TALOUSHALLINNON ERIKOISAMMATTITUTKINTO TUTKINNON PERUSTEET (LUONNOS)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TALOUSHALLINNON ERIKOISAMMATTITUTKINTO TUTKINNON PERUSTEET (LUONNOS)"

Transkriptio

1

2

3 TALOUSHALLINNON ERIKOISAMMATTITUTKINTO TUTKINNON PERUSTEET (LUONNOS)

4 2 S I S Ä L T Ö I Taloushallinnon erikoisammattitutkinnon osat ja muodostuminen II Taloushallinnon erikoisammattitutkinnon ammattitaitovaatimukset ja osaamisen arviointi Ulkoinen ja sisäinen laskenta Henkilöstötyö Sisäisen tarkastuksen toimeksiannon toteuttaminen Kehittämistyön suunnittelu ja toteutus Rahoitustointa Hankintaprosessin toteuttaminen Sisäisen tarkastuksen johtaminen Kustannuslaskenta Toiminnan mittaaminen ja kehittäminen Työsuojelu ja työhyvinvointi Henkilöstön osaamisen kehittäminen Henkilöstökoulutuksen toteuttaminen Liite 20

5 3 I Taloushallinnon erikoisammattitutkinnon osat ja muodostuminen TALOUSHALLINNON ERIKOISAMMATTITUTKINTO Taloushallinnon osaamisala Osaamisalan pakollinen tutkinnon osa 1. Ulkoinen ja sisäinen laskenta Henkilöstötyön osaamisala Osaamisalan pakollinen tutkinnon osa 2. Henkilöstötyö Sisäisen tarkastuksen osaamisala Osaamisalan pakollinen tutkinnon osa 3. Sisäisen tarkastuksen toimeksiannon toteuttaminen Valinnaiset tutkinnon osat, joista tutkinnon suorittaja valitsee yhden osan 4. Kehittämistyön suunnittelu ja toteuttaminen 5. Rahoitustoiminta 6. Hankintaprosessin toteuttaminen 7. Sisäisen tarkastuksen johtaminen 8. Kustannuslaskenta 9. Toiminnan mittaaminen ja kehittäminen 10. Työsuojelu ja työhyvinvointi 11. Henkilöstön osaamisen kehittäminen 12. Henkilöstökoulutuksen toteuttaminen Taloushallinnon erikoisammattitutkinto muodostuu yhdestä pakollisesta ja yhdestä valinnaisesta tutkinnon osasta. II Taloushallinnon erikoisammattitutkinnon ammattitaitovaatimukset ja osaamisen arviointi Tutkinnon osan ammattitaitovaatimukset määrittävät, mitä tutkinnon suorittajan tulee osata suorittaessaan kyseistä tutkinnon osaa. Ammattitaidon osoittaminen -kohdassa määritellään, mitä tutkinnon suorittaja tekee osoittaakseen ammattitaitonsa. Tutkintotilaisuudessa osoitettava ammattitaito arvioidaan hyväksytyn suorituksen kriteerien mukaisesti. n ammattitaitoa arvioivat työnantajien, työntekijöiden ja opettajien edustajat, joilla on hyvä ammattitaito kyseisen näyttötutkinnon alalta.

6 4 1 Ulkoinen ja sisäinen laskenta Ammattitaitovaatimukset osaa koordinoida budjetointi- tai talousarvioprosessia analysoida ja arvioida budjettia tai talousarviota hoitaa sisäistä laskentaa koordinoida tilinpäätöksen valmistumisprosessia (vain yksityisellä sektorilla) huolehtia tulosvastuullisen yksikön taloudesta (vain julkisella sektorilla). Ammattitaidon osoittaminen osoittaa osaamisensa toimimalla talouden analysointi, suunnittelu ja seuranta tehtävissä. Työtehtävien tulee sisältää budjetti- tai talousarvioseurantaa ja sisäistä laskentaa. Lisäksi yksityisellä sektorilla tutkinnon suorittaja osoittaa osaamisensa koordinoimalla tilinpäätösprosessia ja veroasioista. Julkisella sektorilla hän huolehtii kauden päätöksestä ja rahoituksen käytöstä. Siltä osin kuin vaadittava ammattitaito ei tule esiin käytännön työtehtävissä, ammattitaidon osoittamista voidaan täydentää haastattelussa tai tutkinnon suorittajan laatimilla dokumenteilla, joiden perusteella ammattitaito voidaan luotettavasti arvioida. Hyväksytyn suorituksen kriteerit ammattitaitovaatimuksittain koordinoi budjetointi- tai talousarvioprosessia. huolehtii siitä, että organisaation taloutta hoidetaan strategian mukaisesti ohjeistaa taloushallinnon toimijoita vuorovaikutteisesti opastaa sähköisten budjetointityökalujen käytössä valvoo vastuualueiden budjetointia niin, että budjetti tai talousarvio valmistuu tavoitteiden mukaisesti ajallaan tarkastaa osabudjetit ja tekee tarvittaessa korjaus- ja täydennysehdotuksia tuottaa budjetti- tai talousarviovastuullisille relevanttia tietoa päätöksenteon tueksi. analysoi ja arvioi budjettia tai talousarviota. valvoo ja vastaa siitä, että kirjanpito on ajan tasalla ja käytettävissä toteuman seurantaan organisaation aikataulujen mukaisesti analysoi kriittisesti omassa organisaatiossa käytössä olevia talouden mittaristoja ja niiden tuottamaa tietoa tai arvioi mahdollisuuksia ottaa uusia mittaristoja käyttöön analysoi kuukausittain budjetti- tai talousarviototeumat selvittäen poikkeamat tarkoituksenmukaisia työkaluja käyttäen valmistelee viiveettä katsauksen taloustilanteesta johdolle tai henkilökunnalle esittää konsultatiivisesti kehittämisehdotuksia talouden prosessien tehostamiseksi johdon tai henkilöstön kanssa.

7 5 hoitaa sisäistä laskentaa. valvoo, että sisäiset erät ja vyörytykset noudattavat yrityksen sisäisen laskennan ohjeita noudattaa organisaation omia sisäisen laskennan laskentamalleja ja ohjeita raportoi tuloksista asiantuntevasti organisaation johdolle. koordinoi tilinpäätöksen valmistumisprosessia (vain yksityisellä sektorilla). Tilinpäätösprosessin ohjeistaa kirjanpitoon ja tilinpäätökseen vaikuttavissa asioissa tilikauden koordinointi aikana kirjallisesti ja suullisesti, joko suomen tai ruotsin kielellä laatii kaudenpäätöksille ja tilinpäätökselle realistiset aikataulut valvoessaan aikataulujen noudattamista viestii selkeästi ja johdonmukaisesti Tilinpäätöksestä valvoo kaudenpäätösten tai tilinpäätöksen valmistumista säädösten ja vastaaminen organisaation ohjeiden mukaisesti tarkistaa tilinpäätökseen sisältyvien tapahtumien säädösten mukaisuuden Verotuksesta vastaaminen vastaa tilinpäätökseen liittyvien viranomaisilmoitusten tekemisestä konsultoi johtoa säädösten ja ohjeiden mukaisista verosuunnittelun malleista huomioiden niiden vaikutukset organisaatiolle tarkistaa veroilmoituksen tai kausiveroilmoitusten oikeellisuuden voimassa olevan verolainsäädännön mukaisesti. huolehtii tulosvastuullisen yksikön taloudesta (vain julkisella sektorilla). Tilinpäätöksen ja ohjeistaa organisaation toimintaa kirjanpitoon ja tilinpäätökseen kauden vaihteen vaikuttavissa asioissa asiantuntevasti koordinointi laatii kaudenpäätöksien ja tilinpäätöksen vaatimat oikea-aikaiset aikataulut ja valvoo niiden noudattamista omalta osaltaan viestii suunnitelmista johdolle ja henkilöstölle kirjallisesti ja suullisesti selkeästi, joko suomen tai ruotsin kielellä Kauden ja valvoo kaudenpäätösten tai tilinpäätöksen valmistumista säädösten ja tilinpäätöksen organisaation ohjeiden mukaisesti valvonta tarkastaa, että tilinpäätökseen sisältyvät tapahtumat ovat säädösten mukaisia ja viestii niistä oikea-aikaisesti tilinpäätöksestä vastaavalle huolehtii siitä, että tilinpäätökseen liittyvät viranomaisilmoitukset hoidetaan säädösten ja ohjeiden mukaisesti Rahoituksen ja noudattaa ulkopuolisen rahoituksen tai määrärahan budjetointiin ja talouden seuranta seurantaan liittyviä periaatteita laskee ja käyttää organisaation toiminnan kannalta oleellisia tunnuslukuja ja tekee tunnuslukujen perusteella johtopäätöksiä organisaation tilasta esittää ja tulkitsee rahoitukseen ja tilinpäätökseen liittyviä tietoja muulle organisaatiolle ohjeiden mukaisesti.

8 6 2 Henkilöstötyö Ammattitaitovaatimukset osaa tuoda esille henkilöstön osaamisen merkityksen organisaation toiminnan tavoitteiden saavuttamisessa ohjata henkilöstöprosesseja tukea esimiestyötä toimia asiantuntijana työ- ja palvelussuhdeasioissa. Ammattitaidon osoittaminen osoittaa ammattitaitonsa toimimalla henkilöstötyön suunnittelu- ja kehittämistehtävissä, joissa hän analysoi henkilöstön tilaa ja siihen kytkeytyviä henkilöstöasioita yhdessä organisaation johdon kanssa. Hän laatii henkilöstösuunnitelmia ja suunnittelee henkilöstöprosesseja sekä toimii esimiesten tukena ja asiantuntijana palvelussuhdeasioissa. Siltä osin kuin vaadittava ammattitaito ei tule esiin käytännön työtehtävissä, ammattitaidon osoittamista voidaan täydentää haastattelussa tai tutkinnon suorittajan laatimilla dokumenteilla, joiden perusteella ammattitaito voidaan luotettavasti arvioida. Hyväksytyn suorituksen kriteerit ammattitaitovaatimuksittain tuo esille henkilöstön osaamisen merkityksen organisaation toiminnan tavoitteiden saavuttamisessa. kokoaa organisaation kannalta tärkeää henkilöstön perustietoa tulevaisuuden henkilöstösuunnittelua varten hyödyntää organisaation henkilöstötietojärjestelmiä sujuvasti kokoaa lakisääteiset organisaation henkilöstötunnusluvut, analysoi niitä ja toimittaa ne johtamisen tueksi viestii sujuvalla suomen tai ruotsin kielellä johdolle henkilöstöön liittyvistä riskeistä ja turvallisuusnäkökohdista esittelee organisaation henkilöstötyötä vieraalla kielellä käy säännöllisesti vuoropuhelua johdon kanssa koskien omaa organisaatiota ja sen kustannusrakennetta suhteessa toimialaan ja liiketoiminnan tuloksiin esittää johdolle perusteltuja ja strategialähtöisiä ehdotuksia henkilöstön johtamiseen laatii lain edellyttämällä sisältötasolla henkilöstö- ja koulutussuunnitelmat sekä henkilörekisteriselosteen sujuvalla suomen tai ruotsin kielellä hyödyntää suunnittelussa suunnitelman kannalta keskeisiä asiantuntijoita tai sidosryhmiä.

9 7 ohjaa henkilöstöprosesseja. päivittää rekrytointi-, perehdytys-, suorituksen arviointi- ja palkitsemisprosessit ohjeistaa esimiehiä henkilöstöprosessien toteutuksessa organisaation käytäntöjen mukaisesti kehittää henkilöstöprosesseja yhteistoiminnassa johdon ja sidosryhmien kanssa osallistuu toiminnan vuosikellon päivittämiseen henkilöstötyön aikataulujen osalta käynnistää henkilöstötyön toimenpiteitä yhdessä johdon, esimiesten ja henkilöstön kanssa kehittää ja ylläpitää palautekäytäntöjä. tukee esimiestyötä. ohjeistaa esimiehiä henkilöstökäytännöistä sujuvalla suomen tai ruotsin kielellä ohjaa esimiehiä uusien osaamistarpeiden tunnistamisessa käynnistää toimenpiteitä osaamisen kehittämiseen yhdessä johdon ja esimiesten kanssa suunnittelee ja kehittää toimenpiteitä esimiesten päivittäisjohtamisen tueksi. toimii asiantuntijana työ- ja palvelussuhdeasioissa. arvioi organisaation toiminnan kannalta oleelliset henkilöstöpolitiikan käytännöt päivittää henkilöstöpolitiikan yhdessä johdon kanssa ohjeistaa lainsäädännön mukaisesti esimiehiä työsuhteen päättymiseen, ytmenettelyihin, vuosilomiin ja poissaoloihin liittyvissä asioissa ohjaa henkilöstöä lainsäädännön mukaisesti ja ymmärrettävästi palvelussuhdeasioissa sujuvalla suomen tai ruotsin kielellä seuraa säännöllisesti alan säädösten ja sopimusten muutoksia.

10 8 3 Sisäisen tarkastuksen toimeksiannon toteuttaminen Ammattitaitovaatimukset osaa suunnitella tarkastustoimeksiannon kerätä ja analysoida tietoa raportoida tarkastuksen tulokset seurata suositusten toteutumista. Ammattitaidon osoittaminen osoittaa ammattitaitonsa toimimalla sisäisen tarkastuksen tehtävissä, joissa hän alan kansainvälisiä ammattistandardeja noudattaen kykenee tarkastamaan riskienhallintaa, sisäistä valvontaa sekä organisaationsa johtamis- ja hallintojärjestelmää. Siltä osin kuin vaadittava ammattitaito ei tule esiin käytännön työtehtävissä, ammattitaidon osoittamista voidaan täydentää haastattelussa tai tutkinnon suorittajan laatimilla dokumenteilla, joiden perusteella ammattitaito voidaan luotettavasti arvioida. Hyväksytyn suorituksen kriteerit ammattitaitovaatimuksittain suunnittelee tarkastustoimeksiannon. arvioi alustavasti tarkastuskohteen riskit laatii kirjallisen suunnitelman tehtävän tavoitteesta, laajuudesta ja rajauksista, käytettävissä olevasta ajasta sekä muista resursseista osoittaa suunnitelmaa laatiessaan sisäisen valvonnan jonkin viitekehyksen (COSO IC, COSO ERM, CobIT) tuntemista laatii kirjallisen työsuunnitelman menettelyistä ja menetelmistä, joilla informaatiota tunnistetaan, analysoidaan, arvioidaan ja dokumentoidaan käyttää suunnitelman laadinnassa sujuvaa suomen tai ruotsin kieltä. kerää ja analysoi tietoa. kokoaa riittävän, luotettavan, olennaisen ja hyödyllisen informaation laatimansa suunnitelman mukaisesti analysoi informaation suunnitelman mukaisesti dokumentoi työpapereihin johtopäätöksiä ja suosituksia tukevan olennaisen informaation käyttää tietotekniikkaa sujuvasti.

11 9 raportoi tarkastuksen tulokset. käy tulokset läpi asianomaisten tahojen kanssa vuorovaikutteisesti käyttäen suomen tai ruotsin kieltä laatii täsmällisen, objektiivisen, selkeän, tiiviin ja rakentavan raportin, joka sisältää kuvauksen tarkastuksen tavoitteista ja laajuudesta, johtopäätökset ja kehittämissuositukset sekä näitä koskevat tarkastuskohteen johdon toimenpidesuunnitelmat. seuraa suositusten toteutumista. kokoaa informaatiota niistä toimenpiteistä, joihin johto on ryhtynyt sisäisen tarkastuksen johtopäätösten ja suositusten takia arvioi johdon toimenpiteiden riittävyyden dokumentoi seurannassa kerättävän oleellisen informaation raportoi seurannan tuloksista johdolle. 4 Kehittämistyön suunnittelu ja toteutus Ammattitaitovaatimukset osaa suunnitella kehittämistyön vastata kehittämistyön toteuttamisesta analysoida kehittämistyön tulokset. Ammattitaidon osoittaminen osoittaa ammattitaitonsa suunnittelemalla, toteuttamalla ja analysoimalla kehittämistyön omassa organisaatiossaan. Kehittämistyön tulee kytkeytyä taloushallinnon, henkilöstöhallinnon tai sisäisen tarkastuksen työtehtäviin. Siltä osin kuin vaadittava ammattitaito ei tule esiin käytännön työtehtävissä, ammattitaidon osoittamista voidaan täydentää haastattelussa tai tutkinnon suorittajan laatimilla muilla dokumenteilla, joiden perusteella ammattitaito voidaan luotettavasti arvioida. Hyväksytyn suorituksen kriteerit ammattitaitovaatimuksittain suunnittelee kehittämistyön. valitsee yhdessä organisaation johdon kanssa talous- tai henkilöstöhallinnon alaan liittyvän kehittämistyön laatii kehittämishankkeesta kirjallisen projektisuunnitelman

12 10 esittelee ja hyväksyttää suunnitelman organisaation johdolla viestii kehittämishankkeesta organisaatiossaan sitouttaen keskeiset toimijat mukaan prosessiin. vastaa kehittämistyön toteuttamisesta. johtaa kehittämistyönsä toteuttamista suunnitelman mukaisesti seuraa hankesuunnitelman toteutumista ja päivittää sitä tarvittaessa viestii kehittämistyön etenemisestä johdolle ja sidosryhmille hyödyntää kehittämistyön aikana erilaisia asiantuntijoita sekä tietolähteitä. analysoi kehittämistyön tulokset. arvioi kehittämishankkeen hyötyä organisaatiolle monipuolisesti analysoi laajasti kehittämishankkeen hyödyntämismahdollisuuksia sekä mahdollisuuksia jatkokehittämiseen raportoi kehittämishankkeen tuloksista asiantuntevasti organisaation johdolle ja sidosryhmille. 5 Rahoitustointa Ammattitaitovaatimukset osaa hoitaa organisaation rahoitustoimintaa hoitaa organisaation sijoitustoimintaa. Ammattitaidon osoittaminen osoittaa ammattitaitonsa hoitamalla organisaation rahoitus- ja sijoitustoimintaa. Näitä työtehtäviä tulee tutkinnon suorittajan työssä olla riittävästi ammattitaidon varmistamiseksi. Siltä osin kuin vaadittava ammattitaito ei tule esiin käytännön työtehtävissä, ammattitaidon osoittamista voidaan täydentää haastattelussa tai tutkinnon suorittajan laatimilla dokumenteilla, joiden perusteella ammattitaito voidaan luotettavasti arvioida. Hyväksytyn suorituksen kriteerit ammattitaitovaatimuksittain hoitaa organisaation rahoitustoimintaa. vastaa maksuliikenteen toteuttamisesta ja valvonnasta organisaation ohjeiden mukaisesti hoitaa rahoitukseen liittyvät vakuudet huolellisesti

13 11 raportoi säännöllisesti yrityksen rahoitustilanteesta esimiehelle tai johdolle ehdottaa organisaation tilanteeseen sopivia rahoitusinstrumentteja huomioiden niiden vaikutukset organisaation taloudelliseen asemaan tekee organisaation tarpeisiin säännöllisesti kassavirtalaskelman analysoi ja tekee johtopäätöksiä rahoituksellisesta tilanteesta kassavirtalaskelman ja tunnuslukujen perusteella tunnistaa valuuttakurssiriskit ja korkoriskit sekä osaa tehdä ehdotuksia näiltä suojautumiseksi. hoitaa organisaation sijoitustoimintaa. käyttää erilaisia sijoitusvaihtoehtoja asiantuntevasti raportoi yrityksen tilanteesta esimiehelle tai johdolle säännöllisesti ehdottaa yritykselle sopivia sijoitusinstrumentteja huomioiden niiden vaikutukset organisaation taloudelliseen asemaan hoitaa viivytyksettä lainhuudot, kiinteistökiinnitykset ja muut mahdolliset viranomaisrekisteröinnit hoitaa vakuutusten riittävyyden ja kattavuuden. 6 Hankintaprosessin toteuttaminen Ammattitaitovaatimukset osaa suunnitella hankinnat toteuttaa hankinnat. Ammattitaidon osoittaminen osoittaa ammattitaitonsa toimimalla työtehtävissä, joissa hän suunnittelee ja toteuttaa organisaation hankintoja. Siltä osin kuin vaadittava ammattitaito ei tule esiin käytännön työtehtävissä, ammattitaidon osoittamista voidaan täydentää haastattelussa tai tutkinnon suorittajan laatimilla dokumenteilla, joiden perusteella ammattitaito voidaan luotettavasti arvioida. Hyväksytyn suorituksen kriteerit ammattitaitovaatimuksittain suunnittelee hankinnat. Hankintojen analyysin laatiminen Vaihtoehtolaskelmien laadinta tekee todenmukaisen analyysin organisaation hankintojen nykytilanteesta esittää toteuttamiskelpoisia hankintaprosessin kehittämistoimia tekee kriittiset riskianalyysit valitsemistaan vaihtoehdoista tekee realistisia vaihtoehtolaskelmia hankintojen rahoittamiseksi tekee laskelmien pohjalta selkeät analyysit ja johtopäätökset

14 12 Hankintojen suunnittelu asiantuntevasti esittää perustellut laskelmat organisaation johdolle keskustelee hankinnan toteuttamissuunnitelmista johdon kanssa vuorovaikutteisesti laatii hankintojen realistisen kokonaissuunnitelman osana organisaation strategista suunnittelua esittää suunnitelman johdolle ymmärrettävästi. toteuttaa hankinnat. määrittelee selkeästi hankinnan kohteen kartoittaa laajasti markkinoilla olevan tarjonnan laatii selkeät tarjouspyyntöasiakirjat hankintalain mukaan niissä tapauksissa, joita hankintalaki koskee vertailee oikein tarjoukset tarjouspyynnön mukaisesti ja laatii niistä pöytäkirjat organisaation ohjeistuksen edellyttämällä tavalla ja tarvittaessa hankintalain mukaisesti esittelee vaihtoehdot perustellusti johdolle päätöksentekoa varten. 7 Sisäisen tarkastuksen johtaminen Ammattitaitovaatimukset osaa johtaa sisäistä tarkastustoimintaa ylläpitää ja toteuttaa sisäisen tarkastuksen laadunvarmistus- ja kehittämisohjelmaa. Ammattitaidon osoittaminen osoittaa ammattitaitonsa johtamalla sisäisen tarkastuksen toimintaa alan kansainvälisten ammattistandardien mukaisesti. Ammattitaidon osoittamiseksi tutkinnon suorittajan tulee vastata sisäisen tarkastuksen toimintasuunnitelman laatimisesta ja seurannasta, toiminnon päivittäisjohtamisesta sekä sisäisen tarkastuksen toiminnan laadun varmistamisesta ja kehittämisestä. Siltä osin kuin vaadittava ammattitaito ei tule esiin käytännön työtehtävissä, ammattitaidon osoittamista voidaan täydentää haastattelussa tai tutkinnon suorittajan laatimilla dokumenteilla, joiden perusteella ammattitaito voidaan luotettavasti arvioida.

15 13 Hyväksytyn suorituksen kriteerit ammattitaitovaatimuksittain johtaa sisäistä tarkastustoimintaa. Sisäisen tarkastuksen toimintasuunnitelman laatiminen ja ylläpito Sisäisestä tarkastustoiminnan päivittäisjohtaminen arvioi ja dokumentoi systemaattisesti organisaation keskeisiin prosesseihin ja toimintoihin liittyvät olennaiset riskit osoittaen tuntevansa organisaation toimintastrategian kokoaa organisaation johdon sekä hallituksen tai vastaavan elimen näkemykset keskeisistä riskeistä ja niiden hallinnasta sekä sisäisen tarkastuksen työn kohdentamistarpeista laatii riskiarvion sekä johdon ja hallituksen tai vastaavan elimen näkemysten pohjalta sisäisen tarkastuksen toimintasuunnitelman kansainvälisiä ammattistandardeja noudattaen ja resurssitarpeet realistisesti mitoittaen esittelee toimintasuunnitelman hallituksen tai muun vastaavan elimen hyväksyttäväksi seuraa johdonmukaisesti toimintasuunnitelman toteutumista raportoi suunnitelman toteutumisesta säännöllisesti ja perustelee hallitukselle tai muulle vastaavalle elimelle mahdolliset muutokset informoi hallitusta tai muuta vastaavaa elintä keskeisistä sisäisen tarkastuksen työn tuloksista sekä ajankohtaisista sisäiseen valvontaan liittyvistä kysymyksistä vaihtaa tilintarkastajien kanssa aktiivisesti toimintaa koskevaa informaatiota koordinoidessaan tarkastustoimintaa laatii toteuttamiskelpoisen suunnitelman sisäisen tarkastuksen toimintaan osallistuvien henkilöiden ammattitaidon kehittämiseksi ja ylläpitämiseksi päivittää sisäisen tarkastuksen toimintaohjeen. ylläpitää ja toteuttaa sisäisen tarkastuksen laadunvarmistus- ja kehittämisohjelmaa. ylläpitää sisäisen tarkastuksen toiminnon laadunvarmistus- ja kehittämisohjelmaa kansainvälisiä ammattistandardeja noudattaen valvoo tarkastustoimeksiantojen toteutuksen laatua kerää asiakaspalautetta sisäisen tarkastuksen työstä ylläpitää sisäisen tarkastuksen suoritusmittareita ja päivittää niiden tavoitearvot toteuttaa suoritusmittaukset ja analysoi tulokset toteuttaa sisäisen tarkastuksen toiminnon itsearvioinnin raportoi itsearvioinnin tulokset organisaation johdolle ja hallitukselle tai vastaavalle elimelle.

16 14 8 Kustannuslaskenta Ammattitaitovaatimukset osaa huolehtia siitä, että talouden järjestelmät palvelevat organisaation kustannuslaskentaa hoitaa organisaation kustannuslaskentaa laatii investointilaskelmia. Ammattitaidon osoittaminen osoittaa ammattitaitonsa hoitamalla kustannusten seurantajärjestelmiä ja kustannuslaskentaa omalla vastuualueellaan. Työtehtäviin tulee kuulua erilaisten vaihtoehtolaskelmien laatimista sekä projekti- tai kustannuspaikkaseurannasta vastaamista. Siltä osin kuin vaadittava ammattitaito ei tule esiin käytännön työtehtävissä, ammattitaidon osoittamista voidaan täydentää haastattelussa tai tutkinnon suorittajan laatimilla dokumenteilla, joiden perusteella ammattitaito voidaan luotettavasti arvioida. Hyväksytyn suorituksen kriteerit ammattitaitovaatimuksittain huolehtii siitä, että talouden järjestelmät palvelevat organisaation kustannuslaskentaa. vastaa siitä, että organisaation kustannuksia seurataan tarkoituksenmukaisesti viestii henkilöstölle kustannusseurannan merkitystä ja ohjeistaa sovitun seurantatavan käyttämiseen analysoi kriittisesti käytössä olevia kustannusten seurantatapoja ja tarvittaessa kehittää uusia seurantamenetelmiä. hoitaa organisaation kustannuslaskentaa. vastaa siitä, että kustannukset kohdistuvat oikein eri kustannuspaikoille tai projekteille valvoo, että sisäiset erät ja vyörytyserät kohdistuvat oikein osallistuu organisaation palveluiden tai tuotteiden hinnoitteluun taloushallinnon asiantuntijana perustelee laskennassa käytetyt erilaiset laskentamenetelmät käyttää työssään sujuvasti kustannuksien seurantaan ja raportointiin liittyviä tietojärjestelmiä raportoi kustannusten kehittymisestä sovitussa laajuudessa kirjallisesti analysoiden projektivastuullisille sekä toimivalle johdolle.

17 15 laatii investointilaskelmia. laatii investointilaskelmia ottaen huomioon rahoituksen vaikutuksen laskelmissa tulkitsee laskemia investoinneista vastaavalle taholle asiantuntevasti. 9 Toiminnan mittaaminen ja kehittäminen Ammattitaitovaatimukset osaa kehittää toiminnan johtamista tukevia mittareita organisoida toimintaa koskevan mittaamisen analysoida mittareista saatavaa tietoa. Ammattitaidon osoittaminen osoittaa ammattitaitonsa toimimalla organisaatiossa talouden, henkilöstön, asiakkuuksien tai sisäisten prosessien toiminnan ohjauksessa käytettyjen mittaristojen kehittämistehtävissä ja tehtävissä, joissa hyödynnetään mittaustuloksia johtamisen apuna. Siltä osin kuin vaadittava ammattitaito ei tule esiin käytännön työtehtävissä, ammattitaidon osoittamista voidaan täydentää haastattelussa tai tutkinnon suorittajan laatimilla dokumenteilla, joiden perusteella ammattitaito voidaan luotettavasti arvioida. Hyväksytyn suorituksen kriteerit ammattitaitovaatimuksittain kehittää toiminnan johtamista tukevia mittareita. arvioi organisaatiossa johtamisen tukena käytettyjen mittareiden toimivuutta toiminnan ohjauksessa ja tuloksellisuuden mittaamisessa. keskustelee johdon kanssa mittareiden toimivuudesta asiantuntevasti osoittaen tuntevansa myös vaihtoehtoisia tapoja tuottaa tietoa johtamisen tueksi. perustelee selkeästi johdolle mittareita ja niiden käyttöä koskevat kehitysesitykset. organisoi toimintaa koskevan mittaamisen. käynnistää suunnitelmallisesti toimenpiteiden mittaamisen sovituilla mittareilla toimii yhteistyössä mittareiden käyttöön osallistuvien kanssa valmentaa esimiehiä käyttämään mittareita johtamisen apuna seuraa mittariston toimivuutta ja sen tuottamaa tietoa systemaattisesti ja pitkäjänteisesti.

18 16 analysoi mittareista saatavaa tietoa. analysoi monipuolisesti mittariston tuottamaa tietoa yhdessä johdon kanssa raportoi johdolle mittausten tuloksista nostaen johtopäätöksissä esille toiminnan kehittämisen kannalta olennaisen. 10 Työsuojelu ja työhyvinvointi Ammattitaitovaatimukset osaa tukea työsuojelun toteuttamista vastata henkilöstön työhyvinvoinnin kehittämisestä. Ammattitaidon osoittaminen osoittaa ammattitaitonsa työtehtävissä, jotka toteutetaan työsuojeluorganisaatiossa tai vastaavissa tehtävissä. Siltä osin kuin vaadittava ammattitaito ei tule esiin käytännön työtehtävissä, ammattitaidon osoittamista voidaan täydentää haastattelussa tai tutkinnon suorittajan laatimilla dokumenteilla, joiden perusteella ammattitaito voidaan luotettavasti arvioida. Hyväksytyn suorituksen kriteerit ammattitaitovaatimuksittain tukee työsuojelun toteuttamista. Osallistuminen työsuojelun toteuttamiseen Työsuojelussa ohjeistaminen ja toimintamallien kehittäminen Haasteellisissa työsuojeluun liittyvissä tilanteissa toimiminen suunnittelee työsuojeluorganisaation toimintaa johdon ja työntekijöiden edustajien kanssa osallistuu työhyvinvoinnin operatiiviseen toimintaan yhteistyössä henkilöstötoiminnon, johdon, työterveyshuollon ja työsuojeluorganisaation kanssa huolehtii työsuojelun toimintaohjelman laatimisesta huomioiden toiminnan työturvallisuustekijät toteuttaa työsuojelun toimintaohjelmaa roolinsa mukaisesti osallistuu työyhteisön toimivuuden kehittämiseen asiantuntevasti ohjeistaa esimiehiä ja henkilöstöä noudattamaan lakisääteisiä työsuojeluohjeita organisaatiossa kehittää fyysistä ja psyykkistä työsuojelua edistäviä malleja tarkkailee ja kehittää työn ja työympäristön tilaa tekemällä työpaikkaselvityksiä ja tarkastuksia yhteistyössä työterveyshuollon kanssa ohjeistaa läheltä piti -tilanteiden raportointia ja niihin liittyviä tarvittavia korjaustoimenpiteitä puuttuu epäasialliseen kohteluun ja kiusaamistapauksiin avustaa ristiriitatilanteiden käsittelyssä

19 17 toimii aktiivisesti yhteistyössä työterveyshuollon, työeläke- ja tapaturmavakuutusyhtiöiden kanssa. vastaa henkilöstön työhyvinvoinnin kehittämisestä. seuraa henkilöstön työkykyä ja kuntoutustarvetta valmentaa työyhteisön jäseniä huomioimaan työhyvinvoinnin yksilölliset ja yhteisölliset tekijät käynnistää henkilöstön fyysisen ja psyykkisen työkunnon ylläpitämistä tukevia toimenpiteitä budjetoi ja seuraa työhyvinvointiin liittyviä toimenpiteitä varmistaa yhteistyössä esimiesten kanssa, että työtehtävien toimenkuvat ovat ajan tasalla huolehtii tasa-arvolain noudattamisesta organisaatiossa rekrytoinnissa ja tehtävien jakamisessa huolehtii ja ohjeistaa työyhteisöä tarkoituksenmukaisista kokous- ja palaverikäytännöistä. 11 Henkilöstön osaamisen kehittäminen Ammattitaitovaatimukset osaa arvioida organisaation ja sen henkilöstön osaamista kehittää organisaation ja sen henkilöstön osaamista arvioida toiminnan vaikuttavuutta. Ammattitaidon osoittaminen osoittaa ammattitaitonsa henkilöstön osaamisen kehittämiseen liittyvissä työtehtävissä, joissa hän laatii henkilöstön kehittämisohjelmia ja arvioi kehittämisen vaikuttavuutta. Siltä osin kuin vaadittava ammattitaito ei tule esiin käytännön työtehtävissä, ammattitaidon osoittamista voidaan täydentää haastattelussa tai tutkinnon suorittajan laatimilla dokumenteilla, joiden perusteella ammattitaito voidaan luotettavasti arvioida. Hyväksytyn suorituksen kriteerit ammattitaitovaatimuksittain arvioi organisaation ja sen henkilöstön osaamista. analysoi organisaation ja sen henkilöstön osaamisen nykytilan ja osaamistarpeet suhteessa organisaation tavoitteisiin hyödyntää analyysin tekemisessä organisaation suoritukseen ja osaamiseen liittyviä raportteja ja tunnuslukuja.

20 18 kehittää organisaation ja sen henkilöstön osaamista. asettaa yhdessä esimiesten kanssa strategian mukaiset tavoitteet suorituksen ja osaamisen kehittämiselle laatii strategian mukaisen henkilöstön kehittämisohjelman sekä hyväksyttää sen organisaation johdolla käynnistää kehittämisohjelmassa sovitut toimenpiteet. arvioi toiminnan vaikuttavuutta. arvioi osaamisen kehittämistoimenpiteiden vaikuttavuutta organisaation toimintaan realistisesti. 12 Henkilöstökoulutuksen toteuttaminen Ammattitaitovaatimukset osaa arvioida ohjaus- ja valmennustarpeita järjestää valmennuksia kehittää ohjauksen ja valmennuksen menetelmiä. Ammattitaidon osoittaminen osoittaa ammattitaitonsa henkilöstön kehittämisen tehtävissä, joissa hän suunnittelee koulutuksia, toteuttaa niitä tai käynnistää ne ulkopuolisen tahon kanssa. Siltä osin kuin vaadittava ammattitaito ei tule esiin käytännön työtehtävissä, ammattitaidon osoittamista voidaan täydentää haastattelussa tai tutkinnon suorittajan laatimilla dokumenteilla, joiden perusteella ammattitaito voidaan luotettavasti arvioida. Hyväksytyn suorituksen kriteerit ammattitaitovaatimuksittain arvioi ohjaus- ja valmennustarpeita. tekee analyysin henkilöstön valmennuksen nykytilasta ja tarpeesta käyttäen tarvittaessa hyväksi organisaation tunnuslukuja tekee henkilötasoisia valmennussuunnitelmia huomioiden valmennettavien arvion heidän omista mahdollisuuksistaan, voimavaroistaan ja tavoitteistaan arvioi erilaisia ohjauksellisia ja valmennuksellista menetelmiä ja työkaluja ja tiedottaa niistä esimiehille.

21 19 järjestää valmennuksia. valitsee organisaation tarpeisiin sopivan valmennuksen toteuttajan sopii kirjallisesti yhteistyössä eri osapuolten kanssa valmennusprosessin tavoitteista, pituudesta sekä menetelmistä, raportoinnista ja arvioinnista sopii yhteistyössä valmennuksen osapuolten kanssa vastuunjaosta ja tehtävistä valmennusprosessissa käynnistää valmennuksen. kehittää ohjauksen ja valmennuksen menetelmiä. arvioi ohjaus- ja valmennusprosessin vaikuttavuutta, tavoitteiden saavuttamista ja käytettyjen valmennusmenetelmien toimivuutta asettaa yhdessä esimiesten kanssa strategian mukaiset tavoitteet ohjauksen ja valmennuksen menetelmien kehittämiselle käynnistää sovitut kehittämistoimet.

22 20 Liite Taloushallinnon erikoisammattitutkinto Tutkinnon perusteiden voimaantulopäivä x.x.2015 Tutkinnon muodostuminen Taloushallinnon erikoisammattitutkinnossa on kolme osaamisalaa. Osaamisalat ovat 1. Taloushallinnon osaamisala 2. Henkilöstötyön osaamisala 3. Sisäisen tarkastuksen osaamisala Tutkinto muodostuu osaamisalakohtaisesta pakollisesta tutkinnon osasta ja yhdestä valinnaisesta tutkinnon osasta. Valitusta osaamisalasta riippuen pakollinen tutkinnon osa on Ulkoinen ja sisäinen laskenta, Henkilöstötyö tai Sisäisen tarkastuksen toimeksiannon toteuttaminen. Valinnaisena tutkinnon osana voi olla Kehittämistyön suunnittelu ja toteuttaminen Rahoitustoiminta Hankintaprosessin toteuttaminen Sisäisen tarkastuksen johtaminen Kustannuslaskenta Toiminnan mittaaminen ja kehittäminen Työsuojelu ja työhyvinvointi Henkilöstön osaamisen kehittäminen Henkilöstökoulutuksen toteuttaminen. Tutkinnon suorittaneen osaaminen Taloushallinnon erikoisammattitutkinnon tutkinnossa tutkinnon suorittaneen osaaminen vaihtelee osaamisaloittain. Taloushallinnon osaamisalan suorittaneella on taloushallinnossa vaadittava laaja erityisosaaminen ulkoisen ja sisäisen laskennan alueelta. Hänellä on laaja kokonaisnäkemys taloushallinnosta, asioiden johtamisesta sekä alan lainsäädännöstä. Viestinnällisesti hänellä on hyvät vuorovaikutustaidot joko suomen tai ruotsin kielellä sekä alalla vaadittavien sähköisten työkalujen hyvä osaaminen. Henkilöstötyön osaamisalan suorittaneella on henkilöstöhallinnossa vaadittava laaja erityisosaaminen työ- ja palvelussuhdeasioissa. Hänellä laajan on kokonaisnäkemys henkilöstötyöstä sekä alan lainsäädännöstä. Viestinnällisesti hänellä on hyvät vuorovaikutustaidot joko suomen tai ruotsin kielellä sekä alalla vaadittavien sähköisten työkalujen hyvä osaaminen. Sisäisen tarkastuksen osaamisalan suorittaneella on sisäisen tarkastuksen vaatima laaja erityisosaaminen riskienhallinnan, sisäisen valvonnan ja johtamis- sekä hallintojärjestelmien tarkastamisessa. Hänellä on laaja kokonaisnäkemys organisaation toiminnasta sekä alan lainsäädännöstä. Viestinnällisesti hänellä on hyvät vuorovaikutustaidot joko suomen tai ruotsin kielellä sekä alalla vaadittavien sähköisten työkalujen hyvä osaaminen.

23 21 Työtehtäviä, joissa tutkinnon suorittanut voi toimia Taloushallinnon erikoisammattitutkinnon tutkinnon suorittanut voi toimia taloushallinnon tai henkilöstöhallinnon johto- ja erityisasiantuntijatehtävissä sekä sisäisenä tarkastajana tai sisäisen tarkastuksen johtotehtävissä. Tutkintotodistuksen antajan nimi ja asema Tutkintotodistuksen antaa Opetushallituksen asettama tutkintotoimikunta. Tutkinnosta päättävän kansallisen/alueellisen viranomaisen nimi ja asema Opetus- ja kulttuuriministeriö Opetushallitus, opetus- ja kulttuuriministeriön alainen keskusvirasto Tutkinnon taso (kansallinen tai kansainvälinen) ISCED 4 Arvosana-asteikko/hyväksymisvaatimukset Hyväksytty/hylätty Jatko-opintokelpoisuus Tutkinto tuottaa kelpoisuuden korkeakouluopintoihin. Säädösperusta Laki ammatillisesta aikuiskoulutuksesta 631/1998, asetus ammatillisesta aikuiskoulutuksesta 812/1998 Tutkintotodistuksen voi säädösten mukaan saada seuraavilla tavoilla Tutkinto suoritetaan osoittamalla tutkintotilaisuuksissa Opetushallituksen päättämissä tutkinnon perusteissa vaadittu ammattitaito. Tarvittaessa järjestetään tutkintoon valmistavaa koulutusta. Koulutuksen järjestäjä huolehtii näyttötutkintoon ja siihen valmistavaan koulutukseen hakeutumisen, tutkinnon suorittamisen ja tarvittavan ammattitaidon hankkimisen henkilökohtaistamisesta. Pohjakoulutusvaatimukset Näyttötutkinnon suorittaminen on ammattitaidon hankkimistavasta riippumatonta. Tutkintoon osallistujalle ei ole asetettu muodollisia koulutusvaatimuksia.

24 22

LÄHIESIMIESTYÖN AMMATTITUTKINTO 2015

LÄHIESIMIESTYÖN AMMATTITUTKINTO 2015 Näyttötutkinnon perusteet LÄHIESIMIESTYÖN AMMATTITUTKINTO 2015 Määräys 38/011/2015 Määräykset ja ohjeet 2015:34 Opetushallitus Määräykset ja ohjeet 2015:34 ISBN 978-952-13-6122-7 (pdf) ISSN-L 1798-887X

Lisätiedot

YRITYSJOHTAMISEN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TUTKINNON PERUSTEET (LUONNOS)

YRITYSJOHTAMISEN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TUTKINNON PERUSTEET (LUONNOS) YRITYSJOHTAMISEN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TUTKINNON PERUSTEET (LUONNOS) S I S Ä L T Ö I Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon osat ja muodostuminen ---------------------------------------- 3 II Yritysjohtamisen

Lisätiedot

TALOUS -JA HENKILÖSTÖHALLINNON ERIKOISAMMATTITUTKINTO 2015

TALOUS -JA HENKILÖSTÖHALLINNON ERIKOISAMMATTITUTKINTO 2015 Näyttötutkinnon perusteet TALOUS -JA HENKILÖSTÖHALLINNON ERIKOISAMMATTITUTKINTO 2015 Määräys 2/011/2015 Määräykset ja ohjeet 2015:2 Opetushallitus Määräykset ja ohjeet 2015:2 ISBN 978-952-13-6037-4 (pdf)

Lisätiedot

Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto

Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon suorittaneella on yrityksen johtajalta edellytettävä yrityksen strategisen johtamisen

Lisätiedot

Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto

Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon suorittaneella on yrityksen johtajalta edellytettävä yrityksen strategisen johtamisen

Lisätiedot

Talous- ja henkilöstöhallinnon erikoisammattitutkinto

Talous- ja henkilöstöhallinnon erikoisammattitutkinto Talous- ja henkilöstöhallinnon erikoisammattitutkinto Talous- ja henkilöstöhallinnon erikoisammattitutkinto Talous- ja henkilöstöhallinnon erikoisammattitutkinnon tutkinnon suorittanut voi toimia taloushallinnon

Lisätiedot

Talous- ja henkilöstöhallinnon erikoisammattitutkinto

Talous- ja henkilöstöhallinnon erikoisammattitutkinto Talous- ja henkilöstöhallinnon erikoisammattitutkinto Talous- ja henkilöstöhallinnon erikoisammattitutkinto Talous- ja henkilöstöhallinnon erikoisammattitutkinnon tutkinnon suorittanut voi toimia taloushallinnon

Lisätiedot

Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto. Ammatillisen näyttötutkinnon peruste

Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto. Ammatillisen näyttötutkinnon peruste Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto Ammatillisen näyttötutkinnon peruste Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto: Ammatillisen näyttötutkinnon peruste Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon suorittaneella

Lisätiedot

Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto. Ammatillisen näyttötutkinnon peruste

Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto. Ammatillisen näyttötutkinnon peruste Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto Ammatillisen näyttötutkinnon peruste Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto: Ammatillisen näyttötutkinnon peruste Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon suorittaneella

Lisätiedot

Talous- ja henkilöstöhallinnon erikoisammattitutkinto. Ammatillisen näyttötutkinnon peruste

Talous- ja henkilöstöhallinnon erikoisammattitutkinto. Ammatillisen näyttötutkinnon peruste Talous- ja henkilöstöhallinnon erikoisammattitutkinto Ammatillisen näyttötutkinnon peruste Talous- ja henkilöstöhallinnon erikoisammattitutkinto: Ammatillisen näyttötutkinnon peruste Talous- ja henkilöstöhallinnon

Lisätiedot

Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto LUONNOS

Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto LUONNOS Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto LUONNOS Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto LUONNOS Perusteen nimi Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto LUONNOS

Lisätiedot

Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto

Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon suorittanut osaa toimia yrityksen tai

Lisätiedot

Isännöinnin erikoisammattitutkinto

Isännöinnin erikoisammattitutkinto Isännöinnin erikoisammattitutkinto Isännöinnin erikoisammattitutkinto Isännöinnin erikoisammattitutkinnon suorittaneella on vaativissa isännöinnin tehtävissä edellytettävä ammattitaito.tutkinnon suorittanut

Lisätiedot

Isännöinnin erikoisammattitutkinto

Isännöinnin erikoisammattitutkinto Isännöinnin erikoisammattitutkinto Isännöinnin erikoisammattitutkinto Isännöinnin erikoisammattitutkinnon suorittaneella on vaativissa isännöinnin tehtävissä edellytettävä ammattitaito. Tutkinnon suorittanut

Lisätiedot

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TUTKINNON PERUSTEET Luonnos

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TUTKINNON PERUSTEET Luonnos TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TUTKINNON PERUSTEET Luonnos S I S Ä L T Ö I Tieto- ja viestintätekniikan erikoisammattitutkinnon osat ja muodostuminen ---------------------- 3 II Tieto-

Lisätiedot

Näyttötutkinnon perusteet

Näyttötutkinnon perusteet Näyttötutkinnon perusteet YRITTÄJÄN ERIKOISAMMATTITUTKINTO 2007 MÄÄRÄYS 23/011/2007 OPETUSHALLITUS ISBN 978 952 13 3416 0 (nid.) ISBN 978 952 13 3417 7 (pdf) 1 Dno 23/011/2007 MÄÄRÄYS Velvoittavana noudatettava

Lisätiedot

Asiakirjahallinnon ja arkistotoimen ammattitutkinto. Ammatillisen näyttötutkinnon peruste

Asiakirjahallinnon ja arkistotoimen ammattitutkinto. Ammatillisen näyttötutkinnon peruste Asiakirjahallinnon ja arkistotoimen ammattitutkinto Ammatillisen näyttötutkinnon peruste Asiakirjahallinnon ja arkistotoimen ammattitutkinto: Ammatillisen näyttötutkinnon peruste Asiakirjahallinnon ja

Lisätiedot

Tuotannon esimiestyön erikoisammattitutkinnon perusteet

Tuotannon esimiestyön erikoisammattitutkinnon perusteet Tuotannon esimiestyön erikoisammattitutkinnon perusteet Tuotannon esimiestyön erikoisammattitutkinnon perusteet Tuotannon esimiestyön erikoisammattitutkinto (180 osp) on tarkoitettu henkilöille, jotka

Lisätiedot

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO 2015

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO 2015 Näyttötutkinnon perusteet TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO 2015 Määräys 45/011/2015 Määräykset ja ohjeet 2015:39 Opetushallitus Määräykset ja ohjeet 2015:39 ISBN 978-952-13-6138-8 (pdf)

Lisätiedot

Tieto- ja viestintätekniikan erikoisammattitutkinto

Tieto- ja viestintätekniikan erikoisammattitutkinto Tieto- ja viestintätekniikan erikoisammattitutkinto Tieto- ja viestintätekniikan erikoisammattitutkinto Tieto- ja viestintätekniikan erikoisammattitutkinnon suorittanut osaa vastata palveluprosesseista,

Lisätiedot

LÄHIESIMIESTYÖN AMMATTITUTKINTO TUTKINNON PERUSTEET LUONNOS

LÄHIESIMIESTYÖN AMMATTITUTKINTO TUTKINNON PERUSTEET LUONNOS LÄHIESIMIESTYÖN AMMATTITUTKINTO TUTKINNON PERUSTEET LUONNOS 2 S I S Ä L T Ö I Lähiesimiestyön ammattitutkinnon osat ja muodostuminen ------------------------------------------- 3 II Lähiesimiestyön ammattitutkinnon

Lisätiedot

Asiakirjahallinnon ja arkistotoimen ammattitutkinto 2016

Asiakirjahallinnon ja arkistotoimen ammattitutkinto 2016 Asiakirjahallinnon ja arkistotoimen ammattitutkinto 2016 Asiakirjahallinnon ja arkistotoimen ammattitutkinto 2016 Asiakirjahallinnon ja arkistotoimen ammattitutkinnon suorittanut osaa toimia monipuolisesti

Lisätiedot

Sisäisen tarkastuksen ohje

Sisäisen tarkastuksen ohje Sisäisen tarkastuksen ohje Kuntayhtymähallitus 17.3.2009 SISÄLLYSLUETTELO 1 TARKOITUS JA PERIAATTEET 3 2 TEHTÄVÄT JA ARVIOINTIPERUSTEET 3 3 ASEMA, TOIMIVALTA JA TIETOJENSAANTIOIKEUS 3 4 AMMATILLINEN OSAAMINEN

Lisätiedot

Työpaikkaohjaajakoulutus

Työpaikkaohjaajakoulutus Työpaikkaohjaajakoulutus Aikuisten näyttötutkinnot 1 Luksia, Leena Rantanen- Väntsi Ammatillisen koulutuksen kehityshaasteet Arvomuutos ja kulutuskansalaisuus psykologisen sopimuksen murros Työelämän muuttuvat

Lisätiedot

AUTO- JA KULJETUSALAN TYÖNJOHDON AMMATTITUTKINTO 2015

AUTO- JA KULJETUSALAN TYÖNJOHDON AMMATTITUTKINTO 2015 Näyttötutkinnon perusteet AUTO- JA KULJETUSALAN TYÖNJOHDON AMMATTITUTKINTO 2015 Määräys 30/011/2015 Määräykset ja ohjeet 2015:36 Opetushallitus Määräykset ja ohjeet 2015:36 ISBN 978-952-13-6124-1 (pdf)

Lisätiedot

Axxell Utbildning Ab. Opiskelu aikuisena

Axxell Utbildning Ab. Opiskelu aikuisena Axxell Utbildning Ab Opiskelu aikuisena 1. YLEISTÄ VALMISTAVASTA KOULUTUKSESTA JA NÄYTTÖTUTKINNOISTA Näyttötutkintojärjestelmä perustuu läheiseen yhteistyöhön työelämän kanssa ja tarjoaa etenkin aikuisille

Lisätiedot

Asiakirjahallinnon ja arkistotoimen ammattitutkinto

Asiakirjahallinnon ja arkistotoimen ammattitutkinto Asiakirjahallinnon ja arkistotoimen ammattitutkinto Asiakirjahallinnon ja arkistotoimen ammattitutkinto Asiakirjahallinnon ja arkistotoimen ammattitutkinnon suorittanut osaa toimia monipuolisesti asiakirja-

Lisätiedot

AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO. Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma, peligrafiikan osaamisala

AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO. Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma, peligrafiikan osaamisala AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma, peligrafiikan osaamisala Voimassa 1.8.2015 alkaen 2 Sisällys 1 AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO, PELIGRAFIIKAN

Lisätiedot

Lähiesimiestyön ammattitutkinto

Lähiesimiestyön ammattitutkinto Lähiesimiestyön ammattitutkinto Lähiesimiestyön ammattitutkinto Tutkinnon suorittaneen osaaminen Lähiesimiestyön ammattitutkinnon suorittaneella on osaamista suunnitella ja ohjata työryhmän työskentelyä

Lisätiedot

1. Yleistä... 2. 2. Näyttötutkinnon järjestämisedellytykset... 2. 3. Tiedotus, neuvonta ja ohjaus... 2. 4. Tutkintosuoritusten arvioijat...

1. Yleistä... 2. 2. Näyttötutkinnon järjestämisedellytykset... 2. 3. Tiedotus, neuvonta ja ohjaus... 2. 4. Tutkintosuoritusten arvioijat... Pysyväisohjeet tutkintojen järjestäjille Hyväksytty suntion tutkintotoimikunnan kokouksessa 19.3.2012 SISÄLLYS 1. Yleistä... 2 2. Näyttötutkinnon järjestämisedellytykset... 2 3. Tiedotus, neuvonta ja ohjaus...

Lisätiedot

Lähiesimiestyön ammattitutkinto. Ammatillisen näyttötutkinnon peruste

Lähiesimiestyön ammattitutkinto. Ammatillisen näyttötutkinnon peruste Lähiesimiestyön ammattitutkinto Ammatillisen näyttötutkinnon peruste Lähiesimiestyön ammattitutkinto: Ammatillisen näyttötutkinnon peruste suorittaneen osaaminen Lähiesimiestyön ammattitutkinnon suorittaneella

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5).5.2015 Tämä asiakirjan osio kuvaa ammattiosaamisen näyttöä. Näyttötutkinnossa tutkintotilaisuuden järjestelyt ja osaamisen arviointi toteutuvat sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunnan

Lisätiedot

Lähiesimiestyön ammattitutkinto

Lähiesimiestyön ammattitutkinto Lähiesimiestyön ammattitutkinto Lähiesimiestyön ammattitutkinto Tutkinnon suorittaneen osaaminen Lähiesimiestyön ammattitutkinnon suorittaneella on osaamista suunnitella ja ohjata työryhmän työskentelyä

Lisätiedot

Lähiesimiestyön ammattitutkinto. Ammatillisen näyttötutkinnon peruste

Lähiesimiestyön ammattitutkinto. Ammatillisen näyttötutkinnon peruste Lähiesimiestyön ammattitutkinto Ammatillisen näyttötutkinnon peruste Lähiesimiestyön ammattitutkinto: Ammatillisen näyttötutkinnon peruste suorittaneen osaaminen Lähiesimiestyön ammattitutkinnon suorittaneella

Lisätiedot

MARKKINOINTIVIESTINNÄN ERIKOISAMMATTITUTKINTO 2013

MARKKINOINTIVIESTINNÄN ERIKOISAMMATTITUTKINTO 2013 1 Näyttötutkinnon perusteet MARKKINOINTIVIESTINNÄN ERIKOISAMMATTITUTKINTO 2013 Määräys xx/011/2013 Määräykset ja ohjeet 2013:xx 2 SISÄLTÖ 1 NÄYTTÖTUTKINNOT... 3 1.1 Näyttötutkintojen järjestäminen... 3

Lisätiedot

YRITYSNEUVOJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO 2010

YRITYSNEUVOJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO 2010 Näyttötutkinnon perusteet YRITYSNEUVOJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO 2010 MÄÄRÄYS 46/011/2010 Määräykset ja ohjeet 2010:11 Määräykset ja ohjeet 2010:11 Näyttötutkinnon perusteet YRITYSNEUVOJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Toiminnan kannattavuuden suunnittelu 15 osp Tavoitteet: Opiskelija laskee tuotteen aiheuttamat kustannukset ja hinnoittelee tuotteen. Hän

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. KANSAINVÄLISEN KAUPAN TUKIPALVELUT KATU 30 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. KANSAINVÄLISEN KAUPAN TUKIPALVELUT KATU 30 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 KANSAINVÄLISEN KAUPAN TUKIPALVELUT KATU 30 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Kansainvälisen kaupan tukipalvelut, 30 osp Ammattitaitovaatimukset Opiskelija

Lisätiedot

Johtamisen erikoisammattitutkinto

Johtamisen erikoisammattitutkinto Johtamisen erikoisammattitutkinto Johtamisen erikoisammattitutkinto Tutkinnon suorittanut osaa suunnitella, johtaa ja kehittää vastuualueensa toimintaa hallita alansa laaja-alaisesti yhteistyöhön tulkita

Lisätiedot

Johtamisen erikoisammattitutkinto

Johtamisen erikoisammattitutkinto Johtamisen erikoisammattitutkinto Johtamisen erikoisammattitutkinto Tutkinnon suorittanut osaa suunnitella, johtaa ja kehittää vastuualueensa toimintaa hallita alansa laaja-alaisesti yhteistyöhön tulkita

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 MYYNNIN TUKIPALVELUT

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 MYYNNIN TUKIPALVELUT Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 MYYNNIN TUKIPALVELUT Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Myynnin tukipalvelut Ammattitaitovaatimukset Opiskelija tai tutkinnon suorittaja o palvelee sisäisiä

Lisätiedot

KOKIN OSAAMISALA 2. Yrittäjän ammattitutkinto, opetussuunnitelma. Yritystoiminnan suunnittelun ja käynnistämisen osaamisala

KOKIN OSAAMISALA 2. Yrittäjän ammattitutkinto, opetussuunnitelma. Yritystoiminnan suunnittelun ja käynnistämisen osaamisala www.ahlman.fi 1 KOKIN OSAAMISALA 2 Yrittäjän ammattitutkinto, opetussuunnitelma Yritystoiminnan suunnittelun ja käynnistämisen osaamisala YRITTÄJÄ 3 1. YRITTÄJÄN AMMATTITUTKINNON MUODOSTUMINEN... 4 1.1

Lisätiedot

Valitsen ohjatusti työssäoppimis- ja näytön toteuttamista. Suunnittelee työssäoppimisen. Työssäoppimisjakson suunnitteleminen

Valitsen ohjatusti työssäoppimis- ja näytön toteuttamista. Suunnittelee työssäoppimisen. Työssäoppimisjakson suunnitteleminen PROSESSIKAAVIO ammattiosaamisen arviointi (näytöt) (luonnos 5) 15.8.2007 1 (7) OPISKELIJAN PROSESSI Valmentaudun topjaksoon Valitsen ohjatusti työssäoppimis- ja näyttöpaikan Suunnittelen työssäoppimisen

Lisätiedot

KULJETUSALAN TYÖNJOHTOKOULUTUKSEN PERUSTEET KOKEILUA VARTEN

KULJETUSALAN TYÖNJOHTOKOULUTUKSEN PERUSTEET KOKEILUA VARTEN TYÖNJOHTOKOULUTUSKOKEILU LIITE 2 1 KULJETUSALAN TYÖNJOHTOKOULUTUKSEN PERUSTEET KOKEILUA VARTEN 1. Koulutuksen kokonaistavoitteet n työnjohtokoulutuskokeilun tavoitteena on kouluttaa henkilöitä, jotka osaavat

Lisätiedot

Johtamisen erikoisammattitutkinto. Ammatillisen näyttötutkinnon peruste

Johtamisen erikoisammattitutkinto. Ammatillisen näyttötutkinnon peruste Johtamisen erikoisammattitutkinto Ammatillisen näyttötutkinnon peruste Johtamisen erikoisammattitutkinto: Ammatillisen näyttötutkinnon peruste Tutkinnon suorittanut osaa suunnitella, johtaa ja kehittää

Lisätiedot

Johtamisen erikoisammattitutkinto. Ammatillisen näyttötutkinnon peruste

Johtamisen erikoisammattitutkinto. Ammatillisen näyttötutkinnon peruste Johtamisen erikoisammattitutkinto Ammatillisen näyttötutkinnon peruste Johtamisen erikoisammattitutkinto: Ammatillisen näyttötutkinnon peruste Tutkinnon suorittanut osaa suunnitella, johtaa ja kehittää

Lisätiedot

ARVIOIJAKOULUTUS. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja

ARVIOIJAKOULUTUS. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja ARVIOIJAKOULUTUS Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja SISÄLTÖ 1. YLEISTÄ NÄYTTÖTUTKINNOISTA 2. TUTKINTORAKENNE 3. AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN 1. Tutkintotilaisuuden suorittamissuunnitelma

Lisätiedot

Näyttötutkinnon arvioijan opas

Näyttötutkinnon arvioijan opas Näyttötutkinnon arvioijan opas TAI aikuiskoulutus näyttötutkinnon arvioijan opas 2 Sisältö Mitä ovat näyttötutkinnot? 3 Henkilökohtaistaminen 4 Näyttötutkinnon suorittaminen ja osaamisen arviointi 5 Tutkintotodistus

Lisätiedot

TutkintoInfo 19.10.2015

TutkintoInfo 19.10.2015 TutkintoInfo 19.10.2015 Näyttötutkintojärjestelmä Luotiin 1994 säädetyllä ammattitutkintolailla & täydentävällä asetuksella Nykyinen asetus ammatillisesta aikuiskoulutuksesta 1.8.2015 Tutkintorakenteet

Lisätiedot

1(9) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Tuoteneuvonta 15 osp Tavoitteet:

1(9) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Tuoteneuvonta 15 osp Tavoitteet: 1(9) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Tuoteneuvonta 15 osp Tavoitteet: Opiskelija suunnittelee ja valmistelee tuoteneuvottelutilanteita. Opiskelija neuvoo asiakkaita tuotteiden

Lisätiedot

Näyttötutkinnon perusteet

Näyttötutkinnon perusteet Näyttötutkinnon perusteet YRITYSJOHTAMISEN ERIKOISAMMATTITUTKINTO 2008 MÄÄRÄYS 4/011/2008 OPETUSHALLITUS ISBN 978 952 13 3634 8 (nid.) ISBN 978 952 13 3635 5 (pdf) 1 Dno 4/011/2008 MÄÄRÄYS Velvoittavana

Lisätiedot

KULTAAJAMESTARIN ERIKOISAMMATTITUTKINTO 2015

KULTAAJAMESTARIN ERIKOISAMMATTITUTKINTO 2015 Näyttötutkinnon perusteet KULTAAJAMESTARIN ERIKOISAMMATTITUTKINTO 2015 Määräys 36/011/2015 Määräykset ja ohjeet 2015:32 Opetushallitus Määräykset ja ohjeet 2015:32 ISBN 978-952-13-6120-3 (pdf) ISSN-L 1798-887X

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. TOIMINNAN KANNATTAVUUDEN SUUNNITTELU KASU 15 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. TOIMINNAN KANNATTAVUUDEN SUUNNITTELU KASU 15 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 TOIMINNAN KANNATTAVUUDEN SUUNNITTELU KASU 15 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Toiminnan kannattavuuden suunnittelu, 15 osp Ammattitaitovaatimukset o laskee

Lisätiedot

JOHTAMISEN ERIKOISAMMATTITUTKINTO. Tutkinnon perusteet. Opetushallitus 2011

JOHTAMISEN ERIKOISAMMATTITUTKINTO. Tutkinnon perusteet. Opetushallitus 2011 1 JOHTAMISEN ERIKOISAMMATTITUTKINTO Tutkinnon perusteet Opetushallitus 2011 2 LUONNOS 03.12.201 SISÄLTÖ 1. LUKU NÄYTTÖTUTKINNOT... 3 1.1 Näyttötutkintojen järjestäminen... 3 1.2 Näyttötutkinnon suorittaminen...

Lisätiedot

Liiketoiminnan erikoisammattitutkinto

Liiketoiminnan erikoisammattitutkinto Liiketoiminnan erikoisammattitutkinto Liiketoiminnan erikoisammattitutkinto Tutkinnon suorittaneella on osaamista toimia vaativissa liiketoiminnan asiantuntija- tai esimiestehtävissä. Hänellä on hyvää

Lisätiedot

RUOKAMESTARIN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TUTKINNON PERUSTEET LUONNOS

RUOKAMESTARIN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TUTKINNON PERUSTEET LUONNOS RUOKAMESTARIN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TUTKINNON PERUSTEET LUONNOS 2 SISÄLTÖ I Ruokamestarin erikoisammattitutkinnon muodostuminen --------------------------------------------- 3 II Ruokamestarin erikoisammattitutkinnon

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Ammaattiosaamisen näyttö Arviointisuunnitelma Näytön kuvaus Opiskelija osoittaa osaamisensa

Lisätiedot

Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto

Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto Tutkinnon suorittanut osaa arvioida kriittisesti yrityksensä nykytilaa, sen kilpailukykyä, kannattavuutta ja vakavaraisuutta

Lisätiedot

Näyttötutkinnon perusteet

Näyttötutkinnon perusteet Näyttötutkinnon perusteet TALOUSHALLINNON ERIKOISAMMATTITUTKINTO 2008 MÄÄRÄYS 29/011/2007 OPETUSHALLITUS ISBN 978 952 13 3517 4 (nid.) ISBN 978 952 13 3518 1 (pdf) 1 Dno 29/011/2007 MÄÄRÄYS Velvoittavana

Lisätiedot

Porvoon kaupungin sisäisen tarkastuksen toiminta- ja arviointisuunnitelma vuodelle 2015

Porvoon kaupungin sisäisen tarkastuksen toiminta- ja arviointisuunnitelma vuodelle 2015 1 (6) Porvoon kaupungin sisäisen tarkastuksen toiminta- ja arviointisuunnitelma vuodelle 2015 1. Toimintasuunnitelman tausta Kaupunkikonsernin sisäisen valvonnan tavoitteena on varmistaa strategisten tavoitteiden

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt

Ammattiosaamisen näytöt Ammattiosaamisen näytöt Ammattiosaamisen näytöt ovat ammatillisessa peruskoulutuksessa osa opiskelijan arviointia. Ammattiosaamisen näyttöjen suunnittelua, toteuttamista ja arviointia säätelevät laki ja

Lisätiedot

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET KOKKOLAN KAUPUNKI Syyskuu 2014 Keskushallinto SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 2. SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN TAVOITE JA TARKOITUS; KÄSITTEET 3. SISÄISEN

Lisätiedot

Lisäksi ammattitaitoa täydennetään erilaisilla tehtävillä ja portfoliolla siltä osin kuin sitä ei voida tutkintotilaisuudessa osoittaa

Lisäksi ammattitaitoa täydennetään erilaisilla tehtävillä ja portfoliolla siltä osin kuin sitä ei voida tutkintotilaisuudessa osoittaa 1 SEURAKUNTAOPISTO LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO/ Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa Kristillinen kasvatus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ ARVIOINTI Tutkintotilaisuudet suunnitellaan yksilöllisesti yhteistyössä

Lisätiedot

Kestävän kehityksen kriteerit, ammatilliset oppilaitokset

Kestävän kehityksen kriteerit, ammatilliset oppilaitokset Kestävän kehityksen kriteerit, ammatilliset oppilaitokset Osa 1: Kestävän kehityksen asioiden johtaminen Arvot ja strategiat KRITEERI 1 Kestävä kehitys sisältyy oppilaitoksen arvoihin, ja niiden sisältöä

Lisätiedot

Muutoksia 1.8.2015. Muutoksia 1.8.2015

Muutoksia 1.8.2015. Muutoksia 1.8.2015 Muutoksia 1.8.2015 Laki ammatillisesta koulutuksesta L787/2014 tulee voimaan 1.8.2015 Koulutuksen järjestäjä: laatii ja hyväksyy opetussuunnitelman (14 ), joka antaa opiskelijalle mahdollisuuden yksilölliseen

Lisätiedot

Näyttötutkintojen henkilökohtaistaminen ja arviointi

Näyttötutkintojen henkilökohtaistaminen ja arviointi Näyttötutkintojen henkilökohtaistaminen ja arviointi Logistiikan koulutuksen kehittämispäivät 24.-25.3.2010 Henkilökohtaistamista ohjaavat säädökset ja ohjeet 1/2 Laki ammatillisesta aikuiskoulutuksesta

Lisätiedot

NÄYTTÖTUTKINTOARVIOIJIEN PEREHDYTYSTILAISUUS

NÄYTTÖTUTKINTOARVIOIJIEN PEREHDYTYSTILAISUUS NÄYTTÖTUTKINTOARVIOIJIEN PEREHDYTYSTILAISUUS 10.2.2014 1 Yleistä näyttötutkinnosta NÄYTTÖTUTKINNOT ovat työelämän tutkintoja Yliopisto- ja korkeakoulututkinnot Ammattikorkeakoulututkinnot Työelämä Erikoisammattitutkinnot

Lisätiedot

Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto 2016

Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto 2016 Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto 2016 Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto 2016 Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnon suorittanut osaa kehittää ja uudistaa oman ammattialansa tuotteita, palveluja

Lisätiedot

SALON SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET

SALON SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET SALON SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Hall. 01.04.2014 Valt. 29.04.2014 1 Voimaantulo 01.07.2014 1 Lainsäädännöllinen perusta ja soveltamisala Kuntalain 13

Lisätiedot

Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto

Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto Tutkinnon suorittanut osaa arvioida kriittisesti yrityksensä nykytilaa, sen kilpailukykyä, kannattavuutta ja vakavaraisuutta

Lisätiedot

Toimikunta päättää aikaisemmin osoitetun osaamisen tunnustamisesta. (Näyttötutkintoopas 2015 s, 27)

Toimikunta päättää aikaisemmin osoitetun osaamisen tunnustamisesta. (Näyttötutkintoopas 2015 s, 27) OPETUSHALLITUS TUTKINTOTOI MIKUNN AT UTBILD NINGSSTYRELSEN E XAME NSKOMMISSIONERNA Lasten ja nuorten erityisohjauksen tutkintotoimikunta (8452) 1.8.2013 31.7.2016 Ohje näyttötutkinnon järjestäjille 11/2015

Lisätiedot

Tutkinnon suorittajan osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Tutkinnon suorittajan osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Tutkinnon suorittajan osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Arviointiriihi AEL 25.3.2014 Markku Kokkonen Opetushallitus 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Säädökset

Lisätiedot

DIEETTIKOKIN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TUTKINNON PERUSTEET

DIEETTIKOKIN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TUTKINNON PERUSTEET DIEETTIKOKIN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TUTKINNON PERUSTEET 1 S I S Ä L T Ö I Dieettikokin erikoisammattitutkinnon osat ja muodostuminen 2 II Dieettikokin erikoisammattitutkinnon ammattitaitovaatimukset ja

Lisätiedot

Yrittäjän ammattitutkinto. 3.1 Yritystoiminnan suunnittelu

Yrittäjän ammattitutkinto. 3.1 Yritystoiminnan suunnittelu Yrittäjän ammattitutkinto 3.1 Yritystoiminnan suunnittelu Dnro 53/011/2012 3.1 Yritystoiminnan suunnittelu Yrittäjän AT-0316-1 1 3.1 Yritystoiminnan suunnittelu Yrittäjän AT-0316-1 A. Yritystoiminnan suunnittelu...

Lisätiedot

SIILINJÄRVEN KUNNAN JA KUNTAKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET

SIILINJÄRVEN KUNNAN JA KUNTAKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET SIILINJÄRVEN KUNNAN JA KUNTAKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET 1 Lainsäädännöllinen perusta ja soveltamisala Kuntalain 13 :n mukaan valtuuston tulee päättää kunnan ja kuntakonsernin

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. TUOTENEUVONTA TUNE 15 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. TUOTENEUVONTA TUNE 15 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 TUOTENEUVONTA TUNE 15 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Tuoteneuvonta, 15 osp Ammattitaitovaatimukset Opiskelija tai tutkinnon suorittaja o suunnittelee

Lisätiedot

MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ opiskelijan nimi: ryhmä: työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN OSAAMISALASSA

Lisätiedot

LEIPURIN AMMATTITUTKINTO, LEIPURIKISÄLLI TUTKINNON PERUSTEET

LEIPURIN AMMATTITUTKINTO, LEIPURIKISÄLLI TUTKINNON PERUSTEET LEIPURIN AMMATTITUTKINTO, LEIPURIKISÄLLI TUTKINNON PERUSTEET 1 S I S Ä L T Ö I Leipurin ammattitutkinnon osat ja muodostuminen ---------------------------------------------------- 3 II Leipurin ammattitutkinnon

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. YRITYKSESSÄ TOIMIMINEN YRTO 15 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. YRITYKSESSÄ TOIMIMINEN YRTO 15 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 YRITYKSESSÄ TOIMIMINEN YRTO 15 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Yrityksessä toimiminen, 15 osp (vain ammatillisessa peruskoulutuksessa) Ammattitaitovaatimukset

Lisätiedot

Tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto. Ammatillisen näyttötutkinnon peruste

Tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto. Ammatillisen näyttötutkinnon peruste Tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto Ammatillisen näyttötutkinnon peruste Tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto: Ammatillisen näyttötutkinnon peruste Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnon suorittanut

Lisätiedot

Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto 2016

Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto 2016 Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto 2016 Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto 2016 Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnon suorittanut osaa kehittää ja uudistaa oman ammattialansa tuotteita, palveluja

Lisätiedot

SEURAKUNTAOPISTO LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1

SEURAKUNTAOPISTO LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1 SEURAKUNTAOPISTO LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1 Tutkinnon osa: Palvelujen tuottaminen AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI Tutkintotilaisuuden työpaikat ja ajankohdat suunnitellaan ja henkilökohtaistetaan

Lisätiedot

Ammatilliseen. koulutukseen. liittyvää sanastoa

Ammatilliseen. koulutukseen. liittyvää sanastoa Ammatilliseen koulutukseen liittyvää sanastoa Ammatillinen aikuiskoulutus Ammatillisella aikuiskoulutuksella tarkoitetaan ammattitaidon hankkimistavasta riippumattomia, näyttötutkintoina suoritettavia

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt

Ammattiosaamisen näytöt Työpaikkaohjaaja kouluttajakoulutus Veijo Kykkänen Ammattiosaamisen näytöt Ammattiosaamisen näytöt ovat ammatillisten perustutkintojen opetussuunnitelmaperusteisessa koulutuksessa osa opiskelijan arviointia.

Lisätiedot

Tullialan ammattitutkinnon infotilaisuus 9.3.2012 Tullin asiakkaille. Munkkiniemen koulutustalo/ Tullin koulutus Hollantilaisentie 11, Helsinki

Tullialan ammattitutkinnon infotilaisuus 9.3.2012 Tullin asiakkaille. Munkkiniemen koulutustalo/ Tullin koulutus Hollantilaisentie 11, Helsinki Tullialan ammattitutkinnon infotilaisuus 9.3.2012 Tullin asiakkaille Munkkiniemen koulutustalo/ Tullin koulutus Hollantilaisentie 11, Helsinki Tullialan ammattitutkinnon kohderyhmä (lähde: OPH/ Näyttötutkinnon

Lisätiedot

Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto

Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnon suorittanut osaa kehittää ja uudistaa oman ammattialansa tuotteita, palveluja tai

Lisätiedot

Yrittäjän ammattitutkinto (YAT) ja Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto (YJEAT) Ulla Luukas Tiimiakatemia

Yrittäjän ammattitutkinto (YAT) ja Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto (YJEAT) Ulla Luukas Tiimiakatemia Yrittäjän ammattitutkinto (YAT) ja Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto Ulla Luukas Tiimiakatemia Tulisielut Yrittäjän ammattitutkinto Tulisoihtu Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto Ammattitutkinnoista

Lisätiedot

OPAS TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖN TOTEUTTAMISEEN

OPAS TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖN TOTEUTTAMISEEN OPAS TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖN TOTEUTTAMISEEN SISÄLTÖ LUKIJALLE 1. MITÄ ON TYÖSSÄOPPIMINEN? 2. MIKÄ ON AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ? 2.1. Oppilaitosnäyttö ja työpaikkanäyttö 3. TYÖSSÄOPPIMISPROSESSI

Lisätiedot

LASINPUHALTAJAKISÄLLIN AMMATTITUTKINTO 2014

LASINPUHALTAJAKISÄLLIN AMMATTITUTKINTO 2014 Näyttötutkinnon perusteet LASINPUHALTAJAKISÄLLIN AMMATTITUTKINTO 2014 Määräys 31/011/2014 Määräykset ja ohjeet 2014:26 Opetushallitus ja tekijät Määräykset ja ohjeet 2014:26 ISBN 978-952-13-5872-2 (nid.)

Lisätiedot

KAUPAN ALAN TYÖNJOHTOKOULUTUKSEN PERUSTEET KOKEILUA VARTEN

KAUPAN ALAN TYÖNJOHTOKOULUTUKSEN PERUSTEET KOKEILUA VARTEN TYÖNJOHTOKOULUTUSKOKEILU LIITE 4 1 (11) KAUPAN ALAN TYÖNJOHTOKOULUTUKSEN PERUSTEET KOKEILUA VARTEN I Koulutuksen rakenne Koulutuskokeilun jatkoajalla 2012 2013 lähiesimieskoulutus toteutetaan siten, että

Lisätiedot

Opiskelija osaa määritellä ohjelmiston tiedot ja toiminnot, suunnitella ohjelmiston rakenteen ja laatia ohjelmiston teknisen spesifikaation.

Opiskelija osaa määritellä ohjelmiston tiedot ja toiminnot, suunnitella ohjelmiston rakenteen ja laatia ohjelmiston teknisen spesifikaation. 1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Ohjelmiston prototyypin toteuttaminen 30 osp Tavoitteet: Opiskelija osaa määritellä ohjelmiston tiedot ja toiminnot, suunnitella ohjelmiston

Lisätiedot

Suunnitelma ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamisesta ja arvioinnista metsäalan perustutkinto, metsäkoneenkuljettaja

Suunnitelma ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamisesta ja arvioinnista metsäalan perustutkinto, metsäkoneenkuljettaja 1 Suunnitelma jen toteuttamisesta ja arvioinnista metsäalan perustutkinto, metsäkoneenkuljettaja Pakollinen tutkinnon osa Metsien hoito ja puunkorjuu (30 osp) Ammatillisen perustutkinnon perusteiden mukaiset

Lisätiedot

JOHTAMISEN ERIKOISAMMATTITUTKINTO 2011

JOHTAMISEN ERIKOISAMMATTITUTKINTO 2011 Näyttötutkinnon perusteet JOHTAMISEN ERIKOISAMMATTITUTKINTO 2011 Määräys 15/011/2011 Määräykset ja ohjeet 2011:29 Määräykset ja ohjeet 2011:29 Näyttötutkinnon perusteet JOHTAMISEN ERIKOISAMMATTITUTKINTO

Lisätiedot

Lähiesimiestyön ammattitutkinto

Lähiesimiestyön ammattitutkinto Lähiesimiestyön ammattitutkinto Lähiesimiestyön ammattitutkinto Lähiesimiestyön ammattitutkinnon suorittaneella on osaamista suunnitella ja ohjata työryhmän työskentelyä sekä perehdyttää työntekijöitä

Lisätiedot

Osaamisen arviointi näytöissä OPISKELIJA

Osaamisen arviointi näytöissä OPISKELIJA Osaamisen arviointi näytöissä OPISKELIJA Näytöt ja osaamisen arviointi Laki ammatillisesta koulutuksesta Asetus ammatillisesta koulutuksesta Osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen mitoituksen periaatteet

Lisätiedot

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan erikoisammattitutkinto Elina Oivanen

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan erikoisammattitutkinto Elina Oivanen Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan erikoisammattitutkinto 11.12.2017 Elina Oivanen Esimiestyön tutkinto Erikoisammattitutkinto Ohjaajatasolle jatkossa Lähiesimiestyön ammattitutkinto Ei osaamisaloja eikä

Lisätiedot

SEURAKUNTAOPISTO LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1. Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Kristillinen kasvatus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI

SEURAKUNTAOPISTO LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1. Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Kristillinen kasvatus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI SEURAKUNTAOPISTO LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1 Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Kristillinen kasvatus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI Tutkintotilaisuuden työpaikat ja ajankohdat suunnitellaan

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. MARKKINOINTIVIESTINNÄN TOIMENPITEIDEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS MAVI 15 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. MARKKINOINTIVIESTINNÄN TOIMENPITEIDEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS MAVI 15 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 MARKKINOINTIVIESTINNÄN TOIMENPITEIDEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS MAVI 15 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Markkinointiviestinnän toimenpiteiden suunnittelu

Lisätiedot

Näyttötutkinnot: Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot

Näyttötutkinnot: Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot Alueellinen vesihuoltopäivä, Kouvola, 19.3.2015 Vesihuoltoalan koulutus ja osaamiskriteerit Koulutuspäällikkö Anna-Maija Hallikas 18.3.2015 1 Esiintyjän nimi Näyttötutkinnot: Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot

Lisätiedot

Lähiesimiestyön ammattitutkinto, koulutusvientikokeilu

Lähiesimiestyön ammattitutkinto, koulutusvientikokeilu Lähiesimiestyön ammattitutkinto, koulutusvientikokeilu Lähiesimiestyön ammattitutkinto, koulutusvientikokeilu Tämä tutkinnon peruste on tarkoitettu noudatettavaksi ammatillisen koulutuksen koulutusvientikokeilussa

Lisätiedot