Valtion eläkeopas 2013

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Valtion eläkeopas 2013"

Transkriptio

1 Valtion eläkeopas 2013

2 Työeläkejärjestelmä Työeläke turvaa työntekijän toimeentulon silloin, kun ansiotyö on päättynyt ikääntymisen tai sairauden vuoksi. Omaisilla on oikeus perheeläkkeeseen työntekijän kuoleman jälkeen. Eläkeoikeus on työntekijälle työn vastikkeena tuleva etu, samoin kuin esim. oikeus vuosilomaan. Eläketurvan kustannuksista vastaavat työntekijät ja työnantajat yhdessä maksamalla lakisääteiset eläkemaksut. Kaikki työelämässä olevat kuuluvat Suomessa jonkin työeläkejärjestelmän piiriin, joko yksityiseen tai julkiseen. Julkisen sektorin eläkejärjestelmä (Keva): valtion eläkelaki VaEL kunnallinen eläkelaki, KuEL evankelis-luterilaisen kirkon eläkelaki KiEL laki Kansaneläkelaitoksesta, KelaL (Kelan toimisuhde-eläkkeet) Yksityisen sektorin eläkejärjestelmä: Työntekijän eläkelaki TyEL (eri eläkeyhtiöt) Yrittäjäin eläkelaki YEL (eri eläkeyhtiöt) Maatalousyrittäjien eläkelaki MYEL (Maatalousyrittäjien eläkelaitos MELA) Merimieseläkelaki MEL (Merimieseläkekassa)

3 1 Sisällys 2 Kenelle valtion työeläkettä? 3 Eläkkeen karttuminen 3 Eläkkeen karttuminen vuoden 2004 loppuun mennessä 4 Eläkkeen karttuminen vuoden 2005 alusta lukien 7 Eläke-edut 7 Vanhuuseläke 10 Varhennettu vanhuuseläke 11 Osa-aikaeläke 13 Työkyvyttömyyseläke 14 Osatyökyvyttömyyseläke 15 Ammatillinen kuntoutus 16 Perhe-eläke 17 Eläkkeen hakeminen 17 Hakeminen sähköisesti 17 Hakeminen paperilomakkeella 19 Eläkepäätös 20 Eläkkeen maksaminen ja verotus 21 Eläkemaksut 21 Työnantajan eläkemaksut 21 Työntekijän eläkemaksu 22 Liitteet 22 Liite 1 Eläkkeiden karttumataulukko 26 Liite 2 Eläkkeen määräytyminen eläkelajeittain 28 Liite 3 Eläkesanastoa

4 2 Kenelle valtion työeläkettä? Valtion eläkelain (VaEL) piiriin kuuluvat valtion palveluksessa olevat virkamiehet ja työntekijät. Heidän lisäkseen VaEL:n piiriin kuuluvat ennen vuotta 1970 syntyneet peruskoulujen rehtorit, opettajat ja muu henkilökunta sekä yksityisten peruskoulujen ja lukioiden henkilökunta. Myös kaikki ne opettajat, jotka olivat palveluksessa syntymäajasta riippumatta sekä osa yksityisten valtionapulaitosten henkilökunnasta on VaEL:n piirissä. Vuodesta 2010 lukien yliopistojen työntekijöistä vain ne, jotka ovat syntyneet ennen , kuuluvat VaEL:n piiriin. Puolustusvoimissa ja rajavartiolaitoksessa valtion eläkelakia sovelletaan sekä sotilas- että siviilihenkilöstöön. VaEL sisältää säädökset sotilaiden eläkeoikeudesta (= sotilaseläkejärjestelmä). Tasavallan presidentti, kansanedustajat ja valtioneuvoston jäsenet saavat myös eläkkeensä valtiolta, mutta he eivät kuulu VaEL:n piiriin. Myös pitkäaikaisen taiteilija-apurahan saajalla sekä ennen vuotta 2008 myönnetyn viisivuotisen taiteilija-apurahan saajalla on oikeus eläkkeeseen valtion varoista.

5 3 Eläkkeen karttuminen Valtion eläkelain mukainen työeläke muodostuu kahdesta osasta: vuoden 2004 loppuun mennessä karttuneesta ja vuoden 2005 alusta lukien eläkkeelle jäämiseen mennessä ansaitusta eläkkeestä. Eläkkeen karttuminen vuoden 2004 loppuun mennessä Vuoden 2004 loppuun mennessä karttuneen eläkkeen määrään vaikuttavat palvelusajan pituus ja sen yhdenjaksoisuus sekä karttumaprosentit ja viimeisten vuosien ansiot (eläkepalkka). Eläkepalkka lasketaan palvelusuhteen päättymistä edeltäviltä vuosilta. Jos palvelussuhde on esim. ollut voimassa , lasketaan eläkepalkka kymmenen viimeisen vuoden ansioiden perusteella (vuodet ). Jos palvelussuhde on lyhyempi, käytetään lyhyempää aikaa. Eläkettä karttuu 23 vuoden iän täyttämisestä lukien vähintään kuukauden yhdenjaksoisesti kestäneestä valtion palveluksesta. Ennen vuotta 1967 olleessa palveluksessa eläkeajaksi lukemisen ikäraja on 21 vuotta. Karttumaprosentit Kun valtion palvelus on alkanut ennen ja jatkuu yhdenjaksoisesti eläketapahtumaan saakka. Lisäturvan mukaan 2,2 % vuodessa 1,5 % vuodessa 2,0 % vuodessa 23 v (21 v) v Jos valtion palvelus on alkanut jälkeen tai ei jatku yhdenjaksoisesti eläketapahtumaan saakka tai on päättynyt. Perusturvan mukaan 2,0 % vuodessa 1,5 % vuodessa 2,5 % vuodessa 23 v (21 v) v Yhteensovittaminen Vuoden 2004 loppuun mennessä valtion palveluksista karttunut perusturvan tasoinen eläke yhteensovitetaan muiden työeläkkeiden (myös yk-

6 4 sityissektorin eläkkeiden) kanssa. Tämä ns. modifiointi eli rajattu yhteensovitus tehdään ylisuurten eläkkeiden estämiseksi, sillä huomattava osa julkissektorin eläkkeistä on karttunut yksityissektorin eläkkeitä paremmin. Yhteensovitusraja saadaan kertomalla yhteensovitusperuste (= työhistorian korkein eläkepalkka sellaisesta ennen vuotta 2005 olleesta palvelussuhteesta, jossa on eläkeaikaa vähintään vuosi) rajaprosentilla. Rajaprosentti saadaan laskemalla henkilön 23 vuoden iän ja vuoden 2004 lopun välisen ajan suhde 40 vuoteen ( päivää) ja kertomalla saatu luku 60:lla. Rajaprosentin laskukaava päivät 23 vuoden täyttämisestä vuoden 2004 loppuun (= 40 vuotta) x 60 % Jos henkilön yhteenlasketut eläkkeet ylittävät yhteensovitusrajan, vähennetään ylite julkisen sektorin eläkkeistä. Rajattuun eläkkeeseen lisätään mahdollinen lisäeläkeosuus (n. 0,2 %/v ennen ) ja vuoden 2005 alusta lukien uusin laskentasäännöin karttuva eläke. Muuntaminen Jos ennen vuotta 1960 syntynyt henkilö jää vanhuuseläkkeelle ennen henkilökohtaista eläkeikäänsä, tehdään vuoden 2004 loppuun mennessä karttuneeseen eläkkeeseen ennen rajattua yhteensovitusta muuntaminen (eli normeeraus), joka saattaa pienentää VaEL-eläkettä. Muuntamisessa jaetaan ennen vuotta 1995 karttunut peruseläke normeerauskertoimella 1,106. Tämä pienentää 2 %:n vuosikarttuman noin 1,8 %:iin. Myös mahdollinen lisäeläkeosuus menetetään. Eläkkeen karttuminen vuoden 2005 alusta lukien Vuoden 2005 alusta lukien valtion eläke lasketaan kunkin vuoden työ ansion ja iän mukaisten karttumaprosenttien perusteella. Eläkettä laskettaessa työansiot nostetaan eläkkeen alkamisvuoden tasoon palkkakertoimella ja ansioista vähennetään työntekijän eläkemaksu. Eläkettä karttuu 18 vuoden iästä 68 ikävuoden täyttämiseen saakka. Vuoden 2005 alusta lukien karttuvalla eläkkeellä ei ole enimmäismäärää, joten mitä pidemmälle työskentelee, sitä paremman eläkkeen saa. Jos ei vielä 68-vuotiaana halua jäädä eläkkeelle, eläkettä korotetaan lykkäyskorotuksella, joka on 0,4 % jokaista lykättyä kuukautta kohden.

7 5 Karttumaprosentit 4,5 % vuotias 1,5 % vuotias 1,9 % vuotias Ennen vuotta 1950 syntyneillä ns. vanhoilla edunsaajilla 2 % Työkyvyttömyys- ja perhe-eläkkeen laskentaan liittyvän tulevan ajan karttumaprosentit ovat: 1,5 % tulevan ajan ansioista 50 vuoden iän täyttymiseen saakka 1,3 % tulevan ajan ansioista ikävuosilta Eläkettä karttuu myös palkattomilta jaksoilta Eläkettä karttuu myös tietyiltä palkattomilta jaksoilta etuuksien perusteena olevan ansion tai työtulon perusteella (etuudesta riippuen % ansioista). Karttumaprosentti on iästä riippumatta 1,5 % vuodessa. Eläkettä karttuu äitiys-, erityisäitiys-, isyys- ja vanhempainrahakausilta ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan, ansiosidonnaisten koulutusetuuksien ja vuorotteluvapaan ajalta kuntoutusrahan, sairauspäivärahan, tapaturma- ja liikennevakuutuskorvauksen ajalta. Eläkettä karttuu myös opiskeluajalta, jos opiskelija suorittaa korkeakoulutai ammattikorkeakoulututkinnon tai ammatillisen perus tutkinnon. Opiskeluaikaa otetaan huomioon enintään viisi vuotta. Myös alle 3-vuotiaan lapsen hoitoajalta karttuu eläkettä lasta hoitavalle vanhemmalle. Sekä lapsenhoitoajan että opiskeluajan ansioiksi lasketaan 694,83 euroa kuukaudessa (vuoden 2013 tasossa). Eläkettä ei kuitenkaan voi karttua pelkästään etuuksien perusteella. Työntekijän on pitänyt olla työssä ja vakuutettuja ansioita on oltava ennen eläketapahtumavuotta vähintään ,01 euroa (vuoden 2013 tasossa).

8 6 Eläkkeellä tehty työ Eläkkeen rinnalla tehdystä työstä karttuu vuoden 2005 alusta lukien uutta eläkettä 1,5 % vuosiansioista. Vanhuuseläkkeellä tehdystä työstä karttuneen eläkkeen saa hakemuksesta 68 vuoden iässä. Työkyvyttömyysja työttömyyseläkkeellä tehdystä työstä karttuneen eläkkeen saa, kun eläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi ja työskentely on päättynyt. Palkkakerroin ja työeläkeindeksi Palkkakertoimella ja indekseillä on merkittävä vaikutus eläkkeiden laskentaan ja maksussa olevien eläkkeiden tarkistuksiin. Eläkettä laskettaessa kaikki ansiot muutetaan palkkakertoimella samaan tasoon. Palkkakertoimessa ansioiden muutoksen paino on 80 % ja hintojen 20 %. Maksussa olevia eläkkeitä tarkistetaan työeläkeindeksillä. Työeläkeindeksissä hintatason muutoksen osuus on 80 % ja ansiotason muutoksen 20 %. Elinaikakerroin Vuodesta 2010 alkaen eläkkeen määrään vaikuttaa elinaikakerroin. Elinaikakerroin koskee vuonna 1948 ja sen jälkeen syntyneitä. Elinaikakerroin, jolla eläkkeen määrä ennen sen myöntämistä kerrotaan, määritellään kullekin ikäluokalle 62 vuoden iässä (riippumatta siitä missä iässä eläke myönnetään). Elinaikakerroin riippuu elinajan odotteesta. Jos keskimääräinen elinikä pitenee, pienentää elinaikakerroin vastaavasti alkavia eläkkeitä. Tämän pienenemisen eläkkeelle jäävä voi korvata jatkamalla työntekoa vähän pidempään.

