Elämän puu kaareutuu

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Elämän puu kaareutuu"

Transkriptio

1 Elämän puu kaareutuu Hei riparilainen ja kotiväki, terveiset Joensuun ev. lut. seurakunnasta! Kesää kohti mennään ja yhteinen rippikoulupolkumme jatkuu. Tässä kesäkirjeessä on paljon tietoa ja ohjeita tulevaa leiriä koskien, joten pyydämme lukemaan tämän huolella ja säilyttämään sen tallessa. Rippikoulupassit on palautettu, jos passissa on puutteita nuoreen on oltu yhteydessä. Jos passia ei ole palautettu asianmukaisesti täytettynä kaupunkijakson alkuun mennessä, niin rippikoululeirille ei voi osallistua. RIPPIKOULUMAKSU Rippikoulumaksusta lähetetään erikseen lasku. Lasku lähetetään huoltajan nimellä ja osoitteella. Rippikoulumaksu Joensuun ev. lut. seurakuntayhtymän seurakuntien jäsenille on 65 (Eno, Pyhäselkä, Vaara-Karjala, Pielisensuu, Rantakylä ja Joensuu) ja ulkopaikkakuntalaisille 130 (esim. Kontiolahden srk, Liperin srk).

2 KAUPUNKIJAKSO Tiistai 3.6. klo tapaamme hautausmaalla, Rauhan kappelin edessä (Rauhankatu 4). Hautausmaalla vierailemme molemmissa kappeleissa. Jokainen rippikoululainen saa ruusun, jonka voi viedä jonkun läheisen haudalle tai vaikkapa muistolehtoon Opetusta seurakuntakeskuksella Kotiin Vanhempainilta Keskiviikko 4.6. klo Seurakuntakeskus, opetusta ja viimeiset ohjeistukset leiristä Kotiin! Kaupunki- ja leirijaksoilta ei voi olla poissa urheilun tai harrastusten takia! LEIRIJAKSO Leirimme on su pe Vaivion leirikeskuksessa Leiri alkaa sunnuntaina klo Vanhemmat huolehtivat rippikoululaiset Vaivioon (Vaiviontie 21 B, Harinjärvi). Leiri päättyy perjantaina noin klo 15 Joensuun kirkkoon (Papinkatu 1). Kirkkoon tulemme yhteisellä bussikyydillä. Konfirmaatioharjoitus alkaa klo Käymme kirkossa läpi konfirmaation kulun ja sovitamme albat sunnuntaita varten valmiiksi. Majoittuminen Leirillä majoitutaan 2-4 hengen huoneisiin, siten että tytöt ja pojat majoittuvat erikseen. Huonekaveria voi miettiä jo etukäteen. Huoneissa on omat vessat ja suihkut.

3 LEIRIN PÄIVÄOHJELMA Leirillä noudatamme päiväohjelmaa. Päivän teemasta ja työskentelytavoista johtuen aikataulu voi eri päivinä hieman vaihdella. Pääsääntöisesti ohjelmamme on seuraavanlainen: klo 8.00 Herätys, lipunnosto klo 8.25 Aamupala klo 9.15 Oppituokiot klo lounas klo Oppituokiot klo Päiväjuoma Ulkoilu Raamikset isosryhmissä Musahetki Helmihetki klo Päivällinen, palvelutehtävät klo Jumalanpalvelus klo Lipunlasku ja Iltaohjelma klo Iltapala, suhkuaika klo iltahartaus, klo HILJAISUUS, NUKKUMINEN LEIRIVARUSTEET: - aluslakana, pussilakana ja tyynyliina (EI makuupussia). - mukavat vaatteet sekä sisällä että ulkona oleskeluun (joskus voi sataa tai on hyttysiä!), voi myös olla kylmää, joten huomioitahan tämänkin vaatetuksessa - hyvät kengät (myös luonnossa liikkumiseen), sisäkengät/tossut - aurinkovoidetta ja hyttysmyrkkyä tarpeen mukaan - pyyhe, peseytymis- ja uintivälineet - henkilökohtaiset lääkkeet (emme saa antaa mitään särkylääkkeitä yms.!), reseptilääkkeistä kirjallinen tieto ohjaajille, vaikka nuori ottaisi itse lääkkeet - Raamattu, katekismus, rukoushelmet kaikki sinulle tähän mennessä jaetut oppimismateriaalit (osan saat kaupunkijaksolla tai leirillä). Kaupunkijaksolla sovitaan, mitkä materiaaleista ohjaajat tuovat. - lyijykynä, kumi opiskelua varten - Jos soitat jotain kuljetettavaa soitinta, niin ota se mukaan (esim. kitara) - vähän kioskirahaa (jos luulet tarvitsevasi) - kännykkä, cd- tai mp3-soitin korvakuulokkeilla

4 Mukaan et tarvitse: - energiajuomia/-tuotteita - pöytä- tai kannettavia tietokoneita, - kaiuttimilla varustettuja soittimia tai muitakaan häiritseviä välineitä - leiriläisten, isosten ja ohjaajien astmojen ja tuoksuallergioiden vuoksi suihkutettavat deodorantit/parfyymit eivät ole suositeltavia. Ne usein tuoksuvat voimakkaammin kuin rollon malliset deodorantit. Pyydämme nuoria ottamaan huomioon tämän, että kaikki pystyvät osallistumaan ohjelmiin. VAKUUTUS Tapaturmavakuutus koskee leirimme alueella ja ohjelmassa mainittuja tilanteita (myös vapaa-ajan pelitilanteita). Huom! Vakuutus kattaa vain ne tilanteet, joista on kerrottu turvallisuusvastaavalle leirillä (kuten nilkan nyrjähdykset). Jos tapaturma tulee jo aiemmin nyrjähtäneeseen nilkkaan, vakuutus ei korvaa tätä. Samoin, jos toinen leiriläinen tahallaan tönäisee tai muutoin vahingoittaa toista, silloin hoitokustannukset menevät ko. nuorelle tai huoltajille. Tapaturmavakuutus ei kata leirialueen ulkopuolella tapahtuvia tilanteita, joten pysythän alueella. Jos nuori joudutaan kuljettamaan kesken leirin saamaan apua esim. päivystykseen tai sairaalaan, toivomme että vanhemmat pystyvät järjestämään kuljetuksen. Äkillistä hoitoa vaativissa tilanteissa tilaamme ambulanssin. Jos nuori tarvitsee hakea leiriltä kotiin syystä tai toisesta, niin hoitavat huoltajat kyytiasiat itse. Jos tällaiseen tulee tarvetta, niin olemme yhteydessä huoltajiin. Seurakunnan vakuutus ei kata tavaroita eikä niiden rikkoontumista halutessanne teidän täytyy siis ottaa nuoren tavaroille oma matkatavaravakuutus. Kolehti Leirillä on mahdollista osallistua kolehdin kautta auttamiseen Suomen Lähetysseuran kautta nimikkolähetin Kirsi Salon työn tukemiseksi Tansaniassa kehitysvammaisten lasten parissa. Leirillä ei kerätä rahakolehtia, vaan tyhjien limsapullojen pantit voi lahjoittaa Kirsin työn tukemiseen. Ohjaajat huolehtivat pullojen palauttamisesta leirin jälkeen.

5 Sairaudet Nuoren sairaudet/lääkitykset ja mahdolliset rippikoulun käymiseen vaikuttavat diagnoosit tai muut seikat on tiedusteltu nuoren ilmoittautuessa rippikouluun. Jos näissä asioissa on ilmennyt muutoksia tai teillä on muutoin tarvetta keskustella nuoren leirillä olemiseen liittyvistä asioista, toivomme mahdollisimman pikaista yhteydenottoa. Muistutamme, että nuorta, hänen elämäänsä ja terveyttään koskevat tiedot ovat täysin luottamuksellisia ja pysyvät vain leirin ohjaajien tiedossa. Jos nuori sairastuu (kuume, oksennustauti yms.) leirin aikana, oletamme, että kotona on joku aikuinen, joka vastaa nuoresta, jos nuori joutuu lähtemään kotiin. Kuljetuskustannukset ja tapa, jolla nuori tulee Joensuuhun on huoltajien vastuulla. Ohjaajilla ei ole lääkkeenjako-oikeutta eli nuoren pitää huolehtia hänen leirin aikana (myös mahdollisesti) tarvitsemansa lääkkeet (esim. särky- ja allergialääkkeet) mukaan itse. Leiriläiset eivät myöskään saa luovuttaa omia reseptilääkkeitään kellekään toiselle. Ulkoläksyt Rippikoulun ohjelmaan kuuluu muutamia ulkoläksyjä, jotka suoritetaan leirillä. Ulkoläksyt ovat kirjeen lopussa. Kirje kannattaa siis ottaa mukaan leirille :) Jos ulkoa oppiminen on nuorelle haasteellista, ottakaa reilusti yhteyttä ohjaajiin keinoja on monenlaisia opettelemisen tueksi. KESÄJAKSON SÄÄNNÖT Kaupunkijakson ja leirijakson säännöt on luotu turvallisuussyistä. Leirillä on kymmeniä nuoria, joista ohjaajat ovat vastuussa. Ohjaavat voivat tarvittaessa antaa lisäohjeita leirielämään. Kaikki Joensuun evl. seurakuntayhtymän rippikoulut ovat päihteettömiä. Kenellekään ei tulla antamaan tässä asiassa erivapauksia ja sääntö koskee leiriläisiä, työntekijöitä ja isosia. Kaikkien Joensuun ev. lut. srk:n rippikoulujen osalta noudatetaan käytäntöä, jonka mukaan tupakoinnista/nuuskasta tai päihteistä kiinnijääneen nuoren kaupunki- ja leirijakso keskeytyy ja konfirmaatio siirtyy myöhempään ajankohtaan. Rippikoulua on mahdollista jatkaa yksityisrippikoululaisena.

6 Leirialueelta ei voi poistua ilman lupaa. Vakuutus ei kata leirialueen ulkopuolella tapahtuvia tapaturmia. Uinti tapahtuu ohjelmassa tai muutoin yhteisesti sovittuna aikana sekä ohjaajan valvoessa uintia. Rannalla ja laiturilla vältetään turhaa oleilua. Leirihuoneissa ja yhteisissä tiloissa on paloilmaisimet ja -hälytyksen tullessa Joensuusta tulee palohenkilökunta tarkastamaan tilanteen. Jos hälytys tulee, niin kokoontumispaikkamme on jalkapallokentällä. Jos hälytys todetaan aiheettomaksi, pystytään tarkistamaan mistä tilasta hälytys on tullut ja jos kyse ei ole viasta, niin huonekunta on maksuvelvollinen turhasta hälyksestä johtuviin kustannuksiin. Leirillemme laskeutuu hiljaisuus klo 23 ja se tarkoittaa sitä, että huoneesta on valot kiinni ja sieltä ei enää kuulu ääniä. Päivät ovat pitkiä ja jokainen tarvitsee tarpeeksi unta, suodaan se siis toisillemme! Leirillämme on täysi-ikäinen yövalvoja huolehtimassa yön rauhasta. Yöjuoksuista seuraa yhteydenotto kotiin ja mahdollinen kotiutus huoltajien kustannuksella. Leirialue on yksityisaluetta ja ulkopuoliset vierailijat eivät ole tervetulleita. Tarvittaessa ilmoitamme asiattomasta käytöksestä huoltajille myös yöaikaan. Vaivion sekä Joensuun ev. lut. seurakunnan yhteisestä omaisuudesta pidetään hyvää huolta. Jos jotakin rikkoutuu vahingossa, tule kertomaan siitä ohjaajalle. Jos leirin jälkeen havaitaan rikkoutuneita hyttysverkkoja, taulujen laseja tai muita töhryjä, niin huonekunnalle tai pahimmassa tapauksessa koko leirille tulee lasku tarvittavasta korvauksesta. Vapaa-ajalla voi pelata mm. lautapelejä, lentopalloa, jalkapalloa, frisbeegolfia. Muistahan, että leirillämme ei pelata uhkapelejä tai räsypokkaa, vaikka muutoin korttipelejä voit pelata. Kännykkä, korvakuulokkeilla kuunneltavat soittimet tms. voi halutessaan ottaa leirille, mutta jokainen kantaa niistä vastuun itse (ks. vakuutusasioita käsittelevä osa kirjettä). Sekä kännykkää että soittimia voi käyttää vain vapaa-ajalla ja musiikin kuuntelu tapahtuu korvakuulokkeiden kautta. Kännykkää voi pitää mukana yhteisissä ohjelmissa silloin kun sitä on erikseen pyydetty, muutoin kännykät tai soittimet eivät häiritse yhteistä ohjelmaa. Jos kännykän häiritsevää käyttöä on toistuvasti, niin pyydämme nuorta antamaan ohjelman ajaksi kännykän ohjaajalle. Jos kännykät aiheuttavat yöllä häiriötä, niin keräämme ne kaikilta nukkumaan lukkojen taakse.

7 Seurakunnan rippikoulutyö vastaa omien ottamiensa kuvien lupa-asioista. Nuorten ottamien kuvien julkaisusta emme vastaa ja samalla muistutamme, että alaikäisen kuvien osalta tulee olla huoltajan suostumus julkaisemiseen. Virallista kuvausfirman konfirmaatiokuvaa ei voi julkaista. Konfirmaatio muutoin on julkinen tilaisuus ja sitä ei koske julkaisulupien pyytäminen. Leirillä suhtaudutaan hyvin vakavasti fyysiseen tai henkiseen kiusaamiseen. Ketään ei saa kiusata. Jos kiusaamista havaitaan siihen puututaan tilanteen vaatimalla tavalla. Jokaisen fyysisestä, seksuaalisesta ja henkisestä hyvinvoinnista olemme kaikki vastuussa. Leirin sääntöjen rikkomuksista voi seurata puhuttelua, rahallisia korvauksia tai kokonaan leirijaksolta poistaminen. Tarvittaessa olemme yhteydessä huoltajiin leirin aikana, tarvittaessa myös yöaikaan.

8 KONFIRMAATIO Konfirmaatiomessu on sunnuntaina klo 10 Joensuun kirkossa (pääkirkko Kirkkokadun eteläpäässä, Papinkatu 1). Konfirmaation ja messun kesto on n. 1,5 tuntia. Messussa on myös tarjolla ehtoollinen luterilaisen ja anglikaanisen kirkon jäsenille. Jos vieraissa on muihin kirkko/uskontokuntiin kuuluvia, voivat he tulla siunattaviksi. Konfirmoitavat tulevat paikalle jo klo 8.50, tapaamme yläparvella ja puemme päälle albat. Mikäli pojilla on puvun takkeja, on ne syytä merkata ennen kirkkoon tuloa esim. teipin palalla. Puvun takkia ei jätetä alban alle. Messun päätteeksi jaetaan todistukset. Konfirmaatiomessun jälkeen konfirmoidut ottavat vastaan onnitteluita kirkon ulkopuolella ja nuoria myös mahdollisuus valokuvata albat päällä ulkona tai kirkossa. Konfirmaatiomessuun ovat tervetulleita kaikki nuoren läheiset, sukulaiset ja kummit. Konfirmaation valokuvaaminen tai videoiminen tapahtuu omalta paikalta. KUTSU KUMMILLE Tämän leirikirjeen mukana on kirje yhdelle rippikoululaisen kummille. Toivomme, että toimitatte sen nuoren kummille kutsuna tulla konfirmaatiomessuun siunaamaan kummilastaan elämän matkalle yhdessä meidän ohjaajien kanssa. Alttarin ääreen siunaamaan voi tulla vain yksi kummi tämän toiveen esitämme käytännön syistä, tilaa kirkon kuoriosassa on rajallisesti. Jos kukaan kummeista ei pääse paikalle, nuorta voi tulla siunaamaan joku muu nuorelle läheinen aikuinen. Siunaava kummi tai muu läheinen ohjeistetaan ennen konfirmaatiotilaisuuden alkua. RIPPIKOULULAISTEN RYHMÄKUVA Rippikoulun ryhmävalokuvaus on klo 9.10 ennen messua. Kuvassa on koko ryhmä, isoset ja työntekijät. Kuva otetaan albat päällä. Jos perheenne haluaa kuvan, se maksaa kappale. Kuva laskutetaan KK-kuvan toimesta ja postitetaan kotiin. Seurakunta ei millään tavoin vastaa yrityksen toiminnasta yms. Seurakunta on kilpailuttanut ja järjestänyt mahdollisuuden valokuvaukseen, koska monet perheet sitä toivovat. Jos perheenne haluaa ostaa kuvan, niin kaupunkijaksolla toimitetaan nuorille tilauslappu ja tarkemmat ohjeet.

9 RIPPIJUHLISSA ISOSTEN JA OHJAAJIEN VIERAILUT KESÄKIRJE J2-rippikoululaisille ja kotiväelle Konfirmaatiopäivänä teemme vanhempien kirjallisesta kutsusta laulutervehdyksen rippijuhliin. Toivomme, että kutsussa/paperilappusessa on osoite ja puhelinnumero, josta juhlan aikana tavoittaa. Tulemme koko porukalla eli 3 ohjaajaa ja 6 isosta. Laulamme pari laulua punaisesta veisukirjasta ja toivotamme onnea ja siunausta konfirmoidulle nuorelle ja hänen läheisilleen. Kutsu on täysin vapaaehtoinen, emmekä odota, että meitä kutsutaan. SYKSYLLÄ ISOSKOULUTUKSEEN Syksyllä alkaa nuorten toiminta ja isoskoulutus joihin nuoria kutsutaan mukaan. Isoskoulutukseen ilmoittautumisesta tulee infoa postitse elokuussa kannattaa myös itse vilkuilla ja seurata Instagramissa Seurakuntanuorisoa. LOPUKSI Mikäli sinulla on kysyttävää tai haluat keskustella, ota rohkeasti yhteyttä leirin työntekijöihin. Jos perheessänne on viime aikoina tapahtunut jotain, joka vaikuttaa nuoren elämään, niin siitä on ohjaajien hyvä tietää. Meillä on vaitiolovelvollisuus. Mikäli nuoren rippikoulu peruuntuu, niin ilmoittakaa siitä välittömästi. Iloista ja siunattua kesää! toivoo J2-tiimi: Pastori Nuorisotyönohjaaja vs. Kanttori Martti Turunen Nonna-Omena Helojoki Tuomas Pyrhönen p p martti.t.turunen@evl.fi nonna-omena.helojoki@evl.fi Isoset: Ida Paavilainen, Rebecca Abbiw, Ella Vähäniitty, Noora Nevalainen, Samuel Schnider ja Nea Päivänurmi. PS. Viimeisellä sivulla olevat yhteystiedot voi jättää leirille lähtiessään huoltajille!

10 ULKOLÄKSYT: Apostolinen uskontunnustus Minä uskon Jumalaan, Isään, Kaikkivaltiaaseen, taivaan ja maan Luojaan, ja Jeesukseen Kristukseen, Jumalan ainoaan Poikaan, meidän Herraamme, joka sikisi Pyhästä Hengestä, syntyi neitsyt Mariasta, kärsi Pontius Pilatuksen aikana, ristiinnaulittiin, kuoli ja haudattiin, astui alas tuonelaan, nousi kolmantena päivänä kuolleista, astui ylös taivaisiin, istuu Jumalan, Isän, Kaikkivaltiaan, oikealla puolella ja on sieltä tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita, ja Pyhään Henkeen, pyhän yhteisen seurakunnan, pyhäin yhteyden, syntien anteeksiantamisen, ruumiin ylösnousemisen ja iankaikkisen elämän. KESÄKIRJE J2-rippikoululaisille ja kotiväelle Isä meidän rukous Isä meidän, joka olet taivaissa. Pyhitetty olkoon sinun nimesi. Tulkoon sinun valtakuntasi. Tapahtukoon sinun tahtosi, myös maan päällä niin kuin taivaassa. Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme. Ja anna meille meidän syntimme anteeksi, niin kuin mekin anteeksi annamme niille, jotka ovat meitä vastaan rikkoneet. Äläkä saata meitä kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta. Sillä sinun on valtakunta ja voima ja kunnia iankaikkisesti. Aamen. Kaste- ja lähetyskäsky "Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti." (Matt. 28: 18 20)

11 VALITSE NÄISTÄ YKSI: Kymmenen käskyä 1. Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Sinulla ei saa olla muita jumalia. 2. Älä käytä väärin Herran, Jumalasi nimeä. 3. Pyhitä lepopäivä. 4. Kunnioita isääsi ja äitiäsi. 5. Älä tapa. 6. Älä tee aviorikosta. 7. Älä varasta. 8. Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi. 9. Älä tavoittele lähimmäisesi omaisuutta. 10. Älä tavoittele lähimmäisesi puolisoa, työntekijöitä, karjaa äläkä mitään, mikä hänelle kuuluu. Rakkauden kaksoiskäsky Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen yhtä tärkeä on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Pienoisevankeliumi Joh. 3:16 Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän. Herra siunatkoon meitä ja varjelkoon meitä. Herra kirkastakoon kasvonsa meille ja olkoon meille armollinen. Herra kääntäköön kasvonsa meidän puoleenne ja antakoon meille rauhan. Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen, Aamen.

12 Hyvä Kummi, kutsun Sinut konfirmaatiomessuuni sunnuntaina klo 10 Joensuun kirkkoon (Papinkatu 1). Konfirmaation yhteydessä minut siunataan apostolisella siunauksella: Jeesuksen Kristuksen armo ja Jumalan rakkaus ja Pyhän Hengen osallisuus olkoon sinun kanssasi. Pyydän Sinut yhdessä seurakunnan kanssa siunaamaan minua tulevalle elämän tielle. Ohjeet siunaamiseen annetaan kirkon kuoriosassa klo Kummilapsesi

13 Kasteessa ristinmerkkinä piirsit minuun sanasi, sinä olet minun, en koskaan hylkää sinua. kastehelmen rukous

14 Jätä tämä osio kotiväelle Pastori Nuorisotyönohjaaja vs. Kanttori Martti Turunen Nonna-Omena Helojoki Tuomas Pyrhönen p p Leirin turvallisuusvastaava (=Nonna-Omena) on todennäköisin henkilö, jonka saa helpoiten kiinni leirillä. Jätä soittopyyntö, jos juuri sillä hetkellä on joku tilanne menossa, soitamme takaisin. Leirikeskuksen osoite: Vaiviontie 21 B, Harinjärvi J2-Leiri päättyy Joensuun kirkkoon pe klo 15.00

15

Omatoiminen tehtävävihko

Omatoiminen tehtävävihko Rippikoulu 2014 Ilomantsin ev.lut. seurakunta Omatoiminen tehtävävihko Nimi Rippikouluryhmä palautettava viimeistään 30.4.2014 Rippikoulusi alkaa nyt eikä vasta kesällä leirijaksolle tullessasi. Omatoimiset

Lisätiedot

Elämän puu kaareutuu

Elämän puu kaareutuu KESÄKIRJE J5 2016 rippikoululaisille ja kotiväelle Elämän puu kaareutuu Hei riparilainen ja kotiväki, terveiset Joensuun ev. lut. seurakunnasta! Kesää kohti mennään ja yhteinen rippikoulupolkumme jatkuu.

Lisätiedot

+ SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + PERUSOHJEET:

+ SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + PERUSOHJEET: 1 + SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + Nimesi: Osoitteesi: Puhelinnumerosi: PERUSOHJEET: Seurakunnan toimintaan tutustumista varten käyt 3-4 kertaa itsenäisesti jumalanpalveluksessa

Lisätiedot

Moi kesän 11. riparilainen!

Moi kesän 11. riparilainen! Leirikirje 22.5.2019 Moi kesän 11. riparilainen! Yhteinen riparin leirijaksomme lähenee. Leiri alkaa Riuttarannan leirikeskuksen uudella puolella maanantaina 15.7. klo 10.00. Yhteiskuljetusta Riuttarantaan

Lisätiedot

Elämän puu kaareutuu

Elämän puu kaareutuu KESÄKIRJE J5-rippikoululaisille ja kotiväelle Elämän puu kaareutuu Hei riparilainen ja kotiväki, terveiset Joensuun ev. lut. seurakunnasta! Kesää kohti mennään ja yhteinen rippikoulupolkumme jatkuu. Tässä

Lisätiedot

Omatoiminen tehtävävihko

Omatoiminen tehtävävihko Rippikoulu 2012 Ilomantsin ev.lut. seurakunta Omatoiminen tehtävävihko Nimi Rippikouluryhmä palautettava viimeistään 29.4.2012 Rippikoulusi alkaa nyt eikä vasta kesällä leirijaksolle tullessasi. Omatoimiset

Lisätiedot

RIPPIKOULU 2016. Korvaamaton kokemus. Ilmoittautuminen

RIPPIKOULU 2016. Korvaamaton kokemus. Ilmoittautuminen RIPARIT 2016 RIPPIKOULU 2016 Korvaamaton kokemus Luotettavista lähteistä on saatu tieto, että rippikoulussa on ollut jopa kivaa. Nuotioillat ystävien seurassa ovat sittenkin olleet mieleenpainuvia. Rippikoululauluja

Lisätiedot

PARTAHARJU 6 1 7.6.2015 INFO. Säilytä tämä!

PARTAHARJU 6 1 7.6.2015 INFO. Säilytä tämä! PARTAHARJU 6 1 7.6.2015 INFO Säilytä tämä! Sivu 2/8 Rippikoulusi on nyt alkanut. Se on ainutlaatuista aikaa elämässäsi ota siitä siis kaikki irti. Lähde mukaan touhuun omana itsenäsi, avoimella ja kyselevällä

Lisätiedot

Tässä kirjeessä on tarvittavaa ennakkotietoa leiristämme. Lue tämä kirje yhdessä huoltajasi kanssa.

Tässä kirjeessä on tarvittavaa ennakkotietoa leiristämme. Lue tämä kirje yhdessä huoltajasi kanssa. Tervehdys Lempsu 6 riparilainen ja kotiväki! Olet tulossa ensi syksynä riparille Lempsuun 1-7.8.2017. Hienoa, että olet mukana porukassa! Me vetäjät toivomme, että leiristämme tulee hyvä kokemus kaikille.

Lisätiedot

tahdotteko yhdessä seurakunnan kanssa huolehtia siitä, että NN saa kristillisen kasvatuksen? Vastaus: Tahdon.

tahdotteko yhdessä seurakunnan kanssa huolehtia siitä, että NN saa kristillisen kasvatuksen? Vastaus: Tahdon. LAEN KATE ELKOMUKAUTU virikemateriaalia lapsen kasteeseen mukautetut osat sinisellä, voidaan muokata käyttötilanteen mukaan I Johdanto 1. Virsi 2. Alkusiunaus Isän ja ojan ja yhän Hengen nimeen. Herra

Lisätiedot

RIPPIKOULU 2015. Ilmoittautuminen. Korvaamaton kokemus

RIPPIKOULU 2015. Ilmoittautuminen. Korvaamaton kokemus Riparit 2015 RIPPIKOULU 2015 Korvaamaton kokemus Luotettavista lähteistä on saatu tietoon, että rippikoulussa on ollut jopa kivaa. Nuotioillat ystävien seurassa ovat sittenkin olleet mieleenpainuvia. Rippikoululauluja

Lisätiedot

Hyvä rippikoululainen ja vanhempi / vanhemmat! Rippileiri Solkullassa lähestyy!

Hyvä rippikoululainen ja vanhempi / vanhemmat! Rippileiri Solkullassa lähestyy! Hyvä rippikoululainen ja vanhempi / vanhemmat! Rippileiri Solkullassa lähestyy! Tähän kirjeeseen olemme keränneet tärkeää tietoa rippileiristä jotta saisimme mahdollisimman hyvän ja turvallisen leirin.

Lisätiedot

Tervetuloa rippikouluun Hakunilan seurakunnassa! Hyvät vanhemmat,

Tervetuloa rippikouluun Hakunilan seurakunnassa! Hyvät vanhemmat, Tervetuloa rippikouluun Hakunilan seurakunnassa! Hyvät vanhemmat, Rippikoulun käyminen on merkittävä asia niin rippikoulalaisen kuin hänen vanhempiensakin elämässä. Lapsenne ottaa ison askeleen kohti aikuisuutta.

Lisätiedot

MESSU SELKOMUKAUTUS virikemateriaalia messuun mukautetut osat sinisellä, voidaan muokata käyttötilanteen mukaan. I Johdanto. 1.

MESSU SELKOMUKAUTUS virikemateriaalia messuun mukautetut osat sinisellä, voidaan muokata käyttötilanteen mukaan. I Johdanto. 1. MEU ELKOMUKAUTU virikemateriaalia messuun mukautetut osat sinisellä, voidaan muokata käyttötilanteen mukaan I Johdanto 1. Alkuvirsi 2. Alkusiunaus L Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Aamen, aamen,

Lisätiedot

KONFIRMAATIOMESSU B SELKOMUKAUTUS virikemateriaalia konfirmaatiomessuun mukautetut osat sinisellä, voidaan muokata käyttötilanteen mukaan

KONFIRMAATIOMESSU B SELKOMUKAUTUS virikemateriaalia konfirmaatiomessuun mukautetut osat sinisellä, voidaan muokata käyttötilanteen mukaan KONFIRMAATIOMEU B EKOMUKAUTU virikemateriaalia konfirmaatiomessuun mukautetut osat sinisellä, voidaan muokata käyttötilanteen mukaan I Johdanto 1. Alkuvirsi 2. Alkusiunaus Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen

Lisätiedot

Ristiäiset. Lapsen kaste

Ristiäiset. Lapsen kaste Ristiäiset Lapsen kaste Ilo palvella! Loimaan seurakunta OHJELMA Alkuvirsi Ristinmerkki Raamatunluku Mark. 10: 13 16 Puhe Uskontunnustus Kaste Virsi Yhteinen esirukous ja Isä Meidän rukous Siunaus Päätösvirsi

Lisätiedot

Heipä hei juuri Sinä ja huoltajasi!

Heipä hei juuri Sinä ja huoltajasi! Heipä hei juuri Sinä ja huoltajasi! Rippikoulumme leirijakso lähestyy kovaa vauhtia ja siksi on hyvä valmistautua siihen ajoissa. Kanssasi leirille meidän työntekijöiden lisäksi lähtevät appari Linda ja

Lisätiedot

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä Kristinusko (AR) Kristinuskon historia Kristinuskon syntymä Juutalaisuudessa oli kauan jo odotettu, että maan päälle syntyy Messias, joka pelastaa maailman. Neitsyt Maria synnytti pojan Jeesus Nasaretilaisen,

Lisätiedot

Pitkäperjantain sanajumalanpalvelus

Pitkäperjantain sanajumalanpalvelus Pitkäperjantain sanajumalanpalvelus Pitkäperjantaina seurakunta murehtii Herransa kuolemaa, mutta samalla jumalanpalvelukseen heijastuu myös sovituksen ilo. Ristin äärellä olemista leimaa jo ylösnousemuksen

Lisätiedot

2018 RIPARIT RIPARIT 2018_HOTPAINO indd.indd :08:02

2018 RIPARIT RIPARIT 2018_HOTPAINO indd.indd :08:02 2018 RIPARIT RIPPIKOULU 2018 Korvaamaton kokemus Luotettavista lähteistä on saatu tieto, että rippikoulussa on ollut jopa kivaa. Nuotioillat ystävien seurassa ovat sittenkin olleet mieleenpainuvia. Rippikoululauluja

Lisätiedot

RIPPIKOULUT. Sääksmäen seurakunnassa RIPARIT

RIPPIKOULUT. Sääksmäen seurakunnassa RIPARIT 2019 RIPPIKOULUT Sääksmäen seurakunnassa RIPARIT 2 RIPPIKOULU 2019 KORVAAMATON KOKEMUS Luotettavista lähteistä on saatu tieto, että rippikoulussa on ollut jopa kivaa. Nuotioillat ystävien seurassa ovat

Lisätiedot

Jumalanpalveluksen viettäminen ilman pappia

Jumalanpalveluksen viettäminen ilman pappia Jumalanpalveluksen viettäminen ilman pappia Kirkkojärjestyksen 2 luvussa säädetään jumalanpalveluksen viettämisestä ilman pappia: Jos sairauden tai muun esteen vuoksi ei ole pappia jumalanpalvelusta pitämään,

Lisätiedot

Rippikouluryhmä J4 Leirivihko

Rippikouluryhmä J4 Leirivihko Rippikouluryhmä J4 Leirivihko Hei, rippikoululainen ja vanhemmat Lukekaa tämä leirivihko huolella yhdessä, sillä tämä vihko sisältää runsaasti tärkeää tietoa J4 rippikouluryhmän leirijaksosta sekä konfirmaatiosta.

Lisätiedot

Palat esitellään kinkeritilanteessa, tämän voi tehdä opettaja tai etukäteen valittu oppilas. Kullekin palalle on aikaa muutama minuutti.

Palat esitellään kinkeritilanteessa, tämän voi tehdä opettaja tai etukäteen valittu oppilas. Kullekin palalle on aikaa muutama minuutti. JOHDANTO - sopisi 2. luokkalaisille 1) JOHDANTO pala aiheena anteeksi pyytäminen Liturgisena lauluna alkusiunaus: Pappi: Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen Seurakunta: Aamen, aamen, aamen Pappi: Herra,

Lisätiedot

Usko ja elämä Kristinuskon pääkohdat selkokielellä

Usko ja elämä Kristinuskon pääkohdat selkokielellä 1 Usko ja elämä Kristinuskon pääkohdat selkokielellä SUOMEN EV.LUT. KIRKKO Usko ja elämä Kristinuskon pääkohdat selkokielellä Suomen ev.lut. kirkon kirkkohallituksen julkaisuja 2013 Työryhmä: kehitysvammatyön

Lisätiedot

Rippikouluryhmä J3 Leirivihko

Rippikouluryhmä J3 Leirivihko Rippikouluryhmä J3 Leirivihko Hei, rippikoululainen ja vanhemmat Lukekaa tämä leirivihko huolella yhdessä, sillä tämä vihko sisältää runsaasti tärkeää tietoa J3 rippikouluryhmän leirijaksosta sekä konfirmaatiosta.

Lisätiedot

TERVETULOA RIPPIKOULUUN!

TERVETULOA RIPPIKOULUUN! TERVETULOA RIPPIKOULUUN! Mikä ihmeen ripari? Edessäsi on nyt ainutkertainen elämän jakso, jolloin sinulla on mahdollisuus osallistua rippikouluun yhdessä ikätovereidesi kanssa. Rippikoulussa eli riparilla

Lisätiedot

Pyhäinpäivän iltajumalanpalvelus

Pyhäinpäivän iltajumalanpalvelus Pyhäinpäivän iltajumalanpalvelus Pyhäinpäivän iltajumalanpalveluksessa muistetaan uskossa Kristukseen kuolleita ja erityisesti seurakunnan poisnukkuneita jäseniä sekä rukoillaan heidän puolestaan (ks.

Lisätiedot

Messu. Hollolan seurakunta Hämeenkosken kappeliseurakunta

Messu. Hollolan seurakunta Hämeenkosken kappeliseurakunta Messu Hollolan seurakunta Hämeenkosken kappeliseurakunta Messun sisältö on osuvasti kuvattu Martti Lutherin saarnassa:... rakas Herramme itse puhuu meille Pyhän Sanansa kautta ja me vastaamme Hänelle rukoillen

Lisätiedot

RIPPIKOULU Korvaamaton kokemus. Ilmoittautuminen

RIPPIKOULU Korvaamaton kokemus. Ilmoittautuminen RIPARIT 2017 RIPPIKOULU 2017 Korvaamaton kokemus Luotettavista lähteistä on saatu tieto, että rippikoulussa on ollut jopa kivaa. Nuotioillat ystävien seurassa ovat sittenkin olleet mieleenpainuvia. Rippikoululauluja

Lisätiedot

Jouluaaton sanajumalanpalvelus

Jouluaaton sanajumalanpalvelus Jouluaaton sanajumalanpalvelus Jouluaaton sanajumalanpalvelus vietetään iltapäivällä. Mikäli jouluaatto on sunnuntai, voi jouluaaton sanajumalanpalvelus olla myös seurakunnan pääjumalanpalvelus. I Johdanto

Lisätiedot

RIPPIKOULUSI SUSINIEMI INFO. Säilytä tämä!

RIPPIKOULUSI SUSINIEMI INFO. Säilytä tämä! RIPPIKOULUSI SUSINIEMI 18 29.7. 4.8.2019 INFO Säilytä tämä! Sivu 2/7 Rippikoulusi on nyt alkanut. Se on ainutlaatuista aikaa elämässäsi ota siitä siis kaikki irti. Lähde mukaan touhuun omana itsenäsi,

Lisätiedot

Herra olkoon teidän kanssanne. Niin myös sinun henkesi kanssa.

Herra olkoon teidän kanssanne. Niin myös sinun henkesi kanssa. Vietettäessä ehtoollista sairaan luona myös muille läsnä oleville voidaan antaa ehtoollinen. Ehtoollisvälineet asetetaan valkoisella liinalla peitetylle pöydälle. Pöydälle voidaan asettaa myös risti tai

Lisätiedot

Päiväohjelma 7.30 Aamupala 8.00 Harjoitukset 10.00 2x oppitunti (kaksoistunti tai 10-10.40/10.45-11.20) 11.30 Ryhmäkeskustelu 11.

Päiväohjelma 7.30 Aamupala 8.00 Harjoitukset 10.00 2x oppitunti (kaksoistunti tai 10-10.40/10.45-11.20) 11.30 Ryhmäkeskustelu 11. Päiväohjelma 10.00 2x oppitunti (kaksoistunti tai 10-10.40/10.45-11.20) 11.30 Ryhmäkeskustelu 11.55 Kokoontuminen luokkaan ja ruokalaulu 12.00 Lounas 13.40 2x oppitunti (kaksoistunti tai 13.40-14.20/14.25-15)

Lisätiedot

Minä olen ihme, suuri ihme. Hei riparilainen ja kotiväki, terveiset Joensuun ev. lut. seurakunnasta!

Minä olen ihme, suuri ihme. Hei riparilainen ja kotiväki, terveiset Joensuun ev. lut. seurakunnasta! KESÄKIRJE J7 2019 Minä olen ihme, suuri ihme Hei riparilainen ja kotiväki, terveiset Joensuun ev. lut. seurakunnasta! Tässä kesäkirjeessä on paljon tietoa ja ohjeita tulevaa leiriä koskien, joten pyydämme

Lisätiedot

KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA

KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA Onnittelut uuden perheenjäsenen vanhemmille! Odotus on päättynyt, ja hän lepää sylissänne. Toivottavasti kaikki on mennyt hyvin. Ja vaikka ei menisikään, Jeesus lupaa olla

Lisätiedot

Leirivihko J1. Urheiluripari 2017

Leirivihko J1. Urheiluripari 2017 Leirivihko J1 Urheiluripari 2017 Hei, rippikoululainen ja vanhemmat Lukekaa tämä leirivihko huolella yhdessä, sillä tämä vihko sisältää runsaasti tärkeää tietoa J1 rippikouluryhmän leirijaksosta sekä konfirmaatiosta.

Lisätiedot

Messu Viitasaaren kirkossa

Messu Viitasaaren kirkossa Messu Viitasaaren kirkossa 1 Pappilantie 6 44500 Viitasaari Puh. 014 333 4900 Tästä vihkosesta voit seurata jumalanpalveluksen kulkua. Keskellä näkyvät eri osien sisällöt, marginaalissa kerrotaan, mitä

Lisätiedot

Sámedikki ekumenalaš rahpanipmilbálvalus AnárA girkus. SaamelaiSkäräjien avajaisjumalanpalvelus InarIn kirkossa d.

Sámedikki ekumenalaš rahpanipmilbálvalus AnárA girkus. SaamelaiSkäräjien avajaisjumalanpalvelus InarIn kirkossa d. Sámedikki ekumenalaš rahpanipmilbálvalus AnárA girkus SaamelaiSkäräjien avajaisjumalanpalvelus InarIn kirkossa 3.4.2012 d. /klo 15 Bismá Samuel Salmi Veahkkit Leanaroavás Jouko Lepistö Ortodoksabáhppa

Lisätiedot

26. LIPUN SIUNAAMINEN

26. LIPUN SIUNAAMINEN 26. LIPUN IUNAAMINEN Pappi siunaa pyydettäessä lipun. Lipun siunaaminen voidaan toimittaa kirkossa tai muussa sopivassa paikassa. Ennen toimitusta kannetaan kuoriin uomen lippu ja sen jäljessä siunattava

Lisätiedot

Riparilaisemme ja kotiväki!

Riparilaisemme ja kotiväki! 1 Riparilaisemme ja kotiväki! Aurinko paistaa ja lumet ovat jo sulaneet, kevätkukat tunkevat itsensä mullan alta. Aivan kuin kevät olisi malttamaton ja tulee vauhdilla. Tuntuu kivalta. Yhtä malttamattomia

Lisätiedot

Herra olkoon teidän kanssanne. Niin myös sinun henkesi kanssa.

Herra olkoon teidän kanssanne. Niin myös sinun henkesi kanssa. 15 vuotta täyttänyt, joka on kastettu oikein, otetaan kirkon jäseneksi siten, että hän tarpeellisen opetuksen jälkeen tunnustaa kirkon uskon (KJ 1:3). Jos henkilö on käynyt rippikoulun, ei jäseneksi ottaminen

Lisätiedot

E. Kaste seurakunnan jumalanpalveluksessa

E. Kaste seurakunnan jumalanpalveluksessa E. Kaste seurakunnan jumalanpalveluksessa Kasteesta ja siihen valmistautumisesta ks. Lapsen kasteen kaava (1. A). Kun kaste toimitetaan seurakunnan jumalanpalveluksessa (messu, sanajumalanpalvelus, viikkomessu,

Lisätiedot

USKOONTULON ABC. almondy.suntuubi.com

USKOONTULON ABC. almondy.suntuubi.com 1 USKOONTULON ABC 2 1. Tunnusta, että olet tehnyt syntiä ja tee parannus. Me olemme tehneet väärin, me olemme tehneet syntiä, olemme rikkoneet SINUA vastaan, kapinoineet ja poikenneet SINUN Käskyistäsi

Lisätiedot

Hätäkasteen vahvistaminen

Hätäkasteen vahvistaminen Hätäkasteen vahvistaminen Tätä kaavaa käytetään lapsen hätäkastetta vahvistettaessa. Siinä noudatetaan kasteesta annettuja ohjeita. Aikuisen hätäkastetta vahvistettaessa käytetään nuoren ja aikuisen kasteen

Lisätiedot

Jumalanpalveluksen. Käsiohjelma. Loimaan seurakunta

Jumalanpalveluksen. Käsiohjelma. Loimaan seurakunta Jumalanpalveluksen Käsiohjelma Loimaan seurakunta Tästä ohjelmassa on Loimaan seurakunnassa toteuttavan normaalin messun ja sanajumalanpalveluksen kulku. Käytössä 3. sävelmäsarja Sanajumalanpalveluksessa

Lisätiedot

Tuhkakeskiviikon messu

Tuhkakeskiviikon messu Tuhkakeskiviikon messu Tuhkakeskiviikon jumalanpalvelus voidaan viettää myös sanajumalanpalveluksena. Tällöin voidaan jättää tuhkakeskiviikon messun kohta 5 (Herra, armahda) pois. Ehtoollisosa jätetään

Lisätiedot

Johdanto. 1. Alkuvirsi. 2. Alkusiunaus. Siunaus. Vuorotervehdys. Siunaus. L I - sän ja + Po - jan ja Py - hän Hen - gen ni - meen.

Johdanto. 1. Alkuvirsi. 2. Alkusiunaus. Siunaus. Vuorotervehdys. Siunaus. L I - sän ja + Po - jan ja Py - hän Hen - gen ni - meen. anajumalanpalvelus anajumalanpalveluksen kaavaa voidaan käyttää sekä sunnuntain tai muun pyhäpäivän pääjumalanpalveluksena että arkipäivän tai erityistilanteiden jumalanpalveluksena (esim. nuorten jumalanpalvelukset,

Lisätiedot

Tunnista esine: Tunnista esine: Tunnista esine: Tunnista esine:

Tunnista esine: Tunnista esine: Tunnista esine: Tunnista esine: V: Äänirauta V: Ehtoolliskalkki /-malja V: Ehtoollispeite V: Ikoni V: Jälkiviinikauha V: Käspaikka V:Kasteastia V: Keihäs V: Kastepuku/-mekko V: Kirkkoleipä/ prosfora V: Kirkkolippu V: Kirkonkellot V:

Lisätiedot

Tervetuloa rippikouluun

Tervetuloa rippikouluun Tervetuloa rippikouluun Hyvä rippikoulun aloittava nuori! Jokaisella meillä on oma elämämme, mutta yhteistä meille ovat kysymykset elämän tarkoituksesta. Elämme ja kysymme ehkä toisistamme poikkeavalla

Lisätiedot

Kaste jumalanpalveluksen yhteydessä

Kaste jumalanpalveluksen yhteydessä Kaste jumalanpalveluksen yhteydessä Kun kaste toimitetaan seurakunnan yhteisessä jumalanpalveluksessa, siihen liitetään tässä esitetyt kohdat. Saarnan jälkeen vanhemmat ja kummit siirtyvät kastettavan

Lisätiedot

KIRKKOHERRANVIRASTO Avoinna ma-pe klo 9-13 Hyvättyläntie 17, 21420 Lieto p. (02) 4894 146, fax (02) 4894 148 liedon.khranvirasto@evl.

KIRKKOHERRANVIRASTO Avoinna ma-pe klo 9-13 Hyvättyläntie 17, 21420 Lieto p. (02) 4894 146, fax (02) 4894 148 liedon.khranvirasto@evl. KIRKKOHERRANVIRASTO Avoinna ma-pe klo 9-13 Hyvättyläntie 17, 21420 Lieto p. (02) 4894 146, fax (02) 4894 148 liedon.khranvirasto@evl.fi www.liedonseurakunta.fi Virsi 218 Heinrich Albert 1640 / Ruotsissa

Lisätiedot

Rippikoulu Kiipula

Rippikoulu Kiipula Rippikoulu Kiipula 3 8.-15.7.2019 Me ohjaajat toivotamme sinut tervetulleeksi rippikouluun! Hienoa, että olet tulossa. Kevään ja kesän aikana pääsemme tutustumaan toisiimme, Raamattuun, kristillisen uskomme

Lisätiedot

Hyvä rippikoululainen ja vanhempi tai vanhemmat! Vanhempaintapaaminen Paikka ja aika alkaa maanantain 4.8 ja päättyy perjantaina 8.8.

Hyvä rippikoululainen ja vanhempi tai vanhemmat! Vanhempaintapaaminen Paikka ja aika alkaa maanantain 4.8 ja päättyy perjantaina 8.8. Hyvä rippikoululainen ja vanhempi tai vanhemmat! Rippileiri lähestyy! Tähän kirjeeseen olemme keränneet tärkeää tietoa rippileiristä mutta myös muusta jotta saamme mahdollisimman hyvän ja turvallisen leirin.

Lisätiedot

Pääsiäisyön messu (A)

Pääsiäisyön messu (A) Pääsiäisyön messu (A) Pääsiäisyön messua vietetään myöhään pääsiäislauantaina. Seurakunta kokoontuu hämärään ja hiljaiseen kirkkoon. Alttarikynttilät ovat vielä sytyttämättä. Seurakuntalaisille voidaan

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

Maahan kätkeminen. Rukoushetken johtaja laatii johdantosanat itse tai käyttää seuraavia vaihtoehtoja:

Maahan kätkeminen. Rukoushetken johtaja laatii johdantosanat itse tai käyttää seuraavia vaihtoehtoja: Maahan kätkeminen Kaavaa voidaan käyttää uurnaa tai tuhkaa maahan kätkettäessä tai kun vainaja lasketaan hautaan toisella paikkakunnalla varsinaisen hautaan siunaamisen jo tapahduttua. Rukoushetken johtaa

Lisätiedot

Kouluun lähtevien siunaaminen

Kouluun lähtevien siunaaminen Kouluun lähtevien siunaaminen Tätä aineistoa käytetään rukoushetkessä (ks. sen rakenne s. 9), jossa siunataan kouluun lähtevät. Siunaaminen toimitetaan keväällä tai juuri ennen koulun alkamista. Siunaamisen

Lisätiedot

* Pirkko Nurminen, pastori. * Marika Pasanen, nuorisotyönohjaaja

* Pirkko Nurminen, pastori. * Marika Pasanen, nuorisotyönohjaaja 20.-27.2.2016 Pirkko Nurminen, pastori P. 040 567 44 20, pirkko.nurminen@evl.fi Marika Pasanen, nuorisotyönohjaaja P. 0504672570, marika.pasanen@evl.fi Lauri Savonen, kausityöntekijä Paula Huju, kanttori

Lisätiedot

Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat

Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat Toivotamme sinut tervetulleeksi rippikouluun kotiseurakunnassa! Laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi Mikä ihmeen rippikoulu? Rippikoulu on seurakunnan koulu. Kasteessa

Lisätiedot

Viidensadan keljarukoussääntö

Viidensadan keljarukoussääntö Viidensadan keljarukoussääntö www.ortodoksi.net Optinan luostarin Viidensadan keljarukoussääntö Rukoussäännön nimi tulee siitä, että se on kehitetty Optinan luostarissa ja siihen kuuluu muiden tekstien

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

P/E Meidän auttajamme on Her - ra,

P/E Meidän auttajamme on Her - ra, Rukoushetken rakenne noudattaa pienen rukoushetken kaavaa. Rakennetta voidaan käyttää soveltaen. Rukoushetken johtaa pappi, muu seurakunnan työntekijä tai seurakuntalainen. Rukoushetken laulettavaksi merkityt

Lisätiedot

Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat

Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat Toivotamme sinut tervetulleeksi rippikouluun kotiseurakunnassasi! Laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi Mikä ihmeen rippikoulu? Rippikoulu on seurakunnan koulu. Kasteessa

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

1) seurakuntaelämään tutustumisjaksosta, 2) opetusryhmän ennakkokokoontumisista (maanantai 22.1., lauantai 17.3., tiistai 15.5.

1) seurakuntaelämään tutustumisjaksosta, 2) opetusryhmän ennakkokokoontumisista (maanantai 22.1., lauantai 17.3., tiistai 15.5. Hyvä rippikoululainen, onnittelut siitä, että olet päättänyt osallistua Jyväskylän seurakunnan rippikouluun 9951, jonka pääjakso toteutetaan Virossa! Rippikoulusi koostuu viidestä eri kokonaisuudesta:

Lisätiedot

Tervetuloa rippikouluun!

Tervetuloa rippikouluun! Tervetuloa rippikouluun! Pakilan seurakunnan rippikoulut 2015 Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Ja onnittelut jo valmiiksi; täytät 15 vuotta vuonna 2015! Olet siis mitä parhaassa ripari-iässä.

Lisätiedot

Päiväohjelma 7.30 Aamupala 8.00-9.30 Harjoitukset 10.00 Oppitunnit 11.30 Ryhmäkeskustelu 11.55 Kokoontuminen luokkaan ja ruokalaulu 12.

Päiväohjelma 7.30 Aamupala 8.00-9.30 Harjoitukset 10.00 Oppitunnit 11.30 Ryhmäkeskustelu 11.55 Kokoontuminen luokkaan ja ruokalaulu 12. Päiväohjelma 8.00-9.30 Harjoitukset 10.00 Oppitunnit 11.55 Kokoontuminen luokkaan ja ruokalaulu 12.00 Lounas 13.00 Minijumis 13.40 Oppitunnit 16.00 Välipala (huom. omat eväät!) 18.25 Kokoontuminen luokkaan

Lisätiedot

Perjantaina klo saapuminen omin kyydein leirille.

Perjantaina klo saapuminen omin kyydein leirille. Mahtavaa, että SINÄ olet ilmoittautunut nuorten leirille 4.-6.12.2015 Vaivion kurssikeskukseen! Kirje janoa.fi:ssä 26.11. klo 21.30, kirjettä ei postiteta. Tervetuloa nuorten leirille. Nuorten leirin tämän

Lisätiedot

Valoon saattaminen ja tilojen puhdistaminen

Valoon saattaminen ja tilojen puhdistaminen Valoon saattaminen ja tilojen puhdistaminen Koonnut ja ohjeistanut kanavointina, Anu Markoff, Rakkaudentähti Ry Ennen rukouksia voit sytyttää kynttilän ja suitsuttaa huonetta Salvialla ja Paolo Santolla.

Lisätiedot

Kirkollinen vihkiminen Kummina toimiminen Itsenäisesti ehtoolliselle Äänestäminen seurakuntavaaleissa 16v, ehdolle asettuminen 18v

Kirkollinen vihkiminen Kummina toimiminen Itsenäisesti ehtoolliselle Äänestäminen seurakuntavaaleissa 16v, ehdolle asettuminen 18v Rippikoulu-info Mitä rippikoulu on? - Rippikoulu on kasteopetusta ja siellä käsitellään rippikoulun opetussuunnitelman mukaisia aiheita, joita ovat elämän, uskon ja rukouksen kysymykset - Juuret yli 2000

Lisätiedot

D. Koulua aloitettaessa

D. Koulua aloitettaessa D. Koulua aloitettaessa Kouluun lähtevien siunaaminen voidaan toimittaa keväällä tai syksyllä juuri ennen koulun alkamista. iunaamisen toimittaa pappi tai muu seurakunnan työntekijä. Kouluun lähtevien

Lisätiedot

1) seurakuntaelämään tutustumisjaksosta, 2) opetusryhmän ennakkokokoontumista ( torstai 25.1., lauantai 21.4., keskiviikko 16.5.

1) seurakuntaelämään tutustumisjaksosta, 2) opetusryhmän ennakkokokoontumista ( torstai 25.1., lauantai 21.4., keskiviikko 16.5. Hyvä rippikoululainen, onnittelut siitä, että olet päättänyt osallistua Jyväskylän seurakunnan rippikouluun 9952, jonka pääjakso toteutetaan Virossa! Rippikoulusi koostuu viidestä eri kokonaisuudesta:

Lisätiedot

laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi tervetuloa 2014!

laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi tervetuloa 2014! laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi tervetuloa 2014! Rippikoulu on ajankohtainen asia sinulle, joka täytät 15 vuotta vuonna 2014. Tässä asiassa et ole yksin, joka vuosi n. 90 % laukaalaisista ikäisistäsi

Lisätiedot

Karkkilan seurakunta. Rippikoulun paikallissuunnitelma vuosille Sisällys

Karkkilan seurakunta. Rippikoulun paikallissuunnitelma vuosille Sisällys Karkkilan seurakunta Rippikoulun paikallissuunnitelma vuosille 2018-2020 Sisällys Toimintaympäristön kuvaus... 3 Rippikouluikäluokat ja rippikoulut vuosina 2018 2020... 4 Rippikoulun toteutuksen paikalliset

Lisätiedot

SB-Pro pojat -99 ja -00 Eerikkilän leiri 5. 7.9.2014

SB-Pro pojat -99 ja -00 Eerikkilän leiri 5. 7.9.2014 SB-Pro pojat -99 ja -00 Eerikkilän leiri 5. 7.9.2014 Leiri alkaa perjanitaina 5.9. klo 17:00 ja loppuu sunnuntaina 7.9. noin klo 13:30. Eerikkilän urheilukeskuksen osoite on Urheiluopistontie 138, 31370

Lisätiedot

LUTERILAISUUS TÄNÄÄN SCHMALKALDENIN OPINKOHTIEN VALOSSA

LUTERILAISUUS TÄNÄÄN SCHMALKALDENIN OPINKOHTIEN VALOSSA STI, 25.9.2013 DANIEL NUMMELA LUTERILAISUUS TÄNÄÄN OPINKOHTIEN VALOSSA TUNNUSTUSKIRJAT TUTUIKSI JOHDANTO - 1517 Lutherin 95 teesiä - 1530 Augsburgin tunnustus - 1537 Schmalkaldenin opinkohdat 1 JOHDANTO

Lisätiedot

Kesäleirit 2016 Järvenpään seurakunta

Kesäleirit 2016 Järvenpään seurakunta Kesäleirit 2016 Järvenpään seurakunta Hei kotiväki! Kesä on tulossa ja sen mukana Järvenpään seurakunnan kesäleirit. Tervetuloa mukaan! Leireillä oppii paljon uusia asioita ja tapaa uusia ja vanhoja kavereita

Lisätiedot

MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ?

MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ? Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ? 1. Kertomuksen taustatietoja a) Vieraat termit Synti on Jumalan käskyjen rikkomista. Raamattu nimittää sitä mm. laittomuudeksi,

Lisätiedot

HELSINGIN NMKY:N RIPPIKOULUT

HELSINGIN NMKY:N RIPPIKOULUT HELSINGIN NMKY:N RIPPIKOULUT Mitä rippikoulu on? Rippikoulu on kasteopetusta Nykyään puolen vuoden mittainen, 80 tuntia Sis. Seurakuntayhteysjakso, leirijakso, konfirmaatio Seurakunnan toimintaan osallistumista

Lisätiedot

Riparille 2013 Tervetuloa rippikouluun

Riparille 2013 Tervetuloa rippikouluun Riparille 2013 Tervetuloa rippikouluun NASTOLAN SEURAKUNTA RIPPIKOULUINFO 2013 2/5 Ketkä vuorossa? Nyt on aika ilmoittautua rippikouluun. Rippikoulussa sinulla on mahdollisuus pohtia tärkeitä elämään ja

Lisätiedot

SUUREN PAASTON HETKET ja ENNEN PYHITETTYJEN LAHJOJEN LITURGIA III, VI JA IX HETKI

SUUREN PAASTON HETKET ja ENNEN PYHITETTYJEN LAHJOJEN LITURGIA III, VI JA IX HETKI Päivitetty 26.12.2014 SUUREN PAASTON HETKET ja ENNEN PYHITETTYJEN LAHJOJEN LITURGIA III, VI JA IX HETKI P: Alkusiunaus L: Amen. Kunnia olkoon sinulle... Taivaallinen Kuningas... Pyhä Jumala... Isä meidän...

Lisätiedot

Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Kuka voi tulla rippikouluun?

Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Kuka voi tulla rippikouluun? Tervetuloa rippikouluun! Pakilan seurakunnan rippikoulut 2016 Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Ja onnittelut jo valmiiksi; täytät 15 vuotta vuonna 2016! Olet siis mitä parhaassa ripari-iässä.

Lisätiedot

KASTETOIMITUS Lahdessa

KASTETOIMITUS Lahdessa KASTETOIMITUS Lahdessa Julkaisija: Lahden seurakuntayhtymän keskusrekisteri. Teksti: Riikka Ryökäs. Taitto: Sirkku Muhli. Kuvat: Viestintätoimiston kuva-arkisto. 2015 SISÄLLYSLUETTELO Vastasyntyneen vanhemmille

Lisätiedot

Sammatti 5 rippikoulun leirijakso 2015

Sammatti 5 rippikoulun leirijakso 2015 Hiihtomäentie 23 00800 Helsinki (09) 2340 3300 herttoniemi.srk@evl.fi www.helsinginseurakunnat.fi/herttoniemi Sammatti 5 rippikoulun leirijakso 2015 Rippikoulumme leirijakso pidetään seurakuntamme leirikeskuksessa

Lisätiedot

Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja

Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja Kun pienen lapsen äiti ja isä ottavat lapsen syliin ja painavat häntä lähelle sydäntään, he antavat hänelle rakkautta ja huolenpitoa. Tällä

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Ohje konfirmaation toimittajille

Ohje konfirmaation toimittajille 2016 Ohje konfirmaation toimittajille Espoon tuomiokirkkoseurakunta Sisältö 1. Konfirmaation suunnittelu 2. Mistä täytyy huolehtia ennen konfirmaatiota 3. Ohjeita konfirmaatioharjoituksiin 4. Ohjeita konfirmaatioon

Lisätiedot

Herttoniemen seurakunta nuorisotyö. läpyskä. kevät 2016. lapyska hertsikansrk

Herttoniemen seurakunta nuorisotyö. läpyskä. kevät 2016. lapyska hertsikansrk Herttoniemen seurakunta nuorisotyö läpyskä kevät 2016 lapyska hertsikansrk Horjuuko uskosi? Moni asia ei olekaan niin kuin olet luullut sen olevan. Kun tapaat uuden tuttavuuden, ensikohtaaminen määrittää

Lisätiedot

YKSITYINEN EHTOOLLINEN

YKSITYINEN EHTOOLLINEN 3. YKSITYINEN EHTOOLLINEN Tätä kaavaa käytetään vietettäessä yksityistä ehtoollista esimerkiksi sairaan luona. Myös muille läsnäoleville annetaan ehtoollinen, jos he sitä haluavat. Ehtoollisvälineet asetetaan

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Maanviljelijä ja kylvösiemen

Nettiraamattu lapsille. Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi tervetuloa 2015!

laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi tervetuloa 2015! laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi tervetuloa 2015! Rippikoulu on ajankohtainen asia sinulle, joka täytät 15 vuotta vuonna 2015. Tässä asiassa et ole yksin, joka vuosi n. 90 % laukaalaisista ikäisistäsi

Lisätiedot

Jos osallistut jonkun järjestön (esim. SRK) järjestämään rippikouluun, sinun tulee ilmoittautua kotiseurakuntasi muualle menevien ryhmään.

Jos osallistut jonkun järjestön (esim. SRK) järjestämään rippikouluun, sinun tulee ilmoittautua kotiseurakuntasi muualle menevien ryhmään. Rippikoulut 2016 Vuonna 2016 rippikouluikäisiä ovat vuonna 2001 syntyneet nuoret. Rippikouluun voivat ilmoittautua myös ne, joilla rippikoulu on jäänyt käymättä tai jos on aloittanut koulun 6-vuotiaana

Lisätiedot

A. Rukous sairaan puolesta

A. Rukous sairaan puolesta A. Rukous sairaan puolesta Rukoushetken johtaa pappi, muu seurakunnan työntekijä tai seurakuntalainen. Kaavaa voidaan käyttää soveltaen. Voiteluun käytetään ruokaöljyä, esimerkiksi oliiviöljyä. Valkoisella

Lisätiedot

PIELISENSUUN SEURAKUNNAN RIPPIKOULU VUONNA 2020

PIELISENSUUN SEURAKUNNAN RIPPIKOULU VUONNA 2020 PIELISENSUUN SEURAKUNNAN RIPPIKOULU VUONNA 2020 Minä olen sinut nimeltä kutsunut, sinä olet minun. Jes.43:1 TERVETULOA RIPPIKOULUUN! Rippikoulu on uusi, puolenvuoden mittainen vaihe elämässä. Se on rajapyykki.

Lisätiedot

Kangasalan seurakunnan. riparit

Kangasalan seurakunnan. riparit Kangasalan seurakunnan riparit 2015 sisällysluettelo Rippi ja koulu!... 3 Kuka muu muka...4 Ripari-info... 5 Kuka voi käydä rippikoulun?... 5 Kuinka kauan rippikoulu kestää?... 5 Mikä ryhmä?... 5 Miten

Lisätiedot

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä.

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. elämä alkaa tästä 2008 Evangelism Explosion International Kaikki oikeudet pidätetään. Ei saa kopioida missään muodossa ilman kirjallista lupaa. Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. Asteikolla

Lisätiedot

...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24

...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24 ...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24 Nyt ei siis ole mitään kadotustuomiota niille, jotka ovat Kristuksessa Jeesuksessa,

Lisätiedot

Läheisen kuoltua. Voidaan käyttää esimerkiksi virttä 249, 383, 384 tai 397.

Läheisen kuoltua. Voidaan käyttää esimerkiksi virttä 249, 383, 384 tai 397. Läheisen kuoltua Rukoushetki läheisen kuoltua (saattohartaus) vietetään omaisten pyynnöstä. Se pidetään potilashuoneessa, sairaalan kappelissa tai kodissa. Rukoushetken johtaa pappi, muu seurakunnan työntekijä

Lisätiedot

Kristinuskon opillisia rakenteita, elintapoja ja pyhät teokset

Kristinuskon opillisia rakenteita, elintapoja ja pyhät teokset Kristinuskon opillisia rakenteita, elintapoja ja pyhät teokset Kolminaisuusoppi on yksi kristinuskon teologian suurimmista haasteista. Hippon kaupungin piispa Aurelius Augustinus (354-430) kehitti läntiselle

Lisätiedot