MAZAK INTEGREX200-IV

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MAZAK INTEGREX200-IV"

Transkriptio

1 Koneistusyritysten kehittäminen MAZAK INTEGREX200-IV Ohjeistus Rahoittajaviranomainen: Satakunnan ELY-keskus Satakunnan koulutuskuntayhtymä, PL 87, Suoratie 1, KOKEMÄKI P

2 MAZAK INTEGREX200-IV

3 Turvallisuus Tutustu aina huolellisesti koneen turvamääräyksiin sekä ohjekirjoihin ja muista myös noudattaa niitä välttyäksesi tapaturmilta. Koneesta löytyy useita varoituskilpiä.

4 Laita päävirta koneen takaa päälle Laita koneen näyttö päälle Koneen aamutoimet Referenssiin ajo: aja x, y, z referensiin nuolta painamalla, jos painat nuolta väärään suuntaan näytölle tulee teksti väärä nollaussuunta. B-akselin voit ajaa referenssiin joko käsipyörien avulla, tai painamalla nappulasta siten, että B-akseli kääntyy alaspäin. Jos sinulla on työkalu paikalla aja aina B-akseli käsipyörien avulla referenssiin. B- akselia ei ole pakko ajaa referenssiin. Kun akselit ovat referensssissä, syttyy niiden eteen punainen valo.

5 Sorvin leuat Kuvassa kolmileukaistukka. Sorvattavat kappaleet kiinnitetään kolmileukaistukkaan. Leukoja on kovia ja pehmeitä. Kovia leukoja ei voi sorvata, mutta pehmeät leuat sorvataan eri halkaisijoille sen mukaan minkä kokoista kappaletta koneessa ajetaan. Leuat vaihdetaan aukaisemalla kuusiokolopultit. Muista aina tarkistaa, että leuat asettuvat vaihdettaessa samaan kohtaan. Esimerkiksi syvyystyöntömitalla pystyt leukojen päätypinnasta mittaamaan, että leuat ovat samalla etäisyydellä. Kappaleet pyritään laittamaan aina mahdollisimman tukevasti kiinni leukoihin, kuitenkin huomioiden, että työstettäessä terä ei törmää leukoihin. Hyvä tapa leukojen kiristämiseen olisi käyttää momenttiavainta ja katsoa taulukosta arvo millä voimalla leuoissa olevat kuusiokolopultit pitää kiristää, tällöin kaikki leuat tulevat yhtä piukkaan kiinni. Leukojen painetta pystyy koneissa säätelemään. Leukojen paine puristaa kappaletta kiinni eri voimalla ja painetta säädettäessä on hyvä huomioida kappaleen koko ja se onko kyseessä umpiaihio vai sellainen kappale jossa on jo reikä valmiina. Muista, että jos ohutseinämäisessä kappaleessa on liikaa painetta leuoissa, niin leuat puristavat kappaleen soikeaksi. Liian pienet paineet saattavat aiheuttaa vaaratilanteen, jos kappale lähtee ajon aikana irti. Leukojen paineen säädin ja painemittari kuvassa.

6 Työkalun vaihto makasiiniin Jos haluat päivän loputtua työkalun makasiiniin, niin paina mdi päälle ja työkalun vaihto 0 ja input. Älä koskaan vaihda työkalua siten, että kutsut sellaisen työkalupaikan, jossa ei ole mitään työkalua. Jos näin kuitenkin käy, tulee hälytys Nro: 1208 (työkalun sovitusvirhe s.lukit.) Hälytyksen saat poistettua kun vaihdat MDI:llä sellaisen työkalun paikalle, mikä on makasiinissa. Jos samassa paikassa on käytössä useampi työkalu, niin saat työkalun vaihdettua näin.. Teräpaikalla 38 on kolme terää erotettu kirjaimilla A, B ja C. vaihtaessasi B terän paina 38.2, numero kaksi tulee siitä kun se on aakkosten toinen kirjain.

7 Uuden työkalun laitto Laita uudet työkalut makasiinin kautta. Tee ensin työkalusta tiedot koneelle. Esim. mene kursorilla 9 työkalun kohdalle paina editointi, työkalun määritys, valitse työkaluksi pora, laita sen halkaisija esim. 10,2, törmäys kohtaan normaali, TU-koodiksi laita A, pituus lukema tulee kun mittaat terän. K-kulma 120 astetta. Loppuihin kohtiin ei ole pakko laittaa mitään. Kun tiedot ovat valmiina voit mennä laittamaan työkalun paikalleen makasiiniin. Mene koneen taakse, laita manuaalinen puoli päälle, käännä avain ykkös asentoon, paina MG ja haluamasi teränumero ja sitten paina enter. kun makasiini pyörittää oikean kohdan aukaise ovi ja laita työkalu paikalleen kuvan osoittamassa asennossa.

8 Työkalun vaihto Mene koneen taakse, laita manuaalinen puoli päälle, käännä avain ykkös asentoon, paina MG ja haluamasi teränumero ja sitten paina enter. kun makasiini pyörittää oikean teräpaikan aukaise ovi ja laita työkalu paikalleen Työkalusirun käyttö aseta työkaluun siru annettujen ohjeiden mukaan ja kiinnitä se loctitellä paikalleen tee työkalusta normaalit työkalutiedot ensin ja laita se sitten makasiiniin ja mittaa terä vaihtaessasi sirullista terää paina out ja ota terä pois kun laitat terän takaisin makasiiniin paina in ja laita terä paikalleen kone laittaa automaattisesti tiedot koneelle paina ID kone lukee sirun tiedot tarkista näytöstä, että siellä on ID:n kohdalla lukema Makasiinia saat pyöritettyä kun laitat makasiinin manuaalikäytölle ja avain oikeaan asentoon, sen jälkeen paina MG ja haluamasi teräpaikka ja paina enter nappia. Avaa ovi muista painaa oven aukaisu painiketta ja laita terä paikalle tai ota pois.

9 Työkalun mittaus valitse mitattava työkalu paina työkalutiedot työkalun mittaus mittayksikkö ulos vie terä lähelle mittauspäätä paina tk. as. mittaus aktiiviseksi paina nuolella mittaussuunta paina nuolta niin kauan kunnes kuuluu piippaus siirrä käsipyörillä terä kauemmas mittapäästä ja vie mittayksikkö sisään kun olet mitannut kaikki työkalut

10 Lastukontti Koneen lastunkuljetin kuljettaa lastut lastukonttiin. Kontti tyhjennetään lastujenkeräyspaikkaan. Lastukonttiin ei pidä heittää mitään ylimääräistä, roskille on ihan omat paikkansa. Huomioi, että joissakin paikoissa saatetaan eri raaka-ainelastut kerätä erikseen. Jos esim. alumiini ja kuparilastut kerätään erikseen niin älä laita lastukonttiin silloin mitään muuta lastua. Ole varovainen lastuja käsiteltäessä ettet saa haavoja käsiisi. Lastukoukut on tarkoitettu pitkien lastujen käsittelyyn.

11 Sorvin kytkimiä 1. Pikaliikkeen muutoskytkin. Kuvassa ylärivi vasemmalla puolella ensimmäinen nappula. Erittäin tärkeä ohjelman sisäänajossa. Tämän kytkimen avulla pystyt muuttamaan nopeutta millä vauhdilla terä lähestyy työstettävää kappaletta. Pitäessäsi sisäänajon aikana kytkintä pienemmällä prosentilla ehdit reagoimaan jos terällä on vaara törmätä kappaleeseen. 2. Työstösyötön muutoskytkin. Kuvassa vasemmalla ylärivissä toinen näppäin. Säätää työstön syöttönopeuden. Voit ajon aikana säätää syöttöä tarpeen mukaan. 3. Työkalun kiinnitys/irroituskytkin. Kuvassa vasemmalla ylärivillä kolmas näppäin. Toimii ainoastaan käsikäyttötilassa. 4. Karan/jyrsinkaran muutosnäppäin pienentää nopeutta. Kuvassa ylärivillä nuoli ylöspäin näppäin. 5. Karan/jyrsinkaran muutosnäppäin suurentaa nopeutta. Kuvassa ylärivillä nuoli alaspäin näppäin. 6. Karan/jyrsinkaran pysäytysnäppäin. Kuvassa ylärivillä punainen näppäin. Pysäyttää karan/ jyrsinkaran kun kone on käsikäyttötilassa 7. Karan/jyrsinkaran käynnistysnäppäin. Kuvassa ylärivillä kolmas oikealta näppäin. Käynnistää karan/ jyrsinkaran kun kone on käsikäyttötilassa 8. Karan/jyrsinkaran kiertosuunnan vaihtonäppäin. Kuvassa ylärivillä toinen oikealta näppäin. Valitsee kiertosuunnan kun kone on käsikäyttötilassa. Kun näppäimen taustavalaistus on päällä, kara/jyrsinkara pyörii taaksepäin. Kun taustavalaistus on pois päältä kara/jyrsinkara pyörii eteenpäin. 9. Käsikäyttöinen pulssipyörä. Kuvassa vasemmalla alhaalla. Määrittää akselin liikkeen suunnan ja etäisyyden kun kone on käsikäyttötilassa. 10. Akselin valintakytkin. Kuvassa vasemmalla kytkin, jossa on merkittynä eri akselit. Valitsee siirrettävän akselin kun kone on käsikäyttötilassa. Jos kytkin on OFF asennossa, syöttötoimintoa ei tapahdu vaikka pyörää käännettäisiin.

12 11. Syötön keskeytysnäppäin. Kuvassa vasemmalla alhaalla punainen näppäin. Keskeyttää akselin syötön, kun kone on automaattitilassa. 12. Työkierron käynnistysnäppäin. Kuvassa vasemmalla alhaalla vihreä näppäin. Käynnistää koneen automaattitilassa (plus) X-akseli on ylärevolverin pystysuora liikerata. Kuvassa kirjain X ylhäällä. Liike suuntautuu ylöspäin, poispäin karan keskustasta 14. (miinus) Z-akseli on ylärevolverin pituussuuntainen liikerata. Kuvassa kirjain Z vasemmalla. Liike suuntautuu kohti istukkaa 15. +(plus) Z-akselin liike suuntautuu poispäin istukasta. Kuvassa kirjain Z oikealla. 16. (miinus) X-akselin liike suuntautuu alaspäin kohti karan keskustaa. Kuvassa kirjain X alhaalla (plus) Y-akseli on ylärevolverin poikittaissuuntainen liikerata. Kuvassa kirjain Y ylhäällä. Merkitsee eteenpäin suuntautuvaa liikettä, kohti etuosaa 18. (miinus) Y-akselin liike taaksepäin kohti takaosaa. Kuvassa kirjain Y alhaalla. 19. Lastunkuljettimen käynnistysnäppäin. Kuvassa oikealla keskimmäinen valkoinen näppäin. Käynnistää kuljettimen kun painat näppäintä ja uudelleen painettaessa kuljetin pysähtyy 20. Työkalun valintanäppäin. Valitsee ylärevolveriin kytketyn työkalun suunnan vaaka tai pystyasentoon, kun kone on käsikäyttötilassa. Kuvassa oikealla alhaalla alin näppäin.

13 Reset palauttaa NC-yksikön alkutilaan. Jos näyttöön tulee hälytys, poista hälytyksen aiheuttaja ja paina sen jälkeen tätä näppäintä hälytyksen peruttamiseksi. VFC muuttaa ohjelmaan asetetut työstöolosuhteiden arvot (kehänopeus, syöttönopeus) muutosnäppäimillä asetettuja arvoja vastaaviksi. Jos näppäintä painetaan sen jälkeen kun, kara/jyrsinkaran pyörimisnopeus tai työstön syöttönopeus on säädetty automaattisen toimintatilan aikana, ohjelmaan asetetut arvot muutetaan automaattisesti muutosarvoja vastaaviksi MF1 ja MF2 ovat lisätoiminta näppäimiä joiden avulla voidaan käyttää koneen lisätoimintoja Nuolinäppäimien avulla voit siirtää kohdistimen eri kohtiin (yläpuolella olevalle riville, alapuolella olevalle riville, oikealle ja vasemmalle) Sivunäppäimet Page näyttää sivun ylöspäin ja alaspäin. Mazatrol ohjelmassa page nappula nuolet ylöspäin siirtää kohdistimen edellisen yksikön alkuun ja nuolet alaspäin siirtää seuraavan yksikön alkuun

14 CANCEL Tietojen peruutusnäppäin. Näppäintä painettaessa kohdistimen kohdalla olevat tiedot poistetaan INPUT syöttönäppäin syöttää annetut tiedot muistiin. Paina näppäintä sen jälkeen kun olet syöttänyt haluamasi tiedot EOB asettaa vaiheen päättymiskomennon ohjelmatietoihin OSOITE/NUMERONÄPPÄIMET näppäimillä syötetään kirjaintiedot ja numerotiedot CLEAR Tyhjentää tietoja. Jos olet näppäillyt vääriä tietoja poista ne tällä nappulalla ALT W näyttää ikkunan LCD näytössä

15 1. Kytkee lastuamisnesteen päälle ja pois päältä. Hanankuva STOP 2. Lastuamisnestejärjestelmän valikkonäppäin. Hanankuva 3. Lisätoimintonäppäin, käytetään yhdessä MF 2 kanssa samanaikaisesti. MF1 4. Koneen valikkonäppäin, näppäintä painettaessa näytölle tulee valikko, josta voidaan ohjata koneen toimintoja. Jakoavain 1 5. Lause kerralla ajonäppäin, paina tästä kun haluat suorittaa ajon vaihe kerralla. SINGLE 6. Koneen valikkonäppäin, näppäintä painettaessa näytölle tulee valikko, josta voidaan ohjata koneen toimintoja. Jakoavain 2 7. Lisätoimintanäppäin, käytetään yhdessä MF 1 kanssa samanaikaisesti. MF 2 8. Pikaliikenäppäin, paina näppäintä ja sen jälkeen haluamaasi akselia. Liike tapahtuu valitulla akselilla haluamaasi suuntaan. RAPID

16 9. Kone siirtyy kotiaseman toimintatilaan. Home Paina näppäintä ja paina sen jälkeen halutun akselin siirtonäppäintä. Valittu akseli palaa sille asetettuun kotiasemaan 10. Tätä näppäintä käytetään vain EIA-/ISO ohjelmilla. Tape Paina näppäintä kun haluat suorittaa ohjelman, joka on talletettu mikrolevylle tai muille ulkoisille laitteille 11. Automaattinen toimintanäppäin, joka valitsee automaattisen toimintatilan. Memory Paina näppäintä kun haluat suorittaa NC-yksikössä olevia ohjelmia 12. Näppäintä painettaessa jokaisen käsikäyttöisen pulssisyöttökahvan yksittäinen liike vastaa 0,1mm muutosta valitulla akselilla. Kädenkuva x Näppäintä painettaessa jokaisen käsikäyttöisen pulssisyöttökahvan yksittäinen liike vastaa 0,01mm muutosta valitulla akselilla. Kädenkuva x Näppäintä painettaessa jokaisen käsikäyttöisen pulssisyöttökahvan yksittäinen liike vastaa 0,001mm muutosta valitulla akselilla. Kädenkuva x Näppäintä painettaessa jokaisen käsikäyttöisen pulssisyöttökahvan yksittäinen liike vastaa 0,0001mm muutosta valitulla akselilla. Kädenkuva x Tämän näppäimen ollessa aktiivinen voit suorittaa erilaisia toimintoja mitä näppäilet koneelle esim. teränvaihdon, B-akselin käännön ym. MDI

17 Kärjen käyttö Kärkipylkkä on Nc-ohjattu Jos sinulla on keskiö kappaleessa, voit ajaa kärjen manuaalisesti suoraan kiinni kappaleeseen, koneesta kuuluu piippaus kun se on paikallaan. Sen jälkeen mene asennus sivulle, sitten kärkipylkän opetus ja paina input. Jos teet ohjelmalla kärjen ajon M741, ohjelmoi kärki ensimmäiseen paikkaan, teksti asennussivulla ajaa kärkip. AS 1 M32 kärki menee taakse M742 kärki menee toiseen paikkaan

18 Kun ohjelma on valmis ota nollapiste kappaleeseen muista muuttaa näytölle tekemäsi ohjelmanumero vie pääliajoterä lähelle kappaleen päätyä käsipyörien avulla, laita kappale pyörimään, ota kosketus Z-akselia liikuttamalla vie terä x-akselilla irti kappaleesta ja pysäytä kone mene asennussivulle mene nuolilla Z-korj. kohdalle paina sivun alalaidasta kohtaa opetus (muuttuu punaiseksi)ja laita 2 ja paina input(jos otat tasosta kaksi milliä pois) nyt koneessa on nollapiste mene nuolilla leuat kohdalle ja laita 1 (sivun alalaidassa on leukatietoja kohta jota painamalla pääset muokkaamaan erilaisille leuoille tietoja, tässä tapauksessa kovat leuat ovat numerolla 1 leukatiedoissa) mene kiinnitys halkaisija kohtaan ja laita siihen raaka-aineen isoin halkaisija, kun nollapiste, leukatiedot ja kiinnityshalkaisija on laitettu, niin näet virtuaalikoneistuksesta hyvin miten ajo menee Kappaleen ajo memory päälle laita pikaliikkeet pienelle paina näytön vihreästä nappulasta ajo päälle, pidä silti toinen sormi viereisen punaisen nappulan lähellä, että pystyt pysäyttämään siitä ajon jos ajo ei suju oikealla tavalla aja varovasti pikaliikkeet pienellä ja katso, että terä menee oikein kun kaikki vaiheet testattu ja mitattu voit seuraaviin kappaleisiin laittaa pikaliikkeen sataan

19 Poraus kappaleen päätyyn Porausvaihe, 4 kappaletta 8,5mm 20mm syviä reikiä kappaleen päätyyn 70mm halkaisijalle valitse poraus XC-työkierto tekee reiät kappaleen päähän halkaisija 8,5 syvyys 20 viiste laita 1mm kone antaa ehdotukset terille keskiöpora ja pora X-Y suorakaiteen muotoinen ohjelmointikuvio ilman valintaa normaali kaari ensin reikäpiirin säde 35 alkupiste C 0 kysyy montako reikää 4 kpl seuraavan kulman asteluku 90 Q laita 0 R laita 0 M 153 läpijäähdytys

20 Poraus vinoreikä 60 astetta 8kpl 15mm syviä 8,5mm reikiä 92 mm halkaisijalle 67mm päähän kappaleen päädystä /C-työkierto tekee reiät vinoon slant degree astekulma eli 90-30=60 astetta halkaisija 8,5 syvyys 15 viiste 1 kaari alkupiste R 46 alkupiste C 0 alkupiste Z 67 alkupiste Y 0 reikien määrä 8 seuraavan pisteen kulma 45 Q ja R 0

21 Kierrereikien teko kappaleen kylkeen Kierrereiät M6 x 12mm syviä 8 kappaletta halkaisijalle 110mm kappaleen kylkeen 35mm päähän kappaleen päädystä valitse poraus ZC-työkierto tekee reiät kappaleen kylkeen Kierteen nim. M6 Ulko halkaisija 6 syvyys 12 viiste laita 1,5mm kone antaa ehdotukset terille pora, keskiöpora ja kierretappi valitse kaari ensin reikäpiirin säde 55 alkupiste 0 laita Z mittaan 35 laita Y 0 kysyy montako reikää 8 kpl seuraavan kulman asteluku 45 Q laita 0 R laita 0 M 153 läpijäähdytys

22 Kiilauran teko Kiilauran pituus 51mm kiilaura alkaa 3mm päästä kappaleen päädystä Kiilauran koko 8D10 (+0,04-+0,098) aloita kiilauran ohjelmointi paina taso koneistus paina ura ZY-valitaan asema C vastaa 0 ja paina input työvara Z-akselilla eli kysyy uran kokonaissyvyyttä laita 4.1 ja paina input (kappaleen halkaisija 25mm ja kiilauran halkaisija mitta 21-0,2) kysyy uran leveyttä laita toleranssin puoliväli 8,06 ja paina input pinnanlaatu pohjassa vähintään 4, (jos laitat huonomman, ohjelma ei viimeistele uraa ollenkaan) pinnanlaatu reunassa vähintään 4 viimeistelyvara Z 0,06 ja paina input (tehdään 8mm terällä, ei voi laittaa enempää viimeistelyvaraa) viimeistelyvara R 0,02 ja paina input kuvion muoto 0 (suora muoto) 1. työkalun tyyppi tulee ehdotus varsijyrsin paina input (rouhinta ja viimeistely tehdään samalla terällä R rouhinta F viimeistely terätiedon edestä löytyvät kirjaimet) 2. nimellishalkaisija 8 ja paina input 3. työkaluluettelokoodi A 4. työstönjärjestysnumero tähän ei tarvitse laittaa mitään ohita painamalla input lastun syvyys paina automaattinen asetus 5. leikkuunopeus 100 ja paina input

23 6. syöttö 0,15 ja paina input 7. M koodi jos terässä on läpijäähdytys laita M153 muuten M8 eli nyt laita M8 8. ohita kaksi seuraavaa M-koodi kohtaa painamalla input sama terä viimeistelee nyt uran eli toista kohdat 1-8 suora tason siirto R laita 8,5 (halkaisija 25-2xsyvyys 4mm=17:2=8,5) alkupiste Z laita 7 (terä 8mm sen säde 4+3=7 kiilaura alkaa 3mm päästä) alkupiste y 0 ja paina input kulma Z-akselin suhteen ohita tämä kohta esim. painamalla input Z-akselin suuntavertori ohita tämä kohta esim. painamalla input Y-akselin suuntavertori ohita tämä kohta esim. painamalla input leikkauspiste ohita tämä kohta esim. painamalla input kulman pyöristys ohita tämä kohta esim. painamalla input pinnanlaatu laita 5 ja paina input suora loppupiste Z 50 ja paina input (kiilauran pituus 51mm alkaa 3mm kappaleen päädystä eli 54mm-puolet terän säteestä=50) ohita muut kysymykset painamalla input ja vasta pinnanlaadun kohdalle laita 5 ja paina input

WORD- ja EXCEL-opas Office 2010

WORD- ja EXCEL-opas Office 2010 Aalto Yliopiston Teknillinen Korkeakoulu Kemian ja materiaalitieteiden tiedekunta Kemian laitos Fysikaalisen kemian ja sähkökemian tutkimusryhmä WORD- ja EXCEL-opas Office 2010 Annukka Aarnio asantasa@cc.hut.fi

Lisätiedot

Myynti, valmistus ja huolto: Mika Jylhä, Lohjantie 1 P, 05840 Hyvinkää Puh. 040-553 9418

Myynti, valmistus ja huolto: Mika Jylhä, Lohjantie 1 P, 05840 Hyvinkää Puh. 040-553 9418 JC-TRIP Myynti, valmistus ja huolto: Mika Jylhä, Lohjantie 1 P, 05840 Hyvinkää Puh. 040-553 9418 SISÄLLYSLUETTELO Laskimen ja tripin asennus autoon... 1 Jännitteen kytkeminen laskimelle...1 Jalkanollauskytkimen

Lisätiedot

Acrobat LCD (19 ja 22 )

Acrobat LCD (19 ja 22 ) Acrobat LCD (19 ja 22 ) Käyttöohje Maahantuoja: KL Support Oy Nuijamiestentie 3 B Puh. (09) 580 3880 00400 Helsinki www.kl-support.fi Sisällysluettelo ACROBAT LCD 19 JA 22... 3 TURVALLISUUSOHJEITA... 3

Lisätiedot

www.nilan.fi VPL10, VPL15 ilmanvaihtolaitteiden suunnittelu-, asennusja käyttöohje

www.nilan.fi VPL10, VPL15 ilmanvaihtolaitteiden suunnittelu-, asennusja käyttöohje www.nilan.fi VPL10, VPL15 ilmanvaihtolaitteiden suunnittelu-, asennusja käyttöohje Sisällysluettelo Suunnittelu- ja asennusohjeet 3 Teknisiä arvoja 8 Tärkeää muistaa 9 CTS 600 ja perusohjelmointi 10 Automatiikan

Lisätiedot

EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3

EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3 EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3 SOLUJEN TÄYTTÄMINEN JA MUOKKAAMINEN...4 SOLUUN KIRJOITTAMINEN...4 TEKSTIEN JA LUKUJEN KORJAUS...5 TEKSTIEN JA LUKUJEN MUOKKAUS...5

Lisätiedot

Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS

Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS Atk-Palvelu Luhtasaari Oy Seinäjoki 2015 SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS SukuJutut 1.3.2015 Copyright 1993-2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Atk-Palvelu Luhtasaari Oy Seppo

Lisätiedot

Kreikkalainen historioitsija Herodotos kertoo, että Niilin tulvien hävittämät peltojen rajat loivat maanmittareiden

Kreikkalainen historioitsija Herodotos kertoo, että Niilin tulvien hävittämät peltojen rajat loivat maanmittareiden MAB2: Geometrian lähtökohdat 2 Aluksi Aloitetaan lyhyellä katsauksella geometrian historiaan. Jatketaan sen jälkeen kuvailemalla geometrian atomeja, jotka ovat piste ja kulma. Johdetaan näistä lähtien

Lisätiedot

NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS

NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS Käyttöohjekirja Suomi Kesäkuu 2010 Kuvake yliviivatusta roskatynnyristä pyörillä, tarkoittaa että tuote Euroopan yhteisössä täytyy hävittää erillisessä jätehuoltopisteessä.

Lisätiedot

Ref: 517803 Julkaistu: Syyskuussa 2005

Ref: 517803 Julkaistu: Syyskuussa 2005 Ref: 517803 Toteutettu/Julkaistu/Tuotettu: Olivetti S.p.A. Ryhmä Telecom Italia Via Jervis, 77 Ivrea (TO) Italy www.olivetti.com Copyright Olivetti, 2005 Kaikki oikeudet pidätetään Ref: 517803 Julkaistu:

Lisätiedot

Ontech GSM 9030 Käyttöohjeet a

Ontech GSM 9030 Käyttöohjeet a Ontech GSM 9030 Käyttöohjeet asuomia Onnittelumme! Kiitos, että valitsit Ontech GSM 9030 -hälyttimen/etäreleen. Toivomme, että sinulle on suurta hyötyä ja iloa tästä tuotteesta ja että tässä käsikirjassa

Lisätiedot

Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78)

Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78) Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78) Sisältö KOULUTUKSEN SISÄLTÖ... 3 MIKÄ ON CONDES?... 4 CONDESIN OSAT JA

Lisätiedot

Sisällysluettelo Tietokoneen osat... Hiiri... 8 Tietokoneen oheislaitteita...

Sisällysluettelo Tietokoneen osat... Hiiri... 8 Tietokoneen oheislaitteita... Sisällysluettelo Tietokoneen osat... 4 Näyttö eli monitori... 4 Keskusyksikkö... 4 Levykeasema eli korppuasema... 5 CD-ROM-asema eli romppuasema... 5 Näppäimistö... 6 Hiiri... 8 Hiiren painikkeet... 9

Lisätiedot

1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2

1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2 TomTom ONE/XL/XXL 1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2 5 6 5 6 + 7 2 SEC 8 1 2 3 3 1 2 3 180 4 5 4 2. Pakkauksen sisältö Pakkauksen sisältö a TomTom ONE/XL/ XXL b EasyPort TM -pidike c Autolaturi d RDS-TMC-liikennevastaanotin*

Lisätiedot

Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010

Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010 Käsikirja Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010 Copyright 2010 Parametric Technology Corporation. Parametric Technology Corporation omistaa sekä tämän ohjelman että siihen kuuluvan dokumentaation tekijänoikeudet.

Lisätiedot

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE BeQuem 20 ARITERM OY Asennus- ja käyttöohje - 17.08.2009-1/24 SISÄLLYSLUETTELO YLEISTIETOA Yleistä...2 Kuljetus, varastointi ja pakkauksen avaaminen...2 Tekniset tiedot...3 Polttimen

Lisätiedot

Ajo hanskassa! Norsk Motorcykkel Union 2001 & MP69 2005

Ajo hanskassa! Norsk Motorcykkel Union 2001 & MP69 2005 Ajo hanskassa! Ajo hanskassa! Norsk Motorcykkel Union 2001 & MP69 2005 Ajo hanskassa! on norjalaisten aktiivimotoristien ja ajokouluttajien Leif Klyven, Henry Enoksenin ja Gunnar Kubberoedin kirjoittama

Lisätiedot

Palloja voi pyörittää kevyellä liikkeellä normaaliasennosta (harmaa) vaakatasossa niin, että numerot tulevat

Palloja voi pyörittää kevyellä liikkeellä normaaliasennosta (harmaa) vaakatasossa niin, että numerot tulevat PELIOHJE 1 (14) Pelaajat: 2-4 pelaajaa Ikäsuositus: 6+ SISÄLTÖ / PELIVÄLINEET 1 kääntyvä satataulu 100 lukukorttia (sis. luvut 1-100) 6 jokerikorttia 2 noppaa (sis.luvut 1-10) 30 pelimerkkiä PELI OPETTAA

Lisätiedot

SPECIALIZED PYÖRÄN OMISTAJAN OPAS

SPECIALIZED PYÖRÄN OMISTAJAN OPAS SPECIALIZED PYÖRÄN OMISTAJAN OPAS Pyörän Omistajan Opas 9:s painos, 2007 Tämä opas täyttää EN Standardit 14764, 14765, 14766 ja 14781. TÄRKEÄÄ: Tämä opas sisältää tärkeitä tietoja, jotka koskevat pyörän

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 IVUT SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI TALKOISSA 5 NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 YLLÄPITOTILANÄKYMÄN TYÖKALUT 8 Valikkorivi 8 Palkki sivujen järjestyksen vaihtamiseen 8 SIVUJEN LUOMINEN

Lisätiedot

Ennen kuin aloitat KYSYTTÄVÄÄ? VAROITUS

Ennen kuin aloitat KYSYTTÄVÄÄ? VAROITUS Mallin no. PETL84909.0 Sarja no. Kirjoita sarjanumero tyhjälle riville yläpuolelle viittaukseksi. Ennen kuin aloitat KYSYTTÄVÄÄ? Jos Teillä on kysyttävää tai laitteesta puuttuu osia, olkaa hyvä, ja ottakaa

Lisätiedot

AMMUNTATEKNIIKKA YLEISTÄ

AMMUNTATEKNIIKKA YLEISTÄ TALJAJOUSI Tämän taljajousiosion on tarkoitus tulla osaksi SJAL:n valmentajakoulutusmateriaalia täydentämään sitä taljajousen osalta. Materiaalin kirjoittamiseen ovat osallistuneet mm. Jouni Väre, Anne

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Maksupääte VeriFone VX680

KÄYTTÖOHJE. Maksupääte VeriFone VX680 KÄYTTÖOHJE Maksupääte VeriFone VX680 KÄYTTÖOHJE Maksupääte VeriFone VX680 SISÄLLYSLUETTELO: 1. ENNEN KÄYTTÖÖNOTTOA 1.1 Tärkeää... 4 1.2 Päätteen rakenne... 5 1.3 Johtojen kytkeminen... 6 1.4 Akku... 7

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. PowerMaster-10 G2. www.visonic.com. Täysin valvottu langaton murtohälytinjärjestelmä

KÄYTTÖOHJE. PowerMaster-10 G2. www.visonic.com. Täysin valvottu langaton murtohälytinjärjestelmä KÄYTTÖOHJE PowerMaster-10 G2 Täysin valvottu langaton murtohälytinjärjestelmä www.visonic.com PowerMaster-10/30 G2 -Käyttöopas Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 Esipuhe... 3 Yleiskatsaus... 3 Järjestelmän

Lisätiedot

TPMS Valvoo jopa 38 rengasta reaaliajassa

TPMS Valvoo jopa 38 rengasta reaaliajassa LANGATON RENGASPAINEEN JA LÄMPÖTILAN VALVONTAJÄRJESTELMÄ TPMS Valvoo jopa 38 rengasta reaaliajassa Käyttöohjekirja Malli n:o: CL 515T38+SE SISÄLLYSLUETTELO 1. TPMS:n PÄÄOMINAISUUDET...1 2. TUOTTEEN OMINAISUUDET.....1

Lisätiedot

KÄYTTÖ- JA ASENNUSOHJE

KÄYTTÖ- JA ASENNUSOHJE KÄYTTÖ- JA ASENNUSOHJE KOTIVAHTI 2.0 UUTUUS 2011 KOTIMAINEN OHJAUS- JA VALVONTAJÄRJESTELMÄ MADE IN FINLAND Kotivahti käyttö- ja asennusohje 2 Sisällysluettelo 1. Peruspakkauksen sisältö 3 2. Pikaohje 3

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEET PCLA. Siirrettävä split ilmastointilaite. Maahantuoja: Scanoffice Oy Tillenlyöjänkuja 9 A 01720 VANTAA www.scanoffice.

KÄYTTÖOHJEET PCLA. Siirrettävä split ilmastointilaite. Maahantuoja: Scanoffice Oy Tillenlyöjänkuja 9 A 01720 VANTAA www.scanoffice. Käyttöohje / ARGO Ulisse 13 PCLA / 2007-06-25 / RTL KÄYTTÖOHJEET JÄÄHDYTTIMET PCLA Tämä käyttöohje on Scanoffice O y:n omaisuutta ja sen osittainenkin kopioiminen tai jälkijulkaisu ilman Scanoffice Oy:n

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Johdanto... 119 Käyttöohjeessa käytetyt symbolit...119 Suluissa olevat kirjaimet...119 Ongelmat ja korjaustoimenpiteet...

Sisällysluettelo. Johdanto... 119 Käyttöohjeessa käytetyt symbolit...119 Suluissa olevat kirjaimet...119 Ongelmat ja korjaustoimenpiteet... Sisällysluettelo Johdanto... Käyttöohjeessa käytetyt symbolit... Suluissa olevat kirjaimet... Ongelmat ja korjaustoimenpiteet... Turvallisuus... Tärkeitä turvaohjeita... Oikea käyttö... 0 Käyttöohjeet...

Lisätiedot

JUOKSUMATTO. Proteus LDT 8850

JUOKSUMATTO. Proteus LDT 8850 JUOKSUMATTO Proteus LDT 8850 Kiitos kun valitset tuotteemme. Lue käyttöohjeet huolellisesti ennen käyttöä ja noudata niitä. TURVAOHJEET 1. Tarkista terveydentilasi lääkäriltäsi, ennen kuin aloitat harjoittelun.

Lisätiedot

5.2 mmol KÄYTTÖOPAS. Hälytys Asetukset. Enn. ateriaa. Fin. verenglukoosin seurantajärjestelmä. 12:24 l 13.10

5.2 mmol KÄYTTÖOPAS. Hälytys Asetukset. Enn. ateriaa. Fin. verenglukoosin seurantajärjestelmä. 12:24 l 13.10 verenglukoosin seurantajärjestelmä 12:24 l 13.10 L 5.2 mmol Enn. ateriaa Hälytys Fin KÄYTTÖOPAS Käyttää Bayerin Contour Next verensokerin testiliuskoja KÄYTTÖTARKOITUS Bayerin Contour Next USB -verenglukoosin

Lisätiedot

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014 Windows 7 Hannu Matikainen Päivitetty 4.7.2014 Sisältö WINDOWS-VERSIOT... 1 TYÖPÖYTÄ... 1 KUVAKKEET... 2 Kuvakkeiden ominaisuudet... 3 Pikakuvakkeet... 3 TEHTÄVÄPALKKI... 4 Tehtäväpalkin kuvakkeet... 5

Lisätiedot