N Ä Ä B ÄS NE peli meille kaikille! PIKASUKELLUS 6 13-VUOTIAID

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "N Ä Ä B ÄS NE peli meille kaikille! PIKASUKELLUS 6 13-VUOTIAID"

Transkriptio

1 peli meille kaikille! PIKASUKELLUS 6 13-VUOTIAIDEN SÄBÄÄN

2 Punkista pinkkiin, groovesta glitteriin Liikunnan iloa, kavereita ja elämyksiä. Tsemppiä, oppimista ja onnistumisia. Tyttöjä ja poikia, pitkiä ja pätkiä, groovea ja glitteriä. Salibandy harrastuksesta ja -harrastajista on moneksi. Miksi säbää voi suositella kaikille 6 13-vuotiaille? Koska pelaajan fyysiset ominaisuudet eivät rajaa ketään pois: jokaisella on vahvuutensa. Pelaamisen ja hyvän meiningin makuun pääsee jo ensimmäisissä treeneissä. Ja välinekustannukset sekä harjoituksiin ja kisa matkoihin kuluva aika ovat perin kohtuulliset. Tiesitkö, että junnut pelaavat omilla, oman ikäluokkansa mukaan räätälöidyillä säännöillä? Että säbän pelaaminen ei edellytä muista lajeista luopumista: se taipuu mainiosti niin ykkös-, kakkoskuin kolmoslajiksi? Tai että pelaamisen ja opiskelun voi yhdistää useissa lajipainotteisissa oppilaitoksissa? Salibandy on harrastajamäärältään valtakunnan toiseksi suosituin palloilulaji. Suomi on yksi maailman kovatasoisimmista salibandymaista. Säbää harrastetaan läpi elämän eri tavoilla ja tasoilla, rennosta työpaikkapelailusta aina puoli ammattilaisuuteen saakka. Hieno laji on kerrassaan huikeassa nosteessa! Miten junnujen salibandysäännöt eroavat virallisista säännöistä? Mitä vanhempien on hyvä muistaa ja ottaa huomioon? Maistiaisia näistä teemoista löydät seuraavilta sivuilta; pääruoka tarjoillaan osoitteessa Antoisia lukuhetkiä!

3 6 7-vuotiaat tytöt ja pojat KerhoMaailma Isoja onnistumisia pienessä mittakaavassa

4 KerhoMaailma Mitä? Harjoituksia 1 2 kertaa viikossa 2 tunnin miniturnauksia, 12 minuutin minipelejä Joukkueessa 3 kenttäpelaajaa + maalivahti Pelataan pienempiin maaleihin Tavoitteena Non Stop -peli, jota myös säännöt tukevat. Esimerkiksi sisäänlyöntejä ei ole; maalivahdit toimittavat toisen pallon peliin mahdollisimman nopeasti. Maalit lasketaan, mutta niitä ei tilastoida Missä? Lähiliikuntapaikoilla, kuten lähikouluilla tai -liikuntahalleilla Minikentillä: kentän koko vähintään 9 m x 18 m, enintään 12 m x 24 m Kaukalossa tai rajatulla pelialueella Mitä edellyttää? Sählypassin (sisältää vakuutuksen) Sisäliikuntavarusteet: sisäkengät, salibandymailan, suojalasit ja juomapullon Usein kysyttyä Miksi minipelejä? Taitoerot tulevat esille nopeasti. Lyhyt peliaika minimoi murskatappiot, ja hävinnyt(kin) joukkue pääsee nopeasti uuteen peliin uuden vastustajan kanssa. Miksi miniturnauksia? Osallistumiskynnys on haluttu pitää mahdollisimman matalana sekä lapsille että aikuisille: lapset tulevat turnauksiin yleensä huoltajan kanssa. Miniturnauksia ovat toivoneet sekä seurat että vanhemmat. Miksi joukkueen/peliryhmän koko on niin pieni? Pelaajamäärä on sovitettu minipeleihin ja -turnauksiin. Pienten joukkueiden ansiosta tapahtumat ovat aidosti liikunnallisia, ja niissä nähdään iloisia, sopivasti hikoilevia ja punaposkisia pelaajia.

5 8 9-vuotiaat pojat (F-junnut) 8 11-vuotiaat tytöt (F- ja E-junnut) KisaMaailma Ytimessä henkilökohtaisen taidon kartuttaminen

6 KisaMaailma Mitä? Harjoituksia 2 3 kertaa viikossa Mahdollisuus pelata haastaja- tai kilpasarjassa ja niiden sisällä eri tasoilla 2 5 tunnin viikonlopputurnauksia, 2 3 peliä/turnaus Pojilla 7 8, tytöillä (iästä riippuen) 4 8 turnausta kaudessa Joukkueessa 4 kenttäpelaajaa ja maalivahti Pienennetty maali ja kenttä Peliaika 2 x 15 minuuttia 1,5 minuutin vaihtosääntö F-junnuissa ei pidetä sarjataulukoita Missä? Liiton alueen liikunta- ja salibandyhalleissa Kentän koko vähintään 12 m x 24 m, enintään 15 m x 30 m Mitä edellyttää? Salibandyvarusteet: sisäkengät, salibandymailan, suojalasit, asianmukaisen lisenssin (Hj, J2) Usein kysyttyä Miksi joukkueen pelaajamäärä on rajoitettu 14 pelaajaan? Salibandy on 2 3 kentällisen peli. KisaMaailmassa pelataan 4 vastaan 4, joten 14 pelaajan maksimi tarkoittaa kahta maalivahtia ja (enintään) kolmea kentällistä. Tavoitteena on tehdä jokaisesta pelistä liikunnallinen ja osallistava. Miksi käytössä on 1,5 minuutin vaihtosääntö? Se katkaisee pelin harmillisesti esim. läpiajossa. Tavoitteena on taata pelaajille tasainen peliaika ja toisaalta auttaa valmentajia porukan tasaisessa peluuttamisessa. Puolentoista minuutin välein alkaa ikään kuin uusi leikki ja peli erän loppuja tulee vain tavallisia pelejä useammin. Miksi peleissä ei anneta jäähyjä? Sääntöjä opetetaan ensisijaisesti ohjaamalla, ei rankaisemalla. Jos rikotulla pelaajalla on selvä maalintekotilanne, hänen joukkueel leen voidaan määrätä rangaistuslaukaus. Jäähyjäkin vihelletään, jos sama pelaaja syyllistyy useamman kerran samaan rikkeeseen tai epäurheilijamaiseen käytökseen.

7 10 13-vuotiaat pojat (D- ja E-junnut) vuotiaat tytöt (D-junnut) PeliMaailma Kasvua ihmisenä, urheilijana ja joukkueen jäsenenä

8 PeliMaailma Mitä? Harjoituksia 3 4 kertaa viikossa Mahdollisuus pelata haastaja- tai kilpasarjassa, ja niiden sisällä eri tasoilla (riippuu alueesta ja osallistuvien joukkueiden määrästä) 3 6 tunnin viikonlopputurnauksia, 2 3 peliä/turnaus 7 8 turnausta/kausi Peliaika 3 x 15 minuuttia Tasainen peliaika kauden aikana. Käytäntö sovitaan vanhempien ja joukkueen toimihenkilöiden välisissä Urheilun Pelisääntökeskusteluissa. Missä? Liiton alueiden liikunta- ja salibandyhalleissa. Kentän koko vähintään 16 m x 32 m, enintään 20 m x 40 m (täysi kenttä) Mitä edellyttää? Salibandyvarusteet: sisäkengät, salibandymailan, suojalasit, asianmukaisen lisenssin (J1, J2) Usein kysyttyä Miksi tasaisen peliajan käytäntö? Kilpailut ovat oleellinen osa harrastusta ja siten jokaisen lapsen oikeus; voittamiseen ei pidä suhtautua liian vakavasti. Tasaisen peliajan tulee toteutua kauden aikana esimerkiksi niin, että kovia vastustajia vastaan peluutetaan taitavampia ja heikompia vastaan harjaantumattomampia pelaajia. Tasaväkiset pelit kehittävät parhaiten niin yksilöitä kuin koko joukkuetta. Miten tasaista peliaikaa valvotaan? Tärkeintä on Urheilun Pelisäännöistä sopiminen vanhempien ja joukkueen toimihenkilöiden kesken. Erotuomarit voivat antaa joukkueelle huomautuksen, jos tasainen peliaika ei toteudu ja kirjata huomionsa myös pöytäkirjaan. Pääasiallinen vastuu on kuitenkin valmentajilla. Mitkä ovat PeliMaailman juniorien tärkeimmät tavoitteet? Liikunnalliseen ja urheilulliseen elämäntapaan totuttautuminen. Henkilökohtaisten taitojen systemaattinen opettelu ja harjoittelu. Itseluottamuksen kasvattaminen. Ryhmässä toimimisen ja pettymysten sietämisen oppiminen.

9 Vanhemmat avainpelaajina

10 Tue lasta ehdoitta Isä huutaa pojalle ohjeita, arvostelee valmentajaa ja sättii tuomaria. Äiti itkee kentän laidalla tyttären epäonnistunutta suoritusta. Vanhemmat tenttaavat kotimatkalla, miksi lapsi sähläsi voittomaalipaikan. Totta vai tarua? Edellä kuvatut tilanteet ovat juniorisäbässä hyvin harvinaisia, ja hyvä niin! Arvosteleminen, vertaileminen, väheksyminen, pakottaminen ja ohjeistaminen on pahin mahdollinen karhunpalvelus sekä lapselle että porukan yhteishengelle. Parhaimmillaan lapsen urheiluharrastus on koko perheen yhteinen juttu. Vanhemmat osallistuvat mahdollisiin treenija kisakuljetuksiin, tukevat lasta ehdoitta ja antavat tälle harjoittelurauhan treeniajan voi hyödyntää käymällä vaikka lenkillä tai kaupassa. Pelejä käydään katsomassa hyvällä fiiliksellä, kaikkia läsnäolijoita kunnioittaen: lapset saavat pelata, valmentajat hoitaa ohjeistuksen ja tuomarit tehdä työnsä rauhassa. Seuran toiminnassa ollaan mukana omien kykyjen ja käytettävissä olevan ajan mukaan ilman kotijoukkojen talkootyötä seura ei voisi toimia eikä lapsi harrastaa. Aktiivinen osallistuminen on mainio tapa tutustua muiden lasten vanhempiin ja joukkuetovereihin. Tekemistä löytyy joka lähtöön. Valittavana on esimerkiksi valmentajan, verryttelyvastaavan, huoltajan tai joukkueenjohtajan rooli; tiedottajan, rahastonhoitajan tai nettivastaavan tehtävät tai vaikkapa kanttiininhoitajan, roudarin tai toimitsijan askareet. Älä epäröi tarttua toimeen! Pienilläkin teoilla on iso merkitys niin lapsesi kuin koko joukkueen kannalta.

11 Valitse välineet oikein Junioripelaajan tärkeimpiä varusteita ovat sisäpelikengät, maila ja suojalasit. Sisäpelikengät. Hyvä kenkä on istuva, mukavan tuntuinen ja oikean kokoinen. Kiertojäykkyys, tuet, iskunvaimennus ja varren korkeus sekä pohjan pito ovat asianmukaiset. Lisäksi päällinen ja pohja kestävät melko kovaa kulutusta. Sisäpelikengät on tehty normaalille askellukselle, joten mahdollisista askellusvirheistä kannattaa keskustella ammattilaisen kanssa. Huom! Älä osta liian isoja kenkiä (kasvunvara). Iskunvaimennus ja pohjan pito kuluvat käytössä, joten kengät on joka tapauksessa hyvä uusia kerran vuodessa. Salibandymaila. Oikean mittainen maila ylettyy navan ja rintalastan alareunan väliin. Liian pitkää mailaa on vaikea käsitellä, ja sillä on hankala laukaista. Liian lyhyellä mailalla joutuu puolestaan kurottelemaan, mikä rasittaa selkää. Lavan kovuus ja muoto vaikuttavat syöttöihin ja vetoihin. Junioripelaajan maila on riittävän joustava (jäykkyys vähintään 30), jotta hän saa vetoihin voimaa. Lapa on pehmeä ja hieman esimuotoiltu, ja siinä on riittävästi suoraa pintaa syöttöjen ja laukausten oppimiseen. Grippi eli mailan otealueen teippi pitää käsien otteen hyvänä hikoillessakin. Suojalasit. Suojalasit ovat paras ja käytännössä ainoa tapa suojautua mustilta silmiltä ja vakavammilta silmävammoilta. Lasien hankinnassa tärkeintä on istuvuus: lasien tulee tuntua hyvältä ja pysyä paikoillaan. Huom! Sekä salibandymailalla että suojalaseilla tulisi olla IFF:n hyväksyntä.

12 Peli kulkee hyvillä eväillä ja riittävillä unilla Nuori salibandyn pelaaja kasvaa, rakentaa voimaa ja kestävyyttä sekä opettelee lajinsa tekniikkaa ja pelitaktiikoita. Kehittyäkseen hyväksi urheilijaksi hän tarvitsee myös riittävää lepoa ja terveellistä, monipuolista ravintoa. Alakouluikäinen urheilija tarvitsee noin yhdeksän tunnin yöunet ja mahdollisimman säännöllisen vuorokausirytmin. Kiireettömät hengähdyshetket ja päiväunet tulevat nekin toisinaan tarpeeseen. Hyvä ruoka sisältää hiilihydraatteja lihasten ja aivojen energialähteeksi, proteiinia kudosten uusiutumiseen ja lihasvoiman kasvattamiseen. Siihen kuuluu sopiva määrä hyvää rasvaa elimistön voiteluaineeksi sekä runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita elintoimintojen pyörittämiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa täysjyväviljavalmisteita, vähärasvaisia maito- ja lihavalmisteita, kalaa ja kananmunaa, pehmeitä kasvirasvoja sekä tuoreita kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Vanha kunnon ravintoympyrä toimii hyvänä ohjenuorana lounaiden rakentamisessa. Kokonaisuus on kohdallaan, kun lautasella on puolet kasviksia, neljännes perunaa, pastaa tai riisiä sekä neljännes lihaa, kanaa, kalaa tai kananmunaa. Aterian täydentävät täysjyväleipä ja rasvaton maito. Ruokapuoli on ojennuksessa, kun ruokailurytmi rullaa säännöllisesti, lautanen täytetään oikein ja pelikassiin varataan kunnon eväät. Pelivastustajille ei kannata antaa tasoitusta jättämällä oman joukkueen energia- ja ravintohuolto hunningolle! Tällä pääsee jo pitkälle! Pohjusta päivä puurolla Älä lintsaa lounaalta Energiaa eväsvälipalalla Päivällistä harjoittelun ehdoilla Ei nälkäisenä nukkumaan Naukkaile nestettä pitkin päivää

13 peli meille kaikille! W W W. S A L I B A N DY. N E T

Innosta urheilemaan! Viesti 7 12-vuotiaiden urheilevien lasten vanhemmille

Innosta urheilemaan! Viesti 7 12-vuotiaiden urheilevien lasten vanhemmille Innosta urheilemaan! Viesti 7 12-vuotiaiden urheilevien lasten vanhemmille Ilo irti urheiluharrastuksesta Urheilu on loistava kasvualusta. Se tarjoaa lapselle mainiot edellytykset voida hyvin ja kehittyä

Lisätiedot

LÄTKÄ- PERHEEN PELIKIRJA OPAS 5 13 -VUOTIAIDEN KIEKKOILIJOIDEN VANHEMMILLE

LÄTKÄ- PERHEEN PELIKIRJA OPAS 5 13 -VUOTIAIDEN KIEKKOILIJOIDEN VANHEMMILLE LÄTKÄ- PERHEEN PELIKIRJA OPAS 5 13 -VUOTIAIDEN KIEKKOILIJOIDEN VANHEMMILLE PARASTA KAIKILLE Juniorikiekko on loistava tapa tutustua Suomen suosituimpaan urheilulajiin, hakea vauhtia elinikäiseen liikuntaharrastukseen

Lisätiedot

GOLFvanhempien. Kansallinen JUNIORIGOLFOHJELMA

GOLFvanhempien. Kansallinen JUNIORIGOLFOHJELMA GOLFvanhempien opas Kansallinen JUNIORIGOLFOHJELMA 1. Golf harrastuksena 1. GOLF HARRASTUKSENA Golf on usein koko perheen yhteinen harrastus, mutta enenevässä määrin lapset ja nuoret innostuvat lajista

Lisätiedot

Fortum Tutor ennakko 8.3.2012 PELI-ILO. Jalkapallojuniorin vanhemman käsikirja

Fortum Tutor ennakko 8.3.2012 PELI-ILO. Jalkapallojuniorin vanhemman käsikirja PELI-ILO Jalkapallojuniorin vanhemman käsikirja 2 Fortum Tutor Miten jalkapalloileva lapsi kehittyy Lapsesi kehittyminen jalkapalloilijaksi perustuu iloon ja haluun pelata jalkapalloa. Fortum Tutor on

Lisätiedot

05-06. maalivahdin opas

05-06. maalivahdin opas 05-06 maalivahdin opas maalivahdin opas suunnitteli ja toteutti jouni koponen aineisto jadberg laura tomatis kuvat laura tomatis: [p. 14-22] jadberg kansi jouni koponen Tämä opas on vain yksi näkemys maalivahtipelaamiseen.

Lisätiedot

KAIKKI PELAA SÄÄNNÖT 2014. Voittoja joka päivä

KAIKKI PELAA SÄÄNNÖT 2014. Voittoja joka päivä KAIKKI PELAA SÄÄNNÖT 2014 Voittoja joka päivä Jalkapallon Leikkimaailma 11-vuotiaat ja sitä nuoremmat tytöt ja pojat Jalkapallon Leikkimaailmassa jokaisella tytöllä ja pojalla on oikeus monipuoliseen ja

Lisätiedot

F-IKÄISET. Tästä se alkaa! SUOMEN LENTOPALLOLIITTO RY

F-IKÄISET. Tästä se alkaa! SUOMEN LENTOPALLOLIITTO RY F-IKÄISET Tästä se alkaa! SUOMEN LENTOPALLOLIITTO RY 1 Sisällysluettelo Turnaustapahtumat: F-ikäisten toimintatapa 3 Joukkueorganisaatio ja tehtävät turnauksessa 4 Järjestä laadukas turnaustapahtuma 5

Lisätiedot

Juuso Ilander & Matti Latvala. Miksi joku on parempi kuin toinen? Case - Toni Kohonen. Pesäpallon lajinkehittämistyö

Juuso Ilander & Matti Latvala. Miksi joku on parempi kuin toinen? Case - Toni Kohonen. Pesäpallon lajinkehittämistyö Juuso Ilander & Matti Latvala Miksi joku on parempi kuin toinen? Case - Toni Kohonen. Pesäpallon lajinkehittämistyö Huhtikuu 2015 2 SISÄLLYS 1 JOHDANTO 3 2 TEOREETTINEN KEHYS 4 2.1 Asiantuntijuus 4 2.2

Lisätiedot

Kentän ja maalien koko

Kentän ja maalien koko Kenelle? Alle 10-vuotiaille pojille ja tytöille Mitä? Käsipalloa sovelletuin säännöin: normaalia pienempi kenttä, maalit sekä pehmeä, kuminen pallo. Kentällä 5 (4 + 1) pelaajaa. Voidaan pelata sekajoukkuein,

Lisätiedot

KOVASSA PRÄSSISSÄ DORTMUNDISSA

KOVASSA PRÄSSISSÄ DORTMUNDISSA SUOMEN PALLOLIITON JÄSENLEHTI 2/2014 VOITTOJA JOKA PÄIVÄ KOVASSA PRÄSSISSÄ DORTMUNDISSA HELMARIT JULIETTE KEMPPI HUUHKAJAT KARI ARKIVUO PIKKUHUUHKAJAT TOMMI KAUTONEN YKSI MEISTÄ TONI KALLIO Kotimaiset

Lisätiedot

Pallopelejä ja pelisovelluksia

Pallopelejä ja pelisovelluksia Terhi Huovinen, Virpi Remahl ja Sari Turunen Pallopelejä ja pelisovelluksia www.kll.fi Pallopelejä ja pelisovelluksia Terhi Huovinen, Virpi Remahl ja Sari Turunen Koulun liikuntakerhovihko on osa Opetushallituksen

Lisätiedot

HARJOITTELE ITSESI VUOKSI, KEHITÄ ITSEÄSI URHEILIJANA. JOS FUSKAAAT, PETÄT ITSEÄSI

HARJOITTELE ITSESI VUOKSI, KEHITÄ ITSEÄSI URHEILIJANA. JOS FUSKAAAT, PETÄT ITSEÄSI 1 Markku Gardin X/2013 Porin Ässien valmennuspäällikkö Jouni Myllymaa pyysi minulta näkemyksiä siitä, miten lasten ja nuorten valmentamisessa voidaan synnyttää ns. sisäistä motivaatiota. Miten saadaan

Lisätiedot

VALMENTAJAKANSIO 1. KOTKAN NAPPULOIDEN ARVOT 2. KOTKAN NAPPULOIDEN TOIMINTALINJA. Iloisuus Peleistä ja harjoituksista hymyssäsuin kotiin.

VALMENTAJAKANSIO 1. KOTKAN NAPPULOIDEN ARVOT 2. KOTKAN NAPPULOIDEN TOIMINTALINJA. Iloisuus Peleistä ja harjoituksista hymyssäsuin kotiin. VALMENTAJAKANSIO 1. KOTKAN NAPPULOIDEN ARVOT Iloisuus Peleistä ja harjoituksista hymyssäsuin kotiin. Yhteisöllisyys Joukkueesta riippumatta kaikki olemme Kotkan Nappuloita. Tasa-arvoisuus Jokaisella mahdollisuus

Lisätiedot

Parhaimmillaan koripallo tarjoaa oppitunnin, jossa liikunnan riemu, oppimisen ilo ja hikikarpaloiden virta pääsevät valloilleen.

Parhaimmillaan koripallo tarjoaa oppitunnin, jossa liikunnan riemu, oppimisen ilo ja hikikarpaloiden virta pääsevät valloilleen. ETUSIVU Koripallon sivut on tehty yhteistyössä Suomen Koripalloliiton kanssa. Koripallo tarjoaa koululiikuntaan mainion mahdollisuuden harjoitella joukkuepelaamista ja ryhmässä toimimista. Koripallo sopii

Lisätiedot

NUOREN HYVÄ TULEMINEN PERHEHOITOON

NUOREN HYVÄ TULEMINEN PERHEHOITOON RAPORTTI NUOREN HYVÄ TULEMINEN PERHEHOITOON Nuorten foorumi Siikarannassa 11.10.2014 Paikalla oli 15 14-19-vuotiasta nuorta lastensuojelun perhehoidon piiristä, 3 Selviytyjät-tiimin jäsentä sekä 4 aikuista.

Lisätiedot

MIKSI. tähtiä ei tule?

MIKSI. tähtiä ei tule? MIKSI tähtiä ei tule? Suomen menestys nuorten ja poikien MM-kisoissa on romahtanut. Fiaskon syyt selviävät, kun vertaa juniorilupausten valmennusjärjestelmiä meillä ja muualla. Tekstit: Juho Pekka Mikola

Lisätiedot

Kirjan voi ladata maksutta osoitteesta www.nektaria.fi

Kirjan voi ladata maksutta osoitteesta www.nektaria.fi Mitä ihmettä? Opas ammattilaisille. Seksuaalikasvatusta 3-9 -vuotiaille. Katriina Bildjuschkin, Susanna Ruuhilahti Nektaria ry Kansi: Nina Cord Piirros, sivu 4, Mervi Lahkela Graafinen suunnittelu ja taitto:

Lisätiedot

SUOMEN SALIBANDYLIITON KILPAILUSÄÄNNÖT 1.5.2014-30.4.2015. 1. YLEISTÄ sivu 1-8 3-4

SUOMEN SALIBANDYLIITON KILPAILUSÄÄNNÖT 1.5.2014-30.4.2015. 1. YLEISTÄ sivu 1-8 3-4 sivu 1 SUOMEN SALIBANDYLIITON KILPAILUSÄÄNNÖT 1.5.2014-30.4.2015 Suomen Salibandyliitto ry 2014 1. YLEISTÄ sivu 1-8 3-4 2. EETTISET PERIAATTEET 9 Reilun pelin periaate 5 10 Vastuullinen taloudenpito 5

Lisätiedot

Luova ympäristö lasten omaaloitteisen

Luova ympäristö lasten omaaloitteisen Luova ympäristö lasten omaaloitteisen toiminnan tukemiseksi (Miten käytimme TRIZ:a lasten TV-pelin suunnittelutyössä?) Kirjailija Karl Rautio Creavit Media Osk (Suomi) 2013 Opetusaineisto on valmistunut

Lisätiedot

VOIKKARI. Tampereen Voimistelijoiden ilmoitusliite 2014. s. 6. s. 16-17. s. 8. Rytminen voimistelu jatkaa nousuaan Tampereella

VOIKKARI. Tampereen Voimistelijoiden ilmoitusliite 2014. s. 6. s. 16-17. s. 8. Rytminen voimistelu jatkaa nousuaan Tampereella VOIKKARI Tampereen Voimistelijoiden ilmoitusliite 2014 Tervetuloa mukaan voimistelukouluihin tai esivalmennusryhmiin! s. 6 Rytminen voimistelu jatkaa nousuaan Tampereella s. 16-17 Voimistelu vaatii ahkeraa

Lisätiedot

Ilo kasvaa liikkuen. Varhaiskasvatuksen uusi liikkumis- ja hyvinvointiohjelma. Ohjelma-asiakirja

Ilo kasvaa liikkuen. Varhaiskasvatuksen uusi liikkumis- ja hyvinvointiohjelma. Ohjelma-asiakirja Ilo kasvaa liikkuen Varhaiskasvatuksen uusi liikkumis- ja hyvinvointiohjelma Ohjelma-asiakirja Ilo kasvaa liikkuen Varhaiskasvatuksen uusi liikkumis- ja hyvinvointiohjelma Ohjelma-asiakirja Tutkimusmatkalla

Lisätiedot

ARKI RAISION KAUPUNGIN PÄIVÄHOIDON ARKITOIMINTAPEDAGOGIIKKA

ARKI RAISION KAUPUNGIN PÄIVÄHOIDON ARKITOIMINTAPEDAGOGIIKKA ARKI RAISION KAUPUNGIN PÄIVÄHOIDON ARKITOIMINTAPEDAGOGIIKKA Raision Kaupunki 1/2008 JOHDANTO... 3 ARKITOIMINTAPEDAGOGIIKKA PIENTEN RYHMISSÄ... 4 JOHDANTO... 5 VARHAINEN VUOROVAIKUTUS... 6 KIELEN KEHITYS...

Lisätiedot

Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut?

Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut? Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut? Opas läheisille sekä lasten ja nuorten parissa työskenteleville Uittomäki Susanna, Mynttinen Sirpa ja Laimio Anne 1 Uittomäki Susanna, Mynttinen Sirpa, Laimio

Lisätiedot

Tanja Matarma MITÄ ON LIIKUNTA? Laadullinen tutkimus 6.- ja 9.-luokkalaisten liikuntakäsityksistä ja suhteesta liikuntaan

Tanja Matarma MITÄ ON LIIKUNTA? Laadullinen tutkimus 6.- ja 9.-luokkalaisten liikuntakäsityksistä ja suhteesta liikuntaan Tanja Matarma Laadullinen tutkimus 6.- ja 9.-luokkalaisten liikuntakäsityksistä ja suhteesta liikuntaan Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskuksen julkaisuja 5/2012 TURUN LAPSI- JA NUORISOTUTKIMUSKESKUS

Lisätiedot

Mikko Hollmén, Lauri Solin, Taru Tumi. Jaana Kivipelto ja Marika Venäläinen. Suomen Partiolaiset - Finlands Scouter ry 2001

Mikko Hollmén, Lauri Solin, Taru Tumi. Jaana Kivipelto ja Marika Venäläinen. Suomen Partiolaiset - Finlands Scouter ry 2001 Kisavartion opas Tekstit Mikko Hollmén, Lauri Solin, Taru Tumi Toimittajat Jaana Kivipelto ja Marika Venäläinen Piirrokset Tommi Lukinmaa Taittaja Eppu Lahtinen Julkaisija Suomen Partiolaiset - Finlands

Lisätiedot

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Toimittaneet Milja Laakso, Paula Marjomaa ja Kaisi Peltoniemi EDUNVALVOJA SE ON MINUA

Lisätiedot

Nyt on aika valita esikoululuokka koulunkäynnin vapaaehtoinen, pehmeä alku

Nyt on aika valita esikoululuokka koulunkäynnin vapaaehtoinen, pehmeä alku Ruotsiksi 2015 Nyt on aika valita esikoululuokka koulunkäynnin vapaaehtoinen, pehmeä alku Pienestä on tullut iso. Nyt on aika tulla esikoululaiseksi ja tutustua jännittävään koulumaailmaan. Toivotamme

Lisätiedot

SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITTO

SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITTO SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITTO EROTUOMARIN OHJEKIRJA 2010 2014 - Toimintaohjeet ja säänt tötulkinnat KANSAINVÄLINEN JÄÄKIEKKOLIITTO 1.8.2011 TÄHÄN PAINOK KSEEN UUSITUT KOHDAT T ON ALLEVIIVAUKSELLA SISÄLLYS SISÄLLYS

Lisätiedot

Mä tanssin kuin myrsky!

Mä tanssin kuin myrsky! Sanna Lepoaho Mä tanssin kuin myrsky! Tanssi-ilmaisu osana päiväkodin varhaiskasvatusta Metropolia Ammattikorkeakoulu Hyvinvointi ja toimintakyky Sosiaalialan koulutusohjelma Sosionomi Opinnäytetyö 07.04.2015

Lisätiedot

Miten nostaa yläasteen oppilaitten kiinnostusta matematiikan sanallisia tehtäviä kohtaan? Esimerkkejä, neuvoja, analyysi

Miten nostaa yläasteen oppilaitten kiinnostusta matematiikan sanallisia tehtäviä kohtaan? Esimerkkejä, neuvoja, analyysi Solmu 1/2008 1 Miten nostaa yläasteen oppilaitten kiinnostusta matematiikan sanallisia tehtäviä kohtaan? Esimerkkejä, neuvoja, analyysi Pavel Shmakov MAFYKE-lehtori, Käpylän peruskoulu, Helsinki shpavel@luukku.com

Lisätiedot