Vanhempainillat TEKSTIKENTÄT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vanhempainillat TEKSTIKENTÄT"

Transkriptio

1 1 Vanhempainillat TEKSTIKENTÄT Vastauksia yhteensä: 52 Vastaukset annettu Sain käsityksen luokanvalvojasta. Kuulin tärkeitä asioita koulun periaatteista, säännöistä ym. Näin muiden oppilaiden vanhempia ja keskenämme oli keskusteluita lapsistamme. Kyllä olisi hyödyllistä, vanhin lapsi meidän perheessä kyseessä. Nuoruusikä on uutta meille. Kyllä. Mitä asioita vanhemman olisi hyvä tietää nuorta tukeakseen lähestyvän jatkoopintopaikan valinnassa ym. Olisi myös hyödyllistä tietää mitä nykyään kouluissa kerrotaan seksuaaliasioista, kuten ehkäisy ym. ja entä päihteisiin liittyen. Jo tuo tuleva 9.lk hieman kiinnostaa... 2 Kouluun, opiskeluun ja jatkoopintoihin liittyvät asiat kiinnostavat ja miten koulu etenee. 3 4 Tutustui luokanvalvojaan ja muiden oppilaiden vanhempiin. Vanhempainillassa voi vaihtaa mielipiteitä ja kokemuksia uudesta luokasta. 5 Hyvin, erityisesti lääkärin, terveydenhoitajan ja sosiaalipuolen henkilön yhteinen tilausuus joka oli tarkoitettu oppilaille ja vanhemmille. Loistava tapahtuma. 6 Kasvamme yhdessä illat antoivat tietoa nuorten henkisestä ja fyysisestä kehityksestä Tieto koulunkäyntiin liittyvistä asioista auttaa meitä seuraamaan nuoren koulunkäyntiä ja olemaan apuna tarvittaessa On mukava tutustua opettajiin ja muiden nuorten vanhempiin Murrosiän haasteet nuoren kannalta Murrosiän haasteet vanhempien kannalta Netin, älypuhelimien ym. median käyttö: suositellut enimmäiskäyttöajat, Netiketti, nettiturvallisuus Mitä vanhempien pitäisi tietää edellä mainituista ja miten valvoa näitä asioita sopivalla tavalla Murrosiän haasteet opettajien ja koulun kannalta 7 Mukava nähdä luokan muita lapsia ja vanhempia. Koululääkärin asia oli mielenkiintoinen, joskin ehkä hieman liian pitkä (ainakin oppilaat eivät meinanneet jaksaa keskittyä niin kauaa). Luokassa tapahtunut "ryhmätyö" oli hieno idea, mutta enemmän olisi voinut olla vapaata keskusteluaikaa ja tutustumista.

2 kauaa). Luokassa tapahtunut "ryhmätyö" oli hieno idea, mutta enemmän olisi voinut olla vapaata keskusteluaikaa ja tutustumista. Ehkä jotain seurustelusuhteisiin liittyvää. Vertailua muiden perheiden säännöistä esim. kotiintuloaikojen ja nettirajojen suhteen. Tulevat ammatinvalintajutut ja muuttuuko jokin koulunkäynnissä ysiluokan loppua kohden. 8 Hyvin 9 Aina on mukavaa saada tietää miten yläaste uusine juttuineen on lähtenyt liikkeelle. Katseet tulevaisuuteen pitää aloittaa aina vaan nuorempana. On tarpeeksi tieto Sai tietoa koulusta, opiskelusta ja tutustui opettajiin. Pääsi myös hieman tutustumaan kouluun ja sen ympäristöön. miten 2000luvun nuori eroaa esim. 80luvun nuoresta Missä nuori tarvii eniten vanhemman tukea 13 Miten tärkeää on käyttää heijastinta pimeällä! Opiskelijoille oma tilaisuus. 14 Hyvin, sain tietoa koulun menosta. 15 Vanhempainillat olivat tarpeelliisia, opettajat ja koulu tulivat tutuiksi ja näki myös lapsen luokkakavereita. Koulun toimintatavat selvitettiin. 7. ja 8. luokkalaisten vanhemmille olisi hyvä kerrata, kuinka raskasta aikaa murrosikä on nuorelle. Oma persoona (naama, tukka, vaateet...) on nuorella kaiken keskipisteessä ja koulussa joutuu jatkuvasti toimimaan satojen silmäparien alla. Pelkkä päivästä selviytyminen voi viedä paljon henkistä energiaa. Kärsivällisyyttä, empatiaa, sympatiaa pitäisi riittää nuorelle ja tietenkin "rajat" touhuille. 16 Alakoululta yläkouluun siirryttäessä uusi koulu opettajineen ja luokanvalvoja sekä muu henkilökunta tulee tutuksi. Tutustuu myös muihin vanhempiin. Kasvamme yhdessä illoista sai myös tietoa mm. nuoren kehitykseen liittyvistä asioista ja sai vertaistukea vanhemmuuteen. Toivottavasti vanhempainilta pidetään myös 8. luokalla. Hyvä idea olisi Kasvamme yhdessätilaisuuksien tapaan ensin kaikille yhteinen osuus ja sitten siirtyminen omaan luokkaan, jossa luokanvalvoja voisi lyhyesti käydä läpi esim. ajankohtaisia oman luokan asioita; onko esim. jotain ongelmia tms. joista vanhempien olisi hyvä tietää.

3 jossa luokanvalvoja voisi lyhyesti käydä läpi esim. ajankohtaisia oman luokan asioita; onko esim. jotain ongelmia tms. joista vanhempien olisi hyvä tietää. 9. luokalla yhteishakuun liittyvä vanhempainilta on erittäin hyödyllinen. Jos järjestetään muu vanhempainilta 9. luokalla niin se pitäisi olla sitten jo syksyllä. 17 Erittäin hyvin Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä 18 Tarpeelliset tiedot tuotiin julki ja vinkkejä osaamisen tukemiseen. Teini iän kokemukset/ohjeet Tukea saatavilla tarvittaessa 19 Lapsen kouluun ja koulumenestykseen liittyviä asioita henkilökohtaisella tasolla 20 Koululääkärin puheenvuoro nuoren kehityksestä oli ainakin erittäin antoisa. Samoin pienryhmissä työskentely toisten vanhempien kanssa tuki omaa vanhemmuutta. Erilaiset säännöt (kotiintuloajat, läksyjen teot yms.); näitä on hyödyllistä pohtia muiden vanhempien kanssa. Jatkokoulutuksiin liittyvät asiat ovat ainakin nyt hyvin keskeisiä asioita. 21 sai paljon tietoa ja koulun sekä kodin yhteistyö lähti sujumaan hyvin tunteet,fyysinenkehitys ja henkinenkehitys lisää tukea vanhemmuuteen,millaisiin asioihin tulisi kiinnittää huomiota koulumenestystä,ongelmatilanteita, 22 Oli hyvä tutustua kouluun, opettajiin, koulutovereihin ja toisiin vanhempiin. Itsetuntoa ja rohkeutta kehittää nuorta itseään ja hänen tulevaisuuttaan. Jaksaisi tukea ja kannustaa nuorta hänen pyrkimyksissään ja tulevaisuudensuunnitelmissaan. 23 Ihan perushyvä infotilaisuus.

4 Ihan perushyvä infotilaisuus. Koulun ilmapiiri Koulunkäyntiin liittyvät yleiset asiat (mm. työrauha) Kouluverkkouudistus/uudistukset 24 eivät kovinkaan, valtaosa oli asiaa jota oli käsitelty jo muissa tilaisuuksissa muiden tahojen kautta mielestäni nämä voisi käydä läpi ennemmin terveydenhoitajan kanssa tai sitten lyhyt tietoisku kaikille kerralla jokainen on yksilö ja isoista tilaisuuksista tulee helposti persoonattomia ja paasaavia, lisäksi tilanne on helposti leimaava jos yksilön asioita kailotetaan kaikkien edessä. olisi hyvä jos jo 7. luokalla tiedotettaisiin milloin minkäkin aineen lopullinen arvosana lopputodistukseen annetaan, nyt tuli enemmänkin yllätyksenä osan aineista loppuminen jo syksyyn ja osan jääminen lopullisiksi jo 7. ja 8. luokalta lisätiedot jatkokouluista ja niiden vaatimuksista olisi hyvä saada aiemmin, esim jo 8. luokalla niin olisi realistisempaa korottaa arvosanojakin ajoissa, uskon että nuorten oma motivaatiokin saisi lisäpotkua kun olisi selvät rajat mitä täytyy saavuttaa jotta pääsisi sinne unelmaammattiin 25 Toivoisin kuulevani luokanvalvojan ja opettajien näkemystä siitä, miten luokalla asiat sujuvat. Myös se kiinnostaa, miten oppilaita ohjataan erilaisten jatkoopintojen suuntaan ja puhutaanko eri ammateista jo kasilla. 26 yleisiä esimerksi yhteishakuun liittyviä asoita. 27 Oli oikein tärkeä ja mukavaa yhdessä olemista muiden huoltajien ja nuorten kanssa. Näki vähän uusia kasvoja ja sai vertaistukea muiden nuorten vanhemmilta. Ehdottoman hyvä ja tärkeä myös ylemmillä luokilla. Mielen myllerryksiä, levon ja ravitsemuksen tärkeyttä, yms. Miten kohdata teini, joka ei suostu asioistaan keskustelemaan kotona. Kaveripiirin nopea paisuminen (some) ja siitä tulevat ongelmat: ei tunneta, miten ohjata ja suojellla kun toinen ei kuuntele? Vanhempien osallistaminen koulun ja koululaisten asioihin. 28 vanhempain vartissa selkeempää yksilöllistä keskustelua Nuoren muuttumisesta aikuiseksi, avoimuutta. Vanhempien nykykiire, on haastavaa, jos ei itse vanhempana keskity nuoren tehtäviin ja henkilökohtaisiin ongelmii/ haasteisiin, saattaa pudota pahasti "kärryiltä"!!

5 Vanhempien nykykiire, on haastavaa, jos ei itse vanhempana keskity nuoren tehtäviin ja henkilökohtaisiin ongelmii/ haasteisiin, saattaa pudota pahasti "kärryiltä"!! Nuorten käyttäytyminen,vapaaaikana,välitunneilla paikoissa joisssa ei ole opettajia tai tuttuja aikuisia. Järkyttävää kielen käyttöä ja toisinaan todella alaarvosta käytöstä julkisilla paikoilla. Huolestuttavaa kuunneltavaa/katseltavaa. Itse jos tunnen nuorisoa, vaikka he eivät tunnista minua niin siinä huomaa sen todelisuuden missä mennään!!! Koulukiusaaminen ja sättiminen sekä syrjiminen saatava pois ihan jokaisen kohilta. Rangaistukset huippuunsa. <Koulussa tulisi olla tunteja joissa kaikkien ON TULTAVA toimeen toisten kanssa,vaikka ei jkkaista tarvitsekkaan sietää!! NS. kuppikuntien erottelua, frendit eri ryhmiin välillä! 29 Kasvamme yhdessä ilta oli antoisa ja oli kiva keskustella asioista yhdessä vanhempien ja nuorten kesken. Alustukset olivat myös hyviä. Luokanvalvojilta toivoisi aktiivisempaa otetta vanhempainiltojen vetämiseen. murrosikään liittyviä asioita, ihmissuhteita, päihteitä, netin käyttöä miten vanhempi voi tukea lapsensa terveen itsetunnon ja harkintakyvyn kehittymistä, vertaistukea vanhempien kesken 30 Hyvin, joskin turhaakin leikkiä joukkoon mahtui... Terveyteen ja kasvuun liittyvää tietoa. Mistä tarvittaessa voi hakea apua ja neuvoja. Rajoitusten asettaminen. Miten käsitellä teiniangstia? Toivoisin enemmän keskustelua kodin ja koulun välillä. Yleensä aina "opettaja on tyhmä eikä ymmärrä", "kaikki sitä inhoaa", " en mä ollut ainoa, muutkin teki näin, mut ainoastaan minä sain merkinnän" jne. Vanhempi on lapsen ja Vilman merkinnän välisessä kuilussa, eikä tiedä, mikä on totta. 31 päihteet, jatkoopiskelut 32 Koin tilaisuuden sisällön oikein hyväksi. Murrosikä, elämäntavat, nuoren velvollisuudet ja vastuut. Miten kohdata em. asioita. Perusohjeet ja toimintatavat koulun ja kodin välisissä asioissa. Miten koulu tukee nuoren kasvua? Sai tutustua kouluun ja opettajiin, hyvä saada kasvot nimille Mitä odotuksia koululla on lasten suhteen? Mitä asioita pitäisi muuttaa ja mikä sujuu hyvin? Miten vanhemmat voivat tukea lapsen koulunkäyntiä ja mitä apua on saatavilla? 35

6 Miten vanhemmat voivat tukea lapsen koulunkäyntiä ja mitä apua on saatavilla? 35 todella hyvin. saatiin vastaukset kysymyksiin tai jos ei opettaja tiennyt hän otti selvää ja tiedotti asian kaikille. 36 Tutustui lähemmin juuri tämän koulun toimintaan ja sai tietoa oman lapsensa opinahjosta. 37 En päässyt vuorotyöni takia osallistumaan niihin. Nuorten käytökseen liittyvät asiat. Pelisääntöjen noudattaminen..nuorten olisi hyvä saada infoa kaikista koulutusmahdollisuuksiata ym, kaikkeen mikä liittyy peruskoulun päättymisen jälkeiseen elämään. Nuoren tajuaminen, miksi rajoja annetaan ja miksi niitä kuuluu noudattaa! Toisten ihmisten kunnioittaminen, toisen ihmisen arvostus ym. Nuoren ymmärrystä siihen, että osaisi tarvittaessa kohdata vaikeudet sekä ymmärtää vanhempien määräyksiä ja asttamia rajoja, ja sen kautta tulevat seuraamukset. Toivottavasti nuorille jaetaan riittävästi infoa nuoruuteen liittyvistä asioista,esim ehkäisystä! Ja kaikkeen heidän omaan kehitykseen liittyvistä asioista ym. Ylipäätään tietoa siitä, kuinka tärkeää on koulun käynti.. Opettajien ja oppilaiden kunnioitus ja oikein kohtelu ikään tai rotuun katsomatta! Opeteltava tulemaan toimeen kaikkien kanssa. 38 Oikein hyvä palvelu Olisi kivaa ottaa asia esille Oikein tärkeä asiaa 39 Hyvin. Jatkoopiskelumahdollisuuksia. 40 Tutustui luokanvalvojaan ja näki muiden samalla luokalla olevien oppilaiden vanhempia. Sai jotain tietoa koulunkäynnistä yleisesti. murrosikä, päihteet netin käyttö arviointi, luokan työrauha, luokkahenki 41

7 41 Sain tietoa miten yläasteella toimitaan ja tutustuin lapseni opettajiin. Nuoren omaaloitteellisuutta. Nuoren rohkaiseminen tekemään ja toteuttamaan itsenäisiä päätöksiä. Oppiaineiden tarkempaa esittelyä nuorten näkökulmasta. 42 Olen etävanhempi ja siksi en ole osallistunut vanhempainiltoihin koska asun niin kaukana eikä minulla ole mahdollisuutta tulla koululle.toivoisin kuitenkin saavani tietoa lapseni koulunkäynnistä sekä hyvät että huonot uutiset.myöskin sen että koska teillä on valokuvaus että voisin saada tilattua itselleni niitä kuvia.viime vuonna en saanut mitään tietoa.isä ei minulle niistä kerro eikä paljon muustakaan.voimia loppuvuoteen Mikä on normaalia eri ikäryhmille. Yleistietoutta nuorista nykyään. Yhteisiä toimintatapoja nuorten kasvatukseen ja koulunkäyntiin liittyen. 45 Lääkärin luento oli erinomainen. Kiva nähdä uusia luokkatovereita ja vanhempia. Riittävätkö koulun tilat? Koulujen yhdistymisen tilanne? 46 Kattavasti&#55357;&#56842; 47 Olivat ihan ok. Mielenkiinnosta tulin katsomaan. Ei mitään. Ei mitään. Ei tule mitään mieleen. :D Ammatin valinta jatkossa kiinnostaa, tai mihin kannattaisi hakeutua jatkoopiskelemaan ysin jälkeen. :) 48 Hyvin Yleiset asiat koulusta. Mitkä asiat aiheuttavat haasteita koulun opettajille esim. Esiintyykö kiusaamista, huumeita,tupakoiktia, yms. Asiat Miten tukea koulunkäyntiä.. 49 ihan hyvin, sai tietoa tietoa eri opetuksesta ja kun luokalla on suurin osa maahanmuuttajia niin opetus kärsii...miten tulevaisuudessa luokkajaot hoituvat??

8 tietoa eri opetuksesta ja kun luokalla on suurin osa maahanmuuttajia niin opetus kärsii...miten tulevaisuudessa luokkajaot hoituvat?? 50 Oman lapsen koulumenestys ja arki koulussa tietysti aina kiinnostaa, mutta yksittäisen lapsen asiat on parempi hoitaa luokanvalvojan kanssa ns. vanhempainvarteissa, jos niitä vielä järjestetään. 51 ei huomattavasti miten pistää rajat nuorelle? esim rahan käyttö mitä seurauksia vanhemmilta rahan varastamisesta tulisi langettaa nuorelle? nuorten liiallinen pelaaminen netissä(ja tästä johtuva valvominen arkiiltoina) Jos vaikeuksia jossain oppiaineessa, kehen otetaan ensisijaiseti yhteyttä? 52 Viimeksi järjestetty Kasvamme yhdessä ilta oli hyvä muistutus nuorten kasvusta. Lapseni on nyt 7. luokalla Tulostettu :33 StarSoft Wilma 2.17f3

9 1 Vanhempainillat KESKIARVOT Vastauksia yhteensä: 52 Vastaukset annettu Ryhmä / Vastauksia (ka = keskiarvo, kh = keskihajonta) Yht / 52 ID Kysymys ka kh 0 Olen: 1,8 0,41 0 Lapseni on 1,4 0,50 0 Oletteko osallistuneet kouluissanne järjestettäviin vanhempainiltoihin 7. luokan 1,1 0,32 aikana? 0 koulunkäyntiä? 1,1 0,34 0 vanhemmuutta? 1,2 0,41 0 saitko vertaistukea? 1,4 0,50 0 mikäli ei tukenut, koetteko tarvitsevanne sellaista? 1,9 0,36 0 Tulitteko vanhempana kuulluksi 7. luokan vanhempainilloissa? 1,2 0,37 Yhteensä 1,4 0,49 Tulostettu :35 StarSoft Wilma 2.17f3

10

11 1 Vanhempainillat JAKAUMAT Vastauksia yhteensä: 52 Vastaukset annettu Vastanneet ID Kysymys n % n % n % n % 0 Olen: 9 17, ,8 1 1,9 52/52 100,0 0 Lapseni on 28 59, ,4 0 0,0 47/52 90,4 Oletteko osallistuneet 0 kouluissanne järjestettäviin vanhempainiltoihin 7. luokan 46 88,5 6 11,5 0 0,0 52/52 100,0 aikana? 0 koulunkäyntiä? 41 87,2 6 12,8 0 0,0 47/52 90,4 0 vanhemmuutta? 37 78, ,3 0 0,0 47/52 90,4 0 saitko vertaistukea? 26 57, ,2 0 0,0 45/52 86,5 0 mikäli ei tukenut, koetteko tarvitsevanne sellaista? 4 14, ,7 0 0,0 28/52 53,8 0 Tulitteko vanhempana kuulluksi 7. luokan vanhempainilloissa? 37 84,1 7 15,9 0 0,0 44/52 84,6 Yhteensä , ,7 1 0,3 362/416 87,0 Tulostettu :36 StarSoft Wilma 2.17f3

12

KYSELY HUOLTAJILLE KOULUN JA KODIN VÄLISESTÄ YHTEISTYÖSTÄ JA SEN KEHITTÄMISESTÄ. Hankesuunnittelija Kristiina Jokinen Reilusti rinnakkain -hanke

KYSELY HUOLTAJILLE KOULUN JA KODIN VÄLISESTÄ YHTEISTYÖSTÄ JA SEN KEHITTÄMISESTÄ. Hankesuunnittelija Kristiina Jokinen Reilusti rinnakkain -hanke KYSELY HUOLTAJILLE KOULUN JA KODIN VÄLISESTÄ YHTEISTYÖSTÄ JA SEN KEHITTÄMISESTÄ Hankesuunnittelija Kristiina Jokinen Reilusti rinnakkain -hanke 2 1. YLEISTÄ Kyselyn tarkoituksena oli saada vanhemmilta

Lisätiedot

REISSUVIHKOSTA DIALOGIIN IDEOITA KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖHÖN

REISSUVIHKOSTA DIALOGIIN IDEOITA KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖHÖN Jenni Helenius (toim.) REISSUVIHKOSTA DIALOGIIN IDEOITA KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖHÖN Vantaan, Nurmijärven, Suomen Vanhempainliiton ja Turun yliopiston Tehostetun ja erityisen tuen kehittämisverkosto Toimittanut

Lisätiedot

Laatua kodin ja koulun yhteistyöhön. Opetushallitus

Laatua kodin ja koulun yhteistyöhön. Opetushallitus Laatua kodin ja koulun yhteistyöhön Opetushallitus Laatua kodin ja koulun yhteistyöhön 2007 Yhteistyöryhmässä ovat olleet mukana: Krisse Hannén (Utbildningsstyrelsen), Martti Hellström (Auroran koulu,

Lisätiedot

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Toimittaneet Milja Laakso, Paula Marjomaa ja Kaisi Peltoniemi EDUNVALVOJA SE ON MINUA

Lisätiedot

Alkoholi jokaisen oma asia? Tehtäviä ja näkökulmia nuorten alkoholikasvatukseen

Alkoholi jokaisen oma asia? Tehtäviä ja näkökulmia nuorten alkoholikasvatukseen Alkoholi jokaisen oma asia? Tehtäviä ja näkökulmia nuorten alkoholikasvatukseen Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen

Lisätiedot

Selviytymisopas nuorten vanhemmille

Selviytymisopas nuorten vanhemmille VAUHDILLA AIKUISUUTEEN? Selviytymisopas nuorten vanhemmille 1 Tarvitsen vanhempiani sääntöihin, ettei mene 2 Missä lapsesi surffailee?... 16 3 Kuuluvatko päihteet nuoruuteen?... 20 ihan hulluksi. Saaks

Lisätiedot

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä!

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjoismainen hyvinvointikeskus Ideavihko Varhainen tuki perheille -projektin tulokset 1 Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Julkaisija: Pohjoismainen hyvinvointikeskus

Lisätiedot

LAPSET PUHEEKSI. - kun vanhemmalla on mielenterveyden ongelmia. Manuaali ja lokikirja. Tytti Solantaus

LAPSET PUHEEKSI. - kun vanhemmalla on mielenterveyden ongelmia. Manuaali ja lokikirja. Tytti Solantaus LAPSET PUHEEKSI - kun vanhemmalla on mielenterveyden ongelmia Manuaali ja lokikirja Tytti Solantaus 1 SISÄLLYS LAPSET PUHEEKSI -TYÖMENETELMÄN TAUSTA JA PERIAATTEET... 3 JOHDANTO... 3 TOIMIVA LAPSI&PERHE

Lisätiedot

Kaveritaidot kaikille. Opas luokanopettajalle

Kaveritaidot kaikille. Opas luokanopettajalle Kaveritaidot kaikille Opas luokanopettajalle Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen. MLL:n keskusjärjestön

Lisätiedot

Mitä se oikeesti on? Raportti. - Ajatuksia nuorista, työelämästä ja nuorisotakuun edistämisestä Porvoon seudulla

Mitä se oikeesti on? Raportti. - Ajatuksia nuorista, työelämästä ja nuorisotakuun edistämisestä Porvoon seudulla Raportti Mitä se oikeesti on? - Ajatuksia nuorista, työelämästä ja nuorisotakuun edistämisestä Porvoon seudulla Anu Sipilä Bestis Nuorisotakaajat Porvoossa Sisällys Mistä aloittaa?... 1 Peruskoulu... 2

Lisätiedot

LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ

LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ 1 Oppaan suunnittelussa on ollut apuna työryhmä Kaisu Johansson Mika Niemelä Arja Mainio Kaisa-Mari Paananen Sami Räsänen Kuvat Tarja Paananen OPAS VANHEMMILLE LASTEN TUKEMISEEN,

Lisätiedot

Modul 1: LAPSET PUHEEKSI - kun vanhemmalla on mielenterveyden ongelmia. Tytti Solantaus. www.strong-kids.eu

Modul 1: LAPSET PUHEEKSI - kun vanhemmalla on mielenterveyden ongelmia. Tytti Solantaus. www.strong-kids.eu Modul 1: LAPSET PUHEEKSI - kun vanhemmalla on mielenterveyden ongelmia Tytti Solantaus www.strong-kids.eu Hanke on rahoitettu Euroopan komission tuella. Tästä julkaisusta (tiedotteesta) vastaa ainoastaan

Lisätiedot

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom sisällysluettelo aluksi mitä mielenterveyden ongelmat ovat? tunteiden häiriöt toiminnan häiriintyminen ajattelun häiriintyminen mistä mielenterveyden häiriöt johtuvat?

Lisätiedot

Kirjan voi ladata maksutta osoitteesta www.nektaria.fi

Kirjan voi ladata maksutta osoitteesta www.nektaria.fi Mitä ihmettä? Opas ammattilaisille. Seksuaalikasvatusta 3-9 -vuotiaille. Katriina Bildjuschkin, Susanna Ruuhilahti Nektaria ry Kansi: Nina Cord Piirros, sivu 4, Mervi Lahkela Graafinen suunnittelu ja taitto:

Lisätiedot

Sinulla on oikeus - vaadi sen toteuttamista! eli mihin valtioneuvoston lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma 2012-2015 velvoittaa

Sinulla on oikeus - vaadi sen toteuttamista! eli mihin valtioneuvoston lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma 2012-2015 velvoittaa Sinulla on oikeus - vaadi sen toteuttamista! eli mihin valtioneuvoston lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma 2012-2015 velvoittaa Sisältö Sinulla on oikeus - vaadi sen toteuttamista! - eli mihin

Lisätiedot

Monikulttuurisuus on hyvä asia! Poika 9.lk

Monikulttuurisuus on hyvä asia! Poika 9.lk Erilaisuus on massateinien vastakohta. Ne uskaltavat sanoa mielipiteensä kuuluvasti ja ottavat kantaa asioihin. Erilaisuus voi näkyä myös pukeutumisessa ja vaikka musiikissa. Tyttö 9.lk Monikulttuurisuus

Lisätiedot

Tampereen NMKY:n ja seurakuntayhtymän Messinpaja nuorten tukijana. Paja

Tampereen NMKY:n ja seurakuntayhtymän Messinpaja nuorten tukijana. Paja Tampereen NMKY:n ja seurakuntayhtymän Messinpaja nuorten tukijana Paja 1 Miksi kukaan ei ole koskaan puhunut mulle asioita, joita te puhutte?, kysyin. Parikymmentä vuotta elämää elettynä vail la aikuisen

Lisätiedot

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS SISÄLLYS I Alkusanat 1 II Nuorten osallistavan koulutuksen taustaa 3 Mitä nuorten osallistaminen tarkoittaa? 3 Mikä on ohjaajan rooli osallistavassa koulutuksessa?

Lisätiedot

Nuoren koulusuhde ja sen muotoutuminen kouluvuosien aikana

Nuoren koulusuhde ja sen muotoutuminen kouluvuosien aikana Luku I Pahan olon taustamaisemia Nuoren koulusuhde ja sen muotoutuminen kouluvuosien aikana Anna-Liisa Lämsä Tarkastelen tässä artikkelissa nuorten koulusuhdetta ja opiskelijaryhmittäisiä jaotuksia koulussa

Lisätiedot

Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut?

Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut? Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut? Opas läheisille sekä lasten ja nuorten parissa työskenteleville Uittomäki Susanna, Mynttinen Sirpa ja Laimio Anne 1 Uittomäki Susanna, Mynttinen Sirpa, Laimio

Lisätiedot

NUORTA EI JÄTETÄ YKSIN

NUORTA EI JÄTETÄ YKSIN TUKEVA 2 hanke /Lappi/ Rovaseudun osahanke NUORTA EI JÄTETÄ YKSIN perhekeskeinen, moniammatillinen työ yläkouluun Raportti Tekijä: Mari Salomaa Ohjaaja: Marja Leena Nurmela Kevät 2011 SISÄLTÖ 2 1 JOHDANTO...

Lisätiedot

Kun vanhempi on trans*

Kun vanhempi on trans* Seta Transtukipiste Kun vanhempi on trans* Linda Korpikoski 15.3.2013 Sisällys 1 Apua, vanhempani on trans!... 3 1.1 Mitä minun kannattaa tehdä?... 4 1.2 Transmikä?... 4 1.3 Eikö sukupuoli ole itsestään

Lisätiedot

Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Vaikuttaminen -teeman tehtäväpaketit

Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Vaikuttaminen -teeman tehtäväpaketit Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Vaikuttaminen -teeman tehtäväpaketit Tämä on Kehittämiskeskus Opinkirjon tuottaman Yks, kaks toimimaan! -materiaalin PDF-kirjaston tiedosto. Linkki sähköiseen materiaaliin

Lisätiedot

Tuki- ja virikeaineisto

Tuki- ja virikeaineisto Osallistavat menetelmät Tuki- ja virikeaineisto Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry 1 OSALLISTAVAT MENETELMÄT 2 1.1 Osallistavien menetelmien määritelmä 2 1.2 Ohjaajan rooli 3 1.3 Osallistavat menetelmät

Lisätiedot

Pia Henttonen - Tuula Puranen Kun perhe tarvitsee tukea. Enemmän otetta ja osallisuutta -projekti

Pia Henttonen - Tuula Puranen Kun perhe tarvitsee tukea. Enemmän otetta ja osallisuutta -projekti Pia Henttonen - Tuula Puranen Kun perhe tarvitsee tukea Enemmän otetta ja osallisuutta -projekti Enemmän otetta ja osallisuutta -projekti Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Teksti: Pia Henttonen ja Tuula

Lisätiedot

Varhaisnuoruuden kasvu ja kehitys vanhempi nuoren kasvun tukena

Varhaisnuoruuden kasvu ja kehitys vanhempi nuoren kasvun tukena Varhaisnuoruuden kasvu ja kehitys vanhempi nuoren kasvun tukena Mannerheimin Lastensuojeluliitto Varhaisnuoruuden kasvu ja kehitys vanhempi nuoren kasvun tukena 1 Tämä opas on osa Mannerheimin Lastensuojeluliiton

Lisätiedot

OPPILASHUOLTOTYÖ ASIAKKAAN NÄKÖKULMASTA. Oppilashuollon kehittämishankkeen raportti asiakasnäkökulman kartoittamiseksi tehdystä selvityksestä

OPPILASHUOLTOTYÖ ASIAKKAAN NÄKÖKULMASTA. Oppilashuollon kehittämishankkeen raportti asiakasnäkökulman kartoittamiseksi tehdystä selvityksestä OPPILASHUOLTOTYÖ ASIAKKAAN NÄKÖKULMASTA Oppilashuollon kehittämishankkeen raportti asiakasnäkökulman kartoittamiseksi tehdystä selvityksestä 2005 SISÄLTÖ 1 TUTKIMUSMENETELMÄT JA KOHDERYHMÄT 1 2 PUNAHILKAN

Lisätiedot

KUVAT: Lahja Kallinen. nuoret lastensuojelun kehittäjät

KUVAT: Lahja Kallinen. nuoret lastensuojelun kehittäjät N TEKSTI: Johanna Barkman, Pesäpuu ry Riina Pekkala, Perhehoitoliitto ry ja Sinut ry Anna Rainio, Helsingin yliopisto Suvi ja Milla-Kristiina, foorumilaiset KUVAT: Lahja Kallinen 1 nuoret lastensuojelun

Lisätiedot