Taking you there where the future is!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Taking you there where the future is!"

Transkriptio

1 Gateway Norway AS Org.nr.: NO Strandgata 165, 5525 Haugesund, Norway Contact persons: Mr. Timo Untinen & Mr. Jaakko Isotalo Taking you there where the future is!

2 Gateway Norway AS: Jaakko Isotalo (Norja): Senior advisor / owner Timo Untinen (Suomi): Senior advisor / owner

3 Aluksi: - Olemme itse vieneet ja perustaneet omat ja edustamiemme yritysten liiketoiminnan Norjaan. - Toimintamme perustuu omiin kokemuksiimme ja käytännön osaamiseen. - Jaamme omia kokemuksiamme ja kontakteja. - Toimintamme on yrittäjäpohjaista, yrittäjävastuulla. - Eroamme julkisista toimijoista, joita sitovat erilaiset virkasäännökset ja valtionhallinnon ohjeet. - Toimintamme on siksi suoraviivaista, direct actionia, ilman byrokratiaa ja turhia muotoseikkoja. - Emme välitä työpaikkoja tai työpaikkahakemuksia. - Toimimme vain rekisteröityjen yritysten välillä. (T)

4 Työvoimapula Keskipalkka EUR/kk Talous Norjassa on kasvusuunnassa Nopein kasvu odotettavissa pohjoisessa. Pula työpaikoista Keskipalkka EUR/kk Talous Suomessa on laskusuunnassa Kasvua ei näköpiirissä Norja vs. Suomi, faktat

5 Ennen kuin teet mitään: - Kielitaitosi? Rallienglannilla et pärjää. Hyvällä englannilla pärjättä alkuun, mutta ruotsin kieli on hallittava, ja norja opittava nopeasti jos aiot etabloitua. - Asenteesi?: Jos saat työpaikan, oletko aidosti valmis lähtemään vai jänistätkö lähtöhetkellä? - Elämätilanteesi?: Asetatko etusijalle työpaikkasi vai sosiaaliset suhteesi kotona? - Tavoitteesi?: Oletko valmis jättämään kaiken taaksesi, mikä on motiivisi ja kantokykysi lähteä? Oletko valmis sitoutumaan ehkä lopuksi elämääsi vieraaseen maahan, vieraaseen kulttuuriin ja vieraaseen kieleen?

6 Työnhaun avaus: Taustaa: Norja on avoin yhteiskunta, jossa yksityisten ihmisten ja yritysten tiedot ovat avoimesti saatavilla. Avoimessa yhteiskunnassa odotetaan myös työnhakijalta avoimmuutta, rehellisyyttä ja suorapuheisuutta. Työnhaku on aina myyntitilanne. Helpota aloitusta laatimalla itsestäsi: -norjankielinen saatekirje ja -CV, -laita ne Facebookiin ja/tai Linkediniin. (norjankielinen avaus alentaa kynnystä lukea CV:si).

7 Somen merkitys: Sosiaalisessa mediassa esiintyminen ja läsnäolo on Norjassa tärkeätä. Yleensä kiinnostuksen kohde tarkistetaan ensinmmäiseksi somen kautta, joten huolehdithan some-näkyvyydestäsi. 1)LinkedIn: 2)Facebook: https://www.facebook.com/gatewaynorway

8 Kesätöitä? ja edelleen välittävät kesätyövoimaa pohjoismaiden välillä. Toimintatapaan kuuluu myös avustaa ja auttaa nuorta työnhakijaa asettautumaan väliaikaiseen kohdemaahansa. Älä unohda tsekata työkkäriä

9 Databaset työnhakuun: Julkisia ja avoimia, joista voit tarkistaa myös oman alasi henkilöstön tarvetilannetta. Suunnittele: Miltä alueelta haluat työpaikan?

10 Vaihtoehtoisia databaseja: Rekrytointi- ja vuokratyövoimavälitysyrityksiä on useita, eri toimialoilla. Jo pelkästään googlettamalla bemanning ja rekruttering löydät useita kymmeniä. Välitysfirmojen, ja myös työnantajafirmojen taustat voit tarkistaa osoitteista ja joten tiedät kenen kanssa asioit. Tarkista kontaktisi taustat aina ennen tapaamista.

11 Vaihtoehtoisia databaseja Suomen Tekniikka ja Talous lehteä vastaava lehti työnhakuilmoituksineen on Tekniske Ukeblad, jonka sivuilta löytyy avoimia tekniikan alan työpaikkoja: Lisäksi, suurimmat norjalaiset yritykset ilmoittavat omilla nettisivuillaan avoimista työpaikoista: Kannattaa surffata oman alansa vastaavilla norjalaisilla yrityssaiteilla. Googleta kohdeyritykset oikeilla hakusanoilla.

12 Tapaamisten merkitys: Vain ani harvoin kukaan palkkaa ketään näkemättä: Onko sinulla mahdollisuutta sopia keskitetysti tapaamisia yhteen kaupunkiin kerrallaan? Pystytkö keskittämään hakuja alueellisesti ja ajallisesti? Pystytkö olemaan läsnä työnhakua ja mahdollisia tapaamisia varten? Suunnitelmallisuus kasvattaa todennäköisyyttä onnistua ja työllistyä. Norjalaisessa tapakulttuurissa asiat sanotaan suoraan ja kaunistelematta. Opi siis sietämään myös ei vastaus.

13 Luvanvaraisuus, auktorisointi Huomaathan, että monet työtehtävät ovat luvanvaraisia ja vaativat paikallisen pätevyyden Norjassa (auktorisointi). Esim.: Kuljetusala, taksitoiminta, LVIS- ja muut rakennustyöt, parturi, ihonhoito, lääkäri, tilitoimisto, suunnittelutyö (insinööri ja arkkitehdit) jne. On oman etusi mukaista toimia luvallisesti ja auktorisoidusti.

14 Palkkaus ja työehdot: Norja on sopimusyhteiskunta, kuten Suomikin. Palkkatasojen minimit ja työehdot on säädetty toimialakohtaisesti TES-sopimuksissa. kertoo sinulle lisää. Työsuojeluasiat löydät nettisaitilta

15 Verotus, sairasvakuutus - Ulkomaalainen työntekijä palkkatyössä norjalaisessa yrityksessä => Aina verovelvollinen Norjassa. - Vuokraus ulkomaisesta firmasta norjalaiseen => Aina verovelvollinen Norjassa. Verottaja: Rekisteröidy. Verokortti työnantajalle. - D-numero tai E101, siitä, että kuulut eläke- ja sairasvakuutuksen piiriin Kieltäydy pimeistä tai epäselvistä työsuhteista, koska sanktiot ja seuraukset voivat kohdistua sinuun.

16 Hyödyllisiä saitteja: Tietoa maahanmuuttajille: Tietoa tullauksesta ja maahantuonnista Huomaathan, että tuonnin arvon ylittäessä 6000 NOK, olet velvollinen tullaamaan tavaran. Ulkomainen auto saa olla Norjassa vain vuoden, jonka jälkeen se on joko tullattava Norjaan tai sille on haettava jatkoaikaa.

17 Gateway Norway AS: NORJA MAHDOLLISUUTENA Väkiluku: n Suomen ja Norjan välinen yhteinen raja: 736 km Yleinen arvonlisävero: 25 % Tasavero yrityksille: 27 % Keskimääräinen kuukausipalkka: EUR 5.300,-

18 Vahvuutemme, Suomi: - Norjalaisesta näkökulmasta tarkasteltuna, Suomi on hinnallisesti kilpailukykyinen tuotantomaa. - Lainsäädäntö ja liiketoimintatavat ovat hyvin samanlaiset Suomessa ja Norjassa. - Suomalainen ja norjalainen laatu- ja toimitusvarmuusajattelu ovat hyvin samanlaisia. - Norja on logistisesti lähempänä Suomea kuin esim. itä-eurooppa on. => Suomalaisilla on hyvin realistiset mahdollisuudet menestyä Norjassa, jos asiat hoidetaan oikein. (T)

19 Gateway Norway AS: NORJA MAHDOLLISUUTENA Indikaattori: Suomi Norja BKT kasvu 1,2 % 2,3 % Inflaatio 1,9 % 2,0 % Kotitalouksine nettotulon kasvu 0,0 % 3,1 % Työttömyysaste 8,2 % 3,6 % Kansantalouden alijäämä / ylijäämä - 2,0 % + 12,1 % Kansantalouden velka 59,8 % 34,1 % Korkotaso 0,25 % 1,63 % BKT henkeä kohti (EUR)

20 Gateway Norway AS: Työttömyys

21 Gateway Norway AS: NORJAN RAKENNUSALA

22 Rakennusala, tilannekuva: - Myös Norjassa koettiin finanssikriisin seuraukset, mutta tuotanto ja kauppa on jo käynnistynyt uudelleen nousujohdanteisesti. - Infrastruktuurirakentamisen painopiste kasvaa nopeinten pohjoisessa Norjassa, mutta jatkuu entisellään myös eteläisessä Norjassa. - Uuden tuotannon (Oil & Gas) käynnistäminen pohjoisilla alueilla lisää asuntojen tarvetta pysyvään ja lyhytaikaiseen asumiseen. - Uusi nousu on alkuvaiheessa => Alussa mukaan! ((T)

23 Gateway Norway AS: NORJAN RAKENNUSALA Käynnistettyjen asuntoprojektien määrä

24 Gateway Norway AS: NORJAN RAKENNUSALA NORJAN ASUNTOPULA

25 Gateway Norway AS: NORJAN RAKENNUSALA ASUNTOJEN HINTAKEHITYS

26 Norjalaisia haasteita: - Norjalaiset haluttomia muuttamaan sinne missä suurin työvoiman tarve on (pohjoiset alueet). - Rakennusala ei houkuta syntyperäistä norjalaista työvoimaa => Rakennusala yhä enemmän ulkomaalaisten varassa. - Norjalainen palkkataso alalla korkea => Ulkomainen toimija parantaa kilpailukykyään valmistamalla esivalmisteita kotimaassaan. - Norjalaisten ainoa keskinäinen kilpailukyky toisia norjalaisia vastaan syntyy alihankinnan ulkoistamisen onnistumisesta.=> Mahdollisuuksia suomalaisille. (T)

27 Haasteita suomalaisille Norjassa: - Mitä vähemmän suorittavaa työtä Norjassa, mitä enemmän esivalmistusta Suomessa, sen parempi kilpailukyky suomalaisilla suhteessa norjalaisiin. - Kiinteiden kustannusten tason ennakointi ja hallinta silloin kun ollaan läsnä Norjassa. - Norjalaisten yhteiskuntavelvoitteiden hoitaminen norjalaisin tavoin, Norjan lakien mukaisesti. - Kaikki reppurityövoiman hallintaan liittyvät ongelmat sivuvaikutuksineen. - Suomalaisten loistaessa poissaolollaan Norjasta l., tilalle tuli jo muita ulkomaisia toimijoita ja haastajia. (T)

28 Muistilista: - Kuuntele asiakasta, vastaa asiakkaan tarpeisiin. - Norjalaiset ovat laatutietoisia, ja arvostavat korkeata laatua ja toimitusvarmuutta. - Norjalaiset pyrkivät tekemään Turn-Key tyyppisiä kokonaistoimitustilauksia. - Toiminnan läpinäkyvyys Norjassa (paikallinen tytäryhtiö!). - Rakenna ja syvennä paikallisia kontakteja mahdollisimman nopeasti kaikilla eri tasoilla. - Rallienglannilla et pärjää kuin aluksi. Hanki paikallinen edustaja tai opettele skandinaviska. - Suhtaudu Norjan markkinoihin vakavasti ja pitkällä aikajänteellä, koska kilpailijoita muista maista on tarjolla ja tulossa. (T)

29 Gateway Norway AS: ARKTISIA / POHJOISIA PROJEKTEJA: Statnett: uusia voimalinjoja (EUR ) Ofoten Balsfjord Hammerfest Pohjois-Norjan Oil & Gas teollisuus: investoinnit nousevat EUR 4 => EUR 40 miljardia / vuosi Puolustusvoimat Pohjois-Norja: EUR 200 milj. Tielaitos: EUR milj. Statkraft: 14 uutta tuulivoima projektia Tromssa: Satama ja teollisuuskylä Poliisiasema, yliopisto uutta asuntoa seuravaan 12 vuoden aikana Hammerfest: satama / lentokenttä / Polarbase & Coast Center Base Narvik: teitä / tunneleita / tuulivoimaloita / liiketiloja

30 Onshore/Offshore

31 Onshore: -Telakkateollisuus - Konepajateollisuus - Muu liitännäinen toiminta Offshore: - Merellä tapahtuva toiminta - Öljyn- / kaasunporaus Subsea: - Vedenalainen toiminta

32 Osallistuvat suomalaiset yritykset jaetaan kolmeen pääryhmään kolmen norjalaisen kohderyhmän mukaan. 1. Onshore-telakoiden työvoimavaltaiset asennusyritykset, kohderyhmänä merkittävää norjalaista telakkaa. 2. Urakoitsijat ja tavarantoimittajat, joilla osaamista meriteknologia- ja Oil & Gas-toimialoille kohderyhmänä norjalaiset konepajaryhmät, sekä norjalaiset EPCI/EPCM-urakoitsijat (suomalainen vastine KT ). 3. Kokonaisvaltaisiin (sähkö, automaatio, mekaniikka) kokonaistoimituksiin kykenevät suomalaiset konepajat, joilla kiinnostus ja kyky toimia norjalaisten vastaavien yritysten kokonaisvaltaisina alihankkijoina. Kohderyhmät

33 Kohderyhmä 1. Telakat

34 1. Telakat: 1. Tilauskanta hyvä ja kasvava, mutta kustannuspaineet aiheuttavat rakenteellisia muutoksia telakkateollisuuteen. 2. Pyrkimys ostaa yhä laajempia kokonaisuuksia Turn-Key pohjalta. 3. Painopiste offshoressa siirtymässä konversioihin, refittiin, refurbishmenttiin, winterizationiin ja käytöstä poistamiseen (decomissioning). 4. Kilpailukykyä haetaan ulkoistamalla yhä suurempia asia- ja tilauskokonaisuuksia Norjan ulkopuolelle.

35 Kohderyhmä 2. EPC/EPCI/EPCMurakoitsijat

36 2. EPC/EPCI/EPCM: 1. Pohjoisten alueiden käyttöönotto tuo muutoksia toimintakenttään. 2. Service-business nopeinten kasvava toimiala oheis- ja liitännäiselinkeinoineen. 3. Vanhoja rigejä ja platformeja uudistetaan, konversoidaan.

37 Oil Field Service Business, investoinnit.

38 Oil Field service business: - Tukitoimet tuotannolle ja läsnäololle - Tuki- ja huoltoalukset - Modifikaatiot, korjaukset, huollot - Decomissioning HAASTEET: - Osaavan työvoiman puute - Arktisiin olosuhteisiin sopivien rigien ja platformien puute - Kansainvälistyminen (uudet ja kokemattomat toimijat pohjoisilla alueilla)

39 Kohderyhmä 3. Konepajat

40 3. Konepajateollisuus: 1. Tuotanto Norjassa liian kallista => Etsitään ulkoistamis- ja alihankintaan antamismahdollisuuksia. 2. Pulaa suunnittelijoista ja pätevistä projektin/työnjohtajista. 3. Vaatimustasot toimittajille ja alihankkijoille ( asemointi arvoketjussa!). 4. Haasteista huolimatta toimiala uskoo kasvuun, erityisesti Norjan ulkopuolella. 5. Pyrkimys laajojen kokonaistoimitusten hankintaan.

41 Thank you for you attention! Let Gateway Norway AS accelerate your business! Taking you there where the future is!

tämä julkaisu on mediaplanetin tuottama teemalehti kansainvälistyminen ulkomaankauppa- ja KehitySminiSteri paavo väyrynen:

tämä julkaisu on mediaplanetin tuottama teemalehti kansainvälistyminen ulkomaankauppa- ja KehitySminiSteri paavo väyrynen: ilmoitusliite tämä julkaisu on mediaplanetin tuottama teemalehti ilmoitusliite Syyskuu 2008 kansainvälistyminen KanSainväliStymiSen Kantava voima on hyvä businessidea Kivalta kuulostava win-win-periaate

Lisätiedot

Työelämätaidot Tarja Surakka & Tomi Rantamäki

Työelämätaidot Tarja Surakka & Tomi Rantamäki o s a a Miten toimit työmarkkinoilla tiedä Millaisessa maailmassa työyhteisöt toimivat Miten toimit osana työyhteisöä Miten työyhteisöt toimivat Miten toimit töissä Mikä sinulle on tärkeää Työelämätaidot

Lisätiedot

Ericsson Oulussa täyteen vauhtiin kesään mennessä. Suomalaiselle kylmäosaamiselle valtavat mahdollisuudet Norjassa

Ericsson Oulussa täyteen vauhtiin kesään mennessä. Suomalaiselle kylmäosaamiselle valtavat mahdollisuudet Norjassa Oulun Kauppakamarilehti 1/2012 Ericsson Oulussa täyteen vauhtiin kesään mennessä Suomalaiselle kylmäosaamiselle valtavat mahdollisuudet Norjassa Kemet ponnistaa vientiin osana maailmanlaajuista konsernia

Lisätiedot

Norja. Joulukuu 2010

Norja. Joulukuu 2010 Norja Joulukuu 2010 Norjan maaraportti 2 (28) Sisällysluettelo Maaprofiili... 4 Maa ja väestö... 4 Infrastruktuuri... 4 Politiikka ja hallinto... 4 Talouden avaintiedot... 5 Liiketoiminta... 6 Maan vahvuudet

Lisätiedot

AVAIMIA rajanylittävään yritystoimintaan 2013

AVAIMIA rajanylittävään yritystoimintaan 2013 AVAIMIA rajanylittävään yritystoimintaan 2013 TIIVISTELMÄ Avaimia rajanylittävään yritystoimintaan 2013 -raportin tarkoituksena on päivittää vuonna 2005 tehty laajempi samalla otsikolla tehtyä tutkimus

Lisätiedot

ILMOITUSLIITE TÄMÄ JULKAISU ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA TEEMALEHTI ILMOITUSLIITE. Siivouspalvelut ulkoa: Kunnille räätälöityjä, tehostettuja ratkaisuja

ILMOITUSLIITE TÄMÄ JULKAISU ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA TEEMALEHTI ILMOITUSLIITE. Siivouspalvelut ulkoa: Kunnille räätälöityjä, tehostettuja ratkaisuja ILMOITUSLIITE TÄMÄ JULKAISU ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA TEEMALEHTI ILMOITUSLIITE Taloushallinto nyt: PK-yritykset ulkoistavat talousosaamistaan Siivouspalvelut ulkoa: Kunnille räätälöityjä, tehostettuja

Lisätiedot

Työelämäsertifikaatti - maahanmuuttajille

Työelämäsertifikaatti - maahanmuuttajille Työelämäsertifikaatti - maahanmuuttajille Sisältö Johdanto... 3 Osa 1 Työlainsäädäntö 1. Yleistä Suomesta... 4 2. Osaaminen ja koulutus... 8 3. Työnhaku... 12 4. Työmarkkinajärjestelmä... 13 5. Työsopimus...

Lisätiedot

Sälli kouluttaa - maaseutumatkailu menestyy

Sälli kouluttaa - maaseutumatkailu menestyy Joanna Vihtonen (toim.) Sälli kouluttaa - maaseutumatkailu menestyy Lahden ammattikorkeakoulun julkaisu, sarja C Artikkelikokoelmat, raportit ja muut ajankohtaiset julkaisut, osa 166 1 Joanna Vihtonen

Lisätiedot

LIITTYÄ KAUPPAKAMARIIN

LIITTYÄ KAUPPAKAMARIIN LIITTYÄ KAUPPAKAMARIIN 1 JOKAINEN KONTAKTI ON MAHDOLLISUUS Verkostoitumalla luot kontaktit alueen yrityspäättäjiin ja saat mahdollisuuksia löytää uusia asiakkaita, kumppaneita ja osaajia. 2 KEHITÄ OSAAMISTASI

Lisätiedot

News. Rödl & Partner laajenee Suomessa 2/2014. Tarkkana siirtohinnoittelussa. Perustajaosakkaan vastuut ja vaihtoehdot

News. Rödl & Partner laajenee Suomessa 2/2014. Tarkkana siirtohinnoittelussa. Perustajaosakkaan vastuut ja vaihtoehdot News Asianajotoimisto Rödl & Partnerin asiakas- ja sidosryhmälehti 2/2014 Rödl & Partner laajenee Suomessa Tarkkana siirtohinnoittelussa Perustajaosakkaan vastuut ja vaihtoehdot Sukupolvenvaihdos ottaa

Lisätiedot

Tilitoimistotyo n vetovoima

Tilitoimistotyo n vetovoima Tilitoimistotyo n vetovoima Innovaatioleiri Tertin kartano 6. kesäkuuta 2014 Maailman muutoksissa uusi tilitoimistotyö Toisen asteen koulutusjärjestelmä on rakentunut tarpeeseen varmistaa ammattitaitoista

Lisätiedot

Ahoniemi, Lea: Kiina liiketoimintaympäristönä 1

Ahoniemi, Lea: Kiina liiketoimintaympäristönä 1 Lea Ahoniemi 2010 Tampereen yliopisto CIRCMI tutkimusryhmä KIINA LIIKETOIMINTA- YMPÄRISTÖNÄ HAASTATTELUTUTKIMUS SUOMALAIS-- JOHTAJIEN KOKEMUKSISTA KIINASSA Ahoniemi, Lea: Kiina liiketoimintaympäristönä

Lisätiedot

Esko Aho: Nokialle Venäjä on yksi suurimmista ja tärkeimmistä markkinoista. IT-ala itää jo Venäjällä Irkutsk katsoo Itään

Esko Aho: Nokialle Venäjä on yksi suurimmista ja tärkeimmistä markkinoista. IT-ala itää jo Venäjällä Irkutsk katsoo Itään 3 R 2011 Esko Aho: Nokialle Venäjä on yksi suurimmista ja tärkeimmistä markkinoista. IT-ala itää jo Venäjällä Irkutsk katsoo Itään Suomalais-Venäläisen kauppakamarin jäsenlehti Suomalais-Venäläisen kauppakamarin

Lisätiedot

Tartu tilaisuuteen kasva Venäjällä. Rakennusalan Venäjä-strategia

Tartu tilaisuuteen kasva Venäjällä. Rakennusalan Venäjä-strategia 2006 Tartu tilaisuuteen kasva Venäjällä Rakennusalan Venäjä-strategia Rakennusteollisuus RT ry Helsinki 2006 ISBN-10 952-5472-65-5 ISBN-13 978-952-5472-65-3 Kustantaja: Rakennusteollisuuden Kustannus RTK

Lisätiedot

= "5:'()+*6-7-")/0"5/.):5(8-(%*0C-'")--5"*5(*4-5()--4+55-'::5(8-7-')"8--(8-('<./%

= 5:'()+*6-7-)/05/.):5(8-(%*0C-')--5*5(*4-5()--4+55-'::5(8-7-')8--(8-('<./% !"#$"%&"'()$*+,-"(./*+0/*.+(1(.*.23+.)"-()+*3-4-")%5-6-'"4-")2)7-(/$72")7/8)79((:;(

Lisätiedot

Vankkaa osaamista ja ketterää oppimista Työelämän osaamiseen ja oppimiseen liittyviä haasteita

Vankkaa osaamista ja ketterää oppimista Työelämän osaamiseen ja oppimiseen liittyviä haasteita Vankkaa osaamista ja ketterää oppimista Työelämän osaamiseen ja oppimiseen liittyviä haasteita Leenamaija Otala CICERO Learning Network, 2011 Tiivistelmä CICERO Learning Network ja Henry ry. (Henkilöstönjohdonryhmä

Lisätiedot

Taija Heinonen. Pk-yritysten liiketoiminnan kansainvälistyminen Barentsin alueella: Murmanskin ja Pohjois-Suomen yritysten kokemuksia

Taija Heinonen. Pk-yritysten liiketoiminnan kansainvälistyminen Barentsin alueella: Murmanskin ja Pohjois-Suomen yritysten kokemuksia FACULTY OF ECONOMICS AND BUSINESS ADMINISTRATION Taija Heinonen Pk-yritysten liiketoiminnan kansainvälistyminen Barentsin alueella: Murmanskin ja Pohjois-Suomen yritysten kokemuksia Pro gradu -tutkielma

Lisätiedot

YRITTÄJYYS OLE LÄSNÄ JA AVOIN - SITOUTAT HENKILÖSTÖN HAITIA

YRITTÄJYYS OLE LÄSNÄ JA AVOIN - SITOUTAT HENKILÖSTÖN HAITIA ILMOITUSLIITE TÄMÄ ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA ERIKOISJULKAISU ILMOITUSLIITE Vakuutus ja rahoitus Perusasiat kuntoon asiantuntijan avulla Alihankinta Hanki apua ja keskity ydinliiketoimintaasi Franchising

Lisätiedot

YT1 YRITYKSEN SUUNNITTELUOPAS

YT1 YRITYKSEN SUUNNITTELUOPAS YT1 YRITYKSEN SUUNNITTELUOPAS businessoulu.com 2015 2 SISÄLTÖ SIVU 1. YRITTÄMISEN EDELLYTYKSET 3 1.1 Ammattitaito 3 1.2 Koulutus 3 1.3 Tuotteen tai palvelun kysyntä 3 1.4 Vaihtoehtona yrityksen ostaminen

Lisätiedot

1. Tervetuloa suomeen. 3. opiskelu. 4. lapset, perhe ja vanhukset

1. Tervetuloa suomeen. 3. opiskelu. 4. lapset, perhe ja vanhukset Perustietoa Suomesta 1. Tervetuloa suomeen Perustietoa Suomeen muuttavalle s. 6 Miten pääsen alkuun s. 6 Miten löydän asunnon? s. 7 Miten vuokraan asunnon? s. 7 Vuokravakuus s. 7 Muutto s. 7 Asumisen säännöt

Lisätiedot

HÄMEEN UUSYRITYSKESKUS RY MINUSTAKO YRITTÄJÄ?

HÄMEEN UUSYRITYSKESKUS RY MINUSTAKO YRITTÄJÄ? HÄMEEN UUSYRITYSKESKUS RY MINUSTAKO YRITTÄJÄ? SISÄLLYSLUETTELO 4 LUKIJALLE 5 YRITTÄJYYDEN SYNTYTARINA 6 KÄSITYS YRITTÄJYYDESTÄ 7 AJATTELEMISEN AIHETTA 7 Minustako yrittäjä? 7 Yrittäjyyden asema tänään

Lisätiedot

asiantuntija- yrittä- jyyden suunnittelijan pelikirja

asiantuntija- yrittä- jyyden suunnittelijan pelikirja asiantuntija- yrittä- jyyden suunnittelijan pelikirja Asiantuntijayrittäjyyden suunnittelijan pelikirja Osaamisintensiivisen yrittäjyyden edistäminen ja uuden liiketoiminnan kehittäminen (OiLi) ja osaamisperustaisen

Lisätiedot

POLKUJA TYÖELÄMÄÄN OPAS MAAHANMUUTTAJILLE. POINTTI Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa - hanke

POLKUJA TYÖELÄMÄÄN OPAS MAAHANMUUTTAJILLE. POINTTI Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa - hanke POLKUJA TYÖELÄMÄÄN OPAS MAAHANMUUTTAJILLE POINTTI Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa - hanke Pointti Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa hanke 2008 2013 Pointin neuvonta- ja ohjauspalvelut

Lisätiedot

Joulukuu 2008. Konsultit & kansainvälistyminen. Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL ry

Joulukuu 2008. Konsultit & kansainvälistyminen. Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL ry Joulukuu 2008 Konsultit & kansainvälistyminen Työehtosopimuskorotukset nostavat suunnitteluhintoja...2 Tulevaisuushankkeessa haetaan menestystekijöitä...2 Selviytyminen vaatii kilpailukykyä, osaamista

Lisätiedot

YT1 YRITYKSEN SUUNNITTELUOPAS

YT1 YRITYKSEN SUUNNITTELUOPAS 2015 YT1 YRITYKSEN SUUNNITTELUOPAS SISÄLTÖ 1. YRITTÄMISEN EDELLYTYKSET 3 1.1 Ammattitaito 3 1.2 Koulutus 3 1.3 Tuotteen tai palvelun kysyntä 3 1.4 Vaihtoehtona yrityksen ostaminen 4 1.5 Vaihtoehtona liiketoimintakonseptin

Lisätiedot

YT1. Yrityksen suunnitteluopas

YT1. Yrityksen suunnitteluopas YT1 Yrityksen suunnitteluopas 2015 2 (24) Sisältö 1. Yrittämisen edellytykset...3 1.1 Ammattitaito...3 1.2 Koulutus...3 1.3 Tuotteen tai palvelun kysyntä...3 1.4 Vaihtoehtona yrityksen ostaminen...3 1.5

Lisätiedot

Tutkijat ja yritysjohto opettelevat yhteiseloa s. 20

Tutkijat ja yritysjohto opettelevat yhteiseloa s. 20 TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN SIDOSRYHMÄLEHTI 4 2007 Ole Johansson Kohti yrityskohtaisia ratkaisuja s. 6 Vastakohtien Venäjä s. 14 Tutkijat ja yritysjohto opettelevat yhteiseloa s. 20 Jari Härkönen PÄÄKIRJOITUS

Lisätiedot

Kauppakamarilehti 2 2010

Kauppakamarilehti 2 2010 Oulun Kauppakamarilehti 2 2010 Toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi: Yrityksissä tarvitaan vielä tervehdyttäviä toimia Pörssiin kaivataan lisää pohjoisen yrityksiä Tekes tukee liiketoimintainnovaatioita Johtaja

Lisätiedot

PROFIILIKIRJA. Perämerenkaaren alueen ympäristö- ja energia-alan yritysten kokemuksia Venäjän markkinoilta

PROFIILIKIRJA. Perämerenkaaren alueen ympäristö- ja energia-alan yritysten kokemuksia Venäjän markkinoilta PROFIILIKIRJA Perämerenkaaren alueen ympäristö- ja energia-alan yritysten kokemuksia Venäjän markkinoilta Tekijät: Sofia Husso Kristiina Nurmenniemi Iin Micropolis Oy Heinäkuu 2014 TIIVISTELMÄ Profiilikirjassa

Lisätiedot

Työperusteisen maahanmuuton kaari mitä opimme?

Työperusteisen maahanmuuton kaari mitä opimme? Työperusteisen maahanmuuton kaari mitä opimme? GATEWAY 2011 1 Hyria Koulutus Oy:n Ari Orelma ja Kai Heimonen verkostoitumassa Bulgarian Sofiassa. Maahanmuutto-osasto 2 GATEWAY 2011 Päivi Jylli, projektipäällikkö,

Lisätiedot