Tarvikkeet: Huone, jonka saa pimeäksi, heijastimia, erikokoisia pehmoleluja, teippiä, hakaneuloja, taskulamppuja.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tarvikkeet: Huone, jonka saa pimeäksi, heijastimia, erikokoisia pehmoleluja, teippiä, hakaneuloja, taskulamppuja."

Transkriptio

1 Heijastinbongaus Alakoulu 1 3-luokat. Ympäristö- ja luonnontieto, itsestä huolehtiminen ja arjen taidot. Välkyt näkyy minuuttia (+ valmistelut noin 15 minuuttia). Huone, jonka saa pimeäksi, heijastimia, erikokoisia pehmoleluja, teippiä, hakaneuloja, taskulamppuja. Havainnollistaa, miten pimeässä näkyy ilman heijastinta ja heijastimen kanssa. Valmistelut: Kiinnitä osaan pehmoleluista heijastimia eri paikkoihin. Joillain voi olla useampikin heijastin, mutta jätä myös osa pehmoleluista ilman heijastinta. Asettele pehmolelut ympäri huonetta, jonka saa täysin pimeäksi. Osa pehmoleluista voi olla hyvin näkyvissä, mutta osa voi kurkata laatikosta tai hyllyn takaa. Oppilaat saavat tulla yksitellen tai pareittain taskulampun kanssa pimeän huoneen ovelle. Tarkoitus ei ole mennä huoneeseen sisään, vaan katsella ovelta taskulampun kanssa. Kerro, että tilassa on pimeään eksyneitä pehmoleluja, jotka pitäisi löytää. Löytävätkö oppilaat kaikki? Monellako pehmolelulla on heijastin? Tehtävästä voi tehdä halutessaan myös kilpailun (kuka löytää kaikki/eniten?) ja tehtävään voi asettaa myös aikarajan (esimerkiksi minuutti etsimisaikaa/oppilas). Tehtävän lopuksi oppilaiden kanssa voi vielä keskustella heijastinnäkyvyydestä. Voit kertoa, että autoilijoilla ei ole aikaa etsiä jalankulkijoita pimeässä ja että heijastin auttaa autoilijoita näkemään jalankulkijat heti. Lisätehtävä: Kesto noin 10 minuuttia. Näytä oppilaille Liikenneturvan heijastindemosivu: Kokeile oppilaiden kanssa erilaisia etäisyyksiä ilman heijastinta ja heijastimen kanssa, lyhyillä ja pitkillä ajovaloilla.

2 Mikä on joukkoliikenne? Se liikuttaa! Alakoulu Esikoululaisista kuudenteen luokkaan vaikeusastetta varioiden sanojen ja kuvien avulla. Kuvataide, ympäristö- ja luonnontieto, ryhmäytyminen minuuttia (riippuen siitä kauanko haluaa käyttää aikaa piirustuskilpailuun). Kuvia sekä sanoja jotka liittyvät liikenteeseen ja joukkoliikennevälineisiin (kääntöpuolella). Piirustuspaperi sekä piirustus/maalausvälineet. Kuvien ja sanojen avulla määritellään mitä joukkoliikenne on. Pienemmille riittävät pelkät kuvat, vanhemmille oppilaille voi olla myös sanoja. Monista tai tulosta kääntöpuolen kuvat tai sanat. Leikkaa ruudut irti viivoja pitkin. Aluksi oppilaat saavat itse luoda oman käsityksensä joukkoliikenteestä. Oppilaat jaetaan 3-6 hengen ryhmiin. Jokaiselle ryhmälle annetaan nippu kuvia ja/tai sanoja. Tarkoitus on pohtia ryhmässä mitä joukkoliikenne on ja poimia ne kuvat ja sanat jotka heidän mielestään kuvaavat joukkoliikennettä. Tämän jälkeen oppilaiden ehdotukset käydään ryhmittäin läpi ja lopuksi opettaja kertoo, mitä joukkoliikenne tarkoittaa. Joukkoliikenne on julkista liikennettä, jossa samalla kulkuvälineellä kulkee useita toisilleen vieraita ihmisiä yhtä aikaa. Joukkoliikenne tarjoaa tavan liikkumiseen niin, että matkustajan ei tarvitse omistaa, vuokrata tai ajaa omaa kulkuvälinettä. Joukkoliikennevälineet kulkevat tyypillisesti ennalta suunnitellun reitin ja aikataulun mukaan. HSL-alueella joukkoliikennevälineitä ovat bussi, raitiovaunu, metro, lähijuna sekä lautta. - lähde Wikipedia Piirustustehtävä: Tulevaisuuden joukkoliikenne -piirustuskilpailu. Lapset voivat suunnitella tulevaisuuden joukkoliikennevälineen ja piirtää sen. Lapset saavat äänestää toistensa piirustuksista parhaat.

3 helppo käyttää vaikea käyttää kiva luotettava kaupunkilainen turvallinen ympäristöä säästävä pelottava myöhässä nykyaikainen tarpeellinen nopea hauska aikataulu sopii kaikille C 2

4 Sanaselityspeli "siinä on pyörät ja se on sininen.." Alakoulu 1 2-luokat kuvien kera, 3 4-luokat korttien vaikeustasoja vaihdellen ympäristö- ja luonnontieto, äidinkieli, suomen kieli, ryhmäytyminen. 20 minuuttia. Pelikortit (kääntöpuolella). Liikenteeseen ja liikkumiseen liittyvän sanaston opettaminen. Monista tai tulosta kääntöpuolen kuvat tai sanat. Leikkaa ruuduiksi. Jaetaan luokka ryhmiin siten, että jokaisessa ryhmässä on noin 3 5 henkilöä. Kaksi ryhmää pelaa aina toisiaan vastaan. Kukin ryhmäläinen saa vuorollaan selittää omalle ryhmälleen sanoja 30 sekunnin ajan (kiertävä ajanottovuoro tai opettaja ottaa aikaa). Ryhmä saa sen verran pisteitä, kun tietää oikeita vastauksia. Voittajajoukkue on se kuka saa eniten pisteitä, kun kierroksia on pelattu yhtä monta kaikkien joukkueiden kesken. Purkukeskustelu: Tuliko vastaan outoja sanoja? Käydään yhdessä lopuksi läpi vaikeat sanat, jotta kaikki saavat mahdollisuuden oppia myös jotain uutta.

5 tarkastaja liikenneruuhka aikataulu lippuautomaatti lasten lippu matkakortinlukija opaskoira polttoaine hiilidioksidipäästö melu moottoripyörä mopo skootteri moottoritie mopoauto

6 Koulumatkalla Alakoulu 1 4-luokat. Tää on mun reitti Kuvataide, yhteiskuntaoppi, ympäristö- ja luonnontieto. 45 minuuttia. Piirustuspaperia sekä värikyniä. Käydä läpi omaan koulumatkaan liittyvät asiat. Käydään ensiksi läpi yhdessä, miten kukin tuli tänään kouluun: Käsi ylös kaikki, jotka tulivat tänään kouluun: Kävellen Autokyydillä Polkupyörällä Bussilla Koulutaksilla Junalla Muulla, millä? Oppilaille jaetaan paperi ja värikynät. 1. Piirrä paperille oma koulutiesi niin tarkasti kuin muistat. Hiekkatie ruskealla, asfaltti mustalla jne. Tässä vaiheessa piirretään pelkkä tie. 2. Seuraavaksi voit piirtää tien viereen puita, taloja, bussipysäkkejä, kauppoja ja muita asioita, joita näet päivittäin koulumatkallasi. 3. Piirrä itsesi koulutielle. Piirrä itsesi siinä kulkuvälineessä millä yleisimmin kuljet; esim. kävellen, pyörällä, autokyydillä, bussilla tms. Mikäli kuljet usealla eri kulkuvälineellä, piirrä itsesi tien eri kohtiin sopiviin kulkuvälineisiin.

7 4. Piirrä tai kirjoita koulutien eri kohtiin mukavimpia ja kauneimpia asioita koulumatkallasi. (Valmiiksi piirrettyjä asioita voi merkata esimerkiksi hymiöillä.) 5. Piirrä tai kirjoita koulutien eri kohtiin pelottavimpia tai vaarallisimpia asioita koulumatkallasi. (Valmiiksi piirrettyjä asioita voi merkata esimerkiksi suupielet alaspäin olevilla hymiöillä.) 6. Piirrä tai kirjoita asioita, joita voit itse tehdä, jotta koulumatka olisi turvallinen. Purkukeskustelu: Piirtämisen jälkeen voidaan taas käydä käsi ylös -periaatteella läpi koulumatkalla olevia asioita, esimerkiksi Kuinka moni joutuu ylittämään autotien? Kuinka moni (edelliseen kysymykseen vastanneista) käyttää suojatietä? Kuinka moni käyttää heijastinta? Kuinka moni tekee koulumatkan kokonaan yksin? Kuinka monen koulumatkalla on bussipysäkkejä? Lopuksi voidaan keskustella vielä piirustustehtävässä esille nousseista muista asioista, etenkin pelottavat ja vaaralliset asiat on hyvä kysyä ja pohtia yhdessä ratkaisuja turvallisuuden lisäämiseksi, esim. heijastin, pyöräilykypärä, suojatien käyttö, tarkkaavaisuus liikenteessä yms.

8 Matkavertailu Entä jos uis koko matkan? Alakoulu luokka Matematiikka, terveystieto, yhteiskuntaoppi, ympäristöoppi, itsestä huolehtiminen ja arjen taidot, osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen minuuttia. Kynä, paperia. Lisätehtävä a): internetin käyttömahdollisuus. Havainnollistaa vertailujen avulla viisaan liikkumisen hyötyjä. Tehdään yksilötehtävänä kääntöpuolella oleva laskutehtävä.

9 Laskutehtävä: Vertaile matka-aikaa, kustannuksia ja kasvihuonekaasupäästöjä eri kulkumuodoilla matkalla Mäkelänrinteen uimahallista Päärautatieasemalle. Piirrä pylväskuvaajat. Miten matka olisi paras tehdä? Perustele vastauksesi. Esimerkkimatka Mäkelänrinteen uintikeskus Päärautatieasema, Helsinki, noin 4 km. Aika Kustannukset CO2-päästöt kävely: 46 min 0 0 g pyöräily: 14 min 0 0 g bussi: 17 min 0,9 300 g henkilöauto: 13 min 1,7 700 g Autolla kuluvaan matka-aikaan on laskettu ajoon kuluvan ajan lisäksi pysäköintiin ja kävelyyn kuluva aika (3 min). Henkilöautoilun kustannukset on laskettu kilometrikorvauksen mukaan 0,43 / km. Korvaus sisältää polttoaine-, ylläpito- ja hankintakulut, ei pysäköintikuluja. Joukkoliikenteen kustannus on aikuisen tekemän joukkoliikennematkan keskimääräinen kustannus matkaa kohden. Lapsen kustannus on noin puolet tästä. Lähteet: Päästötiedot: HSL:n Reittiopas Joukkoliikennelippujen hinnat: HSL Joukkoliikenteen, kävelyn ja pyöräilyn aikatiedot: HSL:n Reittiopas Autoilun reitti- ja aikatiedot: Google maps Autoilun ja pyöräilyn kustannukset: Verohallinto Lisätehtävät a) Tee vastaava vertailu itse valitsemallesi matkalle. Hyödynnä edellisessä tehtävässä mainittuja lähteitä. b) Arvioi kriittisesti vertailussa käytettyjä arvoja ja lähteitä. Minkälaisia muuttujia arvoissa voi olla, joita laskelma ei ota huomioon?

10 Joukkoliikennesuunnistus luokka Yhteiskuntaoppi, liikunta, terveystieto, maantieto, kuvaamataito, itsestä huolehtiminen ja arjen taidot. 2 3 oppituntia. Reittiopas on mun matkaopas Liput tai matkakortit, joille on ladattu arvoa. Koulun retkiohjeiden mukainen varustus ja valmistautuminen. Netin käyttömahdollisuus tai ajantasaiset paperiset joukkoliikennekartat ja -aikataulut. Tutustua joukkoliikenteeseen ja opetella sen käyttöä. Tutustua kotiseutuun ja sen nähtävyyksiin. Jakautukaa neljän hengen ryhmiin. Valitkaa 1 3 kohdetta, joissa retken aikana käydään. Sovitaan mahdolliset muut säännöt. Sovitaan säännöt siitä mitä tehdään, jos suunniteltu matka ei toteudu myöhästymisten tai liikennehäiriöiden takia. Jokainen ryhmä laatii itselleen retkisuunnitelman käyttäen apuna HSL:n aikataulu- ja reittitietoja ( ja Retkien suunnittelussa on huomioitava käytettävissä oleva aika. Linjat, lähtö- ja saapumisajat sekä pysäkkien nimet kirjoitetaan ylös. Ryhmät esittelevät retkisuunnitelmansa opettajalle, opettaja hyväksyy retkisuunnitelmat ja ryhmät lähtevät matkaan. Ryhmät toteuttavat suunnistusretken suunnitelman mukaan. Oppilaat ottavat matkaltansa kuvia, joista voidaan tarkistaa, että kohteissa on oikeasti käyty. Keskustellaan matkakokemuksista ja katsotaan retkiltä otetut kuvat yhdessä.

11 Suora vai vaihdoton yhteys?? Yläkoulu ja toinen aste Matematiikka, yhteiskuntaoppi. 30 minuuttia. Laskin, muistipaperia, tehtävä ja havainnekuva (kääntöpuolella). Havainnollistaa joukkoliikennesuunnittelun periaatteita ja herättää keskustelua. Ota kopioita tai tulosteita kääntöpuolen tehtävästä, tai näytä se luokalle. Anna ensiksi oppilaiden laskea omat ehdotuksensa ja kysy mielipiteitä mahdollisista reiteistä. Kerro lopuksi valmiit ehdotukset. Parempi bussi pysäkillä kuin kymmenen varikolla. Vaihtoehto 1: Kaikki bussit kulkevat keskellä olevan vaihtopaikan kautta. Haluavatko oppilaat tiheämmän vuorovälin muutamalle linjalle? Tämä tarkoittaa, että kahdella linjalla on enemmän busseja käytössä, ja vaihtopisteestä pääsee useammin muihin paikkoihin, mutta tällöin tarvitaan vaihdollista yhteyttä vaihtokeskuksessa. Vai Vaihtoehto 2: Tulisiko jokaisesta paikasta päästä jokaiseen paikkaan? Tarkoittaa sitä, että vaihtoja olisi vähemmän, mutta yhdellä reitillä on vähemmän busseja käytössä ja harvempi vuoroväli, koska reittejä on enemmän. Tarkennus Voit tarkentaa kertomalla, että mallissa, jossa pääsee kaikkialta kaikkialle AB, BD, DC & CA välillä vuoroväli olisi 60 minuuttia. Jokaista väliä ajaisi yksi auto. Ristikkäisille väleille AD ja BC jäisi 5 bussia käyttöön. Esimerkiksi, jos toisella linjalla on kolme bussia, vuoroväli on 20 minuuttia ja toisella kahden bussin linjalla 30 minuuttia. Mikäli pidetään vain ristikkäiset linjat, on toisella bussilla käytössä esimerkiksi viisi bussia eli vuoroväli on 12 minuuttia ja toisella neljä bussia eli vuoroväli on 15 minuuttia. Äänestys Äänestäkää lopuksi, kumpi malli on oppilaista parempi. Voit myös kysyä, että jos keskuksien välissä on esimerkiksi alakouluja, niin onko parempi, että oppilaat menevät vaihdolla kouluun vai pääsevät suoraan kotoa kouluun? Millaisen valinnan opiskelijat tekisivät tällaisessa tilanteessa? Yleensä joukkoliikennesuunnittelijat joutuvat tällaisissa tilanteissa laittamaan linjan kiertämään koulun kautta, mikä harventaa vuoroväliä, kun jostain toisesta yhteydestä joudutaan ottamaan busseja koulureitille.

12 Suora vai vaihdoton yhteys? Kuvassa näkyy reunoilla neljä isoa asuinkeskusta, joiden välissä on haja-asutusta ja keskellä pienempi keskus, jota käytetään bussien vaihdossa. Suunnittele joukkoliikenne keskusten välille. Jokaisesta isosta keskuksesta etäisyys keskellä olevaan pieneen keskukseen on 15 minuuttia. Jokaisen reunalla olevan keskuksen etäisyys toisiinsa on 30 minuuttia. Käytössä on 9 bussia, joilla kaikki mahdolliset reitit tulisi tehdä. Mille reiteille ja millä vuoroväleillä (vuoroväli = kuinka monen minuutin välein bussi lähtee pysäkiltä) bussit tulisi sijoittaa siten, että 60 minuutin aikana kaikkialta pääsee kaikkialle? Tähän on olemassa monta ratkaisua. Keskus A Keskus B Keskus C Keskus D

13 Konkari ja ylpee siitä Millainen liikkuja olen? Yläkoulu ja toinen aste Terveystieto, yhteiskuntaoppi, matematiikka, biologia, maantieto. 30 minuuttia. HSL:n nettisivujen käyttömahdollisuus jokaisella oppilaalla. Selvittää, millainen liikkujatyyppi on. Saada lisätietoa kestävistä kulkutavoista. Ohjaa oppilaat sivulle: ja pyydä jokaista selvittämään oma liikkujatyyppinsä itsenäisesti. Tehkää kysely luokan kesken siitä, mihin liikkujatyyppiin kukakin kuuluu (koulu- ja vapaa-ajanmatkoilla erikseen) ja merkitkää ylös määrät. Laskekaa prosentit tai tehkää diagrammi luokan liikkujatyyppijakaumasta. Laskurin tulossivulla on vinkkejä koulu- ja työmatkoille. Keskustelkaa vinkeistä. Keksittekö luokan kanssa lisää vinkkejä, jotka kannustaisivat viisaaseen liikkumiseen?

14 Testaa ootko guru vai tavis Millainen jälki liikkumisestani jää? C 2 Yläkoulu ja toinen aste Terveystieto, yhteiskuntaoppi, matematiikka, biologia, maantieto. 20 minuuttia. HSL:n nettisivujen käyttömahdollisuus jokaisella oppilaalla. Selvittää, minkä kokoinen hiilidioksidijälki omasta liikkumisesta jää. Ohjaa oppilaat sivulle: ja pyydä jokaista laskemaan oma hiilidioksidijälkensä itsenäisesti. Tämän jälkeen voitte tehdä kyselyn luokan kesken, mihin kategoriaan kukin kuuluu ja merkitä ylös määrät. Laskekaa prosentit tai tehkää diagrammi luokan jälkikategorioista. Lopuksi keskustelkaa tuloksista.

15 Kuinka monta bussia reitilläsi kulkee? Yläkoulu Matematiikka, yhteiskuntaoppi. 15 minuuttia. HSL:n nettisivujen käyttömahdollisuus jokaisella oppilaalla. Selvittää, montako bussia kunkin oppilaan reitillä kulkee sekä lisätä ymmärrystä joukkoliikennesuunnittelun takana olevasta logiikasta. Kerro, että bussien aikataulusuunnittelu on myös matikkaa. Sano, että annat oppilaille kaavan, jonka mukaan he pystyvät selvittämään, kuinka monta bussia heidän omalla reitillään kulkee. Voitte yhdessä katsoa, kenen reitillä on harvin ja kenellä tihein vuoroväli ja kuinka monta bussia siihen tarvitaan. Mikäli kaikki eivät tule kouluun bussilla, voi matka olla myös esim. harrastusmatka tai matka ystävän luo tms. Ohjaa ensin oppilaat sivuille ja sieltä aikatauluihin (voit näyttää koneelta, mistä aikataulut löytyvät Pyydä oppilaita etsimään oma linja ja katsomaan, kuinka monen

16 minuutein välein busseja menee aamuisin klo 8 9 välillä. Sen jälkeen aikataulusivun lopusta löytyy kokonaismatka-aika. Pyydä oppilaita merkitsemään molemmat luvut ylös. Kierrosaika tarkoittaa aikaa, jolloin bussi lähtee päätepysäkiltä A, kulkee päätepysäkille B ja palaa takaisin päätepysäkille A. Linjakohtaisista aikatauluista näkee reitin kokonaismatka-ajan. Kierrosaika on kokonaismatka-aika x 2. Kierrosaika (min) / vuoroväli (min) = bussien määrä Pyydä oppilaita laskemaan yllä olevan kaavan avulla, kuinka monta bussia heidän reitillään menee. Voitte käsiäänestyksen avulla selvittää, kenen reitillä menee eniten busseja (esimerkiksi Nosta käsi ylös, jos reitilläsi menee enemmän kuin kaksi bussia ). Kysy oppilailta, mistä he luulevat oman asuinalueensa vuorovälin johtuvan, oli se sitten harva tai tiivis. Voit kertoa, että yhden bussin hankintahinta on noin euroa ja vuosittaiset liikennöintikulut euroa. Lisätehtävä: Kesto noin 10 minuuttia. Voit kertoa, että joukkoliikennesuunnittelun pohjana ovat aluekohtaiset palvelutasoluokat, joiden avulla määritellään peruspalvelutaso kullekin alueelle ja yhteysvälille. Halutessanne voitte etsiä oppilaiden asuinalueet joukkoliikenteen suunnitteluohjeesta ja katsoa vastaako selvittämänne bussien vuoroväli sen alueen palvelutasoluokitusta. Linkki suunnitteluohjeeseen: Palvelutasoalueet löytyvät alkaen sivulta 15.

17 Viisaan liikkumisen hyödyt draamaharjoitus Alakoulu, yläkoulu, toinen aste Draama, ryhmäytyminen, äidinkieli, terveystieto, ympäristö- ja luonnontieto, biologia, maantieto, yhteiskuntaoppi, ympäristöoppi, itsestä huolehtiminen ja arjen taidot, osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen minuuttia. Paperia ja kyniä. Lisätä tietoisuutta viisaan liikkumisen hyödyistä ja (koulumatkan) kulkutapojen vaikutuksista mm. hyvinvointiin. 1. Monista tai tulosta tämän kortin kääntöpuolelta roolikortit. Leikkaa viivoja pitkin. 2. Jaetaan ryhmä kahdeksaan osaan. Jokainen pienryhmä saa roolin. (3 min). 3. Pienryhmissä keskustellaan ensin roolihahmosta, hänen työstään, asiantuntemuksesta, tavoitteista ja toiveistaan. (2 min). 4. Seuraavaksi pienryhmille esitetään väittämä: Koulumatkalla kannattaa kävellä, pyöräillä tai käyttää bussia. 5. Pienryhmissä mietitään väittämää roolihenkilön näkökulmasta. Parhaat kommentit kirjataan ylös. (5 10 min). 6. Pienryhmät esittelevät omat roolihenkilönsä ja roolin mukaiset näkökulmansa ja kommenttinsa kaikille. (10 15 min). 7. Kerätään kaikki kommentit ylös. 8. Lopuksi voidaan keskustella yhteisesti siitä, mitä hyvinvointi on ja mistä se koostuu, ja mitkä asiat erityisesti koulumatkalla vaikuttavat hyvinvointiin. Mitkä asiat lisäävät hyvinvointia, mitkä vähentävät sitä? Mitkä vaikutukset ovat suoria vaikutuksia ihmiseen ja mitkä tulevat esimerkiksi ympäristön hyvinvoinnin kautta? (10 min).

18 Rehtori Terveydenhoitaja Talousneuvoja Pikkulapsi, joka leikkii koulun läheisessä puistossa Kiireinen työmatkalainen ohikulkumatkalla Liikennepoliisi Luokkakaveri, jolla sama koulumatka Ympäristönsuojelija Opettajalle lisätietoa roolihahmoista: 1. Terveydenhoitaja Tuntee koulumatkaliikunnan vaikutukset oppimiseen ja jaksamiseen. On huolestunut arkiliikunnan vähäisyydestä. 2. Rehtori On kiinnostunut koulun maineesta ja siitä, että kouluun on helppo tulla. Tietää koulumatkojen pituuden ja kuljetusoppilaiden määrän. 3. Talousneuvoja Tietää eri kulkutapojen kustannukset yksilölle ja yhteiskunnalle. Antaa rahansäästövinkkejä. 4. Pikkulapsi, joka leikkii koulun läheisessä puistossa Pelkää vilkasta liikennettä, kärsii autoliikenteen melusta, ilmansaasteista ja epäviihtyisyydestä. Tahtoisi isomman puiston, mutta autot vaativat tilaa. 5. Kiireinen työmatkalainen ohikulkumatkalla Juuttuu silloin tällöin liikenneruuhkaan koulun kohdalla. 6. Liikennepoliisi Tuntee onnettomuustilastot. Pyrkii valvomaan liikennettä ja pysäköintiä sekä ehkäisemään ruuhkia. 7. Kaveri, jolla sama koulumatka Haluaisi kulkea yhdessä, koska se on hauskempaa ja tuntuu turvallisemmalta. 8. Ympäristönsuojelija Tahtoo vähentää liikenteen hiilidioksidi-, pienhiukkas- ja muita päästöjä, sekä saada ilmastonmuutoksen kuriin.

19 Missä asun, mistä tulen kouluun Alakoulu, yläkoulu, toinen aste Ryhmäytyminen, ympäristö- ja luonnontieto, maantieto, terveystieto, yhteiskuntaoppi, liikunta minuuttia. Löytää uusia kavereita omalta asuinsuunnalta ja ehkä kulkea joskus koulumatkat yhdessä. Pitkää matkaa autoilevat voivat löytää kimppakyytimahdollisuuksia. Kuvitellaan luokkahuone alueeksi, jolta oppilaita tulee kouluun. Koulu kuvitellaan keskelle luokkahuonetta (voi todellisuudessa sijaita alueen keskellä). Kukin oppilas menee seisomaan luokassa sinne, missä hänen kotinsa sijaitsee. luokkahuoneen kuvitellulla kartalla suhteessa keskellä olevan koulun sijaintiin. Lisäksi kysytään kulkutapaa: pyydetään oppilaita ottamaan tavallisen kulkutapansa mukainen asento.

YHTEENVETO 1/3. Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma. Koulukyselyn tulokset 29.9.2014

YHTEENVETO 1/3. Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma. Koulukyselyn tulokset 29.9.2014 Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Koulukyselyn tulokset 29.9.2014 YHTEENVETO 1/3 Koulukysely suoritettiin 1. 19.9.2014 ja kysely onnistui erinomaisesti. Vastausmäärä oli 1299 kpl, mikä

Lisätiedot

Pyöräilevän ja kävelevän koulubussin kuljettajan käsikirja

Pyöräilevän ja kävelevän koulubussin kuljettajan käsikirja Pyöräilevän ja kävelevän koulubussin kuljettajan käsikirja Pyöräilevän ja kävelevän koulubussin kuljettajan käsikirja Pyöräilevässä ja kävelevässä koulubussissa lapset kulkevat aikuisen johdolla ennalta

Lisätiedot

AURINKOUUNI. Tarvittavat taidot: Senttimetrien mittaus, askartelutaidot ja taulukoiden käyttö.

AURINKOUUNI. Tarvittavat taidot: Senttimetrien mittaus, askartelutaidot ja taulukoiden käyttö. AURINKOUUNI Tavoite: Tutustutaan aurinkoon uusiutuvana energianlähteenä askartelemalla yksinkertainen aurinkouuni. Havainnollistetaan oppilaille kasvihuoneilmiötä. Tehtävä: Oppilaat jaetaan useaan ryhmään

Lisätiedot

Viisas liikkuminen. Ympäristöystävälliset liikkumisvalinnat. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

Viisas liikkuminen. Ympäristöystävälliset liikkumisvalinnat. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Viisas liikkuminen Ympäristöystävälliset liikkumisvalinnat Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Tarja Jääskeläinen, päivitetty 7.6.2013 Valitse viisaasti liikenteessä Liikkumalla kävellen, pyörällä ja

Lisätiedot

Viisas koulumatka luokka

Viisas koulumatka luokka Nämä ohjeet ovat Viisas koulumatka oppitunnin pitoa varten. Diaesityksen löydät osoitteesta: https://www.hsl.fi/oppilaitoksille/vinkkeja opetukseen Oppituntikokonaisuus on tarkoitettu 3. 6. luokkalaisille

Lisätiedot

Koulujen liikkumissuunnitelmat, HSL:n kummikouluohjelma ja Matkakummi

Koulujen liikkumissuunnitelmat, HSL:n kummikouluohjelma ja Matkakummi Koulujen liikkumissuunnitelmat, HSL:n kummikouluohjelma ja Matkakummi 1 Sisältö: 1. Koulujen liikkumissuunnitelmat 2. Kummikoulut 3. Matkakummi 2 1. Koulujen liikkumissuunnitelmat Koulun liikkumissuunnitelma

Lisätiedot

Kemin kaupungin koulu- ja päiväkotiverkkojen tarveselvitys

Kemin kaupungin koulu- ja päiväkotiverkkojen tarveselvitys Kemin kaupungin koulu- ja päiväkotiverkkojen tarveselvitys Vastaajia yhteensä 261 kpl Naisia 195kpl (74,7%) Miehiä 66 kpl (25,3%) Vastanneiden ikä Mielestäni alakoulun (0-6 lk) oppilaan lähikoulun tulisi

Lisätiedot

TYÖMATKA- JA TYÖASIAMATKAKYSELY

TYÖMATKA- JA TYÖASIAMATKAKYSELY TYÖMATKA- JA TYÖASIAMATKAKYSELY TAUSTATIEDOT Sukupuoli mies nainen Syntymävuosi: 1926 1927 1928 1929 1930 1931 1932 1933 1934 1935 1936 1937 1938 1939 1940 1941 1942 1943 1944 1945 1946 1947 1948 1949

Lisätiedot

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4 Oppitunnit 1 4 Oppituntien kulku 1. oppitunti 2. oppitunti 3. oppitunti 4. oppitunti Fiktion käsitteet tutuiksi 1. Oppia fiktion käsitteiden hyödyntämistä kaunokirjallisten tekstien avaamisessa. 2. Oppia

Lisätiedot

Miten me kuljemme töihin? Keski-Suomen ELY-keskuksen työmatkaliikenteen henkilöstökyselyn tulokset

Miten me kuljemme töihin? Keski-Suomen ELY-keskuksen työmatkaliikenteen henkilöstökyselyn tulokset Miten me kuljemme töihin? Keski-Suomen ELY-keskuksen työmatkaliikenteen henkilöstökyselyn tulokset Ville Voltti 26.11.2014 Tutkimuksen perustiedot 174 vastausta, 706 työmatkaa Vastausaktiivisuus 68 % Tulokset

Lisätiedot

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä.

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä. OHJEET TUOKION TOTEUTTAMISTA VARTEN Tarvitset - tarinan ja kuvan - joko seinälle kiinnitettävät rastitehtävät ja niihin liittyvät materiaalit tai jokaiselle lapselle oman tehtäväpaperin - piirustuspaperia

Lisätiedot

Viisas koulumatka luokka

Viisas koulumatka luokka Nämä ohjeet ovat Viisas koulumatka oppitunnin pitoa varten. Diaesityksen löydät osoitteesta: https://www.hsl.fi/oppilaitoksille/vinkkeja opetukseen Oppituntikokonaisuus on tarkoitettu 3. 6. luokkalaisille.

Lisätiedot

Oppilas oppii tärkeimmät liikennemerkit ja liikennesäännöt. Oppilas ymmärtää, miksi liikenteessä on tärkeää olla varovainen.

Oppilas oppii tärkeimmät liikennemerkit ja liikennesäännöt. Oppilas ymmärtää, miksi liikenteessä on tärkeää olla varovainen. Opettajalle TAVOITE Oppilas oppii tärkeimmät liikennemerkit ja liikennesäännöt. LIIKENNE Oppilas ymmärtää, miksi liikenteessä on tärkeää olla varovainen. Hän oppii myös, miten on varustauduttava pyöräillessä,

Lisätiedot

Geomedia ja nuorten MARKUS JUNE 05, 2016

Geomedia ja nuorten MARKUS JUNE 05, 2016 Geomedia ja nuorten elämismaailma MARKUS JUNE 05, Amazing race - GoogleEarth-pohjalla seikkaillaan ympäri maailmaa Ensiksi google earth perusjuttuja. Tavallisiin karttoihin verattuna ongelmia, esim. GE

Lisätiedot

Turvalliset koulumatkat ja aktiivisten koulumatkojen edistäminen. Satu Tuomikoski

Turvalliset koulumatkat ja aktiivisten koulumatkojen edistäminen. Satu Tuomikoski Turvalliset koulumatkat ja aktiivisten koulumatkojen edistäminen Satu Tuomikoski satu.tuomikoski@liikenneturva.fi 2 Lasten liikenneturvallisuus on aikuisten vastuulla 3 NOLLAVISIO Ihminen tekee liikenteessä

Lisätiedot

TARKKAILIJA VON KAARA

TARKKAILIJA VON KAARA TARKKAILIJA VON KAARA Tavoite: Oppilaat tiedostavat henkilöautojen hallitsevan aseman jokapäiväisessä elämässämme. Verrata henkilöautojen suosioita muihin liikkumistapoihin. Osoittaa, millä perusteella

Lisätiedot

Viisas liikkuminen. Kestävät liikkumisvalinnat. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

Viisas liikkuminen. Kestävät liikkumisvalinnat. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Viisas liikkuminen Kestävät liikkumisvalinnat Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Tarja Jääskeläinen, päivitetty 20.10.2014 Valitse viisaasti liikenteessä Liikkumalla kävellen, pyörällä ja joukkoliikenteellä

Lisätiedot

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja Esittäytyminen Helpottaa tulevan päivän kulkua. Oppilaat saavat lyhyesti tietoa päivästä. Ohjaajat ja oppilaat näkevät jatkossa toistensa nimet nimilapuista, ja voivat kutsua toisiaan nimillä. Maalarinteippi,

Lisätiedot

LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIONTI HUITTISTEN KOULUVERKKOSELVITYKSESSÄ

LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIONTI HUITTISTEN KOULUVERKKOSELVITYKSESSÄ LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIONTI HUITTISTEN KOULUVERKKOSELVITYKSESSÄ KYSYMYKSET KOULULAISILLE 1. Millaisissa ympäristöissä on helppo ja kiva oppia? (Koulu, luokka, piha, lähiympäristö, retket) 2. Millaisissa

