Operatiiviset päivät, Helsinki Fabian Langenskiöld -luento Lääkintämajuri, lääkintöneuvos, SOY:n kunniajäsen, ortopedi Antti Latvala

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "09.11.2006 Operatiiviset päivät, Helsinki Fabian Langenskiöld -luento Lääkintämajuri, lääkintöneuvos, SOY:n kunniajäsen, ortopedi Antti Latvala"

Transkriptio

1 Operatiiviset päivät, Helsinki Fabian Langenskiöld -luento Lääkintämajuri, lääkintöneuvos, SOY:n kunniajäsen, ortopedi Antti Latvala Lapualta liikkeelle -kokemuksista käytäntöön Elämä on toisiaan seuraavien valintojen hyvien tai huonojen - sarja. Henkilökohtaisesti tällä nimenomaisella saamisen hetkellä tunnen vahvasti, että oikeitakin ratkaisuja olen tehnyt ainakin tärkeissä asioissa. Siitä, että olen nyt tässä pitämässä Fabian Langenskiöld -luentoa, kiitän ensinnäkin oikealle tielle ohjauksesta kunnioitettuja opettajiani, varsinkin prof. Anders Langenskiöldiä ja prof. Pär Slätistä. He tukivat lääkäriurallani tarkkanäköisesti taipumustani enemmän kliinikoksi kuin tieteentekijäksi. Toiseksi kiitän avusta ja tuesta valitun tien kulkemisessa omaa entistä ja nykyistä Seinäjoen-teamiani, varsinkin edesmennyttä Lauri Petäjää sekä nykypolven Erkki Tukiaista, Kari

2 Mäkelää, Miguel Garcia Carmenia, Pekka Jokipiitä ja Arvo Kukkia, pitkäaikaisimpia työtovereitani kaikki, samoin muita kirurgi- ja hoitajatovereitani. Kaikki he, mutta ennen kaikkea työparini Lauri Petäjä, joutuivat tekemään osuuteni arkipäivän töissä kerätessäni itse poikkeavia kokemuksia maailman kriisipesäkkeissä. Fabian Langenskiöld -luentoni aiheen olen valinnut kokemuksistani 30 vuoden takaa, Lapuan Patruunatehtaan v. 76 tapahtuneen räjähdyksen uhrien hoitoprosessista Lapualla ja Seinäjoen keskussairaalassa. Keskityn siihen, mitä onnettomuudesta opittiin ja jatkossa hyödynnettiin eli mitä ja mihin tällä kertaa tultiin, kun lähdettiin menetysten kautta "Lapualta liikkeelle".

3 Lapuan Patruunatehtaan räjähdyksessä kuoli paikalla 39 patruunatehtaan työntekijää ja 60 loukkaantui eriasteisesti; suhde vaikeiden ja lievien vammojen osalta oli 1:2 eli suurin piirtein sama kuin sotatilanteissa. Olin ainoana lääkärinä tapahtumapaikalla noin puolen tunnin kuluttua räjähdyksestä ja otin jatkossa osaa vuosien ajan kuntoutustyöryhmässä ja yksityisenä lääkärinä potilaiden ja heidän perheidensä hoitoon ja seurantaan. Tapaus vaikutti ratkaisevasti jatkossa muihinkin ratkaisuihini, kuten lähtööni saman vuoden syksyllä Libanonin sisällissotaan Länsi-Beirutiin kansainvälisen Punaisen Ristin Kenttäsairaalan päällikkölääkäriksi ja jatkossa samoihin töihin mm. Sri Lankaan ja Persianlahden sotaan.

4

5

6 Onnistuin siirtämään saman hieman arveluttavan innostuksen jatkossa myös silloin niin nuoriin ja vaikutusalttiisiin apulaislääkäreihini Erkki Tukiaiseen, Kari Mäkelään, Miguel Garcia Carmeniin ja Markku Vornaseen, mistä otan mielelläni täyden vastuun - ja yhtä mielelläni tietyn osan heidän kunniastaan, kuten esimiehillä on tapana.

7

8 Hinnan heidänkin kriisialuekokemuksestaan ovat maksaneet kotiinjääneet perheet ja työtoverit, alle Achtung.

9 Isä lähti, hattu jäi. Lapuan Patruunatehdas siis räjähti ruutivaraston syttymisen takia kauniina kevätaamuna. Tarkka syy räjähdykseen ei koskaan selvinnyt, mutta ilmeisesti kyseessä oli inhimillinen erehdys.

10 Mahdollinen kipinän lähtökohta

11 Oli puhelinlakko, ja hälytys Seinäjoen keskussairaalaan tuli palokunnan yhteyksien kautta. Sattumalta paikan ohi kulkemassa ollut lähikunnan palopäällikkö pystyi välittämään hälytyksen nopeasti ja asiantuntevasti. Patruunatehdas kuului keskussairaalan valmiussuunnitelman uhkakuviin, ja kuviteltu onnettomuus oli moneen kertaan aikaisemmin harjoiteltu. Tunsimme 24 km:n päässäkin tärähdyksen ja uskoimme heti tositilanteen olevan tällä kerralla kysymyksessä. Silloinen katastrofipäällikkö (kuten silloinen termi kuului) Aarno Särmö reagoi nopeasti ja pani toiminnan käyntiin. Minut ja kaksi hoitajaa lähetettiin ambulanssilla Lapualle, ja ortopedi Lauri Petäjä sai vastuun sairaalan päivystyspoliklinikan valmiudesta ja lajittelutoiminnasta, kuten suunnitelmaan kuului. Kokonaisvastuu oli ylilääkäri Aarno Särmöllä ja tiedotusvastuu ylihoitaja Raili Mäkelällä, jotka valmistivat silloisen vanhan keskussairaalan vastaanottamaan potilaat päivystyspoliklinikan, leikkausosaston ja hoito-osastojen osalta. Matkalla Lapualle tuli jo vastaan ambulansseja hälytykset päällä tuoden potilaita keskussairaalaan. Kaikki lähiseutujen ambulanssit oli hälytetty, ja evakuointi sujui nopeasti. Perillä näkyi ja tuntui koko onnettomuuden ennennäkemätön mittakaava. Tehdas oli kadonnut, ja tuntui uskomattomalta, että kukaan oli pelastunut. Poliisit ja sotilaat eristivät alueen, mutta meidät tunnettiin ja laskettiin sisään. Joku huusi perääni kiitokset viimeisestä. Hän oli tehtaan työntekijä, jolle olin kirjoittanut sairauslomaa ja hän oli säästynyt sillä.

12 Tehtaan raunioilla oli ruudinhajuista savua tiheänä metrin paksuisena pilvenä, ja siinä liikkui palomiesten hahmoja sammutellen palopesäkkeitä ja etsien mahdollisia eloonjääneitä. Jostakin syvältä kuului vielä valitusta hetken aikaa. Kun sinne päästiin, löytyi kaatuneen betoniseinän alta kuolleeksi puristunut nainen.

13

14

15 Seisoin palopäällikkö Kuusisen kanssa kaiken rojun keskellä olevalla tasaisella betonilaatalla, kun hyvin rauhallinen mies kehotti meitä siirtymään, koska laatan alla oli kuulemma vielä isompi ruutivarasto. Varmistui vähitellen, ettei räjähdyspaikalla ollut mitään työtä lääkintäryhmälle, ja niin siirryimme Lapuan terveyskeskukseen parin kilometrin päähän. Kaikki eloonjääneet oli viety sinne, mikä oli monesta syystä täsmälleen oikea ratkaisu: Ensimmäiseksi ambulansseja oli aluksi rajoitettu määrä, joten tehokas käyttö oli juuri tämä. Toiseksi terveyskeskus oli hyvätasoinen perinteinen kunnansairaala. Edelleen silloinen ylilääkäri Pertti Kekki oli ottanut huomioon tämän uhkakuvan ja laatinut hälytyssuunnitelman valmiiksi. Miehistöön kuului sodanaikainen etulinjan lääkäri Yrjö Jokinen, joka ihailtavan tottuneesti arvioi potilaiden kiireellisyysluokituksen ja käytössä olevat resurssit ja lähetti eteenpäin vain välitöntä kirurgista hoitoa vaativat potilaat tukkimatta tarpeettomasti resursseja. Vieressä seurasi ylpeänä miehensä toimintaa Valma Jokinen, hänkin lääkäri ja sodanaikainen lääkintälotta. Oma senhetkinen sotakokemukseni, Musta syyskuu Jordaniassa v. 70 ja Bangladeshin sisällissota v.72, kutistui omaan arvoonsa Jokisten 5 vuoden etulinjakokemuksen rinnalla. Primäärihoito eli hemostaasi, sokkihoito ja tiputukset tehtiin terveyskeskuksessa rauhallisella ammattitaidolla. Mitään hössäämistä, meteliä tai taitamattomuutta ei voinut havaita, vaikka henkilökunta tunsi joka ainoan potilaan henkilökohtaisesti - tai ehkä juuri sen takia. Muistan silloin ajatelleeni, että jos tämän jossain piti tapahtua, oli hyvä, että se tapahtui nimenomaan Lapualla. Lapuahan valittiin vielä nytkin, jokin vuosi sitten, maan luotetuimmaksi terveyskeskukseksi.

16 Koska Lapualla tilanne oli hallinnassa, palasin takaisin keskussairaalaan. Siellä Lauri Petäjä oli tehnyt toisen triagen eli potilaiden toimenpidekiireellisyyden arvioinnin ja valmiudessa olleet leikkausteamit aloittaneet välittömästi työnsä. Olin jälleen täältäkin myöhässä päästäkseni lapualaisia operoimaan. Senaikainen erittäin kokenut kirurgikunta - Jussi Kangas, Lauri Petäjä, Martti Raininko, Pekka Tolonen, Reijo Syrjä - ja muu henkilökunta hoiti melkein normaalin työajan puitteissa lapualaiset ja jopa enimmän osan päivän leikkauslistasta. Vammat olivat tyypillisiä räjähdysonnettomuuden jäljiltä: paine-, palo- ja sirpalevammoja, ruhjeita sinkoutumisen tai osumien takia, puristuksiin jäämisiä. 32:sta Seinäjoelle kuljetetusta yksi kuoli matkalla. Neljällä potilaalla oli monivammoja, joista pahin nuorella naisella: kalloaivovamma ja lantiomurtuma. Välitön operatiivinen aivovamman hoito pelasti sekä hengen että jatkossa työkyvyn. Toiselle monivammaiselle tehtiin välitön laparotomia, ja tulos tästäkin oli hyvä. Kolmannella hoidettiin hemopneumothorax dreneerauksella ja intraabdomiaalivuoto avoimesti. Useimmilla hoito oli haavan revisio, lasinsiruja ja kiviä poistettiin useilta. Primaarisulkuja tehtiin, ja yksi näin hoidettu haava infektoitui pahasti. Sodanaikainen oikeaoppinen haavahoito - revisio ja myöhäissulku - oli unohtunut. Yhdelle potilaalle tehtiin silmävamman välitön operatiivinen hoito myös hyvin tuloksin. Murtumia oli useimmilla ja yhdelle tehtiin levytys kyynärvarren suljettuun murtumaan, paraneminen ongelmitta. Muille riitti repositio ja kipsaus tai pelkkä lasta. Pirstaleiseen kyynärvarren alaosan avomurtumaan jouduin jatkossa tekemään rannenivelen jäykistysleikkauksen, ja potilas palasi käsityöhönsä lataamoon. Iltaan mennessä oli kaikki tarvittava välitön hoito tehty. Muistan, kuinka päivystyspoliklinikalla tapasin itkevän miehen, jonka vaimoa ei ollut löytynyt henkiinjääneiden joukosta kirurgian osastoilta. Sitten koko päivän vastaanotossa ollut hoitaja muisti, että silmätautien osastolle oli viety yksi potilas. Sieltä onnellinen mies löysi lievästi loukkaantuneen vaimonsa. Poistuessani myöhään sairaalasta tuli portailla vastaan kaatuileva humalainen. Kysyin asiaa, minkä hän sammalsi olevan verenluovutus "niille lapualaasille". Kiitin maakuntahengen vaalimisesta, mutta ehdotin palaamista asiaan huomisin vähemmillä promilleilla. Siihen aikaan ei vielä tiedetty mitään nykyisestä debriefingistä. Silti se vaistomaisesti tehtiin. Kotimatkalla ajaessani hotelli Sorsanpesän ohi huomasin kaipaavani rauhoittavaa pitkää olutta ja poikkesin sisään. Siellä oli lähes koko etulinjan miehistö - palomiehet, ambulanssihenkilöstö, lääkärit, hoitajat - purkamassa kovan päivän iltaa lyhyellä yhdessäololla ennen kotiinmenoa. Kokemus oli vasta vähitellen avautumassa, kun toiminta oli ohi. Vaistonvaraisesti hakeuduimme yhteen, mutta paljon ei puhuttu. Sen tiesimme jo silloin, että tämä on vasta alkua pitkälle prosessille, jossa tarvittiin aivan uutta laaja-alaista ja pätevää yhteistyötä eri ammattilaisten välillä. Oli jo syntynyt tilanteen pakottamana yhteistoiminta palolaitoksen, poliisin, sairaalan ja armeijan välillä. Nopeasti sittemmin työstimme yhteisen valmiussuunnitelman, jolloin myös kiinteät henkilökontaktit automaattisesti syntyivät vastuuhenkilöiden välille.

17 Heti ensin oli ratkaistava, miten auttaa 76 orpolasta, sillä kuolleista 40 henkilöstä 35 oli naisia, loukkaantuneista 60:stä myös suurin osa. Tämä kaikki sai aikaan sen, että SPR:n keräys tuotti odottamattoman suuren summan rahaa, minkä käyttö oli oma vastuunalainen ongelmansa. Perustimme kuntoutustyöryhmän, jossa oli edustus soveltuvilta lääkärispesialiteeteilta ja jossa olin kirurgien edustajana. Puheenjohtajana oli neurologian ylilääkäri Jukka Porras. Ryhmään kuuluivat myös sosiaalityöntekijä, psykologi ja Kelan edustaja. Toiminta osoittautui tehokkaaksi ja opettavaiseksi yhteistyöksi. Emme malttaneet jatkossa lopettaa koeteltua ryhmää, vaan sovelsimme jatkotoiminnan koskemaan myös muita komplisoituja monialaisia ongelmia, kuten hankalia työkyvyttömyyseläke- tai kuntoutusratkaisuja. Ryhmä oli maassa uraauurtava, ja Lääkintöhallituskin oli siitä kiinnostunut. Tämän mallin mukaan perustettiin sitten keskussairaalapiireihin ja moniin terveyskeskuksiin pysyvät vastaavat yhteistyöryhmät. Vuoden kuluttua jokainen henkiin jäänyt vammautunut oli palannut takaisin työhönsä uudelle Patruunatehtaalle. Lääkintäeversti Seppo Tikka raportoi Lapuasta seuraavana vuonna kansainvälisessä suuronnettomuusmeetingissä. Siellä Patruunatehtaan hoitoprosessi arvioitiin alan parhaiten onnistuneeksi maailmassa v. 76. Onnettomuuden vakavuus sinänsä toimi herätteenä erinomaisesti sujuneelle terveyskeskuksen ja keskussairaalan yhteistyölle. Molemmilla oli jo silloin valmiussuunnitelma, ja Lapua oli ollut uhkakuvista ensimmäinen. Aloitimme säännölliset yhteisharjoitukset terveyskeskusten kanssa, ja vastuulääkärin työt siirtyivät ne erinomaisesti pohjustaneelta ylilääkäri Särmöltä minulle. Motivaatio ja luottamus eri osapuolten välillä oli vahva. Piti keksiä uusia uhkakuvia. Rengonharjun lentokenttä Ilmajoella oli ykkössijalla, ja harjoittelimme yhteistyönä matkustajakoneelle tapahtunutta hätälaskua maastoon. Valitettavasti aavistus oli jälleen oikeaan osunut. Isänpäivän jälkeisenä arkena 1988 matkustajakone laskeutui liian matalalle liian aikaisin sumussa ja pimeässä ja törmäsi puihin vajaa kilometri ennen kenttää, lähelle harjoituksissa ennakoitua maastoa. Olin tullut Charnleyn endoproteesia käsitelleestä meetingistä Lyonista iltapäivällä Helsinkiin, ja aikomus oli jatkaa juuri tällä aamulennolla Rengonharjulle. Soitin kotiin ja kuulin lastenlasten kovasti odottavan paappaa isänpäivänä kotiin. Ehdin juuri junaan ja olin myöhään illalla kotona juhlittavana. Aamulla heräsin, kun Pekka Jokipii soitti ja pyysi heti töihin tositilanteeseen, Rengonharjun aamuvuoro on laskeutunut metsään. Kertoi vielä, että koneella oli ollut tulossa hyvä ystävämme, vanhempien ortopedien vieläkin muistama Arto Salonen tuomaan meille lonkkaproteeseja. Sanoin, että nyt teemme niin kuin harjoiteltu oli. Nimismies haki minut mukaansa, ja ajoimme suoraan onnettomuuspaikalle aamupimeässä.

18 Kone oli metsässä pahoin ruhjoutuneena, lentäjät ja neljä matkustajaa kuolleina, mukana Arto Salonen, joka isänpäivää vietettyään oli jättänyt Seinäjoelle tulonsa aamuun.

19 Lähes vahingoittumattomina oli 6 matkustajaa, mukana 2 Lääkintöhallituksen lääkäriä, Alf Backman ja Lars Mellin. Kolmas, Osmo Salo, kuoli onnettomuudessa. Backman ja Mellin palasivat kylmähermoisesti vielä samana päivänä takaisin Helsinkiin.

20 Rauhallisuus oli näennäistä: psyykkiset ahdistusoireet tulivat vasta jatkossa. Niiden merkitystä ei silloin vielä tiedetty. Tarvittiin vielä yksi onnettomuus. Sekin tuli. Ei mikään tsunami vielä

21 eikä maanjäristys.

22 Mittaluokkaero! Suuren katastrofin kollektiivinen sureminen tasoittaa tilannetta, ja pienemmän järkyttävät yksityiskohdat voivat olla laajaa piiriä lamauttavia ja ammattilaistenkin toimintakykyä pitkään heikentäviä. Seuraava järkyttävä onnettomuus laukaisi meillä kehitykseen jatkuvasti palvelevan HEA(=henkisen ensiapu)-päivystyksen keskussairaalatasolla. Olin taas tullut matkalta, vuoden komennukselta Sri Lankasta, jatkamasta Hannu Pätiälän aloittamaa Colombon Accident Service -tapaturma-aseman käyntiinpanoa. Suomalaisten suunnittelema ja rakentama iso sairaala ottaa päivittäin vastaan 18 miljoonan asukkaan saaren tapaturmista suurimman osan, useita satoja päivässä. Saarellahan käydään sotaa ja liikenne on vielä villimpi kuin arabimaissa. Olin vielä niissä tunnelmissa, kun palopäällikkö Kuusinen soitti ja pyysi mukaan. Taas tarvittiin kokemusta. Ilmajoella oli aamuvarhaisella palanut omakotitalo, jossa oli asunut 3 sukupolven perhe. Isovanhemmat, vanhemmat ja 2 lasta olivat hiiltyneinä ruumiina, isä oli pelastanut ulos 6-vuotiaan pikkupoikansa, rynnännyt takaisin sisään hakemaan muita ja jäänyt sinne talon romahdettua. Paikalla oli syvästi järkyttyneitä, itkeviäkin nuoria palomiehiä, ja Kuusinen kysyi minulta, eikö heidänkin hyväkseen pitäisi tehdä jotakin. Seinäjoella oli sopivasti valtakunnallinen psykologien kokous, ja menin itsekin järkyttyneenä pyytämään asianosaisille apua. He järjestivät laajamittaisen debriefingin eli henkisen kriisiavun palomiehille ja kyläläisille. Se oli aivan uutta silloin. Sain toiminnalle myönteistä julkisuutta tuoreeltaan, kun olin samana iltana kymppiuutisten jälkeen haastateltavana ja kerroin aika lailla innostuneena tästä lisästä hoitoarsenaaliin. Erityisen vetoava oli 6-vuotiaan orpopojan kohtalo. Päivystyspoliklinikan osastonhoitaja Seppo Lehtiniemi viritti ajatuksen oman henkilökuntansa kouluttamiseksi henkisen ensiavun kriisityön välittömiksi toteuttajiksi. Johtava psykologi Kari Vihriälä piti ajatusta erinomaisena, ja soitimme asiantuntijalle, Psykologiliiton puheenjohtajalle Salli Saarelle, jonka kanssa sitten organisoimme koulutuksen koko keskussairaalan vapaaehtoiselle henkilökunnalle ensimmäisenä maassa tässä laajuudessa. Kolmivuotinen koulutus antoi hyvän pohjan päivystysrenkaalle, mikä aloitti työnsä kehittäen samalla toimenkuvaansa. Vastuuhenkilöinä olivat Tommi Hautaniemi ja Aila Järvenpää, jotka ovat raportoineet toiminnasta. (www.epshp.fi-> Yksiköitten kotisivut-> Yhteiset palvelut -> Henkinen ensiapu SEKS:ssa.) Kävin sittemmin mm TAYS:n kirurgien aamumeetingissä raportoimassa henkisestä ensiavusta. Taisivat ihmetellä!

23

24

25

26

27 Koulutetuilla henkisen ensiavun työntekijöillä on sittemmin ollut runsaasti käyttöä sekä keskussairaalassa että terveyskeskuksissa.

28 Eteläpohjanmaan keskussairaalan malli on toistaiseksi ainutlaatuinen ja siitä saadut kokemukset ovat hyvät Pori on ottamassa käyttöön vastaavaa järjestelyä. Sitä voi suositella avuksi paitsi inhimillisen kärsimyksen tasoittajana myös somaattisten päivystysammattilaisten avuksi helpottamaan työtä ja tarvittaessa kovien kokemusten paineita ( vrt. poliisit ja veturinkuljettajat.) Pieni pojantyttäreni pääsi huomaamatta putoamaan laiturilta järveen ja ehti olla hukuksissa kymmenkunta minuuttia, mutta saatiin elvytettyä ja on nykyään terve 13- vuotias. Silloin totesin omakohtaisesti välittömän henkisen ensiavun ja debriefingin merkityksen sekä itselleni että lentoupseeripojalleni. Karskit miehet olivat avun tarpeessa ja saivat sen. Lapua saattoi olla eräänä virikkeenä sille valmiudelle, jonka ansiosta kaikki onnistui niin hyvin Jyväskylän ja Myyrmannin suuronnettomuushoidoissa, jopa tsunamin uhrien nopeassa ja inhimillisessä auttamisessa. Mielelläni ainakin uskon niin.

29 Lapuan katastrofi osoitti sekä perusterveydenhuollon että erikoissairaanhoidon valmistautumattomuuden psyykkisten tekijöiden huomioimiseen sokkivaiheessa. Tarve kehittää henkistä ensiapua, kriisiryhmiä ja kuntoutusta sai kuitenkin pontta täältä. Se antoi virikkeen myös entistä tehokkaammalle reservin lääkintäkoulutukselle armeijan ja Suomen Punaisen Ristin puitteissa. Itse pidän mukanaoloani koko tässä prosessissa positiivisimpana saavutuksenani ja osaltaan motivoijana niihin töihin, jotka nyt on katsottu Fabian Langenskiöld -luennon arvoiseksi. Sen, että Suomen Ortopediyhdistys on nämä osin pehmeätkin arvot huomannut ja palkinnut, pidän uutena todisteena siitä, että syvällä ortopedien luisessa ytimessä pulpahtelee lämpimän empaattinen ja inhimillinen mieli. Senhän me ortopedit itse olemme toki aina tienneet! Kiitokset Teille kaikille, ja tähän olisi komeata lopettaa 45 vuotta kestänyt lääkärinura - kun vain malttaisi! Pari kertaa ennenki on tuntunu mahtavalta.

30

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Seinäjoen keskussairaala. Hyvä omainen

Seinäjoen keskussairaala. Hyvä omainen Hyvä omainen 2 (8) Sisällys Johdanto... 3 Vainajan säilytys... 4 Vainajan omaisuus... 4 Hautauslupa ja ruumiinavaus... 4 Vainajan noutaminen... 5 Perhe-eläke... 5 Vakuutukset... 5 Perunkirjoitus... 6 Hautajaisjärjestelyt...

Lisätiedot

VAALAN YHTENÄISKOULUN KRIISITOIMINTAOHJE

VAALAN YHTENÄISKOULUN KRIISITOIMINTAOHJE VAALAN YHTENÄISKOULUN KRIISITOIMINTAOHJE Tärkeitä puhelinnumeroita Yleinen hätänumero 112 Ylätalon kanslia 5360196 Alatalon kanslia 5360187 Ylätalon op.huone 5360195 Alatalon op.huone 5360189 Lukion kanslia

Lisätiedot

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa 15.10.-26.11. 2016 Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Kiinnostuin ulkomaan työssäoppimisesta muistaakseni ensimmäisellä luokalla ammattikoulussa, kun opettaja otti

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Kriisityön organisointi opiskelijoita koskettavissa suuronnettomuuksissa

Kriisityön organisointi opiskelijoita koskettavissa suuronnettomuuksissa Tiede- ja taidekorkeakoulujen opiskelijoita koskeviin suuronnettomuus- ja poikkeustilanteisiin varautuminen 18.11.2011 Kriisityön organisointi opiskelijoita koskettavissa suuronnettomuuksissa Salli Saari

Lisätiedot

Tehtäviä. Saraleena Aarnitaival: Kirjailijan murha

Tehtäviä. Saraleena Aarnitaival: Kirjailijan murha Saraleena Aarnitaival: Kirjailijan murha JULKAISIJA: Oppimateriaalikeskus Opike, Kehitysvammaliitto ry Viljatie 4 C, 00700 Helsinki puh. (09) 3480 9350 fax (09) 351 3975 s-posti: opike@kvl.fi www.opike.fi

Lisätiedot

Muistio E-P Senioripoliisien helmikuun tapaamisesta Kauhavan Lentosotakoululla alkaen klo 10.00

Muistio E-P Senioripoliisien helmikuun tapaamisesta Kauhavan Lentosotakoululla alkaen klo 10.00 Muistio E-P Senioripoliisien helmikuun tapaamisesta Kauhavan Lentosotakoululla 16.2.2010 alkaen klo 10.00 Erittäin sumuisena helmikuun kolmannen tiistain aamupäivänä ajeli runsaslukuinen senioripoliisijoukko

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

LIITE 4 TOIMINTAOHJEITA KOULUN KRIISITILANTEISSA

LIITE 4 TOIMINTAOHJEITA KOULUN KRIISITILANTEISSA LIITE 4 TOIMINTAOHJEITA KOULUN KRIISITILANTEISSA TÄRKEÄT NUMEROT Koulun osoite: MUISTA RAUHALLISUUS! YLEINEN HÄTÄNUMERO 112 Poliisi 112 Palo- ja pelastusasiat 112 Kangasalan terveyskeskus 03-5655 400 Pälkäneen

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

Seinäjoen terveyskeskus etsii terveydenhuollon osaajia. Oletko se sinä?

Seinäjoen terveyskeskus etsii terveydenhuollon osaajia. Oletko se sinä? Seinäjoen terveyskeskus etsii terveydenhuollon osaajia Oletko se sinä? Meillä on töitä! Hyvä terveydenhuollon ammattilainen, me haluaisimme juuri sinut töihin osaavaan joukkoomme Seinäjoen terveyskeskukseen.

Lisätiedot

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus VASSO MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Mies Suomessa, Suomi miehessä-luentosarja Helsinki 26.11.2008 MERJA

Lisätiedot

Haastateltavan nimi: Ajankohta: Tehtävä: Valmistaudu haastatteluun ja varmista, että sinulla on selkeä näkemys/vastaus seuraaviin kysymyksiin?

Haastateltavan nimi: Ajankohta: Tehtävä: Valmistaudu haastatteluun ja varmista, että sinulla on selkeä näkemys/vastaus seuraaviin kysymyksiin? TYÖPAIKKAHAASTATTELU Voit käyttää tätä työpaikkahaastattelun käsikirjoitusta apuna haastattelutilanteessa. Tulosta käsikirjoitus ja tee omia merkintöjä ennen haastattelua, sen kuluessa ja haastattelun

Lisätiedot

Miten kriisityön menetelmät ovat kehittyneet? Mitä se on nyt? Salli Saari Dosentti, psykologi Kriisityön päivät 2016

Miten kriisityön menetelmät ovat kehittyneet? Mitä se on nyt? Salli Saari Dosentti, psykologi Kriisityön päivät 2016 Miten kriisityön menetelmät ovat kehittyneet? Mitä se on nyt? Salli Saari Dosentti, psykologi Kriisityön päivät 2016 Uudenlaisen kriisityön alkuvaihe Ajoittuu 1980-luvun lopulle ja 1990-luvun alkupuolelle

Lisätiedot

Referenssi FRIISILÄNTIE 33, ESPOO. Ripeää toimintaa ja upea lopputulos

Referenssi FRIISILÄNTIE 33, ESPOO. Ripeää toimintaa ja upea lopputulos Ripeää toimintaa ja upea lopputulos Talomme katto on rakennettu vuonna 1986. Tiilet olivat tulleet huokoiseksi ja sammalta kertynyt, joten huoltoa kaivattiin, kertoo talon omistaja. Referenssi FRIISILÄNTIE

Lisätiedot

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Lähdimme Kenian matkalle hyvin varautuneina kohdata erilainen kulttuuri. Olimme jo saaneet kuulla, mihin asioihin on syytä varautua, ja paikan päällä tuntuikin, että

Lisätiedot

Keski-Uudenmaan ammattiopisto KRIISITILANTEIDEN TOIMINTAMALLI

Keski-Uudenmaan ammattiopisto KRIISITILANTEIDEN TOIMINTAMALLI Keski-Uudenmaan ammattiopisto KRIISITILANTEIDEN TOIMINTAMALLI Sisältö 1. YLEISTÄ... 3 1.1. Mikä on kriisi?... 3 1.2. Suunnitelman tarkoitus ja tavoitteet... 3 2. TOIMINTATAVAT KRIISITILANTEISSA... 4 2.1.

Lisätiedot

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 13.9.2012 Seinäjoki

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 13.9.2012 Seinäjoki Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 13.9.2012 Seinäjoki 1 Kyselyn toteuttaminen Valmistu töihin! -Seinäjoen raportissa käsitellään sekä Tamperelaisten että Seinäjokelaisten nuorten vastauksia.

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti Nettiraamattu lapsille Tyttö, joka eli kahdesti Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Lisätiedot

Suomen Mielenterveysseura Veli-Matti Husso. Alkoholi ja väkivalta seminaari Miten huolehdin omasta ja toisen turvallisuudesta

Suomen Mielenterveysseura Veli-Matti Husso. Alkoholi ja väkivalta seminaari Miten huolehdin omasta ja toisen turvallisuudesta Suomen Mielenterveysseura Veli-Matti Husso Alkoholi ja väkivalta seminaari Miten huolehdin omasta ja toisen turvallisuudesta Kriisikeskusverkosto * Kriisikeskuksia on Suomessa yhteensä 19. * Kriisikeskusten

Lisätiedot

HENKINEN ENSIAPU SEINÄJOEN KESKUSSAIRAALASSA 2010

HENKINEN ENSIAPU SEINÄJOEN KESKUSSAIRAALASSA 2010 HENKINEN ENSIAPU SEINÄJOEN KESKUSSAIRAALASSA 2010 HENKINEN ENSIAPU SEINÄJOEN KESKUSSAIRAALASSA 835016 (privatel) 044 4155016 (ulkoa) 24/7 www.epshp.fi Yksiköiden kotisivut Henkinen ensiapu HENKINEN ENSIAPU

Lisätiedot

Opas sädehoitoon tulevalle

Opas sädehoitoon tulevalle Opas sädehoitoon tulevalle Satakunnan keskussairaala Syöpätautien yksikkö / sädehoito 2014 Teksti ja kuvitus: Riitta Kaartinen Pekka Kilpinen Taru Koskinen Syöpätautien yksikkö / sädehoito Satakunnan keskussairaala

Lisätiedot

Bob käy saunassa. Lomamatka

Bob käy saunassa. Lomamatka Bob käy saunassa 1 Mitä sauna merkitsee suomalaiselle? 2 Mitä tehtäviä saunalla on? 3 Missä kertoja saunoi ensimmäisen kerran? 4 Kuka oli Leena? 5 Millainen Leena oli? 6 Mitä Leena teki saunassa? 7 Mitä

Lisätiedot

b) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Jairus oli Kapernaumin synagoogan esimies ja hänellä oli vain yksi lapsi, 12-vuotias tytär.

b) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Jairus oli Kapernaumin synagoogan esimies ja hänellä oli vain yksi lapsi, 12-vuotias tytär. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VÄLIKOHTAUS MATKALLA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui - Kapernaumissa b) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Jairus oli Kapernaumin

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ VOIKUKKIA 2015 PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ Hei hyvä vanhempi! Kiitos osallistumisestasi vanhempien VOIKUKKIA-vertaistukiryhmään. Haluaisimme tietää millaisia tunnelmia ja ajatuksia vertaistukiryhmäkokemus

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

T A Q. Aiempien traumaattisten kokemusten kartoitus Traumatic Antecedents Questionnaire. Copyright: Bessel A. van der Kolk. Suomennos: Kimmo Absetz

T A Q. Aiempien traumaattisten kokemusten kartoitus Traumatic Antecedents Questionnaire. Copyright: Bessel A. van der Kolk. Suomennos: Kimmo Absetz T A Q Aiempien traumaattisten kokemusten kartoitus Traumatic Antecedents Questionnaire Copyright: Bessel A. van der Kolk. Suomennos: Kimmo Absetz Aiempien traumaattisten kokemusten kartoitus Nimi: Päivämäärä:

Lisätiedot

ARVOKAS JA VIELÄ ELÄMYKSIÄ TARJOAVA SAATTOHOITO

ARVOKAS JA VIELÄ ELÄMYKSIÄ TARJOAVA SAATTOHOITO ARVOKAS JA VIELÄ ELÄMYKSIÄ TARJOAVA SAATTOHOITO Mirja Koivunen ylilääkäri yleislääketieteen erikoislääkäri palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys Länsi-Suomen Diakonialaitos ARVOKAS = arvostusta ja

Lisätiedot

Lucia-päivä 13.12.2013

Lucia-päivä 13.12.2013 Lucia-päivä 13.12.2013 Perjantai 13.12.2013 oli tapahtumarikas päivä: oli Lucia-päivä! Päivä alkoi klo 8.15 juhlasalissa, kun Luciat esiintyivät EKOn väen ja joulupuuroon kutsuttujen vieraiden edessä.

Lisätiedot

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) sivu 1/5

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) sivu 1/5 Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) sivu 1/5 3 pisteen tehtävät 1. Miettisen perhe syö 3 ateriaa päivässä. Kuinka monta ateriaa he syövät viikon aikana? A) 7 B) 18 C) 21 D) 28 E) 37 2. Aikuisten pääsylippu

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Ksenia Pietarilainen -keppinuket

Ksenia Pietarilainen -keppinuket Ksenia Pietarilainen -keppinuket - Leikkaa hahmot ja lavasteet irti. - Liimaa hahmon peilikuvat yhteen pohjapaloistaan. - Taita hahmot pystyyn siten, että valkoinen pala jää pöytää vasten. - Liimaa hahmo

Lisätiedot

Märsky 29.10.2012. Heikki Pajunen Novetos Oy. Luomme menestystarinoita yhdessä

Märsky 29.10.2012. Heikki Pajunen Novetos Oy. Luomme menestystarinoita yhdessä Märsky 29.10.2012 Heikki Pajunen Novetos Oy Luomme menestystarinoita yhdessä Aamun ajatus By Positiivarit: Maanantai 29.10.2012 AAMUN AJATUS Elämä on 10-prosenttisesti sitä miten elää ja 90-prosenttisesti

Lisätiedot

Raportti TESP 2013 kurssista Sendaissa Elektroniikan ja sähkötekniikan koulutusohjelma Olli Törmänen, olli.tormanen@aalto.fi, 07.10.

Raportti TESP 2013 kurssista Sendaissa Elektroniikan ja sähkötekniikan koulutusohjelma Olli Törmänen, olli.tormanen@aalto.fi, 07.10. Raportti TESP 2013 kurssista Sendaissa Elektroniikan ja sähkötekniikan koulutusohjelma Olli Törmänen, olli.tormanen@aalto.fi, 07.10.2013 Osallistuin Tohokun yliopiston järjestämälle TESP-kurssille (Tohoku

Lisätiedot

Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä. Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto

Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä. Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto Työpajan tavoite Tunnistetaan palvelukokemukseen lii4yvien

Lisätiedot

LEIKO Leikkaukseen kotoa kulma

LEIKO Leikkaukseen kotoa kulma LEIKO Leikkaukseen kotoa - uusi näkökulman kulma Operatiiviset päivät 2005 Ulla Keränen Kirurgiylilääkäri HUS, Hyvinkään sairaala Taustan suunnittelu,, Mikko Keränen Hyvinkään sairaala : väestöpohja 170

Lisätiedot

Tapaturmapotilaiden puhalluttaminen ensiavussa ei vain tapaturmien hoitoa

Tapaturmapotilaiden puhalluttaminen ensiavussa ei vain tapaturmien hoitoa Tapaturmapotilaiden puhalluttaminen ensiavussa ei vain tapaturmien hoitoa Aluekoordinaattori Anne Heikkilä Etelä- Kymenlaakso anne.heikkila@kotka.fi 13.9.2011 pro gradu tutkimus aiheesta Tutkimus suoritettiin

Lisätiedot

Alueellisen henkisen ensiavun (HEA) toimintamalli suuronnettomuustilanteessa. Viranomaiset kriisissä seminaari

Alueellisen henkisen ensiavun (HEA) toimintamalli suuronnettomuustilanteessa. Viranomaiset kriisissä seminaari kiuru Keski Pohjanmaan erikoissairaanhoitoja peruspalvelukuntayhtymä Alueellisen henkisen ensiavun (HEA) toimintamalli suuronnettomuustilanteessa Viranomaiset kriisissä seminaari 1.9.2016 Ulla Aspvik TtT,

Lisätiedot

Seinäjoen terveyskeskus etsii terveydenhuollon osaajia. Oletko se sinä?

Seinäjoen terveyskeskus etsii terveydenhuollon osaajia. Oletko se sinä? Seinäjoen terveyskeskus etsii terveydenhuollon osaajia Oletko se sinä? Meillä on töitä! Hyvä terveydenhuollon ammattilainen, me haluaisimme juuri sinut töihin osaavaan joukkoomme Seinäjoen terveyskeskukseen.

Lisätiedot

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Kun isä jää kotiin Mikko Ratia, 32, istuu rennosti olohuoneen tuolilla, samalla kun hänen tyttärensä Kerttu seisoo tuolista tukea ottaen samaisessa huoneessa.

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Sävel Oskar Merikanto Sanat Pekka Ervast

Sävel Oskar Merikanto Sanat Pekka Ervast Sävel Oskar Merikanto Sanat Pekka Ervast KUOLEMAN KUNNIAKSI Pekka Ervast Oskar Merikanto Teoksen taustaa Tukholman kongressi 1913 ja Oskar Merikanto. Kuten lukijamme tietävät, pidetään ensi kesänä Tukholmassa

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Nooa ja vedenpaisumus

Nettiraamattu lapsille. Nooa ja vedenpaisumus Nettiraamattu lapsille Nooa ja vedenpaisumus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

TRAPU toimintamalli ohje traumaattisen tilanteen jälkipuintiin

TRAPU toimintamalli ohje traumaattisen tilanteen jälkipuintiin TRAPU toimintamalli ohje traumaattisen tilanteen jälkipuintiin Työhyvinvointiviikko, 29.1.2015 työhyvinvointisuunnittelija Saija Jokinen Työhyvinvointiviikko, 29.1.2015 Trapu -toimintamalli työhyvinvointisuunnittelija

Lisätiedot

Kokemuksia potilaan oikeudesta valita hoitopaikka ja miten potilastiedot välittyvät uuden ja vanhan hoitopaikan välillä

Kokemuksia potilaan oikeudesta valita hoitopaikka ja miten potilastiedot välittyvät uuden ja vanhan hoitopaikan välillä 18.5.2014 Kokemuksia potilaan oikeudesta valita hoitopaikka ja miten potilastiedot välittyvät uuden ja vanhan hoitopaikan välillä Jyväskylässä 20.5. 2014 vastuualuejohtaja Ari Kukka, Jyväskylän yhteistoiminta-alueen

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen yhteys

Lisätiedot

Millainen maailmani pitäisi olla?

Millainen maailmani pitäisi olla? Millainen maailmani pitäisi olla? Luomme itsellemme huomaamattamme paineita keräämällä mieleen asioita joiden pitäisi olla toisin kuin ne ovat. Tällä aiheutamme itsellemme paitsi tyytymättömyyttä mutta

Lisätiedot

Ensihoidon järjestelyt haastavassa liikenneonnettomuudessa. Ensihoidon kenttäjohtaja Jouni Kujala Keski-Suomen sairaanhoitopiiri

Ensihoidon järjestelyt haastavassa liikenneonnettomuudessa. Ensihoidon kenttäjohtaja Jouni Kujala Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Ensihoidon järjestelyt haastavassa liikenneonnettomuudessa Ensihoidon kenttäjohtaja Jouni Kujala Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Perustietoa Keski-Suomi on yksi Suomen 19 maakunnasta Metsien, vesistöjen

Lisätiedot

bab.la Sanontoja: Yksityinen kirjeenvaihto Onnentoivotukset suomi-suomi

bab.la Sanontoja: Yksityinen kirjeenvaihto Onnentoivotukset suomi-suomi Onnentoivotukset : Avioliitto Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Vastavihityn Lämpimät onnentoivotukset teille

Lisätiedot

Gideonin pieni armeija

Gideonin pieni armeija Nettiraamattu lapsille Gideonin pieni armeija Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan Senioripoliisit

Etelä-Pohjanmaan Senioripoliisit Toukokuun kuukausitapaaminen Aika: 14.5.2013 Paikka: Vaasan ABC Läsnä: 28 iloista senioripoliisia. Todella aurinkoisen kevätsään vallitessa nuo 28 senioria kokoontuivat yhteiseen kuukausitapaamiseen. Tällä

Lisätiedot

LIIKENTEEN KEHITYS TAMPEREELLA VUONNA 2012

LIIKENTEEN KEHITYS TAMPEREELLA VUONNA 2012 LIIKENTEEN KEHITYS TAMPEREELLA VUONNA 2012 TAMPEREEN KAUPUNKI KAUPUNKIYMPÄRISTÖN KEHITTÄMINEN SISÄLLYSLUETTELO 1. ONNETTOMUUSMÄÄRÄT JA NIIDEN KEHITYS 2 1.1 Yleistä 2 1.2 Pahimmat liittymät onnettomuusindeksin

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Gideonin pieni armeija

Nettiraamattu lapsille. Gideonin pieni armeija Nettiraamattu lapsille Gideonin pieni armeija Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Kuntoutuvana potilaana sairaalassa Risto Savolainen

Kuntoutuvana potilaana sairaalassa Risto Savolainen Kuntoutuvana potilaana sairaalassa 23.1.2018 Risto Savolainen Minä itse 58-vuoden ikäinen Syntyisin Satakunnasta, Kokemäenjoen rantamaisemista Nykyisin maskulainen, vuodesta 1989 Vaimo ja 3 lasta, pojat

Lisätiedot

MAALIVAHTISEMINAARI 3-4.1-16

MAALIVAHTISEMINAARI 3-4.1-16 KARI TAKKO Dallasin Euroopan kykyjen etsinnän päällikkö Peliura Pelasin ensimmäisen liigaotteluni 16-vuotiaana Ässissä 12/78 Lukkoa vastaan ja sain NHL-varauksen Quebec Nordiquesiin 1980, mutta en tehnyt

Lisätiedot

Anna-Maija Koivusalo 26.4.16

Anna-Maija Koivusalo 26.4.16 Anna-Maija Koivusalo 26.4.16 X Kivuton sairaala Kivun arviointi projekti Kivuton sairaala toteutettiin kymmenennen ja viimeisen kerran syksyllä 2015 viikolla 42. Idean kivun arvioinnin valtakunnallisesta

Lisätiedot

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi Suomalainen työelämätietous Pikku-koto kurssi Työelämätietoutta - Suomalaisia pidetään ahkerasti työtä tekevänä kansana. - Erityisen haluttuja työntekijöitä tulee Pohjanmaalta. - Nykyisin Suomessa on paljon

Lisätiedot

Kuva 1.1 Onnettomuuksien kokonaismäärän kehitys vakavuuden mukaan

Kuva 1.1 Onnettomuuksien kokonaismäärän kehitys vakavuuden mukaan 1 ONNETTOMUUSMÄÄRÄT JA NIIDEN KEHITYS Vuosina 2008-2012 tapahtui 815 poliisin raportoimaa tieliikenneonnettomuutta (keskimäärin 163 onnettomuutta vuodessa). Onnettomuuksista 3 (1 /v) johti kuolemaan ja

Lisätiedot

Vierailu Malesian Langkawin saaren löytöeläinkodissa joulukuussa 2009

Vierailu Malesian Langkawin saaren löytöeläinkodissa joulukuussa 2009 Vierailu Malesian Langkawin saaren löytöeläinkodissa joulukuussa 2009 Vieraillessani Langkawin saarella viime vuonna kävin tutustumassa paikalliseen löytöeläinkotiin ja siihen miten kyseisellä saarella

Lisätiedot

POSTPOSITIOT 1. - Kenen vieressä sinä istut? - Istun vieressä. 2. (TUNTI) jälkeen menen syömään. 3. Kirjasto on (TEATTERI) lähellä. 4. (HYLLY) päällä on kirja. 5. Me seisomme (OVI) vieressä. 6. Koirat

Lisätiedot

Tieliikenneonnettomuudet v. 2014: KUNTA ESPOO 9.4.2015

Tieliikenneonnettomuudet v. 2014: KUNTA ESPOO 9.4.2015 1 ONNETTOMUUSMÄÄRÄT JA NIIDEN KEHITYS Vuonna 2014 tapahtui 483 poliisin raportoimaa tieliikenneonnettomuutta (vuonna 2013 luku oli 560). Onnettomuuksista 3 johti kuolemaan ja 102 loukkaantumiseen. Onnettomuuksissa

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for Children,

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ VOIKUKKIA 2014 PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ Hei hyvä vanhempi! Kiitos osallistumisestasi vanhempien VOIKUKKIA-vertaistukiryhmään. Haluaisimme tietää millaisia tunnelmia ja ajatuksia vertaistukiryhmäkokemus

Lisätiedot

320075 Mitä nyt (4) What now?

320075 Mitä nyt (4) What now? 320075 Mitä nyt (4) What now? Lapset joutuvat usein tilanteisiin, joissa on hyvä miettiä omia reaktioitaan ennen toimimista. Tässä korttisarjassa esitetään erilaisia hankalia tilanteita, joihin jokainen

Lisätiedot

Poliklinikat kuntoutus- ja aivovammapoliklinikka neurokirurgian poliklinikka neurologian poliklinikat (Turku, Salo, Loimaa, Uusikaupunki)

Poliklinikat kuntoutus- ja aivovammapoliklinikka neurokirurgian poliklinikka neurologian poliklinikat (Turku, Salo, Loimaa, Uusikaupunki) Osastot AVH-valvonta Tyks kuntoutusosasto neurokirurgian osasto neurologian osasto Poliklinikat kuntoutus- ja aivovammapoliklinikka neurokirurgian poliklinikka neurologian poliklinikat (Turku, Salo, Loimaa,

Lisätiedot

Vuoriteknikot ry 22.5.2014 Räjäytysonne6omuuksista, tapaturmista räjäytys- ja louhintatyössä. Työsuojeluviranomaisen kannalta

Vuoriteknikot ry 22.5.2014 Räjäytysonne6omuuksista, tapaturmista räjäytys- ja louhintatyössä. Työsuojeluviranomaisen kannalta Vuoriteknikot ry 22.5.2014 Räjäytysonne6omuuksista, tapaturmista räjäytys- ja louhintatyössä. Työsuojeluviranomaisen kannalta 1 LSSAVI n vastuualue Pirkanmaa Keski- Suomi Etelä- Pohjanmaa Pohjanmaa Keski-

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible for Children,

Lisätiedot

TAKAISIN KOTIIN HUOSTASSAPIDON LOPETTAMINEN

TAKAISIN KOTIIN HUOSTASSAPIDON LOPETTAMINEN TAKAISIN KOTIIN HUOSTASSAPIDON LOPETTAMINEN Työpaja 9, Pääkaupunkiseudun Lastensuojelupäivät 16. 17.9.2009 Tanja Vanttaja 0800270 Metropolia ammattikorkeakoulu Sofianlehdonkatu 5 Sosiaaliala Sosionomiopiskelijat

Lisätiedot

1. Asiakkaan status. nmlkj asiakas on väkivallan uhri. väkivaltaa tai elänyt väkivaltaisessa ilmapiirissä.)

1. Asiakkaan status. nmlkj asiakas on väkivallan uhri. väkivaltaa tai elänyt väkivaltaisessa ilmapiirissä.) Stakestieto Lintulahdenkuja 4, PL 220, 00531 HELSINKI VÄKIVALTATAPAUKSESTA TALLENNETTAVAT TIEDOT Lomakkeen täyttöohjeet löytyvät täältä (pdf, 73 kt). Avaa tyhjä lomake tästä (pdf, 46 kt). 1. Asiakkaan

Lisätiedot

Defusing-ohjaajakoulutus

Defusing-ohjaajakoulutus Defusing-ohjaajakoulutus 16.-18.3.2015 Jyväskylässä Suomen Suomen Yhteisöakatemia Oy Oy Saarijärventie Taitoniekantie 5 B 14 8 D 35 40200 Jyväskylä40740 Jyväskylä www.sya.fi Defusing-ohjaajakoulutus 16.-18.3.2015

Lisätiedot

KYSELY: Lasten ja nuorten kriisiavun saatavuus 11/2016

KYSELY: Lasten ja nuorten kriisiavun saatavuus 11/2016 KYSELY: Lasten ja nuorten kriisiavun saatavuus 11/2016 KYSELY: Lasten ja nuorten kriisiavun saatavuus Tausta Perheen kriisitilanteessa - esimerkiksi avioerossa, perheenjäsenen kuollessa tai joutuessa onnettomuuteen

Lisätiedot

Defusing-ohjaajakoulutus

Defusing-ohjaajakoulutus Defusing-ohjaajakoulutus 6.-8.4.2016 Jyväskylässä Suomen Yhteisöakatemia Oy Saarijärventie 5 B 14 40200 Jyväskylä DEFUSING-OHJAAJAKOULUTUS 6.-8.4.2016 Jyväskylässä Miksi? ammattilainen pystyy kohtaamaan

Lisätiedot

Suomen Rotaryn Lääkäripankki (RDBF) Raportti 08.04.2013. Andrus Sonnenberg, reumatologi. sonnenb9(at)gmail.com. Haydomin sairaala (HLH)

Suomen Rotaryn Lääkäripankki (RDBF) Raportti 08.04.2013. Andrus Sonnenberg, reumatologi. sonnenb9(at)gmail.com. Haydomin sairaala (HLH) Suomen Rotaryn Lääkäripankki (RDBF) Raportti 08.04.2013 Andrus Sonnenberg, reumatologi sonnenb9(at)gmail.com Haydomin sairaala (HLH) 06.01.2013 18.03.2013 Tämä oli toinen vierailuni vapaaehtoislääkärinä

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Tänään meillä on kaksi vertausta, joissa kutsutaan väkeä töihin viinitarhaan. 2. Itse kertomus Raamatusta rinnakkaispaikkoineen Kukin

Lisätiedot

Miehet haluavat seksiä useammin kuin naiset

Miehet haluavat seksiä useammin kuin naiset Miehet haluavat seksiä useammin kuin naiset Julkisessa keskustelussa nostetaan ajoittain esille väitteitä siitä, haluavatko miehet vai naiset seksiä useammin ja joutuvatko jotkut elämään seksuaalisessa

Lisätiedot

Näin me työskentelemme ja palvelemme asiakkaita / A

Näin me työskentelemme ja palvelemme asiakkaita / A 1 Otteita osallistujalle jaettavasta materiaalista Näin me työskentelemme ja palvelemme asiakkaita / A Nimi Päivämäärä TUTUSTUMINEN NAAPURIIN Naapurin kertomat tiedot itsestään TOTUUDEN HETKI o Totuuden

Lisätiedot

SODANKYLÄN LÄÄKÄRIPÄIVYSTYS

SODANKYLÄN LÄÄKÄRIPÄIVYSTYS 28.5.2014 SODANKYLÄN LÄÄKÄRIPÄIVYSTYS Ohjeet päivystyspalveluiden käyttämisestä äkillisissä sairaustapauksissa 1.Yöpäivystys klo 21.00 08.00 kaikkina päivinä toimii Lapin keskussairaalan päivystyspoliklinikalla

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT. Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8

KAKKOS SANOMAT. Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8 Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 2# lokakuu 2010 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8 Koulumme 2 4lk:n oppilaista

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Tieliikenneonnettomuudet v. 2010-2014: KUNTA TAIPALSAARI 30.9.2015

Tieliikenneonnettomuudet v. 2010-2014: KUNTA TAIPALSAARI 30.9.2015 Tieliikenneonnettomuudet v. - : KUNTA TAIPALSAARI 3.9.5 ONNETTOMUUSMÄÄRÄT JA NIIDEN KEHITYS Vuosina - tapahtui 59 poliisin raportoimaa tieliikenneonnettomuutta (keskimäärin onnettomuutta vuodessa). Onnettomuuksista

Lisätiedot

Tule tekemään parastasi. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

Tule tekemään parastasi. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Tule tekemään parastasi Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri 2 ASTU SISÄÄN ETELÄ-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRI 3 Päivystysosasto Uudessa Y-talossa toimivat erikoissairaanhoidon ja terveyskeskuksen päivystykset.

Lisätiedot

Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan

Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan Janakkala- Hattulan perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alue Janakkalan neuvola Lapsi 4 vuotta Arvoisat vanhemmat Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan terveydenhoitajalle / 201 klo. Käynti on osa

Lisätiedot

Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015

Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015 Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015 Eötvös-Cup 16.8.-22.8.2015 7.12.2015 7.12.2015 2 1 Jyväskylän ystävyyskaupunkijoukkue Korpilahden Pyrintö Korpilahden yhtenäiskoulu Korpilahden Pyrintö Joukkueen

Lisätiedot

Lämpimät onnentoivotukset teille molemmille hääpäivänänne. Onnittelut kihlauksestanne ja kaikkea hyvää tulevaisuuteen!

Lämpimät onnentoivotukset teille molemmille hääpäivänänne. Onnittelut kihlauksestanne ja kaikkea hyvää tulevaisuuteen! 祝 福 : 结 婚 Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Lämpimät onnentoivotukset teille molemmille hääpäivänänne Lämpimät

Lisätiedot

Lapuan Kaupungin webropolkyselyn tulokset koskien alle 3- vuotiaan lapsen päivähoidon järjestämistä

Lapuan Kaupungin webropolkyselyn tulokset koskien alle 3- vuotiaan lapsen päivähoidon järjestämistä Lapuan Kaupungin webropolkyselyn tulokset koskien alle 3- vuotiaan lapsen päivähoidon järjestämistä Taustatiedot - Kyselyn aika 18.12.2016-5.1.2017 - Vastaajia oli 42 ja kysely lähetettiin yhteensä 71

Lisätiedot

Hyviä hoitokäytäntöjä EPSHP:ssä, Going for Gold

Hyviä hoitokäytäntöjä EPSHP:ssä, Going for Gold Hyviä hoitokäytäntöjä EPSHP:ssä, Going for Gold Reetta-Maija Luhta, ennaltaehkäisevän päihdetyön koordinaattori, perusterveydenhuollon ja terveyden edistämisen yksikkö Aksila, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

Lisätiedot

Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Defusing Näin IUPL:lla

Defusing Näin IUPL:lla Defusing 16.11.2012 Näin IUPL:lla MIKSI Debriefing-prosessi on erityisesti kehitetty estämään tai lieventämään rankoissa olosuhteissa työskentelevien ihmisten riskiä saada traumaperäinen stressihäiriö

Lisätiedot

Nälkäpäiväkampanja. Sinä voit auttaa! Kuva: Joonas Brandt

Nälkäpäiväkampanja. Sinä voit auttaa! Kuva: Joonas Brandt Nälkäpäiväkampanja Sinä voit auttaa! Kuva: Joonas Brandt Nälkäpäivä pähkinänkuoressa Nälkäpäivänä kerätään varoja katastrofirahastoon. Rahaston turvin Punainen Risti auttaa Suomessa ja ulkomailla. Katastrofirahaston

Lisätiedot

Tieliikenneonnettomuudet v. 2010: Pertunmaa 15.6.2011

Tieliikenneonnettomuudet v. 2010: Pertunmaa 15.6.2011 1 ONNETTOMUUSMÄÄRÄT JA NIIDEN KEHITYS Vuonna 21 tapahtui 12 poliisin raportoimaa tieliikenneonnettomuutta (vuonna 29 luku oli 16). Onnettomuuksista johti kuolemaan ja 2 loukkaantumiseen. Onnettomuuksissa

Lisätiedot

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 LUOMINEN 1) Raamattu kertoo kaiken olevaisen synnystä yksinkertaisen (entisajan) maailmankuvan puitteissa. 2) Raamatun

Lisätiedot