HIUSTEN KEMIAA. KOHDERYHMÄ: Työ soveltuu yläkouluun ja lukioon esimerkiksi happo-emäskemian yhteyteen. Lukiossa eritysesti kurssille KE5.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HIUSTEN KEMIAA. KOHDERYHMÄ: Työ soveltuu yläkouluun ja lukioon esimerkiksi happo-emäskemian yhteyteen. Lukiossa eritysesti kurssille KE5."

Transkriptio

1 HIUSTEN KEMIAA Kemian opetuksen keskus KOHDERYHMÄ: Työ soveltuu yläkouluun ja lukioon esimerkiksi happo-emäskemian yhteyteen. Lukiossa eritysesti kurssille KE5. KESTO: Kokonaiskesto n. 3h. Osa I minuuttia oheisteoriasta, keskustelusta ja tutkittavien tuotteiden määrästä riippuen. Osa II minuuttia riippuen siitä, onko hiusnäytteet ja testiliuokset tehty valmiiksi, vai tehdäänkö ne itse, käytetäänkö hiustenkuivaajaa jne. Osa III voidaan tehdä samaan aikaan kuin osa II, yksittäisesti tehtynä sen kesto on noin min. TAVOITE: Osien I ja II tavoitteena on tutustuttaa oppilaat ph:n sekä happamuuden ja emäksisyyden käsitteisiin oppilaille tuttuja ja arkipäiväisiä tuotteita tutkimalla. Kun oppilaat osaavat yhdistää arjen asioita kemiaan he paitsi innostuvat kemiasta, myös parantavat tieteellistä lukutaitoaan (tuotepakkaukset) ja valmiuksiaan toimia tiedostavina kuluttajina (tuotteiden valinta ja siihen liittyvät kriteerit). Osan III tavoitteena on perehtyä syvemmälle hiuksen rakenteeseen ja tutkia rakennetta koossa pitäviä sidoksia sekä näiden sidoksien muokkaamista. MOTIVAATIO: Millaisia aineita sampoot ovat? Mitä erilaiset käsittelyt tekevät hiusten rakenteelle? AVAINSANAT: Happamuus Emäksisyys ph Tensidit Pakkausmerkinnät Kuluttajatietous Aminohapot Rikkisillat OSA I Sampoon päätavoite on pestä hiukset ja päänahka puhtaaksi hiestä, liasta, rasvasta sekä hoitoaineiden ja muotoilutuotteiden jäämistä. Pestävien hiusten pinta-ala on 4-8 m 2. Pesun hoitavat pinta-aktiiviset, puhdistavat aineet eli tensidit. Tensidimolekyylin toinen pää on rasvaliukoinen ja toinen vesiliukoinen. Kun sampoossa olevat tensidit joutuvat rasvaisten hiusten ja veden kanssa tekemisiin, seuraa ilmiö, jossa tensidimolekyylit saartavat rasvan ja lian muodostaen misellejä niiden ympärille, jolloin rasva irtoaa hiuksesta. Misellit syntyvät, kun tensidimolekyylin rasvaliukoiset päät asettuvat toinen toisensa viereen rasvan ja lian suuntaisesti (kuvassa näkyvät keltaiset osiot) ja vesiliukoiset päät veden suuntaan (kuvassa näkyvät valkoiset pallot). Tensidimolekyylien avulla lika ja rasva saadaan irtoamaan. Muodostuneet misellit sitovat rasvan ja lian sisäänsä kuljettaen ne virtaavan veden mukana viemäriin.

2 Samalla tavalla toimivat myös suihkugeelien sisältämät tensidit. Puhdistavien ominaisuuksiensa lisäksi tensidit muodostavat vaahtoa sekä stabiloivat tuotteen rakennetta ja parantavat viskositeettia. Sampoilla on puhdistavien ominaisuuksiensa muitakin funktioita. Sampoisiin voidaan lisätä hiuksia hoitavia aineita tai johonkin iho-ongelmaan, kuten hilseeseen vaikuttavia aineita. Koska sampoon koostumuksesta suurin osa on herkästi pilaantuvaa vettä, tarvitaan myös säilöntäaineita. Näitä ovat esimerkiksi Methylisothiazolinone, Imidazolidinyl urea, DMDM hydantoin, Methylparaben tai Phenoxyethanol. Jotta sampoon koostumus olisi miellyttävä, eikä tuotetta valuisi pesussa hukkaan, lisätään tuotteeseen myös koostumukseen vaikuttavia, paksuntavia aineita. Lisäksi sampoon ph:n tulee olla sopiva (yleensä hieman hapan, kuten hiuksetkin). Lisäarvoa sampoille tuovat väriaineet, hajusteet ja helmiäiset. Oletko koskaan miettinyt, miksi toisella sampoolla tulee natisevan karheat hiukset ja toisella liukkaat ja pehmeät? TARVIKKEET JA REAGENSSIT: Kotoa tuotuja/opettajan tuomia sampoita ph paperia (tai ph mittareita) hanavettä TYÖN KULKU: Tutustu ryhmän kanssa saamiinne sampoopakkauksiin. Minkälaista sampoota pakkaus mainoksen mukaan sisältää? Tutustu sampoon ainesosaluetteloon (INCI). Kirjoita sampoon lupaus ja INCI listan aineet jotka tunnistat taulukkoon. Ensimmäisenä listalla on todennäköisesti nimi Aqua eli vesi, koska sitä on tuotteessa eniten. Tiesitkö, että sampoosta yli 80 % on vettä, johon muut sampoon raaka-aineet liuotetaan. Kaikki, sampoossa käytettävät raaka-aineet pitää nimetä ainesosaluetteloon eli INCI luetteloon. Ainesosien nimet ovat kaikkialla maailmassa samoja, tieteellisiä, INCI -nimiä. Siksi sampoopullossa ei lue aineiden nimiä suomeksi. Esimerkiksi vehnäproteiini on INCI nimeltään Triticum vulgare protein.

3 Tutki sampoota tarkemmin kaatamalla sitä hieman kämmenellesi. Miltä sampoo näyttää ja tuoksuu? Kaada kämmenelle hieman vettä ja vaahdota sampoota. Minkälaista vaahtoa syntyy? Kirjaa sampoon ominaisuuksia taulukkoon. Mittaa eri sampoiden ph:t ph-paperilla ja kirjaa ne ylös. Mittaa lopuksi hanaveden ph ja kirjaa sekin ylös. Sampoon nimi Mitä pakkauksessa kerrotaan sampoosta? Mitä tuttuja aineita löysit INCI:stä? Ominaisuudet (paksuus, vaahtoavuus, väri, tuoksu jne.) ph Hanaveden ph:

4 KYSYMYKSIÄ Laske mittaamiesi sampoiden ph:n keskiarvo: Olivatko sampoot happamia vai emäksisiä? Poikkesiko joku tuote selvästi muista koostumukseltaan tai ph -arvoltaan? Mikäli vastasit kyllä, mikä tähän poikkeamaan voisi olla syynä? Miten hanaveden ph poikkesi sampoiden ph arvoista? Jos olisit kemisti ja suunnittelisit uutta sampoota, olisiko sampoon ph:lla mielestäsi merkitystä? Jos olisi, niin miksi? Miten voisit muuttaa sampoon ph:ta happamammaksi tai emäksisemmäksi?

5 OSA II Joskus on saattanut käydä niin, että kemiallisen käsittelyn tai pesun jälkeen hiuksista on tullut oudon tuntuiset. Hiukset voivat olla ihan lässähtäneet, todella kuohkeat, pörröiset, sileät tai vaikka karheat. Mikäli teit osan I, huomasit varmaan, että monilla sampoilla on samankaltainen ph. Tässä työssä tutkitaan, miten happamat ja emäksiset olosuhteet vaikuttavat hiuksen rakenteeseen. TARVIKKEET JA REAGENSSIT 5 n. 10 cm pituista, pikkusormen paksuista hiustupsua. Teippiä, jolla saa hiustupsun sidottua toisesta päästä 4 pientä keitinlasia liuokset, joiden ph arvot ovat 2, 6, 10 ja 12. Yksi ryhmä tarvitsee noin 20 ml liuosta/hiusnäyte hanavettä hiustenkuivaaja mikroskooppi tai suurennuslasi kello TYÖNKULKU Ota viisi kappaletta 10 senttimetrin pituista, noin pikkusormen paksuista hiustupsua. Huom. Vertailtavuuden vuoksi olisi hyvä jos kunkin ryhmän testikappaleet olisivat samoista hiuksista. Sido jokainen hiustupsu teipillä toisesta päästään. Merkitse hiustupsut kirjoittamalla teippeihin: Käsittelemätön, ph 2, ph 6, ph 10 ja ph 12. Jätä toinen pää vapaaksi. Merkitse keitinlasien ulkopuolelle ph 2, ph 6, ph 10 ja ph 12. Kaada kuhunkin astiaan 20 millilitraa sopivaa liuosta. Kasta kullekin ph liuokselle tarkoitetut hiustupsut sopiviin liuoksiin ja jätä vaikuttamaan 10 minuutin ajaksi.

6 Tutki sillä aikaa käsittämättömien hiusten rakennetta. Tunnustele hiuksen pintaa. Kirjoita havaintosi kustakin hiustukosta oheiseen taulukkoon. Laita hius kahden sormen väliin ja venytä varovasti. Voit mitata venyvyyttä myös viivoittimen avulla. o Terve hius venyy noin 30 %. Epäterve hius venyy vain vähän tai ei ollenkaan. Hyvin vahingoittunut hius katkeaa. Jos käytössäsi on mikroskooppi, tutki hiuksen rakennetta sen avulla. Voit tarkastella hiusta myös suurennuslasilla. Kirjaa havaintosi oheiseen taulukkoon. Ota hiustupsut pois liuoksesta ja huuhtele ne vedellä huolellisesti tiskialtaan tai ison astian päällä. Voit antaa hiustupsujen kuivua seuraavaan kertaan esimerkiksi paperin päällä tai nopeuttaa kuivaamista hiustenkuivaajan avulla. Varo polttamasta sormiasi ja pidä hiustenkuivaaja kaukana vesipisteestä! Tutki käsittelyjen vaikutus hiuksiin kuten tutkin käsittelemättömiä hiuksia. ph käsittelemätön hius Hiuksen rakenne (karhea, kova, pehmeä ) Venyvyys Mikroskooppinen rakenne (piirrä)

7 KYSYMYKSIÄ: Mikä testattavista hiustupsuista tuntui karheimmalta ja kovimmalta? Mikä ph vaikuttaisi kaikkein parhaimmalta hiuksen rakenteen kannalta? Mitkä muut tekijät vaikuttavat siihen, minkälaiset hiuksista tulee käsittelyn jälkeen? Miten hiustuotteiden kemiallisten ominaisuuksien ymmärtäminen voi auttaa tuotteiden suunnittelussa ja valmistuksessa? Vastauksia: Kokeen onnistuminen riippuu hiusnäytteestä ja olosuhteista. Mitä tarkemmin ohjeita on noudatettu, sitä todennäköisemmin tulokset ovat seuraavan laiset: ph 2: Hiustupsu tuntuu pehmeältä, mutta joustamattomalta. Hiukset katkeilevat jonkin verran ph 6: Hiustupsu tuntuu pehmeältä ja joustavalta, eikä katkeile helposti ph 10: Hiustupsu tuntuu karhealta ja katkeilee suhteellisen helposti ph 12: Hiustupsu tuntuu erittäin karhealta ja katkeilee todella helposti Moni asia vaikuttaa siihen, miten tuotteet ja käsittelyt vaikuttavat hiuksiin. Tuotteen ph:lla on suuri merkitys siihen, tuleeko hiuksista karheat vai sileät ja pehmeät. Hiuksen pinta koostuu keratiinilevyistä, jotka ovat kiinni toistensa lomissa muistuttaen hieman kalansuomuja. Emäksinen liuos avaa hiussuomuja tehden hiuksista karheat ja kiillottomat. Hapan liuos taas sulkee hiussuomuja tehden hiuksista sileämmän tuntuiset. Siksi useimmat

8 hiustuotteet ovat hieman happamia. Tuotteet eivät kuitenkaan voi olla liian happamia, koska silloin hiuksen rakenne rikkoutuu. Myös hiuksen oma rakenne vaikuttaa lopputulokseen: toisten hiukset ovat luonnostaan ohuet ja hennot, toisten taas paksut ja karheat. Talirauhasista erittyvä tali suojelee ja voitelee hiuksia tehden niistä joustavammat. Mitä enemmän hiuksia käsitellään (kampaaminen, föönaaminen, värjäys, pesut ym.), sitä enemmän ne kuluvat. Hius on kuollutta ainetta, joten tuotteilla voidaan vaikuttaa ainoastaan tilapäisesti hiuksen rakenteeseen. Hiustuotteita valmistavat kemistit pyrkivät tekemään tuotteita, jotka saavat hiukset pehmeiksi, kiiltäviksi ja helposti kammattaviksi. He käyttävät tutkimuksissaan muun muassa samankaltaisia hiustupsuja, joita käytit äsken tässä työssä.

9 OSA III Proteiinit ovat isoja molekyylejä, jotka muodostuvat, kun useat eri aminohapot järjestyvät pitkäksi ketjuksi. Aminohappojen väliset vetovoimat vääntävät ketjun tiettyyn kolmiulotteiseen muotoon. Hiusten tärkeä rakenneaine on keratiini -niminen proteiini. Keratiini ei liukene veteen, mutta se pystyy sitomaan vettä, jolloin hius turpoaa ja pehmenee. Keratiini rakentuu erilaisista aminohapoista. Yksi näistä aminohapoista on kysteiini. Kysteiini sisältää rikkiä ja muodostaa toisten kysteiinimolekyylien välille rikkisiltoja. Rikkisiltojen muokkaamisella voidaan vaikuttaa hiuksen muotoon. Permanenttiaineiden käyttö perustuu rikkisiltojen katkaisuun ja uudelleenmuokkaamiseen. Kysteiini Kahden kysteiinin välinen sidos Ennen permanenttia hius kastellaan. Kastelu saa aikaan vetysidosten katkeamista. Märkä hius käsitellään emäksisellä permanenttiaineella. Emäs, kuten esimerkiksi ammoniakki saa hiuksen pinnan karheammaksi, jolloin varsinainen permanenttiaine pääsee vaikuttamaan ja rikkisillat alkavat katkeilla. Tiesitkö, että permanenttiaineet, joista yleisin on Ammonium tioglykolaatti (INCI pakkauksessa: Ammonium thioglycolate), ovat samoja, joita käytetään ihokarvojenpoistoaineissa? Ihokarvojen katkeaminen perustuu tarpeeksi vahvaan konsentraatioon ja sopivanpituiseen vaikutusaikaan. Mitä mahtaisikaan tapahtua, jos permanenttiaine olisi liian kauan hiuksissa? Permanenttiaine levitetään yleensä rullattuihin hiuksiin. Kampaaja käy välillä tarkistamassa, että kiharasta tulee sopiva, eikä aine vaikuta liian kauan. Vaikutusajan loputtua hius kastellaan. Vesihuuhtelun avulla hiuksen emäksisyys ja rikkisiltojen katkeamisprosessi vähenee. Jotta kiharasta saadaan pysyvä, hius täytyy vielä huolellisesti huuhdella happamalla, hapetetta sisältävällä liuoksella. Hapetteena käytettävän vetyperoksidin (INCI

10 pakkauksessa: Hydrogen peroxide) avulla rikkisillat muodostuvat uusiin paikkoihin. Hapan liuos vähentää hiuksen karheutta ja pinnasta tulee sileän tuntuinen. Permanentin jokaisessa vaiheessa on noudatettava äärimmäistä huolellisuutta. Siksi permanentti tulee aina tehdä pakkauksessa olevan, valmistajan antaman ohjeen mukaan. Permanentti- ja kiinniteaineiden konsentraatio, vaikutusaika ja hiusten kunto vaikuttavat siihen, millainen kiharasta tulee. Ammoniumtioglykolaatti Vetyperoksidi Myös veden ja lämmön avulla on mahdollista saada hius kiharalle. Hiuksen tilapäinen kihartuminen perustuu hiuksessa olevien vetysidosten katkeamiseen ja uudelleenmuodostumiseen. Koska vetysidokset ovat heikkoja sidoksia, kampaus ei kestä kovinkaan kauaa. POHDITTAVAKSI ENNEN TYÖTÄ Miten luulet permanenttiaineen vaikuttavan hiuksen rakenteeseen? Entä kuntoon? Ovatko permanenttiaineet happamia, emäksisiä vai neutraaleja?

11 REAGENSSIT permanenttiainetta hapetusainetta ph paperia tislattua vettä TYÖTURVALLISUUS JA JÄTTEIDEN KÄSITTELY Käytä suojahanskoja, -laseja ja takkia! Permanentti ja hapetusaineen käytössä pitää käyttää varovaisuutta. Kemian opetuksen keskus TARVIKKEET (/pari tai ryhmä) Huuhtele kaikki roiskeet heti runsaalla vedellä! Tarvittaessa lääkäriin! 3 hiustupsua, mielellään samoista hiuksista (pikkurillin paksuisia n.10 cm pitkiä) 2 kapeaa puutikkua tai papiljottia (mahduttava koeputkeen) kumirenkaita 4 pientä koeputkea ja koeputkiteline kello viivoitin mikroskooppi tai suurennuslasi hiustenkuivaaja tai vetokaappi TYÖN SUORITUS Nimeä puutikut kirjaimin A+C, B+D. Kieritä hiustupsu puutikun ympäri ja kiinnitä se kumirenkaalla puutikkuun. Laita koeputkiin seuraavat liuokset ja merkitse sisältö putkeen. A. permanenttiliuos B. permanenttiliuos C. hapetinliuos D. hapetinliuos Laita putkiin A ja B yksi hiustupsu puutikkuineen. Pidä näytettä putkissa 10 minuuttia. Tutki sillä aikaa käsittelemättömien hiusten rakennetta. Tunnustele hiuksen pintaa. Kirjoita havaintosi kustakin hiusnäytteestä oheiseen taulukkoon.

12 Laita hius kahden sormen väliin ja venytä varovasti. Voit mitata venyvyyttä myös viivoittimen avulla. o Terve hius venyy noin. 30 %. Epäterve hius venyy vain vähän tai ei ollenkaan. Hyvin vahingoittunut hius katkeaa. Jos käytössäsi on mikroskooppi, tutki hiuksen rakennetta sen avulla. Voit tarkastella hiusta myös suurennuslasilla. Kirjaa havaintosi oheiseen taulukkoon. Huuhtele näytettä A hyvin juoksevan veden alla. Laita hiusnäyte tämän jälkeen 5 minuutiksi putkeen C. Siirrä hiusnäyte B suoraan putkeen D ilman huuhtelua välissä. Poista näytteet liuoksista ja huuhtele niitä juoksevan vesiliuoksen alla. Ota tikusta kaksi hiusta ja tutki märkien hiusten rakennetta kuten ennen käsittelyä. Kuivaa varovasti näytteitä hiustenkuivaajalla. Poista lähes kuivat tai kuivat hiusnäytteet tikuistaan. Merkitse oheiseen taulukkoon hiusten ominaisuudet. Käsittelemätön hius Hiuksen rakenne (kihara, suora, sileä, väri ) A+C huuhtelu käsittelyjen välissä B+D ilman huuhtelua Hiusten venyvyys Hiusten rakenne mikroskoopilla Märkä hius käsittelyn jälkeen Hiuksen rakenne Hiusten venytys Hiusten rakenne mikroskoopilla

13 Kuiva hius käsittelyn jälkeen Hiusten rakenne Hiusten venytys Hiusten rakenne mikroskoopilla KYSYMYKSIÄ Miten hiusten huuhtelu vedellä permanentin eri vaiheissa vaikuttaa permanentin onnistumiseen tekemäsi tutkimuksen perusteella? Miksi märkä hius venyy kuin kuminauha, mutta kuiva ei? Yksittäinen hius on vahvaa tekoa ja pystyy kannattelemaan jopa 100 gramman painon. Hiuksen vahva rakenne ja yksilöllinen muoto syntyy, kun keratiinisidosten ja rikkiä sisältävien kysteiinimolekyylien välille syntyy kovalenttisia disulfidisidoksia, joita myös rikkisilloksi kutsutaan. Hiuksissa olevien molekyylien välillä on myös kovalenttisia sidoksia heikompia voimia, kuten vetysidoksia. Vahvat rikkisillat tarvitsevat katketakseen vähintään permanenttiaineen, mutta vetysidos katkeaa pelkällä vedellä! Aina, kun kastelet hiuksesi, sen rakenne muuttuu venyvämmäksi juuri vetysidosten katkeamisen takia. Tiesitkö, että hiuksella on erinomainen kyky imeä vettä eli hius on hygroskooppinen. Tätä ominaisuutta voidaan käyttää hyväksi ilmankosteusmittareissa, joiden toiminta perustuu hiuksen rakenteen venymiseen ja kutistumiseen ilmassa olevasta kosteuspitoisuudesta riippuen. LÄHTEET JA LISÄLUETTAVAA: Päivi Kousa, Pro Gradu tutkielma: Kosmetiikan kemia kontekstuaalisen oppimisen apuvälineenä. Lampiselkä, J., Sorjonen, T., Vakkilainen, K-M., Aroluoma, I., Kanerva, K., Karkela, L., Mäkelä, R Kemisti 4: Metallit ja materiaalit. Helsinki: Werner Söderström osakeyhtiö.

TYÖ I: ph ja hiukset. ph < 7 hapan ph = 7 neutraali ph > emäksinen. ph ja hiukset

TYÖ I: ph ja hiukset. ph < 7 hapan ph = 7 neutraali ph > emäksinen. ph ja hiukset TYÖ I: ph ja hiukset ph Aineet ovat happamia, neutraaleja tai emäksisiä. Happamuudessa ja emäksisyydessä on eroja, kuten voit taulukosta huomata. Happamuus ja emäksisyys ilmaistaan ph -arvoina. ph < 7

Lisätiedot

Tässä kosmetiikan kokonaisuudessa on kolme osiota, jotka voidaan tehdä peräkkäin tai soveltuvin osin.

Tässä kosmetiikan kokonaisuudessa on kolme osiota, jotka voidaan tehdä peräkkäin tai soveltuvin osin. Tässä kosmetiikan kokonaisuudessa on kolme osiota, jotka voidaan tehdä peräkkäin tai soveltuvin osin. Työ 1: ph ja hiukset Kohderyhmä: Työ soveltuu peruskouluun ja lukioon esimerkiksi happo-emäskemian

Lisätiedot

LÄÄKETEHTAAN UUMENISSA

LÄÄKETEHTAAN UUMENISSA LÄÄKETEHTAAN UUMENISSA KOHDERYHMÄ: Soveltuu lukion KE1- ja KE3-kurssille. KESTO: n. 1h MOTIVAATIO: Työskentelet lääketehtaan laadunvalvontalaboratoriossa. Tuotantolinjalta on juuri valmistunut erä aspiriinivalmistetta.

Lisätiedot

VÄRIKÄSTÄ KEMIAA. MOTIVAATIO: Mitä tapahtuu teelle kun lisäät siihen sitruunaa? Entä mitä havaitset kun peset mustikan värjäämiä sormia saippualla?

VÄRIKÄSTÄ KEMIAA. MOTIVAATIO: Mitä tapahtuu teelle kun lisäät siihen sitruunaa? Entä mitä havaitset kun peset mustikan värjäämiä sormia saippualla? VÄRIKÄSTÄ KEMIAA KOHDERYHMÄ: Työ voidaan suorittaa kaikenikäisten kanssa, jolloin teoria sovelletaan osaamistasoon. Parhaiten työ soveltuu alakouluun kurssille aineet ympärillämme tai yläkouluun kurssille

Lisätiedot

POHDITTAVAKSI ENNEN TYÖTÄ

POHDITTAVAKSI ENNEN TYÖTÄ MUSTIKKATRIO KOHDERYHMÄ: Työ voidaan suorittaa kaikenikäisten kanssa, jolloin teoria sovelletaan osaamistasoon. KESTO: n. 1h MOTIVAATIO: Arkipäivän ruokakemian ilmiöiden tarkastelu uudessa kontekstissa.

Lisätiedot

BIOMUOVIA TÄRKKELYKSESTÄ

BIOMUOVIA TÄRKKELYKSESTÄ BIOMUOVIA TÄRKKELYKSESTÄ KOHDERYHMÄ: Soveltuu peruskoulun 9.luokan kemian osioon Orgaaninen kemia. KESTO: 45 60 min. Kemian opetuksen keskus MOTIVAATIO: Muovituotteet kerääntyvät helposti luontoon ja saastuttavat

Lisätiedot

Kasvien piilotetut väriaineet

Kasvien piilotetut väriaineet KOHDERYHMÄ: Työ sopii parhaiten lukioon kursseille KE1 tai KE2. Työn voi tehdä myös yläkoululaisten kanssa kurssilla raaka-aineet ja tuotteet, jolloin keskitytään poolittomuuden sijaan erotusmenetelmiin.

Lisätiedot

SIPSEISSÄKÖ RASVAA? KOKEELLINEN TYÖ: PERUNALASTUJA VAI JUUSTONAKSUJA? Tämän työn tavoite on vertailla eri sipsilaatuja ja erottaa sipsistä rasva.

SIPSEISSÄKÖ RASVAA? KOKEELLINEN TYÖ: PERUNALASTUJA VAI JUUSTONAKSUJA? Tämän työn tavoite on vertailla eri sipsilaatuja ja erottaa sipsistä rasva. SIPSEISSÄKÖ RASVAA? TAUSTAA Saamme rasvaa joka päivä ja monissa muodoissa. Osa rasvasta on välttämätöntä, koska elimistömme tarvitsee rasvaa elintoimintojemme ylläpitoon. Saamme hyvin paljon rasvaa piilossa

Lisätiedot

Tiedelimsa. KOHDERYHMÄ: Työ voidaan tehdä kaikenikäisien kanssa. Teorian laajuus riippuu ryhmän tasosta/iästä.

Tiedelimsa. KOHDERYHMÄ: Työ voidaan tehdä kaikenikäisien kanssa. Teorian laajuus riippuu ryhmän tasosta/iästä. KOHDERYHMÄ: Työ voidaan tehdä kaikenikäisien kanssa. Teorian laajuus riippuu ryhmän tasosta/iästä. KESTO: 15min 1h riippuen työn laajuudesta ja ryhmän koosta. MOTIVAATIO: Arkipäivän kemian ilmiöiden tarkastelu

Lisätiedot

sulfatiatsoli meripihkahappoanhydridi eli dihydro-2,5- furaanidioni etanoli (EtaxA, 99 %)

sulfatiatsoli meripihkahappoanhydridi eli dihydro-2,5- furaanidioni etanoli (EtaxA, 99 %) ANTIBIOOTTISYNTEESI TAUSTAA Olet kesätöissä lääketehtaalla. Lääkefirman kemistit ovat kehittäneet antibiootin, sulfiatsolin, joka estää bakteerien foolihapon synteesiä. Foolihappoa tarvitaan esimerkiksi

Lisätiedot

Paula Kajankari 2015. LUMA-kerho Kokeellista kemiaa. Kohderyhmä 5 6 luokkalaiset. Laajuus 90 minuuttia x 5 kerhokertaa

Paula Kajankari 2015. LUMA-kerho Kokeellista kemiaa. Kohderyhmä 5 6 luokkalaiset. Laajuus 90 minuuttia x 5 kerhokertaa LUMA-kerho Kokeellista kemiaa Kohderyhmä 5 6 luokkalaiset Laajuus 90 minuuttia x 5 kerhokertaa Tavoite Tavoitteena on osoittaa oppilaille, että luonnontieteiden opiskelu voi olla muutakin kuin kirjasta

Lisätiedot

COLAJUOMAN HAPPAMUUS

COLAJUOMAN HAPPAMUUS COLAJUOMAN HAPPAMUUS KOHDERYHMÄ: Työ soveltuu lukion viidennelle kurssille KE5. KESTO: 90 min MOTIVAATIO: Juot paljon kolajuomia, miten ne vaikuttavat hampaisiisi? TAVOITE: Opiskelija pääsee titraamaan.

Lisätiedot

Kemian opetuksen keskus Helsingin yliopisto Veden kovuus Oppilaan ohje. Veden kovuus

Kemian opetuksen keskus Helsingin yliopisto Veden kovuus Oppilaan ohje. Veden kovuus Huomaat, että vedenkeittimessäsi on valkoinen saostuma. Päättelet, että saostuma on peräisin vedestä. Haluat varmistaa, että vettä on turvallista juoda ja viet sitä tutkittavaksi laboratorioon. Laboratoriossa

Lisätiedot

TÄS ON PROTSKUU! Missä yhteyksissä olet törmännyt sanaan proteiini tai valkuaisaine?

TÄS ON PROTSKUU! Missä yhteyksissä olet törmännyt sanaan proteiini tai valkuaisaine? TÄS ON PROTSKUU! KOHDERYHMÄ: Työ soveltuu parhaiten yläkouluun kurssille elollinen luonto ja yhteiskunta, sekä lukioon kurssille KE1. KESTO: Työ koostuu kahdesta osasta: n. 30 min/osa. MOTIVAATIO: Mitä

Lisätiedot

KOHDERYHMÄ KESTO: MOTIVAATIO: TAVOITE: AVAINSANAT: - TAUSTAA

KOHDERYHMÄ KESTO: MOTIVAATIO: TAVOITE: AVAINSANAT: - TAUSTAA ANTIBIOOTTISYNTEESI KOHDERYHMÄ: Työ soveltuu ensisijaisesti lukiolaisille. Lukiossa työn voi toteuttaa kurssilla KE3 tai työkurssilla. KESTO: Työ kestää 90 min (refluksointi 60min) (120 min tislauksen

Lisätiedot

KALIUMPERMANGANAATIN KULUTUS

KALIUMPERMANGANAATIN KULUTUS sivu 1/6 Kohderyhmä: Työ on suunniteltu lukiolaisille Aika: n. 1h + laskut KALIUMPERMANGANAATIN KULUTUS TAUSTATIEDOT tarkoitaa veden sisältämien kemiallisesti hapettuvien orgaanisten aineiden määrää. Koeolosuhteissa

Lisätiedot

SIPSEISSÄKÖ RASVAA? KOKEELLINEN TYÖ: PERUNALASTUJA VAI JUUSTONAKSUJA?

SIPSEISSÄKÖ RASVAA? KOKEELLINEN TYÖ: PERUNALASTUJA VAI JUUSTONAKSUJA? SIPSEISSÄKÖ RASVAA? TAUSTAA Saamme rasvaa joka päivä ja monissa muodoissa. Osa rasvasta on välttämätöntä, koska elimistömme tarvitsee rasvaa elintoimintojemme ylläpitoon. Saamme hyvin paljon rasvaa piilossa

Lisätiedot

IdHAIR Black Magic. Valmistele. Blackmagic

IdHAIR Black Magic. Valmistele. Blackmagic PERMANENTIT Blackmagic IdHAIR Black Magic IdHAIR Black Magic -permanenttituotteet ovat tarkoitettu hiusalan ammattilaisille, jotka haluavat luotettavat ja helppokäyttöiset tuotteet, joiden kanssa onnistut

Lisätiedot

kemiallisesti puhdas vesi : tislattua vettä käytetään mm. höyrysilitysraudoissa (saostumien ehkäisy)

kemiallisesti puhdas vesi : tislattua vettä käytetään mm. höyrysilitysraudoissa (saostumien ehkäisy) Pesukemian perusteet Veden pesuominaisuudet 1. kostuttaa 2. liuottaa (dipoli) 3. laimentaa 4. liikkuva vesi tekee mekaanista työtä 5. kuljettaa kemiallisesti puhdas vesi : tislattua vettä käytetään mm.

Lisätiedot

KALKINPOISTOAINEET JA IHOMME

KALKINPOISTOAINEET JA IHOMME KALKINPOISTOAINEET JA IHOMME Martta asuu kaupungissa, jossa vesijohtovesi on kovaa 1. Yksi kovan veden Martalle aiheuttama ongelma ovat kalkkisaostumat (kalsiumkarbonaattisaostumat), joita syntyy kylpyhuoneeseen

Lisätiedot

FOSFORIPITOISUUS PESUAINEESSA

FOSFORIPITOISUUS PESUAINEESSA FOSFORIPITOISUUS PESUAINEESSA KOHDERYHMÄ: Työ soveltuu yläkouluun kurssille elollinen luonto ja yhteiskunta. Lukiossa työ soveltuu parhaiten kurssille KE4. KESTO: Työ kestää n.1-2h MOTIVAATIO: Vaatteita

Lisätiedot

Limsan sokeripitoisuus

Limsan sokeripitoisuus KOHDERYHMÄ: Työn kohderyhmänä ovat lukiolaiset ja työ sopii tehtäväksi esimerkiksi työkurssilla tai kurssilla KE1. KESTO: N. 45 60 min. Työn kesto riippuu ryhmän koosta. MOTIVAATIO: Sinun tehtäväsi on

Lisätiedot

PULLEAT VAAHTOKARKIT

PULLEAT VAAHTOKARKIT PULLEAT VAAHTOKARKIT KOHDERYHMÄ: Työ soveltuu alakouluun kurssille aineet ympärillämme ja yläkouluun kurssille ilma ja vesi. KESTO: Työ kestää n.30-60min MOTIVAATIO: Työssä on tarkoitus saada positiivista

Lisätiedot

HAPANTA HUNAJAA. KESTO: Työn teoriaosion, mahdollisten alkuvalmistelujen ja siivousten lisäksi työn suoritukseen menee noin 15 minuuttia aikaa.

HAPANTA HUNAJAA. KESTO: Työn teoriaosion, mahdollisten alkuvalmistelujen ja siivousten lisäksi työn suoritukseen menee noin 15 minuuttia aikaa. HAPANTA HUNAJAA KOHDERYHMÄ: Työ on suunniteltu alakouluun, mutta sitä voi soveltaa muillekin luokka-asteille. Yläkouluissa ja lukiossa voidaan käyttää vahvoja happoja ja emäksiä ja laskea tarkemmin pitoisuudet

Lisätiedot

Edut. Deep Clarifying Shampoo. Instant Keratin Infusion. Smooth Extending Shampoo. Boost Shine Drops

Edut. Deep Clarifying Shampoo. Instant Keratin Infusion. Smooth Extending Shampoo. Boost Shine Drops SUPREME KERATIN Klikkaa tästä saadaksesi tuotteista enemmän tietoa: Edut Deep Clarifying Shampoo Instant Keratin Infusion Smooth Extending Shampoo Smooth Conditioning Gloss Mask Boost Shine Drops ASK Education

Lisätiedot

KEMIA HYVÄN VASTAUKSEN PIIRTEET

KEMIA HYVÄN VASTAUKSEN PIIRTEET BILÄÄKETIETEEN enkilötunnus: - KULUTUSJELMA Sukunimi: 20.5.2015 Etunimet: Nimikirjoitus: KEMIA Kuulustelu klo 9.00-13.00 YVÄN VASTAUKSEN PIIRTEET Tehtävämonisteen tehtäviin vastataan erilliselle vastausmonisteelle.

Lisätiedot

BC BONACURE OIL MIRACLE

BC BONACURE OIL MIRACLE BC BONACURE OIL MIRACLE BC Oil Miracle Klikkaa tästä saadaksesi tuotteista enemmän tietoa: Edut Shampoo Hoitosuihke Hoitoaine Tehohoito Kevyt Silottava Hoitoöljy Silottava Hoitoöljy Kiiltosuihke Muotoiluvoide

Lisätiedot

Ympäristöntutkimus 67301

Ympäristöntutkimus 67301 Ympäristöntutkimus 67301 Ympäristöntutkimussalkku 67301 Erinomainen uusi opetusmateriaali ympäristön tutkimiseen! Pohjautuu tutkivaan ja ongelmakeskeiseen lähestymistapaan, jossa lähtökohtana ovat lähiympäristöön

Lisätiedot

Tutkimusmateriaalit -ja välineet: kaarnan palaset, hiekan murut, pihlajanmarjat, juuripalat, pakasterasioita, vettä, suolaa ja porkkananpaloja.

Tutkimusmateriaalit -ja välineet: kaarnan palaset, hiekan murut, pihlajanmarjat, juuripalat, pakasterasioita, vettä, suolaa ja porkkananpaloja. JIPPO-POLKU Jippo-polku sisältää kokeellisia tutkimustehtäviä toteutettavaksi perusopetuksessa, kerhossa tai kotona. Polun tehtävät on tarkoitettu suoritettavaksi luonnossa joko koulun tai kerhon lähimaastossa,

Lisätiedot

COLAJUOMAN HAPPAMUUS

COLAJUOMAN HAPPAMUUS COLAJUOMAN HAPPAMUUS Juot paljon kolajuomia, miten ne vaikuttavat hampaisiisi? TAUSTA Cola-juomien voimakas happamuus johtuu pääosin niiden sisältämästä fosforihaposta. Happamuus saattaa laskea jopa ph

Lisätiedot

KUPARIASPIRINAATIN VALMISTUS

KUPARIASPIRINAATIN VALMISTUS TAUSTAA KUPARIASPIRINAATIN VALMISTUS Kupariaspirinaatti eli dikuparitetra-asetyylisalisylaatti on epäorgaaninen yhdiste, jonka käyttöä nivelreuman hoidossa ja toisen sukupolven lääkevalmistuksessa on tutkittu

Lisätiedot

ALKOHOLIT SEKAISIN KOHDERYHMÄ:

ALKOHOLIT SEKAISIN KOHDERYHMÄ: ALKOHOLIT SEKAISIN KOHDERYHMÄ: Työ soveltuu lukion kursseille KE1, KE2 ja KE4. KESTO: Työ kestää n.1h MOTIVAATIO: Työ on havainnollinen ja herättää pohtimaan kaasujen kemiaa. TAVOITE: Työssä opiskelija

Lisätiedot

EPIONEN Kemia 2015. EPIONEN Kemia 2015

EPIONEN Kemia 2015. EPIONEN Kemia 2015 EPIONEN Kemia 2015 1 Epione Valmennus 2014. Ensimmäinen painos www.epione.fi ISBN 978-952-5723-40-3 Painopaikka: Kopijyvä Oy, Kuopio Tämän teoksen painamiseen käytetty paperi on saanut Pohjoismaisen ympäristömerkin.

Lisätiedot

SUMUINEN AAMU METALLINKIERRÄTYSLAITOKSELLA

SUMUINEN AAMU METALLINKIERRÄTYSLAITOKSELLA SUMUINEN AAMU METALLINKIERRÄTYSLAITOKSELLA KOHDERYHMÄ: Työ on suunniteltu lukion kurssille KE4, jolla käsitellään teollisuuden tärkeitä raaka-aineita sekä hapetus-pelkitysreaktioita. Työtä voidaan käyttää

Lisätiedot

SUMUINEN AAMU METALLINKIERRÄTYSLAITOKSELLA

SUMUINEN AAMU METALLINKIERRÄTYSLAITOKSELLA sivu 1/6 KOHDERYHMÄ: Työ on suunniteltu lukion kurssille KE4, jolla käsitellään teollisuuden tärkeitä raaka-aineita sekä hapetus-pelkitysreaktioita. Työtä voidaan käyttää myös yläkoululaisille, kunhan

Lisätiedot

Korkean suorituskyvyn hiusväri rasittamatta hiuksia!

Korkean suorituskyvyn hiusväri rasittamatta hiuksia! TIE TOA VÄ REIS TÄ Korkean suorituskyvyn hiusväri rasittamatta hiuksia! ELUMEN- superväri on uusi täydellinen ja tehokas hiusväri, joka antaa poikkeuksellisen hyvän kiillon ja hehkuvan värin sekä erityisen

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVIÄ Mitkä ruoka-aineet sisältävät valkuaisaineita eli proteiineja? Missä yhteyksissä olet törmännyt sanaan proteiini tai valkuaisaine?

ENNAKKOTEHTÄVIÄ Mitkä ruoka-aineet sisältävät valkuaisaineita eli proteiineja? Missä yhteyksissä olet törmännyt sanaan proteiini tai valkuaisaine? TÄS ON PROTSKUU! TAUSTAA Proteiinit kuuluvat perusravintoaineisiin ja nautit päivittäin niitä sisältäviä ruokia. Mitkä ruoka-aineet sisältävät proteiineja ja mihin niitä oikein tarvitaan? ENNAKKOTEHTÄVIÄ

Lisätiedot

Ohjeita opetukseen ja odotettavissa olevat tulokset

Ohjeita opetukseen ja odotettavissa olevat tulokset Ohjeita opetukseen ja odotettavissa olevat tulokset Ensimmäinen sivu on työskentelyyn orientoiva johdatteluvaihe, jossa annetaan jotain tietoja ongelmista, joita happamat sateet aiheuttavat. Lisäksi esitetään

Lisätiedot

JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT

JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT 28 Oletko ikinä pysähtynyt tutkimaan tarkemmin pihanurmikon kasveja? Mikä eläin tuijottaa sinua takaisin kahdeksalla silmällä? Osaatko pukeutua sään mukaisesti?

Lisätiedot

Arkipäivän kemiaa: kosmetiikka. Päivi Kousa Kemian ope/ajankoulutusyksikkö Helsingin yliopisto huh9kuu 2015 paivi.kousa@helsinki.

Arkipäivän kemiaa: kosmetiikka. Päivi Kousa Kemian ope/ajankoulutusyksikkö Helsingin yliopisto huh9kuu 2015 paivi.kousa@helsinki. Arkipäivän kemiaa: kosmetiikka Päivi Kousa Kemian ope/ajankoulutusyksikkö Helsingin yliopisto huh9kuu 2015 paivi.kousa@helsinki.fi kosmetiikasta tulee mieleen tyttöjen juttuja Arvioinnin siitä, onko jokin

Lisätiedot

LUMATE-tiedekerhokerta, suunnitelma AIHE: RIKOSPAIKKATUTKIMUS

LUMATE-tiedekerhokerta, suunnitelma AIHE: RIKOSPAIKKATUTKIMUS LUMATE-tiedekerhokerta, suunnitelma AIHE: RIKOSPAIKKATUTKIMUS 1. Alkupohdintaa Tällä kerralla perehdytään yksinkertaisiin rikostutkimusmenetelmiin. Tehtävät liittyvät rikospaikalta löytyvän todistusaineiston

Lisätiedot

Myös normaali sadevesi on hieman hapanta (ph n.5,6) johtuen ilman hiilidioksidista, joka liuetessaan veteen muodostaa hiilihappoa.

Myös normaali sadevesi on hieman hapanta (ph n.5,6) johtuen ilman hiilidioksidista, joka liuetessaan veteen muodostaa hiilihappoa. sivu 1/5 Kohderyhmä: Aika: Työ sopii sekä yläasteelle, että lukion biologiaan ja kemiaan käsiteltäessä ympäristön happamoitumista. Lukion kemiassa aihetta voi myös käsitellä typen ja rikin oksideista puhuttaessa.

Lisätiedot

NIMI: Luokka: c) Atomin varaukseton hiukkanen on nimeltään i) protoni ii) neutroni iii) elektroni

NIMI: Luokka: c) Atomin varaukseton hiukkanen on nimeltään i) protoni ii) neutroni iii) elektroni Peruskoulun kemian valtakunnallinen koe 2010-2011 NIMI: Luokka: 1. Ympyröi oikea vaihtoehto. a) Ruokasuolan kemiallinen kaava on i) CaOH ii) NaCl iii) KCl b) Natriumhydroksidi on i) emäksinen aine, jonka

Lisätiedot

TÄS ON PROTSKUU! PROTEIINIEN KEMIAA

TÄS ON PROTSKUU! PROTEIINIEN KEMIAA sivu 1/8 TÄS ON PROTSKUU! PROTEIINIEN KEMIAA LUOKKA-ASTE/KURSSI TAUSTA Työ soveltuu peruskoulun yläasteelle ja lukioon. Työn tavoite on tutustua proteiinien kokeellisiin tunnistusmenetelmiin. POHDITTAVAKSI

Lisätiedot

FyKe 7 9 Kemia ja OPS 2016

FyKe 7 9 Kemia ja OPS 2016 Kuvat: vas. Fotolia, muut Sanoma Pro Oy FyKe 7 9 Kemia ja OPS 2016 Kemian opetuksen tehtävänä on tukea oppilaiden luonnontieteellisen ajattelun sekä maailmankuvan kehittymistä. Kemian opetus auttaa ymmärtämään

Lisätiedot

KÄYTTÄJÄN OPAS. Yksityiskohtainen käyttöoppaasi. BYDUREON 2 mg injektiokuiva-aine ja liuotin depotsuspensiota varten

KÄYTTÄJÄN OPAS. Yksityiskohtainen käyttöoppaasi. BYDUREON 2 mg injektiokuiva-aine ja liuotin depotsuspensiota varten KÄYTTÄJÄN OPAS Yksityiskohtainen käyttöoppaasi BYDUREON 2 mg injektiokuiva-aine ja liuotin depotsuspensiota varten Jos sinulla on kysymyksiä BYDUREON-valmisteen käytöstä Katso Tavallisia kysymyksiä ja

Lisätiedot

UUSI ILMAN KOMPROMISSEJA. VAALENNA! RAIDOITA! VÄRJÄÄ!

UUSI ILMAN KOMPROMISSEJA. VAALENNA! RAIDOITA! VÄRJÄÄ! UUSI VAALENNA! RAIDOITA! VÄRJÄÄ! ILMAN KOMPROMISSEJA. www.schwarzkopfpro.com VAALENNA! RAIDOITA! VÄRJÄÄ! ILMAN KOMPROMISSEJA. Vaalennus-, raidoitus- ja värjäyspalvelut ovat jokaisen parturi-kampaamon

Lisätiedot

Tekijä lehtori Zofia Bazia-Hietikko

Tekijä lehtori Zofia Bazia-Hietikko Tekijä lehtori Zofia Bazia-Hietikko Tarkoituksena on tuoda esiin, että kemia on osa arkipäiväämme, siksi opiskeltavat asiat kytketään tuttuihin käytännön tilanteisiin. Ympärillämme on erilaisia kemiallisia

Lisätiedot

MAALIEN KEMIAA, TUTKIMUKSELLISUUTTA YLÄKOULUUN JA TOISELLE ASTEELLE

MAALIEN KEMIAA, TUTKIMUKSELLISUUTTA YLÄKOULUUN JA TOISELLE ASTEELLE MAALIEN KEMIAA, TUTKIMUKSELLISUUTTA YLÄKOULUUN JA TOISELLE ASTEELLE Riitta Latvasto 1 & Päivi Riikonen 1 1 Kemian opettajankoulutusyksikkö, Helsingin yliopisto Aihe: Tässä laboratoriotyössä tutustutaan

Lisätiedot

Ionisidos ja ionihila:

Ionisidos ja ionihila: YHDISTEET KEMIAA KAIK- KIALLA, KE1 Ionisidos ja ionihila: Ionisidos syntyy kun metalli (pienempi elek.neg.) luovuttaa ulkoelektronin tai elektroneja epämetallille (elektronegatiivisempi). Ionisidos on

Lisätiedot

Vainio Lifestyle. Turpeen salaisuus. Personoidut liikelahjat. Esittely 2

Vainio Lifestyle. Turpeen salaisuus. Personoidut liikelahjat. Esittely 2 Tuotekuvasto 2011 Esittely 2 Vainio Lifestyle Haluamme tarjota tuotteita joiden raaka-aineet ovat korkealuokkaisia ja ympäristöystävällisiä. Vainio Lifestyle pakkausten ulkoasussa korostuu tuotteiden puhtaus,

Lisätiedot

Mahamysteeri. Mitkä ruoka-aineet sisältävät näitä aineita?

Mahamysteeri. Mitkä ruoka-aineet sisältävät näitä aineita? KOHDERYHMÄ: Työ voidaan tehdä yläkoulussa tai lukiossa. Teorian laajuus riippuu ryhmän tasosta/iästä. Parhaiten työ soveltuu yläkouluun kokonaisuuteen elollinen luonto ja yhteiskunta. KESTO: 1 h. MOTIVAATIO:

Lisätiedot

KOHDERYHMÄ: Työ voidaan tehdä kaikenikäisien kanssa. Teorian laajuus riippuu ryhmän tasosta/iästä.

KOHDERYHMÄ: Työ voidaan tehdä kaikenikäisien kanssa. Teorian laajuus riippuu ryhmän tasosta/iästä. KOHDERYHMÄ: Työ voidaan tehdä kaikenikäisien kanssa. Teorian laajuus riippuu ryhmän tasosta/iästä. KESTO: n 1h. MOTIVAATIO: Arkipäivän ruokakemian ilmiöiden tarkastelu. Mihin kananmunan valkuaisen käyttäminen

Lisätiedot

SUPERABSORBENTIT. Kemian opetuksen keskus Helsingin yliopisto Superabsorbentit Opettajan ohje

SUPERABSORBENTIT. Kemian opetuksen keskus Helsingin yliopisto Superabsorbentit Opettajan ohje SUPERABSORBENTIT KOHDERYHMÄ: Soveltuu kaiken ikäisille oppilaille. Työn kemian osuutta voidaan supistaa ja laajentaa oppilaiden tietojen ja taitojen mukaisesti. KESTO: 5 15 min. MOTIVAATIO: Kosteuspyyhkeet

Lisätiedot

Työohjeet Jippo- polkuun

Työohjeet Jippo- polkuun Työohjeet Jippo- polkuun TUTKIMUSPISTE 1: Kelluuko? Tarvikkeet: kaarnan palaset, hiekan murut, pihlajanmarjat, juuripalat, pakasterasioita, vettä, suolaa ja porkkananpaloja. Tutkimus 1a: Tee hypoteesi

Lisätiedot

ROMUMETALLIA OSTAMASSA (OSA 1)

ROMUMETALLIA OSTAMASSA (OSA 1) ROMUMETALLIA OSTAMASSA (OSA 1) Johdanto Kupari on metalli, jota käytetään esimerkiksi sähköjohtojen, tietokoneiden ja putkiston valmistamisessa. Korkean kysynnän vuoksi kupari on melko kallista. Kuparipitoisen

Lisätiedot

[3D]MEN CARE. Edut. Hair & Body Shampoo. Syväpuhdistava shampoo. Hilseshampoo. Hoitoneste hilsettä vastaan. Aktivoiva shampoo.

[3D]MEN CARE. Edut. Hair & Body Shampoo. Syväpuhdistava shampoo. Hilseshampoo. Hoitoneste hilsettä vastaan. Aktivoiva shampoo. [3D]MEN CARE Klikkaa tästä saadaksesi tuotteista enemmän tietoa: Edut Hair & Body Shampoo Syväpuhdistava shampoo Hilseshampoo Hoitoneste hilsettä vastaan Aktivoiva shampoo Aktivoiva ampulli ASK Education

Lisätiedot

BC BONACURE COLOR FREEZE

BC BONACURE COLOR FREEZE BC BONACURE COLOR FREEZE BC COLOR FREEZE Klikkaa tästä saadaksesi tuotteista enemmän tietoa: Edut Kiiltoseerumi Sulfaatiton Shampoo Kiiltoshampoo Hopeashampoo Hoitosuihke Hoitoaine Tehohoito Lämpösuojavoide

Lisätiedot

BC BONACURE REPAIR RESCUE

BC BONACURE REPAIR RESCUE BC BONACURE REPAIR RESCUE BC REPAIR RESCUE Klikkaa tästä saadaksesi tuotteista enemmän tietoa: Edut Shampoo Syväkorjaava Shampoo Hoitosuihke Hoitoaine Tehohoito Syväkorjaava Tehohoito Latvasuoja ASK Education

Lisätiedot

Liuos voi olla hapan, emäksinen tai neutraali

Liuos voi olla hapan, emäksinen tai neutraali Hapot ja emäkset 19 Liuos voi olla hapan, emäksinen tai neutraali happamuuden aiheuttavat oksoniumionit Monet marjat, hedelmät ja esimerkiksi piimä maistuvat happamilta. Happamuus seuraa siitä kun happo

Lisätiedot

Aktiiviklooria sisältävä nestemäinen, emäksinen vaahtopesu- ja desinfiointiaine elintarviketeollisuudelle

Aktiiviklooria sisältävä nestemäinen, emäksinen vaahtopesu- ja desinfiointiaine elintarviketeollisuudelle P3-topax 66 Aktiiviklooria sisältävä nestemäinen, emäksinen vaahtopesu- ja desinfiointiaine elintarviketeollisuudelle Ominaisuudet poistaa tehokkaasti rasva- ja proteiinilikaa tuhoaa tehokkaasti bakteereja

Lisätiedot

AMERICOL KÄSIENPESUAINE, PUNAINEN

AMERICOL KÄSIENPESUAINE, PUNAINEN AMERICOL KÄSIENPESUAINE, PUNAINEN Käsienpesuhyytelö keskiraskaalle lialle kuten öljy, rasva, bitumi, kumi jne. Sopii erinomaisesti korjaamoille, metalliteollisuudelle, tietyömaille yms. Käsienpesutahna,

Lisätiedot

Työn toteutus Lisää pullosta kolmeen koeputkeen 1 2 cm:n kerros suolahappoa. Pudota ensimmäiseen koeputkeen kuparinaula, toiseen sinkkirae ja kolmanteen magnesiumnauhan pala. Tulosten käsittely Mikä aine

Lisätiedot

Elintarviketeollisuuden hapan vaahtopesuneste

Elintarviketeollisuuden hapan vaahtopesuneste P3-topax 56 Elintarviketeollisuuden hapan vaahtopesuneste OMINAISUUDET Erinomainen poistamaan mineraalisaostumia Poistaa hyvin rasvaa ja proteiinia Erittäin tehokas matalissa konsentraateissa Parannellut

Lisätiedot

782630S Pintakemia I, 3 op

782630S Pintakemia I, 3 op 782630S Pintakemia I, 3 op Ulla Lassi Puh. 0400-294090 Sposti: ulla.lassi@oulu.fi Tavattavissa: KE335 (ma ja ke ennen luentoja; Kokkolassa huone 444 ti, to ja pe) Prof. Ulla Lassi Opintojakson toteutus

Lisätiedot

c) Mitkä alkuaineet ovat tärkeitä ravinteita kasveille?

c) Mitkä alkuaineet ovat tärkeitä ravinteita kasveille? ke1 kertaustehtäviä kurssin lopussa 1. Selitä Kerro lyhyesti, mitä sana tarkoittaa. a) kemikaali b) alkuaine c) molekyyli d) vesiliukoinen 2. Kemiaa kotona ja ympärillä a) Kerro yksi kemian keksintö, jota

Lisätiedot

HAPANTA HUNAJAA POHDITTAVAKSI ENNEN TYÖTÄ

HAPANTA HUNAJAA POHDITTAVAKSI ENNEN TYÖTÄ HAPANTA HUNAJAA POHDITTAVAKSI ENNEN TYÖTÄ Mitä hunaja sisältää? Hunaja sisältää noin 200 yhdistettä, muun muassa erilaisia sokereita, vettä, happoja, vettä proteiineja, vitamiineja, hivenaineita, entsyymejä

Lisätiedot

VOC-näytteen ottaminen FLEC-laitteella

VOC-näytteen ottaminen FLEC-laitteella AO06 1/3 VOC-näytteen ottaminen FLEC-laitteella Valmistelut Tarkista, että sinulla on kaikki tarvittavat välineet näytteenottoa varten: FLEC-kupu 1 puhaltava pumppu (violetti väri) 2 imevää pumppua (sininen

Lisätiedot

KEMIAN MIKROMAAILMA, KE2 VESI

KEMIAN MIKROMAAILMA, KE2 VESI VESI KEMIAN MIKROMAAILMA, KE2 Johdantoa: Vesi on elämälle välttämätöntä. Se on hyvä liuotin, energian ja aineiden siirtäjä, lämmönsäätelijä ja se muodostaa vetysidoksia, jotka tekevät siitä poikkeuksellisen

Lisätiedot

Näiden aihekokonaisuuksien opetussuunnitelmat ovat luvussa 8.

Näiden aihekokonaisuuksien opetussuunnitelmat ovat luvussa 8. 9. 11. b Oppiaineen opetussuunnitelmaan on merkitty oppiaineen opiskelun yhteydessä toteutuva aihekokonaisuuksien ( = AK) käsittely seuraavin lyhentein: AK 1 = Ihmisenä kasvaminen AK 2 = Kulttuuri-identiteetti

Lisätiedot

Hapot hyökkäävät hampaisiin!

Hapot hyökkäävät hampaisiin! Hapot hyökkäävät hampaisiin! Tiedät varmasti, että makean syönti on huonoksi hampaille! Hampailla viihtyvät bakteerit ( hammaspeikot ) rakastavat sokeria ja kaivavat reikiä sitä innokkaammin mitä enemmän

Lisätiedot

BC BONACURE TIME RESTORE

BC BONACURE TIME RESTORE BC BONACURE TIME RESTORE BC TIME RESTORE Klikkaa tästä saadaksesi tuotteista enemmän tietoa: Edut Elvyttävä Seerumi Shampoo Hoitoaine Tehohoito Elvyttävä Suihke ASK Education kampaajille, osoittaa kuinka

Lisätiedot

Nanoteknologian kokeelliset työt vastauslomake

Nanoteknologian kokeelliset työt vastauslomake vastauslomake 1. Hydrofobiset pinnat Täydennä taulukkoon käyttämäsi nesteet tutkittavat materiaalit. Merkitse taulukkoon huomioita nesteiden käyttäytymisestä tutkittavalla materiaalilla. Esim muodostaa

Lisätiedot

MUOVIA MAIDOSTA. AVAINSANAT: Arkikemia Proteiinit Denaturoituminen Polymeerit Happamuus

MUOVIA MAIDOSTA. AVAINSANAT: Arkikemia Proteiinit Denaturoituminen Polymeerit Happamuus MUOVIA MAIDOSTA KOHDERYHMÄ: Työ voidaan tehdä kaikenikäisien kanssa. Teorian laajuus riippuu ryhmän tasosta/iästä. Alakoululaisille muovin valmistusta tehdessä puhutaan verkottumisesta ja muovin verkottuneesta

Lisätiedot

Kokeellisen työskentelyn ohjeet Kalevan lukion kemian luokassa

Kokeellisen työskentelyn ohjeet Kalevan lukion kemian luokassa Kokeellisen työskentelyn ohjeet Kalevan lukion kemian luokassa 1 TURVALLINEN TYÖSKENTELY Turvallinen työskentely on keskeinen osa kemian osaamista. Kokeellisissa töissä noudatetaan kemikaali, jäte ja työturvallisuuslainsäädäntöä.

Lisätiedot

Stipendiaattityöt Jyväskylän yliopiston kemian laitos

Stipendiaattityöt Jyväskylän yliopiston kemian laitos Stipendiaattityöt Jyväskylän yliopiston kemian laitos Juha Siitonen 14. Elokuuta 2011 Alkuaineita jos tunne sä et Niiden kykyjä vähättelet minaisuudet peittelet Turha sun on koittaa Sieluja voittaa Goethe

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1. AINEEN TAI VALMISTEEN SEKÄ YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTUSTIEDOT Kauppanimi: TORRBOLLEN, Fuktslukaren Käyttöalue: Kosteussulku Yritys: Säljtema AB Osoite: Låsbomsgatan 14 Postinumero/toimipaikka:

Lisätiedot

2.1.3 Pitoisuus. 4.2 Hengitys Tuotetta hengittänyt toimitetaan raittiiseen ilmaan. Tarvittaessa tekohengitystä, viedään lääkärin hoitoon.

2.1.3 Pitoisuus. 4.2 Hengitys Tuotetta hengittänyt toimitetaan raittiiseen ilmaan. Tarvittaessa tekohengitystä, viedään lääkärin hoitoon. KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT 1.1 Kemikaalin tunnistustiedot 1.1.1 Kauppanimi 1.2 Kemikaalin käyttötarkoitus

Lisätiedot

RAKEISUUSMÄÄRITYS, HYDROMETRIKOE

RAKEISUUSMÄÄRITYS, HYDROMETRIKOE Kiviainekset, yleisominaisuudet PANK-2103 PANK RAKEISUUSMÄÄRITYS, HYDROMETRIKOE PÄÄLLYSTEALAN NEUVOTTELUKUNTA Hyväksytty: 17.4.2002 Korvaa menetelmän: 20.3.1995 1. MENETELMÄN TARKOITUS 2. MENETELMÄN SOVELTAMISALUE

Lisätiedot

Liukeneminen 31.8.2016

Liukeneminen 31.8.2016 Liukeneminen KEMIAN MIKROMAAILMA, KE2 Kertausta: Kun liukenevan aineen rakenneosasten väliset vuorovaikutukset ovat suunnilleen samanlaisia kuin liuottimen, niin liukenevan aineen rakenneosasten välisiä

Lisätiedot

HIILIVOIMA JA HAPPAMAT SATEET

HIILIVOIMA JA HAPPAMAT SATEET Johdanto HIILIVOIMA JA HAPPAMAT SATEET Happosateesta alettiin huolestua 1960- luvulla. Pohjois- Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa havaittiin järvieliöiden kuolevan ja metsien vahingoittuvan happosateiden

Lisätiedot

KURSSITARJOTIN kevät 2013

KURSSITARJOTIN kevät 2013 HIUSTA JA IHOA HOITAVAT, PESEVÄT ja MUOTOILEVAT AINEET sekä PALVELUT RAKENNE-, KIHARRUS- JA SUORITUSKÄSITTELYT VÄRIKÄSITTELYT ASIAKAS SAA REAKTION - allergia & ärsytys, turvallisuus HIUSTA JA IHOA HOITAVAT,

Lisätiedot

käyttöohjeet PUHDISTAA

käyttöohjeet PUHDISTAA käyttöohjeet PUHDISTAA KOSTEUTTAA SUOJAA IMEE peräiset Säärihaavat Painehaavat Palovammat Ihorikot Kirurgiset haavat Traumaat kun hoitotulokset ratkaisevat ISO 9001:2008 ISO 14001:2004 PolyMem PolyMem

Lisätiedot

OAMK TEKNIIKAN YKSIKKÖ MITTAUSTEKNIIKAN LABORATORIO

OAMK TEKNIIKAN YKSIKKÖ MITTAUSTEKNIIKAN LABORATORIO OAMK TEKNIIKAN YKSIKKÖ MITTAUSTEKNIIKAN LABORATORIO Työ 5 ph-lähettimen konfigurointi ja kalibrointi 2012 Tero Hietanen ja Heikki Kurki 1 JOHDANTO Työssä tutustutaan nykyaikaiseen teollisuuden yleisesti

Lisätiedot

Kertausta 1.kurssista. KEMIAN MIKROMAAILMA, KE2 Atomin rakenne ja jaksollinen järjestelmä. Hiilen isotoopit

Kertausta 1.kurssista. KEMIAN MIKROMAAILMA, KE2 Atomin rakenne ja jaksollinen järjestelmä. Hiilen isotoopit KEMIAN MIKROMAAILMA, KE2 Atomin rakenne ja jaksollinen järjestelmä Kertausta 1.kurssista Hiilen isotoopit 1 Isotoopeilla oli ytimessä sama määrä protoneja, mutta eri määrä neutroneja. Ne käyttäytyvät kemiallisissa

Lisätiedot

Oulun vedenpuhdistamolla on tapahtunut inhimillinen erehdys. Puhtaalta vaikuttava vesi ei olekaan juomakelpoista ja kaupungin asukkaat ovat vaarassa!

Oulun vedenpuhdistamolla on tapahtunut inhimillinen erehdys. Puhtaalta vaikuttava vesi ei olekaan juomakelpoista ja kaupungin asukkaat ovat vaarassa! Oulun vedenpuhdistamolla on tapahtunut inhimillinen erehdys. Puhtaalta vaikuttava vesi ei olekaan juomakelpoista ja kaupungin asukkaat ovat vaarassa! Mikä avuksi ja kuka on tämän kaiken takana? Tule Tietomaahan

Lisätiedot

Tiedelimsa. Vedestä saadaan hapotettua vettä lisäämällä siihen hiilidioksidia, mutta miten hiilidioksidi jää nesteeseen?

Tiedelimsa. Vedestä saadaan hapotettua vettä lisäämällä siihen hiilidioksidia, mutta miten hiilidioksidi jää nesteeseen? Vedestä saadaan hapotettua vettä lisäämällä siihen hiilidioksidia, mutta miten hiilidioksidi jää nesteeseen? TAUSTAA Moni ihminen lapsista aikuisiin saakka on varmasti joskus pohtinut hiilidioksidiin liittyviä

Lisätiedot

Kestopreparaatin tekeminen. Antti Haarto 27.2.2013

Kestopreparaatin tekeminen. Antti Haarto 27.2.2013 Kestopreparaatin tekeminen Antti Haarto 27.2.2013 Genitaalien rakenne Esiesivalmistelut Koiraat Levitystä tehtäessä vaikeasti määritettäviltä lajeilta kannattaa levittää myös sivulämssät genitaaleista

Lisätiedot

WK-6 WATER KETTLE BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL

WK-6 WATER KETTLE BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WK-6 WATER KETTLE NO SE DK FI GB BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM VEDENKEITIN FIN KÄYTTÖOHJE Lue tämä käyttöohje huolella ennen vedenkeittimen käyttöönottoa

Lisätiedot

TITRAUKSET, KALIBROINNIT, SÄHKÖNJOHTAVUUS, HAPPOJEN JA EMÄSTEN TARKASTELU

TITRAUKSET, KALIBROINNIT, SÄHKÖNJOHTAVUUS, HAPPOJEN JA EMÄSTEN TARKASTELU Oulun Seudun Ammattiopisto Raportti Page 1 of 6 Turkka Sunnari & Janika Pietilä 23.1.2016 TITRAUKSET, KALIBROINNIT, SÄHKÖNJOHTAVUUS, HAPPOJEN JA EMÄSTEN TARKASTELU PERIAATE/MENETELMÄ Työssä valmistetaan

Lisätiedot

WWW.CUTRIN.FI. Uskomattoman ihana tuotesarja! Olen suositellut sitä kaikille ystävilleni. - Maarit, 50 v., myyntiryhmän päällikkö, Helsinki

WWW.CUTRIN.FI. Uskomattoman ihana tuotesarja! Olen suositellut sitä kaikille ystävilleni. - Maarit, 50 v., myyntiryhmän päällikkö, Helsinki WWW.CUTRIN.FI Uskomattoman ihana tuotesarja! Olen suositellut sitä kaikille ystävilleni. - Maarit, 50 v., myyntiryhmän päällikkö, Helsinki CUTRIN PREMIUM VIE HIUSTESI HYVINVOINTI ASTETTA PIDEMMÄLLE: Kauniiden

Lisätiedot

Tehtävä 1. Avaruussukkulan kiihdytysvaiheen kiinteänä polttoaineena käytetään ammonium- perkloraatin ja alumiinin seosta.

Tehtävä 1. Avaruussukkulan kiihdytysvaiheen kiinteänä polttoaineena käytetään ammonium- perkloraatin ja alumiinin seosta. Helsingin yliopiston kemian valintakoe 10.5.2019 Vastaukset ja selitykset Tehtävä 1. Avaruussukkulan kiihdytysvaiheen kiinteänä polttoaineena käytetään ammonium- perkloraatin ja alumiinin seosta. Reaktio

Lisätiedot

Kiteet kimpaleiksi (Veli-Matti Ikävalko)

Kiteet kimpaleiksi (Veli-Matti Ikävalko) Kiteet kimpaleiksi (Veli-Matti Ikävalko) VINKKEJÄ OPETTAJALLE: Työ voidaan suorittaa 8 luokalla ionisidosten yhteydessä. Teoria ja kysymysosa osa voidaan suorittaa kotitehtävänä. Kirjallisuudesta etsimiseen

Lisätiedot

KEMIA. Kemia on tiede joka tutkii aineen koostumuksia, ominaisuuksia ja muuttumista.

KEMIA. Kemia on tiede joka tutkii aineen koostumuksia, ominaisuuksia ja muuttumista. KEMIA Kemia on tiede joka tutkii aineen koostumuksia, ominaisuuksia ja muuttumista. Kemian työturvallisuudesta -Kemian tunneilla tutustutaan aineiden ominaisuuksiin Jotkin aineet syttyvät palamaan reagoidessaan

Lisätiedot

ENERGIAA! ASTE/KURSSI AIKA 1/5

ENERGIAA! ASTE/KURSSI AIKA 1/5 1/5 ASTE/KURSSI Yläasteelle ja lukioon elintarvikkeiden kemian yhteydessä. Sopii myös alaasteryhmille opettajan avustaessa poltossa, sekä laskuissa. AIKA n. ½ tuntia ENERGIAA! Vertaa vaahtokarkin ja cashewpähkinän

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT Hyväksytty käyttöön Hyväksytty laboratoriokäyttöön Hyväksynyt: Diskteknik / Jasico KAUPPANIMI KÄYTTÖTARKOITUS Ambio Film Puhdistusaine Tuotenumero

Lisätiedot

KAMPAAJAN KAMP OPAS OP

KAMPAAJAN KAMP OPAS OP KAMPAAJAN OPAS 02 BLONDME I Sisältö Kampaajan oppaan SISÄLTÖ Sivu 04 Sivu 05 Sivu 06 Sivu 08 Sivu 09 Sivu 10 Sivu 11 Sivu 12 VAALENNUS- JA SÄVYTYSJÄRJESTELMÄ Premium Performance Vaalennusjauhe Multi-Blonde

Lisätiedot

SUMUINEN AAMU METALLINKIERRÄTYSLAITOKSELLA

SUMUINEN AAMU METALLINKIERRÄTYSLAITOKSELLA SUMUINEN AAMU METALLINKIERRÄTYSLAITOKSELLA Työskentelet metallinkierrätyslaitoksella. Asiakas tuo kierrätyslaitokselle 1200 kilogramman erän kellertävää metallimateriaalia, joka on löytynyt purettavasta

Lisätiedot

Mitkä ovat aineen kolme olomuotoa ja miksi niiden välisiä olomuodon muutoksia kutsutaan?

Mitkä ovat aineen kolme olomuotoa ja miksi niiden välisiä olomuodon muutoksia kutsutaan? 2.1 Kolme olomuotoa Mitkä ovat aineen kolme olomuotoa ja miksi niiden välisiä olomuodon muutoksia kutsutaan? pieni energia suuri energia lämpöä sitoutuu = endoterminen lämpöä vapautuu = eksoterminen (endothermic/exothermic)

Lisätiedot