin kustannusarviossa. Muut odotettavissa olevat viestinnän kustannukset ovat: Petra-jätevertailun markkinointi Lahden ja Turun seuduilla: euroa Konferenssi- ja seminaarimatkat: euroa Helsingin seudulla tehtyä sopeutumistyötä esitellään kansainvälisissä ilmastokokouksissa kuten laajassa Climate Adaption Futures -konferenssissa Tusconissa, Yhdysvalloissa toukokuussa Jätemäärien ennakointimallia ja jätehuollon ilmastovaikutuksia esitellään syksyllä 2012 ISWAn (International Solid Waste Association) konferenssissa Firenzessä. Hankintojen hiililaskureista kerrotaan ICLEI:n Procura+ -seminaarissa ja Ecoprocura-konferenssissa.

11 11 Lisätiedot ja materiaalit Tuotetut julkaisut ja viestintämateriaalit löytyvät hankkeen nettisivuilta samoin kuin linkit kaikkiin kasvihuonekaasupäästöjen laskentatyökaluihin. Hankepäällikkö: Susanna Kankaanpää Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY PL 100, HSY Sähköposti: Puhelin: (HSY:n vaihde) Copyright kuvat: HSY/Karoliina Bärlund, HSY/Kai Widell Kansikuva: HSY/Kai Widell Edita Prima Oy Helsinki

12 Julia hanke on saanut rahoitusta EU:n LIFE+ -ohjelmasta. LIFE07 ENV/FIN/ Hankkeen kumppanit: Helsingin kaupunki Espoon kaupunki Vantaan kaupunki Kauniaisten kaupunki Keravan kaupunki Kirkkonummen kunta Suomen ympäristökeskus Helsingin seudun liikenne Helsingin seudun ympäristöpalvelut

Yhteisvoimin vauhtia metropolialueen ilmastotekoihin

Yhteisvoimin vauhtia metropolialueen ilmastotekoihin Yhteisvoimin vauhtia metropolialueen ilmastotekoihin Katsaus hankkeen tuloksiin Ilmastonmuutos Helsingin seudulla, hillintä ja sopeutuminen Sisällys Julia 2030 -hanke 3 Ekotukitoiminnan suosio yllätti

Lisätiedot

Tartu tositoimiin! Ilmastonmuutos Helsingin seudulla hillintä ja sopeutuminen

Tartu tositoimiin! Ilmastonmuutos Helsingin seudulla hillintä ja sopeutuminen Tartu tositoimiin! Ilmastonmuutos Helsingin seudulla hillintä ja sopeutuminen Ilmasto vuonna 2030 Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kirkkonummi ja Kerava ovat päättäneet yhdessä ryhtyä toimiin ilmastonmuutoksen

Lisätiedot

Kiinteistön käyttäjien rooli energiansäästössä. Susan Tönnes, HSY Seututieto

Kiinteistön käyttäjien rooli energiansäästössä. Susan Tönnes, HSY Seututieto Kiinteistön käyttäjien rooli energiansäästössä, HSY Seututieto Esityksen sisältö HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymä Julia 2030 hanke lyhyesti Ekotukihenkilötoiminta avain käyttäjätottumusten

Lisätiedot

Julia 2030 -hanke, toimitilat -projekti ja ekotukitoiminta. HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut Marika Visakova

Julia 2030 -hanke, toimitilat -projekti ja ekotukitoiminta. HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut Marika Visakova Julia 2030 -hanke, toimitilat -projekti ja ekotukitoiminta HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut Marika Visakova HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut Jäte- ja vesihuoltopalvelut yli miljoonalle pääkaupunkiseudun

Lisätiedot

Muut ilmastonmuutoshankkeet ja tapahtumat. Lotta Mattsson Asiantuntija Kuntaliitto

Muut ilmastonmuutoshankkeet ja tapahtumat. Lotta Mattsson Asiantuntija Kuntaliitto Muut ilmastonmuutoshankkeet ja tapahtumat Lotta Mattsson Asiantuntija Kuntaliitto Esityksen sisältö Ilmastohankkeet CCCRP Julia 2030 HINKU Kokonainen VACCIA ISTO Kuntien ilmastonsuojelukampanja Kuntien

Lisätiedot

Energiaa ekotukitoimintaan -iltapäivä 31.8. klo 13-16 HSY. Johanna af Hällström, Helsingin kaupungin ympäristökeskus

Energiaa ekotukitoimintaan -iltapäivä 31.8. klo 13-16 HSY. Johanna af Hällström, Helsingin kaupungin ympäristökeskus Energiaa ekotukitoimintaan -iltapäivä 31.8. klo 13-16 HSY Johanna af Hällström, Helsingin kaupungin ympäristökeskus Julkisten toimitilojen käyttö -projekti Projektin tavoitteena on vähentää valituista

Lisätiedot

Rakennusten energiatehokkuus kuntien ekotukitoiminnassa Hyvät esimerkit pääkaupunkiseudulta

Rakennusten energiatehokkuus kuntien ekotukitoiminnassa Hyvät esimerkit pääkaupunkiseudulta Rakennusten energiatehokkuus kuntien ekotukitoiminnassa Hyvät esimerkit pääkaupunkiseudulta Anna Sjövall Ympäristöasiantuntija Vantaan ympäristökeskus 29.10.2013 Mitä ekotukitoiminta on? Ekotukitoiminta

Lisätiedot

Kuntien toimia ilmastonmuutoksen hillinnässä. Kalevi Luoma, energiainsinööri, DI kalevi.luoma@kuntaliitto.fi

Kuntien toimia ilmastonmuutoksen hillinnässä. Kalevi Luoma, energiainsinööri, DI kalevi.luoma@kuntaliitto.fi Kuntien toimia ilmastonmuutoksen hillinnässä Kalevi Luoma, energiainsinööri, DI kalevi.luoma@kuntaliitto.fi Kuntien ilmastoaktivointia Kuntien ilmastokonferenssit 1997, 2000, 2005 ja 2008; seuraava 5.-6.5.

