Liite 7 TOIMINTASUUNNITELMA 2016

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Liite 7 TOIMINTASUUNNITELMA 2016"

Transkriptio

1 Liite 7 TOIMINTASUUNNITELMA 2016

2 1 Toimintasuunnitelma 2016 Epilepsia on muutakin kuin kohtauksia - Epilepsialiitto vaikuttaa Sisällys 1. Yleistä Yhteisö vaikuttaa edunvalvonta Yhteisö välittää vapaaehtois- ja vertaistoiminta Arki sujuu -kuntoutustoiminta Tieteellinen tieto hyödyksi Resurssit: Toimijat ja talous... 12

3 2 1. Yleistä Epilepsialiiton perustehtävä on edistää epilepsiaa sairastavien ihmisten tasa-arvoa. Liiton strategian 2020 linjaukset painottavat epilepsiayhteisön merkitystä yhteisö välittää, sairauden kanssa pärjäämistä arki sujuu ja tieteelliseen tutkimuksen arvoa uusin tieto ja tutkimus epilepsiaa sairastavien hyödyksi. Vuonna 2015 hyväksytty strategia rytmittää toimintasuunnitelmaa. Strategisten linjausten jalkauttaminen on keskeinen osa toimintavuoden työtä kaikkien liiton toiminta-alueiden vaikuttamisessa ja viestinnässä, vapaaehtoistoiminnan edistämisessä, kuntoutustoiminnassa ja kehittämisprojekteissa. Toimimme tiiviissä yhteistyössä epilepsia-alan ammattilaisten, vapaaehtoistoimijoiden ja muiden epilepsiayhteisöjen kanssa sekä edistämme ajanmukaisen epilepsiatiedon jakamista. Monipuolisissa verkostoissa liiton linjana on tuoda epilepsiaa sairastavien ihmisten ääni mukaan suunnitteluun ja kehittämiseen, päätöksentekoon ja toimeenpanoon sekä arviointiin. Liitto tuottaa ja kehittää epilepsiaa sairastavien henkilöiden ja heidän läheistensä tarvitsemia palveluita. Epilepsialiiton tavoitteena on, että epilepsiaa sairastavat läheisineen kokevat toimintamme merkittäväksi, voimaannuttavaksi, itselleen läheiseksi ja tasa-arvoisen osallistumisen mahdollistajaksi. Toimintavuoden painotukset ja teema Toimintavuonna näkyvät erityisesti kansainvälinen epilepsiapäivä ja uudenlainen vapaaehtoistoiminta. Kansainvälisen epilepsiapäivän teemana on Yes, I can! Kannustamme kaikkia epilepsiaa sairastavia osallistumaan kampanjaan tuomalla esiin omat kykynsä. Epilepsiaa sairastavat ihmiset ovat kyvykkäitä, osaavia, pystyviä. Samalla muistutamme, että epilepsia on muutakin kuin kohtauksia, Epilepsy is more than seizures. Muut vaikutukset voivat liittyä esimerkiksi tiedon käsittelyyn, oppimisen vaikeuksiin, mielialaan tai mielenterveyteen. Välitämme ajanmukaista tietoa epilepsiasta ja tukimuodoista. Erityinen painotus vuonna 2016 on uusien epilepsiaa sairastavien henkilöiden tavoittaminen tuen äärelle ja mukaan toimintaan. Tässä teemme yhteistyötä sairaaloiden kanssa. Tuotamme epilepsiatietopaketin eri kohderyhmille sopivaksi hyödyntäen uusien verkkosivujen antia. Lisäksi kokoamme uuden toimijan tervetulopaketin, joka sisältää hyödyllistä ja kivaa tietoa sekä tekemisen paikkoja. Helmi-maaliskuussa toteutetaan sairaalakiertue. Kampanjoimme yhdessä vapaaehtoisten kanssa ja jalkaudumme myös tuttuun tapaan turuille ja toreille koko vuoden ajan. Uudenlainen vapaaehtoistoiminta näyttäytyy vuorovaikutteisuuden lisääntymisenä liiton verkkopalveluissa. Lisäksi se näkyy Liekeissä-projektissa, joka pureutuu syrjäytymisriskissä olevien, yksinäisyyttä kokevien epilepsiaa sairastavien tukemiseen yhteisöllisin vapaaehtoistoiminnan keinoin. (Vrt. luku 3 Yhteisö välittää). Työtä tekijöille projektin toiminta päättyy ja se integroidaan liiton muuhun toimintaan erityisesti neuvontapalvelut.

4 3 2. Yhteisö vaikuttaa edunvalvonta Liitto vaikuttaa edelleen verkostoissa muiden järjestöjen kanssa kansallisesti ja kansainvälisesti. Lisäksi vaikuttamistyötä vahvistetaan Arki sujuu toiminnoissa, missä kokemuksen ääntä viedään entistä vahvemmin palveluiden kehittämiseen ja päätöksentekoon. Vaikuttamistyötä painotetaan myös toimikuntien ja projektien ohjausryhmissä, jotka seuraavat aktiivisemmin yhteiskuntapolitiikkaa. Ne ottavat kantaa ja nostavat medioihin epilepsiaa sairastavien ja heidän omaishoitajiensa kokemia epäkohtia ratkaisuhakuisessa hengessä. Liiton viestintää ohjaavat eri kohderyhmiemme avoin kuuleminen ja epilepsiaan liittyvien ajankohtaisten viestintätarpeiden tunnistaminen. Uudistetut verkkosivut ja Epilepsialehti antavat nykyaikaisia mahdollisuuksia epilepsiayhteisön viestinnän kehittämiseen ja vaikuttamistyöstä kertomiseen. Tästä hyötyvät erityisesti epilepsiaa sairastavat ihmiset, mutta myös heidän tarvitsemiensa palveluiden toteuttajat. Suomen Epilepsiaseura on mukana epilepsia.fi -sivuilla ja tuottaa asiantuntijatietoa osaksi verkon sisältöjä yhteistyössä Epilepsialiiton kanssa. Epilepsiayhteisöt verkossa -projekti juurtuu tietosisältöjen, päivityksen ja uutisten tuottamisessa liiton vaikuttamis- ja viestintätoimintaan. Jatkamme aktiivista mediavaikuttamista henkilökuva-konseptilla, mutta sairaudesta kertomisen rinnalle kuvataan vahvemmin epilepsian vaikutuksia epilepsiaa sairastavien ihmisten jokapäiväiseen elämään.

5 4 3. Yhteisö välittää vapaaehtois- ja vertaistoiminta Vapaaehtois- ja vertaistoimintamme tarjoaa epilepsiaa sairastaville ja heidän läheisilleen yhteisön, joka välittää tietoa ja vertaiskokemuksia, tukee eri elämäntilanteissa ja voimaannuttaa. Vapaaehtois- ja vertaistoiminnassamme painottuu strategian mukaisesti vapaaehtois- ja -vertaistoiminnan vahvistaminen ja uudistaminen epilepsiaa sairastavien yksin asuvien ja yksinäisyyttä kokevien syrjäytymisen ehkäiseminen harvinaista ja vaikeahoitoista epilepsiaa sairastavien vertaiskokemusten jakaminen lapsi- ja perhetoiminta Epilepsiayhteisön vahvuus syntyy yhdessä tekemisestä, yhteisistä kokemuksista, aktiivisista vapaaehtoistoimijoista, mielekkäistä osallistumisen paikoista ja laajapohjaisesta jäsenkunnasta. Vapaaehtoistoimintamme on yleishyödyllistä kansalaistoimintaa, joka tarjoaa mielekästä tekemistä, vaikuttamisen mahdollisuuksia ja hyvää mieltä. Vapaaehtoinen voi osallistua monin eri tavoin. Tarjoamme eripituisia ja haastavuudeltaan erilaisia tehtäviä. Vapaaehtoinen voi osallistua muun muassa epilepsiayhdistyksen luottamustehtäviin, tapahtumien suunnitteluun, järjestelyihin, kampanjaesitteiden jakamiseen ja verkkoyhteisömme keskustelujen moderointiin. Epilepsialiitolla on paikallisia jäsenyhdistyksiä, joihin kuuluu yli 7000 henkilöjäsentä. Lisäksi on mahdollisuus liittyä kannatusjäseneksi. Yhdistykset järjestävät toimintaa ja lukuisia tapahtumia eri kohderyhmille huomioiden kohderyhmän erityistarpeet. Yhdistyksissä toimii yli 600 vapaaehtoista eri tehtävissä. Haasteena on uudistaa vapaaehtoistoimintaa siten, että se houkuttaa mukaan myös uusia toimijoita. Tarjoamme matalan kynnyksen osallistumisen ja tekemisen paikkoja yhdistysten lisäksi erilaisissa toimintaryhmissä ja virtuaalisissa yhteisöissä. Epilepsialiitto tukee vapaaehtoistoiminnan toimintaedellytyksiä taloudellisesti sekä kouluttaen ja ohjaten vapaaehtoistoimijoita yhdistys- ja järjestötoimintaan liittyvissä kysymyksissä. Raha-automaattiyhdistyksen myöntämä kohdennettu toiminta-avustus mahdollistaa yhdistysten perustoiminnan. Lisäksi liitto ylläpitää keskitettyä jäsenrekisteriä, joka tarjoaa rekisteripalvelut ja tapahtumahallinnoinnin jäsenyhdistyksille. Jäsenmaksulaskutus toteutetaan keskitetysti tammikuussa. Viestintämme on osallistavaa ja monikanavaista. Toimitamme neljä kertaa vuodessa uutiskirjeen vapaaehtoistoiminnasta ja sen tekijöistä. Lisäksi julkaisemme vapaaehtoistoiminnan tarinoita Epilepsialehdessä, -sivuilla sekä -sivulla. Epilepsiayhteisöt verkossa -projekti nivoutuu osaksi vapaaehtois- ja vertaistoimintaa ja päättyy toimintavuonna, mutta projektin tuotokset ja tulokset jäävät hyötykäyttöön.

6 5 Vapaaehtois- ja vertaistoiminnan koulutukset Vahvaksi verkossa rekisteri- ja nettikoulutuksia keväällä eri paikkakunnilla Verkkovertaistoiminnan koulutuspäivä verkko-ohjaajille Tampereella Valtakunnallinen rekisteri- ja nettikoulutuspäivä Helsingissä ja Oulussa Vaikuttaja- ja vapaaehtoistoiminnan foorumi Vertaisohjaajakoulutus Helsingissä Vahvaksi verkossa koulutusten tavoitteena on vahvistaa vapaaehtoistoimijoiden taitoja toimia verkkoympäristössä ja kannustaa verkkovapaaehtoistoiminnan kehittämiseen. Verkkopalvelujen kehittäminen jatkuu siten, että se mahdollistaa erilaiset tavat osallistua, vaikuttaa ja jakaa vertaiskokemuksia. Verkkovapaaehtois- ja -vertaistoimintaa mallinnetaan hyödyntäen olemassa olevia käytäntöjä. Vaikuttaja- ja vapaaehtoistoiminnan foorumin tavoitteena on tarjota yhteisiä suuntaviivoja ja työkaluja vapaaehtoistoimintaan. Foorumissa nostamme esiin ajankohtaisia yhteiskunnallisia teemoja, jotka vaikuttavat epilepsiaa sairastavien ja heidän läheistensä arkeen. Lisäksi suunnittelemme epilepsiayhteisön vuoden 2017 toimintaa ja kampanjointia. Foorumi kokoaa yhteen vapaaehtoistoimijoita, epilepsiayhdistysten edustajia, vertaisohjaajia, vaikuttajia sekä yhteistyökumppaneita ja asiantuntijoita. Vaikuttajafoorumi järjestetään toista kertaa. Koulutamme epilepsiaa sairastavia ja heidän läheisiään toimimaan vertaisohjaajina kuntoutumiskursseilla, yhteisöllisessä toiminnassa ja verkkoympäristössä. Järjestämme peruskoulutusta uusille vertaisohjaajille, jatkokoulutusta kokeneemmille, aiemmin jo koulutetuille vertaisohjaajille sekä koulutusta vertaiskeskustelujen vapaaehtoisille moderaattoreille. Koulutukset tarjoavat perustietoa vertaisohjaajan roolista ja toiminnasta sekä tietoa ja tukea vertaisryhmän käynnistämiseksi, ohjaamiseksi ja kehittämiseksi. Lisäksi käsitellään henkilön omaa roolia vertaisohjaajana, ryhmädynamiikkaa sekä vertaisohjaajan roolia verkkovertaiskeskusteluissa. Osallisuutta eri elämäntilanteiden ja mukaan Tavoitteena on eri-ikäisten ja toimintakyvyltään erilaisten ihmisten osallistumisen mahdollistaminen ja yhdessä voimaantuminen. Lapsi- ja perhetoiminta Lapsi- ja perhetoiminnan tarkoituksena on mahdollistaa perheille tukea, iloa ja arjen hallintaa yhdessä toisten epilepsiaa sairastavien lasten ja heidän vanhempiensa kanssa. Toiminnassa korostuu perheiden verkostoitumisen ja vertaistuen mahdollistaminen. Epilepsiaa sairastavien lasten vanhemmista ja ammattilaisista koottu lapsi- ja perhetoimikunta suunnittelee ja kehittää perhetoimintaa. Tavoitteena on vahvistaa valtakunnallista lapsi- ja perhetoimintaa sekä kehittää lapsiperheiden tukiverkostoa. Tehtävänä on saattaa epilepsiaa sairastavien lasten perheitä yhteen ja mahdollistaa pitkistä välimatkoista huolimatta perheiden keskinäinen vertaistuki. Lapsi- ja perhetoiminta tarjoaa perheille elämyksiä ja virkistystä. Suuntaamme toimintaa yhä enemmän paikalliseksi aiemman valtakunnallisen sijaan, jotta perheillä olisi paremmat

7 6 mahdollisuudet osallistua. Järjestämme perheille yhden teematapahtuman Pohjois- Suomessa ja toisen Länsi-Suomessa. Toteutamme tapahtumat yhteistyössä vapaaehtoistoimijoidemme sekä sosiaali- ja terveysalan oppilaitosten kanssa. Tapahtumat sisältävät vanhemmille mahdollisuuden tiedon saamiseen ja vertaiskeskusteluun. Samaan aikaan lapsille ja nuorille tarjotaan omaa toiminnallista ohjelmaa. Perhetaikaa vertais- ja virkistystreffit Oulussa Perhetaikaa vertais- ja virkistystreffit Turussa Epilepsiaan vastasairastuneiden lasten ja nuorten perheitä tavoitamme parhaiten tiivistämällä yhteistyötä lasten neurologian poliklinikoiden kanssa järjestämällä uusia ja kehittämällä jo olemassa olevia infopäiviä. Tämän lisäksi työstämme apurahahakemusta Alli Paasikiven Säätiölle vuodelle 2016 epilepsiaa sairastavan lapsen sisaruuden tukemiseksi. Apuraha mahdollistaisi kirjallisen ja sähköisen materiaalituotannon sekä vertaistreffi -mallin kehittämisen. Nuorisotoiminta Nuorisotoiminta on luonteeltaan yhteisöllistä ja omaehtoista. Tarkoituksena on nuorten tasaarvon ja osallisuuden vahvistaminen. Tavoitteena on edistää epilepsiaa sairastavien nuorten mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa aktiivisesti kansalaisyhteiskunnan toimintaan. Toimintavuoden aikana seuraamme uuden nuorisolain toteutumista niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Järjestämme Nuoruus ja epilepsia -foorumin, joka kokoaa yhteen nuoria ja neurologian alan ammattilaisia jakamaan tietoa ja kokemuksia nuoren elämästä epilepsian kanssa. Nuoruus ja epilepsia -foorumi Tampereella Toimintamme tarjoaa nuorille puitteet ja tilaa kehittyä elämänhallinnan taidoissa sekä tukee vastuullista valintojen tekemistä. Nuoret voivat kokeilla omia voimavarojaan ja rajojaan sekä saada kokemuksia, jotka vahvistavat itsetuntemusta ja itsetuntoa. Vertaisryhmissä on mahdollisuus harjoitella sosiaalisia taitoja, saada ystäviä ja aitoa palautetta omasta toiminnasta. Toimintaa suunnittelee ja koordinoi epilepsiaa sairastavista nuorista koottu ryhmä, Nuoret Liekit, joka huolehtii siitä, että nuoret ja heidän ajankohtaiset kysymyksensä otetaan huomioon toiminnassamme. Sosiaalista mediaa hyödynnetään toiminnassa ja nuoria kannustetaan viestimään nuorten suosimissa sosiaalisen median kanavissa epilepsia-asiaa. Liitto toimii yhteistyössä muiden nuorisotyötä tekevien järjestöjen kuten Vammaisjärjestöjen Nuorisoyhteistyöryhmässä ja Allianssi ry:ssä. Nuorisotoimintaa toteutetaan osin Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella.

8 7 Yksin elävät, yksinäisyyttä kokevat epilepsiaa sairastavat Toimintavuonna käynnistyy uusi Liekeissä yhteisö välittää ja vahvistaa kehittämishanke, joka pureutuu yksinäisyyttä kokevien syrjäytymisvaarassa olevien epilepsiaa sairastavien aikuisten auttamiseen (erillinen projektisuunnitelma). Hanke luo kanavia integroitua yhteiskunnan ja yhteisön toimintaan. Hanke toteutetaan yhteistyössä Suomen Setlementtiliiton ja Eläkeliiton kanssa. Tarjoamme tapahtumia ja keskustelufoorumeita erityisesti yksinäisyyttä kokeville aikuisille, jotka kokevat vaikeahoitoisen epilepsian ja pitkät välimatkat osallistumisen esteeksi. Tavoitamme kohderyhmää tiivistämällä yhteistyötä neurologian poliklinikoiden kanssa ja kehittämällä yhteisöllisyyttä lisääviä toimintamalleja. Hankkeen aikana kehitämme muun muassa matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja vapaaehtois- ja vertaistoiminnan koulutuksen sisältöjä vapaaehtoisuuteen pohjautuvaa Helppitoimintaa Toiminnan käynnistämiseen ja kehittämiseen on saatu Raha-automaattiyhdistyksen projektiavustusta Projektiin käytetään myös Sinikka Avila -rahaston varoja. Senioritoiminta tukea ja elämän iloa Epilepsia on yli 65-vuotiaiden kolmanneksi yleisin neurologinen sairaus ja iän myötä riski sairastua epilepsiaan kasvaa. Senioritoiminnan tarkoituksena on tukea epilepsiaa sairastavien ikääntyvien arkielämän sujumista ja tukipalveluiden löytämistä sekä mahdollistaa muiden epilepsiaa sairastavien ikäihmisten tapaamisen. Senioritoiminnan tavoitteena on edistää epilepsiaa sairastavien ikääntyneiden ihmisten ja heidän läheistensä elämänlaatua ja osallisuutta. Toiminnassa painottuu ikäihmisten arjen sujuvuus. Kiinnitämme huomiota vanhuspalvelulain toteutumisen seurantaan epilepsiaa sairastavien näkökulmasta ja keräämme kokemustietoa siitä, miten epilepsia vaikuttaa ikääntyvän ihmisen arkeen ja välitämme tietoa vanhusten palvelukeskuksiin. Senioritoimikunta innostaa paikallistoimijoita ikäihmisille soveltuvan toiminnan järjestämiseksi. Kehitämme yhteistyötä muiden ikäihmisten parissa toimivien järjestöjen kanssa ja toteutamme yhteistyössä kaksi ikäihmisille suunnattua tapahtumaa sekä toimintaa Vanhustenviikolle. Virkistystä ja kulttuuria senioreille Kuopiossa Virkistystä ja kulttuuria senioreille 8.4. Helsingissä

9 8 Osallisuuden ja hyvinvoinnin edistämistä Hyvinvointia liikunnasta Liikuntatoiminnan tarkoituksena on tukea ja kannustaa epilepsiaa sairastavien tasavertaista osallistumista erilaisiin harraste- ja terveysliikuntamuotoihin oman hyvinvoinnin ylläpitämiseksi. Tavoitteena on osallisuuden lisääminen ja itsehoitoon kannustaminen liikunnan avulla. Koulutamme vapaaehtoisia paikallisen liikuntatoiminnan käynnistäjiksi, ohjaajiksi ja kehittäjiksi. Tavoitteena on osallistujien liikunta- ja hyvinvointitiedon lisääminen, paikallisen liikuntatoiminnan käynnistyminen ja kehittyminen sekä sovelletun liikunnanohjauksen perustaitojen oppiminen. Koulutus toteutetaan Soveltava Liikunta SoveLin kanssa yhteistyössä. Kohderyhmänä ovat epilepsiayhdistysten liikuntavastaavat ja liikuntatoiminnan kehittämisestä kiinnostuneet vapaaehtoiset. Tarkoituksena on vahvistaa paikallista liikuntatoimintaa. Liikuntaa ja hyvinvointia tapahtuma Ruissalossa, Turussa Kesäkisat järjestetään yhteistyössä Päijät-Hämeen epilepsiayhdistyksen kanssa. Kisoissa kokeillaan eri lajeja ja kisaillaan leikkimielisesti epilepsiayhdistysten kesken. Kesäkisat - tapahtuma vahvistaa osaltaan toimintaamme yhteisönä. Valtakunnalliset kesäkisat 28.5 Radiomäenkentällä, Lahdessa Epilepsialiitto on Soveltava Liikunta SoveLi ry:n jäsenjärjestö. Liikuntatoimintaa toteutetaan osin Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella. Hyvinvointia kulttuurista Tavoitteena on tarjota uudenlaisia osallistumisen mahdollisuuksia, jotka tarjoavat kulttuurielämyksiä osallistuen tai itse tehden. Toiminta käynnistyy senioripäivillä. Kartoitamme uusia yhteistyökumppaneita. Yhtenä mahdollisuutena on yhteistyön rakentaminen esimerkiksi Opintotoiminnan keskusliiton kanssa.

10 9 4. Arki sujuu -kuntoutustoiminta Epilepsialiiton toiminnan perustavoitteena on vahvistaa epilepsiaa sairastavien ihmisten ja heidän läheistensä arjen sujumista. Kerromme epilepsiaan liittyvistä arjen haasteista ja etsimme ratkaisuja ongelmiin. Tuomme esiin epilepsiaa sairastavien ihmisten ja heidän läheistensä kokemuksia palveluiden kehittämiseksi. Huomioimme erilaisten ihmisten monenlaiset tarpeet ja tavat osallistua ja olla vuorovaikutuksessa. Palvelumme tarjoavat tietoa, neuvontaa ja ryhmämuotoista ohjattua kuntoutustoimintaa epilepsiaa sairastaville ja heidän perheilleen. Liiton eri kohderyhmille tuotetut info-materiaalit sekä Epilepsialehti ja epilepsia.fi -verkkosivut antavat epilepsiatietoa ja tukevat arkiselviytymistä. Liiton neuvonta opastaa ongelmatilanteissa eteenpäin, ja liiton ammattilaisten kanssa voi pohtia omia selviytymiskeinojaan vaikeissa tilanteissa. Myös koulutettujen vertaisohjaajien toiminta palvelee kursseillamme ja ryhmissä selviytymisen tukijana. Kuntoutustoiminnassa painottuu lisäksi strategian mukaisesti yhteistyön vahvistaminen sairaaloiden kanssa (Kansainvälisen epilepsiapäivän sisällöllinen sairaalakiertue ks. luku 1) omien toimintatapojen kehittäminen niin, että saamme systemaattisemmin tietoa arjen sujumiseen vaikuttavista tekijöistä ja jalostamme sitä vaikuttamistyömme sisällöiksi ja lainsäädännön valmistelutyöhön hyödynnettäväksi kuntoutustoimintamme monimuotoisuuden ja joustavuuden kehittäminen, neuvontapalvelut uuden verkkoyhteisön myötä ja avomuotoinen ryhmätoiminta Toimintavuoden aikana toteutamme sopeutumisvalmennustoimintaa Rahaautomaattiyhdistyksen avustuksella, Kelan tukemana ja palveluntuottajayhteistyökumppanina sekä liiton omalla rahoituksella Kimmo Marttinenrahastosta. Liite 2 Kartoitamme yhteistyökumppanuuksia Kelan seuraavaan epilepsiakurssien kilpailutukseen vuonna 2017 ja pohjustamme uutta kuntoutumiskurssien tuottamistapaa Epilepsialiitolle. Kehitämme ja toteutamme yhteistyössä Mielenterveyden Keskusliiton, Neuroliiton (aiemmin MS-liitto) ja Suomen Parkinson-liiton kanssa avokuntoutuskursseja. Kehitämme kuntoutuspalveluidemme arviointia sopeutumisvalmennusta toteuttavien järjestöjen yhteistyöverkostossa. Kehitämme sopeutumisvalmennuksen ja laajemmin järjestöjen toteuttaman ryhmämuotoisen kuntoutuksen periaatteita ja sisältöjä Raha-automaattiyhdistyksen kehittämistyöryhmässä ja valtakunnallisessa avokuntoutusverkostossa. Haemme Kansaneläkelaitokselta kehittämishanketta vaikeaa epilepsiaa sairastavien nuorten kuntoutuspolun vahvistamiseen. Tavoitteena on kehittää uusi intensiivinen kuntoutusmalli, jonka avulla lisätään vaikeaa epilepsiaa sairastavien nuorten hyvinvointia ja yhteiskunnallista osallisuutta. Kuntoutusmalli perustuu yksilölliseen, pitkäkestoiseen ja nuoren arjen ympäristöön kytkettyyn toimintaan. Hankkeeseen kytketään myös arviointitutkimus. Tarkempi hankesuunnitelma valmistuu Kelan hankehakuun. Hankkeen kulut

11 10 katetaan Kelan hankerahoituksella. Sinikka Avila -rahastosta käytetään 4000 euroa hankkeen suunnitteluun. Kehitämme terveydenhuollon kanssa epilepsiaa sairastavien henkilöiden ohjaukseen tarvittavaa materiaalia. Epilepsialiitto ei saanut hakemaansa rahoitusta uudelle työllisyyshankkeelle. Päättyvä Työtä tekijöille -projekti on tuottanut verkkosivuille epilepsiapotilaan ohjausta käsittelevää kirjallista materiaalia, jonka tavoitteena on tukea terveydenhuollon ammattilaisia ohjaustyössään. Lisäksi järjestetään tilaisuuksia, joiden tavoitteena on levittää potilasohjausmateriaalia terveydenhuollon toimijoille. Tilaisuudet toteutuvat kevään aikana neurologian- ja lastenneurologian poliklinikoilla ympäri Suomen. Jatkamme tuetun lomatoiminnan yhteistyötä ja ohjaamme kohderyhmäämme tuetuille lomille. Liite 3 Harvinaisepilepsiat ja vaikeahoitoiset epilepsiat Harvinaistoiminnan tarkoituksena on edistää harvinaisepilepsiaa ja/tai vaikeahoitoista epilepsiaa sairastavien henkilöiden ja heidän läheistensä arjen hallintaa ja verkostoitumista. Tavoitteena on kuulla asianosaisia, tuottaa asiantuntija-aineistoa ja lisätä vertaisuutta. Epilepsialiitolle myönnettiin Raha-automaattiyhdistyksen projektiavustusta Tavoitteena on harvinaisepilepsiaa sairastavien lasten, heidän perheidensä, itse sairastavien aikuisten ja heidän läheistensä/omaishoitajiensa arkiselviytymisen tukeminen ja yhdessä voimaantuminen. Toimintavuoden aikana järjestämme teematapahtumia, joista osaa voi seurata verkkolähetyksenä sekä vertais- ja virkistysviikonloppuja harvinaisepilepsiaa sairastaville henkilöille ja heidän läheisilleen. Turvallisen, itsenäisen asumisen teemapäivä Helsingissä Nuoren itsenäistyminen ja oma elämä teemapäivä keväällä Porissa Dravet n oireyhtymää sairastavien lasten perheiden vertaistapahtuma Harvinaisepilepsiaa (esim. infantiilispasmioireyhtymää, CSWS ja Landau Kleffnerin oireyhtymää) sairastavien lapsiperheiden teemapäivä Helsingissä Harvinaista hemmottelua virkistystapahtuma vaikeahoitoista/harvinaisepilepsiaa sairastaville yli 18 -vuotiaille sekä heidän vanhemmilleen ja läheisilleen Peurungassa Harvinaiset ja vaikeahoitoiset epilepsiat toimikunta suunnittelee ja kehittää toimintaa ja tapahtumia kohderyhmälle. Toimikunnan jäsenet edustavat harvinaista ja/tai vaikeahoitoista epilepsiaa sairastavia eri puolilta Suomea. Lisäksi toimikuntaan kuuluu asiantuntijaedustajia. Epilepsialiitto kuuluu Harvinaiset -verkostoon, joka on harvinaistyötä tekevien sosiaali- ja terveysjärjestöjen ja -säätiöiden yhteistyöverkosto. Liitto tuottaa harvinaiset.fi -sivulle asiantuntijatietoa harvinaisepilepsioista. Lisäksi liitto on vuonna 2012 perustetun Harso ry:n kannatusjäsen. Harso edustaa harvinaista sairautta sairastavien ja heidän läheistensä ääntä. Harvinaiset-verkosto ja HARSO ry osallistuvat sosiaali- ja terveysministeriön Harvinaisten sairauksien kansallisen ohjelman toimeenpanon käynnistämiseen. Epilepsialiitto vaikuttaa tuoden esiin harvinaisepilepsiaa sairastavien tarpeita ja näkökulmaa. Epilepsialiitto seuraa ohjelman valmistumista ja ohjelmanmukaisten suositusten etenemistä.

12 11 5. Tieteellinen tieto hyödyksi Epilepsialiitto välittää tietoa epilepsia-alan tieteellisen tutkimuksen tuloksista ymmärrettävästi ja kansantajuisesti. Teemme tiivistä yhteistyötä Suomen Epilepsiaseuran toimijoiden kanssa. Tuomme esiin tutkimustulosten merkitystä epilepsiaa sairastavan ihmisen arjen sujumiseen. Pyydämme heiltä myös ajatuksia uusista tutkimuskohteista. Lisäksi kerromme rahoittajille, päättäjille ja medialle epilepsiatutkimuksen tärkeydestä sekä pyrimme vaikuttamaan tutkimuksen resursointiin. Liitto vahvistaa edelleen yhteistyötä perustamansa Epilepsiatutkimussäätiön kanssa.

13 12 6. Resurssit: Toimijat ja talous Hallitus pitää 5-6 kokousta ja tarpeen mukaan sähköpostikokouksia. Liittokokous järjestetään lauantaina Helsingissä ja se lähetetään myös webinaarina. Liittokokouksen asiakirjat laitetaan verkkoon kiinnostuneiden nähtäväksi. Liittokokouksesta ja sen näyttämisestä verkossa tiedotetaan erikseen. Muutoksia henkilöstörakenteessa Liekeissä-projektiin palkataan määräaikaiseen työsuhteeseen kaksi yhteisöohjaajaa toinen Helsinkiin ja toinen Kuopioon. Toimistonhoitajan ja kurssisihteerin tehtävä on yhdistetty loppuvuodesta 2015 lähtien. Toimistoon on palkattu vuoden alusta tukityöllistetty siivoja puoleksi vuodeksi, aikaisemman tukityöllistetyn siistijän jäädessä eläkkeelle alkaen. Toimistohelpperi aloittaa 4 kk:n työkokeilulla, jonka jälkeen hänet on tavoitteena palkata tehtävään. Liittoon on palkattu vuoden alusta sosiaaliturva-asiantuntija. Hän toimii aluksi Työtä tekijöillä projektin projektipäällikkönä noin puoli vuotta. Muu henkilöstö pysyy ennallaan. Vuoden 2017 alussa eläköityy kaksi aluesihteeriä, joten vuoden 2016 aikana linjataan liiton järjestöllinen työ alueilla rekrytointisuunnitelmaa varten (tarvittava osaaminen jne.) Asiantuntijat ja vapaaehtoiset vahvemmin vaikuttamistyöhön Liiton vaikuttamistyön resursseina toimivat: Asiantuntijaryhmä Ohjausryhmät projekteissa Vapaaehtoistoimijat: Toimikunnat, verkkoaktiivit, vertaisohjaajat ja muut vapaaehtoiset, yhdistysten aktiivitoimijat Osaaminen liitossa Liitto panostaa aktiivisesti vapaaehtoistoimijoiden ja henkilöstön osaamisen vahvistamiseen. Uusi strategia edellyttää uudenlaista otetta kaikilta toimijoilta. Yhteisömme viestintä integroituu kaikkeen toimintaan ja jokainen liiton toimija on viestijä.

14 13 Tulorahoitus 2016 Raha-automaattiyhdistyksen osuus tuotoista on edelleen noin 2/3. Vuodelle 2016 yleisavustus on euroa, Kohdennetut avustukset jäsenyhdistysten tukemiseen euroa ja sopeutumisvalmennustoimintaan euroa. Projektiavustukset: Epilepsiayhteisöt verkossa -projekti euroa ja Harvinaisen tavalliset ja erityistarpeet projekti euroa ja uusi Liekeissä -projekti euroa.. Liekeissä-projektiin käytetään merkittävä euron omavastuuosuus Sinikka Avila - rahastosta (syrjäytymisen ehkäiseminen).. Muutoinkin käytämme hallituksen linjausten mukaan Kimmo Marttinen -rahaston varoja työikäisille epilepsiaa sairastaville ihmisille suunnattuun tiedotus- ja kurssitoimintaan euroa (v euroa). Eila Ahlgren muistorahaston loput varat 4000 euroa käytetään nuorten tapahtumaan, joka tukee vaikeaa epilepsiaa sairastavia nuoria. KELA -rahoitus sopeutumisvalmennuskurssitoimintaan on euroa epilepsiaa sairastavien lasten perheille suunniteltujen kurssien toteutuessa. Kelalta haetaan erillistä tutkimushanketta, 1-2 työntekijää (haku ). Opetus- ja kulttuuriministeriöltä on haettu valtionapua liikuntatoimintaan ja nuorisotoimintaan euroa. Koulutustapahtumiin haemme OK Opintokeskuksen tukea noin euroa. Liitto vastaanotti kesällä 2015 merkittävän lahjoituksen (asunto-osakehuoneisto), joka kohdennetaan epilepsiaa sairastavien tukityöhön. Liiton oman varainhankinnan suurin tulorahoituksen erä on jäsenmaksut yhdistysten jäseniltä ja kannatusjäseniltä. Liitolla on kaksi sivutoimista varainhankkijaa tukijäsenhankinnassa. Muut oman varainhankinnan tuotot ovat lahjoituksia, tuotemyyntiä ja yrityskumppanuuksia. Liitolla on rahankeräyslupa vuosille lahjoitusten pyytämiseen mm. lipas- ja tekstiviestikeräyksin epilepsiaa sairastavien ihmisten hyväksi tehtävään tukityöhön. Yhdistykset saavat 50 % lipaskeräyksellä saamistaan lahjoituksista. Liitolla ei ole pitkäaikaista velkaa. Liitolla on limiittiluotto toimintamenojen hoitamiseen. Budjetin loppusummassa tulot ovat noin 2 miljoonaa euroa ja kulut vastaavasti saman verran. Henkilöstökulut ovat noin puolet kuluista. Palkkoihin on arvioitu 0,4 %:n korotus.

15 14 Liite 1. Vapaaehtois- ja vertaistoiminnan koulutukset Vahvaksi verkossa rekisteri- ja nettikoulutuspäiviä keväällä eri paikkakunnilla Verkkovertaistoiminnan koulutuspäivä verkko-ohjaajille Tampereella Valtakunnallinen rekisteri- ja nettikoulutuspäivä Helsingissä ja Oulussa Vaikuttaja- ja vapaaehtoistoiminnan foorumi Vertaisohjaajakoulutus Helsingissä Yhteisötapahtumat Lapsi- ja perhetoiminta Perhetaikaa vertais- ja virkistystreffit Oulussa Perhetaikaa vertais- ja virkistystreffit Turussa Nuorisotoiminta Nuoruus ja epilepsia -foorumi Tampereella Osallisuutta ja hyvinvointia liikunnasta ja kulttuurista Liikuntaa ja hyvinvointia koulutus Ruissalon kylpylässä, Turussa Valtakunnalliset kesäkisat Radiomäen kentällä, Lahdessa Senioritoiminta Virkistystä ja kulttuuria senioreille Kuopiossa Virkistystä ja kulttuuria senioreille 8.4. Helsingissä Harvinaisepilepsiat ja vaikeahoitoiset epilepsiat Turvallisen, itsenäisen asumisen teemapäivä Helsingissä Nuoren itsenäistyminen ja oma elämä teemapäivä keväällä Porissa Dravet n oireyhtymää sairastavien lasten perheiden vertaistapahtuma Harvinaisepilepsiaa (esim. infantiilispasmioireyhtymää, CSWS ja Landau Kleffnerin oireyhtymää) sairastavien lapsiperheiden teemapäivä Helsingissä Harvinaista hemmottelua virkistystapahtuma vaikeahoitoista/harvinaisepilepsiaa sairastaville yli 18 -vuotiaille sekä heidän vanhemmilleen ja läheisilleen Peurungassa

16 15 Liite 2 Epilepsialiiton kuntoutumiskurssit 2016 Kela-yhteistyökurssit Alle kouluikäisten lasten perhekurssi (Kela 59591), Anttolanhovi, Anttola Alakoululaisten lasten perhekurssi (Kela 59594), Anttolanhovi, Anttola Koulunsa aloittavien lasten perhekurssi (Kela 59593), Anttolanhovi, Anttola Alakoululaisten lasten perhekurssi (Kela 59595), Anttolanhovi, Anttola Alle kouluikäisten lasten perhekurssi (Kela 59592), Anttolanhovi, Anttola RAY: n rahoittamat kurssit Voimaa talven luonnosta - aikuisten toiminnallinen kurssi Vuokatin urheiluopisto, Sotkamo Aikuisten voimavarakurssi, I-osa , II-osa Ruissalon kylpylä, Turku Elämän eväät - nuorten toiminnallinen kurssi, kaksiosainen: I-osa , Loma- ja Kurssikeskus Koivupuisto, Ylöjärvi II-osa , Nuorisokeskus Oivanki, Kuusamo Aikuisten perhekurssi Ruissalon kylpylä, Turku Lasten seikkailukurssi ja vanhempien ja sisarusten viikonloppu , Luonto-, liikuntaja nuorisomatkailukeskus Piispala, Kannonkoski Kouluikäisten (12-17v) lasten perheiden toiminnallinen kurssi , Luonto-, liikunta- ja nuorisomatkailukeskus Piispala, Kannonkoski Mielenkohennusta - ikääntyneiden ja läheisten kurssi , Kylpylähotelli Kunnonapaikka, Vuorela Avokuntoutusryhmät (RAY ja Kimmo Marttinen- rahaston rahoituksella) Aikuisten avokuntoutusryhmät Ryhmä alkaa - Oulu Tampere Turku Ylihärmä Lappeenranta Turku Espoo Lohja 6.10.

17 16 Aikuisten alueelliset teemakurssit yhteistyössä Neuroliiton, Mielenterveyden keskusliiton ja Suomen Parkinson-liiton kanssa Ryhmä alkaa - Länsi-Lappi Kuopio Ylivieska Helsinki Vanhempien avokuntoutusryhmät Ryhmä alkaa - Kuopio Tampere 21.9.

18 17 Liite 3 Tuetut lomat 2016 Tuetut lomat yhteistyössä Maaseudun Terveys- ja Lomahuollon kanssa Lapsiperheiden talviloma, (perheille, joissa jollakin perheenjäsenellä epilepsia), Kylpylähotelli Kunnonpaikka, Siilinjärvi Lapsiperheiden talviloma, (perheet, joissa lapsella on epilepsia), Vuokatin urheiluopisto, Sotkamo Voimaa vertaisuudesta aikuisten kesäloma, (epilepsiaa sairastavat aikuiset ja aikuisläheiset), Härmän kylpylä, Ylihärmä Voimaa vertaisuudesta ikäihmisten syysloma, (epilepsiaa sairastavat ikäihmiset ja aikuisläheiset), Herttuan kuntoutuskeskus, Kerimäki Voimaa vertaisuudesta aikuisten syysloma, (epilepsiaa sairastavat aikuiset ja aikuisläheiset) Hotelli Kajaani Tuetut lomat yhteistyössä Solaris-Lomien kanssa Lapsiperheiden kesäloma, , Kylpylähotelli Summassaari, Saarijärvi Perheille, joissa jollakin perheenjäsenellä epilepsia Soluku -lomat yhteistyössä Maaseudun ja Terveys- ja Lomahuollon sekä neurologisten vammaisjärjestöjen kanssa: Elämyksiä luonnosta (aikuiset tai lapsiperheet) Lapsiperheiden hiihtoloma Vuokatin Urheiluopisto, Sotkamo Aikuisten loma Nuorisokeskus Piispala, Kannonkoski Lapsiperheiden loma Yyterin Kylpylähotelli Oy, Pori Aikuisten loma Vuokatin Urheiluopisto/Vuokatin säätiö, Sotkamo Aikuisten loma Yyterin Kylpylähotelli, Pori Aikuisten loma Mantan Luontopalvelut, Ilomantsi Aikuisten loma Mantan Luontopalvelut, Ilomantsi Lapsiperheiden loma Kylpylähotelli Rauhalahti, Kuopio

Ajankohtaiskatsaus toimintasuunnitelmaan 2018

Ajankohtaiskatsaus toimintasuunnitelmaan 2018 Ajankohtaiskatsaus toimintasuunnitelmaan 2018 Toimintalinjaukset vuoteen 2020 Yhteisö välittää Vapaaehtoistoiminnan tuki ja kehittäminen Vaikuttamis- ja tiedotustoiminta Kokemustiedon ja vertaisyhteisön

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminnan suunnittelupäivät Jyväskylässä Virpi Tarkiainen

Vapaaehtoistoiminnan suunnittelupäivät Jyväskylässä Virpi Tarkiainen Vapaaehtoistoiminnan suunnittelupäivät Jyväskylässä 6.-7.10.2017 Virpi Tarkiainen Tervetuloa! Tavoitteena on vapaaehtoistoimijoiden tukeminen eri tehtävissä, työkalujen tarjoaminen ja yhteisen kuvan luominen

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminnan suunnittelupäivät. Virpi Tarkiainen

Vapaaehtoistoiminnan suunnittelupäivät. Virpi Tarkiainen Vapaaehtoistoiminnan suunnittelupäivät Virpi Tarkiainen Toimintalinjaukset vuoteen 2020 Vahvistaa epilepsiayhteisöä. Edistää arkiselviytymistä sekä hoidon ja tukipalveluiden saatavuutta. Kansantajuistaa

Lisätiedot

Suomen CP-liitto ry. www.cp-liitto.fi

Suomen CP-liitto ry. www.cp-liitto.fi Suomen CP-liitto ry Suomen CP-liitto ry on CP-, MMC- ja hydrokefaliavammaisten lasten, nuorten ja aikuisten sekä heidän omaistensa valtakunnallinen keskusjärjestö, jonka päätehtävät ovat oikeuksien valvonta

Lisätiedot

Vuoden 2016 kurssit. Sopeutumisvalmennuskurssit Avomuotoiset teemakurssit Avomuotoiset MS-kurssit

Vuoden 2016 kurssit. Sopeutumisvalmennuskurssit Avomuotoiset teemakurssit Avomuotoiset MS-kurssit Vuoden 2016 kurssit Sopeutumisvalmennuskurssit Avomuotoiset teemakurssit Avomuotoiset MS-kurssit Vuoden 2016 kurssit Neuroliiton Avokuntoutus Aksoni tarjoaa valtakunnallisesti ryhmämuotoisia sopeutumisvalmennuskursseja

Lisätiedot

Epilepsiayhteisö kehittää missä mennään?

Epilepsiayhteisö kehittää missä mennään? Epilepsiayhteisö kehittää missä mennään? Piritta Selin, järjestöpäällikkö 16.1.2019 Epilepsialiitossa vahvaa kehittämistoimintaa Neljä kehittämishanketta (STEA) käynnissä, eri vaiheissa: Minusta tulee

Lisätiedot

Harvinaisesti yhdessä harvinaisen osallistuva -hanke ( )

Harvinaisesti yhdessä harvinaisen osallistuva -hanke ( ) Harvinaisesti yhdessä harvinaisen osallistuva -hanke (2018-2020) Vaikuttajafoorumi 6.10.2018, Tampere Järjestöpäällikkö Piritta Selin piritta.selin@epilepsia.fi 050 514 4484 1 2 Rahoittajana Sosiaali-

Lisätiedot

Kuntoutus-Auris toteuttaa vuonna 2014 Valkeassa talossa Kelan kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuksen perhekursseja sekä lasten yksilöllisiä

Kuntoutus-Auris toteuttaa vuonna 2014 Valkeassa talossa Kelan kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuksen perhekursseja sekä lasten yksilöllisiä KUNTOUTUSKALENTER I 2014 Kuntoutus-Auris toteuttaa vuonna 2014 Valkeassa talossa Kelan kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuksen perhekursseja sekä lasten yksilöllisiä kuntoutuksen perhejaksoja. Kuntoutuspäätöstä

Lisätiedot

Epilepsialiiton toiminta ja kurssityön käytännöt. Kurssityöntekijöiden koulutuspäivät Tanja Vihriälä-Määttä

Epilepsialiiton toiminta ja kurssityön käytännöt. Kurssityöntekijöiden koulutuspäivät Tanja Vihriälä-Määttä Epilepsialiiton toiminta ja kurssityön käytännöt Kurssityöntekijöiden koulutuspäivät 30. 31.3.2019 Tanja Vihriälä-Määttä Epilepsialiitto ry Valtakunnallinen potilasjärjestö Perustettu v. 1969 -> tänä vuonna

Lisätiedot

Neuvokas-projekti 1996-2000 * hallinnoi Lakeuden Mielenterveysseura ry * mukana 23 sosiaali- ja terveysjärjestöä * rahoitti RAY

Neuvokas-projekti 1996-2000 * hallinnoi Lakeuden Mielenterveysseura ry * mukana 23 sosiaali- ja terveysjärjestöä * rahoitti RAY Neuvokas-projekti 1996-2000 * hallinnoi Lakeuden Mielenterveysseura ry * mukana 23 sosiaali- ja terveysjärjestöä * rahoitti RAY Järjestötalo-hanke 1999-2000 * hallinnoi Lakeuden Mielenterveysseura ry *

Lisätiedot

Toiminta ja talous 2015

Toiminta ja talous 2015 Epilepsialiitto ry Toiminta ja talous 2015 Sisältö 1. Yleistä Epilepsialiitto vahva yhteisöllinen vaikuttaja... 1 2. Vapaaehtoistoiminnassa suuntana yhteisöllisyys... 5 3. Viestintä epilepsiatietoa levittämässä...

Lisätiedot

Yhteiset Lapsemme ry Yhteiset Lapsemme rakentaa monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytyksiä.

Yhteiset Lapsemme ry Yhteiset Lapsemme rakentaa monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytyksiä. Yhteiset Lapsemme ry 19.10.2017 Strategia 2017-2020 Strateginen tavoite Monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytykset toteutuvat Suomessa. Kansainvälisesti tuemme haavoittuvassa asemassa olevien lasten

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Sivu 1/5 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Yleistä MLL Meilahden yhdistys ry () on keskoslasten ja heidän vanhempiensa ja muiden läheistensä sekä keskosten kanssa työskentelevien oma yhdistys. Yhdistyksen tavoitteena

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2013

Toimintasuunnitelma 2013 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat Toimintasuunnitelma 2013 Carita Bardakci 22.11.2012 1.1.1.1.1.1.1.1.1 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 1 TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2013 1. JOHDANTO JA

Lisätiedot

PIENI PALVELUOPAS 2011

PIENI PALVELUOPAS 2011 PIENI PALVELUOPAS 2011 Malmin kauppatie 26, 00700 Helsinki Puh. 09-5407540, fax. 09-54075460 toimisto@cp-liitto.fi AIKUISTOIMINTA Aikuistoiminnan tarkoituksena on kehittää vammaisille aikuisille toimintoja

Lisätiedot

Vuoden 2017 kurssit. Sopeutumisvalmennuskurssit Avomuotoiset teemakurssit Avomuotoiset MS-kurssit

Vuoden 2017 kurssit. Sopeutumisvalmennuskurssit Avomuotoiset teemakurssit Avomuotoiset MS-kurssit Vuoden 2017 kurssit Sopeutumisvalmennuskurssit Avomuotoiset teemakurssit Avomuotoiset MS-kurssit Vuoden 2017 kurssit Neuroliiton Avokuntoutus Aksoni tarjoaa valtakunnallisesti ryhmämuotoisia sopeutumisvalmennuskursseja

Lisätiedot

Opas harvinaistoiminnasta

Opas harvinaistoiminnasta Opas harvinaistoiminnasta Hengitysliiton tarkoituksena on edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää. 2 Harvinaiset Hengitysliiton harvinaistoiminta Hengitysliiton harvinaistoiminta edistää

Lisätiedot

Yhteiset Lapsemme ry Yhteiset Lapsemme rakentaa monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytyksiä.

Yhteiset Lapsemme ry Yhteiset Lapsemme rakentaa monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytyksiä. Yhteiset Lapsemme ry 25.10.2016 Strategia 2017-2020 Strateginen tavoite Monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytykset toteutuvat Suomessa. Kansainvälisesti tuemme haavoittuvassa asemassa olevien lasten

Lisätiedot

Miten SOSTE palvelee liittoa ja yhdistyksiä

Miten SOSTE palvelee liittoa ja yhdistyksiä Miten SOSTE palvelee liittoa ja yhdistyksiä Omaishoitajat ja läheiset liitto ry:n neuvottelupäivät Vantaa 29.8.2013 Janne Juvakka Janne Juvakka 1 SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry Valtakunnallinen sosiaali-

Lisätiedot

JÄRJESTÖT JA KASTE. Järjestöjen liittymäpintoja Sosiaali- ja terveydenhuollon kansalliseen kehittämisohjelmaan

JÄRJESTÖT JA KASTE. Järjestöjen liittymäpintoja Sosiaali- ja terveydenhuollon kansalliseen kehittämisohjelmaan JÄRJESTÖT JA KASTE Järjestöjen liittymäpintoja Sosiaali- ja terveydenhuollon kansalliseen kehittämisohjelmaan MIKÄ ON KASTE? Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma (Kaste 2012 2015)

Lisätiedot

Mitä nuorten tieto- ja neuvontatyö on? Kehittämispäivät 2.10.2014 Tampere koordinaattori Jaana Fedotoff

Mitä nuorten tieto- ja neuvontatyö on? Kehittämispäivät 2.10.2014 Tampere koordinaattori Jaana Fedotoff Mitä nuorten tieto- ja neuvontatyö on? Kehittämispäivät 2.10.2014 Tampere koordinaattori Jaana Fedotoff Koordinaatin toimintaa rahoitetaan opetus- ja kulttuuriministeriön tuella veikkausvoittomäärärahoista.

Lisätiedot

Tässä johtosäännössä annetaan tarkentavia määräyksiä Epilepsialiitto ry:n operatiiviseen toimintaan.

Tässä johtosäännössä annetaan tarkentavia määräyksiä Epilepsialiitto ry:n operatiiviseen toimintaan. Epilepsialiitto ry Johtosääntö (1.2.2017 alkaen) YLEISTÄ 1 Sääntöhierarkia Tässä johtosäännössä annetaan tarkentavia määräyksiä Epilepsialiitto ry:n operatiiviseen toimintaan. Liiton toiminnassa noudatetaan

Lisätiedot

Tervetuloa! Vapaaehtoistoiminnan suunnittelupäivät Helsinki, Kuopio ja Oulu

Tervetuloa! Vapaaehtoistoiminnan suunnittelupäivät Helsinki, Kuopio ja Oulu Tervetuloa! Vapaaehtoistoiminnan suunnittelupäivät 19.1.2019 Helsinki, Kuopio ja Oulu Ohjelma: 09.45-11.15 Tervetuloa! Skype-yhteydet avataan Päivän ohjelma ja esittäytymiset Ikkuna tulevaan: Epilepsialiitto

Lisätiedot

Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka

Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka on kuuden lapsi- ja perhejärjestön (Ensi- ja turvakotien liitto, Lastensuojelun Keskusliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto,

Lisätiedot

Epilepsialiitto ry. KuntoutuS Aikuisille nuorille läheisille ja perheille.

Epilepsialiitto ry. KuntoutuS Aikuisille nuorille läheisille ja perheille. Epilepsialiitto ry KuntoutuS 2019 Aikuisille nuorille läheisille ja perheille Epilepsiakurssilta tietoa, voimavaroja ja rohkeutta Epilepsiaan sairastuminen voi herättää epätietoisuutta, kysymyksiä ja puhumisen

Lisätiedot

VISIO. Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla.

VISIO. Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla. VISIO Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla. MISSIO (TOIMINTA-AJATUS) Nuorten Suomi on palvelujärjestö, joka edistää nuorten toimijuutta

Lisätiedot

Ajankohtaista RAY:n avustustoiminnassa

Ajankohtaista RAY:n avustustoiminnassa Ajankohtaista RAY:n avustustoiminnassa Omaistoiminnan neuvottelukuntien kehittämispäivät Vantaa, 30.10.2014 Sini Toikka 24.10.2014 1 MEIDÄN KAIKKIEN RAY Avustustoiminnan linjaukset vuosille 2016-2019 2

Lisätiedot

Kaverikahvilat tutuiksi. Sunnuntai Terhi Auvinen, Lotta Virrankari

Kaverikahvilat tutuiksi. Sunnuntai Terhi Auvinen, Lotta Virrankari Kaverikahvilat tutuiksi Sunnuntai 7.10.2017 Terhi Auvinen, Lotta Virrankari Sisältö 1. Liekeissä projekti 2. Kaverikahvilat 3. Virtuaalikahvilat 4. Facebook-ryhmän perustaminen 16.10.201 7 2 1. Liekeissä

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminnan linjaus

Vapaaehtoistoiminnan linjaus YHDESSÄ MUUTAMME MAAILMAA Vapaaehtoistoiminnan linjaus Suomen Punainen Risti 2008 Hyväksytty yleiskokouksessa Oulussa 7.-8.6.2008 SISÄLTÖ JOHDANTO...3 VAPAAEHTOISTOIMINNAN LINJAUKSEN TAUSTA JA TAVOITTEET

Lisätiedot

Kansanterveys- ja vammaisjärjestöt liikuntatoimijoina 2016

Kansanterveys- ja vammaisjärjestöt liikuntatoimijoina 2016 Kansanterveys- ja vammaisjärjestöt liikuntatoimijoina 2016 Aivoliitto ry Allergia- ja astmaliitto ry Epilepsialiitto ry Hengitysliitto ry Lihastautiliitto ry Mielenterveyden keskusliitto ry Munuais- ja

Lisätiedot

Uusia toiminnan paikkoja. Sunnuntai Terhi Auvinen, Lotta Virrankari

Uusia toiminnan paikkoja. Sunnuntai Terhi Auvinen, Lotta Virrankari Uusia toiminnan paikkoja Sunnuntai 19.11.2017 Terhi Auvinen, Lotta Virrankari Sisältö 1. Kaverikahvilat: Uudet paikkakunnat 2. Virtuaalikahvilat 3. Facebook-ryhmä: Epilepsian kanssa 4. Chatit 23.11.201

Lisätiedot

HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus

HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus Outi Ståhlberg outi.stahlberg@mtkl.fi 050 3759 199 Laura Barck laura.barck@mtkl.fi 050 4007 605 Mielenterveyden keskusliitto, kuntoutus ja sopeutumisvalmennus

Lisätiedot

Ykkösklubi on 14 17-vuotiaille tyypin 1 diabetesta sairastaville nuorille suunnattua ryhmätoimintaa.

Ykkösklubi on 14 17-vuotiaille tyypin 1 diabetesta sairastaville nuorille suunnattua ryhmätoimintaa. Ykkösklubi 2015 Ykkösklubi Ykkösklubi on 14 17-vuotiaille tyypin 1 diabetesta sairastaville nuorille suunnattua ryhmätoimintaa. Ryhmiä ohjaavat koulutetut kummit. Ykkösklubitoiminta on yhteistyötä terveydenhuollon,

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI NUORISOVALTUUSTO TOIMINTASUUNNITELMA 2013 2014. 1. Yleistä

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI NUORISOVALTUUSTO TOIMINTASUUNNITELMA 2013 2014. 1. Yleistä 1. Yleistä Jyväskylän nuorisovaltuusto on vuonna 2009 perustettu 13 20 vuotiaiden jyväskyläläisten nuorten vaikuttamis- ja kuulemiskanava. Se pyrkii parantamaan nuorten kuulemista ja osallistumista päätöksentekoon

Lisätiedot

Epilepsialiitto ry. KuntoutuS Lapsille nuorille perheille.

Epilepsialiitto ry. KuntoutuS Lapsille nuorille perheille. Epilepsialiitto ry KuntoutuS 2019 Lapsille nuorille perheille Epilepsiakurssilta tietoa, voimavaroja ja rohkeutta Sopeutumisvalmennuskurssilta lapsi, nuori ja koko perhe saavat epilepsiaan liittyvää tietoa,

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminta voimavarana Pohjois-Karjalan järjestöpäivät 14. 15.11.2014. Marjahelena Salonen, kehitysjohtaja Marttaliitto ry

Vapaaehtoistoiminta voimavarana Pohjois-Karjalan järjestöpäivät 14. 15.11.2014. Marjahelena Salonen, kehitysjohtaja Marttaliitto ry Vapaaehtoistoiminta voimavarana Pohjois-Karjalan järjestöpäivät 14. 15.11.2014 Marjahelena Salonen, kehitysjohtaja Marttaliitto ry Hyvinvoinnin, yhteisöllisyyden ja taloudellisen hyödyn lisäksi vapaaehtoistoiminnalla

Lisätiedot

2016 TOIMINTASUUNNITELMA

2016 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 TOIMINTASUUNNITELMA 1 1. Etelä-Savon sosiaali- ja terveysalan järjestöjen tuki ry:n toiminnan tarkoitus ja visio vuodelle 2016 Etelä-Savon sosiaali- ja terveysalan järjestöjen tuki ry, ESTERY, on

Lisätiedot

Vertais- ja vapaaehtoistoiminta

Vertais- ja vapaaehtoistoiminta Vertais- ja vapaaehtoistoiminta Vertais- ja vapaaehtoistoiminta Crohn ja Colitis ry:ssä Vertaistoiminta on vuorovaikutusta. Vertaistukea voi antaa toinen saman tyyppisen kokemuksen läpikäynyt henkilö.

Lisätiedot

ARVIOINTISUUNNITELMA

ARVIOINTISUUNNITELMA 1 VERKOTTAJA 2013 2016 -projekti - Päihde- ja mielenterveystyön kokemusta, vertaisuutta ja ammattiapua ARVIOINTISUUNNITELMA 2 SISÄLLYS 1 Johdanto 3 2 Hankkeen kuvaus ja päämäärä 3 3 Hankkeen tavoitteet

Lisätiedot

Yhdistys osallistuu terveydenhoitajaliiton toimintaan: edustajisto-, hallitus- ja toimikuntaedustusten kautta.

Yhdistys osallistuu terveydenhoitajaliiton toimintaan: edustajisto-, hallitus- ja toimikuntaedustusten kautta. Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 1. YLEISTÄ Kymen terveydenhoitajayhdistys ry on perustettu 29.11.1945 Kotkassa nimellä Suomen terveydenhoitajayhdistys ry:n Kymen osasto. Alkanut vuosi on yhdistyksen

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2015

Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 NAANTALIN 4H-YHDISTYS Sivu 1 (6) Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 Sisällysluettelo Toiminnan painopistealueet... 2 Toiminnalliset avaintavoitteet... 2 Ryhmätoiminta... 2 Nuorten kurssit ja koulutukset...

Lisätiedot

Kokemustoimintaverkosto 2016 Lauri Honkala, suunnittelija, Kokemustoimintaverkosto Kokemustoimintaverkostossa mukana 36 valtakunnallista sosiaali- ja terveysalan järjestöä 17 alueellista ohjausryhmää eri

Lisätiedot

Tavoite 1: Ilo elää ihmisissä Kestävää ja uudistuvaa kansalaistoimintaa

Tavoite 1: Ilo elää ihmisissä Kestävää ja uudistuvaa kansalaistoimintaa Miun yhistys toimeenpanosuunnitelma 2015-2017 Pohjois-Karjalan Järjestöasiain neuvottelukunta JANE Käsitelty ja täydennetty JANEn kokouksessa 6.10.2015 (Aikaisemmat vaiheet: JANEn kokouksen 28.8.2015 Learning

Lisätiedot

STEA avustuskoulutus epilepsiayhdistyksille Helsingissä, Kuopiossa ja Oulussa. Tervetuloa!

STEA avustuskoulutus epilepsiayhdistyksille Helsingissä, Kuopiossa ja Oulussa. Tervetuloa! STEA avustuskoulutus epilepsiayhdistyksille 5.5.2018 Helsingissä, Kuopiossa ja Oulussa Tervetuloa! 4.5.2018 Koulutuksen sisältö STEA Ak avustuksen hakeminen ja jakaminen Ak avustuksen jakoperiaatteet ja

Lisätiedot

SoveLin jäsenjärjestöjen yhdistykset ja kerhot liikunnan palveluketjussa. Virpi Pennanen soveltavan liikunnan asiantuntija

SoveLin jäsenjärjestöjen yhdistykset ja kerhot liikunnan palveluketjussa. Virpi Pennanen soveltavan liikunnan asiantuntija SoveLin jäsenjärjestöjen yhdistykset ja kerhot liikunnan palveluketjussa Virpi Pennanen soveltavan liikunnan asiantuntija Sisältö Esittely SoveLin kansanterveys- ja vammaisjäsenjärjestöt ja järjestöjenliikunnasta

Lisätiedot

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry:n strategia ja pitkän tähtäimen suunnitelma 2011-2015 (PTS päivitetty 4.6.2013)

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry:n strategia ja pitkän tähtäimen suunnitelma 2011-2015 (PTS päivitetty 4.6.2013) :n strategia ja pitkän tähtäimen suunnitelma 2011-2015 (PTS päivitetty 4.6.2013) Sisällysluettelo Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry 2 Strategiatyö Omaishoitajat ja Läheiset liitossa Toiminta-ajatus Toimintaa

Lisätiedot

Pidämme puolta pidämme huolta

Pidämme puolta pidämme huolta Pidämme puolta pidämme huolta Yhdistyksen toiminnasta vireyttä, virtaa ja vertaistukea 22.10.2013 Pia Järnstedt Omaishoitajat ja Läheiset Liitto Omaishoitajat ja Läheiset Liitto Mihin yhdistykseen kuulut?

Lisätiedot

Aurinkoinen, kesäinen tervehdys kaikille!

Aurinkoinen, kesäinen tervehdys kaikille! Jäsenkirje 3/2014 Aurinkoinen, kesäinen tervehdys kaikille! Vaikka saamme vielä nauttia kesästä, yhdistyksen syyskausi lähtee täysin purjein käyntiin jo elokuussa. Kuukausittaiset jäsenillat kutsuvat omine

Lisätiedot

Epilepsialiitto ry. KuntoutuS Lapsille nuorille perheille aikuisille aikuisille ja läheisille.

Epilepsialiitto ry. KuntoutuS Lapsille nuorille perheille aikuisille aikuisille ja läheisille. Epilepsialiitto ry KuntoutuS 2017 Lapsille nuorille perheille aikuisille aikuisille ja läheisille www.epilepsia.fi Tietoa, vertaistukea ja selviytymiskeinoja epilepsiakurssilta Epilepsialiitto järjestää

Lisätiedot

Kuuloliitto ry Kopolan kurssikeskus PL 11, 17801 KUHMOINEN (03) 552 2111 23.1.2012

Kuuloliitto ry Kopolan kurssikeskus PL 11, 17801 KUHMOINEN (03) 552 2111 23.1.2012 Kuuloliitto ry Kopolan kurssikeskus PL 11, 17801 KUHMOINEN (03) 552 2111 23.1.2012 KOPOLAN KURSSIKESKUKSEN TOIMINTA 2012 1. SOPEUTUMISVALMENNUSKURSSIT Kuuroutuneiden ja vaikeasti huonokuuloisten sopeutumisvalmennuskurssit.

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2016

Toimintasuunnitelma 2016 Toimintasuunnitelma 2016 1 (11) Hyväksytty syyskokouksessa 24.10.2015 Toimintasuunnitelma 2016 1. Yleistä Suomessa on lähes 45 000 IBD (tulehduksellinen suolistosairaus) diagnoosin saanutta henkilöä. Tulehduksellisia

Lisätiedot

Kaveritoiminnan periaatteet ja pelisäännöt

Kaveritoiminnan periaatteet ja pelisäännöt Kaveritoiminnan periaatteet ja pelisäännöt Terhi Auvinen ja Riina Muotka Liekeissä yhteisö välittää ja vahvistaa -projekti 18.11.2016 Kaveritoimintaa koordinoi Liekeissä-projekti Liekeissä - yhteisö välittää

Lisätiedot

Liite 1. Nuorisotoimi 2015

Liite 1. Nuorisotoimi 2015 Nuorisolain tarkoituksena on tukea nuorten kasvua ja itsenäistymistä, edistää nuorten aktiivista kansalaisuutta ja nuorten sosiaalista vahvistamista sekä parantaa nuorten kasvu- ja elinoloja. Näiden tavoitteiden

Lisätiedot

Strategia 2016-2018 Suomen YK-Nuoret

Strategia 2016-2018 Suomen YK-Nuoret Strategia 2016-2018 Suomen YK-Nuoret Finlands FN-Ungdom UN Youth of Finland Strategia 2016-2018 Suomen YK-nuoret ry on poliittisesti sitoutumaton valtakunnallinen nuorisojärjestö, jonka tehtävänä on tiedottaa

Lisätiedot

Yhdistystiedote 6/2013

Yhdistystiedote 6/2013 1 Yhdistystiedote 6/2013 Hei yhdistystoimija! Tässäpä teille taas tuore yhdistystiedote, jossa on tärkeitä tietoja liitosta teille ja jäsenillenne. Muistattehan siis välittää näitä tietoja eteenpäin. Kiitos!

Lisätiedot

Nuorten tieto- ja neuvontatyön lyhyt oppimäärä. Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus

Nuorten tieto- ja neuvontatyön lyhyt oppimäärä. Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Nuorten tieto- ja neuvontatyön lyhyt oppimäärä Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus 2014 Tieto on väline ja perusta elämänhallintaan Miten voi tietää, jos ei ole tietoa tai kokemusta siitä,

Lisätiedot

Mediakasvatusseuran strategia

Mediakasvatusseuran strategia Mediakasvatusseuran strategia 2016-2020 Tausta Mediakasvatusseura ry, Sällskapet för Mediefostran rf, on vuonna 2005 perustettu valtakunnallinen, kaksikielinen mediakasvatuksen asiantuntijajärjestö. Seura

Lisätiedot

Vuoden 2018 kurssit. Sopeutumisvalmennuskurssit Avomuotoiset teemakurssit Avomuotoiset kuntoutuskurssit. avokuntoutus.fi

Vuoden 2018 kurssit. Sopeutumisvalmennuskurssit Avomuotoiset teemakurssit Avomuotoiset kuntoutuskurssit. avokuntoutus.fi Vuoden 2018 kurssit Sopeutumisvalmennuskurssit Avomuotoiset teemakurssit Avomuotoiset kuntoutuskurssit avokuntoutus.fi A vokuntoutus Aksoni tarjoaa valtakunnallisesti ryhmämuotoisia teema-, sopeutumisvalmennus-

Lisätiedot

Keliakialiiton strategia

Keliakialiiton strategia Keliakialiiton strategia 2016 2020 Keliakialiitto ry Kuvat ja taitto: Sonja Tuomi Painopaikka: Waasa Graphics Oy, 2015 Keliakialiiton strategia 2016 2020 Visio 2020... 4 Toiminta-ajatus... 6 Toimintaympäristön

Lisätiedot

4.12.2015 VAMOS VAIKUTTAVA SOSIAALISEN KUNTOUTUKSEN KONSEPTI

4.12.2015 VAMOS VAIKUTTAVA SOSIAALISEN KUNTOUTUKSEN KONSEPTI 4.12.2015 VAMOS VAIKUTTAVA SOSIAALISEN KUNTOUTUKSEN KONSEPTI Sosiaalinen kuntoutus pähkinänkuoressa Sosiaaliseen kuntoutukseen kuuluu: 1) sosiaalisen toimintakyvyn ja kuntoutustarpeen selvittäminen; 2)

Lisätiedot

MLL:n palvelut lapsille ja lapsiperheille Kainuussa. 4.6.2015 / Seija Karjalainen

MLL:n palvelut lapsille ja lapsiperheille Kainuussa. 4.6.2015 / Seija Karjalainen MLL:n palvelut lapsille ja lapsiperheille Kainuussa 4.6.2015 / Seija Karjalainen Mannerheimin Lastensuojeluliitto ry Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) on avoin kansalaisjärjestö, joka edistää lasten,

Lisätiedot

Leija-hanke. 10.3.2014 Ryhmänohjaajakoulutus Reetta Pauni ja Tarja Janhunen

Leija-hanke. 10.3.2014 Ryhmänohjaajakoulutus Reetta Pauni ja Tarja Janhunen Leija-hanke 10.3.2014 Ryhmänohjaajakoulutus Reetta Pauni ja Tarja Janhunen YVPL Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry Olemme lastensuojelujärjestö Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry on lastensuojelujärjestö,

Lisätiedot

Murkkufoorumi - Vertaisryhmät nuorten vanhemmille. Johanna Syrjänen, Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry 19.2.2014 1

Murkkufoorumi - Vertaisryhmät nuorten vanhemmille. Johanna Syrjänen, Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry 19.2.2014 1 Murkkufoorumi - Vertaisryhmät nuorten vanhemmille 19.2.2014 1 Linkki-toiminta Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n Murkkuneuvola hanke (RAY-rahoitus 2011-2015) Tavoitteet: 1. 12-18 vuotiaiden lasten

Lisätiedot

Kuntien kirjastotoimenjohtajat, lääninhallitusten kirjastoista vastaavat sivistystoimentarkastajat ja yhteispalvelualuevastaavat

Kuntien kirjastotoimenjohtajat, lääninhallitusten kirjastoista vastaavat sivistystoimentarkastajat ja yhteispalvelualuevastaavat 14.6.2005 VNK008:00/2003 Kuntien kirjastotoimenjohtajat, lääninhallitusten kirjastoista vastaavat sivistystoimentarkastajat ja yhteispalvelualuevastaavat YHTEISTYÖKUTSU: SUOMI VERKOSSA KAMPANJA KIRJASTOISSA

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ n nimi: Ryhmä: Työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN

Lisätiedot

LAPSEN JA NUOREN HYVÄN KUNTOUTUKSEN TOTEUTUMINEN PALVELUVERKOSTOSSA ELI HYVÄ KUNTOUTUS PROJEKTI 2007-2011

LAPSEN JA NUOREN HYVÄN KUNTOUTUKSEN TOTEUTUMINEN PALVELUVERKOSTOSSA ELI HYVÄ KUNTOUTUS PROJEKTI 2007-2011 Projektit vievät lasten kuntoutusta eteenpäin 4.9.2009 TOI - päivät Suomen Toimintaterapeuttiliiton koulutuspäivät: TOI on pätevä 3. - 4.9.2009 Paasitorni, Helsinki LAPSEN JA NUOREN HYVÄN KUNTOUTUKSEN

Lisätiedot

Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille

Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille 2016-2021 Tommi Yläkangas, Toiminnanjohtaja, Soveltava Liikunta SoveLi ry Esityksen rakenne 1. Soveltava Liikunta

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2010-2011 Hallitus 3.3.2010

Toimintasuunnitelma 2010-2011 Hallitus 3.3.2010 1/5 Toimintasuunnitelma 2010-2011 Hallitus 3.3.2010 Yleistä Sääntöjensä mukaisesti Suomen oppisopimuskoulutuksen järjestäjät ry Edistää ry:n jäsenten välistä yhteistoimintaa ja parantaa alan yleisiä toimintaedellytyksiä.

Lisätiedot

Hopealuuppi. Tornion etsivän Seniorityön toimintamalli

Hopealuuppi. Tornion etsivän Seniorityön toimintamalli Hopealuuppi Tornion etsivän Seniorityön toimintamalli 2016-2018 Etsivä Seniorityö Etsivää seniorityötä ei Suomessa ole määritelty, mutta sen määrittelyssä voidaan soveltaa etsivän nuorisotyön määritelmää

Lisätiedot

MOODI2015 Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämispäivät Oulu 1.-2.10.2015

MOODI2015 Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämispäivät Oulu 1.-2.10.2015 MOODI2015 Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämispäivät Oulu 1.-2.10.2015 Nuorten tieto- ja neuvontatyön aluekoordinointi Mitä toivottaisiin aluekoordinoinnilta sekä aluekoordinaattoreilta, mikäli sellainen

Lisätiedot

TYÖVÄEN NÄYTTÄMÖIDEN LIITON STRATEGIA

TYÖVÄEN NÄYTTÄMÖIDEN LIITON STRATEGIA TYÖVÄEN NÄYTTÄMÖIDEN LIITON STRATEGIA 2016 18 TYÖVÄEN NÄYTTÄMÖIDEN LIITON STRATEGIA 2016 18 Työväen Näyttämöiden Liitto r.y. (TNL) on teatterialan ammattilaisten ja harrastajien järjestö, joka reagoi nopeasti

Lisätiedot

LAUSUNTO VALTIONEUVOSTON LAPSI- JA NUORISOPOLITIIKAN KEHITTÄMISOHJELMASTA VUOSILLE 2012 2015

LAUSUNTO VALTIONEUVOSTON LAPSI- JA NUORISOPOLITIIKAN KEHITTÄMISOHJELMASTA VUOSILLE 2012 2015 1 (5) 17.10.2011 Opetus- ja kulttuuriministeriölle LAUSUNTO VALTIONEUVOSTON LAPSI- JA NUORISOPOLITIIKAN KEHITTÄMISOHJELMASTA VUOSILLE 2012 2015 Suomen Vanhempainliitto esittää kunnioittavasti pyydettynä

Lisätiedot

Peruskoulutus 5.-7.3.2015 Espoo Koordinaattori Maija Mielonen

Peruskoulutus 5.-7.3.2015 Espoo Koordinaattori Maija Mielonen Peruskoulutus 5.-7.3.2015 Espoo Koordinaattori Maija Mielonen Maaseudun Tukihenkilöverkko Maaseudun Tukihenkilöverkko on vapaaehtoistyöhön perustuva auttamisverkosto, joka tarjoaa apua kaikille maaseudun

Lisätiedot

Keski-Suomen. Toimintasuunnitelma 2016

Keski-Suomen. Toimintasuunnitelma 2016 Keski-Suomen ry Toimintasuunnitelma 2016 Missio edistää naisyrittäjyyttä sekä parantaa naisyrittäjien kannattavan toiminnan yleisiä edellytyksiä omalla toiminta-alueellaan, edistää yrittäjyyttä, tervettä

Lisätiedot

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto Ry. Yhdistyksen hallitus. Toiminnanjohtaja

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto Ry. Yhdistyksen hallitus. Toiminnanjohtaja Omaishoitajat ja Läheiset Liitto Ry Aluetoiminta: Pohjois- ja Keski-Pohjanmaa sekä Kainuu Kokkolanseudun Omaishoitajat ja Läheiset Ry Yhdistyksen hallitus OMA Hoivapalvelu Oy:n hallitus Toiminnanjohtaja

Lisätiedot

The Finnish Network For Organisations Supporting Family Caring

The Finnish Network For Organisations Supporting Family Caring The Finnish Network For Organisations Supporting Family Caring Perustettu 2005 Suomen Toimii yhdyselimenä omaishoidon alalla tai siihen läheisesti liittyvällä alueella Suomessa toimivien järjestöjen, säätiöiden

Lisätiedot

Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut

Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut Perhepalvelukeskus, Korkalonkatu 4, 96100 Rovaniemi Kuva: Pekka Ojaniemi Palveluja perheille Avoin päiväkoti Avoimen päiväkodin toiminta on tarkoitettu alle kouluikäisille

Lisätiedot

Me Itse ry - Meikäläisissä on voimaa!

Me Itse ry - Meikäläisissä on voimaa! Me Itse ry - Meikäläisissä on voimaa! Me Itse ry on kehitysvammaisten ihmisten oma kansalaisjärjestö. Rahoittajamme on STEA = Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus Me Itse ry on valtakunnallinen

Lisätiedot

Suomen Changemakerin säännöt

Suomen Changemakerin säännöt Suomen Changemakerin säännöt Hyväksytty jäsenkokouksessa 6.10.2012 1 Tavoitteet ja yleiset toimintaperiaatteet A) Tavoite Suomen Changemaker on nuorten vaikuttamisverkosto, jonka tavoitteena on globaali

Lisätiedot

Jäsenkirje 5/2013 27.8.2013

Jäsenkirje 5/2013 27.8.2013 1 Jäsenkirje 5/2013 27.8.2013 Hyvä yhdistysväki Tässä kirjeessä kerrotaan seuraavista asioista: Liiton organisaatiouudistus Revanssin toimituksen uudet yhteystiedot Yhdistysten juhlista ja tapahtumista

Lisätiedot

NUORTEN ASUMISKURSSIN TOIMINTAMALLI

NUORTEN ASUMISKURSSIN TOIMINTAMALLI NUORTEN ASUMISKURSSIN TOIMINTAMALLI 1 Sisällys 1. Tausta... 2 2. Kohderyhmä... 3 3. Tavoitteet... 3 4. Järjestäjät... 3 5. Resurssit... 4 6. Markkinointi... 5 7. Kurssin teemat... 5 8. Palautteiden kerääminen

Lisätiedot

KRIISIKESKUSTOIMINNOT

KRIISIKESKUSTOIMINNOT Yhteenvetoa vuodesta 2015 KRIISIKESKUSTOIMINNOT Kriisikeskustoiminnot sisältävät SOS-kriisikeskuksen, Rikosuhripäivystyksen Etelä-Suomen aluetoimiston, kriisiauttamisen valtakunnallisen koordinoinnin ja

Lisätiedot

RAY:n avustusstrategia ja rahoitusmahdollisuudet

RAY:n avustusstrategia ja rahoitusmahdollisuudet RAY:n avustusstrategia ja rahoitusmahdollisuudet Museoista hyvinvointia ja terveyttä -ajankohtaisseminaari 28.3.2011 Sari Miettunen, tiimivastaava, RAY Lainsäädäntö Avustusten myöntämisestä on säädetty

Lisätiedot

Turun A-kilta: virtaa vertaisuudesta

Turun A-kilta: virtaa vertaisuudesta Turun A-kilta: virtaa vertaisuudesta Historiaa Turun A-Kilta on perustettu 1962. Sen toiminnan tarkoituksena on auttaa ja tukea päihdeongelmaisia ponnisteluissa riippumattomuuteen päihteistä sekä tukea

Lisätiedot

SOSTE - oppilaitosyhteistyö tärkeänä osana järjestöjen perustyötä

SOSTE - oppilaitosyhteistyö tärkeänä osana järjestöjen perustyötä SOSTE - oppilaitosyhteistyö tärkeänä osana järjestöjen perustyötä 24.4.2015 Sosiaalialan AMK-verkoston valtakunnalliset verkostopäivät Päivi Kiiskinen, erityisasiantuntija SOSTE SOSTE on Suomen suurin

Lisätiedot

SOFIAN KANNATUSYHDISTYS RY SOFIA-OPISTO TOIMINTASUUNNITELMA

SOFIAN KANNATUSYHDISTYS RY SOFIA-OPISTO TOIMINTASUUNNITELMA 1 SOFIAN KANNATUSYHDISTYS RY SOFIA-OPISTO TOIMINTASUUNNITELMA 2019 23.11.2018 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. SOFIA-OPISTON TEHTÄVÄ.. 3 2. TOIMINNAN KEHITTÄMINEN 3 3. HENKILÖSTÖN KOULUTUS JA OSALLISTAMINEN 4 4.

Lisätiedot

Järjestöjen järjestö Perustettu 1998

Järjestöjen järjestö Perustettu 1998 Järjestöjen järjestö Perustettu 1998 SYRJÄYTYMISEN EHKÄISY JA YHTEISÖLLISYYS kotona asumisen tukeminen kansalaisaktiivisuuden edistäminen toimintakyvyn ja itsenäisen suoriutumisen tukeminen työllistäminen

Lisätiedot

Vapaaehtois- ja järjestötoiminnan kehittäminen ja tuki

Vapaaehtois- ja järjestötoiminnan kehittäminen ja tuki Vapaaehtois- ja järjestötoiminnan kehittäminen ja tuki Aluefoorumi Tornio 3.10.2015 EHYT ry:n strategiasta 2014-2020 Yhdistämme vapaaehtoistoiminnan voiman ja asiantuntijoidemme osaamisen Vapaaehtoistoiminta

Lisätiedot

Maailma muuttuu - millaista tulevaisuutta Tukiliitto haluaa olla luomassa? Tukipiirien syyskokoukset 2015

Maailma muuttuu - millaista tulevaisuutta Tukiliitto haluaa olla luomassa? Tukipiirien syyskokoukset 2015 Maailma muuttuu - millaista tulevaisuutta Tukiliitto haluaa olla luomassa? Tukipiirien syyskokoukset 2015 Tukiliiton toimintaan vaikuttavia muutoksia 1. Valtion ja kuntien talous kiristyy. Taloudellisuus

Lisätiedot

Eloisa ikä -ohjelman esittely ja poimintoja hankkeista Vanhustyön vastuunkantajat Finlandia-talo 15.5.2014

Eloisa ikä -ohjelman esittely ja poimintoja hankkeista Vanhustyön vastuunkantajat Finlandia-talo 15.5.2014 Eloisa ikä -ohjelman esittely ja poimintoja hankkeista Vanhustyön vastuunkantajat Finlandia-talo 15.5.2014 Ohjelmapäällikkö Reija Heinola Vanhustyön keskusliitto ry reija.heinola@vtkl.fi 1 Vanhustyön keskusliitto

Lisätiedot

Järjestöyhteistyön kehittäminen kunnissa. Vanhusneuvosto 17.8.2015 Kehittäjäsosiaalityöntekijä Tuula Anunti

Järjestöyhteistyön kehittäminen kunnissa. Vanhusneuvosto 17.8.2015 Kehittäjäsosiaalityöntekijä Tuula Anunti Järjestöyhteistyön kehittäminen kunnissa Vanhusneuvosto 17.8.2015 Kehittäjäsosiaalityöntekijä Tuula Anunti Rekisteröidyt yhdistykset Lapissa: Lapin järjestöstrategia 2030. Lapin liitto Rekisteröidyt yhdistykset

Lisätiedot

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset Selkeästi vaikuttava STM-konsernin viestinnän linjaukset 1 1. Viestintä tukee konsernin strategian tavoitteita STM-konsernin viestinnän linjaukset Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja koko STM-konsernin

Lisätiedot

Byströmin nuorten palvelut

Byströmin nuorten palvelut Byströmin nuorten palvelut Byströmin nuorten palvelut - Sinun suuntasi Byströmin nuorten palvelut on matalan kynnyksen palvelukeskus oululaisille alle 30-vuotiaille nuorille. Byströmin nuorten palveluista

Lisätiedot

Kuntaliiton työllisyyspoliittinen. ohjelma

Kuntaliiton työllisyyspoliittinen. ohjelma Kuntaliiton työllisyyspoliittinen ohjelma Sisällysluettelo Kuntaliiton työllisyyspoliittinen ohjelma 3 Kuntaliiton työllisyyspoliittiset linjaukset 4 1) Työnjaon selkeyttäminen 4 2) Aktivointitoiminnan

Lisätiedot

Projektitutkijat Mari Kattilakoski ja Niina Rantamäki

Projektitutkijat Mari Kattilakoski ja Niina Rantamäki Projektitutkijat Mari Kattilakoski ja Niina Rantamäki 16 paikallista työkokousta Peruspalveluliikelaitos Jytan jäsenkunnissa: Halsua, Kannus, Kaustinen, Lestijärvi, Perho, Toholampi, Veteli Kokkolassa

Lisätiedot

Kuntien kulttuuritoiminnasta annettu laki (166/2019)/ Kehittämistehtävä

Kuntien kulttuuritoiminnasta annettu laki (166/2019)/ Kehittämistehtävä Kuntien kulttuuritoiminnasta annettu laki (166/2019)/ Kehittämistehtävä Kuntien kulttuuritoimintalain infotilaisuudet Maaliskuu 2019 Kulttuuriasiainneuvos Kirsi Kaunisharju 6 Kehittämistehtävä Opetus-

Lisätiedot

Avokuntoutusta palvelukeskusten ja järjestön yhteistyönä

Avokuntoutusta palvelukeskusten ja järjestön yhteistyönä Avokuntoutusta palvelukeskusten ja järjestön yhteistyönä Avokuntoutusfoorumi 30.11.2016, Tampere Vuokko Mäkitalo, omahoidon suunnittelija, Suomen Luustoliitto ry Veera Sillanpää, toimintaterapeutti, Helsingin

Lisätiedot

Ero lapsiperheessä työn lähtökohdat

Ero lapsiperheessä työn lähtökohdat Ero lapsiperheessä työn lähtökohdat Ero sisältää aina riskejä lapsen hyvinvoinnille ja vanhemmuus on haavoittuvaa Varhaisella tuella voidaan ennaltaehkäistä vanhempien eron kielteisiä vaikutuksia lapsen

Lisätiedot

Kehittyvä NAPERO II hanke vuosille 2008 2009 perhepalvelujen kehittäminen perustyössä

Kehittyvä NAPERO II hanke vuosille 2008 2009 perhepalvelujen kehittäminen perustyössä Kehittyvä NAPERO II hanke vuosille 2008 2009 perhepalvelujen kehittäminen perustyössä NAPERO HANKKEEN TAUSTAA : Lapin lääninhallitus myönsi Rovaniemen kaupungille 150.000 euron hankerahoituksen vuosille

Lisätiedot

Vertaistoiminta Saksassa ja Itävallassa

Vertaistoiminta Saksassa ja Itävallassa Vertaistoiminta Saksassa ja Itävallassa Jokke Reimers 11.1.2016 Kansalaisareena 2016 Vertaistoiminta Suomessa Vertaistoiminnan toimintaedellytyksissä on parantamisen varaa.» 1. Mitä meiltä puuttuu?» 2.

Lisätiedot