Kiilahihnapyörä. Kiilahihnan mitoituksessa käytetään hihnapyörähalkaisijan mittaa D m. hihnaprofiili SPZ. [

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kiilahihnapyörä. Kiilahihnan mitoituksessa käytetään hihnapyörähalkaisijan mittaa D m. hihnaprofiili SPZ. [www.sks.fi]"

Transkriptio

1 Kiilahihnapyörä Kiilahihnan mitoituksessa käytetään hihnapyörähalkaisijan mittaa D m hihnaprofiili SPZ [

2 Hihnan pituuden L laskenta d 1 E d2 L = 2E cos + 0,5 (d 1 + d 2 )+ [rad] (d 2 d 1 ) kun sin =(d 2 -d 1 )/2E

3 Hammashihnat - toiminta Hammashihnat toimivat muista hihnoista poiketen lähinnä ketjujen toimintaperiaatteella. Niitä markkinoidaan voimakkaasti silläkin perusteella, että ne eivät kuormita akselia. Tämä etu on muihin hihnoihin verrattuna hyvin vähäinen, sillä paluupuoli ei saa koskaan löystyä nollakireyteen. Akselikuormitus on aina vähintään kehävoiman suuruinen. Tähänkin tarvitaan tietysti vielä pelivaraa. Hammashihnoilla voidaan välittää suuriakin tehoja. Mutta niiden hinta on hyvin korkea ja pyörät kalliita. Pyörien valmistuksessa tarvitaan lisäksi erikoistyökaluja. Hammashihnoja kannattaa käyttää vain silloin, kun akseleiden tahdistusta todella tarvitaan. Polttomoottoreiden nokka-akselikäytöt ovat tyypillisiä sovellusalueita, mutta tässä käytössä ne muodostavat nykyisin auton moottorin suurimman käyntiriskin. Laatuautoissa käytetään edelleen ketjua ja näin vältytään ylimääräisen öljytiivistyksen rakentamiselta. Ketjukäyttö on osoittautunut myös kestävämmäksi ja luotettavammaksi.

4 Hammashihnat - ominaisuuksia hihnaa pitää ohjata vain vetokerros välittää tehoa venyy hieman, hammastaa ja siksi äänekäs hampaiden kiinnitys heikko kohta

5 Hammashihna amerikkalainen mitoitus Profiilit: 1. standardi 2. trapetsi 3. HTD Jako MXL XL L H XH XXH Jako mm 2,032 5,080 9,525 12,700 22,225 31,750 Jako in 0,080 0,200 0,375 0,500 Lisäksi: yksipuolinen hammastus kaksipuolinen symmetrinen hammastus 0,875 kaksipuolinen vuorohammastus 1,250 SFS-ISO

6 Hammashihna eurooppalainen mitoitus p jako, m moduuli, X hammasluku, L standardipituus, F N sallittu hihnavoima leveyttä kohden (kts. seuraava kuva) [Decker]

7 Hammashihnan laskenta p =jako Hammashihnapyörän halkaisija d = m z m =moduuli z =hammasluku Hihnan pituus L = 2E cos + 0,5 (d 1 + d 2 ) + [rad] (d 2 d 1 ), kun sin = (d 2 -d 1 )/2E ja E = akseliväli. Hihnan minimileveys saadaan yhtälöstä b > P k k /(v F N ), missä P on teho, k k käyttökerroin, v kehänopeus ja F N hihnavoima.

8 Esimerkki hammashihnakäytöstä Sähkömoottori pyörittää työkonetta hammashihnan välityksellä. P= 5 kw, n 1 = 2800 r/min., n 2 = 1400 r/min. ja akseliväli E~ 560 mm. Taulukosta valitaan tehon perusteella hihnaprofiili T10, jolle jako p= 10 mm, moduuli m=3,183 mm. Pienin hammasluku z min = 12. Valitaan hammasluvuiksi z 1 =24 ja z 2 = 48. Pienemmän hihnapyörän halkaisija d 1 = m z 1 = 3, =76,4 mm. Suuremman hihnapyörän halkaisija d 2 = 3, =152,8 mm. Hammasluku X lasketaan seuraavasti: Lasketaan kosketuskulma = ja sin = (d 2 -d 1 )/2E -> ~3,9 0 =0,068 rad. Eli =172,2 0. Hihnan pituus L = 2E cos + 0,5 (d 1 + d 2 ) + [rad] (d 2 d 1 )= 1483 mm. Tästä voidaan laskea hammasluku X= L/p~ 148 hammasta. Taulukon perusteella valitaan standardikoko X=142 hammasta eli L=1420 mm. Hihnan minimileveys saadaan yhtälöstä b > P k k /(v F N ) = 5 kw 2/(11,2 m/s 720N/cm)= 1,2 cm = 12 mm. Valitaan hihnan leveydeksi 50 mm.

9 Nuolihammastus [Good Year Eagle Pd]

10 Kaarihammastus Breco BATK10, leveydet 32, 50, 75 ja 100 mm

11 Lattahihnakäytöt - toiminta Lattahihnakäytöillä on ominaisuuksia, joita ei saavuteta millään muulla ratkaisulla. Esimerkiksi: - mielivaltainen akseliväli - akselien välillä voi olla kiertymää, eli akselien ei tarvitse olla samassa tasossa - akselivälin pidennys tuo mukanaan erinomaisen elastisuuden - vaimentavat värähtelyä sekä elastisuutensa että luistokykynsä vuoksi - muodostavat erinomaisen ylikuormitussuojan. Hihnojen materiaali on nyt polyamidia, polyesteria ja/tai kevlaria. Samalla hihnakäyttöjen vaatima tila on pienentynyt ja kestävyys kasvanut niin, että huoltoväli voi olla vuosia. Hihnakäyttö on äänetön ja hyötysuhteeltaan parhaimmillaan jokseenkin hammasvaihteiden veroinen. Kun hihnakäyttö kuormittuu, vetopuolen hihna kiristyy ja venyy, paluupuolen vastaavasti löystyy. Hihnavoimien erotus S n = S 1 - S 2 on tehoa siirtävä kehävoima kummankin pyörän kehällä. Hihna tulee vetävälle pyörälle paluupuolta suuremmalla kireydellä ja venymällä ja lähtee seuraamaan hihnapyörän pintaa. Kun paluupuoli tulee vastaan sen kireys ja venymä laskevat niin, että hihna liukuu vetävän pyörän pinnalla kulman matkalla juuri ennen irtautumistaan siitä. Saapuessaan löysänä käytetylle pyörälle se seuraa sen pintaa samalla alentuneella kireydellä ja venymällä lähelle vetopuolen alkua, missä se venyy hihnapyörän pinnalla liukuen vetopuolen kireyteen ja venymään. Täälläkin liukumisalue on kaarikulmana mitaten =.

12 Hihnavoimansiirto perustuu hihnan ja hihnapyörän väliseen kitkaan. Jotta kitkaa olisi, täytyy hihna kiristää niin, että tyhjäkäynnillä kireys kummallakin puolella muodostuu riittäväksi ja yhtä suureksi. Kireys vetopuolella olkoon = S 1 ja paluupuolella = S 2. S 1 S 2

13 Hihnan venymä nimelliskuormituksella β S 1 S 2 Liukuma-alueen kulman β määrää Eytelweinin yhtälö: S 1 = S 2 e (S n = S 1 - S 2 ) Yhtälössä = kitkakerroin. Kumipintaisilla hihnoilla sen arvo kuivana on = 0,8, mutta märkänä vain = 0,25...0,4. Hihnan kiristys pienentää liukualuetta β, mutta samalla kasvaa hihnan suurin jännitys myös kuormitettuna.

14 Hihnan kuormitus äärimmillään β S 1 β S 2 Hihnojen esikiristys sovitetaan siten, että kosteissa olosuhteissa se on suurempi ja vastaava kuormitettavuus jää pienemmäksi kuin kuivissa olosuhteissa. Jos kuormitus kasvaa äärimmilleen, liukukulma β saavuttaa hihnan koko kosketuskulman. Kun kosketuskulma on pienimmillään yleensä vetävän pyörän kohdalla, liukuminen alkaa ensin siellä.

15 Käyttävä pyörä lappaa hihnaa suuremmassa kireydessä ja suuremmassa venymässä kuin käytetty pyörä. Näin käytetyn pyörän kierrosnopeus tulee käyttävään verrattuna pienemmäksi kuin pyörien halkaisijasuhde edellyttäisi. Kierrosnopeuden muutos merkitsee hyötysuhteen alentumista 100 %:sta samassa suhteessa, minkä käytetyn pyörän kierrosnopeus on halkaisijasuhteen edellyttämää pienempi. Vääntömomentissa ei siten tule laskua hyötysuhteen vuoksi lukuun ottamatta hihnan taivutushäviön osuutta. Eytelweinin yhtälöstä (9.1) voidaan johtaa ottamalla huomioon kehävoima F u = S 1 - S 2 ja alkukiristysvoima S = (S 1 +S 2 )/2 F u =2 S eμβ 1 e μβ +1 (9.2) Kaavalla (9.2) voidaan laskea suoraan saavutettavissa oleva kehävoima, kun tunnetaan pienen pyörän kosketuskulma, kitkakerroin ja esikiristysvoima. Välityssuhde 1 : 1 antaa normaalitapauksessa suurimman kosketuskulman = (rad). Kun kitkakerroin kuivana on = 0,8, saadaan F u = 1,7 S. Jos akseliin kohdistuva poikittaisvoima = F h = 2 S, saadaan siihen suhteutettuna F h = 1,176 F u. Tämä edustaa äärimmäisen optimaalista tapausta, eikä sisällä minkäänlaista varaa hihnan lämpöpitenemiselle eikä kuormituksen ylitykselle. Käytännössä hihnakäytön aiheuttama akselikuormitus on F h = (1,5...2,5) F u.

16 Hihnanopeuden kasvaessa keskipakovoima pyrkii kohottamaan hihnaa pyörän pinnalta. Vaikutus tehonsiirtokykyyn kitkan osalta on sama, kuin jos hihnan peruskireys alenisi. Muuta vaikutusta hihnan pituuteen ja myös kuormitukseen nopeudella ei ole. Keskipakovoiman vaikutus kompensoidaan suuremmalla peruskiristyksellä, mikä tietenkin sitten rajoittaa hihnan suurinta kuormitettavuutta. Myös kosteuden vaikutusta voi kompensoida suuremmalla peruskireydellä. Keskipakovoima vähentää hihnan peruskireyden S ns. dynaamiseksi kireydeksi S', jonka mukaan kitkaan perustuva mitoitus kaavan (9.2) mukaan suoritetaan. S' = S - v 2 = hihnan tiheys (9.3) Lattahihnat seuraavat tarkimmin hihnakäytön teoriaa. Ne valmistettiin aikaisemmin parkitusta härännahasta, sittemmin kumilla kyllästetystä puuvillatekstiilistä. Kumiin upotettuja vetolankoja (Cord-hihnat) on myös käytetty. Näille hihnoille oli tyypillistä helppo liitettävyys, mutta suhteellisen suuri paino ja heikko kuormitettavuus. Varsinkin nahkahihnat muuttuivat pituudeltaan kosteuden mukaan. Hihnaliittimet olivat terässaranoita tai hakaslevyjä ja aiheuttivat pauketta käynnin aikana. Näitä hihnoja käytettiin valta-akselikäytöissä ja maatalouden lähes kaikissa koneissa. Näiltä ajoilta on pinttynyt käsitys puimakoneremmeistä. Kun sitten kiilahihnat tulivat markkinoille, ne standardisoitiin paremmin, markkinoitiin voimaperäisesti ja todellisuudessakin ne olivat useimmissa kohteissa pienten koneiden käyttöinä lattahihnoja parempia. Lattahihnat haluttiin unohtaa täydellisesti ja ne unohtuivatkin, sillä niille tyypilliset käyttökohteet katosivat vähitellen.

17 Nyttemmin lattahihnojen rakenne ja materiaalit ovat muuttuneet täydellisesti. Vetävänä materiaalina käytetään karkaistua polyamidia tai kevlarkuitua. Kummallakin rakenteella saavutetaan huoltovapaa useiden vuosien käyttöikä, erinomainen hyötysuhde ( = 0, ,99) ja kaupan päälle täysin vapaa akseliväli, hyvä värähtelyn vaimennus, ylikuormitussuoja ja halpa hinta. suojakerros vetokerros kitkakerros Habasit-hihnan rakenne: - kitkakerros elastomeeria - vetokerros polyamidia tai kevlaria - suojakerros muovia tai toistetaan kitkakerroksena tangentiaalikäyttöä varten.

18 Tavallisin vetokerros on polyamidi, joka esikiristetään tavallisesti n. 1,6...2,5 %:iin. Hihnan kireys muodostuu tällöin huomattavan suureksi, mutta n. 2 h:n aikana tapahtuva viruminen vähentää kireyden oikeaan arvoon. Polyamidi on hygroskooppinen materiaali, joka pyrkii kuivumaan liikaa kovassa talvipakkasessa. Niinpä sitä ei tulisikaan soveltaa ulkokäyttöön kovimpien pakkasten (< - 20 O C) aikaan. Lämpöä ne sen sijaan kestävät hyvin (> +100 O C). Jos käyttöolosuhteet ovat hyvin kosteat, hihnojen tulisi seistä käyttötiloissa pari viikkoa ennen asennusta, tai kiristystä tulisi hiukan lisätä. Normaalisti mitoitettujen hihnakäyttöjen hyötysuhde täydellä teholla on = n. 0,98. Hihna antaa erinomaisen elastisuuden varsinkin pitkällä akselivälillä. Optimaalinen hihnan nopeus on n m/s, mutta tarvittaessa voidaan nopeutta lisätä n. 90 m/s saakka. Kevlar-kuitu, jota Habasit nimittää Aramid-kuiduksi, tuottaa vetokykyynsä nähden polyamidia keveämpiä ja ohuempia hihnoja. Hihnojen elastisuus on alle puolet polyamidin elastisuudesta, joten värähtelyjen vaimennuskyky on myös pienempi, vaan ei kokonaan kadonnut. Käyttönopeus voi jopa ylittää arvon 100 m/s. Hyötysuhde on yleensä luokkaa = 0,99 tai jopa parempi. Tämä hihnatyyppi ei ole hygroskooppinen ja sietää erinomaisesti huippupakkasia. Sen sijaan korkeita lämpötiloja se ei siedä, jonka vuoksi sitä ei ole ainakaan toistaiseksi voitu soveltaa henkilöautojen hihnakäytöissä kuumiakin maita varten.

19 Flexproof Thermofix Lattahihnat liitetään yhteen liimaamalla joko limiliitoksella ("Thermofix") tai hammasliitoksella ("Flexproof"). Limiliitosta käytetään polyamidihihnoille ja hammasliitosta kevlarhihnoille. Tarvittavat välineet ovat yksinkertaiset ja liitos voidaan toteuttaa vaikka suoraan oikeaan kireyteen kiristettynä käyttöpaikalla.

20 Hihnapyöristä ainakin suurempi tulee tehdä ulkopinnaltaan mykeväksi, jotta sen päälle lappava hihna taipuisi epätasaisesti venyessään niin, että se ajautuu keskelle. Suoritetaan ns. bombeeraus. pyöristys 1,6 koneistus Bombeeratun pinnan poikkileikkauksen tulisi olla mahdollisimman lähellä ympyrän kaarta. Bombeeraus mitataan säteen erona pyörän kehällä keskikohdan ja reunan välillä. Pinnan sileyden tulee olla riittävä hihnan kulumiskestävyyden vuoksi. Reunat tulee pyöristää.

21 Hihnakäyttöjen laskennassa on syytä käyttää valmistajien ohjeita sellaisenaan. Esimerkiksi moottoriteho olkoon 1000 kw, 1500 r/min. Jauhimen kierrosnopeus olkoon 680 r/min. Hihnana käytetään järeintä polyamidihihnaa Habasit A-5. Beltman-laskimeen syötetään arvot: Ohjelma 1 Hihna A-5, koodi 30 d1 800 mm d mm CL (akseliväli) 2000 mm P 1000 kw N r/min c2 (käyttökerroin) 1,1 tulokset: Hihnan leveys 332 mm --> 340 mm Esikiristys 2,77 % F w staat 51'550 N F w dyn 33'574 N Lo 8154 mm hihnan pituus Tämä laskin on nyt nimeltään SeleCalc ja toimii PC:ssä. [

22 Lattahihnakäytön mitoitus Hihnavalmistajien ohjeistus perustuu seuraavaan laskelmaan: Teho P=F u v, F u =kehävoima, v=kehänopeus; v= r =2 n r= nd Eli pienimmän hihnapyörän halkaisija d=p/(f u n) Kun välityssuhde i=1:1, =180 0 ja kuivana kitkakerroin =0,8 -> F u =1,7 S, missä S=alkukiristysvoima. Oletetaan akseliin kohdistuvaksi voimaksi F h =2 S. Eli d~ 0,54 P/( F w n). Muut tapaukset ( ), F u =F h (e β -1)/ (e β +1). Hihnan leveys määräytyy yhtälöstä: b=p/(p n c 1 c 2 c 3 ), missä P n =nimellisteho hihnan leveydelle [W/m], c 1 = käyttökerroin, c 2 =ympäristökerroin ja c 3 = kohdekerroin. Hihnan kiristykseksi voidaan valita 1-2,5% akselivälistä E. Hihnavalmistajat ilmoittavat hihnavoiman S 0 hihnan leveyttä kohden 1% venymällä, josta voi laskea karkeasti valittua kiristystä vastaavan hihnavoiman S. Edelleen sen perusteella tiedetään akselivoima F h =2 S. Hihnan pituus: L = 2E cos + 0,5 (d 1 + d 2 )+ [rad] (d 2 d 1 ) Kosketuskulma saadaan yhtälöstä: = ja sin =(d 2 -d 1 )/2E

23 Esimerkki lattahihnakäytöstä Sähkömoottorin teho 1000 kw, pyörimisnopeus n 1 =1500 r/min. ja siihen kytketyn pienemmän hihnapyörän d 1 =800 mm. Moottori pyörittää jauhinta lattahihnakäytöllä (c =1,1). Akseliväli e=2000mm. Kun välityssuhde i = 2,21, niin d 2 =1765 mm. Pienemmän pyörän kehänopeus v= 25 0,8 m/s =62,8 m/s. Valmistajan taulukkotiedon perusteella hihnalle A5 hihnavoima S 0 =32,8 N/mm 1% venymällä. Kitkakerroin =0,8, =13,96 0 =0,244rad, =152,1 0 = 2,66rad. F u =51,6N/mm -> P n =3,24 kw/mm, b=p/p n c 2 =1000/(3,24 1,1) =280 mm. Hihnan pituus L=8146 mm. Käytännössä kiristyksen pitää olla suurempi kuin 1%! (Habasit antoi esikiristykseksi 2,77%)

24 Esimerkki kiilahihnavaihteesta Yhden kiilahihnan hyötysuhde alkaa nykyisin olla jo = 0,98 luokkaa. Hihnojen leveys ja profiilin muoto ovat kuitenkin niin vaihtelevat, että kahdesta vierekkäisestä hihnasta toinen on aina ajoittain syvemmällä urassaan kuin toinen. Näin hihnat "riitelevät" keskenään ja niiden välille tulevat sokkomomentit saattavat olla melko suuria. Kahden ja useamman hihnan muodostaman käytön hyötysuhde onkin vain = 0,93...0,94. Tätä arvoa valmistajat eivät tietenkään kerro. Kiilahihnan yhtenä etuna on se, että V-ura pitää hihnan varmasti paikallaan. Tätä etua hyödynnetään mm. puutarhakoneissa, missä hihnan kiristyksellä aikaan saadaan moottorin kytkentä ja irrotus. Ajatusta voisi kehittää pitemmällekin.

25 2-portainen kiilahihnavaihde i = , RS Hihnat kiristetään vuorotellen epäkeskon varassa käännettävällä kiristyspyörällä (kuva). Epäkesko on saatu aikaan kiristämällä kaksi hoikkaa kuulalaakeria vasten säätöakselin päätä niin, että ne nojaavat sisärenkaastaan kiristysruuviin vastakkaisasennossa.

26 Lattahihnakäytön ja hammasvaihdekäytön vertailua Vasemmalla puolella on esitetty 2-portainen hammasvaihdekäyttö välityssuhteella 1 : 8, vaikkapa rumpusekoittajan pyöritykseen. Moottori on 132 kw, 1500 r/min. Oikealla on sama toteutettuna lattahihnakäytöllä. Hihnapyörien koot ovat 250 ja 2000 mm, hihna Habasit A-4, leveys 240 mm. Lattahihnakäytössä ei tarvita lainkaan kytkimiä, ei liioin vaihdetta. Moottori voidaan sijoittaa suoraan lattialle ilman perustusta. Tarvitaan vain kaksi hihnapyörää ja hihna. Kuva esittää tosin hihnakäytön äärimmäistä sovellusmuotoa, sillä moottorin laakerointi kestää tässä enää 40'000 h (riittävä). Jos välityssuhde olisi vaikkapa 1 : 5, voisivat hihnapyörät olla kokoa 340/1700 ja hihnan A-4 leveys vain 160 mm. Pienemmillä välityssuhteilla hihnakäyttö olisi taloudellisuudessa aivan ylivoimainen.

Lattahihnakäytöt - toiminta

Lattahihnakäytöt - toiminta Lattahihnakäytöt - toiminta Lattahihnakäytöillä on ominaisuuksia, joita ei saavuteta millään muulla ratkaisulla. Esimerkiksi: - mielivaltainen akseliväli - akselien välillä voi olla kiertymää, eli akselien

Lisätiedot

Tiedetään teho P, akseleiden pyörimisnopeudet n 1. , käyttömoottori ja sen akselin (laakereiden) suurin sallittu kuormitus F h

Tiedetään teho P, akseleiden pyörimisnopeudet n 1. , käyttömoottori ja sen akselin (laakereiden) suurin sallittu kuormitus F h Kiilahihnan mitoitus Tiedetään teho P, akseleiden pyörimisnopeudet n 1 ja n 2, käyttömoottori ja sen akselin (laakereiden) suurin sallittu kuormitus F h sekä käytettävän koneen tyyppi: Lasketaan pienen

Lisätiedot

Polyuretaaniset hammashihnat

Polyuretaaniset hammashihnat Yleistä tietoa hihnojen kehitys on mennyt eteenpäin samaan suuntaan kuin kumihihnojenkin eli kohti suurempaa tehonsiirtokykyä ja parempaa asemointitarkkuutta. Ensimmäiset hihnat valmistettiin trapetsin

Lisätiedot

Hammashihnojen mitoitus- ja laskentakaavat

Hammashihnojen mitoitus- ja laskentakaavat Voimansiirtohihnojen tekniset tiedot Tunnus ja yksikkö b = hihnan leveys (mm) T = jako C = akseliväli (mm) L R = hihnan pituus (mm) L Z = hihnan hammasluku Z 1 = hammasluku, pieni pyörä Z 2 = hammasluku,

Lisätiedot

Luentojen viikko-ohjelma

Luentojen viikko-ohjelma Luentojen viikko-ohjelma periodi viikko aihe opettaja 1 37 Johdanto, historiaa, suunnittelu, CE -merkki, kuormitus, kestävyys, materiaalit, valmistus Yrjö Louhisalmi 1 38,39 liitososat ja liitokset: ruuvit,

Lisätiedot

LINEAARIKÄYTÖT. AT ja ATL hammashihnojen valmistusohjelma: AT AT3 AT5 AT10 AT20 ATL ATL5 ATL10 ATL20. Lineaarikäytöt AT ja ATL hammashihnoilla:

LINEAARIKÄYTÖT. AT ja ATL hammashihnojen valmistusohjelma: AT AT3 AT5 AT10 AT20 ATL ATL5 ATL10 ATL20. Lineaarikäytöt AT ja ATL hammashihnoilla: LINEAARIKÄYTÖT Yleistä lineaarikäytöistä Pinoajat, lavaajat ja muut keräilyrobotit ovat tyypillisiä esimerkkejä lineaarikäytöistä. Perusajatuksena on käyttölaitteen pyörimisliikkeen muuttaminen pitkittäisliikkeeksi.

Lisätiedot

Luentojen viikko-ohjelma

Luentojen viikko-ohjelma Luentojen viikko-ohjelma periodi viikko aihe opettaja 1 35,36 Johdanto, historiaa, suunnittelu, CE -merkki, kuormitus, kestävyys, materiaalit, valmistus Yrjö Louhisalmi 1 37,38,39 liitososat ja liitokset:

Lisätiedot

Kiilahihnat, Pyöröhihnat, Lattahihnat

Kiilahihnat, Pyöröhihnat, Lattahihnat Kiilahihnat, Pyöröhihnat, Lattahihnat Yleistä tietoa Ohessa valikoima muista myyntiohjelmassamme olevista hihnoista. Kiilahihna, Kumi Klassinen kiilahihna Kapea kiilahihna Tyyppi Max. leveys Paksuus Kulma

Lisätiedot

+ 2 a + 4 a. π (D01 + D 2 02 + D 02. a = 4 Z 1 Z 2 D 01

+ 2 a + 4 a. π (D01 + D 2 02 + D 02. a = 4 Z 1 Z 2 D 01 LASKENTA Akseliväli ja hihnapituus Likimääräinen hihnapituus Akseliväli i = 1 L B = (2 a) + (Z 1 T) i 1 L B = π (D 01 + D 02 ) 2 + 2 a + (D 02 - D 01 ) 2 4 a i = 1 a = Z B - Z 1 2 T i 1 π L L B - π (D01

Lisätiedot

Moottorisahan ketjun kytkentä

Moottorisahan ketjun kytkentä Moottorisahan ketjun kytkentä Moottorisaha kiihdytetään tyhjäkäynniltä kierrosnopeuteen 9600 r/min n. 120 krt/h. Mikä on teräketjun keskipakoiskytkimen kytkentäaika ja kuinka paljon kytkin lämpenee, kun

Lisätiedot

Luentojen viikko-ohjelma

Luentojen viikko-ohjelma Luentojen viikko-ohjelma periodi viikko aihe opettaja 1 36,37 Johdanto, historiaa, suunnittelu, CE -merkki, kuormitus, kestävyys, materiaalit, valmistus Yrjö Louhisalmi 1 38,39,40 liitososat ja liitokset:

Lisätiedot

Optibelt-teollisuushihnat

Optibelt-teollisuushihnat Solutions for power transmission Optibelt-teollisuushihnat www.konaflex.fi OPTIBELT TEOLLISUUSHIHNAT Optibelt on saksalainen, korkealaatuisten voimansiirtohihnojen valmistaja. Toimitusohjelmaan kuuluvat

Lisätiedot

Hammashihnapyörät. Yleistä hammashihnapyöristä

Hammashihnapyörät. Yleistä hammashihnapyöristä Yleistä hammashihnapyöristä Standardihammashihnapyörät Seuraavilla sivuilla esitellään hammashihnapyöriä, jotka tulevat useilta eri valmistajilta. Hammashihnapyöriä valmistetaan joko valuraudasta, teräksestä,

Lisätiedot

Käyttöohje, yleistä. Sivu 1

Käyttöohje, yleistä. Sivu 1 Käyttöohje, yleistä Mulco hammashihnakäyttöjen laskenta ohjelmalla voidaan laskea ja mitoittaa Breco ja Contitech hammashihnakäyttöjä. Ohjelmalla voidaan laskea sekä tehonsiirto- että lineaarikäyttöjä.

Lisätiedot

Voimansiirto Hihnat, Ketjut, Laakerit Kunnossapito

Voimansiirto Hihnat, Ketjut, Laakerit Kunnossapito Voimansiirto Hihnat, Ketjut, Laakerit Kunnossapito CONTI V Kiilahihnat SPZ Tekstiilivaippa Vaipallinen kapeakiilahihna DIN 7753 Käyttölämpötila-alue: -55 C.+70 C Pituus L d mm 1807 005 000 SPZ 512 1807

Lisätiedot

JENS S. HINNASTO 2006

JENS S. HINNASTO 2006 Hinnasto Omslag 2006 FIN 060221 09.25 Sida 3 JENS S. HINNASTO 2006 Hinnasto Omslag 2006 FIN 060221 09.25 Sida 4 AUTOFLEX Akselikytkin Sarja C Malleissa EB ja CB on yksi vetolevypaketti ja korjaavat ainoastaan

Lisätiedot

Luvun 10 laskuesimerkit

Luvun 10 laskuesimerkit Luvun 10 laskuesimerkit Esimerkki 10.1 Tee-se-itse putkimies ei saa vesiputken kiinnitystä auki putkipihdeillään, joten hän päättää lisätä vääntömomenttia jatkamalla pihtien vartta siihen tiukasti sopivalla

Lisätiedot

F75E ALKUPERÄINEN OHJEKIRJA

F75E ALKUPERÄINEN OHJEKIRJA ALKUPERÄINEN OHJEKIRJA 2 KÄYTTÖ SWEPAC F75E Koneella tiivistetään soraa ja hiekkaa pienissä rakennustöissä, kuten valmistaessa alustaa betonikiville tai puutarhojen kivilaatoille. Koneen kompakti muotoilu

Lisätiedot

PALAX KLAPIKONEMALLISTO

PALAX KLAPIKONEMALLISTO COMBI M II - 3 KS 35-6 POWER 70S - 10 POWER 100S - 14 PALAX KLAPIKONEMALLISTO Yhteiset ominaisuudet Poistokuljetin Yhteinen ominaisuus kaikille koneille on nyt uudistettu 4,3 m pitkä ja 0,2 m leveä taittuva

Lisätiedot

Belt Pilot käyttöohje, yleistä

Belt Pilot käyttöohje, yleistä Belt Pilot käyttöohje, yleistä Belt Pilot ohjelmalla voidaan laskea ja mitoittaa Breco ja Contitech hammashihnakäyttöjä. Ohjelmalla voidaan laskea sekä tehonsiirtohammashihnakäyttöjä, että lineaarikäyttöjä.

Lisätiedot

Sisällysluettelo, komponentit. Komponentit. Komponentit. sivu Tilausohje... 2

Sisällysluettelo, komponentit. Komponentit. Komponentit. sivu Tilausohje... 2 Sisällysluettelo, komponentit sivu Tilausohje... 2 ATNsysteemin komponentit Hammashihnapyörät ATN 12,7... 6 AT... 18 AT... Ohjaavat hammashihnapyörät ATN K6... 8 ATN 12,7 K6... Liukukiskot... 12 Hammashihnapyörät,

Lisätiedot

Kiilahihnakäytön asentaminen

Kiilahihnakäytön asentaminen Kiilahihnakäytön asentaminen Liite puhaltimen käyttö- ja huolto-ohjeeseen Sisältö Kiilahihnakäyttö... 1 1.1.1 Linjaus... 3 1.1.2 Kiristys... 3 1.1.3 Hihnojen varastointi... 5 1.1.4 Purkaminen... 5 1.1.5

Lisätiedot

Hammaspyörävälitykset - yleistä

Hammaspyörävälitykset - yleistä Hammaspyörävälitykset - yleistä [Decker] P 1 = M 1 1 M 1 = P 1 / 1 = M 2 / i = i I = 1 / 2 = n 1 / n 2 = z 2 / z 1 = = hyötysuhde missä 1 = käyttävä 2 = käytetty v = r, = 2 n n 6 = n 1 / i I x i II x i

Lisätiedot

Recair Oy 2006-09-11 Seppo Kanninen/sisäisen koulutuksen tiedosto

Recair Oy 2006-09-11 Seppo Kanninen/sisäisen koulutuksen tiedosto Recair Oy 2006-09-11 Seppo Kanninen/sisäisen koulutuksen tiedosto ILMASTOINTIKONEEN SFP-LUKU JA SEN LASKENTA 1. Mitä on SFP-luku? SFP ( Specific Fan Power ) = ominaissähköteho eli sähköverkosta otettu

Lisätiedot

HAMMASHIHNAT. Materiaali

HAMMASHIHNAT. Materiaali HAMMASHIHNAT Tekniset tieot Vakiohihnaleveys ja suurin vetovoima (N) avoimessa pituuessa. Ota yhteys meihin hihnapituuen laskemiseksi. Teräslankavahvisteinen polyuretaani MM-JAOISET HAMMASHIHNAT Suurin

Lisätiedot

ALIPAINEKULJETINHIHNAT

ALIPAINEKULJETINHIHNAT ALIPAINEKULJETINHIHNAT Jotkut kuljettimet vaativat hihnakäytöiltä enemmän kuin tavalliset. Suuret nopeudet, kiihtyvyydet ja hidastuvuudet, paikoitustarkkuus tai kappaleen keveys aiheuttavat sen että normaali

Lisätiedot

100-500 40-60 tai 240-260 400-600 tai 2 000-2 200 X

100-500 40-60 tai 240-260 400-600 tai 2 000-2 200 X Yleistä tilauksesta Yleistä tilauksesta Tilaa voimanotot ja niiden sähköiset esivalmiudet tehtaalta. Jälkiasennus on erittäin kallista. Suositellut vaatimukset Voimanottoa käytetään ja kuormitetaan eri

Lisätiedot

Pidetään hihnat pyörimässä. ohjetta. 2moduulikuljettimen. optimointiin. ja taas pyörii!

Pidetään hihnat pyörimässä. ohjetta. 2moduulikuljettimen. optimointiin. ja taas pyörii! Pidetään hihnat pyörimässä 1 ohjetta 2moduulikuljettimen optimointiin ja taas pyörii! 12 Ohjetta Sisällysluettelo 1. Muovin ominaisuudet ja käyttölämpötila... sivu 3 2. Muovilaadut - tunnistus.... sivu

Lisätiedot

- laadukkainta tehonsiirtoa HINNASTO 2014

- laadukkainta tehonsiirtoa HINNASTO 2014 JENS S. laadukkainta tehonsiirtoa HINNASTO 2014 PolyV hihnakäytöt PU pyöröhihnat/kiilahihnat Kuljetinketjut Hammastanko/hammaspyörät Kiristyselementit Ketju/hihnakiristimet Muoviketjut Ketjupyörät Hihnakäytöt

Lisätiedot

Avoimet hammashihnat

Avoimet hammashihnat Yleistä avoimista haashihnoista Avoimia haashihnoja (metritavarana) löytyy laaja valikoima eri haasjaoilla ja eri materiaaleista valmistettuina. Jokaiseen eri käyttökohteeseen ja olosuhteeseen löytyy sopiva

Lisätiedot

Avainsanat: geometria, kolmio, ympyrä, pallo, trigonometria, kulma

Avainsanat: geometria, kolmio, ympyrä, pallo, trigonometria, kulma OuLUMA - Jussi Tyni OuLUMA, sivu 1 Ihastellaan muotoja Avainsanat: geometria, kolmio, ympyrä, pallo, trigonometria, kulma Luokkataso: lukio Välineet: kynä, paperia, laskin Tavoitteet: Tarkoitus on arkielämään

Lisätiedot

Harmonisten yliaaltojen vaikutus johtojen mitoitukseen

Harmonisten yliaaltojen vaikutus johtojen mitoitukseen Harmonisten yliaaltojen vaikutus johtojen mitoitukseen Pienjännitesähköasennukset standardin osassa SFS6000-5-5 esitetään johtojen mitoitusperusteet johtimien ja kaapelien kuormitettavuudelle. Lähtökohtana

Lisätiedot

F 50 KÄYTTÖOHJE. Dok: 101425-SF 0733

F 50 KÄYTTÖOHJE. Dok: 101425-SF 0733 KÄYTTÖOHJE KÄYTTÖ SWEPAC F 50 on tarkoitettu soran ja hiekan tiivistykseen pienissä rakennustöissä, kuten puutarhan betoni- tai tiilikiveysten alustoja tehtäessä. Laitteen kompakti toteutus mahdollistaa

Lisätiedot

KARTIOHAMMASPYÖRÄT. Tekniset tiedot OIKEA ASENNUSMITTA LIIAN PIENI ASENNUSMITTA LIIAN SUURI ASENNUSMITTA 1:26

KARTIOHAMMASPYÖRÄT. Tekniset tiedot OIKEA ASENNUSMITTA LIIAN PIENI ASENNUSMITTA LIIAN SUURI ASENNUSMITTA 1:26 KRTIOMMSPYÖRÄT Tekniset tieot Kartiohammasvaihe on vaihe, jossa on pituussuuntaiset ristiakselit. Tämä eellyttää useimmissa tapauksissa vapaasti kantavaa laakerointia. isäksi on käytettävä melko järeitä

Lisätiedot

KULMAVAIHTEET. Tyypit W 088, 110, 136,156, 199 ja 260 TILAUSAVAIN 3:19

KULMAVAIHTEET. Tyypit W 088, 110, 136,156, 199 ja 260 TILAUSAVAIN 3:19 Tyypit W 088, 110, 16,156, 199 ja 260 Välitykset 1:1, 2:1, :1 ja 4:1 Suurin lähtevä vääntömomentti 2419 Nm. Suurin tuleva pyörimisnopeus 000 min -1 IEC-moottorilaippa valinnaisena. Yleistä Tyyppi W on

Lisätiedot

SISÄLTÖ Venymän käsite Liukuman käsite Venymä ja liukuma lujuusopin sovelluksissa

SISÄLTÖ Venymän käsite Liukuman käsite Venymä ja liukuma lujuusopin sovelluksissa SISÄLTÖ Venymän käsite Liukuman käsite Venymä ja liukuma lujuusopin sovelluksissa 1 SISÄLTÖ 1. Siirtymä 2 1 2.1 MUODONMUUTOS Muodonmuutos (deformaatio) Tapahtuu, kun kappaleeseen vaikuttaa voima/voimia

Lisätiedot

ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen

ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen Yksityiskohtaiset ohjeet, Fiat 500 1,2 l, moottorikoodi 169 A4.000 ContiTech kertoo, miten vältät virheet hihnanvaihdon yhteydessä Hammashihnan

Lisätiedot

SIPOREX-HARKKOSEINÄÄN TUKEUTUVIEN TERÄSPALKKIEN SUUNNITTELUOHJE 21.10.2006

SIPOREX-HARKKOSEINÄÄN TUKEUTUVIEN TERÄSPALKKIEN SUUNNITTELUOHJE 21.10.2006 SIPOREX-HARKKOSEINÄÄN TUKEUTUVIEN TERÄSPALKKIEN SUUNNITTELUOHJE 21.10.2006 Tämä päivitetty ohje perustuu aiempiin versioihin: 18.3.1988 AKN 13.5.1999 AKN/ks SISÄLLYS: 1. Yleistä... 2 2. Mitoitusperusteet...

Lisätiedot

ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen

ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen Yksityiskohtaiset ohjeet, CT884 K1 automallissa 1997 Opel Omega B (25_,26_,27_) 2,5 l V6, moottorikoodi X25XE ContiTech ohjeistaa, miten välttää

Lisätiedot

ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen

ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen Yksityiskohtaiset ohjeet Ford Focus C-Max 1,6 l Ti -malliin, moottorin koodi HXDA, SIDA Hammashihnan vaihdon yhteydessä tapahtuu usein vakavia

Lisätiedot

BRECO - ja BRECOFLEX -hammashihnojen tavaramerkit omistaa BRECO Antriebstechnik Breher GmbH & Co.

BRECO - ja BRECOFLEX -hammashihnojen tavaramerkit omistaa BRECO Antriebstechnik Breher GmbH & Co. BRECO - ja BRECOFLEX -hammashihnojen tavaramerkit omistaa BRECO Antriebstechnik Breher GmbH & Co. BRECO Antriebstechnik Breher GmbH & Co. Kleiststr. 53 D-32457 Porta Westfalica fon: +49 (0)5731 / 7670-0

Lisätiedot

PRELIMINÄÄRIKOE. Lyhyt Matematiikka 3.2.2015

PRELIMINÄÄRIKOE. Lyhyt Matematiikka 3.2.2015 PRELIMINÄÄRIKOE Lyhyt Matematiikka..015 Vastaa enintään kymmeneen tehtävään. Kaikki tehtävät arvostellaan asteikolla 0-6 pistettä. 1. a) Sievennä x( x ) ( x x). b) Ratkaise yhtälö 5( x 4) 5 ( x 4). 1 c)

Lisätiedot

DC-moottorin pyörimisnopeuden mittaaminen back-emf-menetelmällä

DC-moottorin pyörimisnopeuden mittaaminen back-emf-menetelmällä 1 DC-moottorin pyörimisnopeuden mittaaminen back-emf-menetelmällä JK 23.10.2007 Johdanto Harrasteroboteissa käytetään useimmiten voimanlähteenä DC-moottoria. Tämä moottorityyppi on monessa suhteessa kätevä

Lisätiedot

Teräsköysiraksit WWW.ERLATEK.FI

Teräsköysiraksit WWW.ERLATEK.FI Teräsköysiraksit 128 WWW.ERLATEK.FI Teräsköysiraksit ja -päätteet Tyträyhtiömme VM-Vaijeri Oy valmistaa teräsköysirakseja SFS-EN13414-1 mukaisesti, käyttäen teräsköysiin suunniteltua standardia SFS-EN13411-3

Lisätiedot

FYSIIKKA. Mekaniikan perusteita pintakäsittelijöille. Copyright Isto Jokinen; Käyttöoikeus opetuksessa tekijän luvalla. - Laskutehtävien ratkaiseminen

FYSIIKKA. Mekaniikan perusteita pintakäsittelijöille. Copyright Isto Jokinen; Käyttöoikeus opetuksessa tekijän luvalla. - Laskutehtävien ratkaiseminen FYSIIKKA Mekaniikan perusteita pintakäsittelijöille - Laskutehtävien ratkaiseminen - Nopeus ja keskinopeus - Kiihtyvyys ja painovoimakiihtyvyys - Voima - Kitka ja kitkavoima - Työ - Teho - Paine LASKUTEHTÄVIEN

Lisätiedot

Oulun seitsemäsluokkalaisten matematiikkakilpailu 18.1.2012 Tehtävät ja ratkaisut

Oulun seitsemäsluokkalaisten matematiikkakilpailu 18.1.2012 Tehtävät ja ratkaisut Oulun seitsemäsluokkalaisten matematiikkakilpailu 18.1.2012 Tehtävät ja ratkaisut (1) Kolmen peräkkäisen kokonaisluvun summa on 42. Luvuista keskimmäinen on a) 13 b) 14 c) 15 d) 16. Ratkaisu. Jos luvut

Lisätiedot

ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen

ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen Yksityiskohtaiset ohjeet, Ford Galaxy (WRG) 2000 2006, 1,9 l 85 kw, moottorikoodi AUY, mallivuodesta 2003 alkaen Hammashihnasarjat CT1028K3,

Lisätiedot

Ketjuvälityksen etuja

Ketjuvälityksen etuja Ketjuvälityksen etuja joustaa, mutta ei luista välityssuhde vakio pitkät akselivälit ja väliakselit mahdollisia ei esikiristystä, pieni laakeripaine akseleilla hyötysuhde jopa 0,99 pieni asennustarkkuus

Lisätiedot

A-osio. Ilman laskinta. MAOL-taulukkokirja saa olla käytössä. Maksimissaan tunti aikaa. Laske kaikki tehtävät:

A-osio. Ilman laskinta. MAOL-taulukkokirja saa olla käytössä. Maksimissaan tunti aikaa. Laske kaikki tehtävät: MAA3 Geometria Koe 5.2.2016 Jussi Tyni Lue ohjeet ja tee tehtävät huolellisesti! Tee tarvittavat välivaiheet, vaikka laskimesta voikin ottaa tuloksia. Välivaiheet perustelevat vastauksesi. Tee pisteytysruudukko

Lisätiedot

Turvemaaharvennusten korjuukelpoisuusluokitus. Tore Högnäs & Teuvo Kumpare, Metsähallitus Kalle Kärhä, Metsäteho Oy

Turvemaaharvennusten korjuukelpoisuusluokitus. Tore Högnäs & Teuvo Kumpare, Metsähallitus Kalle Kärhä, Metsäteho Oy Turvemaaharvennusten korjuukelpoisuusluokitus Tore Högnäs & Teuvo Kumpare, Metsähallitus Kalle Kärhä, Metsäteho Oy 3/2011 Tausta I Turvemaasavotat on perinteisesti suunniteltu maaston heikon kantavuuden

Lisätiedot

Johtimien kuormitettavuus

Johtimien kuormitettavuus Johtimien kuormitettavuus Pekka Rantala Kevät 2015 Suurin jatkuva virta Suurin jatkuva virta, jolla johdinta saa kuormitta = kuormitettavuus. Sen pitää olla sellainen, että johtimen eristysaineen lämpötila

Lisätiedot

Ruuviliitoksen lujuus

Ruuviliitoksen lujuus Ruuviliitoksen lujuus Ruuviliitos mitoitetaan osien välisen kitkavoiman perusteella. (F v F a ) > F q = 0,15...0,6 liitettävien osien välinen kitkakerroin F v = esikiristysvoima F a = aksiaalinen vetokuorma

Lisätiedot

VALTION MAATALOUSTEKNOLOGIAN TUTKIMUSLAITOS STATE RESEARCH INSTITUTE OF ENGINEERING IN AGRICULTURE AND FORESTRY

VALTION MAATALOUSTEKNOLOGIAN TUTKIMUSLAITOS STATE RESEARCH INSTITUTE OF ENGINEERING IN AGRICULTURE AND FORESTRY Vi-AKCn) PPA 1 03400 VIHTI 913-46 211 VALTION MAATALOUSTEKNOLOGIAN TUTKIMUSLAITOS STATE RESEARCH INSTITUTE OF ENGINEERING IN AGRICULTURE AND FORESTRY KOETUSSELOSTUS TEST REPORT NUMERO 1197 RYHMÄ 13 VUOSI

Lisätiedot

RIL 249 MATALAENERGIARAKENTAMINEN

RIL 249 MATALAENERGIARAKENTAMINEN RIL 249-20092009 MATALAENERGIARAKENTAMINEN RAKENNETEKNINEN NÄKÖKULMA 7.12.2009 Juha Valjus RIL 249 MATALAENERGIARAKENTAMINEN Kirjan tarkoitus rakennesuunnittelijalle: Opastaa oikeaan suunnittelukäytäntöön

Lisätiedot

ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen

ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen Yksityiskohtaiset ohjeet, Ford Focus 2,0 l16v, moottorikoodit EDDB, EDDC, EDDD ContiTech kertoo, miten vältät virheet hihnanvaihdon yhteydessä

Lisätiedot

PESUKONEEN JA LINGON ASENNUS

PESUKONEEN JA LINGON ASENNUS PESUKONEEN JA LINGON ASENNUS Vaatehoitotila kuuluu tärkeänä osana kiinteistöön. Laitteet ja varusteet on määriteltävä ja sijoitettava tilaan siten, että niiden käyttö on mahdollisimman helppoa ja esteetöntä.

Lisätiedot

KIILAHIHNAKÄYTÖN SUUNNITTELUOPAS

KIILAHIHNAKÄYTÖN SUUNNITTELUOPAS KIILAHIHNAKÄYTÖN SUUNNITTELUOPAS KETJU- JA HIHNAKÄYTÖT 5 SKS-mekaniikka Oy Martinkyläntie 50, PL 122, 01721 Vantaa, sähköposti: mekaniikka@sks.fi, faksi 852 6824, puh. *852 661 Etelä-Suomi Martinkyläntie

Lisätiedot

LV-SARJAN TÄRINÄNVAIMENTIMET

LV-SARJAN TÄRINÄNVAIMENTIMET LV-SARJAN TÄRINÄNVAIMENTIMET LINING COMPONENTS OY LININGCOMPONENTS.FI AINUTLAATUINEN TÄRINÄNVAIMENNUS LV-sarja soveltuu monenlaisten koneiden ja laitteiden tärinänvaimennukseen. Erilaiset kiinnitys- ja

Lisätiedot

Hakkurit. Ympäristönhoidosta urakointiin

Hakkurit. Ympäristönhoidosta urakointiin Hakkurit Ympäristönhoidosta urakointiin Puhumme kokemuksesta Junkkarin hakkurit ovat tyypiltään laikkahakkureita. Meillä on kokemusta niiden valmistamisesta jo yli 30 vuoden ja 10.000 laitteen verran.

Lisätiedot

Yksiriviset urakuulalaakerit Generation C. Tekniset tuotetiedot

Yksiriviset urakuulalaakerit Generation C. Tekniset tuotetiedot Yksiriviset urakuulalaakerit Generation C Tekniset tuotetiedot Sisällysluettelo Ominaisuudet 2 FAG-urakuulalaakerin (Generation C) edut 2 Tiivistys ja voitelu 2 Käyttölämpötila 3 Pitimet 3 Jälkimerkinnät

Lisätiedot

kampanja 549, 769, www.fagimex.fi Kampanja 2/2010 ts 315 GT, katkaisuohjaimella ts 315 GT, liukupöydällä Hinnat sisältävät alv:n

kampanja 549, 769, www.fagimex.fi Kampanja 2/2010 ts 315 GT, katkaisuohjaimella ts 315 GT, liukupöydällä Hinnat sisältävät alv:n Das ist Spitzen-Qualität RAKENNUSSAHA ts 315 GT 5277 0901 moottori 230 V, 2,2 kw 5277 0902 moottori 400 V, 3,0 kw 5277 0903 moottori 400 V, 4,2 kw Vakiovarusteena joko katkaisuohjain tai liukupöytä. Tukeva

Lisätiedot

Erstantie 2, 15540 Villähde 2 Puh. (03) 872 200, Fax (03) 872 2020 www.anstar.fi anstar@anstar.fi Käyttöohje

Erstantie 2, 15540 Villähde 2 Puh. (03) 872 200, Fax (03) 872 2020 www.anstar.fi anstar@anstar.fi Käyttöohje Erstantie 2, 15540 Villähde 2 Erstantie 2, 15540 Villähde 3 SISÄLLYSLUETTELO Sivu 1 TOIMINTATAPA... 4 2 MATERIAALIT JA RAKENNE... 5 2.1 MATERIAALIT... 5 2.2 RAKENNEMITAT... 5 3 VALMISTUS... 6 3.1 VALMISTUSTAPA...

Lisätiedot

F 50 F 75 ALKUPERÄINEN KÄYTTÖOHJE

F 50 F 75 ALKUPERÄINEN KÄYTTÖOHJE F 50 F 75 ALKUPERÄINEN KÄYTTÖOHJE F50 F / 50 F75 2 F50 / F75 F 50 KÄYTTÖ SWEPAC F 50 / F75 on tarkoitettu soran ja hiekan tiivistykseen pienissä rakennustöissä, kuten puutarhan betoni- tai tiilikiveysten

Lisätiedot

Teräsputkipaalujen kalliokärkien suunnittelu, lisäohjeita FEMlaskentaa

Teräsputkipaalujen kalliokärkien suunnittelu, lisäohjeita FEMlaskentaa 1 (1) Teräsputkipaalujen kalliokärkien suunnittelijoilla Teräsputkipaalujen kalliokärkien suunnittelu, lisäohjeita FEMlaskentaa varten. Teräsputkipaalujen kalliokärkien suunnittelu on tehtävä Liikenneviraston

Lisätiedot

Olemme työskennelleet todella paljon viimeiset vuodet Iso-Britanniassa, ja ollakseni rehellinen, työ on vielä kesken.

Olemme työskennelleet todella paljon viimeiset vuodet Iso-Britanniassa, ja ollakseni rehellinen, työ on vielä kesken. Purjeet ja riki Olemme kääntäneet tämän tekstin ruotsinkielisestä artikkelista. http://www.swe.magicmicro.org/e107_files/public/segeltips.pdf Ruotsalaiset ovat keränneet eri MM-sivustoilta artikkeleita,

Lisätiedot

Ylivirtasuojaus. Monta asiaa yhdessä

Ylivirtasuojaus. Monta asiaa yhdessä Ylivirtasuojaus Pekka Rantala Kevät 2015 Monta asiaa yhdessä Suojalaitteiden valinta ja johtojen mitoitus on käsiteltävä yhtenä kokonaisuutena. Mitoituksessa käsiteltäviä asioita: Kuormituksen teho Johdon

Lisätiedot

= Kgm. = Nm. Nivelyksiköitä on saatavana usealla eri akselihalkaisijalla ja usealla eri sovitelaipalla merivaihteen mukaan.

= Kgm. = Nm. Nivelyksiköitä on saatavana usealla eri akselihalkaisijalla ja usealla eri sovitelaipalla merivaihteen mukaan. Hollantilaiset Python-Drive nivelyksiköt teholuokkaan 10-1000 hv Nivelyksikköä käytettäessä akselin tarkka linjaus ei ole tarpeen ja kone sekä akselisto voidaan tarvittaessa asentaa eri kulmaan, optimaaliseen

Lisätiedot

Pinoamistrukkimallisto SPE10/12(i)/14(i)/16(i)/16s

Pinoamistrukkimallisto SPE10/12(i)/14(i)/16(i)/16s Roclan ajotasolla varustetut Solid-pinoamistrukit lisäävät työn tuottavuutta ja sujuvuutta monikäyttöisyytensä ansiosta. Hyllyttämiseen ja lavansiirtoon pidemmilläkin ajomatkoilla suunnitellut ulkomitoiltaan

Lisätiedot

HONDA PELAA VARMASTI.

HONDA PELAA VARMASTI. Lumilingot 2014-2015 HONDA PELAA VARMASTI. Honda-lumilinkojen perusominaisuuksiin kuuluvat varmatoimisuus, suuri suorituskyky ja helppo hallittavuus. Hondan ylistettyjä ominaisuuksia ovat leveä ja korkea

Lisätiedot

SMG-4500 Tuulivoima. Kuudennen luennon aihepiirit. Tuulivoimalan energiantuotanto-odotukset AIHEESEEN LIITTYVÄ TERMISTÖ (1/2)

SMG-4500 Tuulivoima. Kuudennen luennon aihepiirit. Tuulivoimalan energiantuotanto-odotukset AIHEESEEN LIITTYVÄ TERMISTÖ (1/2) SMG-4500 Tuulivoima Kuudennen luennon aihepiirit Tuulivoimalan energiantuotanto-odotukset Aiheeseen liittyvä termistö Pinta-alamenetelmä Tehokäyrämenetelmä Suomen tuulivoimatuotanto 1 AIHEESEEN LIITTYVÄ

Lisätiedot

Oheismateriaalin käyttö EI sallittua, mutta laskimen käyttö on sallittua Vastaukset tehtäväpaperiin, joka PALAUTETTAVA (vaikka vastaamattomana)!

Oheismateriaalin käyttö EI sallittua, mutta laskimen käyttö on sallittua Vastaukset tehtäväpaperiin, joka PALAUTETTAVA (vaikka vastaamattomana)! LUT-Kone Timo Björk BK80A2202 Teräsrakenteet I: 17.12.2015 Oheismateriaalin käyttö EI sallittua, mutta laskimen käyttö on sallittua Vastaukset tehtäväpaperiin, joka PALAUTETTAVA (vaikka vastaamattomana)!

Lisätiedot

AVERO 240 160. C 600 (6.07 m), C 540 (5.46 m), C 490 (4,92 m), C 430 (4,32 m)

AVERO 240 160. C 600 (6.07 m), C 540 (5.46 m), C 490 (4,92 m), C 430 (4,32 m) AVERO 240 160 Etuvarusteet VARIO leikkuupöytä V 600 V 540 V 540 Vakioleikkuupöytä C 660 C 370 C 600 C 370 Rapsileikkuupöytä kaikkiin vakio- ja VARIO -leikkuupöytiin Taitettavat leikkuupöydät C 450 FLEX

Lisätiedot

Hilti HIT-RE 500 + HIS-(R)N

Hilti HIT-RE 500 + HIS-(R)N HIS-(R)N Hilti HIT-RE 500 + Injektointijärjestelmä Hyödyt Hilti HIT-RE 500 330 ml pakkaus (saatavana myös 500 ml 500 ml ja 1400 ml pakkaus) Sekoituskärki BSt 500 S - soveltuu halkeilemattomaan betoniin

Lisätiedot

33. Valimohiekkojen kuljetuslaitteet

33. Valimohiekkojen kuljetuslaitteet 33. Valimohiekkojen kuljetuslaitteet Raimo Keskinen Pekka Niemi - Tampereen ammattiopisto 33.1 Hihnakuljettimet Hihnakuljettimet ovat yleisimpiä valimohiekkojen siirtoon käytettävissä kuljetintyypeistä.

Lisätiedot

1. Hidaskäyntiset moottorit

1. Hidaskäyntiset moottorit 1. Hidaskäyntiset moottorit 1.1 Radiaalimäntämoottorit 1.1.1 Ulkoisin virtauskanavin varustetut moottorit Ulkoisin virtauskanavin varustettujen moottorien arvoja: (moottorikoon mukaan) - käyttöpainealue

Lisätiedot

KLINGER ramikro. Tinankuja 3, 02430 MASALA Puhelin 010 400 1 015 Fax 010 400 1 550

KLINGER ramikro. Tinankuja 3, 02430 MASALA Puhelin 010 400 1 015 Fax 010 400 1 550 KLINGER ramikro Tinankuja 3, 02430 MASALA Puhelin 010 400 1 015 Fax 010 400 1 550 O-renkaita valmistetaan DIN 3770 ja DIN ISO 3601 mukaisesti. Lisäksi käytössä ovat amerikkalainen standardi MS 29513, ranskalainen

Lisätiedot

Liukujärjestelmät Tuoteluettelo 2014

Liukujärjestelmät Tuoteluettelo 2014 Liukujärjestelmät Tuoteluettelo 2014 Alumiini Polyasetaali Tuoteluettelo 2014 Sisällysluettelo: 3 Käyttökohteita 4 C-kiskot C-30 5 Liukupalat LP-30 6 Liukuprofiilit LK-30 7 C-kiskot C-20 8 Liukupalat LP-20

Lisätiedot

METALLILETKUJEN ASENNUSOHJEITA

METALLILETKUJEN ASENNUSOHJEITA METALLILETKUJEN ASENNUSOHJEITA METALLILETKUJEN ASENNUSOHJEITA Asennustapa A Asennustapa B Ø 12-100 Ø 125-300 2 Lasketaan kaavalla FS=2,3 r a=1,356 r Taivutussäde "r", kun asennus kuvan A mukaan Asennus

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun valtioneuvoston asetuksen (1257/1992)

Lisätiedot

Luvun 5 laskuesimerkit

Luvun 5 laskuesimerkit Luvun 5 laskuesimerkit Esimerkki 5.1 Moottori roikkuu oheisen kuvan mukaisessa ripustuksessa. a) Mitkä ovat kahleiden jännitykset? b) Mikä kahleista uhkaa katketa ensimmäisenä? Piirretäänpä parit vapaakappalekuvat.

Lisätiedot

FYSIIKAN HARJOITUSTEHTÄVIÄ

FYSIIKAN HARJOITUSTEHTÄVIÄ FYSIIKAN HARJOITUSTEHTÄVIÄ MEKANIIKKA Nopeus ja keskinopeus 6. Auto kulkee 114 km matkan tunnissa ja 13 minuutissa. Mikä on auton keskinopeus: a) Yksikössä km/h 1. Jauhemaalaamon kuljettimen nopeus on

Lisätiedot

2.5 Liikeyhtälö F 3 F 1 F 2

2.5 Liikeyhtälö F 3 F 1 F 2 Tässä kappaleessa esittelen erilaisia tapoja, joilla voiat vaikuttavat kappaleen liikkeeseen. Varsinainen kappaleen pääteea on assan liikeyhtälön laatiinen, kun assaan vaikuttavat voiat tunnetaan. Sitä

Lisätiedot

Johtimien kuormitettavuus

Johtimien kuormitettavuus Johtimien kuormitettavuus Pekka Rantala Syksy 2013 29.10.2013 Kohteena ylikuormitustilanne Kuormitettavuus kytkeytyy kaapelin ylikuormitukseen, joka voi ajallisesti kestää pitkänkin aikaa (1 tunti) Ylikuormitussuojana

Lisätiedot

Hydrostaattinen tehonsiirto. Toimivat syrjäytysperiaatteella, eli energia muunnetaan syrjäytyselimien staattisten voimavaikutusten avulla.

Hydrostaattinen tehonsiirto. Toimivat syrjäytysperiaatteella, eli energia muunnetaan syrjäytyselimien staattisten voimavaikutusten avulla. Komponentit: pumppu moottori sylinteri Hydrostaattinen tehonsiirto Toimivat syrjäytysperiaatteella, eli energia muunnetaan syrjäytyselimien staattisten voimavaikutusten avulla. Pumput Teho: mekaaninen

Lisätiedot

Luentojen viikko-ohjelma

Luentojen viikko-ohjelma Luentojen viikko-ohjelma periodi viikko aihe opettaja 1 37 Johdanto, historiaa, suunnittelu, CE -merkki, kuormitus, kestävyys, materiaalit, valmistus Yrjö Louhisalmi 1 38,39 liitososat ja liitokset: ruuvit,

Lisätiedot

Luvun 5 laskuesimerkit

Luvun 5 laskuesimerkit Luvun 5 laskuesimerkit Huom: luvun 4 kohdalla luennolla ei ollut laskuesimerkkejä, vaan koko luvun 5 voi nähdä kokoelmana sovellusesimerkkejä edellisen luvun asioihin! Esimerkki 5.1 Moottori roikkuu oheisen

Lisätiedot

l s, c p T = l v = l l s c p. Z L + Z 0

l s, c p T = l v = l l s c p. Z L + Z 0 1.1 i k l s, c p Tasajännite kytketään hetkellä t 0 johtoon, jonka pituus on l ja jonka kapasitanssi ja induktanssi pituusyksikköä kohti ovat c p ja l s. Mieti, kuinka virta i käyttäytyy ajan t funktiona

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus Eurocode-standardien soveltamisesta talonrakentamisessa annetun asetuksen muuttamisesta

Ympäristöministeriön asetus Eurocode-standardien soveltamisesta talonrakentamisessa annetun asetuksen muuttamisesta Ympäristöministeriön asetus Eurocode-standardien soveltamisesta talonrakentamisessa annetun asetuksen muuttamisesta Annettu Helsingissä 5 päivänä marraskuuta 2010 Ympäristöministeriön päätöksen mukaisesti

Lisätiedot

Pinoamistrukkimallisto

Pinoamistrukkimallisto Roclan käyden ajettavat Solid-pinoamistrukit lisäävät työn tuottavuutta ja sujuvuutta monikäyttöisyytensä ansiosta. Hyllyttämiseen ja lavansiirtoon tarkoitetut ulkomitoiltaan kompaktit ja ketterästi liikkuvat

Lisätiedot

Kuumana kovettuvat hiekkaseokset

Kuumana kovettuvat hiekkaseokset Kuumana kovettuvat hiekkaseokset Seija Meskanen, Teknillinen korkeakoulu Kuumana kovettuvia hiekkaseoksia käytetään sekä muottien että keernojen valmistukseen. Muotteja valmistetaan kuorimuottimenetelmällä.

Lisätiedot

HAMMASTANGOT. Hammastankoprofiilit. k KF KT. Do Dk 1:4. Luonnollisessa koossa.

HAMMASTANGOT. Hammastankoprofiilit. k KF KT. Do Dk 1:4. Luonnollisessa koossa. Hammastankoprofiilit Luonnollisessa koossa. b t Do Dk k KF KT KF = hampaan jalkakorkeus =,25 moduuli KF = hampaan kokonaiskorkeus = 2,25 moduuli k = hampaan yläkorkeus = moduuli t = moduuli π :4 Norja:

Lisätiedot

MAKO VESIRENGASPUMPUT

MAKO VESIRENGASPUMPUT MAKO VESIRENGASPUMPUT Luotettava kotimainen valinta MAKO Osakeyhtiö Linjatie 4, 01260 Vantaa www.mako.fi Käyttökohteet Omakotitalot, kesämökit, maatalous, kastelu, paineenkorotus, vesihuolto sekä koneiden

Lisätiedot

On määritettävä puupalikan ja lattian välinen liukukitkakerroin. Sekuntikello, metrimitta ja puupalikka (tai jääkiekko).

On määritettävä puupalikan ja lattian välinen liukukitkakerroin. Sekuntikello, metrimitta ja puupalikka (tai jääkiekko). TYÖ 5b LIUKUKITKAKERTOIMEN MÄÄRITTÄMINEN Tehtävä Välineet Taustatietoja On määritettävä puupalikan ja lattian välinen liukukitkakerroin Sekuntikello, metrimitta ja puupalikka (tai jääkiekko) Kitkavoima

Lisätiedot

Virtaustekniset suoritusarvot ja s

Virtaustekniset suoritusarvot ja s Virtaustekniset suoritusarvot ja s VTT:n testausseloste Nro VTT-S-661-12 3 2 23V ine p t, Pa 2 1 1 18V 16V 14V 12V 1V 8V 6V 1 2 3 4 6 7 8 9 1 11 12 7 6 6 4 23VMX-ilmanvaihtotuotteet Tekninen esite MX-ilmanvaihtotuotteet

Lisätiedot

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka Luento 16.3.2016 Susanna Hurme Päivän aihe: Translaatioliikkeen kinetiikka (Kirjan luvut 12.6, 13.1-13.3 ja 17.3) Oppimistavoitteet Ymmärtää, miten Newtonin toisen lain

Lisätiedot

Voimanoton valinta. Yleistä tilauksesta Yleistä tilauksesta. Scania Truck Bodybuilder 22: Painos Scania CV AB 2016, Sweden 1 (15)

Voimanoton valinta. Yleistä tilauksesta Yleistä tilauksesta. Scania Truck Bodybuilder 22: Painos Scania CV AB 2016, Sweden 1 (15) Yleistä tilauksesta Yleistä tilauksesta Huom! Tilaa voimanotot ja niiden sähköiset esivalmiudet tehtaalta. Jälkiasennus on erittäin kallista. Jälkiasennus on usein laajamittainen työ, johon liittyy useita

Lisätiedot

VOIMANSIIRTO- TUOTTEET

VOIMANSIIRTO- TUOTTEET VOIMANSIIRTO- TUOTTEET Ortlinghaus on ollut EIE:n päämies vuodesta 1935 ja on meidän merkittävin toimittajamme tänään. Ortlinghaus on perustettu vuonna 1898 ja on johtava valmistaja alallaan maailmassa.

Lisätiedot

VA K 0 LA. 1969 Koetusselostus 741 Test report

VA K 0 LA. 1969 Koetusselostus 741 Test report VA K 0 LA Rukkila ACV Helsinki 10 12;Z Helsinki 43 41 61 Pitäjizinmäki VALTION MAATALOUSKONEIDEN TUTKIMUSLAITOS Finnish Research Institute of Engineering in Agriculture and Forestry 1969 Koetusselostus

Lisätiedot

HePon ryhmäajokoulutus Ajomuodostelmat

HePon ryhmäajokoulutus Ajomuodostelmat HePon ryhmäajokoulutus 9.4.2011 Ajomuodostelmat Peesaus Edellä ajavaan etäisyys 30 cm Kovissa nopeuksissa parikin metriä jo auttaa Älä aja renkaat limittäin Pidä veto koko ajan päällä Älä kiihdytä ja rullaa

Lisätiedot

Lukion. Calculus. Paavo Jäppinen Alpo Kupiainen Matti Räsänen Otava PIKATESTIN JA KERTAUSKOKEIDEN TEHTÄVÄT RATKAISUINEEN

Lukion. Calculus. Paavo Jäppinen Alpo Kupiainen Matti Räsänen Otava PIKATESTIN JA KERTAUSKOKEIDEN TEHTÄVÄT RATKAISUINEEN alculus Lukion M Geometia Paavo Jäppinen lpo Kupiainen Matti Räsänen Otava PIKTESTIN J KERTUSKOKEIEN TEHTÄVÄT RTKISUINEEN Geometia (M) Pikatesti ja ketauskokeet Tehtävien atkaisut 1 Pikatesti (M) 1 Määitä

Lisätiedot