1. ALOITUSNÄKYMÄ 2. KURSSIN OPETTAJIEN YLLÄPITO-OSIO 3. KANSIOIDEN LUOMINEN JA TIEDOSTOJEN TUOMINEN 3.1 Kansion luominen: Tiedoston tuominen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1. ALOITUSNÄKYMÄ 2. KURSSIN OPETTAJIEN YLLÄPITO-OSIO 3. KANSIOIDEN LUOMINEN JA TIEDOSTOJEN TUOMINEN 3.1 Kansion luominen:... 6 3.2 Tiedoston tuominen"

Transkriptio

1

2 SISÄLLYSLUETTELO 1. ALOITUSNÄKYMÄ KURSSIN OPETTAJIEN YLLÄPITO-OSIO KANSIOIDEN LUOMINEN JA TIEDOSTOJEN TUOMINEN Kansion luominen: Tiedoston tuominen omalta koneelta Moodleen MATERIAALIT NÄKYVIIN OPISKELIJOILLE MUUT KURSSISISÄLLÖT Tiedoston lisääminen suoraan näkyviin Aktiviteettien lisääminen A. Tehtävä B. Keskustelufoorumi C. Palautuskansio D. Tentti /monivalintatehtävät ym E. Muut LYHYESTI VERKKOPEDAGOGIIKKAA LINKIT... 23

3 KOULUTTAJAN OHJE / VERKKO-OPETUS 1/23 MOODLE OPPIMISYMPÄRISTÖ TUTUKSI Sivuston ylläpitäjä on tehnyt Sinulle Moodleen käyttäjätunnuksen ja salasanan ja luonut sinulle uuden tyhjän kurssin, josta lähteä liikkeelle. Kirjaudut kurssille opettajan käyttöoikeuksilla. MOODLE-oppimisympäristöön pääset internetissä osoitteessa: Tulet sivulle, joka näyttää suurin piirtein seuraavalta: Kurssit listalla näkyy eri opetusalojen mukaisia kurssikategorioita. Valitse oman alasi kurssikategorian alta oma verkkokurssisi, joka toimii linkin tavoin. Näytölle tulee kirjautumisruudut. Kirjoita Ylläpidosta saamasi Käyttäjätunnus sekä Salasana niihin kuuluviin ruutuihin, jonka jälkeen pääset sisään Kirjaudu painikkeesta. ENSIMMÄISTÄ KERTAA kurssille kirjautumisen yhteydessä Sinulta kysytään myös avainta. Saat kurssin avaimen Ylläpitäjältä. Myöhemmin sitä ei enää kysytä. Copyright Tietotekniikka / piv

4 OHJE 2/23 1. ALOITUSNÄKYMÄ Olet kirjautuneena MOODLEEN opettajan tunnuksilla, jotka antavat Sinulle tiettyjä käyttöoikeuksia ja mahdollisuuksia. Moodlessa on neljä käyttäjätasoa: Ylläpitäjä, joka antaa tunnukset ja luo kurssiympäristöt. Hänellä on pääsy kaikille kursseille. Kurssiylläpitäjä voi luoda uusia kurssiympäristöjä ja lisätä opettajia kursseille. Opettaja hallinnoi täysin kurssiympäristöään ja sen asetuksia. Hän voi lisätä ja poistaa työkaluja ja aktiviteetteja kurssilla sekä hallita eri aktiviteettien arvosteluasteikkoa. Hän ei kuitenkaan voi luoda tunnuksia opiskelijoille tai opettajille. Opiskelija voi käyttää kurssiympäristöä opiskeluun. Aloitusnäkymä vaihtelee sen mukaan, minkälainen muoto kurssillesi on määritelty. Ylläpitäjä on laittanut Sinulle valmiiksi jonkin muodon kolmesta eri vaihtoehdosta: viikkomuoto, aihemuoto tai keskustelumuoto. Alla on esimerkki Keskustelumuotoisen verkkokurssin näkymästä: Ylläpito on määritellyt kurssillesi jonkin kolmesta muodosta sekä ottanut tietyt oletusasetukset käyttöön. Sinulla on opettajana täydet oikeudet muuttaa kurssisi muotoa sekä monia muita asetuksia. Opiskelijoiden ja opettajien käyttäjätunnukset ja salasanat täytyy kuitenkin tilata Ylläpidolta.

5 OHJE 3/23 2. KURSSIN OPETTAJIEN YLLÄPITO-OSIO Ensimmäinen asia, jota Sinun kannattaa tarkastella, on kurssisi Ylläpito -osio. Se näkyy Moodle -ikkunassa vasemmassa laidassa. Valitse Ylläpidon valikosta Asetukset linkki. (Huomaa, että Ylläpito-osio on näkyvissä vain Sinulle ja pääkäyttäjälle eli Moodlen Ylläpidolle. Opiskelijoilla ei ole näkyvissä kyseisiä linkkejä.) Asetukset linkin kautta voit muuttaa monia kurssin asetuksia. Esimerkiksi kurssin muodon, nimen, aloitusajankohdan, keston yms. Tässä ohjemonisteessa ei kerrota kaikista eri asetuksista tarkemmin, koska Moodlen Apua -kuvakkeella saa yksityiskohtaista lisätietoa. Voit muuttaa kurssin muotoa toiseksi valitsemalla Asetukset linkistä Muotovalintalistan alta kurssin muodon. Kysymysmerkin takaa saat lisätietoa jokaisesta kurssimuodosta. Valittuasi muodon, esim. Viikot, vieritä näkymää sivun alareunaan ja hyväksy muutos Tallenna muutokset painikkeesta. Viikko- ja Aihe-muotoisissa kursseissa näkyy tietty määrä numeroituja kohtia sen mukaisesti, kuinka pitkäksi kurssi on määritelty tai kuinka monta aihetta siihen on valittu. Sitä voi muuttaa Ylläpito \ Asetukset valikosta.

6 OHJE 4/23 Viikkomuotoisen kurssin näkymä näyttää tältä: Aihemuotoisen kurssin näkymä taas on suurin piirtein tämännäköinen: Valitse kurssimuodoista se, mikä parhaiten sopii juuri Sinun kurssisi toteutustapaan, sisältöön ja ohjaukseen. Viikkomuoto sopii luonnollisesti sellaisiin koulutuksiin, jossa jokin sisältö opiskellaan lyhyehkön, tarkoin aikataulutetun ohjelman mukaan. Aihemuoto taas sellaisiin koulutuksiin, joissa on selkeästi toisistaan erottuvia kokonaisuuksia, joista kustakin saadaan käsiteltävä aihe. Aiheiden määrän voi itse määritellä. Keskustelumuoto sopii taas sellaiseen verkko-opetukseen, jossa opiskelijat on yleensä jaettu ryhmiin ja kukin ryhmä työstää heille annettua opiskeltavaa aihetta keskustelun ym. vuorovaikutuksen avulla.

7 OHJE 5/23 SALASANAN VAIHTAMINEN Salasanan vaihtaminen tapahtuu Moodlen 1.8-versiossa vasemmalla näkyvän Osallistujat linkin alta. Valitse Osallistujat -listalta oma nimesi ja napauta Vaihda salasana -painiketta, jolloin saat eteesi sivun, jossa kirjoitat uuden salasanasi kahteen kertaan niille varattuihin ruutuihin ja vahvistat sen Vaihda salasana painikkeesta. Vinkkejä: 1. Kokeile eri vaihtoehtoja: Tutki, kokeile ja muuttele asioita vapaasti. On vaikeaa rikkoa mitään Moodlekurssissa ja jos onnistuisitkin, tilanne voidaan yleensä korjata entiselleen. 2. Huomaa nämä pikkukuvakkeet ja käytä niitä: muokkaa -kuvake sallii sinun muokkaavan asioita. apua -kuvake näyttää asiasta apu-ikkunan avoin silmä -kuvakkeella olevat tiedostot näkyvät opiskelijoille silmä kiinni -kuvakkeella voit piilottaa jotakin näkymättömiin opiskelijoilta 3. Käytä liikkumiseen navigointivalikkoa sivun ylälaidassa Se estää eksymästä Esim.

8 OHJE 6/23 3. KANSIOIDEN LUOMINEN JA TIEDOSTOJEN TUOMINEN Koneellasi on varmasti materiaalia, jota haluaisit käyttää verkkokoulutuksessasi, kuten Word -dokumentteja, Excel -työkirjoja, PowerPoint esityksiä sekä mahdollisesti myös www-sivuja, äänitiedostoja, videotiedostoja tai Flash -animaatioita. Voit lisätä periaatteessa minkä tahansa tyyppisiä tiedostoja omaan verkkokoulutukseesi ja tallentaa ne palvelimelle. Kun tiedostot ovat palvelimella voit siirrellä, nimetä uudelleen, korjailla tai poistaa niitä. Tähän kaikkeen pääset kurssin Ylläpito-osion Tiedostot... linkistä. Uuden koulutuksen Tiedostot -osion sivu näyttää suurin piirtein seuraavanlaiselta: Siellä ei ole siis mitään, mutta voit luoda sinne kansioita ja hakea tiedostoja omalta koneeltasi. Tämä näkymä on käytössä opettajalla - opiskelijat eivät voi käyttää sitä ja se ei edes näy heidän profiilissaan. Yksittäiset tiedostot saadaan oppilaiden käyttöön aineistona siitä tarkemmin seuraavassa luvussa (luku 4). 3.1 Kansion luominen: Selkeyden ja käytettävien verkko-oppimateriaalien järjestyksessä pitämiseksi on hyvä luoda kansioita. Tiedostot valikon alla näkyy sitä varten Luo kansio painike. Kirjoita avautuvaan ruutuun kansiolle nimi. Esim.:

9 OHJE 7/23 Luomasi kansio näkyy Tiedostot listalla kokoineen ja luontipäivämäärineen. Voit halutessasi nimetä sen uudelleen. Kansio on luonnollisesti tyhjä eli sinne laitettavat materiaalit tuodaan erikseen omalta koneelta. Voit luoda kerralla useampia kansioita ja tuoda niiden sisään materiaalit myöhemmin. 3.2 Tiedoston tuominen omalta koneelta Moodleen Kun ryhdyt lisäämään luomiesi kansioiden sisään materiaaleja, Sinun pitää muistaa avata ko. kansio ensin, jotta saisit lisättävän tiedoston juuri sen oikean kansion sisään. Avaa kansio Tiedostot -valikon alta Näet yläpalkista polun, mihin olet lisäämässä tiedostoa Tässä esimerkissä se on HOPS -kansio. Napauta Hae tiedosto painiketta. Napauta Selaa -painiketta:

10 OHJE 8/23 Käy valitsemassa lisättävä tiedosto (napauta sitä kerran ja valitse Avaa tai kaksoisnapauta) koneeltasi tallennuspaikastaan Kohde ruudun kautta Valitsemasi tiedosto näkyy Tiedostot ikkunassa polkuna. Paina Lähetä tämä tiedosto painiketta. Esim. Tiedosto näkyy kyseisen kansion sisältölistalla ja voit lisätä sinne muitakin tiedostoja Hae tiedosto painikkeen avulla tai luoda alikansioita Luo kansio - painikkeella. Jos haluat lisätä kansioita tai tiedostoja yläkansioon, voit mennä sinne joko yläpalkin Tiedostot linkin tai Yläkansio kuvakkeen kautta. Esim.

11 OHJE 9/23 Jos haluat myöhemmin siirtää tai poistaa kansioita tai tiedostoja, sinun tulee valita kyseessä oleva kansio tai tiedosto Tiedostot ikkunassa ruksaamalla ja valita alapuolella olevalta pudotuslistalta toiminto. Esim. Moodle varmistaa, haluatko varmasti poistaa valitsemasi tiedoston tai kansion tiedostoineen Vahvista päätöksesi ko. painikkeesta. Tämän lisäksi voit luoda linkkejä, tehtävä- ja oppimistehtäväaineistoja suoraan Moodlessa. Siitä tarkemmin luvussa 5.

12 OHJE 10/23 4. MATERIAALIT NÄKYVIIN OPISKELIJOILLE Moodleen tuomasi tiedostot eivät tule automaattisesti näkyviin. Jossakin vaiheessa haluat saada ne näkyviin myös opiskelijoille. Sitä varten tarvitset MUOKKAUSTILAA. Muokkaustila päälle -painike näkyy aihe- ja viikkomuotoisessa koulutuksessa kurssisi aloitussivun oikeasreunassa: sa Saman voit valita myös vasemman reunan Ylläpito osiosta. Kun muokkaustila on päällä, saat käyttöösi aineistojen, oppimistehtävien, keskusteluiden, ym. aktiviteettien lisäämiseen tarkoitetut pudotuslistat sekä muutamia tärkeitä työkalupainikkeita. ESIM. Jos haluat laittaa opiskelijoille näkyviin aiemmin itse luomasi hakemiston (kansion) ja sen sisällä olevat tiedostot, valitse kyseessä olevan päivän kohdalta: Näytä hakemisto Kirjoita Nimi: -ruutuun hakemistolle nimi ja kirjoita tekstiruutuun lyhyt kuvaus, mitä kansiosi tulee sisältämään.

13 OHJE 11/23 Valitse sen jälkeen opiskelijoille siinä näytettävä hakemisto (kansio) Näytä hakemisto: -ruudun pudotuslistalta. Eli valitse pudotuslistalta aiemmin Tiedostoihin luomasi kansio, jonka sisällön haluat tuoda näkyviin myös opiskelijoille. Esim. Tallenna tekemäsi asetukset alareunan Tallenna muutokset painikkeesta. Aineistot valikkoon ilmestyvät yhteenvetona näkyviin kaikki kansiot ja tiedostot, jotka lisäät omalle kurssillesi. Esim. Palaa takaisin kurssisi perusnäkymään ylävalikosta ja tee tarvittaessa työkaluilla muutoksia aineistojen sijaintiin. Voit esim. sisentää jotakin kansiota - painikkeesta.

14 OHJE 12/23 5. MUUT KURSSISISÄLLÖT Jos sen sijaan haluat lisätä jonkin Moodleen Aineistoon siirtämäsi tiedoston näkyviin suoraan kurssisi pääsivulle laittamatta sitä minkään kansion sisään tai jos haluat lisätä jonkin aiheen tai päivämäärän kohdalle keskusteluja, chatteja, oppimistehtävätiedotteita, ym., silloin käytät myös Muokkaustilaa, jotta saat tarvittavat työkalut ja valikot näkyviin. 5.1 Tiedoston lisääminen suoraan näkyviin Valitse pikavalikosta sen aiheen tai viikon alta, mihin haluat lisätä jonkin tiedoston, vaihtoehto: Linkitä tiedostoon tai web-sivuun. Näytölle avautuu Lisätään uusi Aineisto ikkuna. Kirjoita aineistollesi jokin lisättävää tiedostoa kuvaava nimi (tiedoston nimikin käy) ja kirjoita Yhteenveto ruutuun lyhyt kuvaus lisättävästä tiedostosta. Napauta Valitse tai lähetä tiedosto - painiketta päästäksesi valitsemaan lisättävän tiedoston koneeltasi. Esim. Hae tiedosto koneeltasi Kohde ruudun kautta ja valitse se,

15 OHJE 13/23 Tiedosto tulee näkyviin Sijainti ruutuun. Napauta Tallenna muutokset painiketta. Palaa kurssisi pääsivulle ylävalikon kautta. 5.2 Aktiviteettien lisääminen Kurssin rakentaminen koostuu pääasiassa aktiviteettien ja aineistojen lisäämisestä kurssin pääsivulle siinä järjestyksessä, jossa opiskelijat niitä tarvitsevat ja käyttävät. Järjestystä voi myös muutella jälkikäteen. Aktiviteettien avulla voit lisätä kurssillesi esimerkiksi tehtäviä, oppimistehtäviä, monivalintatehtäviä, keskustelualueita, chatteja, ym. Valitse lisättävä aktiviteetti Moodlen listalta

16 OHJE 14/23 Esimerkkejä aktiviteeteistä: A. Tehtävä Voit lisätä kurssillesi Tehtävän, jossa määritellään mitä tehdään, mihin saakka ja maksimi arvosana. Opiskelijat voivat palauttaa yhden tiedoston tehtävän suorittamiseksi. Saat jälkeenpäin tietueen annettavaa arvosanaa sekä kommenttia varten. Moodle lähettää noin puolen tunnin kuluttua siitä opiskelijalle sähköpostilla automaattisesti ilmoituksen tapahtuneesta. Tehtävä- ja oppimistehtävätiedotteiden lisääminen tapahtuu edellämainitun Lisää aktiviteetti pudotusvalikon kautta. Näytölle avautuu tehtävän määrittämisikkuna. Kirjoita siihen tehtävän nimi ja kuvaus, mitä tulee tehdä, miten se palautetaan, jne. Voit myös määritellä, minkä ajan kuluessa opiskelija voi suorittaa ko. tehtävän voit mm. estää myöhästyneet palautukset

17 OHJE 15/23 Jatka tehtävän määrittämistä Seuraava painikkeesta napauttamalla. Seuraavassa ikkunassa voit määritellä, minkä kokoinen opiskelijoiden lähettämä tiedosto voi maksimissaan olla, voivatko he palauttaa sen esim. korjattuna uudelleen ja tuleeko Sinulle viestiä opiskelijoiden palautuksista Tehtävä on valmis. Voit myöhemmin avata tämän tehtävän ja katsoa opiskelijoiden palautuksia oikeassa yläreunassa näkyvän linkin avulla. Voit antaa jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaista arviointia ja palautetta Arvionti linkin avulla. Esim. Ellet ole valinnut numeroarviointia, voit kirjoitella sanallisen arvioinnin ja palautteen. Tallenna muutokset.

18 OHJE 16/23 Arvioinnit voidaan tallentaa Moodlesta Word- tai Excel tiedostona suoraan omalle koneellesi ja jakaa tulosteina opiskelijoille. Sen sijaan, jos olet valinnut tehtävän arvioinniksi Eristyvä ja sosiaalinen oppiminen, kirjoittamasi sanallinen arviointi näkyy opiskelijallekin hänen tehtäväpalautuksensa alla. B. Keskustelufoorumi Tämä lisättävä moduuli on yksi tärkeimmistä tai joissakin toteutustavoissa kaikkein tärkein: se mahdollistaa verkkoympäristössä käytävät keskustelut. Kun lisäät uuden keskustelufoorumin, Sinulta kysytään, minkätyyppinen keskustelu tulee olemaan: yksinkertainen yhden aiheen keskustelu, kaikille vapaa keskustelu vai yksi keskustelupolku käyttäjää kohti. Lisää keskustelulle nimi ja kirjoita siihen johdanto, mistä on tarkoitus keskustella, arvioidaanko keskustelua, jne. Valitse, voiko opiskelijat avata uusia keskusteluaiheita tämän keskustelun alle vai voivatko he ainoastaan kirjoittaa ajatuksiaan vastauksena Sinun esittämääsi aiheeseen. Lisäksi voit esim. pakottaa keskustelut menemään jokaisen sähköpostiin, liitteen koon ja sen, arvioidaanko ko. verkkokeskustelu. Ellei keskustelua arvioida, ota valinta pois kohdasta Arviointitapa.

19 OHJE 17/23 Lopuksi napauta -painiketta. C. Palautuskansio Tekemiesi tehtävien palauttamiseen voidaan käyttää myös Palautuskansiota, jonka kautta palautettavat tehtävät näkyvät vain kullekin opiskelijalle itselleen ja ko. koulutuksen opettajille. Valitse Aktiviteetit valikosta: Palautuskansio Kirjoita palautuskansiolle Nimi ja Kuvaus sekä määritä suurin yhden tiedoston lähetyskoko. Tallennettuasi muutokset palautuskansio tulee näkyviin kurssisi pääsivulle ja on jokaisen opiskelijasi käytettävissä.

20 OHJE 18/23 D. Tentti /monivalintatehtävät ym. Voit laatia ryhmällesi myös monivalintakysymyksiä ja niihin vaihtoehtoisia vastauksia. Opiskelijat tekevät valintansa ja sinä saat näkyviin raportti-ikkunan, josta voit nähdä tulokset. Monivalinta on käyttökelpoinen erilaisten testien, mielipidekyselyjen ja äänestyksien tekemiseen ryhmälle sekä myös tutkimuskysymysten laatimiseen.

21 OHJE 19/23 Sen jälkeen ryhdytään tekemään itse tenttiä Jos haluat tehdä monivalintatehtävän, valitse Luo uusi kysymys: - kohdasta Monivalinta.

22 OHJE 20/23 Etene tällä tavalla laittaen sekä oikeita että vääriä vaihtoehtoja palautteineen. Kun olet laittanut viimeisen vaihtoehdon (ei tarvitse laittaa kaikkia 10 vaihtoehtoa), valitse Tallenna muutokset painike. Kysymys listautuu ko. aihealueen alle antamallasi otsikolla. Voit lisätä lisää tehtäviä Luo uusi kysymys: -kohdasta ja ne voivat olla mitä tahansa valittavista vaihtoehdoista; Lyhytvastaus, Essee, ym.

23 OHJE 21/23 Voit tehdä kysymyksiä niin paljon kuin haluat ja lisätä niistä vain haluamasi luomaasi tehtäväpakettiin tai tenttiin. Suorita valinta ruksaamalla kysymykset Tapahtuma-kohdan alta tai jos lisäät kaikki, valitse ensin vaihtoehto: Valitse kaikki ja sen jälkeen napauta Lisää tenttiin painiketta. Kysymykset tulevat näkyviin vasemmalle, jonka jälkeen voit esikatsella, tarvittaessa muokata niitä tai poistaa kokonaan. Tässä esimerkissä on tarpeen vaihtaa Tietoturvan tekijät kysymyksen arviointia, koska siinä oli kolme oikeaa vastausvaihtoehtoa. Arviointi voisi olla silloin esim. 3. E. Muut Kokeile myös muita aktiviteetteja. Muista lopuksi ottaa muokkaustila pois päältä -painikkeesta ja kirjautua ulos Moodlesta -painikkeesta!

24 OHJE 22/23 6 L V 6. LYHYESTI VERKKOPEDAGOGIIKKAA Verkko-oppimisalustan käyttö opetuksessa voidaan jakaa pääpiirteissään neljään: vain verkossa pelkkänä etäopetuksena ohjaavien materiaalien avulla, vain verkossa etäopetuksena opettajan ohjauksessa, lähi- ja etäopetusta vuorottelevana verkko-opetuksena tai pelkkänä materiaalien jakamisena verkon välityksellä lähiopetuksen yhteydessä (Hein, Ihanainen & Nieminen 2000, 5-8). LÄHI- JA ETÄOPETUKSEN VUO- VAIN VERKOSSA ROTTELUNA Verkkoon laitettu valmis Opettajan ohjauksessa opiskelupaketti - monenlainen vuorovaikutus - pelkkänä etäopetuk- - osaamisen jakaminen sena - verkkokeskustelut ja chatit - ohjaavat materiaalit - oppimistehtävät - sähköiset oppaat - ryhmätyöt - tehtäväsarjat - aikataulut ja kalenterit ver- - interaktiiviset testit kossa VAIN VERKOSSA Opettajan ohjauksessa - pelkkänä etäopetuksena - vuorovaikutus opettajan ja muiden opiskeli- joiden kanssa - ryhmätyöt, verkkokeskustelut ja chatit - opiskelijat tuottavat osan materiaaleista itse MATERIAALIEN JAKAMI- SENA Osana lähiopetusta - opiskelijat voivat lukea ja tulostaa verkosta koulutuksessa tarvittavat materiaalit Erilaiset opetustavat soveltuvat erilaisiin tarkoituksiin. HUOMIOI, että jos verkkoa käytetään vain materiaalien jakamiseen osana lähiopetusta, se ei ole varsinaista verkkoopetusta vaan verkon hyödyntämistä lähiopetuksen tukena. Lähi- ja etäopetuksen vuorotteluna ja vain verkossa opetustavoilla toteutetaan varsinaisia verkkokoulutuksia. Erilaiset opetustavat edellyttävät erilaista opettajan roolia, opettaja on OHJAAJA ja opiskelijat tulisi valmentaa itseohjautuviksi toimijoiksi. Verkko-opetuksessa ei ole tärkeintä korkea teknologinen osaaminen vaan verkkopedagoginen osaaminen! LÄHDE: Hein, I., Ihanainen, P. & Nieminen, J Tunne verkko. OTE Opetus & Teknologia 1/2000, 5-8.

25 OHJE 23/23 7. LINKIT Ohjaustaidot verkko-opetuksessa Verkko-ohjaus Tietoverkon sielu DIANA toimintamalli Muitakin todella hyviä sivustoja on, niitä voi itse kukin googlailla ja jakaa vaikkapa verkkokeskusteluissa linkkejä muille opettajille. Verrkko--oppiimiinen jja ohjjauss on ttättä päiivää

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 2008 MOODLE TUTUKSI Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1. ALOITUSNÄKYMÄ... 4 2. TUTUSTUMINEN... 5 3. KESKUSTELUT... 8 4. VIESTIT... 10 5. CHATIT... 10 6. TIEDOSTOJA OMALTA

Lisätiedot

Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE. Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen

Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE. Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen 1. Verkko-osoite: http://moodle.metropolia.fi 2. Kirjautuminen: omat verkkotunnukset 3. Oma Moodlessa näkyvät

Lisätiedot

MOODLE 2.5 OPISKELIJAN PIKAOPAS. Hyvinkään lukiot. Versiota päivitetään myöhemmin

MOODLE 2.5 OPISKELIJAN PIKAOPAS. Hyvinkään lukiot. Versiota päivitetään myöhemmin MOODLE 2.5 OPISKELIJAN PIKAOPAS Hyvinkään lukiot Versiota päivitetään myöhemmin Sisältö 1 Yleistä Moodlen käytöstä 1.1 Oma kotisivu 1.2 Profiilin muokkaaminen 1.3 Viestintäasetukset 1.4 Kurssille rekisteröityminen

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

LUT Moodle -opiskelijan opas 2014

LUT Moodle -opiskelijan opas 2014 LUT Moodle -opiskelijan opas 2014 Sisällysluettelo 1. Moodle... 2 1.1 Aloitussivu... 3 1.2 Navigointi ja Asetukset... 4 1.2.1 Navigointi... 4 1.2.2 Asetukset... 6 1.2.3 Murupolku... 7 2. Kurssit... 7 2.1

Lisätiedot

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi SISÄLLYSLUETTELO 1 MIKÄ ON ELSA, ENTÄ MOODLE?... 3 1.1 MITÄ KURSSILLA VOIDAAN TEHDÄ?... 3 2 KURSSILLE KIRJAUTUMINEN... 3 3 KURSSILLE LIITTYMINEN...

Lisätiedot

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013 Tehtävä 2.2. Tehtävä-työkalun avulla opiskelijat voivat palauttaa tehtäviä Moodleen opettajan arvioitaviksi. Palautettu tehtävä näkyy ainoastaan opettajalle, ei toisille opiskelijoille. Tehtävä-työkalun

Lisätiedot

TEEMA 2 Aineistot. Kirjautuminen Moodleen. Sisältö. Kirjaudut Moodleen sivulta http://moodle.pkamk.fi/. Voit vaihtaa kielen valikosta.

TEEMA 2 Aineistot. Kirjautuminen Moodleen. Sisältö. Kirjaudut Moodleen sivulta http://moodle.pkamk.fi/. Voit vaihtaa kielen valikosta. TEEMA2 Aineistot Sisältö Moodleen kirjautuminen...1 Aineistot (Lisää aineisto ) - Web-sivu...2 - Linkit ulkoisille sivuille...4 - Valmiit tiedostot...5 Etusivun näkymän jäsennys otsikoilla...7 Tiedostojen

Lisätiedot

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI...

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI... OHJE HUOLTAJALLE 2 / 22 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / HUOMAUTUKSET... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

Uuden Peda.netin käyttöönotto

Uuden Peda.netin käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden Peda.netin käyttöönotto...2 Sisään- ja uloskirjautuminen...2 OmaTila...3 Peda.netin yleisrakenne...4 Työvälineet - Sivut...5 Sivun lisääminen omaan profiiliin:...5 Sivun poistaminen

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

MOODLE-KURSSIN LAATIMINEN /OPETTAJAN OHJEET

MOODLE-KURSSIN LAATIMINEN /OPETTAJAN OHJEET MOODLE-KURSSIN LAATIMINEN /OPETTAJAN OHJEET Jos haluat itsellesi tai jollekin ryhmälle uuden kurssipohjan, ota yhteyttä Virpi Järvenreunaan, Leena Kankaanpäähän, Mervi Lehtoseen, Konsta Ojaseen, Jarno

Lisätiedot

Facebook-sivun luominen

Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Etene vaihe vaiheelta 1 Kirjaudu Facebook-palveluun omalla käyttäjätunnuksellasi. Sen jälkeen sivun alareunassa näkyvät toimintolinkit, joista sinun täytyy

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

moodle-opiskelijan opas AD-tunnuksien käyttäjille SISÄLLYSLUETTELO

moodle-opiskelijan opas AD-tunnuksien käyttäjille SISÄLLYSLUETTELO moodle-opiskelijan opas AD-tunnuksien käyttäjille SISÄLLYSLUETTELO 1 Kirjautuminen moodleen...1 2 Kirjautuminen ulos...2 3 Salasanan vaihtaminen...2 4 Oman kuvan lisääminen moodleen...2 5 Uutiset ja keskustelualueet...4

Lisätiedot

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen etusivulta yläoikealta. Kirjauduttuasi sisään SAMK Moodleen, mene omalle opintojaksollesi ja siirry muokkaustilaan. Muokkaustila päälle painike löytyy opintojakson Kun muokkaustila on päällä, siirry sen

Lisätiedot

Suvi Junes Tampereen yliopisto / tietohallinto 2013

Suvi Junes Tampereen yliopisto / tietohallinto 2013 Keskustelualue Keskustelualue soveltuu eriaikaisen viestinnän välineeksi. Keskustelualueelle voidaan lähettää viestejä toisten luettavaksi, ja sitä voidaan käyttää alueena myös ryhmätöiden tekemiseen,

Lisätiedot

Moodle 2.2 pikaohje. 1. Kirjautuminen ja omat kurssit (Työtilat) 1. Mene internet-selaimella osoitteeseen

Moodle 2.2 pikaohje. 1. Kirjautuminen ja omat kurssit (Työtilat) 1. Mene internet-selaimella osoitteeseen Moodle 2.2 pikaohje 1. Kirjautuminen ja omat kurssit (Työtilat) 1. Mene internet-selaimella osoitteeseen https://moodle2.pkky.fi Kirjaudu omilla kuntayhtymän verkkotunnuksilla klikkaamalla Kirjaudu linkkiä

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Tehtävä. Asetukset. Moodlen versiossa 2.3. käyttöön tuli uusi tehtävätyyppi, jonka on tarkoitus tulevaisuudessa korvata aiemmat tehtävätyypit.

Tehtävä. Asetukset. Moodlen versiossa 2.3. käyttöön tuli uusi tehtävätyyppi, jonka on tarkoitus tulevaisuudessa korvata aiemmat tehtävätyypit. Tehtävä Moodlen versiossa 2.3. käyttöön tuli uusi tehtävätyyppi, jonka on tarkoitus tulevaisuudessa korvata aiemmat tehtävätyypit. Uusi tehtävä näkyy Lisää aineisto tai aktiviteetti - valikossa muiden

Lisätiedot

Ylläpito toimittaa sinulla sähköpostiisi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Tässä esimerkissä

Ylläpito toimittaa sinulla sähköpostiisi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Tässä esimerkissä Sivustolle santaskyla.net kirjautuminen Sisällysluettelo Sisällys Sivustolle santaskyla.net kirjautuminen... 1 Sisällysluettelo... 1 Käyttöoikeus... 1 Kirjautunut käyttäjä... 3 Artikkelin kommentointi...

Lisätiedot

LOVe-verkkokoulutuksen käyttöohje Opiskelijan osio

LOVe-verkkokoulutuksen käyttöohje Opiskelijan osio LOVe-verkkokoulutuksen käyttöohje Opiskelijan osio SISÄLTÖ 2 1. Tunnusten luominen 3 2. Ensimmäinen kirjautumiskerta ja kursseille liittyminen 6 3. Opiskelu ja oppituntien sisältö 8 4. Tenttiminen 12 5.

Lisätiedot

Tietokannan luominen:

Tietokannan luominen: Moodle 2 Tietokanta: Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia, linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat,

Lisätiedot

LUT Moodle -opiskelijan opas

LUT Moodle -opiskelijan opas LUT Moodle -opiskelijan opas Sisällysluettelo 1. Moodle... 2 1.1 Aloitussivu... 3 1.2 Navigointi ja Asetukset... 4 1.2.1 Navigointi... 4 1.2.2 Asetukset... 6 1.2.3 Murupolku... 8 2. Kurssit... 8 2.1 Kurssipohjan

Lisätiedot

TERVETULOA OPISKELEMAAN MOODLE-OPPIMISYMPÄRISTÖSSÄ!

TERVETULOA OPISKELEMAAN MOODLE-OPPIMISYMPÄRISTÖSSÄ! TERVETULOA OPISKELEMAAN MOODLE-OPPIMISYMPÄRISTÖSSÄ! Tämä on opiskelijan Moodle-opas, josta saat tärkeimmät neuvot opiskellessasi LOVe lääkehoidon verkkokursseilla Moodle- oppimisympäristössä. Seuraamalla

Lisätiedot

LOVe-verkkokoulutuksen käyttöohje Opiskelijan osio

LOVe-verkkokoulutuksen käyttöohje Opiskelijan osio 2.2.2017 LOVe-verkkokoulutuksen käyttöohje Opiskelijan osio SISÄLTÖ 2 1. Tunnusten luominen 3 2. Ensimmäinen kirjautumiskerta ja kursseille liittyminen 6 3. Opiskelu ja oppituntien sisältö 8 4. Tenttiminen

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen:

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: http://www.kamera73.fi/kuukaudenkuvaaja Kukin seuran jäsen voi laittaa

Lisätiedot

Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017

Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017 Digitaalisen oppimisen tiimi/ Mia Tele & Kalle Malinen 13.10.2017 Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017 Sisältö 1. OneDrive... 2 2. Miten voin ottaa OneDriven käyttöön?... 3 3. Mitä OneDrivella voi

Lisätiedot

ENNI-järjestelmällä tehtävä selainennakkoilmoitus

ENNI-järjestelmällä tehtävä selainennakkoilmoitus SELAINENNAKKOILMOITUKSEN IKKUNANKUVAT 1(24) 2.2.2010 Selainennakkoilmoitus ENNI-järjestelmällä tehtävä selainennakkoilmoitus Yleistä ENNI-järjestelmästä ENNI-järjestelmän vakiopainikkeita Selainennakkoilmoitus

Lisätiedot

Tehtävän lisääminen ja tärkeimmät asetukset

Tehtävän lisääminen ja tärkeimmät asetukset Tehtävä Moodlen Tehtävä-aktiviteetti on tarkoitettu erilaisten tehtävien antamiseen verkossa. Tehtävä-aktiviteettia ei ole tarkoitettu ainoastaan tehtävien palautukseen, kuten moni sen sellaiseksi mieltää,

Lisätiedot

Klikkaamalla oheista ikonia, saat kyseisessä tilanteessa apua Moodlen sisäisistä ohjeista.

Klikkaamalla oheista ikonia, saat kyseisessä tilanteessa apua Moodlen sisäisistä ohjeista. Yleistä Moodlesta Liikkuminen Moodle ympäristössä tapahtuu klikkaamalla tekstilinkkejä tai kuvakkeita. Käyttäjä voi liikkua ympäristössä käyttämällä joko vasemman yläreunan navigointipolkua tai oikean

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

Julkaistu. 1 Johdanto... 2

Julkaistu. 1 Johdanto... 2 OHJE 1 (6) RPAS-verkkokurssi Käyttöohje Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 2 Koulutusportaalin käyttöönotto... 2 2.1 Siirtyminen koulutusportaaliin... 2 2.2 Salasanan pyytäminen ensimmäisellä kerralla...

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Työpaja Työpaja on vertaisarviointiin soveltuva työkalu. Työpaja mahdollistaa töiden palautuksen ja niiden jakelun opiskelijoiden arvioitavaksi sekä arvioinnin antamisen. Laita Muokkaustila päälle ja lisää

Lisätiedot

Moodle opiskelijan opas. Verkko oppimisympäristön käyttö

Moodle opiskelijan opas. Verkko oppimisympäristön käyttö Moodle opiskelijan opas Verkko oppimisympäristön käyttö Marko Jarva 21.1.2009 Sisällysluettelo 1 Aloitusnäkymä... 3 1.1 Kirjautuminen... 3 2 Kurssin sivu... 4 2.1 Aiheet ja näkymä... 4 3 Omat tiedot...

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tampereen yliopisto / tietohallinto 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tampereen yliopisto / tietohallinto 2014 Keskustelualue Keskustelualue soveltuu eriaikaisen viestinnän välineeksi. Keskustelualueelle voidaan lähettää viestejä toisten luettavaksi, ja sitä voidaan käyttää alueena myös ryhmätöiden tekemiseen,

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014 Aineistot Kun laitat Muokkaustilan päälle, näet jokaisessa osiossa Lisää aktiviteetti tai aineisto - linkin. Valitse linkin takaa avautuvasta listasta, millaisen aineiston haluat alueelle tuoda, ja paina

Lisätiedot

Tiedostojen palauttaminen tehtävien palautuskansioihin Office 365 tilin yhdistäminen iperho verkko-oppimisympäristöön

Tiedostojen palauttaminen tehtävien palautuskansioihin Office 365 tilin yhdistäminen iperho verkko-oppimisympäristöön Tiedostojen palauttaminen tehtävien palautuskansioihin Office 365 tilin yhdistäminen iperho verkko-oppimisympäristöön Tiedoston palauttaminen tiedostona / Office 365 -kirjastosta Tiedoston palauttaminen

Lisätiedot

Share toiminto ja Seinä

Share toiminto ja Seinä Share toiminto ja Seinä Top 7 opetusaineisto jakautuu kahteen osaan: Top 7 Sähköiseen opetusaineistoon, joka on tarkoitettu opettajajohtoiseen työskentelyyn ja Top 7 Oppilaan aineistoon (Student -osio,

Lisätiedot

Muutos navigointivalikkoon Uusi työkalu: Arvosanat ja Arvosteluasteikko Uusi työkalu: Arviointitaulukko

Muutos navigointivalikkoon Uusi työkalu: Arvosanat ja Arvosteluasteikko Uusi työkalu: Arviointitaulukko Muutos navigointivalikkoon Kaikkiin työtiloihin on lisätty uusi Arviointi-valikko. Täältä löydät tutut Suoritustiedot sekä Oppimishistorian. Arviointi-valikkoon on lisätty uudet kesällä julkaistavat työkalut:

Lisätiedot

OPISKELIJAN PIKAOPAS

OPISKELIJAN PIKAOPAS SISÄLTÖ Työvälineet 3 Kirjautuminen ejollakseen 4 Salasana unohtui 5 Aloitusnäkymä 6 Toiminnot aloitusnäkymässä 7-8 Oma sähköpostiosoitteesi 9 Opiskelu 10 Omien suoritusten seuranta 11 Helppari auttaa

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Keskustelualue. Tampereen yliopisto/ tietohallinto 2017 Suvi Junes/Pauliina Munter

Keskustelualue. Tampereen yliopisto/ tietohallinto 2017 Suvi Junes/Pauliina Munter Keskustelualue Keskustelualue soveltuu eriaikaisen viestinnän välineeksi. Keskustelualueelle voidaan lähettää viestejä toisten luettavaksi, ja sitä voidaan käyttää alueena myös ryhmätöiden tekemiseen,

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena. etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

lineitä oppimisen tueksi

lineitä oppimisen tueksi Moodlen välineitv lineitä oppimisen tueksi Ennakkotehtävä Sinulle: 1. Mieti valmiiksi aihe, josta alat laatia verkkokurssia tai kurssin osaa. Verkko tutuksi -kurssilla on tavoitteena suunnitella joko kokonainen

Lisätiedot

Office365 Tampereen yliopiston normaalikoulussa

Office365 Tampereen yliopiston normaalikoulussa Office365 Tampereen yliopiston normaalikoulussa 7.3.2017 Office365 Tampereen yliopiston normaalikoulussa Office 365 palveluun kuuluvat mm. Office Web Apps-sovellukset o tekstinkäsittelyohjelma Word o taulukkolaskentasovellus

Lisätiedot

Suvi Junes Tampereen yliopisto / tietohallinto 2012

Suvi Junes Tampereen yliopisto / tietohallinto 2012 Keskustelualue Uudet ominaisuudet: - Keskustelualueen voi näyttää blogin näköisenä - Viestiin voi liittää useita liitetiedostoja. Opettaja voi määritellä liitteiden maksimimäärän per viesti keskustelualueen

Lisätiedot

Oulun Aikuiskoulutuskeskuksen. Moodlen pikaopas kouluttajalle

Oulun Aikuiskoulutuskeskuksen. Moodlen pikaopas kouluttajalle Oulun Aikuiskoulutuskeskuksen Moodlen pikaopas kouluttajalle Sisällys Sisällys... 2 Johdanto... 3 Kirjautuminen Moodleen... 3 Moodlen eri käyttäjätasot... 3 Kurssin ylläpito... 4 Kurssin asetukset... 4

Lisätiedot

Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Tietokanta Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia ja linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat

Lisätiedot

OPTIMAverkko-oppimisalusta KÄYTTÖOPAS OPISKELIJALLE. Riitta Tammenoksa Pertti Heikkilä 10.11.2006 Versio 0.2 (luonnos)

OPTIMAverkko-oppimisalusta KÄYTTÖOPAS OPISKELIJALLE. Riitta Tammenoksa Pertti Heikkilä 10.11.2006 Versio 0.2 (luonnos) OPTIMAverkko-oppimisalusta KÄYTTÖOPAS OPISKELIJALLE Riitta Tammenoksa Pertti Heikkilä 10.11.2006 Versio 0.2 (luonnos) 1 (18) SISÄLTÖ 1 Optimaan kirjautuminen... 2 2 Salasanan vaihto... 2 3 Optiman sivujen

Lisätiedot

Siun sote Moodle -opas. Ohjeita opiskeluun Verkkarit oppimisympäristössä

Siun sote Moodle -opas. Ohjeita opiskeluun Verkkarit oppimisympäristössä Siun sote Moodle -opas Ohjeita opiskeluun Verkkarit oppimisympäristössä Sisällys Tervetuloa opiskelemaan Verkkarit oppimisympäristöön! 1 Verkkareihin kirjautuminen 2 Verkkareiden etusivu 3 Liikkuminen

Lisätiedot

Diacor Turku extranet

Diacor Turku extranet Diacor Turku extranet Extranet on asiakasyritystemme vastuuhenkilöille tarkoitettu sähköinen palvelukanava. Diacor Turun extranet- sivustolla yrityksen kontaktihenkilön on mahdollista kirjata työntekijöiden

Lisätiedot

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21)

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21) Oppilaan opas Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy Versio 0.2 (2008-01-21) Versio Päivämäärä Kuvaus 0.1 2005-01-16 Ensimmäinen versio. 0.2 2008-01-21 Korjattu kuvatiedostojen maksimiresoluutio ja muutamia

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

TVT-opintojen starttaus "Hermossa" syksy 2015 johanna.kainulainenjyu.fi

TVT-opintojen starttaus Hermossa syksy 2015 johanna.kainulainenjyu.fi TVT-opintojen starttaus "Hermossa" syksy 2015 johanna.kainulainenjyu.fi PLE = personal learning environment henkilökohtainen oppimisen ympäristö, joka yhdistää teknologian, pedagogiikan, oppimisen ja ihmiset

Lisätiedot

ULKOISET KÄYTTÄJÄT / YHTEISTYÖMAAPALVELUT...

ULKOISET KÄYTTÄJÄT / YHTEISTYÖMAAPALVELUT... Sivu 1/7 Sisällysluettelo Päästäksesi haluamaasi kohtaan napauta otsikkoa hiirellä. ULKOISET KÄYTTÄJÄT / YHTEISTYÖMAAPALVELUT... 2 SISÄÄNKIRJAUTUMINEN... 2 ILMOITTAUTUMINEN-NÄKYMÄ... 2 YHTEISTYÖMAAT-NÄKYMÄ...

Lisätiedot

Opettajan pikaopas Opintojaksopalaute-järjestelmään

Opettajan pikaopas Opintojaksopalaute-järjestelmään Opettajan pikaopas Opintojaksopalaute-järjestelmään Yleistä... 3 Sijainti... 3 Kirjautuminen... 3 Kyselyn rakenne... 3 Opettajan toiminnot kirjautumisen jälkeen... 3 Lukuvuoden opintojaksojen listaaminen...

Lisätiedot

Moodlella alkuun. 1. Yleistä. Outi Valkama, mmtdk Päivitetty

Moodlella alkuun. 1. Yleistä. Outi Valkama, mmtdk Päivitetty Outi Valkama, mmtdk Päivitetty 23.7.2015 Moodlella alkuun 1. Yleistä SISÄÄNKIRJAUTUMINEN https://moodle.helsinki.fi à Valitse Kirjaudu/Helsingin yliopiston tunnuksella. Kirjautumisen jälkeen ohjaudut Katsaus

Lisätiedot

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola 16.12.2017 UUDEN SIVUN LUOMINEN OMAAN TILAAN Jos haluat tallentaa omia töitäsi Peda.nettiin, sinun pitää luoda

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE SISÄLLYS

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE SISÄLLYS AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE OHJEITA MOODLEN KÄYTTÖÖN Moodle on Turun yliopiston avoimessa yliopisto-opetuksessa käytettävä verkkooppimisympäristö. Omalta Moodlen kurssialueeltasi löydät

Lisätiedot

Vaasan kaupungin nuorten kesätyöt haetaan Kuntarekry.fi työnhakuportaalin kautta.

Vaasan kaupungin nuorten kesätyöt haetaan Kuntarekry.fi työnhakuportaalin kautta. Mistä on kyse Lyhyt palvelukuvaus Vaasan kaupungin nuorten kesätyöt haetaan Kuntarekry.fi työnhakuportaalin kautta. Kuntarekry.fi on valtakunnallinen kunta-alan työnhakupalvelu ja kuntatyönantajien rekrytointipalvelu.

Lisätiedot

Moodlen lohkot. Lohkojen lisääminen: Lohkojen muokkaaminen: Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Suvi Junes

Moodlen lohkot. Lohkojen lisääminen: Lohkojen muokkaaminen: Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Suvi Junes Moodlen lohkot Lohkojen lisääminen: Moodlen lohkot sisältävät kurssialueen hallinnointiin liittyviä toimintoja. Kun saat uuden tyhjän kurssialueen, sen molemmilla reunoilla on valmiina muutama keskeinen

Lisätiedot

Oma kartta Google Maps -palveluun

Oma kartta Google Maps -palveluun TAMPERE 1 (6) Oma kartta Google Maps -palveluun Google Maps palveluun on mahdollista luoda karttoja omilla paikkamerkeillä. Tilin luonti Google-palveluihin Tehdäksesi karttoja omilla paikkamerkinnöillä,

Lisätiedot

Tervetuloa käyttämään ehopsia

Tervetuloa käyttämään ehopsia Tervetuloa käyttämään ehopsia Sisällys: Uuden ehops-pohjan luominen (opettaja)... ehops-pohjan jakaminen opiskelijoille (opettaja)... Opiskelijan jakaman ehopsin etsiminen (opettaja)... Opiskelijan jakaman

Lisätiedot

Skhole Käyttöohjeet Pääkäyttäjille ja Ohjaajille. Päivitetty

Skhole Käyttöohjeet Pääkäyttäjille ja Ohjaajille. Päivitetty Skhole Käyttöohjeet Pääkäyttäjille ja Ohjaajille Päivitetty 27.3.2019 Kirjautuminen & ohjeet Voit kirjautua Skholen verkkopalveluun kahdesta eri paikkaa. Joko Skholen verkkosivulta osoitteesta www.skhole.fi

Lisätiedot

Wilman käyttöohje huoltajille

Wilman käyttöohje huoltajille Wilman käyttöohje huoltajille Sisällysluettelo: Sisään kirjautuminen... 1 Oma etusivu... 2 Pikaviestit... 3 Tiedotteet... 5 Suoritukset... 6 Poissaolot... 6 Palaute... 8 Opettajat... 9 Salasanan vaihto...

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Kompassin käyttöönotto ja kokeen luominen Opettaja

Kompassin käyttöönotto ja kokeen luominen Opettaja Kompassin käyttöönotto ja kokeen luominen Opettaja Kompassi-digikokeiden julkaisua varten sinun tulee luoda Sanoma Pron oppimisympäristöön oma työtila kurssiryhmän nimellä. Opiskelijat liittyvät samaan

Lisätiedot

Uuden työtilan luonti

Uuden työtilan luonti Uuden työtilan luonti 1. Valitaan Uusi työtila vasemmanpuoleisesta valikosta 2. Valitaan Tyhjä työtila aukeavasta valikosta. Tämä toiminto luo uuden tyhjän työtilan. 3. Kun uusi työtila on luotu, aukeaa

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Opiskelijoiden OneDriveohje Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Opiskelijoiden OneDrive-ohje Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi

Lisätiedot

Kommenttiseinä -palvelun käyttöopas

Kommenttiseinä -palvelun käyttöopas Kommenttiseinä -palvelun käyttöopas 15.6.2015 Sisältö Yleisesittely... 3 1. Kommenttiseinä-palvelun käyttäminen... 4 1.1. Kommenttiseinään kirjautuminen... 5 1.2. Kommenttiseinä... 6 1.3. Kommenttiseinälle

Lisätiedot

Portfolio OneNotessa

Portfolio OneNotessa Portfolio OneNotessa Mikä portfolio on ja miksi sitä on hyvä käyttää: Portfolio rakentuu opintojen aikana hankitun osaamisen, sen kuvaamisen ja itsereflektion kautta. Portfoliotyöskentelystä voidaan karkeasti

Lisätiedot

Data@Flow ohjeet. AtFlow Oy, Pekka Rönkkönen, pekka@atflow.fi +358 (0)50 340 1705

Data@Flow ohjeet. AtFlow Oy, Pekka Rönkkönen, pekka@atflow.fi +358 (0)50 340 1705 Data@Flow ohjeet AtFlow Oy, Pekka Rönkkönen, pekka@atflow.fi +358 (0)50 340 1705 1 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen... 2 2. Sisältöalueiden muokkaaminen... 4 2.1. Sisältöalueen sisällön muokkaaminen...

Lisätiedot

Learning2 (https://learning2.uta.fi) Uudet työkalut ja ominaisuudet

Learning2 (https://learning2.uta.fi) Uudet työkalut ja ominaisuudet Learning2 (https://learning2.uta.fi) Uudet työkalut ja ominaisuudet Opettaja voi valita kahdesta teemasta: (Asetukset muokkaa asetuksia pakota teema): Oletusteema: (utathemedefault) Vaihtoehtoinen teema

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tampereen yliopisto / tietohallinto 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tampereen yliopisto / tietohallinto 2014 Wiki Wiki-työkalu mahdollistaa dokumenttien työstämisen kurssilla yhteisesti siten, että opettaja ja opiskelija/opiskelijat voivat muokata samaa dokumenttia. Opettaja voi luoda Jokaiselle opiskelijalle

Lisätiedot

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta.

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta. Sanasto Sanasto -työkalulla voi laatia sanakirjan tapaisen sanaston, jonka hakusanoja (käsitteitä ja niiden määritelmiä) voidaan selata ja opettajan niin halutessa myös kommentoida. Sekä opettaja että

Lisätiedot

PERSONEC HR-JÄRJESTELMÄ Käyttöohje Esimies

PERSONEC HR-JÄRJESTELMÄ Käyttöohje Esimies PERSONEC HR-JÄRJESTELMÄ Käyttöohje Esimies Personec HR-järjestelmä sisältää yliopistojen palkkausjärjestelmän arviointilomakkeet, joihin tallennetut tiedot siirtyvät järjestelmässä ypj-arviointiprosessin

Lisätiedot

27.11.09. Napsauta Kurssin viikkonäkymä- näkymässä oikeassa yläreunassa sijaitsevaa Muokkaustila päälle -painiketta.

27.11.09. Napsauta Kurssin viikkonäkymä- näkymässä oikeassa yläreunassa sijaitsevaa Muokkaustila päälle -painiketta. 1 (14) MOBILOGI-ET Tässä dokumentissa on ohjeita Moodlen Logi-työkalun mobiililaajennuksen (Mobilogi) käyttöön. Dokumentin pohjana on käytetty HAMK:n Teemu Tuurin kirjoittamaa ohjeistusta ja sen sisältö

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena tai etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2

https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2 https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2 Sisällys: 1. Onni-oppimispäiväkirja yleisesti... 3 2. Käyttäjätunnuksen luominen... 3 2.1 Itä-Suomen yliopiston Opiskelija

Lisätiedot

Hittitoimiston Forte-kotisivujen päivitysohje

Hittitoimiston Forte-kotisivujen päivitysohje Hittitoimiston Forte-kotisivujen päivitysohje Forte-kotisivujen päivitysohje 2 Sisällysluettelo: Kirjautuminen 2 Ohjausnäkymä 3 Sivun lisääminen ja yleisnäkymä 4 Sivun muokkaus 5 Sivun hakusanaoptimointi

Lisätiedot

Pauliina Munter/Suvi Junes Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2015

Pauliina Munter/Suvi Junes Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2015 Ryhmät Moodlessa voi jakaa opiskelijoita pienempiin alaryhmiin, joilla toimitaan esim. keskustelualueella tai työskennellään wikissä. Ryhmätoiminto on hyödyllinen, jos kurssilla on paljon osallistujia

Lisätiedot

Optima käyttöopas opiskelijalle

Optima käyttöopas opiskelijalle Optima käyttöopas opiskelijalle Sisällys 1. Laitteistovaatimukset...3 2. Optimaan kirjautuminen...4 3. Optiman käyttöliittymä...5 4. Työskentely Optimassa...9 Materiaalin avaaminen...9 Tallentaminen ja

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

YH1b: Office365 II, verkko-opiskelu

YH1b: Office365 II, verkko-opiskelu YH1b: Office365 II, verkko-opiskelu Huom. Suosittelemme tämän harjoituksen 1b tekemistä mikroluokassa, jotta yliopiston mikroluokat tulevat edes hieman tutuiksi. Harjoituksen tavoitteet Harjoituksessa

Lisätiedot

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla BLOGGER ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla Sisältö Blogin luominen... 1 Uuden blogitekstin kirjoittaminen... 4 Kuvan lisääminen blogitekstiin... 5 Lisää kuva omalta koneelta... 6 Lisää kuva

Lisätiedot

Ohjeet S-ryhmän tuotetietoportaaliin

Ohjeet S-ryhmän tuotetietoportaaliin Ohjeet S-ryhmän tuotetietoportaaliin Tervetuloa käyttämään S-ryhmän tuotetietoportaalia! Ensimmäisellä kirjautumiskerralla käyttäjää pyydetään luomaan salasana portaalin käyttöä varten. Päivitä tarvittaessa

Lisätiedot

Ryhmät. Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto/ Tietohallinto 2014

Ryhmät. Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto/ Tietohallinto 2014 1 Ryhmät Moodlessa voi jakaa opiskelijoita pienempiin alaryhmiin, joilla toimitaan esim. keskustelualueella tai työskennellään wikissä. Ryhmätoiminto on hyödyllinen, jos kurssilla on paljon osallistujia

Lisätiedot

mtuutori Opettajan ohje v 2.0-1.2.2011

mtuutori Opettajan ohje v 2.0-1.2.2011 mtuutori Opettajan ohje v 2.0-1.2.2011 1 Sisältö Mobiiliominaisuuksien käyttöönotto Mobiilikeskus Mobiilikyselyjen ylläpito ja uuden kyselyn lisääminen Kysymystyypit Mobiilimateriaalit Mobiilimateriaalin

Lisätiedot