Lisätiedot

Draaman keinoin liikenteessä kampanja 2009-2010

Draaman keinoin liikenteessä kampanja 2009-2010 Draaman keinoin liikenteessä kampanja 2009-2010 1 Draaman keinoin liikenteessä Ammattioppilaitokset Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla (9) 2000 nuorta (74% M) 2/3 oli 17-18 v 95% ei ota jos ajaa 83% käyttää

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Reitityksen ja realiaikatiedon virheelliset tilanteet

Reitityksen ja realiaikatiedon virheelliset tilanteet Reitityksen ja realiaikatiedon virheelliset tilanteet Dokumentin tarkoitus Dokumentti kuvaa Digitransit- palvelun haasteita reitityksen, reittidatan ja realiaikatiedon näkökulmasta. Tällä hetkellä on tunnistettu

Lisätiedot

Viisas liikkuminen. Ympäristöystävälliset liikkumisvalinnat. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

Viisas liikkuminen. Ympäristöystävälliset liikkumisvalinnat. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Viisas liikkuminen Ympäristöystävälliset liikkumisvalinnat Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Tarja Jääskeläinen, päivitetty 7.6.2013 Valitse viisaasti liikenteessä Liikkumalla kävellen, pyörällä ja

Lisätiedot

Suur-Espoonlahden Asukasfoorumin valmisteluryhmä

Suur-Espoonlahden Asukasfoorumin valmisteluryhmä Suur-Espoonlahden Asukasfoorumin valmisteluryhmä Asukastilaisuuden Raportti Aihe: "Länsimetron liityntäliikenne Suur-Espoonlahden alueella Aika: 18 Maaliskuuta 2014 klo 18 20.30 Paikka: Soukan palvelutalo

Lisätiedot

Mun paikka! lasten ja nuorten osallistamiskysely

Mun paikka! lasten ja nuorten osallistamiskysely Mun paikka! lasten ja nuorten osallistamiskysely Pihla Sillanpää/ Espoon yleiskaavayksikkö PILOTTIKYSELY: MUN PAIKKA! -ESPOONLAHTI 30.8.2018 2 TAUSTAA Kasvava Espoo, metro ja hyvinvointi seminaari 13.4.2016

Lisätiedot

1. Kirja kantaa -lukudiplomi Oppilaan ohjeet 1.- 6. luokille

1. Kirja kantaa -lukudiplomi Oppilaan ohjeet 1.- 6. luokille 1. Kirja kantaa -lukudiplomi Oppilaan ohjeet 1.- 6. luokille A. Näin suoritat lukudiplomin 1. Ohjeet alakoululaisille Lue vuoden aikana luokan lukudiplomiin tarvittavat kirjat, tee jokaiseen lukemaasi

Lisätiedot

KOULUMATKAN CO 2 -JALANJÄLKI

KOULUMATKAN CO 2 -JALANJÄLKI KOULUMATKAN CO 2 -JALANJÄLKI Tavoite: Oppilaat tiedostavat erilaisten liikkumistapojen vaikutukset koulumatkoillaan syntyvien hiilidioksidipäästöjen (CO 2 ) määrään. Tehtävä: Kukin oppilas kirjaa muistiin

Lisätiedot

Turun Yliopisto Turun opettajankoulutuslaitos. MO 9.2.3 Käsityö, muotoilu ja yrittäjyys. Projektityö Maidon tie. Kaija Korhonen & Nina Nylund

Turun Yliopisto Turun opettajankoulutuslaitos. MO 9.2.3 Käsityö, muotoilu ja yrittäjyys. Projektityö Maidon tie. Kaija Korhonen & Nina Nylund Turun Yliopisto Turun opettajankoulutuslaitos MO 9.2.3 Käsityö, muotoilu ja yrittäjyys MO 9.2.3 Käsityö, muotoilu ja yrittäjyys MAIDON TIE -PROJEKTI Valitsimme maidon tie projektin, jossa tutustutaan muun

Lisätiedot

Kuurinniityn asukaskyselyn yhteenveto

Kuurinniityn asukaskyselyn yhteenveto Kuurinniityn asukaskyselyn yhteenveto Kysely tehty 23.3-7.4.2016 Esityksen sisältö Lyhyt kertaus syksylle suunniteltuihin bussilinjojen muutoksiin. Kyselyn vastausten keskeisin palaute. Kartta kouluista,

Lisätiedot

Koululaiskyselyn yhteenveto Savitaipale. Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma

Koululaiskyselyn yhteenveto Savitaipale. Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Koululaiskyselyn yhteenveto Savitaipale Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma 11.9.2017 Taustatiedot Kysely oli auki 3.5.-31.5.2017 välisenä aikana ja vastauksia pyydettiin 3. - 9. luokkalaisilta.

Lisätiedot

LIITE 1A AIKATAULUT JA REITTIKARTAT. Reittien pääväylät on merkattu kartalle, liitteessä 1B.

LIITE 1A AIKATAULUT JA REITTIKARTAT. Reittien pääväylät on merkattu kartalle, liitteessä 1B. LIITE 1A AIKATAULUT JA REITTIKARTAT Reittien pääväylät on merkattu kartalle, liitteessä 1B. Aikataulut: Koulut alkavat pääosin Pohjois-Sipoossa tasatunnein (8.00 10.00) ja päättyvät pääosin tasatunnein

Lisätiedot

Muuton myötä uusille reiteille

Muuton myötä uusille reiteille Muuton myötä uusille reiteille Hei sinä, jonka kodin tai työpaikan osoite on vaihtumassa tai juuri muuttunut! Mitä, jos siirtyisit uusien reittien myötä joukkoliikenteen käyttäjäksi tai pyöräilijäksi osittain

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO 1. RUTAKON KOULUN LIIKENNEKASVATUSSUUNNITELMA... 3 2. JALANKULKIJANA LIIKENTEESSÄ... 4

SISÄLLYSLUETTELO 1. RUTAKON KOULUN LIIKENNEKASVATUSSUUNNITELMA... 3 2. JALANKULKIJANA LIIKENTEESSÄ... 4 kuva SISÄLLYSLUETTELO 1. RUTAKON KOULUN LIIKENNEKASVATUSSUUNNITELMA... 3 2. JALANKULKIJANA LIIKENTEESSÄ... 4 3. PYÖRÄILIJÄNÄ LIIKENTEESSÄ... 5 3.1 PYÖRÄN VARUSTEET... 5 3.2. OHJEITA PYÖRÄIJÄLLE... 6 4.

Lisätiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vastausta Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vesa.raasumaa@gmail.com Muokkaa tätä lomaketta Tiivistelmä Olen 5% Tyttö 5 % Poika 5 % 5% Vuosiluokkani on 8,% 3,8% 7. 5 % 8. 8. % 9. 7 3.8 % 5% Alakouluni

Lisätiedot

LIIKENNEKÄVELY/ LIIKENNEPYÖRÄILY LASTEN KANSSA

LIIKENNEKÄVELY/ LIIKENNEPYÖRÄILY LASTEN KANSSA LIIKENNEKÄVELY/ LIIKENNEPYÖRÄILY LASTEN KANSSA VeloFinland Turku 29.9.2018 Sanna Ojajärvi, Pyöräilykuntien verkosto sanna.ojajarvi@poljin.fi @pyorailykunnat Lasten pyöräilyyn vaikuttaa moni asia LIIKENNEYM-

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Lielahden koulun huoltajille

Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Lielahden koulun huoltajille Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Lielahden koulun huoltajille Mikä on opetussuunnitelma? Se on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta Siinä kerrotaan Mitä opiskellaan milläkin vuosiluokalla

Lisätiedot

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohessa ovat yksinkertaiset ohjeet julkisten kulkuvälineiden käyttöön ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä.

