6.1 Ihminen kehityksensä vankina vai herrana? Geenit vai ympäristö ihmisyyden määrääjinä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "6.1 Ihminen kehityksensä vankina vai herrana? Geenit vai ympäristö ihmisyyden määrääjinä"

Transkriptio

1 1 Etiikka ja talous 2014 Luento 5 Ei julkiseen levitykseen Copyright Vesa Kanniainen 6. IHMISEN TEORIA JA MORAALITUNTEET: MIKÄ SELITTÄÄ ALTRUISMIN? 6.1 Ihminen kehityksensä vankina vai herrana? Geenit vai ympäristö ihmisyyden määrääjinä Suositeltava kirja (kattaa eri alojen tutkimukset): Ridley Matt, Geenit ja ihmisenä oleminen, Terra Cognita, biologinen evoluutio (geenit, 2 milj. vuotta) - kulttuurievoluutio (meemit, 2 milj. vuotta) vuotta tieteellistä väittelyä - ongelman ratkeaminen ks. merkittävä tutkimusmateriaali: kaksoistutkimukset (identtisillä kaksosilla täsmälleen sama perinä mutta elinympäristö toinen) Tulos: Ihmislapsen kehitysvaiheessa geenit säätelevät ihmisen kehitystä, mutta ympäristötekijät määräävät sen, milloin geneettinen mekanismi käynnistyy.ja mihin se johtaa 1 Mielenkiintoinen teema: onko ihmisellä siis vapaata tahtoa ja mitä se on? (vrt. Blackmore) 6.2 Altruismin paradoksi Egoismi ja altruismin paradoksi: taustakirjallisuutta: - Dawkins, Richard, The Selfish Gene, 1976, Oxford University Press - Bester, Helmut and Guth, Werner, Is altruism evolutionary stable?, Journal of Economic Behavior & Organization, 34, 1998, Hirschleifer, Jack, There are many evolutionary pathways to cooperation, wp 778, Department of Economics, University of California, Spichtig, Mathias and Taxler, Christian, Social Norms and the Evolution of Conditional Cooperation, dp , University of Munich 1 Ridleyn painopiste on lapsen/nuoren biologisessa kehityksessä. Blackmoren meemiteoria taas soveltuu aikuisen tapaan imitoida ja levittää meemejä.

2 2 - Frank, Robert, Passions within Reason. The Strategic Role of the Emotions, W.W.Norton & Company, Inc. New York, Altruismin paradoksi: - Altruismi tarkoittaa ihmisen kykyä auttaa toista ihmistä, vaikka tästä aiheutuu itselle kustannuksia - Altruismin ohella on tutkittu rinnakkaisteemaa ihmisen yhteistyövalmiuksista (coop), joka on sille sukua mutta ei aivan sama asia - Yhteistyövalmius ei ole ihmisen toimintaan rajoittuva: myös elämillä erittäin pitkälle kehittynyt mutta rajoittunee (VK:n oma tulkinta) lähinnä geenisukulaisiin - Lähteet: Edward Wilson: Sociobiology; Ridley Matt: The origin of Virtue (Jalouden alkuperä. Epäitsekkkyyden ja yhteistyön biologiaa, ART House Erinomainen kirja). - Esimerkkejä elämistä: sosiaaliset hyönteiset (mehiläiset, muurahaiset, termiitit: orjat), lintu suojelee poikuettaan, eläinten merkkihuudot, vampyyrilepakot, kädelliset jakavat resurssejaan - Altruismin teemaan liittyy kysymys moraaliarvostelmien muodostamiskyvystä, kyvystä moraalitunteiden tuntemiseen (ml. empatia) - Kysymys: miten evoluutio voi synnyttää altruismia? - Ryhmävalinnan virhe (Fallacy of group selection). On houkuttelevaa ajatella, että eläminen ryhmässä, sosiaalinen elämä pakottaa omaksumaan tietyn moraalin. Eli jos opportunismeilla ja voitontavoittelulle voidaan asettaa raja, moraali, ryhmät onnistuvat paremmin. Ts. ryhmä, jolle kehittyy altruismin mutaatio, variaatio, jossa ryhmän etu on vahva, ryhmä menestyy. Yksilöt uhraisivat oman etunsa ryhmän hyvinvoinnin hyväksi. Tätä pidetään vääränä teoriana. Nimittäin ne, joilla olisi vähemmän altruistista perimää, voisivat opportunistisesti menestyä altruistien kustannuksella siirtäen geenejään eteenpäin seuraavalle sukupolvelle. Yhteistyötä suosivien olisi vaikeampi levittää omia hyviä geenejään. Hyvän sosiaalisen käyttäytymisen mutaatio häviäisi populaatiossa. - Luonnonvalinnan kautta toteutuva evoluutio ei toimi yllä kuvatulla tavalla: geenien lisääntymisestä ja siirtämisestä vastaavat organismit, eivät ryhmät. - Lasten kasvatus. Oletetaan, että kaikki vanhemmat päättäisivät kollektiivisesti, että lähtien kaikki uudet lapset kasvatetaan altruisteiksi. Onnistuisiko? Ei onnistuisi. - Jos geenistössä jotain välittyy, sen tulee olla olemassa jo ennen lapsen syntymää. Perimään ei voi kasvatuksella vaikuttaa. - Kumpi on arvokkaampi: pelastaisitko veljen vai serkun hukkumasta ja miksi? (Hamiltonin sääntö, ks. alempana).

3 3 6.3 MORAALITUNTEET JA ALTRUISMI: KOLME TOISIAAN TÄYDENTÄVÄÄ TEORIAA ALTRUISMIN SELITTÄMISEKSI Kolme teoriaa: (i) Altruismi pienryhmissä: sukulaisvalinta (biologi William Hamilton, kin selection) (ii) Vastavuoroinen altruismi (biologi Robert Trivers): teoria kiitollisuudenvelasta (iii) Luottamus- ja sitoutumismekanismit (ekonomisti Robert Frank) ja moraalitunteet Sosiaalibiologialle, joka keskittyy geeneihin, (todellisen) altruismin selittäminen on ollut haasteellista, mutta sittemmin löydetyt vastaukset edustavat suurta tieteellistä menestystarinaa. Eri teoriat (alla) on nähtävä toisiaan täydentävinä ja niitä koskeva tutkimustyö jatkuu kaiken aikaa, esim. Evolutionary Origins of Morality. Cross-Disciplinary Perspectives, edited by Leonard D. Katz, Thorverton: Imprint Academic, Alla oleva teksti perustuu osaltaan kirjoihin Boyer, Pascal: Ja ihminen loi jumalat. Miten uskonto selitetään?, Helsinki: WSOY, 2001, sekä Frank, Robert H., Passions within Reason. The Strategic Role of the Emotions, New York: W.W.Norton & Company, Inc., (1) Altruismi pienryhmissä: sukulaisvalinta (kin selection) - Kirjallisuudesta olen löytänyt tekstin: Lisääntymiskyvyttömät muurahaiset ja mehiläiset menettäneet mahdollisuuden lisääntyä mutta hyväksyvät kuningattaren hedelmöityksen toisten toimesta. Selitys, William Hamilton 1960-luvulla: kaikki yhdyskunnan työläiset ovat sisaruksia keskenään, kuningattaren jälkeläisillä on samat geenit (kuuluisa Hamiltonin sääntö: ihminen toimii altruistisesti sukulaistaan kohtaan, jos tähän liittyvä kustannus on pienempi kuin sukulaisen saama hyöty). - Ko. teksti on kuitenkin virheellinen. Mehiläisnaaraat eivät ole lisääntymiskyvyttömiä. Heidät pakotetaan olemaan lisääntymättä, ks. Kanniainen, Lehtonen, Mellin: Honeybee Economics. Implications for Ecology Policy, Helsinki 2013 ja siinä esitetyt viittaukset. - Sukulaisvalinnan teoria sopii pienyhteisöiden moraalin selitykseksi (metsästäjä-keräilijä ihminen) - Hamiltonin säännön mukaan ihmisten sukulaisuus kuitenkin nopeasti heikkenee, kun etäännytään sukulaispuussa - Ihmiset kuitenkin eläneet pitkään myös suuremmissa yhteisöissä ilman läheistä sukulaisuutta. Tarvitaan muitakin teorioita. 2 2 Binmore on argumentoinut, että on tapahtunut virheellinen identifiointi ts. että ihminen olisi yksinkertaisesti jättänyt tekemättä eroa aitojen sukulaisten ja hyvin kaverien välillä. Näin vastavuoroinen altruismi olisi voinut laajentua koskemaan suurempia ryhmiä. VK: Tämä voi olla kiinnostava argumentti, mutta ei riitä selittämään hyvää käytöstä aitoja ventovieraita kohtaan.

4 4 Hamiltonin sääntö: Sukulaiselle aiheutetun edun kerrottuna sukulaisuuden asteella pitää olla yksilön omaa haittaa suurempi, jotta yksilön kannattaisi toimia sukulaisen eduksi (hyöty/kustannus!) ts. yksilön kannattaa toimia altruistisesti, kun pätee jossa: rc > B r = sukulaisuuden aste (todennäköisyyttä sille, että yksilön satunnainen geeni on kohdeyksilössä perinnän seurauksena sama), C = kohdeyksilön saavuttama kelpoisuushyöty, B = yksilölle itselleen koituva kelpoisuushaitta Sukulaisuus perustuu siihen, että yksilö saa puolet geeneistään isältään ja puolet äidiltään. Siksi - yksilön sukulaisuusaste isäänsä on 0.50 ja äitiinsä sukulaisuusaste puolittuu siirryttäessä yksi sukupolvi taaksepäin; yksilön sukulaisuusaste isovanhempiinsa on täyssisarusten sukulaisuusaste on serkusten sukulaisuusaste on (2) Vastavuoroinen altruismi : teoria kiitollisuudenvelasta - Biologi Robert Trivers: evoluutio kykenee synnyttämään vastavuoroisuusstrategioita populaatioissa - Yhteistyö edellyttää, että eläimet (ja ihmiset) kykenevät erottamaan luotettavat yhteistyökumppanit huijareista (Ridley: kalaesimerkki; Frank: ihmisen preferenssien valinta, AER-artikkeli) - Lepakot, delfiinit, ihmiset: aikaisemmat kanssakäymiset muistissa - Vaikka vastavuoroinen altruismi on yksilötasolla epäitsekästä, geneettisestä näkökulmasta katsottuna se säilyy itsekkäänä - Eläimillä yhteistyö näyttäisi rajoittuvan geenisukulaisiin. Kirjallisuus tuntee verenimijälepakot. Säilyäkseen hengissä ko. lepakkolaji tarvitsee kohtuullisen lyhyin väliajoin ravinnokseen verta. Ellei se itse saa saalista, toinen lepakko voi sille tarjota. Tästä seuraa kiitollisuudenvelka, joka tulee palkituksi, Ks. Seabright, Paul, The Company of Strangers. A Natural History of Economic Life, Princeton: Princeton University Press, Vastavuoroisuus, yhteistyökyky eivät ole tietoisen harkinnan tuloksia vaan perustuvat aivoissa sijaitsevaan järjestelmään. Sama pätee muillekin moraalitunteille. - Huom. Vastavuoroinen altruismi ei ole aitoa altruismia, koska siihen liittyy odotus vastavuoroisuudesta (kiitollisuudenvelka). Se on itse asiassa egoismia!

5 5 Vastavuoroisuutta on tutkittu tietokonesimulaatioilla (Robert Axelrodin kokeet, tit-fortat strategiat) - Kysymys: Vastavuoroisuuden toteutuminen edellyttää sitoutumiskykyä. Tuleeko kiitollisuudenvelka maksuun? - Kirjallisuutta ks.myös Sobel, J., Interdependent Preferences and Reciprocity, Journal of Economic Literature, XLIII, s005, (3) Luottamus- ja sitoutumismekanismit (Robert Frank) ja moraalitunteet Yhteistyö on vahva etu elämässä, taistelussa paikasta auringossa. Talous edellyttää luottamusta: joint ventures, partnerships, ym. ym. - Aitoa altruismia (vrt. simple altruism): juomarahaesimerkki, ystävältä varastamatta jättäminen, vanhojen mummujen mukiloinnista kieltäytyminen vaikka olisi tilaisuus - Mistä tietää, että lapsenvahti ei ole varas? - Mistä tietää, että liikekumppani ei ole roisto? - Metsästäjä-keräilijä ihmisellä samoja ongelmia: mistä tietää? (Ks. Alempana kirjoitukseni Facebookista) Vastaus (Frank): tukeudutaan sitoutumismekanismeihin (commitment mechanisms), merkkeihin (markers); kasvoista lukeminen - Ks. Frank Robert, If Homo Economicus Could Choose His Own Utility Function, Would He Want One With a Conscience!, American Economic Review 77, 1987, Moraalitunteet - lisänäkökohtia Huom. Filosofia ei ole pystynyt selittämään moraalin alkuperää tai sen sisältöä! Tähän tarvitaan muita tieteenaloja. Filosofiassa on tutkittu moraalista kielenkäyttöä. 3 Moraalitunteet periytyvät metsästäjä-keräilijä ihmiseltä - Metsästäjä-keräilijä ihminen kykeni yhteistyöhön: saaliin jakamisen perinne (ihmiskunnan ensimmäinen vakuutusinstrumentti) - Metsästäjä-keräilijällä oli reiluuden (fairness) tunteet. 3 Heikki Sarmaja on (vakuuttavasti) argumentoinut, että myös von Wrightin teoria etiikasta lähti väärään suuntaan.

6 6 - Selitys (VK): Metsästäjä-keräilijä-ihmisen teknologia oli eriytymätöntä, tuottavuus erot (= kyky saalistaa) kohtuullisen pienet. Siksi kovin epätasaista tulonjakoa ei syntynyt. Jatkuva liikkeelläolo ei mahdollistanut omistuksen keräämistä. Vain välttämätön tavara liikkui ihmisen mukana. - Kapitalistinen nykytalous: epätasainen tulonjako herättää voimakkaita kielteisiä moraalitunteita. Ihminen ei siis käyttäydy pelkästään omaa hyötyään maksimoivana itsekkäänä Homo Oconomicus olentona, vaan hänessä elää moraalitunteiden muodossa myös Homo Moralis. (Huom. Adam Smith puhui ulkopuolisesta tarkkailijasta, jota olen kutsunut omaksi tunnoksi. - Globalisaation vastustajat kadulla. - Tutkimuksen mukaan suurin osa ranskalaisia kannattaa sosialismia, ei kapitalismia. VK:n johtopäätös: Ymmärrän kapitalismin ja globalisaation kritiikin. Niiden tieteellinen selitys täytyy olla, että ne perustuvat evoluution tuottamiin moraalitunteisiin. Jos ihmistä kuitenkin halutaan auttaa, kapitalismille ja globalisaatiolle ei ole vaihtoehtoa: ne ovat luoneet enemmän tuloa ja vaurautta kuin mikään muu kuviteltavissa oleva talousjärjestelmä. Taloustieteen haasteena on löytää tieteellinen selitys tälle empiiriselle tosiasialle. - On arvioitu, että metsästäjä-keräilijöiden viikoittainen työaika olisi rajoittunut 15 tuntiin eli VAPAA-AIKAA olisi ollut runsaasti. Maatalous ei tehnyt elämästä helpompaa: ravitsemus ei parantunut, sairaudet eivät väistyneet, työ rankkaa. (Lähde: Blackmore). Vanha Testamentti: Otsasi hiessä sinun. 4 TUNTEET JA JÄRKI EIVÄT RISTIRIIDASSA - moraalitunteita: syyllisyys, kiitollisuus, ylpeys, ystävyys, luottamus, kostonhalu - reaktiot syntyvät usein moraalisina paheksumisina ja kiitollisuutena, eivät älyllisen harkinnan kautta - moraalitunteet ovat silti evoluution tulos ja ne palvelevat siis rationaalista tehtävää: tunteet ja järki eivät suinkaan ole tästä näkökuomasta ristiriidassa keskenään - moraalitunteet ovat kovaa valuuttaa ihmisen välisessä vaihdannassa; niitä koskevat meemit replikoituvat 4 Viittasin luennolla omaan käsitykseeni ihmiselle sopivasta ruokavaliosta. Kun ihmisen ruokavalio alun perin ei sisältänyt viljaa, selittyisikö keliakia tällä tosiasialla. Ts. ennen maanviljelyä ihminen ei syönyt valkuaisaine gluteenia sisältäviä viljatuotteita, niitähän ei ollut olemassa. Keliakia sairastavat olisivat tämän mukaan normaaleja ja muut epänormaaleja siinä mielessä, että olisivat kehittäneet kyvyn vastustaa gluteenin aiheuttamia ongelmia. Toisaalta kaikki eivät voi juoda maitoa. Nämä ovat myös normaaleja ja taas epänormaaleja, jotka kykenevät juomaan jalostettujen kotieläinten maitoa. Maapallon asuttamisessa nuo epänormaalit saattoivat siirtyä esim. pohjoiseen, koska tämä edellytti kotieläinten hyödyntämistä. (Tähän minulla ei ole lähdettä, mutta olen kuullut tämän argumentin).

7 7 ERÄITÄ JOHTOPÄÄTÖKSIÄ: yhteistyöllä irtaantuminen itsekkäiden geenien vallasta (mutta itsekkyyttä sekin) Cooperaatio. Miksi siitä ollaan kiinnostuneita? Siksi että kooperaatio selittää lajien menestymistä. Tarkemmin: itsekkäät ihmiset (geenit) ovat yhteistyökykyisiä ja halukkaita, koska se lisää niiden kykyä hankkia resursseja ja kasvattaa sitä kautta fitness-ominaisuutta. Coop-kyky ei rajoitu ihmisiin (E. Wilson, Ridley: eläimet). Eläimillä rajoittuu geenisukulaisiin (paitsi bats). Ihmisillä myös ei-geenisukulaisiin. Binmoren väite: ihmisen virhe, ihminen sekoittaa geenisukulaiset ja kaverit. Väärin: ihminen suurkaupungeissakin pystyy yhteistyöhön. Selitys: yhteistyön hyödyt > kustannus (= myös vieraan partnerin fitness vahvistuu). Epäitsekäs toiminta on rationaalista, tavallaan itsekästä sekin. Normit. Binmoren mukaan normit edistävät yhteistyötä. Mutta tämä on verbaalinen argumentti. Binmorella ei ole siitä mallia!!!!! Hän myöntää verbaalisti, että evolutiiviset prosessit voivat johtaa normin kunnioittamiseen. Tarvittaisiin evolutiivinen teoria (kuten Sprichtig-Traxler). Normit = social contract. Normit (ehkä) myös ovat meemi. Meemit leviävät nopeasti, geneettinen evoluutio hidasta. Ihminen on egoisti mutta pystyy altruistiseen käyttäytymiseen. Altruismi = toisen preferenssien huomioon ottamista Aivopesun memeettinen teoria: meemien ei tarvitse olla tosia levitäkseen! KULTAINEN SÄÄNTÖ USKONNOISSA: VASTAVUOROISUUSTULKINTA Jainalaisuus (hindulaisuuden piirissä): Ihmisen olisi vaellettava välinpitämättömänä maallisia asioita kohtaan ja kohdeltava kaikkia olentoja maailmassa siten kuin hän tahtoisi itse tulla kohdelluksi Buddhalaisuus: Tila, joka ei ole miellyttävä tai ilahduttava minulle, ei voi olla sellainen myöskään toiselle; ja miten voin vaatia toista hyväksymään tilan, joka ei ole miellyttävä tai ilahduttava minulle Kungfutse: Mitä et itse toivo, sitä älä tee myöskään toisille ihmisille Juutalaisuus: Älä tee toisille sellaista, mitä et tahdo tehtävän itsellesi Kristinusko (Jeesus): Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää se heille Islam: Kukaan teistä ei ole uskovainen niin kauan kuin hän ei toivo veljelleen sitä, mitä hän toivoo itselleen

8 8 Huom. Näiden sääntöjen eroista taloustieteellinen analyysi, Ted Bergstrom, Venetsian konferenssi 2010 (CESifo), raportti ei saatavilla. LIITE 1. EMPATIAGEENI (myötätuntogeeni) LÖYDETTY (HS/Uuutinen 2009) Kyky eläytyä toisen ihmisen asemaan ja tuntea myötätuntoa on osin perinnöllistä. Uusi tutkimus yhdistää myötätunnon tai sen puutteen geeniin, joka säätelee oksitosiini-hormonin toimintaa soluissa. 5 Oksitosiinilla, jota kutsutaan yleisesti myös rakkaushormoniksi, on useita tehtäviä. Parhaiten se tunnetaan sekä synnytyssupistusten että äitien maidontuotannon edistäjänä. Naisten oksitosiinitasojen tiedetään kohoavan, kun he katsovat omaa vauvaansa tai kun heitä hyväillään. Miesten oksitosiinitasot taas nousevat erityisesti orgasmin aikana. Viime vuosina on kiinnitetty huomiota myös oksitosiinin rooliin myötätunnossa ja stressissä. Monissa eri tutkimuksissa on havaittu, että nenään annettava oksitosiinisuihke lisää ihmisten myötätuntoa ja se helpottaa myös autististen ihmisten kykyä tunnistaa toisten ihmisten tunteita. Oksitosiinisuihkeen on myös havaittu lievittävän stressiä tehokkaasti, vaikka stressaava tilanne jatkuisi. Amerikkalaisessa tutkimuksessa tarkasteltiin oksitosiinireseptori-geenin (OXTR) muuntelua alueella, joka on aikaisemmin yhdistetty sekä autismiin että äitien ongelmiin kiinnittyä omaan lapseensa. OXTR-geeni tuottaa proteiinia, joka toimii kohdesoluissa oksitosiinia sitovana reseptorina. He tunnistivat alueelta kaksi eri geenimuunnosta, A ja G. Tutkimuksessa vertailtiin, millä tavalla geneettinen muuntelu OXTR-geenin alueella vaikuttaa ihmisten kykyyn tunnistaa toisten tunteita. Jatkotutkimuksessa tarkasteltiin koehenkilöiden stressinsietokykyä. Koska ihmiset perivät OXTR-geenin molemmilta vanhemmiltaan, he voivat saada geenistä joko AA, AG tai GG -version. Koehenkilöt, noin kaksisataa tervettä yliopisto-opiskelijaa, jaettiin kolmeen ryhmään näiden yhdistelmien mukaisesti. Tutkimuksen ensimmäisessä osassa koehenkilöille näytettiin kuvia ihmisten kasvoista. Heidän oli pääteltävä kasvonilmeiden perusteella, millaisessa tunnetilassa ihmiset olivat. Tulokset osoittivat, että GG-ryhmään kuuluneet pärjäsivät testissä parhaiten. Toisessa osassa koehenkilöt altistettiin kovalle melulle ja heidän stressiään seurattiin mittaamalla sydämen lyöntitiheyttä. Kaikkien koehenkilöiden sydämen syke nousi metelin alkaessa, mutta GG-ryhmään kuuluneilla stressireaktio oli vaimein. 5 Uusinta tietoa: oksitosiini (aivolisäkkeen takalohkon hormoni) näyttää olevan moraalitunteiden kemiallisena taustana. ECONOMICS OF CONSCIENCE omantunnon talousteoria voidaan rakentaa biologis-kemiallisten tosiasioiden varaan.

9 9 Tutkijat uskovat, että GG-ryhmään kuuluvat ihmiset pärjäsivät testissä parhaiten, koska he olivat herkimpiä oksitosiinin vaikutuksille Ihmisillä, jotka kuuluivat joko AA tai AGryhmään, ei havaittu merkittäviä keskinäisiä eroavaisuuksia. Tutkijat varoittavat vetämästä tuloksista liian mustavalkoisia johtopäätöksiä. Kukaan ei tiedä miksi OXTR-geeni muuntelee tutkitulla alueella ja mikä sen merkitys on. Muuntelun arvo on lähinnä siinä, että sen avulla voidaan tehdä vertailuja eri ryhmien välillä. Tutkimusta johtanut Oregonin yliopiston professori Sarina Rodrigues testasi myös itsensä ja havaitsi, ettei kuulunut GG-ryhmään. "Pidän itseäni silti hyvin myötätuntoisena ihmisenä", hän sanoo Telegraphin haastattelussa. Hänen mukaansa tulokset kuitenkin viittaavat siihen, että jotkut meistä syntyvät enemmän myötätuntoisena kuin toiset ja että myötätunnon puute voi olla taustaltaan biologista. Toisaalta varhaislapsuuden ympäristö voi vaikuttaa siihen, miten aktiivisesti geenit toimivat tulivat ne millaisissa yhdistelmissä tahansa. Tutkimuksen julkaisi Proceedings of the National Academy of Sciences. OKSITOSIINI - HS.fi KESKUSTELUA (En tiedä kirjoittajaa enkä hänen kompetenssiaan, teksti tulisi tarkastaa). Oksitosiini on keskushermoston ulkopuolella yleensä hormoni, mutta keskushermostossa välittäjäaine. Verenkierrossa oleva hormoni ei pääse aivoihin aivoveriesteen takia. Niinpä veressä olevilla okstosiinitasoilla ei ole merkitystä aivoissa syntyville tunnereaktioille, vaan aivoissa vaikuttaa aivojen itsensä tuottama oksitosiini. Oksitosiinia ei siis voi juottaa ihmiselle lemmenlääkkeenä rakkautta herättääkseen, eikä edes sen injektoiminen vereen vaikuta tunteisiin. Myös nenään suihkutettavan oksitosiinin kulkeutuminen aivoihin on vain optimistista arvailua. Kaksi läheistä sukua olevaa myyrälajia poikkeaa toisistaan siten, että preeriamyyriä on yksiavioinen ja uskollinen puolisolleen, kun taas vuoristomyyrä on promiskuiteettinen. Jos preeriamyyrältä estetään lääkeaineella oksitosiini-välittäjäaineen toiminta aivoissa, sen seksuaalinen käyttäytyminen kadottaa yksiavioisen luonteensa ja se alkaa käyttäytyä promiskuiteettisesti. Geeniteknologian avulla taas on siirretty vuoristomyyrälle geeni preeriamyyrältä, ja tämä geeni aikaansaa okstosiinireseptoreiden kehittymisen aivoihin. Geenisiirron jälkeen vuoristomyyristä tulee yksiavioisia. Mutta kaikki yksiavioisten lajien yksilöt eivät käyttäydy yhtä yksiavioisesti. Joukossa on enemmän donjuanismiin taipuvaisia yksilöitä. Tutkijat ovatkin löytäneet geenejä, joiden vaihtelu selittää eläinyksilön lipsumisen yksiavioisuudesta. Olisiko ehkä tässäkin tutkimuksessa löydetyt geenit yhteydessä kantajansa taipumukseen pysyä yksiavioisena? Tutkijat eivät verranneet, kuinka AA, AG ja GG ryhmät pysyvät avioliitossa ja uskollisina. Mutta voisivatko nämäkin geenit liittyä myös siihen, kuinka uskollinen puoliso on, vai onko hän joka hameen perässä juokseva häntäheikki?

10 10 Haluaisitko sinä geenitestata tulevan puolisosi sen suhteen, onko hänellä uskollisuusgeeni? Entä suostuisitko itse testattavaksi? LIITE 2. Muuta alan kirjallisuutta The Evolutionary Origin of Morality. Cross-Diciplinary Perspectives, edited by Leonard D. Katz, Section 1. Primate Evolutionary Continuities versus Human Uniqueness Section 2. How, When and Why Did the Unique Aspects of Human Morality Arise? Section 3. Are We Really Altruists? Section 4. Can Fairness Evolve? LIITE 3. Kasvin ja eläimen välinen yhteistyö Esimerkki 1. Lihansyöjäkasvi vaihtoi ruokavaliota :01 Kommentit Borneossa elävä lihansyöjäkasvi on vaihtanut makumieltymyksensä hyönteisistä lepakon kakkaan. Se tarjoaa lepakoille nukkumapaikan ja lepakko kiittää yösijasta pyöräyttämällä kasvin ravinnoksi papanoita. Kasvitieteilijät olivat jo aikaisemmin kiinnittäneet huomiota siihen, että lihansyöjäkasvi Nepenthes rafflesianan eräällä muodolla (elongata) ei näytä olevan mitään, millä se houkuttelisi hyönteisiä. Kun kukan sisältä myöhemmin raportoitiin löytyneen nukkuvia lepakoita, Brunei Darussalamin yliopiston tutkija Ulmar Grafe päätti perehtyä kasvin ja lepakon kohtalonyhteyteen paremmin. Tutkijat merkitsivät maastosta yli kaksisataa elongata-muodon kukkaa ja tarkistivat ne päivittäin seitsemän viikon ajan. Kartoitus paljasti, että neljäsosasta kukkia löytyi päivittäin Kerivoula hardwickii -lajiin kuuluvia pieniä lepakoita. Selvittääkseen lepakoiden nukkumismieltymyksiä tarkemmin tutkijat merkitsivät 17 lepakkoa hyvin keveillä radiolähettimillä. Seuranta osoitti, että lepakot olivat hyvin tarkkoja yöpuunsa suhteen, ja suostuivat nukkumaan vain lihansyöjäkasvin kukassa.

11 11 Tutkijat uskovat, että lepakoiden ja kasvin välille on syntynyt osin symbioottinen suhde. Toisin kuin muilla vastaavilla kukilla, elongata-muodon kukan seinämät eivät ole liukkaat, joten lepakko saa siitä tukevan otteen. Kasvi taas saa vastalahjaksi ravinteita, joita se saa vain niukalti ympäristöstä. Kasveissa, joissa lepakot nukkuivat, lehtien typpipitoisuus oli 13 prosenttia korkeampi kuin kasveissa, jotka eivät saaneet lannoitusta. Tutkimuksen julkaisi Biology Letters. Esimerkki 2. Puut kutsuvat linnut apuun toukkia vastaan On empiiristä tutkimusta siitä, miten toukkien vaivaamat puut kutsuvat lintuja apuun, kun toukat käyvät niiden kimppuun. Puiden keinona on muuttaa lehtien väriä. Peliteoreettisesti kyse on yhteistoimintatasapainosta. LIITE 4. Isovanhempien erilainen rooli lastenlasten huolenpidossa: evoluutiopsykologian selitys - kysymys on tunteista, mutta millaiset tunteet ja miksi tunteet ovat olemassa? - evoluutiopsykologian väite: geenien levittäminen - mutta isovanhempien asema on erilainen - isoäiti on 100 %:b varmuudella sukua tyttärensä lapselle, mutta isoisä ei voi olla - suurin epävarmuus on miehen isoisällä: voi olla, että hän ei ole lainkaan sukua lapsenlapselleen ð isovanhemmat preferoivat tyttärensä lasten hoitamista verrattuna poikiensa lasten hoitoon (suomalaisia tutkijoita: Mirka Danielsbacka, Antti Tanskanen, Markus Jokela) ð isoäitien rooli lastenlasten selviämiselle ollut merkittävä ennen teollistumista (suomalaisia tutkijoita: Virpi Lummaa, Mirkka Lahdenperä) ð teoria myös selittää, miksi ihmisellä (toisin kuin muilla nisäkkäillä) isoäidit elävät niin pitkään hedelmällisyysikänsä päättymisen jälkeenkin (lastenlasten hoito) LIITE 5. Miksi Facebook syntyi? Onko tieteellistä selitystä? - elokuva Social Network: Mark Zuckerberg - ilmiöt: juorut, seurustelu, status Juorujen teoria memeettisen replikaation avulla selitettynä - Blackmoren idea: ihmisen aivot kehittyivät (yli)suuriksi, jotta meemit voisivat levitä - Onko skandaalilehdistölle ( Matti Nykäsen viimeiset viisaudet, Matti Vanhasen tai Ilkka Kanervan naiset ) tieteellistä selitystä? Onko tieteellistä selitystä sille, miksi ihmiset lukevat juoruja?

12 12 - Meemiteoria: ihmiselle on ollut aina tärkeätä tietää, minkälaisten ihmisen kanssa hän on tekemisissä (jopa metsästäjä-keräilijöiden aikaan) => juorujen positiivinen tehtävä yhteisössä. Kanniainen, V., Facebook täyttää ihmiskunnan perustarpeita, KANAVA, 2011, 5, Kuvitellaan maailma ennen, kuin ihminen karkotettiin paratiisista. Hän elätti itsensä ja yhteisönsä metsästäjä-keräilijänä, osana pientä hengen yhteisöä. Ravintoa oli runsaasti saatavilla, luonto oli sitä tulvillaan. Tästä syystä myös vapaa-aikaa oli runsaasti. Yhteisön jäsenet olivat kohtuullisen läheisiä geenisukulaisia. Ihminen oli oppinut tulenkäytön. Illan himmetessä nuotiot sytytettiin. Kommunikaatiokyky oli kehittymässä kasvavien aivojen saatua lisätilaa joustavien poskilihasten tehtyä tilaa. Viestintä tehostui. Mistä nuotiolla puhuttiin? Tallenteita ei ole. Ei silti ole vaikeata arvata, että kestoteemana on ollut, kenen kanssa kannattaa seurustella, siis deittailla, kenen kanssa on sopivinta pariutua ja ehkä vielä, mitä olisi saatavissa myötäjäisiksi. Eroottiset tanssit nuotiolla, sen aikaisissa kotihipoissa vahvistivat elämän perustehtävää, parittelukumppanin löytämistä. Oleellista oli informaatio, kansan kielellä ilmaistuna juoruilu. Ryhmän geenisukulaisuus saatettiin kokea ongelmaksi. Naaras aika ajoin haettiin ulkopuolelta tätä tapahtuu myös eläinkunnassa. Informaatio-ongelma oli silloin haasteellisempi. Juorujen funktio vahvistui. Nykytietämyksen valossa tällainen oli esi-isämme, joka asutti maapalloa 2 miljoonan vuoden ajan. Informaation päälähteenä toimivat juorut. Luomakunnan tärkein mekanismi on lisääntyminen. Uroksen biologinen käsky kuluu paritella niin monen naaraan kanssa kuin mahdollista. Naaraan tärkein tehtävä on valita uros, joka kykenee hankkimaan resursseja ja ottamaan ainakin osavastuun jälkeläisten huolehtimisesta. Nämä valinnat edellyttävät tietoa potentiaalisista lajikumppaneista. Jos uros on moniavioinen mihin monet merkit myös ihmisellä viittaavat hänen suhteellinen informaatio-ongelmansa on rajoitetumpi kuin naaraalla. Hänen ensisijainen tavoitteensa ei ole sitoutuminen vaan pikemminkin sen välttäminen. Naaraalle informaatio-ongelma taas on ratkaisevan tärkeä: jos hän valitsee väärän uroksen, koko vastuu lasten hoitamisesta lankeaa hänelle. Kun ihmisen lapset ovat emonsa huollettavana lähes 20 vuotta (Italiassa aikamiespojat jopa vuosikymmeniä) naaraan informaatio-ongelma on merkittävä. Miksi myös miehet kuitenkin haluavat tietoa naisesta johtuu samasta geenistön käskystä: on löydettävä oikea naaras omien jälkeläisten synnyttämiseksi. Näin selittyy uroksen kiinnostus naaraan rintoja ja lantiota kohtaan. Muu ruumiinkieli - kultaiset leikkaukset naaraan kasvoissa ja kauneus hänen kehossaan viestittävä siitä, että naaras on terve ja sopiva äidiksi. Näistä havainnoista voi tehdä useita johtopäätöksiä. Informaatio-ongelma voi olla naaraalla vaativampi kuin uroksella. Toiseksi, tämän päivän maailmassa lasten huoltamisen ongelma voi olla suurempi kuin metsästäjä-keräilijäyhteisöllä. Varhaisyhteisöt toimivat kollektiivina. Isovanhemmat olivat mukana - etenkin isoäidit. Tyttären äiti voi olla varma siitä, että lasten lapset ovat hänen geeniperillisiään. Pojan isä voi olla sitä kaikkein vähiten. Informaatio-ongelma on todellinen. Nykyyhteiskunnat ovat kehittäneet kollektiivista vastuuta päiväkotien muodossa. Lapsia ei myöskään ole tarve hankkia samassa määrin kuin aikaisemmin: myös vanhuuden turvaa on kollektivisoitu.

13 13 Maapallon ilmasto ei ole vakaa eikä käynnissä oleva ilmastonmuutos ainutkertainen. Tiedetään, että nykyisen Indonesian alueella tapahtui valtaisi tulivuorenpurkaus noin vuotta sitten. Syntyi Toba-järvi. Ihmispopulaation on maapallolla arvioitu romahtaneen uskomattoman pieneksi, vain noin yksilöön, sukupuuton tuntumaan. Katastrofin taustalle on oletettu ko. tulivuorenpurkaus. Se olisi viilentänyt alkanutta jääkautta edelleen ja sen myötä ilmakehää useilla asteilla auringon pimentyessä. Elämä vaikeutui paratiisista karkotuksen jälkeen. Ihmisen oli lähdettävä liikkeelle. Hän vaelsi Itä- Afrikasta Eurooppaan, Aasiaan, Siperiaan, Australiaan ja Amerikkaan. Siirrytään aikaan noin vuotta sitten. Osa ihmisistä siirtyi metsästäjä - keräilijöistä maata viljeleväksi ja enemmän paikallaan asuvaksi osassa planeettaamme, ensin kaksoisvirtain maassa ja Niilillä, runsasravinteisten jokien varsilla. Kun asuttiin tiiviimmissä yhteisöissä, toisista tiedettiin enemmän. Mutta ei silti koskaan tarpeeksi. Väestön lisääntyminen lisäsi valinnan varaa mutta vahvisti informaatio-ongelmaa. Monissa kulttuureissa vanhemmat valitsevat lapsilleen puolison vielä tätä päivänä. He katsovat tietävänsä, kuka on sopiva puolisoksi. Ihmisen pariutumiseen liittyvä informaatio-ongelma on vahva tieteellinen kandidaatti sen selittämiseksi, miksi juorut syntyvät ja mikä on juorujen yhteiskunnallinen funktio. Siksi syntyi Facebook! Ylistetyn Social Network elokuvan mukaan Mark Zuckerbergin tyttöystävä jätti tämän ja Zuckerberg halusi kostaa. Hän laittoi Harvardin yliopiston kampuksen verkkoon Harvadin opiskelijatyttöjen kuvia ja pyysi poikia vertaamaan, kuka tytöistä olisi haluttavin. Tieto levisi kotihippojen välityksellä koko yhteisöön kulovalkean tavoin kuin entisaikojen iltanuotiolla. Verkko oli kaatumassa. Zuckerberg myös moitti yliopistonsa verkossa entisen tyttöystävänsä rintoja pieniksi. Facebook syntyi levittämään juoruja. Se syntyi tuottamaan informaatiota toisista opiskelijoista ja heidän ominaisuuksistaan, vahvistamaan huhuja siitä, kuka voi olla haluttu seurustelukumppani, kuka taas ei. Social Network elokuvan mukaan Facebookin kaupallisen arvon syntyminen kuitenkin edellytti juorujen ohella toista sosiaalista ilmiötä, joka painaa vahvasti ihmisten välisissä suhteissa: status. Yhteisöön, jonka tunnus on Harvard.edu, liittyykin vahva statusarvo. Seurustelu- ja avioliittomarkkinoilla se on vahva valuutta. Minua on aina iljettänyt keltaisen lehdistön, 7 päivää-lehden ja iltapäivälehtien teemat. En koskaan niitä osta. Töihin aamulla mennessä kuitenkin huomaan päivittäin lukevani iltapäivälehtien lööpit. Huomaan siis olevani aktiivinen vapaamatkustaja huhujen iljettävillä markkinoilla. Skandaalinkäryisten huhujen kestokohteena ovat monen alan julkkikset, etenkin poliitikot ja urheilijat ja heidän nais- ja miesseikkailunsa mutta aiheen niin antaessa myös kuninkaalliset. Etenkin looserit kiinnostavat. Juorupalstojen saavutettua jo laatulehdet on selvää, että niillä on ihmiselle arvoa ja lehdille kaupallista merkitystä. Sosiaalisella medialla varmasti on nykyisellään myös toinen funktio: connecting people. Mutta se olisi eri analyysin aihe. Social Network elokuva kertoo sen, mitkä tekijät motivoivat sosiaalisen median syntymisen. Ei ole muuten totta, että Facebookin keksijä olisi ollut Mark Zuckerberg. Kirjallisesti tallennetun Facebookin keksi Eino Leino. Eino Leino julkaisi Suomen Kuvaledessä No. 5, kirjoituksen

14 14 otsikolla Hän pörssii. Kirjoitus sisältää kuvagallerian 19 Helsingin pörssin suursijoittajien kasvokuvista. Leino paljastaa tekstiosassa heidän persoonastaan iljettäviä asioita. Minkä Zuckerberg keksi, oli digitaalisessa verkossa liikuteltava tietopaketti kanssaihmisistä ja heidän ominaisuuksistaan. Esi-isiemme yhteisössä kuitenkin jo kaivattiin samaa tietoa. Iltanuotio oli aikansa Facebook. Liite 6. IHMISEN PREFERENSSIEN EVOLUUTIO Robson, A., Evolution and Human Nature, Journal of Economic Perspectives, 2002, 16, katsausartikkeli taloustieteen preferenssiteorian biologisista ja evolutiivisista yhteyksistä (emme käsittele luennolla) Liite 7. Elämän peliteoriaa - Puut kilpailevat valosta toisiaan vastaan: tehoton Nash-tasapaino (vangin ongelma): ne kasvavat ylipitkiksi ja uhraavat turhaan energiaa liikakasvuun. - Riikinkukkouroksen ylipitkä häntä vaatii kustannuksia ja kasvattaa riskiä pienentämällä selviytymistodennäköisyyttä vihollista vastaan, mutta toimii signaalina naaraalle uroksen voimavaroista ja tämän sopivuudesta parittelukumppaniksi. Vrt. Michael Spencen teoria koulutusinvestoinneista, jotka toimivat signaalina (työnantajille) separoiden lahjakkaat ja lahjatomat. Ollakseen uskottava signaalin tulee olla kustannuksekas; vältetään cheap talk, johon kuka tahansa pystyy. - Miksi seepralla on raidat? Tuore tutkimus viittaa siihen, että raidallinen turkki heijastaa valoa niin, että se ei näytä houkuttelevalta verenhimoisille hevoskärpäsille [HS ]. Liite 8. Laktoosi-intoleranssi ja ihmisen siirtyminen pohjoiseen On esitetty, että ihmisen siirtymistä kohden pohjoista päiväntasaajalta edesauttoi mahdollisuus hyödyntää eläinten maitoa. Tämä edellytti laktoositoleranssia. [Lähdettä minulla ei ole]. On myös esitetty, että ihminen tarvitsee kalsiumia mm. luuston muodostukseen ja monenlaisiin solun toimintoihin. Kalsiumia saadaan pieniä määriä monista ruoista mutta varsinkin maitotuotteista. Syödyn kalsiumin hyödyntäminen elimistössä vaatii D-vitamiinia, jota saadaan tietyistä ruoista ja jota muodostuu myös ihossa auringonpaisteen vaikutuksesta. Lähellä päiväntasaajaa ihminen saa paljon D-vitamiinia auringosta ja siten pienikin määrä kalsiumia ravinnosta voidaan hyödyntää tehokkaasti. Kun siirrytään pohjoiseen, auringonpaiste ja siten D-vitamiinin saanti vähenee, jolloin ihmisen on syötävä paljon kalsiumia, jotta edes osa siitä saataisiin talteen. Tällöin on eduksi, jos ihminen pystyy

15 kuluttamaan mahdollisimman kalsiumpitoisia ruokia siis maitotuotteita. [Lähde: Luentokeskustelu]. 15

maailman köyhyys jne.). Teemoista tarkemmin oheinen listaus:

maailman köyhyys jne.). Teemoista tarkemmin oheinen listaus: 1 Professori Vesa Kanniainen Helsingin yliopisto Etiikka ja talous 2014 (KA.6) Kurssin sisältö Kurssin alkuosassa pureudutaan ihmisen mysteeriin antropologian, evoluutiobiologian ja psykologian avulla,

Lisätiedot

Laskelmointia mielen evoluutiosta

Laskelmointia mielen evoluutiosta VIRPI KAUKO Laskelmointia mielen evoluutiosta ihmisen ja muiden eläinten yhteistyö- ja kilpailustrategioiden, sukulaisaltruismin yms. vuorovaikutusten tarkastelua luonnonvalinnan kannalta [SKEPSIS RY:N

Lisätiedot

Evoluutioekologia 26.10.2014 1

Evoluutioekologia 26.10.2014 1 Valinnan yksiköt Laji(sto)valinta Ryhmävalinta: Ominaisuudet kehittyvät, koska ne nostavat populaation selviytymistodennäköisyyttä Laji(sto)valinta -joillain rymillä on suurempi lajiutumistodennäköisyys

Lisätiedot

Evoluutio ja luominen. Mian tekemä esitys Jannen esittämänä

Evoluutio ja luominen. Mian tekemä esitys Jannen esittämänä Evoluutio ja luominen Mian tekemä esitys Jannen esittämänä Väite: tiedemiehet ovat todistaneet evoluutioteorian todeksi Evoluutioteorialla tässä tarkoitan teoriaa, jonka mukaan kaikki elollinen on kehittynyt

Lisätiedot

arkikielessä etiikka on lähes sama kuin moraali

arkikielessä etiikka on lähes sama kuin moraali Etiikan teoriat Katse s. 133-149 etiikka = 1) moraalin ja moraalikäsitysten tutkimista 2) tavat perustella sitä, mikä on moraalisesti hyvää tai oikein ja pahaa tai väärin arkikielessä etiikka on lähes

Lisätiedot

Allaahin, Armeliaimman Armahtajan Nimeen. 1. Luku. Kuka Allaah on? Allaah on Ar-Rabb (Hän, joka luo, pyörittää asioita ja omistaa kaiken.

Allaahin, Armeliaimman Armahtajan Nimeen. 1. Luku. Kuka Allaah on? Allaah on Ar-Rabb (Hän, joka luo, pyörittää asioita ja omistaa kaiken. Allaahin, Armeliaimman Armahtajan Nimeen. 1. Luku Kuka Allaah on? Allaah on Ar-Rabb (Hän, joka luo, pyörittää asioita ja omistaa kaiken.) Todistan, että ei ole mitään todellista palvomisen arvoista jumalaa

Lisätiedot

Uskontojen maailmassa. Pelikortit ala- ja yläkouluun

Uskontojen maailmassa. Pelikortit ala- ja yläkouluun Uskontojen maailmassa Pelikortit ala- ja yläkouluun JOHDANTO Monikulttuuristuminen on nostanut esille tarpeen uudenlaiseen, käytännönläheiseen uskontodialogiseen keskusteluun ja oman taustansa tuntemiseen.

Lisätiedot

Peliteoria luento 2. May 26, 2014. Peliteoria luento 2

Peliteoria luento 2. May 26, 2014. Peliteoria luento 2 May 26, 2014 Pelien luokittelua Peliteoriassa pelit voidaan luokitella yhteistoiminnallisiin ja ei-yhteistoiminnallisiin. Edellisissä kiinnostuksen kohde on eri koalitioiden eli pelaajien liittoumien kyky

Lisätiedot

Rakkaus ja suvaitsevaisuus. Pentti Tuominen 27.9.2015

Rakkaus ja suvaitsevaisuus. Pentti Tuominen 27.9.2015 Rakkaus ja suvaitsevaisuus Pentti Tuominen 27.9.2015 Rakkaus Suvaitsevaisuus Gnostilainen etiikka Hyvän ja pahan problematiikka Elämän tarkoituksen mysteeri Rakkaus Rakkauden nelijako (Platon): Storge

Lisätiedot

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 1 Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 Hepreankielisessä sanassa eikev on hyvin paljon tarkoitusta. Ensimmäinen tarkoitus on: johdonmukainen, askel askeleelta eteenpäin. Sana eikev tarkoittaa myös kantapäätä. Kaikkivaltias

Lisätiedot

LUOMINEN JA EVOLUUTIO

LUOMINEN JA EVOLUUTIO LUOMINEN JA EVOLUUTIO Maailman syntyminen on uskon asia Evoluutioteoria Luominen Teoria, ei totuus Lähtökohta: selittää miten elollinen maailma olisi voinut syntyä, jos mitään yliluonnollista ei ole Ei

Lisätiedot

Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville?

Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville? Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville? Mikä on tutkimusohjelman tai hankkeen tulos? Tutkijoille työtä, opinnäytteitä, meriittejä

Lisätiedot

Asiakkaiden osallistaminen on innovaation paras lanseeraus. Laura Forsman FFF, Turun Yliopisto

Asiakkaiden osallistaminen on innovaation paras lanseeraus. Laura Forsman FFF, Turun Yliopisto Asiakkaiden osallistaminen on innovaation paras lanseeraus Laura Forsman FFF, Turun Yliopisto Tuotteita käyttävistä ihmisistä on tullut parempia mainoksia, kuin perinteisistä medioista Miksi näin on? 3

Lisätiedot

KOEKYSYMYKSIÄ IKI 7 -OPPIKIRJAN SISÄLTÖIHIN

KOEKYSYMYKSIÄ IKI 7 -OPPIKIRJAN SISÄLTÖIHIN KOEKYSYMYKSIÄ IKI 7 -OPPIKIRJAN SISÄLTÖIHIN Sisällysluettelo I Usko Vakaumus Uskonto... 2 Käsitteiden määrittely... 2 Käsitteiden soveltaminen... 2 Kappalekohtaiset pienet esseetehtävät... 2 Laajemmat,

Lisätiedot

Sinusta tulee isä! - Isäksi kasvamista tukemassa

Sinusta tulee isä! - Isäksi kasvamista tukemassa Sinusta tulee isä! - Isäksi kasvamista tukemassa Tieto isäksi tulemisesta voi olla iloinen, hämmentävä, odotettu tai pelottava. Ajatus itsestä isänä konkretisoituu miehelle hitaasti mutta varmasti, kun

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

TYÖ JA LEPO NÄKÖKULMA LUOMISKERTOMUKSEEN. raamattutunti 24.11.2014 kirkkoherra Pekka Tuovinen, Rautalammin seurakunta

TYÖ JA LEPO NÄKÖKULMA LUOMISKERTOMUKSEEN. raamattutunti 24.11.2014 kirkkoherra Pekka Tuovinen, Rautalammin seurakunta TYÖ JA LEPO NÄKÖKULMA LUOMISKERTOMUKSEEN raamattutunti 24.11.2014 kirkkoherra Pekka Tuovinen, Rautalammin seurakunta LUOMINEN / MAAILMANKAIKKEUDEN SYNTY RAAMATUN LUOMISKERTOMUKSEN (1.Moos.1.-2.) MUKAAN

Lisätiedot

AKTIIVINEN VANHENEMINEN. Niina Kankare-anttila Gerontologian ja kansanterveyden kandidaatti Sairaanhoitaja (AMK)

AKTIIVINEN VANHENEMINEN. Niina Kankare-anttila Gerontologian ja kansanterveyden kandidaatti Sairaanhoitaja (AMK) AKTIIVINEN VANHENEMINEN Niina Kankare-anttila Gerontologian ja kansanterveyden kandidaatti Sairaanhoitaja (AMK) Luennon sisältö: Suomalaisten ikääntyminen Vanheneminen ja yhteiskunta Aktiivinen vanheneminen

Lisätiedot

...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24

...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24 ...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24 Nyt ei siis ole mitään kadotustuomiota niille, jotka ovat Kristuksessa Jeesuksessa,

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

EETTISIÄ ONGELMIA. v 1.2. 1. Jos auktoriteetti sanoo, että jokin asia on hyvä, onko se aina sitä?

EETTISIÄ ONGELMIA. v 1.2. 1. Jos auktoriteetti sanoo, että jokin asia on hyvä, onko se aina sitä? Auktoriteetin hyvä EETTISIÄ ONGELMIA v 1.2 1. Jos auktoriteetti sanoo, että jokin asia on hyvä, onko se aina sitä? 2. Jos auktoriteetti on jumalolento, onko senkään hyvä aina hyvä? 3. Olet saanut tehtäväksesi

Lisätiedot

Kommentteja Robert Arnkilin puheenvuoroon Tutkimuksen ja käytännön vuoropuhelu. Keijo Räsänen keijo.rasanen@aalto.fi

Kommentteja Robert Arnkilin puheenvuoroon Tutkimuksen ja käytännön vuoropuhelu. Keijo Räsänen keijo.rasanen@aalto.fi Kommentteja Robert Arnkilin puheenvuoroon Tutkimuksen ja käytännön vuoropuhelu Keijo Räsänen keijo.rasanen@aalto.fi 1. Mitä Robert sanoi, ymmärrykseni mukaan 2. Kommenttieni tausta, osin samanlaisessa

Lisätiedot

Oppiminen verkossa - teoriasta toimiviin käytäntöihin

Oppiminen verkossa - teoriasta toimiviin käytäntöihin Luennon teemat Oppiminen verkossa - teoriasta toimiviin käytäntöihin Hanna Salovaara, tutkija Kasvatustieteiden tiedekunta Koulutusteknologian tutkimusyksikkö Oulun Yliopisto Pedagogiset mallit ja skriptaus

Lisätiedot

Coimisiún na Scrúduithe Stáit State Examinations Commission. Leaving Certificate 2011. Marking Scheme. Finnish. Higher Level

Coimisiún na Scrúduithe Stáit State Examinations Commission. Leaving Certificate 2011. Marking Scheme. Finnish. Higher Level Coimisiún na Scrúduithe Stáit State Examinations Commission Leaving Certificate 2011 Marking Scheme Finnish Higher Level VASTAUKSET I Tehtävä: Vastaa kaikkiin kysymyksiin. 1. Selitä omin sanoin seuraavat

Lisätiedot

RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (1. Joh. 4:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen. Rinnetie 10. 95420 Tornio. puh. 050 359 6939

RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (1. Joh. 4:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen. Rinnetie 10. 95420 Tornio. puh. 050 359 6939 RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen Rinnetie 10 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.fi kotisivu: www.gen.fi Raamatunkäännös: KR 1933/38 JÄSENNYS

Lisätiedot

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 LUOMINEN 1) Raamattu kertoo kaiken olevaisen synnystä yksinkertaisen (entisajan) maailmankuvan puitteissa. 2) Raamatun

Lisätiedot

Yleinen tietämys ja Nashin tasapaino

Yleinen tietämys ja Nashin tasapaino Yleinen tietämys ja Nashin tasapaino 24.3.2010 Nashin tasapaino Ratkaisumalli kahden tai useamman pelaajan pelille. Yleisesti: Jos jokainen pelaaja on valinnut strategiansa eikä yksikään pelaaja voi hyötyä

Lisätiedot

TULOSTA VÄHEMMÄLLÄ. Juha T Hakala Työhyvinvointiseminaari 17.-18.9.2015 Tampereella

TULOSTA VÄHEMMÄLLÄ. Juha T Hakala Työhyvinvointiseminaari 17.-18.9.2015 Tampereella TULOSTA VÄHEMMÄLLÄ Työhyvinvointiseminaari 17.-18.9.2015 Tampereella Veikko Huovinen 2 Jotta näkee, tarvitsee haukan siivet ja etäisyyttä! Muuan tietotyöntekijä 3 Saan sata sähköpostia päivässä. Ok, kaikki

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Opiskelu, työ ja toimeentulo ENA6 ENA3 Opiskelu ja työ. Kulttuuri-ilmiöitä ENA3 ENA5 Kulttuuri

Opiskelu, työ ja toimeentulo ENA6 ENA3 Opiskelu ja työ. Kulttuuri-ilmiöitä ENA3 ENA5 Kulttuuri ÄIDINKIELI VANHA LO LO 2016 AKOLLINEN KOODI KOODI KURINIMI VANHA / Tekstit ja vuorovaikutus ÄI1 ÄI1 Kieli tekstit ja vuorovaikutus Kieli, kulttuuri ja identiteetti ÄI2 ÄI6 oveltavin osin; kieli kulttuuri

Lisätiedot

Riittävän hyvää isä? Esitelmää MLL:n isyyspäivillää 6.3 2009

Riittävän hyvää isä? Esitelmää MLL:n isyyspäivillää 6.3 2009 Riittävän n hyvä isä? Esitelmä MLL:n isyyspäivill ivillä 6.3 2009 Milloin riittävyys on koetuksella? Epävarmuus riittävyydest vyydestä ennen kuin on edes saanut lapsen. Silloin kun lapsemme voi psyykkisesti

Lisätiedot

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet 1. Kysy Asiakkaalta: Tunnista elämästäsi jokin toistuva malli, jota et ole onnistunut muuttamaan tai jokin ei-haluttu käyttäytymismalli tai tunne, tai joku epämiellyttävä

Lisätiedot

Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa

Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa 1 opettaja- Isak Penzev 21.0.3.2013 Jatkamme Johanneksen kirjeen tutkimista. Tämä oppitunti kuuluu opetussarjaan, jossa me tutkimme Uutta testamenttia. Kun me tutkimme

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

Uusparisuhteen vaiheet tietoa ja työkaluja uusparisuhteen vahvistamiseksi LIITTO RY

Uusparisuhteen vaiheet tietoa ja työkaluja uusparisuhteen vahvistamiseksi LIITTO RY Uusparisuhteen vaiheet tietoa ja työkaluja uusparisuhteen vahvistamiseksi FM, UUSPERHENEUVOJA KIRSI BROSTRÖM, SUOMEN UUSPERHEIDEN LIITTO RY Uusperheen määrittelyä uusperheellä tarkoitetaan perhettä, jossa

Lisätiedot

Pelot vaikuttavat myös aikuisen elämään. Ne voivat olla tiettyjen käyttäytymismalliemme taustalla eikä aina mitenkään tiedostettuja asioita.

Pelot vaikuttavat myös aikuisen elämään. Ne voivat olla tiettyjen käyttäytymismalliemme taustalla eikä aina mitenkään tiedostettuja asioita. Järvenpää 1.2.2009 Saarna Joh 6: 16-21 Älä pelkää, älkää pelätkö! Joku on laskenut että Raamatussa on nämä lauseet 365 kertaa. Jokaiselle päivälle riittää siis oma älä pelkää -lause. Äsken kuullussa evankeliumitekstissä

Lisätiedot

III Perinnöllisyystieteen perusteita

III Perinnöllisyystieteen perusteita Perinnöllisyystieteen perusteita III Perinnöllisyystieteen perusteita 15. Populaatiogenetiikka ja evoluutio 1. Avainsanat 2. Evoluutio muuttaa geenipoolia 3. Mihin valinta kohdistuu? 4. Yksilön muuntelua

Lisätiedot

LUOMINEN. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin (Kolmiyhteinen) Jumala loi maailman n. 6 000 vuotta sitten.

LUOMINEN. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin (Kolmiyhteinen) Jumala loi maailman n. 6 000 vuotta sitten. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) LUOMINEN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin (Kolmiyhteinen) Jumala loi maailman n.

Lisätiedot

Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja

Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja Kun pienen lapsen äiti ja isä ottavat lapsen syliin ja painavat häntä lähelle sydäntään, he antavat hänelle rakkautta ja huolenpitoa. Tällä

Lisätiedot

Isän kohtaamisen periaatteita

Isän kohtaamisen periaatteita TOIMIVAT KÄYTÄNNÖT Isän kohtaamisen periaatteita Isä määrittelee itse avun tarpeensa Voimavarakeskeisyys Sukupuolisensitiivisyys Ennaltaehkäisevyys Matala kynnys Dialogisuus Nopeasti yhteys myös isään,

Lisätiedot

Heikki Salomaa 10.12.2013. Minustako auttajaksi?

Heikki Salomaa 10.12.2013. Minustako auttajaksi? Heikki Salomaa 10.12.2013 Minustako auttajaksi? Älä pakene. Täältä ei voi paeta. Tämä on maailma. Me olemme maailmassa. Heaven, that s so simple! Merkitysten etsintä Tieteen filosofian peruskysymykset

Lisätiedot

ei ole syntiä. Ehkä sotakin toisinaan tuomitaan sunnuntaipuheissa,

ei ole syntiä. Ehkä sotakin toisinaan tuomitaan sunnuntaipuheissa, V PELASTUKSEN KAIPUU Henkisen elämän siirtyessä kuvailemallemme kolmannelle portaalle, ikuiseen elämään johtavalle tielle, vie se totuudenetsijän oman sielunsa pariin, oman sielunsa heikkouksiin, puutteisiin

Lisätiedot

Miehet haluavat seksiä useammin kuin naiset

Miehet haluavat seksiä useammin kuin naiset Miehet haluavat seksiä useammin kuin naiset Julkisessa keskustelussa nostetaan ajoittain esille väitteitä siitä, haluavatko miehet vai naiset seksiä useammin ja joutuvatko jotkut elämään seksuaalisessa

Lisätiedot

Viisas kuningas Salomo

Viisas kuningas Salomo Nettiraamattu lapsille Viisas kuningas Salomo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 22/60 www.m1914.org Bible for Children, PO Box

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

ZA4883. Flash Eurobarometer 247 (Family life and the needs of an ageing population) Country Specific Questionnaire Finland

ZA4883. Flash Eurobarometer 247 (Family life and the needs of an ageing population) Country Specific Questionnaire Finland ZA4883 Flash Eurobarometer 247 (Family life and the needs of an ageing population) Country Specific Questionnaire Finland 2008 EUROBAROMETER ON FAMILIES, AND ADAPTING TO THE NEEDS OF AN AGEING POPULATION

Lisätiedot

SELVITYS SIITÄ MITEN ERÄÄT PERINNÖLLISET SAIRAUDET (KUTEN GPRA JA FUCOSIDOSIS) PERIYTYVÄT ENGLANNINSPRINGERSPANIELEISSA

SELVITYS SIITÄ MITEN ERÄÄT PERINNÖLLISET SAIRAUDET (KUTEN GPRA JA FUCOSIDOSIS) PERIYTYVÄT ENGLANNINSPRINGERSPANIELEISSA SELVITYS SIITÄ MITEN ERÄÄT PERINNÖLLISET SAIRAUDET (KUTEN GPRA JA FUCOSIDOSIS) PERIYTYVÄT ENGLANNINSPRINGERSPANIELEISSA Kaikki koiran perimät geenit sisältyvät 39 erilliseen kromosomipariin. Geenejä arvellaan

Lisätiedot

En pysty ajattelemaan mitään muuta kuin diabetestani. Diabetes pelottaa minua. Tarvitsen enemmän apua. En tarkoita syödä niin paljon sokeria kuin syön

En pysty ajattelemaan mitään muuta kuin diabetestani. Diabetes pelottaa minua. Tarvitsen enemmän apua. En tarkoita syödä niin paljon sokeria kuin syön En tarkoita syödä niin paljon sokeria kuin syön En pysty ajattelemaan mitään muuta kuin diabetestani Tarvitsen enemmän apua Diabetes pelottaa minua Minulla on välillä tosi vaikeita hetkiä Diabetes hallitsee

Lisätiedot

MITÄ EETTINEN ENNAKKOARVIOINTI ON? Veikko Launis Lääketieteellinen etiikka Turun yliopisto

MITÄ EETTINEN ENNAKKOARVIOINTI ON? Veikko Launis Lääketieteellinen etiikka Turun yliopisto MITÄ EETTINEN ENNAKKOARVIOINTI ON? Veikko Launis Lääketieteellinen etiikka Turun yliopisto Perusteita ennakkoarvioinnille Ulkoiset syyt: Luottamus tieteeseen säilyy (voimavara) Julkaisutoiminta ja tutkimusyhteistyö

Lisätiedot

Sami Hirvonen. Ulkoasut Media Works sivustolle

Sami Hirvonen. Ulkoasut Media Works sivustolle Metropolia ammattikorkeakoulu Mediatekniikan koulutusohjelma VBP07S Sami Hirvonen Ulkoasut Media Works sivustolle Loppuraportti 14.10.2010 Visuaalinen suunnittelu 2 Sisällys 1 Johdanto 3 2 Oppimisteknologiat

Lisätiedot

Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille. Facebook, Twitter & Instagram

Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille. Facebook, Twitter & Instagram Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille Facebook, Twitter & Instagram Sosiaalista mediaa kannattaa hyödyntää tiedottamisessa ja markkinoinnissa monipuolisesti. Somen avulla tieto tapahtumastanne voi

Lisätiedot

Luontainen tyylisi. vuorovaikutustilanteissa 23.05.2015. Juha. Malliraportti

Luontainen tyylisi. vuorovaikutustilanteissa 23.05.2015. Juha. Malliraportti Luontainen tyylisi vuorovaikutustilanteissa 23.05.2015 Juha Malliraportti Tämä ilmainen demoanalyysi antaa sinulle mielikuvan siitä, miten varsinainen Luontaisten Taipumusten Analyysi (LTA) on rakennettu

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Missä Jumala on? Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä

Lisätiedot

JEESUS PARANTAA NAISEN JA MIEHEN SURKASTUNEEN KÄDEN SAPATTINA

JEESUS PARANTAA NAISEN JA MIEHEN SURKASTUNEEN KÄDEN SAPATTINA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS PARANTAA NAISEN JA MIEHEN SURKASTUNEEN KÄDEN SAPATTINA 1. Kertomuksen taustatietoja Nyt meillä on poikkeuksellisesti kaksi eri kertomusta. Ne eivät

Lisätiedot

Merkki siitä mitä tuleman pitää 81 Herätetty ja korotettu 85 Ylösnousemus ja me? 89 Kaste uuden elämän signaali 93 Aamun ihmiseksi 97 Se valo ei

Merkki siitä mitä tuleman pitää 81 Herätetty ja korotettu 85 Ylösnousemus ja me? 89 Kaste uuden elämän signaali 93 Aamun ihmiseksi 97 Se valo ei Sisällys Merkillinen johdatus 9 Uskomaton varjelus 14 Tunnelien kulttuuri 17 Alussa oli romahdus 21 Eiköhän se ole siinä 24 Pilkkaaminen 27 Kadotuksen tie 31 Mies rohkaisi mielensä 34 Isä kertoi perheelleen

Lisätiedot

Adoptiomaatapaamisen järjestäminen

Adoptiomaatapaamisen järjestäminen Adoptiomaatapaamisen järjestäminen 2016 Aina tulee yllätyksiä. Hyvällä suunnittelulla turvaa paljon, reagointikyvyllä ja hyvillä hermoilla pelastaa kaiken. Tekijä: Julia Kurki 2 Vapaaehtoistyö tapahtuman

Lisätiedot

Sulkevat ja avaavat suhteet

Sulkevat ja avaavat suhteet Sulkevat ja avaavat suhteet Nuoret, vertaisuus ja yhteisöllinen kiinnittyminen Sosiaalipedagogiikan päivät Mikkeli 7.4.2017 Riikka Korkiamäki riikka.korkiamaki@uta.fi Lähtökohta-ajatus Intiimikään suhde

Lisätiedot

Elämänkumppani voi löytyä mistä vain ja miten vain

Elämänkumppani voi löytyä mistä vain ja miten vain Elämänkumppani voi löytyä mistä vain ja miten vain Monikulttuuriset parisuhteet entistä arkipäiväisempiä Tilastojen valossa lisääntyvät jatkuvasti Parin haku kansainvälistyy Globalisaatiokehityksen vaikuttaa

Lisätiedot

Pää edellä: MITÄ OPIMME AIVOJEN KASVATUKSESTA? Vauvafoorumi Tiina Huttu ja Kirsi Heikkinen

Pää edellä: MITÄ OPIMME AIVOJEN KASVATUKSESTA? Vauvafoorumi Tiina Huttu ja Kirsi Heikkinen Pää edellä: MITÄ OPIMME AIVOJEN KASVATUKSESTA? Vauvafoorumi 10.11.2017 Tiina Huttu ja Kirsi Heikkinen Käytäntö on joskus kaukana ihanteista Tieto aivojen kehityksestä auttaa huomaamaan, mistä kaikesta

Lisätiedot

Testamentin teko-ohjeet

Testamentin teko-ohjeet Suomen Luther-säätiö Testamentin teko-ohjeet Seurakunta seuraaville sukupolville YLEISTÄ Miksi on syytä tehdä testamentti? Sukulaisten perintöoikeus on rajoitettu omiin jälkeläisiin, vanhempiin, sisaruksiin,

Lisätiedot

ZA4880. Flash Eurobarometer 239 (Young people and science) Country Specific Questionnaire Finland

ZA4880. Flash Eurobarometer 239 (Young people and science) Country Specific Questionnaire Finland ZA4880 Flash Eurobarometer 239 (Young people and science) Country Specific Questionnaire Finland FLASH 239 YOUNG PEOPLE AND SCIENCE D1. Sukupuoli [ÄLÄ KYSY - MERKITSE SOPIVIN] Mies...1 Nainen...2 D2. Minkä

Lisätiedot

PK 22.8.2014. Kysely lastensuojelutarpeen selvitysvaiheen yhteistyötahoille Neuvolat ja varhaiskasvatus Päijät-Häme, kevät 2014

PK 22.8.2014. Kysely lastensuojelutarpeen selvitysvaiheen yhteistyötahoille Neuvolat ja varhaiskasvatus Päijät-Häme, kevät 2014 Kysely lastensuojelutarpeen selvitysvaiheen yhteistyötahoille Neuvolat ja varhaiskasvatus Päijät-Häme, kevät 2014 Kyselyn taustaa - Toiveet ja tarpeet yhteistyön tiivistämiseen ja yhteiseen toimintamalliin

Lisätiedot

Mitä nuorten elämänhallintaan kuuluu?

Mitä nuorten elämänhallintaan kuuluu? Mitä nuorten elämänhallintaan kuuluu? Nuoret, päihteet ja elämänhallinta Päihdetiedotusseminaari 3.6.2014 Suunnittelija, psykologi Elina Marttinen elina.marttinen@nyyti.fi Agenda 1. Mitä nuoruuteen kuuluu?

Lisätiedot

AJANHALLINNASTA LISÄÄ VOIMAVAROJA

AJANHALLINNASTA LISÄÄ VOIMAVAROJA AJANHALLINNASTA LISÄÄ VOIMAVAROJA Iina Lempinen Voimavaravalmentaja, kirjailija, kouluttaja Valmiina Coaching 24.11.2015 Tehy Terveydenhoitajien opintopäivät 1 VALMENNUKSEN TAVOITTEET Tulet tietoisemmaksi

Lisätiedot

Prinssistä paimeneksi

Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

7. Luento 9.3. Hyvä ja paha tunne

7. Luento 9.3. Hyvä ja paha tunne 7. Luento 9.3. Hyvä ja paha tunne Hyvä ja paha 19.1.-30.3.2011 Helsingin suomenkielinen työväenopisto FM Jussi Tuovinen Luentoaineisto: http://opi.opisto.hel.fi/yleisluennot/ Hyvä ja paha tunne Pitäisikö

Lisätiedot

Kuka tekee arjen valinnat? Hyvää ikää kaikille seminaari Seinäjoki 18.9.2014 autismikuntoutusohjaaja Sanna Laitamaa

Kuka tekee arjen valinnat? Hyvää ikää kaikille seminaari Seinäjoki 18.9.2014 autismikuntoutusohjaaja Sanna Laitamaa Kuka tekee arjen valinnat? Hyvää ikää kaikille seminaari Seinäjoki 18.9.2014 autismikuntoutusohjaaja Sanna Laitamaa Erityistarpeita vai ihan vaan perusjuttuja? Usein puhutaan autismin kirjon ihmisten kohdalla,

Lisätiedot

KULTAINEN SÄÄNTÖ KULTAINEN SÄÄNTÖ KULTAINEN SÄÄNTÖ

KULTAINEN SÄÄNTÖ KULTAINEN SÄÄNTÖ KULTAINEN SÄÄNTÖ KULTAINEN SÄÄNTÖ KULTAINEN SÄÄNTÖ KULTAINEN SÄÄNTÖ KRISHNA Intia, n. 2000 e.kr. Veda-kirjat, Bhagavad-Gita Tämä on kaiken todellisen vanhurskauden summa: Kohtele muita kuten tahtoisit heidän sinua kohtelevan.

Lisätiedot

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beersebassa. Siellä sekä Aabraham, Iisak

Lisätiedot

Asunnottomuuden ehkäisy, vapautuvat vangit ja AE-periaate teemaryhmän tapaaminen

Asunnottomuuden ehkäisy, vapautuvat vangit ja AE-periaate teemaryhmän tapaaminen Asunnottomuuden ehkäisy, vapautuvat vangit ja AE-periaate teemaryhmän tapaaminen Asuminen, kuntouttava työote ja integraatio Jenni Mäki Sampo Järvelä 07.11.2011 Tampere AE-periaate ja lainrikkojat Asunnon

Lisätiedot

Liisa Välilä Kataja Parisuhdekeskus ry www.perheenparhaaksi.fi

Liisa Välilä Kataja Parisuhdekeskus ry www.perheenparhaaksi.fi Liisa Välilä Kataja Parisuhdekeskus ry www.perheenparhaaksi.fi PARISUHTEEN JA PERHEEN HYVINVOINTI Parisuhde on kahden ihmisen välinen tila, joka syntyy yhteisestä sopimuksesta ja jota molemmat tai jompikumpi

Lisätiedot

Rakastan työtäni mutta miksi?

Rakastan työtäni mutta miksi? Rakastan työtäni mutta miksi? Elina Jokinen FT, Kirjoitusviestinnän opettaja JYU / Kielikeskus Esityksen kuvat, videot ja kommentit Gradu- ja väitöskirjaretriitti kevät 2016, Konnevesi Tieteen popularisointi

Lisätiedot

Ryhmätyöt OPETUSAINEISTO USKO, TOIVO, RAKKAUS. Merimiestatuoinnit. Linnéa de Laval, Ruotsin merimuseon museolehtori www.sjohistoriska.

Ryhmätyöt OPETUSAINEISTO USKO, TOIVO, RAKKAUS. Merimiestatuoinnit. Linnéa de Laval, Ruotsin merimuseon museolehtori www.sjohistoriska. Ryhmätyöt Merimiestatuoinnit OPETUSAINEISTO USKO, TOIVO, RAKKAUS Linnéa de Laval, Ruotsin merimuseon museolehtori 1 Ryhmä 1 Olette saaneet käteenne noin 10 tatuointikuvaa. Tatuointikuvat ovat kuvia, joita

Lisätiedot

Matemaatikot ja tilastotieteilijät

Matemaatikot ja tilastotieteilijät Matemaatikot ja tilastotieteilijät Matematiikka/tilastotiede ammattina Tilastotiede on matematiikan osa-alue, lähinnä todennäköisyyslaskentaa, mutta se on myös itsenäinen tieteenala. Tilastotieteen tutkijat

Lisätiedot

Heikki Salomaa. Soveltavien opintojen orientaatiojakson työelämäseminaari

Heikki Salomaa. Soveltavien opintojen orientaatiojakson työelämäseminaari Heikki Salomaa Soveltavien opintojen orientaatiojakson työelämäseminaari Intensiivijakson yhteiset osiot TYÖELÄMÄSEMINAARI Opettaja yliopistonlehtori Heikki Salomaa (8 t) To 5.9. klo 12.15 13.45 AT102

Lisätiedot

Ajatuksia sateenkaariperheiden läheiselle

Ajatuksia sateenkaariperheiden läheiselle 15.4.2014 Ajatuksia sateenkaariperheiden läheiselle Tiia Aarnipuu, koulutussuunnittelija tiia.aarnipuu@sateenkaariperheet.fi Mitkä sateenkaariperheet? Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ihmisten

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

GEENEISTÄ SOSIAALISEEN KÄYTTÄYTYMISEEN. Markus Jokela, Psykologian laitos, HY

GEENEISTÄ SOSIAALISEEN KÄYTTÄYTYMISEEN. Markus Jokela, Psykologian laitos, HY GEENEISTÄ SOSIAALISEEN KÄYTTÄYTYMISEEN Markus Jokela, Psykologian laitos, HY Akateeminen tausta EPIDEMIOLOGIA - PhD (tekeillä...) UNIVERSITY COLLEGE LONDON PSYKOLOGIA -Fil. maisteri -Fil. tohtori KÄYTTÄYTYMISTIETEELLINE

Lisätiedot

b) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Jairus oli Kapernaumin synagoogan esimies ja hänellä oli vain yksi lapsi, 12-vuotias tytär.

b) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Jairus oli Kapernaumin synagoogan esimies ja hänellä oli vain yksi lapsi, 12-vuotias tytär. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VÄLIKOHTAUS MATKALLA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui - Kapernaumissa b) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Jairus oli Kapernaumin

Lisätiedot

21.5.2014 Copyright www.videomarkkinointi.info

21.5.2014 Copyright www.videomarkkinointi.info 1 Tervetuloa kolmannelle jaksolle! Tähän jaksoon sisältyy testi, miten käytät oman aikasi? Saat vinkkejä miten omat unelmat saadaan kirkkaaksi. Jotta voit ne toteuttaa Tarvitset suunnitelman ja työkalut.

Lisätiedot

Bahá u lláh, Ridván muistio. www.bahai.fi/lamppu

Bahá u lláh, Ridván muistio. www.bahai.fi/lamppu Jumalallinen kevätaika on koittanut... Kiiruhda kaiken luomakunnan edessä ylistämään Jumalasi nimeä ja kaiuttamaan hänen kiitostansa, niin että kaikki luodut virvoittuisivat ja uudeksi muuttuisivat. Bahá

Lisätiedot

Tasapainoinen Ravitsemus

Tasapainoinen Ravitsemus Tasapainoinen Ravitsemus Juha ja Sari Eriksson Itsenäiset Jälleenmyyjät Omat taustat ja kokemukset Juha Eriksson 50v.. Perhe: Vaimo Sari, 4 lasta Samuli 17v, Krista 19v, Niklas 22v, ja Sami 24 v Ammatti:

Lisätiedot

Itsensä tunteminen ja johtaminen kurssi. Riitta Salomäki, osastonhoitaja, Otaniemi Kati Kauppala, vastaava fysioterapeutti, Töölö

Itsensä tunteminen ja johtaminen kurssi. Riitta Salomäki, osastonhoitaja, Otaniemi Kati Kauppala, vastaava fysioterapeutti, Töölö Itsensä tunteminen ja johtaminen kurssi Riitta Salomäki, osastonhoitaja, Otaniemi Kati Kauppala, vastaava fysioterapeutti, Töölö Hyvä arki Luennon tavoitteena on lisätä tietoa omaan hyvinvointiin vaikuttavista

Lisätiedot

Soluista elämää. Tietopaketti Kantasolurekisteriin liittyjälle

Soluista elämää. Tietopaketti Kantasolurekisteriin liittyjälle Soluista elämää Tietopaketti Kantasolurekisteriin liittyjälle Perehdy huolella tietopakettiin ennen liittymistäsi Kantasolurekisteriin. Rekisteriin liitytään osoitteessa www.soluistaelämää.fi kantasolujen

Lisätiedot

Tulevaisuuden arvoperusta

Tulevaisuuden arvoperusta Tulevaisuuden arvoperusta Lea Pulkkinen Arvoseminaari, Seinäjoki 24.10.2012 Kulttuuriset arvo-orientaatiot (Schwartz, 2011) HARMONIA Islamilainen lähi-itä Länsi- Eurooppa Englantia puhuva alue TASA-ARVO

Lisätiedot

LÄHTÖTILANNE YLEISTÄ KÄYRÄT

LÄHTÖTILANNE YLEISTÄ KÄYRÄT Karl-Magnus Spiik Ky ET/valinta / sivu 1 LÄHTÖTILANNE Tulosyksikön johtaja vaihtui. Yrityksen johdon tavoitteena oli saada lisää tietoa uuden johtajan valitsemista varten; hakijat (3) olivat talon sisältä.

Lisätiedot

12 Oligopoli ja monopolistinen kilpailu

12 Oligopoli ja monopolistinen kilpailu 12 Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, 2nd ed., chs 16-17; Taloustieteen oppikirja, s. 87-90) Oligopoli on markkinamuoto, jossa markkinoilla on muutamia yrityksiä, jotka uskovat tekemiensä

Lisätiedot

Näkökulmista käytäntöön

Näkökulmista käytäntöön Näkökulmista käytäntöön Hoitosuhteen perusteiden tarkastelua Lars Lindholm 4.11.2008, Ähtäri Hoitosuhteen rakenne Asiantuntijuus Työn ilo? Empatia Kohtaaminen Ilman näitä ei voi olla hoitoa. Seuraavat

Lisätiedot

Heittäkää kaikki murheenne

Heittäkää kaikki murheenne 1 Heittäkää kaikki murheenne Otan lähtökohdaksi Pietarin 1 kirjeen 5-luvun 7 jakeen, jossa apostoli rohkaisee: "heittäkää kaikki murheenne hänen päällensä, sillä hän pitää teistä huolen." Eikö olekin inhimillisä,

Lisätiedot

Isovanhempien merkitys sukupolvien ketjussa

Isovanhempien merkitys sukupolvien ketjussa Isovanhempien merkitys sukupolvien ketjussa VTT Antti Tanskanen FM, VTM Mirkka Danielsbacka Helsingin yliopisto Sukupolvien ketju -tutkimushanke Lasten suojelun kesäpäivät, Pori 12.6.2013 Esityksen eteneminen

Lisätiedot

Koulumaailman tehtäväpaketti. alakoululaisille

Koulumaailman tehtäväpaketti. alakoululaisille Koulumaailman tehtäväpaketti alakoululaisille TEHTÄVÄ 1 Miltä sanomalehti tuntuu? Tuleeko kotiisi sanomalehti? Mihin se laitetaan lukemisen jälkeen? 1 Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2 Miltä

Lisätiedot

9. Luento 23.3. Hyvä ja paha asenne itseen

9. Luento 23.3. Hyvä ja paha asenne itseen 9. Luento 23.3. Hyvä ja paha asenne itseen Hyvä ja paha 19.1.-30.3.2011 Helsingin suomenkielinen työväenopisto FM Jussi Tuovinen Luentoaineisto: http://opi.opisto.hel.fi/yleisluennot/ Hyvä ja paha asenne

Lisätiedot

Huono-osaisuuden periytyminen: Mitä annettavaa on geneettiset tekijät huomioivilla tutkimusmenetelmillä?

Huono-osaisuuden periytyminen: Mitä annettavaa on geneettiset tekijät huomioivilla tutkimusmenetelmillä? Huono-osaisuuden periytyminen: Mitä annettavaa on geneettiset tekijät huomioivilla tutkimusmenetelmillä? Antti Latvala Sosiaalilääketieteen päivät 28.11.2012 Esityksen teemat Miksi ja miten huomioida geneettisten

Lisätiedot

Biologia. Pakolliset kurssit. 1. Eliömaailma (BI1)

Biologia. Pakolliset kurssit. 1. Eliömaailma (BI1) Biologia Pakolliset kurssit 1. Eliömaailma (BI1) tuntee elämän tunnusmerkit ja perusedellytykset sekä tietää, miten elämän ilmiöitä tutkitaan ymmärtää, mitä luonnon monimuotoisuus biosysteemien eri tasoilla

Lisätiedot

Genomitiedon hyödyntäminen yksilötasolla ja tiedon omistajuus

Genomitiedon hyödyntäminen yksilötasolla ja tiedon omistajuus Kuka omistaa genomitiedon - työpaja 12.09.2014 Genomitiedon hyödyntäminen yksilötasolla ja tiedon omistajuus Kristiina Aittomäki, prof., ylilääkäri HUSLAB, Helsingin yliopisto Genomistrategia työryhmä

Lisätiedot

Digihyvinvointi perheissä

Digihyvinvointi perheissä Digihyvinvointi perheissä Yhteydenpito ja sosiaalinen media Sukupolvien ketju -hankkeen 3. kierroksen alustavia tuloksia Hans Hämäläinen & Mirkka Danielsbacka 17 Esityksen sisältö Sukupolvien ketju -tutkimushankkeen

Lisätiedot

ETIIKKA ERI KIRKOISSA IR

ETIIKKA ERI KIRKOISSA IR ETIIKKA ERI KIRKOISSA IR Kristinuskon mukaan niin sanottu kristillinen etiikka on yleispätevä etiikka. Tämä ei tarkoita sitä, että olisi olemassa joku tietty kristinuskoon pohjautuva etiikka. Kristillisen

Lisätiedot

Esa Saarinen Filosofia ja systeemiajattelu. Aalto-yliopisto Teknillinen korkeakoulu kevät 2010

Esa Saarinen Filosofia ja systeemiajattelu. Aalto-yliopisto Teknillinen korkeakoulu kevät 2010 Esa Saarinen Filosofia ja systeemiajattelu Aalto-yliopisto Teknillinen korkeakoulu kevät 2010 Filosofia ja systeemiajattelu (3 op, L) Mat-2.1197/TU-53.1150 3.2. Noste 17.2. Mindset 24.2. Kasvu. Vieraana

Lisätiedot

SEKSUAALIETIIKKA 2011

SEKSUAALIETIIKKA 2011 SEKSUAALIETIIKKA 2011 Luento 5 Romanttinen konservatismi Tommi Paalanen Kuva: Qumma Art Romanttinen murros 1900-luvulla voimistunut ajatus, jonka mukaan pariutumisen lähtökohtana on rakkaus Suvun ja vanhempien

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot