Hälytysosaston johtosääntömalli perusteluineen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hälytysosaston johtosääntömalli perusteluineen"

Transkriptio

1 JOHTOSÄÄNTÖMALLI 1(10) Hälytysosaston johtosääntömalli perusteluineen Vapaaehtoisen sopimuspalokunnan hälytysosaston johtosääntömalli perusteluineen 1. Tarkoitus ja tehtävät 1.1. Hälytysosaston ensisijainen tarkoitus on huolehtia sammutus- ja pelastustehtävien hoitamisesta palokuntasopimuksessa mainittujen velvoitteiden mukaisesti. Hälytysosaston tehtävä on kunnan paloviranomaisen valvomana ja ohjaamana tehdä sammutus- ja pelastustyötä. Kunnan ja vapaaehtoisen palokunnan välisen palokuntasopimuksen ensimmäisessä pykälässä edellytetään, että sopimuspalokunta sitoutuu huolehtimaan palo- ja pelastustoimen tehtävistä siten, kuin palo- ja pelastustoimesta annetun lain (tästedes PPL) l :ssä on mainittu. Palokuntasopimuksen edellyttämästä sammutus- ja pelastustoiminnasta huolehtii palokunnan hälytysosasto. Oikeudellisessa vastuussa palokuntasopimuksen sisällön noudattamisesta on VPK-yhdistyksen hallitus. Hälytysosaston tulee VPK-yhdistyksen tekemän palokuntasopimuksen mukaisesti mahdollisuuksien mukaan osallistua palonehkäisyyn. Tulen irtipääsemisen estämiseen tähtäävään palonehkäisyyn voivat osallistua tarvittaessa paloviranomaisten alaisuudessa ja apuna sopimuspalokuntien muutkin kuin hälytysosastojen jäsenet. Näitä tehtäviä ovat osallistuminen koulutus- ja valistustehtäviin ja palovartiointiin. Palokuntasopimuksissa on tehtävien ja toimintavalmiuteen liittyvien asioiden lisäksi sopimuskohta palkkioita ja korvauksia varten. Kunnan ja palokunnan kannalta on tärkeää, että sopimuskorvaukset oikeuttavat valtionosuuteen. Palokunnan hälytysosaston tarpeellisiksi käyttökustannuksiksi, joihin kunta saa valtionosuutta, katsotaan hälytysosaston sammutus- ja pelastustoimintaan sekä koulutussuunnitelman mukaiseen koulutukseen kuuluvat ja harjoituksiin osallistumisesta aiheutuneet todelliset menot. Korvauksen on oltava järkevässä suhteessa hälytysosaston tehtävien määrään sekä osuuteen kunnan palo- ja pelastustoimessa. Palokunnan hälytysosaston toiminta on suunniteltava kaikilta osin yhteistyössä kunnan palopäällikön kanssa Hälytysosasto voi eri sopimuksella tai määräyksestä yhteistyössä viranomaisten kanssa tehdä muitakin kuin palokuntasopimuksessa mainittuja tehtäviä. VPK:n hälytysosasto voi paloviranomaisen määräyksestä tai suostumuksella osallistua muihinkin kuin PPL:n nojalla suoritettaviin pelastustehtäviin tai avunantotyyppisiin tehtäviin. Hälytysosasto ei voi kuulua vapaaehtoisen pelastuspalvelun organisaatioon, koska se toimiessaan kunnallisena palokuntana on osa viranomaisorganisaatiota ja tätä kautta osa yleistä pelastuspalvelua. Lukuun ottamatta hälytysosastoa ja hälytysmuonitussopimuksen kunnan kanssa tehneitä palokuntanaisosastoja VPK:n osastot voivat ottaa osaa vapaaehtoisen pelastuspalvelun toimintaan.

2 JOHTOSÄÄNTÖMALLI 2(10) 2. Hälytysosastoon nimeäminen ja hälytysosastosta erottaminen 2.1 hälytysosastoon nimettävistä toimivista jäsenistä tekee ehdotuksen hälytysosaston päällikkö. Nimityksen hyväksyy vpk:n hallitus. Hälytysosaston päällikkönä toimii VPK:n päällikkö (kts.3.1). VPK:n jäsenyys sinänsä ei edellytä osallistumista sammutus- ja pelastustyöhön. Hälytysosaston jäsenellä tämä velvollisuus on. Nimetessään hälytysosastoon uusia jäseniä hallituksen tulee edellyttää, että nimettävä henkilö täyttää asetetut kelpoisuusvaatimukset. Koulutuksellisista kelpoisuusvaatimuksista on säännös johtosäännön kohdassa 9. Terveydellisistä ja fyysistä kelpoisuusvaatimuksista on säännös kohdassa 8. Ikään liittyvästä kelpoisuudesta on ohje VPK:iden vuoden 1982 mallisääntöjen 5 :ssä. Hälytysosaston jäsenten kelpoisuus koulutuksen, kunnon tai iän suhteen on eritasoinen. Tämä on huomioitava käytännön toiminnassa. Menettelystä on apua työturvallisuuden vastuukysymyksiä selvitettäessä, työtapaturmien ennaltaehkäisyssä ja työtapaturmaan vaikuttaneita syitä jälkikäteen pohdittaessa. Vaikka hälytysosastoon nimettävän jäsenen velvollisuus osallistua sammutus- ja pelastustyön tekemiseen on johdettavissa VPK-yhdistyksen säännöistä, tulee VPK:n hallituksen saada ao. henkilön suostumus hälytysosaston jäsenyyteen. Suostumuksen yhteydessä nimettävän jäsenen on tutustuttava tähän johtosääntöön. Nimityksen muodoista päättää palokunnan hallitus. Hälytysosastoon nimeäminen tarkoittaa käytännössä sitä, että hälytysosaston jäsenen ja VPK-yhdistyksen välille on syntymäisillään työsuhde, sillä nimeämisen yhteydessä täyttyy aina kolme työsuhteen tunnusmerkkiä nimittäin 1) työn tekeminen, 2) työn tekemistä toiselle koskeva sopimus ja 3) työn tekeminen toisen johdon ja valvonnan alaisena. Nykyisin yhä useammin täyttyy myös neljäs työsuhteen tunnusmerkki, palkan tai vastikkeen maksaminen. Näin hälytysosaston uuden jäsenen nimeäminen merkitsee käytännössä sitä, että VPK-yhdistyksestä tulee jäsentensä työnantaja. Tällaisissa tapauksissa lienee selvintä laatia VPK-yhdistyksen ja hälytysosaston jäsenen välille kirjallinen työsopimus, jollaisena tietyin muutoksin voisi toimia palokuntasopimuskin. Työsuhdekysymykseen on ottanut kantaa myös sisäasiainministeriön pelastusosasto kirjeessään 827/623/80. Palokunnan sivutoimiselle miehistölle maksettavia palkkioita käsitellessä sisäasiainministeriö toteaa, että sopimuspalokuntana toimivan VPK:n miehistö ei ole työ- tai virkasuhteessa kuntaan. Samalla kannalla ovat myös kuntien keskusjärjestöt. Työnantajan asema edellyttää monia erityistaitoja vaativien toimistotehtävien tekemistä, kuten palkan ym. maksujen hoitamista. Vapaaehtoisille palokunnille ei tällaisten tehtävien hoitaminen yleensä ole mahdollista. Palokuntasopimuksella ne ovat voineetkin jättää mainitut toimistotehtävät kunnan tehtäväksi.

3 JOHTOSÄÄNTÖMALLI 3(10) Maassamme on lukuisa joukko vapaaehtoisia palokuntia, joiden hälytysosaston jäsenille ei makseta henkilökohtaisia palkkioita esimerkiksi sammutus- ja pelastustyöstä, koulutukseen osallistumisesta tai varallaolosta. On vaikea määritellä, mikä vaihtoehto on VPK-järjestelmän säilymisen kannalta paras. Yhdellä paikkakunnalla VPK siirtyy henkilökohtaisten palkkioiden maksamiseen ja toisen paikkakunnan VPK luopuu samanaikaisesti niiden maksamisesta siirtyen ns. "könttäkorvauslinjalle" käyttäen suuremman summan esimerkiksi kaluston uusimiseen. Näyttääkin siltä, että lyhyellä tähtäimellä palkkioiden maksaminen motivoi hälytysosaston jäsenten toimintaa entisestään. Pitkällä aikavälillä ovat tärkeimmiksi toimintamotivaatiota ylläpitäviksi asioiksi osoittautuneet VPK-toiminnan kokeminen tarpeelliseksi ja arvostetuksi sekä se, että VPK:n toimintaolosuhteet ovat mahdollisimman hyvät Tarkoituksiensa ja tehtäviensä toteuttamiseksi hälytysosaston tulee olla yhteistyössä palokunnan muiden osastojen kanssa. Hälytysosastoon kuuluva jäsen voi samanaikaisesti olla palokunnassa myös jonkin muun osaston jäsen. Palokunnan hälytysosaston tehokas ja monipuolinen työskentely edellyttää hyvää yhteistyötä palokunnan muiden osastojen kanssa. Tietyin rajoituksin sammutus- ja pelastustoimintaan voivat osallistua kaikki palokunnan jäsenet. Nuoriso-osaston 18 vuotias tai sitä vanhempi johtaja tai kouluttaja voi osallistua hälytysosaston toimintaan. Myös palokuntanainen voidaan hyväksyä hälytysosaston jäseneksi Hälytysosaston jäsenyys lakkaa seuraavissa tapauksissa: jäsen eroaa hälytysosastosta; jäsen ei täytä hälytysosaston jäsenyysvaatimuksia iän, terveydentilan tai muun syyn vuoksi; hallitus erottaa jäsenen hälytysosastosta painavan syyn vuoksi. Hälytysosaston jäsen voi erota tehtävistään. Jos on olemassa työsuhde VPKyhdistyksen ja hälytysosaston jäsenen välillä, eroamiseen liittyy irtisanomisaika, joka määräytyy työsopimuslain 38 :n mukaisesti. Muutoin irtisanomisaikaa ei ole. Jäsenyys hälytysosastossa muiden kuin päällystön osalta lakkaa mallisääntöjen mukaan automaattisesti iän perusteella 55 vuotiaana. Päällystön ikäraja on 65 vuotta. Muita hälytysosaston kelpoisuusvaatimuksia ovat riittävä fyysinen kunto sekä taito ja tieto sammutus- ja pelastustehtävien tekemiseen. Jäsentä on kuultava ennen lopullisen päätöksen tekemistä. Hallitus voi painavista syistä erottaa jäsenen hälytysosastosta. Syynä voi olla esimerkiksi jatkuva palokuntalaiselle sopimaton käytös. On selvää, että erottamistapauksessa tulee toimia huolellisesti harkiten. Yksittäinen rike ei sinällään ole erottamisperuste, vaan jäsentä on pyrittävä tällöin ojentamaan lievemmillä sanktioilla. Erottaminen tulee kyseeseen vain äärimmäisenä keinona. Jäsentä on kuultava ennen lopullisen päätöksen tekemistä.

4 JOHTOSÄÄNTÖMALLI 4(10) Hälytysosastosta erotetulle jäsenelle tulee aina toimittaa hallituksen pöytäkirjanote, josta ilmenee erottamisen syy. Hallituksen päätökseen tyytymätön voi valittaa päätöksestä palokunnan yleiselle kokoukselle. Kirjallinen valitus, joka on tehtävä 30 päivän määräajassa hallituksen päätöksen tietoon saattamisesta, osoitetaan hallitukselle. Hallitus ottaa asian seuraavan yleisen kokouksen asialistalle siten, kuin palokunnan voimassa olevien sääntöjen mukaan asiasta on määrätty. Hälytysosaston jäsenet, jotka ovat olleet työsuhteessa VPK-yhdistykseen, ovat oikeutettuja työsopimuslain 47 :n mukaiseen työtodistukseen sitä pyydettyään. 3. Hälytysosaston johtosuhteet 3.1. Hälytysosaston johtoon kuuluvat palokunnan päällikkö hälytysosaston päällikkönä ja palokunnan varapäällikkö (varapäälliköt) hälytysosaston varapäällikkönä (varapäällikköinä) sekä nimetyt yksikönjohtajat. Palokunnan sääntömääräisen syysvuosikokouksen asiana on valita seuraavaksi kalenterivuodeksi palokunnalle päällystö. Palokunnan sisäisenä asiana on päättää, minkä kokoisen päällystön se itselleen valitsee. Koska yleensä kaikissa vapaaehtoisissa palokunnissa sammutus- ja pelastustoiminnasta vastaa palokunnan päällikkö, on tarkoituksenmukaista, että palokunnan päällikkö toimii hälytysosaston päällikkönä. Myös palokunnan varapäälliköt osallistuvat aktiivisesti sammutus- ja pelastustoimintaan, joten on luonnollista valita palokunnan varapäällikkö (varapäälliköt) myös hälytysosaston varapäälliköksi (varapäälliköiksi). Sisäasiainministeriön ohje sammutusyksikön tavoitevahvuudeksi on 1+5. Hälytysosaston kuutta jäsentä kohden on siten nimettävä vähintään yksi koulutettu yksikönjohtaja Hälytysosaston toimintaa ohjaa ja valvoo kunnan palopäällikkö. Kunnan tehtävänä on pitää huolta palo- ja pelastustoimesta alueellaan (PPL 8 :n 1 mom.). Palolautakunnan ja sen alaisen palopäällikön tehtävänä on valvoa yleisesti, että palo- ja pelastustoimesta annettuja säännöksiä ja määräyksiä noudatetaan. Myös palopäällikkö valvoo paloturvallisuutta ja pelastusvalmiutta koskevien säännösten ja määräysten noudattamista (Asetus Palo- ja pelastustoimesta 1089/75 6 ). Edelleen palopäällikön tulee ohjata ja valvoa kunnallisten palokuntien koulutusta (PPA 6 ). Näin myös hälytysosaston toimintaa valvoo kunnan palopäällikkö. 4. Hälytysosaston päällystön arvoasemamerkit Hälytysosaston päällystön arvoasemamerkkien käytössä noudatetaan soveltuvin osin sisäasiainministeriön hyväksymää ja suomen palontorjuntaliiton julkaisemaa ohjetta palokuntien asusteista ja merkeistä Sisäasiainministeriö antaa erikseen ohjeet palokuntien asusteista ja siinä käytettävästä merkistöstä.

5 JOHTOSÄÄNTÖMALLI 5(10) 5. Hälytysosaston päällikkö Hälytysosaston päällikön tehtävänä on: 5.1. Johtaa hälytysosaston toimintaa ja huolehtia osaltaan sen toimintavalmiudesta. Palokunnan päällikön ja samalla hälytysosaston päällikön tehtävä on johtaa koko palokunnan toimintaa, ja erityisesti hälytysosaston toimintaa (katso kohta 3.1). Hänen.tärkeimpänä tehtävänään on hälytysosaston toiminnan johtaminen ja sen toimintavalmiudesta huolehtiminen. Toimintavalmiuden ylläpitämisessä tulee huomio kiinnittää seuraaviin osatekijöihin: sammutusyksiköiden lukumäärä, hälytysosastojen jäsenten lukumäärä, koulutustaso ja fyysinen kunto, sekä mahdollisuus osallistua hälytysosaston toimintaan eri viikonpäivinä ja vuorokauden aikoina, kaluston määrä ja laatu Valmistella ehdotus toimintasuunnitelmaksi tulo- ja menoarvioineen seka laatia ehdotus edellisen vuoden toimintakertomukseksi. Tavoitteellinen toiminta edellyttää eri aikavälille laadittujen toimintasuunnitelmien tekemistä. Hälytysosaston vuotuinen toimintasuunnitelma on osa VPK-yhdistyksen toimintasuunnitelmaa. Edellä sanottu koskee myös tulo- ja menoarviota sekä toimintakertomusta. Hälytysosaston toiminnan suunnittelu, selonteko ja tilitysvelvollisuus kunnan palolautakunnalle koskee tarkasti ottaen vain sitä osaa palokunnan toiminnasta ja varojenkäytöstä, johon kunnalta on saatu sopimuksen mukaista korvausta. Kunnalle tulevien valtionosuuksien kannalta ja muutenkin on lienee selvintä, että palokunnat pitävät sopimuskorvauksen ja siihen kohdistuvat tulot ja menot erillään muista tuloistaan ja menoistaan. Tämä käytäntö helpottaa myös näiden varojen käytön valvontaa kunnan halutessa käyttää sille kuuluvaa tarkastusoikeutta Johtaa koulutustoimintaa. Hälytysosaston koulutuksen välitön johto ja valvonta kuuluu hälytysosaston päällikön tehtäviin. Päällikkö voi käyttää apunaan VPK:n koulutuspäällikköä Tehdä ehdotus hälytysosaston kaluston hankinnoiksi. Kaluston ja varusteiden hankkimisesta on sovittu palokuntasopimuksessa. VPK:t voivat hankkia kalustoa ja varusteita myös omilla varoillaan. Kalustohankintasuunnitelmat tulee sisällyttää kunnan palo- ja pelastustoimen kehittämissuunnitelmiin riippumatta siitä, kuinka kalusto- ja varustehankintojen rahoitus on tarkoitus järjestää. Kaikista kalusto- ja varustehankinnoista on neuvoteltava kunnan palopäällikön kanssa Suunnitella hälytysosaston päivystys- ja varallaolojärjestelyt.

6 JOHTOSÄÄNTÖMALLI 6(10) Hälytysosaston päivystys- ja varallaolojärjestelyjen lähtökohta on ensisijaisesti kunnan kanssa tehty palokuntasopimus, jossa määritellään tarkoin palokunnan velvoitteet. Hälytysosaston päivystys- ja varallaolosuunnitelmien laatiminen voi edellyttää yhteistyötä myös aluehälytyskeskuksen kanssa. Periaatteessa jokainen hälytysosaston jäsen on ns. jatkuvassa hälytysvalmiudessa. Päivystysvuorossa ja varalla olevista hälytysosaston jäsenistä tulee laatia vuorolista, jolloin hälytykseen saapuvien miesten määrä ei ole sattumanvaraista. Vuorolista tulee toimittaa palopäällikölle hyväksyttäväksi. Päivystystä ja varallaoloa koskevan vuorolistan tekeminen ei ole tarpeen, jos sopimuksen mukainen lähtövalmius muuten varmuudella saavutetaan. Varsinkin kesäviikonloppuisin ovat monet palokunnat sopineet hälytysvalmiutensa järjestämisestä siten, että sopimuksen mukainen ensilähtö päivystää paloasemalla. Palokunta voi tehostaa hälytysvalmiuttaan lisäämällä asemalla tapahtuvaa päivystystä myös muulloin kuin kesäviikonloppuisin. Asemapäivystykseen voidaan kutsua myös reservipalokunnat, jos vakinainen palokunta saa toimintavalmiuttaan heikentävän suuren hälytyksen Ylläpitää valmiustiedostoja. Palokunnan valmiustiedostoista tulee voida seurata hälytysosaston miehistön henkilötietoja, koulutusta sekä kaluston ja varusteiden kuntoa ja toimintavarmuutta. Valmiustiedostoja ovat mm. henkilökortisto, koulutuskirjanpito sekä kaluston ja varusteiden koestus-ja huoltokortit Määrätä tehtävät hälytysosaston muulle päällystölle ja yksikönjohtajille. Palokuntasopimuksissa on kaluston ja varusteiden huollosta ja tarkastuksista sovittu yleensä siten, että palokunta tai kunta huolehtii kaluston ja varusteiden käyttökunnosta ja valmiudesta. Jos kaluston ja varusteiden huollosta vastaa palokunta, tulee tehtävät jakaa vastuuhenkilöille. Mitä suuremmasta palokunnasta on kysymys, sitä enemmän on syytä vastuuta jakaa. Vastuualuejako voisi olla esimerkiksi seuraava: hengityssuojainten huolto, henkilökohtaisten varusteiden huolto, ajoneuvokaluston huolto, muun palokaluston huolto, koulutus ja kuntoharjoittelu sekä sopimuksin sovitut erityistehtävät. 6. Hälytysosaston yksiköt 6.1 palokunnan hälytysosaston ensisijainen toimintayksikkö on sammutusyksikkö. Hälytysosastossa voi olla myös muita yksiköitä. Palokuntien tulee suunnitella hälytysosastojensa yksikköjen toiminta kunnan paloviranomaisten ohjeiden ja palokuntasopimuksen pohjalta. Kunnallisten palokuntien toimintavalmiudesta ja vahvuuden suunnittelusta on olemassa sisäasiainministeriön ohje no. 910/630/82.

7 JOHTOSÄÄNTÖMALLI 7(10) 7. Yksikköjen johtaminen 7.1. Toimintatilanteessa vaihtuu johtaja vain, jos ylempi päällystöön kuuluva henkilö tulee paikalle ja antaa määräyksen johtovastuun muuttamisesta Sammutusyksikön johtajaksi on etukäteen nimettävä vähintään yksikönjohtajan koulutuksen saanut hälytysosaston jäsen. Ellei hän ole paikalla, johtaa sammutusyksikkö etukäteen nimettävä varajohtaja. Ellei hänkään ole paikalla, yksikköä tilapäisesti johtaa asemaltaan korkein, ja samassa asemassa olevista "virkaiältään" vanhin. Palokuntien sisäisessä koulutuksessa tulee noudattaa sisäasiainministeriön pelastusosaston kulloinkin voimassa olevia ohjeita (Sammutusyksikön ensitoimenpiteisiin kuuluvista selvityksistä, Pelastusosaston julkaisuja 1983:1). Ohjeessa sammutusyksikkö määritellään työryhmäksi, joka koostuu johtajasta ja yleensä 2-5 miehestä. Sammutusyksiköllä tulee aina olla johtaja. Toimintatilanteessa on kuitenkin epävarmaa saapuvatko nimetyt sammutusyksikön johtaja tai varajohtaja ja jäsenet palo- tai onnettomuuspaikalle. Tällöin sammutusyksikkö koostuu paikalla olevista hälytysosaston jäsenistä. Käytännössä on mahdollista, että yksikön johtajan määräytymisessä esiintyy tällöin epätietoisuutta. Tilanteeseen voidaan varautua etukäteen soveltamalla sääntöä Terveys ja fyysinen kunto 8.1. Palokunnan velvollisuutena on huolehtia siitä, että hälytysosaston jäseneen sovelletaan työterveyshuoltolakia ja että jokainen jäsen osallistuu määräaikaisiin terveystarkastuksiin, joissa todetaan hälytysosaston jäsenen fyysinen ja psyykkinen soveltuvuus. Hälytysosaston jäsenen velvollisuutena on ilmoittaa hälytysosaston päällikölle sellaisista itseään koskevista terveydentilansa muutoksista, jotka voivat aiheuttaa vaaraa toimintatilanteessa Huonoa kuntoa ei ole pidettävä sellaisena terveydentilana, joka estäisi kaikkien palo- ja pelastustehtävien tekemisen. Lähes kaikki hälytysosastojen jäsenet ovat vakituisessa työsuhteessa VPK:n ulkopuolella ja siten työterveyshuoltolain säännösten piirissä. Sammutus- ja pelastustyö on kuitenkin varsin usein raskaampaa ja vaarallisempaa kuin hälytysosaston jäsenen päätoiminen työ. Siksi on perusteltavissa, että hälytysosaston jäsenten tulee osallistua myös palokunnan määräämiin työterveydenhuoltolain mukaisiin työterveystarkastuksiin. Terveystarkastusten suorittamisessa VPK voinee yleensä tukeutua terveyskeskusten apuun. Terveystarkastukset voitaisiin suorittaa esimerkiksi seuraavan kaavan mukaisesti. Ennen palokunnan jäsenen nimeämistä hälytysosastoon hänelle tulee tehdä alkutarkastus. Lisäksi hälytysosaston jäsenen tulee vuosittain osallistua kliinisen rasituksen sieto

8 JOHTOSÄÄNTÖMALLI 8(10) kyvyn mittaavaan testiin fyysisen kunnon toteamiseksi. Hälytysosaston jäsenen täytettyä 20 vuotta suoritetaan hänelle joka viides vuosi ns. suunnattu terveystarkastus, joka on sisällöltään laajempi kuin edellä mainittu vuositarkastus. Edellä sanottu on siis vain yksi esimerkki, jota voidaan ja on tarpeenkin muuttaa paikkakunnan olosuhteet ja resurssit huomioonottaen. 9. Hälytysosaston koulutusvaatimukset 9.1. Hälytysosaston sammutus- ja pelastustyöhön osallistuvan henkilöstön kelpoisuudesta määrää sisäasiainministeriö. Palo- ja pelastustoimesta annetun lain 13 :ssä säädetään, että sopimuspalokunnan sammutus- ja pelastustyöhön osallistuvan henkilöstön kelpoisuudesta määrää tarvittaessa sisäasiainministeriö. 10. Koulutus Hälytysosaston vuotuinen toimintasuunnitelma sisältää erillisen koulutussuunnitelman, jonka tulee niveltyä kunnan palo- ja pelastustoimen kehittämissuunnitelmaan Hälytysosaston sisäistä koulutusta suunniteltaessa asetetaan pääpaino taitokoulutukselle Harjoitus on palokunnan pääkoulutusmuoto. Säännöllisesti järjestettyjen koulutusja harjoitustuntien vuotuisen määrän on oltava vähintään koulutussuunnitelmassa mainittujen tavoitteiden mukainen Harjoituksissa vaaditaan ja pidetään yllä harjoituksen luonteen mukaista järjestystä. Hälytysosaston toimintasuunnitelma koulutussuunnitelmineen on osa kunnan palo- ja pelastustoimen vuosittaista kehittämissuunnitelmaa. Koulutus on yksi tärkeimmistä hyvän toimintavalmiuden edellytyksistä. Ennen kaikkea palokunnan sisäisen koulutuksen suunnittelu hälytysosaston jäsenen ammattitaidon säilyttäjänä ja kehittäjänä on ensiarvoisen tärkeä. Sopimuspalokunnat ovat siis vaativan suunnittelutehtävän edessä vuosittain. Koulutussuunnitelmat voidaan palokunnissa tehdä esimerkiksi siten, että koko vuodelle laaditaan ensin pääpiirteittäin aihekohtainen runko-ohjelma, jonka pohjalle rakennetaan yksityiskohtainen kuukausi- tai kausiohjelma. Runko-ohjelmaan merkitään kunkin koulutuskerran aihepiiri käyttäen hyväksi esim. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ry:n toimesta laadittuja koulutusohjelman aiheryhmittelyjä. Runko-ohjelman tekemisen tarkoituksena on auttaa koulutussuunnitelman laatijaa huomioimaan palo- ja pelastustehtäviin kuuluva kokonaisuus siten, ettei mikään palo- ja pelastustoimeen kuuluva tai liittyvä osa-alue jää vuotuisen koulutusohjelman ulkopuolelle tai korostu liikaa.

9 JOHTOSÄÄNTÖMALLI 9(10) Kuukausi- tai kausiohjelmassa runko-ohjelman mukainen koulutusaihe yksilöidään ja suunnitellaan koulutustapahtuma yksityiskohtaisen tarkasti. Vapaaehtoisissa palokunnissa viikkoharjoitukset ovat yleisin tapa opetella palo- ja pelastustoimeen liittyviä käytäntötaitoja. Tavallisesti viikottaiset harjoitukset kestävät 1-2 tuntia kerrallaan. Vuodessa, kesälomakuukausi pois laskettuna, harjoitustuntien määräksi kertyy yhteensä tuntia. Tämä vastaa 8 tunnin työpäiväksi muutettuna 1,5-2,5 viikon pituista työjaksoa. On selvää, että näin lyhyessä ajassa ei pysyvästi voida oppia kovinkaan suurta määrää tietoja eikä taitoja. Siksi harjoitusaika tulee käyttää suunnitelmallisesti ja tehokkaasti. Tarpeellista on kalustoharjoitusten lisäksi järjestää myös fyysistä kuntoa ylläpitävää liikuntatoimintaa. 11. Hälytysosaston jäsenen velvollisuudet Hälytysosaston jäsenen velvollisuutena on säännöllisesti ja tunnollisesti osallistua koulutussuunnitelman mukaiseen koulutukseen, päivystykseen ja varallaoloon sekä hälytyksiin. Harjoituksiin osallistumisen voitaneen katsoa olevan säännöllistä ja tunnollista, mikäli hälytysosaston jäsen on osallistunut vähintään puoleen vuotuisen koulutussuunnitelman mukaisesta koulutuksesta. Hälytykseen, päivystykseen ja varallaoloon osallistuminen riippuu luonnollisesti hälytysosaston jäsenen varsinaisesta työstä ja ammatista. Mutta ilman pakottavaa tai muuten hyvin perusteltavissa olevaa syytä ei hälytysosaston jäsen voi kieltäytyä hälytyksistä, päivystyksestä eikä varallaolosta. Varalla olevan hälytysosaston jäsenen myöhästyessä hälytyksestä tulee hänen antaa selvitys myöhästymisensä syystä hälytysosaston päällikölle. 12. Hälytysosaston jäsenellä on oikeus vakuutusturvaan tapaturman varalta VPK-yhdistyksen ollessa hälytysosaston jäsenten työnantaja määräytyy vakuutusturva koulutuksessa ja sammutus- ja pelastustyössä sattuneen tapaturman osalta tapaturmavakuutuslain mukaisesti, kun työpäivien yhteenlaskettu lukumäärä kalenterivuodessa on enemmän kuin 12 ja koulutukseen osallistumisen ajalta on maksettu palkkaa vastaavaa vastiketta. VPK:n johdon tulee huolehtia siitä, että lakisääteinen tapaturmavakuutus on voimassa. Työnantajana toimivan VPK-yhdistyksen jättäessä lakisääteisen tapaturmavakuutuksen ottamatta korvaus suoritetaan vahingoittuneelle tapaturmaviraston toimesta tapaturmavakuutuslain nojalla. Tapaturmavirastolla on tällöin oikeus periä työnantajalta suorittamansa korvaukset takaisin tiettyyn enimmäismäärään saakka ja lisäksi laiminlyödyt vakuutusmaksut takautuvasti jopa nelinkertaisina. Työnantajana toimiva VPK-yhdistys voi vakuuttaa hälytysosaston jäsenet myös muun tapaturman kuin työtapaturman varalta vapaaehtoisella vapaa-ajanvakuutuksella tapa

10 JOHTOSÄÄNTÖMALLI 10(10) turmavakuutuslain 57 2 mom. nojalla. Tällaiset vapaaehtoiset vakuutukset sulkevat pois palo- ja pelastustoimilain mukaisen valtion korvausvelvollisuuden. Jos VPK-yhdistys ei ole työnantajan asemassa, ovat hälytysosaston jäsenet palo- ja pelastuslain (35 ) mukaisen vakuutusturvan piirissä. VPK-yhdistyksellä on mahdollisuus vakuuttaa hälytysosastojen jäsenet tapaturman varalta myös vapaaehtoisella yksityistapaturmavakuutuksella. Tämä koskee muutakin VPK-toimintaa kuin koulutukseen ja palo- ja pelastustyöhön osallistumista. On tietenkin VPK-yhdistyksen omassa harkinnassa kuinka laajan vakuutusturvan se haluaa hälytysosaston jäsenille tai muille jäsenilleen ottaa. Sopimuspalokunnan edullisuuden kunnalle huomioonottaen vaikuttaisi kohtuulliselta ja perustellulta, että hälytysosastojen jäsenten vakuuttaminen kattaisi kaiken VPK:n toiminnan.

OULUN VPK:N HÄLYTYSOSASTON JOHTOSÄÄNTÖ

OULUN VPK:N HÄLYTYSOSASTON JOHTOSÄÄNTÖ OULUN VPK:N HÄLYTYSOSASTON JOHTOSÄÄNTÖ OULUN VPK:n HÄLYTYSOSASTON JOHTOSÄÄNTÖ 1. TARKOITUS JA TEHTÄVÄT 1.1 Hälytysosaston ensisijainen tarkoitus on huolehtia sammutus- ja pelastustehtävien hoitamisesta

Lisätiedot

Ylihärmän palokuntanuoriso-osaston

Ylihärmän palokuntanuoriso-osaston Ylihärmän palokuntanuoriso-osaston Johtosäännöt 1 TOIMINNAN TAVOITTEET Palokuntanuorisotyön tavoitteena on koota poikia ja tyttöjä palokuntatyöhön innostumaan ja harjaantumaan palokuntalaisiksi sekä kehittymään

Lisätiedot

PALOKUNNAN NUORISO-OSASTON JOHTOSÄÄNTÖMALLI

PALOKUNNAN NUORISO-OSASTON JOHTOSÄÄNTÖMALLI 26.10.1994 1 PALOKUNNAN 1. TOIMINNAN TAVOITTEET Palokuntanuorisotyön tavoitteena on koota poikia ja tyttöjä palokuntatyöhön innostumaan ja harjaantumaan palokuntalaisiksi sekä kehittymään vastuuntuntoisiksi

Lisätiedot

VPK:n mallisääntöjen perusteluosa

VPK:n mallisääntöjen perusteluosa PERUSTELUOSA 1(8) VPK:n mallisääntöjen perusteluosa Vapaaehtoisen palokunnan mallisäännön perusteluosa 1 Yhdistyksen nimi, kotipaikka ja kieli Nimi Vapaaehtoisen palokunnan, VPK:n, nimellä on pitkät ja

Lisätiedot

OSASAIRAUSPÄIVÄRAHA JA TAPATURMAVAKUUTUS

OSASAIRAUSPÄIVÄRAHA JA TAPATURMAVAKUUTUS TAPATURMA-ASIAIN KORVAUSLAUTAKUNTA KIERTOKIRJE 4/2008 Bulevardi 28 00120 Helsinki Puhelin (09) 680 401 20.2.2008 Faksi (09) 604 714 Merja Salonen 1(5) OSASAIRAUSPÄIVÄRAHA JA TAPATURMAVAKUUTUS Vuoden 2007

Lisätiedot

TAMPEREEN TEKNILLISEN YLIOPISTON HENKILÖSTÖYHDISTYS (TTYHY) ry. SÄÄNNÖT 2015 (Hyväksytty Patentti- ja rekisterihallituksessa 18.6.

TAMPEREEN TEKNILLISEN YLIOPISTON HENKILÖSTÖYHDISTYS (TTYHY) ry. SÄÄNNÖT 2015 (Hyväksytty Patentti- ja rekisterihallituksessa 18.6. TAMPEREEN TEKNILLISEN YLIOPISTON HENKILÖSTÖYHDISTYS (TTYHY) ry SÄÄNNÖT 2015 (Hyväksytty Patentti- ja rekisterihallituksessa 18.6.2015) Yhdistyksen nimi on Tampereen teknillisen yliopiston henkilöstöyhdistys

Lisätiedot

HE 321/2010 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia.

HE 321/2010 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia. HE 321/2010 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain 4 luvun muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia. Esityksen mukaan

Lisätiedot

Yhdistyksen nimi on Apteekkien Työnantajaliitto ry. Yhdistystä kutsutaan näissä säännöissä liitoksi. Liiton kotipaikka on Helsingin kaupunki.

Yhdistyksen nimi on Apteekkien Työnantajaliitto ry. Yhdistystä kutsutaan näissä säännöissä liitoksi. Liiton kotipaikka on Helsingin kaupunki. APTEEKKIEN TYÖNANTAJALIITON SÄÄNNÖT 1 Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Apteekkien Työnantajaliitto ry. Yhdistystä kutsutaan näissä säännöissä liitoksi. Liiton kotipaikka on Helsingin kaupunki. 2

Lisätiedot

VANTAAN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN P A L K K I O S Ä Ä N T Ö. Kaupunginvaltuuston 15. päivänä joulukuuta 2008 hyväksymä. Voimassa 1.1.2009 alkaen.

VANTAAN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN P A L K K I O S Ä Ä N T Ö. Kaupunginvaltuuston 15. päivänä joulukuuta 2008 hyväksymä. Voimassa 1.1.2009 alkaen. 1 VANTAAN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN P A L K K I O S Ä Ä N T Ö Kaupunginvaltuuston 15. päivänä joulukuuta 2008 hyväksymä. Voimassa 1.1.2009 alkaen. I YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Luottamushenkilöille suoritetaan

Lisätiedot

Yhdistyksen nimi on Hyvinvointialan liitto ry. Yhdistystä kutsutaan näissä säännöissä liitoksi. Liiton kotipaikka on Helsingin kaupunki.

Yhdistyksen nimi on Hyvinvointialan liitto ry. Yhdistystä kutsutaan näissä säännöissä liitoksi. Liiton kotipaikka on Helsingin kaupunki. 1 HYVINVOINTIALAN LIITON SÄÄNNÖT 1 Nimi ja paikka Yhdistyksen nimi on Hyvinvointialan liitto ry. Yhdistystä kutsutaan näissä säännöissä liitoksi. Liiton kotipaikka on Helsingin kaupunki. Liitto on Elinkeinoelämän

Lisätiedot

TAPATURMA-ASIAIN KORVAUSLAUTAKUNTA KIERTOKIRJE 7/2015 Bulevardi 28 00120 Helsinki 1(3) Puh. 0404 504 244 Faksi 0404 504 246 Teemu Kastula 21.12.

TAPATURMA-ASIAIN KORVAUSLAUTAKUNTA KIERTOKIRJE 7/2015 Bulevardi 28 00120 Helsinki 1(3) Puh. 0404 504 244 Faksi 0404 504 246 Teemu Kastula 21.12. TAPATURMA-ASIAIN KORVAUSLAUTAKUNTA KIERTOKIRJE 7/2015 Bulevardi 28 00120 Helsinki 1(3) Puh. 0404 504 244 Faksi 0404 504 246 Teemu Kastula 21.12.2015 TYÖTAPATURMA- JA AMMATTITAUTILAKI VOIMAAN 1.1.2016 UUDET

Lisätiedot

1. Yhdistyksen nimi on Kaakkois-Suomen Verovirkailijat r.y., kotipaikkana Kouvolan kaupunki.

1. Yhdistyksen nimi on Kaakkois-Suomen Verovirkailijat r.y., kotipaikkana Kouvolan kaupunki. KAAKKOIS-SUOMEN VEROVIRKAILIJAT R.Y:N SÄÄNNÖT Hyväksytty yhdistyksen vuosikokouksessa 23.11.2011 1. Yhdistyksen nimi on Kaakkois-Suomen Verovirkailijat r.y., kotipaikkana Kouvolan kaupunki. Tarkoitus 2.

Lisätiedot

PELAAJASOPIMUS KAUDELLE

PELAAJASOPIMUS KAUDELLE 0.08.013 1 (5) PELAAJASOPIMUS KAUDELLE 1. OSAPUOLET 1. Kiimingin Kiekko-Pojat Ry (jäljempänä seura), joukkue (jäljempänä joukkue) sekä. (jäljempänä pelaaja) ja 3. (jäljempänä huoltaja). SOPIMUSKAUSI Tämä

Lisätiedot

PELAAJASOPIMUS HAUKIPUTAAN AHMAT

PELAAJASOPIMUS HAUKIPUTAAN AHMAT PELAAJASOPIMUS HAUKIPUTAAN AHMAT PELAAJASOPIMUS KAUDELLE 1. OSAPUOLET 1. Haukiputaan Ahmat Ry (jäljempänä seura), joukkue (jäljempänä joukkue) sekä 2. (jäljempänä pelaaja) ja 3. (jäljempänä huoltaja) 2.

Lisätiedot

PIHLAVAN VPK RY:N SÄÄNNÖT

PIHLAVAN VPK RY:N SÄÄNNÖT PIHLAVAN VPK RY:N SÄÄNNÖT PIHLAVAN VPK RY Pihlavan VPK Ry:n säännöt Nimi ja kotipaikka 1 Yhdistyksen nimi on Pihlavan VPK ry. Yhdistystä nimitetään näissä säännöissä palokunnaksi. Palokunnan toiminta-alueena

Lisätiedot

SUOMEN KANSALLISOOPPERAN ORKESTERISSA AVUSTAJINA TOIMIVIA MUUSIKKOJA KOSKEVA TYÖEHTOSOPIMUS

SUOMEN KANSALLISOOPPERAN ORKESTERISSA AVUSTAJINA TOIMIVIA MUUSIKKOJA KOSKEVA TYÖEHTOSOPIMUS 1 SUOMEN KANSALLISOOPPERAN ORKESTERISSA AVUSTAJINA TOIMIVIA MUUSIKKOJA KOSKEVA TYÖEHTOSOPIMUS 1 Tällä työehtosopimuksella määrätään työehdot Suomen Kansallisoopperan orkesterissa avustajina toimiville

Lisätiedot

IMATRAN KAUPUNGIN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ

IMATRAN KAUPUNGIN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ IMATRAN KAUPUNGIN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ Sisällysluettelo PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ 1 Soveltamisala 1 2 Luottamushenkilöiden kokouspalkkiot 1 3 Samana päivänä pidetyt kokoukset 1 4 Vuosipalkkiot

Lisätiedot

Vapaaehtoisen palokunnan (vpk:n) mallisäännöt

Vapaaehtoisen palokunnan (vpk:n) mallisäännöt MALLISÄÄNNÖT 1(6) Vapaaehtoisen palokunnan (vpk:n) mallisäännöt Päivitetty 28.5.2007 Vapaaehtoisen palokunnan säännöt Nimi ja kotipaikka 1 Yhdistyksen nimi on vapaaehtoinen palokunta. Yhdistystä nimitetään

Lisätiedot

HELSINGIN TAKSIAUTOILIJAT r.y.:n SÄÄNNÖT

HELSINGIN TAKSIAUTOILIJAT r.y.:n SÄÄNNÖT HELSINGIN TAKSIAUTOILIJAT r.y.:n SÄÄNNÖT Vahvistettu 29.2.2012 Helsingin Taksiautoilijat r.y.:n SÄÄNNÖT 1 Yhdistyksen nimi on Helsingin Taksiautoilijat r.y. ja sen kotipaikka on Helsingin kaupunki. 2 Yhdistys

Lisätiedot

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN TALOUDELLISTEN ETUUKSIEN PERUSTEET

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN TALOUDELLISTEN ETUUKSIEN PERUSTEET LUOTTAMUSHENKILÖIDEN TALOUDELLISTEN ETUUKSIEN PERUSTEET Kaupunginhallitus 22.5.2017 Kaupunginvaltuusto 29.5.2017 1 (7) SISÄLLYS Luottamushenkilöiden taloudellisten etuuksien perusteet... 2 1 Soveltamisala...

Lisätiedot

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ Hyväksytty yhtymävaltuuston kokouksessa 27.2.2013 / 7 Yhtymähallitus 23.1.2013 Sisällys 1 Yleistä... 3 2 Kokouspalkkioiden määrä... 3 3 Toimielinten puheenjohtajien palkkiot...

Lisätiedot

2 Kokouspalkkiot 1 mom. Kunnan toimielinten kokouksista maksetaan luottamushenkilöille ja viran- ja toimenhaltijoille seuraavasti:

2 Kokouspalkkiot 1 mom. Kunnan toimielinten kokouksista maksetaan luottamushenkilöille ja viran- ja toimenhaltijoille seuraavasti: Valtuusto 10.12.2012 50 1 (6) LAUKAAN KUNNAN PALKKIOSÄÄNTÖ Hyväksytty valtuuston kokouksessa Voimaantulo 1.1.2013 1 Soveltamisala Kunnan luottamushenkilöille maksetaan palkkiota luottamustoimen hoitamisesta

Lisätiedot

OULUN VPK:N NUORISO-OSASTON JOHTOSÄÄNTÖ

OULUN VPK:N NUORISO-OSASTON JOHTOSÄÄNTÖ OULUN VPK:N NUORISO-OSASTON JOHTOSÄÄNTÖ 1(7) OULUN VPK:n NUORISO-OSASTON JOHTOSÄÄNTÖ 1. TOIMINNAN TAVOITTEET Palokuntanuorisotyön tavoitteena on koota 10-17 vuotiaita poikia ja tyttöjä palokuntatyöhön

Lisätiedot

Yhdistyksen, jota näissä säännöissä sanotaan seuraksi, nimi on Porin Paini-Miehet.

Yhdistyksen, jota näissä säännöissä sanotaan seuraksi, nimi on Porin Paini-Miehet. TOIMINTASÄÄNNÖT 1(6) I Seuran nimi, kotipaikka ja tarkoitus Yhdistyksen, jota näissä säännöissä sanotaan seuraksi, nimi on Porin Paini-Miehet. 1 2 Seuran kotipaikka on Porin kaupunki Länsi-Suomen läänissä

Lisätiedot

SOPIMUS TALOUS- JA VELKANEUVONTAPALVELUJEN JÄRJESTÄMISESTÄ

SOPIMUS TALOUS- JA VELKANEUVONTAPALVELUJEN JÄRJESTÄMISESTÄ SOPIMUS TALOUS- JA VELKANEUVONTAPALVELUJEN JÄRJESTÄMISESTÄ 1. Sopimuksen osapuolet Palveluntarjoaja: Tampereen kaupunki (jäljempänä: Tampere ja Palveluntarjoaja ) sekä Palvelunsaajat: Nokian ja Ylöjärven

Lisätiedot

LTYHY ry SÄÄNNÖT s. 1 (5)

LTYHY ry SÄÄNNÖT s. 1 (5) LTYHY ry SÄÄNNÖT s. 1 (5) LAPPEENRANNAN TEKNILLISEN YLIOPISTON HENKILÖKUNTAYHDISTYS RY SÄÄNNÖT 1 Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimenä on Lappeenrannan teknillisen yliopiston henkilökuntayhdistys ry. Yhdistyksen

Lisätiedot

Vastuut ja velvoitteet VPKyhdistyksen. Varatuomari Heikki Paajanen

Vastuut ja velvoitteet VPKyhdistyksen. Varatuomari Heikki Paajanen Vastuut ja velvoitteet VPKyhdistyksen toiminnassa Varatuomari Heikki Paajanen 29.10.2016 Päätösvallan perusteet yhdistyslaissa Yhd.L 6. Rekisteröidyn yhdistyksen jäsenet eivät vastaa henkilökohtaisesti

Lisätiedot

Yhdistyksen nimi on Aulangon Golfklubi ry ja kotipaikka Hämeenlinna.

Yhdistyksen nimi on Aulangon Golfklubi ry ja kotipaikka Hämeenlinna. Aulangon Golfklubi ry SÄÄNNÖT 1 Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Aulangon Golfklubi ry ja kotipaikka Hämeenlinna. 2 Yhdistyksen tarkoitus Yhdistyksen tarkoituksena on kehittää ja edistää golfpelin

Lisätiedot

KOULUTUS TEKEE HYVÄÄ. LÄPI ELÄMÄN. LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ

KOULUTUS TEKEE HYVÄÄ. LÄPI ELÄMÄN. LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ KOULUTUS TEKEE HYVÄÄ. LÄPI ELÄMÄN. LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ Voimaan 1.8.2018 Savon koulutuskuntayhtymä Luottamushenkilöiden palkkiosääntö Hyväksytty yhtymävaltuustossa 12.6.2018 14 Tulee voimaan

Lisätiedot

Savon koulutuskuntayhtymän luottamushenkilöiden palkkiosääntö

Savon koulutuskuntayhtymän luottamushenkilöiden palkkiosääntö Savon koulutuskuntayhtymän luottamushenkilöiden palkkiosääntö Voimaan 1.9.2017 Koulutus tekee hyvää! www.sakky.fi Savon koulutuskuntayhtymä Luottamushenkilöiden palkkiosääntö Hyväksytty yhtymävaltuustossa

Lisätiedot

TYÖNEUVOSTO LAUSUNTO TN 1446-12 Ratakatu 3, PL 32 00023 Valtioneuvosto puh. 09-645 593 16.2.2012 18/2011

TYÖNEUVOSTO LAUSUNTO TN 1446-12 Ratakatu 3, PL 32 00023 Valtioneuvosto puh. 09-645 593 16.2.2012 18/2011 1 TYÖNEUVOSTO LAUSUNTO TN 1446-12 Ratakatu 3, PL 32 00023 Valtioneuvosto puh. 09-645 593 16.2.2012 18/2011 Lausunnonpyytäjä: Asia: Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue Vuosilomalain

Lisätiedot

Liite 1 Luottamushenkilöiden palkkiot ja korvaukset

Liite 1 Luottamushenkilöiden palkkiot ja korvaukset Luottamushenkilöiden palkkiot ja korvaukset 1 Soveltamisala Tätä hallintosäännön liitettä sovelletaan kunnan luottamushenkilöille kuntalain ja valtuuston päätösten mukaisesti maksettaviin palkkioihin ja

Lisätiedot

Työehtosopimuspöytäkirja, joka tehtiin puolustusministeriön sekä Valtion ja erityispalvelujen

Työehtosopimuspöytäkirja, joka tehtiin puolustusministeriön sekä Valtion ja erityispalvelujen TES 270105 Työehtosopimuspöytäkirja, joka tehtiin puolustusministeriön sekä Valtion ja erityispalvelujen ammattiliitto VAL ry:n välillä 1.9.2003 alkaen noudatettavista eräistä työehtosopimusmääräyksistä

Lisätiedot

Oulun kaupunki. Luottamushenkilöiden palkkio- ja matkustussääntö. Voimaantulo 1.1.2013

Oulun kaupunki. Luottamushenkilöiden palkkio- ja matkustussääntö. Voimaantulo 1.1.2013 Oulun kaupunki Luottamushenkilöiden palkkio- ja matkustussääntö Voimaantulo 1.1.2013 päätöspäivä voimaantulo Johtamisjärjestelmätoimikunta 5.10.2012 22 Yhdistymishallitus 7.11.2012 118 Kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 126/2010 vp. Hallituksen esitys yksityisten alojen työeläkelainsäädännön. Valiokuntakäsittely. Asia.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 126/2010 vp. Hallituksen esitys yksityisten alojen työeläkelainsäädännön. Valiokuntakäsittely. Asia. EDUSKUNNAN VASTAUS 126/2010 vp Hallituksen esitys yksityisten alojen työeläkelainsäädännön muuttamiseksi sekä laiksi kansaneläkelain 11 ja 55 :n muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

Pelastuslaitoksen ja sopimuspalokuntien välinen harjoitusyhteistyö

Pelastuslaitoksen ja sopimuspalokuntien välinen harjoitusyhteistyö Pelastuslaitoksen ja sopimuspalokuntien välinen harjoitusyhteistyö Osaamisen kehittämisen vuorovaikutustyöpaja pelastuslaitoksille 26.1.2016 Jani Aaltonen aluepalopäällikkö Päijät-Hämeen pelastuslaitos

Lisätiedot

SOPIMUSPALOKUNTIEN KUSTANNUSKARTOITUKSEN YHTEENVETO

SOPIMUSPALOKUNTIEN KUSTANNUSKARTOITUKSEN YHTEENVETO SOPIMUSPALOKUNTIEN KUSTANNUSKARTOITUKSEN YHTEENVETO SISÄLLYSLUETTELO 1. VPK:NA TOIMIVIEN SOPIMUSPALOKUNTIEN KUSTANNUSKARTOITUKSEN YHTEENVETO... 3 2. KYSELYLOMAKE:... 4 3. KUNNAN TAUSTATIEDOT... 7 4. VPK:NA

Lisätiedot

1. Yhdistyksen nimi on Suomen Motoristit ry. Toimialueena on Suomi ja kotipaikkana Forssan kaupunki.

1. Yhdistyksen nimi on Suomen Motoristit ry. Toimialueena on Suomi ja kotipaikkana Forssan kaupunki. Suomen Motoristit ry Kuusimäenkatu 21 33560 TAMPERE 1 (6) YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT Nimi: Suomen Motoristit ry Kotipaikka: Forssa Osoite: Kuusimäenkatu 21 33560 Tampere Rekisterinumero: 151.543 Merkitty rekisteriin:

Lisätiedot

KAARINAN KAUPUNGIN PALKKIOSÄÄNTÖ

KAARINAN KAUPUNGIN PALKKIOSÄÄNTÖ KAARINAN KAUPUNGIN PALKKIOSÄÄNTÖ SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltamisala... 1 2 Kokouspalkkiot... 1 3 Samana päivänä pidetyt kokoukset... 1 4 Vuosipalkkiot... 2 5 Sihteerin ja esittelijän palkkiot... 2 6 Katselmus,

Lisätiedot

Pohjoisen Keski-Suomen ammatilliset opettajat ry:n säännöt

Pohjoisen Keski-Suomen ammatilliset opettajat ry:n säännöt 1 Pohjoisen Keski-Suomen ammatilliset opettajat ry:n säännöt NIMI, TARKOITUS JA TOIMINTA 1 Yhdistyksen nimi on Pohjoisen Keski-Suomen ammatilliset opettajat ry. Yhdistyksen kotipaikka on Äänekoski ja toiminta-alueena

Lisätiedot

40. (33.16, 19, 20 ja 28, osa) Eläkkeet

40. (33.16, 19, 20 ja 28, osa) Eläkkeet 40. (33.16, 19, 20 ja 28, osa) Eläkkeet S e l v i t y s o s a : Luvun menot aiheutuvat valtion osuuksista eläkejärjestelmien sekä osuudesta maatalousyrittäjien tapaturmavakuutuksen rahoittamiseen sekä

Lisätiedot

Lup.1. HELSINGIN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä toukokuun 5 p:nä 2010

Lup.1. HELSINGIN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä toukokuun 5 p:nä 2010 Lup.1 HELSINGIN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä toukokuun 5 p:nä 2010 1 Soveltaminen Kaupungin luottamushenkilöille maksetaan palkkiota ja korvauksia luottamustoimen

Lisätiedot

LAPPAJÄRVEN KUNTA LAPPAJÄRVEN KUNNAN PALKKIOSÄÄNTÖ

LAPPAJÄRVEN KUNTA LAPPAJÄRVEN KUNNAN PALKKIOSÄÄNTÖ LAPPAJÄRVEN KUNTA LAPPAJÄRVEN KUNNAN PALKKIOSÄÄNTÖ 1 Sisältö 1 Soveltamisala... 3 2 Kokouspalkkiot... 3 3 Samana päivänä pidetyt kokoukset... 4 4 Vuosipalkkiot... 4 5 Esittelijän ja sihteerin palkkio...

Lisätiedot

2 1 mom. Kunnan toimielinten kokouksista suoritetaan palkkiota seuraavasti:

2 1 mom. Kunnan toimielinten kokouksista suoritetaan palkkiota seuraavasti: PALTAMON KUNNAN PALKKIOSÄÄNTÖ Hyväksytty: Kunnanvaltuusto 22.1.2009 Voimassa: 1.1.2009 alkaen toistaiseksi I LUOTTAMUSHENKILÖT 1 Kunnan luottamushenkilöille suoritetaan palkkiota luottamustoimen hoitamisesta

Lisätiedot

Korjattu liite nro: 1. 1 Soveltamisala. 2 Kokouspalkkiot

Korjattu liite nro: 1. 1 Soveltamisala. 2 Kokouspalkkiot Nykyinen versio Muutettu versio Korjattu liite nro: 1 KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ 1 Soveltamisala Kainuun maakunta -kuntayhtymän luottamushenkilöille suoritetaan palkkiota

Lisätiedot

Työelämän pelisäännöt

Työelämän pelisäännöt Työelämän pelisäännöt Taidoista työpoluiksi projekti Sisältö Työelämän peruskäsitteet Työelämässä Poissaolot Työturvallisuus ja terveys Työntekijän oikeudet ja velvollisuudet Työantajan oikeudet ja velvollisuudet

Lisätiedot

Turre Legal neuvottelee Asiakkaan puolesta sovintosopimuksen oikeudenomistajien kanssa

Turre Legal neuvottelee Asiakkaan puolesta sovintosopimuksen oikeudenomistajien kanssa TOIMEKSIANTOSOPIMUS A. Toimeksisaaja Toimeksiannon toimeksisaaja on. Toimeksiannon vastuulakimies on Jussi Kari. Turre Legal voi käyttää myös muita lakimiehiä palvelun toteuttamiseen. B. Palvelut suorittaa

Lisätiedot

40. Eläkkeet. Vuosina 2006 2008 maksetut eläkkeet (milj. euroa) 2006 2007 2008

40. Eläkkeet. Vuosina 2006 2008 maksetut eläkkeet (milj. euroa) 2006 2007 2008 40. Eläkkeet S e l v i t y s o s a : Luvun menot aiheutuvat valtion osuuksista eläkejärjestelmien sekä osuudesta maatalousyrittäjien tapaturmavakuutuksen rahoittamiseen sekä maahanmuuttajan erityistuesta.

Lisätiedot

ENSIHUOLTOSOPIMUS. 1. Sopijaosapuolet. Mänttä-Vilppulan kaupunki SPR Mäntän osasto SPR Vilppulan osasto. 2. Sopimuksen kohde

ENSIHUOLTOSOPIMUS. 1. Sopijaosapuolet. Mänttä-Vilppulan kaupunki SPR Mäntän osasto SPR Vilppulan osasto. 2. Sopimuksen kohde ENSIHUOLTOSOPIMUS 1. Sopijaosapuolet 2. Sopimuksen kohde Kuntien viranomaisten kokonaisvastuulla olevien ensihuoltotehtävien, kuten majoituksen, ruokahuollon, vaatteiden ja muiden varusteiden sekä psykososiaalisen

Lisätiedot

T Y Ö E H T O S O P I M U S 2012 2013

T Y Ö E H T O S O P I M U S 2012 2013 SAVONLINNAN OOPPERAJUHLAORKESTERIN JÄSENIÄ KOSKEVA T Y Ö E H T O S O P I M U S 2012 2013 Palkat vuonna 2013 SOPIJAPUOLET Savonlinnan Oopperajuhlien Kannatusyhdistys ry, jäljempänä kannatusyhdistys, ja

Lisätiedot

3 Keskusjärjestön kielinä ovat suomi ja ruotsi. Rekisteröimis- ja pöytäkirjakielenä on suomi.

3 Keskusjärjestön kielinä ovat suomi ja ruotsi. Rekisteröimis- ja pöytäkirjakielenä on suomi. Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n säännöt Hyväksytty STTK:n liittokokouksessa 5.-6.11.2009 Nimi, kotipaikka ja kieli 1 1 Yhdistyksen nimi on Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ry ruotsiksi Tjänstemannacentralorganisationen

Lisätiedot

Kaupungin toimielinten kokouksista maksetaan seuraavat kokouspalkkiot: 1. Valtuusto ja sen valiokunnat sekä kaupunginhallitus ja sen jaostot 95

Kaupungin toimielinten kokouksista maksetaan seuraavat kokouspalkkiot: 1. Valtuusto ja sen valiokunnat sekä kaupunginhallitus ja sen jaostot 95 Forssan kaupunki PALKKIOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 10.12.2012 Voimaantuloajankohta 1.1.2013 Kv. 28.1.2013, muutos 4 :ään Voimaantuloajankohta 1.2.2013 Kv. 3.3.2014, lisäys 2 :ään Voimaantuloajankohta

Lisätiedot

Sopimuspalokunnat keskeinen osa Suomen pelastustointa. Suomen Sopimuspalokuntien Liiton tiedotusmateriaalia 2012

Sopimuspalokunnat keskeinen osa Suomen pelastustointa. Suomen Sopimuspalokuntien Liiton tiedotusmateriaalia 2012 Sopimuspalokunnat keskeinen osa Suomen pelastustointa Suomen Sopimuspalokuntien Liiton tiedotusmateriaalia 2012 Esityksen sisältö Historiaa Sopimuspalokuntalaiset Tunnuslukuja Palokuntien hälytystehtävät

Lisätiedot

Lakisääteinen tapaturmavakuutus 20.1.2016

Lakisääteinen tapaturmavakuutus 20.1.2016 VAKUUTUSTUTKINTO 172. SUORITUSTILAISUUS Lakisääteinen tapaturmavakuutus 20.1.2016 1. a) 35-vuotias henkilö pohtii oman yrityksen perustamista, hän on päätynyt yhtiömuodossa joko avoimeen yhtiöön tai kommandiittiyhtiöön.

Lisätiedot

1 SOVELTAMISALA...2 2 KOKOUSPALKKIOT...2 3 SAMANA PÄIVÄNÄ PIDETYT KOKOUKSET...2 4 VUOSIPALKKIOT...3 5 SIHTEERIN PALKKIO...3

1 SOVELTAMISALA...2 2 KOKOUSPALKKIOT...2 3 SAMANA PÄIVÄNÄ PIDETYT KOKOUKSET...2 4 VUOSIPALKKIOT...3 5 SIHTEERIN PALKKIO...3 ULVILAN KAUPUNGIN PALKKIOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 10.10.2005 Voimaantulo: 1.1.2006 SISÄLLYSLUETTELO 1 SOVELTAMISALA...2 2 KOKOUSPALKKIOT...2 3 SAMANA PÄIVÄNÄ PIDETYT KOKOUKSET...2 4 VUOSIPALKKIOT...3 5 SIHTEERIN

Lisätiedot

Yhdistyksen perustana ovat liikunnan eettiset arvot ja urheilun reilun pelin periaatteet sekä tasa-arvon edistäminen.

Yhdistyksen perustana ovat liikunnan eettiset arvot ja urheilun reilun pelin periaatteet sekä tasa-arvon edistäminen. 1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Hakunilan Seudun Koiraharrastajat HSKH r.y., josta voidaan käyttää epävirallista lyhennystä HSKH. Yhdistyksen kotipaikka on Vantaa. 2. Tarkoitus ja

Lisätiedot

Määräys varautumisesta kemikaalionnettomuuksiin

Määräys varautumisesta kemikaalionnettomuuksiin Sivu 1/5 Sisäasiainministeriö pelastusosasto Dnro SM-1999-00636/Tu-311 Annettu 13.10.1999 Voimassa 15.9.1999 alkaen toistaiseksi Säädösperusta Pelastustoimilaki (561/1999 31 ja 88 Kumoaa Sisäasiainministeriön

Lisätiedot

KEURUUN KAUPUNKI Luottamushenkilöiden palkkiosääntö

KEURUUN KAUPUNKI Luottamushenkilöiden palkkiosääntö KEURUUN KAUPUNKI Luottamushenkilöiden palkkiosääntö 1.1.2013 lukien Valtuusto hyväksynyt 17.12.2012 KEURUUN KAUPUNKI 2 LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ Hyväksytty Valtuustossa 17.12.2012 Voimaantulo

Lisätiedot

Paperi-insinöörit ry:n uudet säännöt Sääntöjen alla on lista sääntöihin tehdyistä muutoksista

Paperi-insinöörit ry:n uudet säännöt Sääntöjen alla on lista sääntöihin tehdyistä muutoksista Paperi-insinöörit ry:n uudet säännöt Sääntöjen alla on lista sääntöihin tehdyistä muutoksista Uudet säännöt hyväksytetään jäsenillä Vuosikokouksessa 15.4.2016 ja syyskokouksessa 2016 Uudet Säännöt 2016

Lisätiedot

TUL:N SEUROJEN MALLISÄÄNNÖT TURUN JYRY

TUL:N SEUROJEN MALLISÄÄNNÖT TURUN JYRY TUL:N SEUROJEN MALLISÄÄNNÖT TURUN JYRY Hyväksytty TUL:n 25. liittokokouksessa 24. 25.5.2003 Tampereella Hyväksytty Turun Jyryn Vuosikokouksessa 10.2.2004 2 SUOMEN TYÖVÄEN URHEILULIITTO TUL RY:N J ÄSENSEURAN

Lisätiedot

VTS 172 KOEKYSYMYKSET JA MALLIVASTAUKSET TYÖELÄKEVAKUUTUS

VTS 172 KOEKYSYMYKSET JA MALLIVASTAUKSET TYÖELÄKEVAKUUTUS VTS 172 KOEKYSYMYKSET JA MALLIVASTAUKSET TYÖELÄKEVAKUUTUS Kysymys 1: Lailasta on alkanut pitkän työuran jälkeen tuntua siltä, että voisi hiljalleen keventää työtaakkaansa. Lailan vakiintunut kokoaikatyön

Lisätiedot

Kirkon palkkausmääräykset eivät tule voimaan vielä 1.5.2007. Voimaantuloajankohdasta tiedotetaan Kirkon työmarkkinalaitoksen yleiskirjeellä.

Kirkon palkkausmääräykset eivät tule voimaan vielä 1.5.2007. Voimaantuloajankohdasta tiedotetaan Kirkon työmarkkinalaitoksen yleiskirjeellä. Kirkon palkkausmääräykset eivät tule voimaan vielä 1.5.2007. Voimaantuloajankohdasta tiedotetaan Kirkon työmarkkinalaitoksen yleiskirjeellä. VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS KIRKON PALKKAUSMÄÄRÄYKSISTÄ 1.5.2007

Lisätiedot

I LUKU YHDISTYKSEN TOIMIALA

I LUKU YHDISTYKSEN TOIMIALA TYJ säännöt S. 1 (6) I LUKU YHDISTYKSEN TOIMIALA 1 Yhdistyksen nimi, kotipaikka, toiminta-alue ja tarkoitus II LUKU Yhdistyksen nimi on Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö ry, ruotsiksi Arbetslöshetskassornas

Lisätiedot

SÄÄNNÖT 1 YHDISTYKSEN NIMI, KOTIPAIKKA, PERUSTAMISAIKA, KIELI

SÄÄNNÖT 1 YHDISTYKSEN NIMI, KOTIPAIKKA, PERUSTAMISAIKA, KIELI Myllykylän Erä ry:n SÄÄNNÖT 1 YHDISTYKSEN NIMI, KOTIPAIKKA, PERUSTAMISAIKA, KIELI Yhdistyksen nimi: Myllykylän Erä ry Kotipaikka (= kotikunta): Pyhtää Yhdistys on perustettu helmikuun 11. päivänä, 1960

Lisätiedot

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS VIRKAMIESLAUTAKUNTA ASIA 90/2010 VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS Päätös nro 81/2011 2.12.2011 Asia Korvausvaatimus Korvausvaatimuksen tekijä A, tutkimusapulainen Virasto Yliopisto Korvausvaatimus Perustelut

Lisätiedot

KANNUKSEN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ

KANNUKSEN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ 1 KANNUKSEN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 12.12.2012 Voimaantulopäivä: 1.1.2013 1 SOVELTAMISALA Kaupungin luottamushenkilöille suoritetaan palkkiota luottamustoimen

Lisätiedot

FINLEX - Säädökset alkuperäisinä: 578/2006. Annettu Naantalissa 29 päivänä kesäkuuta 2006. Laki kuntalain muuttamisesta

FINLEX - Säädökset alkuperäisinä: 578/2006. Annettu Naantalissa 29 päivänä kesäkuuta 2006. Laki kuntalain muuttamisesta Sivu 1/5 Finlex» Lainsäädäntö» Säädökset alkuperäisinä» 2006» 578/2006 578/2006 Eduskunnan päätöksen mukaisesti Annettu Naantalissa 29 päivänä kesäkuuta 2006 Laki kuntalain muuttamisesta kumotaan 17 päivänä

Lisätiedot

Yhdistyksen, jota jäljempänä kutsutaan seuraksi, nimi on Nordic Power ja seuran kotipaikka on Kokkola.

Yhdistyksen, jota jäljempänä kutsutaan seuraksi, nimi on Nordic Power ja seuran kotipaikka on Kokkola. SÄÄNNÖT Nordic Power ry 1 Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen, jota jäljempänä kutsutaan seuraksi, nimi on Nordic Power ja seuran kotipaikka on Kokkola. 2 Seuran tarkoitus ja toiminnan laatu Seuran tarkoituksena

Lisätiedot

SÄÄNNÖT (epävirallinen suomennos 25.4.2010)

SÄÄNNÖT (epävirallinen suomennos 25.4.2010) GrIFK Salibandy ry SÄÄNNÖT (epävirallinen suomennos 25.4.2010) 1 Nimi, kotipaikka, perustamisajankohta ja kieli Yhdistyksen nimi on GrIFK Salibandy ry. Yhdistyksen kotipaikka on Kauniaisten kaupunki Uudenmaan

Lisätiedot

OSTOLIIKENTEEN EHDOT KOULULAISKULJETUKSET

OSTOLIIKENTEEN EHDOT KOULULAISKULJETUKSET KOULULAISKULJETUKSET Ostoliikennesopimuksen LIITE OSTOLIIKENTEEN EHDOT KOULULAISKULJETUKSET Nämä ehdot liitetään ostoliikennesopimukseen. Sopimuksessa voidaan poiketa näistä ehdoista. Hoidettaessa sopimussuhteeseen

Lisätiedot

Laki. Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laiksi vuorotteluvapaakokeilusta muuttamisesta. sekä laeiksi eräiden tähän liittyvien

Laki. Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laiksi vuorotteluvapaakokeilusta muuttamisesta. sekä laeiksi eräiden tähän liittyvien EV 132/1995 vp - HE 136/1995 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laiksi vuorotteluvapaakokeilusta sekä laeiksi eräiden tähän liittyvien lakien muuttamisesta Eduskunnalle on annettu hallituksen

Lisätiedot

SAVONLINNAN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ. Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 12.11.2012 14 9.12.2013 251

SAVONLINNAN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ. Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 12.11.2012 14 9.12.2013 251 SAVONLINNAN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 12.11.2012 14 9.12.2013 251 Voimaantulo 1.1.2014 1 1 Soveltamisala Luottamushenkilöille suoritetaan

Lisätiedot

LIEDON KUNNAN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN

LIEDON KUNNAN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN LIEDON KUNTA LUOTTAMUSHENKILÖIDEN 1/8 LIEDON KUNNAN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN LIEDON KUNTA LUOTTAMUSHENKILÖIDEN 2/8 SISÄLLYSLUETTELO 1 3 SOVELTAMISALA 3 2 3 KOKOUSPALKKIOT 3 3 4 SAMANA PÄIVÄNÄ PIDETYT KOKOUKSET

Lisätiedot

KESKUSKAUPPAKAMARIN KIINTEISTÖARVIOINTILAUTAKUNNAN SÄÄNNÖT

KESKUSKAUPPAKAMARIN KIINTEISTÖARVIOINTILAUTAKUNNAN SÄÄNNÖT KESKUSKAUPPAKAMARIN KIINTEISTÖARVIOINTILAUTAKUNNAN SÄÄNNÖT 31.1.2008 1 SISÄLLYSLUETTELO I Kiinteistöarviointilautakunta 2 1 Lautakunnan tehtävät 2 2 Lautakunnan jäsenet 2 3 Lautakunnan toiminta 2 4 Esteellisyys

Lisätiedot

1 Yhdistyksen nimi on Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry, De Högre Tjänstemännen YTN rf, josta myöhemmin näissä säännöissä käytetään lyhennettä YTN.

1 Yhdistyksen nimi on Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry, De Högre Tjänstemännen YTN rf, josta myöhemmin näissä säännöissä käytetään lyhennettä YTN. YLEMMÄT TOIMIHENKILÖT YTN RY SÄÄNNÖT 1 Rek.n:ro 138.504 (27.5.2014) Nimi ja kotipaikka 1 Yhdistyksen nimi on Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry, De Högre Tjänstemännen YTN rf, josta myöhemmin näissä säännöissä

Lisätiedot

Ennakkoverolippumiehet

Ennakkoverolippumiehet Ennakkoverolippumiehet Pääsäännön yhteenveto 1. Infra-alalla ei tule käyttää ennakkoverolippumiehiä konekuskeina. 2. Jos otat tai olet ottanut henkilön ajamaan yrityksesi omistamaa työkonetta (esim. kaivukone,

Lisätiedot

Laki. HE 274/1998 vp. EV 306/1998 vp -

Laki. HE 274/1998 vp. EV 306/1998 vp - EV 306/1998 vp - HE 274/1998 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laeiksi aravalain, vuokra-asuntolainojen korkotuesta annetun lain ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta annetun lain muuttamisesta

Lisätiedot

MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMINEN VUOSILLE 2007 2010

MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMINEN VUOSILLE 2007 2010 MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND Marjatta Sidarous JÄSENKIRJE M/2/2007 10.10.2007 1(5) TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMINEN VUOSILLE 2007 2010 Maaseudun Työnantajaliiton ja Puu- ja

Lisätiedot

HTM-TILINTARKASTAJAT RY:N SÄÄNNÖT. ylimääräinen yhdistyskokous 1.2.2008, rekisteröity 21.5.2008. Sisällysluettelo

HTM-TILINTARKASTAJAT RY:N SÄÄNNÖT. ylimääräinen yhdistyskokous 1.2.2008, rekisteröity 21.5.2008. Sisällysluettelo HTM-TILINTARKASTAJAT RY:N SÄÄNNÖT ylimääräinen yhdistyskokous 1.2.2008, rekisteröity 21.5.2008 Sisällysluettelo Nimi, kotipaikka ja toiminta-alue 1 Tarkoitus ja sen toteuttaminen 2 Jäsenyyttä koskevat

Lisätiedot

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN TALOUDELLISTEN ETUUKSIEN PERUSTEET

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN TALOUDELLISTEN ETUUKSIEN PERUSTEET 1 LUOTTAMUSHENKILÖIDEN TALOUDELLISTEN ETUUKSIEN PERUSTEET HALLINTOSÄÄNNÖN - - LUKU Kaupunginvaltuusto xx.xx.2016 xx Voimassa 1.6.2017 lukien 1 Soveltamisala Luottamushenkilöille suoritetaan palkkioita

Lisätiedot

Teknisten aineiden opettajat - TAO r.y. Säännöt. 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka. 2 Järjestön tarkoitus

Teknisten aineiden opettajat - TAO r.y. Säännöt. 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka. 2 Järjestön tarkoitus Teknisten aineiden opettajat - TAO r.y. Säännöt 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Teknisten aineiden opettajat - TAO r.y. Yhdistyksen kotipaikka on Tampere ja toiminta-alueena Suomen

Lisätiedot

KUULOLIITTO RY:N JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty liittovaltuustossa 20.4.2013

KUULOLIITTO RY:N JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty liittovaltuustossa 20.4.2013 JOHTOSÄÄNTÖ sivu 1(6) KUULOLIITTO RY:N JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty liittovaltuustossa 20.4.2013 I JOHTOSÄÄNNÖN SOVELTAMISALA 1 Johtosäännössä määrätään siitä luottamusjohdon toiminnasta, joka ei sisälly sääntöihin,

Lisätiedot

Aamu- ja iltapäivätoimintaa koskeva lainsäädäntö (lait 1136/2003, 1137/2003).

Aamu- ja iltapäivätoimintaa koskeva lainsäädäntö (lait 1136/2003, 1137/2003). 1 1. AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN JÄRJESTÄMISEN LÄHTÖKOHDAT 1.1 Lainsäädäntö Aamu- ja iltapäivätoimintaa koskeva lainsäädäntö (lait 1136/2003, 1137/2003). Valtioneuvoston asetus perusopetuslaissa säädetyn

Lisätiedot

Yhdistyksen nimi on Kuntien rakennusmestarit ja -insinöörit AMK KRI ry, josta näissä säännöissä käytetään nimeä liitto.

Yhdistyksen nimi on Kuntien rakennusmestarit ja -insinöörit AMK KRI ry, josta näissä säännöissä käytetään nimeä liitto. 1 Kuntien rakennusmestarit ja -insinöörit MK KRI ry 1 NIMI, KOTIPIKK J KILI Yhdistyksen nimi on Kuntien rakennusmestarit ja -insinöörit MK KRI ry, josta näissä säännöissä käytetään nimeä liitto. Liiton

Lisätiedot

LASKUVARJOHYPPYKOULUTUS

LASKUVARJOHYPPYKOULUTUS Suomen Ilmailuliitto ry. 1.4.2012 Helsinki-Malmin lentoasema 00700 Helsinki 1 LASKUVARJOHYPPYKOULUTUS Tämä ohje muodostaa yhdessä Laskuvarjohyppääjien toiminnalliset ohjeet ja kelpoisuusvaatimukset -ohjeen

Lisätiedot

RAISION KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKI- 041 00 LÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ 1 T:\JOHTSÄÄN\Luottamush.palkkio- ja matkustussääntö

RAISION KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKI- 041 00 LÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ 1 T:\JOHTSÄÄN\Luottamush.palkkio- ja matkustussääntö LÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ 1 RAISION KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ 1 SOVELTAMISALA Kaupunginvaltuuston 26.11.2001 hyväksymä, voimaantulo 1.1.2002, kaupunginvaltuuston

Lisätiedot

Millaisen sopimuspalokuntien päällikkökurssin rakentaisit?

Millaisen sopimuspalokuntien päällikkökurssin rakentaisit? 8.9.2014 Millaisen sopimuspalokuntien päällikkökurssin rakentaisit? SPPL Sivutoimisen ja vapaaehtoispäällystön opintopäivä 6.9.2014 Sokos Hotel Alexandra Markku Savolainen Koulutuspäällikkö Taustaa Pelastustoimintaan

Lisätiedot

ETELÄ-KARJALAN PELASTUSLAUTAKUNNAN JA PELASTUSLAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ

ETELÄ-KARJALAN PELASTUSLAUTAKUNNAN JA PELASTUSLAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ ETELÄ-KARJALAN PELASTUSLAUTAKUNNAN JA PELASTUSLAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 ETELÄ-KARJALAN PELASTUSLAUTAKUNNAN JA PELASTUSLAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 Toiminta-ajatus Etelä-Karjalan pelastuslaitos vastaa kaikissa

Lisätiedot

YHDISTYSLAIN KESKEISIMMÄT PYKÄLÄT

YHDISTYSLAIN KESKEISIMMÄT PYKÄLÄT YHDISTYSLAIN KESKEISIMMÄT PYKÄLÄT 8 YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT Yhdistyksen säännöissä on mainittava: 1) yhdistyksen nimi; 2) yhdistyksen kotipaikkana oleva Suomen kunta; 3) yhdistyksen tarkoitus ja toimintamuodot;

Lisätiedot

Pelastuslaitosten, kuntien ja sopimuspalokuntien erityisavustukset rakennushankkeisiin vuodelle 2016

Pelastuslaitosten, kuntien ja sopimuspalokuntien erityisavustukset rakennushankkeisiin vuodelle 2016 1 KIRJE SMDno-2015 1766 23.10.2015 Aluehallintovirastot Pelastuslaitokset Ahvenanmaan maakunnan hallitus Pelastuslaitosten, kuntien ja sopimuspalokuntien erityisavustukset rakennushankkeisiin vuodelle

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 1367. Laki. nimikirjalain 4 ja 9 :n muuttamisesta. Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 1999

SISÄLLYS. N:o 1367. Laki. nimikirjalain 4 ja 9 :n muuttamisesta. Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 1999 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1999 Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 1999 N:o 1367 1378 SISÄLLYS N:o Sivu 1367 Laki nimikirjalain 4 ja 9 :n muuttamisesta... 3631 1368 Laki kansaneläkelain muuttamisesta...

Lisätiedot

HOAY Rautatieläisenkatu 6 00520 HELSINKI puh. 020 7489 451, 020 7489 452 toimisto@hoay.fi www.hoay.fi YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT

HOAY Rautatieläisenkatu 6 00520 HELSINKI puh. 020 7489 451, 020 7489 452 toimisto@hoay.fi www.hoay.fi YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT HOAY Rautatieläisenkatu 6 00520 HELSINKI puh. 020 7489 451, 020 7489 452 toimisto@hoay.fi www.hoay.fi YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT 1 Nimi, tarkoitus ja toiminta Helsingin opettajien ammattiyhdistys ry:n SÄÄNNÖT

Lisätiedot

Johtajasopimus: Maakuntajohtaja Ossi Savolainen

Johtajasopimus: Maakuntajohtaja Ossi Savolainen SOPIMUS 1 (5) 16.3.2015 Johtajasopimus: Maakuntajohtaja Ossi Savolainen 1. Sopimuksen tausta ja lähtökohdat Maakuntajohtajan virkaan sovelletaan kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain ja kunnallisen

Lisätiedot

Länsi-Suomen Pelastusalan Liitto ry Vakuutusturva VPK:ille OP Vakuutus Oy

Länsi-Suomen Pelastusalan Liitto ry Vakuutusturva VPK:ille OP Vakuutus Oy Länsi-Suomen Pelastusalan Liitto ry Vakuutusturva VPK:ille OP Vakuutus Oy 29.10.2016 OP Vakuutus Liiton kautta sovitut ryhmäsopimukset: Ryhmätapaturmavakuutus Hälytysosastot Nuoriso-osastot Muut osastot

Lisätiedot

Puitesopimuksen osapuolet ja soveltaminen

Puitesopimuksen osapuolet ja soveltaminen Puitesopimus Keski-Suomen työpajoilla tapahtuvaa nuorisoasteen koulutuksena toteutettavaa opetussuunnitelmaperusteisen koulutuksen opintojaksojen suorittamista koskien Puitesopimuksen osapuolet ja soveltaminen

Lisätiedot

YHDISTYKSEN NIMI, KOTIPAIKKA, PERUSTAMISAIKA, KIELI, JÄSENLIITTO JA PIIRI

YHDISTYKSEN NIMI, KOTIPAIKKA, PERUSTAMISAIKA, KIELI, JÄSENLIITTO JA PIIRI 1 YHDISTYKSEN NIMI, KOTIPAIKKA, PERUSTAMISAIKA, KIELI, JÄSENLIITTO JA PIIRI Yhdistyksen nimi: Mäentaustan Erämiehet ry Kotipaikka: Alpua Kunta: Vihanti Yhdistys on perustettu tammikuun 17 p:nä 1964 ja

Lisätiedot

KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN JA VIRANHALTIJOIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ

KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN JA VIRANHALTIJOIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ PAIMION KAUPUNKI KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN JA VIRANHALTIJOIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ Valtuuston hyväksymä: 13.12.2012 94 Voimaantulopäivämäärä: 1.1.2013 Valtuuston muuttama 25.4.2013 56 1 Soveltamisala Kaupungin

Lisätiedot

LIEKSAN KAUPUNKI TARJOUSKILPAILUASIAKIRJA NRO 5

LIEKSAN KAUPUNKI TARJOUSKILPAILUASIAKIRJA NRO 5 LIEKSAN KAUPUNKI TARJOUSKILPAILUASIAKIRJA NRO 5 OSTOLIIKENTEEN EHDOT ASIOINTILIIKENNE / KIMPPAKYYTI Nämä ehdot liitetään ostoliikennesopimukseen. Ehtoja noudatetaan ostoliikenteen järjestämisessä, jollei

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitussihteeri Johanna Huovinen 27.4.2016

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitussihteeri Johanna Huovinen 27.4.2016 SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitussihteeri Johanna Huovinen 27.4.2016 SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN ASETUS LÄÄKÄRI- JA HAMMASLÄÄKÄRI- KOULUTUKSEN KORVAUKSEN PERUSTEISTA VUONNA 2016

Lisätiedot

TYÖELÄMÄN PELISÄÄNTÖJÄ

TYÖELÄMÄN PELISÄÄNTÖJÄ TYÖELÄMÄN PELISÄÄNTÖJÄ 1 TYÖSOPIMUS Ennen töiden alkua on hyvä tehdä kirjallinen työsopimus, johon kirjataan palkka, työaika, pääasialliset työtehtävät, työsuhteen kesto ja työntekopaikka, sovellettava

Lisätiedot