Teemakarttojen laatiminen Quantum GISohjelmistolla

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Teemakarttojen laatiminen Quantum GISohjelmistolla"

Transkriptio

1 Teemakarttojen laatiminen Quantum GISohjelmistolla Ohjeen tavoite Tämän ohje opastaa teemakarttojen laatimiseen QuantumGIS ohjelmiston avulla. Tarvittavat ohjelmistot Quantum GIS Tekstieditori, esimerkiksi Notepad++ (valinnainen) Alkuvalmistelut Asenna Quantum GIS ohjelmisto, ohjelmiston voi ladata Windows-, Macja Linux-ympäristöihin osoitteesta: Ohjeessa on käytetty Quantum GIS:in v2.0 kehitysversiota. Ohjeessa käytetyt paikkatietoaineistot voi ladata Gispo Oy:n sivuilta: content/teemakarttojen-laatiminen-quantumgis-ohjelmistolla Oikeudet Ohjeen tekijänoikeus: Gispo Oy, 2013 Ohjeen käyttöoikeus: CC-BY-SA Aineistot: Maanmittauslaitos, aineistot ladattu 03/2013 Lisätietoja WWW: Sähköposti: Parasta ennen Tämän jälkeen ohjetta voi edelleen käyttää, mutta on ehkä tarpeellista tarkistaa uusimmat versiot ohjelmistoista ja/tai aineistoista. Vastuunrajoitus Avoimen lähdekoodin paikkatieto-ohjelmistojen (ALPO) ja avoimien paikkatietoaineistojen käyttö saattaa aiheuttaa riippuvuutta, prosessien läpinäkyvyyttä sekä kustannussäästöjä. Ohjeessa mainitut ohjelmistot ja aineistot ovat ladattavissa ilmaiseksi Internetistä. Ohjelmistojen ja aineistojen käyttö edellyttää niiden käyttöoikeusehtojen hyväksymistä. Ohjeen käyttö edellyttää osaamista ja tietotaitoa, osaamattomissa käsissä ohjeen käyttö saattaa vaarantaa nykyiset liiketoimintamallit sekä aiheuttaa avoimuutta.

2 Gispo Oy 2 (19) Alkuvalmistelut Lataa ja asenna Quantum GIS -ohjelmisto tietokoneelle. Asentaminen vaatii todennäköisesti käyttöjärjestelmän ylläpitäjän oikeuksia, joten ole yhteydessä oman yhteisösi ATK-tukeen ennen asentamista. Lataa tarvittaessa ohjeen tietoaineistot Gispo Oy:n www-sivuilta. Ohjeen sisältö Erilaisten teemakarttojen muodostaminen on hyvin helppoa Quantum GIS (myöhemmin QGIS) ohjelmistolla. Hyvän teemakartan (tai tilastoteemakartan) tekeminen on hyvin haastava tehtävä. Tämä ohje ei kerro hyviä (tai huonoja) tapoja tehdä teemakarttoja. Ohje keskittyy tekniseen opastamiseen. Lisäohjeita hyvien teemakarttojen tekemiseen voit kysyä ohjeen kirjoittajalta (ks. etusivu). Ohje jakautuu kolmeen osaan: Paikkatietoaineistojen ja teemoitettavan tiedon tuonti QGIS-ohjelmistoon Aineiston teemoitus QGIS-ohjelmistossa Lopputuloksen tulostaminen ja vienti tiedostoon (PDF, PNG)

3 Gispo Oy 3 (19) Tietojen tuominen QGIS:iin Ohjetta varten olen jatkojalostanut kahta eri tietoaineistoa. Varsinaisena paikkatietoaineistona toimii Maanmittauslaitoksen vuoden 2013 kuntaraja-aineisto. MML toimittaa aineiston GML-muotoisena, mutta olen sen muuttanut tätä ohjetta varten ESRI shapetiedostoksi. Teemoittavana aineistona on Tilastokeskuksen vuoden 2013 väestöennuste tieto. Jotta aineistojen yhdistäminen olisi suoraviivaista, olen korjaillut Tilastokeskuksen aineiston kuntien nimet yhteensopivaksi MML:n aineiston kanssa. Käytännössä tämä on tarkoittanut kaksikielisten kuntien nimien muuttamista yksikieliseksi. Tilastokeskuksen aineistossa on lähtökohtaisesti kunnan nimenä sekä suomen- että ruotsinkielinen nimi. Maanmittauslaitoksen aineistossa on taasen eroteltuna eri sarakkeisiin suomen- ja ruotsinkielinen nimi. Tilastokeskuksen aineistoissa on siis Espoo Esbo, kun taas Maanmittauslaitoksen aineistoissa on eri sarakkeissa Espoo ja Esbo. Käynnistä Quantum GIS, näpäyttämällä sen kuvaketta työpöydällä tai muulla valitsemallasi tavalla. Hetken kuluttua ohjelmisto on käytössäsi. Riippuen käytettävästä käyttöjärjestelmästä, kieliasetuksista ja ennakkoon ladatuista laajennoksista johtuen voi ensimmäinen näyttö on olla hieman erilainen. Lähtökohtaisesti varmaan tunnistat tässä oppaassa mainitut asiat omalta koneeltasi:

4 Gispo Oy 4 (19) Vektorimuotoisen kunta-aineiston lisääminen tapahtuu valitsemalla Layers -valikosta Add new vector layer, painamalla Manage Layers -työkaluvalikon Add Vector Layer -näppäintä tai suoraan näppäinkomennolla CTRL+SHIFT+V: Seuraavaksi avautuu valikko, jonka avulla valitaan avattava vektoritietoaineisto: tai Tässä valikossa on tärkeätä huomioida käytettävä merkistö (encoding). Tämän ohjeen aineistot on tallennettu UTF-8 merkistöllä. Useasti on turvallisinta käyttää System asetusta. Seuraavaksi valitaan haettava tietoaineisto, painamalla Browse-näppäintä. Tietoaineistojen tiedostomuodon valinta Siirry hakemistoon, jonne olet ladannut ohjeen esimerkkiaineistot. Jos jostain syystä et näe mitään tietoaineistoja, niin valitse oikea tietoaineiston tiedostomuoto.

5 Gispo Oy 5 (19) Valittu tiedosto tulee vielä näkyviin aineiston valintaikkunaan, paina Open näppäintä: Jos olet toiminut oikein, niin QuantumGIS:n karttaikkunaan piirtyy Suomen vuoden 2013 kuntarajat:

6 Gispo Oy 6 (19) Ladatun vektoriaineiston ominaisuustietoja ja muita tietoja voit tarkastella siten, että valitse tason tasoluettelosta ja painat hiiren oikeaa näppäintä. Avautuvasta valikosta voit valita Open Attribute Table (avaa ominaisuustiedot) tai Properties" (tason ominaisuudet, mm. kuvaustekniikan määrittelyt) Esimerkkiaineisto ei sisällä kovin merkittävissä määrin ominaisuustietoja:

7 Gispo Oy 7 (19) Seuraavaksi haemme lisää ominaisuustietoja liitettäväksi osaksi juuri avattua kunta-aineistoa. Avaa uudestaan vektoriaineistojen lisäys, mutta muuta nyt tiedostomuodoksi CSV: Nyt näkyviin tulee PopStats.csv tiedosto: valitse se ja avaa se Quantum GIS:iin:

8 Gispo Oy 8 (19) Tämän jälkeen Quantum GIS:ssä pitäisi olla näkyvissä kaksi tasoa, seuraavanalaisesti: Voit tarkastella äsken avatun taulukon tietoja samalla lailla kuin edellistäkin aineistoa. Tosin tiedostossa ei ole paikkatietoja, joten kartalle ei piirry mitään. Ohjeessa käytetty väestöennuste tieto on tallennettu CSV-tiedostoon. Tiedoston ( PopStats.csv sisältö alkaa seuraavasti: Kunta","Ennakkoväkiluku" "Akaa",17144 "Alajärvi",10267 "Alavieska",2758 "Alavus",12347 "Asikkala",8445 "Askola",4985 "Aura",3970 Ensimmäiselle riville on tallennettu kenttien nimet. Lisäksi tiedostolle on tehty ohjaustiedosto ( PopStats.csvt, joka kertoo kenttien tyypit: "String","Integer" Ohjaustiedoston avulla määritellään, että ensimmäinen kenttä on merkkijonomuuttuja ja toinen kenttä sisältää kokonaislukuja. Ilman ohjaustiedostoa ohjelma tulkitsee kenttien sisältävän vain merkkijonoja. Tässä vaiheessa on hyvä tallentaa Quantum GIS projekti. Valitse File -valikosta Save Project, paina CTRL+S tai napauta työkalua

9 Gispo Oy 9 (19) Tietoaineistojen liitokset Quantum GIS:ssä voidaan helposti liittää (join) paikkatietoaineistoihin erilaisia ominaisuustietoja. Ominaisuustiedot voivat olla pilkku eroteltuja tiedostoja tai tietokantojen tauluja. Tässä ohjeessa käsitellään tekstitiedostossa olevan tietoaineiston liittämistä, mutta periaate sopii myös muihinkin tietoaineistoihin. Valitse ensin kuntien raja-aineiston ominaisuudet (Properties), joko hiiren oikeaa näppäimen avulla avattavasta valikosta tai valikosta Layers -> Properties : tai Paikkatietoaineiston ominaisuudet ikkunasta voidaan säätää monia tasoon liittyviä seikkoja:

10 Gispo Oy 10 (19) Siirry Join-välilehdelle, se on valitun ikkunan oikeassa reunassa: Seuraavaksi liitämme kuntaraja-aineistoon lisää ominaisuustietoja. Valitse -painikkeesta uusi liitos (Join) paikkatietotasolle. Avautuvasta ikkunasta valitaan liitettävä taso sekä kentät joita käytetään liitoksen tekemiseen: Liitos ilmestyy tason ominaisuudeksi: Valitse ikkunasta ok. Karttaikkunassa ei näy muutosta, mutta jos avaat ominaisuustietotaulukon, niin näet liitetyt ominaisuustiedot osana paikkatietoaineiston ominaisuustietoja:

11 Gispo Oy 11 (19) Teemakartoitus liitettyjen ominaisuustietojen avulla Seuraavassa esitetään kuinka vektorimuotoista paikkatietoaineistoa voidaan teemoittaa. Avaa ensin vektoritason Properties-ikkuna ja valitse siltä Style-välilehti: Quantum GIS sisältää laajat ominaisuudet paikkatietojen visualisointiin. Täysimittaiseen ammattimaiseen kartografian käsittelyyn työasemaohjelmistoissa ei yleensä riitä ominaisuudet. Mutta suurimman osan peruspaikkatietoihin liittyvistä visualisoinneista voi tehdä mainiosti Quantum GIS:n avulla. Valitse ensin teemoituksen pohjaksi Graduated :

12 Gispo Oy 12 (19) Valitse teemoituksen pohjalla käytettävä kenttä kohdasta: Column (Sarake). Tässä esimerkissä käytämme kuntarajoihin yhdistetty ennakkoväkilukua (PopStats_Ennakkoväkiluku). Voit valita ainoastaan numeraalisia kenttiä. CodeInt kenttä sisältää tiedon kuntakoodeista. Sen perusteella teemoituksesta ei tule kovin mielenkiintoinen. Quantum GIS luokittelee aineiston oletuksena viiteen (5) tasarajaiseen luokkaan (Equal Interval): Paina ikkunan alareunasta Apply, niin näet luokittelun myös kartalla: Tämä teemakartta ei ole mikään kartografian tai tietojen visualisoinnin riemuvoitto. Vaikka tämänkaltaisia karttoja näkee usein mediassa, niin voimme tehdä kartasta hiukan informatiivisemman.

13 Gispo Oy 13 (19) Quantum GIS tukee useaa luokittelua teemakartta-aineistoille: Voit kokeilla kutakin luokittelua. Myös luokkien määrää voi muuttaa. Painamalla Apply, saat kartan päivittymään. Luokittelu Equal Interval Quantile (Equal count) Natural Breaks (Jenks) Standard Deviation Pretty Breaks Selite Tasaväliset luokat Kussakin luokassa on yhtä monta kohdetta Luonnolliset rajat Keskihajonnan mukaan luokittelu Ohjelmisto etsii aineistoista sopivat ( kauniit ) rajat luokille. Pyrkii käyttämään Luokituksessa käytettävää väriavaruutta voit muokata Color Ramp -kohdasta. Jos valmiit väriteemat ovat puutteellisia, niin voit määritellä myös omat väriteemat: Tässä esimerkissä käytetään seuraavanlaisia asetuksia myöhemmissä vaiheissa:

14 Gispo Oy 14 (19) Jos haluat muokata luokkien rajoja, niin tuplaklikkaus Value-sarakkeen kohdalla mahdollistaa luokkarajojen muuttamiseen. Label-kenttää voi myös muokata haluamakseen. Apply ja OK näppäin päivittävät kartan, riippuen käyttämästäsi asetuksista karttakuvasi on seuraavanlainen (tai erilainen):

15 Gispo Oy 15 (19) Teemakartan jakelu Valmiin teemakartan jakelu päätöksentekijöille, asiakkaille ja muille sidosryhmille voidaan tehdä monella tapaa. Tässä muutamia esimerkkejä vaihtoehdoista. Kartta esityksiin tai web-sivuille Helpoin tapa viedä tehty teemakartta vaikkapa kalvoesityksiin tai web-sivuille on tallentaa kartta rasterikuvaksi. Valitse File valikosta Save as Image : Valitse kartalle nimi ja sopiva tiedostoformaatti. Huomaa, että tehty rasterikartta on georeferoitu (sidottu koordinaatistoon). Voit siis käyttää sitä jatkossa suoraan QGISssä tai muissa paikkatieto-ohjelmistoissa. Karttatulosteen laatiminen

16 Gispo Oy 16 (19) Monipuolisemman karttatulosteen voit laatia Print Composer -toiminnon avulla. Valitse File -valikosta New Print Composer : Valitse teemakartalle nimi: Karttatulosteen muokkausikkuna aukeaa oletusasetuksilla: Nyt voit lisätä tulosteelle kartan, otsikon sekä kartan selitteen. Toimintonäppäimet ovat seuraavat:

17 Gispo Oy 17 (19) Valitse työkalu ja piirrä karttatulosteelle haluamallesi kohtaa suorakulmio: Karttatuloste ei varmaan suoraan vastaa odotuksiasi. Mutta ei hätään, kaikkia kohteita voidaan muokata. Valitse ensin kartta sekä valitse oikealla olevasta ikkunasta Item properties välilehti: Kartta-osion mittakaavaa, sijaintia ja muita parametrejä voi muokata joko numerojen avulla tai työkalujen avulla: Eri karttatulosteessa olevien kohteiden siirto ja valinta tapahtuu valitsemalla Select/Move Item työkalu:

18 Gispo Oy 18 (19) Kun olet tyytyväinen karttatulosteeseen, niin voit tulosta kartan, muuttaa sen PDF/SVG-muotoon tai viedä kuvatiedostoksi: Lopputulos voi olla esimerkiksi tämän näköinen:

19 Gispo Oy 19 (19) Omien teemakarttojen tekeminen Jos olet onnistunut tuottamaan Quantum GIS:llä oheisen näköisen teemakartan, olet valmis toteuttamaan oman teemakarttasi. Seuraavassa muutamia huomioon otettavia asioita: Valitse paikkatietoaineistoksi omaa tietoaineistoasi vastaavaa vektoriaineisto. Vektoriaineisto ei saa olla liian tarkka, muttei taas myöskään liikaa yleistetty. Esimerkiksi koko maata esittäviin teemakarttoihin voi käyttää 1:4,5M tai 1:1M kuntaraja-aineistoja. Maakunnallisiin aineistoihin voi käyttää suurempi mittakaavaisia aineistoja (kuten 1: ). Muutamien kuntien esittämiseen voi käyttää tarkimpia kuntaraja-aineistoja (1: tai jopa 1:10 000). Maanmittauslaitoksen tarkimmat kuntaraja-aineistot sisältävät runsaasti enklaaveja, joten niitä tulisi välttää (ellei aineistoa ole jatkojalostettu). Oma teemoitus kannattaa suunnitella huolella. Yhdistävänä tekijänä kannattaa käyttää kuntien numerokoodeja. Nimien käyttäminen voi aiheuttaa hankaluuksia erilaisten merkistöjen osalta. Teemoitus voidaan luoda Excelillä tai tekstieditorilla ja tallentaa CSV-tiedostoon. CSV-tiedoston lisäksi tarvitaan CSVT-tiedosto, jolla määritellään CSV-tiedostossa olevien kenttien tyypit. Quantum GIS käyttää vektoritiedostojen käsittelyyn OGR-kirjastoa. OGR-kirjaston ohjeiden avulla on mahdollista myös käyttää virtuaalitiedostoja (VRT) tai jopa suoraan tietokannan tauluja. Tarkempia tietoja tuetuista tiedostomuodoista löytyy OGR:n ohjeistuksesta:

Paikkatiedot hyötykäyttöön -kurssi Harjoitustehtävä 2. Esimerkki ilmaisen paikkatieto-ohjelmiston käytöstä - Quantum GIS

Paikkatiedot hyötykäyttöön -kurssi Harjoitustehtävä 2. Esimerkki ilmaisen paikkatieto-ohjelmiston käytöstä - Quantum GIS Paikkatiedot hyötykäyttöön -kurssi Harjoitustehtävä 2. Esimerkki ilmaisen paikkatieto-ohjelmiston käytöstä - Quantum GIS MIKÄ IHMEEN QGIS? QGIS eli Quantum GIS -ohjelmisto on ilmainen peruspaikkatieto-ohjelmisto

Lisätiedot

Googlen Earthin asennus on helppoa ja maksutonta suoraan verkosta.

Googlen Earthin asennus on helppoa ja maksutonta suoraan verkosta. Quantum GIS QGIS eli Quantum GIS -ohjelmisto on ilmainen peruspaikkatieto-ohjelmisto. Ohjelmistoa kehitetään Open Source Geospatial Foundation:n eli OSGeo:n tuella. Ohjelmisto ei ole valmis kaupallinen

Lisätiedot

HINNASTOJEN PÄIVITYKSET JA HINNASTOJEN TEKO

HINNASTOJEN PÄIVITYKSET JA HINNASTOJEN TEKO HINNASTOJEN PÄIVITYKSET JA HINNASTOJEN TEKO Hinnastojen käsittely Sisällys i Sisällys HINNASTOJEN PÄIVITTÄMISESTÄ YLEISESTI... 1 YLEISTÄ... 1 HINNASTOJEN MUOTO... 1 OSTOHINNAT HINNASTOSSA TULEVILLE TUOTTEILLE...

Lisätiedot

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö SISÄLLYS Sisällys... 2 Kurssiaineiston sisältö... 4 Käyttöjärjestelmän mukauttaminen... 4 Tiedostohallinnan asetukset ja pikakuvakkeet... 4 Ikkunoiden hallinta... 4 Tiedoston

Lisätiedot

Johdatus ArcGIS 10 ohjelmiston käyttöön

Johdatus ArcGIS 10 ohjelmiston käyttöön OULUN YLIOPISTON MAANTIETEEN LAITOKSEN OPETUSMONISTE NO. 42 Johdatus ArcGIS 10 ohjelmiston käyttöön Harri Antikainen & Piia Kortsalo Oulu 2012 2 Johdatus ArcGIS 10 ohjelmiston käyttöön Tekijät ja taitto:

Lisätiedot

MAANMITTAUSLAITOKSEN ILMAISTEN KARTTOJEN TULOSTAMINEN QUANTUM GIS -OHJELMALLA

MAANMITTAUSLAITOKSEN ILMAISTEN KARTTOJEN TULOSTAMINEN QUANTUM GIS -OHJELMALLA 1 (6) MAANMITTAUSLAITOKSEN ILMAISTEN KARTTOJEN TULOSTAMINEN QUANTUM GIS -OHJELMALLA TEEMU SALORIUTTA 17.6.2012 Päivitetty 28.6.2013 1. Avaa Maanmittauslaitoksen latauspalvelu osoitteesta https://tiedostopalvelu.maanmittauslaitos.fi/tp/kartta.

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Sivu 1

Sisällysluettelo. Sivu 1 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Yleistä... 2 Vastuut... 2 Lisenssi- ja selainvaatimukset... 2 Termistöä... 3 Palveluun kirjautuminen... 3 Omat tiedot- välilehti... 4 Käyttäjän tiedot... 4 Salasanan

Lisätiedot

WEBROPOL 2.0 Raportointiopas. Päivitetty 2.4.2013

WEBROPOL 2.0 Raportointiopas. Päivitetty 2.4.2013 WEBROPOL 2.0 Raportointiopas Päivitetty 2.4.2013 1. Alkusanat... 3 2. Miten avaan raportin ja kuinka navigoin työkalussa... 4 2.2. Raportoinnissa käytetyt termit... 5 3. Perusraportti... 6 4.1. Excel-tallennusasetukset...

Lisätiedot

SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 1 (16) AMMATTIOPPILAITOS NIKO LINDELL 28.2.2007 GHOST. Mikä on ghost

SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 1 (16) AMMATTIOPPILAITOS NIKO LINDELL 28.2.2007 GHOST. Mikä on ghost SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 1 (16) GHOST Mikä on ghost Ghost on ohjelma, joka auttaa sinua tallentamaan tärkeitä tiedostoja. Se on tehty tallentamaan koko koneesi sisällön yhteen pakettiin, josta se

Lisätiedot

R-KIELEN PERUSTEET JARNO TUIMALA Helsinki 2010

R-KIELEN PERUSTEET JARNO TUIMALA Helsinki 2010 R-KIELEN PERUSTEET R-KIELEN PERUSTEET JARNO TUIMALA Helsinki 2010 2010 Jarno Tuimala ISBN 978-952-92-7020-0 (nid.) ISBN 978-952-92-7021-7 (PDF) Books on Demand GmbH Norderstedt, Saksa 2010 1. painos Sisällysluettelo

Lisätiedot

FirstOffice Johdanto ja asennus

FirstOffice Johdanto ja asennus Johdanto ja asennus Kappale 1: Johdanto ja asennus FirstOffice on integroitu taloushallinto-ohjelma pienyrityksille Windows, Macintosh ja Linux käyttöympäristöihin. Se sisältää laskutuksen, osto- ja myyntireskontran,

Lisätiedot

CardExchange 8 Käyttöohje

CardExchange 8 Käyttöohje CardExchange 8 Käyttöohje *Tämä ohje on tehty CardExchange versiolle 8. Vanhemmalle versiolle on ladattavissa oma ohjeensa. Suosittelemme ohjelman päivittämistä tuoreimpaan versioon. Päivityksestä lisätietoa

Lisätiedot

Tässä vihossa käsitellään IFC-tiedostojen tuontia ArchiCADiin

Tässä vihossa käsitellään IFC-tiedostojen tuontia ArchiCADiin 18.8.2011 ArchiCAD 15 YS. - 1 tiedonsiirto Tässä vihossa käsitellään -tiedostojen tuontia ArchiCADiin muista ohjelmistoista sekä tiedostojen vientiä ArchiCADistä muihin ohjelmistoihin. ArchiCAD pyrkii

Lisätiedot

SEMPRE M E D I A. Monet. Perehdytys ylläpitotyökaluun v3.0. Sempre Media Oy Hämeentie 153 C 00560 Helsinki. +358 45 113 8137 www.sempre.

SEMPRE M E D I A. Monet. Perehdytys ylläpitotyökaluun v3.0. Sempre Media Oy Hämeentie 153 C 00560 Helsinki. +358 45 113 8137 www.sempre. SEMPRE M E D I A Monet Perehdytys ylläpitotyökaluun v3.0 Sempre Media Oy Hämeentie 153 C 00560 Helsinki +358 45 113 8137 Sisällys 1. Aloitus 3 Yleistä Monet-työkalusta 3 Käyttövaatimukset 3 Kirjautuminen

Lisätiedot

SIRA-julkaisujärjestelmän käyttöohje Päivitetty: 20.8.2005

SIRA-julkaisujärjestelmän käyttöohje Päivitetty: 20.8.2005 SIRA-julkaisujärjestelmän käyttöohje Päivitetty: 20.8.2005 1 SIRA JULKAISUJÄRJESTELMÄ... 2 1.1 Kotisivujen päivittäminen... 2 1.2 Sivujen ylläpidon periaate... 2 2 MUOKKAUSTILA ELI HUOLTOPUOLI... 3 2.1

Lisätiedot

Käsikirja. Copyright 1995 2012 Codeman Software. Klaani 5.6 Käsikirja

Käsikirja. Copyright 1995 2012 Codeman Software. Klaani 5.6 Käsikirja Käsikirja Copyright 1995 2012 Codeman Software Klaani 5.6 Käsikirja Tulostettu 5.11.2012 Esipuhe Esipuhe Tämä käsikirja on tarkoitettu kaikille Klaani ohjelman käyttäjille tai sen käyttäjiksi aikoville

Lisätiedot

PC-Axis 2006 PC-Axis on tilastotaulukoiden käsittelyyn ja jakeluun kehitetty ohjelma, joka antaa monipuoliset mahdollisuudet isojenkin taulukoiden

PC-Axis 2006 PC-Axis on tilastotaulukoiden käsittelyyn ja jakeluun kehitetty ohjelma, joka antaa monipuoliset mahdollisuudet isojenkin taulukoiden PC-Axis 2006 PC-Axis on tilastotaulukoiden käsittelyyn ja jakeluun kehitetty ohjelma, joka antaa monipuoliset mahdollisuudet isojenkin taulukoiden muokkaamiseen, niiden rakenteiden muuttamiseen, laskutoimitusten

Lisätiedot

Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006

Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006 Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006 Microsoft Excel perusteita 2 (36) Sisältö 1 MS EXCEL OHJELMAN KÄYNNISTÄMINEN... 4 1.1 KÄYNNISTÄ-VALIKON KAUTTA... 4 1.2 TYÖPÖYDÄN PIKAKUVAKE...

Lisätiedot

Webforum Teamwork & Professional

Webforum Teamwork & Professional Webforum Teamwork & Professional Käyttö- ja hallinnointiopas versio 15.1 Viimeisin päivitys: 2015-03-31 Sisällysluettelo Johdanto... 4 Sisään kirjautuminen... 4 Kadotitko tai unohditko henkilökohtaiset

Lisätiedot

INTERNET. Internetin palvelut. Sähköposti. Postituslistat. Internet ja käyttöjärjestelmät

INTERNET. Internetin palvelut. Sähköposti. Postituslistat. Internet ja käyttöjärjestelmät SISÄLLYS Sisällys... 2 Internet... 3 Internetin palvelut... 3 Sähköposti... 3 Postituslistat... 3 Internet ja käyttöjärjestelmät... 3 Internet ja TCP/IP-protokolla... 4 IP-osoite... 4 Yhteyden muodostaminen...

Lisätiedot

Huomaathan lukiessasi!

