SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY 1 (6) Marko Kurkinen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY 1 (6) Marko Kurkinen 24.1.2016"

Transkriptio

1 SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY 1 (6) Marko Kurkinen PÖYTÄKIRJA HALLITUKSEN KOKOUS Aika Sunnuntai klo 9.00 Paikka Hotelli Nuuksio, Espoo Läsnä: Poissa: Hirvioja Vesa-Pekka, puheenjohtaja Kurkinen Marko, sihteeri Baggström Sami Lindgren Kirsi Virtanen Tuula Koistinen Laura Broström Sofia 1 Avaus Puheenjohtaja avasi kokouksen kello 9:21 2 Laillisuus ja päätösvaltaisuus Todettiin kokous laillisesti kokoon kutsutuksi ja päätösvaltaiseksi. 3 Työjärjestyksen hyväksyminen Hyväksyttiin ennalta laadittu esityslista (LIITE 1) seuraavilla muutoksilla Jalostusuros- ja pentulista Mestaruuskilpailuohje Päänäyttely Saksanpaimenkoiralehti 4 Edellisen kokouksen pöytäkirja 5 Yleishallinto Todettiin pöytäkirja LIITE Hallituksen järjestäytyminen Valittiin liiton varapuheenjohtajaksi Kirsi Lindgren. Liiton nimen kirjoittaa puheenjohtaja Vesa-Pekka Hirvioja, varapuheenjohtaja Kirsi Lindgren ja toimiston sihteeri Pia Heinonen, kaksi yhdessä Toimikuntien järjestäytyminen Toimikuntien kokoonpanot 2016 Vahvistettiin seuraavat toimikunnat: Yleishallinto: Vesa-Pekka Hirvioja (vetäjä), Sofia Broström ja Kirsi Lindgren Talous: Sofia Broström (vetäjä), V-P Hirvioja ja Pia Heinonen Tiedotus: Tuula Virtanen (vetäjä), Teppo Uotinen (lehti) ja Minna Rissanen Koulutus ja koe: Laura Koistinen (vetäjä), Janne Jalasaho (maalim.), Nanna Moisio (kansal.), Riikka Veikkanen (koulutusohj.), Vesa Laaksonen (koetuom.)

2 SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY 2 (6) Marko Kurkinen Maalimies: Reijo Korpela (vetäjä), Janne Jalasaho, Teo Lintula Koulutusohjaaja: Riikka Veikkanen (vetäjä), Marika Ikonen, Heidi Parant Koetuomari: Esa Koivulahti (vetäjä), Reijo Kojo, Vesa Laaksonen Kansalliset lajit: Nanna Moisio (vetäjä), Miia Heikkinen, Terhi Laaja Jalostus: Kirsi Lindgren (vetäjä), Sami Baggström, Eero Lukkari, Esa Koivulahti, Kim Baggström Kasvattaja: Kim Baggström (vetäjä), Tuula Virtanen, Jussi Planting, Päivi Ollikka ja Pia Kiili Näyttely: Sami Baggström (vetäjä), Anu Salmi ja Pirjo Ojala-Laine Ulkomuototuomari: Sami Baggström, Tom Kankkonen, Kim Baggström ja Tytti Luoto Toimisto päivittää tiedot nettiin välittömästi Toimikuntien toimintaohje ja toimenkuvat Käytiin läpi toimikuntaohje, joka jaetaan toimikunnille. LIITE 3 Todettiin että jokainen toimikunta on toimittanut toimenkuvansa yleishallinnolle. Yleishallinto tarkistaa toimenkuvat. LIITTEET 4, 4.1, 4.2, 4.3, 4.4 ja Liiton yhteistyökumppanit Todettiin tehty sähköpostipäätös, jossa puheenjohtaja valtuutettiin neuvottelemaan ja allekirjoittamaan jatkosopimus Royal Canin Finland Oy:n kanssa. Liiton yhteistyökumppaneina jatkavat kaudella 2016 Royal Canin Finland Oy ja Kymppikoira Ky Ansiomerkkianomukset, LIITTEET Käsiteltiin ansiomerkkianomukset. Päätettiin myöntää liitteessä mainitut ansiomerkit. LIITE 5 Päätettiin käynnistää ansiomerkkikäytännön uudistus. Yleishallinto valmistelee asian ja tuo esityksen hallitukselle Jäsentilanne Uudet jäsenet (30 kpl), LIITE 6 Eronneet jäsenet (27 kpl), LIITE 7 Maksamattomat jäsenet syys-loka-marraskuu (83 kpl), LIITE 8 Jäsenlaskenta, LIITE 9 Todettiin uudet liittyneet jäsenet ja nykyinen jäsentilanne. Todettiin eronneet ja maksamattomat jäsenet eronneiksi Kevätkokous 2016 Todettiin kevätkokouksen aika ja paikka: Aika klo 18 (valtakirjojen tarkastus klo 17-18) Paikka: Kokoushotelli Linnasmäki auditorio, Lustokatu 7, Turku Sovittiin että yleishallinto laatii kevätkokouskutsun lehteen numero 2. Todettiin saapunut esitys kevätkokoukseen Kim Baggströn / Tuula Kankkonen, LIITTEET 10 ja Esitykset viedään kevätkokoukselle sellaisenaan.

3 SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY 3 (6) Marko Kurkinen Tietohallinto 7 Talous Päätettiin, että jokainen toimikunta toimittaa vuoden 2015 toimintakertomuksen yleishallinnolle helmikuun loppuun mennessä. Päätettiin, että tilinpäätös ja tuloslaskelma 2015 sekä toiminnantarkastus tehdään maaliskuun loppuun mennessä. Talous ja yleishallinto hoitavat asian yhdessä Toiminnanjohtajan tehtävänkuvan kartoitus Keskusteltiin toimintasuunnitelman mukaisesta toiminnanjohtajan tehtävänkuvan kartoittamisesta. Asia siirrettiin seuraavaan kokoukseen ja yleishallinnon valmisteltavaksi. Ei asioita 7.1. Tase, tuloslaskelma ja pääkirja , LIITTEET 11,12,13 Käytiin läpi tase ja tuloslaskelma ja todettiin tilanne Tilien saldot, LIITE 14 Todettiin tilien saldot. Todettiin että toimiston lankaliittymät (puhelin ja fax) ovat irtisanottu tarpeettomana 1.2. alkaen. 8 Jalostus 8.1. Muutosesitys SPL-jalostustarkastusohjeeseen, LIITE 15 Hyväksyttiin muutosesitys Jalostuksen toimintakertomus, LIITE 16 Todettiin Pevisa / koirien rekisteröintiehdot SKL / SPL muistio, LIITE 17 JTT:n muistio, LIITE 18 Todettiin JTT:n päätös koirarekisteriohjeeseen, LIITE 19: JTT:n päätös (11/2015): Rotukohtaisiin erityisehtoihin kirjataan, että ulkomaiselta jalostuskoiralta ei vaadita selkälausuntoa, jos astutus tapahtuu ulkomailla tai siemennys tuontispermalla. Todettiin JTT:n päätös Pevisa-ehtoihin : JTT:n päätös (10/2015): Täsmennetään selkäkuvauksia koskevat PEVISA-ehdot niin, että australiankelpiellä ja saksanpaimenkoiralla vaaditaan LTV-lausunto, tsekinpaimenkoiralla LTV- ja VA-lausunto sekä bokserilla SP-lausunto. Päätettiin, että jalostustoimikunta selvittää kyynärkuvausasteikon yhteensopivuuden merkittävien maiden osalta. Jalostus tekee PEVISAn ja rekisteröintiohjeen muutoksista tiedotteen lehteen.

4 SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY 4 (6) Marko Kurkinen Kim Baggströmin ja Tuula Kankkosen esitykset PEVISAAN ja indeksilaskentaan, LIITTEET 10 ja Keskusteltiin esityksistä. Hallitus ei nähnyt esteitä sille, että vanhempien lonkkakuvaustulokset otetaan vaihtoehtoiseksi jalostusehdoksi indeksiehdon lisäksi. Jalostustoimikunta jatkaa esityksien valmistelua. Päätettiin pyytää Kennelliitolta testiajoja indeksirajan laskemisen (esim 101 -> 96) ja lonkkakuvaustulosten painoarvojen muutoksen.vaikutuksesta Poikkeuslupa-asiat Saksalaisen indeksin käyttö Esitys: Jalostustmk esittää, että puolletaan saksalaisen (tai ulkolaisen) indeksin käyttöä tapauksissa, jossa suomalaista indeksiä ei ole tai arvosteluvarmuus on alle 65 %. Ulkolaisella koiralla pitää olla omaan terveystuloksiin perustuva indeksi. Hyväksyttiin esitys Poikkeuslupa Attola Todettiin SV:n vastaus SPL:n lähettämään kyselyyn koiran Arista von der Wedeme indeksistä: Jos koiralla ei ole kuvaustulosta Saksasta, sen indeksiksi tulee sen vanhempien indeksien keskiarvo. SV:n rekisterissä on vain Saksassa kuvatut/ tunnustetut koirat. Muut tiedot löytyvät Genetics-CD:ltä SPL-kasvattajalista Todettiin tarkennetut ohjeet SPL-kasvattajalistalla pysymiseen. Pysyäkseen listalla on kasvattajan osallistuttava (käynti ei riitä) vähintään 2 vuoden välein SPL:n järjestämille kasvattajapäiville. 8.7 Jalostusuros- ja pentulista Päätettiin poistaa jalostusuroslistan ilmoitusmaksu. Vaatimus listalle on PEVISA-ehdon mukaiset terveysehdot. Päätös astuu voimaan heti, kun muutos on saatu päivitettyä nettisivuille. Päätettiin lisätä pentulistan tietoihin kohta LTV-kuvauksesta.. 9 Koulutus- ja koetoiminta 9.1. Maalimieskoulutus virkakoirille, muistio LIITE 20 Palautettiin asia maalimiestoimikunnalle ja leiritoimikunnalle valmisteluun ja käsitellään seuraavassa kokouksessa SKL-ylituomarin Paavo Rapilan somekirjoittelu (facebook), LIITE 21 Esitys: SPL ry:n maalimiestoimikunta esittää, että SPL ry:n hallitus esittäisi paheksuntansa Suomen Kennelliitolle ja Palveluskoiraliitolle koskien palveluskoirakoetuomari Paavo Rapilan epäasiallisia ja loukkaavia kommentteja SPL-maalimiehistä sosiaalisessa mediassa. Hyväksyttiin maalimiestoimikunnan esitys. Ylituomarin tulee osata käyttäytyä myös kokeiden ulkopuolella, eikä tuon tapainen kirjoittelu ja vertaukset ole asiallista. Puheenjohtaja laatii kirjelmän Palveluskoiraliitolle sekä Kennelliitolle.

5 SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY 5 (6) Marko Kurkinen Näyttelyt 9.3. SPL Agility-mestaruuskilpailuanomus, LIITE 22 Päätettiin myöntää SPL-Agilitymestaruuskisat SPL-Turulle. Kisojen ajankohta on Koetuomareiden arvostelun yhtenäistämistilaisuus Todettiin, että koetuomareiden arvostelun yhtenäistämistilaisuus ja laajennettu kokous pidetään Hämeenlinnassa. SP-Kanta-Häme järjestää koirat ja tilat SPL-suojelumestaruuskilpailut 2016 Kilpailut on anotttu ajalle , LIITE 23. Jatketaan kisajärjestäjän etsimistä Mestaruuskilpailuohje Päätettiin muuttaa suojelumestaruuskilpailujen tulosvaatimusta. Kokonaisarvosana vähintään G (240p) ja C-osa vähintään 80 p, tulos pitää olla tehtynä SPLtai SV- tuomarille (WUSV MM-kilpailun tulos käy). Sääntö astuu voimaan vuonna Päätettiin että, SPL-mestaruuskilpailun lajissa tai luokassa tulee olla vähintään 3 ilmoittautunutta, jotta ko. luokka tai laji järjestetään. Päätös astuu voimaan heti. 9.7 SPL-maksut Koe- ja arvosteluvihko Koe-ja arvosteluvihkon hinta nostetaan nykyisestä 3 eurosta 5 euroon (5 ) + toimituskulut SPL-häntärahat Keskusteltiin SPL-häntärahojen laskemisesta järjestäjiä kannustavammalle tasolle. Päätös siirretään seuraavaan kokoukseen. Yleishallinto valmistelee asian yhdessä koulutus- ja koetoimikunnan kanssa Uusia laajentavia ulkomuototuomareita, LIITE 24 Todettiin Tuomarit päänäyttelyyn, Hyvinkää Todettiin hallituksen sähköinen päätös : Päänäyttelyn narttujen tuomari Ossman on perunut tulonsa. Toimikunnan esityksestä hyväksyttiin tilalle Ulrich Hausmann sekä hyväksyttiin tuomarit pentuluokkiin seuraavasti: Päänäyttely urokset ja nartut Luoto 6-9 nartut Kankkonen 6-9 urokset Luoto 9-12 nartut Kankkonen 9-12 urokset Kankkonen jalostusluokat Kankkonen kasvattajaluokat Luoto Määräaikaan mennessä oli saapunut yksi anomus. LIITE 25 ja 25.1 Myönnettiin 2017 päänäyttely SPL-Etelä-Uusimaalle.

6 SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY 6 (6) Marko Kurkinen Tiedotus 12 Saapuneet kirjeet 13 Muut asiat 14 Seuraava kokous 15 Päättäminen 10.4 Näyttelytoimikunnan kokous Todettiin muistio , LIITE Nettisivut ja ylläpito Käynnistetään nettisivujen uudistus. Päätettiin, että jokainen toimikunta tarkistaa ja päivittää oman alueensa sisällön nettisivuilla Saksanapaimenkoira-lehti 2016 lehden teemana on liiton 60-v-juhlavuosi ja haastatteluja Kennelliiton DNA-työryhmän pöytäkirjaote, LIITE SKL:n kirje, kurssien sähköinen anominen Omakoiran kautta, LIITE WUSV-kirje , LIITE WUSV-tuomarikertomukset WUSV 2015, LIITTEET WUSV:n presidentin joulutervehdys, LIITE WUSV-kokouksen (captain meeting) pöytäkirja Lahti 2015, LIITE 32 Todettiin saapuneet kirjeet. Ei ollut muita asioita. Holiday Inn Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 14:00. Vesa-Pekka Hirvioja puheenjohtaja Kirsi Lindgren varapuheenjohtaja

7 SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY 1 (3) Vesa-Pekka Hirvioja/ Pia Heinonen ESITYSLISTA HALLITUKSEN KOKOUS Aika Sunnuntai klo 9.00 Paikka Hotelli Nuuksio, Espoo 1 Avaus 2 Laillisuus ja päätösvaltaisuus 3 Työjärjestyksen hyväksyminen Esityslista, LIITE 1 4 Edellisen kokouksen pöytäkirja 5 Yleishallinto Pöytäkirja , LIITE Hallituksen järjestäytyminen - Varapuheenjohtajan valinta 5. 2 Toimikuntien järjestäytyminen Toimikuntien kokoonpanot 2016 Yleishallinto Talous Tiedotustmk, Koulutus-ja koetmk, - Maalimiestmk, - Koulutusohjaajatmk, - Koetuomaritmk, - Kansallistelajien tmk, Jalostustmk, - Kasvattajatmk Näyttelytmk, - Ulkomuototuomaritmk, Toimikuntien toimintaohje ja toimenkuvat 5.3. Yhteistyösopimus Royal Caninin kanssa, sähköpostipäätös tehty Puheenjohtaja valtuutettiin neuvottelemaan ja allekirjoittamaan jatkosopimus Royal Canin Finland Oy:n kanssa Ansiomerkkianomukset, LIITTEET 5.5. Jäsentilanne Uudet jäsenet (30 kpl), LIITE Eronneet jäsenet (27 kpl), LIITE Maksamattomat jäsenet syys-loka-marraskuu (83 kpl), LIITE Jäsenlaskenta, LIITE

8 SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY 2 (3) Vesa-Pekka Hirvioja/ Pia Heinonen Tietohallinto 7 Talous 8 Jalostus 5.6 Kevätkokous 2016 Paikka, aika ja toimihenkilöt Paikka: Kokoushotelli Linnasmäki auditorio, Lustokatu Turku Aika klo 18, valtakirjojen tarkastus klo Kutsu Saapunut esitys Kim Baggströn / Tuula Kankkonen, LIITTEET Toimintakertomukset toimikunnittain 2015, aikataulu Tilinpäätös ja tuloslaskelma 2015, aikataulu Toiminnantarkastuksen aikataulu, pvm 7.1. Tase, tuloslaskelma ja pääkirja , LIITTEET Tilinpäätöstiedot saadaan tilitoimistolta helmikuussa Tilien saldot, LIITE 8.1. Jalostustoimikunnan muutosesitys SPL-Jalostustarkastusohjeeseen, LIITE 8.2. Jalostuksen toimintakertomus, LIITE 8.3. Pevisa / koirien rekisteröintiehdot SKL / SPL muistio LIITE JTT:n muistio, LIITE Todetaan JTT:n päätös koirarekisteriohjeeseen: JTT:n päätös (11/2015): Rotukohtaisiin erityisehtoihin kirjataan, että ulkomaiselta jalostuskoiralta ei vaadita selkälausuntoa, jos astutus tapahtuu ulkomailla tai siemennys tuontispermalla. Todetaan JTT:n päätös Pevisa-ehtoihin : JTT:n päätös (10/2015): Täsmennetään selkäkuvauksia koskevat PEVISA-ehdot niin, että australiankelpiellä ja saksanpaimenkoiralla vaaditaan LTV-lausunto, tsekinpaimenkoiralla LTV- ja VA-lausunto sekä bokserilla SP-lausunto Kim Baggströmin ja Tuula Kankkosen esitykset Pevisaan ja indeksilaskentaan, LIITTEET 8.5. Poikkeuslupa-asiat Saksalaisen indeksin käyttö Esitys: Jalostustmk esittää, että puolletaan saksalaisen (tai ulkolaisen) indeksin käyttöä tapauksissa, jossa suomalaista indeksiä ei ole tai arvosteluvarmuus on alle 65 % Poikkeuslupa Attola SV:n vastaus SPL:n lähettämään kyselyyn koiran Arista von der Wedeme indeksistä: Jos koiralla ei ole kuvaustulosta Saksasta, sen indeksiksi tulee sen vanhempien indeksien keskiarvo. SV:n rekisterissä on vain Saksassa kuvatut/ tunnustetut koirat. Muut tiedot löytyvät Genetics-CD:ltä SPL-kasvattajalista

9 SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY 3 (3) Vesa-Pekka Hirvioja/ Pia Heinonen Koulutus- ja koetoiminta 8.7. Jalostusuroslista ja pentulista 9.1. Maalimieskoulutus virkakoirille, muistio LIITE 9.2. SKL-ylituomarin Paavo Rapilan somekirjoittelu (facebook), LIITE Esitys: SPL ry:n maalimiestoimikunta esittää, että SPL ry:n hallitus esittäisi paheksuntansa Suomen Kennelliitolle ja Palveluskoiraliitolle koskien palveluskoirakoetuomari Paavo Rapilan epäasiallisia ja loukkaavia kommentteja SPL-maalimiehistä sosiaalisessa mediassa SPL Agility-mestaruuskilpailuanomus, LIITE 9.4 Koetuomareiden arvostelun yhtenäistämistilaisuus Koetuomareareiden arvostelun yhtenäistämistilaisuus ja laajennettu kokous pidetään Hämeenlinnassa. SP-Kanta-Häme järjestää koirat ja tilat SPL-suojelumestaruuskilpailut 2016 Kilpailut on anotttu ajalle , LIITE. Mikään alaosasto ei ole anonut,kilpailun järjestämistä. Jatkotoimenpiteitä? 9.6 Mestaruuskilpailuohje 10 Näyttelyt Uusia laajentavia ulkomuototuomareita, LIITE Tuomarit päänäyttelyyn, Hyvinkää Todetaan hallituksen sähköinen päätös : Päänäyttelyn narttujen tuomari Ossman on perunut tulonsa. Toimikunnan esityksestä hyväksyttiin tilalle Ulrich Hausmann sekä hyväksyttiin tuomarit pentuluokkiin seuraavasti: 10.3 Päänäyttely urokset ja nartut Luoto 6-9 nartut Kankkonen 6-9 urokset Luoto 9-12 nartut Kankkonen 9-12 urokset Kankkonen jalostusluokat Kankkonen kasvattajaluokat Luoto SPL Etelä-uusimaa anomus 11 Tiedotus Nettisivut ja ylläpito Päivitys ja uudistus käynnistetään välittömästi Lehti 12 Saapuneet kirjeet

10 SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY 4 (3) Vesa-Pekka Hirvioja/ Pia Heinonen Muut asiat 14 Seuraava kokous 15 Päättäminen Kennelliiton DNA-työryhmän pöytäkirjaote, LIITE 12.2 SKL:n kirje, kurssien sähköinen anominen Omakoiran kautta, LIITE 12.3 WUSV kirje , LIITE 12.4 WUSV tuomarikertomukset WUSV 2015, LIITTEET 12.5 WUSV:n presidentin joulutervehdys, LIITE 12.6 WUSV-kokouksen (captain meeting) pöytäkirja Lahti 2015, LIITE

11 Saksanpaimenkoiraliitto ry V-PH TOIMIKUNTIEN TOIMINTAOHJE Koskee kaikkia SPL:n toimikuntia 1. Toimikunta valmistelee asioita johtokunnan toimeksiannosta tai ottaa esille omasta tai jäsenistön aloitteestaan. 2. Toimikunta vastaa toimialansa määräaikaisasioiden esille tuomisesta ja valmistelusta hyvissä ajoin. ( kts. toimikunnan toimenkuva). 3. Toimikunnan kokoukset. o Toimikunta kokoontuu vetäjän kutsumana tarpeen vaatiessa. o Hyödynnetään mahdollisimman paljon sähköistä viestintää. o Kokouksista ja vastaavista puhelinneuvotteluista tmk laatii pöytäkirjan tai muistion, joka o toimitetaan hallituksen kokoukseen ja toimistoon / nettiin arkistoitavaksi. 4. Kokouskulut reilun pelin hengessä: o Kokoukset järkevällä etäisyydellä jäsenten senhetkisiin olinpaikkoihin nähden, o kuljetuksia mahdollisuuksien mukaan yhdistellen. o Keskitason hotelli yöpyminen kahden hengen huoneissa on kohtuullista, jos o matkustusajat sitä vaatii. o Kokoustarjoilut: Lyhyt tapaaminen: Kahvi + sämpylä. Pitkä kokous: Lämmin ateria + ruokajuoma (1 alkoholijuoma/ateria). Säilytä tositteet ja kuitit. Luettelo osallistujista aina mukaan. o Lennot, yöpymiset ja mahdollisuuksien mukaan myös ateriat varaa, ja laskutuksesta sopii toimisto. Hyväksy ja tarkasta lasku aina. o Matkalasku liiton lomakkeella toimikunnan vetäjän hyväksyttäväksi 7 vrk kuluessa. (SPL Matkustussääntö). 5. Toimikunnan vetäjä on vastuussa budjetin seurannasta, taloustoimikunta auttaa seurannassa. Budjetin ylitykseen aina lupa yleishallinnolta /taloudelta. 6. Jos toimikunnan käsittelemä asia osittainkin liittyy toisen toimikunnan sektoriin, kuulee edellinen jälkimmäistä ennen lopullisen esityksen laatimista. 7. Tiedotus o Toimikunta laatii ja allekirjoittaa Liiton sisäiset kirjeensä itse; kaikista kuitenkin kappale johtokunnan jäsenille ja toimistolle ennen muuta jakelua. o Sisäinen tiedotus yhteistyössä tiedotustmk / lehden kanssa. Ulkoinen tiedotus aina yhteistyössä puheenjohtajan kanssa. o Mahdollisen kopioinnin ja postituksen hoitaa ensisijaisesti toimisto. 8. Alaosaston pyytäessä luennoija- tai asiantuntija-apua tmk. nimeää tehtävään paikallisesti lähimmän pätevän jäsenensä tai delegoi asian hoitamisen jollekin muulle SPL-osaajalle.

12 Saksanpaimenkoiraliitto ry ( /V-PH) YLESIHALLINTO / TOIMENKUVA Jäsenet puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja talousvastaava Vastuualueet Liiton toimintojen kokonaisvaltainen ylläpito ja koordinointi. Hallituksen ja toimikuntien päätösten toteutumisen seuranta. Ulkoinen tiedotus. Toimiston työnjohto Liiton talouden seuranta. Yhteydenpito ja edustaminen Tehtävät koordinoi ja valvoo hallituksen sekä toimikuntien toimintaa ja päätösten toteuttamista. edustajainkokousten valmistelu hallituksen kokousten valmistelu vastaa yhteydenpidosta sidosryhmiin koti- ja ulkomailla, esim. viranomaistahot, SPKL, SKL,SV, WUSV etc. alaosastoyhteistyö (sisäasiat) vastaa ulkoisesta tiedottamisesta (puheenjohtaja) Valmistelee esitykset ansiomerkeistä etc. Valvoo ja ohjaa toimiston toimintaa. (toimiston esimies)

13 Saksanpaimenkoiraliitto ry ( Kirsi Lindgren) JALOSTUS- JA KASVATTAJATOIMIKUNTIEN TOIMENKUVAT JALOSTUSTOIMIKUNTA Jäsenet: kokoonpano: vetäjä (hallituksen jäsen), kasvattajatoimikunnan jäsen, rakenne puolen jäsen, luonnepuolen jäsen, terveyspuolen jäsen Vastuualue: kaikki jalostukseen ja kasvattamiseen liittyvät asiat. Mukaan lukien PEVISAN ja JTO:n valmistelut. Tehtävät: tekee hallitukselle esityksen toimikunnan kokoonpanosta. edistää rotumääritelmän mukaisen saksanpaimenkoiran jalostusta ja kasvatusta tekee rodun olemusta tunnetuksi sille ominaisten arvokkaiden ominaisuuksien turvaamiseksi. - tekemällä jalostusta tukevia esityksiä kenneljärjestöille - tekemällä valistustyötä rodun käyttötarkoitusten selvittämiseksi - toimeenpanemalla jalostustarkastuksia, sekä koulutusta näihin osallistumista varten. - toimimalla kasvattajien tukena ja apuna jalostukseen liittyvissä asioissa. toimii saksanpaimenkoiraharrastajien yhdyssiteenä koko maassa jton:n ja pevisan valmistelu. koordinoi SPL-kasvattajakoulutuksen. myöntää rotujärjestön osalta jalostukseen liittyviä mahdollisia puoltohakemuksia. valmistelee ja tuo hallituksen käsiteltäväksi oman sektorinsa liittyvät asiat

14 Saksanpaimenkoiraliitto ry ( Kirsi Lindgren) toimii yhteistyössä muiden toimikuntien kanssa hoitaa liiton sisäiset tiedotuksen omien asioidensa osalta (tiedotustoimikunta ja lehden päätoimittaja) ylläpitää ja päivittää jalostukseen liittyvää ohjeistusta asianomaisten järjestöjen kanssa. Yhteistyössä SKL:n kanssa jalostusasioiden osalta myöntää SPL ja D jalostustarkastukset ja SPL-arvioinnit käsittelee ja päättää kasvattajien astutuksien puoltoanomukset hallituksen linjauksien mukaisesti. Toimittaa päätöksen / lausunnon SKL:lle sekä tuo sen hallitukselle tiedoksi. kokoaa toimikunnan budjetin laatii vuosittain erillaisia tilastoja jalostuksen tueksi ja informaatioksi, lehteen, liitonsivut, some ym. Jäsenten toimenkuvat: (jalostustmk) Rakenne: Luonne: Terveys: o laatia tilastoja jalostuksen tueksi kasvattajille ja rodun harrastajille Kasvattajatoimikunnan jösen: o valvoo, että oma toimikunta toimii ajantasalla jalostustoimikunnan kanssa ja tuo toimikuntansa ehdotukset/asiat jalostustoimikuntaan käsiteltäviksi

15 Saksanpaimenkoiraliitto ry ( Kirsi Lindgren) KASVATTAJATOIMIKUNTA TOIMENKUVA Jäsenet: vetäjä (jalostustmk jäsen), tuo esityksen toimikunnan kokoonpanosta hallitukselle. 3-6 jäsentä (mahdollisuuksien mukaan jo spl-kasvattajia ja muutenkin yhteistyökykyisiä avarakatseisia aktiiveja Vastuualue Kasvattajakoulutus ja saksanpaimenkoiran kasvattamiseen liittyvät asiat. Tehtävät: tekee hallitukselle esityksen toimikunnan kokoonpanosta. toimia jalostustoimikunnan alatoimikuntana järjestää SPL-kasvattajapäivät järjestää SPL-kasvattajakoulutus tarpeen mukaan pitää yllä SPL-kasvattajalistaa yhdessä toimiston kanssa etsiä järjestäjä urospäiville ja kehittää niitä edistää toimintaa kasvattajien hyödyksi tuottaa informaatiota Saksanpaimenkoirasta jaettavaksi eri tapahtumissa ja mediassa.

16 Saksanpaimenkoiraliitto ry ( Laura Koistinen) KOULUTUS- JA KOETOIMIKUNTA TOIMENKUVA Jäsenet vetäjä tekee esityksen toimikunnan kokoonpanosta hallitukselle. kokoonpano: vetäjä (hallituksen jäsen), maalimiestoimikunnan jäsen, koulutusohjaajatoimikunnan jäsen, koetuomaritoimikunnan jäsen, kansallisten lajien yhteyshenkilö. Vastuualue: vastaa kaikista koe- ja kilpailutoimintaan liittyvistä asioista ja koulutuksesta. koordinoi maalimies- ja koulutusohjaajakoulutuksen. vastaa liiton koulutustilaisuuksien ja seminaarien järjestelyiden ja koulutuksen tasosta. toimii alatoimikuntiensa päätösten esittelijänä hallitukselle. Alatoimikunnat: Maalimies-, koetuomari-, koulutusohjaaja- ja kansallistenlajientoimikunta. Tehtävät: tekee hallitukselle esityksen toimikunnan ja alatoimikuntien kokoonpanoista. valmistelee ja tuo hallituksen käsiteltäväksi oman sektorinsa liittyvät asiat toimii yhteistyössä muiden toimikuntien kanssa hoitaa tiedotuksen omien asioidensa osalta (tiedotustoimikunta ja lehden päätoimittaja) ylläpitää ja päivittää kokeisiin liittyvä ohjeistuksen SPL-kokeiden osalta yhteistyössä koetuomaritoimikunnan ja muiden kokeiden osalta asianomaisten järjestöjen kanssa yhteistyössä SPKL:n ja SKL:n kanssa koeasioiden osalta pyrkii saamaan järjestäjät SPL-mestaruuskilpailuille (suojelu, kansalliset lajit, FH, Toko, Agility ja valjakkohiihto) esittää hallitukselle SPL-mestaruuskilpailujen tuomarit suojelu ja FH -> tuomaritoimikunta kansalliset lajit -> järjestäjä Toko, Agility ja valjakkohiihto -> järjestäjä

17 Saksanpaimenkoiraliitto ry ( Laura Koistinen) kokoaa toimikunnan budjetin laatii vuosittain SPL-koetilastot lehteen Koulutukset: SPL-kokeiden toimihenkilökoulutus koetoimitsijakoulutus (kokeenjohtaja) koesihteeri SPL-koulutustilaisuudet kevätviikonloppu (pe-su) kesäleiri liiton seminaarit (alaosastot kuitenkin järjestää käytännössä) Kokeet: SPL-kokeet IPO, AB, BC, BH, AD koetoimihenkilöiden koulutus kokeiden myöntäminen, valvonta ja ohjeistus yhteistyössä koetuomareiden kanssa SPL-mestaruuskilpailut valvonta ja ohjeistus (SPL-valvoja) PM- ja MM-kilpailut valintaan ja valmisteluihin liittyvät asiat

18 Saksanpaimenkoiraliitto ry ( Laura Koistinen) Alatoimikuntien toimenkuvat: Maalimiestoimikunta Toimii kktmk:n alaisuudessa 3 jäsentä (3v/pesti) Valitsee keskuudestaan toimikunnan vetäjän. Valitsee keskuudestaan kktmk:n jäsenen. Maalimiestoimikunnan tehtävät tekee esityksen toimikunnan kokoonpanosta päätoimikunnalle. maalimieskoulutuksen suunnittelu ja toteutus maalimieskouluttajien nimeäminen SPL-leirin suojelukouluttajien nimeäminen esittää hallitukselle arvokilpailujen ja jalostustarkastusten maalimiehet pätevöityjen maalimiesten jatkokoulutus pitää yllä SPL-maalimieslistaa maalimieskollegion yleiset asiat maalimiestoimikunta kutsuu koolle yleisen maalimieskokouksen vuosittain (2/vuosi) Koulutusohjaajatoimikunta toimii kktmk:n alaisuudessa 3 jäsentä, joista yksi vetäjä valitsee keskuudestaan kktmk:n jäsenen Tehtävät tekee esityksen päätoimikunnalle toimikunnan kokoonpanosta koulutusohjaajakoulutuksen suunnittelu ja toteutus koulutusohjaajakouluttajien nimeäminen koulutusohjaajien jatkokoulutus pitää yllä SPL-koulutusohjaajalistaa nimeää SPL-leirille kouluttajat kansallisiin lajeihin, pelto- ja FH-jäljelle kutsuu koolle yleisen koulutusohjaajakokouksen vuosittain SPL-leirin yhteyteen

19 Saksanpaimenkoiraliitto ry ( Laura Koistinen) Kansallistenlajien toimikunta Vastuualue Kansalliset lajit, FH, TOKO ja Agility Tehtävät: tekee esityksen päätoimikunnalle toimikunnan kokoonpanosta toimii asiantuntijana kansallisten lajien ja FH:n osalta SPL ry:ssä seuraa ja päivittää tiedot webtiimin kautta SPL:n nettisivuille vastuualueidensa osalta tukee ko. kilpailujen järjestäjiä suunnittelussa ja toimihenkilöiden kouluttamisessa kokoaa SPL ry:n joukkueen rotuotteluun edellisen vuoden SPL mestaruuskisojen perusteella Koetuomaritoimikunta toimii kktmk:n alaisuudessa 3 jäsentä, joista yksi vetäjä valitsee keskuudestaan kktmk:n jäsenen Vastuualue SPL-kokeisiin liittyvät asiat Tehtävät: tekee esityksen toimikunnan kokoonpanosta päätoimikunnalle toimii asiantuntijana koulutus- ja koetoimikunnassa SPL-kokeiden osalta huolehtii ko. kokeiden sääntöjen päivityksestä seuraa ja päivittää tiedot webtiimin kautta SPL:n nettisivuille SPLkokeiden osalta vastaa SPL-koetuomarikoulutuksen ja jatkokoulutusten järjestämisestä pitää yllä ja ajantasaista SPL-koetuomarilistaa

20 Saksanpaimenkoiraliitto ry ( Marko Kurkinen)) Tietohallinto toimenkuva Organisaatio toimikuntaan kuuluu vetäjä (hallituksen jäsen). Toimikuntaa voidaan täydentää tarvittaessa. Vastuualue vastaa Saksanpaimenkoiraliiton tietotekniikkaresursseista ja tietojärjestelmistä. oman sektorin asioiden valmistelemisesta ja viemisestä hallituksen käsiteltäväksi ja vastaa tehtäviinsä liittyvästä tiedottamisesta. Tehtävät: tekee hallitukselle esityksen toimikunnan kokoonpanosta osallistuu Saksanpaimenkoiraliiton tärkeimpienyhteisten toimintojen kehittämiseen kehittämällä, hankkimalla ja toteuttamalla näitä toimintoja tukevia tietojärjestelmiä. Tähän kuuluu myös tiedonkeruun ja sähköisten tallennusmenetelmien kehittäminen. Saksanpaimenkoiraliiton järjestötoiminnot SPL:n verkkoresurssien ja palvelimien hallinnointi SPL:n sähköpostiosoitteiden hallinnointi Tiedostopankki Liiton arkistoitava tieto Tietokantojen kehitys ja ylläpito Terveystietokannat Jalostustietokannat Tulostietokannat Muut tarvittavat tietokannat Tapahtumien järjestämisessä tarvittavat järjestelmät Näyttelyohjelmisto Sähköinen koejärjestelmä SPL-tarkastusohjelmisto Sähköiset lomakkeet Avustaa liiton toimihenkilöitä ja alaosastoja tietoteknisissä asioissa

21 Saksanpaimenkoiraliitto ry ( Sami Baggström) NÄYTTELYTOIMIKUNTA TOIMENKUVA Jäsenet vetäjä (hallituksen jäsen), jäsentä toimikunnan toimintakausi on 3 vuotta. Vastuualue vastaa kaikista näyttely ulkomuototuomari toimintaan liittyvistä asioista ja koulutuksesta. Tehtävä tekee esityksen toimikunnan ja alatoimikunnan kokoonpanosta hallitukselle. järjestää ulkomuototuomaritoimikunnan näyttelyhakemusten käsittely tuomareiden ehdottaminen kaikkiin näyttelyihin näyttelyn luokkien jako näyttely ja kehätoimitsija koulutuksen järjestäminen erikoisnäyttelyiden keskitetty anominen Kennelliitolta näyttelyiden myöntäminen alaosastoille esitys päänäyttelyn järjestäjästä liiton hallitukselle näyttelynjärjestäjien neuvonta ja ohjeistaminen edustustehtäviä (Pohjoismaiden päänäyttelyedustuksia) näyttelyasioiden tiedottaminen jäsenistölle liiton tiedotus kanavilla budjetointi, toimintasuunnitelma ja toimintakertomus Ulkomuotuomaritoimikunnan toimenkuva Jäsenet: koostuu 3-4 SPL ulkomuototuomarista

22 Saksanpaimenkoiraliitto ry ( Sami Baggström) Vastuualue ulkomuototuomarikoulutus ja näyttelyiden tuomaritoimintaan liittyvät asiat. Tehtävät: tekee esityksen toimikunnan kokoonpanosta päätoimikunnalle SPL ulkomuototuomarikoulutuksen järjestäminen SKL näyttelytuomareiden laajennusoikeuksien myöntäminen ja koulutuksen järjestäminen sp:n osalta. tuomariesitykset SPL- ja erikoisnäyttelyihin

23 Saksanpaimenkoiraliitto ry ( Tuula Virtanen) TIEDOTUSTOIMIKUNTA / TOIMENKUVA Jäsenet vetäjä (hallituksen jäsen), lehden edustaja, webtiimin edustaja. toimikuntaa täydennetään tarpeen vaatiessa Vastuualue liiton sisäinen ja ulkoinen tiedotus. Tehtävät ylläpitää, kehittää ja hallinnoi liiton tiedotusta tiedottaa päätökset ja ajankohtaiset asiat liiton jäsenille ja eri toimihenkilöille hoitaa tarpeen vaatiessa tiedottamisen liiton ulkopuolisille tahoille valmistelee ja tuo hallituksen käsiteltäväksi tiedotussektorin asiat toimii aktiivisesti yhteistyössä muiden toimikuntien ja liiton lehden kanssa avustaa liiton toimihenkilöitä, toimikuntia, työryhmiä ja alaosastoja viestinnässä mahdollisuuksien mukaan suunnittelee ja toteuttaa eri toimikuntien ideoimia hankkeita yhteistyössä tietohallinnon (Marko Kurkinen) kanssa vastaa liiton keskustelupalstasta ja Saksanpaimenkoiralehden tekemisestä Organisaation sisäiset tehtävät Toimikunnan vetäjä suunnittelee ja valvoo toimikunnan tehtävät toimii liiton hallituksen jäsenenä ja tuo esiin tiedotussektorin asioita hallituksen kokouksissa on yhteydessä muihin toimikuntiin ja liiton toimihenkilöihin tiedotussektorin asioissa Web-tiimi ylläpitää liiton Internet-sivut ajan tasalla kehittää sivujen ulkoasua ja käytettävyyttä hoitaa liiton keskustelupalstaa

24 Saksanpaimenkoiraliitto ry ( Tuula Virtanen) suunnittelee ja toteuttaa eri toimikuntien ideoimia hankkeita yhteistyössä tietohallinnon kanssa Sisäinen tiedotus tiedottaminen alaosastoille, toimikunnille ja jäsenille tarvittaessa liiton toimisto lähettää ajankohtaisia kirjeitä alaosastoille, jotka jakavat sitten tietoa alueellisesti eteenpäin Ulkoinen tiedotus tiedottaminen mm. yhteistyöorganisaatioille ja medialle yhteistyössä puheenjohtajan kanssa. Lehti taittaa lehden hankkii lehden aineiston hankkii lehdelle tarvittavan määrän avustajia toimii lehden päätoimittajana, vastaava päätoimittaja on puheenjohtaja koordinoi painotalojen kilpailutuksen ja tekee esityksen hallitukselle pitää yhteyden painotaloon ja ilmoitusmyyjään Viestinnän kanavat sähköposti nettisivut lehti puhelin etanaposti toimikuntien keskustelupalstat

25 JÄSENLASKENTA 2015 Pääjäsen Perhejäsen Vanha jäsen Ainaisjäsen Yhteensä Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu Yhteensä

26 Saksanpaimenkoiraliitto ry Hallitus Asia: Esitys hallitukselle ja kevätkokoukseen 2016 Muutos- ja täydennysehdotukset Pevisaan ja lonkkaindeksin laskentaan Me allekirjoittaneet pyydämme SPL:n hallitukselta toimenpiteitä alla mainittujen Pevisaan liittyvien ehtojen sekä lonkkaindeksin laskennassa käytettäviin lonkkastatusten painoarvojen muuttamiseksi. Jos hallitus ei jostain syystä toimeenpane ehdotuksia ennen kevätkokousta 2016 tai jos hallituksella ei ole oikeutta toimeenpanna ehdotuksia, niin esitämme ehdotukset käsiteltäviksi ja päätettäviksi liiton kevätkokouksessa Kohdat 1-2 koskevat lonkkalausuntojen käyttöä pentueen rekisteröinnin ehtona, kohta 3 koskee yksilöllisen lonkkalausunnon vaikutusta indeksiin ja kohta 4 koskee LTV selkälausunnon vaatimista ulkomaalaisilta koirilla. 1. Lonkkaindeksi Tällä hetkellä pentueen rekisteröinnin ehtona olevaan lonkkaindeksi-käytäntöön (yhdistelmän yhteenlasketun indeksin keskiarvo vähintään 101) ehdotetaan seuraavaa tarkennusta: Mikäli siitoksen käytettävällä koiralla on sekä kotimainen, että ulkomainen lonkkaindeksi voi kasvattaja käyttää jompaakumpaa indeksiä. Tieto indeksistä toimitetaan pentueilmoituksen yhteydessä. 2. Lonkkastatus Edellisen kohdan lisäksi ehdotetaan vaihtoehtoiseksi menetelmäksi, että pentueen rekisteröinnin ehtona voi olla myös siitokseen käytettävien yksilöiden oma lonkkastatus siten, että C lonkkastatuksen voi yhdistää A tai B lonkkastatukseen, jolloin yhteenlasketun indeksin keskiarvo (101) ei ole rekisteröinnin ehtona. 3. Lonkkastatusten arvo indeksissä Pyydämme hallitusta anomaan, että SKL-FKK tarkistaa lonkkaindeksin laskennassa statusten (A=1, B=2,C=3, D=4 ja E=5,5) painoarvoa samaan tasoon kuin mitä yleensä kansainvälisesti käytetään. 4. LTV selkälausunto SPL:n yleiskokouksen hyväksymän Pevisa säännön mukaan pentueen rekisteröinnin ehtona vaaditaan lähtien vanhemmilta LTV selkälausunto. Rekisteröinnin ehtoihin ei ole määritelty raja-arvoa, pelkkä kuvaus ja lausunto riittävät. Ehdotus säännön tarkistamiseksi: Pentueen rekisteröinnin ehtona vaaditaan LTV selkälausunto kotimaisilta ja Suomeen tuoduilta (nk. tuontikoirilta). Ulkomaalaisiin (ei suomalaisten omistamiin) koiriin sovelletaan rodun emämaan siitokseen käytön ehtoja Kunnioittavasti Tuula Kankkonen sekä Sirpa Pellikka, Vesa Kuosmanen, Riitta ja Jarmo Vainiontaus, Liisa Reimakoski ja Riitta Lapinleimu puolesta Tuula Kankkonen

27

28 Tiliforum Ky EmCe 2015 ( ) Toteutunut Tase, SPL RY EUR Toteutunut : Sivu 1 SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY 1VASTAAVAA 10PYSYVÄT VASTAAVAT 110AINEELLISET HYÖDYKKEET KONEET JA KALUSTO 1200 Koneet ja laitteet 4 015, , SV materiaali 0,00 909,39 KONEET JA KALUSTO 4 015, ,42 AINEELLISET HYÖDYKKEET 4 015, ,42 140KÄYTTÖOM.ARVOPAP/MUUT PITKÄAIK.SIJ PITKÄAIK.SIJ MUUT OSAKKEET JA OSUUDET 1450 Muut osakkeet 2 092, ,26 MUUT OSAKKEET JA OSUUDET 2 092, ,26 KÄYTTÖOM.ARVOPAP/MUUT 2 092, ,26 PITKÄAIK.SIJ PYSYVÄT VASTAAVAT 6 107, ,68 16VAIHTUVAT VASTAAVAT 160VAIHTO-OMAISUUS 1630 Valmiit tuotteet 703,39 703, Ennakkomaksut , ,02 VAIHTO-OMAISUUS , ,41 180LYHTYAIKAISET SAAMISET SAAMISET SIIRTOSAAMISET 1860 Siirtosaamiset, l.aik. 494, ,88 SIIRTOSAAMISET 494, ,88 LYHTYAIKAISET SAAMISET 494, ,88 190RAHAT JA PANKKISAAMISET JA 1900 Kassa 198,00 573, Danske Bank Oyj , , WWSV 2015-tili ,35 0, Leiri , ,70 RAHAT JA PANKKISAAMISET , ,28 VAIHTUVAT VASTAAVAT , ,57 VASTAAVAA , ,25 2VASTATTAVAA 20OMA PÄÄOMA 207EDELL.TILIKAUSIEN VOITTO VOITTO (TAPPIO) (TAPPIO) 2070 Edell. tilikausien voitto , ,28 (tappio) EDELL.TILIKAUSIEN VOITTO , ,28 (TAPPIO) 208TILIKAUDEN VOITTO VOITTO (TAPPIO) (TAPPIO) 2080 Tilikauden voitto/tappio , ,40 TILIKAUDEN VOITTO (TAPPIO) , ,40 OMA PÄÄOMA , ,88 25VIERAS PÄÄOMA 270LYHYTAIKAINEN MUUT LYHYTAIKAISET VELAT 2911 Verotili 77,49 525,37 MUUT LYHYTAIKAISET VELAT 77,49 525,37 LYHYTAIKAINEN 77,49 525,37 VIERAS PÄÄOMA 77,49 525,37 VASTATTAVAA , ,25

29 Tiliforum Ky EmCe 2015 ( ) Tuloslaskelma, SPL RY EUR 09: Sivu 1 SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY Toteutunut Toteutunut VARSINAINEN TOIMINTA YLEISHALLINTO KULUT YLEISHALLINTO 3051 Kokouskulut kotimaa -140,00-54, Kokouskulut ulkomaa -274,23-870, Yleishallinnon muut kulut , , Yleishallinnon kokouskulut 0,00-359,00 KULUT YLEISHALLINTO , ,10 HALLINTO KULUT 3080 Hallituksen kulut , , Vuosikokouskulut ,93-805, Muut hallintokulut -70,36-447,12 HALLINTO KULUT , ,31 YLEISHALLINTO , ,41 TALOUSTOIMIKUNTA KULUT TALOUSTOIMIKUNTA Kulut taloustoimikunta 3150 Kulut taloustoimikunta -676,80-451,50 JALOSTUSTOIMIKUNTA Rakenne ja ulkomuoto 3201 Jalostustarkastustuotot 767,20 550, Jalostustarkastuskulut ,75-732,44 Rakenne ja ulkomuoto -937,55-182,44 Luonne- ja käyttöominaisuudet 3211 SPL-arviointituotot 150,00 0, SPL-arviointikulut -137,64-145,80 Luonne- ja käyttöominaisuudet 12,36-145,80 Hallintokulut 3230 Jalostustmk kokouskulut ,70-564,60 Kasvattajatoimikunta 3241 Kasvattajapv tuotot 2 700, , Kasvattajapv kulut , , Kasvattajakoulutustuotot 3 800,00 0, Kasvattajakoulutuskulut ,25 0, Pentulistatuotot 600,00 540, Jalostuspv kulut -326,00 0,00 Kasvattajatoimikunta 3 829,77-820,60 Hallintokulut 3250 Kasvattajatmk kokouskulut -778,00-365,40 JALOSTUSTOIMIKUNTA 1 114, ,84 KOULUTUS- JA KOETOIMIKUNTA Koulutustoiminta 3300 Leirituotot , , Koirankoulutustuotot 7 483, , Leirikulut , , Koirankoulutuskulut , ,10 Koulutustoiminta , ,52 Koetoiminta 3310 Tuotot koetoiminnasta 5 508, , MM-tuki 376, , SPL-mestaruuskilpailukulut , , MM-joukkuekulut , , Muut koetoim.kulut -293,00-398, SPL-mestaruuskilpailutuotot 170, ,40 Koetoiminta , ,43 Koetuomaritoimikunta 3322 Koetuomarikoulutuskulut , ,04 Hallintokulut 3331 Koetuomaritmk kokouskulut -825,30-358,20 Koulutusohjaajatoimikunta 3340 Koulutusohjaajakoulutustuot 1 138, ,00 ot 3341 Koulutusohjaajakoulutuskulu , ,97 t Koulutusohjaajatoimikunta -819,56-902,97 Hallintokulut

30 Tiliforum Ky EmCe 2015 ( ) Tuloslaskelma, SPL RY EUR 09: Sivu 2 SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY Toteutunut Toteutunut Hallintokulut 3352 Koulutusohjaajatmk -90,90-240,30 kokouskulut Maalimiestoimikunta 3361 Maalimieskoulutustuotot 480, , Maalimieskoulutuskulut -295,20-613,49 Maalimiestoimikunta 184,80 416,51 Kansallistenlajientmk hallintokulut 3391 Kans.lajien tmk kokouskulut -686,30-786,77 KOULUTUS- JA KOETOIMIKUNTA 1 222, ,72 NÄYTTELYTOIMINTA Näyttelytoimikunta 3400 Näyttelyt.tuotot häntärahat 3 826, , Näyttelytoiminnan kulut ,29-900, Ulkomuototuomaritmk kulut -152,40-165, Ulkomuototuomarikoulutus , ,55 Näyttelytoimikunta 1, ,40 Hallintokulut 3485 Näyttelytmk kokouskulut -65,10-157,20 NÄYTTELYTOIMINTA -63, ,20 WUSV 2015 Wusv 2015 tuotot 3500 Wusv 2015 tuotot , , Maalimiesprojektin tuotot 0,00 757,00 Wusv 2015 tuotot , ,08 Wusv 2015 kulut 3510 Wusv 2015 kulut , , Maalimiesprojektin kulut , ,22 Wusv 2015 kulut , ,10 WUSV 2015 hallintokulut 3585 Toimikunnan kokouskulut ,13-84,48 WUSV , ,50 TIEDOTUSTOIMIKUNTA Tiedotustoimikunta kulut 3710 Tiedotustoimikunta kulut 0,00-145,00 SP-LEHTI Sp-lehti tuotot 4000 Ilmoitustuotot 3 099, ,00 Sp-lehti kulut 4010 Ilmoitushankinnat -349, , Lehden taitto , , Lehden painatus , , Lehden jakelu , , Lehden muut kulut -255,20-312,62 Sp-lehti kulut , ,47 SP-LEHTI , ,47 YHTEISET KULUT Huoneistokulut 4100 Toimiston vuokrat ja sähkö , ,40 Henkilöstökulut 4110 Palkat , , Sotu, vakuutus -719,83-486, Tyött.- ja eläkevakuutus , , Muut henkilöstökulut 57,13-462, Siirto ko. kulutileille 584,00 0,00 Henkilöstökulut , ,86 Muut järjestökulut 4130 Jäsenrekisterikulut -530, , Konttoritarvikkeet , , Puhelinkulut -872,70-964, Postikulut , , Pankkikulut , , Kone ja laite vuokrat, huollot , , Ostetut tstopalvelut , , Jäsenmaksut , , Suhdetoiminta -547,10-243,68

31 Tiliforum Ky EmCe 2015 ( ) Tuloslaskelma, SPL RY EUR 09: Sivu 3 SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY Toteutunut Toteutunut Messut ja esitteet -927, , Mainonta -235,60-610, Vakuutus -572,23-532, Internetkulut , , Muut järjestökulut , ,19 Muut järjestökulut , ,71 Poistot 4180 Poistot koneista ja ,56-746,01 kalustosta YHTEISET KULUT , ,98 JÄSENMAKSUT 4500 Jäsenmaksut , ,00 LAHJOITUKSET 4510 Markkinointimaksut 6 125, ,00 JÄSENMAKSUT , ,00 VARSINAINEN TOIMINTA , ,22 MUU VARAINHANKINTA TUOTOT MUU VARAINHANKINTA 5000 Muu varainhankintatuotot 0,00 83,00 MYYNTIARTIKKELIT 5010 Myyntiartikkelien tuotot 405,00 786, Myyntiartikkelien 250,16 148,84 postitustuotot 5015 Myyntiartikkelien ostot -728,56 0, Myyntiartikkelien -39,60-25,15 postituskulut 5019 Varaston muutos 0,00-688,52 MYYNTIARTIKKELIT -113,00 221,97 TUOTOT -113,00 304,97 MUU VARAINHANKINTA -113,00 304,97 TUOTTO-/KULUJÄÄMÄ , ,25 SIJOITUS- JA RAHOITUSTOIMINTA TUOTOT OSINKOTUOTOT 6000 Osinkotuotot 678,48 668,20 KORKOTUOTOT 6010 Korkotuotot 0, ,09 TUOTOT 678, ,29 KULUT KORKOKULUT 6500 Korkokulut 0,00-11,44 SIJOITUS- JA RAHOITUSTOIMINTA 678, ,85 TUOTTO-/KULUJÄÄMÄ , ,40 SATUNNAISET ERÄT SATUNNAISET TUOTOT 7000 Satunnaiset tuotot 201,50 0,00 OMATOIMINEN , ,40 TUOTTO-/KULUJÄÄMÄ YLEISAVUSTUKSET TOIMINTA-AVUSTUS 8000 Yleisavustukset 1 512, ,00 TILIKAUDEN TULOS , ,40 TILINPÄÄTÖSSIIRROT VAPAAEHTOISTEN VARAUSTEN MUUTOS 9100 Vapaaehtoisten varausten 0, ,00 muutos TILIKAUDEN YLI/ALIJÄÄMÄ , ,40

32 TILIEN SALDOT DANSKE BANK PVM Tilinro FI yleistili FI leiritili FI WUSV-tili FI FI , ,00 39, , , , , ,44 89, , , , ,66 836, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,7 Kaikki tilit yhteensä , ,28

33 Saksanpaimenkoiraliitto ry Jalostustarkastusohje SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY. SPL-JALOSTUSTARKASTUSOHJE Hyväksytty yleisessä kokouksessa Muutos hallituksen kokous

34 Saksanpaimenkoiraliitto ry Jalostustarkastusohje Sisällys Yleistä... 3 Osallistumisoikeus (määräajaksi)... 3 Osallistumisoikeus (eliniäksi)... 4 Tarkastuksen kulku... 4 Olemuksen arvostelu... 4 Yleinen esiintyminen sosiaalisessa ympäristössä... 4 Käyttäytyminen vieraita ihmisiä kohtaan... 5 Käyttäytyminen liukkaalla alustalla... 5 Laukaisupelottomuuden toteaminen... 5 Rakenteen arvostelu... 6 Viettivoiman, itsevarmuuden ja kuormitettavuuden toteaminen (voimassaolo määräajaksi) Hyökkäys piilosta Hyökkäyksen torjunta tarkkailuasennosta Arvostelu Viettivoiman, itsevarmuuden ja kuormitettavuuden toteaminen (voimassaolo eliniäksi) Vartiointi ja haukkuminen piilolla Hyökkäys piilosta Hyökkäyksen torjunta tarkkailuasennosta Uudelleenhyökkäyksen torjunta Arvostelu... 17

35 Saksanpaimenkoiraliitto ry Jalostustarkastusohje Yleistä Jalostustarkastuksen tarkoitus on tukea saksanpaimenkoiran suunnitelmallista jalostusta. Jalostustarkastukset suoritetaan Suomessa D-tarkastuksen osalta rodun kotimaan jalostustarkastuskäytännön mukaisesti ja SPL-tarkastuksen osalta tämän ohjeen mukaisesti. Tarkastus järjestetään erillisenä tapahtumana. Alaosastojen tulee anoa tarkastuksen järjestämisoikeutta liiton toimistosta viimeistään 2 kk ennen tapahtumaa. Liiton nettisivuilla julkaistaan lista järjestettävistä tarkastuksista. Jalostustarkastajina toimivat Saksanpaimenkoiraliiton hallituksen - jalostustoimikunnan esityksestä - hyväksymät jalostustarkastajat. Jalostustarkastajalla tulee olla rakenteen arvosteluun SPLulkomuototuomaripätevyys (liite: koulutusohje) ja luonteen arviointiin SPL-koetuomaripätevyys (liite: koulutusohje). Tuomarilla on myös mahdollisuus kouluttautua toisen osa-alueen asiantuntijaksi (liite: koulutusohje). Tarkastuksessa tulee noudattaa Suomen Kennelliiton yleistä jääviyssääntöä. Koira on mahdollista tarkastaa 1) määräajaksi, jolloin tarkastus on voimassa sen vuoden loppuun, jolloin koira täyttää kolme vuotta; tällöin koiralta edellytetään hyväksytysti suoritettu käyttäytymiskoe 2) eliniäksi, tämä edellyttää koiralta myös hyväksytyn koetuloksen palveluskoirakokeesta, joka sisältää tottelevaisuusosan, tai voimassa olevan hyväksytyn viranomaisten tasokokeen. Saksanpaimenkoiraliitto ylläpitää rekisteriä tarkastetuista koirista ja koirien tarkastuskertomukset julkaistaan liiton nettisivuilla täydellisenä. SPL jalostustarkastusohjeen hyväksymisestä ja muuttamisesta päättää jalostustoimikunnan esityksestä Saksanpaimenkoiraliitto ry:n hallitus. Osallistumisoikeus (määräajaksi) Jalostustarkastettavan koiran omistajan on oltava Saksanpaimenkoiraliitto ry:n tai jonkun WUSV:n jäsenyhdistyksen jäsen. Mikäli koira myöhemmin vaihtaa omistajaa, pysyy jalostustarkastus voimassa. Jalostustarkastettavan koiran tulee olla rekisteröity FCI:n tunnustamassa koirarekisterissä. Koiran tulee olla tarkastushetkellä vähintään 18 kk ikäinen. Koiran pitää olla rokotettu Kennelliiton voimassa olevan rokotusohjelman mukaisesti.

36 Saksanpaimenkoiraliitto ry Jalostustarkastusohje Koiran pitää olla tunnistusmerkitty. Tunnistusmerkinnän tarkastamisessa noudatetaan Kennelliiton ohjetta tunnistusmerkinnän tarkastamisesta. df Kaikkien koirien tunnistusmerkinnät tarkastetaan. Koiran pitää täyttää terveyden osalta PeViSa:n vaatimukset. Koiralla tulee olla hyväksytysti suoritettu kestävyyskoe. Koiralla tulee olla hyväksytysti suoritettu käyttäytymiskoe. Sairas koira ei voi osallistua. Tarkastuksessa noudatetaan Kennelliiton antidopingsääntöä. Juoksuinen narttu voi osallistua; koira suorittaa osuutensa viimeisenä. Kantava narttu ei voi osallistua tarkastukseen, mikäli synnytykseen on aikaa vähemmän kuin 30 vrk. Synnytyksen jälkeen saa osallistua aikaisintaan 42 vrk synnytyksestä. Osallistumisoikeus (eliniäksi) Edellisessä kohdassa mainittujen lisäksi koiralla tulee olla koulutustunnus palveluskoirakokeesta tai viranomaisten koiriltaan edellyttämä hyväksytty ja voimassaoleva tasokoe. Tarkastuksen kulku Kaikilla osallistujilla on ensin rakenteen arvostelu ja sen jälkeen luonteen arvostelu. Olemuksen arvostelu Laukaisupelottomuuden toteaminen Rakenteen arvostelu Viettivoiman, itsevarmuuden ja kuormitettavuuden toteaminen Olemuksen arvostelu Olemuksen arvostelu ja laukaisupelottomuuden toteaminen suoritetaan tarkastuksen aluksi. Arvostelun yhteydessä koiran tunnistusmerkintä tarkastetaan. Arvostelussa koirasta kirjataan sen käyttäytyminen. Tunnistusmerkinnän tarkastaminen suoritetaan tukevan filmivanerin (min. 22 mm x 1200 mm x 1800 mm) päällä ja koiran suhtautuminen alustaan kirjataan. Yleinen esiintyminen sosiaalisessa ympäristössä kiihtynyt - rauhoittuu

37 Saksanpaimenkoiraliitto ry Jalostustarkastusohje erittäin aktiivinen hieman ylikiihottunut tasapainoinen, varma tarkkaavainen flegmaattinen hieman epävarma arka aggressiivinen Käyttäytyminen vieraita ihmisiä kohtaan liioiteltu kontaktikäyttäytyminen etsii kontaktia varma, tasapainoinen, välinpitämätön flegmaattinen hieman epävarma arka aggressiivinen Käyttäytyminen liukkaalla alustalla alusta ei vaikuta alusta vaikuttaa menettää toimintakykynsä Laukaisupelottomuuden toteaminen Koiranohjaaja kävelee koiransa kanssa poispäin ampujasta sekä jalostustarkastajasta. Ohjaajan edettyä 20 askelta ampuja ampuu 6 mm starttiaseella kaksi laukausta ja koiran reaktiot ampumiseen kirjataan. Mikäli on tarpeellista, laukauksia voidaan ampua useampia.

38 Saksanpaimenkoiraliitto ry Jalostustarkastusohje varma reagoi positiivisesti / negatiivisesti ampuma-arka Rakenteen arvostelu Rakenteen merkitys on käyttökoiralle ensiarvoisen tärkeää, jotta se pystyy vaivattomasti selviytymään sille annetuista tehtävistä. Arvostelun aluksi kirjataan koiran sukupuoli ja urokselta tarkastetaan kivekset. Koira mitataan (filmivanerin päällä) ja punnitaan; tiedot kirjataan. Hampaat Purenta Hammaspuutteet Huomioita: Kivekset Normaalit / Puutteelliset Huomioita: säkäkorkeus (mitataan neljä kertaa)

39 Saksanpaimenkoiraliitto ry Jalostustarkastusohje rinnan syvyys rinnan ympärys paino (punnitaan kaksi kertaa) Olemuksesta kirjataan pigmentointi erinomainen / hyvä / riittävä / puutteellinen Huomioita: karvapeite erinomainen / hyvä / riittävä / puutteellinen karvanpituus normaali / pitkäkarvainen karvanpituus erinomainen / hyvä / lyhyt / puutteellinen väri / merkit kuvaillaan sanoin Huomioita: Arvostelussa seisonnassa ja liikkeessä kirjataan sukupuolileima ruumiinrakenne hyvä / riittävä / puutteellinen voimakas / keskivoimakas / kevyt / karkea Mittasuhteet Rinnan mittasuhteet erinomainen / hyvä / riittävä / puutteellinen Huomioita: Rungon mittasuhteet erinomainen / hyvä / riittävä / puutteellinen Huomioita: Luusto Lihaksisto voimakas / keskivoimakas / kevyt / raskas voimakas / keskivoimakas / kevyt / puutteellinen Huomioita:

40 Saksanpaimenkoiraliitto ry Jalostustarkastusohje Kiinteys Etuosa kiinteä / ei täysin kiinteä / puutteellinen Huomioita: Takaosa kiinteä / ei täysin kiinteä / puutteellinen Huomioita: Selkä kiinteä / ei täysin kiinteä / puutteellinen Huomioita: Välikämmenet kiinteä / ei täysin kiinteä / puutteellinen Huomioita: Pää Kallo-osa voimakas / normaali / kevyt / raskas Huomioita: Leuat voimakas / kevyt / puutteellinen Huomioita: Silmät erinomainen / hyvä / riittävä / puutteellinen Huomioita: Korvat erinomainen / hyvä / riittävä / puutteellinen Huomioita: Huulet tiiviit / löysät / puutteellinen Linjat Huomioita: Selkä suora / notko / köyry Huomioita: Säkä voimakas / hyvä / matala

41 Saksanpaimenkoiraliitto ry Jalostustarkastusohje Huomioita: Alalinja erinomainen / hyvä / riittävä / puutteellinen Lantio Huomioita: Pituus pitkä / normaali / lyhyt Huomioita: Asento hyvä / pysty / tasa Huomioita: Häntä hyvä / riittävä / puutteellinen Huomioita: Raajat, seistessä ja liikkeessä Edestä katsottuna suora / kiertynyt / puutteellinen Huomioita: Takaa katsottuna suora / kiertynyt / ahdas / puutteellinen Huomioita: Tassut hyvä / riittävä / puutteellinen Huomioita: Kulmaukset Etukulmaukset erinomainen / hyvä / riittävä / puutteellinen Huomioita: Takakulmaukset erinomainen / hyvä / riittävä / puutteellinen / ylikulmautunut Huomioita: Askelmitta Edessä pitkä / riittävä / lyhyt Huomioita:

42 Saksanpaimenkoiraliitto ry Jalostustarkastusohje Takatyöntö erinomainen / hyvä / puutteellinen Huomioita: Suullinen kuvaus koirasta, arvostelukokonaisuus: Erityiset edut ja puutteet: VIRHEET: Kaikki poikkeamat rotumääritelmästä luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen. VAKAVAT VIRHEET: Kaikki käyttötarkoitukseen soveltuvuutta heikentävät poikkeamat edellä mainituista rotupiirteistä. Koko: sallitun säkäkorkeuden ylittäminen/alittaminen 1 cm:llä Korvat: Liian alas sivuille kiinnittyneet, kärjistään taittuneet, haja-asentoiset tai pehmeät korvat Huomattavat pigmenttipuutokset sekä vaaleat silmät Pehmeä tai löysä yleisvaikutelma Selän sidokset Välikämmenet Kintereet Hampaat: Kaikki poikkeamat leikkaavasta purennasta ja hammaspuutokset (paitsi ne, jotka on erikseen mainittu hylkäävissä virheissä). Reagoi ampumiseen negatiivisesti olematta arka HYLKÄÄVÄT VIRHEET Arkuus, vihaisuus ja pureminen Vakava lonkkavika Vakavat korva- ja häntävirheet Epämuodostumat Hammaspuutokset:

43 Saksanpaimenkoiraliitto ry Jalostustarkastusohje Yhden P3:n ja jonkin muun hampaan puutos Yhden kulmahampaan puutos Yhden P4:n puutos Yhden M1:n tai M2:n puutos Yhteensä kolmen tai useamman hampaan puutos Purentavirheet: 2 mm:n tai sitä suurempi yläpurenta / alapurenta Tasapurenta koko etuhampaiden alueella Albinismi Valkoinen väri (vaikka koiralla olisi tummat silmät ja kynnet). HUOM: Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin. Hyväksytyn rakenteen osalta koiralta edellytetään, ettei sillä ole rotumääritelmässä mainittuja hylkääviä virheitä. Viettivoiman, itsevarmuuden ja kuormitettavuuden toteaminen (voimassaolo määräajaksi) Suoritusten erittely (VIK-arviointi) on ensiarvoisen tärkeää, jotta todella hyvät koirat erottuvat keskitason koirista ja keskitason koirat heikoista koirista. Suojelutyöskentelyn osalta arvioidaan kaksi hyökkäysharjoitusta: hyökkäys piilosta rintamasuunnassa koiranohjaa kohti ja hyökkäyksen torjunta tarkkailuasennosta. Hyökkäys piilosta Ohjaaja asettuu kytketyn koiran kanssa 20 m piilosta, jossa maalimies on. Koira kytketään irti ja suoritetaan vapaana seuraaminen kohti piiloa. Noin viisi metriä ennen piiloa maalimies - tarkastajan merkistä - hyökkää suoraan koiranohjaajaa ja koiraa kohti. Koiran tulee välittömästi torjua maalimiehen hyökkäys voimakkaalla, rauhallisella ja täydellä otteella, hyökkäyksen yhteydessä ohjaaja voi antaa koiralleen käskyn kiinnikäymiseen. Mikäli koira edistää, voi koiranohjaaja antaa kaksi lisäkäskyä seuraamiseen. Mikäli käskyjä joudutaan antamaan enemmän, tulee osio keskeyttää. Mikäli koira karkaa, on koiranohjaajalla oikeus yhden kerran noutaa koira piilolta ja käskyllä asettaa koira uudelleen aloituspisteelle. Mikäli tämä onnistuu, voidaan suoritusta jatkaa, muutoin tulee suoritus keskeyttää.

44 Saksanpaimenkoiraliitto ry Jalostustarkastusohje Koiran pitää mennä määrätietoisesti maalimieheen kiinni, ottaa voimakas, rauhallinen ja täysi ote suojahihasta ja torjua näin maalimiehen hyökkäys. Koiran otettua otteen maalimies kuormittaa koiraa, tällöin koiraa lyödään pehmeällä patukalla kaksi kertaa. Kuormituksen tulee olla alaosastokokeissa järjestettävän IPOkokeen tasoa. Maalimiehen pysähtyessä tulee koiran irrottaa otteensa maalimiehestä, tässä yhteydessä ohjaajalla on oikeus antaa käsky irrotukseen. Mikäli koira ei irrota ensimmäisellä käskyllä, saa koiranohjaaja tarkastajalta luvan kahteen lisäkäskyyn, mikäli koira ei näistä kolmesta käskystä huolimatta irrota, tulee suoritus keskeyttää. Irrottamisen jälkeen koiran tulee jäädä vartioimaan maalimiestä tarkkaavaisesti ja painostavasti. Tarkastajalta luvan saatuaan koiranohjaaja siirtyy koiran viereen ja käskyllä seurauttaa koiran muutaman askeleen päähän jonka jälkeen hänellä on oikeus kytkeä koira. Hyökkäyksen torjunta tarkkailuasennosta Ohjaaja siirtyy kytketyn koiran kanssa kentän päähän keskilinjalle. Perusasennossa oleva koira kytketään irti. Ohjaajalla on oikeus pitää koiran kaulaimesta kiinni. Maalimies suorittaa hyökkäyksen piilosta juosten ensin kohti keskilinjaa ja sitten kääntyen kohti koiranohjaajaa ja koiraa ja huutaa karkotushuudon. Maalimiehen ollessa n. 40 m päässä ohjaaja - tarkastajalta luvan saatuaan - antaa koiralleen kiinnimenokäskyn ja jää itse seisomaan paikalleen. Koiran pitää lähteä sekä mennä määrätietoisesti maalimieheen kiinni, ottaa voimakas, rauhallinen ja täysi ote suojahihasta ja torjua näin maalimiehen hyökkäys. Koiran ottaessa otteen tulee maalimiehen ottaa koira joustavasti vastaan ja aloittaa välittömästi tämän jälkeen koiran kuormittaminen. Kuormituksen tulee olla alaosastokokeissa järjestettävän IPO-kokeen tasoa. Maalimiehen pysähtyessä tulee koiran irrottaa otteensa maalimiehestä, tässä yhteydessä ohjaajalla on oikeus antaa käsky irrotukseen. Mikäli koira ei irrota ensimmäisellä käskyllä, saa koiranohjaaja tarkastajalta luvan kahteen lisäkäskyyn. Mikäli koira ei kolmesta käskystä huolimatta irrota, tulee suoritus keskeyttää. Irrottamisen jälkeen koiran tulee jäädä vartioimaan maalimiestä tarkkaavaisesti ja painostavasti. Tarkastajalta luvan saatuaan koiranohjaaja siirtyy koiran viereen ja käskyllä seurauttaa koiran muutaman askeleen päähän, jonka jälkeen hänellä on oikeus kytkeä koira.

45 Saksanpaimenkoiraliitto ry Jalostustarkastusohje Arvostelu Koiran työskentely arvostellaan VIK-arvosanoilla. VIK Erinomainen kuvaa erinomaista arvostelun yläpäästä, 3 täyttää vielä erinomaisen kriteerit. VIK Olemassa oleva 1. Kuvaa koiraa, jolla on olemassa olevat viettiominaisuudet, mutta se ei täytä tarkastushetkellä erinomainen - kriteeriä. VIK Puutteellinen 0. Kertoo, että koiralla on puutteelliset ominaisuudet. Työskentelyssä arvioidaan hyökkäyskäyttäytyminen otetyöskentely vartiointivaihe viettikäyttäytyminen Hyökkäyskäyttäytyminen 5: Ehdottoman määrätietoinen/nopea. 4: Hieman määrätietoisemmin/nopeammin. 3: Jarruttaa, menee kuitenkin määrätietoisesti kiinni. 1: Jarruttaa voimakkaasti, ei ota heti otetta, irtoaa mutta menee uudelleen kiinni. 0: Väistää, ei ota otetta, irtoaa eikä tartu uudelleen. Otetyöskentely 5: Ehdottoman voimakas, täysi (voi olla hieman vajaa), rauhallinen. Maalimiehen kuormitus ei vaikuta koiraan. Tasapainoinen ylimenovaihe. 4: Pitää olla hieman voimakkaampi, täydempi tai rauhallisempi. Maalimiehen kuormitus ei vaikuta koiraan. Pitää olla hieman tasapainoisempi ylimenovaihe. 3: Ote on voimaton, rauhaton tai vajaa. Maalimiehen kuormitus vaikuttaa koiran otetyöskentelyyn. Pitää olla tasapainoisempi ylimenovaiheessa tai ei esitä ylimenovaihetta. 1: Erittäin voimaton, rauhaton tai vajaa, irtoaa mutta tarttuu heti uudelleen. Maalimiehen kuormitus vaikuttaa koiran otetyöskentelyyn tai koira ei esitä ylimenovaihetta. 0: Ei ota otetta, irtoaa eikä tartu uudelleen.

46 Saksanpaimenkoiraliitto ry Jalostustarkastusohje Vartiointivaihe 5: Ehdottoman painostava/tarkkaavainen. 4: Pitää olla hieman painostavampi/tarkkaavaisempi. 3: Painostavampi, tarkkaavaisempi, osoittaa ohjaajasidonnaisuutta. 1: Selvästi painostavampi, tarkkaavaisempi, jättämäisillään maalimiehen mutta palaa kuitenkin heti, voimakkaasti ohjaajasidonnainen. 0: Jättää maalimiehen. Viettikäyttäytyminen 5: Voimakas ja tasapainoinen viettikäyttäytyminen. Luonnollinen aggressiokäyttäytyminen. Erittäin tasapainoinen vietinvaihdoissa. 4: Voimakas viettikäyttäytyminen. Hieman reaktiivinen joissakin osin, muutoin varma tai hieman epäpuhtaat vietinvaihdot. 3: Hieman puutteita vietin voimakkuudessa. Reaktiivinen, kuitenkin vielä varma. Epäpuhdas vietinvaihdoissa. (Ei osoita aggressiokäyttäytymistä!) 1: Selvästi puutteita vietin voimakkuudessa. Epävarma, hallitsee kuitenkin vielä tilanteen. Ei osoita aggressiokäyttäytymistä. 0: Voimakkaita puutteita vietin voimakkuudessa. Epävarma/hallitsematon. Kokonaisviettiarvosanan määräytyminen 5: Koiralla pitää olla vähintään kolmesta kohdasta arvosana 5 ja ainoastaan yksi voi olla arvosana 4. 4/3: Mikäli toisia on enemmän, se määrää kokonaisarvosanan. Mikäli arvosanat menevät tasan, kokonaisuus ratkaisee. 1: Mikäli koira saa kahdesta kohdasta arvosanan 1, tulee sen olla myös kokonaisarvosana. 0: Yksikin kohta tarkoittaa 0. Viettivoiman, itsevarmuuden ja kuormitettavuuden toteaminen (voimassaolo eliniäksi) Suoritusten erittely (VIK-arviointi) on ensiarvoisen tärkeää, jotta todella hyvät koirat erottuvat keskitason koirista ja keskitason koirat heikoista koirista. Suojelutyöskentelyn osalta arvioidaan vartiointi ja haukkuminen piilolla sekä kolme hyökkäysharjoitusta: hyökkäys piilosta rintamasuunnassa koiranohjaa kohti, hyökkäyksen torjunta tarkkailuasennosta sekä uudelleenhyökkäyksen torjunta. Vartiointi ja haukkuminen piilolla Koiranohjaaja siirtyy kytketyn koiran kanssa kentän keskilinjalle ja kytkee koiran perusasennossa vapaaksi. Tarkastajan merkistä koira lähetetään piilolle, jossa maalimies seisoo valmiina. Koiranohjaaja jää seisomaan paikoilleen.

47 Saksanpaimenkoiraliitto ry Jalostustarkastusohje Koiran tullessa piilolle sen pitää aloittaa heti määrätietoinen ja painostava vartiointi ja haukkuminen. Mikäli koira menee maalimieheen kiinni, kutsutaan koiranohjaaja paikalle ja hänellä on oikeus antaa koiralleen käsky tänne/sivulle. Mikäli koira noudattaa käskyä, voidaan suoritusta jatkaa, muutoin tulee suoritus keskeyttää. Tarkastajan merkistä koiranohjaaja siirtyy piilon taakse neljän askeleen päähän koirasta. Tarkastajan merkistä koiranohjaaja siirtyy koiran viereen ja käskyllä seuraa siirtää koiran muutaman askeleen päähän piilosta rintamasuunta poispäin seuraavasta piilosta. Maalimiehen siirryttyä pois piilosta siirtyy ohjaaja koiran kanssa tarkastajan osoittamaan paikkaan. Ohjaaja voi suorittaa siirtymisen kytkettynä. Tällöin kytkeminen tapahtuu ohjaajan siirryttyä koiran viereen. Työskentelyssä arvioidaan: vartiointivaihe viettikäyttäytyminen Hyökkäys piilosta Ohjaaja asettuu vapaana seuraavan koiran kanssa 20 m päähän piilosta, jossa maalimies on, ja ottaa perusasennon. (Mikäli koira on kytketty vartioinnin yhteydessä, ohjaaja asettuu kytketyn koiran kanssa 20 m piilosta, jossa maalimies on. Koira kytketään irti ja suoritetaan vapaana seuraaminen kohti piiloa.) Tämän jälkeen suoritetaan vapaana seuraaminen kohti piiloa. Noin viisi metriä ennen piiloa maalimies tarkastajan merkistä hyökkää suoraan koiranohjaajaa ja koiraa kohti. Koiran tulee torjua maalimiehen hyökkäys voimakkaalla, rauhallisella ja täydellä otteella, hyökkäyksen yhteydessä ohjaaja voi antaa koiralleen käskyn kiinnikäymiseen. Mikäli koira edistää, voi koiranohjaaja antaa kaksi lisäkäskyä seuraamiseen. Mikäli käskyjä joudutaan antamaan enemmän, tulee osion suoritus keskeyttää. Mikäli koira karkaa, on koiranohjaajalla oikeus yhden kerran antaa koiralleen käsky tänne/sivulle. Mikäli tämä onnistuu, voidaan suoritusta jatkaa ja suorittaa yksi uusintayritys aloituspisteeltä, muutoin tulee suoritus keskeyttää. Koiran pitää mennä määrätietoisesti maalimieheen kiinni, ottaa voimakas, rauhallinen ja täysi ote suojahihasta ja torjua näin maalimiehen hyökkäys. Koiran otettua otteen tulee maalimiehen kuormittaa koiraa; tällöin koiraa lyödään pehmeällä patukalla kaksi kertaa. Kuormituksen tulee olla alaosastokokeissa järjestettävän IPO-kokeen tasoa.

48 Saksanpaimenkoiraliitto ry Jalostustarkastusohje Maalimiehen pysähtyessä tulee koiran irrottaa otteensa maalimiehestä, tässä yhteydessä ohjaajalla on oikeus antaa käsky irrotukseen. Mikäli koira ei irrota ensimmäisellä käskyllä, saa koiranohjaaja tarkastajalta luvan kahteen lisäkäskyyn. Mikäli koira ei näistä kolmesta käskystä huolimatta irrota, tulee suoritus keskeyttää. Irrottamisen jälkeen koiran tulee jäädä vartioimaan maalimiestä tarkkaavaisesti ja painostavasti. Tarkastajalta luvan saatuaan koiranohjaaja siirtyy koiran viereen ja käskyllä seurauttaa koiran seuraavan liikkeen aloituspisteelle. Ohjaaja voi suorittaa siirtymisen kytkettynä. Tällöin kytkeminen tapahtuu ohjaajan siirryttyä koiran viereen. Hyökkäyksen torjunta tarkkailuasennosta Vapaana seuraavan koiran kanssa ohjaaja siirtyy kentän päähän keskilinjalle Kentän päädyssä, keskilinjalla koirakko ja ottaa perusasennon. Kytketty koira kytketään vapaaksi ennen suorituksen alkua. Ohjaajalla on oikeus pitää koiran kaulaimesta kiinni. Maalimies suorittaa hyökkäyksen piilosta juosten ensin kohti keskilinjaa ja sitten kääntyen kohti koiranohjaajaa ja koiraa ja huutaa karkotushuudon. Maalimiehen ollessa n. 40 m päässä ohjaaja - tarkastajalta luvan saatuaan antaa koiralleen kiinnimenokäskyn ja jää itse seisomaan paikalleen. Koiran pitää lähteä sekä mennä määrätietoisesti maalimieheen kiinni, ottaa voimakas, rauhallinen ja täysi ote suojahihasta ja torjua näin maalimiehen hyökkäys. Koiran ottaessa otteen tulee maalimiehen ottaa koira joustavasti vastaan ja aloittaa välittömästi tämän jälkeen koiran kuormittaminen. Kuormituksen tulee olla alaosastokokeissa järjestettävän IPO-kokeen tasoa. Maalimiehen pysähtyessä tulee koiran irrottaa otteensa maalimiehestä, tässä yhteydessä ohjaajalla on oikeus antaa käsky irrotukseen. Mikäli koira ei irrota ensimmäisellä käskyllä, saa koiranohjaaja tarkastajalta luvan kahteen lisäkäskyyn. Mikäli koira ei näistä kolmesta käskystä huolimatta irrota, tulee suoritus keskeyttää. Irrottamisen jälkeen koiran tulee jäädä vartioimaan maalimiestä tarkkaavaisesti ja painostavasti. Uudelleenhyökkäyksen torjunta Koiran irrotettua ja jäätyä vartioimaan suorittaa maalimies (n. 5 sek.) kuluttua tarkastajan merkistä uudelleenhyökkäyksen koiraa kohti.

49 Saksanpaimenkoiraliitto ry Jalostustarkastusohje Koiran pitää mennä määrätietoisesti maalimieheen kiinni, ottaa voimakas, rauhallinen ja täysi ote suojahihasta ja torjua näin hyökkäys. Koiran otettua otteen tulee maalimiehen kuormittaa koiraa, jolloin koiraa lyödään pehmeällä patukalla kaksi kertaa. Kuormituksen tulee olla alaosastokokeissa järjestettävän IPO-kokeen tasoa. Maalimiehen pysähtyessä koiran tulee irrottaa otteensa maalimiehestä, tässä yhteydessä ohjaajalla on oikeus antaa käsky irrotukseen. Mikäli koira ei irrota ensimmäisellä käskyllä, saa koiranohjaaja tarkastajalta luvan kahteen lisäkäskyyn. Mikäli koira ei näistä kolmesta käskystä huolimatta irrota, tulee suoritus keskeyttää. Irrottamisen jälkeen koiran tulee jäädä vartioimaan maalimiestä tarkkaavaisesti ja painostavasti. Tarkastajalta luvan saatuaan koiranohjaaja siirtyy koiran viereen ja käskyllä seurauttaa koiran muutaman askeleen päähän, jonka jälkeen hänellä on oikeus kytkeä koira. Arvostelu Koiran työskentely arvostellaan VIK-arvosanoilla. VIK Erinomainen kuvaa erinomaista arvostelun yläpäästä, 3 täyttää vielä erinomaisen kriteerit. VIK Olemassa oleva 1. Kuvaa koiraa, jolla on olemassa olevat viettiominaisuudet, mutta se ei täytä tarkastushetkellä erinomainen - kriteeriä. VIK Puutteellinen 0. Kertoo, että koiralla on puutteelliset ominaisuudet. Työskentelyssä arvioidaan: hyökkäyskäyttäytyminen otetyöskentely vartiointivaihe viettikäyttäytyminen Hyökkäyskäyttäytyminen 5: Ehdottoman määrätietoinen/nopea. 4: Hieman määrätietoisemmin/nopeammin. 3: Jarruttaa, menee kuitenkin määrätietoisesti kiinni.

50 Saksanpaimenkoiraliitto ry Jalostustarkastusohje : Jarruttaa voimakkaasti, ei ota heti otetta, irtoaa mutta menee uudelleen kiinni. 0: Väistää, ei ota otetta, irtoaa eikä tartu uudelleen. Otetyöskentely 5: Ehdottoman voimakas, täysi (voi olla hieman vajaa), rauhallinen. Maalimiehen kuormitus ei vaikuta koiraan. Tasapainoinen ylimenovaihe 4: Pitää olla hieman voimakkaampi, täydempi, tai rauhallisempi. Maalimiehen kuormitus ei vaikuta koiraan. Pitää olla hieman tasapainoisempi ylimenovaihe. 3: Ote on voimaton, rauhaton tai vajaa. Maalimiehen kuormitus vaikuttaa koiran otetyöskentelyyn. Pitää olla tasapainoisempi ylimenovaiheessa tai ei esitä ylimenovaihetta. 1: Ote erittäin voimaton, rauhaton tai vajaa, irtoaa mutta tarttuu heti uudelleen. Maalimiehen kuormitus vaikuttaa koiran otetyöskentelyyn tai ei esitä ylimenovaihetta. 0: Ei ota otetta, irtoaa eikä tartu uudelleen. Vartiointivaihe 5: Ehdottoman painostava/tarkkaavainen. 4: Pitää olla hieman painostavampi/tarkkaavaisempi. 3: Painostavampi, tarkkaavaisempi, osoittaa ohjaajasidonnaisuutta. 1: Selvästi painostavampi, tarkkaavaisempi, jättämäisillään maalimiehen mutta palaa kuitenkin heti, voimakkaasti ohjaajasidonnainen. 0: Jättää maalimiehen. Viettikäyttäytyminen 5: Voimakas ja tasapainoinen viettikäyttäytyminen. Luonnollinen aggressiokäyttäytyminen. Erittäin tasapainoinen vietinvaihdoissa. 4: Voimakas viettikäyttäytyminen. Hieman reaktiivinen joissakin osin, muutoin varma tai hieman epäpuhtaat vietinvaihdot. 3: Hieman puutteita vietin voimakkuudessa. Reaktiivinen, kuitenkin vielä varma. Epäpuhdas vietinvaihdoissa. (Ei osoita aggressiokäyttäytymistä!) 1: Selvästi puutteita vietin voimakkuudessa. Epävarma, hallitsee kuitenkin vielä tilanteen. Ei osoita aggressiokäyttäytymistä. 0: Voimakkaita puutteita vietin voimakkuudessa. Epävarma/hallitsematon. Kokonaisviettiarvosanan määräytyminen 5: Koiralla pitää olla vähintään kolmesta kohdasta arvosana 5 ja ainoastaan yksi voi olla arvosana 4. 4/3: Mikäli toisia on enemmän, se määrää kokonaisarvosanan. Mikäli arvosanat menevät tasan, kokonaisuus ratkaisee. 1: Mikäli koira saa kahdesta kohdasta arvosanan 1, tulee sen olla myös kokonaisarvosana. 0: Yksikin kohta tarkoittaa 0.

51 Saksanpaimenkoiraliitto ry Jalostustarkastusohje Jalostustarkastus on joko hyväksytty, keskeytetty tai hylätty. Tarkastuslausunto julkaistaan kokonaisuudessaan kaikissa tapauksissa. Mikäli tarkastus on hylätty, sen voi uusia yhden kerran. Mikäli jalostustarkastaja on keskeyttänyt tarkastuksen, sen voi myöhemmin uusia.

52 JALOSTUS Yleistä Toimikunta toimi kokoonpanolla Juha Puurunen (vetäjä), Kirsi Lindgren (kasvattajat), Esa Koivulahti (luonneominaisuudet), Sami Baggström (rakenne) ja Eero Lukkari (terveys). Toimintavuoden tärkein tehtävä oli SPL-jalostustarkastuksen käyttöönotto. Kevätkokouksessa hyväksytty SPL jalostustarkastusohje saatettiin lopulliseen muotoon ja ensimmäinen tarkastus järjestettiin yhteistyössä SPL Helsingin kanssa. Tarkastukseen osallistui 4 koiraa. Tämän lisäksi on huolehdittu rutiiniasioiden hoidosta, esimerkiksi hyväksynnät ulkomaisen indeksin käyttöön ja poikkeuslupa anomusten käsittely. Toimikunta piti vuoden aikana 2 kokousta. Luonne- ja käyttöominaisuudet SPL-arviointeja pidettiin 1 kpl järjestäjänä SPL Helsinki. Tilaisuudessa arvioitiin 39 koiraa, arvioijana Sauli Vatanen. Arvioitujen koirien määrä vuositasolla on vähäinen ja alaosastojen kiinnostus järjestelyihin heikkoa. Rakenne ja ulkomuoto Rakenteeseen ja ulkomuotoon liittyvien asioiden osalta toiminta on hoidettu näyttelytoimikunnan toimesta. Terveys Julkaistiin lehdessä useita terveys- ja jalostusaiheisia artikkeleita. Toteutettiin internetissä kyselytutkimus liittyen käyttäytymiseen. Tulokset julkaistiin liiton sivuilla. Pevisaan liittyen käytiin Kennelliiton kanssa neuvottelu ulkomaisiin astutuksiin tarvittavista poikkeusluvista. Kasvattajatoiminta Kasvattajatoimikuntaan on kuluvana toimintakautena kuuluneet; Kirsi Lindgren Jussi Planting Tuula Virtanen Piia Kiili Kim Baggström Puheenjohtaja sihteeri jäsen jäsen jäsen Toimikunta on kokoontunut toimikauden aikana harvakseltaan ja pitänyt myös skype tapaamisia. Suurimman rutistuksen kaudella on tuottanut SPL kasvattajakurssin järjestäminen. Järjestelyistä on vastannut Tuula Virtanen. Kurssi vastaa edellisen kurssin aiheita ja rakennetta. Siihen kuulu lähiviikonloppuja, sekä etätehtäviä. Ensimmäinen lähiviikonloppu järjestettiin liiton kesäleirillä, jota seurasi marraskuussa järjestetty kasvattajapäivät. Kurssi loppuu vuonna 2016 keväällä. Toukokuussa SPL Kärkölä järjesti urospäivät sateisessa kelissä. Paikalla oli esillä noin 30 saksanpaimenkoiraa ja kohtalainen joukko tapahtuman seuraajia. kasvattajat saisivat näkyä tilaisuudessa enemmän. Marraskuussa järjestettiin kasvattajapäivät Lautsiassa. Aiheina oli mm koirien lisääntyminen, maahan- ja maastaviennin säädökset. Indeksit ja FIN tarkastus, sekä mietittiin kasvattajapäivien kehittämistä. Loppuvuodesta selvittelytyötä aiheutti kennelliiton päättämät rekisteröintisäädökset, joita selvitettiin yhdessä jalostustoimikunnan kanssa.

53 MUISTIO Saksanpaimenkoiraliiton ja Kennelliiton jalostustieteellisen toimikunnan edustajien kokous Kokouksen aihe: Saksanpaimenkoiran PEVISA-ohjelma selkäkuvausten ja lonkkaindeksien osalta Aika: klo 15:00-16:45 Paikka: Läsnä: Kennelliiton toimisto, Espoo Kim Baggström ja Kirsi Lindgren, Saksanpaimenkoiraliitto Anu Lappalainen ja Kirsi Sainio (pj), Kennelliiton jalostustieteellinen toimikunta Katariina Mäki, Kennelliiton toimisto Selkäkuvaukset (LTV) Saksanpaimenkoiran PEVISA-vaatimuksiin on vuoden alusta tulossa selkäkuvauspakko (LTV). Ulkomailla ei kuvata saksanpaimenkoiran selkiä, joten ulkomaisen uroksen käyttö vaatisi tapauskohtaisen tai pysyvän poikkeusluvan. Kennelliiton Koirarekisteriohjeen (2016) mukaan pysyvä poikkeuslupa myönnetään vain kahdelle pentueelle urosta kohden. Kahden pentueen rajoitus selkäkuvaamattomalle urokselle tuo mukanaan monia käytännön ongelmia. Saksanpaimenkoiraliiton edustajien mukaan ulkomaisia uroksia ei käytetä rodussa liikaa, joten pentuemääriä ei ole tarpeen rajoittaa. Ulkomaisilla uroksilla tehdään yleensä maksimissaan 4-5 pentuetta. LTV-kuvauksia ei juurikaan tehdä ulkomailla millekään rodulle, joten kuvausten vaatiminen ulkomaisille koirille ei ole järkevää. Kennelliitto tekee kaikkia rotuja koskevan poikkeuksen Koirarekisteriohjeesta: kun kyseessä on tutkimus, jota ei ulkomailla tehdä (esim. LTV-tutkimus), ei rotujen PEVISA-ohjelmissa vaadita ulkomaisilta koirilta tuloksia. Näiden tutkimusten osalta ei siis sovelleta pysyviä poikkeuslupia vaan tätä poikkeamista Koirarekisteriohjeesta. Saksanpaimenkoiran nykyinen ulkomaisia uroksia koskeva pysyvä poikkeuslupa koskee kyynärtutkimusta. Nykyisin on perusteltua vaatia kyynärtulos myös ulkomaisilta koirilta. Pysyvä poikkeuslupa kannattaa siis poistaa rodulta. Asiasta tarvitaan Saksanpaimenkoiraliiton hallituksen päätös, joka toimitetaan Kennelliittoon Päivi Rantasalolle. Kun ulkomaisilta uroksilta vaaditaan kyynärtulos, koskee niitä myös sama raja-arvo (1) kuin suomalaisia koiria. Kennelliitto hyväksyy tuontikoirista, ulkomaisista jalostuskoirista ja tuontisperman osalta kyynärlausunnot, jotka on arvosteltu International Elbow Working Groupin, IEWG:n, asteikkoa käyttäen sekä lausunnot, jotka ovat verrattavissa IEWG:n asteikkoon ja kuvausasento on ollut IEWG:n suositusten mukainen ( Lonkkaindeksit Lonkkaindeksien osalta hankalia ovat tuontikoirien jälkeläiset. Tuontikoirilla voi olla Saksassa suuri määrä jälkeläisiä, mutta Suomessa koira saa indeksinsä vain muutaman jälkeläisen perusteella. Erityisesti

54 vieraampia sukuja edustavien tuontisukuisten pentueiden jatkokäyttö Suomessa koetaan ongelmaksi, koska niille ei yleensä löydy lähisukua Suomesta, jolloin ne saavat indeksin pelkän oman tai muutaman jälkeläisen perusteella, ja silloin jo B-lonkkatulos voi vaikuttaa suhteettoman voimakkaasti indeksiä alentavasti. Tällöin varsinkaan uroksia ei haluta käyttää jatkojalostukseen, vaikka ne muuten toisivatkin uutta verta ja hyviä ominaisuuksia populaatioon. Ratkaisuna asiaan voisi olla PEVISAn muuttaminen niin, että kasvattaja voisi valita käyttääkö indeksirajoitusta vai fenotyyppirajoitusta (kuvaustulos). Esimerkiksi irlanninsetterillä on PEVISA-rajana koiran lonkkakuvaustulos B tai lonkkaindeksi vähintään 102. Saksanpaimenkoirilla voisi rajana olla lonkkaindeksi vähintään 102 tai lonkkakuvaustulos C, ja jos käytetään C-rajaa, saisi C:n yhdistää vain A:n kanssa. Esitetyt PEVISA-ohjelmat ja niiden sanamuodot kannattaa tarkistuttaa etukäteen Kennelliitossa (Päivi Rantasalo).

55 (2) Jalostukseen ja kasvatukseen liittyviä asioita tiedoksi yhdistyksille Olemme koostaneet tähän kirjeeseen tietoa muutamasta viime aikoina paljon kysymyksiä herättäneestä asiasta. Välimuotoisen lanne-ristinikaman jalostussuositus Jalostustieteellisen toimikunnan suositus välimuotoisen lanne-ristinikaman eri asteiden jalostuskäytöstä on seuraava: Oireilevat koirat suositellaan jätettäväksi pois jalostuksesta. Kaikkia oireettomia koiria voi käyttää, mutta tuloksen LTV1 LTV4 saaneet koirat suositellaan yhdistämään vain LTV0-koirien kanssa. Tällaisten yhdistelmien jälkeläisiä suositellaan kuvattavaksi, jotta muutosten periytymisestä ja merkityksestä saadaan lisää tietoa. Jalostusneuvojien peruskurssi Jalostusneuvojien peruskurssi järjestetään alustavan päätöksen mukaisesti Keski- Suomessa. Tarkemmat tiedot ja ilmoittautuminen julkaistaan Kennelliiton sivuilla aikaisintaan alkukesästä. Ulkomaisten urosten jalostuskäytön poikkeusluvat Ulkomainen uros = uroksen omistaja/omistajat/jalostusoikeuden haltija asuu ulkomailla Koirarekisteriohjeen mukaan rotujärjestö voi asettaa ns. pysyvän poikkeusluvan ulkomaisen uroksen jalostuskäytölle. Vuoden alusta voimaan tullut Koirarekisteriohje rajaa tällaisella poikkeusluvalla rekisteröityjen pentueiden määrän korkeintaan kahteen kutakin urosta kohden. Enää ei ole kuitenkaan merkitystä sillä, tapahtuvatko astutukset Suomessa vai ulkomailla. Asia koskee rotuja, joilla on pysyvien poikkeuslupien listalla jokin poikkeuslupa, jota ei jo aiemmin ole rajattu koskemaan vain yhtä kai kahta pentuetta. Kahden pentueen laskenta alkaa vuodenvaihteen jälkeen tehdyistä astutuksista syntyneistä pentueista. Rajaus ei koske ennen vuodenvaihdetta pakastettua spermaa eikä myöskään tuontijälkeläisiä lasketa pentuekiintiöön. Kun kahden pentueen raja jollakin uroksella on täyttynyt, on kasvattajalla kolme vaihtoehtoa: urokselle hankitaan PEVISA:n edellyttämä tulos joko Suomesta tai ulkomailta kasvattaja anoo yhdistelmäkohtaista poikkeuslupaa normaalin poikkeuslupakäytännön mukaisesti nartulle etsitään toinen uros Hyväksyttävät ulkomaiset tulokset on määritelty Kennelliiton sairauskohtaisissa ohjeissa ja tähän on myös koottu niistä tiivistelmä. Kaikista lausunnoista tulee aina käydä ilmi, että koira on ollut tunnistusmerkitty tutkimushetkellä ja tutkimus on voimassa suomalaisten ehtojen mukaisesti, ellei lausunnon voimassaoloa ole rajattu sitä lyhyemmäksi. Lonkkanivelistä hyväksytään FCI:n kuvausohjeen mukaiset lausunnot ja kun astutus tapahtuu ulkomailla tai tuontispermalla, tai kyseessä on Koirarekisteriohjeen mukainen jalostuslaina, hyväksytään myös OFA-, BVA- ja PennHip-lausunnot. OFA:n preliminarylausunnot hyväksytään, jos koira on kuvaushetkellä täyttänyt Suomessa vaaditun alaikärajan.

56 2 (2) Kyynärnivelistä hyväksytään lausunnot, jotka on arvosteltu International Elbow Working Groupin (IEWG) asteikkoa käyttäen sekä lausunnot, jotka ovat verrattavissa IEWG:n asteikkoon ja kuvausasento on ollut IEWG:n suositusten mukainen. Polvista hyväksytään lausunnot, jotka on annettu käyttäen Putnamin asteikkoon verrattavissa olevaa luokittelua Selästä hyväksytään lausunnot, jotka ovat verrattavissa Kennelliiton asteikkoon ja joissa kuvat on otettu Kennelliiton suositusten mukaisesti. Käytännössä ulkomailta ei tällä hetkellä saa Suomessa hyväksyttäviä selkälausuntoja. Tämän vuoksi roduille, joilla on PEVISA:ssa ehto selän kuvaamiselle, on rotukohtaisiin ehtoihin lisätty seuraava lievennys: Ulkomaiselta jalostuskoiralta ei vaadita selkälausuntoa, jos astutus tapahtuu ulkomailla tai siemennys tuontispermalla. Tämä rotukohtainen ehto siis mahdollistaa useamman pentueen rekisteröinnin ilman selkälausuntoa, jos niiden kohdalla astutus ei ole tapahtunut Suomessa. Silmistä hyväksytään Suomessa astuvilta uroksilta ECVO-lausunnot, pohjoismaisten ECVO:n hyväksymien silmätarkastajien antamat lausunnot ja USA:n CERF-lausunto (voi olla kirjattu OFA:n tietokantaan). Brittiläinen BVA EyeScheme -lausunto ja australialainen AVA-ANKC Australian Canine Eye Scheme -lausunto hyväksytään, jos lomakkeesta ilmenee, että koko silmä on tutkittu eikä muutoksia ole todettu. Kun astutus tapahtuu ulkomailla tai siemennys tuontispermalla, hyväksytään perinnöllisten silmäsairauksien varalta annettu eläinlääkärinlausunto. Sydämestä hyväksytään ulkomailla tapahtuvan astutuksen ja tuontisperman kohdalla eläinlääkärin antama sydäntutkimuslausunto. Lausunnosta on käytävä yksiselitteisesti ilmi, että koiralla ei ole rodun PEVISA-ohjelmassa mainittuja jalostuksesta poissulkevia sydänsairauksia. Suomeen jalostuslainaan tulevat urokset on tutkittava Suomessa. Luonteeseen liittyvät tulokset hyväksytään, jos ne vastaavat riittävästi Suomesta saatavia tuloksia. Useimmat ulkomaiset luonteen arviointiin käytetyt menetelmät eivät ole riittävän verrannollisia suomalaisiin testeihin ja kuvauksiin nähden. Lähinnä kyseeseen tulevat pohjoismaiset MH-luonnekuvaukset sekä Ruotsin KORAD-titteli. Kelpaavuudesta päätetään tarvittaessa erikseen. Epäselvissä tapauksissa kannattaa kasvattajien varmistaa ulkomaisten tulosten kelpaavuus Kennelliitosta etukäteen. Joissakin tapauksissa, esim. luonnetulosten kohdalla, tarkistukseen on hyvä varata myös aikaa, koska asia voidaan joutua antamaan työryhmän tai toimikunnan käsiteltäväksi. Toivomme teidän edelleen ottavan yhteyttä, jos kaipaatte apua pysyvien poikkeuslupien soveltamisessa tai asiassa on jotain epäselvää. Tarvittaessa yksittäiset ja myöhemmin vastaan tulevat ongelmatilanteet käsitellään tapauskohtaisesti erikseen. Ystävällisin terveisin Hanna Kaasalainen Jalostussihteeri Suomen Kennelliitto Finska Kennelklubben ry. Jakelu Rotujärjestöt, rotua harrastavat yhdistykset ja rotuyhdistykset

57 Saksanpaimenkoiraliitto ry Lähettäjä: Päivi Rantasalo Lähetetty: 18. joulukuutata :21 Vastaanottaja: Mirja Konnu; Aihe: VS: n päätös tiedoksi Hei Vielä tiedoksi viime tiistain JTT-kokouksen päätös: JTT:n päätös (11/2015): Rotukohtaisiin erityisehtoihin kirjataan, että ulkomaiselta jalostuskoiralta ei vaadita selkälausuntoa, jos astutus tapahtuu ulkomailla tai siemennys tuontispermalla. Hyvää joulua! Ystävällisin terveisin Päivi Rantasalo Lähettäjä: Päivi Rantasalo Lähetetty: 17. joulukuuta :06 Vastaanottaja: 'spl.toimisto@spl.fi'; 'sara.malinen@gmail.com'; 'jalostus@sbcak.fi'; 'Mirja Konnu'; katja.laitila@palveluskoiraliitto.fi; 'sihteeri@bokseriyhdistys.fi'; 'info@leewaysboxers.com' Aihe: JTT:n päätös tiedoksi Hei JTT:n marraskuun kokous käsitteli rotukohtaisten erityisehtojen säätöjä ja teidän osaltanne tehtiin seuraava päätös, joka lisätään rotukohtaisiin erityisehtoihin: JTT:n päätös (10/2015): Täsmennetään selkäkuvauksia koskevat PEVISA-ehdot niin, että australiankelpiellä ja saksanpaimenkoiralla vaaditaan LTV-lausunto, tsekinpaimenkoiralla LTV- ja VA- lausunto sekä bokserilla SP-lausunto. Pöytäkirjan tarkastus valmistui vasta nyt sen takia tieto tulee vasta nyt. Mukavaa joulun aikaa! Ystävällisin terveisin Päivi Rantasalo Jalostuskonsultti Suomen Kennelliitto - Finska Kennelklubben ry. Kamreerintie Espoo Puh. (09) Faksi (09) paivi.rantasalo(at)kennelliitto.fi 1

58 Tämän viestin sisältö on luottamuksellinen ja se saattaa sisältää henkilötietosuoja- ja tekijänoikeuslain nojalla suojattua tietoa. Jos olet saanut viestin erehdyksessä, sen edelleen välittäminen, kopioiminen, tulostaminen tai muu käyttö on ehdottomasti kielletty. Pyydämme ilmoittamaan virheestä lähettäjälle välittömästi ja sen jälkeen poistamaan viestin kokonaan. Viestin tai sen osan kopioiminen nettisivuille tai edelleen lähettäminen muokattuna on kielletty. 2

59 Saksanpaimenkoiraliitto (Tommi Vanhala) lähestyi loppukesästä Poliisikoiralaitosta (Antti Tikkanen) ja esitti huolestumisensa siitä, että SPL:n virkakoiraryhmä on jouduttu perumaan jo useampana kesänä. Vanhala oli ollut yhteydessä myös Rajavartiolaitoksen sekä Puolustusvoimien koiratoiminnasta vastaavien tahojen kanssa. Keskusteluissa kävi selväksi, että Saksanpaimenkoiraliitolla on voimakas halu tehdä yhteistyötä virkakoiratahojen kanssa ja omalta osaltaan olla tukemassa viranomaiskoiratoiminnan kehittymistä. Vanhalan ja Tikkasen keskustelujen pohjalta sovittiin, että syksyllä 2015 pyritään tapaamaan ja pohtimaan keinoja virkakoiratoiminnan aktivoimiseksi SPL:n kesäleirin yhteydessä. Tapaaminen järjestettiin Tommi Vanhalan kotona Kotkassa Tapaamisessa oli paikalla Tommi Vanhala ja Ylermi Vistiaho Saksanpaimenkoiraliitosta sekä Antti Tikkanen Poliisikoiralaitokselta. Tapaamisessa keskityttiin pohtimaan keinoja, joilla ns. virkakoiraryhmän toimintaa voitaisiin aktivoida ja tukea. Yleisesti ottaen voidaan todeta, että virkakoiranohjaajien halukkuus osallistua omalla ajalla SPL:n kesäleirin yhteydessä toimivan ns. virkakoiraryhmän toimintaan on vuosien saatossa heikentynyt. Syitä omaehtoisen osallistumishalukkuuden heikentymiseen ei tässä tapaamisessa sen kummemmin lähdetty pohtimaan. Tapaamisessa pohdittiin enemmänkin keinoja, joilla virkakoiranohjaaja voisi osallistua leirille työaikana, ns. komennuksena. Tapaamisessa oltiin hyvin tietoisia siitä, ettei työnantaja missään organisaatiossa suhtaudu kovin myönteisesti "uusiin" koulutustilaisuuksiin. Erityisesti Rajavartiolaitoksen ja Poliisin työtaakka turvapaikanhakijoiden ryntäyksen jälkeen on lisääntynyt merkittäväksi ja organisaatiot ovat joutuneet vähentämään omia koulutuksiaan ja jopa pakollisten lisenssien uusiminen on keskeytetty ainakin poliisiorganisaatiossa 2015 loppuun asti. Vuoden 2016 tilanne on vielä täysin avoin. Viimeaikaiset (SPL:n ja Poliisikoiralaitoksen tapaamisen jälkeen tapahtuneet) terrorismiin liittyvät tapahtumat eivät tule helpottamaan vuoden 2016 tilannetta vaan päinvastoin heikentävät koiranohjaajien mahdollisuutta käyttää työaikaansa koiran kouluttamiseen. Tapaamisessa keskusteltiin poliisin maalimieskoulutuksen ja virkakoiraryhmän yhdistämisestä siten, että virkakoiraryhmään ilmoittautuvat ohjaajat koirineen toimisivat harjoituskoirakkoina maalimiesryhmän jäsenille. Maalimiesryhmä olisi luonnollisesti avoin myös Rajavartiolaitoksen ja Puolustusvoimien maalimiehille tai maalimiehiksi opiskeleville. Harjoitukset olisivat perusharjoituksia ja ne jakaantuisivat kolmeen eri osa-alueeseen: 1. tottelevaisuus 2. perusharjoittelu hihalla 3. perusharjoittelu kokosuojapuvulla ja kuonokopalla Jokainen virkakoirataho lähettäisi yhden kouluttajan ja SPL osoittaisi toimintaan 2-3 kouluttajaa. Tarkemman koulutussuunnitelman kouluttajat suunnittelisivat yhdessä, huomioiden esim. Fronteksin tuomat vaatimukset rajakoirille sekä Poliisikoiralaitoksen harjoitusavustaja-koulutuksen opetussuunnitelman vaatimukset. Virkakoiratahot maksaisivat lähettämänsä kouluttajien kustannukset ja SPL:n kouluttajat saisivat korvauksen SPL:n maksuperiaatteiden mukaan. Eläinten yleinen kohtelu sekä koirien koulutus ovat kuluneena vuonna olleet kovasti esillä eri medioissa. Virkakoiratahojen tuleekin olla huolellinen siinä, millaista koirankoulutusoppia virkakoiraohjaajille annetaan. Siitä syystä, mahdollisen virkakoiraryhmän harjoituksissa tulee, kaiken koirankoulutuksen kestää

60 kriittinenkin tarkastelu. Tapaamiseen osallistuneet Vanhala, Vistiaho ja Tikkanen olivat yksimielisiä siitä, että virkakoiraryhmän harjoittelu tulee olla julkista ja siinä on huomioitava viranomaisten vastuu koiriin liittyvän koulutuksen eettisyydestä. Samalla todettiin myös, että kyseinen koulutustapahtuma voisi olla erinomainen paikka ohjata virkakoiraohjaajia uusien ajatusten ääreen. Virkakoiraryhmän nimeäminen osaksi maalimieskoulutusta voisi mahdollistaa komennuksen saamisen virkakoiraryhmään osallistumista varten ja siten edistää ohjaajien tietämystä koirien koulutuksesta. Tommi Vanhala, Ylermi Vistiaho ja Antti Tikkanen

61

62

63

64

65

66

67

68

69

70

71

72

73

74

75

76

77

78

Valmistelee yhdistyksen kokoukset ja seuraa näissä tehtyjen päätösten toteutumista.

Valmistelee yhdistyksen kokoukset ja seuraa näissä tehtyjen päätösten toteutumista. SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY TOIMINTASUUNNITELMA 2011 1. YLEISTÄ Varsinaisen toiminnan osalta jatkamme perinteisiä ja uusia aloitettuja toimintoja. Liiton tiedottaminen niin sisäisesti kuin ulkoisesti tulee

Lisätiedot

5.4. Toimintakertomus 2017 Toimikuntien vetäjät toimittavat tarkastetut kertomukset toiminnanjohtajalle mennessä.

5.4. Toimintakertomus 2017 Toimikuntien vetäjät toimittavat tarkastetut kertomukset toiminnanjohtajalle mennessä. SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY PÖYTÄKIRJA 2-2018 1 (2) L Havana 9.3.2018 HALLITUKSEN KOKOUS Aika: Perjantai 9.3.2018 Paikka: Hotelli Holiday Inn, Vantaa Läsnä: Poissa: Laura Havana pj Sami Baggström Tuula

Lisätiedot

SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY. SPL-JALOSTUSTARKASTUSOHJE

SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY. SPL-JALOSTUSTARKASTUSOHJE SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY. SPL-JALOSTUSTARKASTUSOHJE Hyväksytty yleisessä kokouksessa 25.04.2015 Muutos hallituksen kokous 24.1.2016 Sisällys Yleistä... 3 Osallistumisoikeus (määräajaksi)... 3 Osallistumisoikeus

Lisätiedot

SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY PÖYTÄKIRJA 7 1(5) Hallituksen kokous 29.11.2010

SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY PÖYTÄKIRJA 7 1(5) Hallituksen kokous 29.11.2010 SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY PÖYTÄKIRJA 7 1(5) Hallituksen kokous 29.11.2010 Aika 26.11.2010 klo 18.00 Paikka Hotelli Holiday Inn, Tampere Läsnä Erkki Läike puheenjohtaja Seppo Goman kutsuttuna Vesa-Pekka

Lisätiedot

SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY. PÖYTÄKIRJA 9/04 1 (5)

SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY. PÖYTÄKIRJA 9/04 1 (5) SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY. PÖYTÄKIRJA 9/04 1 (5) Hallituksen kokous 30.11.2004 Aika 26.11.2004 kello 18.10-22.30 Paikka Hotelli Salpaus, Vesijärvenkatu 1, Lahti Läsnä Erkki Aarnio puheenjohtaja Sami Baggström

Lisätiedot

SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY 1 (2) Pia Heinonen 8.3.2016

SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY 1 (2) Pia Heinonen 8.3.2016 SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY 1 (2) Pia Heinonen 8.3.2016 ESITYSLISTA 2-2016 HALLITUKSEN KOKOUS Aika Perjantai 11.3.2016 klo 18.00 Paikka Hotelli Holiday Inn Airport, Vantaa 1 Avaus 2 Laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

Saksanpaimenkoiraliitto ry Pöytäkirja 1-11 1 (7) Hallituksen kokous 17.1.2011

Saksanpaimenkoiraliitto ry Pöytäkirja 1-11 1 (7) Hallituksen kokous 17.1.2011 Saksanpaimenkoiraliitto ry Pöytäkirja 1-11 1 (7) Hallituksen kokous 17.1.2011 Aika 15.1.2011 19.15-23.00 ja 16.1. 12.00-14.35 Paikka Hotelli Rantasipi, Forssa Läsnä Vesa-Pekka Hirvioja puheenjohtaja Seppo

Lisätiedot

Saksin Sukuseura ry:n jäsenet toivotetaan tervetulleiksi yhdistyksen sääntömääräiseen vuosikokoukseen. Kokoukselle esitetään seuraava työjärjestys:

Saksin Sukuseura ry:n jäsenet toivotetaan tervetulleiksi yhdistyksen sääntömääräiseen vuosikokoukseen. Kokoukselle esitetään seuraava työjärjestys: 1/5 Vuosikokouksen 2013 esityslista SAKSIN SUKUSEURA RY:N VUOSIKOKOUS :n jäsenet toivotetaan tervetulleiksi yhdistyksen sääntömääräiseen vuosikokoukseen. Kokoukselle esitetään seuraava työjärjestys: Kokonaisohjelma:

Lisätiedot

Puheenjohtaja avasi kokouksen klo 9:16 ja totesi läsnäolijat. Todettiin kokous laillisesti kokoonkutsutuksi ja päätösvaltaiseksi.

Puheenjohtaja avasi kokouksen klo 9:16 ja totesi läsnäolijat. Todettiin kokous laillisesti kokoonkutsutuksi ja päätösvaltaiseksi. Saksanpaimenkoiraliitto ry 1 (6) Pia Heinonen 28.1.2014 SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY PÖYTÄKIRJA 1 / 2014 HALLITUKSEN KOKOUS Aika 26.1.2014 klo 09.00 Paikka: Holiday Inn Airport,Vantaa 1 Kokouksen avaus Puheenjohtaja

Lisätiedot

Pohjanmaan Partiolaiset ry

Pohjanmaan Partiolaiset ry TASEKIRJA 1.1. - 31.12.2015 Säilytettävä vähintään 31.12.2025 asti. Osoite: Hallituskatu 35 A 5 90100 Oulu Kotipaikka Oulu Y-tunnus 2169301-0 TASEKIRJA 31.12.2015 Tilinpäätös tilikaudelta 1.1. - 31.12.2015

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Sisällysluettelo 1 Yleistä 3 2 Talous 3 3 Jalostustoimikunta 3 4 Koulutus- ja Kilpailutoimikunta 3 5 Näyttelytoimikunta 4 6 Tiedotustoimikunta 4 7 Leiritoiminta 5 8 Aluetoiminta

Lisätiedot

PROMETHEUS-LEIRIN TUKI RY TILINPÄÄTÖS 2008 1 (13) Ennakkoaineisto jäsenille. Prometheus-leirin tuki ry

PROMETHEUS-LEIRIN TUKI RY TILINPÄÄTÖS 2008 1 (13) Ennakkoaineisto jäsenille. Prometheus-leirin tuki ry TILINPÄÄTÖS 2008 1 (13) Prometheus-leirin tuki ry Tilinpäätös 2008 TILINPÄÄTÖS 2008 2 (13) SISÄLLYS 1. Tulojen ja menojen jakautuminen toimintojen välille 2. Tuloslaskelma, lyhyt 3. Tuloslaskelma, pitkä

Lisätiedot

Metsänhoitoyhdistys TASE VASTAAVAA. Pysyvät vastaavat Aineettomat hyödykkeet Aineettomat oikeudet Muut pitkävaikutteiset menot

Metsänhoitoyhdistys TASE VASTAAVAA. Pysyvät vastaavat Aineettomat hyödykkeet Aineettomat oikeudet Muut pitkävaikutteiset menot TASE VASTAAVAA Pysyvät vastaavat Aineettomat hyödykkeet Aineettomat oikeudet Muut pitkävaikutteiset menot Ennakkomaksut Aineelliset hyödykkeet Maa- ja vesialueet Rakennukset ja rakennelmat Koneet ja kalusto

Lisätiedot

U1 - Urheiluseura (yhdistyksen kaava) - Asterin malli

U1 - Urheiluseura (yhdistyksen kaava) - Asterin malli TULOSLASKELMA VARSINAINEN TOIMINTA Henkilöstökulut Poistot Muut kulut Varainhankinta Sijoitus- ja rahoitustoiminta Yleisavustukset TILIKAUDEN TULOS Tilinpäätössiirrot Poistoeron muutos Veroperust. varausten

Lisätiedot

Suomen Australiankarjakoirat ry:n sääntömääräinen vuosikokous 6.3.2016

Suomen Australiankarjakoirat ry:n sääntömääräinen vuosikokous 6.3.2016 Suomen Australiankarjakoirat ry:n sääntömääräinen vuosikokous 6.3.2016 PAIKKA: Jämsä, Teboil Patalahti osoite: Patalahdentie 20, 42100 Jämsä (9-tien varressa) Klo 14 Valtakirjojen tarkistus ja paikalle

Lisätiedot

SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY PÖYTÄKIRJA (5) Läsnä Erkki Läike puheenjohtaja Auli Impola-Häyhä Mikko Nieminen Tita Poikonen Juha Puurunen

SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY PÖYTÄKIRJA (5) Läsnä Erkki Läike puheenjohtaja Auli Impola-Häyhä Mikko Nieminen Tita Poikonen Juha Puurunen SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY PÖYTÄKIRJA 4-10 1(5) Hallituksen kokous 10.6.2010 Aika 4.6.2010 klo 18.00 Paikka Hotelli Holiday Inn, Tampere Läsnä Erkki Läike puheenjohtaja Auli Impola-Häyhä Mikko Nieminen

Lisätiedot

TASEKIRJA. tilikausi 01.01. - 31.12.2014

TASEKIRJA. tilikausi 01.01. - 31.12.2014 SUOMEN RANSKANBULLDOGIT RY TASEKIRJA tilikausi 01.01. - 31.12.2014 Tasekirja on säilytettävä vähintään 10 vuotta tilikauden päättymisestä (KPL 2:10 ) Tilikauden tositeaineiston on säilytettävä vähintään

Lisätiedot

KASVATTAJAKOLLEGION SÄÄNNÖT Voimaan 1.8.2015. KASVATTAJAKOLLEGION SÄÄNNÖT Voimaan 1.1.2001. Muutos 9.1.2005. Muutos 28.1.2006.

KASVATTAJAKOLLEGION SÄÄNNÖT Voimaan 1.8.2015. KASVATTAJAKOLLEGION SÄÄNNÖT Voimaan 1.1.2001. Muutos 9.1.2005. Muutos 28.1.2006. KASVATTAJAKOLLEGION SÄÄNNÖT Voimaan 1.1.2001. Muutos 9.1.2005. Muutos 28.1.2006. KASVATTAJAKOLLEGION SÄÄNNÖT Voimaan 1.8.2015 1. KASVATTAJAKOLLEGION TARKOITUS Edistää kromforländerien jalostuksellista

Lisätiedot

TASE VASTAAVAA. SAAMISET MYYNTISAAMISET 1700 Myyntisaamiset 0,00 0,00 340,50 340,50 SIIRTOSAAMISET 1870 Ennakkomaksut 5484,25 5484,25 4657,44 4657,44

TASE VASTAAVAA. SAAMISET MYYNTISAAMISET 1700 Myyntisaamiset 0,00 0,00 340,50 340,50 SIIRTOSAAMISET 1870 Ennakkomaksut 5484,25 5484,25 4657,44 4657,44 TASE VASTAAVAA 31.12.2014 31.12.2013 TASE VASTAAVAA PYSYVÄT VASTAAVAT AINEETTOMAT HYÖDYKKEET AINEETTOMAT OIKEUDET 1031 ATK-ohjelmat 0,00 0,00 220,00 220,00 AINEETTOMAT HYÖDYKKEET yhteensä 0,00 220,00 AINEELLISET

Lisätiedot

Tringa TASE VASTAAVAA. Kaudelta

Tringa TASE VASTAAVAA. Kaudelta TASE VASTAAVAA PYSYVÄT VASTAAVAT AINEELLISET HYÖDYKKEET MAA- JA VESIALUEET 1110 Maa- ja vesialueet/liittymisma 2 95 2 95 2 95 2 95 RAKENNUKSET JA RAKENNELMAT 1120 Rakennukset ja rakennelmat 4 666,67 4

Lisätiedot

VARSINAISEN TOIMINNAN KULUJÄÄMÄ -214 095,11-190 099,44

VARSINAISEN TOIMINNAN KULUJÄÄMÄ -214 095,11-190 099,44 Y-tunnus 0678820-6 2 TULOSLASKELMA Euroina Euroina VARSINAINEN TOIMINTA 1.1.2015-31.12.2015 1.1.2014-31.12.2014 1. Tuotot Työtoimintatuotot 60 408,58 55 222,39 Järjestötoimintatuotot 4 988,00 5 116,00

Lisätiedot

Yhdistys ry Asteri kirjanpito-ohjelman tulostusmalli

Yhdistys ry Asteri kirjanpito-ohjelman tulostusmalli TULOSLASKELMA Varsinainen toiminta Henkilöstökulut Poistot Muut kulut Varainhankinta Sijoitus- ja rahoitustoiminta Satunnaiset erät Satunnaiset tuotot Satunnaiset kulut Yleisavustukset Tilikauden tulos

Lisätiedot

Urheiluseura - Asteri mallitilikartta (u111)

Urheiluseura - Asteri mallitilikartta (u111) TULOSLASKELMA VARSINAINEN TOIMINTA Kulut Henkilöstökulut Poistot Muut kulut Varainhankinta Kulut Sijoitus- ja rahoitustoiminta Kulut Satunnaiset erät Satunnaiset tuotot Satunnaiset kulut Yleisavustukset

Lisätiedot

SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY. SPL-ARVIOINTIOHJE

SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY. SPL-ARVIOINTIOHJE SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY. SPL-ARVIOINTIOHJE HYVÄKSYTTY HALLITUKSEN KOKOUS 26.1.2014 MUUTOS HALLITUKSEN KOKOUS 10.9.2017 Sisällys Yleistä..3 Osallistumisoikeus..4 Arvioinnin kulku...5 Luoksepäästävyyden,

Lisätiedot

Tringa TASE VASTAAVAA

Tringa TASE VASTAAVAA Esitysvaluutta EUR PYSYVÄT VASTAAVAT AINEELLISET HYÖDYKKEET MAA- JA VESIALUEET 1110 Maa- ja vesialueet/liittymisma 2 950,00 2 950,00 2 950,00 2 950,00 RAKENNUKSET JA RAKENNELMAT 1120 Rakennukset ja rakennelmat

Lisätiedot

Säännöt hyväksytty Kennelliitossa ja Patentti- ja Rekisterihallituksessa. Muutos voimaan 30.1.2015

Säännöt hyväksytty Kennelliitossa ja Patentti- ja Rekisterihallituksessa. Muutos voimaan 30.1.2015 SUOMEN MOPSIKERHO RY:N SÄÄNNÖT Säännöt hyväksytty Kennelliitossa ja Patentti- ja Rekisterihallituksessa. Muutos voimaan 30.1.2015 1 Yhdistyksen nimi on Suomen Mopsikerho ry ja sen tarkoituksena on kaikin

Lisätiedot

SYYSKOKOUSKUTSU Aika ja paikka: 3.10.2015 kello 14.15 Viisarin Työväentalo Viisarintie 28, 13130 Hämeenlinna

SYYSKOKOUSKUTSU Aika ja paikka: 3.10.2015 kello 14.15 Viisarin Työväentalo Viisarintie 28, 13130 Hämeenlinna SYYSKOKOUSKUTSU Aika ja paikka: 3.10.2015 kello 14.15 Viisarin Työväentalo Viisarintie 28, 13130 Hämeenlinna 1 Valitaan kokoukselle puheenjohtaja ja sihteeri 2 Valitaan kaksi pöytäkirjan tarkastajaa sekä

Lisätiedot

Toimintakertomusesitys. LIITE 2 Päätös. Hyväksyttiin muutoksin. Puheenjohtaja kirjoittaa puhtaaksi.

Toimintakertomusesitys. LIITE 2 Päätös. Hyväksyttiin muutoksin. Puheenjohtaja kirjoittaa puhtaaksi. Sivu 1 / 5 SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY Pöytäkirja 2-2012 Hallituksen kokous Aika 16.3.2012 klo 18.00 Paikka Hotelli Holiday Inn, Tampere Läsnä Vesa-Pekka Hirvioja Juha Puurunen Seppo Goman Laura Koistinen

Lisätiedot

Urheiluseura - kaava 2 - Asteri mallitilikartta (u211)

Urheiluseura - kaava 2 - Asteri mallitilikartta (u211) TULOSLASKELMA VARSINAINEN TOIMINTA Koulutustoiminta Valmennustoiminta Kilpailutoiminta Nuorisotoiminta Tiedotustoiminta Julkaisutoiminta Kansainvälinen toiminta Hallinto Muu varsinainen toiminta Poistot

Lisätiedot

SUOMEN BORDERCOLLIET JA AUSTRALIANKELPIET RY SÄÄNNÖT

SUOMEN BORDERCOLLIET JA AUSTRALIANKELPIET RY SÄÄNNÖT SUOMEN BORDERCOLLIET JA AUSTRALIANKELPIET RY SÄÄNNÖT 1. YHDISTYKSEN NIMI Yhdistyksen nimi on Suomen bordercolliet & australiankelpiet ry, Finska Border Collies & Australiska Kelpies rf ja sen kotipaikka

Lisätiedot

SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY PÖYTÄKIRJA (5)

SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY PÖYTÄKIRJA (5) SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY PÖYTÄKIRJA 5-10 1(5) Hallituksen kokous 23.8.2010 Aika 20.8.2010 klo 18.30 Paikka Hotelli Holiday Inn, Tampere Läsnä Erkki Läike puheenjohtaja Auli Impola-Häyhä Aulis Koistinen

Lisätiedot

VAIHTO-OMAISUUS yhteensä 6 150, ,63 SAAMISET MYYNTISAAMISET

VAIHTO-OMAISUUS yhteensä 6 150, ,63 SAAMISET MYYNTISAAMISET TASE VASTAAVAA VAIHTUVAT VASTAAVAT VAIHTO-OMAISUUS AINEET JA TARVIKKEET 1611 Varasto 826,25 1 115,13 1612 FMBB varasto 1 931,50 12 401,50 1613 IPO varasto 3 392,98 6 150,73 13 516,63 VAIHTO-OMAISUUS 6

Lisätiedot

Yhdistys - Asteri mallitilikartta (yh11)

Yhdistys - Asteri mallitilikartta (yh11) TULOSLASKELMA Varsinainen toiminta Henkilöstökulut Poistot Muut kulut Varainhankinta Sijoitus- ja rahoitustoiminta Satunnaiset erät Satunnaiset tuotot Satunnaiset kulut Yleisavustukset Tilikauden tulos

Lisätiedot

Yhdistys - Asteri mallitilikartta (Yh13)

Yhdistys - Asteri mallitilikartta (Yh13) TASE Vastaavaa PYSYVÄT VASTAAVAT Aineettomat hyödykkeet 1000 Aineettomat hyödykkeet Aineelliset hyödykkeet 1100 Maa- ja vesialueet 1110 Rakennukset ja rakennelmat 1120 Koneet ja kalusto Sijoitukset 1200

Lisätiedot

YH Asteri yhdistys YH14

YH Asteri yhdistys YH14 TASE Vastaavaa PYSYVÄT VASTAAVAT Aineettomat hyödykkeet Aineelliset hyödykkeet Sijoitukset VAIHTUVAT VASTAAVAT Vaihto-omaisuus Pitkäaikaiset Myyntisaamiset pitkäaik. Muut pitkäaikaiset saamiset Lyhytaikaiset

Lisätiedot

Urheiluseura U TULOSLASKELMA. VARSINAINEN TOIMINTA Tuotot. Kulut. TUOTTO-/KULUJÄÄMÄ Varainhankinta 0,00 0,00 0,00 0,00

Urheiluseura U TULOSLASKELMA. VARSINAINEN TOIMINTA Tuotot. Kulut. TUOTTO-/KULUJÄÄMÄ Varainhankinta 0,00 0,00 0,00 0,00 TULOSLASKELMA VARSINAINEN TOIMINTA Henkilöstökulut Poistot Muut kulut Varainhankinta Sijoitus- ja rahoitustoiminta Yleisavustukset TILIKAUDEN TULOS Tilinpäätössiirrot Poistoeron muutos Veroperust. varausten

Lisätiedot

Ryhmä Nimi Tili Tilin nimi Tyyppi List.kdi Seur.kdi Omin.kdi Alv-kdi Rivik.alv B/N Tasekdi Verokdi

Ryhmä Nimi Tili Tilin nimi Tyyppi List.kdi Seur.kdi Omin.kdi Alv-kdi Rivik.alv B/N Tasekdi Verokdi 15:19 20.08.2013 Sivu 1 1 VASTAAVAA 10 PYSYVÄT VASTAAVAT 100 AINEETTOMAT HYÖDYKKEET 1030 AINEETTOMAT OIKEUDET 1030 Aineettomat oikeudet 1 1003 1 0 Ei N 3 650 1050 MUUT PITKÄVAIKUTTEISET MENOT 1050 Muut

Lisätiedot

Kognitiivisen psykoterapian yhdistys ry TASEKIRJA 1.1.2012-31.12.2012

Kognitiivisen psykoterapian yhdistys ry TASEKIRJA 1.1.2012-31.12.2012 TASEKIRJA 1.1.2012-31.12.2012 31.12.2012 Kognitiivisen psykoterapian yhdistys ry SISÄLLYSLUETTELO Tase 3-4 Tuloslaskelma 5 Liitetiedot 6 Liitetiedot 7-8 Käytetyt kirjanpitokirjat 9 Tililuettelo 10-11 Allekirjoitukset

Lisätiedot

2. VALITAAN KOKOUKSELLE PUHEENJOHTAJA, SIHTEERI, KAKSI PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJAA SEKÄ ÄÄNTENLASKIJAT

2. VALITAAN KOKOUKSELLE PUHEENJOHTAJA, SIHTEERI, KAKSI PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJAA SEKÄ ÄÄNTENLASKIJAT ESITYSLISTA SUOMEN KÄÄPIÖPINSERIT RY Sääntömääräinen vuosikokous Aika sunnuntaina 28.10.2018 klo 12:00 Paikka Hotelli Korpilampi, Korpilammentie 5, 02970 Espoo 1. KOKOUKSEN AVAUS 2. VALITAAN KOKOUKSELLE

Lisätiedot

Urheiluseura - ALV - Asteri mallitilikartta (Ub13)

Urheiluseura - ALV - Asteri mallitilikartta (Ub13) TASE Vastaavaa PYSYVÄT VASTAAVAT Aineettomat hyödykkeet 1000 aineettomat hyödykkeet Aineelliset hyödykkeet 1100 maa- ja vesialueet 1110 rakennukset ja rakennelmat 1120 koneet ja kal. kauden alussa 1121

Lisätiedot

Urheiluseura - Asteri Kirjanpidon mallitilipuitteisto

Urheiluseura - Asteri Kirjanpidon mallitilipuitteisto TULOSLASKELMA VARSINAINEN TOIMINTA Kulut Henkilöstökulut Poistot Muut kulut Varainhankinta Kulut Sijoitus- ja rahoitustoiminta Kulut Satunnaiset erät Satunnaiset tuotot Satunnaiset kulut Yleisavustukset

Lisätiedot

SUOMEN PETANQUE-LIITTO SP-L RY:N KEVÄTLIITTOKOKOUS

SUOMEN PETANQUE-LIITTO SP-L RY:N KEVÄTLIITTOKOKOUS SUOMEN PETANQUE-LIITTO SP-L RY:N KEVÄTLIITTOKOKOUS AIKA Sunnuntai 30.3.2014 klo 12:00. Valtakirjojen tarkistus klo 11:30 alkaen PAIKKA Helsinki Petankin halli, Pasila, Tallikatu 99 ALUSTAVA ESITYSLISTA

Lisätiedot

Pysyvät vastaavat Aineettomat hyödykkeet Aineelliset hyödykkeet Sijoitukset Muut pysyvät vastaavat. Rahoitusarvopaperit Rahat ja pankkisaamiset

Pysyvät vastaavat Aineettomat hyödykkeet Aineelliset hyödykkeet Sijoitukset Muut pysyvät vastaavat. Rahoitusarvopaperit Rahat ja pankkisaamiset TASE VASTAAVAA Pysyvät vastaavat Aineettomat hyödykkeet Aineelliset hyödykkeet Sijoitukset Muut pysyvät vastaavat Omakatteisten rahastojen varat Aktiiviteettirahastojen varat Muiden omakatteisten rahastojen

Lisätiedot

TASEKIRJA. Kiinteistö Oy Finnoonportti. Kiinteistö Oy Finnoonportti 1 / 11 2611697-6. Y-tunnus: 2611697-6 01.01.2015-31.12.2015

TASEKIRJA. Kiinteistö Oy Finnoonportti. Kiinteistö Oy Finnoonportti 1 / 11 2611697-6. Y-tunnus: 2611697-6 01.01.2015-31.12.2015 1 / 11 TASEKIRJA Kiinteistö Oy Finnoonportti Y-tunnus: 01.01.2015-31.12.2015 Tämä tasekirja on säilytettävä 31.12.2025 asti 2 / 11 Tilinpäätös tilikaudelta 01.01.2015-31.12.2015 Sisällysluettelo Tase...

Lisätiedot

SUOMEN SHAKKILIITTO RY TASEKIRJA

SUOMEN SHAKKILIITTO RY TASEKIRJA SUOMEN SHAKKILIITTO RY TASEKIRJA 1.1.2015 31.12.2015 SUOMEN SHAKKILIITTO RY Hiomotie 10 00380 Helsinki Kotipaikka Helsinki Y-tunnus 1106880-1 Tilinpäätös kaudelta 1.1.2015 31.12.2015 Tuloslaskelma 1 2

Lisätiedot

Urheiluseura - Asteri mallitilikartta (U113)

Urheiluseura - Asteri mallitilikartta (U113) TASE Vastaavaa PYSYVÄT VASTAAVAT Aineettomat hyödykkeet 1000 Aineettomat hyödykkeet Aineelliset hyödykkeet 1100 Maa- ja vesialueet 1110 Rakennukset ja rakennelmat 1120 Koneet ja kalusto Sijoitukset 1200

Lisätiedot

5.3. Selkämeren ao:n lakkautus (liite 5) Todetaan Selkämeren alaosaston lakkautus.

5.3. Selkämeren ao:n lakkautus (liite 5) Todetaan Selkämeren alaosaston lakkautus. SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY PÖYTÄKIRJA 4-08 1 (7) Hallituksen kokous 15.8.2008 Aika 15.8.2008 klo 18.00-21.55 Paikka Hotelli Salpaus, Lahti Läsnä Erkki Läike puheenjohtaja Tita Holopainen Auli Impola-Häyhä

Lisätiedot

TILIKARTTA. VASTAAVAA Pysyvät vastaavat Aineelliset hyödykkeet Koneet ja kalusto. Suomen Kinestetiikkayhdistys ry

TILIKARTTA. VASTAAVAA Pysyvät vastaavat Aineelliset hyödykkeet Koneet ja kalusto. Suomen Kinestetiikkayhdistys ry TILIKARTTA Suomen Kinestetiikkayhdistys ry 1.1.2016 31.12.2016 VASTAAVAA Pysyvät vastaavat Aineelliset hyödykkeet Koneet ja kalusto 1200 Koneet ja kalusto Vaihtuvat vastaavat Vaihto-omaisuus Muu vaihto-omaisuus

Lisätiedot

Helsingin Metsänkävijät ry. Tuloslaskelma 1.1.-31.12.2011. Tase 31.12.2011

Helsingin Metsänkävijät ry. Tuloslaskelma 1.1.-31.12.2011. Tase 31.12.2011 Tuloslaskelma 1.1.-31.12.2011 Tase 31.12.2011 Budjetti vuodeksi 2012 Tuloslaskelmat vuosilta 2007-2011 ja budjetti vuodelle 2012 KOULUTUSTOIMINTA Toteutunut Toteutunut Toteutunut Toteutunut Budjetti Toteutunut

Lisätiedot

Helsingin Metsänkävijät ry Tuloslaskelma 1.1.-31.12.2014 Tase 31.12.2014 Budjetti vuodeksi 2015

Helsingin Metsänkävijät ry Tuloslaskelma 1.1.-31.12.2014 Tase 31.12.2014 Budjetti vuodeksi 2015 Tuloslaskelma 1.1.-31.12.2014 Tase 31.12.2014 Budjetti vuodeksi 2015 KOULUTUSTOIMINTA Koulutuksen tuotot Osallistumismaksut 0,00 814,00 103,07 184,00 0,00 0,00 0,00 EA-kurssien osallistumismaksut 0,00

Lisätiedot

TASEKIRJA SUOMEN BOKSERIYHDISTYS RY FINLANDS BOXERFÖRENING RF

TASEKIRJA SUOMEN BOKSERIYHDISTYS RY FINLANDS BOXERFÖRENING RF TASEKIRJA 1.1.2016 31.12.2016 SUOMEN BOKSERIYHDISTYS RY FINLANDS BOXERFÖRENING RF SUOMEN BOKSERIYHDISTYS RY 2 TULOSLASKELMA 1.1.-31.12.2016 1.1.-31.12.2015 VARSINAINEN TOIMINTA TUOTOT Jäsenmaksut 23 820,08

Lisätiedot

Urheiluseura - kaava 3 - Asteri mallitilikartta (u313)

Urheiluseura - kaava 3 - Asteri mallitilikartta (u313) Urheiluseura - kaava 3 - Asteri mallitilikartta (u313) TASE Vastaavaa PYSYVÄT VASTAAVAT Aineettomat hyödykkeet 1000 Aineettomat hyödykkeet Aineelliset hyödykkeet 1100 Maa- ja vesialueet 1110 Rakennukset

Lisätiedot

KASVATTAJAKOLLEGION SÄÄNNÖT Voimaan 1.5.2015. KASVATTAJAKOLLEGION SÄÄNNÖT Voimaan 1.1.2001. Muutos 9.1.2005. Muutos 28.1.2006.

KASVATTAJAKOLLEGION SÄÄNNÖT Voimaan 1.5.2015. KASVATTAJAKOLLEGION SÄÄNNÖT Voimaan 1.1.2001. Muutos 9.1.2005. Muutos 28.1.2006. KASVATTAJAKOLLEGION SÄÄNNÖT Voimaan 1.1.2001. Muutos 9.1.2005. Muutos 28.1.2006. KASVATTAJAKOLLEGION SÄÄNNÖT Voimaan 1.5.2015 1. KASVATTAJAKOLLEGION TARKOITUS Edistää kromforländerien jalostuksellista

Lisätiedot

Valmennuksen tuotot. Kansainväliset tuotot. Känsainväliset kulut. Liiketoiminnan tuotot Muut varainhank. tuotot Liiketoiminnan kulut

Valmennuksen tuotot. Kansainväliset tuotot. Känsainväliset kulut. Liiketoiminnan tuotot Muut varainhank. tuotot Liiketoiminnan kulut TULOSLASKELMA VARSINAINEN TOIMINTA Tuotot Koulutuksen tuotot Valmennuksen tuotot Kilpailutuotot Nuorison tuotot Tiedotuksen tulot Julkaisujen tuotot Kansainväliset tuotot Hallinnon tuotot Muut vars. toim.

Lisätiedot

Tasekirja. Teologian Ylioppilaiden Tiedekuntayhdistys 1.1.-31.12.2011

Tasekirja. Teologian Ylioppilaiden Tiedekuntayhdistys 1.1.-31.12.2011 Tasekirja Teologian Ylioppilaiden Tiedekuntayhdistys 1.1.-31.12.2011 2 Teologian Ylioppilaiden Tiedekuntayhdistys Tase 2011 Vastaavaa Pysyvät vastaavat Aineelliset hyödykkeet Koneet ja kalusto 327,37 452,01

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖS Eettisen kaupan puolesta ry

TILINPÄÄTÖS Eettisen kaupan puolesta ry 1 / 8 TILINPÄÄTÖS Eettisen kaupan puolesta ry Y-tunnus: 1.1. 31.12.2016 Tämä tilinpäätös on säilytettävä 31.12.2026 asti 2 / 8 Tilinpäätös tilikaudelta 1.1. 31.12.2016 Sisällysluettelo Tase... 3 Tuloslaskelma...

Lisätiedot

Urheiluseura ry - kaava 3 - Asteri kirjanpidon tulostusmalli

Urheiluseura ry - kaava 3 - Asteri kirjanpidon tulostusmalli TULOSLASKELMA VARSINAINEN TOIMINTA Koulutuksen tuotot Valmennuksen tuotot Kilpailutuotot Nuorison tuotot Tiedotuksen tulot Julkaisujen tuotot Kansainväliset tuotot Hallinnon tuotot Muut vars. toim. tuotot

Lisätiedot

Pohjanmaan Partiolaiset ry

Pohjanmaan Partiolaiset ry TILINPÄÄTÖS 1.1. - 31.12.2016 Säilytettävä vähintään 31.12.2026 asti. Osoite: Hallituskatu 35 A 5 90100 Oulu Kotipaikka Oulu Y-tunnus 2169301-0 TASEKIRJA 31.12.2016 Tilinpäätös tilikaudelta 1.1. - 31.12.2016

Lisätiedot

Urheiluseura - kaava 3 - Asteri mallitilikartta (u311)

Urheiluseura - kaava 3 - Asteri mallitilikartta (u311) TULOSLASKELMA VARSINAINEN TOIMINTA Tuotot Koulutuksen tuotot Valmennuksen tuotot Kilpailutuotot Nuorison tuotot Tiedotuksen tulot Julkaisujen tuotot Kansainväliset tuotot Hallinnon tuotot Muut vars. toim.

Lisätiedot

SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY PÖYTÄKIRJA 7-13 1 (5)

SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY PÖYTÄKIRJA 7-13 1 (5) SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY PÖYTÄKIRJA 7-13 1 (5) Hallituksen kokous Aika 04.10.2013 klo 18.00 Paikka: HolidayInn Tampere Läsnä: Vesa-Pekka Hirvioja pj/siht Juha Puurunen Laura Koistinen Seppo Goman Marko

Lisätiedot

LAHDEN SEUDUN EKONOMIT r.y. Y-tunnus 0359261-1 T A S E K I R J A

LAHDEN SEUDUN EKONOMIT r.y. Y-tunnus 0359261-1 T A S E K I R J A LAHDEN SEUDUN EKONOMIT r.y. Y-tunnus 0359261-1 T A S E K I R J A 31.12.2015 Lahden Seudun Ekonomit r.y. 2/ 15 Sisältö: Tuloslaskelma 1.1.-31.12.2015 3, 4 Tase 31.12.2015 5, 6 Liitetiedot 7 Luettelo käytetyistä

Lisätiedot

Urheiluseura - ALV - Asteri mallitilikartta (ub11)

Urheiluseura - ALV - Asteri mallitilikartta (ub11) TULOSLASKELMA VARSINAINEN TOIMINTA Koulutustoiminta palkat muut henkilöstökulut Valmennustoiminta Kilpailutoiminta Nuorisotoiminta Tiedotustoiminta Julkaisutoiminta Kansainvälinen toiminta Hallinto Muu

Lisätiedot

HeSeta ry TASEKIRJA. Tilinpäätös tilikaudelta 1.1. - 31.12.2013

HeSeta ry TASEKIRJA. Tilinpäätös tilikaudelta 1.1. - 31.12.2013 HeSeta ry TASEKIRJA Tilinpäätös tilikaudelta 1.1. - 31.12.2013 on säilytettävä vähintään 31.12.2023 asti. (KPL 2:10.1 ) Tilikauden kirjanpitoaineisto on säilytettävä vähintään 31.12.2019 asti. (KPL 2:10.2

Lisätiedot

TASEKIRJA 31.12.2008. FarmiPeli Oy TILINPÄÄTÖS Y-tunnus 2148374-2 27.9.2007 31.12.2008

TASEKIRJA 31.12.2008. FarmiPeli Oy TILINPÄÄTÖS Y-tunnus 2148374-2 27.9.2007 31.12.2008 TASEKIRJA 31.12.2008 Sisällys sivu Tuloslaskelma 1 Tase 2-3 Liitetiedot 4-5 Luettelo käytetyistä kirjanpitokirjoista 5 Tositelajit ja säilyttämistapa 5 Tilinpäätöksen allekirjoitus 6 Tilikartta 7 Tasekirja

Lisätiedot

Urheiluseura - laaja kaava 2 - Asteri mallitilikartta (u213)

Urheiluseura - laaja kaava 2 - Asteri mallitilikartta (u213) TASE Vastaavaa PYSYVÄT VASTAAVAT Aineettomat hyödykkeet Perustamismenot 1000 Aineettomat hyödykkeet Tutkimusmenot Kehittämismenot Aineettomat oikeudet Liikearvo Muut pitkävaikutteiset menot Ennakkomaksut

Lisätiedot

1 / 10. Iiden ry TILINPÄÄTÖS. Iiden ry. Y-tunnus: Tämä tilinpäätös on säilytettävä

1 / 10. Iiden ry TILINPÄÄTÖS. Iiden ry. Y-tunnus: Tämä tilinpäätös on säilytettävä 1 / 10 15505490 TILINPÄÄTÖS Iiden ry Ytunnus: 15505490 01.01.2017 31.12.2017 Tämä tilinpäätös on säilytettävä 31.12.2027 asti 2 / 10 15505490 Tilinpäätös tilikaudelta 01.01.2017 31.12.2017 Sisällysluettelo

Lisätiedot

ProCom Viestinnän ammattilaiset ry

ProCom Viestinnän ammattilaiset ry ProCom Viestinnän ammattilaiset ry Pien- ja mikroyritysasetuksen mukainen tilinpäätös ajalta 1.1. - 31.12.2016 Arkistoviite: 2016-003 1 PROCOM VIESTINNÄN AMMATTILAISET RY Kalevankatu 30 00100 Helsinki

Lisätiedot

Urheiluseura - Asteri Kirjanpidon mallitilipuitteisto

Urheiluseura - Asteri Kirjanpidon mallitilipuitteisto TULOSLASKELMA VARSINAINEN TOIMINTA Koulutustoiminta palkat muut henkilöstökulut Valmennustoiminta Kilpailutoiminta Nuorisotoiminta Tiedotustoiminta Julkaisutoiminta Kansainvälinen toiminta Hallinto Muu

Lisätiedot

KoLVI Kouvolan LVI-yhdistys, KoLVI ry

KoLVI Kouvolan LVI-yhdistys, KoLVI ry Syyskokouksen pöytäkirja, verkkoversio 1. (3) SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN SYYSKOKOUS 2015 Aika: 11.11.2015 klo 17.30 Paikka: Ravintola Nevillen Kammari, Kouvola Läsnä: 15 jäsentä 1. Kokouksen avaus KoLVIn puheenjohtaja

Lisätiedot

SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY. PÖYTÄKIRJA (5)

SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY. PÖYTÄKIRJA (5) SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY. PÖYTÄKIRJA 6-06 1 (5) Hallituksen kokous 8.12.2006 Aika 1.12.2006 kello 18.10 22.20 Paikka Läsnä Poissa Hotelli Salpaus, Lahti Erkki Aarnio puheenjohtaja Kalevi Helminen Auli

Lisätiedot

Yhdistys - ALV - Asteri mallitilikartta (yb11)

Yhdistys - ALV - Asteri mallitilikartta (yb11) TULOSLASKELMA Varsinainen toiminta Kulut Henkilöstökulut Poistot Muut kulut Varainhankinta Kulut Sijoitus- ja rahoitustoiminta Kulut Satunnaiset erät Satunnaiset tuotot Satunnaiset kulut Yleisavustukset

Lisätiedot

Aineettomat oikeudet. Muut pitkävaikutteiset menot. Rakennukset ja rakennelmat

Aineettomat oikeudet. Muut pitkävaikutteiset menot. Rakennukset ja rakennelmat TASE Vastaavaa PYSYVÄT VASTAAVAT Aineettomat hyödykkeet Perustamismenot Tutkimusmenot Kehittämismenot Aineettomat oikeudet Liikearvo Muut pitkävaikutteiset menot Ennakkomaksut Aineelliset hyödykkeet Maa-

Lisätiedot

TULOSTIEDOT 2 LAPPEENRANNAN ENERGIA OY VUOSIKERTOMUS 2015

TULOSTIEDOT 2 LAPPEENRANNAN ENERGIA OY VUOSIKERTOMUS 2015 TULOSTIEDOT 2 LAPPEENRANNAN ENERGIA OY VUOSIKERTOMUS 2015 KONSERNI Tuloslaskelma (1 000 ) 1.1. 31.12.2015 1.1. 31.12.2014 LIIKEVAIHTO 124 532 128 967 Valmistus omaan käyttöön 4 647 4 869 Liiketoiminnan

Lisätiedot

U3 - Urheiluseura (ensin tuotot toiminnanaloittain, sitten kulut toiminnanaloittain)

U3 - Urheiluseura (ensin tuotot toiminnanaloittain, sitten kulut toiminnanaloittain) TULOSLASKELMA VARSINAINEN TOIMINTA Tuotot Koulutuksen tuotot Valmennuksen tuotot Kilpailutuotot Nuorison tuotot Tiedotuksen tulot Julkaisujen tuotot Kansainväliset tuotot Hallinnon tuotot Muut vars. toim.

Lisätiedot

U2 Asteri urheiluseura laaaja tase U214L.WTR

U2 Asteri urheiluseura laaaja tase U214L.WTR TASE Vastaavaa PYSYVÄT VASTAAVAT Aineettomat hyödykkeet Perustamismenot Tutkimusmenot Kehittämismenot Aineettomat oikeudet Liikearvo Muut pitkävaikutteiset menot Ennakkomaksut Aineelliset hyödykkeet Maa-

Lisätiedot

U2L - Urheiluseura (tuloslaskelma toiminnanaloittain) - laaja tase

U2L - Urheiluseura (tuloslaskelma toiminnanaloittain) - laaja tase U2L - Urheiluseura (tuloslaskelma toiminnanaloittain) - laaja tase TULOSLASKELMA VARSINAINEN TOIMINTA Koulutustoiminta Valmennustoiminta Kilpailutoiminta Nuorisotoiminta Tiedotustoiminta Julkaisutoiminta

Lisätiedot

TYÖPAIKKATOIMINNAN ABC

TYÖPAIKKATOIMINNAN ABC NORDEA UNIONI SUOMI RY TYÖPAIKKATOIMINNAN ABC Työpaikkaosastoille Järjestötoimikunta 2012 R A T A M E S T A R I N K A T U 12A 8.K R S, 00520 H E L S I N K I TYÖPAIKKATOIMINNAN TOIMINTAMALLI 1. TOIMIALUE

Lisätiedot

Kokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen varsinaisen yhtiökokouksen käsiteltäväksi määrätyt asiat.

Kokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen varsinaisen yhtiökokouksen käsiteltäväksi määrätyt asiat. Osakeyhtiö Lapinniemi XVI KUTSU 8.6.2017 Osakeyhtiö Lapinniemi XVI -nimisen yhtiön osakkeenomistajat kutsutaan varsinaiseen yhtiökokoukseen, joka pidetään torstaina 29.6.2017 alkaen klo 10.00 Tampereen

Lisätiedot

TASE VASTAAVAA. SAAMISET MYYNTISAAMISET 1700 Myyntisaamiset 580,00 580,00 370,00 370,00 SIIRTOSAAMISET 1870 Ennakkomaksut 540,50 540,50 0,00 0,00

TASE VASTAAVAA. SAAMISET MYYNTISAAMISET 1700 Myyntisaamiset 580,00 580,00 370,00 370,00 SIIRTOSAAMISET 1870 Ennakkomaksut 540,50 540,50 0,00 0,00 TASE VASTAAVAA 31.12.2012 31.12.2011 TASE VASTAAVAA PYSYVÄT VASTAAVAT AINEETTOMAT HYÖDYKKEET AINEETTOMAT OIKEUDET 1031 ATK-ohjelmat 44 44 66 66 AINEETTOMAT HYÖDYKKEET yhteensä 44 66 AINEELLISET HYÖDYKKEET

Lisätiedot

Yhdistys - ALV - Asteri mallitilikartta (Yb13)

Yhdistys - ALV - Asteri mallitilikartta (Yb13) TASE Vastaavaa PYSYVÄT VASTAAVAT Aineettomat hyödykkeet 1000 aineettomat hyödykkeet Aineelliset hyödykkeet 1100 maa- ja vesialueet 1110 rakennukset ja rakennelmat 1120 koneet ja kal. kauden alussa 1121

Lisätiedot

Tilinpäätös

Tilinpäätös Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ry Fredrikinkatu 33 A 4 krs 00120 Helsinki Y-tunnus: 1897609-5 Tilinpäätös 1.1.2008 31.12.2008 Tase 1 Tuloslaskelma 2-3 Liitetiedot 4 Hallituksen allekirjoitukset

Lisätiedot

SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY PÖYTÄKIRJA (5)

SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY PÖYTÄKIRJA (5) SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY PÖYTÄKIRJA 1-10 1(5) Hallituksen kokous 18.1.2010 Aika 16.1.2010 klo 14.30-17.30 Paikka Hotelli Holiday Inn, Tampere Läsnä Erkki Läike puheenjohtaja Tita Holopainen Auli Impola-Häyhä

Lisätiedot

Gumböle Golf Oy TASEKIRJA 1.1.2010-31.12.2010. PL 111 02771 Espoo Kotipaikka: Espoo Y-tunnus: 1637407-4

Gumböle Golf Oy TASEKIRJA 1.1.2010-31.12.2010. PL 111 02771 Espoo Kotipaikka: Espoo Y-tunnus: 1637407-4 Gumböle Golf Oy PL 111 02771 Espoo Kotipaikka: Espoo Y-tunnus: 1637407-4 TASEKIRJA 1.1.2010-31.12.2010 Tämä tasekirja on säilytettävä 31.12.2020 asti Tilinpäätöksen laatija: Gumböle Golf ry 1 TILINPÄÄTÖS

Lisätiedot

Kokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen varsinaisen yhtiökokouksen käsiteltäväksi määrätyt asiat.

Kokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen varsinaisen yhtiökokouksen käsiteltäväksi määrätyt asiat. Kiinteistö Oy Lapinniemi XI KUTSU 8.6.2017 Kiinteistö Oy Lapinniemi XI -nimisen yhtiön osakkeenomistajat kutsutaan varsinaiseen yhtiökokoukseen, joka pidetään tiistaina 27.06.2017 alkaen klo 16.30 Tampereen

Lisätiedot

UB urheiluseura alv UB14.WTR

UB urheiluseura alv UB14.WTR TASE Vastaavaa PYSYVÄT VASTAAVAT Aineettomat hyödykkeet Aineelliset hyödykkeet Sijoitukset VAIHTUVAT VASTAAVAT Vaihto-omaisuus Myyntisaamiset pitkäaik. Muut pitkäaikaiset saamiset Myyntisaamiset lyhytaik.

Lisätiedot

TASE VASTAAVAA. GR-moottoripyöräkerho ry. Y-tunnus

TASE VASTAAVAA. GR-moottoripyöräkerho ry. Y-tunnus TASE VASTAAVAA 31.12.2013 31.12.2012 TASE VASTAAVAA PYSYVÄT VASTAAVAT AINEETTOMAT HYÖDYKKEET AINEETTOMAT OIKEUDET 1031 ATK-ohjelmat 220,00 220,00 440,00 440,00 AINEETTOMAT HYÖDYKKEET yhteensä 220,00 440,00

Lisätiedot

Kokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen varsinaisen yhtiökokouksen käsiteltäväksi määrätyt asiat.

Kokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen varsinaisen yhtiökokouksen käsiteltäväksi määrätyt asiat. Kiinteistö Oy Lapinniemi VI KUTSU 8.6.2017 Kiinteistö Oy Lapinniemi VI -nimisen yhtiön osakkeenomistajat kutsutaan varsinaiseen yhtiökokoukseen, joka pidetään keskiviikkona 28.6.2017 alkaen klo 16.30 Tampereen

Lisätiedot

Osakeyhtiö Lapinniemi XIX KUTSU Kokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen varsinaisen yhtiökokouksen käsiteltäväksi määrätyt asiat.

Osakeyhtiö Lapinniemi XIX KUTSU Kokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen varsinaisen yhtiökokouksen käsiteltäväksi määrätyt asiat. Osakeyhtiö Lapinniemi XIX KUTSU 8.6.2017 Osakeyhtiö Lapinniemi XIX -nimisen yhtiön osakkeenomistajat kutsutaan varsinaiseen yhtiökokoukseen, joka pidetään tiistaina 27.06.2017 alkaen klo 11.00 Tampereen

Lisätiedot

SPL/P-Suomen piiri ry

SPL/P-Suomen piiri ry TILINPÄÄTÖS 1.1. - 31.12.2017 Säilytettävä vähintään 31.12.2027 asti. Osoite: Rautatienkatu 46 90120 OULU Kotipaikka Oulu Y-tunnus 1000046-9 TILINPÄÄTÖS 31.12.2017 tilikaudelta 1.1. - 31.12.2017 SISÄLLYS

Lisätiedot

Kiinteistö Oy Lapinniemi I KUTSU Kokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen varsinaisen yhtiökokouksen käsiteltäväksi määrätyt asiat.

Kiinteistö Oy Lapinniemi I KUTSU Kokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen varsinaisen yhtiökokouksen käsiteltäväksi määrätyt asiat. Kiinteistö Oy Lapinniemi I KUTSU 8.6.2017 Kiinteistö Oy Lapinniemi I -nimisen yhtiön osakkeenomistajat kutsutaan varsinaiseen yhtiökokoukseen, joka pidetään keskiviikkona 28.6.2017 alkaen klo 10.00 Tampereen

Lisätiedot

Kokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen varsinaisen yhtiökokouksen käsiteltäväksi määrätyt asiat.

Kokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen varsinaisen yhtiökokouksen käsiteltäväksi määrätyt asiat. Kiinteistö Oy Lapinniemi V KUTSU 8.6.2017 Kiinteistö Oy Lapinniemi V -nimisen yhtiön osakkeenomistajat kutsutaan varsinaiseen yhtiökokoukseen, joka pidetään keskiviikkona 28.6.2017 alkaen klo 10.00 Tampereen

Lisätiedot

Kokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen varsinaisen yhtiökokouksen käsiteltäväksi määrätyt asiat.

Kokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen varsinaisen yhtiökokouksen käsiteltäväksi määrätyt asiat. Kiinteistö Oy Lapinniemi VIII KUTSU 8.6.2017 Kiinteistö Oy Lapinniemi VIII -nimisen yhtiön osakkeenomistajat kutsutaan varsinaiseen yhtiökokoukseen, joka pidetään tiistaina 27.06.2017 alkaen klo 11.00

Lisätiedot

Pohjanmaan Partiolaiset ry

Pohjanmaan Partiolaiset ry TASEKIRJA 1.1. - 31.12.2011 Säilytettävä vähintään 31.12.2021 asti. Osoite: Hallituskatu 35 A 5 90100 Oulu Kotipaikka Oulu Y-tunnus 2169301-0 TASEKIRJA 31.12.2011 Tilinpäätös tilikaudelta 1.1. - 31.12.2011

Lisätiedot

Talousarvio ja tilinpäätös Janne Santala 6.11.2007

Talousarvio ja tilinpäätös Janne Santala 6.11.2007 Yhdistyskoulutus Talousarvio ja tilinpäätös Janne Santala 6.11.2007 Talousarvio = suunnitelma yhdistyksen tilikauden varojen hankinnasta ja käytöstä Yhdistyksen kokous hyväksyy talousarvion. Säännöt määräävät

Lisätiedot

SUOMEN KAUKALOPALLO- JA RINGETTELIITTO RY. Y-tunnus 2526928-4 TILINPÄÄTÖS 2013

SUOMEN KAUKALOPALLO- JA RINGETTELIITTO RY. Y-tunnus 2526928-4 TILINPÄÄTÖS 2013 Y-tunnus 2526928-4 TILINPÄÄTÖS 2013 TILINPÄÄTÖS VUODELTA 2013 SISÄLLYSLUETTELO Tuloslaskelma 2 Tase 3 Tilinpäätöksen liitetiedot 4 Tuloslaskelma toimialoittain 5 Budjettivertailu 6 Tilinpäätöksen allekirjoitukset

Lisätiedot

SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY PÖYTÄKIRJA 1(6)

SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY PÖYTÄKIRJA 1(6) SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY PÖYTÄKIRJA 1(6) Hallituksen kokous 23.3.2009 Aika 20.3.2009 klo 18.00 Paikka Hotelli Laajavuori, Jyväskylä Läsnä Erkki Läike puheenjohtaja Tita Holopainen Marko Kurkinen Tytti

Lisätiedot

Kokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen varsinaisen yhtiökokouksen käsiteltäväksi määrätyt asiat.

Kokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen varsinaisen yhtiökokouksen käsiteltäväksi määrätyt asiat. Kiinteistö Oy Lapinniemi III KUTSU 8.6.2017 Kiinteistö Oy Lapinniemi III -nimisen yhtiön osakkeenomistajat kutsutaan varsinaiseen yhtiökokoukseen, joka pidetään keskiviikkona 28.6.2017 alkaen klo 10.00

Lisätiedot

Kokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen varsinaisen yhtiökokouksen käsiteltäväksi määrätyt asiat.

Kokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen varsinaisen yhtiökokouksen käsiteltäväksi määrätyt asiat. Kiinteistö Oy Lapinniemi IV KUTSU 8.6.2017 Kiinteistö Oy Lapinniemi IV -nimisen yhtiön osakkeenomistajat kutsutaan varsinaiseen yhtiökokoukseen, joka pidetään keskiviikkona 28.6.2017 alkaen klo 16.30 Tampereen

Lisätiedot

Kokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen varsinaisen yhtiökokouksen käsiteltäväksi määrätyt asiat.

Kokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen varsinaisen yhtiökokouksen käsiteltäväksi määrätyt asiat. Kiinteistö Oy Lapinniemi X KUTSU 8.6.2017 Kiinteistö Oy Lapinniemi X -nimisen yhtiön osakkeenomistajat kutsutaan varsinaiseen yhtiökokoukseen, joka pidetään tiistaina 27.06.2017 alkaen klo 16.30 Tampereen

Lisätiedot

Kokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen varsinaisen yhtiökokouksen käsiteltäväksi määrätyt asiat.

Kokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen varsinaisen yhtiökokouksen käsiteltäväksi määrätyt asiat. Osakeyhtiö Lapinniemi XVII KUTSU 8.6.2017 Osakeyhtiö Lapinniemi XVII -nimisen yhtiön osakkeenomistajat kutsutaan varsinaiseen yhtiökokoukseen, joka pidetään torstaina 29.6.2017 alkaen klo 10.00 Tampereen

Lisätiedot