Drupal 7.8. versio 1. Jari Sarja Marraskuu 2011

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Drupal 7.8. versio 1. Jari Sarja Marraskuu 2011"

Transkriptio

1 1 Drupal 7.8 versio 1 Jari Sarja Marraskuu 2011

2 2 Sisältö 1. Johdanto Drupalin asennus omalle koneelle Tietokannan luominen Postipalvelin mukaan Drupalin asennus omalle koneelle Drupal suomenkieliseksi Suomenkielisen version asennus asennusvaiheessa Ongelmia Drupalin asennus palvelimelle Nodes sieltä Drupal alkaa Uuden noden luominen Noden erilaiset asetukset Teaser ja full node Muut noden oletusasetukset Input format Revision information Comment settings eli kommentoinnin asetukset Authoring information Publishing options Revision (versionhallinta) Default-asetukset nodeille (oletusasetukset) Käyttäjät Käyttäjien lisäys ja muokkaus Oikeudet ja roolit... 54

3 Mahdollisuus rekisteröityä saitille Lohkot Lohkon asetukset Lohkon näkyminen eri rooleille Lohon näkyminen sivun mukaisesti Valikot eli menut Nodien lisääminen valikkoon Valmiiden valikkojen käsittely ja muokkaus List links Edit menu Add link Luokat (asiasanat) Luokkien ominaisuudet Asiasanalistat Vielä muuta sana termeistä Websaitin asetukset Lisää toimintoja moduulien avulla Löydä Moduulit Moduulien arviointi Moduulien asennus Lomakemoduuli Colorbox module Miltä Drupal näyttää? Kaikkea voidaan muuttaa Valmiit teemat... 80

4 4 12. Editorin asennus Editorin asennus esimerkki Editorin asennus esimerkki Nickeditin asennus Tinymce editorin asennus Mene moduulin wysiwyg asetuksiin Hae wysiwyg Ota uusin paketti Asenna kansio polkuun sites/all/libraries/tinymce Laita sen jälkeen moduuli aktiiviseksi Tiedostojen tuonti Kuvien tuonti editoriin Fatal error Tietoturva Lisää tietoa Johdanto Drupal on PHP-pohjainen avoimen lähdekoodin sisällönhallintajärjestelmä ja sovelluskehitysalusta. Sen avulla on mahdollista julkaista ja muokata www-sivuja online tilassa ilman, että koodaa riviäkään HTML-koodia. Drupalin avulla voidaan myös määritellä oikeuksia käyttäjille eli kuka pääsee muokkaaman ja kirjoittamaan sivuja. Drupalilla on vahvoja kilpailijoita, se ei ole ainut tietokantapohjainen julkaisujärjestelmä. On kuitenkin seikkoja, jotka puoltavat Drupalia valittaessa sisällönhallintajärjestelmää. Drupal on avoimen lähdekoodin ohjelma, joten sitä voi muokata omiin tarpeisiinsa sopivaksi. Kaiken hyvän lisäksi se on myös ilmainen. Drupal on joustava. Siihen on saatavilla lisäosia eli moduuleja, jota tuovat uusia toimintoja kuten esim. kuvagalleria tai webkauppa. Drupalilla on vahva taustayhteisö. Kehittäjiä löytyy ympäri maailmaa eli kyseessä ei ole vain yhden miehen projekti.

5 5 Drupal hyödyntää uusinta tekniikka ja toimintoja. Drupal noudattaa standardeja. Siitä seuraa, että se on tietoturvallinen ja hakukoneystävällinen. Drupal pääsi alkuvuodesta 2011 versioon 7, jonka etuja vanhaan verrattuna ovat: tietoturvaa on parannettu entisestään moduulien päivittäminen webin kautta uusi käyttäjäystävällinen hallintapneeli Tunnettuja sivustoja, jotka on tehty Drupalilla ovat mm

6 6 2. Drupalin asennus omalle koneelle Drupalin käyttöön omalla koneella tarvitaan webpalvelin, PHP-tuki ja MYSQL-tietokanta. Helpoiten noiden asentaminen onnistuu, kun asennetaan WAMP. Applen käyttäjille löytyy vastaavasti MAMP ja Linuxin käyttäjille LAMP. Tässä ohjeessa asennetaan WAMP, koska Windows on käyttöjärjestelmänä omassa koneessani. HUOM! Macintosh koneissa ei toimi WAMP vaan siellä homman hoitaa MAMP. Wampin lisäksi pitää vielä luoda tietokanta ja sille tietokannalle käyttäjä. Sen jälkeen kaikki on valmista ja voit testailla Drupalia omalla koneellasi. Toinen vaihtoehto on XAMPP, joka toimii niin Windowsissa kuin Macissä. Ohjeita asennukseen ja käyttöön löydät osoitteesta: 2.1. Tietokannan luominen Kun kokeilet Drupalia omalla koneella, on sinun luotava ensin tietokanta ja käyttäjä. Aloita menemällä osoitteeseen localhost, jolloin samalla tulet tarkistaneeksi, että onko palvelin käynnissä. Valitse sieltä phpmyadmin Mikäli olet suojannut mysqln, mikä on suotavaa, laitat ensin tunnuksen ja salasanan.

7 7 Seuraavaksi valitset käyttöoikeudet Sitten Lisää uusi käyttäjä. Laita uudelle käyttäjälle nimi ja salasana. Laita pallukka kohtaan Luo samanniminen tietokanta ja anna kaikki oikeudet. Vinkki! Kun luot omalla koneellasi tunnuksia, voit helpottaa muistamista. Siksi tällä kertaa kannan nimi drupal78, käyttäjä drupal78 ja salasana drupal78.

8 8 Muista laittaa merkintä kohtaan Luo samanniminen tietokanta ja anna kaikki oikeudet.. Valitse kaikki globaalit käyttöoikeudet Paina lopuksi painiketta Siirry.

9 Postipalvelin mukaan Tämä osio on lähinnä edistyneille käyttäjille, jotka haluavat WAMPista kaiken irti. Postipalvelintoiminto tarvitaan, jotta voidaan lähettää tietoja s-postiin. Jos esim. pystytät ylläpitojärjestelmän kuten Drupal ja unohdat salasanasi. Siellä on toiminto "Lähetä salasana sähköpostiin". Tuo kyseinen toiminto ei kuitenkaan toimi ellei omalla koneellasi ole sähköpostipalvelinta. Siksi asennamme koneelle sähköpostipalvelimen. Osoite on: Tallenna zip koneellesi ja pura se kansioon: C:\wampsendmail\ Avaa sitten sendmail.ini ja laita smtp-asetukset kohdilleen.

10 10 HUOM! Helpointa on tehdä tili Googleen ja käyttää Googlen smtp:tä postin lähetykseen (k. kuva yllä). Kotikoneella joudut selvittelemään mikä on yhteydentarjoajasi smpt. Tässä listaa aiheesta. Sonera Internet mail.inet.fi Sonera ADSL mail.inet.fi Kolumbus smtp.kolumbus.fi Elisa ADSL smtp.kolumbus.fi Jippii mail.jippii.fi Saunalahti posti.saunalahti.fi DNA smtp.dnainternet.net NIC smtp.nic.fi Welho smtp.welho.com MB-Net posti.mbnet.fi Song Networks smtp.song.fi

11 11 Tarvitset myös palveluntarjoajan tunnuksen ja salasanan (spostisi tunnukset). HUOM! Esimerkissä Googletilini (jari.sarja) ja salasana, joka ei tietenkään oikeasti ole tahasalana. Sitten php.ini auki etsi tämä ;sendmail_path = poista puolipiste alusta ja loppuun lisää eli näin: sendmail_path = "C:\wampsendmail\sendmail.exe -t"

12 12 Lopuksi käynnistä palvelin uudestaan. Seuraavaksi testaamme lomakkeen php koodilla. <?php $to = $subject = "Terveiset WAMP kurssilta"; $body = "Taitaa toimia?"; $headers = "From: "X-Mailer: php"; if (mail($to, $subject, $body, $headers)) { echo("<p>onnistui!</p>"); } else { echo("<p>ei toimii...</p>"); }?>

13 13 Tee kansio postia ja yllä oleva koodi sinne tiedostoon index.php. Vaihda tiedot, ettei Jarille tule postia. Sen jälkeen siirry selaimella osoiteriville ja kokeile. Kaikki toimii, jos teksti Onnistui! Tarkista vielä, että posti tuli perille. Ja kun kaikki toimii, on oma koneesi täydellinen webpalvelin. Nyt onnistuu myös salasanan lähettäminen sähköpostiin.

14 Drupalin asennus omalle koneelle Viimeisin versio Drupalista löytyy Drupalin omilta sivuilta: Muutenkin tuo kyseinen sivu on hyvä, koska siellä uusimmat versiot Drupalista ja runsaasti tietoa. Sitten kun paketti on purettu, on aika siirtyä asennukseen. Tällä kertaa Drupal löytyy kansiosta drupal7. Vinkki: Ohjelmia pakkausten purkuun löytyy Av-kympin wikistä: Hyvä ohjelma on ainakin IZArc. HUOM! Pura paketti Wampiin eli kansioon C ja siellä Wamp, jonne teet kansion drupal78 eli kuten alla olevassa kuvassa. Olen siirtänyt kaiken juuritasolle kansioon drupal78 eli sisältö kansiosta drupal-7.8 on siirretty yhtä tasoa ylemmäs (copy & paste toiminto).

15 15 Sitten tarvitaan pieni toimenpide kansiossa sites/default/. Tiedosto default.settings.php pitää kopioida ja liittää samaan kansioon ja lopuksi sen nimi muutetaan muotoon settings.php. Huom! Tiedosto kopioidaan, eikä vaihdeta vain nimeä.

16 16 Kun WAMP on käynnissä ja olet tehnyt tietokantaan tunnuksen ja salasanan olet valmis asentamaan Drupalin omalle koneellesi. Ja oikealla palvelimella sama juttu. tarvitsee tietää mistä asennuskansio löytyy ja mikä on tietokannan nimi, tunnus ja salasana. Suunnista selaimellasi osoitteeseen localhost/kansio_jossa_drupal/ Valitse asennusprofiili. Sitten ainut mahdollisuus on valita englanti. Yleensä se on hyvä valinta, koska asennus sujuu ongelmittaa. Suomenkileisen version kanssa tulee yleensä virheilmoituksia.

17 17 Sitten tietokannan tiedot ja homma jatkuu.

18 18 Sitten pääset seuraamaan kuinka asennus edistyy. Sitten syötät sivuston perustiedot ja luot pääkäyttäjälle tunnuksen ja salasanan.

19 19 Laita palvelinasetuksiin suomi. Sitten kaikki onkin valmista. Pääset katsomaan sivustoa kohdasta Visit your new site.

20 20 Ja sivusto on kuten alla. Kirjaudu ulos sivustolta kohdasta Log out.

21 21 Silloin näet millainen on sivuston kirjautumiskkuna Drupal suomenkieliseksi Äskeisessä esimerkissä Drupla asennettiin englanninkielisenä. Lähinnä ajatus oli, että siten asennus saatiin onnistumaan vaikeuksitta. Tosin kieliversio joudutaan asentamaan nyt jälkikäteen. Drupalin suomenkielinen käännös löytyy osoitteesta: Tallenna tiedosto esim. Drupalin juureen.

22 22 Sitten otetaan käyttöön moduuli nimeltä locale. Valitse valikosta Modules. Sitten ruksi kohtaan Locale. Muista tallennus.

23 23 Valitse sen jälkeen configuration. Ja etsi kohta Languages, joka on sivun alalaidassa. Lisää kieli. Selaa kohdilleen suomenkieli ja paina painiketta Lisää kieli. Vaihda oletuskieleksi suomi.

24 24 Tässä vaiheessa ei mikään ole vielä kääntynyt on vain vaihtoehto, joka on suomi. Käännös pitää vielä asentaa. Valitse Configuration. Valitse Translate interface. Valitse välilehti IMPORT. Selaa asetuksen kohdilleen ja suorita asennus.

25 25 Sitten kaikki onkin suomeksi Suomenkielisen version asennus asennusvaiheessa Sitten valitaan asennuskieli.

26 26 Koska oletuksena on ainoastaan englanti, napsauta linkkiä Learn how to install Drupal in other Languages. Sitten haemme suomenkielisen käännöksen, joka sijoitetaan kansioon /profiles/standard/translations/. Valitse paketti, joka on versiolle 7.7. Kun olet tallentanut käännöksen koneellesi, tarkista sen sijainti. Sitten katsot selaimellasi olevia välilehtiä ja palaat asennukseen. Napsauta linkkiä Reload the language selection page after adding translations.

27 27 Ja nyt voit valita asennukieleksi suomen kielen. Sitten kirjoitetaan tietokannan tiedot. Ellet ole luonut vielä kantaa, palaa lukuun 2.2, jossa selitetään kuinka uusi tietokanta luodaan WAMP palvelimelle.

28 28 Painettua painiketta Tallenna ja jatka, pääset seuraamaan kuinka asennus edistyy. Sitten luultavasti tulee virheilmoitus.

29 29 Napsauta linkkiä virhesivulle. Sitten oletkin jo asetuksissa. Syötä kaikki tiedot ja valitse oletusmaaksi Suomi.

30 30 Sitten kaikki on valmista.

31 31 Ja sivu on kuten alla olevassa kuvassa.

32 32 Kun kirjaudut pois sivulta, näet millainen sivusto on, kun sinne ei ole kirjauduttu.

33 Ongelmia Saatat saada virheilmoituksen kuten alla. Kun käy niin kuin yllä olevassa kuvassa on säädettävä php:n asetuksia, jotta virheet eivät näkyisi eli väkänen pois kohdasta display errors.

34 34

35 35 3. Drupalin asennus palvelimelle Drupalin asentamiseen palvelimelle tarvitset seuraavat osatekijät: palvelintila (FTP tunnus ja salasana) FTP ohjelma tiedonsiirtoa varten PHP tuki. MYSQL tietokanta (tunnus ja salasana) Homma lähtee liikkeelle, että lataat Drupalin viimeisimmän version ja purat paketin koneellesi. Viimeisin versio Drupalista löytyy Drupalin omilta sivuilta: Seuraavassa vaiheessa siirrät sisällön palvelimelle FTP-ohjelmaa käyttäen. Hyviä tunnettuja FTP ohjelmia ovat WinSCP ja Filezilla. Tässä esimerkissä käytän ohjelmaa WinSCP. Siirrän Drupalin palikat palvelimelle kansioon drupal.

36 36 Tämän jälkeen suunnistan osoitteeseen, jonne olen ohjelmaa asentamassa. Koska kansio on drupal ja osoite on on loogista, että osoite on Ensimmäisessä vaiheessa valitaan, asennetaanko Standardi vai Minimal versio Drupalista. Kannattaa valita Drupalin kaikki ominaisuudet eli Standard. Koska ohjelma tarjoaa vain suomenkielistä versiota, etsimme suomennoksen linkistä Learn how to install Drupal in other Languahes.

37 37 Sitten lähdemme hakemaan kännöstiedostoja linkistä translation server. Suomenkielinen käännös löytyy kohdasta Finnish. Valitse version 7:n käännös. Ensimmäinen vasemmalta on Druplain versiolle 5 ja keskimmäinen versiolle 6. Valitse linkke hiiren kakkopainikkeella ja tallenna se konellesi.

38 38 Tallenna koneellesi kansioon profiles\standard\translations\ ja siirrä se sen jälkeen palvelimelle samaan polkuun eli profiles/standard/translations/ Palaa tässä vaiheessa asennussivulle ja päivitä näkymä (esim painamalla F5). Nyt on mahdollista valita kieleksi suomi. Seuraavaksi syötät tietokannan tiedot.

39 39 Sitten sivuston tiedot, tunnukset, salasanat jne.

40 40

41 41 4. Nodes sieltä Drupal alkaa Kaikissa drupalsivustoissa on nodeilla tärkeä rooli. Node on termi, jolla Drupalin kehittäjät tarkoittavat kaikenlaista sisältöä kuten esim. blogimerkintä, kirjoitus, yhteystiedot tai asiakasrekisteri. Sivustoa rakennettaessa olisi mietittävä minkälaista sisältöä (nodes) tarvitaan ja kuinka sisällöt ovat keskenään vuorovaikutuksessa. HUOM! Nykyisin ei enää käytetä käsitettä node. Se on korvattu uudemmalla käsitteellä sisältö (englanniksi content). Käsitteeseen törmää silti usein, kun on Drupalin kanssa tekemisissä Uuden noden luominen Kun Drupal on asennettu, on käytettävissä kahdenlaisia nodeja: Perussuvu (staattiset sivut) ja Atikkeli (uutissivut). Seuraavaksi tarkastellaan lähemmin Story nodea. Uuden sellaisen noden luot valitsemalla etusivulta Sisältö. Seuraavaksi valitset painikkeen Lisää sisältöä. Sitten valitset millaisen noden eli sisällön haluat. Kohdassa Article AArtikkeli) ovat dynaamiset sivut, jotka muuttuvat usein. Basic Page (perussivu) tarkoittaa puolestaa pysyvyyttä.

42 42 Samat vaihtoedot saat etusivun kautta. Huolimatta siitä valitsetko Article (artikkelin) tai Basic page (tavallinen sivu), saat silti hyvin samanlaiset lomakkeet

43 43 Tässä luettelo mitä lomakken eri kentät tarkoittavat artikkeleiden osalta Title: Artikkelin otsikko, joka näkyy sivulla ylimmäisenä. Lisäksi se näkyy selaimessa Titlen kohdassa. Tags: avainsanat pilkulla eroteltuna Body: varsinainen tekstiosuus

44 44 Editsummary/hide summary: teaseri tai ingressi Text format: sallitaanko HTML vai ei. Image: kuvan liittäminen Alempana on vielä sivun asetuksia liittyen mm. valikoihin. Kuva tulee oletusarvoisesti ensimmäisenä. Kun olet kirjautunut, näkyy sivuilla välilehdet Näytä ja Muokkaa. Näytä välilehti näyttää sivun kuten se näkyy webissä. Muokkaa välilehden kauttaa pääsen muokkaamaan sisältöä.

45 45 Drupalissa on sisäänrakennettu versionhallinta. Jos tallennat uuden version, saat uuden välilehden Noden erilaiset asetukset Versiohallinnan lisäksi sivun lopussa on vielä viisi asetusta. Menu settings sen avulla voi rakentaa valikkoa URL path settings sen avulla voit nääritellä sivulle haluamasi polun Comment settings onko kommentointi sallittu vai ei. Authoring information tieto kirjoittajasta käyttäjätilin kautta. Publishning options julkaisutiedot (published = julkaistu, näkyy kaikille, Promoted to front Page = näkyykö etusivulla vai ei, Sticky of toplist = mahdollisuus näkyä etusivulla ensimmäisenä.)

46 Teaser ja full node Kun artikkeli on lisätty, on aika katsoa Drupalin pääsivua. Napsauta sinne osoittavaa linkkiä (napsauta saitin nimeä). Nyt ensimmäinen sivu on muuttunut ja artikkelista esitetään vain otsikko ja teaseri (ingressi) ja sitten on linkki Read more. Kun napsautat otsikkoa, pääset myös EDIT-tilaan eli voi muokata artikkelia.

47 47 Mikäli haluat itse vaikuttaa siihen, mikä osa on teaseria, voit kirjoittaa sen kenttään. Jos et kirjoita siihen mitään päättää Drupal, mistä kohtaa teksti katkaistaan Muut noden oletusasetukset Alempana lomakentässä on muita asetuksia, jotka on syytä tuntea Input format Tämän toiminnon (input format) tärkein tehtävä on poistaa haitallinen koodi lomakkeen kautta tulleesta datasta. Tämän kautta on mahdollista säätää niin, että vain kilteimmät HTML-tagit hyväksytään. Laajimmillaan hyväksytään kaikki HTML-koodit.

48 Revision information Drupalissa on sisäänrakennettu versionhallinta nodeille. Laita ruksi kohtaan Create new revision, jos haluat vanhan noden olevan vielä tallessa. Uudelle nodelle voit myös kirjoittaa tiivistelmän muutoksista Comment settings eli kommentoinnin asetukset Tällä toiminnolla säädellään kommentteja. Voit esim. estää kommentoinnin kokonaan.

49 Authoring information Tällä toiminnolla voi määritellä noden omistajan eli kirjoittajan Publishing options Jos ruksi kohdassa Published voivat vain administrattorit nähdä kirjoituksen. Jos Promoted to front on ruksitettu on noden tiivistelmä etusivulla. Jos Sticky at top of lists on ruksitettu on node etusivulla, mutta kiilaa jonossa kärkeen. 4.4 Revision (versionhallinta) Jos versioita on enemmän kuin yksi, ilmestyy painike (revisions), jonka avulla pääsee katsomaan aiempia versioita.

50 Default-asetukset nodeille (oletusasetukset) Jokainen uusi node määritellään oletusasetuksilla. Story-nodeilla (artikkeli) on kommentit aktivoitu ja ne julkaistaan etusivulla. Page-nodeilla (persussivu) edellä kuvattu onkin päinvastoin. Oletusasetuksia voi säätää kohdasta content, content types, ja sitten valitaan noden tyyppi. On myös mahdollista säätää mitä tietoa näytetään ja kuinka paljon. Esim. joskus tarvitaan otsikon lisäksi ingressi ja joskus taas ei. Pääset muuttaman asetuksia valitsemalla ensin Strukture. Sitten valitset sisältötyypit.

51 51 Tarkista osaamisesi 1. Luo kaksi perussivua (basic page), jotka näkyvät valikossa. 2. Luo kolme uutista, joista kaksi on julkaistu ja yksi ei. 3. Kirjoita uutisille yhteenveto ja tutki kuinka ne vaikuttavat. 4. Muuta yhden perussivun URL-osoitetta. 5. Muokkaa yhtä perussivua ja tallenna siitä usempi versio (ainakin 3). 6. Kokeile version palauttamista (alkuperäinen artikkeli näkyy sivuilla). 7. Tarkastele kirjoituksia hallintapeneelin kautta. 8. Kirjoita kommentteja websvuille, jotka olet luonut. 9. Muokkaa kommenttia. 10. Poista kommentti

52 52 5. Käyttäjät Jos sisältö on ykkössijalla puhuttaessa www-sivuista, on heti kakkosena käyttäjät. Drupal sisältää joukon toimintoja käyttäjähallintaan. Ne löytyvät kohdasta ennen kohdasta User management. Nyt ne ovat kohdassa People (käyttäjät) Käyttäjien lisäys ja muokkaus Drupal mahdollistaa myös sen, että admin lisää käyttäjiä. Käyttäjän voi lisätä linkistä Add user.

53 53

54 54 Käyttäjätunnus: käyttäjätunnus on käyttäjän nimi websivustolla. Jokainen käyttätunnus on uniikki eli kahta smaa tunnusta ei voi olla. adress: käyttäjän sähköposti. Tämäkin on uniikki, koska käyttäjän pitää voida tilata salasanansa sähköpostitse. Salasana/confirm passaword: Salasanaa ei näytetä kirjoitettuna tietoturvasyistä. Drupal mittaa salasanan hyvyyttä, mutta ei estä huonoja salasanoja. Status eli tila tarkoittaa sitä, että onko käyttäjän tili suljettu vai ei. Roles eli käyttäjän rooli. Tarkoittaa käyttäjän oikeustasoja. Langueage settings tarkoittaa käyttöliittymän kieltä Oikeudet ja roolit Kun sivustolla on enemmän käyttäjiä kuin yksi, on tarkasteltava kuka saa mitäkin oikeuksia. Drupalissa oikeuksien sääntely käy varsin helposti kohdasta Permissions.

55 55 Oletuksena oikeuksia voidaan antaa vain kahdelle ryhmälle eli anonyymit käyttäjät ja tunnistetut käyttäjät. Varsin pian huomataan, että tarvitsee määritellä enemmän ryhmiä, joille annetaan oikeuksia. Siirry kohtaan Roles, jossa voit lisätä uuden roolin. Määritellään uusi rooli nimeltä Editor. Kun rooli on lisätty voidaan sille määritellä oikeuksia.

56 56 Kuva: Uusi rooli Editor näkyy nyt oikeassa laidassa Mahdollisuus rekisteröityä saitille Valikko Configuration) sisältää runsaasti vaihtoehtoja käyttäjähallintoon. Yksi tärkeimmistä asetuksista on, että sallitaanko käyttäjien rekisteröityä sivuston käyttäjiksi. Oletuksena on, että kuka tahansa saa kirjautua.

57 57 Alempana samassa näkymässä on malli sähköpostista, joka lähetetään käyttäjille (esim., kun tili vahvistettu). Voi kääntää puuttuvat kohday (nyt englanniksi). Testaa osaamisesi 1. Luo vähintäänkin 3 käyttäjää. 2. Luo kaksi uutta käyttäjäroolia. 3. Kokeile luomasi tunnusten käyttöä esim. kommentointiin. 4. Estä kirjautuminen sivustolle.

58 58 6. Lohkot Nykyiset www-sivut eivät enään ole pelkkiä yhtenäisiä sivuja, vaan sivu on pilkottu useaan kokonaisuuteen. Sivulla on nk. lohkoja (blocks). Lohkot tarkoittavat sisältökokonaisuuksia, jotka voidaan sijoittaa eri kohtiin sivulla. Sivu on jaettu alueisiin riippuen hieman ulkoasusta. Tämä sivu sisältää 1) ylätunnisteen (sivun nimi ja logo), 2) vasemman ja 3) oikean sivupalkin, 4) alatunnisteen sekä 5) sisältöosan.

59 59 Lohkot löytyvä kohdasta Sructure. HUOM! Ennen samainen kohta oli nimeltään Site building Lohkon asetukset Jokainen lohko on erikseen määriteltävissä. Asetuksiin pääset kohdasta Configure.

60 Lohkon näkyminen eri rooleille Lohkoja voidaan piilottaa osalta käyttäjiä sen mukaan mikä on heidän roolinsa. Esim. anonyymeille eli tunnistamattomille käyttäjille näytetään mainoksia ja muille ei. Editoreille voidaan laittaa valikoima ylläpitoon linkkejä näkyville. Jos ei rukseja niin lohko on kaikille näkyvissä.

61 Lohon näkyminen sivun mukaisesti Usein lohkojen näkymistä halutaan rajata sen mukaan mikä sivu on kyseessä. Silloin säädetään kohtaa page specific visibility settings (Drupalin omat urlit).

62 62 Testaa osaamisesi 1. Etsi lohko, joka näyttää viimeisimmät kommentit. Laita se aktiiviseksi siten, että viimeisimmät kommentit näkyvät vasemmassa palkissa. 2. Luo uusi lohko, jossa toivotetaan Tervetuloa sivuillemme ja laita lohko näkymään vain ja ainoastaan etusivulla. 3. Etsi lohko, joka näyttää viimeisimmät sisällöt. Sijoita se oikealle. Aseta se niin, että se näkyy vain perussivuilla (ei uutissivulla kuten esim etusivulla). 4. Muuta asetuksia siten, että navigaatiomenu näkyy vain ylläpitäjille.

63 63 7.Valikot eli menut Sisältö ja käyttäjät ovat tärkeitä www-sivustolle. Tosin sisällöstä ei ole paljoakaan apua ellei käyttäjä löydä niitä. Hyvin rakennettu valikko eli valikko auttaa käyttäjää löytämään etsimänsä sisällön. Drupalissa on asennuksen jäljiltä neljä valikkoa 1. main menu 2. management 3. navigation 4. user menu 7.1. Nodien lisääminen valikkoon Drupalin valikkoihin voidaan lisäillä nodeja kahdella eri tavalla. Kätevimmin se käy niin, että ensin valitaan node ja siellä valitaan Valikon asetukset. Paino (engl. Weight) päättää järjestyksen eli mitä isompi numero sitä alempana valikossa.

64 Valmiiden valikkojen käsittely ja muokkaus Valitse Structure ja Menus- Valittavana on kolme toimintoa List links: näyttää kaikki valikkoon kuuluvat linkit Edit menu: voit muuttaa menun nimeä ja kuvausta Add link: voit lisätä valikkoon sivuja List links List links näyttää kaikki linkit ja mahdollistaa järjestyksen muuttamisen. Järjestyksen muuttaminen onnistuu raahaamalla.

65 Edit menu Tässä vaikutetaan vain valikon nimeen ja kuvaukseen Add link Mahdollistaa linkin lisäämisen. Linkki voi olla Drupalin oma sivu tai tominto, mutta myös toiselle sivulle voi tehdä linkin.

66 66 Testaa osaamisesi 1. Linkitä main menuun vähintäänkin 5 sivua 2. Linkitä main menuun Otavan Opisto ja jokin muu sivu 3. Kirjoita tietosuojaseloste ja linkitä valikkoon. 4. Lisää etusivulle etsi toiminto vasempaan palkkin..

67 67 8. Luokat (asiasanat) Kun sivustolla on paljon sisältöä tarvitaan avuksi luokkia. Esim. kaupungit voi niputtaa luokkaan kaupungit: Turku, Mikkeli ja Vaasa Luokkien ominaisuudet Luodaan esimerkin vuoksi luokka uutiset ja sinne termit: politiikka, urheilu ja viihde. Valitse ensin Structure. Sitten luokittelu. Sitten valitanaa Add vocabularity. Lisätään kategoria Uutiset

68 68 Sitten päästäänkin lisäilemään termit Asiasanalistat Kun sisältö on luokiteltu, luetellaan tagit sivun alalaidassa.

69 Vielä muuta sana termeistä Asiasanat eivät tule automaattisesti sivun alalaitaan. Toiminto on aktivoitava. Valitse Structure. Sitten sisältötyypit. Valitse Manage fields. Sinne lisäykset. Lopuksi artikkelia kirjoitettaessa termit paikoilleen.

70 70 Testaa osaamisesi. 1. Lisää luokkaa imissuhteet. 2. Lissää em luokkaan sanat ystävyys, rakastuminen, onnellisuus. 3. Lisää sivulle avainsanoja eli tageja.

71 71 9. Websaitin asetukset Websivuston asetukset löytyvät kohdasta Confuguration. Vasemmalla ensimmäisenä on People. Voit esim estää sivuille pääsyn joistakin webosoitteesta (IP adress blocking. Täältä voit myös vaikuttaa siihen kuka saa rekisteröityä sivuille. Seuraavan vasemmalla on Content authoring. Täällä vaikutetaan siihen kuka saa minkälaisen editorin. Esim CKEditoria ei välttämättä käytetä kommentointiin. Sitten on Media

72 72 Täällä vaikutetaan kuviin. Sitten tulee Search and Metadata, joilla vaikutetaan mm hakukoneoptimointiin. Sitten ovat kieliasetukset.

73 73 Oikealla puolela on ekana System. Täällä mm sivun title. Stten on käyttöliittymä. Sitten kehitys. Ja viimeisenä Websevices.

74 Lisää toimintoja moduulien avulla Drupalin asennuspaketti sisältää kaiken tarvittavan, mutta lisätoimintoja varten on vielä olemassa moduuleja, jotka lisäävät mahdollisuuksia moneen suuntaan Löydä Moduulit Moduuleja on yli 3000 kappaletta. Tässä muutama vinkki: (Webkauppaan liittyviä moduuleja) (10 suosituinta) (URL-osoite siistiksi) (videot flash-muotoon) (Kätevästi lomakkeita) Moduulien arviointi Mistä tietää mikä moduuli on hyvä? tarkista, että se yleensä toimii kyseisen Drupalin version kanssa tarkista milloin moduulia on muokattu, jos muokkauksesta on kulunut yli puoli vuotta niin unohda se tarkista tähtien määrä Moduulien asennus Moduulien asennus on helppoa kunhan noudattaa seuraavaa kaavaa imuroi Moduuli ja pura se lue readme-tiedosto siirrä moduuli kansioon sites/all/modules. Luo moduulille oma kansio.

75 75 mene paikkaan site building, modules ruksita moduuli tallenna muutokset Lomakemoduuli Drupalille löytyy moduuli nimeltä Webform. Asenna kyseinen moduuli ja aktivoi se. Sitten voi thedä sivun. Valitse Webform. Kirjoita otsikko ja sisötö.

76 76 Tallenna. Sitten pääset luomaan lomaketta. Tallennuksen jälkeen pääset luomaan lisää. Lomakkeen asetukset säädät kohdasta form settings. Sähköpostin säädät khdasta settings. Kohdasta tuokset näet mitä miletä ihmiset ovat sivuistasi.

77 Colorbox module Asenna moduuli. Aktivoi moduuli. Sitte tarvitaan Colorbod kansioon libraries.

78 78 Pura seuraavaan polkuun site -> all -> libraries. Muuta vielä Colorboxin asetukset.

79 79

80 Miltä Drupal näyttää? Drupalissa perustuu teemoihin eli sivuston ulkoasua voidaan muuttaa hyvin helposti Kaikkea voidaan muuttaa Drupalilla tehty sivu on sellainen, että siinä lähes kaikki on muutettavissa. Lopputulos on aina joko HTML:ää tai XHTML:ää Valmiit teemat Drupaliin löytyy paljon valmiita teemoja. Paras paikka uuden teeman etsimiseen on Theme Garden, jonka osoite on themegarden.org. Ilmaiset teemat löydät Drupalin sivuilta: drupal.org. Kuva: Garland on Drupalin oletusteema Kuva : Ulkoasu vaihtui, mutta sisältö on sama.

81 81 Hyviä saitteja teemoihin (osa maksullisia) (maksullisia) (maksullisia) (ilmaisia) (ilmaisia) (teeman rakentaminen)

82 Editorin asennus Drupalin oma editori on puutteellinen eli oletuksena se puuttuu kokonaan. Tekstiä voi kirjoittaa laatikkoon, mutta mitään pikavalintoja ei ole käytettävissä Editorin asennus esimerkki 1 Lataa omalle koneelllesi ja pura paketti Sitten asennat CKEditorin moduulina. Syötä osoite

83 83 Aktivoi asennettu moduuli. Laita ruksi kohtaan Enabled.

84 84 Suraavaksi kopioidaan CKeditorin tiedostot kansioon, jonka pölku on sites -> all ->modules ->ckeditor ->ckeditor. Tiedät, että kansio on oikea, kun siellä on tuo tiedosto COPY_HERE. Sinne kaikki sisältö puretusta paketista (huom! älä kopsaa kansiota vaan sen ssiältä). Seuraavaksi laitetaan knsio CKFinder (ladattava netistä ja purettava) oikeaan paikkaan.

85 85 Seuraavaksi avataan CKFinderin config tiedosto. Siellä joko poistetaan seuraava kohta tai merkataan se kommentiksi.

86 86 /* function CheckAuthentication() { allowing implement as... // WARNING : DO NOT simply return "true". By doing so, you are // "anyone" to upload and list the files in your server. You must // some kind of session validation here. Even something very simple // return isset($_session['isauthorized']) && $_SESSION['IsAuthorized']; the don't //... where $_SESSION['IsAuthorized'] is set to "true" as soon as // user logs in your system. To be able to use session variables // forget to add session_start() at the top of this file. return false; } */ Sitten avataan ckeditorin kansiosta tiedosto README.txt ja kopioidaan rivi 218. Liitetään tuo config tiedostoon riville 67.

87 87 Sitten valitaan sites ja default ja tiedosto settings. Siellä siirrymme riville 305 jonka kopioimme ja muutamme muotoon. $cookie_domain = 'localhost'; Sitten tarvitaan kansiot images, files ha flash kansioon userfiles, joka on ckfinderin alla. Sitten loppu onkin Drupalin käyttöliittymän kautta säätämistä. Valitse people.

88 88 Valitse sitten oikeudet. Laita ruksi kohtaan Seuraavaksi tarvitsee säätää tiedoston tuonti. Valitse configuration. Valitse CKEditor.

89 89 Valitse fulla ja muokkaa. Vaihda tiedostojen kohdalle CKFinder. Sitten valitset Configuration ja tyhjennän Cachen.

90 90 Ja toimii Editorin asennus esimerkki 2 Jotta editorin saisi asennettu on ensin asennettava moduuli, jonka osoite alla. Suunnista kohtaan moduulit ja valitse uusi.

91 91 Salli moduulin käyttö. Lait ruksi kohtaan Wysiwyg. Suunnista sitten CKeditorin sivuille ja ota sieltä zip-paketti.

92 92 Tee kansiot libraries ja ckeditor. Laita puretusta zip-paketista sisältö kansioon ckeditor. Sitten kohtaan Configuration. Valitse Wysiwyg profiles.

93 93 Valitse muokkaa. Laita kieli ja painikkeet kohdilleen. Mene kohtaan Configuration. Valitse Performance.

94 94 Tyhjennä välimuisti. Sitten se toimii Nickeditin asennus Aloita asennus menemällä kohtaan Modules. Valitse Install new module.

95 95 Lisää seuraava monuuli. Ota uusi moduuli käyttöön. Mene sen jälkeen kyseisen moduulin asetuksiin.

96 96 Valitse Nicedit Ota paketti kyytiin.

97 97 Luo uusi kansio libraries ja sen alle kansio nicedit, jonne purat paketin. Polku on sites -> all

98 98 Siirry taakaisiin moduuliin Wysiwyg. Valitse Configuration. Aktivoi editorit. Valitse sen jälkeen edit ja säädä asetukset.

99 99 Ja noi se näkyy.

100 Tinymce editorin asennus Mene moduulin wysiwyg asetuksiin Hae wysiwyg. Ota uusin paketti. Asenna kansio polkuun sites/all/libraries/tinymce Laita sen jälkeen moduuli aktiiviseksi.

101 Tiedostojen tuonti.(imce) Asenna moduuli. Salli moduuli.

102 102 Säädä asetukset Kuvien tuonti editoriin Kun asennettuna on esim. Tinymce, FCKeditori ja IMCE on yhtälö valmis. Tarvitaan enään moduuli IMCE Wysiwyg bridge. Sen osoite on:

103 103 Lisää kyseinen moduuli, Aktivoi se ja sen jälkeen salli editorissa kohta User interface Wysiwyg -> Configure Valitse editori ja Button and plugins. Laita tuksi kohtaan IMCE. Muista tallennus. Ja näin se toimii. Ensin kuvan painiketta klikataan. Selaa palvelinta.

104 104 Valitse upload. Selaa kuva ja paina Upload. Valitse kuva ja pina insert file.

105 105 Muutetaan hieman kuvan kokoa ja laitetaan sille alt teksti. Ja se on siinä.

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Sisällysluettelo Julkaisujärjestelmä hallinta... 3 Joomla-järjestelmän ylävalikolla on seuraavia:... 3 Valikot... 4 Kategoriat ja artikkelit... 5 Lisäosat ja moduulien

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

MY STANDARD -OHJE. mystandard.hansaworld.com. Standard ERP Pilvipalvelu Sivu 1/6

MY STANDARD -OHJE. mystandard.hansaworld.com. Standard ERP Pilvipalvelu Sivu 1/6 MY STANDARD -OHJE mystandard.hansaworld.com Standard ERP Pilvipalvelu Sivu 1/6 KÄYTTÖÖNOTTO Mikäli Standard ERP -ohjelmistonne on HansaWorldin pilvipalvelimella (hostingissa), teidän on mahdollista hallinnoida

Lisätiedot

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja:

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja: Ohjeita järjestöpankin käytön tueksi Huomioitavaa:... 1 1 Sisäänkirjautuminen... 2 2 Sivun/henkilökortin muokkaaminen... 2 3 Uutisen/sivun/tapahtuman, tms. lisääminen... 3 4 Uutisen/tapahtuman saaminen

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen:

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: http://www.kamera73.fi/kuukaudenkuvaaja Kukin seuran jäsen voi laittaa

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Ylläpito toimittaa sinulla sähköpostiisi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Tässä esimerkissä

Ylläpito toimittaa sinulla sähköpostiisi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Tässä esimerkissä Sivustolle santaskyla.net kirjautuminen Sisällysluettelo Sisällys Sivustolle santaskyla.net kirjautuminen... 1 Sisällysluettelo... 1 Käyttöoikeus... 1 Kirjautunut käyttäjä... 3 Artikkelin kommentointi...

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Opiskelijoiden OneDriveohje Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Opiskelijoiden OneDrive-ohje Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi

Lisätiedot

Uuden Peda.netin käyttöönotto

Uuden Peda.netin käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden Peda.netin käyttöönotto...2 Sisään- ja uloskirjautuminen...2 OmaTila...3 Peda.netin yleisrakenne...4 Työvälineet - Sivut...5 Sivun lisääminen omaan profiiliin:...5 Sivun poistaminen

Lisätiedot

Ohjeistus hankkeen sivujen tekemiseen julkaisujärjestelmällä

Ohjeistus hankkeen sivujen tekemiseen julkaisujärjestelmällä Ohjeistus hankkeen sivujen tekemiseen julkaisujärjestelmällä Viestintäpalvelut 9.6.2015 1 Sivupohjan tekeminen Ennen kuin alat tekemään hankkeen sivuja, tilaa Viestintäpalveluilta hankesivupohja ja ilmoita

Lisätiedot

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen yrjo.maattanen@phnet.fi helpottamiseksi puh. 050 413 0820 4.11.2009 1. Yleistä SuLVInet on SuLVI:n aloitteesta avattu sivusto LVI-alan kehittäjäfoorumiksi.

Lisätiedot

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö SAVONIA Savonia RPM Käyttöopas Informaatiotekniikan kehitysyksikkö 18.8.2011 Sisällysluettelo 1. Perusnäkymä... 3 2. Kirjautuminen... 4 3. Rekisteröinti... 5 4. Idean jättäminen... 6 4. Arviointi... 8

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

OHJE 1: Uudet oppilaat

OHJE 1: Uudet oppilaat 1 OHJE 1: Uudet oppilaat HUOM! Jos Sinulla on jo Peda.net-tunnukset suomalaisen koulusi kautta, Sinun ei tarvitse rekisteröityä uudelleen. Kirjaudu sisään Omaan tilaasi ja aloita ohjeiden luku sivulta

Lisätiedot

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPress-hallintajärjestelmän kanssa on hyvin helppoa. Sitä vähän tutkimalla ja tätä ohjetta lukemalla sen käyttö tulee nopeasti tutuksi. Olen myös

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta.

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta. Sanasto Sanasto -työkalulla voi laatia sanakirjan tapaisen sanaston, jonka hakusanoja (käsitteitä ja niiden määritelmiä) voidaan selata ja opettajan niin halutessa myös kommentoida. Sekä opettaja että

Lisätiedot

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 2015 Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 1 Sisällysluettelo 1. Sivustolle rekisteröityminen... 2 2. Yrityksen lisääminen... 3 2.1. Yritystiedot...

Lisätiedot

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Turvapaketti Asennusohje 04/2016 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://oma.ipp.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot

Webinaariin liittyminen Skype for

Webinaariin liittyminen Skype for Webinaariin liittyminen Skype for Business Web Appin kautta Ohjeet Sähköpostin Liity webinaariin tästä -linkki Kun klikkaat Osallistumisohjeet webinaariin -sähköpostiviestissä olevaa Liity webinaariin

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

My easyfairs -palvelun käyttö

My easyfairs -palvelun käyttö My easyfairs A palvelun käyttö Page 1 My easyfairs -palvelun käyttö Näytteilleasettajien opas My easyfairs A palvelun käyttö Page 2 SISÄÄNKIRJAUTUMINEN... 3 LOGON JA OSASTONIMEN LISÄÄMINEN... 5 YRITYSTIETOJEN

Lisätiedot

1. Valitse käyttäjänimi 2. Kirjoita salasana 3. Anna sähköpostiosoitteesi 4. Keksi wikillesi nimi

1. Valitse käyttäjänimi 2. Kirjoita salasana 3. Anna sähköpostiosoitteesi 4. Keksi wikillesi nimi WIKISPACES-WIKIN LUOMINEN Kirjoita selaimeesi osoite http://www.wikispaces.com 1. Valitse käyttäjänimi 2. Kirjoita salasana 3. Anna sähköpostiosoitteesi 4. Keksi wikillesi nimi Paina Join-painiketta Onneksi

Lisätiedot

Yrityspalvelujärjestelmä

Yrityspalvelujärjestelmä Yrityspalvelujärjestelmä Voit tehdä tyylikkäät nettisivut yrityksellesi YPJ:n sivueditorilla. Sivueditorin avulla on helppoa päivittää ittää ja ylläpitää sivuja silloin, i kun sinulle parhaiten sopii.

Lisätiedot

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi Doro Experience ja Doro PhoneEasy 740 Suomi Manager Esittely Doro Experience Manager -hallintaportaalia käytetään sovellusten asentamiseen ja käyttöön Doro Experience -laitteella käyttämällä mitä tahansa

Lisätiedot

Kyvyt.fi eportfolion luominen

Kyvyt.fi eportfolion luominen Kyvyt.fi eportfolion luominen Portfolion tekeminen koostuu kolmesta vaiheesta: 1 Yksittäisten portfolio-sivujen luominen 2 Sivujen liittäminen yhteen sivustoksi - eportfolioksi 3 Katseluoikeuksien antaminen

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE OHJEITA MOODLEN KÄYTTÖÖN Moodle on avoimeen lähdekoodiin perustuva verkko-oppimisympäristö. Omalta Moodlealueeltasi löydät kurssin materiaalit, tehtävät, uutiset/tiedotteet,

Lisätiedot

Kuinka ladata tulostusprofiilit Antalis ICC Profile Centrestä

Kuinka ladata tulostusprofiilit Antalis ICC Profile Centrestä KÄYTTÖOPAS Kuinka ladata tulostusprofiilit Antalis ICC Profile Centrestä Tämän oppaan avulla näet, kuinka helppoa on ladata materiaalien tulostusprofiilit Antalis ICC Profile Centren nettisivuilta ja siirtää

Lisätiedot

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA Prologi Blogi voidaan määritellä verkkosivustoksi, johon yksi ihminen tai tietty ryhmä tuottaa ajankohtaista sisältöä. Blogi mahdollistaa omien ajatusten

Lisätiedot

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu Helsingin yliopisto WebOodi 1 Tenttityökalu Tenttityökalu on oiva väline laitos- ja tiedekuntatenttien tekemiseen. Esimerkiksi tiedekuntatentissä voi tenttiä samana päivänä kymmeniä eri opintojaksoja.

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

GroupWise Calendar Publishing Host User

GroupWise Calendar Publishing Host User GroupWise 8 Calendar Publishing Host User 8 17. lokakuu 2008 Novell GroupWise Calendar Publishing Host User PIKAKÄYNNISTYS www.novell.com YLEISTÄ Novell GroupWise Calendar Publishing Host User on Web-pohjainen

Lisätiedot

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla KeePass on vapaasti saatavilla oleva, avoimen lähdekoodin ohjelma, jonka tarkoituksena on auttaa salasanojen hallinnassa. Tämä KeePass ohje on päivitetty

Lisätiedot

Seutudokumenttien pä ivittä misohje

Seutudokumenttien pä ivittä misohje Seutudokumenttien pä ivittä misohje Kirjautuminen sisällönhallinta-työkaluun Käytä ylläpidossa Firefox-selainta. Käyttäjätunnukset Käy rekisteröitymässä osoitteessa www./kirjaudu kohdassa Rekisteröidy.

Lisätiedot

Worldpress ohje. Artikkelin kirjoittaminen, päivittäminen, kuvan, linkin, lomakkeen ja Google-kalenterimerkkinnän lisääminen

Worldpress ohje. Artikkelin kirjoittaminen, päivittäminen, kuvan, linkin, lomakkeen ja Google-kalenterimerkkinnän lisääminen Worldpress ohje Artikkelin kirjoittaminen, päivittäminen, kuvan, linkin, lomakkeen ja Google-kalenterimerkkinnän lisääminen Kun päivität sivuja, kirjaudu omalla salasanalla ja lisäksi jäsenten yhteisellä

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Tietokanta Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia ja linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat

Lisätiedot

Käyttötapauksen nimi Lukija: pääsivu

Käyttötapauksen nimi Lukija: pääsivu Lukija: pääsivu Lukija Käyttäjä on avannut sivuston pääsivun Ruudulle tulostuvat kirjoittajat ja heidän juttujensa otsikot. - Lopputulos Käyttäjä voi valita kirjoittajan jutut tai kirjoittajan jutun 1

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

EU Login. EU Login kirjautuminen. EU Login tilin luominen

EU Login. EU Login kirjautuminen. EU Login tilin luominen EU Login EU Login kirjautuminen EU Login järjestelmä mahdollistaa keskitetyn pääsyn useisiin eri Euroopan Komission verkkosovelluksiin yhdellä käyttäjätunnuksella ja salasanalla. EU login varmistaa identiteettisi

Lisätiedot

Ohjeet kansainväliselle alustalle rekisteröitymiseen

Ohjeet kansainväliselle alustalle rekisteröitymiseen Ohjeet kansainväliselle alustalle rekisteröitymiseen Tunnusten luominen Kemianluokka.fi-osoitteesta löytyvät vedentutkimushankkeen suomenkieliset sivut. Sivuilta löytyy linkki Ilmoittaudu mukaan, jonka

Lisätiedot

Option GlobeSurfer III pikakäyttöopas

Option GlobeSurfer III pikakäyttöopas Option GlobeSurfer III pikakäyttöopas Laitteen ensimmäinen käyttöönotto 1. Aseta SIM-kortti laitteen pohjaan pyötätuen takana olevaan SIM-korttipaikkaan 2. Aseta mukana tullut ethernetkaapeli tietokoneen

Lisätiedot

Siemens Webserver OZW672

Siemens Webserver OZW672 Siemens Webserver OZW67 Climatix IC pilvipalvelu Kytke laite lämpöpumpun ohjaimeen Kytke laite verkkopiuhalla internetiin Mene nettiselaimella Climatix IC palveluun Luo käyttäjätili ja rekisteröi laite

Lisätiedot

RefWorks (scienceport.tut.fi/newrefworks)

RefWorks (scienceport.tut.fi/newrefworks) RefWorks (scienceport.tut.fi/newrefworks) 1 on web-selaimella toimiva viitteidenhallintaohjelma, jolla voi luoda oman viitetietokannan, hallinnoida viitetietoja sekä tehdä tekstiviitteet ja lähdeluettelon.

Lisätiedot

Käyttötapauksen nimi Lukija: pääsivu Osallistujat Lukija Tuloehdot Käyttäjä on avannut sivuston pääsivun Kuvaus Ruudulle tulostuvat kirjoittajat ja

Käyttötapauksen nimi Lukija: pääsivu Osallistujat Lukija Tuloehdot Käyttäjä on avannut sivuston pääsivun Kuvaus Ruudulle tulostuvat kirjoittajat ja Käyttötapauksen nimi Lukija: pääsivu Osallistujat Lukija Tuloehdot Käyttäjä on avannut sivuston pääsivun Kuvaus Ruudulle tulostuvat kirjoittajat ja heidän juttujensa otsikot. Poikkeukset - Lopputulos Käyttäjä

Lisätiedot

Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille

Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille Tietohallintokeskus Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille Datainfon toimittamiin vakioituihin henkilökunnan Nokian puhelimiin E5, E6 ja E7 on esiasennettu tarvittavat varmenteet, joten yleensä

Lisätiedot

OHJE 2: Jatkavat oppilaat

OHJE 2: Jatkavat oppilaat OHJE 2: Jatkavat oppilaat Sinulla on jo Peda.net -tunnukset ja Omassa tilassasi Kulkuri-sivu. Jos jompikumpi puuttuu, lue ensin OHJE 1: Uudet oppilaat. Kirjaudu ensin sisään Peda.nettiin osoitteessa https://peda.net.

Lisätiedot

Gree Smart -sovelluksen (WiFi) asennus- ja käyttöohje: Hansol-sarjan ilmalämpöpumput WiFi-ominaisuuksilla

Gree Smart -sovelluksen (WiFi) asennus- ja käyttöohje: Hansol-sarjan ilmalämpöpumput WiFi-ominaisuuksilla 02/2016, ed. 5 KÄYTTÖOHJE Gree Smart -sovelluksen (WiFi) asennus- ja käyttöohje: Hansol-sarjan ilmalämpöpumput WiFi-ominaisuuksilla Maahantuoja: Tiilenlyöjänkuja 9 A 01720 Vantaa www.scanvarm.fi Kiitos

Lisätiedot

Salasanojen hallinta. Salasanojen hallintaopas RESTAURANT ENTERPRISE SOLUTION

Salasanojen hallinta. Salasanojen hallintaopas RESTAURANT ENTERPRISE SOLUTION Salasanojen hallinta Salasanojen hallintaopas RESTAURANT ENTERPRISE SOLUTION Restaurant Enterprise Solution Asiakirjan tarkoitus Tämä asiakirja kertoo tarvittavat säännöt kuinka hallinnoida RES salasanoja

Lisätiedot

Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje. www.360optimi.com/kiinteistopassi

Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje. www.360optimi.com/kiinteistopassi Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje www.360optimi.com/kiinteistopassi Bionova Consulting, luottamuksellinen Viimeksi päivitetty 9. syyskuuta 2014 Käyttöohjeen sisällysluettelo Luo

Lisätiedot

Johdatus ohjelmointiin

Johdatus ohjelmointiin Johdatus ohjelmointiin EXAM tentin liitetiedostojen lataaminen, käyttäminen ja palauttaminen Kerro mahdolliset puutteet tai parannusehdotukset: pietari.heino@tut.fi Tällä sivulla on selitetty lyhyesti

Lisätiedot

ArcGIS Pro -ohjelmiston käyttöönotto. Ohje /

ArcGIS Pro -ohjelmiston käyttöönotto. Ohje / ArcGIS Pro -ohjelmiston käyttöönotto Ohje / 9.10.2015 2 (10) Sisältö 1. ArcGIS Pro:n lataaminen, asennuspaketin purkaminen ja asentaminen... 3 ArcGIS Pro:n lataaminen My Esri -palvelusta... 3 Asennuspaketin

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

Liferay CE KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE. Content Manager. Ambientia Oy TM Ambientia

Liferay CE KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE. Content Manager. Ambientia Oy  TM Ambientia Liferay CE KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE Ambientia Oy asiakaspalvelu@ambientia.fi www.ambientia.net TM Ambientia Content Manager 2 (13) KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE, SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 3 2 KIRJAUTUMINEN...

Lisätiedot

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU ETUSIVU Kun tulet SOKU-järjestelmän (SOKU) etusivulle, näet listan avoimista työpaikoista. Yläpalkissa mustalla ympyröitynä on Kirjaudu-nappi Kun klikkaat sitä, pääset kirjautumissivulle.

Lisätiedot

1 (14) Ohje. Ohje. GTK-wiki. Geologian tutkimuskeskus, Verkkosivustopalvelut

1 (14) Ohje. Ohje. GTK-wiki. Geologian tutkimuskeskus, Verkkosivustopalvelut 1 (14) GTK-wiki 2 (14) Sisällysluettelo 1. Wikin ylläpito... 3 1.1. Wiki-artikkelin muokkaus... 3 1.2. Wiki-artikkelin lisääminen... 3 2. Wiki-toiminnot... 4 2.1. Ristiinlinkitys... 4 2.2. Tekstin muotoilu...

Lisätiedot

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA:

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: Kyvyt.fi-ohjeita / MR 22.12.2011 1(21) OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: HOPS-RYHMÄÄN LIITTYMINEN, HOPS-POHJIEN KOPIOINTI, SIVUSTON TEKEMINEN JA HOPSIN MUOKKAAMINEN SISÄLLYS JAMK HOPS-RYHMÄÄN

Lisätiedot

Verkkosivut perinteisesti. Tanja Välisalo 11.2.2009

Verkkosivut perinteisesti. Tanja Välisalo 11.2.2009 Verkkosivut perinteisesti Tanja Välisalo 11.2.2009 WWW-sivujen vieminen omaan kotisivutilaan yliopiston mikroverkossa https://salasana.jyu.fi Klikkaa painiketta Activate WWW Klikkaa painiketta Activate

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys ClassPad fx-cp400 päivitys + Manager for ClassPad II Subscription päivitys Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

Palvelupyyntöjärjestelmä. Asiakkaan ohje

Palvelupyyntöjärjestelmä. Asiakkaan ohje Palvelupyyntöjärjestelmä Asiakkaan ohje Festum Software Oy Palvelupyyntöjärjestelmä asiakkaan ohje 2 ( 8 ) Sisällysluettelo 1. Palvelupyyntöjärjestelmä osana asiakastukea... 3 2. Käytön aloittaminen...

Lisätiedot

Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita

Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita Sisällys 1. Johdanto... 1 2. Sisäänkirjautuminen... 1 3. Palvelussa navigointi... 2 4. Laitteet... 2 5. Sisällönhallinta... 4 6. Soittolistat... 7 7. Aikataulut...

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

Ohjeet vanhan venepaikan uudelleen varaamiseen

Ohjeet vanhan venepaikan uudelleen varaamiseen 26.1.2017 Ohjeet vanhan venepaikan uudelleen varaamiseen Voit varata vanhan venepaikkasi uudestaan seuraavalle kaudelle kaupungin uudessa sähköisessä varauspalvelussa seuraamalla tätä ohjetta. Nämä toimenpiteet

Lisätiedot

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Käyttöohje ARFM- hankkeessa jatkokehitetylle SoftGIS-työkalulle Dokumentti sisältää ohjeistuksen osallistavan suunnittelun työkalun käyttöön. Työkalu on käytettävissä

Lisätiedot

STANDARD TALOUSHALLINNON KÄYTTÖOPAS

STANDARD TALOUSHALLINNON KÄYTTÖOPAS STANDARD TALOUSHALLINNON KÄYTTÖOPAS Standard Taloushallinto Käyttöopas page 1/6 Table of Contents PERUSIKKUNA... 3 HENKILÖKOHTAINEN TYÖPÖYTÄ... 4 ASETUKSET PERUSKÄYTTÖÄ VARTEN... 5 Yritystiedot... 5 Henkilöt

Lisätiedot

24MAGS PIKAOHJE HALLINTAPANEELIN KÄYTTÖÖN

24MAGS PIKAOHJE HALLINTAPANEELIN KÄYTTÖÖN 24MAGS PIKAOHJE HALLINTAPANEELIN KÄYTTÖÖN 24Mags Asiakaspalvelu support@24mags.com 020 734 0570 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. Uuden julkaisun luominen 3 1.1 Julkaisun nimi 3 1.2 Ladattava PDF-tiedosto 3 1.3 pakkauslaatu

Lisätiedot

DNA Netti. Sisältö. DNA Netti - Käyttöohje v.0.1

DNA Netti. Sisältö. DNA Netti - Käyttöohje v.0.1 DNA Netti DNA Netti on Mokkuloiden yhteysohjelma. Ohjelman avulla voit hallita Mokkulan asetuksia sekä luoda yhteyden internetiin Mokkulan, WLANin tai Ethernet -yhteyden avulla. Sisältö DNA Netti - Testaa

Lisätiedot

Joukkuesivujen päivittäminen

Joukkuesivujen päivittäminen Joukkuesivujen päivittäminen Joukkuueen kotisivupäivittäjä päivittää itsenäisesti oman joukkueen joukkuesivut : Sivuilla tulee olla löytyä seuraavat tiedot: -Pelaajatiedot ajantasalla. -Päivittää otsikon,

Lisätiedot

Suvi Junes Tampereen yliopisto / tietohallinto 2013

Suvi Junes Tampereen yliopisto / tietohallinto 2013 Keskustelualue Keskustelualue soveltuu eriaikaisen viestinnän välineeksi. Keskustelualueelle voidaan lähettää viestejä toisten luettavaksi, ja sitä voidaan käyttää alueena myös ryhmätöiden tekemiseen,

Lisätiedot

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 1 INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 HUOM: Tämä ohje on tarkoitettu yksittäisen koneen päivittämiseen, mikäli InterBase on asennettu serverille ota yhteys DL Software Tukeen. HUOM: Mikäli koneessasi on

Lisätiedot

helsingintaiteilijaseura.fi WordPress-pikaohjeet

helsingintaiteilijaseura.fi WordPress-pikaohjeet 1/12 helsingintaiteilijaseura.fi WordPress-pikaohjeet Sisällysluettelo 1. Ohjausnäkymä...1 2. Työkalupakki... 2 3. Artikkelit, Näyttelyt ja Sivut...3 4. Artikkelin lisäys tai muokkaus... 4 Artikkelikuvan

Lisätiedot

OPISKELIJAN REKISTERÖITYMINEN JA TYÖTILA-AVAIMEN KÄYTTÖ. 1. Mitä kaikkea saan käyttööni samoilla tunnuksilla?

OPISKELIJAN REKISTERÖITYMINEN JA TYÖTILA-AVAIMEN KÄYTTÖ. 1. Mitä kaikkea saan käyttööni samoilla tunnuksilla? OPISKELIJAN REKISTERÖITYMINEN JA TYÖTILA-AVAIMEN KÄYTTÖ 1. Mitä kaikkea saan käyttööni samoilla tunnuksilla? Rekisteröitymällä saat käyttöösi koulusi hankkimat sähköiset opetus- ja oppimateriaalit. Pääset

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Liittyminen Sovelton Online-tapahtumaan Microsoft Lync Web App -selainlaajennuksella (Windows, MAC ja ipad)

Liittyminen Sovelton Online-tapahtumaan Microsoft Lync Web App -selainlaajennuksella (Windows, MAC ja ipad) Lync WebApp -ohje 1 (13) Liittyminen Sovelton Online-tapahtumaan Microsoft Lync Web App -selainlaajennuksella (Windows, MAC ja ipad) Huom. Kaikki käyttöjärjestelmät ja selainohjelmat eivät ole tuettuja.

Lisätiedot

WINDOWSIN ASENTAMINEN

WINDOWSIN ASENTAMINEN WINDOWSIN ASENTAMINEN Tässä dokumentissa kuvataan Windows 7:n asentaminen. Kuvaruutukaappaukset on tehty virtuaalikoneella ja asennusversiona käytetään Windows 7 Professional -versiota. Asennuksen jälkeen

Lisätiedot

DNA Toimistoviestintä Microsoft - sähköposti

DNA Toimistoviestintä Microsoft - sähköposti DNA Toimistoviestintä Microsoft - sähköposti 30.10.2013 Luottamuksellinen MS Outlook, Standard postitilin asennus 1/6 Käynnistä Outlook 2010. Seuraava näyttö avautuu Valitse Next (Seuraava). 2 MS Outlook,

Lisätiedot

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0 Sähköpostitilin käyttöönotto Versio 2.0 Sivu 1 / 10 Jarno Parkkinen jarno@atflow.fi 1 Johdanto... 2 2 Thunderbird ohjelman lataus ja asennus... 3 3 Sähköpostitilin lisääminen ja käyttöönotto... 4 3.1 Tietojen

Lisätiedot

VALIKON LISÄÄMINEN Moduulin lisääminen Valikon nimikkeen lisääminen Moduulien järjestyksen muuttaminen

VALIKON LISÄÄMINEN Moduulin lisääminen Valikon nimikkeen lisääminen Moduulien järjestyksen muuttaminen ETAPPI ry JOOMLA 2.5 VALIKON LISÄÄMINEN Moduulin lisääminen Valikon nimikkeen lisääminen Moduulien järjestyksen muuttaminen ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Sivu 1(13) Sisällysluettelo 1. Uuden valikon lisääminen...

Lisätiedot

Odoo ERP, Käyttäjien määrittely

Odoo ERP, Käyttäjien määrittely Odoo ERP Käyttäjien määritely - Windows Sivu 1 Odoo ERP, Käyttäjien määrittely 1. Admin käyttäjän salasanat Pääkäyttäjä ( Admin ) käytäjätunnus on admin, ja pääkäyttäjän salasana määriteltiin jo asennusvaiheessa.

Lisätiedot

Kommenttiseinä -palvelun käyttöopas

Kommenttiseinä -palvelun käyttöopas Kommenttiseinä -palvelun käyttöopas 15.6.2015 Sisältö Yleisesittely... 3 1. Kommenttiseinä-palvelun käyttäminen... 4 1.1. Kommenttiseinään kirjautuminen... 5 1.2. Kommenttiseinä... 6 1.3. Kommenttiseinälle

Lisätiedot

Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi!

Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi! Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi! HK Shop on HKSCAN FINLANDin reaaliaikainen tilausjärjestelmä, missä voit mm. tutkia tuotetietoja ja -valikoimaa, tehdä tilauksia, saada tilaushetken tuotesaatavuustiedon

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena tai etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Adobe Digital Editions -ohjeet

Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions on Adoben e-kirjojen lukemiseen tarkoitettu kevyt erillinen lukuohjelma, joka on ollut käytössä Adobe Reader -ohjelman 8-versiosta alkaen. Ohjelman

Lisätiedot

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje RATKI RATKI 1.0 Käyttäjän ohje Ohje 0.5 Luottamuksellinen Vastuuhenkilö Petri Ahola Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1. Kuvaus... 3 1.2. Esitiedot... 3 1.3. RATKIn käyttöoikeuksien hankinta... 3 1.4.

Lisätiedot

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa Wilman hakemukset ja muut lomakkeet EIVÄT NÄY mobiililaitteisiin asennettavissa Wilma-sovelluksissa. Huoltajan tulee siis käyttää

Lisätiedot

Kaupungin varauspalvelu, venepaikan varaus

Kaupungin varauspalvelu, venepaikan varaus Kaupungin varauspalvelu, venepaikan varaus kirjautuminen palveluun: https://asiointi.rauma.fi/epermit/fi/reservation Tämän ohjeen alussa kerrotaan miten luodaan käyttäjätunnus palveluun ja link itetään

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio SP1

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio SP1 Toukokuu 2012 1 (8) Aditro versio 6.1.2 SP1 Päivitysohje Toukokuu 2012 2 (8) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten luku... 3 1.2. Application Pool Identity...

Lisätiedot

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI...

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI... OHJE HUOLTAJALLE 2 / 22 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / HUOMAUTUKSET... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

Elisa Toimisto 365. Pääkäyttäjän pikaopas

Elisa Toimisto 365. Pääkäyttäjän pikaopas Elisa Toimisto 365 Pääkäyttäjän pikaopas Päivitetty 10/2016 Tämän pikaoppaan avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 -palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita löydät osoitteesta http://www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet/

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014 Tiedostojen lisääminen alueelle Vaihtoehto1: Jos käytät Firefox-selainta voit vain raahata tiedoston alueelle. Laita Moodle-alueellasi muokkaustila päälle (Muokkaustila päälle -painike). Avaa koneesi Tiedostot-ikkuna

Lisätiedot

Office Video, pikaopas

Office Video, pikaopas Office 365 - Video, pikaopas Sisällys Palvelu... 2 Kanavan luonti... 3 Kuinka kanava kannattaa nimetä?... 4 Kanavan käyttöoikeudet... 4 Käyttöoikeustasot... 5 Videoiden lisääminen kanavalle... 6 Videon

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys UpdateIT 2010: Uutisten päivitys Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Uutisen lisääminen... 1

Lisätiedot

RT urakoitsijan tuotetieto Käyttöohje

RT urakoitsijan tuotetieto Käyttöohje RT urakoitsijan tuotetieto Käyttöohje 5.4.2016 Sisällysluettelo Johdanto... 3 Kirjautuminen palveluun... 4 Työmaat ja Urakat... 5 Käsiteltävän työmaan valitseminen... 5 Työmaan perustaminen... 5 Aliurakoiden

Lisätiedot

EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S

EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE 2007 Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S SISÄLLYS 1 Projektorin käyttö... 3 2 Projektien julkinen haku ja selailu... 4 2.1 Hakuvaihtoehdot... 4 2.2 Tarkennettu haku... 5 3 Rekisteröityminen

Lisätiedot

S-ryhmän Verkkolaskuportaali Pikaohje

S-ryhmän Verkkolaskuportaali Pikaohje S-ryhmän Verkkolaskuportaali Pikaohje 1 Yleistä Verkkolaskuportaali on internetissä toimiva sovellus, jonka kautta voi lähettää verkkolaskuja Verkkolaskuportaali soveltuu toimittajille, joilla ei ole sopimusta

Lisätiedot