SIPERIAN NERO! osa 13. "Selvä juttu" kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SIPERIAN NERO! osa 13. "Selvä juttu" kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma"

Transkriptio

1 SIPERIAN NERO! osa 13 "Selvä juttu" kirjoittaneet Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma Hi Conzept Oy, 1999

2 1 INT. RAAVASTEN TALO. KEITTIÖ. PÄIVÄ. -- PÄIVÄ 1 (,,, AIKASIIRTYMÄ) tulee töistä, kädessään vanha nahkasalkku. Hän pysähtyy kynnykselle, kun näkee N ruuvimeisseleineen ruokapöydälle nostetun ruohonleikkurin kimpussa. Tiedätkös vanha Veikko, olen rakentanut tähän turboahtimen. Täytyy heti kokeilla. menee ruohonleikkurin kanssa. Pöydälle jää ylimääräisiä osia ja paljon kuivunutta ruohoa. (itsekseen) Niin tietysti--turboahdin-- avaa nopeasti salkkunsa, kiskaisee sieltä viinapullon, avaa korkin ja nostaa huulilleen. (off) Veikko. katsoo ovelle, jossa on. Taasko sitä pitää? Leo käy mun hermoille! Ei sitä nyt joka päivä tarvis läträtä. Jotainhan mun pitää tehdä etten mä kurista sitä! Nokian sopimuksenkin pilas! Ongelmat ei katoa juomalla. katsoo pulloa ja ottaa sen VEIKON kädestä. menee. VEIKON ilme. Ottaa toisen viinapullon salkustaan ja asettaa sen tiskipöydälle. Näemme että se on pirtua. VEIKON katse osuu hieman vajaaseen puolentoista litran kokispulloon.

3 1 (JATKOA:) 1 AIKASIIRTYMÄ kaataa pirtusta viimeiset tipat kokispulloon, panee tyhjän pirtupullon salkkuunsa, juo kokiksesta kulauksen. panee kokispullon kaappiin. VEIKON tyytyväinen ilme. ALKUTEKSTIT 2 INT. FOXYTRONICS. MARJUKAN TOIMISTO. PÄIVÄ. -- PÄIVÄ 2 (,, ) kiinnittää ilmoitusta taululle. tulee. Viet Veikon tänne. Psykologi Ilona Paukun elämänhallintakurssin aiheita. katsoo ilmoitusta. MARJUKAN ilme. Kohtauksen aikana sisäikkunan toisella puolella käytävässä imuroi lattiaa siivousfirman haalareissa parrakas SIIVOOJA. Tarkoitettu erityisesti alkoholisteille. Niin! Sinäkin olet siitä huolissasi-- Tottakai minä olen huolissani! Se pitää kalibroida tänään! 2. Veikko? Uusi pakkauskone. Asennus valmistuu kello kaksikymmentäyksi ja sen jälkeen se pitää säätää. Emme saa antaa Veikon repsahtaa tänä iltana. Taustalla SIIVOOJA irrottaa suulakkeen imurin letkusta, hiipii lähemmäksi katsomaan A ja A. Huomaamattaan hän tuo putken pään liian lähelle kasvojaan ja imuri tarttuu hänen partaansa, imaisee sen irti. Näemme, että SIIVOOJA on. Hän luikkii tiehensä imureineen. Eikö se asentaja osaa kalibroida?

4 2 (JATKOA:) 2 Viidensadan markan tuntipalkalla? Väärä päivä ruveta tuhlaamaan! menee. katsoo ilmoitusta, lukee ääneen. MARJUKAN ilme. Keski-ikäisen miehen kriisi-- alkoholi--seksuaalisen riittämättömyyden pelko--toinen nainen. 3 INT. FOXYTRONICS. VEIKON KOPPI. PÄIVÄ. -- PÄIVÄ 3 (, ),. VEIKON ilme. VEIKON ilme. Semmosesta kurssista ei o mitään hyötyä! Ei siitä mitään haittaakaan o! Kuussataa markkaa. Sinä meet sinne ja sillä hyvä! Mä en ala katella ku sinä luisut alkoholistiksi. Nyt jo menee melkein pullo päivässä! Mä en ala juopon kanssa elään! Niin että mieti sitä! Sun mielikseks sitten. Eipähän ainakaan tarvitse olla kotona Leon kanssa. 4 INT. FOXYTRONICS. MARJUKAN TOIMISTO. PÄIVÄ. -- PÄIVÄ 4 () lukee MARJUKAN seinällä olevaa ilmoitusta. 3.

5 4 (JATKOA:) 4 N ilme. Ilona Paukun elämänhallintakurssi-- Tule kertomaan suhteestasi alkoholiin. Aa! Minulla on aivan erityinen suhde alkoholiin! 5 INT. FOXYTRONICS. PAKKAAMO. PÄIVÄ. -- PÄIVÄ 5 (, ) ja, joka kiillottaa haulikkoaan. Kokispullo on N vieressä laatikon päällä. N ilme. Tampereen työväen ampujat? Miksi te ammutte työväkeä? Tota vitsiä mä en ole ennen kuullutkaan. Kerroinko minä vitsin? Meidän puulaaki lähtee Tukholmaan ampumakisoihin viikonlopuks. Minä taas pidän elämänhallintakurssilla esitelmän.näin mainoksen toimiston seinällä ja soitin vetäjälle. Mitä säkin ymmärrät elämänhallinnasta? Esitelmäni aihe on Ilo ilman viinaa ei ole teeskentelyä. En ole koskaan juonut alkoholia, koska se tappaa aivosoluja, enkä halua menettää älykkyyttäni. 4.

6 5 (JATKOA:) 5 Just. Älykkyyden takia me näissä hommissa ollaanki. tarjoaa kokista LLE. N ilme. N ilme. Ei kiitos, en juo myöskään kookakoolaa. Tuhoaako sekin aivosoluja? Neiti Anna opetti jo orpokodissa, että kooka-koola on imperialistista myrkkyä. Mikä se sun älykkyysosamäärä taas olikaan? En tiedä. Silloin kun minut testattiin, asteikko loppui kesken. Just. Sä saatat olla älyäs, mutta vähän tyhmä. Kokis mitään myrkkyä o. 6 INT. FOXYTRONICS. VEIKON KOPPI. PÄIVÄ. -- PÄIVÄ 6 (, ILJA-MATTI) tulee koppiinsa. Hän pysähtyy ihmeissään, värisee kylmästä. menee hyllylle, ottaa mapin, jonka selässä lukee SAMMUTUS- JA PELASTUSTOIMI. Hän avaa mapin. Sen sisäpuolella on paksu vaahtomuovi, johon leikatussa kolossa on kossupullo. ottaa pullon, avaa sen, ottaa huikan ja panee pullon takaisin mappiin, mapin hyllyyn. Hän panee pastillin suuhunsa. Pöydän alta kuuluu kolahdus. jähmettyy. ILJA-MATTI nousee kirjoituspöydän alta, toisessa kädessään lämpömittari, toisessa viinipullo. VEIKON ilme. Mitä sä teet?! ILJA-MATTI Haut-Medoc bordeaux 78. Ainutlaatuinen kappale Suomessa. (LISÄÄ) 5.

