ON AIKA VAATIA ENEMMÄN ENERGIATEHOKKAITA TERÄSRATKAISUJA MUUTTUVAAN MAAILMAAN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ON AIKA VAATIA ENEMMÄN ENERGIATEHOKKAITA TERÄSRATKAISUJA MUUTTUVAAN MAAILMAAN"

Transkriptio

1 ON AIKA VAATIA ENEMMÄN ENERGIATEHOKKAITA TERÄSRATKAISUJA MUUTTUVAAN MAAILMAAN

2 RUUKKI. ENERGIATEHOKKAAT TERÄSRATKAISUT.

3 Maailman väestö kasvaa, energia kallistuu ja sen säännöstely lisääntyy jatkuvasti. Tarkasteltiin mitä tahansa maailman kasvukeskusta, tilanne on täsmälleen sama: energiatehokkuutta on parannettava. Vuoteen 2050 mennessä maailman väestö ylittänee yhdeksän miljardin rajan. Elintason nousun jatkuessa myös energiankulutus kasvaa 50 prosentilla vuoteen 2035 mennessä. Energian ja polttoaineen hinnan nousuun on vastattava kehittämällä uusia, tehokkaita energian tuotantoja käyttöratkaisuja. Kehityksen ajureina toimivat muun muassa EU:n säädökset. Ruukki pitää huolen, että teräs ja teräsrakentaminen pysyvät energiatehokkuuskehityksen kärjessä.

4

5 ON AIKA VAATIA ENEMMÄN TERÄKSELTÄ JA TERÄSRAKENTAMISELTA Ruukin ratkaisu on yksinkertainen. Se kiteytyy sanoihin vaadi enemmän. Vaatimalla enemmän haastamme sekä itsemme että totutut käytännöt. Ruukki rakentaa parempia asuinympäristöjä ja auttaa vähentämään energiankulutusta, säästämään rahaa, lisäämään yritysten tuottavuutta ja tehostamaan uusiutuvien luonnonvarojen käyttöä. Asiakkaillamme ja kumppaneillamme on mahdollisuus vaatia enemmän. Ruukin huipputason energiatehokkaita teräsratkaisuja toimitetaan erityisesti rakennusteollisuuden tarpeisiin: materiaalinkäsittely-, kaivos- ja rakennuskonevalmistajille sekä kuljetusalalle. ESIMERKKEJÄ RUUKIN ENERGIATEHOKKAISTA RATKAISUISTA: Ruukin energiatehokkaita rakennusratkaisuja ovat esimerkiksi kierrätettävä ja uudelleen käytettävä Ruukki life -paneeli, Ruukki energiapaneelijärjestelmä, Ruukki energiapaalut, Ruukki solar -aurinkolämpöratkaisut, julkisivuun integroitu aurinkosähköjärjestelmä sekä Ruukki Liberta Solar -julkisivu. Ruukki valmistaa lujia Ruukki Optim -teräksiä ja Ruukki Raex - kulutusteräksiä, joita käytettäessä ajoneuvojen rakenteista saadaan aiempaa kevyempiä, mikä säästää energiaa, vähentää päästöjä ja pidentää käyttöikää. Lujien terästen tyypillisiä käyttökohteita ovat materiaalinkäsittely- ja kuljetuskalusto sekä puomit ja muut nosturinosat. Kulutusteräksiä käytetään esimerkiksi maansiirtoja kaivoskoneissa.

6 MIKSI VAATIA ENEMMÄN: KÄYTÖNAIKAISEN ENERGIANKULUTUKSEN VÄHENTÄMINEN Suurin osa tuotteen elinkaaren energiankulutuksesta liittyy tuotteen varsinaiseen käyttöön. Ruukin tavoitteena on vähentää lopputuotteen energiankulutusta merkittävästi. Rakennusteollisuuden asiakkaille Ruukin ratkaisujen suurin etu on pienentynyt energiankulutus ja siitä seuraavat pienentyneet kulut ja hiilidioksidipäästöt, kohentuneet työolosuhteet sekä kiinteistöjen arvonnousu. Esimerkiksi Ruukki energiapaneeleista valmistettu julkisivurakenne on perinteiseen verrattuna erittäin ilmatiivis, mikä estää energiaa karkaamasta ulkoilmaan. Lisäksi rakennuksen energiakustannuksia voidaan pienentää Ruukki Classic solar -lämpökatolla ja aurinkosähköratkaisuilla. Lämpökatolla voidaan lämmittää lähes puolet normaalin omakotitalon lämpimästä käyttövedestä tai vaihtoehtoisesti pienentää lämmityskustannuksia prosentilla. Aurinkosähköllä voidaan kattaa jopa puolet rakennuksen sähköntarpeesta. Ruukin aurinkoenergiaratkaisuilla voidaan myös parantaa rakennuksen energialuokitusta.

7 KUOPION IKEA KESTÄÄ AIKAA JA SÄÄSTÄÄ ENERGIAA Kuopion uusi Ikea käyttää pelkästään uusiutuvaa energiaa. Ruukki energiapaneelien ansiosta rakennuksen ilmatiiviys ylittää Suomen rakennussäädösten vaatimukset nelinkertaisesti. Ilmatiiviys pienentää lämmityksen energiantarvetta ja pitää hiilidioksidipäästöt keskiarvon alapuolella. Ruukki energiapaneeleilla voidaan vähentää rakennuksen energiankulutusta jopa 20 prosentilla vastaavaan rakennukseen nähden. Ruukki on kehittänyt valmiita matala- ja nollaenergiakonsepteja sekä toimistorakennuksia että yleisiä rakennussovelluksia varten. Ratkaisuissa yhdistyvät tehokas teollisuusrakentaminen, energiatehokkuus sekä edulliset elinkaarikustannukset. Teräspaalujen suuren kuormankantokyvyn ansiosta rakennuksen kokonaistaloudellisuus ja energiatehokkuus ovat huomattavasti perinteistä korkeampia. Paaluja tarvitaan tavallista vähemmän, mikä vähentää varastointitarpeita, käsittelyä ja kuljetuksia, jolloin rakennuskulut pienenevät.

8 MIKSI VAATIA ENEMMÄN: LUJUUTTA JA KULUTUSKESTÄVYYTTÄ ERIKOISTERÄKSISTÄ Lujista erikoisteräksistä voidaan rakentaa perinteistä kevyempiä rakenteita, jolloin energiakulut ja päästöt pienenevät. Materiaalin erinomaisen lujuus-paino-suhteen ansiosta aiempaa suurempia kuormia voidaan nostaa entistä korkeammalle. Käytettäessä lujaa Ruukki Optim -terästä voidaan puomien ja muiden nosturinosien materiaalipaksuutta ja painoa pienentää jopa 20 prosenttia. Lisäksi pienentynyt omapaino pienentää huolto- ja polttoainekustannuksia. Esimerkkitapauksessa nosturin elinkaaren polttoainekulut pienenivät 1,2 prosenttia eli noin 2800 euroa. Käytettäessä lujaa Ruukki Optim -terästä voidaan kippilavojen materiaalipaksuutta ja painoa pienentää jopa 20 prosenttia. Polttoainesäästöjen lisäksi kaluston kuljetuskohtainen hyötykuorma kasvaa.

9 LUNA KEVYEMMÄT JA VAHVEMMAT NOSTURIT Nykyään useimmat Brasilian nosturivalmistajat vaativat, että nosturirakenteet valmistetaan myötölujuudeltaan vähintään 700 MPa:n teräksistä. Ruukki valmistaa myötölujuusluokassa Ruukki Optim 700 MC- ja Ruukki Optim 700 MC Plus -terästä. LUNAN koneiden kokoonpanotoleranssit ovat erittäin tiukat, joten Optim MC -teräksen mittatarkkuus on ratkaiseva etu yrityksen tuotannolle. Yhdistämällä teräksen ominaisuudet ja edistyksellisen muotoilun voitiin saavuttaa myös toinen merkittävä kilpailuetu: puomin kimmoista taipumaa pystytään hallitsemaan täysin. Käytettäessä Optim 900 QC-terästä nosturin puomin ulottuvuutta voidaan kasvattaa jopa prosentilla. Kulutusteräkset vähentävät kulumaa ja vaurioita rakennus- ja kaivoskoneiden rakenneosissa ja pidentävät näin tuotteiden käyttöikää. Ruukki Raex -kulutusteräs vähentää kulumaa ja vaurioita rakenneosissa sekä pienentää tienrakennuksessa ja kaivoksilla käytettyjen koneiden korjauskustannuksia. Ruukki Raex -kulutusteräksinen kauha kestää jopa 2,5 kertaa pitempään kuin perinteisestä rakenneteräksestä valmistettu kauha. MANFRED SIRCH LISÄÄ HYÖTYKUORMAA JA NELJÄN POLTTOAINELITRAN SÄÄSTÖ SATAA KILOMETRIÄ KOHDEN Saksan johtavan kontinvalmistajan, Sirch Apparate- und Behälterbaun, Lightbox-nimiseen optimipainoiseen vaihtolavaan Ruukin toimittamalla Raex 400 -kulutusteräksellä on merkittävä vaikutus. Vain kg painava uusi Lightbox-kontti on tilavuudeltaan peräti 39 m³. Vastaavankokoiset kontit ovat yli kolmen tonnin painoisina huomattavasti raskaampia. Perinteisten vaihtolavojen lattialevyt ovat yleensä noin viiden millimetrin paksuisia, kun ne Lightboxlavassa ovat Ruukin toimittaman Raex 400 -kulutusteräksen ansiosta vain 2,5 millimetriä paksuja. Kokeile muita esimerkkejä Ruukin energiatehokkuuslaskurilla osoitteessa

10 LYHYEN TAKAISINMAKSUAJAN RATKAISUT Energiatehokkaat teräsratkaisut maksavat itsensä pian takaisin. Esimerkiksi kiinteistönomistajat hyötyvät energiatehokkaiden ratkaisujen tuomista taloudellisista hyödyistä koko rakennuksen elinkaaren ajan. Suomen oloissa Ruukki energiapaneeleilla voidaan saavuttaa jopa 20 prosentin säästöt vuotuisissa energiakuluissa. Rakennustyypistä ja energialuokasta riippuen aurinkolämpöja aurinkosähköratkaisuilla voidaan korvata prosenttia ostoenergiasta. EU vaatii kiinteistöiltä energiatodistukset. Rakennuksen energialuokkaa voidaan parantaa aurinkoenergiaratkaisuilla, mikä lisää rakennuksen käyttö- ja jälleenmyyntiarvoa. Aiempaa kevyemmät rakenteet materiaalinkäsittely- ja kuljetuskalustossa lisäävät omistajiensa kaluston hyötykuormaa ja pienentävät polttoaineenkulutusta. Esimerkkitapauksessa kontin omapainoa voitiin pienentää, jolloin hyötykuorma kasvoi ja ilmanvastus pieneni. Polttoaineenkulutus pieneni jopa neljällä litralla 100 kilometriä kohden, kaikkiaan ajoneuvon elinkaaren aikana polttoainetta säästyi yli euron edestä. Ruukki Raex -kulutusteräksinen kauha kestää yli kaksi kertaa pitempään kuin perinteisestä teräslaadusta valmistettu kauha.

11 ASIAKKAAN APUNA ENERGIATEHOKKAIDEN RATKAISUJEN VALINNASSA Ruukki on mukana aina hankkeen alustavasta suunnitteluvaiheesta lähtien. Ruukin asiantuntijat laskevat saavutettavan hyötykuorman sekä polttoaine-, lämmityskustannus- ja painonsäästöt erityisillä energiatehokkuus- ja energiansäästölaskureilla. Esimerkiksi lämmityskustannussäästöt voidaan laskea Ruukin laskurilla osoitteessa Rakentamisen-ratkaisut/Sandwich-paneelit/Laske-saastosilammityskustannuksissa-Ruukki-energiapaneeleja-kayttamalla. RUUKIN TUOTEKEHITYS PANOSTAA ENERGIATEHOKKUUTEEN Ruukin tutkimusyksiköt Suomessa, Puolassa ja Venäjällä työllistävät yhteensä yli 200 teknologiaosaajaa. Uusimman tekniikan lisäksi Ruukki hyödyntää kehitystyössä laajaa ulkopuolisten asiantuntijoiden, yliopistojen ja tutkimuslaitosten verkostoa.

12 Ruukki on pienentänyt kulujaan ja vähentänyt päästöjään sitoutumalla tuotannon energiatehokkuuden parantamiseen kauan ennen nykyisiä kansainvälisiä ympäristösopimuksia.

13 RUUKIN PROSESSIEN JA TUOTANNON ENERGIATEHOKKUUS Ruukin tuotanto perustuu energiatehokkaaseen tekniikkaan. Lisäksi osa polttoaineista ja raaka-aineista korvataan tuotantoprosessin aikana tuotetuilla kaasuilla ja muilla sivutuotteilla. Energiatehokkuus lukeutuu Ruukin sijoitus- ja tuotantosuunnittelun sekä tuote- ja prosessisuunnittelun keskeisimpiin kriteereihin. Ruukin raudanvalmistuksen CO2-tehokkuus on maailman kärkeä. Lisäksi terästuotannon hiiliraaka-aineen kulutus on hyvin lähellä nykytekniikalla saavutettavaa vähimmäismäärää. Ruukin hiilidioksidipäästöt ovat lähes tonnia EU-alueen terästeollisuuden keskiarvoa alhaisemmat. Ruukin 2000-luvun alussa kehittämä suorasammutusteknologia on yksi terästeollisuuden tärkeimmistä innovaatioista. Menetelmän ansiosta lujan Ruukki Optim -teräksen sekä Ruukki Raex -kulutusteräksen valmistus on energiatehokasta. Suorasammutusprosessissa kuumavalssattu teräs sammutetaan noin 900 C:sta huoneenlämpöön heti valssauksen jälkeen. Energiaa säästyy, koska kuumavalssauksen jälkeinen kuumennusvaihe jää pois.

14

15 ENERGIATEHOKKUUS ON MUUTAKIN KUIN LIIKETOIMINTAMAH- DOLLISUUS. ON KYSE MAHDOL- LISUUDESTA VAATIA ENEMMÄN. Olemme sitoutuneet tarjoamaan asiakkaillemme jatkuvuutta tuottamalla valikoiman pitkän kehitystyön lopputuloksena syntyneitä energiatehokkaita tuotteita ja ratkaisuja, joilla voidaan pienentää lopputuotteen tai ratkaisun elinkaarikustannuksia. Energian hinta nousee ja energian käyttöä rajoittavien säädösten lukumäärä kasvaa jatkuvasti. Näiden kahden haasteen ratkaiseminen on elintärkeää, erityisesti energiasta riippuvaiselle asumisteollisuudelle ja kuljetusalalle. Perinteiset ratkaisumallit eivät kuitenkaan enää riitä. Ruukin kannalta energiatehokkuus on valinta käyttää resursseja vastuullisesti ja toisaalta se muodostaa tärkeän osan tulevaisuuden riskien- ja energianhallintaa. Olemme kerryttäneet kokemusta energiatehokkaista teräsratkaisuista, niiden tuotannosta sekä asiakkaiden tarpeista jo vuosia. Kokemuksemme perusteella voimme odottaa itseltämme ja asiakkailtamme ainoastaan yhtä asiaa: on vaadittava enemmän.