9 7 Eläke-edut Vanhuuseläke Vanhuuseläkkeen saaminen edellyttää eläkeiän täyttymistä, palvelussuhteen päättymistä ja eläkkeen hakemista. Vanhuuseläkkeelle voi vuoden 2005 alusta voimaan tulleiden säännösten mukaan jäädä joustavasti vuotiaana henkilökohtaisessa eläkeiässä ammatillisessa eläkeiässä eroamisiässä. Parhaan eläkkeen saa työskentelemällä vähintään henkilökohtaiseen eläkeikään saakka, joka useimmilla valtion työntekijöillä on 63 ja 65 ikävuoden välillä. Henkilökohtainen eläkeikä ja ammatillinen eläkeikä edellyttävät valtion palvelun yhdenjaksoisuutta Lisäksi edellytetään, että palvelussuhde jatkuu yhdenjaksoisena eläkeiän täyttymiseen saakka. Valtion palveluksen katsotaan lukien jatkuvan yhdenjaksoisesti, jos saatu työansio on vähintään euroa vuodessa (vuoden 2013 tasossa) tai muuten osoitetaan, että palvelus on ollut katkeamaton. Jos ennen vuotta 1960 syntyneen henkilön valtion palvelus ei ole ollut yhdenjaksoista tai se on alkanut jälkeen, on eläkeikä valtiolla 65 vuotta. Vanhuuseläkkeelle voi halutessaan jäädä jo ennen henkilökohtaista eläke ikää, aikaisintaan 63-vuotiaana. Tuolloin eläkkeeseen tehdään muuntaminen, jossa vuosikarttuma ajalta ennen vuotta 1995 alenee 2 %:sta noin 1,8 %:iin. Tällöin ei myöskään saa mahdollista lisäeläkeosuutta (n. 0,2 % ajalta ennen vuotta 1995). Vuonna 1960 ja sen jälkeen syntyneille ei muuntamista tehdä. Lisää eläke-eduista sivuilla 22 ja 31.

10 8 Esimerkki Maija Mainion vanhuuseläke Perustiedot: syntynyt täyttänyt 23 vuotta tullut valtion palvelukseen palkkataso on 3200 euroa kuukaudessa vuoden 1994 lopussa valtion palvelua 20 vuotta Maijan eläkeikä on 63 v 8 kk (tulee täyteen ) Maijalle lasketaan erikseen mennessä karttunut työeläke: 2,2 % vuosikarttumalla 20 vuoden ajalta ,5 % vuosikarttumalla 10 vuoden ajalta Peruseläkkeen tavoitetaso 60 % muutetaan vastaamaan ajankohtaa = 46,5 %. Tämä on siis vapaakirjan enimmäismäärä. Vaihtoehto 1: Maijan vanhuuseläke henkilökohtaisessa eläkeiässä , vanhuuseläke alkaa Karttunut ja rajattu peruseläke on 46,5 % eläkepalkasta Lisäeläkeosuus 20 x 0,2 % = 4,0 % Työeläke vuoden 2004 loppuun mennessä 50,5 % eläkepalkasta = 50,5 % x euroa = euroa/kuukausi Edelliseen lisätään alkaen karttuva eläke 1,9 % vuosikarttumalla 9 vuoden ajalta = 17,1 % x euroa = 547 euroa/kuukausi 4,5 % vuosikarttumalla 8 kuukauden ajalta = 4,5 % x 8/12 x euroa = 96 euroa/kuukausi alkaen karttunut eläke yhteensä 643 euroa/kuukausi. Maijan vanhuuseläke henkilökohtaisessa eläkeiässä on = euroa/kuukausi.

11 9 HUOM! Jos Maija työskentelisikin 65-vuotiaaksi saakka, olisi hänen vanhuuseläkkeensä määrä euroa/kuukausi. 68 ikävuoteen saakka jatkunut työssäolo korottaisi eläkkeen määrän noin euroon kuukaudessa. Vaihtoehto 2: Maijan vanhuuseläke ennen henkilökohtaista eläkeikää 63-vuotiaana Vanhuuseläke alkaa 8 kuukautta ennen henkilökohtaista eläkeikää. Työeläkettä on karttunut mennessä 1,8 % vuosikarttumalla 20 vuoden ajalta Karttuma on pienennetty 2 % > 1,8 %:iin, koska Maija jää eläkkeelle ennen henkilökohtaista eläkeikäänsä. 1,5 %:n karttumalla 10 vuoden ajalta Karttunut ja rajattu peruseläke on 46,5 % eläkepalkasta, koska tavoitetaso on rajattu kuten vaihtoehto 1:ssäkin. Maija ei saa lisäeläkeosuutta, koska palvelussuhde päättyy ennen henkilökohtaista eläkeikää. Työeläke vuoden 2004 loppuun mennessä 46,5 % x euroa = euroa/kuukausi Edelliseen lisätään alkaen karttuva eläke 1,9 % vuosikarttumalla 9 vuoden ajalta = 9 x 1,9 % x euroa = 547 euroa/kuukausi Maijan vanhuuseläke 63-vuotiaana on = euroa/kuukausi.

12 10 Varhennettu vanhuuseläke Vanhuuseläkkeen voi saada myös varhennettuna. Tällöin eläkkeeseen tehdään varhennusvähennys, joka pienentää eläkettä pysyvästi. Ennen vuotta 1960 syntyneet henkilöt, joilla valtion palvelus on ollut yhdenjaksoista lukien, voivat jäädä varhennetulle vanhuuseläkkeelle aikaisintaan kolme vuotta ennen henkilökohtaista eläkeikäänsä. Varhennusvähennys on tällöin 0,6 % jokaiselta varhennetulta kuukaudelta ennen 63 vuoden ikää (vuodessa yhteensä 7,2 %). Koska varhennetulle vanhuuseläkkeelle jäävä ei työskentele henkilökohtai seen eläkeikäänsä saakka, muunnetaan kahden prosentin vuosikarttuma ajalta ennen noin 1,8 %:ksi. Myös lisäeläkeosuus menetetään. Esimerkki Anna on syntynyt vuonna 1952 ja hän on ollut valtion palveluksessa yhdenjaksoisesti vuodesta 1980 lähtien. Hänen henkilökohtainen eläkeikänsä on 64 vuotta ja täyttyy vuonna Jos Anna jää eläkkeelle 62-vuotiaana on eläkettä karttunut e/kk. Muuntamisen ja varhennusvähennyksen (7,2 %) jälkeen eläkkeen määrä olisi e/kk. Jos eläke alkaisi jo 61-vuotiaana, olisi eläkettä ehtinyt karttua e/kk. Muuntamisen ja varhennusvähennyksen (14,4 %) jälkeen eläkkeen määrä olisi e/kk. Varhennetulle vanhuuseläkkeelle voi jäädä täytettyään 62 vuotta, jos on syntynyt ennen vuotta Vuonna 1952 ja sen jälkeen syntyneet eivät voi saada varhennettua vanhuuseläkettä. Varhennusvähennys on 0,6 % jokaiselta varhennetulta kuukaudelta ennen 63 vuoden ikää (yhteensä enintään 7,2 %). Lisäksi kahden prosentin vuosikarttuma ajalta ennen muunnetaan noin 1,8 %:ksi ja mahdollinen lisäeläkeosuus menetetään. Vuoden 1959 jälkeen syntyneen eläkettä ei muunneta. Esimerkki Pekan eläkeikä, 65 vuotta täyttyy vuonna Hänellä on ollut valtion palvelusta vuosina , josta karttunut eläke 65-vuotiaana olisi e/kk. Jos hän jää varhennetulle vanhuuseläkkeelle 62-vuotiaana tehdään eläkkeeseen sekä muunto että varhennusvähennys (7,2 %). Varhennetun vanhuuseläkkeen määrä 62-vuotiaana olisi noin 839 e/kk.

13 11 Osa-aikaeläke Osa-aikaeläke on tarkoitettu työntekijöille, jotka haluavat vähentää työpanostaan asteittain ennen vanhuuseläkkeelle jäämistään. Osa-aikaeläkkeelle voi siirtyä vuotias työntekijä, jonka ansiot osa-aikaeläkkeelle siirtymistä edeltäneen viiden vuoden aikana ovat olleet kolmena vuonna vähintään euroa vuodessa (vuoden 2013 tasossa). Vuonna 1953 ja sitä ennen syntyneet voivat siirtyä osaaikaeläkkeelle 60 vuoden iästä. Vuonna 1954 ja sen jälkeen syntyneillä osa-aikaeläkkeen alaikäraja on 61 vuotta. Lisäksi kuuden kuukauden ajalta välittömästi ennen osa-aikaeläkkeen alkamista tulee ansioita olla vähintään euroa kuukaudessa (vuoden 2013 tasossa). Myös ammatillisen eläkeiän valinneet voivat jäädä osa-aikaeläkkeelle. Jos osa-aikaeläke kuitenkin alkaa ennen valitun eläkeiän täyttämistä raukeaa valinta ja sen tilalle lasketaan henkilökohtainen vanhuuseläkeikä, joka on ikävuosien välillä. Ennen osa-aikaeläkkeen hakemista tulee selvittää työnantajan kanssa mahdollisuudet siirtyä osa-aikatyöhön. Osa-aikatyön ansion tulee olla % kokoaikatyön vakiintuneista ansioista, kuitenkin vähintään 304,35 e/kk (vuoden 2013 tasossa). Osa-aikatyön ei tarvitse olla valtion palvelusta, mutta siihen on siirryttävä välittömästi, ilman päivänkään katkosta. Osa-aikaeläkkeen määrä Osa-aikaeläkkeen määrä on puolet kokoaikatyön vakiintuneen ansion ja osa-aikatyön ansion erotuksesta eli ansion alenemasta, kuitenkin korkeintaan 75 % karttuneesta eläkkeestä. Vuonna 2013 alkavan osaaikaeläkkeen kokoaikatyön vakiintunut ansio lasketaan vuosien 2008, 2009, 2010, 2011 sekä 2012 ansioista. Esimerkki: Kokoaikatyön vakiintunut ansio e/kk Osa-aikatyön ansio esim. 60 % e/kk Ansion alenema e/kk Osa-aikaeläke: 50 % ansion alenemasta 500 e/kk Ansiot eläkkeellä ollessa = e/kk Jos osa-aikatyön ansioissa tapahtuu yli 15 %:n muutos, eläkkeen määrä tarkistetaan.

14 12 Kokoaikatyö lakkauttaa osa-aikaeläkkeen. Jos kuitenkin palaa kuuden kuukauden kuluessa osa-aikatyöhön, alkaa osa-aikaeläke ilmoituksesta entisin ehdoin uudelleen. Vanhuuseläke osa-aikaeläkkeen jälkeen Osa-aikaeläkkeen jälkeen myönnettävä vanhuuseläke koostuu kolmesta osasta: 1) osa-aikaeläkkeelle siirtymiseen mennessä karttuneesta eläkkeestä, 2) vain ennen 1953 syntyneille karttuu eläkettä ansion alenemasta, 3) osa-aikatyöstä karttuneesta eläkkeestä. Seuraavat kuviot kertovat, miten lopullinen vanhuuseläke muodostuu. Vuonna 1947 tai sen jälkeen syntyneet Vanha työntekijä (ks. s. 32) mennessä karttunut eläke Karttunut eläke Ansion alenemasta 0,75 %/v tai yli 60 v 1 %/v Työstä 2 %/v tai Työstä 4,5 %/v s jälkeen 1,9 %/v 63 vuotta Uusi työntekijä (ks. s. 32) mennessä karttunut eläke Karttunut eläke Ansion alenemasta 0,75 %/v tai yli 60 v 1 %/v Työstä 1,9 %/v Työstä 4,5 %/v 63 vuotta

15 13 Työkyvyttömyyseläke Työkyvyttömyyseläkkeen voi saada työntekijä, jonka työkyky on alentunut sairauden, vian tai vamman johdosta yhtäjaksoisesti ainakin vuoden ajaksi (työkyky alentunut vähintään 3/5:lla). Työkyvyttömyyseläke voidaan myöntää toistaiseksi tai määräaikaisesti kuntoutustukena. Kuntoutustuki on määräaikainen työkyvyttömyyseläke, jonka aikana työntekijän työkyky pyritään palauttamaan hoidon tai kuntoutuksen avulla. Kuntoutumismahdollisuuksien selvittämiseksi laaditaan kuntoutus suunnitelma, joka voi liittyä lääkärin B-lausuntoon tai olla erillisenä. Jos kuntoutumismahdollisuuksia ei ole, voidaan myöntää pysyvä työkyvyttömyyseläke. Kuntoutustukeen haetaan jatkoa uudella B-lääkärinlausunnolla. Uutta hakemusta ei tarvita. Työkyvyttömyyseläkettä ratkaistaessa tehdään Kevassa aina työkyvyn arviointi. Pelkästään hoitavan lääkärin kirjoittaman lausunnon perusteella ei muodostu eläkeoikeutta, vaan ratkaisu tehdään laajemman kokonaisarvion perusteella. Kokonaisarviossa otetaan huomioon lääketieteellisten seikkojen lisäksi työn asettamat vaatimukset ja vakiintunut ratkaisukäytäntö. Arviointiin osallistuvat Kevan asiantuntijalääkäri/-lääkärit sekä Kevan asiantuntija ratkaisun tekijänä. Tuleva aika Työkyvyttömyyseläke muodostuu sairastumiseen mennessä karttuneesta eläkkeestä ja niin sanotusta tulevan ajan eläkkeen osuudesta, jolla korvataan sairastumisen vuoksi karttumatta jäävää eläkkeen määrää. Tulevan ajan eläkkeen osuus sisältyy työkyvyttömyyseläkkeeseen, jos sen saamisedellytys täyttyy. Edellytys täyttyy, kun työansioita työkyvyttömyyden alkamisvuotta edeltäneiden kymmenen kalenteri vuoden ajalta on vähintään ,01 euroa (2013). Tulevan ajan edellytystä tutkittaessa otetaan huomioon kaikki vakuutetut ansiot. Jos hakijalla on oikeus tulevaan aikaan, kartuttaa se eläkettä eläketapahtumavuoden alusta ammatilliseen eläkeikään tai enintään 63 vuoden ikään asti. Tulevalta ajalta karttuu eläkettä 50 ikävuoteen saakka 1,5 % vuodessa ja sen jälkeen 1,3 % vuodessa vanhuuseläkkeen alkamiseen asti. Tulevan ajan ansio määräytyy eläketapahtumavuotta edeltäneiden vuosien ansioiden perusteella. Jos eläketapahtuma on esim. vuonna 2013, on tulevan ajan ansio vuoden 2004 vapaakirjan eläkepalkan ja vuosien 2009, 2010, 2011 sekä 2012 ansioiden keskiarvo.

16 14 Eläketapahtuma tai sen jälkeen Eläkkeen Tulevan ajan saamisen edellytykset edellytykset pääteikä karttumat alaikäraja 18 v työkyky on alentunnut vähintään 2/5:lla vähintään vuoden ajaksi vähintään ,01 euroa työansioista (vuoden 2013 tasossa) työkyvyttömyyden alkamisvuotta edeltäneiden 10 kalenterivuoden ajalta yleensä 63 v tai alempi valittu henkilökohtainen eläkeikä, jolloin eläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi 1,5 % vuodessa 50 vuoden iän täyttymiskuukauden loppuun, 1,3 % vuodessa 63 vuoden täyttämiskuukauden loppuun tulevan ajan ansio määräytyy pääsääntöisesti eläketapahtumavuotta edeltäneiden viiden kalenterivuoden ansioiden perusteella Taulukkoon liittyvää eläkesanastoa: Eläketapahtuma ks. sivu 28 Henkilökohtainen eläkeikä ks. sivu 28 Työkyvyttömyyseläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi 63 vuoden iän tai tätä alemman eläkeiän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta lukien. Jos eläketapahtuma on ollut tai sitä ennen sovelletaan ns. vanhoja sääntöjä, joiden mukaan työkyvyttömyyseläke muuttuu vanhuus eläkkeeksi eläkkeensaajan täyttäessä vanhojen sääntöjen mukaisen henkilökohtaisen eläkeiän. Kertakorotus Vuodesta 2010 alkaen alle 50-vuotiaana työkyvyttömiksi tulevien eläketasoa on parannettu siten, että eläkkeitä korotetaan iästä riippuvalla kertoimella seuraavan vuoden alusta, kun eläkkeen alkamisesta on kulunut viisi täyttä kalenterivuotta. Korotus tehdään vain kerran ja se määräytyy sen mukaan, minkä ikäinen eläkkeensaaja on korotusvuoden alussa. Korotus tehdään myös ennen vuotta 2005 myönnettyihin eläkkeisiin. Osatyökyvyttömyyseläke Osatyökyvyttömyyseläkkeen voi saada työntekijä, joka voi jatkaa työntekoaan osittain, mutta ei pysty täyteen työpanokseen (työkyky alentunut 2/5:lla). Eläke on puolet täyden työkyvyttömyyseläkkeen määrästä. Osatyökyvyttömyyseläkkeen hakija saa ennakkopäätöksen oikeudestaan eläkkeeseen. Eläkkeen myöntäminen ei edellytä työn jatkamista. Jos

17 15 työtä jatketaan osa-aikaisesti, osa-aikatyön ansiot voivat olla enintään 60 % kokoaikatyön vakiintuneista ansioista. Ansioraja ilmoitetaan ennakkopäätöksessä. Osatyökyvyttömyyseläkkeellä ollessa tehdystä työstä karttuu eläkettä vuoden 2005 alusta lukien 1,5 % vuosiansioista. Eläkkeen aikaisesta työskentelystä karttunut eläke lisätään aikaisemmin myönnettyyn eläkkeeseen sen muuttuessa vanhuuseläkkeeksi. Eläkkeen myöntämisen ehtona on työn päättyminen. Mikäli työ jatkuu, eläke myönnetään työn päättymisen jälkeen. Eläkettä on haettava erikseen. Jos hakijan työkyvyn arvioidaan parantuvan hoidon tai kuntoutuksen avulla, myös osatyökyvyttömyyseläke voidaan myöntää määräajaksi kuntoutustukena. Mikäli työkyky heikkenee entisestään, voi osatyökyvyttömyyseläkkeellä oleva hakea täyttä työkyvyttömyyseläkettä. Tällöin tarvitaan uusi eläkehakemus. Ammatillinen kuntoutus Työeläkekuntoutuksella tukea työssä jaksamiseen Ammatillisesta kuntoutuksesta tuli lakisääteinen työeläke-etuus vuoden 2004 alussa. Kuntoutuja saa toimeentulokseen joko täyttä tai osakuntoutusrahaa, jotka ovat aina suurempia kuin pelkät työkyvyttömyyseläkkeet. Työkyvyttömyyseläkkeellä olevalle kuntoutujalle eläkkeeseen maksetaan kuntoutuskorotus. Kuntoutujalle voidaan maksaa myös harkinnanvaraista kuntoutusavustusta. Kuntoutuksen ehdottomana kriteerinä on työkyvyttömyyden uhka, jota tarkoituksenmukaisella kuntoutuksella voidaan siirtää tai estää. Kuntoutuksella tuetaan yksilön jatkamista työelämässä. Kuntoutuksen mahdollisuudet selvitetään aina ennen työkyvyttömyyseläke päätöstä. Aloitteentekijänä kuntoutukseen hakeutumiselle voi olla työntekijä itse, esimies, työterveyshuolto tai henkilöstöhallinto. Varsinaisesti työeläkekuntoutus käynnistyy kuntoutushakemuksella. Kuntoutus on aina yksilöllistä ja ammatillista. Se suunnitellaan hakijan tarpeiden mukaan. Kuntoutuksen lähtökohtana on yhteistyö oman työpaikan kanssa. Ensin pyritään selvittämään mahdollisuudet työjärjestelyihin. Ammatillinen kuntoutus voi olla myös muun muassa neuvontaa, työkokeilua, työhön valmennusta, uudelleenkoulutusta tai elinkeinotukea. Työeläkekuntoutusta hakeva saa valituskelpoisen päätöksen oikeudestaan kuntoutukseen. Valitusoikeutta ei ole työeläkevakuuttajan kuntoutuksen sisältöä eli kuntoutussuunnitelmaa koskevasta ratkaisusta.

18 16 Perhe-eläke Perhe-eläkkeen voi saada valtion eläkelain piiriin kuuluvan henkilön leski, rekisteröidyn parisuhteen eloonjäänyt osapuoli, entinen puoliso (elatusavun perusteella) ja lapset. Nais- ja mieslesket saavat eläkkeen samoin perustein. Lesken perhe-eläkeoikeuteen vaikuttavia tekijöitä ovat yhteiset lapset, puolison ja edunjättäjän ikä, puolisoiden ikä avioliittoa solmittaessa sekä tietyissä tapauksissa myös avioliiton solmimisajankohta tai kesto. Alle 18-vuotiaalla lapsella on perhe-eläkeoikeus, jos hän on edunjättäjän oma lapsi, ottolapsi tai samassa taloudessa asuva lesken lapsi. Perhe-eläkkeen määrä lasketaan edunjättäjälle karttuneen oman eläkkeen määrästä. Jos edunjättäjä ei vielä saanut eläkettä, perhe-eläke määräytyy sen mukaan, mikä hänen työkyvyttömyyseläkkeensä määrä olisi ollut kuolinhetkellä. Lesken ja lasten eläkkeet määräytyvät erikseen osuuksina edunjättäjän eläkkeestä ja ovat riippuvaisia edunsaajien lukumäärästä. Lesken eläke on puolet edunjättäjän omasta eläkkeestä, jos edunsaajana on leski yksin. Perhe-eläkkeen jakautuminen edunsaajille eri tilanteissa Lasten lukumäärä Leskeneläke 6/12 6/12 5/12 3/12 2/12 Lapseneläkkeet 4/12 7/12 9/12 10/12 Yhteensä 6/12 10/12 12/12 12/12 12/12 Leskeneläkkeen vähentäminen Lesken omat eläkkeet (tai työtulot) voivat vähentää leskeneläkettä. Lesken oma eläketurva huomioidaan: heti perhe-eläkkeen alkaessa, jos leski on täyttänyt 65 vuotta tai hän saa omaan palvelukseensa perustuvaa eläkettä tai kuuden kuukauden kuluttua perhe-eläkkeen alkamisesta tai kun nuorin lesken kanssa samassa taloudessa asuva lapsi täyttää 18 vuotta Perhe-eläke alkaa edunjättäjän kuolinkuukautta seuraavan kuukauden alusta.

19 17 Eläkkeen hakeminen Eläkettä haetaan noin kaksi kuukautta ennen eläkkeen alkamista. Eläkettä voi hakea joko verkossa tai paperisella eläkehakemuslomakkeella. Verkossa tehty sähköinen hakemus nopeuttaa hakemuksen käsittelyä. Hakeminen sähköisesti Vanhuuseläkettä voi hakea sähköisesti Työeläke.fi:n hakemispalvelussa osoitteessa Palveluun pääsee myös Kevan verkkosivuilta osoitteessa Palvelun käyttämiseen tarvitaan henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai poliisin myöntämä sirullinen henkilökortti. Hakeminen paperilomakkeella Eläkehakemuslomakkeita ja niiden liitteitä saa Kevan verkkosivuilta osoitteesta kohdasta Lomakkeet tai Kelan toimistoista. Hakemukseen tarvittavat liitteet Vanhuuseläkehakemus: VE-liite sekä U-liite ulkomailla työskentelystä Osa-aikaeläkehakemus: OE-liite Työkyvyttömyys- ja osatyökyvyttömyyseläkehakemus: työterveyslääkärin/hoitavan lääkärin ja/tai erikoislääkärin B-lausunto sekä muut terveydentilaselvitykset. Työnantajan lausunto työssä selviytymisestäsi ja mahdollisista työjärjestelyistä Työtodistuksia, nimikirjanotetta tai palkkatietoja ei tarvitse liittää hakemukseen, sillä palvelusaikatiedot saadaan rekisteristä. Hakemukset ja liitteet lähetetään postitse Kevaan, PL 425, Helsinki. Viimeisen laitoksen periaate (VILMA) Se eläkelaitos, jossa työntekijä on viimeksi vakuutettuna ennen eläkkeelle siirtymistä, myöntää ja maksaa koko työhistorian ajalta kertyneen eläkkeen. Eläkkeenhakija saa siis kaikki työeläkkeensä yhdestä eläke laitoksesta, vaikka hän olisi työssäoloaikanaan kuulunut useaan eläke järjestelmään (esimerkiksi yksityinen, kunnallinen ja valtion eläkejärjestelmä).

20 18 Viimeisen laitoksen periaatteen ansiosta kaikki eläkkeeseen liittyvät asiat hoituvat viimeisen eläkelaitoksen kautta, esimerkiksi veron ennakkopidätyksen vahvistaminen, osoitteen tai maksupaikan muuttuminen tai eläkepäätöstä koskevat tiedustelut, lisäselvitykset ja oikaisupyynnöt. Tämän järjestelyn ulkopuolella ovat Suomen Pankin, Ahvenanmaan maakunnan ja ortodoksisen kirkon eläkejärjestelmät. Mahdollisesta kansaneläkkeestä antaa päätöksen edelleen Kela. Ohjeita eläkkeen hakemiseen Eläkelaji Vanhuuseläke Varhennettu vanhuuseläke Lomake + liitteet Vanhuuseläkehakemus + todistus palvelussuhteen päättymisestä + sotilailla nimikirjaote Hakemuksen jättäminen n. 2 kk ennen eläkkeen alkamista Osa-aikaeläke Osa-aikaeläkehakemus + työnantajan selvitys osa-aikatyön ansioista ja työajasta n. 2 kk ennen osa-aikatyöhön siirtymistä Työkyvyttömyyseläkehakemus + lääkärinlausunto (B-todistus) + hoito- ja kuntoutussuunnitelma (erillisenä tai sis. B-todistukseen) + työnantajan kuvaus hakijan työoloista yleensä kun sv-päivärahaa on maksettu 150 päivää Työkyvyttömyyseläkehakemus + lääkärinlausunto (B-todistus) + työnantajan kuvaus hakijan työoloista n. 2 kk ennen eläkkeen alkamista Huom! Sv-päivärahan ensisijaisuusaika ei koske osatkv-eläkettä Kuntoutustuki/ työkyvyttömyyseläke Osatyökyvyttömyyseläke Osatyökyvyttömyyseläkkeen ennakkopäätös Työkyvyttömyyseläkehakemus + lääkärinlausunto (B-todistus) + alustava tieto osa-aikatyöstä, jos työ jatkuu + työnantajan kuvaus hakijan työoloista n. 2 kk ennen toivottua päätöksen antamista Ulkomailta saatavat eläkkeet +U-liite kansallisen eläkehakemuksen liitteeksi Perhe-eläke Perhe-eläkehakemus (leski tai entinen puoliso) Lapsen perhe-eläkehakemus (alle 18 v. lapsi)

21 19 Eläkepäätös Eläkepäätös tulee Kevasta kirjallisena. Eläke päätöksen mukana lähetetään myös tietoja mm. eläkkeen verotuksesta ja muutoksenhausta. Lisäksi pysyvän eläkkeen saajalle (ei koske osatyökyvyttömyyseläkettä eikä osa-aikaeläkettä) lähetetään työeläkekortti, joka on samanlainen kaikilla työeläkelaitoksilla ja -yhtiöillä.