Lisätiedot

PILOTTIKIINTEISTÖJEN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT VUONNA 2009. Toimitilojen käyttö -projekti Julia 2030 EU Life+ -hanke

PILOTTIKIINTEISTÖJEN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT VUONNA 2009. Toimitilojen käyttö -projekti Julia 2030 EU Life+ -hanke PILOTTIKIINTEISTÖJEN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT VUONNA 2009 Toimitilojen käyttö -projekti Julia 2030 EU Life+ -hanke HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut PILOTTIKIINTEISTÖJEN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT VUONNA

Lisätiedot

Julia 2030 -hanke TARTU TOSITOIMIIN! Ilmastonmuutos Helsingin seudulla hillintä ja sopeutuminen

Julia 2030 -hanke TARTU TOSITOIMIIN! Ilmastonmuutos Helsingin seudulla hillintä ja sopeutuminen Julia 2030 -hanke TARTU TOSITOIMIIN! Ilmastonmuutos Helsingin seudulla hillintä ja sopeutuminen Suomen ympäristökeskus (SYKE) Ympäristötehokkuusyksikkö Maija Mattinen, tutkija Sisältö Taustaa Tavoitteet,

Lisätiedot

Liikkumisen ohjauksen keinovalikoima Helsingin seudulla

Liikkumisen ohjauksen keinovalikoima Helsingin seudulla Liikkumisen ohjauksen keinovalikoima Helsingin seudulla Väylät ja liikenne 2012 Tarja Jääskeläinen, HSL Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Liikkumisen ohjaus edistää kestävää liikkumista kannustamalla

Lisätiedot

Hiilijalanjälkilaskurin käyttö SYKEn tietokonehankinnassa

Hiilijalanjälkilaskurin käyttö SYKEn tietokonehankinnassa Hiilijalanjälkilaskurin käyttö n tietokonehankinnassa Tutkija Maija Mattinen ja erikoistutkija Ari Nissinen Suomen ympäristökeskus () Energiatehokkuus julkisissa hankinnoissa, Tampere, 8.10.2012 Ari Sirkka

Lisätiedot

SUOMEN ULKOASIAINHALLINTO. Ympäristöasiat

SUOMEN ULKOASIAINHALLINTO. Ympäristöasiat SUOMEN ULKOASIAINHALLINTO Ympäristöasiat Visio Ulkoasiainhallinto ottaa ympäristönäkökulmat huomioon kaikessa toiminnassaan tulevina vuosina. Missio Osana yhteiskuntavastuuta tavoitteemme on minimoida

Lisätiedot

Työpaikkojen liikkumisen ohjaus LIVE -ryhmätyö 17.3.2011. Helsingin seudun liikenne, Anna Ruskovaara

Työpaikkojen liikkumisen ohjaus LIVE -ryhmätyö 17.3.2011. Helsingin seudun liikenne, Anna Ruskovaara Työpaikkojen liikkumisen ohjaus LIVE -ryhmätyö 17.3.2011 Helsingin seudun liikenne, Anna Ruskovaara 14.3.2011 Työpaikat aiheuttavat 27 % henkilökilometreistä 28 % 18 % 4 % työ koulu, opiskelu työasia 6

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun kaupunkien ja HSY:n ilmastotekoja

Pääkaupunkiseudun kaupunkien ja HSY:n ilmastotekoja Pääkaupunkiseudun kaupunkien ja HSY:n ilmastotekoja Helsinki 5% Helsingin päästökehitys 1990-2012 0% muutos vuoteen 1990 verrattuna -5% -10% -15% -20% -25% -30% Kokonaispäästöt Asukaskohtaiset -35% Alma

Lisätiedot

Kummikouluohjelman kehittäminen koulujen ympäristötyön edistämiseksi - KUKKO 2012

Kummikouluohjelman kehittäminen koulujen ympäristötyön edistämiseksi - KUKKO 2012 Kummikouluohjelman kehittäminen koulujen ympäristötyön edistämiseksi - KUKKO 2012 Kestävä kehitys - Hyvä ympäristö ja hyvä elämä - seminaari 29.8.2012 Sari Kemppainen, HSY:n jätehuolto 30.8.2012 HSY Helsingin

Lisätiedot

E S I T T E L Y - J A K E S K U S T E L U T I L A I S U U S A I N E E N T A I D E M U S E O M O N I C A T E N N B E R G

E S I T T E L Y - J A K E S K U S T E L U T I L A I S U U S A I N E E N T A I D E M U S E O M O N I C A T E N N B E R G Lapin ilmastostrategia vuoteen 2030 asti E S I T T E L Y - J A K E S K U S T E L U T I L A I S U U S 1 0. 1 0. 2 0 1 2 A I N E E N T A I D E M U S E O M O N I C A T E N N B E R G TAUSTA Ilmastonmuutos

Lisätiedot

ILMASTOTALKOOT V Outi Aalto

ILMASTOTALKOOT V Outi Aalto Ilmastoasiat kunnassa toimeenpanoa ja yhteistyötä ILMASTOTALKOOT V 20.11.2013 Outi Aalto Esityksen sisältö Taustaa Ilmastoasiat kunnassa toimeenpanoa ja yhteistyötä hanke Lyhyesti ilmasto-ohjelmista (Pori,

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN ILMASTOSTRATEGIA 2020

KESKI-SUOMEN ILMASTOSTRATEGIA 2020 KESKI-SUOMEN ILMASTOSTRATEGIA 2020 Kuvitus: Jarkko Vehniäinen Ulkoasu: Sami Saresma Harkitse, valitse oikein. Tule ajatelleeksi, muuta asennettasi. Ilmastonmuutoksen hillintä ja sopeutuminen on kaikkien

Lisätiedot

Kasvener laskentamalli + kehityssuunnitelmat

Kasvener laskentamalli + kehityssuunnitelmat Kasvener laskentamalli + kehityssuunnitelmat CHAMP, suomalaisten kuntien V työpaja, Lahti 11.2.2011 Olli Pekka Pietiläinen ja Jyri Seppälä, SYKE Kasvihuonekaasupäästöjen laskentamenetelmät Alueelliset

Lisätiedot

Paikallinen ilmastoprofiili LCLIP Susanna Kankaanpää HSY. Ilmastonmuutokseen sopeutumisen työkalut BaltCICA työpaja 21.1.2011

Paikallinen ilmastoprofiili LCLIP Susanna Kankaanpää HSY. Ilmastonmuutokseen sopeutumisen työkalut BaltCICA työpaja 21.1.2011 Paikallinen ilmastoprofiili LCLIP Susanna Kankaanpää HSY Ilmastonmuutokseen sopeutumisen työkalut BaltCICA työpaja 21.1.2011 Sisältö Mihin LCLIP iä tarvittiin - Pääkaupunkiseudun ilmastonmuutokseen sopeutumisen

Lisätiedot

YHTEISTYÖSOPIMUS ILMASTONMUUTOKSEN HILLINTÄÄN TÄHTÄÄVÄN NEUVONNAN ANTAMISESTA

YHTEISTYÖSOPIMUS ILMASTONMUUTOKSEN HILLINTÄÄN TÄHTÄÄVÄN NEUVONNAN ANTAMISESTA luonnos 01.11.2012 YHTEISTYÖSOPIMUS ILMASTONMUUTOKSEN HILLINTÄÄN TÄHTÄÄVÄN NEUVONNAN ANTAMISESTA 1 SOPIJAPUOLET 1.1 Helsingin kaupunki (Y-tunnus 0201256-6) Osoite: PL 1, 00099 Helsingin kaupunki, 1.2 Espoon

Lisätiedot

Julia hanke Ohjeistus julkisten hankintojen hiilijalanjälkilaskureihin Tuoteryhmä: kopio- ja pehmopaperit

Julia hanke Ohjeistus julkisten hankintojen hiilijalanjälkilaskureihin Tuoteryhmä: kopio- ja pehmopaperit Julia 2030 -hanke Ohjeistus julkisten hankintojen hiilijalanjälkilaskureihin Tuoteryhmä: kopio- ja pehmopaperit Suomen ympäristökeskus SYKE, Maija Mattinen, 20.12.2011. Lomakkeet ja ohjeet on kirjoitettu

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun ilmastoraportti

Pääkaupunkiseudun ilmastoraportti Pääkaupunkiseudun ilmastoraportti Avainindikaattorit 2013 Irma Karjalainen Tulosaluejohtaja, HSY HSY:n ilmastoaamiainen 19.11.2014, Helsinki Avainindikaattorit 1. Pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt

Lisätiedot

Professori Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus Kestävä kehitys Hyvä ympäristö ja hyvä elämä Seminaari 29.8.2012, Helsinki, Paasitorni TEM

Professori Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus Kestävä kehitys Hyvä ympäristö ja hyvä elämä Seminaari 29.8.2012, Helsinki, Paasitorni TEM HINKU hanke Professori Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus Kestävä kehitys Hyvä ympäristö ja hyvä elämä Seminaari 29.8.2012, Helsinki, Paasitorni TEM Kohti hiilineutraalia kuntaa (HINKU) Kunnat toimivat

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan ilmastopoliittinen ohjelma

Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan ilmastopoliittinen ohjelma Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan ilmastopoliittinen ohjelma Ilmastopolitiikan toimikunnan ehdotus 1 Ilmasto ja liikenne 13,7 milj. tonnia kasvihuonekaasuja kotimaan liikenteestä v. 2007

Lisätiedot

Ilmastoasiat kunnassa toimeenpanoa ja yhteistyötä. Ilmastonmuutos ja vesiensuojelu -seminaari Outi Aalto

Ilmastoasiat kunnassa toimeenpanoa ja yhteistyötä. Ilmastonmuutos ja vesiensuojelu -seminaari Outi Aalto Ilmastoasiat kunnassa toimeenpanoa ja yhteistyötä Ilmastonmuutos ja vesiensuojelu -seminaari 9.2.2013 Outi Aalto Esityksen sisältö Taustaa Hankkeen rahoitus Mitä hankkeessa tehdään? Lyhyesti ilmasto-ohjelmista

Lisätiedot

Hiilineutraali Vantaa Miia Berger Ympäristösuunnittelija Ympäristökeskus

Hiilineutraali Vantaa Miia Berger Ympäristösuunnittelija Ympäristökeskus Hiilineutraali Vantaa 2030 Miia Berger Ympäristösuunnittelija Ympäristökeskus miia.berger@vantaa.fi Tavoite Vantaan kaupunki on sitoutunut olemaan hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Vantaan tulee vähentää

Lisätiedot

ILMASTOSTRATEGIA JA SEN TAVOITTEET. Hannu Koponen 21.9.2011

ILMASTOSTRATEGIA JA SEN TAVOITTEET. Hannu Koponen 21.9.2011 ILMASTOSTRATEGIA JA SEN TAVOITTEET Hannu Koponen 21.9.2011 Sektorikohtaiset tavoitteet vuoteen 2020 Vertailuvuosi 2004-2006 Liikenne -30% Lämmitys -30% Sähkönkulutus -20% Teollisuus ja työkoneet -15% Maatalous

Lisätiedot

Jos kymmenen prosenttia henkilöstöstä on ilmoittautunut tekemään ilmastoteon ennen kesää, lupaa organisaatio ostaa henkilökunnan käyttöön polkupyörän.

Jos kymmenen prosenttia henkilöstöstä on ilmoittautunut tekemään ilmastoteon ennen kesää, lupaa organisaatio ostaa henkilökunnan käyttöön polkupyörän. Earth Hour on WWF:n järjestämä maailmanlaajuinen ilmastotapahtuma, jossa yksityiset ihmiset, yritykset, kaupungit, koulut, kunnat ja erilaiset yhteisöt eri puolilla maapalloa sammuttavat valonsa tunniksi

Lisätiedot

Ilmastonsuojelua KUUMA-seudulla

Ilmastonsuojelua KUUMA-seudulla Ilmastonsuojelua KUUMA-seudulla Julkisten kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen -hanke Hankkeen käynnistäminen ja tavoitteet: hanke käynnistettiin vuonna 2013 kaikki kymmenen KUUMA-kuntaa ovat

Lisätiedot

Katsaus pääkaupunkiseudun työmatkavirtoihin 2015

Katsaus pääkaupunkiseudun työmatkavirtoihin 2015 Katsaus pääkaupunkiseudun työmatkavirtoihin 2015 HSY seutu- ja ympäristötieto 6.6.2015 Katsauksen sisältö: 1. Työmatkasukkuloinnin karttasarjat 2. Työmatkasukkuloinnin kehitys 3. HSY:n työmatkasukkulointia

Lisätiedot

Ilmastonmuutos haltuun kampanjan esittely Tiina Rintanen

Ilmastonmuutos haltuun kampanjan esittely Tiina Rintanen Ilmastonmuutos haltuun kampanjan esittely 25.8.2018 Tiina Rintanen TAPIO 26.9.2018 2 Kampanjan tiedot Ajankohta viikko 41 (8.10-14.10.2018) Kampanja käynnistyy ma 8.10 klo 8.30 videon julkaisulla Hastag

Lisätiedot

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen kaupunkiseudulla

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen kaupunkiseudulla Kaupunkiseudun yhteistyö Ilmastonmuutokseen sopeutuminen kaupunkiseudulla Irma Karjalainen, tulosaluejohtaja, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY, Kuntaliitto 25.4.2019, Helsinki Kaupunkiseudun yhteistyö

Lisätiedot

Yhdyskuntarakenne, liikkuminen ja ympäristö

Yhdyskuntarakenne, liikkuminen ja ympäristö Yhdyskuntarakenne, liikkuminen ja ympäristö Vilja Tähtinen/ HSY vilja.tahtinen[at]hsy.fi Päivitetty 10.6.2019 Yhdyskuntarakenne, liikkuminen ja ympäristö Yhdyskuntarakenne ja työpaikat Liikkuminen Ympäristö

Lisätiedot

Tuoteryhmä: Inkontinenssituotteet

Tuoteryhmä: Inkontinenssituotteet Julia 2030 -hanke Ohjeistus julkisten hankintojen hiilijalanjälkilaskureihin (JUHILAS) Tuoteryhmä: Inkontinenssituotteet Suomen ympäristökeskus SYKE, Maija Mattinen, 20.12.2011 Lomakkeet ja ohjeet on kirjoitettu

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta Asianro 6336/ /2017

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta Asianro 6336/ /2017 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2017 1 (1) 15 Asianro 6336/11.03.00/2017 Kuopion ja Suonenjoen kasvihuonekaasupäästöt ajanjaksolla 1990-2016 Ympäristöjohtaja Tanja Leppänen Ympäristö- ja rakennusvalvontapalvelujen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 42. Tekninen lautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 42. Tekninen lautakunta Sivu 1 / 1 Tekninen lautakunta 18.05.2016 Sivu 1 / 1 1339/2016 00.01.02 42 Teknisen lautakunnan lausunto Espoon ilmasto-ohjelmasta 2016-2020 Valmistelijat / lisätiedot: Timo Virtanen, puh. 050 360 3292 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Tervetuloa Helsingin ilmastoverkostoon! Sonja-Maria Ignatius

Tervetuloa Helsingin ilmastoverkostoon! Sonja-Maria Ignatius Tervetuloa Helsingin ilmastoverkostoon! 10.10.2017 Sonja-Maria Ignatius 1 Jokaisella Helsingin työntekijällä on mahdollisuus vaikuttaa Helsingin ilmastotyöhön. 10.10.2017 Etunimi Sukunimi 2 Helsingin päästöt

Lisätiedot

Jätteen energiahyödyntäminen ja luonnonvarojen kestävä käyttö. Markku Salo Jätelaitosyhdistys ry 8.11.2007

Jätteen energiahyödyntäminen ja luonnonvarojen kestävä käyttö. Markku Salo Jätelaitosyhdistys ry 8.11.2007 Jätteen energiahyödyntäminen ja luonnonvarojen kestävä käyttö Markku Salo Jätelaitosyhdistys ry 8.11.2007 Kuntien jätehuoltotehtävät Jätehuollon järjestäminen kunnan näkökulmasta, Kuntaliitto 2006 huolehtia

Lisätiedot

Ekotukitoiminta -ympäristötekoja työpaikalla. Pirita Kuikka Helsingin kaupungin ympäristökeskus 23.10.2012

Ekotukitoiminta -ympäristötekoja työpaikalla. Pirita Kuikka Helsingin kaupungin ympäristökeskus 23.10.2012 Ekotukitoiminta -ympäristötekoja työpaikalla Pirita Kuikka Helsingin kaupungin ympäristökeskus 23.10.2012 Mitä ekotukitoiminta on? Helsingin kaupungin kehittämä toimintamalli ympäristövastuullisuuden lisäämiseksi

Lisätiedot

Savon ilmasto-ohjelma

Savon ilmasto-ohjelma Savon ilmasto-ohjelma Kuntien ilmastokampanjan seminaari 15.11.2011 Anne Saari 1 Kansainvälinen ilmastopolitiikka Kioton sopimus 16.2.2005, v. 2012 jälkeen? Durbanin ilmastokokous 28.11. 9.12.2011 EU 2008:

Lisätiedot

HSY Vesi Energiatehokkuus osana Helsingin seudun vesihuoltoa

HSY Vesi Energiatehokkuus osana Helsingin seudun vesihuoltoa HSY Vesi Energiatehokkuus osana Helsingin seudun vesihuoltoa Maailman vesipäivän seminaari 22.3.2010 Suomen Vesiyhdistys ry Jukka Piekkari toimialajohtaja HSY Vesi Jukka Piekkari, HSY Vesi 22.3.2010 1

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 10/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/

Helsingin kaupunki Esityslista 10/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/ Helsingin kaupunki Esityslista 10/2015 1 (5) Päätöshistoria Kaupunginhallitus 11.05.2015 498 HEL 2014-012200 T 00 00 03 Päätös Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa: päättää katsoa valtuutettu

Lisätiedot

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry.

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Tiedotussuunnitelma Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. 1 1. Lähtökohdat... 2 2. Tiedottamisen tarpeet... 2 3. Tiedottamisen tavoitteet... 2 4. Sisäinen tiedotus... 3 5. Ulkoinen

Lisätiedot

Hiilineutraali Helsinki Tiivistelmä

Hiilineutraali Helsinki Tiivistelmä Hiilineutraali Helsinki 2035 Tiivistelmä Helsinki hiilineutraaliksi Sähkö 15 % Helsingin kasvihuonekaasupäästöjen muodostuminen. Lämmitys 56 % Helsingin kaupunkistrategiassa 2017 2021 tavoitteena on hiilineutraali

Lisätiedot

Yhteisiä tekoja. www.tyohyvinvointifoorumi.fi

Yhteisiä tekoja. www.tyohyvinvointifoorumi.fi Yhteisiä tekoja www.tyohyvinvointifoorumi.fi www.tyohyvinvointifoorumi.fi 1 Työhyvinvointifoorumi on Verkostotapaamisia ja yhteistyön vahvistamista Hyvien käytäntöjen jakamista ja niistä oppimista Valtakunnallista,

Lisätiedot

Ympäristökriteerit ohjaustyökaluna julkisissa hankinnoissa- työpaja

Ympäristökriteerit ohjaustyökaluna julkisissa hankinnoissa- työpaja Ympäristökriteerit ohjaustyökaluna julkisissa hankinnoissa- työpaja 1 Kestävän liiketoiminnan edistäminen Pohjois-Karjalan kiertobiotaloudessa -hanke ja Ympäristökädenjälkiä pk-yrityksissä -järjestelmä

Lisätiedot

KAHINA-hanke Kainuun ja Koillismaan kunnat hiilineutraaleiksi Pienemmät päästöt, isommat säästöt

KAHINA-hanke Kainuun ja Koillismaan kunnat hiilineutraaleiksi Pienemmät päästöt, isommat säästöt KAHINA-hanke 2020-2022 Kainuun ja Koillismaan kunnat hiilineutraaleiksi Pienemmät päästöt, isommat säästöt Sisältö Taustaa Kohti hiilineutraalia kuntaa HINKU -verkosto Kainuun ja Koillismaan kunnat hiilineutraaliksi

Lisätiedot

Työntekijöiden kestävästä liikkumisesta imagotekijä. Virpi Salmi

Työntekijöiden kestävästä liikkumisesta imagotekijä. Virpi Salmi Työntekijöiden kestävästä liikkumisesta imagotekijä Virpi Salmi 11.5.2017 AHJO COMMUNICATIONS Itsenäinen, 20 hengen viestintätoimisto omistaja Sari-Liia Tonttila Weber Shandwickin kumppani vuodesta 1992

Lisätiedot

HSY:n jätehuollon vuositilasto 2014

HSY:n jätehuollon vuositilasto 2014 HSY:n jätehuollon vuositilasto 214 Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä Samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster Helsinki Region Environmental Services Authority Helsingin seudun ympäristöpalvelut

Lisätiedot

Julkisten kiinteistöjen energiatehokkuuden. Vuosiraportti 2016

Julkisten kiinteistöjen energiatehokkuuden. Vuosiraportti 2016 Julkisten kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen Vuosiraportti 2016 Hänninen Tapani Keski-Uudenmaan ympäristökeskus 20.12.2016 1 Sisällysluettelo Johdanto 1. Ekotukihenkilöt ja -toimipisteet 3 2.

Lisätiedot

Julia 2030 -hanke Julkiset hankinnat -projekti. Ilmastonmuutos Helsingin seudulla hillintä ja sopeutuminen

Julia 2030 -hanke Julkiset hankinnat -projekti. Ilmastonmuutos Helsingin seudulla hillintä ja sopeutuminen Julia 2030 -hanke Julkiset hankinnat -projekti Ilmastonmuutos Helsingin seudulla hillintä ja sopeutuminen Ympäristönäkökohdat ja hankintalainsäädäntö Mitä hankintalainsäädännössä säädetään kilpailutusten

Lisätiedot

Yhteisiä tekoja. www.tyohyvinvointifoorumi.fi

Yhteisiä tekoja. www.tyohyvinvointifoorumi.fi Yhteisiä tekoja www.tyohyvinvointifoorumi.fi www.tyohyvinvointifoorumi.fi 1 Työhyvinvointifoorumi on hyvien käytäntöjen jakamista ja niistä oppimista verkostotapaamisia ja yhteistyön vahvistamista valtakunnallista,

Lisätiedot

Green Office -vuosiraportointikooste kevät 2014

Green Office -vuosiraportointikooste kevät 2014 1. JOHDANTO... 2 2. YHTEENVETO VERKOSTON TULOKSISTA... 3 2.1. ENERGIANKULUTUS... 5 2.1.1. Sähkönkulutus... 5 2.1.2. Lämmönkulutus... 6 2.2. HENKILÖLIIKENNE... 7 2.2.1. Tieliikenne... 7 2.2.2. Raideliikenne...

Lisätiedot

Haastakaa myös lähikuntanne ja kaupungit mukaan kampanjaan.

Haastakaa myös lähikuntanne ja kaupungit mukaan kampanjaan. 5 Earth Hour on WWF:n järjestämä maailmanlaajuinen ilmastotapahtuma, jossa yksityiset ihmiset, yritykset, kaupungit, koulut, kunnat ja erilaiset yhteisöt eri puolilla maapalloa sammuttavat valonsa tunniksi

Lisätiedot

Pirkanmaan ilmastostrategiatyö käynnistyy

Pirkanmaan ilmastostrategiatyö käynnistyy Pirkanmaan ilmastostrategiatyö käynnistyy Ilmastostrategiatyön käynnistämisseminaari 14.11.2012, Tampere, Vapriikki Tom Frisk Pirkanmaan ELY-keskus 1. ILMASTOSTRATEGIATYÖN LÄHTÖKOHDAT Valtioneuvoston pitkän

Lisätiedot

Sometetaan Sitoumuksesta Pariisin ilmastokokouksen alla! Sitoumuksen yhteinen sosiaalisen median kampanja

Sometetaan Sitoumuksesta Pariisin ilmastokokouksen alla! Sitoumuksen yhteinen sosiaalisen median kampanja Sometetaan Sitoumuksesta Pariisin ilmastokokouksen alla! Sitoumuksen yhteinen sosiaalisen median kampanja 22. 29.11.2015 #Sitoumus2050 #Pariisi2015 Tulossa sitoumuksen tehneiden yhteinen some-kampanja

Lisätiedot

Biokaasua Espoon Suomenojalta

Biokaasua Espoon Suomenojalta Biokaasua Espoon Suomenojalta Suomen Kaasuyhdistyksen syyskokous 8.11.2012 Tommi Fred, vs. toimialajohtaja 8.11.2012 1 HSY ympäristötekoja toimivan arjen puolesta Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä

Lisätiedot

- Yhdyskuntarakenne. - Ympäristö ja ilmasto. Päivitetty Helsingin seudun keskeiset tunnusluvut / HSY, HSL ja Uudenmaan liitto

- Yhdyskuntarakenne. - Ympäristö ja ilmasto. Päivitetty Helsingin seudun keskeiset tunnusluvut / HSY, HSL ja Uudenmaan liitto Yhdyskuntarakenne, liikenne ja ympäristö 2014 - Yhdyskuntarakenne - Liikenne ja liikkumisen i kestävyys - Ympäristö ja ilmasto Päivitetty 16.6.2013 Helsingin seudun keskeiset tunnusluvut / HSY, HSL ja

Lisätiedot

Yhdyskuntarakenne, liikkuminen ja ympäristö

Yhdyskuntarakenne, liikkuminen ja ympäristö Yhdyskuntarakenne, liikkuminen ja ympäristö Vilja Tähtinen/ HSY vilja.tahtinen[at]hsy.fi Päivitetty 14.5.2018 Yhdyskuntarakenne, liikkuminen ja ympäristö Yhdyskuntarakenne ja työpaikat Liikkuminen Ympäristö

Lisätiedot

Kestävä Kerava -konsultointi. Julia 2030 -yhteisseminaari Jussi Nikula Gaia Consulting Oy 12.4.2010

Kestävä Kerava -konsultointi. Julia 2030 -yhteisseminaari Jussi Nikula Gaia Consulting Oy 12.4.2010 Kestävä Kerava -konsultointi Julia 2030 -yhteisseminaari Jussi Nikula Gaia Consulting Oy 12.4.2010 1 Gaia lyhyesti Liiketoiminnan periaatteet Kestävät ratkaisut Syvällistä ja monialaista asiantuntemusta

Lisätiedot

Liikkeellä parempaan

Liikkeellä parempaan Liikkeellä parempaan MISTÄ KYSE? Organisaatio tukee työntekijöidensä ekologisia liikkumisvalintoja ottamalla käyttöön CO2MMUTING bonusjärjestelmän työpaikalla. Kyseessä pysyvä ohjelma, joka edistää tervellisiä

Lisätiedot

-päästöjään ainakin 20 % vuoteen 2020 mennessä.

-päästöjään ainakin 20 % vuoteen 2020 mennessä. Helsinki aikoo vähentää CO 2 -päästöjään ainakin 20 % vuoteen 2020 mennessä. Jotta tavoitteet saavutetaan, tarvitaan uudenlaista yhteistyötä kaupungin, sen asukkaiden, kansalaisjärjestöjen sekä yritysten

Lisätiedot

Suunnitelmat tammi-huhti 2011 08.12.2010

Suunnitelmat tammi-huhti 2011 08.12.2010 Suunnitelmat tammi-huhti 2011 08.12.2010 EkoKymenlaakso-projekti koordinoi ja tukee Kymenlaakson kuntien ilmasto- ja energiatavoitteiden ja toimenpiteiden toteuttamista, edistää eri toimijoiden yhteistyötä

Lisätiedot

Helsingin ilmastotavoitteet. Hillinnän ja sopeutumisen tiekartta 2050.

Helsingin ilmastotavoitteet. Hillinnän ja sopeutumisen tiekartta 2050. Helsingin ilmastotavoitteet. Hillinnän ja sopeutumisen tiekartta 2050. Jari Viinanen jari.viinanen@hel.fi 1 Ilmastotavoitteiden ja toimenpiteiden visualisointi Kaupungilla useita lukumääräisiä tavoitteita

Lisätiedot

Lomakkeet ja ohjeet on kirjoitettu suomeksi ja englanniksi. Ristiriitatilanteessa suomenkielisten lomakkeiden ja ohjeiden sisältö on ratkaiseva.

Lomakkeet ja ohjeet on kirjoitettu suomeksi ja englanniksi. Ristiriitatilanteessa suomenkielisten lomakkeiden ja ohjeiden sisältö on ratkaiseva. Julia 2030 -hanke Ohjeistus julkisten hankintojen hiilijalanjälkilaskureihin Tuoteryhmä: toimistotuolit Suomen ympäristökeskus SYKE, Maija Mattinen, 20.12.2011 Lomakkeet ja ohjeet on kirjoitettu suomeksi

Lisätiedot

Petri Saari HSL Helsingin seudun liikenne 07.09.2010 JÄTTEESTÄ PUHTAITA AJOKILOMETREJÄ

Petri Saari HSL Helsingin seudun liikenne 07.09.2010 JÄTTEESTÄ PUHTAITA AJOKILOMETREJÄ Petri Saari HSL Helsingin seudun liikenne 07.09.2010 JÄTTEESTÄ PUHTAITA AJOKILOMETREJÄ Joukkoliikenteen uudelleenorganisointi 1.1.2010 alkaen HKL HKL-Rv HKL-Metro HKL-Infra SL Oy Helsingin seudun liikenne

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta Asianro 3644/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta Asianro 3644/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2016 1 (1) 40 Asianro 3644/11.03.00/2016 Kuopion ja Suonenjoen kasvihuonekaasupäästöt: Vuoden 2014 vahvistetut päästöt ja ennakkotieto vuodelta 2015 Ympäristöjohtaja Lea Pöyhönen

Lisätiedot

75 13.05.2014. Raportit kasvihuonekaasupäästöjen laskennoista

75 13.05.2014. Raportit kasvihuonekaasupäästöjen laskennoista Rakennus- ja ympäristölautakunta 75 13.05.2014 Raportit kasvihuonekaasupäästöjen laskennoista Rakennus- ja ympäristölautakunta 75 Raportit kasvihuonekaasupäästöjen laskennoista Kirkkonummen kunta kuuluu

Lisätiedot

Mitä on kestävä kehitys? 22.3.2012. Johanna Karimäki

Mitä on kestävä kehitys? 22.3.2012. Johanna Karimäki Mitä on kestävä kehitys? 22.3.2012 Johanna Karimäki Kestävä kehitys Sosiaalinen -tasa-arvo, oikeudenmukaisuus, terveys -yhteisö, kulttuuri Ekologinen -luonnonvarat, luonto, biologinen monimuotoisuus -ilmastonmuutos

Lisätiedot

Kestävän energiankäytön toimenpideohjelma (Sustainable energy action plan, SEAP)

Kestävän energiankäytön toimenpideohjelma (Sustainable energy action plan, SEAP) Kestävän energiankäytön toimenpideohjelma (Sustainable energy action plan, SEAP) 1 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Kestävän energiankäytön toimintasuunnitelma... 4 3. Johtopäätökset... 5 LIITE: Kestävän

Lisätiedot

Yhdyskuntarakenne, liikkuminen ja ympäristö

Yhdyskuntarakenne, liikkuminen ja ympäristö Yhdyskuntarakenne, liikkuminen ja ympäristö Vilja Tähtinen/ HSY vilja.tahtinen[at]hsy.fi Päivitetty 1.3.2017 Yhdyskuntarakenne, liikkuminen ja ympäristö Yhdyskuntarakenne ja työpaikat Liikkuminen Ympäristö

Lisätiedot

KESTÄVÄ SEINÄJOEN SEUTU

KESTÄVÄ SEINÄJOEN SEUTU KESTÄVÄ SEINÄJOEN SEUTU - SEINÄJOEN SEUDUN ILMASTOSTRATEGIA - hankkeen toimenpiteiden toteuttaminen (kunnat, yritykset, kuluttajat) Mika Yli-Petäys projektipäällikkö, Lapuan kaupunki Toimitusjohtaja, Thermopolis

Lisätiedot

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (5)

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (5) Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (5) 13 Helsingin kaupungin ilmastotyöryhmän asettaminen HEL 2013-007804 T 00 00 02 Päätös Kaupunginjohtaja päätti johtajistokäsittelyssä asettaa työryhmän ilmastotyön

Lisätiedot

Julkisten kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen. Vuosiraportti 2017

Julkisten kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen. Vuosiraportti 2017 Julkisten kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen Vuosiraportti 2017 Keski-Uudenmaan ympäristökeskus Tammikuu 2018 1 Sisällysluettelo Sivu Johdanto 1. Ekotukihenkilöiden, toimipisteiden ja kiinteistöjen

Lisätiedot

Myyrmäen keskusta Kasvihuonekaasupäästöjen mallinnus KEKO-ekolaskurilla

Myyrmäen keskusta Kasvihuonekaasupäästöjen mallinnus KEKO-ekolaskurilla Myyrmäen keskusta 001925 Kasvihuonekaasupäästöjen mallinnus KEKO-ekolaskurilla Vantaan kaupunki 23.9.2016 Vaikutukset ympäristöön ja ilmastoon Kaavaan esitettyjen uusien kortteleiden 15403, 15406 ja 15422,

Lisätiedot

Liikennevirasto Motiva - Aula Research Helena Suomela, Motiva Oy

Liikennevirasto Motiva - Aula Research Helena Suomela, Motiva Oy Tutkimus suomalaisten suhtautumisesta kestävän liikkumisen muotoihin ja työmatkojen liikkumiseen tulokset 2018 Yritys- ja kuntapäättäjien näkemyksiä kestävästä liikkumisesta 2016 Liikennevirasto Motiva

Lisätiedot

Liikkuminen osana kuluttajien energianeuvontaa. LIVE -verkottumistilaisuus 19.11.2013 Päivi Laitila, Motiva Oy

Liikkuminen osana kuluttajien energianeuvontaa. LIVE -verkottumistilaisuus 19.11.2013 Päivi Laitila, Motiva Oy Liikkuminen osana kuluttajien energianeuvontaa LIVE -verkottumistilaisuus 19.11.2013 Päivi Laitila, Motiva Oy Energianeuvonnan tavoite Kuluttajat löytävät tiedon ja neuvontapalvelut helposti Kuluttajat

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ILMASTOSTRATEGIAN SEURANTA

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ILMASTOSTRATEGIAN SEURANTA TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ILMASTOSTRATEGIAN SEURANTA Pirkanmaan ilmastoseminaari 6.3.2014 Kaisu Anttonen Ympäristöjohtaja Tampereen kaupunki Strategian taustaa EUROOPAN TASOLLA osa EU: ilmasto- ja energiatavoitteita

Lisätiedot

Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus. Jenni Kuja-Aro 19.11.2014

Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus. Jenni Kuja-Aro 19.11.2014 Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Jenni Kuja-Aro 19.11.2014 Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Suomi, jonka haluamme 2050. Kansallinen kestävän kehityksen strategia uudistettu 2013 Perinteisen

Lisätiedot

Tavoitteena on luoda mahdollisimman hyvät yhteiskunnalliset edellytykset ja olosuhteet vapaaehtoistoiminnalle.

Tavoitteena on luoda mahdollisimman hyvät yhteiskunnalliset edellytykset ja olosuhteet vapaaehtoistoiminnalle. ntästrategia Vuosikokous 25.11.2014 Kansalaisareenan viestintästrategia tukee järjestöstrategiaa. Toiminnan osa-alueet on käsitelty viestintästrategiassa erikseen. Osa-alueisiin panostetaan toimintasuunnitelman

Lisätiedot

Kiertotalouden ja resurssiviisauden toteuttaminen Kuopiossa KierRe-hanke

Kiertotalouden ja resurssiviisauden toteuttaminen Kuopiossa KierRe-hanke Kiertotalouden ja resurssiviisauden toteuttaminen Kuopiossa KierRe-hanke 20.9.2019 KierRe Kuopiossa Resurssiviisaus viedään osaksi resurssiviisauden kaupungin päätöksentekoa, talousarviota ja toiminnan

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ILMASTOTYÖ

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ILMASTOTYÖ TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ILMASTOTYÖ Tekpa seutuseminaari 30.5.2012 Kaisu Anttonen Tampereen kaupunki ympäristöpäällikkö STRATEGIASTA TOIMINTAAN Tampereen seudun ilmastostrategia hyväksyttiin 2010 1. Ilmastonmuutoksen

Lisätiedot

ILMASTO-OHJELMA Pienillä arjen muutoksilla VAIKUTTAVIIN ILMASTOTEKOIHIN

ILMASTO-OHJELMA Pienillä arjen muutoksilla VAIKUTTAVIIN ILMASTOTEKOIHIN ILMASTO-OHJELMA 2016 2020 Pienillä arjen muutoksilla VAIKUTTAVIIN ILMASTOTEKOIHIN Espoon kaupunki haluaa olla vastuullinen edelläkävijä ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Kaupunki on laatinut ilmasto-ohjelman,

Lisätiedot

Hiilineutraali Helsinki Jari Viinanen #hiilineutraalihelsinki

Hiilineutraali Helsinki Jari Viinanen #hiilineutraalihelsinki Hiilineutraali Helsinki 2035 Jari Viinanen #hiilineutraalihelsinki Toimenpideohjelmatyön aikataulu 30.1.2018 Jari Viinanen 2 Liikenteen päästöjen arviointi Lähtökohtana HSL:lle laadittu selvitys Liikenteen

Lisätiedot

Helsinki hiilineutraaliksi jo 2035? Millä keinoin? Petteri Huuska

Helsinki hiilineutraaliksi jo 2035? Millä keinoin? Petteri Huuska Helsinki hiilineutraaliksi jo 2035? Millä keinoin? Petteri Huuska Helsingin päästötavoite kiristyy Helsingin kokonaispäästötavoite tiukentunut jatkuvasti 0 % 1990-2010 (2002) -20 % 1990-2020 (2008) -30

Lisätiedot

Ekotehokkuus: Toimitilojen käyttö ja ylläpito. Anna Aaltonen Kiinteistö- ja rakentamistalkoot 27.1.2011

Ekotehokkuus: Toimitilojen käyttö ja ylläpito. Anna Aaltonen Kiinteistö- ja rakentamistalkoot 27.1.2011 Ekotehokkuus: Toimitilojen käyttö ja ylläpito Anna Aaltonen Kiinteistö- ja rakentamistalkoot 27.1.2011 Sisältö Ympäristöasioiden hallinta yrityksissä Toimitilojen vaikutus ympäristöön Kiinteistön ympäristösertifioinnit

Lisätiedot

Keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelman (KAISU) linjaukset ja toimeenpano kunnissa ja alueilla

Keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelman (KAISU) linjaukset ja toimeenpano kunnissa ja alueilla Keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelman (KAISU) linjaukset ja toimeenpano kunnissa ja alueilla Kuntien ilmastokampanjan juhlatapaaminen 14.11.2017 Johanna Kentala-Lehtonen, Ympäristöministeriö

Lisätiedot

Energiankäyttö kuntoon kunnissa kaupungeissa

Energiankäyttö kuntoon kunnissa kaupungeissa & Energiankäyttö kuntoon kunnissa kaupungeissa & Energiankäyttö kuntoon kunnissa kaupungeissa Työkaluja, ohjeita ja ideoita kestävän energiasuunnitelman laatimisen ja kehittämisen tueksi. haaste Ilmastonmuutos

Lisätiedot

Tulevaisuuden energiatehokkaan ja vähäpäästöisen Oulun tekijät

Tulevaisuuden energiatehokkaan ja vähäpäästöisen Oulun tekijät Tulevaisuuden energiatehokkaan ja vähäpäästöisen Oulun tekijät Marketta Karhu, ympäristönsuojeluyksikön päällikkö, Oulun seudunympäristötoimi, Oulun kaupunki Energia- ja ilmastotavoitteet asemakaavoituksessa

Lisätiedot

Iso Robasta Ilmastokatu vuonna 2015? Mira Jarkko, ympäristötarkastaja Helsingin kaupungin ympäristökeskus

Iso Robasta Ilmastokatu vuonna 2015? Mira Jarkko, ympäristötarkastaja Helsingin kaupungin ympäristökeskus Iso Robasta Ilmastokatu vuonna 2015? Mira Jarkko, ympäristötarkastaja Helsingin kaupungin ympäristökeskus Mitä ilmastokatu tarkoittaa? Ilmastoystävällisten ratkaisujen katu jossa alueen yritykset ja asukkaat

Lisätiedot

Suuret muutokset vaativat strategisen tason johtamista. Tyrsky-Konsultointi Oy Pirkko Kasanen Kuntien ilmastokonferenssi 2016

Suuret muutokset vaativat strategisen tason johtamista. Tyrsky-Konsultointi Oy Pirkko Kasanen Kuntien ilmastokonferenssi 2016 Suuret muutokset vaativat strategisen tason johtamista Tyrsky-Konsultointi Oy Pirkko Kasanen Kuntien ilmastokonferenssi 2016 Kun ilmasto muuttuu kaikki muuttuu Ilmastonmuutos muu+aa perusteellises0 maailmaa,

Lisätiedot

JOENSUUN ILMASTOTYÖSTÄ

JOENSUUN ILMASTOTYÖSTÄ JOENSUUN ILMASTOTYÖSTÄ KOHTI HIILINEUTRAALIA JOENSUUTA 2025 Kari Karjalainen I Kaupunginjohtaja I 4.2.2019 PÄÄMÄÄRÄ Hiilineutraali Joensuu vuoteen 2025 mennessä Yhdessä tehden vähennämme päästöjämme -60

Lisätiedot

HELSINGIN MASSAT 7.9.2015

HELSINGIN MASSAT 7.9.2015 HELSINGIN MASSAT 7.9.2015 Mikko Suominen kaupungin massakoordinaattori YLEISTEN ALUEIDEN KAIVUMAAT 2010 500 000 t maa-ainesjätteenä maankaatopaikoille 2012 180 000 t 2013 10 000 t 2014 0 t (hyötykäyttöön

Lisätiedot

tavoite Vantaan ympäristöviestintäsuunnitelma ohjeistus sidosryhmä radio julkaisu arvot ydinviestit suunnittelu mate asiantuntemus lähtökohta

tavoite Vantaan ympäristöviestintäsuunnitelma ohjeistus sidosryhmä radio julkaisu arvot ydinviestit suunnittelu mate asiantuntemus lähtökohta EU väli lähtökohta ekotukitoiminta monipuolisuus l viestiminen ympäristövastaa TV kohderyhmä välineet näkökulma Va aktiivisuus strategiat avainh arvot ohjeistus sidosryhmä radio yhteistyö kriittisyys saavutu

Lisätiedot

Vantaan Energian sidosryhmäkyselyn yhteenveto

Vantaan Energian sidosryhmäkyselyn yhteenveto Vantaan Energian sidosryhmäkyselyn yhteenveto Sidosryhmäkysely Vantaan Energian sidosryhmäkysely toteutettiin 11.-20.9.2013 Kyselyyn vastasi 445 henkilöä. Vastausprosentti oli 27,6. - Yksityisasiakas 157

Lisätiedot

Suomen on sopeuduttava ilmastonmuutokseen. Suomen kestävän kehityksen toimikunta Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen

Suomen on sopeuduttava ilmastonmuutokseen. Suomen kestävän kehityksen toimikunta Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen Suomen on sopeuduttava ilmastonmuutokseen Suomen kestävän kehityksen toimikunta 22.4.2014 Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen 1. Ilmastossa tapahtuneet muutokset ovat jo vaikuttaneet sekä luontoon

Lisätiedot

Työpaikat kestävän liikkumisen edistäjinä TYKELI

Työpaikat kestävän liikkumisen edistäjinä TYKELI Työpaikat kestävän liikkumisen edistäjinä TYKELI 2010 2012 Työpaikat liikkumisen portinvartijana Yhteiskäyttöautot Pyörävuokraamot Pyöräliikkeet ja huolto palvelut Ajotapakoulutus Pysäköintipalvelut Joukkoliikenne

Lisätiedot

ETELÄ-SAVON MAAKUNTALIITON ASIANTUNTIJALAUSUNNON LIITE

ETELÄ-SAVON MAAKUNTALIITON ASIANTUNTIJALAUSUNNON LIITE EDUSKUNNAN YMPÄRISTÖVALIOKUNTA 20.10.2017 ASIA: O 49/2017 VP VALTAKUNNALLISTEN ALUEIDENKÄYTTÖTAVOITTEIDEN UUDISTAMINEN ETELÄ-SAVON MAAKUNTALIITON ASIANTUNTIJALAUSUNNON LIITE 19.10.2017 1 Ote YM:n kotisivuilta

Lisätiedot