MAZAK INTEGREX200-IV

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MAZAK INTEGREX200-IV"

Transkriptio

1 Koneistusyritysten kehittäminen MAZAK INTEGREX200-IV Ohjeistus Rahoittajaviranomainen: Satakunnan ELY-keskus Satakunnan koulutuskuntayhtymä, PL 87, Suoratie 1, KOKEMÄKI P

2 MAZAK INTEGREX200-IV

3 Turvallisuus Tutustu aina huolellisesti koneen turvamääräyksiin sekä ohjekirjoihin ja muista myös noudattaa niitä välttyäksesi tapaturmilta. Koneesta löytyy useita varoituskilpiä.

4 Laita päävirta koneen takaa päälle Laita koneen näyttö päälle Koneen aamutoimet Referenssiin ajo: aja x, y, z referensiin nuolta painamalla, jos painat nuolta väärään suuntaan näytölle tulee teksti väärä nollaussuunta. B-akselin voit ajaa referenssiin joko käsipyörien avulla, tai painamalla nappulasta siten, että B-akseli kääntyy alaspäin. Jos sinulla on työkalu paikalla aja aina B-akseli käsipyörien avulla referenssiin. B- akselia ei ole pakko ajaa referenssiin. Kun akselit ovat referensssissä, syttyy niiden eteen punainen valo.

5 Sorvin leuat Kuvassa kolmileukaistukka. Sorvattavat kappaleet kiinnitetään kolmileukaistukkaan. Leukoja on kovia ja pehmeitä. Kovia leukoja ei voi sorvata, mutta pehmeät leuat sorvataan eri halkaisijoille sen mukaan minkä kokoista kappaletta koneessa ajetaan. Leuat vaihdetaan aukaisemalla kuusiokolopultit. Muista aina tarkistaa, että leuat asettuvat vaihdettaessa samaan kohtaan. Esimerkiksi syvyystyöntömitalla pystyt leukojen päätypinnasta mittaamaan, että leuat ovat samalla etäisyydellä. Kappaleet pyritään laittamaan aina mahdollisimman tukevasti kiinni leukoihin, kuitenkin huomioiden, että työstettäessä terä ei törmää leukoihin. Hyvä tapa leukojen kiristämiseen olisi käyttää momenttiavainta ja katsoa taulukosta arvo millä voimalla leuoissa olevat kuusiokolopultit pitää kiristää, tällöin kaikki leuat tulevat yhtä piukkaan kiinni. Leukojen painetta pystyy koneissa säätelemään. Leukojen paine puristaa kappaletta kiinni eri voimalla ja painetta säädettäessä on hyvä huomioida kappaleen koko ja se onko kyseessä umpiaihio vai sellainen kappale jossa on jo reikä valmiina. Muista, että jos ohutseinämäisessä kappaleessa on liikaa painetta leuoissa, niin leuat puristavat kappaleen soikeaksi. Liian pienet paineet saattavat aiheuttaa vaaratilanteen, jos kappale lähtee ajon aikana irti. Leukojen paineen säädin ja painemittari kuvassa.

6 Työkalun vaihto makasiiniin Jos haluat päivän loputtua työkalun makasiiniin, niin paina mdi päälle ja työkalun vaihto 0 ja input. Älä koskaan vaihda työkalua siten, että kutsut sellaisen työkalupaikan, jossa ei ole mitään työkalua. Jos näin kuitenkin käy, tulee hälytys Nro: 1208 (työkalun sovitusvirhe s.lukit.) Hälytyksen saat poistettua kun vaihdat MDI:llä sellaisen työkalun paikalle, mikä on makasiinissa. Jos samassa paikassa on käytössä useampi työkalu, niin saat työkalun vaihdettua näin.. Teräpaikalla 38 on kolme terää erotettu kirjaimilla A, B ja C. vaihtaessasi B terän paina 38.2, numero kaksi tulee siitä kun se on aakkosten toinen kirjain.

7 Uuden työkalun laitto Laita uudet työkalut makasiinin kautta. Tee ensin työkalusta tiedot koneelle. Esim. mene kursorilla 9 työkalun kohdalle paina editointi, työkalun määritys, valitse työkaluksi pora, laita sen halkaisija esim. 10,2, törmäys kohtaan normaali, TU-koodiksi laita A, pituus lukema tulee kun mittaat terän. K-kulma 120 astetta. Loppuihin kohtiin ei ole pakko laittaa mitään. Kun tiedot ovat valmiina voit mennä laittamaan työkalun paikalleen makasiiniin. Mene koneen taakse, laita manuaalinen puoli päälle, käännä avain ykkös asentoon, paina MG ja haluamasi teränumero ja sitten paina enter. kun makasiini pyörittää oikean kohdan aukaise ovi ja laita työkalu paikalleen kuvan osoittamassa asennossa.

8 Työkalun vaihto Mene koneen taakse, laita manuaalinen puoli päälle, käännä avain ykkös asentoon, paina MG ja haluamasi teränumero ja sitten paina enter. kun makasiini pyörittää oikean teräpaikan aukaise ovi ja laita työkalu paikalleen Työkalusirun käyttö aseta työkaluun siru annettujen ohjeiden mukaan ja kiinnitä se loctitellä paikalleen tee työkalusta normaalit työkalutiedot ensin ja laita se sitten makasiiniin ja mittaa terä vaihtaessasi sirullista terää paina out ja ota terä pois kun laitat terän takaisin makasiiniin paina in ja laita terä paikalleen kone laittaa automaattisesti tiedot koneelle paina ID kone lukee sirun tiedot tarkista näytöstä, että siellä on ID:n kohdalla lukema Makasiinia saat pyöritettyä kun laitat makasiinin manuaalikäytölle ja avain oikeaan asentoon, sen jälkeen paina MG ja haluamasi teräpaikka ja paina enter nappia. Avaa ovi muista painaa oven aukaisu painiketta ja laita terä paikalle tai ota pois.

9 Työkalun mittaus valitse mitattava työkalu paina työkalutiedot työkalun mittaus mittayksikkö ulos vie terä lähelle mittauspäätä paina tk. as. mittaus aktiiviseksi paina nuolella mittaussuunta paina nuolta niin kauan kunnes kuuluu piippaus siirrä käsipyörillä terä kauemmas mittapäästä ja vie mittayksikkö sisään kun olet mitannut kaikki työkalut

10 Lastukontti Koneen lastunkuljetin kuljettaa lastut lastukonttiin. Kontti tyhjennetään lastujenkeräyspaikkaan. Lastukonttiin ei pidä heittää mitään ylimääräistä, roskille on ihan omat paikkansa. Huomioi, että joissakin paikoissa saatetaan eri raaka-ainelastut kerätä erikseen. Jos esim. alumiini ja kuparilastut kerätään erikseen niin älä laita lastukonttiin silloin mitään muuta lastua. Ole varovainen lastuja käsiteltäessä ettet saa haavoja käsiisi. Lastukoukut on tarkoitettu pitkien lastujen käsittelyyn.

11 Sorvin kytkimiä 1. Pikaliikkeen muutoskytkin. Kuvassa ylärivi vasemmalla puolella ensimmäinen nappula. Erittäin tärkeä ohjelman sisäänajossa. Tämän kytkimen avulla pystyt muuttamaan nopeutta millä vauhdilla terä lähestyy työstettävää kappaletta. Pitäessäsi sisäänajon aikana kytkintä pienemmällä prosentilla ehdit reagoimaan jos terällä on vaara törmätä kappaleeseen. 2. Työstösyötön muutoskytkin. Kuvassa vasemmalla ylärivissä toinen näppäin. Säätää työstön syöttönopeuden. Voit ajon aikana säätää syöttöä tarpeen mukaan. 3. Työkalun kiinnitys/irroituskytkin. Kuvassa vasemmalla ylärivillä kolmas näppäin. Toimii ainoastaan käsikäyttötilassa. 4. Karan/jyrsinkaran muutosnäppäin pienentää nopeutta. Kuvassa ylärivillä nuoli ylöspäin näppäin. 5. Karan/jyrsinkaran muutosnäppäin suurentaa nopeutta. Kuvassa ylärivillä nuoli alaspäin näppäin. 6. Karan/jyrsinkaran pysäytysnäppäin. Kuvassa ylärivillä punainen näppäin. Pysäyttää karan/ jyrsinkaran kun kone on käsikäyttötilassa 7. Karan/jyrsinkaran käynnistysnäppäin. Kuvassa ylärivillä kolmas oikealta näppäin. Käynnistää karan/ jyrsinkaran kun kone on käsikäyttötilassa 8. Karan/jyrsinkaran kiertosuunnan vaihtonäppäin. Kuvassa ylärivillä toinen oikealta näppäin. Valitsee kiertosuunnan kun kone on käsikäyttötilassa. Kun näppäimen taustavalaistus on päällä, kara/jyrsinkara pyörii taaksepäin. Kun taustavalaistus on pois päältä kara/jyrsinkara pyörii eteenpäin. 9. Käsikäyttöinen pulssipyörä. Kuvassa vasemmalla alhaalla. Määrittää akselin liikkeen suunnan ja etäisyyden kun kone on käsikäyttötilassa. 10. Akselin valintakytkin. Kuvassa vasemmalla kytkin, jossa on merkittynä eri akselit. Valitsee siirrettävän akselin kun kone on käsikäyttötilassa. Jos kytkin on OFF asennossa, syöttötoimintoa ei tapahdu vaikka pyörää käännettäisiin.

12 11. Syötön keskeytysnäppäin. Kuvassa vasemmalla alhaalla punainen näppäin. Keskeyttää akselin syötön, kun kone on automaattitilassa. 12. Työkierron käynnistysnäppäin. Kuvassa vasemmalla alhaalla vihreä näppäin. Käynnistää koneen automaattitilassa (plus) X-akseli on ylärevolverin pystysuora liikerata. Kuvassa kirjain X ylhäällä. Liike suuntautuu ylöspäin, poispäin karan keskustasta 14. (miinus) Z-akseli on ylärevolverin pituussuuntainen liikerata. Kuvassa kirjain Z vasemmalla. Liike suuntautuu kohti istukkaa 15. +(plus) Z-akselin liike suuntautuu poispäin istukasta. Kuvassa kirjain Z oikealla. 16. (miinus) X-akselin liike suuntautuu alaspäin kohti karan keskustaa. Kuvassa kirjain X alhaalla (plus) Y-akseli on ylärevolverin poikittaissuuntainen liikerata. Kuvassa kirjain Y ylhäällä. Merkitsee eteenpäin suuntautuvaa liikettä, kohti etuosaa 18. (miinus) Y-akselin liike taaksepäin kohti takaosaa. Kuvassa kirjain Y alhaalla. 19. Lastunkuljettimen käynnistysnäppäin. Kuvassa oikealla keskimmäinen valkoinen näppäin. Käynnistää kuljettimen kun painat näppäintä ja uudelleen painettaessa kuljetin pysähtyy 20. Työkalun valintanäppäin. Valitsee ylärevolveriin kytketyn työkalun suunnan vaaka tai pystyasentoon, kun kone on käsikäyttötilassa. Kuvassa oikealla alhaalla alin näppäin.

13 Reset palauttaa NC-yksikön alkutilaan. Jos näyttöön tulee hälytys, poista hälytyksen aiheuttaja ja paina sen jälkeen tätä näppäintä hälytyksen peruttamiseksi. VFC muuttaa ohjelmaan asetetut työstöolosuhteiden arvot (kehänopeus, syöttönopeus) muutosnäppäimillä asetettuja arvoja vastaaviksi. Jos näppäintä painetaan sen jälkeen kun, kara/jyrsinkaran pyörimisnopeus tai työstön syöttönopeus on säädetty automaattisen toimintatilan aikana, ohjelmaan asetetut arvot muutetaan automaattisesti muutosarvoja vastaaviksi MF1 ja MF2 ovat lisätoiminta näppäimiä joiden avulla voidaan käyttää koneen lisätoimintoja Nuolinäppäimien avulla voit siirtää kohdistimen eri kohtiin (yläpuolella olevalle riville, alapuolella olevalle riville, oikealle ja vasemmalle) Sivunäppäimet Page näyttää sivun ylöspäin ja alaspäin. Mazatrol ohjelmassa page nappula nuolet ylöspäin siirtää kohdistimen edellisen yksikön alkuun ja nuolet alaspäin siirtää seuraavan yksikön alkuun

14 CANCEL Tietojen peruutusnäppäin. Näppäintä painettaessa kohdistimen kohdalla olevat tiedot poistetaan INPUT syöttönäppäin syöttää annetut tiedot muistiin. Paina näppäintä sen jälkeen kun olet syöttänyt haluamasi tiedot EOB asettaa vaiheen päättymiskomennon ohjelmatietoihin OSOITE/NUMERONÄPPÄIMET näppäimillä syötetään kirjaintiedot ja numerotiedot CLEAR Tyhjentää tietoja. Jos olet näppäillyt vääriä tietoja poista ne tällä nappulalla ALT W näyttää ikkunan LCD näytössä

15 1. Kytkee lastuamisnesteen päälle ja pois päältä. Hanankuva STOP 2. Lastuamisnestejärjestelmän valikkonäppäin. Hanankuva 3. Lisätoimintonäppäin, käytetään yhdessä MF 2 kanssa samanaikaisesti. MF1 4. Koneen valikkonäppäin, näppäintä painettaessa näytölle tulee valikko, josta voidaan ohjata koneen toimintoja. Jakoavain 1 5. Lause kerralla ajonäppäin, paina tästä kun haluat suorittaa ajon vaihe kerralla. SINGLE 6. Koneen valikkonäppäin, näppäintä painettaessa näytölle tulee valikko, josta voidaan ohjata koneen toimintoja. Jakoavain 2 7. Lisätoimintanäppäin, käytetään yhdessä MF 1 kanssa samanaikaisesti. MF 2 8. Pikaliikenäppäin, paina näppäintä ja sen jälkeen haluamaasi akselia. Liike tapahtuu valitulla akselilla haluamaasi suuntaan. RAPID

16 9. Kone siirtyy kotiaseman toimintatilaan. Home Paina näppäintä ja paina sen jälkeen halutun akselin siirtonäppäintä. Valittu akseli palaa sille asetettuun kotiasemaan 10. Tätä näppäintä käytetään vain EIA-/ISO ohjelmilla. Tape Paina näppäintä kun haluat suorittaa ohjelman, joka on talletettu mikrolevylle tai muille ulkoisille laitteille 11. Automaattinen toimintanäppäin, joka valitsee automaattisen toimintatilan. Memory Paina näppäintä kun haluat suorittaa NC-yksikössä olevia ohjelmia 12. Näppäintä painettaessa jokaisen käsikäyttöisen pulssisyöttökahvan yksittäinen liike vastaa 0,1mm muutosta valitulla akselilla. Kädenkuva x Näppäintä painettaessa jokaisen käsikäyttöisen pulssisyöttökahvan yksittäinen liike vastaa 0,01mm muutosta valitulla akselilla. Kädenkuva x Näppäintä painettaessa jokaisen käsikäyttöisen pulssisyöttökahvan yksittäinen liike vastaa 0,001mm muutosta valitulla akselilla. Kädenkuva x Näppäintä painettaessa jokaisen käsikäyttöisen pulssisyöttökahvan yksittäinen liike vastaa 0,0001mm muutosta valitulla akselilla. Kädenkuva x Tämän näppäimen ollessa aktiivinen voit suorittaa erilaisia toimintoja mitä näppäilet koneelle esim. teränvaihdon, B-akselin käännön ym. MDI

17 Kärjen käyttö Kärkipylkkä on Nc-ohjattu Jos sinulla on keskiö kappaleessa, voit ajaa kärjen manuaalisesti suoraan kiinni kappaleeseen, koneesta kuuluu piippaus kun se on paikallaan. Sen jälkeen mene asennus sivulle, sitten kärkipylkän opetus ja paina input. Jos teet ohjelmalla kärjen ajon M741, ohjelmoi kärki ensimmäiseen paikkaan, teksti asennussivulla ajaa kärkip. AS 1 M32 kärki menee taakse M742 kärki menee toiseen paikkaan

18 Kun ohjelma on valmis ota nollapiste kappaleeseen muista muuttaa näytölle tekemäsi ohjelmanumero vie pääliajoterä lähelle kappaleen päätyä käsipyörien avulla, laita kappale pyörimään, ota kosketus Z-akselia liikuttamalla vie terä x-akselilla irti kappaleesta ja pysäytä kone mene asennussivulle mene nuolilla Z-korj. kohdalle paina sivun alalaidasta kohtaa opetus (muuttuu punaiseksi)ja laita 2 ja paina input(jos otat tasosta kaksi milliä pois) nyt koneessa on nollapiste mene nuolilla leuat kohdalle ja laita 1 (sivun alalaidassa on leukatietoja kohta jota painamalla pääset muokkaamaan erilaisille leuoille tietoja, tässä tapauksessa kovat leuat ovat numerolla 1 leukatiedoissa) mene kiinnitys halkaisija kohtaan ja laita siihen raaka-aineen isoin halkaisija, kun nollapiste, leukatiedot ja kiinnityshalkaisija on laitettu, niin näet virtuaalikoneistuksesta hyvin miten ajo menee Kappaleen ajo memory päälle laita pikaliikkeet pienelle paina näytön vihreästä nappulasta ajo päälle, pidä silti toinen sormi viereisen punaisen nappulan lähellä, että pystyt pysäyttämään siitä ajon jos ajo ei suju oikealla tavalla aja varovasti pikaliikkeet pienellä ja katso, että terä menee oikein kun kaikki vaiheet testattu ja mitattu voit seuraaviin kappaleisiin laittaa pikaliikkeen sataan

19 Poraus kappaleen päätyyn Porausvaihe, 4 kappaletta 8,5mm 20mm syviä reikiä kappaleen päätyyn 70mm halkaisijalle valitse poraus XC-työkierto tekee reiät kappaleen päähän halkaisija 8,5 syvyys 20 viiste laita 1mm kone antaa ehdotukset terille keskiöpora ja pora X-Y suorakaiteen muotoinen ohjelmointikuvio ilman valintaa normaali kaari ensin reikäpiirin säde 35 alkupiste C 0 kysyy montako reikää 4 kpl seuraavan kulman asteluku 90 Q laita 0 R laita 0 M 153 läpijäähdytys

20 Poraus vinoreikä 60 astetta 8kpl 15mm syviä 8,5mm reikiä 92 mm halkaisijalle 67mm päähän kappaleen päädystä /C-työkierto tekee reiät vinoon slant degree astekulma eli 90-30=60 astetta halkaisija 8,5 syvyys 15 viiste 1 kaari alkupiste R 46 alkupiste C 0 alkupiste Z 67 alkupiste Y 0 reikien määrä 8 seuraavan pisteen kulma 45 Q ja R 0

21 Kierrereikien teko kappaleen kylkeen Kierrereiät M6 x 12mm syviä 8 kappaletta halkaisijalle 110mm kappaleen kylkeen 35mm päähän kappaleen päädystä valitse poraus ZC-työkierto tekee reiät kappaleen kylkeen Kierteen nim. M6 Ulko halkaisija 6 syvyys 12 viiste laita 1,5mm kone antaa ehdotukset terille pora, keskiöpora ja kierretappi valitse kaari ensin reikäpiirin säde 55 alkupiste 0 laita Z mittaan 35 laita Y 0 kysyy montako reikää 8 kpl seuraavan kulman asteluku 45 Q laita 0 R laita 0 M 153 läpijäähdytys

22 Kiilauran teko Kiilauran pituus 51mm kiilaura alkaa 3mm päästä kappaleen päädystä Kiilauran koko 8D10 (+0,04-+0,098) aloita kiilauran ohjelmointi paina taso koneistus paina ura ZY-valitaan asema C vastaa 0 ja paina input työvara Z-akselilla eli kysyy uran kokonaissyvyyttä laita 4.1 ja paina input (kappaleen halkaisija 25mm ja kiilauran halkaisija mitta 21-0,2) kysyy uran leveyttä laita toleranssin puoliväli 8,06 ja paina input pinnanlaatu pohjassa vähintään 4, (jos laitat huonomman, ohjelma ei viimeistele uraa ollenkaan) pinnanlaatu reunassa vähintään 4 viimeistelyvara Z 0,06 ja paina input (tehdään 8mm terällä, ei voi laittaa enempää viimeistelyvaraa) viimeistelyvara R 0,02 ja paina input kuvion muoto 0 (suora muoto) 1. työkalun tyyppi tulee ehdotus varsijyrsin paina input (rouhinta ja viimeistely tehdään samalla terällä R rouhinta F viimeistely terätiedon edestä löytyvät kirjaimet) 2. nimellishalkaisija 8 ja paina input 3. työkaluluettelokoodi A 4. työstönjärjestysnumero tähän ei tarvitse laittaa mitään ohita painamalla input lastun syvyys paina automaattinen asetus 5. leikkuunopeus 100 ja paina input

23 6. syöttö 0,15 ja paina input 7. M koodi jos terässä on läpijäähdytys laita M153 muuten M8 eli nyt laita M8 8. ohita kaksi seuraavaa M-koodi kohtaa painamalla input sama terä viimeistelee nyt uran eli toista kohdat 1-8 suora tason siirto R laita 8,5 (halkaisija 25-2xsyvyys 4mm=17:2=8,5) alkupiste Z laita 7 (terä 8mm sen säde 4+3=7 kiilaura alkaa 3mm päästä) alkupiste y 0 ja paina input kulma Z-akselin suhteen ohita tämä kohta esim. painamalla input Z-akselin suuntavertori ohita tämä kohta esim. painamalla input Y-akselin suuntavertori ohita tämä kohta esim. painamalla input leikkauspiste ohita tämä kohta esim. painamalla input kulman pyöristys ohita tämä kohta esim. painamalla input pinnanlaatu laita 5 ja paina input suora loppupiste Z 50 ja paina input (kiilauran pituus 51mm alkaa 3mm kappaleen päädystä eli 54mm-puolet terän säteestä=50) ohita muut kysymykset painamalla input ja vasta pinnanlaadun kohdalle laita 5 ja paina input

Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje

Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje Vakuumilaiteen saa asentaa ja sitä käyttää kerrallaan vain yksi henkilö. Sitä ei ole suunniteltu monelle yhtäaikaiselle käyttäjälle. Laitteen osat 1. Virtajohto

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Tutustuminen tuotantolinjastoon

Tutustuminen tuotantolinjastoon Tutustuminen tuotantolinjastoon Hands-on harjoitus 1 1 Tehtävät 2 Tuotantolinjasto yleisesti 2.1 Asemien käsitteleminen (Kuva 1) 2.2 Tuotantolinjaston toiminta 3 Jakeluaseman kuvaus 4 Testausaseman kuvaus

Lisätiedot

SONY MZ-R700 MiniDisc-tallennin

SONY MZ-R700 MiniDisc-tallennin SONY MZ-R700 MiniDisc-tallennin 1 1. Virtaa laitteeseen Laite toimii akulla tai yhdellä AA-kokoisella paristolla. Akulla laite äänittää 4 tuntia, paristolla 9 tuntia. Akulla laite toistaa 13 tuntia, paristolla

Lisätiedot

TIEHÖYLÄN TERÄN KALTEVUUDEN SÄÄTÖJÄRJESTELMÄ GRADER WATCHMAN. Käyttöohjeet

TIEHÖYLÄN TERÄN KALTEVUUDEN SÄÄTÖJÄRJESTELMÄ GRADER WATCHMAN. Käyttöohjeet TIEHÖYLÄN TERÄN KALTEVUUDEN SÄÄTÖJÄRJESTELMÄ GRADER WATCHMAN Käyttöohjeet 2 Sisällysluettelo sivu 1. Käyttötarkoitus 3 2. Terän kaltevuuden säätöjärjestelmän rakenne 4 3. Tekniset tiedot 4 4 Tiehöylän

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

Puukon valmistaminen. terän takominen helan valmistaminen lestin ja kahvan valmistaminen tupen ompelu

Puukon valmistaminen. terän takominen helan valmistaminen lestin ja kahvan valmistaminen tupen ompelu Puukon valmistaminen terän takominen helan valmistaminen lestin ja kahvan valmistaminen tupen ompelu Terän takominen kuumenna taottava rauta ahjossa keltaiseksi pidä rauta hehkuvan hiilikasan sisällä älä

Lisätiedot

Käyttöpaneelin käyttäminen

Käyttöpaneelin käyttäminen Tässä jaksossa on tietoja käyttöpaneelin käytöstä, tulostimen asetusten muuttamisesta ja käyttöpaneelin valikoiden sisällöstä. 1 Useimpia tulostimen asetuksia voi muuttaa sovellusohjelmasta tai tulostinajurista.

Lisätiedot

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä.

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. 1 Valokuvien, diojen ja filminegatiivien skannaus ION PICS 2 PC Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. ION PICS 2 PC skannerilla voit skannata valokuvia, dioja ja filminegatiiveja tietokoneelle

Lisätiedot

Käyttöohjeet Ilmatäytteinen poreallas

Käyttöohjeet Ilmatäytteinen poreallas Käyttöohjeet Ilmatäytteinen poreallas Sisältö 1. Johdanto... 3 2. Altaan asennus... 3 3. Altaan puhallus... 3 4. Altaan täyttäminen... 5 5. Pumppuyksikön käyttäminen... 6 6. Altaan käyttäminen ja vinkkejä...

Lisätiedot

5. Alaindeksi 6. Yläindeksi 7. Poista muotoilut 8. Tasaa teksti vasemmalle

5. Alaindeksi 6. Yläindeksi 7. Poista muotoilut 8. Tasaa teksti vasemmalle OHJELMAN ESITTELY OHJELMAN OSAT JA TERMINOLOGIA Valikkorivi Tekstikursori Pikapainikkeet Viivain Vierityspalkit = pienentää ikkunan alas = suurentaa ikkunan = sulkee ikkunan TYÖKALURIVIEN PAINIKKEET 1.

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

KL1000 OHJELMOINTI- JA KÄYTTÖOHJEET

KL1000 OHJELMOINTI- JA KÄYTTÖOHJEET KL1000 OHJELMOINTI- JA KÄYTTÖOHJEET LUKON YLEISET TIEDOT Ohjeen yhteensopivuus Tämä ohje on vasenkätiselle lukolle valmistuspäivästä 4/2014 alkaen. Muiden versioiden koodit ovat erilaiset. Lukkojen asetukset

Lisätiedot

Uudet sorvi-postprosessorit

Uudet sorvi-postprosessorit Uudet sorvi-postprosessorit Uudet postprosessorit on tehty uudelle NeoPost järjestelmälle, joten niissä on nykyaikainen Windowskäyttöliittymä helpottamassa tietojen syöttöä. Syötettyjen arvojen sopivuus

Lisätiedot

SEIKO. PARISTONVAIHTO-OHJE Cal. 4F (naisten)/8f (miesten)

SEIKO. PARISTONVAIHTO-OHJE Cal. 4F (naisten)/8f (miesten) PERPETUAL SEIKO KALENTERIKELLON PARISTONVAIHTO-OHJE Cal. 4F (naisten)/8f (miesten) Huom: Käytä tiivisteellä varustettuja CR1612 ja BR2412-paristoja vaihtaessasi paristoa Cal. 4F ja n kelloihin. Pariston

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

Moottorin kierrosnopeus Tämän harjoituksen jälkeen:

Moottorin kierrosnopeus Tämän harjoituksen jälkeen: Moottorin kierrosnopeus Tämän harjoituksen jälkeen: osaat määrittää moottorin kierrosnopeuden pulssianturin ja Counter-sisääntulon avulla, osaat siirtää manuaalisesti mittaustiedoston LabVIEW:sta MATLABiin,

Lisätiedot

Tällä ohjelmoitavalla laitteella saat hälytyksen, mikäli lämpötila nousee liian korkeaksi.

Tällä ohjelmoitavalla laitteella saat hälytyksen, mikäli lämpötila nousee liian korkeaksi. Lämpötilahälytin Tällä ohjelmoitavalla laitteella saat hälytyksen, mikäli lämpötila nousee liian korkeaksi. Laite koostuu Arduinokortista ja koekytkentälevystä. Hälyttimen toiminnat ohjelmoidaan Arduinolle.

Lisätiedot

Ecodan NG C-Generation. Käynnistysopas

Ecodan NG C-Generation. Käynnistysopas Ecodan NG C-Generation Käynnistysopas Käytettäväksi asennusoppaan rinnalla Varmista että sähkökytkennät ovat oikein ja että Dip-kytkimet ovat oikeissa asennoissa ennen kuin sähköt kytketään päälle. HUOM!

Lisätiedot

Osa 7: Hahmojen ohjelmointi ja hienosäätö

Osa 7: Hahmojen ohjelmointi ja hienosäätö 1 Osa 7: Hahmojen ohjelmointi ja hienosäätö Tässä luvussa käymme läpi perusohjelmoinnin alkeita. - Ensimmäisenä koduhahmon ohjelmointia. 1. Program -osiossa tapahtuu itse se koodin kirjoitus, missä määrätään

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

JOHNSON CONTROLS. Maalämpösäädin KÄYTTÖOHJE

JOHNSON CONTROLS. Maalämpösäädin KÄYTTÖOHJE JOHNSON CONTROLS Maalämpösäädin KÄYTTÖOHJE Ohjekirjassa perehdytään tarkemmin maalämpökoneen toimintaan ja asetuksiin. Noudattamalla ohjekirjan ohjeita saatte parhaimman hyödyn laitteestanne, sekä varmistatte

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. KONICA MINOLTA DI251F http://fi.yourpdfguides.com/dref/590228

Käyttöoppaasi. KONICA MINOLTA DI251F http://fi.yourpdfguides.com/dref/590228 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. KONICA MINOLTA CF9001

Käyttöoppaasi. KONICA MINOLTA CF9001 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle KONICA MINOLTA CF9001. Löydät kysymyksiisi vastaukset KONICA MINOLTA CF9001 käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot,

Lisätiedot

Käyttöohje CONDUCTOR

Käyttöohje CONDUCTOR CONDUCTOR TASO 1 W1 1 2 Oikeudet muutoksiin pidätetään. 20090514 www.swegon.fi Tietoa CONDUCTORista CONDUCTOR on säätöjärjestelmä huonelämpötilan ohjaukseen. Voit itse luoda miellyttävän sisäilmaston säätämällä

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 1, valokuvien muokkaus tutuksi

Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 1, valokuvien muokkaus tutuksi Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 1, valokuvien muokkaus tutuksi Valokuvien muokkaaminen Käynnistettyäsi Picasa-ohjelman, eteesi avautuu niin sanottu arkistonäkymä. Näet täältä olemassa olevia valokuvia.

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

KL1200 OHJELMOINTI- JA KÄYTTÖOHJEET

KL1200 OHJELMOINTI- JA KÄYTTÖOHJEET KL1200 OHJELMOINTI- JA KÄYTTÖOHJEET LUKON YLEISET TIEDOT Ohjeen yhteensopivuus Tämä ohje on oikeakätiselle lukolle. Pystymallisen lukon koodit ovat erilaiset. Lukkojen asetukset toimituksen yhteydessä

Lisätiedot

HDS Gen3 Pikaopas. Yleiskuvaus. Nro Näppäin Toiminto

HDS Gen3 Pikaopas. Yleiskuvaus. Nro Näppäin Toiminto HDS Gen3 Pikaopas FI Yleiskuvaus 1 4 6 5 7 2 3 8 9 10 11 Nro Näppäin Toiminto 1 Kosketusnäyttö 2 Sivut-näppäin Aktivoi aloitussivun Kohdistin- Siirtää kohdistinta, siirtyy valikkokohteissa ja säätää arvoja

Lisätiedot

SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen

SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen RDS - ohjeet 1 (18) SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen Näytteenoton aloittaminen Shuttlen säädöt robotilla Telineen vaihto Näytteenoton lopettaminen Näyteraportin

Lisätiedot

DICENTIS Konferenssijärjestelmä

DICENTIS Konferenssijärjestelmä DICENTIS Konferenssijärjestelmä fi Käyttöopas DICENTIS Sisällysluettelo fi 3 Sisällysluettelo 1 Turvallisuus 4 2 Tietoja tästä käyttöoppaasta 5 2.1 Kohdeyleisö 5 2.2 Tekijänoikeus ja vastuuvapautuslauseke

Lisätiedot

SUOMEN EKONOMIEN CRM-OHJEET YHDISTYKSILLE

SUOMEN EKONOMIEN CRM-OHJEET YHDISTYKSILLE SUOMEN EKONOMIEN CRM-OHJEET YHDISTYKSILLE 1 SUOMEN EKONOMIEN CRM-KÄYTTÖOHJE YHDISTYKSILLE (ohjeen sisältämät jäsenet ovat testidataa, eivätkä perustu aitoihin jäsenyyksiin) Tervetuloa käyttämään Suomen

Lisätiedot

EF70-200mm f/4l USM FIN. Käyttöohjeet

EF70-200mm f/4l USM FIN. Käyttöohjeet EF70-200mm f/4l USM FIN Käyttöohjeet Kiitämme Canon-tuotteen hankinnasta. Canon EF70-200mm f/4l USM -objektiivi on Canon EOS -kameroille kehitetty pienikokoinen, tehokas telezoom-objektiivi. USM on lyhennys

Lisätiedot

Fortum Fiksu Mittaava, etäohjattava sähkökytkin sisäkäyttöön Käyttöohjeet

Fortum Fiksu Mittaava, etäohjattava sähkökytkin sisäkäyttöön Käyttöohjeet Fortum Fiksu Mittaava, etäohjattava sähkökytkin sisäkäyttöön Käyttöohjeet Sisällys 1 Fortum Fiksu -järjestelmään liitettävä mittaava pistorasiakytkin sisäkäyttöön 2 Asentaminen 2.1 Kytkimen liittäminen

Lisätiedot

1. Avaa DVD/VHS-laitteen etupaneelin suojakansi, jos se on kiinni.

1. Avaa DVD/VHS-laitteen etupaneelin suojakansi, jos se on kiinni. 1 Olethan tutustunut laitteen käyttösääntöihin ennen digitoinnin aloittamaista! Seuraa ohjetta huolellisesti vaihe vaiheelta. 1. Avaa DVD/VHS-laitteen etupaneelin suojakansi, jos se on kiinni. näyttö DVD/VHS-laitte

Lisätiedot

Liveseuranta (1/9) Suomen Palloliiton Tampereen piiri

Liveseuranta (1/9) Suomen Palloliiton Tampereen piiri Liveseuranta (1/9) Liveseuranta on kätevä tapa hoitaa ottelupöytäkirjan täyttäminen jo itse ottelun aikana. Suosittelemme sen käyttämistä sarjasta riippumatta, jolloin kaikki tarpeellinen pystytään tekemään

Lisätiedot

TTY TKT-1110 Mikroprosessorit TKT. HEW-ohjeet ver 1.0

TTY TKT-1110 Mikroprosessorit TKT. HEW-ohjeet ver 1.0 Johdanto Nämä ohjeet opastavat sinut tekemään kurssiin TKT-1110 Mikroprosessorit liittyvät harjoitustyöt. Ohjeet sisältävät kolme osiota. Ensimmäisenä esitellään projektin luonti, mikä tehdään ainoastaan

Lisätiedot

PipeSpy Putki- ja rakennekamera. Asennus- ja käyttöohjeet

PipeSpy Putki- ja rakennekamera. Asennus- ja käyttöohjeet PipeSpy Putki- ja rakennekamera Mallinumero: 7B20 Asennus- ja käyttöohjeet Lue nämä ohjeet kokonaan ennen järjestelmän käyttöönottoa! Sisältö Tekniset tiedot... 3 Huomio... 3 Käyttökohteet... 3 Tunne työkalusi...

Lisätiedot

testo 460 Käyttöohje

testo 460 Käyttöohje testo 460 Käyttöohje FIN 2 Pikaohje testo 460 Pikaohje testo 460 1 Suojakansi: käyttöasento 2 Sensori 3 Näyttö 4 Toimintonäppäimet 5 Paristokotelo (laitteen takana) Perusasetukset Laite sammutettuna >

Lisätiedot

Jarruakseli, -vipu ja -holkki, vaihteistokotelo, lukitusruuvi sekä kahdeksan ruuvia

Jarruakseli, -vipu ja -holkki, vaihteistokotelo, lukitusruuvi sekä kahdeksan ruuvia RAKENNUSOHJE Jarruakseli, -vipu ja -holkki, vaihteistokotelo, lukitusruuvi sekä kahdeksan ruuvia 251 Lehden nro 60 mukana sait 13 uutta radio-ohjattavan F2007-autosi osaa. Osat ovat vaihteistokotelo, jarruakseli,

Lisätiedot

GO XSE Pikaopas. Etupaneeli. Järjestelmäasetukset-valintaikkuna. Nro Näppäin Toiminto

GO XSE Pikaopas. Etupaneeli. Järjestelmäasetukset-valintaikkuna. Nro Näppäin Toiminto GO XSE Pikaopas FI Etupaneeli 1 Nro Näppäin Toiminto 1 Virta Jos painiketta painetaan kerran, näyttöön avautuu Järjestelmäasetukset-valintaikkuna. Käynnistä tai sammuta yksikkö painamalla tätä painiketta

Lisätiedot

Säätökeskus RVA36.531

Säätökeskus RVA36.531 Säätökeskus Asennusohje 1. Johdanto Tämä ohje koskee säätökeskusta joka on tarkoitettu lämmönsäätöön pientaloissa jossa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä.ohje tulee säilyttää lähellä säädintä.. Säätökeskus

Lisätiedot

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla Kopiointiohjeita_VHS2DVD 17.3.2016 1 VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla I Kasetin luku Adobe Premiere Elements -ohjelmaan Kytke virta tietokoneeseen, näyttöön ja videolaitteeseen.

Lisätiedot

Versio 1. Hiilidioksidimittari 7787 Käyttöohje. Hiilidioksidimittari 7787 - Käyttöohje

Versio 1. Hiilidioksidimittari 7787 Käyttöohje. Hiilidioksidimittari 7787 - Käyttöohje Versio 1 Hiilidioksidimittari 7787 Käyttöohje Hiilidioksidimittari 7787 - Käyttöohje Sisällys Johdanto... 3 Pakkaussisältö... 3 LCD näyttö... 4 Painikkeet... 4 Toiminnot... 5 Käynnistys ja sammutus...

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

KESKITY! KÄYTÄ!! VAARA- ALUE ÄLÄ HÄIRITSE SORVAAJAA!! S O R V A U S. Jos ajatuksesi harhailevat, työturvallisuus ja työn laatu kärsivät.

KESKITY! KÄYTÄ!! VAARA- ALUE ÄLÄ HÄIRITSE SORVAAJAA!! S O R V A U S. Jos ajatuksesi harhailevat, työturvallisuus ja työn laatu kärsivät. Koneiden taulut: SORVI RECORD 1 S O R V A U S KESKITY! Jos ajatuksesi harhailevat, työturvallisuus ja työn laatu kärsivät. KÄYTÄ!! VAARA- ALUE ÄLÄ HÄIRITSE SORVAAJAA!! Koneiden taulut: SORVI RECORD 2 K

Lisätiedot

Käyttöohje Setera Office+

Käyttöohje Setera Office+ SNOM 370 Käyttöohje Setera Office+ 1. Puhelimen tärkeimmät näppäimet 4 3 5 2 1 1. Pito (Hold) : Laittaa puhelun pitoon, uudelleen painamalla ottaa pois pidosta. 2. Yhdistäminen (Transfer) : Painamalla

Lisätiedot

Digitaalinen eropainekytkin DPS Käyttöohje

Digitaalinen eropainekytkin DPS Käyttöohje MECAIR Digitaalinen eropainekytkin DPS Käyttöohje HUOMIO: Ennen tuotteen käyttöä sinun on luettava on tämä käyttöopas huolellisesti, jotta saat riittävää tietoa tuotteesta Tekniset tiedot Virransyöttö

Lisätiedot

Lukon asettelu Kotihälytin järjestelmään

Lukon asettelu Kotihälytin järjestelmään Lukon asettelu Kotihälytin järjestelmään Lukkojen EH-LP-808A, 908, 905 asettelu osaksi Kotihälytin järjestelmää Ennen asettelujen aloittamista: 1. Sormenjälkilukon (EH-LP-808A) tai koodilukon (EH-LP-908

Lisätiedot

Seuraavat toiminnot suoritetaan käyttämällä LG- tallentimen kaukosäädintä.

Seuraavat toiminnot suoritetaan käyttämällä LG- tallentimen kaukosäädintä. 1 Digitointi VHS-kasetilta DVD-Ievylle Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. Prosessi kestää niin kauan kuin VHS:n toisto kestää. Soittimessa voi käyttää DVD-R, DVD+R sekä uudelleen kirjoitettavia

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

Suodatin EUP(A,B,C) Vaihtosuodatin. Koko (bb) 11, 20, 21, 22, 30, 31, 32, 33, 40, 41, 42, 44, 50, 51, 52, 53

Suodatin EUP(A,B,C) Vaihtosuodatin. Koko (bb) 11, 20, 21, 22, 30, 31, 32, 33, 40, 41, 42, 44, 50, 51, 52, 53 Kun ilmassa oleva pöly erottuu suodattimeen, kasvaa virtausvastus, josta on seurauksena pienentynyt ilmavirta. Sen vuoksi on tarpeellista vaihtaa suodattimet säännöllisesti ilman epäpuhtauspitoisuuden

Lisätiedot

Tulostaminen koulun koneilta Sibelius-tulostimelle voi tulostaa seuraavilta koulun koneilta

Tulostaminen koulun koneilta Sibelius-tulostimelle voi tulostaa seuraavilta koulun koneilta Sibelius-tulostin Monistamossa on uusi tulostin nimeltään sibelius, joka korvaa vanhan topelius-tulostimen. Tällä uudella tulostimella on käytössä tulostusmäärien seuranta sekä henkilökohtainen tulostussaldo.

Lisätiedot

1: Virtalähteen johto (3x1.5mm) 2: 24V johto moottorien välille (2x1mm)

1: Virtalähteen johto (3x1.5mm) 2: 24V johto moottorien välille (2x1mm) Asentaaksesi portin moottorin, tee seuraavasti: 1: tuo 230V virtaa toiselle tolpalle, mahdollisimman lähelle moottoria. 2: yhdistä tolpat toisiinsa 2x1mm2 kaapelilla (ei sisälly pakettiin). Oranssi ICT25mm

Lisätiedot

Wine4U. Lisää elinikää viinillesi KÄYTTÖOHJE

Wine4U. Lisää elinikää viinillesi KÄYTTÖOHJE Wine4U Lisää elinikää viinillesi KÄYTTÖOHJE ESITTELY Onneksi olkoon Wine4U -viininannostelulaitteen hankinnasta. Wine4U on ammattikäyttöön suunniteltu laite, jonka tarkoituksena on pidentään viinin nautinta-aikaa

Lisätiedot

Kokoaminen. Pura kone pakkauksesta. Renkaat Asenna takapyörät napoihin asennettujen pyörämuttereiden avulla.

Kokoaminen. Pura kone pakkauksesta. Renkaat Asenna takapyörät napoihin asennettujen pyörämuttereiden avulla. Kokoamisohjeet: 9689995/BZ7C and 9689996/BZ4C Koneet, joissa on jokin seuraavista leikkuulaitteista: 96899945 TRD6B TunnelRam-leikkuulaite 96899946 TRD7B TunnelRam-leikkuulaite 96899950 CD6B Combi-leikkuulaite

Lisätiedot

Modulaatio-ohjauksen toimimoottori AME 85QM

Modulaatio-ohjauksen toimimoottori AME 85QM Modulaatio-ohjauksen toimimoottori AME 85QM Kuvaus AME 85QM -toimimoottoria käytetään AB-QM DN 200- ja DN 250 -automaattiisissa virtauksenrajoitin ja säätöventtiileissä. Ominaisuudet: asennon ilmaisu automaattinen

Lisätiedot

54e ph Lyhennetty käyttöohje

54e ph Lyhennetty käyttöohje Revisio 1.0 Käyttöohjekirja 20.02.2001 54e ph Lyhennetty käyttöohje Fisher-Rosemount Oy Pakkalankuja 6 Postitorvenkatu 16; PL 180 Kipparinkatu 5-7 01510 VANTAA 33101 TAMPERE 53100 LAPPEENRANTA Puh. 020

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje. v. 1.0

RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje. v. 1.0 RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje v. 1.0 Yleistä Rockstar lukijakäyttöliittymä Tuotteiden lukeminen lähtevään tilaukseen Tilaukseen kuulumattomat tuotteet Tuotteiden lukeminen tilauksesta

Lisätiedot

NOOX xperio herätyskello valvontakamera

NOOX xperio herätyskello valvontakamera NOOX xperio herätyskello valvontakamera Käyttöohje Ajan asetus Kun kellonaika on näytössä paina SET, ruudulla lukee nyt "2010" Aseta oikea aika UP ja DOWN näppäimillä ja paina SET uudelleen vahvistaakseni

Lisätiedot

LIITE 1 1. Tehtävänä on mallintaa kitara ohjeiden mukaan käyttäen Edit Poly-tekniikkaa.

LIITE 1 1. Tehtävänä on mallintaa kitara ohjeiden mukaan käyttäen Edit Poly-tekniikkaa. LIITE 1 1 HARJOITUS 1 Kitara Tehtävänä on mallintaa kitara ohjeiden mukaan käyttäen Edit Poly-tekniikkaa. Käsiteltävät asiat Edit Poly Muokkaus kuvan mukaan TurboSmooth Extrude 1. Tarkistetaan että mittayksiköt

Lisätiedot

HYVÄKSILUETTUJEN SUORITUSTEN REKISTERÖIMINEN

HYVÄKSILUETTUJEN SUORITUSTEN REKISTERÖIMINEN 1 HYVÄKSILUETTUJEN SUORITUSTEN REKISTERÖIMINEN Valitse Opintojen rekisteröinti -valikosta Hyväksilukeminen. Voit valita Näytettävät opinnot -osiosta, mitkä opiskelijan suorituksista näkyvät aktiivisina

Lisätiedot

Labyrintti. Pelihahmon toiminta. Piirrä pelihahmo (älä piirrä esim. sivusta, ettei hahmon tarvitse

Labyrintti. Pelihahmon toiminta. Piirrä pelihahmo (älä piirrä esim. sivusta, ettei hahmon tarvitse Labyrintti 1 Kerää aarteita labyrintista samalla kuin siellä liikkuu haamu. Seiniksi käyvät mm. vaaralliset laserit ja lava, mutta pienellä lisävaivalla niistä voi tehdä myös kiinteät ja vaarattomat Mallipeli

Lisätiedot

e t BLÄUER - NURMI 2003 versio 1.05

e t BLÄUER - NURMI 2003 versio 1.05 e t BLÄUER - NURMI 2003 versio 1.05 WWW.KASITYO.COM ONNISTUNUT JAKKARA 1. Listat ovat tasaisin välein ja naulat suorassa rivissä. Naulojen päät ovat puun sisässä, eikä yhtään naulaa vinossa. Naulauksessa

Lisätiedot

Tehtävä 2: Manipulaattoriaseman asennus, ohjelmointi ja käyttöönotto

Tehtävä 2: Manipulaattoriaseman asennus, ohjelmointi ja käyttöönotto Tehtävä 2: Manipulaattoriaseman asennus, ohjelmointi ja käyttöönotto Pisteet 25/100 t max 210 min Muistitikulla on lisämateriaalia! Tehtävän kuvaus Kilpailijapari vastaa tuotantolinjan (Handling station)

Lisätiedot

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä.

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. 1 Digitointi LP-levyltä CD-levylle (Ion CD Direct) Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. Soittimessa voi käyttää CD-R, CD+R, uudelleen kirjoitettavia CD-RW ja CD+RW levyjä. Yhdelle levylle voi

Lisätiedot

Samsung tarakka-akku Asennusohje

Samsung tarakka-akku Asennusohje Samsung tarakka-akku Asennusohje (voidaan soveltaa myös muihin tarakka-akkuihin) Kiinnitysosat: Asennus: Huom. Koska pyöriä on erilaisia, on nämä ohjeet suuntaa antavia. Lue ohjeet läpi ennen asennusta.

Lisätiedot

1. Käytä aina silmä-, kuulo- ja hengityssuojaimia. Kiinnitä aina laitteeseen pölynimuri vähentääksesi koneen ulkopuolelle pääsevän pölyn määrää.

1. Käytä aina silmä-, kuulo- ja hengityssuojaimia. Kiinnitä aina laitteeseen pölynimuri vähentääksesi koneen ulkopuolelle pääsevän pölyn määrää. 32 SKATEPAL PRO 3 PAKKAUKSEN PURKU JA ASENTAMINEN 1. Aseta kone vakaalle pöydälle 80 100 cm:n työskentelykorkeudelle. 2. Avaa yläkansi napsauttamalla koneen molemmilla puolilla olevia solkia. 3. Kannen

Lisätiedot

Liikennevalot. Arduino toimii laitteen aivoina. Arduinokortti on kuin pieni tietokone, johon voit ohjelmoida toimintoja.

Liikennevalot. Arduino toimii laitteen aivoina. Arduinokortti on kuin pieni tietokone, johon voit ohjelmoida toimintoja. Liikennevalot Laite koostuu Arduinokortista ja koekytkentälevystä. Liikennevalon toiminnat ohjelmoidaan Arduinolle. Ledit ja muut komponentit asetetaan koekytkentälevylle. Arduino toimii laitteen aivoina.

Lisätiedot

Sivunumerot ja osanvaihdot

Sivunumerot ja osanvaihdot Sivunumerot ja osanvaihdot WORD 2010 Sivu 1 / 11 Sivunumerot ja osanvaihdot HUOM ohje on tehty toimimaan WORD 2010 -tekstinkäsittelyohjelmalla. Ohje saattaa toimia tai olla toimimatta myös uudemmille tai

Lisätiedot

X-TRE Power Box. 1. Asennus

X-TRE Power Box. 1. Asennus X-TRE Power Box Asennus ja käyttöohje Malli XT-S01 Tuote käy seuraaviin SUZUKIN moottoripyöriin: GSX-R600 (2006-2010), GSX-R750 (2006-2010), GSX-R1000 (2005-2010), GSX1300R Hayabusa (2008-2010), B-King

Lisätiedot

2.1 Yksinkertaisen geometrian luonti

2.1 Yksinkertaisen geometrian luonti 2.1 Yksinkertaisen geometrian luonti Kuva 2.1 Tiedon portaat Kuva 2.2 Ohjelman käyttöliittymä suoran luonnissa 1. Valitse Luo, Suora, Luo suora päätepistein. 2. Valitse Pystysuora 3. Valitse Origo Origon

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEET 400 MAGNETIC

KÄYTTÖOHJEET 400 MAGNETIC KÄYTTÖOHJEET 400 MAGNETIC *4 *4 *4 N-3 M8*75L N-4 8*2T N-5 M8 Box Spanner(1) Vaihe 1: a. Asenna etuosan ja takaosan vakauttajat (J-3 ja I-3) neljällä lukkopultilla (N-3), neljällä puoliympyrän muotoisella

Lisätiedot

Opintokohteen luominen

Opintokohteen luominen Helsingin yliopisto WinOodi Sivu 1/6 Opintokohteen luominen Luo uusi opintokohde joko lisäämällä uusi opintokohde (Tapa 1) tai kopioimalla olemassaoleva opintokohde uudeksi (Tapa 2). Alkuvalmistelut: Hae

Lisätiedot

SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU

SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU Yleisimmät ongelmat CGI (Mukana) sovellus Sovelluksen päivittäminen Lataaminen ja asennus Kielen vaihtaminen Ympäristön vaihtaminen (tuotanto-testi) Uudelleenasennus Pakotettu

Lisätiedot

Document1 12/16/02 10:05 AM Page 1 KÄYTTÖOHJE TR-40. www.denver-electronics.com

Document1 12/16/02 10:05 AM Page 1 KÄYTTÖOHJE TR-40. www.denver-electronics.com Document1 12/16/02 10:05 AM Page 1 KÄYTTÖOHJE TR-40 www.denver-electronics.com Document1 12/16/02 10:05 AM Page 2 FINNISH KONTROLLI JA ELEMENTIT 1. Kasettiyksikkö 2. Asemavalikko 3. Teleskooppiantenni

Lisätiedot

HP LJ1100 /Canon LBP800

HP LJ1100 /Canon LBP800 HP LJ1100 /Canon LBP800 Asennusohje 1100COMPLETEKIT RY7-9090 separation pad kit RB2-4026 Pickup roller RB2-3912 Feeder roller V1.0 / 20.7.2005 1 Tärkeää Lue tämä ohje ensin läpi loppuun asti ja aloita

Lisätiedot

Webinaariin liittyminen Skype for

Webinaariin liittyminen Skype for Webinaariin liittyminen Skype for Business Web Appin kautta Ohjeet Sähköpostin Liity webinaariin tästä -linkki Kun klikkaat Osallistumisohjeet webinaariin -sähköpostiviestissä olevaa Liity webinaariin

Lisätiedot

AdobeConnect peruskäyttövinkkejä

AdobeConnect peruskäyttövinkkejä AdobeConnect peruskäyttövinkkejä Verkkotilaisuuden valmistelu ja kirjautuminen 1. Kytke kamera ja mikrofoni ennen tietokoneen käynnistystä a. Pöytäkoneessa laitteet kytketään aina TAKAPANEELIIN 2. Käynnistä

Lisätiedot

Helsingin yliopiston LUMA-keskus

Helsingin yliopiston LUMA-keskus Ohjeet salasanankyselijän ohjelmoimiseen Scratchilla 1. Ohjelmoidaan oma salasanankyselijä Scratch-ohjelmalla. Kyselijä kysyy salasanaa niin kauan, kunnes käyttäjä syöttää oikean salasanan. 2. Mene osoitteeseen

Lisätiedot

TigerStop Standard Digitaalinen Syöttölaite / Stoppari

TigerStop Standard Digitaalinen Syöttölaite / Stoppari Perkkoonkatu 5 Puh. 010 420 72 72 www.keyway.fi 33850 Tampere Fax. 010 420 72 77 palvelu@keyway.fi TigerStop Standard Digitaalinen Syöttölaite / Stoppari Malli Työpituus Kokonaispituus Standardi mm mm

Lisätiedot

Paperin koon määrittäminen

Paperin koon määrittäminen Lisävarusteena saatava painavan tulostusmateriaalin lokero korvaa lokeron 1. Ohjeet lokeron 1 irrottamisesta ja asentamisesta ovat kohdassa Lokeron 1 vaihtaminen. Raskaan tulostusmateriaalin lokero on

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE VEITO BLADE BLADE S BLADE MINI. Me emme ole vastuussa laitteen käytöstä, joka johtuu näiden ohjeiden laiminlyönnistä.

KÄYTTÖOHJE VEITO BLADE BLADE S BLADE MINI. Me emme ole vastuussa laitteen käytöstä, joka johtuu näiden ohjeiden laiminlyönnistä. KÄYTTÖOHJE VEITO BLADE BLADE S BLADE MINI NÄMÄ OHJEET TULEE LUKEA HUOLELLA JA SÄILYTTÄÄ MYÖHEMPÄÄ KÄYTTÖÄ VARTEN Me emme ole vastuussa laitteen käytöstä, joka johtuu näiden ohjeiden laiminlyönnistä. TÄRKEÄT

Lisätiedot

Ohjelmoi Arduino Grovella

Ohjelmoi Arduino Grovella Ohjelmoi Arduino Grovella Tomi Hukkalainen ja Kati Sormunen 25.9.2016 2016 Innokas 1 Tarvikkeet 25.9.2016 2016 Innokas 2 Tarvikkeet Näissä harjoituksissa käytetään Seeduino Lotus piirilevyä, jossa käytetään

Lisätiedot

E-RESULTS LITE -OHJEET

E-RESULTS LITE -OHJEET E-RESULTS LITE -OHJEET 1 ALKUVALMISTELUT Huolehdi ennen rastiesi pitoa, että Tulospalvelutietokoneen akku on ladattu täyteen Seuran EMIT-kortit ovat tallessa ja selkeästi erillään lähtöleimasimesta. Lähtö-

Lisätiedot

Luxomat PD4-M-TRIO-2DALI-1C-AP tai FP asennus ja säätöohje

Luxomat PD4-M-TRIO-2DALI-1C-AP tai FP asennus ja säätöohje Luxomat PD4-M-TRIO-2DALI-1C-AP tai FP asennus ja säätöohje Niclas Nylund 13.4.2016 PD4-M-TRIO-2DALI/DSI-1C tunnistin Tunnistin on erityisesti koululuokkiin suunniteltu läsnäolotunnistin tunnistin. Tunnistin

Lisätiedot

High Definition Car DVR X109

High Definition Car DVR X109 High Definition Car DVR X109 Ohjekirja Kameran kaaviokuva Painiketoiminnot Kamerassa samoilla näppäimillä on useita eri toimintoja riippuen valikosta. Alla on käyty näppäimet ja niiden toiminnot läpi.

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

C1000D-lukon käyttöohje

C1000D-lukon käyttöohje 2016 Prosella Scandinavian Oy 010 2311 270 www.prosella.com info@prosella.com C1000D-lukon käyttöohje Sisällyslue elo Lukon rakenne ibutton-avaimet Lukkojen käyttöönotto 3 4 4 Omistaja-avaimen rekisteröinti

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

Päivähoitohakemus ja esikouluun ilmoittautuminen asioijan käyttöohje

Päivähoitohakemus ja esikouluun ilmoittautuminen asioijan käyttöohje Päivähoitohakemus ja esikouluun ilmoittautuminen asioijan käyttöohje 00180 Helsinki sähköposti info@tiera.fi Kotipaikka Helsinki 1/17 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1 Yleistä... 3 1.1 Liikkuminen

Lisätiedot

Ympyränompeluohjain. Circular attachment SOUMI

Ympyränompeluohjain. Circular attachment SOUMI Ympyränompeluohjain Circular attachment SOUMI 4 35 5-1 4 35-1 Ympyränompeluohjain Ympyränompeluohjain on hyvä apuväline ompeluprojektien, vaatteiden ja tilkkutöiden koristeluun Sen avulla voi ommella ympyröitä,

Lisätiedot

Kanava ylös / valikko ylös Kanava alas / valikko alas Laske äänenvoimakkuutta. Nosta äänenvoimakkuutta / valikon vahvistus

Kanava ylös / valikko ylös Kanava alas / valikko alas Laske äänenvoimakkuutta. Nosta äänenvoimakkuutta / valikon vahvistus Tuotetiedot Kytkennät Kytkentä VGA-TULO PC-ÄÄNITULO VGA-LÄHTÖ STEREO- LÄHTÖ TV-LÄHTÖ ANTENNI DC-TULO AUDIO-L-TULO AUDIO-R-TULO VIDEO-TULO Ohjauspaneeli S-VIDEO-TULO CH+/YLÖS CH-/ALAS VOL- VOL+/ENTER MENU/ESC

Lisätiedot

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Liite 4 1(19) KEMIN ENERGIA Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Janne Pirttimaa 12.2.2013 Liite 4 2(19) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yhdistäminen bluetoothilla... 3 2. Ongelmatilanteet ja ratkaisut...

Lisätiedot

TUOTE & ASENNUS OPAS 2011

TUOTE & ASENNUS OPAS 2011 TUOTE & ASENNUS OPAS 2011 1 一 Asennusopas ulkolattiat 1 Malli: Asennus FINA021 1.1 Tuotteen lyhyt johdanto: 1.1.1 Tuotteen muoto: Kiillotettu 1.1.2 Tuoteen profiili: Sileä 1.1.3 Tuotteen soveltaminen:

Lisätiedot