Drupal 7.8. versio 1. Jari Sarja Marraskuu 2011

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Drupal 7.8. versio 1. Jari Sarja Marraskuu 2011"

Transkriptio

1 1 Drupal 7.8 versio 1 Jari Sarja Marraskuu 2011

2 2 Sisältö 1. Johdanto Drupalin asennus omalle koneelle Tietokannan luominen Postipalvelin mukaan Drupalin asennus omalle koneelle Drupal suomenkieliseksi Suomenkielisen version asennus asennusvaiheessa Ongelmia Drupalin asennus palvelimelle Nodes sieltä Drupal alkaa Uuden noden luominen Noden erilaiset asetukset Teaser ja full node Muut noden oletusasetukset Input format Revision information Comment settings eli kommentoinnin asetukset Authoring information Publishing options Revision (versionhallinta) Default-asetukset nodeille (oletusasetukset) Käyttäjät Käyttäjien lisäys ja muokkaus Oikeudet ja roolit... 54

3 Mahdollisuus rekisteröityä saitille Lohkot Lohkon asetukset Lohkon näkyminen eri rooleille Lohon näkyminen sivun mukaisesti Valikot eli menut Nodien lisääminen valikkoon Valmiiden valikkojen käsittely ja muokkaus List links Edit menu Add link Luokat (asiasanat) Luokkien ominaisuudet Asiasanalistat Vielä muuta sana termeistä Websaitin asetukset Lisää toimintoja moduulien avulla Löydä Moduulit Moduulien arviointi Moduulien asennus Lomakemoduuli Colorbox module Miltä Drupal näyttää? Kaikkea voidaan muuttaa Valmiit teemat... 80

4 4 12. Editorin asennus Editorin asennus esimerkki Editorin asennus esimerkki Nickeditin asennus Tinymce editorin asennus Mene moduulin wysiwyg asetuksiin Hae wysiwyg Ota uusin paketti Asenna kansio polkuun sites/all/libraries/tinymce Laita sen jälkeen moduuli aktiiviseksi Tiedostojen tuonti Kuvien tuonti editoriin Fatal error Tietoturva Lisää tietoa Johdanto Drupal on PHP-pohjainen avoimen lähdekoodin sisällönhallintajärjestelmä ja sovelluskehitysalusta. Sen avulla on mahdollista julkaista ja muokata www-sivuja online tilassa ilman, että koodaa riviäkään HTML-koodia. Drupalin avulla voidaan myös määritellä oikeuksia käyttäjille eli kuka pääsee muokkaaman ja kirjoittamaan sivuja. Drupalilla on vahvoja kilpailijoita, se ei ole ainut tietokantapohjainen julkaisujärjestelmä. On kuitenkin seikkoja, jotka puoltavat Drupalia valittaessa sisällönhallintajärjestelmää. Drupal on avoimen lähdekoodin ohjelma, joten sitä voi muokata omiin tarpeisiinsa sopivaksi. Kaiken hyvän lisäksi se on myös ilmainen. Drupal on joustava. Siihen on saatavilla lisäosia eli moduuleja, jota tuovat uusia toimintoja kuten esim. kuvagalleria tai webkauppa. Drupalilla on vahva taustayhteisö. Kehittäjiä löytyy ympäri maailmaa eli kyseessä ei ole vain yhden miehen projekti.

5 5 Drupal hyödyntää uusinta tekniikka ja toimintoja. Drupal noudattaa standardeja. Siitä seuraa, että se on tietoturvallinen ja hakukoneystävällinen. Drupal pääsi alkuvuodesta 2011 versioon 7, jonka etuja vanhaan verrattuna ovat: tietoturvaa on parannettu entisestään moduulien päivittäminen webin kautta uusi käyttäjäystävällinen hallintapneeli Tunnettuja sivustoja, jotka on tehty Drupalilla ovat mm

6 6 2. Drupalin asennus omalle koneelle Drupalin käyttöön omalla koneella tarvitaan webpalvelin, PHP-tuki ja MYSQL-tietokanta. Helpoiten noiden asentaminen onnistuu, kun asennetaan WAMP. Applen käyttäjille löytyy vastaavasti MAMP ja Linuxin käyttäjille LAMP. Tässä ohjeessa asennetaan WAMP, koska Windows on käyttöjärjestelmänä omassa koneessani. HUOM! Macintosh koneissa ei toimi WAMP vaan siellä homman hoitaa MAMP. Wampin lisäksi pitää vielä luoda tietokanta ja sille tietokannalle käyttäjä. Sen jälkeen kaikki on valmista ja voit testailla Drupalia omalla koneellasi. Toinen vaihtoehto on XAMPP, joka toimii niin Windowsissa kuin Macissä. Ohjeita asennukseen ja käyttöön löydät osoitteesta: 2.1. Tietokannan luominen Kun kokeilet Drupalia omalla koneella, on sinun luotava ensin tietokanta ja käyttäjä. Aloita menemällä osoitteeseen localhost, jolloin samalla tulet tarkistaneeksi, että onko palvelin käynnissä. Valitse sieltä phpmyadmin Mikäli olet suojannut mysqln, mikä on suotavaa, laitat ensin tunnuksen ja salasanan.

7 7 Seuraavaksi valitset käyttöoikeudet Sitten Lisää uusi käyttäjä. Laita uudelle käyttäjälle nimi ja salasana. Laita pallukka kohtaan Luo samanniminen tietokanta ja anna kaikki oikeudet. Vinkki! Kun luot omalla koneellasi tunnuksia, voit helpottaa muistamista. Siksi tällä kertaa kannan nimi drupal78, käyttäjä drupal78 ja salasana drupal78.

8 8 Muista laittaa merkintä kohtaan Luo samanniminen tietokanta ja anna kaikki oikeudet.. Valitse kaikki globaalit käyttöoikeudet Paina lopuksi painiketta Siirry.

9 Postipalvelin mukaan Tämä osio on lähinnä edistyneille käyttäjille, jotka haluavat WAMPista kaiken irti. Postipalvelintoiminto tarvitaan, jotta voidaan lähettää tietoja s-postiin. Jos esim. pystytät ylläpitojärjestelmän kuten Drupal ja unohdat salasanasi. Siellä on toiminto "Lähetä salasana sähköpostiin". Tuo kyseinen toiminto ei kuitenkaan toimi ellei omalla koneellasi ole sähköpostipalvelinta. Siksi asennamme koneelle sähköpostipalvelimen. Osoite on: Tallenna zip koneellesi ja pura se kansioon: C:\wampsendmail\ Avaa sitten sendmail.ini ja laita smtp-asetukset kohdilleen.

10 10 HUOM! Helpointa on tehdä tili Googleen ja käyttää Googlen smtp:tä postin lähetykseen (k. kuva yllä). Kotikoneella joudut selvittelemään mikä on yhteydentarjoajasi smpt. Tässä listaa aiheesta. Sonera Internet mail.inet.fi Sonera ADSL mail.inet.fi Kolumbus smtp.kolumbus.fi Elisa ADSL smtp.kolumbus.fi Jippii mail.jippii.fi Saunalahti posti.saunalahti.fi DNA smtp.dnainternet.net NIC smtp.nic.fi Welho smtp.welho.com MB-Net posti.mbnet.fi Song Networks smtp.song.fi

11 11 Tarvitset myös palveluntarjoajan tunnuksen ja salasanan (spostisi tunnukset). HUOM! Esimerkissä Googletilini (jari.sarja) ja salasana, joka ei tietenkään oikeasti ole tahasalana. Sitten php.ini auki etsi tämä ;sendmail_path = poista puolipiste alusta ja loppuun lisää eli näin: sendmail_path = "C:\wampsendmail\sendmail.exe -t"

12 12 Lopuksi käynnistä palvelin uudestaan. Seuraavaksi testaamme lomakkeen php koodilla. <?php $to = $subject = "Terveiset WAMP kurssilta"; $body = "Taitaa toimia?"; $headers = "From: "X-Mailer: php"; if (mail($to, $subject, $body, $headers)) { echo("<p>onnistui!</p>"); } else { echo("<p>ei toimii...</p>"); }?>

13 13 Tee kansio postia ja yllä oleva koodi sinne tiedostoon index.php. Vaihda tiedot, ettei Jarille tule postia. Sen jälkeen siirry selaimella osoiteriville ja kokeile. Kaikki toimii, jos teksti Onnistui! Tarkista vielä, että posti tuli perille. Ja kun kaikki toimii, on oma koneesi täydellinen webpalvelin. Nyt onnistuu myös salasanan lähettäminen sähköpostiin.

14 Drupalin asennus omalle koneelle Viimeisin versio Drupalista löytyy Drupalin omilta sivuilta: Muutenkin tuo kyseinen sivu on hyvä, koska siellä uusimmat versiot Drupalista ja runsaasti tietoa. Sitten kun paketti on purettu, on aika siirtyä asennukseen. Tällä kertaa Drupal löytyy kansiosta drupal7. Vinkki: Ohjelmia pakkausten purkuun löytyy Av-kympin wikistä: Hyvä ohjelma on ainakin IZArc. HUOM! Pura paketti Wampiin eli kansioon C ja siellä Wamp, jonne teet kansion drupal78 eli kuten alla olevassa kuvassa. Olen siirtänyt kaiken juuritasolle kansioon drupal78 eli sisältö kansiosta drupal-7.8 on siirretty yhtä tasoa ylemmäs (copy & paste toiminto).

15 15 Sitten tarvitaan pieni toimenpide kansiossa sites/default/. Tiedosto default.settings.php pitää kopioida ja liittää samaan kansioon ja lopuksi sen nimi muutetaan muotoon settings.php. Huom! Tiedosto kopioidaan, eikä vaihdeta vain nimeä.

16 16 Kun WAMP on käynnissä ja olet tehnyt tietokantaan tunnuksen ja salasanan olet valmis asentamaan Drupalin omalle koneellesi. Ja oikealla palvelimella sama juttu. tarvitsee tietää mistä asennuskansio löytyy ja mikä on tietokannan nimi, tunnus ja salasana. Suunnista selaimellasi osoitteeseen localhost/kansio_jossa_drupal/ Valitse asennusprofiili. Sitten ainut mahdollisuus on valita englanti. Yleensä se on hyvä valinta, koska asennus sujuu ongelmittaa. Suomenkileisen version kanssa tulee yleensä virheilmoituksia.

17 17 Sitten tietokannan tiedot ja homma jatkuu.

18 18 Sitten pääset seuraamaan kuinka asennus edistyy. Sitten syötät sivuston perustiedot ja luot pääkäyttäjälle tunnuksen ja salasanan.

19 19 Laita palvelinasetuksiin suomi. Sitten kaikki onkin valmista. Pääset katsomaan sivustoa kohdasta Visit your new site.

20 20 Ja sivusto on kuten alla. Kirjaudu ulos sivustolta kohdasta Log out.

21 21 Silloin näet millainen on sivuston kirjautumiskkuna Drupal suomenkieliseksi Äskeisessä esimerkissä Drupla asennettiin englanninkielisenä. Lähinnä ajatus oli, että siten asennus saatiin onnistumaan vaikeuksitta. Tosin kieliversio joudutaan asentamaan nyt jälkikäteen. Drupalin suomenkielinen käännös löytyy osoitteesta: Tallenna tiedosto esim. Drupalin juureen.

22 22 Sitten otetaan käyttöön moduuli nimeltä locale. Valitse valikosta Modules. Sitten ruksi kohtaan Locale. Muista tallennus.

23 23 Valitse sen jälkeen configuration. Ja etsi kohta Languages, joka on sivun alalaidassa. Lisää kieli. Selaa kohdilleen suomenkieli ja paina painiketta Lisää kieli. Vaihda oletuskieleksi suomi.

24 24 Tässä vaiheessa ei mikään ole vielä kääntynyt on vain vaihtoehto, joka on suomi. Käännös pitää vielä asentaa. Valitse Configuration. Valitse Translate interface. Valitse välilehti IMPORT. Selaa asetuksen kohdilleen ja suorita asennus.

25 25 Sitten kaikki onkin suomeksi Suomenkielisen version asennus asennusvaiheessa Sitten valitaan asennuskieli.

26 26 Koska oletuksena on ainoastaan englanti, napsauta linkkiä Learn how to install Drupal in other Languages. Sitten haemme suomenkielisen käännöksen, joka sijoitetaan kansioon /profiles/standard/translations/. Valitse paketti, joka on versiolle 7.7. Kun olet tallentanut käännöksen koneellesi, tarkista sen sijainti. Sitten katsot selaimellasi olevia välilehtiä ja palaat asennukseen. Napsauta linkkiä Reload the language selection page after adding translations.

27 27 Ja nyt voit valita asennukieleksi suomen kielen. Sitten kirjoitetaan tietokannan tiedot. Ellet ole luonut vielä kantaa, palaa lukuun 2.2, jossa selitetään kuinka uusi tietokanta luodaan WAMP palvelimelle.

28 28 Painettua painiketta Tallenna ja jatka, pääset seuraamaan kuinka asennus edistyy. Sitten luultavasti tulee virheilmoitus.

29 29 Napsauta linkkiä virhesivulle. Sitten oletkin jo asetuksissa. Syötä kaikki tiedot ja valitse oletusmaaksi Suomi.

30 30 Sitten kaikki on valmista.

31 31 Ja sivu on kuten alla olevassa kuvassa.

32 32 Kun kirjaudut pois sivulta, näet millainen sivusto on, kun sinne ei ole kirjauduttu.

33 Ongelmia Saatat saada virheilmoituksen kuten alla. Kun käy niin kuin yllä olevassa kuvassa on säädettävä php:n asetuksia, jotta virheet eivät näkyisi eli väkänen pois kohdasta display errors.

34 34

35 35 3. Drupalin asennus palvelimelle Drupalin asentamiseen palvelimelle tarvitset seuraavat osatekijät: palvelintila (FTP tunnus ja salasana) FTP ohjelma tiedonsiirtoa varten PHP tuki. MYSQL tietokanta (tunnus ja salasana) Homma lähtee liikkeelle, että lataat Drupalin viimeisimmän version ja purat paketin koneellesi. Viimeisin versio Drupalista löytyy Drupalin omilta sivuilta: Seuraavassa vaiheessa siirrät sisällön palvelimelle FTP-ohjelmaa käyttäen. Hyviä tunnettuja FTP ohjelmia ovat WinSCP ja Filezilla. Tässä esimerkissä käytän ohjelmaa WinSCP. Siirrän Drupalin palikat palvelimelle kansioon drupal.

36 36 Tämän jälkeen suunnistan osoitteeseen, jonne olen ohjelmaa asentamassa. Koska kansio on drupal ja osoite on on loogista, että osoite on Ensimmäisessä vaiheessa valitaan, asennetaanko Standardi vai Minimal versio Drupalista. Kannattaa valita Drupalin kaikki ominaisuudet eli Standard. Koska ohjelma tarjoaa vain suomenkielistä versiota, etsimme suomennoksen linkistä Learn how to install Drupal in other Languahes.

37 37 Sitten lähdemme hakemaan kännöstiedostoja linkistä translation server. Suomenkielinen käännös löytyy kohdasta Finnish. Valitse version 7:n käännös. Ensimmäinen vasemmalta on Druplain versiolle 5 ja keskimmäinen versiolle 6. Valitse linkke hiiren kakkopainikkeella ja tallenna se konellesi.

38 38 Tallenna koneellesi kansioon profiles\standard\translations\ ja siirrä se sen jälkeen palvelimelle samaan polkuun eli profiles/standard/translations/ Palaa tässä vaiheessa asennussivulle ja päivitä näkymä (esim painamalla F5). Nyt on mahdollista valita kieleksi suomi. Seuraavaksi syötät tietokannan tiedot.

39 39 Sitten sivuston tiedot, tunnukset, salasanat jne.

40 40

41 41 4. Nodes sieltä Drupal alkaa Kaikissa drupalsivustoissa on nodeilla tärkeä rooli. Node on termi, jolla Drupalin kehittäjät tarkoittavat kaikenlaista sisältöä kuten esim. blogimerkintä, kirjoitus, yhteystiedot tai asiakasrekisteri. Sivustoa rakennettaessa olisi mietittävä minkälaista sisältöä (nodes) tarvitaan ja kuinka sisällöt ovat keskenään vuorovaikutuksessa. HUOM! Nykyisin ei enää käytetä käsitettä node. Se on korvattu uudemmalla käsitteellä sisältö (englanniksi content). Käsitteeseen törmää silti usein, kun on Drupalin kanssa tekemisissä Uuden noden luominen Kun Drupal on asennettu, on käytettävissä kahdenlaisia nodeja: Perussuvu (staattiset sivut) ja Atikkeli (uutissivut). Seuraavaksi tarkastellaan lähemmin Story nodea. Uuden sellaisen noden luot valitsemalla etusivulta Sisältö. Seuraavaksi valitset painikkeen Lisää sisältöä. Sitten valitset millaisen noden eli sisällön haluat. Kohdassa Article AArtikkeli) ovat dynaamiset sivut, jotka muuttuvat usein. Basic Page (perussivu) tarkoittaa puolestaa pysyvyyttä.

42 42 Samat vaihtoedot saat etusivun kautta. Huolimatta siitä valitsetko Article (artikkelin) tai Basic page (tavallinen sivu), saat silti hyvin samanlaiset lomakkeet

43 43 Tässä luettelo mitä lomakken eri kentät tarkoittavat artikkeleiden osalta Title: Artikkelin otsikko, joka näkyy sivulla ylimmäisenä. Lisäksi se näkyy selaimessa Titlen kohdassa. Tags: avainsanat pilkulla eroteltuna Body: varsinainen tekstiosuus

44 44 Editsummary/hide summary: teaseri tai ingressi Text format: sallitaanko HTML vai ei. Image: kuvan liittäminen Alempana on vielä sivun asetuksia liittyen mm. valikoihin. Kuva tulee oletusarvoisesti ensimmäisenä. Kun olet kirjautunut, näkyy sivuilla välilehdet Näytä ja Muokkaa. Näytä välilehti näyttää sivun kuten se näkyy webissä. Muokkaa välilehden kauttaa pääsen muokkaamaan sisältöä.

45 45 Drupalissa on sisäänrakennettu versionhallinta. Jos tallennat uuden version, saat uuden välilehden Noden erilaiset asetukset Versiohallinnan lisäksi sivun lopussa on vielä viisi asetusta. Menu settings sen avulla voi rakentaa valikkoa URL path settings sen avulla voit nääritellä sivulle haluamasi polun Comment settings onko kommentointi sallittu vai ei. Authoring information tieto kirjoittajasta käyttäjätilin kautta. Publishning options julkaisutiedot (published = julkaistu, näkyy kaikille, Promoted to front Page = näkyykö etusivulla vai ei, Sticky of toplist = mahdollisuus näkyä etusivulla ensimmäisenä.)

46 Teaser ja full node Kun artikkeli on lisätty, on aika katsoa Drupalin pääsivua. Napsauta sinne osoittavaa linkkiä (napsauta saitin nimeä). Nyt ensimmäinen sivu on muuttunut ja artikkelista esitetään vain otsikko ja teaseri (ingressi) ja sitten on linkki Read more. Kun napsautat otsikkoa, pääset myös EDIT-tilaan eli voi muokata artikkelia.

47 47 Mikäli haluat itse vaikuttaa siihen, mikä osa on teaseria, voit kirjoittaa sen kenttään. Jos et kirjoita siihen mitään päättää Drupal, mistä kohtaa teksti katkaistaan Muut noden oletusasetukset Alempana lomakentässä on muita asetuksia, jotka on syytä tuntea Input format Tämän toiminnon (input format) tärkein tehtävä on poistaa haitallinen koodi lomakkeen kautta tulleesta datasta. Tämän kautta on mahdollista säätää niin, että vain kilteimmät HTML-tagit hyväksytään. Laajimmillaan hyväksytään kaikki HTML-koodit.

48 Revision information Drupalissa on sisäänrakennettu versionhallinta nodeille. Laita ruksi kohtaan Create new revision, jos haluat vanhan noden olevan vielä tallessa. Uudelle nodelle voit myös kirjoittaa tiivistelmän muutoksista Comment settings eli kommentoinnin asetukset Tällä toiminnolla säädellään kommentteja. Voit esim. estää kommentoinnin kokonaan.

49 Authoring information Tällä toiminnolla voi määritellä noden omistajan eli kirjoittajan Publishing options Jos ruksi kohdassa Published voivat vain administrattorit nähdä kirjoituksen. Jos Promoted to front on ruksitettu on noden tiivistelmä etusivulla. Jos Sticky at top of lists on ruksitettu on node etusivulla, mutta kiilaa jonossa kärkeen. 4.4 Revision (versionhallinta) Jos versioita on enemmän kuin yksi, ilmestyy painike (revisions), jonka avulla pääsee katsomaan aiempia versioita.

50 Default-asetukset nodeille (oletusasetukset) Jokainen uusi node määritellään oletusasetuksilla. Story-nodeilla (artikkeli) on kommentit aktivoitu ja ne julkaistaan etusivulla. Page-nodeilla (persussivu) edellä kuvattu onkin päinvastoin. Oletusasetuksia voi säätää kohdasta content, content types, ja sitten valitaan noden tyyppi. On myös mahdollista säätää mitä tietoa näytetään ja kuinka paljon. Esim. joskus tarvitaan otsikon lisäksi ingressi ja joskus taas ei. Pääset muuttaman asetuksia valitsemalla ensin Strukture. Sitten valitset sisältötyypit.

51 51 Tarkista osaamisesi 1. Luo kaksi perussivua (basic page), jotka näkyvät valikossa. 2. Luo kolme uutista, joista kaksi on julkaistu ja yksi ei. 3. Kirjoita uutisille yhteenveto ja tutki kuinka ne vaikuttavat. 4. Muuta yhden perussivun URL-osoitetta. 5. Muokkaa yhtä perussivua ja tallenna siitä usempi versio (ainakin 3). 6. Kokeile version palauttamista (alkuperäinen artikkeli näkyy sivuilla). 7. Tarkastele kirjoituksia hallintapeneelin kautta. 8. Kirjoita kommentteja websvuille, jotka olet luonut. 9. Muokkaa kommenttia. 10. Poista kommentti

52 52 5. Käyttäjät Jos sisältö on ykkössijalla puhuttaessa www-sivuista, on heti kakkosena käyttäjät. Drupal sisältää joukon toimintoja käyttäjähallintaan. Ne löytyvät kohdasta ennen kohdasta User management. Nyt ne ovat kohdassa People (käyttäjät) Käyttäjien lisäys ja muokkaus Drupal mahdollistaa myös sen, että admin lisää käyttäjiä. Käyttäjän voi lisätä linkistä Add user.

53 53

54 54 Käyttäjätunnus: käyttäjätunnus on käyttäjän nimi websivustolla. Jokainen käyttätunnus on uniikki eli kahta smaa tunnusta ei voi olla. adress: käyttäjän sähköposti. Tämäkin on uniikki, koska käyttäjän pitää voida tilata salasanansa sähköpostitse. Salasana/confirm passaword: Salasanaa ei näytetä kirjoitettuna tietoturvasyistä. Drupal mittaa salasanan hyvyyttä, mutta ei estä huonoja salasanoja. Status eli tila tarkoittaa sitä, että onko käyttäjän tili suljettu vai ei. Roles eli käyttäjän rooli. Tarkoittaa käyttäjän oikeustasoja. Langueage settings tarkoittaa käyttöliittymän kieltä Oikeudet ja roolit Kun sivustolla on enemmän käyttäjiä kuin yksi, on tarkasteltava kuka saa mitäkin oikeuksia. Drupalissa oikeuksien sääntely käy varsin helposti kohdasta Permissions.

55 55 Oletuksena oikeuksia voidaan antaa vain kahdelle ryhmälle eli anonyymit käyttäjät ja tunnistetut käyttäjät. Varsin pian huomataan, että tarvitsee määritellä enemmän ryhmiä, joille annetaan oikeuksia. Siirry kohtaan Roles, jossa voit lisätä uuden roolin. Määritellään uusi rooli nimeltä Editor. Kun rooli on lisätty voidaan sille määritellä oikeuksia.

56 56 Kuva: Uusi rooli Editor näkyy nyt oikeassa laidassa Mahdollisuus rekisteröityä saitille Valikko Configuration) sisältää runsaasti vaihtoehtoja käyttäjähallintoon. Yksi tärkeimmistä asetuksista on, että sallitaanko käyttäjien rekisteröityä sivuston käyttäjiksi. Oletuksena on, että kuka tahansa saa kirjautua.

57 57 Alempana samassa näkymässä on malli sähköpostista, joka lähetetään käyttäjille (esim., kun tili vahvistettu). Voi kääntää puuttuvat kohday (nyt englanniksi). Testaa osaamisesi 1. Luo vähintäänkin 3 käyttäjää. 2. Luo kaksi uutta käyttäjäroolia. 3. Kokeile luomasi tunnusten käyttöä esim. kommentointiin. 4. Estä kirjautuminen sivustolle.

58 58 6. Lohkot Nykyiset www-sivut eivät enään ole pelkkiä yhtenäisiä sivuja, vaan sivu on pilkottu useaan kokonaisuuteen. Sivulla on nk. lohkoja (blocks). Lohkot tarkoittavat sisältökokonaisuuksia, jotka voidaan sijoittaa eri kohtiin sivulla. Sivu on jaettu alueisiin riippuen hieman ulkoasusta. Tämä sivu sisältää 1) ylätunnisteen (sivun nimi ja logo), 2) vasemman ja 3) oikean sivupalkin, 4) alatunnisteen sekä 5) sisältöosan.

59 59 Lohkot löytyvä kohdasta Sructure. HUOM! Ennen samainen kohta oli nimeltään Site building Lohkon asetukset Jokainen lohko on erikseen määriteltävissä. Asetuksiin pääset kohdasta Configure.

60 Lohkon näkyminen eri rooleille Lohkoja voidaan piilottaa osalta käyttäjiä sen mukaan mikä on heidän roolinsa. Esim. anonyymeille eli tunnistamattomille käyttäjille näytetään mainoksia ja muille ei. Editoreille voidaan laittaa valikoima ylläpitoon linkkejä näkyville. Jos ei rukseja niin lohko on kaikille näkyvissä.

61 Lohon näkyminen sivun mukaisesti Usein lohkojen näkymistä halutaan rajata sen mukaan mikä sivu on kyseessä. Silloin säädetään kohtaa page specific visibility settings (Drupalin omat urlit).

62 62 Testaa osaamisesi 1. Etsi lohko, joka näyttää viimeisimmät kommentit. Laita se aktiiviseksi siten, että viimeisimmät kommentit näkyvät vasemmassa palkissa. 2. Luo uusi lohko, jossa toivotetaan Tervetuloa sivuillemme ja laita lohko näkymään vain ja ainoastaan etusivulla. 3. Etsi lohko, joka näyttää viimeisimmät sisällöt. Sijoita se oikealle. Aseta se niin, että se näkyy vain perussivuilla (ei uutissivulla kuten esim etusivulla). 4. Muuta asetuksia siten, että navigaatiomenu näkyy vain ylläpitäjille.

63 63 7.Valikot eli menut Sisältö ja käyttäjät ovat tärkeitä www-sivustolle. Tosin sisällöstä ei ole paljoakaan apua ellei käyttäjä löydä niitä. Hyvin rakennettu valikko eli valikko auttaa käyttäjää löytämään etsimänsä sisällön. Drupalissa on asennuksen jäljiltä neljä valikkoa 1. main menu 2. management 3. navigation 4. user menu 7.1. Nodien lisääminen valikkoon Drupalin valikkoihin voidaan lisäillä nodeja kahdella eri tavalla. Kätevimmin se käy niin, että ensin valitaan node ja siellä valitaan Valikon asetukset. Paino (engl. Weight) päättää järjestyksen eli mitä isompi numero sitä alempana valikossa.

64 Valmiiden valikkojen käsittely ja muokkaus Valitse Structure ja Menus- Valittavana on kolme toimintoa List links: näyttää kaikki valikkoon kuuluvat linkit Edit menu: voit muuttaa menun nimeä ja kuvausta Add link: voit lisätä valikkoon sivuja List links List links näyttää kaikki linkit ja mahdollistaa järjestyksen muuttamisen. Järjestyksen muuttaminen onnistuu raahaamalla.

65 Edit menu Tässä vaikutetaan vain valikon nimeen ja kuvaukseen Add link Mahdollistaa linkin lisäämisen. Linkki voi olla Drupalin oma sivu tai tominto, mutta myös toiselle sivulle voi tehdä linkin.

66 66 Testaa osaamisesi 1. Linkitä main menuun vähintäänkin 5 sivua 2. Linkitä main menuun Otavan Opisto ja jokin muu sivu 3. Kirjoita tietosuojaseloste ja linkitä valikkoon. 4. Lisää etusivulle etsi toiminto vasempaan palkkin..

67 67 8. Luokat (asiasanat) Kun sivustolla on paljon sisältöä tarvitaan avuksi luokkia. Esim. kaupungit voi niputtaa luokkaan kaupungit: Turku, Mikkeli ja Vaasa Luokkien ominaisuudet Luodaan esimerkin vuoksi luokka uutiset ja sinne termit: politiikka, urheilu ja viihde. Valitse ensin Structure. Sitten luokittelu. Sitten valitanaa Add vocabularity. Lisätään kategoria Uutiset

68 68 Sitten päästäänkin lisäilemään termit Asiasanalistat Kun sisältö on luokiteltu, luetellaan tagit sivun alalaidassa.

69 Vielä muuta sana termeistä Asiasanat eivät tule automaattisesti sivun alalaitaan. Toiminto on aktivoitava. Valitse Structure. Sitten sisältötyypit. Valitse Manage fields. Sinne lisäykset. Lopuksi artikkelia kirjoitettaessa termit paikoilleen.

70 70 Testaa osaamisesi. 1. Lisää luokkaa imissuhteet. 2. Lissää em luokkaan sanat ystävyys, rakastuminen, onnellisuus. 3. Lisää sivulle avainsanoja eli tageja.

71 71 9. Websaitin asetukset Websivuston asetukset löytyvät kohdasta Confuguration. Vasemmalla ensimmäisenä on People. Voit esim estää sivuille pääsyn joistakin webosoitteesta (IP adress blocking. Täältä voit myös vaikuttaa siihen kuka saa rekisteröityä sivuille. Seuraavan vasemmalla on Content authoring. Täällä vaikutetaan siihen kuka saa minkälaisen editorin. Esim CKEditoria ei välttämättä käytetä kommentointiin. Sitten on Media

72 72 Täällä vaikutetaan kuviin. Sitten tulee Search and Metadata, joilla vaikutetaan mm hakukoneoptimointiin. Sitten ovat kieliasetukset.

73 73 Oikealla puolela on ekana System. Täällä mm sivun title. Stten on käyttöliittymä. Sitten kehitys. Ja viimeisenä Websevices.

74 Lisää toimintoja moduulien avulla Drupalin asennuspaketti sisältää kaiken tarvittavan, mutta lisätoimintoja varten on vielä olemassa moduuleja, jotka lisäävät mahdollisuuksia moneen suuntaan Löydä Moduulit Moduuleja on yli 3000 kappaletta. Tässä muutama vinkki: (Webkauppaan liittyviä moduuleja) (10 suosituinta) (URL-osoite siistiksi) (videot flash-muotoon) (Kätevästi lomakkeita) Moduulien arviointi Mistä tietää mikä moduuli on hyvä? tarkista, että se yleensä toimii kyseisen Drupalin version kanssa tarkista milloin moduulia on muokattu, jos muokkauksesta on kulunut yli puoli vuotta niin unohda se tarkista tähtien määrä Moduulien asennus Moduulien asennus on helppoa kunhan noudattaa seuraavaa kaavaa imuroi Moduuli ja pura se lue readme-tiedosto siirrä moduuli kansioon sites/all/modules. Luo moduulille oma kansio.

75 75 mene paikkaan site building, modules ruksita moduuli tallenna muutokset Lomakemoduuli Drupalille löytyy moduuli nimeltä Webform. Asenna kyseinen moduuli ja aktivoi se. Sitten voi thedä sivun. Valitse Webform. Kirjoita otsikko ja sisötö.

76 76 Tallenna. Sitten pääset luomaan lomaketta. Tallennuksen jälkeen pääset luomaan lisää. Lomakkeen asetukset säädät kohdasta form settings. Sähköpostin säädät khdasta settings. Kohdasta tuokset näet mitä miletä ihmiset ovat sivuistasi.

77 Colorbox module Asenna moduuli. Aktivoi moduuli. Sitte tarvitaan Colorbod kansioon libraries.

78 78 Pura seuraavaan polkuun site -> all -> libraries. Muuta vielä Colorboxin asetukset.

79 79

80 Miltä Drupal näyttää? Drupalissa perustuu teemoihin eli sivuston ulkoasua voidaan muuttaa hyvin helposti Kaikkea voidaan muuttaa Drupalilla tehty sivu on sellainen, että siinä lähes kaikki on muutettavissa. Lopputulos on aina joko HTML:ää tai XHTML:ää Valmiit teemat Drupaliin löytyy paljon valmiita teemoja. Paras paikka uuden teeman etsimiseen on Theme Garden, jonka osoite on themegarden.org. Ilmaiset teemat löydät Drupalin sivuilta: drupal.org. Kuva: Garland on Drupalin oletusteema Kuva : Ulkoasu vaihtui, mutta sisältö on sama.

81 81 Hyviä saitteja teemoihin (osa maksullisia) (maksullisia) (maksullisia) (ilmaisia) (ilmaisia) (teeman rakentaminen)

82 Editorin asennus Drupalin oma editori on puutteellinen eli oletuksena se puuttuu kokonaan. Tekstiä voi kirjoittaa laatikkoon, mutta mitään pikavalintoja ei ole käytettävissä Editorin asennus esimerkki 1 Lataa omalle koneelllesi ja pura paketti Sitten asennat CKEditorin moduulina. Syötä osoite

83 83 Aktivoi asennettu moduuli. Laita ruksi kohtaan Enabled.

84 84 Suraavaksi kopioidaan CKeditorin tiedostot kansioon, jonka pölku on sites -> all ->modules ->ckeditor ->ckeditor. Tiedät, että kansio on oikea, kun siellä on tuo tiedosto COPY_HERE. Sinne kaikki sisältö puretusta paketista (huom! älä kopsaa kansiota vaan sen ssiältä). Seuraavaksi laitetaan knsio CKFinder (ladattava netistä ja purettava) oikeaan paikkaan.

85 85 Seuraavaksi avataan CKFinderin config tiedosto. Siellä joko poistetaan seuraava kohta tai merkataan se kommentiksi.

86 86 /* function CheckAuthentication() { allowing implement as... // WARNING : DO NOT simply return "true". By doing so, you are // "anyone" to upload and list the files in your server. You must // some kind of session validation here. Even something very simple // return isset($_session['isauthorized']) && $_SESSION['IsAuthorized']; the don't //... where $_SESSION['IsAuthorized'] is set to "true" as soon as // user logs in your system. To be able to use session variables // forget to add session_start() at the top of this file. return false; } */ Sitten avataan ckeditorin kansiosta tiedosto README.txt ja kopioidaan rivi 218. Liitetään tuo config tiedostoon riville 67.

87 87 Sitten valitaan sites ja default ja tiedosto settings. Siellä siirrymme riville 305 jonka kopioimme ja muutamme muotoon. $cookie_domain = 'localhost'; Sitten tarvitaan kansiot images, files ha flash kansioon userfiles, joka on ckfinderin alla. Sitten loppu onkin Drupalin käyttöliittymän kautta säätämistä. Valitse people.

88 88 Valitse sitten oikeudet. Laita ruksi kohtaan Seuraavaksi tarvitsee säätää tiedoston tuonti. Valitse configuration. Valitse CKEditor.

89 89 Valitse fulla ja muokkaa. Vaihda tiedostojen kohdalle CKFinder. Sitten valitset Configuration ja tyhjennän Cachen.

90 90 Ja toimii Editorin asennus esimerkki 2 Jotta editorin saisi asennettu on ensin asennettava moduuli, jonka osoite alla. Suunnista kohtaan moduulit ja valitse uusi.

91 91 Salli moduulin käyttö. Lait ruksi kohtaan Wysiwyg. Suunnista sitten CKeditorin sivuille ja ota sieltä zip-paketti.

92 92 Tee kansiot libraries ja ckeditor. Laita puretusta zip-paketista sisältö kansioon ckeditor. Sitten kohtaan Configuration. Valitse Wysiwyg profiles.

93 93 Valitse muokkaa. Laita kieli ja painikkeet kohdilleen. Mene kohtaan Configuration. Valitse Performance.

94 94 Tyhjennä välimuisti. Sitten se toimii Nickeditin asennus Aloita asennus menemällä kohtaan Modules. Valitse Install new module.

95 95 Lisää seuraava monuuli. Ota uusi moduuli käyttöön. Mene sen jälkeen kyseisen moduulin asetuksiin.

96 96 Valitse Nicedit Ota paketti kyytiin.

97 97 Luo uusi kansio libraries ja sen alle kansio nicedit, jonne purat paketin. Polku on sites -> all

98 98 Siirry taakaisiin moduuliin Wysiwyg. Valitse Configuration. Aktivoi editorit. Valitse sen jälkeen edit ja säädä asetukset.

99 99 Ja noi se näkyy.

100 Tinymce editorin asennus Mene moduulin wysiwyg asetuksiin Hae wysiwyg. Ota uusin paketti. Asenna kansio polkuun sites/all/libraries/tinymce Laita sen jälkeen moduuli aktiiviseksi.

101 Tiedostojen tuonti.(imce) Asenna moduuli. Salli moduuli.

102 102 Säädä asetukset Kuvien tuonti editoriin Kun asennettuna on esim. Tinymce, FCKeditori ja IMCE on yhtälö valmis. Tarvitaan enään moduuli IMCE Wysiwyg bridge. Sen osoite on:

103 103 Lisää kyseinen moduuli, Aktivoi se ja sen jälkeen salli editorissa kohta User interface Wysiwyg -> Configure Valitse editori ja Button and plugins. Laita tuksi kohtaan IMCE. Muista tallennus. Ja näin se toimii. Ensin kuvan painiketta klikataan. Selaa palvelinta.

104 104 Valitse upload. Selaa kuva ja paina Upload. Valitse kuva ja pina insert file.

105 105 Muutetaan hieman kuvan kokoa ja laitetaan sille alt teksti. Ja se on siinä.

GetSimple 3. Tiedostopohjainen julkaisujärjestelmä. Jari Sarja / Otavan Opisto 2013

GetSimple 3. Tiedostopohjainen julkaisujärjestelmä. Jari Sarja / Otavan Opisto 2013 GetSimple 3 Tiedostopohjainen julkaisujärjestelmä Jari Sarja / Otavan Opisto 2013 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä Sisältö 1. Johdanto... 4 2. Asennus...

Lisätiedot

Wordpress 3.1. Kirjoittanut Jari Sarja (www.jarisarja.fi)

Wordpress 3.1. Kirjoittanut Jari Sarja (www.jarisarja.fi) 1 Wordpress 3.1 Versio 1.0 /marraskuu 2010 Kirjoittanut Jari Sarja (www.jarisarja.fi) 2 Sisältö 1.0. Johdanto... 4 2. Bloggaus... 5 2.1.1. Bloggaaminen on journalismia... 5 2.1.2. Bloggaaminen on terapiaa...

Lisätiedot

WordPress 3.5. Tietokantapohjainen julkaisujärjestelmä. Jari Sarja / Otavan Opisto 2013

WordPress 3.5. Tietokantapohjainen julkaisujärjestelmä. Jari Sarja / Otavan Opisto 2013 WordPress 3.5 Tietokantapohjainen julkaisujärjestelmä Jari Sarja / Otavan Opisto 2013 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä Sisältö 1. Bloggaus... 5 2. Blogipalveluita

Lisätiedot

WordPress 3. Tietokantapohjainen julkaisujärjestelmä. Jari Sarja / Otavan Opisto 2013

WordPress 3. Tietokantapohjainen julkaisujärjestelmä. Jari Sarja / Otavan Opisto 2013 WordPress 3 Tietokantapohjainen julkaisujärjestelmä Jari Sarja / Otavan Opisto 2013 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä Sisältö 1. Bloggaus... 6 2. Blogipalveluita

Lisätiedot

Flat file CMS. Jari Sarja. Maaliskuu 2010

Flat file CMS. Jari Sarja. Maaliskuu 2010 1 Flat file CMS Jari Sarja Maaliskuu 2010 2 Sisältö 1. Johdanto... 4 2. CMS eli julkaisujärjestelmä... 4 3. Flat file database... 5 4. WAMP... 6 5. CMSimple... 14 5.1. CMSimplen Asennus... 15 5.2. CMSimplen

Lisätiedot

JOOMLA! -WWW-SIVUJEN SISÄLLÖNHALLINTA- JÄRJESTELMÄ

JOOMLA! -WWW-SIVUJEN SISÄLLÖNHALLINTA- JÄRJESTELMÄ Turo Virkki JOOMLA! -WWW-SIVUJEN SISÄLLÖNHALLINTA- JÄRJESTELMÄ Opinnäytetyö Tietotekniikan koulutusohjelma Toukokuu 2007 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 24.5.2007 Tekijä(t) Turo Virkki Nimeke Koulutusohjelma

Lisätiedot

Huomaathan lukiessasi!

Huomaathan lukiessasi! Huomaathan lukiessasi! Jos teet suurempia muutoksia, muista ottaa varmuuskopio järjestelmästä ennen ja jälkeen muutosten. Tämä tapahtuu muutamalla napin painalluksella, ja kopion tallentaminen omalle koneelle

Lisätiedot

Presta Shop v.1.4.0.17

Presta Shop v.1.4.0.17 1 Presta Shop v.1.4.0.17 Jari Sarja Maaliskuu 2011 2 Sisältö 1. Johdanto... 4 1.1. Prestashop... 6 1.2. Kotisivukone... 7 1.3. Smilehouse ja Wosbee... 7 1.4. Omaverkkokauppa... 7 1.5. Valmiskauppa... 8

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/37 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 7 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/37 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 4 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/36 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 4 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

Turun kasvatus- ja opetustoimi Jarkko Lehmuskenttä & Mirkku Virkkunen Versio: 15.10.2012

Turun kasvatus- ja opetustoimi Jarkko Lehmuskenttä & Mirkku Virkkunen Versio: 15.10.2012 Turun kasvatus- ja opetustoimi Jarkko Lehmuskenttä & Mirkku Virkkunen Versio: 15.10.2012 Palautetta voi lähettää osoitteeseen: moodletuki@turku.fi Sisällysluettelo 1 Kasvatus- ja opetustoimen moodlet...1

Lisätiedot

www-sivuston ylläpitojärjestelmä OHJEET YLLÄPITÄJÄLLE

www-sivuston ylläpitojärjestelmä OHJEET YLLÄPITÄJÄLLE www-sivuston ylläpitojärjestelmä OHJEET YLLÄPITÄJÄLLE 2 Ohjeet ylläpitäjälle Esittely...3 1. Kirjautuminen...3 2. Aloitus...3 3. Sivut...4 3.1. Sivupaneeli...4 3.1.1. Sivuston kielen vaihto...4 3.1.2.

Lisätiedot

PRIMUS W4. Käyttöönotto-opas 4.6.2014. StarSoft Oy www.starsoft.fi sähköposti: tuki@starsoft.fi puh. (06) 320 2500 fax.

PRIMUS W4. Käyttöönotto-opas 4.6.2014. StarSoft Oy www.starsoft.fi sähköposti: tuki@starsoft.fi puh. (06) 320 2500 fax. PRIMUS W4 Käyttöönotto-opas StarSoft Oy www.starsoft.fi sähköposti: tuki@starsoft.fi puh. (06) 320 2500 fax. (06) 320 2599 PRIMUS W4 Sivu 1/36 Primuksen kä yttö ö nöttö-öpäs SISÄLLYS 1 Käyttöönotto ja

Lisätiedot

Jäsenyhdistyssivut ja tiedostopankki

Jäsenyhdistyssivut ja tiedostopankki 1 Jäsenyhdistyssivut ja tiedostopankki Käyttöohje pitkä oppimäärä Päivitetty 9.10.2014 Sisällys Jäsenyhdistyssivu... 3 Mikä jäsenyhdistyssivu on ja mitä se ei ole?... 3 Sivun tilaaminen getting started!...

Lisätiedot

Laitteen ja tiedon hallinta Ubuntu 12.04

Laitteen ja tiedon hallinta Ubuntu 12.04 Laitteen ja tiedon hallinta Ubuntu 12.04 Jari Sarja / Otavan Opisto 2013 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä. Sisältö 1. Johdanto 2. Ubuntu 2.1. Arvioitava

Lisätiedot

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 Sisältö: Sisältö:... 2 Yleistä Moodlesta... 5 Navigointi ja liikkuminen... 5 Ympäristön aloitussivu... 5 Sisäänkirjautuminen... 6 Kurssit ja työtilat... 6 Kurssin aloitussivu...

Lisätiedot

Published : 2011-03-11 License : None

Published : 2011-03-11 License : None FIREFOX 1 Published : 2011-03-11 License : None Johdanto 1. Johdanto 2. Tietoja tästä ohjekirjasta 3. Ennen kuin aloitat 4. Mikä on FLOSS? 5. Kuinka verkko toimii 2 JOHDATUS FIREFOXIIN Oletamme, että et

Lisätiedot

Suomen Omakotiliitto ry 1.9.2010. OMAKOTILIITON JÄSENYHDISTYSTEN WWW-SIVUJEN PÄIVITTÄJÄOHJEET alustava versio v. 1.1.

Suomen Omakotiliitto ry 1.9.2010. OMAKOTILIITON JÄSENYHDISTYSTEN WWW-SIVUJEN PÄIVITTÄJÄOHJEET alustava versio v. 1.1. Suomen Omakotiliitto ry 1.9.2010 OMAKOTILIITON JÄSENYHDISTYSTEN WWW-SIVUJEN PÄIVITTÄJÄOHJEET alustava versio v. 1.1. Sisältö 1. Yleistä... 1 1.1. Käyttöoikeudet... 2 1.2. Kirjautuminen ja tunnukset...

Lisätiedot

http://moodle.tokem.fi/

http://moodle.tokem.fi/ http://moodle.tokem.fi/ eoppimiskeskus Copyright eoppimiskeskus 2 SISÄLTÖ Johdanto 3 Aloitus 5 Kurssin ylläpito 6 Varmuuskopiointi ja Palauta-toiminto 7 Asteikot 7 Arvioinnit 8 Tapahtumat 8 Tiedostot 8

Lisätiedot

Open source -sisällönhallintajärjestelmät

Open source -sisällönhallintajärjestelmät TEKNILLINEN KORKEAKOULU Viestintätekniikan harjoitustyöt AS-75.3206 Open source -sisällönhallintajärjestelmät Loppuraportti 16.10.2006 Tuomas Piispanen tuomas.piispanen [at] gmail.com Johdanto Tämä harjoitustyö

Lisätiedot

HTML:n perusteet. Jari Sarja / Otavan Opisto 2012. Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.

HTML:n perusteet. Jari Sarja / Otavan Opisto 2012. Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3. HTML:n perusteet Jari Sarja / Otavan Opisto 2012 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä 1 Sisältö 1. Johdanto... 4 1.1. HTML:n lähtökohdat... 4 1.2. Millä HTML-sivuja

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset...

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset... Opas käyttäjälle 2 Optima Opas käyttäjälle Sisällysluettelo 1 1 Yleistä Optimasta... 7 1.1 Laitteistovaatimukset... 8 1.2 Sisäänkirjautuminen... 8 1.3 Optiman käyttöliittymä... 8 2 Optiman eri objektityypit...

Lisätiedot

Tämä käsikirja on suojattu tekijänoikeuslailla. Sisällön muuttaminen tai osittainen kopioiminen on kielletty ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa.

Tämä käsikirja on suojattu tekijänoikeuslailla. Sisällön muuttaminen tai osittainen kopioiminen on kielletty ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa. Tekijänoikeus Tämä käsikirja on suojattu tekijänoikeuslailla. Sisällön muuttaminen tai osittainen kopioiminen on kielletty ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa. Käsikirjaa voi vapaasti levittää kokonaisena

Lisätiedot

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö SISÄLLYS Sisällys... 2 Kurssiaineiston sisältö... 4 Käyttöjärjestelmän mukauttaminen... 4 Tiedostohallinnan asetukset ja pikakuvakkeet... 4 Ikkunoiden hallinta... 4 Tiedoston

Lisätiedot

Jaana Nuuttila kesä 2010

Jaana Nuuttila kesä 2010 kesä 2010 Sisältö 1 Näppäimistön ja hiiren käyttö...1 2 Käyttöliittymä...2 2.1 Käynnistä-valikko...3 2.2 Tehtäväpalkki...4 2.3 Pienoisohjelmat...5 2.4 Ikkunoiden ja kuvakkeiden käsittely...6 2.5 Valintanauhat,

Lisätiedot

INTERNET. Internetin palvelut. Sähköposti. Postituslistat. Internet ja käyttöjärjestelmät

INTERNET. Internetin palvelut. Sähköposti. Postituslistat. Internet ja käyttöjärjestelmät SISÄLLYS Sisällys... 2 Internet... 3 Internetin palvelut... 3 Sähköposti... 3 Postituslistat... 3 Internet ja käyttöjärjestelmät... 3 Internet ja TCP/IP-protokolla... 4 IP-osoite... 4 Yhteyden muodostaminen...

Lisätiedot

Timo Harju Jarkko Antintupa. Open Source -pohjaisten verkkokauppasovellusten vertailu

Timo Harju Jarkko Antintupa. Open Source -pohjaisten verkkokauppasovellusten vertailu Timo Harju Jarkko Antintupa Open Source -pohjaisten verkkokauppasovellusten vertailu Liiketalous ja matkailu 2010 VAASAN AMMATTIKORKEAKOULU Tietojenkäsittely TIIVISTELMÄ Tekijä Timo Harju, Jarkko Antintupa

Lisätiedot

FirstOffice Johdanto ja asennus

FirstOffice Johdanto ja asennus Johdanto ja asennus Kappale 1: Johdanto ja asennus FirstOffice on integroitu taloushallinto-ohjelma pienyrityksille Windows, Macintosh ja Linux käyttöympäristöihin. Se sisältää laskutuksen, osto- ja myyntireskontran,

Lisätiedot

Content Manager CONTENT MANAGER MANUAALI

Content Manager CONTENT MANAGER MANUAALI Content Manager CONTENT MANAGER MANUAALI CONTENT MANAGER MANUAALI 2 (66) TABLE OF CONTENTS 1 JOHDANTO 4 1.1 Yleistä 4 1.2 Ominaisuudet 5 1.3 Moduulit 5 1.4 Laitevaatimukset 5 2 EDITORI 6 2.1 Yleistä 6

Lisätiedot