Kymmenen kysymystä keskustelun pohjaksi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kymmenen kysymystä keskustelun pohjaksi"

Transkriptio

1 Kymmenen kysymystä keskustelun pohjaksi Toisen koheesiokertomuksen päätelmissä ja suosituksissa esitetään 10 kysymystä koheesiopolitiikan tulevaisuudesta käytävän keskustelun pohjaksi. Seuraavassa selvitetään näitä kysymyksiä. Lisäksi esitetään joitakin lisäkysymyksiä koheesiofoorumissa 21. ja 22. toukokuuta 2001 käytävää keskustelua varten. 1. Mikä on koheesiopolitiikan asema nopeiden taloudellisten ja yhteiskunnallisten muutosten aikana lähes 30 jäsenvaltion laajentuneessa unionissa? Millä tavoin on mahdollista kannustaa taloudellista lähentymistä ja säilyttää eurooppalainen yhteiskuntamalli? Toteamuksia Kehityserot 27 jäsenvaltion unionissa ovat suurempia ja useimmissa ehdokasvaltioissa väestön elintaso jää alle puoleen jäsenvaltioiden keskiarvosta. Kilpailukyky on avainasemassa kansallisella ja alueellisella tasolla tapahtuvan kasvun ja todellisen lähentymisen suhteen. Kilpailukykyyn vaikuttavat henkilöresurssien laatu, fyysisiin infrastruktuureihin varatut määrärahat, investoinnit (myös osaamiseen ja innovaatiovalmiuteen) eli lyhyesti sanottuna fyysinen ja henkinen pääoma. Väestöpoliittiset näkymät ja odotettava aktiiviväestön vähentymisen todennäköiset seuraukset seuraavalla vuosikymmenellä vaikeuttavat osaltaan näitä ongelmia. Henkilöresurssien maksimaalinen käyttö asettaa unionille merkittäviä pitkän aikavälin haasteita. Onko yksinomaan varojen siirtoon perustuva järjestelmä riittävä tuleviin sosioekonomisiin ja alueellisiin eroihin nähden? Miten yhteisön tuki voidaan keskittää kilpailukyvyn edistämisen ja suuren alueellisen epätasapainon vähentämisen kannalta tärkeimpiin tekijöihin? Ovatko jotkut tekijät tärkeämpiä kuin toiset? Minkälaisella kansallisella talous- ja sosiaalipolitiikalla voidaan parhaiten lisätä kasvua ja rakennerahastojen ja koheesiorahaston vaikutusta?

2 2. Millä tavoin yhteisön politiikkojen johdonmukaisuutta olisi parannettava? Millä tavoin yhteisön muiden politiikkojen osuutta koheesion edistämisessä olisi parannettava? Muilla yhteisön politiikoilla on omat tavoitteensa, ja joidenkin yhteisön politiikkojen vaikutusta koheesioon on vaikea arvioida. Koheesiopoliittiset varainsiirrot, jotka ovat välttämättä rajallisia, eivät riitä "korvaamaan" muiden politiikkojen koheesion kannalta kielteisiä vaikutuksia. Joidenkin politiikkojen osalta tätä olisi painotettava entistä enemmän jo nyt. Niiden koheesiovaikutusten arviointi kolmen vuoden välein ei ole riittävää. Tämä ei tarkoita sitä, että sellaisissa yhteisön politiikoissa kuin yhteisessä maatalouspolitiikassa olisi unohdettava niiden omat erityistavoitteet. Mutta koheesiovaikutukset pitäisi ottaa huomioon jo niiden suunnitteluvaiheessa esimerkiksi tarkasteltaessa valintakelpoisia eri vaihtoehtoja. Miten yhteisön politiikkojen ja koheesiopolitiikan välistä synergiaa ja täydentävyyttä voitaisiin parantaa? Mitkä ovat tältä osin merkittävimmät yhteisön politiikat (yhteinen maatalouspolitiikka, valtiontukia koskeva kehyspolitiikka, ympäristöpolitiikka, liikennepolitiikka, muut)? 3. Millä tavoin koheesiopolitiikkaa olisi muutettava valmistauduttaessa unionin tähän asti merkittävimpään laajentumiseen? Olisiko koheesiopolitiikassa käsiteltävä myös alueellista koheesiota, jotta unionin suurimmat aluekehityserot voitaisiin ottaa paremmin huomioon? Sisällyttäessään koheesiopolitiikkaan koheesiokertomuksen päätelmissä alueellisen ulottuvuuden komissio ei vaadi uudenlaisia toimivaltuuksia aluekehityksen ja -suunnittelun alalla. Se noudattaa toimivaltansa osalta yksinkertaisesti 15:n aluepolitiikasta vastaavan ministerin Potsdamissa toukokuussa 1999 järjestetyn kokouksen antamaa suositusta, jonka mukaan aluesuunnittelu (ESDP) olisi otettava huomioon niillä aloilla, joilla vastuu on komissiolla.

3 Alueellinen epätasapaino on suurinta vauraimpien ja kehityksessä jälkeen jääneiden alueiden välillä. Elinkeinoelämä ja väestö on unionissa kuitenkin todistettavasti keskittynyt hyvin pienelle ydinalueelle. Tällainen keskusalueet vastaan syrjäseudut -asetelma, joka vahvistuu 12 uuden jäsenvaltion liittymisen myötä, on vastoin esimerkiksi Yhdysvalloissa vallitsevan elinkeinoelämän tasapainoisempaa jakautumista. Kokonaisvaltainen ja strateginen näkemys ei ole ristiriidassa rakennepoliittisten toimien täytäntöönpanon alueellistamisen kanssa. Kaupungeilla on tältä osin alueellisessa kehityksessä avaintehtävä. Jos varojen kohdentamisessa alueilla tulevaisuudessa päädytään "välilliseen aluejakoon", on alue- ja paikallisviranomaisten mukanaolo välttämätöntä varmistaa.. Miten tämä alueellinen ulottuvuus voitaisiin parhaiten sisällyttää koheesiopolitiikkaan alueiden tasapainoisemman ja monikeskuksisen kehityksen edistämiseksi? Miten koheesiopolitiikka olisi keskitettävä maantieteellisesti? Onko nykyinen tavoite 2 -alueiden jako liian pirstaleinen? Olisiko syytä määrittää sellaisia keskeisiä maantieteellisiä kokonaisuuksia, joiden koon perusteella voidaan hyödyntää kyseisten alueiden vahvuudet sekä kaupunkien ja maaseudun välistä täydentävyyttä ja kannustaa verkottumista? 4. Millä tavoin koheesiopolitiikassa voidaan painottaa toimenpiteitä, joista yhteisö saa huomattavaa lisäarvoa? Osaamiseen ja uuteen viestintätekniikkaan tehtävät investoinnit luovat varmasti edelleen pitkän aikavälin kasvun perustan Euroopassa. Innovaatiovalmiuden vuoksi yritysten toimintaympäristöön on kiinnitettävä enemmän huomiota. Yritysten, etenkin pk-yritysten, ja tutkimuskeskusten, yliopistojen ja julkishallinnon välistä synergiaa olisi erityisesti parannettava. Infrastruktuurien erot ovat unionissa pienentyneet merkittävillä aloilla kuten televiestintä ja maantieliikenne. Tällä hetkellä käytössä olevien arvioiden mukaan, vaikkakin tiedot ehdokasmaissa ovat vielä puutteellisia, erot talouden keskeisissä infrastruktuureissa ovat suuret.

4 Komissio julkaisi jäsenvaltioiden ja alueiden avuksi ohjeet tavoite 1- ja 2 - alueiden sekä tavoitteen 3 tukitoimia koskevien ohjelmien strategisten suunnitelmien laatimiseksi ohjelmakautta varten. Mikä tärkeysasema olisi annettava infrastruktuureille vuoden 2006 jälkeen nykyisten jäsenvaltioiden alueilla ja toisaalta uusien jäsenvaltioiden alueilla? Mitkä ovat uuden talouden seuraukset alueille? Miten välttää "digitaalikuilu" laajentuneessa unionissa? 5. Mitkä ovat unionin tasapainoisen ja kestävän aluekehityksen painopistealueet? Yhtenä lähtökohtana on jäsenvaltioiden ja komission yhteistyössä laatima ja Potsdamissa vuonna 1999 hyväksytty ESDP, jossa korostetaan monikeskuksisuuteen pyrkivää kaupunkien aluekehitystä, kaupunkien ja maaseudun uudenlaista yhteyttä, kaikkien unionin alueiden yhtäläistä pääsyä osalliseksi infrastruktuureista ja osaamisesta sekä luonnonvarojen ja kulttuuriperinnön järkevää hoitoa. Tämän työn jatkona komissio kehittää parhaillaan jäsenvaltioiden kanssa erilaisia tulevaisuuden skenarioita (Interreg- yhteisöaloitteesta osarahoitettava ORATE-ohjelma) unionin alueiden kestävää kehitystä varten ja voi myöhemmin tehdä ehdotuksen alueiden kehittämisstrategiasta. Miten vastuu jaetaan komission, valtion ja aluehallinnon kesken, kun pannaan täytäntöön koko unionin alueen tasapainoiseen ja kestävään kehitykseen tähtäävää strategiaa? Minkälainen asema olisi annettava investoinneille, joilla pyritään rajoittamaan teollisuuden, maatalouden ja kotitalouksien ympäristölle mahdollisesti aiheuttamia vaurioita (jätevesien, kotitalouksien ja teollisuuden jätteiden käsittelylaitokset jne.)?

5 Onko yhteisön tukitoimien edellytyksissä painotettava enemmän kestävän kehityksen periaatteen noudattamista? 6. Millä tavoin taloudellista lähentymistä olisi kannustettava Euroopan unionin kehityksessä jälkeen jääneillä alueilla? Koheesiokertomuksen tiedoista käy ilmi, että lähentymistä on viimeisten 10 vuoden aikana tapahtunut enemmän valtioiden kuin alueiden tasolla. Lähentyminen ei ole ainoastaan koheesiopolitiikan ansiota vaan sitä ovat edistäneet myös (vaikkakin enemmän kansallisesti kuin alueellisesti vaikuttavat) yhtenäismarkkinat sekä talous- ja rahaunioni. Perustamissopimuksen mukaan yhteisö toimii "edistääkseen... sopusointuista kehitystä" ja pyrkii erityisesti "vähentämään alueiden välisiä eroja sekä kehityksessä jälkeen jääneiden alueiden tai saarien jälkeenjääneisyyttä, maaseutu mukaan luettuna" (158 artikla). Henkeä kohti laskettu keskimääräinen BKT unionissa on laajentumisen jälkeen huomattavasti alhaisempi. Jos tiukasti sovellettavana valintaperusteena laajentumisen jälkeen on edelleen BKT asukasta kohti (alle 75 % keskiarvosta), nykyisten jäsenvaltioiden tavoite 1 -alueiden väestömäärä putoaisi puoleen. Nyt yli kaksi kolmasosaa yhteisön käytössä olevista varoista osoitetaan tavoite 1 -alueille. Miten olisi suhtauduttava niihin nykyisten jäsenvaltioiden vähemmän suotuisiin alueisiin, joiden tilanne parantuu suhteellisesti mutta ei tosiasiallisesti, koska ongelmat ovat laajentumisen jälkeen samoja kuin sitä ennenkin? Missä määrin, nykytilanteeseen verrattuna, olisi varat keskitettävä kehityksessä jälkeen jääneille alueille, jotta rakennepoliittisten tukitoimien todellinen ja kestävä vaikutus näillä alueilla voitaisiin varmistaa?

6 7. Millaisia tukitoimia olisi toteuttava muilla alueilla? Rakenteellisia ongelmia ei esiinny ainoastaan kehityksessä jälkeen jääneillä alueilla. Muiden alueiden ja kaupunkien välillä on edelleen suuria eroja. Koheesiopolitiikka on yksi harvoista yhteisön toimintamuodoista, joihin kansalaiset voivat osallistua käytännössä paikallistasolla. Kertomuksesta käy ilmi, että nykyisen aluepolitiikan näkyvyyttä ei aina ole varmistettu parhaalla mahdollisella tavalla tavoite 1 -alueiden ulkopuolella. Kertomuksessa avataan keskustelu kymmenestä ehdotetusta ensisijaisesta toimintalinjasta, joista kuusi on luonteeltaan alueellisia: vähiten kehittyneet alueet, kaupunkipoliittiset kysymykset, maaseudun toimintojen monipuolistaminen, rajat ylittävä, valtioiden välinen ja alueiden välinen yhteistyö, teolliset rakennemuutosalueet sekä maantieteellisistä tai luonnonoloista johtuvista haitoista kärsivät alueet. Neljän horisontaalisen toimintalinjan tarkoituksena on lisätä työpaikkojen määrää ja parantaa niiden laatua, tukea uutta taloutta ja osaamisyhteiskuntaa, edistää sosiaalista osallistumista ja tasa-arvoa. Nyt kaikkien toimintalinjojen osalta on selvitettävä, minkälaisilla yhteisön tukitoimilla saadaan merkittävää lisäarvoa, sillä unioni ei pysty ratkaisemaan kaikkia ongelmia. Sillä ei ole siihen tarvittavia varoja eikä edes tarvetta pyrkiä siihen. Ovatko toimintalinjat oikeita? Löytyisikö yhteisön tasolla muita ensisijaisia toimintalinjoja? Mitä? Miten entistä rajallisemmat varat olisi kohdennettava suhteessa enemmälle määrälle kehityksessä jälkeen jääneitä alueita?

7 8. Mitä menetelmiä olisi käytettävä määritettäessä varojen jakautumista jäsenvaltioiden ja alueiden kesken? Varat on jaettava mahdollisimman objektiivisesti ja tarpeiden mukaan. Agenda päätöksillä tässä onkin edistytty ottamalla käyttöön kaikkialla unionissa sovellettavat objektiiviset kriteerit. Tavoite 1 -alueiden ulkopuolella eri toimintalinjojen ohjelmointi voisi perustua yhteen jäsenvaltiokohtaiseen määrärahaan. Jäsenvaltiot laatisivat muutamaan, mm. edellä mainittuihin toimintalinjoihin perustuvat kansallisen ja alueellisen tason toimintaohjelmat. Komission yhteisön tarpeiden perusteella vahvistama näkemys toimintalinjoista ja haasteista voisi olla hyödyllinen väline tarkasteltaessa kussakin jäsenvaltiossa toteutettavia tukitoimia yhteisön kannalta. Onko nyt käytössä olevia kriteereitä väestömäärä, alueellinen ja kansallinen vauraus sekä työttömyysaste tavoitteessa 1 täydennettävä muilla, esimerkiksi työllisyysasteella työmarkkinoiden nykyisten näkymien ja Lissabonin Eurooppa-neuvoston työllisyysastetta koskeneiden päätelmien perusteella? Jos tosiasiallinen lähentyminen tukikelpoisilla alueilla on rakenteellisesti riittämätöntä, voitaisiinko tätä käyttää varainjaon perusteena? Pitäisikö suoritusvarauksen osuuden rakennerahastovaroista olla suurempi? Pitäisikö suoritusvarauksen käyttöönoton ehdollisuutta lisätä, jotta toivotut tulokset saavutettaisiin myös moitteettoman varainhoidon osalta? Kuinka suuri pitäisi osarahoitusosuuden (yhteisön tuen osuus tukikelpoisista kokonaiskustannuksista) olla uusissa jäsenvaltioissa, kun otetaan huomioon suhteellinen vauraus ja kansalliset budjettivarat ja toisaalta yhteisön varoja saavien alueiden vastuullisuuden ja sitoutumisen ylläpitäminen?

8 9. Mitä periaatteita yhteisön tukitoimien toteuttamisessa olisi noudatettava? Agenda 2000 toi mukanaan merkittäviä muutoksia koheesiopolitiikan ja - hallinnon eri näkökohtiin. Muutoksilla pyrittiin erityisesti lisäämään hajauttamista, edistämään kumppanuutta ja sisällyttämään arviointi tehokkaammin osaksi päätöksentekoa. Lisäksi tiukennettiin varainhoitoa ja sen valvontaa parantamalla ja selkiyttämällä jäsenvaltioiden ja komission välistä vastuunjakoa. Tällä pyritään merkittävästi vähentämään petoksia ja etenkin väärinkäytöksiä, jotka muodostavat komission tietoon tulleista tapauksista selvän enemmistön. Kumppanuuden osalta päätöksentekoprosessin hajauttamista sovelletaan entistä enemmän kansallisen ja yhteisön tason politiikassa. Voisiko ohjelmatyö olla kaksivaiheista? Ensinnä komissio laatisi yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa kansallisen ja valtioiden välisen tason strategian, joka sisältäisi taloudellisen, sosiaalisen ja alueellisen ulottuvuuden ja jossa keskityttäisiin ensisijassa yhteisön kannalta hyödyllisiin toimintalinjoihin. Tämän jälkeen ohjelmatyö hajautettaisiin asianmukaiselle tasolle (esimerkiksi alue, kaupunki tai valtioiden välinen). Onko integroitu ohjelmatyö edelleen paras tapa saada positiivisia tuloksia kehityksessä jälkeen jääneiden alueiden taloudellisessa, sosiaalisessa ja alueellisessa kehityksessä? Voitaisiinko täydentävyysperiaatetta (eli rakennerahastovaroilla täydennetään kansallisia varoja eikä suinkaan korvata niitä) soveltaa jokaiseen ohjelmaan eikä vain jäsenvaltion tasolla (kaikkiin yhteen tavoitteeseen liittyviin ohjelmiin) kuten nyt? Miten varainjaon ja tulosten välistä yhteyttä voitaisiin tiivistää?

9 10. Millä tavoin taloudellisen, sosiaalisen ja alueellisen koheesion kasvaviin tarpeisiin olisi vastattava? Kertomuksessa esitettyjen analyysien mukaan taloudelliset ja sosiaaliset erot unionissa kasvavat huomattavasti laajentumisen myötä. Taloudellisen ja sosiaalisen koheesion säilyttäminen on näin ollen entistä haastavampaa Rahoitus on luonnollisesti suunnattava pääosin uusille jäsenvaltioille. Se, kuinka paljon unioni haluaa investoida nykyisissä jäsenvaltioissa ja varsinkin niiden kehityksessä jälkeen jääneillä alueilla edelleen esiintyvien ongelmien ratkaisemiseen, vahvistetaan kokonaisrahoituspaketissa. Nämä ovat koheesiopolitiikkaan varattavasta budjetista käytävän keskustelun raamit. On liian aikaista tehdä vuoden 2006 jälkeisiä budjettiehdotuksia, jotka otetaan joka tapauksessa esiin yhteisön tulevista politiikoista käytävässä yleiskeskustelussa. Berliinissä kokoontunut Eurooppa-neuvosto myönsi neuvotteluissa 213 miljardia euroa eli keskimäärin 30 miljardia euroa vuodessa rakennepoliittisiin toimiin 15 jäsenvaltiossa kaudella Tämän lisäksi varattiin erilliset määrärahat liittymistä valmisteleviin tukiin (3 miljardia euroa vuodessa) ja vuosien välillä unioniin liittyville maille. Uusille jäsenvaltioille on myös varattu liittymisen jälkeen käyttöönotettavia määrärahoja, joiden määrä lisääntyy asteittain saavuttaen 12 miljardin euron enimmäismäärän vuonna Näiden päätösten mukaan määrärahat ovat 0,45 % 21 jäsenvaltion laajentuneen unionin BKT:sta vuonna 2006 eli käytännössä yhtä paljon kuin 15 jäsenvaltion unionissa ohjelmakauden alussa. Onko 0,45 % BKT:sta koheesiopolitiikan rahoituksen kannalta sopiva viitemäärä tulevaisuudessa? Miten voidaan varmistaa alue- ja koheesiopolitiikan uskottavuus 15 jäsenvaltion ja uusien jäsenvaltioiden tarpeita vastaavilla riittävillä varoilla? Mikä on koheesiorahaston tehtävä?

Uusi koheesiokumppanuus

Uusi koheesiokumppanuus Uusi koheesiokumppanuus Lähentyminen kilpailukyky yhteistyö Kolmas taloudellista ja sosiaalista koheesiota käsittelevä kertomus Euroopan yhteisöt Europe Direct -palvelu auttaa sinua löytämään vastaukset

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0094/215. Tarkistus

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0094/215. Tarkistus 20.3.2019 A8-0094/215 215 João Ferreira, Miguel Viegas, João Pimenta Lopes, Marisa Matias Johdanto-osan 9 kappale (9) Jotta voidaan tukea jäsenvaltioiden ja alueiden ponnisteluja vastata uusiin haasteisiin,

Lisätiedot

B8-0362/58. Miguel Viegas, Matt Carthy, Estefanía Torres Martínez, Paloma López Bermejo GUE/NGL-ryhmän puolesta

B8-0362/58. Miguel Viegas, Matt Carthy, Estefanía Torres Martínez, Paloma López Bermejo GUE/NGL-ryhmän puolesta 20.5.2015 B8-0362/58 58 Miguel Viegas, Matt Carthy, Estefanía Torres Martínez, Paloma López Bermejo Johdanto-osan 4 kappale (4) On havaittu, että erityisesti tuoreiden hedelmien ja vihannesten, mukaan

Lisätiedot

Seminaari. Rakennerahastojen tuleva hallinnointi: miten vastuu jaetaan? Brysselissä 3. ja 4. maaliskuuta 2003

Seminaari. Rakennerahastojen tuleva hallinnointi: miten vastuu jaetaan? Brysselissä 3. ja 4. maaliskuuta 2003 EUROOPAN KOMISSIO ALUEPOLITIIKAN PÄÄOSASTO Suunnittelu, vaikutukset, koordinointi ja arviointi Seminaari Rakennerahastojen tuleva hallinnointi: miten vastuu jaetaan? Brysselissä 3. ja 4. maaliskuuta 2003

Lisätiedot

Laajentumisesta vastaava komissaari Günter Verheugen totesi, että

Laajentumisesta vastaava komissaari Günter Verheugen totesi, että Brysselissä, 30. tammikuuta 2002 Laajentumisesta vastaava komissaari Günter Verheugen totesi, että Budjettikomissaari Michaele Schreyer totesi Tänään hyväksymässään ilmoituksessa komissio esittelee yleistä

Lisätiedot

Osasto Nimike Talousarvio 2013 lisätalousarvioesitys nro: 7/2013 Uusi määrä Maksusitoumuks et

Osasto Nimike Talousarvio 2013 lisätalousarvioesitys nro: 7/2013 Uusi määrä Maksusitoumuks et LISÄTALOUSARVIOESITYS NRO: 7/2013 SECTION III COMMISSION MAKSUT MAKSUT Osasto Nimike Talousarvio 2013 lisätalousarvioesitys nro: 7/2013 Uusi määrä ks ks ks 01 Talous- ja rahoitusasiat 555 684 796 428 350

Lisätiedot

Tuleva rakennerahastokausi. Merja Niemi Alueiden kehittämisen ja rakennerahastotehtävien tulosalue

Tuleva rakennerahastokausi. Merja Niemi Alueiden kehittämisen ja rakennerahastotehtävien tulosalue Tuleva rakennerahastokausi Merja Niemi Alueiden kehittämisen ja rakennerahastotehtävien tulosalue Taustaa Alue- ja rakennepolitiikan uudistamista koskeva keskustelu on kiinteästi sidoksissa rahoituskehyksistä

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0358/11. Tarkistus. Laura Agea, Marco Valli, Rolandas Paksas, Sylvie Goddyn EFDD-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0358/11. Tarkistus. Laura Agea, Marco Valli, Rolandas Paksas, Sylvie Goddyn EFDD-ryhmän puolesta 8.11.2018 A8-0358/11 11 1 kohta 1. korostaa, että vuosien 2021 2027 monivuotisen rahoituskehyksen on taattava unionin vastuu ja valmiudet vastata tuleviin tarpeisiin, lisähaasteisiin ja uusiin kansainvälisiin

Lisätiedot

Ehdotus. Muutos komission ehdotukseen COM(2012) 496 EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus. Muutos komission ehdotukseen COM(2012) 496 EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Strasbourg 12.3.2013 COM(2013) 146 final 2011/0276 (COD) Ehdotus Muutos komission ehdotukseen COM(2012) 496 EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS yhteiseen strategiakehykseen kuuluvia

Lisätiedot

TARKISTUKSET FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2011/2019(BUD) Lausuntoluonnos László Surján. PE v01-00

TARKISTUKSET FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2011/2019(BUD) Lausuntoluonnos László Surján. PE v01-00 EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Aluekehitysvaliokunta 18.4.2011 2011/2019(BUD) TARKISTUKSET 1-13 László Surján (PE462.573v01-00) vuoden 2012 talousarvioesitystä käsittelevän kolmikantakokouksen neuvotteluvaltuuksista

Lisätiedot

EDUSKUNNAN SUURELLE VALIOKUNNALLE

EDUSKUNNAN SUURELLE VALIOKUNNALLE SISÄASIAINMINISTERIÖ SM-2001-00692/Ka-0 EDUSKUNNAN SUURELLE VALIOKUNNALLE 14.3.2001 Viitaten perustuslain 97 :ään sisäasiainministeriö lähettää kunnioittavasti eduskunnan suurelle valiokunnalle tiedoksi

Lisätiedot

Oikeudellisten asioiden valiokunta ILMOITUS JÄSENILLE (26/2010)

Oikeudellisten asioiden valiokunta ILMOITUS JÄSENILLE (26/2010) EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Oikeudellisten asioiden valiokunta 11.11.2010 ILMOITUS JÄSENILLE (26/2010) Asia: Ruotsin Riksdagenin lausunto perusteluineen muutetusta ehdotuksesta Euroopan parlamentin

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS. koheesiorahastosta. (komission esittämä)

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS. koheesiorahastosta. (komission esittämä) EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 14.7.2004 KOM(2004) 494 lopullinen 2004/0166 (AVC) Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS koheesiorahastosta (komission esittämä) FI FI PERUSTELUT Perustamissopimuksen 161 artiklan

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 16. kesäkuuta 2003 (26.06) (OR. en) 8642/1/03 REV 1 ADD 1. Toimielinten välinen asia: 2002/0303 (COD)

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 16. kesäkuuta 2003 (26.06) (OR. en) 8642/1/03 REV 1 ADD 1. Toimielinten välinen asia: 2002/0303 (COD) EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 16. kesäkuuta 2003 (26.06) (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2002/0303 (COD) 8642/1/03 REV 1 ADD 1 EDUC 79 CODEC 518 OC 348 NEUVOSTON PERUSTELUT Asia: Neuvoston 16.

Lisätiedot

NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN

NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN Bryssel, 31. maaliskuuta 2005 (OR. en) AA 24/2/05 REV 2 LIITTYMISSOPIMUS: JULISTUKSET EHDOTUS: SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Valtuuskunnille

Lisätiedot

Budjettivaliokunta LAUSUNTOLUONNOS

Budjettivaliokunta LAUSUNTOLUONNOS Euroopan parlamentti 2014-2019 Budjettivaliokunta 2015/0263(COD) 9.9.2016 LAUSUNTOLUONNOS budjettivaliokunnalta aluekehitysvaliokunnalle ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi rakenneuudistusten

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0278/2. Tarkistus. Christel Schaldemose ja muita

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0278/2. Tarkistus. Christel Schaldemose ja muita 6.4.2016 A8-0278/2 2 Johdanto-osan A kappale A. katsoo, että sisämarkkinat ovat keskeinen unionin talouskasvua ja työpaikkojen luomista elvyttävä väline; A. katsoo, että sisämarkkinat ovat keskeinen unionin

Lisätiedot

Leipzigin julistus: EU:n koheesiopolitiikan tulevaisuus

Leipzigin julistus: EU:n koheesiopolitiikan tulevaisuus Leipzigin julistus: EU:n koheesiopolitiikan tulevaisuus Me allekirjoittaneet, alue- ja paikalliselinten edustajat kaikkialta Euroopasta pyydämme Euroopan komissiota, EU:n jäsenvaltioiden hallituksia ja

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 2004 Budjettivaliokunta 2009 2007/0145(COD) 22.4.2008 LAUSUNTOLUONNOS budjettivaliokunnalta kulttuuri- ja koulutusvaliokunnalle ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 20.4.2011 KOM(2011) 226 lopullinen Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS talousarviota koskevasta kurinalaisuudesta ja moitteettomasta varainhoidosta 17 päivänä toukokuuta

Lisätiedot

15466/14 team/hkd/akv 1 DGG 2B

15466/14 team/hkd/akv 1 DGG 2B Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 14. marraskuuta 2014 (OR. en) 15466/14 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Puheenjohtajavaltio Neuvosto Ed. asiak. nro: 14799/14 FSTR 66 FC 46 REGIO 126 SOC 777 AGRISTR

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI NEUVOSTO Bryssel, 1. joulukuuta 2017 (OR. en) 2017/0247 (COD) PE-CONS 53/17 FSTR 73 FC 83 REGIO 104 SOC 681 AGRISTR 98 PECHE 408 CADREN 106 POLGEN 135 CODEC 1685 SÄÄDÖKSET

Lisätiedot

9878/19 sas/rir/he 1 LIFE 1.C

9878/19 sas/rir/he 1 LIFE 1.C Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 6. kesäkuuta 2019 (OR. en) 9878/19 SOC 406 EMPL 303 ECON 537 EDUC 255 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia: Puheenjohtajavaltio Pysyvien edustajien komitea / Neuvosto

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.3.2014 C(2014) 1410 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 11.3.2014, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1301/2013 täydentämisestä siltä osin

Lisätiedot

TARKISTUKSET FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2015/2013(BUD) Lausuntoluonnos Victor Boștinaru (PE v01-00)

TARKISTUKSET FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2015/2013(BUD) Lausuntoluonnos Victor Boștinaru (PE v01-00) EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Aluekehitysvaliokunta 2015/2013(BUD) 6.3.2015 TARKISTUKSET 1-14 Victor Boștinaru (PE549.331v01-00) lisätalousarviosta nro 2/2015: maksusitoumusten siirtäminen ja jaettu hallinnointi;

Lisätiedot

PUBLIC AD 5/17 CONF-RS 5/17 1 LIMITE FI. Bryssel, 22. helmikuuta 2017 (OR. en) KONFERENSSI LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN SERBIA AD 5/17 LIMITE

PUBLIC AD 5/17 CONF-RS 5/17 1 LIMITE FI. Bryssel, 22. helmikuuta 2017 (OR. en) KONFERENSSI LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN SERBIA AD 5/17 LIMITE Conseil UE KONFERENSSI LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN SERBIA Bryssel, 22. helmikuuta 2017 (OR. en) AD 5/17 PUBLIC LIMITE CONF-RS 5 LIITTYMISTÄ KOSKEVA ASIAKIRJA Asia: EUROOPAN UNIONIN YHTEINEN KANTA Luku

Lisätiedot

Ensimmäisen koheesiota koskevan väliraportin (Tammikuu 2002) Euroopan yhtenäisyys, kansojen solidaarisuus, alueiden monimuotoisuus

Ensimmäisen koheesiota koskevan väliraportin (Tammikuu 2002) Euroopan yhtenäisyys, kansojen solidaarisuus, alueiden monimuotoisuus fi ENSIMMÄISEN KOHEESIOTA KOSKEVAN VÄLIRAPORTIN TAMMIKUU 2002 1 Ensimmäisen koheesiota koskevan väliraportin (Tammikuu 2002) Euroopan yhtenäisyys, kansojen solidaarisuus, alueiden monimuotoisuus 2 ENSIMMÄISEN

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Maatalouden ja maaseudun kehittämisen valiokunta VÄLIAIKAINEN 14. maaliskuuta 2001 LAUSUNTOLUONNOS maatalouden ja maaseudun kehittämisen valiokunnalta aluepolitiikka-, liikenne-

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0482/25. Tarkistus

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0482/25. Tarkistus 9.1.2019 A8-0482/25 25 Johdanto-osan 1 a kappale (uusi) (1 a) Jäsenvaltioiden talous kaipaa pikaisesti sosiaalista, taloudellista ja alueellista yhteenkuuluvuutta varten suunnattua julkista investointisuunnitelmaa,

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 12.12.2018 C(2018) 8841 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS, annettu 12.12.2018, Ruotsin ja Suomen yhteistyöohjelman Interreg V-A Ruotsi-Suomi-Norja (Pohjoinen), johon Norja

Lisätiedot

EUROOPAN ALUEELLINEN YHTEISTYÖ

EUROOPAN ALUEELLINEN YHTEISTYÖ EUROOPAN ALUEELLINEN YHTEISTYÖ Euroopan alueellinen yhteistyö on koheesiopolitiikan väline, jolla pyritään ratkaisemaan ongelmia yli rajojen ja kehittämään yhdessä eri alueiden potentiaalia. Euroopan aluekehitysrahastosta

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 22.6.2011 KOM(2011) 358 lopullinen Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan globalisaatiorahaston varojen käyttöönotosta talousarviota koskevasta kurinalaisuudesta

Lisätiedot

Miniseminaari Lauri, Mikonkatu 4

Miniseminaari Lauri, Mikonkatu 4 Miniseminaari 14.1.2010 Lauri, Mikonkatu 4 Heikki Aurasmaa Alivaltiosihteeri Suomen EAKR- ja ESR-rahoitus kolmena ohjelmakautena (ei sisällä Interreg- eikä alueellisen yhteistyön ohjelmia; 1995-99 ja 2000-2006

Lisätiedot

KOMISSION SUOSITUS, annettu , verosopimusten väärinkäytön vastaisten toimenpiteiden täytäntöönpanosta

KOMISSION SUOSITUS, annettu , verosopimusten väärinkäytön vastaisten toimenpiteiden täytäntöönpanosta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 28.1.2016 C(2016) 271 final KOMISSION SUOSITUS, annettu 28.1.2016, verosopimusten väärinkäytön vastaisten toimenpiteiden täytäntöönpanosta KOMISSION SUOSITUS, annettu 28.1.2016,

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 7. kesäkuuta 2019 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 7. kesäkuuta 2019 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 7. kesäkuuta 2019 (OR. en) 9892/19 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Pysyvien edustajien komitea / Neuvosto ENV 525 CLIMA 152 AGRI 283 PECHE

Lisätiedot

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2015/0009(COD) talous- ja raha-asioiden valiokunnalta

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2015/0009(COD) talous- ja raha-asioiden valiokunnalta EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Kansainvälisen kaupan valiokunta 2015/0009(COD) 6.3.2015 LAUSUNTOLUONNOS talous- ja raha-asioiden valiokunnalta budjettivaliokunnalle ja talous- ja raha-asioiden valiokunnalle

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 20.9.2013 COM(2013) 639 final 2013/0313 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä ja neuvoston

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Oikeudellisten ja sisämarkkina-asioiden valiokunta 19. marraskuuta 2002 PE 319.720/34-42 TARKISTUKSET 34-42 Mietintöluonnos (PE 319.720) Marianne L.P. Thyssen Ehdotus Euroopan

Lisätiedot

05. Euroopan rakennerahastojen ohjelmien toteutus

05. Euroopan rakennerahastojen ohjelmien toteutus 05. Euroopan rakennerahastojen ohjelmien toteutus S e l v i t y s o s a : EU:n ohjelmakauden 2000 2006 sekä ohjelmakauden 2007 2013 rakennerahasto-ohjelmia rahoittavan Euroopan sosiaalirahaston toimenpiteillä

Lisätiedot

(6) Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat Euroopan meri- ja kalatalousrahaston komitean lausunnon mukaiset,

(6) Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat Euroopan meri- ja kalatalousrahaston komitean lausunnon mukaiset, 9.5.2017 L 119/7 KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2017/788, annettu 8 päivänä toukokuuta 2017, meri- ja kalatalousrahastosta annetun asetuksen (EU) N:o 508/2014 nojalla annettavista säännöistä, jotka

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. huhtikuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. huhtikuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. huhtikuuta 2017 (OR. en) 7003/17 BUDGET 2 PERUSTELUT Asia: Esitys Euroopan unionin lisätalousarvioksi nro 1 varainhoitovuoden 2017 yleiseen talousarvioon oheisasiakirjaksi

Lisätiedot

10416/19 ess/as/jk 1 LIFE.1.C

10416/19 ess/as/jk 1 LIFE.1.C Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. kesäkuuta 2019 (OR. en) 10416/19 SOC 496 EMPL 384 ECON 649 EDUC 328 SAN 310 GENDER 30 ANTIDISCRIM 20 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia: Neuvoston pääsihteeristö

Lisätiedot

Talous- ja raha-asioiden valiokunta LAUSUNTOLUONNOS

Talous- ja raha-asioiden valiokunta LAUSUNTOLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Talous- ja raha-asioiden valiokunta 2010/0073(COD) 8.9.2010 LAUSUNTOLUONNOS talous- ja raha-asioiden valiokunnalta ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden

Lisätiedot

Sijoituksia Euroopan tulevaisuuteen

Sijoituksia Euroopan tulevaisuuteen Sijoituksia Euroopan tulevaisuuteen 1 Viides taloudellista, sosiaalista ja alueellista koheesiota käsittelevä kertomus Uusi koheesiopolitiikka vastaa uuden vuosikymmenen haasteisiin I. Tausta II. III.

Lisätiedot

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2010/0059(COD) budjettivaliokunnalta. kehitysyhteistyövaliokunnalle

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2010/0059(COD) budjettivaliokunnalta. kehitysyhteistyövaliokunnalle EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Budjettivaliokunta 2010/0059(COD) 2.7.2010 LAUSUNTOLUONNOS budjettivaliokunnalta kehitysyhteistyövaliokunnalle ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi

Lisätiedot

CAP2020-uudistuksen ja kansallisten tukien valmistelun tilannekatsaus Mavin tukihakukoulutukset 2014

CAP2020-uudistuksen ja kansallisten tukien valmistelun tilannekatsaus Mavin tukihakukoulutukset 2014 CAP2020-uudistuksen ja kansallisten tukien valmistelun tilannekatsaus Mavin tukihakukoulutukset 2014 valtiosihteeri Risto Artjoki/ ylijohtaja Heimo Hanhilahti MMM 12.2.2014 Tampere ja 18.2.2014 Oulu Valmistelun

Lisätiedot

PUBLIC. Bryssel, 17. maaliskuuta 2000 (28.03) (OR. en) EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO 7085/00 LIMITE ELARG 34

PUBLIC. Bryssel, 17. maaliskuuta 2000 (28.03) (OR. en) EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO 7085/00 LIMITE ELARG 34 Conseil UE EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 17. maaliskuuta 2000 (28.03) (OR. en) 7085/00 PUBLIC LIMITE ELARG 34 ILMOITUS: I-KOHTA Lähettäjä: Laajentumistyöryhmä Päivämäärä: 13. maaliskuuta 2000 Vastaanottaja:

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 14.10.2016 COM(2016) 658 final 2016/0322 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS ulkorajojen ja viisumipolitiikan rahoitusvälineeseen osana sisäisen turvallisuuden rahastoa liittyviä täydentäviä

Lisätiedot

KOHEESIOPOLITIIKKA 2014-2020

KOHEESIOPOLITIIKKA 2014-2020 YHDENNETTY ALUEELLINEN INVESTOINTI KOHEESIOPOLITIIKKA 2014-2020 Euroopan unionin neuvosto hyväksyi joulukuussa 2013 virallisesti EU:n koheesiopolitiikan alalla uudet säännöt ja lainsäädännön seuraavaa

Lisätiedot

LUOVA EUROOPPA ( ) MEDIA-ALAOHJELMA EHDOTUSPYYNTÖ. EACEA 26/2016: Eurooppalaisten teosten edistäminen verkossa

LUOVA EUROOPPA ( ) MEDIA-ALAOHJELMA EHDOTUSPYYNTÖ. EACEA 26/2016: Eurooppalaisten teosten edistäminen verkossa LUOVA EUROOPPA (-) MEDIA-ALAOHJELMA EHDOTUSPYYNTÖ EACEA 6/6: Eurooppalaisten teosten edistäminen verkossa. TAVOITTEET JA KUVAUS Tämä ehdotuspyyntöilmoitus perustuu kulttuurialan ja luovien alojen tukiohjelman

Lisätiedot

EU:n vuoden 2012 talousarvioesitys vastaa 500 miljoonan eurooppalaisen tarpeisiin tiukan talouden aikoina

EU:n vuoden 2012 talousarvioesitys vastaa 500 miljoonan eurooppalaisen tarpeisiin tiukan talouden aikoina IP/11/499 Bryssel 20. huhtikuuta 2011 EU:n vuoden 2012 talousarvioesitys vastaa 500 miljoonan eurooppalaisen tarpeisiin tiukan talouden aikoina Komissio on tänään hyväksynyt EU:n vuoden 2012 talousarvioesityksen.

Lisätiedot

B7-0079/139. Sandra Kalniete, Joseph Daul, Albert Deß, Michel Dantin, Jarosław Kalinowski ja muut

B7-0079/139. Sandra Kalniete, Joseph Daul, Albert Deß, Michel Dantin, Jarosław Kalinowski ja muut 6.3.2013 B7-0079/139 139 Sandra Kalniete, Joseph Daul, Albert Deß, Michel Dantin, Jarosław Kalinowski ja muut Johdanto-osan 21 kappale (21) Ottaen huomioon, että tilatukijärjestelmään on sisällytetty vaiheittain

Lisätiedot

Euroopan yhteisöjen virallinen lehti. EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 1261/1999, annettu 21 päivänä kesäkuuta 1999,

Euroopan yhteisöjen virallinen lehti. EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 1261/1999, annettu 21 päivänä kesäkuuta 1999, 26.6.1999 L 161/43 EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 1261/1999, annettu 21 päivänä kesäkuuta 1999, Euroopan aluekehitysrahastosta EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

Lisätiedot

Ehdotus. Muutos komission ehdotukseen KOM(2011) 607 lopullinen/2: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus. Muutos komission ehdotukseen KOM(2011) 607 lopullinen/2: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Strasbourg 12.3.2013 COM(2013) 145 final 2011/0268 (COD) Ehdotus Muutos komission ehdotukseen KOM(2011) 607 lopullinen/2: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS Euroopan sosiaalirahastosta

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. kesäkuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. kesäkuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. kesäkuuta 2017 (OR. en) 10694/17 FIN 416 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 27. kesäkuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Asia: Euroopan komission pääsihteerin puolesta

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0009/2. Tarkistus. Tiziana Beghin, David Borrelli, Rolandas Paksas EFDD-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0009/2. Tarkistus. Tiziana Beghin, David Borrelli, Rolandas Paksas EFDD-ryhmän puolesta 27.1.2016 A8-0009/2 2 Johdanto-osan I a kappale (uusi) I a. katsoo, että monenlaisia julkisia palveluja koskevalla horisontaalisella varaumalla ei pystytä suojelemaan riittävästi julkisia palveluja, koska

Lisätiedot

Suomen jäsenmaksut. EU:lle laskivat vuonna 2010

Suomen jäsenmaksut. EU:lle laskivat vuonna 2010 Suomen jäsenmaksut EU:lle laskivat vuonna 2010 07 2011 2/8 SUOMEN JÄSENMAKSUT EU:LLE 2010 SUOMEN JÄSENMAKSUT EU:LLE 2010 3/8 Suomi on Euroopan unionin budjetissa nettomaksaja: valtion talousarviosta maksetaan

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 28.2.2017 COM(2017) 101 final Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan globalisaatiorahaston varojen käyttöönotosta (EGF/2017/000 TA 2017 komission aloitteesta

Lisätiedot

***I EUROOPAN PARLAMENTIN KANTA

***I EUROOPAN PARLAMENTIN KANTA Euroopan parlamentti 2014-2019 Konsolidoitu lainsäädäntöasiakirja 13.6.2017 EP-PE_TC1-COD(2016)0384 ***I EUROOPAN PARLAMENTIN KANTA vahvistettu ensimmäisessä käsittelyssä 13. kesäkuuta 2017 Euroopan parlamentin

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON ASETUS. viinin yhteisestä markkinajärjestelystä annetun asetuksen (EY) N:o 1493/1999 muuttamisesta

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON ASETUS. viinin yhteisestä markkinajärjestelystä annetun asetuksen (EY) N:o 1493/1999 muuttamisesta EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 20.6.2001 KOM(2001) 332 lopullinen 2001/0132 (CNS) Ehdotus NEUVOSTON ASETUS viinin yhteisestä markkinajärjestelystä annetun asetuksen (EY) N:o 1493/1999 muuttamisesta

Lisätiedot

10667/16 team/mmy/vb 1 DGG 2B

10667/16 team/mmy/vb 1 DGG 2B Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. kesäkuuta 2016 (OR. en) 10667/16 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Valtuuskunnat FSTR 35 FC 29 REGIO 42 SOC 434 AGRISTR

Lisätiedot

Budjettivaliokunta LAUSUNTOLUONNOS. teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalle

Budjettivaliokunta LAUSUNTOLUONNOS. teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalle EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Budjettivaliokunta 2011/0399(COD) 3.7.2012 LAUSUNTOLUONNOS budjettivaliokunnalta teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalle ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston

Lisätiedot

PE-CONS 39/1/16 REV 1 FI

PE-CONS 39/1/16 REV 1 FI EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI NEUVOSTO Strasbourg, 23. marraskuuta 2016 (OR. en) 2016/0193 (COD) LEX 1707 PE-CONS 39/1/16 REV 1 FSTR 63 FC 55 REGIO 79 SOC 560 EMPL 370 BUDGET 26 AGRISTR 51 PECHE

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 16. joulukuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 16. joulukuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 16. joulukuuta 2016 (OR. en) 15505/16 ILMOITUS: I/A-KOHTA Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia: Neuvoston pääsihteeristö FSTR 86 FC 84 REGIO 108 FIN 878 Pysyvien edustajien

Lisätiedot

A7-0193/16. Guy Verhofstadt, Carl Haglund, Anne E. Jensen, Alexander Graf Lambsdorff ALDE-ryhmän puolesta

A7-0193/16. Guy Verhofstadt, Carl Haglund, Anne E. Jensen, Alexander Graf Lambsdorff ALDE-ryhmän puolesta 1.6.2011 A7-0193/16 16 Guy Verhofstadt, Carl Haglund, Anne E. Jensen, Alexander Graf Lambsdorff 163 kohta 163. toistaa, että jollei vuoden 2013 jälkeiselle monivuotiselle rahoituskehykselle myönnetä riittävästi

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0482/3. Tarkistus. Sven Giegold, Jordi Solé, Tilly Metz, Bas Eickhout Verts/ALE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0482/3. Tarkistus. Sven Giegold, Jordi Solé, Tilly Metz, Bas Eickhout Verts/ALE-ryhmän puolesta 10.1.2019 A8-0482/3 3 Johdanto-osan 13 a kappale (uusi) (13 a) InvestEU-ohjelman olisi voimaannutettava kansalaisia ja yhteisöjä, jotka haluavat investoida kestävämpään, hiilivapaaseen yhteiskuntaan, energiakäänne

Lisätiedot

Taloudellisen tilanteen kehittyminen

Taloudellisen tilanteen kehittyminen #EURoad2Sibiu Taloudellisen tilanteen kehittyminen Toukokuu 219 KOHTI YHTENÄISEMPÄÄ, VAHVEMPAA JA DEMOKRAATTISEMPAA UNIONIA EU:n kunnianhimoinen työllisyyttä, kasvua ja investointeja koskeva ohjelma ja

Lisätiedot

TARKISTUKSET esittäjä(t): Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta

TARKISTUKSET esittäjä(t): Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta 27.11.2018 A8-0370/ 001-014 TARKISTUKSET 001-014 esittäjä(t): Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta Mietintö Miriam Dalli A8-0370/2018 Neuvoston päätösten (EU) 2015/1523 ja (EU) 2015/1601

Lisätiedot

Budjettivaliokunta MIETINTÖLUONNOS

Budjettivaliokunta MIETINTÖLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Budjettivaliokunta 12.10.2012 2012/2237(BUD) MIETINTÖLUONNOS ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi Euroopan unionin solidaarisuusrahaston varojen käyttöönotosta

Lisätiedot

EU:n strategia ja maaseutuohjelman arviointi

EU:n strategia ja maaseutuohjelman arviointi EU:n strategia ja maaseutuohjelman arviointi Seminaari - Maaseutuohjelman tuloksia ja vaikuttavuutta Helsinki 10.10.2019 Kai Heikkilä Johtava asiantuntija Euroopan komissio DG AGRI Tausta: EU:n yhteinen

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0047/13. Tarkistus. Sophie Montel, Mireille D Ornano, Florian Philippot EFDD-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0047/13. Tarkistus. Sophie Montel, Mireille D Ornano, Florian Philippot EFDD-ryhmän puolesta 7.3.2018 A8-0047/13 13 Johdanto-osan G kappale G. toteaa, että kohentunut taloustilanne tarjoaa mahdollisuuksia kunnianhimoisten ja sosiaalisesti tasapainoisten rakenneuudistusten toteuttamiseen ja erityisesti

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 2004 2009 Naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunta 2008/2245(INI) 24.2.2009 TARKISTUKSET 1-16 Mietintöluonnos Anna Záborská (PE418.282v01-00) naisten ja miesten välisen

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI Aluekehitysvaliokunta

EUROOPAN PARLAMENTTI Aluekehitysvaliokunta EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Aluekehitysvaliokunta 2014/2040(BUD) 5.9.2014 TARKISTUKSET 1-18 Derek Vaughan (PE537.191v01-00) Euroopan unionin yleisestä talousarviosta varainhoitovuodeksi 2015 kaikki

Lisätiedot

JULISTUS I YHTEINEN JULISTUS COTONOUN SOPIMUKSEN 8 ARTIKLASTA

JULISTUS I YHTEINEN JULISTUS COTONOUN SOPIMUKSEN 8 ARTIKLASTA JULISTUS I COTONOUN SOPIMUKSEN 8 ARTIKLASTA Cotonoun sopimuksen 8 artiklaa kansallisen ja alueellisen vuoropuhelun osalta sovellettaessa 'AKTvaltioiden ryhmällä' tarkoitetaan AKT-suurlähettiläskomitean

Lisätiedot

8165/16 team/vj/kkr 1 DGE 1A

8165/16 team/vj/kkr 1 DGE 1A Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. huhtikuuta 2016 (OR. en) 8165/16 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Päivämäärä: 21. huhtikuuta 2016 Vastaanottaja: Valtuuskunnat ENV

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Tarkistus. Ian Duncan, Jadwiga Wiśniewska ECR-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Tarkistus. Ian Duncan, Jadwiga Wiśniewska ECR-ryhmän puolesta 9.2.2017 A8-0003/151 151 Johdanto osan 11 kappale (11) Olisi perustettava nykyaikaistamisrahasto, johon sijoitetaan 2 prosenttia EU:n päästökauppajärjestelmän päästöoikeuksista, ja nämä päästöoikeudet

Lisätiedot

NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN

NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN Bryssel, 31. maaliskuuta 2005 (OR. en) AA 25/2/05 REV 2 LIITTYMISSOPIMUS: KIRJEENVAIHTO EHDOTUS: SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Valtuuskunnille

Lisätiedot

Euroopan tilintarkastustuomioistuimen presidentin Vítor Caldeiran puhe

Euroopan tilintarkastustuomioistuimen presidentin Vítor Caldeiran puhe EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN PUHE Luxemburg, 10. joulukuuta 2013 ECA/13/45 Euroopan tilintarkastustuomioistuimen presidentin Vítor Caldeiran puhe Varainhoitovuotta 2012 koskevan vuosikertomuksen

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0350/1. Tarkistus. Tamás Meszerics Verts/ALE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0350/1. Tarkistus. Tamás Meszerics Verts/ALE-ryhmän puolesta 6.12.2017 A8-0350/1 1 42 kohta 42. katsoo, että vahvan puolustusteollisuuden kehittäminen vahvistaa EU:n teknologista riippumattomuutta; pyytää kehittämään teollisia ja teknologisia resursseja, joita tarvitaan

Lisätiedot

10368/1/19 REV 1 team/rir/mls 1 LIFE.2.B

10368/1/19 REV 1 team/rir/mls 1 LIFE.2.B Bryssel, 18. kesäkuuta 2019 (OR. en) 10368/1/19 REV 1 AGRI 306 VETER 36 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Päivämäärä: 18. kesäkuuta 2019 Vastaanottaja: Valtuuskunnat Ed.

Lisätiedot

Suurelle valiokunnalle

Suurelle valiokunnalle HALLINTOVALIOKUNNAN LAUSUNTO 20/2007 vp Valtioneuvoston selvitys EU:n koheesiopolitiikan tulevaisuudesta ja valmistautumisesta keskusteluun koheesiopolitiikan tavoitteista ja sisällöstä Suurelle valiokunnalle

Lisätiedot

Viimeisimmän valtiontukien tulostaulun mukaan jäsenvaltiot myöntävät vähemmän tukea ja kohdentavat sen paremmin

Viimeisimmän valtiontukien tulostaulun mukaan jäsenvaltiot myöntävät vähemmän tukea ja kohdentavat sen paremmin IP/07/1919 Bryssel 13. joulukuuta 2007 Viimeisimmän valtiontukien tulostaulun mukaan jäsenvaltiot myöntävät vähemmän ja kohdentavat sen paremmin Euroopan komission viimeisin valtiontukien tulostaulu osoittaa

Lisätiedot

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2015/XXXX(INI) liikenne- ja matkailuvaliokunnalta

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2015/XXXX(INI) liikenne- ja matkailuvaliokunnalta Euroopan parlamentti 2014-2019 Liikenne- ja matkailuvaliokunta 2015/XXXX(INI) 23.6.2015 LAUSUNTOLUONNOS liikenne- ja matkailuvaliokunnalta budjettivaliokunnalle Euroopan unionin yleisestä talousarviosta

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 Budjettivaliokunta 2004 29. elokuuta 2001 PE 303.592/12-18 TARKISTUKSET 12-18 Lausuntoluonnos (PE 303.592) Heide Rühle Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi eurooppalaisen

Lisätiedot

7075/16 team/sj/si 1 DGG 2B

7075/16 team/sj/si 1 DGG 2B Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 15. maaliskuuta 2016 (OR. en) 7075/16 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Valtuuskunnat Ed. asiak. nro: 6334/16, 15362/15

Lisätiedot

*** SUOSITUSLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/0052(NLE)

*** SUOSITUSLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/0052(NLE) Euroopan parlamentti 2014-2019 Kansainvälisen kaupan valiokunta 2016/0052(NLE) 7.6.2016 *** SUOSITUSLUONNOS esityksestä neuvoston päätökseksi Euroopan unionin sekä Islannin, Liechtensteinin ruhtinaskunnan

Lisätiedot

7DXVWDD. Brysselissä 11 toukokuuta 2000

7DXVWDD. Brysselissä 11 toukokuuta 2000 ,3 Brysselissä 11 toukokuuta 2000,17(55(*,,,.RPLVVLR K\YlNV\L UDMDW \OLWWlYll YDOWLRLGHQ YlOLVWl MD DOXHLGHQ YlOLVWl \KWHLVW\ Wl NRVNHYDDQ XXWHHQ \KWHLV DORLWWHHVHHQ OLLWW\YlW VXXQWDYLLYDW MD PllUlUDKRMHQ

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. helmikuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. helmikuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. helmikuuta 2015 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2015/0010 (APP) 5479/15 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: N 49 CADREN 5 REGIO 7 FSTR 6 FC 7 SOC 21 AGRISTR 2 PECHE

Lisätiedot

Ed. asiak. nro: 8944/17 COMPET 305 IND 103 Ehdotus neuvoston päätelmiksi EU:n tulevasta teollisuuspolitiikan strategiasta Hyväksyminen

Ed. asiak. nro: 8944/17 COMPET 305 IND 103 Ehdotus neuvoston päätelmiksi EU:n tulevasta teollisuuspolitiikan strategiasta Hyväksyminen Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 19. toukokuuta 2017 (OR. en) 9110/17 COMPET 336 IND 120 ILMOITUS Lähettäjä: Pysyvien edustajien komitea (Coreper I) Vastaanottaja: Neuvosto Ed. asiak. nro: 8944/17 COMPET

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 27.4.2010 KOM(2010)182 lopullinen Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan globalisaatiorahaston varojen käyttöönotosta talousarviota koskevasta kurinalaisuudesta

Lisätiedot

Talousarvioesitys 2017

Talousarvioesitys 2017 64. EU:n ja valtion rahoitusosuus EU:n rakennerahasto-, ulkorajayhteistyö- ja muihin koheesiopolitiikan ohjelmiin (arviomääräraha) Momentille myönnetään 357 458 000 euroa. a saa käyttää: 1) EU:n ohjelmakauden

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 2004 Aluekehitysvaliokunta 2009 2008/2100(INI) 15.9.2008 MIETINTÖLUONNOS koheesiopolitiikan täydentävyydestä ja sen yhteensovittamisesta maaseudun kehitystoimien kanssa (2008/2100(INI))

Lisätiedot

Talousarvioesitys 2016

Talousarvioesitys 2016 64. EU:n ja valtion rahoitusosuus EU:n rakennerahasto-, ulkorajayhteistyö- ja muihin koheesiopolitiikan ohjelmiin (arviomääräraha) Momentille myönnetään 242 324 000 euroa. a saa käyttää: 1) EU:n ohjelmakauden

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan ohessa edellä mainittu sosiaalisen suojelun komitean lausunto kokoontuvaa EPSCO-neuvostoa varten.

Valtuuskunnille toimitetaan ohessa edellä mainittu sosiaalisen suojelun komitean lausunto kokoontuvaa EPSCO-neuvostoa varten. EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 15. helmikuuta 2011 (18.02) (OR. en) 6491/11 SOC 124 SAATE Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia: Sosiaalisen suojelun komitea Pysyvien edustajien komitea (Coreper I) / Neuvosto

Lisätiedot

8463/17 team/paf/ts 1 DGG 2B

8463/17 team/paf/ts 1 DGG 2B Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 25. huhtikuuta 2017 (OR. en) 8463/17 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Päivämäärä: 25. huhtikuuta 2017 Vastaanottaja: Valtuuskunnat Ed.

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI Budjettivaliokunta MIETINTÖLUONNOS

EUROOPAN PARLAMENTTI Budjettivaliokunta MIETINTÖLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Budjettivaliokunta 29.4.2015 2015/2079(BUD) MIETINTÖLUONNOS ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi Euroopan unionin solidaarisuusrahaston varojen käyttöönotosta

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 2.3.2016 COM(2016) 62 final 2016/0036 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Yhdistyneiden kansakuntien ilmastonmuutosta koskevan puitesopimuksen nojalla hyväksytyn Pariisin sopimuksen

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.2.2016 COM(2016) 84 final 2016/0051 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin sekä Islannin, Liechtensteinin ruhtinaskunnan ja Norjan kuningaskunnan välisen, vuosia 2014

Lisätiedot

ESR-rahoitus OKM:n valtakunnallisten toimenpidekokonaisuuksien toteutuksessa. Henri Helander

ESR-rahoitus OKM:n valtakunnallisten toimenpidekokonaisuuksien toteutuksessa. Henri Helander ESR-rahoitus OKM:n valtakunnallisten toimenpidekokonaisuuksien toteutuksessa Henri Helander 18.6.2014 1 29.8.2014 Ohjelmakauden 2014 2020 käynnistyminen Valtakunnallisten toimenpidekokonaisuuksien hankehaut

Lisätiedot

EU-maaseutupolitiikan suuntaviivat ja Suomen ohjelma vuosille 2007-2013

EU-maaseutupolitiikan suuntaviivat ja Suomen ohjelma vuosille 2007-2013 MAASEUTURAKENTAMISEN SUUNNITTELUN AJANKOHTAISPÄIVÄ 3.2.2009 EU-maaseutupolitiikan suuntaviivat ja Suomen ohjelma vuosille 2007-2013 C-G Mikander, Maaseutuvirasto Sivu 1 4.2.2009 EU:n maaseutupolitiikka

Lisätiedot