Sairastuminen syöpään

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sairastuminen syöpään"

Transkriptio

1 Sairastuminen syöpään 1. Olenko aiheuttanut syöpäni itse? Voiko avioero, stressi tai työttömyys aiheuttaa syöpää? Stressi tai muu henkinen kuormitus ei aiheuta syöpää. Tutkimuksissa on osoitettu, ettei stressi lisää sairastumisen vaaraa, kun stressin määrä on mitattu riittävän kauan eli vuosia ennen sairastumista. Stressillä ja henkisellä tilalla on välillinen vaikutus syövän vaaraan, jos niiden takia ei pysty pitämään yllä terveellisiä, syövän vaaraa pienentäviä elämäntapoja. Tällaisia ovat ennen kaikkea tupakoimattomuus, monipuolinen ruokavalio ja liikunta. 2. En pysty nukkumaan, syömään enkä ajattelemaan mitään muuta kuin sairastumista. Miten jaksan tällaista? Mitä teen? Syöpään sairastuminen käynnistää yleensä ensin psyykkisen kriisireaktion, mihin kuuluu sokki, levottomuus, epätoivo ja mahdollisesti asian kieltäminen. Muutaman päivän kuluttua alkaa sairastumisen työstäminen, johon liittyy ahdistuneisuutta, masennusta, ruokahaluttomuutta ja unettomuutta. Varsinainen syöpään sopeutuminen alkaa vasta viikkojen kuluttua, ja silloin olo usein helpottaa. On siis tavallista, että vastikään syövästä kuullut ihminen ei pysty nukkumaan, syömään tai ajattelemaan mitään muuta. Se kuuluu asiaan, ja menee yleensä itsestään ohi. Apua on hyvä hakea, jos ahdistuneisuus kestää kuukausien ajan. 3. Mitä ennustetekijät tarkoittavat? Syövän ennustetekijöiden avulla arvioidaan, miten yksittäinen potilas selviytyy sairaudestaan ja niiden perusteella laaditaan yksilöllinen hoitosuunnitelma. Ennustetekijöitä on kolmenlaisia. Ne liittyvät joko potilaaseen, kasvaimeen tai hoitoon. Potilaaseen liittyviä ennustetekijöitä ovat esimerkiksi ikä, sukupuoli, suorituskyky, paino, kasvaimen aiheuttamat oireet, geneettinen tausta ja immunologinen tila. Kasvaimeen liittyviä ennustetekijöitä ovat puolestaan kasvaimen koko ja levinneisyys, kudostyyppi,

2 pahanlaatuisuuden aste (gradus), mahdolliset etäpesäkkeet sekä niiden sijainti ja määrä. Joissakin syöpätaudeissa määritetään myös kasvaimen hormonireseptorien tilanne. 4. Mitä gradus tarkoittaa? Pahanlaatuisen kasvaimen gradeeraus tarkoittaa kasvaimen luokittelemista asteisiin sen mukaan, miten erilaistunut kasvain on. Yleensä asteita eli graduksia on kolme tai neljä. Hyvin erilaistunut gradus 1 -luokan kasvain muistuttaa eniten normaalia kudosta ja on yleensä hyväennusteinen. Graduksen 3 ja 4 kasvaimet ovat huonosti erilaistuneita, ja niissä todetaan syövän ärhäkkään kasvutapaan liittyviä piirteitä. Graduksen 2 kasvaimet ovat hyvän ja huonon ennusteen kasvainten välimuotoja. Gradus-luokitusta käytetään, kun arvioidaan leikkauksen jälkeisten lääkehoitojen tarvetta. 5. Leviääkö tauti, jos joudun odottamaan 3-5 viikkoa ennen kuin pääsen leikkaukseen tai hoitoon? Syöpä on kehittynyt useimmiten jo vuosia ennen kuin se huomataan. Syöpähoidot pyritään aloittamaan mahdollisimman pian, mutta monissa tapauksissa muutaman viikon viivästys ei ole vaarallista. Syöpätyypin tunnistaminen ja oikean hoitolinjan valitseminen kestää myös oman aikansa. 6. Haluaisin keskustella syövästä jonkun toisen sairastuneen kanssa. Mistä löytäisin ihmisen, joka sairastaa samanlaista syöpää kuin minä? Tällöin kannattaa ottaa yhteyttä paikalliseen syöpäyhdistykseen. Maakunnallisten syöpäyhdistysten yhteystiedot löytyvät esimerkiksi Syöpäjärjestöjen nettisivuilta tai Syöpäyhteyden neuvontapuhelimesta Maakunnallisissa syöpäyhdistyksissä on koulutettuja tukihenkilöitä, jotka ovat itse sairastaneet syöpää ja parantuneet. He ovat ryhtyneet vastasairastuneiden tukihenkilöksi, koska haluavat auttaa.

3 7. Olen saanut tietää sairastavani syöpää. Tarvitsenko sairaslomaa? Jokainen ihminen kokee sairastumisen omalla tavallaan. Syöpään sairastuminen ei ole kaikille kriisi, mutta monet sairastuneet kokevat tarvitsevansa aikaa ymmärtää, mitä on tapahtunut. Tällöin on mahdollista jäädä diagnoosin kuulemisen jälkeen sairauslomalle. Varsinaisten syöpähoitojen (leikkaus-, säde- ja solunsalpaajahoidot) aikana monet ovat sairauslomalla. 8. Menen työpaikkahaastatteluun. Pitääkö minun kertoa sairastavani syöpää? Työpaikkahaastattelussa ei ole pakko kertoa, jos sairastaa syöpää. 9. Miten kerron syövästä lapsille? Jokainen vanhempi päättää itse, missä vaiheessa hän kertoo lapsille sairaudestaan. Yleensä lasten kanssa on helpompi puhua, kun oma ensihätä on asettunut ja voimakkaimmat tunteet ovat hallinnassa. Lapselle on hyvä kertoa syövästä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tällöin lapsen on mahdollista sopeutua asiaan vähitellen. Usein ajatellaan virheellisesti, että lapsen on parempi olla onnellisen tietämätön. Lapsi aina kuitenkin kuulee asioita ja vaistoaa perheen ilmapiirin. Hän saattaa helposti luulla olevansa syyllinen sellaiseen, mistä hänelle ei puhuta. Tällöin mielikuvat voivat muodostua uhkaaviksi ja todellisuutta pelottavammiksi. Tämän takia lapselle kannattaa kertoa sairaudesta suoraan, iän ja kehitystason mukaan. Tärkeintä on sanoa lapselle, että häntä rakastetaan ja hänestä pidetään huolta sairaudesta huolimatta. Lapselle on hyvä sanoa, että hän voi ottaa sairauden puheeksi koska vain. Sairaudesta kertomisen yhteydessä on tärkeää kertoa, miten elämä jatkuu tästä eteenpäin. 10. Miten Syöpäjärjestöt tukevat sairastunutta? Valtakunnallisen Syöpäyhteys-neuvontapalvelun ohella potilasjärjestöillä ja maakunnallisilla syöpäyhdistyksillä on muuta neuvontatoimintaa. Syöpäjärjestöt antavat neuvontaa potilaille ja heidän omaisilleen, sairastumista epäileville sekä periytyvästä syöpäriskistä huolestuneille.

4 Maakunnallisilla syöpäyhdistyksissä ja potilasjärjestöissä on tukihenkilöitä, jotka tukevat syöpään sairastunutta ja ovat vertaistukena. Vastasairastunut saa apua tukihenkilöltä, joka yleensä on itse sairastanut syövän ja parantunut siitä. Maakunnalliset syöpäyhdistykset ja potilasjärjestöt järjestävät lisäksi kursseja potilaille ja heidän läheisilleen. Kuntoutuksen tarkoituksena on tukea sairastuneen ja hänen läheistensä fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toipumista sairauden aiheuttamissa muutoksissa. Oireet 11. Kipu ei helpota. Mitä teen? Suuri osa syöpätautien aiheuttamista kivuista voidaan hoitaa ja hallita yksinkertaisella ja säännöllisellä lääkehoidolla. Säännöllisesti annosteltu ja riittävä kipua ehkäisevä lääkitys on olennainen osa syövän hoitoa. Syöpäkivun hoito on aina yksilöllistä, ja hoito suunnitellaan jokaiselle potilaalle erikseen. Kipulääkkeitä on monenlaisia. Ensiksi selvitetään, mistä kipu johtuu, missä ja millaista kipu on, milloin kipu tuntuu ja kuinka kovaa se on. Pitkävaikutteisen kipulääkkeen avulla saadaan jatkuva ja tasainen kivunlievitys, läpilyöntikipuja lievitetään lisäksi nopeasti vaikuttavalla lääkkeellä. Hoito aloitetaan tulehduskipulääkkeillä. Kun kivut lisääntyvät, kivunhoitoon lisätään opioidi. Jos kipu ei helpota, ota yhteyttä hoitopaikkaasi ja kerro tilanteestasi. 12. Vatsani ei toimi, minulla on ummetusta. Mitä teen? Ummetus voi johtua lääkkeistä, mutta sen syynä voi olla myös tavallista vähäkuituisempi ruoka ja vähäinen liikkuminen. Ensin on hyvä kokeilla kuitupitoisemman ruoan syömistä. Kuitupitoinen ruoka sisältää enemmän vihanneksia, hedelmiä, kokojyväleipää ja kuituvalmisteita, kuten vehnä- ja kauraleseitä. Lisäksi kannattaa juoda paljon ja liikkua. Apteekista voi ostaa ummetuksen hoitoon tarkoitettuja valmisteita. Sopivan valmisteen valinnassa saa apua ja neuvoja hoitohenkilökunnalta.

