SIPERIAN NERO! osa 1. "Osaako kotka lentää?" kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SIPERIAN NERO! osa 1. "Osaako kotka lentää?" kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma"

Transkriptio

1 SIPERIAN NERO! osa 1 "Osaako kotka lentää?" kirjoittaneet Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma Hi Conzept Oy, 1999

2 1 EXT. SIPERIA. YDINASEINSTITUUTTI. -- PÄIVÄ 1 Harmaa betonilaitos harmaassa maisemassa. Kuvan päälle teksti: Salainen kaupunki Krasnojarsk 61, Siperia. Piikkilankaita, jossa venäjänkielinen kyltti: Ydinaseinstituutti. Pääsy asiattomilta kielletty. 2 INT. SIPERIA. YDINASEINSTITUUTTI. -- PÄIVÄ 2 (KONSTANTINOV, ) NATRUNEN on laboratoriossa. Pöydällä on elektroniikkakomponenteista rakennettu laitteisto, 7. lokakuu 1999 jonka ytimessä on lautasmainen taso. ottaa PASUUNAN soitinlaukusta, asettaa sen laitteiston tasolle, kääntää katkaisijaa. Alkaa kuulua voimistuvaa ulinaa. PASUUNA alkaa täristä ja imevän äänen saattamana se katoaa näkyvistä. N riemastunut ilme. Hän rientää ovelle, joka samanaikaisesti aukeaa. Amiraali KONSTANTINOV astuu sisään PASUUNA kädessään. istuutuu. KONSTANTINOV (venäjäksi) Tarkoitus on saada aine häviämään, Vasili, ei siirtää sitä toiseen huoneesen. (venäjäksi) Aa. Mutta minä olen hyvin lähellä ratkaisua! KONSTANTINOV (venäjäksi) Tiedän sen, Vasili. Istu alas. Minulla on tärkää asiaa. KONSTANTINOV (JATKAA; venäjäksi) Instituutti lopettaa toimintansa. Hallitus on sulkenut rahahanat. (venäjäksi) On kysymys enää päivistä! Valot sammuvat, laitteistosta kuuluu paukahdus, kun se menee pois päältä. ja KONSTANTINOV jäävät hämärään. KONSTANTINOV (venäjäksi) Meiltä katkaistiin juuri sähköt. Sinä lähdet pitkälle matkalle, Vasili.

3 2. 3 EXT. RAAVASTEN TALO. -- PÄIVÄ 3 RAAVASTEN talo ulkoa. Teksti kuvan päällä: "Tampere, Suomi." 4 INT. RAAVASTEN TALO. KEITTIÖ. -- PÄIVÄ 4 (,, ) puhelimessa. kiillottaa hopeita. Perjantaina, kello 18.00, niin-- Veikko täyttää viiskymmentä ja ajateltiin järjestää yllätysjuhlat. Kiitos jo etukäteen. Hei. sulkee puhelimen. (JATKAA) Leena lupas lainata kristallilasit. Isä saa slaagin. Eikä. Veikko tykkää ku on vähän vipinää. N epäilevä ilme. (JATKAA) Nuorempana se oli kuule kiihkee kaveri. Juoksi tekemässä vallankumousta ympäri maailmaa. Meidän faija? kolistelee eteisessä. osoittaa leipälaatikkoa LLE. He panevat hopealusikat kiireesti leipä-laatikkoon. tulee. Tiedätteks mitä? Kutsutaanko ens perjantaina naapureita kylään? ja SAARAVERRA vaihtavat katseen Perjantaina--mulla on hammaslääkäri töitten jälkeen. Ja mulla treffit.

4 4 (JATKOA:) 4 VEIKON pettynyt ilme. Olis vaan ollut niin kiva kutsua jotain kylään, kun ei kukaan koskaan käy-- menee. ja tirskahtavat. Olis kiva kutsua jotain kylään-- 5 INT. SIPERIA. YDINASEINSTITUUTTI. -- PÄIVÄ 5 (, KONSTANTINOV, MIKULOV) AMIRAALI KOSTANTINOV, KOMMODORI MIKULIN ja kynttilöin valaistussa huoneessa. (suomeksi, venäläisittäin) Veikko Raavas, Kettutie 2, Tampere. KONSTANTINOV (venäjäksi) Uusi soitteesi. Tietopaketti Suomesta ja Tampereesta. KONSTANTINOV antaa nipun papereita LLE, joka lukee kunkin paperin yhdellä silmäyksellä, nyökkää jokaisen liuskan jälkeen ja sanoo yhy. ojentaa paperit takaisin KONSTANTINOVILLE. KONSTANTINOV hieroo paperinipun ensimmäisellä lehdellä olevaa punaista täplää ja pudottaa nivaskan metalliseen roskakoriin, jossa paperit leimahtavat liekkeihin. KONSTANTINOV (JATKAA; venäjäksi) Järjestän sinulle paikan, jossa voit kehittää valmiiksi tuomiopäivän pasuunan. (venäjäksi) Herra amiraali, se olisi upeaa! KONSTANTINOV (venäjäksi) Siihen asti lomailet Suomessa. (antaa passin) Olet Suomen kansalainen Leo Natrunen. 3.

5 5 (JATKOA:) 5 (tutkii passia; venäjäksi) Leo Natrunen--hassua-- (menee) MIKULOV (venäjäksi) Miksi valehtelit hänelle, Andrei? KONSTANTINOV (venäjäksi) Myyn kaikkien aikojen tehokkainta ydinasetta, jonka vain Vasili voi saada valmiiksi. Kun se selviää, hän on maailman etsityin ihminen. On parempi, ettei hän tiedä sitä itse. (ottaa puhelimuistion, selaa) Veikko Raavas-- 6 INT. RAAVASTEN TALO. ETEINEN. -- PÄIVÄ 6 (, KONSTANTINOV) Puhelin soi pöydällä. vastaa puhelimeen. Veikko Raavas. KONSTANTINOV puhuu suomea vahvasti venäläisittäin murtaen. KONSTANTINOV (puhelimessa) Osaako kotka lentää? VEIKON ilme: tyytyväinen ilme vaihtuu kummastuksesta peloksi. nojautuu seinään. KONSTANTINOV (puhelimessa) Haloo, onko ketään siellä? (kähisee) Ko-ko-kotkalla on siivet-- 7 INT. SIPERIA. INSTITUUTTI. KONSTANTINOVIN HUONE. -- PÄIVÄ 7 (KONSTANTINOV) KONSTANTINOV puhelimessa. 4.

6 7 (JATKOA:) 7 KONSTANTINOV Minulla määräys Kirves-solu: perjantaina kello Tampereen rautatieasemalle saapuu erikoismieheni Leo Natrunen. Toistan Leo Natrunen. Kirves-solu järjestää hänelle asunto ja kaikki hyvin. Ymmärtääkö Kirves? 8 INT. RAAVASTEN TALO. ETEINEN. -- PÄIVÄ 8 (, KONSTANTINOV) valuu seinää pitkin lattialle. Kirves--ymmärtää-- KONSTANTINOV (puhelimessa) Hyvä. Loppu. Puhelin suljetaan toisessa päässä. Puhelimen vapaa-ääni. VEIKON ilme. Hänellä on luuri yhä kädessä. 5. Loppu-- 9 INT. JUNA. RAVINTOLAVAUNU. -- PÄIVÄ 9 (, VIRTANEN, VANHA NAINEN) istuu ravintolavaunun pöydässä yksin, puhuu itsekseen. Hyvää päivää neiti Virtanen. Kaunis ilma tänään. MATKUSTAJA VIRTANEN (kaivinkoneurakoitsijan näköinen kaljupäinen mies) istahtaa kaljatuoppinsa kanssa vastapäätä. VIRTASEN ilme. (JATKAA) Sinulla on kauniit silmät. (JATKAA) Hiuksesi tuoksuvat hyvältä. Hei kundi. VIRTANEN ei kuule.

7 9 (JATKOA:) 9 Rakastan sinua enemmän kuin mitään muuta maailmassa. VIRTANEN tarttuu pöydän yli A rinnuksista. 6. Nyt loppu! VIRTANEN N ilme. Hän ottaa nappikuulokeen korvastaan. virtanen Mitä sä jätkä yrität? VIRTASEN ilme. Aa. Opin suomea. Tämän kautta ja avulla (näyttää nappikuuloketta) valuvat taskumagnetofonista korvaani lauseet, jotka sanon ääneen. (JATKAA) Oletko sinä oikea suomalainen?! VIRTANEN Entä sitten? Aa. Kuinka hauska tavata rehellinen joskin jörö suomalainen mies. Mikä sinun mielestäsi on suomen kielen kaunein tervehdys? VIRTANEN Terveisiä perseestä-- VIRTANEN ottaa oluensa ja menee. (perään) Kiitos avusta! pistää kuulokkeen korviinsa. VANHA NAINEN istuutuu häntä vastapäätä. VANHAN NAISEN ilme. (JATKAA) Menemmekö teille vai meille?

8 7. 10 EXT. FOXYTRONICS. -- PÄIVÄ 10 Foxytronicsin julkisivu. 11 INT. FOXYTRONICS. N HUONE. 11 (, ) ja kiihtyneinä. N ilme. Kyllä sä olet kuseen joutunut. Minä?? Se anto tehtävän Kirvessolulle, joka on yhtä kun sinä ja minä! (JATKAA) Pitäiskö ilmoittaa poliisille? Ei! Sillonhan selviäis meidän toiminta stalinistien radikaalisiivessä--varsinaista mainosta yrittäjälle ja kokoomuksen kansanedustajan varamiehelle! VEIKON ilme. Tauko. istuu. (JATKAA) Aikoinaan sovittiin, että kotka lentää vaan sillon, kun kysymys on tosi isoista asioista. Konstantinov sano, että Natrunen on sen erikoismies. Konstantinovin erikoismiehet oli yleensä-- (käheästi) Tappajia-- N ilme. Hän ottaa taskustaan vatsahappolääkkeen. Ja just eilen lääkäri sano, että mä saan lopettaa happolääkkeet!

9 11 (JATKOA:) 11 VEIKON ilme. Mitä me nyt tehdään. Sellasella erikoismiehellä ei o Tampereella mitään kohdetta. Se on täällä pari päivää ja lähtee suorittaan tehtäväänsä. Pidetään se sen aikaa näkymättömissä-- teillä. Miksei sun luona?! Koska mä asun rivarissa! Siellä on kymmenen ämmää lasissa joka kerta kun ovensa avaa! Ja minä kai oon Kirves-solun johtaja ja teen päätökset, vai kuinka? (pilkallisesti) Kyllä, toveri johtaja. 12 INT. JUNA. RAVINTOLAVAUNU. -- PÄIVÄ 12 (, MATKUSTAJIA) Junanvaunullinen ihmisiä tuijottaa samaan paikkaan. Kuva heidän katseensa suuntaan: lukee Seitsemää veljestä vauhdikkaasti sivu per sekunti, päästää välillä lyhyen hersyvän naurun. 13 INT. RAAVASTEN TALO. OLOHUONE. -- ILTAPÄIVÄ 13 (, ) ja viimeistelevät olohuoneen koristelua. katsoo kelloaan. Lahja enää puuttuu. Ilja-Matti lupas tuoda sen ajoissa. Ja sä luotat Ilja-Matin lupauksiin? MARJUKAN ilme. Hän ottaa puhelimen ja alkaa näppäillä numeroa. Aina sama juttu. 8.

10 9. 14 INT. ILJA-MATIN ASUNTO. OLOHUONE. -- ILTAPÄIVÄ 14 (ILJA-MATTI) ILJA-MATTI lukee iltapäivälehteä pöydän ääressä. ELSA ompelee pöydän toisella puolella. Emme näe ELSAA ja ompelukoneestakin vain kulman. Kännykkä soi pöydällä. ILJA-MATTI vastaa. ILJA-MATTI (puhelimeen) Ilja-Matti Raavas puhelimessa-- hei äiti--odota hetki-- (Elsalle) Elsa, surina häiritsee. Voisitko ystävällisesti siirtyä toiseen huoneeseen? Seuraavan keskustelun aikana kuulemme ompelukoneen siirtämisen ääniä. Hetken kuluttua ompelukoneen surina alkaa kuulua naapurihuoneesta. ILJA-MATTI (JATKAA; puhelimeen) Elsa hakee lahjan, odotas hetki-- (avaa kalenterin, näemme sivun jota tutkii) --mainosten jaon ja iltasiivouksen välissä-- 15 INT. RAAVASTEN TALO. OLOHUONE. -- ILTAPÄIVÄ 15 () puhelimessa. Ei kai se sitä sentään bussilla? Painavaa pakettia? 16 INT. RAAVASTEN TALO. OLOHUONE. -- ILTAPÄIVÄ 16 (ILJA-MATTI) ILJA-MATTI Enhän minä autoa voi antaa--tiedä vaikka tarvitsisin--muuten, kun minä nyt kerran organisoin kuljetuksen, niin ei kai minun tarvitse osallistua lahjaan rahallisesti? 17 EXT. RAUTATIEASEMA. -- ILTA 17 (,, ) ja hermostuneina asemalla. He katsovat junasta tulevia ihmisiä, puhuvat puoliääneen kiihkeästi. Jos jätettäis väliin koko juttu.

11 (JATKOA:) 17 Muista Igarkan leiri vuonna seittemänkolme: Vannon henkeni kautta auttavani toveria. Me oltais Natrusen ensimmäiset uhrit. Minkähän näkönen se on? Kai sä ne KGB:n kenttämiehet muistat. Synkännäkösiä karjuja. ja katselevat ympärilleen. Asemalaituri tyhjenee. seisoo pasuunakotelon kanssa, tuijottaa pää kenollaan kylttiä, jossa lukee "TAMPERE". huokaisee helpotuksesta. Ei täällä o muita kun toi muusikko. Jos se puhelinsoitto olikin vaan pilaa? Joku vanhoista kurssilaisista? Tietysti! Ja me mentiin retkuun! tulee N ja VEIKON luokse. Anteeksi, tiedättekö miten pääsee Kettutielle? Tiedetään. Ollaan itekin menossa siihen suuntaan. Saat kyydin. Aa. Kovin ystävällistä. 18 EXT. AUTO. -- ILTA 18 (,, ) ajaa, vieressä. istuu takapenkillä ja katselee uteliaasti ikkunasta ulos. Ihan hävettää. Että isot miehet hermostuu tollasen pilan takia.

12 (JATKOA:) 18 Tästä ei sitten kerrota kenellekään? Ei. Kuule, haetaan muutama kalja ja mennään meille saunaan. Haetaan vaan. Juhlan paikka! N utelias ilme takapenkillä hänen katsoessaan maisemia. 19 EXT. LÄHIKAUPAN PIHA. -- ILTA 19 (,, ), ja nousevat autosta. (Leolle) Kettutie on ihan tuossa kulman takana. Kiitoksia paljon. menee pasuunalaukkunsa kanssa. Luultavasti niitä kaupunginorkesterin soittajia. Varmaan menossa johonkin naapuriin kylään. 20 INT. RAAVASTEN TALO. OLOHUONE. -- ILTAPÄIVÄ 20 (, ILJA-MATTI,, LEENA) ILJA-MATTI rullaa lattiaa pitkin levytankoa, jossa on runsaasti levypainoja. Tangon ympärillä on punainen rusetti. katsoo lahjaa. Huoneessa on jo muutamia VIERAITA. Kuinka Elsa sai ton kuljetettuu bussissa?

13 (JATKOA:) 20 ILJA-MATTI Elsa jaksaa. Kesäloma-aikaan hän on sahalla lomittamassa. Se ei sitten ite päässy? ILJA-MATTI On vielä siivouskeikalla. Ja toisekseen hänen pitää nousta aamukolmelta lehdenjakoon. tulee, vetää N syrjemmälle. (kuiskaa) Joko se mun tilaama trubaduuri on tullut? (kuiskaa) Ei oo näkyny. (kuiskaa) Olis pitäny olla täällä jo puolelta. Se on kyllä halpa ja sanoi osaavansa kaikki ne Veikon lempikappaleet, joita mä ehdotin. Naapurin LEENA tulee kädessään laatikollinen kristallilaseja. LEENA (Marjukalle) Tässä olis nämä lasit. Niitä ei sitten saa pestä koneessa, ettei me rikki. Miehen suvussa kato ollu pitkään. En edes uskaltanu kertoo sille että toin lainaksi. Kiitos. Me pidetään niitä varovasti. 21 EXT. KATU. RAAVASTEN PIHA. -- ILTA 21 () tulee RAAVASTEN talon kohdalle. Hän varmistaa että kyseessä on numero 2, menee pihaan. Kuva jä postilaatikkoon, jossa lukee RAAVAS. 22 INT. RAAVASTEN TALO. OH - ETEINEN. -- ILTA 22 (,, )

14 (JATKOA:) 22 katsoo ikkunasta, tulee MARJUKAN luokse. (kuiskaa) Nyt se trubaduuri on pihassa. (kuiskaa) Lopultakin! menee eteiseen, avaa ulko-oven.. (JATKAA) Etkä yhtään aikasemmin ehtinyt? Me on jo odotettu sua. Aa. Sehän on hauskaa. Minusta on myös mukava tulla. riisuu päällystakkinsa, antaa MARJUKALLE. Ja kitarahan sulla oli mukana? (näyttää pasuunalaukkuaan) Ei vaan torvi. Kuinka voi soittaa torvea ja laulaa yhtä aikaa? Osaathan sä laulaa? Olen minä laulanut Instituutin kuorossa. Voit mennä keittiöön odottamaan. Sinä olet yllätys kaikille. Minä luulin että minun tulostani tiedetään. Ainoastaan minä ja tyttäreni. Aa. Minä rakastan yllätyksiä!

15 INT. RAAVAS.KEITTIÖ. -- ILTA 23 (,, ) tuo N keittiöön. Tulen hakemaan sinut. Aloitat kotiseutulauluilla. Ymmärrän. Haluatte lievittää kotiikävääni. MARJUKAN ilme. tulee keittiöön. menee. Isä ajoi pihaan! (Leolle) Sinun vuorosi on ihan ensimmäisenä. (taputtaa pasuunalaukkuaan) Kuvittele Torvinen, palvelusväki on järjestänyt juhlat kunniakseni! 24 INT. RAAVASTEN TALO. ETEINEN. -- ILTA 24 (, ) ja tulevat kaljakorin kanssa sisään. Kyllä sellanen vieras oliskin myllänny meidän perheen elämän. Noo, kyllä mäkin olisin sen voinut majoittaa. antaa LLE pullon, ottaa itse toisen ja menee olohuoneen ovelle, avaa sen. 25 INT. RAAVASTEN TALO. OLOHUONE. -- ILTA 25 (,,, ILJA-MATTI,, MATIAS, TUOMAS; VIERAITA),, ILJA-MATTI, MATIAS, TUOMAS, ESKO TEMPAKKA sekä joukko muita VIERAITA juhlakoristusten keskellä, kun astuu sisään. KAIKKI YLLÄTYS!!!!

16 (JATKOA:) 25 VEIKON ilme. halaa häntä. Paljon onnea Veikko! No perhana! Ei teidän olis tarvinnu! halaa A. Onnea isä! ILJA-MATTI Joo, onnea vaan. Kiitos! (Laurille) Ja sä tiesit tästä koko ajan!? No, pääsi kyllä asken unohtumaan. Istu nyt alas, päivänsankari! Meillä on ihan aluksi pientä ohjelmaa. (kuiskaa Saaraveeralle) Hae trubaduuri ja tuo kakku samalla. 26 INT. RAAVASTEN TALO. KEITTIÖ. -- ILTA 26 (, ) Kakku, josta on leikattu iso pala. lusikoi kakkua lautaselta. tulee keittiöön. Nyt on sun esiintymisvuoro-- N ilme hänen nähdessään kakun. Aa. Hyvää kakkua olette tehneet minulle. (pasuunalaukulleen) Tule torvinen, juhla on alkamassa. ottaa pasuunalaukkunsa, menee kohti olohuonetta.

17 (JATKOA:) 26 (JATKAA) Muistammehan vielä mikä oli suomen kielen kaunein tervehdys. 27 INT. RAAVASTEN TALO. OLOHUONE. -- ILTA 27 (,,,, ILJA-MATTI, ESKO, VIERAITA) Ovi lennähtää auki ja astuu sisään. (juhlijoille) Terveisiä perseestä! ESKO on juomassa lasista, juo väärään kurkkuun. MARJUKAN ilme. (Leenalle) Rempseitä kavereita nämä viihdetaiteilijat-- (Veikolle) Sehän on se muusikko, joka me tuotiin asemalta. (kaikille) Seuraa lauluesitys. Tiedän kappaleen olevan lähellä Veikon sydäntä. (Leolle) Ole hyvä! Aa. Se kotiseutulaulu? kajauttaa venäläisen kansanlaulun. KAIKKIEN ilmeet. (Veikolle, kummissaan) Tuttu sävelmä. (Laurille) Tämä on se sama laulu, jota Siperiassa aina laulettiin. Tauko. VEIKON ilme. N ilme. He tajuavat. (käheästi) Eihän se voi olla--

18 (JATKOA:) 27 Tämä on selvitettävä. Anteeksi--Anteeksi! N laulu katkeaa, kun ja vievät hänet keittiöön. JUHLIJOIDEN ilmeitä. MARJUKAN ilme. ILJA-MATTI Äiti, eikös tämän pitänyt olla Kesäpäivä Kangasalla? 28 INT. RAAVASTEN TALO. KEITTIÖ. -- HETKEÄ MYÖHEMMIN 28 (,,, ), ja. (peläten pahinta) Leo--Natrunen? Aa. Mikä yhteensattuma. Minä myös olen Leo Natrunen. ojentaa kätensä. tarttuu siihen kalpeana. Eiku--minä olen Veikko Raavas. Aa ymmärrän! Majoituspaikkani talonmies. Kiitos vastaanottojuhlasta! Täällä on kaikki niin hienosti kuin amiraali Konstantinov lupasikin. ojentaa VEIKOLLE kirjeen. (JATKAA) Hän lähetti muutamia ohjeita. ottaa kirjeen. yrittää livahtaa keittiöstä. Te varmaankin pärjäätte kaksistaan-- tarttuu N käteen, vetää vierelleen. Tässä on Lauri Kettunen. Kirvessolun johtaja.

19 (JATKOA:) 28 N ilme. Hän prossesoi hetken. (nopeasti) Kettunen Lauri Ilmari, syntynyt Hartolassa, Foxytronics Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja ääntä viime eduskuntavaaleissa. (normaalisti) Minä tunnen sinun pappisi. Minun pappini? Väärä ilmaus. Opiskelin suomen kielen junamatkalla, joten se hieman vielä mongertelee. Piti sanoa mappisi. VEIKON ja N ilmeet. tulee sisään. Veikko, mistä on oikein kysymys-- (kuiskaa Laurille) Vie hänet muiden vieraiden joukkoon! 29 INT. RAAVASTEN TALO. OLOHUONE. -- ILTA 29 (, MATIAS, ILJA-MATTI, ) ja olohuoneessa. seisoo STA mahdollismman kaukana. hymyilee MATIAKSELLE ja TUOMAKSELLE. Kenenkäs poikia te olette? MATIAS (osoittaa Ilja- Mattia) Ton. ILJA-MATTI (Leolle) Ilja-Matti Raavas. Kasvatustieteen maisteri.

20 (JATKOA:) 29 (taputtaa poikia päähän) Aa. Onpas sinulla kaksi kaunista pakaraa! ILJA-MATIN ilme. ESKON ilme. 30 INT. RAAVASTEN TALO. KEITTIÖ. -- ILTA 30 (,, ) ja keittiössä. Sä varmaan ihmettelet kuka hän on. Kyllä mä tiedän kuka hän on. Mähän sinne soitin. VEIKON tyrmistynyt ilme. Säkö olet kaiken tän takana?! Sen piti olla yllätys. Miten sä pystyit soittamaan sinne? Hervantaan? Hervantaan? Hervannan viihdepalvelu oy. Sieltä tulee parhaat trubaduurit. VEIKON ilme. tulee sisään. Mitä te tänne ootte hautautunu? Marjukka, Saaraveera. Teidän täytyy tietää yksi juttu. Tuo mies--leo-- Hän ei ole laulaja. Hän muuttaa meille asumaan. MARJUKAN ilme. N ilme.

21 INT. RAAVASTEN TALO. OLOHUONE. -- ILTA 31 (, ESKO, VIERAITA) ESKO ja juttelevat. ESKON ilme. Mitä sinä teet työksesi? ESKO Pakkaan kettujen kiimamittareita pahvilaatikoihin. Aa! Kuinka kiinnostavaa! ESKO (tärkeänä) Huipputeknologiaa. Myydään kuuteentoista maahan. Se on tän mittanen (näyttää) ja työnnetään kato naarasketun peräpäähän. Sehän on hienoa! ESKO Minkäs alan kavereita sä oot? Olen työskennellyt ydinfysiikan parissa kehittämällä singulariteettikonvertteria. ESKO Singulari-- (tauko) Mitä se tekee? Aa. Siirtää asioita käyttämättöminä oleviin ulottuvuuksiin! ESKO Aha--Mä taisinkin lukea--jostain. Jäiks muuten niitä lihapullia? 32 INT. RAAVASTEN TALO. KEITTIÖ. -- ILTA 32 (,, ),,. on aivan hiessä.

22 (JATKOA:) 32 Leo on--niin, hän on firman uusi insinööri, joka tilapäisesti asuu meillä. Tilapäisesti meillä?! Minkä takia? Mihin sä meinaat sen pistää? 33 INT. RAAVASTEN TALO. OLOHUONE. -- ILTA 33 (,,, LEENA, VIERAITA) kilisyttää kristallilasin kylkeen. Aa. Hyvät ystävät. Pyydän hiljaisuutta. JUHLAVÄKI vaikenee. Keittiöstä kuuluu N huuto. (ääni keittiöstä) Eiii! Juoksuaskelia eteisessä ja yläkerran portaissa. VIERAITTEN ilmeitä. tulee ovelle. Tuota--mä tulen kohta--jatkakaa te vain sillä aikaa-- menee kiireesti, askeleet portaissa. kohottaa lasiaan. Koska en juo alkoholia, haluan nostaa vesimaljan kiireiselle talonmiehellemme Veikolle ja myös teille muille palvelusväkeen kuuluville. nostaa maljan, muutamat vastaavat, epäuskoisen tyrmistyneet ilmeet. juo maljan ja paiskaa sitten kristallilasin takkaan. LEENAN ilme. Eii! LEENA 34 INT. RAAVASTEN TALO. YLÄKERTA. -- ILTA 34 (,, ) ja SAARANVEERAAN huoneen oven takana.

23 (JATKOA:) 34 (off) Mä en suostu nukkumaan sillä sohvalla! Se on täynnä möykkyjä ja narisee! Pitääkö se uus insinööri pistää välttämättä tänne? Eikö se voi nukkua olohuoneen sohvalla? Ei voi! Miksei? Koska--Koska--Älä aina kysele! lyö sorkkaraudan oven ja karmin väliin. Älä nyt herranjumala riko ovee! Omassa talossa mä saan tehdä mitä mä haluan! Ovi aukeaa ja menee sisään, perässään. on kytkenyt itsensä ketjuilla lämpöpatteriin. Mulla on oikeus omaan huoneeseen! Näähän on mun vanhat Koijärvikahleet! Ville Komsin kanssa oltiin niissä kiinni. Nyt ne katkastaan! menee N eteen suojaksi. VEIKON ilme. Niitä ei katkassut virkavalta etkä katkase sinäkään! Mikä sua oikein vaivaa?

24 (JATKOA:) (2) 34 Anteeksi--kaikki nämä yllätykset-- jos mentäisiin rauhassa alakertaan muitten seuraan. Juhlimaan. naurahtaa vaikeasti. MARJUKAN ihmettelevä ilme. 35 INT. RAAVASTEN TALO. OLOHUONE. -- ILTA 35 (,, ILJA-MATTI,, VIERAITA) tulee MARJUKAN kanssa olohuoneeseen. VIERAAT tuijottavat A. No niin--täällä on juhlat jo käynnissä--sillä lailla. tulee VEIKON viereen. (kuiskaa) Kaikki haluaa tietää kuka toi on. (kuiskaa) Mä kerroin Marjukalle ja Saaraveeralle, että se on Foxytronicsin uus insinööri. (kuiskaa) Mun firmaa et sotke tähän! (kuiskaa) Sä lupasit ottaa sen teille! (kuiskaa) En varmasti luvannu! (kuiskaa) Etpä niin! Keneksi mä sitä sitten väitän? (kuiskaa) En minä tiedä--toivotaan ettei kukaan ilkee kysyä.

25 (JATKOA:) 35 ILJA-MATTI (kovalla äänellä) Isä. Sinä haluaisit varmaan kertoa kuka vieraasi on. VIERAITTEN katseet ON. Niin--Leo on vanha ystäväni johon törmäsin sattumalta. Aa, nyt sinä Veikko kyllä erehdyt. Me emme ole tavanneet koskaan aikaisemmin. VIERAITTEN katseet kääntyvät ON. VEIKON ilme. 36 INT. RAAVASTEN TALO. KEITTIÖ. -- ILTA 36 (KONSTANTINOV,, ) lukee keittiössä KONSTANTINOVIN kirjettä. KONSTANTINOV (voice over; suomeksi) Kenttämies Raavas, sinun täytyy muistaa kolme asiaa: yksi, älä anna Leon joutua lukittujen ovien taakse; kaksi, älä anna hänen juoda alkoholia; kolme, älä anna hänen olla intiimisti naisten kanssa. Leo on Kirves-solun vastuulla. Hankitte hänelle työpaikan ja autatte kaikin keinoin. Muistatte Igarkan leirillä antamanne valan. P.S. Hiero punaista täplää, niin kirje tuhoaa itse itsensä. hieroo täplää, mutta mitään ei tapahtu. tulee. panee kirjeen nopeasti taskuunsa. ynähtää. Viimenenkin vieras lähti. (JATKAA) Mikä mies se oikein on, Veikko? VEIKON ilme. Hän kääntää katseensa ulos.

26 (JATKOA:) 36 (JATKAA) Tavallinen insinööri ei pyydä talon isäntää lankkaamaan kenkiään vieraitten läsnäollessa. Epätavallinen persoona--mennään nukkumaan. Entäs Natrunen? Petaa sille sohvalle. tuijottaa VEIKON housuntaskua, josta nousee savua. Veikko sun housut palaa! 37 INT. RAAVASTEN TALO. MAKUUHUONE. -- ILTA 37 (, ) on yöpuvussa. Hän asettaa kasvoilleen ANSATSINLÄMMITTIMEN, huulet peittävän tärisevän huopatyynyn, johon kiemurtelee sähköjohtoja. nostaa mustan pasuunalaukkunsa sängyn päälle ja avaa sen, näemme pasuunan. tulee ovelle, näkee pasuunan kotelon. VEIKON ilme. (ajatusääni) Sen työvälineet--ase! Käyttäydy ja puhu luonnollisesti. (ääneen, falsetissa) Ja täälläkö oli kaikki hyvin! sanoo jotain,mistä ei saa selvää. Ottaa ansatsinlämmittimen pois. Unohdin, että minulla on ansatsinlämmitin. Saisinko herätyksen aamulla Tuota, tää meidän makuuhuone-- On ihan hyvä. Minä olen tottunut vaatimattomampaan. Kiitos päivän palveluksista.

27 (JATKOA:) 37 Mutta-- Ei mitään muttia, kiitä myös lihavaa vaimoasi. Hyvää yötä. vetää oven kiinni VEIKON nenän edestä. VEIKON ilme. 38 INT. RAAVASTEN TALO. OLOHUONE. -- ILTA 38 (, ) ja vuodesohvalle pedatun petin ääressä. Annoit sille meidän makuuhuoneen? Niin. MARJUKAN ilme. Hän panee kätensä puuskaan. VEIKON onneton ilme. Veikko Raavas. Nyt kerrot totuuden! 39 INT. RAAVASTEN TALO. MAKUUHUONE. -- ILTA 39 () nostaa pasuunan kotelosta. Hän ottaa ansatsinlämmittimen pois, verryttelee huuliaan. N ilme: pian se hauskuus alkaa. 40 INT. RAAVASTEN TALO. OLOHUONE. -- ILTA 40 (, ) ja narisevalla sohvalla. Se on--vähän omituinen, mutta hiton hyvä insinööri. Maailman huippua. Lauri osti sen isolla rahalla. Miksei se asu hotellissa? Täytyy varoo, ettei kilpailijat saa heti tietää--leo on tunnettu nimi elektroniikka-piireissä. Kauanko se aikoo meillä olla?

28 (JATKOA:) 40 Eihän se nyt kauaa--muutaman päivän-- Kyllähän semmonen aika nyt menee. Leo on rauhallinen kaveri. MARJUKAN ilme: ei tiedä uskoisiko miestään. Varmasti? VEIKON ilme. Joo-o--Hyvää yötä. Yötä-- sammuttaa valot. Hetken hiljaisuus ja pimeys. Sitten alkaa makuuhuoneesta kuulua pasuunalla soitettu Miljoona ruusua. sytyttää valot. ja nousevat istumaan sohvassa. MARJUKAN ja VEIKON ilmeet. 41 INT. RAAVASTEN TALO. ETEINEN. -- YÖ 41 (, TRUBADUURI, ) Pimeä eteinen. Ulko-oveen rynkytetään. olohuoneessa syttyy valo. Pyjamapukuinen tulee eteiseen. Hän on pelästyneen näköinen. Ovea hakataan entistä kovemmin. Kuka siellä? Ke--ketä te etsitte? Mi--minä en tiedä mitään! Suostuin vain pakotettuna, minä-- TRUBADUURI (off, humalassa) Ovi auki! Minä olen tilattu trubaduuri! Hervannan viihdepalvelu oy:stä! VEIKON helpottunut ilme. tulee hänen taakseen pyjama päällään. (Marjukalle) Trubaduuri! TRUBADUURI (off) Avatkaa ovi, mulla on täällä keikka! Ei varmasti avata! Tiehesi siitä!

29 (JATKOA:) 41 TRUBADUURI (off) Sit mä esiinnyn täältä. Seuraava laulu on Veikko Raavakselle, joka tänään täyttää viiskyt-- Mutta-- TRUBADUURI (off) Turpa kiinni tää on maksettu! Okei, tästä lähtee-- (alkaa laulaa) Mä oksalla ylimmällä, oon Harjulan seljänteen. Niin kauas kuin silmä siintää, nään järviä lahtineen--! MARJUKAN ilme. VEIKON ilme.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

TIMO LOUHIKARI: RONDO

TIMO LOUHIKARI: RONDO TIMO LOUHIKARI: AVAINKOHTAUS 1. INT. IN TALO, ETEINEN PÄIVÄ Ovikello soi, Rondo menee avaamaan oven, TV:n ääni pauhaa taustalla. Oven takana seisoo Artsi apureidensa kanssa. Katohan, huhu piti paikkansa.

Lisätiedot

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia)

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia) KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA (Lyhytelokuva, draama komedia) 1. INT. Työpaikka, toimisto. Ilta klo.19.45. Kesto 30s. istuu yksin työpaikan suuressa toimistotilassa omassa työpisteessään. Yösiivooja tulee

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia.

Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia. Käsikirjoitus ENSIMMÄINEN AVAINKOHTAUS INT. KEITTIÖ - AIKAINEN AAMU Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia. Äiti,

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen.

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Oppilaan nimi: PRONOMINIT Persoonapronominien omistusliitteet Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Esimerkiksi: - Kenen pipo

Lisätiedot

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa.

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa. JOULUN TUNNELMA Nyt joulun kellot näin kaukaa soi, joulurauhaa julistaa. Äänet hiljentyvät kaupungin ja on kiire jäänyt taa. Nyt syttyy tähdet nuo miljoonat jokaiselle tuikkimaan. Jälleen kodeissa vain

Lisätiedot

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää.

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. 2. NUMERO (EI 1) + PARTITIIVI o Minulla on kaksi autoa. o Kadulla seisoo

Lisätiedot

SANATYYPIT JA VARTALOT

SANATYYPIT JA VARTALOT SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen? opiskelija opiskelijat opiskelija- opiskelijan pöytä pöydät pöydä-

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset sanat selkeät sanat CC Kirsi Alastalo 2016 Kuvat: Papunetin kuvapankki, www.papunet.net, Sclera

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi?

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? KERTAUSTEHTÄVIÄ WS 05/06 A Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? 1. Juha käy aina lauantaina (TORI). 2. Juna saapuu (ASEMA). 3. Olemme (HELSINKI). 4. (MIKÄ KATU) te asutte?

Lisätiedot

Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa.

Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa. 4 4 5 Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa. Minä puhun thain kieltä ja vähän suomea. Minä en ymmärrä

Lisätiedot

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Puhelimen ostaminen Moi! Mä tarvisin uuden kännykän. Jaahas. Mitähän hintaluokkaa se saisi olla? No ei mikään ihan kauhean kallis, mutta siinä saisi olla hyvä akku, riittävästi muistia ja sellainen toimiva

Lisätiedot

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia Lämmittely Mitä Suomen juhlia tiedät? Miten niitä vietetään? Ketä kutsutaan? Miten? Mitä tehdään? Mitä syödään? Mitä annetaan lahjaksi? Miten pukeudutaan? Millainen

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

Joka kaupungissa on oma presidentti

Joka kaupungissa on oma presidentti Kaupungissa on johtajia. Ne määrää. Johtaja soittaa ja kysyy, onko tarpeeksi hoitajia Presidentti päättää miten talot on rakennettu ja miten tää kaupunki on perustettu ja se määrää tätä kaupunkia, Niinkun

Lisätiedot

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä VERBI + VERBI - LAUSE -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä MIHIN LIIA MENEE? LIIA MENEE RAVINTOLAAN SYÖMÄÄN. MISSÄ LIIA ON? LIIA ON RAVINTOLASSA SYÖMÄSSÄ.

Lisätiedot

Juha Mäkirinta Vanajaveden opisto, Hämeenlinna. Piirroskuvat Papunetin kuvapankista

Juha Mäkirinta Vanajaveden opisto, Hämeenlinna. Piirroskuvat Papunetin kuvapankista 4 Juha Mäkirinta juha.makirinta@kktavastia.fi 040-8696413 Vanajaveden opisto, Hämeenlinna Piirroskuvat Papunetin kuvapankista 4 5 Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa.

Lisätiedot

Assembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen

Assembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen POWER ON ssembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen POWER ON KOHTUS 1 NÖRTIN HUONE INT ILT Tietokone on jylhänä pöydällä. Nörtti painaa koneen päälle. Kuva jähmettyy KOHTUS

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

Mohamedin serkku Omid tulee ensi viikonloppuna Helsingistä Tampereelle. Mohamed soittaa Omidille.

Mohamedin serkku Omid tulee ensi viikonloppuna Helsingistä Tampereelle. Mohamed soittaa Omidille. 14. kappale (neljästoista kappale): P UHELIMESSA 14.1 Treffit Mohamedin serkku Omid tulee ensi viikonloppuna Helsingistä Tampereelle. Mohamed soittaa Omidille. Omidin äiti: Mohamed: Omidin äiti: Mohamed:

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Suomalaisten yksinäisyys hankkeen työpaja Seinäjoki 17. 18.2.2016 Jari Pirhonen, Elisa Tiilikainen, Marjut Lemivaara Taustaa Tieteellinen artikkeli, jonka aiheena

Lisätiedot

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset.

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset. MAI FRICK KOMPARAATIO ELI VERTAILU 1. Komparatiivi -mpi -mpa, -mma monikko: -mpi, -mmi - Kumpi on vanhempi, Joni vai Ville? - Joni on vanhempi kuin Ville. - Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen

Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen Vytvoř elativ: Minä olen kotoisin Tšekistä (Tšekki). Hän on kotoisin Suomesta (Suomi). Oletko sinä kotoisin

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe Ilolan perhe 1 Pentti ja Liisa ovat Reinon, Jaanan ja Veeran isä ja äiti. Heidän lapsiaan ovat Reino, Jaana ja Veera. 'Pikku-Veera' on perheen nuorin. Hän on vielä vauva. Henry-vaari on perheen vanhin.

Lisätiedot

TERVETULOA VOIMANPESÄÄN. Miian tarina

TERVETULOA VOIMANPESÄÄN. Miian tarina TERVETULOA VOIMANPESÄÄN Miian tarina Ajattelin, että tää on viimeinen ovi, jonka avaan. Oon hakenut apua jo niin monesta paikasta tuntuu, että kukaan ei osaa auttaa. Sossu sanoi, että mun kannattais mennä

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

MAAILMAN NAPA. Vihkonen on osa Pop In hanketta, joka tekee työtä seksuaalista kaltoinkohtelua vastaan 2006-2008. apa_mv_a7.indd 1 4.6.

MAAILMAN NAPA. Vihkonen on osa Pop In hanketta, joka tekee työtä seksuaalista kaltoinkohtelua vastaan 2006-2008. apa_mv_a7.indd 1 4.6. MAAILMAN NAPA Vihkonen on osa Pop In hanketta, joka tekee työtä seksuaalista kaltoinkohtelua vastaan 2006-2008 apa_mv_a7.indd 1 4.6.2007 22:32:08 Ketä sinä kosketit viimeksi? Miltä tuntui koskettaa? Miten

Lisätiedot

SIPERIAN NERO! osa 7. "Rakkauden monet kasvot" kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma

SIPERIAN NERO! osa 7. Rakkauden monet kasvot kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma SIPERIAN NERO! osa 7 "Rakkauden monet kasvot" kirjoittaneet Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma Hi Conzept Oy, 1999 1 INT. FOXYTRONICS. TUOTANTOTILA - VEIKON KOPPI. -- AAMU 1 (,,, ) Kuva VEIKON kopista tuotantotiloihin

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

Odpowiedzi do ćwiczeń

Odpowiedzi do ćwiczeń Odpowiedzi do ćwiczeń Lekcja 1 1. c 2. b 3. d 4. a 5. c Lekcja 2 1. ruotsia 2. Norja 3. tanskalainen 4. venäjää 5. virolainen 6. englantia 7. Saksa 8. kiina 9. espanjaa 10. Suomi 11. puolalainen 12. englanti

Lisätiedot

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia 1 Mun perhe suomi äidinkieli suomi äidinkieli perhe äiti _ vaimo isä _ mies vanhemmat lapsi isoäiti tyttö isoisä poika isovanhemmat vauva sisko tyttöystävä poikaystävä veli Ootko sä naimisissa? * Joo,

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt

Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt Suomen Taitoluisteluliitto Radiokatu 20, 00093 VALO, Finland puhelin 02 919 333 20 fax 09 3481 2095 office@stll.fi www.stll.fi www.facebook.com/taitoluistelu Tehtävä: Lämmittely

Lisätiedot

Opiskelijan materiaali. Juha Mäkirinta

Opiskelijan materiaali. Juha Mäkirinta Opiskelijan materiaali Juha Mäkirinta 4 4 5 1. Kuka sinä olet? Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa.

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

BOOGIE & WOOGIE. Osa II: Liima. Kirjoittanut: Timo Anttila

BOOGIE & WOOGIE. Osa II: Liima. Kirjoittanut: Timo Anttila & Osa II: Liima Kirjoittanut: Timo Anttila (C)2012 Timo Anttila 040 353 0797 Tämä sivu on tarkoituksella tyhjä. FADE IN: 1. EXT N & N KOTI - AAMU Kuuluu kuin kukko ehtisi kiekaista, mutta kuuluu heti perään

Lisätiedot

Kuluttajien luottamusmaailma

Kuluttajien luottamusmaailma Kuluttajien luottamusmaailma Minna-Kristiina Paakki Tutkimusyliopettaja, T&K ICT ja Tietoturva Rovaniemen Ammattikorkeakoulu 12.12.06 minna.paakki@ramk.fi 1 Tausta eeste projekti, 2003 Alustava kehikko

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT Turvaympyrä i TUTUT IHMISET Sinun kehosi on tärkeä ja arvokas. Kukaan ei saa koskea siihen ilman sinun lupaa. Tärkeä tietää: Suorista käsi eteesi

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS

KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS Alla on kuvattu keskustelutilanteita. Ennen tilannetta sinulla on aikaa tutustua siihen. Näet sulkeissa vihjeen, mitä sinun pitää sanoa suomeksi. Kuulet keskustelun toisen

Lisätiedot

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki AAMUSTA ILTAAN ON KIINNI. JA YÖTKIN JOSKUS Se menikin sitten sillain,

Lisätiedot

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse?

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse? 1 LAKI JA KADONNEEN JUONEN ARVOITUS LAKI kertojaääni Nimeni on Larry Laki, ja sanani on laki. Laki on myös sukunimeni, ja lakia pitää noudattaa. Laki ei ole mikään Lucky Luke (=Lakki Laki), vaan se on

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Kouluun lähtevien siunaaminen

Kouluun lähtevien siunaaminen Kouluun lähtevien siunaaminen Tätä aineistoa käytetään rukoushetkessä (ks. sen rakenne s. 9), jossa siunataan kouluun lähtevät. Siunaaminen toimitetaan keväällä tai juuri ennen koulun alkamista. Siunaamisen

Lisätiedot

Kokemuksia kerhotoiminnasta

Kokemuksia kerhotoiminnasta Kokemuksia kerhotoiminnasta Kerhopäivinä koulussa on aina myönteinen sutina. Ovat oppilaat ja ohjaajat sama hehku kasvoillaan touhottamassa sinne tänne. Siinä tulee rehtorinakin tunne, että tämähän toimii!

Lisätiedot

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen.

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen. SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: 1. -ko/-kö -kysymys; vastaus alkaa aina kyllä- tai ei-sanalla esim. Asutko sinä Lahdessa? Autatko sinä minua? Oletko sinä iloinen? Kyllä, minä asun. (positiivinen)

Lisätiedot

Etsivä nuorisotyö aitoa kohtaamista ja aikaa nuoren tueksi. Pauliina Koljonen

Etsivä nuorisotyö aitoa kohtaamista ja aikaa nuoren tueksi. Pauliina Koljonen Etsivä nuorisotyö aitoa kohtaamista ja aikaa nuoren tueksi Pauliina Koljonen Matkalla etsiväksi nuorisotyöntekijäksi Lukio-opintoja 2 vuotta Keskeyttämisen jälkeen vuoden työharjoittelu nuorisotyössä 1994-1996

Lisätiedot

Harjoittele suomea! Suomen kielen perusteita. Vihko 2. Jussi Örn

Harjoittele suomea! Suomen kielen perusteita. Vihko 2. Jussi Örn 0 Harjoittele suomea! Suomen kielen perusteita Vihko 2 Jussi Örn 1 Mikä ja missä? Kysy parilta. Pari vastaa. - Mikä tämä on? - Se on kynä. - Mikä tuo on? - Se on tietokone. Mikä tää on? Mikä toi on? Mikä?

Lisätiedot

ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ

ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ SUOMENTANUT LEENA VALLISAARI GUMMERUS 3 Ympäristövastuu on osa Gummerus Kustannus Oy:n jokapäiväistä toimintaa. www.gummerus.fi/ymparisto Saksankielinen alkuteos Tannöd

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 27/52 www.luterilainen.com lapsille@luterilainen.com 27.5.

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 27/52 www.luterilainen.com lapsille@luterilainen.com 27.5. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) HYVÄ PAIMEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin Jeesus kertoi tämän vertauksen parannettuaan sokean (=viime sunnuntain

Lisätiedot

Matt. 11:28-30. Väsyneille ja stressaantuneille

Matt. 11:28-30. Väsyneille ja stressaantuneille Matt. 11:28-30 Väsyneille ja stressaantuneille Tulkaa minun luokseni.. ..kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat.. Minä annan teille levon. Matt. 11:29-30..Ottakaa minun ikeeni harteillenne ja oppikaa minusta:

Lisätiedot

Välähdyksiä lasten maailmasta välähdyksiä tulevaisuudesta

Välähdyksiä lasten maailmasta välähdyksiä tulevaisuudesta Välähdyksiä lasten maailmasta välähdyksiä tulevaisuudesta Lapsen ääni ja peruspalvelut -päivä Jyrki Reunamo Merja Salmi 7.4.2011 Hyvinkää, Laurea Helsingin yliopisto 1. Ajatellaan että olet leikkimässä

Lisätiedot

PUHEKIELEN PRONOMINIT

PUHEKIELEN PRONOMINIT PUHEKIELEN PRONOMINIT Mä: mua, mut, mussa, musta, muhun, mulla, multa, mulle Sä: sua, sut, sussa, susta, suhun, sulla, sulta, sulle Pk. Mä luulen, et huomenna mul on aikaa. Kk. Luulen, että huomenna minulla

Lisätiedot

MINÄ MATKA LÖYTÄMINEN

MINÄ MATKA LÖYTÄMINEN www.flow.fi MINÄ MATKA LÖYTÄMINEN Joka tahtoo matkalle kohti uutta, hänen on lähdettävä. Miten matkalle voi lähteä? Omin jaloin, ottamalla ensimmäinen askel. Mitä sitten tapahtuu? Kyllä se selviää, askel

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014

Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014 Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014 Ajattelun muuttaminen on ZestMarkin työtä VANHA AJATTELU JA VANHA TOIMINTA " ZestMark on nuorten valmentamisen ja oppimistapahtumien asiantuntija.

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Aamunavaus alakoululaisille

Aamunavaus alakoululaisille Aamunavaus alakoululaisille Punainen Risti on maailmanlaajuinen järjestö, jonka päätehtävänä on auttaa hädässä olevia ihmisiä. Järjestön toiminta pohjautuu periaatteisiin, jotka antavat sille mahdollisuuden

Lisätiedot

Kaija Rantakari. hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10

Kaija Rantakari. hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10 Kaija Rantakari hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10 astun tarinan yli, aloitan lopusta: sydämeni ei ole kello putoan hyvin hitaasti ansaan unohdan puhua sinulle,

Lisätiedot

Suurin kiitos kuuluu Sinulle Jeesus. Kaikki sydämestäni kumpuavat laulut ja ajatukset kääntyvät lopulta siihen toivoon, joka olet minulle.

Suurin kiitos kuuluu Sinulle Jeesus. Kaikki sydämestäni kumpuavat laulut ja ajatukset kääntyvät lopulta siihen toivoon, joka olet minulle. Lauri, olet paras ystävä, elämäni rakkaus ja sielunkumppani. Mitähän mä olisin, jos et olisi rinnallani? Kiitos siitä, että olet meidän pojille upea isä, koska sillon on helppo myös olla hyvä äiti. Kiitos

Lisätiedot

VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA!

VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA! VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA! 1 Ulkona on kaunis ilma. Noah herää. Häntä eivät herätä auringonsäteet vaan herätyskello, joka vilkuttaa valoa ja tärisee. Noah on kuuro ja siksi hänen herätyskellonsa

Lisätiedot

PUHELINKESKUSTELUJA LAKKA-ryhmä 3.8.2015. Lääkäriasia Olga on potilas, Titi on lääkäri.

PUHELINKESKUSTELUJA LAKKA-ryhmä 3.8.2015. Lääkäriasia Olga on potilas, Titi on lääkäri. PUHELINKESKUSTELUJA LAKKA-ryhmä 3.8.2015 Lääkäriasia Olga on potilas, Titi on lääkäri. - Hei, täällä on Olga Komulainen. - Hei, terveyskeskus. Titikan Phuakphool täällä. - Tota, haluan varata ajan hammaslääkärille.

Lisätiedot

Omaishoitaja (lyhytelokuva)

Omaishoitaja (lyhytelokuva) Omaishoitaja (lyhytelokuva) 1. EXT. SAIRAALAN PIHA. AAMU., Minna seisoo sairaalan edessä ja polttaa tupakkaa. Hoitaja kävelee tämän luokse ilman takkia ja ärsyyntynyt ilme kasvoillaan. HOITAJA 1 Minna

Lisätiedot

POSTPOSITIOT 1. - Kenen vieressä sinä istut? - Istun vieressä. 2. (TUNTI) jälkeen menen syömään. 3. Kirjasto on (TEATTERI) lähellä. 4. (HYLLY) päällä on kirja. 5. Me seisomme (OVI) vieressä. 6. Koirat

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

AJATTELE ITSE! Liite 1. Mikä päihteissä kiehtoo? PäihteetönPää Materiaalia oppitunnille. Työversio/luonnos oppilaan työvihosta versio

AJATTELE ITSE! Liite 1. Mikä päihteissä kiehtoo? PäihteetönPää Materiaalia oppitunnille. Työversio/luonnos oppilaan työvihosta versio Liite 1 AJATTELE ITSE! Mikä päihteissä kiehtoo? Työversio/luonnos oppilaan työvihosta versio 20.10.2017 Muutoksia tulossa. Tätä vihkoa käytetään vain, jos oppilailla ei ole omia tietokoneita tai tabletteja

Lisätiedot