Infra- ja korjausrakentaminen mahdollisuus rakentajille

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Infra- ja korjausrakentaminen mahdollisuus rakentajille"

Transkriptio

1 TUTKIMUSRAPORTTI Nro VTT-R Infra- ja korjausrakentaminen mahdollisuus rakentajille Julkinen

2 Raportin nimi Korjausrakentaminen ja infrarakentaminen mahdollisuus rakentajille Asiakkaan nimi, yhteyshenkilö ja yhteystiedot Asiakkaan viite Tekes 10001/25/08 Sampsa Nissinen Projektin nimi Projektin numero/lyhytnimi Built Environment market feasibility study Bemfy Raportin laatija(t) Sivujen/liitesivujen lukumäärä Terttu Vainio 83 Avainsanat Raportin numero infrarakentaminen, korjausrakentaminen, talous, väestö VTT-R Tiivistelmä Tekes on tilannut tämän raportin uuden teknologiaohjelman valmistelutyön tueksi keväällä Raportti käsittelee julkisten tilastolähteiden avulla rakennetutun ympäristöön kytkeytyviä rakennusmarkkinoita Suomessa, Euroopassa, Venäjällä ja Itä-Euroopassa sekä pieneltä osin Kiinassa ja Intiassa. Raporttiin on koottu tietoja maiden taloudesta ja demografiasta. Tämä toimintaympäristö kuvaus on tehty tunnuslukujen avulla. Tunnuslukuja ovat kohdemaiden bruttokansantuote ja sen muutokset, inflaatio, väestö ja väestön kasvu, kaupunkiväestön osuus ja väestön ikääntyminen. Rakennusmarkkinoita on kuvattu tunnuslukujen ohella arvotietoina. Kohdemaita on taustoitettu myös tiedoilla siitä, toimiiko niissä suomalaisia rakentajia ja onko niihin projektivientiä tai rakennustuotevientiä. Tämä raportin rinnalla on tehty toinen raportti Tekesille teknologiaohjelman valmistelua varten. Siinä käsitellään edistyksellisiä, kaupallistettuja korjausrakentamisen menetelmiä ja palveluita. Sen ovat laatineet Kristiina Sulankivi ja Veijo Nykänen VTT:ltä. Luottamuksellisuus Julkinen Tampereella 24. huhtikuuta 2008 Allekirjoitukset Terttu Vainio, erikoistutkija VTT:n yhteystiedot VTT asiantuntijapalvelut, rakennusmarkkinat ja Jakelu (asiakkaat ja VTT) Tekes, VTT arkisto Markku Riihimäki, tiiminvetäjä VTT:n nimen käyttäminen mainonnassa tai tämän raportin osittainen julkaiseminen on sallittu vain VTT:ltä saadun kirjallisen luvan perusteella.

3 1 INFRA- JA KORJAUSRAKENTAMINEN - MAHDOLLISUUS RAKENTAJILLE TAUSTA JA TAVOITTEET Tekes valmistelee uutta teknologiaohjelmaa, joka painottuisi rakennetun ympäristön (verkostot, väylät, talot) laadun ja toimivuuden varmistamiseen keinoina rakentamisen prosessien, palvelujen ja hankintatapojen kehittäminen. Teknologiaohjelman valmistelu kytkeytyy rakennetun ympäristön huippututkimuksen organisoinnin (SHOK) ja ympäristöministeriön korjausrakentamisen strategian toimeenpanon valmisteluun. Valmistelutyön tueksi tarvitaan tietoa rakennettuun ympäristöön liittyvistä rakennusmarkkinoista Suomessa, Euroopassa, Venäjällä ja Itä-Euroopassa, sekä mahdollisuuksien mukaan myös Kiinassa ja Intiassa. Erityisen kiinnostuksen kohteena ovat suomalaisille yrityksille mahdolliset markkinat. TOTEUTUS Tähän raporttiin on koottu pääasiassa julkisista tietolähteistä tietoa kohteeksi valittujen maiden taloudesta, demografiasta, rakentamisesta kokonaistasolla sekä tarkemmin tietoa infra- ja korjausrakentamisesta. Infra- ja korjausrakentamismarkkinoiden toimintaympäristö kuvataan tunnuslukujen avulla. Tunnuslukuja ovat kohdemaiden bruttokansantuote ja sen muutokset, inflaatio, väestö ja väestön kasvu, kaupunkiväestön osuus ja väestön ikääntyminen, Kohdemaiden osalta on kuvattu sekä koko rakentamisen markkina että infra- ja korjausrakentamisen markkinat Kohdemaita on taustoitettu myös tiedoilla siitä, toimiiko niissä suomalaisia rakentajia ja onko niihin projektivientiä tai rakennustuotevientiä. Raportti toimintaympäristöstä ja rakennusmarkkinoista on laadittu kalvosarjan muotoon ja se muodostuu seuraavista osista: Tausta, tavoitteet, toteutus Yhteenveto 1. Rakentamisen toimintaympäristö 2. Maailman rakennusmarkkinat 3. Infrarakentaminen 4. Korjausrakentaminen 5. Rakennusyritysten kansainvälinen toiminta ja rakennustuotevienti

4 2 TALOUSALUEITA Advanced Economies Australia Iceland Portugal Austria Ireland Singapore Belgium Israel Slovenia Canada Italy Spain Cyprus Japan Sweden Denmark Korea Switzerland Finland Luxembourg Taiwan Province of China France Malta United Kingdom Germany Netherlands United States Greece New Zealand Hong Kong SAR Norway Emerging and Developing Economies: all other countries. Central and eastern Europe Albania Estonia Malta Bosnia and Herzegovina Hungary Poland Bulgaria Latvia Romania Croatia Lithuania Serbia Czech Republic Macedonia Slovak Republic Montenegro Turkey Commonwealth of Independent States and Mongolia Armenia Kyrgyz Republic Tajikistan Azerbaijan Moldova Turkmenistan Belarus Mongolia Ukraine Georgia Russia Uzbekistan Kazakhstan Euroconstruct members Austria Belgium Czech Republic Denmark Finland France Germany Hungary Ireland Italy Netherlands Norway Poland Portugal Slovak Republic Spain Sweden Switzerland United Kingdom

5 3 YHTEENVETO RAKENTAMISEN TOIMINTAYMPÄRISTÖ Maailman taloudessa on havaittavissa rakennemuutos, joka on 2000-luvulla siirtänyt talouden painopistettä teollisuusmaista kehitysmaihin ja siirtymätalouksiin, erityisesti Aasiaan. Rakennemuutos on ostovoimakorjattuna hyvin merkittävä. Talouden painopisteen siirtyminen jatkuu, sillä seuraavan viiden vuoden aikana talous kasvaa kehittyneissä maissa noin 2 prosentin vauhdilla, kehitysmaissa ja siirtymätalouksissa 4 prosentin vauhdilla. (KALVOT ) Kehittyneiden maiden talouskurilla inflaation on saatu talttumaan 2 prosentin tietämille. Myös kehitysmaissa ja siirtymätalouksissa ollaan päästy kolmi- tai kaksinumeroisista inflaatioluvuissa yksinumeroisiin. Eurooppaa lähellä olevissa siirtymätalouksissa inflaatio on 4-8 prosenttia. Korkea inflaatio on merkki talouden ylikuumenemista verrattuna käytettäviin resursseihin. (KALVO ) Maailman väestö on ylittänyt 6 miljardin ihmisen rajan ja tulee ylittämään 7 miljardia noin Maailman taloudesta on keskittynyt kehittyneisiin maihin 70 prosenttia (dollareissa mitattuna) tai 50 prosenttia (dollareissa ostovoimakorjattuna). Väestöstä näissä maissa asuu alle 20 prosenttia. Väestö kasvaa edelleen monissa kehittyneissä maissa (prosentin viidessä vuodessa), mutta kehitysmaissa väestön kasvu on voimakkaampaa. Monissa siirtymätalouksissa väestö alkaa jo vähentyä. Euroopan väkirikkaimmat maat ovat Venäjä, Saksa, Turkki, Ranska, Britannia, Italia, Ukraina, Espanja ja Puola. Näissä maissa asukkaita on kymmeniä miljoonia. Useissa maissa asukkaita on 8-10 miljoonan tai 4-5 miljoonaa. Pienempinä kansakuntina erottuvat Baltian maat, joissa asukkaita on vain pari miljoonaa. Maailman väestörikkaimmat maat ovat Kiina ja Intia. Intiassa väestö lisääntyy huippuvauhtia ja sen ennakoidaan ohittavan Kiina maailman väkirikkaimpana maana vuonna (KALVOT ) Bruttokansantuotteella mitattuna Euroopassa on muita rikkaampia maita muutamia: Norja, Sveitsi, Irlanti ja Tanska. Näissä maissa BKT per capita on yli euroa. Useimmissa läntisen Euroopan maissa BKT per capita on luokkaa Itäisessä Euroopassa BKT per capita jää alle euron. Kiinassa BKT per capita on 1800 ja Intiassa 750. Lukemat kertovat maiden matalasta elintasosta ja ostovoimasta. (KALVOT ) Euroalueella ja muissa kehittyneissä maissa työttömyysaste on pitkään säilynyt tasolla 6-7 prosenttia työvoimasta. Sveitsin, Norjan, Tanskan ja Hollannin parin prosentin työttömyysaste on jo saavuttanut kipurajan, jonka jälkeen on ollut tarpeen tuoda maahan työvoimaa. Siirtymätalouksista Bosniassa, Makedoniassa ja Serbiassa kärsitään jättityöttömyydestä, joka näkyy myös maiden heikkona taloudellisena tilana (KALVOT )

6 4 Kehittyneissä maissa väestö on keskittynyt kaupunkeihin pitkän ajan kuluessa, kehitysmaissa vastaava rakennemuutos on tapahtumassa nopeasti. Myös siirtymätalouksissa väestö keskittyy kaupunkeihin, mutta väestön vähentymisen takia määrä ei juurikaan enää kasva. Kiinassa ja Intiassa on valtavia väestön siirtymiä maalta kaupunkiin. Eurooppalaisista asuu kaupungeissa kaikissa maissa vähintään puolet. Belgiassa, Maltalla ja Britanniassa kaupungeissa asuu jo 90% väestöstä. Kaupungissa asuvien osuus on läntistä Eurooppaa pienempi Itä-Euroopan maissa, missä kaupungistuminen tulee olemaan eräs rakentamista selittävistä tekijöistä. (KALVOT ) Lasten osuus maailman väestöstä on ollut laskussa 1960 luvulta lähtien. Väestö harmaantuu kaikkialla maailmassa. Euroopan väestö - sekä läntinen että itäinen - on kokonaistilanteeseen verrattuna iäkkäämpää. Euroopan vanhin kansakunta on Italia (koko maailmassa Japani). (KALVOT ) RAKENNUSMARKKINAT Maailman rakennusmarkkinat koostuvat kolmesta keskenään lähes samansuuruista alueesta: Länsi-Euroopasta, Pohjois-Amerikasta ja Aasiasta. Euroopassa isoja kansallisia markkinoita ovat Saksa, Ranska, Englanti, Espanja ja Italia. Niiden jokaisen rakentamisen arvo ilman ostovoimakorjausta on noin saman suuruinen kuin väkiluvultaan moninkertaisen Kiinan. (KALVOT ) INFRARAKENTAMINEN Infrarakentamisen osuus bruttokansantuotteesta vaihtelee tyypillisesti 2,5-4 % välillä kun mukaan lasketaan työ, maa-aines ja materiaalit. Erikoisen vähän infraan sijoitetaan mm. Britanniassa ja Belgiassa. Suurimman osan bkt:stä muodostaa infrarakentaminen Bulgariassa, Tsekeissä ja Espanjassa. Mitä matalampi on maan elintaso, sitä suuremman osan bruttokansantuotteesta infrarakentaminen muodostaa. Rikkaissa maissa infrarakentamisen osuus bruttokansantuotteesta on vähäinen. (KALVOT ) Euroopan infrarakentamisesta keskittyy merkittävä määrä viiteen suureen Euroopan maahan. Monissa maissa infrarakentamiseen sijoitetaan 7-9 miljardia euroa. Suomessa infrarakentamiseen sijoitetaan vähän suhteutettuna siihen, miten paljon väyläverkostoa Suomessa on. Infrarakentamisen ennakoidaan kasvavan siirtymätalouksissa enemmän kuin läntisessä Euroopassa. Infrarakentamisessa suurin kohde ovat väylät. Väyliin sijoitetaan suhteessa eniten uusissa Euroopan jäsenmaissa. Toiseksi suurin kohde ovat energia-, vesi- ja viemäriverkostot, joihin sijoitetaan suhteessa eniten Tanskassa ja Irlannissa. (KALVOT )

7 5 Kunnossapidon osuus infrarakentamisessa on kehittyneissä länsimaissa luokkaa 35 prosenttia. Osuus on vaihdellut vain vähän viime vuosien aikana. Korjausten osuus infrarakentamisesta on erikoisen pieni Ruotsissa ja monissa Itä-Euroopan maissa. Korjausten osuus on suuri Italiassa ja Baltian maissa. Infrarakentamisen hintataso on Ruotsissa lähes kaksinkertainen verrattuna Euroopan keskimääräiseen hintatasoon. Bulgarian hintataso on alle puolet Euroopan hintatasosta. Bulgariassa saadaan samalla euromäärällä rakennettua nelinkertainen määrä rakenteita kuin Ruotsissa. Suomen infrarakentamisen hintataso on keskimääräistä eurooppalaista tasoa. Suomessa infrarakentamisen investoinnit ovat kasvaneet 1990-luvun alusta lähtien tasaisesti. Infrarakentamisessa ollaan jo kohdattu työvoimaresurssipula, joka aiheutuu siitä, ettei nuoria valmistu alalle siinä määrin kuin iäkkäitä työntekijöitä jää eläkkeelle. (KALVOT ) Euroopan Unionin uusissa jäsenmaissa on pääsääntöisesti parempi infrastruktuuri kuin muissa siirtymätalouksissa. Teiden kelpoisuus arvioidaan heikommaksi kuin rautatieverkoston. Teiden kunto arvioidaan heikoksi myös muuhun infrastruktuuriin verrattuna. Parhaimmaksi osaksi infrastruktuuria arvioidaan sähköverkko (lähes kaikissa siirtymätalouksissa) ja tietoliikenneyhteydet (uusissa EU jäsenmaissa). Useissa kehitysmaissa ja siirtymätalouksissa on puutteellinen vesi- ja jätevesihuolto. Suomen infrastruktuurin tila on arvioitu tyydyttäväksi. Tilan ennakoidaan heikkenevän, koska kunnossapitoa on laiminlyöty osin uusinvestointien johdosta. (KALVOT ) KORJAUSRAKENTAMINEN Korjausrakentaminen on useimmissa maissa 3,5-5 % bruttokansantuotteesta, kun otetaan huomioon sekä korjausrakentamisen työ että materiaalikäyttö. Osuus on korkeimmillaan elintasoltaan keskiverto Euroopan maissa. Matalan ja korkean tulotason maissa korjausrakentamisen osuus BKT:sta on pienempi. (KALVOT ) Talojen korjausrakentaminen on Euroopassa lähes yhtä suuri business kuin uudisrakentaminen. Korjausrakentamisen osuus talonrakentamisesta on suurin Ruotsissa, Italiassa, Saksassa ja Tanskassa (>55%); pienin Irlannissa ja Itä- Euroopassa (20 %). Kuten koko rakennusmarkkinoilla, myös korjausrakentamisessa viisi suurta maata muodostavat kokonaismarkkinasta valtaosan. Useimmissa maissa korjausrakentamisen volyymi jää 10 miljoonan euron tuntumaan. Näin on laita myös Suomessa.

8 6 Korjausrakentamisessa hintataso on korkein Ruotsissa ja Sveitsissä, matala Bulgariassa ja Romaniassa. Jälkimmäisissä maissa korjataan edellisiin verrattuna jopa viisinkertainen määrä rakennuksia. Suomen korjausrakentamisen hintataso on keskimääräistä eurooppalaista tasoa. Talojen korjausrakentamisessa asuntokorjausten markkina (2/3) on isompi kuin toimitilojen korjausmarkkina (1/3). (KALVOT ) Asuntokorjaukset / asuntokanta suhde on suurin Norjassa, Sveitsissä ja Suomessa. Näissä maissa suhdetta nostaa maiden korkea kustannustaso. Monissa Euroopan maissa asunnot omistaa asukas itse, joten asuntojen korjausmarkkina koostuu lukuisista pienistä remonteista. Ainoastaan Saksassa ja Sveitsissä vuokraasuntokanta on omistuskantaa suurempi. Euroopan vanhin asuntokanta on Tanskassa ja nuorin Portugalissa. Tanskan ja myös Ruotsin vanha asuntokantaa näkyy myös näiden maiden korjausrakentamisen volyymissa. Suomen rakennuskannasta huomattava osa on rakennettu vuoden 1990 jälkeen. Näissä rakennuksissa on panostettu lämmön-, kosteuden-, veden- ja ääneneristyksiin ja esteettömyyteen vanhaa rakennuskantaa enemmän. Korjaustoimintaa tulee kasvattamaan lukujen aikana rakennettujen rakennusten tulo korjausikään seuraavien vuosikymmenten aikana. (KALVOT ) KANSAINVÄLISET LIIKETOIMINNAT Rakennusliikkeiden ulkomaantoiminta keskittyy Itämeren ympäristön maihin erityisesti Pohjoismaihin ja niistä Ruotsiin. Ruotsi on selvästi suurempi kohdemaa rakennusliikkeille kuin Venäjä. Suomesta viedään rakennustuotteita eniten EU ja Efta alueelle. Erityisesti Ruotsiin, Saksaan, Britanniaan, Ranskaan, Italiaan ja Espanjaan Yli puolet ulkomaille viedyistä rakennustuotteista on metallituotteita. Puutuotteiden ja rakentamisen sahatavaran osuus on 37 %. Betoni, kivi, muovi ja muiden tuotteiden vienti on selvästi näitä kahta vähäisempää Suomen rakennustuotteiden ulkomaankaupan taso on positiivinen useiden maiden kanssa. Erityisen positiivinen se on Venäjän, Britannian, Japanin, Ranskan ja Norjan kanssa. Saksasta tuodaan Suomeen enemmän rakennustuotteita kuin sinne viedään. Viron talonrakentamisesta suomalaisten rakennustuotteiden ja urakoinnin osuus on neljänneksen, Ruotsin noin 10 prosenttia. (KALVOT )

9 INFRA- JA KORJAUSRAKENTAMINEN - MAHDOLLISUUS RAKENTAJILLE 7 TAUSTA JA TAVOITTEET TOTEUTUS JA TIETOLÄHTEET TALOUSALUEITA YHTEENVETO 1. RAKENTAMISEN TOIMINTAYMPÄRISTÖ MAAILMAN TALOUDEN SIJOITTUMINEN (US $) MAAILMAN TALOUDEN SIJOITTUMINEN (PPP) TALOUDEN SIJAINTI, RAHA- JA REAALITALOUDEN VERTAILU BKT JA KESKIMÄÄRÄINEN KASVU MUUTAMISSA KEHITTYNEISSÄ MAISSA BKT JA KESKIMÄÄRÄINEN KASVU MUUTAMISSA SIIRTYMÄTALOUKSISSA INFLAATIO MAAILMASSA % VUODESSA INFLAATIO LÄNSI-EUROOPASSA % VUODESSA INFLAATIO KEHITTYNEISSÄ MAISSA (2007) INFLAATIO SIIRTYMÄTALOUKSISSA (2007) MAAILMAN VÄESTÖ 2010 NOIN 6,9 MRD VÄESTÖMUUTOS MUUTAMISSA KEHITTYNEISSÄ MAISSA VÄESTÖMUUTOS MUUTAMISSA SIIRTYMATALOUKSISSA BRUTTOKANSANTUOTE HENKILÖÄ KOHDEN BRUTTOKANSANTUOTE HENKILÖÄ KOHDEN KEHITTYNEISSÄ MAISSA BKT HENKILÖÄ KOHDEN MUUTAMISSA SIIRTYMÄTALOUKSISSA TYÖTTÖMYYSASTE TYÖTTÖMYYSASTE MUUTAMISSA KEHITTYNEISSÄ MAISSA TYÖTTÖMYYSASTE MUUTAMISSA SIIRTYMÄTALOUKSISSA

10 KAUPUNGISTUMINEN MAAILMASSA KAUPUNGISTUMINEN MUUTAMILLA MAANTIETEELLISILLA ALUEILLA KAUPUNGISTUMINEN MUUTAMISSA KEHITTYNEISSÄ MAISSA KAUPUNGISTUMINEN MUUTAMISSA SIIRTYMÄTALOUKSISSA VÄESTÖN HARMAANTUMINEN VÄESTÖN HARMAANTUMINEN MUUTAMISSA KEHITTYNEISSÄ MAISSA VÄESTÖN HARMAANTUMINEN MUUTAMISSA SIIRTYMÄTALOUKSISSA 2. MAAILMAN RAKENNUSMARKKINAT 2.1 MAAILMAN RAKENNUSMARKKINAT, MÄÄRÄ 2.2 RAKENNUSMARKKINAT ERÄILLA ALUEILLA 2.3 MAAILMAN RAKENNUSMARKKINAT, LAATU 3. INFRARAKENTAMINEN INFRARAKENTAMISEN SUHDE BRUTTOKANSANTUOTTEESEEN INFRARAKENTAMISEN MÄÄRÄN RIIPPUVUUS TALOUDESTA MVR / BKT MUUTAMISSA KEHITTYNEISSÄ MAISSA MVR / BKT MUUTAMISSA SIIRTYMÄTALOUKSISSA INFRARAKENNUSMARKKINA JA KASVU % - KEHITTYNEET MAAT INFRARAKENNUSMARKKINA JA KASVU % - SIIRTYMÄTALOUDET MVR-MARKKINA - SEGMENTTIEN OSUUDET MUUTAMISSA KEHITTYNEISSÄ MAISSA MVR-MARKKINA - SEGMENTTIEN OSUUDET MUUTAMISSA SIIRTYMÄTALOUKSISSA INFRARAKENTAMINEN EUROOPASSA KUNNOSSAPIDON OSUUS OSUUS INFRARAKENTAMISESSA EUROOPASSA KUNNOSSAPIDON OSUUS OSUUS INFRARAKENTAMISESSA MUUTAMISSA SIIRTYMATALOUKSISSA

11 INFRARAKENTAMISEN HINTATASO EU27 = INFRARAKENTAMINEN EUROOPASSA 350 MRD INFRARAKENTAMINEN SUOMESSA ARVIO LIIKENNEVÄYLIEN KELPOISUUDESTA SIIRTYMÄTALOUKSISSA ARVIO SÄHKÖVERKKOJEN JA TIETOLIIKENNEYHTEYKSIEN KELPOISUUDESTA SIIRTYMÄTALOUKSISSA ARVIO VESI-JA JÄTEVESIJÄRJESTELMIEN SEKÄ YLEISEN INFRASTRUKTUURIN KELPOISUUDESTA SIIRTYMÄTALOUKSISSA VESIHUOLLON KATTAVUUS JÄTEVESIHUOLLON KATTAVUUS SUOMEN INFRASTRUKTUURIN TILA 4. KORJAUSRAKENTAMINEN KORJAUSRAKENTAMISEN SUHDE BRUTTOKANSANTUOTTEESEEN KORJAUSRAKENTAMISEN RIIPPUVUUS TALOUDESTA KORJAUSRAKENTAMINEN / BKT - KEHITTYNEET MAAT KORJAUSRAKENTAMINEN / BKT SIIRTYMÄTALOUKSISSA KORJAUSRAKENTAMISEN MÄÄRÄ JA KASVU KORJAUSRAKENTAMISEN MÄÄRÄ JA KASVU MUUTAMISSA SIIRTYMÄTALOUKSISSA TALOJEN KORJAUSRAKENTAMINEN KORJAUSRAKENTAMISEN OSUUS TALONRAKENTAMISESTA KORJAUSRAKENTAMISEN OSUUS TALONRAKENTAMISESTA ERÄISSÄ SIIRTYMÄTALOUKSISSA TALONRAKENTAMISEN HINTATASO EU27= KORJAUSRAKENTAMINEN EUROOPASSA 525 MRD.

12 ASUNTOKANTA JA KORJAUSRAKENTAMINEN PER ASUNTO ASUNTOKANTA JA KORJAUSRAKENTAMINEN PER ASUNTO SIIRTYMÄTALOUKSISSA ASUNTOKANNAN OMISTUS ASUNTOKANNAN IKÄJAKAUMAT SUOMEN RAKENNUSKANTA SUOMEN TALONRAKENNUSKANNAN TILA 5. KANSAINVÄLISET LIIKETOIMINNAT 5.1 RAKENNUSLIIKKEET KANSAINVÄLISILLÄ MARKKINOILLA 5.2 RAKENNUSTUOTEVIENTI ERI MAIHIN 5.3 SUOMALAISTEN RAKENNUSTUOTTEIDEN JA URAKOINNIN OSUUS MUUTAMIEN MAIDEN TALONRAKENTAMISESTA

13 11 1. RAKENTAMISEN TOIMINTAYMPÄRISTÖ Tarpeita rakentaa uutta tai korjata olemassa olevaa, on yleensä enemmän kuin taloudellisia edellytyksiä toteuttaa näitä tarpeita. Makrotaloudellisissa tarkasteluissa rakentaminen sidotaan usein bruttokansantuotteen määrään ja määrän muutokseen. Mitä enemmän taloudessa liikkuu rahaa eli muodostuu kansantuotetta, sitä enemmän siitä päätyy myös rakentamiseen. Rakentamisen panosta bruttokansantuotteen muodostuksessa kuvataan rakennusinvestointien osuudella bruttokansantuotteesta. Talouden ja rakentamisen tulevaa kehitystä voidaan arvioida hintojen muutoksen kautta. Hintojen polkeminen paikallaan tai lievä kasvu kertovat vakaasta, yllätyksettömästä talouden tilasta. Hintojen nousu kertoo resurssipulasta ja talouden ylikuumenemisesta. Tilanteen korjautuminen merkitsee yleensä investointitaantumaa ja rakentamisen vähentymistä, jopa romahtamista. Yksi talouden ylikuumenemista mittaava muuttuja on inflaatio. Rakentamisen määrään vaikuttaa myös tarkasteltavan alueen väestönmäärä ja sen muutos. Kasvava väestö merkitsee lisää rakentamistarpeita. Bruttokansantuote suhteutettuna väestön määrään kertoo ostovoimasta tarkasteltavalla alueella. Maailmassa on maita, missä erityisesti rakentamisessa ja palvelualoilla käytetään runsaasti siirtotyöläisiä. Siirtotyöläiset eivät näy väestötilastoissa eivätkä työllisyystilastoissa. Heidän työpanoksensa nostaa oleskelumaan bruttokansantuotetta asukasluvulle kohdennettuna. Taloudellisesta tilanteesta ja ostovoimasta kertoo osaltaan työllisyys / työttömyystilanne. Liian hyvä työllisyystilanne rajoittaa talouden ja rakentamisen kasvua. Korkea työttömyys on resurssivaranto, mutta samalla viesti kotitalouksien heikosta ostovoimasta. Tyypillistä nykyisille talouksille on rakennemuutos, joka keskittää väestöä maaseudulta kaupunkeihin. Tämä muuttoliike onkin tärkeä rakentamisen aktiivisuutta selittävä tekijä alueilla, missä väestö ei juurikaan enää kasva. Toinen merkittävä rakenteellinen väestömuutos on väestön keski-iän nousu. Keski-ikä nousee, koska lapsia syntyy entistä vähemmän ja nykyinen väestö elää vanhemmaksi. Vanhenevan väestön palvelut ovat liiketoimintamahdollisuus, mutta myös kilpailija esim. infrainvestoinneille.

14 MAAILMAN TALOUDEN SIJOITTUMINEN (US $) Other emerging and developing countries Commonwealth of Independent States and Mongolia Central and eastern Europe Other advanced economies European Union 100 % proportion % world s GDP 80 % 60 % 40 % 20 % 0 % Source : IMF Kuvassa on tarkasteltu maailman bruttokansantuotteen maantieteellistä sijoittumista. Maailman bruttokansantuote oli noin miljardia dollaria vuonna ja sen ennakoidaan nousevan miljardiin dollariin vuonna luvun alussa IVY maat (entisen Neuvostoliiton alue) oli tärkeä tekijä taloudessa luvun alusta lähtien talouden painopiste on alkanut siirtyä kehitysmaihin, erityisesti Kiinaan. Talouden rakennemuutoksessa Euroopan Unioni on pärjännyt paremmin muita kehittyneitä maita paremmin.

15 MAAILMAN TALOUDEN SIJOITTUMINEN (PPP) Other emerging and developing countries Commonwealth of Independent States and Mongolia Central and eastern Europe Other advanced economies European Union 100 % proportion % world s GDP 80 % 60 % 40 % 20 % 0 % Source : IMF Edellisessä kuvassa tarkastelu oli tehty suoraan Yhdysvaltain dollareilla arvostettuna. Tässä kuvassa on otettu huomioon alueiden erilainen ostovoima (purchasing power parity = ppp). Maailman ostovoimakorjattu bruttokansantuote oli vuonna 2007 noin miljardia dollaria. Ostovoimakorjaus pitää IVY maiden roolin kansainvälisessä taloudessa merkittävämpänä kuin suora dollaripohjainen tarkastelu. Kehitysmaiden talous on ottanut markkinaosuutta kaikilta kehittyneiltä mailta, myös Euroopan Unionin alueelta.

16 1.1.3 TALOUDEN SIJAINTI, RAHA- JA REAALITALOUDEN VERTAILU % proportion % world s GDP 30 % 20 % 10 % Source : IMF 0 % European Union Other advanced economies Central and eastern Europe Commonwealth of Independent Other emerging and developing GDP (%), US DOLLAR 31 % 39 % 3 % 4 % 23 % GDP (%), US DOLLAR, PURCHASING POWER PARITY 22 % 33 % 4 % 5 % 36 % Suoraan US dollareilla mitattuna kehitysmaiden osuus maailman taloudesta olisi 23 prosenttia. Kun otetaan huomioon rahan ostovoima, kehitysmaiden osuus nousee 36 prosenttiin. Se kertoo siitä, että samalla rahamäärällä saadaan näissä maissa enemmän tuotantoa aikaiseksi. Tarkasteluhetken (2007) vahvan euron takia, Euroopan Unionin osuus taloudesta pienenee merkittävästi. Talouden sijainti reaalisuureella mitattuna on painottunut enemmän ja nopeammin kehitysmaihin, mitä se on US dollareilla mitattuna.

17 1.1.4 BKT JA KESKIMÄÄRÄINEN KASVU MUUTAMISSA KEHITTYNEISSÄ MAISSA average annual growth % GDP (2007) BILL 15 Germany United Kingdom France Italy Spain Belgium Sweden Switzerland Norway Austria Greece Denmark Ireland Finland Portugal Slovenia 0 % 1 % 2 % 3 % 4 % 5 % Source: IMF 32

18 1.1.5 BKT JA KESKIMÄÄRÄINEN KASVU MUUTAMISSA SIIRTYMÄTALOUKSISSA China Russia India Turkey Poland Romania Czech Republic Ukraine Hungary Slovak Republic Croatia Serbia Bulgaria Lithuania Belarus Latvia Estonia Bosnia and Herzegovina Georgia Macedonia average annual growth % 0 % 2 % 4 % 6 % 8 % 10 % Source: IMF GDP (2007) BILL

19 INFLAATIO MAAILMASSA % VUODESSA 20 % European Union Advanced economies Central and eastern Europe Commonwealth of Independent States and Mongolia Emerging and developing economies inflation % average annual 15 % 10 % 5 % 0 % Source: IMF lukujen aikana monissa maissa oli korkea inflaatio. Siirtymätalouksissa muutoksen alkuvuosina inflaatio oli kestämättömän suuri, jopa satoja prosentteja vuodessa. Inflaatio on kuitenkin saatu kuriin ja aivan viime vuosina inflaatiota on voitu kuvata yksinumeroisin luvuin. Inflaation kautta tarkasteltuna kehittyneiden maiden talous on ollut vakaa 1990-luvun lopulta lähtien, kehitysmaissa 2000-luvulla. Itäisessä Euroopassa ja entisen Neuvostoliiton alueella inflaation vuotuiset muutokset ovat olleet vielä suuria, mutta muutoksen suunta hyvä.

20 1.2.2 INFLAATIO LÄNSI-EUROOPASSA % VUODESSA 18 Western European countries - inflation % average annual 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 % 0, Source: IMF Western European countries: Austria, Belgium, Denmark, Finland, France, Germany, Ireland, Italy, Netherlands, Norway, Portugal, Spain, Sweden, Switzerland, UK Seuraavien maakohtaisten kuvien arvioimisen avuksi on tehty oheinen kuva inflaation kehittymisestä ja samalla talouden vakautumisesta Läntisessä Euroopassa. Talouden heilahtelut on saatu tasoittumaan 2000-luvulla siten, että keskimääräinen vuotuinen inflaation on ollut 2 prosentin tuntumassa useita vuosia. Vuonna 2007 Suomen inflaatio on ollut matalampi ja esim. Yhdysvaltojen korkeampi. Kehitysmaissa inflaatio on vertailumaita selvästi korkeampi.

21 INFLAATIO KEHITTYNEISSÄ MAISSA (2007) benchmarking countries 2 % Slovenia Greece United States Spain Portugal Ireland United Kingdom Germany Netherlands Sweden Italy Denmark Austria Belgium France Finland Switzerland Norway Source: IMF 0,0 0,5 1,0 1,5 2,0 2,5 3,0 3,5

22 INFLAATIO SIIRTYMÄTALOUKSISSA (2007) Ukraine benchmarking countries 2 % Latvia Georgia Turkey Bulgaria Russia Belarus Hungary Serbia India Estonia Lithuania China Romania Czech Republic Bosnia and Herzegovina Slovak Republic Croatia Poland Macedonia Malta Source: IMF

23 MAAILMAN VÄESTÖ 2010 NOIN 6,9 MRD Africa 15 % Oseania 1 % South America 6 % Northern America 5 % Europe 11 % Source: UN Asia 62 % Maailman väestöstä 86 prosenttia asuu maanosissa, joiden talouksista suurin osa on edelleen kehitysmaita. Väkirikkaita kehittyneitä maita ovat Aasiassa Japani ja Korea. Eurooppa muodostuu kehittyneistä ja kehitysmaista sekä siirtymätalouksista. Väestön kasvu on keskittynyt kehitysmaihin, joiden osuus väestöstä nousee 83 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä Total population in world Less developed regions 79 % 81 % 81 % 82 % 83 % More developed regions 21 % 19 % 19 % 18 % 17 %

24 1.3.2 VÄESTÖMUUTOS MUUTAMISSA KEHITTYNEISSÄ MAISSA 22 Million prs 2007 Germany France United Kingdom Italy Spain Netherlands Greece Belgium Portugal Sw eden Austria Sw itzerland Denmark Finland Norw ay Ireland Slovenia Population projection % ,2 8,3 7,3 5,4 5,3 4,7 4,3 2,0-2 % 0 % 2 % 4 % 6 % 8 % 10 % Source: UN

25 1.3.3 VÄESTÖMUUTOS MUUTAMISSA SIIRTYMATALOUKSISSA China India Russia Turkey Ukraine Poland Romania Czech Republic Hungary Belarus Bulgaria Serbia Slovak Republic Croatia Georgia Bosnia and Herzegovina Lithuania Albania Latvia Macedonia Estonia Population projection % 23 Million prs ,6 7,6 7,5 5,4 4,4 4,3 4,0 3,4 3,2 2,3 2,1 1,3-5 % 0 % 5 % 10 % 15 % Source: UN

26 BRUTTOKANSANTUOTE HENKILÖÄ KOHDEN Western European countries - GDP per capita (euro) constant 2007 prices Source: IMF Western European countries: Austria, Belgium, Denmark, Finland, France, Germany, Ireland, Italy, Netherlands, Norway, Portugal, Spain, Sweden, Switzerland, UK Seuraavien maakohtaisten kuvien arvioimisen avuksi on tehty oheinen kuva bruttokansantuote per capita kehittymisestä läntisessä Euroopassa. Kiintein vuoden 2007 hinnoin mitattuna bruttokansantuotteen määrä henkilöä kohti on kasvanut loivasti vuoden 2002 minitaantumaa lukuunottamatta.

27 1.4.2 BRUTTOKANSANTUOTE HENKILÖÄ KOHDEN KEHITTYNEISSÄ MAISSA 25 GDP per capita (euro) 2007 Norway Ireland Denmark Switzerland Sweden United States Netherlands United Kingdom Finland Austria Australia Belgium France Germany Italy Japan Greece Spain Slovenia Portugal Source: IMF

28 1.4.3 BKT HENKILÖÄ KOHDEN MUUTAMISSA SIIRTYMÄTALOUKSISSA Czech Republic Hungary Slovak Republic Latvia Croatia Poland Lithuania Russia Romania Turkey Serbia Bulgaria Belarus Macedonia Bosnia and Herzegovina Ukraine China Georgia Source: IMF Malta Estonia India GDP per capita (euro) 2007 benchmarking countries per cap

29 TYÖTTÖMYYSASTE 12 % Advanced economies Euroarea Non-EU & CIS 10 % 8 % 6 % 4 % 2 % 0 % Source: IMF, ILO Seuraavien maakohtaisten kuvien arvioimisen avuksi on tehty oheinen kuva työttömyystilanteesta kehittyneissä maissa ja euroalueella. Pitkään jatkunut hyvä talouden tila on vähentänyt työttömyyttä kehittyneissä maissa ("läntisissä teollisuusmaissa"). Euroalueen työttömyys on korkeampi kuin muissa kehittyneissä maissa.

30 1.5.2 TYÖTTÖMYYSASTE MUUTAMISSA KEHITTYNEISSÄ MAISSA unemployment rate % 28 Germany France Greece Spain Portugal Belgium Finland Sweden Italy United Kingdom Slovenia Ireland Austria Netherlands Denmark Norway Switzerland Source: IMF 0 % 2 % 4 % 6 % 8 % 10 %

31 1.5.3 TYÖTTÖMYYSASTE MUUTAMISSA SIIRTYMÄTALOUKSISSA 29 unemployment rate % Bosnia Macedonia Serbia Georgia Slovakia Poland Croatia Bulgaria Hungary Russia Czech Estonia Latvia Lithuania Slovenia Romania Ukraine Belarus 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % Source: EBRD

32 KAUPUNGISTUMINEN MAAILMASSA urban and rural populations Source: UN Kehittyneissä maissa väestö on keskittynyt tasaisesti ja hitaasti maaseudulta kaupunkeihin. Kehitysmaissa väestön kasvun ennakoidaan keskittyvän kaupunkialueille kiihtyvällä vauhdilla. Väestön kasvu jatkuu edelleen myös maaseudulla. Vuoden 2015 jälkeen väestö alkaa vähentyä myös kehitysmaiden maaseuduilla. Kaupungistumiskehitys merkitsee mittavia infrastruktuurin ja talojen rakentamistarpeita kehitysmaiden talouksille. URBAN POPULATION, RATE % Less developed regions 38 % 40 % 43 % 45 % 48 % More developed regions 72 % 73 % 74 % 75 % 76 %

33 1.6.2 KAUPUNGISTUMINEN MUUTAMILLA MAANTIETEELLISILLA ALUEILLA 31 urban population, rate % 100 % 80 % % 40 % 20 % 0 % Western Europe Southern Europe Northern Europe Eastern Europe India China Source: UN Euroopassa kaupunkiväestön osuus kasvaa, mutta määrä vähenee absoluuttisesti väestön vähenemisen takia seuraavien viiden vuoden aikana. Kiinassa kaupunkiväestö lisääntyy ennusteiden mukaan 50 miljoonalla. Väestöennusteet on laadittu historiatiedon perusteella ja mahdollista on, että kaupunkiväestön kasvu voisi olla jopa kaksinkertainen Kiinan talouden uudistumisen myötä. Intiassa kaupunkiväestö kasvaa ennusteiden mukaan 100 miljoonalla seuraavan viiden vuoden aikana. Kasvuun vaikuttaa voimakkaasti se, että Intiassa väestön kasvu on ylipäätänsä edelleen suuri. Intian ennakoidaan ohittavan noin 2025 Kiinan väestömäärässä. Kiinassa kaupungistuminen on jo hidastanut väestön kasvua.

34 KAUPUNGISTUMINEN MUUTAMISSA KEHITTYNEISSÄ MAISSA Belgium urban population proportion % United Kingdom Denmark Sweden Netherlands France Norway Spain Germany Switzerland Italy Austria Finland Ireland Greece Portugal Slovenia Source: UN 0 % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 %

35 KAUPUNGISTUMINEN MUUTAMISSA SIIRTYMÄTALOUKSISSA Belarus Czech Republic Russian Federation Bulgaria Turkey Estonia Hungary Latvia Ukraine Macedonia Lithuania Poland Croatia Slovakia Romania Georgia urban population proportion % Serbia Bosnia and Herzegovina China Moldova India Source: UN 0 % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 %

36 VÄESTÖN HARMAANTUMINEN 50 % 40 % More developed regions, aged 0-14 Less developed regions, aged 0-14 More developed regions, aged 65+ Less developed regions, aged % 20 % 10 % 0 % Source: UN Koko maailmassa 60 täyttäneiden osuus on tällä hetkellä 10 prosenttia väestöstä. Osuus tulee kaksinkertaistumaan vuoteen 2050 mennessä. Kehittyneissä maissa yli 60 vuotiaiden osuus on ohittanut vuoden 2000 paikkeilla 0-14 vuotiaiden lasten osuuden väestöstä. Tällä hetkellä kehittyneissä maissa yli 60 vuotiaita on yli 20 prosenttia väestöstä. Euroopan maissa iäkkäiden osuus on keskimääräistä suurempi. Myös kehitysmaissa lasten osuus väestöstä on kääntynyt laskuun. Vuoden 2050 paikkeilla kehitysmaiden iäkäs väestö ohittaa lasten osuuden väestöstä. Kehitysmaissa yli 60 vuotiaita on tällä hetkellä alle10 prosenttia väestöstä. Euroopan siirtymätalouksissa väestö on samalla tavoin ikääntynyttä kuin läntisessä Euroopassa.

37 1.7.2 VÄESTÖN HARMAANTUMINEN MUUTAMISSA KEHITTYNEISSÄ MAISSA aged population 60+ Italy 35 Germany Sweden Greece Portugal Belgium Finland Austria Denmark Spain United Kingdom France Slovenia Netherlands Luxembourg Cyprus Ireland % 5 % 10 % 15 % 20 % 25 % 30 % Source: UN

38 1.7.3 VÄESTÖN HARMAANTUMINEN MUUTAMISSA SIIRTYMÄTALOUKSISSA 36 aged population 60+, % Bulgaria Latvia Hungary Estonia Czech Republic Lithuania Romania Malta Georgia Belarus Poland Russia Slovakia China India % 5 % 10 % 15 % 20 % 25 % 30 % Source: UN

39 2. MAAILMAN RAKENNUSMARKKINAT MAAILMAN RAKENNUSMARKKINAT, MÄÄRÄ Maailman rakennusmarkkinoiden arvioitiin olleen vuonna 2006 yhteensä miljardia dollaria (3 400 miljardia euroa). Se on noin 10 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta ja työllistää yhteensä 120 miljoonaa ihmistä. Maailmassa on tunnistettavissa kolme keskenään lähes yhtä suurta markkinaaluetta: Länsi-Eurooppa (30 % maailman markkinoista), Pohjois-Amerikka (30 %) ja Aasia (25 %). Itä-Euroopan ja Venäjän yhteenlaskettu osuus maailmanmarkkinoista on noin 5 prosenttia.

40 RAKENNUSMARKKINAT ERÄILLA ALUEILLA CHINA bill INDIA RUSSIA BALTIC COUNTRIES, POLAND, CZECH REP., SLOVAKIA NETHERLANDS, BELGIA NORDIC COUNTIES ITALY FRANCE SPAIN, PORTUGAL UK, IRELAND GERMANY, AUSTRIA, SWITZERLAND Source: Euroconstruct & University of Reading Euroopan rakennusmarkkinoita dominoivat viisi suurta kansantaloutta: Saksa, Ranska, Englanti, Espanja ja Italia. Niiden osuus on Euroopan Unionin alueen rakennusmarkkinoista 70 prosenttia. Kiinassa rakennetaan euromääräisesti suurin piirtein saman verran, mutta halpojen työvoimakustannusten ja osittain myös halpojen materiaalikustannusten ansioista samalla rahamäärällä rakennuksia ja infrastruktuuria syntyy paljon enemmän.

41 MAAILMAN RAKENNUSMARKKINAT, LAATU

42 40 3. INFRARAKENTAMINEN Sekä Länsi- että Itä-Euroopassa nostetaan liikenneverkostojen tasoa. Erityisesti kohteena ovat moottoritiet ja raideliikenne, sekä satamat. Tavoitteena on toimiva tavaralogistiikka. Väyläinvestointeja perustellaan usein ympäristösyistä ja liikenteen energiansäästön aikaansaamiseksi. Rakentamistarpeita on sekä Läntisessä Euroopassa että siirtymätalouksissa. Infrarakentaminen korostuu maissa, jotka ovat uusien jäsenmaiden naapureina. EU rahoittaa uusien maiden infrastruktuurin rakentamista. Tarvetta on teiden, erityisesti moottoriteiden rakentamisessa ja rautatieverkoston peruskorjaamisessa. Liikennepolitiikka korostaa raideliikennettä (juna, metro) kuljetusratkaisuna, mutta kuljetukset kuitenkin tahtovat siirtyä maanteille. Väylärakentamisessa tehdään paljon tunneleita, joko maantieteellisten syiden tai rakennetun ympäristön takia. Vesihuoltoa ja sanitaatiota rakennetaan sekä Länsi- että Itä-Eurooppaan. Lännessä kysymyksessä on usein vanhojen järjestelmien korjaukset, Itä-Euroopassa niiden ja kunnollisten puhdistuslaitosten rakentaminen ensimmäistä kertaa. Jonkin verran on jo herätty ilmastonmuutoksen aiheuttamiin infrarakentamisen ja infran kunnossapidon haasteisiin. Useissa maissa mm. rakennetaan tulvien varalle patoja. Tärkeäksi infrarakentamista vaativaksi tekijäksi on noussut energiahuollon turvaaminen. Energian kulutus kasvaa vastakkaisista tavoitteista huolimatta ja tätä varten parannetaan energianvälitysverkkoja, rakennetaan perinteisiä polttoaineita käyttäviä voimaloita ja uusiutuvaan energiaan perustuvia voimaloita (tuulimyllyt, biokaasu). Erityisen kiinnostavana pidetään tuulivoimaa, joka on varteenotettavin uusiutuvan energian lähde Euroopassa. Se pystyy Euroopan Unionin selvityksen mukaan tuottamaan yhtä paljon energiaa kuin muut uusiutuvat energialähteet yhteensä. Metallien korkea hinta on lisännyt kiinnostusta kaivosteollisuuteen. Maailmalla rakennetaan uusia kaivoksia ja niille liikenneyhteyksiä. Infrarakentamisen merkittävä vauhdittaja on myös uusien työpaikka-alueiden rakentaminen. Toimitilat siirtyvät vanhoilta sijoiltaan uusille alueille, tyhjentyneille teollisuus- ja toimistoalueille rakennetaan uusia asuntoalueita. Infrarakentamisen rahoittaa pääasiassa julkinen sektori. Monissa maissa kuitenkin nähdään yksityisen sektorin positiivinen vaikutus infrasektoriin. Yksityinen sektori voi olla rakenteiden omistaja (esim. moottoritieverkosto, ratavarkosto) tai hankkeiden kehittäjä ja rahoittaja. Itä-Euroopassa infrarakentaminen menetti luonnollisen monopoliasemansa poliittisten rakenteiden muutoksen myötä. Samalla monissa ennen suljetuissa talouksissa alettiin hyväksyä ulkomaiset investoinnit. Aikaiset investoijat ovat pystyneet aikaansaamaan merkittävää liiketoimintaa nopean globalisoitumisen myötä. Source: Euroconstruct, EU White Paper, ERBD

43 3.1.1 INFRARAKENTAMISEN SUHDE BRUTTOKANSANTUOTTEESEEN 41 3,5 % civil engineering / GDP, %, Western Europe 3,0 % 2,5 % 2,0 % Source: Euroconstruct Western European countries: Austria, Belgium, Denmark, Finland, France, Germany, Ireland, Italy, Netherlands, Norway, Portugal, Spain, Sweden, Switzerland, UK Oheinen kuva auttaa tulkitsemaan seuraavien sivujen maakohtaisia tietoja. Läntisen Euroopan maissa maa- ja vesirakentamisen määrä suhteessa bruttokansantuotteeseen on pienentynyt vuoden 1980 yli 3 prosentista 2,5 prosenttiin. Osuus on säilynyt viimeisen kymmenen vuoden ajan vakaana. infrarakennusinvestointien suhde on sidottu talouden kehitysvaiheeseen. Yleensä maissa, joissa bruttokansantuote on asukasta kohti pieni, infrarakentamisen tarpeita on paljon ja osuus bruttokansantuotteesta suurempi, kuin vauraissa maissa.

44 3.1.2 INFRARAKENTAMISEN MÄÄRÄN RIIPPUVUUS TALOUDESTA 42 8,0 % CIVIL ENGINEERING / GDP, % 7,0 % 6,0 % 5,0 % 4,0 % 3,0 % 2,0 % 1,0 % 0,0 % GDP / CAPITA, EURO GDP < PER CAP: GDP > PER CAP: DENMARK GDP ~ PER CAP: SWITZERLAND SPAIN IRELAND ITALY NORWAY GDP ~ PER CAP: POLAND LITHUANIA LATVIA HUNGARY SLOVAKIA CZECH REPUBLIC ESTONIA PORTUGAL RUSSIA BULGARIA ROMANIA CROATIA UKRAINE Source: Euroconstruct GERMANY FRANCE BELGIUM AUSTRIA UNITED KINGDOM FINLAND NETHERLANDS SWEDEN

45 3.1.3 INFRARAKENTAMINEN / BKT MUUTAMISSA KEHITTYNEISSÄ MAISSA 43 total civil engineering / GDP (%) SPAIN PORTUGAL AUSTRIA IRELAND DENMARK NETHERLANDS FINLAND ITALY SWEDEN SLOVAKIA FRANCE NORWAY SWITZERLAND GERMANY BELGIUM UNITED KINGDOM 5,5 % 4,4 % 3,1 % 3,0 % 2,9 % 2,7 % 2,7 % 2,7 % 2,5 % 2,4 % 2,4 % 2,4 % 2,3 % 1,9 % 1,6 % 1,2 % 0 % 1 % 2 % 3 % 4 % 5 % 6 % Source: Euroconstruct

46 3.1.4 INFRARAKENTAMINEN / BKT MUUTAMISSA SIIRTYMÄTALOUKSISSA total civil engineering / GDP (%) 44 BULGARIA 12,1 % Czech Republic 6,4 % CROATIA 5,9 % ESTONIA 5,4 % UKRAINE 4,4 % LATVIA 4,4 % ROMANIA 4,3 % LITHUANIA 4,1 % HUNGARY 3,7 % POLAND 3,5 % RUSSIA 2,1 % 0 % 2 % 4 % 6 % 8 % 10 % 12 % 14 % Source: Euroconstruct

47 3.2.1 INFRARAKENNUSMARKKINA JA KASVU % - KEHITTYNEET MAAT SPAIN GERMANY FRANCE ITALY UNITED KINGDOM NETHERLANDS AUSTRIA growth rate % ,4 % 2,7 % 2,6 % 0,6 % 3,4 % 4,7 % 4,4 % bill ,1 45 SWEDEN 5,5 % 7,9 SWITZERLAND PORTUGAL NORWAY DENMARK IRELAND BELGIUM FINLAND 3,8 % -0,2 % 2,5 % 3,9 % 7,9 % -0,6 % 0,3 % -1 % 0 % 1 % 2 % 3 % 4 % 5 % 6 % 7 % 8 % 7,3 7,0 6,6 6,5 5,4 5,0 4,7 Source: Euroconstruct

48 3.2.2 INFRARAKENNUSMARKKINA JA KASVU % - SIIRTYMÄTALOUDET 46 RUSSIA POLAND Czech Republic ROMANIA HUNGARY BULGARIA UKRAINE CROATIA growth rate % 18 % 4 % 6 % 3 % 6 % 10 % 11 % bill ,7 3,7 3,4 2,7 2,4 1,8 SLOVAKIA LITHUANIA LATVIA ESTONIA 12 % 14 % 8 % 8 % 0 % 5 % 10 % 15 % 20 % 1,2 1,1 0,8 0,8 Source: Euroconstruct

49 3.2.3 INFRAMARKKINA - SEGMENTTIEN OSUUDET MUUTAMISSA MAISSA Transport infrastructure 60% Telecommunications 10% Energy and Water works 20 % Other 10 % civil engineering, segments % total 47 SPAIN GERMANY FRANCE ITALY UNITED KINGDOM NETHERLANDS AUSTRIA SWEDEN PORTUGAL NORWAY DENMARK IRELAND BELGIUM SWITZERLAND FINLAND 0 % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 % Source: Euroconstruct

50 3.2.4 INFRAMARKKINA - SEGMENTTIEN OSUUDET MUUTAMISSA SIIRTYMÄTALOUKSISSA Transport infrastructure 60% Telecommunications 5% Energy and Water works 25 % Other 10 % civil engineering, segments % total 48 SLOVAKIA CROATIA UKRAINE BULGARIA HUNGARY ROMANIA CZECH REP. POLAND RUSSIA 0 % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 % Source: Euroconstruct

51 INFRARAKENTAMINEN EUROOPASSA New Renovation bill Source: Euroconstruct 40 % renovation / total civil engineering %, Western European countries 35 % 30 % 25 % 20 % Western European countries: Austria, Belgium, Denmark, Finland, France, Germany, Ireland, Italy, Netherlands, Norway, Portugal, Spain, Sweden, Switzerland, UK

52 3.3.2 KUNNOSSAPIDON OSUUS OSUUS INFRARAKENTAMISESSA EUROOPASSA renovation / total civil engineering (%) 50 ITALY 55 % SWITZERLAND DENMARK NETHERLANDS 43 % 54 % 50 % UNITED KINGDOM GERMANY NORWAY 40 % 35 % 41 % FRANCE FINLAND IRELAND 21 % 33 % 30 % BELGIUM AUSTRIA SPAIN 19 % 18 % 18 % PORTUGAL SWEDEN 17 % 16 % 0 % 20 % 40 % 60 % Source: Euroconstruct

53 3.3.3 KUNNOSSAPIDON OSUUS INFRA- RAKENTAMISESTA SIIRTYMÄTALOUKSISSA renovation / total civil engineering (%) 51 LITHUANIA 65 % ESTONIA 60 % LATVIA 53 % CZECH REP. 36 % POLAND 29 % HUNGARY BULGARIA 19 % 27 % ROMANIA 17 % SLOVAKIA 14 % CROATIA 14 % RUSSIA 13 % UKRAINE 11 % 0 % 20 % 40 % 60 % Source: Euroconstruct

54 3.3.4 INFRARAKENTAMISEN HINTATASO - EU27= Sw eden UK Sw itzerland Norw ay Denmark Austria Spain Netherlands Finland Belgium France Ireland Hungary Germany Latvia Greece Lithuania Estonia Portugal EU27 = 100 Czech Rep. Italy Poland Slovenia Turkey Slovakia Romania Croatia Bulgaria

55 INFRARAKENTAMINEN EUROOPASSA 350 MILJARDIA EUROA AUSTRIA BELGIUM DENMARK FINLAND IRELAND NETHERLANDS NORWAY PORTUGAL SWEDEN SWITZERLAND West - other 22 % East 15 % BIG 5 63 % Germany Italy United Kingdom France Spain CZECH REP. HUNGARY POLAND SLOVAKIA ESTONIA LATVIA LITHUANIA RUSSIA UKRAINE BULGARIA ROMANIACROATIA West - other 31 % Price level calibrated: BIG 5 53 % East 16 %

56 INFRARAKENTAMINEN SUOMESSA Civil Engineering in Finland (fixed 2006 prices) Investment Maintenance 5 bill Contents Other 13 % 3 2 Energy and Water works 25 % Roads 36 % 1 0 Telecommunications 13 % Other transport 4 % Railways 9 % Source: Statistics Finland, National Account & VTT Suomen infrarakentamisen arvo oli vuonna 2007 reilu 4,5 miljardia euroa. infrarakentaminen on jatkunut pitkään kohtuullisen vilkkaana mm. useiden suurin hankkeiden johdosta. Suurimpia hankkeita ovat olleet mm. moottoritiet Lahteen ja Turkuun, Vuosaaren satama ja siihen liittyneet liikennejärjestelyt sekä Lahden oikorata. Muuttoliike on merkinnyt muuttovoittoalueille yhdyskuntatekniikan ja katujen rakentamista. Nämä työt ovat pitäneet myös kuntien infrarakentamisen vilkkaana. Merkittävin hanke kuntasektorilla tulee olemaan lähivuosina Länsimetro Espooseen. Vilkas talonrakentaminen on omalta osaltaan lisännyt infrarakentajien töitä, onhan talojen tontti- ja pohjarakentaminen yksi suurimmista infrarakentamisen työlajeista. Talonrakentamisen pohjatöiden kautta osan infrarakentamisesta tilaavat kotitaloudet ja yritykset.

57 ARVIO LIIKENNEVÄYLIEN KELPOISUUDESTA SIIRTYMÄTALOUKSISSA Railways Roads Belarus Ukraina Georgia Bulgaria Romania Macedonia Bosnia & Hertzegovina Serbia and Montenegro Croatia Slovenia Hungary Czech Rep. Slovakia Russia Poland Lithuania Latvia Estonia Lähde: European Bank, Belarus Ukraina Georgia Bulgaria Romania Macedonia Bosnia & Hertzegovina Serbia and Montenegro Croatia Slovenia Hungary Czech Rep. Slovakia Russia Poland Lithuania Latvia Estonia Scale

58 3.4.2 ARVIO SÄHKÖVERKKOJEN JA TIETOLIIKENNEYHTEYKSIEN KELPOISUUDESTA SIIRTYMÄTALOUKSISSA 56 Electric power Telecommunications Belarus Ukraina Georgia Bulgaria Romania Macedonia Bosnia & Hertzegovina Serbia and Montenegro Croatia Slovenia Hungary Czech Rep. Slovakia Russia Poland Lithuania Latvia Estonia Lähde: European Bank, Belarus Ukraina Georgia Bulgaria Romania Macedonia Bosnia & Hertzegovina Serbia and Montenegro Croatia Slovenia Hungary Czech Rep. Slovakia Russia Poland Lithuania Latvia Estonia Scale

59 ARVIO VESI-JA JÄTEVESIJÄRJESTELMIEN SEKÄ YLEISEN INFRASTRUKTUURIN KELPOISUUDESTA SIIRTYMÄTALOUKSISSA Water and waste water Overall infrastructure Belarus Ukraina Georgia Bulgaria Romania Macedonia Bosnia & Hertzegovina Serbia and Montenegro Croatia Slovenia Hungary Czech Rep. Slovakia Russia Poland Lithuania Latvia Estonia Lähde: European Bank, Belarus Ukraina Georgia Bulgaria Romania Macedonia Bosnia & Hertzegovina Serbia and Montenegro Croatia Slovenia Hungary Czech Rep. Slovakia Russia Poland Lithuania Latvia Estonia Scale

60 VESIHUOLLON KATTAVUUS RURAL URBAN improved drinking water Coverage (%) Slovakia Russian Federation Malta Latvia Hungary Estonia Czech Republic Croatia Bulgaria Belarus Ukraine Serbiaa Bosnia and Herzegovina Republic of Moldova Georgia India Turkey Romania Source: UN

61 JÄTEVESIHUOLLON KATTAVUUS RURAL improved sanitation coverage (%) URBAN Slovakia Malta Hungary Croatia Bulgaria Czech Republic Bosnia and Herzegovina Ukraine Estonia Serbiaa Georgia Turkey Russian Federation Belarus Romania Republic of Moldova Latvia India Source: UN

62 SUOMEN INFRASTRUKTUURIN TILA Liikenneverkostot, 8- Kiitämme Tie- Tie-ja ja katuverkostot... 7 Rataverkostot Ilmaliikenneverkosto... 9½ 9½ Vesiliikenneverkosto Tulevaisuusorientoitunutta ja tehokasta tapaa hoitaa lentokenttäliikennettä ja sen infrastruktuuria Moitimme Jatkuvasti lisääntyvää korjausvelkaa maaliikenneväylissä Edellytämme Maaliikenneväylien turvallisuuden parantamista Vesi ja ympäristö, 7½ Jätehuoltojärjestelmät Vesihuoltojärjestelmät Vesistörakenteet Vesistörakenteet Kiitämme Keskitetyn vesi- ja jätehuollon hyvää kattavuutta Moitimme Vesihuoltoverkostoihin ja laitoksiin kerrytettyä korjausvelkaa Edellytämme Saneeraus- ja korvausinvestointitasojen voimakasta kasvattamista Asteikko 4-10 Rakennusinsinööriliitto julkaisi vuonna 2007 asiantuntija-arvion rakennetun ympäristön tilasta (ROTI). Suomen infrarakenteiden tila arvioitiin tyydyttäväksi. Parhaaksi arvioitiin ilmaliikenneinfrastruktuuri, jonka arkipäivää on toiminta kansainvälisillä markkinoilla ja jonka rakenteita on kehitetty tarvelähtöisesti asiakkailta kerätyillä palvelumaksuilla. Teiden ja rautateiden kunto arvioitiin vähiten tyydyttäväksi ja sen pelätään rappeutuvan edelleen vähäisten kunnossapitomäärärahojen takia. Tulevaisuuden haasteita luovat monet turvallisuuteen kytkeytyvät tekijät, sekä esimerkiksi vanhojen rakenteiden uusiminen rakennetussa ympäristössä. Näistä konkreettisia esimerkkejä ovat siltojen korjaukset ja vesijohtoverkostojen korjaukset.

63 61 Tie- ja katuverkostoa on uudisrakennettu, mutta olemassa olevan verkoston kunnossapito on heikentynyt. Rahoituksen kohdistuessa uusille alueille vanhan tie- ja katuverkoston korjausvelka kasvaa ja liikenteen pullonkaulat lisääntyvät. Yksiajorataisen tieverkon kunto ei vastaa liikenteen vaatimuksia. Tiet ovat moniongelmaisia: kapeita, vaarallisia ja turvamarginaalit minimaalisia. Teräsbetonirakenteisista silloista monet vaativat peruskorjausta. Suomen rautatieverkko on yli-ikäinen. Runkoverkkoa on kunnostettu muun rataverkon kunnon huonontuessa. Myös rautatieverkon korjausvelka kasvaa. Rataverkosta 1- raiteisia ratoja on 90 % osalla niistä välityskyky on täysin käytössä. Radan kunnon ohessa nopeuden nostoa estävät tasoristeykset, jotka ovat rautatieliikenteen suurin turvallisuusriski. Lentoliikenteen infrastruktuuri on pystynyt vastaamaan tehokkaasti kasvaviin tarpeisiin. Erityisesti turvallisuuteen on panostettu. Suomen kaupallisessa lentoliikenteessä on sattunut alle yksi onnettomuus lentotuntia kohden, mikä on kansainvälisesti huippusuoritus. Lentoliikenteen terminaalit, kiitotiet ja asematasot saneerattiin luvulla. Laajentaminen ja saneeraus tehtiin liikelaitosuudistuksen mahdollistamalla omalla rahoituksella. Vesiliikenteen ohjausjärjestelmät ovat ajanmukaiset ja toimivat, mutta tietojärjestelmät kaipaavat modernisointia. Keskeinen tehtävä on öljyonnettomuuksien estäminen. Korjaamattomiin vesiliikenteen väyliin ja kanaviin on tulossa käyttörajoituksia. Vesi- ja ympäristöhuolto kuuluvat ovat yhteiskunnan tarpeellisia, mutta näkymättömiä infrastruktuuripalveluja. Liiketoimintoina jäte- ja vesihuoltoa leimaa monopoliluonteisuus, mutta osatoimintojen kilpailutus ja ulkoistaminen on yleistä. Toiminta rahoitetaan kokonaan käyttäjämaksuilla, eli sitä ei tueta verovaroin. Palveluiden laatua, käytettyjä teknologioita ja tuotekehitystä ohjaa ensisijaisesti lainsäädäntö. Jätehuollon tulevaisuuden suunnan määrittävät EU:n jäte- ja kaatopaikkadirektiivit, kansallinen biojätestrategia sekä valtakunnallinen jätesuunnitelma. Niissä asetetun tavoitteen mukaan vuonna 2016 biohajoavasta yhdyskuntajätteestä kaatopaikoille päätyy alle 25 %, mihin tulisi päästä energiahyötykäyttöä lisäämällä ja materiaalikierrätystä tehostamalla. Suomessa puhtaan veden jakelun piirissä on 90 % ja jätevesien viemäröinnissä 80 % kotitalouksista. Veden laatutaso on hyvä, mutta verkostojen kunto on heikkenemässä. Puhtaasta vedestä vuotaa % ja jätevesistä %, joten tarvetta on verkostojen ja laitosten saneerauksille. Ilmastonmuutoksen seurauksena lisääntyvät äärimmäiset sääilmiöt, kuten rankkasateet ja niitä seuraavat tulvat asettavat haasteita myös Suomen vesistörakenteille. Lähde: ROTI

*) %-yks. % 2018*)

*) %-yks. % 2018*) TERVEYDENHUOLLON KÄYTTÖMENOT SUHTEESSA (%) BKT:HEN OECD-MAISSA 2000-2017 SEKÄ SUHTEIDEN MUUTOKSET %-YKSIKKÖINÄ JA PROSENTTEINA Vuosi 2017: laskeva järjestys Current expenditure on health, % of gross domestic

Lisätiedot

muutos *) %-yks. % 2017*)

muutos *) %-yks. % 2017*) TERVEYDENHUOLLON KÄYTTÖMENOT SUHTEESSA (%) BKT:HEN OECD-MAISSA 2000-2016 SEKÄ SUHTEIDEN MUUTOKSET %-YKSIKKÖINÄ JA PROSENTTEINA Vuosi 2016: laskeva järjestys Current expenditure on health, % of gross domestic

Lisätiedot

muutos *) %-yks. % 2016

muutos *) %-yks. % 2016 TERVEYDENHUOLLON KÄYTTÖMENOT SUHTEESSA (%) BKT:HEN OECD-MAISSA 2000-2015 SEKÄ SUHTEIDEN MUUTOKSET %-YKSIKKÖINÄ JA PROSENTTEINA Vuosi 2015: laskeva järjestys Current expenditure on health, % of gross domestic

Lisätiedot

Suomen biokapasiteetti ja sen. Prof. Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus

Suomen biokapasiteetti ja sen. Prof. Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus Suomen biokapasiteetti ja sen kestävä ä käyttö Prof. Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus Suomen kestävän kehityksen toimikunta 4 / 2010 Suomen ekologisen jalanjäljen ja biokapasiteetin kehitys Lähde: Global

Lisätiedot

Sisällys. 1. Energiatehokkuudesta. 2. Energiatehokkuusindikaattorit kansantalouden makrotasolla

Sisällys. 1. Energiatehokkuudesta. 2. Energiatehokkuusindikaattorit kansantalouden makrotasolla Sisällys 1. Energiatehokkuudesta. Energiatehokkuusindikaattorit kansantalouden makrotasolla 3. Hiilidioksidipäästöihin vaikuttavia tekijöitä dekompositioanalyysi 4. Päätelmiä Energiatehokkuudesta Energiatehokkuuden

Lisätiedot

Porvoon matkailun tunnuslukuja huhtikuu 2012

Porvoon matkailun tunnuslukuja huhtikuu 2012 Porvoon matkailun tunnuslukuja huhtikuu 2012 Yöpymiset + 12,5 % tammi-huhtikuussa Porvoon majoitusliikkeiden rekisteröidyt yöpymiset (33.900) lisääntyivät tammi-huhtikuussa 12,5 % edellisvuodesta. Kasvua

Lisätiedot

Porvoon matkailun tunnuslukuja Marraskuu 2012

Porvoon matkailun tunnuslukuja Marraskuu 2012 Porvoon matkailun tunnuslukuja Marraskuu 2012 Yöpymiset + 0,4 % tammi-marraskuussa Porvoon majoitusliikkeiden rekisteröidyt yöpymiset (116.500) lisääntyivät tammi-marraskuussa 0,4 % edellisvuodesta. Kasvua

Lisätiedot

Metsien luonnontuotteet ja luomu. Rainer Peltola, MTT Rovaniemi / LAPPI LUO

Metsien luonnontuotteet ja luomu. Rainer Peltola, MTT Rovaniemi / LAPPI LUO Metsien luonnontuotteet ja luomu Rainer Peltola, MTT Rovaniemi / LAPPI LUO Keruuluomu / luomukeruu Luonnonmarjat ja -sienet ovat luomua, jos ne on kerätty erikseen määritellyiltä luomukeruualueilta Keruualueeksi

Lisätiedot

Tilastokeskuksen asiakasaamu kirjastoille ja tietopalveluille 3.12.2009. Kansainväliset hintavertailut Harri Kananoja

Tilastokeskuksen asiakasaamu kirjastoille ja tietopalveluille 3.12.2009. Kansainväliset hintavertailut Harri Kananoja Tilastokeskuksen asiakasaamu kirjastoille ja tietopalveluille 3.12.2009 Kansainväliset hintavertailut Harri Kananoja KANSAINVÄLINEN HINTAVERTAILU = OSTOVOIMAPARITEETTIOHJELMA 1. Mihin ostovoimapariteetteja

Lisätiedot

Hyvinvointiyhteiskunta. mahdollinen yhtälö 1.1 5.2.2003

Hyvinvointiyhteiskunta. mahdollinen yhtälö 1.1 5.2.2003 1. HYVINVOINTIYHTEISKUNTA MAHDOLLINEN YHTÄLÖ BKT:n vuosimuutos 1988 21... 1.2 T&K-panosten osuus bruttokansantuotteesta... 1.3 T&K-toiminnan osuus BKT:sta eräissä maissa... 1.4 T&K-henkilöstön osuus työssäkäyvistä

Lisätiedot

MEKIN UUDET HAASTEET. Keski-Suomen matkailuparlamentti Jyväskylä 29.11.2006. Pirkko Perheentupa Matkailun edistämiskeskus

MEKIN UUDET HAASTEET. Keski-Suomen matkailuparlamentti Jyväskylä 29.11.2006. Pirkko Perheentupa Matkailun edistämiskeskus MEKIN UUDET HAASTEET Keski-Suomen matkailuparlamentti Jyväskylä 29.11.2006 Pirkko Perheentupa Matkailun edistämiskeskus MEKin uudet tehtävät 2007 Yhtenäistää ja selkeyttää Suomen matkailullista kokonaiskuvaa

Lisätiedot

Suomi ja suomalaiset yritykset globaalitaloudessa keiden kanssa kilpailemme tulevaisuudessa?

Suomi ja suomalaiset yritykset globaalitaloudessa keiden kanssa kilpailemme tulevaisuudessa? Suomi ja suomalaiset yritykset globaalitaloudessa keiden kanssa kilpailemme tulevaisuudessa? Pekka Ylä-Anttila ETLA ja Etlatieto Oy ELKOM 07 - ECT Forum 5.9.07 Esityksen teemat Mitä maailmantaloudessa

Lisätiedot

Markkinaraportti / elokuu 2015

Markkinaraportti / elokuu 2015 Markkinaraportti / elokuu 2015 Yöpymiset yli 6 % nousussa Yöpymiset lisääntyivät Helsingissä elokuussa yli 6 % vuoden takaisesta. Yöpymismäärä, 407.100, oli kaikkien aikojen elokuun ennätys. Kotimaasta

Lisätiedot

Mäntyöljykyllästys vaihtoehto kreosootille?

Mäntyöljykyllästys vaihtoehto kreosootille? 28.5.2014 1 Mäntyöljykyllästys vaihtoehto kreosootille? Lieksan Puuakatemia seminaari Puun käytön laaja-alaistaminen Janne Monni, vtj, Iivari Mononen Oy 20.-21.5.2014 Lieksa 28.5.2014 2 Esityksen sisältö

Lisätiedot

Nuorisotyöttömyys Euroopassa. Eurooppafoorumi: Työläisten Eurooppa, Tampere, 6.9.2013 Liisa Larja (liisa.larja@stat.fi)

Nuorisotyöttömyys Euroopassa. Eurooppafoorumi: Työläisten Eurooppa, Tampere, 6.9.2013 Liisa Larja (liisa.larja@stat.fi) Nuorisotyöttömyys Euroopassa Eurooppafoorumi: Työläisten Eurooppa, Tampere, 6.9.2013 Liisa Larja (liisa.larja@stat.fi) 2 Talouskriisin vaikutus nuorisotyöttömyyteen (15-24 v.) 25,0 20,0 15,0 23,3 20,1

Lisätiedot

Markkinaraportti / heinäkuu 2010

Markkinaraportti / heinäkuu 2010 Markkinaraportti / heinäkuu 21 Yöpymismäärissä merkittävää kasvua heinäkuussa Yöpymiset Helsingin majoitusliikkeissä lisääntyivät heinäkuussa 18,2 % edellisvuoden heinäkuusta. Lisäystä tuli sekä kotimaasta

Lisätiedot

Markkinaraportti / lokakuu 2010

Markkinaraportti / lokakuu 2010 Markkinaraportti / lokakuu 21 Yöpymiset lisääntyivät lokakuussa Sekä kotimaasta että ulkomailta saapuneiden yöpymisten määrä jatkoi kasvuaan Helsingissä myös lokakuussa. Erityisen voimakkaasti lisääntyivät

Lisätiedot

KOTKAN-HAMINAN SEUTU. MATKAILUN TUNNUSLUKUJA 13.6.2013 Huhtikuu. Kotka venäläisyöpymisissä Jonsuun ja Jyväskylän. Alkuvuoden yöpymiset + 11 %

KOTKAN-HAMINAN SEUTU. MATKAILUN TUNNUSLUKUJA 13.6.2013 Huhtikuu. Kotka venäläisyöpymisissä Jonsuun ja Jyväskylän. Alkuvuoden yöpymiset + 11 % KOTKAN-HAMINAN SEUTU MATKAILUN TUNNUSLUKUJA 13.6.2013 Huhtikuu Alkuvuoden yöpymiset + 11 % Kotkan-Haminan seudun majoitusliikkeiden rekisteröidyt yöpymiset (40.800) lisääntyivät tammi-huhtikuussa 11,4

Lisätiedot

Markkinaraportti / tammikuu 2011

Markkinaraportti / tammikuu 2011 Markkinaraportti / tammikuu 211 Yöpymiset lisääntyivät tammikuussa 9 % Matkailu vilkastui Helsingissä yöpymisissä mitattuna tammikuussa 211 sekä koti- että vientimarkkinoilla. Nousua kirjattiin sekä vapaa-ajan

Lisätiedot

Porvoon matkailun tunnuslukuja tammikuu 2012

Porvoon matkailun tunnuslukuja tammikuu 2012 Porvoon matkailun tunnuslukuja tammikuu 2012 Yöpymiset + 31 % tammikuussa Porvoon majoitusliikkeiden rekisteröidyt yöpymiset (3.600) lisääntyivät tammikuussa 30,7 % vuoden 2011 tammikuuhun verrattuna.

Lisätiedot

Fingrid uuden edessä. Toimitusjohtaja Jukka Ruusunen. Kantaverkkopäivä

Fingrid uuden edessä. Toimitusjohtaja Jukka Ruusunen. Kantaverkkopäivä Fingrid uuden edessä Toimitusjohtaja Jukka Ruusunen Kantaverkkopäivä 7.9.2011 Perimmäisten kysymysten äärellä Kuka saa omistaa ja ohjata kantaverkkoyhtiöitä? Kantaverkkotoiminnan eriytys Fingridillä uusi

Lisätiedot

Porvoon matkailun tunnuslukuja Lokakuu 2012

Porvoon matkailun tunnuslukuja Lokakuu 2012 Porvoon matkailun tunnuslukuja Lokakuu 2012 Yöpymiset + 0,4 % tammi-lokakuussa Porvoon majoitusliikkeiden rekisteröidyt yöpymiset (107.600) lisääntyivät tammi-lokakuussa 0,4 % edellisvuodesta. Kasvua tuli

Lisätiedot

Markkinaraportti / marraskuu 2014

Markkinaraportti / marraskuu 2014 Markkinaraportti / marraskuu 214 Yöpymiset ulkomailta hieman nousussa Yöpymiset vähenivät Helsingissä marraskuussa 1,1 %. Vähennys tuli kotimaasta miinuksen ollessa 2,5 %. Sen sijaan ulkomailta kirjattiin

Lisätiedot

Markkinaraportti / huhtikuu 2015

Markkinaraportti / huhtikuu 2015 Markkinaraportti / huhtikuu 2015 Yöpymiset lähes ennallaan Yöpymiset pysyivät Helsingissä huhtikuussa melkein vuoden takaisella tasolla. Kotimaasta tulleiden yöpymiset lisääntyivät runsaan prosentin yöpymismäärän

Lisätiedot

Väestölaskennat Suomessa ja maailmalla

Väestölaskennat Suomessa ja maailmalla Väestölaskennat Suomessa ja maailmalla Tilastokeskuspäivä 26.1.2011 Jari Tarkoma Väestölaskentojen historiaa Suomessa (1) 1800-luvun jälkipuolella yhteiskunnan tietotarve lisääntyi mm. kaupungistumisen

Lisätiedot

Porvoon matkailun tunnuslukuja heinäkuu 2012

Porvoon matkailun tunnuslukuja heinäkuu 2012 Porvoon matkailun tunnuslukuja heinäkuu 2012 Yöpymiset + 4 % tammi-heinäkuussa Porvoon majoitusliikkeiden rekisteröidyt yöpymiset (72.400) lisääntyivät tammi-heinäkuussa 3,9 % edellisvuodesta. Kasvua tuli

Lisätiedot

Lihavuuden kustannuksia. Markku Pekurinen, osastojohtaja, tutkimusprofessori

Lihavuuden kustannuksia. Markku Pekurinen, osastojohtaja, tutkimusprofessori Lihavuuden kustannuksia Markku Pekurinen, osastojohtaja, tutkimusprofessori Lihavuus Monien sairauksien riskitekijä Väestötasolla nopeasti yleistyvä ongelma Taloudellisista vaikutuksista lisääntyvästi

Lisätiedot

Ovatko globalisaation vaikutukset luonnonlaki? Lisääkö globalisaatio eriarvoisuutta?

Ovatko globalisaation vaikutukset luonnonlaki? Lisääkö globalisaatio eriarvoisuutta? Ovatko globalisaation vaikutukset luonnonlaki? Lisääkö globalisaatio eriarvoisuutta? Matti Tuomala STN Vuosiseminaari 14022017 Helsinki 1 Työ, Tasa-arvo ja Julkisen Vallan Politiikka Globalisaatio ja ulkomaankauppa:

Lisätiedot

Rakentamisen suhdannekatsaus

Rakentamisen suhdannekatsaus Rakentamisen suhdannekatsaus Asuminen ja rakentaminen - suhdanteet muuttuvat? Tilastokeskus 29.5.28 Tilastopäällikkö Jukka Oikarinen Rakentamisen osuus bruttokansantuotteesta, 1976 26* Construction as

Lisätiedot

Kohti uutta normaalia? Pakolaisuus ja muuttoliike lukuina, tänään

Kohti uutta normaalia? Pakolaisuus ja muuttoliike lukuina, tänään Kohti uutta normaalia? Pakolaisuus ja muuttoliike lukuina, tänään Pakolaisuus, muuttoliike ja eurooppalaiset ratkaisut - muuttajat ja muutoksen haasteet 4.12.2015 Rafael Bärlund Euroopan muuttoliikeverkosto

Lisätiedot

Markkinaraportti / syyskuu 2015

Markkinaraportti / syyskuu 2015 Markkinaraportti / syyskuu 2015 Yöpymiset 8 % nousussa Yöpymiset lisääntyivät Helsingissä syyskuussa 8 % vuoden takaisesta. Kotimaasta tulleiden yöpymiset lisääntyivät neljä prosenttia ja ulkomailta tulleiden

Lisätiedot

Markkinaraportti / joulukuu 2015

Markkinaraportti / joulukuu 2015 Markkinaraportti / joulukuu 2015 Yöpymiset lisääntyivät yli 20 % Yöpymiset lisääntyivät Helsingissä joulukuussa yli 20 % vuoden takaisesta. Ulkomaalaisyöpymiset lisääntyivät lähes 30 % ja kotimaisetkin

Lisätiedot

Markkinaraportti / helmikuu 2012

Markkinaraportti / helmikuu 2012 Markkinaraportti / helmikuu 212 Yöpymiset 4 % plussalla helmikuussa Helsingin majoitusliikkeiden yöpymisten nousu jatkui helmikuussa ja kasvua kirjattiin 4,2 %. Lisäys painottui nyt kotimarkkinoille kasvun

Lisätiedot

Markkinaraportti / lokakuu 2015

Markkinaraportti / lokakuu 2015 Markkinaraportti / lokakuu 2015 Yöpymiset 7 % nousussa Yöpymiset lisääntyivät Helsingissä lokakuussa 7 % vuoden takaisesta. Kotimaasta tulleiden yöpymiset lisääntyivät runsaat neljä prosenttia ja ulkomailta

Lisätiedot

Kansaianvälinen aikuistutkimus PIAAC 2012

Kansaianvälinen aikuistutkimus PIAAC 2012 1 AIKUISKOULUTUS MARGINAALISTA KESKIÖÖN KVS140-Juhlavuoden seminaari Helsinki 21.3.2014 Kansaianvälinen aikuistutkimus PIAAC 2012 Antero Malin Koulutuksen tutkimuslaitos Jyväskylän yliopisto 2 Kansainvälinen

Lisätiedot

Markkinaraportti / maaliskuu 2015

Markkinaraportti / maaliskuu 2015 Markkinaraportti / maaliskuu 2015 Yöpymiset runsaan prosentin plussalla Yöpymiset lisääntyivät Helsingissä maaliskuussa 1,2 %. Kasvu tuli pääosin ulkomailta yöpymismäärän lisääntyessä 2,0 %. Kotimaasta

Lisätiedot

Markkinaraportti / maaliskuu 2014

Markkinaraportti / maaliskuu 2014 Markkinaraportti / maaliskuu 214 Kotimaan yöpymiset ennallaan maaliskuussa Yöpymiset vähenivät Helsingissä maaliskuussa 2,2 %. Miinus tuli kokonaan ulkomailta kotimaisten yöpymisten pysyessä ennallaan.

Lisätiedot

Markkinaraportti / heinäkuu 2015

Markkinaraportti / heinäkuu 2015 Markkinaraportti / heinäkuu 2015 Yöpymiset voimakkaassa kasvussa Yöpymiset lisääntyivät Helsingissä heinäkuussa selvästi eli 18 % vuoden takaisesta. Yöpymismäärä, 437.800, oli kaikkien aikojen heinäkuun

Lisätiedot

Markkinaraportti / kesäkuu 2015

Markkinaraportti / kesäkuu 2015 Markkinaraportti / kesäkuu 2015 Yöpymiset 2,5 % plussalla Yöpymiset lisääntyivät Helsingissä kesäkuussa 2,5 % vuoden takaisesta. Kotimaasta tulleiden yöpymiset lisääntyivät yli neljä prosenttia ja ulkomailta

Lisätiedot

23.5.2012 1 Rakentamisen näkymät EU-alueella ja Suomessa

23.5.2012 1 Rakentamisen näkymät EU-alueella ja Suomessa 23.5.2012 1 Rakentamisen näkymät EU-alueella ja Suomessa Pekka Pajakkala Senior Advisor, VTT President of EUROCONSTRUCT 2012 23.5.2012 2 Rakentamisen näkymät EU, CEE, SUOMI 1. VTT 2. TALOUDEN JA RAKENTAMISEN

Lisätiedot

Markkinaraportti / syyskuu 2014

Markkinaraportti / syyskuu 2014 Markkinaraportti / syyskuu 214 Yöpymiset syyskuussa hieman miinuksella Yöpymiset vähenivät Helsingissä syyskuussa 2,3 %. Vähennyksestä suurin osa tuli kotimaasta yöpymismäärän pienentyessä lähes neljä

Lisätiedot

Kuntien talous ja sote-uudistus. Olli Savela, kaupunginvaltuutettu, Hyvinkää 28.9.2014 Helsinki

Kuntien talous ja sote-uudistus. Olli Savela, kaupunginvaltuutettu, Hyvinkää 28.9.2014 Helsinki Kuntien talous ja sote-uudistus Olli Savela, kaupunginvaltuutettu, Hyvinkää 28.9.2014 Helsinki 1 Sote-alueiden rahoitus Kunnat rahoittavat sote-alueiden toiminnan painotetun asukasluvun perusteella, painotekijöinä

Lisätiedot

Markkinaraportti / marraskuu 2015

Markkinaraportti / marraskuu 2015 Markkinaraportti / marraskuu 2015 Yöpymiset vähenivät lähes 3 % Yöpymiset vähenivät Helsingissä marraskuussa vajaat 3 % vuoden takaisesta. Vähennystä tuli suhteellisesti suunnilleen yhtä paljon kotimaasta

Lisätiedot

NUORET JA LIIKENNE. Aluepäällikkö Rainer Kinisjärvi Rovaniemi

NUORET JA LIIKENNE. Aluepäällikkö Rainer Kinisjärvi Rovaniemi NUORET JA LIIKENNE Aluepäällikkö Rainer Kinisjärvi 14.2.2013 Rovaniemi 2 Rainer Kinisjärvi Liikenneonnettomuudet ja uhrit 2012 254 kuollutta Yhteensä 26 000 loukkaantunutta (vuonna 2011). Poliisin tietoon

Lisätiedot

VANTAA Matkailun tunnuslukuja

VANTAA Matkailun tunnuslukuja VANTAA Matkailun tunnuslukuja Kesäkuu 212 www.vantaa.fi/yrityspalvelut Yöpymiset ulkomailta kesäkuussa + 8 % Vantaan majoitusliikkeiden rekisteröidyt yöpymiset (72.3) lisääntyivät kesäkuussa edellisvuodesta

Lisätiedot

Markkinaraportti / huhtikuu 2009

Markkinaraportti / huhtikuu 2009 IV/ 29 HELSINGIN MATKAILUN TUNNUSLUKUJA Markkinaraportti / huhtikuu 29 Yöpymiset laskeneet vuoden 27 tasolle Helsingin majoitusliikkeiden yöpymiset ovat taloudellisen taantuman hiipuneet selvästi vuodesta

Lisätiedot

Maksujärjestelmäsimulaattori SUOMEN PANKKI FINLANDS BANK BANK OF FINLAND

Maksujärjestelmäsimulaattori SUOMEN PANKKI FINLANDS BANK BANK OF FINLAND Maksujärjestelmäsimulaattori 10.12.2013 Tatu Laine Sisältö Maksutapahtuma maksujärjestelmässä BoF-PSS2 simulaattorin historia Maksujärjestelmän simulointi Kysymyksiä, joihin maksujärjestelmäsimulaattori

Lisätiedot

Talouden rakenteet 2011 VALTION TALOUDELLINEN TUTKIMUSKESKUS (VATT)

Talouden rakenteet 2011 VALTION TALOUDELLINEN TUTKIMUSKESKUS (VATT) Kansantalouden kehityskuva Talouden rakenteet 211 VALTION TALOUDELLINEN TUTKIMUSKESKUS (VATT) Suomen talous vuonna 21 euroalueen keskimääräiseen verrattuna Euroalue Suomi Työttömyys, % 12 1 8 6 4 Julkisen

Lisätiedot

Markkinaraportti / joulukuu 2014

Markkinaraportti / joulukuu 2014 Markkinaraportti / joulukuu 214 Yöpymiset ennallaan Yöpymiset pysyivät Helsingissä joulukuussa edellisvuoden tasolla. Ulkomailta tuli vähennystä 6,7 % kotimaisten yöpymisten lisääntyessä 7 %. Ulkomaalaisyöpymisten

Lisätiedot

Eduskunnan tarkastusvaliokunta

Eduskunnan tarkastusvaliokunta Eduskunnan tarkastusvaliokunta 20.3.2018 lausunto asiakirjoista Valtiontalouden tarkastusviraston erilliskertomus eduskunnalle: Finanssipolitiikan valvonnan raportti 2017 Valtioneuvoston selvitys: Euroopan

Lisätiedot

Markkinaraportti / heinäkuu 2009

Markkinaraportti / heinäkuu 2009 VII/ 29 HELSINGIN MATKAILUN TUNNUSLUKUJA Markkinaraportti / heinäkuu 29 Yöpymiset vähenivät Helsingissä Kotimaasta ja etenkin ulkomailta tullut työajan matkailu väheni selvästi heinäkuussa edelliseen vuoteen

Lisätiedot

Alihankinta 2014 -messut Teema koneenrakentaminen. 18.9.2014 Petri Katajamäki ja Pekka Lappalainen

Alihankinta 2014 -messut Teema koneenrakentaminen. 18.9.2014 Petri Katajamäki ja Pekka Lappalainen Alihankinta 2014 -messut Teema koneenrakentaminen 18.9.2014 Petri Katajamäki ja Pekka Lappalainen DEMOGRAFIA Lähde: Statista 2013 Koko 357 092 km2 (1,05 x Suomi) 82,4 miljoonaa asukasta (15,8 x Suomi)

Lisätiedot

Markkinaraportti / toukokuu 2015

Markkinaraportti / toukokuu 2015 Markkinaraportti / toukokuu 2015 Yöpymiset 3,5 % miinuksella Yöpymiset vähenivät Helsingissä toukokuussa 3,5 % vuoden takaisesta. Kotimaasta tulleiden yöpymiset vähenivät runsaat viisi prosenttia ja ulkomailta

Lisätiedot

Kaikki myyntilaskut sähköisenä yhden operaattorin kautta. Merja Hauskamaa, ISS Palvelut, Taloushallinto

Kaikki myyntilaskut sähköisenä yhden operaattorin kautta. Merja Hauskamaa, ISS Palvelut, Taloushallinto Kaikki myyntilaskut sähköisenä yhden operaattorin kautta Merja Hauskamaa, ISS Palvelut, Taloushallinto ISS Suomessa ja maailmalla Maailmalla Perustettu 1901 Tanskassa Toimimme 53 maassa Työllistämme 534

Lisätiedot

Markkinaraportti / helmikuu 2009

Markkinaraportti / helmikuu 2009 II / 29 HELSINGIN MATKAILUN TUNNUSLUKUJA Markkinaraportti / helmikuu 29 Paluu vuoden 27 tasolle Yöpymiset jäivät Helsingissä tammi-helmikuussa lähelle toissa vuoden lukuja. Yöpymiset vähenivät helmikuussa

Lisätiedot

Markkinaraportti / huhtikuu 2014

Markkinaraportti / huhtikuu 2014 Markkinaraportti / huhtikuu 214 Yöpymiset ulkomailta nousussa Yöpymiset vähenivät Helsingissä huhtikuussa hieman eli 1,1 %. Ulkomailta tulleiden yöpymisten määrä sen sijaan lisääntyi kaksi prosenttia,

Lisätiedot

Markkinaraportti / tammikuu 2015

Markkinaraportti / tammikuu 2015 Markkinaraportti / tammikuu 2015 Yöpymiset kotimaasta 11 % plussalla Yöpymiset vähenivät Helsingissä tammikuussa 6,1 %. Vähennys tuli kokonaan ulkomailta miinuksen ollessa 19,2 %. Kotimaasta tilastoitiin

Lisätiedot

Elämää PISA:n varjossa

Elämää PISA:n varjossa Professor Markku Niemivirta, PhD, Docent Institute of Behavioural Sciences University of Helsinki, Finland Elämää PISA:n varjossa Tasapainottelua menestyksen ja hyvinvoinnin välissä? PISA 2000 Finland

Lisätiedot

Väestöennuste 2012 mikä muuttui?

Väestöennuste 2012 mikä muuttui? mikä muuttui? Markus Rapo, Tilastokeskus Rakenteet murroksessa pohjoinen näkökulma 29.11.2012, Oulu Esityksessäni Havaittu väestökehitys Tilastokeskuksen väestöennuste luonne ja tulkinta oletukset (vs.

Lisätiedot

Nuorten työttömyys -faktaa ja fiktiota

Nuorten työttömyys -faktaa ja fiktiota Nuorten työttömyys -faktaa ja fiktiota Ulla Hämäläinen Johtava tutkija Sosiaaliturvan ABC toimittajille 31.5.2012 Nuorten työttömyysaste Euroopassa Työttömyysaste ikäryhmittäin Suomessa 1995-2011 % 40

Lisätiedot

Markkinaraportti / lokakuu 2014

Markkinaraportti / lokakuu 2014 Markkinaraportti / lokakuu 214 Yöpymiset lokakuussa 1 % plussalla Yöpymiset lisääntyivät Helsingissä lokakuussa 1,3 %. Kotimaasta tulleiden yöpymiset lisääntyivät runsaat 11 % ja ulkomailta saapuneiden

Lisätiedot

Markkinaraportti / heinäkuu 2013

Markkinaraportti / heinäkuu 2013 Markkinaraportti / heinäkuu 213 Yöpymiset hieman miinuksella heinäkuussa Yöpymisten määrä väheni heinäkuussa Helsingissä aavistuksen verran edellisvuoden heinäkuusta. Miinus tuli kokonaan ulkomailta yöpymisten

Lisätiedot

Ajankohtaista Fingridistä

Ajankohtaista Fingridistä 1 Ajankohtaista Fingridistä Jukka Ruusunen Toimitusjohtaja, Fingrid Oyj Verkkopäivä 9.9.2008 2 Mielenkiintoinen toimintaympäristö! Suomen ilmasto- ja ja energiastrategia Suuret ydinvoimayksiköt Tuulivoima

Lisätiedot

Erasmus liikkuvuus Suomesta

Erasmus liikkuvuus Suomesta Erasmus liikkuvuus Suomesta 2007 2013 2(13) ERASMUS-opiskelijaliikkuvuus Suomesta maittain Kohdemaa 2007/08 2008/09 2009/10 2010/11 2011/12 2012/13 AT - Austria 239 242 230 264 294 271 BE - Belgium 88

Lisätiedot

Markkinaraportti / kesäkuu 2014

Markkinaraportti / kesäkuu 2014 Markkinaraportti / kesäkuu 214 Yöpymiset hieman plussalla Yöpymiset lisääntyivät Helsingissä kesäkuussa hieman eli,6 %. Ulkomailta tulleiden yöpymisten määrä lisääntyi 3,5 %, kun sitä vastoin kotimaasta

Lisätiedot

Markkinaraportti / elokuu 2014

Markkinaraportti / elokuu 2014 Markkinaraportti / elokuu 214 Yöpymiset kotimaasta selvässä nousussa Yöpymiset lisääntyivät Helsingissä elokuussa 1,9 %. Kasvu tuli kokonaan kotimaasta yöpymisten lisääntyessä lähes kymmenen prosenttia.

Lisätiedot

Kiertotalouden mahdollisuudet infrarakentamisessa. INFRA ry Juha Laurila

Kiertotalouden mahdollisuudet infrarakentamisessa. INFRA ry Juha Laurila Kiertotalouden mahdollisuudet infrarakentamisessa INFRA ry 20.3.2018 Juha Laurila Tuotanto suhteutettuna asukasmäärään 18 National Production Tonnes per Capita, 2016 16 14 12 10 8 6 4 2 0 Norway Finland

Lisätiedot

Teollisuustuotannon määrä kuukausittain

Teollisuustuotannon määrä kuukausittain Teollisuustuotannon määrä kuukausittain Industrial Production Volume Monthly 11 15 28=1 USA 1 95 9 EU28-maat / EU28 countries 85 8 Japani / Japan 75 7 Suomi / Finland 65 28 29 21 211 212 213 Kausipuhdistettu

Lisätiedot

Markkinaraportti / maaliskuu 2013

Markkinaraportti / maaliskuu 2013 Markkinaraportti / maaliskuu 213 Helsingin yöpymiset 5 % miinuksella Yöpymisten määrä väheni maaliskuussa Helsingissä 5, %. Miinusta tuli sekä kotimaasta yöpymisten vähentyessä 7,8 % että ulkomailta, josta

Lisätiedot

Markkinaraportti / helmikuu 2014

Markkinaraportti / helmikuu 2014 Markkinaraportti / helmikuu 214 Kotimaan yöpymiset nousussa helmikuussa Yöpymiset lisääntyivät Helsingissä helmikuussa hieman eli,4 %. Ulkomailta tulleiden yöpymiset vähenivät lähes 12 % kotimaasta tulleiden

Lisätiedot

Markkinaraportti / joulukuu 2011

Markkinaraportti / joulukuu 2011 Markkinaraportti / joulukuu 211 Yöpymiset 4 % plussalla joulukuussa Helsingin majoitusliikkeiden yöpymisten nousu jatkui joulukuussa ja kasvua kirjattiin 4,1 %. Lisäys painottui vientimarkkinoille kasvun

Lisätiedot

4. KORKEA VEROTUS VIE MITALISIJAN HYVINVOINTIKILPAILUSSA

4. KORKEA VEROTUS VIE MITALISIJAN HYVINVOINTIKILPAILUSSA 4. KORKEA VEROTUS VIE MITALISIJAN HYVINVOINTIKILPAILUSSA Bruttoveroaste Suomessa... 4.2 Efektiivinen tuloveroaste eräissä maissa 21... 4.3 Tuloveroprosentit tulotasoittain 22... 4.4 Tuloveroprosentit 22

Lisätiedot

Sahatavaran markkinakatsaus Vientikuljetus- ja laivauspäivät, Kotka Kai Merivuori

Sahatavaran markkinakatsaus Vientikuljetus- ja laivauspäivät, Kotka Kai Merivuori Sahatavaran markkinakatsaus Vientikuljetus- ja laivauspäivät, Kotka 22.3.218 Kai Merivuori 27.3.218 23 24 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214 215 216 217 12 1 cbm (12 month cumulative) 15 14 13 12 11 1 9

Lisätiedot

Suomi toiseksi innovatiivisin maa Euroopassa

Suomi toiseksi innovatiivisin maa Euroopassa LEHDISTÖTIEDOTE EUROOPAN PATENTTIVIRASTO Suomi toiseksi innovatiivisin maa Euroopassa Suomalaiset patenttihakemukset Euroopan patenttivirastoon ovat vähentyneet vuoden 2014 aikana, mutta Nokian uudet innovaatiot

Lisätiedot

KUNNAT JA VESIHUOLTO: VAIHTOEHTOJA VAI SUORAVIIVAISUUTTA Pekka Pietilä, TkT TTY/CADWES-ryhmä

KUNNAT JA VESIHUOLTO: VAIHTOEHTOJA VAI SUORAVIIVAISUUTTA Pekka Pietilä, TkT TTY/CADWES-ryhmä Argumenta seminaari Tampereen teknillinen yliopisto 17.2.2012 KUNNAT JA VESIHUOLTO: VAIHTOEHTOJA VAI SUORAVIIVAISUUTTA Pekka Pietilä, TkT TTY/CADWES-ryhmä www.tut.fi/cadwes CADWES Capacity Development

Lisätiedot

Markkinaraportti / toukokuu

Markkinaraportti / toukokuu V / 25 HELSINGIN MATKAILUN TUNNUSLUKUJA Markkinaraportti / toukokuu World Skills 25 näkyi tilastoissa Toukokuussa ulkomaalaisten yöpymiset olivat selvässä kasvussa. Viime vuoden toukokuuhun verrattuna

Lisätiedot

Markkinaraportti / heinäkuu

Markkinaraportti / heinäkuu VII / 25 HELSINGIN MATKAILUN TUNNUSLUKUJA Markkinaraportti / heinäkuu Matkailu Venäjältä ja Virosta kasvanut voimakkaasti Venäjältä ja Virosta Helsinkiin suuntautuvan matkailun kasvu jatkuu. Venäjän talouden

Lisätiedot

Työllisyysaste 1980-2004 Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v)

Työllisyysaste 1980-2004 Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v) Työllisyysaste 198-24 Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v 8 % 75 7 Suomi EU-15 65 6 55 5 8 82 84 86 88 9 92 94 96 98 2 4** 3.11.23/SAK /TL Lähde: European Commission 1 Työttömyysaste 1985-24 2 % 2 15

Lisätiedot

Markkinaraportti / heinäkuu 2014

Markkinaraportti / heinäkuu 2014 Markkinaraportti / heinäkuu 214 Yöpymiset kääntyivät laskuun Yöpymiset vähenivät Helsingissä heinäkuussa 2,3 %. Miinus tuli pääasiassa kotimaasta yöpymisten vähentyessä lähemmäs neljä prosenttia. Ulkomailta

Lisätiedot

Stenvest Oy - kultakolikkotaulukko

Stenvest Oy - kultakolikkotaulukko Maa Nimellisarvo Lyönti- Kolikon paino Kulta- Suomi 10 Markkaa 1878-1913 3,2258 0,9000 0,0933 2,903 (Finland) 20 Markkaa 1878-1913 6,4516 0,9000 0,1867 5,806 100 Markkaa 1926 4,2105 0,9000 0,1218 3,789

Lisätiedot

Lentoliikenteen taloudellinen merkitys Suomelle

Lentoliikenteen taloudellinen merkitys Suomelle Lentoliikenteen taloudellinen merkitys Suomelle Oxford Economics yhteenveto Helsinki 2012 To represent, lead and serve the airline industry Lentoliikenne : Taloudellisen kasvun perusta On kustannustehokasta

Lisätiedot

Markkinaraportti / toukokuu 2013

Markkinaraportti / toukokuu 2013 Markkinaraportti / toukokuu 213 Yöpymiset ulkomailta kääntyivät nousuun Yöpymisten määrä väheni toukokuussa Helsingissä prosentin verran edellisvuoden toukokuusta. Miinus tuli kokonaan kotimaasta yöpymisten

Lisätiedot

Erasmus-liikkuvuus Suomesta

Erasmus-liikkuvuus Suomesta Erasmus-liikkuvuus Suomesta 2007-2011 Erasmus-opiskelijaliikkuvuus Suomesta maittain Country 2007/08 2008/09 2009/10 2010/11 AT - Austria 239 242 230 264 BE - Belgium 88 102 109 124 BG - Bulgaria 8 15

Lisätiedot

KOTKAN-HAMINAN SEUTU. MATKAILUN TUNNUSLUKUJA Marraskuu. Yöpymiset 3 % miinuksella. Kotka venäläisyöpymisissä Lahden ja Turun seudun edellä

KOTKAN-HAMINAN SEUTU. MATKAILUN TUNNUSLUKUJA Marraskuu. Yöpymiset 3 % miinuksella. Kotka venäläisyöpymisissä Lahden ja Turun seudun edellä KOTKAN-HAMINAN SEUTU MATKAILUN TUNNUSLUKUJA 16.1.2013 Marraskuu Yöpymiset 3 % miinuksella Kotkan-Haminan seudun majoitusliikkeiden rekisteröidyt yöpymiset (163.000) vähenivät tammi-marraskuussa 3,1 % edellisvuodesta.

Lisätiedot

Enterprise Europe Networkin palvelut kansainvälistyville yrityksille. Rahoitusmahdollisuuksia kansainvälistymiseen ja kasvuun 11.5.

Enterprise Europe Networkin palvelut kansainvälistyville yrityksille. Rahoitusmahdollisuuksia kansainvälistymiseen ja kasvuun 11.5. Enterprise Europe Networkin palvelut kansainvälistyville yrityksille Rahoitusmahdollisuuksia kansainvälistymiseen ja kasvuun 11.5.2017 Maija Kärkäs Maailman laajin asiantuntijaverkosto kansainvälistyville

Lisätiedot

Enterprise Europe Network - verkoston kansainvälistymispalvelut pk-yrityksille

Enterprise Europe Network - verkoston kansainvälistymispalvelut pk-yrityksille Enterprise Europe Network - verkoston kansainvälistymispalvelut pk-yrityksille Rahoitusmahdollisuuksia kansainvälistymiseen ja kasvuun 28.3.2017 Johanna Marin-Hyppönen Maailman laajin asiantuntijaverkosto

Lisätiedot

Markkinaraportti / tammikuu 2010

Markkinaraportti / tammikuu 2010 Markkinaraportti / tammikuu 21 Yöpymisissä pientä laskua edelleen Helsingin majoitusliikkeiden rekisteröidyt yöpymiset vähenivät tammikuussa edelleen jonkin verran (- 6., - 2,7 %). Vuoden 29 tammikuussa

Lisätiedot

Talous tutuksi - Tampere 9.9.2014 Seppo Honkapohja Johtokunnan jäsen / Suomen Pankki

Talous tutuksi - Tampere 9.9.2014 Seppo Honkapohja Johtokunnan jäsen / Suomen Pankki Talous tutuksi - Tampere Johtokunnan jäsen / Suomen Pankki Maailmantalouden kehitys 2 Bruttokansantuotteen kasvussa suuria eroja maailmalla Yhdysvallat Euroalue Japani Suomi Kiina (oikea asteikko) 125

Lisätiedot

Mainosvuosi 2015 TNS

Mainosvuosi 2015 TNS Mainosvuosi 2015 TNS Kansainvälinen mediamainonnan määrän kehitys Kaikki mediat Euroopassa mainonnan kasvu on ollut vielä vaatimatonta. Ainoastaan Itä-Euroopassa, erityisesti Unkarissa, on päästy jo hieman

Lisätiedot

Mihin menet Venäjä? Iikka Korhonen Suomen Pankki Siirtymätalouksien tutkimuslaitos (BOFIT) 11.12.2012 SUOMEN PANKKI FINLANDS BANK BANK OF FINLAND

Mihin menet Venäjä? Iikka Korhonen Suomen Pankki Siirtymätalouksien tutkimuslaitos (BOFIT) 11.12.2012 SUOMEN PANKKI FINLANDS BANK BANK OF FINLAND Mihin menet Venäjä? Iikka Korhonen Suomen Pankki Siirtymätalouksien tutkimuslaitos (BOFIT) 11.12.2012 Esityksen rakenne 1. Venäjän talouden kansallisia erikoispiirteitä 2. Tämän hetken talouskehitys 3.

Lisätiedot

KUORMA-AUTOJEN SUURIMMAT SALLITUT NOPEUDET. Muualla ei rajoitusta, tarkkailkaa liikennemerkkejä!

KUORMA-AUTOJEN SUURIMMAT SALLITUT NOPEUDET. Muualla ei rajoitusta, tarkkailkaa liikennemerkkejä! KUORMA-AUTOJEN SUURIMMAT SALLITUT NOPEUDET ALBANIA Taajamissa ALGERIA Taajamissa ei rajoitusta, tarkkailkaa liikennemerkkejä! AZERBAIDZHAN Taajamissa 40 km/h 70 km/t BELGIA Taajamissa yli 7,5 t kokonaispainoiset

Lisätiedot

Talouspolitiikka Suomessa Ennusteet, pitkä vs. lyhyt aikaväli, globalisaatio Matti Viren. Turun yliopisto

Talouspolitiikka Suomessa Ennusteet, pitkä vs. lyhyt aikaväli, globalisaatio Matti Viren. Turun yliopisto Talouspolitiikka Suomessa Ennusteet, pitkä vs. lyhyt aikaväli, globalisaatio 2018 Matti Viren Turun yliopisto Perusongelma ja yhteenveto Suomen taloudella menee huonosti: kasvu on hidasta ja velkaantuminen

Lisätiedot

KOTKAN-HAMINAN SEUTU. MATKAILUN TUNNUSLUKUJA Kesäkuu. Kotka venäläisyöpymisissä Lahden ja Mikkelin seudun edellä

KOTKAN-HAMINAN SEUTU. MATKAILUN TUNNUSLUKUJA Kesäkuu. Kotka venäläisyöpymisissä Lahden ja Mikkelin seudun edellä KOTKAN-HAMINAN SEUTU MATKAILUN TUNNUSLUKUJA 20.8.2012 Kesäkuu Yöpymiset ulkomailta + 4 % tammi-kesäkuussa Kotkan-Haminan seudun majoitusliikkeiden rekisteröidyt yöpymiset (70.300) lisääntyivät tammi-kesäkuussa

Lisätiedot

SOSIAALITURVA JA LUOTTAMUS. Heikki Ervasti Seminaarialustus Työeläkepäivä

SOSIAALITURVA JA LUOTTAMUS. Heikki Ervasti Seminaarialustus Työeläkepäivä SOSIAALITURVA JA LUOTTAMUS Heikki Ervasti Seminaarialustus Työeläkepäivä 20.10.2010 2 Mitä on luottamus? Sosiaalinen pääoma = yhdistystoiminta + luottamus Luottamus instituutioita kohtaan Luottamus toisia

Lisätiedot

ICC Open Market Index 2013. Ennakkotiedot 10.5.2013 ICC OPEN MARKET 2013 INDEX

ICC Open Market Index 2013. Ennakkotiedot 10.5.2013 ICC OPEN MARKET 2013 INDEX ICC Open Market Index 2013 Ennakkotiedot 10.5.2013 ICC OPEN MARKET 2013 INDEX ICC OPEN MARKET INDEX INTRO ICC OPEN MARKET INDEX 2013 Tausta Talouden taantumassa yrityselämässä koettiin huolta markkinoilla

Lisätiedot

Kuka päättää sote-palveluiden kehittämisestä: asukas, professio vai manageri? Jouko Isolauri

Kuka päättää sote-palveluiden kehittämisestä: asukas, professio vai manageri? Jouko Isolauri Kuka päättää sote-palveluiden kehittämisestä: asukas, professio vai manageri? Jouko Isolauri Mistä hyvinvointi ja erityisesti sen kokemus tulee? Palveluista: 20% Väestötasolla terveydestä terveydenhuollosta

Lisätiedot

Suomi osaamisen kärjessä 2030 Olli Luukkainen Educa 24.1.2014

Suomi osaamisen kärjessä 2030 Olli Luukkainen Educa 24.1.2014 Suomi osaamisen kärjessä 2030 Olli Luukkainen Educa 24.1.2014 1 OAJ:n tulevaisuustyö Suomessa on tehty suuria: Kansakoulu Yliopistot Peruskoulu Ammatillinen koulutus Ammattikorkeakoulut Vapaa sivistystyö

Lisätiedot

Yöpymiset kuukausittain Helsingissä

Yöpymiset kuukausittain Helsingissä XII / HELSINGIN MATKAILUN TUNNUSLUKUJA Yöpymisten lasku jatkui joulukuussa Matkailu väheni Helsingissä joulukuussa rekisteröityjen majoitusliikkeiden yöpymisissä mitattuna 4,6 %. Kotimaan yöpymiset vähenivät

Lisätiedot

Sirpa Rajalin. tutkijaseminaari

Sirpa Rajalin. tutkijaseminaari Sirpa Rajalin 35. Liikenneturvallisuusalan tutkijaseminaari Helsingissä 20.5.2010 2010 Tieliikenteessä kuolleet 100 000 asukasta kohden eräissä maissa 2008 0 5 10 15 20 25 Islanti Iceland Malta Malta

Lisätiedot

Markkinaraportti / lokakuu 2009

Markkinaraportti / lokakuu 2009 X / 29 Markkinaraportti / lokakuu 29 Kotimaiset yöpymiset selvässä kasvussa Helsingin yöpymistilastoja kaunistavat kotimaan matkailun vilkastumisen jatkuminen. Nousu tulee vapaa-ajan matkailusta, joka

Lisätiedot