22 20 Eläkkeen maksaminen ja verotus Keva maksaa valtion eläkkeet joka kuukauden 20. päivänä eläkkeensaajan ilmoittamalle pankkitilille. Eläke on verotettavaa tuloa. Veroprosentin laskemista varten vero toimisto tarvitsee eläkepäätöksen sekä tiedot alkuvuoden aikana kertyneistä tuloista ja veroista. Verotoimisto toimittaa verotustiedot sähköisesti Kevaan.

23 21 Eläkemaksut Eläketurvan kustannukset jaetaan työnantajan ja työntekijän kesken. Sekä yksityisellä että julkisella puolella työnantajat ja työntekijät maksavat eläkevakuutusmaksuja. Työnantajan eläkemaksut Kaikille työnantajille lasketaan työnantajakohtainen maksu (myös enintään 50 työntekijän työnantajille). Työnantajan palveluksessa olevat työntekijät jaetaan kolmeen maksuluokkaan, jotka ovat 1. yleinen maksuluokka, johon kuuluvat ne edunsaajat, joiden eläkeikä on vuotta 2. alennetun eläkeiän maksuluokka, johon kuuluvat 55, 58 tai 60 vuoden eläkeiän valinneet sekä alle 60 vuoden eroamisiän omaavat 3. sotilaseläkejärjestelmään kuuluvat. Saman työnantajan palveluksessa voi olla eri maksuluokkiin kuuluvia henkilöitä. Yli 50 työntekijän työnantajille lasketaan ennakkoeläkemaksun lisäksi lopullinen eläkemaksu, joka poikkeaa ennakosta ainoastaan omavastuisten työkyvyttömyysmaksujen osalta. Työntekijän eläkemaksu Jokainen työntekijä maksaa palkastaan palkansaajan eläkemaksua, jonka suuruuden määrää vuodeksi kerrallaan sosiaali- ja terveysministeriö. Tämä maksu on sama sekä yksityisellä että julkisella puolella. Työntekijöiden eläkemaksu vaihtelee iän mukaan siten, että vuotiailla on samansuuruinen maksu, mutta 53 ikävuodesta alkaen maksu on kor keampi. Vuonna 2013 työntekijän eläkemaksu on alle 53-vuotiaille 5,15 % ja 53 vuotta täyttäneille 6,5 %.

24 22 Liite 1 Eläkkeiden karttumataulukko Vanha edunsaaja/työntekijä on syntynyt henkilö, joka on ollut ja siitä edelleen eläketapahtumaan asti yhdenjaksoisessa palvelussuhteessa valtioon. Uusi edunsaaja/työntekijä on syntynyt henkilö, joka ei ole ollut ja siitä edelleen eläketapahtumaan asti yhdenjaksoisessa palvelussuhteessa valtioon tai ja sen jälkeen syntynyt henkilö palvelussuhteen jatkuvuudesta riippumatta. Eläkelaji Vuoden 2004 säännösten mukaiset karttumat Karttumat työstä Karttumat eläkkeellä ollessa tehdystä työstä Karttumat eläkkeelläoloajasta Vanhuuseläke ja varhennettu vanhuuseläke 1930-luvulla syntyneet 2,2 %/v. Vanha työntekijä: saakka 2,2 %/v, Ei Ei lukien 1,5 %/v, 55 vuoden iän täyttämisestä lukien 2 %/v. Uusi työntekijä: saakka 2,0 %/v, lukien 1,5 %/v, 60 vuoden iän täyttämisvuoden alusta 2,5 %/v. Osa-aikaeläke (OAE) Osa-aikatyöstä karttuu kuten kokoaikatyöstä: 1930-luvulla syntyneet 2,2 %/v. Vanha työntekijä: 2 %/v. Uusi työntekijä: 1,5 %/v, 60 vuoden iän täyttämisvuoden alusta 2,5 %/v. Ansion alenemasta karttuu kuten vastaa vasta valtion työstä: Vanha työntekijä: 2 %/v. Uusi työntekijä: 1,5 %/v, 60 vuoden iän täyttämisvuoden alusta 2,5 %/v.

25 23 Vuoden 2005 säännösten mukaiset karttumat Karttumat työstä 1,5 %/v 53 vuoden iän täyttämiskuukauden loppuun, 1,9 %/v 63 vuoden iän täyttämiskuukauden loppuun (ennen vuotta 1950 syntyneillä vanhoilla edunsaajilla 2,0 %/v 55 vuoden iän täyttämisestä 63 vuoden iän täyttämiskuukauden loppuun), 4,5 %/v 68 vuoden iän täyttämiskuukauden loppuun. Karttumat eläkkeellä ollessa tehdystä työstä 1,5 %/v. Eläke myönnetään hakemuksesta 68 vuoden iän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta. Karttumat eläkkeelläoloajasta Ei Osa-aikatyöstä karttuu kuten kokoaikatyöstä: 1,9 %/v 63 vuoden iän täyttämiskuukauden loppuun (ennen vuotta 1950 syntyneillä vanhoilla edunsaajilla 2,0 %/v 55 vuoden iän täyttämisestä 63 vuoden iän täyttämiskuukauden loppuun), 4,5 %/v 68 vuoden iän täyttämiskuukauden loppuun. V ja sen jälkeen syntynyt 0,75 %/v, tai 1,0 %/v, jos OAE myönnetty ensimmäisen kerran 60 vuoden iän täyttämisen jälkeen tai 1,5 %/v, jos OAE:n jälkeen myönnetään työkyvyttömyyseläke.

26 24 Liite 1 Eläkkeiden karttumataulukko Eläkelaji Vuoden 2004 säännösten mukaiset karttumat Karttumat työstä Karttumat eläkkeellä ollessa tehdystä työstä Karttumat eläkkeelläoloajasta Työkyvyttömyyseläke Ks. vanhuuseläke. Tuleva aika: v säännöksin suojatuilla 1,5 %/v, muilla 1,5%/v 50 vuoden täyttämiseen asti, 1,2 %/v vuotiaana, 0,8 %/v 60 vuoden iän täyttämisestä lukien. Täysitehoisella eläkkeellä ollessa tehdystä työstä ei kartu uutta eläkettä. Vapaakirjaeläkkeellä (eläkkeessä ei tulevaa aikaa) ollessa tehdystä työstä karttuu eläkettä normaalisti. Ansioraja on 40 % kokoaikatyön vakiintuneesta ansiosta, kuitenkin vähintään 738,82 euroa. Täysitehoisen eläkkeen jälkeen myönnetään uusin perustein täysitehoinen eläke: Eläkettä karttuu kuten vastaavasta valtion työstä. Vapaakirjaeläkkeestä (eläkkeessä ei tulevaa aikaa) ei kartu eläkettä. Osatyökyvyttömyyseläke Samalla tavalla kuin täydessä työkyvyttömyyseläkkeessä. Eläkkeen määrä on puolet täyden työkyvyttömyyseläkkeen määrästä. Ei Samalla tavalla kuin täydessä työkyvyttömyyseläkkeessä. Ansio raja on 60 % kokoaikatyön vakiintuneesta ansiosta, kuitenkin vähintään 738,82 euroa. Täysitehoinen eläke on tulevan ajan eläkkeenosan sisältävä eläke. Vapaakirjaeläke on eläke, johon ei liity tulevan ajan eläkkeenosaa.

27 25 Vuoden 2005 säännösten mukaiset karttumat Karttumat työstä 1,5 %/v 53 vuoden iäntäyttämiskuukauden loppuun, 1,9 %/v 63 vuoden iän täyttämiskuukauden loppuun (ennen vuotta 1950 syntyneillä vanhoilla edunsaajilla 2,0 %/v 55 vuoden iän täyttämisestä 63 vuoden iän täyttämiskuukauden loppuun). Tuleva aika: 1,5 %/v 50 vuoden ikään asti, 1,3 %/v 63 vuoden iän tai alemman ammatillisen eläkeiän täyttämiseen asti. Karttumat eläkkeellä ollessa tehdystä työstä 1,5 %/v. Eläke myönnetään hakemuksesta vanhuuseläkeiässä. Jos työnteko jatkuu vanhuuseläkeiän jälkeen, eläke myönnetään hakemuksesta työnteon päättymisen jälkeen. Ansioraja on 40 % eläketapahtumaa edeltävästä vakiintuneesta ansiotasosta. Kuitenkin vähintään 738,82 euroa. Karttumat eläkkeelläoloajasta 1,5 %/v 50 vuoden iän täyttämiskuukauden loppuun ja sen jälkeen 1,3 %/v 63 vuoden iän täyttämiskuukauden loppuun tulevan ajan ansioista laskettuna. Samalla tavalla kuin täydessä työkyvyttömyyseläkkeessä. Eläkkeen määrä on puolet täyden työkyvyttömyyseläkkeen määrästä. 1,5 %/v. Eläke myönnetään hakemuksesta vanhuuseläkeiässä. Jos työnteko jatkuu vanhuuseläkeiän jälkeen, eläke myönnetään hakemuksesta työnteon päättymisen jälkeen. Ansioraja on 60 % eläketapahtumaa edeltävästä vakiintuneesta ansiotasosta. Kuitenkin vähintään 738,82 euroa. Samalla tavalla kuin täydessä työkyvyttömyyseläkkeessä.

28 26 Liite 2 Eläkkeen määräytyminen eläkelajeittain Huom! Vuoden 1959 jälkeen syntyneiden eläketurva poikkeaa osittain taulukossa esitetystä Eläkelaji Ikä, jossa aikaisintaan voi jäädä Vaikutus eläkkeen määrään, eläkkeelle kun jää kyseisessä iässä eläkkeelle Vanhuuseläke 63 vuotta. Jos jää eläkkeelle ennen henkilökohtaista eläkeikää, ennen 1995 karttunut eläke pienenee noin 0,2 0,4 % / vuosi. Esim. jos henkilön eläkeikä ennen uudistusta oli 64 vuotta, ja hänelle on karttunut vuoden 1995 loppuun mennessä eläkettä 15 vuodelta yhteensä 33 %, eläke pienenee 27 %:iin. Jos henkilö on pitkän valtion palveluksen jälkeen esimerkiksi yhtiöittämisen (Posti ym.) seurauksena siirtynyt yksityisen eläkejärjestelmän piiriin ja jää sieltä vanhuuseläkkeelle, yksityisen sektorin vanhuuseläkeikä on 63 vuotta, mutta valtion palveluksesta karttuneen ns. vapaakirjaeläkkeen vanhuuseläkeikä on 65 vuotta. Jos ottaa myös valtion vapaakirjaeläkkeen 63 vuoden iässä, ennen vuotta ,0 % mukaan karttunut eläkkeen osa muunnetaan vastaamaan n. 1,81 % karttumaa/vuosi. Henkilökohtainen eläkeikä vuotta, joka perustuu siihen, paljonko on eläkkeeseen oikeuttavaa valtion eläkelain piiriin kuuluvaa aikaa vuoden 1994 loppuun mennessä eläkeaika eläkeikä 30 v 63 v 25 v 63 v 4 kk 20 v 63 v 8 kk 15 v 64 v 10 v 64 v 4 kk 5 v 64 v 8 kk alle 5 v 65 v Huom! Niillä, jotka ovat olleet valtion eläkelain piirissä (valtion palveluksessa) ennen , on yleisen eläkeiän lisäksi myös henkilökohtainen eläkeikä. Niillä, jotka ensimmäisen kerran tulleet valtion palvelukseen vuonna 2005 tai sen jälkeen, ei ole henkilökohtaista eläkeikää. Ei heikennyksiä ennen 1995 karttuneeseen eläkkeeseen. 55, 58 tai 60 erityisen ammatillisen eläkeiän valinneilla (koskee mm. opettajia ja edellyttää ennen tehtyä valintaa ja palveluksen yhdenjaksoisuutta). Ei heikennyksiä ennen 1995 karttuneeseen eläkkeeseen. Eroamisikä (poliisi, puolustusvoimat, rajavartiolaitos). Lisäeläkeosuuden saaminen edellyttää palveluksen yhdenjaksoisuutta eroamisikään saakka (lisäeläkeosuus on 0,2 % vuodessa ennen ).

29 27 Eläkelaji Ikä, jossa aikaisintaan voi jäädä eläkkeelle Yleinen 62 vuotta. Ennen vuotta 1952 syntyneet. Vaikutus eläkkeen määrään, kun jää kyseisessä iässä eläkkeelle Vähennys 0,6 % / varhennettu kuukausi (varhennus lasketaan 63 vuoden iästä), lisäksi ennen 1995 karttunut eläke pienenee noin 0,2 0,4 % / vuosi vuotta syntyneillä (varhennus enintään 3 vuotta henkilökohtaisesta eläkeiästä). Vähennys on 0,6 % / varhennettu kuukausi (varhennus lasketaan 63 vuoden iästä), lisäksi ennen 1995 karttunut eläke pienenee noin 0,2 0,4 % / vuosi. Varhennettu vanhuuseläke Osa-aikaeläke Ennen vuotta 1954 syntyneet voivat jäädä osa-aikaeläkkeelle täytettyään 60 vuotta ja sen jälkeen syntyneet voivat jäädä osa-aikaeläkkeelle täytettyään 61 vuotta. Osa-aikaeläkkeelle voi jäädä jos: ei saa työ- tai virkasuhteeseen tai yrittäjätoimintaan perustuvaa eläkettä on välittömästi ennen osa-aikaeläkkeen alkamista valtion eläkelain piiriin kuuluvaa kokoaikaista palvelua yhdenjaksoisesti vähintään kuusi kuukautta ja ennen osa-aikaeläkkeen alkamisvuotta välittömästi edeltäneiden viiden kalenterivuoden aikana valtion eläkelain alaisia työansioita kolmena kalenterivuonna vähintään euroa vuodessa (vuoden 2013 taso). Kokoaikaisena palveluna pidetään sellaista työtä, jossa työansiot ovat vähintään euroa kuukaudessa (vuoden 2013 taso) palveluksen työaika ja ansio on vähentynyt niin, että työansiot osa-aikatyössä ovat yhteensä vähintään 35 prosenttia ja enintään 70 prosenttia ennen vähentämistä olleesta vakiintuneesta ansiosta, kuitenkin vähintään 304,35 euroa kuukaudessa (vuoden 2013 taso), jolloin työajan vähentyminen ei saa merkittävästi poiketa työansioissa tapahtuneesta vähenemisestä sekä ei ole yhdenjaksoisesti poissa työstä kuutta viikkoa pitempää aikaa, mihin ei lueta vuosilomaa tai muuta siihen verrattavaa aikaa eikä aikaa, jolta saa sairausvakuutuslain mukaista päivärahaa. Eroja karttumissa, katso karttumataukko, sivu 22. Jos ammatillisen erityiseläkeiän valinnut henkilö hakee osa-aikaeläkettä ennen valitsemansa ammatillisen eläkeiän täyttymistä, osa-aikaeläkkeen hakeminen ja ottaminen merkitsee valinnan peruuttamista. Tällöin ei voi enää saada vanhuuseläkettä valitussa erityiseläkeiässä. Sen sijaan henkilö siirtyy yleisen vanhuuseläkeiän piiriin eli hän voi jäädä vanhuuseläkkeelle porrastetussa henkilökohtaisessa eläkeiässä tai uuden järjestelmän mukaisesti 63 ja 68 ikä vuoden välillä.

30 28 Liite 3 Eläkesanastoa Ammattillinen eläkeikä Eläkeikä on työtehtävästä riippuen 55, 58 tai 60 vuotta. Valinta alemmasta eläke iästä on pitänyt tehdä mennessä. Eläkeikä Valtion eläkejärjestelmässä vuoden 2005 alusta lähtien vanhuuseläkkeelle on voinut siirtyä joko henkilökohtaisessa eläkeiässä, ammatillisessa eläkeiässä, eroamisiässä tai joustavasti ikävuosien välillä. Jos eläkkeelle jää ennen henkilökohtaista eläkeikää, eläke pienenee. Eläketapahtuma Eläketapahtuma vaihtelee eläkelajeittain seuraavasti: Vanhuuseläkkeessä eläketapahtuma on eläkkeelle siirtymistä edeltävän kuukauden viimeinen päivä. Varhennetussa vanhuuseläkkeessä eläketapahtuma on palvelussuhteen viimeinen päivä. Työkyyttömyyseläkkeessä eläketapahtuma on päivä, josta työkyvyttömyys todetaan alkaneeksi. Osatyökyvyttömyyseläkkeessä eläketapahtuma on osa-aikatyöhön siirtymistä välittömästi edeltävä kokoaikatyön viimeinen päivä. Yksilöllisessä varhaiseläkkeessä eläketapahtuma on päivä, jona kaikki yksilöllisen varhaiseläkkeen saamisen edellytykset täyttyvät. Osa-aikaeläkkeessä eläketapahtuma on kokoaikaisen palvelussuhteen viimeinen päivä. Perhe-eläkkeen eläketapahtumapäivä on edunjättäjän kuolinpäivä. Eroamisikä Vuonna 2005 ja sen jälkeen yleinen eroamisikä on 68 vuotta. Asetuksella on säädetty, että poliisissa, puolustusvoimissa ja rajavartiolaitoksessa on alempia eroamisikiä. Henkilökohtainen eläkeikä vuotta, joka perustuu siihen, paljonko on eläkkeeseen oikeuttavaa valtion eläkelain piiriin kuuluvaa aikaa vuoden 1994 loppuun mennessä: eläkeaika eläkeikä tavoitetaso 30 v 63 v 66 % 25 v 63 v 4 kk 65 % 20 v 63 v 8 kk 64 % 15 v 64 v 63 % 10 v 64 v 4 kk 62 % 5 v 64 v 8 kk 61 % alle 5 v 65 v 60 % Huom! Niillä, jotka ovat olleet valtion eläkelain piirissä ennen , on yleisen eläkeiän lisäksi myös henkilökohtainen eläkeikä. Niillä, jotka ensimmäisen kerran ovat tulevat valtion palvelukseen vuonna 2005 tai sen jälkeen, ei ole henkilökohtaista eläkeikää. Lisäeläkeosuus Vanhoilla edunsaajilla on saakka karttunut 2 prosentin peruseläkkeen lisäksi lisäeläkeosuutta 0,2 % vuodessa. Lisäeläkeosuus lisätään eläkkeeseen rajatun yhteensovituksen jälkeen. Se on korkeintaan 6 % eläkepalkasta. Lykkäyskorotus Eläkettä ei enää kartu 68 vuoden iän täyttämisen jälkeen. Jos ei tuolloin vielä halua jäädä eläkkeelle, korotetaan eläkettä lykkäyskorotuksella. Lykkäyskorotus on 0,4 % jokaista lykättyä kuukautta kohden. Muuntaminen Kun eläkkeelle jäädään ennen henkilökohtaista eläkeikää, muunnetaan ennen vuotta 1995 karttuneen eläkkeen osan karttumaprosentti 2,0 noin 1,8 prosentiksi vuodessa. Käytännössä ennen vuotta 1995 karttunut perusturvan mukainen eläke jaetaan luvulla 1,106. Muutoksenhaku Eläkepäätöksestä voi valittaa ja hakea muutosta. Muutoksenhakuohje on eläkepäätöksen liitteenä. Valitus osoitetaan työeläkeasioiden muutoksenhakulautakuntaan. Muutoksenhakulautakunnan päätöksestä voi valittaa Vakuutusoikeuteen. Kaikki valitukset toimitetaan ensin Kevaan. Palkkakerroin Kerroin, jolla työansiot ja laissa mainitut euromäärät tarkistetaan eläkkeelle jäämisvuoden tasoon. Palkkakertoimessa ansioiden muutoksen

31 29 paino on 80 prosenttia ja hintojen 20 prosenttia. Palkkakerrointa käytetään vuodesta 2005 lähtien työaikaisten ansioiden, yrittäjä tulojen ja työ eläkkeissä säädettyjen rajamäärien sekä vapaakirjojen tarkistamiseen Tuleva aika Vuoden 2006 alusta alkaen tulevalla ajalla tarkoitetaan aikaa eläketapahtumavuoden alusta 63 vuoden ikään tai tätä alempaan ammatilliseen erityiseläkeikään tai eroamisikään. Työeläkeindeksi Eläkkeet tarkistetaan vuosittain tammikuun alussa työeläkeindeksillä, jonka vahvistaa sosiaali- ja terveysministeriö. Hintojen muutoksen paino on 80 prosenttia ja palkkojen 20 prosenttia. Uusi edunsaaja/työntekijä Henkilö, joka on tullut valtion palvelukseen jälkeen tai henkilö, jolla on ollut valtion palvelusta ennen vuotta 1993, mutta ei ole ollut valtion palveluksessa vuodenvaihteessa Uusi työntekijä on myös henkilö, jonka palvelus ei jatku yhdenjaksoisena eläketapahtumaan saakka. Valtion palvelusrekisteri (PSR) Valtion palvelusrekisteriin (PSR) rekisteröidään vuosittain tiedot kaikista valtion eläkelain (VaEL) piiriin kuuluvista palveluksista. Tietojen ilmoittamisesta huolehtivat VaEL:n piiriin kuuluvat työnantajat. Keva hoitaa valtion palvelusrekisteriä vuoden 2013 alusta lukien. Tiedot muista kuin valtion palveluksista löytyvät ne vakuuttaneista työeläkelaitoksista. Vanha edunsaaja/työntekijä Henkilö, joka on tullut valtion palvelukseen ennen ja työskentelee yhdenjaksoisesti valtiolla henkilökohtaisen eläkeiän täyttymiseen saakka. Yhdenjaksoisuusvaatimus Yhdenjaksoisuusvaatimuksella on merkitystä sen kannalta, säilyttääkö henkilö vanhan työntekijän asemansa. Vanhaa yhdenjaksoisuussäännöstä sovelletaan palvelukseen ennen vuotta Jotta henkilö voitaisiin katsoa vanhaksi työntekijäksi, edellytetään että hänellä on ollut yhdenjaksoinen valtion palvelus. Uutta yhdenjaksoisuusvaatimusta sovelletaan palvelukseen alkaen. Palveluksen katsotaan jatkuvan lähtien yhden jaksoisesti, jos palveluksesta saatu työ ansio kunakin vuonna on yhteensä vähintään euroa (vuoden 2013 tasossa). Jos työansio jää jonakin vuonna alle euron, henkilön tulee osoittaa, että palvelus on ollut katkeamatta voimassa vapaakirja Kaikista vuoden 2004 loppuun mennessä olleista valtion palveluksista lasketaan eläke ennen vuotta 2005 voimassa olleiden säännösten mukaisesti ja muodostetaan vapaakirja. Vuodenvaihteessa jatkuvat palvelukset päätetään teknisesti

32 Yhteystiedot Keva vaihde Käyntiosoite Postiosoite Unioninkatu 43, Helsinki PL 425, HELSINKI Eläkeneuvonta puh Eläkkeiden maksaminen puh Internet Omat eläketietosi -palvelu Graafinen suunnittelu: Jaana Viitakangas Kannen kuva: Maskot/Kuvatoimisto Gorilla

33 Keva PL Helsinki KEVA 9401/13

Omat eläketietosi - Kevan info 2012

Omat eläketietosi - Kevan info 2012 Omat eläketietosi - Kevan info 2012 1 Ohjelma 18.00 Tilaisuuden avaus Kevan esittely ja ajankohtaiset palvelut Työeläkeote Omat eläketietosi palvelu Joustavasti eläkkeelle Vanhuuseläke, varhennettu vanhuuseläke

Lisätiedot

Eläkeinfo. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri 7.6.2016 Liisi Gråstén-Weckström www.keva.fi

Eläkeinfo. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri 7.6.2016 Liisi Gråstén-Weckström www.keva.fi Eläkeinfo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri 7.6.2016 Liisi Gråstén-Weckström www.keva.fi Kevan verkkopalvelut henkilöasiakkaille Omat eläketietosi palvelu tällä hetkellä: Kevan laskurit ovat auenneet

Lisätiedot

ja rajavartiolaitoksen henkilöstön työeläke

ja rajavartiolaitoksen henkilöstön työeläke Puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen henkilöstön työeläke 1 Sisällys 3 Puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen henkilöstön eläketurva 3 Eläkesanastoa 4 Milloin oikeus eläkkeeseen? 4 Eläkeoikeus palvelusvuosien

Lisätiedot

Eläkeasiat muutostilanteessa. jorma.rautakoski@keva.fi

Eläkeasiat muutostilanteessa. jorma.rautakoski@keva.fi Eläkeasiat muutostilanteessa jorma.rautakoski@keva.fi Henkilöstön siirtyminen Muutoksella ei ole vaikutusta siirtyvän henkilöstön eläketurvaan, jos toimintoa hoitavat henkilöt siirretään kunnasta välittömästi

Lisätiedot

Julkisten alojen eläkelain voimaanpanolaki

Julkisten alojen eläkelain voimaanpanolaki Julkisten alojen eläkelain voimaanpanolaki Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 Voimaantulo Julkisten alojen eläkelaki ( / ) tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2017. Lakia sovelletaan eläkkeisiin,

Lisätiedot

Yksityisen sektorin työeläkeuudistus: keskeiset muutokset ja arviointia niiden vaikutuksista 2.2.2006

Yksityisen sektorin työeläkeuudistus: keskeiset muutokset ja arviointia niiden vaikutuksista 2.2.2006 Yksityisen sektorin työeläkeuudistus: keskeiset muutokset ja arviointia niiden vaikutuksista 2.2.2006 2 Työeläkeuudistuksen tavoitteet myöhentää keskimääräistä eläkkeelle siirtymisikää 2-3 vuodella sopeuttaa

Lisätiedot

Työn kaari kuntoon. Palvelut työntekijälle työkyvyn heiketessä

Työn kaari kuntoon. Palvelut työntekijälle työkyvyn heiketessä Työn kaari kuntoon Palvelut työntekijälle työkyvyn heiketessä 2 Keva tukee työssä jatkamista työkyvyn heikentyessä Jos sinulla on sairaus, jonka vuoksi työkykysi on uhattuna, Kevan tukema ammatillinen

Lisätiedot

Uudistuvat eläkemuodot ja varhaiseläkemenoperusteinen maksu

Uudistuvat eläkemuodot ja varhaiseläkemenoperusteinen maksu Uudistuvat eläkemuodot ja varhaiseläkemenoperusteinen maksu Yliopistosairaanhoitopiirien sihteeripäivät Finlandiatalo 27.5.2016 Liisi Gråstén-Weckström www.keva.fi 25.5.2016 2 Kevan neuvontapalvelut henkilöasiakkaille

Lisätiedot

VaEL valtion eläketurva. Eläkkeelle joustavasti

VaEL valtion eläketurva. Eläkkeelle joustavasti 1 VaEL valtion eläketurva Eläkkeelle joustavasti Opetusministeriö 29.5.2007 Riina Koskela 2 Valtion eläketurva - VaEL Eläkeikä Eläkkeen laskenta Eläkevaihtoehtoja Vertailuja /3 Asiakaspalvelu 3 Puh. (09)

Lisätiedot

HE 178/2008 vp. se saatettaisiin vastaamaan työntekijän eläkelakia

HE 178/2008 vp. se saatettaisiin vastaamaan työntekijän eläkelakia Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi valtion eläkelain sekä valtion eläkelain voimaanpanosta annetun lain 9 ja 14 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi valtion eläkelakia ja valtion

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2004 Julkaistu Helsingissä 30 päivänä heinäkuuta 2004 N:o 679 682. Laki. N:o 679. valtion eläkelain muuttamisesta

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2004 Julkaistu Helsingissä 30 päivänä heinäkuuta 2004 N:o 679 682. Laki. N:o 679. valtion eläkelain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2004 Julkaistu Helsingissä 30 päivänä heinäkuuta 2004 N:o 679 682 SISÄLLYS N:o Sivu 679 Laki valtion eläkelain muuttamisesta... 1891 680 Laki valtion perhe-eläkelain muuttamisesta...

Lisätiedot

VTS 172 KOEKYSYMYKSET JA MALLIVASTAUKSET TYÖELÄKEVAKUUTUS

VTS 172 KOEKYSYMYKSET JA MALLIVASTAUKSET TYÖELÄKEVAKUUTUS VTS 172 KOEKYSYMYKSET JA MALLIVASTAUKSET TYÖELÄKEVAKUUTUS Kysymys 1: Lailasta on alkanut pitkän työuran jälkeen tuntua siltä, että voisi hiljalleen keventää työtaakkaansa. Lailan vakiintunut kokoaikatyön

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 296/2015 Laki. merimieseläkelain muuttamisesta

SÄÄDÖSKOKOELMA. 296/2015 Laki. merimieseläkelain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 25 päivänä maaliskuuta 2015 296/2015 Laki merimieseläkelain muuttamisesta Annettu Helsingissä 20 päivänä maaliskuuta 2015 Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan

Lisätiedot

Omat eläketietosi - Kevan info 2013

Omat eläketietosi - Kevan info 2013 Omat eläketietosi - Kevan info 2013 2013 1 Ohjelma 18.00 Tilaisuuden avaus Julkisen alan työeläkeote Omat eläketietosi -palvelu Eläkeikä Vanhuuseläke, varhennettu vanhuuseläke ja osaaikaeläke Eläkkeen

Lisätiedot

Tervetuloa infotilaisuuteen vuoden 2017 eläkeuudistuksesta

Tervetuloa infotilaisuuteen vuoden 2017 eläkeuudistuksesta Tervetuloa infotilaisuuteen vuoden 2017 eläkeuudistuksesta Eläkeuudistuksen tavoitteet pidentää työuria ja myöhentää eläkkeelle siirtymistä työskentely tavoite-eläkeikään asti kannattaa turvata riittävät

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi eläkeoikeuden siirtämisestä Suomen työeläkejärjestelmän ja Euroopan yhteisöjen eläkejärjestelmän välillä annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

Työeläketurva. VR-Yhtymä Oy 4.11.2010. Marjukka Matikainen Eläkepalvelut

Työeläketurva. VR-Yhtymä Oy 4.11.2010. Marjukka Matikainen Eläkepalvelut Työeläketurva VR-Yhtymä Oy 4.11.2010 Marjukka Matikainen Eläkepalvelut Työeläke muodostuu monesta palasta Eläketurva 2 Eläkkeen pohjana työansio Eläke kertyy vuosiansiosta ikää vastaavalla karttumisprosentilla

Lisätiedot

Eläkeuudistus 2017. 19.5.2016 Tehy PPSHP ja Tehy OuKa. Päivi Lilleberg paivi.lilleberg@keva.fi

Eläkeuudistus 2017. 19.5.2016 Tehy PPSHP ja Tehy OuKa. Päivi Lilleberg paivi.lilleberg@keva.fi Eläkeuudistus 2017 19.5.2016 Tehy PPSHP ja Tehy OuKa Päivi Lilleberg paivi.lilleberg@keva.fi Keva työeläkekentässä Sijoitusten arvo, mrd euroa 2015 Maksutulo, mrd euroa 2015 50 45 40 35 30 25 20 15 10

Lisätiedot

TYÖELÄKEUUDISTUS 2017

TYÖELÄKEUUDISTUS 2017 TYÖELÄKEUUDISTUS 2017 MIKSI UUDISTUS? Suomalaiset elävät keskimäärin entistä pidempään ja elinajan ennustetaan kasvavan edelleen. Työmarkkinajärjestöt ovat sitoutuneet neuvottelemaan ratkaisun, joka nostaa

Lisätiedot

Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera

Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera Yksityisen sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset ry 17.5.2014 Infotilaisuus Malle Vänninen Yleistä eläkejärjestelmästä Lähde:Eläketurvakeskus Eläkkeen karttuminen

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi merimieseläkelain muuttamisesta sekä eläkelainsäädännön tarkistamiseksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan vuoden 2005 alusta voimaan tulevan

Lisätiedot

Julkisen sektorin erityispiirteitä eläkeuudistuksessa. Anna-Stina Toivonen, Eläketurvakeskus

Julkisen sektorin erityispiirteitä eläkeuudistuksessa. Anna-Stina Toivonen, Eläketurvakeskus Julkisen sektorin erityispiirteitä eläkeuudistuksessa Anna-Stina Toivonen, Eläketurvakeskus Julkisten alojen eläkelaki voimaan 1.1.2017 Julkisten alojen eläkelaki, JuEL, korvaa 1.1.2017 alkaen kunnallisen

Lisätiedot

Laki. kansaneläkelain muuttamisesta

Laki. kansaneläkelain muuttamisesta Laki kansaneläkelain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan kansaneläkelain (568/2007) 105, ja muutetaan 6, 10 ja 11, 12 :n 1 momentti, 15 :n 4 momentti, 22 :n 3 ja 4 momentti, 23, 33 :n

Lisätiedot

Julkisen sektorin erityiskysymykset eläkeuudistuksessa. Päivi Lilleberg

Julkisen sektorin erityiskysymykset eläkeuudistuksessa. Päivi Lilleberg Julkisen sektorin erityiskysymykset eläkeuudistuksessa Päivi Lilleberg Keva.fi eläkeasiat sujuvasti verkossa Tietoa eläkkeistä, Kevasta ja Kevan palveluista tietosivut, ohjeet ja tukimateriaalit uutiset,

Lisätiedot

Eläkeinfo 20.10.2010

Eläkeinfo 20.10.2010 Eläkeinfo 20.10.2010 Henkilöstö- ja lakiasiat / Marjatta Virtanen 20.10.2010 1 Työeläkeote Yksityinen sektori lähettää otteen vuosittain huhtimarraskuun aikana www.työeläke.fi www.etk.fi 010 751 4225 Sisältää

Lisätiedot

Lukijalle. Keva. www.keva.fi. Omat eläketietosi -palvelu www.elaketietosi.fi

Lukijalle. Keva. www.keva.fi. Omat eläketietosi -palvelu www.elaketietosi.fi Kunnallinen eläkeopas 2016 3 Keva www.keva.fi Omat eläketietosi -palvelu www.elaketietosi.fi Postiosoite PL 425, 00101 Helsinki Käyntiosoite Unioninkatu 43, 00100 Helsinki Vaihde p. 020 614 21 Eläkeneuvonta

Lisätiedot

Julkisten alojen eläkelaki

Julkisten alojen eläkelaki Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: Julkisten alojen eläkelaki 1 luku Lain tarkoitus ja soveltamisala 1 Lain tarkoitus Tässä laissa säädetään työansioiden perusteella määräytyvästä Kevan jäsenyhteisön,

Lisätiedot

Valtion eläkemaksun laskuperusteet 2010

Valtion eläkemaksun laskuperusteet 2010 VALTIOKONTTORI PÄÄTÖS Dnro 3/30/2010 Valtion eläkemaksun laskuperusteet 2010 Valtiokonttori on 15.1.2010 hyväksynyt nämä laskuperusteet noudatettavaksi laskettaessa valtion eläkelaissa tarkoitettuja työnantajan

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 126/2010 vp. Hallituksen esitys yksityisten alojen työeläkelainsäädännön. Valiokuntakäsittely. Asia.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 126/2010 vp. Hallituksen esitys yksityisten alojen työeläkelainsäädännön. Valiokuntakäsittely. Asia. EDUSKUNNAN VASTAUS 126/2010 vp Hallituksen esitys yksityisten alojen työeläkelainsäädännön muuttamiseksi sekä laiksi kansaneläkelain 11 ja 55 :n muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

OP-ELÄKESÄÄTIÖ 1 (31)

OP-ELÄKESÄÄTIÖ 1 (31) OP-ELÄKESÄÄTIÖ 1 (31) OP- ELÄKESÄÄTIÖN SÄÄNNÖT ELÄKESÄÄTIÖN NIMI JA KOTIPAIKKA Finanssivalvonta on 25.5.2010 vahvistanut säännöt sovellettaviksi 1.1.2011 alkaen. Finanssivalvonta on 20.1.2012 vahvistanut

Lisätiedot

Ryhmähenkivakuutusta vastaava etu. Valtiokonttorin korvaama ryhmähenkivakuutusta vastaava etu valtion palveluksessa olleen henkilön omaisille

Ryhmähenkivakuutusta vastaava etu. Valtiokonttorin korvaama ryhmähenkivakuutusta vastaava etu valtion palveluksessa olleen henkilön omaisille Ryhmähenkivakuutusta vastaava etu Valtiokonttorin korvaama ryhmähenkivakuutusta vastaava etu valtion palveluksessa olleen henkilön omaisille RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVA ETU Sopimus Valtion palveluksessa

Lisätiedot

Kunta-alan vanhuuseläkkeen määräytyminen

Kunta-alan vanhuuseläkkeen määräytyminen Kunta-alan vanhuuseläkkeen määräytyminen 31.10.2014 Hannele Kantanen Keva Lisätietoja: www.keva.fi Kevan eläkeneuvonta, puh. 020 614 2837 Suomen eläkejärjestelmä Perusturva Ansioturva Täydentävä turva

Lisätiedot

Kevan eläketietoisku 2014

Kevan eläketietoisku 2014 Kevan eläketietoisku 2014 Ohjelma Tilaisuuden avaus Omat eläketietosi palvelu Eläkeikä Vanhuuseläke, varhennettu vanhuuseläke ja osa-aikaeläke Eläkkeen määrään vaikuttavat seikat Eläkkeen hakeminen Työkyky

Lisätiedot

Lastenhoidon tuen internetlaskurin ohjeet:

Lastenhoidon tuen internetlaskurin ohjeet: Lastenhoidon tuen internetlaskurin ohjeet: Yleisohje Laskennalla voit laskea arvion kotihoidon tuen ja yksityisen hoidon tuen määristä. Jos asut Ahvenanmaalla, tarkista lastenhoidon tuen määrä omasta asuinkunnastasi,

Lisätiedot

Kunnallinen eläkeopas 2012

Kunnallinen eläkeopas 2012 Kunnallinen eläkeopas 2012 Keva Postiosoite PL 425, 00101 Helsinki Käyntiosoite Unioninkatu 43 Puhelin Vaihde 020 614 21 Sähköposti etunimi.sukunimi@keva.fi Kotisivu www.keva.fi Virka-aika 8.00 16.00 Eläkeneuvonta

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2010 Julkaistu Helsingissä 4 päivänä marraskuuta 2010 N:o 909 918. Laki. N:o 909. työntekijän eläkelain muuttamisesta

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2010 Julkaistu Helsingissä 4 päivänä marraskuuta 2010 N:o 909 918. Laki. N:o 909. työntekijän eläkelain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2010 Julkaistu Helsingissä 4 päivänä marraskuuta 2010 N:o 909 918 SISÄLLYS N:o Sivu 909 työntekijän eläkelain muuttamisesta... 2929 910 työntekijän eläkelain voimaanpanolain 10 :n

Lisätiedot

Palvelussuhteet ja henkilöt Valtion eläketurva Tilastovuosi 2001

Palvelussuhteet ja henkilöt Valtion eläketurva Tilastovuosi 2001 Palvelussuhteet ja henkilöt Valtion eläketurva Tilastovuosi 2001 Valtiokonttori Aktuaaritoimi Helsinki 2003 ISSN 1457-6953 1 Gummerus Kirjapaino Oy Saarijärvi 2003 2 Sisällysluettelo 14.4.2003 JOHDANTO...7

Lisätiedot

Laki. merimieseläkelain muuttamisesta

Laki. merimieseläkelain muuttamisesta Laki merimieseläkelain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan merimieseläkelain (1290/2006) 12, 22 24, 64, 74, 76 ja 77, 86 :n 3 momentti, 120 :n 10 kohta sekä 160 :n 2 momentti, sellaisina

Lisätiedot

aikuiskoulutustuesta annetun lain muuttamisesta

aikuiskoulutustuesta annetun lain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 204/2009 vp Hallituksen esitys laiksi aikuiskoulutustuesta annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi aikuiskoulutustuesta annetun lain muuttamisesta

Lisätiedot

Kevan eläketietoisku 2014 JHL 20.2.2014

Kevan eläketietoisku 2014 JHL 20.2.2014 Kevan eläketietoisku 2014 JHL 20.2.2014 Anni Aaltonen-Mäkelä 21.2.2014 1 23.10.2013 2 Kevan palvelut henkilöasiakkaille Omat eläketietosi palvelu tällä hetkellä vanhuuseläkelaskuri osa-aikaeläkelaskuri

Lisätiedot

Laki. Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen ikääntyvien työntekijöiden aseman parantamista koskevaksi lainsäädännöksi

Laki. Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen ikääntyvien työntekijöiden aseman parantamista koskevaksi lainsäädännöksi EV 26/1998 vp - HE 13/1998 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen ikääntyvien työntekijöiden aseman parantamista koskevaksi lainsäädännöksi Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o 13/1998

Lisätiedot

Rintamalisät 22.04.2016

Rintamalisät 22.04.2016 Rintamalisät 22.04.2016 Sisällysluettelo 1 Etuusohje... 1 1.1 Myöntämisedellytykset... 1 1.1.1 Määrä ja maksaminen... 1 1.1.2 Hakeminen ja alkamisajankohta... 1 1.2 Ylimääräinen rintamalisä... 2 1.2.1

Lisätiedot

Työeläketurva. Eläkepalvelut 2014

Työeläketurva. Eläkepalvelut 2014 Työeläketurva Eläkepalvelut 2014 Kokonaiseläketurva 1. Työeläke perustuu työansioihin ei ylärajaa Eläkevakuutusyhtiöt, eläkesäätiöt ja eläkekassat Maatalousyrittäjät, MELA Merimieseläkekassa Keva: julkiset

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 169. SUORITUSTILAISUUS TYÖELÄKEVAKUUTUS 13.1.2015 Arvostelu: Kaikki kymmenen tehtävää arvostellaan pistemäärällä 0-4. Lyhyet olennaiseen

Lisätiedot

Julkisen sektorin eläketurvan erityispiirteitä

Julkisen sektorin eläketurvan erityispiirteitä Julkisen sektorin eläketurvan erityispiirteitä Birgitta Moisala 2018 1 Keva.fi eläkeasiat sujuvasti verkossa Tietoa eläkkeistä, Kevasta ja Kevan palveluista tietosivut, ohjeet ja tukimateriaalit uutiset,

Lisätiedot

Valtion palveluksessa olleen henkilön omaisille. Ryhmähenkivakuutusta vastaava etu

Valtion palveluksessa olleen henkilön omaisille. Ryhmähenkivakuutusta vastaava etu Valtion palveluksessa olleen henkilön omaisille Ryhmähenkivakuutusta vastaava etu RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVA ETU Sopimus Valtion palveluksessa olleen henkilön (edunjättäjän) kuoltua hänen omaisilleen

Lisätiedot

Vanhempainpäivärahan määrän laskurin ohje

Vanhempainpäivärahan määrän laskurin ohje Vanhempainpäivärahan määrän laskurin ohje Vanhempainpäivärahan yleisistä perusteista saat tarkempaa tietoa Lapsiperheet-sivuilta sekä Kelan toimistoista. Päivärahan määrä lasketaan pääsääntöisesti henkilön

Lisätiedot

Koulutusrahaston ajankohtaisia asioita

Koulutusrahaston ajankohtaisia asioita Koulutusrahaston ajankohtaisia asioita Aikuiskoulutustuki ja ammattitutkintostipendi Veli-Pekka Ruotsila Nivala 28.8.2012 1 Koulutusrahasto lyhyesti Työmarkkinajärjestöjen hallinnoima rahasto Tukee omaehtoista

Lisätiedot

Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen henkilöstön eläketurva 1.2.2016 alkaen

Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen henkilöstön eläketurva 1.2.2016 alkaen Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen henkilöstön eläketurva 1.2.2016 alkaen Keva 2015 Kannen kuva: Paavo Hamunen Sisällys 4 Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen henkilöstön eläketurva 1.2.2016 alkaen

Lisätiedot

Vuorotteluvapaan, lomautuksen ja irtisanomisen vaikutus eläkkeeseen

Vuorotteluvapaan, lomautuksen ja irtisanomisen vaikutus eläkkeeseen Vuorotteluvapaan, lomautuksen ja irtisanomisen vaikutus eläkkeeseen JHL Kaakkois-Suomen aluetoimisto Ritva Miettinen 1 Vuorotteluvapaan vaikutus eläkkeeseen Jos suunnittelet vuorotteluvapaan pitämistä,

Lisätiedot

HE 131/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 131/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 131/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi sairausvakuutuslain 23 ja 30 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sairausvakuutuslain isyysrahaa koskevia

Lisätiedot

antaja on nimennyt alle 18-vuotiaan lapsen sijoitettavaksi. Filippiinit, Etiopia ja Venäjä

antaja on nimennyt alle 18-vuotiaan lapsen sijoitettavaksi. Filippiinit, Etiopia ja Venäjä Kelan etuudet numeroina 2013 Äitiysavustus Oikeus: Suomessa asuva odottava äiti, jonka raskaus on kestänyt vähintään 154 päivää ja joka on käynyt neuvolassa tai lääkärissä terveystarkastuksessa ennen 4.

Lisätiedot

Ammatillisen kuntoutuksen keinot käyttöön

Ammatillisen kuntoutuksen keinot käyttöön Tänään työssä hyvän huomisen puolesta Ammatillisen kuntoutuksen keinot käyttöön Yl Tapio Ropponen, Keva ja Yl Anne Lamminpää, Valtiokonttori Tavoitetila Työssä voidaan hyvin Osatyökykyiset työ- ja toimintakykynsä

Lisätiedot

Eläkkeelle jäämiseen vaikuttavat valinnat. Barbro Lillqvist Marina Sirola Anna-Stina Toivonen 2019

Eläkkeelle jäämiseen vaikuttavat valinnat. Barbro Lillqvist Marina Sirola Anna-Stina Toivonen 2019 Eläkkeelle jäämiseen vaikuttavat valinnat Barbro Lillqvist Marina Sirola Anna-Stina Toivonen 2019 Työeläkkeen karttuminen Eläkettä karttuu 17/18 68/69/70 ikävuosien välillä Eläkettä karttuu 1,5 %/v työansioista

Lisätiedot

Ammatillinen kuntoutus työelämään paluun ja työssä jatkamisen tukena

Ammatillinen kuntoutus työelämään paluun ja työssä jatkamisen tukena Ammatillinen kuntoutus työelämään paluun ja työssä jatkamisen tukena Epilepsiapotilaan ohjauksen kehittäminen koulutustilaisuus 19.9.2014, TYKS Sanna Filatoff-Rajaniemi Kuntoutusasiantuntija Keva Keva

Lisätiedot

ELÄKETURVA NYT JA VUONNA Haaga-Helia Mika Mononen

ELÄKETURVA NYT JA VUONNA Haaga-Helia Mika Mononen ELÄKETURVA NYT JA VUONNA 2017 Haaga-Helia Mika Mononen 7.9.2016 TEHTÄVÄMME: ELÄKETURVA Työeläke on tärkeä osa suomalaista sosiaaliturvaa ja työn tuottamaa hyvinvointia. Huolehdimme, että asiakasyritystemme

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI OHJE 1 (5) HENKILÖSTÖKESKUS Henkilöstöpolitiikka Leena Mattheiszen 14.2.2013

HELSINGIN KAUPUNKI OHJE 1 (5) HENKILÖSTÖKESKUS Henkilöstöpolitiikka Leena Mattheiszen 14.2.2013 HELSINGIN KAUPUNKI OHJE 1 (5) Jakelussa mainituille ELÄKKEELLE SIIRTYMINEN JA ELÄKKEELLÄ OLEVAN PALKKAAMINEN 1 Vanhuuseläkkeelle siirtyminen Tämä ohje korvaa henkilöstökeskuksen 7.1.2010 antaman ohjeen

Lisätiedot

Lakisääteisen TyEL-eläkevakuutuksen hakemus

Lakisääteisen TyEL-eläkevakuutuksen hakemus Lakisäätsen TyEL-eläkevakuutuksen hakemus Työnantaja Vakuutusnumero 56- Työnantajan nimi Tämä hakemus koskee 1.1.2007 voimaan tulleen työntekijän eläkelain mukaista lain vähimmäisehdot täyttävää eläkevakuutusta.

Lisätiedot

Sopeutumisraha SOPEUTUMISRAHA 1 (5) 21.4.2015. Sopeutumisraha koskee vuonna 2011 ensimmäistä kertaa edustajantoimeen valittuja.

Sopeutumisraha SOPEUTUMISRAHA 1 (5) 21.4.2015. Sopeutumisraha koskee vuonna 2011 ensimmäistä kertaa edustajantoimeen valittuja. SOPEUTUMISRAHA 1 (5) Sopeutumisraha Sopeutumisraha koskee vuonna 2011 ensimmäistä kertaa edustajantoimeen valittuja. Jos kansanedustaja ei ole edustajantoimen päättyessä saavuttanut eläkeikää, hänellä

Lisätiedot

Laki. Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laiksi vuorotteluvapaakokeilusta muuttamisesta. sekä laeiksi eräiden tähän liittyvien

Laki. Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laiksi vuorotteluvapaakokeilusta muuttamisesta. sekä laeiksi eräiden tähän liittyvien EV 132/1995 vp - HE 136/1995 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laiksi vuorotteluvapaakokeilusta sekä laeiksi eräiden tähän liittyvien lakien muuttamisesta Eduskunnalle on annettu hallituksen

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 23 päivänä joulukuuta 2013. 1049/2013 Laki. työttömyysturvalain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 23 päivänä joulukuuta 2013. 1049/2013 Laki. työttömyysturvalain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 23 päivänä joulukuuta 2013 1049/2013 Laki työttömyysturvalain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta Annettu Helsingissä 20 päivänä joulukuuta 2013 Eduskunnan

Lisätiedot

ETK:N REKISTERITIETOJEN KUVAUS TUTKIMUSKÄYTTÖÖN

ETK:N REKISTERITIETOJEN KUVAUS TUTKIMUSKÄYTTÖÖN 1 ETK:N REKISTERITIETOJEN TUTKIMUSKÄYTTÖÖN 1 Yleistä ETK:n rekistereistä Eläketurvakeskus (ETK) ylläpitää eläke- ja ansaintarekisteriä yhdessä Arek Oy:n ja eläkevakuuttajien kanssa. Työeläkejärjestelmän

Lisätiedot

Töihin ja työnhakuun ulkomaille

Töihin ja työnhakuun ulkomaille Töihin ja työnhakuun ulkomaille Leena Ikonen 31.8.2010 Sisältö Yleiset edellytykset Töihin ulkomaille Hakemuksesta Suomeen sosiaaliturvaan kuuluminen edellytykset Hakemuksetta Suomen sosiaaliturvaan kuluminen

Lisätiedot

VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA

VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA 1 Edun sisältö 2 Edunjättäjä Valtion palveluksessa olleen henkilön kuoltua maksetaan ryhmähenkivakuutusta vastaavaa etua tämän sopimuksen

Lisätiedot

HE 195/2006 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia, siten, että se määritetään työeläkelakien

HE 195/2006 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia, siten, että se määritetään työeläkelakien Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi työttömyysturvalain, aikuiskoulutustuesta annetun lain ja vuorotteluvapaalain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

Kelan etuudet aikuisopiskelijalle. Nina Similä 28.8.2012

Kelan etuudet aikuisopiskelijalle. Nina Similä 28.8.2012 Kelan etuudet aikuisopiskelijalle Nina Similä 28.8.2012 Opintotuki Aikuisopiskelija voi hakea Kelasta opintotukea, jos hänen opintojaan ei tueta muun lain perusteella. Ensin kannattaa selvittää oikeudet

Lisätiedot

Laki. opintotukilain muuttamisesta

Laki. opintotukilain muuttamisesta Laki opintotukilain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan opintotukilain (65/1994) 1 :n 4 momentti, 3 :n 4 kohta, 4 :n 2 momentin 2 kohta ja 3 momentin 1 kohta, 5 b, 6 :n 1 momentin 3

Lisätiedot

SUOMEN ELÄKEJÄRJESTELMÄ 2015

SUOMEN ELÄKEJÄRJESTELMÄ 2015 SUOMEN ELÄKEJÄRJESTELMÄ 2015 Suomessa on kaksi toisiaan täydentävää lakisääteistä eläkejärjestelmää: Kansaneläkejärjestelmä Työeläkejärjestelmä. Lisäksi työnantaja tai henkilö itse voi parantaa eläketurvaa

Lisätiedot

Eläkkeelle jäämiseen vaikuttavat valinnat. Barbro Lillqvist Marina Sirola Anna-Stina Toivonen 2019

Eläkkeelle jäämiseen vaikuttavat valinnat. Barbro Lillqvist Marina Sirola Anna-Stina Toivonen 2019 Eläkkeelle jäämiseen vaikuttavat valinnat Barbro Lillqvist Marina Sirola Anna-Stina Toivonen 2019 Eläkkeensaajan eläketurva (lisämateriaalia) 2 Työeläkkeen karttuminen Eläkettä karttuu 17/18 68/69/70 ikävuosien

Lisätiedot

VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA,

VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA, VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA, 19.3.2018 1 Edun sisältö 2 Edunjättäjä Valtion palveluksessa olleen henkilön kuoltua maksetaan ryhmähenkivakuutusta vastaavaa etua tämän

Lisätiedot

Sairauspäivärahan määrän laskennan ohje

Sairauspäivärahan määrän laskennan ohje Sairauspäivärahan määrän laskennan ohje Sairauspäivärahan yleisistä perusteista saat tarkempaa tietoa Kun sairastat -sivuilta sekä Kelan toimistoista. Päivärahan määrä lasketaan pääsääntöisesti henkilön

Lisätiedot

www.koulutusrahasto.fi Ammattitutkintostipendi

www.koulutusrahasto.fi Ammattitutkintostipendi www.koulutusrahasto.fi Ammattitutkintostipendi l näyttötutkinnon suorittaneelle Ammattitutkintostipendi lyhyesti l ammatillisen näyttötutkinnon (ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto)

Lisätiedot

Työttömyys. Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi

Työttömyys. Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi Työttömyys Työttömyysajan tuet Lyhyesti ja selkeästi Sisällys Työttömyysajan tuet 1 Kelan tuet työttömälle 2 Kun jäät työttömäksi 2 Työttömyyspäiväraha 2 Työmarkkinatuki 3 Työtulot ja työttömyysetuus sovitetaan

Lisätiedot

HE 128/2005 vp. oli 4,85 prosenttia, kun työttömyysvakuutusmaksua

HE 128/2005 vp. oli 4,85 prosenttia, kun työttömyysvakuutusmaksua HE 128/2005 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työntekijäin eläkemaksun ja palkansaajan työttömyysvakuutusmaksun huomioon ottamisesta eräissä päivärahoissa Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki

Lisätiedot

SOSIAALI- JATERVEYSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitusneuvos 26.11.2015 Mika Mänttäri

SOSIAALI- JATERVEYSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitusneuvos 26.11.2015 Mika Mänttäri SOSIAALI- JATERVEYSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitusneuvos 26.11.2015 Mika Mänttäri VALTIONEUVOSTON ASETUS TYÖTAPATURMA- JA AMMATTITAUTILAIN MU- KAISEN VUOSITYÖANSION MÄÄRITTÄMISESTÄ 1. Yleistä 1.1 Asetuksenantovaltuus

Lisätiedot

HE 77/2012 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työntekijän

HE 77/2012 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työntekijän Hallituksen esitys eduskunnalle varhennettua vanhuuseläkettä ja osa-aikaeläkettä koskevien säännösten muuttamiseksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työntekijän eläkelakia,

Lisätiedot

Hallituksen esitys Kevasta annetun lain muuttamiseksi

Hallituksen esitys Kevasta annetun lain muuttamiseksi LUONNOS 1 (8) Hallituksen esitys Kevasta annetun lain muuttamiseksi Esityksen pääasiallinen sisältö Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi Kevasta annettua lakia siten, että itsehallintoalueet olisivat Kevan

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi valtion eläkelainsäädännön sotilaseläkejärjestelmää koskevien säännösten muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan puolustusvoimien ja

Lisätiedot

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET 2002 Julkaistu Helsingissä 13 päivänä marraskuuta 2002 N:o 96 98 SISÄLLYS N:o Sivu 96 Laki Pohjoismaiden välillä valtioiden eläkejärjestelmien

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 171. SUORITUSTILAISUUS TYÖELÄKEVAKUUTUS 15.9.2015 Arvostelu: Kaikki kymmenen tehtävää arvostellaan pistemäärällä 0-4. Lyhyet olennaiseen

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2014. 1366/2014 Laki

Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2014. 1366/2014 Laki SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2014 1366/2014 Laki julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta Annettu Helsingissä

Lisätiedot

Vuosilomat - koulutus 6.3.2013

Vuosilomat - koulutus 6.3.2013 Vuosilomat - koulutus 6.3.2013 Heidi Lassila 6.3.2013 1 Vuosilomaa koskevat työehtosopimusmääräykset Yliopistojen ensimmäinen työehtosopimus voimaan 1.3.2010, uusi ajalle 1.2.2012-31.3.2014 Uusia muutoksia

Lisätiedot

Koulutusrahaston etuudet

Koulutusrahaston etuudet Koulutusrahaston etuudet 1 Koulutusrahasto lyhyesti Työmarkkinajärjestöjen hallinnoima rahasto Tukee omaehtoista ammatillista aikuiskoulutusta Etuudet aikuiskoulutustuki ja ammattitutkintostipendi Toimintaa

Lisätiedot

Kuntoutusraha toimeentulo kuntoutuksen aikana. Anne Flak Suunnittelija

Kuntoutusraha toimeentulo kuntoutuksen aikana. Anne Flak Suunnittelija Kuntoutusraha toimeentulo kuntoutuksen aikana Anne Flak Suunnittelija 17.4.2019 Kuntoutusrahan myöntöedellytykset 16 67 vuoden ikä Kuntoutuspäätös Työstä estyminen kuntoutuksen vuoksi, vähintään 4h matkoineen

Lisätiedot

Työttömyys Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi

Työttömyys Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi Työttömyys Lyhyesti ja selkeästi Sisällys 1 Kelan tuet työttömälle 2 Kun jäät työttömäksi 2 Työttömyyspäiväraha 2 Työmarkkinatuki 4 Maahanmuuttajan kotoutumistuki 5 Koulutusajan tuet työttömälle 6 Ikääntyvän

Lisätiedot

Tampereen työllistämistuen myöntämisen edellytykset työnantajalle

Tampereen työllistämistuen myöntämisen edellytykset työnantajalle TAMPEREEN TYÖLLISTÄMISTUKI Tampereen työllistämistuen tavoitteena on edistää yksilöllisiä erityispalveluita tarvitsevien työnhakijoiden työllistymistä, parantaa tamperelaisten välityömarkkinoiden toimivuutta

Lisätiedot

Laki. opintotukilain muuttamisesta

Laki. opintotukilain muuttamisesta EV 109/1999 vp - HE 73/1999 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laeiksi opintotukilain ja asumistukilain muuttamisesta Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o 7311999 vp laeiksi opintotukilain

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi työttömien omaehtoisen opiskelun tukemisesta annetun lain 4 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömien omaehtoisen

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 197/2002 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle kunnalliseksi eläkelaiksi ja kunnallisen eläkelain voimaanpanolaiksi annetun hallituksen esityksen (HE 94/2002 vp) täydentämisestä Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

26.4. Uudistuva työeläke, osa 2/5: Jos työkyky heikkenee

26.4. Uudistuva työeläke, osa 2/5: Jos työkyky heikkenee 26.4. Uudistuva työeläke, osa 2/5: Jos työkyky heikkenee Helena Alkula, palvelupäällikkö, Varma Elina Juth, palvelupäällikkö, Varma Arja Iisakkala, asiakaspalvelupäällikkö, Varma 30 Työnantaja työterveyshuolto:

Lisätiedot

STM Luonnos 19.5.2015 Hallituksen esitys eduskunnalle eläkelainsäädännön muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

STM Luonnos 19.5.2015 Hallituksen esitys eduskunnalle eläkelainsäädännön muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Hallituksen esitys eduskunnalle eläkelainsäädännön muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työeläkejärjestelmää koskevaa

Lisätiedot

YRITTÄJÄN ELÄKELAIN (YEL) MUKAISEN ELÄKEVAKUUTUKSEN LASKUPERUSTEET. Kokonaisperuste vahvistettu 20.12.2006. Voimassa 1.1.2007 alkaen.

YRITTÄJÄN ELÄKELAIN (YEL) MUKAISEN ELÄKEVAKUUTUKSEN LASKUPERUSTEET. Kokonaisperuste vahvistettu 20.12.2006. Voimassa 1.1.2007 alkaen. YRITTÄJÄN ELÄKELAIN (YEL) MUKAISEN ELÄKEVAKUUTUKSEN LASKUPERUSTEET Kokonaisperuste vahvistettu 20.12.2006. Voimassa 1.1.2007 alkaen. YRITTÄJÄN ELÄKELAIN (YEL) MUKAISEN ELÄKEVAKUUTUKSEN LASKUPERUSTEET 1

Lisätiedot

Eläkkeelle. Eläketurva, asumisen tuki ja hoitotuki. Lyhyesti ja selkeästi

Eläkkeelle. Eläketurva, asumisen tuki ja hoitotuki. Lyhyesti ja selkeästi Eläkkeelle Eläketurva, asumisen tuki ja hoitotuki Lyhyesti ja selkeästi Sisällys Eläkkeelle 1 Mitä eläkettä voit saada? 2 Työeläke 3 Kelan eläkkeet 3 Kansaneläke 3 Takuueläke 4 Vanhuuseläke 5 Työkyvyttömyyseläke

Lisätiedot

AMMATILLINEN KUNTOUTUS

AMMATILLINEN KUNTOUTUS AMMATILLINEN KUNTOUTUS Ammatillinen kuntoutus auttaa jatkamaan työssä Työkyvyn heikkeneminen voi estää työskentelysi jossain vaiheessa työuraa. Tällöin ammatillinen kuntoutus voi auttaa sinua jatkamaan

Lisätiedot

02/2015. Tilastoraportti vuoden 2013 kustannustenjaosta. Eläketurvakeskus ELÄKETURVAKESKUKSEN TILASTORAPORTTEJA PENSIONSSKYDDSCENTRALEN

02/2015. Tilastoraportti vuoden 2013 kustannustenjaosta. Eläketurvakeskus ELÄKETURVAKESKUKSEN TILASTORAPORTTEJA PENSIONSSKYDDSCENTRALEN 02/2015 ELÄKETURVAKESKUKSEN TILASTORAPORTTEJA Tilastoraportti vuoden 2013 kustannustenjaosta Eläketurvakeskus PENSIONSSKYDDSCENTRALEN 02/2015 ELÄKETURVAKESKUKSEN TILASTORAPORTTEJA Tilastoraportti vuoden

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 159/2001 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työntekijäin eläkemaksun ja palkansaajan työttömyysvakuutusmaksun huomioon ottamisesta eräissä päivärahoissa ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

Quid novi - mitä uutta Kelan ammatillisessa kuntoutuksessa

Quid novi - mitä uutta Kelan ammatillisessa kuntoutuksessa Quid novi - mitä uutta Kelan ammatillisessa kuntoutuksessa 23.9.2014 Irma Paso vakuutussihteeri, kuntoutuksen etuusvastaava Kela, Oulun vakuutuspiiri Ammatillinen kuntoutusjärjestelmä Suomessa 1/2 Kuntoutuksen

Lisätiedot

HE 223/2004 vp. loppuun, jona henkilö täyttää 68. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia,

HE 223/2004 vp. loppuun, jona henkilö täyttää 68. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia, Hallituksen esitys Eduskunnalle työttömyysturvalain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia, työttömyyskassalakia,

Lisätiedot

Korvausten hakeminen Suomessa syntyneistä sairaanhoitokustannuksista. Hakemusten käsittely Kelassa Muutoksenhaku

Korvausten hakeminen Suomessa syntyneistä sairaanhoitokustannuksista. Hakemusten käsittely Kelassa Muutoksenhaku Korvausten hakeminen Suomessa syntyneistä sairaanhoitokustannuksista Hakemusten käsittely Kelassa Muutoksenhaku Takaisinperintä Regressi Mari Haavisto 4.4.20 Korvauksen hakeminen Suomessa syntyneistä sairaanhoitokustannuksista

Lisätiedot

HE 165/2004 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 165/2004 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 165/2004 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työntekijäin eläkemaksun ja palkansaajan työttömyysvakuutusmaksun huomioon ottamisesta eräissä päivärahoissa ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot