RAJAPINTATYÖRYHMÄN LOPPURAPORTTI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "RAJAPINTATYÖRYHMÄN LOPPURAPORTTI 18.5.2016"

Transkriptio

1 RAJAPINTATYÖRYHMÄN LOPPURAPORTTI Työryhmä: Hannele Mikkanen pj. Katriina Päivinen siht. Jari Horttanainen Olli Kauppinen Annu Ahonen Teuvo Räsänen Annamari Savela

2 JOHDANTO: Sosiaali- ja terveyspalveluiden, Siun soten- kuntayhtymä perustettiin kuntien valtuustoissa lokakuussa Tämä antoi lähtölaukauksen peruskunnissa tapahtuvaan uudenlaiseen organisoitumiseen. Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin ja kuntapalvelutuotannon väliin jää yhteistä toiminta-aluetta ns. rajapintoja / yhdyspintoja. Kuntien edustajista koottu koordinaatiotyöryhmä nimesi marraskuussa 2015 rajapintatyöryhmän jäsenet. Työryhmä muodostui seuraavista henkilöistä: Puheenjohtajaksi nimettiin Hannele Mikkanen, sihteeriksi Katriina Päivinen, muut työryhmän jäsenet olivat Jari Horttanainen, Olli Kauppinen, Annu Ahonen, Teuvo Räsänen ja Annamari Savela. Työryhmän kokouksissa oli mukana eri teemojen mukaan eri alojen asiantuntijoita. Rajapintatyöryhmän toimeksiantona oli selkeyttää toimintatavat, jotka kohdistuvat eri teemojen hallinto- ja asiakasprosesseihin. Työryhmän tavoitteeksi tuli antaa yksinkertainen malli ad. 4/2016, miten kuntaan jäävät ja soten liittymäpintaan yhteisesti tehtävät työt tulevat huomioonotetuksi ja tehtäväksi uuden kuntayhtymän aloittaessa. Rajapintatyöryhmä antaa tähänastisista havainnoistaan, selvityksistään ja johtopäätöksistään yhteen koostetut esitykset Siun sotelle ja Siun sote kunnille. Esitykset ovat suosituksia, jotka toivotaan toimivan yhteisenä mallipohjina kaikille, huomioiden kuntien erilaisuudet ja toimintatavat. Rajapintatyöryhmä käsitteli alla olevien teemojen mukaan aiheita, joilla katsottiin olevan selkeä yhteys sekä kunnan perustoimijoiden että Siun soten tuottamien palveluiden yhteistyön onnistumiseksi. Teemat ovat hyvinvointi, työllisyys, lapset ja nuoret, maahanmuuttajat, erityisasuminen, erilaiset kumppanuussopimukset- ja avustukset sekä logistiikka ja paikallinen neuvottelukunta.

3 SUOSITUKSET/EHDOTUKSET 1. HYVINVOINTI - Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kuuluu kunnille. - Hyvinvointityön asema on huomioitava kunnan organisaatiossa strategisesti, toimielin- ja johtamisjärjestelmässä - Kunnilla on käytössään sähköinen hyvinvointikertomus, jossa tavoitteet ja indikaattorit ovat kuntakohtaisia (ei sote kohtaisia). - Paikallisten tavoitteiden tulee olla linjassaan maakunnallisten hyvinvointitavoitteiden kanssa, joten Siun soten tulee myös toimia näiden tavoitteiden mukaisesti. - Siun sote nimeää edustajansa jokaisen kunnan hyvinvointityöryhmään. Edustajalla / edustajilla tulee olla mandaatti suhteessa laaja-alaiseen sote-tuotantoon jokaisen kunnan alueella. - Kunta nimeää hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä vastaavan henkilön, mielellään kuntajohtoryhmästä tai keskushallinnosta, jolla on vetovastuu ja riittävä mandaatti hyvinvointityöryhmän koollekutsumisesta, sähköisen hyvinvointikertomuksen ylläpidosta, koordinoinnista ja yhteistyöstä. Tämä henkilö voi olla myös kuntien yhteinen työntekijä (esimerkiksi hyvinvointikoordinaattori). - Jatkotoimenpiteenä ehdotetaan Maakuntaliiton tulevaisuus rahastosta haettavaksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen hankerahoitusta kuntien hyvinvointityön koordinoinnin tueksi. Konkreettisesti tämä tarkoittaa muun muassa kuntien hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen vastuuhenkilöiden verkostoitumista ja yhteistyön kehittämistä. Hankkeessa tullaan huomioimaan Maakuntaohjelman hyvinvointitavoitteet. Liite: Maakunnallisen hyvinvointityöryhmän hyväksymä ehdotus maakunnallisiksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kärjiksi. Liite 1.

4 2. TYÖLLISYYS - Kunnan tehtävänä on työllisyyden hoitaminen. - Kunta osoittaa työntekijäresurssin työllisyyden hoitoon ja huomioi uudessa organisoitumisessaan työllisyyden johtamisjärjestelmän. - Otetaan käyttöön monialainen kuntajohtoinen toimintamalli. Tämä tarkoittaa monialaista tiimiä, jossa kunnan työnjohdossa työskentelee kunnan ja Siun Soten työntekijöitä. Toimintamalliin kytkeytyy KELA ja TYP. (Liite 2). o Yksilöasianjaosto on Siun sotessa. o Siun soten ammattilaisten antama ammatillinen työaika työllisyyden hoitoon on sotepalveluiden resursseissa. Tähän ei tehdä erillistä sopimusta tai laskutusta palvelun saamiseksi. Tämän hetkinen resursointi kunnittain yksilöidään kesäkuun 2016 loppuun mennessä. Sen pohjalta ratkaistaan kunnittain kuntajohtoinen resurssi ja aktivointitavoitteet. - Työllisyyden muodoista sosiaalinen kuntoutus ja kuntouttava työtoiminta jäävät peruskuntiin, paitsi Joensuussa sosiaalinen kuntoutus jää Siun soteen. - ELY- keskuksesta saatava tulorahoitus kuntouttavasta työtoiminnasta (10,09 /pv) jää kuntaan. Suunnataan toiminnan järjestäjälle. (Siis kunnalle pääsääntöisesti, mutta Joensuun sosiaalisen kuntoutuksen osalta sotelle) - Työllistymiseen liittyviä työpaikkoja tulee merkittävissä määrin järjestää sote-yksiköissä. Näitä ovat muun muassa palkkatuki, oppisopimus, työkokeilu, työllistetyt, kuntouttava työtoiminta, nuorten kesätyöt, työttömien käyttäminen sijaisuuksiin hoitoon, jne. - Kunta maksaa sote-yksiköissä työllistettyjen palkan. Vuosittain päätetään Siun soteen työllistettävien määrän. Tällä varmistetaan työllistymistoimenpiteen toteutuminen. Sovittavaksi jää paikallisesti työntekijöiden rekrytointiprosessi sosiaali- ja terveyspalveluiden yksiköihin. - Sote yksiköihin sijoitettaviin työllistettyihin sovelletaan Siun soten henkilöstöhallinto- ja työhyvinvointikäytäntöjä sekä työnjohtoa (mm. työpaikkakoulutukset, virkistys, retket, työajat ja tauot) eikä kunnan vastaavia. - Haetaan maakunnallista työllisyyden kokeilu- hanketta vuosille Kokeiluhanketta haetaan mennessä yhdessä ELY-TE-Kela-maakunta,yhdistys - sekä kuntatoimijoiden kanssa. Liite: Työllisyydenprosessikuvaus. Liite 2.

5 3. LAPSET JA NUORET - Lakisääteisessä kuntien lasten ja nuorten hyvinvointiohjelmassa sekä hyvinvointikertomuksessa konkretisoidaan kunnan ja Siun soten yhteinen tavoitteisto ja toiminta. - Keskeiset Siun soten ja kuntien yhteiset toiminnan periaatteet o Elämänhallintaa tuetaan suuntaamalla tuki oikea-aikaiseen, varhaiseen puuttumiseen arjen kasvuympäristössä o Tasalaatuinen ja koordinoitu yhteinen lapsen ja nuoren sekä perheen tukiprosessi koko maakunnassa - Kunnan alle kouluikäisten ja peruskoululaisten sekä perheiden palvelut kytketään Siun soten kyseisen alueen lähipalvelut tarjoavaan perhekeskukseen. - Kunnan nuorten palvelut ja ohjaamotoiminta kytketään Siun soten nuorten syrjäytymistä ehkäisevään palvelukokonaisuuteen. - Oppilas- ja opiskelijahuoltolain mukaisen palvelun järjestämisvastuu on kunnalla. Tuotannosta vastuu siirretään kunnalta Siun sotelle. Oppilas- ja opiskelijahuoltoon liittyvät sopimukset siirtyvät Siun sotelle. - Näin ollen Siun soten henkilöstö vastaa yksilökohtaisesta opiskelijahuollosta (5 ) ja velvoitetaan osallistumaan yhteisölliseen opiskelijahuoltoon (4 ) sekä opiskeluhuoltoryhmiin (10 ). - Perustelut: a) selkeys lain toteutusvastuussa ja b) oppilas- ja opiskelijahuollon henkilöstö on keskiössä koulun ja Siun soten yhteistyössä. Siun soten henkilöinä heidän tehtävänsä on varmistaa oikea-aikainen ja varhainen Siun soten moniammatillinen tuki sekä aukoton tiedonsiirto. - Oppilas ja opiskelijahuollon lainsäädännön alla toimivat työntekijät (koulukuraattorit, psykologit ja terveydenhoitajat) siirtyvät Siun soten työntekijöiksi. o Edellä kuvatut edellyttävät, että oppilas- ja opiskelijahuollon henkilöstö edelleen työskentelee kouluilla ja esiopetusta tarjoavissa yksiköissä. Koulutuksen järjestäjä takaa heille asianmukaiset työtilat.

6 4. MAAHANMUUTTAJAT - Joensuun seudun maahanmuuttajapalvelujen kehittämis- ja käynnistämishankkeen (Siltoja rakentamassa) tavoitteena on kuntien vastaanotto- ja alkuvaiheen tukipalvelujen kehittäminen, kotouttamisosaamisen lisääminen ja ylläpitäminen sekä Joensuun seudun maahanmuuttajapalvelujen toimintamallin pilotointi. Hanke on käynnistynyt maaliskuussa 2016 ja sitä rahoittaa Sisäministeriön päätöksellä EU:n turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahasto. Pilotoinnin jälkeen arvioidaan mahdollista toimintamallin laajentamista. - Kiintiöpakolaisten ja pakolaisten kohdalla on luotava sopimuspohjainen malli kuntien ja Siun soten välille suhteessa Siun soten tuottamiin palveluihin ja valtion tukeen. Kunta tekee pakolaisten ja kiintiöpakolaisten vastaanottoa koskevat sopimukset ELY:n kanssa. Kunnan ja Siun soten sopimusmalli valmistellaan vuoden 2016 aikana. - Kotoutumisen edistämisestä annetun lain mukaan kunta vastaa kotouttamisohjelman laatimisesta moniammatillisesti. Kotouttamisohjelma hyväksytään kunnan valtuustossa. Kotouttamisohjelman keskeisenä tarkoituksena on sisältää suunnitelma siitä, miten kunnan yleiset palvelut toteutetaan maahanmuuttajille soveltuvina. 5. LIIKENNE/LOGISTIIKKA - Kuntien kuljetuspalvelut säilytetään alusta pääsääntöisesti ennallaan, ennen kuin toiminnalle saadaan uudet ja toimivat ohjeistukset. - Itä-Suomen logistiikkapalveluista on tehty esiselvitys Selvityksen pohjalta on tehty kehittämisehdotukset mm. SHL-,Vpl, yms. kuljetuksiin. - Matkojenyhdistelykeskus (MYK) on toteuttanut matkojen yhdistelyä: Shl:n, Vpl:n mukaisia kuljetuksia sekä muitakin ryhmäkuljetuksia viiden kunnan alueella ( Liperi, Kontiolahti, Outokumpu, Joensuu, Nurmes). Palvelu on ollut toimivaa ja sitä on jatkossa laajennettava Siun soten alueella. - Työryhmä ehdottaa, että kunnat uudelleen organisoinnin yhteydessä huomioivat ja tunnistavat logistiset palvelut kokonaisuutena ja huomioivat omat kuljetuksensa suhteessa Siun Soten kuljetuksiin, esimerkiksi päiväkodin pyykkikuljetukset ja Siun Soten tehostetun asumisen ruokakuljetukset. Tämä tarkoittaa, että kunnissa on yksi logistiikasta vastaava henkilö. - Jatkotyössä logistisiin järjestelyihin resursoidaan Siun sote kunta rajapinnassa synergiaedut huomioiden. Logistiikan laajentamishanke vuodet Siun soten tulee aloittaa sote-kuljetusten koordinointi ja keskittäminen mahdollisimman pian. Kuljetukset kytkeytyvät tiiviisti kuntien muihin kuljetuksiin. Kuljetusten suunnittelu ja toteutus on tarkoituksenmukaista tulevaisuudessa toteuttaa muualla kuin Siun soten organisaatiossa. - Liikenne- ja logistiikkapalvelut kytkeytyvät tulevaisuudessa maakuntauudistukseen.

7 6. ASUMINEN - Kunta ohjaa kaavoitusta, maankäyttöä ja asumista kunnassa. - Asuminen tarkoittaa tässä yhteydessä eri erityisryhmien asumista: hoitoa- ja hoivaa tarvitsevat vanhukset, kehitysvammaiset, vaikeavammaiset, mielenterveyskuntoutujat, päihdeongelmaiset ja muut psykososiaalista tukea tarvitsevat sekä erityistä tukea tarvitsevat nuoret. - Erityisasumisen kokonaisuutta hallitaan kunnallisella/seudullisella toimeenpano-ohjelmalla, joka laaditaan yhteistyössä kuntien ja Siun soten kanssa. Tämä kokonaisuus liittyy tiiviisti omistajaohjaukseen. - Kunta ja Siun sote voivat tarvittaessa sopia palvelusopimuksessa siitä kuinka kauan kiinteistöä käytetään palvelutuotannossa. - Siun sote selvittää erityisryhmien asumistarpeen ja tuottaa kootusti tiedon asumisen erityispiirteistä kunnille. Yhteistyössä kunnan/seudun kanssa suunnitellaan erityisasumispalveluiden infrastruktuuri eri asumispalveluihin. (Vrt. ei jokaiseen kuntaan esim. päihde- ja mielenterveysasumisyksikköjä) - Tekeillä on selvitys kuntien alueella sijaitsevien erityisasumisyksiköiden nykytilanteesta. - Kunta rakennuttaa ja pääsääntöisesti vuokraa asumisyksiköt. - Siun sote osoittaa vuokralaiset SAS-työryhmien kautta ja järjestää palvelut. Palvelun voi tuottaa myös yhdistys tai yritys. Siun sotessa on tarkoituksenmukaista pohtia alueellisten/seudullisten SAS-työryhmien perustamista. - Asukkaan vuokrausprosessi tulee tehdä samankaltaiseksi eri toimijoiden kanssa. Joensuun kaupungissa on tehty malliesitys vuokrausprosessista ja sitä pilotoidaan keskisuuressa (Liperi) ja pienessä (Valtimo) kunnassa kevään 2016 aikana. Malli tarkentuu pilotointien jälkeen. Kuntien tulee huomioida asumiseen liittyvä asiakkaan vuokrausprosessiin liittyvä resurssi omassa toiminnassaan. - Asumisneuvontaa osana palveluohjausta tulee jatkossa kehittää yhdessä Siun soten ja kuntien kanssa. Liitteet: Toimijoiden roolit. Liite 3. ARA-prosessi. Liite 4.

8 7. AVUSTUKSET / KUMPPANUUSSOPIMUKSET ja JÄSENYYDET - Kunnalla on päävastuu järjestöjen kanssa tehtävistä kumppanuus- ja avustussopimuksista, kolmannen sektorin avustukset, yhteistyösopimukset ja koordinointi on kunnassa. Kunnassa on nimetty yhdistysyhdyshenkilö. - Siun Sote vastaa maakunnallisista ja isoista järjestöjen kehittämishankkeista, joiden substanssi on sosiaali- ja terveyspalvelutuotantoa tukevassa toiminnassa. Näiden hankkeiden tulee tukea suurta osaa maakuntaa. - Itä-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus ry:n kannatusyhdistys (ISO), jäsenyys Siun sotelle, koska yhdistyksen perustehtävä on kehittää sosiaalialan osaamista ja alan asiantuntijapalvelujen saatavuutta. - Maitohygienialiitto, jäsenyys Siun soten ympäristöterveydenhuollolle, koska Pohjois-Karjala on maitomaakunta ja jäsenyyden mahdolliset hyödyt tulevat ympäristöterveydenhuollon yksikölle. - Suomen Sosiaali- ja terveys ry (SOSTE), yhteisöjäsenyys kunnalle/kaupungille. Yhdistyksen tavoitteena on rakentaa sosiaalisen hyvinvoinnin ja terveyden edellytyksiä, ja edistää ihmisten osallistumismahdollisuuksia. Kunta tai kaupunki voi olla Sosten yhteistyöjäsen (ei varsinainen jäsen) Pohjois-Karjalan kunnista Joensuu ja Ilomatsi ovat Sosten yhteistyöjäseniä.

9 8. PAIKALLISTEN NEUVOTTELUKUNTIEN ASEMA, TEHTÄVÄT JA ROOLI - Neuvottelukunnat ovat kuntakohtaisia toimielimiä. - Kunnissa on annettava neuvottelukuntaa koskevat määräykset hallintosäännössä. - Hallintosäännössä määritellään kuntakohtaisesti neuvottelukunnan nimi, jäsenten lukumäärä kunnan osalta ja keskeiset tehtävät, päätösvalta. Kokoonpanossa tulisi huomioida luottamushenkilöiden lisäksi toimialan paikallisten järjestöjen edustus. - Hallintosäännössä määrätään neuvottelukunnan valmistelusta/esittelijästä. - Neuvottelukunta voi mm. o antaa lausuntoja, o tekee mahdollisesti esityksiä kehittämisestä, o käsittelee toimintakatsaukset säännöllisesti, seuraa palvelujen toteutumista, o käsittelee paikallisia toimitilakysymyksiä, sähköisen hyvinvointikertomuksen tavoitteita, seurantaa ja indikaattoreita. o kutsuu harkintansa mukaan kokouksiin asiantuntijoita tai muita tarvittavia toimijoita. - Paikallisen neuvottelukunnan työ ei ole varsinaisesti omistajaohjausta. - Paikallisilla neuvottelukunnilla ei ole päätösvaltaa suhteessa sotepalveluihin. Neuvottelukunnan tehtäviin kuuluu paikallisen asiantuntemuksen tuominen Siun sotelle. Näitä ovat esimerkiksi terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen, lapset ja nuoret, asumispalvelut, työllisyysasiat, maahanmuutto, logistiikka, kumppanuus- ja yhteistyösopimukset, avustukset, paikallinen viestintä. - Neuvottelukuntaan osallistuvat myös Siun soten nimeämät ensisijaisesti paikalliset asiantuntijat, joilla on toimivaltaa. 9. SOTEN RAJAPINTAHENKILÖSTÖ - Kuntatasolla tulee tarkistaa rajapintahenkilöstö ja varmistaa oma toiminta määrittelemällä mahdolliset nykyiset sotehenkilöt, jotka jäävät kuntiin.

10 LIITTEET: Liite 1. Ehdotus maakunnallisiksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kärjiksi

11

12 Liite 2. Työllisyydenprosessikuvaus

13 Liite 3. Toimijoiden roolit Liite 4. ARA-prosessi

Työryhmä on tehnyt teemoittain seuraavat ehdotukset: (loppuraportti kokonaisuudessaan on liitteenä)

Työryhmä on tehnyt teemoittain seuraavat ehdotukset: (loppuraportti kokonaisuudessaan on liitteenä) Kunnanhallitus 99 13.06.2016 Rajapintatyöryhmän loppuraportti 259/00.04.01/2016 KH 13.06.2016 99 Pohjois- Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä (Siun sote) perustettiin kuntien valtuustoissa

Lisätiedot

SIUN SOTEN JA KUNTIEN RAJAPINTATYÖRYHMÄN RAPORTTI JA JATKOTOIMENPITEET

SIUN SOTEN JA KUNTIEN RAJAPINTATYÖRYHMÄN RAPORTTI JA JATKOTOIMENPITEET Kunnanhallitus 128 20.06.2016 SIUN SOTEN JA KUNTIEN RAJAPINTATYÖRYHMÄN RAPORTTI JA JATKOTOIMENPITEET 106/00.01.01/2016 KHALL 20.06.2016 128 Valmistelija: kunnanjohtaja Riitta A. Tilus, Kermanrannantie

Lisätiedot

Kunta-rajapinnasta yhdyspinnaksi. 10.5.2016 Hannele Mikkanen, Siun sote rajapintatyöryhmän pj.

Kunta-rajapinnasta yhdyspinnaksi. 10.5.2016 Hannele Mikkanen, Siun sote rajapintatyöryhmän pj. Kunta-rajapinnasta yhdyspinnaksi 10.5.2016 Hannele Mikkanen, Siun sote rajapintatyöryhmän pj. Rajapinnasta yhdyspinnaksi Tunnistettu aikaisempien sote-yhteistoiminta-alueiden ajoilta rajapinta ; peruskuntaan

Lisätiedot

Siun sote kunta Rajapinta tarkennukset /koordinaatioryhmä.

Siun sote kunta Rajapinta tarkennukset /koordinaatioryhmä. kunta Rajapinta tarkennukset 31.8.2016/koordinaatioryhmä. ssa tehdään uusi malli sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tuottamisesta ja organisoinnista Pohjois-Karjalan ja Heinäveden alueella. Toiminta

Lisätiedot

YHDYSPINNAT JOENSUUN KAUPUNKI - SIUNSOTE. Olli Kauppinen

YHDYSPINNAT JOENSUUN KAUPUNKI - SIUNSOTE. Olli Kauppinen YHDYSPINNAT JOENSUUN KAUPUNKI - SIUNSOTE Olli Kauppinen YHDYSPINNAT JA VASTUUHENKILÖT 1. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Riitta Huurinainen / Katriina Päivinen 2. Työllisyys Sari Lempiäinen / Anne

Lisätiedot

Tulevaisuuden kunta on tekemisen asia! Sini Sallinen

Tulevaisuuden kunta on tekemisen asia! Sini Sallinen Tulevaisuuden kunta on tekemisen asia! 14.9.2016 Sini Sallinen 1 Meidän kunta = Hyvinvoinnin johtaminen = Yhteinen väestö Ł Sote on poistunut työnjohdosta, mutta ei kunnan alueelta! Ł Organisaatiolähtöisestä

Lisätiedot

Kuntien ja Siun soten rajapintatyöryhmän loppuraportti ja jatkotoimenpiteet

Kuntien ja Siun soten rajapintatyöryhmän loppuraportti ja jatkotoimenpiteet Kaupunginhallitus 190 20.06.2016 Kuntien ja Siun soten rajapintatyöryhmän loppuraportti ja jatkotoimenpiteet 139/00.04.01/2014 Kaupunginhallitus 20.06.2016 190 Pohjois- Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen

Lisätiedot

Siun soten ja kunnan yhteistyö kuntalaisten hyvinvoinnin edistämisessä

Siun soten ja kunnan yhteistyö kuntalaisten hyvinvoinnin edistämisessä Siun soten ja kunnan yhteistyö kuntalaisten hyvinvoinnin edistämisessä Kehittämisjohtaja Anu Niemi, Siun sote Työkokous kuntien hyvinvoinnin edistämisen toimijoille Joensuu 19.10.2016 Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

Kuntien ja Siun soten rajapintatyöryhmän loppuraportti ja jatkotoimenpiteet

Kuntien ja Siun soten rajapintatyöryhmän loppuraportti ja jatkotoimenpiteet Kaupunginhallitus 215 06.06.2016 Kuntien ja Siun soten rajapintatyöryhmän loppuraportti ja jatkotoimenpiteet 7994/00.01.01/2016 KH 06.06.2016 215 Pohjois- Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Lisätiedot

Siun sote tapa ajatella, lupa kehittää Kunta-sote -rajapinta Kuntamarkkinat , Pekka Kuosmanen

Siun sote tapa ajatella, lupa kehittää Kunta-sote -rajapinta Kuntamarkkinat , Pekka Kuosmanen Siun sote tapa ajatella, lupa kehittää Kunta-sote -rajapinta Kuntamarkkinat 10.9.2015, Pekka Kuosmanen Pohjois-Karjalan sote-hanke tekee suunnitelman kuntien päätöksentekoa varten siitä, miten alueen sosiaali-

Lisätiedot

Kunnanhallitus Rajapintatyöryhmän loppuraportti 390/ /2016

Kunnanhallitus Rajapintatyöryhmän loppuraportti 390/ /2016 Kunnanhallitus 155 20.06.2016 Rajapintatyöryhmän loppuraportti 390/00.01.02/2016 Khall 20.06.2016 155 Pohjois- Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä (Siun Sote) perustettiin kuntien valtuustoissa

Lisätiedot

YHTEISTYÖLLÄ ENEMMÄN HYVINVOINTIA

YHTEISTYÖLLÄ ENEMMÄN HYVINVOINTIA YHTEISTYÖLLÄ ENEMMÄN HYVINVOINTIA - ikääntyvien hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Hattulassa ja Janakkalassa Minna Heikkilä, Kanta-Hämeen POLKKA -hanke 2009 2011 Oppaan kirjoittaja: Kuvittaja: Tekstintoimittaja:

Lisätiedot

Henkilökuljetukset Siun sotessa

Henkilökuljetukset Siun sotessa Henkilökuljetukset Siun sotessa Liikennejärjestelmäpäivät 2.11.2017 Juha Matti Alanen Logistiikkapäällikkö Mikä on Siun sote? Järjestää julkiset sosiaali ja terveyspalvelut 14 kunnan alueella Pohjois Karjalassa

Lisätiedot

Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu

Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu Pohjois-Karjalan kuntajohtajatilaisuus Pohjois-Karjalan TE toimisto 18.3.2015 TYP toiminnan organisointi: mitä on tehty ja miten tästä eteenpäin? Alustavat

Lisätiedot

Strategian päivitys 2015 2017 - KV 25.5.2015

Strategian päivitys 2015 2017 - KV 25.5.2015 Strategian päivitys 2015 2017 - KV 25.5.2015 Lasten ja nuorten kärkihankkeen toimintamalli (Strategia 2013)-> Hyvinvointiasema sekä nuorten palvelukeskus (Siun)Soten ja kunnan rajapinnassa (Loppuraportti

Lisätiedot

Hyvinvoinnin rakenne Satakunnassa (ehdotus) Piia Astila Hyvinvoinnin asiantuntija, TtM Satakuntaliitto Hytevertaisfoorumi THL 25.4.

Hyvinvoinnin rakenne Satakunnassa (ehdotus) Piia Astila Hyvinvoinnin asiantuntija, TtM Satakuntaliitto Hytevertaisfoorumi THL 25.4. Hyvinvoinnin rakenne Satakunnassa (ehdotus) Piia Astila Hyvinvoinnin asiantuntija, TtM Satakuntaliitto Hytevertaisfoorumi THL 25.4.2018 Satakunnan maakuntauudistuksen tarkennettu toimintasuunnitelma ajalle

Lisätiedot

26 taloussuunnitelman valmisteluohjeet 104 Anomus Leader-hankkeen väliaikaisrahoituksen

26 taloussuunnitelman valmisteluohjeet 104 Anomus Leader-hankkeen väliaikaisrahoituksen LIPERIN KUNTA PÖYTÄKIRJA 7/2016 1 Kunnanhallitus 13.06.2016 Aika 13.06.2016 klo 17:00-19:45 Paikka Terveyskeskus, kokoushuone Taipale Käsitellyt asiat :t 94-107 Kokousasian otsikko Sivu 94 Laillisuus ja

Lisätiedot

Toimintaohjelman kehittämisalueita on yhdeksän:

Toimintaohjelman kehittämisalueita on yhdeksän: Sivistyslautakunta 55 18.05.2016 Joensuun seudun kasvatuksen ja koulutuksen toimintaohjelma 2016-2020 155/20.201/2016 Sivistyslautakunta 18.05.2016 55 Joensuun seudun seitsemän kuntaa, Ilomantsi, Joensuu,

Lisätiedot

MAASEUDUN ARJEN PALVELUVERKOSTO. hankesuunnitelma

MAASEUDUN ARJEN PALVELUVERKOSTO. hankesuunnitelma MAASEUDUN ARJEN PALVELUVERKOSTO hankesuunnitelma Sisällys 1. Tausta... 3 2. Päätavoitteet... 3 3. Toimintasuunnitelma... 4 4. Ohjausryhmä... 5 5. Johtotyhmä... 6 6. Henkilöstö... 6 7. Kustannukset ja rahoitus...

Lisätiedot

Erityisasumisen toimeenpano-ohjelma 2016-2019 Päivitys 8.10.2015

Erityisasumisen toimeenpano-ohjelma 2016-2019 Päivitys 8.10.2015 Erityisasumisen toimeenpano-ohjelma 2016-2019 Päivitys 8.10.2015 Ikääntyvien asumispalvelut Pitkäaikaisen laitoshoidon vähentäminen aloitettiin, kun Senioripihan tehostetun asumispalvelun yksikkö valmistui.

Lisätiedot

SIVISTYSLAUTAKUNNAN LAUSUNTO HALLITUKSEN LINJAUKSISTA ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEIKSI JA SOTE-UUDISTUKSEN ASKELMERKEIKSI

SIVISTYSLAUTAKUNNAN LAUSUNTO HALLITUKSEN LINJAUKSISTA ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEIKSI JA SOTE-UUDISTUKSEN ASKELMERKEIKSI Sivistyslautakunta 5 20.01.2016 SIVISTYSLAUTAKUNNAN LAUSUNTO HALLITUKSEN LINJAUKSISTA ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEIKSI JA SOTE-UUDISTUKSEN ASKELMERKEIKSI SIVLK 20.01.2016 5 Valmistelu ja lisätiedot: koulutusjohtaja

Lisätiedot

23.5.2013 Joensuu Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus. Terveyden edistämisen suunnittelija Kari Hyvärinen

23.5.2013 Joensuu Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus. Terveyden edistämisen suunnittelija Kari Hyvärinen 23.5.2013 Joensuu Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus Terveyden edistämisen suunnittelija Kari Hyvärinen 22.11.2012 Pielisen Karjala 12 kpl JUUKA Ellin kulma Juuan terveyskeskus LIEKSA Honkalampi-säätiö,

Lisätiedot

Lähisuhdeväkivallan ehkäisyn ja puuttumisen toimintamalli

Lähisuhdeväkivallan ehkäisyn ja puuttumisen toimintamalli Lähisuhdeväkivallan ehkäisyn ja puuttumisen toimintamalli Esimerkkinä Keuruu Merja Pihlajasaari 12.5.2016 Merja Pihlajasaari Lähisuhdeväkivalta tarkoittaa perhe-, sukulais-, pari- ja seurustelusuhteissa

Lisätiedot

Mitä vesienhoidon välittäjäorganisaatiolta vaaditaan?

Mitä vesienhoidon välittäjäorganisaatiolta vaaditaan? Mitä vesienhoidon välittäjäorganisaatiolta vaaditaan? Lappajärvi 19.11. 2014 Laura Liuska / VYYHTI-hanke Välittäjäorganisaatio: mikä ja miksi? Vesienhoidossa vapaaehtoisen paikallisen kunnostustoiminnan

Lisätiedot

Miten tästä eteenpäin? Risto Kuronen LT Asiantuntijalääkäri Päijät-Hämeen perusterveydenhuollon yksikkö

Miten tästä eteenpäin? Risto Kuronen LT Asiantuntijalääkäri Päijät-Hämeen perusterveydenhuollon yksikkö Miten tästä eteenpäin? Risto Kuronen LT Asiantuntijalääkäri Päijät-Hämeen perusterveydenhuollon yksikkö Terveydentilaa määrittävät Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmä Keskeistä hyvinvoinnin

Lisätiedot

Talousarvion 2016 laadintaohjeen liite 1. Kuntalainen ja asiakas. Tilaajan eli valtuuston asettama tavoite ja toimenpide

Talousarvion 2016 laadintaohjeen liite 1. Kuntalainen ja asiakas. Tilaajan eli valtuuston asettama tavoite ja toimenpide Hyvinvoiva kuntalainen Ennaltaehkäisevien ja terveyttä edistävien palveluiden kehittäminen Varhaisen puuttumisen resurssien kohdentaminen ja palveluiden kehittäminen poikkihallinnollisesti 1. Liikuntapalveluissa

Lisätiedot

LIITE. JAKE Järjestö- ja kansalaistoiminnan kehittämishanke

LIITE. JAKE Järjestö- ja kansalaistoiminnan kehittämishanke LIITE JAKE Järjestö- ja kansalaistoiminnan kehittämishanke Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 JAKE JÄRJESTÖ- JA KANSALAISTOIMINNAN KEHITTÄMISHANKE JAKE-hanke on Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen,

Lisätiedot

Kajaanin ja Kuhmon Kuntakokeilu-hanke. Henkilöstösihteeri Paula Tokkonen Kainuun työllisyysfoorumi Solidarcity konferenssi 9.10.

Kajaanin ja Kuhmon Kuntakokeilu-hanke. Henkilöstösihteeri Paula Tokkonen Kainuun työllisyysfoorumi Solidarcity konferenssi 9.10. Kajaanin ja Kuhmon Kuntakokeilu-hanke Henkilöstösihteeri Paula Tokkonen Kainuun työllisyysfoorumi Solidarcity konferenssi 9.10.2012 Yleistä kuntakokeilusta Kokeilun tavoitteena on lisätä pitkään työttömänä

Lisätiedot

Hyvinvointikertomus ohjaustyökaluna kunta - sote yhteistyössä

Hyvinvointikertomus ohjaustyökaluna kunta - sote yhteistyössä Hyvinvointikertomus ohjaustyökaluna kunta - sote yhteistyössä Kainuun sote - kunnat / Saara Pikkarainen/ terveyden edistämisen erikoissuunnittelija Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä /Saara

Lisätiedot

Kunnanhallituksen tulosalue

Kunnanhallituksen tulosalue Kunnanhallitus Käyttösuunnitelma 2016 1 Kunnanhallituksen tulosalue Kunnanhallitukseen nähden sitovia ovat vastuualueiden toimintakatteet. Vastuualueet: 1000 Yleishallinto, 1001 Yhteistoiminta, 1002 Elinkeinojen

Lisätiedot

Työllisyyskatsaus ja työllisyyspalveluiden tilannetta

Työllisyyskatsaus ja työllisyyspalveluiden tilannetta Työllisyyskatsaus ja työllisyyspalveluiden tilannetta Työllisyyspalveluiden tekemää arviota VAHVUUDET: -vahvaa metsä ja palveluteollisuutta -suurimat työnantajat Lieksan kaupunki, Pankaboard, toimialana

Lisätiedot

ASUMISPALVELUJEN KOKONAISUUDEN HALLINTA KUNNASSA, ESIMEKKINÄ JOENSUUN KAUPUNKI

ASUMISPALVELUJEN KOKONAISUUDEN HALLINTA KUNNASSA, ESIMEKKINÄ JOENSUUN KAUPUNKI ASUMISPALVELUJEN OONAISUUDEN HALLINTA UNNASSA, ESIMEINÄ JOENSUUN AUPUNI untamarkkinat 9.9.2015. Asumispalvelujen vaihtoehtoja Annamari Savela kehittämispäällikkö Joensuun kaupunki sosiaali- ja terveyspalvelukeskus

Lisätiedot

Uusi Päijät-Häme / maakuntavalmistelu Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen

Uusi Päijät-Häme / maakuntavalmistelu Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Uusi Päijät-Häme / maakuntavalmistelu Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Turvallisuusverkosto 19.4.2018 Susanna Leimio Sosiaalialan osaamiskeskus Verso Taustaa Hyvinvoinnin ja terveyden edistämis (hyte)

Lisätiedot

Hyvinvointijohtaminen Salossa. Marita Päivärinne

Hyvinvointijohtaminen Salossa. Marita Päivärinne Hyvinvointijohtaminen Salossa Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kunnassa Tavoitteita tulevaisuuden kunnan ja maakunnan väliselle yhteistyölle hyvinvoinnin edistämisessä SALON HYVINVOINTIKERTOMUS vuosilta

Lisätiedot

Kelan TYP-toiminta KELA 20.4.2016

Kelan TYP-toiminta KELA 20.4.2016 Kelan TYP-toiminta KELA 20.4.2016 Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu (TYP) Työllistymistä edistävää monialaista yhteispalvelua (TYP) koskeva laki (1369/2014) tuli täysimääräisesti voimaan

Lisätiedot

Lasten ja perheiden palveluiden valmistelu yhteistyössä maakunnan kuntien kesken

Lasten ja perheiden palveluiden valmistelu yhteistyössä maakunnan kuntien kesken Lasten ja perheiden palveluiden valmistelu yhteistyössä maakunnan kuntien kesken Pohjois-Karjalan maakunta, Siun soten kuntayhtymä 17.1.2018 Kuntatalo, Helsinki muutosjohtaja Pekka Kuosmanen ja muutosagentti

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2012

Toimintasuunnitelma 2012 Toimintasuunnitelma 2012 YLEISTÄ Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Socom Oy toimii Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa. Socomin osakkaina on 15 Kaakkois-Suomen kuntaa ja alueen ammattikorkeakoulut

Lisätiedot

PAAVOSTA AUNEEN. Jyväskylä 16.10.2015. Jari Karppinen

PAAVOSTA AUNEEN. Jyväskylä 16.10.2015. Jari Karppinen PAAVOSTA AUNEEN Jyväskylä 16.10.2015 Jari Karppinen PAAVO 2008-2015 Asuntoloista asumisyksiköitä, joissa asuminen perustuu vuokrasopimukseen ja AHVL:ään Noin 2 500 asuntoa tai asuntopaikkaa pitkäaikaisasunnottomille

Lisätiedot

Luonnos. Sote-tuotannon alaryhmä (Luonnos)

Luonnos. Sote-tuotannon alaryhmä (Luonnos) Luonnos Sote-tuotannon alaryhmä 12.1.2017 (Luonnos) Tuotannon alaryhmän tehtävä Lapin Sote-uudistuksen valmistelu Lapin Sotevalmistelun johtoryhmä MOR 2. Sote-tuotanto 3. Sote-TKI 1.1 1. Sotejärjestäminen

Lisätiedot

Työllisyyden kuntakokeilu

Työllisyyden kuntakokeilu Työ- ja toimintakyvyn arvioinnit ja eläkeselvittelyt osana pitkäaikaistyöttömien palveluprosesseja Leena-Kaisa Härkönen Työllisyyden kuntakokeilu Jyväskylä, Jämsä, Muurame Ohjaus- ja kuntoutuspalvelut

Lisätiedot

KOTOUTTAMISTYÖN OSAAMINEN KÄYTTÖÖN POHJOIS-KARJALASSA. Pohjois-Karjalan kuntien maahanmuuttoasioiden toimintamalli 2015-2017

KOTOUTTAMISTYÖN OSAAMINEN KÄYTTÖÖN POHJOIS-KARJALASSA. Pohjois-Karjalan kuntien maahanmuuttoasioiden toimintamalli 2015-2017 KOTOUTTAMISTYÖN OSAAMINEN KÄYTTÖÖN POHJOIS-KARJALASSA Pohjois-Karjalan kuntien maahanmuuttoasioiden toimintamalli 2015-2017 POHJOIS - KARJALA MAAHANMUUTTOALUEENA Yhteensä 13 kuntaa: Joensuu, Kontiolahti,

Lisätiedot

KOHTI UUTTA KUMPPANUUTTA KIIHTELYSVAARAN PITÄJÄSSÄ

KOHTI UUTTA KUMPPANUUTTA KIIHTELYSVAARAN PITÄJÄSSÄ KOHTI UUTTA KUMPPANUUTTA KIIHTELYSVAARAN PITÄJÄSSÄ PED-kumppanuusverkoston aloitusseminaari Kuntaliitto 10.3.2016 Projektisuunnittelija Marja Tiittanen Osuuskunta Viesimo Joensuun kaupungin kasvu kuntaliitosten

Lisätiedot

Kanta-Hämeen Järjestöyhteistyö. Meidän Häme hanke ja Hämeenlinnan seudun järjestöyhteistyö Kanta-Hämeen Alueverkosto

Kanta-Hämeen Järjestöyhteistyö. Meidän Häme hanke ja Hämeenlinnan seudun järjestöyhteistyö Kanta-Hämeen Alueverkosto Kanta-Hämeen Järjestöyhteistyö Meidän Häme hanke ja Hämeenlinnan seudun järjestöyhteistyö Kanta-Hämeen Alueverkosto 21.9.2017 Kanta-Hämeessä Yhdistyksiä 3202, Yhdistysrekisteri, Patentti- ja rekisterihallitus

Lisätiedot

Hoito- ja hoivapalvelujen vaihtoehdot ja järjestäminen kuntaorganisaation näkökulmasta

Hoito- ja hoivapalvelujen vaihtoehdot ja järjestäminen kuntaorganisaation näkökulmasta Hoito- ja hoivapalvelujen vaihtoehdot ja järjestäminen kuntaorganisaation näkökulmasta 10.2.2011 Markku Tervahauta palvelualuejohtaja Kuopion kaupunki ASIAKASVOLYYMI Potentiaaliset asiakkaat (yritykset,

Lisätiedot

Kuntien ja Siun soten rajapintatyöryhmän loppuraportti ja jatkotoimenpiteet

Kuntien ja Siun soten rajapintatyöryhmän loppuraportti ja jatkotoimenpiteet Kaupunginhallitus 224 13.06.2016 Kuntien ja Siun soten rajapintatyöryhmän loppuraportti ja jatkotoimenpiteet 7994/00.01.01/2016 KH 13.06.2016 224 Pohjois- Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Lisätiedot

Sote tukijana ja tekijänä kunnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä

Sote tukijana ja tekijänä kunnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä Sote tukijana ja tekijänä kunnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä Sosiaali- ja terveysjohdon neuvottelupäivät 4.2.2015 Johtaja Taru Koivisto Sosiaali- ja terveysministeriö Hyvinvoinnin ja terveyden

Lisätiedot

Istanbulin sopimuksen toimeenpano Suomessa

Istanbulin sopimuksen toimeenpano Suomessa Istanbulin sopimuksen toimeenpano Suomessa 22.1.2018 Martta October 1 Istanbulin sopimus Euroopan neuvoston yleissopimus naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta

Lisätiedot

Miten me Liperissä teemme tulevaisuutta? Hannele Mikkanen, kunnanjohtaja Liperi

Miten me Liperissä teemme tulevaisuutta? Hannele Mikkanen, kunnanjohtaja Liperi Miten me Liperissä teemme tulevaisuutta? Hannele Mikkanen, kunnanjohtaja Liperi Pohjois-Karjalassa 1. Pohjois-Karjalassa sosiaali- ja terveyspalveluiden; Siun sote:n kuntayhtymän toiminta käynnistyi vuoden

Lisätiedot

MIELEN ASKE Työkokous 29.1.2015. Mielenterveyskuntoutujien asuminen Maankäytön näkökulmia

MIELEN ASKE Työkokous 29.1.2015. Mielenterveyskuntoutujien asuminen Maankäytön näkökulmia MIELEN ASKE Työkokous 29.1.2015 Mielenterveyskuntoutujien asuminen Maankäytön näkökulmia 3.2.2015 Jyväskylä pähkinänkuoressa Jyväskylä on saanut kaupunkioikeudet 22.3.1837, Jyväskylän kaupunki, maalaiskunta

Lisätiedot

PAINOPISTEALUE TAVOITTEET TOIMENPITEET VASTUUTOIMIJAT AIKATAULU MITTARIT

PAINOPISTEALUE TAVOITTEET TOIMENPITEET VASTUUTOIMIJAT AIKATAULU MITTARIT Liite 1: Tavoitteet ja toimenpiteet ehkäisevän päihdetyön ja edistävän mielenterveystyön kehittämiseksi vuosina 2018 2021 PAINOPISTEALUE TAVOITTEET TOIMENPITEET VASTUUTOIMIJAT AIKATAULU MITTARIT 1. EHKÄISEVÄN

Lisätiedot

Hyvän asumisen malleja -kehittämispäivä

Hyvän asumisen malleja -kehittämispäivä Hyvän asumisen malleja -kehittämispäivä 26.11.2015 ryhmätyöosio (3 ryhmää,) Ryhmätöiden ohjeistus, jakaantuminen ryhmiin, työpajatyöskentelyä klo 14.15 Ryhmätöiden purku ja yhteiskeskustelu RYHMÄ 2. PJ.

Lisätiedot

Ihmisiin kohdistuvien vaikutusten arviointi

Ihmisiin kohdistuvien vaikutusten arviointi Ihmisiin kohdistuvien vaikutusten arviointi Vaikutusten ennakkoarviointi kunnallisessa päätöksenteossa info 23.11.2011, Mikkeli Arja Väänänen Hyvinvointikoordinaattori, ma. Mikkelin kaupunki Esityksen

Lisätiedot

Poske Lapin toimintayksikkö ohjausryhmä

Poske Lapin toimintayksikkö ohjausryhmä Poske Lapin toimintayksikkö ohjausryhmä Ajankohtaiset asiat: Järjestämislaki Lapin sote-selvitykset Kasterahoitukset Pohjois-Suomen aluejohtoryhmä 28.2.2014 Kemissä Järjestämislain kommentointi 13.3.2014

Lisätiedot

KOTOLAKI TULEE OLETKO VALMIS? Vanhempi hallitussihteeri Juha-Pekka Suomi

KOTOLAKI TULEE OLETKO VALMIS? Vanhempi hallitussihteeri Juha-Pekka Suomi KOTOLAKI TULEE OLETKO VALMIS? Vanhempi hallitussihteeri Juha-Pekka Suomi Miksi kotolaki uudistetaan? Maakunta-, sosiaali- ja terveydenhuolto- sekä aluekehitys- ja kasvupalvelu-uudistukset vaikuttavat merkittävästi

Lisätiedot

Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu

Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu Pohjois-Karjalan kuntajohtajatilaisuus Pohjois-Karjalan TE toimisto 18.3.2015 TYP toiminnan organisointi: mitä on tehty ja miten tästä eteenpäin? Alustavat

Lisätiedot

Tavoite 1: Ilo elää ihmisissä Kestävää ja uudistuvaa kansalaistoimintaa

Tavoite 1: Ilo elää ihmisissä Kestävää ja uudistuvaa kansalaistoimintaa Miun yhistys toimeenpanosuunnitelma 2015-2017 Pohjois-Karjalan Järjestöasiain neuvottelukunta JANE Käsitelty ja täydennetty JANEn kokouksessa 6.10.2015 (Aikaisemmat vaiheet: JANEn kokouksen 28.8.2015 Learning

Lisätiedot

Mielenterveyskuntoutujien asumisen kehittämishanke 2012 2015. Tuula Tiainen Ympäristöministeriö 2014

Mielenterveyskuntoutujien asumisen kehittämishanke 2012 2015. Tuula Tiainen Ympäristöministeriö 2014 Mielenterveyskuntoutujien asumisen kehittämishanke 2012 2015 Tuula Tiainen Ympäristöministeriö 2014 Mielenterveyskuntoutujat tarvitsevat arkeensa tukea Mielenterveyskuntoutujien asumisen kehittäminen,

Lisätiedot

Alueelliset verkostot ja yhteistyö-teemapaja

Alueelliset verkostot ja yhteistyö-teemapaja Alueelliset verkostot ja yhteistyö-teemapaja Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen alueellisten toimijoiden vertaisfoorumi 9.5.2019 Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen, Pshp Tampereen yliopistollinen sairaala

Lisätiedot

Sosiaaliturvayhdistykset maakuntien järjestöyhteistyötä rakentamassa. Sosiaaliturvayhdistysten perusteet

Sosiaaliturvayhdistykset maakuntien järjestöyhteistyötä rakentamassa. Sosiaaliturvayhdistysten perusteet Sosiaaliturvayhdistykset maakuntien järjestöyhteistyötä rakentamassa Sosiaaliturvayhdistysten perusteet Taustat Sosiaali- ja sosiaali- ja terveysturvayhdistykset ovat maakunnallisia sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

PIRKANMAALLE LAADITAAN KULTTUURIHYVINVOINTISUUNNITELMA!

PIRKANMAALLE LAADITAAN KULTTUURIHYVINVOINTISUUNNITELMA! PIRKANMAALLE LAADITAAN KULTTUURIHYVINVOINTISUUNNITELMA! 31.1.2017 Arttu Haapalainen taiteen ja hyvinvoinnin läänintaiteilija Taiteen edistämiskeskus / Pirkanmaa Soile Vuolle hyvinvointikoordinaattori ja

Lisätiedot

2. Kuntoutusjärjestelmä ennakoivaksi, keskeiseksi osaksi uudistuksia

2. Kuntoutusjärjestelmä ennakoivaksi, keskeiseksi osaksi uudistuksia Kuuleminen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa 14.10.2015 Kuntoutussäätiö Soile Kuitunen, valt.tri, toimitusjohtaja 1. Työhön kuntoutuminen on strateginen valinta Työhön kuntoutuminen on strateginen valinta

Lisätiedot

Toimielimen jäsenet Kämäräinen Matti puheenjohtaja. Meriläinen Jaana. Muukkonen Birgitta. Mannelin Maarita

Toimielimen jäsenet Kämäräinen Matti puheenjohtaja. Meriläinen Jaana. Muukkonen Birgitta. Mannelin Maarita Esityslista 4/2016 1 Kokouskutsu Aika 17.03.2016 kello 09:30 Yhtymähallituksen info klo 8.00-8.45 Ryhmäkokoontumiset klo 8.45-9.30 Paikka talo 7/7. krs kokoushuone, Tikkamäentie 16, 80210 Joensuu (kokous

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13 23.04.2015 Sivu 1 / 1 1682/00.01.02/2013 13 Väliraportti lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman (2013-16) toimeenpanosta ja suunnitelman täydentäminen oppilashuollon osalta (Kh/Kv) Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

Järjestö 2.0 Pohjois-Karjala hanke

Järjestö 2.0 Pohjois-Karjala hanke Järjestö 2.0 Pohjois-Karjala hanke 2017-2020 Itä-Suomen aluetyönverkosto 31.10.2017, Joensuu Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys: painopisteet 1. Osallisuus ihmisten äänen kuunteleminen ja välittäminen

Lisätiedot

ITSEHOITOPISTEIDEN KEHITTÄMISPÄIVÄ

ITSEHOITOPISTEIDEN KEHITTÄMISPÄIVÄ ITSEHOITOPISTEIDEN KEHITTÄMISPÄIVÄ Väestöterveyttä yhteistyöllä hanke JAKE hanke Terveempi Itä-Suomi hanke (Terveiset johtavien hoitajien 1.11.013 pidetystä kokouksesta) Joensuu 1.11.013 5.11.013 1 3.9.013

Lisätiedot

Green Care vihreä hoiva maaseudulla (VIVA) Taustaselvitys. 1.2.2011 Anne Korhonen

Green Care vihreä hoiva maaseudulla (VIVA) Taustaselvitys. 1.2.2011 Anne Korhonen Green Care vihreä hoiva maaseudulla (VIVA) Taustaselvitys 1.2.2011 Anne Korhonen Toteutus etsittiin viitteitä Green Care -malliin soveltuvista palvelutarpeista palvelustrategiat, palvelutarve- ja väestöselvitykset,

Lisätiedot

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmä

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmä Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmä Keskeistä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toiminnan turvaamisessa on maakunnallinen rakenne, joka mahdollistaa yhdessä tekemisen monella tasolla ja

Lisätiedot

Savuton kunta 2012 2015. Tarja Kristiina Ikonen 9.2.2012 1

Savuton kunta 2012 2015. Tarja Kristiina Ikonen 9.2.2012 1 Savuton kunta 2012 2015 1 PROJEKTIN TAUSTAA Tupakointi on alkoholin käytön ohella merkittävin vältettävissä oleva ennenaikaisen kuolleisuuden ja sairastuvuuden aiheuttaja Suomessa. Vajaa viidennes suomalaisesta

Lisätiedot

VALMENNUKSELLA KIINNI ELÄMÄÄN VALMENNUSPAJA MAHIS AVAIN MAHDOLLISUUKSIIN

VALMENNUKSELLA KIINNI ELÄMÄÄN VALMENNUSPAJA MAHIS AVAIN MAHDOLLISUUKSIIN VALMENNUKSELLA KIINNI ELÄMÄÄN VALMENNUSPAJA MAHIS AVAIN MAHDOLLISUUKSIIN NUORTEN YSTÄVÄT Yli 100-vuotias oululainen kansalaisjärjestö Työtä heikoimmassa asemassa olevien lasten, nuorten ja perheiden hyväksi

Lisätiedot

Aluelautakuntien tehtävät

Aluelautakuntien tehtävät Aluelautakuntien tehtävät 28.11.2012 Palveluiden järjestäminen Hallinto- ja johtosäännön mukaisesti Lautakuntien yleiset tehtävät ja lautakuntien yleinen ratkaisuvalta Kullekin lautakunnalle erikseen määritellyt

Lisätiedot

Kohti Kaakkois-Suomen Ohjaamoa Ritva Kaikkonen / Timo Hakala Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kohti Kaakkois-Suomen Ohjaamoa Ritva Kaikkonen / Timo Hakala Kaakkois-Suomen ELY-keskus Kohti Kaakkois-Suomen Ohjaamoa 23.9.2014 Ritva Kaikkonen / Timo Hakala Kaakkois-Suomen ELY-keskus Ohjaamo-toiminta osana nuorisotakuuta ja elinikäistä ohjausta Lähtökohdat ja tarpeet: Monialaiset ja kehittyvät

Lisätiedot

SÄHKÖINEN HYVINVOINTIKERTOMUS

SÄHKÖINEN HYVINVOINTIKERTOMUS SÄHKÖINEN HYVINVOINTIKERTOMUS www.hyvinvointikertomus.fi Keitele, Pielavesi, Tervo, Vesanto 30.3.2012 Ulla Ojuva, 044 417 3836, ulla.ojuva@isshp.fi Mervi Lehmusaho, 044 711 3913, mervi.lehmusaho@kuh.fi

Lisätiedot

Ikääntyneiden kuntoutus, selvitystyön näkökulmat

Ikääntyneiden kuntoutus, selvitystyön näkökulmat Ikääntyneiden kuntoutus, selvitystyön näkökulmat Ennaltaehkäisevä kuntoutus toimintakyvyn hiipuessa Akuuttiin sairastumiseen liittyvä kuntoutus OSAAMISEN KEHITTÄMINEN TIEDONKULKU RAKENTEET Riskitekijöiden

Lisätiedot

Pirkanmaan alueellinen. hyvinvointikertomus Lausuntopyynnön esittelyn tueksi

Pirkanmaan alueellinen. hyvinvointikertomus Lausuntopyynnön esittelyn tueksi Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus 2017 2020 Lausuntopyynnön esittelyn tueksi TAVOITE: TERVEYSEROJEN KAVENTAMINEN Linjaa terveyden edistämisen alueellisen koordinaation painopisteet Pirkanmaalla

Lisätiedot

KONTIOLAHDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2017 1

KONTIOLAHDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2017 1 KONTIOLAHDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2017 1 Siun sote neuvottelukunta Aika 24.10.2017 klo 15:00-16:12 Paikka Kunnantalo, kunnanhallituksen kokoushuone Käsitellyt asiat :t 6-10 Otsikko Sivu 6 Kokouksen laillisuus

Lisätiedot

Maakuntauudistuksen tilannekatsaus

Maakuntauudistuksen tilannekatsaus Maakuntauudistuksen tilannekatsaus Jarno Turunen Muutosjohtaja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto Järjestöt maakuntauudistuksessa, Joensuu 21.6.2017 Uudistuksen päätavoitteet o maakunnan elinvoima ja kestävä

Lisätiedot

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelmat P1-P3:

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelmat P1-P3: Kaupunkistrategian toteuttamisohjelmat P1-P3: P1: Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiohjelma P2: Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ohjelma P3: Ikääntyneiden ja vajaakuntoisten hyvinvointiohjelma

Lisätiedot

ETELÄ-SAVON JÄRJESTÖKYSELYN 2018 KESKEISIMPIÄ TULOKSIA

ETELÄ-SAVON JÄRJESTÖKYSELYN 2018 KESKEISIMPIÄ TULOKSIA ETELÄ-SAVON JÄRJESTÖKYSELYN 2018 KESKEISIMPIÄ TULOKSIA Etelä-Savon yhdistykset tukevat asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä monipuolisesti Järjestöt Etelä-Savo -hankkeen järjestökyselyssä kohderyhmänä

Lisätiedot

HANKESUUNNITELMA: (LUONTO JA) TYÖTÄ TYÖLLISTYMISEN MONET MAHDOLLISUUDET

HANKESUUNNITELMA: (LUONTO JA) TYÖTÄ TYÖLLISTYMISEN MONET MAHDOLLISUUDET HANKESUUNNITELMA: (LUONTO JA) TYÖTÄ TYÖLLISTYMISEN MONET MAHDOLLISUUDET Hankkeen toimintojen tavoitteena on tukea Pohjois-Karjalan kuntia uuden maakunnallisen TYP-mallin kehittämisessä, rakenteellisen

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus maahanmuuton/kotouttamisen alueelliset ja valtakunnalliset kuulumiset

Ajankohtaiskatsaus maahanmuuton/kotouttamisen alueelliset ja valtakunnalliset kuulumiset Ajankohtaiskatsaus maahanmuuton/kotouttamisen alueelliset ja valtakunnalliset kuulumiset Rovaniemen MAKO-verkosto 22.2.2012 ja Meri-Lapin MAKO-verkosto 23.2.2012 Anne-Mari Suopajärvi/ Lapin ELY-keskus

Lisätiedot

Miten liikunta- ja mielenterveysalan kehittämislinjauksia viedään eteenpäin? 28.8.2015 Satu Turhala (SMS) ja Teijo Pyykkönen (LTS)

Miten liikunta- ja mielenterveysalan kehittämislinjauksia viedään eteenpäin? 28.8.2015 Satu Turhala (SMS) ja Teijo Pyykkönen (LTS) Miten liikunta- ja mielenterveysalan kehittämislinjauksia viedään eteenpäin? 28.8.2015 Satu Turhala (SMS) ja Teijo Pyykkönen (LTS) Kehittämislinjaukset 2/15 27.8.2015 3 Helsingin rautatieasemalla oli meneillään

Lisätiedot

YHTEISTYÖSOPIMUS TYÖLLISTYMISTÄ EDISTÄVÄSTÄ MONIALAISESTA YHTEISPALVELUSTA (TYP)

YHTEISTYÖSOPIMUS TYÖLLISTYMISTÄ EDISTÄVÄSTÄ MONIALAISESTA YHTEISPALVELUSTA (TYP) luonnos 1.12.2015 YHTEISTYÖSOPIMUS TYÖLLISTYMISTÄ EDISTÄVÄSTÄ MONIALAISESTA YHTEISPALVELUSTA (TYP) 1 Sopimuksen tarkoitus Tämä sopimus on työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta (jäljempänä

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuolto, turvallisuus ja varautuminen & hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Satakunnan kuntapäivä

Sosiaali- ja terveydenhuolto, turvallisuus ja varautuminen & hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Satakunnan kuntapäivä Sosiaali- ja terveydenhuolto, turvallisuus ja varautuminen & hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Satakunnan kuntapäivä 8.5.2018 Terttu Nordman Muutosjohtaja, Satakunta Maakunnan tehtävät Hyvinvoinnin

Lisätiedot

SOTE-palvelut, tilannekatsaus Johanna Patanen Projektipäällikkö, sote-koordinaattori p

SOTE-palvelut, tilannekatsaus Johanna Patanen Projektipäällikkö, sote-koordinaattori p SOTE-palvelut, tilannekatsaus 11.10.2018 Johanna Patanen Projektipäällikkö, sote-koordinaattori p. 040 685 4035 Johanna.patanen@popmaakunta.fi www.popmaakunta.fi www.facebook.com/popmaakunta Twitter:@POPmaakunta

Lisätiedot

KUNTOUTTAVA TYÖTOIMINTA MUUTTUVASSA TILANTEESSA

KUNTOUTTAVA TYÖTOIMINTA MUUTTUVASSA TILANTEESSA KUNTOUTTAVA TYÖTOIMINTA MUUTTUVASSA TILANTEESSA Peppi Saikku Kuntouttava työtoiminta tie osallisuuteen vai pakkotyötä? 20.10.2016 SSOS Kuntien lakisääteisiä palveluita ja muita velvoitteita työllisyydenhoidossa

Lisätiedot

PTH-yksikkö - toimija lähellä kuntaa

PTH-yksikkö - toimija lähellä kuntaa PTH-yksikkö - toimija lähellä kuntaa Järjestämissuunnitelma PPSHP - mistä nyt sovittava? Päivi Hirsso 190402012 Perusterveydenhuollon vahvistaminen perusterveydenhuollon yksiköiden perustehtävänä Terveydenhuoltolain

Lisätiedot

Hyvinvoitityö kuntien vahvuudeksi - seminaari Vuokatti, Katinkulta

Hyvinvoitityö kuntien vahvuudeksi - seminaari Vuokatti, Katinkulta Hyvinvoitityö kuntien vahvuudeksi - seminaari 28.9.2017 Vuokatti, Katinkulta Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja, sairaanhoitopiirin johtaja, sote - ja maakuntauudistuksen valmisteluryhmän varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Mikä on ehkäisevän päihdetyön suhde soteen? Tytti Solankallio-Vahteri hyvinvointikoordinaattori

Mikä on ehkäisevän päihdetyön suhde soteen? Tytti Solankallio-Vahteri hyvinvointikoordinaattori Mikä on ehkäisevän päihdetyön suhde soteen? Tytti Solankallio-Vahteri hyvinvointikoordinaattori 19.4.2016 29.4.2016 Mikä on kunnan tehtävä? Kuntalaki (410/2015) 1 Kunta edistää asukkaidensa hyvinvointia

Lisätiedot

Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen

Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus 2017-2020 Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus 2017 2020 TAVOITE: TERVEYSEROJEN KAVENTAMINEN Linjaa terveyden edistämisen

Lisätiedot

Toimivaa uudistustyötä Pohjois Karjalassa

Toimivaa uudistustyötä Pohjois Karjalassa Toimivaa uudistustyötä Pohjois Karjalassa Anu Niemi, ylilääkäri, perusterveydenhuollon yksikkö/pkssk Kuntoutuspäivät 2016 ssa tehdään uusi malli sosiaali ja terveydenhuollon palvelujen tuottamisesta ja

Lisätiedot

Terveydenhuoltolaki ja terveyden edistäminen - mitä muutoksia yhteistoiminta-alueilla?

Terveydenhuoltolaki ja terveyden edistäminen - mitä muutoksia yhteistoiminta-alueilla? Terveydenhuoltolaki ja terveyden edistäminen - mitä muutoksia yhteistoiminta-alueilla? YHTEISTOIMINTA-ALUEVERKOSTON XIV TAPAAMINEN 17.2.2011 Helsinki Neuvotteleva virkamies Kerttu Perttilä, STM 1 2.3.2011

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 12. 12 Toimeentulotuen tilanne ja uudistukset sekä lastensuojelupalvelujen palvelurakennemuutos

Espoon kaupunki Pöytäkirja 12. 12 Toimeentulotuen tilanne ja uudistukset sekä lastensuojelupalvelujen palvelurakennemuutos 17.09.2014 Sivu 1 / 1 3684/05.17.00/2014 12 Toimeentulotuen tilanne ja uudistukset sekä lastensuojelupalvelujen palvelurakennemuutos Valmistelijat / lisätiedot: Marja Dahl, puh. 050 306 2416 Mari Ahlström,

Lisätiedot

1) Lukion opiskelijahuolto

1) Lukion opiskelijahuolto TIEDOTE 61/2009 1 (5) 2.11.2009 Oppilas- ja opiskelijahuollon palvelurakenteen kehittämistoimintaan osallistuvat kunnat OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLLON KEHITTÄMISEEN KOHDENNETUN VALTIONAVUSTUKSEN HAKEMINEN

Lisätiedot

NUORTEN ASUMISKURSSIN TOIMINTAMALLI

NUORTEN ASUMISKURSSIN TOIMINTAMALLI NUORTEN ASUMISKURSSIN TOIMINTAMALLI 1 Sisällys 1. Tausta... 2 2. Kohderyhmä... 3 3. Tavoitteet... 3 4. Järjestäjät... 3 5. Resurssit... 4 6. Markkinointi... 5 7. Kurssin teemat... 5 8. Palautteiden kerääminen

Lisätiedot

Kotouttamisen sopimukset ja kuntakorvaukset (Laki kotoutumisen edistämisestä 1386/2010) Keski-Suomen ELY-keskus, Sari Jokinen, 12.1.

Kotouttamisen sopimukset ja kuntakorvaukset (Laki kotoutumisen edistämisestä 1386/2010) Keski-Suomen ELY-keskus, Sari Jokinen, 12.1. Kotouttamisen sopimukset ja kuntakorvaukset (Laki kotoutumisen edistämisestä 1386/2010) Keski-Suomen ELY-keskus, Sari Jokinen, 12.1.2016 Turvapaikanhakijat ja kiintiöpakolaiset (Laki kotoutumisen edistämisestä,

Lisätiedot

Lapin sote johdon seminaari

Lapin sote johdon seminaari Lapin sote johdon seminaari 25.11.2016 Veli-Matti Ahtiainen Järjestökoordinaattori Punainen Risti Lapin piiri Muutos on aina myös mahdollisuus. Niin myös järjestöille. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen

Lisätiedot

Kuntoutujien ryhmä-/ päivätoiminta kaupungin omana toimintana

Kuntoutujien ryhmä-/ päivätoiminta kaupungin omana toimintana UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI Selvitys 1 (5) Sosiaali- ja terveyskeskus Kuntoutujien ryhmä-/ päivätoiminta kaupungin omana toimintana Toiminnan taustaa ja käsitteen määrittelyä: Mielenterveyskuntoutuja tarkoittaa

Lisätiedot

Siun sote palvelupaketeissa 2014

Siun sote palvelupaketeissa 2014 palvelupaketeissa 2014 www.siunsote.fi Juhani Junnilainen 4.2.2016 Väestötiedot 2014 Alue Ikäluokat yhteensä 0-17 v. 18-64 v. 65-74 v. 75 - v. Pohjois-Karjalan SHP 168896 30229 99820 21281 17566 Heinävesi

Lisätiedot

Liikunta tulevaisuuden kunnassa?

Liikunta tulevaisuuden kunnassa? Liikunta tulevaisuuden kunnassa? 2017 Sivistys, Terveyden edistäminen, Hyvinvointi, Osaaminen, Elinvoima, TeHyLi? Kari Sjöholm 3.12. 2015 26 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2 0 Kuntien ja kuntayhtymien lainakanta

Lisätiedot

Sote tukijana ja tekijänä kunnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä

Sote tukijana ja tekijänä kunnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä Sote tukijana ja tekijänä kunnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä Varhaiskasvatus ja opetus Terhi Päivärinta Johtaja, opetus ja kulttuuri Kuntatalo 4.2.2015 Nykyinen yhteistyö Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot