Onduline vesikatteen asennus- ja huolto-ohje

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Onduline vesikatteen asennus- ja huolto-ohje"

Transkriptio

1 1 Onduline vesikatteen asennus- ja huolto-ohje Kuitusementti- eli varttikaton päälle Magnus Hagelstam

2 SISÄLLYSLUETTELO Minkälainen katto on sopiva Onduline katoksi... 4 Materiaali... 4 Komponentit... 4 Levyt... 4 Harja- ja jiirilistat... 5 Kateruuvit... 5 Harjatiivisteet... 5 Asennustarvikkeet... 5 Varastointi... 6 Alusrakenteet... 6 Ruoteiden sijoitus ja dimensiot... 7 Onduline kappaleiden sijoitus... 7 Levyjen limitykset... 7 Lappeilla... 8 Räystäillä... 9 Harjalla... 9 Päädyissä... 9 Ensimmäinen päätyräystäs Toinen päätyräystäs Otsa- ja räystäslaudat Jiireissä Pulpettikaton harjalla Työstäminen Kiinnitys Levyt Harjalistat Aumat Jiirit Liitokset ja läpiviennit

3 3 Seinäliitos Liitos muurattuun hormiin Liitos elementtisavupiippuun Tuuletusputken läpivienti Onduline katon huolto ja käyttöikä... 17

4 4 Asennus vanhan kuitusementti- eli varttikaton päälle Onduline on hyvin samannäköinen kuin varttikate. Eräässä tapauksessa museoviranomaiset hyväksyivät Ondulinen varttikatteen tilalle suojelukohteessa. Asentamalla Onduline katteen vanhan asbestisementtikaton säästää asbestisaneerauksen kustannukset. Varttikaton päälle asennetaan ristikoolaus ja sen päälle Onduline. Työsuojeluviranomaiset sallivat ruuvireikien esiporauksen asbestikatteeseen ilman suojatoimenpiteitä. Käytä silti kertakäyttöistä hengityssuojaa. Minkälainen katto on sopiva Onduline katoksi Kaikki katot, joiden kaltevuus on vähintään 1/6 eli 9,5 eli 11% (cm/m) voi kattaa Ondulinella. Materiaali Onduline valmistetaan kyllästämällä kierrätetystä sellumassasta valmistettuja ja yläpinnalla suojamaalattua levyjä bitumilla korkeassa lämpötilassa. Komponentit Levyt Pituus 200 cm ja leveys 95 cm, paino 6,4 kg. Aallotus: Leveys 9,5 cm ja korkeus 3,8 cm; 10 aaltoa / levy. Levyt ovat irtonaisina niin joustavat, että ne voi kääriä jopa rullalle, mutta kiinnitettyinä niin jäykät, että katon päällä voi kävellä.

5 Harja- ja jiirilistat Leveä harjalista RIDGE 100 cm ja leveys 49 cm, sen peilikuva jiirilista VALLEY ja kapea harjalista/päätyräystäslista VERGE 110 cm leveys 41 cm, kaikkien paino 1,5 kg. 5 Kateruuvit Galvanoitua terästä, alumiinilaippa ja EPDM-tiiviste. 4,8 x 25 mm levyjen ja päätyräystäslistojen kiinnittämiseen otsalautoihin. 4,8 x 65 mm levyjen ja listojen kiinnittämiseen ruoteisiin. Harjatiivisteet Vaahtomuovia. Pituus 86 cm, yhdeksän Onduline aaltoa. Asennetaan levyjen ja harjalistan väliin estämään tuiskulumen ja roiskeveden pääsyn rakenteisiin. Kiinnitetään kateruuveilla yhdessä harjalistan kanssa. Sen käyttö on turhaa jos vanha kate on jotenkuten vesitiivis. Läpiviennit ja muut erikoisosat: Kysy kauppiaalta tai katso Asennustarvikkeet Ruuvinväännin, mielellään iskuruuvinväännin Pistosaha, mielellään tylsähkö, kuviosaha tai kulmahiomakone katkaisulaikkoineen Mattoveitsi on hyvä halkaisuun

