Lääkärin CD (LCD) & Yleislääkärin käsikirja ja tietokanta (YKT)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lääkärin CD (LCD) & Yleislääkärin käsikirja ja tietokanta (YKT)"

Transkriptio

1 Kansanterveystieteen laitos IT-opetus Lääkärin CD (LCD) & Yleislääkärin käsikirja ja tietokanta (YKT) Lääkärin CD on elektroninen hakuteos, jonka tavoitteena on kerätä, tiivistää, jalostaa ja pitää ajan tasalla lääketieteellistä tietoa. Sen ydinosa on Yleislääkärin käsikirja ja tietokanta (YKT), joka sisältää laajan artikkelikokoelman koskien sairauksien oireita, diagnostiikkaa ja hoitoa. YKT:ssä tiedon keräämistehtävä on jaettu suurelle joukolle eri alojen asiantuntijoita, jotka kukin pitävät ajan tasalla kirjallisuuskatsausta omalta alaltaan. Lääkärin CD-ROMista ilmestyy päivitysversio 3 kertaa vuodessa. YKTn ohella se sisältää muitakin tietokantoja, mm. Suomen Lääkärilehden ja Duodecimin artikkeleita usean vuoden ajalta. Opiskelussa voidaan käyttää myös LCD:n www-versiota Terkon kautta. Se poikkeaa joniin verran romppuversiosta (kts erillinen luku tässä monisteessa). Yliopiston tietoverkon ulkopuolelta se on kokeiluversiona vapaasti käytettävissä osoitteessa Jatkossa se on www:ssä LCD:n tilaajien käytössä ja myös yliopiston kampuksen alueella Terkon välityksellä. Tämän ohjeistuksen avulla voit omaksua LCD käyttötaitoja: 1. Tunnet LCD:n tietokannat (YKT, lehtitietokannat, laboratorio, kuvat, äänet) ja mitä tietoa niistä voi saada 2. Osaat tehdä LCD-tietohakuja käyttäen Boolen hakuehtoja (JA, TAI, EI) 3. Käytät indeksoituja* hakusanoja ja tarvittaessa vapaan tekstin hakua välttäen siis hakutappiot (jolloin haettu artikkeli jää löytymättä kehnon hakuehdon takia). 4. Hallitset FinMeSH hakusanojen käytön ja osaat käyttää sitä hyödyksi kun suoritat vastaavaa hakua Medlinessa MeSH-hakusanoilla. 5. Osaat käyttää ICD-diagnoosikoodien tietokantaa * indeksointi = artikkelien sisältö on toimituskunnan luokittelema hakusanoilla, jotka on erikseen määritelty. Hakutoiminto perustuu näiden hakusanojen käyttöön.

2 2. LCD:n hakuikkuna, toimintopainikkeet ja tietokannat Näytä Tyhjennä Hakusanojen FinMeSH YKT:n hakutulos hakuikkunat aakkosluettelo hakutermit sisältö selaaminen Oikoreitti Diagnoosi- Osoite- LCD:n Käyttöohje kuviin koodit* tietokanta käyttö- (sairaalat, ominaisuuksien apteekit ) räätälöinti YKT Käypä hoito Lehdet Laboratorio Lääkkeet Koulutus FinOHTA KELA LTO LCD Kuvat -Yli tuhat artikkelia keskeisistä lääketieteellisistä aiheista -Erikoislääkäriyhdistysten laatimia hoitosuosituksia käytännön lääkärintyöhön. -Duodecim, Suomen Lääkärilehti ja Kansanterveys lehdet vuodesta 1992 alkaen. -Suurlaboratorioiden ohjeistot laboratoriotutkimuksista -Kaikki Suomessa markkinoilla olevat lääkevalmisteet hintavertailuina (Pharmaca Fennica on oma tietokantansa, ei sisälly tähän). -Lääketieteelliset koulutustilaisuudet hakusanoilla tai tekstiaiheen, erikoisalan, ajankohdan tai paikkakunnan mukaan. -Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskuksessa, Stakesissa toimiva terveydenhuollon menetelmien arviointiyksikkö, tietokanta sisältää arviointiraportteja. -Kansaneläkelaitoksen ohjeet sairausvakuutuksen etuisuuksista. -Lääkärintarkastusohjeistoa asevelvollisille puolustusvoimat (aseta hakusanaksi LTO) -Lääkärin-CD julkaisun käyttöohjeita, tietokantakuvaukset yms. (aseta hakusanaksi LCD) -Sisältää mm. ihotautialan ja radiologian tapauksia. *Diagnoosikoodit: ICD -kansainvälinen tautiluokitus (sairauksien diagnoosikoodeja tarvitaan mm. lääkärintodistuksissa)

3 3. Hakusanat ja eri hakukenttien käyttäminen Hakusanaksi voidaan asettaa vaikkapa tauti (esim. astma) tai oire (esim. kutina). Isoaakkosilla ja pienillä kirjaimilla saa saman hakutuloksen Hakukentät Sana 1 - Sana 4. Näissä hakukentissä voit hakea kaikentyyppisillä hakutermeillä; artikkelin sisältöä kuvaavilla hakusanoilla Kirjoittaja. Hakusanoina käyvät kirjoittajan etunimi, sukunimi tai molemmat. Laji Tämä kenttä on hyödyllisin lehtitietokannoissa. Voit hakea tiettyyn osastoon kuuluvia artikkeleita, esim. "pääkirjoitus", "tapausselostus" tai "vinkistä vihiä". YKT:n puolella ovat käytössä esim. "oirelähtöinen artikkeli", "potilasohje" ja "lääkehoitoa kuvaava artikkeli". Erikoisala Erikoisalakentästä löydät kaikki tiettyä erikoisalaa koskevat artikkelit. Tämä tietokanta on hyödyllinen esim. erikoislääkäritenttiin valmistautuville. Tekstisana. Tekstisanakenttää kannattaa käyttää aina, kun sanakentästä tehdyn haun tulos jää niukaksi. Tekstihaulla löytyvät kaikki artikkelit, joissa annettu hakusana esiintyy. Muista tarvittaessa katkaista sana tähdellä taivutusmuotojen mukaan saamiseksi. 4. Tiedon ajanmukaisuuden tarkistaminen - onko asiantuntijakatsaus uudistettu, onko hoitokäytäntö muuttunut? YKT -tietokantaa päivitetään kolme kertaa vuodessa, jotta tietosisältö olisi mahdollisimman ajanmukaista. Päivityksen yhteydessä osa artikkeleista muuttuu sisällöllisesti. Muutetut tai lisätyt artikkelit* löydät antamalla hakusanaksi vuosiluvun ja versionumeron 1-3, esim. 003 (vuosi -00, 3.versio). Vuoden versio tulee olemaan 011. Tämän haun tuloksessa oleellisesti muutetut ja uudet artikkelit näkyvät otsikkolistassa sinisinä. Ne artikkelit, joissa on vain vähän muutoksia, näkyvät mustina. 5. Hakusanojen katkaiseminen yms * huomaa, että valtaosa tällä toiminnolla listaantuvista artikkeleista on lehtitietokantaan kertyvien uusien lehtien artikkeleita Jokaisessa hakuikkunassa voi katkaista sanoja tähdellä * tai kysymysmerkillä. Tähti * (=ns. jokerimerkki) korvaa merkkijonon, esimerkiksi allerg* Kysymysmerkki korvaa hakutermin yhden merkin (kirjain tai numero) missä tahansa kohdassa hakusanaa.

4 6. Hakuesimerkkejä 1. Yksi hakusana ruoka -haetaan artikkeleita joihin sana sisältyy indeksoituna hakusanana Saalis: 202 kpl 2. Yksi hakusana ruoka-aine -haetaan artikkeleita joihin se sisältyy indeksoituna hakusanana Saalis: 4 kpl 3A. Yksi hakusanana ruoka* -sana on jokerimerkillä * katkaistu siten että haetaan artikkeleita joissa indeksoidun hakusanan alkuosa on ruoka Saalis: 463 kpl 3B. Yksi avainhakusana *ruoka -hakua rajataan siten, että kohteena ovat artikkelit, joissa kyseinen termi on keskeisessä asemassa artikkelin sisällössä. Saalis: Sana 1 *ruoka* -yksi avainhakusana *ruoka, joka rajaa hakua siten että kohteena ovat artikkelit, joissa kyseinen termi on keskeisessä asemassa artikkelin sisällössä. Lisäksi kyseinen hakusana on lopusta jokerimerkillä * katkaistu siten että haetaan artikkeleita joissa avainsanan alkuosa on ruoka- Saalis: 479 demotut hakusaaliit versiosta LCD 3/00

5 5. Kaksi vaihtoehtoista sanaa hakuehtona ruoka TAI ravinto -haetaan artikkeleita joihin jompi kumpi sisältyy indeksoituna hakusanana Saalis: 202 kpl 6. Kaksi vaihtoehtoista sanaa hakuehtona ruoka TAI ravinto ja poissulkukriteeri: -haetaan artikkeleita joihin jompi kumpi sisältyy indeksoituna hakusanana poissulkien artikkelit joissa esiintyy hakutermi lapsi Saalis: 186 kpl 7. Kahden hakusanan yhdisteleminen kahdessa eri hakuruudussa Saalis: 29 kpl 8. Tekstisanan käyttö -haetaan artikkeleita joissa esiintyy indeksoitu hakusana ruoka-aine sekä tekstisana jossa jokerimerkki ( allerg. esiintyen missä tahansa kohdassa artikkelitekstiä) Saalis 3 kpl 9. Edellinen haku, molemmissa jokerimerkki Saalis 70 kpl

6 7. TUTUSTU LCD:n TOIMINTOIHIN SEURAAVIEN TEHTÄVIEN AVULLA Tehtävä 7.1 Suorita tiedonhaku aiheesta sydäninfarkti Käytä hakuun Sana 1 -kenttää. Sana-kentästä voit hakea tietoa esimerkiksi taudin nimen tai oireen perusteella. Tällainen haku kohdistuu sanoihin, jotka kuvaavat aina artikkelin sisältöä. Etsi tarvittaessa sopiva sana YKTn sanaston avulla (F3). Hakutuloksen saat näkyviin otsikkolistana painikkeella Näytä tai pikapainikkeella F2. Lista hakutuloksesta otsikoittain: Artikkeli-painikeella (tai Alt-A) saa lihavoinnilla merkityn artikkelin saa auki (avautuu myös Enter-näppäimellä) Luetut-painike (Alt-L): näyttöön tulee lista tämän LCD-istunnon aikana luetuista artikkeleista, joiden uudelleen lukeminen on siis vaivatonta. Alareunan painikkeilla voi rajata näkyviin hakusaaliin vain tietystä tietokannasta.

7 Tehtävä 7.2 Artikkelin lukeminen Avaa edellisen tehtävän saaliista artikkeli Kliininen rasituskoe. Sen alussa on sisällysluettelo. Sinisellä merkityt linkit viittaavat itse artikkelitekstiin tai toiseen artikkeliin, johonkin kuvaan tai taulukkoon. Punaiset linkit viittaavat kirjallisuusviitteisiin*. Alt-P Alt-A Alt-E Paluu perusvalikkoon Paluu selattavan artikkelin alkuun Paluu edelliseen artikkeliin (siirryttyäsi hyperlinkin kautta toiseen artikkeliin). Artikkelia voi selata ruudussa nuolinäppäimillä ja sekä PgUp ja PgDn näppäimillä. Ruudun yläreunassa ovat hallintanäppäimet: F2 Alt-T Hakutoiminto jonkin tietyn sanan etsimiseksi artikkelista. Kirjoita sana hakuikkunaan ja paina F2. Tulostusnäppäin, jolla käyttäjä voi tulostaa paperille ja teksturiin artikkelin (huom. toiminta atk-luokissa epävarma, voi aiheuttaa ongelmia) * Kirjallisuusviite tarkoittaa jossakin lääketieteellisessä julkaisusarjassa ilmestynyttä artikkelia. Viite sisältää bibliograafiset tiedot, jotka mahdollistavat artikkelin löytämisen alan kirjastosta, esim. Terkosta. (artikkelin bibliograafiset tiedot: kirjoittajat, otsikko, julkaisusarja, sivunumerot, julkaisuvuosi).

8 Kokeilutehtävä 7.3 Suorita haku sydäntaudeista ja kolesterolista: Käytä yhdistelmähakua usealla hakusanalla samalla kertaa Kaksi hakusanaa voidaan yhdistää JA-ehdolla kun ne kirjoitetaan omiin hakuruutuihinsa. Kirjoita sanat sydän* ja kolesteroli alekkain. Haku etsii ne artikkelit, jotka on indeksoitu molemmilla hakusanoilla. Montako artikkelia saat saaliiksi? (92 kpl) Kokeilutehtävä 7.4 Pitäydy edellisen tehtävän saaliissa. Rajaa nyt hakutulos artikkeleihin, joissa mainitaan triglyseridi, käytä tähän tekstisana-kenttää Montako artikkelia saat tällä kertaa saaliiksi? ( 4 kpl) Muuttuisiko saalis jos käytät haussa jokerimerkillä (*) laajennettua tekstisanana triglyse*?

9 Kokeilutehtävä 7.5 Miten luotettavasti on suositellun hoidon teho osoitettu? Useassa LCD:n artikkeleissa on linkkejä, joiden avulla voi saada käsityksen esim. hoitomenetelmän tehokkuudesta ja tämän todistamisesta (ns. tieteellinen näyttö). Näytön varmuusasteita on neljä erilaista (kts alla). Näytön tasoa osoittavan linkin merkkinä on hakasuluissa oleva sininen kirjain. Sitä näpäyttämällä pääset näytön tasoa kuvaavaan tausta-aineistoon. Suoraan tausta-aineiston kuvaamiin kirjallisuusviitteisiin pääset punaisista numerolinkeistä, jotka ovat välittömästi näytön tasolinkin edessä. Kokeile esimerkiksi artikkelia Nitraatti-infuusio angina pectoris- ja infarktipotilaalle, jonka saat hakusaaliiseen hakusanalla sydäninfarkti. Artikelin loppuosassa on näytön tasoon liittyvää tietoa. Mikä näytön taso on nitraatti-infuusiosta? (A) Näytön varmuusastetta kuvataan kirjainkoodilla: A = Vahva tutkimusnäyttö B = Kohtalainen tutkimusnäyttö C = Niukka tutkimusnäyttö D = Ei tutkimusnäyttöä Näytön taso A eli vahva tutkimusnäyttö tarkoittaa, että aiheesta on tehty useita menetelmällisesti tasokkaita tutkimuksia, joiden tulokset ovat samansuuntaisia. Näytön taso B eli kohtalainen tutkimusnäyttö tarkoittaa, että aiheesta on tehty ainakin yksi menetelmällisesti tasokas tutkimus tai useita kelvollisa tutkimuksia. Näytön taso C eli niukka tutkimusnäyttö tarkoittaa, että aiheesta on tehty ainakin yksi kelvollinen tieteellinen tutkimus. Näytön taso D eli ei tutkimusnäyttöä ilmoittaa, että kyseessä on asiantutijoiden tulkinta (paras arvio) tiedosta, joka ei täytä tutkimukseen perustuvan näytön vaatimuksia. Menetelmällisesti tasokkaalla tutkimuksella tarkoitetaan vahvaa tutkimusasetelmaa, jossa on kontrolloitu koeasetelma tai hyvä epidemiologinen tutkimus. Tutkittu väestö ja käytetty menetelmä soveltuvat perustaksi hoitosuosituksen kannanottoihin. Kelvollisella tutkimuksella tarkoitetaan tutkimusta, joka täyttää vähimmäisvaatimukset tieteellisten menetelmien osalta. Kokeilutehtävä 7.6 Tietokantojen selaaminen: olet menossa sydän- ja verisuonitautien (kardiologian) tenttiin ja haluat hieman silmäillä ko. erikoisalan tietolähteitä. On olemassa kaksi tapaa, joilla voit selailla erikoisalan artikkeliotsikoita. Huomaa, että ne ovat tuloksiltaan erilaisia tapoja, ja soveltuvat eri tilanteisiin. Mene ensin LCD:n perusvalikkoon. A. Suorita haku kirjoittamalla kardiologia (tai sydäntaudit) erikoisala-kenttään. Paina F2, saat luettelon artikkeliotsikoista, montako niitä on? (1383 kpl) B. Paina Selaa painiketta (F4). Ikkunaan avautuu hierarkinen luettelo rompun tietokannoista ja niiden alaryhmistä. Valitse valopalkilla YKT:n luku kardiologia ja paina ENTER. Ikkunaan tulevat YKT:n kardiologian artikkelien otsikot, montako niitä on? (1383kpl)

10 8. FinMESH FinMeSH on englanninnkielisen MeSH-sanaston suomenkielinen käännös. Sanasto on hierarkkinen, mikä mahdollistaa hakujen 'laajentamisen (exploding) ja se sisältää runsaasti synonyymejä. Tästä on se etu, että käyttäjän ei tarvitse käyttää hakuterminä monia synonyymejä tms. (esimerkiksi aspiriini, asetyylisalisyylihappo, asetosalisyylihappo). MeSH-sanasto (thesaurus) sisältää n hakutermiä. MeSH-termit jaetaan 15 pääluokkaan, jotka näkyvät FinMeSH hakuikkunassa. Käytännön lääkärin kannalta ehkä keskeisin pääluokka on C-luokka (n termiä), joka sisältää tauteihin, oireisiin ja yleiseen patologiaan liittyviä hakutermejä. Pääluokat voivat sisältää yhdeksän hierarkista alatasoa. Tarkemmat tiedot monisteen Medline-luvussa. Sama hakutermi voi toistua sekä saman pääluokan eri haaroissa ja myös muissa pääluokissa. Hierarkkisuus mahdollistaa hakujen laajentamisen ("exploding"); esim. laajentamalla "rytmihäiriöt"-termiä haun voi laajentaa koskemaan kaikkia rytmihäiriöihin liittyviä hakusanoja (esim. "bradykardia", "eteisvärinä", "lisälyönnit" jne.) luettelematta niitä erikseen. 8.1 Kuinka hakutermit löytyvät FinMeSH-sanaston avulla? LCD:n perusvalikosta edetään painamalla FinMeSH- painiketta (tai F8) etsimään hakutermiä hierarkisesta sanastosta (painike on aktiivinen vain silloin kun teet hakuja kentissä Sana1 - Sana4). Sanaston avulla voit etsiä hierarkisesta puusta etsimästäsi aiheesta hakutermejä myös ylemmältä ja alemmalta tasolta (= laajentaa hakua tai vastaavasti täsmentää/kaventaa sitä). Lisätietoa tästä aiheesta löytyy LCD:n omasta INFO tietokannasta, esimerkiksi artikkeli MeSH ja FinMeSH-sanastot.

11 Hakusana- kenttään kirjoitetaan haettava käsite, esimerkiksi sydän. Tietokannasta löytyneet alaluokat listautuvat suurimpaan kenttään, jossa niitä voi selata vierityspalkin avulla. Valittu termi näkyy keltaisella palkilla merkattuna. Oikean puoliskon MeSHtermin kentät näyttävät valitsemasi termin yläpuolella ja alapuolella hierarkiassa olevat termit. Voit hiirellä valita niistä haluamasi (näkyy keltaisella palkilla merkattuna). Painike F2 - vie valitsemasi termin hakuehdoksi LCD:hen. Kun painat F2-näppäintä toistamiseen saat näkyviin hakusaaliin sisältämien artikkeleiden listan (kuten tavallisessakin LCD-haussa). Vaihto suomesta englantiin FinMeSH-ikkunassa on oikeassa yläkulmassa valintapainikkeet suomi ja englanti. Kirjoitettuasi suomenkielisen sanan voit vaihtaa kieleksi englannin kielen näpäyttämällä 'englanti'-ympyrän aktiiviseksi. Tätä ominaisuutta voit käyttää hyväksesi etsiessäsi sopivia hakusanoja esim. jonkun toisen ohjelman avulla tapahtuvaa Medline-hakua varten.

12 9. Kuvat ja äänet 9.1 Kuvien katsominen LCD:ssä on satoja röntgen- ja ihotautikuvia. Niistä on muodostettu erillinen tietokanta, johon kaikki tehdyt haut kohdistuvat automaattisesti. Parhaiten kuvia voi etsiä kuvahakuohjelmalla erillisessä hakuikkunassa. Se avautuu painikkeella F5 (Kuvat). Tietokannan voi valita Kuvakirjastot valikosta Ihotautikuvien valinta ominaisuuksien mukaan avaa oikeaan reunaan valintaluettelon kuvista. Sen sisältö tarjoaa erilaisia lähtökohtia potilaan pulman ratkomiseen: Ihomuutostyyppi johtolankana taudinmäärittämisessä Ihomuutoksen sijainti johtolankana taudinmäärittämisessä

13 9.2 Kuvien haku ihomuutostyypin mukaisesti Kaksoisklikkaus hiirellä ihomuutostyyppiin asettaa valintakriteerin ja hakusaalis supistuu tämän mukaisesti. Hakutulos saadaan esille painikkeella F2. Uusi kaksoisklikkaus poistaa valinnan. kaksoisklikattu hakutermi Myös indeksoiduilla hakusanoilla ja tekstisanoilla hakeminen toimii kuvatietokannassa. Haussa ovat samat periaatteet kuin LCD:n perushaussa. Hakusana kutina ja tekstihaku kuti* antavat hieman eri tuloksen (23 kpl vs. 30 kpl), koska tekstihaku poimii mukaan myös vapaassa tekstissä olevan kutinaaiheen, ja vieläpä eri taivutusmuodoissaan. 9.3 Äänien kuunteleminen Tekstin keskellä olevia ääninäytteitä pääset kuulemaan näpäyttämällä linkkiä (esim. ääninäyte 1). Näpäytys käynnistää Windowsin Media Playerin, joka jää päälle ääninäytteen jälkeen. Näin voit kuunnella halutessasi ääninäytteen kerran tai useammin. Löydät äänilinkkejä sisältävät artikkelit antamalla hakusanaksi 'links'. Linkkien edessä on teksti 'ääninäyte'. Ääninäytteiden kuunteleminen on mahdollista, jos tietokoneessa on sopiva äänikortti, käytä riittävän hyvätasoisia kuulokkeita.

14 Kansainvälinen tautiluokitus ICD Mikä on ICD? ICD on WHO:n tuottama kansainvälinen tautiluokitus (International Statistical Classification of Diseases). Sen tarkoituksena on mahdollistaa eri maantieteellisilta alueilta eri aikoina kerättyjen sairastuvuustietojen systemaattinen analysointi, tulkinta ja vertailu. ICD on tärkein kansainvälinen luokitus, ja sitä voidaan käyttää myös terveydenhuollon hallinnon tarkoituksiin. Sen sisältöä uudistetaan toistuvasti, tällä hetkellä käytössä on kymmenes versio, ICD-10. Kullakin sairaudella on oma yksiselitteinen koodinsa, jota tarvitaan mm. lääkärinlausunnoissa. Lisäksi niitä käytetään tutkimustyössä, tilastoinneissa jne. Oikean diagnoosikoodin löytäminen ICD-10:n paksusta kirjaversiosta (800 s.) voi olla työlästä. Kokeile tietokantaa tiedonhakemiseen. ICD-kokeilu. Streptokokki kasvaa nielunäytteestä - ilmiselvä angiina, mutta mistä dg-numero kyseiseen akuuttiin tonsilliittiin? Käynnistys LCD:n perustilasta näppäimellä ICD (F6). Kirjoita diagnoosi kenttään tonsillitis Paina F2 - luettelo diagnooseista tulee näyttöön, niistä tulee valita oikeaan osuvin vaihtoehto.

15 2 Lisätietoja ICD-luokituksen rakenteesta 2.1 Koodin yleismuoto Luokitukseen käytetään pääasiassa nelimerkkisiä koodeja, koodin ensimmäinen merkki on kirjain ja sitä seuraa kolme numeroa. Kolmimerkkisiä koodeja käytetään lähinnä sairausryhmille. Tosin joistakin tärkeänä pidetyistä yksittäisistä sairauksista käytetään myös kolmimerkkistä koodia (esim. K26, pohjukais-suolihaava). 2.2 Kahden koodin käyttö Osalle sairauksista annetaan kaksi koodia, joista toinen ilmaisee syyn (syykoodi) ja toinen oireen tai taudin anatomisen ilmenemiskohdan. Syykoodi on merkitty + -merkillä ja oirekoodi * - merkillä. Syykoodia voi käyttää sellaisenaan, siis ilman muuta koodia. Oirekoodia ei sen sijaan voi käyttää yksinään. Oirekoodi tulee ilmoittaa ennen syykoodia; oirekoodia seuraava koodi tulkitaan syykoodiksi. Esimerkiksi potilas, jolla on tuberkuloosibakteerin aiheuttama sydänpussintulehdus: I32.0* A18.8+ A18.8+ muiden määritettyjen elinten tuberkuloosi (syykoodi) I32.0* muualla luokitettuihin bakteeritauteihin liittyvä sydänpussin tulehdus (oirekoodi) 2.3 Koodin loppunumeron erityismerkitykset Viimeisenä numerona on.8, jos otsakkeen mainitseman sairausryhmän määritetty mutta muualla mainitsematon (usein harvinainen) alamuoto. Esimerkiksi kilpirauhasen subakuutti vajaatoiminta - koodi E03.8 Viimeisenä numerona on.9, kun kyseessä on määrittämätön taudinmuoto, josta käytetään myös lyhennettä NAS (non aliter specificatus). Esimerkiksi kilpirauhasen tarkemmin määrittelemätön vajaatoiminta - koodi E Sairaaladiagnoosit Jos sairaalahoidon yhteydessä on useita diagnooseja, ne merkitään tärkeysjärjestyksessä hoitavan lääkärin valinnan mukaisesti. Päädiagnoosiksi valitaan se sairaus, joka on vaatinut eniten sairaalahoitoa tai tutkimuksia.

16 TURHAA TÄSSÄ VAIHEESSA. ICD10 toiminto Oikean yläkulan ikkuna näyttää hakuehdon täyttävien diagnoosien lukumäärän Diagnoosi Kentän ollessa tyhjä paina Enter ohjelma listaa diagnoosit koodijärjestyksessä, alkaen A00 jne. Ryhmän nimi Neljä painiketta: Paluu: sulkee ikkunan Valitse: PgDn PgUp Ryhmät aakkosjärjestyksessä, vain suomenkieliset, ryhmän sisältämien diagnoosien lukumäärä Aivohermojen 154 Aivoverisuonien 139 Ajoittaiset 162 Alahengitysteiden 108. Luvun nimi 77 (?) kpl lukuja aakkosjärjestysessä. Aineenvaihduntasairaudet 1043 Alkaneet 671 Apuelinten 927. I II kasvaimet III IV aineenvaihduntasairaudet Diagnoosikoodi Tällä toiminnolla voidaan selvittää mitä tietty diagnoosikoodi tarkoittaa; koodi kirjoitetaan kenttään ja painikkeella F2 saadaan vastaus ICD-9 koodi YKT pulmat ICD-ikkunan avaus: Hakuikkuna ICD10 hakutekijät ICD10 haun tulos Ikkunoiden välillä selaaminen ei toimi vakionäppäimillä (sovellusten välinen selailu) Alt-tab tai sovelluksen ikkunoiden välillä CTRL-F6. Ääninäyte starttaa mutta sitä ei voi hallita, sulkemalla sen wav-ikkuna ei näytteen toisto kuitenkaan lakkaa tämä voi olla pulma? Asetukset -ikkunoiden koon säätäminen ei taida toimia? Miten voisi FinMeSH ikkunasta Hakutermin etsiminen hierarkisesta sanastosta voisi termin kopioida leikepöydälle ja siten hyödynnettäväksi MEDLINE-tietokannassa.??? Ainakaan CTRL-C ei toimi..

17 MALLIVASTAUKSET OPETTAJALLE /kr Tehtävä kpl Tehtävä 4. 6 kpl Tehtävä 5. A-taso Tehtävä 7A 1202 kpl Tehtävä 7B 66 kpl Tehtävä 8 Artikkeli "Rokotukset" (YKT), jossa taulukko 1 Kliininen tehtävä 1, YKT Hakusana 1: kyhmyruusu Tutkimukset Tutkimusten tarkoituksena on löytää mahdollinen perussairaus, jotta päästäisiin etiologiseen hoitoon silloin, kun sellainen on olemassa. Kannattaa kysellä myös perheenjäsenten mahdollisia oireita. Syytä tutkia aina Nieluviljely streptokokin löytämiseksi Keuhkokuva (sarkoidoosi, tuberkuloosi) La, CRP PVK, PLV (muut infektiot) Harkinnan mukaan AST (titterin muutokset tai suuri titteri viittaavat streptokokki-infektioon) Yersinia-vasta-aineet Chlamydia pneumoniae -vasta-aineet, jos hengitystieinfektion oireita Kliininen tehtävä 2, YKT Ensimmäinen haku, jolla selvitetään perusasiaa: Hakusana1: sydäninfarkti Hakusana2 aspiriini* tai asetyylisali* tai asetosali* saalis 10 Tai Hakusana1: sydäninfarkti Hakusana2: aspiriini (indeksoitu hakusana, joten synonyymien ja tähtien saalis 10 käyttö ei vaikuta tulokseen) Toinen haku, jolla haetaan lisätietoa astmasta ja aspiriinista: Hakusana1: astma Hakusana2: aspiriini* tai asetyylisali* tai asetosali* saalis 3 Hakusana1: astma Tekstisana: aspiriini* tai asetyylisali* tai asetosali* saalis 11 (HUOM: erilainen tulos hakusanalla ja tekstisanalla; 3 vs 11). Eräitä poimintoja aihetta käsittelevästä hakusaaliista: Artikkeli Astman pitkäaikaishoito : Asetyylisalisyylihapon ja muiden tulehduskipulääkkeiden (varsinkin Litalginin ) käyttöön tulee suhtautua varauksella, koska %:lla astmaatikoista on yliherkkyyttä näille lääkkeille. Artikkeli Lääkkeiden haittavaikutukset hengitysteihin :... sekä morfiinin ja kodeiinin vaikutuksesta. Tulehduskipulääkkeistä haitallisin on asetyylisalisyylihappo (ASA), josta yli 10 % astmapotilaista saa astmakohtauksen, eikä mikään tämän ryhmän lääke ole varmasti turvallinen. Vasteet tulehduskipulääkkeisiin ovat yksilöllisiä, ja erityisen herkkiä ovat olleet tietyt astmaatikot, joiden sairaus on myöhään kehittynyt ja joilla on nenäpolyyppeja. Tilanteen mutkikkuutta osoittaa se, että joillekin astmaatikoille ASA aiheuttaa suun kautta annettuna kohtauksen mutta inhaloituna ei (Szczeklik 1996), ja se että jotkut potilaat tottuvat sietämään kohtuullisia ASA-annoksia ja että indometasiini ei välttämättä pahenna tai voi jopa lievittää steroideja saavan kroonisen astmapotilaan kohtauksia (Hume ja Eddey

18 1977). Leukotrieenien lisääntyminen hengitysteissä syklo-oksigenaasin estyessä lienee tärkeä mekanismi, mutta F- ja E-prostaglandiinien, NANC-peptidien (NANC = nonadrenergic noncholinergic), vaguksen ja typpioksidin keskinäistä tasapainoa niiden vaikutuksissa bronkusten sileään lihakseen, limakalvoon ja verenkiertoon (Barnes 1991) voidaan järkyttää useillakin lääkeaineilla. Histamiini ei liene kovin tärkeä ASA-astman syy. Astmaa vaikeuttavat ASA:n annokset ovat suurempia kuin verihiutaleiden aggregaatin estoon tarvittavat, mutta joskus kohtaus aiheutuu niin pienestä annosesta, että se viittaa allergiseen mekanismiin. Artikkeli Tulehduskipulääkkeiden haitat : Astmaa ja kroonista nokkosihottumaa potevat voivat herkistyä ASAlle ja muille tulehduskipulääkkeille. Yleisintä on sellaisten potilaiden herkistyminen, joilla astmaan liittyy nuha ja nenäpolyyppeja. Jos keskivaikeaa tai vaikeaa astmaa poteva henkilö ei ole edeltävän vuoden aikana saanut tulehduskipulääkitystä ilman sivuvaikutuksia, hänelle on annettava vastaanotto-oloissa kerta-annos lääkettä (esim. ASA 200 mg), ennen kuin lääke määrätään kotona otettavaksi. Tehtävä ICD-1: Hakusana tonsillitis J03.0 Tehtävä ICD-2: Hakusana sydäninfarkti I 21.3 (sijainniltaan määrittelemätön akuutti sydäninfarkti) Hakusana akuutti myeloinen leukemia C92.0

Lääkärin CD (LCD) & Yleislääkärin käsikirja ja tietokanta (YKT)

Lääkärin CD (LCD) & Yleislääkärin käsikirja ja tietokanta (YKT) Lääkärin CD (LCD) & Yleislääkärin käsikirja ja tietokanta (YKT) Lääkärin CD on elektroninen hakuteos, jonka tavoitteena on kerätä, tiivistää, jalostaa ja pitää ajan tasalla lääketieteellistä tietoa. Sen

Lisätiedot

Terveysportti: Lääkärin tietokannat WWW-muodossa

Terveysportti: Lääkärin tietokannat WWW-muodossa Terveysportti: Lääkärin tietokannat WWW-muodossa www.terveysportti.fi Ohjelmaan kirjoittaudutaan valitsemalla aloitusikkunasta oma sairaanhoitopiiri, jolloin ohjelman käynnistyttyä pääsee kätevästi lukemaan

Lisätiedot

Ovid Medline käyttöohjeita (10/2010)

Ovid Medline käyttöohjeita (10/2010) Ovid Medline käyttöohjeita (10/2010) Sisältö 1. Pikahaku - Basic Search:... - 1-2. Tarkennettu haku asiasanoilla - Advanced Ovid Search... - 1-3. Tulosjoukkojen yhdistely... - 5-4. Vapaasanahaku yksittäisellä

Lisätiedot

Ohje: Miten haen artikkeleita Aleksista

Ohje: Miten haen artikkeleita Aleksista Ohje: Miten haen artikkeleita Aleksista a) Mikä on Aleksi?... 1 b) Verkkopalvelun ulkoasu. 1 c) Artikkelien hakeminen... 2 d) Artikkelien lukeminen... 4 e) Artikkelien lisääminen koriin.. 5 a) Mikä on

Lisätiedot

Ohje: Miten haen aineistoa Terveysportin verkkopalvelusta

Ohje: Miten haen aineistoa Terveysportin verkkopalvelusta Ohje: Miten haen aineistoa Terveysportin verkkopalvelusta a) Verkkopalvelun ulkoasu...1 b) Aineiston hakeminen Terveysportissa...5 c) Aineiston tulostaminen Terveysportissa...7 a) Verkkopalvelun ulkoasu

Lisätiedot

Tiedonhaku Nelli-portaalissa

Tiedonhaku Nelli-portaalissa Tiedonhaku Neli-portaalissa 1 (10) Nelli-portaali Tiedonhaku Nelli-portaalissa SISÄLTÖ Monihaku... Monihaku -sanahaku... Monihaku -tarkennettu... Monihaun tulokset... Monihaku: Lista... Monihaku: Koko

Lisätiedot

PubMed lääketieteellinen kokoteksti- ja viitetietokanta

PubMed lääketieteellinen kokoteksti- ja viitetietokanta PubMed lääketieteellinen kokoteksti- ja viitetietokanta Linkki: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez PubMed-tietokanta on internetissä vapaasti käytettävissä. Tietokanta sisältää yli 16 miljoonaa viitettä

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko KSAO Liiketalous 1. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana kaksoispisteviivarivinä ja keskellä riviä lukee osanvaihdon tyyppi

Tekstinkäsittelyn jatko KSAO Liiketalous 1. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana kaksoispisteviivarivinä ja keskellä riviä lukee osanvaihdon tyyppi KSAO Liiketalous 1 Osat Tiedosto voidaan jakaa osiin ja jokainen osa muotoilla erikseen. Osa voi olla miten pitkä tahansa, yhdestä kappaleesta kokonaiseen tiedostoon. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana

Lisätiedot

Hakuohjeet Haku Tiedonhaun tulokset

Hakuohjeet  Haku Tiedonhaun tulokset 06/2010 Hakuohjeet 1. Haku 1.1. Hakutermien yhdistely Boolen operaattorit 1.2. Haun rajaus 1.3. Haun kohdistaminen tiettyyn kenttään 1.4 Hakuhistoria 1.5. Asiasanat -toiminto 1.6 Lehdet -toiminto 2. Tiedonhaun

Lisätiedot

Etsi aineistoa, uusi lainoja, tee varauksia. http://juolukka.linneanet.fi Onnistuneita hetkiä Juolukan parissa!

Etsi aineistoa, uusi lainoja, tee varauksia. http://juolukka.linneanet.fi Onnistuneita hetkiä Juolukan parissa! Lapin korkeakoulukirjasto Kirjasto- ja tietopalvelut Juolukka pikaopas Etsi aineistoa, uusi lainoja, tee varauksia. http://juolukka.linneanet.fi Onnistuneita hetkiä Juolukan parissa! TIEDONHAKU Jos etsit

Lisätiedot

KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA (KVH) 1 (14) Käyttöohje rekisterinpidon yhteyshenkilölle 3.5.2016

KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA (KVH) 1 (14) Käyttöohje rekisterinpidon yhteyshenkilölle 3.5.2016 KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA (KVH) 1 (14) MML Käyttövaltuushallintaan mennään osoitteen https://vatu.idmservice.nls.fi kautta. Valitse tunnistautumismenetelmä, joka sinulla on käytössäsi. KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Octo käyttöohje 1. Sisältö

Octo käyttöohje 1. Sisältö Octo käyttöohje 1 Sisältö Sisältö...1 Sisäänkirjautuminen...2 Etusivu...2 Uimarihaku...3 Uimariryhmät...4 Seurahaku...4 Kilpailutilastot...5 Ilmoittautuminen kilpailuun...6 Kilpailuun ilmoittautuminen...7

Lisätiedot

Aleksi ja ARTO artikkeliviitetietokannat

Aleksi ja ARTO artikkeliviitetietokannat Aleksi ja ARTO artikkeliviitetietokannat Artikkeliviitetietokannoissa on viitteitä artikkeleihin, mutta ei varsinaisia artikkeleita. Viitteestä saa tiedot, joiden avulla voi etsiä käsiinsä lehden, jossa

Lisätiedot

Verkkosivun ulkonäkö mukautuu eri laitteisiin; älypuhelimeen, tablettiin tai tietokoneeseen. Hakuperiaatteet ovat samat laitteesta riippumatta.

Verkkosivun ulkonäkö mukautuu eri laitteisiin; älypuhelimeen, tablettiin tai tietokoneeseen. Hakuperiaatteet ovat samat laitteesta riippumatta. Hakuohje Verkkosivun ulkonäkö mukautuu eri laitteisiin; älypuhelimeen, tablettiin tai tietokoneeseen. Hakuperiaatteet ovat samat laitteesta riippumatta. Hakukenttä on samassa paikassa kaikilla verkkosivuston

Lisätiedot

TIEDONHAKU INTERNETISTÄ

TIEDONHAKU INTERNETISTÄ TIEDONHAKU INTERNETISTÄ Internetistä löytyy hyvin paljon tietoa. Tietoa ei ole mitenkään järjestetty, joten tiedonhaku voi olla hankalaa. Tieto myös muuttuu jatkuvasti. Tänään tehty tiedonhaku ei anna

Lisätiedot

Nelli kaukopalvelutyössä

Nelli kaukopalvelutyössä Nelli kaukopalvelutyössä Jouni Nevalainen 22.5.2008 Esityksen sisältö Mikä Nelli-portaali on? Pikahaku, tietokannat, E-lehdet, monihaku Hakeminen Nellissä OmaNelli SFX-linkitys Nelli-portaali, miksi? TKK:lla

Lisätiedot

EU-rikollisia koskevien tietojen laadun parantaminen

EU-rikollisia koskevien tietojen laadun parantaminen EU-rikollisia koskevien tietojen laadun parantaminen VIITETYÖKALUN KÄYTTÖOPAS ERIC (European Request Information Capture) on viitetyökalu, joka on suunniteltu koko Euroopan lainvalvonnan avuksi ja tueksi.

Lisätiedot

CINAHL(EBSCO) käyttöohjeita (10/2010)

CINAHL(EBSCO) käyttöohjeita (10/2010) CINAHL(EBSCO) käyttöohjeita (10/2010) Sisältö 1. Katkaisumerkki, sanojen yhdistely, fraasihaku... - 1-2. Advanced Search haku vapailla hakusanoilla... - 1-3. Haku asiasanoilla (CINAHL Headings)... - 2-4.

Lisätiedot

ProQuest Dissertations & Thesis: The Humanities and Social Sciences Collection

ProQuest Dissertations & Thesis: The Humanities and Social Sciences Collection Kuukauden tietokanta tammikuu 2013 ProQuest databases ARTBibliographies Modern (ABM) Modern and contemporary art journal articles and books British Humanities Index (BHI) Humanities - journals, weekly

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Tietokanta löytyy kirjaston sähköisistä aineistoista ja NELLI-portaalin kautta.

Tietokanta löytyy kirjaston sähköisistä aineistoista ja NELLI-portaalin kautta. CINAHL (OVID) hoitotieteen ja hoitotyön kansainvälinen viitetietokanta Cinahl sisältää hoitotyön ja sen lähialojen, esimerkiksi terveydenhuollon hallinnon ja koulutuksen aineistoviitteitä. Joidenkin lehtien

Lisätiedot

Työvälineohjelmistot KSAO Liiketalous 1

Työvälineohjelmistot KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Osat Tiedosto voidaan jakaa osiin ja jokainen osa muotoilla erikseen. Osa voi olla miten pitkä tahansa, yhdestä kappaleesta kokonaiseen tiedostoon. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana

Lisätiedot

LUKKARIKONE KÄYTTÖOHJE

LUKKARIKONE KÄYTTÖOHJE LUKKARIKONE KÄYTTÖOHJE 23.8.2018 Sisällys 1 HAKU -välilehti... 2 1.1 Ryhmän perusteella hakeminen... 3 1.2 Toteutuksen perusteella hakeminen... 4 1.3 Opettajan lukujärjestyksen hakeminen... 5 2 LUKUJÄRJESTYS

Lisätiedot

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen:

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: http://www.kamera73.fi/kuukaudenkuvaaja Kukin seuran jäsen voi laittaa

Lisätiedot

Verkkokirjaston hakuohjeet

Verkkokirjaston hakuohjeet 1 Verkkokirjaston hakuohjeet Pikahaku Hakulaatikon löydät kaikkien sivujen yläosasta. Voit valita kohdistuuko haku kirjaston aineistotietokantaan, verkkokirjastosivustoon vai avainsanoihin. Voit hakea

Lisätiedot

Uudet EU-asetukset. EUR-Lexin tarkennetun haun käyttöohje

Uudet EU-asetukset. EUR-Lexin tarkennetun haun käyttöohje Uudet EU-asetukset EUR-Lexin tarkennetun haun käyttöohje Aloitus Mene EUR-Lex-sivustolle: http://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=fi. Valitse (tarvittaessa) vaakasuorasta valikosta "Etusivu" ja siirry

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

Tiedonhaku ja varaaminen

Tiedonhaku ja varaaminen Tiedonhaku ja varaaminen Kyytin verkkokirjasto kyyti.finna.fi 20.11.2018 Tiedonhaku Kirjoita hakukenttään teoksen nimi, tekijä, aihe tai muita asiaan liittyviä hakusanoja. Tarvittaessa katkaise hakusana

Lisätiedot

1. PIKAHAKU ELI HAE TEOSTA, TEKIJÄÄ TAI ASIASANAA

1. PIKAHAKU ELI HAE TEOSTA, TEKIJÄÄ TAI ASIASANAA 1 HAKU LASTU-VERKKOKIRJASTOSTA Voit hakea aineistoa kaikkien Päijät-Hämeen yleisten kirjastojen aineistotietokannoista. Varauksia voit tehdä niiden kirjastojen aineistoihin, joihin sinulla on asiakkuus.

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

HAKU LASTU-VERKKOKIRJASTOSTA LASTU-verkkokirjastosta voi toistaiseksi hakea vain Lahden aineistotietokannasta.

HAKU LASTU-VERKKOKIRJASTOSTA LASTU-verkkokirjastosta voi toistaiseksi hakea vain Lahden aineistotietokannasta. 1 HAKU LASTU-VERKKOKIRJASTOSTA LASTU-verkkokirjastosta voi toistaiseksi hakea vain Lahden aineistotietokannasta. 1. PIKAHAKU ELI HAE TEOSTA, TEKIJÄÄ TAI ASIASANAA - Pikahaku sijaitsee sivuston oikeassa

Lisätiedot

Kulttuuriympäristön tietojärjestelmän käyttöohje Extranet - palvelu

Kulttuuriympäristön tietojärjestelmän käyttöohje Extranet - palvelu 1/6 Kulttuuriympäristön tietojärjestelmän käyttöohje Extranet - palvelu Järjestelmään kirjautuminen Kulttuuriympäristön tietojärjestelmä löytyy internetistä osoitteesta https://www.museoverkko.fi. Sivut

Lisätiedot

Lappeenrannan tiedekirjasto Nelli-tiedonhakuportaalin käyttöopas

Lappeenrannan tiedekirjasto Nelli-tiedonhakuportaalin käyttöopas 1 Lappeenrannan tiedekirjasto Nelli-tiedonhakuportaalin käyttöopas Lappeenrannan teknillisen yliopiston Nelli-tiedonhakuportaali on väline elektronisten aineistojen tiedonhakuun ja - hallintaan. Nelli-tiedonhakuportaali

Lisätiedot

Chemical Abstracts - SciFinder Scholar

Chemical Abstracts - SciFinder Scholar Chemical Abstracts - SciFinder Scholar 1 SciFinderia käytetään erikseen ladattavan käyttöliittymäohjelmiston kautta. Käytön aloitus edellyttää asiakasohjelman lataamista kullekin työasemalle, josta tietokantaa

Lisätiedot

Tietojen haku ja raportit

Tietojen haku ja raportit 1(6) Tietojen haku ja raportit Lista- ja Raportti-sivulla on mahdollisuus selata tietokannassa olevia tapahtumia ja poimia tarkasteluun tietyntyyppiset tapahtumat. Käytössä on joukko ehtoja (suodattimia/filttereitä),

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

Vinkkejä musiikin tiedonhakuun OUTI-verkkokirjastossa

Vinkkejä musiikin tiedonhakuun OUTI-verkkokirjastossa Vinkkejä musiikin tiedonhakuun OUTI-verkkokirjastossa Katja Pietilä / Musiikkiosasto 23.9.2017 Sisältö Verkkokirjaston aloitussivu Tarkan haun aloitussivu Hakutuloksen lukeminen Kokonaisten julkaisujen

Lisätiedot

Ohje internetkarttapalveluun

Ohje internetkarttapalveluun Ohje internetkarttapalveluun Kartalla liikkuminen Liiku kartalla käyttäen hiirtä, karttaikkunan zoomauspainikkeita tai pikavalikkotoimintoja. 1. Näkymän liikuttaminen: Liikuta karttaa hiirellä raahaamalla.

Lisätiedot

Purentafysiologinen status

Purentafysiologinen status Purentafysiologinen status 2015 2 / 6 SISÄLLYSLUETTELO 1. PURENTAFYSIOLOGINEN STATUS... 3 1.1. PURENFYSIOLOGINEN STATUS IKKUNA... 4 2. HAVAINTOJEN JA MITTAUSTULOSTEN MERKITSEMINEN... 5 2.1. HAVAINNON MERKITSEMINEN...

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

Porin tiedekirjasto ja TTY:n verkkoaineistot

Porin tiedekirjasto ja TTY:n verkkoaineistot Porin tiedekirjasto ja TTY:n verkkoaineistot www.tut.fi/kirjasto/pori kirjasto-pori@tut.fi 040 826 2780 Sisältö: Porin tiedekirjaston kotisivu Porin tiedekirjaston aineiston haku Tutcattietokannasta (ja

Lisätiedot

Rovaniemen mediapankin käyttöohje

Rovaniemen mediapankin käyttöohje 1 Rovaniemen mediapankin käyttöohje Sisältö Aineistopankin yleisnäkymä... 1 Pikaohje... 2 Kuvaan liittyvät toiminnot... 2 Kuvien järjestäminen näkymässä... 3 Kuvien hakeminen... 3 Kuvien laajennettu haku...

Lisätiedot

KIRJAUTUMINEN JÄRJESTELMÄÄN ALOITUSSIVU. OMAT ASETUKSET Salasanan vaihto. VITANet KÄYTTÄJÄOPAS. Avaa VITANet osoitteessa https://vitanet.vita.

KIRJAUTUMINEN JÄRJESTELMÄÄN ALOITUSSIVU. OMAT ASETUKSET Salasanan vaihto. VITANet KÄYTTÄJÄOPAS. Avaa VITANet osoitteessa https://vitanet.vita. KIRJAUTUMINEN JÄRJESTELMÄÄN Avaa VITANet osoitteessa https://vitanet.vita.fi Kirjaudu sisään saamillasi käyttäjäkohtaisilla tunnuksilla. Käyttäjätunnus: xxxxxxx Salasana: xxxxxxxx Asiakas: esim. VITALA

Lisätiedot

Tiedonhaku kliinisessä potilastyössä tietokannat lääkärin käytössä

Tiedonhaku kliinisessä potilastyössä tietokannat lääkärin käytössä Tiedonhaku kliinisessä potilastyössä tietokannat lääkärin käytössä Kalle Romanov, dos 17.1.2013 Keskeiset tietokannat kliinisessä tiedonhaussa Terveysportti: 300 tietokantaa Lääkärin tietokannat Lääkkeet

Lisätiedot

NELLI PORTAALIN KÄYTTÖOPAS

NELLI PORTAALIN KÄYTTÖOPAS 1 (13) NELLI PORTAALIN KÄYTTÖOPAS Nelli tiedonhakuportaalissa voit käyttää PKAMKin kirjasto ja tietopalvelun tarjoamia tietokantoja ja verkkoaineistoja, mm. verkkolehtiä, e kirjoja ja sanakirjoja. Mukana

Lisätiedot

NELLI Kansallinen tiedonhakujärjestelmä

NELLI Kansallinen tiedonhakujärjestelmä NELLI Kansallinen tiedonhakujärjestelmä Nelli on väline tiedonhakuun ja -hallintaan Nelli kokoaa kirjaston elektroniset tiedonlähteet yhteen paikkaan Eri alojen tietokannat Elektroniset lehdet Kokoelmatietokannat

Lisätiedot

Tiedonhaku. Esim. kymenlaakso muutosjohtami* Laila Hirvisaari Tuntematon sotilas Ruksi tyhjentää hakukentän.

Tiedonhaku. Esim. kymenlaakso muutosjohtami* Laila Hirvisaari Tuntematon sotilas Ruksi tyhjentää hakukentän. Tiedonhaku Kirjoita hakukenttään teoksen nimi, tekijä, aihe tai muita asiaan liittyviä hakusanoja. Tarvittaessa katkaise hakusana tähdellä *. Tällöin haku löytää kaikki niin alkavat sanat. Esim. hakusana

Lisätiedot

Lääkärin Terveyskansio Lähettävän lääkärin ohje

Lääkärin Terveyskansio Lähettävän lääkärin ohje Lääkärin Terveyskansio Lähettävän lääkärin ohje Versio 1.0 / Cityterveys Oy Sisällysluettelo 1. Sisäänkirjautuminen... 3 1.1 Käyttäjätunnus ja salasana... 3 1.2 Kirjautuminen... 3 2. Lähetteen teko...

Lisätiedot

zotero www.zotero.org

zotero www.zotero.org zotero www.zotero.org Viitteidenhallintajärjestelmä Zotero toimii Firefox-selaimessa. Muita ilmaisia viitteidenhallintajärjestelmiä ovat esimerkiksi EndNote ja Mendeley. Näissä ohjeissa on kuvataan Zoteron

Lisätiedot

Tiedonlähteille NELLIn kautta -

Tiedonlähteille NELLIn kautta - 28.8.2009 1 Tiedonlähteille NELLIn kautta - www.nelliportaali.fi/jy NELLI-portaali on tiedonhakujärjestelmä, joka tarjoaa pääsyn Jyväskylän yliopistossa käytettävissä oleviin sähköisiin aineistoihin kuten

Lisätiedot

Monihaku ja sähköiset aineistot tutuksi. Jyväskylän kaupunginkirjaston tiedonhaun koulutus

Monihaku ja sähköiset aineistot tutuksi. Jyväskylän kaupunginkirjaston tiedonhaun koulutus Monihaku ja sähköiset aineistot tutuksi Jyväskylän kaupunginkirjaston tiedonhaun koulutus Miksi monihaku? Sähköistä aineistoa valtavat määrät Laadukasta ja ei-niin-laadukasta Ilmaista ja maksullista Monihakuun

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Tiedonhaku: miten löytää näyttöön perustuva tieto massasta. 3.12.2009 Leena Lodenius

Tiedonhaku: miten löytää näyttöön perustuva tieto massasta. 3.12.2009 Leena Lodenius Tiedonhaku: miten löytää näyttöön perustuva tieto massasta 3.12.2009 Leena Lodenius 1 Tutkimusnäytön hierarkia Näytön taso Korkein Systemaattinen katsaus ja Meta-analyysi Satunnaistettu kontrolloitu kliininen

Lisätiedot

TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO

TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO Timmi Software Oy Pikaopas 1(12) TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO Tämä dokumentti on pikaopas Timmi-tilavarausohjelmiston ominaisuuksien testausta varten. Pikaohjeen merkinnät Pikaohjeessa käytetään seuraavia

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

PIKAOHJE Web of Science tietokantojen käyttöön

PIKAOHJE Web of Science tietokantojen käyttöön PIKAOHJE Web of Science tietokantojen käyttöön SCIENCE CITATION INDEX Monitieteinen tietokanta, joka sisältää biologian, lääketieteen ja psykiatrian alalta n. 7100 lehteä SOCIAL SCIENCES CITATION INDEX

Lisätiedot

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje RATKI RATKI 1.0 Käyttäjän ohje Ohje 0.5 Luottamuksellinen Vastuuhenkilö Petri Ahola Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1. Kuvaus... 3 1.2. Esitiedot... 3 1.3. RATKIn käyttöoikeuksien hankinta... 3 1.4.

Lisätiedot

Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE. Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen

Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE. Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen 1. Verkko-osoite: http://moodle.metropolia.fi 2. Kirjautuminen: omat verkkotunnukset 3. Oma Moodlessa näkyvät

Lisätiedot

Ilmiöprojektin tiedonhankinta

Ilmiöprojektin tiedonhankinta Ilmiöprojektin tiedonhankinta Aiheena suomalaiset kirjailijat Lyseon 9d ja 9e Joulukuu 2017 Mikkelin kaupunginkirjasto s. 1 Tervetuloa kirjastotunnille! Avaa sivu https://oppilaidenkirjastopolku.wordpress.com/

Lisätiedot

Digi.kansalliskirjasto.fi:n käyttöohje

Digi.kansalliskirjasto.fi:n käyttöohje Digi.kansalliskirjasto.fi:n käyttöohje Digi.kansalliskirjasto.fi:n käyttöohje Kansalliskirjasto / Digitointi- ja konservointikeskus Uusittu 14.9.2016 Digi.kansalliskirjasto.fi - Pääsivu Etusivu Sivustokartta

Lisätiedot

EeNet materiaalit ohje

EeNet materiaalit ohje EeNet materiaalit ohje EeNetin materiaaleissa voidaan ladata ja jakaa materiaaleja sekä katsoa ja keskustella materiaaleista. Materiaalit voivat olla teksti-, kuva tai videotiedostoja. Videoihin voidaan

Lisätiedot

Kipan AC huone on pääsääntöisesti auki ja opiskelijoiden vapaasti käytettävissä.

Kipan AC huone on pääsääntöisesti auki ja opiskelijoiden vapaasti käytettävissä. AC-YHTEYDEN KÄYTTÖ AC on internet-selaimella käytettävä verkkokokousympäristö, jossa voidaan näyttää esityksiä, pitää luentoja, esittää videotallenteita ja kirjoittaa reaaliaikaisesti. AC:n käyttö ei vaadi

Lisätiedot

Ilmiöprojektin tiedonhankinta

Ilmiöprojektin tiedonhankinta Ilmiöprojektin tiedonhankinta Aiheena Euroopan unioni Urheilupuiston 9b 10.5.2017 Mikkelin kaupunginkirjasto s. 1 Tervetuloa kirjastotunnille! Avaa sivu https://oppilaidenkirjastopolku.wordpress.com/ Viimeisimmät

Lisätiedot

Porin tiedekirjasto ja TTY:n verkkoaineistot

Porin tiedekirjasto ja TTY:n verkkoaineistot Porin tiedekirjasto ja TTY:n verkkoaineistot www.tut.fi/kirjasto/pori kirjasto-pori@tut.fi 040 826 2780 Sisältö: Porin tiedekirjaston kotisivu Porin tiedekirjaston aineiston haku Tutcattietokannasta (ja

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Sisällysluettelo. Huom! Tämä käyttöohje koskee seuraavia verkkokirjoja ja verkkopalveluja:

KÄYTTÖOHJE. Sisällysluettelo. Huom! Tämä käyttöohje koskee seuraavia verkkokirjoja ja verkkopalveluja: KÄYTTÖOHJE Huom! Tämä käyttöohje koskee seuraavia verkkokirjoja ja verkkopalveluja: Askinet, Asunto-osakeyhtiölaki Kommentaari, Isännöitsijän käsikirja 2015, Kiinteistöalan lakikirja, Kiinteistönhoidon

Lisätiedot

1.1 Sisäänkirjautuminen ST-Akatemia Online -palveluun kirjaudutaan -osoitteen kautta.

1.1 Sisäänkirjautuminen ST-Akatemia Online -palveluun kirjaudutaan  -osoitteen kautta. Sisällysluettelo ST-Akatemia Online -palvelun käyttöohjeet... 2 1. Kirjautuminen... 2 1.1 Sisäänkirjautuminen... 2 1.2 Uloskirjautuminen... 2 2. Julkaisujen lukeminen... 2 2.1 Julkaisuista palaaminen palvelun

Lisätiedot

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Microsoft Lync 2013 Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Microsoft Lync 2013 Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi ja Sirpa Kemppainen

Lisätiedot

Lumme-verkkokirjaston tiedonhaun opas Pieksämäen kaupunginkirjasto

Lumme-verkkokirjaston tiedonhaun opas Pieksämäen kaupunginkirjasto Lumme-verkkokirjaston tiedonhaun opas Pieksämäen kaupunginkirjasto Tervetuloa Lumme-kirjastojen verkkokirjastoon! Ilman kirjautumista voit selata aineistotietokantaa tarkistaa onko teos hyllyssä vai lainassa

Lisätiedot

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 1 (TaY Pori syksy 2014)

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 1 (TaY Pori syksy 2014) TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 1 (TaY Pori syksy 2014) Tärkeimmät kotimaiset hakupalvelut Porin tiedekirjaston kotisivut (kerrataan pikaisesti) Porin tiedekirjaston painettu aineisto Tutcatista:

Lisätiedot

Tervetuloa käyttämään ehopsia

Tervetuloa käyttämään ehopsia Tervetuloa käyttämään ehopsia Sisällys: Uuden ehops-pohjan luominen (opettaja)... ehops-pohjan jakaminen opiskelijoille (opettaja)... Opiskelijan jakaman ehopsin etsiminen (opettaja)... Opiskelijan jakaman

Lisätiedot

Lääketieteen tietokannat ja OVID

Lääketieteen tietokannat ja OVID Lääketieteen tietokannat ja OVID 200100 Terkon kautta Medline on käytössä mm. opiskelu- ja tutkimuskäyttöön tiedekunnassa, se on myös sairaalakäytössä HUS:ssa yms. Käyttöliittymä on nimeltään OVID ja se

Lisätiedot

HP Media -kaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas

HP Media -kaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas HP Media -kaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows ja Windows Vista ovat Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimiä tavaramerkkejä.

Lisätiedot

Asko Ikävalko, k0201291 22.2.2004 TP02S-D. Ohjelmointi (C-kieli) Projektityö. Työn valvoja: Olli Hämäläinen

Asko Ikävalko, k0201291 22.2.2004 TP02S-D. Ohjelmointi (C-kieli) Projektityö. Työn valvoja: Olli Hämäläinen Asko Ikävalko, k0201291 22.2.2004 TP02S-D Ohjelmointi (C-kieli) Projektityö Työn valvoja: Olli Hämäläinen Asko Ikävalko LOPPURAPORTTI 1(11) Ratkaisun kuvaus Käytetyt tiedostot Tietuerakenteet Onnistuin

Lisätiedot

Lukkarikone Pikaohjeet v. 1.0

Lukkarikone Pikaohjeet v. 1.0 Lukkarikone Pikaohjeet v. 1.0 Huom! Lukkarikone toimii oikein vain jos koulutusohjelmasi ylläpitää lukujärjestystietoja Metropolian tilanvarausjärjestelmässä (tvj.metropolia.fi). Käyttöperiaate Lukkarikone

Lisätiedot

Opetustapahtumien hakeminen (Hae - Opetustapahtuma)

Opetustapahtumien hakeminen (Hae - Opetustapahtuma) Helsingin yliopisto WinOodi Sivu 1/5 Opetustapahtumien hakeminen (Hae - Opetustapahtuma) Opetustapahtumien hakua tarvitaan sekä opetustapahtumien käsittelyssä että raporttien tulostamisessa. Ohjeessa käsitellään

Lisätiedot

ASIO-OHJE HENKILÖSTÖLLE. www.laurea.fi

ASIO-OHJE HENKILÖSTÖLLE. www.laurea.fi ASIO-OHJE HENKILÖSTÖLLE www.laurea.fi ASIOssa henkilöstö voi: Varata tiloja mistä tahansa Laurean kampukselta Tarkastella omaa opetusaikataulua ja opetukselle varattuja tiloja kalenterinäkymässä Saada

Lisätiedot

CV-kannan käyttöohje 2017

CV-kannan käyttöohje 2017 Sisällysluettelo 1. Sisäänkirjautuminen... 2 a) Sinulle lähetetään käyttäjätunnus ja salasana Monsterilta... 2 b) Sinulla ei ole vielä tunnuksia Monsterin työnantajat sivulle... 3 Turvakysymykset... 3

Lisätiedot

EXTRA 2.0 LABORATORIOTUTKIMUSTEN TILAUSJÄRJESTELMÄ TIETOVERKOSSA KÄYTTÄJÄOPAS

EXTRA 2.0 LABORATORIOTUTKIMUSTEN TILAUSJÄRJESTELMÄ TIETOVERKOSSA KÄYTTÄJÄOPAS Sivu 1/13 EXTRA 2.0 LABORATORIOTUTKIMUSTEN TILAUSJÄRJESTELMÄ TIETOVERKOSSA KÄYTTÄJÄOPAS JOHDANTO: Tässä dokumentissa käydään läpi Extra 2.0 -laboratoriotutkimusten tilausjärjestelmän toiminta. Järjestelmän

Lisätiedot

Verkkoposti selkokielellä

Verkkoposti selkokielellä Petri Ilmonen Verkkoposti selkokielellä Tekijä ja Oppimateriaalikeskus Opike, FAIDD, 2009 Selkokielinen käsikirjoitus: Petri Ilmonen Selkokielen tarkistus: Ari Sainio Kustannustoimitus: Petri Ilmonen Kansikuva

Lisätiedot

Kemikaalitieto yhdestä palvelusta

Kemikaalitieto yhdestä palvelusta Kemikaalitieto yhdestä palvelusta Minna Valtavaara Kemikaali-ilmoituksen teko- ohjeistus Kirjautuminen Ota käyttöön Suomi.fi tunnistautuminen ja valtuutukset Katso erilliset ohjeet suomi.fi tunnistautumiseen

Lisätiedot

Kirjastoinfo TaY Pori Porin tiedekirjasto

Kirjastoinfo TaY Pori Porin tiedekirjasto Kirjastoinfo TaY Pori Porin tiedekirjasto www.tut.fi/kirjasto/pori kirjasto-pori@tut.fi 040 826 2780 Kalvot www-sivuilla: Porin tiedekirjasto > Koulutus Sisältö: Porin tiedekirjaston kotisivu www.tut.fi/kirjasto/pori

Lisätiedot

Pääluvun tekstin jälkeen tuleva alaotsikko erotetaan kahdella (2) enterin painalluksella,väliin jää siis yksi tyhjä rivi.

Pääluvun tekstin jälkeen tuleva alaotsikko erotetaan kahdella (2) enterin painalluksella,väliin jää siis yksi tyhjä rivi. KIRJALLISEN TYÖN ULKOASU JA LÄHTEIDEN MERKITSEMINEN Tämä ohje on tehty käytettäväksi kasvatustieteiden tiedekunnan opinnoissa tehtäviin kirjallisiin töihin. Töiden ohjaajilla voi kuitenkin olla omia toivomuksiaan

Lisätiedot

Avaa sovellus (PERUSAURORA)

Avaa sovellus (PERUSAURORA) 23.12.2010. Päivitetty 12.01.2011. Täydennetty 01.02.2011 Kaarina Karjalainen 1 Tehdyn numeron kopioiminen omalle osastolle Tämä on ohje numeroiden kopioimista varattaville/lainattaville lehdille. Pääsääntönä

Lisätiedot

Hakusanan tarkkuus ja tähtikäsky tähtikäskyä tähtikäskyä

Hakusanan tarkkuus ja tähtikäsky tähtikäskyä tähtikäskyä Lantmännen Unibake Kuvapankin käyttöohje Lantmännenin kuvapankki on yhteinen alusta kaikille Unibaken alle kuuluville maille, joten sieltä löytyy kuvia sekä Unibake Suomelta että muilta mailta. Muiden

Lisätiedot

Web of ScienceTM Core Collection (1987-present)

Web of ScienceTM Core Collection (1987-present) Tampereen yliopiston kirjasto 2014 Web of ScienceTM Core Collection (1987-present) Science Citation Index Expanded (1987-present): Monitieteinen tietokanta, joka sisältää 8,500 tieteellistä lehteä luonnontieteiden,

Lisätiedot

Opetustapahtumien hakeminen (Hae - Opetustapahtuma)

Opetustapahtumien hakeminen (Hae - Opetustapahtuma) Helsingin yliopisto WinOodi 1 (5) Opetustapahtumien hakeminen (Hae - Opetustapahtuma) Opetustapahtumien hakua tarvitaan sekä opetustapahtumien käsittelyssä että raporttien tulostamisessa. Ohjeessa käsitellään

Lisätiedot

Ohjeita uuden Sikavan käyttöön lääkekirjanpidossa

Ohjeita uuden Sikavan käyttöön lääkekirjanpidossa Ohjeita uuden Sikavan käyttöön lääkekirjanpidossa Taustaa Lääkelainsäädännön eläinlääkintään liittyvät lait ja asetukset muuttuivat vuonna 2014. Eläinlääkärillä on mahdollisuus luovuttaa lääkkeitä varalle

Lisätiedot

Oma kartta Google Maps -palveluun

Oma kartta Google Maps -palveluun TAMPERE 1 (6) Oma kartta Google Maps -palveluun Google Maps palveluun on mahdollista luoda karttoja omilla paikkamerkeillä. Tilin luonti Google-palveluihin Tehdäksesi karttoja omilla paikkamerkinnöillä,

Lisätiedot

Jos haluat uuden Share-työkalun, valitse Pods -> Share -> Add New Share tai jos sinulla on jo auki Share-työkalu, näyttää se tältä:

Jos haluat uuden Share-työkalun, valitse Pods -> Share -> Add New Share tai jos sinulla on jo auki Share-työkalu, näyttää se tältä: Share-työkalu Share-työkalulla voit jakaa Connect-huoneessa tietokoneesi näyttöä, koneellasi auki olevia sovelluksia tai valkotaulun, johon voi piirtää tai kirjoittaa. Jos haluat uuden Share-työkalun,

Lisätiedot

Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen.

Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen. 1 / 50 1. Etusivu Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen. Virtuaali hakemistoihin voi tuoda tiedostoja tietokoneelta tai luoda niitä tällä

Lisätiedot

4.3 HOITOON LIITTYVIEN INFEKTIOIDEN SEURANTA

4.3 HOITOON LIITTYVIEN INFEKTIOIDEN SEURANTA 4.3 HOITOON LIITTYVIEN INFEKTIOIDEN SEURANTA 1.3.2018 Tartuntatautilain (1.3.2017) mukaan hoitoon liittyvällä infektiolla (HLI) tarkoitetaan terveyden- ja sosiaalihuollon toimintayksikössä toteutetun tutkimuksen

Lisätiedot

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Taulukon valinta Valitse vasemmalta kansioita, kunnes saat taulukkoluettelon näkyviin. Jos etsit tietoa jostain tietystä aiheesta, voit

Lisätiedot

Tiedonhaku korkeakouluopinnoissa

Tiedonhaku korkeakouluopinnoissa Kun Google ei riitä Tiedonhaku korkeakouluopinnoissa Googlesta tiedon ja julkaisujen saatavuus parantunut hyvä paikantamaan jo tiedettyä lähdettä tulosten relevanssilajittelu tiedon laatu ja taso vaihtelevat

Lisätiedot

Fingridin säätösähkötarjousohje. Vaksin käyttöohjeet 20.5.2015

Fingridin säätösähkötarjousohje. Vaksin käyttöohjeet 20.5.2015 Fingridin säätösähkötarjousohje Vaksin käyttöohjeet 20.5.2015 Yleistä Tämän ohjeen mukaisesti osapuoli voi jättää säätötarjouksia Fingridin ylläpitämille säätösähkömarkkinoille Osapuolella tulee olla säätösähkömarkkinoille

Lisätiedot

Iltalehti Kauppalehti Aamulehti Lapin Kansa Satakunnan Kansa Kainuun Sanomat Pohjolan Sanomat

Iltalehti Kauppalehti Aamulehti Lapin Kansa Satakunnan Kansa Kainuun Sanomat Pohjolan Sanomat Media-arkisto Suomen Media-arkisto on sähköinen lehtien sisältöpankki. Saat yhdellä haulla selville, mitä sinua kiinnostavasta aiheesta, henkilöstä tai organisaatiosta eri aikoina on julkaistu maakunta-,

Lisätiedot