16 PRINTED PRINTED MATTER NEUTRAL CLIMATE Ruukki toimittaa asiakkailleen energiatehokkaita ratkaisuja parempaa asumista, työntekoa ja liikkumista varten. Lisää energiatehokkuuteen liittyviä referenssejä on osoitteessa Pyydä meiltä lisätietoja: ClimateCalc CC /FI HÄMEEN KIRJAPAINO OY

www.ruukki.fi ENERGIA- TEHOKKAAT TERÄS- RATKAISUT. KASVUN MAHDOLLISTAJAT.

www.ruukki.fi ENERGIA- TEHOKKAAT TERÄS- RATKAISUT. KASVUN MAHDOLLISTAJAT. www.ruukki.fi ENERGIA- TEHOKKAAT TERÄS- RATKAISUT. KASVUN MAHDOLLISTAJAT. 2 OIKEAT VALINNAT. YHTEINEN HYÖTY. Ruukki näkee energiatehokkuuden liiketoimintamahdollisuutena: vastaamme asiakkaidemme kasvavaan

Lisätiedot

REFERENSSIT Laserhitsatut levyt - ainutlaatuisia ratkaisuja

REFERENSSIT Laserhitsatut levyt - ainutlaatuisia ratkaisuja REFERENSSIT Laserhitsatut levyt - ainutlaatuisia ratkaisuja www.ruukki.fi 1 Laserhitsauksen monipuoliset mahdollisuudet Ruukin laserhitsausprosessin avulla voidaan tuottaa ohuita ja erittäin leveitä levyjä,

Lisätiedot

Ruukin yritysvastuu. www.ruukki.com Firstname Lastname INTERNAL date/month/year

Ruukin yritysvastuu. www.ruukki.com Firstname Lastname INTERNAL date/month/year Ruukin yritysvastuu 1 www.ruukki.com Firstname Lastname INTERNAL date/month/year Sisältö Ruukki lyhyesti Ruukin yritysvastuu Ihmiset ja yhteiskunta Energiatehokkuus ja ympäristö Pitkäaikaiset liiketoiminnan

Lisätiedot

Energiatehokkuus ja lämmitystavat. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi

Energiatehokkuus ja lämmitystavat. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi Energiatehokkuus ja lämmitystavat Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Sisältö Rakennusten energiankulutus nyt ja tulevaisuudessa Lämmitysmuotojen kustannuksia

Lisätiedot

SYYSKOKOUS JA KAASUPÄIVÄ 18.11.2014. Timo Toikka 0400-556230 05 460 10 600 timo.toikka@haminanenergia.fi www.haminanenergia.fi

SYYSKOKOUS JA KAASUPÄIVÄ 18.11.2014. Timo Toikka 0400-556230 05 460 10 600 timo.toikka@haminanenergia.fi www.haminanenergia.fi SYYSKOKOUS JA KAASUPÄIVÄ 18.11.2014 Timo Toikka 0400-556230 05 460 10 600 timo.toikka@haminanenergia.fi www.haminanenergia.fi Kaasun tilanne on mielenkiintoinen Poliittinen tilanne on noussut keskiöön

Lisätiedot

Boliden Kokkola Jarmo Herronen Jorma Panula

Boliden Kokkola Jarmo Herronen Jorma Panula Bildplatshållare Boliden Kokkola Jarmo Herronen Jorma Panula Sinkin käyttö teräsrakenteissa Hitsaustekniikka 14 10.4.2014 Boliden Kokkola Oy 1 Boliden Kokkola Perustiedot Boliden Kokkola 2 Euroopan toiseksi

Lisätiedot

Jyväskylän energiatase 2014

Jyväskylän energiatase 2014 Jyväskylän energiatase 2014 Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi www.facebook.com/energiatoimisto 11.2.2016 Sisältö Jyväskylän energiatase 2014 Energialähteet ja energiankäyttö Uusiutuva energia Sähkönkulutus

Lisätiedot

Energia on elämää käytä sitä järkevästi

Energia on elämää käytä sitä järkevästi ENERGIATIETOINEN KULUTTAJA -KALVOSARJA Energia on elämää käytä sitä järkevästi Kauppa- ja teollisuusministeriö on tukenut kalvosarjan tuotantoa. Energia on elämää. Käytä sitä järkevästi. Mihin käytämme

Lisätiedot

Hiab Multilift XR kevyt koukkulaitesarja

Hiab Multilift XR kevyt koukkulaitesarja Hiab Multilift XR kevyt koukkulaitesarja Tuote-esite Hiab Multilift XR tarjoaa erinomaisen suorituskyvyn Maksimoi autosi monipuolisuus Jokainen Hiab Multilift XR-koukkulaitteella varustettu 3,5-12 tonnin

Lisätiedot

Saako sähköllä lämmittää?

Saako sähköllä lämmittää? Saako sähköllä lämmittää? Pirkko Harsia Yliopettaja, TkL Mitä tarkastellaan? Päästöt? Hinta? Energiatehokkuus? Tarpeet? Kulutus? Energian siirto? Lämmitysjärjestelmä? Mikä on hyväksyttävää sähkön käyttöä?

Lisätiedot

Optim erikoisluja teräs. Nostureiden uusi sukupolvi - teoriasta käytäntöön. www.ruukki.fi

Optim erikoisluja teräs. Nostureiden uusi sukupolvi - teoriasta käytäntöön. www.ruukki.fi Optim erikoisluja teräs Nostureiden uusi sukupolvi - teoriasta käytäntöön www.ruukki.fi Paremmin, korkeammalle Nosturivalmistuksessa suunnittelupöydän ja edistyksellisen lopputuotteen välinen kuilu kapenee

Lisätiedot

EU:N 2030 ILMASTO- JA ENERGIAPOLITIIKAN LINJAUSTEN TOTEUTUSVAIHTOEHDOT JA NIIDEN VAIKUTUKSET SUOMESSA

EU:N 2030 ILMASTO- JA ENERGIAPOLITIIKAN LINJAUSTEN TOTEUTUSVAIHTOEHDOT JA NIIDEN VAIKUTUKSET SUOMESSA EU:N 23 ILMASTO- JA ENERGIAPOLITIIKAN LINJAUSTEN TOTEUTUSVAIHTOEHDOT JA NIIDEN VAIKUTUKSET SUOMESSA TEM, Energia- ja ilmastostrategian valmisteluun liittyvä asiantuntijatilaisuus 27.1.216 ENSIMMÄISEN VAIHEEN

Lisätiedot

Lähes nollaenergiarakentamisen säädösten valmistelusta

Lähes nollaenergiarakentamisen säädösten valmistelusta Lähes nollaenergiarakentamisen säädösten valmistelusta Kestävää kaupunkirakentamista Espoo 22.10.2014 Pekka Kalliomäki Rakennusneuvos EU:n 2020 tavoitteet ja rakennukset Rakennusten energiatehokkuusdirektiivi

Lisätiedot

www.ruukki.fi Ruukin sandwichpaneelit energiatehokkaisiin rakennuksiin

www.ruukki.fi Ruukin sandwichpaneelit energiatehokkaisiin rakennuksiin www.ruukki.fi Ruukin sandwichpaneelit energiatehokkaisiin rakennuksiin TUOTELUETTELO 2013 Energiatehokkuutta innovaatiosta loppukäyttöön Säästä jopa 20 % energian kulutuksessa Ruukin ilmatiiviin seinärakenteen

Lisätiedot

Hybridilämpöpumppu rakennuksen lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmänä

Hybridilämpöpumppu rakennuksen lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmänä Hybridilämpöpumppu rakennuksen lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmänä Antti Hänninen, Koja oy 12.12.2013 1 Vapaajäähdytys Jäähdytystarve Energiavirtojen kierrätys Lämmitystarve 25.3.2014 3 Esityksen sisältö

Lisätiedot

ILMASTO- JA ENERGIAOHJELMA 2020

ILMASTO- JA ENERGIAOHJELMA 2020 POHJOIS-KARJALAN ILMASTO- JA ENERGIAOHJELMA 2020 Paikallisesti Uusiutuvasti Vietävän tehokkaasti Miksi lähdettiin ohjelmaa tekemään? Pitkän aikavälin ilmasto- ja energiastrategia (2008): Valtioneuvosto

Lisätiedot

Luento 11 Lujien terästen kehitystrendit

Luento 11 Lujien terästen kehitystrendit Luento 11 Lujien terästen kehitystrendit Lujat teräkset standardeissa - Nuorrutusteräkset: seostamattomat teräkset (SFS-EN 10083-2: C60, R e min. 580 MPa ja R m 850 1000 MPa) - Nuorrutusteräkset: seostetut

Lisätiedot

Asumisen energiailta - Jyväskylä 13.10.2010. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi

Asumisen energiailta - Jyväskylä 13.10.2010. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi Asumisen energiailta - Jyväskylä 13.10.2010 Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Keski-Suomen Energiatoimisto Perustettu 1998 jatkamaan Keski-Suomen liiton

Lisätiedot

Energia-ja kustannustehokkuus rakennuksen elinkaarella

Energia-ja kustannustehokkuus rakennuksen elinkaarella RIL Rakennus- ja rakennetekniikkaryhmä, kustannustehokas rakentaminen Energia-ja kustannustehokkuus rakennuksen elinkaarella Juha-Pekka Smolander Teknisen myynnin päällikkö 1 Sisältö 1. Energiamääräykset

Lisätiedot

Energiatehokas rakentaminen on pakko ja mahdollisuus

Energiatehokas rakentaminen on pakko ja mahdollisuus Energiatehokas rakentaminen on pakko ja mahdollisuus Petteri Lautso Kestävän kehityksen johtaja, Ruukki Construction 1 Miksi rakentamisen pitäisi muuttua? 2 Viranomaiset ajavat energiatehokkampaa rakentamista

Lisätiedot

Aurinkosähkö ympäristön kannalta. Raasepori 2.5.2016 Pasi Tainio Suomen ympäristökeskus (SYKE)

Aurinkosähkö ympäristön kannalta. Raasepori 2.5.2016 Pasi Tainio Suomen ympäristökeskus (SYKE) Aurinkosähkö ympäristön kannalta Raasepori 2.5.2016 Pasi Tainio Suomen ympäristökeskus (SYKE) HINKU (Hiilineutraalit kunnat) -hanke HINKU-kuntien tavoitteena 80 prosentin päästövähennys vuoteen 2030 mennessä

Lisätiedot

Biopolttoaineet ovat biomassoista saatavia polttoaineita Biomassat ovat fotosynteesin kautta syntyneitä eloperäisiä kasvismassoja

Biopolttoaineet ovat biomassoista saatavia polttoaineita Biomassat ovat fotosynteesin kautta syntyneitä eloperäisiä kasvismassoja Biopolttoaineet ovat biomassoista saatavia polttoaineita Biomassat ovat fotosynteesin kautta syntyneitä eloperäisiä kasvismassoja 1 Miksi kotimaista metsäenergiaa? Metsäenergian käyttöä puoltavat mittavat

Lisätiedot

Ympäristövastuu Ruukin teräspaalutuotteissa

Ympäristövastuu Ruukin teräspaalutuotteissa Ympäristövastuu Ruukin teräspaalutuotteissa Minna Salmi Ruukin Teräspaalupäivä 26.1.2012 Ympäristövastuu terästuotannosta teräspaalutuotteisiin Luotettava paalun valmistusketju RR- ja RD-paalujen edut

Lisätiedot

Aleksanterinkaarin kaaren sisäkehä, tarjouskilpailu tontinluovutus- ja yhteistyömallista - hiilijalanjälkitulokset

Aleksanterinkaarin kaaren sisäkehä, tarjouskilpailu tontinluovutus- ja yhteistyömallista - hiilijalanjälkitulokset Aleksanterinkaarin kaaren sisäkehä, tarjouskilpailu tontinluovutus- ja yhteistyömallista - hiilijalanjälkitulokset Bionova Consulting, Tytti Bruce 3. kesäkuuta 2014 1. Kohteiden Bionova Consulting arviointimenetelmä

Lisätiedot

KALKKIA JA DOLOMIITTIA TERÄSTEOLLISUUDELLE

KALKKIA JA DOLOMIITTIA TERÄSTEOLLISUUDELLE KALKKIA JA DOLOMIITTIA TERÄSTEOLLISUUDELLE Kalkki ja teräs samassa prosessissa SMA Mineral on Pohjoismaiden suurimpia kalkkituotteiden valmistajia. Meillä on pitkä kokemus kalkista ja kalkin käsittelystä.

Lisätiedot

IDOFORM CLASSIC. - Maitohappobakteereja sisältävä ravintolisätuotesarja koko perheelle. PLUS Fire Spesielt Utvalgte Melkesyrestammer

IDOFORM CLASSIC. - Maitohappobakteereja sisältävä ravintolisätuotesarja koko perheelle. PLUS Fire Spesielt Utvalgte Melkesyrestammer IDOFORM - Maitohappobakteereja sisältävä ravintolisätuotesarja koko perheelle CLASSIC PLUS Fire Spesielt Utvalgte Melkesyrestammer KAPSLER 50 MAITOHAPPOBAKTEERI ASIANTUNTIJA IDOFORM Maitohappobakteeriasiantuntija

Lisätiedot

ENERGIATODISTUS. HOAS 137 Hopeatie 10 talo 1 Hopeatie 10 00440, Helsinki. Muut asuinkerrostalot. Uudisrakennusten määräystaso 2012

ENERGIATODISTUS. HOAS 137 Hopeatie 10 talo 1 Hopeatie 10 00440, Helsinki. Muut asuinkerrostalot. Uudisrakennusten määräystaso 2012 ENERGIATODISTUS Rakennuksen nimi ja osoite: HOAS 7 Hopeatie 0 talo Hopeatie 0 00440, Helsinki Rakennustunnus: Rakennuksen valmistumisvuosi: Rakennuksen käyttötarkoitusluokka: 979 Muut asuinkerrostalot

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus 6.10.2015. Mistä tietoa saa? Energiatodistus, -selvitys,

Energiaeksperttikoulutus 6.10.2015. Mistä tietoa saa? Energiatodistus, -selvitys, Energiaeksperttikoulutus 6.10.2015 Mistä tietoa saa? Energiatodistus, -selvitys, Energialuokitus perustuu rakennuksen E-lukuun, joka koostuu rakennuksen laskennallisesta vuotuisesta energiankulutuksesta

Lisätiedot

Vuoden 2012 uudet energiamääräykset LUONNOKSET 28.9.2010 ASTA 2010 30.9.2010. Juhani Heljo Tampereen teknillinen yliopisto 1.10.

Vuoden 2012 uudet energiamääräykset LUONNOKSET 28.9.2010 ASTA 2010 30.9.2010. Juhani Heljo Tampereen teknillinen yliopisto 1.10. Vuoden 2012 uudet energiamääräykset LUONNOKSET 28.9.2010 1 ASTA 2010 30.9.2010 Juhani Heljo Tampereen teknillinen yliopisto Huomautukset 2 Esityksen valmisteluun on ollut lyhyt aika Joissain kohdissa voi

Lisätiedot

Strenx-teräksen edut: erikoisluja rakenneteräs, josta valmistetaan entistä vahvempia, kevyempiä ja kilpailukykyisempiä tuotteita

Strenx-teräksen edut: erikoisluja rakenneteräs, josta valmistetaan entistä vahvempia, kevyempiä ja kilpailukykyisempiä tuotteita Strenx-teräksen edut: erikoisluja rakenneteräs, josta valmistetaan entistä vahvempia, kevyempiä ja kilpailukykyisempiä tuotteita Strenx-teräksessä yhdistyvät 1300 MPa Domex } Weldox Optim 600 MPa Strenx

Lisätiedot

Joukkoliikenteen energiatehokkuussopimus. Esittely

Joukkoliikenteen energiatehokkuussopimus. Esittely Joukkoliikenteen energiatehokkuussopimus Esittely Joukkoliikenteen energiatehokkuussopimus Energiatehokkuussopimus solmittiin joukkoliikenteelle elokuussa 2008. Sopimus on voimassa vuoden 2016 loppuun

Lisätiedot

Kilpailukykyä ja uutta liiketoimintaa materiaalitehokkuudesta. Markus Terho, Head of Sustainability, Nokia Oyj

Kilpailukykyä ja uutta liiketoimintaa materiaalitehokkuudesta. Markus Terho, Head of Sustainability, Nokia Oyj Kilpailukykyä ja uutta liiketoimintaa materiaalitehokkuudesta Markus Terho, Head of Sustainability, Nokia Oyj 11.4.2013 Teknologiateollisuus on materiaalitehokkuuden edelläkävijä Suomalaisten yritysten

Lisätiedot

Maatilojen energiasuunnitelma

Maatilojen energiasuunnitelma Maatilojen energiasuunnitelma Maatilojen energiasuunnitelma Maatilojen energiasuunnitelma on osa maatilojen energiaohjelmaa Maatilojen energiaohjelma Maatilan energiaohjelma: Maatilojen energiasäästötoimia

Lisätiedot

LTTY:n kehitysehdotukset metsämarjaalan aiesopimukseen.

LTTY:n kehitysehdotukset metsämarjaalan aiesopimukseen. Luonnontuotealan tiedotustilaisuus Oulu, TE-toimisto LTTY:n kehitysehdotukset metsämarjaalan aiesopimukseen. Mari Lukkariniemi Luonnontuoteteollisuusyhdistys Elintarviketeollisuusliitto ry Marjanpoiminnan

Lisätiedot

Molemmille yhteistä asiaa tulee kerralla enemmän opeteltavaa on huomattavasti enemmän kuin englannissa

Molemmille yhteistä asiaa tulee kerralla enemmän opeteltavaa on huomattavasti enemmän kuin englannissa Molemmille yhteistä alkavat Espoossa 4. luokalta 2 oppituntia viikossa etenemisvauhti on kappaleittain laskettuna hitaampaa kuin englannissa, mutta asiaa tulee kerralla enemmän sanat taipuvat, joten opeteltavaa

Lisätiedot

Jyväskylän energiatase 2012. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi www.facebook.com/energiatoimisto

Jyväskylän energiatase 2012. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi www.facebook.com/energiatoimisto Jyväskylän energiatase 2012 Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi www.facebook.com/energiatoimisto 21.1.2014 Sisältö Perustietoa Jyväskylästä Jyväskylän energiatase 2012 Energiankäytön ja energialähteiden

Lisätiedot

Kokemukset energiatehokkuusjärjestelmän käyttöönotosta

Kokemukset energiatehokkuusjärjestelmän käyttöönotosta Kokemukset energiatehokkuusjärjestelmän käyttöönotosta Kommenttipuheenvuoro Helena Kivi-Koskinen Energia- ja ympäristöpäällikkö www.ruukki.com Ruukki tänään Liikevaihto 3,7 miljardia euroa vuonna 2006

Lisätiedot

Jyväskylän energiatase 2010. Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy

Jyväskylän energiatase 2010. Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy Jyväskylän energiatase 2010 Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy 1 Jyväskylän energiatase 2010 Öljy 1495 GWh Teollisuus 590 GWh Sähkö 65 % Prosessilämpö 35 % Kivihiili 39 GWh Turve 2460 GWh Rakennusten

Lisätiedot

Iltapäivän teeman rajaus

Iltapäivän teeman rajaus 28.8.2019 klo 12-16 Iltapäivän teemat Iltapäivän teeman rajaus Vähähiilinen lämmitys Energiatehokkuus Energiatehokkuuden parannukset (ehdotukset) Energiatehokkuudeltaan heikoimmat rakennukset Korjatut

Lisätiedot

Toimialojen tulevaisuustyöpajat Rovaniemi 20.3.2014 Uusiutuva energia Toimialapäällikkö Markku Alm

Toimialojen tulevaisuustyöpajat Rovaniemi 20.3.2014 Uusiutuva energia Toimialapäällikkö Markku Alm Toimialojen tulevaisuustyöpajat Rovaniemi 20.3.2014 Uusiutuva energia Toimialapäällikkö Markku Alm Lähde: BP, Energy outlook 2030 Kokonaisenergiankulutus maailmassa vuonna 2012 Kokonaisenergiankulutus

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus Mistä tietoa saa? Energiatodistus, -selvitys,

Energiaeksperttikoulutus Mistä tietoa saa? Energiatodistus, -selvitys, Energiaeksperttikoulutus 10.10.2016 Mistä tietoa saa? Energiatodistus, -selvitys, Energialuokitus perustuu rakennuksen E-lukuun, joka koostuu rakennuksen laskennallisesta vuotuisesta energiankulutuksesta

Lisätiedot

Joukkoliikenteen energiatehokkuussopimus. Esittely

Joukkoliikenteen energiatehokkuussopimus. Esittely Joukkoliikenteen energiatehokkuussopimus Esittely Joukkoliikenteen energiatehokkuussopimus Energiatehokkuussopimus solmittiin joukkoliikenteelle elokuussa 2008. Sopimus on voimassa vuoden 2016 loppuun

Lisätiedot

Energian käyttö tehokkaammaksi Energiatehokkuustoimikunnan mietintö ja sen jatko

Energian käyttö tehokkaammaksi Energiatehokkuustoimikunnan mietintö ja sen jatko Energiatehokkuuden rahoitus pientaloissa asiantuntijaseminaari 20.11.2009 Kuluttajatutkimuskeskus Energian käyttö tehokkaammaksi Energiatehokkuustoimikunnan mietintö ja sen jatko Pentti Puhakka Työ- ja

Lisätiedot

ENERGIA JA ITÄMERI -SEMINAARI 16.7.2009 Energiayhteyksien rakentaminen ja ympäristö

ENERGIA JA ITÄMERI -SEMINAARI 16.7.2009 Energiayhteyksien rakentaminen ja ympäristö ENERGIA JA ITÄMERI -SEMINAARI 16.7.2009 Energiayhteyksien rakentaminen ja ympäristö Tapio Pekkola, Manager for Baltic and Nordic Organisations, Nord Stream Miksi Nord Stream? - Energiaturvallisuutta varmistamassa

Lisätiedot

Pyykinpesukone, edestä täytettävä WM 16Y792DN

Pyykinpesukone, edestä täytettävä WM 16Y792DN valkoinen 1635* *Suositushinta Tuotteen ominaisuudet Suorituskyky ja kulutus k Täyttömäärä: 8 kg k Energiatehokkuusluokka: A+++ -30% k Vuosittainen energiankulutus 137 kwh, perustuu 220 vakiopesuohjelmaan

Lisätiedot

Alueellinen energiatehokkuus

Alueellinen energiatehokkuus Alueellinen energiatehokkuus Niittykummun energiastrategia osana BREEAM Communities -sertifiointityötä 29.1.2018, Siton Elävä kaupunki - seminaari Juha Viholainen, Granlund Consulting Oy Energia-asiantuntija

Lisätiedot

Hiilineutraalin energiatulevaisuuden haasteet

Hiilineutraalin energiatulevaisuuden haasteet Hiilineutraalin energiatulevaisuuden haasteet Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari 1 Energia on Suomelle hyvinvointitekijä Suuri energiankulutus Energiaintensiivinen

Lisätiedot

TERMO ÄLYKKYYTTÄ PIENTALON SÄHKÖLÄMMITYKSEEN.

TERMO ÄLYKKYYTTÄ PIENTALON SÄHKÖLÄMMITYKSEEN. TERMO ÄLYKKYYTTÄ PIENTALON SÄHKÖLÄMMITYKSEEN. Helsingin Energia on energiatehokkuuden edelläkävijä ja yksi Pohjoismaiden merkittävimmistä energiayhtiöistä. Palvelemme noin 400 000 asiakasta Suomessa ja

Lisätiedot

758 KH11 KH17 KH27 KR26 Move For The Better Life, KUMHO TYRE

758 KH11 KH17 KH27 KR26 Move For The Better Life, KUMHO TYRE KUMHO KUVASTO 2016 KESÄRENKAAT henkilöauto, SUV, maastoauto, pakettiauto 758 KH11 KH17 KH27 KR26 Move For The Better Life, KUMHO TYRE H E N K I L Ö A U T O 10-15 10 13 KOODI KOKO MALLI NL LI 1758004 145

Lisätiedot

Kappale 2. Ympäristöä säästävä teknologia, Putkenpäätekniikat ja Parhaat Käyttökelpoiset Tekniikat (BAT)

Kappale 2. Ympäristöä säästävä teknologia, Putkenpäätekniikat ja Parhaat Käyttökelpoiset Tekniikat (BAT) Kappale 2 Ympäristöä säästävä teknologia, Putkenpäätekniikat ja Parhaat Käyttökelpoiset Tekniikat (BAT) Ympäristöä säästävä teknologia Ympäristöä säästävä teknologia tarkoittaa: Kaikkia paikan päällä tehtäviä

Lisätiedot

Liikenneväylät kuluttavat

Liikenneväylät kuluttavat Liikenneväylät kuluttavat Suuri osa liikenteen aiheuttamasta luonnonvarojen kulutuksesta johtuu liikenneväylistä ja muusta infrastruktuurista. Tie- ja rautatieliikenteessä teiden ja ratojen rakentamisen

Lisätiedot

ENERGIATODISTUS. TOAS Veikkola 1 Insinöörinkatu 84 33720 Tampere. Muut asuinkerrostalot. Uudisrakennusten määräystaso 2012

ENERGIATODISTUS. TOAS Veikkola 1 Insinöörinkatu 84 33720 Tampere. Muut asuinkerrostalot. Uudisrakennusten määräystaso 2012 ENERGIATODISTUS Rakennuksen nimi ja osoite: TOAS Veikkola Insinöörinkatu 84 70 Tampere Rakennustunnus: 87-65-758- Rakennuksen valmistumisvuosi: 99 Rakennuksen käyttötarkoitusluokka: Todistustunnus: Muut

Lisätiedot

Vähennä energian kulutusta ja kasvata satoa kasvihuoneviljelyssä

Vähennä energian kulutusta ja kasvata satoa kasvihuoneviljelyssä Avoinkirje kasvihuoneviljelijöille Aiheena energia- ja tuotantotehokkuus. Vähennä energian kulutusta ja kasvata satoa kasvihuoneviljelyssä Kasvihuoneen kokonaisenergian kulutusta on mahdollista pienentää

Lisätiedot

Mikä on erikoiskuljetus?

Mikä on erikoiskuljetus? Erikoiskuljetukset suunnittelussa - seminaari Terho Isola 18.01.2012 Mikä on erikoiskuljetus? kuormaamattoman tai jakamattomalla esineellä kuormatun ajoneuvon taikka ajoneuvoyhdistelmän kuljetus, jossa

Lisätiedot

Lämmöntalteenotto ekologisesti ja tehokkaasti

Lämmöntalteenotto ekologisesti ja tehokkaasti Tapio Tarpio Lämmöntalteenotto ekologisesti ja tehokkaasti Air Termico/Air Kameleontti - tuloilmaikkuna on ekologinen tapa ottaa ikkunan kautta poistuva hukkalämpö talteen ja hyödyntää auringon lämpövaikutus.

Lisätiedot

Parhaita käytäntöjä käyttöön Benchmarking lähtökohtana, RouteSmart työkaluna

Parhaita käytäntöjä käyttöön Benchmarking lähtökohtana, RouteSmart työkaluna Parhaita käytäntöjä käyttöön Benchmarking lähtökohtana, RouteSmart työkaluna Parhaat käytännöt käyttöön Miksi? ESD Energiapalvelu direktiivi Tavoitteena säästää 50 milj. bensiinilitraa vastaava energiamäärä

Lisätiedot

Pientuotannon edistyminen. Energiaviraston uusiutuvan energian ajankohtaispäivä 26.1.2016 Milja Aarni, Motiva oy

Pientuotannon edistyminen. Energiaviraston uusiutuvan energian ajankohtaispäivä 26.1.2016 Milja Aarni, Motiva oy Pientuotannon edistyminen Energiaviraston uusiutuvan energian ajankohtaispäivä 26.1.2016 Milja Aarni, Motiva oy Verkkoon kytketyn sähkön pientuotannon määrä 2015 Energiaviraston kyselyyn vastannut 72 verkkoyhtiötä.

Lisätiedot

Tavarankuljetusten ja logistiikan energiatehokkuussopimus. Esittely

Tavarankuljetusten ja logistiikan energiatehokkuussopimus. Esittely Tavarankuljetusten ja logistiikan energiatehokkuussopimus Esittely Tavarankuljetusten ja logistiikan energiatehokkuussopimus Energiatehokkuussopimus solmittiin tavaraliikenteelle ja logistiikalle tammikuussa

Lisätiedot

GREMMLER 1403 Tiivistysepoksi

GREMMLER 1403 Tiivistysepoksi TEKNINEN TUOTEKORTTI GREMMLER 1403 Tiivistysepoksi Vedeneriste teräskansille ja betonipinnoille sillanrakennuksessa Liuotteeton Kovettuu alhaisissa lämpötiloissa aina 5 C saakka Nopea kovettuminen Kuumuuden

Lisätiedot

Suomalaiset Pohjoismaiden köyhimpiä

Suomalaiset Pohjoismaiden köyhimpiä TNS SIFOn Nordnetille tekemä säästämistutkimus, 29. marraskuuta 2010 Suomalaiset Pohjoismaiden köyhimpiä TNS SIFOn tekemän tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat köyhempiä kuin muut pohjoismaalaiset. Arviolta

Lisätiedot

AKEn ympäristöjärjestelmä

AKEn ympäristöjärjestelmä AKEn ympäristöjärjestelmä Suunnitelmallista ja tavoitteellista ympärist ristötyötä edistämäss ssä 30.9.2009 1 Historiaa LVMn hallinnonalan ensimmäinen ympäristöohjelma tehtiin vuonna 1994 (L53/94) Seuraava

Lisätiedot

Kaupan näkymät 2012-2013

Kaupan näkymät 2012-2013 Kaupan näkymät 212-213 Myynti-, työllisyys- ja investointinäkymät Kaupan myynti 21 Yht. 118,5 mrd. euroa (pl. alv) 13 % 12 % 3 % Autokauppa Tukkukauppa Vähittäiskauppa Päivittäistavarakauppa 58 % Lähde:

Lisätiedot

Vapaasti mutta luotettavasti

Vapaasti mutta luotettavasti Ohjelman esittely Vapaasti mutta luotettavasti Portaat luomuun ohjelma on vapaaehtoinen ja maksuton sitä hallinnoi EkoCentria ja rahoittaa MMM sen ensimmäinen vaihe käynnistyi vuonna 2002 Tavoitteena vahvistaa

Lisätiedot

RAKENNUTTAJAN JA KIINTEISTÖSIJOITTAJAN NÄKEMYKSET KESTÄVÄSTÄ JA VASTUULLISESTA RAKENNUTTAMISESTA. Niina Rajakoski

RAKENNUTTAJAN JA KIINTEISTÖSIJOITTAJAN NÄKEMYKSET KESTÄVÄSTÄ JA VASTUULLISESTA RAKENNUTTAMISESTA. Niina Rajakoski RAKENNUTTAJAN JA KIINTEISTÖSIJOITTAJAN NÄKEMYKSET KESTÄVÄSTÄ JA VASTUULLISESTA RAKENNUTTAMISESTA Niina Rajakoski 30.1.2019 AGENDA Kestävä ja vastuullinen rakentaminen Kiertotalous Laskemme hiilijalanjäljen

Lisätiedot

Kunnat energiatehokkuuden suunnannäyttäjinä Energiatehokkuus hankintaohjeessa Isa-Maria Bergman, Motiva Oy

Kunnat energiatehokkuuden suunnannäyttäjinä Energiatehokkuus hankintaohjeessa Isa-Maria Bergman, Motiva Oy Kunnat energiatehokkuuden suunnannäyttäjinä Energiatehokkuus hankintaohjeessa Isa-Maria Bergman, Motiva Oy Hankintapalvelu Motivan organisaatiossa Hankintayksiköt Yritykset Uusiutuva energia Lämmitys ja

Lisätiedot

ENERGIATEHOKKUUS RAKENNUSTEOLLISUUDESSA- UUDET INNOVAATIOT. Pöyry Green Building 09.06.2011 Anna Kyyhkynen Pöyry Finland Oy

ENERGIATEHOKKUUS RAKENNUSTEOLLISUUDESSA- UUDET INNOVAATIOT. Pöyry Green Building 09.06.2011 Anna Kyyhkynen Pöyry Finland Oy ENERGIATEHOKKUUS RAKENNUSTEOLLISUUDESSA- UUDET INNOVAATIOT Pöyry Green Building Anna Kyyhkynen Pöyry Finland Oy PÖYRY GLOBAALI SUUNNITTELU- JA KONSULTOINTI- KONSERNI Pöyry on maailmanlaajuisesti toimiva

Lisätiedot

ENERGIATEHOKKUUS- SOPIMUKSET 2017 2025

ENERGIATEHOKKUUS- SOPIMUKSET 2017 2025 ENERGIATEHOKKUUS- SOPIMUKSET 2017 2025 Energiatehokkuussopimukset 2017 2025 ELINKEINOELÄMÄ KUNTA-ALA KIINTEISTÖALA ÖLJYLÄMMITYSKIINTEISTÖT ENERGIANSÄÄSTÖ- SOPIMUKSET 1997 2007 ENERGIATEHOKKUUS- SOPIMUKSET

Lisätiedot

Henkilönostimien turvallinen käyttö rakennustyömaalla

Henkilönostimien turvallinen käyttö rakennustyömaalla Henkilönostimien turvallinen käyttö rakennustyömaalla Mikko Yläjääski Cramo Finland Oy Henkilönostimien turvallinen käyttö rakennustyömaalla Miksi pudotaan? Miksi silti henkilönostin? Keskeisimmät riskit

Lisätiedot

FinZEB työpaja 5.6.2014 Tämän hetken haasteet energiatehokkaassa suunnittelussa

FinZEB työpaja 5.6.2014 Tämän hetken haasteet energiatehokkaassa suunnittelussa Tämän hetken haasteet energiatehokkaassa suunnittelussa Kimmo Liljeström Yksikönjohtaja Optiplan Oy 5.6.2014 Kimmo Liljeström 1 Sisältö Tämän hetken haasteet energiatehokkaassa suunnittelussa 1. Prosessi

Lisätiedot

REFERENSSIT Ruukin kulutuksen kestävä Raex voittamaton teräs

REFERENSSIT Ruukin kulutuksen kestävä Raex voittamaton teräs REFERENSSIT Ruukin kulutuksen kestävä Raex voittamaton teräs www.ruukki.fi Valitse taloudellinen ja ekologinen Raex Miten voidaan yhdistää keveys, kestävyys ja tyylikäs ulkoasu? Miten pienennetään polttoaineen

Lisätiedot

KUNTIEN ROOLI MUUTOKSESSA Vaikuttamisiltapäivä ja EK-foorumi 3.2.

KUNTIEN ROOLI MUUTOKSESSA Vaikuttamisiltapäivä ja EK-foorumi 3.2. Päijät-Hämeen liitto The Regional Council of Päijät-Häme KUNTIEN ROOLI MUUTOKSESSA Vaikuttamisiltapäivä ja EK-foorumi 3.2. @Jari_Parkkonen #PHliitto Lähde: Tilastokeskus Kartta ja analyysi: Timo Aro Lähde:

Lisätiedot

RTK-Palvelu Oy on Suomen johtavia kiinteistöpalvelualan yrityksiä.

RTK-Palvelu Oy on Suomen johtavia kiinteistöpalvelualan yrityksiä. KIITOS RTK-Palvelu Oy on Suomen johtavia kiinteistöpalvelualan yrityksiä. Konsernimme liikevaihto on n. 114 milj. euroa ja palveluksessamme työskentelee maanlaajuisesti yli 3500 alamme ammattilaista. Olemme

Lisätiedot

Tavarankuljetusten ja logistiikan energiatehokkuussopimus. Esittely

Tavarankuljetusten ja logistiikan energiatehokkuussopimus. Esittely Tavarankuljetusten ja logistiikan energiatehokkuussopimus Esittely Tavarankuljetusten ja logistiikan energiatehokkuussopimus Energiatehokkuussopimus solmittiin tavaraliikenteelle ja logistiikalle tammikuussa

Lisätiedot

Tulisijojen testaaminen

Tulisijojen testaaminen Tulisijojen testaaminen Tulisijojen testaaminen Voimassa olevat tulisijojen standardit ovat SFS-EN 13240 (kamiinat), SFS-EN 13229 (takkasydämet), SFS-EN 15250 (varaavat uunit), SFS-EN 15821 (saunan kiukaat),

Lisätiedot

Energiatehokkuus logistiikassa ja liikkumisessa 19.4.2011. Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy

Energiatehokkuus logistiikassa ja liikkumisessa 19.4.2011. Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy Energiatehokkuus logistiikassa ja liikkumisessa 19.4.2011 Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy Energiatehokkuus : Case Isover Lyhyt yritysesittely Energiatehokkuustyön taustat Energiatehokas toiminta käytännössä

Lisätiedot

Skaftkärr energiatehokasta kaupunkisuunnittelua Porvoossa. 12.1.2012 Jarek Kurnitski

Skaftkärr energiatehokasta kaupunkisuunnittelua Porvoossa. 12.1.2012 Jarek Kurnitski Skaftkärr energiatehokasta kaupunkisuunnittelua Porvoossa SIJAINTI 50 km SUUNNITTELUALUE ENERGIAMALLIT: KONSEPTIT Yhdyskunnan energiatehokkuuteen vaikuttaa usea eri tekijä. Mikään yksittäinen tekijä ei

Lisätiedot

Materiaalinäkökulma rakennusten ympäristöarvioinnissa

Materiaalinäkökulma rakennusten ympäristöarvioinnissa Korjaussivut julkaisuun SYKEra16/211 Materiaalinäkökulma rakennusten ympäristöarvioinnissa Sirkka Koskela, Marja-Riitta Korhonen, Jyri Seppälä, Tarja Häkkinen ja Sirje Vares Korjatut sivut 26-31 ja 41

Lisätiedot

Ekoteollisuuspuistot Suomessa ja maailmalla. Laura Saikku Etelä-Savon Maakuntaliitto

Ekoteollisuuspuistot Suomessa ja maailmalla. Laura Saikku Etelä-Savon Maakuntaliitto Ekoteollisuuspuistot Suomessa ja maailmalla Laura Saikku Etelä-Savon Maakuntaliitto Esityksen sisältö Teollinen ekologia Ekoteollisuuspuiston käsite Ekoteollisuuspuiston syntyminen Ekoteollisuuspuistojen

Lisätiedot

Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita.

Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita. Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita. Kalvosarja on tuotettu Motivan ja Työtehoseuran yhteistyönä, osana Euroopan Komission SAVE-ohjelman tukemaa hanketta. Myös kauppa- ja teollisuusministeriö

Lisätiedot

TILASTOKATSAUS 4:2016

TILASTOKATSAUS 4:2016 Tilastokatsaus 6:212 TILASTOKATSAUS 4:216 1 24.3.216 YKSINASUVIEN TULOT VANTAALLA VUOSINA 2 213 Yksinasuvien määrä Vantaalla oli vuoden 213 lopussa kaikkiaan 95 4 asuntokuntaa, joista yksinasuvien asuntokuntia

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Taustaa tuleville eksperteille. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.

Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Taustaa tuleville eksperteille. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto. Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Taustaa tuleville eksperteille Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Sisältö Keski-Suomen Energiatoimisto, kuluttajien energianeuvonta

Lisätiedot

TIETOKANSIO Energiatehokas rakentaminen. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi

TIETOKANSIO Energiatehokas rakentaminen. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi TIETOKANSIO Energiatehokas rakentaminen Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi Sisältö Miksi rakentaa energiatehokkaasti? Termit tutuiksi Mikä on matalaenergiatalo?

Lisätiedot

Energialähteiden osuus (%) energian kokonaiskulutuksesta Suomessa v. 2010

Energialähteiden osuus (%) energian kokonaiskulutuksesta Suomessa v. 2010 Energialähteiden osuus (%) energian kokonaiskulutuksesta Suomessa v. 2010 Vuonna 2010 energian kokonaiskulutus oli yhteensä 402 TWh, josta sähkön kulutusta oli 87,5 TWh. Suomessa käytetään suhteessa toiseksi

Lisätiedot

Onko bioenergian käyttö aina kestävää kehitystä? Juhani Ruuskanen Itä-Suomen yliopisto Ympäristötieteen laitos

Onko bioenergian käyttö aina kestävää kehitystä? Juhani Ruuskanen Itä-Suomen yliopisto Ympäristötieteen laitos Onko bioenergian käyttö aina kestävää kehitystä? Juhani Ruuskanen Itä-Suomen yliopisto Ympäristötieteen laitos MITÄ ON KESTÄVÄ KEHITYS? Vakiintuneen määritelmän mukaan kestävä kehitys on kehitystä, joka

Lisätiedot

Kestävää kehitystä ja rakentamismääräyksiä. Hirsirakentaminen osana nykyaikaista puurakentamista!

Kestävää kehitystä ja rakentamismääräyksiä. Hirsirakentaminen osana nykyaikaista puurakentamista! WOODPOLIS www.woodpolis.fi Since 2006 Kestävää kehitystä ja rakentamismääräyksiä. Hirsirakentaminen osana nykyaikaista puurakentamista! Hirsirakentaminen 2000- luvulla Suomessa ja mailmalla- seminaari.

Lisätiedot

Rakentamisen uudet energiamääräykset. Uusi ja Vanhaan Omakotitaloon 2017

Rakentamisen uudet energiamääräykset. Uusi ja Vanhaan Omakotitaloon 2017 Rakentamisen uudet energiamääräykset Uusi ja Vanhaan Omakotitaloon 2017 Mikä on energiatodistus? Energiatodistus on työkalu rakennusten energiatehokkuuden vertailuun ja parantamiseen myynti- ja vuokraustilanteessa.

Lisätiedot

ABT 2000kg Haarukkavaunun käyttöohje

ABT 2000kg Haarukkavaunun käyttöohje ABT 2000kg Haarukkavaunun käyttöohje HUOM! Käyttäjän tulee lukea käyttöohje ennen käytön aloittamista. 1. YLEISKUVAUS Kapasiteetti Max. haarukoiden korkeus Min. haarukoiden korkeus Haarukoiden pituus Vaunun

Lisätiedot

Koja EXP. Yksi tekee kahden työt. Hybridilämpöpumppujärjestelmä

Koja EXP. Yksi tekee kahden työt. Hybridilämpöpumppujärjestelmä Yksi tekee kahden työt Hybridilämpöpumppujärjestelmä Etevä ja energiatehokas 4. polven lämpöpumppu Viimeisen kymmenen vuoden aikana satoihin kohteisiin ympäri maailman on asennettu Rhoss -järjestelmä ENERGIATEHOKKUUS

Lisätiedot

KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA ENERGIAA JÄTTEESTÄ YHTEISTYÖ LUO VAKAUTTA

KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA ENERGIAA JÄTTEESTÄ YHTEISTYÖ LUO VAKAUTTA YMPÄRISTÖRAPORTTI 2015 KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA Kaukolämpö on ekologinen ja energiatehokas lämmitysmuoto. Se täyttää nykyajan kiristyneet rakennusmääräykset, joten kaukolämpötaloon

Lisätiedot

Laki rakennuksen energiatodistuksesta 27.2.2013: Usein kysyttyjä kysymyksiä & vastauksia

Laki rakennuksen energiatodistuksesta 27.2.2013: Usein kysyttyjä kysymyksiä & vastauksia Laki rakennuksen energiatodistuksesta 27.2.2013: Usein kysyttyjä kysymyksiä & vastauksia K: Mikä on rakennuksen energiatodistus? Energiatodistus on työkalu rakennusten energiatehokkuuden vertailuun ja

Lisätiedot

Asukastoimikuntien lausuntojen yhteenveto käyttöarvon mukaisesta vuokrien tasauksesta

Asukastoimikuntien lausuntojen yhteenveto käyttöarvon mukaisesta vuokrien tasauksesta Asukastoimikuntien lausuntojen yhteenveto käyttöarvon mukaisesta vuokrien tasauksesta VAV Asunnot Oy uudistaa ARA-kiinteistöjensä vuokranmääritystä. Uudessa mallissa pääomakulujen lisäksi tasattaisiin

Lisätiedot

EXP. Hybridilämpöpumppujärjestelmä. Yksi tekee kahden työt

EXP. Hybridilämpöpumppujärjestelmä. Yksi tekee kahden työt Hybridilämpöpumppujärjestelmä Yksi tekee kahden työt Etevä ja energiatehokas 4. polven lämpöpumppu Kylmää ja lämmintä. Yhtä aikaa tai erikseen. Energian tarve jopa 34 % pienempi! Viimeisen kymmenen vuoden

Lisätiedot

24.5.2012 Gasum Petri Nikkanen 1

24.5.2012 Gasum Petri Nikkanen 1 24.5.2012 Gasum Petri Nikkanen 1 UUSIA OHJEITA, OPPAITA JA STANDARDEJA KAASULÄMMITYS JA UUSIUTUVA ENERGIA JOKO KAASULÄMPÖPUMPPU TULEE? 24.5.2012 Gasum Petri Nikkanen 2 Ajankohtaista: Ympäristöministeriö:

Lisätiedot

TILASTOLLINEN LAADUNVALVONTA

TILASTOLLINEN LAADUNVALVONTA 1 Aki Taanila TILASTOLLINEN LAADUNVALVONTA 31.10.2008 2 TILASTOLLINEN LAADUNVALVONTA Tasalaatuisuus on hyvä tavoite, jota ei yleensä voida täydellisesti saavuttaa: asiakaspalvelun laatu vaihtelee, vaikka

Lisätiedot

Rakentamista koskevat linjaukset hallitusohjelmassa

Rakentamista koskevat linjaukset hallitusohjelmassa Rakentamista koskevat linjaukset hallitusohjelmassa -Liikuntapaikkarakentamisen seminaari Säätytalo14.5.2012 Teppo Lehtinen Synergiaa vai törmäämisiä? Liikuntapolitiikan tavoitteet edistää liikuntaa, kilpa-

Lisätiedot

Uusien energia-ja ympäristöratkaisujen julkiset hankinnat. Onnistu innovatiivisissa julkisissa investoinneissa 9.6.2014 Isa-Maria Bergman, Motiva Oy

Uusien energia-ja ympäristöratkaisujen julkiset hankinnat. Onnistu innovatiivisissa julkisissa investoinneissa 9.6.2014 Isa-Maria Bergman, Motiva Oy Uusien energia-ja ympäristöratkaisujen julkiset hankinnat Onnistu innovatiivisissa julkisissa investoinneissa 9.6.2014 Isa-Maria Bergman, Motiva Oy Kestävien julkisten hankintojen neuvontapalvelu Ympäristöministeriön

Lisätiedot

Kestävät ja innovatiiviset hankinnat Hinku-foorumi Joensuu 6.4.16 Risto Larmio, Motiva Oy

Kestävät ja innovatiiviset hankinnat Hinku-foorumi Joensuu 6.4.16 Risto Larmio, Motiva Oy Kestävät ja innovatiiviset hankinnat Hinku-foorumi Joensuu 6.4.16 Risto Larmio, Motiva Oy Esityksen sisältö Motivan kestävien julkisten hankintojen neuvontapalvelu Mitkä hankinnat kestäviksi ja miten;

Lisätiedot

EUROOPAN ENERGIA-ALAN PAINOPISTEET

EUROOPAN ENERGIA-ALAN PAINOPISTEET EUROOPAN ENERGIA-ALAN PAINOPISTEET J. M. Barroso, Euroopan komission puheenjohtaja, puhe Eurooppa-neuvostossa 4.2.2011 Sisältö 1 I. Energiapolitiikan tärkeys II. Kiireellisten toimien tarve III. Neljä

Lisätiedot

Kaupassakäyntitutkimus

Kaupassakäyntitutkimus Tutkija: Ossi Taavitsainen Kaupassakäyntitutkimus Koillis-Savo, kevät 2015 Yleistä Tutkimusalue: Juankoski, Kaavi, Nilsiä, Rautavaara, Tuusniemi Otannan koko: 1940 kotitaloutta Vastaajien määrä: 692 Vastausprosentti:

Lisätiedot

Miksi? EU:n ilmasto- ja energispolitiikan keskeinen sitoumus;

Miksi? EU:n ilmasto- ja energispolitiikan keskeinen sitoumus; Soveltamisala: -rakennuksiin, joissa käytettään energiaa valaistukseen, tilojen ja ilmanvaihdon lämmitykseen tai jäähdytykseen ja joissa tehdään MRL:n mukaan rakennus- tai toimenpideluvanvaraista korjaus-

Lisätiedot