Drupal 7.8. versio 1. Jari Sarja Marraskuu 2011

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Drupal 7.8. versio 1. Jari Sarja Marraskuu 2011"

Transkriptio

1 1 Drupal 7.8 versio 1 Jari Sarja Marraskuu 2011

2 2 Sisältö 1. Johdanto Drupalin asennus omalle koneelle Tietokannan luominen Postipalvelin mukaan Drupalin asennus omalle koneelle Drupal suomenkieliseksi Suomenkielisen version asennus asennusvaiheessa Ongelmia Drupalin asennus palvelimelle Nodes sieltä Drupal alkaa Uuden noden luominen Noden erilaiset asetukset Teaser ja full node Muut noden oletusasetukset Input format Revision information Comment settings eli kommentoinnin asetukset Authoring information Publishing options Revision (versionhallinta) Default-asetukset nodeille (oletusasetukset) Käyttäjät Käyttäjien lisäys ja muokkaus Oikeudet ja roolit... 54

3 Mahdollisuus rekisteröityä saitille Lohkot Lohkon asetukset Lohkon näkyminen eri rooleille Lohon näkyminen sivun mukaisesti Valikot eli menut Nodien lisääminen valikkoon Valmiiden valikkojen käsittely ja muokkaus List links Edit menu Add link Luokat (asiasanat) Luokkien ominaisuudet Asiasanalistat Vielä muuta sana termeistä Websaitin asetukset Lisää toimintoja moduulien avulla Löydä Moduulit Moduulien arviointi Moduulien asennus Lomakemoduuli Colorbox module Miltä Drupal näyttää? Kaikkea voidaan muuttaa Valmiit teemat... 80

4 4 12. Editorin asennus Editorin asennus esimerkki Editorin asennus esimerkki Nickeditin asennus Tinymce editorin asennus Mene moduulin wysiwyg asetuksiin Hae wysiwyg Ota uusin paketti Asenna kansio polkuun sites/all/libraries/tinymce Laita sen jälkeen moduuli aktiiviseksi Tiedostojen tuonti Kuvien tuonti editoriin Fatal error Tietoturva Lisää tietoa Johdanto Drupal on PHP-pohjainen avoimen lähdekoodin sisällönhallintajärjestelmä ja sovelluskehitysalusta. Sen avulla on mahdollista julkaista ja muokata www-sivuja online tilassa ilman, että koodaa riviäkään HTML-koodia. Drupalin avulla voidaan myös määritellä oikeuksia käyttäjille eli kuka pääsee muokkaaman ja kirjoittamaan sivuja. Drupalilla on vahvoja kilpailijoita, se ei ole ainut tietokantapohjainen julkaisujärjestelmä. On kuitenkin seikkoja, jotka puoltavat Drupalia valittaessa sisällönhallintajärjestelmää. Drupal on avoimen lähdekoodin ohjelma, joten sitä voi muokata omiin tarpeisiinsa sopivaksi. Kaiken hyvän lisäksi se on myös ilmainen. Drupal on joustava. Siihen on saatavilla lisäosia eli moduuleja, jota tuovat uusia toimintoja kuten esim. kuvagalleria tai webkauppa. Drupalilla on vahva taustayhteisö. Kehittäjiä löytyy ympäri maailmaa eli kyseessä ei ole vain yhden miehen projekti.

5 5 Drupal hyödyntää uusinta tekniikka ja toimintoja. Drupal noudattaa standardeja. Siitä seuraa, että se on tietoturvallinen ja hakukoneystävällinen. Drupal pääsi alkuvuodesta 2011 versioon 7, jonka etuja vanhaan verrattuna ovat: tietoturvaa on parannettu entisestään moduulien päivittäminen webin kautta uusi käyttäjäystävällinen hallintapneeli Tunnettuja sivustoja, jotka on tehty Drupalilla ovat mm

6 6 2. Drupalin asennus omalle koneelle Drupalin käyttöön omalla koneella tarvitaan webpalvelin, PHP-tuki ja MYSQL-tietokanta. Helpoiten noiden asentaminen onnistuu, kun asennetaan WAMP. Applen käyttäjille löytyy vastaavasti MAMP ja Linuxin käyttäjille LAMP. Tässä ohjeessa asennetaan WAMP, koska Windows on käyttöjärjestelmänä omassa koneessani. HUOM! Macintosh koneissa ei toimi WAMP vaan siellä homman hoitaa MAMP. Wampin lisäksi pitää vielä luoda tietokanta ja sille tietokannalle käyttäjä. Sen jälkeen kaikki on valmista ja voit testailla Drupalia omalla koneellasi. Toinen vaihtoehto on XAMPP, joka toimii niin Windowsissa kuin Macissä. Ohjeita asennukseen ja käyttöön löydät osoitteesta: 2.1. Tietokannan luominen Kun kokeilet Drupalia omalla koneella, on sinun luotava ensin tietokanta ja käyttäjä. Aloita menemällä osoitteeseen localhost, jolloin samalla tulet tarkistaneeksi, että onko palvelin käynnissä. Valitse sieltä phpmyadmin Mikäli olet suojannut mysqln, mikä on suotavaa, laitat ensin tunnuksen ja salasanan.

7 7 Seuraavaksi valitset käyttöoikeudet Sitten Lisää uusi käyttäjä. Laita uudelle käyttäjälle nimi ja salasana. Laita pallukka kohtaan Luo samanniminen tietokanta ja anna kaikki oikeudet. Vinkki! Kun luot omalla koneellasi tunnuksia, voit helpottaa muistamista. Siksi tällä kertaa kannan nimi drupal78, käyttäjä drupal78 ja salasana drupal78.

8 8 Muista laittaa merkintä kohtaan Luo samanniminen tietokanta ja anna kaikki oikeudet.. Valitse kaikki globaalit käyttöoikeudet Paina lopuksi painiketta Siirry.

9 Postipalvelin mukaan Tämä osio on lähinnä edistyneille käyttäjille, jotka haluavat WAMPista kaiken irti. Postipalvelintoiminto tarvitaan, jotta voidaan lähettää tietoja s-postiin. Jos esim. pystytät ylläpitojärjestelmän kuten Drupal ja unohdat salasanasi. Siellä on toiminto "Lähetä salasana sähköpostiin". Tuo kyseinen toiminto ei kuitenkaan toimi ellei omalla koneellasi ole sähköpostipalvelinta. Siksi asennamme koneelle sähköpostipalvelimen. Osoite on: Tallenna zip koneellesi ja pura se kansioon: C:\wampsendmail\ Avaa sitten sendmail.ini ja laita smtp-asetukset kohdilleen.

10 10 HUOM! Helpointa on tehdä tili Googleen ja käyttää Googlen smtp:tä postin lähetykseen (k. kuva yllä). Kotikoneella joudut selvittelemään mikä on yhteydentarjoajasi smpt. Tässä listaa aiheesta. Sonera Internet mail.inet.fi Sonera ADSL mail.inet.fi Kolumbus smtp.kolumbus.fi Elisa ADSL smtp.kolumbus.fi Jippii mail.jippii.fi Saunalahti posti.saunalahti.fi DNA smtp.dnainternet.net NIC smtp.nic.fi Welho smtp.welho.com MB-Net posti.mbnet.fi Song Networks smtp.song.fi

11 11 Tarvitset myös palveluntarjoajan tunnuksen ja salasanan (spostisi tunnukset). HUOM! Esimerkissä Googletilini (jari.sarja) ja salasana, joka ei tietenkään oikeasti ole tahasalana. Sitten php.ini auki etsi tämä ;sendmail_path = poista puolipiste alusta ja loppuun lisää eli näin: sendmail_path = "C:\wampsendmail\sendmail.exe -t"

12 12 Lopuksi käynnistä palvelin uudestaan. Seuraavaksi testaamme lomakkeen php koodilla. <?php $to = $subject = "Terveiset WAMP kurssilta"; $body = "Taitaa toimia?"; $headers = "From: "X-Mailer: php"; if (mail($to, $subject, $body, $headers)) { echo("<p>onnistui!</p>"); } else { echo("<p>ei toimii...</p>"); }?>

13 13 Tee kansio postia ja yllä oleva koodi sinne tiedostoon index.php. Vaihda tiedot, ettei Jarille tule postia. Sen jälkeen siirry selaimella osoiteriville ja kokeile. Kaikki toimii, jos teksti Onnistui! Tarkista vielä, että posti tuli perille. Ja kun kaikki toimii, on oma koneesi täydellinen webpalvelin. Nyt onnistuu myös salasanan lähettäminen sähköpostiin.

14 Drupalin asennus omalle koneelle Viimeisin versio Drupalista löytyy Drupalin omilta sivuilta: Muutenkin tuo kyseinen sivu on hyvä, koska siellä uusimmat versiot Drupalista ja runsaasti tietoa. Sitten kun paketti on purettu, on aika siirtyä asennukseen. Tällä kertaa Drupal löytyy kansiosta drupal7. Vinkki: Ohjelmia pakkausten purkuun löytyy Av-kympin wikistä: Hyvä ohjelma on ainakin IZArc. HUOM! Pura paketti Wampiin eli kansioon C ja siellä Wamp, jonne teet kansion drupal78 eli kuten alla olevassa kuvassa. Olen siirtänyt kaiken juuritasolle kansioon drupal78 eli sisältö kansiosta drupal-7.8 on siirretty yhtä tasoa ylemmäs (copy & paste toiminto).

15 15 Sitten tarvitaan pieni toimenpide kansiossa sites/default/. Tiedosto default.settings.php pitää kopioida ja liittää samaan kansioon ja lopuksi sen nimi muutetaan muotoon settings.php. Huom! Tiedosto kopioidaan, eikä vaihdeta vain nimeä.

16 16 Kun WAMP on käynnissä ja olet tehnyt tietokantaan tunnuksen ja salasanan olet valmis asentamaan Drupalin omalle koneellesi. Ja oikealla palvelimella sama juttu. tarvitsee tietää mistä asennuskansio löytyy ja mikä on tietokannan nimi, tunnus ja salasana. Suunnista selaimellasi osoitteeseen localhost/kansio_jossa_drupal/ Valitse asennusprofiili. Sitten ainut mahdollisuus on valita englanti. Yleensä se on hyvä valinta, koska asennus sujuu ongelmittaa. Suomenkileisen version kanssa tulee yleensä virheilmoituksia.

17 17 Sitten tietokannan tiedot ja homma jatkuu.

18 18 Sitten pääset seuraamaan kuinka asennus edistyy. Sitten syötät sivuston perustiedot ja luot pääkäyttäjälle tunnuksen ja salasanan.

19 19 Laita palvelinasetuksiin suomi. Sitten kaikki onkin valmista. Pääset katsomaan sivustoa kohdasta Visit your new site.

20 20 Ja sivusto on kuten alla. Kirjaudu ulos sivustolta kohdasta Log out.

21 21 Silloin näet millainen on sivuston kirjautumiskkuna Drupal suomenkieliseksi Äskeisessä esimerkissä Drupla asennettiin englanninkielisenä. Lähinnä ajatus oli, että siten asennus saatiin onnistumaan vaikeuksitta. Tosin kieliversio joudutaan asentamaan nyt jälkikäteen. Drupalin suomenkielinen käännös löytyy osoitteesta: Tallenna tiedosto esim. Drupalin juureen.

22 22 Sitten otetaan käyttöön moduuli nimeltä locale. Valitse valikosta Modules. Sitten ruksi kohtaan Locale. Muista tallennus.

23 23 Valitse sen jälkeen configuration. Ja etsi kohta Languages, joka on sivun alalaidassa. Lisää kieli. Selaa kohdilleen suomenkieli ja paina painiketta Lisää kieli. Vaihda oletuskieleksi suomi.

24 24 Tässä vaiheessa ei mikään ole vielä kääntynyt on vain vaihtoehto, joka on suomi. Käännös pitää vielä asentaa. Valitse Configuration. Valitse Translate interface. Valitse välilehti IMPORT. Selaa asetuksen kohdilleen ja suorita asennus.

25 25 Sitten kaikki onkin suomeksi Suomenkielisen version asennus asennusvaiheessa Sitten valitaan asennuskieli.

26 26 Koska oletuksena on ainoastaan englanti, napsauta linkkiä Learn how to install Drupal in other Languages. Sitten haemme suomenkielisen käännöksen, joka sijoitetaan kansioon /profiles/standard/translations/. Valitse paketti, joka on versiolle 7.7. Kun olet tallentanut käännöksen koneellesi, tarkista sen sijainti. Sitten katsot selaimellasi olevia välilehtiä ja palaat asennukseen. Napsauta linkkiä Reload the language selection page after adding translations.

27 27 Ja nyt voit valita asennukieleksi suomen kielen. Sitten kirjoitetaan tietokannan tiedot. Ellet ole luonut vielä kantaa, palaa lukuun 2.2, jossa selitetään kuinka uusi tietokanta luodaan WAMP palvelimelle.

28 28 Painettua painiketta Tallenna ja jatka, pääset seuraamaan kuinka asennus edistyy. Sitten luultavasti tulee virheilmoitus.

29 29 Napsauta linkkiä virhesivulle. Sitten oletkin jo asetuksissa. Syötä kaikki tiedot ja valitse oletusmaaksi Suomi.

30 30 Sitten kaikki on valmista.

31 31 Ja sivu on kuten alla olevassa kuvassa.

32 32 Kun kirjaudut pois sivulta, näet millainen sivusto on, kun sinne ei ole kirjauduttu.

33 Ongelmia Saatat saada virheilmoituksen kuten alla. Kun käy niin kuin yllä olevassa kuvassa on säädettävä php:n asetuksia, jotta virheet eivät näkyisi eli väkänen pois kohdasta display errors.

34 34

35 35 3. Drupalin asennus palvelimelle Drupalin asentamiseen palvelimelle tarvitset seuraavat osatekijät: palvelintila (FTP tunnus ja salasana) FTP ohjelma tiedonsiirtoa varten PHP tuki. MYSQL tietokanta (tunnus ja salasana) Homma lähtee liikkeelle, että lataat Drupalin viimeisimmän version ja purat paketin koneellesi. Viimeisin versio Drupalista löytyy Drupalin omilta sivuilta: Seuraavassa vaiheessa siirrät sisällön palvelimelle FTP-ohjelmaa käyttäen. Hyviä tunnettuja FTP ohjelmia ovat WinSCP ja Filezilla. Tässä esimerkissä käytän ohjelmaa WinSCP. Siirrän Drupalin palikat palvelimelle kansioon drupal.

36 36 Tämän jälkeen suunnistan osoitteeseen, jonne olen ohjelmaa asentamassa. Koska kansio on drupal ja osoite on on loogista, että osoite on Ensimmäisessä vaiheessa valitaan, asennetaanko Standardi vai Minimal versio Drupalista. Kannattaa valita Drupalin kaikki ominaisuudet eli Standard. Koska ohjelma tarjoaa vain suomenkielistä versiota, etsimme suomennoksen linkistä Learn how to install Drupal in other Languahes.

37 37 Sitten lähdemme hakemaan kännöstiedostoja linkistä translation server. Suomenkielinen käännös löytyy kohdasta Finnish. Valitse version 7:n käännös. Ensimmäinen vasemmalta on Druplain versiolle 5 ja keskimmäinen versiolle 6. Valitse linkke hiiren kakkopainikkeella ja tallenna se konellesi.

38 38 Tallenna koneellesi kansioon profiles\standard\translations\ ja siirrä se sen jälkeen palvelimelle samaan polkuun eli profiles/standard/translations/ Palaa tässä vaiheessa asennussivulle ja päivitä näkymä (esim painamalla F5). Nyt on mahdollista valita kieleksi suomi. Seuraavaksi syötät tietokannan tiedot.

39 39 Sitten sivuston tiedot, tunnukset, salasanat jne.

40 40

41 41 4. Nodes sieltä Drupal alkaa Kaikissa drupalsivustoissa on nodeilla tärkeä rooli. Node on termi, jolla Drupalin kehittäjät tarkoittavat kaikenlaista sisältöä kuten esim. blogimerkintä, kirjoitus, yhteystiedot tai asiakasrekisteri. Sivustoa rakennettaessa olisi mietittävä minkälaista sisältöä (nodes) tarvitaan ja kuinka sisällöt ovat keskenään vuorovaikutuksessa. HUOM! Nykyisin ei enää käytetä käsitettä node. Se on korvattu uudemmalla käsitteellä sisältö (englanniksi content). Käsitteeseen törmää silti usein, kun on Drupalin kanssa tekemisissä Uuden noden luominen Kun Drupal on asennettu, on käytettävissä kahdenlaisia nodeja: Perussuvu (staattiset sivut) ja Atikkeli (uutissivut). Seuraavaksi tarkastellaan lähemmin Story nodea. Uuden sellaisen noden luot valitsemalla etusivulta Sisältö. Seuraavaksi valitset painikkeen Lisää sisältöä. Sitten valitset millaisen noden eli sisällön haluat. Kohdassa Article AArtikkeli) ovat dynaamiset sivut, jotka muuttuvat usein. Basic Page (perussivu) tarkoittaa puolestaa pysyvyyttä.

42 42 Samat vaihtoedot saat etusivun kautta. Huolimatta siitä valitsetko Article (artikkelin) tai Basic page (tavallinen sivu), saat silti hyvin samanlaiset lomakkeet

43 43 Tässä luettelo mitä lomakken eri kentät tarkoittavat artikkeleiden osalta Title: Artikkelin otsikko, joka näkyy sivulla ylimmäisenä. Lisäksi se näkyy selaimessa Titlen kohdassa. Tags: avainsanat pilkulla eroteltuna Body: varsinainen tekstiosuus

44 44 Editsummary/hide summary: teaseri tai ingressi Text format: sallitaanko HTML vai ei. Image: kuvan liittäminen Alempana on vielä sivun asetuksia liittyen mm. valikoihin. Kuva tulee oletusarvoisesti ensimmäisenä. Kun olet kirjautunut, näkyy sivuilla välilehdet Näytä ja Muokkaa. Näytä välilehti näyttää sivun kuten se näkyy webissä. Muokkaa välilehden kauttaa pääsen muokkaamaan sisältöä.

45 45 Drupalissa on sisäänrakennettu versionhallinta. Jos tallennat uuden version, saat uuden välilehden Noden erilaiset asetukset Versiohallinnan lisäksi sivun lopussa on vielä viisi asetusta. Menu settings sen avulla voi rakentaa valikkoa URL path settings sen avulla voit nääritellä sivulle haluamasi polun Comment settings onko kommentointi sallittu vai ei. Authoring information tieto kirjoittajasta käyttäjätilin kautta. Publishning options julkaisutiedot (published = julkaistu, näkyy kaikille, Promoted to front Page = näkyykö etusivulla vai ei, Sticky of toplist = mahdollisuus näkyä etusivulla ensimmäisenä.)

46 Teaser ja full node Kun artikkeli on lisätty, on aika katsoa Drupalin pääsivua. Napsauta sinne osoittavaa linkkiä (napsauta saitin nimeä). Nyt ensimmäinen sivu on muuttunut ja artikkelista esitetään vain otsikko ja teaseri (ingressi) ja sitten on linkki Read more. Kun napsautat otsikkoa, pääset myös EDIT-tilaan eli voi muokata artikkelia.

47 47 Mikäli haluat itse vaikuttaa siihen, mikä osa on teaseria, voit kirjoittaa sen kenttään. Jos et kirjoita siihen mitään päättää Drupal, mistä kohtaa teksti katkaistaan Muut noden oletusasetukset Alempana lomakentässä on muita asetuksia, jotka on syytä tuntea Input format Tämän toiminnon (input format) tärkein tehtävä on poistaa haitallinen koodi lomakkeen kautta tulleesta datasta. Tämän kautta on mahdollista säätää niin, että vain kilteimmät HTML-tagit hyväksytään. Laajimmillaan hyväksytään kaikki HTML-koodit.

48 Revision information Drupalissa on sisäänrakennettu versionhallinta nodeille. Laita ruksi kohtaan Create new revision, jos haluat vanhan noden olevan vielä tallessa. Uudelle nodelle voit myös kirjoittaa tiivistelmän muutoksista Comment settings eli kommentoinnin asetukset Tällä toiminnolla säädellään kommentteja. Voit esim. estää kommentoinnin kokonaan.

49 Authoring information Tällä toiminnolla voi määritellä noden omistajan eli kirjoittajan Publishing options Jos ruksi kohdassa Published voivat vain administrattorit nähdä kirjoituksen. Jos Promoted to front on ruksitettu on noden tiivistelmä etusivulla. Jos Sticky at top of lists on ruksitettu on node etusivulla, mutta kiilaa jonossa kärkeen. 4.4 Revision (versionhallinta) Jos versioita on enemmän kuin yksi, ilmestyy painike (revisions), jonka avulla pääsee katsomaan aiempia versioita.

50 Default-asetukset nodeille (oletusasetukset) Jokainen uusi node määritellään oletusasetuksilla. Story-nodeilla (artikkeli) on kommentit aktivoitu ja ne julkaistaan etusivulla. Page-nodeilla (persussivu) edellä kuvattu onkin päinvastoin. Oletusasetuksia voi säätää kohdasta content, content types, ja sitten valitaan noden tyyppi. On myös mahdollista säätää mitä tietoa näytetään ja kuinka paljon. Esim. joskus tarvitaan otsikon lisäksi ingressi ja joskus taas ei. Pääset muuttaman asetuksia valitsemalla ensin Strukture. Sitten valitset sisältötyypit.

51 51 Tarkista osaamisesi 1. Luo kaksi perussivua (basic page), jotka näkyvät valikossa. 2. Luo kolme uutista, joista kaksi on julkaistu ja yksi ei. 3. Kirjoita uutisille yhteenveto ja tutki kuinka ne vaikuttavat. 4. Muuta yhden perussivun URL-osoitetta. 5. Muokkaa yhtä perussivua ja tallenna siitä usempi versio (ainakin 3). 6. Kokeile version palauttamista (alkuperäinen artikkeli näkyy sivuilla). 7. Tarkastele kirjoituksia hallintapeneelin kautta. 8. Kirjoita kommentteja websvuille, jotka olet luonut. 9. Muokkaa kommenttia. 10. Poista kommentti

52 52 5. Käyttäjät Jos sisältö on ykkössijalla puhuttaessa www-sivuista, on heti kakkosena käyttäjät. Drupal sisältää joukon toimintoja käyttäjähallintaan. Ne löytyvät kohdasta ennen kohdasta User management. Nyt ne ovat kohdassa People (käyttäjät) Käyttäjien lisäys ja muokkaus Drupal mahdollistaa myös sen, että admin lisää käyttäjiä. Käyttäjän voi lisätä linkistä Add user.

53 53

54 54 Käyttäjätunnus: käyttäjätunnus on käyttäjän nimi websivustolla. Jokainen käyttätunnus on uniikki eli kahta smaa tunnusta ei voi olla. adress: käyttäjän sähköposti. Tämäkin on uniikki, koska käyttäjän pitää voida tilata salasanansa sähköpostitse. Salasana/confirm passaword: Salasanaa ei näytetä kirjoitettuna tietoturvasyistä. Drupal mittaa salasanan hyvyyttä, mutta ei estä huonoja salasanoja. Status eli tila tarkoittaa sitä, että onko käyttäjän tili suljettu vai ei. Roles eli käyttäjän rooli. Tarkoittaa käyttäjän oikeustasoja. Langueage settings tarkoittaa käyttöliittymän kieltä Oikeudet ja roolit Kun sivustolla on enemmän käyttäjiä kuin yksi, on tarkasteltava kuka saa mitäkin oikeuksia. Drupalissa oikeuksien sääntely käy varsin helposti kohdasta Permissions.

55 55 Oletuksena oikeuksia voidaan antaa vain kahdelle ryhmälle eli anonyymit käyttäjät ja tunnistetut käyttäjät. Varsin pian huomataan, että tarvitsee määritellä enemmän ryhmiä, joille annetaan oikeuksia. Siirry kohtaan Roles, jossa voit lisätä uuden roolin. Määritellään uusi rooli nimeltä Editor. Kun rooli on lisätty voidaan sille määritellä oikeuksia.

56 56 Kuva: Uusi rooli Editor näkyy nyt oikeassa laidassa Mahdollisuus rekisteröityä saitille Valikko Configuration) sisältää runsaasti vaihtoehtoja käyttäjähallintoon. Yksi tärkeimmistä asetuksista on, että sallitaanko käyttäjien rekisteröityä sivuston käyttäjiksi. Oletuksena on, että kuka tahansa saa kirjautua.

57 57 Alempana samassa näkymässä on malli sähköpostista, joka lähetetään käyttäjille (esim., kun tili vahvistettu). Voi kääntää puuttuvat kohday (nyt englanniksi). Testaa osaamisesi 1. Luo vähintäänkin 3 käyttäjää. 2. Luo kaksi uutta käyttäjäroolia. 3. Kokeile luomasi tunnusten käyttöä esim. kommentointiin. 4. Estä kirjautuminen sivustolle.

58 58 6. Lohkot Nykyiset www-sivut eivät enään ole pelkkiä yhtenäisiä sivuja, vaan sivu on pilkottu useaan kokonaisuuteen. Sivulla on nk. lohkoja (blocks). Lohkot tarkoittavat sisältökokonaisuuksia, jotka voidaan sijoittaa eri kohtiin sivulla. Sivu on jaettu alueisiin riippuen hieman ulkoasusta. Tämä sivu sisältää 1) ylätunnisteen (sivun nimi ja logo), 2) vasemman ja 3) oikean sivupalkin, 4) alatunnisteen sekä 5) sisältöosan.

59 59 Lohkot löytyvä kohdasta Sructure. HUOM! Ennen samainen kohta oli nimeltään Site building Lohkon asetukset Jokainen lohko on erikseen määriteltävissä. Asetuksiin pääset kohdasta Configure.

60 Lohkon näkyminen eri rooleille Lohkoja voidaan piilottaa osalta käyttäjiä sen mukaan mikä on heidän roolinsa. Esim. anonyymeille eli tunnistamattomille käyttäjille näytetään mainoksia ja muille ei. Editoreille voidaan laittaa valikoima ylläpitoon linkkejä näkyville. Jos ei rukseja niin lohko on kaikille näkyvissä.

61 Lohon näkyminen sivun mukaisesti Usein lohkojen näkymistä halutaan rajata sen mukaan mikä sivu on kyseessä. Silloin säädetään kohtaa page specific visibility settings (Drupalin omat urlit).

62 62 Testaa osaamisesi 1. Etsi lohko, joka näyttää viimeisimmät kommentit. Laita se aktiiviseksi siten, että viimeisimmät kommentit näkyvät vasemmassa palkissa. 2. Luo uusi lohko, jossa toivotetaan Tervetuloa sivuillemme ja laita lohko näkymään vain ja ainoastaan etusivulla. 3. Etsi lohko, joka näyttää viimeisimmät sisällöt. Sijoita se oikealle. Aseta se niin, että se näkyy vain perussivuilla (ei uutissivulla kuten esim etusivulla). 4. Muuta asetuksia siten, että navigaatiomenu näkyy vain ylläpitäjille.

63 63 7.Valikot eli menut Sisältö ja käyttäjät ovat tärkeitä www-sivustolle. Tosin sisällöstä ei ole paljoakaan apua ellei käyttäjä löydä niitä. Hyvin rakennettu valikko eli valikko auttaa käyttäjää löytämään etsimänsä sisällön. Drupalissa on asennuksen jäljiltä neljä valikkoa 1. main menu 2. management 3. navigation 4. user menu 7.1. Nodien lisääminen valikkoon Drupalin valikkoihin voidaan lisäillä nodeja kahdella eri tavalla. Kätevimmin se käy niin, että ensin valitaan node ja siellä valitaan Valikon asetukset. Paino (engl. Weight) päättää järjestyksen eli mitä isompi numero sitä alempana valikossa.

64 Valmiiden valikkojen käsittely ja muokkaus Valitse Structure ja Menus- Valittavana on kolme toimintoa List links: näyttää kaikki valikkoon kuuluvat linkit Edit menu: voit muuttaa menun nimeä ja kuvausta Add link: voit lisätä valikkoon sivuja List links List links näyttää kaikki linkit ja mahdollistaa järjestyksen muuttamisen. Järjestyksen muuttaminen onnistuu raahaamalla.

65 Edit menu Tässä vaikutetaan vain valikon nimeen ja kuvaukseen Add link Mahdollistaa linkin lisäämisen. Linkki voi olla Drupalin oma sivu tai tominto, mutta myös toiselle sivulle voi tehdä linkin.

66 66 Testaa osaamisesi 1. Linkitä main menuun vähintäänkin 5 sivua 2. Linkitä main menuun Otavan Opisto ja jokin muu sivu 3. Kirjoita tietosuojaseloste ja linkitä valikkoon. 4. Lisää etusivulle etsi toiminto vasempaan palkkin..

67 67 8. Luokat (asiasanat) Kun sivustolla on paljon sisältöä tarvitaan avuksi luokkia. Esim. kaupungit voi niputtaa luokkaan kaupungit: Turku, Mikkeli ja Vaasa Luokkien ominaisuudet Luodaan esimerkin vuoksi luokka uutiset ja sinne termit: politiikka, urheilu ja viihde. Valitse ensin Structure. Sitten luokittelu. Sitten valitanaa Add vocabularity. Lisätään kategoria Uutiset

68 68 Sitten päästäänkin lisäilemään termit Asiasanalistat Kun sisältö on luokiteltu, luetellaan tagit sivun alalaidassa.

69 Vielä muuta sana termeistä Asiasanat eivät tule automaattisesti sivun alalaitaan. Toiminto on aktivoitava. Valitse Structure. Sitten sisältötyypit. Valitse Manage fields. Sinne lisäykset. Lopuksi artikkelia kirjoitettaessa termit paikoilleen.

70 70 Testaa osaamisesi. 1. Lisää luokkaa imissuhteet. 2. Lissää em luokkaan sanat ystävyys, rakastuminen, onnellisuus. 3. Lisää sivulle avainsanoja eli tageja.

71 71 9. Websaitin asetukset Websivuston asetukset löytyvät kohdasta Confuguration. Vasemmalla ensimmäisenä on People. Voit esim estää sivuille pääsyn joistakin webosoitteesta (IP adress blocking. Täältä voit myös vaikuttaa siihen kuka saa rekisteröityä sivuille. Seuraavan vasemmalla on Content authoring. Täällä vaikutetaan siihen kuka saa minkälaisen editorin. Esim CKEditoria ei välttämättä käytetä kommentointiin. Sitten on Media

72 72 Täällä vaikutetaan kuviin. Sitten tulee Search and Metadata, joilla vaikutetaan mm hakukoneoptimointiin. Sitten ovat kieliasetukset.

73 73 Oikealla puolela on ekana System. Täällä mm sivun title. Stten on käyttöliittymä. Sitten kehitys. Ja viimeisenä Websevices.

74 Lisää toimintoja moduulien avulla Drupalin asennuspaketti sisältää kaiken tarvittavan, mutta lisätoimintoja varten on vielä olemassa moduuleja, jotka lisäävät mahdollisuuksia moneen suuntaan Löydä Moduulit Moduuleja on yli 3000 kappaletta. Tässä muutama vinkki: (Webkauppaan liittyviä moduuleja) (10 suosituinta) (URL-osoite siistiksi) (videot flash-muotoon) (Kätevästi lomakkeita) Moduulien arviointi Mistä tietää mikä moduuli on hyvä? tarkista, että se yleensä toimii kyseisen Drupalin version kanssa tarkista milloin moduulia on muokattu, jos muokkauksesta on kulunut yli puoli vuotta niin unohda se tarkista tähtien määrä Moduulien asennus Moduulien asennus on helppoa kunhan noudattaa seuraavaa kaavaa imuroi Moduuli ja pura se lue readme-tiedosto siirrä moduuli kansioon sites/all/modules. Luo moduulille oma kansio.

75 75 mene paikkaan site building, modules ruksita moduuli tallenna muutokset Lomakemoduuli Drupalille löytyy moduuli nimeltä Webform. Asenna kyseinen moduuli ja aktivoi se. Sitten voi thedä sivun. Valitse Webform. Kirjoita otsikko ja sisötö.

76 76 Tallenna. Sitten pääset luomaan lomaketta. Tallennuksen jälkeen pääset luomaan lisää. Lomakkeen asetukset säädät kohdasta form settings. Sähköpostin säädät khdasta settings. Kohdasta tuokset näet mitä miletä ihmiset ovat sivuistasi.

77 Colorbox module Asenna moduuli. Aktivoi moduuli. Sitte tarvitaan Colorbod kansioon libraries.

78 78 Pura seuraavaan polkuun site -> all -> libraries. Muuta vielä Colorboxin asetukset.

79 79

80 Miltä Drupal näyttää? Drupalissa perustuu teemoihin eli sivuston ulkoasua voidaan muuttaa hyvin helposti Kaikkea voidaan muuttaa Drupalilla tehty sivu on sellainen, että siinä lähes kaikki on muutettavissa. Lopputulos on aina joko HTML:ää tai XHTML:ää Valmiit teemat Drupaliin löytyy paljon valmiita teemoja. Paras paikka uuden teeman etsimiseen on Theme Garden, jonka osoite on themegarden.org. Ilmaiset teemat löydät Drupalin sivuilta: drupal.org. Kuva: Garland on Drupalin oletusteema Kuva : Ulkoasu vaihtui, mutta sisältö on sama.

81 81 Hyviä saitteja teemoihin (osa maksullisia) (maksullisia) (maksullisia) (ilmaisia) (ilmaisia) (teeman rakentaminen)

82 Editorin asennus Drupalin oma editori on puutteellinen eli oletuksena se puuttuu kokonaan. Tekstiä voi kirjoittaa laatikkoon, mutta mitään pikavalintoja ei ole käytettävissä Editorin asennus esimerkki 1 Lataa omalle koneelllesi ja pura paketti Sitten asennat CKEditorin moduulina. Syötä osoite

83 83 Aktivoi asennettu moduuli. Laita ruksi kohtaan Enabled.

84 84 Suraavaksi kopioidaan CKeditorin tiedostot kansioon, jonka pölku on sites -> all ->modules ->ckeditor ->ckeditor. Tiedät, että kansio on oikea, kun siellä on tuo tiedosto COPY_HERE. Sinne kaikki sisältö puretusta paketista (huom! älä kopsaa kansiota vaan sen ssiältä). Seuraavaksi laitetaan knsio CKFinder (ladattava netistä ja purettava) oikeaan paikkaan.

85 85 Seuraavaksi avataan CKFinderin config tiedosto. Siellä joko poistetaan seuraava kohta tai merkataan se kommentiksi.

86 86 /* function CheckAuthentication() { allowing implement as... // WARNING : DO NOT simply return "true". By doing so, you are // "anyone" to upload and list the files in your server. You must // some kind of session validation here. Even something very simple // return isset($_session['isauthorized']) && $_SESSION['IsAuthorized']; the don't //... where $_SESSION['IsAuthorized'] is set to "true" as soon as // user logs in your system. To be able to use session variables // forget to add session_start() at the top of this file. return false; } */ Sitten avataan ckeditorin kansiosta tiedosto README.txt ja kopioidaan rivi 218. Liitetään tuo config tiedostoon riville 67.

87 87 Sitten valitaan sites ja default ja tiedosto settings. Siellä siirrymme riville 305 jonka kopioimme ja muutamme muotoon. $cookie_domain = 'localhost'; Sitten tarvitaan kansiot images, files ha flash kansioon userfiles, joka on ckfinderin alla. Sitten loppu onkin Drupalin käyttöliittymän kautta säätämistä. Valitse people.

88 88 Valitse sitten oikeudet. Laita ruksi kohtaan Seuraavaksi tarvitsee säätää tiedoston tuonti. Valitse configuration. Valitse CKEditor.

89 89 Valitse fulla ja muokkaa. Vaihda tiedostojen kohdalle CKFinder. Sitten valitset Configuration ja tyhjennän Cachen.

90 90 Ja toimii Editorin asennus esimerkki 2 Jotta editorin saisi asennettu on ensin asennettava moduuli, jonka osoite alla. Suunnista kohtaan moduulit ja valitse uusi.

91 91 Salli moduulin käyttö. Lait ruksi kohtaan Wysiwyg. Suunnista sitten CKeditorin sivuille ja ota sieltä zip-paketti.

92 92 Tee kansiot libraries ja ckeditor. Laita puretusta zip-paketista sisältö kansioon ckeditor. Sitten kohtaan Configuration. Valitse Wysiwyg profiles.

93 93 Valitse muokkaa. Laita kieli ja painikkeet kohdilleen. Mene kohtaan Configuration. Valitse Performance.

94 94 Tyhjennä välimuisti. Sitten se toimii Nickeditin asennus Aloita asennus menemällä kohtaan Modules. Valitse Install new module.

95 95 Lisää seuraava monuuli. Ota uusi moduuli käyttöön. Mene sen jälkeen kyseisen moduulin asetuksiin.

96 96 Valitse Nicedit Ota paketti kyytiin.

97 97 Luo uusi kansio libraries ja sen alle kansio nicedit, jonne purat paketin. Polku on sites -> all

98 98 Siirry taakaisiin moduuliin Wysiwyg. Valitse Configuration. Aktivoi editorit. Valitse sen jälkeen edit ja säädä asetukset.

99 99 Ja noi se näkyy.

100 Tinymce editorin asennus Mene moduulin wysiwyg asetuksiin Hae wysiwyg. Ota uusin paketti. Asenna kansio polkuun sites/all/libraries/tinymce Laita sen jälkeen moduuli aktiiviseksi.

101 Tiedostojen tuonti.(imce) Asenna moduuli. Salli moduuli.

102 102 Säädä asetukset Kuvien tuonti editoriin Kun asennettuna on esim. Tinymce, FCKeditori ja IMCE on yhtälö valmis. Tarvitaan enään moduuli IMCE Wysiwyg bridge. Sen osoite on:

103 103 Lisää kyseinen moduuli, Aktivoi se ja sen jälkeen salli editorissa kohta User interface Wysiwyg -> Configure Valitse editori ja Button and plugins. Laita tuksi kohtaan IMCE. Muista tallennus. Ja näin se toimii. Ensin kuvan painiketta klikataan. Selaa palvelinta.

104 104 Valitse upload. Selaa kuva ja paina Upload. Valitse kuva ja pina insert file.

105 105 Muutetaan hieman kuvan kokoa ja laitetaan sille alt teksti. Ja se on siinä.

Written by Administrator Saturday, 28 August 2010 14:51 - Last Updated Tuesday, 22 February 2011 10:45

Written by Administrator Saturday, 28 August 2010 14:51 - Last Updated Tuesday, 22 February 2011 10:45 Omalla koneella voi helposti kokeilla tavallisia HTML-sivuja. Siinä vaiheessa, kun alat ohjelmoida esim. PHP:llä, tarvitset webpalvelimen. Yhtä lailla tarvitset palvelimen ja MYSQL-tietokannan, kun haluat

Lisätiedot

Drupal 1. Drupal. versio 1.1. Jari Sarja

Drupal 1. Drupal. versio 1.1. Jari Sarja Drupal 1 Drupal versio 1.1 Jari Sarja Lokakuu 2010 Drupal 2 Sisältö 1. Johdanto... 4 2. Drupalin asennus omalle koneelle... 5 2.1. Wampin asennus... 5 2.2. Tietokannan luominen... 13 2.3. Postipalvelin

Lisätiedot

Webpalvelin muistitikulle - Ohje

Webpalvelin muistitikulle - Ohje - Ohje Jari Sarja jari.sarja @ 2017 Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen SISÄLLYSLUETTELO 1 Johdanto... 3 1.1 Miksi asennus muistitikulle?... 3 2 Webpalvelimen asennus... 4 3 Käyttöliittymä...

Lisätiedot

ejuttu ohjeet kuinka sitä käytetään.

ejuttu ohjeet kuinka sitä käytetään. ejuttu ohjeet kuinka sitä käytetään. 1. Artikkelin lisääminen a. Kirjaudu sisään b. Lisää sisältöä c. Artikkeli i. Lisää pääkuva 1. Pääkuvalle kuvateksti ii. Anna artikkelille otsikko iii. Ingressi-kenttään

Lisätiedot

Joomla pikaopas. Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta.

Joomla pikaopas. Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta. Joomla pikaopas Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta. Paavo Räisänen www.ohjelmoimaan.net Tätä opasta saa vapaasti kopioida, tulostaa

Lisätiedot

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Sisällysluettelo Julkaisujärjestelmä hallinta... 3 Joomla-järjestelmän ylävalikolla on seuraavia:... 3 Valikot... 4 Kategoriat ja artikkelit... 5 Lisäosat ja moduulien

Lisätiedot

Esimerkkinä http://wordpress.com/ - ilmainen blogi-julkaisujärjestelmä. WordPress:stä on myös palvelimelle asennettava versio (WordPress.

Esimerkkinä http://wordpress.com/ - ilmainen blogi-julkaisujärjestelmä. WordPress:stä on myös palvelimelle asennettava versio (WordPress. BLOGIN LUOMINEN Esimerkkinä http://wordpress.com/ - ilmainen blogi-julkaisujärjestelmä. WordPress:stä on myös palvelimelle asennettava versio (WordPress.org) Myös http://blogspot.com on ilmainen ja helppokäyttöinen

Lisätiedot

WWW-PALVELUN KÄYTTÖÖNOTTO LOUNEA OY

WWW-PALVELUN KÄYTTÖÖNOTTO LOUNEA OY 1 WWW-PALVELUN KÄYTTÖÖNOTTO LOUNEA OY 10.4.2015 Lounea Oy Tehdaskatu 6, 24100 Salo Puh. 029 707 00 Y-tunnus 0139471-8 www.lounea.fi Asiakaspalvelu 0800 303 00 Yrityspalvelu 0800 303 01 Myymälät 0800 303

Lisätiedot

Oma kartta Google Maps -palveluun

Oma kartta Google Maps -palveluun TAMPERE 1 (6) Oma kartta Google Maps -palveluun Google Maps palveluun on mahdollista luoda karttoja omilla paikkamerkeillä. Tilin luonti Google-palveluihin Tehdäksesi karttoja omilla paikkamerkinnöillä,

Lisätiedot

Päänäkymä Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen Opettajan ohjeet kurssin teko

Päänäkymä Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen Opettajan ohjeet kurssin teko Simppelit ohjeet Sisällys Päänäkymä... 1 Valikko... 1 Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen... 2 Kurssin haku... 2 Kurssin suorittaminen... 2 Opettajan ohjeet kurssin teko... 3 Kirjautuminen... 3 Kurssin

Lisätiedot

SQL Buddy JAMK Labranet Wiki

SQL Buddy JAMK Labranet Wiki Page 1 of 9 SQL Buddy JAMK Labranet Wiki Sisällysluettelo Yleistä SQL Buddy:sta kotisivu :http://sqlbuddy.com/ SQL Buddy on kevyt hallintatyökalu MySQL-tietokannalle. Järjestelmävaatimukset Serverin vaatimukset

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

Wordpress. Bloggaamisen perusteet tekniset minimitoimet, joilla pääset alkuun

Wordpress. Bloggaamisen perusteet tekniset minimitoimet, joilla pääset alkuun Wordpress Bloggaamisen perusteet tekniset minimitoimet, joilla pääset alkuun Mikä alusta käyttöön? Tarjolla on runsaasti eri bloggausalustoja Blogger ja Wordpress ovat suosituimmat ilmaiset blogialustat

Lisätiedot

KiMeWebin käyttöohjeet

KiMeWebin käyttöohjeet KiMeWebin käyttöohjeet 5.3.2017 Miten saan käyttäjätunnuksen? Jos haluat käyttäjätunnuksen (eli oikeuden muokata sivuja) laita viesti webvelho@kime.fi ja kerro viestissä nimi pesti lippukunnassa (esim.

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

Hittitoimiston Forte-kotisivujen päivitysohje

Hittitoimiston Forte-kotisivujen päivitysohje Hittitoimiston Forte-kotisivujen päivitysohje Forte-kotisivujen päivitysohje 2 Sisällysluettelo: Kirjautuminen 2 Ohjausnäkymä 3 Sivun lisääminen ja yleisnäkymä 4 Sivun muokkaus 5 Sivun hakusanaoptimointi

Lisätiedot

SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje

SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje Sisältö 1 Verkon pääkäyttäjä (Network Admin)...3 2 Verkonhallinta...3 2.1 Navigointi verkonhallintaan...3 2.2 Sivustot...3 2.1 Sivustojen toiminnot...4 2.3 Sivuston

Lisätiedot

1 Johdanto. 2 Kirjautuminen. Sisällysluettelo. Kanakoirakerho - websivujen ylläpito

1 Johdanto. 2 Kirjautuminen. Sisällysluettelo. Kanakoirakerho - websivujen ylläpito Kanakoirakerho - websivujen ylläpito 1 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Kirjautuminen... 1 2.1 Ylläpitovalikko... 2 3 Käyttäjien hallinta... 3 4 Sisällön muokkaaminen... 4 4.1 Editorin käyttäminen...

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla BLOGGER ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla Sisältö Blogin luominen... 1 Uuden blogitekstin kirjoittaminen... 4 Kuvan lisääminen blogitekstiin... 5 Lisää kuva omalta koneelta... 6 Lisää kuva

Lisätiedot

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN -Mene osoitteeseen keskustanuoret.fi/user - Kirjoita saamasi käyttäjätunnus ja salasana - Klikkaa yllä olevaa piirisi logoa niin

Lisätiedot

commerce_paytrail_fi Paytrail maksumoduuli Drupal Commerce - verkkokauppaan

commerce_paytrail_fi Paytrail maksumoduuli Drupal Commerce - verkkokauppaan commerce_paytrail_fi Paytrail maksumoduuli Drupal Commerce - verkkokauppaan Drupal 7.x / Drupal Commerce 1.x Page 1 Yleistä Paytrail maksupalvelu Paytrail maksupalvelu sisältää kaikkien suomalaisten pankkien

Lisätiedot

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE 1 SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUDU PALVELUUN...3 KÄVIJÄSEURANTA...4 SIVUJEN PÄIVITYS...5 Sisältö...6 Sisältö / Työkalut...8 Sisältö / Taulukko...9 Sisältö / Kuvien tuominen...10 Sisältö

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja. Julkaisujärjestelmän ohje

Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja. Julkaisujärjestelmän ohje Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja Julkaisujärjestelmän ohje 2014 2 PM-Julk aisujärjestelmän perusohjeet Julkaisujärjestelmän käyttöönotto Julkaisujärjestelämän avulla voit itsenäisesti muokata

Lisätiedot

PROJEKTISIVUJEN PAÄ IVITTAÄ MISEN OHJEET

PROJEKTISIVUJEN PAÄ IVITTAÄ MISEN OHJEET PROJEKTISIVUJEN PAÄ IVITTAÄ MISEN OHJEET Suomen partiolaiset Finlands scouter ry 04/2013, muokattu 02/2015 Tämä ohje on tarkoitettu Suomen Partiolaisten hallinnoimien projektisivustojen sisällöntuottajille

Lisätiedot

Drupal-sivuston hallintaopas

Drupal-sivuston hallintaopas Drupal-sivuston hallintaopas 11.12.2011 1. Sisäänkirjautuminen... 2 2. Sivun luonti... 2 1 1. Sisäänkirjautuminen Kirjautumissivulle pääset osoitteesta http://www.venajaseura.com/user Käyttäjätunnuksesi

Lisätiedot

Aloita oman blogisi luominen (järjestelmä lupaa sen tapahtuvan sekunneissa ;-))

Aloita oman blogisi luominen (järjestelmä lupaa sen tapahtuvan sekunneissa ;-)) BLOGIN LUOMINEN Esimerkkinä http://wordpress.com/ - ilmainen blogi-julkaisujärjestelmä. WordPress:stä on myös palvelimelle asennettava versio (WordPress.org) Avaa http://wordpress.com/ -sivu. Aloita oman

Lisätiedot

Verkkokaupan ohje. Alkutieto. Scanlase verkkokauppa. Sisäänkirjautuminen

Verkkokaupan ohje. Alkutieto. Scanlase verkkokauppa. Sisäänkirjautuminen Verkkokaupan ohje Alkutieto Verkkokaupan tarkoitus on helpottaa Scanlase asiakkaiden tilaamisprosessia kun asiakkaat tarvitsevat tuotteita. Verkkokaupan ollessa pois toiminnasta tilaukset tulee tehdä puhelimitse

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

OHJE 1: Uudet oppilaat

OHJE 1: Uudet oppilaat 1 OHJE 1: Uudet oppilaat HUOM! Jos Sinulla on jo Peda.net-tunnukset suomalaisen koulusi kautta, Sinun ei tarvitse rekisteröityä uudelleen. Kirjaudu sisään Omaan tilaasi ja aloita ohjeiden luku sivulta

Lisätiedot

SAKU-materiaalit

SAKU-materiaalit SAKU-materiaalit www.sakumateriaalit.net Käyttäjän opas 1 Yleistä SAKU-materiaalit on Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry:n hallinnoima materiaalipankki. Materiaalipankista

Lisätiedot

Ohjelman versio 2.3.0

Ohjelman versio 2.3.0 1 Yleistä 1 Ohjelman versio 2.3.0 Marraskuu 2011 Jari Leivo 1 Yleistä 2 Sisältö 1 Yleistä... 4 2 Asennus... 4 3 Albumit (Albums-linkki)... 6 3.1 Luo ensin albumit... 6 3.1.1 Muokkaa albumin tietoja (kuvaus,

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön ipadin käyttö 1. Käynnistä ipad oikeassa yläreunassa olevasta painikkeesta. 2. Valitse alareunasta nuoli Avaa. Vedä sormella nuolesta eteenpäin palkin verran eli pyyhkäise. Tietoturva Käyttöön tarvitaan

Lisätiedot

Blogger-blogin käyttöönotto ja perusasiat Bloggerista & bloggauksesta

Blogger-blogin käyttöönotto ja perusasiat Bloggerista & bloggauksesta 1 Blogger-blogin käyttöönotto ja perusasiat Bloggerista & bloggauksesta Blogi on yhden tai useamman kirjoittajan verkkosivu tai -sivusto, jonka kautta voidaan julkaista omia kirjoituksia perinteisten julkaisukanavien

Lisätiedot

Seutudokumenttien pä ivittä misohje

Seutudokumenttien pä ivittä misohje Seutudokumenttien pä ivittä misohje Kirjautuminen sisällönhallinta-työkaluun Käytä ylläpidossa Firefox-selainta. Käyttäjätunnukset Käy rekisteröitymässä osoitteessa www./kirjaudu kohdassa Rekisteröidy.

Lisätiedot

Written by Administrator Monday, 05 September 2011 15:14 - Last Updated Thursday, 23 February 2012 13:36

Written by Administrator Monday, 05 September 2011 15:14 - Last Updated Thursday, 23 February 2012 13:36 !!!!! Relaatiotietokannat ovat vallanneet markkinat tietokantojen osalta. Flat file on jäänyt siinä kehityksessä jalkoihin. Mutta sillä on kuitenkin tiettyjä etuja, joten ei se ole täysin kuollut. Flat

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen s. 1/5 Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen Yleistä Internetissä on paljon hyödyllisiä ilmaisohjelmia, jotka voi ladata ja asentaa omalle koneelle. Osa ohjelmista löytyy suomenkielisiltä sivuilta,

Lisätiedot

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja:

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja: Ohjeita järjestöpankin käytön tueksi Huomioitavaa:... 1 1 Sisäänkirjautuminen... 2 2 Sivun/henkilökortin muokkaaminen... 2 3 Uutisen/sivun/tapahtuman, tms. lisääminen... 3 4 Uutisen/tapahtuman saaminen

Lisätiedot

Julkaisujärjestelmän peruskäyttö. Pikaohje

Julkaisujärjestelmän peruskäyttö. Pikaohje Julkaisujärjestelmän peruskäyttö Pikaohje DotNetNuke-julkaisujärjestelmä etaika Oy:n tuottamat palvelut perustuvat DotNetNuke-julkaisujärjestelmään (ks. tarkemmin www.dotnetnuke.com). Se on laaja, järeän

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus

CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus Luottamuksellinen JAVERDEL OY CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus Copyright 2 (9) SISÄLLYSLUETTELO 1 ASENNUSOHJE WINDOWS KÄYTTÖJÄRJESTELMÄLLÄ VARUSTETTUIHIN LAITTEISIIN... 3 1.1 Yleistä... 3 1.2

Lisätiedot

1 eportfolio Kyvyt.fi - palvelun käytön aloittaminen

1 eportfolio Kyvyt.fi - palvelun käytön aloittaminen eportfolio Kyvyt.fi - palvelussa on Salpauksen ryhmä nimeltä AMMATTIOSAAJAN TYÖKYKYPASSI. Ryhmän jäsenenä saat käyttöösi suorittamiseen tarvittavat valmiit sivupohjat. Salpauksessa eportoliota käytetään

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

NETTISIVUOHJE. MUITA OHJEITA käyttäjän lisääminen, mediakirjasto, sähköpostien lisääminen

NETTISIVUOHJE. MUITA OHJEITA käyttäjän lisääminen, mediakirjasto, sähköpostien lisääminen NETTISIVUOHJE SISÄLTÖ 2 JULKAISUJÄRJESTELMÄ tietoa WordPress julkaisujärjestelmästä perustoiminnot (kirjautuminen, asetukset) 6 MUITA OHJEITA käyttäjän lisääminen, mediakirjasto, sähköpostien lisääminen

Lisätiedot

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun.

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. StorageIT 2006 varmuuskopiointiohjelman asennusohje. Hyvä asiakkaamme! Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. Ennen asennuksen aloittamista Varmista, että

Lisätiedot

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen:

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: http://www.kamera73.fi/kuukaudenkuvaaja Kukin seuran jäsen voi laittaa

Lisätiedot

MY STANDARD -OHJE. mystandard.hansaworld.com. Standard ERP Pilvipalvelu Sivu 1/6

MY STANDARD -OHJE. mystandard.hansaworld.com. Standard ERP Pilvipalvelu Sivu 1/6 MY STANDARD -OHJE mystandard.hansaworld.com Standard ERP Pilvipalvelu Sivu 1/6 KÄYTTÖÖNOTTO Mikäli Standard ERP -ohjelmistonne on HansaWorldin pilvipalvelimella (hostingissa), teidän on mahdollista hallinnoida

Lisätiedot

Selvitysraportti. MySQL serverin asennus Windows ympäristöön

Selvitysraportti. MySQL serverin asennus Windows ympäristöön Selvitysraportti MySQL serverin asennus Windows ympäristöön IIO30200 / Jouni Huotari Arto Sorsa / F3900 CREATIVE COMMONS LISENSOITU http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/1.0/fi/ 26.4.2010 1 SISÄLTÖ

Lisätiedot

Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen

Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen Tervetuloa mukaan rakentamaan yr-blogiamme! Lue seuraavat ohjeet ennen artikkelisi julkaisemista. Pääset kirjautumaan sisään osoitteessa

Lisätiedot

HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE

HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE Vaihe 1, Client manager ohjelmiston ja sovittimen ajureiden asennus Asennuksen vaiheissa saattaa olla sovitin ja käyttöjärjestelmä kohtaisia eroja. Alla olevassa

Lisätiedot

NETIKKA PCTV KÄYTTÖOHJE

NETIKKA PCTV KÄYTTÖOHJE 1 (20) NETIKKA PCTV 2 (20) 1 YLEISTÄ...3 1.1 MIKÄ ON PCTV?...3 2 PCTV:N KÄYTÖN ALOITTAMINEN...4 2.1 VAATIMUKSET PALOMUURILTA...4 2.1.1 IGMP-palvelun käytön salliminen F-Securessa...4 2.2 VAATIMUKSET TIETOKONEELTA...8

Lisätiedot

Ylläpito toimittaa sinulla sähköpostiisi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Tässä esimerkissä

Ylläpito toimittaa sinulla sähköpostiisi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Tässä esimerkissä Sivustolle santaskyla.net kirjautuminen Sisällysluettelo Sisällys Sivustolle santaskyla.net kirjautuminen... 1 Sisällysluettelo... 1 Käyttöoikeus... 1 Kirjautunut käyttäjä... 3 Artikkelin kommentointi...

Lisätiedot

H9 Julkaiseminen webissä

H9 Julkaiseminen webissä H9 Julkaiseminen webissä Tässä harjoituksessa opetetaan kaksi tapaa viedä tiedostoja jakoon webin kautta (tehtävä 1 ja tehtävä 3), sekä kokeillaan yksinkertaista, jokamiehen tapaa tehdä oma sivusto (tehtävä

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Opiskelijoiden OneDriveohje Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Opiskelijoiden OneDrive-ohje Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

LibreOffice Calc. Taulukkolaskenta. Otavan Opiston julkaisusarja Jari Sarja 2015 Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0

LibreOffice Calc. Taulukkolaskenta. Otavan Opiston julkaisusarja Jari Sarja 2015 Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 LibreOffice Calc 1 Taulukkolaskenta Otavan Opiston julkaisusarja Jari Sarja 2015 Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 Jari Sarja Otavan Opisto 2015 2 Sisällysluettelo Yleistä...3 Mihin sitä käytetään?...3

Lisätiedot

TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO

TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO HARJOITUS: asennus ja konfigurointi TVAT-141 Windows Server 2008 Trial (120 days) Active Directory, AD Domain Name System, DNS Dynamic Host Configuration Protocol,

Lisätiedot

Käyttöohje Planeetta Internet Oy 3.8.2011

Käyttöohje Planeetta Internet Oy 3.8.2011 Käyttöohje Planeetta Internet Oy 3.8.2011 PLANEETTA TIEDOSTOPALVELIN KÄYTTÖOHJE 3.8.2011 1 (25) Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Planeetta Tiedostopalvelin... 2 Yleistä tietoa palvelusta... 2 Palvelun

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. F-SECURE PSB E-MAIL AND SERVER SECURITY http://fi.yourpdfguides.com/dref/2859688

Käyttöoppaasi. F-SECURE PSB E-MAIL AND SERVER SECURITY http://fi.yourpdfguides.com/dref/2859688 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle F-SECURE PSB E-MAIL AND SERVER SECURITY. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot,

Lisätiedot

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sisältö 1/14 Sonera Yrityssähköpostin käyttöönotto Outlook 2013 -sovelluksella SISÄLLYS Outlook 2013 asennuspaketin lataus... 2 Outlook 2013 asennus...

Lisätiedot

Uuden Peda.netin käyttöönotto

Uuden Peda.netin käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden Peda.netin käyttöönotto...2 Sisään- ja uloskirjautuminen...2 OmaTila...3 Peda.netin yleisrakenne...4 Työvälineet - Sivut...5 Sivun lisääminen omaan profiiliin:...5 Sivun poistaminen

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu Martat - KÄYTTÖOHJE Yhdistyksille 2017

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu Martat - KÄYTTÖOHJE Yhdistyksille 2017 / / Martat - KÄYTTÖOHJE Yhdistyksille 2017 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: https://www.martat.fi/wp-admin 2.2 Salasana hukassa? 3. Uuden Ajankohtaisen

Lisätiedot

Esittely. Muistathan, että voit myös käyttää Petsietä aivan normaalina käyttäjänä kasvattajapalveluiden lisäksi. Antoisaa Petsien käyttöä!

Esittely. Muistathan, että voit myös käyttää Petsietä aivan normaalina käyttäjänä kasvattajapalveluiden lisäksi. Antoisaa Petsien käyttöä! Petsie kasvattaja 1 2 Sisällysluettelo Esittely...3 1. Kuinka pääset alkuun...4 1.1. Rekisteröinti...4 2. Lemmikit...4 2.1. Lemmikkien lisäys...4 2.2. Lemmikin tietojen muokkaus...4 3. Kasvattajasivu...5

Lisätiedot

ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Mediapaja. Artikkeleiden hallinta ja julkaisu

ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Mediapaja. Artikkeleiden hallinta ja julkaisu ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Artikkeleiden hallinta ja julkaisu ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Sivu 1(16) Sisällysluettelo 1 Joomla! sivuston sisällöntuotanto... 2 2 Artikkeleiden julkaisu sivustolla... 4 3 Artikkelin julkaisemista

Lisätiedot

Ohjeet S-ryhmän tuotetietoportaaliin

Ohjeet S-ryhmän tuotetietoportaaliin Ohjeet S-ryhmän tuotetietoportaaliin Tervetuloa käyttämään S-ryhmän tuotetietoportaalia! Ensimmäisellä kirjautumiskerralla käyttäjää pyydetään luomaan salasana portaalin käyttöä varten. Päivitä tarvittaessa

Lisätiedot

SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille

SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille SharePoint Foundation ylläpitäjän ohjeet Sivu 1/5 SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille SharePoint Foundationin avulla voit luoda nopeasti useita erilaisia sivustoja, joissa WWW-sivuja, tiedostoja,

Lisätiedot

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21)

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21) Oppilaan opas Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy Versio 0.2 (2008-01-21) Versio Päivämäärä Kuvaus 0.1 2005-01-16 Ensimmäinen versio. 0.2 2008-01-21 Korjattu kuvatiedostojen maksimiresoluutio ja muutamia

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

OHJEET WORDPRESS-BLOGIN LUOMISEEN JA TAVALLISIMPIIN BLOGITOIMINTOIHIN

OHJEET WORDPRESS-BLOGIN LUOMISEEN JA TAVALLISIMPIIN BLOGITOIMINTOIHIN OHJEET WORDPRESS-BLOGIN LUOMISEEN JA TAVALLISIMPIIN BLOGITOIMINTOIHIN Koulutusteknologian perusopinnot Digitaalinen portfolio oppimisen tukena 2010 Essi Vuopala 1. BLOGIN LUOMINEN Mene osoitteeseen http://www.wordpress.com

Lisätiedot

Ohjeistus hankkeen sivujen tekemiseen julkaisujärjestelmällä

Ohjeistus hankkeen sivujen tekemiseen julkaisujärjestelmällä Ohjeistus hankkeen sivujen tekemiseen julkaisujärjestelmällä Viestintäpalvelut 9.6.2015 1 Sivupohjan tekeminen Ennen kuin alat tekemään hankkeen sivuja, tilaa Viestintäpalveluilta hankesivupohja ja ilmoita

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

Visma Econet -ohjelmat ActiveX on epävakaa -virheilmoituksen korjausohjeet

Visma Econet -ohjelmat ActiveX on epävakaa -virheilmoituksen korjausohjeet 1 Visma Econet -ohjelmat ActiveX on epävakaa -virheilmoituksen korjausohjeet Microsoft on julkaissut Office-paketteihin tietoturvapäivitykset. Seuraavat päivitykset aiheuttavat Visma Econet -ohjelmissa

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

Sähköpostitilin käyttöönotto

Sähköpostitilin käyttöönotto Sähköpostitilin käyttöönotto Versio 1.0 Jarno Parkkinen jarno@atflow.fi Sivu 1 / 16 1 Johdanto... 2 2 Thunderbird ohjelman lataus ja asennus... 3 3 Sähköpostitilin lisääminen ja käyttöönotto... 4 3.2 Tietojen

Lisätiedot

OHJE 1: Uudet oppilaat

OHJE 1: Uudet oppilaat 1 OHJE 1: Uudet oppilaat HUOM! Jos Sinulla on jo Peda.net-tunnukset suomalaisen koulusi kautta, Sinun ei tarvitse rekisteröityä uudelleen. Kirjaudu sisään Omaan tilaasi ja aloita ohjeiden luku sivulta

Lisätiedot

Vehmaan kunta. Wordpress käyttöopas. Betta Digital Oy

Vehmaan kunta. Wordpress käyttöopas. Betta Digital Oy Vehmaan kunta Wordpress käyttöopas Betta Digital Oy 1 / 22 Sisällys 1. Kirjautuminen... 3 1.1. Sisäänkirjautuminen ei onnistu... 3 2. Hallintapaneeli... 5 2.1. Sisään kirjautuneen hallintanäkymä... 6 3.

Lisätiedot

CMS Made Simple Perusteet

CMS Made Simple Perusteet CMS Made Simple Perusteet 1. Hallintaan kirjautuminen Kirjautumisruutuun pääset lisäämällä osakaskuntasi www-osoitteen perään liitteen /admin. Käyttäjätunnuksena toimii onkija ja salasanana postitse saamasi

Lisätiedot

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA. Kirjaudu -palveluun osoitteessa www.punomo.npn.fi/wp-login.php tunnuksellasi.

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA. Kirjaudu -palveluun osoitteessa www.punomo.npn.fi/wp-login.php tunnuksellasi. Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA Kirjaudu -palveluun osoitteessa www.punomo.npn.fi/wp-login.php tunnuksellasi. Tunnuksia jakavat Punomo.fi:n ylläpitäjät. Kun olet kirjautunut, blogin OHJAUSNÄKYMÄ

Lisätiedot

1. Valitse käyttäjänimi 2. Kirjoita salasana 3. Anna sähköpostiosoitteesi 4. Keksi wikillesi nimi

1. Valitse käyttäjänimi 2. Kirjoita salasana 3. Anna sähköpostiosoitteesi 4. Keksi wikillesi nimi WIKISPACES-WIKIN LUOMINEN Kirjoita selaimeesi osoite http://www.wikispaces.com 1. Valitse käyttäjänimi 2. Kirjoita salasana 3. Anna sähköpostiosoitteesi 4. Keksi wikillesi nimi Paina Join-painiketta Onneksi

Lisätiedot

Windows Server 2012 asentaminen ja käyttöönotto, Serverin pyörittämisen takia tarvitaan

Windows Server 2012 asentaminen ja käyttöönotto, Serverin pyörittämisen takia tarvitaan Aram Abdulla Hassan Windows Server 2012 asentaminen ja käyttö 1 Windows Server 2012 asentaminen ja käyttöönotto, Serverin pyörittämisen takia tarvitaan Hyper-V ohjelma. Riipu minkälaista Serveria yritämme

Lisätiedot

Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2. Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2. Yhdistyksen etusivun muokkaaminen... 2

Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2. Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2. Yhdistyksen etusivun muokkaaminen... 2 Mietoisten kyläportaalin käyttöohjeet alasivujen ylläpitäjille Päivitetty 8.4.2011 Sisältö Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2 Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2 Yhdistyksen etusivun muokkaaminen...

Lisätiedot

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö SAVONIA Savonia RPM Käyttöopas Informaatiotekniikan kehitysyksikkö 18.8.2011 Sisällysluettelo 1. Perusnäkymä... 3 2. Kirjautuminen... 4 3. Rekisteröinti... 5 4. Idean jättäminen... 6 4. Arviointi... 8

Lisätiedot

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPress-hallintajärjestelmän kanssa on hyvin helppoa. Sitä vähän tutkimalla ja tätä ohjetta lukemalla sen käyttö tulee nopeasti tutuksi. Olen myös

Lisätiedot

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen yrjo.maattanen@phnet.fi helpottamiseksi puh. 050 413 0820 4.11.2009 1. Yleistä SuLVInet on SuLVI:n aloitteesta avattu sivusto LVI-alan kehittäjäfoorumiksi.

Lisätiedot

Open Badge -osaamismerkit

Open Badge -osaamismerkit Open Badge -osaamismerkit Merkin vastaanottaminen 2 "#$%&'()$*+,''-.,-$/0.1 "#$%&&'$ =>;+?.@@'A$/,+%'*1B%%B0,$%@B+-.%$% C 2>D./E'B1B-.%$%;+?.@@'&'()$&'F0#'F0..% G C>"#$%&'()$H'F1+/I,1'-IJ%%$1I%"#$%&'()$*+,''-.,-$/0.%

Lisätiedot

SSH Secure Shell & SSH File Transfer

SSH Secure Shell & SSH File Transfer SSH Secure Shell & SSH File Transfer TIETOHALLINTO Janne Suvanto 1.9 2002 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Yleistä... 2 SSH Secure Shell ohjelman asetukset... 3 POP3 tunnelin asetukset... 6 Yhteyden

Lisätiedot

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen etusivulta yläoikealta. Kirjauduttuasi sisään SAMK Moodleen, mene omalle opintojaksollesi ja siirry muokkaustilaan. Muokkaustila päälle painike löytyy opintojakson Kun muokkaustila on päällä, siirry sen

Lisätiedot

Sisältö. Päivitetty viimeksi 31.8.2011 Sivu 2 / 14

Sisältö. Päivitetty viimeksi 31.8.2011 Sivu 2 / 14 Ylläpitäjän ohje Sisältö Ylläpitäjän ohje... 1 Yleistä... 3 Vinkkejä ylläpitäjälle... 3 Osoitteet... 3 Internet-selain ja Flash-laajennus... 3 Julkinen sivunäkymä ja ylläpitonäkymä eri välilehdissä...

Lisätiedot

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 MANAGERIX Opas administraattori-tason käyttäjille SISÄLLYS MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 Käyttöliittymä... 2 1 ORGANISAATIO Organisaation tietojen tarkastelu ja muokkaaminen4 Yhteenveto

Lisätiedot

Ohjelman käyttöön ei sisälly muita kuluja kuin ohjelman lisenssimaksu ja mahdolliset webbipalvelusi käyttömaksut.

Ohjelman käyttöön ei sisälly muita kuluja kuin ohjelman lisenssimaksu ja mahdolliset webbipalvelusi käyttömaksut. Kotisivu ohje Kotisivu - ohjelmisto on webbipohjainen kotisivujen julkaisujärjestelmä jossa käyttäjä ei tarvitse erityistaitoja kyetäkseen julkaisemaan webbisivuja. Jos osaat käyttää Microsoft Word tekstinkäsittelyohjelmaa,

Lisätiedot

KYMP Webmail -palvelu

KYMP Webmail -palvelu KYMP Webmail -palvelu Sisältö 1. Kirjautuminen... 3 2. Viestin merkinnät... 4 3. Viestien lukeminen... 4 Viestiin vastaaminen... 4 Viestin välittäminen edelleen / uudelleen ohjaus... 5 4. Viestin kirjoittaminen...

Lisätiedot

Webinaariin liittyminen Skype for

Webinaariin liittyminen Skype for Webinaariin liittyminen Skype for Business Web Appin kautta Ohjeet Sähköpostin Liity webinaariin tästä -linkki Kun klikkaat Osallistumisohjeet webinaariin -sähköpostiviestissä olevaa Liity webinaariin

Lisätiedot

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi SISÄLLYSLUETTELO 1 MIKÄ ON ELSA, ENTÄ MOODLE?... 3 1.1 MITÄ KURSSILLA VOIDAAN TEHDÄ?... 3 2 KURSSILLE KIRJAUTUMINEN... 3 3 KURSSILLE LIITTYMINEN...

Lisätiedot

IT-ohjeita. (Diakonia-ammattikorkeakoulu oy, )

IT-ohjeita. (Diakonia-ammattikorkeakoulu oy, ) IT-ohjeita (Diakonia-ammattikorkeakoulu oy, 22.1.2015) Sisällysluettelo 1. Salasanan vaihtaminen...2 2. Puhelimiin liittyvät asiat...2 3. Verkkolevyyn yhdistäminen...3 4. Microsoft Outlook 2010 (sähköposti)...5

Lisätiedot

SeaMonkey pikaopas - 1

SeaMonkey pikaopas - 1 SeaMonkey pikaopas SeaMonkey on ilmainen ja yksinkertainen www-sivujen teko-ohjelma. Sillä on kätevää koostaa yksinkertaisia sivuja ilman, että täytyy tietää jotain HTML-koodista. Tämä opas esittelee sivuston

Lisätiedot

Hallintaliittymän käyttöohje

Hallintaliittymän käyttöohje Hallintaliittymän käyttöohje 1. Yleisiä huomioita Hallintaliittymän käyttöä helpottavia yleisiä huomioita: - Käytä listanäkymien hakukentissä kentän vieressä olevaa hakunappia, älä enter-näppäintä. - Älä

Lisätiedot