SIPERIAN NERO! osa 6. "Lapset ensin" kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SIPERIAN NERO! osa 6. "Lapset ensin" kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma"

Transkriptio

1 SIPERIAN NERO! osa 6 "Lapset ensin" kirjoittaneet Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma Hi Conzept Oy, 1999

2 1 INT. FOXYTRONICS. TAUKOTILA. -- AAMUPÄIVÄ 1 (HELI,,, TYÖNTEKIJÖITÄ) TYÖNTEKIJÖITÄ taukotilassa. HELI puhuu, muut kuuntelevat. ja joukossa mukana. HELI Monissa firmoissa lapsille on omat päivähoidot. Näi o!-huutoja. N innostunut ilme. HELI Miksei täällä? Meillä on paljon työntekijöitä, joilla on pieniä lapsia! Aa-- HELI Äänestetään, kuka kannattaa, että meillekin perustetaan päiväkoti? pomppaa seisomaan. MINÄ!! Minä olen kasvanut orpokodissa ja se oli hirveän kivaa! Perustetaan Foxytronicsiin keskus, jossa lapset saavat kasvaa ilman isän ja äidin haitallista vaikutusta! Tehdään teidän lapsistanne neroja! Mykistynyt hiljaisuus. Niin kuin minä! 2 INT. FOXYTRONICS. TOIMISTO. N HUONE. -- AAMUPÄIVÄ 2 (,,,, HELI), ja HELI N huoneessa. heitä vastapäätä, N vierellä. Me haluamme ilmaisen päiväkodin ja omat hoitajat pikkuisille. (nielaisee) Sehän maksaa--omaisuuden--

3 2 (JATKOA:) 2 N ilme. Ei, sillä samalla säästämme yhteiskunnan kuluja. Minä menen kertomaan kaikille, että Lauri Kettunen suostui! Hetkinen!! on jo mennyt. ja HELI menevät ovelle. Me lasketaan Helin kanssa kersat. ja HELI menevät. ja jäävät kaksin. Niitä on ainakin parikymmentä. Kymmeniä tuhansia kuussa-- (tauko) Mä en suostu siihen, että Foxytronics tuhotaan! Ei sulla oo vaihtoehtoja! N määrätietoinen ilme. Kuule vaihtoehtoja on aina. ALKUTEKSTIT 3 INT. ILJA-MATIN TALO. KEITTIÖ. -- PÄIVÄ 3 (ILJA-MATTI) ILJA-MATTI puhuu puhelimeen. Kananmunan vatkaamisen ääni kuuluu kuvan ulkopuolelta. ILJA-MATTI (puhelimeen) Kaksikymmentä lasta tarttee neljä lastentarhanopettajaa plus palkanlisät plus ateriat lapsille-- tekee yhteensä noin puoli miljoonaa markkaa per vuosi. Ei mitään isä, mä laitan teille laskun konsultoinnista. Hei. (LISÄÄ) 2.

4 3 (JATKOA:) 3 ILJA-MATTI (sulkee puhelimen) Elsa. Vatkaamisen ääni katkeaa. ILJA-MATTI näyttää seinällä olevaa, täyteen kirjoitettua kalenteria. ILJA-MATTI Sinulla on lekaharkkojen kantamista omakotityömaalla ja sitten se öljysäiliön purku Nokialla. Saaraveera tulee katsomaan Tuomasta ja Matiasta illaksi. Minulla on nimittäin tärkeä tapaaminen-- Uuninluukku kolahtaa. Esiliina lentää tuolin karmille, kuuluu käsien läiskettä ja jauhopilvi pöllähtää kuvan ulkopuolelta. ELSAN askeleet poistuvat keittiöstä. ILJA-MATTI (JATKAA; itsekseen) Maksavan asiakkaan kanssa-- ILJA-MATIN kasvoille leviää hymy. 4 INT. RAVINTOLA KULAUS. MIESTEN WC. -- PÄIVÄ 4 (, ) eriössä. Hän puhuu toisessa eriössä olevalle LLE. Kumarruin ja ojensin rahat väliseinän alta, näin. kumartuu ja työntää kätensä väliseinän alta. (off) Juuri niin kuin Supokoulussa opetetaan. Hyvä. Ostan lisää tietoja Natrusesta, kun kohtaan tänä iltana uudestaan ilmiantajamme. (off) Ja ilmiantaja on--? 3.

5 4 (JATKOA:) 4 Natrusen työtoveri Esko Tempakka. Siitä ei ole enää epäilystäkään. Tänä iltana riisumme naamiot. (off) Hyvää työtä ylitarkastaja Niemi. tulee eriöstä. Toisen eriön ovi aukeaa ja tulee ulos. N ilme. Hoidamme operaation yhdessä. Mutta herra Känsälä, Leo Natrunen on minun tapaukseni ja haluaisin tavata Esko Tempakan mieluiten-- kahden! Olkaa tyytyväinen, että saatte kokeneemman kollegan tukea. Näytän teille operatiivisia niksejä, joista voitte oppia. 5 INT. FOXYTRONICS. TOIMISTO. N HUONE. -- PÄIVÄ 5 (, ) seisoo selin oveen, puhuu puhelimeen. tulee paperi kädessään sisään, ei kuule hänen tulemistaan. (puhelimeen) Kiitän tuhannesti oi Mysteerien keitaan Rakastettu Paimen, on suuri kunnia saada Veljiltä apua tässä ahdistavassa Leo Natrusen asiassa. sulkee puhelimen, kääntyy. LLA on yllään valkea karitsannahkaesiliina, jossa on outoja merkkejä. Viisisataatuhatta vuodessa. Eikä tässä ole edes vaippoja lasket-- säikähtää huomatessaan VEIKON, peittää esiliinaansa. 4. Älä katso!

6 5 (JATKOA:) 5 toljottaa. heittäytyy maahan. Bafomet! Mä olen rikkonut valani! on nenä kiinni matossa. Hiljaisuus. Pitäiskö mun tulla--uudestaan? Sun pitää OPPIA KOPUTTAMAAN. Sä oot nähnyt kaikkein salaisimman, mun karitsannahkaesiliinan! Sä oot Vapaamuurari? Älä sano sitä ääneen! Ootko sä hullu kertonut Vapaamuurareille Leosta?! En tietenkään!--kaikkea. Sanoin, että meillä on ongelma ja Palvottu Mestari lupasi hoitaa asian. Hoitaa?--Tappaa Leon? Ei! (tauko) En minä tiedä. N ja VEIKON ilmeet. Mutta koirantähden nousemiseen on kaksi viidennesvuotta eli sataneljäkymmentäkuusi päivää, joten looshilla on tänään kokous. Sun on tultava mukaan. En varmasti! 5.

7 5 (JATKOA:) (2) 5 Sä näit liikaa. Mun on pakko ehdottaa sua jäseneksi! tekee outoja merkkejä VEIKON pään yllä. VEIKON ilme. Paastoa loppupäivä ja kasta jalkasi viiniin. Rituaalit on Kulauksessa, koska temppelissämme on vesivahinko. Ol sonug varsag--! 6 INT. RAAVASTEN TALO. KEITTIÖ. -- ILTAPÄIVÄ 6 (MARJUKKA,,, SAARAVEERA) MARJUKKA tulee, näkee VEIKON, jolla on jalat viinin täyttämässä kulhossa. MARJUKKA Mitä ihmettä? Mä valmistaudun yhteen-- seremoniaan. MARJUKKA (kepeästi) Onksua pyydetty Vapaamuurareihin? VEIKON tyrmistynyt ilme. MARJUKKA säikähtää. MARJUKKA Pelkkä arvaus! Siis on?! Marjukka, se voi olla meidän ainoa keino päästä Leosta eroon. tulee, näkee VEIKON jalat viinissä. Aa! Jalkasieniongelma! Instituutissa käytimme votkaa samaan tarkoitukseen. Ikävä kyllä asevelvolliset joivat lääkkeen ennen kuin kaikki oli hoidettu. VEIKON ja MARJUKAN ilme. SAARAVEERA tulee. 6.

8 6 (JATKOA:) 6 SAARAVEERA Hitsi mä en muistanu, että Kimmo oli pyytäny mua ulos, kun mä lupasin että Ilja-Matti voi tuoda pojat hoitoon. Minä voin hoitaa heitä! SAARAVEERA Et sä pärjää niiden hirviöiden kanssa. Älä sano hirviöiden, Saaraveera. Kaikissa lapsissa, myös Matiaksessa ja Tuomaksessa on nerouden siemen. Saan sen ehkä itämään! 7 INT. RAAVASTEN TALO. N HUONE. -- ILTAPÄIVÄ 7 (, TUOMAS, MATIAS), TUOMAS ja MATIAS N huoneessa. Seinällä on iso paperi, johon piirtää matemaattisia kaavoja. Eli tarvitsemmeko kosmologista vakiota, jos etäisyyden kasvaessa galaksiklusterien etääntymisnopeus ei kasvakaan lineaarisesti vaan kiihtyen? TUOMAKSEN ja MATIAKSEN ilmeet. Aa. Kokeillaan jotakin helpompaa. Mikä pitää maapallon radallaan? TUOMAS Tän mä tiedän. (helpottuneena) Aa. Ehdin jo hieman huolestua. Kerro! 7. Ufot. TUOMAS MATIAS Ne hyökkääääääää!

9 7 (JATKOA:) 7 N ilme. TUOMAS Zygy-zygy-zygy-zygy--!!! 8 INT. RAAVASTEN TALO. N HUONE. -- ILTA 8 (TUOMAS, MATIAS, ) LLA on Rorsachin mustetahra, jota hän näyttää pojille. Toinen mustetahra. Kolmas mustetahra. TUOMAS & MATIAS (yhteen ääneen) Pizza. TUOMAS & MATIAS (JATKAA; yhteen ääneen) Pizza. TUOMAS & MATIAS (JATKAA; yhteen ääneen) Pizza. Neljäs. TUOMAS ja MATIAS tuijottavat sanattomina tahraa. Tauko. kääntää sen toisin päin. N ilme. TUOMAS & MATIAS (JATKAA; yhteen ääneen) Pizza. 9 INT. RAAVASTEN TALO. N HUONE. -- ILTA 9 (, TUOMAS, MATIAS) Taululla lukee piin desimaaleja. N silmät kiinni. 3, Nyt on teidän vuoro. TUOMAS ja MATIAS sulkevat silmänsä. TUOMAS Neljä pilkku--öö-- MATIAS Kolkytyheksän viiskyt? 8.

10 9 (JATKOA:) 9 N ilme. TUOMAS & MATIAS Frutti di mare! Aa. On epärealistista odottaa edistystä yhden illan kuluessa. Täytyy aloittaa asiasta, joka herättää intohimonne. Mikä se voisi olla? TUOMAS & MATIAS (yhteen ääneen) Pizza. 10 INT. RAVINTOLA KULAUS. ETEINEN. -- ILTA 10 (, ) tulee sisään. Hän seisahtuu ovelle ja avaa takkinsa., naamioituneena rouva DJUPSJÖBACKAKSI tulee N taakse oviaukoon, koputtaa A olkapäälle. Anteeksi. Pääsenkö ohi. Sori, mä en huomannut että-- siirtyy ja näke DJUPSJÖBACKAN mykistävän kauneuden. N ilme. Kiitos komea poika. menee korkeilla koroillaan perä keinuen. N katsoo ihastuneena perään. Komea poika! 11 INT. RAVINTOLA KULAUS. BAARI. -- ILTA 11 (BAARIMIKKO,, ) baaritiskillä. istuutuu hänen viereensä. ei tunnista Ä. BAARIMIKKO Mitäs saa olla? Sininen enkeli. 9.

11 (JATKOA:) 11 Kiitos. BAARIMIKKO (Tarulle) Se on lempinimeni. Anteeksi? Sininen enkeli. Olisiko sinulla tulta? Toki. antaa sytyttimellä tulta N savukkeeseen. (omalla äänellään) Kiitos tarkastaja Niemi. säikähtää ja pudottaa sytyttimen lattialle. Herra Känsälä! Vanha konkari retkutti. Olin Supokoulun naamioitumiskurssin priimus. No mitäs sanotte asustani? Olen sanaton herra Känsälä N ilme.baarimikko tuo drinkin. (naisen äänellä) Kiitos kultaseni. 12 INT. KULAUS. MIESTEN WC. -- ILTA 12 (, ) VEIKOLLA on yllään valkoinen rohdinpaita ja valkoiset rohdinhousut. VEIKON vasen polvi on paljastettu, samoin vasen rinta ja hänellä on oikeassa jalassaan sandaali. Lauri onko tää nyt välttämätöntä? Mehän ollaan aina vastustettu tämmösiä seremonioita--

12 (JATKOA:) 12 Mä olen nuoruuden virheiden jälkeen kasvanut hyväksymään perinteiden arvon. kaivaa urheilulaukusta hirttoköyden. VEIKON ilme. Ei! Kyse on sodasta!? Leo ehdotti päiväkodin perustamista saadakseen firman konkurssiin! Saa sitten mennä! Looshin avulla me päästään Leosta eroon! Hirttoköyttä mulle ei panna! Haluat kai säkin Leon teiltä pois!? VEIKON ilme. Tauko. kumartaa. pujottaa silmukan hänen kaulaansa. kaivaa kassista hupun. VEIKON ilme. EI! 13 INT. RAVINTOLA KULAUS. BAARITISKI. -- ILTA 13 (,, ) ja ROUVA DJUPSJÖBACKAKSI pukeutunut baariltiskillä. tulee N viereen. N ilme hänen huomatessaan N. Terve kaunis tyttö! Agnes Djupsjöbacka. Sä oot just sellanen nainen jota mä sanosin salaperäseks kaunottareks.

13 (JATKOA:) 13 Yllättyisit jos tietäisit mitä salaisuuksia minulla onkaan. Mites, voisinko mä tarjota jotain? Vaimoni ei pitäisi siitä. N ilme. tönäisee Ä. Pettynyt menee. Tarkoitan mieheni ei pitäisi siitä. Ai jaa. Miehes--mä ymmärrän. Se oli Leo Natrunen! Mitä? (katsoo Eskon perään) Tuonko pitäisi muka olla oppimattoman tehdastyöläisen valepuku? Amatöörimäistä! Aivan liian sliipattu puhetyyliä myöten. Venäläisten kollegojen ammattitaito on pahasti ruostunut. Toisin kuin meillä. kohentaa hiuksiaan. N ilme. 14 INT. RAVINTOLA KULAUS. LOOSI. -- ILTA 14 (,, TUOMAS; MATIAS) VALTAVAT pizzat TUOMAKSEN ja MATIAKSEN edessä, he ahmivat. Toiset pizzat odottavat vieressä. Syökää niin paljon kuin jaksatte. Masentuneen näköinen tulee tuopin kanssa, istuu loosiin N viereen. Aa! Esko. Mitä kuuluu?

14 (JATKOA:) 14 Näetsä tuon mimmin Tarun vieressä tiskillä. Oikea rotunainen--mä haistan sellaset jo kaukaa. Se anto mulle pakit. Mielenkiintoista. Missä ne ovat? Mitkä? Ne pakit jotka sait naiselta. Se on vaan sellanen sanonta. Hmm. Matias ja Tuomaskin opettivat minulle vanhan suomalaisen sanonnan Joka pizzaa säästää, se lastaan vihaa! MATIAKSEN ja TUOMAKSEN ilmeet. 15 INT. RAVINTOLA. BAARITISKI. -- ILTA 15 (,,, MUUT VELJET, BAARIMIKKO) ja naamioitunut tiskillä. Herra Känsälä, vaadin saada hoitaa ilmiantajan. Se on tasa-arvolain mukainen oikeuteni--meistä kahdesta oikeampana naisena. Maskara valuu vähän. pyyhkäisee N silmäkulmasta valuvan mustan viirun. Se on tämä kuumuus, tulee hiki. Kuusi tummapukuista VAPAAMUURARIVELJEÄ tulee baarille. Heistä vanhin, SÄRKIJÄRVI, nyökkää BAARIMIKOLLE. BAARIMIKKO antaa tarjottimella kuusi snapsilasia. Idästä nousee Suuri Tähti. MUUT VELJET Katsokaa Tähteä - Bafomet!

15 (JATKOA:) 15 VAPAAMUURARIVELJET kumoavat paukut. Tänään vihimme uuden jäsenen ja sen jälkeen keskustelemme Leo Natrusen tapauksesta. N ja N ilmeet. VAPAAMUURARIT marssivat pois. Leo Natrusen tapauksesta! Baarimikko! BAARIMIKKO tulee N luokse. Mikä porukka tuo on? BAARIMIKKO Luottamuksellista, rouva. ottaa poliisikorttinsa, näyttää BAARIMIKOLLE. ELK: kortissa on N kasvot miehenä. BAARIMIKON ilme. BAARIMIKKO Joku salaseura, varannut kabinetin. Saako olla muuta--rouva? Kiitos ei. (Tarulle) Idästä nousee tähti? Kyseessä voi olla vain venäläisten Suomessa toimiva tiedustelusolu! N ja N ilme. Teemme työnjaon. Te tapaatte ilmiantajan. Minä yritän soluttautua kabinettiin. Se on vaarallista. Totta, jopa minun naamioitumistaidoillani. Mutta ensin käyn korjaamassa meikin.

16 INT. RAVINTOLA KULAUS. MIESTEN WC. -- ILTA 16 (, ) odottaa rohdinvaatteissaan ja huppu päässä eriössä. Ovi on raollaan. tulee vessaan. Lauri? Ootko se sä? meinaa vastata, mutta näkee eriön ovella huppupäisen VEIKON. Minä. Mitä sun äänelles on tapahtunut? Lauri? Lauri mä en yhtään tykkää ajatuksesta, että mut viedään sellaiseen seremoniaan huppu päässä. N ilme. Hän levittää jalkansa ja kurottaa kätensä hameensa alle. Lauri? vetää hameen alta puolimetrisen mustan pampun. 17 INT. RAVINTOLA KULAUS. KABINETTI. -- ILTA 17 (, ) ja VAPAAMUURARIT. pukee karitsannahkaesiliinaa päälleen. N ilme. Ymmärtäähän kokelas rituaalimme vakavuuden, vaikka onnettoman putkirikon vuoksi Salomonin temppelin pohjakerrosta edustaakin tämä ravintolahuoneisto. Teidän Riemuisuutenne, menen Veikko Raavaasta henkilökohtaiseen takuuseen. Tietenkin. Mutta olisi perin murheellista tappaa teidät molemmat.

17 (JATKOA:) 17 Aletaan sitten. 18 INT. RAVINTOLA KULAUS. MIESTEN WC. -- ILTA 18 (, REINO, ) tulee vessaan. Huppupäinen, rohdinpukuinen (todellisuudessa ). No niin! Palvottu Mestari ja muut odottavat. Oletko valmis? nyökkää. tarttuu VEIKON kaulassa olevaan köyteen, lähtee viemään häntä. Siinä hupussa voi tulla vähän kuuma, mutta Johannes Kastajan nimeen, tämä on suuri päivä sinulle, Veikko-- Ovi aukeaa ja tutiseva, vanha REINO tulee sisään, pysähtyy, katsoo A ja narun päässä olevaa huppupäistä A. Tauko. REINO Minun nuoruudessani teidän kaltaisenne tekivät sen omissa makuuhuoneissaan. (miettii ankarasti) Muistaakseni. 19 INT. RAVINTOLA KULAUS. N JA POIKIEN LOOSHI. -- ILTA 19 (,, TUOMAS, MATIAS) TUOMAKSEN ja MATIAKSEN edessä vasta aloitetut pizzat. Ylimääräisellä lautasella on iso läjä syömättä jääneitä pizzanreunoja. Ehkä se sittenkin oli kiinnostunut-- Meinaan, että kun hieno nainen sanoo ei, se tarkoittaa ehkä. Kun se sanoo ehkä, se tarkoittaa kyllä. Entä jos hän sanoo kyllä? Sitten se ei oo hieno nainen. näkee salin poikki menevän N, joka taluttaa köydessä huppupäistä hahmoa kohti kabinettia.

18 (JATKOA:) 19 Mitä kummaa tuolla tapahtuu? TUOMAS & MATIAS (yhteen ääneen) Hirttäjäiset! Sehän on Lauri Kettunen! Esko, sinun kyynärpääsi on pizzassa! Hitto. pyyhkii kyynärpäänsä, auttaa. Tilaan teille pojat uuden-- TUOMAS ja MATIAS ovat kadonneet. Pojat!? 20 INT. RAVINTOLA KULAUS. BAARITISKI. -- ILTA 20 (,, ) puhuu kännykkään, katsoo A, joka seisoo loosissa ja tähyilee ympärilleen. N ilme. (kännykkään) Ann-Britt, näen Esko Tempakan. (JATKAA; kännykkään) Hän on niin--miellyttävän näköinen-- Ei, tämä oli analyysi, ei mielipide-- Ei siinä ollut mitään naisellis-- Ann-Britt, kirjoita sinä raporttia ja säästä minut tulkinnoiltasi, kiitos! Myös nousee seisomaan.

19 (JATKOA:) 20 (JATKAA; kännykkään) Ooh. Leo Natrunen on tuolla myös! Kuinka rohkeaa Esko Tempakalta ottaa Leo mukaan samana iltana, kun hän aikoo tavata minut ja myydä tietoja Supolle. Minun on siirryttävä nyt vessaan odottamaan Eskon tuloa. Loppu. sulkee puhelimen. N ilme. 21 INT. RAVINTOLA KULAUS. KABINETTI. -- ILTA 21 (, KARITSAN PRINSSI, MUUT VELJET) pitää tikarin kärkeä huppupäisen VEIKON paljastetulla rinnalla. Muilla VAPAAMUURAREILLA on muurarin vasara kädessään. Arvoton kokelas, ota vastaan Valo. VAPAAMUURARIT kopauttavat vasaroillaan kerran pöytään. Se on Hermonin ja Siionin vuorten kastetta, joka valuu Aaronin partaa hänen ihokkaalleen. VAPAAMUURARIT kopauttavat vasaroillaan kolme kertaa. avaa suunsa, mutta hukkaa kohdan. PALVOTTU MESTARI kääntyy vierellään seisovan KARITSAN PRINSSIN puoleen. (JATKAA; kuiskaa) Pitikö sanoa ensin Abufihamat vai ilmansuunnat? KARITSAN PRINSSI (kuiskaa) Ee--Abufihamat. (ääneen) Abufihamat, Viisauden Isä! VAPAAMUURARIT kopauttavat vasaroillaan kolme kertaa pöytään. Tulen lännestä, kuljen kohti itää, Valoa etsien!

20 (JATKOA:) 21 Näin on! KAIKKI Karitsannahkaesiliinaan pukeutuneen N hurmioitunut ilme. 22 INT. RAVINTOLA KULAUS. ETEINEN. -- ILTA 22 (ILJA-MATTI) ILJA-MATTI eteisessä. Hän katsoo ympärilleen, lähtee kohti wctä. 23 INT. RAVINTOLA KULAUS. BAARITISKI. -- ILTA 23 (, ) baaritiskillä. tulee. Ei ollu kukaan nähny kadullakaan. Matias ja Tuomas ovat minun vastuullani tänään! Minä olen pettänyt Ilja-Matin luottamuksen! Katoithan sä jo vessan? Aa--! 24 INT. RAVINTOLA KULAUS. MIESTEN WC. -- ILTA 24 (ILJA-MATTI,, ) eriössä. Viereisessä eriössä ILJA-MATTI. Kohtauksen ajan näemme vuorotellen molempia. pudottaa lattialle kirjekuoren. ILJA-MATTI ottaa sen, katsoo tonnin seteliä. ILJA-MATIN ilme. ILJA-MATTI Leo Natrunen on töissä Foxytronicsissa. Olemme selvillä siitä. Muuta? ILJA-MATTI Rahat ensin. (naurahtaa) Nyt tämä leikki saa riittää. Minä tiedän hyvin kuka olet ja mikä on suhteesi Leo Natruseen.

21 (JATKOA:) 24 Sinun kanssasi on kyllä miellyttävä työskennellä. (tauko) Puhun tietenkin puhtaan ammatillisesti. tulee ulos eriöstä, seisoo ILJA-MATIN eriön ulkopuolella. Mutta heitetään naamiot pois, Esko! ILJA-MATTI (eriöstä) Esko? ILJA-MATTI avaa eriönsä oven. kiljahtaa. ILJA-MATTI (JATKAA; ojentaa kätensä) Ilja-Matti Raavas. Miten kehtaat tekeytyä Eskoksi!? ILJA-MATTI En minä ole tekeytynyt keneksikään! Täällä piti olla kampanjailmoitukseen vastannut ilmiantaja! ILJA-MATTI Minä olen! Vastasin nimimerkillä Rahaton Tampereella ja myin sinulle tietoja jo kerran. nappaa kirjekuoren ILJA-MATIN kädestä. Suojelupoliisi ei tarvitse enää palveluksiasi! MENE! ILJA-MATTI nappaa rahat takaisin. Menen! ILJA-MATTI

22 (JATKOA:) (2) 24 ILJA-MATTI menee. N ilme. (itsekseen) Ilja-Matti Raavas? Onko hän--veikon poika?? Ei! peittää käsillä silmänsä. tulee vessaan. (JATKAA; itsekseen) Olen tehnyt kauhean virheen! koputtaa A olkapäähän. säikähtää, ottaa kädet silmiltään, näkee N ja säikähtää pahemmin. ÄÄÄÄÄÄ!! Taru! Etsin Ilja-Matti Raavaksen poikia. Oletko nähnyt heitä? N ilme. Eriöstä kuuluu voihkaisu. Eriön oven alta näkyy alaston jalka, se repsahtaa sivulle. N ja N ilmeet. 25 INT. RAVINTOLA KULAUS. KABINETTI. -- ILTA 25 (, TUOMAS, MATIAS,, ; MUUT VELJET) TUOMAS ja MATIAS pöydän alla. He kurkkivat peloissaan sormiensa raosta seremoniaa. PALVOTUN MESTARIN edessä huppu päässään. Bafometin nimeen, jos paljastat nämä mysteerit yhdellekään ulkopuoliselle, kurkkusi katkaistaan, kielesi revitään ulos ja sinut haudataan merenrannan hiekkaan laskuveden aikaan. VAPAAMUURARIT kopauttavat vasarillaan kolmasti pöytään. Pöydän alla TUOMAS ja MATIAS nielaisevat. Veli Kettunen, poista köysi Veli Raavaan kaulasta., karitsannahkaesiliinassaan, ottaa köyden VEIKON kaulasta.

23 INT. RAVINTOLA KULAUS. MIESTEN WC. -- ILTA 26 (,, ) ja eriön oven kimpussa. Aa! Taisin saada lukon auki. avaa eriön oven. istuu lattialla pelkissä kalsareissa ja pitelee päätään. Lauri? Olen valmis seremoniaan! 27 INT. RAVINTOLA KULAUS. KABINETTI. -- ILTA 27 (,, TUOMAS, MATIAS, ; MUUT VELJET) VAPAAMUURARIT,. Veikko Kullervo Raavas, oletko valmis paljastamaan uudestisyntyneet kasvosi? (kuiskaa) Saat huomata, että olo on kuin eri miehellä. poistaa juhlallisesti hupun. Sen alta paljastuvat N kasvot. Hiki on levittänyt N meikit hirviömäiseksi naamioksi. VAPAAMUURARIT kohahtavat ja kompuroi taaksepäin. TUOMAS ja MATIAS kiljuvat kauhusta ja juoksevat pöydän alta pakoon. Itse Bafomet! Sanoin loitsun sittenkin väärin! 28 EXT. RAAVASTEN TALO. -- ILTA 28 RAAVASTEN talo ulkoa. N huoneen ikkunassa valo. Ansatsinlämmittimen surina kuvan päällä. 29 INT. RAAVASTEN TALO. N HUONE. -- ILTA 29 () LLA on ansatsinlämmitin huulillaan. N koko naama tärisee laitteen suristessa. sammuttaa ansatsinlämmittimen ja ottaa sen pois, venyttelee huuliaan ja nostaa torven pöydältä. Tiedätkö Torvinen, en ole oikeastaan koskaan ollut lapsi. (LISÄÄ)

24 (JATKOA:) 29 Muistan kyllä oman lapsuuteni jokaisen minuutin, mutta minulla ei ole koskaan ollut lapsen mielikuvitusta. Niin kuin Tuomaksella ja Matiaksella, jotka kertoivat nähneensä paholaisen ravintola Kulauksessa. He olivat sen jälkeen koko loppuillan oikein kilttejä. Tauko. nostaa torven huulilleen ja puhaltaa haikean sävelen. keskeyttää soiton. Hymy leviää hänen kasvoilleen. Ihan mukavia poikia, vaikkeivat mitään neroja olekaan. nostaa torven huulilleen uudestaan ja alkaa soittaa. 30 INT. FOXYTRONICS. LASTENHOITOHUONE. -- PÄIVÄ 30 (,, PIETU, LAPSIA) Foxytronicsiin on sisustettu lastentarhahuone. istuu pienen pöydän ääressä pienellä tuolilla ja askartelee käsinukkea. LAPSET kiljuvat ja juoksevat. tulee. Firmalla ei tosiaan ole varaa lastenhoitajien palkkaan? Ei. Varsinkaan nyt kun jouduin maksamaan loosille sakkoja rituaalien pilkkaamisesta. Oli vähällä ettei Palvottu Mestari erottanut minua. Leon juttuun ne eivät sitten anna apua? En uskalla kysyäkään. Kuusivuotias PIETU tulee N luokse. PIETU Veikko-setä teki käsinukkeja! Ai sä löysit jotain materiaaleja--

25 (JATKOA:) 30 katsoo nahasta tehtyjä käsinukkeja. N ilme. Mun karitsannahkaesiliina! Se on Pyhä Vaate, joka haudataan mun kanssani! panee käsinuket käsiinsä, puhuu käsinukkeäänellä. Sittenhän sä saat hautaas Karhu Kontion ja Pupu Tupunan. N ilme. Tauko. ampaisee karkuun, vauhdilla perään. LOPPUTEKSTIT 31 INT. RAVINTOLA KULAUS. BAARITISKI. -- ILTA 31 (, ) tulee baaritiskille, jonka ääressä on AGNES DJUPSJÖBACKAN hahmo drinkin ääressä. nostaa housujaan vyölenkeistä, rykäisee itselleen rohkeutta ja astuu lähemmäs. Kuule Agnes. Saako tähän tulla juttelee? Ei. AGNES DJUPSJÖBACKA (kääntymättä) Sä olet hieno nainen. Toi tarkoittaa ehkä. Eikö niin? Ehkä. AGNES DJUPSJÖBACKA Hymy leviää N kasvoille. Mä olen suoraluontoinen mies, että eikö mennä pulisematta asiaan? tulee rohkeasti AGNES DJUPSJÖBACKAN luokse. AGNES DJUPSJÖBACKA kääntyy. N meikittömät kasvot. N ilme. Kyllä.

26 (JATKOA:) 31 kohottaa puolimetrisen kumipampunsa. Kuva pimeään. Kuuluu voimakas THUMPP!

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

SIPERIAN NERO! osa 5. "Suuret setelit" kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma

SIPERIAN NERO! osa 5. Suuret setelit kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma SIPERIAN NERO! osa 5 "Suuret setelit" kirjoittaneet Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma Hi Conzept Oy, 1999 1 INT. RAAVASTEN TALO. KEITTIÖ. -- ILTA 1 (MARJUKKA,, ) Keittiön pöydällä on ruskeaan paperiin kääritty

Lisätiedot

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse?

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse? 1 LAKI JA KADONNEEN JUONEN ARVOITUS LAKI kertojaääni Nimeni on Larry Laki, ja sanani on laki. Laki on myös sukunimeni, ja lakia pitää noudattaa. Laki ei ole mikään Lucky Luke (=Lakki Laki), vaan se on

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia 1 Mun perhe suomi äidinkieli suomi äidinkieli perhe äiti _ vaimo isä _ mies vanhemmat lapsi isoäiti tyttö isoisä poika isovanhemmat vauva sisko tyttöystävä poikaystävä veli Ootko sä naimisissa? * Joo,

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset sanat selkeät sanat CC Kirsi Alastalo 2016 Kuvat: Papunetin kuvapankki, www.papunet.net, Sclera

Lisätiedot

MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ?

MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ? Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ? 1. Kertomuksen taustatietoja a) Vieraat termit Synti on Jumalan käskyjen rikkomista. Raamattu nimittää sitä mm. laittomuudeksi,

Lisätiedot

ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ

ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ SUOMENTANUT LEENA VALLISAARI GUMMERUS 3 Ympäristövastuu on osa Gummerus Kustannus Oy:n jokapäiväistä toimintaa. www.gummerus.fi/ymparisto Saksankielinen alkuteos Tannöd

Lisätiedot

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011 Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen sekä Leena Kuusisto Alkuperäisidea: Julieta Lehto 01 INT. RAVINTOLAVAUNU - ALKUILTA Tyttö istuu junan ravintolavaunussa pienen baaripöydän

Lisätiedot

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia)

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia) KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA (Lyhytelokuva, draama komedia) 1. INT. Työpaikka, toimisto. Ilta klo.19.45. Kesto 30s. istuu yksin työpaikan suuressa toimistotilassa omassa työpisteessään. Yösiivooja tulee

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) VAARAN MERKKI

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) VAARAN MERKKI Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) VAARAN MERKKI 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin c) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beersebassa. Siellä sekä Aabraham, Iisak

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Tanssijat pareittain rinnakkain, tytön käsi lepää pojan ojennetun käden päällä. Pojan vapaa käsi selän takana, käden selkä selkää vasten.

Tanssijat pareittain rinnakkain, tytön käsi lepää pojan ojennetun käden päällä. Pojan vapaa käsi selän takana, käden selkä selkää vasten. 1 PROMOOTIOTANSSIT 2012, LAPIN YLIOPISTO POLONEESI Tanssijat pareittain rinnakkain, tytön käsi lepää pojan ojennetun käden päällä. Pojan vapaa käsi selän takana, käden selkä selkää vasten. Poloneesiaskel:

Lisätiedot

Bussipysäkillä. Hei sori, onks sulla kelloa? Okei, kiitti kuitenkin. Anteeks, tiiätkö, paljonko kello on? Se on kakskyt vaille kymmenen.

Bussipysäkillä. Hei sori, onks sulla kelloa? Okei, kiitti kuitenkin. Anteeks, tiiätkö, paljonko kello on? Se on kakskyt vaille kymmenen. 1 Bussipysäkillä 1. Hei sori, onks sulla kelloa? puhekieli kirjakieli bussipysäkki = linja-autopysäkki = 2. Mies: Sori, ei oo. Okei, kiitti kuitenkin. Anteeks, tiiätkö, paljonko kello on? Joo, hetki Se

Lisätiedot

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto KESKUSTELUJA KELASSA Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto Materiaalin tekijät: Teksti: Mirja Manninen Ulkoasu/muokkaus: Sari Pajarinen Piirroskuvat:

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

Missio Järvenpää/TV7 raamattukoulu 2011 Pekka Sartola V A R T I J A. Mikä hetki yöstä on?

Missio Järvenpää/TV7 raamattukoulu 2011 Pekka Sartola V A R T I J A. Mikä hetki yöstä on? Missio Järvenpää/TV7 raamattukoulu 2011 Pekka Sartola i I V A R T I J A. Mikä hetki yöstä on? Jeesuksen profetiat : Matteus 24 - Jesaja 2:1-4 62:6-7 (Jerusalem) - Hesekiel 36:19 ja 24 ja 28 - Sakarja 8:

Lisätiedot

JEESUS PILATUKSEN JA HERODEKSEN EDESSÄ

JEESUS PILATUKSEN JA HERODEKSEN EDESSÄ Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS PILATUKSEN JA HERODEKSEN EDESSÄ 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin Jeesus Herodeksen

Lisätiedot

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Puhelimen ostaminen Moi! Mä tarvisin uuden kännykän. Jaahas. Mitähän hintaluokkaa se saisi olla? No ei mikään ihan kauhean kallis, mutta siinä saisi olla hyvä akku, riittävästi muistia ja sellainen toimiva

Lisätiedot

TIMO LOUHIKARI: RONDO

TIMO LOUHIKARI: RONDO TIMO LOUHIKARI: AVAINKOHTAUS 1. INT. IN TALO, ETEINEN PÄIVÄ Ovikello soi, Rondo menee avaamaan oven, TV:n ääni pauhaa taustalla. Oven takana seisoo Artsi apureidensa kanssa. Katohan, huhu piti paikkansa.

Lisätiedot

Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu

Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu ollut. Ääni kuului uudestaan. - Sehän tulee tuosta

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) Luterilainen Kirkko 3. vuosi nro VT2 _ 17/28 www.pyhäkoulu.fi lapsille@luterilainen.com 23.3.

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) Luterilainen Kirkko 3. vuosi nro VT2 _ 17/28 www.pyhäkoulu.fi lapsille@luterilainen.com 23.3. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) JERIKON VALTAUS 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Jerikon kaupunki b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin Jatkoa edelliseen

Lisätiedot

SIPERIAN NERO! osa 7. "Rakkauden monet kasvot" kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma

SIPERIAN NERO! osa 7. Rakkauden monet kasvot kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma SIPERIAN NERO! osa 7 "Rakkauden monet kasvot" kirjoittaneet Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma Hi Conzept Oy, 1999 1 INT. FOXYTRONICS. TUOTANTOTILA - VEIKON KOPPI. -- AAMU 1 (,,, ) Kuva VEIKON kopista tuotantotiloihin

Lisätiedot

Aamunavaus alakoululaisille

Aamunavaus alakoululaisille Aamunavaus alakoululaisille Punainen Risti on maailmanlaajuinen järjestö, jonka päätehtävänä on auttaa hädässä olevia ihmisiä. Järjestön toiminta pohjautuu periaatteisiin, jotka antavat sille mahdollisuuden

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

Toiminnan tavoite ja kuvaus: Oppilaat kuuntelevat ja rakentavat kuvien avulla uudelleen tarinan

Toiminnan tavoite ja kuvaus: Oppilaat kuuntelevat ja rakentavat kuvien avulla uudelleen tarinan Harjoite 5: TARINAN MUODOSTAMINEN Toiminnan tavoite ja kuvaus: Oppilaat kuuntelevat ja rakentavat kuvien avulla uudelleen tarinan Tavoiteltavat osa-alueet: Kognitiivinen taso: P: Aikajärjestys, IR: Sarjan

Lisätiedot

Mun perhe. - Ei, mä en oo naimisissa. - Joo, mulla on kaksi lasta. - Ei, mulla ei oo lapsia. Mulla on Mulla ei oo. Mulla on kaksi lasta

Mun perhe. - Ei, mä en oo naimisissa. - Joo, mulla on kaksi lasta. - Ei, mulla ei oo lapsia. Mulla on Mulla ei oo. Mulla on kaksi lasta 1 Mun perhe Sanasto suomi äidinkieli Kirjoita sanat kuvaan. perhe vaimo mies lapsi tyttö poika vauva äiti isä vanhemmat sisko veli vaimo Ootko sä naimisissa? - Joo, mä oon naimisissa. - Ei, mä en oo naimisissa.

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä

VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä Diakonian tutkimuksen päivä 7.11.2008 Riikka Haahtela, YTM, jatko-opiskelija sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti muuttua väsymys nukun huonosti terveys kunto hyvässä kunnossa

tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti muuttua väsymys nukun huonosti terveys kunto hyvässä kunnossa Lämmittely HYVINVOINTI ALIAS pystyä + tekemään ajatella positiivisesti tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti dieetti tottumus muuttaa elämää muuttua väsymys nukun huonosti ruokavalio säännöllisesti

Lisätiedot

SANATYYPIT JA VARTALOT

SANATYYPIT JA VARTALOT SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen? opiskelija opiskelijat opiskelija- opiskelijan pöytä pöydät pöydä-

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on?

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 1 Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 Hepreankielisessä sanassa eikev on hyvin paljon tarkoitusta. Ensimmäinen tarkoitus on: johdonmukainen, askel askeleelta eteenpäin. Sana eikev tarkoittaa myös kantapäätä. Kaikkivaltias

Lisätiedot

Kokemuksia kerhotoiminnasta

Kokemuksia kerhotoiminnasta Kokemuksia kerhotoiminnasta Kerhopäivinä koulussa on aina myönteinen sutina. Ovat oppilaat ja ohjaajat sama hehku kasvoillaan touhottamassa sinne tänne. Siinä tulee rehtorinakin tunne, että tämähän toimii!

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

Puhelu hätäkeskukseen

Puhelu hätäkeskukseen Puhelu hätäkeskukseen Lue dialogit parin kanssa. - hätäkeskus. miten voimme auttaa? - hei, olen alex samoilov turusta. täällä on tulipalo. - pystytkö kertomaan osoitteen? - en tunne paikkaa. - mikä palaa?

Lisätiedot

Miesten kokema väkivalta

Miesten kokema väkivalta Miesten kokema väkivalta Lahden ensi- ja turvakoti ry; Jussi-työ 1 * Suomessa on toteutettu yksi tutkimus, jossa on tarkasteltu erikseen ja erityisesti miehiin kohdistunutta väkivaltaa (Heiskanen ja Ruuskanen

Lisätiedot

320075 Mitä nyt (4) What now?

320075 Mitä nyt (4) What now? 320075 Mitä nyt (4) What now? Lapset joutuvat usein tilanteisiin, joissa on hyvä miettiä omia reaktioitaan ennen toimimista. Tässä korttisarjassa esitetään erilaisia hankalia tilanteita, joihin jokainen

Lisätiedot

Bahá u lláh, Ridván muistio. www.bahai.fi/lamppu

Bahá u lláh, Ridván muistio. www.bahai.fi/lamppu Jumalallinen kevätaika on koittanut... Kiiruhda kaiken luomakunnan edessä ylistämään Jumalasi nimeä ja kaiuttamaan hänen kiitostansa, niin että kaikki luodut virvoittuisivat ja uudeksi muuttuisivat. Bahá

Lisätiedot

SIPERIAN NERO! osa 11. "Huuma" kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma

SIPERIAN NERO! osa 11. Huuma kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma SIPERIAN NERO! osa 11 "Huuma" kirjoittaneet Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma Hi Conzept Oy, 1999 1 INT. FOXYTRONICS. TAUKOHUONE. -- PÄIVÄ 1 (, ) on yksin taukohuoneessa, hänen korvassaan on kännykän kuuloke.

Lisätiedot

MINNESOTA. versio 1.1 3.1.2002. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen ja Anni Mustonen

MINNESOTA. versio 1.1 3.1.2002. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen ja Anni Mustonen MINNESOTA - eli tarina kahden Internetissä tutustuneen tapaamisesta versio 1.1 3.1.2002 Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen ja Anni Mustonen INTRO Maisemia linja-auton ikkunasta. Pilviä ja taivasta. Kuvaa myös

Lisätiedot

KIRJASTO. Lämmittely. Selitä sana. lainata varata kaukolaina palauttaa maksaa sakkoa. myöhästymismaksu. printata tulostaa.

KIRJASTO. Lämmittely. Selitä sana. lainata varata kaukolaina palauttaa maksaa sakkoa. myöhästymismaksu. printata tulostaa. Lämmittely KIRJASTO Puhutaan kirjastosta! 1. Käytkö sinä usein kirjastossa? Miksi / miksi et? 2. Mitä mieltä olet suomalaisesta kirjastosta? 3. Onko kirjasto sinulle tärkeä paikka? Miksi / miksi ei? 4.

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies Nettiraamattu lapsille Jumalan lähettämä mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan.

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

yökerhon takaoven. Se jysähti äänekkäästi seinää vasten ennen kuin hän astui kujalle. Hän

yökerhon takaoven. Se jysähti äänekkäästi seinää vasten ennen kuin hän astui kujalle. Hän 5 Suuttumus sai toimimaan hätiköidysti. Ei kovin hyvä juttu, Stacia ajatteli työntäessään auki yökerhon takaoven. Se jysähti äänekkäästi seinää vasten ennen kuin hän astui kujalle. Hän muistutti itselleen,

Lisätiedot

AV = ALUS- TAVA VARAUS MYYDÄÄN VUOKRATAAN OSTETAAN ANNETAAN NOUTO

AV = ALUS- TAVA VARAUS MYYDÄÄN VUOKRATAAN OSTETAAN ANNETAAN NOUTO Lämmittely YP= YLLÄPITO YV = YKSITYIS- VIESTI AV = ALUS- TAVA VARAUS JONO = JONOSSA VAIN NOUTO = VOI VAIN HAKEA SPK = SISÄLTÄÄ POSTIKULUT MMM = MYYNNISSÄ MYÖS MUUALLA KÄYTETTY KÄYTTÄMÄTÖN VÄHÄN- KÄYTETTY

Lisätiedot

Kuka tekee arjen valinnat? Hyvää ikää kaikille seminaari Seinäjoki 18.9.2014 autismikuntoutusohjaaja Sanna Laitamaa

Kuka tekee arjen valinnat? Hyvää ikää kaikille seminaari Seinäjoki 18.9.2014 autismikuntoutusohjaaja Sanna Laitamaa Kuka tekee arjen valinnat? Hyvää ikää kaikille seminaari Seinäjoki 18.9.2014 autismikuntoutusohjaaja Sanna Laitamaa Erityistarpeita vai ihan vaan perusjuttuja? Usein puhutaan autismin kirjon ihmisten kohdalla,

Lisätiedot

M.J. Metsola. Taimentukka. Perämeren makuisia runoja vanhemmuudesta ja sukujen polvista

M.J. Metsola. Taimentukka. Perämeren makuisia runoja vanhemmuudesta ja sukujen polvista M.J. Metsola Taimentukka Perämeren makuisia runoja vanhemmuudesta ja sukujen polvista Taimentukka Mikko Juhana Metsola Ulkoasu: R. Penttinen Kustantaja: Mediapinta, 2010 ISBN 978-952-235-264-4 Auringossa

Lisätiedot

Tehtävä: Anna lausetyypille nimi ja keksi vielä oma esimerkki.

Tehtävä: Anna lausetyypille nimi ja keksi vielä oma esimerkki. Kielioppi 2 27.1.2012 Tehtävä: Anna lausetyypille nimi ja keksi vielä oma esimerkki. La usetyyppi: Mä näin eilen kaupungilla poliiseja ja palomiehiä. Voisitko ostaa kaupasta appelsiineja ja greippejä?

Lisätiedot

Kenguru Ecolier, ratkaisut (1 / 5) 4. - 5. luokka

Kenguru Ecolier, ratkaisut (1 / 5) 4. - 5. luokka 3 pisteen tehtävät Kenguru Ecolier, ratkaisut (1 / 5) 1. Missä kenguru on? (A) Ympyrässä ja kolmiossa, mutta ei neliössä. (B) Ympyrässä ja neliössä, mutta ei kolmiossa. (C) Kolmiossa ja neliössä, mutta

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

SIPERIAN NERO! osa 13. "Selvä juttu" kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma

SIPERIAN NERO! osa 13. Selvä juttu kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma SIPERIAN NERO! osa 13 "Selvä juttu" kirjoittaneet Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma Hi Conzept Oy, 1999 1 INT. RAAVASTEN TALO. KEITTIÖ. PÄIVÄ. -- PÄIVÄ 1 (,,, AIKASIIRTYMÄ) tulee töistä, kädessään vanha nahkasalkku.

Lisätiedot

KUNINKAAN POJAN HÄÄT JA SUURET PIDOT

KUNINKAAN POJAN HÄÄT JA SUURET PIDOT Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) KUNINKAAN POJAN HÄÄT JA SUURET PIDOT Tänään meillä on kaksi vertausta, jotka kertovat siitä, kuinka Jumala kutsuu kaikkia taivaan hääjuhliin. 1. Kertomuksen

Lisätiedot

SIPERIAN NERO! osa 1. "Osaako kotka lentää?" kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma

SIPERIAN NERO! osa 1. Osaako kotka lentää? kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma SIPERIAN NERO! osa 1 "Osaako kotka lentää?" kirjoittaneet Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma Hi Conzept Oy, 1999 1 EXT. SIPERIA. YDINASEINSTITUUTTI. -- PÄIVÄ 1 Harmaa betonilaitos harmaassa maisemassa. Kuvan

Lisätiedot

Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta.

Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta. Kertominen Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta. Kertominen Tehtävä 1 Puhelimen käyttö ennen ja nyt Mikä oli sinun ensimmäinen puhelimesi? Entä

Lisätiedot

Pankissa. Oikeesti aikuisten 1 tekstejä ja harjoituksia suomen kielen opetukseen

Pankissa. Oikeesti aikuisten 1 tekstejä ja harjoituksia suomen kielen opetukseen Pankissa Veera menee ensimmäistä kertaa yksin pankkiin. Hän haluaa avata oman tilin ja hankkia pankkikortin. Kun hän avaa pankin oven, hän huomaa, että pankissa on todella pitkä jono. Hän ottaa itselleen

Lisätiedot

TRAFI, AJOVARMA JA KATSASTUS. Lämmittely. Tykkäätkö autoista? Millaisista? Ajatko paljon? Millä matkustat?

TRAFI, AJOVARMA JA KATSASTUS. Lämmittely. Tykkäätkö autoista? Millaisista? Ajatko paljon? Millä matkustat? Lämmittely Tykkäätkö autoista? Millaisista? Ajatko paljon? Millä matkustat? Mikä Trafi on? Miksi olet käynyt Trafissa? Missä asioissa se palvelee? Menetkö fyysisesti vai netissä? Mikä on Ajovarma? Mitä

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Missä Jumala on? Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVÄT Ilves13 Piirileiri parrasvaloissa Evo, 25.7-2.8.2013

ENNAKKOTEHTÄVÄT Ilves13 Piirileiri parrasvaloissa Evo, 25.7-2.8.2013 T Ilves13 Piirileiri parrasvaloissa Evo, 25.7-2.8.2013 MAJAKKA Ikäkausi: tarpojat Määrä: 1 kpl / vartio MAJAKKA Tarpojavartio valloittaa Majakkaa koko Ilves13 -leirin ajan. Majakan ennakkotehtävä koostuu

Lisätiedot

-kunniavieras tai troubleshoooter: kriittinen onnistuminen. Jos pelinjohtaja ei tunnista kumpiakaan, eivät hahmot voi onnistua kriittisesti.

-kunniavieras tai troubleshoooter: kriittinen onnistuminen. Jos pelinjohtaja ei tunnista kumpiakaan, eivät hahmot voi onnistua kriittisesti. Faijan BMW Tunnin roolipeli menetetystä nuoruudesta. Pelaajien hahmot (3-5 pelaajaa) olivat kavereita yläkoulussa ja vielä muutaman vuoden senkin jälkeen. Sitten jatko-opiskelut ja työelämä heittivät hahmot

Lisätiedot

SIPERIAN NERO! osa 14. "Naapurineljännes" kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma

SIPERIAN NERO! osa 14. Naapurineljännes kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma SIPERIAN NERO! osa 14 "Naapurineljännes" kirjoittaneet Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma Hi Conzept Oy, 1999 1 EXT. RAAVASTEN TALON EDUSTA. -- ILTAPÄIVÄ 1 (KAISA, LEENA, HARRI,,, ISMO) ja tulossa kohti kotia.

Lisätiedot

ELIA OTETAAN TAIVAASEEN

ELIA OTETAAN TAIVAASEEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) ELIA OTETAAN TAIVAASEEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Elia otettiin taivaaseen jossakin Jordanin itäpuolella, Jerikon kohdalla.

Lisätiedot

PÄÄSIÄISAAMUNA. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui: Jerusalemissa

PÄÄSIÄISAAMUNA. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui: Jerusalemissa Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) PÄÄSIÄISAAMUNA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui: Jerusalemissa b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin Jeesus oli kuollut ja haudattu

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Tänään meillä on kaksi vertausta, joissa kutsutaan väkeä töihin viinitarhaan. 2. Itse kertomus Raamatusta rinnakkaispaikkoineen Kukin

Lisätiedot

1. Jälleen katsoa saan Jumalan Karitsaan. Intro: C I Em7 I F I F I C I C I G I G C I E/G# I Am Am/G I F I C I F/G I C I C

1. Jälleen katsoa saan Jumalan Karitsaan. Intro: C I Em7 I F I F I C I C I G I G C I E/G# I Am Am/G I F I C I F/G I C I C Jälleen katsoa saan Jumalan Karitsaan Intro: C I Em7 I F I F I C I C I G I G C I E/G# I Am Am/G I F I C I F/G I C I C C E F G C Jälleen katsoa saan Jumalan Karitsaan C G C G Kuinka kauniisti kaiken teki

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

PUHELINKESKUSTELUJA LAKKA-ryhmä 3.8.2015. Lääkäriasia Olga on potilas, Titi on lääkäri.

PUHELINKESKUSTELUJA LAKKA-ryhmä 3.8.2015. Lääkäriasia Olga on potilas, Titi on lääkäri. PUHELINKESKUSTELUJA LAKKA-ryhmä 3.8.2015 Lääkäriasia Olga on potilas, Titi on lääkäri. - Hei, täällä on Olga Komulainen. - Hei, terveyskeskus. Titikan Phuakphool täällä. - Tota, haluan varata ajan hammaslääkärille.

Lisätiedot

Allaahin, Armeliaimman Armahtajan Nimeen. 1. Luku. Kuka Allaah on? Allaah on Ar-Rabb (Hän, joka luo, pyörittää asioita ja omistaa kaiken.

Allaahin, Armeliaimman Armahtajan Nimeen. 1. Luku. Kuka Allaah on? Allaah on Ar-Rabb (Hän, joka luo, pyörittää asioita ja omistaa kaiken. Allaahin, Armeliaimman Armahtajan Nimeen. 1. Luku Kuka Allaah on? Allaah on Ar-Rabb (Hän, joka luo, pyörittää asioita ja omistaa kaiken.) Todistan, että ei ole mitään todellista palvomisen arvoista jumalaa

Lisätiedot

Luuk.14:26-35. Kutsu Jumalan valtakuntaan

Luuk.14:26-35. Kutsu Jumalan valtakuntaan Luuk.14:26-35. Kutsu Jumalan valtakuntaan Tämän sunnuntain teema on " kutsu Jumalan valtakuntaan ". Päivän tekstissä Jeesus itse asiassa esittää kutsun Jumalan valtakuntaan, vaikka tuo kutsu kuulostaakin

Lisätiedot

Eppu. Lin Hallberg Margareta Nordqvist. menee kouluun. Tammi

Eppu. Lin Hallberg Margareta Nordqvist. menee kouluun. Tammi Eppu Lin Hallberg Margareta Nordqvist menee kouluun Sintun tekijöiltä! Tammi Lin Hallberg Margareta Nordqvist MENEE KOULUUN Suomentanut Marvi Jalo Kustannusosakeyhtiö Tammi Helsinki Lin Hallberg Margareta

Lisätiedot

Selvä Pyton. Mitä saisi olla? Vuoden ikäiselle tulisi. Selvä. Pistetään pussi tuota, ja joku pieni namupala aikuisillekin.

Selvä Pyton. Mitä saisi olla? Vuoden ikäiselle tulisi. Selvä. Pistetään pussi tuota, ja joku pieni namupala aikuisillekin. O-oletko sä masa? Riippuu kuka kysyy. Mammakerholaiset vinkkasivat, että täältä saisi kamaa. Sitten mennään sinisellä unella. Lapsi todennäköisesti herää kerran tai pari, mutta sammuu kyllä kuin saunalyhty.

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

Maaria Lappalainen SATUTETTU

Maaria Lappalainen SATUTETTU Maaria Lappalainen SATUTETTU Satutettu Maaria Lappalainen Kuvat: Maaria Lappalainen Ulkoasu: Lassi Kahilakoski Kustantaja: Mediapinta, 2011 ISBN 978-952-235-404-4 Luovutus Piikit selässä, terävät kuin

Lisätiedot

SIPERIAN NERO! osa 4. "Totuuden torvi" kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma

SIPERIAN NERO! osa 4. Totuuden torvi kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma SIPERIAN NERO! osa 4 "Totuuden torvi" kirjoittaneet Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma Hi Conzept Oy, 1999 1 INT. FOXYTRONICS. PUKUKOPPI. -- AAMUPÄIVÄ 1 (, ) istuu penkillä ja tutkii tyytyväisenä muovikassiin

Lisätiedot

c) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Mooses, Aaron ja Mirjam sekä Aaronin poika, Eleasar

c) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Mooses, Aaron ja Mirjam sekä Aaronin poika, Eleasar Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) VASKIKÄÄRME 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka - Siinain erämaassa b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin Sen 40 vuoden aikana,

Lisätiedot

KUVIA MAISASTA V. 2012-2013 PENTUKUVAT

KUVIA MAISASTA V. 2012-2013 PENTUKUVAT SIVUSTO Etusivu Jorsakin kenneli Koiramme Pentuboxi Kasvatit Koiratietoa Linkit KUVIA MAISASTA V. 2012-2013 Uusimmat kuvat ovat sivun alalaidassa PENTUKUVAT L-PENNUT 0 VRK PIKALINKIT Maisan sivu Pentukuvat

Lisätiedot

Menninkäisen majatalo

Menninkäisen majatalo Ari Ruokola Menninkäisen majatalo runoja Menninkäisen majatalo Ari Ruokola Ulkoasu: R. Penttinen Kustantaja: Mediapinta, 2010 ISBN 978-952-235-224-8 Menninkäisen majatalohon, ovi auki aina on. Pääsee sinne

Lisätiedot

Prinssistä paimeneksi

Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY 2007 Mary K. Rothbart, D. E. Evans. All Rights Reserved. Finnish translation: Professor Katri Räikkönen-Talvitie and the Developmental Psychology Research Group, University of Helsinki, Finland The Adult

Lisätiedot

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 2.12.2009

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 2.12.2009 . (tulostettava pdf-versio) sivu 1(5) Itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus Su 6.12. klo 16 Partiolaisten harjoitukset alkavat jo klo 15.15 Olethan silloin paikalla! Jyväskylän vapaaseurakunnassa (Puutarhakatu

Lisätiedot

Kymmenet käskyt. Miehille- K. VALOVUORI Uusikaupunki. Kustantaja: «( to

Kymmenet käskyt. Miehille- K. VALOVUORI Uusikaupunki. Kustantaja: «( to Kymmenet käskyt Miehille- «( to Kustantaja: K. VALOVUORI Uusikaupunki. Kymmenen aroiokägkyä naineille miehille. Ensiinäinen käsky. Sinun tulee aina puheessasi osottaa että rakastat vaimoasi. Sinun pitää

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Joka kaupungissa on oma presidentti

Joka kaupungissa on oma presidentti Kaupungissa on johtajia. Ne määrää. Johtaja soittaa ja kysyy, onko tarpeeksi hoitajia Presidentti päättää miten talot on rakennettu ja miten tää kaupunki on perustettu ja se määrää tätä kaupunkia, Niinkun

Lisätiedot

Sohvalle vai lenkille?

Sohvalle vai lenkille? Sohvalle vai lenkille? 7.5.15 Aleksi Perkiö 8lk Isojoen Koulukolmio Sisällysluettelo Aleksi Perkiö, Sohvalle vai lenkille? 7.5.15 1. Johdanto...3 2. Tulokset...4 2.1 Mikä satuolento haluaisit olla?...4

Lisätiedot