TUETTU VUOKRA ASUMINEN KUNNASSA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TUETTU VUOKRA ASUMINEN KUNNASSA"

Transkriptio

1 TORNION KAUPUNKI TUETTU VUOKRA ASUMINEN KUNNASSA Pirkkiönkatu 7 Tuetun vuokra asumisen tiimi Tornion kaupungin sosiaalitoimen toteuttama, tuetun vuokra asumisen kuvaus Pirkkiönkadun päiväkeskus Väylän Valon yhteydessä olevissa asunnoissa. Kuvaus on toteutettu yhteistyöllä Kasteohjelmaan kuuluvan Hyvinvointi hakusessa riippuvuus riskinä hankkeen kanssa moniammatillisena yhteistyönä.

2 Sisältö 1. TUETUN VUOKRA ASUMISEN TIEDOT TUETUN VUOKRA ASUMISEN TOIMINNAN KUVAUS Asukkaaksi hakeutuminen Asukasvalinta Vuokrasopimus Asumisen tuen suunnitelma Päiväkeskuksen tuki Asumisen kustannukset Asumisen taloudelliset tuet Asukkaan oikeudet ja velvollisuudet Asumisen päättäminen TUETUN VUOKRA ASUMISEN TAVOITTEET Asumisen painotukset Erilaisia tuen tarpeita Asukasyhteistyö ja vaikuttaminen YHTEISTYÖKUMPPANIT Päihteetön päiväkeskus Väylän Valo Työvoiman palvelukeskus (Typ) ja kuntouttava työtoiminta A klinikka Sosiaalitoimisto, aikuissosiaalityö & lastensuojelu Tornion seurakunta Kolmannen sektorin järjestöt, oppilaitokset ja muut toimijat LIITTEET: Asuntohakemus Asumisen säännöt Vuokrasopimus Asumisen tuen suunnitelma Vuokra asunnon järjestysmääräykset, Tornion Krunni Oy.

3 1. TUETUN VUOKRA ASUMISEN TIEDOT Nimi: Osoite: Päiväkeskus Väylän Valo, tuetun vuokra asumisen asunnot Pirkkiönkatu 7 A D Yhteystiedot: Pia Rantaiso, sosiaaliohjaaja pia.rantaiso@tornio.fi, P Elsa Andersin mielenterveyshoitaja/ohjaaja 3 Omistus: Kohderyhmä: Toteuttaja: Työntekijät: Tornion Krunni Oy, vuokraus Tornion kaupunki, sosiaalitoimi Täysi ikäiset päihdekuntoutujat, riippuvuusriskissä olevat sekä heidän omaiset ja läheiset. Tornion kaupunki, aikuissosiaalityö Päiväkeskuksessa työskentelee sosiaalihuoltolain mukainen ohjaajahoitaja työpari. Sosiaaliohjaaja vastaa myös tuetun vuokra asumisen toiminnasta. Sosiaaliohjaajan lisäksi päiväkeskuksessa toimii mielenterveyshoitaja joka on tarvittaessa sosiaaliohjaajan työparina tuketun vuokra asumisen asiakastyössä. Tuetun vuokra asumisen kehittämistiimi Päiväkeskuksen työntekijätiimin kuuluu lisäksi kuntouttavan työtoiminnan ohjaaja. Tuetun vuokra asumisen moniammatillinen työryhmä on perustettu ohjaamaan ja kehittämään tuetun vuokra asumisen toimintaa. Tiimi vastaa asukasvalinnoista ja seuraa osaltaan tuetun asumisen prosessin toteutumisesta. Se tarpeen mukaan suunnittelee, ohjaa, seuraa ja arvioi tuetun vuokra asumisen toimintaa. Muut kehittäjät: Tuetun vuokra asumisen asukkaista koottu kehittäjäryhmä kokoontuu säännöllisesti henkilöstön kanssa asukaskokousten merkeissä.

4 2. TUETUN VUOKRA ASUMISEN TOIMINNAN KUVAUS Päihdekuntoutujien tuetun vuokra asumisen yksikkö on otettu käyttöön elokuussa Tuetun vuokra asumisen yksikössä on 18 asuntoa. Asunnot ovat yksittäisiä pienkerrostalossa sijaitsevia asuntoja, joiden koko vaihtelee 30 m2 55 m2 välillä. Asuntojen yhteydessä sijaitsee päihteetön päiväkeskus, joka on avoinna arkisin, maanantaista torstaihin klo ja perjantaisin välisenä aikana. 4 Tuettu vuokra asuminen on tarkoitettu torniolaisille henkilöille, jotka tarvitsevat tilapäistä tai pidempiaikaista tukea siirtyäkseen myöhemmin itsenäiseen asumiseen. Tavoitteena on omatoimisen suoriutumisen ja päihdekuntoutumisen tukeminen. Asumiseen sisältyy muun muassa asukkaan mahdollisten vaikeuksien ennalta ehkäiseminen yksilöllisen asumisen tuen myötä sekä viranomaisten kanssa tehtävä yhteistyö asukkaan asioissa. Asumista tukeviin palveluihin sisältyvät säännölliset työntekijän ja asukkaan tapaamiset yhteisen sopimuksen mukaisesti. Asukas voi osallistua päiväkeskuksen toimintaan ja saada sieltä sekä ohjaajien, että vertaisten tukea raittiuteen ja omatoimiseen suoriutumiseen. 2.1 Asukkaaksi hakeutuminen Asukkaaksi voi hakeutua täyttämällä tuetun vuokra asumisen hakemuksen (Liite 1). Hakemuskaavakkeita on saatavilla Tornion kaupungin sosiaalitoimessa, A klinikalla sekä päiväkeskus Väylän Valossa. Hakemuskaavake on tulostettavissa myös Tornion kaupungin verkkosivuilta. 2.2 Asukasvalinta Asukkaiksi valitaan miehiä ja naisia, jotka ovat päihdekuntoutujia, eivät ole saaneet asuntoa yleisiltä asuntomarkkinoilta, eivät ole kyenneet sitä säilyttämään tai ovat muutoin vaikeasti asutettavia. Valintaa edellyttää asukaskriteerien täyttyminen. Asukkaiksi valituilta vaaditaan aktiivista hoitosuhdetta päihdehuoltoon. Hakijalla tulee olla halua muutokseen ja hänen tulee lisäksi sitoutua päihteettömyyteen. Asukasvalintakokouksia pidetään noin kerran kuukaudessa ja tarvittaessa. Moniammatillinen asukasvalintatyöryhmä, johon kuuluu A klinikan sairaanhoitaja, Työvoiman palvelukeskuksen sosiaaliohjaaja, aikuissosiaalityön ja tuetun vuokra asumisen sosiaaliohjaaja, päiväkeskuksen sosiaaliohjaaja sekä sosiaalityön johtaja, käsittelevät kirjalliset hakemukset ja pyytävät tarvittaessa asiakkaita ja muita viranomaisia (edunvalvonta, sosiaalityöntekijä, muu taho) kokouksiin. Asukashakemuksen käsittely moniammatillisessa työryhmässä perustuu suostumukseen, johon hakija antaa luvan asuntohakemuksen täyttämisen yhteydessä.

5 Työryhmän valintoihin perustuvat esitykset asukkaista vahvistaa sosiaalityön johtaja viranhaltijapäätöksellään. Päätös postitetaan asukkaalle. Akuuteissa tilanteissa asukaspäätökset voi tehdä myös sosiaalityönjohtaja. 2.3 Vuokrasopimus 5 Asuminen tukiasunnoissa perustuu huoneenvuokralain mukaiseen vuokrasopimukseen (Liite 3), joka tehdään jokaisen asukkaan kanssa. Asukas on vastuussa vuokransa maksusta. Vuokrasopimus voidaan tehdä joko määräaikaiseksi tai toistaiseksi voimassa olevaksi. Vuokrasopimuksen ehdoksi kirjataan päihteettömyys, johon asukkaan tulee sitoutua asumisensa aikana. Vuokrasopimus tehdään aina aluksi määräaikaiseksi, jotta asukkaan sitoutuminen päihteettömyyteen ja tuetun vuokra asumisen pelisääntöihin voidaan varmistaa. Enintään kolmen kuukauden määräaikainen vuokrasopimus tehdään maksimissaan kaksi kertaa peräkkäin. Myönteisen päätöksen saatuaan asukas tapaa tuetun vuokra asumisen henkilöstön ja tekee heidän kanssaan asumisen tuen suunnitelman ja käy läpi asumiseen liittyvät säännöt (Liite 2) joka liitetään vuokrasopimukseen. Tavoitteet mahdollisimman itsenäiselle elämälle sovitaan aina yhdessä asukkaan kanssa. 2.4 Asumisen tuen suunnitelma Jokaiselle tukiasuntoon valitulle asukkaalle tehdään palvelu, kuntoutus ja /tai asumisen tuen suunnitelma (Liite 4) yhdessä asukkaan, hänen sosiaali ja/tai päihdetyöntekijän tai tuetusta asumisesta vastaavan työntekijän kanssa. Suunnitelmassa käydään läpi asukkaan kokonaistilanne ja kartoitetaan, sekä sovitaan tarvittavat palvelut ja tukitoimet. Tuen avulla pyritään turvaamaan asuminen niin, että asukkaat kykenisivät päihteettömyyteen ja siirtymään tukiasumisen jälkeen täysin itsenäiseen, yleisillä asuntomarkkinoilla olevaan asumiseen. Suunnitelma kirjataan yhteisesti ja vahvistetaan allekirjoituksin. Suunnitelmaa tarkastellaan säännöllisesti ja asukkaan tarpeen mukaisesti. Asukkaille varataan tarpeen mukaan keskusteluaikoja tuetun asumisen työntekijöiden kanssa. 2.5 Päiväkeskuksen tuki Tuettuun vuokra asumiseen ei tuoteta erillisiä palveluita. Päihdekuntoutujille tarjotaan osallistumista päiväkeskustoimintaan, mikäli he eivät ole ansiotyössä, työkokeilussa, työelämävalmennuksessa, kuntouttavassa työtoiminnassa tai opiskele. Työntekijät tukevat,

6 ohjaavat, neuvovat ja opastavat asukkaita asioiden hoitamisessa, kuten lomakkeiden täytössä, sekä kannustavat omaehtoiseen asioista huolehtimiseen. Asukkaat pyritään saattamaan mahdollisimman nopeasti normaalipalveluiden piiriin, johon heidän asumisensakin tähtää. Päiväkeskuksesta saa tukea myös asunnon muuttoon liittyen; sähkösopimusten, asumistuen, kotivakuutuksen ja muiden tarvittavien asumiseen liittyvien asioiden hoitamiseen. Päiväkeskuksen asiakkaiden käytössä on tietokone sähköisen asioinnin mahdollistamiseksi. Päiväkeskuksen kirpputori vastaanottaa ja välittää lahjoitustavaraa, joita asukas voi asuntoa kalustaessaan hyödyntää. Päivätoiminta kuvataan tarkemmin yhteistyökumppanit osiossa Asumisen kustannukset Asukas maksaa vuokraa Tornion kaupungille vuokrasopimuksen mukaisesti. Vuokran määrän vahvistaa ja tarkistaa säännöllisin väliajoin kaupungin sosiaali ja terveyslautakunta. Asukkaan muista tarpeenmukaisista tukitoimista peritään asiakasmaksulain mukaiset, lautakunnan vahvistamat asiakasmaksut. Päivätoiminta on asiakkaalle vapaaehtoista, mikäli sitä ei ole kirjattu asukkaan hoito, palvelu, kuntoutus tai asumisen tuen suunnitelmaan. Asukas maksaa, kuten muutkin päiväkeskuksen asiakkaat aamupalan ja päiväkeskustarjoilujen sekä mahdollisien muiden tarvikkeisiin ja toimintaan liittyvien, kuten leirien, retkien ja matkojen omakustannehinnat. Päivätoiminnasta ei peritä muita maksuja. 2.7 Asumisen taloudelliset tuet Asukas hakee asumistuen Kelalta joka ohjataan vuokralaisen suostumuksella suoraan vuokranantajalle Tornion kaupungin sosiaalitoimelle. Mikäli asukas on oikeutettu toimeentulotukeen, opastaa tuetun vuokra asumisen henkilöstö häntä sen hakemisessa. Henkilöstöltä saa apua ja ohjausta myös muiden tarvittavien sopimusten (sähkösopimukset, kotivakuutukset ym.) tekemisessä. Mikäli asukkaaksi hakeutuva on edunvalvonnan asiakas, kaikissa häntä koskevissa asioissa ollaan yhteydessä edunvalvojaan ja hän osallistuu tarvittaessa asukasta koskeviin moniammatillisiin kokouksiin. Asukas saa tukea tuetun asumisen työntekijöiltä, jotka vastaavat osaltaan asukkaiden palvelusuunnitelmien päivityksestä ja avustavat etuuksien, kuten toimeentulotuen hakemuksissa asumisen aikana.

7 2.8 Asukkaan oikeudet ja velvollisuudet Tuetussa vuokra asumisessa asumista säätelevät yleiset lait ja asetukset, huoneenvuokralaki ja siihen liittyvä vuokrasopimus sekä kunnan teknisen lautakunnan ja sosiaali ja terveyslautakunnan vahvistamat päätökset asumiseen liittyen. Näitä ovat muun muassa asumisen tuen sopimukset ja niiden vahvistamat järjestyssäännöt. 7 Asukkaalla on huoneenvuokralain mukaiset oikeudet ja velvollisuudet asumiseen liittyen. Huoneenvuokralain mukaan asukkaan tulee noudattaa asumisessaan yhteisiä vuokraasuntoyhtiön järjestysmääräyksiä (Liite 5) ja toimia yhteisen viihtyvyyden edistämiseksi sovittuja pelisääntöjä noudattaen. Vuokrasopimuksen solmimisen yhteydessä asukas sitoutuu päihteettömään asumiseen. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että asunnossa ei saa esiintyä päihteiden vaikutuksen alaisena, eikä siellä saa käyttää päihteitä. Asukas on vastuussa myös siitä, että hänen luonaan vierailevat noudattavat samaa käytäntöä. Rikkeen tapahtuessa asukas joutuu tarkastelemaan motivaatiotaan sekä sitoutumistaan päihteettömään asumiseen. Toistuvissa tapauksissa tulee harkittavaksi asukkaan muutto asuntoon, jossa päihteiden käyttö on mahdollista. Sekä asukkaan itsensä, että yhteisön muiden asukkaiden raittiuteen, on suuri merkitys sillä, että kaikki alueella asuvat henkilöt toimivat yhteisesti sovitulla tavalla. Tuetun vuokra asumisen asukaskokoukset ovat säännöllisiä ja niissä sovitaan yhteisistä, asumisviihtyvyyttä lisäävistä pelisäännöistä. Kokouksissa on muun muassa sovittu, että asukkaiden sallitaan pitää asunnoissa lemmikkejä ja suositus on yksi lemmikkieläin / asunto. Vieraiden majoituksesta tulee aina sopia henkilöstön kanssa etukäteen, jotta tiedetään, ketä asuntoalueella liikkuu ja asukkaiden häiriötön asuminen voidaan varmistaa. Asunnon kunnon tarkastuksia tehdään aika ajoin ja säännöllisesti. Työntekijät ilmoittavat asunnon tarkastuksista etukäteen asukkaille. Huoneiston kunnon tai hoidon valvomista varten on vuokralaisen kuitenkin viivytyksettä sopivana aikana päästettävä vuokranantaja huoneistoon. Huolen vähentämiseksi ja asiakkaan palveluiden turvaamiseksi on sovittu, että asukas ilmoittaa, etenkin asumisen alkuvaiheessa, mikäli hän matkustaa toiselle paikkakunnalle tai yöpyy jossain muualla, kuin omassa asunnossaan. Asuntoon palatessa asukas voidaan sovitusti asukkaan tukisopimuksessa antaman suostumuksen mukaisesti puhalluttaa, mikäli päihteettömyyttä ei voida muutoin todeta. Asumisen tuen sopimuksessa voidaan määritellä myös miten ja missä määrin asukkaan päihteettömyyttä kontrolloidaan. Mikäli asukas niin haluaa, voidaan häntä puhalluttaa tarvittaessa ja esim. asumisen alkuvaiheessa säännöllisestikin päihteettömyyden toteamiseksi.

8 2.9 Asumisen päättäminen Mikäli asukas toistuvasti rikkoo yhteisesti sovittuja sopimuksia asumiseen liittyen ja/tai käyttää esimerkiksi päihteitä asumisen yhteydessä, on tarkoituksenmukaista tarkastella asukkaan motivaatiota asua päihteettömässä asunnossa. Tällöin asukkaalle voidaan tarjota vaihtoehtoista asumista muussa kaupungin / sosiaalitoimen hallinnassa olevissa, vaikeasti asutettavien asukkaiden asunnossa vuokrasopimuksella. 8 Vuokrasuhde voidaan päättää huoneenvuokralain mukaisin menettelytavoin, kun kotikunta ei enää tilaa palvelua, vuokralaisella itsellä ei ole palvelun tarvetta tai mikäli vuokralainen ei käytä asuntoa sovittuun tarkoitukseen. Huoneenvuokralain mukaisesti vuokrasuhde voidaan purkaa välittömästi, mikäli vuokralainen: laiminlyö vuokranmaksua, käyttää huoneistoa muuhun tarkoitukseen, kuin vuokrasopimusta tehtäessä on edellytetty, viettää tai sallii vietettävän huoneistossa häiritsevää elämää, hoitaa huoneistoa huonosti tai rikkoo, mitä terveyden tai järjestyksen säilyttämiseksi on säädetty tai määrätty. Vuokrasopimuksen päättymispäivä on se päivä, jolloin vuokrasuhde päättyy sopimuksen irtisanomisen tai purkamisen johdosta tai sovitun ajan kuluttua. Muuttopäivä on vuokrasopimuksen päättymispäivää lähinnä seuraava arkipäivä. Muuttopäivänä vuokralaisen on jätettävä puolet huoneistosta vuokranantajan käytettäväksi sekä muuttopäivää seuraavan kolmen päivän kuluessa luovutettava huoneisto kokonaan vuokranantajan haltuun. 3. TUETUN VUOKRA ASUMISEN TAVOITTEET Asuminen on perusedellytys muulle elämiselle. Asumisen tukeminen nähdään Torniossa ihmisen elämän kokonaisvaltaisena tukemisena. Asumisen tukeminen liikkuu laajalla toimialueella, jossa on kyse elämän perusedellytysten järjestymisestä ja elämän mielekkyyden löytämisestä. Tuetun vuokra asumisen tavoitteena on päihdekuntoutujan omaehtoisen suoriutumisen edistäminen sekä arkielämään ja itsenäiseen asumiseen valmentaminen. Tuetussa vuokraasumisessa painotus on itsenäisemmän elämän opettelussa pitkän laitoskierteen jälkeen. Tuettu vuokra asuminen voi kuulua myös elämänvaiheeseen, jossa ongelmat ovat vasta alkuvaiheessa ja tukea tarvitaan ongelmien ehkäisemiseen. Asumisen sisältö on tavoitteellista ja se suunnitellaan jokaisen asukkaan tarpeiden mukaisesti, niin että heidän elämäntilanteensa, asumisen ja tuen tarve huomioidaan kokonaisuutena yksilöllisesti. Asukkaan tilanteen pysyvään parantumiseen ei aina pelkkä asunto riitä, sillä monet ovat olleet pitkään työttöminä ja he tarvitsevat tukea sekä talouden että arjen hallinnassa.

9 3.1 Asumisen painotukset Tuetussa vuokra asumisessa on sitouduttava päihteettömyyteen ja raittius on ehto asumiselle sekä asunnon säilyttämiselle. Päihteiden käyttö, hallussapito sekä päihtyneenä esiintyminen päiväkeskus ympäristössä on ehdottomasti kiellettyä. Asukkaiden vastuulla on myös huolehtia siitä, etteivät heidän vieraansa tuo päihteitä alueelle tai vieraile alueella päihtyneenä. Mikäli asukas tuesta huolimatta rikkoo yhteisiä päihteettömyyssääntöjä tai retkahtaa päihteisiin, hän ei voi oleskella alueella päihteiden vaikutuksen alaisena. Jos asukas tulee alueelle päihtyneenä ja työntekijä tämän toteaa, kehotetaan asukasta palaamaan takaisin muutaman tunnin kuluttua, seuraavana päivänä tai sitten, kun päihteettömyys on todennettavissa. Pääsyä asuntoon ei estetä, mutta asukkaan tulee käyttäytyä häiriötä aiheuttamatta. Rikkeen tapahtuessa asia käsitellään aina yhteisessä palaverissa toimijaverkoston kanssa ja asukas tullaan ohjaamaan hoitoon tarpeen mukaan. Palavereissa sovitaan yhteisesti jatkotoimenpiteistä ja mahdollisen lisätuen toteutuksesta sekä tarvittaessa päivitetään asukkaan hoito, palvelu ja / tai asumisen tuen suunnitelma Erilaisia tuen tarpeita Asumisen tukitoimet painottuvat yksilöllisesti asukkaan kuntoutuksen eri vaiheisiin. Vaativammassa tilanteessa painotus on käytännön työllä, joka keskittyy asumisen arjen tukemiseen, virasto ja paperiasioiden hoitoon ja käytännön järjestelyihin. Asumisen alkuvaiheessa työntekijä ja asukas luovat luottamuksellista suhdetta, joka auttaa asukasta sitoutumaan tuettuun vuokra asumiseen. Asukkaalle tehdään hänen tarpeitaan vastaava suunnitelma. Painotus on myös voimavaraistavalla tuella. Asukasta kannustetaan ja rohkaistaan elämässä eteenpäin. On tiedostettava, että kuntoutujan erilaisissa elämäntilanteissa voi nousta esiin myös mahdollisten häiriöiden ja kriisitilanteiden sekä retkahduksien hoitaminen. Tuetussa vuokra asumisessa asukasta kannustetaan itsenäisyyteen voimavaraistavan tukityön avulla. Häntä autetaan löytämään vaihtoehtoja tulevaisuuteen. Päihdeongelman hoitaminen ja terapeuttinen tuki (A klinikka), kuten keskustelut ja läsnäoleminen seuraavat tarpeen mukaan koko asumisen ajan. 3.3 Asukasyhteistyö ja vaikuttaminen Tuetun vuokra asumisen asukkaat kutsutaan tarvittaessa yhteisiin asukaskokouksiin. Kokouksen kutsuu koolle päiväkeskuksen / tuetun vuokra asumisen ohjaaja. Kokouksissa keskustellaan asumiseen liittyvistä asioista, esim. asukastoiminnasta, asuntojen kunnosta, huollosta ja asumisen viihtyvyyteen liittyvistä yhteisistä asioista. Asukaskokouksista laaditaan muistiot joihin käsitellyt asiat kirjataan. Kokouksissa esiin nousevat kehittämisehdotukset huomioidaan ja tarvittaessa käsitellään aikuissosiaalityön tai vuokra asuntoyhtiön tiimeissä.

10 4. YHTEISTYÖKUMPPANIT Tuettu vuokra asuminen on osa Tornion kaupungin päihdehuollon avohuollon palvelua ja sen kehittämistä yhteistyössä sosiaalityön palveluiden, A klinikan ja mielenterveystoimiston kanssa. Henkilöstö järjestää yhdessä moniammatillisen toimijaverkoston kanssa asukkaiden suoriutumista ja toimintakykyä edistäviä, parantavia ja tukevia päihdehuollon perus ja erityispalveluita Päihteetön päiväkeskus Väylän Valo Päiväkeskus toimii osana päihdekuntoutujan palveluketjua. Kuntouttavan päiväkeskuksen painopistealueena on tukea asiakasta avohoidollisena työnä vähentäen osaltaan laitoskatkaisuhoidon ja muiden raskaampien palveluiden tarvetta. Päiväkeskuksen ohjaajat ovat paikalla arkipäivisin pääsääntöisesti virka aikana. He tukevat, auttavat ja ovat läsnä asukkaiden elämässä tarpeen mukaan. Päiväkeskuksessa annetaan tietoa ja tukea päihteettömyyteen sekä vaikutetaan myös tarpeen mukaan päihdeongelmien ennaltaehkäisyyn varhaisella puuttumisella ja puheeksi ottamisella. Toiminnan lähtökohtana on asiakkaiden oma halu ja omatoimisuus. Tuetussa vuokra asumisessa, kuten muussakin päihdekuntoutuksessa on tärkeää tunnistaa asukkaan vahvuudet ja hyödyntää niitä kuntoutuksen eri vaiheissa. Päiväkeskuksessa tähän pyritään toiminnallisuuden lisäämisellä, jota edistävinä asioina ovat asukkaan motivointi, omaehtoisen osallisuuden edistäminen sekä sosiaalisen tukiverkoston kartoitus ja luominen. Toiminnallisuutta päiväkeskuksessa edistetään yksilö ja ryhmätyön, vertaistuen, kehittäjäasiakas ja kokemusasiantuntijuuden menetelmiä hyödyntäen. Elämänhallintaa ja itsestä huolehtimista edistetään muun muassa kodinhoitoon liittyvissä tehtävissä, jotka ovat osa päiväkeskuksen toimintaa. Päiväkeskuksessa on mahdollisuus pyykkihuoltoon ja peseytymiseen ja sieltä voi saada ohjausta kodin hoitoon, hankkia kodintarvikkeita ja vaatteita ilmaiskirppiksestä asumisen viihtyvyyden lisäämiseksi. Päiväkeskuksen toimintaan osallistuminen arkisin edesauttaa myös arkirytmin ylläpitoa. Asukkaan omaehtoista osallisuutta lisätään tarjoamalla mahdollisuutta osallistua päiväkeskuksen yhteisiin ulkoilu, liikunta kädentaito ja muihin ryhmätoimintoihin. Päiväkeskuksen asiakkaiden omissa kehittäjäkokouksissa voi myös aktiivisesti vaikuttaa toiminnan sisältöjen suunnitteluun. Päiväkeskuksen ryhmätoiminnoissa kannustetaan osallistumaan ja annetaan informaatiota erilaisista harrastemahdollisuuksista. Kolmannen sektorin ja muiden toimijoiden, kuten oppilaitosten vierailut / toiminnalliset päivät monipuolistavat päiväkeskuksen arkea. Sosiaalisen verkoston ylläpito ja kasvattaminen on osa tuetun vuokra asumisen toimintaa päiväkeskuksessa. Yhteydenpito ja tapaamiset mahdollistavat laaja alaisen verkoston toiminnan. Tukiverkoston luominen esimerkiksi vertaistoiminnan avulla on kiinteä osa toimin

11 taa. Päiväkeskuksessa on vuositasolla yli 4000 asiakaskäyntiä jotka osaltaan lisäävät myös tuetun asumisen asiakkaan sosiaalista verkostoa. Verkostoituminen muiden päiväkeskusten kanssa, sekä seutukunnallinen yhteistyö muiden päihdekuntoutustoimijoiden kanssa on tätä päivää ja toteutuu muun muassa Avoimet Ovet toimintapäivinä joita Torniossa on järjestetty kerran vuodessa. Muut alueen päiväkeskukset toteuttavat vastaavia päiviä ja uusien avautuvien päiväkeskusten myötä yhteistyö tulee jatkossakin mahdollistumaan Työvoiman palvelukeskus (Typ) ja kuntouttava työtoiminta Työvoimanpalvelukeskus (Typ) on pitkäaikaistyöttömille ja useiden viranomaisten palveluja tarvitseville asiakkaille tarkoitettu yhteispalvelupiste, jossa työskentelee Tornion kaupungin sosiaaliohjaajia sekä TE toimiston asiantuntijoita. Typ:n tavoitteena on edistää työttömien työllistymistä tarjoamalla asiakkaille palveluja tai ohjaamalla asiakkaita heidän palvelutarpeidensa mukaisiin palveluihin. Asiakkaan kanssa tehdään yhdessä työnhaku (aktivointisuunnitelma), jossa määritellään asiakkaan kokonaistilanne huomioonottaen tarkoituksenmukaiset palvelut. Palveluja voivat olla paitsi TE toimiston kautta järjestettävät palvelut kuten koulutus tai uravalmennukset niin myös sosiaalitoimen kautta järjestettävä kuntouttava työtoiminta tai muut sosiaali ja terveyspuolen palvelut, kuten terveydentilaan tai velka asioihin liittyvät palvelut. Typ.n kautta pitkäaikaistyöttömille on mahdollista varata perusterveystarkastus aikoja. Typ.n yhteistyö useiden toimijoiden kuten A klinikan, psykiatrian poliklinikan sekä työvoimalasäätiön ja päiväkeskuksen kanssa on tiivistä. Yhteistyötä myös Kelan kanssa tehdään asiakkaan tilanteesta nousevan tarpeen mukaan. Typ.n kautta asiakkaita ohjautuu myös päiväkeskuksen eri palveluihin kuten tukiasukkaiksi ja kuntouttavan työtoiminnan paikkoihin. Kuntouttava työtoiminta on pääasiassa pitkäaikaistyöttömille tarkoitettu toimenpide. Sopimus tehdään asiakkaan tilanteesta ja tarpeesta lähtöisin 1 5 päiväksi viikossa, 4 8 tunniksi päivässä ja aluksi vähintään kolmen kuukauden ajalle. Kuntouttavan työtoiminnan tavoitteena on yleensä parantaa asiakkaiden arjen hallintataitoja ja työllistymismahdollisuuksia sekä lisätä osallisuutta ja ehkäistä syrjäytymistä. Kuntouttavaa työtoimintaa voidaan järjestää kaupungin omissa yksiköissä, järjestöissä, yhdistyksissä, seurakunnalla ja säätiöllä. Päiväkeskus tarjoaa useille asiakkaille kuntouttavan työtoiminnan paikan. Yhteistyö päiväkeskuksen kanssa kuntouttavaan työtoimintaan liittyvissä asioissa on tiivistä. Asiakaskohtaisesti voidaan sopia tarvittavia tapaamisia Typ:een tai päiväkeskukseen. Näistä esimerkkinä ovat muun muassa kuntouttavan työtoiminnan sopimuksen teko ja arviointipalaverit. Typ:n sosiaaliohjaaja voi lisäksi tulla sovitusti ja tarvittaessa päiväkeskuksessa kuntoutta

12 vassa työtoiminnassa olevien asiakkaiden kanssa pidettäviin yhteisiin kokouksiin ja tapaamisiin. Työvoimanpalvelukeskuksen sosiaaliohjaaja osallistuu tuetun vuokra asumisen asukasvalintakokouksiin sekä päiväkeskuksen ohjausryhmään. Lisäksi yhteistyötä tehdään tiiviisti kuntouttavan työtoiminnan osalta paitsi yksittäisten asiakkaiden tilanteisiin liittyen niin myös kuntouttavan työtoiminnan kehittämisen osalta. Typin työntekijä osallistuu päiväkeskuksen kanssa toteutettavan ryhmämuotoisen kuntouttavan työtoiminnan Oma Väylä ryhmän suunnitteluun ja toteutukseen A klinikka Tornion A klinikka ja Päiväkeskus Väylän valo muodostavat yhdessä Tornion kaupungin päihdepalvelut. Päiväkeskuksen yhteydessä oleviin tukiasuntoihin muuttamisen yhtenä ehtona on aktiivinen hoitosuhde Tornion A klinikkaan. A klinikan työntekijä käy viikoittain muutaman tunnin ajan päiväkeskuksessa. Tänä aikana pidetään akupunktioryhmä, johon kaikilla päiväkeskuksen kävijöillä, myös tuetun vuokra asumisen asukkailla, on mahdollisuus osallistua. Työntekijän käynnin aikana voidaan järjestää myös asukkaiden tapaamisia tai hoitokokouksia. A klinikan työntekijä osallistuu aktiivisesti päiväkeskuksen ja tuliasuntojen kehittämiseen. Mikäli tuetun vuokra asumisen asukkailla on tarvetta päihdelaitoshoitoon, lähetteen voi saada A klinikalta. 4.4 Sosiaalitoimisto, aikuissosiaalityö & lastensuojelu Sosiaalityön painopistealueena on mm. päihdetyön suuntaaminen laitoshoidosta avohoidolliseen suuntaan. Aikuissosiaalityön työntekijät tekevät yhteistyötä Pirkkiönkadun tukiasuntojen asukkaiden kanssa muun muassa asumiseen ja toimeentuloon (toimeentulotukeen) liittyvissä asioissa. He osallistuvat myös asukkaiden tarpeiden mukaan moniammatillisiin palavereihin esimerkiksi päihdeasioihin liittyen. Aikuissosiaalityön sosiaaliohjaaja linkittyy Pirkkiönkadun tuettuun vuokra asumiseen myös sosiaali ja terveyslautakunnan välivuokra asuntojen kautta. Sosiaaliohjaajalla on hoidettavana sosiaalitoimiston 18 välivuokra asuntoa jotka pääasiallisesti on vuokrattu päihdeongelmaisille asiakkaille. Välivuokra asunnossa asuu myös mielenterveysasiakkaita. Asukkaat voivat muuttaa välivuokra asunnosta Pirkkiönkadun tukiasuntoon ja toisinaan taas tarvitaan välivuokra asuntoa Pirkkiönkadun tukiasumisen jälkeen. Välivuokra asuminen ei vaadi täysin päihteetöntä asumista vaan asumisen tulee sujua häiriöttömästi. Asumiseen liittyvissä asioissa pyritään käyttämään samoja sopimuspapereita. Aikuissosiaalityön sosiaaliohjaaja osallistuu päiväkeskuksen moniammatilliseen työryhmään ja sen asukasvalintakokouksiin.

13 Aikuissosiaalityö tekee yhteistyötä myös lastensuojelun sosiaalityön kanssa. Aikuissosiaalityön ja lastensuojelun tiimit kokoontuvat kerran kuukaudessa keskustelemaan yhteisistä linjauksista ja asiakkaista. Pirkkiönkadun tuettu vuokra asuminen palvelee myös lastensuojelun lapsiperheitä. Asuntojen yhteydessä toimivasta päiväkeskuksesta saa tarvittaessa apua. Sosiaalitoimiston aikuissosiaalityön ja lastensuojelun työntekijät ohjaavat asiakkaita päiväkeskuksen toimintaan sekä asukkaaksi yksilöllisten tarpeiden mukaisesti Tornion seurakunta Päiväkeskus tekee tiivistä yhteistyötä Tornion seurakunnan kanssa. Diakoniatyön tavoitteena on hengellisen, henkisen, taloudellisen avun ja diakoniakasvatuksen edesauttaminen sekä palvelumielen herättäminen ja ylläpitäminen seurakunnassa. Seurakunnan diakoniatyöntekijä osallistuu päiväkeskuksen toiminnan suunnittelukokouksiin ja toiminnan sisältöjen toteutukseen osaltaan. Diakoniatyöntekijän kanssa voi keskustella, hän on vaitiolovelvollinen ja opastaa sekä ohjaa tarvittaessa muiden auttajien pariin. Seurakunta osallistuu päiväkeskuksen teemapäivien, retkien ja leirien toteutukseen sekä järjestää säännöllisesti keskustelutilaisuuksia päiväkeskuksessa. 4.6 Kolmannen sektorin järjestöt, oppilaitokset ja muut toimijat Sekä päiväkeskuksen, että tuetun vuokra asumisen yhteistyökumppaneita ovat alueella ja Tornion kaupungissa toimivat kolmannen sektorin järjestöt, säätiöt ja oppilaitokset. Yhteistyöllä heidän kanssaan mahdollistetaan sekä asiakkaiden että asukkaiden osallisuuden toteutuminen, vertais, virkistys ja leiritoiminta. Paikallisten järjestötoimijoiden, kuten Tornion järjestötalon ja Arjen Tuki ry:n kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä ruoka ja elintarvikeavustusten kautta. Myös torniolaisten päihdeja mielenterveystoimijoiden, kuten Meän Talon ja päiväkeskus Toivon Tuvan (A kilta) kanssa halutaan yhteistyötä lisättävän. Lapin maakunnan alueella toimivien järjestöjen kanssa yhteistyö on säännöllistä. Näistä tärkeimpiä ovat Rovaniemen Ensi ja Turvakoti ry:n Miestyön keskus, jonka työntekijät vierailevat päiväkeskuksessa sovitusti. Myös Ehkäisevän päihdetyön liitto Ehyt ry, Irti huumeista ry, A kiltojen liitto ja niiden paikallisyhdistyksen toimijat ovat keskeisiä hyvinvointia ja osallisuutta lisääviä yhteistyökumppaneita. Tornion Krunni Oy, on isännöintiin ja rakennusten kiinteistöhuoltoon erikoistunut yhtiö, joka on Tornion kaupungin omistama. Tornion Krunni Oy omistaa kaupungin sosiaalitoimen vuokraaman päiväkeskus ja tuetun vuokra asumisen kiinteistöt. Krunnin henkilökunnan kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä sekä päiväkeskustoiminnan että tuetun vuokra

14 asumisen suhteen esimerkiksi kartoitettaessa hakijalle tai tuetusta asunnosta pois lähtevälle asukkaalle sopivaa vuokra asuntoa. Oppilaitosyhteistyötä tehdään edistämällä opiskelijoiden käytännön työskentelymahdollisuuksia päiväkeskuksen ja tuetun vuokra asumisen asiakkaiden kanssa. Opiskelijoille tarjotaan mahdollisuuksia oppilasharjoittelujen, työelämään tutustumisten, havainnointipäivien sekä toiminnallisten teemapäivien ja opinnäytetöiden muodossa. Oppilaitosyhteistyötä toteutetaan muun muassa Lapin Ammattikorkeakoulun sosionomi, geronomi ja sairaanhoitaja sekä Ammattiopisto Lappian hyvinvointi ja turva alan koulutusohjelmien kanssa. Lisäksi Lapin Yliopiston kanssa toteutetaan yhteistyötä sosiaalityön laitoksen tutkimukseen ja opiskelijoiden gradutöihin liittyen. 14 Torniossa Tuetun vuokra asumisen työryhmä

kaupungin tukiasunnot 07.10.2011

kaupungin tukiasunnot 07.10.2011 ASUNTOJA on kaikkiaan 270 kpl. Omistaja on Y-säätiö ja vuokranantajana asuntopalvelut Asunnot sijaitsevat eri puolilla Espoota, Espoonlahti: 103 asuntoa Espoon keskus ja Tapiola: 25 + 6 asuntoa Leppävaara

Lisätiedot

Viidakkokujan tuetun asumisen

Viidakkokujan tuetun asumisen Viidakkokujan tuetun asumisen yksikkö 20.5.2011 Viidakkokujan tuetun asumisen yksikkö Vantaalaisille mielenterveyskuntoutujille - Huhtikuussa 2010 avattu ensimmäinen Vantaan oma asumisyksikkö mielenterveyskuntoutujille

Lisätiedot

Orikedon palvelukeskus: 71 paikkanen

Orikedon palvelukeskus: 71 paikkanen Orikedon palvelukeskus: 71 paikkanen Tarjoaa tehostettua ja palveluasumista kaikenikäisille päihdehuollon asiakkaille kuntouttavalla työotteella. 1 hengen asunto 518,00 / kk. 2 hengen asunto 696,00 / kk.

Lisätiedot

5) kohdissa 3 ja 4 mainitut palvelussuhteet täytetään asuntojen valmistumisen edellyttämänä aikana kuitenkin aikaisintaan 1.8.2014 alkaen.

5) kohdissa 3 ja 4 mainitut palvelussuhteet täytetään asuntojen valmistumisen edellyttämänä aikana kuitenkin aikaisintaan 1.8.2014 alkaen. 260/2014 125 Ruskeasuon uudisrakennushankkeen valmistumisen vaikutukset yhteisen seurakuntatyön erityisdiakonian tuetun asumisen yksikön laajentumiseen ja siitä aiheutuvat toimenpiteet Päätösehdotus Yhteisen

Lisätiedot

NUORTEN ASUMISKURSSIN TOIMINTAMALLI

NUORTEN ASUMISKURSSIN TOIMINTAMALLI NUORTEN ASUMISKURSSIN TOIMINTAMALLI 1 Sisällys 1. Tausta... 2 2. Kohderyhmä... 3 3. Tavoitteet... 3 4. Järjestäjät... 3 5. Resurssit... 4 6. Markkinointi... 5 7. Kurssin teemat... 5 8. Palautteiden kerääminen

Lisätiedot

Ikäihmisten sosiaaliturva. Marja Palmgren, YTM, Vanhustyön lehtori Lapin AMK

Ikäihmisten sosiaaliturva. Marja Palmgren, YTM, Vanhustyön lehtori Lapin AMK Ikäihmisten sosiaaliturva Marja Palmgren, YTM, Vanhustyön lehtori Lapin AMK Yleistä Ikäihmisten sosiaaliturva koostuu sosiaali- ja terveyspalveluista ja toimeentuloturvasta Kunnat järjestävät ikäihmisten

Lisätiedot

Kaikki irti Kelan palveluista

Kaikki irti Kelan palveluista Kaikki irti Kelan palveluista Kaikki irti mahdollisuuksista on kamalan työlästä olla työtön järjestöseminaari 23.9.2015 Tuula Sahiluoto suunnittelija, Kela, Terveysosasto Palvelua monin eri tavoin Mikä

Lisätiedot

Kelan palvelut erityistä tukea tarvitseville nuorille Pohjois-Savossa. Kela Pohjois-Savon vakuutuspiiri Sirpa Oksman apulaisjohtaja

Kelan palvelut erityistä tukea tarvitseville nuorille Pohjois-Savossa. Kela Pohjois-Savon vakuutuspiiri Sirpa Oksman apulaisjohtaja Kelan palvelut erityistä tukea tarvitseville nuorille Pohjois-Savossa Kela Pohjois-Savon vakuutuspiiri Sirpa Oksman apulaisjohtaja 30.10.2013 Kelan tehtävä Elämässä mukana muutoksissa tukena Kela hoitaa

Lisätiedot

Asumisen uudet muodot

Asumisen uudet muodot Asumisen uudet muodot Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Riitta Hakoma 8.6. 2016 Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote-Imatra: työyksiköt kartalla 2015 = avopalvelut = toiminnalliset palvelut

Lisätiedot

Byströmin nuorten palvelut

Byströmin nuorten palvelut Byströmin nuorten palvelut Byströmin nuorten palvelut - Sinun suuntasi Byströmin nuorten palvelut on matalan kynnyksen palvelukeskus oululaisille alle 30-vuotiaille nuorille. Byströmin nuorten palveluista

Lisätiedot

Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; sosiaalitoimen hallinto, sosiaalityö, vanhustyö/kotipalvelu sekä vammaispalvelut.

Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; sosiaalitoimen hallinto, sosiaalityö, vanhustyö/kotipalvelu sekä vammaispalvelut. Sosiaalilautakunta 18.2.2016 1 liite 1 Toimintakertomus 2015 Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; sosiaalitoimen hallinto, sosiaalityö, vanhustyö/kotipalvelu sekä vammais. Talousarviota ja toimintasuunnitelmaa

Lisätiedot

(Tässä ohjeessa kunta tarkoittaa Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymää)

(Tässä ohjeessa kunta tarkoittaa Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymää) 1 OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMISPERUSTEET 1.1.2015 alkaen (Tässä ohjeessa kunta tarkoittaa Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymää) 1. Omaishoidon tuen perusteet Laki omaishoidon tuesta (937/ 2005) Asiakasmaksulaki

Lisätiedot

Tekninen isännöinti Asuntojen ja kiinteistöjen kunnossapito, remontit

Tekninen isännöinti Asuntojen ja kiinteistöjen kunnossapito, remontit Sininauhasäätiö on Sininauhaliiton hallinnoima, erilaisiin asumisen tarpeisiin keskittynyt tuetun olemisen, tekemisen ja asumisen ammattilainen. Tarjoamme ensisijaisesti erilaisten asumisen, tekemisen

Lisätiedot

PÄIHDEHOITOYKSIKÖN LAATUARVIO AVOHOITO YKSIKÖN PERUSTIEDOT. Sähköposti:etunimi.sukunimi@a-klinikka-fi

PÄIHDEHOITOYKSIKÖN LAATUARVIO AVOHOITO YKSIKÖN PERUSTIEDOT. Sähköposti:etunimi.sukunimi@a-klinikka-fi PÄIHDEHOITOYKSIKÖN LAATUARVIO AVOHOITO LOMAKE TÄYTETÄÄN SOVELTUVIN OSIN YKSIKÖN PERUSTIEDOT Täyttöpäivämäärä 18.11.2004 Nimi: Katuosoite: Postinumero: Postitoimipaikka: Toimintakeskus-Yhteisökoti Asemakatu

Lisätiedot

Omaishoidon tuen yleiset myöntämisedellytykset omaishoitolain 937/2005 mukaan

Omaishoidon tuen yleiset myöntämisedellytykset omaishoitolain 937/2005 mukaan OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMISPERUSTEET 1.1.2015 Mitä omaishoidon tuki on? Omaishoidon tuki on lakisääteinen sosiaalipalvelu, jonka järjestämisestä kunnan tulee huolehtia määrärahojensa puitteissa. Omaishoidon

Lisätiedot

Päihdepalvelut. Kuntouttavat asumispalvelut

Päihdepalvelut. Kuntouttavat asumispalvelut Päihdepalvelut Kuntouttavat asumispalvelut KUNTOUTTAVAT ASUMISPALVELUT Kuntouttavat asumispalvelut tuottavat asumispalveluja täysi-ikäisille asunnottomille vantaalaisille päihde- ja mielenterveyskuntoutujille.

Lisätiedot

Ikäihminen toimintakykynsä ylläpitäjänä HOITO- JA VANHUSTYÖ

Ikäihminen toimintakykynsä ylläpitäjänä HOITO- JA VANHUSTYÖ Ikäihminen toimintakykynsä ylläpitäjänä HOITO- JA VANHUSTYÖ Kotiin annettavat palvelut Kotiin annettavien palveluiden tavoitteena on tukea ikäihmisten selviytymistä omassa asuinympäristössään. Ikääntyvän

Lisätiedot

ANTTOLAN RYHMÄKOTI HANKE 2015 Toimintamalliluonnos

ANTTOLAN RYHMÄKOTI HANKE 2015 Toimintamalliluonnos ANTTOLAN RYHMÄKOTI HANKE 2015 Toimintamalliluonnos SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 3 2. OMAAN TOIMINTAAN TILAT... 3 3. HENKILÖSTÖN MÄÄRÄ JA RAKENNE... 4 4. OMAVALVONTAVELVOITE... 5 5. TURVALLISUUS JA TAPATURMIEN

Lisätiedot

Nuorten asunnottomien tuetut asumispalvelut Espoossa. Anna-Maija Josefsson

Nuorten asunnottomien tuetut asumispalvelut Espoossa. Anna-Maija Josefsson Nuorten asunnottomien tuetut asumispalvelut Espoossa Anna-Maija Josefsson 19.9.2011 Tukiasumisen muotoja Tukiasuminen Tukiasuminen tapahtuu tavallisessa asuntokannassa sijaitsevissa asunnoissa. Asukkaat

Lisätiedot

Asunto ensin periaate arjessa

Asunto ensin periaate arjessa Asunto ensin periaate arjessa Pathways, housing first, Sam Tsemberis, 1992, New York Ei valita asukkaita. Asukkaaksi pääsee hakemisjärjestyksessä. Asuminen tapahtuu normaalin asuntokannan puitteissa. Asukkaat

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 107

Espoon kaupunki Pöytäkirja 107 13.11.2013 Sivu 1 / 1 4794/02.05.00/2013 107 13.11.2013 107 Kuninkaankallion asumispalveluyksikön asiakasmaksun tarkistaminen ja Väinöläkodin asumisyksikön asiakasmaksusta päättäminen Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

Jämsän kaupungin työllisyysyksikkö ja tehtäväkuvaukset

Jämsän kaupungin työllisyysyksikkö ja tehtäväkuvaukset Jämsän kaupungin työllisyysyksikkö ja tehtäväkuvaukset (Alustava) TYÖLLISTÄMISYKSIKKÖ Tehtävät Yksikön tehtävänä on kuntalaisten työllistymistä edistävien palvelujen järjestäminen sekä näiden palvelujen

Lisätiedot

Tervetuloa asumaan. Kotisiipi

Tervetuloa asumaan. Kotisiipi Tervetuloa asumaan Kotisiipi Päivärinteen palvelutalon Kotisiipi on turvallinen ryhmäkoti kuudelle ikäihmiselle. Toiminta-ajatus Kotisiipi on Päivärinteen palvelutalossa sijaitseva kuuden asukkaan ryhmäkoti.

Lisätiedot

ASUMISNEUVONTAA HEKA-KONTULASSA ASUMISNEUVOJA SATU RAUTIAINEN

ASUMISNEUVONTAA HEKA-KONTULASSA ASUMISNEUVOJA SATU RAUTIAINEN ASUMISNEUVONTAA HEKA-KONTULASSA ASUMISNEUVOJA SATU RAUTIAINEN YHTEYS ASUMISNEUVONTAAN Asumisneuvojalle tulee tieto toisen eroavista avio/avopuolisoista ottaessa yhteyttä Mahdollinen kiista siitä, että

Lisätiedot

Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet. Johdanto

Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet. Johdanto Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet 1 (5) Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet Johdanto n ja Imatran kaupungin kotihoidon toiminta perustuu lakiin sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista,

Lisätiedot

henkilöstön kanssa. Osallistujia 6. Valmennuksessa yht. 8 tapaamista jotka sijoittuvat aikavälille 18.9.2014 12.2.2015.

henkilöstön kanssa. Osallistujia 6. Valmennuksessa yht. 8 tapaamista jotka sijoittuvat aikavälille 18.9.2014 12.2.2015. Länsi Lappi i/ Kuntien yhteiset t alueelliset lli KUNTOUTTAVAN TYÖTOIMINNAN ALUEELLINEN TYÖ Kuntouttavan työtoiminnan alueellinen verkosto ottaa Vantaan Koppi hankkeesta koppia ja kokeilee 12 viikon ajan

Lisätiedot

Harri Lindqvist Helsinki

Harri Lindqvist Helsinki Harri Lindqvist Helsinki 8.5.2018 ASUMISPALVELUJEN TOIMINTAMALLIT MAAKUNNILLE JA TILAKESKUKSELLE SIIRTYVÄT ASUMISPALVELUTILAT Tilakeskus vuokraa maakunnille asumispalvelutiloja, joita ovat: Kuntayhtymiltä

Lisätiedot

TYÖIKÄISTEN ASUMISPALVELUPAIKAN MYÖNTÄMINEN JA PÄÄTÖSPROSESSI

TYÖIKÄISTEN ASUMISPALVELUPAIKAN MYÖNTÄMINEN JA PÄÄTÖSPROSESSI 1 Kyh 17.5.2011 66 Kyh liite 1 Kyh 22.9.2011 105 Kyh liite 4 TYÖIKÄISTEN ASUMISPALVELUPAIKAN MYÖNTÄMINEN JA PÄÄTÖSPROSESSI 2 Sisällysluettelo Asumispalvelut 3 Asumispalveluiden hakeminen 3 Palvelutarpeen

Lisätiedot

Sosiaalinen isännöinti. Alvari Palmi, asumisohjaaja Sanna Salopaju, asumisohjaaja

Sosiaalinen isännöinti. Alvari Palmi, asumisohjaaja Sanna Salopaju, asumisohjaaja Sosiaalinen isännöinti Alvari Palmi, asumisohjaaja Sanna Salopaju, asumisohjaaja 28.9.2015 Historia Asu Ite pilottihanke toteutettiin 1.3. 31.12.2010 omalla rahoituksella, yksi asukasohjaaja Varsinainen

Lisätiedot

Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus 1.1.2016 alkaen

Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus 1.1.2016 alkaen Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus 1.1.2016 alkaen Minna Rantanen, Kela Läntinen vakuutuspiiri TYKS 17.5.2016 Saajat Vaikeavammaisten lääkinnällisen kuntoutuksen / vaativan lääkinnällisen

Lisätiedot

VAILLA VAKINAISTA ASUNTOA ry LIIKKUVAN TUEN MALLI ASUMISEN TUKENA

VAILLA VAKINAISTA ASUNTOA ry LIIKKUVAN TUEN MALLI ASUMISEN TUKENA VAILLA VAKINAISTA ASUNTOA ry LIIKKUVAN TUEN MALLI ASUMISEN TUKENA MALLI ON TARKOITETTU VAILLA VAKINAISTA ASUNTOA RYn KAUTTA Y-SÄÄTIÖN ASUNTOKANTAAN ASUTETTAVILLE ASUNNOTTOMILLE IHMISILLE. KYSEESSÄ ON KEVYEN

Lisätiedot

4.12.2015 VAMOS VAIKUTTAVA SOSIAALISEN KUNTOUTUKSEN KONSEPTI

4.12.2015 VAMOS VAIKUTTAVA SOSIAALISEN KUNTOUTUKSEN KONSEPTI 4.12.2015 VAMOS VAIKUTTAVA SOSIAALISEN KUNTOUTUKSEN KONSEPTI Sosiaalinen kuntoutus pähkinänkuoressa Sosiaaliseen kuntoutukseen kuuluu: 1) sosiaalisen toimintakyvyn ja kuntoutustarpeen selvittäminen; 2)

Lisätiedot

Hallinto- ja tukiyksikkö

Hallinto- ja tukiyksikkö Päihdepalvelut jakautuvat kolmeen toiminnalliseen yksikköön, jotka ovat ehkäisevän päihdetyön-, A-klinikkatyön- ja kuntouttavan asumispalvelun yksiköt. Päihdepalveluja hallinnoi hallinto- ja tukiyksikkö.

Lisätiedot

Palvelukeskus Maijala

Palvelukeskus Maijala Palvelukeskus Maijala Perustietoa Maijalasta Asuntoja palvelukeskuksessa on 87 kpl, joista Mattilaksi kutsutussa E-talossa 21 kpl. Palvelukeskus Maijalassa on 79 yksiötä ja 8 kaksiota. Asunnot ovat savuttomia,

Lisätiedot

Mielenterveys- ja päihdepalvelut Tuettua asumista Tupalassa Tupalantie 1 50170 Mikkeli. Mielen aske Kuntatoimijoiden seminaari 29.1.

Mielenterveys- ja päihdepalvelut Tuettua asumista Tupalassa Tupalantie 1 50170 Mikkeli. Mielen aske Kuntatoimijoiden seminaari 29.1. Mielenterveys- ja päihdepalvelut Tuettua asumista Tupalassa Tupalantie 1 50170 Mikkeli Mielen aske Kuntatoimijoiden seminaari 29.1.2015 Niina Helminen Anri Tanninen Yleistä Tupalasta Kiinteistöt omistaa

Lisätiedot

Vammaistyö. Sisällys 3 1. KEHITYSVAMMAISTEN PALVELUT. 3 Asumispalvelut. 4 Ryhmäkotien yhteystiedot. 5 Työ- ja päivätoiminta

Vammaistyö. Sisällys 3 1. KEHITYSVAMMAISTEN PALVELUT. 3 Asumispalvelut. 4 Ryhmäkotien yhteystiedot. 5 Työ- ja päivätoiminta 1 2 Vammaistyö Salon kaupungin vammaistyöhön kuuluvat kehitysvammaisten palvelut, vammaispalvelulain mukaiset palvelut sekä alle 65 -vuotiaiden omaishoidon tuki. Sisällys 3 1. KEHITYSVAMMAISTEN PALVELUT

Lisätiedot

Omaishoidontuen toimintaohje, kriteerit ja palkkiot 1.1.2011

Omaishoidontuen toimintaohje, kriteerit ja palkkiot 1.1.2011 Li 2 Ikla 15.12.2010 3 Omaishoidontuen toimintaohje, kriteerit ja palkkiot 1.1.2011 Yleiset perusteet Omaishoidon tuella tarkoitetaan vanhuksen, vammaisen tai sairaan henkilön kotona tapahtuvaa säännöllisen

Lisätiedot

TERVETULOA PALVELUKESKUS JOUSEEN

TERVETULOA PALVELUKESKUS JOUSEEN Sitten, kun en enää muista nimeäni, sitten, kun tämä päivä on sekoittunut eiliseen, sitten, kun aikuiset lapseni ovat kasvaneet muistoissani pieniksi jälleen, sitten, kun en enää ole tuottava yksilö. Kohdelkaa

Lisätiedot

2014 Toimintakertomus

2014 Toimintakertomus sosiaalilautakunta 29.1.2015 1 2014 Toimintakertomus 2.6 Sosiaalilautakunta Sosiaalitoimen tehtävänä on edistää ja ylläpitää yksityisen henkilön, perheen ja yhteisön sosiaalista turvallisuutta ja toimintakykyä

Lisätiedot

TUAS - Nuorten tuettu asuminen

TUAS - Nuorten tuettu asuminen TUAS - Nuorten tuettu asuminen Turun Kaupunkilähetys ry. Liisa Love Mitä TUAS toiminta on? Tukea 18 25 -vuotiaille aikuistuville nuorille itsenäisen elämän ja yksin asumisen alkutaipaleella Nuoria tuetaan

Lisätiedot

Asiakkaan kanssa ajoissa ja aktiivisesti!

Asiakkaan kanssa ajoissa ja aktiivisesti! Asiakkaan kanssa ajoissa ja aktiivisesti! Kelan syvennetyt asiakasprosessit Mats Enberg Vakuutuspiirin johtaja Länsi-Uudenmaan vakuutuspiiri 24.9.2014 2 Työkykyneuvonta Kelan tarjoaa uutta työhön paluuta

Lisätiedot

Järvenpäässä meitä kuullaan ja meillä on mahdollisuus vaikuttaa

Järvenpäässä meitä kuullaan ja meillä on mahdollisuus vaikuttaa Järvenpäässä meitä kuullaan ja meillä on mahdollisuus vaikuttaa Iltapäiväseminaari 5.4.2016 Johanna Sinkkonen koti- ja erityisasumisen johtaja Esimerkkejä lainsäädännöstä tulevasta kuulemisen ja vaikuttamismahdollisuuksien

Lisätiedot

Postinumero ja paikka:

Postinumero ja paikka: Nurmijärven kunta Vammaispalvelut Keskustie 2 A, 01900 Nurmijärvi VAMMAISPALVELULAIN MUKAINEN KULJETUSPALVELU- HAKEMUS 1 (6) 1. HAKIJAN HENKILÖTIEDOT Sukunimi ja etunimet: Henkilötunnus: Osoite: Puhelin

Lisätiedot

JÄRVI-POHJANMAAN TERVEYSKESKUS/ JÄRVISEUDUN SAIRAALAN TOIMIPISTE, VIMPELI

JÄRVI-POHJANMAAN TERVEYSKESKUS/ JÄRVISEUDUN SAIRAALAN TOIMIPISTE, VIMPELI JÄRVI-POHJANMAAN TERVEYSKESKUS/ JÄRVISEUDUN SAIRAALAN TOIMIPISTE, VIMPELI Vimpelin kunnan omistamassa, Järvi-Pohjanmaan terveyskeskuksen ylläpitämässä, Järviseudun sairaalan toimipisteessä on kaksi psykiatrista

Lisätiedot

Kunnan asumispalvelut ja rikostaustaisten asumisen tuki

Kunnan asumispalvelut ja rikostaustaisten asumisen tuki Kunnan asumispalvelut ja rikostaustaisten asumisen tuki VAT-verkosto 6.9.2017, Oulu Palveluesimies Katja Karppinen Oulun kaupunki, päihdeasumispalvelut Kenttätien palvelukeskus Kenttätien palvelukeskuksessa

Lisätiedot

KVPS:n tukiasunnot. RAY- rahoitteiset. Turku 23.4.2015 Pasi Hakala

KVPS:n tukiasunnot. RAY- rahoitteiset. Turku 23.4.2015 Pasi Hakala KVPS:n tukiasunnot RAY- rahoitteiset Turku 23.4.2015 Pasi Hakala Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Perustettu vuonna 1992 (Kehitysvammaisten Tukiliitto) Omaisjärjestötaustainen valtakunnallinen palvelujen

Lisätiedot

Starttipaja Sentteri/ Siikalatvan kunta. S i r p a K i l j o 2. 2. 2 0 1 6

Starttipaja Sentteri/ Siikalatvan kunta. S i r p a K i l j o 2. 2. 2 0 1 6 Starttipaja Sentteri/ Siikalatvan kunta S i r p a K i l j o 2. 2. 2 0 1 6 SIIKALATVAN KUNTA Kulttuuri- ja vapaa-aikatoimi Kirjastotoimen johtaja Riitta Tranberg Nuorisopalvelut/Nuorisotoimi Vapaa-aikasihteeri

Lisätiedot

Nuoren nimi: HETU: Lukkarilan työntekijä: Kunnan sosiaalitoimen edustaja:

Nuoren nimi: HETU: Lukkarilan työntekijä: Kunnan sosiaalitoimen edustaja: Kuntoutus- ja hoivapalvelut Lukkarila Oy Sopimus 18-21-vuotiaan nuoren jälkiseurannasta 1. Sopijaosapuolet Nuoren nimi: HETU: Lukkarilan työntekijä: Kunnan sosiaalitoimen edustaja: 2. Sopimuksen alkaminen

Lisätiedot

Kuntouttava työtoiminta Espoossa 2013

Kuntouttava työtoiminta Espoossa 2013 Kuntouttava työtoiminta Espoossa 2013 Koppi Kohti kuntouttavampia työelämäpalveluita hanke Projektisuunnittelija Hilla-Maaria Sipilä KOPPI - Kohti kuntouttavampia työelämäpalveluita Yhteistyössä: Terveyden

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNKI LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELUN PALVELUKUVAUS

KUOPION KAUPUNKI LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELUN PALVELUKUVAUS KUOPION KAUPUNKI LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELUN PALVELUKUVAUS 1 Sisällys 1 Lapsiperheiden kotipalvelun ja kriteerien tarkoitus... 3 2 Lapsiperheiden kotipalvelun lainsäädännöllinen perusta... 3 3 Lapsiperheiden

Lisätiedot

Laki. opintotukilain muuttamisesta

Laki. opintotukilain muuttamisesta EV 109/1999 vp - HE 73/1999 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laeiksi opintotukilain ja asumistukilain muuttamisesta Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o 7311999 vp laeiksi opintotukilain

Lisätiedot

Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus

Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus 1.1.2016 alkaen 26.10.2015 Pitkänimen sairaala, Psykoterapiapaja. Elina Kinnunen, asiantuntijalääkäri, Kela - vaikeavammaisten lääkinnällinen kuntoutus

Lisätiedot

Totontien palvelukoti ja Jaakopin tukikodit

Totontien palvelukoti ja Jaakopin tukikodit Totontien palvelukoti ja Jaakopin tukikodit Attendo yrityksenä Attendo Oy on suomalainen sosiaali- ja terveyspalvelualan yritys. Olemme edelläkävijä asumispalveluiden tuottamisessa ikäihmisille, vammaisille,

Lisätiedot

KUNTOUTUMISEN TUKEMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

KUNTOUTUMISEN TUKEMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 KUNTOUTUMISEN TUKEMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ opiskelijan nimi: ryhmä: työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ KUNTOUTUMISEN TUKEMISEN TUTKINNON OSASSA / NÄYTÖN

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ n nimi: Ryhmä: Työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN

Lisätiedot

MIELENTERVEYS- JA PÄIHDEONGELMAISTEN ASUMISPALVELUISTA

MIELENTERVEYS- JA PÄIHDEONGELMAISTEN ASUMISPALVELUISTA MIELENTERVEYS- JA PÄIHDEONGELMAISTEN ASUMISPALVELUISTA Sosiaali- ja terveystoimen vastuu: -Sosiaalihuoltolain (1301/2014) 21 :n mukainen asumispalvelu tarkoittaa kokonaisuutta, jossa asunto ja asumista

Lisätiedot

LAPSIPERHEIDEN ASUMISEN TURVAAMINEN. Voimanpesä ja Kotipesä-hankkeet Liisa Leino

LAPSIPERHEIDEN ASUMISEN TURVAAMINEN. Voimanpesä ja Kotipesä-hankkeet Liisa Leino LAPSIPERHEIDEN ASUMISEN TURVAAMINEN Voimanpesä ja Kotipesä-hankkeet Liisa Leino ESPOON JÄRJESTÖJEN YHTEISÖ Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY on alueellinen sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialan järjestöjen

Lisätiedot

Ikääntyvän väestön kodinomainen ja toimintakykyä tukeva palvelu

Ikääntyvän väestön kodinomainen ja toimintakykyä tukeva palvelu PERHEHOITO Ikääntyvän väestön kodinomainen ja toimintakykyä tukeva palvelu PERHEHOITO PALVELUNA Perhehoidolla tarkoitetaan iäkkään henkilön hoidon ja huolenpidon järjestämistä hänen kotinsa ulkopuolella

Lisätiedot

Mielenterveyskuntoutujien asumisen kehittämishanke 2012 2015. Tuula Tiainen Ympäristöministeriö 2014

Mielenterveyskuntoutujien asumisen kehittämishanke 2012 2015. Tuula Tiainen Ympäristöministeriö 2014 Mielenterveyskuntoutujien asumisen kehittämishanke 2012 2015 Tuula Tiainen Ympäristöministeriö 2014 Mielenterveyskuntoutujat tarvitsevat arkeensa tukea Mielenterveyskuntoutujien asumisen kehittäminen,

Lisätiedot

JÄRVI-POHJANMAAN TERVEYSKESKUS / JÄRVISEUDUN SAIRAALAN TOIMIPISTE, VIMPELI

JÄRVI-POHJANMAAN TERVEYSKESKUS / JÄRVISEUDUN SAIRAALAN TOIMIPISTE, VIMPELI JÄRVI-POHJANMAAN TERVEYSKESKUS / JÄRVISEUDUN SAIRAALAN TOIMIPISTE, VIMPELI Vimpelin kunnan omistamassa, Järvi-Pohjanmaan terveyskeskuksen ylläpitämässä Järviseudun sairaalassa toimii 16-paikkainen psykiatrinen

Lisätiedot

Tampereen malli sosiaalisen asuttamisen prosessi

Tampereen malli sosiaalisen asuttamisen prosessi Tampereen malli sosiaalisen asuttamisen prosessi suunnittelupäällikkö Maritta Närhi Lähtökohdat - Norrköping 2012 - mielenterveyskuntoutujien tehostetun palveluasumisen ja palveluasumisen tulosperusteinen

Lisätiedot

Liite 7: Yh 17.6.2015 Liite Jr 16.6.2015 Asuntolatoiminta

Liite 7: Yh 17.6.2015 Liite Jr 16.6.2015 Asuntolatoiminta Asuntolatoiminta SISÄLLYSLUETTELO 1. Lähtökohdat... 3 2. Asuntolatoiminnan toimintasuunnitelma / vuosikello... 3 3. Asukasvalinnat... 3 4. Asuntolatoiminnan kehittäminen... 4 5. PKKY:n asuntoloiden toimintaohjeet...

Lisätiedot

NYKYTILA/TOIMINTA JA TOIMIJAT/AIKATAULU. PHSOTEY: tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Nastolassa.

NYKYTILA/TOIMINTA JA TOIMIJAT/AIKATAULU. PHSOTEY: tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Nastolassa. IKÄÄNTYVIEN HYVINVOINTIA EDISTÄVÄT PALVELUT/ KEHITTÄMISTARPEET Sosiaali- ja terveyspalvelut Nastolassa on lääkärin ja hoitajan vastaanottopalvelut, sekä suun terveydenhuollon vastaanottopalvelut. Kehittämiskohteet:

Lisätiedot

ASPA Palvelut Oy Pähkinänkuoresssa 2010

ASPA Palvelut Oy Pähkinänkuoresssa 2010 ASPA Palvelut Oy Pähkinänkuoresssa 2010 ASPA-konserni perustettu 1995 13 perustajajärjestöä ASPA-säätiö Fyysiset asumisratkaisut Rakennuttaminen Asumisen palvelujen kehittäminen Tieto- ja osaamiskeskus

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelut nuorten syrjäytymisen ehkäisyn tukena. Elina Palola, STM

Sosiaali- ja terveyspalvelut nuorten syrjäytymisen ehkäisyn tukena. Elina Palola, STM Sosiaali- ja terveyspalvelut nuorten syrjäytymisen ehkäisyn tukena Elina Palola, STM Syrjäytymisen ehkäisy aloitetaan usein liian myöhään Raskaita lastensuojelutoimia joudutaan tekemään aivan liikaa: ongelmiin

Lisätiedot

Valtakunnalliset sijaishuollon päivät 29.-30.9.15, Lahti Hankintatyöpaja

Valtakunnalliset sijaishuollon päivät 29.-30.9.15, Lahti Hankintatyöpaja Valtakunnalliset sijaishuollon päivät 29.-30.9.15, Lahti Hankintatyöpaja Juha Jokinen, Asiakasohjausyksikön päällikkö Sijaishuollon asiakasohjaus HELSINKI Yleistä - Hki kilpailutti sijaishuollon palvelut

Lisätiedot

SISUKAS VERKOSTOYHTEISTYÖ. prosessit ja vastuualueet SISUKAS-PROJEKTI 2015

SISUKAS VERKOSTOYHTEISTYÖ. prosessit ja vastuualueet SISUKAS-PROJEKTI 2015 SISUKAS VERKOSTOYHTEISTYÖ prosessit ja vastuualueet 2015 SISUKAS-PROJEKTI 2015 Lukijalle Sijoitettujen lasten elämään liittyy usein monia menetyksiä, muutoksia, vaihtuvia aikuisia ja kehityksen riskejä.

Lisätiedot

Aktiivinen varhainen tuki työssä jaksamisen ja työhyvinvoinnin tukemiseksi

Aktiivinen varhainen tuki työssä jaksamisen ja työhyvinvoinnin tukemiseksi Aktiivinen varhainen tuki työssä jaksamisen ja työhyvinvoinnin tukemiseksi 1. Tavoitteet Aktiivisen varhaisen tuen toimintamallin on tarkoituksena toimia työvälineenä esimiehille asioiden puheeksi ottamisessa

Lisätiedot

Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka

Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka on kuuden lapsi- ja perhejärjestön (Ensi- ja turvakotien liitto, Lastensuojelun Keskusliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto,

Lisätiedot

Oma tupa, oma lupa Ikääntyneiden arjen hallinnan haasteet

Oma tupa, oma lupa Ikääntyneiden arjen hallinnan haasteet Oma tupa, oma lupa Ikääntyneiden arjen hallinnan haasteet 24.2.2015 Rovaniemi Lakimies Timo Mutalahti Sininauhaliitto Asuminen ja päihteet Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden

Lisätiedot

TUKIASUNTO HAKEMUSLOMAKE

TUKIASUNTO HAKEMUSLOMAKE TUKIASUNTO HAKEMUSLOMAKE Hakija: Hakemus nro: / Saapunut: Hakeutumisohje: Tällä hakemuksella haetaan Keski-Pohjanmaan sosiaalipsykiatrinen yhdistys ry Puron tukiasuntoihin Vetelissä. Hakemuksessa on sekä

Lisätiedot

TUUSULAN KUNNAN SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN TOIMINTASÄÄNTÖ

TUUSULAN KUNNAN SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN TOIMINTASÄÄNTÖ TUUSULAN KUNNAN SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN TOIMINTASÄÄNTÖ Sosiaali- ja terveyslautakunta 9.12.2015 94 Voimaantulo 1.1.2016 Sisällysluettelo I LUKU... 2 1 Toimintasääntö... 2 II LUKU...

Lisätiedot

Minun arkeni. - tehtäväkirja

Minun arkeni. - tehtäväkirja Minun arkeni - tehtäväkirja 1 Hyvä kotihoidon asiakas, Olet saanut täytettäväksesi Minun arkeni -tehtäväkirjan. ALUKSI Kirjanen tarjoaa sinulle mahdollisuuden pysähtyä tarkastelemaan arkeasi ja hyvinvointiisi

Lisätiedot

Kehitysvammapalvelut

Kehitysvammapalvelut Kehitysvammapalvelut Ahokoti Harjukoti Kotikartano Nevakoti Niittykumpu Norola: Toukola ja Jukola Ritoniitty Ritorinne Ohjattu asuminen Aittokoti Peltola Norola: Onnela Tuettu asuminen Ryhmäkotien yhteydessä

Lisätiedot

LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAUKSESTA JA TUKIASUMINEN, VUOKRASOPIMUKSEN PÄÄTTÄMINEN 17.9.2013

LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAUKSESTA JA TUKIASUMINEN, VUOKRASOPIMUKSEN PÄÄTTÄMINEN 17.9.2013 LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAUKSESTA JA TUKIASUMINEN, VUOKRASOPIMUKSEN PÄÄTTÄMINEN 17.9.2013 J U H A N I S K A N E N K I I N T E I S T Ö P Ä Ä L L I K K Ö Y - S Ä Ä T I Ö LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAAMISESTA

Lisätiedot

TYP:n lähikehityksen jäljillä mihin suuntaan ja miten Lahdessa?

TYP:n lähikehityksen jäljillä mihin suuntaan ja miten Lahdessa? Tiedosta hyvinvointia 1 TYP:n lähikehityksen jäljillä mihin suuntaan ja miten Lahdessa? Vappu Karjalainen Stakes 29.3.2007 Tiedosta hyvinvointia 2 TYP- toiminta valtakunnallisesti missä nyt mennään? -TYP-verkosto

Lisätiedot

Niinhän ne väittää, että me ollaan normaaleja vuokralaisia

Niinhän ne väittää, että me ollaan normaaleja vuokralaisia Niinhän ne väittää, että me ollaan normaaleja vuokralaisia Reijo, Jorma, Jari, Jyrki, Juhani, Pekka, Nico, Heta, Sanna ja Carole Nimi ovessa -hanke; vapautuvat vangit ja osallisuus Tampere 16.1.2012 Osallisuudesta

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 1367. Laki. nimikirjalain 4 ja 9 :n muuttamisesta. Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 1999

SISÄLLYS. N:o 1367. Laki. nimikirjalain 4 ja 9 :n muuttamisesta. Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 1999 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1999 Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 1999 N:o 1367 1378 SISÄLLYS N:o Sivu 1367 Laki nimikirjalain 4 ja 9 :n muuttamisesta... 3631 1368 Laki kansaneläkelain muuttamisesta...

Lisätiedot

KOTIA KOHTI. Mielenterveyskuntoutujien kuntouttava asuminen Vantaalla. Hanna Sallinen 17.2.2011

KOTIA KOHTI. Mielenterveyskuntoutujien kuntouttava asuminen Vantaalla. Hanna Sallinen 17.2.2011 KOTIA KOHTI Mielenterveyskuntoutujien kuntouttava asuminen Vantaalla Hanna Sallinen 17.2.2011 Asumispalvelut Vantaalla -Asumispalveluiden toimintayksikkö on osa aikuissosiaalityötä -Asumispalvelujen toimintayksikkö

Lisätiedot

Ohje asuntojen vuokralaisille

Ohje asuntojen vuokralaisille Ohje asuntojen vuokralaisille NuVa kuntayhtymä NuVa kuntayhtymä 1. Asukasvalinnat ja tehtävät päätökset 1.1 Asukasvalintaa koskevat säädökset Sosiaalihuoltolaki 1301/2014 11,14,21 1.2 Miten asuntoa haetaan

Lisätiedot

TOIMEENTULOTUKEA KOSKEVAT SOVELTAMISOHJEET

TOIMEENTULOTUKEA KOSKEVAT SOVELTAMISOHJEET ESPOON KAUPUNKI 1 (5) TOIMEENTULOTUKEA KOSKEVAT SOVELTAMISOHJEET Espoon ohjeistus nojautuu sosiaali- ja terveysministeriön oppaaseen toimeentulotukilain soveltajille. Ministeriön ohjeisiin on lisätty tarvittavin

Lisätiedot

VALMENNUKSELLA KIINNI ELÄMÄÄN VALMENNUSPAJA MAHIS AVAIN MAHDOLLISUUKSIIN

VALMENNUKSELLA KIINNI ELÄMÄÄN VALMENNUSPAJA MAHIS AVAIN MAHDOLLISUUKSIIN VALMENNUKSELLA KIINNI ELÄMÄÄN VALMENNUSPAJA MAHIS AVAIN MAHDOLLISUUKSIIN NUORTEN YSTÄVÄT Yli 100-vuotias oululainen kansalaisjärjestö Työtä heikoimmassa asemassa olevien lasten, nuorten ja perheiden hyväksi

Lisätiedot

Hoitokoti Sateenkaari

Hoitokoti Sateenkaari Hoitokoti Sateenkaari Järvi-Pohjanmaan perusturva ALAJÄRVI Hoitokoti Sateenkaari sijaitsee Alajärvellä ja on Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueen (Alajärvi, Soini ja Vimpeli) perusturvalautakunnan alainen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 96

Espoon kaupunki Pöytäkirja 96 06.10.2014 Sivu 1 / 1 3797/02.07.00/2014 96 Yleisten rakennusten tontin vuokraus Kilosta Y-Säätiölle nuorisoasuntojen rakentamista varten kortteli 54144 tontti 10 Valmistelijat / lisätiedot: Laura Schrey,

Lisätiedot

Mistä saat tietoa taloyhtiösi järjestyssäännöistä? Mistä voi hakea vuokra-asuntoa?

Mistä saat tietoa taloyhtiösi järjestyssäännöistä? Mistä voi hakea vuokra-asuntoa? Mistä voi hakea vuokra-asuntoa? kunnalta kaupungilta Nuorisoasuntoliitolta (NAL) yksityisiltä vuokranantajilta esim. VVO ja SATO yksityisiltä henkilöiltä Mistä saat tietoa taloyhtiösi järjestyssäännöistä?

Lisätiedot

KOTIKUNTOUTUKSEN ja NEUROPSYKIATRISEN YKSILÖVALMENNUKSEN HAKEMUSLOMAKE

KOTIKUNTOUTUKSEN ja NEUROPSYKIATRISEN YKSILÖVALMENNUKSEN HAKEMUSLOMAKE KOTIKUNTOUTUKSEN ja NEUROPSYKIATRISEN YKSILÖVALMENNUKSEN HAKEMUSLOMAKE Hakija: Hakemus nro: / Saapunut: Hakeutumisohje: Tällä hakemuksella haetaan Keski-Pohjanmaan sosiaalipsykiatrinen yhdistys ry:n Kotikuntoutukseen

Lisätiedot

KELAN TULES-AVOKURSSIT

KELAN TULES-AVOKURSSIT KELAN TULES-AVOKURSSIT KUNTOUTUSTA TYÖELÄMÄSSÄ OLEVILLE TUKI- JA LIIKUNTAELINOIREISILLE HERTTUAN KUNTOUTUSKESKUKSESSA Tules-avokursseja selkäoireisille niska-hartiaoireisille lonkka-polviniveloireisille

Lisätiedot

PAAVO Verkostonkehittäjät Uudistuva ammatillisuus Asunto ensin: arjen haasteet asumispalveluissa. Yksikönjohtaja Heli Alkila ja ohjaaja Juha Soivio

PAAVO Verkostonkehittäjät Uudistuva ammatillisuus Asunto ensin: arjen haasteet asumispalveluissa. Yksikönjohtaja Heli Alkila ja ohjaaja Juha Soivio PAAVO Verkostonkehittäjät Uudistuva ammatillisuus Asunto ensin: arjen haasteet asumispalveluissa Yksikönjohtaja Heli Alkila ja ohjaaja Juha Soivio Helsingin Diakonissalaitos Heli Alkila Pohdittavaksi kuinka

Lisätiedot

KESKI-POHJANMAAN SOSIAALIPSYKIATRINEN YHDISTYS RY HAKEMUSLOMAKE ATSA- OPISKELIJOIDEN TUKIASUNTO

KESKI-POHJANMAAN SOSIAALIPSYKIATRINEN YHDISTYS RY HAKEMUSLOMAKE ATSA- OPISKELIJOIDEN TUKIASUNTO KESKI-POHJANMAAN SOSIAALIPSYKIATRINEN YHDISTYS RY HAKEMUSLOMAKE ATSA- OPISKELIJOIDEN TUKIASUNTO Hakija: Hakemus nro: / 20 Saapunut KPSPY ry:n ATSA -yksikköön / 20 Tutustumiskäynti/ Haastattelu: Ohje hakemiseen

Lisätiedot

Osatyökykyisten TE-palvelut

Osatyökykyisten TE-palvelut Osatyökykyisten TE-palvelut YHTEISTYÖFOORUMI Työllisyyspoliittiset hankkeet ja TE-palvelut 23.9.2014 Ilkka Rantanen asiantuntija, työkykykoordinaattori Pirkanmaan TE-toimisto, Yksilöllisesti tuettu työnvälitys

Lisätiedot

Työkykyneuvonta aktiivista rinnalla kulkemista ja tukemista työhön paluun helpottamiseksi

Työkykyneuvonta aktiivista rinnalla kulkemista ja tukemista työhön paluun helpottamiseksi Työkykyneuvonta aktiivista rinnalla kulkemista ja tukemista työhön paluun helpottamiseksi Terveysosasto Ismo Hiljanen KYKY -työkykyprosessin kehittämisohjelman tausta KYKY-hankkeen (työkykyprosessin kehittämisohjelma

Lisätiedot

Kuntouttavaa asumispalvelua

Kuntouttavaa asumispalvelua Kuntouttavaa asumispalvelua Attendo yrityksenä Attendo Oy on suomalainen sosiaali- ja terveyspalvelualan yritys. Olemme edelläkävijä asumispalveluiden tuottamisessa ikäihmisille, vammaisille, kehitysvammaisille

Lisätiedot

Asumisen yhdenvertaisuus Jokaisella on oikeus hyvään asumiseen

Asumisen yhdenvertaisuus Jokaisella on oikeus hyvään asumiseen Asumisen yhdenvertaisuus Jokaisella on oikeus hyvään asumiseen Tuula Tiainen tuula.tiainen@ymparisto.fi Marianne Matinlassi marianne.matinlassi@ara.fi Asumisen yhdenvertaisuus - Selvityksessä tarkasteltiin

Lisätiedot

Ajankohtaista STM:n hallinnonalalta. Eveliina Pöyhönen

Ajankohtaista STM:n hallinnonalalta. Eveliina Pöyhönen Ajankohtaista STM:n hallinnonalalta Eveliina Pöyhönen Uusi sosiaalihuoltolaki Lain tarkoitus: Edistää ja ylläpitää hyvinvointia sekä sosiaalista turvallisuutta Vähentää eriarvoisuutta ja edistää osallisuutta

Lisätiedot

Mielenterveyskuntoutujien asumispalvelut, Helsingin malli. Nimi ovessa- hankkeen Helsingin kehittämisverkoston tapaaminen 11.5.2011 Raili Hulkkonen

Mielenterveyskuntoutujien asumispalvelut, Helsingin malli. Nimi ovessa- hankkeen Helsingin kehittämisverkoston tapaaminen 11.5.2011 Raili Hulkkonen Mielenterveyskuntoutujien asumispalvelut, Helsingin malli Nimi ovessa- hankkeen Helsingin kehittämisverkoston tapaaminen 11.5.2011 Raili Hulkkonen SAS-toiminnat aikuisten vastuualueen sosiaalihuoltolain

Lisätiedot

Kehitysvammaisten Palvelusäätiön vuokra-asunnot

Kehitysvammaisten Palvelusäätiön vuokra-asunnot Kehitysvammaisten Palvelusäätiön vuokra-asunnot Lapin aluehallintoviraston ja KVTL:n kehitysvammahuollon yhteistyöpäivä Rovaniemi 18.5.2017 Pasi Hakala Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Perustettu 1992 (Kehitysvammaisten

Lisätiedot

Soveltamisohjeet vihtiläisten veteraanien, puolisoiden ja leskien elämänlaatumäärärahan käytöstä ja kuntoutuksesta

Soveltamisohjeet vihtiläisten veteraanien, puolisoiden ja leskien elämänlaatumäärärahan käytöstä ja kuntoutuksesta Kyh 24.1.2012 10 Kyh liite 5 Kyh 22.5.2012 62 Kyh liite 2 Soveltamisohjeet vihtiläisten veteraanien, puolisoiden ja leskien elämänlaatumäärärahan käytöstä ja kuntoutuksesta Hyväksytty yhtymähallituksessa

Lisätiedot

PIELAVEDEN KUNNAN IKÄIHMISTEN OMAISHOIDON MYÖNTAMISEN PERUSTEET

PIELAVEDEN KUNNAN IKÄIHMISTEN OMAISHOIDON MYÖNTAMISEN PERUSTEET perusturvaltk 17.3.2015 LIITE 2. PIELAVEDEN KUNNAN IKÄIHMISTEN OMAISHOIDON MYÖNTAMISEN PERUSTEET 1 SÄÄDÖKSET 1.1 Ohjaava lainsäädäntö - Omaishoidon tuki perustuu lakiin omaishoidontuesta (937/2005). -

Lisätiedot

Kuntoutusjaksot 375. Vaativa osastohoito 678

Kuntoutusjaksot 375. Vaativa osastohoito 678 1 Sosiaalipalvelut Kuntoutus, asuminen ja päivätoiminta Tuulikello Kuntoutusjaksot 375 Osastojakso, jonka aikana asiakkaalle tehdään moniammatillinen kokonaistilanteen arviointi, kuntoutuksen suunnittelu

Lisätiedot

KOULUMÄEN PÄIVÄKESKUS. Viidankatu 25 95420 TORNIO 040-5676547 koulumaenpaivakeskus@gmail.com

KOULUMÄEN PÄIVÄKESKUS. Viidankatu 25 95420 TORNIO 040-5676547 koulumaenpaivakeskus@gmail.com KOULUMÄEN PÄIVÄKESKUS Viidankatu 25 95420 TORNIO 040-5676547 koulumaenpaivakeskus@gmail.com HISTORIAA, PERUSTAJAT, PERUSTAJA- YHTEISTYÖKUMPPANIT, RAHOITTAJAT Torniolaakson Suojapirtti ry:n ja Tornion kaupungin

Lisätiedot