Kestävä parisuhde ja sitoutuminen. Heli Vaaranen Parisuhdekeskuksen johtaja, Väestöliitto

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kestävä parisuhde ja sitoutuminen. Heli Vaaranen Parisuhdekeskuksen johtaja, Väestöliitto"

Transkriptio

1 Kestävä parisuhde ja sitoutuminen Heli Vaaranen Parisuhdekeskuksen johtaja, Väestöliitto

2 Miksi parisuhteen pitäisi kestää? Kestävässä parisuhteessa elävät ovat onnellisempia kuin lyhyissä ja vaihtelevissa suhteissa elävät. Kestävässä parisuhteessa avioliiton solmivien onnellisuus nousee. Onnellisuus jälleen laskee muutamassa vuodessa liittoa edeltävälle tasolle. Pelkkä liiton solmiminen ja yhdessä eläminen eivät tee onnelliseksi. Hyvä parisuhde tekee.

3 Kiikarissa rakkaus On ystävyyteen pohjaavaa rakkautta Romanttista rakkautta Myötätuntoon pohjaavaa rakkautta Intohimorakkautta Yksipuolista rakkautta Leikkivää rakkautta ja Käytännöllistä rakkautta.

4 Valitsetko samanlaisen vain erilaisen? Tutkimukset kertovat että ihminen kiinnostuu erilaisuudesta, mutta samankaltaisuus takaa harmonisemman liiton. Joskus samankaltaisuus voi johtaa pitkästymiseen, liika erilaisuus taas takaa ehkä liikaakin jännitystä, konflikteja. Parisuhdeonnelle tulevaisuuden ennakointi on tärkeää. Samankaltaisuus auttaa ennakoimaan, lukemaan toista. Onko parisuhteesi sinulle jännityksen lähde?

5 Puolisoiden onnellisuuseroja Onnellisuuteen vaikuttavat parisuhdeodotukset. Samat arvot esim. lasten kasvatuksessa. onnellisuuteen vaikuttavat sukulaissuhteet.. ja tulot. on mahdollista, että mies tai nainen, esim. työttömyyden kohdatessaan, voi kokea menettäneensä statustaan perheessä.

6 Lisää puolisoiden onnellisuuseroja Erilaisten elämänfilosofioiden tai uskontojen ei ole havaittu varjostavan avio-onnea. Mutta kaiken takana on taito ratkaista konflikteja (Gottman & Gottman). Avioliitto näkyy monissa tutkimuksissa lisäävän onnellisuutta ja terveyttä, mutta vain onnellinen liitto lisää onnellisuutta ja terveyttä.

7 Mitä onneton liitto sitten aiheuttaa? Onneton liitto voi aiheuttaa näköalattomuutta, uskottomuutta, ehkä henkistä tai fyysistä väkivaltaa. Ihminen voi huonosti jos elää rakkaudettomassa suhteessa. Järkiavioliittojen toimivuudesta ei ole näyttöä Kaveriliittojen toimivuudesta ei ole näyttöä. Hyvään liittoon kuuluu eroottinen kiinnostus, keskinäiset hyvät teot, ystävyys, ja syvä tunne. Miten pidätte yllä kiinnostusta toisiinne?

8 Tutkimustietoa Havaitsin seurantatutkimuksessani Nuorten aikuisten parisuhteet ( , Vaaranen Heli) että rakkaus ei ole oikeudenmukaista. Se ei hakeudu sinne, missä sitä eniten tarvittaisiin. Rakkaus tarttuu hyvään kosketuspintaan, hyvään kasvualustaan. Hyvää kosketuspintaa on uskaltaa olla avoin rakkaudelle, tehdä aloitteita, kosia jos siltä tuntuu, luottaa. Hyvää ei ole helppo löytää, mutta ainakaan etsimättä rakkautta ei löydä.

9 Evoluutioteorian mukaan... Sekä miehet että naiset tavoittelevat itseään paremmin koulutettua sekä nuorta kumppania resursseineen. Tutkimuksessani (Vaaranen )havaitsin nuorten opiskelijamiesten arvostavan mm. asunnon omistavaa naista. Naiset eivät olleet näin suorasukaisia toivomuksistaan. (tutk. osoittavat että nainen arvostaa vaurautta) Mutta naisten on nähty arvostavan valinnoissaan miestä, joka voi potentiaalisesti taata naisen ja syntyvien lasten taloudellisen turvan. Tällöin mm. koulutusero tai miehen korkeampi ikä ei ole rakkauden este. Mies arvosti naisen nuorempaa ikää.

10 Groot & Den Brink 2002 Länsimaissa on laajalti vallalla avioliittomalli, jossa mies on naista vanhempi ja paremmin koulutettu (joskin koulutusero pätee vähemmässä määrin kuin ikä). Naisten onnellisuus hyötyi hollantilaistutkimuksessa miehen ja naisen välisestä koulutuserosta. Mies on onnellisempi nuoremman naisen kanssa, ja nainen on onnellinen jos mies on vanhempi eikä omaa samantasoista koulutusta.

11 Resurssinäkökulma Kestävässä parisuhteessa kahden ihmisen voimavarat ja talous yhdistyvät. Mitä vahvemmat ovat yksilön voimavarat ja mitä paremmin hän kykenee voimavarojaan hyödyntämään, sitä paremmin hän voi. Näyttää siltä, että hyvinvoivan kanssa eläminen on helpompaa (mm. hyvätuloisten miesten liitot pidempiä) Kaaharitutkimuksessani (2004) havaitsin että huumori ja seksikkyys voivat korvata hyvät tulot. Yhdessä asujien asumiskustannukset puolittuvat, mikä lisää tavallisesti resursseja hyvinvoinnin ylläpitoon. Paljonko voimavaroja käytät parisuhteeseesi?

12 Lisää resurssinäkökulmaa Hyvän parisuhteen ansiosta epävarmuus tulevaisuudesta vähenee. Esimerkiksi avioliitto nauttii juridista ja yhteiskunnallista tukea. Näiden luoma sosiaalinen status voi lisätä yksilön hyvinvointia. Hyvässä parisuhteessa kumppani tuo suhteeseen mukanaan voimavaroja: sosiaalisia suhteita, arjen selviytymistaitoja ja varmuutta tulevasta. Kun epävarmuus hälvenee, sitoutuminen ja läheisyys kasvavat.

13 Hyvinvoinnin suunta Siirtymä sinkusta hyvään parisuhteeseen lisää hyvinvointia, Siirtymä seurustelusta myönteiseen yhdessäasumiseen lisää sitä ennestään ja siirtymä yhdessä asumisesta onnelliseen avioliittoon lisää hyvinvointia, mutta vain jos pari on keskenään emotionaalisesti ja eroottisesti onnellinen. Parisuhteen purkaminen vähentää tavallisesti hyvinvointia.

14 Sitoutumisen perusteet Sternberg (1987, 2006) Läheisyys Intohimo Kokemuksemme mukaan sitoutumista edesauttaa hyvä vuorovaikutus, konfliktinratkaisukyky ja halu tulla paremmaksi parisuhdetaidoissa. Pelaa vaikkapa samarakas-peliä parantaaksesi parisuhteen laatua ja kumppanin kiinnostusta sitoutumiseen! Hyvät, myönteiset keskustelut ovat monien mielestä parisuhteen nautittavimpia asioita. Milloin on teidän keskusteluaika?

15 Vuorovaikutusongelmat haittaavat parisuhdeonnea Et sano, mitä ajattelet Kaikki asiat puuroutuvat, et ilmaise itseäsi täsmällisesti. Keskustelu karkailee minne sattuu (sinun äitisikin...) Tulkitset, ennen kuin toinen sanoo mitään: Sinä haluat, sinä tarkoitat... Et välitä toisen huolesta (Entäs sitten?) Keskeytät, ja kumppani kokee itsensä jyrätyksi, väheksytyksi. Kyllä mutta et myönnä mitään, vaan jatkat väittelyä mutta sanalla. Haukut tai moitit Puolustelet etkä keskustele Pidät mykkäkoulua

16 Onnellisempi vuorovaikutus Aloita lause sanomalla esim. Minusta tuntuu surulliselta kun jään illaksi yksin Minä tunnen itseni vihaiseksi ja haluaisin puhua. Kohteliaisuus on hyvä keino sen takaamiseksi, että riita ei kiihdy hyvin rumaksi. Jokaista yhtä ikävää sanaa tai tekoa kohden tarvitaan viisi hyvää sanaa tai tekoa (Gottman & Levenson).

17 Miten teknologia vaikuttaa parisuhteiden hoitoon? On tyypillistä, että ihmisellä on keskimäärin 250 facebook -ystävää. Amerikkalaisteinit viettävät n. 7 1/2 h /vrk netissä. Tutkimukset osoittavat, että kasvokkaiset kohtaamiset eivät vähene nettisuhteiden seurauksena, mutta keinot hoitaa ja ylläpitää parisuhteita muuttuvat. Mm nettitreffit, flirttaileva kirjoittelu, nettibänät, kaukorakkauksien lisääntyminen.

18 Parisuhdetalous plussat ja miinukset Sosiologinen näkemys parisuhteista on laskennallinen. Laskemme parisuhteen etuja ja haittoja. Rakkaus haittaa näitä sosiologisia laskutoimituksia. Mitkä ovat sinun plussasi sitoutumisestasi? Entä miinukset? Mikä on lopputulos, jäitkö plussan puolelle vai miinuksen? Odottaminen ei ole hyvä strategia plussien ja miinusten kannalta. Ota puheeksi, tartu, ilmaise mitä haluat. Jokainen palvelee helposti suhteessa omia tarkoitusperiään, rakkaus on itsekästä. Pidä puolesi rakkaudessa!

19 Parisuhteissa tasapaino tuottaa onnellisuutta Kun koet, että annat ja saat suunnilleen yhtä paljon erilaisia asioita, voit olla onnellinen. Jos annat parisuhteelle paljon, olet onnellinen kun myös saat suhteelta paljon. Jos annat suhteelle vähän mutta saat paljon, parisuhde on silti onneton = jos yksi suhteessa tuntee epäoikeudenmukaisuutta, molemmat kärsivät. Jos annat vähän, saat vähän. Kumpi teistä antaa parisuhteelle enemmän, kumpi vähemmän? Entä jos tilanne jatkuu?

20 Kiitos! Väestöliiton Parisuhdekeskus