Nokian Kulttuuripolku

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Nokian Kulttuuripolku"

Transkriptio

1 TIEDOTE toukokuu 2016 sivu 1/7 Nokian Kulttuuripolku on suunnitelma lasten ja nuorten kulttuurikasvatuksesta Nokialla. Keväällä 2016 kasvatus- ja opetuslautakunta vahvisti Kulttuuripolun osaksi uutta opetussuunnitelmaa paikallisesti sovittavien asioiden yhteydessä. Tavoitteena on, että jokaisen vuosiluokan kulttuuripolkusisällöt huomioidaan opetuksessa laajemminkin. Kulttuuripolkutyöryhmän opettajat ovat koonneet materiaalia ja linkkilistaa taiteenaloittain ja oppiaineittain, opetussuunnitelmaan linkittäen. Kulttuurikasvatusportaali julkaistaan syyslukukaudella 2016 Peda.net-sivuilla. Opettajat voivat osallistua aineiston täydentämiseen niin halutessaan. Syksyn 2016 toimintoja toteutetaan seuraavan listan mukaisesti (muutokset mahdollisia). Kevään 2017 osalta toiminnot varmistuvat vahvistettavan Nokian kaupungin talousarvion 2017 myötä loppuvuodesta. Ohjelmaan liittyvät kulut ovat Kulttuuripolun budjetissa. Kustannusten jaosta kulttuuripalveluiden ja kasvatus- ja opetuspalveluiden kesken on sovittu TA2016 laadinnan yhteydessä vuodenvaihteessa. Toiminnot tapahtuvat koulujen tiloissa, poikkeuksista mainitaan erikseen. Varausohjeet ja tarkemmat päivämäärät lähetetään kouluille viimeistään elokuussa. Nokian Kulttuuripolun uuden kuvituksen on tehnyt nokialainen kuvittaja Satu Cozens. Lisätietoja Nokian Kulttuuripolusta - koulujen kulttuurivastaavat - perusopetuksen kulttuuripolkutyöryhmä - Nokian kaupungin kulttuuripalvelut, työryhmien vetäjä, kulttuurikoordinaattori Pia Keltti p NOKIAN KAUPUNGIN KIRJASTOPALVELUT NOKIAN KAUPUNGIN KULTTUURIPALVELUT NOKIAN KAUPUNGIN PERUSOPETUS NOKIAN KAUPUNGIN VARHAISKASVATUS

2 Ohjelma alakouluille lv lk NUKKETEATTERI Syksy 2016: Nukketeatteriesityksiä. Ohjelmasta puolet toteutuu syksyllä, puolet keväällä. Mukaan kutsutaan mahdollisesti 2.luokat. Taiteenlajiin voi tutustua mm. Peda.net-sivuston materiaalien ja linkkien avulla. Hoksnokka, nukenrakennusohjeet - kirjanen jaettu kouluille syksyllä 2015 (Kevät 2017: Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsän työpajat. Oppilaat johdatellaan omien aapishahmojen avulla suunnittelemaan ja valmistamaan taskukaveri/sorminukke huovuttamalla. Valmistuneet hahmot voivat elää mukana luokan arjessa eri oppiaineiden tunneilla.) 2.lk SIRKUS Syksy 2016: sosiaalisen sirkuksen ohjaajien ohjaamat sirkustyöpajat (2 x 45min) loka-marraskuussa Sirkus Kipinä - sirkus osaksi kouluvuotta ja muut linkit ja vinkit sirkukseen Peda.net-sivustolta Kevät 2017: sirkusvälineitä lainattavissa kulttuuripalveluista 3.lk MUSIIKKI 2016: oppilaat voivat osallistua Konsertti joka kouluun- konsertin järjestelyihin, info Peda.netissä STOMP-videot ja muut linkit ja vinkit Peda.net-sivustolla (Kevät 2017: Uulun maailmanmusiikin pajat) 4.lk SANATAIDE Syksy 2016 ja kevät 2017: Kirjavinkkausta, Nokian kaupunginkirjaston kirjavinkkari kiertää luokat Syksy 2016: Sanataidepajat (90min.) loka-marraskuussa, Sanataideyhdistys Yöstäjä ry. Lukubingo ja muut sanataidevinkit ja -linkit Kulttuuripolun Peda.net-sivuilla (Kevät 2017: Kirjailijavierailut) 5.lk TANSSI Syksy 2016: Tanssitunnit (60min.) Nokian Tanssiasemalla loka-marraskuussa Syksy 2016 ja kevät 2017: Tanssija Noora Nenosen esitys (10min.) sekä hänen ohjaamansa tanssityöpaja (80min.) (vko 43). Ohjelmasta puolet toteutuu syksyllä, puolet keväällä. Tanssien läpi lukkarin - ja muut linkit ja vinkit Kulttuuripolun Peda.net-sivulla (Kevät 2017: tanssitunnit jatkuvat) 6.lk TEHTAIDEN NOKIA Syksy 2016: Näyttelykäynnit Nokian Taidetalolla Paperin ja kalossien kaupunki - näyttelyssä. Näyttelyyn liittyy uusi opetusmateriaali Nokian tehdasyhdyskunnan historiasta (ks. tarkemmin kohdassa Näyttelyt ). Kuljetus järjestetään vain kävely- tai pyöräilymatkan ulkopuolella oleville. Syksy 2016: Taidekäsityöpaja (60min.) Tehdas 108:ssa Nokian Tehdassaaressa. Materiaalina kierrätetty kumi, ohjaajana taidekäsityöläinen Maria Kostamovaara / Tehdassaaren osuuskunta. Osa ryhmistä voidaan ottaa vastaan Taidetalon näyttelykäynnin yhteydessä ( ) ja loput syys-lokakuussa. Tehtaiden Nokia - reitti (myös mobiiliversio) sekä muut linkit ja vinkit Peda.net-sivustolla. Varausohjeet ja tarkemmat päivämäärät lähetetään kouluille viimeistään elokuussa.

3 Näyttelyt ala- ja yläkouluille lv PAPERIN JA KALOSSIEN KAUPUNKI - NÄYTTELY Nokian Taidetalo, Souranderintie 7 Kohderyhmä erityisesti 5.-9.luokat, kaikki ovat tervetulleita Näyttely kertoo Nokian teollistumisen alkutaipaleesta ja tehdasyhdyskunnan kasvusta yhdeksi Hämeen teollistuneimmista paikkakunnista. Pääosassa ovat paperi, kalossit ja niiden tekijät. Esineistöä on lainattu mm. Museokeskus Vapriikista, valokuvat ovat Nokian kaupungin ja Nokian paperitehtaan kokoelmista. Nähtävänä on myös harvinainen, elämää Nokialla luvuilla kuvaava filmi. Näyttelyn yhteyteen laaditaan Nokian teollista historiaa käsittelevä opetusmateriaali, joka on suunnattu erityisesti 5.-9.luokkalaisille. Näyttelyyn voi tutustua omatoimisesti. Halutessaan luokka voi tilata asiantuntijaoppaaksi omalla kustannuksellaan näyttelyn tuottaneen historiantutkija, tietokirjailija Keijo Rantasen. Yhteystiedot saa Taidetalolta. AFRIKAN TÄHTI - PELILAUDAN KÄÄNTÖPUOLI Nokian Taidetalo, Souranderintie 7 Näyttely liikkuu sekä ajassa että paikassa. Se seuraa pelilaudalta tuttuja reittejä Kairosta Kapkaupungin kautta Kanarialle. Pysähtymispaikat (12) vievät katsojan yhteen Afrikan monista todellisuuksista: muinaiseen Maliin, timanttikaivoksiin, Niilin lähteelle tai Somalian paimentolaisten pariin. Näyttely kertoo eurooppalaisten ja afrikkalaisten liikkumisesta ja kohtaamisesta. Samalla se kuvaa afrikkalaisten ja eurooppalaisten yhteistä, vuosisatoja vanhaa historiaa. Näyttelyn on tuottanut Helinä Rautavaaran museo ja siihen on saatu ulkoministeriön tiedotustukea. Näyttelyn on käsikirjoittanut VTL Katja Uusihakala Helsingin yliopistosta. Näyttelyn oheisjulkaisu toimii pelilaudan kanssa opetuspakettina ja soveltuu erinomaisesti 1 9-luokkalaisille. Luokkien tulee varata ennakkoon oma aika näyttelyihin tutustumiseen, tarkempi info viimeistään elokuussa.

4 Konsertit ala- ja yläkouluille lv PUHALLINYHTYE OKTAAVIN (NOKIA) KOULUKONSERTIT Puhallinyhtye Oktaavi on viime vuosien aikana vieraillut lähes kaikissa kouluissa Nokialla. Vierailujen tavoitteena on mm. tehdä koululaisille tunnetuksi puhallinmusiikkia, jolla on Nokialla vahvat juuret. Samalla tutustutaan paikallisiin kulttuuritoimijoihin. Tärkeäksi osaksi konserttielämystä on myös muodostunut sukupolvien kohtaaminen ja viesti siitä, että musiikki ja sen tuoma ilo ja nautinto kuuluvat kaikille ja kaikenikäisille. Konserttien ohjelmisto koostuu monipuolisesta puhallinmusiikista, esitellen samalla musiikin eri genrejä. Ohjelmiston lomassa esitellään myös orkesterin instrumentteja. Usein konsertti on nivottu ajankohtaan sopivaan teemaan. Syksyllä 2016 vuorossa on Harjuniityn koulu. Orkesteri on suoraan yhteydessä kouluun. KONSERTTI JOKA KOULUUN Alakoulujen konsertit syys-marraskuussa 2016: Sirkus Aikamoinen: Onnellisten maa Onnellisten maa on käsintehtyä musikaalista sirkusta Fellinin Klovnit-elokuvan hengessä. Esitys on intiimi, akustinen koko perheen esitys, jossa neljä esiintyjää ovat samaan aikaan sekä sirkusartistit että -orkesteri. Taidokas kokonaisuus yhdistää useita sirkustekniikoita sekä ilahduttavaa livemusisointia. Onnellisten maan teema on sirkus itsessään, sirkuksen kantamat muistot, pienet eleet, teot ja vahva fyysinen osaaminen. Esityksessä nähdään sirkusta laidasta laitaan, perinteisestä moderniin, tunnelmasta toiseen, lattialta pyörän päälle ja ilmaan. Yläkoulujen konsertit syys-marraskuussa 2016: LumoCompany: YlösAlas YlösAlas-esitys yhdistelee sirkusta ja teatteria. Sen teemoina ovat itsetunto, unelmat ja kiusaaminen. YlösAlas käsittelee tärkeää ja aina ajankohtaista aihetta taiteen keinoin, saarnaamatta ja sormia heristelemättä. Akrobatia, jongleeraus ja vanne-akrobatia yhdistyvät hauskoihin, koskettaviin ja kannustaviin tarinoihin. Esitys antaa katsojilleen paitsi hienon taide-elämyksen, mutta myös aihetta ajatteluun. Konsertit toteutetaan yhteistyössä Konserttikeskuksen kanssa. Konserttikiertueen tarkempi ajankohta ilmoitetaan kouluille viimeistään elokuussa. Kuvat: Ben Hopper ja Mia Bergius

5 Ohjelma yläkouluille lv lk KUVATAIDE, KIRJASTOVIERAILUT Syksy 2016: Vierailut Nokian kaupungin taidekokoelmaan kuuluvalle Yltä ja Alta - maataideteokselle Pinsiössä syyskuussa. Opas kertoo teoksesta ja siihen tutustutaan tehtäväradalla. Bussivarauksista ja aikatauluista ym. tiedotetaan tarkemmin elokuussa. Nokialla (sekä Hämeenkyrössä ja Ylöjärvellä) laadittu ympäristötaiteen opetusmateriaali Ynnä sekä muuta kulttuurikasvatukseen soveltuvaa aineistoa on koottu Peda.netissä. Syksy 2016 ja kevät 2017: Kirjastosuunnistus, kaikki 7.luokat tutustuvat Nokian pääkirjaston toimintaan joko vierailemalla siellä tai muutoin erikseen sovittavalla tavalla. Kirjastopalvelut sopii käytännöistä yläkoulujen kanssa viimeistään syyslukukauden alkaessa. 8.lk TEATTERI JA ELOKUVA Syksy 2016: Ahaa-teatteri: Katve Kolme ongelmatapaukseksi leimattua nuorta ja yksi työharjoittelua tekevä sosiaalialan opiskelija jäävät jumiin Katveeseen, saareen, josta ei ole poispääsyä. Oikea polku -projektiin on valittu Sini, Konsta ja Aki, kahden kaupunkia piinanneen nuorisojengin kolme vaikeinta tapausta. Viikonlopun aikana nuorille annettaisiin työkaluja päästä irti ongelmien kierteestä ja heidän olisi kohdattava ennen kaikkea itsensä. Kolmekymppisen Mintun piti vain seurata sivusta, kun alan huippuammattilaiset kouluttavat kasvukipuiset nuoret takaisin oikealle polulle. Mutta vene, jossa muut aikuiset ovat, ei koskaan saavu saareen. Saareen, joka on nimensä mukainen paikka: Katve. Miten tämä nelikko selviää toistensa ja ennen kaikkea itsensä kanssa tilanteesta, jossa ei voi turvautua tuttuihin rooleihin? Katve on viiltävän raju nuortenmusikaali huumoria unohtamatta. Musikaalissa soivat uudet sovitukset Apulanta-yhtyeen tutuiksi tekemistä biiseistä. 9.lk LUOVA TYÖ AMMATTINA Valinnaisena: Syksy 2016: Näpsä-käsityö- ja muotoilukoulun Käsityö ammattina - pajat Tekstiilien suunnitteluun liittyvässä työpajassa oppilaat johdatellaan sekä oman tekstiilituotteen valmistukseen että pukeutumisympäristökäsitteeseen, ihmisen lähimpänä ympäristönä. Suunnittelun teemoina käytetään ajankohtaisia, oppilaiden omaan elämään liittyviä ilmiöitä. Tekniikkana sovelletaan tekstiilikuvioinnin mahdollisuuksia. Pajoja (90min.) järjestetään seuraavasti: Emäkoski 3kpl, Harjuniitty 2kpl, Nokianvirta 3kpl. Opettajat voivat ilmoittaa pajaan oppilaita luokittain tai yksittäisille oppilaille vaikkapa valinnaisena jonkin muun sisällön kanssa. Varausohjeet ja tarkemmat päivämäärät lähetetään kouluille viimeistään elokuussa.

6 Nokian kulttuuripolku Työryhmät Työryhmien kokoonpano lukuvuodelle vahvistetaan elokuussa Koulut ja päivähoito nimeävät oman edustajansa tai useamman työryhmään, ja ilmoittavat valinnasta kulttuuripalveluille mennessä osoitteeseen Työryhmään on tärkeää saada edustus jokaiselta koululta suunnittelun ja tiedonkulun vuoksi. VARHAISKASVATUKSEN KULTTUURIPOLKUTYÖRYHMÄ Terhi Enqvist, Puropuiston päiväkoti Anne Holstila, Menkalan päiväkoti Carita Jokinen, perhepäivähoito Teija Juuvinmaa-Sissala, Viholan päiväkoti Miisa Kuivanen, Puropuiston päiväkoti Päivi Tuokko-Patrikainen, Kyyninkadun päiväkoti Eira Viitanen, Myllyhaan ja Kyyninkadun päiväkodit Jarna Hara, kirjastopalvelut PERUSOPETUKSEN KULTTUURIPOLKUTYÖRYHMÄ Niina Vitikainen, Alhoniityn koulu, 2.lk Johanna Riihikallio, Alhoniityn koulu, erityisopetus Sanna Meretvuo, Harjuniityn koulu, 3.lk Satu Pimiä, Harjuniityn koulu, 5.lk Hannu Kesola, Kankaantaan koulu, 2.lk Juha Isometsä, Koskenmäen koulu, 3.lk Tuija Lahdenpohja, Koskenmäen koulu, 2.lk Marjo Vuori, Linnavuoren koulu, 3.lk Maija Knuuti, Myllyhaan koulu, 1.lk Jaana Selin, Nokian koulu, 2.lk Elina Telenius, Nokian koulu, 2.lk Tuula Kaartinen, Siuron koulu, 5.lk Anu Peltoniemi, Tottijärven (-Vahalahden) koulu, 1.lk Eerika Liimatta, Vahalahden koulu, 1.-3.lk Pirkko Mattila, Viholan koulu, 1.lk Johanna Juva, Emäkosken koulu Päivi Puhakka, Emäkosken koulu Odessa Vesikansa, Emäkosken koulu Maarit Pakarinen, Nokianvirran koulu Anniina Kuhmonen, kirjastopalvelut Työryhmien vetäjänä toimii kulttuurikoordinaattori Pia Keltti, Nokian kaupungin kulttuuripalvelut NOKIAN KAUPUNGIN KIRJASTOPALVELUT NOKIAN KAUPUNGIN KULTTUURIPALVELUT NOKIAN KAUPUNGIN PERUSOPETUS NOKIAN KAUPUNGIN VARHAISKASVATUS

Nokian Kulttuuripolku

Nokian Kulttuuripolku TIEDOTE opettajille toukokuu 2016 sivu 1/7 Nokian Kulttuuripolku on suunnitelma lasten ja nuorten kulttuurikasvatuksesta Nokialla. Keväällä 2016 kasvatus- ja opetuslautakunta vahvisti Kulttuuripolun osaksi

Lisätiedot

Nokian Kulttuuripolku lv

Nokian Kulttuuripolku lv Tiedote toukokuu 2017 sivu 1/7 Nokian Kulttuuripolku lv. 2017-2018 Nokian Kulttuuripolkua on toteutettu vuoden verran osana perusopetuksen opetussuunnitelmaa. Tulevankin lukuvuoden toiminnot noudattavat

Lisätiedot

Kasvun ja oppimisen lautakunta liite nro 1 (1/9) KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA Kulttuurikoski

Kasvun ja oppimisen lautakunta liite nro 1 (1/9) KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA Kulttuurikoski Kasvun ja oppimisen lautakunta 17.5.2018 liite nro 1 (1/9) KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA Kulttuurikoski Kasvun ja oppimisen lautakunta 17.5.2018 liite nro 1 (2/9) Kulttuurikasvatussuunnitelma Kulttuurikasvatussuunnitelma

Lisätiedot

Polvijärven kulttuurikasvatussuunnitelma

Polvijärven kulttuurikasvatussuunnitelma Polvijärven kulttuurikasvatussuunnitelma Varhaiskasvatus Vierailu, Esitys, Muu, Vierailu, Esitys, Muu Mikä on osallistuva lapsi- tai ryhmämäärä? Tarvitaanko kuljetuksia? Mitkä ovat arvioidut kustannukset?

Lisätiedot

Koulupalvelut lukuvuosi 2012 2013

Koulupalvelut lukuvuosi 2012 2013 Koulupalvelut lukuvuosi 2012 2013 Vierailu Tekniikan museoon oli hauska. Toivottavasti näemme vielä! (tyttö, 3. lk) Tekniikan museo on kiinnostava, koska pidän keksinnöistä ja haluaisin itse keksijäksi.

Lisätiedot

Oppiminen taidekasvatuksen kautta Taikalampun monipuoliset työkalut opettajan apuna Saara Vesikansa 11.9.2013 Kuntamarkkinat

Oppiminen taidekasvatuksen kautta Taikalampun monipuoliset työkalut opettajan apuna Saara Vesikansa 11.9.2013 Kuntamarkkinat Oppiminen taidekasvatuksen kautta Taikalampun monipuoliset työkalut opettajan apuna Saara Vesikansa 11.9.2013 Kuntamarkkinat Mikä on Taikalamppu? Lasten- ja nuortenkulttuurikeskusten verkosto Perustettu

Lisätiedot

KULTTUURIAITAN KOMPASSIPAJAT 2011-2015. PÄIVÄ -sanataidepaja

KULTTUURIAITAN KOMPASSIPAJAT 2011-2015. PÄIVÄ -sanataidepaja KULTTUURIAITAN KOMPASSIPAJAT 2011-2015 PÄIVÄ -sanataidepaja Kaikissa sanataidepajoissa kiinnitetään huomiota henkilöhahmojen, tapahtuma-ajan ja -paikan luomiseen, eri tekstilajityyppien kokeilemiseen ja

Lisätiedot

arx.hameenlinna.fi/kulttuuripolku

arx.hameenlinna.fi/kulttuuripolku arx.hameenlinna.fi/kulttuuripolku 3 LAPSEN OIKEUS KULTTUURIIN JA TAITEESEEN - Facebook: ARXHameenlinna - Instagram: @arxgrammi 4 5 arx.hameenlinna.fi/kulttuuripolku 6 7 Seiskaluokkalaisten Kulttuuripolulla

Lisätiedot

Lappeenrannan kulttuuripolku

Lappeenrannan kulttuuripolku Lappeenrannan kulttuuripolku Kulttuuripolku on suunnitelma, jonka avulla toteutetaan koulujen taide- ja kulttuurikasvatusta. Sisällöt ja teemat pohjautuvat opetussuunnitelman Ihmisenä kasvamisen aihekokonaisuuteen.

Lisätiedot

Kulttuurikasvatusohjelman rakentaminen onnistumisia ja haasteita Case Nokian kulttuuripolku

Kulttuurikasvatusohjelman rakentaminen onnistumisia ja haasteita Case Nokian kulttuuripolku Kulttuurikasvatusohjelman rakentaminen onnistumisia ja haasteita Case Nokian kulttuuripolku Kulttuuripolkupäivä Tampereella 1.10.2014 Pia Keltti, kulttuurikoordinaattori Nokian kaupungin kulttuuripalvelut

Lisätiedot

Koulupalvelut Lukuvuosi 2014 2015

Koulupalvelut Lukuvuosi 2014 2015 Koulupalvelut Lukuvuosi 2014 2015 Vierailu Tekniikan museoon oli hauska. Toivottavasti näemme vielä! (tyttö, 3. lk) Innostunut opas innostaa kävijää! (opettaja) Tekniikan museo on kiinnostava, koska pidän

Lisätiedot

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia. Erja Vitikka 25.11.2014

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia. Erja Vitikka 25.11.2014 Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia Erja Vitikka 25.11.2014 1 Ops-uudistuksen keskeisiä lähtökohtia Pedagoginen uudistus Siirtyminen kysymyksestä MITÄ opitaan? Kysymykseen MITEN opitaan?

Lisätiedot

Äidinkielen ja kirjallisuuden syventävä kurssi

Äidinkielen ja kirjallisuuden syventävä kurssi Äidinkielen ja kirjallisuuden syventävä kurssi Kurssilla monipuolistetaan ja syvennetään äidinkielen oppimista. Oppilaat pääsevät valitsemaan itseään kiinnostavia aiheita, esimerkiksi ilmaisutaitoa/draamaa,

Lisätiedot

Isonkyrön kunnan perusopetus

Isonkyrön kunnan perusopetus Isonkyrön kunnan perusopetus Isonkyrön perusopetus, kerhotoiminta 2015-2016 Isonkyrön kunnan peruskoulut järjestävät kerhotoimintaa opetushallituksen myöntämän valtionavustuksen turvin. Tähän lehtiseen

Lisätiedot

OPS 2016 Alakoulun valinnaiset aineet

OPS 2016 Alakoulun valinnaiset aineet OPS 2016 Alakoulun valinnaiset aineet Kiviniemen ja Takkurannan koulujen valinnaisaineet sekä ohjeet valinnan suorittamiseen Wilmassa lukuvuotta 2016-2017 varten Piirros Mika Kolehmainen Valinnaisuus perusopetuksessa

Lisätiedot

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu Kevät 2018 VILLA ARTTU KEVÄT 2018 OHJELMA TERVETULOA VILLA ARTUN NÄYTTELYIHIN, TYÖPAJOIHIN JA TAPAHTUMIIN! Keväällä 2018 Villa Artussa on monenlaisia näyttelyitä,

Lisätiedot

KULTTUURIKETJU - Keski-Savon kulttuurikasvatussuunnitelma

KULTTUURIKETJU - Keski-Savon kulttuurikasvatussuunnitelma KULTTUURIKETJU - Keski-Savon kulttuurikasvatussuunnitelma Kulttuurikasvatussuunnitelman tarkoituksena on taata kaikille oppilaille yhtäläiset oikeudet kulttuuriin. Kulttuurikasvatussuunnitelma tukee koulujen

Lisätiedot

Keski-Savon kuntien kulttuurikasvatussuunnitelma osana seudullista opetussuunnitelmaa

Keski-Savon kuntien kulttuurikasvatussuunnitelma osana seudullista opetussuunnitelmaa Kulttuuriketju Keski-Savon kuntien kulttuurikasvatussuunnitelma osana seudullista opetussuunnitelmaa Mikä Kulttuuriketju? Lastenkulttuurikeskus Verson koordinoima Keski-Savon seudullinen kulttuurikasvatussuunnitelma

Lisätiedot

Oulun kaupungin kulttuuriopetuksen suunnitelma. Kulttuurivoltti Utajärvi 7.9.2016: Satu Jehkonen ja Katri Tenetz

Oulun kaupungin kulttuuriopetuksen suunnitelma. Kulttuurivoltti Utajärvi 7.9.2016: Satu Jehkonen ja Katri Tenetz Oulun kaupungin kulttuuriopetuksen suunnitelma Kulttuurivoltti Utajärvi 7.9.2016: Satu Jehkonen ja Katri Tenetz Kulttuurin rooli uuden Valtakunnallisen Opetussuunnitelman perusteissa Kulttuurinen osaaminen

Lisätiedot

NOKIAN KULTTUURIPOLKU

NOKIAN KULTTUURIPOLKU NOKIAN KULTTUURIPOLKU Pilottipäiväkotien sirkusteema 2013 2014 Kankaantaan, Menkalan, Puropuiston ja Viholan päiväkotien sekä Myllyhaan ja Puropuiston leikkikerhojen kokemuksia. NOKIAN KAUPUNGIN KULTTUURIPALVELUT

Lisätiedot

Harjavallan kaupungin kulttuurikasvatussuunnitelma

Harjavallan kaupungin kulttuurikasvatussuunnitelma Harjavallan kaupungin kulttuurikasvatussuunnitelma 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO... 3 KÄSITTEITÄ... 3 KASVATA KULTTUURILLA EHEYTÄ OPETUSTA... 3 KOULUJEN JA KULTTUURIN YHTEISTYÖSUUNNITELMA... 4 ESKARI JA

Lisätiedot

KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA

KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA 1 KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA NIVALAN KAUPUNKI 2018 2 Sisältö 1 Mikä on kulttuurikasvatussuunnitelma?... 3 2 Kulttuurikasvatussuunnitelman arvot ja tavoitteet... 3 3 Kulttuurikasvatussuunnitelman kohderyhmä...

Lisätiedot

pelilaudan kääntöpuoli KIERTONÄYTTELY

pelilaudan kääntöpuoli KIERTONÄYTTELY pelilaudan kääntöpuoli KIERTONÄYTTELY pelilaudan kääntöpuoli Pelataanko Afrikan Tähteä? Suomen myydyintä lautapeliä on pelattu samoilla säännöillä ja samalla pelilaudalla vuodesta 1951. Pelin suunnitteli

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) Hyvinvoinnin edistämisen lautakunta Asianro 8220/ /2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) Hyvinvoinnin edistämisen lautakunta Asianro 8220/ /2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2016 1 (1) 6 Asianro 8220/12.03.01.03/2015 Kuopion kaupungin kulttuurikasvatussuunnitelma 2016 Hyvinvoinnin edistämisen johtaja Heli Norja Kansalaistoiminnan aktivointiyksikkö

Lisätiedot

TYÖSUUNNITELMA. Isokylän. Lukuvuodelle 2015-2016. Koulu

TYÖSUUNNITELMA. Isokylän. Lukuvuodelle 2015-2016. Koulu KEMIJÄRVEN KAUPUNKI TYÖSUUNNITELMA Lukuvuodelle 2015-2016 Isokylän Koulu 1. KOULUN TOIMINTA-AJATUS Isokylän koulu tarjoaa muuttuvassa yhteiskunnassa tarvittavia tietoja, taitoja ja valmiuksia sekä tukee

Lisätiedot

TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 14.1.2013

TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 14.1.2013 TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu Lielahden koulu Oppilaita on yhteensä 607 - yläkoulussa 324 - alakoulussa 283 Luokkia - 7. luokkia 5 kpl, 106 oppilasta - 8. luokkia 5 kpl, 106 oppilasta

Lisätiedot

Tiistai / Lempäälä. Keskiviikko / Lempäälä LEMPÄÄLÄ

Tiistai / Lempäälä. Keskiviikko / Lempäälä LEMPÄÄLÄ LEMPÄÄLÄ Tiistai / Lempäälä 0550106LV SUPERHEROES AND ANGRY BIRDS LEFFA JA PELIMUSIIKKIA 12.1.2016 10.5.2016 Tiistaisin Klo 16.30 17.15 Hääkivi Opettaja Mikko Kiiski 0530101LV MINIJOUSET 12.1.2016 10.5.2016

Lisätiedot

sivistystoimiala Teematapahtumia yläkoululaisille 2011 2012

sivistystoimiala Teematapahtumia yläkoululaisille 2011 2012 sivistystoimiala Teematapahtumia yläkoululaisille 2011 2012 Arvoisa opettaja! 2 Toimintakokemuspäivä 4 Sano päihteille ei 6 Bilepysäkki 7 Taistelu koulukiusaamista vastaan on alkanut! 8 Älä kiusaa! 9 Asennemittari

Lisätiedot

NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016

NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016 NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016 Nuori Yrittäjyys Yrittäjyyttä, työelämätaitoja, taloudenhallintaa 7-25- vuotiaille nuorille tekemällä oppien 55 000 oppijaa 2013-14 YES verkosto (17:lla alueella)

Lisätiedot

Paja-veso 10.10.2015 Aittakorven koulu

Paja-veso 10.10.2015 Aittakorven koulu Paja-veso 10.10.2015 Aittakorven koulu Aikataulu 8.15-8.50 Aamukahvit 9.00 Aloituspuheenvuoro Juha Henriksson 9.15-10.00 Maailma muuttuu entä opettajuus? Helsingin yliopiston kasvatustieteen Emeritusprofessori

Lisätiedot

Rantasalon peruskoulu syystiedote

Rantasalon peruskoulu syystiedote Rantasalon peruskoulu 2018-2019 syystiedote Reksi! LUKUKAUDEN ALUKSI Ruudullasi tai kädessäsi on uudenmuotoinen syystiedote. Tarkoituksena on tarjota tarpeellisia tietoja koulunkäynnistä helposti jaettavassa

Lisätiedot

Miten arvioimme oppimista? Lahden perusopetus. Arvioinnin päivä Lahden perusopetuksen opettajille

Miten arvioimme oppimista? Lahden perusopetus. Arvioinnin päivä Lahden perusopetuksen opettajille Miten arvioimme oppimista? Lahden perusopetus Arvioinnin päivä Lahden perusopetuksen opettajille 10.2.2018 Mistä oppimista tukeva arviointikulttuuri muodostuu? Koulu vaikuttaa merkittävästi siihen, millaisen

Lisätiedot

Äänekosken kaupungin kulttuurikasvatussuunnitelma LUOKKA TAITEENALA TAVOITE MITÄ OPPIAINEET TYÖTAPA PAIKKA YHTEISTYÖSSÄ

Äänekosken kaupungin kulttuurikasvatussuunnitelma LUOKKA TAITEENALA TAVOITE MITÄ OPPIAINEET TYÖTAPA PAIKKA YHTEISTYÖSSÄ LUOKKA TTEENALA TAVOITE MITÄ OPPINEET TYÖTAPA PKKA YHTEISTYÖSSÄ Eskarit Musiikki Elämyksellinen Musiikista KU, MU, Museon Äänekosken Musiikkiopisto taidekokemus kuvaksi työpaja Taidemuseo Taidemuseo 1.lk

Lisätiedot

Kulttuuri- ja opetussektorin yhteistyö Lastenkulttuuripoliittinen ohjelmaehdotus ja sitä tukevat hankkeet. Saara Vesikansa 1.10.

Kulttuuri- ja opetussektorin yhteistyö Lastenkulttuuripoliittinen ohjelmaehdotus ja sitä tukevat hankkeet. Saara Vesikansa 1.10. Kulttuuri- ja opetussektorin yhteistyö Lastenkulttuuripoliittinen ohjelmaehdotus ja sitä tukevat hankkeet Saara Vesikansa 1.10.2014 Lastenkulttuurikeskusten verkosto Taikalamppu Lasten- ja nuortenkulttuurikeskusten

Lisätiedot

Taiteen perusopetus Tampereella - vuosikertomus lv opetussuunnitelma-uudistus

Taiteen perusopetus Tampereella - vuosikertomus lv opetussuunnitelma-uudistus Taiteen perusopetus Tampereella - vuosikertomus lv 2016-2017 -opetussuunnitelma-uudistus 2017-2018 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan kokous 12.10.2017 Kuvat: Sara Hildén -akatemia 1 26.9.2017 Taiteen perusopetus

Lisätiedot

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv. 2016-17 Valinnaisaineet oppilas valitsee yhdessä huoltajan kanssa kaksi valinnaisainetta mikäli 5. luokan oppilaan valinta kohdistuu A2-kieleen muuta

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistuu. Syksy 2016

Opetussuunnitelma uudistuu. Syksy 2016 Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Uudistus 10 vuoden välein Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa annetaan perusopetuksen

Lisätiedot

Laskennallisille menoille ja tuloille on oma kohtansa käyttökustannusten ja käyttötuottojen taulukoissa.

Laskennallisille menoille ja tuloille on oma kohtansa käyttökustannusten ja käyttötuottojen taulukoissa. Kuntien kulttuuritoiminnan kustannukset 2010 Vastausohjeet Yleiset vastausohjeet Tässä kyselyssä kootaan tietoa kuntien kulttuuritoiminnan kustannuksista. Kulttuuritoiminnalla tarkoitetaan kirjastoissa,

Lisätiedot

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet 2017-2018 5.-6. luokat Valinnat tehdään Wilmassa 20.3.-2.4.2017 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Oppilas valitsee kaksi valinnaista ainetta 5.luokalle 4.luokan

Lisätiedot

KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula http://web.tuusula.fi/kirkonkylankoulu

KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula http://web.tuusula.fi/kirkonkylankoulu KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula http://web.tuusula.fi/kirkonkylankoulu 1. LUKUVUODEN 2013-2014 TYÖ JA LOMA-AJAT Syyslukukausi 12.8.2013 (ma) - 21.12.2013 (lauantai) Syysloma 14.10.-20.10.2013

Lisätiedot

TAIVALKUNNAN JA VAHALAHDEN KOULUJEN TULEVAISUUS

TAIVALKUNNAN JA VAHALAHDEN KOULUJEN TULEVAISUUS TAIVALKUNNAN JA VAHALAHDEN KOULUJEN TULEVAISUUS K U N TA L A I S I LTA 3. 1 0. 2 0 1 9 K L O 1 8 N O K I A N K A U P U N G I N VA LT U U S TO S A L I 3.10.2019 1 LÄHTÖKOHDAT TARKASTELULLE Nokian kaupungin

Lisätiedot

Toimintakertomus 2015

Toimintakertomus 2015 Toimintakertomus 2015 Vapaa-aika Kulttuuripalvelut. Kirjastopalvelut Liikuntapalvelut. Nuorisopalvelut Jarno Vesala: Taivaskävelijä, Harjuniityn koulu. SISÄLLYSLUETTELO Vapaa-aikalautakunta 3 Vapaa-aikakeskus

Lisätiedot

Luokanopettaja. Luokanopettaja. Ortodoksiuskonnon tuntiopettaja Koulunkäynninohjaaja / iltapäiväkerhonohjaaja

Luokanopettaja. Luokanopettaja. Ortodoksiuskonnon tuntiopettaja Koulunkäynninohjaaja / iltapäiväkerhonohjaaja Oppilaat Luokka Oppilasmäärä Opettaja 1-2 Pihlaja 9 Nina 1-Koivu 18 Riikka 1-Kuusi 19 Tiina 2-Mänty 21 Iina 2-Vaahtera 20 Hanna 3A 21 Kristiina 3B 22 Pauliina 4. lk 22 Saara 5. lk 17 Marjo 6. lk 24 Peter

Lisätiedot

Forssan kaupunki / Wahren-Keskus Kulttuuripassi 3.-4.-luokkalaisille : lukujärjestys 1 (6)

Forssan kaupunki / Wahren-Keskus Kulttuuripassi 3.-4.-luokkalaisille : lukujärjestys 1 (6) Forssan kaupunki / Wahren-Keskus Kulttuuripassi 3.-4.-luokkalaisille : lukujärjestys 1 (6) viikko 11 Kuvataidekoulu Luonnonhistoriallinen museo Luonnonhistoriallinen museo Luonnonhistoriallinen museo Klo:

Lisätiedot

Imatran kulttuuripolku. Koulujen kulttuurikasvatusohjelma

Imatran kulttuuripolku. Koulujen kulttuurikasvatusohjelma Imatran kulttuuripolku Koulujen kulttuurikasvatusohjelma Kulttuuripolku on osa opetussuunnitelmaa Kulttuuripolku on kulttuuri-ja taidekasvatussuunnitelma joka sisältyy Imatran kaupungin perusopetuksen

Lisätiedot

Alakoulun 5.ja 6. luokkien valinnaiset aineet Länsituulen koulu

Alakoulun 5.ja 6. luokkien valinnaiset aineet Länsituulen koulu Alakoulun 5.ja 6. luokkien valinnaiset aineet Länsituulen koulu Matematiikan syventävä kurssi Matematiikan syventävissä opinnoissa tutustutaan esimerkiksi salakirjoitusmenetelmiin, pulmatehtäviin ja matemaattisiin

Lisätiedot

Alakoulun 5.-6.luokkien valinnaisaineet Länsituulen koulu Kevät 2018

Alakoulun 5.-6.luokkien valinnaisaineet Länsituulen koulu Kevät 2018 Alakoulun 5.-6.luokkien valinnaisaineet Länsituulen koulu Kevät 2018 Valintatarjotin Wilmaan Huoltajat tekevät lastensa kanssa valinnan Wilmaan avattavaan tarjottimeen. A2-tarjotin on avoinna 29.1.-9.2.2018.

Lisätiedot

Imatran kaupunki. Varhaiskasvatuksen kulttuuri- ja liikuntapolku

Imatran kaupunki. Varhaiskasvatuksen kulttuuri- ja liikuntapolku Imatran kaupunki Varhaiskasvatuksen kulttuuri- ja liikuntapolku Kulttuuri- ja liikuntapolku Kulttuuri- ja liikuntapolku on kulttuuri, taide- ja liikuntakasvatussuunnitelma joka sisältyy Imatran kaupungin

Lisätiedot

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi. Nokian kaupunki 11.2.2015 Heikki Miettinen

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi. Nokian kaupunki 11.2.2015 Heikki Miettinen Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi Nokian kaupunki 11.2.2015 Heikki Miettinen Miten kuntalaisten palvelutarpeet muuttuvat? Väestökehityksen vaikutukset voidaan karkeasti laskea: pohjana ikäluokittaiset

Lisätiedot

Kirkonkylän yhtenäiskoulu. 7lk. Info

Kirkonkylän yhtenäiskoulu. 7lk. Info Kirkonkylän yhtenäiskoulu 7lk. Info Ohjelma Klo 12.45 Klo 13.10 Info (Yleistä, Valinnaisaineet) Luokkiin (Luokanohjaajat) 19.10.2018 Alatunniste tähän 4 Yleistä 19.10.2018 Alatunniste tähän 5 YHTENÄISEN

Lisätiedot

Koulukohtaiset lisätehtävät (OVTES Osio B 11-25) Laatutyö - koulun toiminnan kehittäminen

Koulukohtaiset lisätehtävät (OVTES Osio B 11-25) Laatutyö - koulun toiminnan kehittäminen Sivu 1/5 Märynummen koulu Salon kaupunki 1760/12.00.01.01/2015 Yleiset Koulu: Märynummen koulu Ylläpitäjä: Kaupungin ylläpitämä koulu Koulumuoto: Ala-asteen koulu Opetuskieli: Suomi Koulupiiri: Salo Opiskelijamäärä:

Lisätiedot

Ajankohtaista perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnassa ja koulun kerhotoiminnassa ja toiminnan tulevaisuus 7.2.2013

Ajankohtaista perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnassa ja koulun kerhotoiminnassa ja toiminnan tulevaisuus 7.2.2013 Ajankohtaista perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnassa ja koulun kerhotoiminnassa ja toiminnan tulevaisuus 7.2.2013 Erityisasiantuntija Riitta Rajala, Opetushallitus JOUSTAVA KOULUPÄIVÄ SEMINAARI 23.1.2013

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN KULTTUURIKESKUS VILLA ARTTU KEVÄT 2017 OHJELMA

LASTEN JA NUORTEN KULTTUURIKESKUS VILLA ARTTU KEVÄT 2017 OHJELMA LASTEN JA NUORTEN KULTTUURIKESKUS VILLA ARTTU KEVÄT 2017 OHJELMA Susanna K. Lehto. Lasten ja nuorten taidekeskuksen arkisto Tervetuloa Villa Artun näyttelyihin, työpajoihin ja tapahtumiin! Pelattava näyttely

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA 2012-2013 KETTUKALLION PÄIVÄKOTI

VARHAISKASVATUKSEN TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA 2012-2013 KETTUKALLION PÄIVÄKOTI VARHAISKASVATUKSEN TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA 2012-2013 KETTUKALLION PÄIVÄKOTI Työsuunnitelma hyväksytty: Leena Mäntylä Tiina Heino päiväkodinjohtaja Johtokunnan puheenjohtaja Työsuunnitelman toteutuksen

Lisätiedot

Kohti Turun konservatorion strategiaa 2020 RTF Report - luotu Nimi Vastaaja Vastaamassa Vastanneet

Kohti Turun konservatorion strategiaa 2020 RTF Report - luotu Nimi Vastaaja Vastaamassa Vastanneet Kohti Turun konservatorion strategiaa 2020 RTF Report - luotu 18.11.2014 Nimi Vastaaja Vastaamassa Vastanneet 2014 tpo alaikäiset 374 95 73 2014 uusi opisk kl 17 7 5 2014 uusi opisk mt 3 3 2 2014 uusi

Lisätiedot

eops 27.2.2013 Opetusneuvos Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS

eops 27.2.2013 Opetusneuvos Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS eops 27.2.2013 Opetusneuvos Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS 1 http://www.oph.fi/ops2016 Etusivun uutiset Tavoitteet Aikataulu Työryhmät Paikallisen työn tuki Luonnokset Blogi

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2013 1

NURMIJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2013 1 NURMIJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2013 1 Lukkarin koulun johtokunta 14.11.2013 KÄSITELLYT ASIAT Sivu 7 LUKKARIN KOULUN 6A LUOKAN LEIRIKOULU 3 8 LUKKARIN KOULUN COMENIUS-KERHON MATKA SAKSAAN 4 9 LUKKARIN KOULUN

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI HILLATIEN PERUSKOULU TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2015-2016

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI HILLATIEN PERUSKOULU TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2015-2016 KEMIJÄRVEN KAUPUNKI HILLATIEN PERUSKOULU TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2015-2016 Ilpo Tervonen, 18.8.2015 1. KOULUN TOIMINTA-AJATUS Hillatien koulussa on turvallinen ja kaikkia kannustava työskentely-ympäristö,

Lisätiedot

METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ. Lukuvuosi 2015-16

METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ. Lukuvuosi 2015-16 METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ Lukuvuosi 2015-16 Luokat ja henkilökunta Ensi lukuvuoden 4A ja 4B 5ABCDE laaja-alainen erityisopettaja Päivi Juustila englannin ja saksan opettaja teknisen työn opettaja koulunkäynnin

Lisätiedot

Mikkeli. Modernin palvelun kasvukeskus Saimaan rannalla. Seija Manninen 9.5.2011

Mikkeli. Modernin palvelun kasvukeskus Saimaan rannalla. Seija Manninen 9.5.2011 Mikkeli Modernin palvelun kasvukeskus Saimaan rannalla Mikkelin kaupungin opetustoimi p Perusopetus kouluja 26 n. 4800 oppilasta p Esiopetus osin koulujen yhteydessä, osin päivähoidon järjestämänä p Perusopetuksen

Lisätiedot

Sivistyslautakunta. Talousarvio. Tuloskortit. Perusopetus

Sivistyslautakunta. Talousarvio. Tuloskortit. Perusopetus Sivistyslautakunta Talousarvio Tuloskortit Perusopetus TASAPAINOTETTU TULOSKORTTI: PERUSOPETUS 1. ASIAKKKUUS JA VAIKUTTAVUUS PÄÄMÄÄRÄ/ TAVOITE MITTARI PÄÄVASTUU TOIMENPITEET/AIKATAULU Toiminnan laadun

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Takahuhdin koulu lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Takahuhdin koulu lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Takahuhdin koulu lv. 2016-2017 MA TI KE TO PE BÄNDIKERHO 4.-6.- luokkalaisille Klo 15.15 16.45 A-talo lk 118 Pelikerho 1.-2.lk. Klo 15.00 15.45. Pelikerho 3.-4.lk. Klo 15.45

Lisätiedot

Palvelualueiden palvelulupausten koonnit valmis / / TiK. Kuva 4

Palvelualueiden palvelulupausten koonnit valmis / / TiK. Kuva 4 Palvelualueiden palvelulupausten koonnit valmis / 170112 / TiK Kuva 4 MEILLÄ LAPSIA KUULLAAN JA HE SAAVAT IKÄTASONSA MUKAISESTI OLLA OSALLISIA ITSEÄÄN KOSKEVISSA ASIOISSA. 1 Lapsi osallistuu oman esiopetussuunnitelmansa

Lisätiedot

Taiteen perusopetuksen vuosikertomus Tampereella

Taiteen perusopetuksen vuosikertomus Tampereella Taiteen perusopetuksen vuosikertomus Tampereella Annika Anttila: Refuge Kuvat: Sara Hildén -akatemia Tampereen balettiopisto Birgitta Kiviniemi-Cheremeteff Mitä kysyttiin? 1. Oppilasmäärät 2. Henkilöstömäärät

Lisätiedot

Toma Turlaite, 12, Kevätsunnuntai, Liettua, kansainvälinen lasten ja nuorten taiteen arkisto LASTEN JA NUORTEN KULTTUURIKESKUS KEVÄT 2015 OHJELMA

Toma Turlaite, 12, Kevätsunnuntai, Liettua, kansainvälinen lasten ja nuorten taiteen arkisto LASTEN JA NUORTEN KULTTUURIKESKUS KEVÄT 2015 OHJELMA Toma Turlaite, 12, Kevätsunnuntai, Liettua, kansainvälinen lasten ja nuorten taiteen arkisto LASTEN JA NUORTEN KULTTUURIKESKUS KEVÄT 2015 OHJELMA Tervetuloa Villa Artun näyttelyihin, työpajoihin ja koko

Lisätiedot

Arvo- ja terveyskasvatusohjelma Camera obscura

Arvo- ja terveyskasvatusohjelma Camera obscura Arvo- ja terveyskasvatusohjelma Camera obscura Kuusamo 2015, viikko 4 26.8.2014 Camera obscura on Camera obscura on kokemuksellista oppimista. Vuorovaikutusta ja omaa ajattelua. Se on kokonaisuus, joka

Lisätiedot

Monien kulttuurien espoolaiset kulttuurin tulosyksikön palveluissa

Monien kulttuurien espoolaiset kulttuurin tulosyksikön palveluissa Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta 23.8.2018 Kaisa Koskela, Kulttuurin tulosyksikkö Monien kulttuurien espoolaiset kulttuurin tulosyksikön palveluissa Kulttuurin tulosyksikkö Kulttuurilautakunta Svenska

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Lielahden koulun huoltajille

Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Lielahden koulun huoltajille Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Lielahden koulun huoltajille Mikä on opetussuunnitelma? Se on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta Siinä kerrotaan Mitä opiskellaan milläkin vuosiluokalla

Lisätiedot

A1-kielivalinta ja hakeminen painotettuun opetukseen 3. luokalle Hakuaika luokkalaisille ja 2.-luokkalaisten huoltajille

A1-kielivalinta ja hakeminen painotettuun opetukseen 3. luokalle Hakuaika luokkalaisille ja 2.-luokkalaisten huoltajille A1-kielivalinta ja hakeminen painotettuun opetukseen 3. luokalle 2019 Hakuaika 11. 21.1.2019 2.-luokkalaisille ja 2.-luokkalaisten huoltajille Lahden kaupungin koulujen A1-kielitarjonta sekä painotetun

Lisätiedot

Kulttuurikansion toteutus

Kulttuurikansion toteutus Kulttuurikansio KULTTUURIKANSIO Perusopetuksen 9. luokan oppilas voi antaa erityisen näytön kulttuuri- ja taideaktiivisuudestaan toteuttamalla äidinkielen oppiaineeseen sisältyvän vapaavalintaisen Kulttuurikansiotehtäväkokonaisuuden.

Lisätiedot

Taide lähtee kasista! Koulumme osallistuu Taidetestaajiin. Tietopaketti opettajankokoukseen Syksy 2018

Taide lähtee kasista! Koulumme osallistuu Taidetestaajiin. Tietopaketti opettajankokoukseen Syksy 2018 Taide lähtee kasista! Koulumme osallistuu Taidetestaajiin Tietopaketti opettajankokoukseen Syksy 2018 Satsaus koulujen kulttuurikasvatukseen Taidestaajat on Suomen historian suurin nuorille suunnattu kulttuurihanke.

Lisätiedot

Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna

Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna 2016-2017 Piirros Mika Kolehmainen Aseman koulun valinnaisuudesta info-tilaisuus 4.-5. lkn huoltajille ja oppilaille 6.4 klo 18 valinnat tehdään huoltajan WILMAssa

Lisätiedot

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely,

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely, SIVISTYSTOIMI Tulosalueet: Hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Toiminta-ajatus Sivistystoimen tavoitteena on tuottaa kuntalaisille monipuolisia ja korkealaatuisia palveluja toimialallaan

Lisätiedot

ITÄ-SUOMEN LÄÄNI 08 KAAVIN KUNTA 204. Syyslukukausi tp Tuntien alkamisajat: Syysloma lk 3. 6.

ITÄ-SUOMEN LÄÄNI 08 KAAVIN KUNTA 204. Syyslukukausi tp Tuntien alkamisajat: Syysloma lk 3. 6. Siv.ltk 13.8.2018, liite n:o 13 TYÖSUUNNITELMA, lukuvuosi 2018-2019 ITÄ-SUOMEN LÄÄNI 08 KAAVIN KUNTA 204 Oppilaitostyyppi 123 Koulumuoto 11 Koulu Kaavin koulu Koulun nro 04713 Opettajien virkojen lkm 17

Lisätiedot

ALAKOULUN VALINNAISAINEET

ALAKOULUN VALINNAISAINEET ALAKOULUN VALINNAISAINEET 2019-2020 A2-KIELET VALITTAVISSA 5.LK ALKAEN kieltä opiskellaan 5.-9.luokilla (2,2,2,3,3 tuntia) myös kuvataideluokkalainen voi valita kielen tarjolla meillä: -RANSKA -SAKSA -ESPANJA

Lisätiedot

Yli-Maarian koulu. YMA ja Moision yksikkö

Yli-Maarian koulu. YMA ja Moision yksikkö Yli-Maarian koulu YMA ja Moision yksikkö 1.8.2018 Kaupunginvaltuuston 18.4.2011 hyväksymäyli-maarian koulun ja päiväkodin uudisrakennuksen hankesuunnitelma Alun perin Yli-Maarian koulu mitoitettiin vain

Lisätiedot

Tiivistelmä Munkkivuoren ala-asteen koulun koulukohtaisesta opetussuunnitelmasta

Tiivistelmä Munkkivuoren ala-asteen koulun koulukohtaisesta opetussuunnitelmasta Tiivistelmä Munkkivuoren ala-asteen koulun koulukohtaisesta opetussuunnitelmasta MUNKKIVUOREN ALA-ASTEEN KOULUSSA LUODAAN MEIDÄN KOULU -HENKEÄ Koulussa arvostetaan kaikkia niin lapsia kuin aikuisia. Koulussa

Lisätiedot

Kontiolahden koulu

Kontiolahden koulu Kontiolahden koulu 18.3.2017 MIKÄ ON JOPO-LUOKKA? Opetus joustaa ei oppilas JOPO (joustava perusopetus) on työelämäpainotteinen ja toiminnallinen tapa suorittaa peruskoulun yhdeksäs vuosiluokka. Tavoitteena

Lisätiedot

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet 2018-2019 5.-6. luokat Valinnat tehdään Wilmassa 3.-10.4.2018 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Oppilas valitsee kaksi valinnaista ainetta 5.luokalle 4.luokan

Lisätiedot

a P ep t e er us TAITEEN PERUSOPETUS 2012-2013 Ähtärissä kuvataide musiikki käsityö tanssi

a P ep t e er us TAITEEN PERUSOPETUS 2012-2013 Ähtärissä kuvataide musiikki käsityö tanssi T a TI e P n o e er us u S ep t TAITEEN PERUSOPETUS 2012-2013 Ähtärissä kuvataide musiikki käsityö tanssi Hän ei tiennyt ettei sitä pysty kukaan tekemään. Niinpä hän meni ja teki sen. Hei koululaisen kotiväki!

Lisätiedot

TAMMELAN KUNNAN KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUU- ALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ

TAMMELAN KUNNAN KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUU- ALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ TAMMELAN KUNNAN KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUU- ALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 LUKU...2 TOIMINNAN YLEISET PERUSTEET...2 1 Toiminta-ajatus...2 2 LUKU...2 ORGANISAATIO...2 2 Lautakunnat...2 3 Lautakunnan kokoonpano...3

Lisätiedot

YRITTÄJYYSKASVATUKSEN STRATEGIA JYVÄSKYLÄN PERUSOPETUKSESSA. Liite 3 Vuosisuunnittelu

YRITTÄJYYSKASVATUKSEN STRATEGIA JYVÄSKYLÄN PERUSOPETUKSESSA. Liite 3 Vuosisuunnittelu YRITTÄJYYSKASVATUKSEN STRATEGIA JYVÄSKYLÄN PERUSOPETUKSESSA Liite 3 Vuosisuunnittelu Yrittäjyyskasvatuksen lukuvuosi suunnitelma: 1. Visio: Jokainen rakentaa omaa mahdollisuuksien maailmaa -Yhteisen ymmärryksen

Lisätiedot

TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2014-2015. Sepänmäen koulu

TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2014-2015. Sepänmäen koulu KEMIJÄRVEN KAUPUNKI TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2014-2015 Sepänmäen koulu 1. KOULUN TOIMINTA-AJATUS Sepänmäen erityisopetusyksikkö toteuttaa oppilaan yksilöllisistä tarpeista lähtevää kasvatusta tavoitteena

Lisätiedot

VUOSITTAINEN SUUNNITELMA UTAJÄRVEN KUNTA UTAJÄRVEN LUKIO 2/11.11.2015. Lukuvuosi _2015-2016 R1 21 R2 9 R3 18 R4 4. Yhteensä 52 1/7

VUOSITTAINEN SUUNNITELMA UTAJÄRVEN KUNTA UTAJÄRVEN LUKIO 2/11.11.2015. Lukuvuosi _2015-2016 R1 21 R2 9 R3 18 R4 4. Yhteensä 52 1/7 1/7 UTAJÄRVEN KUNTA Liite UTAJÄRVEN LUKIO 2/11.11.2015 Lukuvuosi _2015-2016 OPETUSSUUNNITELMAN TOTEUTTAMINEN opetustunnit yleisopetus vkt sltk myöntänyt 136 käytössä 136 opiskelijamäärä vuosiluokittain

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. SIVLTK, 15.4.2015 18:00, Pöytäkirja

SISÄLLYSLUETTELO. SIVLTK, 15.4.2015 18:00, Pöytäkirja i SISÄLLYSLUETTELO SIVLTK, 15.4.2015 18:00, Pöytäkirja -1 Läsnäolijat... 1 19 Tuntikehys perusopetuksessa ja lukiossa lukuvuonna 2015-2016... 2 20 Vararehtorien nimeäminen Perälän ja Äystön kouluihin...

Lisätiedot

Seinäjoen kaupunginkirjaston eri toimipisteistä lainatut aineistot voi palauttaa mihin tahansa muuhun Seinäjoen kaupunginkirjaston toimipisteeseen.

Seinäjoen kaupunginkirjaston eri toimipisteistä lainatut aineistot voi palauttaa mihin tahansa muuhun Seinäjoen kaupunginkirjaston toimipisteeseen. KULTTUURIKURKISTUS Tähän esitteeseen on koottu tietoa Seinäjoen kaupungin kulttuuripalvelujen lainattavista kulttuurisalkuista. Kulttuurikurkistus-salkkujen sisällöt antavat välineitä taide- ja kulttuurikasvatukseen

Lisätiedot

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon toiminta-ajatus Perhepäivähoito tarjoaa lapselle mahdollisuuden hoitoon, leikkiin, oppimiseen ja ystävyyssuhteisiin muiden lasten kanssa. Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

PAJAVIIKKO 21. 25. 1. 2008 Viikolla 4. korvataan normaali opetus erilaisilla pajoilla.

PAJAVIIKKO 21. 25. 1. 2008 Viikolla 4. korvataan normaali opetus erilaisilla pajoilla. PAJAVIIKKO 21. 25. 1. 2008 Viikolla 4. korvataan normaali opetus erilaisilla pajoilla. MAANANTAI 21.1. KLO PAJAN NIMI SISÄLTÖ HUONE OPETTAJA HUOMIOITAVAA Mukana 12.25 13.05 Ilona, Maria, 13.25 14.05 Tehtävärata

Lisätiedot

Lokkiposti. Porvoon luontokoulun uutiskirje varhaiskasvattajille. kevätlukukausi 2017 *****

Lokkiposti. Porvoon luontokoulun uutiskirje varhaiskasvattajille. kevätlukukausi 2017 ***** Lokkiposti Porvoon luontokoulun uutiskirje varhaiskasvattajille kevätlukukausi 2017 ***** Uutiskirjeestä lähetetään päiväkoteihin yksi kappale. Laitathan kirjeen näkyvälle paikalle kiitos! Kirje on myös

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI KOULUTUSPALVELUT

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI KOULUTUSPALVELUT UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI KOULUTUSPALVELUT Talousarvio 2011 ja taloussuunnitelma 2011-2013 Koulutuslautakunta 30.9. HALLINTO Toiminta-ajatus Hallinto luo hyvät edellytykset sivistyspalvelujen tuottamiselle,

Lisätiedot

PANSION KOULUN OPS PORTAAT

PANSION KOULUN OPS PORTAAT SYKSY 2012 TULEVAISUUDE N KOULU Kyselyt huoltajille, oppilaille ja opettajille SYKSY 2013 KOULUARJEN KEHITTÄMINEN Kyselyn tulosten hyödyntäminen VESO 16.11 Koulun toimintakulttu uri Mikä arjessa sujuu

Lisätiedot

SIVISTYSLAUTAKUNTAAN NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET 2015

SIVISTYSLAUTAKUNTAAN NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET 2015 Sivistyslautakunta 27.8.2015 Osavuosikatsaus II SIVISTYSLAUTAKUNTAAN NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET 2015 Hallinto- ja talouspalvelut PÄÄLINJAUS/ TOT. LINJAUS TOIMENPIDE SITOVA TAVOITE MITTARI/ MITTA- RIN TAVOITE

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA 2/2014 11

PÖYTÄKIRJA 2/2014 11 Sivistystoimen suomenkielinen jaosto PÖYTÄKIRJA 2/2014 11 Aika 11.03.2014 kl. 18.30 Paikka Metsäkulman koulu Käsiteltävät asiat 9 Kokouksen avaaminen, laillisuus ja päätösvaltaisuus 133 10 Pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

Taatalan palvelukeskuksen helmikuun ohjelma

Taatalan palvelukeskuksen helmikuun ohjelma Taatalan palvelukeskuksen helmikuun ohjelma Taatalan palvelukeskus on avoin kohtaamispaikka. Palvelukeskuksessa voitte saada ohjausta- ja neuvontaa sosiaaliohjaajalta, käydä aterioimassa ravintolassa ja

Lisätiedot

PORVOON MUSEON OPETUSPALVELUT 2016

PORVOON MUSEON OPETUSPALVELUT 2016 PORVOON MUSEON OPETUSPALVELUT 2016 TERVETULOA KONKKARONKKAAN! Porvoon museon työpajatoiminta keväällä 2016 Holmin talon alakerrassa avautui maaliskuussa 2014 kokeellinen työpajatila - KONKKARONKKA. Uusissa

Lisätiedot

Opetuksen järjestäjänä Neulamäen yhtenäiskoulu Toinen lukuvuosi menossa Vuosittain otetaan noin 20 oppilasta Valinta haun kautta; haastattelulla

Opetuksen järjestäjänä Neulamäen yhtenäiskoulu Toinen lukuvuosi menossa Vuosittain otetaan noin 20 oppilasta Valinta haun kautta; haastattelulla Ammattikymppi Opetuksen järjestäjänä Neulamäen yhtenäiskoulu Toinen lukuvuosi menossa Vuosittain otetaan noin 20 oppilasta Valinta haun kautta; haastattelulla varmistetaan hakijoiden motivaatio ja opiskeluasenne

Lisätiedot

Maahanmuuttajien joustava perusopetus

Maahanmuuttajien joustava perusopetus Maahanmuuttajien joustava perusopetus Maahanmuuttajien joustava perusopetus OPM:n hankkeen toteutus Kontiolahdella OPM:n hankkeen toteutus Kontiolahdella Aija Vartiainen, Kontiolahden koulu, tammikuu 2008

Lisätiedot

OPS 2016 Keskustelupohja vanhempainiltoihin VESILAHDEN KOULUTOIMI

OPS 2016 Keskustelupohja vanhempainiltoihin VESILAHDEN KOULUTOIMI OPS 2016 Keskustelupohja vanhempainiltoihin VESILAHDEN KOULUTOIMI Valtioneuvoston vuonna 2012 antaman asetuksen pohjalta käynnistynyt koulun opetussuunnitelman uudistamistyö jatkuu. 15.4.-15.5.2014 on

Lisätiedot