MAZAK INTEGREX200-IV

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MAZAK INTEGREX200-IV"

Transkriptio

1 Koneistusyritysten kehittäminen MAZAK INTEGREX200-IV Ohjeistus Rahoittajaviranomainen: Satakunnan ELY-keskus Satakunnan koulutuskuntayhtymä, PL 87, Suoratie 1, KOKEMÄKI P

2 MAZAK INTEGREX200-IV

3 Turvallisuus Tutustu aina huolellisesti koneen turvamääräyksiin sekä ohjekirjoihin ja muista myös noudattaa niitä välttyäksesi tapaturmilta. Koneesta löytyy useita varoituskilpiä.

4 Laita päävirta koneen takaa päälle Laita koneen näyttö päälle Koneen aamutoimet Referenssiin ajo: aja x, y, z referensiin nuolta painamalla, jos painat nuolta väärään suuntaan näytölle tulee teksti väärä nollaussuunta. B-akselin voit ajaa referenssiin joko käsipyörien avulla, tai painamalla nappulasta siten, että B-akseli kääntyy alaspäin. Jos sinulla on työkalu paikalla aja aina B-akseli käsipyörien avulla referenssiin. B- akselia ei ole pakko ajaa referenssiin. Kun akselit ovat referensssissä, syttyy niiden eteen punainen valo.

5 Sorvin leuat Kuvassa kolmileukaistukka. Sorvattavat kappaleet kiinnitetään kolmileukaistukkaan. Leukoja on kovia ja pehmeitä. Kovia leukoja ei voi sorvata, mutta pehmeät leuat sorvataan eri halkaisijoille sen mukaan minkä kokoista kappaletta koneessa ajetaan. Leuat vaihdetaan aukaisemalla kuusiokolopultit. Muista aina tarkistaa, että leuat asettuvat vaihdettaessa samaan kohtaan. Esimerkiksi syvyystyöntömitalla pystyt leukojen päätypinnasta mittaamaan, että leuat ovat samalla etäisyydellä. Kappaleet pyritään laittamaan aina mahdollisimman tukevasti kiinni leukoihin, kuitenkin huomioiden, että työstettäessä terä ei törmää leukoihin. Hyvä tapa leukojen kiristämiseen olisi käyttää momenttiavainta ja katsoa taulukosta arvo millä voimalla leuoissa olevat kuusiokolopultit pitää kiristää, tällöin kaikki leuat tulevat yhtä piukkaan kiinni. Leukojen painetta pystyy koneissa säätelemään. Leukojen paine puristaa kappaletta kiinni eri voimalla ja painetta säädettäessä on hyvä huomioida kappaleen koko ja se onko kyseessä umpiaihio vai sellainen kappale jossa on jo reikä valmiina. Muista, että jos ohutseinämäisessä kappaleessa on liikaa painetta leuoissa, niin leuat puristavat kappaleen soikeaksi. Liian pienet paineet saattavat aiheuttaa vaaratilanteen, jos kappale lähtee ajon aikana irti. Leukojen paineen säädin ja painemittari kuvassa.

6 Työkalun vaihto makasiiniin Jos haluat päivän loputtua työkalun makasiiniin, niin paina mdi päälle ja työkalun vaihto 0 ja input. Älä koskaan vaihda työkalua siten, että kutsut sellaisen työkalupaikan, jossa ei ole mitään työkalua. Jos näin kuitenkin käy, tulee hälytys Nro: 1208 (työkalun sovitusvirhe s.lukit.) Hälytyksen saat poistettua kun vaihdat MDI:llä sellaisen työkalun paikalle, mikä on makasiinissa. Jos samassa paikassa on käytössä useampi työkalu, niin saat työkalun vaihdettua näin.. Teräpaikalla 38 on kolme terää erotettu kirjaimilla A, B ja C. vaihtaessasi B terän paina 38.2, numero kaksi tulee siitä kun se on aakkosten toinen kirjain.

7 Uuden työkalun laitto Laita uudet työkalut makasiinin kautta. Tee ensin työkalusta tiedot koneelle. Esim. mene kursorilla 9 työkalun kohdalle paina editointi, työkalun määritys, valitse työkaluksi pora, laita sen halkaisija esim. 10,2, törmäys kohtaan normaali, TU-koodiksi laita A, pituus lukema tulee kun mittaat terän. K-kulma 120 astetta. Loppuihin kohtiin ei ole pakko laittaa mitään. Kun tiedot ovat valmiina voit mennä laittamaan työkalun paikalleen makasiiniin. Mene koneen taakse, laita manuaalinen puoli päälle, käännä avain ykkös asentoon, paina MG ja haluamasi teränumero ja sitten paina enter. kun makasiini pyörittää oikean kohdan aukaise ovi ja laita työkalu paikalleen kuvan osoittamassa asennossa.

8 Työkalun vaihto Mene koneen taakse, laita manuaalinen puoli päälle, käännä avain ykkös asentoon, paina MG ja haluamasi teränumero ja sitten paina enter. kun makasiini pyörittää oikean teräpaikan aukaise ovi ja laita työkalu paikalleen Työkalusirun käyttö aseta työkaluun siru annettujen ohjeiden mukaan ja kiinnitä se loctitellä paikalleen tee työkalusta normaalit työkalutiedot ensin ja laita se sitten makasiiniin ja mittaa terä vaihtaessasi sirullista terää paina out ja ota terä pois kun laitat terän takaisin makasiiniin paina in ja laita terä paikalleen kone laittaa automaattisesti tiedot koneelle paina ID kone lukee sirun tiedot tarkista näytöstä, että siellä on ID:n kohdalla lukema Makasiinia saat pyöritettyä kun laitat makasiinin manuaalikäytölle ja avain oikeaan asentoon, sen jälkeen paina MG ja haluamasi teräpaikka ja paina enter nappia. Avaa ovi muista painaa oven aukaisu painiketta ja laita terä paikalle tai ota pois.

9 Työkalun mittaus valitse mitattava työkalu paina työkalutiedot työkalun mittaus mittayksikkö ulos vie terä lähelle mittauspäätä paina tk. as. mittaus aktiiviseksi paina nuolella mittaussuunta paina nuolta niin kauan kunnes kuuluu piippaus siirrä käsipyörillä terä kauemmas mittapäästä ja vie mittayksikkö sisään kun olet mitannut kaikki työkalut

10 Lastukontti Koneen lastunkuljetin kuljettaa lastut lastukonttiin. Kontti tyhjennetään lastujenkeräyspaikkaan. Lastukonttiin ei pidä heittää mitään ylimääräistä, roskille on ihan omat paikkansa. Huomioi, että joissakin paikoissa saatetaan eri raaka-ainelastut kerätä erikseen. Jos esim. alumiini ja kuparilastut kerätään erikseen niin älä laita lastukonttiin silloin mitään muuta lastua. Ole varovainen lastuja käsiteltäessä ettet saa haavoja käsiisi. Lastukoukut on tarkoitettu pitkien lastujen käsittelyyn.

11 Sorvin kytkimiä 1. Pikaliikkeen muutoskytkin. Kuvassa ylärivi vasemmalla puolella ensimmäinen nappula. Erittäin tärkeä ohjelman sisäänajossa. Tämän kytkimen avulla pystyt muuttamaan nopeutta millä vauhdilla terä lähestyy työstettävää kappaletta. Pitäessäsi sisäänajon aikana kytkintä pienemmällä prosentilla ehdit reagoimaan jos terällä on vaara törmätä kappaleeseen. 2. Työstösyötön muutoskytkin. Kuvassa vasemmalla ylärivissä toinen näppäin. Säätää työstön syöttönopeuden. Voit ajon aikana säätää syöttöä tarpeen mukaan. 3. Työkalun kiinnitys/irroituskytkin. Kuvassa vasemmalla ylärivillä kolmas näppäin. Toimii ainoastaan käsikäyttötilassa. 4. Karan/jyrsinkaran muutosnäppäin pienentää nopeutta. Kuvassa ylärivillä nuoli ylöspäin näppäin. 5. Karan/jyrsinkaran muutosnäppäin suurentaa nopeutta. Kuvassa ylärivillä nuoli alaspäin näppäin. 6. Karan/jyrsinkaran pysäytysnäppäin. Kuvassa ylärivillä punainen näppäin. Pysäyttää karan/ jyrsinkaran kun kone on käsikäyttötilassa 7. Karan/jyrsinkaran käynnistysnäppäin. Kuvassa ylärivillä kolmas oikealta näppäin. Käynnistää karan/ jyrsinkaran kun kone on käsikäyttötilassa 8. Karan/jyrsinkaran kiertosuunnan vaihtonäppäin. Kuvassa ylärivillä toinen oikealta näppäin. Valitsee kiertosuunnan kun kone on käsikäyttötilassa. Kun näppäimen taustavalaistus on päällä, kara/jyrsinkara pyörii taaksepäin. Kun taustavalaistus on pois päältä kara/jyrsinkara pyörii eteenpäin. 9. Käsikäyttöinen pulssipyörä. Kuvassa vasemmalla alhaalla. Määrittää akselin liikkeen suunnan ja etäisyyden kun kone on käsikäyttötilassa. 10. Akselin valintakytkin. Kuvassa vasemmalla kytkin, jossa on merkittynä eri akselit. Valitsee siirrettävän akselin kun kone on käsikäyttötilassa. Jos kytkin on OFF asennossa, syöttötoimintoa ei tapahdu vaikka pyörää käännettäisiin.

12 11. Syötön keskeytysnäppäin. Kuvassa vasemmalla alhaalla punainen näppäin. Keskeyttää akselin syötön, kun kone on automaattitilassa. 12. Työkierron käynnistysnäppäin. Kuvassa vasemmalla alhaalla vihreä näppäin. Käynnistää koneen automaattitilassa (plus) X-akseli on ylärevolverin pystysuora liikerata. Kuvassa kirjain X ylhäällä. Liike suuntautuu ylöspäin, poispäin karan keskustasta 14. (miinus) Z-akseli on ylärevolverin pituussuuntainen liikerata. Kuvassa kirjain Z vasemmalla. Liike suuntautuu kohti istukkaa 15. +(plus) Z-akselin liike suuntautuu poispäin istukasta. Kuvassa kirjain Z oikealla. 16. (miinus) X-akselin liike suuntautuu alaspäin kohti karan keskustaa. Kuvassa kirjain X alhaalla (plus) Y-akseli on ylärevolverin poikittaissuuntainen liikerata. Kuvassa kirjain Y ylhäällä. Merkitsee eteenpäin suuntautuvaa liikettä, kohti etuosaa 18. (miinus) Y-akselin liike taaksepäin kohti takaosaa. Kuvassa kirjain Y alhaalla. 19. Lastunkuljettimen käynnistysnäppäin. Kuvassa oikealla keskimmäinen valkoinen näppäin. Käynnistää kuljettimen kun painat näppäintä ja uudelleen painettaessa kuljetin pysähtyy 20. Työkalun valintanäppäin. Valitsee ylärevolveriin kytketyn työkalun suunnan vaaka tai pystyasentoon, kun kone on käsikäyttötilassa. Kuvassa oikealla alhaalla alin näppäin.

13 Reset palauttaa NC-yksikön alkutilaan. Jos näyttöön tulee hälytys, poista hälytyksen aiheuttaja ja paina sen jälkeen tätä näppäintä hälytyksen peruttamiseksi. VFC muuttaa ohjelmaan asetetut työstöolosuhteiden arvot (kehänopeus, syöttönopeus) muutosnäppäimillä asetettuja arvoja vastaaviksi. Jos näppäintä painetaan sen jälkeen kun, kara/jyrsinkaran pyörimisnopeus tai työstön syöttönopeus on säädetty automaattisen toimintatilan aikana, ohjelmaan asetetut arvot muutetaan automaattisesti muutosarvoja vastaaviksi MF1 ja MF2 ovat lisätoiminta näppäimiä joiden avulla voidaan käyttää koneen lisätoimintoja Nuolinäppäimien avulla voit siirtää kohdistimen eri kohtiin (yläpuolella olevalle riville, alapuolella olevalle riville, oikealle ja vasemmalle) Sivunäppäimet Page näyttää sivun ylöspäin ja alaspäin. Mazatrol ohjelmassa page nappula nuolet ylöspäin siirtää kohdistimen edellisen yksikön alkuun ja nuolet alaspäin siirtää seuraavan yksikön alkuun

14 CANCEL Tietojen peruutusnäppäin. Näppäintä painettaessa kohdistimen kohdalla olevat tiedot poistetaan INPUT syöttönäppäin syöttää annetut tiedot muistiin. Paina näppäintä sen jälkeen kun olet syöttänyt haluamasi tiedot EOB asettaa vaiheen päättymiskomennon ohjelmatietoihin OSOITE/NUMERONÄPPÄIMET näppäimillä syötetään kirjaintiedot ja numerotiedot CLEAR Tyhjentää tietoja. Jos olet näppäillyt vääriä tietoja poista ne tällä nappulalla ALT W näyttää ikkunan LCD näytössä

15 1. Kytkee lastuamisnesteen päälle ja pois päältä. Hanankuva STOP 2. Lastuamisnestejärjestelmän valikkonäppäin. Hanankuva 3. Lisätoimintonäppäin, käytetään yhdessä MF 2 kanssa samanaikaisesti. MF1 4. Koneen valikkonäppäin, näppäintä painettaessa näytölle tulee valikko, josta voidaan ohjata koneen toimintoja. Jakoavain 1 5. Lause kerralla ajonäppäin, paina tästä kun haluat suorittaa ajon vaihe kerralla. SINGLE 6. Koneen valikkonäppäin, näppäintä painettaessa näytölle tulee valikko, josta voidaan ohjata koneen toimintoja. Jakoavain 2 7. Lisätoimintanäppäin, käytetään yhdessä MF 1 kanssa samanaikaisesti. MF 2 8. Pikaliikenäppäin, paina näppäintä ja sen jälkeen haluamaasi akselia. Liike tapahtuu valitulla akselilla haluamaasi suuntaan. RAPID

16 9. Kone siirtyy kotiaseman toimintatilaan. Home Paina näppäintä ja paina sen jälkeen halutun akselin siirtonäppäintä. Valittu akseli palaa sille asetettuun kotiasemaan 10. Tätä näppäintä käytetään vain EIA-/ISO ohjelmilla. Tape Paina näppäintä kun haluat suorittaa ohjelman, joka on talletettu mikrolevylle tai muille ulkoisille laitteille 11. Automaattinen toimintanäppäin, joka valitsee automaattisen toimintatilan. Memory Paina näppäintä kun haluat suorittaa NC-yksikössä olevia ohjelmia 12. Näppäintä painettaessa jokaisen käsikäyttöisen pulssisyöttökahvan yksittäinen liike vastaa 0,1mm muutosta valitulla akselilla. Kädenkuva x Näppäintä painettaessa jokaisen käsikäyttöisen pulssisyöttökahvan yksittäinen liike vastaa 0,01mm muutosta valitulla akselilla. Kädenkuva x Näppäintä painettaessa jokaisen käsikäyttöisen pulssisyöttökahvan yksittäinen liike vastaa 0,001mm muutosta valitulla akselilla. Kädenkuva x Näppäintä painettaessa jokaisen käsikäyttöisen pulssisyöttökahvan yksittäinen liike vastaa 0,0001mm muutosta valitulla akselilla. Kädenkuva x Tämän näppäimen ollessa aktiivinen voit suorittaa erilaisia toimintoja mitä näppäilet koneelle esim. teränvaihdon, B-akselin käännön ym. MDI

17 Kärjen käyttö Kärkipylkkä on Nc-ohjattu Jos sinulla on keskiö kappaleessa, voit ajaa kärjen manuaalisesti suoraan kiinni kappaleeseen, koneesta kuuluu piippaus kun se on paikallaan. Sen jälkeen mene asennus sivulle, sitten kärkipylkän opetus ja paina input. Jos teet ohjelmalla kärjen ajon M741, ohjelmoi kärki ensimmäiseen paikkaan, teksti asennussivulla ajaa kärkip. AS 1 M32 kärki menee taakse M742 kärki menee toiseen paikkaan

18 Kun ohjelma on valmis ota nollapiste kappaleeseen muista muuttaa näytölle tekemäsi ohjelmanumero vie pääliajoterä lähelle kappaleen päätyä käsipyörien avulla, laita kappale pyörimään, ota kosketus Z-akselia liikuttamalla vie terä x-akselilla irti kappaleesta ja pysäytä kone mene asennussivulle mene nuolilla Z-korj. kohdalle paina sivun alalaidasta kohtaa opetus (muuttuu punaiseksi)ja laita 2 ja paina input(jos otat tasosta kaksi milliä pois) nyt koneessa on nollapiste mene nuolilla leuat kohdalle ja laita 1 (sivun alalaidassa on leukatietoja kohta jota painamalla pääset muokkaamaan erilaisille leuoille tietoja, tässä tapauksessa kovat leuat ovat numerolla 1 leukatiedoissa) mene kiinnitys halkaisija kohtaan ja laita siihen raaka-aineen isoin halkaisija, kun nollapiste, leukatiedot ja kiinnityshalkaisija on laitettu, niin näet virtuaalikoneistuksesta hyvin miten ajo menee Kappaleen ajo memory päälle laita pikaliikkeet pienelle paina näytön vihreästä nappulasta ajo päälle, pidä silti toinen sormi viereisen punaisen nappulan lähellä, että pystyt pysäyttämään siitä ajon jos ajo ei suju oikealla tavalla aja varovasti pikaliikkeet pienellä ja katso, että terä menee oikein kun kaikki vaiheet testattu ja mitattu voit seuraaviin kappaleisiin laittaa pikaliikkeen sataan

19 Poraus kappaleen päätyyn Porausvaihe, 4 kappaletta 8,5mm 20mm syviä reikiä kappaleen päätyyn 70mm halkaisijalle valitse poraus XC-työkierto tekee reiät kappaleen päähän halkaisija 8,5 syvyys 20 viiste laita 1mm kone antaa ehdotukset terille keskiöpora ja pora X-Y suorakaiteen muotoinen ohjelmointikuvio ilman valintaa normaali kaari ensin reikäpiirin säde 35 alkupiste C 0 kysyy montako reikää 4 kpl seuraavan kulman asteluku 90 Q laita 0 R laita 0 M 153 läpijäähdytys

20 Poraus vinoreikä 60 astetta 8kpl 15mm syviä 8,5mm reikiä 92 mm halkaisijalle 67mm päähän kappaleen päädystä /C-työkierto tekee reiät vinoon slant degree astekulma eli 90-30=60 astetta halkaisija 8,5 syvyys 15 viiste 1 kaari alkupiste R 46 alkupiste C 0 alkupiste Z 67 alkupiste Y 0 reikien määrä 8 seuraavan pisteen kulma 45 Q ja R 0

21 Kierrereikien teko kappaleen kylkeen Kierrereiät M6 x 12mm syviä 8 kappaletta halkaisijalle 110mm kappaleen kylkeen 35mm päähän kappaleen päädystä valitse poraus ZC-työkierto tekee reiät kappaleen kylkeen Kierteen nim. M6 Ulko halkaisija 6 syvyys 12 viiste laita 1,5mm kone antaa ehdotukset terille pora, keskiöpora ja kierretappi valitse kaari ensin reikäpiirin säde 55 alkupiste 0 laita Z mittaan 35 laita Y 0 kysyy montako reikää 8 kpl seuraavan kulman asteluku 45 Q laita 0 R laita 0 M 153 läpijäähdytys

22 Kiilauran teko Kiilauran pituus 51mm kiilaura alkaa 3mm päästä kappaleen päädystä Kiilauran koko 8D10 (+0,04-+0,098) aloita kiilauran ohjelmointi paina taso koneistus paina ura ZY-valitaan asema C vastaa 0 ja paina input työvara Z-akselilla eli kysyy uran kokonaissyvyyttä laita 4.1 ja paina input (kappaleen halkaisija 25mm ja kiilauran halkaisija mitta 21-0,2) kysyy uran leveyttä laita toleranssin puoliväli 8,06 ja paina input pinnanlaatu pohjassa vähintään 4, (jos laitat huonomman, ohjelma ei viimeistele uraa ollenkaan) pinnanlaatu reunassa vähintään 4 viimeistelyvara Z 0,06 ja paina input (tehdään 8mm terällä, ei voi laittaa enempää viimeistelyvaraa) viimeistelyvara R 0,02 ja paina input kuvion muoto 0 (suora muoto) 1. työkalun tyyppi tulee ehdotus varsijyrsin paina input (rouhinta ja viimeistely tehdään samalla terällä R rouhinta F viimeistely terätiedon edestä löytyvät kirjaimet) 2. nimellishalkaisija 8 ja paina input 3. työkaluluettelokoodi A 4. työstönjärjestysnumero tähän ei tarvitse laittaa mitään ohita painamalla input lastun syvyys paina automaattinen asetus 5. leikkuunopeus 100 ja paina input

23 6. syöttö 0,15 ja paina input 7. M koodi jos terässä on läpijäähdytys laita M153 muuten M8 eli nyt laita M8 8. ohita kaksi seuraavaa M-koodi kohtaa painamalla input sama terä viimeistelee nyt uran eli toista kohdat 1-8 suora tason siirto R laita 8,5 (halkaisija 25-2xsyvyys 4mm=17:2=8,5) alkupiste Z laita 7 (terä 8mm sen säde 4+3=7 kiilaura alkaa 3mm päästä) alkupiste y 0 ja paina input kulma Z-akselin suhteen ohita tämä kohta esim. painamalla input Z-akselin suuntavertori ohita tämä kohta esim. painamalla input Y-akselin suuntavertori ohita tämä kohta esim. painamalla input leikkauspiste ohita tämä kohta esim. painamalla input kulman pyöristys ohita tämä kohta esim. painamalla input pinnanlaatu laita 5 ja paina input suora loppupiste Z 50 ja paina input (kiilauran pituus 51mm alkaa 3mm kappaleen päädystä eli 54mm-puolet terän säteestä=50) ohita muut kysymykset painamalla input ja vasta pinnanlaadun kohdalle laita 5 ja paina input

Konsolin näytössä näkyy käytettäessä ohjaavia viestejä, joita kannattaa tämän ohjeen lisäksi seurata.

Konsolin näytössä näkyy käytettäessä ohjaavia viestejä, joita kannattaa tämän ohjeen lisäksi seurata. 1 Tulostaulun käyttöohje 1. Yleistä Konsolin näytössä näkyy käytettäessä ohjaavia viestejä, joita kannattaa tämän ohjeen lisäksi seurata. Näytön alapuolella olevilla A, B, C jne. painikkeilla voi valita

Lisätiedot

Finnish. Osien nimet. Tarkistuslaiteyksikkö. Sähkökaapelin tarkistuslaite. Vaihtokytkimen tarkistuslaite SM-EC79 HAKEMISTO

Finnish. Osien nimet. Tarkistuslaiteyksikkö. Sähkökaapelin tarkistuslaite. Vaihtokytkimen tarkistuslaite SM-EC79 HAKEMISTO SM-EC79 HAKEMISTO Tarkistuslaitteen käyttö Ongelman sijainnin määritys tarkistuslaitteella 136 Ongelma etuvaihtajassa tai takavaihtajassa 137 Ongelma SM-EW79A + ST-7970:n toiminnassa 139 SM-EW79A tarkistus

Lisätiedot

Käyttö-ja huolto-ohje Ajastin 1533 3-aikaa FIN

Käyttö-ja huolto-ohje Ajastin 1533 3-aikaa FIN Ajastin 1533 FIN 1 Kellonaika tai jäljellä oleva lämmitysaika 2 Tuuletuksen merkki 3 Ajan siirto eteen (kellonajan näyttö) 4 Ohjelmointi 5 Muistipaikan tunnus 6 Manuaalikäynnistys 7 Kellonajan asetuksen/kyselyn

Lisätiedot

GRIPO S331K Langaton näppäimistö

GRIPO S331K Langaton näppäimistö GRIPO S33K Langaton näppäimistö Asennus- ja käyttöohje Esittely Tämä langaton näppäimistö toimii usean GRIPO hälytysjärjestelmän kanssa (esim. HA5, HA52, H302Y ja H302W). 5 6 7 pois päältä (paitsi silloin

Lisätiedot

LIITE 9: Kansilinjan prosessikuvaus Page 1 of 6 RISKIKARTOITUS KANSILINJAN PROSESSIKUVAUS

LIITE 9: Kansilinjan prosessikuvaus Page 1 of 6 RISKIKARTOITUS KANSILINJAN PROSESSIKUVAUS LIITE 9: Kansilinjan prosessikuvaus Page 1 of 6 RISKIKARTOITUS KANSILINJAN PROSESSIKUVAUS o Kuivasolu KJS (kansijyrsinsolu) valun pintojen jyrsintä ja viimeistely, ryhmäpuolen pinnan viimeistely jää Johnfordille.

Lisätiedot

ALCOVISOR. Käyttöohjeet FIN

ALCOVISOR. Käyttöohjeet FIN ALCOVISOR Alkometri Käyttöohjeet FIN BAC 200 Alcovisor BAC 200 on luotettava ja huipputarkka todistuskelpoisen mittaustuloksen antava alkometri ammatti ja viranomaiskäyttöön. BAC 200 on täysin automaattinen.

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE LÄMPÖTILA-ANEMOMETRI DT-619

KÄYTTÖOHJE LÄMPÖTILA-ANEMOMETRI DT-619 KÄYTTÖOHJE LÄMPÖTILA-ANEMOMETRI DT-619 2007 S&A MATINTUPA 1. ILMAVIRTAUKSEN MITTAUS Suora, 1:n pisteen mittaus a) Kytke mittalaitteeseen virta. b) Paina UNITS - näppäintä ja valitse haluttu mittayksikkö

Lisätiedot

SANYO TRC-8800 / 8080 SANELU- JA SANELUN PURKULAITE

SANYO TRC-8800 / 8080 SANELU- JA SANELUN PURKULAITE SANYO TRC-8800 / 8080 SANELU- JA SANELUN PURKULAITE 2 KYTKIMET (kuva 1) 1. Kasettipesän kansi 2. Kasettipesän avaus (EJECT) 3. Nauhalaskuri ja nollauspainike (COUNTER/RESET) 4. Takaisinsiirto säätö (BACKSPACE)

Lisätiedot

Käyttöohjeet LA-VA V300 / Premium Line VAKUUMIPAKKAUSLAITE

Käyttöohjeet LA-VA V300 / Premium Line VAKUUMIPAKKAUSLAITE Käyttöohjeet LA-VA V300 / Premium Line VAKUUMIPAKKAUSLAITE Hankkimallasi Lava vakuumipakkauslaitteella on 2 vuoden takuu. Takuu ei kata vahinkoa, mikäli ilmapumppuun on päästetty nestettä. On tärkeä tietää,

Lisätiedot

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet Luku 6 Pikanäppäimet Pikanäppäimet ovat näppäinyhdistelmiä, jotka mahdollistavt ZoomTextin komennot ilman ZoomTextin käyttäjäliittymän aktivointia. Pikanäppäin komentoja on melkein jokaisella ZoomTextin

Lisätiedot

Eye Pal Solo. Käyttöohje

Eye Pal Solo. Käyttöohje Eye Pal Solo Käyttöohje 1 Eye Pal Solon käyttöönotto Eye Pal Solon pakkauksessa tulee kolme osaa: 1. Peruslaite, joka toimii varsinaisena lukijana ja jonka etureunassa on laitteen ohjainpainikkeet. 2.

Lisätiedot

Apollo SPEEDY Syöttölaite

Apollo SPEEDY Syöttölaite Perkkoonkatu 5 Puh. 010 420 72 72 www.keyway.fi 33850 Tampere Fax. 010 420 72 77 palvelu@keyway.fi Apollo SPEEDY Syöttölaite PLC - Ohjaus Askelmoottori Syöttö pituus : 1 12 m Vahva, alumiini rakenne Moottori

Lisätiedot

Kannettava DVD soitin Daewoo DPC-7200PD

Kannettava DVD soitin Daewoo DPC-7200PD Kannettava DVD soitin Daewoo DPC-7200PD Laitteeseen tutustuminen: Yläkuva laitteesta 1. LCD panelin sammutus kytkin 2. Laajakuva 3. Pysäytys 4. Edellinen 5. Seuraava 6. Toista 7. Valikko painike Nuolinäppäimet:

Lisätiedot

Prosella Scandinavian Oy

Prosella Scandinavian Oy 2017 Prosella Scandinavian Oy 010 2311 270 www.prosella.com info@prosella.com ELEKTRONINEN KOODI- / RFID-LUKKO 4000B - sarja KÄYTTÖOHJE Hätäavaus (lukon nollaus) Mikäli unohdat avauskoodin, on lukon nollaamiseen

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Uudet sorvi-postprosessorit

Uudet sorvi-postprosessorit Uudet sorvi-postprosessorit Uudet postprosessorit on tehty uudelle NeoPost järjestelmälle, joten niissä on nykyaikainen Windowskäyttöliittymä helpottamassa tietojen syöttöä. Syötettyjen arvojen sopivuus

Lisätiedot

m2 ja Micromon erot Sami Tikkanen 0400 779591 sami.tikkanen@combicool.fi Micromon Ei laajennettavissa Laajennettavissa 99 pisteeseen m2 + yksiköllä

m2 ja Micromon erot Sami Tikkanen 0400 779591 sami.tikkanen@combicool.fi Micromon Ei laajennettavissa Laajennettavissa 99 pisteeseen m2 + yksiköllä Micromon käyttöohje Sami Tikkanen 0400 779591 sami.tikkanen@combicool.fi Oy Combi Cool Ab 1 m2 ja Micromon erot m2 Laajennettavissa 99 pisteeseen m2 + yksiköllä Ohjelmointi valikoista Micromon Ei laajennettavissa

Lisätiedot

Lupa opetuskäyttöön pyydettävä. info@tietsikka.net. Näppäimistö. Kohdistimen ohjausnäppäimistö. Funktionäppäimistö. Kirjoitusnäppäimistö

Lupa opetuskäyttöön pyydettävä. info@tietsikka.net. Näppäimistö. Kohdistimen ohjausnäppäimistö. Funktionäppäimistö. Kirjoitusnäppäimistö Näppäimistö 2005 Päivi Vartiainen 1 Kohdistimen ohjausnäppäimistö Funktionäppäimistö Kirjoitusnäppäimistö Numeronäppäimistö Kohdistimen ohjausnäppäimistöllä siirretään hiiren osoitinta ruudulla. Kohdistin

Lisätiedot

Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje

Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje Vakuumilaiteen saa asentaa ja sitä käyttää kerrallaan vain yksi henkilö. Sitä ei ole suunniteltu monelle yhtäaikaiselle käyttäjälle. Laitteen osat 1. Virtajohto

Lisätiedot

SONY MZ-R700 MiniDisc-tallennin

SONY MZ-R700 MiniDisc-tallennin SONY MZ-R700 MiniDisc-tallennin 1 1. Virtaa laitteeseen Laite toimii akulla tai yhdellä AA-kokoisella paristolla. Akulla laite äänittää 4 tuntia, paristolla 9 tuntia. Akulla laite toistaa 13 tuntia, paristolla

Lisätiedot

3.2 Työstöratojen luonti

3.2 Työstöratojen luonti 3.2 Työstöratojen luonti Luodaan aluksi työstöradat kahdelle akselille. 3.2.1 Olakkeen sorvaus Piirretään aluksi yksinkertainen kappale, johon luodaan työstöradat. Kuva 3.2.1 Koneistettava kappale Kyseisen

Lisätiedot

Ennen asennuksen aloittamista:

Ennen asennuksen aloittamista: Asennusopas Asennusopas Ennen asennuksen aloittamista: 1. Ennen asennuksen aloittamista varmistu että olet hankkinut oikean lukkopesän, joka sopii lukkoon. Yleisesti käytössä oleviin oviin oikeat lukkopesät

Lisätiedot

Luvuilla laskeminen. Esim. 1 Laske 6 21 7

Luvuilla laskeminen. Esim. 1 Laske 6 21 7 Luvuilla laskeminen TI-84 Plus käyttää laskujen suorittamiseen ns. yhtälönkäsittelyjärjestelmää (EOS TM, Equation Operating System), jonka avulla lausekkeiden syöttö tapahtuu matemaattisessa kirjoitusjärjestyksessä.

Lisätiedot

Sangean PR-D4 Käyttöohjeet

Sangean PR-D4 Käyttöohjeet Sangean PR-D4 Käyttöohjeet Kytkimet 1. Taajuuden valintanäppäimet 2. Radioasemien selailun ja kellonajan asetus 3. Muistipaikan valintanäppäimet 4. Äänenvoimakkuuden säätö 5. LCD-näyttö 6. Herätyksen asetus

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Tutustuminen tuotantolinjastoon

Tutustuminen tuotantolinjastoon Tutustuminen tuotantolinjastoon Hands-on harjoitus 1 1 Tehtävät 2 Tuotantolinjasto yleisesti 2.1 Asemien käsitteleminen (Kuva 1) 2.2 Tuotantolinjaston toiminta 3 Jakeluaseman kuvaus 4 Testausaseman kuvaus

Lisätiedot

CROSSTRAINER (Model E 7000P)

CROSSTRAINER (Model E 7000P) CROSSTRAINER (Model E 7000P) Kuva 1 Poista pultit (C4) tiivisterenkaat (C5) ja mutterit (C6) takavakaajasta (C). Laita kaksi pulttia (C4) takavakaajan läpi, kiinnittääksesi kannattimen laitteeseen (A),

Lisätiedot

Ohjeistus Auditorion laitteiden käyttämiseksi.

Ohjeistus Auditorion laitteiden käyttämiseksi. Ohjeistus Auditorion laitteiden käyttämiseksi. Jatkuu seuraavalla sivulla Huomioi ensimmäiseksi nämä asiat: Kuvassa näkyvissä liitinlaatikoissa tulisi olla kaikki johdot paikallaan. Mikäli jokin kuvassa

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Vetokoukku, kiinteä. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Ohje nro Versio Osa nro

Installation instructions, accessories. Vetokoukku, kiinteä. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Ohje nro Versio Osa nro Ohje nro Versio Osa nro 30756782 1.3 30660691 Vetokoukku, kiinteä IMG-218040 Sivu 1 / 14 Varuste A0000162 A0000161 A0000165 IMG-217920 IMG-308223 Sivu 2 / 14 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen

Lisätiedot

Puukon valmistaminen. terän takominen helan valmistaminen lestin ja kahvan valmistaminen tupen ompelu

Puukon valmistaminen. terän takominen helan valmistaminen lestin ja kahvan valmistaminen tupen ompelu Puukon valmistaminen terän takominen helan valmistaminen lestin ja kahvan valmistaminen tupen ompelu Terän takominen kuumenna taottava rauta ahjossa keltaiseksi pidä rauta hehkuvan hiilikasan sisällä älä

Lisätiedot

"PLEXTALK Pocket" -verkkosoittimen pikaopas

PLEXTALK Pocket -verkkosoittimen pikaopas "PLEXTALK Pocket" -verkkosoittimen pikaopas PLEXTALK Pocketin asetukset 1. Käännä PLEXTALK Pocket ympäri. Varmista, että kaksi pientä uloketta ovat ylhäällä. Paina PLEXTALK Pocketin pohjassa olevaa suorakulmaista

Lisätiedot

SAHAT. Rensi Finland Oy Yrittäjäntie 28 01800 KLAUKKALA www.rensi.fi

SAHAT. Rensi Finland Oy Yrittäjäntie 28 01800 KLAUKKALA www.rensi.fi SAHAT AUTOMAATTINEN URANTYÖSTÖKONE JIH-AUTO 10SM JIH-AUTO 10SM URANTYÖSTÖKONE Syöttö Kuularuuvi Uran maksimikoko vaakasyöttö 200mm, leveys 50mm, korkeus 50mm Terän koko 255x25.4 mm Työpöydän koko 835 mm

Lisätiedot

Pamemetrilista ADAP-KOOL. EKC 201 ja EKC 301

Pamemetrilista ADAP-KOOL. EKC 201 ja EKC 301 Pamemetrilista ADAP-KOOL EKC 201 ja EKC 301 RC.8A.D1.02 RC.8A.D2.02 08-1999 DANFOSS EKC201/301-SÄÄTIMiEN OHJELMOINTI Danfossin elektronista ohjauskeskusta (elektronista termostaattia) malli EKC:tä toimitetaan

Lisätiedot

asennusosia ruuvit, välirenkaat, pallonivelet ja pallot, sillä olet jo tutustunut vastaavanlaisiin

asennusosia ruuvit, välirenkaat, pallonivelet ja pallot, sillä olet jo tutustunut vastaavanlaisiin RAKENNUSOHJE Ohjauskampi 45 Lehden nro 12 liitteenä saat 19 osaa F2007-pienoismalliasi varten. Uudet osat kuuluvat auton ohjausjärjestelmään. Tässä mielenkiintoisessa kokoamisvaiheessa on paljon pieniä

Lisätiedot

Nuorten liikunnallisen aktiivisuuden lisääminen projekti. Johanna Korkala johanna.korkala@eduouka.fi. FirstStep. FA20 Aktiivisuusmittari

Nuorten liikunnallisen aktiivisuuden lisääminen projekti. Johanna Korkala johanna.korkala@eduouka.fi. FirstStep. FA20 Aktiivisuusmittari Nuorten liikunnallisen aktiivisuuden lisääminen projekti Johanna Korkala johanna.korkala@eduouka.fi FirstStep FA20 Aktiivisuusmittari AKTIIVISUUSMITTARI Päivittäisellä liikkumisella on tutkitusti terveyttä

Lisätiedot

Lego Mindstorms NXT. OPH oppimisympäristöjen kehittämishanke 2011-2013. (C) 2012 Oppimiskeskus Innokas! All Rights Reserved 1

Lego Mindstorms NXT. OPH oppimisympäristöjen kehittämishanke 2011-2013. (C) 2012 Oppimiskeskus Innokas! All Rights Reserved 1 Lego Mindstorms NXT OPH oppimisympäristöjen kehittämishanke 2011-2013 (C) 2012 Oppimiskeskus Innokas! All Rights Reserved 1 Anturi- ja moottoriportit A B C 1 2 3 4 (C) 2012 Oppimiskeskus Innokas! All Rights

Lisätiedot

TIEHÖYLÄN TERÄN KALTEVUUDEN SÄÄTÖJÄRJESTELMÄ GRADER WATCHMAN. Käyttöohjeet

TIEHÖYLÄN TERÄN KALTEVUUDEN SÄÄTÖJÄRJESTELMÄ GRADER WATCHMAN. Käyttöohjeet TIEHÖYLÄN TERÄN KALTEVUUDEN SÄÄTÖJÄRJESTELMÄ GRADER WATCHMAN Käyttöohjeet 2 Sisällysluettelo sivu 1. Käyttötarkoitus 3 2. Terän kaltevuuden säätöjärjestelmän rakenne 4 3. Tekniset tiedot 4 4 Tiehöylän

Lisätiedot

Toimintaperiaate: 2. Kytke virta vastaanottimeen käyttämällä virtalaitetta, jossa on merkintä "horsealarm receiver only".

Toimintaperiaate: 2. Kytke virta vastaanottimeen käyttämällä virtalaitetta, jossa on merkintä horsealarm receiver only. Toimintaperiaate: 1. Kytke virta toistimeen käyttämällä virtalaitetta, jossa on merkintä "RadioLink only". Kun virta on kytketty toistimeen, laitteen vihreä valo välähtää. 2. Kytke virta vastaanottimeen

Lisätiedot

Porausta tehdään erilaisilla työstökoneilla niin sorvissa, porakoneissa kuin koneistuskeskuksissa.

Porausta tehdään erilaisilla työstökoneilla niin sorvissa, porakoneissa kuin koneistuskeskuksissa. Poraus Tampereen Teknillinen Yliopisto Heikki Tikka Porausta tehdään erilaisilla työstökoneilla niin sorvissa, porakoneissa kuin koneistuskeskuksissa. Porausta ovat: poraus ydinporaus väljennys kalvinta

Lisätiedot

KL1500 Ohjelmointi- ja toimintaohjeet

KL1500 Ohjelmointi- ja toimintaohjeet KL1500 Ohjelmointi- ja toimintaohjeet KOODIT Perusasiat Lukossa on kolme eri kooditasoa: 1. Pääkäyttäjäkoodi 2. Huoltokoodi 3. Käyttäjäkoodi Lukko toimitetaan kahdella tehdasasetetulla koodilla: Pääkäyttäjäkoodi:

Lisätiedot

Muuta pohjan väri [ ffffff ] valkoinen Näytä suuri risti

Muuta pohjan väri [ ffffff ] valkoinen Näytä suuri risti 1. Qcad. Aloitusohjeita. Asenna ohjelma pakettien hallinasta. Tämä vapaa ohjelma on 2D. 3D ohjelma on maksullinen. Qcad piirustusohjelma avautuu kuvakkeesta. Oletuksena, musta pohja. On kuitenkin luontevaa

Lisätiedot

Electronisen nopeus ja matkamittarin kalibrointi laite huippunopeus muistilla.

Electronisen nopeus ja matkamittarin kalibrointi laite huippunopeus muistilla. Speedohealer V4 Electronisen nopeus ja matkamittarin kalibrointi laite huippunopeus muistilla. 1. Esipuhe Onnittelemme sinua Speedohealer laitteen oston johdosta. HealTech Electronics Ltd. on omistautunut

Lisätiedot

Ecodan NG C-Generation. Käynnistysopas

Ecodan NG C-Generation. Käynnistysopas Ecodan NG C-Generation Käynnistysopas Käytettäväksi asennusoppaan rinnalla Varmista että sähkökytkennät ovat oikein ja että Dip-kytkimet ovat oikeissa asennoissa ennen kuin sähköt kytketään päälle. HUOM!

Lisätiedot

MINIKASSA käyttöohje. Nets Finland Oy. v.1.3. MiniECR Guide for Telium2. Classification. Document type Instruction. Document description.

MINIKASSA käyttöohje. Nets Finland Oy. v.1.3. MiniECR Guide for Telium2. Classification. Document type Instruction. Document description. Oy MINIKASSA käyttöohje v.1.3 1 (9) Contents 1. YLEISTÄ... 3 1.1 MINIKASSA... 3 1.2 NÄPPÄIMISTÖ JA TOIMINNOT... 3 1.3 VALIKOISSA LIIKKUMINEN... 3 1.4 TAPAHTUMIEN LÄHETYS... 4 2. MINIKASSA... 4 2.1 MYYNTITAPAHTUMA...

Lisätiedot

REITTIHÄRVELIN KÄYTTÖOHJE (ESIM. ILTARASTIEN YHTEYDESSÄ)

REITTIHÄRVELIN KÄYTTÖOHJE (ESIM. ILTARASTIEN YHTEYDESSÄ) REITTIHÄRVELIN KÄYTTÖOHJE (ESIM. ILTARASTIEN YHTEYDESSÄ) Tämä ohje löytyy paikasta: http://arkisto.kouvolansuunnistajat.fi/ohjeita/reittiharvelin_kayttoohje_kousu_2015.pdf Työvaiheet: 1. Tarvittavien tiedostojen

Lisätiedot

Ecodan NG C-Generation. Käynnistys opas.

Ecodan NG C-Generation. Käynnistys opas. Ecodan NG C-Generation Käynnistys opas. Varmista että sähkökytkennät ovat oikein ja että Dip-kytkimet ovat oikeissa asennoissa ennen kuin sähköt kytketään päälle. HUOM! Muista myös asentaa SD-muistikortti

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

1 Laske ympyrän kehän pituus, kun

1 Laske ympyrän kehän pituus, kun Ympyrään liittyviä harjoituksia 1 Laske ympyrän kehän pituus, kun a) ympyrän halkaisijan pituus on 17 cm b) ympyrän säteen pituus on 1 33 cm 3 2 Kuinka pitkä on ympyrän säde, jos sen kehä on yhden metrin

Lisätiedot

Antenni Käytä FM-antennia parhaiden mahdollisten vastaanotto-olosuhteiden saavuttamiseksi.

Antenni Käytä FM-antennia parhaiden mahdollisten vastaanotto-olosuhteiden saavuttamiseksi. 1. Toimintovalitsin : Valinta radion tai CD-soittimen välillä 2. Taajuusaluevalitsin : FM/FM ST-alueiden valinta 3. FM antenni : Saadaksesi parhaan mahdollisen vastaanoton vedä tämä ulos 4. CD kansi :

Lisätiedot

Tynnyrisaunan asennusohje (1013)

Tynnyrisaunan asennusohje (1013) Tynnyrisaunan asennusohje (1013) 1 Asenna tynnyri suoralla alustalla Huom: Osa no: 1 ei kuulu toimitukseen. Asenna saunan tukiosa, osat sopivat jyrsittyihin uriin. Ruuvaa kiinni osat (ruuvien reijät merkittyinä,

Lisätiedot

Asennusohjeet malleille:

Asennusohjeet malleille: Asennusohjeet malleille: 968999306/IZC Leikkuulaitteena: 96899934 TRD48 TunnelRam-leikkuulaite tai 968999347 CD48 Combi-leikkuulaite Asennus Pura kone pakkauksesta. Renkaat Asenna takapyörät napoihin asennettujen

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

5. Alaindeksi 6. Yläindeksi 7. Poista muotoilut 8. Tasaa teksti vasemmalle

5. Alaindeksi 6. Yläindeksi 7. Poista muotoilut 8. Tasaa teksti vasemmalle OHJELMAN ESITTELY OHJELMAN OSAT JA TERMINOLOGIA Valikkorivi Tekstikursori Pikapainikkeet Viivain Vierityspalkit = pienentää ikkunan alas = suurentaa ikkunan = sulkee ikkunan TYÖKALURIVIEN PAINIKKEET 1.

Lisätiedot

CEM DT-3353 Pihtimittari

CEM DT-3353 Pihtimittari CEM DT-3353 Pihtimittari Sivu 1/5 CEM DT-3353 Pihtimittari Ongelma Mittarin ohjelmisto ilmoittaa NO DATA vaikka tiedonsiirtokaapeli on kytketty tietokoneen ja mittarin välille, mittarissa on virta päällä

Lisätiedot

Ohjelmoitava magneettivastuksellinen kuntopyörä. LCD-Näyttö BC-81295

Ohjelmoitava magneettivastuksellinen kuntopyörä. LCD-Näyttö BC-81295 Ohjelmoitava magneettivastuksellinen kuntopyörä LCD-Näyttö BC-81295 Yhteenveto Tämä on tarkoitettu ainoastaan ohjelmoitavaan magneettivastukselliseen kuntopyörään. Järjestelmään kuuluu kolme (3) osaa:

Lisätiedot

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä.

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. 1 Valokuvien, diojen ja filminegatiivien skannaus ION PICS 2 PC Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. ION PICS 2 PC skannerilla voit skannata valokuvia, dioja ja filminegatiiveja tietokoneelle

Lisätiedot

Liveseuranta (1/9) Suomen Palloliiton Tampereen piiri

Liveseuranta (1/9) Suomen Palloliiton Tampereen piiri Liveseuranta (1/9) Kotijoukkue kirjautuu järjestelmään omalla joukkuekoodillaan Joukkue- /seuratunnus -kohdasta. Kirjoita joukkueesi tunnus siihen ja paina Kirjaudu -kohdasta. Tunnukset ovat joukkuekohtaisia

Lisätiedot

Transkribuksen pikaopas

Transkribuksen pikaopas Transkribuksen pikaopas Transkribus on alusta, jolla voi puhtaaksikirjoittaa haluamaansa aineistoa ja automaattisesti tunnistaa käsinkirjoitettua tekstiä. Sitä käyttääkseen täytyy rekisteröityä. Tässä

Lisätiedot

SRP5002_MA190508_v6.qxd:125254c4_SRU5110_86 19/05/08 18:34 Página62

SRP5002_MA190508_v6.qxd:125254c4_SRU5110_86 19/05/08 18:34 Página62 SRP500_MA190508_v6.qxd:155c_SRU5110_86 19/05/08 18: Página6 Sisällysluettelo 1 Kaukosäädin 6 Kaukosäätimen asentaminen 6-6.1 Paristojen asettaminen paikalleen 6. Kaukosäätimen testaaminen 6. Kaukosäätimen

Lisätiedot

ISIS Draw (Windows versio 2.5)

ISIS Draw (Windows versio 2.5) 1 ISIS Draw (Windows versio 2.5) ISIS Draw on helppokäyttöinen kemian piirto-ohjelma, jolla voidaan muun muassa piirtää kemiallisia rakenteita, reaktioyhtälöitä ja yksinkertaisia proteiinirakenteita. Lisäksi

Lisätiedot

CashConcepts CCE 112 NEO

CashConcepts CCE 112 NEO CashConcepts CCE 112 NEO Käyttöohje on ladattavissa ilmaiseksi eri kielillä osoitteessa www.cce.tm kohdasta FAQ. Kuvaus Näkymä edestä 1 LED-palkki vihreä = hyväksytyt setelit punainen = epäilyttävät setelit

Lisätiedot

Konfiguraatiotyökalun päivitys

Konfiguraatiotyökalun päivitys Konfiguraatiotyökalun päivitys Kuinka aloitan? Konfiguraatiotyökalu avataan niin kuin aiemminkin suoraan Tenstar clientin käyttöliittymästä, tai harjoituksen ollessa käynnissä. Kuinka aloitan konfiguraatiotyökalun

Lisätiedot

Tutustu Daisy-soittimeen!

Tutustu Daisy-soittimeen! Tutustu Daisy-soittimeen! Daisy-julkaisut Äänikirjat, -lehdet, oppaat, tiedotteet Äänen lisäksi kuvia, piirroksia, taulukoita Tiedostot MP3-muotoisia Jakelu CD-levyillä tai verkon kautta Daisy-julkaisuja

Lisätiedot

Fortum Fiksu Etäohjattava roiskeveden kestävä sähkökytkin (IP44) Käyttöohjeet

Fortum Fiksu Etäohjattava roiskeveden kestävä sähkökytkin (IP44) Käyttöohjeet Fortum Fiksu Etäohjattava roiskeveden kestävä sähkökytkin (IP) Käyttöohjeet Sisällys 1 Fortum Fiksu -järjestelmään liitettävä sähkökytkin 2 Asentaminen 2.1 Kytkimen liittäminen Fortum Fiksu -järjestelmään

Lisätiedot

VALMISTUSTEKNIIKAN JATKOKURSSI 2006 Koneistettavan kappaleen mallintaminen ja työstön ohjelmointi

VALMISTUSTEKNIIKAN JATKOKURSSI 2006 Koneistettavan kappaleen mallintaminen ja työstön ohjelmointi VALMISTUSTEKNIIKAN JATKOKURSSI 2006 Koneistettavan kappaleen mallintaminen ja työstön ohjelmointi 1. Mitä mallinnetaan ja miksi? 2-ulotteisen muotoviivan avulla tehtävät muodot kuten taskujen jyrsinnät

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

Windowsin pikanäppäimet

Windowsin pikanäppäimet 1 / 9 12.9.2017 klo 15.02 Windowsin pikanäppäimet Valitse tuoteversio Windows 10 Windows 10 Pikanäppäimet ovat näppäimiä tai näppäinyhdistelmiä, joiden avulla voidaan tehdä joitakin samoja toimia kuin

Lisätiedot

Installation instructions, accessories - Lisävaruste-elektroniikan ohjausyksikkö

Installation instructions, accessories - Lisävaruste-elektroniikan ohjausyksikkö S60 / S80 / V70 / V70 XC / XC70 Section Group Weight(Kg/Pounds) Year Month 3 36 2004 05 S60 2001, S60 2002, S60 2003, S60 2004, S60 2005, S60 2006, S60 2007, S60 2008, S60 2009, S80 (-06) 1999, S80 (-06)

Lisätiedot

Paristot Kytke laite täysin pois päältä. Avaa paristokansi ja aseta sisään 8 kpl UM- 2/ C -paristoa. Varmista, että +/- merkinnät vastaavat toisiaan.

Paristot Kytke laite täysin pois päältä. Avaa paristokansi ja aseta sisään 8 kpl UM- 2/ C -paristoa. Varmista, että +/- merkinnät vastaavat toisiaan. 1. Toimintovalitsin CD-TAPE(OFF)/RADIO 2. Taajuusaluevalitsin - AM/FM/FM 3. FM antenni 4. CD pesä 5. Virityspyörä 6. BASS BOOST painike 7. CD hyppy/etsi eteen 8. CD hyppy/etsi taakse 9. CD ohjelmointi

Lisätiedot

Asennusohjeet malleille:

Asennusohjeet malleille: Asennusohjeet malleille: 96899930/LZ5C joissa on jokin seuraavista leikkuulaitteista: 968999343 TRD5 TunnelRam -leikkuulaite, 968999344 TRD6 TunnelRam -leikkuulaite, 968999348 CD5 Combi -leikkuulaite,

Lisätiedot

Asennus Asennukseen vaaditaan kaksi henkilöä.

Asennus Asennukseen vaaditaan kaksi henkilöä. Asennus Asennukseen vaaditaan kaksi henkilöä. Mukana toimitettujen kuusiokoloavainten lisäksi asennukseen vaaditaan ristipää ruuvimeisseli, jakoavain, kumivasara ja pihdit. Kun asennat kuntolaitetta käytä

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

ABT NOSTURIVAA AN KÄYTTÖOHJE 3000, 5000, 10000 ja 15000kg

ABT NOSTURIVAA AN KÄYTTÖOHJE 3000, 5000, 10000 ja 15000kg ABT NOSTURIVAA AN KÄYTTÖOHJE 3000, 5000, 10000 ja 15000kg 1. Turvallisuusohjeet Lue tämä käyttöohje ennen käyttöä! 1.1 Vaakaa ei saa ylikuormittaa. 1.2 Älä roikota painavaa takkaa pitkää aikaa vaa assa,

Lisätiedot

SEIKO. PARISTONVAIHTO-OHJE Cal. 4F (naisten)/8f (miesten)

SEIKO. PARISTONVAIHTO-OHJE Cal. 4F (naisten)/8f (miesten) PERPETUAL SEIKO KALENTERIKELLON PARISTONVAIHTO-OHJE Cal. 4F (naisten)/8f (miesten) Huom: Käytä tiivisteellä varustettuja CR1612 ja BR2412-paristoja vaihtaessasi paristoa Cal. 4F ja n kelloihin. Pariston

Lisätiedot

CipherLab CPT-8001L -tiedonkeruupäätteen käyttö Ecomin kanssa

CipherLab CPT-8001L -tiedonkeruupäätteen käyttö Ecomin kanssa CipherLab CPT-8001L -tiedonkeruupäätteen käyttö Ecomin kanssa Sisällys Laitteen käyttöönotto...3 Latauskehdon asennus...3 Tiedonsiirto-ohjelman asennus...4 Keräilylaitteen käyttö...5 Viivakoodien luku...5

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEET Serie RV

KÄYTTÖOHJEET Serie RV KÄYTTÖOHJEET Serie RV Laskentavaakajärjeste1mä 3.2 Virhe laskentapunnituksessa Laskentapunnituksen virhe johtuu pääasiassa kolmesta tekijästä:. detaljien painojen poikkeamista vaaka näyttää väärin inhimillisestä

Lisätiedot

ESBE CRD122. Käyttöohje. Esbe CRD122 lämmönsäädin langattomalla ohjaimella. Kompakti lämmönsäädin paketti

ESBE CRD122. Käyttöohje. Esbe CRD122 lämmönsäädin langattomalla ohjaimella. Kompakti lämmönsäädin paketti Esbe CRD122 lämmönsäädin langattomalla ohjaimella ESBE CRD122 Callidus koodi 211702 Käyttöohje Kompakti lämmönsäädin paketti säädin ja langaton huoneyksikkö LCD näyttö ja yksi käyttöpainike moottoriosassa

Lisätiedot

Osa 7: Hahmojen ohjelmointi ja hienosäätö

Osa 7: Hahmojen ohjelmointi ja hienosäätö 1 Osa 7: Hahmojen ohjelmointi ja hienosäätö Tässä luvussa käymme läpi perusohjelmoinnin alkeita. - Ensimmäisenä koduhahmon ohjelmointia. 1. Program -osiossa tapahtuu itse se koodin kirjoitus, missä määrätään

Lisätiedot

Code Handle. Koodipainikkeen asennus- ja käyttöohje

Code Handle. Koodipainikkeen asennus- ja käyttöohje Code Handle Koodipainikkeen asennus- ja käyttöohje YALE, with its unique global reach and range of products, is the world s favorite lock the preferred solution for securing your home, family and personal

Lisätiedot

BT BBiQ laite / W042 Käyttöohjeet 1.3 FIN Käyttöohjeet BBiQ 4.4.2014

BT BBiQ laite / W042 Käyttöohjeet 1.3 FIN Käyttöohjeet BBiQ 4.4.2014 Käyttöohjeet Aloittaminen Pakkauksen sisältö: - BBiQ Bluetooth -laite - Lämpötila-anturi - 2 kappaletta AAA -paristoja - Käyttöohjeet BBiQ on uusi langaton ruoanlaittolämpömittari älypuhelimellesi. Sisäänrakennetun,

Lisätiedot

Tilastolliset toiminnot

Tilastolliset toiminnot -59- Tilastolliset toiminnot 6.1 Aineiston esittäminen graafisesti Tilastollisen aineiston tallentamisvälineiksi TI-84 Plus tarjoaa erityiset listamuuttujat L1,, L6, jotka löytyvät 2nd -toimintoina vastaavilta

Lisätiedot

Käyttöohje EchoChime 300 Langaton järjestelmä

Käyttöohje EchoChime 300 Langaton järjestelmä Käyttöohje EchoChime 300 Langaton järjestelmä 1 Käyttötoimenpiteet Käytä aina hyvälaatuisia alkaliparistoja Vaihda säännöllisesti paristot Pidä ovikellon painonappi kuivana Älä käytä puhdistukseen puhdistusaineita