Huomaathan lukiessasi! Huomaathan lukiessasi! Jos teet suurempia muutoksia, muista ottaa varmuuskopio järjestelmästä ennen ja jälkeen muutosten. Tämä tapahtuu muutamalla napin painalluksella, ja kopion tallentaminen omalle koneelle

Lisätiedot

Käyttöopas DYMO Label TM. v.8

Käyttöopas DYMO Label TM. v.8 Käyttöopas DYMO Label TM v.8 Copyright 2009 Sanford, L.P. Kaikki oikeudet pidätetään. Muokattu 9/09. Mitään tämän asiakirjan tai ohjelmiston osaa ei saa kopioida eikä lähettää missään muodossa tai millään

Lisätiedot

MapInfo Professional 11.5.2 Uudet ominaisuudet

MapInfo Professional 11.5.2 Uudet ominaisuudet MapInfo Professional 11.5.2 Uudet ominaisuudet Yhdysvallat Puhelin: +1 518 285 6000 Faksi: +1 518 285 6070 Myynti: +1 800 327 8627 Valtiohallinnon myynti: +1 800 619 2333 Tekninen tuki: +1 518 285 7283

Lisätiedot

R-KIELEN PERUSTEET Jarno Tuimala Helsinki 2010

R-KIELEN PERUSTEET Jarno Tuimala Helsinki 2010 R-KIELEN PERUSTEET R-KIELEN PERUSTEET Jarno Tuimala Helsinki 2010 Jarno Tuimala 1. painos R KIELEN PERUSTEET Lukijalle Tavoitteet Tämä kirja esittelee R-kielen perusteet ja muutamia ohjelmointiin liittyviä

Lisätiedot

IRMA v1.5. Tietokonelähiverkko ja irtaimistokirjanpito

IRMA v1.5. Tietokonelähiverkko ja irtaimistokirjanpito IRMA v1.5 11.3.2014 1/46 IRMA v1.5 Tietokonelähiverkko ja irtaimistokirjanpito IRMA v1.5 11.3.2014 2/46 Sisällysluettelo 1 Yleistä tietoa ohjelmasta... 4 2 Ohjelman asentaminen... 4 3 Kirjautuminen ohjelmaan...

Lisätiedot

Jäsenyhdistyssivut ja tiedostopankki

Jäsenyhdistyssivut ja tiedostopankki 1 Jäsenyhdistyssivut ja tiedostopankki Käyttöohje pitkä oppimäärä Päivitetty 9.10.2014 Sisällys Jäsenyhdistyssivu... 3 Mikä jäsenyhdistyssivu on ja mitä se ei ole?... 3 Sivun tilaaminen getting started!...

Lisätiedot

Maanmittauslaitoksen vanhojen painettujen karttojen georeferointi

Maanmittauslaitoksen vanhojen painettujen karttojen georeferointi Maanmittauslaitoksen vanhojen painettujen karttojen georeferointi Jukka Rahkonen http://latuviitta.org Lisenssi Creative Commons Attribution 3.0 Unported Viimeksi muokattu 18. joulukuuta 2013 Mitä georeferointi

Lisätiedot

SOLIBRI MODEL CHECKER V9.5. Käyttöohje. - Solibri Model Checker

SOLIBRI MODEL CHECKER V9.5. Käyttöohje. - Solibri Model Checker SOLIBRI MODEL CHECKER V9.5 Käyttöohje - Solibri Model Checker TERVETULOA... 1 1. SOLIBRI MODEL CHECKER... 1 Suunnitelman tarkastus... 1 Sääntöpohjainen analyysi... 1 Tulosten esittäminen... 1 Omat ilmoitukset...

Lisätiedot

Jaana Nuuttila kesä 2010

Jaana Nuuttila kesä 2010 kesä 2010 Sisältö 1 Näppäimistön ja hiiren käyttö...1 2 Käyttöliittymä...2 2.1 Käynnistä-valikko...3 2.2 Tehtäväpalkki...4 2.3 Pienoisohjelmat...5 2.4 Ikkunoiden ja kuvakkeiden käsittely...6 2.5 Valintanauhat,

Lisätiedot

Usein kysytyt kysymykset Anvia Tietoturva

Usein kysytyt kysymykset Anvia Tietoturva Usein kysytyt kysymykset Anvia Tietoturva Sisältö Miten voin tarkistaa, mikä Windows-käyttöjärjestelmän versio minulla on?... 4 Näin selvität, onko tietokoneessasi Windows XP -käyttöjärjestelmän 32-bittinen

Lisätiedot