5 Jos ummetus vaivaa kovin eikä lopu kotikonsteilla, ota asia puheeksi lääkärisi kanssa. 13. Voin pahoin jatkuvasti. Mitä minun pitäisi tehdä? Ota yhteyttä hoitopaikkaasi ja kerro pahoinvoinnista. Jos pahoinvointiin on määrätty lääkitys, lääkkeet kannattaa ottaa lääkärin määräyksen mukaisesti ja säännöllisesti. Lääke voidaan myös vaihtaa toiseen, mikäli ensimmäinen lääkitys ei tehoa. 14. Mistä pahoinvointi johtuu? Monet syövän hoitomenetelmät ovat voimakkaita, ja niiden haittavaikutukset ovat merkittäviä. Pahoinvointi ja oksentelu ovat solunsalpaajahoidon tavallisia sivuvaikutuksia, ja niitä esiintyy myös sädehoidon ja leikkausten jälkeen. Vahvaan kipulääkitykseen, hormonihoitoihin ja muiden sairauksien hoitoon tarkoitettuihin lääkkeisiin sekä lääkkeiden yhteisvaikutuksiin liittyy myös usein pahoinvointia. Vahvat kipulääkkeet aiheuttavat tyypillisesti myös ummetusta, joka voi puolestaan aiheuttaa pahoinvointia. Hoidot ja elämä hoitojen aikana 15. Miksi minua hoidetaan eri tavalla kuin vieruskaveria? Syöpä on yksilöllinen sairaus. Vieruskaverin syöpä ja hänen tilanteensa on aina omanlaisensa, vaikka ne kuulostaisivat sinusta kovin tutuilta. Syövän diagnosointivaiheessa selvitetään erilaisia ennustetekijöitä, joiden perusteella kunkin potilaan hoito määräytyy yksilöllisesti. 16. Mitä sytostaatit ovat? Sytostaatit eli solunsalpaajat ovat syöpäsolujen tuhoamiseen tarkoitettuja lääkeaineita. Ne vahingoittavat syöpäsolujen jakautumisjärjestelmää niin, että ne eivät pysty lisääntymään vaan kuolevat. Solunsalpaajat kulkeutuvat veren mukana kehon eri osiin ja saavuttavat myös niin pienet syöpäkasvaimet, joita ei havaita röntgen- tai muilla tutkimuksilla.

6 Solunsalpaajia voidaan antaa tabletteina tai liuoksena. Liuos annetaan tavallisesti suoneen joko ruiskeena tai hitaana tiputuksena. Usein solunsalpaajia voidaan antaa polikliinisesti, jolloin potilas pääsee yöksi kotiin. Solunsalpaajia voidaan antaa myös tabletteina, jolloin potilas voi itse ottaa lääkkeet kotona. Solunsalpaajat haittaavat solujen uusiutumista myös terveissä kudoksissa. Terveet solut ovat kuitenkin vähemmän herkkiä solunsalpaajien vaikutuksille ja toipuvat nopeammin. Monella solunsalpaajalla on sivuvaikutuksia. Niiden laatu ja voimakkuus vaihtelevat sen mukaan, mitä lääkkeitä käytetään ja kuinka suurina annoksina, mikä on potilaan yleiskunto ja hänen elimistönsä herkkyys. Kaikille potilaille ei tule sivuvaikutuksia. Yleensä sivuvaikutukset häviävät, kun hoito päättyy. 17. Miksi minulle annetaan hormonihoitoja? Hormonihoito yleensä vähentää tai estää syövän kasvua. Ainostaan leukemioiden ja lymfoomien hoitona käytetty kortikoidi tuhoaa syöpäsoluja. Hormonihoito on yleensä pitkäaikaista ja jatkuu jopa koko loppuelämän ajan. Hoitoa jatketaan tavallisesti niin pitkään kuin hoitovastetta on todettavissa. Rintasyövän liitännäishoitona hormonihoitoa käytetään yleensä viiden vuoden ajan. 18. Voinko lähteä hoitojen aikana lomamatkalle? Lomamatkalle lähtemistä suositellaan vasta hoitojen päätyttyä. Samalla voi juhlistaa hoitojen päättymistä ja nauttia lomasta enemmän. Solunsalpaajia annetaan yleensä kolmen viikon välein. Periaatteessa hoitokertojen välissä ehtisi käymään lomalla, mutta hoidon sivuvaikutusten takia yleiskunto voi olla heikko ja lomasta nauttiminen vaikeampaa. Lisäksi vastustuskyky saattaa heikentyä, jolloin tulehdukset tarttuvat herkemmin. Sädehoito annetaan yleensä muutaman viikon kestoisena hoitojaksona ja potilas käy joka arkipäivä saamassa hoidon sairaalassa. Sädehoidon aikana lomamatkaa on käytännön syistä mahdotonta toteuttaa.

7 19. Voinko harrastaa liikuntaa hoitojen aikana? Liikunta parantaa elämänlaatua ja vähentää muun muassa ahdistuneisuutta ja hoidon sivuoireita. Liikunta vahvistaa lisäksi elimistön puolustusjärjestelmää ja aineenvaihduntaa. Syöpä heikentää elimistön normaaleja puolustusjärjestelmiä, joten elimistöä ei kannata kuormittaa liikaa. Hoitojen aikana erittäin raskaat liikuntaharjoitukset on syytä unohtaa kokonaan. Liikunnan on tunnuttava hyvältä ja oltava ensisijaisesti nautittavaa. Nykyistä suoritusta ei tule verrata entisiin suorituksiin. Uupumus on tuttua monelle syöpäpotilaalle. Väsymys ilmenee jaksoittain, joten liikunta kannattaa ajoittaa sellaisiin päiviin, jolloin uupumus on vähäistä ja sellaiseen vuorokauden aikaan, joka tuntuu itsestä parhaimmalta. Fyysinen olotila vaikuttaa henkiseen olotilaan. Jos kunto rapautuu ja olo on väsynyt, myös itsetunto ja psyyke voivat huonosti. Liikkuminen on tärkeää paremman ruokahalun ja itsetunnon takia. Kävely ulkona liikuttaa myös päätä ja ajatuksia! 20. Voinko juoda hoitojen aikana lasillisen viiniä? Ruokailun yhteydessä voi hyvin juoda lasillisen viiniä, ja se saattaa parantaa ruokahalua. Alkoholia ei kuitenkaan tule käyttää hoitopäivänä, hoitoa seuraavana päivänä tai solunsalpaajahoitoa edeltävänä päivänä. 21. Onko hieronta sallittua hoitojen aikana? Jokaisen syöpähoitoja saavan tulee keskustella hieronnan sopivuudesta oman lääkärinsä kanssa. Syöpä ja läheiset 22. Mitä sanon läheiselleni, joka on saanut tietää sairastavansa syöpää? Syöpään sairastunutta voi auttaa parhaiten olemalla käytettävissä ja valmis kuuntelemaan. Vaikeissa tilanteissa ei tarvita oikeita sanoja, sen sijaan läsnäolo ja läheisyys sairastuneen ja hänen perheensä tarpeitten mukaan on tärkeää. Usein pieneltäkin tuntuva käytännön apu voi olla äärimmäisen tärkeä.

8 Sairastuneen kuunteleminen vaatii omien tunteiden kohtaamista. Jos jotkut asiat tuntuvat liian vaikeilta, se on hyvä myöntää avoimesti. On parempi rohkaista sairastunutta puhumaan vaikeista asioista kuin yrittää saada hänet unohtamaan tilanne ja ajattelemaan muuta. Itkeminen ei ole vaarallista, vaan usein se helpottaa ja edistää selviytymistä. Sairastunut voi torjua tuen tai eristäytyä, eikä siitä pidä loukkaantua. Välittäminen ja huolenpito eivät kuitenkaan mene hukkaan. Monet sairastuneet kertovat muistavansa kiitollisina niitä, jotka rakastivat silloin, kun he itse jaksoivat antaa siihen vähiten aihetta. Tutkimukset ja niiden tulkinta 23. Minulle tehtiin magneettikuvaus, vieruskaverille tietokonetomografia. Miksi? Syöpä on yksilöllinen sairaus. Tutkimukset ja hoidot suunnitellaan aina yksilöllisesti. 24. Mikä on PAD? Miten pitkään sen tulosten saaminen kestää? PAD eli patologis-anatominen diagnoosi on johtopäätös sairauden luonteesta. Se tehdään sairastuneen kudoksen tai elimen mikroskooppiseen tutkimuksen perusteella. Siihen tarvitaan kudos- tai solunäyte (histologinen näyte). Yleensä PAD-tulosten saaminen kestää 1-3 viikkoa. 25. Mitä papa-tulokseni tarkoittaa? Papa-näyte on gynekologinen irtosolunäyte, jonka avulla diagnosoidaan kohdun kaulaosan syöpä, dysplasiat (kasvu- ja kehityshäiriöt) ja virusten aiheuttamat tulehdukset. Irtosolunäytteestä tutkitaan yksittäisiä solu- ja soluryhmiä. Näytteen diagnoosi annetaan yleensä niin sanottuna papa-luokkana. Luokka 0 tarkoittaa riittämätöntä näytettä, luokka I normaalia löydöstä, luokka II hyvänlaatuisia pieniä muutoksia (atypiaa) ja luokka III tarkoittaa lievästi epäilyttäviä löydöksiä. Luokka IV on selvä pahanlaatuisuusepäily, luokka V pahanlaatuinen solulöydös.

9 Raha ja apuvälineet 26. Mistä saan sairauden aikana rahaa elämiseen? Työelämässä mukana oleville tarkoitetut korvausjärjestelmät ovat taloudellisena tukena syöpään sairastamisen aikana. Tarvittaessa toimeentulo voidaan järjestää myös silloin, jos sairastuneen työkyky on heikentynyt olennaisesti tai mennyt kokonaan. Sairauspäiväraha korvaa työkyvyttömyydestä aiheutuvaa ansionmenetystä, ja sitä haetaan Kelan toimistosta. Päivärahaa maksetaan hakijan verotetun vuosityötulon mukaan. Hakemukseen liitetään lääkärintodistus, josta selviää hakijan työkyvyttömyys. Kunnallinen toimeentulotuki auttaa, jos sairauspäiväraha ei riitä toimeentuloon. Sairaalan sosiaalihoitaja neuvoo toimeentuloon liittyvissä kysymyksissä. 27. Mitä tarkoittaa maksukatto? Kunnallisen terveydenhuollon ja sosiaalihuollon maksujen määrää seurataan kalenterivuosittain. Jos maksujen yhteismäärä ylittää kalenterivuoden aikana 590 euroa, maksukattoon sisältyvät palvelut muuttuvat maksuttomiksi kalenterivuoden loppuun asti. Lyhytaikaisesta laitoshoidosta peritään kuitenkin 12 euroa hoitopäivältä. Maksukaton ylittymisen jälkeen asiakasmaksukortti vaihdetaan vapaakorttiin. Alkuperäiset kuitit suoritetuista hoitomaksuista on hyvä säilyttää, sillä vapaakortin saamiseksi on esitettävä alkuperäiset kuitit suoritetuista hoitomaksuista. Maksukatossa otetaan huomioon terveyskeskusmaksut, poliklinikkamaksut, kotona annetun erikoissairaanhoidon maksut, päiväkirurgisen hoidon maksut, sarjahoitomaksut, yksilökohtaisen fysioterapian maksut, yö- ja päivähoidon maksut, kuntoutuksesta aiheutuneet maksut, lyhytaikaisen laitoshoidon hoitopäivämaksut ja psykiatrian päiväsairaalamaksut. Sairaalan sosiaalihoitaja auttaa toimeentuloon liittyvissä kysymyksissä.

10 28. Mistä saan tarvitsemani proteesin, peruukin tai avanteen? Proteesiin, peruukkiin ja avanteeseen saa maksusitoumuksen sairaalasta. Sairaalan henkilökunta neuvoo, mistä tarvittavat apuvälineet hankitaan. Elämä syövän jälkeen 29. Voinko elää tavallista elämää syövän jälkeen? Sairauden läpikäyminen vaatii oman aikansa. Hoitojen jälkeen ajatukset siirtyvät vähitellen tulevaan. Samalla hahmottuu kuva itsestä, maailmasta ja hoitojen jälkeisestä elämästä. Tulevaisuutta miettiessä on hyvä olla realistinen. Realistiset tavoitteet on mahdollista toteuttaa, ja onnistuminen antaa voimia ja hyvää oloa. 30. Voinko harrastaa kaikkea liikuntaa hoitojen jälkeen? Sopivan rauhalliset liikuntaharjoitukset parantavat elämälaatua, lihasvoimaa ja kuntoa sekä vähentävät hoitojen sivuvaikutuksia. Aktiivisemman kuntourheilun ja lajiliikunnan aloittamisesta kannattaa keskustella oman lääkärin kanssa. Syövän lääkehoidot heikentävät elimistön normaaleja puolustusjärjestelmiä, ja rajumpi liikunta rasittaa elimistöä turhaan. Liikunta voi parantaa elämänlaatua ja tehostaa sairaudesta selviytymistä. Liikunnan avulla ahdistuneisuus ja muut sivuoireet vähenevät. Liikkuminen vahvistaa elimistön puolustusjärjestelmää, aineenvaihduntahormonien toimintaa ja painonhallintaa. Liikunnan harrastamisesta on hyötyä sekä hoitojen aikana että niiden jälkeen. Monet syöpäpotilaat tuntevat uupumusta. Tutkimusten mukaan lepääminen ei ole paras tapa hoitaa syöpäpotilaan väsymystä, vaan kevyt liikunta. Reipas kävely ja pyöräily sopivat hyvin.

11 31. Syöpä on hoidettu, eikä elimistöstäni enää löytynyt syöpäsoluja. Mistä tiedän, sairastunko uudestaan? Kukaan ei tiedä tulevasta, ja menneisyyskin on jo mennyttä. Tärkeintä on opetella elämään tätä hetkeä, vaikka se ei ole aina helppoa. Sairaudesta toipuminen vaatii sairastuneelta taistelutahtoa, toivoa ja vahvaa uskoa tulevaisuuteen. Jokainen sairastunut toivoo ja odottaa sitä päivää, jolloin lääkäri kertoo hoitojen olevan ohi. Odotettu tilanne voi silti tuntua pelottavalta. Useat syövästä parantuneet kertovat, miten epäusko painaa mieltä vielä pitkään sen jälkeen, kun hoidot ovat jo loppuneet. Pienikin patti, vihlaisu tai nuha voi tuoda mieleen syövän. Pelko sairauden uusiutumisesta voi kestää vuosia, mutta sen kanssa oppii elämään. 32. Menen työpaikkahaastatteluun. Pitääkö minun kertoa, että olen sairastanut syöpää? Työpaikkahaastattelussa ei tarvitse kertoa, jos on sairastanut syöpää. Koonnut: Marika Javanainen

ELÄMÄÄ HAIMASYÖVÄN KANSSA OPAS HAIMASYÖPÄÄ SAIRASTAVALLE

ELÄMÄÄ HAIMASYÖVÄN KANSSA OPAS HAIMASYÖPÄÄ SAIRASTAVALLE ELÄMÄÄ HAIMASYÖVÄN KANSSA OPAS HAIMASYÖPÄÄ SAIRASTAVALLE JOHDANTO Suomessa sairastuu vuosittain 27000 ihmistä syöpään, joista haimasyöpään sairastuu reilu 1000 ihmistä. Syöpätaudit lisääntyvät Suomessa

Lisätiedot

Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa?

Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Materiaali hoitosuhdekeskusteluihin Selkomukautus Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Opas on tehty Arjen mieli -hankkeessa,

Lisätiedot

Potilaan käsikirja. Potilaan opas turvalliseen hoitoon sairaalassa 1(16) Tämän kirjan omistaa: -----------------------------------------

Potilaan käsikirja. Potilaan opas turvalliseen hoitoon sairaalassa 1(16) Tämän kirjan omistaa: ----------------------------------------- 1(16) Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä Potilaan käsikirja Potilaan opas turvalliseen hoitoon sairaalassa Tämän kirjan omistaa: ----------------------------------------- Meritullinkatu 8, Helsinki

Lisätiedot

Tässä osassa on tietoa kivunlievityksestä lääkkein nielurisaleikkauksen jälkeen. Voit laskea oikean kipulääkeannoksen lapsellesi.

Tässä osassa on tietoa kivunlievityksestä lääkkein nielurisaleikkauksen jälkeen. Voit laskea oikean kipulääkeannoksen lapsellesi. Kivunlievitys Tässä osassa on tietoa kivunlievityksestä lääkkein nielurisaleikkauksen jälkeen. Voit laskea oikean kipulääkeannoksen lapsellesi. Huomaa, että tämä kivunlievitysohje pätee vain, jos lapsella

Lisätiedot

Kivun lääkehoidon seuranta. Lääkehoidon päivä 19.3.2015 APS-kipuhoitaja Päivi Kuusisto

Kivun lääkehoidon seuranta. Lääkehoidon päivä 19.3.2015 APS-kipuhoitaja Päivi Kuusisto Kivun lääkehoidon seuranta Lääkehoidon päivä 19.3.2015 APS-kipuhoitaja Päivi Kuusisto fifthvital singn viides elintärkeä toiminto Pulssi Hengitys Kehonlämpö, Diureesi RR K i p u Kivunhoidon portaat. mukaillen

Lisätiedot

KAKSIN ET OLE YKSIN Kivitippu 18.10.2011. Aluevastaava Sari Havela Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry

KAKSIN ET OLE YKSIN Kivitippu 18.10.2011. Aluevastaava Sari Havela Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry KAKSIN ET OLE YKSIN Kivitippu 18.10.2011 Aluevastaava Sari Havela Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry Minun tieni Siksi tahtoisin sanoa sinulle, joka hoidat omaistasi. Rakasta häntä Niin paljon, että rakastat

Lisätiedot

Pitääkö murtunut jalkani leikata? Mitä röntgenkuvissa näkyy? Mitä laboratoriokokeet osoittavat? Pitääkö minun olla syömättä ennen laboratoriokokeita?

Pitääkö murtunut jalkani leikata? Mitä röntgenkuvissa näkyy? Mitä laboratoriokokeet osoittavat? Pitääkö minun olla syömättä ennen laboratoriokokeita? '' Pitääkö murtunut jalkani leikata? Mitä röntgenkuvissa näkyy? Mitä laboratoriokokeet osoittavat? Pitääkö minun olla syömättä ennen laboratoriokokeita? Kuinka kauan kipsiä pidetään jalassa? Saako kipeälle

Lisätiedot

hoitoon HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRI

hoitoon HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRI sen k u t e m m u Ohjeita hoitoon HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRI Mitä on ummetus? Ummetuksella tarkoitetaan harventunutta suolen toimintaa, johon liittyy ulostamisvaikeuksia. Se on hyvin yleinen

Lisätiedot

TERVETULOA TOIMENPITEESEEN. Kirjallinen opas kita- ja nielurisaleikkaukseen tulevien lasten vanhemmille

TERVETULOA TOIMENPITEESEEN. Kirjallinen opas kita- ja nielurisaleikkaukseen tulevien lasten vanhemmille TERVETULOA TOIMENPITEESEEN Kirjallinen opas kita- ja nielurisaleikkaukseen tulevien lasten vanhemmille Hyvä vanhempi Tämä opas on tarkoitettu Sinulle, kun lapsesi on tulossa kita- tai nielurisaleikkaukseen.

Lisätiedot

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle MINÄ MUUTAN Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle Kirsi Timonen, projektityöntekijä Vammaispalvelujen valtakunnallinen kehittämishanke 2010-2012 MINÄ MUUTAN Olet suuren muutoksen edessä. Uuteen kotiin

Lisätiedot

Sädehoitoon tulevalle

Sädehoitoon tulevalle Sädehoitoon tulevalle Satakunnan sairaanhoitopiiri Sädehoitoyksikkö Päivitys 10//2015 Päivittäjä MM, mi Tämä opas on selkokielinen. Saat siitä tietoa helposti ja nopeasti. Ohjeen laatinut: Satakunnan sairaanhoitopiiri,

Lisätiedot

SYDÄNPOTILAS ja SEKSUAALISUUS

SYDÄNPOTILAS ja SEKSUAALISUUS SYDÄNPOTILAS ja SEKSUAALISUUS Sydäntukihoitajien alueellinen koulutuspäivä 11.01.2016 Silvennoinen Tiina Seksuaaliterapeutti- ja neuvoja SEKSUAALISUUS - Mitä se on? * Seksuaalisuus liittyy kiinteästi ihmisen

Lisätiedot

HYVINVOINTITAPAAMINEN. 1. tapaaminen / 20. Muuta:

HYVINVOINTITAPAAMINEN. 1. tapaaminen / 20. Muuta: HYVINVOINTITAPAAMINEN 1. tapaaminen / 20 Omaisen syntymävuosi Siviilisääty LÄHEISEN TAUSTATIEDOT Läheiseni on 1. puoliso 3. sisar / veli 2. lapsi 4. joku muu, kuka Syntymävuosi Missä / miten asuu? Diagnoosi(t)

Lisätiedot

Skitsofrenia. Mitä se tarkoittaa? Tietoa skitsofreniasta pidemmän aikaa sairastaneille. Materiaali hoitosuhdekeskusteluihin Selkomukautus

Skitsofrenia. Mitä se tarkoittaa? Tietoa skitsofreniasta pidemmän aikaa sairastaneille. Materiaali hoitosuhdekeskusteluihin Selkomukautus Skitsofrenia Mitä se tarkoittaa? Tietoa skitsofreniasta pidemmän aikaa sairastaneille Materiaali hoitosuhdekeskusteluihin Selkomukautus Skitsofrenia Mitä se tarkoittaa? Tietoa skitsofreniasta pidemmän

Lisätiedot

Hemodialyysihoitoon tulevalle

Hemodialyysihoitoon tulevalle Hemodialyysihoitoon tulevalle Potilasohje Olet aloittamassa hemodialyysihoidon eli keinomunuaishoidon. Tästä ohjeesta saat lisää tietoa hoidosta. Satakunnan sairaanhoitopiiri Dialyysi Päivitys 01/2016

Lisätiedot

Arja Uusitalo, erikoislääkäri, LT, Dosentti, HUSLAB, Helsingin urheilulääkäriasema

Arja Uusitalo, erikoislääkäri, LT, Dosentti, HUSLAB, Helsingin urheilulääkäriasema Arja Uusitalo, erikoislääkäri, LT, Dosentti, HUSLAB, Helsingin urheilulääkäriasema LIIKUNNASTA ON SYNTYNYT NEGATIIVINEN RIIPPUVAISUUS, JOHON LIITYY TERVEYDELLISIÄ, USEIN SOSIAALISIA JA MAHDOLLISESTI MYÖS

Lisätiedot

Kuolevan potilaan kohtaaminen. Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET

Kuolevan potilaan kohtaaminen. Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET Kuolevan potilaan kohtaaminen Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET Mikä tämän esityksen tavoite on? Saada neuvoja kuolevan ihmisen kohtaamiseen. Saada

Lisätiedot

AHDISTUSTA, MASENNUSTA VAI KRIISIREAKTIOITA? Jarmo Supponen psykoterapeutti kriisityöntekijä

AHDISTUSTA, MASENNUSTA VAI KRIISIREAKTIOITA? Jarmo Supponen psykoterapeutti kriisityöntekijä AHDISTUSTA, MASENNUSTA VAI KRIISIREAKTIOITA? Jarmo Supponen psykoterapeutti kriisityöntekijä Sopeutumisprosessin vaiheet ovat Sokkivaihe Reaktiovaihe Työstämis- ja käsittelyvaihe Uudelleen suuntautumisen

Lisätiedot

Usein kysyttyjä kysymyksiä nielurisaleikkauksista

Usein kysyttyjä kysymyksiä nielurisaleikkauksista Tietoa nielurisaleikkauksesta Tämän tiedotteen tarkoituksena on auttaa potilasta voimaan mahdollisimman hyvin ja palaamaan normaaliin ruokavalioon ja normaaleihin aktiviteetteihin mahdollisimman nopeasti

Lisätiedot

MITEN VÄLTÄN TYÖUUPUMUKSEN?

MITEN VÄLTÄN TYÖUUPUMUKSEN? Hannamari Honkanen, kätilö, HUS MITEN VÄLTÄN TYÖUUPUMUKSEN? 1 Työssä jaksaminen vai loppuun palaminen? 1. Katse kutsumuksen juurelle +/-? 5. Katse koulutukseen, "konttoriin" ja kulisseihin +/-? Työssä

Lisätiedot

Omaishoitotilanteiden varhainen tunnistaminen terveydenhuollossa

Omaishoitotilanteiden varhainen tunnistaminen terveydenhuollossa Omaishoitotilanteiden varhainen tunnistaminen terveydenhuollossa MAARIT VÄISÄNEN PROJEKTIVASTAAVA VALOT HANKE MIKKELIN SEUDUN OMAISHOITAJAT JA LÄHEISET RY Tärkeämpää kuin ongelman ratkaiseminen on ongelman

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT EGENTLIGA Ohjeita peukalon cmc-nivelen luudutusleikkauksesta kuntoutuvalle Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää peukalon cmc-nivelen luudutusleikkaukseen

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Airomir 5 mg/2,5 ml sumutinliuos. salbutamoli

PAKKAUSSELOSTE. Airomir 5 mg/2,5 ml sumutinliuos. salbutamoli PAKKAUSSELOSTE Airomir 5 mg/2,5 ml sumutinliuos salbutamoli Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen. - Säilytä tämä pakkausseloste. Voit tarvita sitä myöhemmin. -

Lisätiedot

Olen saanut tyypin 2 diabeteksen

Olen saanut tyypin 2 diabeteksen Bolujem od dijabetesa tip 2 Olen saanut tyypin 2 diabeteksen Kysymyksiä ja vastauksia Pitanja i odgovori Mitä diabetekseen sairastuminen merkitsee? On täysin luonnollista, että diabetekseen sairastunut

Lisätiedot

TIETOA ETURAUHASSYÖPÄPOTILAAN SOLUNSALPAAJAHOIDOSTA

TIETOA ETURAUHASSYÖPÄPOTILAAN SOLUNSALPAAJAHOIDOSTA TIETOA ETURAUHASSYÖPÄPOTILAAN SOLUNSALPAAJAHOIDOSTA TOSIASIOITA USKOMUSTEN TAKANA HARVINAISET SAIRAUDET I MS-TAUTI I ONKOLOGIA I IMMUNOLOGIA 1 LUKIJALLE Eturauhassyöpä on Suomessa miesten yleisin syöpä.

Lisätiedot

Muistisairaana kotona kauemmin

Muistisairaana kotona kauemmin Muistisairaana kotona kauemmin Merja Mäkisalo Ropponen Terveystieteiden tohtori, kansanedustaja Muistiliitto ry:n hallituksen puheenjohtaja Nykytilanne Suomessa sairastuu päivittäin 36 henkilöä muistisairauteen.

Lisätiedot

Vanhemmille, joiden raskaus jäi kesken 12-22 raskausviikolla

Vanhemmille, joiden raskaus jäi kesken 12-22 raskausviikolla POTILASOHJE 1 (8) Vanhemmille, joiden raskaus jäi kesken 12-22 raskausviikolla Ohje päivitetty: POTILASOHJE 2 (8) Osanottomme menetyksenne vuoksi Olette saaneet juuri kuulla, että odottamanne vauva on

Lisätiedot

Ibandronat Stada 150 mg kalvopäällysteiset tabletit. 3.11.2014, versio V2.1 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Ibandronat Stada 150 mg kalvopäällysteiset tabletit. 3.11.2014, versio V2.1 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Ibandronat Stada 150 mg kalvopäällysteiset tabletit 3.11.2014, versio V2.1 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot VI.2.1b Tietoa sairauden esiintyvyydestä Vuonna

Lisätiedot

Itsemurhasta on turvallista puhua

Itsemurhasta on turvallista puhua Itsemurhasta on turvallista puhua Vaikuttaako joku lähelläsi masentuneelta? Voisiko hän miettiä itsemurhaa? AINOA tapa tietää on kysyä asiasta suoraan. Usein ajatellaan: Ettei itsemurhia oikeasti tehdä.

Lisätiedot

TUPAKAKKARIIPPUVUUDEN HOITO

TUPAKAKKARIIPPUVUUDEN HOITO TUPAKAKKARIIPPUVUUDEN HOITO Päivi Grönroos tupakastavieroitushoitaja Tyks, keuhkopoliklinikka 21.4.2016 paivi.gronroos@tyks.fi Kommentaattorina Lisa Salonen terveydenedistämisen yhdyshenkilö Turun hyvinvointitoimiala

Lisätiedot

Opas omaishoidontuesta

Opas omaishoidontuesta Opas omaishoidontuesta 1 2 Omaishoito Omaishoito on hoidettavan kotona tapahtuvaa hänen henkilökohtaista hoitoa. Omaishoitajana voi toimia hoidettavan avo- tai aviopuoliso, vanhempi, lapsi tai muu hoidettavalle

Lisätiedot

Kuka hoitaa kaksoisdiagnoosipotilasta loppupeleissä?

Kuka hoitaa kaksoisdiagnoosipotilasta loppupeleissä? Kuka hoitaa kaksoisdiagnoosipotilasta loppupeleissä? Pienet Pohjalaiset Päihdepäivät 17.11.2008 Merja Syrjämäki psykiatrian erikoislääkäri TAYS Pitkäniemi APS5 Kaksoisdiagnoosin ulottuvuudet Lievä psyykkinen

Lisätiedot

Sairastuneiden ja omaisten kanssa keskusteleminen

Sairastuneiden ja omaisten kanssa keskusteleminen Infosheet 38 Sairastuneiden ja omaisten kanssa keskusteleminen Ymmärrettävä tieto Antamalla ihmisille tilaisuuden esittää kysymyksensä voit räätälöidä heidän tarpeisiinsa sopivaa tietoa. Jokaiseen keskusteluun

Lisätiedot

Stressi ja mielenterveys

Stressi ja mielenterveys Stressi ja mielenterveys Jokainen ihminen sietää tietyn määrän stressiä. Kun sietokyvyn raja ylittyy, stressi alkaa haitata elämää. Se voi aiheuttaa esimerkiksi unettomuutta. Voit vaikuttaa omaan mielenterveyteesi,

Lisätiedot

Suomen eturauhassyöpäyhdistys ry, PROPO. Jäsenkyselyyn perustuva tutkimus. Potilaiden ääni osallistuva potilas. Biomedicum Helsinki, 25.9.

Suomen eturauhassyöpäyhdistys ry, PROPO. Jäsenkyselyyn perustuva tutkimus. Potilaiden ääni osallistuva potilas. Biomedicum Helsinki, 25.9. Suomen eturauhassyöpäyhdistys ry, PROPO Jäsenkyselyyn perustuva tutkimus Potilaiden ääni osallistuva potilas Biomedicum Helsinki, 25.9.2012 Hannu Tavio KYSELYN TOTEUTUS Kyselyn oli suunnitellut PROPO,

Lisätiedot

Rintasyöpä ja sen ehkäisy. Jaana Kolin

Rintasyöpä ja sen ehkäisy. Jaana Kolin Rintasyöpä ja sen ehkäisy Jaana Kolin Syöpä sairautena Uusia syöpiä todetaan maassamme vuosittain noin 29.000 Miehillä ja naisilla syöpiä todetaan suurin piirtein yhtä paljon Vuoteen 2020 mennessä uusien

Lisätiedot

En pysty ajattelemaan mitään muuta kuin diabetestani. Diabetes pelottaa minua. Tarvitsen enemmän apua. En tarkoita syödä niin paljon sokeria kuin syön

En pysty ajattelemaan mitään muuta kuin diabetestani. Diabetes pelottaa minua. Tarvitsen enemmän apua. En tarkoita syödä niin paljon sokeria kuin syön En tarkoita syödä niin paljon sokeria kuin syön En pysty ajattelemaan mitään muuta kuin diabetestani Tarvitsen enemmän apua Diabetes pelottaa minua Minulla on välillä tosi vaikeita hetkiä Diabetes hallitsee

Lisätiedot

Lataa Sairastumisen kriisi - Susanna Tulonen. Lataa

Lataa Sairastumisen kriisi - Susanna Tulonen. Lataa Lataa Sairastumisen kriisi - Susanna Tulonen Lataa Kirjailija: Susanna Tulonen ISBN: 9789524980654 Sivumäärä: 156 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 39.65 Mb Susanna Tulonen on erikoissairaanhoitaja, joka

Lisätiedot

Autoimmuunitaudit: osa 1

Autoimmuunitaudit: osa 1 Autoimmuunitaudit: osa 1 Autoimmuunitaute tunnetaan yli 80. Ne ovat kroonisia sairauksia, joiden syntymekanismia eli patogeneesiä ei useimmissa tapauksissa ymmärretä. Tautien esiintyvyys vaihtelee maanosien,

Lisätiedot

TerveysInfo. Ataksiaoireyhtymät : tietoa etenevistä ataksiasairauksista Perustietoa ataksiasairaudesta sekä sairauden hoidosta ja kuntoutuksesta.

TerveysInfo. Ataksiaoireyhtymät : tietoa etenevistä ataksiasairauksista Perustietoa ataksiasairaudesta sekä sairauden hoidosta ja kuntoutuksesta. TerveysInfo MS tauti Ataksiaoireyhtymät : tietoa etenevistä ataksiasairauksista Perustietoa ataksiasairaudesta sekä sairauden hoidosta ja kuntoutuksesta. 1996 5, A5 : 46 s. : piirr. : 2 väri Hakusanat:

Lisätiedot

Kipupotilas psykiatrin vastaanotolla. Ulla Saxén Ylilääkäri Satshp, yleissairaalapsykiatrian yksikkö 26.05.2016

Kipupotilas psykiatrin vastaanotolla. Ulla Saxén Ylilääkäri Satshp, yleissairaalapsykiatrian yksikkö 26.05.2016 Kipupotilas psykiatrin vastaanotolla Ulla Saxén Ylilääkäri Satshp, yleissairaalapsykiatrian yksikkö 26.05.2016 ICD-10 tautiluokituksessa kipuoire esiintyy vain muutaman psykiatrisen diagnoosin kuvauksessa

Lisätiedot

RISKINHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO PREGABALIN ORION 25, 50, 75, 100, 150, 225, 300 MG KOVAT KAPSELIT

RISKINHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO PREGABALIN ORION 25, 50, 75, 100, 150, 225, 300 MG KOVAT KAPSELIT RISKINHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO PREGABALIN ORION 25, 50, 75, 100, 150, 225, 300 MG KOVAT KAPSELIT ORION CORPORATION PÄIVÄMÄÄRÄ: 15-6-2015, VERSIO 2 VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot VI.2.1

Lisätiedot

Rintasyöpäpotilaan ohjauskansio. sh Hanna Määttä, LSHP Osasto 4B, 2013

Rintasyöpäpotilaan ohjauskansio. sh Hanna Määttä, LSHP Osasto 4B, 2013 Rintasyöpäpotilaan ohjauskansio sh Hanna Määttä, LSHP Osasto 4B, 2013 1. Johdanto 2. Hoito osastolla 3. Hoito leikkauksen jälkeen 4. Fysioterapeutti hoidossa mukana 5. Oman hoidon merkitys 6. Rintaproteesiasiaa

Lisätiedot

HIV. ja ikääntyminen

HIV. ja ikääntyminen HIV ja ikääntyminen LUKIJALLE Tämä esite tarjoaa lukijalleen tietoa ikääntymisen vaikutuksista elämään hiv-positiivisena. Esite on tehty yhteistyössä HUS:n Infektiosairauksien poliklinikan ja Hiv-tukikeskuksen

Lisätiedot

Energiaraportti Yritys X 1.8.2014

Energiaraportti Yritys X 1.8.2014 Energiaraportti Yritys X 1.8.2014 OSALLISTUJAT Viimeisin Energiatesti 1.8.2014 +0% 100% Energiatestiin kutsuttiin 10 henkilöä, joista testiin osallistui 10. Osallistumisprosentti oli 100 %. Osallistumisprosentin

Lisätiedot

Opas sädehoitoon tulevalle

Opas sädehoitoon tulevalle Opas sädehoitoon tulevalle Satakunnan keskussairaala Syöpätautien yksikkö / sädehoito 2014 Teksti ja kuvitus: Riitta Kaartinen Pekka Kilpinen Taru Koskinen Syöpätautien yksikkö / sädehoito Satakunnan keskussairaala

Lisätiedot

POTILAAN OPAS. EYLEA likitaitteisuuden aiheuttaman suonikalvon uudissuonittumisen hoidossa

POTILAAN OPAS. EYLEA likitaitteisuuden aiheuttaman suonikalvon uudissuonittumisen hoidossa POTILAAN OPAS EYLEA likitaitteisuuden aiheuttaman suonikalvon uudissuonittumisen hoidossa EYLEA Potilaan opas Lääkäri on määrännyt sinulle EYLEA -hoidon, koska sinulla on todettu likitaitteisuuden aiheuttama

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 6/2010 1 TERVEYSLAUTAKUNTA 4.5.2010

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 6/2010 1 TERVEYSLAUTAKUNTA 4.5.2010 HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 6/2010 1 117 LAUSUNTO KORVATULEHDUSTEN HOITOA KOSKEVASTA VALTUUSTOALOITTEESTA Terke 2010-575 Esityslistan asia TJA/8 TJA Terveyslautakunta päätti antaa aloitteesta seuraavan,

Lisätiedot

VANHEMMAN IHMISEN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELU- MAKSUT

VANHEMMAN IHMISEN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELU- MAKSUT VANHEMMAN IHMISEN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELU- MAKSUT KESÄKUU 2006 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Sosiaali- ja terveyspalvelukeskus 2 HAKEMISTO A sivu Apuvälineet 3 F Fysioterapia 3 H Hoitotarvikkeet 3 K Kotihoidon

Lisätiedot

Keskenmeno - tietoa keskenmenon kokeneille alle 12 raskausviikkoa. www.pkssk.fi

Keskenmeno - tietoa keskenmenon kokeneille alle 12 raskausviikkoa. www.pkssk.fi POTILASOHJE 1 (7) Keskenmeno - tietoa keskenmenon kokeneille alle 12 raskausviikkoa POTILASOHJE 2 (7) Olit ehkä tiennyt raskaudesta jo jonkin aikaa ja odotit sen etenevän normaalisti. Mielessäsi on nyt

Lisätiedot

1. Nimi ja henkilötunnus ryhmä

1. Nimi ja henkilötunnus ryhmä Opiskeluterveydenhuolto TERVEYSKYSELY Opiskelijalle Oppilaitos Opintolinja A YHTEYSTIEDOT 1. Nimi ja henkilötunnus ryhmä 2. Osoite 3. Kotikunta 4. Puhelin 5. Lähin omainen Puh päivisin: B. TERVEYDENTILA

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON ASIAKASMAKSUT 1.1.2016 LUKIEN (AMA = Asiakasmaksuasetus 912/1992)

SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON ASIAKASMAKSUT 1.1.2016 LUKIEN (AMA = Asiakasmaksuasetus 912/1992) 14.1.2016/ch SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON ASIAKASMAKSUT LUKIEN (AMA = Asiakasmaksuasetus 912/1992) Sosiaali- ja terveyslautakunta 15.12.2015, 114 MUUT ASIAKASMAKSUT / Koti- ja laitoshoito LYHYTAIKAINEN

Lisätiedot

TerveysInfo. Afasia Tietoa afasiasta, keinoja keskustelun tukemiseen, tietoa puheterapiasta ja vertaistuesta.

TerveysInfo. Afasia Tietoa afasiasta, keinoja keskustelun tukemiseen, tietoa puheterapiasta ja vertaistuesta. TerveysInfo Ta hand om din hjärna En stroke uppstår sällan utan någon tydlig riskfaktor. Ju fler riskfaktorer du har samtidigt, desto större är risken att du drabbas. Vad kan du göra för att minska risken

Lisätiedot

ACOLIN VAPAAEHTOINEN FLUNSSAROKOTUSOHJELMA

ACOLIN VAPAAEHTOINEN FLUNSSAROKOTUSOHJELMA ACOLIN VAPAAEHTOINEN FLUNSSAROKOTUSOHJELMA Kuten epäilemättä tiedät, flunssa voi iskeä nopeasti ja laajalti talven aikana. Se voi heikentää uhrinsa viikkokausiksi. Paras puolustus virusta vastaan on hyväkuntoinen

Lisätiedot

HYVINVOINTILOMAKE. pvm

HYVINVOINTILOMAKE. pvm HYVINVOINTILOMAKE pvm Tämä kyselylomake käsittelee hyvinvointiasi, elämäntapojasi ja sitä, miten hoidat pitkäaikaissairauttasi tai -sairauksiasi, jos sinulla on sellaisia. Täytä lomake ja ota se mukaasi

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

ABC-OPAS OMAISELLE. Läheiseni mielenterveys tai päihteiden käyttö huolettaa. Onko minun jaksamisellani väliä?

ABC-OPAS OMAISELLE. Läheiseni mielenterveys tai päihteiden käyttö huolettaa. Onko minun jaksamisellani väliä? ABC-OPAS OMAISELLE Läheiseni mielenterveys tai päihteiden käyttö huolettaa. Onko minun jaksamisellani väliä? Mielenterveysomaiset Pirkanmaa FinFami ry 2016 Hyvä lukija! Onko läheiselläsi mielenterveys-

Lisätiedot

Mitä olet aina halunnut tietää tupakoinnin lopettamisesta. mutta et ole uskaltanut kysyä

Mitä olet aina halunnut tietää tupakoinnin lopettamisesta. mutta et ole uskaltanut kysyä Mitä olet aina halunnut tietää tupakoinnin lopettamisesta mutta et ole uskaltanut kysyä 1 2 Tuumasta toimeen Mielessäsi on ehkä käynyt tupakoinnin lopettaminen. Lopettamisprosessiin ja omiin tupakointitapoihisi

Lisätiedot

Ensitietotoiminnan ulkoisen arvioinnin tuloksia 14.11.2011

Ensitietotoiminnan ulkoisen arvioinnin tuloksia 14.11.2011 Ensitietotoiminnan ulkoisen arvioinnin tuloksia 14.11.2011 Arviointi- ja koulutusyksikkö 15.11.2011 1 Arvioinnin toteutus n arviointi- ja koulutusyksikkö toteuttanut arviointia vuosien 2009-2011 aikana.

Lisätiedot

Maahanmuuton prosessi ja stressi

Maahanmuuton prosessi ja stressi Maahanmuuton prosessi ja stressi Tavoite: Käydä läpi maahanmuuton psyykkistä prosessia, stressiin vaikuttavia tekijöitä ja selviämiskeinoja. Normalisoida kuormittavia tilanteita ja keskustella niistä.

Lisätiedot

Syöpäpotilas ja kipu

Syöpäpotilas ja kipu Syöpäpotilas ja kipu Päivitys 04/2015 Päivittäjä HO,ms,mg Teksti Minna Selin ja Minna Grönman yhdessä Syöpätautien poliklinikan henkilökunnan kanssa Sisällys Lukijalle... 3 Mitä kipu on?... 4 Tiesitkö,

Lisätiedot

Seuraavassa on joukko väittämäsarjoja. Ympyröikää kustakin sarjasta väittämä, joka parhaiten kuvaa nykyistä tilannettanne.

Seuraavassa on joukko väittämäsarjoja. Ympyröikää kustakin sarjasta väittämä, joka parhaiten kuvaa nykyistä tilannettanne. BECK Depression Inventory (BDI) Seuraavassa on joukko väittämäsarjoja. Ympyröikää kustakin sarjasta väittämä, joka parhaiten kuvaa nykyistä tilannettanne. 1: 0. En ole surullinen. 1. Olen surullinen. 2.

Lisätiedot

MENOMONO - työterveyshuollon toimintamalli

MENOMONO - työterveyshuollon toimintamalli Osaamista terveysliikunnan edistämiseen MENOMONO - työterveyshuollon toimintamalli Liike on lääke TEMPO- hanke Dosentti, työterveyslääkäri Riitta Luoto riitta.luoto@uta.fi Liikkumisen lisäämisellä voidaan

Lisätiedot

Esimiesopas varhaiseen tukeen. Elon työhyvinvointipalvelut 1

Esimiesopas varhaiseen tukeen. Elon työhyvinvointipalvelut 1 Esimiesopas varhaiseen tukeen Elon työhyvinvointipalvelut 1 Tavoitteena tukea työssäjaksamista Tahtotila Henkilöstön työssä jaksaminen ja jatkaminen on avainasia! Luodaan meidän tapa toimia pelisäännöt

Lisätiedot

Vaikuta rintojesi terveyteen. Tee oikeita valintoja.

Vaikuta rintojesi terveyteen. Tee oikeita valintoja. Vaikuta rintojesi terveyteen. Tee oikeita valintoja. Rintojen terveys on tärkeää Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä. Suomessa rintasyöpään sairastuu vuosittain noin 5000 ja kuolee lähes 900 naista. Aktiivinen

Lisätiedot

KIPUKYSELY Suomen Kivuntutkimusyhdistys ry. 2003

KIPUKYSELY Suomen Kivuntutkimusyhdistys ry. 2003 KIPUKYSELY Suomen Kivuntutkimusyhdistys ry. 2003 Tämän kyselyn tarkoituksena on saada riittävän monipuolinen kuva kipuongelmastanne. Lomakkeessa on kysymyksiä, joihin pyydämme Teitä vastaamaan joko ympyröimällä

Lisätiedot

Tietoa Borlängen kunnan vanhustenhuollosta

Tietoa Borlängen kunnan vanhustenhuollosta Tietoa Borlängen kunnan vanhustenhuollosta Borlänge kommun 781 81 Borlänge Tel: 0243-740 00 kommun@borlange.se www.borlange.se Kun tarvitset apua tai tukea Kun tarvitset apua arkiaskareisiin voit hakea

Lisätiedot

KOULUN SISÄILMAONGELMAT LASTEN JA NUORTEN ARJESSA AJATUKSIA KOHTAAMISESTA

KOULUN SISÄILMAONGELMAT LASTEN JA NUORTEN ARJESSA AJATUKSIA KOHTAAMISESTA KOULUN SISÄILMAONGELMAT LASTEN JA NUORTEN ARJESSA AJATUKSIA KOHTAAMISESTA JENNI HELENIUS SISÄILMATYÖRYHMÄN PJ., JOHTOKUNNAN JÄSEN, SUOMEN VANHEMPAINLIITTO NUORISOTYÖN PÄÄLLIKKÖ MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO

Lisätiedot

Muokkaa opas omaksesi

Muokkaa opas omaksesi Xeplion Opas on tarkoitettu avuksi potilaille, joille on määrätty Xeplion -valmistetta. Päiväys: September 2017 Janssen-Cilag Oy Vaisalantie 2, FI-02130 Espoo, Finland, Tel +358 20 7531 300, jacfi@its.jnj.com,

Lisätiedot

Asiakkaan oma arvio kotihoidon tarpeesta. Palvelutarpeen arvion pohjalta on laadittu yksilöllinen hoito ja palvelusuunnitelma

Asiakkaan oma arvio kotihoidon tarpeesta. Palvelutarpeen arvion pohjalta on laadittu yksilöllinen hoito ja palvelusuunnitelma 1(5) FYYSINEN TOIMINTAKYKY Asiakkaalla on koettu kotihoidon tarve. Asiakas ei selviydy päivittäisistä toiminnoista itsenäisesti koska hänen toimintakykynsä on selkeästi alentunut. Palveluntarve MAPLe_5

Lisätiedot

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni Ihmisen hyvinvointi on kokonaisuus, jossa on eri osa-alueita. Tämä mittari auttaa sinua hahmottamaan, mitä asioita hyvinvointiisi kuuluu. Osa-alueet:

Lisätiedot

POTILASOHJE 1 ensitieto 28.3.2012

POTILASOHJE 1 ensitieto 28.3.2012 PAKSU- JA PERÄSUOLEN SYÖPÄ POTILASOHJE 1 Sinulla on todettu syöpä paksu- tai peräsuolen alueella. Sairastuminen herättää paljon kysymyksiä, pelkoa ja ahdistusta. On hyvä tietää, ettei syöpädiagnoosi tarkoita

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2004:13. Terveydenhuollon palvelu paranee. Kiireettömään hoitoon määräajassa SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ

Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2004:13. Terveydenhuollon palvelu paranee. Kiireettömään hoitoon määräajassa SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2004:13 Terveydenhuollon palvelu paranee Kiireettömään hoitoon määräajassa SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Helsinki 2004 ISSN 1236-2123 ISBN 952-00-1601-5 Taitto:

Lisätiedot

TerveysInfo. GIST potilaan opas Oppaassa kerrotaan GISTin hoidosta, täsmälääkehoidosta sekä siitä mistä ja miten sairastunut saa apua.

TerveysInfo. GIST potilaan opas Oppaassa kerrotaan GISTin hoidosta, täsmälääkehoidosta sekä siitä mistä ja miten sairastunut saa apua. TerveysInfo Cancerpatientens sociala förmåner Syöpäpotilaan sosiaalietuudet pähkinänkuoressa. Maksuton yksityishenkilöille, yhteisöille 2 e/kpl, A5, 44 sivua http:///@bin/270880/sosedut netti_ru. Hakusanat:

Lisätiedot

GYNEKOLOGINEN SYÖPÄ 10.5.2016

GYNEKOLOGINEN SYÖPÄ 10.5.2016 GYNEKOLOGINEN SYÖPÄ 10.5.2016 kohtusyöpä munasarjasyöpä kohdunkaulasyöpä ulkosynnyttimien syöpä gynekologisten syöpien hoito on HUS-alueella keskitetty NKL:lle KOHTUSYÖPÄ naisten 3. yleisin syöpä; 800-900

Lisätiedot

Soluista elämää. Tietopaketti Kantasolurekisteriin liittyjälle

Soluista elämää. Tietopaketti Kantasolurekisteriin liittyjälle Soluista elämää Tietopaketti Kantasolurekisteriin liittyjälle Perehdy huolella tietopakettiin ennen liittymistäsi Kantasolurekisteriin. Rekisteriin liitytään osoitteessa www.soluistaelämää.fi kantasolujen

Lisätiedot

Lääkkeet muistisairauksissa

Lääkkeet muistisairauksissa Lääkkeet muistisairauksissa Muistihoitajat 27.4.2016 Vanheneminen muuttaa lääkkeiden farmakokinetiikkaa Lääkeaineen vaiheet elimistössä: Imeytyminen: syljen eritys vähenee, mahalaukun ph nousee, maha-suolikanavan

Lisätiedot

Suolisto ja vastustuskyky. Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa

Suolisto ja vastustuskyky. Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa Suolisto ja vastustuskyky Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa Suoliston vaikutus terveyteen Vatsa ja suolisto ovat terveyden kulmakiviä -> niiden hyvinvointi heijastuu sekä fyysiseen että psyykkiseen

Lisätiedot

VARHAINEN PUUTTUMINEN

VARHAINEN PUUTTUMINEN VARHAINEN PUUTTUMINEN www.tasapainoa.fi MITÄ VARHAINEN PUUTTUMINEN ON? Varhaisella puuttumisella tarkoitetaan yksinkertaisesti sitä, että autetaan kaveria tai ystävää jo silloin kun mitään vakavaa ei vielä

Lisätiedot

PERHEINTERVENTIO PÄIHDETYÖSSÄ. Toimiva lapsi & perhe menetelmät ammattilaisen arjen apuna 26.2.2008 Anne Ollonen

PERHEINTERVENTIO PÄIHDETYÖSSÄ. Toimiva lapsi & perhe menetelmät ammattilaisen arjen apuna 26.2.2008 Anne Ollonen PERHEINTERVENTIO PÄIHDETYÖSSÄ Toimiva lapsi & perhe menetelmät ammattilaisen arjen apuna 26.2.2008 Anne Ollonen - Toimiva lapsi&perhe menetelmäkoulutus syksy 06 kevät 07 Beardsleen perheinterventio, lapset

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan keskussairaala Synnytysosasto 3 Mariankatu 16-20, Kokkola puh. 06 826 4355. Synnyttänyt

Keski-Pohjanmaan keskussairaala Synnytysosasto 3 Mariankatu 16-20, Kokkola puh. 06 826 4355. Synnyttänyt Keski-Pohjanmaan keskussairaala Synnytysosasto 3 Mariankatu 16-20, Kokkola puh. 06 826 4355 Synnyttänyt Synnyttänyt Sairaalasta kotiutuessasi ota itse yhteyttä oman neuvolan terveydenhoitajaan/ kätilöön

Lisätiedot

JÄLKIHUOLLON HENKILÖKOHTAINEN TILANNEARVIO

JÄLKIHUOLLON HENKILÖKOHTAINEN TILANNEARVIO JÄLKIHUOLLON HENKILÖKOHTAINEN TILANNEARVIO Keminmaan kunta 2 Kunnantie 3, 94400 Keminmaa 1. ASUMINEN JA ARKI Olen tyytyväinen asuntooni Kyllä En En ikinä Noudatan asumiseen liittyviä sääntöjä Viihdyn kotona

Lisätiedot

Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa?

Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa? Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa? Vastaa sen pohjalta, millaista Ruotsin paras vanhustenhoito sinun mielestäsi olisi. Yritä pohtia, miten haluaisit asioiden olevan

Lisätiedot

IKÄIHMISEN KOHTAAMINEN LÄÄKÄRIN TYÖSSÄ. Enonekiö

IKÄIHMISEN KOHTAAMINEN LÄÄKÄRIN TYÖSSÄ. Enonekiö IKÄIHMISEN KOHTAAMINEN LÄÄKÄRIN TYÖSSÄ ENONTEKIÖLLÄ Taina Korhonen tkl, Hetan ta, Enonekiö Sajos,Inari 23.5.2012 2012 IKÄIHMINEN? 30-35 v keuhkojen tilavuus suurimmillaan, 65 vuotiaana pienentynyt y 10%

Lisätiedot

INSTANYL -VALMISTEEN KÄYTTÖOPAS Intranasaalinen fentanyylisumute

INSTANYL -VALMISTEEN KÄYTTÖOPAS Intranasaalinen fentanyylisumute ETUKANSI INSTANYL -VALMISTEEN KÄYTTÖOPAS Intranasaalinen fentanyylisumute TÄRKEÄÄ TURVALLISUUSTIETOA INSTANYL -VALMISTEESTA Tutustu huolellisesti tähän oppaaseen ja lue lääkepakkauksessa oleva pakkausseloste

Lisätiedot

1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn?

1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? o 3 kertaa viikossa tai useammin o 1 3 kertaa viikossa o 1 3 kertaa kuukaudessa o Harvemmin

Lisätiedot

LIITE III MUUTOKSET VALMISTEYHTEENVETOON JA PAKKAUSSELOSTEESEEN

LIITE III MUUTOKSET VALMISTEYHTEENVETOON JA PAKKAUSSELOSTEESEEN LIITE III MUUTOKSET VALMISTEYHTEENVETOON JA PAKKAUSSELOSTEESEEN 41 KABERGOLIINIA SISÄLTÄVIEN LÄÄKEVALMISTEIDEN VALMISTEYHTEENVEDON 4.2 Annostus ja antotapa: Seuraava tieto tulee lisätä sopivalla tavalla:

Lisätiedot

EFFENTORA - LÄÄKE SYÖVÄN LÄPILYÖNTIKIVUN HOITOON POTILAAN JA OMAISEN OPAS

EFFENTORA - LÄÄKE SYÖVÄN LÄPILYÖNTIKIVUN HOITOON POTILAAN JA OMAISEN OPAS EFFENTORA - LÄÄKE SYÖVÄN LÄPILYÖNTIKIVUN HOITOON POTILAAN JA OMAISEN OPAS bukkaalinen fentanyylitabletti Sinulle on määrätty Effentora -lääkettä syövän läpilyöntikipukohtausten hoitoon. Tämän esitteen

Lisätiedot

PLENADREN RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VERSIO 3.0

PLENADREN RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VERSIO 3.0 PLENADREN RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VERSIO 3.0 VI.2 VI.2.1 JULKISEN YHTEENVEDON OSIOT Tietoa sairauden esiintyvyydestä PLENADREN-valmistetta käytetään lisämunuaisten vajaatoiminnan

Lisätiedot

Auttava omainen hankkeen esittely Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset Finfami ry / Auttava omainen -hanke

Auttava omainen hankkeen esittely Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset Finfami ry / Auttava omainen -hanke Jussi Ranta Projektityöntekijä Markku Santavuori Vertaisneuvoja Auttava omainen hankkeen esittely Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset Finfami ry / Auttava omainen -hanke 12.11.2015 Varsinais-Suomen Mielenterveysomaiset

Lisätiedot

Päiväkirurgisen potilaan kivun hoito Heikki Antila ATOTEK

Päiväkirurgisen potilaan kivun hoito Heikki Antila ATOTEK Päiväkirurgisen potilaan kivun hoito Heikki Antila ATOTEK Elektiivisten hoitojaksojen lukumäärä, suhteutus asukaslukuun ja päiväkirurgiassa tehtyjen toimenpiteiden osuus sairaanhoitopiireittäin 2000 2013

Lisätiedot

Puhe, liike ja toipuminen. Erityisasiantuntija Heli Hätönen, TtT

Puhe, liike ja toipuminen. Erityisasiantuntija Heli Hätönen, TtT Puhe, liike ja toipuminen Erityisasiantuntija Heli Hätönen, TtT Puhe liike toipuminen? 2.9.2014 Hätönen H 2 Perinteitä ja uusia näkökulmia Perinteinen näkökulma: Mielenterveyden ongelmien hoidossa painotus

Lisätiedot

Levinneen suolistosyövän hoito

Levinneen suolistosyövän hoito Levinneen suolistosyövän hoito Yhteyshoitajakoulutus 29.9. LT ylilääkäri Pirkanmaan Syöpäyhdistys Uusien tapausten lukumäärät, yleisimpien syöpien mennyt ja ennustettu trendi, miehet Uusien tapausten lukumäärät,

Lisätiedot

RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn?

RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? 1 3 kertaa viikossa tai useammin 2 1-3 kertaa viikossa 3 1-3 kertaa kuukaudessa

Lisätiedot

KÄYTTÄJÄN OPAS. Yksityiskohtainen käyttöoppaasi. BYDUREON 2 mg injektiokuiva-aine ja liuotin depotsuspensiota varten

KÄYTTÄJÄN OPAS. Yksityiskohtainen käyttöoppaasi. BYDUREON 2 mg injektiokuiva-aine ja liuotin depotsuspensiota varten KÄYTTÄJÄN OPAS Yksityiskohtainen käyttöoppaasi BYDUREON 2 mg injektiokuiva-aine ja liuotin depotsuspensiota varten Jos sinulla on kysymyksiä BYDUREON-valmisteen käytöstä Katso Tavallisia kysymyksiä ja

Lisätiedot

Sovitut seuranta-ajat

Sovitut seuranta-ajat KUNTOKIRJA Sovitut seuranta-ajat Pvm/ klo paikka Huomioitavaa/ sovitut asiat Henkilötiedot Nimi: Osoite: Puhelin: Yhteystietoja Lääkäri KYS Puhelin Sairaanhoitaja, Sydänpoliklinikka Puhelin Fysioterapeutti

Lisätiedot

Suomen Suunnistusliitto

Suomen Suunnistusliitto Suomen Suunnistusliitto ry Suomen Suunnistusliitto Ihmisen elimistöstä n. 60 % on vettä. Vuorokaudessa keho menettää normaalioloissa noin 2,5 litraa nestettä: noin 1,5 litraa poistuu munuaisten kautta

Lisätiedot

Työn kaari kuntoon. Palvelut työntekijälle työkyvyn heiketessä

Työn kaari kuntoon. Palvelut työntekijälle työkyvyn heiketessä Työn kaari kuntoon Palvelut työntekijälle työkyvyn heiketessä 2 Keva tukee työssä jatkamista työkyvyn heikentyessä Jos sinulla on sairaus, jonka vuoksi työkykysi on uhattuna, Kevan tukema ammatillinen

Lisätiedot

RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Pregabalin Krka 17.2.2015, Versio 1.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot Täydellisyyden vuoksi, viitaten Direktiivin 2001/83 artiklaan 11, hakija varaa mahdollisuuden

Lisätiedot

Rintasyöpäpotilaan ohjaus

Rintasyöpäpotilaan ohjaus Rintasyöpäpotilaan ohjaus Lähete rintarauhaskirurgian yksikköön - mammografia,uä ja PNB oltava tehty - kuvat ja patologin vastaukset lähetteen mukaan! - potilaalle ilmoitettu diagnoosi - potilaalle rintasyöpähoitajan

Lisätiedot