ITÄ-PÄIJÄNTEEN RIISTANHOITOYHDISTYS RY:N YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ITÄ-PÄIJÄNTEEN RIISTANHOITOYHDISTYS RY:N YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS"

Transkriptio

1 Teknisen lautakunnan lupajaosto ITÄ-PÄIJÄNTEEN RIISTANHOITOYHDISTYS RY:N YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS 27/60/602/2009 Lupaj 27 ASIA Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee Itä-Päijänteen Riistanhoitoyhdistyksen ry:n olemassa olevaa ampumarataa Jout san kunnassa. I LUPAPÄÄTÖKSEN KERTOELMAOSA HAKIJA Itä-Päijänteen Riistanhoitoyhdistys r.y. Puistotie JOUTSA Yhteyshenkilö: Jyrki Ilmonen, p sähköposti, jyrki.ilmonen@pp.inet.fi Puistotie 6, JOUTSA TOIMINNAN SIJAINTI Ulkona sijaitseva ampumarata sijaitsee Joutsan kunnan Jousan kylässä Ampumarata nimi sellä kiinteistöllä kiinteistötunnus ( ). Kiinteistön omis taa hakija. Rauhalantie JOUTSA LUVAN HAKEMISEN PERUSTE LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA HAKEMUKSEN VIREILLETULO Itä-Päijänteen riistanhoitoyhdistys hakee ympäristönsuojelulain 28 :n mukaista lupaa toi minnassa olevalle ampumaradalle. Ulkona sijaitseva ampumarata on ympäristölupavelvollinen ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momen tin ja ympäristönsuojeluasetuksen (169/2000) 1 :n 14 a) kohdan mukaisena toimintana. Ympäristönsuojelulain 31 :n 3 momentin ja asetuksen 7 :n 14 a) kohdan mukaan kyseinen laitos kuuluu kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen käsiteltäviin lu pa-asioihin. Hakemus on jätetty Joutsan kunnan teknisen lautakunnan lupajaostolle

2 SELVITYS TOIMINTAA KOSKEVISTA LUVISTA JA KAAVOITUSTILANNE Lupatilanne Ampumaradalle on voimassa oleva Keski-Suomen Lääninhallituksen lupa nro C-1859 an nettu Alueen kaavoitustilanne Ampumarata sijaitsee kaavoittamattomalla haja-asutusalueella. TOIMINNAN SIJAINTIPAIKAN YMPÄRISTÖN TILA, LAATU JA KOHTEET, JOIHIN TOIMINNALLA ON VAIKUTUSTA Itä-Päijänteen Riistanhoitoyhdistyksen ampumarata-alue (2,50 ha) sijaitsee Joutsan kunnas sa Jousan kylässä haja-asutusalueella vanhassa sorakuopassa. Ampumaradan Itäpuolella kulkee Joutsa - Kangasniemi maantie 200 m etäisyydellä ampumaradasta. Ampumarata-alue sijaitsee osin suolla, mutta taustavalli on entisen hiekkakuopan penkassa. Alueella on ammuntoja varten suunnitellut ampumakopit huoltorakennuksineen. Laitos sijaitse I luokan pohjavesialueella varsinaisen muodostumisalueen ulkopuolella ( JOUTSA). Taustavalli on pohjavesialueen muodostumisalu een ja pohjavesialueen rajalla. Lähimpään ympärivuotiseen asuntoon on etäisyyttä 600 metriä. Alueen valumavedet laskevat Pienen Valklammen ja Pienen Koiralammen kautta Isoon Säy näjärveen. Valumareitin pituus on noin 3 km. LAITOKSEN TOIMINTA JA MUUT TOIMINTATIEDOT Olemassa oleva ampumarata. Lakisääteisten metsästysammuntakokeiden järjestäminen. Toimii lähiseudun metsästystä harrastavien harjoituspaikkana. Rata on käytössä paikallisten ampumahiihtäjien harjoituspaikkana. Riistanhoitoyhdistys on metsästäjäorganisaation paikallistason metsästysviranomainen, jon ka toimintaa säätelee Maa- ja metsätalousministeriö. Harjoitusam munnoissa ja ampumakokeissa käytetään metsästysluodikoita, hau likoita ja pienoiskiväreitä. Ammunnat ajoittuvat kesäaikaan tarkoin määrättyinä ja valvottuina ajankohtina. Talviaikaan ammuntoja on satunnaisesti.

3 Kyseessä on olemassa oleva toiminta, jolle haetaan ympäristölupaa toistaiseksi voimassa olevaksi. Ampumarata on perustettu nykyiselle paikalleen 1960-luvulla. Ampumarata-alueella on hirviammunta-, pienoiskiväri- ja Skeetrata. Ampumarataa käyttävää Itä-Päijänteen riistanhoitoyhdistyksen alueella olevista seuran jäse nistä puolet, kokonaisjäsenmäärä on noin 850. Hirvirata ja sen toiminta Hirvi- ja karhuampumaradan pituus on 75 metriä. Radalla on ampumakoppi. Hirvi- ja karhu ammunnoissa suoritusten vuosittainen määrä on noin 250 laukaus ta, yhdessä suorituksessa neljä laukausta. Harjoittelua ja aseiden kohdistusta arviolta kolminkertainen määrä koelaukauksiin verrattu na eli yhteensä Ammunnat osuvat taustavalliin. Laukausten määrä on vähentynyt uuden ampumakokeen tulon myötä vuodesta 2006 lähtien. Pienoiskivärirata Pienoiskiväriradan pituus on noin 50 metriä ja se sijaitsee hirviradan vieressä sen eteläpuo lella olevalla suolla. Harjoitusammunnat tapahtuvat pääasiassa tal visaikaan. Radalla on ampumakoppi. Laukausten määrästä ei ole esittää arviota. Skeet-rata Haulikossa on skeetrata, jossa harjoittelua noin 2000 laukauksen verran vuodessa. Kilpailut Rata on vain alueen metsästäjien käytössä. Radalla ei ole kilpailutoimintaa lukuun ottamatta rhy:n pienimuotoisia hirvi- ja haulikko kilpailuja. Vedenhankinta ja viemäröinti Alueella ei ole juoksevaa vettä eikä viemäriä. Liikenne Alueella on turvalliset kulkuväylät sekä opastein ohjeistettu toiminta. Ammunanvalvojat ja ra tamestari ovat koulutettu sekä ohjeistettu ampumaradalla liikkumi seen ja käyttäytymiseen. He opastavat ja valvovat ampumaradan käyttäjiä.

4 Paras käyttökelpoinen tekniikka (BAT) Ei ole esitetty arviota. Energia Ei ole esitetty arviota. YMPÄRISTÖKUORMITUS JA SEN RAJOITTAMINEN Vaikutukset maaperään ja pohjaveteen Luodit jäävät ampumavalleihin, jotka ovat 5 metriä korkeat ja koostumukseltaan hienoa hiek kaa. Ampumarata-alueen lyijykuormitus muodostuu ampumalajeittain seuraavaksi Ase Laukausmäärä Luodin paino Kertyvä luotimäärä (kg) Hirvikiväri g 12,0 Pienoiskiväri g 1,0 Haukikko g 48,0 Vuosittainen lyijykuormitus yhteensä 61,0 Melu Melupäästöt ovat varsin kohtuulliset. Luodikkoammunnat tapahtuvat melueristetystä ampu makopista. Sijainti on syrjäinen häiriintyviin kohteisiin nähden. Selvitys päästöjen vähentämisestä ja puhdistamisesta Ampumakoppeja on ajanmukaistettu ja niihin tullaan tekemään parannuksia jatkamalla kopin etuseinää melun ehkäisemiseksi. Ampumavalleja on kohotettu. Valleja tullaan jatkossa korottamaan melun ehkäisemiseksi. Ampumaradan käyttöaikoja on rajoitettu ja niiden noudattamista val votaan sekä käyttöajoista on suoritettu opastusta ja valistusta. Jättehuolto Syntyville hylsyille on varattu jäteastiat, joihin hylsyt kerätään. Joutsan kuljetus noutaa hylsyt eteenpäin lajiteltavaksi. Muuta jätettä ei juuri synny. Itä-Päijänteen rhy:llä on sopimus Joutsan jätteenkuljetuksen kanssa.

5 VAIKUTUKSET YMPÄRISTÖÖN Maaperä Ampumaradan sijoittuminen tärkeälle pohjavesialueelle aiheuttaa riskin pohjaveden laadulle. Maaperää on tutkittu alustavasti ja haulikkoradan maaperässä (suo) on todettu kohonneita haitta-ainepitoisuuksia (lyijy). Kivä ri ra taa ei tuol loin ole tut kittu. Hirviradan taustavalliin kerääntyy lyijyä vuosittain nykyisillä laukausmäärillä noin 12 kg/vuosi. Hirviaseen luodin uppoama taustavallin hiekkaan on noin cm. Pienoiskivääriammunnan taustavalliin kerääntyy lyijyä vuosittain noin 1,0 kg/vuosi. Haulikkoammunnassa lyijyä kerääntyy pääasiassa suoalueelle noin 48 kg/vuosi. Luonto Ampumaradan toiminta on tarpeellinen metsästäjille Maa- ja metsätalousministeriön mää räämien ampumakokeiden suorittamiseksi se kä ampumaharjoittelua varten. Riistanhoitoyhdistykselle on lakisääteisesti määrätty yhdeksi tehtäväksi metsästystutkintojen järjestäminen. Tutkintoon yhtenä osa-alueena kuuluu ampuma-ase lainsäädännön ja ampuma-aseiden hallinta. Näitä tehtäviä rhy opas taa metsästystutkintoon valmentavalla kurssilla. Metsästyskortin suorittaminen on lakisääteinen ja vaaditaan metsästettäessä. Metsästyskort tia tarvitaan säädeltäessä luonnon tasapainoa ja poistettaessa Suo men luontoon tuotuja vierasperäisiä pienpetoja supikoiraa ja mink kiä. Näiden lisääntyminen on tapahtunut luonnossa räjähdysmäises ti. Tästä johtuen Suomen luonnon alkuperäinen eläinlajisto on joutu nut vaikeuksiin. Metsästäjien panosta tarvitaan säätelemään pienpe tokantoja, jotta pystyttäisiin turvaamaan Suomen luontoon kuuluvalle alkuperäiselle lajistolle mahdollisuudet lisääntyä ja näin kannat säi lyisivät elinvoimaisina. Metsästäjien apua näissä asioissa ovat toivo neet mm. luontojärjestöt. Tästä johtuen ampumarata yhdistyksen alueella on välttämättömyys jo pelkästään opastus- ja koulutustar koituksessa. Seudullisesti alue on tärkeä. Kävijämäärät ovat kohtuulliset, vaikutukset pohjaveteen ja maa perään ovat vähäiset.

6 TARKKAILU JA RAPORTOINTI ASIAN KÄSITTELY Ammuttaessa luodit kerääntyvät hiekkavalleihin. Radan käytölle on asetettu tarkat käyttöajat. Ammunnat tapahtuvat tarkassa valvonnassa kurssitettujen ammunnanvalvojien toimesta. Radan valvonnasta ja huollosta vastaa koulutettujen valvojien lisäksi Rhy:n nimeämä rata mestari, joka on saanut asianmukaisen koulutuksen toimintaan. Radan turvallista käyttöä opastetaan opasteilla ja tiedotteilla. Ammunnoista järjestetään kou lutusta. Lupahakemuksesta tiedottaminen Ympäristöluvan vireilläolosta on kuulutettu Joutsan kunnan ilmoitustaululla välisenä aikana ja Joutsan Seutu lehdessä Hakemus asiakirjat ovat olleet kuulutusaikana nähtävillä Joutsan kunnan tekni sessä toimistossa. Lähinaapurit on kuultu kunnan toimesta. Lausunnot Keski-Suomen ympäristökeskuksen lausunto Keski-Suomen ympäristökeskus on selvittänyt ampumarata-alueen maaperän haitta-ainepi toisuuksia alustavasti muutamalla näytteellä. Maaperästä otettujen näytteiden perusteella ampumarata-alueen maaperässä on hait ta-aineiden kohonneita pitoisuuksia. Tyypillisesti haulikkoratojen pin tamaassa tavataan korkeita pitoisuuksia lyijyä (mahdollisesti myös antimonia ja PAH-yhdisteitä) melko laajalla alueella, johon haulit ja savikiekot putoavat. Ampumarata-alueella tulee tehdä tarkentavia tutkimuksia, joilla voidaan rajata alue, jolla maaperässä esiintyy am pumatoiminnasta aiheutuneita haitta-aineiden kohonneita pitoisuuk sia. Tutkimusten perusteella tulee arvioida alueen maaperän ja poh javeden pilaantuneisuus ja puhdistustarve Valtioneuvoston asetuk sen maaperän pilaantuneisuuden ja puhdistustarpeen arvioinnista (214/2007) mukaisesti. Tutkimukset ja arviointi tulee teettää asian tuntevan tahon toimesta ja niiden tekemisestä tulee olla yhteydessä ympäristökeskukseen. Pilaantuneisuuden ja puhdistustarpeen ar viointia varten tulisi luvassa määrätä nykyisen toiminnan aikana koh tuullinen, noin 1-3 vuoden mittainen määräaika. Ympäristölupaa haetaan toistaiseksi voimassaolevaksi. Ympäristökeskuksen näke myksen mukaan myönnettävässä ympäristöluvassa tulee lupaviran omaiselle varata mahdollisuus tarkistaa lupamääräyksiä tai muuttaa lupaa, mikäli se on pilaantuneisuuden ja puhdistustarpeen arvioinnin perusteella tarpeen. Vastaavat tutkimus- ja arviointimääräykset tulee antaa toiminnan lopettamisen varalta. Toiminnanharjoittajan tulisi varautua selvityksistä ja niiden vaatimista toimenpiteistä aiheutuviin kustannuksiin.

7 Toiminnassa tulee varautua jatkossa tarvittaviin (riskinarvio) maaperän suojaustoimiin. Mah dollisissa tulevissa suojaustoimissa hakijan tulee varautua rakentei siin, jotka mahdollistavat tulevaisuudessa maaperän puhdistamisen. Taustavallit on varustettava mahdollisissa tulevissa kunnostustoi menpiteissä luotien kerääjillä tai vaihtoehtoisesti taustapenkoissa on tällöin käytettävä materiaaleja, joista luodit ovat seulottavissa. Lyijy haulien käyttäminen alueella tulisi kieltää. Lisäksi lupaviranomaisen tulisi harkita voidaanko ampumaratatoimintaa rajoittaa muutoinkin. Mahdollisten turva- tai meluesteinä toimivien maavallien rakentami seen ja korottamiseen sekä alueen mahdolliseen tasaamiseen saa ilman ympäristölupaa käyttää vain puhtaita maa-aineksia. Ympäris töluvan pilaantuneen maa-aineksen käsittelyyn myöntää ympäristö keskus. Nykyään alueella olevia haitta-ainepitoisia maa-aineksia ei saa käyttää rakentamiseen eikä niitä saa peittää puhtailla maa-ai neksilla taikka rakentaa alueelle uusia rakennuksia/rakennelmia en nen kuin maa-massojen tai rakennusten/rakennelmien alle jäävien alueiden mahdolliset pilaantuneisuudet on selvitetty ja mahdolliset kunnostustoimet tehty. Näissä selvityksissä tulee ottaa yhteys Kes ki-suomen ympäristökeskukseen ennen niihin ryhtymistä. Käytettävissä olevan tiedon perusteella ei haitta-aineiden leviämistä pysty luotettavasti arvioi maan. Voidaan todeta, että yleensä lyijyn kulkeutuminen maaperäs sä on heikkoa (esimerkiksi suoperäiset happamat olot voivat lisätä lyijyn liukoisuutta ja leviämistä), kun taas antimoni voi olla maape rässä hyvin kulkeutuvaa. Maaperän humus ja hienoaines yleensä pienentävät haitta-aineiden kulkeutuvuutta. Lupaviranomainen voi kuitenkin harkita, onko mahdollinen alueelta pois virtaavan pintave den tarkkailu tarpeellista ja tulisiko myönnettävässä ympäristöluvas sa antaa tähän liittyviä lupamääräyksiä. Myönnettävässä ympäristöluvassa tulee lisäksi antaa ampumamelulle Valtioneuvoston pää töksessä ampumaratojen aiheuttamalle melutasolle asetetut ohjear vot (VNp 53/1997). Asetuksen 2 :n 1 momentin mukaan ohjearvot ovat asumiseen käytettävillä alueilla sekä oppilaitoksia palvelevilla alueilla 65 dbaimax sekä taajamissa tai niiden välittömässä lähei syydessä sijaitsevilla virkistysalueilla, hoitolaitoksia palvelevilla alueilla, loma-asutukseen käytettävillä alueilla sekä luonnonsuojelu alueilla 60 dbaimax. Mikäli toiminnasta tulee jatkossa ampumarata melun osalta valituksia, tulee luvassa määrätä, että valvontaviran omainen voi tarvittaessa vaatia melumittauksia melulle altistuvissa kohteissa. Jätehuollossa on noudatettava Joutsan kunnan jätehuoltomääräyksiä sekä jätelakia. Jättei den muodostumista on pyrittävä kaikin tavoin vähentämään. Toimin nassa syntyvät jätteet on lajiteltava syntypaikoillaan ja säilytettävä lajiteltuina toisistaan erillään. Kaikki teknisesti ja taloudellisesti hyö dynnettävissä olevat jätteet on lajiteltava ja toimitettava hyötykäyt töön. Tämä koskee etenkin metallihylsyjä, jotka tulee toimittaa me tallikeräykseen tai muuhun hyötykäyttöön. Ampumarata-alueen ylei sestä siisteydestä on pidettävä huolta mm. ke-

8 räämällä ampuma-alu eelle leviävät roskat (esimerkiksi muoviset välitulpat) vuosittain pois. Myönnettävässä ympäristöluvassa tulisi kiinnittää myös huomiota alueella olevaan käymäläratkaisuun. Toiminnanharjoittajan on nimettävä ampumaratatoiminnalle ympäristönsuojeluvastaava. Ym päristönsuojeluvastaavan on tunnettava radan toiminta, sitä koske vat ympäristönsuojelusäännökset ja määräykset sekä toiminnasta aiheutuvat päästöt, jätteet sekä mahdollisten ympäristövahinkojen torjunta. Ampumaradan käytöstä on pidettävä kirjaa, josta käy ilmi käyttäjien määrät radoittain, ammuntapäivien lukumäärät ja arvio ammuttujen laukausten määrästä eri asetyypeittäin. Lisäksi on pidet tävä kirjaa mahdollisista ympäristönsuojelun kannalta merkitykselli sistä tapahtumista (esim. kilpailuista), häiriöilmoituksista, toteutetuis ta ympäristönsuojelutoimenpiteistä, päästöistä maaperään sekä jät teistä ja jätehuollosta. Kirjanpito on pyydettäessä esitettävä valvon taviranomaisille. Myönnettävässä ympäristöluvassa tulisi antaa ampumaratatoiminnalle selkeät toiminta-ajat rajoittaen toimintaa viikonloppuisin ja arkipyhäisin. Ampumaradan käyttöajoista on kuitenkin tiedotettava ampumarata-alueelle sijoite tuin tauluin ja muulla tavoin niin, että kaikki rataa käyttävät ovat niis tä tietoisia. Muuna kuin sallittuna käyttöaikana ampumarata-alue on pidettävä suljettuna. Luvan saajan on huolehdittava ampumaradan merkitsemisestä tai vartioinnista niin, etteivät sivulliset tai eläimet joudu ampumaradan vaara-alueelle eikä ammunnasta aiheudu näil le vaaraa. Luvan saajan on valvottava, että ampumarataa käytetään ainoastaan lupamääräyksissä sallittuina aikoina ja että radan käyttä jät muutoinkin noudattavat myönnettävässä ympäristöluvassa annet tuja määräyksiä. Joutsan Vesihuolto Oy:n lausunto Ampumarata sijaitsee osittain kirkonkylän pohjavesialueella. Tällä hetkellä 30 % Joutsan Vesihuolto Oy:n vedenhankinnasta tulee tältä pohjavesialueelta. Jos ympäristölupa myönnetään Joutsan Vesihuolto Oy edellyttää, että luodeista ja hauleista peräisin oleva lyijy ja muut raskasmetallit eivät saa pilata pohjavettä. Ampumarata on toiminut jo pitkään ja toiminnan seurauksena lyijyllä ja muilla raskasmetal leilla pilaantuneen maa-alueen laajuus sekä pilaantuneisuuden ai heuttamat ympäristö- ja terveysriskit tulisi selvittää. Maaperän pi laantuminen sekä sade- ja sulamisvesien imeyttäminen lyijyä sisältä viin penkkoihin olisi estettävä tarkoitukseen soveltuvilla suojaraken teilla. Sadevedet ja muut alueen pintavedet olisi johdettava siten, etteivät ne vaaranna pohjaveden laatua. Taustapenkat tulee rakentaa tarkoitukseen soveltuvin raken tein siten että lyijyluotien talteenotto voidaan järjestää. Kirjallinen muistutus/mielipide AA ja BB

9 Perheemme kesämökki sijaitsee Säynätjärven rannalla. Ampumarata on noin kahden kilometrin päässä mökiltämme. Kaikki ampumisen äänet kuulu vat kyseisellä alueella monen kilometrin sateella. Säynätjärven ran nalla on lähietäisyydellä useita kesämökkejä, jonne voimakkaat am pumisäänet kuuluvat. Mielestämme ko. äänet eivät kuulu normaalin elämänmenoon, vaan ovat häiritseviä ja pelottavia erityisesti lapsille. Kankaan tilan läpi kuljetaan Joutsan kunnan pitkospuureitille, joka on erittäin kaunis ja mo ni-ilmeinen luontopolku. Kävellessämme luontopolulla saattaa yhtäk kiä kuulua voimakas pamaus ampumaradalta. Ääni on niin kova, et tä aikuinenkin säikähtää ja tuntuu kuin ammuttaisiin aivan vieressä. Se on erittäin epämiellyttävää ja häiritsee luonnon rauhasta ja kau neudesta nauttimista. Luontopolun varrella on runsaasti lintuja ja muita eläimiä, jotka häiriintyvät ampumisäänistä. Säynätjärvellä olemme nähneet lukuisia vesilintuja; mm. joutsenia, kuikkaparin, silkkiuikkuja ja koskeloita. Käsityksemme mukaan am pumarata sijaitsee pohjavesialueella. Mielipiteemme on, että ampumarata pitää ehdottomasti siirtää kokonaan pois Rauhalantieltä. Joutsan kunnasta löytyy varmasti alueita, joissa ampumaharrastus ei häiritse ihmisten ja eläinten elämää. Nykyään lähes kaikilla asuk kailla/perheillä on oma auto, jolla voi ajaa harrastuksen pariin, vaik ka matkaa tulisi yli kymmenenkin kilometriä kirkonkylältä. Emme näe mitään järkeviä perusteita ampumaradan nykyiselle sijainnille. Itä-Päijänteen riistanhoitoyhdistyksen vastine lausuntoon ja muistutuksiin /mielipiteisiin. 1) Keski-Savon ympäristökeskuksen lausuntoon Riistanhoi toyhdistyksellä ei ole huomauttamista. 2) Joutsan Vesi Oy:n lausuntoon ei ole huomauttamista. 3) AA ja BB osalta Riistanhoitoyhdistys toteaa seuraavaa: Mielipiteen mukaan ampumaradan kaikki äänet kuuluvat kahden kilometrin päähän Säynjär ven rannalla sijaitsevalle kesämökille, häiritsee ympäröivää luontoa ja sen lajistoa. Lisäksi mielipiteessä viitataan pohjavesialueeseen. Itä-Päijänteen riistanhoitoyhdistyksen ampumarata sijaitsee hiekkamontussa, mikä antaa jo luonnon muovaamia esteitä äänten eristämiseksi. Radalla on am muntaan tarkoitettu ja sitä varten suunniteltu ampumakoppi, josta ta pahtuu isokaliberisten aseiden ammunta. Aluetta on suojattu ampu mavallilla. Ampumaradalla on suoritettu melumittaus kuudesta rataa lähinnä sijaitsevasta asutusta kiinteistöstä Joutsan kunnan ympäris tötarkastajan suorittamana. Mittaustulosten perusteella melupäästöt ovat kohtuulliset. Suoritetuista melu-

10 mittauksista on mittaustulokset nähtävissä Joutsan kunnan teknisellä osastolla. Itä-Päijänteen rhy suorittaa tulevaisuudessa ampumaradalla parannuksia myös melua ajatellen.toimintaa kehitetään. Ampumarata-alue on tarkoin aidattu ja merkitty varoitustauluin maastoon. Hirvi- ja karhuam muntojen aikana ammunnasta on ilmoitettu lippusalossa olevalla li pulla. Harjoitus- ja merkkiammunnat tapahtuvat tarkoin säädeltyinä ja valvottuina kellonaikoina. Käyttöajat on ilmoitettu ampumaradan il moitustaululla. Lisäksi rhy:n toiminta-aikataulu on ilmoitettu Jout san-seutu lehdessä sekä internet-sivuilla riistawebissä. Toiminta-ai kataulut on postitettu alueen metsästysseurojen yhdyshenkilöille eteenpäin toimitettaviksi. Näistä sel viävät tarkat ammuntojen aikataulut sekä käyttöajat. Ammunnat ta pahtuvat koulutettujen ammunnanvalvojien valvonnassa. Ampuma radasta vastaa koulutettu ja asioihin perehtynyt ratamestari, joka on rhy:n hallituksen valitsema ja nimeämä. Rhy:n toiminnanohjaaja pi tää tarkkaa kirjanpitoa ampumaradan käyttömääristä ja käyttäjistä. Joutsan kunnan latuverkosto ulottuu talvisin ampumaradalle ja tarjoaa näin myös paikallisille ampumahiihtäjille harjoittelumahdollisuuden. Osa Joutsan taaja ma-alueesta sijaitsee samalla pohjavesialueella kuin ampumarata. Ympäristökeskus on käynyt ottamassa maaperänäytteitä ampuma radalta ja mitään poikkeavan korkeita jäämiä ei alueelta löytynyt. Jo olemassa oleva infrastruktuuri puoltaa ampumaradan nykyistä paik kaa. Riistanhoitoyhdistys paikallistason riistaviranomaisena toimii Maa- ja metsätalousministeriön alaisena. Rhy toteuttaa ministeriön säätämien metsästystä, riistan hoitoa ja ampumakokeita koskevien lakien noudattamista. Lisäksi rhy tekee yhteistyötä poliisin kanssa. Tästä hyvänä esimerkkinä ko larihirvi- ja riistakonfliktiyhteistoiminta. Edellä mainittu toiminta kuin myös hirvikannan säätely, jota ohjailee useat sidosryhmät vaatii am pumaharjoittelua ja ampumakokeiden suorittamista. Riistanhoitoyhdistys paikallistason riistaviranomaisena osaa myös huomioida ympäröivän luonnon ja sen lajiston.1965 jolloin ampumarata on rakennettu olivat laulujoutsenet erittäin harvinaisia, sittemmin kannat ovat moninker taistuneet. Pesiviä pareja on kymmeniä Joutsan seudulla, mikä osoittaa, että laji on sopeutunut täydellisesti moninkertaistuneeseen ranta-asutukseen ja muuhun ihmisen harjoittamaan toimintaan. Osana joutsalaista vapaa-ajan tarjontaa luontopolku on hyvä esi merkki. Ampumarata on ollut toiminnassa jo vuosikymmeniä aiem min ja mielestämme ne sulautuvat joutsalaiseen vapaa-aikaan hy vin. Tarkastukset Alueella on tehty tarkastus (Asian valmistelija ympäristötarkastaja Jukka Partanen, puh. 040

11 ) II LUPÄPÄÄTÖKSEN RATKAISUOSA Ympäristötarkastajan ehdotus: Teknisen lautakunnan lupajaosto tarkastaa ympäristölupahakemuksen ja tutkii asiasta anne tun lausunnon, muistutuksen sekä luvan myöntämisen edellytykset. Ratkaisussa lupajaosto ottaa huomioon mitä yleisen ja yksityisen edun turvaamiseksi säädetään. Asiasta esitetyt lausunnot ja muistu tukset otetaan huomioon lupapäätöksen lupamääräyksissä ja perus teluissa. Teknisen lautakunnan lupajaosto myöntää Itä-Päijnänteen ry:lle ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisen ympäristöluvan ulkona sijaitsevalle ampumaradalle Joutsan kunnan Jousan kylässä kiinteistöllä kiinteistötunnus ( ) osoitteessa Rauhalantie 274, JOUTSA. Vastaus lausuntoihin ja yksilöityihin vaatimuksiin Keski-Suomen ympäristökeskuksen lausunnossa, Joutsan Vesihuolto Oy:n kirjelmässä ja muistuttajien kirjelmässä esitetyt näkemykset on otettu huomioon lupamääräyksissä ilmenevällä tavalla. Lupamääräykset pilaantumisen ehkäisemiseksi Ampumaratatoiminta Toiminta-aika ja käytettävät aseet 1. Ampumarata-alueella saa ampua maanantaista torstaihin klo ja perjantaista sunnuntaihin klo välisenä aikana. Viisi kertaa vuodessa pidettävien kilpailujen aikana radoilla voidaan ampua viikonloppuna klo välisenä aikana. Viikkoa ennen juhannusta ja kahte na viikkona juhannuksen jälkeen radoilla ei saa ampua. Ampumarata-alueella saa ampua hirvikivääreillä ja pienoiskivääreillä sekä haulikoilla, joilla ammuttavat laukausmäärät eivät saa ylittää yhteensä lau kausta vuodessa. (YSL 4, 5, 43, 62, 76, YSA 30, NaapL 17 ) 2. Ampumaradan käyttöajoista on tiedotettava rata-alueelle sijoitetuin tauluin ja muulla tavoin niin, että kaikki ratoja käyttävät ovat niistä tietoisia. (YSL 43, YSA 19 ) 3. Ampumarata-alue on merkittävä maastoon esimerkiksi lippusiimoin ja varoitustauluin. Ampumarata-alueelle ja sen ympärille sijoitettaviin varoitustauluihin on lisät tävä varoitus siitä, että ampu marata-alueelta poimitut sienet ja mar jat saattavat olla terveydelle haitallisia. (YSL 43, ja YSA 19 )

12 Meluntorjunta 4. Ammunnasta aiheutuva melun taso ei saa ylittää A-painotettuna enimmäistasona impuls siaikavakiolla (LAImax) määritettynä tasoa 65 db lähiympäristössä olevilla asumiseen käytettävien rakennusten pihamaalla ja 60 db lo ma-asumiseen käytettävien rakennusten pihamaalla ja virkistys- ja luonnonsuojelualueilla. (YSL 4, 5, 43, NaapL 17, VNp 53/1997). 5. Ampumakatosten melunsuojausta tulee parantaa jatkamalla etuseinää ja lisäämällä sisä seiniin ja sisäkattoon ääntä vaimentavaa materiaalia. Valleja on ko rotettava melulle alttiissa suunnissa. Em. suojaustoimenpiteet tulee tehdä mennessä (YSL 4, 5, 43, NaapL 17 ). 6. Mikäli toiminnasta tulee jatkossa ampumaratamelun osalta valituksia, valvontaviranomai nen voi vaatia melumittauksia melulle altistuvissa kohteissa. (YsL 43, YSA 19 sekä NaapL17 ) Lupamääräykset pilaantumisen ehkäisemiseksi 7. Kaikissa suojaustoimissa luvansaajan tulee varautua rakenteisiin, jotka mahdollistavat tulevaisuudessa maaperän puhdistami sen. Tulevissa kunnostustoimissa tulee varautua siihen, että tausta vallit varuste taan luotien kerääjillä tai vaihtoehtoisesti taustapenkois sa käytetään materiaaleja, joista luodit voidaan seuloa. (YSL 43 YSA 10 sekä JäteL 4 ja 6 ). 8. Haulikkoammunnassa tulee mahdollisuuksien mukaan siirtyä korvaavista materiaaleista valmistettujen haulien käyttöön lyijyhau lien asemasta (YSL 4, 7 ja 43 ) 9. Ampumaradan jätehuolto on järjestettävä niin, että maaperään tai ympäristöön ei joudu terveydelle tai ympäristölle haitallisia aineita eikä toiminnasta aiheu du epäsiisteyttä, maiseman rumentumista tai viihtyisyyden vähenty mistä. Tämä koskee erityisesti metallihylsyjä, jotka tulee toimittaa metallinkeräykseen tai muuhun hyötykäyttöön. Alueella tulee olla käyttökelpoinen käymälä. (YSL 7, 43 ja 45, Jätelaki 6, 19 ) Muut toimet, joilla ehkäistään, vähennetään tai selvitetään pilaantumista, sen vaaraa tai pi laantumisesta aiheutuvia haittoja 10. Ampumarata-alueen mahdollinen pilaantuneisuus on selvitettävä mennessä. Ampumarata-alueella tulee tehdä tarkentavia tutkimuksia, joilla voidaan rajata alue, jolla maaperässä esiintyy ampumatoiminnasta aiheutuneita haitta-ainei den kohonneita pitoisuuksia. Tutkimusten perusteella tulee arvioida alueen maaperän ja pohjaveden pilaantuneisuus ja puhdistustarve Valtioneuvoston asetuksen maaperän pilaantuneisuuden ja puhdis tustarpeen arvioinnista (214/2007) mukaisesti.

13 Tutkimukset ja ar viointi tulee teettää asiantuntevan tahon toimesta ja niiden tekemi sestä tulee olla yhteydessä ympäristökeskukseen. Tutkimustulosten perusteella on laadittava ampumapaikkoja koskeva suojaus- ja kunnostus suunnitelma aikatauluineen. Suunnitelmassa on esitettävä toimenpi teet, joiden avulla luotien ja haulien raskasmetallien sekä savikiek kojen kivihiilitervan PAH- yhdisteiden sekä muiden ampumatoimin nassa käytettyjen tarvikkeiden sisältämien haitallisten aineiden kuor mitus maaperään sekä pinta- ja pohjaveteen voidaan rajoittaa mah dollisimman vähäiseksi. Suunnitelma on esitettävä ympäristönsuoje luviranomaisen hyväksyttäväksi. Pilaantuneen maan puhdistamisesta on tehtävä Keski-Suomen ympäristökeskukselle ympäristönsuojelulain (86/2000) 78 :ssä tarkoitettu ympäristönsuojeluasetuksen (169/2000) 25 :n mukai nen ilmoitus riittävän ajoissa, kuitenkin vähintään 30 vuorokautta ennen toimenpiteeseen ryhtymistä. (YSL10 ja 43 :t) Tarkkailu- ja raportointimääräykset 11. Toiminnanharjoittajan on pidettävä kirjaa ampumaradan käytöstä. Joutsan kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle on toi mitettava vuosittain seuraavan vuoden helmikuun loppuun mennessä vuosiyhteenveto seuraavintiedoin: käyttäjien määrät radoittain ampumapäivien lukumäärä ammuttujen laukausten määrät asetyypeittäin kilpailut häiriöilmoitukset toteutetut ympäristönsuojelutoimenpiteet päästöt maaperään jätteet ja jätehuolto (YSL 43, YSA 19, JäteL 4, 6, ja JäteA 22 ) Toiminnan mahdollinen lopettaminen 12. Luvan saajan on hyvissä ajoin, viimeistään kuusi kuukautta ennen toiminnan lopettamis ta, esitettävä yksityiskohtainen suunnitelma vesiensuojelua, maape ränsuojelua ja jätehuoltoa koskevista laitoksen toiminnan lopettami seen liittyvistä toimista. (YSL 43, 90, YSA 19, JäteL 6 ) Muut toimet ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi 13. Laitoksen toiminnoille on nimettävä vastuuhenkilö, joka vastaa mm. ampumaradan toi minnasta, jätteiden asianmukaisesta käsittelystä, mahdollisesti tar vittavista maavaihdoista, vaihdettavien maiden käsittelystä ja kirjan pidosta. Vastuuhenkilön yhteystiedot on toimitettava Joutsan kunnan teknisenlautakunnan lupajaostolle. Mikäli

14 RATKAISUN PERUSTELUT vastaavan hoitajan yhteys tiedot muuttuvat, on muutos saatettava tiedoksi (YSL 43, 46 ja Jä tea 10 :t) Lupamääräysten tarkistaminen 14. Luvan saajan on esitettävä uusi lupahakemus lupamääräysten tarkistamiseksi viimeis tään mennessä. Lupamääräysten tarkistamiseksi jätettä vän hakemuksen tulee sisältää seuraavat tiedot: - Toiminnan kuvaus mahdollisine muutoksineen - Sen jälkeen kun maaperätutkimukset ja mahdollisesti pi laantunut maaperä puhdistettu. Lisäksi hakemus lupamääräysten tarkistamiseksi on tehtävä toiminnan oleellisesti muuttues sa (YSL 55, YSA 19 ). Lupaharkinnan perusteet Kun toimintaa harjoitetaan tässä päätöksessä esitetyllä tavalla ja noudatetaan annettuja määräyksiä, toiminta täyttää ympäristönsuojelulain ja jätelain sekä niiden nojalla annettujen asetusten vaatimukset sekä ne vaatimuk set, jotka on luonnonsuojelulaissa ja sen nojalla on säädetty (YSL 41 ). Luvan myöntämisen edellytykset Teknisen lautakunnan lupajaosto katsoo, että suunnitelluista toiminnoista asetetut lupamää räykset huomioon ottaen ei aiheudu yksinään tai yhdessä muiden toimintojen kanssa terveyshaittaa, merkittävää muuta ympäristön pi laantumista tai sen vaaraa, maaperän tai pohjaveden pilaantumista, erityistä luonnonolosuhteitten huonontumista, vedenhankinnan tai yleiseltä kannalta tärkeän muun käyttömahdollisuuden vaarantumis ta toiminnan vaikutusalueella eikä eräistä naapuruussuhteista anne tussa laissa tarkoitettua kohtuutonta rasitusta. Määräyksiä annet taessa on otettu huomioon toiminnan aiheuttama pilaantumisen to dennäköisyys ja onnettomuusriski sekä alueen kaavamääräykset. Lupamääräysten perustelut Yleiset perustelut Ympäristönsuojelulain 42 :n mukaan toiminnasta ei saa aiheutua terveyshaittaa, ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa eikä naapuruussuhteista annetun lain 17 :n 1 momentissa tarkoitettua kohtuutonta pysyväistä rasitusta esim. pölyn tai melun muodossa. Lupamääräyksiä annettaessa on ympäristönsuojelulain 43 :n mukaan otettava huomioon toiminnan luonne, sen alueen ominaisuudet, jolla toiminnan vaikutus ilmenee, toiminnan vaikutus ympäristöön kokonaisuutena, pilaantumisen eh käisemiseksi annettujen toimien merkitys ympäristön kokonaisuuden kannalta sekä tekniset ja taloudelliset mahdollisuudet toteuttaa nä mä toimet. Päästöjen ehkäisemistä koskevien määräysten tulee pe rustua parhaaseen käyttökelpoiseen tek-

15 niikkaan. Lisäksi on tarpeen mukaan otettava huomioon varautuminen onnettomuuksien ehkäi semiseen sekä niiden seurausten rajoittamiseen. Itä-Päijänteen riistanhoitoyhdistys ry:n ampumaradan ympäristölupahakemuksessa on kyse ennestään harjoitetun ampumaratatoiminnan jatkamisesta. Toiminta sijoittuu haja-asutusalueelle. Ampumaradan aiheuttamista ympäris töhaitoista merkittävin on luonteeltaan impulssimainen melu, joka voi vaikuttaa asukkaiden terveyteen ja viihtyvyyteen. Toiminta-aikoja ra jattu asutukselle aiheutuvan haitan vähentämiseksi, mutta toimin ta-ajat mahdollistavat ammunnan harrastamisen sekä kilpailujen ja ampumakokeiden järjestämisen. Ampumaradoilla lyijy ja muut ras kasmetallit aiheuttavat maaperän pilaantumista melko laajalla alu eella. Päätöksessä on annettu määräyksiä maaperän pilaantumisen selvittämisvelvollisuudesta ja ehkäisemisestä. Lupamääräysten yksilöidyt perustelut Ympäristönsuojelulain 43 :n mukaan ympäristöluvassa on annettava tarpeelliset määräyk set päästöistä, niiden ehkäisemisestä ja muusta rajoittamisesta sekä päästöpaikan sijainnista, jätteistä ja niiden synnyn ja haitallisuuden vähentämisestä, toimista häiriö- ja muissa poikkeuksellisissa tilan teissa sekä toiminnan lopettamisen jälkeisistä toimista (lupamää räykset 1-14). Määräykset ovat tarpeen lupamääräysten noudattamisen ja yleisen turvallisuuden kannalta (lupamääräykset 1 ja 3). Ammunta-aikojen päivittäinen rajoittaminen on tarpeen ympäristönsuojelulain 3 :ssä tarkoi tettujen viihtyvyyshaittojen vähentämiseksi. Mahdollisuudet ammun nan harrastamiseen ja lakisääteisten ampumakokeiden suorittami seen on kuitenkin turvattu (lupamääräys 1). Lupamääräykset parantavat yleistä turvallisuutta (lupamääräykset 2 ja 3). Annetut melutason enimmäistasoa koskevat määräykset perustuvat valtioneuvoston päätök sen mukaisiin ohjearvoihin Ampumakatosten melusuojaus ja maavallien korottaminen on katsottu sellaiseksi toimenpi teeksi, jotka on mahdollista toteuttaa melko lyhyelläkin aikajaksolla. Erillisen melumittauksen teettämistä ei katsota tarpeelliseksi, koska ampumaradalla on tehty lupakäsittelyn yhteydessä valvontatyyppinen melumittaus hirvikivää rillä ja haulikolla ammuttaessa, mutta valitustapauksissa se on kat sottu tarpeelliseksi. (lupamääräykset 4-6). Jo nyt kannattaa varautua mahdollisiin tuleviin puhdistustoimiin. Lyijyttömiin hauleihin siirty minen vähentäisi maaperän pilaantumista. Jätteistä tai jätehuollosta ei saa aiheutua haittaa terveydelle tai ympäristölle. Luotien talteen ottoon on olemassa käyttökelpoisia tekniikoita. Ympäristön pilaantu misen vaaraa aiheuttavassa toiminnassa on käytettävä parasta käyt tökelpoista tekniikkaa (lupamääräys 7 -

16 9). Luotien ja haulien sisältämä lyijy ja muut raskasmetallit aiheuttavat maaperän pilaantumista. Nykyisen hirviampumaradan taustavallis sa oleva maa-aines on sekoitus pi laantunutta maa-ainesta. Suoalu eelle on kerääntynyt runsaasti lyi jyä. Määräys on annettu ampuma radan maaperän pilaantuneisuu den selvittämiseksi. Sen toimittami sesta asianmukaiseen käsitte lyyn on tehtävä Keski-Suomen ympä ristökeskukselle ympäristönsuo jelulain 78 :ssä tarkoitettu ympäris tönsuojeluasetuksen 25 :n mu kainen ilmoitus. (lupamääräys 10). Luvassa on annettava tarpeelliset määräykset toiminnan tarkkailusta. Toiminnan harjoittajan on myös oltava riittävästi selvillä toimintansa ympäristövaikutuksista ja -riskeistä. (lupamääräys 11). Ympäristöluvassa on annettava ympäristönsuojelulain 43 :n mukaan tarpeelliset määräyk set toiminnan lopettamisen jälkeisistä toimista. Terveydelle ja ympä ristölle aiheutuvien haittojen estämiseksi toiminnanharjoittajan on toiminnan lopettamisen yhteydessä tarvittaessa huolehdittava alu een siivoamisesta ja puhdistamisesta. Suunnitelman avulla lupavi ranomainen voi varmistua toimenpiteiden riittävyydestä (lupamää räys 12). Määräyksellä vastaavan hoitajan nimeämisestä on haluttu varmistaa lupamääräysten nou dattaminen toiminnassa ja tiedonkulku toiminnanharjoittajalta lupavi ranomaiselle (lupamääräys 13). Ympäristönsuojelulain mukaan toistaiseksi myönnettävässä luvassa tulee määrätä, mihin mennessä hakemus lupamääräysten tarkistamiseksi on tehtävä. Lai toksen toiminnan osalta vuosi 2015 on katsottu sopivaksi. (lupa määräys 14). PÄÄTÖKSEN VOIMASSAOLO Tämä päätös on voimassa toistaiseksi. Mikäli toiminnassa tapahtuu päästöjä tai niiden vaiku tuksia lisäävä tai muu olennainen muutos, on toiminnalle haettava uutta lupaa. Tämä päätös on voimassa, kunnes uudesta lupahake muksesta tehty päätös on saanut lainvoiman. SOVELLETUT SÄÄNNÖKSET Asetuksen noudattaminen Jos asetuksella annetaan ympäristönsuojelulain tai jätelain nojalla tämän luvan määräystä ankarampia säännöksiä luvan voimassaolosta tai tarkistamisesta, on asetusta tämän luvan estämättä noudatettava (YSL 56 ) Ympäristönsuojelulaki (YsL 86/00) YSL 4, 5, 7,8, 28, 41-43, , 62, 76, 90 :t mpäristönsuojeluasetus (YsA 169/00) 1,7, 10, 18-19, 30 :t Jätelaki (JäteL 1072/93) 4, 6, 9, 15, 19, ja 54 Jäteasetus (JäteA 1390/93) 5-6, 22

17 Valtioneuvoston päätös ampumaratojen aiheuttaman melutason ohjearvoista (53/1997) Laki eräistä naapuruussuhteista (NaapL 26/20) 17 Lempäälän kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen taksa KÄSITTELYMAKSU JA SEN MÄÄRÄYTYMINEN PÄÄTÖKSEN JULKIPANO LUPAPÄÄTÖKSESTÄ TIEDOTTAMINEN MUUTOKSENHAKU Tästä päätöksestä peritään maksua 800. Käsittelymaksua alennetaan harkinnanvaraisesti 20 %:lla. Maksu perustuu Joutsan kunnanvaltuuston vahvistamaan taksaan. Päätös annetaan julkipanon jälkeen. Päätöksen antopäivä on Muutoksenhakua varten valitusaika päättyy Teknisen lautakunnan lupajaosto tiedottaa tästä päätöksestä ympäristönsuojelulain 54 :n mukaisesti. Päätöksestä kuulutetaan julkisesti Joutsan kunnan virallisella ilmoitustaululla ja paikallislehti Joutsan Seudussa. Tähän päätökseen saa hakea muutosta ympäristönsuojelulain 96 :n mukaan valittamalla Vaasan hallinto-oikeuteen. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä. Päätös: Ympäristötarkastajan päätös hyväksyttiin. Päätös annetaan julkipanon jälkeen Jari Reponen poistui paikalta esteellisenä asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi. Hän jääväsi it sensä lausunnon antaneen Joutsan Ve si huol to Oy:n jä se ne nä, jonka etua asia koskee. Pykälän käsittelyn ajan kokouksen puheenjohtajana toimi Hilja Moilanen. JAKELU Päätös: Itä-Päijänteen Riistanhoitoyhdistys r.y. Puistotie JOUTSA Tiedoksi: Joutsan kunnanhallitus

18 Keski-Suomen ympäristökeskus LIITE VALITUSOSOITUS Valitusosoitus VALITUSVIRAN0MAINEN Tähän päätökseen ja päätökseen asian käsittelystä peritystä maksusta saa hake muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta kirjallisella valituksella. VALITUSOIKEUS ON: asianosaisella rekisteröidyllä yhdistyksellä tai säätiöllä, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistämi nen ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristövaiku tukset ilmenevät toiminnan sijainti kunnalla ja muulla kunnalla, jonka alueella toimin nan ympäristövaikutukset ilmenevät alueellisella ympäristökeskuksella ja vaikutusalueen edellä mainitun muun kunnan ympäristöviranomaisella muulla asiassa yleistä etua valvovalla viranomaisella VALITUSAIKA JA VALITUKSEN PERILLE TOIMITTAMINEN Valituskirjelmä liitteineen on toimitettava 30 päivän kuluessa tämän päätöksen antopäivästä, sitä päivää lukuun ottamatta päätöksen tehneelle kunnan ympäris tönsuojeluviranomaiselle. Omalla vastuulla valituskirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasia kirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan vii meisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Jos vali tusta ei ole tehty määräajassa, valitus voidaan jättää tutkimatta. VALITUSKIRJELMÄN SISÄLTÖ JA ALLEKIRJOITTAMINEN Vaasan hallinto-oikeudelle osoitettavassa valituskirjelmässä on ilmoitettava: Valittajan nimi ja kotikunta päätös, johon muutosta haetaan miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi perusteet, joilla muutosta haetaan Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillisen edustajansa tai asia miehensä tai jos valituk sen laatijana on joku muu henkilö, valituskir jelmässä on ilmoitettava tämän nimi ja kotikunta. valituskirjelmässä on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa kos kevat ilmoitukset valit tajalle voidaan toimittaa. Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valituskirjelmä.

19 VALITUSKIRJELMÄN LIITTEET VALTUUTUS OIKEUDENKÄYNTIKULUT Valituskirjelmään on liitettävä: tämä päätös alkuperäisenä tai jäljennöksenä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle. Asiamiehen on, jollei hän ole asianosainen tai yleinen oikeusavustaja, liitettävä valituskirjel mään valtakirja, jollei valittaja ole valtuuttanut häntä suullisesti vali tus-viranomaisessa. Valittajalta peritään asian käsittelystä Vaasan hallinto-oikeudessa oikeudenkäyntimaksua 82, ellei toisin määrätä. Kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen postiosoite on: Joutsan kunta Tekninen lautakunta lupajaosto PL 19 (Länsitie 5) JOUTSA

80100 Joensuu Päivämäärä Diaarinumero Puh. (013) 267 7111 23.01.2015 4615/11.01.00/2014

80100 Joensuu Päivämäärä Diaarinumero Puh. (013) 267 7111 23.01.2015 4615/11.01.00/2014 1 JOENSUUN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Rakennus- ja ympäristölautakunta 21.01.2015 10 Muuntamontie 6 Annettu julkipanon jälkeen 80100 Joensuu Päivämäärä Diaarinumero Puh. (013) 267 7111 23.01.2015 4615/11.01.00/2014

Lisätiedot

OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS

OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS JOUTSAN KUNTA OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä perusteet kunnallisvalitusta, koska

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 2/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/190/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 29.1.2013

PÄÄTÖS. Nro 2/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/190/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 29.1.2013 PÄÄTÖS Nro 2/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/190/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 29.1.2013 ASIA Boliden Kokkola Oy:n sinkkitehtaan ympäristöluvan (LSY-2003-Y-410) lupamääräyksen 33 mukaiselle

Lisätiedot

Vestia Oy esittää, että vakuuden määrä olisi 312 000 euroa.

Vestia Oy esittää, että vakuuden määrä olisi 312 000 euroa. PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 28.8.2008 Dnro PPO 2005 Y 294 111 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee kaatopaikkatoimintaa. Vestia Oy PL 66, 84101

Lisätiedot

Rakennus- ja ympäristölautakunta Muuntamontie 6 18.06.2014 74 80100 Joensuu Annettu julkipanon jälkeen

Rakennus- ja ympäristölautakunta Muuntamontie 6 18.06.2014 74 80100 Joensuu Annettu julkipanon jälkeen 1 JOENSUUN KAUPUNKI PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUVAN Rakennus- ja ympäristölautakunta MUUTTAMISESTA Muuntamontie 6 18.06.2014 74 80100 Joensuu Annettu julkipanon jälkeen Puh. (013) 267 7111 Päivämäärä Diaarinumero

Lisätiedot

Lupahakemus on jätetty ympäristökeskukselle 23.12.2008.

Lupahakemus on jätetty ympäristökeskukselle 23.12.2008. PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 28.4.2009 Dnro PPO 2003 Y 391 111 ASIA LUVAN HAKI JA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Haapaveden Ympäristöpalvelut Oy:n jätevesilietteen

Lisätiedot

koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa. Pykälät 34, 35, 36, 39, 40

koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa. Pykälät 34, 35, 36, 39, 40 OIKAISUVAATIMUS JA VALITUSOSOITUS MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen perusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaati musta ei kä kunnal lisvalitusta, koska päätös koskee

Lisätiedot

Kohteen maaperän pilaantuminen ei ollut etukäteen tiedossa.

Kohteen maaperän pilaantuminen ei ollut etukäteen tiedossa. Päätös annettu julkipanon jälkeen 14.5.2013 POSELY/166/07.00/2013 Pohjois-Savo ASIA YMPÄRISTÖNSUOJELULAIN 78 :N MUKAINEN ILMOITUS. PILAANTUNEEN MAAPERÄN PUHDISTAMINEN, IISALMEN PRISMA, PARKATINTIE 2, IISALMI

Lisätiedot

55 12.05.2015. Lausunto: Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunta/taipalsaaren harjoitus- ja ampuma-alueen ampumaratojen ympäristölupahakemus

55 12.05.2015. Lausunto: Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunta/taipalsaaren harjoitus- ja ampuma-alueen ampumaratojen ympäristölupahakemus Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta 55 12.05.2015 Lausunto: Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunta/taipalsaaren harjoitus- ja ampuma-alueen ampumaratojen ympäristölupahakemus 154/11.01.00.01/2015

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 97/11/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.10.2011

ASIA HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 97/11/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.10.2011 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 97/11/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.10.2011 ASIA HAKIJA Ampumarataa koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Tervola Maavoimien Materiaalilaitoksen Esikunta Huolto-osasto

Lisätiedot

Nro 18/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/40/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 23.2.2012

Nro 18/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/40/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 23.2.2012 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 18/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/40/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 23.2.2012 ASIA Purku & Piikkaus Oy:n purkujätteen käsittelytoimintaa koskevan ympäristöluvan

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 46/10/1 Dnro PSAVI/163/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 7.6.2010

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 46/10/1 Dnro PSAVI/163/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 7.6.2010 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 46/10/1 Dnro PSAVI/163/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 7.6.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Toppilan sataman toiminnan lopettamista koskevan määräajan jatkaminen, Oulu Oulun kaupunki / Oulun

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 23.8.2004 Kokouspvm 19.8.2004 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 23/2007/2 Dnro LSY 2007 Y 75

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 23/2007/2 Dnro LSY 2007 Y 75 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 23/2007/2 Dnro LSY 2007 Y 75 Annettu julkipanon jälkeen 30.5.2007 ASIA Helsingin Sataman ympäristönsuojelulain mukainen ympäristölupahakemus, joka

Lisätiedot

Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen Lemminkäinen Infra Oy:n Bastukärrin louheen murskaamon toiminnan muuttamista koskevan lupahakemuksen

Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen Lemminkäinen Infra Oy:n Bastukärrin louheen murskaamon toiminnan muuttamista koskevan lupahakemuksen Etelä-Suomi Päätös Nro 44/2010/1 Dnro ESAVI/613/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 5.11.2010 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen Lemminkäinen Infra Oy:n Bastukärrin louheen murskaamon toiminnan

Lisätiedot

ITÄ-PÄIJÄNTEEN RIISTANHOITOYHDISTYS, YMPÄRISTÖLUPAPÄPÄÄTÖS, LUPAEHDON TARKISTUS

ITÄ-PÄIJÄNTEEN RIISTANHOITOYHDISTYS, YMPÄRISTÖLUPAPÄPÄÄTÖS, LUPAEHDON TARKISTUS Teknisen lautakunnan lupajaosto 42 30.06.2009 ITÄ-PÄIJÄNTEEN RIISTANHOITOYHDISTYS, YMPÄRISTÖLUPAPÄPÄÄTÖS, LUPAEHDON TARKISTUS 34/60/602/2009 Lupaj 42 ASIA LUVAN HAKIJA TOIMINTA JA SEN SIJAINTI ASIAN VIREILLE

Lisätiedot

VALITUSOSOITUS (Poikkeamisluvat 36)

VALITUSOSOITUS (Poikkeamisluvat 36) VALITUSOSOITUS (Poikkeamisluvat 36) Valitusaika Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaoston päätökseen saa hakea muu tos ta va littamalla Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen kirjallisella va li tuk sel la.

Lisätiedot

Sikalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Marttila. Ympäristönsuojelulain 101

Sikalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Marttila. Ympäristönsuojelulain 101 Etelä-Suomi Päätös Nro 163/2012/1 Dnro ESAVI/125/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 11.10.2012 ASIA Sikalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Marttila.

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 40/09/2 Dnro Psy-2008-y-163 Annettu julkipanon jälkeen 22.4.2009 ASIA LUVAN HAKIJA

PÄÄTÖS Nro 40/09/2 Dnro Psy-2008-y-163 Annettu julkipanon jälkeen 22.4.2009 ASIA LUVAN HAKIJA 1 PÄÄTÖS Nro 40/09/2 Dnro Psy-2008-y-163 Annettu julkipanon jälkeen 22.4.2009 ASIA LUVAN HAKIJA Pieni-Kursanlammen luonnonravintolammikon ympäristölupa, Sodankylä Lapin Villitaimen Osuuskunta Vapaudentie

Lisätiedot

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA 1 (5) Lohjan kaupungin ympäristölautakunta ASIA PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPA- MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 93/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 20.5.2014

PÄÄTÖS. Nro 93/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 20.5.2014 PÄÄTÖS Nro 93/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 20.5.2014 ASIA HAKIJA Veljekset Brandt Nahkatehdas Oy:n ympäristöluvan raukeaminen, Kokkola Etelä-Pohjanmaan

Lisätiedot

PÄÄTÖS ILMOITUKSEN JOHDOSTA. Annettu julkipanon jälkeen 27.9.2012. Päätös ympäristönsuojelulain 60 :n mukaisesta meluilmoituksesta

PÄÄTÖS ILMOITUKSEN JOHDOSTA. Annettu julkipanon jälkeen 27.9.2012. Päätös ympäristönsuojelulain 60 :n mukaisesta meluilmoituksesta Lappi PÄÄTÖS ILMOITUKSEN JOHDOSTA Annettu julkipanon jälkeen 27.9.2012 LAPELY/152/07.00/2012 07.00.03 10/2012 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 60 :n mukaisesta meluilmoituksesta ILMOITUKSEN TEKIJÄ AA

Lisätiedot

Johtava ympäristötarkastaja 30.01.2012 1

Johtava ympäristötarkastaja 30.01.2012 1 576/67/675/2011 YMPÄRISTÖNSUOJELULAIN (86/2000) 60 :N MUKAINEN ILMOITUS MELUA JA TÄRINÄÄ AIHEUTTAVASTA TILAPÄISESTÄ TOIMINNASTA; Lujatalo Oy, Kiveläntie 4, Lohja. Ilmoitus erityisen häiritsevää melua aiheuttavasta

Lisätiedot

OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS

OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS JOUTSAN KUNTA Teknisen lautakunnan lupajaosto OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä perusteet

Lisätiedot

Päätös. Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus PL 36 00521 Helsinki

Päätös. Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus PL 36 00521 Helsinki Päätös Etelä-Suomi Nro 27/2012/1 Dnro ESAVI/321/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 13.2.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 57 :n mukainen hakemus, joka koskee Altia Oyj:n Rajamäen tehtaiden vanhan

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 92/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 203 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2007

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 92/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 203 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2007 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 92/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 203 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2007 ASIA HAKIJA Paineviemärin rakentaminen Raumanjuovan, Hevosluodonjuovan ja Luotsinmäenjuovan

Lisätiedot

Päätös. Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011

Päätös. Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011 Päätös Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 13.12.2011 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 115 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Etelä-Suomen aluehallintoviraston

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJAT. LUPAPÄÄTÖS Nro 27/2013/1 Dnro PSAVI/123/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.3.2013

ASIA LUVAN HAKIJAT. LUPAPÄÄTÖS Nro 27/2013/1 Dnro PSAVI/123/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.3.2013 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 27/2013/1 Dnro PSAVI/123/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.3.2013 ASIA LUVAN HAKIJAT Eläinsuojan toimintaa koskeva ympäristölupa, Muonio Rajander Sauli ja Jaana Kaalamanniementie

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (8) Ympäristökeskus 31/2015 Ympäristönsuojeluosasto 07.07.2015 Ympäristönsuojelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (8) Ympäristökeskus 31/2015 Ympäristönsuojeluosasto 07.07.2015 Ympäristönsuojelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (8) 128 Lammin Sahti Oy:n erityisen häiritsevää melua aiheuttava tapahtuma, Rautatientori HEL 2015-007507 T 11 01 00 02 Päätös Ilmoitus Ilmoituksen tekijä on tehnyt ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Päätös ympäristönsuojelulain 60 :n mukaisesta meluilmoituksesta

Päätös ympäristönsuojelulain 60 :n mukaisesta meluilmoituksesta Lappi PÄÄTÖS ILMOITUKSEN JOHDOSTA Annettu julkipanon jälkeen 26.5.2011 LAPELY/88/07.00/2011 07.00.28.01 6/2011 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 60 :n mukaisesta meluilmoituksesta ILMOITUKSEN TEKIJÄ VR

Lisätiedot

Päätös 1 (4) Hakija: AA Sakatti Mining Oy (Y-tunnus: 2436768-3)

Päätös 1 (4) Hakija: AA Sakatti Mining Oy (Y-tunnus: 2436768-3) Päätös 1 (4) Annettu julkipanon jälkeen KaivNro 8871, 8875, 9400, ML2013:0018,ML2013:0063, ML2013:0065,ML2012:0190, ML2012:0216,ML2013:0017, ML2014:0118 22.1.2016 AA Sakatti Mining Oy PL38 99600 SODANKYLÄ

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa:

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/PAPERINKERÄYS OY Paperinkeräys Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevaa keräyspaperin ja pahvin lajittelua ja varastointia Porin

Lisätiedot

Kaipolan tehtaiden ympäristölupapäätöksen muuttamista koskeva hakemusasia, Jämsä.

Kaipolan tehtaiden ympäristölupapäätöksen muuttamista koskeva hakemusasia, Jämsä. PÄÄTÖS Nro 48/05/1 Dnro ISY-2005-Y-46 Annettu julkipanon jälkeen 18.5.2005 HAKIJA Pekka Leppänen ASIA Kaipolan tehtaiden ympäristölupapäätöksen muuttamista koskeva hakemusasia, Jämsä. HAKEMUS Pekka Leppänen

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 41/10/2 Dnro PSAVI/79/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.7.2010 ASIA LUVAN HAKIJA

LUPAPÄÄTÖS Nro 41/10/2 Dnro PSAVI/79/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.7.2010 ASIA LUVAN HAKIJA LUPAPÄÄTÖS Nro 41/10/2 Dnro PSAVI/79/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.7.2010 1 ASIA LUVAN HAKIJA Tikkalansalmen raittisillan rakentamisajan jatkaminen, Sotkamo Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

PÄÄTÖS ILMOITUKSEN JOHDOSTA. Annettu julkipanon jälkeen 14.9.2012. Päätös ympäristönsuojelulain 60 :n mukaisesta meluilmoituksesta

PÄÄTÖS ILMOITUKSEN JOHDOSTA. Annettu julkipanon jälkeen 14.9.2012. Päätös ympäristönsuojelulain 60 :n mukaisesta meluilmoituksesta Lappi PÄÄTÖS ILMOITUKSEN JOHDOSTA Annettu julkipanon jälkeen 14.9.2012 LAPELY/145/07.00/2012 07.00.03 2 pitää olla 8/2012 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 60 :n mukaisesta meluilmoituksesta ILMOITUKSEN

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 57/2014/1 Dnro PSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 13.6.2014

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 57/2014/1 Dnro PSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 13.6.2014 PÄÄTÖS Nro 57/2014/1 Dnro PSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 13.6.2014 1 ASIA VR-Yhtymä Oy:n Oritkarin yhdistettyjen kuljetusten terminaalin ympäristölupapäätöksen PPO-2003-Y-20-111 rauettaminen,

Lisätiedot

Autopurkamon ympäristöluvan (PSA-2003-Y-26-111) peruuttaminen, Kiuruvesi. Hakemus on tullut vireille Itä-Suomen aluehallintovirastossa 9.12.2011.

Autopurkamon ympäristöluvan (PSA-2003-Y-26-111) peruuttaminen, Kiuruvesi. Hakemus on tullut vireille Itä-Suomen aluehallintovirastossa 9.12.2011. Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 46/2012/1 Dnro ISAVI/106/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2012 ASIA HAKIJA Autopurkamon ympäristöluvan (PSA-2003-Y-26-111) peruuttaminen, Kiuruvesi. Pohjois-Savon elinkeino-,

Lisätiedot

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta Ympäristölupa tarvitaan: Kun tuotantokapasiteetti on vähintään 5 tonnia ruhoja päivässä. Toimintaan, josta

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 23/10/2 Dnro PSAVI/73/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 21.4.2010 ASIA LUVAN HAKIJA

LUPAPÄÄTÖS Nro 23/10/2 Dnro PSAVI/73/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 21.4.2010 ASIA LUVAN HAKIJA LUPAPÄÄTÖS Nro 23/10/2 Dnro PSAVI/73/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 21.4.2010 1 ASIA LUVAN HAKIJA Oikaraisen sillan rakentamista ja Hanniojan uoman siirtämistä koskevan aluehallintoviraston päätöksen

Lisätiedot

Itä-Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä nro 3/07/1 vedenottoputken rakentamiselle asetetun määräajan pidentäminen, Hollola

Itä-Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä nro 3/07/1 vedenottoputken rakentamiselle asetetun määräajan pidentäminen, Hollola Etelä-Suomi Päätös Nro 118/2010/4 Dnro ESAVI/204/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 2.7.2010 ASIA HAKIJAT Itä-Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä nro 3/07/1 vedenottoputken rakentamiselle asetetun

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 586 05.09.2006 3 Ymp 10193-2006 (235) Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy Ympkaalk 586 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto 25.8.2006/Fredrik

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 66/2012/2 Dnro ISAVI/12/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 12.9.2012

PÄÄTÖS Nro 66/2012/2 Dnro ISAVI/12/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 12.9.2012 Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 66/2012/2 Dnro ISAVI/12/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 12.9.2012 ASIA HAKIJAT Laiturin rakentaminen kiinteistön Pohjoiskorvanniemi 140 407 3 153 edustalle Porovedellä, Iisalmi

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 134/12/1 Dnro PSAVI/68/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 17.12.2012

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 134/12/1 Dnro PSAVI/68/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 17.12.2012 1 PÄÄTÖS Nro 134/12/1 Dnro PSAVI/68/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 17.12.2012 ASIA HAKIJA Lassila & Tikanoja Oyj, jätteiden käsittelykeskuksen ympäristölupa, KHO:n palauttama asia, Haukipudas, Punaisenladonkangas

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 70/2004/4 Dnro LSY-2003-Y-224 Annettu julkipanon jälkeen 16.9.2004

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 70/2004/4 Dnro LSY-2003-Y-224 Annettu julkipanon jälkeen 16.9.2004 LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 70/2004/4 Dnro LSY-2003-Y-224 Annettu julkipanon jälkeen 16.9.2004 ASIA LUVAN HAKIJAT Laiturin ja rannan täytön pysyttäminen tilan Pajuniemi RN:o

Lisätiedot

Vesialueen täytön pysyttäminen Pappilansaaren kaupunginosassa tonttien 1, 2 ja 3 edustalla, Hamina

Vesialueen täytön pysyttäminen Pappilansaaren kaupunginosassa tonttien 1, 2 ja 3 edustalla, Hamina Etelä-Suomi Päätös Nro 125/2011/4 Dnro ESAVI/334/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 4.7.2011 ASIA HAKIJAT HAKEMUS Vesialueen täytön pysyttäminen Pappilansaaren kaupunginosassa tonttien 1, 2 ja 3 edustalla,

Lisätiedot

Ymp.ltk liite nro 1 5

Ymp.ltk liite nro 1 5 ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI PÄÄTÖS Ympäristölautakunta Hallintokatu 4 44100 Äänekoski Dnro 885/11.01.00.00/2017 Pvm 17.1.2018 Annettu julkipanon jälkeen 24.1.2018 ASIA HAKIJA Eläinsuojan ympäristöluvan määrääminen

Lisätiedot

Päätös Nro 106/2011/4 Dnro ESAVI/49/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2011

Päätös Nro 106/2011/4 Dnro ESAVI/49/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2011 Etelä-Suomi Päätös Nro 106/2011/4 Dnro ESAVI/49/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2011 ASIA Aluehallintoviraston 10.11.2010 antaman vesialueen ruoppausta ym. vesialueelle rakentamista koskevan

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista, Forssa.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista, Forssa. Etelä-Suomi Päätös Nro 206/2012/1 Dnro ESAVI/173/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 7.12.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista,

Lisätiedot

Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualue.

Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualue. Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 35/2011/1 Dnro ISAVI/14/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 8.3.2011 Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston

Lisätiedot

HAMINAN KAUPUNKI VIRANHALTIJANPÄÄTÖS Ympäristötoimi Päivämäärä Dnro 30.4.2015 4 195/15 Ympäristösihteeri

HAMINAN KAUPUNKI VIRANHALTIJANPÄÄTÖS Ympäristötoimi Päivämäärä Dnro 30.4.2015 4 195/15 Ympäristösihteeri Asia, jota päätös koskee Asianosaiset PÄÄTÖS YMPÄRISTÖNSUOJELULAIN 118 :N MUKAISESTA MELUA AIHEUTTAVAA TILAPÄISTÄ TOIMINTAA KOSKEVASTA ILMOITUKSESTA Haminan kaupunki / Hamina Bastioni Raatihuoneentori

Lisätiedot

Suonsaaren Auto-osat autopurkamon lopettaminen ja ympäristöluvan raukeaminen,

Suonsaaren Auto-osat autopurkamon lopettaminen ja ympäristöluvan raukeaminen, PÄÄTÖS Nro 93/2013/1 Dnro ISAVI/69/04.08/2013 Itä-Suomi Annettu julkipanon jälkeen 24.10.2013 ASIA Suonsaaren Auto-osat autopurkamon lopettaminen ja ympäristöluvan raukeaminen, Mikkeli HAKIJA Etelä-Savon

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.1.2003 Kokouspvm 16.1.2003 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Itä-Uudenmaan m Jätehuolto Oy:n Domargårdin jätteenkäsittelyalueen ympäristölupapäätöksessä i. tarkistamisajan pidentäminen, Porvoo.

Itä-Uudenmaan m Jätehuolto Oy:n Domargårdin jätteenkäsittelyalueen ympäristölupapäätöksessä i. tarkistamisajan pidentäminen, Porvoo. ASIA Etelä-Suomi t e l ä - S u o Päätös Nro 107/2014/1 Dnro ESAVI/124/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 2.6.2014 Itä-Uudenmaan m Jätehuolto Oy:n Domargårdin jätteenkäsittelyalueen ympäristölupapäätöksessä

Lisätiedot

Rakennus- ja ympäristövaliokunta kokouspäivämäärä pykälät 39-54

Rakennus- ja ympäristövaliokunta kokouspäivämäärä pykälät 39-54 Muutoksenhakuohjeet Rakennus- ja ympäristövaliokunta kokouspäivämäärä 13.4.2016 pykälät 39-54 Muutoksenhakukiellot Kieltojen perusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta

Lisätiedot

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, liikenne ja infrastruktuuri

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, liikenne ja infrastruktuuri Etelä-Suomi Päätös Nro 1/2011/4 Dnro ESAVI/494/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 17.1.2011 ASIA HAKIJA Länsi-Suomen ympäristölupaviraston 13.12.2006 antamassa päätöksessä nro 173/2006/3 rakentamistöiden

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojelulain 58 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 6 b

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojelulain 58 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 6 b 1(6) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 35 YLO LOS-2003-Y-1335-111 Annettu julkipanon jälkeen 4.4.2008 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Wipro Infrastructure Engineering Oy:n ympäristönsuojelulain 58 :n mukaisesta muutoshakemuksesta,

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 46/2004/4 Dnro LSY-2004-Y-98 Annettu julkipanon jälkeen 24.6.2004

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 46/2004/4 Dnro LSY-2004-Y-98 Annettu julkipanon jälkeen 24.6.2004 LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 46/2004/4 Dnro LSY-2004-Y-98 Annettu julkipanon jälkeen 24.6.2004 ASIA LUVAN HAKIJA Vesijohdon rakentaminen Punkalaitumenjoen alitse sekä töiden

Lisätiedot

Lämmönkeräysputkiston sijoittaminen Iso-Kukkanen-järveen ja töiden aloittaminen ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista, Nastola

Lämmönkeräysputkiston sijoittaminen Iso-Kukkanen-järveen ja töiden aloittaminen ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista, Nastola Etelä-Suomi Päätös Nro 83/2010/4 Dnro ESAVI/213/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.6.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Lämmönkeräysputkiston sijoittaminen Iso-Kukkanen-järveen ja töiden aloittaminen ennen päätöksen

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.5.2002 Kokouspvm 16.5.2002 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

PÄÄTÖS MAA-AINESLUVAN RAUETTAMISESTA

PÄÄTÖS MAA-AINESLUVAN RAUETTAMISESTA KEURUUN KAUPUNKI Keurusselän ympäristönsuojelujaosto Multiantie 1 42700 KEURUU Kokous 29.10.2014 83 Päätös julkipanon 5.11.2014 annetaan jälkeen Dnro 6/11.01.00/2013 PÄÄTÖS MAA-AINESLUVAN RAUETTAMISESTA

Lisätiedot

Rämepuron koetoimintailmoitusta koskevaan päätökseen nro 57/2013/1 liittyvän kaivannaisjätealueen

Rämepuron koetoimintailmoitusta koskevaan päätökseen nro 57/2013/1 liittyvän kaivannaisjätealueen PÄÄTÖS Nro 77/2014/1 Dnro ISAVI/27/04.08/2014 Itä-Suomi Annettu julkipanon jälkeen 9.10.2014 ASIA Rämepuron koetoimintailmoitusta koskevaan päätökseen nro 57/2013/1 liittyvän kaivannaisjätealueen vakuuden

Lisätiedot

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain 57 :n mukainen hakemus, joka koskee Lassila & Tikanoja Oyj:n Savion jätehuoltoalueen

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 16/2014/2 Dnro PSAVI/8/04.09/2014 Annettu julkipanon jälkeen 12.5.2014

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 16/2014/2 Dnro PSAVI/8/04.09/2014 Annettu julkipanon jälkeen 12.5.2014 1 PÄÄTÖS Nro 16/2014/2 Dnro PSAVI/8/04.09/2014 Annettu julkipanon jälkeen 12.5.2014 ASIA HAKIJA Nivalan Padingin ojitusyhteisön sääntöjen vahvistaminen, Nivala Maanmittauslaitos PL 29 84101 Ylivieska 2

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 18/2009/4 Dnro LSY 2008 Y 313 Annettu julkipanon jälkeen 27.3.2009

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 18/2009/4 Dnro LSY 2008 Y 313 Annettu julkipanon jälkeen 27.3.2009 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 18/2009/4 Dnro LSY 2008 Y 313 Annettu julkipanon jälkeen 27.3.2009 ASIA HAKIJA Maalämpöputkiston asentaminen meren pohjaan Pitkäsalmeen Turun Kaistarniemen

Lisätiedot

Päätös Nro 11/2012/2 Dnro ESAVI/80/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2012

Päätös Nro 11/2012/2 Dnro ESAVI/80/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 11/2012/2 Dnro ESAVI/80/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2012 ASIA HAKIJA Vesijohto- ja viemäriverkoston rakentamista Pohjois-Kustavin saariston merialueelle koskevan Länsi-Suomen

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 110/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/352/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 110/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/352/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 110/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/352/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.11.2010 ASIA HAKIJA Ympäristönsuojelulain 115 :n mukainen hakemus, joka koskee Vaskiluodon Voima Oy:n

Lisätiedot

Kalojen kasvattaminen verkkoaltaissa Pujon saaren koillispuolella yhteisellä vesialueella RN:o 876:1 Kettelin kylässä, Uusikaupunki

Kalojen kasvattaminen verkkoaltaissa Pujon saaren koillispuolella yhteisellä vesialueella RN:o 876:1 Kettelin kylässä, Uusikaupunki Etelä-Suomi Päätös Nro 41/2013/2 Dnro ESAVI/51/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 1.3.2013 ASIA Kalojen kasvattaminen verkkoaltaissa Pujon saaren koillispuolella yhteisellä vesialueella RN:o 876:1 Kettelin

Lisätiedot

VALITUSOSOITUS (maa-ainesluvat) 59

VALITUSOSOITUS (maa-ainesluvat) 59 VALITUSOSOITUS (maa-ainesluvat) 59 Valitusaika Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaoston päätökseen saa hakea muu tos ta va littamalla Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen kirjallisella va li tuk sel la.

Lisätiedot

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki.

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki. Päätös Etelä-Suomi Nro 169/2013/1 Dnro ESAVI/170/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki. LAITOS Auto-pläkkärit

Lisätiedot

Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero.

Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero. Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2011/3 Dnro ESAVI/400/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.5.2011 ASIA Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero. HAKIJA Antti ja Taru Välttilä Jaatilantie

Lisätiedot

j%. ympäristökeskus Elinkeino-, liikenne- ja Päätös UUDELY/139/07.00/2010 15.6.2015

j%. ympäristökeskus Elinkeino-, liikenne- ja Päätös UUDELY/139/07.00/2010 15.6.2015 Elinkeino-, liikenne- ja Päätös UUDELY/139/07.00/2010 j%. ympäristökeskus 15.6.2015 ASIA Ympäristönsuojelulain (YSL 527/2014) 80 :n 3 momentin nojalla annet tu määräys VELVOITETTAVA VIRELLETULO Neste Oyj,

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp)

Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp) Turun kaupunki Kokouspvm Asia 1 11934-2012 (235) Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp) Tiivistelmä: - Ympkaalk 23 Ympäristönsuojelu 3.1.2013/

Lisätiedot

Taulukko 2. Sammalniemen leiri- ja kurssikeskuksen maasuodattamon valvontanäytteiden tulokset vuosilta 2006-2011

Taulukko 2. Sammalniemen leiri- ja kurssikeskuksen maasuodattamon valvontanäytteiden tulokset vuosilta 2006-2011 PÄÄTÖS Nro 139/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/70/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 2.10.2012 ASIA HAKIJA Sammalniemen Leiri- ja kurssikeskuksen jätevesien käsittelyjärjestelmä ja jätevesien

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 136/12/1 Dnro PSAVI/117/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2012

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 136/12/1 Dnro PSAVI/117/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2012 PÄÄTÖS Nro 136/12/1 Dnro PSAVI/117/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2012 1 ASIA HAKIJA ON Kuusamo-työhönvalmennuskeskus ry:n ympäristöluvan rauettaminen, Kuusamo Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-,

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 90/07/1 Dnro Psy-2007-y-72 Annettu julkipanon jälkeen 29.8.2007 ASIA LUVAN HAKIJA

LUPAPÄÄTÖS Nro 90/07/1 Dnro Psy-2007-y-72 Annettu julkipanon jälkeen 29.8.2007 ASIA LUVAN HAKIJA 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 90/07/1 Dnro Psy-2007-y-72 Annettu julkipanon jälkeen 29.8.2007 ASIA LUVAN HAKIJA Siirtoviemärin ja yhdysvesijohdon rakentaminen Levijärven alitse, Kittilä Levin Vesihuolto Oy PL 35 99131

Lisätiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohdat 13 c ja f

Etelä-Suomen aluehallintovirasto Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohdat 13 c ja f Etelä-Suomi Päätös Nro 220/2013/1 Dnro ESAVI/473/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 6.11.2013 ASIA Ympäristölupahakemus, joka koskee Hevosopisto Oy:n kuivikelantaa käyttävää lämpökeskusta, Ypäjä LAITOS

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 143/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/66/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 5.10.2012

PÄÄTÖS. Nro 143/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/66/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 5.10.2012 PÄÄTÖS Nro 143/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/66/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 5.10.2012 ASIA Hakemus, joka koskee Tampereen Lakkamestarit Oy:lle myönnetyn ympäristöluvan rauettamista,

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 27.12.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Laivakankaan kaivoksen ympäristöluvassa nro 84/09/2 määrätyn jätehuoltosuunnitelman määräajan

Lisätiedot

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Heinola.

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Heinola. Päätös Etelä-Suomi Nro 23/2013/1 Dnro ESAVI/41/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 5.2.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Heinola. LAITOS Heinolan Autopurkaamo

Lisätiedot

Jätevesilietteen mädätyslaitos Topinojan lietteenkäsittelyalue Pitkäsaarenkuja, Turku

Jätevesilietteen mädätyslaitos Topinojan lietteenkäsittelyalue Pitkäsaarenkuja, Turku Etelä-Suomi Päätös Nro 29/2010/2 Dnro ESAVI/484/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.7.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukainen ympäristölupahakemus Biovakka Suomi Oy:n Topinojan jätevesilietteiden

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren satamakeskuksen alueella, Helsinki.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren satamakeskuksen alueella, Helsinki. Etelä-Suomi Päätös Nro 110/2013/1 Dnro ESAVI/24/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 4.6.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren

Lisätiedot

Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 90 :n mukaisesta suunnitelmasta, joka koskee höyryvoimalaitoksen toiminnan lopettamisen jälkeisiä toimia,

Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 90 :n mukaisesta suunnitelmasta, joka koskee höyryvoimalaitoksen toiminnan lopettamisen jälkeisiä toimia, Etelä-Suomi Päätös Nro 9/2011/1 Dnro ESAVI/647/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 4.2.2011 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 90 :n mukaisesta suunnitelmasta, joka koskee höyryvoimalaitoksen

Lisätiedot

Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualue.

Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualue. Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 23/10/1 Dnro ISAVI/74/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 12.3.2010 Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 114/2006/4 Dnro LSY 2006 Y 193 Annettu julkipanon jälkeen 14.9.2006. Iskalan pengerrysyhtiön sääntöjen vahvistaminen, Nurmo

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 114/2006/4 Dnro LSY 2006 Y 193 Annettu julkipanon jälkeen 14.9.2006. Iskalan pengerrysyhtiön sääntöjen vahvistaminen, Nurmo LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 114/2006/4 Dnro LSY 2006 Y 193 Annettu julkipanon jälkeen 14.9.2006 ASIA HAKIJA Iskalan pengerrysyhtiön sääntöjen vahvistaminen, Nurmo Iskalan pengerrysyhtiö

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulaki 101. Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Ympäristönsuojelulaki 101. Etelä-Suomen aluehallintovirasto Etelä-Suomi Päätös Nro 35/2014/1 Dnro ESAVI/287/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 17.2.2014 ASIA FinnHEMS Oy:n ympäristönsuojelulain 101 :n mukainen hakemus Turun lentoasemalla sijaitsevan lentopetrolin

Lisätiedot

VARAUSOIKEUTTA KOSKEVA PÄÄTÖS

VARAUSOIKEUTTA KOSKEVA PÄÄTÖS Päätös 1 (2) Annettu julkipanon jälkeen 27.10.2011 KaivNro 2011079 Coltan Oy Pölsönpolku 6 67700 KOKKOLA VARAUSOIKEUTTA KOSKEVA PÄÄTÖS Hakemus Työ- ja elinkeinoministeriöön on saapunut 22.6.2011 kaivoslain

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen 15.2.2018 ASIA HAKIJA HAKEMUS Saarinevan turvetuotantoalueen ympäristöluvan raukeaminen, Veteli Vapo Oy PL 22

Lisätiedot

1) Hakemus, joka koskee Aikkalan kaatopaikan tarkkailuohjelman muuttamista,

1) Hakemus, joka koskee Aikkalan kaatopaikan tarkkailuohjelman muuttamista, Etelä-Suomi Päätös Nro:t 1) 51/2010/2 2) 52/2010/2 Dnro:t 1) ESAVI/554/04.08/2010 2) ESAVI/569/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.10.2010 ASIA 1) Hakemus, joka koskee Aikkalan kaatopaikan tarkkailuohjelman

Lisätiedot

YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTAMISTA KOSKEVA PÄÄTÖS. Hämeenlinnan kaupunki, Liikuntatoimisto, Poltinahontie 9 A, Hämeenlinna

YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTAMISTA KOSKEVA PÄÄTÖS. Hämeenlinnan kaupunki, Liikuntatoimisto, Poltinahontie 9 A, Hämeenlinna 2.4.2009 HAM-2009-R-5-531 JOT/10A/2009 Jakelun mukaan Ahveniston moottoriradan ympäristöluvan tarkistaminen, Hämeenlinna YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTAMISTA KOSKEVA PÄÄTÖS 1. HANKETIEDOT

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 18.2.2014 ASIA HAKIJA Aitolan Autopurkaamo Ky:n ympäristöluvan raukeaminen Keski-Suomen elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

Päätös Isosuon jäteaseman toiminnan muuttamista koskevan ympäristölupahakemuksen

Päätös Isosuon jäteaseman toiminnan muuttamista koskevan ympäristölupahakemuksen PÄÄTÖS Nrot 1) 9/2013/1 2) 10/2013/1 Etelä-Suomi Dnrot 1) ESAVI/501/04.08/2010 2) ESAVI/275/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 17.1.2013 ASIA HAKIJA Päätös Isosuon jäteaseman toiminnan muuttamista koskevan

Lisätiedot

Päätös ympäristönsuojelulain 118 mukaisen ilmoituksen johdosta. Yhteyshenkilö: Urpo Kosonen, p. 050 567 0482

Päätös ympäristönsuojelulain 118 mukaisen ilmoituksen johdosta. Yhteyshenkilö: Urpo Kosonen, p. 050 567 0482 Etelä-Savo PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 13.1.2015 Dnro ESAELY/1663/2014 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 118 mukaisen ilmoituksen johdosta. VIREILLETULO 9.12.2014 HAKIJA Savonlinnan Urheiluautoilijat

Lisätiedot

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1.

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1. Oulunkaaren ympäristölautakunta 11 20.03.2015 Maa-aineslupahakemus Pudasjärven kaupunki, Livon kylä, Tervatöyräs, Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1, Metsähallitus, MT, Pohjanmaa-Kainuu OULYMP 11 ASIA

Lisätiedot

PAATOS POKELYI99/07 01/2014. annettu julkipanon jalkeen

PAATOS POKELYI99/07 01/2014. annettu julkipanon jalkeen j PAATOS POKELYI99/07 01/2014 Elinkeino- liikenne- ja annettu julkipanon jalkeen ym paristo keskus 28.4.2015 ASIA Päätös erityisesti suojeltavan lajin esiintymispaikan rajojen määräämisestä KOHDE Erityisesti

Lisätiedot

21 15.04.2014. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää

21 15.04.2014. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää Oulunkaaren ympäristölautakunta 21 15.04.2014 Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää OULYMP 21 HAKIJA Juha Järvenpää Kalliosuontie 517

Lisätiedot

Pieni Matkolammen laillisen vedenkorkeuden määrääminen, Parikkala. Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Pieni Matkolammen laillisen vedenkorkeuden määrääminen, Parikkala. Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Etelä-Suomi Päätös Nro 74/2010/4 Dnro ESAVI/241/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 20.5.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Pieni Matkolammen laillisen vedenkorkeuden määrääminen, Parikkala Kaakkois-Suomen elinkeino-,

Lisätiedot

ASIA Ekoport Turku Oy:n dieselpolttoaineen valmistuslaitoksen koetoimintaa koskevan päätöksen (HAM-2008-Y-323 115, nro YSO/134/2008) muuttaminen,

ASIA Ekoport Turku Oy:n dieselpolttoaineen valmistuslaitoksen koetoimintaa koskevan päätöksen (HAM-2008-Y-323 115, nro YSO/134/2008) muuttaminen, Etelä-Suomi Päätös Nro 27/2011/2 Dnro ESAVI/32/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 11.4.2011 ASIA Ekoport Turku Oy:n dieselpolttoaineen valmistuslaitoksen koetoimintaa koskevan päätöksen (HAM-2008-Y-323

Lisätiedot

Päätös. Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti ja 2 momentin kohta 4 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 13 f

Päätös. Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti ja 2 momentin kohta 4 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 13 f Päätös Etelä-Suomi Nro 55/2013/1 Dnro ESAVI/78/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 14.3.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus ongelmajätteiden vastaanottokeskuksen toimintaa koskevan ympäristölupapäätöksen

Lisätiedot