6 Mittanauha Lankaa räystäslinjan merkitsemiseen Timpurin kynä tai liitu katkaisu- ja halkaisukohtien sekä ruuvilinjojen merkitsemiseen Viivoitin, esim. lauta 6 Varastointi Jos aurinko porottaa kovasti, Onduline levyt on hyvä suojata tai pitää irrallaan toisistaan ennen asennusta, jotta bitumi ei tarraa niitä toisiinsa. Alusrakenteet Varttikaton päälle asennetaan ristikoolaus ja sen päälle Onduline. Ristikoolaukseen käytetään 50x50 mm aluslistat ja 22x100 mm ruoteet. Työstetään kolot aluslistoihin varttikatteen saumojen kohdalla. Aluslistat kiinnitetään vanhan katteen aaltojen pohjien läpi vanhoihin ruoteisiin 80 mm litteäkantaruuveilla kk mm. Esiporaa ruuvireiät. Kiinnitetään 22x100 mm ruoteet listoihin 45 mm - 50 mm litteäkantaruuveilla.

7 Ruoteiden pitää ulottua päätyjen yli niin pitkälle, että niihin voi kiinnittää räystästuet ja niihin uudet otsalaudat niin, että uloin Onduline levyn aalto makaa niiden päällä. Huom! Ruoteet kuvassa ovat 50x50 mm 22x100 mm sijasta. Ruodelautojen ylityksen seinälaudoituksen ulkopinnasta on oltava vähintään 280 mm pohjoisen kaakon puoleisessa päädyssä, josta Onduline levyjen asennus aloitetaan. Toisessa päädyssä ylityksen on oltava vähintään 380 mm, jotta ruoteiden pituus riittää asentamaan räystästuen sen verran irti seinästä, että ylempi otsalauta osuu reunimmaisen Onduline levyn reunimmaisen aallon harjan alle. Lue tarkempaa selostusta kohdasta Onduline kappaleiden sijoitus/päädyt alla. Ruoteiden sijoitus ja dimensiot Yksi ruode asennetaan räystäälle, yksi yläreuna on 2-10 cm harjan tai auman keskilinjasta ja yksi kunkin levysauman alle sekä yksi harjan, aumojen ja jiirien kummallekin puolelle. Asennetaan lisäksi kolme ruodetta per täyspitkä levy levyjen päätyjen väliin mikäli katon kaltevuus on loivempi kuin 1:1 eli 45 o ja kaksi jos se on 1:1 eli 45 o tai jyrkempi. 7 Onduline kappaleiden sijoitus Asennus aloitetaan vallitsevan tuulen alapuolelta eli pohjoisesta kaakosta. Levyjen limitykset Levyt asennetaan yhden aallon sivusuunnan limityksellä. Pienimmät levyjen päätyjen limitykset, joilla Onduline vesitiiviystakuu on voimassa, ilmoitetaan alla olevassa taulukossa. Huom! Limitykset alla ovat voimassa katon ollessa suora ja kiinnityksen asianmukainen (katso "Kiinnitys" alla), jolloin levysaumat ovat tiiviit.

8 Mikäli olet epävarma tästä, lisää 5cm limityksiin alla jottei tuuli pääse painamaan vettä levysaumojen väliin. 8 Katon kaltevuus >= 21 eli 1:2,5 eli 23% (cm/m) Katon kaltevuus <= 14 eli 1:4 eli 15% (cm/m) Katon kaltevuus <=10,5 eli 1:5 eli 12% (cm/m) Katon kaltevuus >= 9,5 eli 1:6 eli 11% (cm/m) Levyjen pään limitys harja- ja jiirilistan alle Harja-, jiiri- ja päätyräystäslistojen pituussuunnaan limitys Levyjen pään limitys harja- ja jiirilistan alle 10 cm / 1 aalto 15 cm / 1 aalto 20 cm / 1 aalto 22 cm / 1 aalto 12 cm 12,5 cm 12 cm Onduline kappaleiden pituus ei aina mene moduliin lappeen leveyden kanssa ja silloin ylimäärän voi käyttää limitysten kasvattamiseen varmuuden vuoksi. Lappeilla Joka toinen levyrivi aloitetaan halkaistulla levyllä, jotta peräkkäisten levyrivien pituussaumat sijoittuvat lomittain. Tällöin kulmasaumoihin tulee kolme eikä neljä päällekkäistä levyä. Samalla paranevat vesitiiviys ja rakenteen jäykkyys.

9 9 Räystäillä Onduline levyjen päädyt sijoitetaan noin 5 cm räystään yli tippanokaksi. Pingotetaan lanka halutulle etäisyydelle räystästä pitkin, jotta levyt saadaan samaan linjaan. Harjalla Levyjen ylempi pääty sijoittuu 5 cm päähän katon harjan keskilinjalta räystään tippanokan ollessa 5 cm. Suurin sallittu arvo on kapean harjalistan kanssa 8 cm ja leveän 12 cm, jotta saavutetaan pienin sallittu levyn ja harjalistan välinen limitys 12 cm. Harjalistojen limitys on 12,5 cm. Päädyissä Päätyjen puoleiset Onduline levyt asennetaan niin, että uloin aalto lepää uuden otsalaudan päällä. Uloimman aallon reuna toimii tällöin tippanokkana, joka suojaa otsalautaa vedeltä. Ennen kiinnitystä levyn reunaa voi työstää niin, että se osoittaa alaspäin muodostaen tehokkaan tippanokan.

10 10 Periaatekuva. Huom! Ruuvikiinnitys joka toiseen aaltoon, eikä jokaiseen kuten kuvassa. Otsalautojen on oltava 35 mm räystäslautoja leveämmät koska niiden yläreuna on Onduline aallonharjojen tasolla räystäslautojen yläreunan ollessa vastaavasti aallonpohjien tasolla. Ensimmäinen päätyräystäs Kiinnitetään 50x50 mm soiro ruoteiden alapintaan 0-5 cm tuulen alapuolella olevan eli pohjoisen - koillisen päätyräystään ulkopuolelle. Kiinnitys mm litteäkantaruuveilla 10 cm välein tai nauloilla. Ruoteet katkaistaan soirojen ulkopinnan kohdalta. Levy asetetaan paikalleen ja otsalauta nostetaan soiroa vasten. Levyä ja otsalautaa siirrellään niin, että otsalaudan yläpinta koskettaa levyn uloimman aallon pohjaa. Otsalauta kiinnitetään väliaikaisesti soiroon tähän kohtaan. Levyjen asennus voidaan nyt aloittaa ko. lappeella.

11 Toinen päätyräystäs Viimeisen rivin levyt asetetaan paikalleen, mutta niitä ei kiinnitetä. Ruoteiden välisen tilan pituinen laudanpätkä asetetaan kohtisuoraan ruoteisiin niin, että sen reuna koskettaa sen aallon pohjaa, josta on tarkoitus tulla katon reunimmainen ja piirretään merkki tämän aallon pohjaan. Laudan sisäpinnan tarkka kohta merkitään ruoteeseen. Toimenpide toistetaan jokaisen reunimmaisen levyn kohdalla. Levyt nostetaan sivuun ja halkaistaan merkitystä linjasta. Halkaisu käy mukavimmin mattoveitsellä, viivoittimena pistosaha. Kiinnitetään 50x50 mm soiro ruoteiden alapintaan mm litteäkantaruuveilla 10 cm välein tai nauloilla. Ruoteet katkaistaan soiron ulkopinnan kohdalta. Viimeisen rivin levyt ko. lappeella voidaan nyt kiinnittää. 11 Otsa- ja räystäslaudat Otsalaudat katkaistaan niin, että niiden päät sopivat vastakkaiseen otsalautaan ja räystäslautaan. Varmistetaan, että otsalautojen alapinta on samalla korkeudella kuin räystäslautojen niiden yläpintahan on kiinni Onduline levyn aaltojen harjassa räystäslautojen yläpinnan ollessa kiinni aaltojen pohjassa. Korkeusero on 35 mm.

12 Otsalaudat kiinnitetään päätyräystäiden soiroihin niin, että ne koskettavat levyjen reunimmaisten aallonpohjien alapintaa. Onduline levyt kiinnitetään kateruuveilla otsalautoihin ruoteiden eli ruuvilinjojen kohdalta mm kateruuveilla. Räystäslaudat kiinnitetään kattoristikoihin ja/tai alimpaan ruoteeseen. Jiireissä 12 Jiirilistojen reunojen on oltava 7,5 cm keskikohdan yläpuolella jottei jiiriä pitkin valuva vesi missään olosuhteissa nouse sen yli. Onduline 50 cm leveän jiirilistan kohdalla ehto täyttyy katon kaltevuuden ollessa 1:3 tai jyrkempi. Tätä loivempien kattojen jiirit suojataan riittävän leveällä pellillä. esim. kaltevuudella 1:4 eli 14 : 62 cm; 1:5 eli 11 : 75 cm; 1:6 eli 9,5 : 91 cm. Levyjen reunojen pitää ulottua 7 cm päähän jiirin keskilinjasta jotta keskelle jää 14 cm leveä vesikouru. Pulpettikaton harjalla Korkeampi räystäs peitetään Onduline harjalistalla, mieluummin kapealla eikä leveällä kuten kuvassa. Työstäminen Onduline katkaistaan pistoshalla, mielellään tylsällä; kuviosahan karkeahampaisella

13 terällä tai kulmahiomakoneen katkaisulaikalla. Käyttäessä kuviosahaa, levyt sahataan alapuoli ylöspäin jolloin nukka kertyy levyn alapuolelle ja yläpuolen sahausjälki on siisti. Kuviosahalla tai kulmahiomakoneella katkaisee tai halkaisee useamman levyn kerrallaan. Pistosahan terään mahdollisesti tarttuva bitumi poistetaan lakkabensiinillä tai öljyllä. Voi myös voidella sahaa ennen käyttöä. Katkaistaessa, joko lauta tai toisen Onduline levyn pää toimii viivoittimena. Levyn halkaisu käy näppärimmin mattoveitsellä. Leikkaa kunnolla, taivuta ja siisti tarvittaessa katkaisupinta veitsellä. 13 Kiinnitys Levyt Asennus aloitetaan vallitsevan tuulen alapuolelta eli pohjoisen kaakon puolisesta päädystä. Onduline levyt kiinnitetään ruoteisiin aaltojen harjoilta yhdellätoista 65 mm pitkällä kateruuveilla per levy ja otsalautoihin viidellä 25 mm kateruuveilla per levy.

14 14 Ole tarkkana, ettet kiinnittäessä paina levyä niin, että aallot painuvat. Tällöin levy levenee, mitta ei enää täsmää ja levyrivit menevät vinoon. Mikäli haluat ruuvien olevan aivan suorissa riveissä, merkitse ruuvilinjat timpurin kynällä tai liidulla. Käytä viivoittimena esim. laudanpätkää. Jos satut ruuvaamaan ruoteiden väliin, voit tukkia reiän bitumitiivistysmassalla tai kuviosahan tekemällä nukalla. Pyöritä nukasta pieni pallo sormien välissä ja tuki reikä huolellisesti. Ruuvit kiinnitetään alla olevien kuvien mukaisessa järjestyksessä. X merkit osoittavat kohtia, joissa levy kiinnitetään joko yhdessä toisen levyn tai harjalistan kanssa tai otsalautaan. Kiinnitys kun on kaksi väliruodetta Kiinnitys kun on kolme väliruodetta Harjalistat Harjalistat kiinnitetään harjan kummallakin puolella joka toisen aallon harjan kohdalta. Jos käytetään harjatiivisteitä, ne asetetaan harjalistan ja levyn väliin niin, että ainakin osa ruuveista läpäisee ne.

15 15 Aumat Kiinnitä harjalistat auman kummallakin puolella sijaitsevaan ruoteeseen levyjen joka toiselta aallolta. Harja ja auman päädyt yhdistetään tavuttamalla harjan päätyä auman päädyn päälle. Tarvittaessa sen pää leikataan sopivaan muotoiseksi. Jiirit Levyjen reunojen pitää ulottua 7 cm päähän jiirin keskilinjasta jotta keskelle jää 14 cm leveä vesikouru. Kiinnitä jiirilistat jiirin kummallakin puolella sijaitsevaan ruoteeseen levyjen joka toiselta aallolta. Jiirilistojen reunojen on oltava 7,5 cm keskikohdan yläpuolella jottei jiiriä pitkin valuva vesi missään olosuhteissa nouse sen yli. Onduline 50 cm leveän jiirilistan kohdalla ehto täyttyy katon kaltevuuden ollessa 1:3 tai jyrkempi. Tätä loivempien kattojen jiirit suojataan riittävän leveällä pellillä, esim. kaltevuudella 1:4 eli 14 : 62 cm; 1:5 eli 11 : 75 cm; 1:6 eli 9,5 : 91 cm.

16 16 Liitokset ja läpiviennit Seinäliitos Liitä levyjen reuna seinään joko Onduline jiirilistalla tai räystäspellillä. Liitä vastaavasti levyjen pääty muovisella Onduline liitoskappaleella. Vesieristä liitos massalla ja/tai kermillä jos on olemassa vaara, että vettä valuu pitkin seinää. Liitos muurattuun hormiin Levyt leikataan muotoon ja asennetaan hormin juuren ympäri. Tämän jälkeen hormi pellitetään harjaan saakka, mikä katemateriaalista riippumatta on ainoa kestävä

17 17 ratkaisu Suomen olosuhteissa. (kuvassa vasemmalla on 50x50 mm ruoteet. Me käytämme 22x100 mm. Liitos elementtisavupiippuun Noudatetaan valmistajan ohjeita. Tuuletusputken läpivienti Muovinen Onduline tuuletusputken läpivienti koostuu hatullisesta, neliskulmaisesta hylsystä joka on valettu Onduline profiiliseen alustaan, eristetystä putkenkappaleesta joka sopii hylsyn sisään sekä liitoskappaleesta mm tuuletusputkeen joka kiinnitetään putkenkappaleeseen. Yhdistelmä asennetaan levyjen päätyjen liitoskohtaan niin, että alusta tulee ylemmän levyn alle ja alemman levyn päälle. Alempaan levyyn työstetään yläreunasta lähtien kolo, johon yhdistelmän alaosa uppoaa, noin 182x275 mm. liitos on vesitiivis sellaisenaan. Eristetty putkenkappale ja tuuletusputken liitoskappale asennetaan alapuolelta. Onduline katon huolto ja käyttöikä Ilman huoltoa Onduline katon käyttöikä Suomen ilmastossa on kokemuksen mukaan noin 30 vuotta, jonka jälkeen auringon UV-säteet ovat haurastuttaneet sitä

18 18 niin, ettei sen päällä enää voi kävellä. Suomessa on toki käytössä yli 40 vuotta vanhoja Onduline kattoja, mutta ne ovat huonokuntoisia. 37 vuotta vanha Onduline katto Kannonkoskella, Piispalantie 567 Kuvattu v ennen uuden Onduline katon asennusta. Muutamat levyt harjalla oli vaihdettu uusiin. Taloudellisin tapa pitää Onduline kattoa kunnossa on vaihtaa levyt ja harjalistat 30 vuoden välein. Onduline katon voi halutessa maalata vesiohenteisella akryylimaalilla. Maalaus antaa lisäsuojaa auringon UV-säteitä vastaan ja pidentää katon käyttöikää. Neulasten, lehtien ja muun karikkeen säännöllinen poistaminen estää katon ennenaikaista vanhenemista. Onduline katto kestää usean metrin paksuisen lumikuorman, eikä lunta siis tarvitse poistaa.

Onduline vesikatteen asennus- ja huolto-ohje

Onduline vesikatteen asennus- ja huolto-ohje 1 Onduline vesikatteen asennus- ja huolto-ohje Asennus ruoteille Vanhojen kattojen valmistelut Magnus Hagelstam 10.6.2013 www.onduline.fi info@onduline.fi 040 173 7833 SISÄLLYSLUETTELO Kattotyypit, jotka

Lisätiedot

Onduline vesikatteen asennusja huolto-ohje

Onduline vesikatteen asennusja huolto-ohje 1 Onduline vesikatteen asennusja huolto-ohje Asennus ruoteille Vanhojen kattojen valmistelut Magnus Hagelstam 9.6.2014 www.onduline.fi info@onduline.fi 040 173 7833 SISÄLLYSLUETTELO Sopivat kattotyypit

Lisätiedot

Asennusohjeet. Tiilikuviokatteet Katto- ja seinäprofiilit Sadevesijärjestelmät

Asennusohjeet. Tiilikuviokatteet Katto- ja seinäprofiilit Sadevesijärjestelmät Asennusohjeet Tiilikuviokatteet Katto- ja seinäprofiilit Sadevesijärjestelmät Sisältö Johdanto, Katon osat... 4 Kattoasennuksen valmistelut... 6 Plannjan tiilikuviokatteiden asentaminen... 10 Plannjan

Lisätiedot

Ruukki Finnera - Asennusohjeet. Ruukki Finnera - Asennusohjeet

Ruukki Finnera - Asennusohjeet. Ruukki Finnera - Asennusohjeet Ruukki Finnera - Asennusohjeet Ruukki Finnera - Asennusohjeet Uusi, innovatiivinen kattojärjestelmä. Finnera-moduulikattojärjestelmän innovatiivinen rakenne tekee teräskatostasi kauniin ja kestävän. Ainutlaatuisen

Lisätiedot

www.ruukkikatot.fi Finnera Plus -asennusohje FINNERA plus Finnera plus

www.ruukkikatot.fi Finnera Plus -asennusohje FINNERA plus Finnera plus www.ruukkikatot.fi Finnera Plus -asennusohje FINNERA plus -Asennusohje Finnera plus Suunniteltu helpottamaan elämääsi Onnittelut! Olet juuri ostanut Ruukin teräskaton, joka onkin paras ratkaisu huolettomaan

Lisätiedot

Elegantti Asennusohje

Elegantti Asennusohje Elegantti Asennusohje 2/2014 Tämän asennusohjeen rakenneratkaisut ovat ohjeellisia ja saneerauskohteessa toteutukset voivat olla niistä poikkeavia. Poikkeavilla rakenneratkaisuilla tulee olla rakennesuunnittelijan

Lisätiedot

CLASSIC C JA CLASSIC D. Asennusohjeet

CLASSIC C JA CLASSIC D. Asennusohjeet www.ruukkikatot.fi ASENNUSOHJEET CLASSIC C JA CLASSIC D Vesikatot Asennusohjeet Mallit Classic C ja D CLASSIC C JA CLASSIC D Asennusohjeet Ruukin katto on kokonaisuus, joka sisältää paljon muutakin kuin

Lisätiedot

Vesikatot. Asennusohjeet Mallit Classic C ja D

Vesikatot. Asennusohjeet Mallit Classic C ja D Vesikatot Asennusohjeet Mallit Classic C ja D Ruukin katto on kokonaisuus, joka sisältää paljon muutakin kuin pelkät katelevyt. Läpiviennit, veden poisto, tikkaat, kulkusillat ja lumiesteet yhdessä tekevät

Lisätiedot

Tiilikuvioisen pellin asennus- ja käsittelyohjeet sekä takuuehdot

Tiilikuvioisen pellin asennus- ja käsittelyohjeet sekä takuuehdot Tiilikuvioisen pellin asennus- ja käsittelyohjeet sekä takuuehdot Upean Lappi teräskatteen asennus käy näin helposti! Asenna ensin aluskate. Aluskatteen tulee johtaa katteen alapinnalle kondensoitunut

Lisätiedot

lindab suorien profiilien asennusohje Lindab Coverline TM Lindab Suorat profiilit Asennusohje

lindab suorien profiilien asennusohje Lindab Coverline TM Lindab Suorat profiilit Asennusohje Lindab Coverline TM Lindab Suorat profiilit Asennusohje Asennusohje Lindabin suorille profiileille: LAT18, LT19, LT20, LT40, LAV18, LV20, LI20, LV40, LVV40 ja LI40 Asennusohje Tämä asennusohje on tarkoitettu

Lisätiedot

LOCK 25 RIVIKATTO ASENNUSOHJE

LOCK 25 RIVIKATTO ASENNUSOHJE 1 LOCK 25 RIVIKATTO ASENNUSOHJE PINTALEIKKAUS VAHVUUS: 0,6 mm MAALIPINNOITTEET: RUUKKI PURAL MATTA TAKUU 20 VUOTTA PERUSVÄRIT: RR 23, 29, 32, 33 VALMISTAJA * VESIKATTOPALVELU KEMPPAINEN OY * KAJAANI 2

Lisätiedot

YLEISTÄ. MATERIAALIT JA TYÖKALUT Tavanomaisen harjakaton kattamiseen tarvitset seuraavat materiaalit ja työkalut. Tiedustele niitä kauppiaaltasi.

YLEISTÄ. MATERIAALIT JA TYÖKALUT Tavanomaisen harjakaton kattamiseen tarvitset seuraavat materiaalit ja työkalut. Tiedustele niitä kauppiaaltasi. sivu kestävästä rakennuslevystä. Eri alustamateriaalien paksuudet selviävät oheisesta taulukosta. Lautojen ja levyjen mahdollinen turpoaminen huomioidaan jättämällä niiden väliin riittävä rako. SBS-kumibituminen,

Lisätiedot

Kumibitumikattolaatat Tuotetietoja ja asennusohjeet

Kumibitumikattolaatat Tuotetietoja ja asennusohjeet Kumibitumikattolaatat Tuotetietoja ja asennusohjeet www.katepal.fi Katepal-kumibitumikattolaatat Huom! Asennusohjeiden tuoreimman version löydät aina osoitteesta www.katepal.fi TUOTETIETOJA Käyttöalue

Lisätiedot

PERINTEISEN KOLMIORIMAHUOPAKATTEEN ASENNUS

PERINTEISEN KOLMIORIMAHUOPAKATTEEN ASENNUS PERINTEISEN KOLMIORIMAHUOPAKATTEEN ASENNUS Kolmiorimahuopakate kuuluu Museoviraston ja Suomen ympäristökeskuksen hyväksymiin perinteisiin rakenneratkaisuihin. Lisääntynyt kiinnostus kolmiorimahuopakatteeseen

Lisätiedot

TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN TOIMIALA. Rakennustekniikka. Tuotantotekniikka INSINÖÖRITYÖ PIENTALON VESIKATTORAKENTEIDEN VERTAILU

TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN TOIMIALA. Rakennustekniikka. Tuotantotekniikka INSINÖÖRITYÖ PIENTALON VESIKATTORAKENTEIDEN VERTAILU TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN TOIMIALA Rakennustekniikka Tuotantotekniikka INSINÖÖRITYÖ PIENTALON VESIKATTORAKENTEIDEN VERTAILU Työn tekijä: Jarkko Valimaa Työn valvoja: Jouni Ruotsalainen Työn ohjaaja: Markku

Lisätiedot

Asennusohje NVI2000 Combi

Asennusohje NVI2000 Combi Asennusohje NVI2000 Combi 123-023 2010-07-01 Utgåva: 1 Sisällysluettelo Piippuyksikön asennus... sivut 3-5 Peitepellin asennus... Sivu 6 Tuloilmakanavan asennus... Sivu 7 Väli- ja yläpohja... Sivu 8 Nelikulmaisen

Lisätiedot

Toimivat Katot 2 0 0 1

Toimivat Katot 2 0 0 1 Toimivat Katot 2001 2 SISÄLLYSLUETTELO Toimivat katot Toimiva katto tärkein julkisivu 4 Vesikatto on tärkeä asia 5 Kattosertifikaatti 5 Suunnittelu Loiva katto 6 Yläpohjarakenteet 7 Ilmansulku 7 Höyrynsulku

Lisätiedot

TIKAS JA KATTOTURVATUOTTEET

TIKAS JA KATTOTURVATUOTTEET TESTATTUA TURVALLISUUTTA KATOLLESI TIKAS JA KATTOTURVATUOTTEET Kun kiipeäminen katolle ja siellä liikkuminen halutaan tehdä turvallisesti, Lapuan Piristeel Oy:n valmistamat PISKO- kattoturvatuotteet ovat

Lisätiedot

Asennusohje. Savupiippujärjestelmä. www.premodul.eu LEK

Asennusohje. Savupiippujärjestelmä. www.premodul.eu LEK Asennusohje Savupiippujärjestelmä www.premodul.eu 56 EC-vaatimustenmukaisuusvakuutus www.premodul.eu Valmistaja Nimi Osoite Valmistuspaikka NIBE AB/NIBE STOVES Box 134, Skulptörvägen 10, SE-285 23 Markaryd

Lisätiedot

Valmispiippu RONDO PLUS Asennusohjeet

Valmispiippu RONDO PLUS Asennusohjeet Valmispiippu RONDO PLUS Asennusohjeet VALMISPIIPPU RONDO PLUS ASENNUSPÖYTÄKIRJA Asiakkaan yhteystiedot: Nimi Katuosoite Postinumero ja -toimipaikka Puhelinnumero Sähköposti Rakennuspaikan osoite: Katuosoite

Lisätiedot

Toimivat Katot 2 0 0 7

Toimivat Katot 2 0 0 7 Toimivat Katot 2007 Sisällysluettelo Toimivat Katot Toimiva katto tärkein julkisivu 5 Vesikatto on tärkeä asia 6 Loivat katot Loivien kattojen suunnittelu Katon käyttöikä 7 Yläpohjarakenteet 7 Ilmasulku

Lisätiedot

Markki -kattosillan asennus. Standardi EN 516-2-B

Markki -kattosillan asennus. Standardi EN 516-2-B Markki -kattosillan asennus Standardi EN 516-2-B Sisällys Markki -kattosillan asennus... 2 Turvavarusteet... 5 Kattosillan asennus lukkosaumakatteeseen...12 Kattosillan asennus pelti- ja huopakatolle...14

Lisätiedot

Rakennustuotteet. Katot, Sadevesijärjestelmät, Kattoturvatuotteet

Rakennustuotteet. Katot, Sadevesijärjestelmät, Kattoturvatuotteet Rakennustuotteet Katot, Sadevesijärjestelmät, Kattoturvatuotteet Omakotitaloihin, vapaa-ajan rakennuksiin, autotalleihin ja halleihin. Uudisrakentamiseen, lisärakentamiseen ja saneeraamiseen. Plannjan

Lisätiedot

Väliseinäkiven suunnittelu- ja työohjeet

Väliseinäkiven suunnittelu- ja työohjeet Väliseinäkiven suunnittelu- ja työohjeet 2 1 1 YLEISTÄ...3 2 VÄLISEINÄKIVET JA NIIDEN OMINAISUUDET...3 3 SUUNNITTELU...4 3.1 Mitoitus...4 3.2 Aukkojen ylitykset...5 3.3 Kantavat rakenteet...5 4 TYÖVAIHEET...6

Lisätiedot

Rakennustuotteet. Katot, Sadevesijärjestelmät, Kattoturvatuotteet

Rakennustuotteet. Katot, Sadevesijärjestelmät, Kattoturvatuotteet Rakennustuotteet Katot, Sadevesijärjestelmät, Kattoturvatuotteet Omakotitaloihin, vapaa-ajan rakennuksiin, autotalleihin ja halleihin. Uudisrakentamiseen, lisärakentamiseen ja saneeraamiseen. 2 Sisältö

Lisätiedot

www.ruukkikatot.fi ASENNUSOHJEET RUUKIN SADEVESIJÄRJESTELMÄ

www.ruukkikatot.fi ASENNUSOHJEET RUUKIN SADEVESIJÄRJESTELMÄ www.ruukkikatot.fi RUUKIN SADEVESIJÄRJESTELMÄ ASENNUSOHJEET RUUKIN SADEVESIJÄRJESTELMÄ Ruukin vesikourut ja rännit - suunniteltu helpottamaan elämää. Onnittelut, olet juuri hankkinut laadukkaan Ruukin

Lisätiedot

1 MÖKKI. Rakennuslupa

1 MÖKKI. Rakennuslupa 1 MÖKKI Entisaikojen asuintalot olivat usein hyvin yksinkertaisia. Yksi tavallisimmista talotyypeistä suomalaisessa maisemassa on mökki, joka käsittää eteisen, tuvan ja kamarin. Tupa oli arkihuone, jossa

Lisätiedot

RT 85-11132 KH 90-00537 VESIKATON TURVAVARUSTEET SISÄLLYSLUETTELO

RT 85-11132 KH 90-00537 VESIKATON TURVAVARUSTEET SISÄLLYSLUETTELO RT 85-11132 KH 90-00537 VESIKATON TURVAVARUSTEET OHJEET lokakuu 2013 1 (28) korvaa RT 85-10708 KH 90-00274 Tässä ohjeessa esitetään ohjeita talotikkaista, lapetikkaista, kattosilloista, loivan katon kulkusilloista,

Lisätiedot

T u o m a s Alijoki (to i m.) RUOKOKIRJA OPAS RUO ON HYÖDYNTÄMISEEN

T u o m a s Alijoki (to i m.) RUOKOKIRJA OPAS RUO ON HYÖDYNTÄMISEEN T u o m a s Alijoki (to i m.) RUOKOKIRJA OPAS RUO ON HYÖDYNTÄMISEEN Päätoimittaja: Tuomas Alijoki Kielenhuolto ja toimitustyö: Jenni Leppänen Taitto ja graafinen suunnittelu: Hanna Saari Kannen kuva: Tuomas

Lisätiedot

Kipsilevyopas 1/2011. Knauf levyopas. Kipsilevyrakentajan asennus- ja käyttöopas

Kipsilevyopas 1/2011. Knauf levyopas. Kipsilevyrakentajan asennus- ja käyttöopas 2011 Kipsilevyopas 1/2011 Knauf levyopas Kipsilevyrakentajan asennus- ja käyttöopas Knauf Yksi Euroopan johtavista materiaalitoimittajista. Knauf on maailmanlaajuinen yritys ja yksi Euroopan suurimmista

Lisätiedot