7 6 (JATKOA:) 6 ILJA-MATTI Elsa remontoi viinikellariamme, joten etsin sille sijoituskotia. Mun kopistani? Miten täällä on näin kylmä? ILJA-MATTI Tämä on ainoa paikka, jonka ilmastoinnin voi säätää asteen tarkkuudella. Bordeaux ni viihtyy parhaiten viidessätoista asteessa. Mä en viihdy viidessätoista asteessa! ILJA-MATTI Hiukan epäitsekkyyttä nyt, isä. Elsa saa remontin viikossa valmiiksi. Yhden viinipullon takiako mun pitää palella omassa työhuoneessani. ILJA-MATTI tulee lähemmäksi A, nuuhkaisee merkitsevästi. VEIKON ilme. ILJA-MATTI Sinähän voit ottaa--lämmikettä. Ilmeisesti se on teillä luvallista. Korkeintaan viikko. ILJA-MATTI hymyilee. Hän menee takaisin pöydän alle. VEIKON ilme. ILJA-MATTI Pöytäsi jalkatilassa on tasaisin lämpötila. Minun täytyy tietysti pyytää, ettet pitäisi jalkojasi täällä. 7 INT. FOXYTRONICS. KÄYTÄVÄ. -- PÄIVÄ 7 (,, ) tulossa kopistaan. kiirehtii hänen peräänsä. 6.

8 7 (JATKOA:) 7 Veikko! Siitä pakkauskoneen kalibroinnista! nuuhkii ilmaa. N ilme. VEIKON ilme. Hän kääntyy poispäin. Tästä eteenpäin kohtaus on täynnä liikettä. Mä teen sen huomenna. yrittää tulla lähemmäs haistamaan. kääntyy jälleen pois. Eikun se pitää tehdä tänä iltana. Mulla on tänä iltana menoa. kääntyy yhä enemmän. lähtee kiertämään toiseen suuntaan. Minä tiedän, se raittiusyhdistyksen tilaisuus. kääntyy suoraan N eteen. haistaa. nostaa katseensa ylös, kaivaa taskustaan Sisu-askin. Tarkoitin, että sen jälkeen. KIN nostaa katseensa ylös, kääntää katseensa alas, panee nopeasti pastillin suuhunsa. Miehet katsovat toisiaan silmiin. Kyllä mä ehdin sen aikaisin aamulla. yrittää haistaa jälleen, lähtee uudelleen pyörimään. Aamuksi pitää hommat saada jo pyörimään. tulee, näkee kuinka pyörii akselinsa ympäri, seuraa nuuhkien häntä, niin kuin planeettaa kiertävä kuu. Mistä sä tiedät, että raittiusyhdistyksen tilaisuus? 7.

9 7 (JATKOA:) (2) 7 Sinä mainitsit siitä. lähtee seuraamaan N selän takana. En maininnut. No, kuulin jostain. (tauko) Eihän sinulla vaan ole ongelma, Veikko? Että onko ongelma? No kuule on! Etten saa perkele rauhassa keskittyä töihini! huomaa, että seuraa häntä. kääntyy ihmeissään, kääntyy myös. Nyt kiertää akselinsa ympäri pyörivää A, puolestaan A. yrittää päästä pois, mutta joku on koko ajan esteenä. (LLE) Mitä asiaa? Aa! Newtonin kolmen kappaleen systeemi!? Mitä pirua te siinä hyöritte!? Kaikki pysähtyvät. murtautuu ulos ringistä, painelee tiehensä. Tiesitkö Lauri, että pyöriminen kiihottaa limbistä järjestelmää ja saa pöntön sekaisin? Tällä tavalla pojat tekivät instituutissa lauantai-iltaisin. mulkaisee A, lähtee. Hänen askelensa on horjuva. 8 INT. FOXYTRONICS. KÄYTÄVÄ. -- PÄIVÄ 8 (,,, ) Parrakas luuttuaa lattiaa. tulee käytävää pitkin. ilme. Kun on kohdalla, tarttuu häntä kädestä. N ilme. 8.

10 8 (JATKOA:) 8 Se että olen nainen, ei tarkoita, että minua saa käpälöidä vapaasti! N parta on täynnä roskia ja pölyä. Ettekö tunne minua ylitarkastaja Niemi? Herra Känsälä! Hyss. Kentällä liikun insoknito. Nimeni on Johansson. Mitä te täällä teette? Pääministeri lähetti minut kuultuaan, että Natrunen onkin kaksoisagentti. Haluan keskustella Natrusen kanssa henkilökohtaisesti. Hänestä pitäisi muuten saada parempi kuva. ottaa taskusta N polaroidkuvan, näyttää sitä LLE. kulkee samaan aikaan heidän ohitseen. tervehtii rakastuneesti A. N ilme. Kyseinen henkilö ei ole tänään töissä. Viekää minut hänen asuntoonsa. Liian riskialtista. Entä se hänen kantakapakkansa Kulaus? lähestyy käytävää pitkin. N ilme. Hän katsoo lähestyvää A, sitten Ä. kääntää N äkisti itseään kohti ja jysäyttää polvensa tämän haaroihin. taipuu kaksinkerroin. painaa hänen päätään niskasta kohti lattiaa. 9.

11 10. 8 (JATKOA:) (2) 8 Kuinka monta kertaa minun täytyy sanoa, että lattiat täytyy pestä kunnolla! Jos tyyli ei parane, me sanomme irti sopimuksen yrityksenne kanssa! kulkee ohi. N ilme hänen katsellessaan N äkseerausta. Kun on mennyt ohi. päästää N irti. N ilme. Anteeksi--minun täytyy pitää kiinni peiteroolistani. Muut vielä ihmettelevät jos alan seurustella siivoojan kanssa. Aivan oikein--erinomaisesti-- toimittu, neiti Niemi--Järjestäkää Leo Natrunen Kulaukseen kello yhdeksäntoista. poistuu, kaksinkerroin. N ilme. 9 INT. RAAVASTEN TALO. KEITTIÖ. ILTA. -- ILTA 9 (, SAARAVEERA, ) kohottaa tyhjää lasia kuvitellulle yleisölleen. Rakkaat alkoholistit. Minä olen iloinen voidessani kertoa, että en tiedä miltä viina maistuu-- avaa hanan, josta ei tule vettä. kopsuttelee hanaa, ravistelee sitä ihmeissään. SAARAVEERA tulee keittiöön. SAARAVEERA Vesilaitoksella on pumppu hajonnut, ne sano radiossa. Lähe uimahalliin mun kanssa. Valitettavasti en voi. Pidän tänä iltana esitelmän Kulauksessa. SAARAVEERA Kulauksessa? Niin, siellä on Ilona Paukku!

12 11. 9 (JATKOA:) 9 SAARAVEERA Joo, sitä se isäkin aina sanoo. Ei kai se muuten siellä ramppaiskaan. SAARAVEERA menee. katsoo tyhjää lasiaan, sitten ympärilleen. Hän avaa kaapin ja näkee kokispullon (saman johon lantrasi pirtua kohtauksessa 1301). ottaa pullon ja katsoo sitä. N ilme. Ehkä se ei sitten ole niin vaarallista. avaa pullon ja juo pienen kulauksen, maiskuttaa, nyökkää hyväksyvästi. 10 EXT. RAVINTOLA KULAUS. ILTA. -- ILTA 10 Ravintola Kulaus ulkoa. 11 INT. RAVINTOLA KULAUS. KABINETTI. ILTA. -- ILTA 11 (,,, MIES) Fläppitaululla on teksti Ilo ilman viinaa ei ole teeskentelyä. Kabinetissa on muutamia KUUNTELIJOITA, joukossa. Kabinetin etualalla seisoo PAUKKU. Pöydän takana istuu, jolla on kokispullo edessään pöydällä. N puhuessa kaataa kokiksta lasiin ja luo koko lasin kerralla. on akateemisen jäykkä. katsoo epäuskoisena A, joka heiluttaa iloisesti VEIKOLLE. Mitä helvettiä-- Olen kurssin vetäjä Ilona Paukku. Annamme teille tänä iltana virikkeitä oman elämänne hallintaan. Ensimmäiseksi Leo Natrunen kertoo meille miten elämästä voi iloita ilman viinaa. Ole hyvä, Leo. nousee ylös ja samassa humala yllättää hänet. N ilmeikästä mimiikkaa alkoholin kolahtaessa hänen päähänsä. kaataa N pöydälle ja suutelee tätä intohimoisesti. VEIKON ja muitten KUUNTELIJOITTEN ilmeitä. työntää N pois ja nousee pöydältä vaatteitaan oikoen. Niin--tämän demonstraation oli tarkoitus osoittaa, että estojen murtamiseen ei tarvita alkoholia.

13 (JATKOA:) 11 Terve alkkikset! Tiesittekö että alkoholi on bakteerien kusta? Kun sitä juo, käy näin! ottaa solmiostaan kiinni ja nostaa sen päänsä yläpuolelle, taivuttaa päänsä sivulle, sulkee silmänsä ja pistää kielen pitkälle suustaan kuin roikkuisi hirressä. VEIKON ja hänen vieressään istuvan MIEHEN ilme. MIES Minkähänlainen se olisi kännissä? Meinaan ku syntymähumalaki on jo tommonen. Sasse-- 12 INT. RAVINTOLA KULAUS. ILTA. -- ILTA 12 (,, ) istuu pöydässä. Pitkällä tukalla ja silmälaseilla naamioitunut istahtaa samaan pöytään. Hei liimatukka, se on varattu!. Se olen minä. nostaa silmälasinsa otsalle. Herra Känsälä. En tuntenut teitä. Muista nyt, olen Johansson. Ne eivät saa tietää että hoidan itse Natrusen juttua kentällä. Ketkä ne? Olemme saaneet vihiä, että jotkut ulkomaiset kollegamme ovat myös kiinnostuneet Natrusesta. Missä hän on? Ei päässyt. Lähdössä matkalle. Sepä vahinko.

14 (JATKOA:) 12 Samassa istahtaa tuoppeineen N viereen. Terve Taru! Mitä kuuluu? N ilme. N epätoivoinen ilme. (puoliääneen LLE) Voisitko--haluan keskustella Natrusen kanssa kahden kesken. 13 INT. RAVINTOLA KULAUS. KABINETTI. ILTA. -- ILTA 13 (, ) pitää esitelmää fläppitaulun ääressä, joka on täynnä erilaisia käyriä ja matemaattisia kaavoja, joita osoittelee. N ja KUUNTELIJOITTEN ilmeitä N puheen aikana. kaataa hermostuneena N kokispullosta täyden lasin ja juo sen yhdellä kulauksella. Kaksikymmentäkaksi maailmankaikkeuden ulottuvuutta on siis käyristynyt käppyrälle niin kuin metrilenkki. Minun ideani on siirtää materia näihin letrimenkkeihin uvottuluuksiin-- Kiitos Leo. Tämä varmaan riittääkin jo. Menemme eteenpäin ja seuraavaksi ohjelmassa on oma tilitykseni siitä miten paranin alkoholismista. N ilmeikästä mimiikkaa, kun pirtu nousee äkisti hänen päähänsä. Ääh, paskaaks tässä jauhetaan. Mennään baarin puolelle vetään lärvit koko remmi! KUUNTELIJAT katsovat toisiaan hämmästyneinä. VEIKON hymy. KUUNTELIJAT menevät juosten N perässä. katsoo pöydälle jäänyttä kokispulloa. Tulipas jano puhuessa! ottaa ison huikan kokiksesta. 14 INT. RAVINTOLA KULAUS. ILTA. -- ILTA 14 (, BAARIMIKKO)

15 (JATKOA:) 14 katselee tiskiltä etäämpänä pöydässä istuvia A ja Ä. BAARIMIKKO rakentaa mielikuvituksellista drinkkiä. Tuntuuko sinusta koskaan, että vuosia rakennetut saavutukset valuvat viemäriin silmiesi edessä-- Että tuhon korppikotkan siivet hipovat jo kasvoja ja kohtalon norsulaumat törisyttävät kärsällään talloessaan sinut tomuiseen maahan-- Että suussa maistuu tappion kalkki ja-- BAARIMIKKO lyö drinkin N eteen. BAARIMIKKO Ei. Juo tuo, talon vahvin. juo lasin pohjaan asti. Kuuluu hirveä NORSUJEN TÖRÄYTYS ja ryntäävän lauman JYMINÄ. N ilme. Hän putoaa tuolilta. 15 INT. RAVINTOLA KULAUS. ILTA. -- ILTA 15 (, ) ja ovat pöydässä. Kuulin että olet lähdössä matkalle. Tukholmaan niin että nuppi tutisee. Meidän puulaakilla on siellä turnaus. Minä tiedän teidän puulaakinne-- se toimii aika laajalla alueella. Noo--ollaan sitä käyty kerran Tallinassakin ampumassa. Aivan. Ehkä on parasta esittäytyä. Olen kanssasi samalla alalla. Helsingin puulaakin päällikkö. Sinä olet haluttu mies meidän piireissämme. Älä?

16 (JATKOA:) 15 N ilme. Kyllä. Olisitko kiinnostunut siirtymään meidän palvelukseemme? Tulisko aseet talon puolesta? Tietenkin. Se on hyvä. Mulla onkin vaan vanha venäläinen sohlo. Arvatenkin venäläinen. 16 INT. FOXYTRONICS. VEIKON KOPPI. ILTA. -- ILTA 16 (,, ILJA-MATTI) ja ovat VEIKON kopissa, tutkivat. Molemmat palelevat. Saanko mä ylityökorvauksen tästä etsinnästä? Et tietenkään. Sinun miestäsihän me pelastamme. En mä usko, että sillä on jemmapullo tehtaalla. Minä haistoin sen omin nenin. Tutki sinä mapit. Miten täällä on näin kylmä? Humalassa ei tunne kylmää. ottaa hyllystä VEIKON Sammutus- ja pelastustoimi mapin. menee kontilleen, pöydän alle. Marjukka!

17 (JATKOA:) 16 pysähtyy juuri kun on avaamassa mappia. nousee viinipullo kädessään. N ilme. MARJUKAN ilme. Nyt se jäi rysän päältä kiinni. Tämän todisteen kun lyön pöytään, niin eipä enää rimpuile! ja menevät. Ikkunasta näkyy kulman takaa tuleva ILJA-MATTI. Hän tulee sisään koppiin. ILJA-MATTI Isi tuli! Kuinkas täällä ollaan pärjätty? ILJA-MATTI menee kontilleen pöydän alle. Sieltä kuuluu säikähtynyt huudahdus, sitten kumahdus, kun ILJA-MATTI lyö päänsä pöytälevyn alapintaan. Hän kompuroi jalkeille järkyttyneenä. ILJA-MATTI Siepattu! 17 INT. RAVINTOLA KULAUS. BAARITISKI. ILTA. -- ILTA 17 (BAARIMIKKO, ) istuu baaritiskin ääressä. Hänellä on suu selällään. BAARIMIKOLLA on toisessa kädessään voidetuubi, toisessa pitkä lasta, jolla hän levittää voidetta N kitalakeen. BAARIMIKKO Palovammasalva yleensä auttaa. näkee N tulevan kabinetista, menevän N ja N pöydän luo. LLA on kokispullo kädessään. N paniikki-ilme. (lasta suussaan, epäselvästi) Oiei, Leo! 18 INT. RAVINTOLA KULAUS. ILTA. -- ILTA 18 (,,, ), ja. nousee. Terve Leo. Istu alas, mä käyn tiskillä-- (LLE) tuonko jotain?

18 (JATKOA:) 18 Kiitos, mutta en juo virantoimituksessa. menee. istuu Ä vastapäätä. N idioottimainen humalahymy. Hän ojentaa äkkiä kätensä pöydän yli. N ilme. Terve Eskon kaveri! Minä olen Leo Natrunen! Leo--? Natrunen. Hauska tavata! tulee N ja N pöytään. (LLE) No mutta Heikki, sitä on päästy lomille taas. Heikki? kumartuu N puoleen, kuiskaa. Paikallinen kylähullu. Ottaa välillä jonkun tuttunsa persoonallisuuden. Tänään luulee olevansa Natrusen Leo. Minä vien hänet pois. Hyvin toimittu neiti Niemi. vetää N mukanaan pois pöydästä. No niin Heikki, lähdetääs katsoon onkohan pajatson masussa kolikoita. Mutta minä haluan jutella Eskon kaverin kanssa! Tule nyt vaan.

19 (JATKOA:) (2) 18 ja menevät. tulee tuopin kanssa pöytään. Minnekäs ne meni? Katsomaan pajatson masua. N ilme. katsoo N jättämää kokispulloa. Ystäväsi ei varmaan pahastu, jos otan lasillisen. Ei taatusti. Se on höveli jätkä. kaataa kokista lasiin. Alkoholiton vaihtoehto on aina parempi. 19 INT. KULAUS. BAARITISKI. ILTA. -- ILTA 19 (ILJA-MATTI, BAARIMIKKO,,,, ) ILJA-MATTI istuu synkkänä tiskin ääressä, maistelee haluttomasti konjakkia. ILJA-MATTI Miksi minä jätin hänet vaaralle alttiiksi. Kaikkein rakkaimman olennon maailmassa. Oma lapseni, pikkuiseni, elämäni valo. Likainen suu painuu jossakin vasten hänen suutaan. BAARIMIKKO Oletko sinä etsinyt varmasti joka paikasta? ILJA-MATTI En saanut nähdä hänen kypsyvän aikuiseksi. ILJA-MATTI katsoo viinipulloja hyllyssä. ILJA-MATTI Näen hänen etikettinsä jokaisessa pullossa. Ihmekään ei anna häntä enää takaisin.

20 (JATKOA:) 19 BAARIMIKKO Ihmeisiin turvautumista ei pidä ylenkatsoa. ILJA-MATTI ristii kätensä rukoukseen, sulkee silmänsä. tulee tiskille viinipullo kädessään, vinkkaa BAARIMIKON luokseen. Onko Veikkoa näkynyt? BAARIMIKKO Kyllä se äsken vielä oli täällä. Olisikohan looshissa? panee viinipullon ILJA-MATIN viereen tiskille, ottaa muutaman askelen kauemmas tiskistä, etsien A katseellaan. ILJA-MATTI (rukoilee ääneen) --joten olisiko mitenkään mahdollista, että kuulisit rukoukseni ja toisit hänet luokseni takaisin--lupaan, että jos autat minua nyt, Elsa ja pojat tekevät vapaaehtoistyötä koko ensi talven! Kiitos--Tarkoitan Amen! ILJA-MATTI avaa silmänsä. Tiskillä hänen vieressään on viinipullo. ILJA-MATIN ilme. Hän ei usko silmiään. ILJA- MATTI ottaa pullon hellästi syliinsä. Kyyneleet tulvahtavat ILJA-MATIN silmiin, hän vilkaisee ylös, sanoo äänettömästi Kiitos! ja kiiruhtaa pois. Samalla hetkellä tuo VEIKON tiskille. Nyt on turha väittää vastaan, tossa on todisteet! näyttää tyhjää tiskiä. N ilme. VEIKON ilme. Kuka sen vei! menee. PAUKKU tulee tiskille, vetää huulipunaa huuliinsa, huomaa VEIKON. Mitä sä juot? Kossukolaa.

21 (JATKOA:) (2) 19 Voi jukra! Mä jumaloin kossukolaa. Mikä sun nimi on? sipaisee VEIKON poskea. Veikko. Ai jukra, ihana nimi. Mä jumaloin sitä--kuule Veijo, mä olen tainnut rakastua suhun. suutelee äkisti A suulle. irrottautuu N otteesta. VEIKON suunseutu on huulipunassa. Ihan totta, mä olen naimisissa oleva Mies-- kääntyy. seisoo metrin päässä. MARJUKAN ilme. VEIKON ilme. 20 INT. RAVINTOLA KULAUS. MIESTEN WC. ILTA. -- ILTA 20 (,,, ) ja. N ilme. Kuuntele! Nyt on kysymys elämästä ja kuolemasta! Minun täytyy kertoa sinulle yksi asia. Minunkin pitää kertoa sinulle jotain. Minä rakastan sinua. Voi Leo, minäkin rakastan sinua. Tauko. ja katsovat toisiaan silmiin. Heidän huulensa lähenevät toisiaan. repäisee itsensä äkkiä takaisin maan pinnalle, puhuu hyvin nopeasti. Leo. Minä olen suojelupoliisin ylitarkastaja ja se Eskon kaveri on minun esimieheni Känsälä, jolle minä olen vahingossa antanut väärää tietoa ja hän luulee että Esko on (LISÄÄ)

22 (JATKOA:) 20 N ilme. Leo Natrunen. Siksi sinä et saa Känsälälle paljastaa olevasi Leo Natrunen vaan Heikki Virtanen, koska jos Känsälä saa tietää että Esko Tempakka onkin Esko Tempakka eikä Leo Natrunen, minä saan potkut. Sinä et saa myöskään paljastaa Känsälälle että tiedät hänen olevan Känsälän vaan sinun tulee kutsua häntä siivooja Johanssoniksi. Ymmärsitkö? Joko nyt suudellaan? Ensin kerrataan. Kuka sinä olet? Esko Tempakka. Ei! Esko Tempakka on Leo Natrunen! Mutta minä olen Leo Natrunen! Niin, niin, oikeasti sinä olet Leo Natrunen, mutta Känsälän, siis Johanssonin läsnäollessa Heikki Virtanen. Selkiskö? Kuka on Känsälä? Leo!!!! Samassa tulee sisään. Heti hänen jälkeensä tulee. MARJUKAN ilme. Kuules nyt Veikko Raavas, minua et onnistu pakenemaan tällä tempulla! Sano heti kuka hän on! Siivooja Johansson--

23 INT. RAVINTOLA KULAUS. ILTA. -- ILTA 21 (, ) ja. juo kokislasin tyhjäksi, maiskuttaa. Ovat varmaan muuttaneet valmistusreseptiä--mihinkäs me jäimmekään? Mun palkkaani. Aivan. Kuten sanoin-- lopettaa kun alkoholi humahtaa hänen päähänsä. Ilmeikästä mimiikkaa. N ilme. Niin? Hyvännäköinen mimmi tuolla tiskillä. menee. N ilme. 22 INT. RAVINTOLA KULAUS. ILTA. -- ILTA 22 (, ) tulee N luokse. N ilme. Kuis hurisee, beibi? Mulla on yleensä aika laaja miesmaku, mutta jukra, tollasten jälkiuunihippien kanssa mä en ala. Ei millään pahalla. ottaa peruukin päästään. Minä en ole mikään hippi vaan suojelupoliisin päällikkö K.J. Känsälä! Voi jukra. Agentti?

24 (JATKOA:) 22 Haluatko nähdä salaisen aseeni? antaa LLE litsarin. Minkälaisena naisena sinä minua oikein pidät!? (tauko) Tehdään se vessassa! N ilme. Hän panee peruukin päähänsä. 23 INT. RAVINTOLA KULAUS. MIESTEN WC. ILTA. -- ILTA 23 (,,,,, ),, ja. Se oli vahinko! Epähuomiossa käveltiin kurssin vetäjän kanssa yhteen ja huulet vahingossa hipaisi toisiaan. Aa. Mutta sehän ei ole mahdollista, koska sinä olet paljon pitempi kuin Ilona. Kuka on Ilona? ja tulevat sisään. Hän! Mitä? Onko sinulla suhde tuohon naiseen!? Ei! Niemi, mitä täällä tapahtuu? Niin herra Johansson--

25 (JATKOA:) 23 Johansson? Aivan. Siivooja Johansson. Väitit olevasi suojelupoliisin päällikkö Känsälä! Hän on oikeasti Känsälä, mutta minun pitää uskoa että hän on siivooja Johansson. Leo, turpa kiinni! Leo? Hänhän on Heikki. Niin tietenkin--heikki Virtanen. & Heikki Virtanen? Minä en enää välitä kuka on kukin! Minä haluan pois täältä! Et ennen kuin olet selittänyt mitä olet tehnyt mieheni kanssa! Noin tylsän tyypin kanssa mä en tee mitään! Tylsä? Meidän Veikko! Kuinka sä kehtaat! Tule Ilona, lädetään hotelliin! Jukra, mä en lähe minkään siivoojan kanssa mihinkään! menee. anoen perässä.

26 (JATKOA:) (2) 23 Ilona rakas, minä todella olen suojelupoliisin päällikkö Känsälä-- usko minua--ilonaa-- Mistä tässä oikein on kysymys? menee kiukkuisesti ovelle. Sunhan se pitäis tietää. Sähän mut tänne kurssille järjestit! 24 INT. RAVINTOLA KULAUS. SALI. ILTA. -- ILTA 24 (, ) tulee itsekseen juputtaen. pysäyttää hänet. Veikko! Nyt lähdetään kalibroimaan se pakkauskone. Keitetään pannullinen kahvia. Me saamme sinut vielä kuntoon. Töitä riittää koko yöksi. läpsii A kevyesti poskille. antaa raikuvan litsarin LLE. Kalibroi ite koneesi! Minä lähden nyt kotiin! menee. N ilme. Jaha, jaha--luulee varmaankin, etten minä pysty siihen. näkee N kokispullon pöydällä, ottaa sen. Väärä yö lopettaa kofeiinin käyttö. 25 INT. FOXYTRONICS. TUOTANTOTILAT. YÖ. -- YÖ 25 () Tyhjä kokispullo lattialla. makaa kujletinhihnan päällä, erittäin humalassa. LLA on kädessään johdon päässä oleva ohjainlaite. Valmis! Nyt vain painamme--ööö-- tuosta--

27 (JATKOA:) 25 painaa nappia. Kuuluu käynnistyvän koneen ääni. liukuu kuvasta pois. (JATKAA; off screen) Se onnistui! Late sä olet aika poika--ooops!--kuvan ulkopuolelta kantaa vakavankuuloisia rusahduksia. 26 INT. RAAVASTEN TALO. KEITTIÖ. AAMU. -- AAMU 26 (, ) Krapulaisen näköinen juo ahnaasti vettä tiskipöydän luona. tulee. Huomenta--Voitko sä huonosti? Päätä särkee, oksettaa ja janottaa-- enkä minä muista eilisillasta oikein mitään. Tarukin teki jonkin tärkeän paljastuksen--mikähän se oli? Kuulostaa ihan krapulalta. Aa. Krapula se ei voi olla koska, koska en juonut alkoholia. Tiedätkö Veikko mitä? Mitä? Anna-opettajatar oli oikeassa. Kooka-koola on myrkkyä. Minä en juo sitä enää koskaan. menee. avaa kaapin, jossa kokispullo oli. Hylly on tyhjä. VEIKON ilme. LOPPUTEKSTIT 27 INT. FOXYTRONICS. -- AAMU 27 (, ) tulee pakkaamoon. Hän tarttuu rullakkoon, jossa on iso pahvilaatikko, lähtee työntämään sitä. Laatikosta kuuluu tukahtunutta äännähtelyä. N ilme. Hän kiertää laatikkoa, kuuntelee, painaa korvan kiinni pahviin, koputtaa laatikkoon. Äänet kuulostavat voimakkaammilta.

28 (JATKOA:) 27 N ilme. Hän avaa pahvilaatikon. Sisällä on tiiviiseen muoviin pakattu, sätkivä.

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia)

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia) KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA (Lyhytelokuva, draama komedia) 1. INT. Työpaikka, toimisto. Ilta klo.19.45. Kesto 30s. istuu yksin työpaikan suuressa toimistotilassa omassa työpisteessään. Yösiivooja tulee

Lisätiedot

TIMO LOUHIKARI: RONDO

TIMO LOUHIKARI: RONDO TIMO LOUHIKARI: AVAINKOHTAUS 1. INT. IN TALO, ETEINEN PÄIVÄ Ovikello soi, Rondo menee avaamaan oven, TV:n ääni pauhaa taustalla. Oven takana seisoo Artsi apureidensa kanssa. Katohan, huhu piti paikkansa.

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia.

Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia. Käsikirjoitus ENSIMMÄINEN AVAINKOHTAUS INT. KEITTIÖ - AIKAINEN AAMU Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia. Äiti,

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti ONKS U N E L M I? I! Motivaatio Hyvinvointi Raha Pohdintakortti KÄDEN TAIDOT Käden taidot ovat nykyään tosi arvostettuja. Työssäoppimisjakso vakuutti, että tää on mun ala ja on siistii päästä tekee just

Lisätiedot

Kimmo Yläkäs Antilooppi KOHTAUS 31.3 2010

Kimmo Yläkäs Antilooppi KOHTAUS 31.3 2010 EXT.INT SATAMA / KONTTI YÖ Eero kävelee hämärällä konttipihalla voimapihdit kädessään. Taskuun on tungettu yksi puhelinlaatikko ja toinen on hänellä kainalossa. Hän siristelee silmiään ja yrittää nähdä

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA!

VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA! VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA! 1 Ulkona on kaunis ilma. Noah herää. Häntä eivät herätä auringonsäteet vaan herätyskello, joka vilkuttaa valoa ja tärisee. Noah on kuuro ja siksi hänen herätyskellonsa

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

Joka kaupungissa on oma presidentti

Joka kaupungissa on oma presidentti Kaupungissa on johtajia. Ne määrää. Johtaja soittaa ja kysyy, onko tarpeeksi hoitajia Presidentti päättää miten talot on rakennettu ja miten tää kaupunki on perustettu ja se määrää tätä kaupunkia, Niinkun

Lisätiedot

Assembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen

Assembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen POWER ON ssembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen POWER ON KOHTUS 1 NÖRTIN HUONE INT ILT Tietokone on jylhänä pöydällä. Nörtti painaa koneen päälle. Kuva jähmettyy KOHTUS

Lisätiedot

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen.

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Oppilaan nimi: PRONOMINIT Persoonapronominien omistusliitteet Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Esimerkiksi: - Kenen pipo

Lisätiedot

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki AAMUSTA ILTAAN ON KIINNI. JA YÖTKIN JOSKUS Se menikin sitten sillain,

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

BOOGIE & WOOGIE. Osa II: Liima. Kirjoittanut: Timo Anttila

BOOGIE & WOOGIE. Osa II: Liima. Kirjoittanut: Timo Anttila & Osa II: Liima Kirjoittanut: Timo Anttila (C)2012 Timo Anttila 040 353 0797 Tämä sivu on tarkoituksella tyhjä. FADE IN: 1. EXT N & N KOTI - AAMU Kuuluu kuin kukko ehtisi kiekaista, mutta kuuluu heti perään

Lisätiedot

KOTITYÖT. Sanasto ja lämmittely

KOTITYÖT. Sanasto ja lämmittely Sanasto ja lämmittely 1. Teitkö kotitöitä, kun olit lapsi? 2. Saitko viikkorahaa? 3. Miksi siivoat? 4. Onko sulla kengät jalassa sisällä? 5. Tuuletatko kotona? 6. Mihin viet paperiroskat ja lehdet? 7.

Lisätiedot

SIPERIAN NERO! osa 7. "Rakkauden monet kasvot" kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma

SIPERIAN NERO! osa 7. Rakkauden monet kasvot kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma SIPERIAN NERO! osa 7 "Rakkauden monet kasvot" kirjoittaneet Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma Hi Conzept Oy, 1999 1 INT. FOXYTRONICS. TUOTANTOTILA - VEIKON KOPPI. -- AAMU 1 (,,, ) Kuva VEIKON kopista tuotantotiloihin

Lisätiedot

AVM-TUUTORIKIRJE Written by. Arttu Haavikko Ida Tirkkonen Samuli Valkama. Based on a true story.

AVM-TUUTORIKIRJE Written by. Arttu Haavikko Ida Tirkkonen Samuli Valkama. Based on a true story. AVM-TUUTORIKIRJE 2019 Written by Arttu Haavikko Ida Tirkkonen Samuli Valkama Based on a true story. Yliopistonkatu 8 Puh. 0500 901 776 (Ida) samuli@valkama.media tirkkonen.ida@gmail.com arttu@visto.fi

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

SIPERIAN NERO! osa 5. "Suuret setelit" kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma

SIPERIAN NERO! osa 5. Suuret setelit kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma SIPERIAN NERO! osa 5 "Suuret setelit" kirjoittaneet Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma Hi Conzept Oy, 1999 1 INT. RAAVASTEN TALO. KEITTIÖ. -- ILTA 1 (MARJUKKA,, ) Keittiön pöydällä on ruskeaan paperiin kääritty

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti Raha HYVÄ RUOKA Söit aamulla kunnon aamupalan ja koulussakin oli hyvää ruokaa. Raha -1 E HUVTA MKÄÄN Oikein mikään ei huvita. Miksi en saa mitään aikaiseksi? Raha RKAS SUKULANEN Sori, etten oo pitänyt

Lisätiedot

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata LIIKUNTA Lämmittely Harrastatko liikuntaa? Miksi / miksi et? Millainen liikunta sopii sinulle? Mitkä asiat ovat tärkeitä, kun valitset kuntosalin / liikuntakeskuksen? Mitä liikuntapaikkoja tiedät sinun

Lisätiedot

SIPERIAN NERO! osa 6. "Lapset ensin" kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma

SIPERIAN NERO! osa 6. Lapset ensin kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma SIPERIAN NERO! osa 6 "Lapset ensin" kirjoittaneet Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma Hi Conzept Oy, 1999 1 INT. FOXYTRONICS. TAUKOTILA. -- AAMUPÄIVÄ 1 (HELI,,, TYÖNTEKIJÖITÄ) TYÖNTEKIJÖITÄ taukotilassa. HELI

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

PUHEKIELEN PRONOMINIT

PUHEKIELEN PRONOMINIT PUHEKIELEN PRONOMINIT Mä: mua, mut, mussa, musta, muhun, mulla, multa, mulle Sä: sua, sut, sussa, susta, suhun, sulla, sulta, sulle Pk. Mä luulen, et huomenna mul on aikaa. Kk. Luulen, että huomenna minulla

Lisätiedot

Matt. 11:28-30. Väsyneille ja stressaantuneille

Matt. 11:28-30. Väsyneille ja stressaantuneille Matt. 11:28-30 Väsyneille ja stressaantuneille Tulkaa minun luokseni.. ..kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat.. Minä annan teille levon. Matt. 11:29-30..Ottakaa minun ikeeni harteillenne ja oppikaa minusta:

Lisätiedot

VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä

VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä Diakonian tutkimuksen päivä 7.11.2008 Riikka Haahtela, YTM, jatko-opiskelija sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Sanomalehtiviikko KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. -luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA Tänään katsomme ja kuuntelemme sanomalehteä. 1. Paljonko sanomalehti

Lisätiedot

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat.

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Herra on Paimen Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Joh. 10:11 Minä olen se hyvä paimen. Joh. 10:11 Minä olen

Lisätiedot

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Suomalaisten yksinäisyys hankkeen työpaja Seinäjoki 17. 18.2.2016 Jari Pirhonen, Elisa Tiilikainen, Marjut Lemivaara Taustaa Tieteellinen artikkeli, jonka aiheena

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Tänään meillä on kaksi vertausta, joissa kutsutaan väkeä töihin viinitarhaan. 2. Itse kertomus Raamatusta rinnakkaispaikkoineen Kukin

Lisätiedot

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka - pyhäkössä Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI

Lisätiedot

Matt. 5: 21-48 Reino Saarelma

Matt. 5: 21-48 Reino Saarelma Kiperiä kysymyksiä Matt. 5: 21-48 Reino Saarelma Opetus Neljä jaksoa Vihasta ja riidasta (Matt. 5:21-26) Aviorikoksesta (5:27-32) Vannomisesta (5:33-37) Vihamiesten rakastamisesta (5:38-48) Matt.5:21-26

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse?

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse? 1 LAKI JA KADONNEEN JUONEN ARVOITUS LAKI kertojaääni Nimeni on Larry Laki, ja sanani on laki. Laki on myös sukunimeni, ja lakia pitää noudattaa. Laki ei ole mikään Lucky Luke (=Lakki Laki), vaan se on

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää.

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. 2. NUMERO (EI 1) + PARTITIIVI o Minulla on kaksi autoa. o Kadulla seisoo

Lisätiedot

KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Tunnetko jo Jussin?

KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Tunnetko jo Jussin? KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Moi Radek! Moi! Tunnetko jo Jussin? En tunne. Hän on Jussi, meidän työkaveri. Hauska tutustua. Mä oon Radek. Ootko sä se uus puolalainen? Joo, kyllä olen. Hauska tutustua

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

KAHVIN KEITTÄMINE LOMA TYÖMATKA TAUKO KOPIOKONE AUTO VIRKISTYS- PÄIVÄ UUSI TYÖNTEKIJÄ TIIMI SEMINAARI WORKSHOP SISÄILMA VESSAT

KAHVIN KEITTÄMINE LOMA TYÖMATKA TAUKO KOPIOKONE AUTO VIRKISTYS- PÄIVÄ UUSI TYÖNTEKIJÄ TIIMI SEMINAARI WORKSHOP SISÄILMA VESSAT Lämmittely Millaisia taukoja sulla on töissä? Mistä teemoista tauolla puhutaan? Tuletko syömään? (Tuuksä syömään? Tuutsä syömään? Tuutsie syömään?) Mihin mennään syömään? Hei, mä tuun mukaan! Onko sulla

Lisätiedot

tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti muuttua väsymys nukun huonosti terveys kunto hyvässä kunnossa

tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti muuttua väsymys nukun huonosti terveys kunto hyvässä kunnossa Lämmittely HYVINVOINTI ALIAS pystyä + tekemään ajatella positiivisesti tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti dieetti tottumus muuttaa elämää muuttua väsymys nukun huonosti ruokavalio säännöllisesti

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti Nettiraamattu lapsille Tyttö, joka eli kahdesti Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Lisätiedot

Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013

Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013 Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013 Me haastateltiin1a luokkaa, mikä on heidän lempitalviurheilulajinsa. Suosituin laji oli hiihto. Tekijät Kerttu,Iida,Veikka ja Bedran Haastattelimme apulaisrehtoria Katri

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

Odpowiedzi do ćwiczeń

Odpowiedzi do ćwiczeń Odpowiedzi do ćwiczeń Lekcja 1 1. c 2. b 3. d 4. a 5. c Lekcja 2 1. ruotsia 2. Norja 3. tanskalainen 4. venäjää 5. virolainen 6. englantia 7. Saksa 8. kiina 9. espanjaa 10. Suomi 11. puolalainen 12. englanti

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on?

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

KADUILLA, PUISTOISSA. 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää

KADUILLA, PUISTOISSA. 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää KADUILLA, PUISTOISSA 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää 2. Omissa, vieraissa kämpissä yksin tai ystävän kanssa aamuun

Lisätiedot

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan.

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Lämmittely Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Oletko samaa mieltä vai eri mieltä? Miksi? On tosi helppo saada suomalaisia ystäviä. Suomalaiset eivät käy missään vaan ovat aina

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

Hyvä heitto, sotamies! sanoo pelin kapteeni. Sotamies, ladatkaa aseenne!

Hyvä heitto, sotamies! sanoo pelin kapteeni. Sotamies, ladatkaa aseenne! PROGRAMMANUS PRODUCENT: JUDIT FRENKEL BESTÄLLNINGSNUMMER: 103307/TV1 MODERNA SPÖKHISTORIER - FINSKA NYKYPÄIVÄN KUMMITUSTARINOITA Se joka leikkiin ryhtyy Antti istuu tietokoneella ja hurraa. Hänen kranaattinsa

Lisätiedot

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi?

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? KERTAUSTEHTÄVIÄ WS 05/06 A Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? 1. Juha käy aina lauantaina (TORI). 2. Juna saapuu (ASEMA). 3. Olemme (HELSINKI). 4. (MIKÄ KATU) te asutte?

Lisätiedot

Kaija Rantakari. hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10

Kaija Rantakari. hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10 Kaija Rantakari hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10 astun tarinan yli, aloitan lopusta: sydämeni ei ole kello putoan hyvin hitaasti ansaan unohdan puhua sinulle,

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Savuton työpaikka - onko duunari ajettu liian ahtaalle? Päihdetiedotusseminaari 2012 Anu Katainen Helsingin yliopisto Sosiaalitieteiden laitos

Savuton työpaikka - onko duunari ajettu liian ahtaalle? Päihdetiedotusseminaari 2012 Anu Katainen Helsingin yliopisto Sosiaalitieteiden laitos Savuton työpaikka - onko duunari ajettu liian ahtaalle? Päihdetiedotusseminaari 2012 Anu Katainen Helsingin yliopisto Sosiaalitieteiden laitos Tässä esitelmässä Tupakoitsijan näkökulma työpaikkatupakointiin

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

Selkä suoraksi Suomi TM. Pidetään hauskaa harjoittelemalla!

Selkä suoraksi Suomi TM. Pidetään hauskaa harjoittelemalla! Selkä suoraksi Suomi TM Pidetään hauskaa harjoittelemalla! "Selkä suoraksi Suomi" ʺSelkä suoraksi Suomiʺ on helppo muutaman minuutin harjoitusohjelma, joka päivittäin tehtynä auttaa lapsia kehittämään

Lisätiedot

Märsky 29.10.2012. Heikki Pajunen Novetos Oy. Luomme menestystarinoita yhdessä

Märsky 29.10.2012. Heikki Pajunen Novetos Oy. Luomme menestystarinoita yhdessä Märsky 29.10.2012 Heikki Pajunen Novetos Oy Luomme menestystarinoita yhdessä Aamun ajatus By Positiivarit: Maanantai 29.10.2012 AAMUN AJATUS Elämä on 10-prosenttisesti sitä miten elää ja 90-prosenttisesti

Lisätiedot

Kouluun lähtevien siunaaminen

Kouluun lähtevien siunaaminen Kouluun lähtevien siunaaminen Tätä aineistoa käytetään rukoushetkessä (ks. sen rakenne s. 9), jossa siunataan kouluun lähtevät. Siunaaminen toimitetaan keväällä tai juuri ennen koulun alkamista. Siunaamisen

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Pikkuisten Mindfulness-kortit

Pikkuisten Mindfulness-kortit Pikkuisten Mindfulness-kortit Leikkaa kortit irti. Taita poikkiviivan kohdalta sanallinen ohje kuvan taakse. Laminoi kortiksi. Kortteja voi käyttää kahdella eri tapaa. Silmät voi sulkea ja kuvitella tilanteen

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Agricolan Monenlaista luettavaa 2

Agricolan Monenlaista luettavaa 2 Helikopteri Jo 500 vuotta sitten italialainen keksijä Leonardo da Vinci suunnitteli helikopterin. Silloin sellaista ei kuitenkaan osattu vielä valmistaa. Vasta 70 vuotta sitten tehtiin ensimmäinen toimiva

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU Toiminnallinen esiopetus on: Toiminnallinen esiopetus on tekemällä oppimista. Vahvistaa vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, sekä

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

POSTPOSITIOT 1. - Kenen vieressä sinä istut? - Istun vieressä. 2. (TUNTI) jälkeen menen syömään. 3. Kirjasto on (TEATTERI) lähellä. 4. (HYLLY) päällä on kirja. 5. Me seisomme (OVI) vieressä. 6. Koirat

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

KÄSIKIRJOITTAMINEN Rinna Härkönen / Yle

KÄSIKIRJOITTAMINEN Rinna Härkönen / Yle KÄSIKIRJOITTAMINEN Rinna Härkönen / Yle Idea ja rakenne Lähde: Jouko Aaltonen: Käsikirjoittajan työkalupakki (1993, Painatuskeskus Oy) 1. Valitse aihe joka todella kiinnostaa sinua. Päätä teema. Mikä on

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for Children,

Lisätiedot

Pöllönkankaan verkkokohina

Pöllönkankaan verkkokohina Pöllönkankaan verkkokohina 2011-2012 Ensimmäinen luokka Pöllöjä liikkeellä Pöllönkankaalla ... ihan joka puolella! Talvikaupunkeja Talvella Pipo päässä... lapaset kädessä! Lentävää grafiikkaa Kevättä

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible for Children,

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Kehitä kuuntelutaitojasi Tarkista, kuulitko oikein Hyvät sanat avaavat korvat Kasvokkain

SISÄLTÖ. Kehitä kuuntelutaitojasi Tarkista, kuulitko oikein Hyvät sanat avaavat korvat Kasvokkain Sanat SISÄLTÖ Puhuminen ja kuunteleminen tie läheisyyteen Mitä on viestintä? Puhumisen tasoja Miten puhun? Keskustelu itsensä kanssa Puhumisen esteitä Kuuntelemisen tasoja Tahdo kuunnella Kehitä kuuntelutaitojasi

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Sosiaalinen media Lions-toiminnassa. Thorleif Johansson

Sosiaalinen media Lions-toiminnassa. Thorleif Johansson Sosiaalinen media Lions-toiminnassa Thorleif Johansson Lionit sosiaalisessa mediassa Google: http://www.google.com/profiles/lionsclubsorg Voimmeko jatkaa menemättä sinne? YouTube: http://www.youtube.com/...

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot