OLS INFO. Infotilaisuus ammatillisen koulutuksen OLS käyttäjille

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OLS INFO. Infotilaisuus ammatillisen koulutuksen OLS käyttäjille 3.6.2016"

Transkriptio

1 OLS INFO Infotilaisuus ammatillisen koulutuksen OLS käyttäjille

2 Mikä on OLS? OLS palvelun tarkoituksena on auttaa Erasmus+ ohjelmaan osallistuvia kehittämään taitojaan siinä kielessä, jota he käyttävät opiskelussa, työssä tai vapaaehtoistyössä. Opetusta tarjotaan sekä ennen ulkomailla oleskelua että sen aikana, jotta osallistuja saisi parhaan mahdollisen hyödyn liikkuvuusohjelmasta. Kielitaidon puute on edelleen suurimpia esteitä eurooppalaiseen koulutus, nuoriso ja urheiluvaihtoon osallistumiselle, ja siksi OLS pyrkii tuomaan kielituen tarjolle joustavalla ja helpolla tavalla.

3 Yleistä OLS tarjoaa pitkäkestoisiin Erasmus+ liikkuvuusjaksoihin (Min päivää) osallistuville mahdollisuuden arvioida pääasiallisen liikkuvuuskielen taitoaan ennen ulkomaanjaksoa ja sen jälkeen. Osallistujat voivat myös halutessaan osallistua verkkokielikurssille, jolla he voivat kehittää kielitaitoaan sekä ennen ulkomaanjaksoa että sen aikana. Äidinkieltään puhuvia lukuun ottamatta OLS kieliarviointi tulee suorittaa ennen liikkuvuusjaksoa ja sen päätteeksi, jotta voidaan seurata, kuinka paljon vaihtoon osallistuvien kielitaito kehittyy ulkomailla oleskelun aikana. Kieliarvioinnin tulokset eivät kuitenkaan estä osallistumista Erasmus+ liikkuvuusohjelmaan. Tulosten perusteella osallistujille saatetaan myöntää käyttöoikeudet verkkokielikurssiin, jonka avulla he voivat kehittää kielitaitoaan ennen ulkomaanjaksoa ja sen aikana. Kurssin käyttöoikeus sisältää livevalmennusta (live coaching): tuutorointisessioita, MOOC verkkoluentoja, moderoidun keskustelufoorumin ja paljon muuta.

4 Yleistä Erasmus+ OLS kieliarviointi (ensimmäinen arviointi tehdään ennen liikkuvuusjaksoa ja loppuarvio sen päättyessä) on pakollinen kaikille osallistujille, jotka lähtevät Erasmus+ vaihtoon opiskelemaan, työharjoitteluun tai vapaaehtoistyöhön toiseen ohjelmamaahan ja joiden opetuksen, työharjoittelun tai vapaaehtoistyön pääkieli on jokin seuraavista: saksa, englanti, espanja, ranska, italia tai hollanti (ei koske pääkieltä äidinkielenään puhuvia).

5 Käyttäjien roolit Kansallinen toimisto jakaa lisenssit edunsaajille OLS portaalissa erasmusplusols.eu Osa apurahaa ( in kind ), lisenssien määrä rahoitussopimuksessa Edunsaaja jakaa lisenssit opiskelijoille portaalin kautta Mahdollisuus luoda aliaksia (käyttöoikeuksia) useammille käyttäjille samassa organisaatiossa

6 Kieliarviointi Kieliarvioinnissa arvioidaan kielitaitoa kuullun ja luetun ymmärtämistä sekä kirjoitustaitoa yhteisen eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) mukaan. Erasmus+ OLS kieliarvioinnissa arvioidaan viittä osaamisaluetta: kieliopillinen osaaminen sanastollinen osaaminen semanttinen osaaminen kuullun ymmärtäminen luetun ymmärtäminen

7 Kieliarviointi UUTTA: Koordinaattori voi asettaa kutsussaan 1. arvioinnin deadlinen niin että kielikurssi on käytettävissä ennen jaksoa pidemmän ajan ennen jaksoa Kannattaa jakaa lisenssi opiskelijalle heti kun jakso on tiedossa Opiskelija voi laittaa OLS profiilissa jakson aloituspäiväksi kieliarviointia seuraavan päivän Jakson päättymispäivän tulee olla oikea päättymispäivä

8 Kieliarviointi Arviointi koostuu 70 kysymyksestä, ja sen suorittaminen vie noin minuuttia. Tulokset tallennetaan, ja arvioinnin voi suorittaa monessa osassa. Arviointi on mukautuva: kysymysten vaikeus perustuu edellisten kysymysten vastauksiin. Mitä korkeampi taso on, sitä tarkempi on siis myös arviointi, sillä kysymykset liittyvät yhä erikoistuneempiin teemoihin.

9 CERF tasot A1 A2 B1 B2 C1 C2 Basic user Basic user Independent user Independent user Proficient user Proficient user

10 OLS materiaalit matilliselle_koulutukselle/avaintoimi_1_liikkuv uus/osallistujalle/kielivalmennus_ja_kielitestit OLS portaalin etusivu: oppaita ja materiaaleja käyttäjille Youtube: Erasmus+ OLS soittolista

11 Kielikurssi OLS Kielikurssilisenssi sisältää seuraavat osiot: ITSENÄISET HARJOITUKSET: Yleinen Kielioppiharjoitukset, sanasto, luetun ymmärtäminen Ammattiosiot ( Professional Modules) ja Kurssit työaloilta 25 eri työalan kursseja, mm. kauneudenhoito, rakennusala, autonkorjaus ) LIVE COACHING: MOOC ( Massive Open Online Course ) Tutoring Sessio Live Forum

12 Kielikurssien kielitasot Englanti, ranska, saksa, italia, espanja ja hollanti : A1 C1 Portugal: A1 B1 Ruotsi, tanska, kreikka, puola, tsekki: A1 Kieliarvioinnin tulos linkittyy kielikurssiin ja kurssit ovat opiskelijalle sopivalla tasolla Ylemmillä kuten C2 tasolla kieliharjoitukset esim. tieteellisistä artikkeleista ja alemmilla kuten A1 tasolla esim.saduista.

13

14 OLS kielikurssilisenssin jako 1/2 Koordinaattori lähettää opiskelijalle OLS portaalissa kutsun tehdä kielikurssin Mikäli 1. kieliarvioinnin tulos on B2 C2, voi koordinaattori jakaa kielikurssilisenssin ns. paikalliskieleen (local language) ja opiskelija voi tehdä esim. Ranskaan suuntautuvalla liikkuvuusjaksolla kieliharjoituksia ranskaksi. Kumpikin kieliarviointi tehdään aina samalla kielellä.

15 OLS Kielikurssilisenssin jako 2/2 Kielikurssien käyttö on mahdollista heti 1. kieliarvioinnin jälkeen Kielikurssia on mahdollista tehdä pidempi jakso kuin liikkuvuusjakson kesto (valmennusmahdollisuus) Opiskelijan liikkuvuusjakson kesto OLS portaalin Oma Profiili sivulla voi olla pidempi kuin oikean liikkuvuusjakson kesto. Loppupäivän pitää olla sama kuin todellinen viimeinen liikkuvuuspäivä

16

17

18

19 LIVE COACHING MOOCeissa, Tutoring sessioissa ja Forumilla opettajat ovat natiiveja, vähintään kolme vuotta kieltenopettajana toimineita A kielitasolla käydään esim. läpi tervehdyksiä ja päivittäisiä rutiineja, B tasolla esim. terveysasioita ja asunnon hakua ja C tasolla työyhteisöön, akateemiseen kirjoittamiseen ja esittämistaitoihin liittyviä harjoitteita. Lisätietoa Live Coaching osioista :

20

21

22

23

24

25 UUTTA OLS for Refugees Hakukierros 2016 Tulossa Tilastot

26 OLS for Refugees MIKSI? OLS for Refugees aloitteen tavoite on parantaa pakolaisten kielitaitoa, jotta heidän mahdollisuutensa integroitua kohdemaan koulutukseen olisi helpompi KENELLE? V hakukierroksella hyväksytyt KA1 hankkeet voivat myöntää OLS kielilisenssejä (sekä kieliarvioinnit että kielikurssit) pakolaisille

27 EU:n pakolaisen määrite "Refugee" as per DG HOME's definition In the EU context, either a third country national who, owing to a wellfounded fear of persecution for reasons of race, religion, nationality, political opinion or membership of a particular social group, is outside the country of nationality and is unable or, owing to such fear, is unwilling to avail themselves of the protection of that country, or a stateless person, who, being outside of the country of former habitual residence for the same reasons as mentioned above, is unable or, owing to such fear, unwilling to return to it, and to whom Art. 12 (Exclusion) of Directive 2011/95/EU does not apply.

28 OLS for Refugees lisenssien allokointi

29 OLS FOR REFUGEES KÄYTÄNTÖ 1/3 CIMO kyseli aiemmin kiinnostuksesta lähteä mukaan OLS for Refugees aloitteeseen, nyt meneillään sitova kysely ottaa vastaan OLS kieliarviointi ja kielikurssilisenssejä pakolaisille jaettavaksi. Deadline sitoville vastauksille ti CIMO ilmoittaa kiinnostuneet hankkeet Komissiolle viimeistään pe mennessä. Euroopan laajuisesti jaossa OLS kielilisenssiä 3 vuoden ajalle. Mukaan laskettu korkeakoulu, VET ja Nuorisosektori OLS lisenssejä pakolaisille jaettavaksi vastaanottanut organisaatio on oikeutettu saamaan opettajille / koordinaattorille OLS kieliarviointi ja kielikurssilisenssin opetuskäyttöä varten

30 OLS FOR REFUGEES KÄYTÄNTÖ 2/3 Komissio jakaa kesäkuussa 2016 pakolaisille tulevat OLSlisenssit samaan OLS portaaliin kuin missä nykysetkin lisenssit ovat. Alustalle tulee oma otsikko pakolaislisenssejä varten. Eroja tavallisiin OLS lisensseihin : Oma profiili ei vaadi kuin nimen, sähköpostiosoitteen ja alkuperämaan. Alkuperämaa ei näy koordinaattorille Lisenssien kestoksi merkitään 13 kk 2. arviointi ei ole pakolaisille pakollinen, mutta suositeltava Koordinaattori voi hankkeen lopussa toukokuussa 2018 jakaa pakolaisille tarkoitettuja OLS lisenssejä 13 kuukaudeksi Komissiolta tulossa heinäkuussa erityistä MOOCia pakolaisille, muuten samat kielikurssimateriaalit kuin muilla.

31 OLS FOR REFUGEES KÄYTÄNTÖ 3/3 OLS for Refuges markkinointimateriaalia ( esitevihko, juliste ja video) saatavilla voimassa olevilla OLS kielillä sekä arabiaksi että turkiksi. OSL for Refugees aloitteeseen sitoutuminen eli OLS kielilisenssien vastaanottaminen ja pakolaisille jakaminen eivät vaadi erillisiä Erasmus+ ohjelmaan liittyviä tai muita sopimuksia. Hankkeen loppuraportissa tulee yksi kysymys OLS for Refugees aloitteesta niille, jotka ovat siinä mukana.

32

33 Hakukierros 2016 Osalla hankkeista OLS kielilisenssit valmiina jaettaviksi opiskelijoille V Aliakset siirtyneet v hankkeisiin Kesäkuussa 2016 uusien kielten ( portugal, ruotsi, tanska, kreikka, tsekki ja puola) kielikurssit käytössä Vuoden 2016 hakukierroksella 38 hankkeelle jaettiin kieliarviointi ja kielikurssilisenssiä.

34 TULOSSA 1/3 Kansallisille toimistoille testiols kielilisenssit tulossa kesäkuussa 2016 Koordinaattoreille ja kielenopettajille tulossa kattava esittelyvideo kielikursseista ja niiden sisällöistä (ei tarkkaa aikaa) OLS for Refugees kielilisenssejä ottaneiden hankkeiden organisaatioille OLSkielitestilisenssi ( ei tarkkaa aikaa)

35 TULOSSA 2/3 Heti kielikurssin aloitussivulle mahdollisuus valita Ohjattu opintopolku (Guided Learning Path) joka ohjaa opiskelijaa tekemään eri harjoituksia tietyssä järjestyksessä. Joko enemmän kielitasoja ns. uusille kielille (ruotsi, tanska, kreikka, portugali, tsekki ja puola) TAI v hakuun uusia kieliä (todennäköisesti mukana myös suomi) (päätös syksyllä) Kieliarviointi lyhenee ( tammikuu 2017)

36 TULOSSA 3/3 Pelillistäminen (voi esim. saavuttaa kulta, hopea, pronssitasoja, kilpailuja jne. ) (joulukuu 2017) User guide videot sekä kieliarvioinnista että kielikursseista VET opettajille oma opastusvideo (kesä 2016) Opiskelija saa todistuksen kielitaidosta 2. arvioinnin tehtyään Mobility Tool+ ja OLS yhdistyvät (2018)

37

38 OLS TILASTOJA Erasmus+ opiskelijaa tehneet kieliarvioinnin opiskelijaa käyttänyt kielikursseja 80 % tekee myös 2.arvioinnin Vain n. 40 % käyttää kielikursseja Yli 30 h kielikursseihin käyttäneillä kielitaito parantunut enemmän kuin vähemmän kursseja käyttäneillä.

39 MISTÄ APUA OLS KYSYMYKSIIN? Teknistä apua Report a Problem linkin kautta Oppaat, videot ja vastauksia moniin kysymyksiin löytyy OLSportaalista kirjautumisen jälkeen etusivulta. Tänne tulee myös tieto tulevista Komission järjestämistä webinaareista sekä löytyy nauhoitteet ja materiaalit jo olleista webinaareista. (Webinaareja 2 x kuukaudessa ) Kattava UKK sivusto (myös suomeksi) OLS portaalin julkisella puolella eli ei vaadi sisäänkirjautumista. CIMOn webbisivulta lutukselle/avaintoimi_1_liikkuvuus/osallistujalle/kielivalmenn us_ja_kielitestit

OLS for refugees webinaari

OLS for refugees webinaari OLS for refugees webinaari SISÄLTÖ: 1. OLS for refugees, tausta 2. OLS-testin ja kurssin esitttely 3. OLS for refugees, erityistä huomioitavaa OLS for refugees Objective: make OLS assessment and courses

Lisätiedot

E+ liikkuvuuspäivä

E+ liikkuvuuspäivä E+ liikkuvuuspäivä 17.3.2016 OL S, mi ssä More than 295.000 students on board (1/2016) 295.000+ Erasmus+ students assessed their level with the OLS 115.000+ followed an OLS language course 3540.00 suomalaisten

Lisätiedot

YLEISTÄ OLSista OLS KIELIKURSSI DEMO KOKEMUKSIA OLS-kielikursseista / Anne-Mari Behm

YLEISTÄ OLSista OLS KIELIKURSSI DEMO KOKEMUKSIA OLS-kielikursseista / Anne-Mari Behm YLEISTÄ OLSista OLS KIELIKURSSI DEMO KOKEMUKSIA OLS-kielikursseista / Anne-Mari Behm OLS -palvelun tarkoituksena on auttaa Erasmus+ -ohjelmaan osallistuvia kehittämään taitojaan siinä kielessä, jota he

Lisätiedot

YLEISTÄ OLSista OLS KIELIKURSSI DEMO

YLEISTÄ OLSista OLS KIELIKURSSI DEMO YLEISTÄ OLSista OLS KIELIKURSSI DEMO OLS palvelun tarkoituksena on auttaa Erasmus+ ohjelmaan osallistuvia kehittämään taitojaan siinä kielessä, jota he käyttävät opiskelussa, työssä tai vapaaehtoistyössä.

Lisätiedot

Erasmus+ -ohjelman. -kielivalmennustyökalu. Online Linguistic Support (OLS) OPH Kansainvälistymispalvelut Ammatillinen koulutus

Erasmus+ -ohjelman. -kielivalmennustyökalu. Online Linguistic Support (OLS) OPH Kansainvälistymispalvelut Ammatillinen koulutus Erasmus+ -ohjelman Online Linguistic Support (OLS) -kielivalmennustyökalu 12.9. 2019 OPH Kansainvälistymispalvelut Ammatillinen koulutus ESITYKSEN SISÄLTÖ 1. OLS - Yleistä 2. OLS - Lisenssien hallinnointi

Lisätiedot

Erasmus+ -ohjelman Online Linguistic Support (OLS) -kielivalmennustyökalu OPH Kansainvälistymispalvelut Ammatillinen koulutus

Erasmus+ -ohjelman Online Linguistic Support (OLS) -kielivalmennustyökalu OPH Kansainvälistymispalvelut Ammatillinen koulutus Erasmus+ -ohjelman Online Linguistic Support (OLS) -kielivalmennustyökalu 7.9. 2018 OPH Kansainvälistymispalvelut Ammatillinen koulutus ESITYKSEN SISÄLTÖ 1. OLS - kielivalmennustyökalun perusasioita 2.

Lisätiedot

OLS Online Linguistic Support. Kielitestit & kielivalmennus

OLS Online Linguistic Support. Kielitestit & kielivalmennus OLS Online Linguistic Support Kielitestit & kielivalmennus Esityksen sisältö 1) Kielivalmennustyökalujen yleisesittely 2) Korkeakoulujen rooli & työvaiheet 3) OLS -työkalu korkeakouluille Keskustelut/työskentely

Lisätiedot

Erasmus+ Online Linguistic Support

Erasmus+ Online Linguistic Support Erasmus+ Online Linguistic Support Näin hyödynnät Erasmus+ -kokemuksesi! Erasmus+ avartaa ja voi muuttaa koko elämän Erasmus+ tähtää taitojen kartuttamiseen ja työllistyvyyden lisäämiseen sekä koulutuksen,

Lisätiedot

Erasmus+ -ohjelman OLS-kielivalmennustyökalu Online Linguistic Support

Erasmus+ -ohjelman OLS-kielivalmennustyökalu Online Linguistic Support Erasmus+ -ohjelman OLS-kielivalmennustyökalu Online Linguistic Support 8.9.2017 OPH Kansainvälistymispalvelut Ammatillinen koulutus Esityksen sisältö: OLS -kielivalmennustyökalun yleisesittely OLS -alusta

Lisätiedot

Erasmus+ Youth in Action EVS-vapaaehtoisen kielivalmennus

Erasmus+ Youth in Action EVS-vapaaehtoisen kielivalmennus Erasmus+ Youth in Action EVS-vapaaehtoisen kielivalmennus Jutta Kivimäki Aarne Toivonen 21.3.2017 Miksi tämä verkkoklinikka juuri nyt? Hakukierros 2 (R2; päättyy 26.4.2017): Suomen molemmat viralliset

Lisätiedot

Erasmus+ -ohjelman Online Linguistic Support (OLS) -kielivalmennustyökalu OPH Kansainvälistymispalvelut Ammatillinen koulutus

Erasmus+ -ohjelman Online Linguistic Support (OLS) -kielivalmennustyökalu OPH Kansainvälistymispalvelut Ammatillinen koulutus Erasmus+ -ohjelman Online Linguistic Support (OLS) -kielivalmennustyökalu 30.10. 2018 OPH Kansainvälistymispalvelut Ammatillinen koulutus ESITYKSEN SISÄLTÖ 1. OLS - kielivalmennustyökalun perusasioita

Lisätiedot

KA103 Eurooppalaisen liikkuvuuden ajankohtaiset Anni Kallio, Sofia Lähdeniemi, Heidi Reese

KA103 Eurooppalaisen liikkuvuuden ajankohtaiset Anni Kallio, Sofia Lähdeniemi, Heidi Reese KA103 Eurooppalaisen liikkuvuuden ajankohtaiset 26.4.2017 Anni Kallio, Sofia Lähdeniemi, Heidi Reese Sisältö Erasmus+ -tiimin yhteystiedot OPH:ssa Eurooppalaisen liikkuvuuden tuki 2017 Kuukausiapurahojen

Lisätiedot

ONLINE LINGUISTIC SUPPORT

ONLINE LINGUISTIC SUPPORT Erasmus+ ONLINE LINGUISTIC SUPPORT Näin hyödynnät Erasmus+ -kokemuksesi! ERASMUS+ AVARTAA JA VOI MUUTTAA KOKO ELÄMÄN Erasmus+ tähtää taitojen kartuttamiseen ja työllistyvyyden lisäämiseen sekä koulutuksen,

Lisätiedot

Opiskelu ja harjoittelu ulkomailla

Opiskelu ja harjoittelu ulkomailla Opiskelu ja harjoittelu ulkomailla Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Orientoivat III / syyskuu 2016 Mira Pihlström kansainvälisten asioiden koordinaattori 1) Erasmus-opiskelijavaihto 2)

Lisätiedot

Erasmus+ -ohjelman kielivalmennustyökalut. Anni Kallio ja Sofia Lähdeniemi / CIMO TraiNet 25.11.2014

Erasmus+ -ohjelman kielivalmennustyökalut. Anni Kallio ja Sofia Lähdeniemi / CIMO TraiNet 25.11.2014 Erasmus+ -ohjelman kielivalmennustyökalut Anni Kallio ja Sofia Lähdeniemi / CIMO TraiNet 25.11.2014 Mikä Erasmus+? Erasmus+ -ohjelma 2014-2020 Vanhat ohjelmat 2007-13 Yhdeksi kokonaisuudeksi Lifelong Learning

Lisätiedot

Erasmus+ Online Linguistic Support

Erasmus+ Online Linguistic Support Erasmus+ Online Linguistic Support Näin hyödynnät Erasmus+ -kokemuksesi! Erasmus+ avartaa ja voi muuttaa koko elämän Erasmus+ tähtää taitojen kartuttamiseen ja työllistyvyyden lisäämiseen sekä koulutuksen,

Lisätiedot

KA1 Liikkuvuus Learning Mobility of Individuals

KA1 Liikkuvuus Learning Mobility of Individuals KA1 Liikkuvuus Learning Mobility of Individuals Erasmus + -ohjelman päätoiminnot (Key Actions) KA1 Liikkuvuus (Learning Mobility of Individuals) KA2 Yhteistyöhankkeet (Cooperation for innovation and the

Lisätiedot

ONLINE LINGUISTIC SUPPORT

ONLINE LINGUISTIC SUPPORT Erasmus+ ONLINE LINGUISTIC SUPPORT Näin hyödynnät Erasmus+ -kokemuksesi! ERASMUS+ AVARTAA JA VOI MUUTTAA KOKO ELÄMÄN Erasmus+ tähtää taitojen kartuttamiseen ja työllistyvyyden lisäämiseen sekä koulutuksen,

Lisätiedot

Erasmus+ aikuiskoulutukselle KA1. Kysymyksiä ja keskustelua hanketyöskentelystä

Erasmus+ aikuiskoulutukselle KA1. Kysymyksiä ja keskustelua hanketyöskentelystä Erasmus+ aikuiskoulutukselle KA1 Kysymyksiä ja keskustelua hanketyöskentelystä 2.9.2015 Näistä ja muista aiheista: Mobility Tool+ -alustan käyttö Miten liikkuvuus toimii koko oppilaitoksen/organisaation

Lisätiedot

Erasmus+ KA1 liikkuvuus ammatilliselle koulutukselle - hakukierros 2017

Erasmus+ KA1 liikkuvuus ammatilliselle koulutukselle - hakukierros 2017 Erasmus+ KA1 liikkuvuus ammatilliselle koulutukselle - hakukierros 2017 Erasmus+ -ohjelman päätoiminnot KA1 Liikkuvuus (Learning Mobility of Individuals) KA2 Yhteistyöhankkeet (Cooperation for innovation

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. toukokuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. toukokuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. toukokuuta 2017 (OR. en) 9438/17 ADD 1 MAP 12 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 17. toukokuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Asia: Euroopan komission pääsihteerin

Lisätiedot

Erasmus + Ammatillinen koulutus (KA1) Hankesuunnittelun kulmakivet

Erasmus + Ammatillinen koulutus (KA1) Hankesuunnittelun kulmakivet Erasmus + Ammatillinen koulutus (KA1) Hankesuunnittelun kulmakivet Hakuneuvonta verkossa 16.12.2014 CIMO KA1 Learning Mobility of Individuals Partneriryhmä Hakuneuvonta verkossa 16.12.2014 CIMO Lähtökohtia

Lisätiedot

Elinikäisen oppimisen ohjelma

Elinikäisen oppimisen ohjelma Elinikäisen oppimisen ohjelma GRUNDTVIG Liikkuvuustoiminnot 2013 Grundtvig-liikkuvuustoiminnot Aikuiskoulutushenkilöstön liikkuvuus Täydennyskoulutusapurahat Vierailut ja vaihdot Asiantuntijavaihdot (Assistantships)

Lisätiedot

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut Euroopan unionin poikittaisohjelma opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut-ohjelma Opintovierailut on osa Elinikäisen oppimisen ohjelman poikittaisohjelmaa. Ohjelman

Lisätiedot

Liikkujapalaute & korkeakoulujen palaute sopimuskaudelta

Liikkujapalaute & korkeakoulujen palaute sopimuskaudelta Liikkujapalaute & korkeakoulujen palaute sopimuskaudelta 2017-2018 Sofia Lähdeniemi, Opetushallitus Erasmus+ koordinaattoritapaaminen 4.4.2019 10/04/2019 Opetushallitus 1 2017-2018 loppuraporttien käsittely

Lisätiedot

Leonardo-liikkuvuushankkeen budjetti Mobility Toolissa 8.5.2013 CIMO

Leonardo-liikkuvuushankkeen budjetti Mobility Toolissa 8.5.2013 CIMO Leonardo-liikkuvuushankkeen budjetti Mobility Toolissa 8.5.2013 CIMO Budjetin eri osat Osallistujien lukumäärä [Number of Participants] Hankkeen budjetin kokonaissumma [Total Budget] Myönnetty budjetti

Lisätiedot

KA1 Liikkuvuus Ammatillinen koulutus Learning Mobility of Individuals. Hakukierros 2016

KA1 Liikkuvuus Ammatillinen koulutus Learning Mobility of Individuals. Hakukierros 2016 KA1 Liikkuvuus Ammatillinen koulutus Learning Mobility of Individuals Hakukierros 2016 Erasmus+ -ohjelman päätoiminnot KA1 Liikkuvuus (Learning Mobility of Individuals) KA2 Yhteistyöhankkeet (Cooperation

Lisätiedot

KA1 Liikkuvuus Learning Mobility of Individuals

KA1 Liikkuvuus Learning Mobility of Individuals KA1 Liikkuvuus Learning Mobility of Individuals Erasmus + -ohjelman päätoiminnot (Key Actions) KA1 Liikkuvuus (Learning Mobility of Individuals) KA2 Yhteistyöhankkeet (Cooperation for innovation and the

Lisätiedot

Töihin Eurooppaan EURES

Töihin Eurooppaan EURES Töihin Eurooppaan EURES Työskentely ulkomailla Työskentely ulkomailla houkuttelee yhä useampaa suomalaista työnhakijaa. Erityisesti nuoret ja korkeakoulutetut ovat halukkaita muuttamaan ulkomaille töihin.

Lisätiedot

Hallintotieteellisen alan kieliopinnot

Hallintotieteellisen alan kieliopinnot Hallintotieteellisen alan kieliopinnot 26.8.2015 Susanna Mäenpää Kielipalvelutkielten opetusta kaikille tiedekunnille Suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat kotimaisten ja vieraiden kielten opinnot

Lisätiedot

Tekniikan alan kieliopinnot

Tekniikan alan kieliopinnot Tekniikan alan kieliopinnot 29.8.2019 HANNA SNELLMAN / OPINTOASIAT KIELIKESKUS Kielikeskus Linginno KIELTEN OPETUSTA KAIKILLE AKATEEMISILLE YKSIKÖILLE suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat kotimaisten

Lisätiedot

Teknillistieteellisen alan kieliopinnot Hanna Snellman Opintoasiat / Kielipalvelut-yksikkö

Teknillistieteellisen alan kieliopinnot Hanna Snellman Opintoasiat / Kielipalvelut-yksikkö Teknillistieteellisen alan kieliopinnot 31.8.2017 Hanna Snellman Opintoasiat / Kielipalvelut-yksikkö Kielipalvelutkielten opetusta kaikille tiedekunnille suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat

Lisätiedot

APULAISOPETTAJAHARJOITTELU

APULAISOPETTAJAHARJOITTELU Comenius Euroopan unionin ohjelma kouluopetukselle APULAISOPETTAJAHARJOITTELU Comenius-ohjelma Kouluopetuksen Comenius-ohjelma tarjoaa kansainvälistymismahdollisuuksia kaikille kouluyhteisöön kuuluville

Lisätiedot

Usein kysytyt kysymykset - UKK

Usein kysytyt kysymykset - UKK Versio 15.12.2015 Ammatillisen koulutuksen liikkuvuushankkeet Erasmus+ -ohjelmassa Usein kysytyt kysymykset - UKK Hakijan PIC-koodi Onko PIC-koodi kuntayhtymän vai oppilaitostason tunnus? - PIC-koodi haetaan

Lisätiedot

Mistä on kysymys? Tapa kehittää työelämätaitoja

Mistä on kysymys? Tapa kehittää työelämätaitoja 1 Mistä on kysymys? Tapa kehittää työelämätaitoja Työharjoittelun tavoitteena on saada kokemusta työelämästä (kandi) tai oman alan työkokemusta (maisteri) Työharjoittelu sisältää yleensä vahvan ohjauksellisen

Lisätiedot

Ajankohtaista 5. jaksossa

Ajankohtaista 5. jaksossa Jaksovinkit on Oulun aikuislukion jaksotiedote, joka julkaistaan aikuislukion kotisivulla koeviikolla ennen seuraavan jakson aloitusta. Jaksovinkeissä on infoa tulevan jakson lukiokursseista sekä ajankohtaisista

Lisätiedot

Kansainvälisen tilausliikenteen matkustajat 2018

Kansainvälisen tilausliikenteen matkustajat 2018 01/18 02/18 03/18 04/18 määrän määrän määrän EU Espanja 50 236 1,6 44 468-1,6 50 271-1,7 30 500 Kreikka 17 306 Iso-Britannia 11 204-7,5 10 037 21,7 2 940 44,3 866 Alankomaat 9 736 23,3 11 472 30,4 7 444

Lisätiedot

Erasmus+ Final Beneficiary report

Erasmus+ Final Beneficiary report Erasmus+ Final Beneficiary report KA102 Learning Mobility of Individuals VET learner and staff mobility Project Summary Kirjoita selkeä ja kiinnostava kuvaus toteutuneesta hankkeesta. Hankkeen tausta ja

Lisätiedot

KA1 Liikkuvuus Learning Mobility of Individuals

KA1 Liikkuvuus Learning Mobility of Individuals Erasmus+ -infotilaisuudet Ammatillinen koulutus KA1 ja KA2 KA1 Liikkuvuus Learning Mobility of Individuals 1 Erasmus + -ohjelman päätoiminnot (Key Actions) KA1 Liikkuvuus (Learning Mobility of Individuals)

Lisätiedot

Osallistujan raportointilomake - Call KA1 - Ammatillisten oppilaitosten opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden liikkuvuus

Osallistujan raportointilomake - Call KA1 - Ammatillisten oppilaitosten opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden liikkuvuus Osallistujan raportointilomake - Call 2018 - KA1 - Ammatillisten oppilaitosten opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden liikkuvuus Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia. Document code: EP-KA1-VET-Learners-2018

Lisätiedot

Kielikurssin käyttöopas Erasmus+ OLS -liikkuvuusohjelman osanottajille

Kielikurssin käyttöopas Erasmus+ OLS -liikkuvuusohjelman osanottajille Kielikurssin käyttöopas Erasmus+ OLS -liikkuvuusohjelman osanottajille Copyright 2017 ALTISSIA International S.A. Kaikki oikeudet pidätetään. Päivitetty viimeksi: 30/3/2017 Sisällys 1. Johdanto... 3 2.

Lisätiedot

Hakukierros Rahoituksen hakeminen KA116

Hakukierros Rahoituksen hakeminen KA116 Hakukierros 2017 Rahoituksen hakeminen KA116 Rahoitus KA116 KA1-budjetista varataan vuosittain tietty kiintiö (komission katto 70 %) Liikkuvuus (KA1), yhteensä noin 5,1 milj. euroa Opiskelijat ja vastavalmistuneet,

Lisätiedot

Loppuraportin tekninen ohje

Loppuraportin tekninen ohje Loppuraportin tekninen ohje Ammatillinen koulutus KA1 - Liikkuvuus Materiaali MT+ OPAS: Mobility Tool+ Guide for Beneficiaries of the Erasmus+ Programme https://webgate.ec.europa.eu/eac/mobility/ VIDEO:

Lisätiedot

Erasmus+ ohjelma ammatilliselle koulutukselle - hakukierros 2017

Erasmus+ ohjelma ammatilliselle koulutukselle - hakukierros 2017 Erasmus+ ohjelma ammatilliselle koulutukselle - hakukierros 2017 Esityksen sisältö Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle KA1 toimintojen esittely Kysymyksiä ja vastauksia Mitä tahot voivat osallistua?

Lisätiedot

SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT

SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT A. VAPAAEHTOISTOIMINTA, HARJOITTELU JA TYÖ 1. Matkatuki Matkaetäisyydellä tarkoitetaan yhdensuuntaista etäisyyttä lähtöpaikan ja kohdepaikan välillä, kun taas korvaus kattaa

Lisätiedot

Erasmus+ Ammatilliselle koulutukselle KA1 Liikkuvuus 14.2.2014

Erasmus+ Ammatilliselle koulutukselle KA1 Liikkuvuus 14.2.2014 Erasmus+ Ammatilliselle koulutukselle KA1 Liikkuvuus 14.2.2014 Erasmus + -ohjelman päätoiminnot (Key Actions) KA1 Liikkuvuus (Learning Mobility of Individuals) KA2 Yhteistyöhankkeet (Cooperation for innovation

Lisätiedot

Leonardo-liikkuvuushankkeen budjetti Mobility Toolissa

Leonardo-liikkuvuushankkeen budjetti Mobility Toolissa Leonardo-liikkuvuushankkeen budjetti Mobility Toolissa 21.5.2015 CIMO 1 Budjetin eri osat Osallistujien lukumäärä [Number of Participants] Hankkeen budjetin kokonaissumma [Total Budget] Myönnetty budjetti

Lisätiedot

KOULUJEN YHTEISTYÖHANKKEET

KOULUJEN YHTEISTYÖHANKKEET Comenius Euroopan unionin ohjelma kouluopetukselle KOULUJEN YHTEISTYÖHANKKEET Comenius-ohjelma Kouluopetuksen Comenius-ohjelma tarjoaa kansainvälistymismahdollisuuksia kaikille kouluyhteisöön kuuluville

Lisätiedot

KA107 GLOBAALI LIIKKUVUUS VÄLIRAPORTOINTI JA LISÄAPURAHOJEN HAKU VUODEN 2016 HANKKEILLE. Webinaari Heidi Reese Opetushallitus

KA107 GLOBAALI LIIKKUVUUS VÄLIRAPORTOINTI JA LISÄAPURAHOJEN HAKU VUODEN 2016 HANKKEILLE. Webinaari Heidi Reese Opetushallitus KA107 GLOBAALI LIIKKUVUUS VÄLIRAPORTOINTI JA LISÄAPURAHOJEN HAKU VUODEN 2016 HANKKEILLE Webinaari 18.5.2017 Heidi Reese Opetushallitus Väliraportoinnin aikataulu Väliraportti jätetään: 15.6.2017 mennessä

Lisätiedot

Käytännön asiat keskustakampuksella ja Kaupin kampuksella. Heidi Fordell, Kansainväliset liikkuvuuspalvelut

Käytännön asiat keskustakampuksella ja Kaupin kampuksella. Heidi Fordell, Kansainväliset liikkuvuuspalvelut Käytännön asiat keskustakampuksella ja Kaupin kampuksella Heidi Fordell, Kansainväliset liikkuvuuspalvelut Tietoisku käytännön asioista Ennen vaihtoa Vaihdon aikana Ennen kotiinpaluuta Vaihdosta paluun

Lisätiedot

Liikkuvuushankkeen hallinto ja talous

Liikkuvuushankkeen hallinto ja talous Liikkuvuushankkeen hallinto ja talous Leonardo da Vinci -liikkuvuushankkeiden koulutus 2013 Hankkeen elinkaari Hankekausi 1.6.2013 31.5.2015 2014 2015 Mahdollinen paikan päällä tehtävä tarkastus Mahdollinen

Lisätiedot

Perusopetuksen vieraiden kielten opetuksen kehittäminen

Perusopetuksen vieraiden kielten opetuksen kehittäminen Perusopetuksen vieraiden kielten opetuksen kehittäminen Koordinaattoritapaaminen 29.- 30.10.2009 Anna-Kaisa Mustaparta Minkä kielten opetusta mukana olevat kunnat ja koulut aikovat lisätä tai kehittää?

Lisätiedot

Kielten opetuksen haasteet korkeakouluissa

Kielten opetuksen haasteet korkeakouluissa Kielten opetuksen haasteet korkeakouluissa Taina Juurakko Paavola Tutkijayliopettaja, dosentti Hämeen ammattikorkeakoulu Ammatillisen osaamisen tutkimusyksikkö Opiskelijat, korkeakoulut ja työelämä korkeakoulutuksen

Lisätiedot

1. luokan kielivalinta. A1-kieli Pia Bärlund Palvelupäällikkö

1. luokan kielivalinta. A1-kieli Pia Bärlund Palvelupäällikkö 1. luokan kielivalinta A1-kieli Pia Bärlund Palvelupäällikkö 014-266 4889 pia.barlund@jkl.fi 21.3.2017 21.3.2017 2 Yleistietoa Jyväskylässä valittavissa A1-kieleksi saksa, ruotsi, venäjä ja englanti. Opetuksen

Lisätiedot

Leonardo-ohjelman kesäpäivät 2014

Leonardo-ohjelman kesäpäivät 2014 Leonardo-ohjelman kesäpäivät 2014 Alkusanat Mika Saarinen Yksikön päällikkö Erasmus+, ammatillinen Ensimmäinen hakukierros 2014 Ensimmäinen hakukierros Erasmus+, ammatillinen 63 liikkuvuushakemusta, n.

Lisätiedot

Erasmus+ KA103 eurooppalaisen liikkuvuuden ajankohtaista. 28.5.2015 Anni Kallio, Sofia Lähdeniemi

Erasmus+ KA103 eurooppalaisen liikkuvuuden ajankohtaista. 28.5.2015 Anni Kallio, Sofia Lähdeniemi Erasmus+ KA103 eurooppalaisen liikkuvuuden ajankohtaista 28.5.2015 Anni Kallio, Sofia Lähdeniemi KA103 E+ eurooppalaisen liikkuvuuden sopimuskausi 2015-2016 Liikkuvuustuen myöntö 2015 Liikkuvuustukea korkeakouluille

Lisätiedot

Teknillistieteellisen alan kieliopinnot

Teknillistieteellisen alan kieliopinnot Teknillistieteellisen alan kieliopinnot 30.8.2018 HANNA SNELLMAN / OPINTOASIAT KIELIKESKUS Kielikeskus Linginno KIELTEN OPETUSTA KAIKILLE AKATEEMISILLE YKSIKÖILLE suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat

Lisätiedot

OPAS OPISKELIJALLE Matkalla mestariksi JEDUsta

OPAS OPISKELIJALLE Matkalla mestariksi JEDUsta OPAS OPISKELIJALLE Matkalla mestariksi JEDUsta ERASMUS+ Matkalla mestariksi JEDUsta Kansainvälinen opiskelijaliikkuvuushanke TAVOITTEET Kansainvälinen työssäoppiminen on hyvä tapa kokeilla millaista ulkomailla

Lisätiedot

liikkuvuus ja kielitaitotarpeet

liikkuvuus ja kielitaitotarpeet Korkeakoulujen kansainvälinen liikkuvuus ja kielitaitotarpeet Kv-kevätpäivät, Vaasa 10.5.2017 Riitta Pyykkö Sisältö Kielivarannon monipuolisuus ja kielitaitotarpeet -selvityshanke Kielivaranto: mikä siihen

Lisätiedot

Työharjoittelu ulkomailla. www.jyu.fi/tep

Työharjoittelu ulkomailla. www.jyu.fi/tep Työharjoittelu ulkomailla www.jyu.fi/tep Ohjelmassa tänään Rhodesnow harjoittelupaikat Työharjoitteluohjelmat ja harjoittelupaikan haku Annamari Rovamo & Muru Linjala Työelämäpalveluista Aiesec-harjoittelu

Lisätiedot

Kansainvälisty opintojen aikana HAAGA-HELIA. Kansainvälisten asioiden koordinaattori Sonja Valjus

Kansainvälisty opintojen aikana HAAGA-HELIA. Kansainvälisten asioiden koordinaattori Sonja Valjus Kansainvälisty opintojen aikana HAAGA-HELIA Kansainvälisten asioiden koordinaattori Sonja Valjus Kansainväliset taidot osana ammattitaitoa Monipuolinen kielitaito Kulttuurienvälinen viestintä Epävarmuudensietokyky

Lisätiedot

Hakupaperit (hakulomake, hakemuskirje, CV) Terveydenhoitajalla käynti (todistus koordinaattorille) Varaa aika tapaamiseen kvkoordinaattorin

Hakupaperit (hakulomake, hakemuskirje, CV) Terveydenhoitajalla käynti (todistus koordinaattorille) Varaa aika tapaamiseen kvkoordinaattorin 2 VALMISTELUIDEN ALOITUS Hakupaperit (hakulomake, hakemuskirje, CV) Terveydenhoitajalla käynti (todistus koordinaattorille) Varaa aika tapaamiseen kvkoordinaattorin kanssa sähköpostitse 3 KIELI- JA KULTTUURIVALMENNUS

Lisätiedot

SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT

SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT A. VAPAAEHTOISTOIMINTA, HARJOITTELU JA TYÖ 1. Matkatuki Seuraavat korvausmäärät koskevat vapaaehtoistoimintaa, harjoittelua ja työtä: Taulukko 1 - matkatuki Matkaetäisyys Korvaus

Lisätiedot

Hankkeen kuvaus toimii myös markkinointitekstinä!

Hankkeen kuvaus toimii myös markkinointitekstinä! Erasmus+ Final Beneficiary report KA102 Learning Mobility of Individuals VET learner and staff mobility Project Summary Kirjoita selkeä ja kiinnostava kuvaus toteutuneesta hankkeesta. Hankkeen tausta ja

Lisätiedot

E+ liikkuvuus (KA1) - Yhteistyön ja liikkuvuuksien dokumentit. Liikkuvuushankkeiden aloituskoulutus 2018

E+ liikkuvuus (KA1) - Yhteistyön ja liikkuvuuksien dokumentit. Liikkuvuushankkeiden aloituskoulutus 2018 E+ liikkuvuus (KA1) - Yhteistyön ja liikkuvuuksien dokumentit Liikkuvuushankkeiden aloituskoulutus 2018 Hankekumppanit ulkomailla Hankesopimus ja sen liitteet a) Letter of Intent kun ei käytetä ECVETiä

Lisätiedot

ERASMUS KOULUISSA 12.9.2013. Stefano De Luca Eurooppalainen Suomi ry

ERASMUS KOULUISSA 12.9.2013. Stefano De Luca Eurooppalainen Suomi ry ERASMUS KOULUISSA Eurooppalainen Vapaaehtoispalvelu - EVS volunteers 18-30 v. nuori tulee Suomeen vapaaehtoispalveluun suomalaiselle yleishyödyllisille organisaatioille (esim. järjestöjä, kunnallisia toimijoita,

Lisätiedot

European Survey on Language Competences (ESLC) EU:n komission tutkimus vieraiden kielten osaamisesta EU-maissa www.surveylang.org

European Survey on Language Competences (ESLC) EU:n komission tutkimus vieraiden kielten osaamisesta EU-maissa www.surveylang.org European Survey on Language Competences (ESLC) EU:n komission tutkimus vieraiden kielten osaamisesta EU-maissa www.surveylang.org ESLC pähkinänkuoressa PISA-tutkimusten kaltainen OECD Organization for

Lisätiedot

KULUTTAJAHINTAINDEKSI 2010=100

KULUTTAJAHINTAINDEKSI 2010=100 KULUTTAJAHINTAINDEKSI 2010=100 Tilaisuuden avaus ylijohtaja Jarmo Hyrkkö, Tilastokeskus Inflaatio tammikuussa 2011 uudistetun kuluttajahintaindeksin 2010=100 mukaan tilastopäällikkö Mari Ylä-Jarkko, Tilastokeskus

Lisätiedot

Erasmus+ KA1 liikkuvuus ammatilliselle koulutukselle - hakukierros 2017

Erasmus+ KA1 liikkuvuus ammatilliselle koulutukselle - hakukierros 2017 Erasmus+ KA1 liikkuvuus ammatilliselle koulutukselle - hakukierros 2017 Tervetuloa mukaan! Paula Tyrväinen Ohjelma-asiantuntija Erasmus+ ohjelma Ammatillinen koulutus, CIMO Erasmus+ -ohjelman päätoiminnot

Lisätiedot

Kieli- ja kansainvälisyyspolku Schildtin lukiossa

Kieli- ja kansainvälisyyspolku Schildtin lukiossa Kieli- ja kansainvälisyyspolku Schildtin lukiossa Schildtin lukion kansainvälisyystoiminta on hyvin laajaa, ja tavoitteenamme on tarjota jokaiselle opiskelijalle mahdollisuus kansainvälistyä joko kotikoulussa

Lisätiedot

KANSAINVÄLISYYS ja OPISKELIJAVAIHTO

KANSAINVÄLISYYS ja OPISKELIJAVAIHTO KANSAINVÄLISYYS ja OPISKELIJAVAIHTO Ara Hayrabedian Kansainvälisyyden kehittäjä Opiskelijapalvelut ara.hayrabedian@riveria.fi / +358 50 311 5787 Riverian Strategia 2018-2021 ja Kansainvälisyys > lisäämme

Lisätiedot

Komissio toimitti 13. toukokuuta 2015 eurooppalaisen ohjausjakson puitteissa neuvostolle

Komissio toimitti 13. toukokuuta 2015 eurooppalaisen ohjausjakson puitteissa neuvostolle Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. toukokuuta 2015 (OR. en) 9224/15 ECON 376 UEM 171 SOC 339 EMPL 213 COMPET 250 ENV 332 EDUC 158 RECH 149 ENER 190 JAI 354 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia:

Lisätiedot

KA107 GLOBAALI LIIKKUVUUS VÄLIRAPORTOINTI, LISÄAPURAHOJEN HAKU JA SOPIMUSKAUDEN PIDENNYS VUODEN 2015 HANKKEILLE. webinaari 13.5.

KA107 GLOBAALI LIIKKUVUUS VÄLIRAPORTOINTI, LISÄAPURAHOJEN HAKU JA SOPIMUSKAUDEN PIDENNYS VUODEN 2015 HANKKEILLE. webinaari 13.5. KA107 GLOBAALI LIIKKUVUUS VÄLIRAPORTOINTI, LISÄAPURAHOJEN HAKU JA SOPIMUSKAUDEN PIDENNYS VUODEN 2015 HANKKEILLE webinaari 13.5.2016 Aikataulu Väliraportti jätetään: 15.6.2016 mennessä (keväällä 2015 hyväksytyt

Lisätiedot

Cross-sectoral cooperation Yhteistyötä ja synergiaa - Eurooppalaiset hankeyhteistyömahdollisuudet Erasmus+ -ohjelmassa

Cross-sectoral cooperation Yhteistyötä ja synergiaa - Eurooppalaiset hankeyhteistyömahdollisuudet Erasmus+ -ohjelmassa Cross-sectoral cooperation Yhteistyötä ja synergiaa - Eurooppalaiset hankeyhteistyömahdollisuudet Erasmus+ -ohjelmassa Korkeakoulujen kv-kevätpäivät toukokuu 2014 Tampere Sari Höylä Lehtori, kansainväliset

Lisätiedot

Mitä Erasmus+ tarjoaa korkeakouluille

Mitä Erasmus+ tarjoaa korkeakouluille Mitä Erasmus+ tarjoaa korkeakouluille Ammattikorkeakoulujen kielten ja viestinnän vastuuopettajapäivät 30.1.2014 Anne Siltala, CIMO anne.siltala@cimo.fi 2/2009 Erasmus+ -ohjelma Erasmus+ kattaa kaikki

Lisätiedot

KV-asioiden infotilaisuus: Ulkomaantyön vakuuttaminen. Marjaana Lundqvist 27.8.2013

KV-asioiden infotilaisuus: Ulkomaantyön vakuuttaminen. Marjaana Lundqvist 27.8.2013 KV-asioiden infotilaisuus: Ulkomaantyön vakuuttaminen Marjaana Lundqvist 27.8.2013 Aihepiirit Yleistä ulkomaantyön vakuuttamisesta ja sosiaaliturvasta Työskentely EU- ja sosiaaliturvasopimusmaissa: vakuuttamista

Lisätiedot

MOBILITY TOOL. Tietojen siirto. Johdanto Hanke & ulkomaanjaksot Hankkeen budjetti Raportointi. LLPLink. Application Form

MOBILITY TOOL. Tietojen siirto. Johdanto Hanke & ulkomaanjaksot Hankkeen budjetti Raportointi. LLPLink. Application Form Johdanto Hanke & ulkomaanjaksot Hankkeen budjetti Raportointi MOBILITY TOOL LEONARDO-LIIKKUVUUSHANKKEIDEN KOULUTUS 2013 1 Tietojen siirto Application Form LLPLink Mobility Tool 2 Käyttäjäryhmät Euroopan

Lisätiedot

Osallistujan raportointilomake - Call KA1 - Ammatillisten oppilaitosten opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden liikkuvuus

Osallistujan raportointilomake - Call KA1 - Ammatillisten oppilaitosten opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden liikkuvuus Osallistujan raportointilomake - Call 2017 - KA1 - Ammatillisten oppilaitosten opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden liikkuvuus Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia. Document code: EP-KA1-VET-Learners-2017

Lisätiedot

Erasmus+ eurooppalainen korkeakoululiikkuvuus Suomesta

Erasmus+ eurooppalainen korkeakoululiikkuvuus Suomesta Erasmus+ eurooppalainen korkeakoululiikkuvuus Suomesta 2014-2017 Erasmus+ lähtevän liikkuvuuden kehitys 2014-2017 2014-2015 2015-2016 2016-2017 4239 4580 4772 1360 1322 1442 1052 1027 985 925 977 970 Opiskelijaliikkuvuus

Lisätiedot

Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja!

Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja! Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja! Akateemiselta asiantuntijalta edellytetään monipuolista viestintä-osaamista. Kansainvälinen

Lisätiedot

Sopimus on moniosainen

Sopimus on moniosainen Sopimusasiat KA1 Liikkuvuus 2015 Sopimus on moniosainen Osa I - Erityisehdot (= Hankesopimus) Osa II - Yleisehdot Liitteet: Liite I: Hankkeen kuvaus - hakemuslomake Liite II: Alustava budjetti Liite III:

Lisätiedot

Erasmus+ Final Beneficiary report

Erasmus+ Final Beneficiary report Erasmus+ Final Beneficiary report KA102 Learning Mobility of Individuals VET learner and staff mobility 2. Summary of the project Kirjoita selkeä ja kiinnostava kuvaus toteutuneesta hankkeesta. Hankkeen

Lisätiedot

Globaaliliikkuvuuden hallinnointi

Globaaliliikkuvuuden hallinnointi Globaaliliikkuvuuden hallinnointi Sopimukseen liittyviä asioita CIMOn ja korkeakoulujen väliset sopimukset lähetetään kesäkuun puoleenväliin mennessä Sopimusliitteet CIMOn nettisivuilla Sopimuskausi 24kk,

Lisätiedot

Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO. ECVET ja Erasmus+

Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO. ECVET ja Erasmus+ ECVET ja Erasmus+ Mika Saarinen CIMO Ammatillinen koulutus Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO Perustehtävä on edistää suomalaisen yhteiskunnan kansainvälistymistä Opetus- ja kulttuuriministeriön

Lisätiedot

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018 01/18 02/18 03/18 04/18 määrän määrän määrän EU Ruotsi 141 968 4,1 139 575 2,8 158 746 2,8 170 449 Saksa 123 102-6,1 126 281-4,5 161 558 6,9 159 303 Espanja 104 817 10,5 103 791 16,2 126 347 21,1 114 954

Lisätiedot

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018 01/18 02/18 03/18 04/18 määrän määrän määrän EU Ruotsi 141 968 4,1 139 575 2,8 158 746 2,8 170 449 Saksa 123 102-6,1 126 281-4,5 161 558 6,9 159 303 Espanja 104 817 10,5 103 791 16,2 126 347 21,1 114 954

Lisätiedot

Opiskelu ja harjoittelu ulkomailla

Opiskelu ja harjoittelu ulkomailla Opiskelu ja harjoittelu ulkomailla Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Orientoivat III / lokakuu 2014 Mira Pihlström Kansainvälisten asioiden koordinaattori 1) Erasmus-opiskelijavaihto 2)

Lisätiedot

Vaihtoinfo. 17.2.2009 Noora Siira Mirja Väänänen

Vaihtoinfo. 17.2.2009 Noora Siira Mirja Väänänen Vaihtoinfo 17.2.2009 Noora Siira Mirja Väänänen Yleistä Erasmus-vaihdosta Hakuprosessi Opintojen sisällyttäminen tutkintoon HOPS ja vaihdossa suoritettavat opinnot Kurssien kirjaaminen opintorekisteriin

Lisätiedot

ERASMUS + AMMATILLINEN KOULUTUS (KA1) LIIKKUVUUSHANKKEIDEN LYHYT OPPIMÄÄRÄ

ERASMUS + AMMATILLINEN KOULUTUS (KA1) LIIKKUVUUSHANKKEIDEN LYHYT OPPIMÄÄRÄ ERASMUS + AMMATILLINEN KOULUTUS (KA1) LIIKKUVUUSHANKKEIDEN LYHYT OPPIMÄÄRÄ Webinaari liikkuvuushanketta suunnittelevalle Ideasta projektiksi osa I 24.11.2015 Erasmus+ ohjelman päätoiminnot (Key Actions)

Lisätiedot

Talousasiat. Hankkeen elinkaari 9/11/2015. KA1 - Liikkuvuus 2015 9.9.2015 Aloituskoulutus. Hankekausi 1.6.2015 31.5.2017

Talousasiat. Hankkeen elinkaari 9/11/2015. KA1 - Liikkuvuus 2015 9.9.2015 Aloituskoulutus. Hankekausi 1.6.2015 31.5.2017 Talousasiat KA1 - Liikkuvuus 2015 9.9.2015 Aloituskoulutus Hankkeen elinkaari Hankekausi 1.6.2015 31.5.2017 2016 2017 Mahdollinen paikan päällä tehtävä tarkastus LIIKKUVUUKSIEN SEURANTA JA RAPORTOINTI

Lisätiedot

Esimerkkejä Euroopasta. Koonnut (2012): Tutkija Anneli Miettinen

Esimerkkejä Euroopasta. Koonnut (2012): Tutkija Anneli Miettinen Esimerkkejä Euroopasta Koonnut (2012): Tutkija Anneli Miettinen Ruotsi Tanska Slovenia Liettua Hollanti Itävalta Latvia Portugali Ranska Kypros SUOMI Belgia Saksa Bulgaria Viro Puola Luxembourg Tsekin

Lisätiedot

Leonardo-liikkuvuushankkeen budjetti Mobility Toolissa

Leonardo-liikkuvuushankkeen budjetti Mobility Toolissa Leonardo-liikkuvuushankkeen budjetti Mobility Toolissa 27.5.2014 CIMO 1 Budjetin eri osat Osallistujien lukumäärä [Number of Participants] Hankkeen budjetin kokonaissumma [Total Budget] Myönnetty budjetti

Lisätiedot

Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan

Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan yleistä 2. vuositason opiskelijoista yo-tutkinto abivuosi opinto-ohjaus ja jatko-opintoihin pyrkiminen mahdollisuus tutustua sähköisiin kokeisiin luokassa 2O Missä mennään?

Lisätiedot

E+ liikkuvuushankkeen sopimusasiat. Liikkuvuushankkeiden aloituskoulutus 2017

E+ liikkuvuushankkeen sopimusasiat. Liikkuvuushankkeiden aloituskoulutus 2017 E+ liikkuvuushankkeen sopimusasiat Liikkuvuushankkeiden aloituskoulutus 2017 Hankesopimus ja sen liitteet Hankesopimuksen numero Hankenumero EPlusLink-tietokannasta esim. 2017-1-FI-KA102-034323 2017-1-FI-KA116-034641

Lisätiedot

Kansainvälistymismahdollisuudet. Humanistisen tiedekunnan kieliopinto- ja kansainvälistymisinfo

Kansainvälistymismahdollisuudet. Humanistisen tiedekunnan kieliopinto- ja kansainvälistymisinfo Kansainvälistymismahdollisuudet Humanistisen tiedekunnan kieliopinto- ja kansainvälistymisinfo 12.10.2012 Miksi ulkomaille? Kielitaitoni koheni Sain haluamani kesätyöpaikan Pääsin kursseille, joita Jyväskylässä

Lisätiedot

ASETUKSEN MUKAISET KIELIOPINNOT

ASETUKSEN MUKAISET KIELIOPINNOT 1 KIELIOPINNOT KIELIOPINNOT... 1 ASETUKSEN MUKAISET KIELIOPINNOT... 2 X-5 Vieras kieli englanti (5 op)... 2 X-6 Vieras kieli saksa (5 op)... 5 X-7 Toinen kotimainen kieli ruotsi (3 op)... 6 X-0 Toinen

Lisätiedot

Ylioppilaskokeisiin ilmoittautuminen

Ylioppilaskokeisiin ilmoittautuminen Ylioppilaskokeisiin ilmoittautuminen Sitova ilmoittautuminen syksyn 2017 tutkintoon ti 2.5. - ma 29.5. Wilmassa. Ilmoittautumisen allekirjoittaminen kansliassa viim. ma 29.5. Kevään tutkintoon ilmoittautuminen

Lisätiedot

Oman äidinkielen opetuksen järjestäminen. Perusopetuksen vieraiden kielten opetuksen kehittämisen koordinaattoritapaaminen 29.10.

Oman äidinkielen opetuksen järjestäminen. Perusopetuksen vieraiden kielten opetuksen kehittämisen koordinaattoritapaaminen 29.10. Oman äidinkielen opetuksen järjestäminen Perusopetuksen vieraiden kielten opetuksen kehittämisen koordinaattoritapaaminen 29.10.2009 Maahanmuuttajien oman äidinkielen opetus Espoossa järjestetään perusopetusta

Lisätiedot

Oppivelvollisuuden pidentäminen - taustaa ja toteutusta

Oppivelvollisuuden pidentäminen - taustaa ja toteutusta Oppivelvollisuuden pidentäminen - taustaa ja toteutusta Aleksi Kalenius 2.4.2014 Perusopetuksen varassa olevat ja perusopetuksen varaan jääminen 2 Vailla perusasteen jälkeistä koulutusta 1970-2012 3 Vailla

Lisätiedot

AKKREDITOINTIHAKU Infotilaisuus ammatillisen koulutuksen liikkuvuusperuskirjan hakijoille

AKKREDITOINTIHAKU Infotilaisuus ammatillisen koulutuksen liikkuvuusperuskirjan hakijoille AKKREDITOINTIHAKU 2014 Infotilaisuus ammatillisen koulutuksen liikkuvuusperuskirjan hakijoille 22.5.2014 Liikkuvuusperuskirja yleisesti tarkoitus rohkaista organisaatioita kehittämään kansainvälistymisstrategioitaan

Lisätiedot