Lisätiedot

Triumph-Adler TWEN. TWEN C 1240 SOLAR Pöytälaskin

Triumph-Adler TWEN. TWEN C 1240 SOLAR Pöytälaskin Triumph-Adler TWEN TWEN C 1240 SOLAR Pöytälaskin Selausnäppäimet 3 Automaattinen selausnäppäin 3 Korjausnäppäin 3 Check näppäin 3 Tax Plus näppäin 3 Tax Miinus näppäin 3 Percent/Tax Rate näppäin 3 Home/Exchange

Lisätiedot

WehoFloor RF LCD 868MHz & laajennusmoduuli 4 tai 6 kanavalle

WehoFloor RF LCD 868MHz & laajennusmoduuli 4 tai 6 kanavalle WehoFloor RF LCD 868MHz & laajennusmoduuli 4 tai 6 kanavalle KÄYTTÖOHJE WehoFloor RF LCD langaton kytkentäyksikkö (6 kanavalle) & laajennusmoduuli (4 tai 6 kanavalle) 868 MHz 2-6 1. KÄYTTÖOHJE WFHC langaton

Lisätiedot

NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail)

NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail) 1 NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail) Kirjaudu iwowwe Back Officeen. HOME Klikkaa kotisivullasi (HOME) olevaa vihreää Video E-mail kuvaa Vastaava linkki Video Email on myös Video Tools - alasvetovalikossa

Lisätiedot

Käyttöohjeet Ilmatäytteinen poreallas

Käyttöohjeet Ilmatäytteinen poreallas Käyttöohjeet Ilmatäytteinen poreallas Sisältö 1. Johdanto... 3 2. Altaan asennus... 3 3. Altaan puhallus... 3 4. Altaan täyttäminen... 5 5. Pumppuyksikön käyttäminen... 6 6. Altaan käyttäminen ja vinkkejä...

Lisätiedot

GSM ALOITUSKITIN PIKAOHJELMOINTIOHJE

GSM ALOITUSKITIN PIKAOHJELMOINTIOHJE GSM ALOITUSKITIN PIKAOHJELMOINTIOHJE Sivu 2/8 Johdanto Tämä ohje on tarkoitettu helpottamaan Infinite Prime keskuksen ohjelmallista käyttööottoa. Syötä Infinite Prime keskukseesi tässä ohjeessa luetellut

Lisätiedot

Etupaneeli. ON LINE valo on sammunut jos virhetila tai painettu PAUSE. Näytöllä lukee ON LINE => tulostin on valmis

Etupaneeli. ON LINE valo on sammunut jos virhetila tai painettu PAUSE. Näytöllä lukee ON LINE => tulostin on valmis Toshiba B-SA4T opas Etupaneeli ON LINE valo on sammunut jos virhetila tai painettu PAUSE FEED:llä saa yhden tyhjän tarran tai viimeksi tulostuneen tarran uudelleen (asetettava huoltomenusta) Kuva muovikuorisen

Lisätiedot

Autodata-ohjelmiston käyttö FuturSoft- ohjelmien kanssa

Autodata-ohjelmiston käyttö FuturSoft- ohjelmien kanssa Autodata-ohjelmiston käyttö FuturSoft- ohjelmien kanssa Päivitetty 19.1.2006 Autodata-ohjelmiston käyttö - 1 - Sisällys YLEISTÄ... 3 AUTODATA-KUVAKKEEN KÄYTTÖ... 3 OSIEN HAKU AUTODATASTA (EI AUTODATA KOODIA)...

Lisätiedot

TIETOA MITTAUKSESTA TYÖPERÄINEN ASTMA

TIETOA MITTAUKSESTA TYÖPERÄINEN ASTMA TIETOA MITTAUKSESTA TYÖPERÄINEN ASTMA Olet saanut käyttöösi Vitalograph Lung Monitor BT mittalaitteen (kuva oikealla). Laitteella mitataan keuhkojen toimintakykyä ja puhelimesi lähettää mittauksen jälkeen

Lisätiedot

Potilasopas. Tämän oppaan omistaa:

Potilasopas. Tämän oppaan omistaa: Potilasopas Tämän oppaan omistaa: Icare HOME (Malli: TA022) POTILASOPAS TA022-035 FI-3.1 3 Johdanto Tämä opas sisältää Icare HOME -tonometrin käyttöohjeet. Lue ohjeet huolellisesti, ennen kuin alat käyttää

Lisätiedot

sivu 1 Verkkopäätteen muuttaminen Anvian uuteen tekniikkaan Ohje käy seuraaviin verkkopäätteisiin

sivu 1 Verkkopäätteen muuttaminen Anvian uuteen tekniikkaan Ohje käy seuraaviin verkkopäätteisiin sivu 1 Verkkopäätteen muuttaminen Anvian uuteen tekniikkaan Ohje käy seuraaviin verkkopäätteisiin Zyxel Prestige 645 ISP Zyxel Prestige 645 WEB Zyxel Prestige 645R Zyxel Prestige 645 Ennen aloitusta tarkista,

Lisätiedot

Muistimoduulit. Asiakirjan osanumero: 393521-351. Tässä oppaassa kerrotaan tietokoneen muistin vaihtamisesta ja laajentamisesta.

Muistimoduulit. Asiakirjan osanumero: 393521-351. Tässä oppaassa kerrotaan tietokoneen muistin vaihtamisesta ja laajentamisesta. Muistimoduulit Asiakirjan osanumero: 393521-351 Lokakuu 2005 Tässä oppaassa kerrotaan tietokoneen muistin vaihtamisesta ja laajentamisesta. Sisällysluettelo 1 Muistimoduulien lisääminen tai vaihtaminen

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy 1 Yhteen (avain)kaulakoruun tarvitset: 1-2 m 0,6 tai 0,8 mm metallilankaa (valitse paksuus helmien reikäkoon mukaan) erilaisia ja kokoisia helmiä, riipuksia, korunosia, renkaita kalotteja, mikäli käytät

Lisätiedot

Rihtausohje. J.Puhakka

Rihtausohje. J.Puhakka Rihtausohje Pyörän vanteen pinnoitus (rihtaus) on aikaa vievä toimenpide, joka vaatii kärsivällisyyttä tekijältään. Tässä on ohje, joka toivottavasti helpottaa osaltaan työn onnistumista. J.Puhakka 1 Pinnat

Lisätiedot

Käyttöpaneelin käyttäminen

Käyttöpaneelin käyttäminen Tässä jaksossa on tietoja käyttöpaneelin käytöstä, tulostimen asetusten muuttamisesta ja käyttöpaneelin valikoiden sisällöstä. 1 Useimpia tulostimen asetuksia voi muuttaa sovellusohjelmasta tai tulostinajurista.

Lisätiedot

KL1000 Ohjelmointi-ja toimintaohjeet

KL1000 Ohjelmointi-ja toimintaohjeet KL1000 Ohjelmointi-ja toimintaohjeet YHTEENSOPIVUUS Tämä ohje on pystymalliselle lukolle. Muiden versioiden koodit ovat erilaiset. Valmistuspäivästä 4/2014 alkaen KOODIT Perusasiat Lukossa on kolme eri

Lisätiedot

Aloitusopas. Desktop CNC-/3D-System STEPCRAFT 300 / 420 / 600. Alkuperäiset ohjeet:

Aloitusopas. Desktop CNC-/3D-System STEPCRAFT 300 / 420 / 600. Alkuperäiset ohjeet: Aloitusopas Desktop CNC-/3D-System STEPCRAFT 300 / 420 / 600 Alkuperäiset ohjeet: Stepcraft 01.10.2013 Käännös: SLOWorks Ky 11.6.2015 1 Valmistaja: STEPCRAFT GmbH & Co. KG Kalkofen 6 58638 Iserlohn Saksa

Lisätiedot

KAASUKESKUS DZ-25. Käsikirja. Sa-Va Sairaala-Varuste Oy Karvaamokuja HELSINKI Puh Fax

KAASUKESKUS DZ-25. Käsikirja. Sa-Va Sairaala-Varuste Oy Karvaamokuja HELSINKI Puh Fax KAASUKESKUS DZ-25 Käsikirja Sa-Va Sairaala-Varuste Oy Karvaamokuja 4 00380 HELSINKI Puh. 09-5617 120 Fax. 09-70017183 KOMPONETTILUETTELO 8 8 9 9 2 6 6 2 7 7 ² ² 3 3 5 1 4 1 5 1. Huoltoventtiilit 2. Korkeapaineventtiilit

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot