SIPERIAN NERO! osa 7. "Rakkauden monet kasvot" kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SIPERIAN NERO! osa 7. "Rakkauden monet kasvot" kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma"

Transkriptio

1 SIPERIAN NERO! osa 7 "Rakkauden monet kasvot" kirjoittaneet Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma Hi Conzept Oy, 1999

2 1 INT. FOXYTRONICS. TUOTANTOTILA - VEIKON KOPPI. -- AAMU 1 (,,, ) Kuva VEIKON kopista tuotantotiloihin päin. kävelee tuotantotiloissa ja antaa sylissään olevasta pahvilaatikosta parille miespuolisille TYÖNTEKIJÄLLE lomapakot. Emme kuule mitä heille sanoo. kävelee ohi ja ojentaa tälle käsilaukun, selittää jotain. nyökkää kiitokseksi ja menee. tulee kiimamittari kädessään VEIKON koppiin. Veikko. Olen keksinyt parannuksen tähän kettujen kiimamittariin. Sen sijaan että syttyisi valo oikean kiimavaiheen merkiksi, tässä soi Säkkijärven polkka. Niin kuin kännykässä. VEIKON ilme. Hän nappaa taskustaan kännykän, katsoo sitä. Mistä sä otit sen--soittoäänen? Aa--pelkkä kokeilu--ja sinun kännykässäsi on nyt tämän mittarin näyttö. Puhelu on tulossa kun näytössä vilkkuu teksti ovulaatio OK. Mutta tässä on muitakin parannuksia. Esimerkiksi-- (päälle) Kerro Laurille. Hän päättää uudistuksista. Teen sen heti ruokatunnilla. menee. tulee sisään. ottaa laatikosta lompakon ja ojentaa VEIKOLLE. Laurin kiitos työntekijöille Nokian sopimuksesta. Miehille lompakko ja naisille käsilaukku. (näyttää käsilaukkua) Ensimmäinen kerta kun se duunareille mitään ostaa.

3 1 (JATKOA:) 1 VEIKON ilme. VEIKON ilme. Keinonahkaa made in Taiwan. Ei ne paljo maksunu. Kuule Veikko. Miks sä valehtelet mulle? Valehtelenko? Ei Leo o mikään insinööri. Ooon--ja hyvä onkin. Se on jo kuukauden ollut pakkaamossa Tempakan Eskon kaverina. Ei se o huippuinssin paikka. Mä haluan tietää kuka Leo on! 2 INT. FOXYTRONICS. N HUONE. -- AAMU 2 (, ) ja. puttaa lattialla golfia. puttaa. Mitä mä sanon sille? Väistä vähän. Kerronko mä sille totuuden? Igarkan leiristä? KGBstä ja Konstantinovista? Et tietenkään. Voisitko mennä häiritsemästä. Mulla on kiire. 2. Lauri!

4 2 (JATKOA:) 2 Sun akkas! Keksit jotain! Siitähän mä sulle maksan! VEIKON ilme kyllä varmaan keksinkin. 3 INT. FOXYTRONICS. TOIMISTO. -- PÄIVÄ 3 (,, ) ja. Sä olit oikeessa. Olis pitänyt kertoa heti alussa kuka Leo on-- Muistatko kun Lauri kävi vuosi sitten Sotsissa lomalla--yksin. 3. Muistan. Se tapasi Leon siellä. Ne on-- miten sen nyt sanois--no, Leo on Laurin puppelipoika. Ei herranjumala! Senkö takia se ei ole naimisissakaan? nyökkää. tulee huoneestaan golfbägi selässään. Minä piipahdan asioilla. menee. katsoo perään. Vaikka kuinka luulis tuntevansa toisen, niin aina sitä yllättyy-- Sasse. ALKUTEKSTIT 4 INT. FOXYTRONICS. TOIMISTO. -- PÄIVÄ 4 (,, ) tulee MARJUKAN luo. MARJUKAN ilme. Onko Lauri paikalla? Minulla olisi hänelle asiaa.

5 4 (JATKOA:) 4 Ihanko kahdenkeskistä? Asia liittyy parittelunajan havaitsemisen tehostamiseen. Minä en halua kuulla enempää! Minä kuvittelin sinun olevan kiinnostunut sellaisista asioista, kun kerran olet täällä töissä. En ikipäivänä! tulee huoneestaan. N ilme. Aa! Lauri! Minulla olisi asiaa sinulle! Tuota, minulla on kiire. En ehdi nyt. Minä haluaisin näyttää sinulle jotain-- 4. Ei tänään. (pettyneesti) Ei sitten. (menee) (Marjukalle) Älä päästä tuota miestä koskaan minun huoneeseeni. En halua, että meidät yhdistetään toisiimme. Juu--Lauri. Minulla ei ole asiaa vastaan mitään, sillä olen vapaamielinen, mutta yhteiskunta (LISÄÄ)

6 4 (JATKOA:) (2) 4 ei kaikin osin ole vielä valmis hyväksymään sellaista. N ilme, yrittää ymmärtää, ei onnistu. Niin--aivan. pistää päänsä ovesta. Lauri! Ei kai sinulla ole mitään sitä vastaan, että hoidan asian Veikon kanssa? Ei tietenkään. menee. MARJUKAN järkyttynyt ilme. (itsekseen) Veikon kanssa! 5 INT. FOXYTRONICS. TUOTANTOTILAT. -- PÄIVÄ 5 (,, ) kurkistaa hyllyn takaa VEIKON koppin suuntaan. Hän näkee ikkunan läpi miten ja juttelevat. 6 INT. FOXYTRONICS. VEIKON KOPPI. -- PÄIVÄ 6 (, ) (kiihtyneesti) Mutta tämä on uuden sukupolven kiimamittari. Miksi kukaan ei ole kiinnostunut innovaatioista? Hyvä on, otan asian esille seuraavassa tuotantopalaverissa. Aa! Kiitos Veikko! suutelee vastahakoista A poskille. 7 INT. FOXYTRONICS. TUOTANTOTILAT. -- PÄIVÄ 7 () näkee N suudelmat. MARJUKAN järkyttynyt ilme. Hän lähtee kiivaasti poispäin. 5.

7 6. 8 INT. FOXYTRONICS. TAUKOTILA. -- PÄIVÄ 8 (ESKO,, ) ja ESKO. ESKO availee voileipäpakettia. ESKO Oot tehnyt parannuksen kiimamitariin? (ottaa mittarin taskusta) Aivan. Enää tätä ei tarvitse työntää ketun-- ESKO Persieseen. Niin. Tämä pystyy erottamaan kiiman vaiheen jo metrin päästä. ESKO Jos tommonen kehitettäis ihmisille, niin se olis kova sana lavatansseissa. N ilme ei ymmärrä. ESKO Tietäs kato kuka nainen käy kuumana, ettei tarvisi humpata turhan takia. (itsekseen, mietteliäästi) Käy kuumana? Niin kuin Taru? Hänellä on hyvin lämpimät kädet. näkee miten tulee huoneeseen. nousee ja menee N pöytään. Ottaa N kämmenen omiensa väliin. Aa. Sinä se käyt tänäänkin kuumana. Muut TYÖNTEKIJÄT kääntyvät katsomaan heitä. N ilme. Riuhtaisee kätensä irti. Vaikka minä olenkin nainen, ei se tarkoita sitä, että olisin lihanpala, jota jokainen mies saa sormeilla aivan niin kuin tahtoo!

8 8 (JATKOA:) 8 nousee ja menee ovelle. (huutaa perään) Minä olisin vain pyytänyt sinua lavatansseille humppamaan! pysähtyy hetkeksi. N ilme. Hän menee ulos. ESKO purskahtaa nauruun. N onneton ilme. ESKO Näittekste--sähän se vasta spede oot, Natrunen! 9 INT. RAAVASTEN TALO. N HUONE. -- PÄIVÄ 9 (KONSTANTINOV,, ) istuu sängyllä, lukee KONSTANTINOVIN kirjettä. KONSTANTINOV (v.o.; venäjäksi) Koska tiedän sinun olevan kokematon naisten suhteen, vältä heitä ehdottomasti! En halua sinun sekaantuvan mihinkään, mikä vaarantaisi operaatiomme onnistumisen. Konstantinov. P.S. Olen hieromassa kauppoja Tuomiopäivän Pasuunasta. Hyvältä näyttää. Tuhoa kirje. hieraisee punaista täplää kirjeessä ja pudottaa sen roskakoriin. Liekit ja savua. (pasuunalle) Vältä naisia! Helppo amiraalin on sanoa. Hän ei ole tavannut Tarua. koputtaa oveen ja tulee sisään. Häiritsenkö? Tule sisään vaan. istuu sängyn reunalle. Onko murheita? 7.

9 9 (JATKOA:) 9 Tuntuu surulliselta. Täällä-- (koskettaa päätään) --ja-- (koskettaa sydäntään) --täällä. Onkohan tämä sitä mitä kutsutaan sydänsuruksi? Ymmärrän--sinulle tärkeä henkilö taisi käyttäytyä hieman tylysti tänään. Minä niin haluaisin kertoa hänelle miten paljon hänestä pidän--mutta se ei oikein taida olla sopivaa-- sentään molemmat samassa työpaikassa. Leo--minä tiedän kaiken. Veikko kertoi, miksi sinä olet täällä. Sehän on hyvä. Ei tarvitse teeskennellä. Niin--anteeksi että kysyn mutta minun on saatava tietää--onko Lauri ainut syy tänne tuloosi? Kyllä Veikollakin on aivan yhtä suuri osuus. MARJUKAN järkyttynyt ilme. Aviorikos tässä talossa--ja vielä sellainen aviorikos! nousee itkuisena ja juoksee ovesta ulos. Marjukka, mitä nyt? 10 INT. ILJA-MATIN TALO. KEITTIÖ. -- ILTA 10 () nyyhkii pöydän ääressä. Pöydällä on hitsaajan kypärä. Offina kuulemme ääntä joka syntyy kun kuonavasaralla naputellaan teräslevyn hitsattua saumaa. 8.

10 10 (JATKOA:) 10 Tämä minun ystäväni sai tietää, että hänen miehellään on suhde toiseen mieheen--ja vielä heidän omassa talossaan--tämä ystäväni on aivan järkyttynyt eikä voi mennä kotiin--elsa, voisinko minä jäädä yöksi teille? Offina kuulemme ELSAN myöntyvän ynähdyksen. ojentaa hitsauskypärän kuvan ulkopuolelle. Kiitos Elsa--ja Ilja-Matille ei sitten sanaakaan--ystäväni tapauksesta. Minä tiedän että sinä osaat pitää salaisuudet. Kuvan ulkopuolelta alkaa hehkua sähköhitsin valokaari ja kuulua hitsauksen ääntä. pyyhkii silmiään. 11 INT. RAAVASTEN TALO. OLOHUONE. -- ILTA 11 (, ) tulee olohuoneeseen. tulee häntä vastaan.. VEIKON ilme. Onko Marjukkaa näkynyt? Kyllä. Hän oli kanssani sängyssä tunti sitten. Mutta äkkiä hän alkoi puhua jotain aviorikoksesta ja juoksi pois. Kummallista-- menee. VEIKON ilme. 12 INT. N ASUNTO. -- ILTA 12 (, RAMBO) asettaa levyä cd-soittimeen. RAMBO seuraa. RAMBO haukahtaa. Kuule Rambo, kaipaatko sinä koskaan nuoruuttasi maalla-- 9.

11 (JATKOA:) 12 No, esimerkiksi lavatansseja ja humppaamista jonkun taitavan tanssijan kanssa--helsingissä miehet eivät arvosta sellaista. Eivätkä kyllä täälläkään, yrittävät vain niljakkaasti kerätä naisen sympatioita ehdottamalla lavatansseja, vaikka eivät tietenkään niistä oikeasti välitä-- ehkä-- painaa levysoittimen play-nappia. Musiikki alkaa Järjen veit ja minusta orjan teit. Offina kuuluu säestyksenä RAMBON nuotilleen menevää ulinaa. N ilme. 13 INT. RAAVASTEN TALO. ETEINEN. -- ILTA 13 (, ) puhelimessa. vieressä. Sano että on heti tultava kotiin, minulla olisi vähän kysyttävää! Mitä? Jää teille yöksi? Ilja-Matti, käske äiti heti puhelimeen--mihin käski minun painua--meidän äiti ei puhu sellaisia--hyvä on, sano että ei tarvi tulla kotiin sitten! lyö luurin kiinni. Veikko, Veikko, todellinen rakkaus on sitä,että osaa antaa anteeksi. VEIKON vihainen ilme. ottaa naulakosta takin ja alkaa pukeutua. repäisee puhelimenjohdon seinästä ja ottaa johdon toisen pään irti puhelimesta, taittaa sen kuristussilmukaksi ja kohottaa N pään takana kuristusvalmiiksi. pystyy vaivoin hillitsemään itsensä. kääntyy. Aa. Puhelimenjohdot ovat aina tiellä. Haluatko että teen siitä langattoman? Mä tein sen jo itse. menee kiukkuisena. N ilme. 14 INT. ILJA-MATIN ASUNTO. KEITTIÖ. -- ILTA 14 (, )

12 (JATKOA:) 14 istuu keittiön pöydän ääressä ja nyyhkii. ottaa talouspaperirullasta paparinpalan ja pyyhkii silmiään. tulee. Mistä oikein on kysymys äiti? pillahtaa itkuun. ILJA-MATIN ilme. Mitä teidän välillänne on tapahtunut? On kai parasta että kerron asia koskee Leoa ja isää. HEILLÄ ON SUHDE!!! 15 INT. RAAVASTEN TALO. -- ILTA 15 (, ) katsoo televisiota, josta tulee painia. tulee sisään. Terve. murahtaa. näkee mitä isä katsoo televisiosta. Että painia--hikiset miehet toistensa iholla On se komee tollanen huippuunsa trimmattu miesvartalo. ILJA-MATIN ilme. Hän istuutuu. Isä. Minä haluan puhua nyt niin kuin mies miehelle--tai kuinka sen nyt tässä tapauksessa ilmaisisi-- VEIKON kummastunut ilme. Minä olen kuullut kaiken. Leosta ja sinusta ja Laurista.

13 (JATKOA:) 15 VEIKON ilme. Mi--mistä olet kuullut? Minulla on kanavani. Tiedän, että Leo ei ole mikään insinööri. Ja että totuus on pahempi kuin voisi kuvitellakaan. nielaisee. Hänen äänensä on käheä. Niin tietysti! Eihän se loputtomiin salassa voinut pysyäkään Kauanko olet ollut--tiedäthän-- sen asian kanssa tekemisissä? Vuodesta seittenkolme. Niin kauan? Se kaikki alkoi sillon kun oltiin Igarkan leirillä Siperiassa kuukausi. Ymmärrän. Pitkä aika ja paljon miehiä samassa tilassa Meitä oli kuustoista miestä samassa teltassa. Kuusitoista? Ja ne kaikki olivat samalla tavalla suuntautuneita? Oikein fanaatikkoja jokainen. ILJA-MATIN järkyttynyt ilme. Hän avaa kaulustaan. 16 INT. N HUONE. -- ILTA 16 () hyräilee ja kiillottaa torveaan.

14 (JATKOA:) 16 Kylläpäs sinä olet nyt kaunis Torvinen! 17 INT. RAAVASTEN TALO. OLOHUONE. -- ILTA 17 (,, ) ja. Oletko sinä ollut kaikki nämä vuodet aktiivinen--siinä asiassa? Ei. Se innostus hiipui jo kahdeksankymmentäluvun puolivälissä. Mutta sitten Leo tuli ja kaikki näyttää alkavan taas uudestaan. Mutta sähän et kerro kenellekään asiasta? Tuota--minulla on tilapäinen rahapula ja-- (päälle) Niin tietysti! Ethän sä Ilja-Matti muuten oliskaan. Paljonko? Viisisataa. Mä haen lompakon keittiöstä. menee. ILJA-MATIN voitonriemuinen ilme. Hän istahtaa sohvaan. tulee huoneestaan. Aa! Ystäväni Ilja-Matti! ILJA-MATIN ilme. istahtaa sohvaan ILJA-MATIN viereen. vetäytyy kauemmaksi sohvalla. Haluaisitko nähdä minun torveni? kumartuu A kohti joka kiepsahtaa sohvan kaiteen yli lattialle pakoon En! En missään tapauksessa.

15 (JATKOA:) 17 vetäytyy kohti ovea, seuraa. Mutta minä puhdistin sen juuri. Siitäkään huolimatta. Saat töräyttää siihen. En halua! Mutta se on suuri kunnianosoitus. Kukaan ei ole töräyttänyt torveeni pitkään aikaan. Tule! tartuu ILJA-MATIN hihaan. repäisee itsensä vapaaksi. Irti! menee eteiseen, josta kuuluu ulko-oven kolahdus. tulee keittiöstä lompakon kanssa. Minnekäs Ilja-Matti hävis? 18 INT. FOXYTRONICS. N HUONE. -- PÄIVÄ 18 (,, ) harjoittelee puttaamista. hermona. Nai sun muijaas? Noo, nää venäläiset erikoisagentit nyt on vähän vapaamielisempiä ku muut-- johtuu kai niitten koulutuksesta. Pikkasen jos siirryt sivuun. riuhtaisee mailan N kädestä. Sä järjestät sen jätkän pois meiltä tai mä käräytän sen poliisille! Vai käräytät! Siinä menis kuule mun tuleva kansanedustajuus. Ja Nokian sopimus. Ja mun firma nurin!

16 (JATKOA:) 18 Aivan. Sun kansanedustajuus. Sun firma. Mutta kun muija on mun! Ja avioliitto on mun! Arvaa onko valinta vaikee? N ilme. Hän näkee VEIKON olevan tosissaan, kiertää kätensä tämän hartioille. Noo--Veikko, sä varmaan kuvittelet turhia. tulee sisään paperinivaskan kanssa ja näkee N käden VEIKON harteilla. MARJUKAN ilme. Hän rykäisee ja menee kirjoituspöydän luo, heittää paperit pöydälle. katsoo A murhaavasti. VEIKON ilme. menee niska jäykkänä ja pamauttaa oven kiinni perässään. VEIKON ilme. Jospa minä yritän järjestää teidät puolueettomalle maaperälle keskustelemaan asiat selväksi. 19 INT. RAVINTOLA KULAUS. -- ILTA 19 (,,, REINO) johdattaa MARJUKAN pöytään, jossa jo istuu. ja vaihtavat synkän katseen. Noniin, tässä sitä nyt ollaan yhdessä--minä jätän teidät selvittämään asianne kahdenkesken. Muistakaa että aikuiset ihmiset löytävät neuvottelemalla ratkaisun kaikkiin asioihin. menee. ei katso ON päin. VEIKON ilme. Tauko. Mä tiedän kaiken. Leo kertoi. Niin se kerto mullekin--teistä. Meistä?

17 (JATKOA:) 19 Mutta mä olen valmis antamaan anteeksi sulle. Sinä. Mulle? Minähän se olen tässä jonka pitäis antaa anteeksi. Mitä muka? Sun suhtees Leoon tietenkin! Ja Lauriinkin vissiin. Hei, hei, hei! Mitä sä nyt oikein puhut. Mehän ollaan kaikki normaaleja miehiä. Ai jaa? Nytkö se onkin niin päin? Eilen viimeksi kerroit että Leo on Laurin puppelipoika! Ja tänään Leo kerto että sillä on samanlainen suhde suhun! Et kai sä luule että mä-- herranjumala! Usko nyt, että mä olen sataprosenttinen hetero! Puheensorina vaikenee. Kaikki ASIAKKAAT kääntyvät katsomaan VEIKON ja MARJUKAN pöytää. VEIKON ilme. MARJUKAN ilme. VAKIOASIAKAS REINO baaritiskillä. REINO Hetero? Se on kyllä parannettavissa-- minultakin se leikattiin-- muistaakseni-- 20 INT. RAVINTOLA KULAUS. -- ILTA 20 (KÄNSÄLÄ, ) KÄNSÄLÄ ja istuvat pöydässä. KÄNSÄLÄ Tämä paikka tuo muistoja mieleen. Juuri täällä suoritin yhden menestyksekkäimmistä operaatioistani. Tarkoitan tietenkin sitä kun soluttauduin Agnes Djupsjöbackana venäläisen tiedusteluorganisaation juhliin.

18 (JATKOA:) 20 N ilme. Mutta nehän olivat vapaamuurareita? KÄNSÄLÄ Teeskentelivät olevansa. Minun haukansilmäni kyllä näki heidän lävitseen. Miksi halusitte tavata minut? KÄNSÄLÄ Toin lounasetelinne. (ojentaa setelit) Ja työpaikkailmapiirin tutkimuslomakkeen. KÄNSÄLÄ tömäyttää pöytään ison ja raskaan paperinipun. Eikö niitä olisi voinut lähettää postissa? KÄNSÄLÄ Supon postitusmäärärahat ovat lopussa. Matkustusmomentilla on vielä varaa. N ilme. Hän ojentaa ESKON valokuvan KÄNSÄLÄLLE. Näemme että kuvassa on ESKO. Tässä on Leo Natrusen valokuva. KÄNSÄLÄ Mainiota. Minun on parasta lähteä. Luulen että meitä tarkkaillaan. KÄNSÄLÄ menee. N ilme. 21 INT. RAVINTOLA KULAUS. -- ILTA 21 (, ) ja jatkavat pöydässä keskusteluaan. Minä ainoastaan istuin siinä Leon sängyn laidalla. Te ette siis--?

19 (JATKOA:) 21 Ei tietenkään. En minä voisi sinua pettää. Sittenhän kaikki on hyvin. Eipäs ole. Sinun ja Leon juttu on vielä selvittämättä. Mitään juttua ei ole. Asia on niin että--mä valehtelin sinulle. Laurista ja Leosta. Minkä takia? Koska sinä kyselit jatkuvasti kuka Leo on, enkä mä voinut kertoa totuutta. Ja mikähän se totuus on tällä kertaa? katsoo ympärilleen. Kumartuu MARJUKAN puoleen. MARJUKAN ilme. VEIKON ilme. (puoliääneen) Leo on venäläinen huippuagentti, oikein tappajakone. Kuule Veikko. En minäkään sentään kaikkea niele. 22 INT. RAVINTOLA KULAUS. MIESTEN WC. -- ILTA 22 (, ) ja IN. Menit kertomaan? Hullu!

20 (JATKOA:) 22 Joko vahvistat mun kertomukseni tai mä meen poliisin puheille. Siitä saat olla saletti! VEIKON uhmakas ilme. N ilme. Meinaatko että pitäis-- (hieroo korvanlehteään) (hieroo korvalehteään) Meinaan. 23 INT. RAVINTOLA KULAUS. -- ILTA 23 (,, ), ja. --ja niin me sitten tultiin sieltä Siperiasta takaisin KGB:n Kirvessoluna. Ymmärrät varmaan miksi me ei olla haluttu asiasta kertoa koskaan. Just äskenkö te tuon keksitte? ja katsovat toisiinsa, nyökkäävät. He kääntävät yhtä aikaa oikean korvan AN päin ja taittavat korvanlehden. MARJUKAN ilme. Mitä näkyy? Tatuointi--molemmilla samanlainen-- kirves ja jotain tekstiä. KGB. Kyrillisin kirjaimin. Vakoilijahuumoria nääs. Suomalaisia kutsuttiin siellä leirillä poroiksi, joten ne pisti meille korvamerkit.

21 (JATKOA:) 23 Herranjumala--se on siis totta. Oli pakko ottaa Leo vastaan kun Konstantinov lähetti. Tappaja-akentti meidän talossa-- voi kauheeta--mä tarvitsen ryypyn. nousee pöydästä. 24 INT. RAVINTOLA KULAUS. BAARITISKI. -- ILTA 24 (BAARIMIKKO,, ) tiskillä. Hän ojentaa lounasseteleitä BAARIMIKOLLE. N käsilaukku tiskillä. Kiitos. BAARIMIKKO tulee tiskille. Hän panee käsilaukkunsa N laukun viereen. on muissa maailmoissa, eikä huomaa A. Hei Marjukka. (säpsähtää) Ai hei--sinäkin täällä. Kävin syömässä. Hyviä nämä tämän paikan terveysateriat. Niin--niin on-- Täytyy lähteä valmistamaan Rambolle iltateetä. Nähdään huomenna. Juu--nähdään. ottaa MARJUKAN laukun. BAARIMIKKO tulee MARJUKAN luo. BAARIMIKKO Otatko terveysjuoman?

22 (JATKOA:) 24 Juu. Tuplakossu. Kuivana. 25 EXT. KERROSTALON ULKO-OVI. -- ILTA 25 () tulee kerrostalon ulko-ovelle. Kokeilee ovea, se on lukossa. avaa käsilaukkunsa ottaakseen avaimet esiin. N ilme hänen nähdessään laukkunsa sisällön. Hän vetää laukusta esiin virkkaustyön ja koukun, ottaa laukusta esiin MARJUKAN ajokortin. N ilme. 26 INT. RAAVASTEN TALO. ETEINEN. -- ILTA 26 (, ) Ovikello soi. tulee avaamaan oven. on oven takana. Molempien ilmeet. Tauko. Sinä täällä? Hei. Minä täällä--hei. Onko Marjukka jo tullut kotiin? Ei. N ilme. Meillä vaihtuivat käsilaukut ravintolassa ja minun avaimeni on siellä-- Sehän on ikävää. Älä käsitä väärin, meillä on samanlaiset laukut, joten kyse ei ollut naisten huolimattomuudesta. Erehdys olisi voinut sattua myös miehelle. Se on totta--myös miehet saattavat sekoittaa vahingossa toistensa käsilaukut.

23 (JATKOA:) 26 N ilme. Niin--en voinut soittaa kun puhelimeni on laukussa ja tulin tämän kautta koska tämä on lähemppänä kuin Kulaus ja ajattelin että jos Marjukka on jo tullut kotiin niin että--puhunko minä sinusta liikaa? Minusta sinä puhut juuri sopivasti. Taru. Minä haluaisin pyytää anteeksi sitä tämänpäiväistä-- luulin että ilahtuisit. Minäkin olen ollut vähän tarpeettoman tyly--anteeksi. Se kuuluu rooliini--siis rooliini työpaikalla, tietenkin! Tietenkin. (ojentaa kätensä) Kiitos käynnistä. Niinhän sitä tavataan sanoa. ojentaa kätensä, johon tarttuu. N ilme. Hän ottaa N käden molempien käsiensä väliin. Huuh--onpas sinulla lämmin käsi. Tuntuu niin mukavalta-- ja ovat aivan lähekkäin toisiaan. N hämmentynyt ilme. Äkkiä kiimamittari alkaa soittaa N rintataskussa Säkkijärven polkkaa. N ilme. Sinun kännykkäsi. irrottaa kätensä ja ottaa kiimamittarin taskustaan ja sammuttaa sen. N ilme. Aa. Nyt sinä erehdyt. Ei tämä ole puhelin vaan kiimamittari.

24 EXT. RAAVASTEN TALO. PIHA. -- ILTA 27 (, ) ja tulevat. Ei Leosta kyllä päällepäin uskois. Siks se onkin huippuagentti. ja tulevat ulko-ovelle. avaa käsilaukkunsa. MARJUKAN ilme hänen nähdessään käsilaukkunsa sisällön. Mitä nyt? vetää käsiraudat käsilaukusta. Kenen laukku tää on? Luultavasti Tarun. Olitte yhtä aikaa siinä tiskillä. ja katsovat käsirautoja, jotka on nostanut heidän silmeiensä tasalle. Se oli varmaan treffeille menossa. 28 INT. RAAVASTEN TALO. ETEINEN. -- ILTA 28 (,,, ) ja. Huomiseen. Niin. Huomiseen. Ulko-ovi avataan, ja tulevat sisään. VEIKON ilme hänen nähdessään N ja N yhdessä. (Tarulle) Ai hei-- Hei. Meillä taisivat vaihtua laukut Kulauksessa.

25 (JATKOA:) 28 Juu--En tosin ole katsonut laukkuusi, joten en tiedä ollenkaan mitä siellä on! katsoo pelokkaasti A, ottaa sitten askeleen lähemmäksi, että voi ojentaa laukun LLE. ja vaihtavat laukkuja. pudottaa hermostuksissaan N laukun. kumartuu nostamaan sitä. ottaa vaistomaisesti askeleen kauemmaksi STA. ojentaa laukun LLE. N ilme. Kiitos Esko. Esko? En minä ole Esko. Minähän olen Leo. Leo Natrunen. N järkyttynyt ilme. LOPPUTEKSTIT 29 INT. FOXYTRONICS. PUKUHUONE. -- ILTA 29 (ESKO) ESKO puku päällä. Hän kiristää solmiota, hyräilee Kotkan ruusua. ESKO hölvää partavettä poskilleen ja katsoo kaappinsa hyllyllä olevaa kiimamittaria. ESKON ilme. Hän sujauttaa mittarin povitaskuunsa. ESKO (itsekseen) Tattis Leo-- (laulaa) Tänä yönä onni suosii rohkeaa--

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia)

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia) KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA (Lyhytelokuva, draama komedia) 1. INT. Työpaikka, toimisto. Ilta klo.19.45. Kesto 30s. istuu yksin työpaikan suuressa toimistotilassa omassa työpisteessään. Yösiivooja tulee

Lisätiedot

TIMO LOUHIKARI: RONDO

TIMO LOUHIKARI: RONDO TIMO LOUHIKARI: AVAINKOHTAUS 1. INT. IN TALO, ETEINEN PÄIVÄ Ovikello soi, Rondo menee avaamaan oven, TV:n ääni pauhaa taustalla. Oven takana seisoo Artsi apureidensa kanssa. Katohan, huhu piti paikkansa.

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen.

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Oppilaan nimi: PRONOMINIT Persoonapronominien omistusliitteet Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Esimerkiksi: - Kenen pipo

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Joka kaupungissa on oma presidentti

Joka kaupungissa on oma presidentti Kaupungissa on johtajia. Ne määrää. Johtaja soittaa ja kysyy, onko tarpeeksi hoitajia Presidentti päättää miten talot on rakennettu ja miten tää kaupunki on perustettu ja se määrää tätä kaupunkia, Niinkun

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

BOOGIE & WOOGIE. Osa II: Liima. Kirjoittanut: Timo Anttila

BOOGIE & WOOGIE. Osa II: Liima. Kirjoittanut: Timo Anttila & Osa II: Liima Kirjoittanut: Timo Anttila (C)2012 Timo Anttila 040 353 0797 Tämä sivu on tarkoituksella tyhjä. FADE IN: 1. EXT N & N KOTI - AAMU Kuuluu kuin kukko ehtisi kiekaista, mutta kuuluu heti perään

Lisätiedot

Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia.

Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia. Käsikirjoitus ENSIMMÄINEN AVAINKOHTAUS INT. KEITTIÖ - AIKAINEN AAMU Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia. Äiti,

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

SIPERIAN NERO! osa 5. "Suuret setelit" kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma

SIPERIAN NERO! osa 5. Suuret setelit kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma SIPERIAN NERO! osa 5 "Suuret setelit" kirjoittaneet Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma Hi Conzept Oy, 1999 1 INT. RAAVASTEN TALO. KEITTIÖ. -- ILTA 1 (MARJUKKA,, ) Keittiön pöydällä on ruskeaan paperiin kääritty

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti muuttua väsymys nukun huonosti terveys kunto hyvässä kunnossa

tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti muuttua väsymys nukun huonosti terveys kunto hyvässä kunnossa Lämmittely HYVINVOINTI ALIAS pystyä + tekemään ajatella positiivisesti tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti dieetti tottumus muuttaa elämää muuttua väsymys nukun huonosti ruokavalio säännöllisesti

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta.

Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta. Kertominen Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta. Kertominen Tehtävä 1 Puhelimen käyttö ennen ja nyt Mikä oli sinun ensimmäinen puhelimesi? Entä

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

Matt. 5: 21-48 Reino Saarelma

Matt. 5: 21-48 Reino Saarelma Kiperiä kysymyksiä Matt. 5: 21-48 Reino Saarelma Opetus Neljä jaksoa Vihasta ja riidasta (Matt. 5:21-26) Aviorikoksesta (5:27-32) Vannomisesta (5:33-37) Vihamiesten rakastamisesta (5:38-48) Matt.5:21-26

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Me lähdemme Herran huoneeseen

Me lähdemme Herran huoneeseen Me lähdemme l Herran huoneeseen "Jumalanpalvelus - seurakunnan elämän lähde Keminmaan seurakunnan ja Hengen uudistus kirkossamme ry:n talvitapahtuma 23.-25.1.2009 Reijo Telaranta Ilo valtasi minut, kun

Lisätiedot

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää.

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. 2. NUMERO (EI 1) + PARTITIIVI o Minulla on kaksi autoa. o Kadulla seisoo

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Sanomalehtiviikko KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. -luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA Tänään katsomme ja kuuntelemme sanomalehteä. 1. Paljonko sanomalehti

Lisätiedot

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti ONKS U N E L M I? I! Motivaatio Hyvinvointi Raha Pohdintakortti KÄDEN TAIDOT Käden taidot ovat nykyään tosi arvostettuja. Työssäoppimisjakso vakuutti, että tää on mun ala ja on siistii päästä tekee just

Lisätiedot

Anni sydäntutkimuksissa

Anni sydäntutkimuksissa Anni sydäntutkimuksissa Tietopaketti vanhemmalle Lapsenne on saanut kutsun lasten sydäntautien poliklinikalle. Käynnille tullessanne lapsella olisi hyvä olla yllään helposti riisuttavat vaatteet niin,

Lisätiedot

PUHEKIELEN PRONOMINIT

PUHEKIELEN PRONOMINIT PUHEKIELEN PRONOMINIT Mä: mua, mut, mussa, musta, muhun, mulla, multa, mulle Sä: sua, sut, sussa, susta, suhun, sulla, sulta, sulle Pk. Mä luulen, et huomenna mul on aikaa. Kk. Luulen, että huomenna minulla

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi?

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? KERTAUSTEHTÄVIÄ WS 05/06 A Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? 1. Juha käy aina lauantaina (TORI). 2. Juna saapuu (ASEMA). 3. Olemme (HELSINKI). 4. (MIKÄ KATU) te asutte?

Lisätiedot

SANATYYPIT JA VARTALOT

SANATYYPIT JA VARTALOT SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen? opiskelija opiskelijat opiskelija- opiskelijan pöytä pöydät pöydä-

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

KOTITYÖT. Sanasto ja lämmittely

KOTITYÖT. Sanasto ja lämmittely Sanasto ja lämmittely 1. Teitkö kotitöitä, kun olit lapsi? 2. Saitko viikkorahaa? 3. Miksi siivoat? 4. Onko sulla kengät jalassa sisällä? 5. Tuuletatko kotona? 6. Mihin viet paperiroskat ja lehdet? 7.

Lisätiedot

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Puhelimen ostaminen Moi! Mä tarvisin uuden kännykän. Jaahas. Mitähän hintaluokkaa se saisi olla? No ei mikään ihan kauhean kallis, mutta siinä saisi olla hyvä akku, riittävästi muistia ja sellainen toimiva

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

VARHAINEN PUUTTUMINEN

VARHAINEN PUUTTUMINEN VARHAINEN PUUTTUMINEN www.tasapainoa.fi MITÄ VARHAINEN PUUTTUMINEN ON? Varhaisella puuttumisella tarkoitetaan yksinkertaisesti sitä, että autetaan kaveria tai ystävää jo silloin kun mitään vakavaa ei vielä

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

YKI TAUKOHUONE. Lämmittely. Mistä taukohuoneessa jutellaan?

YKI TAUKOHUONE. Lämmittely. Mistä taukohuoneessa jutellaan? Lämmittely Mistä taukohuoneessa jutellaan? Kuka olet ja mistä olet kotoisin? Kuinka kauan olet asunut Suomessa? Mitä kieliä osaat? Millainen koulutustausta sinulla on? Mitä harrastat? Mitä teet vapaa-aikana?

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

KAHVIN KEITTÄMINE LOMA TYÖMATKA TAUKO KOPIOKONE AUTO VIRKISTYS- PÄIVÄ UUSI TYÖNTEKIJÄ TIIMI SEMINAARI WORKSHOP SISÄILMA VESSAT

KAHVIN KEITTÄMINE LOMA TYÖMATKA TAUKO KOPIOKONE AUTO VIRKISTYS- PÄIVÄ UUSI TYÖNTEKIJÄ TIIMI SEMINAARI WORKSHOP SISÄILMA VESSAT Lämmittely Millaisia taukoja sulla on töissä? Mistä teemoista tauolla puhutaan? Tuletko syömään? (Tuuksä syömään? Tuutsä syömään? Tuutsie syömään?) Mihin mennään syömään? Hei, mä tuun mukaan! Onko sulla

Lisätiedot

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata LIIKUNTA Lämmittely Harrastatko liikuntaa? Miksi / miksi et? Millainen liikunta sopii sinulle? Mitkä asiat ovat tärkeitä, kun valitset kuntosalin / liikuntakeskuksen? Mitä liikuntapaikkoja tiedät sinun

Lisätiedot

TAIKURI VERTAISRYHMÄT

TAIKURI VERTAISRYHMÄT TAIKURI VERTAISRYHMÄT C LAPSILLE JOIDEN VANHEMMAT OVAT ERONNEET Erofoorumi 3.11.15 Tina Hav erinen Suom en Kasv atus- ja perheneuvontaliitto Kenelle ja miksi? Alakouluikäisille kahden kodin lapsille joiden

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

Tästä se alkoi Tiinan talli. 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina

Tästä se alkoi Tiinan talli. 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina Tästä se alkoi Tiinan talli 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina 2 Tässä se kauan odotettu kirjoitus, mitä joskus vuosia sitten lupasin ja itse asiassa jo aloitinkin. Eli mistä kaikki alkoi. Vuosi -85

Lisätiedot

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri Puuha- Penan päiväkirja by: Basil ja Lauri Eräänä päivänä Puuha-Pena meni ullakolle siivoamaan, koska hänen ystävänsä Plup- Plup tulee hänen luokse kylään ja Plup-Plup kutsuu Keke Keksin, joka on hyvin

Lisätiedot

Kimmo Yläkäs Antilooppi KOHTAUS 31.3 2010

Kimmo Yläkäs Antilooppi KOHTAUS 31.3 2010 EXT.INT SATAMA / KONTTI YÖ Eero kävelee hämärällä konttipihalla voimapihdit kädessään. Taskuun on tungettu yksi puhelinlaatikko ja toinen on hänellä kainalossa. Hän siristelee silmiään ja yrittää nähdä

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on?

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

Kirjaraportti. Elina Karhu P08D 28.09.09 1

Kirjaraportti. Elina Karhu P08D 28.09.09 1 Kirjaraportti Elina Karhu P08D 28.09.09 1 Akvaariorakkautta Luin kirjan nimeltä Akvaariorakkautta, joka kertoo kahden nuoren ihmisen, Saaran ja Jounin suhteesta. Suhteen pulmana on Saaran ongelmat oman

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe Ilolan perhe 1 Pentti ja Liisa ovat Reinon, Jaanan ja Veeran isä ja äiti. Heidän lapsiaan ovat Reino, Jaana ja Veera. 'Pikku-Veera' on perheen nuorin. Hän on vielä vauva. Henry-vaari on perheen vanhin.

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

MUSIIKKI. Lämmittely. Sanastoa

MUSIIKKI. Lämmittely. Sanastoa Lämmittely Millaista musiikkia vanhassa kotimaassasi kuunnellaan paljon? Nimeä lempiartistisi ja kerro, millaista hänen musiikkinsa on. Missä tilanteessa vanhassa kotimaassasi kuunnellaan musiikkia (kotona,

Lisätiedot

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki AAMUSTA ILTAAN ON KIINNI. JA YÖTKIN JOSKUS Se menikin sitten sillain,

Lisätiedot

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus VASSO MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Mies Suomessa, Suomi miehessä-luentosarja Helsinki 26.11.2008 MERJA

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

Kaija Rantakari. hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10

Kaija Rantakari. hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10 Kaija Rantakari hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10 astun tarinan yli, aloitan lopusta: sydämeni ei ole kello putoan hyvin hitaasti ansaan unohdan puhua sinulle,

Lisätiedot

Assembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen

Assembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen POWER ON ssembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen POWER ON KOHTUS 1 NÖRTIN HUONE INT ILT Tietokone on jylhänä pöydällä. Nörtti painaa koneen päälle. Kuva jähmettyy KOHTUS

Lisätiedot

3. Kun jossakin asiassa ei pääse mitenkään eteenpäin, voit sanoa: 4. Kun jossakin on tosi paljon ihmisiä, voit sanoa:

3. Kun jossakin asiassa ei pääse mitenkään eteenpäin, voit sanoa: 4. Kun jossakin on tosi paljon ihmisiä, voit sanoa: SANONTOJA, SANANLASKUJA JA PUHEKIELTÄ HARJOITUS 1 joutua jonkun hampaisiin olla koira haudattuna kärpäsestä tulee härkänen niellä purematta kaivaa maata toisen alta panna jauhot suuhun ei ole mailla eikä

Lisätiedot

KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Tunnetko jo Jussin?

KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Tunnetko jo Jussin? KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Moi Radek! Moi! Tunnetko jo Jussin? En tunne. Hän on Jussi, meidän työkaveri. Hauska tutustua. Mä oon Radek. Ootko sä se uus puolalainen? Joo, kyllä olen. Hauska tutustua

Lisätiedot

Matt. 11:28-30. Väsyneille ja stressaantuneille

Matt. 11:28-30. Väsyneille ja stressaantuneille Matt. 11:28-30 Väsyneille ja stressaantuneille Tulkaa minun luokseni.. ..kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat.. Minä annan teille levon. Matt. 11:29-30..Ottakaa minun ikeeni harteillenne ja oppikaa minusta:

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA!

VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA! VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA! 1 Ulkona on kaunis ilma. Noah herää. Häntä eivät herätä auringonsäteet vaan herätyskello, joka vilkuttaa valoa ja tärisee. Noah on kuuro ja siksi hänen herätyskellonsa

Lisätiedot

SIPERIAN NERO! osa 6. "Lapset ensin" kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma

SIPERIAN NERO! osa 6. Lapset ensin kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma SIPERIAN NERO! osa 6 "Lapset ensin" kirjoittaneet Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma Hi Conzept Oy, 1999 1 INT. FOXYTRONICS. TAUKOTILA. -- AAMUPÄIVÄ 1 (HELI,,, TYÖNTEKIJÖITÄ) TYÖNTEKIJÖITÄ taukotilassa. HELI

Lisätiedot

Miten selviydyt ongelmatilanteista muiden kanssa

Miten selviydyt ongelmatilanteista muiden kanssa Papuri.papunet.net Miten selviydyt ongelmatilanteista muiden kanssa Seuraavilla sivuilla kuvataan erilaisia ikäviä tilanteita. Mitä sinä tekisit? Voit itsekin keksiä hyvän ratkaisun, jota ei mainita tässä

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

MAAHANMUUTTOVIRASTON TURVAPAIKKAPUHUTTELU ERF

MAAHANMUUTTOVIRASTON TURVAPAIKKAPUHUTTELU ERF MAAHANMUUTTOVIRASTON TURVAPAIKKAPUHUTTELU ERF Tämä esite on Edustajana turvapaikkamenettelyssä -julkaisun kuvaliite. Pakolaisneuvonta ry Kuvat: Teemu Kuusimurto Taitto ja paino: AT-Julkaisutoimisto Oy,

Lisätiedot

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE Sanasto ja lämmittely Perhe-alias YKSIN ISOÄITI ERONNUT RASKAANA SINKKU ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

Lisätiedot

AVM-TUUTORIKIRJE Written by. Arttu Haavikko Ida Tirkkonen Samuli Valkama. Based on a true story.

AVM-TUUTORIKIRJE Written by. Arttu Haavikko Ida Tirkkonen Samuli Valkama. Based on a true story. AVM-TUUTORIKIRJE 2019 Written by Arttu Haavikko Ida Tirkkonen Samuli Valkama Based on a true story. Yliopistonkatu 8 Puh. 0500 901 776 (Ida) samuli@valkama.media tirkkonen.ida@gmail.com arttu@visto.fi

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

Mohamedin serkku Omid tulee ensi viikonloppuna Helsingistä Tampereelle. Mohamed soittaa Omidille.

Mohamedin serkku Omid tulee ensi viikonloppuna Helsingistä Tampereelle. Mohamed soittaa Omidille. 14. kappale (neljästoista kappale): P UHELIMESSA 14.1 Treffit Mohamedin serkku Omid tulee ensi viikonloppuna Helsingistä Tampereelle. Mohamed soittaa Omidille. Omidin äiti: Mohamed: Omidin äiti: Mohamed:

Lisätiedot

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaamisen arviointi Osaamisen arvioinnin tavoitteena oli LEVEL5:n avulla tunnistaa osaamisen taso, oppiminen

Lisätiedot

SIPERIAN NERO! osa 8. "Yksin kotona" kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma

SIPERIAN NERO! osa 8. Yksin kotona kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma SIPERIAN NERO! osa 8 "Yksin kotona" kirjoittaneet Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma Hi Conzept Oy, 1999 1 UNI. INT. RAAVASTEN TALO. KEITTIÖ. -- AAMU 1 (SAARAVEERA,,, ) lukee aamulehteä, haukottelee. häärää

Lisätiedot

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Suomalaisten yksinäisyys hankkeen työpaja Seinäjoki 17. 18.2.2016 Jari Pirhonen, Elisa Tiilikainen, Marjut Lemivaara Taustaa Tieteellinen artikkeli, jonka aiheena

Lisätiedot

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti Raha HYVÄ RUOKA Söit aamulla kunnon aamupalan ja koulussakin oli hyvää ruokaa. Raha -1 E HUVTA MKÄÄN Oikein mikään ei huvita. Miksi en saa mitään aikaiseksi? Raha RKAS SUKULANEN Sori, etten oo pitänyt

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan.

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Lämmittely Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Oletko samaa mieltä vai eri mieltä? Miksi? On tosi helppo saada suomalaisia ystäviä. Suomalaiset eivät käy missään vaan ovat aina

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Tänään meillä on kaksi vertausta, joissa kutsutaan väkeä töihin viinitarhaan. 2. Itse kertomus Raamatusta rinnakkaispaikkoineen Kukin

Lisätiedot

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat.

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Herra on Paimen Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Joh. 10:11 Minä olen se hyvä paimen. Joh. 10:11 Minä olen

Lisätiedot

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse?

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse? 1 LAKI JA KADONNEEN JUONEN ARVOITUS LAKI kertojaääni Nimeni on Larry Laki, ja sanani on laki. Laki on myös sukunimeni, ja lakia pitää noudattaa. Laki ei ole mikään Lucky Luke (=Lakki Laki), vaan se on

Lisätiedot

PERFEKTIN JA PLUSKVAMPERFEKTIN KERTAUSTA

PERFEKTIN JA PLUSKVAMPERFEKTIN KERTAUSTA PERFEKTIN JA PLUSKVAMPERFEKTIN KERTAUSTA Miten perfekti muodostetaan? Perusmuoto Perfekti 1. verbityyppi ottaa olen, olet, on ottanut, olemme, olette, ovat en ole, et ole, ei ole ottanut emme ole, ette

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Kuluttajien luottamusmaailma

Kuluttajien luottamusmaailma Kuluttajien luottamusmaailma Minna-Kristiina Paakki Tutkimusyliopettaja, T&K ICT ja Tietoturva Rovaniemen Ammattikorkeakoulu 12.12.06 minna.paakki@ramk.fi 1 Tausta eeste projekti, 2003 Alustava kehikko

Lisätiedot

SIPERIAN NERO! osa 1. "Osaako kotka lentää?" kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma

SIPERIAN NERO! osa 1. Osaako kotka lentää? kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma SIPERIAN NERO! osa 1 "Osaako kotka lentää?" kirjoittaneet Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma Hi Conzept Oy, 1999 1 EXT. SIPERIA. YDINASEINSTITUUTTI. -- PÄIVÄ 1 Harmaa betonilaitos harmaassa maisemassa. Kuvan

Lisätiedot

NUKKUMAANMENO. kuvat: Ilona Vestu 1

NUKKUMAANMENO. kuvat: Ilona Vestu 1 kuvat: Ilona Vestu 1 NUKKUMAANMENO Nukkumaanmenoaika voi olla perheille useista eri syistä vaikeaa. Vanhempana on hyvä miettiä, mitä nämä syyt voivat olla ja mitä lapsi tilanteesta ajattelee. En tykkää

Lisätiedot

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN IHMISSUHTEET

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN IHMISSUHTEET TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN IHMISSUHTEET SEKSUAALITERVEYSTIETÄMYKSEN JA TUEN TARPEIDEN ARVIOINTI OSIO 4 EI JOO 1. Tuntematon ja tuttu ihminen Tavoite: Tuntemattoman ja tutun eron ymmärtäminen.

Lisätiedot