Lisätiedot

Opetusmateriaali. Fermat'n periaatteen esittely

Opetusmateriaali. Fermat'n periaatteen esittely Opetusmateriaali Fermat'n periaatteen esittely Hengenpelastajan tehtävässä kuvataan miten hengenpelastaja yrittää hakea nopeinta reittiä vedessä apua tarvitsevan ihmisen luo - olettaen, että hengenpelastaja

Lisätiedot

Kalvosarjan sisältö. Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma. Asukaskyselyn tulokset 29.9.2014 YHTEENVETO

Kalvosarjan sisältö. Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma. Asukaskyselyn tulokset 29.9.2014 YHTEENVETO Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Asukaskyselyn tulokset 29.9.2014 Kalvosarjan sisältö YHTEENVETO Yhden sivun yhteenveto Kolmen sivun yhteenveto ASUKASKYSELYYN VASTANNEIDEN TAUSTATIETOJA

Lisätiedot

KESYTÄ KOTISI VESIPEDOT

KESYTÄ KOTISI VESIPEDOT KESYTÄ KOTISI VESIPEDOT Tavoite: Oppilas ymmärtää, että vesi on rajallinen luonnonvara ja että kulutamme vettä turhaan joka päivä. Oppilas oppii huomaamaan turhan vedenkulutuksen ja osaa estää sen. Tehtävä:

Lisätiedot

KIUSAAMISEN EHKÄISY- JA PUUTTUMISMALLI MERIUSVAN KOULUSSA

KIUSAAMISEN EHKÄISY- JA PUUTTUMISMALLI MERIUSVAN KOULUSSA KIUSAAMISEN EHKÄISY- JA PUUTTUMISMALLI MERIUSVAN KOULUSSA Hyvä ja turvallinen oppimisympäristö on sekä perusopetuslain että lastensuojelulain kautta tuleva velvoite huolehtia oppilaiden sosiaalisesta,

Lisätiedot

METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ. Lukuvuosi 2015-16

METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ. Lukuvuosi 2015-16 METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ Lukuvuosi 2015-16 Luokat ja henkilökunta Ensi lukuvuoden 4A ja 4B 5ABCDE laaja-alainen erityisopettaja Päivi Juustila englannin ja saksan opettaja teknisen työn opettaja koulunkäynnin

Lisätiedot

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti Aihe 3. luokan koulupäivä metsässä Tavoitteet englanti: verbit, luontosanasto, värit matematiikka: mittayksiköt ja geometria ympäristötieto: jokamiehenoikeudet käytetään kaikkia aisteja luonnon havainnoimisessa

Lisätiedot

MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA

MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA Vuorentaan koulun vanhempainyhdistys toteutti yhteistyössä Vuorentaan koulun, Lasten Liikunnan Tuen sekä liikunta-alan toimijoiden kanssa Kaveri liikuttaa hankkeen. Hämeenlinnan

Lisätiedot

Mobiilit luontorastit lukiolaisille

Mobiilit luontorastit lukiolaisille Mobiilit luontorastit lukiolaisille Kesto: riippuu reitin pituudesta Kenelle: lukio Missä: ulkona Milloin: kevät ja syksy Tarvikkeet: älypuhelin/tablet-tietokone (muistiinpanovälineet) Eräpassin osio:

Lisätiedot

RAKENNA AURINKOKATTILA

RAKENNA AURINKOKATTILA RAKENNA AURINKOKATTILA Tavoite: Oppilas ymmärtää uusiutuvien energialähteiden perusteet ja mahdollisuudet Tehtävän kuvaus: Tehtävässä rakennetaan kattila, joka käyttää aurinkoa veden lämmittämiseen. Toinen

Lisätiedot

HARAVA kyselyn tulokset. Pyöräilystä ja kävelystä potkua Mikkelin kulmille!

HARAVA kyselyn tulokset. Pyöräilystä ja kävelystä potkua Mikkelin kulmille! HARAVA kyselyn tulokset Pyöräilystä ja kävelystä potkua Mikkelin kulmille! Vastaajat Vastaajat Yhteensä 252 vastausta Vastaajista 68 % naisia, 32 % miehiä Suurin osa vastaajista oli 18 64 vuotiaita, työikäisiä

Lisätiedot

Koulumatkojen kulkutapoihin vaikuttamalla turvallisuutta

Koulumatkojen kulkutapoihin vaikuttamalla turvallisuutta Koulumatkojen kulkutapoihin vaikuttamalla turvallisuutta Työpaja Normaalikoululla 20.2.2019 1 Ohjelma Klo 17:00 Kahvitarjoilu Aluenopeusrajoitus 30 km/h kyselyn tulokset (Heljä Aarnikko, Tampereen kaupunki)

Lisätiedot

TOIMI TARKKAAVAISESTI TASORISTEYKSESSÄ

TOIMI TARKKAAVAISESTI TASORISTEYKSESSÄ Tuntisuunnitelma 4 TOIMI TARKKAAVAISESTI TASORISTEYKSESSÄ TOIMI TARKKAAVAISESTI TASORISTEYKSESSÄ (Suositellaan toteutettavaksi kaksoistuntina 3. Tasoristeys on merkillinen paikka -tunnin kanssa) Taso:

Lisätiedot

Materiaali sisältää Powerpoint-diojen selitykset ja oppilaille monistettavia tehtäviä.

Materiaali sisältää Powerpoint-diojen selitykset ja oppilaille monistettavia tehtäviä. DENNIKSEN tarina - opettajan materiaali Opettaja, tämä materiaali on suunniteltu avuksesi. Voit hyödyntää materiaalia joko kokonaan tai osittain. Materiaali soveltuu käytettäväksi sekä luokkatilassa että

Lisätiedot

Lappeenrannan seutu koululaiskyselyn yhteenveto. Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelmat

Lappeenrannan seutu koululaiskyselyn yhteenveto. Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelmat Lappeenrannan seutu koululaiskyselyn yhteenveto Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelmat Taustatiedot Kysely oli auki 3.5.-31.5.2017 välisenä aikana ja vastauksia pyydettiin 3. - 9. luokkalaisilta.

Lisätiedot

Miten kuljet työmatkasi?

Miten kuljet työmatkasi? Taustatiedot Sukupuolesi? * Nainen Mies Syntymävuotesi? * 1975 Asuinpaikkasi postinumero? * esim. 00100 * Toimenkuvasi? * Työntekijä tai toimihenkilö Esimies 11% valmis https://www.webropolsurveys.com/preview/previewquestions.aspx[23.2.2011

Lisätiedot

Heijastimen käyttö. Kyselytutkimuksen toteutti Liikenneturvan toimeksiannosta Kantar TNS Oy joulukuussa Vastaajia oli yhteensä 1530.

Heijastimen käyttö. Kyselytutkimuksen toteutti Liikenneturvan toimeksiannosta Kantar TNS Oy joulukuussa Vastaajia oli yhteensä 1530. Heijastimen käyttö Kyselytutkimuksen toteutti Liikenneturvan toimeksiannosta Kantar TNS Oy joulukuussa 2017. Vastaajia oli yhteensä 1530. Käytätkö jalankulkijana heijastinta liikkuessasi liikenteessä pimeällä,

Lisätiedot

Asukaskyselyn yhteenveto Kurikka. Suupohjan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma

Asukaskyselyn yhteenveto Kurikka. Suupohjan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Asukaskyselyn yhteenveto Kurikka Suupohjan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma 30.8.2017 Taustatiedot Kunta Koulu 3. lk 4. lk 5. lk 6. lk Alakoulu yht. 7. lk 8. lk 9. lk Yläkoulu yht. YHT. Isojoki Isojoen

Lisätiedot

Asukaskyselyn yhteenveto Teuva. Suupohjan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma

Asukaskyselyn yhteenveto Teuva. Suupohjan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Asukaskyselyn yhteenveto Teuva Suupohjan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma 30.8.2017 Taustatiedot Kunta Koulu 3. lk 4. lk 5. lk 6. lk Alakoulu yht. 7. lk 8. lk 9. lk Yläkoulu yht. YHT. Isojoki Isojoen

Lisätiedot

Perusopetuksen arviointi. Koulun turvallisuus 2010. oppilaiden näkemyksiä RJ 26.2.2010. Tampere. Tampereen kaupunki Tietotuotanto ja laadunarviointi

Perusopetuksen arviointi. Koulun turvallisuus 2010. oppilaiden näkemyksiä RJ 26.2.2010. Tampere. Tampereen kaupunki Tietotuotanto ja laadunarviointi Perusopetuksen arviointi Koulun turvallisuus 2010 oppilaiden näkemyksiä RJ 26.2.2010 Tietotuotanto ja laadunarviointi Tampere Kyselyn taustaa Zef kysely tehtiin tuotannon toimeksiannosta vuosiluokkien

Lisätiedot

Minun arkeni. - tehtäväkirja

Minun arkeni. - tehtäväkirja Minun arkeni - tehtäväkirja 1 Hyvä kotihoidon asiakas, Olet saanut täytettäväksesi Minun arkeni -tehtäväkirjan. ALUKSI Kirjanen tarjoaa sinulle mahdollisuuden pysähtyä tarkastelemaan arkeasi ja hyvinvointiisi

Lisätiedot

MÖYSÄN KOULUN LIIKENNETURVALLISUUS- SUUNNITELMA

MÖYSÄN KOULUN LIIKENNETURVALLISUUS- SUUNNITELMA MÖYSÄN KOULUN LIIKENNETURVALLISUUS- SUUNNITELMA LIIKENNEKASVATUS Koulun liikennekasvatuksen tavoitteena on liikenteen sääntöjen opettaminen ja turvallisten toimintatapojen oppiminen. Lisäksi tuetaan turvallista

Lisätiedot

Tuntisuunnitelma 2 JUNA EI VOI VÄISTÄÄ

Tuntisuunnitelma 2 JUNA EI VOI VÄISTÄÄ Tuntisuunnitelma 2 JUNA EI VOI VÄISTÄÄ JUNA EI VOI VÄISTÄÄ Taso: Peruskoulun vuosiluokat 1-6, tehtäviä eri ikäryhmille Ajallinen kesto: n. 45 minuuttia Oppiaineet, joiden tunneilla aineistoa voi hyödyntää:

Lisätiedot

Koulumatkojen kulkutapoihin vaikuttamalla turvallisuutta

Koulumatkojen kulkutapoihin vaikuttamalla turvallisuutta Koulumatkojen kulkutapoihin vaikuttamalla turvallisuutta Työpaja Takahuhdin koululla 21.2.2019 1 Ohjelma Klo 17:00 Kahvitarjoilu Aluenopeusrajoitus 30 km/h kyselyn tulokset (Heljä Aarnikko, Tampereen kaupunki)

Lisätiedot

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat).

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat). Laske kymmeneen Tavoite: Oppilaat osaavat laskea yhdestä kymmeneen ja kymmenestä yhteen. Osallistujamäärä: Vähintään 10 oppilasta kartioita, joissa on numerot yhdestä kymmeneen. (Käytä 0-numeroidun kartion

Lisätiedot

Koululaiskyselyn yhteenveto Lappeenranta. Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma

Koululaiskyselyn yhteenveto Lappeenranta. Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Koululaiskyselyn yhteenveto Lappeenranta Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma 11.9.2017 Taustatiedot Kysely oli auki 3.5.-31.5.2017 välisenä aikana ja vastauksia pyydettiin 3. - 9. luokkalaisilta.

Lisätiedot

Koulumatkabarometri 2018 Esittelyaineisto

Koulumatkabarometri 2018 Esittelyaineisto Koulumatkabarometri 2018 Esittelyaineisto MIKÄ KOULUMATKABAROMETRI? Koulumatkabarometri on 4.-6. -luokan oppilaille suunnattu koulumatkaliikkumista kartoittava kyselytutkimus. Kysely toteutetaan kahden

Lisätiedot

Asumisen suunnitelmani. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa

Asumisen suunnitelmani. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa Asumisen suunnitelmani Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa Asumisen suunnitelmani Jos suunnittelet muuttoa, on hyödyllistä pohtia etukäteen, millaiset asiat ovat sinulle tärkeitä

Lisätiedot

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen-

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Käydään läpi kotitehtävä Mieti lomakkeen avulla asioita jotka toimivat hyvin elämässäsi joihin toivoisit muutosta. Asioita, joita haluaisit muuttaa elämässäsi voidaan

Lisätiedot

Robertin tarina - opettajan materiaali

Robertin tarina - opettajan materiaali Robertin tarina - opettajan materiaali Opettaja, tämä materiaali on suunniteltu avuksesi. Voit hyödyntää materiaalin joko kokonaan tai osittain. Materiaali soveltuu käytettäväksi sekä luokkatilassa että

Lisätiedot

Pikaraitiotie. Mikä se on. Davy Beilinson

Pikaraitiotie. Mikä se on. Davy Beilinson Pikaraitiotie Mikä se on Davy Beilinson Pikaraitiotien suunnittelutavoitteet Tavoitteena on kohtuuhintainen, tehokas joukkoliikenneväline, jonka kapasiteetti ja matkanopeus (noin 25 km/h pysähdyksineen)

Lisätiedot

SELVITYS ESPOON KEHÄ III:N ULKOPUOLISTEN ALUEIDEN LÄHIBUSSILIIKENTEEN TARPEESTA

SELVITYS ESPOON KEHÄ III:N ULKOPUOLISTEN ALUEIDEN LÄHIBUSSILIIKENTEEN TARPEESTA ULKOPUOLELLA ESPOOSSA 1 (5) SELVITYS ESPOON KEHÄ III:N ULKOPUOLISTEN ALUEIDEN LÄHIBUSSILIIKENTEEN TARPEESTA Taustaa Espoon Kehä III:n sisäpuolisen alueen lähibussien linjastosuunnitelma hyväksyttiin HSL:n

Lisätiedot

Mediakyselyn tulokset

Mediakyselyn tulokset Teetimme Tammikuussa 2016 kyselyn lasten mediakäyttäytymisestä Kankaan päiväkodin esikoululaisten ja Kankaan koulun 1-4- luokkalaisten vanhemmilla. Kyselyn avulla oli tarkoitus kartoittaa lasten sosiaalisen

Lisätiedot

HSL ja itsehallintoalueet

HSL ja itsehallintoalueet HSL ja itsehallintoalueet Suvi Rihtniemi Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä HSL Strategia teoiksi Mitä HSL tekee? Perustettu 2009 Vastaa Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta

Lisätiedot

Ajankohtaista koulukuljetuksista

Ajankohtaista koulukuljetuksista Ajankohtaista koulukuljetuksista Karhukuntien liikenneturvallisuusja koulukuljetusseminaari 4. 5.10.2012 Kai Leppimäki, Porin kaupungin koulutusvirasto Porin koulutoimen kuljetusoppilaat Tilastopäivän

Lisätiedot

Löydä päivävaelluksen hauskuus

Löydä päivävaelluksen hauskuus Päivävaelluksen suunnittelu FValitse jokin hauska ja mielenkiintoinen retkikohde. Jos liikutte ryhmänä, ota muut huomioon retkikohteen valinnassa. FOta selvää vaellusreitin pituudesta ja siitä, kuinka

Lisätiedot

Helsingin seudun liikenteen reitit ja aikataulut Tässä.fi:ssä

Helsingin seudun liikenteen reitit ja aikataulut Tässä.fi:ssä Adfore Technologies Oy Helsingin seudun liikenteen reitit ja aikataulut Tässä.fi:ssä Adfore Technologies Oy edelläkävijä paikallisuuteen perustuvissa digitaalisissa palveluissa Adfore Technologies Oy kehittää

Lisätiedot

oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu?

oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu? Oppimispäiväkirjablogi Hannu Hämäläinen oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu? Parhaimmillaan oppimispäiväkirja toimii oppilaan oppimisen arvioinnin työkaluna. Pahimmillaan se tekee

Lisätiedot

HÄTÄTILANTEET. Vastaa kysymyksiin. Katso kuvaa 1. Mitkä hätätilanteet ovat kuvissa?

HÄTÄTILANTEET. Vastaa kysymyksiin. Katso kuvaa 1. Mitkä hätätilanteet ovat kuvissa? HÄTÄTILANTEET Vastaa kysymyksiin Katso kuvaa 1. Mitkä hätätilanteet ovat kuvissa? 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. HÄTÄNUMERO A. Mihin numeroon soitat, kun tarvitset nopeasti apua? HÄTÄNUMERO ON. B. Kuka auttaa

Lisätiedot

Viisaan liikkumisen edistäminen työpaikoilla, Vinkit työnantajille

Viisaan liikkumisen edistäminen työpaikoilla, Vinkit työnantajille Viisaan liikkumisen edistäminen työpaikoilla, Vinkit työnantajille Termit tutuiksi Viisas liikkuminen? Missä asun, minne kuljen, kuljenko ollenkaan? Asuinpaikka Toimitilan sijainti Sähköinen asiointi Etätyö-

Lisätiedot

Uusi lippu- ja informaatiojärjestelmä

Uusi lippu- ja informaatiojärjestelmä Uusi lippu- ja informaatiojärjestelmä Kaikille helppo matkanteko -seminaari 25.5.2016 Mirva Ilmoniemi, HSL Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Lippujärjestelmän uudistus Arvioitu aikataulu Uudet kortinlukijat

Lisätiedot

Edvin Laineen koulun liikenneopas

Edvin Laineen koulun liikenneopas Edvin Laineen koulun liikenneopas Sisällysluettelo 1 Jalankulkija liikenteessä 2 Polkupyöräilijä liikenteessä 3 Koulukuljetukset 4 Saattoliikenne 5 Pihaliikenteen vaarat 6 Koulumatkan vaaranpaikkoja 7

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO LIIKENNESUUNNITTELUOSASTO Helsinkiläisten liikkumistottumukset 2013. Taloustutkimus Oy.

HELSINGIN KAUPUNKI KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO LIIKENNESUUNNITTELUOSASTO Helsinkiläisten liikkumistottumukset 2013. Taloustutkimus Oy. HELSINGIN KAUPUNKI KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO LIIKENNESUUNNITTELUOSASTO Helsinkiläisten liikkumistottumukset 0 Taloustutkimus Oy Marraskuu 0 Tuomo Turja 9..0 Pauliina Aho SISÄLLYSLUETTELO. JOHDANTO....

Lisätiedot

1. Missä koulussa olet? Vastaajien määrä: 30

1. Missä koulussa olet? Vastaajien määrä: 30 Koulukysely oppilaille 1. Missä koulussa olet? Vastaajien määrä: 30 1/16 2/16 N Prosentti Hirvijärvi 0 0% Jurvan yhtenäiskoulu 0 0% Kangas 0 0% Keskikylä 30 100% Kirkonkylä 0 0% Koivisto 0 0% Koskue 0

Lisätiedot

Nuorten liikunta ja liikkumattomuus -tietovisa

Nuorten liikunta ja liikkumattomuus -tietovisa Nuorten liikunta ja liikkumattomuus -tietovisa Tavoite Tämän tehtävän tavoitteena on tuoda esille liikkumiseen ja liikkumattomuuteen liittyviä perustietoja suomalaisten nuorten näkökulmasta. Tehtävän tavoitteena

Lisätiedot

Kysely koulukuljetusten järjestelystä lukuvuonna

Kysely koulukuljetusten järjestelystä lukuvuonna Kysely koulukuljetusten järjestelystä lukuvuonna 2014-2015 Taustaa: Koulukuljetuksen piiriin kuuluu noin 760 Kajaanin kaupungin peruskoulun oppilasta. Joka lukuvuoden alussa toteutettavan tuntirajakyselyn

Lisätiedot

Sarjakuva- www.ransu.info

Sarjakuva- www.ransu.info Sarjakuva- ja puuhakirja Ransun Lue ja pelaa! Heippatirallaa! Tässä kirjassa on Ransun pelastuskoulu -sarjakuvia, joista lukemalla oppii tärkeitä turvallisuuteen liittyviä asioita. Ja sitten on vähän väliä

Lisätiedot

Koululaiskyselyn yhteenveto Luumäki

Koululaiskyselyn yhteenveto Luumäki Koululaiskyselyn yhteenveto Luumäki Taustatiedot Kysely oli auki 3.5.-31.5.2017 välisenä aikana ja vastauksia pyydettiin 3. - 9. luokkalaisilta. Alakoululaisten kyselyyn saatiin yhteensä 393 vastausta

Lisätiedot

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN 1 TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN A) Sisältökysymykset: 1. Miksi pojan nimeksi tuli Peukaloinen? 2. Millainen Peukaloinen oli lapsena? 3. Miten Peukaloinen ohjasi hevosta oikeaan paikkaan? 4. Mitä vastaan

Lisätiedot

OMAN VUORON ODOTTAMINEN. Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival.

OMAN VUORON ODOTTAMINEN. Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus   Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival. OMAN VUORON ODOTTAMINEN Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus www.viitotturakkaus.fi Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival.com OMAN VUORON ODOTTAMINEN OMAN VUORON ODOTTAMINEN Oman vuoron odottaminen

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Linnainmaan koulun huoltajille syksy 2016

Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Linnainmaan koulun huoltajille syksy 2016 Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Linnainmaan koulun huoltajille syksy 2016 Mikä on opetussuunnitelma? Opetussuunnitelma on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta. Siinä kerrotaan,

Lisätiedot

IIN KUNNAN KOULUKULJETUSOHJE alkaen

IIN KUNNAN KOULUKULJETUSOHJE alkaen IIN KUNNAN KOULUKULJETUSOHJE 1.2.2017 alkaen Perusopetuslaki 32 1 ja 2 mom: Jos perusopetusta tai lisäopetusta saavan oppilaan koulumatka on viittä kilometriä pitempi, oppilaalla on oikeus maksuttomaan

Lisätiedot

320075 Mitä nyt (4) What now?

320075 Mitä nyt (4) What now? 320075 Mitä nyt (4) What now? Lapset joutuvat usein tilanteisiin, joissa on hyvä miettiä omia reaktioitaan ennen toimimista. Tässä korttisarjassa esitetään erilaisia hankalia tilanteita, joihin jokainen

Lisätiedot

KOULUN VEDENKULUTUS KURIIN

KOULUN VEDENKULUTUS KURIIN KOULUN VEDENKULUTUS KURIIN Tavoite: Oppilaat ymmärtävät, että puhdas vesi on rajallinen luonnonvara. Oppilaat tiedostavat, että vettä tuhlataan joka päivä tarpeettomasti. Oppilaat oppivat ottamaan vastuuta

Lisätiedot

Kenguru 2017 Student lukio

Kenguru 2017 Student lukio sivu 1 / 9 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Oikeasta vastauksesta saa 3, 4 tai 5 pistettä.

Lisätiedot

MENNÄÄN AJOISSA NUKKUMAAN! -kotitehtävävihkoon liittyvä ohje opettajalle

MENNÄÄN AJOISSA NUKKUMAAN! -kotitehtävävihkoon liittyvä ohje opettajalle MENNÄÄN AJOISSA NUKKUMAAN! -kotitehtävävihkoon liittyvä ohje opettajalle Hyvä 5.- ja 6. -luokkalaisen opettaja, Mennään ajoissa nukkumaan! on 5.- ja 6. -luokkalaisille tarkoitettu vuorovaikutteinen kotitehtävävihko,

Lisätiedot

Koululaiskyselyn yhteenveto Lemi. Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma

Koululaiskyselyn yhteenveto Lemi. Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Koululaiskyselyn yhteenveto Lemi Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma 11.9.2017 Taustatiedot Kysely oli auki 3.5.-31.5.2017 välisenä aikana ja vastauksia pyydettiin 3. - 9. luokkalaisilta.

Lisätiedot

Liikenne projekti. Tina, Lavina ja Jenna

Liikenne projekti. Tina, Lavina ja Jenna Liikenne projekti Tina, Lavina ja Jenna Tinan liikuntaapäiväkirja 23.03 maanantai. 24.03 tiistai Koulumatka audolla, kesto n. 12 mins. Koulumatka audolla, kesto n. 12 mins Harrastuksiin liittyvää liikuntaa

Lisätiedot

Aluenopeusrajoituksen muutos ja liikenteen rauhoittamistoimenpiteet Kissanmaalla, Takahuhdissa, yms-kyselyn vastausten koonti

Aluenopeusrajoituksen muutos ja liikenteen rauhoittamistoimenpiteet Kissanmaalla, Takahuhdissa, yms-kyselyn vastausten koonti 1 Aluenopeusrajoituksen muutos ja liikenteen rauhoittamistoimenpiteet Kissanmaalla, Takahuhdissa, yms-kyselyn vastausten koonti (vastauksia yhteensä 504 kpl) Vastaajien määrä, ikä ja sukupuoli 160 Vastaajien

Lisätiedot

Tavoitteet: Oppilas ymmärtää uusiutuvien energialähteiden perusteet ja mahdollisuudet.

Tavoitteet: Oppilas ymmärtää uusiutuvien energialähteiden perusteet ja mahdollisuudet. RAKENNA RUOHOKATTILA Tavoitteet: Oppilas ymmärtää uusiutuvien energialähteiden perusteet ja mahdollisuudet. Tehtävän kuvaus: Tehtävässä rakennetaan laite, joka käyttää vastaleikattua ruohoa veden lämmittämiseen.

Lisätiedot

Ikääntyneiden näkemyksiä ja kokemuksia ajoterveydestä ja vanhuuteen varautumisesta selvitettiin lokakuussa Kyselyn toteutti Liikenneturvan

Ikääntyneiden näkemyksiä ja kokemuksia ajoterveydestä ja vanhuuteen varautumisesta selvitettiin lokakuussa Kyselyn toteutti Liikenneturvan Ikääntyneiden näkemyksiä ja kokemuksia ajoterveydestä ja vanhuuteen varautumisesta selvitettiin lokakuussa 2018. Kyselyn toteutti Liikenneturvan toimeksiannosta Taloustutkimus, ja siihen vastasi yhteensä

Lisätiedot

Oppilaskysely Opetuspalvelut

Oppilaskysely Opetuspalvelut Oppilaskysely 2019 Opetuspalvelut Taustatietoja Oppilaat vastasivat kyselyyn ajalla 25.4. 17.5.2019 saamansa linkin kautta Kyselyyn vastasi 3330 oppilasta 2019 kyselyyn vastasi 76% kaikista perusopetuksen

Lisätiedot

Poimintoja Sanomalehti opetuksessa -kyselystä

Poimintoja Sanomalehti opetuksessa -kyselystä Poimintoja Sanomalehti opetuksessa -kyselystä Sanomalehtien Liiton sanomalehti opetuksessa -kysely opettajille Kartoitimme Sanomalehtien Liitossa opettajien kokemuksia sanomalehden opetuskäytöstä, Sanomalehtiviikosta

Lisätiedot

IHMEET TAPAHTUVAT ARJESSA

IHMEET TAPAHTUVAT ARJESSA IHMEET TAPAHTUVAT ARJESSA - tukea sijoitetun koulupolulle Työpaja 12.11.2014 klo 13-14.30 VI Valtakunnalliset perhehoidon päivät Marssijärjestys Viisasten kerho - speed dating SISUKAS mallin esittely Tapauskuvauksia

Lisätiedot