Drupal 1. Drupal. versio 1.1. Jari Sarja

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Drupal 1. Drupal. versio 1.1. Jari Sarja"

Transkriptio

1 Drupal 1 Drupal versio 1.1 Jari Sarja Lokakuu 2010

2 Drupal 2 Sisältö 1. Johdanto Drupalin asennus omalle koneelle Wampin asennus Tietokannan luominen Postipalvelin mukaan Asennus omalle koneelle Ongelmia Tietokannan tiedot Nodes sieltä Drupal alkaa Uuden noden luominen Teaser ja full node Muut noden oletusasetukset Input format Revision information Comment settings Authoring information Publishing options Revisiot (versionhallinta) Default-asetukset nodeille (oletusasetukset) Käyttäjät Mahdollisuus rekisteröityä saitille Käyttäjien lisäys ja muokkaus Oikeudet ja roolit Lohkot Lohkon asetukset... 45

3 Drupal Lohkon näkyminen eri rooleille Lohon näkyminen sivun mukaisesti Valikot Nodien lisääminen valikkoon Valmiiden valikkojen käsittely ja muokkaus Mitä tarkoittavat primary ja secondary links? Vielä muutama sana valikoista Luokat (asiasanat) Luokkien ominaisuudet Asiasanalistat Vielä muuta sana termeistä Websaitin asetukset Lisää toimintoja moduulien avulla Löydä Moduulit Moduulien arviointi Moduulien asennus Erilaista sisältöä Miltä Drupal näyttää? Kaikkea voidaan muuttaa Valmiit teemat Editorin asennus Tiedostojen tuonti Drupal suomeksi Fatal error Drupalin asennus palvelimelle WinSCP... 75

4 Drupal 4 1. Johdanto Drupal on PHP-pohjainen avoimen lähdekoodin sisällönhallintajärjestelmä ja sovelluskehitysalusta. Sen avulla on mahdollista julkaista ja muokata www-sivuja online tilassa ilman, että koodaa riviäkään HTML-koodia. Drupalin avulla voidaan myös määritellä oikeuksia käyttäjille eli kuka pääsee muokkaaman ja kirjoittamaan sivuja. Drupalilla on vahvoja kilpailijoita eli se ei ole ainut tietokantapohjainen julkaisujärjestelmä. Drupalin käyttöä puoltavat seikkoja ovat: Drupal on avoimen lähdekoodin ohjelma, joten sitä voi muokata omiin tarpeisiinsa sopivaksi. Kaiken hyvän lisäksi se on myös ilmainen. Drupal on joustava. Siihen on saatavilla lisäosia eli moduuleja, jota tuovat uusia toimintoja kuten esim. kuvagalleria tai webkauppa. Drupalilla on vahva taustayhteisö. Kehittäjiä löytyy ympäri maailmaa eli kyseessä ei ole vain yhden miehen projekti. Drupal hyödyntää uusinta tekniikka ja toimintoja. Drupal noudattaa standardeja. Siitä seuraa, että se on tietoturvallinen ja hakukoneystävällinen. Tunnettuja sivustoja, jotka on tehty Drupalilla ovat mm

5 Drupal 5 2. Drupalin asennus omalle koneelle Drupalin käyttöön omalla koneella tarvitaan webpalvelin, PHP-tuki ja MYSQL-tietokanta. Helpoiten noiden asentaminen onnistuu, kun asennetaan WAMP. Applen käyttäjille löytyy vastaavasti MAMP ja Linuxin käyttäjille LAMP. Tässä ohjeessa asennetaan WAMP, koska Windows on käyttöjärjestelmänä omassa koneessani. HUOM! Macintosh koneissa ei toimi WAMP vaan siellä homman hoitaa MAMP. Wampin lisäksi pitää vielä luoda tietokanta ja sille tietokannalle käyttäjä. Sen jälkeen kaikki on valmista ja voit testailla Drupalia omalla koneellasi Wampin asennus Koska kyseessä on tietokantapohjainen julkaisujärjestelmä, tarvitsemme tietokantaa avuksi. Tarvitsemme myös PHP:n. Helpoiten homma hoituu asentamalla WAMP. HUOM! Jos suunnittelet Joomlan asentamista palvelimelle, varmista seuraavat asiat: palvelimella on php-tuki ja palvelimella on tietokanta käytettävissä. Omalla koneella voit kokeilla Joomlaa asentamalla WAMP palvelimen, jolloin oma koneesi toimii webpalvelimena. WAMP on muunnosta LAMPista eli kyseessä on ohjelmistokokonaisuus ja alkukirjain osoittaa onko käyttöjärjestelmänä Windows vai Linux. Tässä lyhyesti koko paketti W tarkoittaa Windowsia A tarkoittaa Apace serveriä M tarkoittaa MySqlää P tarkoittaa PHP:tä Nykyisin WAMPin asennus on helppoa, koska kaikki osaset eli AMP ovat saatavissa yhdessä paketissa. WAMP on ilmainen ohjelma ja sitä jaetaan GPL lisenssillä. Asennettuasi

6 Drupal 6 WAMPin pääset tekemään omalla koneella kokonaisia sivustoja ja myös testaamaan niitä. Et tarvitse webhotellia, kaikki on koneellasi. WAMPin käyttö on suositeltavaa monestakin syystä. Ehkä painavin syy on, että kannattaa tehdä virheet omalla koneella. Silloin koko maailma ei huomaa, että sivustosi on ihan sekaisin. Toinen painava syy on, että päästään eroon FTP:n käytöstä. Eli jokaista pientä muutosta ei tarvitse aina tehdä niin että muutat, jonka jälkeen siirrät ftp:llä tiedoston ja taas testaat. HUOM! Ennen kuin asennat WAMPin, kannattaa sulkea Skype. Sama sitten käytössä, koska Skype ja WAMP eivät yleensä toimi yhtä aikaa. Suunnista ensin WAMPin sivuille: Valitse Downloads ja viimeisin paketti. Tässä kuvassa viimeisin on heinäkuulta 2009.

7 Drupal 7 Jos lataus ei ala niin paina linkkiä. Mennään suoraan asennukseen eli Run. Paina seuraavaksi Run.

8 Drupal 8 Paina Next. Hyväksy lisenssiehdot ja paina Next.

9 Drupal 9 Älä vaihda kansiota. Laita ruksit sen mukaan haluatko pikakäynnistyspainikkeen ja/tai pikakuvakkeen.

10 Drupal 10 Paina Install painiketta. Valitse oletusselain. Tässä Explorer, koska koneellani ei muuta.

11 Drupal 11 Tällä ei niin kovin väliä. Voit antaa olla kuten kuvassa. Sitten polkaistaan WAMP käyntiin. HUOM! Sammuta Skype viimeistään tässä vaiheessa.

12 Drupal 12 Palomuuri vinkaisee tässä vaiheessa, koska koneellesi asennetaan serveriä. Tällä kertaa ei kuitenkaan mikään haittaohjelma, joten sallitaan. Katso sen jälkeen alapalkkiasi. Siellä näkyy uusi kuvake (kellon lähellä oikealla).

13 Drupal 13 Suunnista paikkaan Nyt WAMP on asennettu ja se on toiminnassa Tietokannan luominen Kun kokeilet Drupalia omalla koneella, on sinun luotava ensin tietokanta ja käyttäjä. Aloita menemällä osoitteeseen localhost, jolloin samalla tulet tarkistaneeksi, että onko palvelin käynnissä. Valitse sieltä phpmyadmin

14 Drupal 14 Mikäli olet suojannut mysqln, mikä on suotavaa, laitat ensin tunnuksen ja salasanan. Seuraavaksi valitset käyttöoikeudet Sitten Lisää uusi käyttäjä. Laita uudelle käyttäjälle nimi ja salasana. Laita pallukka kohtaan Luo samanniminen tietokanta ja anna kaikki oikeudet.

15 Drupal 15 Valitse kaikki globaalit käyttöoikeudet Paina lopuksi painiketta Siirry.

16 Drupal Postipalvelin mukaan Tämä osio on lähinnä edistyneille käyttäjille, jotka haluavat WAMPista kaiken irti. Postipalvelintoiminto tarvitaan, jotta voidaan lähettää tietoja s-postiin. Jos esim. pystytät ylläpitojärjestelmän kuten Drupal ja unohdat salasanasi. Siellä on toiminto "Lähetä salasana sähköpostiin". Tuo kyseinen toiminto ei kuitenkaan toimi ellei omalla koneellasi ole sähköpostipalvelinta. Siksi asennamme koneelle sähköpostipalvelimen. Osoite on: Tallenna zip koneellesi ja pura se kansioon: C:\wampsendmail\ Avaa sitten sendmail.ini ja laita smtp-asetukset kohdilleen.

17 Drupal 17 HUOM! Helpointa on tehdä tili Googleen ja käyttää Googlen smtp:tä postin lähetykseen (k. kuva yllä). Kotikoneella joudut selvittelemään mikä on yhteydentarjoajasi smpt. Tässä listaa aiheesta. Sonera Internet mail.inet.fi Sonera ADSL mail.inet.fi Kolumbus smtp.kolumbus.fi Elisa ADSL smtp.kolumbus.fi Jippii mail.jippii.fi Saunalahti posti.saunalahti.fi DNA smtp.dnainternet.net NIC smtp.nic.fi Welho smtp.welho.com MB-Net posti.mbnet.fi Song Networks smtp.song.fi

18 Drupal 18 Tarvitset myös palveluntarjoajan tunnuksen ja salasanan (spostisi tunnukset). HUOM! Esimerkissä Googletilini (jari.sarja) ja salasana, joka ei tietenkään oikeasti ole tahasalana. Sitten php.ini auki etsi tämä ;sendmail_path = poista puolipiste alusta ja loppuun lisää eli näin: sendmail_path = "C:\wampsendmail\sendmail.exe -t"

19 Drupal 19 Lopuksi käynnistä palvelin uudestaan. Seuraavaksi testaamme lomakkeen php koodilla. <?php $to = "jari.sarja@internetix.fi"; $subject = "Terveiset WAMP kurssilta"; $body = "Taitaa toimia?"; $headers = "From: jari.sarja@otavanopisto.fi\r\n". "X-Mailer: php"; if (mail($to, $subject, $body, $headers)) { echo("<p>onnistui!</p>"); } else { echo("<p>ei toimii...</p>"); }?>

20 Drupal 20 Tee kansio postia ja yllä oleva koodi sinne tiedostoon index.php. Vaihda tiedot, ettei Jarille tule postia. Sen jälkeen siirry selaimella osoiteriville ja kokeile. Kaikki toimii, jos teksti Onnistui! Tarkista vielä, että posti tuli perille. Ja kun kaikki toimii, on oma koneesi täydellinen webpalvelin. Nyt onnistuu myös salasanan lähettäminen sähköpostiin.

21 Drupal Asennus omalle koneelle Viimeisin versio Drupalista löytyy Drupalin omilta sivuilta: Muutenkin tuo kyseinen sivu on hyvä, koska siellä uusimmat versiot Drupalista ja runsaasti tietoa. Sitten kun paketti on purettu, on aika siirtyä asennukseen. Tällä kertaa Drupal löytyy kansiosta drupal. Vinkki: Ohjelmia pakkausten purkuun löytyy Av-kympin wikistä: Hyvä ohjelma on ainakin IZArc. HUOM! Pura paketti Wampiin eli kansioon C ja siellä Wamp, jonne teet kansion drupal eli kuten alla olevassa kuvassa. Olen siirtänyt kaiken juuritasolle kansioon drupal eli sisältö kansiosta drupal-6.19 on siirretty ylemmäs (copy & paste).

22 Drupal 22 Kun WAMP on käynnissä ja olet tehnyt tietokantaan tunnuksen ja salasanan olet valmis asentamaan Drupalin omalle koneellesi. Ja oikealla palvelimella sama juttu. tarvitsee tietää mistä asennuskansio löytyy ja mikä on tietokannan nimi, tunnus ja salasana. Suunnista selaimellasi osoitteeseen localhost/kansio_jossa_drupal/ Valitse asennuskieli.

23 Drupal 23 Seuraavaksi tulee punaisella pohjalla ohjetta. Tiedosto default.settings.php pitää kopioida ja liittää samaan kansioon ja lopuksi sen nimi muutetaan muotoon settings.php Napsauta tämän jälkeen linkkiä Try again.

24 Drupal Ongelmia Saatat saada virheilmoituksen kuten alla. Kun käy niin kuin yllä olevassa kuvassa on säädettävä php:n asetuksia, jotta virheet eivät näkyisi eli väkänen pois kohdasta display errors.

25 Drupal 25 Sitten päästään asennukseen. HUOM! Jos et poistanut virheitä näkymästä, niin asennus näkyy sivun alalaidassa (ks edellinen kuva, jossa näkyy vain virhettä sivun yläosassa).

26 Drupal 26 Seuraavaksi on kopioitava tiedosto default.settings.php kansioon sites/default/ ja nimeksi pelkkä settings.php.

27 Drupal 27 Sitten kokeillaan uudestaan. Jos vieläkään ei onnistu niin anna tiedostolle kirjoitusoikeudet. Sitten alkaa toimia Tietokannan tiedot Seuraavaksi tarvitaan tiedot tietokantaa varten.

28 Drupal 28 Sitten menee hetki, kun Drupal asentaa itseään. Sitten tarvitaan tietoja eli sivuston nimi ja s-posti, jonne asennusvaiheessa tulee tietoja Seuraavaksi pääkäyttäjän tunnukset.

29 Lopuksi vielä palvelimen asetukset. Drupal 29

30 Drupal 30 Sitten asennus on valmis. HUOM! Jos asensit WAMPiin niin herjaa siitä, ettei voitu lähettää s- postia (ks. kuva alla).

31 Drupal 31 Lopuksi eteenpäin. Sitten Drupal on asennettu.

32 Drupal Nodes sieltä Drupal alkaa Kaikissa Drupalsivustoissa on nodeilla tärkeä rooli. Node on termi, jolla Drupalin kehittäjät tarkoittavat kaikenlaista sisältöä kuten esim. blogimerkintä, kirjoitus, yhteystiedot tai asiakasrekisteri. Sivustoa rakennettaessa olisi mietittävä minkälaista sisältöä (nodes) tarvitaan ja kuinka sisällöt ovat keskenään vuorovaikutuksessa Uuden noden luominen Kun Drupal on asennettu, on käytettävissä kahdenlaisia nodeja: Page (staattiset sivut) ja Story (uutissivut). Seuraavaksi tarkastellaan lähemmin Story nodea. Uuden sellaisen noden luot valitsemalla Valikosta Create Content Story. Tämän jälkeen avautuu lomake, jossa on paljon eri vaihtoehtoja. Tällä kertaa laitetaan kuitenkin vain otsikko ja sisältö eli title ja body. Kirjoitetaan otsikko ja pitkä teksti ja lopuksi tallennus.

33 Drupal 33

34 Drupal Teaser ja full node Kun artikkeli on lisätty, on aika katsoa Drupalin pääsivua. Napsauta sinne osoittavaa linkkiä (napsauta saitin nimeä). Nyt ensimmäinen sivu on muuttunut ja artikkelista esitetään vain otsikko ja teaseri (ingressi) ja sitten on linkki Read more. Kun napsautat otsikkoa, pääset myös EDIT-tilaan eli voi muokata artikkelia. Mikäli haluat itse vaikuttaa siihen, mikä osa on teaseria, voit käyttää toimintoa split summary at cursor. Kyseinen toiminto katkaisee tekstin siitä kohtaa missä kursori on eli yläosasta tulee ingressi. Show summary in full view tarkoittaa, että teaseri näkyy varsinaisessa kirjoituksessa. Join Summary palauttaa siihen tilaan, jossa ohjelma päättää mistä kohden katkaistaan (=teaseri).

35 Drupal Muut noden oletusasetukset Alempana lomakentässä on muita asetuksia, jotka on syytä tuntea Input format Tämän toiminnon (input format) tärkein tehtävä on poistaa haitallinen koodi lomakkeen kautta tulleesta datasta. Tämän kautta on mahdollista säätää niin, että vain kilteimmät HTML-tagit hyväksytään. Laajimmillaan hyväksytään kaikki HTML-koodit.

36 Drupal Revision information Drupalissa on sisäänrakennettu versionhallinta nodeille. Laita ruksi kohtaan Create new revision, jos haluat vanhan noden olevan vielä tallessa. Uudelle nodelle voit myös kirjoittaa tiivistelmän muutoksista Comment settings Tällä toiminnolla säädellään kommentteja. Voit esim. estää kommentoinnin kokonaan.

37 Drupal Authoring information Tällä toiminnolla voi määritellä noden omistajan eli kirjoittajan Publishing options Jos ruksi kohdassa Published voivat vain administrattorit nähdä kirjoituksen. Jos Promoted to front on ruksitettu on noden tiivistelmä etusivulla. Jos Sticky at top of lists on ruksitettu on node etusivulla, mutta kiilaa jonossa kärkeen. 3.4 Revisiot (versionhallinta) Jos versioita on enemmän kuin yksi, ilmestyy painike (revisions), jonka avulla pääsee katsomaan aiempia versioita. 3.5 Default-asetukset nodeille (oletusasetukset) Jokainen uusi node määritellään oletusasetuksilla. Story-nodeilla on kommentit aktivoitu ja ne julkaistaan etusivulla. Page-nodeilla edellä kuvattu onkin päinvastoin. Oletusasetuksia voi säätää kohdasta content, content types, ja sitten valitaan noden tyyppi. On myös mahdollista säätää mitä tietoa näytetään ja kuinka paljon. Esim. joskus tarvitaan otsikon lisäksi ingressi ja joskus taas ei.

38 Drupal 38

39 Drupal Käyttäjät Jos sisältö on ykkössijalla puhuttaessa www-sivuista, on heti kakkosena käyttäjät. Drupal sisältää joukon toimintoja käyttäjähallintaan. Ne löytyvät kohdasta User management Mahdollisuus rekisteröityä saitille Valikko User settings sisältää runsaasti vaihtoehtoja käyttäjähallintoon. Yksi tärkeimmistä asetuksista on, että sallitaanko käyttäjien rekisteröityä sivuston käyttäjiksi. Oletuksena on, että kuka tahansa saa kirjautua. Alempana samassa näkymässä on malli sähköpostista, joka lähetetään käyttäjille (esim., kun tili vahvistettu). Kieliversiossa käännökset ovat valmiina.

40 Kuva: Drupalin omat muttuujat antavat lisää mahdolisuuksia (ks esim!login_url). Drupal 40

41 Drupal Käyttäjien lisäys ja muokkaus Drupal mahdollistaa myös sen, että admin lisää käyttäjiä. Kuva: Käyttäjälle tulee s-postitse tieto käyttäjätunnuksestaan.

42 Drupal Oikeudet ja roolit Kun sivustolla on enemmän käyttäjiä kuin yksi, on tarkasteltava kuka saa mitäkin oikeuksia. Drupalissa oikeuksien sääntely käy varsin helposti kohdasta Permissions. Oletuksena oikeuksia voidaan antaa vain kahdelle ryhmälle eli anonyymit käyttäjät ja tunnistetut käyttäjät. Varsin pian huomataan, että tarvitsee määritellä enemmän ryhmiä, joille annetaan oikeuksia. Siirry kohtaan Roles, jossa voit lisätä uuden roolin. Kun rooli on lisätty voidaan sille määritellä oikeuksia.

43 Kuva: Uusi rooli Editor näkyy nyt oikeassa laidassa. Drupal 43

44 Drupal Lohkot Nykyiset www-sivut eivät enään ole pelkkiä yhtenäisiä sivuja, vaan sivu on pilkottu useaan kokonaisuuteen. Sivulla on nk. lohkoja (blocks). Lohkot tarkoittavat sisältökokonaisuuksia, jotka voidaan sijoittaa eri kohtiin sivulla. Sivu on jaettu alueisiin riippuen hieman ulkoasusta. Tämä sivu sisältää 1) ylätunnisteen (sivun nimi ja logo), 2) vasemman ja 3) oikean sivupalkin, 4) alatunnisteen sekä 5) sisältöosan. Lohkot löytyvä kohdasta Site building.

45 Drupal Lohkon asetukset Jokainen lohko on erikseen määriteltävissä. Asetuksiin pääset kohdasta Configure Lohkon näkyminen eri rooleille Lohkoja voidaan piilottaa osalta käyttäjiä sen mukaan mikä on heidän roolinsa. Esim. anonyymeille eli tunnistamattomille käyttäjille näytetään mainoksia ja muille ei. Editoreille voidaan laittaa valikoima ylläpitoon linkkejä näkyville. Jos ei rukseja niin lohko on kaikille näkyvissä Lohon näkyminen sivun mukaisesti Usein lohkojen näkymistä halutaan rajata sen mukaan mikä sivu on kyseessä. Silloin säädetään kohtaa page specific visibility settings (Drupalin omat urlit).

46 Drupal 46 6.Valikot Sisältö ja käyttäjät ovat tärkeitä www-sivustolle. Tosin sisällöstä ei ole paljoakaan apua ellei käyttäjä löydä niitä. Hyvin rakennettu valikko eli valikko auttaa käyttäjää löytämään etsimänsä sisällön Nodien lisääminen valikkoon Drupalin valikkoihin voidaan lisäillä nodeja kahdella eri tavalla. Kätevimmin se käy niin, että ensin valitaan node ja siellä valitaan Valikon asetukset.

47 Drupal 47 Kuva: Kirjoitus lisätään osaksi sivustoa (Primary links) Weight päättää järjestyksen eli mitä isompi numero sitä alempana valikossa Valmiiden valikkojen käsittely ja muokkaus Valitse site building, Valikkos. Muokataan valikkoa Primary links.

48 Drupal 48 Välilehti Add item mahdollistaa uusien valikkolinkkien lisäämisen. Checkbox Enabled mahdollistaa linkkien näkyvyyden poistamista Checkbox expanded mahdollistaa alavalikon näkyvyyden 6.3. Mitä tarkoittavat primary ja secondary links? Primary ja secondary links ovat erillisiä valikkoja, jotka ovat asennuspaketin mukana. HUOM! Secondary Valikko ei ole Primaryn alavaikko, vaikka nimi siihen viittaa. Valikkojen paikkaa voi muuttaa.

49 Drupal Vielä muutama sana valikoista Tässä vinkki: Usein lähdetään muokkaamaan päävalikkoa Navigation. Parempi vaihtoehto on tehdä kävijöille uusi Valikko ja piilottaa Valikko Navigation niiltä, joilla ei ole sinne oikeuksia.

50 Drupal Luokat (asiasanat) Kun sivustolla on paljon sisältöä tarvitaan avuksi luokkia. Esim. kaupungit voi niputtaa luokkaan kaupungit: Turku, Mikkeli, Vaasa ja luokka eroaa vaikka luokasta musiikki Luokkien ominaisuudet Luodaan esimerkin vuoksi luokka uutiset ja sinne termit: politiikka, urheilu ja viihde. Kun luokka on luotu voidaan sinne lisäillä termejä. Termit voidaan sitten ottaa käyttöön, kun muokataan sivuja.

51 Drupal Asiasanalistat Kun sisältö on luokiteltu, luetellaan tagit sivun alalaidassa Vielä muuta sana termeistä Termejä voidaan muokata Termeihin voidaan linkittää

52 Drupal Websaitin asetukset Websivuston asetukset löytyvät kohdasta site configuration. Kannattaa tutustua ainakin seuraaviin:: Date and Time, aikavyöhyke Error Reporting esim ilmoitukset, kun sivua ei löydy eli 404 File system, tallennettavien tiedostojen kansion eli päätettvävä mikä kansio ja onko se kaikille avoin vai ei Site information, sivuston nimi jne Site maintenance, tarvitaan päivitysten aikana, kun sivusto ei näkyvissä Search 404 on moduli joka hoitaa kaikki eksyneet

53 Drupal Lisää toimintoja moduulien avulla Drupalin asennuspaketti sisältää kaiken tarvittavan, mutta lisätoimintoja varten on vielä olemassa moduuleja, jotka lisäävät mahdollisuuksia moneen suuntaan Löydä Moduulit Moduuleja on yli 3000 kappaletta. Tässä muutama vinkki: (Webkauppaan liittyviä moduuleja) (10 suosituinta) (URL-osoite siistiksi) (videot flash-muotoon) (Kätevästi lomakkeita) 9.2. Moduulien arviointi Mistä tietää mikä moduuli on hyvä? tarkista, että se yleensä toimii kyseisen Drupalin version kanssa tarkista milloin moduulia on muokattu, jos muokkauksesta on kulunut yli puoli vuotta niin unohda se tarkista tähtien määrä 9.3. Moduulien asennus Moduulien asennus on helppoa kunhan noudattaa seuraavaa kaavaa imuroi Moduuli ja pura se lue readme-tiedosto siirrä moduuli kansioon sites/all/modules. Luo moduulille oma kansio. mene paikkaan site building, modules ruksita moduuli tallenna muutokset

54 Drupal Erilaista sisältöä Drupalin mukana tulevat sellaiset nodit kuin story ja page. Pidemmälle pääsee kun asentaa moduulin Content Construction Kit (CCK), jonka avulla voi luoda lisää erilaisia nodetyyppejä. 11. Miltä Drupal näyttää? Drupalissa perustuu teemoihin eli sivuston ulkoasua voidaan muuttaa hyvin helposti Kaikkea voidaan muuttaa Drupalilla tehty sivu on sellainen, että siinä lähes kaikki on muutettavissa. Lopputulos on aina joko HTML:ää tai XHTML:ää Valmiit teemat Drupaliin löytyy paljon valmiita teemoja. Paras paikka uuden teeman etsimiseen on Theme Garden, jonka osoite on themegarden.org. Ilmaiset teemat löydät Drupalin sivuilta: drupal.org. Kuva: Garland on Drupalin oletusteema Kuva : Ulkoasu vaihtui, mutta sisältö on sama. Hyviä saitteja teemoihin

55 Drupal 55 (osa maksullisia) (maksullisia) (maksullisia) (ilmaisia) (ilmaisia) (teeman rakentaminen)

56 Drupal Editorin asennus Drupalin oma editori on puutteellinen eli oletuksena se puuttuu kokonaan. Tekstiä voi kirjoittaa laatikkoon, mutta mitään pikavalintoja ei ole käytettävissä. Suositeltavin online editori on FCK-editor. Asennus on monivaiheinen ja kestää kaikkine vaiheineen noin seitsemän minuuttia. Ohjeet löytyy sivulta: Ihan ensimmäiseksi on ladattava php-tiedosto, joka löytyy osoitteesta: Tarkista, että se on oikealle versiolle eli tässä tapauksessa versio 6. Pura ja laita tiedosto kansioon sites all, jonne uusi kansio modules ellei sitä entuudestaan ole. Seuraavaksi luetaan readme.txt tiedosto Tässä vielä näkymää kansiosta

57 Drupal 57 Ohjeiden mukaisesti suunnistetaan hakemaan FCK-editoria sivustolta: Otetaan se vanha FCK editori eikä siitä uutta. Puretaan koko paketti kansioon fckeditor/fckeditor Tässä näkymää

58 Drupal 58 Seuraavaksi on moduuli laitettava toimivaksi hallintapaneelin kautta. Valitse Administer -> Site buildning -> Modules Lisätty moduuli näkyy alimmaisena. Merkataan siihen ruksi ja tallennetaan.

59 Drupal 59 Sitten oin laitettava oikeudet kohdalleen. Ja tallennetaan muutokset. Sitten lisää määrityksiä, joihin pääset käsiin kohdasta Site configuration.

60 Drupal 60 Valitse edit Muuta kieli. Muuta myös ulkoasu ja tallenna muutokset.

61 Seuraavaksi mennään kohtaan input formats Drupal 61

62 Drupal 62 Avataan muokattavaksi napsauttamalla Configure Sitten napsautetaan Configure Tämä ruutu on ratkaiseva.

63 Drupal 63 Sinne sieltä readme tiedostosta koko rimpsu. <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> Lopuksi tallennus Seuraavaksi kohtaan edit ja poistetaan line break converter Sitten tallennus.

64 Sitten testaamaan. Drupal 64

65 Drupal Tiedostojen tuonti FCK-editoriin kuvien liittäminen on kömpelöä ellemme salli tiedostojen tuontia ja selailua editorille. Suunnista sivuille: Lataa: Pura kansioon modules. Aktivoi moduuli. Sitten säädetään jälleen eli Site Configuration ja FCK Editor.

66 valitse File browser settings ja sieltä IMCE. Drupal 66

67 Drupal 67 Sitten kokeilemaan eli lisäämään kuvaa. Nyt siellä on uusi painike.

68 Drupal 68

69 Drupal Drupal suomeksi Drupalin suomenkielinen käännös löytyy osoitteesta: Pura paketti Drupalin juureen kansioon kieli. Tärkein kohta on tiedosto, jonka pääte on po. Valitse sitten Modules Sieltä sitten ruksi kohtaan Locale

70 Drupal 70 Ja tallennus. Sitten Site configuration Ja sitten Languages ja sieltä Add language Sitten pitää vielä tuoda pala kerrallaan niitä po tiedostoja

71 Pala palalta käyttöliittymä kääntyy suomeksi. Drupal 71

72 Drupal Fatal error Drupal laitetaan palvelimelle samalla tavoin kuin omalle koneelle (esim WAMP). Pieniä ongelmia saattaa kuitenkin esiintyä kuten meille kävi oppitunnilla. Virheet olivat muotoa: Fatal error: Allowed memory size of bytes exhausted (tried to allocate bytes) in /home/avkymppi/public/html/pia/drupal/includes/database.mysqli.inc on line 303 Parhaiten tuo ongelma ratkaistaan muuttamalla php.ini. Avaruusnetin sivulta kyseinen php.ini löytyy asiakassivuilta.

73 Drupal 73 Otetaan tunnuskohtainen php.ini käyttöön ja laitetaan muistia lisää eli 64 MB. Palveluntarjoalta pitää kysyä kuinka toimia, jos tulee em kaltaisia virheilmoituksia. Avaruusnetillä (esim AV-kympin sivut ovat siellä) homma hoituu asiakassivujen kautta, jonne pääsee päätunnuksella. Muita mahdollisia ratkaisuja ovat seuraavat. Tosin ennen kuin niitä kokeilee, kannattaa kysyä palveluntarjoajalta vinkkiä. 1..htaccess Tämä tiedosto on suoraan Drupalin juuressa. Sieltä etsitään kohta: # Override PHP settings. More in sites/default/settings.php # but the following cannot be changed at runtime Heti tuon alapuolelle kirjoitetaan php_value memory_limit 32M 2. settings.php Tämä on vähän arveluttava, koska yleensä settings.php on lukittu. Mutta jos siihen pääset

74 Drupal 74 krijoittamaan tai teet sen fiksusti ennen asennusta, niin php settings kohtaan lisätään rivi: ini_set('memory_limit', '32M'); 3..htaccess juuritasolla ja sinne lisäys php_value memory_limit 64M 4. lisää tiedostoon joka muistia lisää vaati rivi heti alkuun ini_set ( 'memory_limit ", '12M'); Kun asennetaan palvelimelle, on hyvä laittaa php muisti isommaksi kuin 16 MB. Silloin ei tule ongelmia asennusvaiheessa eikä siinä vaiheessa, kun asennellaan moduuleja.

75 Drupal Drupalin asennus palvelimelle Ihan ensimmäiseksi käydään hakemassa asennuspaketti sivustolta: Puretaan paketti omalle koneelle, jonka jälkeen siirretään se palvelimelle. Purkamiseen hyvä ohjelma on IZArc, joka on ladattavissa sivustolta: WinSCP Kun paketti on purettu on aika ottaa käyttöön tiedonsiirto-ohjelma esim. WinSCP. WinSCP on tiedostonsiirtoon tarkoitettu ohjelma ja sen protokolla on sftp. Tämä protokolla eroaa tavallisesta ftp:stä suojauksen osalta. Tavallisessa ftp:ssä salasana kulkee netissä suojaamattomana. Ohjelma on saatavilla netistä: Kannatta valita vakaa versio. Käynnistä ohjelma kuvakkeesta, joka löytyy työpöydältäsi. Ohjelman käynnistyttyä valitse "New", jota kautta pääset määrittelemään palvelimen tiedot.

76 Drupal 76 Tällä kertaa on kyseessä tavallinen FTP-yhteys. Siksi valintana FTP. Portin numero on 21 eikä siihen tarvitse koskea. Host tarkoittaa isäntää eli mihin palvelimeen aiot ottaa yhteyttä. Yleensä alussa on aina ftp. Username tarkoittaa käyttäjätunnusta ja password salasanaa. Painamalla painiketta login kirjaudut palveluun. Jos kyseessä oma kotikone kannattaa valita save ja sitten yes, jolloin tallennat kirjoittamasi tiedot ja vältyty jatkossa kirjoitus- ja muistamistyöltä.

77 Drupal 77 Kun kirjaudut sisään törmäät todennäköisesti seuraavanlaiseen viestiin. Vastaa siihen yes. Kaikki tietokoneet, jotka kommunikoivat SSH-protokollan kauttaa vaativat yksilöllisen tunnisteen eli nk SSH-avaimen (host key). Kyseessä on varoitus, koska WinSCP ei vielä tunne palvelinta. Kannattaa vastata yes, muutoin se kysyy sitä aina. Joskus muulloin voi kysyä, jos palvelinpäässä on tehty muutoksia, tämä on tosin harvinaista. Ja sekin on mahdollista, että olet menossa väärälle palvelmelle eli joku huijaa. Tiedostojen siirto tapahtuu napsauttamalla hiirellä kiinni kansiosta tai tiedostosta, jonka jälkeen raahaat kopioitavat kansiot ja tiedostot oikealle puolelle eli palvelimelle.

78 Drupal 78 Ole tarkkana, että palvelinpuolella on valittuna oikea kansio. Ensin on yleensä ihan juuri taso, joka on www:n ulkopuolella. Kaksoisnapsauta kohdetta "public" Sen jälkeen on vielä tehtävä yksi valinta eli löydettävä kansio, jossa tiedostot ovat. Tässä esimerkissä kansion nimi on "html". Sitten palvelimelle on tehty kansio painamalla näppäintä F7 (kts kuva yllä). Kun kaikki on siirretty pitää oikea paikka löytää webselaimen kautta eli tässä tapauksessa osoite on Sitten päästäänkin käsiksi asennukseen ihan samalla tavalla kuin luvussa 4 kerrottiin.

Written by Administrator Saturday, 28 August 2010 14:51 - Last Updated Tuesday, 22 February 2011 10:45

Written by Administrator Saturday, 28 August 2010 14:51 - Last Updated Tuesday, 22 February 2011 10:45 Omalla koneella voi helposti kokeilla tavallisia HTML-sivuja. Siinä vaiheessa, kun alat ohjelmoida esim. PHP:llä, tarvitset webpalvelimen. Yhtä lailla tarvitset palvelimen ja MYSQL-tietokannan, kun haluat

Lisätiedot

Drupal 7.8. versio 1. Jari Sarja Marraskuu 2011

Drupal 7.8. versio 1. Jari Sarja Marraskuu 2011 1 Drupal 7.8 versio 1 Jari Sarja Marraskuu 2011 2 Sisältö 1. Johdanto... 4 2. Drupalin asennus omalle koneelle... 6 2.1. Tietokannan luominen... 6 2.2. Postipalvelin mukaan... 9 2.3. Drupalin asennus omalle

Lisätiedot

Webpalvelin muistitikulle - Ohje

Webpalvelin muistitikulle - Ohje - Ohje Jari Sarja jari.sarja @ 2017 Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen SISÄLLYSLUETTELO 1 Johdanto... 3 1.1 Miksi asennus muistitikulle?... 3 2 Webpalvelimen asennus... 4 3 Käyttöliittymä...

Lisätiedot

Bitnami WordPress - Asenna WordPress koneellesi. Jari Sarja

Bitnami WordPress - Asenna WordPress koneellesi. Jari Sarja WordPress - Asenna WordPress koneellesi Jari Sarja jari.sarja @otavanopisto.fi 2018 SISÄLLYSLUETTELO 1 Johdanto... 3 1.1 n Wordpress... 3 1.2 Edut ja haitat... 3 2 WordPressin Asennus bitnamilla...4 2.1

Lisätiedot

Joomla pikaopas. Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta.

Joomla pikaopas. Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta. Joomla pikaopas Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta. Paavo Räisänen www.ohjelmoimaan.net Tätä opasta saa vapaasti kopioida, tulostaa

Lisätiedot

WWW-PALVELUN KÄYTTÖÖNOTTO LOUNEA OY

WWW-PALVELUN KÄYTTÖÖNOTTO LOUNEA OY 1 WWW-PALVELUN KÄYTTÖÖNOTTO LOUNEA OY 10.4.2015 Lounea Oy Tehdaskatu 6, 24100 Salo Puh. 029 707 00 Y-tunnus 0139471-8 www.lounea.fi Asiakaspalvelu 0800 303 00 Yrityspalvelu 0800 303 01 Myymälät 0800 303

Lisätiedot

Written by Administrator Monday, 05 September 2011 15:14 - Last Updated Thursday, 23 February 2012 13:36

Written by Administrator Monday, 05 September 2011 15:14 - Last Updated Thursday, 23 February 2012 13:36 !!!!! Relaatiotietokannat ovat vallanneet markkinat tietokantojen osalta. Flat file on jäänyt siinä kehityksessä jalkoihin. Mutta sillä on kuitenkin tiettyjä etuja, joten ei se ole täysin kuollut. Flat

Lisätiedot

Paavo Räisänen. WampServer palvelimen asennus ja käyttö Eclipsen kanssa, sekä ensimmäinen FTP yhteys. www.ohjelmoimaan.net

Paavo Räisänen. WampServer palvelimen asennus ja käyttö Eclipsen kanssa, sekä ensimmäinen FTP yhteys. www.ohjelmoimaan.net Paavo Räisänen WampServer palvelimen asennus ja käyttö Eclipsen kanssa, sekä ensimmäinen FTP yhteys www.ohjelmoimaan.net Tätä opasta saa vapaasti kopioida, tulostaa ja levittää ei kaupallisissa tarkoituksissa.

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat:

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat: NAPPULA-VARMENTEEN ASENNUSOHJE 1/17 Suosittelemme käyttämään Nappulaa uusimmalla versiolla Firefox- tai Chrome- tai Applen laitteissa Safariselaimesta. Tästä dokumentista löydät varmenteen asennusohjeet

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

SQL Buddy JAMK Labranet Wiki

SQL Buddy JAMK Labranet Wiki Page 1 of 9 SQL Buddy JAMK Labranet Wiki Sisällysluettelo Yleistä SQL Buddy:sta kotisivu :http://sqlbuddy.com/ SQL Buddy on kevyt hallintatyökalu MySQL-tietokannalle. Järjestelmävaatimukset Serverin vaatimukset

Lisätiedot

LibreOffice Calc. Taulukkolaskenta. Otavan Opiston julkaisusarja Jari Sarja 2015 Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0

LibreOffice Calc. Taulukkolaskenta. Otavan Opiston julkaisusarja Jari Sarja 2015 Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 LibreOffice Calc 1 Taulukkolaskenta Otavan Opiston julkaisusarja Jari Sarja 2015 Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 Jari Sarja Otavan Opisto 2015 2 Sisällysluettelo Yleistä...3 Mihin sitä käytetään?...3

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Esimerkkinä http://wordpress.com/ - ilmainen blogi-julkaisujärjestelmä. WordPress:stä on myös palvelimelle asennettava versio (WordPress.

Esimerkkinä http://wordpress.com/ - ilmainen blogi-julkaisujärjestelmä. WordPress:stä on myös palvelimelle asennettava versio (WordPress. BLOGIN LUOMINEN Esimerkkinä http://wordpress.com/ - ilmainen blogi-julkaisujärjestelmä. WordPress:stä on myös palvelimelle asennettava versio (WordPress.org) Myös http://blogspot.com on ilmainen ja helppokäyttöinen

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla BLOGGER ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla Sisältö Blogin luominen... 1 Uuden blogitekstin kirjoittaminen... 4 Kuvan lisääminen blogitekstiin... 5 Lisää kuva omalta koneelta... 6 Lisää kuva

Lisätiedot

Option GlobeSurfer III pikakäyttöopas

Option GlobeSurfer III pikakäyttöopas Option GlobeSurfer III pikakäyttöopas Laitteen ensimmäinen käyttöönotto 1. Aseta SIM-kortti laitteen pohjaan pyötätuen takana olevaan SIM-korttipaikkaan 2. Aseta mukana tullut ethernetkaapeli tietokoneen

Lisätiedot

FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö

FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö Versio 1.0 Tiedostonsiirto FTP -menetelmällä Lahden Väriasemoinnilla on käytössä suurempien tiedostojen siirtoa varten oma FTP -yhteys. Tällä menetelmällä saadaan

Lisätiedot

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään edupori.fi/office 365 3.10.2013 Porin kaupunki ATK Tuki Sisällys Johdanto... 2 Edupori.fi sähköpostin määrittäminen Office 365:n Outlook-ohjelmaan

Lisätiedot

SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje

SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje Sisältö 1 Verkon pääkäyttäjä (Network Admin)...3 2 Verkonhallinta...3 2.1 Navigointi verkonhallintaan...3 2.2 Sivustot...3 2.1 Sivustojen toiminnot...4 2.3 Sivuston

Lisätiedot

erasmartcardkortinlukijaohjelmiston

erasmartcardkortinlukijaohjelmiston erasmartcardkortinlukijaohjelmiston asennusohje Sisällysluettelo 1. erasmartcard... 2 2. erasmartcard-ohjelmiston normaali asennus... 3 2.1. Ennen asennusta... 3 2.2. Asennus... 3 3. Muut asennustavat...

Lisätiedot

SSH Secure Shell & SSH File Transfer

SSH Secure Shell & SSH File Transfer SSH Secure Shell & SSH File Transfer TIETOHALLINTO Janne Suvanto 1.9 2002 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Yleistä... 2 SSH Secure Shell ohjelman asetukset... 3 POP3 tunnelin asetukset... 6 Yhteyden

Lisätiedot

PRINTER DRIVER PÄÄKÄYTTÄJÄN OPAS

PRINTER DRIVER PÄÄKÄYTTÄJÄN OPAS PÄÄKÄYTTÄJÄN OPAS OpusCapita pidättää oikeuden muuttaa tuotteen ominaisuuksia ja tätä tuotekuvausta. Uusimmat versiot julkaistaan osoitteessa www.opuscapita.com/terms. 1. TEHTÄVÄKUVAUS Pääkäyttäjällä on

Lisätiedot

Visma Econet -ohjelmat ActiveX on epävakaa -virheilmoituksen korjausohjeet

Visma Econet -ohjelmat ActiveX on epävakaa -virheilmoituksen korjausohjeet 1 Visma Econet -ohjelmat ActiveX on epävakaa -virheilmoituksen korjausohjeet Microsoft on julkaissut Office-paketteihin tietoturvapäivitykset. Seuraavat päivitykset aiheuttavat Visma Econet -ohjelmissa

Lisätiedot

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen s. 1/5 Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen Yleistä Internetissä on paljon hyödyllisiä ilmaisohjelmia, jotka voi ladata ja asentaa omalle koneelle. Osa ohjelmista löytyy suomenkielisiltä sivuilta,

Lisätiedot

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun.

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. StorageIT 2006 varmuuskopiointiohjelman asennusohje. Hyvä asiakkaamme! Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. Ennen asennuksen aloittamista Varmista, että

Lisätiedot

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 1 INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 HUOM: Tämä ohje on tarkoitettu yksittäisen koneen päivittämiseen, mikäli InterBase on asennettu serverille ota yhteys DL Software Tukeen. HUOM: Mikäli koneessasi on

Lisätiedot

Julkaisujärjestelmän peruskäyttö. Pikaohje

Julkaisujärjestelmän peruskäyttö. Pikaohje Julkaisujärjestelmän peruskäyttö Pikaohje DotNetNuke-julkaisujärjestelmä etaika Oy:n tuottamat palvelut perustuvat DotNetNuke-julkaisujärjestelmään (ks. tarkemmin www.dotnetnuke.com). Se on laaja, järeän

Lisätiedot

KiMeWebin käyttöohjeet

KiMeWebin käyttöohjeet KiMeWebin käyttöohjeet 5.3.2017 Miten saan käyttäjätunnuksen? Jos haluat käyttäjätunnuksen (eli oikeuden muokata sivuja) laita viesti webvelho@kime.fi ja kerro viestissä nimi pesti lippukunnassa (esim.

Lisätiedot

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sisältö 1/14 Sonera Yrityssähköpostin käyttöönotto Outlook 2013 -sovelluksella SISÄLLYS Outlook 2013 asennuspaketin lataus... 2 Outlook 2013 asennus...

Lisätiedot

Webinaariin liittyminen Skype for

Webinaariin liittyminen Skype for Webinaariin liittyminen Skype for Business Web Appin kautta Ohjeet Sähköpostin Liity webinaariin tästä -linkki Kun klikkaat Osallistumisohjeet webinaariin -sähköpostiviestissä olevaa Liity webinaariin

Lisätiedot

Student Engeering & Design Community

Student Engeering & Design Community 1 Student Engeering & Design Community Liity jäseneksi maailmanlaajuiseen opiskelijoiden ja opettajakunnan verkostoon jakaaksesi yhteisen kiinnostuksen arkkitehtuuriin, suunnitteluun, yhdyskuntasuunitteluun,

Lisätiedot

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN -Mene osoitteeseen keskustanuoret.fi/user - Kirjoita saamasi käyttäjätunnus ja salasana - Klikkaa yllä olevaa piirisi logoa niin

Lisätiedot

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0 Toukokuu 2014 1 (11) Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0 Päivitysohje Toukokuu 2014 2 (11) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten luku...

Lisätiedot

F-Secure KEY salasanojenhallintaohjelman käyttöönotto PC -laitteella

F-Secure KEY salasanojenhallintaohjelman käyttöönotto PC -laitteella F-Secure KEY salasanojenhallintaohjelman käyttöönotto PC -laitteella 1 F-Secure KEY F-Secure KEY on palvelu, joka tallentaa turvallisesti kaikki henkilökohtaiset tunnistetiedot, kuten salasanat ja maksukorttitiedot,

Lisätiedot

Poista tietokoneessa olevat Java ja asenna uusin Java-ohjelma

Poista tietokoneessa olevat Java ja asenna uusin Java-ohjelma Poista tietokoneessa olevat Java ja asenna uusin Java-ohjelma Jos käytät verkkopankkia kotikoneeltasi, toimi näiden ohjeiden mukaan. Jos käytät verkkopankkia työpaikkasi tietokoneelta, anna ohjeet työpaikan

Lisätiedot

1. Luo tunnus Autodeskin opiskelijasivustoon oppilaitoksen antamalla sähköpostiosoitteella - www.autodesk.fi/edcommunity

1. Luo tunnus Autodeskin opiskelijasivustoon oppilaitoksen antamalla sähköpostiosoitteella - www.autodesk.fi/edcommunity 1 Autodesk Student Community Liittymällä jäseneksi Autodeskin maailmanlaajuiseen opiskelijasivustoon voit ladata ilmaisia opiskelijalisenssejä. Lisäksi voit tehdä harjoituksia omaan tahtiisi, oppia asiantuntijoilta,

Lisätiedot

Java Runtime -ohjelmiston asentaminen

Java Runtime -ohjelmiston asentaminen Java Runtime -ohjelmiston asentaminen Windows Vista, Internet Explorer 7 - Suomenkielinen Huomaa! Asennuksen vaiheet voivat poiketa tästä ohjeistuksesta, johtuen esim. käyttämässäsi tietokoneessa olevasta

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen Enigmail-opas Enigmail on Mozilla Thunderbird ja Mozilla Seamonkey -ohjelmille tehty liitännäinen GPG-salausohjelmiston käyttöä varten. Sitä käytetään etenkin Thunderbirdin kanssa sähköpostin salaamiseen

Lisätiedot

Oma kartta Google Maps -palveluun

Oma kartta Google Maps -palveluun TAMPERE 1 (6) Oma kartta Google Maps -palveluun Google Maps palveluun on mahdollista luoda karttoja omilla paikkamerkeillä. Tilin luonti Google-palveluihin Tehdäksesi karttoja omilla paikkamerkinnöillä,

Lisätiedot

ejuttu ohjeet kuinka sitä käytetään.

ejuttu ohjeet kuinka sitä käytetään. ejuttu ohjeet kuinka sitä käytetään. 1. Artikkelin lisääminen a. Kirjaudu sisään b. Lisää sisältöä c. Artikkeli i. Lisää pääkuva 1. Pääkuvalle kuvateksti ii. Anna artikkelille otsikko iii. Ingressi-kenttään

Lisätiedot

Visma Avendon asennusohje

Visma Avendon asennusohje Visma Avendon asennusohje 1 Versio 5.21 On tärkeää, että käytössäsi on aina uusin toimittamamme versio ohjelmistosta. Asentamalla viimeisimmän version saat käyttöösi ohjelman tuoreimmat ominaisuudet ja

Lisätiedot

1. Luo tunnus Autodeskin opiskelijasivustoon oppilaitoksen antamalla sähköpostiosoitteella - www.autodesk.fi/edcommunity

1. Luo tunnus Autodeskin opiskelijasivustoon oppilaitoksen antamalla sähköpostiosoitteella - www.autodesk.fi/edcommunity 1 Autodesk Student Community Liittymällä jäseneksi Autodeskin maailmanlaajuiseen opiskelijasivustoon voit ladata ilmaisia opiskelijalisenssejä. Lisäksi voit tehdä harjoituksia omaan tahtiisi, oppia asiantuntijoilta,

Lisätiedot

CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus

CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus Luottamuksellinen JAVERDEL OY CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus Copyright 2 (9) SISÄLLYSLUETTELO 1 ASENNUSOHJE WINDOWS KÄYTTÖJÄRJESTELMÄLLÄ VARUSTETTUIHIN LAITTEISIIN... 3 1.1 Yleistä... 3 1.2

Lisätiedot

Selvitysraportti. MySQL serverin asennus Windows ympäristöön

Selvitysraportti. MySQL serverin asennus Windows ympäristöön Selvitysraportti MySQL serverin asennus Windows ympäristöön IIO30200 / Jouni Huotari Arto Sorsa / F3900 CREATIVE COMMONS LISENSOITU http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/1.0/fi/ 26.4.2010 1 SISÄLTÖ

Lisätiedot

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com Viva-16 Käyttöohje 1.4.2009 Veikko Nokkala Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Ohjelmisto käyttöliittymä... 3 Asentaminen... 3 Käyttöönotto... 3 Katselu... 6 Tallennus... 8 Toistaminen... 9 Selain käyttöliittymä...

Lisätiedot

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja:

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja: Ohjeita järjestöpankin käytön tueksi Huomioitavaa:... 1 1 Sisäänkirjautuminen... 2 2 Sivun/henkilökortin muokkaaminen... 2 3 Uutisen/sivun/tapahtuman, tms. lisääminen... 3 4 Uutisen/tapahtuman saaminen

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Opiskelijoiden OneDriveohje Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Opiskelijoiden OneDrive-ohje Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi

Lisätiedot

LINUX-HARJOITUS, MYSQL

LINUX-HARJOITUS, MYSQL LINUX-HARJOITUS, MYSQL Harjoituksen aiheena on tietokantapalvelimen asentaminen ja testaaminen. Asennetaan MySQL-tietokanta. Hieman linkkejä: http://www.mysql.com/, MySQL-tietokantaohjelman kotisivu. http://www.mysql.com/doc/en/index.html,

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 1.1 RATKAISUOHJEET

TEHTÄVÄ 1.1 RATKAISUOHJEET TEHTÄVÄ 1.1 RATKAISUOHJEET 1. Luo mallin mukainen kansiorakenne Käynnistä Resurssienhallinta painamalla näppäimistöltä peräkkäin Windows- ja E-näppäimiä niin, että Windows-näppäin on yhä pohjassa, kun

Lisätiedot

Sähköpostitilin käyttöönotto

Sähköpostitilin käyttöönotto Sähköpostitilin käyttöönotto Versio 1.0 Jarno Parkkinen jarno@atflow.fi Sivu 1 / 16 1 Johdanto... 2 2 Thunderbird ohjelman lataus ja asennus... 3 3 Sähköpostitilin lisääminen ja käyttöönotto... 4 3.2 Tietojen

Lisätiedot

OHJEET WORDPRESS-BLOGIN LUOMISEEN JA TAVALLISIMPIIN BLOGITOIMINTOIHIN

OHJEET WORDPRESS-BLOGIN LUOMISEEN JA TAVALLISIMPIIN BLOGITOIMINTOIHIN OHJEET WORDPRESS-BLOGIN LUOMISEEN JA TAVALLISIMPIIN BLOGITOIMINTOIHIN Koulutusteknologian perusopinnot Digitaalinen portfolio oppimisen tukena 2010 Essi Vuopala 1. BLOGIN LUOMINEN Mene osoitteeseen http://www.wordpress.com

Lisätiedot

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio 6.2.0

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio 6.2.0 Lokakuu 2012 1 (9) Aditro versio 6.2.0 Päivitysohje Lokakuu 2012 2 (9) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten luku... 3 1.2. Aditro Pankkipalvelut yhteensopiva

Lisätiedot

Pika-asennusohjeet Suomeksi

Pika-asennusohjeet Suomeksi Pika-asennusohjeet Suomeksi (Virallinen ohje löytyy asennuslevyltä Englanninkielisenä) Tulosta tämä ohje asennuksen avuksi. Ensiksi asennetaan itse ohjelma, sitten rekisteröidytään testerin käyttäjäksi

Lisätiedot

Viljo-Praktiikka ja Kirjanpito -ohjelman versio 3.05 asennusohje uudet käyttäjät

Viljo-Praktiikka ja Kirjanpito -ohjelman versio 3.05 asennusohje uudet käyttäjät 1 Viljo-Praktiikka ja Kirjanpito -ohjelman versio 3.05 asennusohje uudet käyttäjät Uuden version asennuksessa on kaksi vaihetta: 1. SQL Server 2005 Express version asennus 2. Viljo 3.05 Praktiikka- ja

Lisätiedot

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön ipadin käyttö 1. Käynnistä ipad oikeassa yläreunassa olevasta painikkeesta. 2. Valitse alareunasta nuoli Avaa. Vedä sormella nuolesta eteenpäin palkin verran eli pyyhkäise. Tietoturva Käyttöön tarvitaan

Lisätiedot

Ohjeet e kirjan ostajalle

Ohjeet e kirjan ostajalle 1 Ohjeet e kirjan ostajalle 1. Ostaminen ja käyttöönotto 1.1. Näin saat e kirjan käyttöösi Lataa tietokoneellesi Adobe Digital Editions (ADE) ohjelma täältä: http://www.adobe.com/products/digitaleditions/.

Lisätiedot

Open Badge -osaamismerkit

Open Badge -osaamismerkit Open Badge -osaamismerkit Merkin vastaanottaminen 2 "#$%&'()$*+,''-.,-$/0.1 "#$%&&'$ =>;+?.@@'A$/,+%'*1B%%B0,$%@B+-.%$% C 2>D./E'B1B-.%$%;+?.@@'&'()$&'F0#'F0..% G C>"#$%&'()$H'F1+/I,1'-IJ%%$1I%"#$%&'()$*+,''-.,-$/0.%

Lisätiedot

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21)

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21) Oppilaan opas Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy Versio 0.2 (2008-01-21) Versio Päivämäärä Kuvaus 0.1 2005-01-16 Ensimmäinen versio. 0.2 2008-01-21 Korjattu kuvatiedostojen maksimiresoluutio ja muutamia

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 4: Microsoft Windows Deployment Services asennus ja hallinta

TEHTÄVÄ 4: Microsoft Windows Deployment Services asennus ja hallinta TEHTÄVÄ 4: Microsoft Windows Deployment Services asennus ja hallinta Windows Deployment Services, WDS Käyttöjärjestelmän asennus työasemalle Dynamic Host Configuration Protocol, DHCP * Domain Name System,

Lisätiedot

Open Badge -osaamismerkit - ohje 13.8.2014

Open Badge -osaamismerkit - ohje 13.8.2014 1. Sähköpostiviesti osaamismerkin saapumisesta Kun saat ensimmäisen kerran sähköpostiisi viestin Open Badge -osaamismerkin myöntämisestä, tulee sinun luoda itsellesi tunnukset nk. merkkireppuun osaamismerkin

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma

Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma Jos käytät verkkopankkia kotikoneeltasi, toimi tämän ohjeen mukaan. Jos käytät verkkopankkia työpaikkasi tietokoneelta, anna tämä ohje työpaikan

Lisätiedot

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Sisällysluettelo Julkaisujärjestelmä hallinta... 3 Joomla-järjestelmän ylävalikolla on seuraavia:... 3 Valikot... 4 Kategoriat ja artikkelit... 5 Lisäosat ja moduulien

Lisätiedot

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.3.0

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.3.0 Toukokuu 2013 1 (10) Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.3.0 Päivitysohje Copyright Aditro 2013 Toukokuu 2013 2 (10) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten

Lisätiedot

Uuden Peda.netin käyttöönotto

Uuden Peda.netin käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden Peda.netin käyttöönotto...2 Sisään- ja uloskirjautuminen...2 OmaTila...3 Peda.netin yleisrakenne...4 Työvälineet - Sivut...5 Sivun lisääminen omaan profiiliin:...5 Sivun poistaminen

Lisätiedot

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje 1 Yleistä... 2 2 Kameran kytkeminen verkkoon... 2 2.1 Tietokoneella... 2 2.2 Älypuhelimella / tabletilla... 5 3 Salasanan vaihtaminen... 8 3.1 Salasanan vaihtaminen Windows

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO

TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO HARJOITUS: asennus ja konfigurointi TVAT-141 Windows Server 2008 Trial (120 days) Active Directory, AD Domain Name System, DNS Dynamic Host Configuration Protocol,

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla KeePass on vapaasti saatavilla oleva, avoimen lähdekoodin ohjelma, jonka tarkoituksena on auttaa salasanojen hallinnassa. Tämä KeePass ohje on päivitetty

Lisätiedot

ArcGIS Pro -ohjelmiston käyttöönotto. Ohje /

ArcGIS Pro -ohjelmiston käyttöönotto. Ohje / ArcGIS Pro -ohjelmiston käyttöönotto Ohje / 9.10.2015 2 (10) Sisältö 1. ArcGIS Pro:n lataaminen, asennuspaketin purkaminen ja asentaminen... 3 ArcGIS Pro:n lataaminen My Esri -palvelusta... 3 Asennuspaketin

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

IT-ohjeita. (Diakonia-ammattikorkeakoulu oy, )

IT-ohjeita. (Diakonia-ammattikorkeakoulu oy, ) IT-ohjeita (Diakonia-ammattikorkeakoulu oy, 22.1.2015) Sisällysluettelo 1. Salasanan vaihtaminen...2 2. Puhelimiin liittyvät asiat...2 3. Verkkolevyyn yhdistäminen...3 4. Microsoft Outlook 2010 (sähköposti)...5

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Mathcad 15 asennus. 29.10.12 (rev.4)

Mathcad 15 asennus. 29.10.12 (rev.4) 29.10.12 (rev.4) Mathcad 15 asennus Tässä ohjeessa neuvotaan lähinnä version 15.010 asennus, mutta myös muiden versioiden valintoja selostetaan. Kaikkia Mathcad-versiot asennetaan samalta medialta, ainoastaan

Lisätiedot

Aloita oman blogisi luominen (järjestelmä lupaa sen tapahtuvan sekunneissa ;-))

Aloita oman blogisi luominen (järjestelmä lupaa sen tapahtuvan sekunneissa ;-)) BLOGIN LUOMINEN Esimerkkinä http://wordpress.com/ - ilmainen blogi-julkaisujärjestelmä. WordPress:stä on myös palvelimelle asennettava versio (WordPress.org) Avaa http://wordpress.com/ -sivu. Aloita oman

Lisätiedot

Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen

Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen Tervetuloa mukaan rakentamaan yr-blogiamme! Lue seuraavat ohjeet ennen artikkelisi julkaisemista. Pääset kirjautumaan sisään osoitteessa

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto Windows 10:n asennus, päivitysten tarkistus ja Abitti-asetukset Kytke tietokone verkkovirtaan ennen koneen käynnistämistä! Windows 10 Home käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

OHJE 1: Uudet oppilaat

OHJE 1: Uudet oppilaat 1 OHJE 1: Uudet oppilaat HUOM! Jos Sinulla on jo Peda.net-tunnukset suomalaisen koulusi kautta, Sinun ei tarvitse rekisteröityä uudelleen. Kirjaudu sisään Omaan tilaasi ja aloita ohjeiden luku sivulta

Lisätiedot

1 www-sivujen teko opetuksessa

1 www-sivujen teko opetuksessa RäsSe, Tekniikka/Kuopio Sivu 1 1 www-sivujen teko opetuksessa 1.1 Yleistä Mitä materiaalia verkkoon? Tyypillisesti verkossa oleva materiaali on html-tiedostoja. Näitä tiedostoja tehdään jollakin editorilla

Lisätiedot

NETTISIVUOHJE. MUITA OHJEITA käyttäjän lisääminen, mediakirjasto, sähköpostien lisääminen

NETTISIVUOHJE. MUITA OHJEITA käyttäjän lisääminen, mediakirjasto, sähköpostien lisääminen NETTISIVUOHJE SISÄLTÖ 2 JULKAISUJÄRJESTELMÄ tietoa WordPress julkaisujärjestelmästä perustoiminnot (kirjautuminen, asetukset) 6 MUITA OHJEITA käyttäjän lisääminen, mediakirjasto, sähköpostien lisääminen

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi SISÄLLYSLUETTELO 1 MIKÄ ON ELSA, ENTÄ MOODLE?... 3 1.1 MITÄ KURSSILLA VOIDAAN TEHDÄ?... 3 2 KURSSILLE KIRJAUTUMINEN... 3 3 KURSSILLE LIITTYMINEN...

Lisätiedot

Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS

Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS Sisällys 1 YLEISTÄ 1 2 ASENNUKSEN VALMISTELUT 2 2.1 VARMUUSKOPIOT 2 2.2 ASENNUSTIEDOSTON LATAUS, WWW.FEBDOK.FI 2 2.3 ASENNUSTIEDOSTON LATAUS, FEBDOK:IN SISÄINEN

Lisätiedot

SeaMonkey pikaopas - 1

SeaMonkey pikaopas - 1 SeaMonkey pikaopas SeaMonkey on ilmainen ja yksinkertainen www-sivujen teko-ohjelma. Sillä on kätevää koostaa yksinkertaisia sivuja ilman, että täytyy tietää jotain HTML-koodista. Tämä opas esittelee sivuston

Lisätiedot

Google Sites: sivun muokkaaminen (esim. tekstin, kuvien, linkkien, tiedostojen, videoiden ym. lisääminen)

Google Sites: sivun muokkaaminen (esim. tekstin, kuvien, linkkien, tiedostojen, videoiden ym. lisääminen) Google Sites: sivun muokkaaminen (esim. tekstin, kuvien, linkkien, tiedostojen, videoiden ym. lisääminen) 1. Valitse sivu, jolle haluat lisätä sisältöä tai jota haluat muutoin muokata, ja klikkaa sitä.

Lisätiedot

Asennuksessa kannattaa käyttää asennusohjelman tarjoamia oletusarvoja.

Asennuksessa kannattaa käyttää asennusohjelman tarjoamia oletusarvoja. 1 1 Tivax Laskutus 4.5 1.1 Tivax ohjelman asentaminen TivaxLaskutus version 4.5 asentamiseksi on oltava asennus CD. Asennusohjelma käynnistetään tuplaklikkamalla asennus CD:llä olevaa Tivax45LaskuSetup.exe

Lisätiedot

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4 1. ASIAKKAAN OHJEET... 2 1.1 Varauksen tekeminen... 2 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4 1.3 Varauksen peruminen... 4 1.4 Omien tietojen muokkaaminen... 5 1.5 Salasanan muuttaminen... 5 2. TYÖNTEKIJÄN

Lisätiedot

Hittitoimiston Forte-kotisivujen päivitysohje

Hittitoimiston Forte-kotisivujen päivitysohje Hittitoimiston Forte-kotisivujen päivitysohje Forte-kotisivujen päivitysohje 2 Sisällysluettelo: Kirjautuminen 2 Ohjausnäkymä 3 Sivun lisääminen ja yleisnäkymä 4 Sivun muokkaus 5 Sivun hakusanaoptimointi

Lisätiedot